View Full Version : obabilgesi / Tohum Paylaşım sonrası çalışmalar (Balıkesir/Gönen) 2020
obabilgesi
09-03-2020, 00:53
Hepimize hastalıktan uzak, bereketli bir sezon dileyerek ilk gönderimi paylaşmak istiyorum...
Etkinlikte taleplerim şu şekildeydi;
TCM = Çekirdek
Dutlubahçe = Yer kirazı (physalis pruinosa)
Kaktüs = Dinozor Kavun (White Ivory, Ivory Gaya)
Sezerakk = Blue beauty domates / Bulgar pembesi
Thunderon = Kadife çiçeği / Dereotu
Şehirliköylü = Melisa (oğulotu)
Meeteine = Lif kabağı
Uzunkum = Kudret narı / Bornova bamyası
Şeftali çiçeği = Sinemaki
Bahçeden = Çıbrıska / Kırmızı malabar ıspanağı / Haseki küpesi
Üçcin = Altınçilek / fesleğen
Kenger = Lavanta
Muda = Sarı Kantaron
İstcallst = Sarımsak otu
Ciminli = Börülce
Atılgan = Alakır Etlisi domates
(bu vesile ile tüm paylaşımcı forumdaşlara ve dağıtımda emeği geçen gönüllülere tekrar teşekkür ederim)
Hayatımda ilk defa bir tohum paylaşım etkinliğine katıldım, gerçekten inanılmaz heyecan verici bir süreçti. Hele tohum zarfımı elime aldığım an o minicik şeylerin beni bu kadar heyecandırabileceğini hiç düşünmemiştim...
Şuan için sadece lavanta tohumlarını soğuk katlamaya alarak, sinemaki tohumlarının ekimini yaptım. Geri kalan tohumları toprakla buluşturmak için mart sonunu bekliyorum.
obabilgesi
01-04-2020, 12:29
Sarımsak Otu (garlic chives)
Güzel bir çimlenme yüzdesiyle hayata merhaba dediler. Sarımsak aromasını çok sevdiğim için gözde baharatlarımdan biri olacağı kesin!
obabilgesi
02-04-2020, 15:09
Sinemaki
O sarı çiçeklerini görmek için sabırsızlandığım bir bitki. Henüz bir tanesi çimlendi ve sanırım tek başına büyüyecek. Çayını içtikçe sizi hatırlayacağım, tekrar teşekkürler sevgili Şeftali çiçeği :)
obabilgesi
04-04-2020, 08:09
Melisa (oğulotu)
Ufaklıklar yüzlerini göstermeye başladılar. Rahatlatıcı etkisi sebebiyle çoğaltıp, tarhımda geniş bir yer ayırmayı düşündüğüm şifalı otlardan biri. Tekrar teşekkür ederim :)
obabilgesi
09-04-2020, 07:03
Bulgar Pembesi & Blue Beauty Domates
Geçtiğimiz sezon bulgar pembesinin lezzeti ve iriliği, blue beauty’nin ise hem lezzeti, hem verimi, hem de dayanıklılığı üzerine aldığım methiyeler yüzünden tohumlarının peşine düşmüştüm. Etkinlikte paylaşan olunca da, kısmetime düşene talip oldum. En hızlı çimlenen domates tohumları bunlar oldu, biraz daha gelişince ilk şaşırtmalarını yapacağım. Bu iki türü devam ettireceğim için, çapraz tozlaşma olmadığını umuyorum...
Emeğiniz ve paylaşımınız için tekrar teşekkürler sevgili Sezerakk :)
En sevdiğim domatesler... Domates kendine döllenen bitki olduğu için bu ihtimal çok düşük ama yine de grup grup dikin fideleri.
obabilgesi
09-04-2020, 19:28
En sevdiğim domatesler... Domates kendine döllenen bitki olduğu için bu ihtimal çok düşük ama yine de grup grup dikin fideleri.
Zaten sizden feyz aldım bu türlerde :)
Umarım o düşük ihtimal hiç gerçekleşmemiştir. Özellikle domateslerde tohum saflığını koruyarak, kendi tohumlarımdan bu türlere devam etmek istiyorum. Bu sayede elde edeceğim tohumlar, bulunduğum bölgede nesilden nesile yerelleşerek verim, kalite ve dayanıklılıkta artılar kazanacaktır.
Yalnız bişey soracağım, sizde ki bulgar domatesi kırmızı mıydı, yoksa pembe miydi?
Sezerakk
09-04-2020, 21:52
Bulgar Pembesi & Blue Beauty Domates
Geçtiğimiz sezon bulgar pembesinin lezzeti ve iriliği, blue beauty’nin ise hem lezzeti, hem verimi, hem de dayanıklılığı üzerine aldığım methiyeler yüzünden tohumlarının peşine düşmüştüm. Etkinlikte paylaşan olunca da, kısmetine düşene talip oldum. En hızlı çimlenen domates tohumları bunlar oldu, biraz daha gelişince ilk şaşırtmalarını yapacağım. Bu iki türü devam ettireceğim için, çapraz tozlaşma olmadığını umuyorum...
