PDA

View Full Version : Hercai Menekşe (Viola Tricolor)

Sayfalar : [1] 2

Penelophe
18-05-2007, 22:14
Selamlar;

Yaklaşık 2 ay önce hercai menekşe tohumları almıştım koçtaştan. üzerinde nasıl ekileceği ile ilgili bilgi yoktu. Genel tohum ekimlerine göre ektim.Yaklaşık 15 gün sonra kökleşip başlarını kaldırdılar topraktan fakat çok sık ekmişim. Bana sanki çok cılızlar gibi geliyor. Bu durumda şaşırtma yapmalı mıyım, yapmamalıysam ne zaman yapmalıyım? Boylarına göre gövdeleri çok mu cılız?

Saygılar.

Müjgan
20-06-2007, 15:47
14073
Fotoğraf: http://upload.wikimedia.org (http://upload.wikimedia.org)

Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Magnoliopsida Brongn.
Subclass : Dilleniidae Takht. ex Reveal & Tahkt.
Order : Violales Perleb
Family : Violaceae Batsch
Genus : Viola Linnaeus

Müjgan
20-06-2007, 15:53
14076
fotoğraf: http://botanika.wendys.cz/foto/O287.jpg (http://botanika.wendys.cz/foto/O287.jpg)

COYOTE
20-06-2007, 16:15
Benim en sevdiğim çiçektir. İstanbul 'dayken bir çiçekçi teyzem vardı. Ezberlemişti beni artık habire menekşe sorardım. Ama şimdi tam göbeğine düştüm. Her yerde var Giresun'da, özellikle de fındıklıklarda. Çok güzeller çok.:D

denizakvaryumu
20-06-2007, 19:22
"hercai menekseden farkli olarak, hos kokulu, minicik, mor renkli, ince saz gibi yaprakli, kokusunun anne kokusuna benzetilmesi nedeniyle, eskiden anneler gununde annelere veya anne olmayi bekleyenlere hediye edilen unutulmus guzellik"

bu tanım da çok hoşuma gitti....

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=yabani+menekse

Ferda Ülkümen
20-06-2007, 23:41
Bence kaybolmaya yüz tutmuş çiçeklerin arasına mor menekşe de alınmalı.

Derya Özen
21-06-2007, 08:43
Sayın Ferda Ülkümen, kaybolmaya yüz tutmuş demişsiniz.! Ama bu menekşe türünden bizim buralarda çok fazlaca var, ve dikilen her yere de tutuyor, sanıyorum İstanbul'da az bulunuyor.? Özellikle kuytu kaya diplerinde inanılmaz derece de çok yetişiyor.

denizakvaryumu
21-06-2007, 08:49
Sayın Ferda Ülkümen, kaybolmaya yüz tutmuş demişsiniz.! Ama bu menekşe türünden bizim buralarda çok fazlaca var, ve dikilen her yere de tutuyor, sanıyorum İstanbul'da az bulunuyor.? Özellikle kuytu kaya diplerinde inanılmaz derece de çok yetişiyor.

Kışın yaprakları tamamen ölüyor mu? Yani sert kışa dayanıklı mı?

COYOTE
21-06-2007, 10:18
Denizakvaryumu gördüğüm kadarıyla bu güzel çiçek kışları tamamen kayboluyor. Burası kışın oldukça soğuk olabiliyor. Baharda tekrar sürgün verdiğine göre dayanıklıdır. Amatörce bir gözlem :D

Derya Özen
22-06-2007, 16:18
Bizim galeri bölümün den.
Beysen isimli üyemiz yüklemiş.

Vildan Sönmez
28-11-2007, 12:36
Ballıkayalar ve Kıyıköy'den örnekler

denizakvaryumu
28-11-2007, 12:39
Ballıkayalar ve Kıyıköy'den örnekler

Soğukların geldiği bu günlerde çiçek açması çok güzel.

çiçeksever
03-12-2007, 14:37
benim en sevdiğim bahçe çiçeklerinin başında gelir.Küçükken insan yüzüne benzediği için adam çiçeği diyordum.Çok dayanıklı çiçek.Burada belediye yazlık çiçekleri söktü.Bunlardan ve süs lahanası dikti.

Armagnec
30-01-2008, 13:40
dün bir ziraatçıdan 3 değişik renkte tohum aldım üzerinde ekimle ilgili bilgiler yoktu bu tohumları nasıl ekeceğime dair bilgiler verirseniz çok sevinirim

berduray
10-03-2008, 00:56
dün bir ziraatçıdan 3 değişik renkte tohum aldım üzerinde ekimle ilgili bilgiler yoktu bu tohumları nasıl ekeceğime dair bilgiler verirseniz çok sevinirim

Ben de bugün aldım, nisandan mayısa kadar dikilebileceği yazıyor.
14-28 gün arası çimlenme süreci imiş.

limon
27-03-2008, 15:01
Kış başında aldığım hercai menekşelerim bol çiçekli günlerini yaşıyorlar. Sarılarının özellikle üzerlerine güneş vurunca çok güzel koktuklarını farkettim. Mor renkteki çiçekler kokusuz.
(Bende iki rengi var)

Oğuzhan
27-03-2008, 16:56
Kokulu mu çok şanslısınız.Bende de var sarılı kahveli ama kokuları yok.:(

limon
27-03-2008, 20:10
Oğuzhan bendekiler düz sarı, büyük çiçekli. Genelde tek renk alıyorum mevsimlikleri, hepsini beraber dikince tek renk daha güzel görünüyor gözüme. Bir kasa almıştım, aldığımda henüz açmamışlardı. İçine iki tane mor karışmış. Düz sarı olanlar çok güzel kokuyor. Acaba benim menekçeler mi kokulu çıktı? Bu solan çiçekleri koparmazsak, petunya gibi tohum verir mi acaba?

Kiraz
27-03-2008, 21:07
Menekşelerden de petunyalar gibi tohum alınıyor. Ben geçen sene alıp, bitkinin dibine dökmüştüm ama bu baharda çıkan yok.

limon
28-03-2008, 10:41
Sağolun Nurbahar. Keşke bahara saklasaydınız tohumları. Penelophe Mayıs ayında ekmiş tohumları başarılı olmuş. (İlk mesaj)

Gerçi bu hercailerin de kışın yetişeni yazın yetişeni var. Kışlıklar yazın sıcaklar başlayınca ölürken yazlıklar coşuyor. Acaba bu fark çiçeğin tohumunu ekme zamnından mıdır yoksa iki farklı çiçek türü müdür?

Oğuzhan
28-03-2008, 16:50
İnşallah tohum olur .Kokması çok güzel.

Kiraz
28-03-2008, 17:12
Sevgili Limon,
Yazlık da, kışlık da aynı cins menekşe.Baharda dikilenler havalar ısınana kadar yani İstanbul'da Haziran ayına kadar açıyor.Gölge- güneş durumuna göre ömrü değişebilir.

Sonbaharda dikilenler, kışın karda zarar görmediyse bahardan yaza kadar kalıyor. Benim geçen sene diktiklerim fazla güneş almıyordu, çabuk gelişemedi, kışı zayıf geçirdi ama Haziran ortasında muhteşemdiler.

Bir de dallarının belli bir gelişme kapasitesi olduğunu düşünüyorum . Bir dereceye kadar geliştikten sonra kartlaşıyorlar herhalde, ondan sonra da çiçeklenme azalıyor, dallar sararıp uzuyor.

limon
02-04-2008, 16:14
Kokulu dediğim hercailerimin fotoğraflarını ekledim:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15990

Oğuzhan
02-04-2008, 16:59
Çok güzeller.:)Bol tohum olur inşallah.

vyssera
30-04-2008, 22:09
Peyzajda kullanılan büyük çiçekli değişik renkli akrabalarının yanısıra,karadeniz dağlarında doğal olraka yetişen, küçük, sade ama etkileyici görünümlü hercai menekşelerimiz var.

http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-c1.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-c2.jpg

Arzu Kırlangıç
16-05-2008, 00:11
menekşelerimiz,

Arzu Kırlangıç
16-05-2008, 00:15
menekşelerimizin diğer resimleri,

kandisky65
16-05-2008, 11:32
İyi günler. Maalesef ben menekşelerimi bir türlü yaşatamıyorum. Uzun süre uğraşıp tam oldu derken bir iki gün içinde kuruyup gidiyorlar ve sebebini bulamıyorum. Ayrıca ne yaptımsa önüne geçemiyorum. Saygılar.

Tuba
21-05-2008, 12:51
Bu arkadaşlar da anneme aldığım hercai menekşeler. Dikimi biraz acemice olmuş. Bir tarafı çok sık diğer tarafı seyrek. 6 renk. Tanesini 0,50ytl'den kale dibindeki çiçekçilerden aldım. Aslında saksılar ve topraklardan sonra param bitip de 3 lira çıkmayınce hediye ettiler :D

Arzu Kırlangıç
23-05-2008, 14:21
Bu menekşenin bolca tohumunu topladım.

altinediz
19-11-2008, 02:02
Menekşeler özellikle de hercai ve minyatür hercai menekşeler sabah güneşini çok severler. Zor bir bakımı yoktur. Artan çayınızı veya içilmiş bardaktaki süt kalıntılarını sulama suyuna karıştırıp vermeniz bitkiye fayda sağlayacaktır. Çok büyük saksı kullanmaması da tavsiyemdir. Daha önce öğrenci iken kendi evimde yetiştirmiştim. Kendi hazırladığım kompost ve bahce toprağı karışımına tohumlarını dikmiştim. Sulama işini ise genellikle dediğim yöntem ile yapıyordum. İnanılmaz güzellikte renkli, parlak ve bol çiçekler açmıştı.

Sinek problemi olacağını sanmıyorum. Olsa bile rahatsız edecek boyutta olmayacaktır. Ben de böyle birşey söz konusu olmamıştı.

Nejla K.
12-12-2008, 17:41
Arkadaşlar,tohum nasıl alınıyor? Ortasındaki küçük şeyler mi? Alınca bu tohumları nasıl koruyorsunuz? Teşekkürler.

elif59
12-12-2008, 17:46
Ben şöyle yapıyorum.. Çiçeğin yaprakları dökülüyor.. Ortada kalıyor zaten yuvalak tohum kesesi, onu koparıyorum, camın mermerine koyuyorum. 1 hafta falan güneşte bekliyor, sonra ya kendisi açılıyor ya ben açıyorum.. Kahverengi susam gibi tohumlar çıkıyor..

nuzel
23-02-2009, 08:31
Arkadaşlar İstanbul büyükşehir belediyesi bu sene değişik iri cins bir menekşe çeşidi ekmiş.Kar altında açıyormuş.O kadar çok anlatılıyorki.Bilen varmı acaba hangi cins memekşe ve nereden bulabiliriz?

ormancık
18-03-2009, 08:10
"........hos kokulu, minicik, mor renkli, ince saz gibi yaprakli, kokusunun anne kokusuna benzetilmesi nedeniyle, eskiden anneler gununde annelere veya anne olmayi bekleyenlere hediye edilen unutulmus guzellik olan yabani menekşenin, bence şimdiden dikilip anneler gününe hediye olarak yetiştirilmesi, bu güzel çiçeği unutturmayacak bilakis ölümsüzleştirecek diye düşünüyorum. Gerçekten kendi gibi isminin anlamı da çok güzel bir çiçek.

günebakan
18-03-2009, 10:11
Bizim ön bahçede ve çevredeki evlerin bahçelerinde çok fazla var yer örtücü olarak kullanılmış ve oldukça hoş gözüküyor .İklimle alakalı olabilir çünkü İzmirde kışında yemyeşil duruyor:)

malatyalı mahir
06-04-2009, 18:13
ben ektigim hercai menekşe tohumları çıkmıyor
yardım ederseniz sevinirim

Emel
08-04-2009, 12:38
Yaklaşık 5 gün önce hercai menekşe tohumları ektim. Paketin üzerinde açıklayıcı hiç bir bilgi yoktu. Neler yapmam gerek, çimlenme süresince ışığını, suyunu ne kadar vermeliyim?
Şu anda kapalı balkonumda duruyor, umarım tohumdan yetiştirmeyi başarabilirim.

nevsune
08-04-2009, 18:10
Tohumlar kasım-mayıs aylarında 1 kısım kil, 1 kısım dere kumu ve 1 kısım torf içine ekilir ve üzeri elekten geçirilmiş ince bir torf tabakası ile örtülür. 15-18 derecede çimlenir.

Kaynak: Çiçekler ve Yerörtücüler- Prof. Dr. Ersin Yücel

meraklı
10-04-2009, 22:08
Yıllar önce birbirini cok seven iki çiçek varmış. Birbirlerini o kadar çok seviyorlarmış ki baharda açtıklarında birbirlerini diger çiçeklerden kıskanıyorlarmış. Buna daha fazla dayanamayan çiçek baharda herkesin içinde açmak ve kalabalığın içinde kaybolmak yerine kışın dondurucu soğuğunda açarak canından cok sevdiği sevgilisini daha çok görmeyi hayal etmiş.
Yine bahar gelmiş. Tüm çiçekler açmış ve toprağı yedi renge boyamış. Çiçek kışın kurdugu hayallerini anlatmış sevgilisine. Diğer çiçek sevgilisinin bu fikrini çok beğenmiş ve bir dahaki sefere hiç kimsenin açmaya cesaret edemediği dondurucu soğukta açmaya söz vermişler.
Bahar bitmiş yaz geçmiş ve kış gelmiş. Sevgilisine kavuşma hayalleri ile yerinde duramayan çiçek karın bir yorgan gibi kapladığı toprağı delerek yeryüzüne çıkmış. Bembeyaz karlar içende o renkleriyle göz kamaştıran sevgilisini aramış aramış ama bulamamış ümidini yitiren çiçek bir süre sonra boynunu eğmiş ve soğuğun şiddetine daha fazla dayanamayarak hayatını kaybetmiş.
İşte o günden sonra aşkı için kışın dondurucu soğuğuna bile aldırmadan karların içinde açan çiçeğe KARDELEN ona sadık kalmayıp gelmeyen sevgiliye de HERCAİ MENEKŞE denmiş...

