PDA

View Full Version : aloe / Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar (İstanbul) 2019




aloe
20-03-2019, 11:22
Bende kendime günlük mahiyetinde burayı açayım dedim. Defter kaybolur ama burda kalıcı olur. 2018/2019 Tohum paylaşım etkinliğinden aldığım tohumların ikizlerimden birinin alerjisi çıkması üzerine hepsini kullanamığcam galiba. Zamanla belli olacak. Şimdilik en çok istediğim çeşitlerle başlıyorum. Buraya ektiğim çeşitlerle ilgili bulduğum ve lazım olacağını düşündüğüm bilgileri de yazacağım ( yeni bilgiler edindikçe eklemelerde bulunucam) Ve tabii ekim, bakım, yetiştirmede neleri nasıl yaptığımı da anlatacağım. Rabbim başarmamı nasip etsin (amin)
KENDİME NOT: Salondaki balkonum doğuya ( sağdaki kısa duvar güneydoğu), mutfak kuzeydoğuya, y.odasındaki de kuzeye bakıyor.
BURDA OKUDUĞUM BİLGİLERDEN DERLEMELER: Derin ve geniş saksılar fidenin boya gitmesini engeller. Boya kaçan bir fidenin meyvesi az olur.
Tohumlarınız kısa gün tohumuysa yani kışlık tohumsa şubat ayında balkonda bile meyve alabilirsiniz ama uzun gün bitkisi tohumuysa yani yazlık tohumsa bitkilerden verim alabilmek için suni yollara başvurmak gerekir. Suni yollar bitki 2 karış kadar boylanınca toprağı kuruyuncaya kadar susuz bırakmak tam yapraklarda kurumalar görülünce 5 dakika ara ile 2 defa bol su vermek buda çiçeklenme konusunda uyarıcıdır. Çiçeklenme olunca varsa şarjlı diş fırcası ile çiçek saplarından çiçekleri, çiçekler tam açık vaziyetteyken titreştirin çiçekler tozlaşsın ve döllenme olsun meyve verirler. Şarjlı diş fırçası yoksa kurşun kalemle çiçekleri yavaşca titreştirin gene tozlaşma olur




aloe
20-03-2019, 11:26
GARNET DOMATES ( MALBMAN)
Tek yıllık. İlkbahar aylarında ekilir. Hasat süresi 65-70 gün. Sırık cinsi domatestir. Domatesin rengi mor olabilir. Yaklaşık olarak 3-4cm çapında kiraz domates olur. Yüksek verimlidir. Sinek, böcek gibi haşarattan korumak için kadife çiçeği ( aynı saksı içine, topraktaki böceği uzak tutar) ve fesleğenle ( yanında ayrı bir saksıda, sinekler için) beraber olmalıdır. Bu tüm domates türleri için geçerlidir.
Saksı yetiştiriciliğinde derince bir saksı seçin. Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince,organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.
Bu sayede çapalama yapmadan, saksı içinde gerekli gübrelemeyi bitkiye en sağlıklı yolla ulaştırmayı başarır yüksek verim alırsınız. Sezon sonunda saksınız artık toprakla tamamen dolmuş, siz ise bolca domates toplamış olursunuz.

Domatesin yapraklarına su değmeyecek şekilde sulanmalıdır. Koltuk altı budamasında koltuklar 4-5 cm olunca budanmalıdır. Koltuk budama sırık domateste yapılır.Ekmiş olduğunuz domates, 7 veya 8 cm boyutlarına ulaştığında gövdenin alt kısmında kalan ve birde dalların arasından çıkan yaprakları( koltuk altı) koparmalısınız. Bu işlem sayesinde bitki daha da güçlenir ve daha fazla meyve verebilir.
Yaprak alma :
Domates 1,2 m. boylandığında fotosentez ve transpirasyon için en yüksek oranda yaprak alanına ulaşır. bitki boyu 1,2m'yi aştığı zaman alttaki yapraklar düzenli bir şekilde alınabilir. Yaprak alınmada ilk önce hasadı tamamlanmış veya hasada gelmiş meyveli ilk salkıma kadarki yapraklar alınır. Yaşlı ve hastalıklı özelliğini kaybetmiş, yere değen ,birbirine gölge yapan, bitkinin havalanmasına engel olan yaprakları alınır. Ayrıca çok kuvvetli büyüyen bitkilerde her bitkiden 1-2 yaprak alınır. Yaprak mahmuz bırakılmadan, yaprak sapının gövdeye birleştiği yerden alınır. Yaprak sapı gövdeye doğru yatırılır ve sonra geriye doğru kanırtılarak gövdeden koparılır. Domates bitkisi en fazla potasyuma ihtiyaç duyar. Bu Meyve dökümü için gereklidir.
GÜBRELEME PROGRAMI VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

-İlk çiçekte meyveler teşekkül edip büyümeye başlayıncaya kadar domatesin azot(N) talebi düşüktür.Bu döneme kadar geçecek süre içindeki azot ihtiyacı (1) ise, bu dönemden sonraki ihtiyacı (3) ve meyvenin hakim döneminde (4)'dür.
- Eğer bu kurala dikkat edilmez ve meyve tutumundan önce cömertçe azot uygulaması yapılırsa, çok gelişmiş bitki yapısına mukabil meyve tutumu azalır, döller arası mesafe uzar.

PÜF NOKTASI

Sağlıklı domates fideleri elde etmenize yardımcı olacak. Hemen herkesin evinde bir aspirin mutlaka vardır. Yumurta ise günlük tüketimde beslenmemizin olmazsa olmazlarındandır. Yapmanız gereken çok basit. Kırdığınız yumurta kabuklarını atmayın. Satın aldığınız domates fidelerini toprağa ekmeden evvel aspirin ve yumurta kabuklarına ihtiyacınız olacak.

Aspirin, domates fidelerinizin bağışıklık sistemini geliştirmeye ve korumaya yardımcı olur. Yumurta kabukları ise zengin kalsiyum içerir bu da domates fidelerinizin sağlıkla büyümesini sağlar. Domates fideleriniz için hazırladığınız çukurların içine 3-4 adet yumurtanın kabuğunu ve aspirini koyarak fidelerinizi üzerine yerleştirin ve ekim işlemini tamamlayın.
Domatesin ilk çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde su ihtiyacının az, meyve bağlayıp hasada kadar olan dönemde ise su ihtiyacının arttığı söylenebilir.

Herek Verme: Sırık domatesi yetiştiriciliğinde en çok kullanılan yöntemdir Bu amaçla meşe, kestane, akasya gibi sıkı ve sağlam dokulu ağaçlardan genellikle 2 m uzunluğunda 5 cm kalınlığında düzgün dallar hazırlanır. Bitkiler yaklaşık 35 cm boy aldığında ikinci çapa ile beraber bitkinin kuzey tarafına ve 10 cm kadar uzağına gelecek şekilde herek toprağa sıkıca sokulur. Bitkinin dip kısmından itibaren 2-3 yaprağın dibinden rafya ile ∞ şeklinde bağlanır. Bağlama işi bitkiler boylandıkça 30-35 cm'de bir tekrarlanır.

Çiçek (salkım)BUDAMASI, elde edilecek meyvelerin verim ve kalitesinin daha yüksek olmasını sağlamak amacıyla salkımda açan çiçeklerin bir kısmının meyve tutumu aşamasından önce koparılması işlemidir. Böylece meyve kalitesi arttırılmıs olur. Salkımdaki en son açan çiçekten baslanarak budama yapılır.
Uç (tepe) alma: Uç alma domates bitkisinde büyümeyi durdurmak için yapılır. Tepesi alınan bitkilerde meyve irileşmesi ile çabuk olgunlaşma sağlanır. Tek mahsul ve ilkbaharda hasat haziran ayı ortası veya sonunda biter. Bu yetiştiricilikler için tepe alınması hasada son verilecek tarihten 8-10 hafta önce yapılır. Nisan ayı ortalarında tepe alındığında haziran ayı sonlarına kadar hasat devam eder.
Hasat süresi uzatılmak istenirse tepe alma daha sonraki bir tarihte de yapılabilir. Tepe almak için tespit edilen tarihte bitkinin en üst salkımından sonraki iki yaprak bırakılarak bitkinin büyüme noktası elin baş ve işaret parmaklarının tırnakları ile kesilerek köreltilir.

aloe
20-03-2019, 11:52
ZENCEFİL
ibahar aylarında ekilir. Ekmeden önce 12saat ılık suda bekletilip ekilir. Üstündeki toprak 5cmyi geçmesin. Sıcak ve nemli ortamı sever. Soğuğa dayanmaz (kışın evde olmalıdır.) Hasat için 8-10 ay beklenmesi lazımdır. Direkt güneş sevmez. Yaprakları yanar. Toprak üstündeki saplar tamamen kuruyunca kökler sökülüp alınır. Taze zencefili kesip ekecekseniz her kesim arasında iki göz bulunsun. Kesilen yerler kuruyup zar bağlayıncaya dek açıkta bekletin, öyle ekin. Az ve sık sulayın.Toplandıktan sonra dışarda saklanır (buzdolabına koyulmaz) Dolgun pürüzsüz kök iyidir. Tropikal iklim için sera yapılabilir. Kullanırken kan inceltici özelliğine dikkat edin.

Bir gün öncesinden ılık suya koyup petek üstüne bıraktığım ve 12 saat ılık suda kalan 2 adet zencefilin birini toprağa ekip cam önüne koymuştum. Diğerini ise poşete koyup mutfakta cam önünde tuttum. Öğlene doğru saksıdaki zencefilin filiz çıkardığını gördüm. heyecan ve karışık duygular içindeyim. Saksıda ki toprak yeni hazır torf ve gübreli bahçe toprağı karışımı. Fakat filiz saksının o kadar kenarına yakın ki acaba diyorum bu zencefil mi? Bu arada poşetteki zencefile de hemen baktım fakat o filizlenmek şöyle dursun nemini kaybetmiş. Saksıda filizlemek daha kolay galiba onuda bi kaç saat suda tutup aynı saksıya yandaki boş yere ekicem bugün

aloe
20-03-2019, 11:56
Zencefilimden 2 resim. Maalesef bu zencfil filizi değilmiş. Şüphem üzerine biraz eşeleyince boş çıktı. Poşette olanda iki yerde yumuşama gördüm. Oraları temizleyip kuruması için 2-3 gün açıkta bırakıp daha sonra saksıya diğerinin yanına ekmiştim. Kuzeydoğuya bakan camın önüne içten koymuştum. Toprağını her daim nemli tutuyorum ama maalesef hâlâ filizlenme yok :(
19.04.2019 zencefilde yeşerme yok. Saksıyı karıştırdım son ektiğim çürümüş, onu attım. Diğeri duruyor.

aloe
20-03-2019, 13:28
Artık 7 garnet domates sadece torfa ekildi. Ve resimdeki suya 2..3 damla oksijenli su katıp fısfıslayarak ilk suyunu verdim. Mutfak camının önüne koydum. Aspirinli ve oksijenli su arasında kalmıştım. Evdeki aspirini bulamayınca diğerini yaptım. An itibariyle 5 tohum daha ıslattım. Onu da asprinli suyla yaparım bakalım nasıl olacak

its_just_a_ride
20-03-2019, 19:41
Artık 7 garnet domates sadece torfa ekildi. Ve resimdeki suya 2..3 damla oksijenli su katıp fısfıslayarak ilk suyunu verdim. Mutfak camının önüne koydum. Aspirinli ve oksijenli su arasında kalmıştım. Evdeki aspirini bulamayınca diğerini yaptım. An itibariyle 5 tohum daha ıslattım. Onu da asprinli suyla yaparım bakalım nasıl olacak

Garnet gevrek fide aşamasından sonra çok hızlı boya gidiyor. Aman panik yapmayasınız :). Kolay gelsin.

aloe
20-03-2019, 21:17
Garnet gevrek fide aşamasından sonra çok hızlı boya gidiyor. Aman panik yapmayasınız :). Kolay gelsin.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Muhtemelen uyarınıza rağmen aklım karışabilir. Olmadı buraya resim atar "noluyo yaa" derim :)

aloe
21-03-2019, 13:58
Dün ısladığım 5 garnet domates tohumunu da an itibariyle torf ve gübreli bahçe toprağı karışımına ektim. Resimdeki suya 1/4 normal ( bebek için değil) aspirini katıp suladım ve mutfağa diğerinin yanına koydum. Kalan sudan diğer garnete fısfıs attım.

aloe
25-03-2019, 19:42
YALOVA YAĞLIK KAPYA BİBER (its_just_a_ride)
Yerli ve hibrit değil. Tek yıllık. Bana gelen tohum İstanbul'da yetiştirilen biberden alınmış. Az boylanan 10-15cm uzunluğa varan etli ve oldukça lezzetliymiş(közlemelik ve salçalık güzel olur.) Mart ayı gibi ekilir. Ağustosta hasat zamanıdır. Ekimden önce 2-4 gün arası suda bekletilmeli. Torfa ekilip aspirinli can suyu fısfısla verilir. Fide olunca şaşırtma işlemi yapılır.

aloe
26-03-2019, 13:54
Dün 8tane yağlık kapya tohumunu sade suya koydum. Bugünde içine 1/4 aspirin kattım. Yarın toprağa ekeceğim kısmetse. Domateslerim sanki haftalardır çıkmıyor gibi hissediyordum ki. Akşam sürgünleri gördüm. Sayı olarak henüz eksikler inşallah tamamı çıkar. Akşamdan sabah güneşi alacağı bir yere öğlende de güney cephedeki cama taşıyıp duruyorum. Bakalım neler olacak

aloe
26-03-2019, 21:02
Az önce aspirinli kapya tohumları bulunan suya 2adet lif kabağı tohumunu da attım. Yarın gecede toprakla buluşturmayı düşünüyorum.

aloe
27-03-2019, 22:31
Az önce aspirinli kapya tohumları bulunan suya 2adet lif kabağı tohumunu da attım. Yarın gecede toprakla buluşturmayı düşünüyorum.

Bugün öğlenden sonra kapya ve akşamda lif kabağı tohumlarını torf ve gübreli bahçe toprağına ektim. İnşallah hepsi tutar

aloe
28-03-2019, 06:18
Güneş neredeyse bizde orada gezeriz :)

g.c.
28-03-2019, 06:39
Güneş neredeyse bizde orada gezeriz :)

Aman hanım görmesin! ;) (ilk aklımdan geçen)

aloe
28-03-2019, 07:00
Aman hanım görmesin! ;) (ilk aklımdan geçen)
:) Evin hanımı benim ( yani kadınım) hal böyle olunca kimse bişey diyemez ( inşallah yani) yeterki filizlere bişey olmasın (yere düşme gibi) malum tehlikeli yerlerde duruyorlar. Helede evde küçük afacanlar varsa :)

TCM
28-03-2019, 07:39
:) Evin hanımı benim ( yani kadınım) hal böyle olunca kimse bişey diyemez...

Aman hanım görmesin! ;) (ilk aklımdan geçen)

Direk içişleri bakanıyla muhatap olmuşsun kardeşim ;)

Nasıl özgüven ama, 'istediğimi, istediğim yere koyarım kime ne'..

Biz bir kaç günlüğüne bardakları fırın tepsisinin içinde misafir odasının güneş gören yerine koyabilmek için bin takla atıyoruz. Hân'ım a bardakların dibinde birer tutam yanmış hayvan gübresi olduğunu söylemedim. Yeminle direk anamın evine gönderir ;)

aloe
28-03-2019, 08:08
Hân'ım a bardakların dibinde birer tutam yanmış hayvan gübresi olduğunu söylemedim. Yeminle direk anamın evine gönderir ;)

Sizin evin tlf neydi sayın TCM eşinizle bi sohbet etmek isterim :D
Ayrıca hiç merak etmeyin. Hanımı, Hân'ım yapan bir kişi eşinin gönlünü alıp evde kalmayı gayet iyi başarır ;)

TCM
28-03-2019, 11:56
Sizin evin tlf neydi sayın TCM eşinizle bi sohbet etmek isterim :D
...

Odada ufak sinekler uçuşmaya başladı son bir kaç gündür, bu konuyu kapatalım artık.. :D

Musa Gündoğan
29-03-2019, 07:25
Odada ufak sinekler uçuşmaya başladı son bir kaç gündür, bu konuyu kapatalım artık.. :D

abi bu sinek olayı sanki benim içinde dert olmaya başladı sineklerde büyüme seziyorum. her akşam ne kadar sinek varsa hepsini ışık altında topluyorum. sonrası ....... Ve olayı ört bas ediyorum.

aloe
29-03-2019, 14:24
abi bu sinek olayı sanki benim içinde dert olmaya başladı sineklerde büyüme seziyorum. her akşam ne kadar sinek varsa hepsini ışık altında topluyorum. sonrası ....... Ve olayı ört bas ediyorum.

Bende hiç sinek yok. Bişeyler ters mi gidiyor acaba :confused:

aloe
29-03-2019, 14:25
Selamlar herkese. Bende nerde yazsam diye düşünürken burası olur herhalde dedim :)
Ne olacak bu istanbul'un havası yaaa. Kuzeyden doğuya doğru bakan evde oturuyorum. Tam domatesler filizlendi. Güneş gitti. Boya gidiyorlar sanki? Şimdiden kara kara düşünmekteyim. Birde toplamda 12 adet ektiğim tohumların 9
tanesi çıktı.

