View Full Version : Ihlamur (Tilia)
ormanbotanigi
04-09-2005, 23:57
Tilia platyphyllos Scop- Büyük Yapraklı Ihlamur
( Syn: Tilia grandifolia Ehrh.)
40 m kadar boylanan ağaç nadir olarak da çalı durumunda olur. Tepe seyrek, geniş ve yuvarlakcadır. Yaşlı gövdeler koyu renkte, kabaca yırtılmış, kazık kök güçlü, yan kökler uzun, yeni sürgünler önceleri tüylü, parlak, zeytin yeşili ya da kızıl kahve renginde, yapraklar 6-12 cm uzunlukta, çarpık yumurta ya da yuvarlakca yürek biçiminde, kenarları düzenli ve keskin dişli, ucu sivri, üst yüzü koyu yeşil, bütün yüzde ya da damarlar üzerinde sade ya da beze tüyler bulunur. Alt yüzü mavimsi yeşil, tüylü ya da çıplaktır. Damar açılarında beyaz tüyler bulunur. Yaprak sapı 2-5 cm uzunlukta tüylüdür.Yapraklar sonbahar’da altın sarısı bir renk alır.
Çiçekler sarımsı beyaz renkte olup 3-17 çiçekli, sarkık yalancı şemsiye kuruluşunda, kuruluşlar yeni sürgünlerin yaprak koltuklarında bulunur. Çanaklar 5 parçalı, uzunca yumurta biçiminde, kenarları uca doğru tüylüdür. Taçlar ters uzunca yumurta biçiminde, olup 5-12 cm uzunluktadır.
Meyve yuvarlakça, odunlaşmış, sert kabuklu olup kabuk üzerinde 4-5 tane, uzunca çıkıntı bulunur. Tohum koyu boz kahverenginde, yumurta biçiminde, çenekler el görünüşünde, uzunca ve sivri dilimlere ayrılmıştır.
Ekolojik Özellikleri
Haziran sonu – Temmuz başında çiçek. açar. Tohum olgunluğu Eylül-Ekim aylarıdır. Büyümesi çabuktur. Filizlenme gücü yüksektir. Işık ağacıdır. Sıcaklık isteği nispeten fazladır.
Derin, serin yumuşak, besin ve madence zengin, ılımlı humuslu toprakları sever. Kireçli topraklarda da yetişmektedir. Tuzlu topraklardan kaçınır. Donlara ve kuraklığa karşı duyarlıdır. Güçlü kazık kök yapar, sığ ve fakir topraklarda kuvvetli yan kökler geliştirir, kuvvetli kök sürgünü verir.
doga_dostu
07-08-2006, 21:47
Merhaba arkadaşlar.Sitemize ıhlamur ekilmesi için kampanya başlatmış olan bir şahısım.Amacım 100 adet gümüş yapraklı ıhlamur ekmek,bu yolda da kayda değer ilerleme kaydettim.Sizlere sormak istediğim husus toprak özellikleri ve toprağın su geçirgenliği ile ilgili.Killi ve kırmızımtrak olan olan toprağımızın su geçirgenliği sıfıra yakın.Ekilecek fidanların sağlıklı gelişeceği ve uzun ömürlü olacağı konusunda şüphelerim olduğu için sizlerin bilgi ve tecrübesine müracaat etme ihtiyacı duydum.Bu konuda görüş ve önerilerinizi iletirseniz size minnettar kalırım .İlginize şimdiden teşekkür ederim,saygılarımla Ertan.
Mine Pakkaner
07-08-2006, 23:48
ErtanBey hoşgeldiniz. Böyle bir toprakta ıhlamur yetiştirmenizi hiç önermem.Ihlamur süzek toprakları sever.Bahsettiğiniz gibi su geçirgenliği sfıra yakın bir toprakta başarı şansınız yok. Fidanlarınız bozuldukça üzülürsünüz. Hem fidanlara hem de emeğinize, zamanınıza, masrafınıza yazık olur.
Siz öncelikle toprağınızı ıslah etmelisiniz.
Selamlar.
doga_dostu
11-08-2006, 13:00
Mine hanım,öncelikle ilginize teşekkür ederim.Biz Bulgaristan göçmenleri için Ihlamur'un (bilhassa Tilia Tomentosa'nın)anlamı çok farklı olup,sözkonusu fidanları ekeceğim yer göçmen konutları'dır.Deneme amaçlı açtırdığım çukurların derinliği bir metre,genişliği de 1.5X1 metre'dir.Görüşleriniz doğrultusunda bunları 2x2x2 boyutlarına çıkarmaya karar verdim.Geçirgenliği yüksek toprak getirttim,ekim zamanında da toprağa organik gübre katmayı düşünüyorum.Gerekirse adıgeçen çukurların dibine ayrık otu ekip sularım (dikim zamanına ikibuçuk ay var) ne dersiniz?Lütfen kabalık olarak kabul etmeyin ancak ben tilia tomentosa'da ısrar etmek istiyorum.Aynı toprak koşullarında ve yakınımızda,belediyenin sekiz yıl evvel diktiği küçük ve büyük yapraklı ıhlamurları gözlemledim,sonuçlar görüşünüzü destekler doğrultuda.Elde edeceğim sonuçları sizlerle paylaşmaya hazırım.Yeni verilerim doğrultusundaki görüşlerinizi samimiyetle merak ediyorum.İlginize tekrar teşekkür ederim.Saygılarımla Ertan Özgür. l
Mine Pakkaner
16-08-2006, 11:45
Ertan Bey, ne diyebilirim ki,
Belediyenin dikimlerinin de zaman içerisinde iyiye gitmediğini de belirtmişsiniz.
Şimdi şöyle bir yol izleyin o zaman, açtıracağınız fidan çukurlarının dibine 20 cm kalınlığında çakıl dökün. Üzerini 15 cm kalın dişli dere kumu kaplayın,ondan sonra getirttiğiniz toprağı, organik gübre veya kompost ile harmanlatıp fidanlarınızı dikin.
Ayrık otunu ekip sulamak gibi bir işlem yapmamanızı öneririm.
Kolay gelsin.
arodopman
18-02-2007, 23:35
IHLAMUR
7313
Resim 1:
Serin, çisentili ve rüzgarlı bir Pazar gününü soğuk algınlığı semptomlarıyla boğuşarak evde geçirirken penceremden gökyüzündeki gri bulutları seyrediyor, yazın toplayıp kuruttuğum ıhlamurlardan yaptığım içeceğimi yudumluyorum. Her ne kadar insana ferahlık vermeyen bir günümü sürsemde bitkiden, ilaçtan, insandan yana yazmaktan yine de kendimi alamıyorum. Ihlamurum demlenirken içine attığım karanfil tanesini ağzımda çevirirken bugün hangisini yazayım diye geçirdim içimden.
Hazır kış bitmeden ıhlamurdan söz edeyim, karanfili yazında yazarım dedim.
Ihlamur pek çoğumuzun yakından tanıdığı, beklide en iyi bilinen ilaç ağaçların başında gelmektedir. Yurdumuzda geniş bir alanda yayılan ıhlamurun yirmi civarında türü bulunmasına karşın ülkemizde en sık rastlanan ve ilaç olarak kullanılan üç türü vardır. Hemen belirtmek gerekirse, ilaç ağaç olarak nitelediğimiz ıhlamurumuz çiçek, yaprak ve kabukları ilaç olarak kullanılırsa da kerestesinden kolay işlenebildiği için mobilyacılıkta, bazı müzik aletlerinin yapımında, kalem, kibrit, kağıt hamuru gibi değişik alanlarda yararlanılmaktadır. Tabii çok bol olan yapraklarının da organik gübre yapımında kullanılabileceğini hatırlatmakta büyük yarar olacağını belirtelim.
Latince; Flos Tiliae, İngilizce; Lime Flower, Almanca; Lindenblueten, Fransızca; Fleur de Tilleul diye bilinen Ihlamur çiçeği haziran, temmuz aylarında toplanıp kurutularak, kışın % 1-5 lik infüzyonu yapılarak kullanılmak üzere torbalarda veya kavanozlarda bekletilir.
Çiçeklerin olgunlaşıp ta metrelerce uzaktan o baygın kokuları alınmaya başladığında çok gecikmeden özellikle de öğle saatlerinde dikkatlice toplanıp gölgede, hafif bir hava akımında kurutulmasıyla başlar ıhlamurun serüveni. Doğa sanki yanı başımızda olası rahatsızlıklarımıza deva olsun diye o kocaman gövdesiyle bir anıt ağaç bağışlamıştır bize. Ah bir de yeteri kadar kıymetini bilebilsek diyorum.
Farmakopelerde ıhlamur çiçeğinin Avrupa’ da yaygın olan Tiliae Cordata Miller (Küçük Yapraklı Ihlamur) veya Tiliae Platyphyllos(Büyük Yapraklı Ihlamur) türlerinden elde edilebileceği kayıtlıdır. Ülkemizde Küçük Yapraklı türler az bulunmakla birlikte genellikle Büyük Yapraklı Ihlamur, Gümüşi Ihlamur ve Kafkas Ihlamuru yaygındır ve az çok birbirlerinden farklılık gösterseler de aynı amaçlarla kullanılırlar.
Birinci grup orman ağaçları sınıfına sokulan ıhlamur ağacı ormanlarda toplu halde bulunmasına karşın, park ve bahçelerde tek olarak ta yetiştirilerek gerek güzel görüntüsünden, erek çiçeklerinden gerekse gölgeliğinden yararlanılır. Kimi yerlerde 500-600 yıllık ıhlamur ağaçlarına rastlansa da genellikle 100 yaşına kadar yaşadı9kları bilinmektedir.
Toprak üstünde 15-30 metre yükselen ıhlamur ağacı kazık köklü derinlere inebilen yüzeyel olarak ta yanlara doğru dallanan sağlam bir kök sistemine sahiptir. Odunsu bir gövdeyle düzgün olarak yükselir. Yaprakları saplı, iki sıra halinde alternatif dizilişli ekseriye yürek şeklinde, kenarları muntazam dişlidir.
Çiçek sapının çıktığı yerde mızrak şeklinde yeşil bir yaprak daha vardır. Hoş kokulu, beyaz sarımsı çiçekleri uzunca saplarla bir noktada birleşmiş halde bulunurlar. Genellikle beş parçalı olup hoş, özel, kuvvetli kokulu ve hafif baharlı lezzetlidir. Meyve küre şekilli ve tek tohumludur. Meyvelere ıhlamur fındığı da denir. Meyveler küçük ve yuvarlaktır.
Ticarette başlıca iki tip ıhlamurdan söz edilir.Ihlamur alırken ve kullanırken bu ayrıma dikkat edilmesi gerekir.
http://images.google.com.tr/images?q=tbn:xO0VWWgNzap3EM:http://www.drogistenverband
Resim 2 : www.drogistenverband.at (http://www.drogistenverband.at/) ‘ den alınmıştır
1- Çiçek ıhlamur: Yalnız ç,içek durumlarından ibarettir. İçinde ancak % 1 oranında çiçek yaprağı(brakte) bulunabilir. Birinci kalite olarak kabul edilir. Literatürde, Flos Tiliae sine brektea olarak geçmektedir.
http://www.aromed.com/lindenblueten.gif
Resim 3: www.aromed.com (http://www.aromed.com/) ‘ dan alınmıştır.
2- Yapraklı ıhlamur: Çiçek durumları, çiçek yaprağı ile birlikte toplanmıştır. İkinci kalite olarak kabul edilir ve daha ucuz fiyatla satılır. Literatürde Flos Tiliae cum brektea olarak geçmektedir.
Etki ve kullanılış şekli bölümüne geçtiğimizde bu iki tipin aralarında ki farkı, hazırlanış şekilleri ve uygulama hallerindeki ayrıntıları ayrıca gözden geçireceğiz.
http://images.google.com.tr/images?q=tbn:X5OmzzG9HmDVoM:https://www.vanderpiggeResim 4 : www.vanderpigge.nl (http://www.vanderpigge.nl/) ‘ den alınmıştır.
3- Ihlamurun ilaç olarak kullanılan bir üçüncü şekli daha vardır. Herne kadar halk arasında kullanılmasından daha çok ilaç ve kimya sanayinde yararlanılsa da burada söz etmeden geçemeyeceğiz.
Ihlamur Kabuğu(Cortex Tiliae): Değişik Tiliae türlerinden elde edilen kurutulmuş dal ve gövde kabuğudur.
BİLEŞİMİ
Çiçeklerinde, tür, yetiştiği yer ve toplanma özelliklerine bağlı olarak değişen miktarlarda tanen, müsilaj, şekerler, hesperidin, sudorifid, flavonit, glikozit, saponin ve uçucu yağlar bulunmaktadır.
Yapraklarında, tiliacin isimli bir glikozit ve müsilaj madde bulunmaktadır.
Kabukları ise müsilaj bir maddenin yanı sıra uçucu yağ içerisinde farnasol(seskuiterpenik bir alkol) bulundurmaktadır.
(Devam edecek)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=7313&stc=1&d=1171837199
Teşekkürler Arodopman ıhlamur çok güzel ve faydalı bir içecek.Ihlamur ağacı nasıl yetişir ve Ankara'da iklim bu yetişmeye uygun mudur ?
arodopman
25-02-2007, 23:31
IHLAMUR’ UN KULLANIMI
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=7498&stc=1&d=1172441964
Ihlamur, genellikle sürekli içtiğimiz çay, ayran, su gibi ilaç değerini önemsemeksizin tükettiğimiz içeceklerimizden birisi haline gelmiştir. Onu evimizde hazırlarken, dışarıda kahvede veya misafirlikte isterken sağlık açısından yararlarını pekte düşünmeyiz. Onun için buraya aktaracağım etkilerine pek te şaşırmayınız. Hele hele bir kaç bardak ıhlamur içerek yazıldığı tüm yararlıkları göreceğinize hiç sanmayınız. Ihlamurunda tüm diğer bitkisel kökenli ürünler ve doğal gıdalar gibi yaşamımızın bir parçası halinde getirildiğinde etkisini göstereceği hiç unutulmamalıdır.
Bu açıklamayı İLAÇ AĞAÇLAR konusunda ele aldığımız ilk bitkimiz olan ıhlamurun kullanım şekilleri ve yararlarını yazmadan önce yapmak istiyorum. Yıllar süren çalışmalarım sırasında karşılaştığım kişiler bu konular açıldığında hep benden mucize bitkiler ve o bitkilerden ilaçlar sormuşlardır. Ne yazık ki pek çoğuna beklediği yanıtı verememiş ve çoğu kez şu yanıtı vermişimdir. ‘’Doğada bir kere kullanımla mucizeler yaratabilecek , tüm hastalık ve dertlerinizi giderebilecek bir bitki yoktur. Böyle bir arayış içerisinde iseniz çok hayal kırıklıklarına uğrarsınız. Bitkiler ancak bilinçle, sabırla ve uzun süreli kullanılmalarıyla yararlı etkilerini gösterebilirler. Bunda da sizinde en az bitki kadar iyi niyetli olmanız ve sağlığınızı korumak veya yeniden kazanmak için azimli olup mantıklı davranmanız gerekir’’.
Ve beni çok etkileyen bir örnekle de söylediklerimin karakatürünü çizmeye çalışayım. Bir toplantıda yoğurt ile ilgili övgülerle dolu bir sunum yaptıktan sonra, yoğurdun ömrü uzatacağı ve sağlık kazandıracağı sözlerinden heyecanlanan bir yabancı konuğun, bizlerin beslenmemizde ana öğelerden biri olan yoğurdu bir gençlik iksiri olarak algılayıp, hemen bir kase yoğurt aldırıp, yedikten sonra da artık ölümsüzlüğü yakaladığını sanmak istemesini hala unutamam.
Bitkisel droglarıda, tıpkı bir kase yoğurt yemekle ömrünü uzatacağını sanan dostumuzun düşündüğü gibi, yazıldıkları, söylenildikleri her derde deva gibi görme eğiliminde hiç olmayınız. Bu uygulamaları yaşamınızın bir parçası haline getirebiliyorsanız zaten pek çok sorunu ortaya çıkmadan çözmüş olacaksınızdır demektir. Yok bir şekilde kullanmak zorunda kalmışsanız da, etkilerini gösterebilmeleri için onlara yeteri kadar zaman ve imkan tanımanız gerekir.
Böyle uzun bir giriş yaptıktan sonra gelelim ıhlamurumuzun faydalarına. Ihlamur çayı, yayıldığı her coğrafyada olduğu gibi ülkemizde de ıhlamur çiçeği ve yapraklarının karışımından hazırlanır. Ancak ıhlamur çiçekleri sakinleştirici etkiye sahip bileşiklerce zengin olmasına karşın yaprakları göğüs yumuşatıcı etkiye sahip bileşiklerce zengindir.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=7499&stc=1&d=1172442266
Çiçeklerin etkili maddeleri, ilk demleme sırasında kaynama suyuna geçtiği halde yapraklardaki etkili maddeler düşük ateşte uzun süre kaynatıldıklarından sonra ancak suya geçerler.Buna göre ıhlamur çayı; eğer sakinleştirici etkisinden yararlanmak için içilecekse çay, çiçekten hazırlanmalı ve ilk demlendiği zamanki sarı renkli halde iken
Ve en kısa zamanda içilmelidir. Çaydan eğer göğüs yumuşatıcı olarak faydalanılacak ise o zaman yapraklardan hazırlanan çay uzun süre kaynatılarak kırmızı rengi alıncaya değin beklenilmesi gerekir. Ancak böylece yapraklardaki müshilaj kaynatma suyuna geçebilmekte ve etkisini gösterebilmektedir. Bu nedenle, çiçeklerden hazırlanan hazırlanan bir ıhlamur çayının göğüs yumuşatmak amacıyla kullanılamayacağı gibi yapraklardan hazırlanan çaydan da sakinleştirici olarak yararlanılamayacağı anlaşılmaktadır. Özellikle kahvehanelerde soğuk algınlığından kaynaklanan öksürük, boğaz ağrısı ve göğüs üşütmelerinde ‘’Yap bir çiçek’’ sesiyle üç beş ıhlamur çiçeği üzerinden geçirilen kaynak suyla hazırlanmış bir bardak içeceğin sadece sizi biraz teskin etmekten başka bir işe yaramayacağının da bilincinde olmalısınız.
Ihlamurun sakinleştirici et5kisinden yararlanmak için 0.5 litre kaynatılmış su, 2-3 gram çiçeğin üzerine dökülüp, üzeri kapatılmış vaziyette 5-10 dakika süreyle demlendirilir ve daha fazla bekletilmeden(henüz sarı renkli iken) içilir.
Göğüs yumuşatıcı olarak kullanılacak ıhlamur çayı için ise 0,5 litre su kaynatılır(bu soğuk suda olabilir) ve üzerine 3-5 gram yaprak ilave edilip hafif ateşte 15-20 dakika kaynatılmaya devam edilir. Bu süre içerisinde, yapraktaki etkili maddeler suya geçer ve suyun rengi gittikçe koyulaşarak kırmızı bir renk alır. Bu çay artık göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü etkinden yararlanılabilecek bir içecek olarak afiyetle tüketilebilir.
İnfüsyon şeklinde % 1-2 veya % 5 lik hazırlanan çaydan günde 3-5 bardak içilebilir. Yan etkisi yoktur. Ihlamurdan elde edilen içeceklerin etkili olduğu söylenilen diğer durumları sıralayacak olursak; sinirleri yatıştırdığı, cinsel isteği azaltığı, terlemeyi sağladığı, bağırsak kurtlarının düşürülmesinde yararlanıldığı, bağırsak sancılarını giderdiği, öksürüğü kestiği, gribe iyi geldiği, hazımsızlığı giderdiği, mide üşütmesini geçirdiği,
uyku getirdiği pek çok yayında belirtilmektedir.
Ihlamurun bazı yayınlarda rastlanan diğer yararlarını da şu şekilde sıralamakta fayda var sanırım. Her ne kadar kesin bilgilere ulaşamasak ta, kansızlığı giderdiği, damar kireçlenmesini önlediği, böbrekleri ve mesaneyi temizlediği, idrar söktürdüğü, kum dökülmesine yardımcı olduğu, taş oluşumunu önlediği, kabızlığı ve barsak spazmını giderdiği, boyun ve yüze güzellik verdiği, burkulma ve ezilmelerde ağrıyı kestiği, saç dökülmesini önlediği, çiçeklerinden elde edilen ıhlamur çayı yüze sürüldüğünde çilleri giderdiği ve gençleştirdiği,başa sürüldüğünde saşları gürleştirdiği ve baş ağrısını giderdiği, kabuklarından elde edilen merhemin iltihaplara ve yanıklara iyi geldiği belirtilmektedir.
Bu kadar içeceğinden söz ettiğimiz ıhlamurun birde yemeğine değinsek nasıl olur? Hemen hemen hepimiz ıhlamur çayını biliriz de, o güzelim yapraklarından yapılan zeytinyağlı yaprak dolmasından haberdar değilizdir. İşte benden size bir de yemek tarifi. İlk yazda daha kızgın güneş ışınlarıyla kavrulmamış, şehrin isi, kiri ile pislenmemiş ıhlamur yapraklarıyla yapabileceğiniz hoş bir dolma. Şimdiden ellerine sağlık yapanların, afiyet, şifa olsun yiyenlere.
