Bağlan

View Full Version : Cedrus libani (Toros Sediri - Lübnan Sediri)

cedrus libani
21-06-2005, 08:52
Bu türü de ben tanıtayım...
Ne de olsa nick imizi ondan aldık...
Girizgah olarak ; ülkemizde halk arasında " katran " adı ile anılan Sedir cinsinin günümüzde; Kuzey Afrika ( C. atlantica Manetti ), Güney Anadolu ve Lübnan ( C. Libani A. Richard ), Kıbrıs ( C. brevifolia Hen. ) ile Himalaya' lar ve Nepal' de ( C. deodora G. Don ) yayılmış, birbirine az çok benzerlik gösteren 4 türü ve park ve bahçelerde süs bitkisi olarak aranan ve yetiştirilen pek çok doğal veya kültür formlerı ile varyeteleri vardır. ( Prof. Dr. Faik YALTIRIK, 1993, iSTANBUL)

sezinci
21-06-2005, 11:08
Arkadaşlar ben ısrarla fikrimi tekrarlıyorum. Ağaç türleri konusunda hepimiz uğraşıp derlediğimiz bilgileri burada yazıyoruz ama bana kalırsa çok dağınık oluyor. Fotoğraflarla anlatmak en iyisi diye düşünüyorum. Ağaç hakkında verilen bilgiler fotoğraflarla da desteklenirse daha akılda kalıcı olur. Bunun için ana sayfadaki Ağaç Türleri bölümünde bu işe devam etmeyi öneriyorum.

malina
21-06-2005, 15:52
Yılmazcım ben de aynı şeyi bir kez daha tekrarlıyayım.

Sitedeki ağaç türleri bölümüne aktarmak için ağaçla ilgili yazının tamamlanmış olması ve fotoğraflarının çekilmiş olması gerekiyor. Bu özellikleri taşıyan ağaçları bildirin bu işten sorumlu arkadaşlar taşısın.

Taşıyacaklar arasında sen de varsın tabii :)

sezinci
22-06-2005, 06:44
Özür dilerim ben bunu kaçırmışım. Sadece düzensiz olacağını düşündüğüm için yazı eklemiyordum. Bundan sonra ben de eklemeye başlıyorum. İnadım mı tuttu nedir. Galiba biraz da geç anlıyorum :)

sezinci
22-06-2005, 07:01
Ülkemizde Batı, Orta ve Doğu Toroslarda doğal olarak bulunur, kuzeyde Erbaa ve Niksar yörelerinde küçük ve izole bir yayılış gösterir. Dört sedir türünden biri olan Toros sedirinin dünya üzerindeki en geniş doğal ormanları Türkiye'dedir. Ülkemizde 109.440 hektar Sedir ormanı bulunmaktadır. 40 m'ye kadar boylanabilir.Gençlikte piramide benzer bir forma sahip olan ağacın tepesi zamanla bozulur ve yayvanlaşır. İğne yaprakları kısa, sivri, batıcı ve kısa sürgün denilen tutam üzerinde birçoğu bir aradadır.
Kozalakları fıçı ya da yumurta biçimindedir olgunlaşan kozalak ıslanınca dağıldığında kozalak ekseni sürgün üzerinde kalır.
Işık ağacıdır. Toprak konusunda kanaatkardır. Kireçli topraklarda da yetişebilir. Donlara karşı hassastır.
Eterik yağlı ve kokulu odunları çok dayanıklıdır. Bu yüzden binaların dış cephelerinde,su üstü ve su altı inşaatlarında travers yapımında, gemi yapımında, kokulu odunları haşereleri kaçırdığından mobilyacılıkta çekmece ve sandık yapımında kullanılmaktadır.

sezinci
22-06-2005, 07:46
C. libani sana sormadan konuya müdahale ettim ama ben daha önce bu tür konusunda hazırlık yapmıştım. Fotoğraflar da hazır istersen bu fotoğrafları da ekleyebilirim

cedrus libani
22-06-2005, 09:10
Dostum Yılmaz ne kusuru ekle daha güzel olur.. malum benim 25 haziranda nikah var. bu aralar uğraşamıyorum. Sedirleri beraber tanıtmış oluruz...

