PDA

View Full Version : 2,5 ec değeri olan su ile cocopeat ortamında domates yetiştirme denemesi.

mkarin19
15-04-2019, 20:33
Topraklı olarak yıllardır (25 yıl) bu suyu kullanarak yaptığımız domates üretiminde verim çok yüksek olmamasına rağmen hiçbir yerde tadamayacağınız lezzet ve aromada domatesler yetişiyor. Kuyu suyunun ec değerini çin malı ec metre ile ölçtüğümde 2,0 gösteriyordu. Yeni aldığım ve kalibre ettiğim adwa ad32 ile ölçtüm ve sonuç ec 2,5 .
Yaklaşık 15-20 yıl önce topraksız tarım ilgimi çekmişti. Bu sene ilk defa topraksız tarım denemesi yapmak nasip oldu. Hobi seram 50 m2. 7 nisanda fidelerin çoğunu 9-10 litre cocopeat ile doldurduğum fidan poşetlerine diktik. 50 tane fideyi ise Perlit ile doldurduğum fidan poşetlerine diktik. Kalsiyum ve magnezyum test kitleri ile suyun Kalsiyum ve magnezyum değerlerini ölçtüm. Kalsiyum 180 ppm. Magnezyum 100 ppm.
Kalsiyum ve magnezyum değerlerini ölçmeden önce florida 1. aşama domates formülüne göre gübre eriyiği hazırladım. Ama tedbiren eriyiğe kalsiyum ve magnezyumu %50 oranında azaltarak eriyik hazırladım. iyi ki öyle yapmışım. 200 Litre sulama tankına stok solüsyondan eklediğimde ; 2,5 olan ec 3,22 oldu. Bundan sonraki stok solüsyonu hazırlamamda Ölçüm değerlerine göre kalsiyum ve magnezyum hiç kullanmayacağım.
Resimdeki fideler 8 günlük

Selahattint
16-04-2019, 17:10
Gelişmeleri takip ediyorum cocopet ve perlit nereden aldınız ben fidilerim büyümesini bekliyorum ben bir deneme yapacağım özel msj olarak tel no atarsanız bilgi alışverişinde bulunabiliriz

mkarin19
16-04-2019, 17:16
Cocopeat alımı karedenizsera dan (çilek ve domates torbası şeklinde almıştım, daha sonra torbaları poşetlere boşalttım), perlit n11'den. Tartes ten de 3 adet kayayünü torba aldım. 3 adet kayayünü torbaya 12 domates diktim . Şu anki gözlemim kayayünü ve perlitdeki domateslerin gelişimleri zayıf, cocopeat fena değil. Bunun nedeni kullandığım gübre solüsyonundan ve sudan da olabilir. Çünki cocopeat malzemede az miktarda da olsa besin elementleri bulunuyor. Başka bir neden ise renk olabilir. Cocopeat koyu renk, perlit ise beyaz. Cocopeat renginden dolayı daha çok ısınıyor. Başka bir ihtimal cocopeat doyuma ulaşana kadar yüksek ec li suyu tolere ediyor olabilir. Sorunun kesin nedenini tespit etmek için zamana ihtiyacım var.

mkarin19
16-04-2019, 17:25
Birkaç gündür hava soğuk ve sürekli bulutlu. Bu nedenle bitkilerin su isteği çok az. Zannedersem Güneş olmadığından domatesler boyuna uzuyor. Kalınlaşma az. Bu durumun gübre formülü ile ilgisi yoktur umarım.

mkarin19
17-04-2019, 18:15
Bugün 10. gün. florida 1. aşama formülünü uyguluyorum. Dün küçük bir değişiklik yaptım ve formüldeki azot miktarını 85 ppm ve potasyum miktarını 150 ppm. değerine yükselttim. 2 Günde iyi yönde gözle görülür değişim gözlemledim. Yeni Ec değeri 3,32 (180 litre 2,5 ec kuyu suyu, 20 litre 0 ec arıtma suyu)

idris şenol
17-04-2019, 21:15
Uygulama yapıcağmız formüller, aynı meridyen şehirlerin iklim yapısına göre olmalı yaz ve kış şartları göz önünde bulunmalı

mkarin19
17-04-2019, 22:29
Uygulama yapıcağımız formüller, aynı meridyen şehirlerin iklim yapısına göre olmalı yaz ve kış şartları göz önünde bulunmalı

İdris Bey; klasik sebze yetiştirme yönünden tecrübem iyi olmasına rağmen topraksız tarım tecrübem hiç yok. Ama mantığını çok iyi kavradım. Aşağıdaki resimdeki tabloda derlediğim birkaç çeşit formül var. Suyumuzun Ec değerinin çok yüksek olmasından dolayı diğer formüllere göre daha az ppm ve ec değerine sahip olan florida formülü ile başladım. Bitkilerin durumuna göre, kendi şartlarıma uygun bir formül oluşturma çabası içinde olacağım. Çeşitli yabancı ve yerli kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla Yüksek Ec değerinin meyve kalitesini bozduğunu (pazarlama yönünden bozuyor ama lezzet yönünden arttırıyor) ve verimi düşürdüğünü biliyorum. Su arıtma cihazı ile suyun Ec değerini düşürmeyi denedim ama 20 litre su arıttıktan sonra arıtma membranı tıkandı. Sanayi tipi su arıtma cihazları oldukça pahalı ve 50 m2 sera için almak akıllıca değil.
Sizin topraksız tarım konusunda tecrübelerinizden istifade etmek isterim.
Sizin daha önce kullandığınız ve tavsiye edebileceğiniz bir formül ya da önerileriniz varsa onuda bildirirseniz sevinirim.

mkarin19
18-04-2019, 18:14
Biraz önce çektiğim fotoğrafta cocopeat ve perlit farkı açıkça görülüyor.

idris şenol
18-04-2019, 18:36
Şuanin sıkıntı gözükmüyor ben fikir açısından söyledim
site formda denenmiş formüller var herhangi bir şey ters giderse ozaman karar veririz
yanlız kokopit perlit karışımı bu işin en idaale en azından dometeste öyle
sizinde bildiği gibi dometes suyu seven bir bitki öyle bir gelişim süreçleri olacakki damla damla serum gibi verseniz belkide yetersiz gelecek
perlitte sorun yok besi suyu az geliyor durup durup gelişişiyor ona ayrı bir sisitem gerekli daha fazla besinli su verirseniz diyerlerin seviyesine daha çabuk gelir
fakat ******* idaale cocopit perlit karışımı
Ec si yüksek sularda formül deyeri düşük deyerler daha iyi netice verebilir ama ilerki aşamalarda görüceğiz
devem edin takip edicem

mkarin19
20-04-2019, 20:12
1. resim mulder's chart besin elementlerinin birbirleriyle etkileşimlerini gösteriyor.
2. resimdeki grafikte görüldüğü gibi maksimum verim için gübre uygulamasında kritik eşik değeri yakalamanın önemi anlaşılıyor. Belli bir noktadan sonra verimin artmadığı ve aşırı gübrelemede verimin düştüğü görülüyor.
3. resimdeki grafikte yine kritik eşik görülüyor.
4. resimdeki grafikte fosfor daki kritik eşik görülüyor(50-60 ppm.) . Buraya dikkat edelim: 1. resimdeki etkileşimlerden dolayı (suyunuzda ki elementlerden v.s) fosfor alımında sıkıntı oluyorsa fosfor değeri duruma göre 120 ppm değerine kadar arttırılabilir. Diğer besin elementlerin dede aynı durum söz konusu. Ancak EC ve PH değerine çok dikkat etmeliyiz. Tabii bir besinin anormal seviyede artması diğer besin elementlerini de etkileyecektir.
5. resimde ise bazı bitkiler için araştırma sonuçlarına göre gübre tavsiyeleri var.

Anlaşıldığı üzere 2. resimdeki B aralığını yakalamak Gübre tasarrufu ve verim açısından çok önemli .

MeyveliTepe
20-04-2019, 22:44
PH'ı hangi mertebeye ayarlıyorsunuz?

mkarin19
21-04-2019, 00:38
PH'ı hangi mertebeye ayarlıyorsunuz?

Literatürde domatesin hafif asidik ortamı sevdiği ve 5,5 -6,5 arası ph uygun olacağı yazıyor. Ben ph'ı 6 olarak ayarlıyorum. Bazı yabancı kaynaklarda domates için Ph değerinin 5,5-5,8 arasının uygun olduğu yazıyor. Aşağıda bitki besin elementlerinin Ph etkileri görülmektedir.

mkarin19
21-04-2019, 13:59
Arkadaşlar bir sorum olacak.
PH ile EC arasındaki ilişkiyi tam olarak bilen arkadaş varmı?
Her seferinde şöyle bir olay gelişiyor: Stok solüsyonu sulama tankına katıyorum ve karıştırıyorum. EC ve PH değerini ölçüyorum. Örneğin EC 3,45 PH 6,9 Gibi bir değer okuyorum. PH değerini düşürmek için Eritilmiş limon tuzu katıyorum ve su tankındaki suyun PH değerinin 6,00 olmasını sağlıyorum. Hemen Peşinden tekrar EC değerini ölçüyorum ve EC değerinin 3,45 ten 3,25 e düştüğünü görüyorum. Bunun nedeni ne olabilir?