ZEYTİN YAĞLI IHLAMUR YAPRAĞI DOLMASI
Gereken Malzeme: 50 tane kadar ıhlamur yaprağı, 1 bardak pirinç, 6 adet kuru soğan, 1 bardak kuş üzümü, 4 tatlı kaşığı toz şeker, 1 bardak zeytinyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Özenle toplanan ıhlamur yapraklarını kaynayan suya atıp çıkarın. Süzülmesi için bekletin. Zar şeklinde doğradığınız soğanların üzerine karabiber ve tuz atıp ovun. Üzerine yıkanmış pirinçleri, kuş üzümünü, toz şekeri ve zeytinyağını atıp karıştırın. ıhlamur yapraklarını parlak kısımları tezgahın üzerine gelecek şekilde koyun. Yaprağın içine bir kaşık dolma içinden koyup iki yanını içe katlayın. Dolmaları tencereye sıralayın. 2 bardak sıcak su koyun. Dolmaların üzerine bir tabak kapatın. Kısık ateşte 35 dakika pişirin.
Neredeyse her derde deva olan bir drog olarak karşıma çıksa da ben ıhlamuru sadece bir ağaç olarak çok seviyorum. Bahçemiz de babamdan yadigar kalan ıhlamur ağacım yirmi beş yıldır çiçek açıp ürün vermese de ben onu yine çok seviyorum. ‘’Dostlar kes o kısır ıhlamuru’’ deseler de ne elim ne dilim varıyor kesmeye. O da alabildiğince büyüyür da büyüyor işte . Yaz gecelerinde çiçeklerinin kokusunu alamasam da dost sıcaklığını hissediyorum altında oturup gecenin nemli serinliğini duyumsadıkça. Kimi kez sabahlara değin derdimi, düşüncemi paylaşıyorum, kimi kez kalın gövdesine sırtımı dayayıp anılarımı tazeliyorum. Babam küçücük bir fidan olarak getirmişti, birlikte dikmiştik. Çok bekledi çiçek açar diye, olmadı, çiçeklerini göremedi. Şimdi ben bekler oldum çiçeklenmesini. Gerçi o kadar büyüdü ki, artık çiçekte açsa ulaşılabilecek gibi değil dallarına. Belki de beklemek ve özlemek, çiçeklerini kaynatıp suyunu içmekten daha fazla mutluluk veriyordur bana.
Ahmet Rodopman
bitki cadısı
26-02-2007, 19:09
Teşekkürler Arodopman,
Ihlamur'u çok güzel anlatmışsınız.Umarım başka ağaçlarla konu devam eder.
Sizin sayenizde hem bilgilerimizi tekrar edeceğiz hem de yeni bilgiler edineceğiz.
ayhan coruk
27-02-2007, 18:36
emegınıze saglık çok guzel olmus agac olarak gordugumuz eczanelere dahada cok ozen gostermemız gerektıgını anlamaya basladık bıle
Arkadaşlar merhaba...
Ben yeni bir üyeyim,öncelikle onu belirteyim.
Sayın Arodopman elinize sağlık, çok güzel yazmışsınız. Benim için çok faydalı oldu çünkü şu ıhlamurun kırmızı olunca mı yoksa taze demlenmişken mi içilmesi gerektiği konusunda çok kafam karışıktı. Zira bazı bitkilerin demlendikten sonra bekletilmesinin, o bitkilerin içeriğindeki istenmeyen maddelerinde demleme suyuna karışmasına sebep olduğunu duymuştum.
Ayrıca birçoklarının yaptığı gibi "her derde devadır bolca için" deyip geçilmemiş bir yazı okumak çok keyifliydi.Teşekkürler...
kanikmcank
29-05-2007, 10:17
Bahcemde 4 adet Ihlamur agacim var bunlardan 3 tanesi henuz hic meyve vermedi (5 yas) ancak daha eski olan tahminen 12-15 yasindaki agacim meyve (cicek) veriyor.
Bu agacimin yapraklarinda daha once hic bir yerde gormedigim tuhaf bazi uzantilar oluyor ve bu da son 2-3 senedir tekrarliyor.
Oncelikle bunun bir hastalik mi yoksa ihlamur agaclarinda siklikla gorulen dogal olan bir gelisme sorunu mu oldugunu ogrenmek istiyorum. Bahcemde kimyasal gubre **** ilaclama yapmadigim halde boyle bir sorun ile karsilasinca ne yapmak gerektigini bilemedim.
Soz konusu yapraklardan bir tanesinin resmini sitenize yuklemeye calisacagim. Bu konuda bilgi sahibi olan varsa konu hakkinda goruslerini bekliyorum.
Saygi ve sevgilerimle
kanikmcank
29-05-2007, 10:32
Ihlamur agacimin yapragini JPEG olarak yukledim,
Selamlar
Haluk
Mine Pakkaner
29-05-2007, 12:18
Arkadaşlar, bu durum ile karşılaşmış olan başka üyemiz var mı?
Selahattin Yılmaz
29-05-2007, 13:16
Bu durum yaprağın üzerine düşen polenin neminde etkisiyle çimlenmesi olayıdır. Kısaca doku kültürünün çıkış noktası. Çimlenen polen bu şekilde memeler yaparak büyüyor. Ancak bu şekilde üretim yapılabilinir mi orasını bilemiyorum. Kısaca endişe edecek bir durum yoktur...
kanikmcank
29-05-2007, 14:40
Vermis oldugunuz bilgi icin tesekkur ederim,
Saygilarimla
kanikmcank
31-05-2007, 12:54
Degerli dostlar, tekrar merhabalar.
Sayin Selahattin YILMAZ beyefendi tarafindan verilen cevap (asagida) uzerinde bir suredir dusunuyorum ama burada bir farklilik var.
Fark surada: Bahcemdeki ihlamur agaci henuz cicek acmadi (polen henuz yok) ve buna ragmen bazi yapraklarinda bu garip olusumlar var. Acaba baska bitkilerin polenleri Ihlamur agaci yapraginda bu etkiyi yapabilirmi? **** yapraklarda baska bir sorun olabilirmi?.
Saygilarimla,
A.Haluk KANIK
Bu durum yaprağın üzerine düşen polenin neminde etkisiyle çimlenmesi olayıdır. Kısaca doku kültürünün çıkış noktası. Çimlenen polen bu şekilde memeler yaparak büyüyor. Ancak bu şekilde üretim yapılabilinir mi orasını bilemiyorum. Kısaca endişe edecek bir durum yoktur...
Tilianın cordata türü sadece İstanbulda yetişiyor.Bu garip değil mi,oysaki Avrupada her yere yayılmış.Tilia argentea ise çok yayılmış.Çiçeğinde %1 uçucu yağ oranıda çiçeğin etki gücünü ispatlıyor.Sorum:Çiçek ömrü ne kadar?
Teşekkürler.
DevrilgenKayik
18-06-2007, 13:55
Merhabalar. Disi ile erkek ihlamur nasil ayirt edilir. Bizde rahmetli bir erkek ihlamur vardi (sanirim). Cok az cicek aciyordu ve kokmuyordu. Burda bir arkadasimizla ikilemde kaldik. Bizim gordugumuz bazi ihlamurlarin hafif ama gulibrisime benzer kokulari var. Bunlar erkek mi? tesekkurler.
Sarıyer'de mezarlığın ilerisindeki Shell benzin istasyonunun girişinde ilk defa bu kadar büyüğünü gördüğüm ıhlamur ağacı çok bol çiçeklenmiş ve müthiş kokuyor. Yolunun üzerinde olanlar uğrayıp derin bir nefes alsınlar. Özellikle sabahları çok daha güzel koktuğunu söyledi çalışanlar. Benzin kokusunu bile bastırıyordu kokusu....
Kimin fikriydi bilmiyorum ama Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde, ana caddelerden biri boydan boya ıhlamur ağacı dikili. Halk mevsimi geldiğinde vahşi bir şekilde dallarını kopara kopara ıhlamur topluyor. Merdiven dayayıp nazikçe bu işi yapan pek az insan var.
Enfes, iç bayıltıcı kokusu bir yana gölgesi de mükemmel.
Ben şanslı biri olarak aldığım evin bahçesinde bir ıhlamur ağacına kondum. Boyu 2004 te 2 metre kadardı. Sene 2007, duvar üstüne çıksam da ancak ortalardaki dallara uzanabiliyorum.
Elbette, ıhlamuru toplarken dikene ve Allaha şükrediyorum. Sabahları canım istemediğinden, akşamüzerleri de sivrisinekler olduğundan, tam da arodopman'ın tarif ettiği gibi güneşte topladım ıhlamuru.
Geçtiğimiz yıllarda bir yere serer kuruturdum. Bu yıl ıhlamurları birkaç yastık kılıfına doldurdum, mandallarla çamaşır ipine astım. Gölgede, rüzgarla, tane bile dökmeden o kadar güzel kurudular ki.
Ihlamuru Gülriz Sururi'nin, zamanında tarif ettiği gibi, demlik ve çaydanlık kullanarak, aynen çay gibi demliyorum, servis esnasında alt suyunda ilave etmiyorum o kadar.
Servis yaparken şeker yerine bal koyuyorum tatlı isteyenlere. Arada sırada da kaynatma usulu ile hazırlıyorsam, elma - ayva kabuğu, karanfil, tarçın, kabuğu ile beraber limon da katıyorum. Hazır olunca termosa koyuyorum. İstediğimiz zaman içebiliyoruz.
acaroglu
24-12-2007, 18:08
bahçeme 2001 yılında iki adet aşılı ıhlamur fidanı alıp dikmiştim 6 yıl geçmesine rağmen çiçek açmıyor, bu konuda bilgi almak isterim şimdiden teşekkür ederim
ondersarigul
19-09-2008, 22:11
İyi akşamlar 6 yıl önce diktiğim ıhlamur fidanlarının boyları 5-6 metre olmasına rağmen henüz çiçek açmadı.Daha bekleyecekmiyim.Cevaplarınız için teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
19-09-2008, 22:30
Ihlamur için 10 yaşına kadar çiçek açmasını bekleyin bazen daha erkende çiçek açabiliyor ama beklemelisiniz.
ssempervines
23-10-2008, 18:47
merhaba arkadaşlar şu an diktiğim 2 metrelik ıhlamur ağacı 5 seneye iyi bir bakımla ortalama kaç metre olur.bilgilendirirseniz sevinirim.
7 yıldır bahçede çiçek açmasını dört gözle beklediğim Ihlamur Ağacı, 2 metre boylanmasına rağmen maalesef şimdiye kadar çiçek açmadı.:(
Etrafta yakın bahçelerde Ihlamur ağaçları var. Araştırdım, kimisi gençlik kısırlığı dedi, kimisi 7-8 yıl bekleyeceksin dedi, kimisi de bu erkek ıhlamur, çiçek açmaz diyor.
Fotoğrafını ekledim. Bu konuda bilgisi olan varsa görüşünü bekliyorum.
Kara Kartal
29-04-2009, 16:20
Mahallemizdeki ıhlamurların köklerinden yeni ıhlamurlar çimlenmiş. Bunların bir kısmını söküp saksılara dikmek istiyorum. Mevsim olarak çok mu geç kaldım yoksa sökebilir miyim?
Selahattin Yılmaz
29-04-2009, 21:02
Ağaçlara su yürüdü maalesef artık biaz geç helede kök sürgünleri için.
Kara Kartal
30-04-2009, 12:38
Teşekkür ederim. Ne yapalım artık önümüzdeki yıl daha erken davranacağım. :(
agachobim
12-05-2009, 22:15
7 yıldır bahçede çiçek açmasını dört gözle beklediğim Ihlamur Ağacı, 2 metre boylanmasına rağmen maalesef şimdiye kadar çiçek açmadı.:(
Etrafta yakın bahçelerde Ihlamur ağaçları var. Araştırdım, kimisi gençlik kısırlığı dedi, kimisi 7-8 yıl bekleyeceksin dedi, kimisi de bu erkek ıhlamur, çiçek açmaz diyor.
merhaba Kamil16,
Aynı sorun benim bahcedede var. Yaklasık 5 yasını dolduran 2 ıhlamur agacım var.
Ancak ikiside cicek acmadı hic.
Bu seneyi merala bekliyorum
Su an yapraklar geliyor. Cicek ne zaman gelir **** olup olmadıgını nasıl anlarız
Yardımlar icin tum arkadaslara teskkur ederim
denizakvaryumu
13-05-2009, 14:40
Erkek ıhlamurlar çiçek açmaz.Boşuna beklemeyin derim.
Ihlamur fidanı alırken çiçek zamanı tenekede görüp almakta fayda var.
nerkinozturk
23-05-2009, 23:29
Arkdaşlar 2 mt yi bulan ıhlamurumun gövdesi çok ince olduğu için rüzgardan etkliniyor. Her ne kadar 1 mt lik bir kazığa bağlı olsa da uç kısmı eğilimiş durumda. Ne tavsiye edersiniz? Ucundan yaklaşık yarım metre budasam ağaca zarar gelir mi? Bunu yapmaktaki amacım gövdesinin biraz kalınlaşmasını sağlamak. Mevsim olarak budamakta geç mi kaldım acaba? Teşekkürler,
Erkin
denizakvaryumu
23-05-2009, 23:46
Budamaktan başka çareniz yok, yeter ki budadığınız yerin altında yeşil yapraklar kalsın.
denizakvaryumu
23-05-2009, 23:48
Arkadaşlar bir bilgi notu aktarayım;
Dişi ıhlamurların gençken gövde renginde kırmızılıklar oluşuyor, erkeklerinki ise yeşil.
Alırken dikkat edin.
Kışı ıhlamur çiçeği demleyerek geçirin. :)
Douglas Fir
25-05-2009, 12:47
Ben de bir yeşil gövdeli bir de kırmızı gövdeli ihlamur var ama hiçbiri çiçek açmadı henüz. İnşallah bu sene :)
ormanbotanigi
26-05-2009, 22:49
Merhaba arkadaşlar bir yanılgıyı düzeltmek istiyorum. Önceki mesajlarda erkek ve dişi ıhlamur ağaçlarından bahsediliyor. Bunları nerden duydunuz bilmiyorum ama ıhlamurlarda erkek ve dişi çiçekler birarada bulunur yani aynı ağaç üzerindedir. Erkek veya dişi ıhlamur ağaç yoktur.
81717
denizakvaryumu
26-05-2009, 22:53
Erkek ve dişi ıhlamur derken; çiçek açan ve çiçek açmayan ıhlamurları belirtmek istedik.
Çiçek açanlar zaten sizin belirttiğiniz gibi.
Ama bir de yaprakları daha küçük, orman ıhlamuru denilen türleri yani çiçek açmayanları var.
Bu cinse kolaylık olsun diye erkek ıhlamur deniyor :)
ormanbotanigi
26-05-2009, 23:03
Birde ıhlamurlarda çiçek açma yaşı 5-15 yıl arasındadır. Bu durum ağacın türü, büyüme hızı, iklim ve yetiştirme ortamına bağlı olarak ortaya çıkar...
Birde ıhlamurlarda çiçek açma yaşı 5-15 yıl arasındadır. Bu durum ağacın türü, büyüme hızı, iklim ve yetiştirme ortamına bağlı olarak ortaya çıkar...
Yanlış anladıysam lütfen düzeltin ormanbotaniği; ıhlamurlarda çiçek açma yaşının 5-15 yıl olması, bir ıhlamur ağacının beş yaşında çiçek açmaya başladığı ve on beş yaşına kadar çiçek açacağı anlamına mı geliyor. Yani on beş yaşından sonra çiçek açmaz mı? Ya da çiçek açma süresi nasıl uzatılabilir. Bu doğru bakımla ilgili olmalı. Nasıl daha doğru bakabiliriz ve nasıl daha sağlıklı olabilir.
Bahçemizde küçük bir ıhlamur ağacımız var. Sanırım altı yedi yıl kadar oluyor. Eşim bahçenin ağaçlarla, meyvelerle zenginleşmesi için bir hayli fide alıp diktirmişti. Bir çoğu tuttular ve büyüdüler:D
Sabahları balkon kapısını açıp güne merhaba dediğimde mis gibi ıhlamur kokusu kucaklıyor beni. Burada yaşadığım ve yaşayacağım süre içerisinde bu güzel kokuyu duymak isterim doğrusu.
Dalları çiçek dolu ıhlamurumuzun.Henüz küçük, dalları ince yani ağaca çıkıp toplama imkanı yok. Ben ıhlamur çayını çok seviyorum. Özellikle kış mevsiminde sabahları taze mis kokulu ıhlamur içerek güne başlamayı seviyorum. Dün çiçek toplamaya karar verdik ama ağaca merdiven dayayıp toplamak zarar verirse diye düşündük. Sonra ayaklı merdivenimi bahçeye çıkardık ve site görevlisiyle çiçek topladık. Zarar vermeden topladıktan sonra teşekkür ettim bu küçük ağaçcığa bol çiçekleri için:D
Bu yıl bir şey dikkatimi çekti. Sabahları balkona çıktıktan beş on dakika sonra hapşırmaya başlıyorum. Bu ıhlamur çiçeklendikten sonra olmaya başladı. Kronik astım hastası olduğum için ıhlamurun allerji yapıp yapmayacağını öğrenmem gerekiyor.:eek: Eğer öyleyse biraz uzak durmam gerekecek çiçekli olduğu zamanlarda:(
gürselbaranlı
21-06-2009, 22:48
Bugün Ihlamurların artık son günleri olduğu için üç poşet topladım çalışma odasınında gazetenin üstünde kurumaya bıraktım kokusunu anlatamam siz tahmin edin artık.Saygılar
ne güzel:D. ıhlamuru ben de severim. Her ne kadar biz diktiysekde site içinde ortak mülkiyet değil mi? O nedenle çok fazla olmayacak kadar topladım ben. Malum diğer ıhlamur sevenlere de bırakmak lazım:D
Siz de güle güle kurutun ve lezzetli, hoş kokulu çayınızı için keyifle
Çiçeği olsun gölgesi olsun muhteşem bir ağaç....:D
Merhaba arkadaşlar bir yakınım bahçesinde büyümsine izin vermediği sürekli budayarak gelişmesine engel olduğu ıhlamurunu bana verdi uzun ve dikkatli bir çalışmadan sonra geçen şubat ayında sağlıklı bir şekilde yeni yerine diktik ve yeni yerini sanırım sevdi bu sene üzerinde yaprakları var tek sorunum arada bazı yapraklarında kurumalar oluyor bunun nedenini bilmiyorum ağacımın (daha doğrusu ağaçlarımın çünkü 2 tane var ve kökleriyle birbirlerine sarılmışlar) resmini yükülüyorum en kısa zamanda da bahsettiğim yapraklardan bir tanesinin resmini yükleyeceğim bana yardımcı olursanız çok sevinirim her türlü bilgi için teşekkür ederim.
Merhaba,
bu sene şubat ayında, yeşermeye başlayan dip sürgünlerinden köklü bir şekilde 4 adet minik fidancık diktim. Gözüm gibi bakıyorum. Çok hızlı gelişiyorlar, öyleki ana ağaç daha yapraklanmadan minik fidanlar yapraklandı bile.
Ama doğrusunu söylemek gerekirse çiçek açması için 10 sene beklemem gerektiğini öğrenince hüsrana uğramış durumdayım.
Herkese selamlar.
Samsunlu55
20-04-2010, 23:58
Yerini severlerse 10 seneden birkaç sene kazanabilirsiniz.
gunesser
06-05-2010, 19:27
Ağacım 3 yaşında var yok, Forumda ıhlamur ile okuduklarımda canım sıkıldıydı,Çiçeklenme konusunda, Bugün bana sürpriz yaptı ve ilk çiçek tomurcukarını vermeye başladı,
Nasıl mutlu oldum anlatamam,darısı diğer ıhlamur sahiplerinin başına saygılarımla.
Bahçeli evimin hakim rüzgar tarafına 7 yıl önce defne ve ıhlamur ağacı dikmiştim. Her ikisinin kokusu evimin içini doldursun istiyordum. Her ikisi de çok sağlıklı durumda. Gövdeleri 13-14 cm çapında. Ihlamur um bu yıla kadar çiçek vermedi. Erkek-dişi yanlış bilgisini daha önce de duymuştum. Hatta bu sene eğer çiçek vermezse yakın oldukları için defnenin büyümesi amacıyla ıhlamuru çıkarıp yerine dişi ıhlamur ağacı dikecektim. Ağaçlar net o kadar değerli bilgilerle bizi aydınlatıyor ki. Buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Bazı "bilgili olmadan fikir üreten kişiler" (bu deyimin sahibi sayın Mine hanımın kulakları çınlasın.)bir ağacın daha kaybına neden olacaklardı. Ihlamurun 5-15 yıl sonra ancak çiçek vereceğini bilgili arkadaşlardan öğrenince ne kadar sevindim bilemezsiniz. Ağacım umarım bu yıl çiçek verir. Vermezse de bir 8 yıl daha bekleyebilirim. (Yaş 66+8=74 ne olmuş)
Her şey gönlünüzce olsun.