sezinci
22-06-2005, 12:35
Genel Görünüş

sezinci
23-06-2005, 13:20
Cedrus libani Gövde

sezinci
23-06-2005, 13:24
Cedrus libani kozalak

sezinci
23-06-2005, 13:28
Cedrus libani sürgün

sezinci
23-06-2005, 13:29
Cedrus libani yaprak

sezinci
23-06-2005, 16:16
Ayrı bir konu başlığı açıklacak kadar önemli bir konu. Bana kalırsa ayrı bir başlık altında toplayalım bunları ve fotoğraf veya çizimlerle destekleyebilirsen çok daha faydalı olur

botanist
23-06-2005, 17:07
teşekkürler Yılmaz,
Öneriniz üzere bu konuyu ayrı bir başlık haline dönüştürdüm.

konu: Türkiye’nin Doğal Gymnospermae Taksonlari

ormanbotanigi
03-09-2005, 16:00
40 m'ye kadar boy yapar.

Genç sürgünler grimsi kahverengi, çıplak ya da hafif tüylüdür.

İğne yapraklar 1,5-3,5 cm uzunluğunda, sert ve batıcıdır. Renkleri önceleri koyu yeşil, zamanla yaşlı bireylerde mavimsi yeşil renk almaktadır.

Kozalakları genellikle fıçı biçimindedir. Boyları 8-10 cm, enleri 4-6 cm'dir.Kozalak pulları geniş ve tam kenarlıdır. Dış yüzeyleri hafifçe tüylüdür. Kozalakların üzerlerinde bol reçine bulunmaktadır.

Doğal olarak Güney Anadolu ve Lübnan'da yayılmış olup, batı sınırı Fethiye ve Köyceğiz'den başlar. Doğuya doğru Toros Dağları üzerinden uzanmakta, Göksun ve Kahramanmaraş yörelerinden bir kavisle güneye Amanos Dağlarına yönelmektedir. Lübnan'da ancak Cebelübnan'da kalmıştır. Bu ana yayılışı dışında ise Kuzey Anadolu'da Kelkit-Yeşilırmak Vadisinde Erbaa yakınlarında Çatalan Köyünde ve Niksar yörelerinde 100 hektarlık adacıklar halinde bulunmaktadır.

obex
06-05-2006, 12:49
bu agacların anavatanı oldugumuzdan gurur duymamak mümkünmü?

Mine Pakkaner
06-05-2006, 19:16
Bu ne güzellik , bu ne haşmet...

obex
20-05-2006, 15:44
etrafta cok olunca ,farkedemiyoruz.dev bonzailer.sehrin apartmanları arasında garip budamalarla kaybolurlar.Cok üzülüyorum,budayıp kendimize benzetiyoruz.halbuki daha o 1000 yıl daha yasıyacak.en az 10-20 apartman eskitecek.

drosophila
21-05-2006, 00:19
cedrus libani nin çimlenmesi konusuna değinirsek artık deneyle sabittir ki, 1 ay nemli kumda bekledikten sonra toprağa ektiğim tohumlardan ilki dün çimlendi. yani kumdan çıkardıktan 10 gün sonra ilk tohum kafasını topraktan çıkarttı.

