PDA

View Full Version : Kivi kabuğu soyulmadan yenir mi?




hassoman
13-05-2007, 20:57
Yeni üyeyim, siteye yavaş yavaş ısınmaya başladım.
Efendim evdekiler Kiviyi kabuğuyla birlikte yememe fena halde tepkililer..
"Zararı olmadığı ne malum" diyorlar.
Hazım güçlüğü çekebileceğimi söylüyorlar.
Kabuğuyla yememin nedeni işin doğrusu soymaktan erinmem...
Ancak, daha yararlı olacağını da sanıyorum! Çünkü soyulan kivinin asıl yararlı yeri çöpe gidiyor diye düşünüyorum.
Kabuğuyla yemeyi sürdürüyorum. Bir rahatsızlığım olmadı..
Siz ne dersiniz?..




Halit Togay
14-05-2007, 04:55
Afiyet olsun.

some_at
14-05-2007, 11:30
Kabuksuz hiç denediniz mi?

Selahattin Yılmaz
14-05-2007, 11:32
Vallahi bende hiç bir şey olmayacağını düşünüyorum. Bence bu iş sizi uyaranların boş evhamlarından başka bir şey değil. İnsanlar motor yağını içiyorlar bir şey olmuyor da yenebilen meyvenin kabuğunu yemek hak getire...

hassoman
14-05-2007, 11:51
Beni rahatlattığınız ve sorumu ciddiye aldığınız için teşekkürler Selahattin Bey!..
Sonuçta Kiviyi kabuğuyla yedik, cevizi değil heralde:)

habibe
02-08-2007, 22:26
:) Bir komşu teyzemiz vardı. Her gün bir miktar gaz yağı içerdi.. Kiviyi kabuğunla yeseniz nolur ki :P

COYOTE
03-08-2007, 08:42
Afiyet olsun.:D Ben şimdilik patatesi kabuğu ile yiyorum daha kiviye gelemedim;)

Yücel Özlem
04-08-2007, 18:23
Vallahi bende hiç bir şey olmayacağını düşünüyorum. Bence bu iş sizi uyaranların boş evhamlarından başka bir şey değil. İnsanlar motor yağını içiyorlar bir şey olmuyor yenebilen meyvenin kabuğunu yemek hak getire...


:) Bir komşu teyzemiz vardı. Her gün bir miktar gaz yağı içerdi. Kiviyi kabuğunla yeseniz nolur ki :P

Kivinin kabuğu ile yenilmesine bir tercih meselesi olarak bakabilirsiniz. Pek alışılmış gibi görünmese de ben de öyle bakıyorum.

Ama bunu izah için lütfen böyle şakalar yapmayınız. Bakarsınız ciddiye alan olur.

Gazyağı veya motor yağı, yemek içmek şöyle dursun, fazlaca temas halınde bile her büyenin dayanamıyacağı zararlı maddelerdir diye biliyorum.

Filiz
04-08-2007, 20:30
Kiviyi kabuğuyla yiyen birisi hiç görmedim ama beni şaşırtan iki olay: elma ve armutu sadece saplarını bırakarak yiyen ablamın arkadaşı, limonu öylece kabuklarıyla yutuveren iş arkadaşım...

kürekçi
04-08-2007, 20:46
İyice yıkadığınız sürece sorun olmayacaktır ;) Elma ve armutun sap hariç heryerinin yenilmesi durumuna gelecek olursak; çöp diye attığınız kısım aslında en faydalı kısmı. Bu kısmını yemeyerek aslında doğaya faydalı birşey yapmış oluyorsunuz. Çünkü çekirdekler (tohumlar) çimlenmek için endosperm denen tohum içi besin dokusunu kullanırlar. Meyvenin etli kısmı ise tohumu dış ortamlardan uzun süreli korumanın dışında, çok fazla fonksiyona sahip değldir. Ben de insanoğlunun "bencillik" huyunu kullanıp elma, armut ve bilimum yenebilen çekirdekleri mideye indiriyorum. Bir iki tohum da çimlenmeyiversin ne olacak ki nasıl olsa çoğu kişi yemeden atıyor:o

Ali H. ALI
05-08-2007, 13:01
Yucel beye katiliyorum, kiviyi soyarak ve ya kabugu ile yemek tercih meselesi.
Kurekcinin dedigi gibi, kivi oldugu gibi yenecekse iyice yikanmali.

