PDA

View Full Version : bahcedenn




bahcedenn
15-10-2019, 18:17
Etkinlikte paylaşacağım tohumlar;

01. Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
02. Haseki Küpesi
03. Asya Yeşilliği, Shungiku (Yenilebilir Krizantem)
04. Blue Cream Berry Domates
05. Armenian Domates
06. West India Burr Gherkin
07. Mirzachul (Mirza, Gulabi, Torpido) Kavunu
08. Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory
09. Sarıkız Fasulye
10. Fahrenheit Blues Domates

Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN...

Lütfen Etkinlik Prensiplerini (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/41248.htm) okuduğunuzdan emin olunuz.

Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini "LojistikMerkezi"ne özel mesaj ile gönderdiğinizden emin olunuz.

Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır.

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.




bahcedenn
16-10-2019, 16:53
699775

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık, Subtropikal iklimlerde çok yıllık
Tohum Türü: Malabar Ispanağı, Basella rubra
Tohum çeşit adı: Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 6. Yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya
Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
Hasat yıl ve ayı: 2019 Ekim
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

Bu sene hiç ekmedim bile. Geçen sene dökülen tohumlar vakti geldiğinde kendiliğinden çimlendiler ve çite sarılarak bir set oluşturdular.

Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Kırmızı filizlerinin rengi ile bariz şekilde yeşilinden ayrılır. Kırmızımsı etli parlak yapraklarının arasında pembemsi çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

Bu Asya bitkisinin kırmızımsı filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. :) Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

Annem ise güzel bir saksıda sadece görselliği için yetiştiriyor. Saksıyı da ahşap bir direğin dibine yerleştiriyor ve sürgünleri direğe sardırıyor.

Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.



699776

bahcedenn
22-12-2019, 19:06
701912

Bitki türü: Çiçek
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü: Haseki Küpesi, Aquilegia vulgaris
Tohum çeşit adı: Haseki Küpesi
Tohum kaç yıldır sizdedir: Uzun zamandır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
Tohumun kökeni:
Tohumun geldiği yer:
Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
Hasat yıl ve ayı: 2019 Haziran
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçede var olan tüm çeşitlerden karışık olarak tohum aldım.
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Açıkçası tohum ekimi yapmadığımız için tohumların ne kadar zamanda çimlendiğini hiç bilmiyorum. Önceki senenin bitkilerini sökmezseniz ya da zarar vermezseniz kışı atlatabiliyorlar. Baharda bizim bahçenin leylak ile beraber açan ilk çiçeklerini oluşturuyorlar. Eğer çiçekleri koparmazsanız çiçeklerin solması ertesinde oluşan tohum keselerinde tohumlar oluşur. Tohum hasadı yapmazsanız bu keseler Mayıs ortalarından itibaren çatlayıp tohumlar gelişigüzel etrafa yayılabilir. Dökülen ya da uçuşan bu tohumlar bahçe içerisinde genelde aynı bölgede çimlenirler. Kendiliğinden çimlenen bu bitkiler ise yazın gelişimini tamamlayıp ilk baharda çiçeklerini açarlar. Güneşli ve yarı gölge yerlerde gelişimleri daha güzeldir.


701913

bahcedenn
23-12-2019, 21:21
701981



Bitki türü: Aromatik Bitki

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Chrysanthemum, Glebionis coronaria

Tohum çeşit adı: Asya Yeşilliği, Shungiku (Yenilebilir Krizantem)

Tohum kaç yıldır sizdedir: 4. yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul

Tohumun kökeni: Uzakdoğu

Tohumun geldiği yer: Ticari tohum

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.

Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.

Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmaya ihtiyacım olmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: 60 gün sonra hasada başlayabilirsiniz

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bazı kaynaklarda Akdeniz Mutfağı'nda kullanıldığına dair bilgiler bulunsa da daha çok Çin, Japon ve Tayvan Mutfağı'nda kullanıldığı bilinmektedir. Sığır ve kuzu etinin yanına yakıştığı söylenmektedir. Bunun yanında çayı da tüketilmektedir. Biz ise daha çok genç sürgünlerini salatalarda kullandık. Nasıl ki rokanın farklı bir aroması var bu bitkinin de kendine özgü farklı bir aroması bulunmaktadır. Biz çok beğendik. Hiçbir kahvaltı soframızda roka, genç pazı, malabar ıspanağı ve shungiku yaprakları salatası eksik olmamıştır. Damak tadı uymayanlar beğenmeyebilir ama. Bunu yazmakta fayda var. Uzak doğuda buharda hafif pişirilerek, çorbalara eklenerek ya da kızartılarak tüketildiğini okuduk. Hatta suşi ve bazı turşularda da kullanıldığını da öğrendik. Bazı kaynaklarda çiçeklerinin de lezzetli olduğu yazsa da çiçeklerini yemeyi hiç denemedim. :D:D