1 ay soğuk katlama ve 10-15 gün sonra çimlenme.

ceratonia
21-05-2006, 22:53
Tarsus orman fidanlık mühendisliği bünyesindeki gülek orman fidanlığında sedir fidanı üretimi var. yılda 3 milyon adet civarında....kozalaktan temiz tohum elde edip ortaya çıkarma aşaması çok meşakkatli...buradan yurdun dört bir yanına fidan sevkiyatı var.öncelikle tabiiki orman teşkilatının ağaçlandırma sahalarına...

ceratonia
21-05-2006, 22:55
aralık ayında direk ekim yapın garanti çıkar

cedar
20-06-2006, 12:46
bir ufak ekleme kozalakların oluşması 25-26 ay sürer;
Toros Sediri doğal ormanlarındaki ağaçlar yaklaşık 30 yaşından sonra kozalak tutmaya başlamakta ve erkek çiçek kurulları temmuz ayında görülmekte ağustos ayında 3-4 cm. ye ulaşmaktadır. Tozlaşma yükseltiye göre eylül ayında başlamakta ekim ayı ilk yarısında polen dağılımı maksimuma varmaktadır. Koneletler izleyen yıl mart ayına kadar çok az gelişmekte mayıs ve haziran aylarında gelişerek normal kozalak boyutuna ulaşmaktadır. Bir yıllık kozalaklar ağustos ayına kadar yeşil renkli olup, bu aydan sonra kahverengine dönmeye başlar. Kasım ayı sonunda kahverengi, kış içinde gri-kahverengine dönüşür. Çiçeklenmeden yaklaşık 25-26 ay sonra ekim ayında kozalaklar gevşeyerek açılmaya, tohumlar kasım ayı sonu aralık içinde dökülmeye başlamaktadır. Tohum dökümü kış içinde de devam etmektedir.

cedar
20-06-2006, 12:47
iki farklı yılın kozalağını aynı anda görmek mümkündür.
İki yıllık kozalaklarda karpellerin henüz kapalı olduğu dönemde bir yıllık kozalakların renkleri yeşil veya kısmen kahverengidir. Bir yıllık kozalağın rengi kahverengiye döndüğünde ve iki yıllık kozalakların rengine benzediğinde, iki yıllık kozalakların karpelleri açıldığından, iki farklı kozalak (iki ayrı yaşlı) hemen ayırt edilir. Bu durum tohum toplama zamanında önem taşır.

cedar
20-06-2006, 12:48
daha sonra devam etmek üzere...
sevgi ile kalın...

Mine Pakkaner
20-06-2006, 13:31
Cedar çok teşekkür ederiz. Yeni gelen üyeler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=192)başlığında kendinizi biraz tanıtsanız ve katılımlarınızdan bizi sık sık yararlandırsanız ne kadar mutlu oluruz. :)

carnivaler
19-07-2006, 02:24
çok güzel ve aydınlatıcı bilgiler arkadaşlar.ama küçük bir düzeltme; kozalaklar 25 değil 28 ayda bir olgunlaşır.

cedar
24-07-2006, 10:01
çok güzel ve aydınlatıcı bilgiler arkadaşlar.ama küçük bir düzeltme; kozalaklar 25 değil 28 ayda bir olgunlaşır.
bildiğim kadarı ile olgunlaşma 25-26 ayda olur ve döküm süresi 28 ayda tamamlanır.

edeko
24-08-2006, 18:22
aynen katılıyorum

acer
20-10-2006, 12:43
Son 5-6 yıldır İstanbul'daki sedirlerde yaygın bir kuruma dikkatimi çekti.Sanırım bir hastalık var.Yol kenarlarındaki birçok tanıdık sedirimi peyderpey kaybettim.Var mı bu sorunu aydınlatacak?

lukunku86
27-11-2006, 20:40
BİRKAÇ EKLEMEDE BENDEN
Ülkemizde halk arasında katran adı verilir. Asıl yayılışını Güney Anadolu'da Toroslarda yapmaktadır Tepe Cedrus atlantica ya kıyasla daha sık dallıdır.

seLman
22-12-2006, 14:56
bilgiler için teşekkürler cedrus libani abi :)
o beni bilir...
bu arada yılmaz bende Kütahya'dan :)

coşkun
02-03-2007, 17:42
selam arkadaşlar benim bir sorum olacak toprakta dikili 90 adet lüblan sedirim var bunların bazılarının tepe sürgünleri kurudu sebebini bilen varmı fidanlar 4 yaşında 70 ile 90 cm arasında teşekkürler

lordofstorm
16-03-2007, 23:33
Arkadaşlar bu bir sedir türü mü?Evet ise hangi türü acaba?Ve bu ağacın uygun koşullarda büyüme hızı,iklim şartlarına dayanıklılığı ve su ihtiyacı nasıl acaba?Teşekkür ederim...

