PDA

View Full Version : YapıMarket'den Etobur bitki alanların soru(n)ları

Mustafa_
17-05-2007, 18:10
KOÇ TAŞ bitki bölümünde dolaşıyodum.Çıkarken kafamı bir çevirdim venüs fly trap.Küçük bir kapsülün içindeküçük bir saksıda venüs fly trap vardı.kabın dibindede biraz su. biraz daha yakından baktım bir kapanı siyahlaşmıştı. herhalde çürümüş.fiyatıda 17,5 ytl idi.yanındada birsürü sürahi tipli EB lerden vardı. onların adıda venüs fly catcher mış. almak istiyenler KOÇ TAŞ dan bakabilir...

unalceleb
17-05-2007, 18:59
KOÇ TAŞ bitki bölümünde dolaşıyodum.Çıkarken kafamı bir çevirdim venüs fly trap.Küçük bir kapsülün içindeküçük bir saksıda venüs fly trap vardı.kabın dibindede biraz su. biraz daha yakından baktım bir kapanı siyahlaşmıştı. herhalde çürümüş.fiyatıda 17,5 ytl idi.yanındada birsürü sürahi tipli EB lerden vardı. onların adıda venüs fly catcher mış. almak istiyenler KOÇ TAŞ dan bakabilir...

evet, bende bu gün koçtaşdaydım, özellikle venüs fly trap için gittim onca yolu fakat çok küçük ve hiç yaşayacaklarmış gibi durmuyorlardı, çoğu kapanları çürümüştü, iki veya en fazla üç kapanlıları vardı onlarıda yaşatmak çok güçtür, üstelik saksıyı değiştireyim deseniz içindeki toprak çok az, başka saksıya aldığınız zaman yetmez, normal topraklada olmadığı için ben vazgeçtim almaktan. Karar sizin ******, sitedeki üstadlar daha iyi bilirler ******.

Mustafa_
17-05-2007, 21:29
Evet haklısınız.Bende tereddüt ediyorum almakta.Bakım koşulları hakkındada fazla bilgim yok.Daha iyi durumda olanları gelirse alabilirim belki.Zaten ben tam ayrılırken gördüm çok inceleyemedim.Sadece bir baktım...

Ophrys
17-05-2007, 21:53
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=938

Son sayfalarını okumanızı öneririm. Alan bir arkadaş var.
Onun bitkisi ile ilgili gelişmeleri görürseniz vazgeçebilirsiniz

avukatkemal
17-05-2007, 22:32
epeydir gündemde bu konu..forumda diğer başlıklarda okuyabilirsiniz..ama almayı düşünüyorsanız nacizane tavsiyem sarı torf bulup saksısını değiştirmeniz

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=938

Son sayfalarını okumanızı öneririm. Alan bir arkadaş var.
Onun bitkisi ile ilgili gelişmeleri görürseniz vazgeçebilirsiniz

BenBen1967
18-05-2007, 00:39
Ben aldım ve ölüyor yaşatmak için caba harcıyorum .Pek mümkün gibi de görünmüyor.

unalceleb
18-05-2007, 00:53
Ben aldım ve ölüyor yaşatmak için caba harcıyorum .Pek mümkün gibi de görünmüyor.

******* yaşatmanız ok zor, benim gördüklerimde öyleydi, ben tohum aldım, 2 hafta önce onları ekmiştim, şimdilik bekliyorum bakalım ne olacak, artık onlarda olmazsa 3 - 4 yaşlarında olgun bitkileri satıyorlar onlardan almayı düşünüyorum.

noreks
18-05-2007, 22:29
cp lere gönül vermek isteyenlere baştan engel olmayın. her işte başarı da var başarısızlıkta.
ben de her iki ürünü aldım. üstat praecox un tavsiyelerine uydum. problemsiz olarak yaşıyorlar. vft iki yeni yaprak verdi. şimdi saksı değiştireceğim.

