Bağlan

View Full Version : Bilenyum / Tohum Paylaşım Sonrası 2020 (Ankara)

bilenyum
12-03-2020, 20:45
Merhaba ;)
Bu yıl ilk kez tohum paylaşım etkinliğine katıldım ve altta ki tohumları talep ettim. Biliyorum biraz fazlaca domates oldu ama bir şekilde dengeleyip, saflıkların bozulmaması için çabalayacağım. Küçük bir apartman bahçesinde orta bir gün ışığı ile kendimce bir şeyler deniyorum ve bu yılda biraz daha ilerletmek istiyorum. Zaman zaman görseller ekleyeceğim.

Ankara iklimini bilenler bilir. Mayısın ilk haftasına kadar her an her şey olabiliyor. Bu nedenle henüz tohumları ekmedim. Geçen yıl tohumları erken çimlendirdiğim için yetersiz ısı ve ışıktan dolayı öldüler :(
Bu yıl deneme amaçlı sadece 8 tohumu viyollere kavuşturdum ve cam önüne koydum. İnanılmaz hızla çıktılar. 4. günde neredeyse 3 cm'i geçen filizler oldu. Eğer boyunlarını bükmeden 2. yaprağa geçiş yaparlarsa tüm tohumların ekimine başlayacağım.
Bunlarda talep ettiklerimden bazıları. Ankara'dan tohum talep edenlerle düşünürlerse bir kaç tohumu da kendi aramızda değerlendirip çeşidi çoğaltabiliriz. :rolleyes:

Tekrardan özenle hazırladığınız için teşekkür ederim :)
Holy basil - Tulsi istcallst
Bulgar Domatesi TCM
Hafize Baliç Pembe Domatesi Atilgan
Alakır Etlisi Domatesi Atilgan
Sugören Pembesi betülduman
Sarkan horoz ibiği- Amaranthus cauadatus Güne-bakan
Mor Tatlı Biber (Kara At) Atilgan
Domates Sunrise Bumble Bee kaktüs
Kivano telato
Heybetli Domates. Tolga Özmeral
Berkeley Tie-Dye Domates. Tolga Özmeral
Gül Biber telato
Black from Tula Asoo
Blue Beauty Domates Sezerakk
Sungold Domates saleri
Kaibi Round Biber iyigit
Big Cheef birnefestoprak
Blue Cream Berry Domates bahcedenn
Merveille de Quatre Saisons Marulu Karaçayır
Painted Mountain yurtsever
Domates-Kamber Biber halcur
Margaret Curtain ketenhelva
Russian Cossak Domates okaytoltay
Fahrenheit Blues Domates bahcedenn
Kırmızı bamya pupa.baski
Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi bahcedenn
Balık biber TCM

bilenyum
16-03-2020, 23:30
Ankara havası yine şaşırtmıyor :D
Gün içinde aralıklarla kar yağışı oldu :(

AkisSoftware
17-03-2020, 05:10
Ankara havası yine şaşırtmıyor :D
Gün içinde aralıklarla kar yağışı oldu :(Bence cok normal. Her yerde bir anormallik var. Kiyamet yaklasiyor olmali. Ölumler cok artti...

Havalar her yerde bu sekilde. Memlekette de kar yagiyormus

bilenyum
18-03-2020, 13:52
Ogün geldi sanırım diyip yaklaşık 3 saatte tek tek etiketleyerek viyollere teker teker ektim. Seyreltmeyi sevmediğim için genelde tek bazilarina ikişer tohum ekledim. Umarim verimle ve kayıpsız gelişirler :D

bilenyum
18-03-2020, 14:49
Buda 10 gün önce deneme amaçlı diktiklerim. Ana yapraklar uçları gösterdiği için cesaret edip diktik bakalim

cemilsisik
18-03-2020, 19:24
Buda 10 gün önce deneme amaçlı diktiklerim. Ana yapraklar uçları gösterdiği için cesaret edip diktik bakalim

Ben de tohumlarımdabu şekilde hızlı bir büyüme yaşadım sonra yavaş yavaş hepsi çürüdü, çok üzüldüm.Çok bilgili olmamakla beraber bu kadar boy vermeleri çok normal değil sanki. umarım sizinkiler fide olur. Tekrar dikim için beklemedeyim:)
Güneşiniz bol olsun.

bilenyum
18-03-2020, 19:29
KEsinlikle hızlı boylandılar ama 10 gündür hiç eğilme bükülme olmadı 1-2 si hariç. Sağlam duruyorlar umarım devamı gelir. Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için

TCM
18-03-2020, 22:07
@ bilenyum ışık az geldiği için boya gitmişler büyük ihtimal, direk olmamak kaydıyla güneş ışığı alsınlar.

bilenyum
18-03-2020, 23:45
İşte Ankara da şuan alabilecekleri bir güneş yok ne yazık ki. Neredeyse kar tutacak şaka gibi :D
Dikmesem de Mayısa yetiştiremem diye düşündüm. Umarım kazasız atlarım.
Aciliyete göre bir şekilde ışık kaynağı edinmeye çalışacağım. Bunun için önerilere açığım <3

cemilsisik
19-03-2020, 08:47
İşte Ankara da şuan alabilecekleri bir güneş yok ne yazık ki. Neredeyse kar tutacak şaka gibi :D
Dikmesem de Mayısa yetiştiremem diye düşündüm. Umarım kazasız atlarım.
Aciliyete göre bir şekilde ışık kaynağı edinmeye çalışacağım. Bunun için önerilere açığım <3

'' Meyvelitepe '' kullanıcısı ışık düzeneği konusunda güzel bir tasarım hazırlayıp bizlerle paylaşmıştı. Tam olarak nerede paylaştığını hatırlamıyorum fakat profilini incelerseniz bu teknik düzeneği bulabileceğinizi düşünüyorum. Kolay gelsin

bilenyum
19-03-2020, 11:17
@cemilsisik teşekkür ederim. İnceleyeceğim hemen. Anlık görüntüler :)
10-12 gün önce diktiğim domatesler. Sanırım cam önünde kurtaracak kendini ama bunu söyleyebilmem için çok erken

bilenyum
22-03-2020, 09:52
4. gününde mısırlar hafiften toprağı kaldırmaya başlamış. Bu kadar hızlı bir gelişim beklemiyordum :)
İlk defa bilinçli olarak mısır filizlendiriyorum. Önerilerinize açığım :)
Direk bahçeye mi ekseydim yoksa bu şekilde boylandıktan sonra mı geçireyim bahçeye?

TCM
22-03-2020, 12:23
Minicik çimlenmiş tohumları karın buzun altına mı gömeceksiniz, valla döverler sizi o tohumlar... Ellemeyin artık 10 cm. olunca güzel köklenmiş olurlar ve toprak ta ısınmış olur. Seneye viyollerdeki karışıma perlit ekleyelim biraz. Pek güzel uğraşmışsınız elinize sağlık..

Sezerakk
22-03-2020, 12:38
Öncelikle ellerinize sağlık, kolaylıklar diliyorum. Ben geçen sene mısırları direk bahçeye ektim bir türlü çimlenmediler ve buna anlam veremedim. Elimde yeteri kadar tohum vardı 2. Denemeyi yaptım ve sık sık gözlemledim ve baktım ki kargalar toprağı eşeleyip mısırları yiyorlar. Bu sebepten bende bu sene sizin gibi viyollere ekeceğim. Bakliyatlarda ne yazık ki güzel sonuç alamıyorum. Etrafta çok fazla karga var.

bilenyum
22-03-2020, 18:44
Minicik çimlenmiş tohumları karın buzun altına mı gömeceksiniz, valla döverler sizi o tohumlar... Ellemeyin artık 10 cm. olunca güzel köklenmiş olurlar ve toprak ta ısınmış olur. Seneye viyollerdeki karışıma perlit ekleyelim biraz. Pek güzel uğraşmışsınız elinize sağlık..

Çok teşekkür ederim. Yok hayır bunları viyollerde boylandıracağım. Yaklaşık 7-8 tane daha olması lazım mısır tohumu. Onlar için birazda fikir almak istedim. Siteyi dolaşırken en iyi verim mart ortası direk toprağa ekilen tohum iyi randıman veriyor benzeri yorumlara denk geldiğim için bu soruyu yönelttim :)

Perlit olayını kısmet olursa seneye deneyeceğim. Teşekkür ederim :rolleyes:

@sezerakk umarım bu yıl sonuç alırsınız. Karga olayı aklımın ucundan geçmedi :D
Bahçemizi bolca karga ve güvercin ziyaret ediyor. Evde kuş beslediğim için zaman zaman gıda sağlıyorum onlarada. Bahçeye ekeceğim diğer mısır tohumlarını da çimlendireyim öyleyse. Teşekkür ederim umarım verimli bir süreç geçiririz.

borte6510
22-03-2020, 21:14
başarılar umarım bol hasatlı bir yıl olur

bilenyum
22-03-2020, 21:46
başarılar umarım bol hasatlı bir yıl olur

Teşekkür ederim :)

bilenyum
24-03-2020, 11:37
5. günümüz bugün. Mısırların tamamı çimlendi lakin domates ve biberler toprağı kaldıramadılar.

15. gününe gelen deneme tohumlarım şu haldeler:

bilenyum
27-03-2020, 15:53
Bir çok domates gün yüzüne çıktı. Biberler ve diğer tohumlar hala uyku halindeler. Mısırlar maşallah. Hepsi bu şekilde kolay yetişse.

TCM
27-03-2020, 16:05
Işık az geliyor, fidelerin gövdeleri çok ince ve orantısız uzuyorlar.

bilenyum
27-03-2020, 17:27
O ince olanlar maalesef yabani otlar. Temizleyeceğim domatesler kendilerini gösterdiğinde. Henüz 8-10 domates filizlendi. Biraz bahçe toprağı karıştırmıştım.

Birazda dediğiniz gibi az geliyor olabilir elbette :)

bilenyum
29-03-2020, 11:41
Bir çok domates neredeyse tamamen çimlendi fakat bahcedenn in göndermiş olduğu üç farklı tohumu çimlendiremedim. Belki de bir kaç güne daha ihtiyaçları var. Çıprıka, Fahrenheit Blues Domates ve Blue Cream Berry Domates :(

bilenyum
01-04-2020, 12:56
Yupi bamyalar da gün yüzüne çıktı 😍

bahcedenn
01-04-2020, 17:38
Çıbrıka zaman alabilir belki ama diğerlerini merakla beklemedeyim. Fahrenheit Blues ile Blue Cream Berry 'den ses seda yok mu hala?

cemilsisik
02-04-2020, 16:39
Ben de ilk şaşırtmalarımı yapmaya başladım.Fakat ilk yılım olduğu için anlayamadım zamanı gelmiş mi yoksa geç mi kalmışım. Sanki gövde çok ince gibi geliyor bana, ama boyları uzun. Kökler bardağın dibine kadar gömülmüş. En kalın gövdeli olanlar bunlar olduğu için şaşırtma yaptım, tutacaklar mı yoksa boyunlarını mı bükecekler fikirlerinizi bekliyorum:))

bilenyum
03-04-2020, 10:50
Çıbrıka zaman alabilir belki ama diğerlerini merakla beklemedeyim. Fahrenheit Blues ile Blue Cream Berry 'den ses seda yok mu hala?