Emeğiniz ve paylaşımınız için tekrar teşekkürler sevgili Sezerakk :)
Bu gönderiyi gördüğüme çok çok mutlu oldum. Bende önce büyütüp yememe, ardından paylaşıma sokup çoğalmasına vesile TCM abime ve sürdürdüğünüz için size çok teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.
Zaten sizden feyz aldım bu türlerde :)
Umarım o düşük ihtimal hiç gerçekleşmemiştir. Özellikle domateslerde tohum saflığını koruyarak, kendi tohumlarımdan bu türlere devam etmek istiyorum. Bu sayede elde edeceğim tohumlar, bulunduğum bölgede nesilden nesile yerelleşerek verim, kalite ve dayanıklılıkta artılar kazanacaktır.
Yalnız bişey soracağım, sizde ki bulgar domatesi kırmızı mıydı, yoksa pembe miydi?
Bendeki kırmızıydı ama özellik olarak aynıdır muhtemelen, seneye pembesini alayım sizden kırmızı - pembe karıştırayım.
AkisSoftware
09-04-2020, 22:35
Bu gönderiyi gördüğüme çok çok mutlu oldum. Bende önce büyütüp yememe, ardından paylaşıma sokup çoğalmasına vesile TCM abime ve sürdürdüğünüz için size çok teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.Ben de hem @Sezerakk kardesimden hemde degerli arkadasimiz @mertan 'dan gelen blue beauty domates tohumlarini karistirarak ektim. Bilerek karistirdim ki saglikli bir tur elde edeyim. Bu sene bu domatesi etraflica inceleyecegim.
Sizlere cok tesekkurler
AkisSoftware
09-04-2020, 22:36
Bendeki kırmızıydı ama özellik olarak aynıdır muhtemelen, seneye pembesini alayım sizden kırmızı - pembe karıştırayım.Ben ikiser adet hem pembe hem kirmizi cesidini cimlendiriyorum. Yorumlarimizi yapalim eger becerebilirsek...
obabilgesi
10-04-2020, 08:00
Elbette becereceğiz, hem de çok güzel becereceğiz:) Sevdim bu fikri, bu sayede ben de artılarıyla galip gelenle devam ederim.
Yalnız bişey dikkatimi çekti, sanırım Sezerakk bey tohumları sizden edinmiş, geçmişte bulgar pembesi paylaşımınız olmuş muydu sevgili TCM? Çünkü ben Sezerakk beyden pembe etiketiyle edindim. Eğer tohumlar sizden edinildi ise ve siz pembe varyetesini geçmişte hiç paylaşıma açmadıysanız, sanırım bende kırmızısını yetiştiriyorum... Ne dersiniz?
Bende Bulgar pembesi olmadı hiç, sanırım @Sezerakk kardeşim pembeyi başka birinden aldı, daha düşük ihtimal benden aldığı kırmızıyı bir şekilde yanlışlıkla pembe yaptı ve öyle devam etti.
obabilgesi
10-04-2020, 19:26
Bende Bulgar pembesi olmadı hiç, sanırım @Sezerakk kardeşim pembeyi başka birinden aldı, daha düşük ihtimal benden aldığı kırmızıyı bir şekilde yanlışlıkla pembe yaptı ve öyle devam etti.
O zaman en net cevabı sn @Sezerakk verecektir. Bende merak ettim şimdi, bekleyelim bakalım...
Sezerakk
10-04-2020, 23:16
O zaman en net cevabı sn @Sezerakk verecektir. Bende merak ettim şimdi, bekleyelim bakalım...
Sn. TCM abimin 2017-2018 senesinde dağıtıma soktuğu Bulgar Domatesi. Ben ömrüm boyunca Bulgar Domateslerini hep Pembe olarak bildiğimden aklıma öyle yer edinmiş. Fotoğrafı tekrar inceledim. Buraya da ekleyeyim ama aynısı.
obabilgesi
11-04-2020, 06:48
Haklısınız Sezer bey, benimde kulağımda hep bulgar pembesi diye yer etmiş bir varyete var. Fotoğrafdaki domatesin rengi yanıltmaya müsait, ama detaylı inceleyince kırmızı:) Bu arada ciddi ağız sulandırıcı duruyor, iyi ki edinmişim...
Cvp için teşekkürler :)
Portakal Rengi
11-04-2020, 08:22
Bir kişi domatesin altından bakarak, diğeri üstünden bakarak konuşuyorsa ikisi de haklı olamaz mı ? :D
İki sezon öncenin domatesleri;
Sağ öncen başlarsak; blue beauty - russian cossack ve hafize...Sağ arkadan devam edersek Bulgar domatesi - Ödemiş in oturak domatesi ve muhtemelen tula domates...
Resime bakınca Bulgar domatesi de Hafize Baliç pembesi gibi pembemsi renkte değil mi, aslında @ Portakal Rengi nin dediği gibi alttan üstten değil de :D kabuğunu soyup içinin rengine bakmak gerek diye biliyorum (forumdan duymuştum galiba) Sanırım hepimiz haklıyız, bu yıl nasip olursa hepimiz dört bi taraftan içinin dışının çiğ ve pişmiş resimlerini çekip karşılaştıralım, dağılabiliriz artık. ;)
obabilgesi
12-04-2020, 18:23
Alakır Etlisi
Çok verimli olduğunu bildiğim, özellikle sosluk olarak olarak değerlendireceğim bu türün tohumlarını temin etme fırsatı sunan sn @Atılgan’a tekrar teşekkür ederim...