noreks
19-05-2007, 17:28
koçtaştan cp alıpta kuruduğunu söyleyen arkadaşlara not.
bu gün daha geniş saksıya hicret ettirdiğimde aslında bitkilerin bir değil iki saksı içinde olduğunu farkettim. içteki saksı 5 cm yüksekliğinde ve dıştaki 8 cm lik saksı 2 cm su içine koyulduğunda bitki su ile buluşamıyor. dolayısı ile bitki kuruyor. benim bitkilerin tabağı çok derin olduğundan şans eseri su sevyesini tutturmuşum. acilen saksı değişimi gerekli.. **** su sevyesini yükseltin.

BenBen1967
20-05-2007, 23:33
Benimde dikkatimi o iki saksı çekmişti ama olması gerekli sanıyordum .Demek yanlış sanmışım ,ama suyu o kadar bol döküyorum ki susuz kalamıyor

avukatkemal
20-05-2007, 23:42
tahminimce küçük ve buyuk saksı arasına su konulmuş ve çiçeğin bir süre dayanması sağlanmış, dolasıyla dıştakini hemen çıkarmak lazım bence deliği bile yok zaten dikkat ettiyseniz..

saydemir
21-05-2007, 19:18
Çok da büyük olamayan bir saksıya gerekli substratı(torf-perlit) ile aktarmak, bitkiyi bol güneş alan bir yere koyup saf su ile alttan 1-2 cm lik su içinde bulundurmak sanırım en iyi olan. Bir de yazın suyu çok çabuk bitiyor buna dikkat etmek gerekiyor.

saydemir
25-05-2007, 22:30
Koçtaştan aldığım purpurea yerini beğendi olsa gerek, yeni ibrikler çıkarmaya başladı. Kırmızı olan ortadan çıkan yapraklar yeni oluşucak ibrikler. Bazı ibriklerin baş kısımları kurumuştu aldığımda, onları temizlesem bir zararı olur mu acaba bitkiye?

gundam
30-05-2007, 03:26
sanırım bitkinize canlı spaghnum da bulmuşsunuz

praecox
30-05-2007, 12:32
Sayın saydemirin kendi üretim tarlaları var sanırım sphagnumu ordan hasat etmiş.... :)
kuruyan yapraklardan rahatsız oluyorsanız kesebilirsiniz. ilk başta tüm yaprağı dipten değil de kuruduğu yere kadar kesin. vede göz başına bir iki yaprak kalmasını sağlayın yeni yaprak versin kurumuşları öyle dibinden kesin. daha sağlıklı olur.

saydemir
30-05-2007, 16:38
Evet bir miktar sphagnum canlı sphagnum yerleştirdim saksı dibine. "Tarla"dan kullanmaya başladım. Daha iyi gelişiyorlar. Sphagnumların uçları kurusada, dibi canlı kalıyor.
Kuruyan yaprakların bir kısmını kesmiştim. Bunların ise sadece uç kısımları kurumuştu aldığımda. Onları üzerinde bırakmıştım. Ama pek bir işlevleri yok sanırım. Büyümedilerde, kurumadılarda öylece duruyor. İlk resimde ortada görülen daha sarımsı yapraklar şimdi en büyük ibrikler kadar büyüdüler ve yeni uçlarda torftan çıkıyor. Göbek kısmı baya bir karışıcak. Bunları göbekten ayırıp iki saksıya ekebilirmiyim? Şu an uygun mudur bu işlemi yapmaya?

praecox
02-06-2007, 20:06
Göbek kısmı baya bir karışıcak. Bunları göbekten ayırıp iki saksıya ekebilirmiyim? Şu an uygun mudur bu işlemi yapmaya?

evet tahmin edebiliyorum ancak bu ayırma işlemini değil sadece etobur bitkilerde diğer tüm bitkilerde vegetasyon zamanında pek yapılmamalı.
özeliklede sizinki gibi küçük bir bitki ise bunu seneye şubat aylarında dormancyden sonra yapın.

denizakvaryumu
03-06-2007, 19:22
migrostan ben de purpurea almıştım...kısa zamanda kendini sevdirdi :)

ibriklerin içindeki su birikintilerinde akşamdan sabaha küçük böcekler görmeye başladım...küçükken böyle ise büyüyünce bakalım ne olacak?