Kivi kabugu uzerindeki tuyler, seftalidekinden biraz daha fazla gibi. Yalniz buralarda yeni yetistirilen bir cinsin, kabugu uzerinde hic tuy yok ve diger kividen biraz daha iri. Bu kivi cinsini kabuklari ile bir cok kisi daha yiyececegini dusunuyorum.

Kivinin ana yurdu Cindir. yerel ismi de Chinese gooseberry[Atinidia chinensis]
Ikinci dunya savasindan sonra Yeni zellendada yetistirilip dunya piyasassina sunulmaya baslandi. Yalniz o gunlerde komonist Cini kimse tanimiyor, Cin diye Milliyetci Cin adi altinda Cinden ayrilan Tayvani, Bati ulkeleri tum dunyaya tanitmaya kabul ettirmeye ugrasiyor.
Dunya piyasasina surulen yeni meyvenin isminden dolayi, bu polotik nedenlerden etkilenmemesi icin Yeni zellandalilar ismini deyisip kendi ulkelerinde yasiyan, Kivi kusunun ismini verip, piyasaya surduler ve o gunden beri Chinese gooseberry
Tum dunyada Kivi olarak bilinmeye basladi.

Tuba
09-08-2007, 12:22
Beni rahatlattığınız ve sorumu ciddiye aldığınız için teşekkürler Selahattin Bey!..
Sonuçta Kiviyi kabuğuyla yedik, cevizi değil heralde:)

Cevizi de kabuğuyla yemek mümkün aslında. Kıbırıs'ta ceviz macunu diye bişey var. Taze çevizi ne yeşil kabuğunu ne de altındaki odun gibi kabuğunu çıkarmadan reçel gibi yapıyolar. Yerken "cevizi kabuğuyla yerim ben" diye böbürlenebilirsiniz.

CEVİZ MACUNU

• 40 adet yeşil ceviz
• 1 kg şeker
• 1-2 limon
• karanfil
• 1 avuç kireç
• 7 bardak su

- Cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletilir.
- 3. gün şiş yardımıyla delinir.
- Son gün bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir.
- Yıkanan cevizler tencereye konulur ve üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir.
- Cevizler yumuşayıp, şişten düşünceye kadar kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır.
- Ayrı bir tencerede 1 kg şeker ve 7 bardak su karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir; 6-8 saat bekletilir.
- 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 6-8 saat bekletilir, tekrar kaynatılır.
- Bu işlem en az 4 defa tekrarlanır.
- Son kaynamada içine ½ limon suyu ve karanfil ilave edilir.


Tarif http://www.sistem-kurmak.com/Kuzey_Kibris.htm

Yapabilirseniz afiyet olsun. Yedim ama yapılışını görmedim.

Hakan KINACI
09-08-2007, 12:45
Ben, Cevizi kabuğuyla yedim diyebilirim :) Çünki ceviz macunu yedim :) Limon, patatesi de kabuğu ile yedim. Ancak, kivi hiç denemedim sanırım üzerindeki tüylerden dolayı bana dikenli gibi geliyor.
Saygılar,

Ali H. ALI
09-08-2007, 13:20
Tubaenginin verdigi ceviz macunu tarifesine ben de bir ekleme yapayim.
Yesil cevizlerin tam olgunlasmamasi, kartlasmamasi gerekiyor. Yesil kabuk altindaki ceviz kabugu odunlasmaya(kemiklesmeye) baslamissa o cevizleri ne kadar pisirseniz ici sert ve kemikli gibi kalir ve ceviz macunu kalitesi duser.

Yesil cevizde bu kemiklesmenin olup olmadigini anlamak icin kesilen yesil cevize kurdan batirilir kurdan kemikli kisimda iceri girmekte zorlanirsa o cevizden macun yapilmaz, kurdan cevizin her tabakasina ayni yumusaklik ile giriyorsa o cevizden macun yapilir.