Nevzat Uz
21-04-2019, 17:41
Sayın mkarin19 merhaba,
Geçen yıl yapmış olduğum küçük çaplı bir denemede Ph düşürmek için limon tuzu (sitrik asit ) kullandığımda besin tankı içinde bir miktar çökelti oluştu.Eğer sizde de bir çökelti oluşmuş ise EC 'nin bir miktar düşmüş olabileceğini düşünüyorum.

mkarin19
21-04-2019, 21:12
Sayın mkarin19 merhaba,
Geçen yıl yapmış olduğum küçük çaplı bir denemede Ph düşürmek için limon tuzu (sitrik asit ) kullandığımda besin tankı içinde bir miktar çökelti oluştu.Eğer sizde de bir çökelti oluşmuş ise EC 'nin bir miktar düşmüş olabileceğini düşünüyorum.

Cevabınız için teşekkür ederim Nevzat Bey. Dediğiniz durum benimde aklıma geldi, çünki depo dibinde az miktarda çökelti görmüştüm. Ancak sitrik asit in hangi madde ile reaksiyona girip çökerttğini merak ettim doğrusu .

Nevzat Uz
21-04-2019, 22:22
Cevabınız için teşekkür ederim Nevzat Bey. Dediğiniz durum benimde aklıma geldi, çünki depo dibinde az miktarda çökelti görmüştüm. Ancak sitrik asit in hangi madde ile reaksiyona girip çökerttğini merak ettim doğrusu .

Ben ph düşürmekte sülfürikasit kullanarak çökelti sorununu çözmüştüm.Siz de
sülfürik asit kullanabilirsiniz.

mkarin19
22-04-2019, 18:05
Açık alan ve normal sera domateslerine kıyasla boyları oldukça fazla uzadı. Fidelerin dikiminden bu güne geçen 15 günün 12 günü sürekli bulutlu. 3 Çeşit domates diktim. Namlı f1(dikim tarihi; bir kısmı 7 nisan bir kısmı 11nisan) , Ömür f1 (14 adet, dikim tarihi; 12 nisan ) , Yiğit f1 (50 adet, dikim tarihi 15 nisan). Resimdeki domatesler Beff domates çeşidi Namlı f1. Salkımdaki çiçek sayılarını inceledim 4-7 arası . Çoğu genelde 5 çiçekli. Eğer Havalar düzelirse birkaç güne kadar çiçek açmalarını bekliyorum.

mkarin19
26-04-2019, 19:06
Damla Sulamada kullandığım ayarlı debili damlatıcılar ile düzenli ve eşit bir sulama gerçekleştirmek oldukça zor. Bu nedenle bugün damlatıcıları değiştirdim ve katif damlatıcı aldım. Katif damlatıcılar sabit debili olduğundan her bitkiye eşit su miktarı damlayacak. Bu durumun zaman ayarlı sulama ve su kontrolünü çok kolaylaştıracağını tahmin ediyorum.
İdris Bey' in perlit teki domatesler için söylediği "perlitte sorun yok besi suyu az geliyor durup durup gelişiyor ona ayrı bir sistem gerekli daha fazla besinli su verirseniz diğerlerinin seviyesine daha çabuk gelir" uyarısına uyarak perlit torbalarına 3,75 L/h , cocopeat torbalarına ise 2,35 L/h debili katif damlatıcı taktım.

mkarin19
27-04-2019, 11:55
20. gün . iki gündür havalar düzeldi , artık güneş ortaya çıktı :) .Domatesler yatmaya başladı, ipe alma zamanı geldi hatta geçiyor. İlk çiçekler görülmeye başladı.

mkarin19
30-04-2019, 23:50
Topraksız tarımda kullanmaya çalıştığım kuyu suyunu analize göndermiştim ve sonuç bugün geldi. EC metre ile 2,5 ms/cm ölçtüğüm suyumuz aşağıda görülen analiz raporunda 0,54 ds/m yazıyor. EC metrenin doğruya yakın ölçtüğünden eminim çünki pek çok çeşit su ile ölçüm yaparak denedim.
Birim olarak ms/cm=ds/m eşitmiş. Bu durumda bu analiz sonucuna ne derece güvenmeliyim, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi konusunda yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.

mkarin19
02-05-2019, 20:55
Fideleri dikim tarihinden itibaren 25 gün geçti. Bu geçen zamanda seradaki bitkilerin gelişimini sürekli izledim. Çorum / Osmancık iklim şartlarında florida formülü 1. aşama daki azot değeri çok yüksek geldi. Normalde bu formül en düşük azot içerikli formüllerden birisi. Domateslerde 1. salkım çiçekler açtı, 2. salkım ise birkaç gün içinde açmak üzere. Gözlemlerim sonucu 1. salkım yerden çok yüksekte oluştu. 1. salkım ile 2. salkım arasındaki mesafe biraz fazla. 1. Tecrübem ilk seviye gübredeki azot miktarı zannımca 40-50 ppm civarında olması gerekiyor. (Benim kullandığım su ile tabiiki)
Aşağıdaki fotoğraf 30 nisanda çekildi.

mkarin19
03-05-2019, 15:12
Bugün itibariyle fideler

Serdar Aksu
05-05-2019, 01:14
Sulamayı hangi aralıklar ile yapıyorsunuz ?.

mkarin19
05-05-2019, 09:25
Sulamayı hangi aralıklar ile yapıyorsunuz ?.

Sulamayı ilk 15 gün manuel olarak yaptım. Hava çoğunlukla soğuk ve bulutluydu, bu nedenle su ihtiyacı fazla olmuyordu.Bazı günler 1 defa su veriyordum. 15. günden sonra zaman ayarlı olarak sulamaya başladım ve genelde günde 6 defa (saat 8,10,12,14,16,18) 2 dakika sistem çalıştı. Katif damlatıcılar 2,3 lt/h Damlattığından her fideye günde 460 cc. su vermiş oldum.
15. günden sonrada dijital zaman saatinin hatalı çalışması (bazen kendini resetliyor) nedeniyle bazı günler manuel olarak günde 2 defa su verdim. Yani standart bir sulama düzeni henüz yok.

mkarin19
05-05-2019, 13:20
Çiçekler domatese dönüşmeye başladı.

mkarin19
08-05-2019, 22:54
Topraksız tarımda kullanmaya çalıştığım kuyu suyunu analize göndermiştim ve sonuç bugün geldi. EC metre ile 2,5 ms/cm ölçtüğüm suyumuz aşağıda görülen analiz raporunda 0,54 ds/m yazıyor. EC metrenin doğruya yakın ölçtüğünden eminim çünki pek çok çeşit su ile ölçüm yaparak denedim.
Birim olarak ms/cm=ds/m eşitmiş. Bu durumda bu analiz sonucuna ne derece güvenmeliyim, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi konusunda yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.

Su analizinin hatalı olabileceğini düşünerek tekrar numune gönderdim ve aşağıdaki sonucu bildirdiler. Kalsiyum, magnezyum,sodyum , bor ve bikarbonat değerleri çok aşırı . Kudret TEZEL Hocamın forumda gösterdiği hesaplamaya göre Miliekivalent/Litre değerlerini ppm ye çevirdim. Umarım doğru çevirmişimdir. Bu analizin yorumlanması hakkında Konuya tam hakim değilim.Tavsiye ve yorumlarınızı bekliyorum

mkarin19
09-05-2019, 01:20
Sanırım bu analizde güvenilir değil. 1. husus Anyon ve Katyon toplamları eşit değil. 2. husus eğer doğru hesapladıysam 3673 ppm. çözünmüş madde var. Çözünmüş madde= ec değerix640= 2,37x640=1516 ppm olması gerekiyor.
Analiz sonucu; çözünmüş madde/EC Değeri =640 olması gerekiyor. Veya 3673/640= 5,73 (ec değeri ) olması gerekiyor. Hiçbir şekilde hesap tutmuyor.
BAKİYE SODYUM KARBONAT Şöyle hesaplanmış :
BAKİYE SODYUM KARBONAT=HCO3-(Ca+Mg)=26,5-(13,79+11,93)=0,78 meq/L

Ben bu durumdan şunu anladım; Bikarbonatlı bileşik oluşturmak için 0,78 meq/L kalsiyum ya da magnezyum vermem gerekiyor. yanlış düşünüyor olabilirim.
+ normal kullanacağımız kalsiyum ve magnezyumu da vermek gerekiyor galiba. onu tam kestiremedim.

mkarin19
10-05-2019, 19:47
26 numaralı mesajda yazdığım hesap yanlışmış. Daha önce forumda yanlış hesaplanmış.
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/22141.htm

Belki araştıran diğer arkadaşlara faydası olur. İnternette araştırdım. Aşağıdaki linkte Miliekivalent/Litre- ppm dönüşümleri yapılabiliyor.