Emel
10-04-2009, 22:33
Çok hüzünlü bir hikayesi varmış.. İnşallah hercai menekşe tohumlarım çimlenir de bana da hercailik yapmaz..

radem63
14-04-2009, 18:45
Arkadaşlar aranızda hercai menekşesinin tohumunu tanıyan varmı?İnternette bulamadım.
Tansaştan aldığım hercai menekşe fidesini saksıya ekerken içinden karpuz çekirdeğine benzer tohumlar çıktı. Tohumlarıda ektim.Bu tohumların menekşe olma ihtimali varmı?
Yoksa boşunamı sevindim:(

meraklı
15-04-2009, 08:06
Sn Radem63,

Hercai menekşelerin tohumları minik minik diye hatırlıyorum, karpuz çekirdeğine benzemiyor.

1 ay kadar önce tohumlarını ektiğim menekşelerin 3. yaprakları çıkmış. Ayrıca fide olarak aldığım 6 menekşemi de uzun saksılara diktim. Diğerleri büyüyene kadar daha çoook zaman var :) Balkonumu renklendirdiklerini söyleyebilirim. Ayrıca kızımın da çok hoşuna gidiyor çiçekleri...

Sn Altıdenizin 31. mesajında belirttiği gibi ( artan çaylar ve kahve artıkları ile besliyorum) bakmaya çalışıyorum onlara şimdi keyifli keyifli çiçek açıyorlar :)

çiçeksever
15-04-2009, 09:34
Arkadaşlar aranızda hercai menekşesinin tohumunu tanıyan varmı?İnternette bulamadım.
Tansaştan aldığım hercai menekşe fidesini saksıya ekerken içinden karpuz çekirdeğine benzer tohumlar çıktı. Tohumlarıda ektim.Bu tohumların menekşe olma ihtimali varmı?

Susam tanesine benziyor.Onun kadar açık sarı değil.

nevsune
15-04-2009, 10:12

Hercai menekşelerin solan çiçeklerinin ardından,alttaki fotoğrafta gördüğünüz bu tohum kesesi oluşuyor. Bir süre sonra da arada gördüğünüz beyazlıkların (onlar henüz olgunlaşmamış tohumlar) olduğu yerlerden patlayarak içinden tohumlar çıkıyor.
72692

Bunlar da kıyaslamanız kolay olsun diye yanlarına koyduğum bir cam boncukla birlikte yaklaşık kendi boyutlarındaki tohumlar:
72693

Vildan Sönmez
15-04-2009, 10:35
Çok küçük ve biraz da parlak oluyor.
Karpuz çekirdeği ile ilgisi yok.

radem63
15-04-2009, 23:03
Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Nette araştırırken hercai menekşelerinde tohumunun f1 olabileceğini öğrendim.
Tansaştan aldığım menekşemden tohum alabilirmiyim.
Daha önce yapı marketlerden menekşe alıpta,tohumundan tekrar yetiştiren varmı acaba?

orçun45
20-04-2009, 19:52
Arkadaşlar hercai menekşeler çelikten üretilir mi?Yardım ederseniz sevinirim

ciceksever70
20-04-2009, 20:19
Benim aldigim tohumlarin paketinde Agustos ayina kadar dikilebilecegi ve ertesi yil cicek acacagi yaziyor. Acaba kisin acanlardan mi aldim?

heva
23-04-2009, 21:33
Ben tohumdan hercai menekşe yetiştiriyorum
74230

Oğuzhan
26-04-2009, 19:00
:p
74886

Oğuzhan
26-04-2009, 20:28
Teşekkür ederim .:)
Havalar serin ve yağmurlu çoştular .

meraklı
05-05-2009, 15:11
Hercai menekşelerim

tolgayarici
09-05-2009, 19:34
bugün bende yurt dışından geçen yıl edinmiş olduğum, hercai menekşe tohumlarımı ektim. 70 adet yalın renkli tohumum vardı 70 adet ise mürekkep lekeli. bir paket de dev çicekli türü yazandan tohumlarını ektim bakalım umarım başarılı olurum ve tüm hepsinin tohumlarını buradan sziler ile paylaşırım

ciceksever70
23-08-2009, 19:12
Hercai menekselerimi sasirtma zamanim gelmis mi yoksa sizce daha beklemeli miyim? Yagmur altinda kaldiklari icin cok perisanlar kuytu bir yere aldim simdi.

DefneD.
23-08-2009, 20:05
Çiçeksever, bendeki hercai menekşelerin tohum paketinde şaşırtma için bitkinin ne kadar uzunlukta olması gerektiği belirtilmemiş. ''Şaşırtılacak hale gelince'' gibi çok açıklayıcı (!) bir bilgi var sadece.

Domates fidelerini düşününce, yaprakları iyice büyümüş olanlar şaşırtılabilir gibi geldi bana.

Ben de 8 Ağustos'ta tohum ektim. Sizinkiler bu hale ne kadar zamanda geldiler?

acemifüsun
23-08-2009, 20:41
Bende de paket halinde aldığım hercai menekşe tohumları var, bugün, yarın ekmek istiyorum, dikdörtgen saksıya mı, yoksa Koçtaş'dan aldığım küçük çimlendirme bardaklarına mı tohumları yerleştireyim? Tohumları ektikten sonra, üstünü naylonla örtmem ve karanlık yerde bekletmem gerekiyor mu? Yetiştiren arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim.Sevgiler.

ciceksever70
23-08-2009, 20:41
Ben de Temmuz ortasi gibi dikmistim. Cabuk filizlendiler ama sasirtma konusunda kararsiz kaldim. Bir de bahceye mi saksiya mi sasirtmaliyim o konuda da kararsizim. Ilk kez tohumdan yetistiriyorum.

DefneD.
23-08-2009, 21:05
Çiçeksever, benim tohumlar İngiltere'den gelmiş, komşum verdi. Pakette ilk şaşırtma saksıya yapılıp, 2-3 hafta dış mekan koşullarına alıştırdıktan sonra, bahçeye dikilmelidir diyor. Gerçi yaz ya da kış diye belirtilmemiş. Hava çok soğuk değilse, direk bahçeye de dikebilirsiniz bence.

acemifüsun, gene paketin üzerindekilere göre tohumlar torfa ekilip, toprak sürekli nemli tutulmalıymış. Fazla yüksek sıcaklık tohumun tutmasını engellermiş. Güneş almayan ama bol ışık alan bir ortam gerekiyormuş. Ben plastik meyve kutularına ektim. Eğer filizlenirlerse, kare uzun saksıya almayı düşünüyorum.

acemifüsun
23-08-2009, 21:17
Teşekkürler sevgili DefneD, demek üstünü örtmem yanlış, nette bir kaç yerde böyle bilgi vardı.

cenan
24-08-2009, 10:27
Ben kare uzun saksıya ekmiştim.Tohumlar o kadar minicik ki, o an tek tek ekme şansım olmadı.Ama keşke Sabırsızlık yapmayıp 10-15 tane plastik bardaklara tek tek ekseymişim.Sonucunda kare saksıya tuz atar gibi attım, o kadar içiçe çimlendiler ki 4 yaprak olduklarında kökleri daha çok birbirine sarılmasın maksadıyla onları teker teker bardaklara ayırdım.Maksadım Tadilattaki bahçem tamamlanana kadar birazdaha büyürlerdi ondan sonrada onları asıl yerlerine ekerdim.malesef kare saksıda bıraktığım 6 tane yaşıyor ama ayırdığım yaklaşık 30 bardaktaki hercailerim ölüm kalım savaşı veriyor.

sevdanur01
28-08-2009, 09:33
selam. dün bende hercai menekşelerin tohumlarını ektim, çok seviyorum ya
önceki senede tohumdan ekmiştim, çok güzeldiler, ben şimdikileri küçük bardaklara ektim
sonrada küçük saksılara ekcem,herbiri tek olsun, sevgiler

Gatay
01-09-2009, 12:18
Merhaba , bende de hercai menekşe tohumları var. Kışın açması için acaba ne zaman ekmem gerekiyor. Kapalı balkonda uzun saksılarda yetiştirmek istiyorum. Kışın balkon çok soğuk olmuyor. Daha çok serin diyebilirim. Ancak yazın çok sıcak olduğundan çiçek bakımına elverişli olmuyor. Nisandan itibaren ısınmaya başlıyor. Menekşelerin sıcaktan etkilenmemesi için kışın ekmek ve güzelliklerini seyretmek istiyorum. Şimdi ektiğimde ne zaman çiçeklerini görebilirim.
Saygılarımla

DefneD.
01-09-2009, 15:11
Merhaba Gatay,
Şimdi ekebilirsiniz tohumları.

sevilla
06-09-2009, 23:57
Eylül ayında açmaya başlayıp hazirana kadar dayanabilen bu bitki normal ilkbahar menekşelerinden farklıdır. Hafif geçen kış, bitkileri bozamaz. Yaza kadar 30 santime uzayabilen, sarkma eğilimi olan menekşe, solmaya başlayan çiçekler elle koparıldığında tekrar açar. Camgüzeli, Begonya gibi yazlık çiçek bordürlerini kışın Hercai menekşeleriyle süsleyin. Tekdüze renkli, sıkıcı kış bahçenize renkleriyle mutlululuk getirecektir.
Bitkileri gözle görebileceğiniz noktalara, saksılara dikin.Aydınlık, yarı gölgeli ortamlar bu bitkinin yetişmesi açısından çok fark etmez. Her türlü toprakta özellikle rutubet varsa iyi gelişir. Çiçekleri 10 santime tadar büyüyebilir. 20 - 30 değişik renk tonu var bu çiçeğin. Bahçenizdeki daimi yeşil çit önlerine beyaz, altın ya da mavi - mor renklerini dikebilirsiniz. Renkleri karıştırmadan büyük öbekler halinde dikmelisiniz. Böylece çok etkileyici olacaktır.

Fideler piyasada satılıyor. Tohumdan da üretebilirsiniz. Temmuz ayında hala yaşayan çiçeklerden ufak çelikler alıp geliştirebilirsiniz. Dikilirken ve kış ortasında biraz gübre verirseniz renkler, çiçekler iyi gelişir. Salyangozlar, bir çeşit örümcek menekşeleri yemeyi seviyor. Bitkilerinizi ara ara kontrol edin.
(Alıntıdır)

acemifüsun
29-09-2009, 22:51
10 gün önce plastik meyva kutusunda torfa ektiğim hercai menekşe tohumları 5-6 günde çimlendiler. Gölgede fakat aydınlık yerde durdular ve günde 2 defa fısfısla sulama yaptım, ilk çimlenenler 3.yapraklarını çıkarmaya başladı, bugün onlara aspirinli su da verdim. Yarın yavaş yavaş güneşe alıştırmaya başlıyacağım, bir iki gün sonra biraz gübre de vereceğim, inşallah sağlıklı büyütebilirim:)

DefneD.
29-09-2009, 23:06
Ne mutlu size sevgili acemifüsun. Eminim çiçeklerinizi de göreceğiz. :)
Benim Ağustos başında ektiğim tohumlar çimlenmedi. On gün kadar önce tekrar ektim. Güneş almayan, ışıklı bir yerde. Toprağı nemli tutuyorum. Ama henüz bir hareket yok. Tohumları komşum vermişti, bayat olabileceklerini düşünüyorum. Beklemedeyim.

acemifüsun
29-09-2009, 23:39
Sevgili DefneD Ağustos ayında ben de niyetlenmiştim, fakat çimlenme için yaklaşık 20 derece ısı istediğini okuyunca vazgeçtim, onlara bu ısıyı sağlayabilmek için evin en serin yerinde dışarıda pencere önünde tuttum, karanfil tohumlarına göre biraz geç çimlendiler, belki sizinkilerde yarın öbür gün filizlenizler.

Bu minicik şeyleri büyütebilirsem, bir de foto koyabilirsem görürsünüz:))

Kadir Çetintaş
30-09-2009, 00:38
Tüm menekşecilere bol çiçekli menekşeler dileklerimle.

Son dört yıl her sonbaharda bahçenin bir bölümüne mutlaka menekşe ekiyoruz. Değişik tecrübeler edindim. Önce onları söyliyeyim.

- Bir kere sabah güneşini seviyorlar ama aşırı sıcak veya direkt güneşe tahammülleri yok.
- Kışın en soğuk havalarda ( Ankara soğuğunda; bazen kar, bazen buz altında bile ! ) yaşayabiliyorlar. Soğuk yüzünden ölenini görmedim. Sadece donmuş gibi biraz pörsüyorlar, ama sakın sökmeyin güneş açınca tekrar diriliyorlar.

