View Full Version : Sizce en lezzetli domates hangisi?
bilenyum
08-09-2019, 17:11
Bir süredir farklı varyete domatesler yetiştirmeye başladım. Çok güneş almayan ve ufak bir alana sahip bahçem olduğundan domates yetiştirirken ya da fide ekerken dikkat etmem gerekiyor. Rica etsem lezzetini beğendiğiniz özellikle geleneksel domateslerden bahsetmenizi isteyeceğim. Ona göre yeni sezonda denemeler yapmak istiyorum :)
celalamca
09-09-2019, 15:29
Siyah -bordo domatesler açık ara önde..
hem lezzet hem de hastalıklara dayanıklılık bakımından.
Tula tomato 1. sırada
blacksea man tomato 2. sırada
bu ikisinin haricinde
güdül halkalı domates 3. sırada
çerileri domatesden saymadığım için sıralamaya dahil etmedim :D
AkisSoftware
09-09-2019, 17:30
İyi bir konu açılmış.
obabilgesi
09-09-2019, 19:34
Black from Tula için bu sene gerçekten çok heyecanlanmıştım. Maalesef tam bir hayal kırıklığı! Standartlarda bir domates lezzetinde, hiç bir extrem yanı yok.
Beni en memnun eden tür ise Gönen pembesi oldu. Cidden çok lezzetli ve kokulu bir varyete...
AkisSoftware
10-09-2019, 06:34
Bende bu sene yurtdisindan getirttigim bir tur olan "indigo kamkat" türünü deneyecegim. Olumlu puan alirsa tohum paylasim etkinliginde paylasabilirim.
AkisSoftware
10-09-2019, 08:21
Ayrıca bu bahsettiğiniz türlerin tohum paylaşımı bu sene olur mu?
Amacım bir çok farklı türü denemek yerine, herkesin tecrübesinden faydalanarak 2-3 tür üzerine yoğunlaşmak.
Bende bu sene yurtdisindan getirttigim bir tur olan "indigo kamkat" türünü deneyecegim. Olumlu puan alirsa tohum paylasim etkinliginde paylasabilirim.
Sayın AkisSoftware, birkaç internet sayfasında gördüğüm kadarıyla Indigo Kumquat domatesler F1, yani hibrit. Bu nedenle sizin bu meyvelerden alacağınız tohumların aynı meyveyi vermeme ihtimali çok yüksek. Konu hakkında çok derin bir bilgim olmamasına rağmen, F1 tohumlarda ikinci neslin ataya çektiğini ve iki ebeveynden birine dönüştüğünü hatırlıyorum. Bu nedenle dağıtıma koyacaksanız bunu da belirtmenizde yarar var.
Saygılar
bilenyum
10-09-2019, 11:45
Teşekkür ederim dönüşleriniz için. Biliyorum bakım koşulları, çevresel etkenlerde etkiliyor kimi zaman verim ve lezzeti ama elimden geldiği kadar dikkat etsem de 8-10 yıl öncesine kadar yerken keyif aldığım leziz standart market domateslerini bulamıyorum. Yetiştirmesi zor olmayan domatesi yer darlığından seçmek zorunda kalıyorum :D
Tabi kişiden kişiye değişse de beğeni önerilerinizi dikkate alarak bir şekilde ulaşmaya çalışacağım. Ayrıca Paylaşmak isteyenler olursa sevinirim :)
AkisSoftware
10-09-2019, 15:18
Sayın AkisSoftware, birkaç internet sayfasında gördüğüm kadarıyla Indigo Kumquat domatesler F1, yani hibrit. Bu nedenle sizin bu meyvelerden alacağınız tohumların aynı meyveyi vermeme ihtimali çok yüksek. Konu hakkında çok derin bir bilgim olmamasına rağmen, F1 tohumlarda ikinci neslin ataya çektiğini ve iki ebeveynden birine dönüştüğünü hatırlıyorum. Bu nedenle dağıtıma koyacaksanız bunu da belirtmenizde yarar var.