Calcium (Ca) conversion to mmol/L, µmol/L, mg/dL, mg/100mL, mg%, mg/L, µg/mL, mEq/L. Online converter from conventional units to SI units | UNITSLAB.COM (http://unitslab.com/node/43)

Bu siteden yaptığım ve öğrendiğim hesaplamalara göre suyun ppm değerleri aşağıdaki gibi oldu.

mkarin19
10-05-2019, 20:30
Yamalı bohça gibi bir su analizi oldu. Daha önceki mesajımda magnezyum ve kalsiyum test kitleri ile ölçüm yaptığımdan bahsetmiştim. Bu ölçümlerde kalsiyum 180 ppm magnezyum 100 ppm çıkmıştı. Su analizindeki meq/l değerleri yerine bu değerlerin meq/l karşılıklarını yazdığımda aşağıda görüldüğü gibi anyon ve katyon toplamları yaklaşık olarak birbirine eşit oluyor.

BAKİYE SODYUM KARBONAT 9,5 oluyor ve SAR değeri 3,11

Bakiye sodyum karbonat ın etkilerini yok etmek için aynı ölçüde kalsiyum vermek gerekecek . Yaklaşık 10 meq/l kalsiyum 204 ppm

mkarin19
11-05-2019, 01:19
Bu konuyu açmamdan itibaren topraksız tarımı öğrenme sürecim devam ediyor. İlk yazdıklarımla ve bildiklerimle şu an yazdıklarım ve öğrendiklerim arasında kıyaslama yaptığımda çok farklı yerlere geldik. Bu nedenle ilk yazdıklarım ile sonradan yazdıklarım arasında bazen çelişkiler oluştu. Kaliteli bir su ve çeşitli denenmiş formüllerle sebze yetiştirmek daha kolay olurdu. Suyun durumu ve su analizlerinin güvenilir olmayışı işi zorlaştırdı. Şu an EC metrenin ölçümünün dahi doğru değer gösterdiğinden % 100 emin değilim. Yıllardır bahçemizde hobi olarak sebze yetiştirdiğimizden dolayı Bitkilerin görünümünden ihtiyaçlarını, fazlalıklarını biraz da olsa anlıyorum. Bu durum avantaj sağladı ve hızlı müdahale ederek şu ana kadar büyük bir problem yaşamadan 34 günde bitkilerde iyi bir gelişim sağladık. 34 gün içerisinde 5 defa solüsyon içeriğini değiştirdim. 5 gündür kullandığım son formül şu an gayet güzel bir gelişim ve bitki görünümü sağladı. Bu formül aşağıda 1. resimde görülüyor. Ancak küçük çapta gördüğüm gelişim aksaklıklarından dolayı bu formülde yarın bazı değişiklikler yapacağım. Yarından itibaren uygulayacağım formül ise 2. resimde görülüyor. Şu anki görüşüm 3-4. salkım çiçek aşamasında bu su ile kullanılabilecek en iyi formülü elde ettim sanırım. (molibden 0,05 olacak)
NOT: Hiç kalsiyum ve magnezyum kullanmadan formüller de denedim ama kısa vadede gördüğüm sonuçlar iyi değildi. Suda oldukça fazla kalsiyum olmasına rağmen; formüldeki kalsiyumu arttırdıkça bitkiler daha canlı bir görünüm aldı.

(1 ton su için hesaplanmıştır)

Nevzat Uz
11-05-2019, 19:07
Sayın mkarin19 ,
Hem uygulamalarınıza hemde araştırmalarınıza ilişkin paylaşımlarınızı ilgi ile
takip ediyorum.Linkini vermiş olduğunuz su analiz değerlerinin dönüşümüne
ilişkin kalkulatörün önemli olduğunu düşünüyorum.Sizi kutlar katkılarınız için
teşekkür ederim.Başarılarınızın ve katkılarınızın devamını diliyorum.

mkarin19
11-05-2019, 23:59
Sayın mkarin19 ,
Hem uygulamalarınıza hemde araştırmalarınıza ilişkin paylaşımlarınızı ilgi ile
takip ediyorum.Linkini vermiş olduğunuz su analiz değerlerinin dönüşümüne
ilişkin kalkulatörün önemli olduğunu düşünüyorum.Sizi kutlar katkılarınız için
teşekkür ederim.Başarılarınızın ve katkılarınızın devamını diliyorum.

Ben teşekkür ederim Nevzat Bey. Bu sitedeki paylaşımlardan pek çok şey öğrendim. Bende bu konu ile ilgilenenlerin benimle beraber tecrübe kazanması ve hobi amaçlıda olsa tarımsal üretime katkı sağlaması amacı ile bu konuyu açıp paylaşımları yapmaya karar verdim. Anormal bir durum olmazsa en geç 15 haziran gibi denemelerin ilk sonuçlarını görmeyi umut ediyorum.

mkarin19
12-05-2019, 00:17
11 mayıs itibariyle domatesler.

1. fotoğraf Namlı F1 Beef domates 2. çiçekler. Besleme ve su miktarı eşit olduğundan tüm bitkilerin salkımları aynı hizada. Topraklı yetiştiricilikte bu çok zor oluyor.

2. fotoğrafta görülen ise yiğit f1. Yiğit f1 burayı çok sevdi. Kataloğunda salkımda 4-6 meyve yazıyor ama diktiğim 50 fidenin en az çiçek çıkaranı 10 çiçekli . Salkımda 16 çiçekli olanlar var. (çeşit salkım domates çeşidi değil)

mkarin19
14-05-2019, 21:18
14 mayıs sabah çektiğim fotoğraf. Sera küçük, Fide sayısı oldukça fazla ve sık, birde buna hızlı gelişim eklenince (boyları 120 cm civarı oldu) fideler birbirine giriyor. Seranın tepe noktası 2, 7 metre. İpin boyu yaklaşık 1.8 metre. Bu ayın sonunda ip boyunu geçeceğini tahmin ediyorum.fidelerin başına birşey gelmezse Kalan aylarda(haziran, temmuz, ağustos, Eylül, Ekim) Bu fideler nereye gidecek. Şu an herhangi bir böcek ve hastalığa rastlamadım.

mkarin19
15-05-2019, 01:29
Daha önceki topraklı tarım tecrübelerim ve 37 günlük Topraksız tarım deneyimimi birleştirerek; topraksız tarımda aşağıdaki hususlara özellikle dikkat edilmesi gerektiğine inanıyorum.
1. Katı ortam topraksız yetiştiricilikte Fideleri beslemede dikimden itibaren düşük azotlu formülle başlamak en uygunu. Örneğin azot 70 ppm ise potasyum 120 hatta 140 ppm gibi bir değer olacak şekilde eriyik hazırlanmalı. İlk aşamada azotun yüksek olması meyvenin geç ve yukarıda teşekkül etmesine yol açıyor. Aşağıda mulder's chart tablosunda görüldüğü gibi azotun antagonist etkileşim halinde olduğu tek makro besin maddesi Potasyumdur. Yani azot yüksek olursa potasyum alımı azalır, potasyum fazla olursa azot alımı azalır. İlk aşamada bitki boyunun aşırı artmasını sağlayan azotu kaba tabirle frenlemek için potasyumu arttırmak gerekir.

2. İlk aşamada sulama uzun aralıklarla yapılarak bitkinin aşırı gelişmesi frenlenmelidir. (Yani az su verilmesi)

mkarin19
15-05-2019, 01:40
3- İlk meyveler teşekkül edene kadar 1. ve 2. maddeye çok dikkat edilmeli ve ilk meyveler teşekkül ettikten sonra; bitkinin meyveleri de besleyeceği hususu göz önünde bulundurularak azot 100 ppm , potasyum ise 150 ppm olacak şekilde eriyik hazırlanmalı ve sulama aralığı biraz kısaltılmalıdır. Sulama aralığı hava durumuna ve bitkinin gelişimine göre ayarlanmalı ve her gün aynı miktarda sulama yapılmamalıdır.
4- 2. salkımdaki meyveler teşekkül ettikten sonra ise azot 120 ppm , potasyum 180 ppm. (1 e 1,5 oranı gözetilecek) değerine getirilmelidir.
5- Bitkilerde Gelişim hızlı ise sulama aralığı uzatılmalı, bitkilerde herhangi bir hastalık v.s problem yokken gelişim yavaş ise sulama aralığı kısaltılmalıdır. (Hava sıcaklığına göre tecrübe ile tespit edilecek)
6- Bitki boyu uzadıkça daha fazla yaprağın, daha uzun gövdenin ve oluşan meyvelerin canlı kalabilmesi için daha fazla su ihtiyacı olacağı açıktır. Bu nedenle bitki büyüdükçe uygun sulama yapılmalıdır.

mkarin19
15-05-2019, 02:25
7- Domates Çeşidinin özelliğine göre salkımdaki Çiçek sayısı olması gerekenden az miktarda ise fosfor alımında sıkıntı olabileceği akla gelmeli ve mümkünse kök gelişimi de kontrol edilerek fosfor bir miktar arttırılmalıdır.

mkarin19
17-05-2019, 00:17
Yukarıdaki yazıları yazarken aklıma bir şey geldi ve forumdaki konu hakkında bilgi ve deneyimi olan arkadaşlara sorma gereğini hissettim.