İki arkadaşın ellerini ayırmaya kıyamadınız mı :) Hafif ıslatıp tohum kılıfını asılıverin.
AkisSoftware
12-04-2020, 19:51
Ben bir çok arkadaşa sorarak domates çeşidi olarak şu 3 çeşit onay aldı;
1-) Bulgar Domatesi
2-) Blue Beauty
3-) Heybetli Domates
Ben 1 ve 2. çeşidin yanına yurt dışından edindiğim "Black Russian" çeşidini de deneyeceğim. ilk izlenimlerime göre Black Russian çeşidi, gelişme olarak hepsini geçecek gibi. Bakalım lezzet olarak hangisi geçecek(Heybetli hariç)
obabilgesi
12-04-2020, 21:22
İki arkadaşın ellerini ayırmaya kıyamadınız mı :) Hafif ıslatıp tohum kılıfını asılıverin.
Çok minikler yahu, yeni çıktılar... Kendileri ayırsınlar artık, biraz mücadele etmeyi öğrensinler :)
obabilgesi
12-04-2020, 21:38
Ben bir çok arkadaşa sorarak domates çeşidi olarak şu 3 çeşit onay aldı;
1-) Bulgar Domatesi
2-) Blue Beauty
3-) Heybetli Domates
Ben 1 ve 2. çeşidin yanına yurt dışından edindiğim "Black Russian" çeşidini de deneyeceğim. ilk izlenimlerime göre Black Russian çeşidi, gelişme olarak hepsini geçecek gibi. Bakalım lezzet olarak hangisi geçecek(Heybetli hariç)
İlk iki şık için ben de çok ümitliyim, heybetliyi ise artık seneye denerim. Bu sene brandvine pembe ve kırmızı, alakır etlisi, blue beauty, Gönen kırmızısı, bulgar domatesi ve pembe köylüm ektim. Pembe köylüm geçen sene lezzetinden en memnun kaldığım türdü. Gerekli izolasyonu sağlayıp, önümüzdeki sezon mutlaka tohumlarını paylaşacağım.
Diğer tür yorumlarını da artık tattıkça yaparım :)
Çok minikler yahu, yeni çıktılar... Kendileri ayırsınlar artık, biraz mücadele etmeyi öğrensinler :)
Ortadan gerçek yaprak çıkacak hatırlatırım, 'bu önümdeki de kim, nereye geldim, bu nasıl dünya' demesin, biz yeterince diyoruz zaten. ;)
** Ben ikisinin yanına Hafize Baliç Pembesi ekiyorum çoğunluk, hani kışın marketlerde taş gibi (her açıdan) domatesler olur ya, domates güzeli, dayanıklı, düzgün hatlı, orta büyüklükte... aklınızda olsun. Bu yıl big cheef ekiyorum ben de, bakalım seneye tercihlerimiz değişecek mi.
obabilgesi
13-04-2020, 20:49
Ortadan gerçek yaprak çıkacak hatırlatırım, 'bu önümdeki de kim, nereye geldim, bu nasıl dünya' demesin, biz yeterince diyoruz zaten. ;)
** Ben ikisinin yanına Hafize Baliç Pembesi ekiyorum çoğunluk, hani kışın marketlerde taş gibi (her açıdan) domatesler olur ya, domates güzeli, dayanıklı, düzgün hatlı, orta büyüklükte... aklınızda olsun. Bu yıl big cheef ekiyorum ben de, bakalım seneye tercihlerimiz değişecek mi.
Minikler kabukları attılar bile:)
Bu sezon saymış olduğum türleri deneyip bir bakalım, seneye Hafize Baliç’i ve yorumunuza göre big cheef’i de denerim mutlaka:) Tercihlerin değişmesinden ziyade farklı türlerin lezzetlerini, kokularını vs merak edip, sanırım insan hep bir arayışta oluyor. Tabi zamanla demirbaş türler kafada belirir ve biraz hız keserim ama yeni bahçıvan olarak denemek istediğim daha çok tür var:) Hedef en lezzetli, en kokulu, en verimli ve en dayanıklı türleri yakalamak...
obabilgesi
19-04-2020, 11:14
Domateslerimizde ilk şaşırtmalara başladık :) Umarım şu günler bir an önce geçer ve bahçeye dikmek de nasip olur...
obabilgesi
23-04-2020, 19:09
Bilyalı Kekik
Çok istediğim bu varyetenin tohumlarını süpriz bir şekilde gönderen sevgili Muda’ya tekrar teşekkür ederim. Şuan ortalama 15 adet micro fidem var, ama seneye çoğaltıp tarhda geniş bir yer ayırmayı planlıyorum. Elinize, gönlünüze sağlık :)
Domateslerimizde ilk şaşırtmalara başladık :) Umarım şu günler bir an önce geçer ve bahçeye dikmek de nasip olur...
3/49 iyi oran. Maşallah diyelim. Darısı başımıza.
obabilgesi
23-04-2020, 21:51
5/49 iyi oran. Maşallah diyelim. Darısı başımıza.
