PDA

View Full Version : Gazete Kağıdından Dekoratif Saksı

küpeli
12-05-2007, 17:53
Arkadaşlar aşağıdaki fotoğrafları geçtiğimiz yıl yeğenimin proje ödevi için girdiğim araştırmalar neticesinde elde ettim. Kırk yıl düşünsem gazete kağıdından hasır örgü yapılabileceği aklıma gelmezdi. Ama "ELİN" aklına gelmiş ne yazıkki. Fotoğraflar biraz kalitesiz olsada aşağıdaki dekoratif saksı; kesilen gazete kağıtlarının uzun çubuklar haline getirilip, şekillerde görüldüğü gibi dokunması neticesinde oluşuyor. Dokuma işlemi bittikten sonra cam tutkalı ile tutkallıyıp kurumaya bırakıyorsunuz ve dekoratif saksınız hazır. Tabi aynı sistem ile dekoratif sepet, vazo gibi eşyalarda üretmek mümkün. Ancak dipnot olarak belirtmeliyimki çubukları kıvırma işlemi biraz uğraştırıcı. Dokuması işin zevkli yanı.. Paylaşmak istedim. Gerçekten güzel sonuçlar elde ediyorsunuz. Denemek isteyen arkadaşların bilgisine... Orjinal boyutlarını isteyen arkadaşlar mesaj atabilirler.

küpeli
12-05-2007, 17:56
Devamı

kürekçi
12-05-2007, 23:04
Çok keyifli,ekonomk ve ekolojik bir fikir :) fakat benim anlamadığım başlangıç nasıl yapılıyor. Kendi etrafında mı döndürüyoruz yoksa ilk çubuklar sadece iskelet olarak mı kalıyor?

Sanırım her çubuğu önce br kez kendi etrafında doluyoruz daha sonra hepsi bitince yeni çubukları aralardan geçirerek tabandan yükseliyoruz.

Uykum da geldi gözlerim karışıyor bakarken:(

zenfree
12-05-2007, 23:05
Çok orijinal. Yapmayı deneyeceğim. Teşekkürler paylaştığın için.

Suya dayanıklı olur mu acaba?

zenfree
12-05-2007, 23:17
Sanırım 8 tane çubuk karşılıklı birbirinin içinden geçirerek diziliyor. 9. çubukla hepsinin arasından geçiliyor. Böylece yuvarlanıyor ve 16 adet çözgü elde ediliyor.Galiba yani.:o

zenfree
04-06-2007, 21:12
Sevgili küpeli gazeteleri resimlerdeki gibi rulo haline getirmeyi bir türlü beceremedim.

Acaba kıvırırken yapıştırıcı mı sürüyorlar? Resimlerde uçlarını yapıştırmak için sürüldüğü belli. Belki de tüm yüzeye sürülüyor.

selenn
05-06-2007, 10:35
Çok orijinal. Yapmayı deneyeceğim. Teşekkürler paylaştığın için.

Suya dayanıklı olur mu acaba?

Suya dayanıklı olması için verniklemek lazım sevgili Zenfree.

efsung
27-10-2007, 23:20
Arkadaşlar denemekteyim şunu gördümki ;yapılan rulolar kalınsa şekilde verilenleri elde etmek çok zor oluyor. İlk iş ruloları ince yapmak olmalı. Bitki destek çubularına gazate kağıtlarını sarıp sonra ruloların ucunu yapıştırıp en son olarakta çubukları çıkardım ama yine de kalın oldular denemeye devam :)

Buket Aknar
28-10-2007, 12:55
Çok ilginç bir çalışma.
Ancak, başlangıcı anlayamadım. Yapabilen varsa ve ayrıntılı bilgi verebilirse. Ben de deneyeceğim.