Merhaba, yanlış anlaşılmasın niye çıkmamış olabilir bilemedim. Bir kaçı yeşerdi ama blue cream hareketlenmedi. Ciprika yeşerdi ☺️ fahrenheit 3,4 tanesi görünüyor şuan için. Sehirkoylu adiniza sevindim. İyi görünüyorlar. Fotoğraf :

bilenyum
03-04-2020, 10:53
Ben de ilk şaşırtmalarımı yapmaya başladım.Fakat ilk yılım olduğu için anlayamadım zamanı gelmiş mi yoksa geç mi kalmışım. Sanki gövde çok ince gibi geliyor bana, ama boyları uzun. Kökler bardağın dibine kadar gömülmüş. En kalın gövdeli olanlar bunlar olduğu için şaşırtma yaptım, tutacaklar mı yoksa boyunlarını mı bükecekler fikirlerinizi bekliyorum:))

Sanki biraz boyuna gitmiş ve risk teşkil ediyorlar. Yeterli bir ışık ve az sulama gerekebilir. Daha deneyimli arkadaşlar da önerilerde bulunacaktır mutlaka ☺️

bilenyum
06-04-2020, 15:52
Merhaba, 15-20 cm arası uzayan mısırları bahçeye dikeyim mi ne dersiniz?
Biraz daha beklemeleri mi gerekir.

Kahraman43
06-04-2020, 16:01
Mısır, ayçiçeği, kabak, kavun, karpuz balkona aldim. Şimdilik burada biraz dış ortama ve serinliğe alışsınlar o zaman. Birkaç gun sonra bahçe de sera ortamı hazırlayabilirim belki zamanım olursa. Gelişmelerini yavaşlatmayı deneyeceğim.

http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2020/43870-2.htm

Sanırım benimle aynı kaderi paylaşıyorsunuz. Vaktinden önce çimlendirmis olduğum mısırların büyümesini bahceye ekene kadar geciktirmeye çalışıyorum ki dondan etkilenmesin.

elifaydin
06-04-2020, 16:08
Mısırları doğrudan bahçeye ekmek için güneşin açmasını bekliyorum. 4 gündür yağmur ve fırtına devam ediyor, geçen sene sizin gibi çimlendirmiştim, bir de sonradan toprağa ektiklerim oldu, doğrudan toprağa ektiklerim daha cevval geliştiler. Siz de biraz gelişimlerini yavaşlatmak için birşeyler yapmalısınız sanırım. Bulundukları yer kalorifer üzeri gibi görünüyor, ışıklı ama daha serin bir yer bulabilirseniz uzamaları yavaşlar gibime geliyor.

bilenyum
06-04-2020, 19:33
Dediğiniz gibi bende 2 Nisanda diğer elimde kalan tohumları bahçeye geçirdim. (5-6 tohum kalmıştı). Yeşerdiklerin de bunlarıda geçiririm diye düşündüm. Domates ve biberler yeni yeni bebek yapraklarının dışında yapraklara döndüler. Onlarda her şey yolunda şuan için.

bilenyum
07-04-2020, 15:35
Marullar beklentimden daha hızlı filizlendi. 3. Günün sabahinda beni karşıladılar 🤗

halcur
08-04-2020, 15:25
Marullar beklentimden daha hızlı filizlendi. 3. Günün sabahinda beni karşıladılar 🤗

Çok iyi. Üç günde, hem de bu boyda. Elinize sağlık. Bir sırrı varsa duymak isterim. Ben de çimlendirdim ama bu kadar kısa sürede bu kadar güzel olmadı.

bilenyum
09-04-2020, 10:07
işin aslı ek bir şey yapmadım. Nemli torpa tohumları bıraktım ve hafif suladım. 15-20 günden bahsediliyordu. Anlam veremedim :D şuan ki halleri. Dün sulama yaptım biraz boyuna vermiş direk. Bir süre suyu azaltacağım bunlarda

bilenyum
09-04-2020, 23:19
Afrika'dan gelen bir tür domates tohumu var elimde. Yöresel bir çeşitiymiş o bölgenin. Babamın arkadaşı gittiğinde getirmiş. Dediğine göre çook erken çiçeklenip domates tutuyormuş. Sanırım ekvator iklimine bağlı olarak. Diktim viyollere bakalım umarım dedikleri kadar hızlı geliştir :D

AkisSoftware
10-04-2020, 04:52
Afrika'dan gelen bir tür domates tohumu var elimde. Yöresel bir çeşitiymiş o bölgenin. Babamın arkadaşı gittiğinde getirmiş. Dediğine göre çook erken çiçeklenip domates tutuyormuş. Sanırım ekvator iklimine bağlı olarak. Diktim viyollere bakalım umarım dedikleri kadar hızlı geliştir :DEger kaliteli meyveleri olursa paylasima koyarsiniz biz de denemiş oluruz...

bilenyum
10-04-2020, 16:13
Elbette beklentileri karşılayan bir varyete olursa paylaşmak isterim. 2 gün oldu tohumlarını dikeli. Umarım filizlenebilirler.

bilenyum
12-04-2020, 18:19
Bugün mısırları bahçeye ekmek zorunda kaldım. Yapraklarda yanmalar ve sararmalar gözlemlemeye başlamıştım. Umarım sağlıcakla çıkarlar.

Portakal Rengi
13-04-2020, 08:33
Bugün mısırları bahçeye ekmek zorunda kaldım. Yapraklarda yanmalar ve sararmalar gözlemlemeye başlamıştım. Umarım sağlıcakla çıkarlar.

Yapacak bir şey yok demek ki.
Don riskine karşı örtmek için hazırlık yapsanız iyi olur. Bu mevsimde toprak donmaz. Yeşil bölümü korumak yeterli olur. İyi şanslar.

bilenyum
13-04-2020, 12:04
İlk geceyi iyi atlatmislar gibi görünüyor.

elifaydin
13-04-2020, 12:49
Şimdilik sorun yok gibi duruyor..

bilenyum
15-04-2020, 21:23
Şuan için cam önü iyi gidiyoruz fazla hızlı gelisememekle birlikte. Yeni yeni 5,6. Yapraklar gözlemliyorum. Bazi tohumları farklı tarihlerde ektim. Aster ve sonnengold denilen bir çiçek ektim onlarda çıkmış. Afrikadan gelen domateslerin tüm tohumlar yeşerdi 🥰

bilenyum
15-04-2020, 21:38
Bunlarda bahsettiğim Aster ve türkçesinden emin olamadığım ama almancası sonnengold olan çiçeklerden görüntü. Başarıyla üretebilirsem tohum paylaşımı yapacağım

Zekoş
15-04-2020, 22:59
İlk geceyi iyi atlatmislar gibi görünüyor.
Sn.Bilenyum sonucu bende merakla bekliyorum cünkü böyle bir tecrübem olmustu.Mısırları cok sık ektigim icin atmaya kıyamadim ve ayri yere fideledim.Diger misırlar koçan yaptığı halde sasirtma yaptıklarim hem boylanmadilar hemde meyve tutmadı.Ilk ve son sasirtmam oldu ******...
Belki de benim şanssızlığımdi olmayacagına da denk gelmis olabilirim.Umarim aynı sonucu yasamazsınız..

bilenyum
16-04-2020, 09:50
Merhaba ☺️ mutlu görünüyorlar şuan için ama gelisimi nasıl olacak hep beraber göreceğiz. Uzmezler inşallah ��Üzüldüm bu tarz bir sorun yaşamanıza. Hangi ayda bu işlemi yaptınız acaba?

Zekoş
16-04-2020, 20:17
Birkac yıl oncesinden olmustu tabi ben viyole degil de direk bahceye ekiyorum.Mayis haziran arasidir muhtemelen...hatta fasulyeyi de denedim tam hatirlamiyorum ama ya verim alamadim **** kurumustu.Bir daha da hic denemedim zaten...
Köyde de sık ekim yapanlara bakıyorum mısir ya da fasulyeyi söküp atarlar.Sasirtmaya uygun olsa atmazlardi diyorum sonucta dikmek akıllarına mı gelmeyecek;)
Mesela bamyayı, kabağı, hiyarı sık oldugunda söküp ayri yere dikiyorlar.Ayni sekilde pancari da sasirtma yapmazlar yumrusu çataklı oluyor diye...Demekki bir bildikleri var😃

Zekoş
16-04-2020, 20:20
Kusura bakmayın Sn.Bilenyum yazdiklarimla sizin şevkinizi de kırmak istemem insallah guzel sonuclar elde edersiniz de bizd de yanılmis oluruz..kolay gelsin...

bilenyum
16-04-2020, 21:46
Aksine yazmanıza sevindim. Zaten mısır için çok uygun bir bahçeye sahip değilim ve ilk denemem. İlk tohum diktim ama çıkmadılar. Viyollerde kötü olmaya başlamıştı. Umarım 1-2 si kurtatır kendini de gelişimini izleyebilirim :)

bilenyum
18-04-2020, 15:01
Biraz güneşlenmek onlarinda hakkı ☺️

bilenyum
19-04-2020, 16:26
Dün deneme amaçlı 4-5 fide ektim. Bugün sorunsuz görünüyorlar. Eğer gelişimi devam ederse mayıs ilk hafta sonunu beklemeden ekimlere başlayacağım.

Portakal Rengi
20-04-2020, 09:01
Dün deneme amaçlı 4-5 fide ektim. Bugün sorunsuz görünüyorlar. Eğer gelişimi devam ederse mayıs ilk hafta sonunu beklemeden ekimlere başlayacağım.

Gelişmede sorun olmuyor ki. :)
Fide gelişim döneminde don ile karşılaşırsa kendini toplayamıyor. Bu nedenle geç don tarihi bekleniyor. Ancak don olacak değil don olabilir. Tedbirli olursanız iyi olur. Örtü olarak kullanabileceğiniz malzeme elinizin altında bulunsun.

bilenyum
26-04-2020, 15:12
İyi ve kötü haberlerim var. Kivano ve çiçek gelişimleri güzel ancak mavi siyah seri domatesler pek iyi gelismediler.