Bahçeli evimin hakim rüzgar tarafına 7 yıl önce defne ve ıhlamur ağacı dikmiştim. Her ikisinin kokusu evimin içini doldursun istiyordum. Her ikisi de çok sağlıklı durumda. Gövdeleri 13-14 cm çapında. Ihlamur um bu yıla kadar çiçek vermedi. Erkek-dişi yanlış bilgisini daha önce de duymuştum. Hatta bu sene eğer çiçek vermezse yakın oldukları için defnenin büyümesi amacıyla ıhlamuru çıkarıp yerine dişi ıhlamur ağacı dikecektim. Ağaçlar net o kadar değerli bilgilerle bizi aydınlatıyor ki. Buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Bazı "bilgili olmadan fikir üreten kişiler" (bu deyimin sahibi sayın Mine hanımın kulakları çınlasın.)bir ağacın daha kaybına neden olacaklardı. Ihlamurun 5-15 yıl sonra ancak çiçek vereceğini bilgili arkadaşlardan öğrenince ne kadar sevindim bilemezsiniz. Ağacım umarım bu yıl çiçek verir. Vermezse de bir 8 yıl daha bekleyebilirim. (Yaş 66+8=74 ne olmuş)
Her şey gönlünüzce olsun.
ıhlamurun çok hoş koksu oluyor çiçeklendiğinde defne ile süper ikili yakalamışsınız imrendim.
shapsough
11-03-2011, 22:21
samsun da biLdiğiniz Büyük bir ıhLamur ağacı var mıdır?
ttuzunalp
28-04-2011, 11:17
Tilia europaea
Merhaba Arkadaşlarım;
Büyük ve zorlu bir süreçten sonra evimin bulunduğu sokağa 2 adet ıhlamur ağacı şişli belediyesine diktirdim bu ağaç türü hakkında bilgilendirmelerinizi rica edeceğim.
Saygılarımla...
ttuzunalp
02-05-2011, 10:26
Selam arkadaşlar;
Mine hnm a teşekkürlerimi ileterek aşağıdaki konuyu bilgilerinize sunarım.
Ihlamur'un dişisi ve erkeği yoktur. Bu halk arasındaki yanlış bir inanış. Bütün ıhlamurlar genelde çiçek açar. ancak veritabanından faydalanarak her türün yaprak özelliklerini inceleyin ve kendinizde olanı değerlendirin.
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=318
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=325
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=327
http://www.agaclar.org/agac.asp?id=326
Emre Kuzu
20-05-2011, 15:59
Tilia platyphyllos
Emre Kuzu
20-05-2011, 16:01
Tilia europaea
dün akşam bahçedeki fidanları sularken farkettimki İstanbulda ıhlamur kokusu solumanın vakti gelmiş. önümüzdeki birkaç haftanın kıymetini bilelim...
arkadaşlar bu hafta tüplü ıhlamur alıp dikeceğim. Çünkü çayına bayılıyorum. Acaba alırken dikkat etmem gereken birşey var mı?
ciceksever70
20-08-2011, 15:08
Yeni dogan kizimiz icin bahceye ihlamur agaci dikmeye karar verdik. Bugün esim serada Tilia cordata bulmus. Sonbaharda dallari turuncu renk alan, kücük yaprakli bir türmüs. Klasik bildigimiz agac olmadigi icin kararsiz kaldik. En kisa sürede cicegini görebilmek icin kac yillik bir fidan almamiz gerekir ve hangi türü cay yapilmaya uygundur?
Douglas Fir
20-08-2011, 20:53
Sayın ciceksever70,
"Tilia Cordata", Küçük yapraklı ıhlamur, Avrupa'ya ve Batı Asya'ya özgü bir tür. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın resmi ağacı. 25-30 metre kadar boy, 1-2 metre kadar gövde kalınlığı yapabiliyor. Eğer gelişmiş bir fidan alırsanız kısa sürede ıhlamur çayı demlemeye başlarsınız. Bildiğiniz ıhlamur çayı gibi demleyebilirsiniz. Büyük yapraklı ıhlamurdan bir farkı yok. Çocukla beraber bir ağacı büyütmek harika bir karar olmuş. Keyfine varın....
Emre Kuzu
20-08-2011, 21:06
Bizim bahçede de ıhlamur var 3 4 metre boyunda. Tam olarak ne zaman çaylık hale geliyorlar? Aşı falan gerekiyor mu ıhlamurun çiçek açması için?
Douglas Fir
20-08-2011, 23:14
Sayın Kalyon,
Benim bahçede bir tane bodur iki tane de normal ıhlamur vardı. Normaller 2.5-3 m. boyundaydılar. Henüz onlardan ürün alamadım. Bodur ıhlamurum ilk 3 sene ürün vermedi. Ama son 3 senedir az da olsa ürün alıyorum. Bol ıhlamur kokuları ve çay için bitkinin biraz zamana ihtiyacı var.
Emre Kuzu
20-08-2011, 23:54
Anladım teşekkür ederim.
Douglas Fir
21-08-2011, 01:30
Rica ederim. Bol hasatlar inşallah...
ciceksever70
21-08-2011, 13:34
Sayın ciceksever70,
"Tilia Cordata", Küçük yapraklı ıhlamur, Avrupa'ya ve Batı Asya'ya özgü bir tür. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın resmi ağacı. 25-30 metre kadar boy, 1-2 metre kadar gövde kalınlığı yapabiliyor. Eğer gelişmiş bir fidan alırsanız kısa sürede ıhlamur çayı demlemeye başlarsınız. Bildiğiniz ıhlamur çayı gibi demleyebilirsiniz. Büyük yapraklı ıhlamurdan bir farkı yok. Çocukla beraber bir ağacı büyütmek harika bir karar olmuş. Keyfine varın....
Cok tesekkür ederim verdiginiz bilgi icin. Bizim aile olarak adetimiz, her aile üyesinin bahcede bir agaci var. Minik kizimiza da ihlamuru uygun gördük.
Bugün hayatımda ilk defa ıhlamur topladım.. Çok zormuş :rolleyes:
Ve bir tane de ağacım oldu..
Şu an 2 yaşındaymış.. ''5 yıl daha bekleyeceksin'' dedi babam :(
Bu sene ıhlamurlar daha mı bereketli yoksa bana mı öyle geldi? İstanbul'un bütün sokakları kire dumana sigaraya eksoza aldırmadan ıhlamur kokularıyla bezenmiş. Evimin yakınlarındaki bir parktan bunları topladım, herkes elinde poşeti koşmuş gelmiş bana da ancak bu kadar düştü ;)
Ihlamuru kurumadan, tazeyken demleyip içebiliyor muyuz yoksa illa kurutmam mı gerekir?
Sevgiler..
İzmirİzmir
04-09-2012, 09:43
Peki ıhlamur hangi ayda ekilmelidir ?
Tohumlarınız hazırsa hemen ekebilirsiniz.
Fagus Sylvatica
24-01-2013, 23:50
Merhaba. Ben Kapıdağ Yarımadası'ndaki çiftliğimizin hemen yanında bir yeri ağaçlandırmaya çalışıyorum. Sulama imkanım bu alanın engebeli ve biraz uzak olması nedeniyle yok. Ağaçlandırmada ıhlamur kullanabilir miyim? Yani kurağa dayanır mı? (Toprak yeterince derin ve ormanda doğal olarak ıhlamur yetişiyor) Yardımcı olursanız sevinirim.
Fagus Sylvatica
29-01-2013, 19:53
Lütfen cevaplayabilir misiniz? Bu benim için oldukça önemli de
fidanları ilk sene sulamanda fayda var. istersen gümüşi ıhlamur diğer türlere nisbeten kurağa daha iyi dayanıyor. amma orada bence hepsi olur.
Fagus Sylvatica
02-03-2013, 00:19
Umarım. Çok teşekkürler bu bilgi için. Ihlamur da olacak orada o zaman :)
kazanlik
19-04-2013, 22:44
arkadaslar, toz ya da paket ihlamur almayin, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
benim evimin onunde 16metre boyunda 3 ihlamur agaci vardi , koyluler yerden, ASFALTIN uzerinden supurge ve kurekle topluyorlar ve toptancilara satiyorlar, topladiklari ihlamur ciceklerinin dokulen sari tac yapraklari,, yoldaki toz toprak, pislik, bocek oluleri v.s.
kendi ihlamurunuzu kendiniz toplayin, ya da sadece yaprakli olanlardan alin,
Fagus Sylvatica
27-04-2013, 23:38
Bu ıhlamuru 4-5 yıl önce dikmiştik ormandan alıp. Bu kadar yılda ancak yarım metre boylandı. Ama bu yıl büyümesi inanılmaz hızlandı ve her hafta 5-6 cm büyüyor.
Bu ıhlamuru 4-5 yıl önce dikmiştik ormandan alıp. Bu kadar yılda ancak yarım metre boylandı. Ama bu yıl büyümesi inanılmaz hızlandı ve her hafta 5-6 cm büyüyor.
inanın önümüzdeki yıl daha hızlı büyüyecektir,dikilen ıhlamur fidanları 3-4 yıl yernie alışana kadar yavaş büyüyorlar ama daha sonra bir coşku bir coşku, hele de iklim müsaitse, koca ağaç olup altında ıhlamur kokusuyla sizleri mutlu eder inşallah.
Merhabalar, kendiliğinden saksıda çıkan ıhlamur olduğunu sandığım fidanımın yaprağını yakın plan olarak buraya ekledim. Burada yer verilen gümüş ıhlamura yaprak benzemiyor acaba türünü tanıyan var mıdır?
Fagus Sylvatica
11-05-2013, 01:04
Sayın Ozlem A, bana fındıkmış gibi gözüktü. Ama tabii emin değilim, siz yine de araştırmaya devam edin
Resimdeki fide ******* ıhlamur değil findığa benziyor,çünkü ıhlamurun yaprağına hiç benzemiyor.
Cevaplarınızı görünce fındık yaprağına baktım internetten, evet bu fındık galiba haklısınız. Teşekkür ederim. Anlamadığım şey nereden geldiği :)
biz 7 göbekten fındık tarımı yapıyoruz ve bende nacizane az biraz anlıyorum diyebilirim, sanırım bu fındık fidesi ve nemli ortamlarda güzelce çimlenebiliyor sizinkide çimlenmiş ve hatta boy atma aşamasına gelmiş.. bizler fındığı kabuğundan ayırma işlemi yaparken patoz dediğimiz makine kullanıyoruz. bu makine kabuk ve boş olan fındıkları ayrı olarak yığdığından içerisinde bir hayli çok çimlenmiş fındık fidesi buluyorum ve onlarda aynen sizinki gibi görünüyorlar. toprak değilde torfu yoğun bir ortama alırsanız gayet arsız bir biçimde büyür...
Benim derdim ise bambaşka.İki adet, en az 8 yaşlarında, uzaktan müthiş ihtişamlı ıhlamurum var.Biri kör, diğeri topal.Yani birinde hiç çiçek yok,digerinde ise inanilır gibi değil ama çiçek çok ,koku yok.Tam bir karabasan.Seneler önce ne hayallerle dikmiştim o ikisini.Merak ettiğim ihlamur aşılanırmı?Cevap evet ise ne zaman ve nasıl olduğu.Birileri beni aydınlatırsa çok mutlu olacağım....
bu koku olmama meselesi cinsinden olabilir, fotoğraflarını gösterebilirseniz güzel olur, aşı konusuna gelince hiç görmedim amma mantık olarak neden olmasın diyorum.
Tohumcu Nılgun
29-08-2013, 02:38
Arkadaslar,
Bu ihlamur turu hakkinda bilginiz var mi?
Turkiye'de ve yasadigim yerde bir cok ihlamur turu gormustum,
bu ture hayatimda ilk kez dun bir Parkta rastladim.
Yapraklari ve ciceklerinin formu diger turlerden cok farkli.
Cicek salkimi neredeyse bir karis buyuklugunde.
Yapraklari parlak ve yaprak kenarindaki testere disleride diger turlere gore cok buyuk.
Beni encok sasirtanda bu Agacin ciceklenme doneminin yeni baslamak uzere olmasi.
Uzerinde bir cok cicek salkimi var ama henuz cicek acmamis.
Diger Ihlamur turlerinin ciceklenme donemi coktan bitti, tohumlarida olgunlasmaya basladi bile.
Internette arastirdim ve TiLiA HENRYANA turunu bu Agaca cok benzettim.
Bu tur hakkinda bilgi edinmek (Turkce) istedim fakat hic bir bilgi kaynagina ulasamadim.
ilk defa gördüm çok ilginç bir tür , çiçek tomurcuk sayısı da baya bi fazla araştırmak lazım..
Orhan Özbilgiç
17-09-2013, 20:25
[QUOTE=Tohumcu Nılgun;1194101]Arkadaslar,
Nilgün Hanım;
O ıhlamuru iki ay kadar önce, bir dostumun fidanlığında gördüm. Üzerinde çiçekleri vardı. Bana da (temmuz gibi) üzerinde hala çiçek olan bu tür ilginç gelmişti.
Aynı fidanlıkta bir süre çalışan bir üyemiz (Yunus Cem Biçer), kırık bir fidanı alıp getirmiş ve arkadaşım Hasan Çetin Üstün' e vermiş. O da saksıda ona hayat vermiş. Kasımda bahçesine dikecek.
Arkadaşımın bahçesindeki Henri Ihlamuru' nun, 7 ağustosta çektiğim fotoğrafı aşağıda.
Yani bu tür, artık Türkiye'de de fidanlıklarda boy gösteriyor.
Not: Benim gördüğüm fidanlar, en az 2 - 2,5 metre boyundaydılar. Bu kırık olduğu için küçük kalmış! Bir de fotoğraf çok net olmadığı için, yapraklardaki iğne görünümü pek fark edilmiyor. Ayrıca alttaki yeni sürgün anaç fidanın dalı gibi. Yakınlarda gidersem bir kez daha fotoğraflarım.
442301
Tohumcu Nılgun
17-09-2013, 21:35
[QUOTE=Tohumcu Nılgun;1194101]Arkadaslar,
Nilgün Hanım;
O ıhlamuru iki ay kadar önce, bir dostumun fidanlığında gördüm. Üzerinde çiçekleri vardı. Bana da (temmuz gibi) üzerinde hala çiçek olan bu tür ilginç gelmişti.
Aynı fidanlıkta bir süre çalışan bir üyemiz (Yunus Cem Biçer), kırık bir fidanı alıp getirmiş ve arkadaşım Hasan Çetin Üstün' e vermiş. O da saksıda ona hayat vermiş. Kasımda bahçesine dikecek.
Arkadaşımın bahçesindeki Henri Ihlamuru' nun, 7 ağustosta çektiğim fotoğrafı aşağıda.
Yani bu tür, artık Türkiye'de de fidanlıklarda boy gösteriyor.
Not: Benim gördüğüm fidanlar, en az 2 - 2,5 metre boyundaydılar. Bu kırık olduğu için küçük kalmış! Bir de fotoğraf çok net olmadığı için, yapraklardaki iğne görünümü pek fark edilmiyor. Ayrıca alttaki yeni sürgün anaç fidanın dalı gibi. Yakınlarda gidersem bir kez daha fotoğraflarım.
442301
Sevgili Orhan Abi, ben o fotograflarini ekledigim Agaci, en son yaklasik bir hafta once gordum.
Agac neredeyse tamamen ciceklenmis, hatta daha acmamis cicek salkimlarida vardi.
Bu Agacin Eylul ayinda ciceklenmesi buranin ikliminden dolayi mi, yoksa turune has bir ozelligi mi, anlayamadim?
Sizin bahsettiginiz turle, benim bahsettigim tur ayni ise, Temmuz ayinda acmasi da yine Turkiye'nin ikliminden mi kaynaklaniyor bilemedim?
Evet soylediginiz gibi biraz daha fotograf eklemeniz cok iyi olur.
Sevgiler...
Orhan Özbilgiç
17-09-2013, 21:51
Nilgün Hanım;
Fotoğrafı büyütüp kestim. Aşı olduğu kesin gibi. Yani aşı yerinin altından, anaç fidandan çıkan dalın yaprakları normal ıhlamur yaprakları gibi. Üsttekiler kesinlikle Henri.;)
Bir bakar mısınız?
442309
Orhan Özbilgiç
17-09-2013, 22:09
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;1200344]
Sevgili Orhan Abi, ben o fotograflarini ekledigim Agaci, en son yaklasik bir hafta once gordum.
Agac neredeyse tamamen ciceklenmis, hatta daha acmamis cicek salkimlarida vardi.
Bu Agacin Eylul ayinda ciceklenmesi buranin ikliminden dolayi mi, yoksa turune has bir ozelligi mi, anlayamadim?
Sizin bahsettiginiz turle, benim bahsettigim tur ayni ise, Temmuz ayinda acmasi da yine Turkiye'nin ikliminden mi kaynaklaniyor bilemedim?
Evet soylediginiz gibi biraz daha fotograf eklemeniz cok iyi olur.
Sevgiler...
Sevgili Nilgün Hanım;
Biraz önce Net'ten aradım. Aşağıdaki kaynakta, July/September (Temmuz/Eylül) aylarında çiçeklendiği kaydediliyor. Galiba, bu dönemler arasında çiçeklenmesi (İklimlere göre) doğal gibi.
Van den Berk Fidanlıkları | Tilia henryana (http://www.vdberk.com.tr/tree/tilia-henryana)
Tohumcu Nılgun
17-09-2013, 23:33
Nilgün Hanım;
Fotoğrafı büyütüp kestim. Aşı olduğu kesin gibi. Yani aşı yerinin altından, anaç fidandan çıkan dalın yaprakları normal ıhlamur yaprakları gibi. Üsttekiler kesinlikle Henri.;)
Bir bakar mısınız?
442309
Evet Orhan Abi fotografini ekledigin Ihlamurun yaprak formu, buradaki turun yapraginin aynisi. :)
Geçen sene fidanlıktan alıp ektiğim ıhlamurun cinsi hakkında bilgisi olan varmı? Birde ne zaman çiçek açar yaşı hakkında bir bilgim yok 7 senede çiçek açtığını okudum doğrumudur?
baharipek
13-02-2014, 16:32
herkese merhaba,bahçede yetiştirmek için en uygun,çiçekleri demlenip içilebilen, hoş kokulu ıhlamur türü hangisidir acaba?sanırım gümüşi ıhlamur değil ama diğer türler arasında karasız kaldım.bu arada manisa salihlide oturuyorum..
birgaripyolcu
30-04-2014, 18:59
Değerli arkadaşım ben de bahçeye bir tane ektim.2 yıllık.Ancak ben her ıhlamurun çayı yapılır ve ıhlamur alınır diye biliyordum.Yanılıyormuyum.
herkese merhaba,bahçede yetiştirmek için en uygun,çiçekleri demlenip içilebilen, hoş kokulu ıhlamur türü hangisidir acaba?sanırım gümüşi ıhlamur değil ama diğer türler arasında karasız kaldım.bu arada manisa salihlide oturuyorum..
Aradığınız tür "küçük yapraklı ıhlamur" dur. Aroması yüksek ve kaliteli çiçeklere sahiptir. Tilia cordata
Merhabalar daha önce benzer bir soru sorulmuş ama net bir cevap verilmemiş, benimde bahçemdeki ıhlamur ağacının bazı yapraklarında fotoğraftaki oluşumlardan mevcut. Endişelenmeli miyim veya gerekiyorsa nasıl bir tedavi uygulamalıyım bilgisi olan veya başından geçmiş olanlar tecrübelerini paylaşırlarsa minnettar olurum. Herkese iyi günler dilerim.
http://i61.tinypic.com/28khnir.jpg
http://i59.tinypic.com/2cndybk.jpg
Tohumcu Nılgun
16-05-2014, 20:38
Sayin fatyaz, sorunuzun cevabi bu baslikta (www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10189.htm) olabilir.
bebeto016
16-05-2014, 21:32
benim yorumum sadece tahmini değerlendirme.. bilimsel kanıtı yoktur.. bende selahattin beyin yorumunu okudum. fakat bu oluşum bu şekilde bişi olabilirmi acaba..?
6. mesajda okudum ıhlamurun 2 çeşidi var
biri yaprak üzerinden çiçeklenen ve meyve veren çeşidi ve en değerli ve fidanı nadir olanı çiçek ıhlamuru,
diğeri bildiğimiz ıhlamur sık bulunan çeşidi..
acaba resimlerde görülen değerli olan yaprak üzerinde çıkan oluşumlardan meyve veren cins olmasın...?
sadece kişisel yorumum..
Bu ağaç yıllardır bahçemizde fakat ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. İlgili başlıkta bir cevap bulamadım Nilgün hanım. Çiçeklenme veya bağ uyuzu ihtimaller inden söz edilmiş lakin konuya vakıf kimselerin yorumları yok ne yazıkki. Eğer farklı bir kaynaktan cevap bulursam ve konunun gelişimini buradan duyurmaya devam edeceğim, bilgileri mahiyetinde.
Taşlıbahçe
17-05-2014, 12:27
Bu ağaç yıllardır bahçemizde fakat ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. İlgili başlıkta bir cevap bulamadım Nilgün hanım. Çiçeklenme veya bağ uyuzu ihtimaller inden söz edilmiş lakin konuya vakıf kimselerin yorumları yok ne yazıkki. Eğer farklı bir kaynaktan cevap bulursam ve konunun gelişimini buradan duyurmaya devam edeceğim, bilgileri mahiyetinde.