cedrus libani
18-05-2007, 11:28
nerede kalmıştık?? :p :p :p

quercuslover
14-11-2007, 19:46
24492 24493

24494 24495

24496

mossad61
28-11-2007, 10:03
o ağaç sedire benziyor. apartmanlar arasında gölgedede kalmış ve iyi beslenememiş 20 yaşında bi ağaç:)

Emre Albayrak
28-11-2007, 10:17
Resmini koyduğunuz bir Cedrus libani'dir.

Lübnan sedirinin ışık isteği fazladır ve yarı ışık ağacı olarak kabul edilir. Toprak bakımından seçici değildir. Daha ziyade kayalık kalkerli yamaçlarda yetişirler. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde bulunur. Kışları ılık yerler ister.

Kaynak: Wikipedia

dedeefendi
03-12-2007, 18:06
bu agacların anavatanı oldugumuzdan gurur duymamak mümkünmü?

Bu ne güzelliktir böyle?Yaşadığımız çevrede türlü türlü ağaçlar var,maalesef hiçbirini bilmiyor ve hiçbirini görmüyoruz.Ağaçların güzelliklerini görebilmek için önce onları tanımamız ve tanıtmamız gerekiyor.
Bu sitede emeği olan herkese binlerce teşekkür ederim.

aykutalp
11-06-2008, 14:58
İşin uzmanı arkadaşlar sedir türleri konusunda bizi biraz bilgilendirsinler lütfen.

Özellkle İstanbul'da sık görülen iki türün adını soruyorum:

Birincisi; koyu yeşil renkli... Oldukça boylanabiliyor. Konik şekilde büyümesine rağmen şekli daima bozuk... Mesela, tüm gördüklerimin tepesi yatıktı, dik duran yoktu. Dalların da bazıları -doğrusallığı bozulmadan- olması gerektiği gibi yere paralel değil de aşağı veya yukarı doğru uzamış...(Tüm bunlar bence tür özelliği, bakımsızlıktan değil. Çünkü her gördüğüm bu şekilde idi.)

İkincisi ise mavi ladin\gümüşi köknar gibi küfümsü bir renkte... Fakat dalları ve ibrelerinin fazlaca aşağı doğru sarkık olmasından sedir olduğu anlaşılıyor.

Bu sedirlerin türü nedir?

Emre Albayrak
12-06-2008, 12:36
İstanbul'da doğal tür sayabileceğimiz Cedrus libanii dir ancak artık o kadar çok kullanılan ve adapte edilmeye çalışılan bir Cedrus atlantica var ki dediğiniz mavimsi renk bu ağacın özelliği..

http://www.rasadnikmanojlovic.com/cetinari/007.jpg
Cedrus atlantica

http://www.dkimages.com/discover/previews/802/20058883.JPG
Cedrus libani

aykutalp
14-06-2008, 12:22
Emre Bey,

Cevabınız için teşekkür ederim. İkinci sorduğum, tam da sizin yolladığınız ilk fotoğraftaki ağaçtı. Demek Atlantik Sediri imiş.