Bir de ibriklerine ne kadar su doldurursanız doldurun su seviyesini bitki kendi ayarlıyor...İbrikleri deneme amacıyla tepesine kadar doldurdum ertesi gün 1/3 seviyesine gelmişti...

Sevdim bu etoburu :)

.

praecox
03-06-2007, 20:21
değil Sarraceniaların tüm etoburlar içinde en kötü sinek avcısı olma özeliğine rağmen... (iki aydır bir sarracenia yazısını dergide yayımlamayı beceremedim ya...;) ilk ay benim PC inin azizliği sonraki ay da resim bulamadık)

Sevdim bu etoburu :)

.
eh madem öyle...
umarım bare bunun tayini de Antalya'ya çıkmaz:D

denizakvaryumu
03-06-2007, 20:46
yok hocam purpur. u demirbaşa aldım... (diğer demirbaş sarr.excellens)

purpur. diğer sarr.lar gibi utangaç değil, içini olduğu gibi gösteriyor :) herhalde ondan sevdirdi kendini...

Bir de diğer sarr.lardaki gibi ibriğin dibinde ne var diye çok uğraşmıyorsunuz şişko ve sevimli :)

.

praecox
03-06-2007, 21:42
Ha sahi sizin sarrlar donmamış dğil mi? sürdüler mi yine?

denizakvaryumu
03-06-2007, 22:53
Ha sahi sizin sarrlar donmamış dğil mi? sürdüler mi yine?

bir sarr. malasef dondu
diğer sarr.donmadı ama hiç keyifli değil
bu sarr.lar Almanyadan gelmişti.

sizin gönderdiğiniz sarr.excellens bomba gibi hatta çiçek açar diye bekliyorum ama sizdeki sarr.excellens açmadığına göre benimki hiç açmaz :(

ama artık purpura var...donma derdimiz yok -20 ler vız gelir...sevdim bu etoburu..

.

avukatkemal
04-06-2007, 00:20
vft spathulata ve benzeri etoburları ne zaman dışarı çıkarmalıyız?

denizakvaryumu
04-06-2007, 00:42
Ankara şartlarında tüm etoburlar için hıdırellez yani mayısın ilk haftası demek dışarı çıkmak demek...Daha önce de duruma göre gündüzleri çıkarılıp gece içeri alınabilir..

Aslında burada şu tartışma yapılabilir ;özellikle droseralar-nephentesler gibi etoburlar için dışarısı mı iyi? yoksa terrada olmak mı?

Son gözlemlerim bu etoburların terrada çok daha iyi büyüdükleri parlak canlı kanlı oldukları...

vft ve sarr. için aynı şey söylemek mümkün olmayabilir ancak bu etoburların da nemli havayı çok sevdikleri bir gerçek..

.

avukatkemal
04-06-2007, 07:48
teşekkürler..ancak haziranda hava pek nemli olmaz ankda..yetiyormu olanı?

denizakvaryumu
04-06-2007, 10:18
Ankaranın nemi yeterli değil , bana göre bu gelişmeyi menfi yönde etkiliyor...

saydemir
04-06-2007, 19:37
ibriklerin içindeki su birikintilerinde akşamdan sabaha küçük böcekler görmeye başladım...küçükken böyle ise büyüyünce bakalım ne olacak?