efsung
28-10-2007, 15:20
Ben anladığım ve denediğim kadarını yazıyorum arkadaşlar:
1. Tek yaprak bir gazete kağıdını 4’e bölelim
2. Kenarlarda bulunan renksiz ,beyaz kısımlar kesilsin
3. Şimdi bu dört parçanın her birinden elimizden geldiğince ince rulolar yapalım
Rulo yaparken ilk sarışta araya kürdan koyarak daha ince tutmaya çalıştım.(kürdan geri çıkacak)
Daha sonra bitki destek çubuklarının en incesi ile sarmaya çalıştım ama yinede kalın oldu ve çubuğu çıkarmak biraz zor .
4. Yukarıdaki işlemler neticesinde elimizde 9 tane rulo olmalı (saksı altı daha çevresine gelmedik)
5. Bu rulolardan 8 tanesini alıyoruz 4ünü seçip yanyana dizin diğer dördünüde bu ilk dört arasından geçireceğiz (tıpkı sepet örer gibi) . Küpeli’nin eklediği 5-6-7-8 numaralı resimler yardımcı olur sanırım.
6. 8 ruloyu kullandık sanki bir artı şekli elde etmiş olmalıyız tem orta kısımda seper örgüsü gibi olmalı
7. Şimdi 9. ruloyu alıp bu artı şeklinin ruloları arasından bir alttan bir üstten olacak şekilde giçirip biraz sıkıştırıp biraz zorlayarak ortayı bir daire haline getiriyoruz
8. Devamı için daha birçok rulo lazım
9. Diğer ruloları yaptıktan sonra şekiller yardımcı oluyor zaten.
Ama buraya kadar yapmak bile oldukça zordu herkese sevgiler ....:p:p:p

zenfree
28-10-2007, 18:28
Ben de yapmak için uğraştım, bükmek hayli zor. Sanırım gazeteyi biraz nemlendirmek için tutkal benzeri birşey sürüp öyle büküyorlar. Yoksa fotograftaki incelikte yuvarlamak mümkün görünmüyor.

Umarım başrırısın Efsung.

esen
29-10-2007, 19:26
Aynısını Zara Home'da satıyorlar. Bir sepet ve bardak altları var ve de ciddi fiyat koymuşlar. Denemeye değer bence

zenfree
29-10-2007, 21:14
Belki de gazete kağıdını kıvırılabilen bir tele sarmak, işlemi kolaylaştırabilir.

İklimsiz
10-12-2007, 03:45
Verilen görsel açıklamalar ışığında bu işi başarabilen var mı? Varsa bizlerle resmini paylaşabalir mi?

günsu
07-01-2008, 21:42
Arkadaşlar, bence o çubukları kuşe kağıttan yapmışlar değilse gazetekağıdıyla kaba ve kalın olur.Doğrusu denemek isterim boş vakit lazım:rolleyes:

minka
08-01-2008, 17:11
Merhaba,
Okulda Görsel Sanatlar dersinde öğrencilerimiz bu rulolardan elişi kağıdı ile çalışmalar yaptılar. Sanırım bunu sarmak için örgü şişleri (artık kaç numara olursa) işe yarayacaktır. Sardıktan sonra açılmayacak şekilde yapıştırılıyor. Tutkalı çok az sulandırıp fazla dağıtmadan sürdüğünüzde istediğiniz şekilde kalacaktır. Bükülmesi zorlaşmasın diye fazla dolamamak gerek diye biliyorum. Belki fikir verebilir diye yazmak istedim. Güzel bir çalışma gerçekten.

Penelophe
09-01-2008, 00:01
Başlığı daha önce de görmüştüm fakat denememiştim. Bu akşam oturdum yapmaya çalıştım.;)

27979

Kuşe kağıt dergi sayfaları, su ile seyreltilmiş beyaz tutkal, fırça, maket bıçağı kullandım ilk etapta.

27980

Dergi sayfasını 3 eşit parçaya böldüm.

27981

Parçalara beyaz tutkal sürerek yuvarlamaya çalıştım ama bu çok zor. Sonradan kürdanı keşfettim de sorun halloldu.:) Kürdan sayesinde gazete kağıdıyla da çok kolay yapılabiliyor çubuklar..

27982

Tabanı yapmak için 6 parça çubuk kullandım. Resimdeki gibi birbirinin içine geçirdikten sonra başka bir çubuğu devreye sokarar, etrafını dolaşıp tabanı oluşturdum. O kadar dalmışım ki bu bölümün fotoğrafını çekmemişim.

27983

Gövdeyi de ördükten sonra sapları burdum. Fazlalıkları bulduğum deliklere sokuşturdum.