Fakat ilk sorduğumun Toros\Lübnan Sediri olduğunu zannetmiyorum. Sizin fotoğrafınızda da görüleceği üzere bu türün dalları çok karakteristik şekilde yelpaze gibi yayılıyor. (Sedir ismi belki buradan mülhemdir.) Ancak yine de yanılıyor olabilirim. Şimdi bu yılbaşlarında süslenen konik ağaçlar, Lübnan sediri midir? (Mesela, yukarıda lordofstorm'un iletisinde görülenin bakımsız kaldığı söylenmiş. Fakat İstanbul'da hep böyle bu tür ağaçlar.)

keops1981
17-06-2008, 23:13
sedirler bitki dünyasının en görkemli türlerinden biridir. bilinen varyeteleri C.atlanica, C.atlantica aurea, C. atlantica pyramidalis, C.atlantica glauca, C.atlantica glauca pendula, C.deodara, C.deodara pendula, C.libani...
hızlı bir büyüme gösterirler olgunluk yaşında taç yapısı şemsiye formunu alır daha sonra düzleşme gösterir.
iklim ve toprak yapısı olarak özel bir koşul istemez.
-20 derecelerde de yaşadığı bilinmektedir.
noel çamı olarak sedir kullanılan bir tür değil ama ülkemizde bulunan her türlü ibreli bitki malesef yılbaşı ağcı süsleme sevdasına kurban gitmektedir. amerika'da noel çamı olarak Abies fraseri türünün kullanıldığını orada yaşayan bir aile dostumuzdan öğrenmiştim.konik yapısı ve sık dokusuyla süslemek için birebir.
buarada toros sedirinin özellikle yeni dikimlerde su sitresine girerek ibrelerini tamamen döktüğünü bizzat gördüm ve araştırma sonunda bunun sık yaşanan bir olay olduğu ve bununla ilgili üniversitelerin orman fakültelerinde tez hazırlandığını öğrendim. buarada dökülen ibreler su ve besin takviyesiyle tamamen yeniden patlayarak yeşeriyor.
sevgilerle...

keops1981
17-06-2008, 23:21
yazıma toros sedirinin her türlü boyunun nereden temin edilebileceğini eklemeyi unutmuşum. manisa'nın salihli ilçesine bağlı yeniköy mevkii toros sediri açısından zengin bir bölge.tüm iç anadolu ya hükmeden bir piyasaya sahip. arzu edenlere irtibat numaraları verebilirim. reklama girmesin diye yazmıyorum:) buarada ankara'dan temin etmek isteyenlere yardımcı olabilirim.3 3.5m boyunda saksıda mevcut.
sevgilerle...

Kıbrıslı
16-07-2008, 09:29
Selam arkadaşlar bu bir test mesajıdır. Biraz önce uzun bir tanıtım yaptım (bu üçüncü deneyişim) fakat bir türlü gönderemiyorum.

Kibrisli

Kıbrıslı
16-07-2008, 11:12
Yine yazdım yine gönderemedim.

Kibrisli

ssempervines
29-09-2008, 01:08
Arkadaşlar bu bir sedir türü mü?Evet ise hangi türü acaba?Ve bu ağacın uygun koşullarda büyüme hızı,iklim şartlarına dayanıklılığı ve su ihtiyacı nasıl acaba?Teşekkür ederim...

*** arkadşım bu bi lübnan sediri adana bölgesinin yüksek kesimlerinde doğal yayılış alanı var.bizim yaylada hep bu ağaçlardan var.ben ortalama iki buçuk ay bu ağaçlarla beraberim ve yaylanın rakımı 1500 dolayında yüksek kesimlerde yetişiyor yani anlaycan ama ben adanada evin önüne bi tane dikmiştim 8 sene önce ve kurumadı adananın rakımı 40 düşük yerdede büyüyor yani ama çok zor büyüyor.şu an benimki 2 metre filan.yani sıcakta ya kuruyor ya da çok zor büyüyor.su isteği yazın bol sulaman gerek ama kışın gerek yok.bu ağaç da arkadaş 20 yaşında demiş ama bence en az kırk yaşında var çünkü benim yaylada 3 yaşında filan çektirdiğim resimler var bu ağaçların önünde ve o zaman ortalama 5 metre olan ağaçlar şu an 10 metreden biraz fazla gibi ben şu an 25 yaşındayım.ama o ağaç özel bakımla büyümüşse bilemem.başka sorun olarsa cevaplamaya çalışırım bildiğim kadarıyla herkese selamlar.