Evet benim vft hala bir sinek bile yakalayamazken, bu ibrikli canavar işi baya ilerletti. İbriklerin içi hiç boş kalmıyor.
Tabi droseramı da es geçmek istemiyorum. O da tam bir avcı. Sirke sineklerine ölüm. :))

saydemir
04-06-2007, 19:51
Ben cpleri dışarı çıkarmaya korkuyorum doğrusu. Nepler dışında vft, sarracenia, droseraları dışarı çıkarmayı uzun zamandır düşünsemde, bu kadar özendiğim bitkilerimi kuş atağından kaybetmek istemem. CP lere kuşlar musallat olabilir mi acaba? :mad:

denizakvaryumu
04-06-2007, 20:02
böcekleri sar.purpur.ların içine çeken nedir, merak ediyorum aslında...purpurlarda bildiğim kadarı ile ibriklerin etrafında baş döndürücü sıvı yok..
Bu arada resimler çok güzel çekilmiş...hımm anlaşılan purpur fanatikleri çoğalacak...

.

Kienne
06-06-2007, 07:07
Önce benim gibi Koçtaş'dan EB alanlara bir sorum var,
Yaklaşık 1 ay önce aldığım vft'min substratını kürdanla biraz kurcalayınca, saç teli inceliğinde, beyaz/şeffaf renkli, yaklaşık yarım cm uzunluğunda kutçuklara rastlıyorum. Sayıca çok değiller, dikkatli bakıp arayınca 1-2 tane bulabiliyorum. Koçtaş'tan EB alıp da bu duruma rastlayan başka kimse var mı?

İkinci sorum ise haliyle ustalara,
Bu konuda ne yapabilirim? Substrat değişikliği yeterli olur mu? Ne tür bir ilaç denemeliyim?

praecox
06-06-2007, 10:25
Forumu sirke sineği drosophyla melanogaster larvaları gibi bir taratın bulacaksınız. en azından ben bu konuyu EB ler ve orkidelerde 100 mesajımda belirtmiş olmalıyım.

saygılar.

denizakvaryumu
06-06-2007, 10:30
bence artık tüm etoburlarda bir önlem takvimi oluşturmalı

-kışa girmeden captan banyosu
-baharla birlikte DDVP banyosu

bu takvimde standart olarak yer almalı...

Bunun haricinde duruma göre ilaçlama yapılmalı derim.

..

avukatkemal
06-06-2007, 18:35
arkadaşlar şu ilaçlama olayını biraz ayrıntılı anlatırmısınız..püf noktaları nelerdir..spathulatayı sarstık mantardan koruyalım derken şimdi aspirin derken korkuyorum :( ama sonuçta mecburuz da ilaçlamaya, en az hasar en çok faydayla nasıl atlatabiliriz ilaçlamayı

ferahzade
03-07-2007, 20:54
Bu büyüklüklerdeki bir bitkinin fiyatının çok pahalı olduğunu düşünüyorum. Etiketinde 17 milyon lira yazıyordu.

http://img122.imageshack.us/img122/6560/dscf0746oh5.jpg (http://imageshack.us)
Shot with FinePix S9600 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=FinePix+S9600&make=FUJIFILM) at 2007-07-03

http://img507.imageshack.us/img507/235/dscf0747cy9.jpg (http://imageshack.us)
Shot with FinePix S9600 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=FinePix+S9600&make=FUJIFILM) at 2007-07-03

http://img526.imageshack.us/img526/9780/dscf0748bs1.jpg (http://imageshack.us)

http://img49.imageshack.us/img49/4246/dscf0749fb4.jpg (http://imageshack.us)

avukatkemal
03-07-2007, 21:06
durumları iyi gibi..ilki vft diğeri papağan kafalımız :)

denizakvaryumu
03-07-2007, 21:07
Koçtaştan alınan etobur bitkilerde iç içe geçmiş 2 saksı vardır...bu nedenle önce bu iki saksıyı birbirinden ayırın derim...

ferahzade
03-07-2007, 21:22
Dışındaki plastik kap sera etkisi yapıyor sanırım. O yüzden böyle satışa çıkarılmış olmalı. Tahminen bu çiçekler kaç aylık? Üreme boyuna kaç yıl sonra geliyor?