Teşekkür ederim, sanırım çimlenme oranını hesapladınız:) Aslında her bir türü bardaklarda çimlendirip, bu viyole şaşırttım ve türlere göre sıraladım. Fotoğrafda tamamı görünmüyor ama viyol 72 gözlü ve şaşırtılmayı bekleyen biraz daha fide var.
obabilgesi
14-05-2020, 12:24
Kudret Narı
Sevgili Uzunkum’dan talep ettiğim tohumlardan biri olan kudret narı tohumlarım hayata merhaba dediler:) Henüz bir tanesi çimlendi, sanırım o biraz aceleci. Diğerlerininde toprak yüzüne çıkmasını dört gözle bekliyorum.
Diğer talebim olan bamya tohumları ise, direkt yerine ekeceğim için henüz beklemede...
vural-can
15-05-2020, 12:39
Sn. Odabilgesi gidebildiniz mi bahçeye ?
obabilgesi
16-05-2020, 08:00
Sn. Odabilgesi gidebildiniz mi bahçeye ?
Maalesef beklemedeyim. Ay sonuna kadar yasak kalkmazsa izin almayı düşünüyorum...
obabilgesi
16-05-2020, 16:48
Sevgili Şehirliköylü’den temin ettiğim Melisa (oğulotu)... Son durumumuz bu şekilde, kısa bir süre sonra tarha ekilecek boyuta gelecek gibi :)
obabilgesi
20-05-2020, 17:21
Ciddi rakamlara aldığımız altın çilekleri, bu sene sayenizde bahçeden tüketeceğiz. 60 cm ara ile toplam 10 fide dikeceğim. Tahminim bayağı meyve elde edeceğim ama merak ettiğim bişey var. Meyveleri uzun süre muhafaza edebilmek için, reçel dışında önereceğiniz bir yol var mı? Deepfreeze de domates gibi çok sulanıyor mu acaba?
obabilgesi
24-05-2020, 10:33
Malabar Ispanağı
Tadını gerçekten merak ettiğim bir sebzeyi sayenizde deneyimleyeceğiz. Malabar ıspanaklarımız çimlendi, ama asıl yerlerine ekilmek için biraz daha bekleyecekler. Bu arada valide tadından ziyade, klasik ıspanağa nazaran temizliği kolay olacak diye heyacanlı:)
Çıbrıska
Benim yerim Gönen’e bağlı bir pomak (bulgar) köyünde, mâlum bu baharat da onlara aitmiş. Lakin köyde daha önce hiç karşılaşmamıştım. Sanırım bizim bölgede unutulmaya yüz tutmuş bir baharat. Çimlenme oranı düşük oldu, tahminim biryerlerde hata yaptım. Bu sezon çimlenenlerin hepsini tohuma bırakacağım ve köylülere tohum dağıtacağım. Eminim özellikle yaşlılar çok sevinecekler...
Haseki Küpesi
Açıkçası saksıda yetiştirmek istemedim, tohumları direkt toprağa serpesim var ama ot boğmasın diye takip gerekli. O yüzden bu sezon tohumları ekmedim, birdahaki sezona özgürlüğe kavuşacaklar...
Paylaşımlarınız için tekrar çok teşekkür ederim, elinize emeğinize sağlık :)
Çıbrıska Bulgaristanda çok onemli bir baharat özellikle patatesli yemeklere cok yakışıyor. Sanırım bahsettiğiniz köyü biliyorum köy meydaninda çinarin altindan kaynak suyu çıkıyordu hemen ustunde de kahvehane vardı. Tabi birkac pomak köyü varsa fakli da olabilir. Biz oralardan yer almak icin gezmeye gittigimizde arabayla camura saplandik o koyden traktorle gelip kurtarmislardi bizi sağolsunlar o zaman kahvede oturup sohbet etmiştik ben de Bulgaristan’dan göçmüş bir Türk olarak köyü ve köydekileri cok sevmistim.
obabilgesi
24-05-2020, 17:17
Çıbrıska Bulgaristanda çok onemli bir baharat özellikle patatesli yemeklere cok yakışıyor. Sanırım bahsettiğiniz köyü biliyorum köy meydaninda çinarin altindan kaynak suyu çıkıyordu hemen ustunde de kahvehane vardı. Tabi birkac pomak köyü varsa fakli da olabilir. Biz oralardan yer almak icin gezmeye gittigimizde arabayla camura saplandik o koyden traktorle gelip kurtarmislardi bizi sağolsunlar o zaman kahvede oturup sohbet etmiştik ben de Bulgaristan’dan göçmüş bir Türk olarak köyü ve köydekileri cok sevmistim.
Merhaba, ben de bu sene ilk defa deneyeceğim bu baharatı ve çok seveceğime eminim :)
Bahsettiğiniz bizim köy değil, tahmin ettiğiniz üzere burada birkaç pomak köyü var. Evet bir klasik olarak meydanda kahvehanemiz ve çeşmemiz var da, çeşmenin suyu çınar ağacının altından çıkmıyor. Ama insanlarının candanlığı ve samimiyeti eminim aynıdır.