msgurkan
14-10-2008, 20:48
Bu türü de ben tanıtayım...
Ne de olsa nick imizi ondan aldık...
Girizgah olarak ; ülkemizde halk arasında " katran " adı ile anılan Sedir cinsinin günümüzde; Kuzey Afrika ( C. atlantica Manetti ), Güney Anadolu ve Lübnan ( C. Libani A. Richard ), Kıbrıs ( C. brevifolia Hen. ) ile Himalaya' lar ve Nepal' de ( C. deodora G. Don ) yayılmış, birbirine az çok benzerlik gösteren 4 türü ve park ve bahçelerde süs bitkisi olarak aranan ve yetiştirilen pek çok doğal veya kültür formlerı ile varyeteleri vardır. ( Prof. Dr. Faik YALTIRIK, 1993, iSTANBUL)

Cedrus Brevifolia Kıbrıs'ın yerli ağacı. Kıbrıs bir zamanlar çok geniş cedir ormanları ile kaplıymış. Geçmişte gemicilikte kullanılması sonucu bugün nerdeyse yok olma noktasına gelmiş.

En ilginç özelliği, diğer cedir türlerine göre en küçük yaprak yapısına sahip olması. Bu da Bonsai açısından onu özel kılıyor.

49815

nariçi
15-10-2008, 10:29
Sedir ağacının burada göremediğim özelliklerinden ışık ağacı olması da önemlidir. Toroslarda sırtların güney yamaçlarında saf mesçereler oluşturur. bu sırların kuzey yamaçlarında genellikle karaçam ve göknar karışımı mesçereler yer alır. Sedir tohum yıllarının takip edilerek tohum döküm sonunda saha boşaltıldığında tabii olarak gençleştirilmektedir. Bunun için tabii gençleştirme kuralları uygulanır. Ben bahçemize 10 adet diktim 10 yılda 10 metreyi geçtiler.

Katsuz
10-11-2008, 15:14
Sedir Ağaçlarının Kozalak veya Tohum Verme Yaşı Kaç

Bahçemizdeki sedir ağaçlari kozalak vermiyor acaba ne ile alakalı anlamadım bunlara bakan adama sorduğumda bunlar vermiyor dedi ortalama yaşları 15-17 nasıl kozalak veya tohum vermez anlamadım okulumuzdaki sedir ağaçları bahçemizdekilerden daha genç olmalarına rağmen çok güzel tohum veriyor.

nerkinozturk
26-11-2008, 23:32
Bugün Eskişehir'de harika sedir fotoğrafları çektim. İşte aşağıda...

amenajman
14-12-2008, 11:43
Nerkin Öztürk Fotoğraftaki Sedirler Gerçekten şahane.Teşekkür ederim.

Arkadaşlar bi notta ben eklemek isterim. Toroslarda büyüyen bir insan olarak, Cedrus Libani nin engüzel gelişimini gösterdiği yer olarak Mersin-Arslanköy Mevkiini söyleyebilirim.
Gerçekten Akıllara zarar güzellikte Libaniler ve Çok kısa sürede Çok büyük boylara ulaşanlara Şahidim. Çok etkilenmiştim.
Bu arada Orman Mühendisiyim , Son gözlemlerimi ilettim :))

brody
20-01-2009, 10:02
Çelikle üretim forumunda Cedrus Libani'nin %30 tutma oranıyla çelikten üretilebileceği yazıyor. Bu konuda bilgisi olan, daha önce deneyen var mı?

ozanutku
20-01-2009, 13:10
Sayın Brody ;

Sedirleri çelik yöntemiyle değil tohumdan üretmeniz daha mantıklı ,illa çelikten üretmek istiyorum derseniz ocak-şubat aylarında alacağınız kalemlerden bu denemeyi yapabilirsiniz.

brody
20-01-2009, 14:55
Sayın Brody ;

Sedirleri çelik yöntemiyle değil tohumdan üretmeniz daha mantıklı ,illa çelikten üretmek istiyorum derseniz ocak-şubat aylarında alacağınız kalemlerden bu denemeyi yapabilirsiniz.