TCM
27-04-2020, 12:54
Domatesler de fena değil gibi, sadece biraz boya mı gitmiş, resimden mi öyle gözüküyor. Seneye bardaklara ekin, her açıdan en güzeli.

bilenyum
27-04-2020, 16:23
Çok tohum olacak ve hepsini dikerim ve seneye de kullanırım diyerekten 7*128 li viyollerden almıştım. İyi yanları olduğu gibi sevmediğim durumlarda oldu elbette. Endişem yoğun köklenme ve gelişimin yavaşlamasıydı ancak genel olarak anca viyol büyüklüğünü çevreleyecek kadar kök yapısı geliştirebiliyorlar. Seneye bardak deneyeceğim :)
Eksik yanı toprak ilave etmek imkansız oluyor gelişen fidelere :(

Fotoğraftan kaynaklı öyle görünmüş. Boyları iyi gibi genel olarak. Güncel fotoğraf atacağım.
Başarısız olduğum tohumlardan bahsedeyim. Yeşerip kurudu kimisi, kimisi de çıkım oranı düşük oldu maalesef.
*Holy basil - Tulsi -hala tohum bıraksamda çıkım alamadım
Bulgar Domatesi - başarıyla çoğu çimlendi ve gelişimi iyi
Hafize Baliç Pembe Domatesi - Tamamı yeşerdi ve gelişimleri iyi. Kokusunu bile almaya başladım
Alakır Etlisi Domatesi - çoğu yeşerdi ve gelişimi iyi
Sugören Pembesi - çoğu yeşerdi ve gelişimi iyi
*Sarkan horoz ibiği- Amaranthus cauadatus - Başarısız oldum nedense. Yeşerdiler ve hemen ardından kurudular :( Kalan tohumları mayısta bahçeye dikeceğim.
Mor Tatlı Biber (Kara At) - Bir çoğu yeşerdi ve gelişimi devam ediyor.
Kivano - hepsi yeşerdi ve gelişiyor. Merakla bekliyorum bahçeye geçireceğim zamanı
Heybetli Domates - çoğu yeşerdi ve gelişimi güzel
*Berkeley Tie-Dye Domates. - sadece 3 tohum çimlendi :( Anlamadığım bir şekilde diğerleri çıkmadı
Gül Biber - Çoğu yeşerdi ve gelişimi yavaşta olsa devam ediyor
**Black from Tula - Çoğu tohumu filizlendi ama gelişimi hafif riskli gidiyor.
Blue Beauty Domates - çoğu filizlendi ama gelişimi riskli görünüyor.
Sungold Domates - Yalnızca 8 tohum ekmiştim ve hepsi yeşermiş ve gelişimi güzel.
Kaibi Round Biber - Neredeyse tamamı yeşerdi ve gelişimi güzel
*Blue Cream Berry Domates tüm tohumlarını ekmeme rağmen sadece 1 tanesi hayatta kaldı ve çıkma sorunu yaşadım :(
**Merveille de Quatre Saisons Marulu - Mayısta tekrar ekmem gerekecek. Hızlı büyüyüp boylandılar bu nedenle sağlıklı görünmüyorlar.
Painted Mountain - Tamamı çimlendi. Bahçeye ektiklerim biraz kıvranıyor umarım toparlarlar.
Domates-Kamber Biber - Bir çoğu yeşerdi ve gelişimini sürdürüyor.
Margaret Curtain - Gelişimleri ve yeşerme oranı güzel.
Russian Cossak Domates - Özlediğim domates yaprağı kokusunu ilk bundan aldım. Gelişimi güzel
*Fahrenheit Blues Domates - Bir diğer sorun yaşadığım çeşit :( Yalnızca 1-2 tanesi filizlendi ve gerisi çıkmadı. Çıkan 1-2 filizde yaşam mücadelesi veriyor. Umarım kurtarabilirim
*Kırmızı bamya 5 tane çıktı fakat sadece 1 tanesi şuan hayatta.
*Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Maalesef başarılı olamadım.
Balık biber - Güzel çimlendiler. Merakla gelişimlerini izliyorum.

Menevşe
28-04-2020, 09:26
Çok tohum olacak ve hepsini dikerim ve seneye de kullanırım diyerekten 7*128 li viyollerden almıştım. İyi yanları olduğu gibi sevmediğim durumlarda oldu elbette. Endişem yoğun köklenme ve gelişimin yavaşlamasıydı ancak genel olarak anca viyol büyüklüğünü çevreleyecek kadar kök yapısı geliştirebiliyorlar. Seneye bardak deneyeceğim :)
Eksik yanı toprak ilave etmek imkansız oluyor gelişen fidelere :(

Fotoğraftan kaynaklı öyle görünmüş. Boyları iyi gibi genel olarak. Güncel fotoğraf atacağım.
Başarısız olduğum tohumlardan bahsedeyim. Yeşerip kurudu kimisi, kimisi de çıkım oranı düşük oldu maalesef.
*Holy basil - Tulsi -hala tohum bıraksamda çıkım alamadım
Bulgar Domatesi - başarıyla çoğu çimlendi ve gelişimi iyi
Hafize Baliç Pembe Domatesi - Tamamı yeşerdi ve gelişimleri iyi. Kokusunu bile almaya başladım
Alakır Etlisi Domatesi - çoğu yeşerdi ve gelişimi iyi
Sugören Pembesi - çoğu yeşerdi ve gelişimi iyi
*Sarkan horoz ibiği- Amaranthus cauadatus - Başarısız oldum nedense. Yeşerdiler ve hemen ardından kurudular :( Kalan tohumları mayısta bahçeye dikeceğim.
Mor Tatlı Biber (Kara At) - Bir çoğu yeşerdi ve gelişimi devam ediyor.
Kivano - hepsi yeşerdi ve gelişiyor. Merakla bekliyorum bahçeye geçireceğim zamanı
Heybetli Domates - çoğu yeşerdi ve gelişimi güzel
*Berkeley Tie-Dye Domates. - sadece 3 tohum çimlendi :( Anlamadığım bir şekilde diğerleri çıkmadı
Gül Biber - Çoğu yeşerdi ve gelişimi yavaşta olsa devam ediyor
**Black from Tula - Çoğu tohumu filizlendi ama gelişimi hafif riskli gidiyor.
Blue Beauty Domates - çoğu filizlendi ama gelişimi riskli görünüyor.
Sungold Domates - Yalnızca 8 tohum ekmiştim ve hepsi yeşermiş ve gelişimi güzel.
Kaibi Round Biber - Neredeyse tamamı yeşerdi ve gelişimi güzel
*Blue Cream Berry Domates tüm tohumlarını ekmeme rağmen sadece 1 tanesi hayatta kaldı ve çıkma sorunu yaşadım :(
**Merveille de Quatre Saisons Marulu - Mayısta tekrar ekmem gerekecek. Hızlı büyüyüp boylandılar bu nedenle sağlıklı görünmüyorlar.
Painted Mountain - Tamamı çimlendi. Bahçeye ektiklerim biraz kıvranıyor umarım toparlarlar.
Domates-Kamber Biber - Bir çoğu yeşerdi ve gelişimini sürdürüyor.
Margaret Curtain - Gelişimleri ve yeşerme oranı güzel.
Russian Cossak Domates - Özlediğim domates yaprağı kokusunu ilk bundan aldım. Gelişimi güzel
*Fahrenheit Blues Domates - Bir diğer sorun yaşadığım çeşit :( Yalnızca 1-2 tanesi filizlendi ve gerisi çıkmadı. Çıkan 1-2 filizde yaşam mücadelesi veriyor. Umarım kurtarabilirim
*Kırmızı bamya 5 tane çıktı fakat sadece 1 tanesi şuan hayatta.
*Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Maalesef başarılı olamadım.
Balık biber - Güzel çimlendiler. Merakla gelişimlerini izliyorum.

Merhaba Sayın Bilenyum, bendeki blue beauty domates tohumlarinin da birçoğu cimlendi ama büyüyen 2 tane var. Sanırım biraz nazlı büyüyor. Fahrenheit Blues keza onda da sizinle aynı sorunu yaşadım. Ama yasayanlar şu an iyi durumdalar.

bilenyum
03-05-2020, 17:50
Bu yıl tohumunu almayi basarabilrsem paylaşacağım ürünlerden biri bu çok yıllık kuzu kulağı olacak. Yaklaşık 12,13 yıldır bahçemde fakat pek dağılmadi. Olduğu yerden her yil geri çıkıyor

Menevşe
03-05-2020, 20:56
Umarım işler yolunda gider de tohumları alabilirsiniz ilk talibi ben olurum. Cok denedim tohumdan yetiştirmeyi basaramadim bir türlü.

AkisSoftware
03-05-2020, 21:59
Tebrikler. Dikkatle izliyoruz...

Blue beauty domates tam 1 haftadir ufacik duruyor. Bendeki black russian domates en az 10 kati büyük. Anlamadim neyi bekliyorlar :)

bilenyum
03-05-2020, 22:46

Blue beauty domates tam 1 haftadir ufacik duruyor. Bendeki black russian domates en az 10 kati büyük. Anlamadim neyi bekliyorlar :)
Bu durumu çözemediğim için farklı bir toprağa da aldım yine yok. Yerini değiştirdim bana mısın demiyor. Ortam ısısı ve ışığı da iyi oysaki :(
Bende sizi hocam. Umarım verimli bir sezon geçiririz.
Umarım işler yolunda gider de tohumları alabilirsiniz ilk talibi ben olurum. Cok denedim tohumdan yetiştirmeyi basaramadim bir türlü.

Umarım alacağım tohumlar yeterli bir sayıda olur ve paylaşıma koyabilirim. Tek bir dalda en fazla 50-100 civarı tohumu oluyordur tahminen.

TCM
04-05-2020, 00:13

Benim patlıcanların ilk çıkanları aynen öyleydi. Onların bulunduğu bardaklardaki toprağın üst tabakası hafiften sertleşmiş, ben de her baktığımda onları ıslak zannedip su vermiyordum. Geçenlerde toprağını elimle yokladığımda kupkuru olduğunu gördüm, su verip güneşe koydum iki günde iki haftalık büyüdüler :) bi bakın bakalım sizde de benzer bi şey olmasın.

AkisSoftware
04-05-2020, 02:21
Benim patlıcanların ilk çıkanları aynen öyleydi. Onların bulunduğu bardaklardaki toprağın üst tabakası hafiften sertleşmiş, ben de her baktığımda onları ıslak zannedip su vermiyordum. Geçenlerde toprağını elimle yokladığımda kupkuru olduğunu gördüm, su verip güneşe koydum iki günde iki haftalık büyüdüler :) bi bakın bakalım sizde de benzer bi şey olmasın.Keşke öyle olsa. Kibrit çopu gibi bekliyorlar. Rus domatesinin gozunu seveyim uctj nerdeyse çiçek acacak

bilenyum
05-05-2020, 19:18
Zaten yapmıştım ama tekrar denedim. Bakalım gelişim sağlayacak mı :)

bilenyum
06-05-2020, 17:32
Bugün bir kısım fidemi bardaklara aktardım.

bilenyum
09-05-2020, 11:36
Güncel

mutlu_inan
09-05-2020, 13:14
Artık bahçeyle buluşturmak gerekmiyor mu?

bilenyum
09-05-2020, 16:36
Maalesef geçiremedim çünkü havalar hala çok sert. Yeni yeni ısınmaya başladı Ankara. Artık bahçede bırakıyorum fakat asıl yerlerine 1 hafta sonra alacağım. :)

bilenyum
13-05-2020, 09:49
Güncel durumda böyle. Fahrenheit tek kaldi. Gelişimi bu şekilde. Komik ilerliyor ☺️

bilenyum
18-05-2020, 16:58
Domateslerin bir çoğunu aktardım bahçeye :) Aralarında bırakabileceğim max. araları bırakmaya çalıştım. Biberleri de haftaya aktarmayı planlıyorum. Henüz çok ufaklar :(

bilenyum
18-05-2020, 17:07
Bulgar Domatesi - 6 fide olarak ayarladım. 2 fire verdi bu nedenle 4 gelişmiş fide aktardım. Kalan tohumları eğer yer kalırsa aktaracağım bahçeye.
Hafize Baliç Pembe Domatesi - Toplamda 12 adet filizlendirdim ve 10 tanesini bahçeye ektim.
Alakır Etlisi Domatesi - 5 fide çimlendirdim. 3 adet ekebildim.
Sugören Pembesi - 5 fide çimlendirdim. 4 adet ekebildim.
Kivano - 5 tohum gelmişti. Hepsi yetişti ve ekildi.
Heybetli Domates - 6 da 6 ekim yaptım.
*Berkeley Tie-Dye Domates. Sadece 3 tohum çimlenmişti. 1 tanesi ne yazık ki kurudu. 2 gelişmiş fidesi yerini aldı.
**Black from Tula - Yaklaşık 10-12 fidesini diktim. Gelişimi kritik gittiğinden gelişimleri zayıf oldu. :( Umarım ektiğim yerde açılırlar.
Blue Beauty Domates - Tula ile aynı viyolde geliştiler. Kardeş mesafede ekimlerini gerçekleştirdim. Oda riskli gruptan.
Sungold Domates - Yalnızca 8 tohum ekmiştim. Tamamını toprağa geçirdim.
Margaret Curtain - 6 fide çimlendirdim ve toprağa taşıdım.
Russian Cossak Domates - 4 fide alabildim ve ekimi yapıldı.
Başarısızlar:

*Blue Cream Berry Domates- Başarılı olamadım :(
*Fahrenheit Blues Domates - Tüm tohumları dikmiştim lakin 1 tanesi çıkmaya karar verdi :D Oda sakat ilerlediğinden gelişim göstermiyor. Bu tip durumlarda ne yapabilirim bilemiyorum. Toprak üstü 3 cm de sabit kaldı :(

AkisSoftware
18-05-2020, 22:07
Bulgar Domatesi - 6 fide olarak ayarladım. 2 fire verdi bu nedenle 4 gelişmiş fide aktardım. Kalan tohumları eğer yer kalırsa aktaracağım bahçeye.
Hafize Baliç Pembe Domatesi - Toplamda 12 adet filizlendirdim ve 10 tanesini bahçeye ektim.
Alakır Etlisi Domatesi - 5 fide çimlendirdim. 3 adet ekebildim.
Sugören Pembesi - 5 fide çimlendirdim. 4 adet ekebildim.
Kivano - 5 tohum gelmişti. Hepsi yetişti ve ekildi.
Heybetli Domates - 6 da 6 ekim yaptım.
*Berkeley Tie-Dye Domates. Sadece 3 tohum çimlenmişti. 1 tanesi ne yazık ki kurudu. 2 gelişmiş fidesi yerini aldı.
**Black from Tula - Yaklaşık 10-12 fidesini diktim. Gelişimi kritik gittiğinden gelişimleri zayıf oldu. :( Umarım ektiğim yerde açılırlar.
Blue Beauty Domates - Tula ile aynı viyolde geliştiler. Kardeş mesafede ekimlerini gerçekleştirdim. Oda riskli gruptan.
Sungold Domates - Yalnızca 8 tohum ekmiştim. Tamamını toprağa geçirdim.
Margaret Curtain - 6 fide çimlendirdim ve toprağa taşıdım.
Russian Cossak Domates - 4 fide alabildim ve ekimi yapıldı.
Başarısızlar:

*Blue Cream Berry Domates- Başarılı olamadım :(
*Fahrenheit Blues Domates - Tüm tohumları dikmiştim lakin 1 tanesi çıkmaya karar verdi :D Oda sakat ilerlediğinden gelişim göstermiyor. Bu tip durumlarda ne yapabilirim bilemiyorum. Toprak üstü 3 cm de sabit kaldı :(Bu kadar cesit domatesi ne yapacaksiniz? Ben pek bilmiyorum ama capraz tozlanma icin nasil bir önlem almak gerekiyor? Arada biraktiginiz mesafeler yeterli mi?

Ben diktiğim domates ve biberleri tamamen farkli saksilarda yetistiriyorum.

Kolay gelsin

bilenyum
19-05-2020, 14:20
Öncelikle tabi ki yeterli önlem alamadım bence ama çiçeklenme evresi tül geçireceğim tozlamayı önlemek adına. Birde aralara çiçekler ekeceğimden bir nebze oranı düşürebilirim diye düşünüyorum.

Bu kadar çok çeşit ekmemin sebebi istediğim lezzette domatesi arıyor olmam :)
Beğendiğim domatesleri belirleyip onlarla devam edeceğim. Tohumu yetiştirenlerin yorumlarını dikkate alarak seçmiştim tohumları. Umarım dedikleri kadar lezzetli ve verimli domatesler yetiştirme şansım olur ve bu yıl etkinlikte tohum paylaşımı yapabilirim.

bilenyum
04-06-2020, 19:49
Merhaba ☺️ domatesler ve mısırlar genel olarak bu ayardalar. Ankara iklimimde biraz yavaş gidiyoruz. Kisa bir fikrinizi de almak istiyorum. Görselde ki domates fidesinde koltuk altı çıkmaya başlamış. Onların gelişimini gözleyeyim mi alayım mı?
Normal şartlarda gelişimi tamamladığında almaya başlıyordum.

bilenyum
07-06-2020, 23:05
Ne dersiniz? Koltuk almalı mıyım bu kadar küçük bir fideden?

bilenyum
14-06-2020, 17:08
Domateslerin gelişimi iyi gidiyor. Ara dalciklar da büyüyor ama bu boyda bir fidede alınmalı mıdır?
Yılların kekiği de yine harika kokusuyla büyülüyor

rencberdede
15-06-2020, 11:32
Domates oturaksa çoğu ara dal alınmıyor, sırıksa bütün ara dallar (koltuk sürgünler) alınıyor.

bilenyum
15-06-2020, 23:16
Domates oturaksa çoğu ara dal alınmıyor, sırıksa bütün ara dallar (koltuk sürgünler) alınıyor.

Hafize Baliçlerin sırık domatesi. Çok fazla ara dal verdiler bu nedenle biraz tereddüt ettim.
teşekkür ederim cevap için.

azorka
16-06-2020, 12:20
Hafize Baliçlerin sırık domatesi. Çok fazla ara dal verdiler bu nedenle biraz tereddüt ettim.
teşekkür ederim cevap için.

Koltukları sabahın erken saatlerinde veya akşam almakta fayda var o zaman gevrek oluyorlar. :)

bilenyum
16-06-2020, 18:10
Biraz gelişmelerini bekleyip çelikle çoğaltmaya karar verdim. Bu sayede daha fazla aynı tür domates elde edebilirim.
Teşekkür ederim azorka :)

bilenyum
26-06-2020, 16:28
Domatesleri siriklar taktım. Ciceklenmeler başladı yavaş yavaş. Kuzu kulağı tohum vermeye başladı.

elifaydin
29-06-2020, 11:18
Bu sene paylaşımdan aslanağzı tohumu edinmiştim ama çıkanların hepsi pembe tonları oldu. Sizin bu güzelliklerden tohum edinirseniz muhakkak isterim.

jasjass
29-06-2020, 21:29
kuzu kulağı ne güzel kalkmış tohuma ��

bilenyum
30-06-2020, 00:00
Bu sene paylaşımdan aslanağzı tohumu edinmiştim ama çıkanların hepsi pembe tonları oldu. Sizin bu güzelliklerden tohum edinirseniz muhakkak isterim.

Bu yılki etkinlikte paylaşmayı düşünüyorum aslan ağzı :)
Aynı zamanda kalıcı kuzuoğlak tohumlarıda aksilik olmazsa paylaşacağım

bilenyum
01-07-2020, 14:54
Çelik alacagimdan bahsetmiştim daha önce. Yaklaşık 7,8 günde kökler bu hale geliyor

elifaydin
07-07-2020, 09:38
Bu yılki etkinlikte paylaşmayı düşünüyorum aslan ağzı :)
Aynı zamanda kalıcı kuzuoğlak tohumlarıda aksilik olmazsa paylaşacağım

Kuzukulağı tohumlarını da şimdiden not ettim. :)

elifaydin
07-07-2020, 09:38
Çelik alacagimdan bahsetmiştim daha önce. Yaklaşık 7,8 günde kökler bu hale geliyor

Dün yanlışlıkla bir tane domatesi kırdım, bu yöntemi denemeliyim.

bilenyum
08-07-2020, 18:39
Birden ne oldu bilemiyorum ama özellikle hafize balic domateslerin çiçekleri kurudu. Bu alttaki güzellikte margred courtain

bilenyum
17-07-2020, 19:37
Talihsiz domateslerim çiçekleri dökülüyor. Tutum nedense az oldu. Umarım kırar bu döngüyü. Şuan için ilk belirenler su gören ve margred c. oldu.

bilenyum
09-08-2020, 11:47
Maalesef domatesler beni üzüyor. Bir iki domates türü harici özellikle hafize baliç çieklerini açıp açıp döküyor. Hazirandan beridir çiçekli olan domateslerin hiç biri tutmadı. Neden böyle bir durum oldu anlamış değilim. Hafize baliç ve gelişimi iyi gitmeyen 1-2 domates türünde de bu sorun var.
Sulamayı belirli aralıklarla yapıyorum, doğru budamalar yapıyorum, yaprak hastalıkları yok, iyi bir sırıkla da destekliler, topraktan kaynaklıdır diyerek 3 hafta önce gübrelemelerini de gerçekleştirdim. Hiç hareketlenme olmadı. Bir önerisi olan var mı?

TCM
09-08-2020, 14:27
Domates için (açıköğretim derslerinde öğrendiğim bilgiyi aktarıyorum): Meyve tutumu için sıcaklığın çok aşırı olmaması gerek, bu sebeple bizim ovada yazın domates ekilip dikilmez; güz domatesi için temmuz son haftası fideler dikilir, baharda ise mart gibiydi yanılmıyorsam. Gece sıcaklığı da 16 derece civarı olmalıymış domates meyve tutumu için, yani sıcak olmayacak, gece-gündüz arası çok sıcaklık farkı olmayacak ve gece sıcaklığı 16 olacak. Yaylada dahi kimi türler sıcaklığın nispeten azaldığı ağustosun ikinci yarısından itibaren meyve tutumunu arttırıyor. Sebep budur diye düşünüyorum başka aksaklık yoksa.

TCM
09-08-2020, 14:41
Bahar için ovada; nisan başında fideleri dikiyorlarmış tarlaya bizim çiftçiler, güz içinse temmuzun son iki haftası; notlarımı buldum.

its_just_a_ride
09-08-2020, 15:55
Maalesef domatesler beni üzüyor. Bir iki domates türü harici özellikle hafize baliç çieklerini açıp açıp döküyor. Hazirandan beridir çiçekli olan domateslerin hiç biri tutmadı. Neden böyle bir durum oldu anlamış değilim. Hafize baliç ve gelişimi iyi gitmeyen 1-2 domates türünde de bu sorun var.
Sulamayı belirli aralıklarla yapıyorum, doğru budamalar yapıyorum, yaprak hastalıkları yok, iyi bir sırıkla da destekliler, topraktan kaynaklıdır diyerek 3 hafta önce gübrelemelerini de gerçekleştirdim. Hiç hareketlenme olmadı. Bir önerisi olan var mı?

Sn. TCM'nin dediği gibi aşırı sıcaklar meyve döktürür. İmkanınız varsa gölgelik file çekin. En azından %30'luk.

bilenyum
09-08-2020, 16:02
Yapabilir miyim gölgeliği ama biraz düşüneceğim. Teşekkür ederim.
TCM hocam dediğiniz gibi olabilir elbette ama 1-2 türde olması biraz enteresan. :D
Yanlış hatırlamıyorsam ikisi de erkenciler oldukça ki ben haziranda toprakla buluşturdum. Gelişimleri iyi ama çiçek tutmadı. 1/1,5 metre boylandılar.

hosseda
09-08-2020, 20:05
Domatese gölgelik fikrine katılmıyorum.
Tüm gün güneş alacak, suyunu hakkıyla vereceksiniz ve havadar bir bahçe ise bulunduğu yer, gölgelik fayda değil zarar verecektir ürün gelişimine.