Not: ceviz macunu yapmak icin ceviz soyanlarin elleri kina yakmis gibi koyu bir range boyanir ve uzun bir sure, o ceviz lekesi ellerden cikmaz.[Ellerinizdeki ceviz lekesini gorenler de sizin ceviz macunu yaptiginizi bilip size misafirlige gelir:) ]

Tuba
09-08-2007, 14:49
Teşekkürler, eklemeyi unutmuşum. Tembellikten kopyala-yapıştır yapınca gözden kaçıyor.

Bura ceviz forumu değil ama ellerdeki ceviz lekesinden aklıma geldi: küçükken Malatya'da kuzenim yeşil cevizin kabuğunu dudaklarına sürmüştü ruj gibi kırmızı olsun diye. İlk kalıcı makyaj tecrübem buydu. Önce kırmızı ve çok güzel görünüyor ancak zamanla kararıyor ve dudak soyulmaya başlıyor. İki gün içinde soyulan dudak yara oluyor ve her ne kadar kuzeninizden 1 yaş büyük olsanız da (9-10 yaşında bile olmasanızda) kabak sizin başınıza patlar: niye uyarmadın o küçük daha!
Ama ama ama ben de küçüğümmmmmmm...

Billur Korkmaz
09-08-2007, 19:22
Yakında Malina'dan bir zılgıt yersin Tubaengin sen, baksana kivi forumunu cevize çevirdin de, üstelik hikaye yazma konusundaki istidadını da burada kısaca anlatıvermiş oluyorsun çaktırmadan.. ;)

Haa bak bir de ayrıca forum girişinde ne diyor: "internetten tarif kopyalamayınız, adresini verseniz bile".. Benden söylemesi, keza aynı hatayı bende bir kez yapmıştım acemiyken.. :D

ibrahim-ch
09-08-2007, 21:12
Bence meyveler uzun zaman taze kalsinlar diye kimyasal isleme tabi tutulduklari icin kabuklari ile yenilmemeliler.

Tuba
10-08-2007, 09:03
Teşekkürler...

Sustum :( Yapmam bidaha.

Billur Korkmaz
10-08-2007, 17:17
Aaa aşkolsun tubaengin susma ve küsme, sadece kuralları anımsattım, ileride başına gelecekleri bilmen açısından.. :D

Sevgiler..

hassoman
10-08-2007, 18:02
Kiviyi kabuğuyla yiyen birisi hiç görmedim ama beni şaşırtan iki olay: elma ve armutu sadece saplarını bırakarak yiyen ablamın arkadaşı, limonu öylece kabuklarıyla yutuveren iş arkadaşım...

Aklıma şu fıkra geldi.
Eşraftan biri bizim Hüsmen Aga'yı resmi bir yemeğe götürmüş; götürmüş ama sofradaki görgüsüzlüğünden illahlah demiş. Meyva olarak üzüm gelmiş sofraya. Hüsmen Aga salkımıyla kaldırıp üzümü ağzından sıyırıp fırt çöpünü çıkarıyormuş ağzından. Dürtmüş bizimkisi:
Hışt demiş Hüsmen Aga üzüm tane tane yenir salkımıyla değil.
Hüsmen ağzında bir salkımdolusu üzüm homurdanmış:
O senin dediğin Armut be armut..:)

Tuba
11-08-2007, 11:49
Küsmedim de konuyu dağıtmayı bıraktım :o

Billur Korkmaz
12-08-2007, 23:26
Bilgilerini bizimle paylaş lütfen tubaengin..:D Dağıtmadan..

acemi bitkici
13-08-2007, 15:51
Ne insanlar var..

aykutince
13-03-2009, 12:17
kivinin kabuğunu soymaya üşenenler için bir fikir kivi kabukluykan ortadan ikiye kesilir çay kaşığı ile oyularak afiyetle yenilir hem ziyan olmuyor hemde pratik

hassoman
13-03-2009, 15:49
Geçenlerde Gaziosmanpaşa'da bir kafede kiviyi kabuklarıyla birlikte dilimlenmiş olarak servis yaptılar. Arkadaşım kabuğuyla birlikte bir güzel yedi...

nariçi
28-01-2010, 21:38
Ben de kabuğuyla yiyorum. Çoktan beri elmayı salatalığı ve domatesi da soymuyorum. ama iyi yıkamak gerekli. Kivinin kabuğu bazan kalın oluyor o zaman ağızda kalıyor.