Teşekkürler. Ben merak ettiğim için sordum, daha önce sedirlerin çelikten üretilemediğini okumuştum bir yerde demekki yanlışmış.

kaju
27-04-2009, 08:10
20 yaşlarında bir sedir ağacının tepesindeki dalı eğilir mi?

silemustafa
10-05-2009, 20:35
merhaba arkadaşlar öncelikle böylebir siteve faydalıbilgileri barındıran bigidaırcıı hazırlanmasında katkıları olan tüm arkadaşlara candan teşekürlerimsunarım benim acilen çözüm bulmamgereken bir sorunumvar benim çalışmışolduum işyerimde sedirlerimiz var ama sanki köküne bir ilaç dökülmüşgibi yaprakları kuruyor birtanesi kurudu kestim ama baktımki birtanesi daha başlamış kurumaya bunun çaresi nedir nasıl kurumasının önünegeçebilirim yardımcıolursanız çok mutluolurum selamve saygılarımla

seaa
10-05-2009, 21:30
Yaptığımız ağaçlandırma çalışmasında toros sediri türünü daha sık kullanmaya başladık, boyları genellikle 50-60 cm arasında değişiyor. Daha büyük boyda gelen toros sedirlerinde tutmama riski oluyor. Çukurlarını açmak baya zor oluyor :)

Uysal01
12-05-2009, 15:14
Sayın Seaa,
Toros sedirlerini toprağa dikerken açılan çukurları kürek ilemi yoksa burgu makinesi ılemi açıyorsunuz.Fidanın yetişmesinde herhangi bir farklılık olurmu?

seaa
12-05-2009, 20:53
Toros sedirlerini genellikle bel ile açtığımız çukurlara (en az 40 cm derinliğinde oluyor) dikiyoruz burgu aleti bu bölge çok taşlı olduğu için kullanamıyoruz ancak taş kırma makinasıyla çukur açacağız artık.

melihyıldız
19-05-2009, 22:02
arkadaşlar bendeki sedirler toros sedirinin üzerine aşılanmış bilgisi olan bana bilgi versin

mt55
23-08-2009, 04:26
o bir himalaya sediri kardeşim formundan öyle görünüyor çünkü dalları ve yaprakları aşağı doğru sarkık

Oğuz Karsan
09-03-2010, 09:14
Merhaba.

Arkadaşlar benim bir sorunum var. Belki yardımcı olabilirsiniz.

Şilede bulunan bahçeme arkadaşım iki adet Lübnan Sediri dikti. On yılı geçmesine rağmen pek bir gelişme gösteremediler. Denize 400 m uzaklıkta bir yer. Acaba denizin serpintisi mi dokundu?

Resimlerini ekliyorum diktiğimizde 1 m boyundaydılar şimdi 1.17 ve 1.30 boyundalar. Bu kadar geç büyümeleri normal mi? Yanlarındaki Fıstık ve Sahilçamları 2 m yi buldular.

129077

129078

Saygılar

alpturan
04-05-2010, 18:26
Merhabalar..
Malatya - Pütürge bölgesinde seyrekte olsa sedir ağaçları görmüştüm. Genelde Akdeniz bölgesinde Toroslarda yetiştiğini bildiğim için tuhafıma gitti. Bahsettiğim yer denizden ortalama 1500 m yüksekte ve kışın yoğun kar yağışı olan bir bölge..Orman mühendisi arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.Acaba Toros sediri kayalık yerlerin ağaçlandırılması için tercih edilebilecek bir ağaç türümüdür?