Penelophe
09-01-2008, 00:06
27984

Renginden pek hoşlanmadım ve beyaz tutkal ile karıştırdığım plastik boya ile boyadım. Beyaz tutkal oraya buraya sokuşturduğum parçacıkların sabitlenmesini sağlayacak. Aslında bu vernikle yapılmalı ama evde vernik kalmamış.

27985

Sonuç olarak minik kaktüsüme yuva oldu. Pek güzel olmadı çünkü çok zahmetli ve sabır isteyen bir iş. Ama olsun, ben yaptım.;)

İklimsiz
09-01-2008, 00:31
Buradan gayet şık görünüyor sevgili Penelophe, ellerinize, emeğinize sağlık. İlk fırsatta ben de deneyeceğim.

nevsune
09-01-2008, 08:26
Azmin elinden ne kurtulmuş?

Benim için göbeğin yapılışı soru işaretiydi, bu yüzden denemeyi erteliyordum. Senin fotoğraflarınla bu sorumun da yanıtını buldum.

Ellerine sağlık Penelophe, gerçekten çok sevimli olmuş.

günsu
09-01-2008, 10:37
******* gayet güzel olmuş ellerine sağlık sevgili penelophe, rengide çok güzel hiç öyle düşünme.
Böyle bir yeşile çingene pembesiyle boyayacağın çubuklardan oluşruracağın bir çiçek çok uyumlu olacaktır sepetçiğin sapının bittiği yere ilştirirsen çok güzel duracaktır,ellerine sağlık ;):cool:

zenfree
09-01-2008, 11:43
Sevgili Penelophe çok iyi bir başlangıç olmuş. Daha da geliştireceğini düşünüyorum.:) Ben uğraşmıştım ince rulo yapmayı bir türlü becerememştim. Kaktüs de çok yakışmış.

M.Sema
09-01-2008, 14:28
Çok güzel olmuş elinize sağlık. Vakit bulup ben de yapmak istemiştim.

menekşemehtap
09-01-2008, 14:50
Sevgili Penelophe çok şık bir çalışma olmuş. Azminizden dolayı sizi kutlarım. Bu arada kaktüs fikri en güzeli olmuş çok da yakışmış. Kuşe kağıdı sizi biraz zorlamıştır. Keşke normal gazete ile deneseydiniz çok daha çabuk kıvrılırdı diye umuyorum.

Buket Aknar
09-01-2008, 15:08
Sevgili Penelophe, ellerine sağlık.
Arkadaşlar ben de bu çalışmayı okulumdaki resim,el-işi öğretmenime gösterdim.(Çok yetenekli bir arkadaş). Ve o bunu denedi. Henüz bitmedi ve bence çok da güzel oldu. Bu çalışmayı yapan öğretmen arkadaşım eğer müsade ederse yaptığı çalışmayı fotoğraflayıp sizlere buradan göstereceğim.

Mine Pakkaner
09-01-2008, 21:38
Çok beğendim, güzel bir dergi yazısı olurdu, "dün akşam kaktüsüme sepet ördüm" :)

caretta
10-01-2008, 18:30
Bence de süper olmuş :)

Ahşap boyası (hobi dükkanları)satan yerlerde parmak yaldız denilen boyayla sepeti elinizle sanki gümüş parlatır gibi elinizin değdiği kadar parlatırsanız sepette eskimişlik görüntüsü yakalayabilirsiniz..
Ben de gazete kağıdıyla daha bir hasır görüntüsü yakalanacağına inanıyorum yalnız.
Bir ara size bundan daha değişik bir teknikle beğenmediğimiz plastik ya da başka bir maddeden saksı boyaması anlatayım aslında..Şimdi aklıma geldi :)
Ben sepetin rengini de çok beğendim :)

Penelophe
10-01-2008, 20:36
Teşekkürler arkadaşlar, çubuklar ne kadar ince olursa görüntü o kadar güzel olur gibime geliyor. Daha şık ve ince çubuklardan örülmüşünü yapacağınızdan eminim, sadece biraz uğraşmak gerekiyor.;)

minka
10-01-2008, 21:31
Çok güzel görünüyor Penelophe,tebrikler. Rengi kötü değil bence de,üzerine çiçek resmi yapabilirsiniz ya da minik boncuklar yapıştırabilirsiniz isterseniz. Ve en önemlisi uygulamayı başarmış olmanızdır :)