Bu arada bizde İstanbul’dan kalkıp buradan yer alanlardanız. Aslen Sivas’lıyız ama doğası, havası, insanları ve İstanbul’a yakınlığı bizi Gönen’de yer almaya itti. İyi ki almışız diyoruz düşündükçe, iyi ki...
Merhaba, ben de bu sene ilk defa deneyeceğim bu baharatı ve çok seveceğime eminim :)
Bahsettiğiniz bizim köy değil, tahmin ettiğiniz üzere burada birkaç pomak köyü var. Evet bir klasik olarak meydanda kahvehanemiz ve çeşmemiz var da, çeşmenin suyu çınar ağacının altından çıkmıyor. Ama insanlarının candanlığı ve samimiyeti eminim aynıdır.
Bu arada bizde İstanbul’dan kalkıp buradan yer alanlardanız. Aslen Sivas’lıyız ama doğası, havası, insanları ve İstanbul’a yakınlığı bizi Gönen’de yer almaya itti. İyi ki almışız diyoruz düşündükçe, iyi ki...
Memnun oldum obabilgesi biz de sizin gibi göneni cok begenip ormanin icinde bir tarla aldık ayni koyde olmasakta komsu sayılırız. Çıbrıska seruveninizi takip edeceğim bol mahsuller diliyorum.
obabilgesi
25-05-2020, 22:57
bildiğim her yöntemi denedim: viyole ektim, nemli kağıtta kilitli poşette beklettim, buzdolabında beklettim, çimlendiremedim. çıbrıska tohumlarını nasıl çimlendirdiniz? paylaşırsanız çok sevinirim.
Özel bişey yapmadım. Klasik uslûp torfa serpiştirdim, ama onlarca tohumdan sadece 7 tanesi çimlendi. Yani benim de pek başarılı olduğum söylenemez. Eğer özel bir tekniği varsa ben de öğrenmek isterim...
elifaydin
27-05-2020, 07:49
bildiğim her yöntemi denedim: viyole ektim, nemli kağıtta kilitli poşette beklettim, buzdolabında beklettim, çimlendiremedim. çıbrıska tohumlarını nasıl çimlendirdiniz? paylaşırsanız çok sevinirim.
Başarılı olamayanlara beni de ekleyebilirsiniz.
obabilgesi
27-05-2020, 10:05
Lif Kabağı
Kaplıca bölgesinde olup da lif kabağı yetiştirmesek olmazdı. Sağolsun sevgili Meeteine cömert bir paket hazırlamış.
Hanede 3 kişiyiz ve yedekli 6 adet tohum çimlemdirdim. Herkes kendi fideleriyle ilgilenecek ve mahsulünü kendi hasat edecek. Kabağına iyi bakan kazanır, bakamayan ise parasını verir alır:)
Elinize, emeğinize sağlık sevgili Meeteine...
bilenyum
27-05-2020, 12:58
Başarılı olamayanlara beni de ekleyebilirsiniz.
beni de ekleyin :D
Tebrik ederim iyi görünüyor filizler
obabilgesi
27-05-2020, 14:31
Geçmişte biri onlarca fide şaşırtmıştı, forumda görmüştüm. Bence bu kadar kaprisli değil bilâkis arsız bir bitki, belki tohumlarda sıkıntı oldu bilemiyoruz ki...
Ama ben genede şanslıyım, 7 tane fidem mevcut :)
obabilgesi
31-05-2020, 05:36
Lavanta (Lavandula Angustifolia “Vera”)
Etkinlikten gelen zarfı açtığımda yayılan o tarifsiz lavanta kokusunu asla unutamam...
Hayatımda ilk defa tohumdan lavanta yetiştirmeyi denedim, dahası lavanta tohumu gördüm. Tohumları hiç ayıklamadan olduğu gibi kuru çiçekleriyle soğuk katlamaya alıp, beş haftanın ardından gene olduğu gibi ayıklamadan torfa ektim. Tabi çimlenme oranı düşük oldu. Ne zaman ki yedeğe ayırdığım tohumları incelerken siyah siyah minik lavanta tohumlarını farkettim “-eyvah” desem de iş işten geçmişti.
Neyse, Allahdan hem elimde birkaç fidem, hem de tekrar soğuk katlamaya aldığım “ayıklanmış” tohumlarım var.
Lavantalar kaç günde çimlendi?
Ben 45 gözlü viyole sizin yönteminizle ekim yaptım. Elli gün de sıfır çimlenme. :(
Artık sizin fotoğrafları takip ederim.
Selamlar.
elifaydin
01-06-2020, 08:36
Lavanta için erken pes etmişim galiba.
obabilgesi
01-06-2020, 19:31
Lavantalar kaç günde çimlendi?
Ben 45 gözlü viyole sizin yönteminizle ekim yaptım. Elli gün de sıfır çimlenme. :(
Artık sizin fotoğrafları takip ederim.
Selamlar.
Merhaba;
Sanırım 2 haftanın ardından gün yüzüne çıkmışlardı. Hadi en fazla üç hafta diyelim, çünkü tarihleri not almamıştım. Kezâ yukarıda bahsettiğim gibi dikkatsizliğimden birçok tohumu da hebâ ettim.
Şuan yedek tohumlar soğuk katlamada, onları firesiz çimlendirebilmeyi umuyorum.