Komşu bahçe yaptı yıllardır boş duran yamaç yerine. Makina ile terasladı önce, her gün başında bahçenin yani sulamasında aksama söz konusu değil. Domatesin durduğu yere bir insanı bağlasalar 2 saatte beyni sulanır öyle bir güneş vuruyor bahçeye. Domatesi toplamaya yetemiyorlar dedi dün bir diğer komşu. Benim de bahçem aynı konumda bu hafta sonu yaklaşık 20 kg kadar domates topladım.

Hava almayan bahçelerde fazla güneşin yaratacağı sıcak zararından söz etmek doğru olabilir.

Bir diğer ilave bilgi size. Salgın sebebiyle fideleri evin balkonunda ürettim. Nasıl olmuşsa bir kaç tohum çiçek saksısına düşmüş ve orada kendiliğinden bitti üç adet domates. Çiçeklendiler de ama meyveye dönemiyorlar bir türlü. Aynı tohumlardan üretilip bahçeye dikilenlerden geçen haftadan beri olgunlaşmışları toplanmaya başladık halbuki.

bilenyum
09-08-2020, 22:04
çok ilginç. Aynı düzlükte ektiğim farklı domates varyetesi döllenip domatesleri döndü üstüne kızarmaya yakınlar. Sugören yanında. Fakat hafize baliçler hiç bir şekilde tutmadı. 10 gelişmiş fide, hepsi çiçekli 0 tutan. Açıp açıp sararıp düşüyorlar :(

Bilinçli olarak etrafına arıların ve kelebeklerin sevdikleri çiçeklerden de ektim doğal tozlaşsınlar diye ama ı ıh işe yaramadı

TCM
09-08-2020, 22:54
Yapabilir miyim gölgeliği ama biraz düşüneceğim. Teşekkür ederim.
TCM hocam dediğiniz gibi olabilir elbette ama 1-2 türde olması biraz enteresan. :D
Yanlış hatırlamıyorsam ikisi de erkenciler oldukça ki ben haziranda toprakla buluşturdum. Gelişimleri iyi ama çiçek tutmadı. 1/1,5 metre boylandılar.

Ağustos un ikinci yarısından itibaren takip edin bakalım nasıl olacak. Bahsettiğim gibi kimi türler fazlasıyla etkileniyor/muş diyeyim forumdan aldığım bilgi, arkadaşların bahçelerinde dolaşırken okudum kendim dikkat etmedim.

bilenyum
09-08-2020, 23:37
Eninde sonunda tutacaktır mutlakada. Teşekkür ederim destekleriniz için. 1 domates için 3 metre alanı harcamak istemiyorum. Duruma bakacağız artık :(

Portakal Rengi
10-08-2020, 14:39
Domatese gölgelik fikrine katılmıyorum.
Tüm gün güneş alacak, suyunu hakkıyla vereceksiniz ve havadar bir bahçe ise bulunduğu yer, gölgelik fayda değil zarar verecektir ürün gelişimine.

Komşu bahçe yaptı yıllardır boş duran yamaç yerine. Makina ile terasladı önce, her gün başında bahçenin yani sulamasında aksama söz konusu değil. Domatesin durduğu yere bir insanı bağlasalar 2 saatte beyni sulanır öyle bir güneş vuruyor bahçeye. Domatesi toplamaya yetemiyorlar dedi dün bir diğer komşu. Benim de bahçem aynı konumda bu hafta sonu yaklaşık 20 kg kadar domates topladım.

Hava almayan bahçelerde fazla güneşin yaratacağı sıcak zararından söz etmek doğru olabilir.

Bir diğer ilave bilgi size. Salgın sebebiyle fideleri evin balkonunda ürettim. Nasıl olmuşsa bir kaç tohum çiçek saksısına düşmüş ve orada kendiliğinden bitti üç adet domates. Çiçeklendiler de ama meyveye dönemiyorlar bir türlü. Aynı tohumlardan üretilip bahçeye dikilenlerden geçen haftadan beri olgunlaşmışları toplanmaya başladık halbuki.

Aynı tür pembe domates fidelerinin bir gurubu gölgelik altında diğer gurubu güneşte olacak şekilde diktim, bu yıl. Farklılık göremedim. Haziran Temmuz 35 °C dolaylarında oldu. Temmuz sonu Ağustos 40 a dayalı geçiyor. Verim geçen yılın yarısı kadar. Sıcaklığın etkilediğini düşünüyorum. Doğrudan güneş ışığı daha fazla etkileyecek düşüncesindeydim. Gölgeliğin tek artısı sulama sıklığını azaltıyor. Yüzeydeki toprak 2-3 gün nemli kalıyor. Gölgelikte yetişen domatesler kızarmaya başladığında daha uzun süre dayanıyor. Güneşte olanları yeşil-pembe iken toplamazsam, dalında çürümeye başlıyor.

its_just_a_ride
13-08-2020, 01:27
Aynı tür pembe domates fidelerinin bir gurubu gölgelik altında diğer gurubu güneşte olacak şekilde diktim, bu yıl. Farklılık göremedim. Haziran Temmuz 35 °C dolaylarında oldu. Temmuz sonu Ağustos 40 a dayalı geçiyor. Verim geçen yılın yarısı kadar. Sıcaklığın etkilediğini düşünüyorum. Doğrudan güneş ışığı daha fazla etkileyecek düşüncesindeydim. Gölgeliğin tek artısı sulama sıklığını azaltıyor. Yüzeydeki toprak 2-3 gün nemli kalıyor. Gölgelikte yetişen domatesler kızarmaya başladığında daha uzun süre dayanıyor. Güneşte olanları yeşil-pembe iken toplamazsam, dalında çürümeye başlıyor.

Gölgelikli gruba bir de malç yapmış olsanız güzel bir deney grubu oluşurmuş.

bilenyum
13-08-2020, 17:59
Gelişim gösteren domateslerden, 1 adet russian, margred, su gören ve ceriler

its_just_a_ride
14-08-2020, 01:08
Gelişim gösteren domateslerden, 1 adet russian, margred, su gören ve ceriler

Black-eyed susan hepsinden güzel, üzgünüm :).

bilenyum
14-08-2020, 11:07
Bir yılda bu hale geldi tek kökten. Beklentimin üstünde hızla gelişiyor. Yarı gölgeyi seviyor sanırım. İlk yerinde tek çiçekle kalmıştı. Bu çiçek için tohumdan üretim yaptınız mı acaba? Hangi zaman aralığında tohumunu almak sağlıklı olur? Geçen yıl aldığım tohumları yetiştiremedim.

its_just_a_ride
14-08-2020, 15:01
Bir yılda bu hale geldi tek kökten. Beklentimin üstünde hızla gelişiyor. Yarı gölgeyi seviyor sanırım. İlk yerinde tek çiçekle kalmıştı. Bu çiçek için tohumdan üretim yaptınız mı acaba? Hangi zaman aralığında tohumunu almak sağlıklı olur? Geçen yıl aldığım tohumları yetiştiremedim.

Henüz yetiştirme fırsatım olmadı. Uzaktan sevmekle meşgulüm kendisini :). Literatürde tohumlarının Ağustos-Ekim aralığında olgunlaştığı belirtiliyor. Tohumları şu (https://i.pinimg.com/originals/34/91/6d/34916db836db45ba294a826893151c6f.jpg) şekilde. Tohumları alamamış veya çimlendirme sırasında çürütmüş olabilirsiniz. Tohum etkinliğinde paylaşırsanız birden fazla üyemizde tohum stoğu oluşmuş olur.

bilenyum
14-08-2020, 20:32
Teşekkür ederim. Aksilik olmazsa paylaşacağım.

bilenyum
19-08-2020, 10:40
Bugün sugoren domatesinin tadimini yaptım. Orta lezzetli, su oranı fena olmayan, orta boy, pembe bir domates. Markette satilan orta boy orta lezzetli domateslerin dışına çıkabilen bir lezzeti yok gibi geldi bana. Evdekilerle 10 üzerinden 6 verdik ☺️ bunlarda kızarmaya baslayan margred lar. Güzel bir haber daha tüm domateslerimin şükür çiçekleri tutmaya başladı. Umarım kizaracak zamani kalır ��

bilenyum
20-08-2020, 13:12
Hafize balic ilk görsel, diğeri alakir etkisi. Domateslerin tanimlanmasi için bu tip ara evre fotoğrafları kaydediyorum

bilenyum
21-08-2020, 07:50
Margred c. Tadimladim. Fazla sulu, ince kabuklu ve biraz geç alındığında yumusayan bir yapısı var. Hafif mayhoş ama lezzetini beğendiğim bir domates oldu. En sevdiğim özelliği ise orta sırık ve derli toplu bir bitki olması. Seneye dikeceklerimden.
Son gorselde ki domateste sugoren

bilenyum
22-08-2020, 08:17
TCM'den aldığım bulgarlar yeni yeni gelisiyor.

bilenyum
23-08-2020, 09:06
Alakir domateslerin bir kacinda bu şekilde bir sorun var. Temel nedeni nedir acaba?

hosseda
23-08-2020, 09:58
Fotoğraflardaki dip çürümelerine bende rastlıyorum. Bu yıl daha az bizim bahçede. Kök üzerinde beş domates var bir tanesinde dip çürük diğerleri tertemiz. Yere değende dip çürümüş hah diyorum sebebi yere oturması, yanındaki kökte aynı vaziyette olan tertemiz.

Ben dış etkene bağlıyorum ama neden sadece bir kaç tanesini etkiliyor da hepsine dokunmamış cevap bulamıyorum.

Bu yıl yanmış keçi gübresi temin edip sebzelere verecek zaman bulamadım geçen sene verdiydim ama çok fazla dip çürüğü olduydu, gübreden geçen bir zararlı mı acaba diye düşündüm bu nedenle.

bilenyum
23-08-2020, 10:09
Merhaba, cevap için teşekkür ederim. Ben gübre kullanmadım. Sezon başlarında yanmış gübre kullandım bir avuç sadece.
Hiç bir varyete domateste olmamıştı henüz. Alakırda dediğiniz gibi aynı salkımda ki 1 domateste var diğerlerinde yok.

Hiç bir domatesim yere değmiyor. Bu nedenle onla alakalı değildir diye düşünüyorum. :(
Zaman kaybetmeden alıp uzaklaştırdım.

bilenyum
23-08-2020, 15:13
Teşekkür ederim inceleyeceğim

Portakal Rengi
24-08-2020, 08:40
Alakir domateslerin bir kacinda bu şekilde bir sorun var. Temel nedeni nedir acaba?