Bahçenizin bir köşesinde güzel bir tarh oluşturduğunuzda her gün masanızı bu güzellerle süsleyebilirsiniz. Genç sürgünlerden yaprak hasadı yapmazsanız bir vakit sonra uç sürgünlerde çiçek oluşumu başlıyor. Açan çiçeklerin vazo içerisinde de dayanımı gayet iyidir.



701982
701983

bahcedenn
26-12-2019, 20:40
702034


Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum

Tohum çeşit adı: Blue Cream Berry Domates

Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul

Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri

Tohumun geldiği yer: 2018-2019 Etkinliği Sn. Atilgan (http://www.agaclar.net/forum/1550249-post11.htm)

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: 2017-2018 Etkinliği Sn. malbman (http://www.agaclar.net/forum/1521776-post11.htm)

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.

Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.

Kullanılan ilaçlar: Organik tarımda kullanılması onaylanmış zirai ilaçlar kullandım.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70-80 gün

Büyüme alışkanlığı: Sırık

Yaprak tipi: Yaprak tipi ve rengi normal olsa da renk değişikliğini meyve sapında görebilirsiniz.

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Omuzları parlak mavimsi renkte olan krem renkli çeri domatesler.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Kuvvetli gelişen ve iyi askıya alınma yeteneği olan verimli bir çeşittir. Her çiçek meyve bağlıyor diyebilirim. Mümkün olduğu kadar yüksek sırığa ya da ipe sardırmaya gayret gösterin. Sürekli boy atma eğilimindedir.


Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Sayın Atilgan'ın da dediği gibi benim de şimdiye kadar denediğim domatesler içinde en tatlı çeşiterden birisi. Tatlı ve meyvemsi bir aroması var. İnce kabuklu ve toplanır toplanmaz çatlamalar başlıyor. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Hatta vaktinde hasat edilmezse dalında bile çatlamalar olabiliyor. Özellikle yağmur ertesinde ve nemli iklimlerde dalında çatlama daha çok görülebilir.

Bana göre aşırı tatlı olmasından ötürü damak tadıma çok uymayan bir çeşit oldu fakat menemen içerisinde etli başka domateslerle kullanılırsa güzel bir lezzet vereceğini düşünüyorum.


Çeşidin Hikayesi: "Open Pollinated" (hibrid olmayan - açık tozlaşan, sürdürülebilir) güzel ve çok lezzetli domates çeşitlerinin ıslah edilmesinde uzmanlaşmış olan Bradley Gates tarafından ıslah edilmiş bir çeşittir.



702033

bahcedenn
01-01-2020, 16:12
702219


Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum

Tohum çeşit adı: Armenian Domates

Tohum kaç yıldır sizdedir: 5. yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul

Tohumun kökeni: Ermenistan

Tohumun geldiği yer: Ticari tohum

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.

Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.

Kullanılan ilaçlar: Organik tarımda kullanılması onaylanmış zirai ilaçlar kullandım.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Orta geç, fide dikiminden itibaren 80-90 gün

Büyüme alışkanlığı: Sırık

Yaprak tipi: Normal

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: 250-300 gr büyüklüğünde, hem meyve eti hem de kabuğu iki renkli olan bu çeşidin meyveleri etli ve sulu olup hafif basık, yuvarlak, beefsteak tipindedir.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Orta kuvvetli gelişen ve iyi askıya alınma yeteneği olan aşırı olmasa da verimli diyebileceğim, geççi bir çeşittir.

Çeşidin Hikayesi: Bazı kaynaklarda "Open Pollinated" (hibrid olmayan - açık tozlaşan, sürdürülebilir) bir çeşit olduğu söylense de benim tohumları edindiğim yerde Heirloom (Atalık) tohum olarak West Virginia (ABD'nin bir eyaleti) 'lı tohum emanetçisi Charlotte Mullens tarafından dağıtıma sokulduğu yazılmıştır.