TCM
29-03-2019, 16:38
Selamlar herkese. Bende nerde yazsam diye düşünürken burası olur herhalde dedim :)
Ne olacak bu istanbul'un havası yaaa. Kuzeyden doğuya doğru bakan evde oturuyorum. Tam domatesler filizlendi. Güneş gitti. Boya gidiyorlar sanki? Şimdiden kara kara düşünmekteyim. Birde toplamda 12 adet ektiğim tohumların 9
tanesi çıktı.

İçişleri bakanı değil misiniz, evin en ışıklı yerine koyun gitsin, kim karışacakmış :) Varsa direk öğle güneşinden ve aşırı rüzgardan koruyarak balkona koyun..

TCM
29-03-2019, 16:43
abi bu sinek olayı sanki benim içinde dert olmaya başladı sineklerde büyüme seziyorum. her akşam ne kadar sinek varsa hepsini ışık altında topluyorum. sonrası ....... Ve olayı ört bas ediyorum.

Valla benimkiler büyüyemeden ortadan kayboluyor, yüz vermiyorum fazla, herhalde ondan ;)

Bende hiç sinek yok. Bişeyler ters mi gidiyor acaba :confused:

Bizimkilerin gübreleri azcuk fazla galibağısı..

aloe
29-03-2019, 19:51
İçişleri bakanı değil misiniz, evin en ışıklı yerine koyun gitsin, kim karışacakmış :) Varsa direk öğle güneşinden ve aşırı rüzgardan koruyarak balkona koyun..

Öyle de, ne bakanı olursan ol deneyim şart :)
Balkon çokta istediğiniz özellikte değil maalesef. Öğle güneşini zaten net almıyoruz. Bi sabah güneşimiz birde öğlenden sonra 2 saat kadar güneşimiz var ( ki o bölüm çok küçük bi yer) ve havalardan dolayı artık o güneşte yok :(
Birde yaz kış bitmeyen hatta ve hatta yazın bile zaman zaman epey sert esen rüzgarlarımız var ( İST/Beylikdüzü ilçesi)

Musa Gündoğan
30-03-2019, 12:44
sanırım bizim sinekler de orman altı toprağından kaynaklı olarak çıkıyorlar.
ama bu orman altı toprağını güzelce eledim fideler çok sağlıklı oldular.

elifaydin
01-04-2019, 11:06
Öyle de, ne bakanı olursan ol deneyim şart :)
Balkon çokta istediğiniz özellikte değil maalesef. Öğle güneşini zaten net almıyoruz. Bi sabah güneşimiz birde öğlenden sonra 2 saat kadar güneşimiz var ( ki o bölüm çok küçük bi yer) ve havalardan dolayı artık o güneşte yok :(
Birde yaz kış bitmeyen hatta ve hatta yazın bile zaman zaman epey sert esen rüzgarlarımız var ( İST/Beylikdüzü ilçesi)

Sizden az daha ötede olduğumdan durumunuzu çok iyi anlıyorum. Aynı şekilde çıkan miniklerin boya gitme korkusundan nerdeyse susuzluktan öldüreceğim diye de korkmaktayım.

AkisSoftware
01-04-2019, 12:47
abi bu sinek olayı sanki benim içinde dert olmaya başladı sineklerde büyüme seziyorum. her akşam ne kadar sinek varsa hepsini ışık altında topluyorum. sonrası ....... Ve olayı ört bas ediyorum.

Valla bunun bir çözümü yokmu? Sürekli sinek ilacı alıyorum o da pek sağlıklı olmadığı için kullanmak istemiyorum. Toprağın içinden çıkıyor ya da orada saklanıyorlar. Bunlar çok uyanık. Ece diyip kayboluyorlar. Fazla iyi uçuş eğitimi almamışlar kolay avlanıyorlar ama sayı üstünlükleri var :)

Doğal bir çözüm bilen birileri varmı? Havalar soğuk olduğu için dışarı çıkartamıyoruz.

elifaydin
01-04-2019, 13:11
Işık altında toplama kısmını beğendim....

aloe
01-04-2019, 13:40
Sizden az daha ötede olduğumdan durumunuzu çok iyi anlıyorum. Aynı şekilde çıkan miniklerin boya gitme korkusundan nerdeyse susuzluktan öldüreceğim diye de korkmaktayım.
Güneşi kedinin fareyi kovaladığı gibi kovalıyorum. Aynı şekilde su konusunda da bizzat sizin gibiyim Elif hanım

aloe
01-04-2019, 13:45
Bu arada 27 martta ekilen yağlık kapya ve lif kabağından hâlâ haber alamıyorum. Inşallah beni mutlu ederler.
Domatesler yeni yaprak sürmeye başlamış. Sevindirdi.

elifaydin
01-04-2019, 14:00
Domatesler bebek gibi gözlerine bakıyorum, hane halkından biri gibi oldular. :))

aloe
01-04-2019, 19:31
Domatesler bebek gibi gözlerine bakıyorum, hane halkından biri gibi oldular. :))

Kendi çocuklarım için bile bu kadar güneş aramadım :rolleyes:

aloe
02-04-2019, 10:10
Bayanlar Baylar acaba gübreniz tamamen yanmamış olabilir mi :confused: Formun bir yerinde iyi yanmamış ya da yeni gübrenin sinek yaptığını okuduğumu hatırladım az önce.

elifaydin
02-04-2019, 10:48
Açıkçası bendeki solucan gübresi, yanmamış olma gibi bir durumu yok zaten çok azıcık eklemiştim, torftan şüphelendiğimi belirtmeliyim.

aloe
04-04-2019, 11:03
Domates fidelerim sade torfa ekilen daha güzel gelişim gösteriyor. Ekim zamanı olarak aralarında sadece 1gün var ama gelişim olarak epey önde görünüyor. Acaba torfta ki gelişen fideye biraz gübreli toprak ilavesi yapsam mı?( İlave yapmadım.)

elifaydin
04-04-2019, 12:25
Mintiler güzel ve sağlıklı görünüyorlar, asıl yapraklar da çıkmış gördüğüm kadarıyla, güneşi kovalamaya devam...

aloe
05-04-2019, 17:15
Kapyalardan bi renk yok. Lif kabağın ise sadece 1i çimlendi. Çimlenen içinde güneş kovalamaya başlıyorum :)

aloe
09-04-2019, 20:47
Az önce evde ki limondan ektiğim 2 çekirdeğin de köklerinin saksının altından çıkmak üzere olduğunu gördüm. Acil saksı değişimi yapmam lazım ( burdan yediveren limon ağacını öğrenince, ihtiyacıma binaen yediverende aklım ve gözüm kaldı.) Aynı saksıya elime geçen 1 diş çıplak sarımsağı dikine sokmuştum. O da uzamış epey ( sarımsak yetiştirme konusunu incelemek şart oldu :) ) resimde öndeki 2 filiz limon, arkada ki tek dal sarımsak.

TCM
10-04-2019, 09:17
Bir bilen gelinceye kadar mantığıma uyanı yazayım; saksının üstüne ve dipten tek tük gözüken köklere bakınca saksıyı değiştirmek için çok erken derim ben. Ama dediğim gibi emin değilim, sadece yazdığım doğruysa, bir bilen yazana kadar saksıyı değiştirmeyin diye dedim.

meminaydin
10-04-2019, 09:26
Bir bilen gelinceye kadar mantığıma uyanı yazayım; saksının üstüne ve dipten tek tük gözüken köklere bakınca saksıyı değiştirmek için çok erken derim ben. Ama dediğim gibi emin değilim, sadece yazdığım doğruysa, bir bilen yazana kadar saksıyı değiştirmeyin diye dedim.

Bende katılıyorum bu dediğinize

aloe
10-04-2019, 09:30
Bir bilen gelinceye kadar mantığıma uyanı yazayım; saksının üstüne ve dipten tek tük gözüken köklere bakınca saksıyı değiştirmek için çok erken derim ben. Ama dediğim gibi emin değilim, sadece yazdığım doğruysa, bir bilen yazana kadar saksıyı değiştirmeyin diye dedim.
Sayın TCM limonun kazık kök yaptığını ve gelişiminin güzel olması için bir müddet ( 2 yaşa kadar) saksının derin kalması gerektiğini biliyorum. Bu sebeple değişimi yapmaya niyetim var. Ayrı ayrı 0.5lt şaşala dikmeyi düşünüyorum.

aloe
10-04-2019, 11:51
Akşama domateslere şaşırtma yapıcam inşallah. Ama şimdiden konuştum onlarla şaşırmasınlar :D
2. Resimdekiler eşim tarafından bir kazaya kurban gitti acilen tekrar toplayıp kaldırdık. Üç..dört gün oldu. Galiba zarar görmediler.
Birde lütfen domates yetiştirme konusunda #2414 nolu mesaja bakar mısınız?

aloe
12-04-2019, 21:12
Lif kabağı gerçek yaprağını çıkarmaya başladı. Birkaç gün sonra bardağa geçircem. Ama şaşırtma yapılıyor muydu hiç bilmiyorum. İyisi mi bir sorayım.16 gün bitti yağlık kapyadan hâlâ haber yok. Bu gece yeni tohumları suya koyup 2gün sonra şansımı tekrar deneyeceğim.

aloe
12-04-2019, 21:39
1damla oksijenli su damlatılmış içme suyu içine son 5 adet kapya tohumunu koydum. Bu kez sadece torfa ekeceğim zamanı gelince. Başım ağrıdığı için domatesleri şaşırtamadım henüz.

aloe
17-04-2019, 07:44
Hava alsınlar biraz diye dün öğlende balkona aldığım aloeveralar ve domates fidelerim bu sabaha kadar başımın ağrısı sebebiyle balkonda unutuldular. Fideleri hemen içeri aldım. Veralarsa dışarda kalmaya başlasa mı diye düşünüyorum( siz ne dersiniz)

elifaydin
17-04-2019, 09:40
Hava alsınlar biraz diye dün öğlende balkona aldığım aloeveralar ve domates fidelerim bu sabaha kadar başımın ağrısı sebebiyle balkonda unutuldular. Fideleri hemen içeri aldım. Veralarsa dışarda kalmaya başlasa mı diye düşünüyorum( siz ne dersiniz)

Benim aloevera kışı balkonda geçirdi, gayet de sağlıklı şekilde hayatına devam ediyor. Sizinle yakın mekanlardayız diye hatırlıyorum çok soğukları da atlattık neticede.

aloe
17-04-2019, 10:57
Benim aloevera kışı balkonda geçirdi, gayet de sağlıklı şekilde hayatına devam ediyor. Sizinle yakın mekanlardayız diye hatırlıyorum çok soğukları da atlattık neticede.
Teşekkür ederim. Yorumunuz üzere aloemi balkonda kalıcı yerine almaya karar verdim. Yalnız burası kuzey yönü ve açık balkon.Sizinde öyle miydi?

elifaydin
17-04-2019, 18:36
Teşekkür ederim. Yorumunuz üzere aloemi balkonda kalıcı yerine almaya karar verdim. Yalnız burası kuzey yönü ve açık balkon.Sizinde öyle miydi?

benimki güneybatı yönünde açık balkon 4. Kattayım ve karşım açık tarla. Biz yazın bile akşamları yayla kıvamında olan balkonda oturamayız. O kadar diyeyim

aloe
17-04-2019, 19:37
benimki güneybatı yönünde açık balkon 4. Kattayım ve karşım açık tarla. Biz yazın bile akşamları yayla kıvamında olan balkonda oturamayız. O kadar diyeyim

Maşallah. Kulağa hoş geliyor :) yön faklı ama özellikleri çok benzer bir balkona sahibiz.

aloe
17-04-2019, 22:44
Kaç gündür hastaydım. Bugün biraz kendime geldim. İlk işim biber tohumlarını sade torfa ekmek oldu. Saat 17 civarıydı.Üstünü plastik kapakla örtüp peteğin üstüne koydum. Peteği akşamları yakıyorum. Gündüz ne yapsam bilmiyorum.

aloe
18-04-2019, 14:21
KATMERLİ KADİFE ÇİÇEĞİ ( g.c.)
Tek yıllıktır. İlkbaharda ekilir. Ara sıra sulanır. Toprağa atılınca 1 haftada çimlenirler. Bu tohum boylu sayılabilcek tip kadifedir. 75cm civarı boylanır. Kolay kolay hastalanmaz. İster fideleyip şaşırtın, isterseniz doğrudan yerine ekin her türlü yetişir. Gelişimi bitince üstü komple çiçeklenir. Tohum için çiçekler kuruduğunda koparılıp yine kurutulur. İçi açıldığında iğnemsi özellikte ki tohumlar alınır.
Pek çok sebze (domates, biber) için böceklenmeyi önler(aynı saksıya ekilmeli)

aloe
18-04-2019, 14:38
Bir hastalık arasından sonra kadifelerimi çoğunluğu torf ve birazı gübreli bahçe toprağına ektim. Birazı toprak altında birazı açıkta (onlarda altta mı kalsaydı acep neyse ilk fırsatta yine foruma bakarım ) kaldılar.
Sol üst köşede bulunan yeşillik bana süpriz yapan garnetim :)
Suladıktan sonra üstü su gölüne dönünce birde baktım ki ne görem. Amaaaann ben bunun altını delmemişim ya !! Hemen yanan peteğin üstüne koydum sıcaklık kurutsun diye.

aloe
18-04-2019, 14:47
An itibariyle domateslerimi ve lif kabağımı şaşırttım. Hakkaten şaşırdılar, ben konuşalı beri kaç gün geçti neticede :)
Solda ki zayıf fidemden de vazgeçmedim. En alttaki resim lif kabağım. Kök boğazına kadar gömdüm tüm fidelerimi. Ve küçük bardaklarım yoktu elimde önemli değildir inşallah

elifaydin
18-04-2019, 14:47
Bir hastalık arasından sonra kadifelerimi çoğunluğu torf ve birazı gübreli bahçe toprağına ektim. Birazı toprak altında birazı açıkta (onlarda altta mı kalsaydı acep neyse ilk fırsatta yine foruma bakarım ) kaldılar.
Sol üst köşede bulunan yeşillik bana süpriz yapan garnetim :)
Suladıktan sonra üstü su gölüne dönünce birde baktım ki ne görem. Amaaaann ben bunun altını delmemişim ya !! Hemen yanan peteğin üstüne koydum sıcaklık kurutsun diye.

Hemen alttan kızdırılmış bir metalle delikler yapıverin. Aksi takdirde bu göl kurumaz çabucak.

aloe
18-04-2019, 14:53
Hemen alttan kızdırılmış bir metalle delikler yapıverin. Aksi takdirde bu göl kurumaz çabucak.

Hay aklınızla bin yaşayın. Benim hiç aklıma gelmemişti. Hemen gidip yapıyorum (yapılmıştır)

aloe
19-04-2019, 00:10
LİF KABAĞI ( SELÇUK BOZ)
Lif kabağımı tanıtmamışım. Hemen anlatayım.
Sarıcılı, kuvvetli ve tırmanıcıdır. Ömrü:Yıllıktır. Bir kökten 20 kadar kabak almak mümkündür. İç mekanda Nisan ayından( mart sonu), dış mekanda ise son donlardan sonra toprak ısınmaya başlayınca ekilir. Ekmeden önce 24saat suda bekletin. 1-2cm derine gömün. İç mekanda erken fidelenen tohumlar erken hasat sağlar. Hazirandan itibaren ilk donlara kadar sürekli meyve verir. 24 derecede 6-10 günde, engeç 1ay içinde filizlenir. Saksıda da olur (tek tohum) Açık alan bitkisidir. 1den fazla tohum ekecekseniz aralarında 30cm mesafe bırakın. Toprağı bol gübreli (mümkünse sığır) ve yaprak çürüntülü olması iyi olur. Organik maddeden zengin toprakta daha verimli gelişir. Bol güneş ve bol suyu sever. Toprak az bir kuruma gösterince hemen sulayın. Tohumlar en az 5 saat güneş görse çok iyi olur. Fideler yarım metreyi geçene dek yan dal vermeyecek şekilde budayın. 1,5 metreye dek verdiği tomurcukları koparın. İlerki dönemde çok güçlü beslenmesini sağlarsınız. Boyu 7-8 metreye ulaşabilir, sırıklara bağlamalısınız. Yetiştirme öncesi ve ilk meyve tutumunda toprağı havalandırın ve gübreleyin( yavaş yarayışlı kompost hayvan gübresi, peletli gübre veya organik gübreler. Bundan sonra 14günde bir sıvı gübre verilebilir. Sulamayı gece saat 10 civarı ya da sabah erkenden yapınca daha sağlıklı gelişir.