nariçi
04-05-2010, 18:37
Sayın alpturan, Toros sediri ışık ağacıdır. Genel olarak karstik (Kireç taşlı) alanlarda ve güney yamaçlarda iyi olur, taşlı kayalı yerlerde kaya çatlak-yarık ve ceplerinde iyi yetişir. İlk yılarda kuraklığı atlatıp yerine alışırsa sonra sorun olmaz. Pötürge civarında ki sedir ve karaçamlar da ağaçlandırma ile yetişmişlerdir.

alpturan
04-05-2010, 21:54
Sn Nariçi..İlginiz için teşekkürler. Bende ağaçlandırma çalışmaları içerisinde orada yetiştirildiğini düşündüm. Toroslardaki gibi orman şeklinde değil diğer ağaç türlerinin arasında seyrek görünüyordu.Genelde derelere yakın vadi tabanlarında görmüştüm. Ama iklim şartlarını düşününce tuhafıma gitti.

nariçi
04-05-2010, 22:16
O alanda daha ziyade karaçam çok başarılı olmuş. Zaten saha da serin ve genel de kuzey bakıdır. Karaçam kızlçama göre daha serin ve gölgeye dayanıklıdır.

fatih_ts61
05-03-2011, 15:08
Askerlik yaptığım yerde 3-4 tane Toros sediri vardı. Her nöbet değişiminde kozalaklanmış olanından kozalak alırdım. Kozalaklarından tohumlarını çıkarmak oldukça zor. Ya güneşte beklemeli **** suda nemlenerek kozalağın açılması gereklidir.

Elde ettiğim epeyice tohumu çimlendirmeyi düşünüyorum. Bakalım sonuç ne olur.

Emre Kuzu
01-06-2011, 13:58
Tohumlar yağlıdır fazla saklanamaz eksi 16 derece yüzde 6, 13 nemde 5 yıl saklanabiliyor.

Emre Kuzu
13-08-2011, 15:27
Toros sediri bu illerde doğal olarak bulunuyor; ADANA, AFYONKARAHİSAR, ANTALYA, HATAY, KAHRAMANMARAŞ, MUĞLA, TOKAT, KARAMAN Görüldüğü üzere çok sıcaktan çok soğuğa kadar yetişebiliyor. Toprak sorunuda yok.
kaynak;
http://turkherb.ibu.edu.tr/index.php?sayfa=1&tax_id=108

seaa
14-08-2011, 21:06
iç Anadolu iklimine en uygun ağaç türü

Douglas Fir
15-08-2011, 03:27
Toros sedirlerini buluduğunuz bölgedeki üreticilerden almaya dikkat edin. Satıcılara üretim yerini mutlaka sorun. Örneğin kıyı ya da daha ılıman yerlerden getirilen Toros sedirleri Ankara kışında zorlanıyor. Ama baştan Ankara'da yetiştirilen sedirlerde sıkıntı olmuyor. Bu arada bölgenize uygun Toros sedirlerini bulmak için devlet fidanlıkları en uygun yerler.

Merwan
07-01-2012, 01:22
Benim de bahceme ekmis oldugum sedirlerim var ancak hic gelistiklerini gozemleyemedim.Buyume hizlari hakkinda bilgisi olan varmi?

ozb
30-12-2012, 21:09
İyi günler. Yaklaşık 6-8 yaşlarında ki bir Toros sedirinin alt kısımlarından aldığım bir dalı (2-3 yaşında bir sürgün) ev şartlarında su dolu kavanozun içine bıraktım. 10 gün oldu ve hala bir köklenme vaziyeti göremedim. Fakat kavanozun dibinde bir kısım sararmalar var. Sizce bir köklenme hali midir? Acaba kuruyabilir mi? Aslında kozalağını bulabilsem bu yönteme hiç bulaşmazdım ama mecbur kaldım.

ozb
05-05-2013, 22:01
merhabalar...

gözlemlerime göre çelikle üretimleri çok zor. ince detay istiyorlar ve fazla suda kalınca çürüyorlar. sürgünün su içinde kalan alt kısımlarında hafif tüylenme başladıysa hemen toprağa dikilmesi gerekmektedir. aksi takdirde çürür.