noreks
03-07-2007, 21:55
bu ambalajların saksı tipi değişik. sanırım tek saksı. çünkü daha önceki dış saksılarda delik yoktu ve su iki saksı arasında duruyordu. bunlarda su dıştaki koruyucu kap içinde. eğer yanlış bir uygulama değilse o zaman saksıda delik olmak zorunda.

praecox
03-07-2007, 22:01
bu ambalajların saksı tipi değişik. sanırım tek saksı. çünkü daha önceki dış saksılarda delik yoktu ve su iki saksı arasında duruyordu. bunlarda su dıştaki koruyucu kap içinde. eğer yanlış bir uygulama değilse o zaman saksıda delik olmak zorunda.

yok sanırım sadece birileri sonradan içine su dökmüş dış saksının delik olacağını sanmam.
ben şişlidekinde bayağı bir miktarın kurutulmuş olduğunu görmüştüm sanırım bunu gören satış sorumluları üzerinden su dökmekte çare bulduklarını sanmışlar...

sayın ferahzade forumu bir incelerseniz bu soruların cevapları var.
bitkiler bir veya iki yıllık ve olgunlaşmaları bir iki yılınızı daha alacak... gibi...

ferahzade
03-07-2007, 22:02
O anda saksıda delik var mı yok mu diye bakmayı düşünedim. Ama olma ihtimali yüksek ******..... Alttan ihtiyaç mukabilinde yukarıya, kökler aracılığıyla ya da toprağın emişgenliğiyle su alıyor olmalı.....

Bir ihtimal daha var. -tecrübeli olanlar daha iyi bilebilir.- Çiçeğin bulunduğu ortamın nem düzeyini ayarlarlıyor olabilir.

Forumu mütemadiyen takip ediyorum. Buna rağmen gözden kaçırılan, okunsa bile akılda kalmayan durumlar olabiliyor. Yine de uyarınızı dikkate alacağım.

Sevgi ve saygılarımla

avukatkemal
03-07-2007, 22:39
benim purpur ibriklerinin içinden de kağıt parçaları çıktı temizledim :(

ferahzade
03-07-2007, 22:47
Peki yukarıdaki fotoğraflarını verdiğim bitkilerin fiyatı Türkiye şartlarında makul mudur? Yoksa aynı fiyata daha yetişkinleri alınabilinir mi? Çiçek satış reyonlarında çiçeklerin fiyatlarının ucuzladığı bir dönem var mıdır?

avukatkemal
03-07-2007, 23:02
açıkçası bunu bulduğumuza şükrediyoruz :D erkan beyin yükünü hafifletti biraz koçtaş..

hfz
05-07-2007, 16:14
Bugün Koçtaş'tan bir Venüs Fly Trap aldım.;)

Daha büyük olanlar vardı ama o kadar kötü görünüyorlardı ki, kararmış, kararmaya yüz tutmuş.. O yüzden en sağlıklı görüneni seçmeye çalıştım o da pek küçük.. Bu arada saksıları ayırdım, asıl saksıda delikler var ve su sorunu yok. Hemen balkona güneş alan bir yere koydum..

Tabii hemen bakım ve daha da çok korumayla ilgili sizlerden yardım almam gerekecek. Mesela sirke sineği sorunum olacak (çünki var) internetten bulduğum Decis EC 2.5 uygun mudur?, saksı değişimini Şubat civarı yapsam bu saksı yeterli olabilir mi?(zaten kendisi de çok küçük), bir adet de Drosera Capensis sizlerden temin edebilir miyim? vb.vb. gibi. Suyunu daha almadan hazır etmiştim zaten.