Aynı şekilde üzeri karla kaplanıyor, ama karı eriten güneş çıktığında yine karın altından kafayı ilk kaldıran onlar oluyor. :)

- Bütün bunlar normal sağda solda satılan menekşelerden.

- Asıl sıkıntı aşırı sıcakta oluyor. Fazla güneş altında kalırsa çabuk etkileniyor.

- Bu yıl birde hafif yabani gibi olanından ( Çiçeği daha küçük ve daha gösterişsiz ) da dikmiştik baharda. Onlar zayıflasa da aralarında hala inatla yaşayanlar var. Kışı da geçirirler mi bilmem?

Ancak bir sıkıntımız var.

Tam en güzel zamanlarında birden bire diyebileceğim şekilde ölmeye başlıyorlar. Tabiri caizse 'yıkılıyorlar' bu normal bir ölüm değil. Bir hafta gibi bir süre içerisinde 2 M2 içerisindeki tüm menekşeler hızlıca peşisıra ölüyorlar.

Gözle görünen bir sıkıntıları da yok aslında. Yani böcek-bit v.s gözlemleyemiyoruz. Ama ölecek olan çiçek kendisini belli ediyor, önce bir gevşeme oluyor ve bir-iki gün içerisinde o çiçek ölüyor. Ama hemen yanıbaşında başka birisi çok sağlam duruyor. Tabii ki birkaç gün sonra oda ölüyor. Zatenbir hafta on gün içerisinde menekşe namına bir şey kalmıyor.

Ve ne yapraklarda nede çiçek sapında bir belirti yok gibi. Tabii ki bu virütik de olabilir.

Son 4-5 senedir olduğu gibi bu baharda yine yaşandı bu durum. Ama yabani tür dediğim gurup bu durumdan hiç etkilenmedi ve hala daha yaşayanlarda var.

Soracağım şu; bu durumun nedenini bilen varmı? Veya tedbir olsun diye tavsiye edilebilecek bir ilaç varmıdır?

Selamlar.

ankara
30-09-2009, 09:57
Sn.kadir çetintaş bende bakonum için menekşe almayı düşünüyorum şu anda ankarada fide satılan bi yer varmı yoksa tohum mu almalıyım?

hüzün
30-09-2009, 15:05
ben de az önce 10 kadar tohum ektim henüz balkondalar güneşe indirmeyi düşünüyordum sanıırm gölgede daha iyi olacaklar
güneşsiz buüyğyebilirler mi ki?

acemifüsun
30-09-2009, 19:49
Sevgili hüzün çimleninceye kadar gölge fakat aydınlık bir yerde tuttum, çimlenince yavaş yavaş güneşe alıştırmaya çalışıyorum, yine de deneyimli arkadaşlarımız ne der,bilmiyorum.

DefneD.
30-09-2009, 20:35
Deneyimim henüz yok ama, tohum paketinin üzerinde çimlenene kadar bol ışıklı ama güneş almayan bir yerde tutun, toprağı hep nemli olsun diyor.

hüzün
30-09-2009, 21:16
teşekkür ediyorum arkadaşlar
benim kiler direkten döndü desenize
yoksa yarın güneştelerdi
ben şimdiden heyecanlanıyorum

acemifüsun
01-10-2009, 18:56
Bizim minikler üçer yapraklı olunca; bugün fide bardaklarına ayırdım, bakalım şaşırtmadan sonra yeni yerlerinden memnun kalacaklar mı?

DefneD.
01-10-2009, 22:21
Hadi hayırlısı sevgili acemifüsun.
Benim tohumlarda hala hareket yok. Olsun, sizinkiler var büyüyen.:) Merakla hercailerinizin çiçeklerini bekliyorum.

acemifüsun
02-10-2009, 20:42
Sevgili DefneD. bu minikler yeni yerlerine biraz alışsınlar,azıcık ele gelsinler, paketteki tüm tohumları kullanmadım, siz mutlaka daha başarılı olursunuz, kalanlarını size yollıyabilirim:)

Kadir Çetintaş
03-10-2009, 22:57
Sn.kadir çetintaş bende bakonum için menekşe almayı düşünüyorum şu anda ankarada fide satılan bi yer varmı yoksa tohum mu almalıyım?

Şu anda zannederim tüm seralarda veya çiçekçilerde, hiç olmadı Ulus Hadelkiler de fide şeklinde bulabilirsiniz.

Tohumdan da ekilebilir ama önce tohumlar uygun saksılara ekilecek, aydınlık ama uygun sıcaklıkta biraz büyütüüp tekrar ufak saksılara alınacak, sonra bahçeye derken, Ankara için geç kalmış olabilirsiniz. Bu yıl sanki havalarda erken soğuyacak gibi, ayvalar bol olmuş. :)

Kolay gelsin.

hüzün
05-10-2009, 19:11
henüz benim tohumlarda hareket yok arkadaşlar

hüzün
16-10-2009, 19:17
15 günü geçtitohumlarımda hareket yok
sizce umudumu kesmelimiyim ?

DefneD.
17-10-2009, 13:41
Deneyip deneyip, bendeki tohumları bir türlü çimlendiremeyince sevgili acemifüsun bana kendi hercai tohumlarından gönderdi. Bugün ektim. Bakalım sorun benim tohumlardamıymış yokse bende mi görecez.:)

hüzün
17-10-2009, 19:02
acemifüsun kaç günde çimlendi tohumlarınız?

acemifüsun
17-10-2009, 22:11
Benim tohumlar yaklaşık 5-6 günde çıkmaya başladılar, tamamı 1 haftada çimlendi. Karanfillere göre biraz geç çimlendiler, sevgili DefneD, sevgili hüzün kolay gelsin:)

hüzün
19-10-2009, 13:30
yok yok benimkilerden umut yok bence :(

konkordation
20-10-2009, 17:04
selam öncelikle buradaki herkeze deneyimlerini ve bilgilerini paylaştıkları için çok teşekkür ederim ve bende bir kaç şey söylemek ve tabi sizinde bu konu hakında ki görüşlerini zi almak istiyorum:eek:...
bundan yaklaşık iki hafta önce eminönünden hercai menek şe zinya çiçeklerinin tohumlarını almıştım hatta vilmorin markası vardı paketin üzerinde...
ben heralde mart gibi falan uygundur diyip ekmemiştim tohumları alır almaz ama nette dolaşırken bu sayfayı gördüm işte 15 20 gün önce dikip de sonuç almış arkadaşlar varmış meger onları görür görmez bende diktim hemen belki olur diye...
bu arada ****** bütün yorumlarıda okudum...

plastik bardaklara 5 ayrı fide oluşturdum... o günde yağmur vardı hatta gittim bahçeden topragı aldım balkonda topragın içinde olan çakılını taşını solucanını ayırdım ayırabildiğim kadarıyla...sonra da kimisini direk gün ışığı alan yere (ama sürekli gün ışıgı değil gölgede bi gün ısıgı) ... kimisini odanın içine ... anlıyacagınız biraz geç kaldıgım için ortam sorunu olmasın diye bütün farklı ortamlara koydum birisi olsun tutsun diye... benim için önemli olan birisi için hayatımda ilk defa bir çiçek la ilgileniyorum... hemde tohumundan .... bu şekilde olanı değerli buldum... şimdi iki gün oldu dikeli denildiği gibi arada bir süt artıgı falan da veriyorum... ama beni endişelendiren bişi var... fidelerin topragında küçük küçük solucanlar var bunların zarar verebileceginden korkuyorum... bugun hatta çamlıcadaki büyük çamlıca fidanlıgına gittim onlara da sordum bu durumu tohumları dikmekte geç kalmışsın biraz dediler:( ağustos ta ekildiğini söylediler mevsimine göre değişiyormuş menekşede ... ve içindeki solucanların da küçük oldugunu söylediğimde bişi olmaz dediler topragı havalandırır onlar iyi olur dediler ...
ve hatta oradan bugun torflu toprak aldım ...
şimdi olay bu ...

bana yardım edebileceğiniz söylemek istediğiniz birşeyler varsa lütfen yorumlarınızı bekliyorum... mesela o aldıgım torflu toprak ı nasıl kullanmalıyım ve bu solucanlar hakkındaki sizin görüşleriniz neler dir lütfen yardımcı olursanız sevinirim... şimdiden teşekkürler

Mine Pakkaner
20-10-2009, 20:04
Önce şu evde muhtelif yerlerde gezen fidelerin bir fotoğrafını çekin yükleyin, çünkü henüz fideleriniz olmuş olamaz. Bir hafta tohumları alıp, üstelik hemen değil birkaç gün sonra ekiyorsunuz ve onlar da çimlenip yapraklanıyor ve fide oluyor...

Konkordation bu inanın imkansız, henüz daha çimlenmemişlerdir bile veya ancak çimlenip ilk iki yaprağını çıkarıyordur. Dolayısıyla daha fide olmamıştırlar. Evin en sıcak yerinde çimlenmelerini bekleyiniz, sonra süt artığı gibi şeyleri asla vermeyiniz, bu gibi bilgilere de sakın ola itibar etmeyiniz.

Hercai menekşe için geç sayılmaz, sizinkiler de sonbahar- kış çiçeği değil ilkbahar menekşesi olur.

Solucanları tohum çimlenen ortamda istemeyiz, çünkü toprağı havalandırırken çok çok ince olan kılcal kökleri de zararlayabilirler. Keşke tohumları ilk ekerken torfa ekseydiniz. Solucan bahçede de olur ama koca alanda fideciğe isabet etmesi zor, minicik bir bardakta alan daralıyor.

Aşırı sulayıp çürütmeyin, az sulayıp kurutmayın, dikkatli olun.

Kolay gelsin.

konkordation
21-10-2009, 15:28
ya gerçekten öncelikle çok teşekkür ediyorum... sonunda yardım almaya başladım... inanın benimde kafam çok karışmıştı zaten ne demek istediğimi anlamak isterseniz bu başlık altında yazılan yazışmaları okumanız yeterli:(
tohumlarımla ilgili olarak da şunu demek istiyorum...
****** siz haklısınız yaa onlar sizin de dediğiniz gibi fide falan değil ler ben maalesef ekince fidelemiş olarak düşündüm onları... ben onları ektim ama daha toprağın üzerine hiçbişi çıkmış değil....
hem geliba çok da suladım bir iki tanesini... kimisinin topragı çok yaş gerçekten adeta çamur gibi desem yeri var yani:(
torflu topragı da daha dün aldım hatta hala posetinde duruyo... menekşe
tohumu da var hala bi sürü...
yeniden bu sefer daha bilinçli bi şekilde torflu topragı kullanarak eksem o tohumlardan olurmu acaba ne dersinizi bu fikrime... bunu yapmadan önce sizden cevap beklicem ne dersiniz olurmu acaba ?
birde eger olursa ne şekilde dikmem gerektiğindende biraz bahsederseniz çok sevinirim...
şimdiden çok teşekkür ederim

hüzün
22-10-2009, 17:57
önceki tohumlarımdan umudumu kestim ve toprağıboşalttım başka bir yere yeniden serptim ve bunu da sıcaktave üstükapalı şekilde bekletmeye karar verdim ,tohumlar aynı bakalım bunlar çimlenecek mi?:confused:

Gülüm
03-11-2009, 18:17
Yazdan kalma menekşelerim, sonbahar yağmurlarından sonra çok fazla sürgün vermiş. Yanlardan çıkan sürgünleri kesip bahçeye diktim. Bakalım çelik yöntemiyle tutacak mı ?

Penelophe
04-11-2009, 15:08
Fotoğraf ve sonuç isteriz :)

Gülüm
05-11-2009, 12:06
Gayet canlı duruyorlar. İnşallah birde çiçekli fotoğraflarını çekerim.

112977
112978

Gatay
05-11-2009, 19:04
Merhaba
Eylül başında hercai menekşe tohumu ekmiştim. Pakette karışık renkli diyordu. Yapraklar çıkmaya başladı. Forumdaki resimlerle karşılaştırdığımda bazı yapraklar benziyor ancak bir de büyük yapraklar aralarından çıktı. Resimlere baktığımda bu yapraklar pek hercai menekşe yapraklarına benzemiyor. Ben yanlışlıkla yabani ot da mı büyütüyorum acaba :p Bilgilerinizi benimle paylaşır mısınız ?

kopshtar
05-11-2009, 19:55
Evet Sn Gatay, onlar yabani ot :) Temizleseniz daha iyi olur...

Gatay
06-11-2009, 08:09
Sn Kopshtar çok teşekkürler. Valla insan bir terslik var bu işte diyor ama daha önce tohumdan yabani ot yetiştirmemiştim :p Oysa tohumları koçtaş'tan aldım. Demek ki paket tohumlardan yabani ot çıkabiliyormuş .

acemifüsun
06-11-2009, 17:15
Sevgili Gatay paketten çıkmamıştır, ektiğiniz toprakta tohum vardir:)

Gatay
07-11-2009, 23:07
Devamlı bu topraktan alıyorum :) daha önce hiç başıma gelmemişti. Herkese teşekkürler :)

Bahar Erdem
08-04-2010, 12:14
Seneler önce bi üreticiden alıp dikmiştik bu çiçekleri ozamandan beri yazın dökülen tohumlarından kendi kendine çıkarlar ilk baharda. Kokulu değiller. Bildiğim kadarıylada şu sıralar park ve bahçe düzenlemelerinde sıkça dikiliyor. Yaz boyu çiçekli kalıyor. Açan çiçekler kuruyup tohuma dönüyor. olan tohum keseleri hendiliğinden açılıp etrafa saçılıyor. Eğer sulunırsa o dökülenlerde çiçeğe dönüyor. Böle bi döngüsü var yaz boyu.