Konuyu örneklerle açıklayacak olursam; örneğin 1000 adet bitkiye günde 500 litre gübreli su veriyoruz. Kullandığımız suyun EC değeri 2,5. Biz bu suya örneğin 2 kg gübre karışımını erittik ve kattık. Gübre eriyiğini kattıktan sonra sulama suyunun ec değerinin 3,5 olduğunu kabul edelim. Biz bu suyu 1 günde bitkilere verdiğimizde her bitkiye 500 cc. su ve 2 gram besin maddesi vermiş olacağız. (sonuçta 500 litre Suyun durumu örneğin 100 ppm N, 50 ppm P, 150 ppm K, .....v.s gibi olacak)

Aynı gübre miktarını (örnekteki gibi 2 kg) 1 günde 1000 litre su kullanarak ve çok uygun ayarlanmış sulama aralıklarıyla verirsek her bitkiye günde 1000 cc. su ve yine 2 gram gübre miktarı vermiş olacağız. Gübreli olarak suyun ec değeri de 3,5 yerine 3,00 olacak. (sonuçta 1000 litre Suyun durumu örneğin devamı olarak 50 ppm N, 25 ppm P, 75 ppm K, .....v.s gibi olacak)

Yukarıda kurduğumuz mantık uygulanabilir mi?

mkarin19
21-05-2019, 01:21
30 numaralı mesajda bahsettiğim 1. formülden sonra yine mesajdaki 2. formüle geçeceğimi söylemiştim. Ama 1. formüldeki stok solüsyon bitene kadar 2. formüle geçmedim. 19 mayıs pazar günü budama , ipe sarma işlemi yaparken bitkileri daha detaylı inceledim. Gözümden kaçan ve farklı ve hatalı yorumladığım hususları fark ettim. Bitkiler meyve-çiçek döneminde olduğu için 120 ppm azotun az geldiğinin farkına vardım. Çünkü Gelişim yavaşladı ve bitki kalınlaşması yeterince iyi değil. Bu nedenle 30 numaralı mesajda bahsettiğim 2. formülü uygulamaktan vazgeçtim ve aşağıda 1. resimde görülen formülü denemeye karar verdim. 20 mayıstan itibaren bu formülü uyguluyorum. Birkaç gün bitkileri gözlemleyeceğim. Eğer istenilen sonucu vermezse sulamada kullandığım tanka bir miktar Amonyum sülfat ekleyerek azot değerini 200 ppm değerine çıkarmayı düşünüyorum. (Şu an % 8 amonyum azotu, %92 Nitrat azotu)

Nevzat Uz
21-05-2019, 20:29
Sayın mkarin19,
Söünü ettiğiniz 30. mesajınızdan sonra azot değerlerinin az olduğu hakkında görüşümü yazmak istedim ancak uygulayacağınız formülün ardında Florida ismi olunca vazgeçtim.
Zira benim gerek bu forumdan gerekse yerli v eyabancı diğer kaynaklardan elde ettiğim
altmışın üzerinde (farklı bitkiler için) besin formülünün sadece dört tanesinde (ikisi sizin
sözünü ettiğiniz Florida 1. ve 2. aşama) azot değerleerinin 100 ppm'in altında olduğunu
tespit ettim.Hatta bu altmışın üzerindeki farklı formülün ortalama azot değeri 160 ppm'in üzerinde çıkıyor.Bol ürünler dilerim.

mkarin19
21-05-2019, 21:38
Sayın mkarin19,
Söünü ettiğiniz 30. mesajınızdan sonra azot değerlerinin az olduğu hakkında görüşümü yazmak istedim ancak uygulayacağınız formülün ardında Florida ismi olunca vazgeçtim.
Zira benim gerek bu forumdan gerekse yerli v eyabancı diğer kaynaklardan elde ettiğim
altmışın üzerinde (farklı bitkiler için) besin formülünün sadece dört tanesinde (ikisi sizin
sözünü ettiğiniz Florida 1. ve 2. aşama) azot değerleerinin 100 ppm'in altında olduğunu
tespit ettim.Hatta bu altmışın üzerindeki farklı formülün ortalama azot değeri 160 ppm'in üzerinde çıkıyor.Bol ürünler dilerim.
Evet haklısınız Nevzat Bey; Florida formülü başlangıç dönemi için yeterli gelebiliyor ama şimdi çok yetersiz. Çok geç olmadan hata yaptığımı farketmem iyi oldu. Umarım bu azot değeri yeterli gelir. Suyun ec değeri yüksek olduğu için düşük içerikli formül kullanmaya çalışıyorum ama yeterli olmuyor. Yeni EC Değeri 3.80 oldu. EC değerini çok da yükseltmek istemiyorum.
Şu an 4. Salkım çiçek açıyor ve 5. Salkım çıkıyor

idris şenol
23-05-2019, 00:46
kısıtlı imkanlarla güzel gidyorsunuz
Azot ihtiyacı halinde Amanyum sülfatın yarısını ürenin yarsını kullanılması gerektiği hatırımda kalmış bir arştırın bakalım

mkarin19
23-05-2019, 01:19
kısıtlı imkanlarla güzel gidyorsunuz
Azot ihtiyacı halinde Amanyum sülfatın yarısını ürenin yarsını kullanılması gerektiği hatırımda kalmış bir arştırın bakalım

Topraksız tarımda Üre kullanımı ve etkilerini daha önceden araştırdım. Bulduğum yabancı kaynak araştırma sonucunda denemeler yapılmış ve üre kullanımı tavsiye edilmiyor.
Sanırım link bu:
https://scienceinhydroponics.com/2010/05/urea-in-hydroponics-positive-or-negative.html

Okuduğum bir kaynakta ise Amonyum azotu kullanımı ise % 10 civarında tavsiye ediliyor. Zorunlu hallerde ve kısa süreli olarak % 30 amonyum azotu kullanılabileceği bildiriliyordu.

mkarin19
23-05-2019, 21:04
Bu akşam biraz boş vaktim vardı ve gübrelerle ilgili hesaplamaları yaptım. Bazı Gübrelerin saf madde oranları forumdaki diğer hesaplamalardan biraz farklı çıktı. Konuyu bilen arkadaşlar doğruluğunu kontrol edebilirse sevinirim.

Kudret Tezel
23-05-2019, 22:47
Fark %100 saf malze ile teknik malzeme arasındaki farktan kaynaklanıyor hesaplamalarınız doğru.

idris şenol
27-05-2019, 15:38
Fark %100 saf malze ile teknik malzeme arasındaki farktan kaynaklanıyor hesaplamalarınız doğru.

Hangi hesaplama kudret bey:confused:

mkarin19
27-05-2019, 19:37
Hangi hesaplama kudret bey:confused:

İdris bey hesaplama yöntemi forumda anlatıldığı gibi.
Amonyum sülfatı örnek verecek olursak aşağıdaki gibi:
AMONYUM SÜLFAT (NH4)2 SO4 132,14 g/mol N=14 H=1 O=16 S=32
bunları biliyoruz.
Amonyum sülfatta 2N var dolayısıyla basitçe formül şu olur:
%N= ( Formüldeki azotun g/mol ağırlığı : (NH4)2SO4 g/mol ağırlığı) X 100
%N= ((2*14) : 132,14) X100= (28 : 132,14)X100= 21,18 AZOT

%S= ( Formüldeki Kükürdün g/mol ağırlığı : (NH4)2SO4 g/mol ağırlığı) X 100
%S= (32 : 132,14)X100= 24,21 KÜKÜRT

mkarin19
27-05-2019, 23:12
İnternette gezinirken çok güzel bir hesaplama sitesi buldum. Artık hesap yapmak isteyenler zahmetsizce hesap yapabilecek.

https://www.convertunits.com/molarmass/

Kullanımı oldukça kolay. Aşağıdaki resimde yine Amonyum sülfatı örnek vererek hesaplama yapıldı.

mkarin19
28-05-2019, 20:07
51 gün oldu. Fideler ip boyunu geçti. Ortalıkta domates falan yok :)

mkarin19
01-06-2019, 02:03
21 mayıstan itibaren sulama sayısını çok arttırdım. Sulama düzeni aşağıdaki tabloda görülüyor. Gübre de ise 27 mayıstan itibaren Aşağıdaki formülü kullanmaya başladım.Sulama sayısını ve gübre miktarını artırınca meyveler kendini göstermeye başladı. Gece 3 defa su veriyorum. Gece su vermenin sakıncası var mı bilmiyorum. İlk 2 salkım oldukça kötü. 1. ve 2. salkım Çiçek döneminde gece hava sıcaklığı 3 dereceye kadar düşüyordu.

kiziltan
02-06-2019, 08:15
Gunisigi yokken bitki gubre kullanmiyor sulamayi ortalik aydinlikken yapmali

mkarin19
02-06-2019, 20:45
Bugün itibariyle domatesler.