Şeftali çiçeği
07-06-2020, 13:09
Merhaba;
Sanırım 2 haftanın ardından gün yüzüne çıkmışlardı. Hadi en fazla üç hafta diyelim, çünkü tarihleri not almamıştım. Kezâ yukarıda bahsettiğim gibi dikkatsizliğimden birçok tohumu da hebâ ettim.
Şuan yedek tohumlar soğuk katlamada, onları firesiz çimlendirebilmeyi umuyorum.
Soğuk katlamayı nasıl yapıyorsunuz acaba? Benim de bazı tohumlarım hiç çıkmadı (biftek otu, hayıt otu, murt, frenk üzümü). Bazılarını üçüncü sefer ektim gene olmadı :(
Daha fazla geç kalmadan gereğini yapıp son bir kez daha deneyeyim.
obabilgesi
07-06-2020, 13:47
Soğuk katlamayı nasıl yapıyorsunuz acaba? Benim de bazı tohumlarım hiç çıkmadı (biftek otu, hayıt otu, murt, frenk üzümü). Bazılarını üçüncü sefer ektim gene olmadı :(
Daha fazla geç kalmadan gereğini yapıp son bir kez daha deneyeyim.
Altı delik bir kaba yıkanmış perliti doldurup tohumları perlite ekiyorum. Sonra bu kabı bir büyük boy kabın içerisine oturtuyorum ve içerisine 2 parmak su dolduruyorum. Perlit o suyu emerek sürekli nemli kalıyor. Bu arada suyu sürekli takip etmeli, azaldıkça iki parmağa tamamlamalı. Beş hafta buzdolabının sebzelik kısmında beklettiğim tohumları dış ortamda direkt torfa geçirip filizlenmelerini sağlıyorum. Umarım anlatabilmişimdir :)
Unutmadan; soğuk katlamada kum vs kullananlar da varmış, sanırım teknik aynıdır...
Şeftali çiçeği
07-06-2020, 21:43
Altı delik bir kaba yıkanmış perliti doldurup tohumları perlite ekiyorum. Sonra bu kabı bir büyük boy kabın içerisine oturtuyorum ve içerisine 2 parmak su dolduruyorum. Perlit o suyu emerek sürekli nemli kalıyor. Bu arada suyu sürekli takip etmeli, azaldıkça iki parmağa tamamlamalı. Beş hafta buzdolabının sebzelik kısmında beklettiğim tohumları dış ortamda direkt torfa geçirip filizlenmelerini sağlıyorum. Umarım anlatabilmişimdir :)
Unutmadan; soğuk katlamada kum vs kullananlar da varmış, sanırım teknik aynıdır...
Sn. Obabilgesi,
Bilgi için çok teşekkürler; zannettiğimden karışıkmış, ben çok basit bir işlem zannediyordum - sadece tohumları buzdolabında birkaç hafta bekletmek filan gibi :rolleyes:
Kum bulmak benim için daha kolay olduğundan sanırım onunla devam edeceğim. Hasat döneminiz bereketli olsun.
obabilgesi
11-06-2020, 17:20
Maalesef fideleri bahçeye götürürken bacağımı kırdım, sanırım ameliyat olacağım. Bu arada yardım etmeye çalışanlar, ben ambulansla hastaneye giderken panikten tüm fideleri ezip kırmışlar. Koliler nemden dağılmış ve fideler dökülünce karga-tulumba poşetlere tıkmışlar (asla art niyet yok, panikten).
Tüm emekler çöpe gitti ama olsun bu günüme de şükürler olsun...
(Etkinlikte benimle tohumunu paylaşanlar arkadaşlar, maalesef ki sonuçlandıramadım. Kusura bakmayın, gerçekten çok üzgünüm...)
bilenyum
11-06-2020, 18:28
çok geçmiş olsun :(
elifaydin
12-06-2020, 11:48
çok geçmiş olsun büyük bir talihsizlik olmuş :(
Geçmiş olsun. Canınız sağ olsun da yine yetiştirirsiniz fideleri
Portakal Rengi
12-06-2020, 13:03
Geçmiş olsun.
Melih Bakırlıoğlu
13-06-2020, 07:24
Gelmiş, geçmiş olsun.
Geçmiş olsun.
SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Şeftali çiçeği
16-06-2020, 21:50
Sn. Obabilgesi, çok büyük geçmiş olsun.
obabilgesi
20-08-2020, 12:49
Malum kazadan dolayı bu sene tüm fideleri kaybetmiş ve bahçe yapmamıştım. Ama, o dönem henüz bahçeye nakledilemeyecek kadar ufak fideler İstanbul’da sağ salim kaldı ve büyümeye devam ettiler... Bu da onlardan biri;
Sevgili Şeftali çiçeğinden gelen sinemaki... 3 tohum ekmiş, %100 oran ile hepsi çimlenmişti. Hatta çiçeğe bile geçtiler:)
Tabi kalan tohumlar yedekte saklanıyorlar, önümüzdeki sezon onları da çimlendirip birkaç köylüye hediye etmeyi düşünüyorum.