Yardım alma sorularımı ilgili başlıklarda mı, burada mı sormalıyım?

redpapillon
05-07-2007, 16:40
Geçen gün koçtaş'a gittiğimde bende gördüm ama kendi personelleri bile elinde kalemle bitkilerle oyun oynuyordu.Pek saglıklı olacaklarını zannetmiyorum.

muratcan
06-07-2007, 17:19
bende geçenlerde aldım 1 tane personel yardımcı oldu en sağlıklı görünenini aldım ama almadan ordaki personel butun kapanlarını tek tek kalemle kapanttı buda beni sinir etti ama şu anda gayet iyi birkaç yeni kapan çıkarmaya başladı şanslıymışımki asıl saksındaki deliklerden bitkinin kökleri çıkmış ve diğer saksının altındaki suya ulaşmayı başarmış. Yarın baltık torfu ve bir miktar perlit gelicek ama saksısını nasıl değiştiricem hiç bilemiyorum yardımcı olurmusunuz

fredoom
25-08-2007, 11:35
bu sorum özellikle hfz arkadaşa..vft nin saksısını aldığımız zaman değiştirmemiz şartmı..veya nezaman değiştirelim

avukatkemal
25-08-2007, 19:41
Benim aldıklarımda toprak hafif kokuyordu ve pek iyi görünmüyordu..o yuzden değiştirdim

goliath
14-12-2007, 00:52
selamlar, öncelikle çok acemi olduğumu belirtmek isterim şöyle ki bugün hayatımda ilk kez bir etobur bitki sahibi oldum:) sizden ricam bana bu konuda yardım etmeniz... öncelikle bende küçük saksı içinde bir adet "sarracenia purpuea" var.Bana geldiğinde hunilerinin içinde hiç su yoktu.sanırım bir enjektör ile içlerine saf su koymam gerekiyor.bir de ben izmirde yaşıyorum,bu bitkinin izmirde yaşamasına ilişkin çekincelerim var bana bu hususta destek olursanız sevinirim... bir de son olarak bu bitkinin sulamasını nasıl yapmalıyım yani kaç günde bir ne kadar su vermem gerek,bana gelen saksının altı delik değil bunun bi sakıncası olur mu? bi de bu mevsimde bitkimi beslemem gerekiyor mu?...

avukatkemal
14-12-2007, 09:02
Hayırlı olsun..öncelikle sarracenia başlığını şöyle güzelce bir okuyun..sorduğunuz tüm soruların cevapları var forumda..Ama ilk işi olarak saksının altını delin ve saf su ile alttan sulama uygulamaya başlayın..

goliath
14-12-2007, 09:54
evet forumu okudum ve yarım yamalak bilgi edindim. benim asıl sormak istediğim nereden başlayacağım sonrasında nasıl devam edeceğim?

goliath
14-12-2007, 12:08
ya lütfen bana yardım edin :((( bitkime ne yapmam gerek güneşe mi koymam lazım balkona mı koymam lazım daha onu bile bilmiyorum...

malina
14-12-2007, 13:01
Güneşe koy.

avukatkemal
14-12-2007, 13:31
http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html

Bu linkteki dergide sarracenilar hakkında çok guzel bir yazı var..Bunu okumanı öneriyorum..Okuduktan sonra yine aklına takılanlar olursa sorarsın..

saydemir
14-12-2007, 20:26
ya lütfen bana yardım edin :((( bitkime ne yapmam gerek güneşe mi koymam lazım balkona mı koymam lazım daha onu bile bilmiyorum...

Sayın goliath bu kadar telaşa gerek yok. Öncelikle arkadaşların dediği gibi forumu okuyun hem sarracenialar, hem de purpurea hakkında pek çok bilgi bulacaksınız. Sonra kendiniz bitkiniz için evinizdeki en iyi yeri zaten seçebilirsiniz. Bitkinizi izmir şartlarında yaşatmak konusundaki çekinceleriniz ise yersiz. Tabi eğer sıkıntınız yalnızca sıcaklıksa. Ben Van'dayım. S. purpureayı burda bile yetiştirebileceğimi düşünüyorum. (Tabi oda koşullarında :p)

goliath
14-12-2007, 21:19
teşekkür ederim arkadaşlar :)

goliath
14-12-2007, 23:11
arkadaşlar bitkime fasulye güvelerinin larvasından verdim ama bu mevsimde beslemem uygun olur mu? bi de hangi aralıklarla su vermemi, suyu ne şekil vermemi önerirsiniz?