mkarin19
04-06-2019, 00:12
Forumdaki tüm arkadaşların Ramazan Bayramını kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim. Allah nice Ramazanlara kavuşmayı nasip eder inşallah.

mkarin19
06-06-2019, 13:21
Kuyu suyunun EC değeri havalar ısındıkça düşme eğiliminde. Nisan ayı başlarında 2,5 olan EC değeri mayıs ayı ortalarında 2,65 değerine kadar çıktı. 15 Gündür yavaş yavaş düşüyor. Dün yaptığım ölçümde 2,35 değerine düştüğünü gördüm. Umarım bu düşüş devam eder. Suyun PH değeri ise nisan ayı başlarında 7,80 değerindeydi. Şimdi ise 8,30 oldu. Bu yükseliş kötü oldu. PH değerini düşürmek daha zorlaştı. Oldukça fazla asit istiyor.
Dün akşam EC 2,35 OLAN temiz suyla :) yıkama yaptım ve biraz abartarak sistemi 50 dakika çalıştırdım. Oldukça fazla su verdim. Niyetim cocopeat ortamını suya doyurmak ve birikmiş tuzların temizliği idi. Bunun sonuçlarını ileri ki günlerde göreceğiz.

nk_tarim
06-06-2019, 16:47
Kuyu suyunun EC değeri havalar ısındıkça düşme eğiliminde. Nisan ayı başlarında 2,5 olan EC değeri mayıs ayı ortalarında 2,65 değerine kadar çıktı. 15 Gündür yavaş yavaş düşüyor. Dün yaptığım ölçümde 2,35 değerine düştüğünü gördüm. Umarım bu düşüş devam eder. Suyun PH değeri ise nisan ayı başlarında 7,80 değerindeydi. Şimdi ise 8,30 oldu. Bu yükseliş kötü oldu. PH değerini düşürmek daha zorlaştı. Oldukça fazla asit istiyor.
Dün akşam EC 2,35 OLAN temiz suyla :) yıkama yaptım ve biraz abartarak sistemi 50 dakika çalıştırdım. Oldukça fazla su verdim. Niyetim cocopeat ortamını suya doyurmak ve birikmiş tuzların temizliği idi. Bunun sonuçlarını ileri ki günlerde göreceğiz.

Merhaba,

Drenaj ph değeri mi 8,3?

Sistem kapalı sistem mi?

mkarin19
06-06-2019, 19:38
Merhaba,

Drenaj ph değeri mi 8,3?

Sistem kapalı sistem mi?
Yukarıdaki mesajda Kuyu suyunun EC ve PH değerinden bahsetmiştim. Drenaj suyunu kullanmıyorum.

mkarin19
08-06-2019, 01:40
Arkadaşlar domates bitkilerinin meyveleri pek irilmiyor. Ne yapmam gerekir. Neyi eksik ya da fazla yapıyorum. problemi çözemedim

nk_tarim
12-06-2019, 09:59
Arkadaşlar domates bitkilerinin meyveleri pek irilmiyor. Ne yapmam gerekir. Neyi eksik ya da fazla yapıyorum. problemi çözemedim

merhaba.

Durumlarınız nasıl oldu?

alpay65
12-06-2019, 11:16
Mkarin 19 kullandığınız zaman saati nin markası nedir acaba

mkarin19
12-06-2019, 20:06
Mkarin 19 kullandığınız zaman saati nin markası nedir acaba

ilk önce bunu aldım. Bazen kendini resetliyor. Bence çıkış uçlarına paralel ve uygun bir kondansatör bağlamak gerekiyor.
https://urun.n11.com/priz/horoz-dijital-ayar-zaman-saati-prizi-rolesi-haftalik-20-programli-P194046156

Aşağıdaki zaman saati biraz daha iyi .

https://www.bauhaus.com.tr/brennenstuhl-dijital-zaman-saati

mkarin19
12-06-2019, 20:08
merhaba.

Durumlarınız nasıl oldu?

Durumlar aynı. Domateslerin iriliğinden memnun değilim. Normal hesapladığım gübreyi verdiğimde EC değeri 4,30 a çıkıyor. Düşük EC li su ile sulama ile ilgili 38 numaralı mesajıma kimse cevap vermedi. Bende bugünden itibaren 38 numaralı mesajımda yazdığımı denemeye karar verdim. (bugün denemeye başladım.)

alpay65
12-06-2019, 20:09
teşekkür ederim

nk_tarim
13-06-2019, 16:48
Durumlar aynı. Domateslerin iriliğinden memnun değilim. Normal hesapladığım gübreyi verdiğimde EC değeri 4,30 a çıkıyor. Düşük EC li su ile sulama ile ilgili 38 numaralı mesajıma kimse cevap vermedi. Bende bugünden itibaren 38 numaralı mesajımda yazdığımı denemeye karar verdim. (bugün denemeye başladım.)

Merhaba. Forum maalesef eskisi gibi hareketli değil.

Dusuncem şöyle; bitki icinde bulunduğu gelisim evresi ve kosullara gore optimum besleme talep edecek ve biz de ona talep ettigi besin konsantrasyonundan fazlasini yani yuksek ec degerli besleme yaptigimizda zaten ihtiyaci olani bunyesine alacak fazla gubre de kok ortaminda kalacak ve zamanlar drenaj ec deger yukselecek. Bitki icin optimum besleme ec degerine yakin oldukca drenaj ec degisimleri daha yavas olacaktir.

Beseleme ve drenaj degerleriniz nasil?

mkarin19
16-06-2019, 11:24
Merhaba. Forum maalesef eskisi gibi hareketli değil.

Dusuncem şöyle; bitki icinde bulunduğu gelisim evresi ve kosullara gore optimum besleme talep edecek ve biz de ona talep ettigi besin konsantrasyonundan fazlasini yani yuksek ec degerli besleme yaptigimizda zaten ihtiyaci olani bunyesine alacak fazla gubre de kok ortaminda kalacak ve zamanlar drenaj ec deger yukselecek. Bitki icin optimum besleme ec degerine yakin oldukca drenaj ec degisimleri daha yavas olacaktir.

Beseleme ve drenaj degerleriniz nasil?

Beslemeyi 50 numaralı mesajdaki formül ile yapıyordum. Bu formül ile EC Değeri çok yüksek olduğundan son günlerde formülü 1/2 oranında uyguluyorum. Drenaj suyunu toplamıyorum ve ölçmedim.

mkarin19
16-06-2019, 15:33
Biraz önce kopardım. İlk kızaran domatesimiz. Ne yazık ki küçük. Sadece 91 gram

nk_tarim
16-06-2019, 16:37
Beslemeyi 50 numaralı mesajdaki formül ile yapıyordum. Bu formül ile EC Değeri çok yüksek olduğundan son günlerde formülü 1/2 oranında uyguluyorum. Drenaj suyunu toplamıyorum ve ölçmedim.

Anladım.

Domates için 2 EC düşük gelebilir belki bilmiyorum.

Drenaj değerlerini kontrol etmenizi öneririm. Kök ortamında neler olup bittiğini gösteren yegane değerler drenaj ölçümleri.

mkarin19
16-06-2019, 19:59
Anladım.

Domates için 2 EC düşük gelebilir belki bilmiyorum.

Drenaj değerlerini kontrol etmenizi öneririm. Kök ortamında neler olup bittiğini gösteren yegane değerler drenaj ölçümleri.

Sayın NK_TARIM 2 EC değeri diye bir değerden bahsetmedim zaten. Daha önceki mesajlarımı ve konu başlığını okursanız suyun ec değeri zaten 2,5. Yani gübre katılmamış su 2.5. Gübre katınca 4,3 oluyordu. Şimdi gübreyi az koyuyorum . Ec 3.25

nk_tarim
16-06-2019, 20:45
Sayın NK_TARIM 2 EC değeri diye bir değerden bahsetmedim zaten. Daha önceki mesajlarımı ve konu başlığını okursanız suyun ec değeri zaten 2,5. Yani gübre katılmamış su 2.5. Gübre katınca 4,3 oluyordu. Şimdi gübreyi az koyuyorum . Ec 3.25

Anladim. Iyi calismalar. Basarilar.

idris şenol
18-06-2019, 08:46
mkarin19 arkadaşımı öncelikle verdiği mücadeleden dolayı tebrik ederim
Bu çalışmayı baştan beri takip ettim arkadaşımız çok bilgiye sahip olduğu için müdhale etmek istedim
Bu rda yapılan eksiklik suyun yüksek ec si bitkiye sürekli farklı besin formülasyonu dometes çeşiti denemiş çalışılmış örneklere bakmadan dış kaynaklı formüllere fazla güvenmek ve Amatör açgözlü olur misalinde sık dikim
elinize sağlık yeni çalışmalarınız bekliyoruz

mkarin19
18-06-2019, 20:36
mkarin19 arkadaşımı öncelikle verdiği mücadeleden dolayı tebrik ederim
Bu çalışmayı baştan beri takip ettim arkadaşımız çok bilgiye sahip olduğu için müdhale etmek istedim
Bu rda yapılan eksiklik suyun yüksek ec si bitkiye sürekli farklı besin formülasyonu dometes çeşiti denemiş çalışılmış örneklere bakmadan dış kaynaklı formüllere fazla güvenmek ve Amatör açgözlü olur misalinde sık dikim
elinize sağlık yeni çalışmalarınız bekliyoruz