Bizim buralarda bahçe menekşesi olarak bilinir. Ama eminim aranızda başka adlarını **** doğru adlarını bileniniz vardır. Eklerseniz ve bizi bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Bahar Erdem
08-04-2010, 12:19
134777
134778
134779

Bu fotoğraflar benim bahçemden. Biraz amatörce, havada rüzgarlı idi o yüzden net çıkan fotoğraflardan ekliyorum. Havalar açınca daha güzelleri ile buluştururum sizleri.

MİRBE
08-04-2010, 13:23
Benim bildiğim hercai menekşesi..Balkon saksımda 5 rengi mevcut..

köknar
08-04-2010, 13:27
Hercai menekşe, kar altında da kalsa don da olsa ölmüyor yine güzel çiçek yüzünü gösteriyor. Benim ektiklerim kokuyor da...

Bahar Erdem
10-04-2010, 09:17
Konuyu buraya taşıyan arkadaşlara teşekkür ediyorum ben hercai ismini bilmediğim için bahçe menekşesi olarak bi konu açmıştım.

Sevgili köknar çok doğru söylüyorsun bu sene özellikle çok soğuktu buralar. Öleki 150 lale soğanımdan hiçbiri çıkmadı :(
Ama resimlerdede görüldüğü gibi hercai menekşeler bütün olumsuzluklara rağmen çok güzel çiçek verdiler.

PINARCHİCO
18-04-2010, 13:24
bunlarda benim balkonumda ki hercailer...gerçekten çok güzel çiçekler... pencereyi açar açmaz mis gibi kokuyorlar...4. resimde önde duran hercailerimin rengi siyah ilk defa gördüm... apayrı bir güzelliği var... sizlerden daha önce siyah menekşe gören arkadaşlar var mı? son resimde de çok Bilmiş Çakıl Hanım çiçek dikimini denetlerken :)))

PINARCHİCO
18-04-2010, 14:13
çiçeklerimden başka görüntüler.... bir de size bir şey danışmak istiyorum... ben bu ç,çeklerden nasıl ve nezaman tohum alabilirim? teşekkürler şimdiden...

nevsune
19-04-2010, 09:33
çiçeklerimden başka görüntüler.... bir de size bir şey danışmak istiyorum... ben bu ç,çeklerden nasıl ve nezaman tohum alabilirim? teşekkürler şimdiden...

Çiçeklerden bazıları kuruduktan sonra çanak yaprakların diplerinde tohum kapsülü oluşturuyorlar. Onlar kurumaya başladığında tohum alabilirsiniz. Yalnız kontrol etmekte yarar var, birden açılıp tohumları döküveriyorlar. Bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=400337&postcount=45) tohum kapsülünün fotoğrafı var.

Benim bir süre önce aldığım hercai menekşelerimde iki tohum kapsülüm olmuştu, birini dökülmeden yakalamıştım. Bu sabah size diğer kapsülü göstermek için fotoğraf çekerken baktım açılıp dökülmüşler.

merbil
06-05-2010, 01:23
herkese merhabalar,
siteye yeni üye oldum,2009 senesi kasım ayı başında kurban mıydı şeker bayramı mı idi tam hatırlamıyorum 2 kasa menekşe aldım,çevremdekiler kışın da menekşe olur mu diye dalga geçti,ama resimlerini de koyduğum afacanlar hepimizi şaşırttı ve hala şaşırtmaya devam ediyorlar ,ektiğimde gübre koymamıştım, sanırım mart ta yaşadıklarını görünce(karın altında bile kaldılar)gübreledim,senmisin gübreleyen inanamıyorum.
Ama sitedeki tüm yazılanları okudum ve de yaz sıcaklarında ölürler mi korkusuna kapıldım,
ne yapmam lazım bilgilendirirseniz sevinirim
resimler sırasıyla kasım,şubat,mart,nisan ve en son 2 mayıstaki halleri

m-elike
07-05-2010, 23:42
inanılmaz güzel çiçekler. Çoçukluğumdan beri sevgiyle seyredip, yetiştirdiğim çiçeklerimin rüzgarın etkisiyle saçılan tohumları çam ağacının altında minik minik yeşermişler. hepsini toplayıp saksıya ektim. Bakalım yaşıyacaklarmı? Ayrıca anneleri sivasta -30 derecede donmadan yaşayabiliyorlar.

gilan
07-05-2010, 23:49
Sayın merbil, çevrenizdekilerin kışın menekşe mi olur demeleri çok ilginç çünkü hercai menekşe kış çiçeğidir. :) En iyi sonucu sizin de yaptığınız gibi sonbaharda dikince alırsınız. Yaz içinse yapabileceğiniz bir şey yok. Haziran gibi vakitleri dolacak. Ama dökülen tohumlardan gelecek sene tekrar çıkarlar.

Aşağıda ben de menekşelerimi anlatmıştım. Kar, kış, don... Bunlar hercai menekşe için hiç sorun değil. :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19696

zeynoperi
08-05-2010, 22:46
herkese ****.yeni üye oldum.buradan beni bilgilendirirseniz sevinirim.bu arada çok güzel olmuş menekşeler.özellikle pınarchico çok güzeller maşlallah.ben iki üç senedir çiçekçiden alıp saksılarıma dikiyorum.ama malesef teker teker kuruyorlar.bu sene yine diktim yine aynı şey oldu.bugün dikkat ettim bazıları böceklenmiş.bunun sebebi ne acaba ne yapmalıyım.bir de kendim tohumunu alsam hangi aylarda saksılara ekmeliyim.kaç günde bir sulamalıyım.

GothiCat
10-05-2010, 18:29
Hoşgeldin zeynoperi.Paket halindeki tohumlarda üzerinde yazıyor ekim zamanı :) Bende tohumdan ektim.Hemen çıktılar ama sanki şimdi yavaşladı büyümeleri.Çiçeklerini sabırsızlıkla bekliyorum.Hepinizin hercailerine bayıldım.Benim paketimde de tek renk görünüyordu.Bakalım nasıl olacak.

O kadar küçüklerdi ki destek çubuk yaptım ;)

http://i44.tinypic.com/a5j9cg.jpg

thisisme
23-09-2010, 09:00
merhaba,
koçtaştan aldığım menekşe tohumlarını,13 eylülde, 3 ayrı kaba ektim. Birini streç filmle kapatıp kuzeye bakan aydınlık bir cama koydum, diğer ikisinin üstüne poşet geçirdim ve nispeten daha karanlık bir odaya koydum. Streç filmle sardığım kapta 21 eylülde 3 tane çimlenmiş tohum vardı. Diğerlerinde hala birşey yok. Streç film sanırım daha iyi bir büyüme ortamı sağlıyor. Fakat yine de çimlenme oranı beklediğim kadar yüksek değil.

cenan
11-10-2010, 11:41
Sn.thisisme geçen sene bu zamanlar balkonda saksıya serpiştirmiştim. Çokta sağlıklı büyümüş ve çiçeklenmişlerdi. Uzun zamanda çiçeklerini eksik etmemişlerdi. Bence üstü açık şekilde balkonda deneyin. Ama suyunu direk değil fısfıslayarak verin. Keşke yine ekseydim bu sene...

ziraatteknikeri
11-10-2010, 11:49
merhaba,
koçtaştan aldığım menekşe tohumlarını,13 eylülde, 3 ayrı kaba ektim. Birini streç filmle kapatıp kuzeye bakan aydınlık bir cama koydum, diğer ikisinin üstüne poşet geçirdim ve nispeten daha karanlık bir odaya koydum. Streç filmle sardığım kapta 21 eylülde 3 tane çimlenmiş tohum vardı. Diğerlerinde hala birşey yok. Streç film sanırım daha iyi bir büyüme ortamı sağlıyor. Fakat yine de çimlenme oranı beklediğim kadar yüksek değil.

bitki tohumlarının çimlenme aşamasında güneşe ihtiyaçları yok ama toprak sıcaklığına ihtiyacları vardır ortalama 20 derece falan yeter bir de menekşeden bahsediyoruz onlar zaten kışlık çiçekler onun için ne streç film nedene başka birşeye gerek yoktu sadece yapmanız gereken uygun bir toprak bulup oraya ekim yaptıktan sonra maksimum tohumun iki katı kadar çiçek toprağı ile örtmek ondan sonra çimlenene kadar nemini korumanız yeterli

thisisme
12-10-2010, 14:42
maalesef balkonda açıkta çimlenmediler. odada aydınlık ortamda seraladığım kaptakiler güzel çimlendiler.şimdi onları şaşırttım ve balkona aldım. inşallah ölmezler.

thisisme
13-10-2010, 09:05
teşekkürler cellin.

ziraatteknikeri
13-10-2010, 09:35
odada güneş derken zaten tohumun üzerini toprakla kapladınız sanırım tohum karanlık yani ışık geçirmeyen bir yerde tekrar üzerine ıslak bez veya gazete kağıdı koymuş olsaydın en azından birkaç gün erken çıkardı ilk kotilodon yaprakların çıkışından sonra acil bir şekilde güneşe ihtiyacı olur bitkilerin ( mantar vb.hariç ) 5-6 yapraklı olduklarında ise şaşırtılırsa çiçeklenme daha güzel olur erken **** geç önerilmez.
geçen yıl 20 bin busene ise 25 bin menekşe yetiştiridim benim işim bu

PINARCHİCO
19-10-2010, 18:17
Merhabalar... geçen baharda nisan ayında balkonda saksıya diktiğim menekşelerim(yukarıda resimleri var) bu sonbahar da ekim başı gibi kendiliğinden yeniden çimlenmeye başlamışlar...:)))

cenan
20-10-2010, 08:20
Merhabalar... geçen baharda nisan ayında balkonda saksıya diktiğim menekşelerim(yukarıda resimleri var) bu sonbahar da ekim başı gibi kendiliğinden yeniden çimlenmeye başlamışlar...:)))

Nisanda ne güzel doldurmuşlar saksılarını. İnşallah yeni çıkanlar da öyle olur;)

lenavita
26-10-2010, 12:04
of of bu yıl eylül çok sıcaktı ektim çıkmadılar, ekimde sıcak ektim çıkmadılar.
buzdolamına suyla koydum çıkmadı artık kasım geliyor kasımın sonunda ekim çünkü hala adana çok sıcak. sevgiler

arnavut biberi
09-11-2010, 19:49
Her ne kadar çoktan geçip gitmişte olsa saksımda ilginç bir hercaiye rastlamıştım. fotoğrafını arşivlemişim paylaşıyım dedim. nasıl güzelmi?

179321

179322

cenan
09-11-2010, 19:54
Ne kadar değişik ve güzel. Kelebek gibi..

dlk
09-11-2010, 19:56
Çok canlılar.

kgursan
09-11-2010, 22:55
Hercai menekşe bilgileri;

Menekşe severler burada toplanmış. Herkes bu güzel çiçek için birşeyler paylaşmış. Ben de bazı bilgileri paylaşmak isterim. Belki bazı arkadaşlara da yardımcı olmuş olurum.

Önce, başlıkta tür adı viola tricolor diye geçiyor, ama yanılmıyorsam Hercai menekşe, "Viola witrockiana" olması gerek. Ama çok da emin değilim. Bu doğadaki kır mekeşelerinden farklı. Islah edilmiş. Kır menekşeleri (emin değilim ama Viola odorata olmalı) kokulu olabiliyor ama hercailer kokusuzdur.

Hercai bir kış çiçeğidir. Serin zamanlarda güzel gelişir, iklimin gidişine bağlı olarak Mayıs da sıcaklar başlayınca, bastırınca solmaya başlar, serin gölge yerlerde bir süre daha çiçek verir ama yaz sıcaklarına dayanamaz. Kış aylarında ise don ve soğuktan fazla zarar görmez ama gelişimi yavaşlar.

Çoğaltma tohumla yapılır. Tohumlar Ağustos -Eylül başı gibi ekilir. Ekilen tohumlar ekimden sonra nemli tutulmalıdır, çimlenip önce tohum yaprağı (kotiledon yaprağı), sonra gerçek yaprakları çıkıp fide olurlar. Minik fideler ışıklı ortamda biraz büyütülür ve Ekim-Kasım- Aralık gibi yerlerine (Bahçedeki bordürlere, veya saksılara ) dikilirler.

İşin püf noktası buradadır. Kış boyunca kök geliştirmek.Yılbaşına kadar dikilen fideler, önce köklerini geliştirirler. Kış boyunca bol saçak, ince, narin kökleri gelişir. İlkbahar da (şubat-Mart) havalar ısınınca bol ve canlı çiçeklerini açarlar.
Çiçeklenme olayı kış aylarında hemen başlar ama kış yağmur, kar-don olaylarından fazla gelişemez. Marttan sonra parlarlar. Bazıları da Fideleri Mart-Nisan aylarında dikerler ve bu fideler küçük torbalarda tam köklenememiş ve gelişememiştirler. Mart-Nisan da dikilince kökleri tam gelişemeden sıcaklar basar. Hem kök, hem çiçek yapmaya güçleri yetmez dolayısıyla çiçeklerini yine verirler ama bu çiçekler coşkun olmaz. Mayıs da ilk sıcaklarda hemen solarlar. Püf noktası buradadır.