Kabaklar tamamen kuruyup kabuk kısmı kahverengi olunca hasat edilir. Kabaklar kuruduktan sonra kabukları çıtır çıtır dökülür. Kabuklar ayrılıp iyice yıkanır ve güneşte güzelce kurutulur. Lifli kısmı ve çekirdekleri ortaya çıkar. Lifli kısım banyo lifi olarak kullanılır. Her banyo sonrası iyice yıkayıp kurutun. Tohumlar oda sıcaklığında, nem ve ışık almayan serince bir çekmecede saklanır.

aloe
19-04-2019, 13:10
Bu kezde böyle güneş kovalamaya başladık. Ayrıca üst komşum perde asmış iki gıdım güneşimi kapıyor. Sinir oldum yaaa

elifaydin
19-04-2019, 14:13
En azından dışarıya adım atmışlar. :)))

aloe
19-04-2019, 15:56
Evet. Biraz dışarı çoğunlukla içeri geziyorlar. Ben bile onlar kadar gezmiyorum şu istanbulda :))

malbman
20-04-2019, 06:40
Hemen yanan peteğin üstüne koydum sıcaklık kurutsun diye.

Kadife çorbası olmadığı için şanslısınız :p:p:p Sıcaklık suyu ısıtıp tohumları haşlayabilirdi.

aloe
20-04-2019, 07:39
Boşuna dememişler akıl akıldan üstündür diye sn malbman. O da hiç aklıma gelmedi. Yalnız petekler en düşük seviyede (40) yanıyor ve malum arada sönük oluyor, yine de olur muydu bu dediğiniz?

malbman
20-04-2019, 08:31
Boşuna dememişler akıl akıldan üstündür diye sn malbman. O da hiç aklıma gelmedi. Yalnız petekler en düşük seviyede (40) yanıyor ve malum arada sönük oluyor, yine de olur muydu bu dediğiniz?

40 derecede bir saat yandığını düşünün. Termodinamik uzmanı değilm ama bu süre içinde muhtemelen içerideki suyun sıcaklığını en az 20-25 dereceye çıkarır.

Yani, muhtemelen dediğim olurdu :p:p:p

aloe
20-04-2019, 08:41
Yani, muhtemelen dediğim olurdu :p:p:p[/QUOTE]

Ayy desenize Allah korudu. İyi ki elif hnm aklına o metod gelmiş :)

rencberdede
20-04-2019, 17:57
Sn. Aloe, ne ektiğiniz tohumları ne de fidelerinizi radyatörün üzerine koymayın. Fazla sıcak havada tohumlar filizlenmez. Çok kuru hava da fide yaprakları için zararlıdır.

aloe
20-04-2019, 18:33
Sn. Aloe, ne ektiğiniz tohumları ne de fidelerinizi radyatörün üzerine koymayın. Fazla sıcak havada tohumlar filizlenmez. Çok kuru hava da fide yaprakları için zararlıdır.

Yazınızı okuyunca mutfağa koştum bi hışım kaptım tohumları peteklerin üstünden. Fideleri hiç koymadım Sn rencberdede ama tohumlar :(
Belki de ilk ektiğim kapyalarım bu sebeple çıkmamışlardır. İnşallah bunlara birşey olmaz zira kapyalarım son tohumlardı başka yok :(

Sofii
21-04-2019, 14:45
Çimlendirdiğim onca çeşit içinde en başarısız olduklarım genelde biberler, özellikle de kapya gibi renkli olanlar oldu maalesef. Oysa en çok üstüne titrediklerim renkli biberlerdi. Sanırım daha nazlı oluyorlar [emoji20]


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

aloe
21-04-2019, 21:56
Çimlendirdiğim onca çeşit içinde en başarısız olduklarım genelde biberler, özellikle de kapya gibi renkli olanlar oldu maalesef. Oysa en çok üstüne titrediklerim renkli biberlerdi. Sanırım daha nazlı oluyorlar [emoji20]
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Kapya biberide çok severim sn Sofii o yüzden zaten ondan istemiştim. Kısmetime bakalım neler olacak.
Olmadı yarın şu biberlere bi göz dağı mı versem ne. Deyim ki " bana bakın fazla naz aşık usandırır. Siz olmasanızda ben gidip pazardan alıp yemesini bilirim hee. Ona göre ;)

meminaydin
23-04-2019, 00:06
Çimlendirdiğim onca çeşit içinde en başarısız olduklarım genelde biberler, özellikle de kapya gibi renkli olanlar oldu maalesef. Oysa en çok üstüne titrediklerim renkli biberlerdi. Sanırım daha nazlı oluyorlar [emoji20]


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yok ondan değil. "Sakınılan göze çöp batıyor" diye boşuna dememişler atalarımız sorun bundan kaynaklanıyor :)

Bolca kapya biberim var yakında olsaydınız yollardım fide size ama İstanbul'a gitmez sıkıntı olur.

aloe
23-04-2019, 11:55
Yok ondan değil. "Sakınılan göze çöp batıyor" diye boşuna dememişler atalarımız sorun bundan kaynaklanıyor :)

Bolca kapya biberim var yakında olsaydınız yollardım fide size ama İstanbul'a gitmez sıkıntı olur.

Hayali bile güzeldi sn meminaydin. :rolleyes:
Gerçi siz sn sofii ye yazmışsınız ama üstümede alındım müsadenizle ( nasılsa gelmiğcek. Kanımca alınabilirim) ;)

aloe
23-04-2019, 16:15
Domateslerimin gidişatı nasıl sizce?
Belediyeden öğrendiğim bilgiye göre mayıs ayında dışarı ekim yapılıyormuş. Bende Mayısın ilk haftası kalıcı saksısına dikip ikinci haftası tamamen dışarda bırakmaya başlamayı düşünüyorum. Şu anda gündüzleri 3..4 saat balkona çıkıyorlar. Sonra yine içerdeler.

its_just_a_ride
23-04-2019, 18:47
Domateslerimin gidişatı nasıl sizce?
Belediyeden öğrendiğim bilgiye göre mayıs ayında dışarı ekim yapılıyormuş. Bende Mayısın ilk haftası kalıcı saksısına dikip ikinci haftası tamamen dışarda bırakmaya başlamayı düşünüyorum. Şu anda gündüzleri 3..4 saat balkona çıkıyorlar. Sonra yine içerdeler.

Gayet iyi durumdalar.

aloe
24-04-2019, 07:17
Gayet iyi durumdalar.

Yalnız yağlık kapyalar için aynı durum söz konusu değil maalesef sn its_just_a_ride( isminiz nede zor yazılıyor )
Nerde yanlış yaptım onu da anlamadım :(
Inşallah 2. Tur ektiğim tohumlar tutar

elifaydin
24-04-2019, 10:06
Ben dün hava durumunu kontrol edip bu hafta daha da ısınacağı bilgisine güvenip dışarıda bıraktım benim domates fidelerini. Sabah bakamadım, akşama gidince hayal kırıklığı ile karşılaşmam umarım.

aloe
24-04-2019, 11:30
Ben dün hava durumunu kontrol edip bu hafta daha da ısınacağı bilgisine güvenip dışarıda bıraktım benim domates fidelerini. Sabah bakamadım, akşama gidince hayal kırıklığı ile karşılaşmam umarım.

Bir geceden birşey olmaz herhalde elif hnm
İyi düşünelim iyi olsun :)

TCM
24-04-2019, 14:31
Nem yeterliyse ve çok güneşin altında kalmadılar ise sorun olmaz, ama ...

aloe
24-04-2019, 17:23
Netten aldığım türkiye geç don haritası

aloe
26-04-2019, 09:17
Yağlık kapyalarım. Darısı diğer 3 tohumun başına ( amin)

aziztoprak
26-04-2019, 17:57
Aman hanım görmesin! ;) (ilk aklımdan geçen)

Ben bütün pencere önlerini kaptım. Çocuklar biraz mırın kırın etse de hanım dahil herkes sızlanmanın faydası olmadığını bilerek teslim olmuş durumdalar:))

aloe
26-04-2019, 20:07
Ben bütün pencere önlerini kaptım. Çocuklar biraz mırın kırın etse de hanım dahil herkes sızlanmanın faydası olmadığını bilerek teslim olmuş durumdalar:))

Oooo ipler benim elimde diyorsunuz :) e hadi bakalım darısı bol meyve, sebze hasadına inşallah.

its_just_a_ride
26-04-2019, 23:04
Yağlık kapyalarım. Darısı diğer 3 tohumun başına ( amin)

Gözünüz aydın. Sıcaklık arttıkça tohum ve fideler de harekete geçiyor haliyle. Bol şans.

aloe
26-04-2019, 23:31
Gözünüz aydın. Sıcaklık arttıkça tohum ve fideler de harekete geçiyor haliyle. Bol şans.

Teşekkür ederim. Bilseydim diğerlerini de geç ekerdim. Bunlar hep deneyim. Seneye ona göre davrancam artık kısmetse :)

aloe
28-04-2019, 18:50
KALICI ISPANAK (güreri)
Çok yıllıktır. Tohumlar nisan, mayıs, haziran, temmuz aylarında ekilir. Tohumu 1gün suda bekletin. 1litrelik uzun saksıya 6tohum ekilir. Uygun toprak ve hava şartlarında direkt toprağa atılmalıdır. 1x1,5 mt bir yere ekilirse bir yılı aşkın evin hatta komşuların ihtiyacını karşılar.Yer konusunda hassas değildir. Güneş, gölge farketmez. Gölgede sapları daha uzun, yaprakları daha küçük olurmuş
Kolay çimlenen tohumlar kısa sürede her kökten bir çok yaprak verir. ihtiyacınız olmasa bile fazla büyüyen dış yaprakları dipten kopartın. Böylece bitki sürekli taze yaprak üretmeye teşvik edilmiş olur. Yaprakları topladıkça daha çok yaprak verir. İlkbaharda tohumdan ekildiğinde ertesi sene Mayıs ayına kadar kış dahil sürekli yaprak alınabilir. Ertesi sene Mayısta tohuma kalkar. Tohumları Haziran - Temmuz aylarında olgunlaşır.
Tohumu ektikten 20 gün sonra yemeğini yapmaya başlarmışız. Hafif etli ve çok lezzetli yapraklarından her türlü yemeği yapabilirsiniz.Taze yaprakları besleyici ve lezizdir. Pazı olarak bilinen bitki ile çok yakın akrabadır. Yapraklar çok çeşitli şekillerde, ıspanak yerine, kavrularak, börek, pide vs. içinde, yaprak sarmalarında vs. kullanılabilir. Ispanak yapraklarındaki dişleri gıcırgıcır yapan ağızda kalan kekremsi tad bu yapraklarda yoktur. Çok taze yaprakları çiğ de yenebilir. Yumurtalısı nefis oluyor. (Bu paragraf sn. meyveli tepeden alıntıdır.)
EK BİLGİ:İçindeki okzalik asit nedeniyle müshil etkisi vardır.
Bünyesindeki Demir ve kalsiyum miktarı yüksektir.
Okzalik asit kalsiyumu bağlayarak kalsiyum okzalat haline çevirir. Bu da vücut tarafından alınamaz.
Demiri de bağlar.
Bu nedenle ıspanak C vitaminince zengin yiyeceklerle birlikte tüketilmelidir.

aloe
28-04-2019, 18:52
Dün ev sahibi küçük bahçesine getirdiği koyun gübreli topraktan resimdeki saksıyla bana da verdi. Saksım 25 litrelik. Eşim eve çıkardı. Bu akşam ekmek için saksının başına geçtim. Birde ne göreyim toprak elenmemiş ve irili ufaklı parçalı toprak. Birde canlı solucanlı. Aldığıma pişman oldum açıkçası. Napiim ne ediyim derken hem elimdeki tohumların yeterince olması ( sağolun sn güreri) hemde ay olarak ekebilecek zamanım olması sebebiyle toprağı olduğu gibi kullanmaya karar verdim. Yüzeydeki iri parçaları mümkün mertebe ufalamaya çalışıp aldım elime tohumları. Düzenli olarak ekmeye başlamıştım ki çocukların rahat bırakmaması sonucu sayısını benimde bilmediğim (20 diye tahmin ediyorum) kadar tohumu gelişi güzel serpmiş oldum. Buraya yazarken notlarımda suda bekletmeyi ve 1 mt ye 6 tohum ekilmesi gerektiğini gördüm. Eyvahlar olsun ben ne yaptım. Bu saksım tamamen doğal olan tohumların yine tamamen doğal olan toprağa ve gereğinden çok tohumun üstelikte gelişi güzel serpilmesiyle oluştu. Bakalım Rabbim ne gösterecek

aloe
29-04-2019, 00:03
Elif hnm verdiği aloevera ve aşkın göz yaşlarını da ektim. Onları yarın resimleyebilcem. Teşekkürler elif hnm. Inşallah bunların yaprakları kurumaz yani kurutmam :)

elifaydin
03-05-2019, 12:23
Ben elenmemiş topraktan dolayı çok problem yaşayacağınızı sanmıyorum. Sonuçta tarlalardaki toprakların hepsini eleme gibi bir şansımız yok, belki de aralarda daha güzel boşluklar bulur da gelişir, öyle iyi düşünelim.

Aloe ve aşkın gözyaşı için teşekkür etmişsiniz. Ne demek, asıl ben güzel sohbetiniz için teşekkür ederim. Umarım tez vakitte serpilip gelişirler.

aloe
06-05-2019, 08:55
Güzel dilekleriniz için sağolun sn elifaydin.

aloe
06-05-2019, 09:07
Dün gece domates fidelerimi kalıcı yerine aldım. Burda ojuduğum yöntemle yapmayı düşünüyorum. Şöyle ki saksıyı tam değil gübreleme zamanı geldikçe 3 kerede doldurun diyordu. Böylece domates daha bereketli ürün verir. Yanlız ben deneyimsiz olduğum için 3 yerine 2 yapmaya karar verdim. Ama şimdi saksıya bakıyorum da 2yi bile beceremicem galiba diyorum.
Bir de aynı saksıya karanfil tohumu atıcam( hatırlarsanız karanfili fide yapmak için ekmiş ama başaramamıştım) Eee 2.toprak dolunca onlara ne olacak? Aklım çok karıştı tavsiyelerinize ihtiyacım var.

aloe
06-05-2019, 09:37
Kalıcı ıspanaklarım çıkmaya başladı. Fakat onda da bi bilgiye ihtiyacım olacak. Galiba yabani otta çıkıyor ( bu kadar sık tohum ekmediğime kesinlikle eminim) peki ben hangisi ıspanak hangisi ot nasıl anlığcam :( neticede yabani otları temizlemek lazım. Resim yükleyemedim.

bahcedenn
06-05-2019, 09:50
Kalıcı ıspanaklarım çıkmaya başladı. Fakat onda da bi bilgiye ihtiyacım olacak. Galiba yabani otta çıkıyor ( bu kadar sık tohum ekmediğime kesinlikle eminim) peki ben hangisi ıspanak hangisi ot nasıl anlığcam :( neticede yabani otları temizlemek lazım. Resim yükleyemedim 1saat kadar sonra tekrar denicem

Pazı yetiştirdiyseniz neredeyse aynı olduklarını göreceksiniz. Hatta renklerini hariç tutarsak pancar ile de aynı görüntüdeler.

aloe
06-05-2019, 09:54
Daha önce hiç sebze yetiştirmedim ( çiçek bile desem pekte yalan olmaz) Resim yüklediğiniz için çok teşekkür ederim. Biraz daha bekleyip bu resimlere bakarak otları temizlerim.

malbman
06-05-2019, 11:15
Dün gece domates fidelerimi kalıcı yerine aldım. Burda ojuduğum yöntemle yapmayı düşünüyorum. Şöyle ki saksıyı tam değil gübreleme zamanı geldikçe 3 kerede doldurun diyordu. Böylece domates daha bereketli ürün verir. Yanlız ben deneyimsiz olduğum için 3 yerine 2 yapmaya karar verdim. Ama şimdi saksıya bakıyorum da 2yi bile beceremicem galiba diyorum.
Bir de aynı saksıya karanfil tohumu atıcam( hatırlarsanız karanfili fide yapmak için ekmiş ama başaramamıştım) Eee 2.toprak dolunca onlara ne olacak? Aklım çok karıştı tavsiyelerinize ihtiyacım var.

Sayın Aloe merhaba,
Saksıyı 3 kerede doldurmak için başlangıç toprağını çok fazla doldurmuşsunuz. En fazla 3/1 kadarını doldurup fidelerinizi o şekilde dikecektiniz. Daha sonra da bitki yükseldikçe boğazlama yapmanız gerekiyordu. Bu durumda bu işlemi yapmanız pek mümkün görünmüyor.

Yanlış bilmiyorsam boğazlama işlemi bitki gövdesini desteklemek ve saksıda yetiştirilen ancak çapa isteyen bitkilerin, besini çapalama yapmadan eşit olarak alması amacıyla yapılıyor. Yani, bitki, hem boğazlama yaptığınız bölgede yükselttiğiniz toprak ile destekleniyor ve hem de bu bölgeden yeni kökler çıkararak oradaki besini daha homojen bir şekilde alıyor. Bu nedenle, boğazlama yapmak yerine bitkinizi sağlam şekilde askıya almanız ve bitkinizi gübre şerbeti ile sulamanız da aynı işlevi görecektir diye düşünüyorum.