Sayın Fatyaz, bu görüntüyle ilk kez 10 yıl kadar önce yıldız korusunda karşılaşmıştım. Daha farklı ağaçlarda da sıklıkla görülen benzer oluşumlar var aslında. O zaman biraz araştırmıştım ama şimdi merak edip tekrar baktım. Bir tür akarın neden olduğu bir yaprak mazısı. Aynı cins akarın pekçok farklı ağaca dadanan pek çok farklı türü var. Buradaki ıhlamurlara özel Eriophyes tiliae (Tilia= Ihlamur). Yol açtıkları bu tuhaf görüntüyü ise Türkçeye "Ihlamur tırnak mazısı" olarak ingilizceden çevirmek uygun olabillir (Eng:"Lime nail gall"). Ama zaten Türkçede de bu oluşum "ıhlamur yaprak uyuzu" adıyla tanımlanmış. Zararı nedir bilmiyorum. Benim gözlemlerim parklardaki ıhlamurlarda oldu ve bir salgın olarak değil de tek tük ıhlamur bireylerinde gördüm. Bunun nedeni de bu akarın yer değiştirmeyen bir tür olmasıymış. Genellikle ağaçlara pek zarar vermediği gözlemlenmiş. Çoğalmaları durumunda akarlara karşı uygulanan organik tarifleri yapraklara uygulayarak deneyebilirsiniz ki yurt dışında deneyenler başarılı olmuş. Benzer tarifler ağaçlar net'te var.
hoşçakalın...
Sayın Fatyaz, bu görüntüyle ilk kez 10 yıl kadar önce yıldız korusunda karşılaşmıştım. Daha farklı ağaçlarda da sıklıkla görülen benzer oluşumlar var aslında. O zaman biraz araştırmıştım ama şimdi merak edip tekrar baktım. Bir tür akarın neden olduğu bir yaprak mazısı. Aynı cins akarın pekçok farklı ağaca dadanan pek çok farklı türü var. Buradaki ıhlamurlara özel Eriophyes tiliae (Tilia= Ihlamur). Yol açtıkları bu tuhaf görüntüyü ise Türkçeye "Ihlamur tırnak mazısı" olarak ingilizceden çevirmek uygun olabillir (Eng:"Lime nail gall"). Ama zaten Türkçede de bu oluşum "ıhlamur yaprak uyuzu" adıyla tanımlanmış. Zararı nedir bilmiyorum. Benim gözlemlerim parklardaki ıhlamurlarda oldu ve bir salgın olarak değil de tek tük ıhlamur bireylerinde gördüm. Bunun nedeni de bu akarın yer değiştirmeyen bir tür olmasıymış. Genellikle ağaçlara pek zarar vermediği gözlemlenmiş. Çoğalmaları durumunda akarlara karşı uygulanan organik tarifleri yapraklara uygulayarak deneyebilirsiniz ki yurt dışında deneyenler başarılı olmuş. Benzer tarifler ağaçlar net'te var.
hoşçakalın...
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. İlgili dalları kestim, zaten bir kaç dalda vardı. Tekrar ederse ilaçlama çözümüne başvuracağım.
crazystorm
22-05-2014, 17:59
Arkadaslar biraz arastirma yaptim ama aradigim sorunun cevabini bulamadim. Ihlamur agaci suyu sever mi? Nerelerde yetistirildigi, toprak bakimi falan hepsi yaziyor ama agacin sulanmasi hakkinda bir bilgi bulamadim. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Simdiden cok cok tesekkurler.
Taşlıbahçe
22-05-2014, 18:34
Arkadaslar biraz arastirma yaptim ama aradigim sorunun cevabini bulamadim. Ihlamur agaci suyu sever mi? Nerelerde yetistirildigi, toprak bakimi falan hepsi yaziyor ama agacin sulanmasi hakkinda bir bilgi bulamadim. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Simdiden cok cok tesekkurler.
Sayın crazystorm hoşgeldiniz. Evet, suyu sever. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde (Ankara gibi) ya dere kenarı gibi sulak bir ortamda, ya nem bakımından zengin korunaklı bir vadi içinde ya da benzer mikro iklime sahip yerlerde yaşama şansı bulursa da bu ortamların dışındaki karasal iklime sahip yerlerde bol sulanmaya ihtiyaç duyacaktır. Aslında ıhlamur için en güzel ortam yağışlı ılıman kuşaktır. Bazı türleriyse serin ve yağışlı ılıman bölgeleri tercih eder. Nihayetinde yağmuru bol yerleri sever. Asıl yayılışını yaptığı bu gibi bölgelerden uzaklaştığında yaz yağışlarının ve hava neminin azaldığı yerlere doğru ilerledikçe (misal Adapazarı'ndan Eskişehir'e doğru) önce kuzey bakılara çekilir, o da yetmeyince doğal sınırına ulaşır veya uygun mikro iklimlerde bir miktar daha ilerleyerek son bulur. Son bulduktan sonra da onları insan emeği ayakta tutar.
crazystorm
25-05-2014, 13:21
Sayın crazystorm hoşgeldiniz. Evet, suyu sever. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde (Ankara gibi) ya dere kenarı gibi sulak bir ortamda, ya nem bakımından zengin korunaklı bir vadi içinde ya da benzer mikro iklime sahip yerlerde yaşama şansı bulursa da bu ortamların dışındaki karasal iklime sahip yerlerde bol sulanmaya ihtiyaç duyacaktır. Aslında ıhlamur için en güzel ortam yağışlı ılıman kuşaktır. Bazı türleriyse serin ve yağışlı ılıman bölgeleri tercih eder. Nihayetinde yağmuru bol yerleri sever. Asıl yayılışını yaptığı bu gibi bölgelerden uzaklaştığında yaz yağışlarının ve hava neminin azaldığı yerlere doğru ilerledikçe (misal Adapazarı'ndan Eskişehir'e doğru) önce kuzey bakılara çekilir, o da yetmeyince doğal sınırına ulaşır veya uygun mikro iklimlerde bir miktar daha ilerleyerek son bulur. Son bulduktan sonra da onları insan emeği ayakta tutar.
Cevabiniz icin tesekkurler. Sizlerden ogrenecegimiz daha cok seyler var. Arastirmaya devam.
captaiin
07-09-2014, 17:22
En tepesini yaklaşık 15-20cm traşla, seneye çiçeğe yattığını göreceksin.
captaiin
07-09-2014, 20:10
Kocakonak köyü/ İnegöl'de kendi bahçelerimizden toplamış olduğum yüzde yüz doğal ve organik, kendi seralarımda güneş ışığına maruz bırakılmadan kuruttuğum rengi capcanlı ve albenisi olan yapraklı ve yapraksız ıhlamurlarım satılıktır. Ben başkalarından alıp satmıyorum. Ürünlerim tamamen kendime aittir. Kendi bahçemde irili ufaklı yaklaşık 100 kök ağacım mevcuttur.
Alaattin TURGUT
Fiyat görüşülür.
alaattinturgut@yahoo.com
0536 4921201
Kocakonak Köyü / İnegöl / BURSA
517253
1 yılda yaklaşık 1 metre sürgün verdi.
Yeteri kadar su verilirse hızlı büyüyor.
handancakan
11-12-2014, 15:07
Merhabalar daha önce benzer bir soru sorulmuş ama net bir cevap verilmemiş, benimde bahçemdeki ıhlamur ağacının bazı yapraklarında fotoğraftaki oluşumlardan mevcut. Endişelenmeli miyim veya gerekiyorsa nasıl bir tedavi uygulamalıyım bilgisi olan veya başından geçmiş olanlar tecrübelerini paylaşırlarsa minnettar olurum. Herkese iyi günler dilerim.
http://i61.tinypic.com/28khnir.jpg
http://i59.tinypic.com/2cndybk.jpg
Bu oluşumlar aynı armut ağaçlarındaki gibi memeli pas konidiumlarına benziyor, burda da ıhlamura özgü bir mantar hastalığının konidileri olmuş olabilir mi? En güzeli kışın yapraklar döküldüğünde hafif bir bordo bulamacı uygulamak yüzde 0,5 lik gibi. Bir de bu etmenin ara konukçusu var mı?
Merhaba Arkadaşlar,
Sitede yeniyim. Öncelikle bilgi veren, yazı yazan herkese teşekkür ediyorum, faydalandım ve zevkle okudum.
Benim sorum, yetişkin bir ıhlamur ağacının ıhlamur çiçeği/yaprağı ne kadardır, kaç kg'dır? Bunun birimi dekar olarak mı verilir, ağaç başı verilir?
Ihlamur ağaçları hakkında bilgi almak istiyorum .Mesela kışın yaprağını dökmeyen ıhlamur ağacının cinsi nedir?
Ihlamur ağaçları hakkında bilgi almak istiyorum .Mesela kışın yaprağını dökmeyen ıhlamur ağacının cinsi nedir?
Ben henüz yaprağını dökmeyen ıhlamur ağacı görmedim
Meraba arkadaslar fotodaki ihlamur agacinin cinsini bana soyliyebilecek kimse varmi acaba akrabamizdan aldik agacin kokunden cikmis bu 3 uncu defa yapraklari gene dokuldu kurumaya basladi cinsini bilirsem disaridan alacak ayni cins bilmiyorsak bana ev bahcesine dikilebilecek iyi urun veren bir ihlamur agaci onerirmisiniz. Tesekkurler. Foto yukleyemedim telefondan sonra yuklicem
Hangi fotodaki ıhlamurdan bahsediyorsunuz sayın turbon
Diger fotoda bu kardesim bunun cinsini ogrenebilirmiyiz 3 defa agac dibinden cikan surgunle dikmeyi denedik bi turlu tutmadi bu sefer cinsini ogrenip tuplu dikmeyi dusunuyom akrabamizdaki ihlamur agaci dikine cok fazla dik buyumemis cok buyuk degil biraz yayvan bir agac tesekkurler
Gümüşi ıhlamura benzettim ben ama çok emin olamıyorum. Gumuşi ıhlamurun yapraklarının alt yüzü beyazımsı olduğu için bu adı almış.yazları kurak olan bolgelere daha iyi uyum sağlıyor.
Tesekkurler sizin ev bahcesine onereceginiz agac gumisi midir
İzmir de yaşıyorsanız gümüşi ıhlamur uyugundur Karadeniz ve istanbul gibi kuraklık az olan bolgelerde kafkas ıhlamuru, büyük yapraklı ıhlamur küçük yapraklı ıhlamur da uygundur. Zaten Türkiye de yaygın olan bu 4 türdür
Tarık Kılıç
30-08-2015, 22:18
Öncelikle, böyle güzel bir forum ortamı sunan herkese çok teşekkür ederim. İstanbul'da küçücük bir bahçemiz var. Ben de kapının önüne Tilia Tomentosa denen Gümüşi Ihlamur ektim. Fidanlıkta alırken üzerinde bol bol çiçekleri vardı ve 1,5 metre boyundaydı. Büyük bir hevesle ertesi yılı bekledim. Çiçek miçek açmadığı gibi boyu hiç uzamadı. 2011 yılında ektiğim ıhlamur hala ne uzuyor ne de çiçek açıyor. Yazları her 4-5 günde bir suluyorum, suni gübre atıyorum; ama bana mısın demiyor. ilkbaharla birlikte yaprak açıyor temmuz ortasında veya sonunda tüm yaprakları sararıp soluyor. Onu çok seviyorum ve boylanmasını, çiçek açmasını çok istiyorum; ama olmuyor. Sorum şöyle; bir yerde yanlış mı yapıyorum? veya 3-5 yıl daha beklemeli, sabırlı mı olmalıyım? İsterseniz resmini de buraya koyarım. Çok üzülüyorum. :( Yanıtlar ve yardımcı olursanız memnun olurum.
Fidanın dikildiği ilk 2yıl fazla bir boylama beklemiyoruz, ama 4yıl içinde artık güzel sürgünler vermesi gerekirdi. Temmuz ortalarında yaprağını dökmesi kuraklık veya aşırı sıcaktan olabilir. Bir de acaba diktiğiniz yerdeki toprak derin mi çok yüzeysel mi. Bir foto da gonderirseniz daha iyi olr.
evimizin yanında bu fidan da 2011 d e dikildi. ilk yıllar sürgünleri kısaydı ama 2 yıldır. 1 metre civarında sürgünü oluyor.ortama uyum sağladı. budama da yapıyoruz.
573633
573634
bizim ıhlamurlar tilia rubra denilen kafkas ıhlamuru herhalde okuduklarıma göre...
Tarık Kılıç
03-09-2015, 12:28
Fidanın dikildiği ilk 2yıl fazla bir boylama beklemiyoruz, ama 4yıl içinde artık güzel sürgünler vermesi gerekirdi. Temmuz ortalarında yaprağını dökmesi kuraklık veya aşırı sıcaktan olabilir. Bir de acaba diktiğiniz yerdeki toprak derin mi çok yüzeysel mi. Bir foto da gonderirseniz daha iyi olr.
İstanbul'da bu sene yaz maz demeden çok yağmur yağdı... Üstelik ben her 5 günde bir yağmur yağmadığı durumda suladım. Su konusunda sıkıntı olduğunu tahmin etmiyorum. Ama sizin vurguladığınız 2. konu bence çok mantıklı. Evimiz kaya kütlesinin üstünde sayılır. Buradaki evlerin temelleri kazılırken görüyorum. Ayrıca ıhlamur fidemi toprağa ekerken gördüğüm kadarıyla toprak katmanı çok inceydi. Ortalama 1,5 karış sonunda sert kaya kütlesiyle karşılaştım. Tabi, kırarak derinleştirdim ve gübreli toprakla fidanımı diktim. NPL (yanlış yazmıyorumdur umarım ) tipi suni gübreyle her 2-3 ayda bir takviye yapıyorum. Ayriyeten, resmini bugün çekip buraya koyacağım.
yatutarsa
06-09-2015, 12:42
Merhaba,
bahçemde kendiliğinden biten bir ağaç türü var. Bizdeki hiçbir ağaca benzemiyor. Ben nette bakındığım kadarıyla rağmen ıhlamura benzettim.
Siz ne dersiniz? Doğru tahmin mi?
574041
Ihlamur a benziyor ama dutu da andırıyor biraz..başka açılardan da fotoğrafı varsa yuklermisiniz
yatutarsa
06-09-2015, 16:20
Ihlamur a benziyor ama dutu da andırıyor biraz..başka açılardan da fotoğrafı varsa yuklermisiniz
Siz dut dedikten sonra karşı sokaktaki dut ağacına baktım. O ağacın altında da filizlenmiş... Kuşların pisliğiyle gelmiş olabilir. Kesinlikle dut ağacı. Çok teşekkür ederim.
Ihlamur un çimlenmesi için şartları zorlamak gerekiyor. Ben 2-3 defa uğraştım ama çimlendiremedim. Dutun kendiliğinden çimlendiğine çok defa şahit oldum..
Ümit AYGÜN
24-02-2016, 20:58
Qrd
subliminer
12-04-2016, 14:27
merhabalar, doğadan köküyle alınan ıhlamur fidanlarında belli bir kalınlığa ve büyüklüğe erişmiş fidanların tutma olasılıklarının her zaman daha yüksek olduğunu gözlemledim.
belli bir kalınlığa derken?? acaba küçük fidanların tutma olasılığı daha yüksek değilmi. köklerine daha az zarar verecek şekilde sökülebildiği için.
kalın fidanları iyi budamak lazım kök/gövde-dal oranı ne kadar yüksek olursa ağaç daha iyi tutacaktır.
subliminer
18-04-2016, 12:58
belli bir kalınlığa derken?? acaba küçük fidanların tutma olasılığı daha yüksek değilmi. köklerine daha az zarar verecek şekilde sökülebildiği için.
kalın fidanları iyi budamak lazım kök/gövde-dal oranı ne kadar yüksek olursa ağaç daha iyi tutacaktır.
En az 5 cm çaplı gövdeye sahip fidanları kastediyorum. Benim söktüklerim içerisinde 7-8 cm çaplı olanlar da var.Muhtemelen onlar 4-5 yaşındalar. Üstelik bu tip fidanların bazıları saçaklı köke sahipse sökümü hem kolaydır, hem de kökler iyi temizlenirse tutma oranı çok yüksektir. Yoksa küçük fidan da söktüm ve ektim, ama birçoğu o direnci gösteremiyor. Farklı güneş, gölge, toprak, ve şartlarda çok denemelerim oldu. Ihlamur fidanının ne kadar zor tuttuğunu uğraşanlar bilirler. Bence, kalın gövdeli fidanların etrafını güzelce açarak çıkarmanız halinde, ektiğinizde ilkbahar ile birlikte gövdelerden nasıl sürgünler verdiğini göreceksiniz. Ektiğiniz alan nispeten gölgeli de olsa korkmayın. Bu sonuçlara Balıkesir' de Aralık ayı ile dikimlere başlanarak ulaşıldı. Kolay gelsin.
eşekarısı
12-05-2016, 18:59
Arkadaşlar bu nedir, ne yapmalıyım?
bebeto016
14-05-2016, 09:07
edit
bebeto016
14-05-2016, 09:08
Arkadaşlar bu nedir, ne yapmalıyım?
burada anlatılmış kardeşim...
http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/438.htm
bebeto016
14-05-2016, 09:36
bahcemizde yaklasik 5- 6 yillik ihlamur agacimiz var 2 tane.. hala sabirla cicek bekliyoruz maalesef yok.. sanirim kış ihlamuru ..yazilanlardan ona benzettim. bilen biri resimlerden anlayabilirse bakarsa cinsini soyleyebilirse sevinirim.. cicek icun bekleyecez yapacak bisi yok..
bebeto016
14-05-2016, 09:45
birşey sormak istiyorum.. bu ıhlamur ağacının kimisi 3 yılda kimisi 5 kimisi 8-9 yılda cicek açıyor.. bunun bilimsel açıklaması yokmu ıhlamur ağacının çiçek açması için fizyolojik olarak bitkinin hangi yeterlilliğe ulaşması lazım..
eminim bizler bunu bilirsek ağaçlarımızın daha çabuk çiçeklenmesini sağlayabiliriz. lütfen bu konuda bilgisi olan arkadaş ıhlamurların yetiştirilmesi üretimi açısınıdan arkadaşlara bilgi versin..
çünkü önemli bir konu bu..
Doku_Kültürcü
14-05-2016, 10:19
birşey sormak istiyorum.. bu ıhlamur ağacının kimisi 3 yılda kimisi 5 kimisi 8-9 yılda cicek açıyor.. bunun bilimsel açıklaması yokmu ıhlamur ağacının çiçek açması için fizyolojik olarak bitkinin hangi yeterlilliğe ulaşması lazım..
eminim bizler bunu bilirsek ağaçlarımızın daha çabuk çiçeklenmesini sağlayabiliriz. lütfen bu konuda bilgisi olan arkadaş ıhlamurların yetiştirilmesi üretimi açısınıdan arkadaşlara bilgi versin..
çünkü önemli bir konu bu..
Bitki bünyesindeki şeker (karbon) miktarının azot miktarına oranı bir sayısından büyükse bitki çiçeklenir. Bunu sağlamak için, dallarda bilezik alma gibi bir uygulama yapılır (daldan 3-4mm genişlikte kabuğun çepeçevre çıkartılması. Veya, daha kolay olaması bakımından çepeçevre derinlemesine çizilmesi, işlemi yapılır. Bu durumda bilezik alma işlemi yaptığınız daldaki yaprakların sentezlediği şeker, ağacın gövdesine gidemez ve dalda birikir. Şeker/azot oranı 1 sayısından büyük olunca çiçeklenme hızla gerçekleşir. Yalnız, bunu yaparken şunu da unutmamak gerekiyor: Bütün ana dallara bilezik alma işlemi yapılmamalıdır. Çünkü, bu yapıldığında ana gövdeyi kışın donmaktan koruyan şeker gövdeye iletilemez ve gövde donarak ölür. Bazı dallara uygulayın bazılarana ise asla uygulamayın, gövde hayatta kalsın.
bebeto016
15-05-2016, 18:12
bismillah diyip 7-8 dallı olan ıhlamur ağacımızda 3-4 dalına çepeçevre kesi uyguladım bakalım ilk defa bilezik alma uygulaması yaptık hayırlı olur inşallah.. üsteki resimler seneye görücez.
bismillah diyip 7-8 dallı olan ıhlamur ağacımızda 3-4 dalına çepeçevre kesi uyguladım bakalım ilk defa bilezik alma uygulaması yaptık hayırlı olur inşallah.. üsteki resimler seneye görücez.
Ağacınızın türü gümüşi ıhlamurdur.. Ama çiçeklenme konusunda bir bilgim yok. 5yaş çok büyük sayılmaz çiçek için. Seneye açarlar inşallah
Bugün kaldırımda yürür iken bir apartmanın önünde bir grup apartman sakininin ıhlamuru dallarını budayarak yaprak ve çiçeğini ayırarak topladığını gördüm. Hem mevsim olarak erken olduğunu düşünüyorum hemde ana dalları budayarak yapılan toplama işlemi ne kadar sağlıklı? Bilgi sahibi doğa severler yardımcı olabilir mi?
dalları kırarak toplama işlemi ****** ağaca zarar verecektir çünkü düzenli bir budama olamaz. fotosentez yapacak olan yaprakların ağaçtan uzalaşıtırlması da besin kaybına yol açacaktır. magnesia manisa herahalde :) mevsim erken düşünülebilir. ıhlamurun toplanma zamanı çiçeklerinin açtığı zamandır. eğer çiçekleri açmamışsa erken toplanmıştır. çiçek açım zamanı iklime yöreye göre değişebilir.