Mart-Nisanda Bir tarafta, çiçekler açarken, bir tarafta da açan çiçekler solmaya ve döllenip tohum bağlamaya başlar. Tohumlar yuvarlak kapsuller içinde oluşur. Bu kapsuller önce yeşil dir. Sararmaya başlayınca sabah saatlerinde toplanması ve kapalı bir karton kutu içinde kurutulması gerekir. Çünki, bu kapsuller kuruyunca birdn çatlar ve açılarak tohumlarını fırlatır. toplanmayan kapsuller, bitkinin üzerinde yıldız şeklinde (boş) görünür. Tohumları fırlattığı için tohum kapsulleri kapalı kutuya konur.

Önemli bir nokta da şu, bazı renk ve çeşitler Melez (Hibrit) olabilir ve tohum tutmayabilir. Tohum bağlayanlar da ana-babası gibi iri, kaliteli çiçekler vermeyebilir.

Sonuç olarak;

1.Hercai menekşe tohumları Sonbaharda ekilir,
2. Fideleri Kasım-Mart arasında dikilir,
3. Bitki soğuktan korkmaz, serin havayı sever,
4. Tohumlar Nisan-Mayıs da alınır ve Ağustos-Eylül e kadar muhafaza edilir.
5. tohum çimlenme sıcaklığı 16-18 oC olup, çimlenene kadar nem ister ama ISLAKLIK istemez!!

thisisme
10-11-2010, 07:41
çok güzel anlatmışsınız kgursan. teşekkürler.

elek
10-11-2010, 08:32
Sayın Arnavut Biberi, ne kadar ilginç ve güzel bir menekşe olmuş sizinki, keşke tohum vs. bir şekilde devamını sağlayabilseydiniz.

Aşağıdaki menekşenin tohumlarını Mayıs başında bir restoranda görüp almış ve hemen ekmiştim. Çimlenme sonrası birkaçını başka bitkilerin olduğu saksılara şaşırttım, çoğunu da bu saksıya aktardım. Temmuz-Ağustos gibi tek tük çiçek vermeye başladı. Çiçekleri minik, çok tatlı bir kokusu var ve boyu çok uzuyor. Biraz daha seyrek bir şekilde askılı saksılara koysaymışım çok daha güzel olacakmış. Yetiştikten sonra bu saksıdan alıp başka yere şaşırttığım kökler tutmadığı için dokunmaya da cesaret edemedim, artık böyle idare edecek.

Şimdi önümüzdeki dönem için dört gözle tohum bekliyorum, ama ilk tohum kesesini dün gördüm. Belki bundan sonrası için şansım yaver gider. Elinde bu tür ya da benzeri küçük ve mümkünse kokulu menekşelerin tohumları bulunan arkadaşlar paylaşmak isterse çok sevinirim. Piyasada satılan tohumlar nedense hep çiçekleri büyük türlere ait. Ben de bundan sonraki her çiçekte tohum nöbeti tutacağım ve elimde fazla miktarda olursa isteyenlere seve seve gönderirim.

ziraatteknikeri
10-11-2010, 09:22
Her ne kadar çoktan geçip gitmişte olsa saksımda ilginç bir hercaiye rastlamıştım. fotoğrafını arşivlemişim paylaşıyım dedim. nasıl güzelmi?

179321

179322

Bence tırtıl zararı var çünkü sağlam olanın taç yaprağında da delik oluşmuş.

hüsnüyusuf
10-11-2010, 11:46
Elinde bu tür ya da benzeri küçük ve mümkünse kokulu menekşelerin tohumları bulunan arkadaşlar paylaşmak isterse çok sevinirim. Piyasada satılan tohumlar nedense hep çiçekleri büyük türlere ait. Ben de bundan sonraki her çiçekte tohum nöbeti tutacağım ve elimde fazla miktarda olursa isteyenlere seve seve gönderirim.

Sayın elek, burada (http://www.zengardentr.com/KOKULU-3-RENKLI-COK-YILLIK-HERCAI-MENEKSE-johnny-jump-up,PR-1438.html) çok yıllık minik çiçekli bir menekşe türü var. Çok sevimli duruyorlar.

arnavut biberi
10-11-2010, 21:23
Teşekkürler sayın elek ne yazıkki ben tohum nöbeti tutamadım ve kaçırdım..
sn ziraatteknikeri saksılarımda tırtıla hiç rastlamdım o kelebek şeklinde olan menekşe tek bir kökteydi ve iki çiçekti diye hatırlıyorum ve ikiside aynı şekilde açmıştı ayrıca resimde görülen tek delikli çiçek farklı bir kökteki normal hercai nin çiçeğinde diğerlerinin çiçeklerini tırtıl yemişse eee artık ne diyim süper bi simetrik iş çıkartmış yaramaz tırtıl :)

sakagun
19-12-2010, 09:54
Biraz önce bahçeme 50-60 civarı mini hercai menekşe fidesi diktim. Bir ara fotoğrafını çeker yüklerim. Aralarına da değişik renklerde gelincik tohumu serpiştirdim. Baharda nasıl olacaklar merak ediyorum.

sakagun
20-12-2010, 08:56
Mini menekşeleri aralıklarla diktim. Baharda bu araların dolmasını ümit ediyorum. Bu görünen tepe foseptik için açılan çukurdan çıkan toprak. menekşeleri tepenin doğuya bakan kısmına diktim ki güneşten az zarar görsünler. Baharda tepenin üst ve arka kısmına kozmos, dev papatya gibi uzayan çiçekler ekeceğim.

sakagun
20-12-2010, 08:57
Toplam 8 farklı renkte menekşem var. Bazılarının çiçekleri şu anda güzel görünmediğinden makrolarını çekmedim.

sakagun
21-12-2010, 15:03
Sürpriz. Kelebek menekşeden bende de açtı.
185122
Bunlar da diğerleri:
185123 185124 185125 185126

sakagun
21-12-2010, 15:05
Küçük torbalarda alıp toprağa diktiğim menekşelerde fark edilir bir canlanma var. Bol tohum yapmışlar. Her bir renkten numunelik topladım. Diğerleri toprağa dökülsün, menekşe tarhım dolsun.

arnavut biberi
21-12-2010, 21:33
sn sakagün menkşeleriniz güzelmiş özellikle kelebek menekşe :p başka bir arkadaşta daha görmek güzel.....

sakagun
21-12-2010, 21:40
Bakalım başka renklerde de olacak mı? Benimki bir kökten hem normal hem de kelebek şeklinde çıkmış.

elek
21-12-2010, 22:21
Sayın Sakagun, hepsi çok güzel ama kelebek menekşe bir başka güzel.. Hani olur da bundan bolca tohum alırsanız paylaşmayı düşünürsünüz değil mi ;)
(Eğer tırtıl işiyse onu da yollayabilirsiniz tabi, böyle sanatçı tırtılların başımızın üstünde yeri var :D )

Benim menekşemin başı bitlerle dertte, arapsabunuyla 2 ilaçlamadan sonra çiçeklerin hepsi mahvoldu. Tek bir tohum kapsülü alabildim, artık yeni çıkacakları bekliyorum.

Kartal'daki belediye fidanlığında minik menekşelerden buldum bu arada, askılı saksılara koymuşlar ama çok bakımsızlardı. Çevredekilerin "Deli midir nedir" bakışlarına aldırmadan 10-15 saksıyı yaklaşıp kokladım ama bulamadım kokulu olan.. Şubat gibi Zengarden'dan sipariş vereceğim, bakalım onlar nasıl çıkacak :rolleyes:

sakagun
22-12-2010, 07:29
Bir kez kayınvalidemin uzak bir komşusunun bahçesinde görmüş, beğenmiştim. Tüm bahçe aynı renk minik menekşeyle doluydu. Çok hoş görünüyorlardı.

Sırf bu mini menekşeler için Sapanca'da fidancıları dolaştım. Çoğunda büyük çiçekliden var. Bazıları küçük çiçeklilerden habersiz. Biri de onların vakti geçti, bulamazsınız dedi. Azmin elinden birşey kurtulmazmış. Sonunda buldum. Üç renk 3 ayrı askılı saksıda tanesi 8 TL'ye satılıyordı. Çiçekleri de geçmek üzereydi. Aldım. Diğer renkler minik poşetlerdeydi. Alırken bazılarının koktuğunu fark ettim.

Zengarden'dan ben de "SARKAN Viola Şelale" tohumu aldım.

Aynı kökten hem kelebek hem de normal menekşe çıktığı için tohumundan da normal bir menekşe çıkabilir bence. Yine de bahara çoğaldığında tohumlarını toplarım.

Kiraz
22-12-2010, 08:00

İşin püf noktası buradadır. Kış boyunca kök geliştirmek.Yılbaşına kadar dikilen fideler, önce köklerini geliştirirler. Kış boyunca bol saçak, ince, narin kökleri gelişir. İlkbahar da (şubat-Mart) havalar ısınınca bol ve canlı çiçeklerini açarlar.
Çiçeklenme olayı kış aylarında hemen başlar ama kış yağmur, kar-don olaylarından fazla gelişemez. Marttan sonra parlarlar. Bazıları da Fideleri Mart-Nisan aylarında dikerler ve bu fideler küçük torbalarda tam köklenememiş ve gelişememiştirler. Mart-Nisan da dikilince kökleri tam gelişemeden sıcaklar basar. Hem kök, hem çiçek yapmaya güçleri yetmez dolayısıyla çiçeklerini yine verirler ama bu çiçekler coşkun olmaz. Mayıs da ilk sıcaklarda hemen solarlar. Püf noktası buradadır.

Bu yazıda benim için çok önemli noktalar buldum. İlk sene sonbaharda diktiğim menekşeler kışın canlanmamışlardı ama ilkbaharda çok güzel açmışlardı. Sonraki iki yıl ilkbaharda diktim ve neden öncekiler gibi gelişmediklerini merak ediyordum. Yazıyı okuyunca, ilkbahara ertelememeye karar verdim.

Kelebek şekilli menekşeler kesinlikle tırtıl işi :)

Hercai menekşelerin turuncu (sarı değil) olanları çok güzel kokuyor.

sakagun
22-12-2010, 08:46
Tırtıllara söyleyelim de hepsini kelebek şeklinde yesinler. Böyle çok daha güzel oluyor. :)

sakagun
06-01-2011, 15:20
Bir başka renk kelebek daha. Sanırım tırtıllar menekşenin en taze, en ince yerlerini yiyorlar.

sakagun
16-01-2011, 09:20
Fotoğraf arşivimi karıştırırken Mayıs 2005'te Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde çektiğim hercai menekşe fotoğraflarını buldum. Toplu dikildiklerinde işte böyle muhteşem oluyorlar.

DilSe
04-02-2011, 16:23
Merhabalar :)
Öncelikle paylaşımlar ve bilgiler için herkese teşekkürler.:)
Resimler muhteşem,inşallah ben de böyle güzel menekşeler yetiştirebilirim.
Ben de hem hercai hem de küçük menekşelerden ekmek istiyorum.Hercai menekşe için tohum zarfı arkasında; Şubat,Mart gibi (çoğunlukla Haziran-Eylül) ekilebileceği yazmış ancak küçük menekşeler için Haziran ayından itibaren ekileceği yazıyor,Mart ayından itibaren de çiçek açacaktır yazıyor.Bu bana biraz mantıksız geldi.(Haziran ayında ekilip,Martta çiçek açması?)
Ben her iki menekşeyi de tohumdan geçen sene Eylül ayında ekmiştim.Ancak çok fazla böceklenme oldu,ilaçlamama rağman başedemedim,çiçek de açamadılar,kaybettim en sonunda.:(
Sizce Ankara için şu günler her iki menekşe tohumu ekmek için doğru zaman mıdır?Çoğunlukla kışın daha güzel gelişiyor ama ilkbaharda çiçeklerini göremez miyim şimdi diksem?(Havalar soğuk ama)
Ya da ne zaman ekmeliyim?

eymenekin
13-03-2011, 08:12
arkadaşlar ben de ilk defa tohumcudan hercai menekşe tohum alıp ektim.20ye yakın tohumdan yaprak çıktı fakat bi gariplik var. çıkan yapraklar forumdaki resimlere hiç benzemiyor.resim yükleyemiyorum ama tarif edecek olursam menekşe tohumu büyüklüğünde iki karşılıklı yaprak altında incecik cılız 2 cmye varan uzunlukta bir dal var. boyları 2 cm olunca toprağa serildiler. çürürler diye nemlendirmeye de korkuyorum. yabani ot olamaz çünkü tohumların yeri belli. bana da yardımcı olursanız sevinirim.