702220
702221
702222

bahcedenn
01-01-2020, 18:39
702225

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum türü: Gherkin, Cucumis anguria
Tohum çeşit adı: West India Burr Gherkin
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
Tohumun kökeni: Afrika olduğu düşünülüyor
Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: huseyink005 tarafından Kirpi Salatalık olarak paylaşıldı. Fakat aynı çeşit mi bilmiyorum.
Dağıtılacak tohumun saflığı: Aynı aileden başka bitki olmadığı içim bir önlem alınmadı.
Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Bildiğimiz salatalık çeşitleri ile hibritlenmiyor.
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Kuvvetli gelişen yayılıcı bir çeşittir. Tohumdan ilk fidelediğiniz zaman gelişimleri çok yavaş oluyor. Fakat kalıcı yerlerine alıştıktan sonra atağa geçiyorlar ve tüm yaz boyunca sürekli gelişim halindeler. Bu yüzden sarılacakları bir çit kenarına dikmekte fayda var. Yoksa kendi başlarının çaresine bakıyorlar. Verimli bir hasat için tam güneş gören, zengin ve iyi drenajlı bir toprak kullanınız. Sürekli boy atma ve yayılma eğilimindeler. Suyu sever. Sıcaklarla atağa geçer. Su ve sıcaklıklarla doğru orantılı olarak verimlidir. Fakat susuzluğa ve hastalıklara da dayanıklıdır da.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Ceviz büyüklüğünde ve dikenli meyveleri vardır. Taze olarak yediğinizde dikenlerin ağzınızın içinde rahatsızlık vereceğini düşünseniz de ilk ısırığı aldıktan itibaren yanıldığınızı hemen göreceksiniz. Çıtır çıtır aşırı lezzetli bir çeşitmiş. Yalnız irileşmeden ve rengi sarıya çalmadan hasat edilmelidir. Yoksa çekirdekleri belirgin hale geliyor ve tadı da limon sıkılmış salatalık gibi oluyor. Ekşi severler o halde de tüketebilir. Yalnız çıtırlığını biraz kaybediyor. Turşu yapmaya fırsatım olmadı. Fakat turşusunun da çok güzel olduğu söyleniyor.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumunu alacağımız meyveleri mümkün olduğu kadar dalında bekletip iyice olgunlaşmasını sağlıyoruz. Sonrasında ise aynı salatalık tohumu alır gibi tohumlarını alıyoruz.


702226

bahcedenn
03-01-2020, 18:55
702260

Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum türü: Kavun Cucumis melo
Tohum çeşit adı: Mirzachul (Mirza, Gulabi, Torpido)
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
Tohumun kökeni: Özbekistan, Orta Asya
Tohumun geldiği yer: Ticari tohum (Aynı çeşidi forumdan Sayın Niüfers de göndermişti. Fakat eş zamanlı olarak Özbekistan'dan ticari paketli bir tohum da elime ulaşınca tohumların karışma/bozulma ihtimalini düşünerek ticari olanını yetiştirdim.)
Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Çeşidin hikayesi: Orta Asya, lezzetli kavunlarıyla bilinir. Özbekistan'da ise 150'den fazla kavun çeşidi vardır ve ben de bunlardan birini yetiştirdim. Tam olarak emin olmamakla beraber Özbekistan'da Mirzaçul (sadece Mirza), Gulabi veya Torpido olarak ve Türkmenistan'da ise Tarlavuk veya Tırlavuk kavunu olarak isimlendirildiğini öğrendim. Muhtemelen daha başka isimleri de vardır. Farklı bilgilere sahipseniz bilgileri güncelleyebilirim.

Paylaştığım fotoğrafta da gördüğünüz bu zararı kavunlara başta farelerin yaptığını düşünsem de daha sonra yabani tavşanları iş üzerinde gördüm. :p:p Tadına bakabildiğim kavunların ise şekeri tam olarak oluşmamıştı. En azından tohumunu çoğaltabilmiş oldum. Bakabildiğim kadarı ile bizim Kırkağaç kavununun diriliğine benzer bir tadı vardı.

702261

bahcedenn
07-01-2020, 14:35
702384

Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum türü: Baharat
Tohum çeşit adı: Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory Satureja hortensis
Tohum kaç yıldır sizdedir: 7 yıldır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
Tohumun kökeni: Balkanlar
Tohumun geldiği yer: Köyde elden ele dolaşan bir çeşit.
Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn
Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Çeşidin hikayesi: Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette adı Sater otu, Çuprika, Çibirsi olarak geçen bitki. Özellikle Bulgaristan’dan göçen ve bilhassa da Pomak kökenli yurttaşlarımızın Trakya ve Marmara bölgesindeki bazı kırsal yerleşim alanlarında evsel kullanım için yetiştirdikleri bir baharat türüdür. Her baharatçıda bulamayacağınız bir çeşittir.