(bu arada, etkinlikten edindiğim tohumlardan yetiştirdiğim tüm fideleri kaybettim ama birçok tohum fazla fazla geldiği için onlardan arta kalanları yedeğe ayırmıştım. O yedek tohumları odun külüne buladım ve az pirinçle özel tüplerde saklıyorum. Umarım seneye yetiştirip, gelişimlerini sizlerle paylaşabilirim.)
obabilgesi
23-08-2020, 15:10
Gene İstanbul’da kalarak yaşamayı başaranlardan :)
Tohumlarını sevgili Kengerden edindiğim Lavanta (Lavandula angustifolia Vera)...
Fotoğraftaki fideden toplamda üç adet var. Onca tohum içerisinde kendi hatam yüzünden ancak üç adet çimlendirebilmiştim. Bütün tohumları ektiğim için eğer bunları kaybetseydim gerçekten çok üzülürdüm.
Bilenler bana hak verecektir, etkinlikten gelen zarfı açtığımda yayılan o keskin koku halâ burnumda...
Şeftali çiçeği
23-08-2020, 21:52
Malum kazadan dolayı bu sene tüm fideleri kaybetmiş ve bahçe yapmamıştım. Ama, o dönem henüz bahçeye nakledilemeyecek kadar ufak fideler İstanbul’da sağ salim kaldı ve büyümeye devam ettiler... Bu da onlardan biri;
Sevgili Şeftali çiçeğinden gelen sinemaki... 3 tohum ekmiş, %100 oran ile hepsi çimlenmişti. Hatta çiçeğe bile geçtiler:)
Sevgili Obabilgesi, sinamekiden yüzünüz güldüğü için çok sevindim. Gerçekten görselliği çok gözalıcı bir bitki, ben de gittikçe daha çok hayran oluyorum.
Siz sezon başında büyük bir imtihan yaşadınız, ben de yakın zamanda.. Arazimize yaban domuzları dadandı ve bahçelerimizi mahvettiler. Her gün yeniden düzeltmeye çalışsak da hemen her gece yeniden geldiler ve ekinlerimin yüzde 90'ını (Etkinlik'ten aldıklarım da dahil) kaybettim. Çok üzgünüm. Kendime daha yeni geliyorum ve bu konuda bilgi verip bahçemin halini gösteren resimleri yakında paylaşacağım.
Sadece kader ortaklığından dolayı ve bu postta adım geçtiği için önce sizinle paylaşmak istedim.
İyi çalışmalar dilerim.
obabilgesi
23-08-2020, 23:16
Sevgili Obabilgesi, sinamekiden yüzünüz güldüğü için çok sevindim. Gerçekten görselliği çok gözalıcı bir bitki, ben de gittikçe daha çok hayran oluyorum.
Siz sezon başında büyük bir imtihan yaşadınız, ben de yakın zamanda.. Arazimize yaban domuzları dadandı ve bahçelerimizi mahvettiler. Her gün yeniden düzeltmeye çalışsak da hemen her gece yeniden geldiler ve ekinlerimin yüzde 90'ını (Etkinlik'ten aldıklarım da dahil) kaybettim. Çok üzgünüm. Kendime daha yeni geliyorum ve bu konuda bilgi verip bahçemin halini gösteren resimleri yakında paylaşacağım.
Sadece kader ortaklığından dolayı ve bu postta adım geçtiği için önce sizinle paylaşmak istedim.
İyi çalışmalar dilerim.
Hay Allah, sizlere de çok çok geçmiş olsun :( Aman sağlığınız yerinde olsun da, bir sonraki sezon bahçe gene yapılır.
2020 yılı biz bahçe ile uğraşanlar açısından çok zorlu bir yıl oldu. Zamansız yağmurlar, dolu felaketi, pandemi sebebiyle ulaşım sıkıntısı vb o kadar çok engel çıktı ki karşımıza.
Belki de olağan akışa teslim olmak gerekirdi, karşılaştığım problemlerle o kadar inatlaştım ki en sonunda bacaktan oldum. Şuan çapraz bağ ve menisküs ameliyatlarına sıra geldi. Lakin pandemi sebebiyle biraz daha bekleyeceğiz.
Evet bende o kadar sevdim ki sinemakiyi, eli kulağında bugün yarın çiçek açacak. O zaman da görselleri paylaşacağım mutlaka. Bu güzelliği yetiştirme şansı tanıdığınız için de tekrar teşekkür ederim...
elifaydin
24-08-2020, 09:19
İyi çalışmalar dilerim.
Çok geçmiş olsun söyleyecek söz bulamadım. :(
obabilgesi
25-09-2020, 12:55
Sarı Kantaron (St. John’s Worth), (Hypericum perforatum)
Aslında çokca tohum göndermiştiniz sevgili Muda, hepside çimlenmişti. Fakat kimilerinin tabiriyle su kesiği denilen illet peydah oldu ve filizlerin hepsi toprak hizasından çürüdü.
Bir süre sonra geriden birkaç tohumun daha çimlendiğini görünce, gözümü karartıp o çimlenen 3-5 mikro filizi derhal bir bardağa şaşırtıp kurtarabildim. Şimdilik durumları iyi ve çok şükür kazadan kurtulup, önümüzdeki sezon bahçeye nakil olmayı bekleyenlerden...