Emin olmamakla birlikte, ilk kuşkulandığım kalsiyum eksikliği oluyor. Bir tür domateste oluyor, diğerinde olmuyordu. Aynı koşullarda, neden olsun, diyordum. Altı siyahlaşanlara yapraktan kalsiyum besledim, işe yaradı.
Ondan beridir riske girmiyorum.Kükürt kalsiyum karışımı bir çuval ürün satın aldım. (25 Kg) Her fideyi dikerken, fide çukuruna serpiştiriyorum. Çuval 10 yıl yetecek gibi görünüyor.

bilenyum
24-08-2020, 10:04
15*15*15 NPK işime yarar mı acaba? Şuan elimde bir miktar var ama kalsiyum açısından pek işe yarar bir tarafı yok tabi :D Kükürt içeriyor ekstradan o yüzden

Portakal Rengi
25-08-2020, 07:28
15*15*15 NPK işime yarar mı acaba? Şuan elimde bir miktar var ama kalsiyum açısından pek işe yarar bir tarafı yok tabi :D Kükürt içeriyor ekstradan o yüzden

Kükürt önemli değil şu aşamada. Kalsiyum denemek gerekir. Yumurta kabuğundan elde etme yolu da var. Kullanmadım. Etkin mi değil mi, bilmiyorum.
Kalsiyum değilse ona göre çözüm aranacak. Önce birini eleyelim, derim.

bilenyum
25-08-2020, 20:50
2 ürün harici gözlemlemedim. Bu nedenle müdahale etmek istemedim. Sabah tekrardan kontrol edeceğim detaylı. Teşekkür ederim.

bilenyum
26-08-2020, 09:36
Maalesef aynı hizadaki domateslerde sorun yokken alakır etkileniyor. 10 meyveden 6 sı benzer kararmalara başlamış. Kalsiyum ihtiyacını gidermek için kabuk yeterli olur mu bilemedim. Bulabilirsem takviye ürün temin edeceğim ama pekte almak istemiyorum :(

bilenyum
26-08-2020, 11:11
Bulgar domatesleri hizla büyüyorlar. 4 kök etmiştim. 3 kök meyveli şükür. Yıldız çiçeğim de bu yıl ayrı mutlu 👍

Portakal Rengi
27-08-2020, 07:50
Aldığınız kükürt+kalsiyum ürününü tavsiye ediyor musunuz? Linki varsa (marka, mağaza) paylaşabilir misiniz?

Memnunum. Marka yazamıyoruz. Gübre satıcılarına sorabilirsiniz. Kalsiyum kükürt karışımı beyaz ve toz şeklinde. 25 Kg lık çuval.
Fermente edilmiş hayvan gübresi kullanıyorum. (Toprağım organik madde açısından fakir. Kompost vb ile arttırmaya çalışıyorum. Analizde iyi görünen topraktaki minerallerden yararlanmak için organik madde gerekli.) Topraktaki mineralleri değerlendiremediğim için tabandan kükürt ve kalsiyum desteği oluyor.

bilenyum
28-08-2020, 12:08
Sungold ceriler tonlanmaya başladı 👍

bilenyum
29-08-2020, 16:01
Onca çabama rağmen sadece 1 kök kurtarabildigim fahrenheit blues domates tonlanmaya başlıyor. Umarım tohum alabileceğim yeterlilikte meyvesi olursa paylaşacağım

bilenyum
30-08-2020, 15:38
Alakir ve Hafize

bilenyum
03-09-2020, 10:28
Biraz çatladı ama russian c. Domates

bilenyum
04-09-2020, 09:19
Russian cossack domates derli toplu sayılabilecek ama boyuna çok uzayan bir domates, fazla verimli değil ama lezzeti güzel. Tohum oranı oldukça fazla bir çeşit. İnce kabuklu, orta sulu. Sanırım biraz geciktirdigim için yumuşama ve catlamalar olustu. Seneye sanirim tekrar ekerim diye düşünüyorum. 7/10

Portakal Rengi
05-09-2020, 08:53
Alakir ve Hafize

Alakır etlisinin tohumunu paylaşırsanız, üzerine atlarım. Merak ettiğimden. Sıcakta yetişebileceğini düşündüğümden.

bilenyum
05-09-2020, 16:53
Alakır etkisini paylaşacağım. İnanılmaz verimli bir tür ama henüz kızarmadılar. Aksilik olmazsa en çok hasat edeceğim domateslerden 2.si olacak. Su görenden sonra en çok meyvesi olan Alakır oldu.
Bu süreçte bir şey fark ettim. Şekil itibariyle bozulan alakırların tamamının altı siyahlaşma göstermiş ama tam yumurta görünümlülerde problem göremedim. Genetik bir sorun olabilir bilemiyorum.

bilenyum
07-09-2020, 14:51
Bir ara bahsetmiştim Afrika dan bozulmamış, yerli bir tohum ulaşmıştı elime. Yumurta domates gibi ve sırık bir domates değil

bilenyum
09-09-2020, 09:24
Sungold çeri oldukça çekirdekli ve klâsik ama hoş tadi var. Fahrenheit ise bir tik daha iyi tadi sungold a göre ama daha az çekirdekli. İkisini de dökeceğim seneye ve tohum paylaşım etkinligine göndereceğim.
İnce ve uzun govdesi var bu nedenle sık dikilebilirlermis. Yan dal atma oranları düşük. Fotoğraflarda ki gibi dal kiracak kadar domates vermeselerde her fide 15,30 arasi çeri veriyor (en azından bende öyle)

bilenyum
10-09-2020, 08:34
Desteğe ihtiyacım var. İlk sorum şu: domatesler farkli bir cinsle tozlastiginda kesin ertesi yıl mi domateslere yansir yoksa o tozlanan çiçeğin domatesi hemen farklılaşır mi?
Diğer sorum ise 4 kök su gören ekmiştim. Fakat 2 tanesi mutasyona uğramış. Görünüm, boyut sugoren ama lezzeti ve siyahlık katmaniyla ultra daha lezzetli bir hal almış. Tohumu aldığım yerde mi acaba değişti anlam veremedim. Görseller ekte. En sonda ki orijinal su gören. Ben mi evhamlandim yoksa aynilar mi ��

elifaydin
10-09-2020, 12:28
Sanki biraz russian lardan kopya çekmiş gibi geldi bana. ama daha tecrübeli arkadaşlar daha iyi fikir verecektir zannımca.

bilenyum
10-09-2020, 12:47
Kesinlikle rus domatesine benziyor. Rus domatesiyle arasinda 3 metre var. ��
İşin aslı birazda sevindim çünkü sugören beklediğim lezzeti karşılamamıştı ilk başta. Bazı domatesleri ilk tadımını yaptığımdan daha iyiydi elbette ama bu birleşim efsane olmuş. Sulu, baharatlı ve tadım sonrası ağızda tatlı bir leke bırakıyor. Bolca tohumunu aldım :D

bilenyum
11-09-2020, 08:52
Fahrenheit bebekler

bahcedenn
11-09-2020, 15:16
Desteğe ihtiyacım var. İlk sorum şu: domatesler farkli bir cinsle tozlastiginda kesin ertesi yıl mi domateslere yansir yoksa o tozlanan çiçeğin domatesi hemen farklılaşır mi?
Diğer sorum ise 4 kök su gören ekmiştim. Fakat 2 tanesi mutasyona uğramış. Görünüm, boyut sugoren ama lezzeti ve siyahlık katmaniyla ultra daha lezzetli bir hal almış. Tohumu aldığım yerde mi acaba değişti anlam veremedim. Görseller ekte. En sonda ki orijinal su gören. Ben mi evhamlandim yoksa aynilar mi ��

Bereketli olsun Sn. bilenyum. Cevap veriyorum. Kesin ertesi yıl yansır. :)

TCM
11-09-2020, 15:42
Bereketli olsun Sn. bilenyum. Cevap veriyorum. Kesin ertesi yıl yansır. :)

İnsanlardaki gibi olmuyo mu be ya...

Şimdi domatese diğer sıradaki farklı tür erkek tohumu getirdiklerinde ondan meyve üreyecek, peki o tozlaşmadan üreyen meyve yeni ve farklı babasının özelliklerini göstermez mi? Bu birinci soru...

İkinci soru; göstermez diyorsanız seneye o domatesten 100 tane tohum aldık diyelim, peki 100 tohumun 100 ü de aynı özellikleri göstermez mi...

bilenyum
11-09-2020, 23:53
Güzel sorular. Bu konuda destek istiyorum bende :D
Bu arada etkinikten tohumu aldığım arkadaşımız kara domat ve diğer 3 çeşitle dikmiş. Bir ihtimal kara domat ile çaprazlama olmuş olabilir. Olmuşsa da güzel olmuş çünkü iyi bir aroma yakalamış. Çok sulu, mayhoş başlayıp tatlı bir tatla biten, ince kabuklu (çatlama yapıyor maalesef), çok verimli bir domates olmuş :D
En az 200 tohum almışımdır diye düşünüyorum.

bilenyum
15-09-2020, 13:05
Borazan ne kadar arsız. Her yıl söküyoruz ama maalesef 🙄

Zekoş
15-09-2020, 19:10
Sn.Bilenyum borazan dediğiniz patlıcan çiçeği dedikleriyle aynı mı acaba?

bilenyum
15-09-2020, 21:31
İşin aslı tanımadığım bir bitki. Yıllardır çıkıyor kendi kendine. Sanırım kuşlar taşıdı tohumunu. Biraz bakındım da patlıcan çiçeği gibi evet.

Portakal Rengi
17-09-2020, 09:29
Sn.Bilenyum borazan dediğiniz patlıcan çiçeği dedikleriyle aynı mı acaba?

Hayır. Yabani bir bitki. Yaz sonu ortaya çıkıyor. Sırayla büyüttüğü çiçekleri sonbahar boyunca bitmiyor. Kışın kuruyup, ölüyor. Sonraki yıl tekrar çıkıyor.
Akdeniz bölgesinde benzer çiçekleri olan ağaçları var. Ters veya düz çiçek açan iki türü var.

Zekoş
17-09-2020, 11:22
Sn.Portakal rengi bende bir gruptan patlican cicegi diye tohum almistım cok benzettim.Çicek ve tohum kapsülünün resmini atmayi deneyim ..ben ayirt edemedim..Çıkan bir köke de gözüm gibi bakmıstım insallah yabanisi degildir:))https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200917/11b5d40bf9531adfa1fbc96e3c8dc938.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200917/863087c0e23b29a82eaa36e317f7525d.jpg

LG-H818 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Muda
17-09-2020, 12:43
http://www.agaclar.net/forum/calilar/11980.htm

Bizim iklimde bile çok yıllık oluyor. Birkaç tanıdıkta var. Kök ölmemiş ise daha çok ve büyük çiçek açıyorlar. Arılar çiçeklerine geliyor.

Bitki zehirli çok dikkat etmek gerekiyor.

Portakal Rengi
18-09-2020, 10:00
Çiçek ve tohum yabani yetişene çok benziyor.
Ağaç şeklinde olan türe melek borusu da diyorlar. Çiçekleri aşağıya bakıyor. Onun tohumunu görmedim.
Ölümcül zehirli olabilir dendiği için bahçedekine ilişmiyorum. :) Çiçeklerini izliyorum.

devrann
18-09-2020, 13:58
Çiçek ve tohum yabani yetişene çok benziyor.
Ağaç şeklinde olan türe melek borusu da diyorlar. Çiçekleri aşağıya bakıyor. Onun tohumunu görmedim.
Ölümcül zehirli olabilir dendiği için bahçedekine ilişmiyorum. :) Çiçeklerini izliyorum.