Not:Bazı mesajları görmemişim. Aynı fikirler yazılmış. Aklın yolu birdir:)

caretta
30-01-2008, 15:52
Daha önceden bahsettiğim evde kullanmadığımız plastik ambalaj kutularından cam kavanozlara uygulayabileceğiniz bir tekniği sizinle paylaşmak istiyorum...
Ya da bahçede beğenmediğiniz saksılara da bunu uygulayabilirsiniz..Sadece saksının tutkal kullanabileceğiniz bir maddeden yapılması yeterli.

gazete kağıdı
beyaz ahşap tutkalı
plastik kap
makas
fırça
ahşap boyası
fırçayı içinde bekletebileceğimiz su kabı ve su

Malzemelerimizi hazırladıktan sonra bir gazete sayfasını boydan olmak üzere 4 parçaya ayırırız.

Elimizle bükebiliriz ya da tutkalla yapıştırırken bükerek yapıştırırız.

Yapıştıracağımız alana önce tutkalı sürüp sonra kağıdı yapıştırıp tekrar üstüne tutkal süreriz.

Ben hamburger köftesi kutusunu kullandım ve tutkalladıktan sonra kuruması için bekledim.İyice kurumadan kullanmadım.
Bir tane de teneke konserve mısır kutusunu daha önceden tutkallayıp hazırlamıştım.

Her ikisi de kuruyunca boyama işlemine başladım.

caretta
30-01-2008, 16:02
Ahşap boyasını kuruyan gazete kağıtlarının üstüne iyice yedirerek sürdüm.

Boyaların kuruduğuna emin olduktan sonra bakır yaldızlı tutkal ile kabarık yerlerinin kenarlarına gelecek şekilde elimle her yerine yaydım.

Kuruduğunda tutkal kuruyup sadece bakır yerleri parlayacağından değişik bir görüntüsü olacak.

Tamamen kuruduğunda ise sudan etkilenmesini önlemek için vernik sürmenizi tavsiye ediyorum.

Birde boyama ve yapıştırma yapmadan altını delmenizin gerekli olduğunu hatırlatmak isterim.

Ben kuruduğu gibi yeni aldığım kaktüslerimi yeni saksılarına koyacağım :)

nevsune
30-01-2008, 17:01
Ellerinize sağlık çok hoş olmuş gerçekten. Hem kolay (tam benlik), hem çok dekoratif .

Yaldız iyi fikir, boya eskitme de denenebilir belki.

selenn
30-01-2008, 17:34
Sevgili Caretta,

Çok güzel bir anlatım olmuş. Evdeki eşyalara yeni bir görünüm ve nitelik kazandırmak için çok güzel bir çözüm. Ellerinize sağlık.

Buket Aknar
30-01-2008, 17:45
Ellerinize sağlık.

zenfree
30-01-2008, 19:20
Çok şık görünüyor. Kaktüsleri diktikten sonra da görmek isteriz.:)

ezgili dünyam
30-01-2008, 23:57
Gerçektende çok güzel olmuş, emeğinize sağlık.

caretta
31-01-2008, 10:10
Sayın Nevsune,aslında üstüne parmak yaldız diye bilinen kumaş boyalarının satıldığı her yerde bulunan bir sarı yaldız sürecektim.Bu da ona eskitme görüntüsü veriyor ama uzun süredir kullanmadığım için kurumuş,kullanamadım.O şekilde daha da iyi bir görüntü olabilir.Gümüş yaldızım vardı ama kahvenin üstüne hoş olmaz diye sürmedim.Bu biraz şık bir saksı oldu :)

Sayın Selenn ,teşekkür ederim.Her tarz eşyaya kullanabilirsiniz..Kalemlikler,kutular,vazolar, ahşap objeler gibi..

Sayın Buket Aknar, teşekkür ederim.