Sarı Kantaron (St. John’s Worth), (Hypericum perforatum)
Aslında çokca tohum göndermiştiniz sevgili Muda, hepside çimlenmişti. Fakat kimilerinin tabiriyle su kesiği denilen illet peydah oldu ve filizlerin hepsi toprak hizasından çürüdü.
Bir süre sonra geriden birkaç tohumun daha çimlendiğini görünce, gözümü karartıp o çimlenen 3-5 mikro filizi derhal bir bardağa şaşırtıp kurtarabildim. Şimdilik durumları iyi ve çok şükür kazadan kurtulup, önümüzdeki sezon bahçeye nakil olmayı bekleyenlerden...
Sn. obabilgesi;
İlk tohum ekmeye başladığım zaman ben de sizinle aynı hataya düşmüştüm. Elimdeki bütün tohumları ekmiş olumsuzluklar olunca da hiç tohumum kalmadığı için sezonu tek tük kalanlarla idare etmiştim.
Arkadaşlarımız ne kadar yazsak da ellerindeki bütün tohumları daha havalar tam ısınmadan ekmekte, yeterli sıcak ve ışık olmaması nedeni ile bir anda büyüyen fideler uzayıp daha sonra kurumaktalar. Ben artık elimdeki tohumların tamamını değil bir kısmını ekiyorum. Bunun iki faydası oluyor. Kademeli ekim yapınca fidelerin tamamının ölmesinin önüne geçiyorum. İkinci olarak farklı zamanlarda ekim yapılması durumunda ürün alma zamanı daha fazla uzuyor.
Sarı kantaron çok yıllık bir bitki. Minicik tohumdan çıkıp büyüdüğü zaman uzun yıllar boyu çiçek açabilmekte. Benim damlama sulama yapılan alanda kendi kendine tohum çimlenmekte. Biraz büyüdükten sonra toprağı ile birlikte alıp ilkbaharda istediğim yere götürdüğüm zaman rahat bir şekilde büyümekteler.
Umarım istediğiniz gibi olur. Yeniden geçmiş olsun.
obabilgesi
27-09-2020, 09:01
Sn. obabilgesi;
İlk tohum ekmeye başladığım zaman ben de sizinle aynı hataya düşmüştüm. Elimdeki bütün tohumları ekmiş olumsuzluklar olunca da hiç tohumum kalmadığı için sezonu tek tük kalanlarla idare etmiştim.
Arkadaşlarımız ne kadar yazsak da ellerindeki bütün tohumları daha havalar tam ısınmadan ekmekte, yeterli sıcak ve ışık olmaması nedeni ile bir anda büyüyen fideler uzayıp daha sonra kurumaktalar. Ben artık elimdeki tohumların tamamını değil bir kısmını ekiyorum. Bunun iki faydası oluyor. Kademeli ekim yapınca fidelerin tamamının ölmesinin önüne geçiyorum. İkinci olarak farklı zamanlarda ekim yapılması durumunda ürün alma zamanı daha fazla uzuyor.
Sarı kantaron çok yıllık bir bitki. Minicik tohumdan çıkıp büyüdüğü zaman uzun yıllar boyu çiçek açabilmekte. Benim damlama sulama yapılan alanda kendi kendine tohum çimlenmekte. Biraz büyüdükten sonra toprağı ile birlikte alıp ilkbaharda istediğim yere götürdüğüm zaman rahat bir şekilde büyümekteler.
Umarım istediğiniz gibi olur. Yeniden geçmiş olsun.
Çok teşekkür ederim...
Çok haklısınız, acemi olduğum bir gerçek ama aslında bende hep yedekleyerek ekim yapıyorum. Kantaron yabani olduğu için, arsızdır her halükarda çimlenir zaten diye bir yanılgıya düştüm. Sığ ama geniş bir kaba serpince hepsi çimlendi ama dediğim gibi su kesiği oldu, yani bu ihtimali hiç düşünemedim.
Şimdi kurtarabildiğim 3-5 kök mevcut, artık ev ihtiyacı kadar kendi tohumundan üretirim. Bu arada tohumları komple kaybettiğimi düşünüp bir firmadan topas varyetesini de edinmiştim.
Şimdi iki farklı türü çoğaltıp, yapacağım yağı kıyaslayacağım, gelişmeleri yazarım mutlaka. Tekrar çok teşekkürler...
its_just_a_ride
27-09-2020, 15:02
Saksıda da çok kolay kök çürüklüğü yaşayabiliyor sarı kantaron. En güzeli bahçede bir tarhta çimlendirip kendi haline bırakmak.
obabilgesi
27-09-2020, 22:00
Saksıda da çok kolay kök çürüklüğü yaşayabiliyor sarı kantaron. En güzeli bahçede bir tarhta çimlendirip kendi haline bırakmak.
Doğrudur, ama işte bu sezon malûm hiçbirşey istediğimiz gibi gitmedi ki. Bir kök domates bile ekemedim. Artık kurtarabildiklerimle önümüzdeki sezon devam edeceğim...
Hoş, önümüzdeki sezon da inşaata başlanacak sanırım, nasıl olacak bilmiyorum. Kısmet, rabbim güzel yazılar yazdı hakkımızda inşallah :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.