View Full Version : Beonedge / Acer Palmatum
beonedge
10-05-2007, 22:41
Selamlar,
Ortamdaki bonsai olabilecek bitki sayısını artırmaya devam ediyorum. Bunalar Acer palmatunda katıldı. ayrıntılı resimlerini ekliyeceğim. süpürge tarzı düşünüyorum. Gövdesi ince şuan için. Acaba hiç ellemeden binanın bahçesinde gölge bir yere dikesemmi kışında budama yaparım şekil veririm. **** evde daha büyük saksıya mı alsam. ***.
Evet, gövde kalınlaştırma için yere dikme uygulanan bir teknik.
Bunun için Ali abinin fotoğraflarla anlattığı bir uygulama var. Onu bir inceleyin. Çok yararlı olacaktır, neler yapılması gerektiği konusunda.
Yere dikme şansı varsa, saksıdan daha uygun olur.
beonedge
12-05-2007, 22:14
selamlar,
Acer imin resimleri aşağıdaki gibi. süpürge tarzı için hangi dalların budanması gerektiğini düşünüyorum.
10597
10598
beonedge
12-05-2007, 22:26
10601
10602
beonedge
12-05-2007, 22:32
buarada acerim balkando duruyor. genelde gölgede sadece 2,5 saat güneş görüyor. bu süre yapraklarını lekeleştirirmi bilemedim?
unalceleb
13-05-2007, 01:27
selamlar,
Bende Beonedge / Acer Palmatum istiyorum, tohumlarını aldım ama olmadı, nasıl temin edebilirim, sizde istanbuldan katılıyorsunuz, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Seralarda bulunuyor acer.
Burada Koçtaş'da vardı, fiatı ve fidanıın hali iyi değildi.
bonsaisever
13-05-2007, 14:01
beonedge
Çok güzel bir fidana sahip olmuşsun, kutlarım :)
Bence ilk resimdeki haline kadar budamalısın
Acerler özellikle kırmızı yapraklılar hassas oldukları için budamayı kademeli ve zamanla ağacı yormadan yapmanı tavsiye ederim.
Geçen sene bonsaile yapmak için çalıştığım ve İstanbulun bu sene yeterli kış şartlarını göstermediğinden iki Atropurpureum'u stresten kaybettim.
Ben olsam öncelikle birer ay arayla kırmızıyla belirttiğim bu A,B ve C dallarını aşağıdan yukarı doğru keser ve macunla yaralarını kapatırdım
Sonrasında da oluşacak sürgünleri dikkate alarak budamaları aşağı doğru yavaş yavaş kaydırır ve ilk resmindekine uygun hale getirmeye çalışırdım
1. ve 2. dalın başlangıçlarında birer sürgün çıkmış
4 yapraklı bir sürgünse, 3. yaprak diziminden bir santim sonra tepeyi kesip, dip kısımdaki ilk iki yaprağında sapını sürgünden ayırırsan, kopan yaprak köklerinden yeni sürgünler verecek ve bunlarıda aynı şekilde devam ettirirmen gerekecek
10632
10631
Bundan sonra oluşacak filizlenmeye göre ki umarım 1 ve 2 numaları dallarda öngördüğüm gibi filizlenmeler olur
O zaman mavi ile çizdiğim budamalarla
Dallardan birinde filizlenme olursa sarı veya yeşille belirttiğim budamayla düşündüğün tarzı elde etmen dileğiyle :)
beonedge
13-05-2007, 21:46
iyi günler bonsaisever,
aceri beğendiğin için teşekkürler. A,B,C dallarını budamadan evvel 3'ünede aynı anda air layering yapsam üçünde de tutma şansı nedir? birde ağacı genel olarak strese sokarmı bu işlem. airlayeringi köklendirme hormonu kullanmadan torfun içinde yapsam kök verirmi?
selam unalceleb,
büyük çamlıca fidanlığına bakabilirsin. ordan aldım. ama benzeri kalmadı. daha büyükleri var. 120 ytl civarında
bonsaisever
14-05-2007, 12:40
Havai köklendirme işlemini çok iyi düşünmüşsün
Böylece birden fazla fiden olacak :)
Acer köklenmesi çok zor bir ağaç, köklendirme hormonu kullanmadan yapacağın işlemden kök salmayacaktır.
Hormonu mutlaka kullan.
Hormona ödeyeceğin parayla birçok fide elde edecek ve satın alacağın fidelerden çok daha ucuza getireceksin :)
Ağacın havai köklendirme işleminde budama kadar strese girmesede köklenen yerlerin altından yapacağın budamaların sorun olabileceğini düşünerek yine 3-4 hafta ara vererek sırayla yapmanı tavsiye ederim.
beonedge Sırf acer palmatum olsun diye alınmış bir acer gibi geldi bana. Formu iyi olmayan bir türü sırf değerli diye satın almak üzerin de uğraşacağınız zaman diliminde sizi yoracaktır.
Ağaca bakıldığında güçlü bir ağaç gibi görülmüyor ağacın çok çirkin bir aşı izi var. Şu anda tam olarak belli olmadığı halde ağacın nebarisi (gövde tabanı=gövde ile kök arasında kalan kısım) de iyi bir görüntü sergilemeyeceğe benziyor. Amacım hevesini kırmak değil ama sırf palmatum olsun diye bir ağaç almanın sonu bonsai açısından hüsran olur.
bonsaisan
09-06-2007, 23:34
Sayın Monzai
Öncelikle hoş geldiniz.Lakin yazdıklarınıza baktınca çok ileri görüşlü bir düşünceye sahip olduğunuz izlenimi doğuyor.
Bu biraz yanıltıcı tohumdan çıkan bir fidanın şeklini doğanın kendi şartları belirler.
Ama saksıya alınmış bir ağaçın görseliğini onun üzerinde çalışaçak sanatçısı belirler.
Ve bonsai yaşıyan bir heykeldir.Ve asla kesin sonuçları içinde barındırmaz çünkü çamurdan farklı olarak ağaçlar canlı varlıklar.Fidanın sadece acer olsun diye alımasına gerek yok.**** yapısının bonsai olmayaçağına dair bir göstergeside yok.Siz kafanızdaki göreliği ağaça uygulamayı denersiniz ağaç bu zorlamanıza iyi **** kötü yanıt vere bilir.Ama sonuç ona verdiğiniz zaman ve sabırla ortaya çıkar.Sonuçu kesin olmayan bir sanatdır bonsai.
Saygılarımla.
beonedge
14-06-2007, 22:42
Sayın Monzai
Yorumlarınız için teşekkürler. Aşı yeri için ne yapabileceğime bakıcam. Daha ön yüzünü belirlemedim ağacın. Aşılı bölgeyi belkki arka tarafta gizlerim. Ayrıca hava köklendirmesinden sonra elde edeceğim yeni acerlerden güzel bonsai olma ihtimalide var. Fakat ilk bakış gövde kalınlığı itibarı ile süpürge tarzı için çok uygun durduğunu düşünüyorum.
***.
tumbleweed
14-06-2007, 23:06
Bu ağaçta iyi olan yaşına göre boğumların dar gelişmiş olması. Ağaç hızlı gelişmediğinden midir bilemiyorum boğumları uzun aralıklarla çıkmamış, buda boğumlu ağaçlarda bonsai için önemli bir unsur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.