Kolaylıklar dilerim

aloe
06-05-2019, 13:29
Sayın Aloe merhaba,
Saksıyı 3 kerede doldurmak için başlangıç toprağını çok fazla doldurmuşsunuz. En fazla 3/1 kadarını doldurup fidelerinizi o şekilde dikecektiniz. Daha sonra da bitki yükseldikçe boğazlama yapmanız gerekiyordu. Bu durumda bu işlemi yapmanız pek mümkün görünmüyor.

Yanlış bilmiyorsam boğazlama işlemi bitki gövdesini desteklemek ve saksıda yetiştirilen ancak çapa isteyen bitkilerin, besini çapalama yapmadan eşit olarak alması amacıyla yapılıyor. Yani, bitki, hem boğazlama yaptığınız bölgede yükselttiğiniz toprak ile destekleniyor ve hem de bu bölgeden yeni kökler çıkararak oradaki besini daha homojen bir şekilde alıyor. Bu nedenle, boğazlama yapmak yerine bitkinizi sağlam şekilde askıya almanız ve bitkinizi gübre şerbeti ile sulamanız da aynı işlevi görecektir diye düşünüyorum.

Kolaylıklar dilerim
Teşekkürler sn malbman. Galiba bahsettiğiniz bu yöntem 2 kerede olmuyor. zaten ekeceğim karanfiller ne olacak o da kafama takılmıştı. Söylediğiniz gibi yaparsam daha iyi olacak galiba. En azından bu sene. Seneye bi tık daha deneyimli olduğum için boğazlama yöntemini de denerim kısmetse.

aloe
10-05-2019, 17:10
Oğlanlar hastalanınca domates saksılarını dolduramadım maalesef. Mecbur boğazlama yapıcam galiba. Ama ne zaman yapılır onu da bilmiyorum. Birde saksıları balkon demirleri boyuna dizdim. İple direk demirlere bağlasam olur mu?

aloe
10-05-2019, 17:14
YEŞİL FASÜLYE ( zekoş )
Bilgi girilcek

aloe
10-05-2019, 17:44
Kapya biberler maalesef sadece 2 tane filizlendi. Bol bol yeme hayalimden vaz geçtim. Şimdi "bari tohum alsam" hayalindeyim. Neyse ki filizler gelişiyor çok şükür

aloe
10-05-2019, 17:48
Kalıcı ıspanakların resmini yükledim. Korkarım saksıdakilerin hepsi ot. Sizde bi bakar mısınız?

malbman
11-05-2019, 07:54
Oğlanlar hastalanınca domates saksılarını dolduramadım maalesef. Mecbur boğazlama yapıcam galiba. Ama ne zaman yapılır onu da bilmiyorum. Birde saksıları balkon demirleri boyuna dizdim. İple direk demirlere bağlasam olur mu?

Sayın aloe, öncelikle oğlanlara geçmiş olsun.

Domateslerin olduğu yer çoık fazla güneş alıyorsa, doğrudan doğruya demire bağlamak pek iyi bir fikir olmaz. Zira demirler gün içinde ısınır ve domates fidelerinizin değdiği yerleri yakabilir.

Portakal Rengi
11-05-2019, 08:14
Oğlanlar hastalanınca domates saksılarını dolduramadım maalesef. Mecbur boğazlama yapıcam galiba. Ama ne zaman yapılır onu da bilmiyorum. Birde saksıları balkon demirleri boyuna dizdim. İple direk demirlere bağlasam olur mu?

Bezelye ve börülce denemelerimden öğrendiğim bir durum. Galvanizli telleri sırık yerine kullanmıştım. Tutunmadılar bile. (Sanıyorum, demir çok ısındığı için. )
Börülcede ise çıta bulamadığım için kullandığım plastik süpürge sapına dokunmayıp, yere yayıldığını gördüm.
Naylon ipe sarılıyorlar. Pvc kaplı çite tutunuyorlar ama sarılmıyorlar.
Metale temas etmeyecek bir çözüm bulsanız iyi olur. Fideler geliştikçe balkon demirleri ile içiçe olacak. Sakıncalı diyemem ama sorun çıkarabilir.
Saksı boyutları yeterli olur mu ? Balkon yetiştiricilerinin olduğu bölümde yazılanlara bakarsak küçük gibi.
Not : Sayın Malbman ile eş zamanlı yazmışız. Geç yayınlamışım.

aloe
11-05-2019, 20:36
O değerli ve önemli yorumlarınız olmasaydı ben ne yapardım acep. Hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Kesinlikle demirlerden uzak tutup her saksıya 1,5 mt çıtalar saplarım artık. İlerleyen zamanlarda da değerli yorumlarınızla desteklerinizi beklerim. Sizin deneyim ve bilgileriniz benim için çok değerlidir. Tekrar Teşekkürler

aloe
11-05-2019, 20:50
Saksı boyutları yeterli olur mu ? Balkon yetiştiricilerinin olduğu bölümde yazılanlara bakarsak küçük gibi.
Not : Sayın Malbman ile eş zamanlı yazmışız. Geç yayınlamışım.

Saksılarım üçü 9lt ikisi 7lt ikisi 5lt ve hepsinde tek fide diktim.
Elimde bunlar vardı ve sn malbmandan her fideye en az 5lt olsun diye öğrenince bu şekilde ektim. Herhalde yeterli olur sn Portakal Rengi. Bahsettiğiniz balkon yetiştiriciliği sayfasını görmedim. Ben domates yetiştiriciliği sayfasını gördüm. Onu da 61syf olması sebebiyle hepsini okuyamadım. Bir sürü tohum ve bilgi bakmam lazım olunca inanın, tek kelimeyle beynim sulandı ;)

Dutlubahçe
11-05-2019, 23:19
Kalıcı ıspanakların resmini yükledim. Korkarım saksıdakilerin hepsi ot. Sizde bi bakar mısınız?

Bence, saksıdaki bitkilerin büyük çoğunluğu kalıcı ıspanak fidesine benziyor. Biraz zaman geçince durum daha da netleşir.

aloe
11-05-2019, 23:34
Bence, saksıdaki bitkilerin büyük çoğunluğu kalıcı ıspanak fidesine benziyor. Biraz zaman geçince durum daha da netleşir.

Bu kadar çok tohum attığımı sanmıyordum sn Dutlubahçe. Çocuklarıma ıspanak yerine ne idüğü belirsiz hatta belki de sakıncalı otlar yedirmeyim de !! zaman geçtikçe resimler ekleyeceğim. Lütfen gözünüzü esirgemeyin. Deneyimler ve bilgileriniz lazım olacak. Çünki ben anlayamamaktan korkuyorum...

elifaydin
13-05-2019, 09:44
İnşallah kalıcı ıspanak fidesidir, çocuklar bol bol yesin şifa olsun kuzulara.

bahcedenn
13-05-2019, 09:48
Merk etmeyiiiiiin :)

Birçoğu kalıcı ıspanak onların.

aloe
18-05-2019, 10:55
Değerli yorumlar için teşekkür ederim. Akşam kapyaları şaşırttım. Bir de evsahibi salatalık fidesi verdi onuda bardağa ektim. Cinsini bilmiyor ama sırıkmış. İlk resim kapya ikinci salatalık. Şu an açık ve rüzgarlı balkondalar. Gece içeri alıp gündüz dışarda tutucam.

aloe
19-05-2019, 08:19
Domates fidelerim epey gelişti. Forumda bazı fideler gördüm küçük olmasına rağmen çiçeklenmişlerdi. Acaba benimkilerde ters giden bişeyler mi var ?? En uzunu 30cm. Diğerleri 25 cm. Gövde kalınlığı ise 3 ve 2cm.

Akşam uyuyakaldığım için bardaktakileri içeri alamadım. Sabah baktığımda hiç bir zararı olmamıştı. Acaba geceleride mi dışarda bıraksam diye düşünmekteyim.

aloe
19-05-2019, 08:45
Bazılarının yapraklarında kıvrılıp kuruma olmuş. Ben güneş yanığı dedim eşimse "domates zaten güneşte olur niye yansın sen bi grubuna sor bakalım dedi.

TCM
19-05-2019, 20:22
Gece de dışarıda kalabilir artık havalar gayet güzel. Domatesin alt yapraklarında dikkat ederseniz plastiğe değen kısımlarında sanki sıcağa bağlı yanma olmuş. Sorun olmaz yani, bölgesel bir şey gibi duruyor.

aloe
20-05-2019, 15:10
Çok teşekkürler sayın TCM. Domatesin çiçek tohumlarını bu sabah gördüm çok şükür. Artık az sulamaya başlayacağım. Gerçi bu halleriyle bile yapraklar baygın sanki. Ben suyu alttan çıkmayacak şekilde suluyorum ( yarım litre kadar döküyorum) az mı geliyordu acep.

Sn zekoş'tan aldığım fasülyeleri epeydir çıkmayınca şöyle bir toprağı karıştırdım. İkisi çürümüş maalesef galiba fazla suda kaldı. Biri terse filizlenmiş sanki boğumdan çıkıp toprağa dalmış ve kök yapmış. Diğeri de biraz kafa vermiş ama öyle kaldı büyümüyor. Hemen 2 tohum daha 1 saat kadar ıslatıp gömdüm aynı saksıya çürüyenlerin yerine. İlk resim fasülyenin saksısı.

Gelelim meşhur ıspanaklarıma büyümeye devam tabii. Resimdekilerin ıspanak olmayanlarını bi işaretleyip bana yol gösterirseniz çok sevinirim.

elifaydin
21-05-2019, 08:50
Keşke anlayabilseydim orada epeyce bitki var ama hangileri kalıcı ıspanak meraktayım ben de şimdi.

aloe
21-05-2019, 15:09
Aha domateslerime nazar değdi. Toprak temiz ve nemli ama yapraklara ne olmuş böyle. Daha da yeni yeni çiçekleniyordu.

its_just_a_ride
21-05-2019, 20:30
Aha domateslerime nazar değdi. Toprak temiz ve nemli ama yapraklara ne olmuş böyle. Daha da yeni yeni çiçekleniyordu.

Sıcaktandır. İstanbul aşırı sıcaktı bugün. Bitkiler baya yıprandı. Malçlayın açık toprağı.

aloe
21-05-2019, 23:46
Sıcaktandır. İstanbul aşırı sıcaktı bugün. Bitkiler baya yıprandı. Malçlayın açık toprağı.

Tamam yarın ilk fırsatta yapacağım

Portakal Rengi
22-05-2019, 00:12
Çok teşekkürler sayın TCM. Domatesin çiçek tohumlarını bu sabah gördüm çok şükür. Artık az sulamaya başlayacağım. Gerçi bu halleriyle bile yapraklar baygın sanki. Ben suyu alttan çıkmayacak şekilde suluyorum ( yarım litre kadar döküyorum) az mı geliyordu acep.

Sn zekoş'tan aldığım fasülyeleri epeydir çıkmayınca şöyle bir toprağı karıştırdım. İkisi çürümüş maalesef galiba fazla suda kaldı. Biri terse filizlenmiş sanki boğumdan çıkıp toprağa dalmış ve kök yapmış. Diğeri de biraz kafa vermiş ama öyle kaldı büyümüyor. Hemen 2 tohum daha 1 saat kadar ıslatıp gömdüm aynı saksıya çürüyenlerin yerine. İlk resim fasülyenin saksısı.

Gelelim meşhur ıspanaklarıma büyümeye devam tabii. Resimdekilerin ıspanak olmayanlarını bi işaretleyip bana yol gösterirseniz çok sevinirim.

Forumdaki birçok başlıkta deneyimlilerin önerdikleri bir yöntem var. Sabah, güneş ısıtmadan, yapraklara bakmak. Bu saatlerde yapraklar aşağı sarkar ise sulanmalı. Ne kadar ve hangi sıklıkla sulanacağı sizin koşullarınıza bağlı. Bahçeye ekenler 2-3 gün aralıklar ile sulayabilir. (Su miktarına, gölge durumuna, toprağın su tutumuna vb bağlı olarak.) Sizin deneyiminiz koşullarınıza göre olacak. Toprağı ıslak **** kuru değil nemli tutmamız gerekiyor. (Ne kadar nemli olacağı bizim deneyimimize kalıyor :) )
Deneyimlilerin çoğunluğu, tohumları nemlendirilmiş kağıt arasında çimlendirdikten sonra ekiyor. Fasulyeler için bile aynı yöntemi deniyorum. İşe yarıyor. Biz acemiler için en büyük sorun, nem oranı ne olmalı ? Deneyimliler parmağını toprağa daldırdıkları anda karar veriyor. Bizim hayalimiz bu.
Öğreninceye kadar, büyük-küçük her tohumu nemli kağıtta çimlendirdikten sonra toprağa ekmekte yarar var. Uç versin, yeterli. Hatayı azaltıyor.
Ispanak olmayanları temizlememek öğrenmenin bir yolu. Bırakın büyüsünler. Ne tür bir bitki ? Nasıl büyüyor ? Şekli ne ya da nasıl? Deneyim böyle ediniliyor. Neleri ayıklayacağımızı öğreniyoruz.
Heyecanı kaybetmeden devam !

MeyveliTepe
22-05-2019, 00:50
Aha domateslerime nazar değdi. Toprak temiz ve nemli ama yapraklara ne olmuş böyle. Daha da yeni yeni çiçekleniyordu.


Toprak nemliyse başka bir problem olmalı. Fazla suladıysanız kök çürümesi söz konusu olabilir. Saksıya koyduğunuz toprak neydi?

Bence, iki gün kadar direk güneş almayan aydınlık bir yere koyun, su vermeyin, kendini topluyor mu, öyle mi kalıyor gözleyin.

aloe
22-05-2019, 02:50
Toprak nemliyse başka bir problem olmalı. Fazla suladıysanız kök çürümesi söz konusu olabilir. Saksıya koyduğunuz toprak neydi?

Bence, iki gün kadar direk güneş almayan aydınlık bir yere koyun, su vermeyin, kendini topluyor mu, öyle mi kalıyor gözleyin.

Tamam sabah ilk işim öyle yapmak olucak. İnşallah toparlanır sn MeyveliTepe. Yazımı okuduğunuz için teşekkürler.
Toprak yanmış koyun gübreli bahçe toprağı (elenmiş) içine 1e 1 ölçü torf + ufalanmış yumurta kabuğu+ biraz kahve telvesi (starbacks) üstüne de az bi tarçın serptim.

aloe
22-05-2019, 02:55
Forumdaki birçok başlıkta deneyimlilerin önerdikleri bir yöntem var. Sabah, güneş ısıtmadan, yapraklara bakmak. Bu saatlerde yapraklar aşağı sarkar ise sulanmalı. Ne kadar ve hangi sıklıkla sulanacağı sizin koşullarınıza bağlı. Bahçeye ekenler 2-3 gün aralıklar ile sulayabilir. (Su miktarına, gölge durumuna, toprağın su tutumuna vb bağlı olarak.) Sizin deneyiminiz koşullarınıza göre olacak. Toprağı ıslak **** kuru değil nemli tutmamız gerekiyor. (Ne kadar nemli olacağı bizim deneyimimize kalıyor :) )
Deneyimlilerin çoğunluğu, tohumları nemlendirilmiş kağıt arasında çimlendirdikten sonra ekiyor. Fasulyeler için bile aynı yöntemi deniyorum. İşe yarıyor. Biz acemiler için en büyük sorun, nem oranı ne olmalı ? Deneyimliler parmağını toprağa daldırdıkları anda karar veriyor. Bizim hayalimiz bu.
Öğreninceye kadar, büyük-küçük her tohumu nemli kağıtta çimlendirdikten sonra toprağa ekmekte yarar var. Uç versin, yeterli. Hatayı azaltıyor.
Ispanak olmayanları temizlememek öğrenmenin bir yolu. Bırakın büyüsünler. Ne tür bir bitki ? Nasıl büyüyor ? Şekli ne ya da nasıl? Deneyim böyle ediniliyor. Neleri ayıklayacağımızı öğreniyoruz.
Heyecanı kaybetmeden devam !

Hee otuda ıspanağıda ye gitsin diyorsunuz :p
Tohumlar içinse toprağın şefkatli kolları daha güvenilir geliyordu bana ama birde öyle denerim bakalım ne olacak.
Sulama için yazdığınızı yapabilirim inşallah. Malum yaz olduğu için güneş benden önce doğuyor genelde. evet sulamayı şıp diye anlamak ne güzel

mertan
22-05-2019, 07:30
Bazı ıspanakları kırımızıyla işaretledim yabani otların bir kısmına da siyah nokta koydum. Ispanak ilk çimlendiği zaman 2 tane karşılıklı kotiledon yaprak çıkartır. Ona dikkat edersen hepsini rahat bir şekilde ayırt edebilirsiniz.Örnek olarak resim de paylasıyorum, dikkat edersen aynı yapraklar sizinkilerde de var.

aloe
22-05-2019, 10:15
Domatesleri gölgeye aldım. Yalnız orası bile sabah 10a kadar güneş vuruyor dikine olmasa da.
Bilgilendirme için teşekkürler sn mertan. Çocukları uyutunca hemen ıspanakların başına geçicem kısmetse. Hadi bakalım Rabbim ayırt edebilme kabiliyeti versin :)

bahcedenn
22-05-2019, 13:41
Bazı ıspanakları kırımızıyla işaretledim yabani otların bir kısmına da siyah nokta koydum. Ispanak ilk çimlendiği zaman 2 tane karşılıklı kotiledon yaprak çıkartır. Ona dikkat edersen hepsini rahat bir şekilde ayırt edebilirsiniz.Örnek olarak resim de paylasıyorum, dikkat edersen aynı yapraklar sizinkilerde de var.