Başlangıçta;Florida formülünü düşük Ec li hafif bir formül olduğu için bilinçli olarak uyguladım. Denenmiş formüller uygulandığında suyun ec değeri 5 e yaklaşıyor. Amatör Açgözlü olur konusunda haklısınız.
Arazimiz 6000 m2. Yıllardır amatör olarak her türlü yaz sebzemizi yetiştiriyoruz. 60 ağaç pek çok çeşit meyvemiz var. Ticari olarak meyve v.s hiç satmadık. Kendimiz tüketiyoruz. Sebze fazla olursa kardeşim bunları bazen satarak değerlendiriyor. Bazı Yıllar bahçedeki sebzelerde hoşuma gitmeyen problemlerde
Ziraat mühendisi tanıdıklar, ziraatçi ler v.s. Danıştığımda ya da konu ile ilgili kaynakları okuduğumda Su ec konusunda hiçbir uyarı yapılmadı ve problemin sudan kaynaklanan ileceğini kimse söylemedi. Bu sene topraksız tarımla ilgilenmem pek çok şey öğrenmeme vesile oldu.
Gelelim esas meseleye teknik eleman, mühendis arkadaşlar, özellikle de Kudret TEZEL Hocam bilirler. Sistem nedir tanımını biliriz. Bİrde geri beslemeli sistem vardır. Basitçe geri beslemeli sistemde çıktı kontrol edilir çıkışa göre sistem girişinde düzeltmeler yapılarak çıkış istenilen seviyede tutulur ya da istenilen seviyeye getirilir.
50 m2 sera deneme alanı açık alandaki yetiştiricilikten 1 ay önce başladı. Pek çok deneme yaparak suyumuza uygun gübreleme konusunda bilgiler elde ettim. Her şeyi not aldım. Bu denememde zaten bir beklentim yoktu. Seradaki bitkiler kobay olarak kullanıldı sayılır.
Tecrübeleri açık alanda uyguluyorum. Gayet güzel gelişimler elde ediyoruz.
Serada sıklık ve havasızlıktan hastalık başlangıcı var. Bu zamana kadar böcek ilacı ya da fungusit kullanmadım.
Seradaki domateslerde üst salkım lar daha iri.
2. Resim açık saha domatesler 35 günlük. Sıra arası 150 cm ve kapanmak üzere. Normal hatta geniş dikim aralığı ama süper gelişiyorlar.

Topraksız ya da topraklı tarım konusunda biraz tecrübem oldu ama bu konuları biliyorum iddiasında değilim. Bilgi sürekli gelişir ve bazen değişir. Biliyorum sandığımız şeyler bazen yanlış çıkabilir. Yanlış dediğimiz şeyler doğru çıkabilir. Bu nedenle bu konuda denemek gereklidir. Deneme de bir yıl iyi sonuç elde ettiğimizde ; aynı yöntemle her zaman aynı sonucu elde etmenin garantisi yoktur. Çünki bitkiler canlıdır ve gelişimde pek çok değişken vardır.

mkarin19
18-06-2019, 21:41
Ortadaki pembe domates Gülpembe f1. Balkonda durgun su Denemesi. Diğer küçük domatesler ise cocopeat ortamında serada yetiştirildi.
Pembe domateste çeşme suyu kullanıldı ve haftada bir defa gübre verilerek Ec=2,2 değerine ayarlandı.
Not: Burada Çeşme suyu EC değeri 0.80 :)

mkarin19
18-06-2019, 22:36
Birde şunu söylemek istiyorum. Aşağıdaki resimde toprağın rengini görüyorsunuz. Bahçenin Çizdiğim Aşağı kısmı farklı renk toprağa sahip görünüyor. Aslında aynı topraktı. Bunun nedeni geçen yıl çizili kısımda herhangi bir bitki olmadığı için damla sulama borusu o kısma çekilmemişti. Geçen yıl sezon boyunca dönüme yaklaşık 10 kg. damla sulama ile leonardit menşeli sıvı hümik asit verdim. Hümik asit toprağı bu şekilde değiştirdi. Bu sene şu an dönüme sadece 3 kg hümik asitli gübre verdim.

mkarin19
22-06-2019, 08:26
Perşembe günü topladığım domatesler. Toprakta yetiştirdiğimiz domatesler gibi çok lezzetli. Benim topraksız tarımda lezzet konusunda şüphelerim vardı. Lezzet gayet güzel. Bu sene yediğim en lezzetli domatesler. Artık manavdan domates almıyorum. Bir kaç güne kadar kasa kasa toplama durumu olacak inşallah.

2. Resimde görülen sarı noktalara Goldspot deniliyor. Kalsiyum fazlalığından olduğu söyleniyor. Geçmiş yıllarda tarladaki yetiştiricilikte de aynı problem oldu. Bazı kaynaklarda çiğ-nem den olduğu söyleniyor. Sudaki kalsiyum+gübredeki kalsiyum fazla geldi.

MAHUR
03-07-2019, 18:40
topraksız sezon son durumu nedir acaba ,karşılaştırma yapabilirmisiniz

mkarin19
04-07-2019, 23:14
topraksız sezon son durumu nedir acaba ,karşılaştırma yapabilirmisiniz

Sayın Mahur Bey; Bu sene ilk topraksız tarım deneyimim oldu. Sezon devam etmesine rağmen yıllar önce kendi sebze fidemizi yetiştirmek amacıyla yaptığım seranın yüksekliğinin az olması ve sık dikimden dolayı istenilen verimi alamayacağım görülüyor. Hedeflediğim (ya da umduğum diyelim ) verimin % 50 sini bile alamayacağımız görülüyor. 15-20 gün önce domatesler sera tavanına ulaştı. Henüz sezonun başındayız ama hızlı gelişimden dolayı balta girmemiş orman gibi oldu ve bitkiler hava alamıyor. Seranın içini dolaşıp domates toplamakta güçlük çekiyorum. Bitkilerin yaprakları hastalandı.
Verim açısından durum böyle iken ; domateslerin meyve kalitesi bakımından süper kalitede domatesler hasat ediyoruz. Domatesler artık irilik yönünden düzeldi ama fidelerin ömrü de seranın uygunsuz şartlarından dolayı kısa olacak.

mkarin19
05-07-2019, 18:51
Bugün itibariyle domatesler. 10 gündür az miktarda gübre vererek ec değerini düşük tutmaya çalışıyorum. Bazı günler hiç gübre vermiyorum. Gübreyi azalttığımda domateslerin lezzeti daha da arttı. Bizim suda pek çok element var galiba. Neredeyse sadece azotla olacak bu iş. :))

volkan0048
06-07-2019, 09:28
Maşallah, seneye sık olmayacak şekilde bir deneme daha lütfen, baştan sona ders alma mantıklı güzel bir deneme ve paylaşımdı emeklerine sağlık.....

MAHUR
08-07-2019, 12:02
Kolaygele daha çok uzayacak ,verim artabilir mi?domates ağaçgibi dirençli ve dayanıklı gözüküyor,dikine değilde yatayına uzatacakmısınız ..

mkarin19
09-07-2019, 07:53
Kolaygele daha çok uzayacak ,verim artabilir mi?domates ağaçgibi dirençli ve dayanıklı gözüküyor,dikine değilde yatayına uzatacakmısınız ..

Şu Sıralar Bahçenin diğer kısımlarıyla ilgileniyoruz bu nedenle seraya vakit ayıramıyorum. Bu sene yatayına uzatmayı düşünmüyorum. Zaten 150 cm . üzerinde domates yok. Alttaki domatesleri topladıkdan sonra cocopeat üzeri 20 cm den tepesini kesmeyi düşünüyorum. Azotu bol vererek Belki alttan taze sürgün çıkarsa güzlük domates olur. Eğer sürgün elde edemezsek söküp salatalık dikerim.

Arslan Turkmen
03-02-2020, 09:26
Bu sene domates yetishtirmedinizmi?

mkarin19
16-02-2020, 14:17
Bu sene domates yetishtirmedinizmi?
Henüz başlamadım. Burada hava çok soğuk. 1 nisandan itibaren tekrar denemeyi düşünüyorum inşallah.

kizildenizakvar
17-02-2020, 10:20
Bende kendi çapımda 2,2 ec ile domates yetiştirmeye çalışıyorum fakat gövdede kararma mevcut acaba neye işaret etmektedir?

mkarin19
08-03-2020, 08:43
Bende kendi çapımda 2,2 ec ile domates yetiştirmeye çalışıyorum fakat gövdede kararma mevcut acaba neye işaret etmektedir?