Merhabalar değerli büyüklerim ve belki de yaşıtlarım :)
Yaşıtlarım ve benden küçüklerin pek ekim dikimle uğraşacağını sanmadığımdan önceliği değerli büyüklerime verdim(bu arada 28 yaşındayım :)
Sizlere danışmak istediğim bir konu var ben resimlerde görünen ıhlamur fidesini 8 mayısta bahçemize diktim uzun zamandır niyetim vardı çünkü ben ıhlamur çayını ve kokusunu çok seven biriyim.Yaklaşık boyu kök toprağıyla beraber 180 cm civarı.Sizin buradan okuduğum yorumlara göre hergün suluyorum.Ağaç güneş gören bir yerde etrafı açık.Etrafındaki yabancı otları özellikle yanında biten akşam sefalarını sürekli koparıyorum.İlk defa ıhlamur diktim tamamen amatör olarak cinsini,cinsiyetini bilmiyorum.Eğer beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.Geçenlerde dibine kuru yarasa gübresi döktüm bi faydası olur mu bilmiyorum.Tavsiyeniz varsa şu gübreyi dök şu bakımı uygula diye çok sevinirim bilgilerinize ihtiyacım var.Birde yapraklarının bazı kısımlarında hafif kurumalar gördüm umarım kötü bi durum değildir.Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim şimdiden çok teşekkürler618550
618551
618552
Doku_Kültürcü
18-06-2016, 15:28
Yaşıtlarım ve benden küçüklerin pek ekim dikimle uğraşacağını sanmadığımdan önceliği değerli büyüklerime verdim(bu arada 28 yaşındayım :)
Sizlere danışmak istediğim bir konu var ben resimlerde görünen ıhlamur fidesini 8 mayısta bahçemize diktim uzun zamandır niyetim vardı çünkü ben ıhlamur çayını ve kokusunu çok seven biriyim.Yaklaşık boyu kök toprağıyla beraber 180 cm civarı.Sizin buradan okuduğum yorumlara göre hergün suluyorum.Ağaç güneş gören bir yerde etrafı açık.Etrafındaki yabancı otları özellikle yanında biten akşam sefalarını sürekli koparıyorum.İlk defa ıhlamur diktim tamamen amatör olarak cinsini,cinsiyetini bilmiyorum.Eğer beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.Geçenlerde dibine kuru yarasa gübresi döktüm bi faydası olur mu bilmiyorum.Tavsiyeniz varsa şu gübreyi dök şu bakımı uygula diye çok sevinirim bilgilerinize ihtiyacım var.Birde yapraklarının bazı kısımlarında hafif kurumalar gördüm umarım kötü bi durum değildir.Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim şimdiden çok teşekkürler618550
618551
618552
Yararsa gübresi verdiyseniz bitkiyi sulamayı ihmal etmeyin, aksi halde bitkiniz kuruyabilir. Bir de, bitkiler şu anda yaz dinlenme dönemine girmiş durumda, yani gübre vermeseydiniz iyi olurdu. Suyunu ihmal etmeyin. Uzmanı değilim ama yapraktaki zararlanma, trips zararını hatırlatıyor. Açıkta yetiştirdiğiniz için ilaçlama önermek doğru olmaz. Yaz sıcakları geçinceye kadar sulama yapmalısınız. bitkinin kökleri şu anda çok derinde olmadığı için bu önemli.
Yararsa gübresi verdiyseniz bitkiyi sulamayı ihmal etmeyin, aksi halde bitkiniz kuruyabilir. Bir de, bitkiler şu anda yaz dinlenme dönemine girmiş durumda, yani gübre vermeseydiniz iyi olurdu. Suyunu ihmal etmeyin. Uzmanı değilim ama yapraktaki zararlanma, trips zararını hatırlatıyor. Açıkta yetiştirdiğiniz için ilaçlama önermek doğru olmaz. Yaz sıcakları geçinceye kadar sulama yapmalısınız. bitkinin kökleri şu anda çok derinde olmadığı için bu önemli.
Çok teşekkür ederim.Her gün güneş gittikten sonra mutlaka sulama yapıyorum.Dediklerinizi dikkate alacağım.
bebeto016
26-06-2016, 13:46
618551
618552
bitkinizin hastalığına benzer bir hastalık benim naşi armudu aşılı fidanımda mevcut yanlız nedenini bulamadım. fidanın gelişimi 1 aydır durdu bende tepelerini yarısına kadar kestim bekliyorum.
dikkat ederseniz sizinkininde benimkininde uc kısımları çepecevre yanma kuruma olmuş..
http://www.agaclar.net/forum/1461203-post153.htm
618551
618552
Hoşgeldiniz..Sizin yaşıtlarınızdan ve hatta sizden küçük çok insan var bu işlerle uğraşan merak etmeyin..Bu ilgi meselesidir.. Çocuklukta başlar devam eder.
Öncelikle fidanınız hayırlı olsun..çok endişelenecek bir durum yok gibi görünüyor. Ihlamur ağacı nemli ve serin bölgeleri sever..özellikle yaz sıcaklarında yapraklarda yanıklar oluşabilir. Susuz bırakmayın. Yapraklarının alt kısmı beyaza yakın ve tüylü ise gümüşi ıhlamurdur..sıcağa kurağa en fazla dayanabilen türü gümüşi ıhlamurdur.
Merhabalar bir müddettir foruma giremiyordum değerli büyüklerim fidanın şuanki halinin fotosunu paylaşıyorum yaprak ucu yanıklar birazcık arttı fakat şöyle bir durum var altlardan ince ince filizler patlamaya başladı.Benim anlamadığım durum şu yaprak dökme döneminde olması gerekmiyormuydu?.Umarım ters bir durum değildir bu neden böyle bişey olur sizce?
620908
620909
Merhabalar öncelikle herkesin Ramazan Bayramını kutlarım büyüklerimin ellerinden öper yaşıtlarıma saygılarımı sunarım.Sizlere birkaç sorum olacaktı.Yukarıda paylaştığım fidanla alakalı.
1-Bu alttan gelen sürgünleri budamam gerekir mi??
2-Eğer buda derseniz saksıya ekersem büyümesini sağlarmıyım?
3-Budadığım yerlere tekrar çıkmasın diye birşeyler yapmam gerekir mi?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Ağacın sıcağa bağlı olarak yapraklarında yanıklar oluşuyor.. Ağaç da savunma mekanizması gereği kok kısmına yakın yerlerden sürgün çıkarıyor. Yapraklarda yanıklar oluşsa da kuruyacak gibi görünmüyor..Eğer yaprak diplerinde ileriki senenin tomurcukları oluşuyorsa gövdedeki sürgünleri temizleyin.
Ağacın sıcağa bağlı olarak yapraklarında yanıklar oluşuyor.. Ağaç da savunma mekanizması gereği kok kısmına yakın yerlerden sürgün çıkarıyor. Yapraklarda yanıklar oluşsa da kuruyacak gibi görünmüyor..Eğer yaprak diplerinde ileriki senenin tomurcukları oluşuyorsa gövdedeki sürgünleri temizleyin.
ÇOK teşekkür ederim engin bilgileriniz için
Arkadaşlar evimin önünde geniş bir sokak var. Bu soğakğı ağaçlandırmak istiyorum. Top akasya, çınar, akçağaç gibi ağaçlar arasında kaldım ve Ihlamur dikmeye karar verdim. Fakat toprak analizi felan yaptırmadım. Kepçe ile toprağı eşip hayvan gübreli toprak ile doldurmayı düşünüyorum. Zemin 1-1,5 metreden sonra biraz taşlı Bulunduğum yerde devasa dut ağaçları da var. Acaba ıhlamur burada iyi gelişebilir mi?
yatutarsa
19-09-2016, 17:00
Aradığınız tür "küçük yapraklı ıhlamur" dur. Aroması yüksek ve kaliteli çiçeklere sahiptir. Tilia cordata
Merhaba forum sakinleri,
tüm yaz boyunca Ihlamurun "Tilia Cordata" cinsini satın almaya uğraştım. Ama satış yapan sitelerin stoklarında yokmuş. İnternetten tohum siparişi geçtim, ektim ama filizlendirmeyi başaramadım(forumda tüm yazılanları okudum, kendimce uyguladım ama nafile) :(
Hala elimde 5 tohum var. Ama cesaret edemiyorum ekmeye. Ben filizlendiririm diyen biri varsa, göndereyim. Bana bir tanesini göndersin fitim, bir filiz de yeter...
Bir ricam var, siz güzide insanlardan.
İstanbul'da Çevresinde, yöresinde, bahçesinde Tilia cordata cinsi ıhlamur olan biri bana haber verebilir mi? Atlar gelirim. Kitlendim.
Alt sürgünlerden kendime bir fidan yetiştirmek istiyorum.
Banan Tilia Cordata'yı şu şekilde temin edebilirsiniz şeklinde alternatif yol gösteren olursa, çok sevinirim.
Sevgiler, saygılar.
Hellmarch
30-10-2016, 03:27
Sayın yatutarsa,
Fidan Deposu (http://www.fidandeposu.com/ihlamur-tilin-cordata-fidani)
Stoklarında görüynüyor gibi. İletişime geçip bir kontrol ediln isterseniz.
Fotodaki ihlamur cinsini bilen varmi acaba
Taşlıbahçe
10-12-2016, 16:05
Fotodaki ihlamur cinsini bilen varmi acaba
Büyük olasılık "Gümüşi Ihlamur"; yaprak altının yakın çekimini gönderirseniz tür tespiti kolay olur, netleşir.
Yeşiltan
12-12-2016, 08:49
Bilmiyordum bende. Öğrendim sağ olun.
Büyük olasılık "Gümüşi Ihlamur"; yaprak altının yakın çekimini gönderirseniz tür tespiti kolay olur, netleşir.
Ekte yaprak arkası fotolar mevcut bu turkiyede ihlamur ların dışında bi ihlamur olabilir gumusi ihlamur a baktık dık uzun buyuyo sanirim. bu agac dip surgununden yetisme anaç agac yayvan buyuyo uzunluğu 15 mt kadar şimdi agac uzakta foto gonderemicem avrupa da yetişen cinsler den olabilir cinsini sormamin nedeni bu agac ta tutmaz ise ben gideyim o cinsten alayim diye.tesekkurler
Taşlıbahçe
13-12-2016, 18:32
Ekte yaprak arkası fotolar mevcut bu turkiyede ihlamur ların dışında bi ihlamur olabilir gumusi ihlamur a baktık dık uzun buyuyo sanirim. bu agac dip surgununden yetisme anaç agac yayvan buyuyo uzunluğu 15 mt kadar şimdi agac uzakta foto gonderemicem avrupa da yetişen cinsler den olabilir cinsini sormamin nedeni bu agac ta tutmaz ise ben gideyim o cinsten alayim diye.tesekkurler
Gümüşi ıhlamur (Tilia argentea. Sinonimleri Tilia tomentosa, Tilia alba)
Yerine göre dik veya yayvan büyüyebilir. Dip sürgününü ne zaman alıp diktiniz?
Geçen sene kisin alındı yazin önce saksida koklendirildi köklü topraklı yani geçen haftada ekildi.Daha önce 2 defa yaprakları dokunce kisin dip sürgünü nu alıp ekmistik ama tutmamisti bu sefer önce saksida koklendirip geçen haftada diktik anac agac yapraklarını doktu ama bu henüz yapraklarını dokmedi.tesekkurler
sayın turbon bu ıhlamurdan benim bahçemde var.
Çok çabuk büyüyen bir ağaç,çokta çiçek veriyor.Ama cinsini bilmiyorum.Hem boyuna hemde enine büyüyor.
Taşlıbahçe
14-12-2016, 18:00
Geçen sene kisin alındı yazin önce saksida koklendirildi köklü topraklı yani geçen haftada ekildi.Daha önce 2 defa yaprakları dokunce kisin dip sürgünü nu alıp ekmistik ama tutmamisti bu sefer önce saksida koklendirip geçen haftada diktik anac agac yapraklarını doktu ama bu henüz yapraklarını dokmedi.tesekkurler
İyi görünüyor. Suyunu eksik etmeyin yeter. İzmir'de dikildiğini düşünürsek dikildiği yer gölgeyse veya gün boyu güneş almıyorsa daha keyifli ve hızlı büyür. Bir de bu tür, ilk yıllarda köke çalışır, sonradan büyümesi hızlanır.
Dip sürgününü köklendirdik derken, köksüz mü çıkardınız? Gövdenin toprağa kavuştuğu civarlarda köklü de çıkarabilirsiniz sürgünleri; tabii varsa. Mart başında bu şekilde çıkardığınız sürgünleri direkt toprağa dikebilirsiniz. Yaz boyu da iyi bakarsanız kendini kurtarır.
Gövdenin toprağa kavuştuğu civarlarda köklü çıkardık 2016 mart ayinda ve saksiya ektik saksida bakımını daha iyi yaparız diye yazin saksida gelişimini sağladı.10 aralik 2016 da fotodaki yerine ektik.Daha önce 2 defa Mart başında çıkardığımız sürgünleri direkt toprağa dikmistik ama tutmamisti iyi bakamadigimizdan belki kurumustu.Şimdi inşallah tutar.
bence bu fidan gümüşi ıhlamur değil, gümüşi ıhlamurun yaprak altı tüylü ve beyaza yakın bir renk olur. fotografa bakarsak pek benzemiyor. büyük yapraklı ıhlamur olabilir.
Yesili_sev
15-12-2016, 15:22
Nerelerde yetişiyor bu ıhlamur çeşidi.
Taşlıbahçe
15-12-2016, 21:17
Sn. Turbon, yaprağın alt yüzünün daha yakından bir görselini gönderir misiniz? Özellikle ana damarın yan damarlarla birleştiği yer.
Sn. Turbon, yaprağın alt yüzünün daha yakından bir görselini gönderir misiniz? Özellikle ana damarın yan damarlarla birleştiği yer.
Şimdi yaprakları döküldü nasip olursa baharda çekip gondereyim kardeşim ...
Taşlıbahçe
16-12-2016, 09:18
Şimdi yaprakları döküldü nasip olursa baharda çekip gondereyim kardeşim ...
Dökülen yapraklardan da olur, mümkünse. Arka yüz, özellikle ana damarla yan damarların birleşme noktaları, olabildiği kadar yakından. Sizi de sorduğunuza pişman etmek üzereyim gibi hissediyorum :)
Dökülen yapraklardan da olur, mümkünse. Arka yüz, özellikle ana damarla yan damarların birleşme noktaları, olabildiği kadar yakından. Sizi de sorduğunuza pişman etmek üzereyim gibi hissediyorum :)
Fotolar ekte bu kadar net çıkıyor. sagun arkadasin dedigi gibi tüyler gorunmuyo yaprakta acaba varsa kisin tuycukler kendini cekiyo ve gorunmuyo olabilir mi o sebeplen baharda çekip gondereyim demistim taze yapraklar çıktığında. İnternet te görmüştüm gumisi ihlamur yaprak altında bulunan tuycukleri 1 defa sonra baktığımda göremedim sizde foto varsa tuycukleri gösteren gumisi ihlamurun sizde eklermisiniz taslibahce arkadaş.
Taşlıbahçe
17-12-2016, 20:19
Fotolar ekte bu kadar net çıkıyor. sagun arkadasin dedigi gibi tüyler gorunmuyo yaprakta acaba varsa kisin tuycukler kendini cekiyo ve gorunmuyo olabilir mi o sebeplen baharda çekip gondereyim demistim Taze yapraklar çıktığında internet te görmüştüm gumisi ihlamur yaprak altında bulunan tuycukleri 1 defa sonra baktığımda göremedim sizde foto varsa tuycukleri gösteren gumisi ihlamurun sizde eklermisiniz taslibahce arkadaş.
Detayı büyük yapraklı ıhlamur olup olmadığından emin olmak için istedim. Gümüşi ıhlamurun tüyleri yaprakta ince bir doku oluşturacak yapıda ancak çok küçük ve iç içe girmiş oluyor. Gözle tüyleri değil, tüylerin oluşturduğu dokuyu, rengi fark edebiliyoruz. Sizin gönderdiğiniz görsellerin açık, gümüşi renkli yaprak alt renginde olanlar bu türe uyuyor. Büyük yapraklı ıhlamurda ise bu tüyler damarların diğer damarlarla birleştikleri yerlerde yoğunlaşıp bazen damarlar boyunca biraz daha devam edebiliyor, bazen de etmiyor. Açık renkliler, çıplak yaprak altı dokusu üzerinde bulunuşlarıyla gözle rahatlıkla görülebiliyorlar. Fotoğraflardan bunlar seçilemediği için o seçeneği eledim ki halen görünmüyorlar.
Büyük yapraklı ıhlamur bizim bölgenin yerli bir türü. Ben dökülen yapraklardan örnek alıp size bahsettiğim tüylerin detaylı fotoğrafını gönderirim, karşılaştırırsınız. Fotoğraftan seçilmeyip de gözle görüyorsanız tanıyı büyük yapraklı ıhlamurdan yana koyarız.
değerli büyüklerim merhabalar malumunuz kış ayındayız izmir bölgesine bu kış iyi yağmur yağdı yaz gelmeden bu aylarda fidanın dibine gübre dökmek uygunmudur uygunsa ne önerirsiniz ne dökeyim ve ne kadar dökeyim?
CornusMas
11-02-2017, 12:33
Merhaba,
Çanakkale Biga'daki köyümüzün sokaklarına ekmek için 2,5m-3m boyunda, tahminimce 5 yaş civarında, 20 adet ıhlamur fidanı aldım. Köyün çevresindeki dağlarda ıhlamur ağaçları kendiliğinden yetiştiği için iklim sorun olmayacaktır sanıyorum (Köy Çanakkale - Biga'nın doğu sınırında. MGM'nin web sitesindeki "Aydeniz Metodu ile Türkiye iklim sınıflandırması" haritasına göre "Nemli" olarak nitelendirilen bir bölgede)
Sormak istediğim ise şunlar:
1- Fidanların ekimi sırasında dikkat etmem gereken özel bir şey var mı? Saksıdan çıkardıktan sonra, saksı derinliğinde ya da biraz daha derin bir çukur açıp eksem yeterli olur mu?
2- Fidanlar arası mesafe ne kadar olmalı. İstanbul belediyesinin parklarda ektiği ıhlamur ağaçları arasında yaklaşık 8-10m açıklık bıraktığını gördüm. Bu mesafe uygun mudur?
2- Bu fidanları saksılardan nasıl çıkaracağım? Bu işin kolay bir yolu var mı? Ağaçlar büyük olduğu için kökleri toprağı tutuyordur ve saksıdan çekip çıkarsam toprak köklerden ayrılmaz sanıyorum. Belki bıçak gibi ince bir metalle toprak ile saksıyı birbirinden ayrımalıyım (köklere zarar verir sanırım bu). Belki de saksıyı tamamen keserek fidanı almalıyım. Nasıl yapmalıyım, bu konuda bilgi ve deneyimi olanlar paylaşırlarsa çok memnun olurum.
yatutarsa
11-03-2017, 11:17
Sayın yatutarsa,
Fidan Deposu (http://www.fidandeposu.com/ihlamur-tilin-cordata-fidani)
Stoklarında görüynüyor gibi. İletişime geçip bir kontrol ediln isterseniz.
Çok teşekkür ederim.
Sipariş geçtim, elime geçer geçmez de ekimini gerçekleştirdim.
Ofisimin önünde, kafamı kaldırdığımda görüyorum kendisini :)
Kök sürgünleriyle, yazlığa, yapılmakta olan evimin bahçesine her yere ekerim artık ben bunu :)
Tekrardan çok sağolun.
Ihlamur için 10 yaşına kadar çiçek açmasını bekleyin bazen daha erkende çiçek açabiliyor ama beklemelisiniz.
Bende 8 senelik ıhlamur daha hiç çiçek vermedi yamlaşık 10 mt mesafede bir ıhlamurdaha var oda vermedi geçen hafta çobançeşme fidanlığına uğradım orada ıhlamur vardı yetkili bayana sordum dişi mi erkekmi diye fark etmez dedi çiçek bermesi lazım tozlama olmuyordur dedi bende oradan bir tane ihlmur aldım ama kendi ıhlamurumu daha önce ki senelerde çiçek veren başka ıhlamur ile aşıladım bakalı ne olacak.