Bardak içerisindeki ıspanağın çeşidi ne?

mertan
22-05-2019, 13:51
Bir fikrim yok kotiledon yapraklarını göstermek için internetten bulduğum bir fotoğraf.

bahcedenn
22-05-2019, 15:03
Kırmızı halka içerisinde gösterdiğiniz fideler doğru fakat bardak içerisindeki gibi bitki aramayın. Bardak içerisindekiler normal ıspanak gibi duruyor.

elifaydin
23-05-2019, 08:58
Domatesler ne durumdalar?

aloe
25-05-2019, 14:04
Bi kaç gündür doktora koşturdum. Ispanakları ayıklıyamadım. Domatesleri ise her gün toprağını havalandırdım. Az önce yine eski güneş gören balkona aldım. Şu an güneş yok rüzgarlı. Domatesler kurtuldu galiba arkadaşlar. Akşam ya da yarın sulayım diyorum siz ne dersiniz. Birde son resimde benek gibi görünen şeyler toz, biraz yakında inşâat başladı. Bu tozların zararı olur mu? Tek tek silmeli miyim?

Dutlubahçe
25-05-2019, 18:42
Tozun pek bir zarar vereceğini sanmıyorum ama, bu saksılar domateslerinize küçük gelecek gibi duruyor.

its_just_a_ride
26-05-2019, 03:20
Domatesleri 15 litreden küçük saksılara ekmemekte fayda var.

aloe
26-05-2019, 04:23
Saksılarda daha boşluk var. Toprak ilavesi yapıcam ilerleyen zamanda ( henüz ne zaman ilave yapılmalı bilmiyorum gerçi) ama 15litreye göre tabi ki az benimkiler. Eeee bu saatten sonra saksı değişi mi olur mu ki? Birde değişim yapmazsam ne gibi sıkıntılar yaşayabilirim?

meminaydin
26-05-2019, 22:25
Benimde balkonda saksıda domateslerim var. Bendeki saksılar 45-60lt arasında olmasına rağmen yetersiz geliyor diyebilirim.

Biraz daha gelişip havalarda iyice ısınınca hergün sulamanız gerekecek bu saksıları ayrıca besinde yetersiz gelebilir ara ara besin takviyesi yapınız.

aloe
26-05-2019, 23:00
Benimde balkonda saksıda domateslerim var. Bendeki saksılar 45-60lt arasında olmasına rağmen yetersiz geliyor diyebilirim.

Biraz daha gelişip havalarda iyice ısınınca hergün sulamanız gerekecek bu saksıları ayrıca besinde yetersiz gelebilir ara ara besin takviyesi yapınız.

Aman Allah'ım bu kadarını düşünemezdim sn meminaydin. 1fide için mi bu litre? Hergün sulamak sorun değil ama besin yetersiz geldiğini nasıl anlığcam ve ne aralıklarda nasıl bi besin vermem lazım olcak? hiç bilmiyorum ki !!!

Toprağım bire bir ölçü yanmış koyun gübreli bahçe toprağı ve torf karışımına ilaveten kahve telvesi, yumurta kabukları, muz kabuklarıyla zenginleştirildi. Şimdi bana bi yol haritası lazım. Ne zaman ne yapmalıyım diye.

g.c.
27-05-2019, 08:13
Aman Allah'ım bu kadarını düşünemezdim sn meminaydin. 1fide için mi bu litre? Hergün sulamak sorun değil ama besin yetersiz geldiğini nasıl anlığcam ve ne aralıklarda nasıl bi besin vermem lazım olcak? hiç bilmiyorum ki !!!

Toprağım bire bir ölçü yanmış koyun gübreli bahçe toprağı ve torf karışımına ilaveten kahve telvesi, yumurta kabukları, muz kabuklarıyla zenginleştirildi. Şimdi bana bi yol haritası lazım. Ne zaman ne yapmalıyım diye.

Kısıtlı bir alana sahip olacağınız için daha kompleks katkılar temin etmenizde fayda var. Sadece ahır gübresi ile topraktan istediğiniz verimi elde etmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ne zaman ne yapmanız gerektiği konusunda bitki sizi yönlendirecektir. Yaprak rengi, içe dışa bükülme vb. durumları gözlemleyip paylaşırsanız, bilgimiz dahilinde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.


Saksı harcına neler konur?
Toprak.
Torf.
Kompost.
Perlit.
Vermikülit.
Kum.
Pomza,
Yanmış killer,
Zeolit (Klinoptilolit),
Sentetik maddeler (polistren parçalar, üre- formaldehit köpükler.)

Harçlara katılabilecek doğal malzemeler
Bir kova saksı harcına;
2 bardak leonardit
1 bardak kuru veya kompostlanmış yonca tozu
1 bardak zeolit
1 çay fincanı toz deniz yosunu
1 kahve fincanı kemik unu
1 kahve fincanı soya unu

Harçlara katılabilecek kimyasal gübreler
İç mekan bitkilerinde harcın her metrekübüne 150 gr 15-15-15 kompoze gübre
Dış mekan bitkilerinde harcın her metrekübüne 0,5 kg 15-15-15 kompoze gübre

Mine Pakkaner'in Saksı değişimi toprak harçları hazırlama eğitimi'de anlattığı saksı harçlarıyla ilgili reçete (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/26842.htm)

aloe
27-05-2019, 09:39
Kısıtlı bir alana sahip olacağınız için daha kompleks katkılar temin etmenizde fayda var. Sadece ahır gübresi ile topraktan istediğiniz verimi elde etmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ne zaman ne yapmanız gerektiği konusunda bitki sizi yönlendirecektir. Yaprak rengi, içe dışa bükülme vb. durumları gözlemleyip paylaşırsanız, bilgimiz dahilinde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

Sn g.c. yeminle gözümü korkuttunuz. Linke bakamadım henüz ama yazdıklarınızı okuyunca "Aman allahım bu ne? ben bunları nerden bulcam? hem bunlarda ne oluyor ki" oldum resmen. Ben basit bi balkonda ürün alıp yeyim diyordum. Basiti bunlarsa bağ, bahçe kısmını düşünemiyorum.
Daha yola yeni çıkmış biri olarak dağıldım. Tamam domatesleri gözlemleyip paylaşıcam tabi ki de sizlerin yol göstermesiyle olucak öğrenmelerim.

malbman
27-05-2019, 09:52
Sn g.c. yeminle gözümü korkuttunuz. Linke bakamadım henüz ama yazdıklarınızı okuyunca "Aman allahım bu ne? ben bunları nerden bulcam? hem bunlarda ne oluyor ki" oldum resmen. Ben basit bi balkonda ürün alıp yeyim diyordum. Basiti bunlarsa bağ, bahçe kısmını düşünemiyorum.
Daha yola yeni çıkmış biri olarak dağıldım. Tamam domatesleri gözlemleyip paylaşıcam tabi ki de sizlerin yol göstermesiyle olucak öğrenmelerim.

Sayın aloe paniğe hiç gerek yok. Domatesleriniz çıtkırıldım porselen eşyalar değil. Çok sıra dışı durumlar hariç bir anda ölüp gitmeleri mümkün değil. Yani sizi uyarıp önlem almanıza bol bol yetecek zamanı size verirler.

Bu linkteki (https://www.tarimdanhaber.com/tarim-ve-ziraat-bilgi-bankasi/saksi-ve-acik-tarlada-domates-yetistirmenin-puf-noktalari-h3622.html) bilgileri incelerseniz ilerisi için yardımı olacaktır.

Kolay gelsin

aloe
27-05-2019, 10:50
Sayın aloe paniğe hiç gerek yok. Domatesleriniz çıtkırıldım porselen eşyalar değil. Çok sıra dışı durumlar hariç bir anda ölüp gitmeleri mümkün değil. Yani sizi uyarıp önlem almanıza bol bol yetecek zamanı size verirler.

Bu linkteki (https://www.tarimdanhaber.com/tarim-ve-ziraat-bilgi-bankasi/saksi-ve-acik-tarlada-domates-yetistirmenin-puf-noktalari-h3622.html) bilgileri incelerseniz ilerisi için yardımı olacaktır.

Kolay gelsin

Verdiğiniz linkin %90 ını okudum ama maalesef akıl karışıklığım hâlâ mevcut. Şöyle ki misal fosfor, potasyum, azot, manganez demiş ama bunlar için ne ve nasıl kullanılır yok. benim misalim: kalsiyum için yumurta kullanılır ya suda bekletip o suyla sulanır ya da kabuklar ufalanır toprağa karıştırılır. 2.misal demir ihtiyacı için toprağa paslı çivi batırılır (böyleydi sanırım) verdiğim örnekler gibi bi yazı olsa herşey daha kolay olacak sanki.

Birde tavsiyeler vermiş
Fosfor iyi organik gübre kaynakları: kemik unu, kompost
Azot organik gübre kaynakları: Yonca unu, kan unu, kompost, tüy unu, balık unu, baklagiller, yaprak kalıp.
Potasyum iyi organik gübre kaynakları: odun külü, granit tozu (aynı zamanda kaya potas denir) yavaş salan yaprak kalıp.
İyi güzel etmişte ben bunları bile bu yaşıma geldim1-2 tane haricinde diğerlerini ne duydum ne de gördüm( hele de kan unu, tüy unu. Şok oldum kan unu ne yaa) Daha bilindik şeyler yok mudur acep?

g.c.
27-05-2019, 13:06
Sn g.c. yeminle gözümü korkuttunuz. Linke bakamadım henüz ama yazdıklarınızı okuyunca "Aman allahım bu ne? ben bunları nerden bulcam? hem bunlarda ne oluyor ki" oldum resmen. Ben basit bi balkonda ürün alıp yeyim diyordum. Basiti bunlarsa bağ, bahçe kısmını düşünemiyorum.
Daha yola yeni çıkmış biri olarak dağıldım. Tamam domatesleri gözlemleyip paylaşıcam tabi ki de sizlerin yol göstermesiyle olucak öğrenmelerim.

Niyetim sizi panikletmek değildi :)

Sadece hacmen küçük saksınızı, nasıl en iyi şekilde bitkinin ihtiyacı ile hazır halde tutabileceğiniz konusunda yönlendirmek istemiştim. sn malbman'ın dediği gibi bitkiniz sizi yönlendirecektir. Bu süreçte olabildiğince balkon sebzeciliği hakkında metin okuyarak, kolay temin edilebilecek materyalleri hazır edebilirsiniz.

Portakal Rengi
28-05-2019, 08:35
Verdiğiniz linkin %90 ını okudum ama maalesef akıl karışıklığım hâlâ mevcut. Şöyle ki misal fosfor, potasyum, azot, manganez demiş ama bunlar için ne ve nasıl kullanılır yok. benim misalim: kalsiyum için yumurta kullanılır ya suda bekletip o suyla sulanır ya da kabuklar ufalanır toprağa karıştırılır. 2.misal demir ihtiyacı için toprağa paslı çivi batırılır (böyleydi sanırım) verdiğim örnekler gibi bi yazı olsa herşey daha kolay olacak sanki.

Birde tavsiyeler vermiş
Fosfor iyi organik gübre kaynakları: kemik unu, kompost
Azot organik gübre kaynakları: Yonca unu, kan unu, kompost, tüy unu, balık unu, baklagiller, yaprak kalıp.
Potasyum iyi organik gübre kaynakları: odun külü, granit tozu (aynı zamanda kaya potas denir) yavaş salan yaprak kalıp.
İyi güzel etmişte ben bunları bile bu yaşıma geldim1-2 tane haricinde diğerlerini ne duydum ne de gördüm( hele de kan unu, tüy unu. Şok oldum kan unu ne yaa) Daha bilindik şeyler yok mudur acep?

Sakin olamayacaksınız, biliyorum. Garanti ediyorum. Domatesinizden de yiyeceksiniz, ıspanaklarınızdan da. Bu arada kazalar olsa da bitkilerin yaşam isteği yardımınıza koşacak. Yeniden yeniden dirilecekler. Siz dikkatinizi üzerlerinden eksik etmeyin.
Deneyimliler, bizi yetiştirme anlamında, üst düzeylere doğru taşımaya çalışıyorlar. Sağ olsunlar, var olsunlar. Doğal reçeteler ile tarım yapabilmemiz için deneyimlerini paylaşıyorlar. Bilmediğimiz konuları öğreniyoruz ama aynı zamanda bitki yetiştiriyoruz. Bitkilerimize de kıyamıyoruz.
Bir anda her şeyi öğrenip, uygulayamayacağımız için endişeye kapılıyoruz. Önümüzdeki yıl, burada yazdıklarınız dahil, yaptıklarınıza gülümseyeceksiniz. Bu yıl teknolojiden yardım alırsanız daha kolay olabilir. (Kan unu da teknolojik ürün.)
Saksıda bitki yetiştirdiğiniz için, bitkinin yeterli besine ulaşması zor oluyor. Bu nedenle hazır besinler ile desteklemek daha kolay. (Saksı toprağını önceden hazırlarsanız, doğal besleme yöntemleri kullanışlı olur. Toprağı fabrika olarak düşünün. Fabrikanın işçileri bakteriler. Toprağa kattıklarınızı işleyip, bitkinin kullanacağı hale getiriyorlar. Doğal katkılar hem besin hemde bakteri kaynağı. Ancak, zamana gereksinimleri var. Sizin zamanınız kısıtlı.)
Doğal kaynaklardan üretilmiş bitki besinleri var. Sıvı olarak bulunuyorlar ve su ile karıştırılarak kullanılıyorlar. Biraz maliyetli oluyorlar. İlaç satıcılarında bulunuyorlar.
Teknolojiye karşı olmadığım için gübre kullanılmasında sakınca görmüyorum. Gereği ve yeteri kadar kullanılırsa yararlı oluyor. Sn Pakkaner'in verdiği bilgilere göre gübreyi suda eritip, kullanabilirsiniz. Ancak, kalsiyum eksikliği yaşamanız olasılığı çok kuvvetli. Çiçeklenmeden önce yapraktan gübreleme yapmanız gerekecek. Hazır ürünler kullanmanız işinizi kolaylaştırır.
Geçen yıl zar zor 8 domates fidesi büyütebilmiştim. İlk 28 domatesim alttan karmaya başladı. (Kalsiyum eksikliği) Yapraktan gübreledim. 72 domates alabildim. (Küçük **** orta boy.) Toprağımı ıslah etmeye başladım. Bu yıl 8 fidem yetişti. Artık saymıyorum ama 20-30 domatescik yetişiyor. Mevsimin başındayız ve üzeri çiçek dolu. :D
Temel bilgi kaynağım AĞAÇLAR.NET. İlgili alanları iki kez kesin okumuşumdur. (Soru soranlara da bilgisini paylaşanlara da müteşekkirim.) Hepsi aklınızda kalmıyor. Bir sorunla karşılaştığınızda, buna rastlamıştım diyorsunuz. Bir şeyler bir şeyleri çağrıştırıyor, aradığınıza ulaşıyorsunuz. Ondan sonra kalıcı bilgiye ulaşmış oluyorsunuz.
Sakin olmaya çalışın. Doğru yerdeyiz. Bitki yetiştirmede henüz çocucuğuz. Öğrendikçe büyüyeceğiz. Arada düşüp kalkmalar olacak ki anılarımız biriksin. İyi bir okulda öğrenciyiz, işini severek yapan öğretmenlerimiz de var.
B i z_o_d o m a t e s l e r i_y e r i z. ;)

aloe
28-05-2019, 21:28
Niyetim sizi panikletmek değildi :)

Sadece hacmen küçük saksınızı, nasıl en iyi şekilde bitkinin ihtiyacı ile hazır halde tutabileceğiniz konusunda yönlendirmek istemiştim. sn malbman'ın dediği gibi bitkiniz sizi yönlendirecektir. Bu süreçte olabildiğince balkon sebzeciliği hakkında metin okuyarak, kolay temin edilebilecek materyalleri hazır edebilirsiniz.
İyi niyetinizden kesinlikle eminim sn g.c. bunda sorun yok :) sadece ev hanımı olarak hiç bilmediğim şeylerin hepsi birden ( muhtemelen hepsi değildir ) karşıma çıkınca biraz korktum. Hatta geri adım atsam mı diye aklımdan geçerken, yine kendim " amaan o bilmediğin şeyleri düşünme bişey oldukça resim atar sorarsın, artık ne kadar olursa ya herru ya merru " dedim :)

aloe
28-05-2019, 21:47
Sn portakal rengi ne de güzel yazmışsınız öyle şiir gibi :)
Evet yazdıklarınızda çok haklısınız.