Bitkinin fotoğrafını gönderebilirmisiniz

mkarin19
11-03-2020, 18:09
Geçtiğimiz günlerde serada temizlik yaptım ve yeni sezona hazırladım. Geçen yıl ağırlıklı olarak domatesleri cocopeat ortamında yetiştirmiştim. Bu sezon 9-10 litre cocopeat ile dolu olan torbaların üzerine 2-3 litre perlit ilave ettim.
10 Mart 2020 tarihinde 50 m2 seraya Özkan f1 isimli domates fidesini diktim. Buranın şartlarında oldukça erken bir zamanda fide dikmiş olduk. Umarım soğuk zarar vermez. Bu sezon gübrelemede Howard Resh domates formülünü uygulamaya çalışacağım.
Sera 50 m2 olmasına rağmen Geçen yıl topraksız tarım hazırlıkları için oldukça yüksek miktarda masraflarım olmuştu. Bu sezon çoğunlukla geçen yıl aldığım malzemeleri kullandığım için masraf oldukça düştü. 1 koli Fide için 260 TL ve 3 çuval perlit için yaklaşık 200 TL ödeme yaptım. Şu ana kadar başka bir harcamam olmadı.

mkarin19
16-03-2020, 18:31
Fideler gelişmeye başladı. Meteoroloji siteleri Bu geceden itibaren -4, -5 civarı soğuk hava tahmini yapıyor. Bu nedenle fideleri bir araya topladım. Olası dondan korumak için üzerlerine naylon örtüler örteceğim.

Nevzat Uz
16-03-2020, 20:10
Sayın mkarin19, yeni sezon çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum.Havaların ani soğuması şanssızlığınız. Yeni sezon çalışmalarınızda ve özellikle soğuklar ile mücadelenizde size
kolaylıklar ve başarılar dilerim.

mkarin19
16-03-2020, 20:24
Sayın mkarin19, yeni sezon çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum.Havaların ani soğuması şanssızlığınız. Yeni sezon çalışmalarınızda ve özellikle soğuklar ile mücadelenizde size
kolaylıklar ve başarılar dilerim.

Teşekkür ederim Nevzat Bey. Soğuklar İnşallah zarar vermez. Gelişimi yavaşlatacağı muhakkak. Ben bitkilerin zarar görmemesi için elimden gelen önlemleri aldım. Takdir Allah'tan.
Soğuklardan daha çok aklımı kurcalayan gübreleme. Howard Resh domates formülünü uygulamayı düşünüyorum ama kararsızım. Geçen yılki tecrübelerim Howard Resh formülünün de uygun olmayacağını hissettiriyor. Sizden ve forumda bu mesajı okuyan tecrübeli arkadaşlardan gübre eriyiği konusunda fikir beyan etmelerini rica ediyorum.

Nevzat Uz
16-03-2020, 21:24
Sayın mkarin19, tecrübeli olduğumu söyleyemem.Köy kökenli olduğum için geleneksel tarım (sebze ve meyve yetiştiriciliği) konusuna pek uzak değilim. Topraksız tarım konusunda ise yaklaşık üç yıldır teorik olarak epeyce bilgi edindiğimi söyleyebilirim. Hatta sosyalbilimci olmama rağmen excell üzerinde amatörce bir besin hazırlama proğramı bile yaptım, istediğim (ppm değerleri verilen) formulü hazırlamak için gerekli bileşikleri (gübreleri) hesaplayabiliyorum. Ancak hiç malzeme satınalıp besin hazırlamadım. Uygulama olarak ise bir önceki yıl kendimin uygun yerim olmadığı için müstakil evi olan bir yakınımın bahçesinde Autopot easygrow2 olarak bilinen 10 adet saksıda domates,biber ve patlıcan denedim.Besin olarak Sayın Kudret TEZEL hocamın üçlü besin kitini kullandım. Tüm bitkileri tek bir tanktan besledim. Gelişim aşamalarına göre (Kudret Hocamın tarifine göre) dozu ayarladım.İlk denemem olmasına rağmen kendimi başarmış kabul ediyorum. Şimdi sizin Howard Resh formulü ile ilgili sorunuza gelince : mükemmel bir gelişim ve verim beklemiyorsanız yeterli olacağını düşünüyorum. Ancak sizin kaynak suyunuzun EC'sinin çok yüksek olması sorun yaratabilir.Hem uygun EC'yi yakalamakta hemde uygun besin dengesini yakalamakta sorun olabilir. Biraz fazla uzattım galiba,kusura bakma.

mkarin19
19-03-2020, 11:14
Şu an Howard Resh 1. aşama domates formülünü kullanıyorum. Sadece 1 ton su için hazırladım. Ama devamında kullanmayı düşünmüyorum.
Geçen yıl aldığım notları ve bitkilerin gelişim fotoğraflarını inceleyerek uygun olabileceğini tahmin ettiğim aşağıdaki gübre formülünü çıkardım. Bu formülde Geçen yıl Açık sahada kullandığım 15-30-15+ME gübresini de kullanacağım. Bu gübrede nitrat azotu ve bir miktar amonyum azotu da var. Bu gübre NPK ve ME yönünden de tam ihtiyacı karşılamıyor. Amacım bu gübreden 50 ppm fosforu ve bu oranda diğer elementleri karşılamak. Eksik kalan Elementleri diğer gübrelerle karşılayacağım.
Kullandığımız su yüksek ec değerine sahip ve kalsiyum ve magnezyum bol miktarda var. Geçen yıl sudaki kalsiyumu hesaba katmayıp Kalsiyum nitratı hazırladığım karışımda normal düzeyde kullandığımda bitki gelişimi hızlandı, görüntüsü parlaklaştı. Ama bunun sonucu iyi olmadı. Verim de düşük oldu. Toplanan domateslerde kalsiyum fazlalığı belirtilerini gördüm. Görüntü değişiminin Kalsiyum nitrat gübresindeki nitrat azotundan kaynaklandığı sonucuna vardım. Az miktarda kalsiyum ve magnezyum kullanacağım. Hiç kullanmamaya cesaret edemedim.
Geçen yıl Gübre karışımını artırdığımda bitki hızlı gelişti ve gövde kalınlığı azaldı. Bu yıl Potasyum ile azotu dengelemek için potasyumu azotun iki katı kullanacağım. Hızlı ince büyüme yerine gövde kalınlaşarak sağlam büyüme olacağını tahmin ediyorum. Kalsiyum ve magnezyumu çok az miktarda kullanmam EC değerine de olumlu yansıyacak.

mkarin19
20-03-2020, 11:37
1. resme Dikkat ederseniz çiçekler kuvvetli ve çok iri
2. resimde gövde çok kalın ama büyüme dengeli
3. resimde görülen büyüme çok hızlı , çiçek yaprakları hala meyve üzerinde
4. ve 5. resim verim oldukça iyi

mkarin19
23-03-2020, 16:45
Fideleri soğuklardan korumak için gece üzerlerine naylon çekmiştim. 21 mart ta sabah fidelerin üzerlerini açmayı unuttum. Öğleden sonra saat 14:00 te açtım. 60-70 civarı fide bu şekilde naylonun altında aşırı sıcaktan zarar görmüş. Umarım düzelir.

mkarin19
26-03-2020, 09:27
Şu an Howard Resh 1. aşama domates formülünü kullanıyorum. Sadece 1 ton su için hazırladım. Ama devamında kullanmayı düşünmüyorum.
Geçen yıl aldığım notları ve bitkilerin gelişim fotoğraflarını inceleyerek uygun olabileceğini tahmin ettiğim aşağıdaki gübre formülünü çıkardım. Bu formülde Geçen yıl Açık sahada kullandığım 15-30-15+ME gübresini de kullanacağım. Bu gübrede nitrat azotu ve bir miktar amonyum azotu da var. Bu gübre NPK ve ME yönünden de tam ihtiyacı karşılamıyor. Amacım bu gübreden 50 ppm fosforu ve bu oranda diğer elementleri karşılamak. Eksik kalan Elementleri diğer gübrelerle karşılayacağım.
Kullandığımız su yüksek ec değerine sahip ve kalsiyum ve magnezyum bol miktarda var. Geçen yıl sudaki kalsiyumu hesaba katmayıp Kalsiyum nitratı hazırladığım karışımda normal düzeyde kullandığımda bitki gelişimi hızlandı, görüntüsü parlaklaştı. Ama bunun sonucu iyi olmadı. Verim de düşük oldu. Toplanan domateslerde kalsiyum fazlalığı belirtilerini gördüm. Görüntü değişiminin Kalsiyum nitrat gübresindeki nitrat azotundan kaynaklandığı sonucuna vardım. Az miktarda kalsiyum ve magnezyum kullanacağım. Hiç kullanmamaya cesaret edemedim.
Geçen yıl Gübre karışımını artırdığımda bitki hızlı gelişti ve gövde kalınlığı azaldı. Bu yıl Potasyum ile azotu dengelemek için potasyumu azotun iki katı kullanacağım. Hızlı ince büyüme yerine gövde kalınlaşarak sağlam büyüme olacağını tahmin ediyorum. Kalsiyum ve magnezyumu çok az miktarda kullanmam EC değerine de olumlu yansıyacak.