praecox
15-12-2007, 13:39
Sarr. purpurea'nızı beslemeniz gerekmiyor. Kurtlar hunileri kemircekleri gibi kış dinlenme zamanında kadavraları küflenirse bitkide sorun oluşabiliyor.
Sarr.larda sulama diye bir şey yok zaten saksı tüm yıl 2-3 cm su içinde oturmalı altında su asla eksik olmamalı.
Tabii ki saf su veya yağmur suyu...

Nomac
05-08-2008, 11:56
Arkadaşlar bende koçtaştan sarracenia aldım saksıda delik yok.dış kapsül bi arkadaşığın dediği gibi sera etkisi yapıyor saksı dışına koyduğum saf su ile kapsül içindeki küçük ortamda nem oluşmasını sağlıyo yalnız koçtaştaki yetkililer güneşe koyun demiş ama aldığım ürünün bakım şeklinde bunlar yazmakta

Catches any surrounding insects
Give(boiled)water regularly
Does not feed fertilising
Avoid direct sunlight (direk olarak güneş ışığına koymayın demiyormu ?)

güneşli bir ortam olmasada cam kenarında aydınlık bir ortam bu bitkiciğe yeterli olmazmı ? yoksa herhangi bir ışık düzeneği kursam yararlı olurmu ?

eal251
26-09-2009, 18:53
Merhaba

Koçtaş Optimum mağazasında bugün Venus Fly Traplar vardı. Oldukça sağlıklı görünüyorlardı. Fiyatı 20TL. Ben aldığımda torf henüz kurumamıştı ama altlarında su yoktu.

İyi günler
Ercan AKYAZI

arnavut biberi
30-09-2009, 20:42
merhabalar herkeze bende bugün göztepe otimumdaki koçtaştan bitane venüs fly trap aldım. altında su yoktu toprakları hafif nemliduruyordu ve boyutlarıda çok küçük sayılmazdı. aynı boy hatta birazdaha küçük ve cılız olanlarını eminönünde çiçek pazarında sorduğumda adam bana 50 tl dedi ve bunlardan başka kalmadı bulunmuyo falan gibi laflar edince bende koçtaşa gidip aldım altınada suyunu koydum yaklaşık 2 parmak kalınlığında.
ee hayırlısıyla büyütürüm inşallah zevalsizce :rolleyes:

murat 99
04-10-2009, 20:23
sevgili arnavut biberi hayırlı olsun.fiyatını da yazarsan sevinirim.

arnavut biberi
04-10-2009, 20:50
saolasın,
bugüne kalmışmıdır bilemem ama fiyatları 20 tl idi. ara ara geliyormuş geneldede vft türü geliyor ben sorduğumda öyle söylediler.

Denizatı
22-10-2009, 16:06
Şimdi bir kere Koçtaşta kesinlikle musluk suyuyla sulanıyor, sorup öğrendim. Bauhausu ise bilemiyorum, olmazsa tekrar uğrarsam bir sorarım.

Ben de Koçtaştan alicaea ve venus fly trap almıştım. Tabi alınca saf suyla iyice sulayıp toprağın emdiği musluk suyunu akıttım. Alicaea geldiğinde durumu iyiydi ama keyifsizdi, özünden üretmiyordu. 2-3 hafta sonra kendini toparladı, şimdi bol bol üretiyor, yaprak da çıkardı. Vft da ise en kızıl 1-2 kapanını döktü, şimdi durumu sabitlendi.

Özellikle bu Eylül-Kasım döneminde ve bahar başında etoburlar sık sık geliyor. Bitkiler yeni gelmişse özellikle vft ve sarreceniaları bekletmeden almak lazım. Kapanlardaki hasarın geri dönüşü yok.