PINARCHİCO
23-03-2011, 15:45
Merhabalar, geçen sene bahar aylarında diktiğim ve resimlerini sizlerle paylaştığım menekşeler geçtiğimiz sonbahar aylarında çimlendiler ve şuan itibariyle baya bir boy attılar ve bahar güneşinin kendisini hissettirmesiyle çiçeklendiler, çok güzel gözüküyorlar... tek sıkıntı şaşırtma yapmadığım için çok sık oldular :))) çiçekleri çok sağlıklı duruyor....

sakagun
04-04-2011, 15:41
Menekşelerim baharla birlikte coşmaya başladı. Bugünkü durumlarını fotoğrafladım.

elek
04-04-2011, 15:51
arkadaşlar ben de ilk defa tohumcudan hercai menekşe tohum alıp ektim.20ye yakın tohumdan yaprak çıktı fakat bi gariplik var. çıkan yapraklar forumdaki resimlere hiç benzemiyor.resim yükleyemiyorum ama tarif edecek olursam menekşe tohumu büyüklüğünde iki karşılıklı yaprak altında incecik cılız 2 cmye varan uzunlukta bir dal var. boyları 2 cm olunca toprağa serildiler. çürürler diye nemlendirmeye de korkuyorum. yabani ot olamaz çünkü tohumların yeri belli. bana da yardımcı olursanız sevinirim.

Umarım geç olmamıştır, yeni gördüm mesajı ama.. O yapraklar ilk çıkan kotiledonlar, 2 cm dal boyu biraz uzun, ama serildiklerine göre güçsüz kalmış bunlar. Ya güneşten yana sıkıntılılar ya da suyu bol vermişsiniz.. Serilenleri kaldırıp diplerine toprak koyup destek yapın ve koşulları gözden geçirin. Eminim düzeleceklerdir.

zeus_0410
04-04-2011, 23:38
benim menekşelerim çiçek açmıyor ne yapmam lazımmm acil cevap bekliyorum:)

loveflower
05-04-2011, 07:58

Menekşe severler burada toplanmış. Herkes bu güzel çiçek için birşeyler paylaşmış. Ben de bazı bilgileri paylaşmak isterim. Belki bazı arkadaşlara da yardımcı olmuş olurum.

Önce, başlıkta tür adı viola tricolor diye geçiyor, ama yanılmıyorsam Hercai menekşe, "Viola witrockiana" olması gerek. Ama çok da emin değilim. Bu doğadaki kır mekeşelerinden farklı. Islah edilmiş. Kır menekşeleri (emin değilim ama Viola odorata olmalı) kokulu olabiliyor ama hercailer kokusuzdur.

Hercai bir kış çiçeğidir. Serin zamanlarda güzel gelişir, iklimin gidişine bağlı olarak Mayıs da sıcaklar başlayınca, bastırınca solmaya başlar, serin gölge yerlerde bir süre daha çiçek verir ama yaz sıcaklarına dayanamaz. Kış aylarında ise don ve soğuktan fazla zarar görmez ama gelişimi yavaşlar.

Çoğaltma tohumla yapılır. Tohumlar Ağustos -Eylül başı gibi ekilir. Ekilen tohumlar ekimden sonra nemli tutulmalıdır, çimlenip önce tohum yaprağı (kotiledon yaprağı), sonra gerçek yaprakları çıkıp fide olurlar. Minik fideler ışıklı ortamda biraz büyütülür ve Ekim-Kasım- Aralık gibi yerlerine (Bahçedeki bordürlere, veya saksılara ) dikilirler.

Mart-Nisanda Bir tarafta, çiçekler açarken, bir tarafta da açan çiçekler solmaya ve döllenip tohum bağlamaya başlar. Tohumlar yuvarlak kapsuller içinde oluşur. Bu kapsuller önce yeşil dir. Sararmaya başlayınca sabah saatlerinde toplanması ve kapalı bir karton kutu içinde kurutulması gerekir. Çünki, bu kapsuller kuruyunca birdn çatlar ve açılarak tohumlarını fırlatır. toplanmayan kapsuller, bitkinin üzerinde yıldız şeklinde (boş) görünür. Tohumları fırlattığı için tohum kapsulleri kapalı kutuya konur.

Önemli bir nokta da şu, bazı renk ve çeşitler Melez (Hibrit) olabilir ve tohum tutmayabilir. Tohum bağlayanlar da ana-babası gibi iri, kaliteli çiçekler vermeyebilir.

Sonuç olarak;

1.Hercai menekşe tohumları Sonbaharda ekilir,
2. Fideleri Kasım-Mart arasında dikilir,
3. Bitki soğuktan korkmaz, serin havayı sever,
4. Tohumlar Nisan-Mayıs da alınır ve Ağustos-Eylül e kadar muhafaza edilir.
5. tohum çimlenme sıcaklığı 16-18 oC olup, çimlenene kadar nem ister ama ISLAKLIK istemez!!

Sayın kgursan,dün Hercai menekşe tohumu hediye geldi,herzaman ki gibi ekmeden önce okuyayım dedim.Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için,bu durumda ekmek için Ağustos ayını bekleyeceğim

loveflower
05-04-2011, 08:02
Menekşelerim baharla birlikte coşmaya başladı. Bugünkü durumlarını fotoğrafladım.

Sevgili sakagun,menekşelerin gerçekten coşmuş,çok güzel olmuşlar.Ben de hediye gelen tohumlarını ağustos ayında ekince çiçeklerini demek ki 1 yıl sonra görebileceğim.

sakagun
16-08-2011, 10:00
Hercailerim güneş altında kaldığından çok keyifsiz. Bugün bir kısmını köklü olarak söküp saksılara aldım. Gölgeye koydum. Bir saksıya da topladığım tohumları ektim.

Uzaylı
18-08-2011, 22:41
Sevgili Sakagun ; Neler yapıyorsun diye merak ederken hercai tohumlarını ektiğini okudum. Geçen sene zamansız eksem de, kısa da sürse bana çiçeklerini göstermişlerdi. Ama bu sene sayende mesajlara bir göz attım ve sayın kgursanın detaylı yazısını okuyunca çok güzel bilgilendim. Kendisine ayrıca teşekkür ederim. Eee ben bir an önce hercai tohumlarını bir saksıya ekeyim o zaman. Çok teşekkürler...

sakagun
18-08-2011, 23:13
Rica ederim Uzaylı, arkadaşlar ekme vaktini kaçırmasınlar diye konuyu aktif hale getirmek için tohumları ektiğimi yazdım. İşe yaradı demek. :)

Uzaylı
18-08-2011, 23:45
Evet! Bana hatırlatma oldu meselâ. Bu ara bir sürü tohumu ayıklayıp paketleyeceğim diye uğraşırken onu unutabilirdim. Bu sene de gecikseydim üzülürdüm. Eh sayende kaçırmamış oldum. Tohumunu kayınvalidem vermişti. Benim satın alıp ektiklerim az miktarı çimlendi. Küçük ve kahve tonları çıkmıştı. Bakalım bunları daha renkli bekliyorum.

sakagun
11-09-2011, 18:51
16 Ağustos'ta ektiğim tohumların şimdiki durumu:

aysozbek
07-10-2011, 16:16
Selam. Yaklaşık iki hafta kadar önce (25.09.2011) küçük bir saksıya hercai menekşe tohumu ektim. Ektikten sonra üzerini şeffaf film ile kapladım. Saksı evin içinde ışık alabileceği bir yerde duruyor. Ama sadece bir tek tohum filiz verdi. Nerede hata yaptım? Bu arada, menekşe tohumlarının soğuk katlama yapılması gerektiğini okudum. Acaba soğuk katlama yapmadığım için mi başarılı olamadım?

ipektuğçe
07-10-2011, 18:58
Sn aysozbek,hercai menekşe tohumlarını 18 ağustosta ektim , ben karanlıkta çimlendirdim.Menekşe tohumları ışık istemiyor,viyollere tohumu tek tek attım,üzerini ışık almıyacakları şekilde kapattım,çimlenen tohumların üstünü açtım.Tohumların yarısından çoğu bu şekilde çıktı.

blaze ash
19-11-2011, 22:32
Ben de bu gün hercai menekşe fidesi aldım. balkona uzun saksıya ekeceğim. çiçekçi her saksıya üç tane dik dedi. ama resimlerinize baktıktan sonra üç tanenin az olacağını düşünüyorum. siz ne dersiniz?

balkonum açık ve öğlene kadar güneş alıyor. nasıl bakım yapmalıyım? ne kadar sulamalıyım?

kelebek çalısı
29-02-2012, 17:33
Bir kaç yıl önce hercai menekşelerle ilgili topiary ile ilgili bir kitapta gördüğüm bu katlı saksı uygulamasını yapmıştım. Çiçekler iç içe geçirilmiş üç adet saksıya dikilip, büyüdüklerinde piramidal formlu, küçük bir hercai menekşe ağaççığı oluşturuyorlar. Klasik saksı aranjmanlarından sıkılanlar için bir alternatif olabilir diyerek bir resmini ekliyorum.

ipektuğçe
12-04-2012, 23:10
bunlarda benim güzeller :p

gilan
12-04-2012, 23:17
Bir kaç yıl önce hercai menekşelerle ilgili topiary ile ilgili bir kitapta gördüğüm bu katlı saksı uygulamasını yapmıştım. Çiçekler iç içe geçirilmiş üç adet saksıya dikilip, büyüdüklerinde piramidal formlu, küçük bir hercai menekşe ağaççığı oluşturuyorlar. Klasik saksı aranjmanlarından sıkılanlar için bir alternatif olabilir diyerek bir resmini ekliyorum.

Çok güzel!

Hercailer sık dikildiklerinde zaten ışık alabilmek için uzayıp hafif kabarık bir form kazanıyorlar: http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/129830d1268462866-dsc_0031.jpg
Bir de bu şekilde dikerek bu etki daha da belirginleştirilebilir.

Elinize sağlık. :)

engin1981
20-04-2012, 20:27
Merhabalar herkese.okuduğum kadarıyla şuan hercai menekşe dikmek için uygun zaman değil.ama aldığım tohum üzerinde Mart ayından ağustos ayına kadar serpme suretiyle ekilir.tohum kalınlığ kadar toprakla örtülür yaz boyu çiçek açacaktır.hollandadan ithaldir. birinci sınıf tohumdur diyo.anlamadım şimdibir kısmını diktim kalan kısmını eşe dosta verecektim tam mevsimi diye

kelebek çalısı
20-04-2012, 20:53
Acaba hangi cins olduğu pakette yazıyor mu? Paylaşır mısınız cinsini, mesela Viola x wittrockiana yazın çiçeklenen bir cins.

gilan
20-04-2012, 22:16
Hercailer yazın sıcaktan ve fazla güneşten bozuluyor. Kuytuda kalıp yazın da keyifli kalan köklerim olmuştu. Tabii ben yetişmiş bitkiler için konuşuyorum.

Bu arada çiçek seraları da sanırım sonbahara yetiştirebilmek için yazın ekiyorlar tohumları.

engin1981
21-04-2012, 10:45
maalesef cinsi yazmıyor üzerinde sveryverts markası.a101 den aldım.hepsiburada 3.5 tl olan tohumlar a101 de 1.25 tavsiye ederim

yesilgiresun
21-04-2012, 14:21
hercai menekselerin bu kadar güzel olduklarini bilmiyordum.bu sene terasdaki cicekliklerime fide olarak diktigim menekseler cok güzel büyüyorlar.

ipektuğçe
04-05-2012, 11:49
Bu rengini çok seviyorum:)

sakagun
04-05-2012, 12:44
Kışı saksıda geçirdiler, bahçeye yeni diktim.

yesilgiresun
04-05-2012, 16:20
benim hercailerimde güzel büyüyorlar.terasimin sultanlari.simdiye kadar öyle cicekler ektimki hic biri hercailer kadar güzel ve kalici olmadi

engin1981
01-06-2012, 18:56
ben a101 e gelen hercai menkşe tohumlarından aldım markası svertyverts.üzerinde ekim ayı mart haziran yazıyordu.ben 40 gün önce ektim hiç çıkmadı 10 gün önce torfa ektim yine çıkmadı.şoktan fresia soğanı aldım 6 taneden 1 i çıktı. iyice soğuttular beni bu soğan tohum işinden.nasıl yapsam ki. zengarden diye bir sitede var oradan tohum alan varmı acaba memnunlar mı. özellikle hercai menekşe ve yer açelyası.birde hepsiburada da bir tohum markası var vilmorin.dünyanın en iyi markasıymış.bu markanın menekşe tohumunu diken varmı birde.teşekürler şimdiden

ipektuğçe
01-06-2012, 19:49
Menekşe tohumlarınızı karanlıkta çimlendirin,ışık görmemesi gerekiyor.Ben tohumları zengarden den almıştım,mennun kaldım.Vilmorin markada iyi,sorunsuz çimleniyor.Ayrıca tohumları Ağustos başında ekin,kışa fideleriniz hazır olur.Benim bilgim bu kadar,umarım işinize yarar.:)

engin1981
03-06-2012, 07:08
Sn ipektuğçe cevabınız için teşekürederim.ben boşa beklemeyeyim o zaman çimlenirler diye.tekrar zengardendan tohum alıp ağustosta deneyeceğim.izmir sıcağında ne kadar yaşar deneyip göreceğiz artık.

Kryon
11-08-2012, 21:36
Başlığı biraz hareketlendirelim mi :)
Bu gün hercai menekşe tohumu alıp ektim. Şu anda bir carte d'or kutusu içerisinde çimlenmeyi bekliyorlar. Umarım tohumlar tazedir ve işlem başarılı olur...

Bu arada ilk defa menekşe bakacağım. Başlığı komple okudum ama net cevap yok. Ektiğim kabı camın iç tarafına(ev tarafına) pervaza koydum, nemini kaybetmemesi için strech ile sardım.(strech olmadan burada çimlenme sağlanamıyor)Gündüz hava sıcaklığı bulunduğum ilçede hala 34 derece civarı...