Saksı toprağını önceden hazırlarsanız demişiniz. Ne kadar önceden hazırlamam lazım ki acep?
Teknolojiyi severim aslında ama gıda da pek değil. Doğal kaynaklardan üretilmiş bitki besini tavsiye ederseniz fiyatına göre ona öncelik vermeye çalışırım. Kalsiyum eksikliğinden dem vurmuşunuz. Anladığım kadarıyla toprağa kattığım yumurta kabukları pek işe yaramayacak. Yalnız geç kaldık çünki hepsi epeyce çiçeklendi (resim ekledim) bende yumurta kabuklarını rondodan çekip un haline getirip suya katıp 3 gün bekletip sonra o sıvıyla sulamayı düşündüm. Nasıl olur?
Ve haklısınız okuyorum ama zamanı gelmeden herşeyi okuyunca hem aklım karışıyor hemde unutuyorum. En iyisi bu yolda pes etmeden yürümek :)
Evet inşallah o_domateslerden_yiyeceğim :)

aloe
28-05-2019, 21:51
Domateste aynı dalda 11 irili ufaklı çiçek var. Tüm saksı ve daldakiler böyle. Çiçek budaması okumuştum gerek var mı? Yoksa mevla görelim neyler neylerse güzel eyler mi deyim :)

devrann
29-05-2019, 00:29
Domateste aynı dalda 11 irili ufaklı çiçek var. Tüm saksı ve daldakiler böyle. Çiçek budaması okumuştum gerek var mı? Yoksa mevla görelim neyler neylerse güzel eyler mi deyim :)

Genelde çeşitle alakalı ve bitki iyi kök atmışsa hepsini tutabilir.Mesela ben saksıya blue beauty ektim maşallahı var hatta filizleride koparmayı biraz geçiktirince filizlerin uç kısımlarını koparıp açan çiçekler tutacakmı diye denedim hepsi tutarak gidiyor.Bundan sonra filizleri bırakarak gideceğim.Ama brandywine'da bir numara yok 1 tane tutsa şükredeceğim tabi onunda yan filizleri koparmamıştım.Bundan dolayı blue beauty'ler hoşuma gitti doğrusu.
Bence çiçek budamasına gerek yok zayıf çiçekler zaten dökülür,çeşite göre hepside tutabilir garnet gibi bir çeşitse mesela ama ne bileyim büyük çeşitlerde salkımda hiç tutan olmadığı gibi 1 tane de tutuğu oluyor.Bu birazda bitkinin gücüyle alakalı aslında.

birnefestoprak
29-05-2019, 03:21
Fideler yerine alıştıktan sonra, yapraklar susuzluk belirtisi göstermedikten sonra sulamanıza gerek yok. Bu şekilde meyve lezzetini de iyileştirmiş olursunuz.

Portakal Rengi
29-05-2019, 09:12
Sn portakal rengi ne de güzel yazmışsınız öyle şiir gibi :)
Evet yazdıklarınızda çok haklısınız.

Saksı toprağını önceden hazırlarsanız demişiniz. Ne kadar önceden hazırlamam lazım ki acep?

Hayvan gübresinin toprağa işlemesi 4-6 ay kadar sürüyor. (Sonbaharda toprağa karıştırıp, ilkbahar ekimine hazırlanıyor.) Fermente (temizlenip, güçlendirilmiş diyelim.) edilmiş gübreler var. Toz haline getirilerek satılan türü var. Daha hızlı etki ediyor. Ev için sorun çok. 2-3 ay önce toprağı hazırlayıp, nemli uygun ortamda tutmak kolay dert değil. Bu nedenle teknolojiden yardım almak gerek.

Teknolojiyi severim aslında ama gıda da pek değil. Doğal kaynaklardan üretilmiş bitki besini tavsiye ederseniz fiyatına göre ona öncelik vermeye çalışırım. Kalsiyum eksikliğinden dem vurmuşunuz. Anladığım kadarıyla toprağa kattığım yumurta kabukları pek işe yaramayacak. Yalnız geç kaldık çünki hepsi epeyce çiçeklendi (resim ekledim) bende yumurta kabuklarını rondodan çekip un haline getirip suya katıp 3 gün bekletip sonra o sıvıyla sulamayı düşündüm. Nasıl olur?

Teknoloji gerekli. Yeteri tutturmak önemli. Teknoloji olmasa buralarda buluşup, yapmak istediklerimizin peşinden koşturamazdık.
Doğal peşindeyim derken, bir karış toprakta ağaç yetiştirmeye çalışıyorsunuz. :D Saksıdan kaç kg domates alacaksınız ? Teknolojiyi kullanmadan meyvenin gereksinimlerini karşılayamazsınız.
Anneannemin-babaannemin çözümleri vardı ama doktora gitmek zorunda kalıyorduk ;) Saksıda yetiştirmenin durumu benzer. Beslenme bozukluğu kaçınılmaz. Vitamin desteği gerek. İlaç satıcısından bulabilirsiniz, yapraktan gübreleme-destekleme malzemelerini. (Marka vermek yasaklar arasında.) Forumdaki balkon yetiştiriciliği bölümü de yararlı olur. Yumurta kabuğu çiçek için çözüm olabilir. Sizin fazlasına gereksiniminiz var. (Kişisel görüşüm.)
Ben uyguladığımda (bahçe toprağında yaşadım. Organik madde eksikliğindenmiş.) ilk meyveleri vermişti. Yinede işe yaradı. Siz ilk meyveleri kurtarabilirsiniz kanısındayım.

Ve haklısınız okuyorum ama zamanı gelmeden herşeyi okuyunca hem aklım karışıyor hemde unutuyorum. En iyisi bu yolda pes etmeden yürümek :)
Evet inşallah o_domateslerden_yiyeceğim :)

İşte bu ! Yaşadıkça öğrenmeye devam. Sabırla.
5 yıl ilkokul okudum. Bittiğinde ne biliyordum ? Her okuduğumu anlayabiliyor muydum ? Ama üniversite bitirdim.
Seneye Sn TCM gibi tarım bölümüne yazılacağım. (Valla kıskançlıktan değil :D ) Öğrenmeye devam.

aloe
29-05-2019, 10:24
Sn Portakal Rengi gübreyi toprakla karıştırılmış, elenmiş ve çuvallara doldurulmuş olarak hazır aldım. Ama kaç zamandır öyle duruyor bilmiyorum tabii ki. Çuvalı açtığımda içine bakınca gübre ile toprağı hiç ayıramadım galiba sizin dediğiniz gibi toz haline getirilmiş. Üstelik toprak nemliydi. Anladığım kadarıyla bu bir avantaj.

Lütfen meyvenin gereksinimleri için öncelikle bana doğal yöntemleri söyleyin yani işte ıspanağı doğra suyunu sıkıp toprağa ver gibi. Hem de acilen. Çünkü galiba küçücük bir domates gördüm :)

Ayrıca yumurta kabuğu, muz kabuğu , patates kabuğunu beraber rondodan çekip sulandırıp öyle sulayacağım. Bir de haşladığım yumurtanın suyu, yıkadığın pirinç suyu , haşladığım mısır suyu gibi gibi su çeşitleri ile de suluyorum.

aloe
31-05-2019, 07:54
İki gün önce (yani son mesajı yazdığım gün) ıspaklardan yabani otları temizledim. Hem yaprak şeklinden hemde dal yapısından otla ıspanağı rahat bi şekilde birbirinden ayırdım😊 sonra ıspanaklardan biraz hasat ettim ve iftara yumurtalı kavurdum (soğansız) ben tadını beğendim. Farkettim ki bulunduğu yerde güneşi az gelmiş saplar daha uzamıştı yer değişikliği yapıp en çok güneş göre küçük köşeye onu koydum. Aşağıya topladığım otların ve ıspakların resmini koyuyorum. Yaa ne düzensiz ne absürt ekmişim o tohumları çok üzüldüm. Bazı tohumlar dip dibe düşmüş. Neyse ki onlardan alıp sn elifaydına fide vereceğim. Diğerleride rahatlar biraz. İlk iki resim otlar.

aloe
31-05-2019, 08:09
Akşam domateslerin en gelişen saksısında alttan iki yaprak kavrulmuş diye emin oldum.(ilk resim) ve genel olarak çoğu saksıda en üst taze sürgünler baygındı sanki(diğer resimler) saat 23:30dan itibaren forumda domates hastalık ve zararlıları 34 sayfalık bölümü okumaya başladım. Henüz 6. Sayfaya gelmiştim ki sahur olmuş. Daha sorunun cevabını bulamadan kalktım sofra kurarken aklıma asprinle sulamak geldi sahurda tüm domatesleri her saksıya 1 asprin olacak şekilde suya doyurdum. Sizde bi bakın bakalım bi terslik mi var bana mı öyle geliyor. Çok fazla güneş var yapraklar net çıkmaz diye akşaüstü tekrar resim koyucam

its_just_a_ride
01-06-2019, 00:42
ve genel olarak çoğu saksıda en üst taze sürgünler baygındı sanki

Resimde saksıdaki toprak oldukça kuru duruyor. Resimden de öyle görünüyor olabilir. Baygınlık sıcağa karşı domateslerin strese girmesinden de kaynaklı olabilir. Cephe yoğun güneş alıyorsa saksıları biraz gölgelemekte fayda var.

aloe
03-06-2019, 15:37
En son fazla sulamadan dolayı kök çürüğü atlattığım için biraz cimri davranıyor olabilirim.

aloe
03-06-2019, 15:53
FELAKET FELAKET

Bugün bayram için baba evini ziyarete yola çıktım. Domates saksıları, salatalık ve kapya fideleri (bardakta) kalıcı ıspakları, şeker otu saksısını ve kudret narı ( daha çıkmamıştı) Sulamayı unuttuuummm. :( :( :(
3 gün susuz kalacaklar.

elifaydin
07-06-2019, 19:30
Amanıııınnn... Ben de kaç gündür bahçede ayrık otu peşindeyim, çok yağan yağmurdan biberlere hastalık olmuş yapraklar büzük büzük. Sizinkiler 3 günü hasarsız atlatır inşallah...

spdial
08-06-2019, 00:47
Saksının kaç litre olduğunu nasıl anlarız?

aloe
08-06-2019, 19:35
Saksının kaç litre olduğunu nasıl anlarız?

Saksıların altında soğuk damgayla kaç litre olduğu yazıyor sn spdial

aloe
08-06-2019, 19:44
Geldiğimde güzelce suladım. Bi problem olmaz inşallah. Yalnız saksılarda daha öncedende biraz farkettiğim acaba bana mı öyle geliyor dediğim ama artık yolunda gitmeyen birşeyler var diye inandığım değişimler var. Saksıların tümü domates verdi. Fakat yapraklardaki değişimin ne olduğunu anlamıyorum. Şimdiki resimler 1. Saksımdan.

devrann
08-06-2019, 22:32
Geldiğimde güzelce suladım. Bi problem olmaz inşallah. Yalnız saksılarda daha öncedende biraz farkettiğim acaba bana mı öyle geliyor dediğim ama artık yolunda gitmeyen birşeyler var diye inandığım değişimler var. Saksıların tümü domates verdi. Fakat yapraklardaki değişimin ne olduğunu anlamıyorum. Şimdiki resimler 1. Saksımdan.
İlk resimdeki yaprak mildiyö diğerlerinden birşey seçilmiyor,yaprağı hastalığın seyrine göre koparmalısınız saksıda benimde başıma geliyor koparıp atıyorum,kırmızı örümcekler özellikle görür görmez koparıyorum yaprağı yoksa kırmızı örümcekle balkonda baş etmek mümkün değil kükürt filan bir işe yaramıyor ipin ucunu kaçırıp hızla çoğalırlarsa ürün almak mümkün değil.Tuta absoluta zararlısının yediği yapraklarıda aynı şekilde koparıyorum.İnanılmaz hızlı yiyorlar yaprağı.

aloe
09-06-2019, 14:36
Yoğunluktan yazamıyorum da. Yapraklar önce kıvrılıp sonra yer yer kavrulmuş gibi kuruyup elleyince toz halinde dökülüyor. Gövde de yarık gibi ama daha ziyade içine göçük yol oluşmuş aşırı gömülü değil rengide biri açık biride bordomsu tahtadan olabilir mi diye düşündüm. İlk 2 resim aynı dal. 3.sü gövde de. Birde son resimden de anlaşılacağı üzere dallar gövdeden aşağıya doğru gidiyor en alttan bu dallar. Daha öncekilerde en alt daldı aşağı gidip sonra kendiliğinden gövdeden koptu

devrann
09-06-2019, 16:31
Yoğunluktan yazamıyorum da. Yapraklar önce kıvrılıp sonra yer yer kavrulmuş gibi kuruyup elleyince toz halinde dökülüyor. Gövde de yarık gibi ama daha ziyade içine göçük yol oluşmuş aşırı gömülü değil rengide biri açık biride bordomsu tahtadan olabilir mi diye düşündüm. İlk 2 resim aynı dal. 3.sü gövde de. Birde son resimden de anlaşılacağı üzere dallar gövdeden aşağıya doğru gidiyor en alttan bu dallar. Daha öncekilerde en alt daldı aşağı gidip sonra kendiliğinden gövdeden koptu
Eğer bahsettiğiniz bu aşağıya doğru inen dallarda bir solgunluk yoksa bir problem yoktur brandywine ve blue beauty domateslerde bu tarzda bir sorunda ben yaşıyorum sanıyorum ki güneşin direk geldiği durumlarda bitki yapraklarını aşağıya indiriyor,birsüre sonra bu yaprak sararıyor.Ancak solgunluk varsa bu başka bir soruna işarettir.Gövde içindeki boşluklar fazla azotlu gübreleme sonucunda oluşuyor elle bastırınca gövde içine doğru çöker ama sizin kendiliğinden oluşmuş dediğiniz boşluklar yinede bu tanıma uymuyor.Sanki oradaki tahta direğe sürtünmeden oluşmuş gibi.

its_just_a_ride
10-06-2019, 00:51
Yoğunluktan yazamıyorum da. Yapraklar önce kıvrılıp sonra yer yer kavrulmuş gibi kuruyup elleyince toz halinde dökülüyor. Gövde de yarık gibi ama daha ziyade içine göçük yol oluşmuş aşırı gömülü değil rengide biri açık biride bordomsu tahtadan olabilir mi diye düşündüm. İlk 2 resim aynı dal. 3.sü gövde de. Birde son resimden de anlaşılacağı üzere dallar gövdeden aşağıya doğru gidiyor en alttan bu dallar. Daha öncekilerde en alt daldı aşağı gidip sonra kendiliğinden gövdeden koptu

Gövdedeki görüntüye göre bir tür yanıklık hastalığına yakalanmış gibi. Yavaş yavaş ölüp bu sırada meyve vermeye devam edebilir kısmen.

aloe
10-06-2019, 19:38
İkinci saksıda da gövdesinde yarık olmayan ama yarık gibi görünen odunsulaşmış görüntü var. Ben bi koşu domates hastalıkları bölümüne yazayım.. Aslında okumaya başladım ama onva sayfayı okuyana kadar domatesler elden gidecek.

Portakal Rengi
22-06-2019, 08:05
Domateslerdeki yarılma sorununa çözüm bulabildiniz mi ?

aloe
25-06-2019, 11:14
Maalesef bulamadım. Yarılma gibi duran yerde gerçekten yarık oluştu. Ben öldü mü ölecek mi? Neler oluyor demeye devam ederken onlar maşallah büyümeye devam ediyor. Galiba soruna sebep diktiğim çıtaların köşeli olması diye düşünüyorum artık. Yapraklarda kuruma azalmıştı fakat son 3gün yine sulayamadım akşam bi baktım yine nakavt olmuş gibi duruyorlar. Bastım suyu, bastım suyu. Toparlanırlar diye ümit ediyorum.

aloe
25-06-2019, 11:32
Özdemir erdoğanın "Seninle başım dertte. Ne yapsam bilmiyorum. Canımdan bir parçasın söküp atamıyorum" dediği gibi domateslerimle başım dertte.
Şöyle ki. Uzaması durdu galiba bu kadar uzunlukları derken bide ne göreyim bi daha boy attı. Yetmedi yanlardan ek dallar gövdeye dönüştü. Akşam, eşimin getirdiği benim kalın bulup beğenmediğim sopaları kendi cılız kalan çıtalarımla değiştirdim. Çünki artık domatesleri taşıyamaz oldular. Rüzgarda ( ki balkon çook rüzgarlı) domateslerle beraber çıtalarda yatıyordu artık.

aloe
25-06-2019, 11:43
Her saksıda 3er domates salkımlarım var. Ama uzun zamandır gelişmiyorlar sanki. Bir çiçek domatese dönüştükten sonra olgunlaşması ne kadar zaman alıyor bilen var mı? Bir yandan da çiçek açmaya devam ediyorlar. Etraftan kime sorsam bilmiyor. Hatta ben onlardan daha bile bilgili kaldım yetiştirme konusunda :)

aloe
25-06-2019, 12:04
Ve bu resimlerde yanlardan dal atarak büyüyüp domatese duranlar. Bunlara nasıl destek vercem bilmiyorum :(

g.c.
25-06-2019, 12:45
Her saksıda 3er domates salkımlarım var. Ama uzun zamandır gelişmiyorlar sanki. Bir çiçek domatese dönüştükten sonra olgunlaşması ne kadar zaman alıyor bilen var mı? Bir yandan da çiçek açmaya devam ediyorlar. Etraftan kime sorsam bilmiyor. Hatta ben onlardan daha bile bilgili kaldım yetiştirme konusunda :)

Domates fidesinin dikiminden hasatına ortalama süre 80 gündür.