Saygılar
Uyariniz icin tesekkur ederim. Tabiiki paylasimda ilk dikkat edecegim sey tekrar cogalim.
Insallah bu sene farkli tohumlar paylasir, eger bu tür hibrit degilse onu da sonraki seneye paylasirim.
Ayrica sizin de onerilerinizi ogrenmek isterim bu konu hakkinda
Ayrica sizin de onerilerinizi ogrenmek isterim bu konu hakkinda
Tohum ıslahı konusunda yaptığım herhangi bir çalışma yok ve dolayısıyla konu hakkında, okuduğum genel geçer birkaç makaleden öğrendiklerim dışında, bilgi sahibi değilim.
Forumda ıslah konusunu en iyi bilen üyelerden bir tanesi Sayın MeyveliTepe'dir. Kendi adını verdiği bir çeşidi (MeyveliTepe Turuncusu) ıslah etmişti. Kendisi ile iletişim kurarsanız çok daha sağlıklı bilgiler alabilirsiniz.
Çalışmalarınızda başarılar.
AkisSoftware
11-09-2019, 10:58
Tohum ıslahı konusunda yaptığım herhangi bir çalışma yok ve dolayısıyla konu hakkında, okuduğum genel geçer birkaç makaleden öğrendiklerim dışında, bilgi sahibi değilim.
Forumda ıslah konusunu en iyi bilen üyelerden bir tanesi Sayın MeyveliTepe'dir. Kendi adını verdiği bir çeşidi (MeyveliTepe Turuncusu) ıslah etmişti. Kendisi ile iletişim kurarsanız çok daha sağlıklı bilgiler alabilirsiniz.
Çalışmalarınızda başarılar.
Tabii ki onu da bu konuya bekleriz. Engin tecrübesinden faydalanmak isteriz. Herkesin damak tadı farklıdır lakin herkesin hoşuna giden bir tür varsa orta yolu bulacağız mutlaka..
Size de ayrıca teşekkür ederim
Yürek domates geniş bilgi Google
bilenyum
13-09-2019, 18:36
Bakalım şuan yürek domatesi yetiştiriyorum. Henüz tam kızarmadılar. Deneyimlerimi aktaracağım :)
İsmail Kuzucu
13-09-2019, 19:20
Black from Tula için bu sene gerçekten çok heyecanlanmıştım. Maalesef tam bir hayal kırıklığı! Standartlarda bir domates lezzetinde, hiç bir extrem yanı yok.
Beni en memnun eden tür ise Gönen pembesi oldu. Cidden çok lezzetli ve kokulu bir varyete...
Bu mudur? :)
698620
Hep İsmail Bey in mi güzel domatesi olacak, bir salkımdaki dört domatesin toplam ağırlığı 2.5 kilo idi.
Bulgar domatesi, pürüzsüz, sırık, kırmızı, etli, sulu, ince kabuklu, şeker gibi, ağızda eriyen tat ile bizim en sevdiğimiz..Bu yılki rekorumuz tek domates 1.060 gr. oldu.
698621
,,,,yürek domates italyan,,,,,
Tolga Özmeral
13-09-2019, 19:52
Hep İsmail Bey in mi güzel domatesi olacak, bir salkımdaki dört domatesin toplam ağırlığı 2.5 kilo idi.698621
Saymam. Cam tabak ve saplar en az 70 - 80 gr. gelmiştir :)
bilenyum
13-09-2019, 20:50
Bu domates için öyle ilginç fotoğraflamalar yapılmış ki maalesef çoğu doğru görsel değil. Cuor Di Bue diye geçen bu domatese en yakın görüntü bu. Yarın bendeki domatesin de fotoğrafını paylaşacağım.
bilenyum
13-09-2019, 20:51
Bu domates için öyle ilginç fotoğraflamalar yapılmış ki maalesef çoğu doğru görsel değil. Cuor Di Bue diye geçen bu domatese en yakın görüntü bu. Yarın bendeki domatesin de fotoğrafını paylaşacağım.
Bu arada konuya destekleriniz için teşekkür ederim. Umduğumdan daha çok dönüş geldi. Umarım fazlasını da görmek nasip olur :)
Ayrıca şu domatesler hakkında bilgisi olan var mıdır?
Mortgaga Lifter,
ZAPOTEC RUFFLED
Mennonite Orange (en iyi portakal domates deniyormuş)
Black Krim
Saymam. Cam tabak ve saplar en az 70 - 80 gr. gelmiştir :)
Sapları bilmem kaç gr. gelir de cam tabak ile sıfırlandı, yoksa döküm tencerenin içerisine korduk :D
bilenyum
14-09-2019, 19:11
Buda benim yüreklerim :)
Ankara da bir bina arasında yetiştirdiğim için 15-20 günlük gecikmeli kızarıyorlar :D
AkisSoftware
20-09-2019, 09:58
Saygılar
Satıcı arkadaşla irtibata geçtim durumu sordum. Tozlanmaya açık olduğunu ve tohumdan yeniden yetiştirilebilir olduğunu (Hibrit olmadığını) iletti. Ama denemeden tohum paylaşımına sunmam ne derece doğru olur bilemiyorum. Belki uyarı ile beraber paylaşabilirim. Henüz tam olgunlaşmadığı için tadına da bakamadım.
Erdem 01
23-09-2019, 14:46
Domates yetiştirme ile ilgili TRT de yayınlanan Domatesin Zaferi Belgeselini izleyin. TRTdeki Türkçesini bulamadım. Özellikle Domates aralarına saman yerleştirmeyi ve domates çeşitleri üreten kadını izleyin. Domates çeşitleri çalışması yapan Rus doğumlu Irina Zacharias bir çiftlikte domates yetiştirmektedir. Diğer videolarını da izleyebilirsiniz. Diğer videolarında çiftliğine gelen ziyaretçilerine domates çeşitlerini anlattığı görülüyor. İntnetten bir şekilde bağlantı kurabilirseniz domates tohumları isteyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=kn60-NUoHEc
bilenyum
24-09-2019, 13:18
Güzel hazırlanmış bir video. Teşekkür ederim izliyorum hemen
obabilgesi
07-10-2019, 05:40
Bu mudur? :)
698620
Ben konuyu açık ara kaçırmışım :)
Değil İsmail bey, bendeki oturak bir türdü. Elinize sağlık şahane gelişmişler. Önümüzdeki sezon için ekeceğim domateslere karar vermeme rağmen, pembe domateste hala bir arayış içerisindeyim. Sanırım TCM'nin paylaştığı Bulgar Domatesini yetiştireceğim (tabi tohum talebimi kabul ederse)...
Ben konuyu açık ara kaçırmışım :)
Değil İsmail bey, bendeki oturak bir türdü. Elinize sağlık şahane gelişmişler. Önümüzdeki sezon için ekeceğim domateslere karar vermeme rağmen, pembe domateste hala bir arayış içerisindeyim. Sanırım TCM'nin paylaştığı Bulgar Domatesini yetiştireceğim (tabi tohum talebimi kabul ederse)...
Ne demek :p Tohumumuz var çok şükür, forumun en aktif arkadaşlarından biri de o tohumdan istemiş, bize şey yemek düşer, neydi o.. hah bulgar domatesi yemek düşer, aksilik olmazsa...
Aksiliğe bir örnek vereyim; boşnak biberini geçen sene etkinlikten aldım, şu ana kadar da çok paylaşılan bir çeşit değil. Üçgen ufakça turşu-dolma yapmaya uygun çeşit. Yöremizde ufak çaplı yürüttüğümüz etkinliğe de ayıracağım için tohumluk çok ayırdım, hanıma da söyledim kırmızılarını toplamayalım diye. Bir gün akşam yemeğinde önüme biber dolması getirdi sağolsun, bir kaç tane bırakmış bütün kırmızı boşnak biberlerini toplayıp dolma yapmış :D Lezzetliydi ama ;)
obabilgesi
07-10-2019, 11:06
Ne demek :p Tohumumuz var çok şükür, forumun en aktif arkadaşlarından biri de o tohumdan istemiş, bize şey yemek düşer, neydi o.. hah bulgar domatesi yemek düşer, aksilik olmazsa...
Estağfurullah, çok ama çok teşekkür ederim. Derhal taleplerime ekliyorum :)
Yürek biçimli bir pembe domatesim var. İsmi belli değil, köyden bir teyze vermişti. Verimsiz mi verimsiz, çoğunun uçları karardı, kimi bir kenarından yumuşuyor, domates kurtlarının da gözdesi.
Ama arada bir düzgün meyveler de verdiği oluyor. İşte bu kazara sağlıklı büyüyen meyvelerin tadına doyum olmuyor. Seneye kesin ekerim.
Yukarıdaki yürek domatesten mi bilemiyorum.
Kıvırcık domates ( bizim verdiğimiz isimle yıldız domates ) en iyilerdendir kanımca. İnce kabuğu, bu ne dedirten ekşimsi tadı ve kokusu ile sıralamada yukarılarda yer almalı.
(fotoğraf 2018 yılından kalmadır, bu yıl üretemedim yeteri kadar ne yazık ki)
Sayın dostlar ortak bir fikir oluştumu acaba?
AkisSoftware
24-06-2020, 08:36
Bu konuya bir ekleme yapalım.
Bu sene 3 değişik çeşidi saksılarda yetiştirmeye çalışıyorum.
1.) Black Russian
2.) Blue Beauty
3.) Bulgaristan Domatesi
Henüz domatesleri göremedik ama gelişim olarak Black Russian hepsine fark attı resmen. Acaip hızlı gelişti ve ilk çiçekleri minik domatese dönüşmeye başladı. Domates hasadı ve tadları konusunda tekrar yazacağım. Diğer çeşitlerde çiçeklenme başlamadan yerlerini ayıracağım. Hangi çeşidi beğenirsem sanırım sadece onunla devam edeceğim.
bilenyum
24-06-2020, 23:51
Bende bekliyorum. Ankara bu yıl güneşsiz. Yeni yeni çiçek açtılar. İlk açan Hafize Baliç oldu.
AkisSoftware
25-06-2020, 03:53
Bende bekliyorum. Ankara bu yıl güneşsiz. Yeni yeni çiçek açtılar. İlk açan Hafize Baliç oldu.
Ben yorumlara bakıp deniyorum. En çok beğenilenleri ve ilave olarak Rus çeşidi deniyorum. Tüm sonuçları karşılaştıralım.
Bu yıl çok değişik geciyor. Fazla su dan çürümez lerse iyi
MeyveliTepe
25-06-2020, 12:00
Her yıl standart olarak 10 çeşit ekiyorum, ilave olarak yeni 3 çeşit daha ekiyorum. Bunlardan bazıları her yıl ektiğim çeşitlerin arasına giriyor veya girmiyor. Bundaki kriter sadece meyvesinin lezzeti değil, bitkinin sağlıklı büyüme meyili, verimliliği, vb. bir çok şeye bakıyorum. Bana göre en lezzetli domates diye bir şey yok, hepsi ayrı bir lezzet.
aydemiraydın
25-06-2020, 14:43
Bu konuya bir ekleme yapalım.
Bu sene 3 değişik çeşidi saksılarda yetiştirmeye çalışıyorum.
1.) Black Russian
2.) Blue Beauty
3.) Bulgaristan Domatesi
Henüz domatesleri göremedik ama gelişim olarak Black Russian hepsine fark attı resmen. Acaip hızlı gelişti ve ilk çiçekleri minik domatese dönüşmeye başladı. Domates hasadı ve tadları konusunda tekrar yazacağım. Diğer çeşitlerde çiçeklenme başlamadan yerlerini ayıracağım. Hangi çeşidi beğenirsem sanırım sadece onunla devam edeceğim.
Bu yıl havalar serin , rus çeşitler iş yapar. Hastalıklara karşı bakır hidroksit ve sıvı kükürtü dönüşümlü kullanabilirsin.
AkisSoftware
25-06-2020, 16:26
Her yıl standart olarak 10 çeşit ekiyorum, ilave olarak yeni 3 çeşit daha ekiyorum. Bunlardan bazıları her yıl ektiğim çeşitlerin arasına giriyor veya girmiyor. Bundaki kriter sadece meyvesinin lezzeti değil, bitkinin sağlıklı büyüme meyili, verimliliği, vb. bir çok şeye bakıyorum. Bana göre en lezzetli domates diye bir şey yok, hepsi ayrı bir lezzet.
Siz artık bu işleri aşmışsınız. Ben tavsiye üzerine deneme yapıyorum sadece.
Peki tozlaşma sorunları için nasıl bir önlem alıyorsunuz? Mesela biberler için böyle bir önleme ihtiyacım olacak.
MeyveliTepe
25-06-2020, 18:16
Domateste olasılık düşük, buna rağmen çeşit gruplamalarına dikkat ediyorum. Biber çok daha önemli, bu yüzden çeşit sayısı epey az, dikim yerleri de biri kenyada biri konyada. Bunda da acılar ve tatlılar birbirlerinden ciddi uzak.
AkisSoftware
25-06-2020, 19:04
Domateste olasılık düşük, buna rağmen çeşit gruplamalarına dikkat ediyorum. Biber çok daha önemli, bu yüzden çeşit sayısı epey az, dikim yerleri de biri kenyada biri konyada. Bunda da acılar ve tatlılar birbirlerinden ciddi uzak.
Ben saksılarda (tohum alma amaçlı) yetiştirdiğim için ayrı odalarda deneyeceğim bakalım ne olacak.
...Bana göre en lezzetli domates diye bir şey yok, hepsi ayrı bir lezzet.
Çiğ yemek, misafire 'aaaa bu ne' dedirtmek ve hayran hayran bakmak için blue beauty... Tost içine koymak ve sert yapısıyla taşımada sorun olmayacağından yol katetmesi için Hafize Baliç Pembesi, incecik kabuğunu ve düzgün hatlarıyla kolayca soyarak yemeklerde kullanabilmek, sulu ve ağızda eriyen yapısıyla çiğ de tüketebilmek için de kiloluk Bulgar domatesi...
AkisSoftware
26-06-2020, 09:17
Çiğ yemek, misafire 'aaaa bu ne' dedirtmek ve hayran hayran bakmak için blue beauty... Tost içine koymak ve sert yapısıyla taşımada sorun olmayacağından yol katetmesi için Hafize Baliç Pembesi, incecik kabuğunu ve düzgün hatlarıyla kolayca soyarak yemeklerde kullanabilmek, sulu ve ağızda eriyen yapısıyla çiğ de tüketebilmek için de kiloluk Bulgar domatesi...
Üstad yorumu patlatmış :) Gayrette açıklayıcı olmuş.
Bunca sene bu çeşitleri neden denemedim hayret. Her sene 2-3 çeşidi izlemeye alacağım. Bakalım hangisi hoşumuza gidecek.
Yeni çeşit deneyen arkadaşlar olursa yorum yapsın ki boşa kürek çekmeyelim. Herkesin damak tadı farklıdır ama genel kanı sanırım doğru çıkacaktır.
Kahvaltıda domates yemek çok hoşuma gider. Kimi zaman söğüş yaparım kimi zaman derin bir kase içine ince kabuklu sulu domatesleri dilim dilim doğrarım. iki üç diş sarımsağı da ince ince doğrar, limon suyu, sızma zeytinyağ, tuz ve biraz da kuru nane serpip yemek çok hoşuma gider. Oooh batır ekmek lokmalarını suyuna, al çatalınla bir dilim, hani derler ya yeme de yanında yat, aynen öyle.
Mangal yaktığınızda, sulu sulu domates ağırlıklı saray salatasını kaşıkla yemenin zevki de bir başkadır hani.
Oğuz da birkaç çeşit yetiştiriyor ama bana sorsanız adlarını pek bilmem ama bu sene fellik fellik şasta diye bir tür aradı ama bulamadı. Sağa sola tembihledi durdu.
aydemiraydın
27-06-2020, 11:09
Kahvaltıda domates yemek çok hoşuma gider. Kimi zaman söğüş yaparım kimi zaman derin bir kase içine ince kabuklu sulu domatesleri dilim dilim doğrarım. iki üç diş sarımsağı da ince ince doğrar, limon suyu, sızma zeytinyağ, tuz ve biraz da kuru nane serpip yemek çok hoşuma gider. Oooh batır ekmek lokmalarını suyuna, al çatalınla bir dilim, hani derler ya yeme de yanında yat, aynen öyle.
Mangal yaktığınızda, sulu sulu domates ağırlıklı saray salatasını kaşıkla yemenin zevki de bir başkadır hani.
Oğuz da birkaç çeşit yetiştiriyor ama bana sorsanız adlarını pek bilmem ama bu sene fellik fellik şasta diye bir tür aradı ama bulamadı. Sağa sola tembihledi durdu.
şasta salçalık domates tohumu getiren firma kalmadı.
bilenyum
27-06-2020, 12:58
Aslında ortak bir lezzet arayışındayız sanırım 2000'lerin başlarında tükettiğimiz, yoğun kokulu, sulu ve lezzetli olanlardan. Türü, cinsi pek de önem arz etmiyordu. Aynı geliyordu sanki hepsi :D
Lezzeti kadar diğer durumlarda çok önemli elbette ama her şeyin bir bitkide olmasını bekleyemeyiz.
Umarım meyvelerini görmek nasip olur aldığım bazı domateslerin.
Blue beauty ve black from tula sadece 2 kök kaldı. Gelişim iyi gitmiyordu umarım bu ikisi meyve tutar ve denemiş olurum.
Heybetli, Hafize, Bulgar, Rus cossack, Margret Courtain, Su gören, Alakır, Sungold bu yıl ektiğim ve çiçeklenenlerim.
AkisSoftware
27-06-2020, 13:27
Bendeki Russian Black çeşidi domateslerde meyve tutumu başladı. Hepsinden çabuk gelişiyor. Bir de tadı güzel olursa listeye girecektir.
bilenyum
17-07-2020, 19:14
Bendeki Russian Black çeşidi domateslerde meyve tutumu başladı. Hepsinden çabuk gelişiyor. Bir de tadı güzel olursa listeye girecektir.
Naısl gidiyor gelişmeler? Meyve tutumunuz nasıl oldu?
Keşke bir kaç fotoğraf görebilsek :)
AkisSoftware
17-07-2020, 22:44
Naısl gidiyor gelişmeler? Meyve tutumunuz nasıl oldu?
Keşke bir kaç fotoğraf görebilsek :)
Bu resimdeki gibi 4 adet domates oldu. Bendekiler saksıda olduğu için tutum yok gibi. Russian Black harici henüz domates yok
bilenyum
17-07-2020, 22:51
Bu resimdeki gibi 4 adet domates oldu. Bendekiler saksıda olduğu için tutum yok gibi. Russian Black harici henüz domates yok
Maşallah iyi gelişmişler. Bende ki domateslerden sadece Su gören ve Margred tutum sağladı. Çiçekler açıp açıp döküldü :( Yeni seriyi bekliyorum bakalım.