645494
645495
evin bahçesindeki ağacın dip sürgününden büyüttüğümüz fidan
645496
645497
bu fidan da ormanda doğal olarak kendi çimlenmişti.söküp yayladaki bahçeye diktik. sanki diğeriyle aynı tür değil.
fathsurucu
06-05-2017, 22:59
Arkadaşlar,
Bahçeme dikmek için aldığım ıhlamur ağacının orta yerinden patlak verdi. Sizce ağacın orta yerinden kesip patlak veren yerden sürgün olmasınımı beklemem lazım. Yahut hiç dokunmayıp bu şekilde mi bırakmam lazım?
orta yerinden keserseniz alttaki sürgünler daha güçlü olacaktır. ama üstteki sürgünleri de fena degil. ikisi de yapılabilir. Eger orta yerinden kesmezseniz alttaki sürgünleri temizlemeniz gerekir.
eşekarısı
05-06-2017, 20:09
Arkadaslar merhaba,
Bu fotografi bugun cektim. Ihlamur ustundeki bu yapis yapis salgi nedir? Arabami mahvetti yikattim hemen
nilufers
27-07-2017, 13:34
merhabalar,
arkadaşlar soracağım soru burada konuşulmuş- tartışılmış, fakat ben yeniden sormak istiyorum , hiç çiçek açmayan ıhlamır agaçları gördüm - bunun sebebi ağacın türü mü? İstanbul belediyenin yol kenarlarında diktikleri 1-1,5 metre agaçlar çiçekli idi bu sene, bunların en fazla 3-5 yaşında olduklarından eminim, fakat bizim bahçede aşırı hızla büyüyen bir ıhlamurda (fazla gölge yapan dallarını budadım, bir ay içinde yeniden dallandı) bir tane bile yoktu .
Yan binadan komşu dediğine göre onun bahçesinde de yıllardır sadece uzayan ve dallanan ama hiç çiçek vermeyen ıhlamur ağacı da "erkek"tir , çiçek beklemeyin,-dedi
Ben bu ağacı söküp yerine elma dikmeyi düşünüyorum, çünkü bahçe küçük ve bu ağac gölgeden başka bir şey vermiyor, ama kararsızım.
Kendi imkanlarımla tahmini 5-6 yıllık yetişkin ağacı söküp başka yere dikebilir miyim? tutar mı, yoksa özel ekipman şart mı ?
görüş ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim
celalim01
01-08-2017, 09:52
Bazı ağaçlar erkek olur. Çiçek tutmazlar. Bu ağaç büyük ihtimalle öyledir. Bazen mevsimine uygun ,gerekli budamayı yapınca yeni yeri ekip tekrar yetiştirmek mümkün olabilir. Bu erkek olan ağaçlara aşı yaptırma şansı var. Eğer aşı tutarsa gelecek sefere artık çiçek açmaya hazır hale gelir.
CornusMas
01-08-2017, 14:17
Sayin nilufers & celalim01
"Bir ağacın erkek olması nedeniyle çiçek açmaması" diye bir şey yoktur. Çiçekli bitkiler, dişi, erkek ya da hermafrodit olsun mutlaka çiçek açar. Angiosperm dünyasına ait olup çiçek açmayan bir tür soyunu devam ettiremez ve yok olur.
Bitki üreme morfolojisine göre "angiosperm" yani çiçekli bitkilerde üreme/tohum oluşumu için polen ve yumurtanın bir araya gelmesi, yani tozlaşmanın olması gerekir. Bitkilerin eşey organları çiçekler olduğu için çiçekler hem polen hem de yumurta üretmelidir. Çiçeklerde polen üretimi erkek organda, yumurta üretimi dişi organda gerçekleşir.
Bazı çiçeklerde hem dişi hem erkek organlar bulunur. Lise biyoloji dersinde genellikle bu tip çiçeklere ait resimler gösterirlerdi bizlere. Bu tip çiçeklere "hermafrodit" yani çift cinsiyetli denir. Bazı çiçeklerde ise sadece erkek organ vardır. Bu çiçekler polen üretir ama yumurta üretemez. Erkek çiçektir bunlar. Bazı çiçekler ise sadece dişi organı barındırır, hiç erkek organ içermez. Bunlar da dişi çiçeklerdir ve sadece yumurta üretebilir, polen üretemez.
Gördüğünüz gibi bitkilerde cinsiyet asıl olarak çiçeğe özgü bir tanımdır. Bitkinin genel olarak cinsiyeti olmaz, çiçeklerin cinsiyeti olur. Ancak bazı bitkilerde, bir birey üzerinde sadece erkek çiçekler ya da sadece dişi çiçekler bulunabilir ("Dioecy" adı verilir bu duruma) Böyle durumlarda ilgili bireye "erkek" ya da "dişi" demek bir alışkanlık olmuştur. Örneğin söğüt türleri böyledir. Bir ağaçta sadece erkek, bir diğerinde sadece dişi çiçekler bulunur. Bazı bitkilerde ise çiçekler yine ayrı cinsiyetten olmalarına rağmen aynı bitki üzerinde bulunurlar. Örneğin kestane ağaçlarında erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerindedir. Erkek çiçekler polen üretirken tohum (kestane) oluşturmazlar. Erkek çiçeklerin tozladığı aynı ağaç üzerindeki dişi kestaneler tohum üretir (Kestane de dahil olmak üzere bazı türler kendilerine uyumsuzdur. Yani aynı ağaç üzerindeki erkek çiçekler bu ağaç üzerindeki dişi çiçekleri tozladığında verim hiç alınmaz ya da çok az alınır. Başka ağaç/tür ile tozlaşma istenir. Bakınız: Self-incompatibility)
Ihlamur hermafrodit çiçeklere sahip, çiçek açan bir bitkidir. Tüm ıhlamur türleri çiçek açar. Ihlamur çiçeklerinde hem erkek hem dişi organlar bulunur. Ihlamur ağacının erkek olup çiçek açmaması söz konusu olmadığı gibi, ağaç üzerinde sadece erkek çiçeklerin bulunması durumu da söz konusu değildir. Zaten böyle olsaydı bile, erkek çiçekler için ağacınızın yine çiçek açması gerekirdi :)
Bitkilerin çiçeklenmesi kompleks bir süreçtir ve pek çok değişkenden etkilenir. Güneşlenme, topraktaki mineraller, budama, sulama...vb pek çok şey çiçeklenmeye ve meyve/tohum üretimine etki eder hatta süreci engelleyebilir. Örneğin toprakta bazı minerallerin eksik olması çiçeklenmeyi durdurabilir. Yeterli özeni gösterir ve yeterince beklerseniz ıhlamurunuz mutlaka çiçek açacaktır.
Çok faydalı bir yazı oldu. Elinize sağlık.
nilufers
02-08-2017, 10:20
Sayin nilufers & celalim01
"Bir ağacın erkek olması nedeniyle çiçek açmaması" diye bir şey yoktur. Çiçekli bitkiler, dişi, erkek ya da hermafrodit olsun mutlaka çiçek açar. Angiosperm dünyasına ait olup çiçek açmayan bir tür soyunu devam ettiremez ve yok olur.
...... Yeterli özeni gösterir ve yeterince beklerseniz ıhlamurunuz mutlaka çiçek açacaktır.
Merhabalar,
Sayın CornusMas, cevabınız ve paylaşmış olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Yanlış anlaşılmaması için tekrar belirtmek isterim ki , ben ıhlamurun "erkek" olduğun hiçbir zaman iddia etmedim:)) Ihlamur türünden mi kaynaklanıyor diye sordum , bildiğiniz üzre yaklaşık olarak 30 farklı tür ıhlamur var ve bazılarında gerçekten yok denilecek kadar az, bazılarında ise 1,5 metre boyuna rağmen bol çiçek oluyor
Benim daha yeni taşındığım apartmanda komuşumuzun bahçesinde de epey buyük ( en az 11-15 yıllık) ağac var ve dediğine göre şimdiye kadar hiç çiçek açmamış, komşumuz bu sene ağacı kesti.
Ben ağac kesilmesine karşıyım, mümkünse yeri değiştirilebilir diye düşündüm, bahçe çiçek açmayan ıhlamura feda edilmeyecek kadar küçük, bodur -yarıbodur agaçlar için daha uygundur.
Haklısınız, muhtemelen bulunduğu toprak çiçeklemeye uygun değildir, çünkü gövdesi gittikçe kalınlaşıyor, dallar ve yapraklar aşırı hızlı büyüüyor.
teşekkürler,
saygılarımla
Merhaba,
15 yaşından büyük bir ıhlamur ağacımız var.
Alt ve kuzeye bakan yapraklardan başlayarak, renk değişiklikleri ve kurumalar oldu. Güneşe bakan kısımlar daha iyi durumda.Yaprakların altında ise bir sorun yok. Ilk defa böyle bir sorunla karşılaşıyoruz. Forumdan araştırdığım kadarıyla bir çeşit mantar hastalığına benziyor. Bizimki hastalanmadan önce komşunun armut ağacında başlamıştı problemler ve kurumalar. Şimdi ise bahçemizdeki kavak ağacında başlamış. Genel olarak sitede gözlemlediğim çoğu ağaçta bu tip sorunlar var. Görmeniz faydalı olabilir diye kavak ağacınında 2 resmini ekliyorum.
Bu hastalıkla ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
Teşekkürler
Ekte fotodaki ihlamurun hangi çeşit oldugunu bilen varmıdır acaba!
Büyük yapraklı ıhlamur sanırım.
Gardenias
10-02-2019, 20:17
IHLAMUR
7313
Resim 1:
Serin, çisentili ve rüzgarlı bir Pazar gününü soğuk algınlığı semptomlarıyla boğuşarak evde geçirirken penceremden gökyüzündeki gri bulutları seyrediyor, yazın toplayıp kuruttuğum ıhlamurlardan yaptığım içeceğimi yudumluyorum. Her ne kadar insana ferahlık vermeyen bir günümü sürsemde bitkiden, ilaçtan, insandan yana yazmaktan yine de kendimi alamıyorum. Ihlamurum demlenirken içine attığım karanfil tanesini ağzımda çevirirken bugün hangisini yazayım diye geçirdim içimden.
Ihlamur pek çoğumuzun yakından tanıdığı, beklide en iyi bilinen ilaç ağaçların başında gelmektedir. Yurdumuzda geniş bir alanda yayılan ıhlamurun yirmi civarında türü bulunmasına karşın ülkemizde en sık rastlanan ve ilaç olarak kullanılan üç türü vardır. Hemen belirtmek gerekirse, ilaç ağaç olarak nitelediğimiz ıhlamurumuz çiçek, yaprak ve kabukları ilaç olarak kullanılırsa da kerestesinden kolay işlenebildiği için mobilyacılıkta, bazı müzik aletlerinin yapımında, kalem, kibrit, kağıt hamuru gibi değişik alanlarda yararlanılmaktadır. Tabii çok bol olan yapraklarının da organik gübre yapımında kullanılabileceğini hatırlatmakta büyük yarar olacağını belirtelim.
Latince; Flos Tiliae, İngilizce; Lime Flower, Almanca; Lindenblueten, Fransızca; Fleur de Tilleul diye bilinen Ihlamur çiçeği haziran, temmuz aylarında toplanıp kurutularak, kışın % 1-5 lik infüzyonu yapılarak kullanılmak üzere torbalarda veya kavanozlarda bekletilir.
Çiçeklerin olgunlaşıp ta metrelerce uzaktan o baygın kokuları alınmaya başladığında çok gecikmeden özellikle de öğle saatlerinde dikkatlice toplanıp gölgede, hafif bir hava akımında kurutulmasıyla başlar ıhlamurun serüveni. Doğa sanki yanı başımızda olası rahatsızlıklarımıza deva olsun diye o kocaman gövdesiyle bir anıt ağaç bağışlamıştır bize. Ah bir de yeteri kadar kıymetini bilebilsek diyorum.
Farmakopelerde ıhlamur çiçeğinin Avrupa’ da yaygın olan Tiliae Cordata Miller (Küçük Yapraklı Ihlamur) veya Tiliae Platyphyllos(Büyük Yapraklı Ihlamur) türlerinden elde edilebileceği kayıtlıdır. Ülkemizde Küçük Yapraklı türler az bulunmakla birlikte genellikle Büyük Yapraklı Ihlamur, Gümüşi Ihlamur ve Kafkas Ihlamuru yaygındır ve az çok birbirlerinden farklılık gösterseler de aynı amaçlarla kullanılırlar.
Birinci grup orman ağaçları sınıfına sokulan ıhlamur ağacı ormanlarda toplu halde bulunmasına karşın, park ve bahçelerde tek olarak ta yetiştirilerek gerek güzel görüntüsünden, erek çiçeklerinden gerekse gölgeliğinden yararlanılır. Kimi yerlerde 500-600 yıllık ıhlamur ağaçlarına rastlansa da genellikle 100 yaşına kadar yaşadı9kları bilinmektedir.
Toprak üstünde 15-30 metre yükselen ıhlamur ağacı kazık köklü derinlere inebilen yüzeyel olarak ta yanlara doğru dallanan sağlam bir kök sistemine sahiptir. Odunsu bir gövdeyle düzgün olarak yükselir. Yaprakları saplı, iki sıra halinde alternatif dizilişli ekseriye yürek şeklinde, kenarları muntazam dişlidir.
Çiçek sapının çıktığı yerde mızrak şeklinde yeşil bir yaprak daha vardır. Hoş kokulu, beyaz sarımsı çiçekleri uzunca saplarla bir noktada birleşmiş halde bulunurlar. Genellikle beş parçalı olup hoş, özel, kuvvetli kokulu ve hafif baharlı lezzetlidir. Meyve küre şekilli ve tek tohumludur. Meyvelere ıhlamur fındığı da denir. Meyveler küçük ve yuvarlaktır.
Ticarette başlıca iki tip ıhlamurdan söz edilir.Ihlamur alırken ve kullanırken bu ayrıma dikkat edilmesi gerekir.
http://images.google.com.tr/images?q=tbn:xO0VWWgNzap3EM:http://www.drogistenverband
Resim 2 : www.drogistenverband.at (http://www.drogistenverband.at/) ‘ den alınmıştır
1- Çiçek ıhlamur: Yalnız ç,içek durumlarından ibarettir. İçinde ancak % 1 oranında çiçek yaprağı(brakte) bulunabilir. Birinci kalite olarak kabul edilir. Literatürde, Flos Tiliae sine brektea olarak geçmektedir.
2- Yapraklı ıhlamur: Çiçek durumları, çiçek yaprağı ile birlikte toplanmıştır. İkinci kalite olarak kabul edilir ve daha ucuz fiyatla satılır. Literatürde Flos Tiliae cum brektea olarak geçmektedir.
Etki ve kullanılış şekli bölümüne geçtiğimizde bu iki tipin aralarında ki farkı, hazırlanış şekilleri ve uygulama hallerindeki ayrıntıları ayrıca gözden geçireceğiz.
http://images.google.com.tr/images?q=tbn:X5OmzzG9HmDVoM:https://www.vanderpiggeResim 4 : www.vanderpigge.nl (http://www.vanderpigge.nl/) ‘ den alınmıştır.
3- Ihlamurun ilaç olarak kullanılan bir üçüncü şekli daha vardır. Herne kadar halk arasında kullanılmasından daha çok ilaç ve kimya sanayinde yararlanılsa da burada söz etmeden geçemeyeceğiz.
Ihlamur Kabuğu(Cortex Tiliae): Değişik Tiliae türlerinden elde edilen kurutulmuş dal ve gövde kabuğudur.
BİLEŞİMİ
Çiçeklerinde, tür, yetiştiği yer ve toplanma özelliklerine bağlı olarak değişen miktarlarda tanen, müsilaj, şekerler, hesperidin, sudorifid, flavonit, glikozit, saponin ve uçucu yağlar bulunmaktadır.
Kabukları ise müsilaj bir maddenin yanı sıra uçucu yağ içerisinde farnasol(seskuiterpenik bir alkol) bulundurmaktadır.
(Devam edecek)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=7313&stc=1&d=1171837199
Yalnız sanırım ıhlamur ağaçları bin yıl yaşıyorlar, yüz yıl değil.Galiba yazarken bir adet sıfırı eklemeyi unuttunuz.
Saygılar..
Gardenias
10-02-2019, 20:18
IHLAMUR
7313
Resim 1:
BİLEŞİMİ
(Devam edecek)
Yalnız sanırım ıhlamur ağaçları bin yıl yaşıyorlar, yüz yıl değil.Galiba yazarken bir adet sıfırı eklemeyi unuttunuz.
Saygılar..
Şimdi araştırdım.
Tilia platyphyllos -Büyük Yapraklı Ihlamur ya da Yaz Ihlamuru adıyla bilinen Ihlamur- 1000 yıl yaşıyormuş.
Tilia Cordota -Çiçek Ihlamuru ya da Kış Ihlamuru,Küçük Yapraklı Ihlamur olarak bilinen Ihlamur- 100 ila 130 yıl yaşıyormuş.
Diğer Ihlamur Türlerinin kaç yıl yaşadıkları bilgisine ulaşamadım.
Bilen arkadaşlar varsa katkıda bulunurlarsa sevinirim.
Gardenias
10-02-2019, 20:33
AÇMAYAN GELİŞKİN ÇİÇEK IHLAMURU AĞAÇLARINA ÇİÇEK AÇTIRMANIN FORMÜLÜ :;);
7 VEYA 8 yaşını aşmış ve oldukça gelişkin birer ağaç olmuş ama hala bir türlü açmayan çiçek ıhlamuru ağaçlarınız, çiçek açmıyor diye üzülmeyin !
(Gördüğüm kadarıyla forumda bu konuda oldukça mağduriyet çekenler var.Bu formül onlar için..)
Şimdi sizlere çiçek ıhlamuru ağacına, çiçek açtırmanın formülünü veriyorum...
Ağacın dibine bolca Epsom Salt (İngiliz Tuzu ya da Magnesium Sülfat) adıyla bilinen maddeyi döküp ardından bolca suluyorsunuz, sonra da size güzelce çiçeklerini açan ıhlamur ağacınızın keyfine doyum olmuyor..
Sıcak ıhlamur çaylarınız da böylece benden ..:p
Hoş kokulu,bol çiçekli güzel günler dileklerimle...
Sn. Gardenias.
Mağnezyum sülfatın ne zaman verilecek. Çoğu ıhlamur gençlik kısırlığı nedeniyle çiçek açmıyor çünkü.
Merhaba,
Ihlamur ağacı konusunda benim de sorularım var. Apartmanımızın bahçesinde 2 adet Ihlamur ağacı var. Bunların yaşları bildiğim kadarıyla 20 yılın üstünde. Maalesef bunların çiçeği açmıyor. Yanlız 2 sene önce daha küçük olanın bir kaç çiçeği açtı ve bahçeyi harika kokuttu. Ama geçen sene yine olmadı. Şimdi ben ve bir komşumuz buna çare bulmak istiyoruz. Araştırırken bu foruma denk geldim ve yararlı bilgiler verildiğini gördüm. Baştan söyleyeyim, ağaç, bitki konusunda hiç bilgim yok. Sorularım şöyle :
1) Çiçek açmayan Ihlamur ağacına aşılama yapılarak durum düzeltilebilir mi? Evetse aşılamayı ben (amatör biri olarak) yapabilirmiyim, yoksa bir uzman mı gerekir?
2) Bu ağaçlar kökten inanılmaz sürgün veriyor, bunları yok etmek mi gerekiyor? Eğer öyleyse bunlar nasıl yok edilir? Makasla kesiyorum ertesi sene 10 mislisi çıkıyor, her geçen gün daha da sert çıkıyorlar.
3) Bir kaç sene önce komşulardan biri kimseye sormadan danışmadan bahçenin ortasına bir Ceviz ağacı ekti. Ihlamur'a zararı varmıdır? Çok kişi cevizi kaldırın burdan tüm bitkilere zararı olur diyor, ne yapmalıyım? Kocaman ağaç oldu bile, hatta geçen sene 5-6 tane de yemiş verdi.
Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar. Elbette amatör olarak belki de yanlış formüle etmişimdir soruları veya eksik soru sormuşumdur, lütfen yardımcı olunuz. Teşekkür ederim.
Resim lazımsa çekip ekleyeyim.
CornusMas
19-02-2019, 19:49
Sayın Atamaca sorularınıza yanıt vermeye çalışayım
Çiçek açmayan Ihlamur ağacına aşılama yapılarak durum düzeltilebilir mi? Evetse aşılamayı ben (amatör biri olarak) yapabilirmiyim, yoksa bir uzman mı gerekir?
Bunu daha önce bu forumda yazmıştım. Tüm ıhlamur türleri çiçek açar ancak çiçeklenme pek çok faktöre bağlı karmaşık bir süreçtir. Ayrıca türlerin ihtiyaçları da birbirinden farklıdır. Ağacı kendi kendine bırakırsanız bir süre sonra çiçek verecektir. Naçizane iki önerim olacak:
1- Kişisel gözlemlerime göre ıhlamurlar budandıktan sonra oluşturdukları genç sürgünlerde çiçek vermiyor ya da az veriyorlar. Bu nedenle ağacınızda sert budama yaptıysanız bir süre yeni dalların gelişmesi için ağaca zaman verin.