Süreç oluşan aşırı soğuk ya da aşırı sıcağa bağlı olarak +-10 gün değişim gösterebilir.

Çiçeklenme ortalama 30-40 gün gibi olsa meyve tutumundan sonra hasat süresi de yine yaklaşık bir aylık sürece tekabül eder. ;)

aloe
25-06-2019, 13:38
Sayın g.c. cevap için teşekkürler. Ben ilk meyveyi göreli 25 gün olmuş. 40+-10 50 desek daha 25 günüm var. Bu hesaba göre bu domatesler çok küçük değil mi?

g.c.
25-06-2019, 14:05
Cinsleri neydi acaba?

Yana açılan domates desteği için kafes şeklinde destek yapabilirsiniz.
örn;
695777

aloe
25-06-2019, 14:24
Garnet cinsiydi.
Hmm bu kafes meselesini netten bi araltırmak lazım. Nasıl yapılabilir diye. Telden olcak muhtemelen ama o da güneşten ısınıp yakmaz mı?

g.c.
26-06-2019, 08:50
Garnet cinsiydi.
Hmm bu kafes meselesini netten bi araltırmak lazım. Nasıl yapılabilir diye. Telden olcak muhtemelen ama o da güneşten ısınıp yakmaz mı?

Kafesten taşacak yapraklar gölgeleyeceği için zarar verecek boyutta sıcaklık sorunu olacağını sanmam. Ama yapılabilirse tahtadan yapmak tabi ki daha sağlıklı olacaktır.

Garnet domates kiraz çeşit olarak geçer, genel olarak zaten büyük meyveler oluşturmaz. Bildiğim kadarı ile ortalama 150 gr ağırlığına ulaştığında hasata geliyor. Bu yüzden herhangi bir sıkıntı yok gibi görünüyor.

elifaydin
26-06-2019, 11:17
Ha gayret hasada az kalmış görünüyor...

aloe
26-06-2019, 13:35
Rüzgar berbat. Saksıyı devirmiş. Bir salkım domates kırıldı :(
Bu domatesi tamamen almalımıyım yoksa tutan yeri de işe yarar mı

elifaydin
26-06-2019, 16:07
kıyamadım domateslere...

Portakal Rengi
27-06-2019, 10:07
Geçmiş olsun.
Eğer dal kırılmış ise domatesleri toplayıp, doğrudan güneşle karşılaştırmadan bekletin. Kırmızılaşıyorlar. Koku gidiyor ama olsun. Afiyetle yeniyor.
Dal kırılmamış ama zedelenmiş ise destek oluşturup, gözleyin. Kararma oluşmuyorsa biraz daha büyüyor. Kararma oluşursa, toplayıp bekletmek gerekiyor. Çürümesin.
Gövdeleriniz kalın görünüyor. Ürün yolda. Morali yüksek tutmak gerek.
Salkımlar gövdeyi eğmeye çalışıyor. Salkımların olduğu tarafa doğru devrilme olasılığı yüksek. Salkımın olduğu taraftan desteklemek için bir yol bulmalısınız. Hafif rüzgarda bile devrilebilir.
Kırmızı domates fotoğrafları bekliyoruz.
Kolaylıklar.

aloe
28-06-2019, 00:12
Dal kırık ama hala gövde üzerinden sarkıyor. Gözlemleyip kararma yapmaya başlayınca tamamen alayım diye karar verdim sayın Portakal Rengi. Bi deneyim olur bana da. Maşallah salkımlarım 3er 4er ve farklı yönlerde. Hangi birine destek olcam şaştım. Bu işe dış işlerinin el atması lazım zira bana zor olacaktır ( malum ev, ikizler ) o yolladığınız destek resmini yapamam anca hazır bulmalıyım. Haftaya pazar da 1haftalığına ailecek baba evine gidicez. Komşuya anahtar versem hergün sular mı? Akşam üstü sulamak lazım ya güneş tepedeyken sularsa diye kafamda deli sorular :( canım çok sıkkın sormayın

aloe
28-06-2019, 00:18
Sevgili zekoş yetişmesi çok kolay dediği ama kendisinin saksıda denemediği fasülyeyi ben saksıda bir türlü beceremedim. Herhalde 10 tohum olmuştur. Kimi daha toprakta çürüdü, kimi çıktı ama kafası toprağın içine doğru gitti ve olmadı, kimiyse çıktı güzelcede büyürken 3 günlük susuzluk sebebiyle kurudu :( Ama biraz daha tohumum var onlarıda babamdan gelince tekrar deniğcem. Ümidimi henüz kesmedim.

its_just_a_ride
28-06-2019, 01:27
Domateslerde koltuk alma (budama) yapmamışsınız sanırım. O da meyvenin olgunlaşma süresini uzatır.

aloe
28-06-2019, 08:14
Domateslerde koltuk alma (budama) yapmamışsınız sanırım. O da meyvenin olgunlaşma süresini uzatır.

Az önce yazınızı okuyunca hemen balkona çıkıp inceleme yaptım. Aslında koltuk budaması yapıyordum fakat epeydir bakmamıştım. Belkide artık büyüdü daha olmaz diye düşündüm. Gözüme ilk gelenleri hiç incelemeden kopardım. Meğer tomurcukluymuş. Görseydim koparmaya kıyamazdım. Varsın hasat geç olsun derdim. Bir kaç saksıda gözden kaçan epey büyümüş hatta çiçeklenmiş olanları gördüm. Onları ellemedim tabii. Yeni oluşumda olanları aldım.

aloe
28-06-2019, 08:21
Bunlarda sizin yağlık kapya biberleriniz sayın its_just_a_ride boyları çok uzamamasına rağmen çiçeğe durdular. Genel görünüm ve yapraklar güzel olduğu için boyuna takılmadım. Bi problem yok sanırsam. 5lt su bidonundalar.

aloe
28-06-2019, 08:34
Sayfamı hayal ettiğim gibi önce ektiğim tohumla ilgili topladım bilgileri daha sonrada yetiştirmeyle ilgili gelişmeleri yazarak başladım. Ama aynı düzende devam edemedim maalesef. Domates saksıları çok olunca diğerlerini fazla çimlemeye cesaret edemedim. 1er tohum çimledim.Hem bakımını yapamam diye hemde koymaya pekte yer yok diye. Aşağıda ilk 2 resim kudret narım. İkinci 2 ise lif kabağım. Lif kabağı güzel gidiyorken mutfak balkonunun görünmeyen bir köşesinde kalarak kağıt bardaktaki toprağın az gelmesinden ötürü kurumaya dönmüş. 3-4gün önce farkedip acilen 5lt bidona diktim. Bilmiyorum toparlar mı?

its_just_a_ride
28-06-2019, 21:16
Az önce yazınızı okuyunca hemen balkona çıkıp inceleme yaptım. Aslında koltuk budaması yapıyordum fakat epeydir bakmamıştım. Belkide artık büyüdü daha olmaz diye düşündüm. Gözüme ilk gelenleri hiç incelemeden kopardım. Meğer tomurcukluymuş. Görseydim koparmaya kıyamazdım. Varsın hasat geç olsun derdim. Bir kaç saksıda gözden kaçan epey büyümüş hatta çiçeklenmiş olanları gördüm. Onları ellemedim tabii. Yeni oluşumda olanları aldım.


Saksı toprağındaki besini yönetmek durumunda olduğumuz için budamak durumunda kalıyoruz. Üreticiler de verim kontrolü için bu yola başvurmak durumunda. Naçizane hatırlatmak istedim.

Bunlarda sizin yağlık kapya biberleriniz sayın its_just_a_ride boyları çok uzamamasına rağmen çiçeğe durdular. Genel görünüm ve yapraklar güzel olduğu için boyuna takılmadım. Bi problem yok sanırsam. 5lt su bidonundalar.


Onları bu şekilde görmek güzel. Nitekim bu sene kapya ekimi yapmadım. Sizden takip ederiz artık. Fazla boylanan bir varyete değil bu arada. 40-60 cm boylanır en fazla. Gayet iyi görünüyorlar. Yalnızca bidon diplerine 5-10 tane matkap deliği açıp tabağa alırsanız drenajı kontrol edersiniz. Biber drenaj konusunda çok hassastır. Kolay gelsin.

aloe
28-06-2019, 23:35
Saksı toprağındaki besini yönetmek durumunda olduğumuz için budamak durumunda kalıyoruz. Üreticiler de verim kontrolü için bu yola başvurmak durumunda. Naçizane hatırlatmak istedim.



Onları bu şekilde görmek güzel. Nitekim bu sene kapya ekimi yapmadım. Sizden takip ederiz artık. Fazla boylanan bir varyete değil bu arada. 40-60 cm boylanır en fazla. Gayet iyi görünüyorlar. Yalnızca bidon diplerine 5-10 tane matkap deliği açıp tabağa alırsanız drenajı kontrol edersiniz. Biber drenaj konusunda çok hassastır. Kolay gelsin.

Hatırlatma için çok teşekkür ederim, iyi oldu( Sizin gibi ikili alıntı yapmaya çalıştım ama beceremedim)
Fazla boylanmadığını okuyunca ne kadar sevindim bilemezsiniz :)
bidonların altını büyük boy çatalı ısıtıp bol bol deldim. Yarın ilk iş altlarına tabak ayarlamak olacaktır. Yol göstermeniz için teşekkürler.

aloe
30-06-2019, 11:46
Bu sabah domatesleri sularken bazılarının kızarmaya başladığını gördüm. Birini kontrol ederken elimde kaldı. Hemen içeri geçip resim çekip sonra da yedim. İçi yeşil olmasına rağmen olgunmuş gibi lezzetliydi. Kızlarıma durumu anlatıp sizede geri kalanın en kırmızısını seçelim mi bi tadına bakın dedim. Sen 4,5 yaşındaki ikizlerden kerem bunu duy, çık balkona. " Bakın size domates topladım" sesiyle dönüp baktık ki bir küçük avuç dolusu domatesi bize uzatmış ( 5tane) üzüldüm biraz tabii ama yapacak bişey yok. Çocuk o.

Portakal Rengi
01-07-2019, 09:01
Bu sabah domatesleri sularken bazılarının kızarmaya başladığını gördüm. Birini kontrol ederken elimde kaldı. Hemen içeri geçip resim çekip sonra da yedim. İçi yeşil olmasına rağmen olgunmuş gibi lezzetliydi. Kızlarıma durumu anlatıp sizede geri kalanın en kırmızısını seçelim mi bi tadına bakın dedim. Sen 4,5 yaşındaki ikizlerden kerem bunu duy, çık balkona. " Bakın size domates topladım" sesiyle dönüp baktık ki bir küçük avuç dolusu domatesi bize uzatmış ( 5tane) üzüldüm biraz tabii ama yapacak bişey yok. Çocuk o.

Geçmiş olsun. :D
Kırmızı, yeşil, beyaz her şekilde yenir. (Güneşten korunamayan meyvenin güneş alan bölümü beyaz oluyor.)
Hibrit domateslerin tadı ile karşılaştırıp, bu domates değil diyebilirlerdi. (20 yıl önce kızımdan duydum.)
Badireleri atlattılar ve domatesler olgunlaşıyor. Bitkiler onca hatamıza karşın gelişip, olgunlaşıyor. Nasıl yaşamamız gerektiğini anlatıyorlar.
Bol ürünlü günler.

its_just_a_ride
02-07-2019, 22:11
Bu sabah domatesleri sularken bazılarının kızarmaya başladığını gördüm. Birini kontrol ederken elimde kaldı. Hemen içeri geçip resim çekip sonra da yedim. İçi yeşil olmasına rağmen olgunmuş gibi lezzetliydi. Kızlarıma durumu anlatıp sizede geri kalanın en kırmızısını seçelim mi bi tadına bakın dedim. Sen 4,5 yaşındaki ikizlerden kerem bunu duy, çık balkona. " Bakın size domates topladım" sesiyle dönüp baktık ki bir küçük avuç dolusu domatesi bize uzatmış ( 5tane) üzüldüm biraz tabii ama yapacak bişey yok. Çocuk o.

Böyle durumlarda domatesi biraz bekletirseniz kızarır. Fotodakiler de garnet sanırım. Çok lezzetlidirler.

Zekoş
02-07-2019, 23:15
Sevgili zekoş yetişmesi çok kolay dediği ama kendisinin saksıda denemediği fasülyeyi ben saksıda bir türlü beceremedim. Herhalde 10 tohum olmuştur. Kimi daha toprakta çürüdü, kimi çıktı ama kafası toprağın içine doğru gitti ve olmadı, kimiyse çıktı güzelcede büyürken 3 günlük susuzluk sebebiyle kurudu :( Ama biraz daha tohumum var onlarıda babamdan gelince tekrar deniğcem. Ümidimi henüz kesmedim.
Sevgili Aloe azminize hayranım inanın bana saksı da bütun bitkiler zor geliyor..mümkün olsa saksi ciceklerini bile bahcede yetistircem;)
Bende bu sene 2 saksida fasulye deniyorum mecburen..bir cesitten sadece 1 adet , digerinden 2 adet geldi kaybetmemek icin saksiya diktim bende:)
Bir kez biber denedim hic meyve olmadi birkez de domates..onun da 1 meyvesi oldu..Bizim elimiz bahceye bol ekime alışkın açıkcası...
Fasulyeyi diyorum direk bahceye ekseniz ne kadar yer kaplicak ki..hic mi yer yok? Saksida gubresini suyunu ayarlamak oldukca zor gibi..Size kolay gelsin..

aloe
06-07-2019, 09:33
Böyle durumlarda domatesi biraz bekletirseniz kızarır. Fotodakiler de garnet sanırım. Çok lezzetlidirler.

Evet garnetler. Dün de oğlanlar benim iznim ve göstermemle 15 tane domatesi hasat ettiler. Aldım, yıkadım ve tabağa koydum. Resim çekip birazını tohumluk alıp sonra da sofraya koyacaktım. Sofra için iki parça malzeme hazırladım ki bir kavgaya içeri gittim. Bir de ne göreyim dersiniz? Benim ikizler domatesleri yemiş son kalan domates için " sen çok yedin o benim, hayır sen çok yedin asıl benim " diye çekişmiyorlar mı!! Birde baktım tabak boş. Ne tohumluk vardı ne de resimlik :( gene gitti domatesler

aloe
06-07-2019, 09:44
Sevgili Aloe azminize hayranım inanın bana saksı da bütun bitkiler zor geliyor.
Fasulyeyi diyorum direk bahceye ekseniz ne kadar yer kaplicak ki..hic mi yer yok? Saksida gubresini suyunu ayarlamak oldukca zor gibi..Size kolay gelsin..

Güzel düşünceniz için teşekkür ederim. Binanın küçük bi bahçesi var aslında. Fakat çok fazla ayak altında olduğu için zarar görür diye düşünüyorum. Yine de sizi kırmayıp bahçeyede bir tohum ekmeye karar verdim. Babamdan geleyim. Hem saksıya hemde bahçenin en korunaklı yerine tohum ekeceğim. ;)

aloe
07-07-2019, 12:39
Bugün 1 haftalık yokluğum başlıyor. Domatesler için alttan su desteği düşündüm. Bakalım dönüşte nasıl bulacağım.

its_just_a_ride
07-07-2019, 22:15
Gölge yeriniz varsa oraya da alabilirsiniz. 2-3 gün kazanç sağlar en az.

aloe
08-07-2019, 20:31
Gölge yeriniz varsa oraya da alabilirsiniz. 2-3 gün kazanç sağlar en az.

Bu yorumu daha erken yazabilseydiniz ya da ben bunu düşünebilseydim gerçekten kazanç olucaktı çünki kısa vade güneş alan balkonum vardı. Bunların hiçbiri olmadı kader kısmet diyelim.

çiçeğim
18-07-2019, 22:47
;)Merhabalar konunuza bende dahil olayım,geçen sene tohumu nerden geldiği belli olmayan şahane bir domates yetiştirdim 3-4 yıllık tohumumdu minik kahve rengi çeri domatesler,ben lilk kez yedim ve gördüm,bu senede yetiştirdim eğer tekrar domates verirse severek tohum paylaşırım sizlerle(fotoğraf da sağ taraf da gördüğünüz rengi farklı olanlar tatlarını anlatamam şahaneydi:)

aloe
19-07-2019, 10:08
Hoş geldin sn çiçeğim. Inşallah domates verir ve paylaşıma katılırsınız.
Ben istanbul'a dönüşte kötü bir sürprizle karşılaştım. Banyo lavabosunun altındaki dolap içinden sıcak su borusu patlamıştı. Kimbilir kaç gündür boşa akıyordu. Üstelik sıcak aktığı için heryer full buhardı. Tabii dolap hem şişmiş hemde patlayıp dağılmıştı. Netten baktım 800küsur su ve 200 küsur da doğalgaz faturası bekliyoruz. Yeni dolap yaptırması da cabası :(
Ben de tansiyon yükseldi. Ertesi gün üstüne birde sırt ve boyun tutulması olmasın mı. Hala tamamen düzelmedim.
Domateslerime gelince

çiçeğim
19-07-2019, 22:13
Çok geçmiş olsun zor bir durum kolay gelsin size ,domateslerim çiçeklenmiş umarım bir süre sonra mahsul gelir:)

elifaydin
22-07-2019, 15:24
Amanın büyük geçmiş olsun, daha yeni görüyorum. İnsanın şurada iki nefeslik sefası oluyor arkasından bu cefalar haksızlık gibi...

aloe
09-08-2019, 20:38
Teşekkür ederim sn elif aydın. Epeydir yazamadım kusuruma bakmayın. Domateslerimden 2saksıyı kaybettim ( sizinkilere ömür) diğer 5i epey bi budandı. Kurumuş dallar alındı ve sulanmaya devam ediliyor.
Kalıcı ıspanaklarım uzun saksımın yarısını kaybettim. Kısa saksımda var bide onlar duruyor.
Çocukların aklına geldikçe "anne kırmızı domates var toplayalım mı " deyip deyip ne varsa topluyorlar.