Hafize baliç ve rus domatesi açıp açıp döküyor :(
bilenyum
11-08-2020, 22:57
Yetiştirdiğiniz ya da duyduğunuz sırık değil de oturak, çalı formlu önerebileceğiniz domatesler var mıdır?
çiçeksever
12-08-2020, 09:02
Afyonda pazardan kök tarafı kıvrımlı bir domates alıyorum. Özellikle yaz başında satılıyor.Bol sulu ve mayhoş. Tek kusuru fazla dayanmıyor. İthal domateslere 15-20 gün birşey olmazken bu 3-5 günde çürüyor.
çiçeksever
12-08-2020, 09:09
Eskişehir Sarıcakaya da üretilen yer domatesi de iyidir.
https://www.haberturk.com/eskisehir-haberleri/61333993-bu-domatesler-tam-1-kilo-200-gramdevasa-domatesler-vatandaslarin-ilgi-odagi-olduorganik
çiçeksever
12-08-2020, 09:10
https://pembedomatesagi.blogspot.com/2010/09/koyumun-pembe-guzelleri-mayslar.html
bilenyum
11-10-2020, 16:00
Hazır tohum etkinliği gündemdeyken bu başlığı es geçmezseniz sevinirim. Sizin için en lezzetli ilk 3/5 sıralaması lütfen :)
vivaceminor
04-01-2021, 19:29
Yaptığım ufak bir araştırmada hem Türkiye bazında hem globalde genelde siyah domatesler öne çıkmış. Bir de Cherokee Purple ismi geçiyor. Ancak anladığım kadarıyla bu siyah domatesler genelde Rusya kökenli. Yani biraz soğuk iklimlerin domatesleri gibi duruyor. Bu varyeteler ülkemizin iklim şartlarında ne kadar verimli olur bilemiyorum.
Yaptığım ufak bir araştırmada hem Türkiye bazında hem globalde genelde siyah domatesler öne çıkmış. Bir de Cherokee Purple ismi geçiyor. Ancak anladığım kadarıyla bu siyah domatesler genelde Rusya kökenli. Yani biraz soğuk iklimlerin domatesleri gibi duruyor. Bu varyeteler ülkemizin iklim şartlarında ne kadar verimli olur bilemiyorum.
Çok çeşit yetiştirmiş biri değilim ama siyah Tula domatesini 3 senedir yetiştiriyorum. Türkiye'de her yerde yetişir. Verimi de güzel olur.
Subjektif bir konu gerçi ama benim yetiştirdiğim domatesler arasında lezzet olarak birinci değil. Pek çok kişiden de benzer yorumlar duydum. Cinsini bilmediğim kalbe benzer bir pembe domatesimden sonra geliyor.
fatmanur yılmaz
09-01-2021, 16:54
diyarbakırda pembe lice domatesi vardı yediğim en iyisi o
bilenyum
24-06-2021, 22:51
Bu yıl babamın bir arkadaşı tarafından getirilen, atalık bir İran domatesi yetiştirmeye başladım. Bir kaç güne çiçeklenecekler aksilik olmazsa. Bakalım nasıl bir tat ve görüntü bizi bekliyor :)
Ek olarak domates yaprakları dar bir açıyla yanlara serpilmeden dik bir açıya yakın gelişiyor :D
Beklentileri karşılarsa eğer etkinlikte paylaşabilirim.
bilenyum
08-10-2021, 11:40
Konuyu biraz hareketlendirelim talepler öncesi :D
Listeniz değişti mi arkadaşlar?
köpük_bahçesi
12-10-2021, 11:02
Şuana kadar denediğim domasteler içinde lezzet açısından Berkeley Tie-Dye, Black Krim, Azoychka, Valencia domateslerini çok beğendim.