Sayın Zenfree, sizin için akşam saksı kurumadan yeni aldığım kaktüsü dayanamadım, içine öylesine koyup çektim hemen :)

Sayın Ezgili Dünyam, teşekkür ediyorum.

nevsune
31-01-2008, 10:26
Haklısınız, abiye! bir saksı olmuş:)

Kaktüsler de nasıl yakışmış içine, bayıldım. Büyük paralarla satınalınacak saksılardan çok daha hoş duruyor. Biraz tutkal, gazete ve ahşap boyasıyla yaratılan güzellik: işte budur. Gerçekten sizi kutluyorum.

Yeni icatları görmek isteriz (bahar kapıda, evlerimizi şenlendirelim biraz).

zenfree
31-01-2008, 11:07
Çok hoş bir düzenleme olmuş. Yenilerini de bekliyoruz.:)

caretta
31-01-2008, 11:33
Evde yapılacak ve boyanacak bir sürü malzeme var, artık yaptıkça paylaşacağız sanırım :)

Sizlerdende yaptıklarınızı görmek isterim.Fikir fikirden üstündür misali yeni ufuklar açıyor yeni bir şeyler görebilmek.

Buket Aknar
03-02-2008, 21:35
Arkadaşlar; bu bölümün ilk mesajındaki dekoratif saksı ile ilgili bir varyasyonu, görev yaptığım okulumdaki resim- iş öğretmeni arkadaşın rehberliğinde okul öğrencileri yaptılar. Ben de görüntüledim. İşte sizlere adım adım dekoratif sepet yapımı. Ancak son, boyama aşamasının fotoğrafını alamadım. Artık onu da tatil dönüşü sizlere ekleyeceğim.

Buket Aknar
03-02-2008, 21:52
Sepetin iskeletini oluşturmak için bir grup gazete kağıtının içerisine tel yerleştirilerek sepetin iskeleti oluşturuldu.
Daha sonra öğrenciler hasır örgüsünü örmeye başladılar. Gazetelerden oluşturduklaru çubukları birbirine beyaz tutkal ile ekleyerek örgüye devam ettiler.
Örme işlemini bitirdikten sonra sprey boya ile boyadılar. Daha önce belirttiğim gibi boyalı fotoğraflarını sonra ekleyeceğim.

Buket Aknar
03-02-2008, 21:54
Devamı...

esen
05-02-2008, 09:11
Bunlar çok güzel olmuş, fotoğraftaki küçücük eller ayrı bir güzellik! Aferin miniklere. Doğrusu ben göze alamamıştım bunu denemeyi.

caretta
27-02-2008, 15:43
Bir türlü yazamadım, ellerine sağlık öğrencilerinizin ..Çok güzel olmuş :)

Buket Aknar
27-02-2008, 15:48
Bitmiş, boyanmış olanların fotoğraflarını bir türlü ekleyemedim. Bir de onları görseniz!

Buket Aknar
06-03-2008, 15:35
İşte, öğrencilerimizin buradaki bilgilerden yola çıkarak yaptıkları "gazete kağıtından dekoratif saksılar".

Yukarıdaki yapım aşamalarının en sonunda bilinen sprey boya ile boyadılar.

Arzu Kasapoğlu
06-03-2008, 16:29
Harika olmuşlar.

Sizin ve öğrencilerinizin eline sağlık.

Buket Aknar
06-03-2008, 20:18
Ben sadece ağaçlar.net'ten konu ile ilgili fotoğrafları verdim. Resim Öğretmeni arkadaşımız öğrencilere yol göstererek bu güzellikleri yarattılar.

zenfree
06-03-2008, 20:30
Çok güzel olmuşlar.

caretta
06-03-2008, 23:06
Süperler gerçekten :)
Ellerine sağlık.

Revnak
01-03-2013, 21:37
İşte, öğrencilerimizin buradaki bilgilerden yola çıkarak yaptıkları "gazete kağıtından dekoratif saksılar".

Yukarıdaki yapım aşamalarının en sonunda bilinen sprey boya ile boyadılar.
Minicik minicik eller yapınca ne de güzel olmuş, ellerine sağlık hepsinin:p
Bu arada bu fikri paylaştığınız öğretmeni de ayrıca kutlamak gerektiğine inanıyorum. Keşke böyle duyduğunu gördüğünü deneyen ve uygulatan öğretmenler her yerde olsa!