Portakal Rengi
10-08-2019, 07:49
Tüm olumsuzluklara karşın, çocuklara domates toplattınız ya !
Yediler ya !
Gerisi çekilir, unutulur. Kutlarım girişimciliğinizi.
Doğayı, doğalı sevmekten vazgeçmeyelim, yeterli. Kimileri ağaçları katlediyor, doğayı tahrip etmeye kararlı. Sizse, bir avuç topraktan, onca uğraşla şuncacık ürün elde etmek için uğraşıyorsunuz.
Olumsuzlukların tümü için geçmiş olsun.

aloe
11-08-2019, 05:57
Teşekkürler portakal rengi. Haklısınız. Rüzgar dalları kırdıkça " sırık domates seçmekle hata yaptım galiba oturak olsaydı sanki daha mı iyi yapardım" diye düşünüyorum bazen ve tabii üzülüyorum da.
Öndeki dalın kırmızı domateslerini topladık.

aloe
11-08-2019, 06:10
Sn its_just_a_ride biberler yola devam ediyor. Ama biberde bir bozukluk oldu. Büyür diye koparmadığım için olabilir mi yoksa bu bir hastalık mıdır? Galiba 5lt saksı küçük geldi onları şimdi 9lt lik saksıya geçirsem uygun mudur?

Muda
11-08-2019, 09:08
Sn. Aloe;
Biber, salatalık, vs topladıkça neslini sürdürebilmek için yeni sürgün, çiçek verir. Toplamazsanız tohumu olgunlaştırma ya çalışır. Yeni ürünü tohumları olgunlaştırınca verir. Ben patlıcanda ilk çıkan ve az büyüyenleri kopardıktan sonra yenecek patlıcan almaya başladım. Şekilsiz ve küçük olanları hemen kopartın. Tohumluk bırakacaksanız iyi olanlardan bırakın. Ancak o kök fazla ürün vermez. Vermeye başlamış ise tohumlar olgunlaşmıştır.

its_just_a_ride
11-08-2019, 11:37
Sn its_just_a_ride biberler yola devam ediyor. Ama biberde bir bozukluk oldu. Büyür diye koparmadığım için olabilir mi yoksa bu bir hastalık mıdır? Galiba 5lt saksı küçük geldi onları şimdi 9lt lik saksıya geçirsem uygun mudur?

Sn aloe, biber çiçeklerini dökmüş görünüyor. Sıcaktan muhtemelen. Saksısı da oldukça küçük. Bundan sonra tekrar bir şaşırtma yapmayın isterseniz. Verip vereceği bunlar olabilir.

aloe
15-08-2019, 08:07
Sn aloe, biber çiçeklerini dökmüş görünüyor. Sıcaktan muhtemelen. Saksısı da oldukça küçük. Bundan sonra tekrar bir şaşırtma yapmayın isterseniz. Verip vereceği bunlar olabilir.

Desenize biber üretiminde de tabiri caizse çuvalladım

aloe
15-08-2019, 08:11
Bu sabah yine oğlanlar domates topladı ve bugün ki hasatımız.

aloe
15-08-2019, 08:14
Domates saksısında tazecik domates fidemiz oldu birde yanında benim bilinçli olarak ekmediğim bir bitki büyüyor ne olduğunu hiç anlamadım da? Ben saksılara karanfil tohumu atmıştım onlar çıkmadı ama bu ne ki?

TCM
15-08-2019, 11:02
Semiz otu, akşama salata var artık..

aloe
15-08-2019, 11:52
A aaa bu semiz otu nerden girdi ki bu saksıya. Bu bir mucize. Eeee ama bu çiçek açıyor sn tcm.
Bir de sn its_just_a_ride madem saksıdan nasibiniz bu kadar diyorsunuz ben de bir deneme yapmaya karar verdim. Sn muda'nın dediği gibi biberleri koparıcam ve saksıyıda tüm toprağıyla beraber alıp domatesten kalan 9lt saksıya geçirip üstünede toprak ilave edicem bakalım zamanla neler olacak, beraber görelim.

TCM
15-08-2019, 12:56
Aslında 'biz onların hayatına giriyoruz' da ne yapacaksın dünya böyle deyip maça devam ediyoruz. Semiz otunun yabanisi bu, doğada bol miktarda var, en azından bizim buralarda diyeyim. Bizim burnumuzu sokarak elde ettiğimiz semiz otu yanlış hatırlamıyorsam daha geniş yapraklı oluyor. Çiçeklenmeye başlamış artık; salatanın miktarına bağlı isterseniz çiçeklenmiş olanları değil de taze olanları doğrayın, az gelirse hepsini :D

Bibere gelince; cinsini bilmiyorum ancak sevdiyseniz saksıyı aynen muhafaza edip kışın korunaklı bir yerde tutarak seneye baharda kaldığı yerden devam ettirebilirsiniz. Biber tek yıllık sebze değildir. Ben trinidat saksısını üç yıl dolaştırdım. Büyük cins değil ise 5 lt. saksı yeter, biraz hayvan gübresi vs. takviyeyi fazla yapıverirsiniz. Seneye baharda mevsimini de kendi ayarlayabileceği için daha erken faaliyete geçip sizi memnun edecektir.

aloe
18-08-2019, 10:53
Bibere gelince; cinsini bilmiyorum ancak sevdiyseniz saksıyı aynen muhafaza edip kışın korunaklı bir yerde tutarak seneye baharda kaldığı yerden devam ettirebilirsiniz. Biber tek yıllık sebze değildir. Ben trinidat saksısını üç yıl dolaştırdım. Büyük cins değil ise 5 lt. saksı yeter, biraz hayvan gübresi vs. takviyeyi fazla yapıverirsiniz. Seneye baharda mevsimini de kendi ayarlayabileceği için daha erken faaliyete geçip sizi memnun edecektir.

Sn Tcm cinsi Yalova yağlık kapya biberi. Çok boylanmazmış. Aslında 5lt su bidonunda ama üstten biraz kesildiği için 4lt kalmıştır muhtemelen. Bazı aksilikler sebebiyle henüz dediğimi yapamadım. Yarın yapıcam inşallah. Sevdiysem kısmına gelince " henüz hiç yiyemedim ki :) kışın korunaklı dediğiniz yer nasıl bir yerdir acep? Kapalı balkonum yok direkt içeri alcam ya da balkonda kalcak.

TCM
18-08-2019, 19:52
İstanbul dasınız sanırım, İzmir ile çok fark yok, balkonda dursun, sıfırın altına indiğinde merdivene alırsınız veya etrafını sarar balkonda kuytu yerde tutarsınız.

its_just_a_ride
19-08-2019, 01:17
Don örtüleri var. O da kurtarabilir.

aloe
05-09-2019, 08:36
https://exponatura.net/?gclid=EAIaIQobChMIjfrM4Ya55AIVGOaaCh3JowHwEAAYAyA AEgI_PPD_BwE
Exponatura Doğal, Organik ve Sağlıklı Ürünler Fuarı
Nereye yazacağımı bilemedim. Biliyorum ki bir çok forumdaşımız bu fuara gitmek isteyecektir. Duymayanlar, bilmeyenler için haber vermek istedim

aloe
05-09-2019, 12:16
Uzuuun zamandır (1ay var) ıspanaklarımı toplamamıştım. Ama %90 düzenli olarak suladım. Bugün artık hasat ediimde bi yemek yapiim dedim. Birde ne göriim yapraklarda örümcek ağına benzer şeyler var ( hepsi değil de genelde) ve yapraklar noktalı şekilde renkleri açılmış. İnceledim ama bir canlıya rastlamadım. Enson küçük yeni çıkan bir yaprakta siyah noktacıklar yapışkan bir sıvı vardı. Resim yüklüyorum. Son resimde yaprağı yıkadım kuruladım öyle çektim

aloe
12-09-2019, 10:25
Uzuuun zamandır (1ay var) ıspanaklarımı toplamamıştım. Ama %90 düzenli olarak suladım. Bugün artık hasat ediimde bi yemek yapiim dedim. Birde ne göriim yapraklarda örümcek ağına benzer şeyler var ( hepsi değil de genelde) ve yapraklar noktalı şekilde renkleri açılmış. İnceledim ama bir canlıya rastlamadım. Enson küçük yeni çıkan bir yaprakta siyah noktacıklar yapışkan bir sıvı vardı. Resim yüklüyorum. Son resimde yaprağı yıkadım kuruladım öyle çektim
Galiba yazımı yanlış yerde yazmış olmalıyım ki hiç cvp gelmedi. Bizim ıspanaklarda ziyan oldu tabii beklemekten. Inşallah yenilerde bişey olmaz.

aloe
12-09-2019, 10:36
Sn TCM yabani semizotuna hiç dokunmadım. Eğer tohum verirse toplar etkinlikte paylaşırım diye düşündüm. Resim yüklüyorum. Sizce bu tohum yapar mı? Dedim ki galiba tohumları buldum. Sizde bakın

aloe
12-09-2019, 19:22
Tüm tohumları kesip topladım. Ama kapsüllerden ayırmadım. Kapsüller kurusun içindeki tohumlar olgunlaşsın öyle ayırcam. Dalında kuruma bırakamadım çünki daldaki kurumuşları toplarken epeyce yerlere dökülüyordu.

eronur
14-09-2019, 20:17
Sn its_just_a_ride biberler yola devam ediyor. Ama biberde bir bozukluk oldu. Büyür diye koparmadığım için olabilir mi yoksa bu bir hastalık mıdır? Galiba 5lt saksı küçük geldi onları şimdi 9lt lik saksıya geçirsem uygun mudur?

Merhaba , bende bu sene kırmızı kapya biber ekmiştim , saksıda ve doğal toprakta ayrı ayrı yetiştirdiğimiz tüm kırmızı biberlerde aynı bozulma vardı.Ben tohumları internetten bir firmadan almıştım , bence tohumlarda genetik bir bozukluk var çünkü istisnasız her kırmızı biberde bu sorun oluştu.

aloe
16-09-2019, 23:20
Merhaba , bende bu sene kırmızı kapya biber ekmiştim , saksıda ve doğal toprakta ayrı ayrı yetiştirdiğimiz tüm kırmızı biberlerde aynı bozulma vardı.Ben tohumları internetten bir firmadan almıştım , bence tohumlarda genetik bir bozukluk var çünkü istisnasız her kırmızı biberde bu sorun oluştu.

Sn eronur benim tohumlarım yerli ve sn its_just_a_ride nin kendi yetiştirdiği biberlerden. Muhtemelen farklı şeylerden kaynaklı sorun yaşadık. Zaten ben akabinde 2 küçük kırmızı biberimi dalından hasat ettim. Şimdi 2 tane daha var. İlk resim hasat ettiğim ikincisi yenilerden

aloe
16-09-2019, 23:36
Şu domateslerle ne maceralar yaşadık, ne günler gördük :) herşeye rağmen hâlâ hasat almaktayım. Daha doğrusu ikizler almakta. Şu zamanlarda bile çoğu yaprağını dökmüş ama bir yandan domatesini olgunlaştırıyor diğer yandan çiçek açmaya devam ediyor.

elifaydin
18-09-2019, 08:38
Şu domateslerle ne maceralar yaşadık, ne günler gördük :) herşeye rağmen hâlâ hasat almaktayım. Daha doğrusu ikizler almakta. Şu zamanlarda bile çoğu yaprağını dökmüş ama bir yandan domatesini olgunlaştırıyor diğer yandan çiçek açmaya devam ediyor.

Bu domateslerin tohumundan seneye edinmek lazım çok kifayetliler

aloe
09-10-2019, 12:30
Haklısınız sn elifaydın.
Şimdiki resimlerde sizle dalı kırılıp yan düşmüş ve benim ne olacak bakalım diye tamamen kırıp almadığım(orda öylece bıraktığım), kırığını tamamen sarmış tamir etmiş yaşamaya devam eden üstüne üstlük domatesinide veren kifayetliyi paylaşacağım

aloe
07-11-2019, 15:38
Kasıma geldik. Bu domateslerin haberi olmadı galiba :)

aloe
07-11-2019, 15:44
Kalıcı ıspanaklarım günün çoğunda güneş görmesine rağmen yapraklar genişlemedi. Galiba saksıya sık ekim yaptım. Başka da bi sebep gelmiyor aklıma. İlk resim hasattan önce çekilmişti.

elifaydin
07-11-2019, 17:44
Bence gayet iyiler, belki sık olabilir ama illa geniş yaprak olmasına gerek olmadığını düşünüyorum ben.

Başarılı
17-11-2019, 00:59
ASPIRIN KULLANMAK

Aspirinle tohumları spreyleme veya aspirinli suyla toprağı sulamak felç edici etkiye sahiptir bu konudaki bilgim kesin doğrudur çünkü ilmi olarak bildiğim bir konuydu.aspirin kullanımı için Önerilenler ise yaprakdan kullanım içindir ki ondada belli dozu aşmak tehlikeli olduğu söylenmiş.Bu konuda internet üzerinden kapsamlı araştırma yapılabilir söylediklerimin doğruluğunu teyit için. Belki kapya biberlerinizin bir çoğu o sebeble çimlenememiş olabilirler diye söyledim.Bu arada domates fidelerine hayran kaldım,ayrıca tohum çimlendirme aşamasındaki güneş alması için saat tutma hasasiyetinizi takdir ettim doğrusu

aloe
20-12-2019, 12:06
Buraya yazmayalı ne kadar çok olmuş. Benim pek vefakar domateslerim hâlâ, yok çiçek yapıcam yok domatesi olgunlaştırcam diye debinip duruyor. Galiba biz bi kısır döngüye girdik. O yaşıyor diye ben suluyorum, ben suluyorum o yaşıyor :)

aloe
21-12-2019, 10:37
Veee sn its_just_a_ride nin kapyaları. Onlarda mahsülde ve aynı zamanda yeni ürün peşinde. Yalnız biberimiz uzuun zamandır koyu yeşil duruyor. Beklesem mi alıp kullansam mı bilemedim :)

its_just_a_ride
21-12-2019, 21:51
Veee sn its_just_a_ride nin kapyaları. Onlarda mahsülde ve aynı zamanda yeni ürün peşinde. Yalnız biberimiz uzuun zamandır koyu yeşil duruyor. Beklesem mi alıp kullansam mı bilemedim


Sn. aloe, meyvelerin gelişimi durmuş gibi. Kırmızıya dönerken böyle bir renk geçişi hatırlamıyorum esasen. Tüketmenizi ve tohumları paylaşıma sokmanızı tavsiye etmiyorum. Meyveler ideal meyveler değil çünkü.

aloe
21-12-2019, 22:40
Sn. aloe, meyvelerin gelişimi durmuş gibi. Kırmızıya dönerken böyle bir renk geçişi hatırlamıyorum esasen. Tüketmenizi ve tohumları paylaşıma sokmanızı tavsiye etmiyorum. Meyveler ideal meyveler değil çünkü.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Mevsimi olmadığı için bu halde olduğunu düşünüyorum. Malum kızarması için gerekli güneş ve sıcaklık yok.

aloe
06-05-2020, 17:13
Selamlar yine ben :) Bu kez bi deneyle geldim. Geçen yazın domateslerimi buzdolabında taaa arkada tabakta biraz kalmış bulunca ( herhalde 15 günlüktü) hemen bi deney aklıma geldi. Dedim bu taaa yaza dek kalsın burda sonra bi ekiim bakiim neler oluyor. Veee derken gün geldi aklıma düştü. Ama her zamanki gibi geç düştü. Olsun dedim deneyim. 3 mayısta yani bu pazar günü domatesleri ortadan ikiye kesip hepsini toptan sarmısakların yanına gömdüm. Bakalım neler olacak.

aloe
13-07-2020, 08:21
Deneyimin sonuçlarını yazıp 2020 sayfasında devam edeceğim. Tohumlar epey bi çimlenmedi. Sarmısakları geç ektiğim için olsa gerek beceremedim. Domatestende umut kesince toprağı değerlendirmek için aslanağzı çiçeğini ektim. Gel zaman git zaman birde ne göreyim. Saksı domates fideleri kaynıyor :)

Portakal Rengi
13-07-2020, 08:53
Gözünüz aydın. :)

aloe
13-07-2020, 08:59
Teşekkür ederim sn Portakal Rengi. Benim için epey şaşırtıcı bir sonuç oldu.