Tarhana yaparken eğer evde bebek yoksa mutlaka kullanılır, diğer çorba çeşitlerinde ve köfte harcında da kullanılır, özellikle etli yemeklerde tercih edilir, pişmiş kuru fasulyenin üzerine serpilir, haşlanmış yumurta veya haşlanmış patatesle mükemmel olur, kızarmış ekmeğin üzerine sürülen yağa serpilir...

Dallanıp budaklanan bitki 1-2 karış büyüklüğüne geldiğinde pembe, açık eflatun çiçekler açmaya başlar. Bu aşamadan hemen önce bitkiyi kirlenmemesi için kökü toprakta kalacak şekilde kesip , eğer gerekiyorsa yıkayıp, demetler haline getirip, baş aşağı asarak gölge ve havadar bir yerde kurutmak gerekmektedir. Eğer bitkiyi güneşte kurutursanız baharatınızın rengi kararır, açık renkli canlı bir baharat elde edemezsiniz. Pembe, açık eflatun çiçekler açan bitkiyi hasat etmezseniz birkaç hafta içerisinde tohum oluşumu başlayacaktır.


702385

bahcedenn
09-01-2020, 10:05
702413


Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum türü: Fasulye, Phaseolus vulgaris
Tohum çeşit adı: Sarıkız
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
Tohumun kökeni: Türkiye
Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
Etkinlikte tohumu ilk dağıtan:
Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Çeşidin özellikleri: Oturak, erkenci ve bol dökümlü bir taze fasulye çeşididir. Hasat süresi tohum ekiminden itibaren 40-45 gündür. Baklaları yassı, kılçıksız, hafif koyu yeşil renkte olup bakla uzunluğu 12-17 cm, eni ise 1-1,5 cm dir. Dane rengi ise koyu kahverengidir. Taze tüketime uygun ve konserve için de çokça tercih edilen bir çeşittir.

Paylaşacağım bu çeşidin tohum sayısı talebe bağlı olarak kısıtlı olabilir.

bahcedenn
09-01-2020, 11:17
702420



Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum

Tohum çeşit adı: Fahrenheit Blues Domates

Tohum kaç yıldır sizdedir: 4. yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul

Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri

Tohumun geldiği yer: Ticari tohum

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon önlemi alınmadı.

Kullanılan gübreler: Sadece organik kökenli gübreler kullandım.

Kullanılan ilaçlar: Organik tarımda kullanılması onaylanmış zirai ilaçlar kullandım.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos

Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70 gün civarı

Büyüme alışkanlığı: Sırık

Yaprak tipi: Yaprak yapısı hafiften kıvırcık bir hal alabiliyor. Yaprak rengi ise koyu tonlarda olup salkım sapının rengi de mavimsi tonlardadır.

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Omuzları siyaha daha yakın mavimsi olan parlak koyu pembe renkli çeri meyveleri vardır. Salkımdaki meyve sayısı 8-16 arasında değişir.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Çok kuvvetli gelişen ve iyi askıya alınma yeteneği olan verimli bir çeşittir. Her çiçek meyve bağlıyor diyebilirim. Mümkün olduğu kadar yüksek sırığa ya da ipe sardırmaya gayret gösterin. Sürekli boy atma eğilimindedir. Bitkiler o kadar güzel ve sıradışı görünüyor ki, bu çeşidin yanından geçenlerin dikkatini hemen çekiyor ve ilk duyulan ses 'vay' oluyor. Yalnız hasatta dikkatli olun. Meyvelere alttan bakmayı deneyip kızaranları hasat edin.

Güneş ışığı ne kadar yoğun olursa Fahrenheit Blues'un maviliği / morluğu bir o kadar derinleşiyor.


Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çarpıcı derecede koyu antosiyanin pigmentasyonu olan normalden biraz daha iri olan çeri meyvelerin kimisi ise neredeyse tamamen mavimsi siyahtır. Lezzeti mükemmel olmasa da iyi diyebilirim. Asit oranı düşük tatlı tarafı daha ağır basan bir çeşittir. Bizim evde çocuklar tarafından çokça sevilen bir çeşit oldu.


Çeşidin Hikayesi: "Open Pollinated" (hibrid olmayan - açık tozlaşan, sürdürülebilir) güzel ve çok lezzetli domates çeşitlerinin ıslah edilmesinde uzmanlaşmış olan Tom Wagner tarafından ıslah edilmiş bir çeşittir.




702421
702422
702423