istcallst
16-11-2021, 18:01
Benim favoriler Blue beauty, Berkley tie dye ve beyaz çeri
mister73
16-11-2021, 21:22
Burda Ankara’da atalık tohumdan üretim yaptığını söyleyen yerel bir üreticiden satın aldığım fidelerden mor domates diye adlandırdığı domatesin tadını ailecek çok beğendik; hem normal boy hem de çeri domates şeklinde oldukça verimli ve tatlı bir tür. Listemdeki bir ve iki numaraya hemen yerleştiler. Muhtemelen forumda farklı bir isimle tanıyan bilen yetiştiren arkadaşlarımız vardır; aşağıda birkaç fotoğraf koydum. Tohumlarını aldım kısmetse seneye paylaşıma koyarım...
722773
722774
722775
722776
bilenyum
30-11-2021, 19:43
Benim mutasyon pembeyi çok andırıyor. Margred courtain de yakın bir görüntü sergiliyor ama bilemedim ben :)
Hatay samandağ domatesi de olabilir. Onu da andırdı
Bu domates geçen yaz karşıma alakır etlisi içinde çıktı,ya melezlenmişti ya da tohum karışmıştı bilmiyorum.Melezlendiğini düşünüp tohumunu almamıştım.
https://i.hizliresim.com/s0slj2v.jpg (https://www.hizliresim.com/s0slj2v)
Hatta alakır etlisi olması gerekiyor yazmışım belki melezlenme ya da tohum karışması dışında bahsedilen domatese benzer bir domates mi acaba alakır ?
alikaptan2023
06-10-2022, 20:25
en lezzetlileri hangileri şimdi konuyu hortlatim cevap bulamadım
bu iki konuya göre yorum yaparsanız alalım
http://www.agaclar.net/forum/tohum-satis/25971.htm
http://www.agaclar.net/forum/tohum-satis/44882.htm
Bu yıl ilave çeşitler ekildi;
Üstte yazdığım yorumlar halen geçerli. İlave olarak berkeley tie dye var. Hemen herkesin beğendiği bu çeşidi ben de pek sevdim; hafif tuzlu mu desem ekşi mi, salatalarda mükemmel. Hanım böyle antin kuntin renkli domatesleri pek sevmez ama o bile salatalarda sevdi gibi, ancak onun favorisi hala blue beauty.
ala.turka
14-10-2022, 13:20
Bu yıl birçok domates türünü tatma imkanım oldu. En beğendiğim demek istemiyorum ancak Valencia domates çok lezzetli hem de gösterişli.
Müslüm.Aşcı
11-12-2022, 22:18
Merhaba,
Ben de bu yıl kendi yetiştirdiğim çeşitler arasından;
-kahvaltılarda ve söğüş olarak MOR ÇERİ,
-Sos ve salça için San Marzano ve Russian Purple
-Ayrıca yemeklerde kullanmak üzere, bölgemizdeki bir yerli çiftçiden temin ettiğim DİLİMLİ İTİ DOMATES (farklı biradı olabilir)
beğendim.
obabilgesi
11-12-2022, 22:28
Yerel tohum satan bir kişiden aldığım oturak pembe domatesi şimdilik hiçbir türe değişmem. Söğüş doğrandığında az tuz ve zeytinyağı ile tarifi mümkün olmayan bir lezzeti vardı. Ağızda eriyen derler ya, aynen öyle... (bulgar domatesinden de aynı performansı bekliyorum, bakalım :)
Renkli bahçem
12-12-2022, 00:11
Bu sene ektiğim çoğu domatesten verim ve lezzet olarak çok memnun kaldım. Bu yüzden de favorilerim çoğaldı. Paylaşıma koyduğum turuncu domatesten talep edenler bu sene mutlaka ekip denesin. Çok beğeneceğinize eminim :) Ben hepsini çok seviyorum :) :p
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.