Sorum şu ;
1- Ev içindeki pencere pervazı
2- Dışarı bakan pencere pervazı veya balkon
3- Direkt ev içi

hangi ortam şu an için daha uygun?

Bu konuda beni yönlendirirseniz sevinirim.
Sevgiler

merto
15-08-2012, 12:00
Selamlar Kryon tohumların durumu nedir?
Sanırım havalar sıcak olduğunda biraz zorlaşıyor, deneyimlerini aktarırmısın.

Kryon
16-08-2012, 23:42
Selam Merto...

Tohumların durumu pek iç açıcı değil... Benim afacan kediler carte d'or kutusunu yere düşürdüklerinden tohumlar ters yüz olmuştur diye tahmin ediyorum.

Sanırım her ihtimale karşı diye düşünüp ayrıdığım tohumların bir kısmını yeniden ekip sabırla bekleyeceğim...

Hoş ektiğim maydanoz ve dere otu tohumlarındanda pek ses seda yok, o kadar tohumdan ancak 2 tane dere otu filizlendi gibi tabii eğer onlarda yabani ot değilse...

Bir gelişme olursa burada muhakkak paylaşırım. Umarım menekşeler beni utandırır...

merto
17-08-2012, 09:41
Tekrar selamlar Kryon,

Çimlendirme için uygun sıcaklık 16-20 derece arası verilmiş önceki sayfalarda, ve çimlenmenin ilk safhalarına direk güneş görmeyen aydınlık bir yer öneriliyor.

Pencere önü homojen sıcaklığı koruyamayacağı için pek uygun görünmüyor, sanırım bol ışık alan serin bir yerde tutulması gerekecek, önümüzdeki günler havaların serin gitmesi yardımcı olabilir. Yeni denemenin bilgilerini paylaşırsın. Ben Bayram sonrası Eylül başında yapmayı planlıyorum. Burada aşamaları paylaşırım bende.

Kryon
17-08-2012, 12:13
Biraz daha bekleyeceğim ektiklerimden tamamen umudumu kestikten sonra yeniden tohum alacağım çünkü elimdeki tohumlar bayat olabilir daha sonrasında ektiğim tohumları mutfak penceresinin önüne koyacağım, hem aydınlık hem serin. Bakalım ne olacak...

Kryon
19-08-2012, 17:45
Müjde Sevgili Merto, müjde...

Benim minik menekşeler bu gün çimlenmeye başlamış sanki konuşmalarımızı duymuş gibi... Her ne kadar canavar kedilerim tarafında diktiğim kutu yere düşürülmek suretiyle ters yüz edilmiş olsada, an itibari ile 2 minik filiz gördüm... İnşallah diğer tohumlarda filizlenir, tabii bu şartlar altında durur muyum, kalan tohumlarıda başka bir kabın içine ektim.Bayramdan sonra bir paket tohum alıp onlarıda ekeceğim... Nasıl mutluyum anlatamam...

Kryon
21-08-2012, 22:36
Benim menekşeler 2 filizde kaldı gibi görünüyor, onlarında menekşe olmadığından şüphelenmeye başladım şimdi... Umarım diğer ektiklerim çıkar...

YeniGine
19-10-2012, 00:30
Sevgili gilan da görünce benim de hercailerim olsun istedim.

339605

YeniGine
19-10-2012, 00:33
Bunlar da 1 hafta önce tohum attığım hercailer.

339606

merto
30-10-2012, 09:39
Hercai menekşe tohumdan ekildiğinde belli ısıyı bulana dek çimlenmiyor sanırım. Bizde 5 hafta önce ekmiştik, ancak bu hafta YeniGine arkadaşımızınkiler kadar oldular.

YeniGine
31-10-2012, 23:58
Çok şükür çıktılar; bakalım şaşırtmayı ne zaman yapabileceğiz?

Sudenur
27-11-2012, 15:58
349506

349507

349508

Sudenur
27-11-2012, 22:55
Menekşelerle yazılmış Göksu Park
349682
349683
349684
349685

Sudenur
02-01-2013, 23:19
359026

YeniGine
27-01-2013, 00:14
364581

YeniGine
27-01-2013, 00:16
364582

YeniGine
27-01-2013, 00:26
364585

_Esin_
27-01-2013, 16:02
364582

Hercailerinizin renkleri çok güzel maşallah.

gokcegokce
01-02-2013, 12:02
Hercai tohumlarını şimdi eksem bahara çiçek açar mı acaba?

ipektuğçe
01-02-2013, 13:16
Sn.gokcegokce ,tohumları ekmek için artık çok geç :( zaten hercailerin şu anda çiçeklenme dönemi. Tohumların en uygun ekim zamanı Ağustos başı. ;)

dalya35
01-02-2013, 14:55
Sn.gokcegokce ,tohumları ekmek için artık çok geç :( zaten hercailerin şu anda çiçeklenme dönemi. Tohumların en uygun ekim zamanı Ağustos başı. ;)

Sevgili ipektuğçe, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Hangi tohumun hangi ayda ekildiğini bilmediğim için yanlış uygulamalar yapıyorum ve sonuç hüsran:( Hep istediğim şuydu, tohum adı=ekilme zamanını içeren bir çizelge. Mesela bilmediğim için hercai tohumlarını bende geçen ay(ocak) ektim şu anda yeni filizlendi:(

ipektuğçe
01-02-2013, 21:06
Sevgili dalya35, bende ilk ektiğim yıl bilmeden Ocak ayında ekmiştim, Haziran ayında da bitki kaybolup gitti ve çiçeklerini dahi görmedim.:( Sonra öğrendim ki ekim zamanı Ağustos muş. ;)

engin1981
12-02-2013, 21:22
merhabalar.vilmorin marka hercai menekşe aldım.Üzerinde şubat-mart ve ağustos gibi ekimi yapılabilir yazıyor.ben birkaç gün önce ektim çıkmaz mı acaba

ipektuğçe
12-02-2013, 21:42
Sn.engin1981, tohumlarınız çimlenir de, artık bu mevsimden sonra çiçeklerini göremezsiniz. Belki oturduğunuz bölge yazı serin geçiren bir yer olsaydı çiçeğini görme şansınız olabilirdi. Tohum paketlerindeki tarihler genelde yanlış bilgi içeriyor. Örneğin şebboy içinde şubat mart yazar, halbuki sonbaharda ekmek gerekiyor.
Burdaki linge bir göz atın isterseniz. (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/19011.htm)

engin1981
13-02-2013, 10:11
Sn. İpektuğçe çok teşekürler cevabınız için.neyseki tohumlarımın hepsini kullanmadım.ağustosta deneyelim birde şansımızı.

Hülya
14-03-2013, 22:35
Menekşeler kış günlerinde bahçeleri renklendiriyor.

Sevgi
12-04-2013, 21:07
Bu güzellerde benim bahçeden,

389810

389811

389812

389813

Tohumcu Nılgun
24-04-2013, 13:39
Menekseler...

inas80
29-04-2013, 01:20
bunlarda benim guzellerim..:cool::cool:

torkulu
08-05-2013, 10:43
hercai menekşemin son hali. çiçekleri küçükmüş bu türün. ben daha büyük sanıyordum. bitkide biraz zayıf gibi duruyor. 3-4 saat güneş görüyor. daha güneşli bir yere taşımamın faydası olurmu acaba?

gülcicek
16-05-2013, 20:14
Sevgili ipektuğçe, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Hangi tohumun hangi ayda ekildiğini bilmediğim için yanlış uygulamalar yapıyorum ve sonuç hüsran:( Hep istediğim şuydu, tohum adı=ekilme zamanını içeren bir çizelge. Mesela bilmediğim için hercai tohumlarını bende geçen ay(ocak) ektim şu anda yeni filizlendi:(
sevgili dalya üzülmene gerek yok ben aralık ayında ektigim hercailerim şimdilerde çiçek açmaya başladılar seninkilerde sonbaharda açar eger yaz sıcaklarından korumalı bir yerdelerse,
çok yıllık bir bitki oldugu için olmadı seneye bahara açarlar:)

gilan
17-05-2013, 00:17
hercai menekşemin son hali. çiçekleri küçükmüş bu türün. ben daha büyük sanıyordum. bitkide biraz zayıf gibi duruyor. 3-4 saat güneş görüyor. daha güneşli bir yere taşımamın faydası olurmu acaba?

Sizinki minik çiçekli türü. Ben bu türünü daha çok seviyorum çünkü daha bol çiçekleniyor. :)

3-4 saat direk güneş alıyorsa yeterli olmalı. Tabii bu 3-4 saat sabah güneşi mi, öğlen mi, akşam üstü mü; ayrıca direk güneş almadığı zaman bulunduğu ortam aydınlık mı, bunların hepsi önemli.

Bir de havalar ısındıkça hercailerin boyu uzamaya, çiçekleri ise azalıp küçülmeye başlıyor. Genelde Haziran ayı bitmeden (eğer serin bir yerde değilse) güzelliklerini kaybetmiş oluyorlar.

YeniGine
17-05-2013, 00:26
Evet minik çiçekli türleri daha güzel, daha çok seviyorum onları. Fakat bir türlü alamadım, kısmet olmadı. :( Sevgili gilan benim menekşeleri hiç tohuma bırakmadım, artık bıraksım mı? Çünkü yavaş yavaş çiçekler azalmaya başladı...

gilan
18-05-2013, 22:23
Geçen çiçeklerini topluyor musunuz sevgili YeniGine? Ben hiç toplamıyorum, ve de çiçek açma konusunda hiç sorun yaşamıyorlar. O nedenle bence geçen çiçekleri kesmeye çok gerek yok. Tohuma bırakabilirsiniz.

Hatta ben özel olarak tohum almaya da pek uğraşmıyorum ama dağılan tohumlardan bir sürü kendi kendine çimleniyor. :)

YeniGine
18-05-2013, 23:51
Sevgili gilan evet geçen çiçekleri topladım hep. Peki şu an itibari ile bıraktım zaten hemen yeniden çimlenirlermi ki?

gilan
19-05-2013, 00:10
Yaz sonuna doğru kendiliğinden çıkmış fideleri görüyordum. Bir kısmı da sonbaharda çıkıyor.
Seralar da sonbaharda satabilmek için yazın çimlendiriyorlar. Eğer tohum alırsanız yaz ortasında çimlendirmeye başlayabilirsiniz.

YeniGine
19-05-2013, 00:37
Tamam sevgili gilan, ben hep ilkbahar olarak düşündüğüm için şimdiye kadar hiç tohuma yönelmemiş idim. Teşekkür ediyorum, sağol.

dikenliçiçek
19-05-2013, 16:27
bende bu çiçeği çok severim. ama artık parklarda yol kenarlarında o kadar çok varki bahçemde istemiyorum .komşum verdi geçen gün saksıya ektim minik kelebek gibi onu sevdim .

himone
26-05-2013, 22:35
arkadaşlar bende Viola x wittrockiana yazan tohumlar var. arkadaşım fransadan getirmiş. o yüzden açıklamalarını okuyamıyorum. acaba tohumları şimdi bir saksıya eksem çimlenince bahçeye yerlerine şaşırtsam olur mu? bir de yaz kış ankara'da hep dışarda durması mümkün mü? yoksa kışın içeri mi almalıyım?

gilan
27-05-2013, 05:40
Sn. himone, isterseniz tohumların bir kısmını saksıda, bir kısmını direk bahçeye ekerek deneyin. Hangisinden daha çok verim aldığınızı görme şansınız olur. Saksıya ekeceklerinizi aşırı sıcaktan koruma şansınız olabilir ama bence bahçeye ekecekleriniz için henüz erken, ağustos gibi daha iyi olabilir.

Ankara'da rahatlıkla dışarıda bırakabilirsiniz. -20,-25 derecede bile bana mısın demez. Yarım metre kar altında da kalsa karlar eriyince sapasağlam olduğunu görürsünüz. Hercai'nin düşmanı olan şey sıcak. Soğukla hiçbir sorunu yok. :)

himone
27-05-2013, 12:05
Sn. himone, isterseniz tohumların bir kısmını saksıda, bir kısmını direk bahçeye ekerek deneyin. Hangisinden daha çok verim aldığınızı görme şansınız olur. Saksıya ekeceklerinizi aşırı sıcaktan koruma şansınız olabilir ama bence bahçeye ekecekleriniz için henüz erken, ağustos gibi daha iyi olabilir.

Ankara'da rahatlıkla dışarıda bırakabilirsiniz. -20,-25 derecede bile bana mısın demez. Yarım metre kar altında da kalsa karlar eriyince sapasağlam olduğunu görürsünüz. Hercai'nin düşmanı olan şey sıcak. Soğukla hiçbir sorunu yok. :)

sayın gilan çok teşekkür ederim cevabınız için. bir sorum daha olacak. bildiğim kadarıyla hercai menekşeler çok yıllık bitki. sıcağı sevmiyorsa her sene yaz geldiğinde bahçeden söküp kışın yeniden mi dikmem gerekli? yoksa her sene ilkbahar'da kendisi yeşerir mi?

gulumse
11-08-2013, 08:55
Hercai menekse tohumu ektim arkadaslar. Cicek bakimindan pek anlamiyorum. Ama menekse buyutmem gerek. Kucuk kaplara ek dediler. 5li 6li tohum attim. Filizlenirse saksiya gececekmisim. Bilgili arkadaslar onerilerinizi bekliyorum.

kgursan
12-08-2013, 19:09
sayın gilan çok teşekkür ederim cevabınız için. bir sorum daha olacak. bildiğim kadarıyla hercai menekşeler çok yıllık bitki. sıcağı sevmiyorsa her sene yaz geldiğinde bahçeden söküp kışın yeniden mi dikmem gerekli? yoksa her sene ilkbahar'da kendisi yeşerir mi?