Patlıcan ağacı konusunda var üzerine patlıcan aşılayıp bu ağaçtan olan patlıcandan yiyen birisi zehirlendi :)

bilenyum
18-09-2020, 18:46
Bir ara inanılmaz genişlemişti. Neredeyse 10-12 cmlik gövdeli bir ağaç gibi oldu. Fakat kışın donuyor ve baharları sil baştan. Zehirli olduğunu biliyordum bende :D
Çiçeklerini izlemek keyifli oluyor. Hoş duruyor

bilenyum
22-09-2020, 11:26
Kum fırtınası sonrası kalan alakir domatesler. Çürüme sebebini çözdüm. Şekil olarak farkli gelen tüm domateslerinin alti çürüyor. Genetik bir bozukluk.

bilenyum
24-09-2020, 10:07
Heybetli domatesi tattım bugün. Hevesliydim çünkü patates yaprakli, özel türlerden bir tanesi kendisi. Genel olarak orta boy pembe/kirmizi bir domates. İyi gelişen, geniş bir sırık ve iyi bağlanmalı. Lezzeti nasıldı diye soracak olursaniz seneye dikmem. Belki de bende lezzetsiz olmuş olabilir ama lezzet yönünden eksik geldi bana. Bu nedenle 10 üzerinden 5 vererek, bu yıl tukettigim alakir etkisi ile ayni puani vereceğim. Buda görüntüleri

bilenyum
26-09-2020, 16:29
Bugün hafize balic pembesini tattım. Orta boy, pembe, sulu ve ince kabuklu bir domates. Lezzeti hiç fena değil. Seneye ekim yaparsam eğer devam ettiririm sanırım. Alttaki görseller Hafizeden.

bilenyum
28-09-2020, 13:15
Bugün en fazla ürünü aldığım hasat günüm oldu. Favorilerimden margred c. ve hafize baliç. Miniklerde kırmızılar hariç sungold

bilenyum
29-09-2020, 15:46
Bugün az sayida olan ve dev domates üretemeyen bulgar domatesi topladım. Maalesef etkinlikte paylasamayacagim çünkü 3 domatesi oldu sadece. İlk iki görsel Bulgar, diğeri heybetli. Heybetlinin değişken lezzetli domatesleri oluyor. Kimisi hoşuma gitti ama bazılarını sevmedim.

İhsanÇelik
02-10-2020, 01:21
Emeğinize sağlık sayın Bilenyum Russian cossack domatese gerçekten hayran kaldım rengi ve aroması gerçekten çok iyi bir dönem yetiştirmiştim sonrasında tohumlarını kaybettim tekrar bu kadar güzelini bulamamıştım umarım etkinlikte paylaşımda bulunursunuz :)

bilenyum
02-10-2020, 13:04
Teşekkür ederim. Küçük bir apartman bahçesinde yetiştirmeye çalıştım. Bu nedenle ürün sayım oldukça az oldu. Bunlar içinden en azından bir çoğunu paylaşabilecek tohum elde edebildim. Rus domatesi de onlardan bir tanesi. Tüm tohumları sınırlı sayıda paylaşabileceğim için dağıtım konum açıldığında (önceden bu posta yazarım mutlaka) öncelik gösterirseniz sevinirim.

İhsanÇelik
02-10-2020, 20:21
Apartman bahçesinde genelde zor oluyor ben denedim olmadı küçük çocuklar falan sebzeleri büyütmüyordu ama babam emekli oldu köyde bahçemiz var oraya ekmeyi düşünüyorum takipte olacağım sizi etkinlik başladığında şimdiden teşekkürler.

bilenyum
05-10-2020, 13:01
Bahsettiğim Afrika domatesleri kizardi bazıları. Yogunlugum sebebiyle ilgilenmedim onlarla bu nedenle fazla tohum ve ürün alma şansım olmadi. Değişken boyutta ürünleri oluyor. Çeri gibi bazen, bazende yumurta büyüklüğü gibi. Lezzeti asit orani düşük tatlı bir domates. Çeri formunun lezzetini çok beğendim. Bu yıl paylaşmak zor olabilir çünkü henüz 20 civarı tohum alabildim.

zgs garden
07-11-2020, 07:35
Elinize sağlık. Benim Ankaradaki domates yetiştirme denemelerim hep hüsranla sonuçlandı. 3 yıl önce Ordudan aldığım domates fideleri hariç, genel olarak verim alamıyorum. Bu sene portatif bir sera yaptım 1m2 civarında. Bekli farklı bir sonuç alabilirim.

bilenyum
21-11-2020, 09:29
Elinize sağlık. Benim Ankaradaki domates yetiştirme denemelerim hep hüsranla sonuçlandı. 3 yıl önce Ordudan aldığım domates fideleri hariç, genel olarak verim alamıyorum. Bu sene portatif bir sera yaptım 1m2 civarında. Bekli farklı bir sonuç alabilirim.

Umarım istediğiniz gibi geçer bu sezon. Ankara da tohumdan fideye dönüştürme aşaması biraz zor geçiyor :(

bilenyum
17-03-2021, 13:11
Bu yıl plastik bardağa ekip devam edeceğim. Yeni sezon bereketli geçer umarım

bilenyum
17-03-2021, 13:12
Ön hazırlıklar

bilenyum
30-03-2021, 10:29
Neredeyse tamami filizlendi şükür bu yılda

bilenyum
15-07-2021, 19:19
Garip gelişen İran domatesi 😁

bilenyum
06-08-2021, 13:25
Garip gelişen ve forumda bazı arkadaşlara dagittigim afrika domatesi 😁 Yetistirenlerin yorumunu merak ediyorum

gaseker
08-08-2021, 15:18
İkinci soru; göstermez diyorsanız seneye o domatesten 100 tane tohum aldık diyelim, peki 100 tohumun 100 ü de aynı özellikleri göstermez mi...

Geçen sene sarı kabağımdan tohum almıştım, türünün özelliklerini gayet iyi gösteren meyveden aldığım tohumlardan sarı kabak, girit kabağı, sakız kabağı ve kara kabak veren bitkiler çıktı:confused: Sadece girit kabağı ile tozlaşmış olma ihtimali olabilir geçen sene uzaktan da olsa diğerleri iki türde bulunan çekinik genlerden falan mı çıktı yoksa tozlaşma mesafesi düşündüğümden çok çok uzak da göremediğim bahçelerden mi taşındı fikrim yok.

Portakal Rengi
09-08-2021, 09:09
Geçen sene sarı kabağımdan tohum almıştım, türünün özelliklerini gayet iyi gösteren meyveden aldığım tohumlardan sarı kabak, girit kabağı, sakız kabağı ve kara kabak veren bitkiler çıktı:confused: Sadece girit kabağı ile tozlaşmış olma ihtimali olabilir geçen sene uzaktan da olsa diğerleri iki türde bulunan çekinik genlerden falan mı çıktı yoksa tozlaşma mesafesi düşündüğümden çok çok uzak da göremediğim bahçelerden mi taşındı fikrim yok.

Katkıda bulunayım.
Tohum paylaşımında edindiğim domates tohumlarının (Hafize Baliç Pembesi-İpek-Tigerella-Alakır Etlisi) hiçbiri türünün özelliğini gösteren meyveleri vermedi. Karışık domates veren de oldu (fide farklı tohumdan elde edilmiş gibi) . Çizgili hiç domatesim olmadı. Çeşitli tiplerde ve büyüklüklerde pembe domateslerim oldu. Tohumlarını sürdürmeyi düşünmüyorum.
Tohum aldığımız ürünün hibritlenmiş olup olmadığını öğrenmenin bir yolunu öğrenebilsek iyi olurdu.

elifaydin
09-08-2021, 09:53
Katkıda bulunayım.
Tohum paylaşımında edindiğim domates tohumlarının (Hafize Baliç Pembesi-İpek-Tigerella-Alakır Etlisi) hiçbiri türünün özelliğini gösteren meyveleri vermedi. Karışık domates veren de oldu (fide farklı tohumdan elde edilmiş gibi) . Çizgili hiç domatesim olmadı. Çeşitli tiplerde ve büyüklüklerde pembe domateslerim oldu. Tohumlarını sürdürmeyi düşünmüyorum.
Tohum aldığımız ürünün hibritlenmiş olup olmadığını öğrenmenin bir yolunu öğrenebilsek iyi olurdu.

Katılıyorum, çarliston biberden seçerek belirlediğim tohumluktan aldığım tohumlardan bazılarında sivri biber ile çarliston karışımı ama oldukça acı biberler elde ettim. Aynı meyvede başka başka neticeler elde etmek ne kadar karmaşık.

bilenyum
10-08-2021, 09:27
geçen yıl benimde başıma geldi maalesef. Mutasyon pembe koydum bu nedenle adını ama ilginç bir şekilde lezzeti harika ve verimliydi. Bu yıl şansıma ürün alamıyorum genel olarak. Bir çok domatesim durmadan çiçek döküyor, domatese dönmediler hala :(
Bu konuda da desteğe ihtiyacım var.

@portakal rengi, size hafize baliç ben göndermiştim galiba. Nasıl bir farklılaşma gördünüz?
15 civarı yetişkin kendi türü ile iç içelerdi hep. En yakın rus domatesi vardı oda 2 fideydi sadece

bilenyum
10-08-2021, 09:39
İran domatesi gelişmeye devam.

Portakal Rengi
11-08-2021, 08:20
geçen yıl benimde başıma geldi maalesef. Mutasyon pembe koydum bu nedenle adını ama ilginç bir şekilde lezzeti harika ve verimliydi. Bu yıl şansıma ürün alamıyorum genel olarak. Bir çok domatesim durmadan çiçek döküyor, domatese dönmediler hala :(
Bu konuda da desteğe ihtiyacım var.

@portakal rengi, size hafize baliç ben göndermiştim galiba. Nasıl bir farklılaşma gördünüz?
15 civarı yetişkin kendi türü ile iç içelerdi hep. En yakın rus domatesi vardı oda 2 fideydi sadece

Hafize Baliç : 12 fide diktim. Dördü pembe yıldız domatese benzer domates verdi. Beş fide çizgili domates, üç fide çok az çizgili domates verdi. Birbirlerine genel olarak benziyorlardı. İlk kez yetiştirdiğim için hangisi doğru ürün anlayamadım.
Tigerella hatasız pembe domatesti. Kaplan çizgisi görmedim.
İpek benzer domatesler verdi. İkisi farklı idi.
Alakır için üzüldüm doğrusu. Onda da farklı domates veren oldu. (Altıda bir farklı idi )
Hava durumu da bitkilere uygun olmadı bu yıl. (Yetişmesine karşın hiç salatalık yiyemedik. Biber tek tük oldu. Yok yılı oldu bu bölgede)

its_just_a_ride
11-08-2021, 16:05
Hafize Baliç : 12 fide diktim. Dördü pembe yıldız domatese benzer domates verdi. Beş fide çizgili domates, üç fide çok az çizgili domates verdi. Birbirlerine genel olarak benziyorlardı. İlk kez yetiştirdiğim için hangisi doğru ürün anlayamadım.
Tigerella hatasız pembe domatesti. Kaplan çizgisi görmedim.
İpek benzer domatesler verdi. İkisi farklı idi.
Alakır için üzüldüm doğrusu. Onda da farklı domates veren oldu. (Altıda bir farklı idi )
Hava durumu da bitkilere uygun olmadı bu yıl. (Yetişmesine karşın hiç salatalık yiyemedik. Biber tek tük oldu. Yok yılı oldu bu bölgede)

Hafize baliç aşağı yukarı şu (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/712582d1599420332-hafize-balic.jpg) şekilde meyveler veriyor. Sn. TCM paylaşmış forumda. Meyveler yarım kiloyu geçince klasik köy domatesleri gibi katlanmalar kardeşlenmeler başlıyor.