Sarracenialar için bauhausu öneririm, gerçekten çok güzel bitkiler gelebiliyor. Vft da ise bitkinin performansına bağlı, iki yerde de iyi-kötü kalitede bitkiler gelebiliyor.

Bonsaiforever
18-11-2009, 20:44
Arkadaşlar kozyatağı bauhausda çok güzel nepenthesler vardı. Bende bi tanesini aldım. Fiyatı 28 milyon.
http://img4.imageshack.us/gal.php?g=img5998j.jpg
Bakalım büyütebilcezmi bizim canavarı... Uygun yer arıyorum şimdi resimdekiler geçici poziyonu : /

codgervural
19-11-2009, 07:53
toprağını değiştirmeyi veya sulamayı unutma .satılana kadar taş gibi oluyor torf.ilk aldığımda torfa bakmadan sadece fısfısla yaprakları ıslamıştım ama farkedene kadar ibrikler kurudu .

avukatkemal
19-11-2009, 10:41
İbrikleri korumak ve yeni ibrikler elde etmek için nemli bir ortam sağlaman lazım.. kolay gelsin..

Bonsaiforever
19-11-2009, 14:27
Yabancı forumlarda bitkilerin nemsiz ortamlarda ilk başta ibriklerini döktüklerini daha ilerde 2-3 ay sonra ortama uyum sağlayıp ibrik verebilen nepenthes örneklerinin olduğunu söylüyorlar. Praecox beyin arkadaşının mutfağında yetişen mucize nepenthes'de böyle olmuş olabilir mi? Gerçeklik payı var mıdır sizce nepenthes'in ortama alışıp ibrik verebilmesinin?

praecox
19-11-2009, 15:33
Çevrenin relatif nem oranı %70 RH'nın altında ise ibrik verdiklerine ben yıllardır tanık olmadım.
Bitki düşük nemli ortamlarda yaşıyabiliyor hatta kuru kalsa da ölmüyor ancak ibrik oluşturmuyor.
Bu sizin de elinizdeki en kolay çapraz olan ventrata (Ventricosa x alata) bile ibrik oluşturmuyor.
Günlük iki üç kez fısfıslamak şart.
Bir de o resimdeki cpgrower arkadaşımızın nep.inin bulunduğu yer mutfağı ve de çok fazla yemek pişirdiklerinden v.s. mutfağının oldukça nemli olduğunu belirtmişti. Cam var ise banyo da uygun olabilir.
Ancak ev içinde bakım için en uygun yer yine de bir akvaryum içi veya terraryumdur.

Bonsaiforever
19-11-2009, 19:16
Praecox bey, bende mutfağa koyacaktım fakat sonra mutfağın hiç güneş almadığını farkettim, dolayısıyla tekrar odama koydum fakat siz banyo alternafi sunduğunuza göre güneş görmesinin pek de önemli olmadığı çıkarımını yapabilir miyiz?
Aklıma takılan bir başka konu ise mekan yeterli nemde olmasa bile günde 2-3 fıs fısla ibrik çıkarmasını sağlayabilir miyiz yoksa en az %70 nemlik bir ortamda bulunması şart mı ibrik vermesi için?

avukatkemal
19-11-2009, 20:48
Benim bildiğim zaten bu tür nephenteslerın doğal ortamları nemli ve fazla güneş almayan ortamlardır. Dolayısıyla güneş alma ihtiyaçları yok pek. Ben evde güneş almayan bir yerde saksının üzerine 10 litrelik petlerden geçirerek bakıyorum. Sabah akşam fısfıs yapıyorum. Tek tük ibrik vermeye başladı. Ama gerçekten nemli ortam istiyorlar.

keselioglu
15-10-2010, 10:20
bauhaus bana çok uzak koçtaş'ın internet sitesinde de tam göremiyorum ürünleri. internetten satış yapan yapı market (http://www.malzemem.com) başka bulamadım. Sarracenia başka nerden bulurum?