2- Toprak yapınız uygun değilse, ağacınız topraktan özellikle Fosfor elementini alamıyorsa çiçeklenme az olabilir ya da olmayabilir. Ancak bu hemen toprağa fosfor içerikli gübre vermeniz anlamına gelmez. Öncelikle toprağınızı analiz ettirmeli, hem PH (asitlik derecesi) hem de toprakta eksik/fazla olan mineralleri öğrenmelisiniz. Örneğin Türkiye'de yaygın bir tür olan Gümüşi ıhlamur (Tilia tomentosa) hafif asidik ya da nötral toprakları sever (PH 6.7 - 7.2). Toprağınızın PH değeri bu aralıklar dışındaysa ıhlamurunuz ihtiyaç duyduğu besin maddeleri toprakta olsa bile onları alamaz. Organik gübrelerle ağacınızın taç iz düşümünü (dalların uç noktasından yere indireceğiniz dikmelerin ağaç gövdesi etrafında oluşturduğu alan) gübreleyip toprak kalitesini artırmayı deneyebilirsiniz. Kimyasal gübreler kontrollsüz şekilde kullanıldıklarında bitkiye ve çevreye zarar verir. Organik, doğal gübreler kullanın. İyi yanmış (güneşte en az bir yaz bekletilmiş) çiftlik gübresi, solucan gübresi...vb gibi. Ayrıca ıhlamur güneş sever. Çok gölgede kalıyor olması da çiçeklenmeyi kısıtlar.
Bence herhangi bir aşılama işlemine gerek yok. Yine de istiyorsanız Youtube'da bu konuda bolca video var. İnceleyip aşıyı kendiniz de yapabilirsiniz. Zor bir işlem değildir. Ancak acemi olduğunuz dönemde yapacağınız aşıların tutmama ihtimali yüksek. Bu durumda yaptığınız aşı türüne göre ağacınızdan çok önemli bir parçayı kaybedeceksiniz. Bunu göze alıyorsanız neden olmasın. Ama tekrar ediyorum, bence aşı yapmanıza gerek yok.
Bu ağaçlar kökten inanılmaz sürgün veriyor, bunları yok etmek mi gerekiyor? Eğer öyleyse bunlar nasıl yok edilir? Makasla kesiyorum ertesi sene 10 mislisi çıkıyor, her geçen gün daha da sert çıkıyorlar.
Ihlamur kök sürgünü veren bir türdür. Ana bitkinin iyi gelişmesi için ve ıhlamur çalılığı yaratmak istemiyorsanız evet kök sürgünlerini keserek temizlemelisiniz. Ihlamurun kök sürgünü vermesini engellemek için yapabileceğiniz çok fazla şey yok. Ben ıhlamur kök sürgünlerini ıhlamur fidanı üretmek için kullanıyorum. Sizde bu sürgünleri bir parça kök ile birlikte çıkarıp yeni ıhlamur fidanları elde edebilirsiniz. Ağacınız küçükse, kök yapısı yeterince büyük değilse bu işlem ağacınıza zarar verir. Yapacaksanız dikkatli olun.
Dip sürgününü azaltmanın bir yolu da malçlama yapmaktır. Sert, organik ya da inorganik materyallerle ağacınızın kök çevresini 8-10cm derinlikte olacak şekilde kaplayın. Bu işleme malçlama denir. Malçlamanın dip sürgünlerini azaltmanın yanında başka pek çok faydası vardır. Ayrıca son derece dekoratif görünür. Büyük yapı marketlerin bahçe bölümlerinde büyük torbalarda (20-25 litre) satılan çam kabuklarından birkaç torba alıp ağacınızın kök çevresini bu malzemeyle kaplayın (malçlayın). Yine de bu işlem kesin bir çözüm değildir. Olsun, yılda bir, bir miktar dip sürgünü temizlemek o kadar zor bir iş olmasa gerek :)
Bir kaç sene önce komşulardan biri kimseye sormadan danışmadan bahçenin ortasına bir Ceviz ağacı ekti. Ihlamur'a zararı varmıdır? Çok kişi cevizi kaldırın burdan tüm bitkilere zararı olur diyor, ne yapmalıyım? Kocaman ağaç oldu bile, hatta geçen sene 5-6 tane de yemiş verdi.
Bazı bitkiler birbirleriyle çok iyi anlaşırken (companion plants) bazılarının bir arada yaşaması zordur. Öncelikle, ağaçlarınız birbirine çok yakınsa hem topraktaki besin ve su, hem de güneş ışığı için birbirleriyle yarışacaklardır. Dikkatli bir budama yapmaz, büyümelerini kontrol etmezseniz sağlıksız gelişebilirler. Ağaçlarınız arasındaki mesafe ne kadar? Hem ıhlamur hem de ceviz oldukça büyük olabilen ağaçlar. Aralarında en az 7-8m mesafe olması iyi olur. Ayrıca ceviz "Allelopatik" bir bitkidir. Yani köklerinden ve diğer dokularından başka bitkilerin gelişmesini engelleyici kimyasallar salgılar. Bu ceviz ağacının yakınındaki bitkilerin gelişimini inhibe ederek cevizin gelişimi için avantaj sağlar. Ancak bu etki çok güçlü değil. Bu nedenle ceviz ağacınızın bahçenize önemli bir zararı olacağını düşünmüyorum. Allelopatik etkisinden daha çok altındaki bitkilerin güneşini keserek büyümelerine etkisi daha fazla olacaktır.
Şu an yapraksız dönemdeyiz. Bu nedenle ıhlamurlarınızın türlerini resimlerden belirlemek zor olacaktır. Yapraklar geliştikten sonra, mayıs haziran gibi, ağacın uzaktan profili, gövdenin yakından (gövde çatlaklarının görülebileceği kadar yakından makro), dalların ve tomurcukların yakından görünümü, yaprakların alt ve üst yüzeylerinin görünümünü fotoğraflayıp gönderirseniz ağaçlarınızın türünü belirleyip ihtiyaç duyabilecekleri şeyleri daha net söyleyebiliriz.
Sayın Cornusbas, cevabınız için çok teşekkür ederim.
Bizim bahçemiz büyük değil, küçük bir apartman bahçesi. Ağaçlarımızın arasında maalesef 7-8 m mesafe yok. Ve ceviz tüm diğer ağaçların üstüne kadar uzadı. Henüz genç olduğundan dalları ince ama çabuk büyüyor. 2 Ihlamurun yaprakları açtığında bahçenin o tarafı tamamen güneşsiz kalıyor. Ceviz büyüdüğünde ıhlamurlar ve orada güller var, 1 adet Begonya ekmiştim, o inşallah büyüyecek diye umuyorum ve bu sene 1 adet Manolya ağacı ekmek istiyorum ama bahçe küçük ve ceviz tam ortada, dolayısıyla hiç biri güneş alamayacak. Şayet ceviz güneşsiz bırakarak Ihlamurları ve diğerlerini öldürecekse o zaman doğaya teslim mi olayım yoksa ceviz büyümeden tercihi Ihlamurlardan ve diğerlerinden yana kullanıp cevizi feda mı etmeliyim? Siz ne yapardınız?
Ve evet Ihlamurları ben evvelki sene sonu (yani 1,5 sene önce) budattım. Oldukça fazla budattım ama geçen sene yaprak açtı. Aslında budatmamın en önemli sebebi boyu çok uzamıştı, çiçek açsaydı hiç biirmiz ulaşamazdık ayrıca yapraklar tamamen kuru, cansız ölü gibiydiler ve üstleri adeta yapışkan bir maddeyle kaplıydı. Bu sene nasıl çıkacaklar merak ediyorum.
Bu arada cevizin bir kötü yanı daha var ana cevizden yaklaşık 1,5 m öteden bir sürgün verdi geçen sene ve ben ona kıydım. En büyük korkum başka taraflardan da sürgünler vermesi.
Bu arada Ihlamur sürgünlerine çamaşır suyu dökerek yok edebilirmiyim. Bu ana ağaca zarar verir mi? Sürgünlerin görünen kısımlarını kesmek sorun değil, o bana zahmet vermiyor zaten fakat ağaç gövdesinin etrafındaki toprak adeta çelik ağlarla örülmüş gibi oldu, toprağı kazmak bile mümkün değil. ve her yöne dal budak sarıyor. Bahsettiğim güllerime, Gardenya'ma ve şayet Manolya ağacı ekersem toprağın altından yürüyen bu sürgünler onlara zarar verir mi?
Tekrar teşekkür ederim.
Zamanında pek düşünmeden her daire kendi arzu ettiği ağacı ekmiş. Şu küçücük alanda bahsi geçen 2 Ihlamur ve 1 Ceviz ağacı haricinde 1 ufak çam, 1 erik, 1 Bardak eriği, 1 İncir (duvar dibinde), 1 Karayemiş, 1 de hiç kimsenin ne olduğunu bilmediği bir ağaç var. Ayrıca 1 adet Zakkum ve benim ektiğim güller vs. var. (En azından mesafeleri görürsünüz diye bir kaç resim koymak istedim ama beceremedim)
Bu sefer resimleri ekleyebildim
CornusMas
23-02-2019, 22:04
Sayın Atacama, evet maalesef bahçeniz saydığınız kadar ağacın sağlıklı şekilde yetişmesi için küçük kalıyor.
Şayet ceviz güneşsiz bırakarak Ihlamurları ve diğerlerini öldürecekse o zaman doğaya teslim mi olayım yoksa ceviz büyümeden tercihi Ihlamurlardan ve diğerlerinden yana kullanıp cevizi feda mı etmeliyim? Siz ne yapardınız?
Gönderdiğiniz resimlerden gördüğüm kadarıyla ıhlamur ağaçlarınızdan biri, zakkuma ve giriş kapısına yakın olan vazgeçilemeyecek kadar büyük. Ben olsam onu kesinlikle korumaya çalışırdım.
Ceviz çok kötü bir konumda. Ya iki ıhlamur ve çam ağacından vazgeçeceksiniz ve sadece ceviz kalacak ya da cevizden vazgeçeceksiniz. Ben olsam cevizi bir an önce oradan alırdım. Ağaçlarınız ceviz tarafından bastırılıp öldürülemeyecek kadar büyük. Ancak bu kadar çok ağaç, bu kadar dar alanda çok sağlıklı gelişemez.
Aşağıya apartmana doğru konumlanan ve daha küçük olan ikinci ıhlamurunuzun budanma şekli bence çok doğru değil. Ihlamur dik büyüyüp geniş taç yapan bir ağaç. Meyve ağaçlarındaki gibi lider dalın kesildiği ve goble şeklinin verildiği bir ıhlamur ağacıyla karşılaşmadım hiç. Bu budama ile ağacınızın büyümesini oldukça yavaşlatmışsınız. Ağaç formunu kolay toparlayamayacaktır. Alçakta dal/çiçek istediğinizi belirtmişsiniz ama dikey büyüyen sürgünü lider olarak alıp büyütmenizi tavsiye ederim. Çiçekleri toplayamasanız bile kokusu yeter.
Her iki ıhlamur da yolun kenarında, aynı hizada gibi. Yani gölgeleri yola düşecektir ve bence güzel duruyorlar. Her ikisini de koruyun derim.
Çam ile küçük ıhlamur ağacınız da birbirine çok yakın maalesef. Gitmesi gereken bir diğer ağaç da bu çam. Resimden anladığım kadarıyla zaten gölgede kalmış ve cılız gelişmiş. Çamı keserseniz karşı bahçedeki defne ile çam arasında kalan, ne olduğunu bilmediğim fidan için de biraz yer açılacaktır. Aslında bu ağaç da küçük olan ıhlamura oldukça yakın ancak idare edecek kadar bir mesafe var aralarında.
bu sene 1 adet Manolya ağacı ekmek istiyorum
Durun sayın Atacama, bahçeniz zaten yeterince kalabalık. Küçük bir koru yaratmak istemiyorsanız bahçenizde yeni bir ağaç için yeriniz yok :)
ayrıca yapraklar tamamen kuru, cansız ölü gibiydiler ve üstleri adeta yapışkan bir maddeyle kaplıydı. Bu sene nasıl çıkacaklar merak ediyorum.
Yazın hava fazla sıcak gittiğinde ıhlamurun yapraklarında yanmalar görülebilir. Çok tehlikeli bir durum değil bu. Ağacınız havaların serinlemesiyle toparlayacaktır. Yapraklardaki yapışkan madde ise genellikle yaprak bitlerinin varlığını gösterir. Bu böcekler ağacın öz suyunu emerler.
Bu arada cevizin bir kötü yanı daha var ana cevizden yaklaşık 1,5 m öteden bir sürgün verdi geçen sene ve ben ona kıydım. En büyük korkum başka taraflardan da sürgünler vermesi.
Ceviz kök sürgünü vermez. Bahsettiğiniz sürgün büyük ihtimalle kimsenin görmediği ve toprağa gömülmüş cevizlerden çimlenen yeni bir bireydi. Ceviz ağaçlarının çevresinde bu tip fidancıklar bulursunuz ama 2-3 taneyi geçmez genellikle. Ihlamur gibi değildir ceviz, bu konuda endişeniz olmasın.
Bu arada Ihlamur sürgünlerine çamaşır suyu dökerek yok edebilirmiyim. Bu ana ağaca zarar verir mi? Sürgünlerin görünen kısımlarını kesmek sorun değil, o bana zahmet vermiyor zaten fakat ağaç gövdesinin etrafındaki toprak adeta çelik ağlarla örülmüş gibi oldu, toprağı kazmak bile mümkün değil. ve her yöne dal budak sarıyor. Bahsettiğim güllerime, Gardenya'ma ve şayet Manolya ağacı ekersem toprağın altından yürüyen bu sürgünler onlara zarar verir mi?
Sakın! Çamaşır suyu, yani sodyum hipoklorit (NaCIO) çevre ve bitkiler için son derece zararlıdır. Ağaclarınızı hızla kurutur. Ardından o toprakta uzunca bir süre herhangi birşey de yetiştiremezsiniz. Ben tavsiyemi yineleyeyim. Öncelikle ıhlamurun dip sürgünlerini kalınlaşmalarına izin vermeden, mümkün olduğu kadar derinden kesin. Ardından bir çapa yardımıyla kalan kısımları toprağın hemen üstünü aldıracak şekilde kazıyın. Ağaçlarınız büyük, sorun olmayacakır. Gövdenin etrafında sürgünlerin çıktığı dairesel alanı 5-10cm derinlikle çam kabuğu ya da çakıl taşı gibi bir malzemeyle doldurun (malçlayın). Dip sürgünü problemi tamamen bitmese de ciddi oranda azalacaktır.
Buralardaki ormanlarda ıhlamur ağaçları diğer bitkilerle iç içe yaşıyorlar. Dip sürgünlerinin başka bitkilere zarar vereceğini hiç sanmıyorum. Sizin sorununuz bu dip sürgünleri olmayacak. Bahçenize bu kadar çok ağaç ekerseniz ağaçların yeterince güneş alamaması, havasızlık ve havasızlık sorunucu oluşan hastalıklar uğraşmanız gereken problemler olacak.
Güllerinizle ilgili de birkaç şey yazmak isterim. Gül güneşi çok seven bir bitkidir. Yeterince güneş almazlarsa çok çiçek açmazlar. Hatta bir de havadar bir ortamda olmazlarsa ha bire külleme hastalığına yakalanırlar. Ben sizin yerinizde olsam güllerimi ıhlamurların gölgesine ekmezdim. Ceviz ve çam ağaçlarını aldıktan sonra bahçeniz biraz daha açılacağı için, apartmandan zakkuma doğru duvar dibine gülleri ekerdim. Böylece ıhlamurlardan mümkün olduğunca uzakta olurlardı. Tabi bahçenin güneşlenme durumunu siz daha iyi biliyorsunuz. Gülleri en çok güneş görecekleri konuma ekin. Mesela, karayemiş ağacını biraz budayıp küçülttükten sonra, aynı duvarın dibindeki diğer fidanı da yok edin, burada, duvar dibinde kalan küçük toprak alana sırayla gül ekebilirsiniz (bu bölge güneş alıyorsa)
Çok teşekkür ederim. Gerçekten sizden bir dolu bilgi aldım.
Bahçenin gördüğünüz bu kısmı Kuzey batı. Defne ağacının öte tarafı güney ve deniz. O taraf yazın sabahtan başlayıp akşam günbatımına kadar ful güneş alır. Fakat bu taraf hem bizim apartmanın hem de karşı apartmanın gölgesinde kalır. Ihlamur ağaçları özellikle küçük olan budanmadan önce yazın bahçeyi komple gölgeye bürürlerdi. Öyle ki benim odam aşağıda gördüğünüz pencere ve o ağaçlar budanmadan önce kapkaranlıktır. Tabii şikayetçi değilim çünkü yazın doğal serindir :) Budamadan sonra öyle aydınlandı ki odam ben bile şaşırdım. Diyeceksiniz ki gülleri ve diğerlerini ön tarafa ekseydiniz, ama ön taraf o kadar dolu ki hatta 2 gül bir de Zakkum'u kökleriyle çıkartıp bu tarafa getireteceğim onları da. Sizin dediğiniz gibi kenarlara ektireceğim onları. Ön tarafta neler var şu an hiç söylemesem daha iyi olacak....
Geçen sene o küçük Ihlamur full yaprak açtı. Budamasını belediyenin "park bahçelerden" gelen elemanları yaptı ve budamayı çok iyi bildiklerini söylediler ben de güvendim. Defne ile Çam'ın arasındaki ağaç nedir ben de bilmiyorum. Size bahsettiğim kimsenin ne olduğunu bilmediği ağaç. Hatta park bahçeciler de bilemedi.
Şimdi minnacık iki sorum daha olacak :
1) "Ben olsam cevizi bir an önce oradan alırdım" diyorsunuz ya, nasıl yapacağım bunu?
2) Bu sürgünlerin temizliği ve malçlamayı hemen mi yapayım yoksa baharda mı? Ne zaman? Ve o yaprakların özsuyunu emen böceklere ne yapabilirim.
Ağaç gövdelerine eskiden beyaz kireç sürerlerdi böceklere karşı diye biliyorum. Öyle mi yapsam? Faydası var mı ve yapılması iyi olur derseniz ne zaman yapmalıyım?
Bu sorularımı da cevaplarsanız bir daha sizi uzun bir süre rahatsız etmem, sanırım.
Yanlız beni kalbimden vurdunuz. Manolyayı çok heves etmiştim. Çok büyük bir ağaç mı olur? Hatta annem de Zeytin ağacı istiyor bir de :))
Off keşke çok büyük ve kendime ait bir bahçem olsaydı...
CornusMas
26-02-2019, 19:26
Sayın Atacama,
Dilerim bir gün kendinize ait büyük bir bahçe edinirsiniz. 40'lı yaşlarının başında böyle bir ayrıcalığa sahip olmuş biri olarak itiraf etmeliyim ki bu gerçekten insana çok çok iyi gelen birşey.
Ceviz ağacınız pek büyük değil. Elinize bir testere alın. Motorlu testere olmasına bile gerek yok. Bir arkadaşınızdan da ağacın üstünüze devrilmemesi için tutması konusunda yardım isteyin. Yere olabildiğince yakın bir noktadan ağacı kesin. Ağacın kökünü bulunduğu yerden çıkarmak zor olabilir. Bu nedenle toprak üstünde kalan kısmı bir balta ile parçalayabilirsiniz. Toprak altında kalan kısım ve kökler zaman içerisinde çürüyecektir zaten.
Ihlamur sürgünlerin temizliğini her zaman yapabilirsiniz. Bence hemen temizleyin. Baharla birlikte havalar ısınınca sürgünler hızla büyümeye başlayacaktır. Ne kadar erken temizlerseniz o kadar iyi.
Ağaç gövdesine kireç sürmenin yaprak bitlerine bir faydası olacağını sanmıyorum. Bordo bulamacı denen bir karışım var (sönmüş kireç + "göz taşı (CuSO4.2H2O)) fakat genellikle mantar hastalıklarına karşı kullanılır. Ağaçtan yere dökülen ve yerde yapışkan bir tabaka oluşturan ağaç öz suları sizin için bir sıkıntı oluşturmuyorsa bırakın kalsın. Ağacınıza çok zarar vereceğini sanmam bu böceklerin. Aksi takdirde yaprakların fotoğrafını çekip, bir tane de yaprak koparıp en yakın Ziraat Odasına gitmenizi öneririm. Onlar doğru kimyasalı size vereceklerdir.
Manolya konusuna gelince... Kıskandırmak gibi olacak belki ama bahçemin girişine, hemen evin yanına bir tane Magnolia grandiflora diktim 2 yıl önce. Ağacımın keyfi oldukça yerinde :) Yaprakları bile bu kadar gösterişli az ağaç vardır doğrusu. Yeriniz olsa hiç durmayın dikin derdim. Ancak manolyalar (beyaz çiçekli olanlar) gerçekten büyük oluyorlar. İzmir'e gitme fırsatınız olursa fuar alanındaki manolya ağaçlarının boyutlarına göz atmanızı öneririm. "Magnolia × soulangeana" gibi türler biraz daha küçük boyutlu oluyor. Ama yaprak dökmeyen beyaz çiçekli türleri istiyorsanız şu an çok şansınız yok gibi. Hatta bu ikinci türlerle bile bahçenizi kalabalıklaştırmayın derim ben. Güllerinizin güneşe ihtiyacı olacak.
Bu sorularımı da cevaplarsanız bir daha sizi uzun bir süre rahatsız etmem, sanırım.
Tersine, her zaman sorularınızı bekleriz. Forumlar ne kadar aktifse o kadar güzel oluyor. Ben de bildiklerimi paylaşmaktan büyük zevk alıyorum doğrusu. Soru ve düşünceleriniz olursa lütfen yazın. Ayrıca bahçenizde yapacağınız değişiklik sonrası görünümü de görmek isteriz :)
Biraz işlerim vardı ancak bugün bakabildim foruma. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Elimden geldiğince uygulamaya çalışacağım. Tek başına bahçe işi zor oluyor. Gençlik olsa yine iyi ama her geçen zaman güçten kuvvetten götürüyor. Bahçe işi gerçekten çok zevkli ama hiç kolay değil. Açıkça ben daha iki tane saksı çiçeğini zor yaşatıyorum. Çiçek olayına hiç kabiliyetim yok.