bilenyum
12-08-2021, 08:17
Hafizeler bende genelde aynı boyda ve irilikte, şu şekilde oldu. Geçen yıl hiç bahsettiğiniz özelliklerde domates yetiştirmediğim için tozlanma durumuyla mı alakalı emin olamadım :(

Tam tartmadım ancak 300 g üzeri olduklarını düşünmüyorum domateslerin. Orta büyüklükte, pembe, temiz görünümlüler. Dalda fazla kaldığında hızla yumuşuyor
http://www.agaclar.net/forum/1595468-post149.htm

its_just_a_ride
12-08-2021, 11:47
Hafizeler bende genelde aynı boyda ve irilikte, şu şekilde oldu. Geçen yıl hiç bahsettiğiniz özelliklerde domates yetiştirmediğim için tozlanma durumuyla mı alakalı emin olamadım :(

Tam tartmadım ancak 300 g üzeri olduklarını düşünmüyorum domateslerin. Orta büyüklükte, pembe, temiz görünümlüler. Dalda fazla kaldığında hızla yumuşuyor

700 g gördüm tek meyvede ama çiçeklerinde izolasyon sıkıntısı yaşadım. Biraz nazlı gibi geldi bana o konuda. Alt dökümleri izole etmekte fayda var her zaman. Aşırı sıcaklar çiçek falan bırakmadı.

bilenyum
13-08-2021, 09:03
İşte bu tohum paylaşım sonrası çalışmaların paylaşılması çok önemli. Kim ne ekti, neler üretti, orijinalliğini koruyor mu görmemize yardımcı olabilir. Hafize baliç alan örneğin diğer arkadaşlarda durumu bildirse bir gözlem yapabilirdik.

köpük_bahçesi
13-08-2021, 12:40
İşte bu tohum paylaşım sonrası çalışmaların paylaşılması çok önemli. Kim ne ekti, neler üretti, orijinalliğini koruyor mu görmemize yardımcı olabilir. Hafize baliç alan örneğin diğer arkadaşlarda durumu bildirse bir gözlem yapabilirdik.Bendeki domatesler sizin paylaştığınız fotoğraflardaki domateslere hiç benzemiyor acaba yanlış mı biliyorum diyordum. Müsait olunca resimleri yüklerim siteye inşallah.

bilenyum
13-08-2021, 18:34
Bendeki domatesler sizin paylaştığınız fotoğraflardaki domateslere hiç benzemiyor acaba yanlış mı biliyorum diyordum. Müsait olunca resimleri yüklerim siteye inşallah.

siz böyle deyince acaba benim o yıl ektiğim hafize Baliç tohumunda damı sorun vardı? Bilemedim. En yakınındakiler su gören (3 fide) 2 fide de russian cossacs vardı. Başka da yoktu. :/

Portakal Rengi
14-08-2021, 11:03
siz böyle deyince acaba benim o yıl ektiğim hafize Baliç tohumunda damı sorun vardı? Bilemedim. En yakınındakiler su gören (3 fide) 2 fide de russian cossacs vardı. Başka da yoktu. :/

Çok yakın olması gerekmiyor bence. Böcekler de taşıyabilir.
İzolasyon önlemi alınmadığı sürece hibritlenme olanaklı. Sizin edindiğiniz tohum da hibrit olabilir. Sizde görülmeyen bize ulaşmış olabilir.
Tohum saflığı korumak, amatörce yapılabilecek bir olgu değil gibi görünüyor. Disiplin konusu gözardı ediliyor. Büyük yetiştiriciler çok miktarda aynı ürünü ektikleri için amatörlerden daha fazla koruma şansına sahip oluyorlar.

Portakal Rengi
14-08-2021, 11:23

Son anlarını yaşayan domatesin meyveleri. Çeri büyüklüğünde ama fikir verir düşüncesi ile aktarıyorum.

720923

Sarı benekler çizgi şeklinde başlayıp, küçülüyordu.

bilenyum
16-08-2021, 10:31
Aslında çok uzaklaşmamış şeklinden. Belki de bölgesel etkiler de değişime sebep oluyor ya da tozlandı bilemiyorum. Halbuki o kadar dikkat ettim. TCM'nin ektiği ile benim ektiğim arasında da bariz farklılıklar var. En azından son hali yakın görünüyor. Bu yıl da hafize diktim. Eğer meyve alabilirsem paylaşacağım. Maalesef çiçek dökme sorunundan bir türlü meyve tutumu olmadı

* Tadı peki?

köpük_bahçesi
16-08-2021, 10:50
Bendekiler sizin fotoğrafdaki (http://www.agaclar.net/forum/1595468-post149.htm) domateslere benzemiyor Sn. TCM'nin domateslerini (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/712582d1599420332-hafize-balic.jpg) andırıyor.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210816/c3ae630a91e132bcb7fadc453ad7fddf.jpg

its_just_a_ride
16-08-2021, 12:10
Bendekiler sizin fotoğrafdaki (http://www.agaclar.net/forum/1595468-post149.htm) domateslere benzemiyor Sn. TCM'nin domateslerini (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/712582d1599420332-hafize-balic.jpg) andırıyor.

720961

İkisi de aynı domates. Sıkıntı yok. Ancak sizin eklentiniz açılmıyor.

köpük_bahçesi
16-08-2021, 12:29
İkisi de aynı domates. Sıkıntı yok. Ancak sizin eklentiniz açılmıyor.Bende telefondan gözüküyor. 720962

bilenyum
16-08-2021, 21:33
Bendekiler daha kibar görünümlüydü. Dediğim gibi bölgesel farklılıklar sanırım, toprak durumu, güneş alma vs değiştiriyor gelişimini.

bilenyum
16-08-2021, 21:36
Benim hafizeler böyleymiş
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2019-2020/712468d1598794716-save_20200830_163724.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2019-2020/713060d1601291729-save_20200928_141157.jpg
Çokta farklı görünmüyor

bilenyum
17-08-2021, 09:05
Çeri serisi
Sungold ( mutlaka dalinda uzun dursun. Bal gibi oluyormuş)
Afrika domatesi
Fahrenheit

Portakal Rengi
17-08-2021, 12:26
Aslında çok uzaklaşmamış şeklinden. Belki de bölgesel etkiler de değişime sebep oluyor ya da tozlandı bilemiyorum. Halbuki o kadar dikkat ettim. TCM'nin ektiği ile benim ektiğim arasında da bariz farklılıklar var. En azından son hali yakın görünüyor. Bu yıl da hafize diktim. Eğer meyve alabilirsem paylaşacağım. Maalesef çiçek dökme sorunundan bir türlü meyve tutumu olmadı

* Tadı peki?

Pembe domates tadında. Özgün bir tad alamadım.
TCM ile sizinki arasında bariz fark olması, sizin yetiştirdiklerinizin hibrit olduğunu göstermez mi? Bu durum doğruysa aynı isimle paylaşmamak gerekirdi. Yanlışlığın sürdürülmemesi önemli.
Benim hafizeler böyleymiş dediğiniz resimdekiler benzer, neden farklı dediğinizi anlamadım, bu arada.
http://www.agaclar.net/forum/1609641-post267.htm
Buradaki tigerella ile aynı diyebilirim. Tohum karışıklığı olmasın ? :)

bilenyum
17-08-2021, 13:34
Tohum karışıklığı olamaz. Özellikle çok dikkat ettim. Bahsedilen domatese sahip değilim. Dediğim gibi bende ki hibrit ise etkinlikten aldığım kişide hibritlesmis ve ben ekmiş oluyorum. Bende eğer hibrit olduysa onu da bir sonra ki yıl eken kişilerden anlayabiliriz. Her zaman böyle bir ihtimalin olduğunu unutmamak gerekir. Eski fotograflara baktığımda konuda sizde görebilirsiniz farklı gorunmuyorlar aşırı. Bölgesel ve yetiştirilme sekline göre ufak farkliliklar olabilir gibi. Belki de siz ekerken karıştı �� oda ihtimal

TCM
17-08-2021, 19:50
...
Buradaki tigerella ile aynı diyebilirim. Tohum karışıklığı olmasın ? :)

182. mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/1609643-post182.htm)ler hafizeye benziyor be ya, tigerellaya pek benzetemedim. @bilenyum un dediği gibi şarta bağlı fazla gelişememiş gibi duruyor. Benimkiler hafiften renklenmeye başladı bu arada..

Portakal Rengi
18-08-2021, 11:15
182. mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/1609643-post182.htm)ler hafizeye benziyor be ya, tigerellaya pek benzetemedim. @bilenyum un dediği gibi şarta bağlı fazla gelişememiş gibi duruyor. Benimkiler hafiften renklenmeye başladı bu arada..

Benim yetiştirdiğim Hafize ler Tigeralla ya benziyor demek istemiştim. Yukarıdaki fotoğrafta görülen domatesleri yetiştiremedim ki :)
Derdim 35 °C sıcağı görsede bayılmayacak türlere ulaşmak. Lezzeti sonra düşüneceğim.
Çektiğim fotoğraf, ölmeden önceki son ürünleri. Mayıs sonu aldığım büyük ürünlerdeki sarı benekler ve yuvarlak şekil bunlarla aynı idi. Tigerella gibi sarı çizgiler olarak başlıyor, olgunlaştığı zaman, sarı çizgiler küçülüp benekler kalıyordu.

TCM
18-08-2021, 14:26
Benim yetiştirdiğim Hafize ler Tigeralla ya benziyor demek istemiştim. Yukarıdaki fotoğrafta görülen domatesleri yetiştiremedim ki :)
Derdim 35 °C sıcağı görsede bayılmayacak türlere ulaşmak. Lezzeti sonra düşüneceğim.
Çektiğim fotoğraf, ölmeden önceki son ürünleri. Mayıs sonu aldığım büyük ürünlerdeki sarı benekler ve yuvarlak şekil bunlarla aynı idi. Tigerella gibi sarı çizgiler olarak başlıyor, olgunlaştığı zaman, sarı çizgiler küçülüp benekler kalıyordu.

Kaolin kilinin faydası olur herhalde, ama ne kadar?

Olmadı ekim - dikimi önceye veya sonraya değiştiririz.

bilenyum
11-09-2021, 12:52
Arkadaşlar sizce bu hangi biber? 2 yıl önce biberler almıştım ancak üretmek nasip olmamıştı. İlk kez sebzesi oldu ama aldığım 4 bibere benzetemedim :(
Kara at, domates biber, balık biber ve gül biber almıştım.

bilenyum
15-10-2021, 23:39
Bu yıl hatırlayamadım kimler aldı mutasyon pembe domatesi bilmiyorum ancak daha yeni mahsulü alabildim. Geçen yılki gibi bozulmadan devam etti hem görünüşüyle hem tadıyla. Ürünü yetiştirenler dönüt verirse sevinirim.

bilenyum
19-10-2021, 09:59
Sayın @atilgan'dan gelen Kara At biberlerim. Ankara ikliminde henüz yeni yeni ürün alabiliyorum :D
Ucu görünen ise sayın @telato'dan gelen Gül biber

Ek olarak tüm ümidimi kestiğim sayın @Sezerakk'dan gelen Blue Beaty 2 yıl sonra ilk kez meyve oluşturdu. Geç oldu ancak kara kış gelmeden tohuma alabileceğim için mutluyum.