Hercailer serin zamanların bitkisidir! (Kasım-Mayıs )arasında güzel olur. Sıcaklarda bozulur. Yani çok yıllık olması zordur. Hersene Ağustosda tohumları çimlendirme kasalarına ekilmeli, serin yerde düzgün ve ayarlı sulama ile tohumlar çimlendirilir ve fideleri Ekim ayı cıvarında yerlerine dikilir. Kış-serin aylarda kökleri güzel ve bol oluşur ve ilkbahar aylarında (mart-Haziran) süper çiçekler yapar, çünkü kış boyunca devamlı kök yapmıştır. (Yani "Ne kaa kök, o kaa çiçek)

Martta dikilen fideler de çiçek yapar ama kök gelişimine zaman bulamadığı için biraz cılız çiçek yaparlar

engin1981
06-09-2013, 11:13
geçen kış aldığım vilmorin menekşelerimi ekeyim dedim bulamadım.tohum poşetim içinde kahverengi kağıt içinde bu tohumları buldum.sanırım kabını attım bu şekilde poşete koydum.acaba bunlar menekşe tohumu mu?

kgursan
06-09-2013, 18:37
geçen kış aldığım vilmorin menekşelerimi ekeyim dedim bulamadım.tohum poşetim içinde kahverengi kağıt içinde bu tohumları buldum.sanırım kabını attım bu şekilde poşete koydum.acaba bunlar menekşe tohumu mu?

Hayır değil. yuvarlak olmaları gerek

engin1981
07-09-2013, 11:05
cevabınız için teşekürler. Elimde maydanoz roka kedi tırnağı pervane çiçeği tohumları var ve onların tohumunu biliyorum bu tohumu anlayamadığım için menekşedir demiştim. Bu ne tohumu olabilir acaba.

sarigoz
02-01-2014, 10:57
Merhaba Hercai meneksesi sever arkadaslar ve tum AGACLAR.NET ailesi.Yeni yilinizi kutlarim.Ekledigim menekse bahcemizin nesesi gecen yildan.Elbette ki daha erken yeniler icin..

celalim01
03-01-2014, 21:40
Hercai menekşeleri tatlıdır.Bende biraz daha açık renkleri var .tabi henüz açmadı daha ufak

hüzün
05-01-2014, 19:31
ben de çok seviyorum bakmaya doyamıyorum, ama nedense tohumdan yetiştiremedim şimdiye kadar.geçen yılki çiçeklerden dökülen tohumlarda çimlenenler var umarım büyürler...

orkide3425
24-01-2014, 11:02
Merhaba arkadaşlar, hercai menekşelerim tohum vermeye başladı hemen toplamam gerekiyor mu? Nasıl koşullar da saklamalıyım bilgilerinize çok ihtiyacım var.

YeniGine
24-01-2014, 23:49
Merhaba arkadaşlar, hercai menekşelerim tohum vermeye başladı hemen toplamam gerekiyor mu? Nasıl koşullar da saklamalıyım bilgilerinize çok ihtiyacım var.

Hercailer henüz çiçekte bildiğim kadarı ile tohum için erken daha... Tohuma da durdular ise iyice tohumların kurumasını beklemeniz gerekiyor. İyice kuruyacak sonra; ben selpak mendillerin içine, onu da ağzı açık bir kavanozun içinde saklıyorum.
Rastgelsin...

orkide3425
25-01-2014, 09:38
Teşekkür ederim sayın YeniGine evet tohuma durdular bir kaç tane kopardım fakat tohum kesesinin içindeki tohumlar henüz kurumamş birde tohum kesesini açmalımıyım?

kgursan
25-01-2014, 19:06

Acaba ben yanlış mı biliyorum?? hercailer tohumlarını Nisan ciarında vermesi lazım!!. şu anda tohum olduysa, tohumun olgunlaşmasını beklemek gerekir. Bu da tohum kapsulu hafif sararmaya başlayınca olur.

Ancak kapsul sararınca kapsulu koparıp, bir kavanoz vb kap içine koymalı ve ağzını kapatmalıdır, çünkü hercai tohumları, kapsul açılırken fırlatılır ve etrafa dağılır. Bu nedenle kapalı kap içine konur.

YeniGine
25-01-2014, 23:06
Teşekkür ederim sayın YeniGine evet tohuma durdular bir kaç tane kopardım fakat tohum kesesinin içindeki tohumlar henüz kurumamş birde tohum kesesini açmalımıyım?

Sayın orkide3425, Sayın kgursan'ın da dediği gibi tohumlar iyice kuruyacak, kuruyunca zaten, kendiliğinden patlıyorlar...
Rastgelsin inşallah...

orkide3425
27-01-2014, 07:50
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ama bir çoğu ben koparmadan tohumunu dökmüş bile.. Sayın kgursan acaba benim menekşeler mi çok erken tohum bağladı?

kgursan
27-01-2014, 23:33
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ama bir çoğu ben koparmadan tohumunu dökmüş bile.. Sayın kgursan acaba benim menekşeler mi çok erken tohum bağladı?

Sabah erken saatlerde tohumu dağıtmadan Kapsulu yakalamalısınız! Ve kapalı bir kap içine bırakmalısınız tohumları etrafa saçmasın diye.

orkide3425
28-01-2014, 10:56
Çok teşekkür ederim sayın kgursan..

hüzün
10-02-2014, 14:46
hercai

turkanatalay
18-02-2014, 18:41
Şebboy tohumu almıştım, yanında Johnny jump up hercai menekşe tohumu göndermişler hediye olarak. Şimdi ekebilir miyim acaba?
Çok yıllık bitki yazıyor açıklamasında. Ertesi yıl tohumların döküldüğü yerden kendisi çıkar diyor. Ben saksıya ekeceğim. Tohumlarını toplamam mı gerekiyor yeniden çıkması için?
Bakar mısınız, ektim çimlendirdim de sanki. Şimdi de tohum topluyorum.:)

YeniGine
18-02-2014, 23:20
Benim bildiğim ağustos-eylül gibi ekiliyor hercai menekşe tohumları. Şu an hepsi çiçekli.

Evet tohumlar döküldüğü yerden çıkar, tohumları toplarsanız yeniden ekebilirsiniz.

TCM
23-02-2014, 19:53
Gittigidiyor "tohum dünyası" ndan 50 tanesini 2,90 a aldığım "dev çiçekli İsviçre hercai menekşe" tohumlarını 5x5 cm. lik x 45 li viyollere her göze bir tane gelecek şekilde ekmeyi planlıyorum yarın. Viyolleri çamaşır suyu ile dezenfekte ettim. Klasmann P torfu kullanacağım. Yaklaşık bir ay burada çimlendirip büyütüp direk yayladaki bahçeye göçürmeyi düşünüyorum. Daha fazla viyolde bakabilmeyi sağlamak amaçlı dip kısmına toprak+gübre karışımı yarıya kadar, üst kısma ise torf koyup eksem daha mantıklı olur gibi ama emin değilim :) Yarına kadar araştıracağım. Normalde viyolde belli bir boya getirdikten sonra küçük torbalara aktarmayı düşünüyordum.

TCM
25-02-2014, 09:49
25.02.2014 sabahında 45 li viyollere her göze birer tane gelecek şekilde torfun içine ektim. Artan tohumları diğer gözlere ikinci tohum olarak paylaştırdım. Üzerlerine çok hafif torf serpip ve streç naylonla örterek ışık almayan ve genelde ısısı 16-20 derece arasında gezen küçük banyomuza koydum. Üstteki kağıtta yazdığı gibi (başka kaynakta "karanlıkta kalsın" bilgisine ulaşmamış olmama rağmen dışarı çıkarmayı düşünmüyorum.

hira
17-03-2014, 08:25
Günaydın :)

münevver48
17-03-2014, 11:32
sevgili hira bu ne güzel günaydın.hercailerinizi tohumdanmı ürettiniz? ben geçen yıl hazır çiçeklenmiş fidelerini almıştım.onların tohumlarını ektim ve şimdibahçemde çok güzel mor üstelik hiç bu kadar iri anneleri gibi açacağını tahmin etmemiştim.çok mutlu oldum.

hira
17-03-2014, 14:43
Münevvercim, viyollerde 6 tane fide almıştım eşim görecek korkusuyla ( sanki hiç yokmuş gibi, yine çiçekmi aldın diyorda:D) poşetiyle koltuğun arkasına saklayıp, ha bugün ha yarın dikeceğim derken 10 gün
geçti. neyse birini kaybettikten sonra kalan 5 fidemi saksılara aldım. sıcak ve karanlık ortamda kaldıkları icin zayıf oldular, anca
toparladılar kendilerini.

TCM
20-03-2014, 08:38
Menekşelerin son hali, çimlenme oranı % 60 gibi.

TCM
26-03-2014, 14:55
Menekşelerin son hali, kaşıkla torfu kaldırıp alt tarafına biraz toprak koysam iyi olacak gibi.

TCM
06-04-2014, 11:48
Son hali, bazı yaprakların uçlarında hafif beyazlıklar var, neden olmuş olabilir?

TCM
22-04-2014, 09:23
İki aylık menekşeler. Deneme amaçlı iki-üç tanesini yarın yaylaya dikeceğim.

kelebek çalısı
23-04-2014, 23:25
Askılı saksılar için de iyi bir seçim olabiliyorlar.

485688

485689

TCM
07-05-2014, 22:35
Menekşelerin son hali, yaylaya diktiğim iki tanesinde sorun yok, soğuklara alışmaya çalışıyorlar. Buradakilerin bir tanesi hafiften çiçeklendi 4-5 gün önce.

TCM
12-05-2014, 16:00
Ve ilk çiçeğin büyümüş hali, dün itibarı ile tamamını yaylada bahçeye diktik. Viyolden çıkardığımızda kökler öylesine dip kısmı sarmıştı ki, tamamen bembeyaz olmuştu dipleri.

Orçun m
08-06-2014, 20:01
Bugün menekşelerimden yaklaşık 10-15 tane şişkin şişkin tohum kapsülü topladım sonra biraz kurusunlar diye içlerini açtım ve pet bardaklara koydum şu an kurumadalar ama bir sorunum var.Çıkardığım tohumların bazıları koyu kahverengi-kahverengi arası bir renkteyken bazıları beyaz-krem hatta sarı renkte sizce tohumlarım çimlenir mi?

TCM
09-06-2014, 09:33
Bugün menekşelerimden yaklaşık 10-15 tane şişkin şişkin tohum kapsülü topladım sonra biraz kurusunlar diye içlerini açtım ve pet bardaklara koydum şu an kurumadalar ama bir sorunum var.Çıkardığım tohumların bazıları koyu kahverengi-kahverengi arası bir renkteyken bazıları beyaz-krem hatta sarı renkte sizce tohumlarım çimlenir mi?

Bir önceki sayfada aldığım menekşelerin tohum halini de eklemiştim ileride gerekli olabilir diye. Dikkat ederseniz tohum renkleri farklı farklı.

Bu arada yukarıda resimlerini verdiğim menekşeler epeydir yerlerinde ve kesilmeyen yağışlara rağmen keyifleri yerinde...

Bu sene yaz gelmeyecek herhalde...Sol üstte lupinlerin son zamanı, bu arada bahçenin diğer köşesinde üçüncü doğal lupini buldum. Hercailerin hepsi farklı renkte. Brachycomelar biraz daha güneş görse coşacak gibi. Dahliaların bir açmış üçü tomurcuğu üzerinde.

500515

Orçun m
09-06-2014, 12:29
Bir önceki sayfada aldığım menekşelerin tohum halini de eklemiştim ileride gerekli olabilir diye. Dikkat ederseniz tohum renkleri farklı farklı.
Yani bir sorun yok eksem hepsi çimlenir,değil mi?

TCM
09-06-2014, 12:56
Rengi çimlenmesine engel değil.

Orçun m
10-06-2014, 09:47
Rengi çimlenmesine engel değil.
Çok teşekkür ederim,o zaman bir sürü menekşem olacak.:p

RisusvePan
15-06-2014, 00:22
Tohumdan yetiştirdiğimiz hercai menekşelerim Haziran 10'da ilk çiçeklerini açmaya başladı.Güneşi bol miktarda alan kısımdakiler 15-20 cm ulaştılar fakat bazıları dik duramıyor.Bu sorun var.Güneşi az alanlar ise daha bodur kaldılar ve çiçek açmadılar...Direk bahçeye diktiğim için bekleyeceğiz biraz hepsinin açmasını :) Bir yandan güzel bir anda açıp solmayacaklar her gün yeni bir doğuşu izleyeceğim.

RisusvePan
15-06-2014, 01:38
Ben çok seyrek dikmişim anlaşılan.Böyle sık halde daha hoş gözüküyor...

TCM
26-06-2014, 10:54
Ve menekşelerin son hali, çok güzeller, böyle olacaklarını bilsem daha fazla ekerdim, seneye inşallah...