Bazıları hiç bir şey yapmıyor saksılarındaki, bahçelerindeki çiçekler pırıl pırıl, harika açıyorlar. Ben uğraşıyorum, elimden geldiğince söylenenleri yapmaya çalışıyorum, yok.
Tabii ben bu çiçek böcek işine geç başladım açıkçası. Yıllarca çalıştım, topraktan bahçeden uzaktım İstanbul'un göbeğinde. Annem ve rahmetli babam bu bahçe katını aldıktan sonra bahçe ile tanıştım.
Fakat fiilen uğraşmam 6 sene öncesinde başladı, apartmanın yöneticisi olduktan sonra. Ve zaman içinde sevgim arttı. Yoksa ben elini ota bile değdiremeyenlerdendim.
Siz baya profesyonel biri gibi bilgi sahibisiniz anladığım kadarıyla. Ve elbette burayı buldum ya ben ve siz de bana onay verdiğinize göre ben aklıma takıldıkça soru sorarım.
Tabii biz böyle amatörce çiçek alıp ekerken en büyük problem, bizim baştan hiç dikkat etmediğimiz, düzenleme olayı. Hangi çiçek nereye, hangi çiçeğin boyu ne olur, hangi çiçekler birarada ekilirse hem açtıkları dönem itibariyle hem renk uyumu açısından iyi olur vs. bunları hiç düşünmeden gözetmeden aldık diktik. Bahçe karmakarışık ve sıkışık oldu.
Zaten aslında bahçe bahçe değil ya, daracık bir alan, bu sizin resimlerini gördüğünüz yan taraf işte biraz daha geniş, orası da az güneş alıyor ve zamanında bu ağaçlar dikilmiş.
Ön taraf, güller, Zakkumlar, Yaseminler, Melissalar, Sardunyalar, Ortancalar, ve bunların yanı sıra yine önceden dikilmiş olan bir Erik ağacı, sonradan annemin diktiği bir şeftali ağacı, Leylak, bir de Limon ektik geçen sene ama saksıyı tercih ettim toprak hem kötü hem yer yok artık. Ha tabii Unutma beni ve Hanımeli, Saksıda Mercan...ve başka küçük küçük çiçekler. Ama çoğu sağlıksız. İnsanlarınki açtı da pırıl pırıl bile.
Soruyorum ne yapıyorsunuz diye, hiç diyorlar. E ben de hiç ama benimkiler kötü oluyor. Bilgi mi paylaşmak istemiyorlar yoksa doğru mu söylüyorlar vallahi muamma.
Ufacık ön bahçemizden de 1-2 resim göndereyim. Geçen sene ve bu sene fazla ilgilenemedim onun için bakımsız bu ara. Ama bu sene düzeltmek istiyorum biraz.
O yüzden buraya sık sık yazarım herhalde.
Bunlar bu sene çektiklerim. Özellikle Sardunayalarım ki en rahat bakımı olan çiçektir, zahjmeti yoktur, arsızdır ama bu sene benimkiler özellikle 2 saksı beyaz sardunya kökten başlayarak çürüdü :(
Bunlar geçen sene Haziran'da. Temmuz çok sıcak oluyor hepsi perişan oluyor. Ona da hayret ediyorum. Ben sık sık Antalya'ya gidiyorum. Genellikle Temmuz ayında. Antalyanın sıcağı malum. Bendeki çiçeklerin hepsi orda var. Melissa, Mercan, Yasemin, Hanımeli, Unutmabeni...o sıcakta bile hepsi pırıl pırıl capcanlı. Nasıl oluyor bu? Anlamıyorum...
O canım Lilyumu ve güzelim Mor çiçeği maalesef öldürdüm. O Lilyumun nasıl şahane bir kokusu vardı, olağanüstüydü.
siflera12
01-03-2019, 07:24
Bunlar geçen sene Haziran'da. Temmuz çok sıcak oluyor hepsi perişan oluyor. Ona da hayret ediyorum. Ben sık sık Antalya'ya gidiyorum. Genellikle Temmuz ayında. Antalyanın sıcağı malum. Bendeki çiçeklerin hepsi orda var. Melissa, Mercan, Yasemin, Hanımeli, Unutmabeni...o sıcakta bile hepsi pırıl pırıl capcanlı. Nasıl oluyor bu? Anlamıyorum...
O canım Lilyumu ve güzelim Mor çiçeği maalesef öldürdüm. O Lilyumun nasıl şahane bir kokusu vardı, olağanüstüydü.Burası ıhlamur konusu , resimleri burada değil ilgili yerlerde eklemeniz gerekiyor [emoji846].
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gardenias
06-03-2019, 03:10
İstediğiniz bir zamanda verebilirsiniz,zamanı çok farketmiyor.Sonbaharda vermiştim açmayan ıhlamurlarım takip eden sezonda o sene çiçek açtı
Gardenias
06-03-2019, 03:28
Sayın Atacama;
Ceviz Ağacı H2SO4 yani Sülfürik Asit salgılamaktadır.Bu yüzden de Ceviz Ağacının altında veya çevresinde ağaç ya da bitki barınamaz.Bu özelliği nedeniyle 3 yaşından sonra cevizin altında hiçbirşey yetişmez.Önceden yetişenler de zamanla bertaraf olur,yok olur.Ya da yanındaki ağaçlar verimsiz olur...
Ayrıca ceviz ağacı ters fotosentez yaptığından gündüzleri CO2 gazı salınımı yapar.Bu özelliklerinden ötürüdür ki ceviz ağacının altında eskaza uyuya kalınmaması kişilere sıkı sıkı tembihlenir.Cevizin altında fazla oturulunca bildiğiniz gibi başağrısı yapar.
Cevizin yaydığı CO2 salınımı nedeniyle ceviz bahçelerinin yoğun olduğu bölgelerde hava sıcaklığında çevresine göre hafif bir artış gözlenir.
Ve hatta ceviz ağacının yoğun yaşam alanlarına -yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü,sağlık açısından- yakın dikilmesi mahzurlu görülmektedir.
Gelelim ceviz ağacının iyi yönlerine...Sülfür salgıladığı için ozon tabakasındaki deliği onarma özelliğine sahiptir.Bu arada gümüş iyonu içeren de tek meyvedir.
Tabii Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız konuyu daha iyi bildiklerinden konuya daha detaylı yaklaşacaklardır ve katkıda bulunurlarsa sevinirim..
Saygılarımla..
CornusMas
06-03-2019, 06:39
Bu başlık Ihlamur başlığı ancak Ceviz ile ilgili önemli bir tartışma olduğu için cevap vermek istiyorum.
Sayın Gardenias, Ceviz ağaçlarının (Juglans sp.) sülfirik asit salgılamısı gibi bir durum yoktur. Ancak ceviz ağacı gerçekten de allelopatik etkiye sahip bir bitkidir. Bitkinin tüm kısımlarında, yapraklar, dallar, gövde ve kökler dahil "Hydro juglone" adı verilen bir bileşik bulunur. Bu madde hava ile temas ettiğinde Juglone adı verilen bileşiğe dönüşür (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione). Bu madde bazı bitkiler için büyümeyi engelleyici özelliklere sahiptir. Örneğin Elma, Domates, Patates, Çam, Yaban mersini Juglone'a karşı hassastır. Bu bitkiler Ceviz ağacının yanında iyi gelişim gösteremez. Ancak diğer pek çok bitki bu bileşiğe karşı dirençlidir. Kiraz, Armut, Meşe, Dişbudak, Defne, Erguvan, Leylak bu maddeden hiç etkilenmez ya da çok az etkilenir.
Juglone bileşiğinin etkisini azaltmak için dökülen ceviz yapraklarını ve meyvelerini toplamak, bunları kompostlaştırmak, Ceviz ağaçları çevresindeki toprağı organik materyalce zenginleştirmek yeterlidir. Juglone topraktaki mikroorganizmalar tarafından hızla bozulur ve etkisiz hale getirilir. Bu nedenle toprağınız organik materyalce zengin, toprak mikroorganizmalarını yeterince barındıran sağlıklı bir topraksa Ceviz ağacının diğer bitkiler üzerindeki etkisinden çekinmenize gerek yok. Örneğin ben beş adet ceviz ağacı altında ve yakınında pek çok çiçek ve meyve yetiştiriyorum.
Ceviz ağacının "ters fotosentez" yapması diye bir durum da söz konusu değildir. Fotosentez'in tersi zaten sizin ve benim yaptığım oksijenli solunumdur. Ceviz ağacının yaprakları da diğer tüm bitkiler gibi klorofil içerir. Bu nedenle yeşil görünür zaten. Yapraktaki bu organel ışık olduğu sürece fotosentez yapmada görev alır. Topraktan alınan su, havadan alınan karbondioksit, gün ışığından gelen enerji ile glikoza ve oksijene dönüştürülür. Ceviz ağaçlarınızın yanında çekinmeden derin derin nefes alabilirsiniz.
Cevizin sülfür salgıladığı ve ozon tabakasındaki deliğin kapanmasında etkili olduğu bilgisi de doğru değil maalesef. Ozon tabakasındaki deliği kapatacak şey yine Ozon'dur (O3). Bitkiler ozon salgılamaz, Ozon son derece yıkıcı bir oksijen allotrop'udur. Ozon tabakası için yapılabilecek en yararlı şey CFC yayan hiçbir şeyi kullanmamaktan geçer.
Gardenias
06-03-2019, 13:09
Merhaba,
Ihlamur ağacı konusunda benim de sorularım var. Apartmanımızın bahçesinde 2 adet Ihlamur ağacı var. Bunların yaşları bildiğim kadarıyla 20 yılın üstünde. Maalesef bunların çiçeği açmıyor. Yanlız 2 sene önce daha küçük olanın bir kaç çiçeği açtı ve bahçeyi harika kokuttu. Ama geçen sene yine olmadı. Şimdi ben ve bir komşumuz buna çare bulmak istiyoruz. Araştırırken bu foruma denk geldim ve yararlı bilgiler verildiğini gördüm. Baştan söyleyeyim, ağaç, bitki konusunda hiç bilgim yok. Sorularım şöyle :
1) Çiçek açmayan Ihlamur ağacına aşılama yapılarak durum düzeltilebilir mi? Evetse aşılamayı ben (amatör biri olarak) yapabilirmiyim, yoksa bir uzman mı gerekir?
2) Bu ağaçlar kökten inanılmaz sürgün veriyor, bunları yok etmek mi gerekiyor? Eğer öyleyse bunlar nasıl yok edilir? Makasla kesiyorum ertesi sene 10 mislisi çıkıyor, her geçen gün daha da sert çıkıyorlar.
3) Bir kaç sene önce komşulardan biri kimseye sormadan danışmadan bahçenin ortasına bir Ceviz ağacı ekti. Ihlamur'a zararı varmıdır? Çok kişi cevizi kaldırın burdan tüm bitkilere zararı olur diyor, ne yapmalıyım? Kocaman ağaç oldu bile, hatta geçen sene 5-6 tane de yemiş verdi.
Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar. Elbette amatör olarak belki de yanlış formüle etmişimdir soruları veya eksik soru sormuşumdur, lütfen yardımcı olunuz. Teşekkür ederim.
Ceviz Ağacı H2SO4 yani Sülfürik Asit salgıladığından ötürü altında ve civarında ağaç ya da bitki yetişmesine müsade etmez diye biliyorum.Bu etki nedeniyle 3 yaşından sonra cevizin altında hiçbirşey yetişmediği gibi önceden ekilenler de zamanla yokolur.Gene bu etkiden ötürü ceviz ağacının altında uyuya kalmak ve uzun süre oturmak zararlıdır ve hatta başağrısına neden olur.Ayrıca Ceviz Ağacı ters fotosentez yaptığı için gündüzleri CO2 salınımı yapar ve böylece havanın bir miktar ısınmasına da katkıda bulunur.Bu özellikleri gözönünde bulundurularak ceviz ağacı yaşam alanlarının çok yakınına dikilmez..Ama tabii salgıladığı sülfür de aynı zamanda ozon tabakasındaki delinmeyi bertaraf edici bir role sahiptir.Bu da ceviz ağacının pozitif yonu.Aynı zamanda ceviz gümüş iyonu içeren tek meyvedir.Bu yazdıklarıma ziraat mühendisi olan arkadaşlar da katkıda bulunurlarsa sevinirim.Tabii onlar bu konuyu daha detaylı bilmektedirler.Yanlışım varsa da düzeltirlerse sevinirim.
Burası ıhlamur konusu , resimleri burada değil ilgili yerlerde eklemeniz gerekiyor [emoji846].
Yanlış yere yanlış resim gönderdiğim için özür dilerim.
Tapatalk nedir bilmiyorum. şimdi benim resimler başka bir tarafa mı gönderildi? Nereye :)
siflera12
06-03-2019, 18:48
Yanlış yere yanlış resim gönderdiğim için özür dilerim.
Tapatalk nedir bilmiyorum. şimdi benim resimler başka bir tarafa mı gönderildi? Nereye :)Olabilir insanlık hali hepimiz hata ya da yanlış yapabiliyoruz zamanla öğrenirsiniz [emoji4] fotoğraflarınız yukarda duruyor , isterseniz üyelerin bahçeleri bölümünden konu açıp orada bitkilerinizi paylaşabilirsiniz [emoji4]
Linkini buraya ekliyorum isterseniz bir bakın [emoji846]https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eagaclar%2Enet%2F forum%2Fforumdisplay%2Ephp%3Ff%3D410&share_sfid=410&share_fid=24890&share_type=sf
Valla şimdi kafam iyice karıştı. Cevizi keseyim mi kesmeyeyim mi????
Zehirli olmasa dahi Ihlamurlar için, daha önce güneşin geçmesini engeller onun için kesilmesi gerekir denmişti.
serkanzade
19-12-2020, 21:58
https://www.bushcraftokulu.com/wp-content/uploads/2020/09/saglik-kaynagi-ihlamur.jpg
Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bir bardak için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur kullanılabilmektedir. Ihlamur çayı yapımında ilk olarak ıhlamurun tozunun akması için süzgeç üzerinde yıkanması gerekmektedir. Sonrasında ise yıkanmış ıhlamuru demliğe alıp üzerine kaynamış su eklemek ve 5-10 dakika demlenmesini beklemek yeterlidir. İsteğe göre tarçın, limon, elma, karanfil ya da ayva eklenerek çay tatlandırılabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise ıhlamur bitkisinin kaynatılmamasıdır. Ihlamur kaynatılırsa yapıdaki etken maddeler azalır ve bozulur. Aynı zamanda demlenme süresi de aşıldığında yine ıhlamur yapısında bulunan etken maddeler bozulur. O nedenle ıhlamur bitkisi kaynamış su ile uygun süre de demlenmelidir. Tüm bunlar uygulandıktan sonra Ihlamur çayı rahatlıkla içilebilmektedir.
serworacle
10-03-2021, 21:12
Merhabalar, bahçemize Çay kalitesinden ötürü küçük yapraklı ıhlamur dikmeye karar verdik fakat fidanını bulmakta zorlanıyorum. Maalesef Samsun’daki ıhlamur fidanı satan yerler türler konusunda çok bilgili değil bende Tilia Cordata olsun istiyorum. İnterrnette satan yerler var fakat güvenemiyor insan bilmediğimiz için. Sizlerin tavsiye edebileceği güvenli satış yapan yerler varsa ve yazabilirseniz çok ama çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Abdullah Kahram
31-03-2022, 07:29
merhaba, ihlamurun cok ceşidi var Türkiyede 4 casitten bahsediliyor.marmara bolgesinde denize yakin yerde ticari olarak yetistirmek istiyorum .ticari degeri ve meyve verimi yuksek çeşidi hangisidir acaba.
merhaba, ihlamurun cok ceşidi var Türkiyede 4 casitten bahsediliyor.marmara bolgesinde denize yakin yerde ticari olarak yetistirmek istiyorum .ticari degeri ve meyve verimi yuksek çeşidi hangisidir acaba.
Sn. Abdullah Kahram;
Ihlamurun çok fazla çeşidi bulunmakta. Ben de ıhlamuru sevdiğim için yetiştirmeye çalışıyorum. Ancak genellikle tohum veya kök çeliğinden yetiştiği için gençlik kısırlığı bulunmakta. Ağaç belirli bir büyüklüğe ve gelişmişliğe gelmeden ıhlamur üretmemekte. Ben farklı yerlerdeki ıhlamurları gözlemledim. Genellikle gümüşi ıhlamur istenmekte. Ancak onlar arasında bile çok büyük farklılıklar var. En güzeli Ihlamur fidanlarını dikip hepsine verimli, çiçeği bol biraz farklı çeşitler aşılamak. Ihlamur çeşitleri arasında çiçek açma zamanları farklılıklar olabiliyor. Bu da bana göre toplama açısından fayda sağlıyor. Ihlamurları çiçeklerini açmaya başladığı zaman topladığınız zaman en güzel zamanları. Tomurcuklu durumda veya tamamen açıp geçmiş ıhlamurlar tercih edilmemekte. Ben bir arkadaşımın sayesinde aşağıdaki ıhlamuru temin ettim. Türkiye'de ilk defa görüyorum. Açma zamanı farklı. Ancak tomurcuk sayısı ve nerede ise her yaprakta çiçek açınca tercih nedenlerinden bir tanesi. Ihlamur ağacı belirli bir su ihtiyacına sahip. Benim yer gibi kurak yerlerde yetişmesi daha zor oluyor. Kolay gelsin.
http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/32746.htm
Merhaba, bahçem için yıllardır tilia cordata arıyorum ama hiçbir yerde bulamıyorum. Her yerde tilia tomentosa satılıyor. Tomentosa'nın kokusu oldukça cılız ve ayrıca çiçeklerinin bombus arılarına zararlı olduğu söyleniyor.
Cordata temin edebileceğim bir yer varsa önerebilir misiniz? Eğer yoksa cordata muadili başka bir tür de olur. Mesela tilia platyphyllos'un da kokulu olduğu söyleniyor ama bizzat görmedim.
bizim ıhlamurun kokusu müthiş.Fakat cinsini bilmiyorum.Hatta ağaç sayımızı arttırmayı düşünüyorum.Yandan epey çıkmıl dalları var.
CornusMas
15-02-2024, 15:55
Merhaba, bahçem için yıllardır tilia cordata arıyorum ama hiçbir yerde bulamıyorum. Her yerde tilia tomentosa satılıyor. Tomentosa'nın kokusu oldukça cılız ve ayrıca çiçeklerinin bombus arılarına zararlı olduğu söyleniyor.
Cordata temin edebileceğim bir yer varsa önerebilir misiniz? Eğer yoksa cordata muadili başka bir tür de olur. Mesela tilia platyphyllos'un da kokulu olduğu söyleniyor ama bizzat görmedim.
Ben de uzun süre Tilia cordata aradım ancak maalesef bulamadım. Tohumdan ıhlamur üretmek de zor. Geçen kış İstanbul Büyükşehir Belediyesi - Park ve Bahçeler müdürlüğünün diktiği T.cordata ağaçlarından biraz tohum topladım. Çimlenmeleri için bekliyorum.
Bahçemde ve evimin çevresinde bolca Tilia tomentosa var. Kokusu cılız değil kesinlikle. T.cordata ne kadar kokuyorsa T.tomentosa da o kadar kokuyor. Çiçekler arılara zararlıysa bile ben arıların bu duruma pek aldırış ettiğini de görmedim. Bahçemde 3 tane T.tomentosa var, her yaz başında üstleri vızır vızır arı hep.
yenibahceci
11-03-2024, 13:38
Herkese merhaba, çim alan olarak kullandığımız bahçemizin bir kenarına ıhlamur dikmek istiyoruz ama dikmek istediğimiz yer istinat duvarının üst yanı ve dolgu üstüne 60cm kadar bahçe toprağı serilmiş bir alan. Yaptığım araştırmalarda kazık kök yapısına sahip olduğunu gördüm. Sormak istediğim dikmek istediğimiz yerin büyük çoğunluğunun dolgu olması ve istinat duvarı yanında olması ağacın gelişimini engeller mi ve istinat duvarına zarar verir mi? Bilgisi olan arkadaşlar cevap verirse çok sevinirim :)
CornusMas
12-03-2024, 20:50
Herkese merhaba, çim alan olarak kullandığımız bahçemizin bir kenarına ıhlamur dikmek istiyoruz ama dikmek istediğimiz yer istinat duvarının üst yanı ve dolgu üstüne 60cm kadar bahçe toprağı serilmiş bir alan. Yaptığım araştırmalarda kazık kök yapısına sahip olduğunu gördüm. Sormak istediğim dikmek istediğimiz yerin büyük çoğunluğunun dolgu olması ve istinat duvarı yanında olması ağacın gelişimini engeller mi ve istinat duvarına zarar verir mi? Bilgisi olan arkadaşlar cevap verirse çok sevinirim :)
60cm ıhlamur için çok sığ bir toprak derinliği. Ağaç yerine çalı ya da otsu bitkiler deneyin.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.