Samsunlu55
16-02-2010, 20:44
Sibirya kivisi tüysüz olduğu için direkt yenilebiliyor. Bir arkadaşımın teyzesi hamsiyi çiğ olarak yiyor, kivi niye yenmesin dimi :)

agozce
16-02-2010, 22:48
Yenebilir ama , zirai ileç yapılmışsa ( yıkamakla bile çıkmıyor) çok zararlı. Bu bütün meyveler için geçerli.

Organik sertifikası yoksa bence kesinlikle yemeyin.

oppss!
17-02-2010, 12:37
Genellikle üniversite öğrencileri 2 tane kivinin fahiş fiyatı nedeniyle ziyan olmasın diye bunu yaparlar:D

sevda271
31-03-2012, 22:46
kayın babam daha geçen gün kabuğuyla yedi bizde hayretler içinde babaaa dur dedik oda nolduki bunun vitamini kabuğunda deyip yedi valla..:D

Hakan29
18-10-2013, 06:02
kayın babam daha geçen gün kabuğuyla yedi bizde hayretler içinde babaaa dur dedik oda nolduki bunun vitamini kabuğunda deyip yedi valla..:D

Bilmeyenler için söylüyorum kivinin kabuğundaki tüylerde bulunan kimyasal maddeler insan vucudu için çok yararlı antidoksan üretmekte olup insan bünyesine dışardan gelecek bakteri ve kolibakteri ile savaşır.. Ama fazlasıda zararlıdır.

Hatta bunu test edıp kendınız görün soğuk algınlığı olan bir yakınınız varsa orta olgunlukta bir kividen 3-4 tane kabuklu bir şekilde yedirin çok kirli olmadığı sürece kiviyi yıkamayın su kivinin tüylerindeki antidoksanları öldürür.. 3-4 tane taze olgunlasmıs bir kivi şuan dünyada satılan en güçlü antidoksan ilaçtan ortalama %62 daha güclü bir etkiye sahiptir 40 yaş üzeri ise hasta 2-3 tane yeterli olacaktır.. nezle grip halsizlik gibi durumlarda 4 kivi sizi 1 saat içinde eski halinize döndürecektir.. tabi söylediklerimi harfiyen yapmanız kaydıyla kesinlikle bıçak sürmeyin kivi çok zor yenılen bir meyvedir.. kiviyi ortadan 2 ye ayırdıktan sonra yeşik kısım oksijenle temas ettiği an 45 saniye içinde bütün c vitaminini öldürür oyüzden vitamin ölmeden önce sindirim başlamış olması gerekiyor ....,

Bütün bildiklerinizi bi kenara koyun sadece mantıklı düşünün biz insanlar kendımızı ne kadar korumaya çalısırsak o kadar çok hasta oluruz bunun nedeni doğaya ayak uydurmaktan kacıp doğanın bıze ayak uydurmasını sağlamak bu nedenle hastalıklar bu kadar çok arttı ufak yaşta bir çocuğu ne kadar çok bakterili bir ortamda büyütürseniz ergenlik döneminden sonra o cocuk o kadar zor hasta olur çünkü bünyesi bakterilerin coğuna karşı direnc kazanmıs durumda neden aşı oluyoruz o hastalığa karşı direnc gösterebılmek ıcın şöyle düşünün çingeneler bağışıklık sistemi hemen hemen bızım gıbı ınsanlardan 10 kat daha gucludur bunun nedeni zaten anlamış olmanız gerekiyor.Doğduğundan ergenlik dönemine kadar hep dışardalar hijyensiz ortamdalar her türlü parazit bakteri içindeler her miğdeye götürdükleri şeylerde bizim evin çöpünde olmayan bakteriler var oyüzden ufak yaşta cocuklarımızı lütfen biraz daha az koruyalım bırakın pis şeyleri azına soksunlar bırakın yıkamadan meyva sebze yedirin gerçekten ilerde faydasını göreceksiniz ****** bunu belli bir seviyede yapın aşırıya kaçmayın insan vucudu herzaman öğrenmeye açıktır ne kadar çok bakteri o kadar çok savunma demektir.. bunları unutmayın mantıklı dusunun zaten gerısı gelecektir..