15-30-15+ME gübresini de kullanarak hazırladığım bu karışımın EC değeri tahminlerimin çok üzerinde gerçekleşti. EC değeri 3,95, ph 7,1 oldu. PH değerini sülfürik asitle 6,10 a düşürdüğümde EC değeri daha da artarak 4,15 oldu. Bu karışımı kullanmaktan vazgeçtim ve depoyu boşalttım.Zannedersem 15-30-15+ME gübresinde içeriğinde yazılanlar dışında farklı tuzlar da var.

selim_50
26-03-2020, 09:48
sayınmkarin19; domateste açık alanda çiçek burnu çürüklüğü için uyguladığınız bir karışım varmı, nerdeyse ilk meyvelerimin tamamı çiçek burnu çürüklüğünden dolayı heba oluyor.
kolay gelsin,

mkarin19
26-03-2020, 09:52
Aşağıdaki karışımı dün hazırladım. Amonyum nitrat gübresi piyasada bulunmuyor bu nedenle Nitrat azotunun bir kısmını mecburen kalsiyum nitrat gübresinden karşılamak zorunda kaldım. Kalsiyumu isteğim oranın üzerinde kullanmış olduk. Sonuç EC 3,50 ph 6,10
Geçen yıl ki deneme çok verimsiz sayılmaz aslında. üst salkımlardan verim almadığım halde 50m2 seradan notlarıma göre yaklaşık 750 kg. domates toplamışız. Not almadığım ufak tefek hasatlarda muhakkak vardır. Bu sene daha iyi olması için çaba gösteriyorum.
Bu karışım olursa olur . Olmazsa ya pes edeceğim ya da taşıma su ile değirmen dönmez ama 200 metre yakınımdaki bir arazide bağ evi olan komşuda şehir şebeke suyu var. Hortum alarak Bu su ile sulama depolarını çeşme suyu ile dolduracağım. (şehir şebeke suyu ec değeri bu sene 0,88 yani çok kötü. Ama kuyu suyuna kıyasla harika)

mkarin19
26-03-2020, 10:10
sayınmkarin19; domateste açık alanda çiçek burnu çürüklüğü için uyguladığınız bir karışım varmı, nerdeyse ilk meyvelerimin tamamı çiçek burnu çürüklüğünden dolayı heba oluyor.
kolay gelsin,
Selim Bey Çiçek burnu çürüklüğü kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır. Bizim kuyu suyunda kalsiyum oldukça fazla olduğu için böyle bir problemle hiç karşılaşmadım. Çözümü oldukça kolay. Arada bir Kalsiyum nitrat gübresi vereceksiniz ve sulamaya dikkat edeceksiniz. Bitkileri susuz bırakmamaya gayret edin. İlk meyvelerde bu durumun oluşmasının nedeni bitki kök sisteminin yeterince gelişmemesi. ilk etapta fideleri diktikten sonra Köklendirici kullanın. Kök gelişiminin iyi olması için taban gübresinde de toprak analizine uygun oranda fosfor kullanmaya dikkat edin.

mkarin19
26-03-2020, 10:19
kolay gelsin,

Diğer bir hususta sebze ekeceğiniz alanın toprağını iyi işlemek gerekiyor. Derin işleme olacak . Küçük bir alanla uğraşıyorsanız ve çapalama makineniz varsa defalarca toprak işlemesi yapınız. Toprak ne kadar un ufak olursa köklenme ve verim o kadar iyi olur.
Geçen yıl 25- 30 m2 gibi küçük bir alana çarli biber diktim. Biber diktiğim alan biraz sertleşmiş topraktı. 7-8 defa çapa makinesi ile işledik. Abartısız her hafta 1 ya da 2 çuval biber topladık. Sonuç 200 kg. ' a yakın biber.

mkarin19
29-03-2020, 23:14
Zarar gören fideler düzelmeye başladı.

mkarin19
29-03-2020, 23:23
Fideler büyümeye başladı. Potasyum/Azot oranını yüksek tuttuğumdan dolayı istediğim gibi fide boyları kısa. Yakında çiçek açacaklar. Denemelerde çok şey öğrendim, hala da öğrenmeye devam ediyorum. Tecrübe ve bilgi kolay elde edilmiyor. Bu formülle bir müddet devam ettikten sonra Potasyum/Azot oranını yeniden ayarlayacağım. Şu an bitkilerin uzaması ve büyümesi kontrollü ve frenlemede. Gözlemlerime göre Uzun süre bu oran kullanılırsa magnezyum eksikliği ortaya çıkacak gibi.

mkarin19
29-03-2020, 23:33
Yaklaşık 100 adet çilek fidesi diktim. Çilek fideleri gelişecek mi göreceğiz. Suyun EC değerinden dolayı pek umudum yok ama yine de deniyorum. Açık alana da yakında bir miktar sırık domatesi dikeceğim. Fideler hazır. Kasalardaki ekili fideler ise patlıcan, oturak domates ve demre biber. Domatesler çıkışta gecikti. Bugün inceledim çimlenme var ama tohumlar biraz derine düşmüş. Yakında çıkarlar. Tohumları bu şekilde kasaya ekiyorum. Tohum zayiatı olmuyor. Kasada bir miktar büyüdükten sonra viyollere şaşırtıyorum.

mkarin19
09-04-2020, 21:58
Domatesler gelişiyor. İlk salkım çiçek açmaya başladı ve bazı domateslerde 2. salkım çıktı. Bitkilerin görünüşüne göre azot/potasyum oranını azot lehine bir miktar değiştirmem gerekiyor.

mkarin19
15-04-2020, 22:01
Hava bugün biraz serin ve bulutluydu ama genelde son birkaç gündür iyi gidiyor.
2. salkım çiçek açmaya başladı.
1. salkımda döl tutan İlk domatesleri bugün gördüm.

Gübreleme formülü konusunda ilginç şeyler oluyor. :confused:

Yaptırdığım Su analizinde ve kendim test kiti ile yaptığım ölçümde suda yüksek miktarda kalsiyum olmasına rağmen , geçen yılda söylediğim gibi formülde kalsiyum kullanmazsam ya da az kullanırsam bitkinin rengi bozuluyor.
Bu durumu geçenlerde kalsiyum nitrattaki azotla ilgisi olur diye ihtimali, düşüncemi yazmıştım. Ancak nitrat azotuyla ilgisi olmadığını denemelerimle tesbit ettim.
Bu durumda düşünceme göre su da bulunan kalsiyum bir şekilde başka elementlerle bağ kurmuş vaziyette ve bitki bunu kullanamıyor. Bana öyle geldi.
Formüldeki Kalsiyum oranını yine arttırdım ve yine geçen yıl da tesbit ettiğim gibi bitkilerin büyümesi ve rengi v.s düzelmeye başladı.
1/2 azot potasyum oranı da büyümeyi aşırı yavaşlattı. Bu oranı da yeniden düzenledim. Şimdi bu sürpriz oranı deniyorum. Netice iyi olursa buradan paylaşırım.

idris şenol
16-04-2020, 14:08
Güzel görünüyor eline sağlık

Nevzat Uz
16-04-2020, 19:16
Elinize,emeğinize sağlık.Gelişmeler güzel görünüyor. Şu sıkıntılı günlerde sizi severek izliyorum.

idris şenol
21-04-2020, 23:24
Şimdi bu sürpriz oranı deniyorum. Netice iyi olursa buradan paylaşırım.
ne durumda

mkarin19
25-04-2020, 03:24
Şimdi bu sürpriz oranı deniyorum. Netice iyi olursa buradan paylaşırım.
ne durumda
Denemeye devam ediyorum. İlk defa bahçeye bir miktar patates dikiyorum. Bir haftadır Patatesle uğraşmak beni çok yordu. Serayla pek ilgilenemedim. Stok solüsyon bitti. Yeniden hazırlayacağım. 2 gündür sadece su veriyorum.

mkarin19
26-04-2020, 22:21
Resimdeki formül; kullandığım kuyu suyu ile verildiğinde bitkiler iyi bir gelişim gösterdi. Denemeye devam ediyorum. Umarım ileri ki günlerde bir sıkıntı olmaz. Daha kaliteli bir suya sahip arkadaşlar kalsiyum ve magnezyum değerlerini arttırarak deneyebilir. Tabii ki Hızlı gelişimde Azot/ potasyum oranının da çok etkisi var. İlk domatesler görünmeye başladı . Bu orandaki bir formül orantısız büyümeye yol açmazsa şu an için iyi görünüyor. Bitkiler oldukça kalınlaştı. Çiçekler gür. Domatesleri ipe alıyoruz. Fotoğraf çekmedim. Fotoğraf çektiğimde eklerim.

mkarin19
30-04-2020, 23:14
Bugün ki fotoğraflar. 4. salkım yakında çiçek açacak inşallah.

haracmezat
14-07-2020, 18:38
Maaşallah bu yılki çalışmalarınız daha güzel.

Ama anladığım kadarıyla işleriniz yoğun mayıstan sonra paylaşım yapmamışınız.

Son durumu merak ettim.

Venus_V4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi