View Full Version : Chelik26 / Bahçe
chelik26
07-03-2019, 18:35
Bahçesi olanlar kervanına katılmak istiyorum :)
Bahçenin bulunduğu şehir Bilecik/İnhisar
Bahçenin büyüklüğü 9 dönüm/9000m2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları Kuzey cephe, Güneş, Yağış
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri 8b/9a
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) Bahçe
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? 5700m2 boş ekilebilir, 3300m2 Nar ağaçları
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Henüz başladım
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?Hayır.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz
Plan değil ama uydu görüntüsü
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kendim yapacağım
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Yok
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Avokado, turunç, fındık, şeftali, kekik ada çayı melissa yetiştirmeyi planlıyorum.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Şu an sadece 130 tane Nar var.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Yok
Varsa çok özel bir bitkinizin adı?Henüz yok
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Henüz yok
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Tarla sınırından Sulama kanalı geçiyor, Mayıs sonu gibi su veriliyor, 2 seneye kadar kapalı sistem basınçlı su verilecek.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Damlama yapmayı düşünüyorum
Toprak özellikleri Bol kumlu, geçirgen bir toprağı var.
Kompost yapıyor musunuz? Budadığım dalların çalı kısımlarından düşünüyorum
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Henüz yok
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Daha değil
Bahçeniz organik mi? Olacak
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Yanmış ahyvan gübresi düşünüyorum
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Var galiba
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Henüz yok
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Kuzey ve güney Dağlık. Doğu batı yönünde açık. Mevsim gayet ılık
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Henüz *******/keşke demedim.
Tetanoz aşısı oldunuz mu? 2 yıl önceydi. Tekrar etmeyi düşünüyorum.
chelik26
07-03-2019, 19:07
İsterseniz biraz hikayesini anlatıp başınızı ağrıtıyım,
Son 2 senedir Eskişehir etrafında Tarla bahçe vs bakıyordum ancak fiyatlar uçuk kaçık olduğundan alamadık. Daha sonra sarıcakaya tarafına bakınırken İnhisarda olan bir arkadaş çağırdı, gittik oralara baktık yer ve iklimi çok hoşuma gitti.
Banka açık ihaleden bu Tarlayı bulduk ve ilk teklifte bizde kaldı tarla, Eski sahibiyle küçük tatsız diyaloglar olsada, sonradan, tapunun yanlış yapıldığı başka birisinin daha tarlasının bizim tapuda olduğunu bir telefonla öğrendik, ancak süresi zarfında itiraz etmedikleri için aslında yapılacak hiç bir şeyin olmadığını onlarda biliyorlardı.
Bahçenin 3 tarafıda nar olduğu için her yıl budanan nar dalları bizim boş tarlaya atılmış ve o kadar çok kuru dal vardıki, 1 gün boyunca (yanlış da olsa) yaka yaka bitiremedim.
Ölçüm yaptırdıktan sonra bizim bahçeden geçen yolu ve o saçma sapan alanı dşarıda bırakacak şekilde Tel örgü Çit çektirdim.
69 m2 prefabrik siparişi verdim. Önümüzdeki 3-4 gün içinde 65 yaşında hacı bir amcayla gidip su basman için Kalıp çakıp beton atacağız.
Bu arada en yakın elektrik hattı 350 metre ve maliyet 20-30 bin lira civarı tutyor, bende Güneş paneli kurmayı düşünüyorum.
Çok iş var yapıcalak çoook.
Bahçeniz de, sayfanız da hayırlı olsun. Başlamak bitirmenin yarısıymış. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı, ürünleriniz bereketli olsun.
chelik26
08-03-2019, 16:16
İyi dilekleriniz için teşekkürler.
Yer çok sapa olduğu için nakliye sorun. Bu gün subasmanın hasır çeliklerini ve kalıp tahtalarını ve Tuvalet için 2 adet 1m çapında 60 cm yüksekliğinde Büz götürdük. Tabii belediyenin kepçesi gelene kadar baya bi bekledik.
Yarın narların budaması için gideceğiz. Daha önce bahçenin sürülmesi için dönüme 100 lira istemişlerdi, bu gün başka birini buldum 80 liraya anlaştık pazar günü gelip sürecek.
Bizde subasmanın kalıplarını çakacağız. Tabii 65+ yaşlı kalıp ustası hacı amcaya ulaşabilirsek.
Ustalarla uğraşmak, işin maddi boyutu vs. çok zorlu bir yolculuk. Ama her şey bitince o sefayı sürmek paha biçilemez. Biz de eşimle o günleri (emeklilik) iple çekiyoruz.
Size kolay gelsin. Darısı başımıza.
Kayrum38
08-03-2019, 19:40
İyi dilekleriniz için teşekkürler.
Yer çok sapa olduğu için nakliye sorun. Bu gün subasmanın hasır çeliklerini ve kalıp tahtalarını ve Tuvalet için 2 adet 1m çapında 60 cm yüksekliğinde Büz götürdük. Tabii belediyenin kepçesi gelene kadar baya bi bekledik.
Yarın narların budaması için gideceğiz. Daha önce bahçenin sürülmesi için dönüme 100 lira istemişlerdi, bu gün başka birini buldum 80 liraya anlaştık pazar günü gelip sürecek.
Bizde subasmanın kalıplarını çakacağız. Tabii 65+ yaşlı kalıp ustası hacı amcaya ulaşabilirsek.
Seksen lira pahalı değil mi ? Burda buğday ektiriyoruz.Dönümü 12 liradan.
chelik26
08-03-2019, 21:24
Seksen lira pahalı değil mi ? Burda buğday ektiriyoruz.Dönümü 12 liradan.
Pahalı pahalı olmazmı, Ama yapacak bişey yok. 100 lirayı görünce 80 e razı oluyorsunuz. Koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahmen çelebi derlermiş.
Ancak mazotun 6 küsür lira traktörün bilmem kaç bin lira olduğunu düşününce hak da vermiyor değilim.
Birde insanlar sizi zengin görüyor olunca işin rengi değişiyor. Oysaki
neyse
chelik26
08-03-2019, 21:27
Daha bunun Beton mikseri var, normalde m3 200 lira olan betona 300 lira+ kdv istiyorlar.
Memleket tam bir soygun düzeni olmuş, kör tuttuğunu öpüyor velhasıl
Kayrum38
09-03-2019, 06:38
Daha bunun Beton mikseri var, normalde m3 200 lira olan betona 300 lira+ kdv istiyorlar.
Memleket tam bir soygun düzeni olmuş, kör tuttuğunu öpüyor velhasıl
Çok güzel kullanıyorlar .Anladığım .Kötü 135 massey ferguson işimizi görüyor.Olmayınca altın oluyor .Olunca değerini bilemiyoruz.
chelik26
09-03-2019, 12:29
Çok güzel kullanıyorlar .Anladığım .Kötü 135 massey ferguson işimizi görüyor.Olmayınca altın oluyor .Olunca değerini bilemiyoruz.
Aklımdan geçiyor, ama senede 2 kere kullanacağım şeyede o kadar para bağlanmazki,
Yoksa alıp bizde mi dönümü 80 e iş yapsak :)
Kayrum38
09-03-2019, 13:45
Aklımdan geçiyor, ama senede 2 kere kullanacağım şeyede o kadar para bağlanmazki,
Yoksa alıp bizde mi dönümü 80 e iş yapsak :)
Bir çift öküz alalım.
chelik26
12-03-2019, 17:59
Dün Bahçeye gittik, Prefabriğin kalıplarını kendimiz çakalım dedik, biraz uğraştık olmadı, hnm dedi ver bi ustaya olmaz bu iş.
Aradım ustayı her şey benden (kalıp tahtaları çivisi 5-10 u demiri vs) kaça yaparsın dedim. 2.5 dedi.
2250 ye anlaştık bu gün geldi. Belediyenin kepçeside geldi. 2 tarafın kalıbını çaktı, kepçe içini dolurdu tesviye yaptı, usta (2 kişi) diğer 2 tarafın kalıbını çaktı hasır demiri serdi yemin ediyorum saat 13 de işi bitirdi abi biz gidiyoruz dedi. Yarın yağmur yağmazsa 2 saat de betonu düzeltip gidecek. Toplam çalıştığı 3 saat.
Başka bi usta daha önce 3.5 istemişti :)
Kepçe mazotuyla operatörüyle, makinesi ile saati 130 TL ye çalışırken kalıpçı saati 750 TL ye çalıştı.
Neyse, tuvalet çukurunu kazdırdık, 2 tane 60x100 büz koydurduk, üzerine bir tane koni ve kapak koyduk. Bahçedeki dikenli çalımsı bitkileri kepçeye söktürdüm. Aslında bir tanede budadığım dalların çalılarını içine atmak ve kompost olması için bir çukur açtıcaktım ama olmadı.Çünkü yıllardır biriken çalıların altlarında çıkan toprağı görünce inanamadım bildiğin humus. Oralara birer çukur açtırıp ceviz fidanlarını diktim.
Büz çukuru açtırırken şunu gördüm, bizim bahçe zamanında akarsu(sakaryanın) yatağıymış, 2.5 metre kazdık, yarım metreden sonrası tüm dere kumu, çakıl ve taşlardan oluşuyordu. Şu an bahçenin sakaryadan yüksekliği 33metre
Bu gün çok yoruldum.. Şimdi açyımızı yudumlama zamanı.
chelik26
14-03-2019, 19:31
Nihayet aylardır, kafamı kemiren nasıl yaparız kime yaptırırız kaça yaptırırız düşüncesinden kurtuldum.
Bugün, beton mikserci saat 2 gibi gelir dedi, yönetici. Ancak telefon ede ede saat 4.30 da mikseri getirebildik.. Yollar ağaçlı cam patlar o olur bu olur diye yan çizdi şöför, bende el arabasıyla çekelim betonu dedim. Mikserle bahçe arası 450 metre. Şöfçr dçndü abi küfürmü ediyon bana dedi. Yok dedim sen giremem diyorsunya gerimi götürcen betonu dedim. Baktı sert çıktım kalıplara kadar getirdi mikseri.
Beton güzeldi. 1 saat sonra 2. mikser geldi, ama beton berbattı, suyu ayrı aktı çakılı ayrı.
Mikseri beklerken boş durmadım, tohum paylaşımdan aldığım bazı tohumları ocaklara diktim.
Geçen son baharda alıp sitenin bahçesine diktiğim 2 kiraz, 1 ceviz bir dut fidanı vardı onları söküp bahçemize götürüp diktim.
chelik26
14-03-2019, 19:34
Beton atma çalışmaaları
chelik26
14-03-2019, 19:39
Bu arada
İleride olacak tavuklar için yapacağım açık kümesin alt yapısına da başladık.
Tilkiler yemesin diye altada 6x6cm delikli tel koyacağım. Kenarlarda aynı şekilde olacak.
Bizde sansar dan korkulur. Muhtemelen sizde de vardır ve 6 cm. sansar için büyük gelebilir, bir bilene danışın isterseniz.
Portakal Rengi
15-03-2019, 06:15
Tabanı düzeltmeden tel sermek, tel ömrü açısından sakıncalı olur.
Tırmıklasanız yeterli.
chelik26
20-03-2019, 13:14
Bugün tekrar bahçeye gittim, Geçen hafif yağmurdan sonrada gitmiştim bizim su basmanın bir tarafında biraz su birikmişti, zemin terazisi 10 cm kadar yamuk diye düşündüm. Bu gün ustayla tekrar gittik tekrar beton atacaktık, Dedim hortum teraziyle bi ölçelim usta, sonra ölçtük, aşağı yukarı 1-2cm fark var, su biriken köşede ise 4cm kadar fark vardı. Dedim kalsın atmayalım beton. Bir şekilde onu tolare ederler.
Zaten prefab konulduktan sonra tekrar şap atılacak.
Ayrıca bugün Alanyadan gelen Kırmızı Kıbrıs üzüm asmalarını toprakla buluşturdum. Daha önce diktiğim fidanları suladım, Avokadolarıma bazı böcekelr dadanmıştı, dün bordo bulamacı almıştım hemen hazırladım ve tüm meyve ağaçlarını ve avokadoları bulamaca bürüdüm. Ayrıca Narların arasına 15 m2 kadar nohut ektim.
Prefabrikçi ile görüştüm ve Nisanın ilk haftası en geç 2. haftası getirip kuracaklar. Şimdilik her şey yolunda gidiyor gibi Bakalım ev bitince işin çoğu bitmiş olacak. Sonrası tüm günümü bahçede geçirebilirim.
chelik26
20-03-2019, 13:18
Tabanı düzeltmeden tel sermek, tel ömrü açısından sakıncalı olur.
Tırmıklasanız yeterli.
Cuma günü kepçe çağırıp önce 1 metre derinliğinde 2 metre eninde 3-4 metre uzunluğunda bir çukur açtıracağım, budadığım dalların çalı çırpılarını içine gömmek için.
Sonra kümes yerini 20 cam kadar indirip içine tel örügüyü üzerinede arası 1cm mesafeli tenteyi sereceğim ve kepçeye üzerini kapattırıp düzelttireceğim.
Sansardan korumak için tente şart oldu artık.
Tente masraflı olur, dar gözlü tel çekin olsun bitsin, bir de niye 20 cm. toprak seviyesinin altına indiriyorsunuz?
chelik26
20-03-2019, 16:04
Tente masraflı olur, dar gözlü tel çekin olsun bitsin, bir de niye 20 cm. toprak seviyesinin altına indiriyorsunuz?
Tavuklar toprakta deşinsinler, ayrıca ot böcek yesinler diye.
Mantık yürütüyorum sadece; toprağı biraz açlatıp teli döşeyin ve toprağı üzerine atın, tavuklar her halukarda eşinip işini görür. Alta koyacağınız tente ise yalıtılmış ortam oluşturacak, hayvanların dışkıları, su vs. derken olumsuz bir ortam oluşabilir. Nette değişik aparatlar var, gündüz hayvanları dışarı ile (bitkiler) buluşturmadan bahçede dolaştırabilirsiniz, tabi çok pahalı değilse. Tellerden portatif tüneller yapabilirsiniz mesela, her gün bir yerde dolaşıp otlayabilirler :)
chelik26
20-03-2019, 19:01
Mantık yürütüyorum sadece; toprağı biraz açlatıp teli döşeyin ve toprağı üzerine atın, tavuklar her halukarda eşinip işini görür. Alta koyacağınız tente ise yalıtılmış ortam oluşturacak, hayvanların dışkıları, su vs. derken olumsuz bir ortam oluşabilir. Nette değişik aparatlar var, gündüz hayvanları dışarı ile (bitkiler) buluşturmadan bahçede dolaştırabilirsiniz, tabi çok pahalı değilse. Tellerden portatif tüneller yapabilirsiniz mesela, her gün bir yerde dolaşıp otlayabilirler :)
Vaaaavvv tünel fikri süper :)
İlk fikrim dediğiniz gibiydi, yani toprağı alçaltıp teli koyup kapacaktım ama sizmi söylediniz, sansar olayı işin içine girince 1x1cm aralıklı tente aklıma geldi.
Tente dediğim çok pahalı değil bir hırdavatçı önünde görmüştüm, metresi 3 lira demişti. Yapacağım yer çok büyük olmayacak zaten o yüzden çok dert etmiyorum birde tente dediğimde delikli yani 6x6 telin 1x1 olanı ama tel değil daha basit bir malzeme, plastik olabilir ancak fikirleriniz gerçekten değerli
Teşekkürler insanın ufkunu açıyor.
chelik26
03-04-2019, 20:18
Nihayet evin geliş tarihi kesinleşti, 13 nisanda gelip kurmaya başlayacaklar. 17 sine kadar bitirecekler.
Bu arada ev olmasada ilk bahçe ziyafetimizi güneşin altında yaptık. Bu alet bir harika mangal kömürüne, kömürün köz olmasına fln gerek yok altına 3-5 parça odun atınca 5 dk da pişiriyor. :)
Dutlubahçe
03-04-2019, 22:12
Bu arada ev olmasada ilk bahçe ziyafetimizi güneşin altında yaptık. Bu alet bir harika mangal kömürüne, kömürün köz olmasına fln gerek yok altına 3-5 parça odun atınca 5 dk da pişiriyor. :)
Afiyet olsun. Şu aleti biraz daha detaylı tanıtabilir misiniz?
chelik26
03-04-2019, 22:51
Afiyet olsun. Şu aleti biraz daha detaylı tanıtabilir misiniz?
:)) Teşekkür ederim.
Bu alet üstünde mermere benzer bir taş var. Altı bildiğiniz boş mahzen. Altına odunu koyup yakıyorsunuz, bi süre sonra mermer ısınıyor ve yiyecekleri üzerine koyduğunuzda pişmeye başlıyor. Altındaki ateşi kontrol etmek size kalmış.
İsterseniz malzemeyi koyduktan sonra üzerini de kapatabilirsiniz, o zaman fırında pişmiş tadı da oluyor tabii.
Antalyadan gelimişti, uzun süredir kullanmıyordum hatta atmış olabileceğimden şüphe etmiştim. Geçen bahçeye giderken aklımıza geldi, neyseki atmamışız.
Üzerine yufka bazlama çörek vs ne isterseniz pişirebilirsiniz velhasıl. Henüz denemedik ama olacağını düşünüyorum
selim_50
04-04-2019, 07:57
"altına 3-5 parça odun atınca 5 dk da pişiriyor" demişiniz, ocağın altına bir ormanı dayamışınız :)
chelik26
04-04-2019, 08:49
"altına 3-5 parça odun atınca 5 dk da pişiriyor" demişiniz, ocağın altına bir ormanı dayamışınız :)
Algıyla ilgili sanırım, bahçe odun dolu olduğu için belki, size orman görünen bana 3 5 gibi görünüyor :)))
Her baktığımda tabaktakiler gözüme çarpıyor. Patatesleri kayrak disk şeklinde kesip yumurta sarısına güzelce bular daha sonra kızartırız ve mükemmel olur. Aynı ona benzettim. Siz de ocağın üstündekiler dururken altındakilere mi baktınız? ;)
İlginç bir aletmiş. Mermer değilde sac olsa zaten kuvvetli ateş üzerinde ne varsa yakıp geçecektir. Mangal lezzeti verebiliyor mu ısınan mermer?
chelik26
04-04-2019, 15:52
İlginç bir aletmiş. Mermer değilde sac olsa zaten kuvvetli ateş üzerinde ne varsa yakıp geçecektir. Mangal lezzeti verebiliyor mu ısınan mermer?
Evet bildüğünüz mangal oluyor. Hatta mangaldan daha lezzetli, ateş görmüyor is olmuyor, ateş yakıp geçmiyor, istediğiniz gibi pişirebiliyorsunuz. İçi piştikten sonra isterseniz ateşi hızlandırın kızarsın :)
Aslında bir bakıma kuzinenin küçüğü diyebiliriz
feyzi_48
05-04-2019, 07:30
Sayın chelik26, hayırlı olsun. Paylaştığınız bilgiler sayesinde bu işlerin maliyeti ve yoruculuğu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.
selim_50
05-04-2019, 07:34
Algıyla ilgili sanırım, bahçe odun dolu olduğu için belki, size orman görünen bana 3 5 gibi görünüyor :)))
doğru söylüyorsunuz, köyümde yaz sıcağından kavrulsan gölgesine sığınacak ağaç kalmadı, pomza ocakları köyün altını üstüne getirdi, verimli 10 cm lik üst tabakayı kaldırıp pomza ocağı işletiyorlar, rüzgar estiğinde tozdan göz gözü görmüyor.
chelik26
05-04-2019, 09:54
Sayın chelik26, hayırlı olsun. Paylaştığınız bilgiler sayesinde bu işlerin maliyeti ve yoruculuğu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.
Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için.
Evet bildüğünüz mangal oluyor. Hatta mangaldan daha lezzetli
Üstad müsadenizle yukarıdaki cümlenize aşağıdaki cümlenizle itiraz edeceğim :)
ateş görmüyor is olmuyor
Çünkü mangaldaki et ateş istemese bile azıcık is, azıcık duman kokusu istiyor. Zaten malzemeye tadını veren bunlar.
Ama sizin cihaz gerçekten harika..
chelik26
06-04-2019, 08:43
Üstad müsadenizle yukarıdaki cümlenize aşağıdaki cümlenizle itiraz edeceğim :)
Çünkü mangaldaki et ateş istemese bile azıcık is, azıcık duman kokusu istiyor. Zaten malzemeye tadını veren bunlar.
Ama sizin cihaz gerçekten harika..
Amasız fakatsız kesinlikle çok haklısınız :)
chelik26
15-04-2019, 20:37
Prefabrikçi ile görüştüm ve Nisanın ilk haftası en geç 2. haftası getirip kuracaklar. Şimdilik her şey yolunda gidiyor gibi Bakalım ev bitince işin çoğu bitmiş olacak. Sonrası tüm günümü bahçede geçirebilirim.
Bu ay başında ev için görüşmüştüm, 13 nisanda sevkiyat yapacağız demişlerdi, en geç 1-2 gün gecikme olur dedi temsilci. 13 ünde yaptığım tel görüşmesinde bugünden için sevkiyat olacağı söylendi, bu gün yaptığım görüşmede yarın sevkiyat olacağı çarşamba günü ekibin kuruluma başlıyacağını söylediler. 20 sinde 1 ay dolmuş olacak yani sözleşmede en geç 1 ay içinde teslim edilir diyor.
Heyecanla bekliyoruz, ev olmadan hiç bir şey yapamıyorum tüm her şey eve endeksli.
Bu arada diktiğim meyve fidanları tutmuş görünüyor şimdilik.
Bahçenin ve ağaçların son hali
Nar ağaçları yapraklanmaya başladılar.
9.000 m.kare mi...Yürü yürü bitmez, ek dik yetmez...Keşşşşke benim olsa...
@ chelik26, sizin kümes ne alemde?
chelik26
15-04-2019, 22:28
Umarım sizinde olur, hatta daha fazlası olurda, şaşar kalırsınız Traktör alsammı almasammı ve bir sürü problem.
Yukarıda da dediğim gibi evi bekliyorum ev gelmeden bişey yapmıyorum. Kümes işi kolay olanı.
Yaptığımda resimleri paylaşırım.
chelik26
18-04-2019, 19:54
Bugün yarın derken kavga dövüş en sonunda evin tır ı göründü,
Tır ı bahçeye sokamadık, ama allahtanki kepçenin forklift özelliği sayesinde 1 saatte malzemeyi istediğimiz yere kadar indirdik. Tam ekip montaja başlıycak oda ne jeneratör çalışmıyor, 2 saat uğraştılar, bu arada kocaaa Eskişehirde kiralık jeneratör bulamadım da İzmirden getiridler, oda bozuk çıktı. İlçenin tek ve yetkili her türlü makine tamiri yapan ustaya götürdüler jeneratörü ve o usta yaptıya. Ama saat 5 olduğu için ekip istirahate çekildiler. Yarın başlıycaklar.
chelik26
18-04-2019, 20:01
Son 1 haftada yağan yağmur toprağı yumuşattı, birza suya doyurdu. Az otlar yeşerdi ve bu gün rotovatör ile tekrar sürdürdüm, toprak helva gibi oldu. Üzerinde yürümeye kıyamıyorsun iz olmasın Dİye :)
Şu güzelliğe bak arkadaş; at olup koşmalı, tavuk olup eşinmeli, fide olup dikilmeli, yılan olup süzülmeli, köstebek olup kanal inşaatına başlamalı...
chelik26
19-04-2019, 12:46
Ve inşaat başlar, hatta çok hızlı ilerler 4 saatte yarısı biter
chelik26
19-04-2019, 12:48
Şu güzelliğe bak arkadaş; at olup koşmalı, tavuk olup eşinmeli, fide olup dikilmeli, yılan olup süzülmeli, köstebek olup kanal inşaatına başlamalı...
😂😂😂
İyi insanlar olup kaliteli ürünler yetiştirebilirsek yeter dostum.
Yalnız hava çok soğuk bugün
chelik26
19-04-2019, 22:24
Evimizin son durumu;
Bu gün saat 8 de başladılar, 4.30 ayrıldığımda son durum buydu, çok hızlılar
Sayın chelik26,
Yeni yuvanızda sevdiklerinizle birlikte sağlık, mutluluk ve keyf içinde bir ömür sürmenizi dilerim. Bahçeniz ve hanenize bereket dolsun.
Her şey gönlünüzce olsun.
chelik26
20-04-2019, 08:18
Sayın chelik26,
Yeni yuvanızda sevdiklerinizle birlikte sağlık, mutluluk ve keyf içinde bir ömür sürmenizi dilerim. Bahçeniz ve hanenize bereket dolsun.
Her şey gönlünüzce olsun.
Teşekkür ederim Osman45 bey herkesin gönlünce olması dileğiyle..
Portakal Rengi
20-04-2019, 12:40
Bu yaz ter atma mevsimi olur artık :) Hayırlı olsun. Kolaylıklar.
chelik26
20-04-2019, 19:40
Bu yaz ter atma mevsimi olur artık :) Hayırlı olsun. Kolaylıklar.
Teşekkür ederim sn Portakal rengi,
Bu gün terleyecektik ama hava baya baya bi soğuktu. Ona rağmen balkabaklarımızın tohumlarının bir kısmını toprağa gömdük. 1 metreye 2m aralıklarla her ocağa 2 tohum attım. Kalanları yarın ekmeyi düşünüyorum.
Bu arada evimiz bitti bitecek güzel oldu. Biit derken inşaat işi bitecek. Ekip gidince yerlere şap atılacak, banya fayans döşenecek, yerlere parke döşenecek. Mutfağa dolap yapılacak, eve eşya alınacak
uuufffff
Hala yapılacak ne çok şey var. Daha güneş enerjisini hesaba bile koymadık.
Ama her şeye rağmen orda olmak çalışmak, bişeyler üreteceğini bilmek çok güzel. İnsanlardan uzak, dedikodu yok, TV yok, tvlerde aptal aptal programlar yok.
Hele kuşların cıvıltısı, etrafın yeşilliği çok güzel gerçekten çok güzel
Portakal Rengi
23-04-2019, 00:13
Teşekkür ederim sn Portakal rengi,
Bu gün terleyecektik ama hava baya baya bi soğuktu. Ona rağmen balkabaklarımızın tohumlarının bir kısmını toprağa gömdük. 1 metreye 2m aralıklarla her ocağa 2 tohum attım. Kalanları yarın ekmeyi düşünüyorum.
Bu arada evimiz bitti bitecek güzel oldu. Biit derken inşaat işi bitecek. Ekip gidince yerlere şap atılacak, banya fayans döşenecek, yerlere parke döşenecek. Mutfağa dolap yapılacak, eve eşya alınacak
uuufffff
Hala yapılacak ne çok şey var. Daha güneş enerjisini hesaba bile koymadık.
Ama her şeye rağmen orda olmak çalışmak, bişeyler üreteceğini bilmek çok güzel. İnsanlardan uzak, dedikodu yok, TV yok, tvlerde aptal aptal programlar yok.
Hele kuşların cıvıltısı, etrafın yeşilliği çok güzel gerçekten çok güzel
Ev işi de yeni başlıyor :) Veranda yok daha ! Çiçekler ? Gündüz terinden sonra akşam keyfi nasıl olacak ?
Satınalınamayacak şeylerin zenginliği diye bir duygu var. Beceremedikçe, yine yeniden planlamaları var. Bilinmezlikler var. (Elinden gelen her şeyi yapıyorsun, iklim burnunu sokuyor ya da bir böcek bende varım diyor. Olmadı bakteri ben buradayken sen yoktun demeye getiriyor.)
İçinde yaşadığımızı bilmediğimiz bir dünyaya düştük. Hem zormuş, hem de keyifli. Yaşayarak yapıyorsun.
Sıraya yaz. Yavaş yavaş yap. Can sıkıntısına zaman yok :) Önümüzdeki yıl ne yapacağım konusunda bu kadar planım olduğunu hayal edemezdim.
Altmışlık mühendis kaşif'ten : Keser kesiyor, çekiç çakıyor. Anlaşılır isimler. Ucu sivri küreğe benzeyen aletin adı neden bel ? Kullanınca, ağrıyan yerine göre adlandırıldığını anlıyorsun :)
İçinde olduğunu hissettiğin bir ortamda çalışmak güzel, aslında.
Kuş cıvıldasın, çiçek koksun, bir yerlerin ağrırsa ağrısın. Nasılsa, sabahleyin amacına yönelik enerjiyle uyanıyorsun.
Yaşamak iyi şey.
chelik26
25-04-2019, 14:19
Ev işi de yeni başlıyor :) Veranda yok daha ! Çiçekler ? Gündüz terinden sonra akşam keyfi nasıl olacak ?
Satınalınamayacak şeylerin zenginliği diye bir duygu var. Beceremedikçe, yine yeniden planlamaları var. Bilinmezlikler var. (Elinden gelen her şeyi yapıyorsun, iklim burnunu sokuyor ya da bir böcek bende varım diyor. Olmadı bakteri ben buradayken sen yoktun demeye getiriyor.)
İçinde yaşadığımızı bilmediğimiz bir dünyaya düştük. Hem zormuş, hem de keyifli. Yaşayarak yapıyorsun.
Sıraya yaz. Yavaş yavaş yap. Can sıkıntısına zaman yok :) Önümüzdeki yıl ne yapacağım konusunda bu kadar planım olduğunu hayal edemezdim.
Altmışlık mühendis kaşif'ten : Keser kesiyor, çekiç çakıyor. Anlaşılır isimler. Ucu sivri küreğe benzeyen aletin adı neden bel ? Kullanınca, ağrıyan yerine göre adlandırıldığını anlıyorsun :)
İçinde olduğunu hissettiğin bir ortamda çalışmak güzel, aslında.
Kuş cıvıldasın, çiçek koksun, bir yerlerin ağrırsa ağrısın. Nasılsa, sabahleyin amacına yönelik enerjiyle uyanıyorsun.
Yaşamak iyi şey.
Harika tarif etmişsiniz..
Evin kurulumu iç ve dış boyası bitti. İçinin Şap atımı bonya fayansları ve parke döşemesi kaldı. 2 gün önce gittik, şap atmak için, banyodan başlayalım dedik çünkü tahliye borusu dışarıda kaldı onun boyu kadar şap atılması lazım. Ben hesaplıyordum 2 el arabası, ama nerdeee. Altına 4cm kadar kum döşedim üzerine tam 6 el arabası beton harç döktük tabii tüm bunları tek başıma yaptım. hanım harç kararken su döktü :)
Neyseki odalar o kadar zor olmayacak. odanın içinde karıp hemen yüzeye 2cm kadar şap atacağım. Sonra banyonun fayansları var, ardından mutfağın tezgah arası duvar fayansı. Ve parke döşemesi. Yatılacak hale getirseydim sıkıntı biterdi. Şimdi git gel zor oluyor. O yüzden biran önce bitirmeliyim.
Tüm bu işlere ustadan fiyat aldım 3 bin lira istedi. Ama galiba bu sefer su basman gibi olmayacak kendim yapacam çok kararlıyım.
2 gün önce bal kabağı ekimini de bitirdik. 3 dönüm kadar ektik elimizle tek tek. Yağmurların yağmasını beliyoruz, hem kabaklar çıkar hemde fideleri artık dikmeye başlarız.
Portakal Rengi
25-04-2019, 23:10
HARÇ MİKSERİ !!!!!!
İki elinizle tutarak karıştırma yaptığınız bir mikser var. 200-300 TL arası fiyatlarda.
Ben Koçtaş tan almıştım. McAlister. Bel-Kol kurtarıcı. Şap veya seramik harcı yaparken az su kullanmak gerekiyor ki, çatlamasın. O zamanda karışmıyor. Alet kullanılınca fena halde karışıyor :) Rahatça kuru şap hazırlanabiliyor. Sonrası mastarlamak ki, bele kuvvet. (En zayıf halkamız.)
Seramik harcına gelebilirseniz ooooooo ! Kolay iş oluyor.
Hortum terazi kullanmanızı öneririm. Uzun ve şeffaf bir hortum ile kotlama yapmak gerek. Sonradan masa, koltuk topallamasın.
Banyo şapında terazi tutmadı ise flex seramik yapıştırıcı ile 7 mm hata düzeltilebiliyor. Yoksa su giderin tersine toplanabilir :)
Nereden mi biliyorum ? İşte ele :)
Eğer, henüz planlıyorsanız, yaşanmışlıklarımı özelden paylaşabilirim.
Bu arada : Banyo-tuvalete basamak ile çıkmak çok kolay alışılabilen bir davranış.
Şap kalınlığının 3 cm den küçük yapıldığına hiç rastlamadım. 3-5 cm yapılır. Bir bildikleri vardır. Hangi dozda dökeceğinize göre formülleri internetten bulabiliyorsunuz. Belirtmeden geçemeyeceğim. Çok su - çatlak. Az su - kum yığını. Denge çok önemli.
chelik26
11-05-2019, 20:30
Şap atma işini hanımla birlikte iyi kötü hallettik. El arabasında harcı karıp döktük. Öncesinde karyolada kum eledik tabii :)
3 gün önce parkeler fayanslar ve diğer malzemeler geldi. PArkeleri 1 oda mutfak ve salonun bir kısmına döşedim. İlk parkeleri birbirlerine tutturmak baya zaman alıyor, heryerleri oynuyor :)
Tutturduktan sonrası kolay, birbirlerine kilitleyip gidiyorsun. Kesim işini D testere ile yapıyorum. iki gün üstüste çalışınca dün resmen pert olmuşum. Bugün dinlendim yarın devm.
Yarında parkenin kalanını yapıp banyonun fayanslarına geçiş yapacağım. Fayans kesme makinesi aldım :)
Mutfağın fayanslarını zaten yapıştırmıştım.
Bu işlerin arasına dinlenme babında sebzelerin dikimini yapıyorum. Kıl gibi olan domates ve biberleri de toprakla buluşturdum. Daha önceden ektiğim fasulyeler çıkmış mısırlar çıkmış, dün 60 fide patlıcan diktim. biraz olmayan biberlerden diktim. Bu gün 10 kök erken olsun diye salatalık fidesi aldım. Direk tohumdan da diktim onlar çıkana kadar fidelerden yeriz diye.
15 gün önce ektiğim bal kabaklarından hiç çıkan yok ancak bir hafta önce ektiklerim çıkmaya başladılar.
Yağmurlar kesildi galiba bu günden itibaren, yarın **** yarından sonra çıkan tüm sebzeleri kaolinleyeceğim. Yayıcı yapıştıcı da aldım. Ancak 08 lik püskürtücü uç bulamadım henüz.
yapılacak o kadar çok iş varki..
Dutlubahçe
11-05-2019, 23:11
Maşallah epey toparlamışsınız. Sıradaki işlerde de Allah kolaylık versin.
Eviniz ve bahçeniz hayırlı-bereketli olsun.
Ben de köydeki evimin alt katında bulunan kileri mutfağa dönüştürmeyi planlıyorum. Zemine beton atılmış ama süpürdükçe tozuyor. Tek başıma yapabilir miyim diye düşünürken, sizin fotoğrafları gördüm. Sizin maşallahınız var, ilk kez yapmış birinin işi gibi durmuyor. Kolaylıklar dilerim.
chelik26
12-05-2019, 22:09
Uygun bir başlık bulamadım, eğer yöneticilerden birisi görürse uygun yere taşıyabilir
Bir kere su vererek yıllarca susuz ağaç yetiştirme tekniği. Su döngüsü **** adına ne derseniz.
Uygun başlıkta tartışılabilinir bence #ecobox
https://twitter.com/SefiBolge/status/1127625878249385984
Portakal Rengi
13-05-2019, 07:13
Uygun bir başlık bulamadım, eğer yöneticilerden birisi görürse uygun yere taşıyabilir
Bir kere su vererek yıllarca susuz ağaç yetiştirme tekniği. Su döngüsü **** adına ne derseniz.
Uygun başlıkta tartışılabilinir bence #ecobox
https://twitter.com/SefiBolge/status/1127625878249385984
Damlama sulamanın bir türü o. Çok verimli bir yöntem olmadığını okumuştum. Yeni buluş değil. Reklam olma olasılığı çok yüksek.
Gömülü kutudaki su sızdırılıyor, bittiği zaman tekrar dolduruyorsunuz.
chelik26
13-05-2019, 22:23
Ben de köydeki evimin alt katında bulunan kileri mutfağa dönüştürmeyi planlıyorum. Zemine beton atılmış ama süpürdükçe tozuyor. Tek başıma yapabilir miyim diye düşünürken, sizin fotoğrafları gördüm. Sizin maşallahınız var, ilk kez yapmış birinin işi gibi durmuyor. Kolaylıklar dilerim.
Baya zor oluyor, Kesici yok, tek başınasın belin ağrıyor elin bilmem neye çarpıyor.
Aslında çok basit işi öğrenince tüm dünyanın parkesini ben döşerim diye düşünüyorsunuz :)
Parke alacağınız yer zaten montajını da yapıyor. yeriniz küçükse çok bişey tutmaz
...
..
Yaşamak iyi şey.
:D
Çok keyif alarak okudum iletinizi. Bahçelerinizde işleriniz rast gelsin.
ve umarım
her şey çok daha güzel olacak...
chelik26
15-05-2019, 19:49
3 gün aradan sonra bugün bahçeye gittim kalan işleri yapıyım diye. Bir vardımki sebzeler kendinden geçmiş.
Neyse dedim olan olmuş ev işlerine devam ettim biraz fayans döşedim. Sonra kesilecek fayanslar yan çizince vazgeçtim. Heme damlama sistemini kurayımda şu zavallıları kurtarıyım dedim. Sistemi kurana k a dar havada bulıtlandı rüzgar çıktı iyi oldu. Sonra gittim belediyeden itfaiye ile 2.5 ton su aldım. Sebzeleri ve bu sene diktiğim ağaçları suladım. Suyun yarısı gitti.
Bazı biberler pert olmuşlar. Ümüitsiz vaka. Salatalıkların bazıları gittim gittim ruh halindeydiler.
Haziran başına kdr Suyum yok nasıl bulacağımı da bilmiyorum
Siz fideleri dikmemiş miydiniz toprağa, can suyundan sonra epey süre su istemezler ama..
chelik26
16-05-2019, 09:11
Siz fideleri dikmemiş miydiniz toprağa, can suyundan sonra epey süre su istemezler ama..
Dikmiştim. Çok sıcaktı son 2 gün. Toprakta biraz geçirgen kumlu toprak. 30 derece üstüydü sıcaklık.
chelik26
19-05-2019, 21:29
Bugün bahçeye giderken saat 7.20 deki manzara, saat 10 a kadar devam etti.
İyi yağmur yağdı 2 günde. El arabasında nerdeyse 10 litreye yakın su birikmiş. Yani m2 ye 10 kg yağmur çok çok iyi. Hatta sabah hala çamurdu.
Salatalıklar karpuz ve kavunlar çıkmışlardı. Ama fotoğraf çekecek kadar vaktim olmuyor maalesef. Hala deli yoruluyorum. 2 gün üstüste gidemiyorum. Bir gün dinlen bir gün çalış moduna devam. Ama bitti sayılır.
Bayramdan sonra bahçeye tamamen taşınmış olurum.
Manzara harika. Bahçenin su sorununu hallettiniz mi?
chelik26
21-05-2019, 21:20
Manzara harika. Bahçenin su sorununu hallettiniz mi?
10 gündür hallettim, yağmur yağıyor :)
Hazirandan itibaren **** yağışlar kesilince hemen 10m yanımda belediyenin sulama kanalları var, su veriliyormuş.
Ama yinede her şeye rağmen 1 tane 10 tonluk depo almayı düşünüyorum. Kanaldan su verilirse oradan doldururum, verilmediği zamanlarda sebzelere ve eve yeter. Hiç su verilmezse itfaiyeye doldurttururum.
Şimdilik çözüm düşüncem bu. Aslında Barajdan su verilecek hemen bahçe sınırına yer altı boruları döşendi, ama baraj henüz bitipde faaliyete geçmedi.
Barajdan su verilmesi 2 yılı bulacak demişsiniz.
Belli ki bu sürede değirmeni taşıma suyla döndüreceksiniz hayırlısı olsun.
Acaba sondaj ile kuyu suyu kullansanız olmaz mı?
Biz yanlış hatırlamıyorsam 4 metrede ve 18 metrede suya ulaştık sondajda. Galiba 1 buçuk ödeme yaptık.
Sizde böyle bir durum mümkünmü?
Portakal Rengi
21-05-2019, 23:42
10 gündür hallettim, yağmur yağıyor :)
Hazirandan itibaren **** yağışlar kesilince hemen 10m yanımda belediyenin sulama kanalları var, su veriliyormuş.
Ama yinede her şeye rağmen 1 tane 10 tonluk depo almayı düşünüyorum. Kanaldan su verilirse oradan doldururum, verilmediği zamanlarda sebzelere ve eve yeter. Hiç su verilmezse itfaiyeye doldurttururum.
Şimdilik çözüm düşüncem bu. Aslında Barajdan su verilecek hemen bahçe sınırına yer altı boruları döşendi, ama baraj henüz bitipde faaliyete geçmedi.
Evin suyu ile bahçe suyunu ayırmanızı öneririm. Bekleyen su, sorun çıkarabilen sudur. Evin suyu küçük depo ile düzenli yenilenen su olmalı. Depo polietilen olsa da güneş ışığı yosunlaşmaya neden olur. Ev suyu deposu, sık temizlenen ve arındırılan (dezenfekte edilen) bir depo olmalı. Yerden olabildiğince yüksek yerleştirilse daha iyi olur. (Her koşulda çözüm mantığı.) Ortalama konfor koşullarında evin günlük su gereksinimi 250 lt dir. Depolamayı buna göre değerlendirebilirsiniz.
chelik26
28-05-2019, 10:27
Nihayet uzun ve yorucu çalışmalar sonucunda evi oturulabilir duruma getirdik.
Banyo tuvalet fayans işleri, lavqabo tuvalet taşı rezervuar, su tesisatı komple, parke döşemesi, Güneş enerji sistemi kurulumu işlerini tek başıma, duşa kabin kurulumu(kızımla)yaptık. Perde korniş montajını hanımla yaptık. Evin içi oturulabilir duruma geldi. Dışarısı hala çok işi var ama zamanla hallolur.
chelik26
28-05-2019, 10:30
resimlere Devam
Portakal Rengi
29-05-2019, 08:13
Somya ile kum eleme fikrine bayıldım. :)
Elinize sağlık. Yararlı işler yapmanın yorgunluğu da keyifli oluyor. Elinize sağlık.
Keyifle, sağlıkla yaşamanızı dilerim.
chelik26
29-05-2019, 19:06
Somya ile kum eleme fikrine bayıldım. :)
Elinize sağlık. Yararlı işler yapmanın yorgunluğu da keyifli oluyor. Elinize sağlık.
Keyifle, sağlıkla yaşamanızı dilerim.
Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için sn portakal rengi
Bugün 36 derece sıcak vardı.resmen yandı heryer
Sabah erken gidip sebzeleri suladım saat 9 da dışarısı 30 dereceydi. Saat 4 e kdr içerideki ufak tefek işleri bitirdim.
4 te son kalan suyla kova ile bu sene diktiğim ağaçları sularken kovayı doldurmaya geliyordum, başımı bi kaldırdım, 1.5 metre önümde 1 metreden uzun toprak rengi yılan, aynı anda ikimizde kendimizi geri attık sonra o sol tarafımdan yarım daire çizerek geçti gitti. Hemn tel çıkardım videoya aldım ama çek butona basmamışım :)
Gitti 5 6 metre sonra kayboldu. Umarım sorun olmaz ileride.
Dutlubahçe
29-05-2019, 21:30
... başımı bi kaldırdım, 1.5 metre önümde 1 metreden uzun toprak rengi yılan, aynı anda ikimiz de kendimizi geri attık sonra o sol tarafımdan yarım daire çizerek geçti gitti. Hemn tel çıkardım videoya aldım ama çek butona basmamışım :)
Belki tarla fareleri ile mücadelede yardımcı bile olabilir.
... çek butona basmamışım :)
Butona basmadığınıza eminseniz sorun olmaz.
chelik26
29-05-2019, 21:43
Belki tarla fareleri ile mücadelede yardımcı bile olabilir.
Bana göre kesinlikle
Muhtemelen suyun sesini falan duydu su içmeye geldi, **** geçiş yapıyordu.
Çünkü geçen gün köpek hiç bir şey görünmüyorken yere yere havlıyordu. Tam görünmüyordu merdivene çıkıp baktım bişey göremeyin köpeğe bağırdım, köpek bıraktı gitti. Sanırım o günde Bu yılana havlad köpek.
Tek korkum üzerine falan basmak görmeden, birde eve falan girerse kötü olur, Yoksa karşılıklı hisler anlaşılıyor ve herkes kendi yoluna gidiyor. Bugün mesela, benim kadar şaşırdı, ama hemen rotayı 45 derece çevirdi etrafımda yarım daire yaptı gitti.
chelik26
29-05-2019, 21:45
Butona basmadığınıza eminseniz sorun olmaz.
Abi sen ne diyon yaaa :))))))))))))))))))))))))
İyi güldürdünüz , hayatta sizi güldürsün
Abi sen ne diyon yaaa :))))))))))))))))))))))))
İyi güldürdünüz , hayatta sizi güldürsün
Cümlemizi :D ..
Yanılmıyorsam geçen yıldı, evin duvarın dibinde aynı sizinkinden yılanla tanıştık ve karşılıklı tepkilerimiz sizinkiyle aynıydı. Ben 'o tuşa' bastım da bir ay sonra bir daha gördüm arkadaşı, o açıdan söylüyorum, artık nasıl bir beklentisi vardıysa. Tepkinizi baştan kesin koyun 'ben bu (http://www.agaclar.net/forum/1568591-post64.htm) manzarayı bırakıp da bir yere gitmem bilader' deyin. Boz yılanlar zehirli değildir içiniz rahat olsun, sizinki gibi bir eve de giremez zaten. Ama insan bir süre tedirgin oluyor tabi, çalı çırpının gölgenin çok olduğu yere yaklaşınca şarkı türkü çağırıp, gürültü çıkarır, o tarafa taş dal fırlatır olmuştuk.
chelik26
31-05-2019, 22:58
Ve bu gece bahçede yatma siftahı yapılır.
Akşam yemeğinden ilçeden gelirken üstteki komşunun bahçesinden aniden 4 5 dmuz 8 10 yavrusu arabanın önüne bir atladılar fren fren zor durdum tozz duman kaçtılar
Yani ne ararsanız var bu diyarda
Portakal Rengi
03-06-2019, 23:08
Akşam yemeğinden ilçeden gelirken üstteki komşunun bahçesinden aniden 4 5 dmuz 8 10 yavrusu arabanın önüne bir atladılar fren fren zor durdum tozz duman kaçtılar
Yer seçiminiz muhteşemmiş. :D
Doğal hayat denince aklıma siz geleceksiniz. Fakat bitki yetiştirmek, hayvan beslemek zor işler olacak. Kolaylıklar diliyorum.
Bu tip yerlerde yaşarken böyle şeyler kaçınılmaz oluyor.
Terlik giymemek ve sessiz sessiz dolaşmamak lazım. Terlikle dolaşırken az kalsın üzerine basacaktım. Tam ayağımın altındayken farkettim.
O gün bu gün tüm rahatlığına rağmen terlik giymiyorum ve şüpheli yerlerde gürültü çıkarıyorum.
Kedi ve köpek de uzak durmalarını sağlıyor.
Not: Manzaranız çok güzel, keyifle yaşayın inşallah.
chelik26
09-06-2019, 20:30
Nihayet bugün bahçeye taşındık. Sebzeler meyveler çok susamışlar. Tam boruları halledeyim derken hafif yağmur başladı ardından bir dolu bir dolu, kim niye nası kızdırdıysa sanki hıncını alıyordu. 15 dk yakın dolu yağmur domatesleri kırmış, kabakarı patlıcanları delmiş. Arabada bişey yok neyseki.
chelik26
23-06-2019, 11:08
Narlarımız
chelik26
26-06-2019, 12:34
Bir kaç gün önce afyon burdur afyon yolculuğu yaptık,
Yol üzerinde gördüğümüz Kiraz satcılarından, üreticiye destek anlamında alış veriş yapalım dedim.
Bir kaç satıcı önünde durup kiraz fiyatlarını sordum, 7 lira ile 10 lira arası. Pazarda manavda markette bile daha ucuz kiraz fiyatları.
Sonra düşündüm, bahçesinde toptan 2-3 liraya verilen kiraz niçin direkt tüketiciye 7-10 lira fiyat çekilir, yani 5- 6 liradan verseniz ne gibi bir kaybınız olur?
Şu sonuca vardım, bu satıln ürünler satıcının kendi yetiştirdiği ürün değil, halden alıp üzerine kendi karını koyup yoldan geçenleri kandırmak. Başka nasıl açıklanabilir ki bu durum..
chelik26
26-06-2019, 12:40
1.5 metre önümde 1 metreden uzun toprak rengi yılan, aynı anda ikimizde kendimizi geri attık sonra o sol tarafımdan yarım daire çizerek geçti gitti. .
Geçen Narların arasında sessizce dolaşırken az ötemden bir şey fırladı, durdum görmeye çalıştım, arkasından yarım metre boyunda çakala benzer bir şey gördüm 20metre uzağımda, sonra kafayı döndürünce bunun kocaman bir tavşan olduğunu anladım. Tam resmini çekeyim derken gözden kayboldu.
Yılan ve domuzdan sonra Tavşanı da gördük sırada ne varki acep
Dutlubahçe
26-06-2019, 22:13
Geçen Narların arasında sessizce dolaşırken az ötemden bir şey fırladı, durdum görmeye çalıştım, arkasından yarım metre boyunda çakala benzer bir şey gördüm 20metre uzağımda, sonra kafayı döndürünce bunun kocaman bir tavşan olduğunu anladım. Tam resmini çekeyim derken gözden kayboldu.
Yılan ve domuzdan sonra Tavşanı da gördük sırada ne varki acep
Tavuk beslemeye başlayınca tilki ve sansarla da tanışabilirsiniz.
chelik26
29-06-2019, 21:10
Yağan yağmurlar bahçeyi yemyeşil yaptı, tabii yeşilliğin çoğunluğu istenilmeyen ayrık otu. Şu an için yapabileceğim hiç bir şey yok çünkü kabaklar ile ayrık otları akraba oldular, bakalım kim galip çıkacak
Portakal Rengi
30-06-2019, 07:11
Bal kabağı üstten basıp gidiyor. Ayrık otu altta sessiz sessiz yayılıyor ama coşamıyor.
Görüntü güzel.
Kabakların çiçekleri artınca daha güzel oluyor. (6 kabak yan yana benimkiler. Hepsi bu. Yanlış anlaşılmasın :) )
chelik26
09-08-2019, 23:00
Nihayet dün su sorununa kısa vadeli çözüm için adım attım ve bir havuz hazırladım. Kazıyı düzelttikten sonra 2. kalite pıt pıt naylon serip üzerine mavi su geçirmez branda serip içini suyla dolduracağım. Üzerini de sera naylonu ile kapatmayı düşünüyorum, tahminimce 80 ton civarı suyum olacak.
Portakal Rengi
10-08-2019, 07:33
Kazılan bölümü bolca sulayıp, sıkıştırdıktan sonra naylon sererseniz daha iyi olur. Taşlar oynadıkça naylonu delebilir.
Su doldururken, elden geldiğince sakin dolum yapmaya çalışın. Çalkalanma da naylonu zorlar.
Havuzun arkası yemyeşil. Onlar ne yapıyorlar diyesim geliyor.
Kolaylıklar.
chelik26
05-11-2019, 20:05
Bahçede ağacın dalındaki narlardan sonra kalan son güzellikler. Hoş başka güzellikte yoktu ya.
Ve yeni proje olarak 1000 kök lavanta için toprak hazırlanılır.
Bu arada 1 adet leyland 184 traktör ve 1 tonluk küçük bir römork bahçe demirbaşına kaydedililir.
chelik26
05-11-2019, 21:33
Bahçede ağacın dalındaki narlardan sonra kalan son güzellikler. Hoş başka güzellikte yoktu ya.
Ve yeni proje olarak 1000 kök lavanta için toprak hazırlanılır.
Bu arada 1 adet leyland 184 traktör ve 1 tonluk küçük bir römork bahçe demirbaşına kaydedililir.
Portakal Rengi
07-11-2019, 09:10
Karar verilmiş demek. Bu iş olacak. :)
Su işi de çözülürse bahçeden ayrılmazsınız da :)
Kolaylıklar.
chelik26
15-11-2019, 18:24
Bir haftalık yoğun çalışma sonrası Ağaçlardaki NAR ları nispeten bitirdik sayılır, o kadar zorlukla topladığına mı yanarsın, o kadar güzelim narların kilosunu 1.5 liraya için yana yana verdiğine mi yanarsın, hanımla her gün sat burayı kavgasına mı yanarsın :)
Bu arada Lavanta fidelerimiz geldi. Geçici olarak toplu halde toprağa gömüp can suyunu verdim, 3 gün sonra fark ettim ki kurumuş toprak, tekrar suladım.
Ayrıca 50 kök fındık fidelerimiz de geldi. Ama hala havada 1 gram yağış belirtisi yok maalesef.
Gerçekten yakın geleceğimizin en büyük problemi yiyecek olacak bu gidişle :(
chelik26
15-11-2019, 18:31
Traktörümüz, Ve NAR şaraplarımız, damacanadaki oldu sayılır
Camdaki henüz 2. aşamada
Ancak renkleri çok harika.
Portakal Rengi
16-11-2019, 08:13
Nar ağaçlarınız çok büyümüş. Toplanması zor oluyordur.
Muğla bölgesinde nar yetiştiriciliği yapan çok.
Ancak, ağaçların boylarının uzamasına izin vermiyorlar. Neredeyse merdivensiz topluyorlar.
Boyları azaltmak olanaklı mıdır acaba? Çünkü çok kolay topluyorlar.
chelik26
17-11-2019, 09:06
Nar ağaçlarınız çok büyümüş. Toplanması zor oluyordur.
Muğla bölgesinde nar yetiştiriciliği yapan çok.
Ancak, ağaçların boylarının uzamasına izin vermiyorlar. Neredeyse merdivensiz topluyorlar.
Boyları azaltmak olanaklı mıdır acaba? Çünkü çok kolay topluyorlar.
Çok uzunların çoğunu diplere yakın kestim, bir kısım daha var kesilecek. Yani ağaçların 1/3 ünü kestim, tekrar yeni dallar ile yeniden ağaç oluyorlar ama 5 seneyi buluyor iyi ürün vermesi.
Kalan ağaçlar seneye parekende satış ve şarap üretimi için yeterli.
İyi bir budama yapacam bu sene.
Bizim burda da var 2 metreyi geçmiyor ağaçlar. Toplaması çok kolay, ancak bizim ağaçlar o kadar yaşlanmış ki, 3 metre gövdesi var, meyvelerde en uçlarda. Ve en iyi meyvelerde o ağaçlardaydı.
chelik26
28-11-2019, 19:21
Nihayet son 2 gün yağan yağmurlar toprağı tavlandırmış, bizde hemen gidip Lavantalarımızı daha önce hazırladığım yerlerine diktik. Önümüzdeki 3 gün yağmurlu görünüyor. Umarım yağarda can suyu olur. 1000 köke yakın diktik. Araları 20 ile 30cm arası. Sıra araları ise traktör girecek kadar.
chelik26
28-11-2019, 19:25
Bunlarda bugün bahçeden dönerkenki yakaladığım akşam manzarası
chelik26
11-02-2020, 21:10
Tarım il müdürlüğünün açmış olduğu arıcılık temel kursunda ortalara geldik nerdeyse,çok güzel çok faydalı bilgiler ediniyorum, şansımıza Hoca veteriner hekim aynı zamanda uzun yıllardır pro.anlamda ticari arıcılık(bal) yapıyor.
Bu gün kursta bana "siz ciddi ciddi arıcılık yapacaksınız galiba, çok iyi öğreniyorsunuz" dedi.
E tabi bir işi yapacaksanız araştırıp öğrenmeniz lazım, kış olması avantajım oldu yoksa balıklama atlardım, ben sabırsız adamım :))
Öncelikle bahçeniz ve eviniz hayırlı olsun. Size bir sorum olacak, yaptırmış olduğunuz hazır panelli evden bende kışın aldığım bahçeme yaptırmak istiyorum ama hiçbir yerde kullanıcı yorumu bulamadım. Memnun olup olmadığınızdan ve olumlu/olumsuz yönlerinden bahsedebilir misiniz?
chelik26
29-03-2020, 16:46
Öncelikle bahçeniz ve eviniz hayırlı olsun. Size bir sorum olacak, yaptırmış olduğunuz hazır panelli evden bende kışın aldığım bahçeme yaptırmak istiyorum ama hiçbir yerde kullanıcı yorumu bulamadım. Memnun olup olmadığınızdan ve olumlu/olumsuz yönlerinden bahsedebilir misiniz?
Kusuraa bkmayın uzun zamandır sayfayı ziyaret etmiyordum, Yorum yazılınca haber vermiyor, keşke üstteki yorumu beğenseydiniz, daha erken yazardım neyse.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Genel olarak evimden memnunum, Ancak ufak tefek sorunlar ****** var. Mesela yazın 30 derecenin üzerinde sıcak oluyorsa dışarısı içerisi de 28 derceye çıkıyor, 36 derece oluyorsa içerisi de 32-33 derece oluyor.Yalıtımlı da olsa yalıtımı yetmiyor. Tavan yalıtımını extra yaptırın derim hatta en üst saçın iç kısmına püskürtme yatım var onu ekstra yaptırın. Çelik kapı kalıbı geniç ancak duvar çok ince olduğu için iyi oturmuyor. Onun dışında aklınıza takılan özel sorularınız olursa cevaplarım.
chelik26
29-03-2020, 17:53
Koronaya alkol iyi geliyor dediler, bizde kasım ayında yaptığımız kendi nar şarabımızı açtık denedik, eşe dosta verdiğimiz şişelerinde geri dönüşleri oldu, hepsi bayıldı, harika olmuş parasını vereyim bi kaç şişe versene diyorlar
Yok ama yok.
Portakal Rengi
30-03-2020, 11:15
Kusuraa bkmayın uzun zamandır sayfayı ziyaret etmiyordum, Yorum yazılınca haber vermiyor, keşke üstteki yorumu beğenseydiniz, daha erken yazardım neyse.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Genel olarak evimden memnunum, Ancak ufak tefek sorunlar ****** var. Mesela yazın 30 derecenin üzerinde sıcak oluyorsa dışarısı içerisi de 28 derceye çıkıyor, 36 derece oluyorsa içerisi de 32-33 derece oluyor.Yalıtımlı da olsa yalıtımı yetmiyor. Tavan yalıtımını extra yaptırın derim hatta en üst saçın iç kısmına püskürtme yatım var onu ekstra yaptırın. Çelik kapı kalıbı geniç ancak duvar çok ince olduğu için iyi oturmuyor. Onun dışında aklınıza takılan özel sorularınız olursa cevaplarım.
Yalıtım kalınlığını arttırmak beklediğinizi vermeyecektir. Sorun şöyle:
Yalıtımın kendisi ısınıyor. Ardından aldığı ısıyı iletiyor. Yaz kıştan farklı. Çünkü güneş ışınları enerji taşır. Bu enerjiyi ısı olarak evinizin kabuğuna aktararak ek ısınma yaratıyor. Üstelik hava sıcaklığının etkisinden daha yüksek oranda etkiliyor. Işınım etkisi.
Bunu engellemenin ilk yolu gölgelemek. İkinci yolu, kütlesi büyük malzeme kullanmak. Örneğin, çatınız havalandırılan kiremitten yapılsa etkisini hemen görürsünüz. (Marsilya tipi, İspanyol tiplerinden daha az etkilidir. İspanyol tipleri kiremitin altından hava geçmesine izin vererek ışıma ısısının büyük bölümünü engeller.)
Taş evlerin sırrı da burada. Duvarın dış bölümü ısınır, iç yüzeye iletinceye kadar gece olacağı için soğur. Dış yüzeyin ısınıp-soğuması iç yüzeyi etkilemez. Isınıp-soğuyan dış kabuk yaratmak en etkili yöntem.
Üçüncü yol ise dış yüzeyleri açık renge boyamak. Beyaz en iyisi. bu yol en az etkilidir. Ancak, hiç yoktan iyidir.
chelik26
30-03-2020, 11:21
Yalıtım kalınlığını arttırmak beklediğinizi vermeyecektir. Sorun şöyle:
Yalıtımın kendisi ısınıyor. Ardından aldığı ısıyı iletiyor. Yaz kıştan farklı. Çünkü güneş ışınları enerji taşır. Bu enerjiyi ısı olarak evinizin kabuğuna aktararak ek ısınma yaratıyor. Üstelik hava sıcaklığının etkisinden daha yüksek oranda etkiliyor. Işınım etkisi.
Bunu engellemenin ilk yolu gölgelemek. İkinci yolu, kütlesi büyük malzeme kullanmak. Örneğin, çatınız havalandırılan kiremitten yapılsa etkisini hemen görürsünüz. (Marsilya tipi, İspanyol tiplerinden daha az etkilidir. İspanyol tipleri kiremitin altından hava geçmesine izin vererek ışıma ısısının büyük bölümünü engeller.)
Taş evlerin sırrı da burada. Duvarın dış bölümü ısınır, iç yüzeye iletinceye kadar gece olacağı için soğur. Dış yüzeyin ısınıp-soğuması iç yüzeyi etkilemez. Isınıp-soğuyan dış kabuk yaratmak en etkili yöntem.
Üçüncü yol ise dış yüzeyleri açık renge boyamak. Beyaz en iyisi. bu yol en az etkilidir. Ancak, hiç yoktan iyidir.
Haklısınız uzun süredir aynı şeyi düşünüyordum, yani ısı çatıya giriyorsa er geç içeride girecektir.
Çat arasını havalandırsak mesela kuzey güney ve doğu bat cephelere bire tuvalet penceresi gibi bişey yapsak ve içerideki hava sirkülasyonu olsa faydası olmazmı?
En azından içerideki aşırı sıcak hava yer değişir.
Güney ve batı duvarları komple beyaza boyadım zaten. Etrafa ağaç diktim.
chelik26
05-04-2020, 12:00
YAzın sitenin bahçesindeki tek melissa dan köklensin diye 2 dal koparıp suya koymuştum. Köklenmediler ama 2 daldan çok miktarda tohum almıştım. 1 hafta önce perlit içine ekmiştim, o kadar çok o kadar iştahlı çıktılarki, sonra aklıma geldi, az dedim dap gübresi vereyim :)
Verdikten 2 gün sonra kurumaya başladılar, gübreyi verirken aynı zamanda oturduğumuz odadan daha düşük ısılı salona almıştım, herhalde düşük ısıdan diye tekrar oturdugumuz odaya aldım, 1 saat önce verdiğim gübre aklıma gldi ve hemen kalktım melissaları çeşmenin altına tuttum doldurup doldurup boşalttım. bir güzel yıkadım perlitleri, sanırım%40-60 arası kurtaracm gibi geliyor yarın belli olur.
Portakal Rengi
06-04-2020, 06:57
Tohumdan fide oluştururken gübre yasak. (Sn Zeki Yağlı kuralı.)
Fide büyüdükten sonra su ile karıştırarak seyreltilip, sulama suyuna veriliyor.
O bölümde, gübrenin çeşidine göre oranların nasıl hesaplanacağını da anlatmış.
Umarım kurtulurlar. Muhteşem çiçek.
Geçmiş olsun.
chelik26
16-04-2020, 21:23
Son 1 haftadır Kümesle ilgileniyordum, Çok iyi olmasada tek başıma elimden bu kadar geldi
18 Yumaurta tavuk ataks, 2 horoz, 10 tane et civcivi aldık. ilk 2 gün kümes bitmediği için aracın bagajında yatırdım. 4 gündür kümeste yatıyorlar. Otomatik yem ve su sistemni yutub sayesinde yaptık. Birde otomatik kapılarını yaptımmıydı güzel olacak.
Ayrıca 2 kovan anadolu ırkı arılarımız geldi. Dün kovanlarını aktarırken baya baya zorlandım, bi ara öldürecekler zannettim ama 3 arı sokmasıyla aktarımı bitirdim. Onlara da otomatik su sistemi kurdum. Biraz seyrettim evet gelip su içiyorlardı.
Çok yorucu olmasına rağmen zevk veriyor.
Bu arada 5 ay önce diktiğim lavantaların %80 e yakını belki fazlası tuttular, uyandılar, boylandılar.
Kötü olan 2 hafta önceki soğuklar dutlarımı yaktı geçti.
O soğukta şeftalilere çok bişey olmadı. Çünkü bugün kuruyan çiçeklerin altında meyvelerini gördüm
Çok heyecan vericiydi
chelik26
22-04-2020, 09:50
Evin kuzey cephesi 1 metre kadar yüksekteydi, malum bir çok kullanılan eşya oldu koyacak yer yok. Dedik kuzey cepheyi 1.5 m kazalım oraya 3x10m 3 bölmeli bir mahzen yapalım.
3 gün önce başladı ustalar iyi çalışıyorlar. Alta beton atıldı üstüne demirler örülüp kalıplar çakılıyor, tüm kalıplar bitince mikser gelecek hepsini bir kerede bitirecek. Sonra bu bölümün üzeri kapatılacak ve teras olacak.
Banyo ve mutfak pis su giderini ayrıca ön tarafa verdim ki, ağaçları sulayabilmek için.
chelik26
28-04-2020, 19:23
Tüm kalıplar çakıldı, Beton pompa geldi, başladılar kalıpları beton ile doldurmaya, 3 tarafı ve üst tablanın yarısını ev tarafın da %75 duvar kalıplarını doldurdular. Ardından bir gümbürtü koptu
ev tarafı duvar kalıbı patladı. Nerdeyse 2,3 m3 beton içeriye aktı. 2 saat kovalarla içeriden yukarıya betonu tekrar aktardılar beton donmadan. Tabii bu betonun kalitesi düştü.
Ertesi 2 gün içeriye kambur çıkar ve donan betonu hiltlerle kırarark duvarı düzelttiler. tekrar kalıp çakıp, mikser çağırdılar ve yeniden beton atıldı. Bu gün ise üst terasın üzerini kapatmakla uğraştılar.
İşte bahçemizdeki yaşam alanımızın son durumu.
chelik26
24-01-2021, 18:49
Gezdik dolaştık geldik yine mekana. Evimizin yazın aşırı sıcak olmasından dolayı yazın kalamıyoruz. Elektrik işini güneş panelleriyle çözmeye çalışıyoruz. Oda yetersiz. Rüzgar trübünü ile desteklemeyi düşünüyorum. Ama yinede elektrik ile soğutma mümkün görünmüyor.
Düşünceme göre, yukarıdaki resimdeki inşaat(bitti ******) kuzey cephede, bunun ön tarafına 3 metre derinlikte bir çukur kazıyım, içine elimde kullanmadığım 100 litrelik tam yalıtılmış gübre tankını gömeyim diyorum. Bi tane küçük pompa ile evin içine döşeyeceğim kalorifer petekleriyle soğutmayı düşünüyorum. Toprağa gömülü tankın sıcaklığı ortalama 15-16 derece olacak, bu ısı 33 derece olan evin ısısını 27 dereceye faln düşürür mü?
Parlak fikirlerinizi bekliyorum.
Ben de prefabrik evde oturuyorum. Her ne kadar serin bir iklimimiz olsa da, yazın sıcaktan şikâyetçiyim.
Bir elektrik işi için tavan arasına çıktım geçen yaz. Ölçüm yapmadım ama dışarıdan en az 10 oC fazlaydı. (Fide ve civciv yetiştiricilikleri sayesinde termometre gibi oldum. Hata payım genelde 1 oC civarında.)
Sizin tavan arasına pencere açma fikri gibi, benim de iki uca fan yerleştirme projem var. Öyle sanıyorum ki, evde iki derece gibi bir avantaj sağlar.
Sizin yeraltına gömülecek deponun nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. Fakat yüzey alanı, geri dönüş yapacak olan suyu yeniden soğutacak kadar büyük değildir diye tahmin ediyorum. Bir de depo yalıtımdan kastınız ısı yalıtımıysa, sistem daha da çıkmaza girer.
Sirkülasyon pompası için de elektriğe ihtiyaç olacak.
Bir de merak ettiğim bir şey var. Verandanız evin hangi tarafında kalıyor? Eğer güneş alan yönlerdeyse, verandanızın üstünü kapattığınızda eve faydası oldu mu?
Yazları serin bir ev dilerim. Selamlar.
chelik26
24-01-2021, 20:49
İyi dilekleriniz için teşekkürler, aynı dileklerim sizin için.
Tavan arası için cam yünü aldım uygun bir zamanda çatıyı üstten açıp onu yerleştirecem, zaten var ama bir kat daha serecem, pencere açmadım
henüz,
Yeraltına gömeceğim gübre tankı bunun aynısı https://www.irhaltarim.com.tr/urun/gubre-tanki-dikey-model-200-lt/1620
Gömülecek yer salkım söğütün altı kuzey cephede olacak, borunun geçeceği yer bodrumun içi olacak yani orasıda dışarıdan ve evden en az 10-12 derece daha düşük ısı mevcut. Sirkülasyon pompasının tüketeceği elektrik önemsiz. Çünkü bunu kaldıracak elektriğim var.
Veranda kuzey cephede, eve faydası olmuyor çünkü güney cephem direk güneş alıyor ve çok sıcak.
O cephe içinde yalıtım mı yapsam diyorum.
Aslında benim en büyük sorunum evimin etrafında hiç gölge yok, yani hiç ağaç yok, Geçen sene salkım söğüt diktim 4 tane. Geçen sene baya bi semirdiler, bu sene muhtemelen 2 metreyi geçerler. tüm ümidim söğütlerde :)
Her ne kadar bu tip bir sistemler üzerine tecrübem olmasa da, linkini verdiğiniz tank ile dolaşımdaki suyu soğutamayacağınızı öngörüyorum.
Bu işe yatıracağınız malzemeleri, olumsuz bir durumda asli yerlerinde de kullanabilecekseniz deneyin derim.
Portakal Rengi
25-01-2021, 09:43
Tavan arası için cam yünü aldım uygun bir zamanda çatıyı üstten açıp onu yerleştirecem, zaten var ama bir kat daha serecem, pencere açmadım
henüz,
Yeraltına gömeceğim gübre tankı bunun aynısı https://www.irhaltarim.com.tr/urun/gubre-tanki-dikey-model-200-lt/1620
Gömülecek yer salkım söğütün altı kuzey cephede olacak, borunun geçeceği yer bodrumun içi olacak yani orasıda dışarıdan ve evden en az 10-12 derece daha düşük ısı mevcut. Sirkülasyon pompasının tüketeceği elektrik önemsiz. Çünkü bunu kaldıracak elektriğim var.
Veranda kuzey cephede, eve faydası olmuyor çünkü güney cephem direk güneş alıyor ve çok sıcak.
Aslında benim en büyük sorunum evimin etrafında hiç gölge yok, yani hiç ağaç yok, Geçen sene salkım söğüt diktim 4 tane. Geçen sene baya bi semirdiler, bu sene muhtemelen 2 metreyi geçerler. tüm ümidim söğütlerde :)
Yalıtım katmanı eklemek sorunu hafifletmeye bile yetmeyebilir. Fiziksel olarak olan şöyle :
Yalıtım kütle olarak ısınıp, iletime geçiyor. Beklediğimiz etkiyi alamıyoruz. Hafif kütleli tüm çözümler için böyle oluyor. İki seçenek var. Gölge oluşturmak veya kütlesi yüksek bir malzeme kullanmak. Örneğin yalıtımlı kiremit çatı yalıtımlı saç panelden daha az ısı iletiyor. Yalıtım düzeyi aynı olsa da kiremit ısınıncaya kadar geçen süreyi kazanıyoruz. (Taş yapıların sabit ısı özelliği )
Yalıtıma harcayacağınız para ile açık renk gölgelik yapılabilir mi ? Doğrudan güneş ışığı alan çatı dış ortamdan daha yüksek yüzey sıcaklığına ulaşır. Bu nedenle tek sorununuz çatı değil. Güneş alan duvarlarınız da aynı durumda.
Balkona yapılan sundurmayı prefabrik yapının üzerine doğru ve yanlara doğru genişletmek de düşünülebilir. :D (Şemsiyeli prefabik ev)
Portakal Rengi
25-01-2021, 10:16
henüz,
Tankla olmuyor. Çünkü toprağa olan yüzey yetersiz kalıyor. Mantık şöyle :
Kazanacağımız ya da kaybedeceğimiz enerji = Isı aktaran yüzey x sıcaklık farkı
Soğutma yapacağımız ortam için de, toprağa aktarmak için de böyle. Yani ev içinde döşeme veya tavan yüzey olarak kullanılmalı. Yerden ısıtma borulaması her iki tarafta da kullanılmalı. Toprağın 1,5-2 m altında sıcaklık sabit denilebilir. O derinliğe inip, soğutacağınız alanın 1,5-2 katı alan kadar 20 cm aralıkla plastik boru döşemeniz gerekir.
Bu tür soğutma yapıldığında ortaya çıkan en büyük problem soğutulan alandaki yüzeylerde yoğuşma olması. Siz karasal iklimde olduğunuz için çok dert etmeyin derim.
Pratik olarak; ev içinde 10 cm aralıkla döşenecek yerden ısıtma borusu-altına yalıtım-üzerine şap, dışarıya 20cm aralıkla döşenecek Pprc boru-kazı-boru çevresi kum-toprağı kapama ile aradaki borulama-pompa giderleriniz olacak. Ev içinde yapacağınız harcamaları yerden ısıtma için de kullanacağınız için gider saymayabilirsiniz. Bu yaklaşım büyük hata yapmadan tutar.
Ben de prefabrik yapının yazın çatıdan gelen ısısından dert yananlardanım. Benim kafamda iki çözüm yolu var. Birini deneyeceğim bakalım. İlki; çatı trapez sac. Bunu kaldırıp osb denilen suntalardan döşemek, üzerine p3000 membran zift ve bunun üzerine de trapez sacı tekrar monte etmek. İkinci formül ise; çatı sacının üzerine kiremit döşemek. Çatının kiremit ağırlığını kaldırıp kaldırmayacağı hususunda bilenlere sorup, kaldırabileceği söylenirse ondan sonra harekete geçesim var.
chelik26
19-02-2021, 18:47
Ben de prefabrik yapının yazın çatıdan gelen ısısından dert yananlardanım. Benim kafamda iki çözüm yolu var. Birini deneyeceğim bakalım. İlki; çatı trapez sac. Bunu kaldırıp osb denilen suntalardan döşemek, üzerine p3000 membran zift ve bunun üzerine de trapez sacı tekrar monte etmek. İkinci formül ise; çatı sacının üzerine kiremit döşemek. Çatının kiremit ağırlığını kaldırıp kaldırmayacağı hususunda bilenlere sorup, kaldırabileceği söylenirse ondan sonra harekete geçesim var.
Kiremit işi zor çünkü ben kabaca 3 tona yakın ağırlık hesaplamıştım. Benim çatım o ağırlığı çekmez. İlk planınız bence olumlu, hatta osb altına ve üstüne cam yünü sererseniz, birde çatıya havalandırmayaparsanız bence en az 3 derece farkeder.
Ben önce çatıyı açıp cam yünü döşetip sonra çatıya havalandırma ve güney batı ve doğu cepheleri duvarları 3cm taşyünü yalıtım düşünüyorum.Evin etrafındaki ağaçlarda büyürse büyük oranda çözmüş olacağım.
s.serdar
20-02-2021, 17:48
Düşünceme göre, yukarıdaki resimdeki inşaat(bitti ******) kuzey cephede, bunun ön tarafına 3 metre derinlikte bir çukur kazıyım, içine elimde kullanmadığım 100 litrelik tam yalıtılmış gübre tankını gömeyim diyorum. Bi tane küçük pompa ile evin içine döşeyeceğim kalorifer petekleriyle soğutmayı düşünüyorum. Toprağa gömülü tankın sıcaklığı ortalama 15-16 derece olacak, bu ısı 33 derece olan evin ısısını 27 dereceye faln düşürür mü?
Parlak fikirlerinizi bekliyorum.
Öncelikle bahçeniz ve eviniz hayırlı olsun.
Düşündüğünüz soğutma sisteminin işlevsel olduğunu ve beklediğiniz tarzda bir soğutmayı gerçekleştirebileceğini pek düşünmüyorum.
Topraktan enerji sağlayan ısıtma ve soğutma sistemleri oldukça verimli ve işlevsel olmasına rağmen, son derece hassas mühendislik ve hesap ve projeleri içerir ve toprak altına döşenecek boru uzunlu ve kesiti mühendislik hesaplamas gereken, ısı transferi yüksek özel borular ve ısı pompası ve bazı ilave ekipmanlar kullanmayı gerektirir.
Düşündüğünüz tipte yalıtımlı bir depo ile hiç bir şekilde 12-18 derecede sürekli serin su elde edemezsiniz. Gömülü depodaki su sıcaklığı ola ki bir an için 15 derecede olsa bile, 10-15 dakikalık pompa çalışımından sonra 20-25 dereceye, 30 dakikaya kalmaz da evinizin ortam ısısına kadar ısınacağından, bu süreden sonra soğutma sistemi işlevsiz kalacaktır.
16-17 derece sabit su sıcaklığı kullanılarak, ortamda ancak 4-5 derece kadar bir soğutma sağlayabilirsiniz.
Bu tür soğutmada ayrıca radayatör değil fanCoil kullanmılması gerekir. Sadece fanCoil ile soğutma yapmak doğru ve ekonomik bir çözüm değildir. FanCoil'de sarf edilecek elektrik maliyetinin 1/3'ü ile, sisteme eklenecek ısı pompası vasıtasıyla aynı enerji maliyetine sürekli 7-8 derece soğutma suyu kullanarak soğutma sağlanabilmektedir.
4 yıl önce toprak kaynaklı tam teşekküllü anahtar teslimli ısı pompası sistemi için ücreti karşılığı mühendislik hizmeti almıştım. 150 m2 alana boru döşenmesi gerektiği, o tarihte toplam maliyeti 40 bin lira civarında çıkarıldığı için gerçekleştirme imkanım olmadı.
Tavsiyem en ekonomik ve sağlıklı çözüm; Tüm kapı ve pencereler sineklik teli yaptırıp yer yeri açık tutmanız olacaktır. :)
chelik26
20-02-2021, 19:06
Öncelikle bahçeniz ve eviniz hayırlı olsun.
Düşündüğünüz soğutma sisteminin işlevsel olduğunu ve beklediğiniz tarzda bir soğutmayı gerçekleştirebileceğini pek düşünmüyorum.
Topraktan enerji sağlayan ısıtma ve soğutma sistemleri oldukça verimli ve işlevsel olmasına rağmen, son derece hassas mühendislik ve hesap ve projeleri içerir ve toprak altına döşenecek boru uzunlu ve kesiti mühendislik hesaplamas gereken, ısı transferi yüksek özel borular ve ısı pompası ve bazı ilave ekipmanlar kullanmayı gerektirir.
Düşündüğünüz tipte yalıtımlı bir depo ile hiç bir şekilde 12-18 derecede sürekli serin su elde edemezsiniz. Gömülü depodaki su sıcaklığı ola ki bir an için 15 derecede olsa bile, 10-15 dakikalık pompa çalışımından sonra 20-25 dereceye, 30 dakikaya kalmaz da evinizin ortam ısısına kadar ısınacağından, bu süreden sonra soğutma sistemi işlevsiz kalacaktır.
16-17 derece sabit su sıcaklığı kullanılarak, ortamda ancak 4-5 derece kadar bir soğutma sağlayabilirsiniz.
Bu tür soğutmada ayrıca radayatör değil fanCoil kullanmılması gerekir. Sadece fanCoil ile soğutma yapmak doğru ve ekonomik bir çözüm değildir. FanCoil'de sarf edilecek elektrik maliyetinin 1/3'ü ile, sisteme eklenecek ısı pompası vasıtasıyla aynı enerji maliyetine sürekli 7-8 derece soğutma suyu kullanarak soğutma sağlanabilmektedir.
4 yıl önce toprak kaynaklı tam teşekküllü anahtar teslimli ısı pompası sistemi için ücreti karşılığı mühendislik hizmeti almıştım. 150 m2 alana boru döşenmesi gerektiği, o tarihte toplam maliyeti 40 bin lira civarında çıkarıldığı için gerçekleştirme imkanım olmadı.
Tavsiyem en ekonomik ve sağlıklı çözüm; Tüm kapı ve pencereler sineklik teli yaptırıp yer yeri açık tutmanız olacaktır. :)
Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için, Ayrıca değerli fikirleriniz için. Bahsettiğim konunun olanaksız olduğunu sonradan farkettim doğrudur söyledikleriniz, ancak en çok son teklifiniz çok ilgimi çekti, zira dışarısı 35-38 derece olduğunda içerisi 32-33 derece oluyor, en mantıklısı kapı ve pencerelerin açık olması :)))
Isı pompası çok maliyetli, hala daha bu yerde tüm zamanlı yaşayıp yaşamayacağımı bilmiyorum. Su işi çözülemedi, elektriğe peyder pey ekleme yapıyorum istediğim seviyeye gelmedi henüz. Su işi çözülürse zaten benim işim olur,, çünkü barajdan kapalı sistem basınçlı su verecekler, sonbahar gibi biter ve su vermeye başlarız dediler, o zaman kafamda farklı bir proje var.
Ama ilk etapta yalıtımı bitireceğim.
chelik26
21-03-2021, 14:44
5-6 gün önce, bugünlerde yağmur yağacağından çiçek açan şeftalilere ve yapraklanmaya başlayan diğer meyve ağaçlarına(hepsi 3-4 yaşında) biraz hayvan gübresi ve üre gübresi vermeye başladım. Önce ağaç dibini biraz kazdım, yabani otlardan temizledim kökler hava alsın diye, Ve toprakta solucanın gezindiğini görünce üre gübresini kenara koydum ve bundan sonra hiç bir surette kimyasal gübre kullanmamaya karar verdim. Zaten çok fazla kullanmıyordum. Kazdığım yerlere tavuk sığır gübresi karışımını koyup üzerini çok hafif kapattım. Üzerine 3 gündür yağıyor.
Bundan sonra seneye kadarda otlarını temizlemeyi düşünüyroum, Çünkü ot demek hayat demek, toprağın canlı olması demek.
Ve bugün, yazın bir çeşmenin başında görmüş olduğum ısırgan otlarından kökleriyle birlikte çokça toprağıyla aldım yarın bahçeye götürüp su kanalının su kaçırdığı yerlere dikeceğim, hem arıda varroa mücadelesi hemde azot gübresi yapımı için.
chelik26
24-03-2021, 14:41
2 yıldır ürettiğim nar lardan şarap yapıyorum, geçen yıl ilk defa hayatımda şarap yaptım, 1 yıl boyunca içtik, içenlerde beğendi.
Bu senede yaptım geçen yıldan daha iyi oldu. Merak ettim piyasadaki nar şarapları nasıl acaba, bugün gittim 3 ayrı markanın şarabını aldım. Kendi şarabımıda çıkardım, önce 4ününde EC değerini ölçtüm 3 ünün değeri hemen hemen aynı çıktı , 1 tanesi 3ünden düşük değerdeydi, 3 şarap EC değerler leri 15xx, 12xx, 13xx çıktı, 1 tansei 0,852 çıktı. En kısa zamanda PH değerlerini de ölçeceğim, Bu arada şivas viskinin EC değeri ise 0,002 çıkıyor. Diyeceksinizki alkol EC değer ne alaka, ******* alakasız ancak oda bi değer ve mukayaese/kıyaslama açısından ölçtüm. Bu arada hazır Elma sirkesi EC değeri 0,838 üzüm sirkesi EC değer 0,963 çıkıyor.
şimde gelelim esas konuya, şarapların tadına, piysadan aldığım 3 şarabında tadı şekerli meyve suyu tadında, daha çok likör niyetine, hatta fermente bile edilmemişler, etil alkol nar suyu karışımı. Bu şartlarda benim yaptığım şarabı kıyaslamak bile istemiyorum çok absürd olur.
chelik26
12-04-2021, 11:48
Birazda güneşin doğum sancılarına bakalım
Bahçeniz çok güzel. ek ek bitmez, gez gez bitmez. Uğraşmak zordur ancak görüyorum ki siz keyifle işliyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum
chelik26
12-04-2021, 16:35
Bahçeniz çok güzel. ek ek bitmez, gez gez bitmez. Uğraşmak zordur ancak görüyorum ki siz keyifle işliyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum
Teşekkür ederim, ancak su sorunumuz sebebiyle 2 yıldır hiç bir şey alamadık nar haricinde. Ama bu sene soununda muhtemelen sonsuz suyumuz olacak diye umuyoruz, nihayet geçen hafta çalışmlar başladı DSİ tarafından.
chelik26
05-07-2021, 22:36
Uzunca aradan sonra Lavantalarımızın açmış halini paylaşaym istedim, bu arada kapalı devre sulama sisteminde nihayet adım atıldı, borular dağıtılıp birleştiridi, sırada kazıp gömecekelr, sonra abonelik sayaç çıkışları falan, yani en geç bi aksilik olmazsa3 ay içinde vanayı her açtığımda istemediğim kadar suym olacak
:eek:
@ chelik26, lavantalar pek güzel olmuş. Bizde de tek kök var dört beş yıllık. Bu sezon başında sert dallarını budadık, ancak yeni gelen tazeler pek küçük ve az. Her budanan bir sonraki sene daha gürleşir mantığıyla yaptık bunu ama sanırım lavantada bu geçerli değilmiş :) Bilginiz var mı bununla ilgili.
chelik26
06-07-2021, 08:52
@ chelik26, lavantalar pek güzel olmuş. Bizde de tek kök var dört beş yıllık. Bu sezon başında sert dallarını budadık, ancak yeni gelen tazeler pek küçük ve az. Her budanan bir sonraki sene daha gürleşir mantığıyla yaptık bunu ama sanırım lavantada bu geçerli değilmiş :) Bilginiz var mı bununla ilgili.
Hiç bilgim yok, bende 2 yıldır tecrübe ediyorum, ancak lavantada budama olduğunu bilmiyorum, sadece çiçeklerini kesiyorlar bitkinin hmn üstünden.
Budama çu olabilir, bir önceki senenin sürgünlerini alıp fideleyebilirsiniz. Lavanta büyüdükçe çiçek sayısı artıyor o yüzden budamak mantıklı değil zaten :)
Sn. TCM;
Lavantada dediğiniz gibi budamak gerekiyor. Ancak Siz de benim gibi iyice büyüdükten sonra budamışsınız. Ben de altı yedi yıl sonra budayınca çok az filizler ancak çıktı. Alt kısımlarda göz kalmamış gibi idi. Bu yıl daha çok kendine geldi. Daha güzel oldu. Çok büyütmeden budamak gerekiyor. Bende eskilerden beş kök vardı. Bir tanesinde denemiştim.
chelik26
30-11-2021, 20:38
Bu mevsimde bahçedeki tek güzellik
Esk de sitede yıllardır vardı hiç çiçeğini görmemiştik, bahçede 2. Yılı ve çiçek açtı, mevsimsel galiba. Nede olsa 4 5 derece fark var.
chelik26
21-06-2022, 20:07
Uzun aradan sonra,
Nihayet suda deneme suyu vermeye başladılar, geriye kayıt yaptırıp su kartını almak kalıyor, sanırım 10 güne kadar biter.
2. Resim bu sene diktiğim cennet hurmalarının yanına karpuz ekmiştim. Sudan tasarruf etmek için.
Aküler 3 yıldır hiç bir problem yaşamadan kullandığım güneş enerji elektrik sistemi. Tamamen amatör kurulum kendim yaptım :) Bodrumda Gayet sağlıklı.
Son resim muhteşem 3 leme, libya çimi çilek ve nane :))
chelik26
21-06-2022, 20:20
Devam
Çete ataks tavuklar
Bu yıl aldığım atlik civcivler hızlı büyüyorlar
Şeftali 3 yılında çok güzel meyve verecek bir aksilik olmazsa
Evin ön tarafına ameriakan sarmaşığı kasıma kadar kapatır herhalde geçen yıl dikmiştim. Yan tafata iğde ve katalpa aralarında kasya var küçük oldukları üçün kadraja giremediler.
Evet bahçe bakımsız şuan tek amacım evin etrafını yeşertmek. Bahçedeki tüm zamanım taşıma su ile diktiğim ağaçları lavantaları ayakta tutabilmekti. Su geldikten sonra o zamanı bahçeyi düzenlemek için kullanacağım.
Ayrıca tavuklar ve arılar da yeterince zamanımı alıyor. Havalar çok sıcak olduğu içinde günlük 4 saat ancak çalışabiliyorsunuz.
feyzi_48
22-06-2022, 07:42
Devam
Çete ataks tavuklar
Bu yıl aldığım atlik civcivler hızlı büyüyorlar
Şeftali 3 yılında çok güzel meyve verecek bir aksilik olmazsa
Evin ön tarafına ameriakan sarmaşığı kasıma kadar kapatır herhalde geçen yıl dikmiştim. Yan tafata iğde ve katalpa aralarında kasya var küçük oldukları üçün kadraja giremediler.
Evet bahçe bakımsız şuan tek amacım evin etrafını yeşertmek. Bahçedeki tüm zamanım taşıma su ile diktiğim ağaçları lavantaları ayakta tutabilmekti. Su geldikten sonra o zamanı bahçeyi düzenlemek için kullanacağım.
Ayrıca tavuklar ve arılar da yeterince zamanımı alıyor. Havalar çok sıcak olduğu içinde günlük 4 saat ancak çalışabiliyorsunuz.
Maşallah, sağlık olsun hepsi olacaktır.
chelik26
28-06-2022, 20:28
6-7 gün önce doğal dut ağaçlarına avustralya kara dut aşılamıştım, yaprak sapları düşmüş, bugün diğer dut ağacına da aşı yaptım bakalım bir anda bahçedeki tüm dutlar avustralya kara dut olacak.
chelik26
28-06-2022, 20:32
Ve artan yem fiyatları tavuklar için alternatiflere yöneltti bizi, elimdeki fazla taşlamadan bir adet buğday öğütme yaptım. Buğdaya para vermediğim için, yumurta yemi biraz mısır çoğunluk bugday olmak üzere öğütüyorum. Buğday tüm olunca pek yemiyorlar.
chelik26
05-08-2022, 17:53
3 yıl önce tohum paylaşımdan aldığım sarı karpuzları ilk defa bu sene kayda değer büyüklükte büyütebildim :)
Muazzam güzel tatlı ve sulu. Umarım aralık tohum paylaşımda paylaşma imkanım olur.
chelik26
07-09-2022, 17:41
Et tavuklarım yumurtlamaya başladılar, bir tanesinde 3 sarılı yumurta çıktı. Bakalım devam edecek mi?
chelik26
11-09-2022, 09:34
Bu mevsimde armut çiçek açarmı demeyin, çiçekte açar meyvede verir.
Ve karpuzların kalanını tavuklar yer. Sonra 3 sarılı yumurtlar.
chelik26
29-09-2022, 20:03
Bu sene şunun kesin olarak farkına vardım ki;
Kendi ürettiğin ürünün tadı çok güzel, bu, duygusallıktan ziyade gerçek olan. Çünkü
Pazardan aldığın ürün yol da hesaba katılarak olgunlaşmadan toplanıyor ve kesinlikle ürün heba oluyor, evet görüntü mütüş ama tat sıfır.
Bu sene bahçeden yediğim, şeftali, vişne elma, erik, incir lerden aldığım tat hiç bir pazar ürününde yoktu.
Ve dahası ne yediğini biliyorsun. Mesela kümesten 1 haftalık yumurta getiriyorum ve hiç tereddüt etmeden yiyoruz. Mesela tavuk kesiyorum pişirirken evde hiç koku olmuyor, market tavuğu öyle mi, bi ara tavuk almayı yasaklamıştım, o kokudan tiksinmiştim.
Aaaah dsi ah verin artık şu suyu!
Portakal Rengi
30-09-2022, 00:18
Tavuk kesip, yemeyi sindiremedim. Kusura bakmayın. :(
Önceki sene yabani elma ağacına fuji aşıladım dört beş kalem, biri tuttu. Yaşlanmış İstanbul elmasını da kesip dipten çıkan ağaca da fuji aşıladım iki kalemden biri tuttu, kimi kendi dallarını da kendi haline bıraktım. Kendi haline bıraktıklarım erkenden meyve verdi ve dökülmeye başladı. Üzerinde 100 elma varsa her gün 5-10 tanesi aşağıda. Ben de kurtlu olanlar dökülüyor sanıyorum. Baktım geriye beş tanecik kaldı; yav hepsi mi kurtlu deyip birini tadınca bizim elmaların kurttan değil erdiği için ömrünü tüketip döküldüğünü gördüm. Elmalar ufakça ama verimli, tat olarak ta albenisi yok.
Neyse; geçen okuduğum iki farklı kitapta hatırladığım kadarıyla kabaca anlatılan; fuji-granny smith gibi elmaların besin değeri 1 ise beğenmediğimiz vahşi elmaların besin değeri 4-5 ... Şimdi aşılamaya devam mı etmeli yoksa kendi haline mi bırakmalı.. :)
chelik26
30-09-2022, 19:11
... Şimdi aşılamaya devam mı etmeli yoksa kendi haline mi bırakmalı.. :)
Elma veriyorsa kendi haline bırakmak daha iyi.
Kökten kesip aşılamak yerine bir iki dal aşılayıp kalanı kalırsa dahada şık olur.
chelik26
05-10-2022, 22:37
İlk defa10 gün aradan sonra, bugün bahçeye gittik, genelde 5 günü pek geçmez. her gittiğimde tavukları tilkinin yediğini varsayarak kapıyı açıyorum, ve tavukları görünce çok seviniyorum. Et tavuklarının kapılarını açtım gayet sağlıklıydılar. Suları ve yemleri vardı. Yumurta tavuklarının tam kapısını açacaktımki su kabını kurumuş olduğunu hatta içindeki çamurların bile kuruduğunu gördüm, eyvah dedim tavuklatın hepsi ölmüş(8 tavuk var). Görünmüyorlardıda. Sonra kapıyı bi açtım hepsi karşımda kanlı canlı, nasıl sevindim. 30 yumurta olmalıydı ama sadece 7 yumurta vardı, neyse canlıydılarya yumurta önemli değil. Hem artık et tavuklarıda yumurtluyorlar. 40 yumurta getirdik. Horozun birini kestik.
Arılarımız da bu sene gayet sağlıklı, sanki ilk baharda gibi nüfusları kalabalık. Geçen yıl 9 kovanın 6 sı sönmüştü. Bu sene 6 kovanımız var. 6 sıda gayet sağlıklı. Bakalım bahara nasıl çıkacağız.
İlk defa10 gün aradan sonra, bugün bahçeye gittik, genelde 5 günü pek geçmez. her gittiğimde tavukları tilkinin yediğini varsayarak kapıyı açıyorum, ve tavukları görünce çok seviniyorum. Et tavuklarının kapılarını açtım gayet sağlıklıydılar. Suları ve yemleri vardı. Yumurta tavuklarının tam kapısını açacaktımki su kabını kurumuş olduğunu hatta içindeki çamurların bile kuruduğunu gördüm, eyvah dedim tavuklatın hepsi ölmüş(8 tavuk var). Görünmüyorlardıda. Sonra kapıyı bi açtım hepsi karşımda kanlı canlı, nasıl sevindim. 30 yumurta olmalıydı ama sadece 7 yumurta vardı, neyse canlıydılarya yumurta önemli değil. Hem artık et tavuklarıda yumurtluyorlar. 40 yumurta getirdik. Horozun birini kestik.
Arılarımız da bu sene gayet sağlıklı, sanki ilk baharda gibi nüfusları kalabalık. Geçen yıl 9 kovanın 6 sı sönmüştü. Bu sene 6 kovanımız var. 6 sıda gayet sağlıklı. Bakalım bahara nasıl çıkacağız.
Bahçe ve forum aşkı böyle olmalı. ;) Zaman ayırarak yapılmış samimi, detaylı anlatım, accuk ta imla kurallarına uyulsa dadından yenmeycek...
çerçevelerin hepsi fotoğraftaki gibi ise acil besleme yapmanız gerekli bal kemerleri yok açlıktan kışı çıkaramayabilirler. 2/1 oranda besleme yapmanız gerekli
chelik26
06-10-2022, 08:13
çerçevelerin hepsi fotoğraftaki gibi ise acil besleme yapmanız gerekli bal kemerleri yok açlıktan kışı çıkaramayabilirler. 2/1 oranda besleme yapmanız gerekli
Hocam besledim, ancak kemer yapmıyorlar, kenardaki çerçevelere dolduruyorlar. 3 çerçeceve sırsız bal var kovanda. Ayrıca kovanda sürekli kek var, ve sürekli şerbet veriyorum.
chelik26
11-12-2022, 20:06
Geçen hafta sabaha karşı göğsümde çok yoğun bir ağrı ile uyandım, krizmi geçiriyorum dedim, bir 2 öksürdüm, nefes alışverişlerim normaldi, ama göğsm çok fena ağrıyordu, yarım saatten fazla uyuyamadım, uyur uyanık yattım, sonra uyumuşum. Kahvaltıyı yaptıktan sonra bahçeye gittim, hep tavuklar tünel tel örgüde karşılyorlardı, göremeyince biraz daha dikkatli baktım arabadan giderken tüyle gözüme çaprtı, aklıma gelen başıma glmişti.
Hemen kapıyı açıp içeri girdim, kümesi açttım, 2 tavuk, arkası yok canlı bir horoz kalmıştı, horozu öyle görünce şoku atlatyım hemen eve gidip bi bıçak aldım, horozu tutp kestim. Diğer küste de bir tavuk kalmış, ayrıca 3 tane ölü tavuk kümeste kalmış. Bahçenin ve k,mesin her yeri tğy dolmuş. Toplamda 9 tavuk 2 horoz tekef olmuş.
Meğerse göüğs ağrım tavukalrın bağrışları çektikleri acıdan dolayı imiş.
Tilki için ise trt belgesel de izlediğim bir belgeselden beri ölümcül cezalar aklımdan geçiremiyorum. Şimdilik 3 tavuk kaldı elimizde, yumurtlamayı kestiler.
Kümes kapısının altındaki tel örgüde azcık bi açıklık kalmış, kapı önündeki taşları yuvarlamış, o açıklığı büyütmüş ve ordan girmiş.
Neyse olan oldu, çok üzüldüm. Yav insan 2-3 4 tane alır gider, ne açgözlülük insanlardan mı öğrendin bu kdr aç gözlü olmayı.
Yeni tedbiler için alımları yaptım, elektrikli çit, Tel örgünün altındaki boşlukları kapatmak gibi. Nisan mayıs gibi yeni civcivler alıp sıfırdan başlayacağız artık.
Geçen hafta sabaha karşı göğsümde çok yoğun bir ağrı ile uyandım, krizmi geçiriyorum dedim, bir 2 öksürdüm, nefes alışverişlerim normaldi, ama göğsm çok fena ağrıyordu, yarım saatten fazla uyuyamadım, uyur uyanık yattım, sonra uyumuşum. Kahvaltıyı yaptıktan sonra bahçeye gittim, hep tavuklar tünel tel örgüde karşılyorlardı, göremeyince biraz daha dikkatli baktım arabadan giderken tüyle gözüme çaprtı, aklıma gelen başıma glmişti.
Hemen kapıyı açıp içeri girdim, kümesi açttım, 2 tavuk, arkası yok canlı bir horoz kalmıştı, horozu öyle görünce şoku atlatyım hemen eve gidip bi bıçak aldım, horozu tutp kestim. Diğer küste de bir tavuk kalmış, ayrıca 3 tane ölü tavuk kümeste kalmış. Bahçenin ve k,mesin her yeri tğy dolmuş. Toplamda 9 tavuk 2 horoz tekef olmuş.
Meğerse göüğs ağrım tavukalrın bağrışları çektikleri acıdan dolayı imiş.
Tilki için ise trt belgesel de izlediğim bir belgeselden beri ölümcül cezalar aklımdan geçiremiyorum. Şimdilik 3 tavuk kaldı elimizde, yumurtlamayı kestiler.
Kümes kapısının altındaki tel örgüde azcık bi açıklık kalmış, kapı önündeki taşları yuvarlamış, o açıklığı büyütmüş ve ordan girmiş.
Neyse olan oldu, çok üzüldüm. Yav insan 2-3 4 tane alır gider, ne açgözlülük insanlardan mı öğrendin bu kdr aç gözlü olmayı.
Yeni tedbiler için alımları yaptım, elektrikli çit, Tel örgünün altındaki boşlukları kapatmak gibi. Nisan mayıs gibi yeni civcivler alıp sıfırdan başlayacağız artık.
Geçmiş olsun ancak yinede çok iyimser olmayın yaşınız çok genç değilse bir doktora görünün bence.
chelik26
18-12-2022, 12:11
Meğer tilkinin günahını almışız, 4 gün önce gidip 3 gün bahçede kaldım, gittiğimde kalan 3 tavuğunda görünmez olduğunu gördüm. Bahçe çitinin altındaki hayvan girişlerini bi şekilde tamir ettim, ertesi sabah o yerleri kontrol ederken, başka yerden girildiğini gördüm, ayrıca o yerin birinin yanında 1 köpeğin uyuduğuna da şahit oldum. Aslında olay yeri kalıntıları da tilkinin olmadığını gösteriyordu, şöyleki, tilki avını yakalar ve yuvaya taşır, ayrıca tilkinin 3 senedir 1 tek vukuatı oldu o d aa, tavuklar dışarıdayken yani tavul içerideyken hiç teşebbüsü bile olmamıştı, ve fail yemediği kalanları da bahçede belli yerlere gömmüştü. Burdan hareket ile o köpeğin
Neyse olan oldu, tavuk derdinden doğal yumurtadan fln olduk. Şimdi 10 tane ligorin siparişi verdim. Elektrikli çit çektim kümes etrafına. Belki tünel telörgüyü de yenilerim.
Baharda sasso da alacağım yine hem eti hem yumurtası çok güzel.
Geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkürler.
Geçen hafta sabaha karşı göğsümde çok yoğun bir ağrı ile uyandım, krizmi geçiriyorum dedim, bir 2 öksürdüm, nefes alışverişlerim normaldi, ama göğsm çok fena ağrıyordu, yarım saatten fazla uyuyamadım, uyur uyanık yattım, sonra uyumuşum....
Tilkiyi tavuğu köpeği bırakıp bir an önce kalp doktoruna görün güzel kardeşim. Sabaha karşı göğüs üzerinde yayılıcı tarzda, biri üzerine oturmuş gibi, uyandıracak kadar şiddetli ağrıda İLK ÖNCE KALPTEKİ CİDDİ bir sorundan şüphelenilir. İLK FIRSATTA... İyi haberlerinizi bekliyoruz..
chelik26
20-12-2022, 11:41
Tilkiyi tavuğu köpeği bırakıp bir an önce kalp doktoruna görün güzel kardeşim. Sabaha karşı göğüs üzerinde yayılıcı tarzda, biri üzerine oturmuş gibi, uyandıracak kadar şiddetli ağrıda İLK ÖNCE KALPTEKİ CİDDİ bir sorundan şüphelenilir. İLK FIRSATTA... İyi haberlerinizi bekliyoruz..
Sn TCM tavsiyenizi yerine getirdim, bugün için kalp ve damardan randevu aldım, Girdim dr a, dedim gece göğüs ağrsısı, dedi biz bakmıyoruz(abartmıyorum) kardiologiye gidin, dedim teşekkür ederim çıktım. kardiolalgi 5 ocaka kdr rendevular dolu dedi.
Krizi anında ambulans çağırırız artık, yetişebilirsek :))
chelik26
01-01-2023, 13:12
4 sene önce başkasına sürdürmüştük, bu sene kendi traktörümüz ve rotovatörümüzle kendimiz sürdük. Uzun olan yere kavun karpuz, nohut ve kabak ekmeyi, geniş kısa olan yerdeki 4 sıra nar ağaçlarını söktük ve bu hale getirdik, domates biber patlıcan vs ekmeyi düşünüyoruz. Ayrıca buraya belki seneye 100m2 bi sera yaptırmayıda düşünüyoruz.
Bigün çocuklarıda götürüp taşlarını toplamamız lazım
kardiyoloji randevusunu unutmayın...:)
chelik26
09-01-2023, 18:14
Dedm de kalp kriziyle sessiz sedasız çalışrken ölmüş, garajın kapısını tamir etmiş, yaptığı işi seyrederken gitmiş.
Neyse biz yaşama geri dönelim.
Dün yeni aldığımız 10 adet ligorin tavuklarımız geldi, piliçler henüz, çok uysal çok ürkekler.
Rahmetli it kümesin başka bi yerin telini makasla kesmiş gibi koparmışmış, güçlendirdik. Etrafına elektrikli çit çektim. Foto kapan koydum. Ama başka bir köpek gelirse yinede hiç ümidim yok.
MeyveliTepe
09-01-2023, 19:06
bulunduğunuz yer nasıl bir yer bilmiyorum ama, ceviz iriliğinde dahi bir giriş yeri bırakmayın. Açık bölümde tel eteklerini 30 santim kadar toprağa indirip, en dipte de 20 santim kadar dışa doğru kıvırıp gömün, ki kazarak girmek isteyen yırtıcı daima telle karşılaşsın.
Dedm de kalp kriziyle sessiz sedasız çalışrken ölmüş, garajın kapısını tamir etmiş, yaptığı işi seyrederken gitmiş.
...
Kucaklayıp götürcem şimdi adamı kardiyolojiye yav...
Kardiyolojiden sıra bulamadıysanız ve benzer şikayetler olursa mutlaka acil servise başvurun. Stres, sigara, erkek cinsiyet, tansiyon, şeker, beslenme hataları, kalp damar hastalıklarından erken yaşta akraba kayıpları en önemli, şu an aklıma gelen risk faktörleri. Gerçi acil servise, gerçek şikayeti olup ta gitmesi gerekenler yerine iki yıldır kolu ağrıyan, beş aydır bacağı ağrıyanlar gidiyor memleketimde ama...
Hakkınızı helal edin, sevimsiz konuyu açıp deşiyorum ama motor önemli.
Renkli bahçem
11-01-2023, 02:17
Neyse biz yaşama geri dönelim.
Dün yeni aldığımız 10 adet ligorin tavuklarımız geldi, piliçler henüz, çok uysal çok ürkekler.
Rahmetli it kümesin başka bi yerin telini makasla kesmiş gibi koparmışmış, güçlendirdik. Etrafına elektrikli çit çektim. Foto kapan koydum. Ama başka bir köpek gelirse yinede hiç ümidim yok.
Merhaba. Tavuklarınıza bir maşaallah diyeyim. Eşimle pazardan ligorin civciv aldık. Bayağı büyüdüler. Ve sizinkilerle kıyaslarsak bizimkilerin hepsi horoz çıktı sanırsam. Bazı fotoğraflar da dişilerinin de uzun ibibikli olduğunu gördüğüm için kafam karışmıştı. Ama birer birer ötmeye başladılar :( İşin kötü tarafı kendi beslediğim canlıyı kesip yiyemiyorum. Pazardan civciv almak hataydı zaten. Kısmet diyelim. Başkaları da bizim gibi hataya düşmesin. Bu arada bizim de köpekler yüzünden iki kere sıfırlandı tavuklarımız. İnşaAllah sizinkilere tekrar birşey olmaz .
Not: Doktora giderseniz herkesin içi rahat edecek
chelik26
11-01-2023, 09:23
Merhaba. Tavuklarınıza bir maşaallah diyeyim. Eşimle pazardan ligorin civciv aldık. Bayağı büyüdüler. Ve sizinkilerle kıyaslarsak bizimkilerin hepsi horoz çıktı sanırsam. Bazı fotoğraflar da dişilerinin de uzun ibibikli olduğunu gördüğüm için kafam karışmıştı. Ama birer birer ötmeye başladılar :( İşin kötü tarafı kendi beslediğim canlıyı kesip yiyemiyorum. Pazardan civciv almak hataydı zaten. Kısmet diyelim. Başkaları da bizim gibi hataya düşmesin. Bu arada bizim de köpekler yüzünden iki kere sıfırlandı tavuklarımız. İnşaAllah sizinkilere tekrar birşey olmaz .
Not: Doktora giderseniz herkesin içi rahat edecek
Çok geçmiş olsun, insan çok üzülüyor, hepsi birden özellikle köpek tarafından telef edilince, tilkiyi anlıyorum yabani de, köpeğe ne oluyor, ve köpek aç olduğunda önünde hiç birşey duramıyor.
Benim diğer bir dezavantajım, bahçede durmuyorum ben 3-5 günde bir gidiyorum, orda olsam köpek yiyemez. Neyse
Ligorları aldığım kişi abi hiç horoz çıkmaz dedi, umarım 1 tane çıkar :)
Fabrikadan getirmiş.
Bakalım ne çıkacak.
Benim esas istediğim sasso, baharda yine 50 tane civciv alacağım. Bulabilirsem bu sene sussex da almayı düşünüyorum, o zaman 25-25 yaparım.
Kesme işinde hiç üzülmiyorum, çünkü onları(etlik olanları) bu yüzden büyütüyorum zaten. Doğanın kanunu bu. Yapacak bişe yok. Mesela tavuklarında canlı canlı kurtcukları yediğinin düşünün, yani güçlü olan ayakta kalıyor.
Neyse.. çok uzattım galiba.
Ayın 20 sine kardioloji randesu aldım :))
chelik26
11-01-2023, 09:52
Kucaklayıp götürcem şimdi adamı kardiyolojiye yav...
Daha şimdi farkettim bunu :)))))
..
Ayın 20 sine kardioloji randesu aldım :))
Daha şimdi farkettim bunu :)))))
Randevuyu bana güvenip aldıysanız şaka yaptım ben, ayın 20 sinde de işim var zaten, gelip kucaklayamam yani, başınızın çaresine bakın. Tavukların kesileceği döneme denk gelirse bi ihtimal ..
chelik26
11-01-2023, 14:03
Tavukların kesileceği döneme denk gelirse bi ihtimal ..
Keşke sasso ları köpek yemeseydi, eti o kadar lezzetliki, ve rengide hiç öyle tavuk eti fln gibi değil, hindi etinden bile koyu desem abartmamış olurum. Ve zerre koku yok.
Bi ara market tavuğunu yasaklamıştım eve, pişerken dışarıdan eve girdim ve midem bulanmıştı o kokudan.
3 yıldır kendi tavuklarımızın yumurtasını ve etini yiyoruz, mesela yumurtayı yazın 35-40 derece sıcağında bile 10 günde bir aldığım oluyordu folluktan, şuana kadar 1 tek bozulmuş yumurtam olmadı.
Keşke sasso ları köpek yemeseydi, eti o kadar lezzetliki, ve rengide hiç öyle tavuk eti fln gibi değil, hindi etinden bile koyu desem abartmamış olurum. Ve zerre koku yok.
Bi ara market tavuğunu yasaklamıştım eve, pişerken dışarıdan eve girdim ve midem bulanmıştı o kokudan.
3 yıldır kendi tavuklarımızın yumurtasını ve etini yiyoruz, mesela yumurtayı yazın 35-40 derece sıcağında bile 10 günde bir aldığım oluyordu folluktan, şuana kadar 1 tek bozulmuş yumurtam olmadı.
Son okuduğum 'fonksiyonel tıp' kitabında günümüzde yapılan sanayi tipi hayvancılık ile ilgili yazılanları buraya aktarsam sanırım sizin gibi kimse yemezdi. Mümkün olduğunca ben de almamaya çalışıyorum ama çok ta seçenek olmuyor bazen.
chelik26
17-01-2023, 21:20
Son okuduğum 'fonksiyonel tıp' kitabında günümüzde yapılan sanayi tipi hayvancılık ile ilgili yazılanları buraya aktarsam sanırım sizin gibi kimse yemezdi. Mümkün olduğunca ben de almamaya çalışıyorum ama çok ta seçenek olmuyor bazen.
Kümes etrafına bir tel daha çekiyorum. İşi ciddi ciddi yapacağım birde kuluçka makinesi aldım. Arkadaşta geçen yılın benim aldığım sassoları var. Yumurtluyorlar, becerebilirsek ilk etapta şubat 15 gibi 56 yumurta koyacağız. 40 tane çıkarabilirsek. Sonra 2 defa daha düşünüyoruz belki 3.
Artık bahçeyede ciddi ciddi taşınmayı düşünüyorum.
Ve ligorinlerimiz büyüyorlar. Yerlerine alışıyorlar. Ama çok yabaniler, marul yemiyorlar :))
Üç beş sene önce güzelce altını üstünü telle çevirerek kestane dallarıyla sağlam bi kümes yapmıştık. Arkadaşlardan üç tavuk bi horoz aldım geri verme garantili, yap-işlet-devret modeli. Horozla anlaşamadık, tavukları kıskandı, iki kez tepeme çıktı; tavukların ayağına ip dolanmış, ben çözmek için yakalayınca baktım horoz koşturarak geliyor. Ben teşekküre geliyor sandım, meğer beni de hareme katmaya geliyormuş. Baktım astarı yüzünü geçiyor, yaylada kalma süresi üç ay, böyle olunca et işine giremiyorsunuz, yumurta da üç tavuk bi yeniçeri ve katkısız beslenme ile çok zor, kümesi kaldırdık. Ama şartlar uygun olsa tavuk işi aklımda.
Bu arada bir tavuğun marul yememesi çok ilginç. Bizimkilerin yemediği bi şey yoktu, aklınıza ne gelirse, çöpe evden bir şey atmaya gerek yok..
chelik26
20-01-2023, 14:06
Bugün sırf, siz beni düşünen değerli bahçedaşlarımın içi rahat etsin diye kardiolojiye gittim, önce ekg çektirdim, sonra dr çağırdı girdim, evet ne şikayet ile geldiniz dedi, 1 ay önce saat 4-5 gibi göğüs ağrısıyla uyandım, krizmi geçiriyorum diye birkaç öksürdüm dedim. Sabahında bahçeye gittim 14 tavuğumu köpek yemiş dedim. şu var mı bu varmı sorularından sonra uzanın göğsünüzü açın bi bakalım dedi. Baktı
Çok iyi dedi, korkacak bişey yok. O gün muhtemelen bir stresiniz varmış demekki dedi. Tavuklar dedim :)) güldük çıktım.
chelik26
22-01-2023, 19:55
Bakla ve bezelyeler hızlı büyüyorlar, bakalım ürün de alabilecekmiyiz,
Kötü olan ise avustralya dutlarımın tomurcukları patlamaya başlamış, demekki kökten su yürümüş, çok kötü donacaklar, mevsimlerin gidişi hiç iyi değil.
feyzi_48
23-01-2023, 06:13
Bakla ve bezelyeler hızlı büyüyorlar, bakalım ürün de alabilecekmiyiz,
Kötü olan ise avustralya dutlarımın tomurcukları patlamaya başlamış, demekki kökten su yürümüş, çok kötü donacaklar, mevsimlerin gidişi hiç iyi değil.
Emeğinize sağlık, bakla ve bezelyelerinizin çapalanmaya ihtiyacı olup, sağ ve sol taraflarından 20-30 cm civarı capalayıp akabinde de capalanan kısımların üzerine fermente olmuş hayvan gübresi dökerseniz, fevkaladenin fevkinde olurlar. Ben kendi yetiştirmeye çalıştığım bakla ve bezelyelerimde çapalamayı yaptım fakat hayvan gübresi olmadığı için dökemedim.
Aytekin045
24-01-2023, 20:44
Ben Sakarya Hendekte yaşıyorum.Aynı duttan bende de var ve şuan resmen meyveye durdu Ağaçta yüzlerce minik dut var şuan 7 veren cinsi olduğu için havalar iyi gittiğinden normal karşılıyorum.Umarım yanmaz ama kar yağarsa hiç şansları yok.
chelik26
13-02-2023, 13:22
Şunu bikere daha anladımki, bahçe müthiş bir psikolog, bahçedeyseniz, tüm dünya ile iletişimi kesiyorsunuz, heleki birşeyler yetiştiriyorsanız. Hele böylesi günlerde gerçekten paha biçilmez.
chelik26
02-05-2023, 22:17
Bu sene güzel yağdı/yağmaya devam ediyor, yağmurun kötü yanı ise şeftalilerin ve ayvaların mantar hastalığına yakalanmsı, ne kdr wp atsamda olmuyor.
Sonrbahar da hayvan gübresi atıp sürdüğümüz toprak bol miktarda otlanmıştı, çapa makinesi ile sürdük tüm o otlar kıyılarak toprağa karıstı. Ertesi gün domates fidelerini siyah malç naylonu altına diktik ve suladık.
SOnra, bamya, fasülye, kabak karpuz ve kavun çekirdeklerini de toprağa gömdük. Bamya fasulye mısır ayçeçiği tohumlarını gömdükten sonra hafiften suladık.
Bakalım süreç nasıl ilerleyecek.
Bu ara geçenki soğuk havalarda baklaların ve bezelyelerin çiçekleri dondu, ama herşey rağmen direnenleri topladık, yarım kiloya yakın
chelik26
26-05-2023, 20:04
4 senedir mehdiyi bekler gibi bu anı beklemiştik. Nihayet suyumuz geldi. 2 gündür akşam üzeri suladım. Henüz deneme aşamasındayım, çok uerden patlak çatlak çıkıyor.
Tam olarak oturttuğumda, eskiden 2 günümü tümüyle taşıma suya ayırdığım tüm günleri peyzaja, bitkilerin bakımına, ağaçlara ve keyfime ayıracağım.
chelik26
27-05-2023, 13:56
Fotokapandan bir kaç manzara
chelik26
07-06-2023, 19:57
Son halimiz
chelik26
30-09-2023, 14:01
Buralara pek uüramadan bir ürün yılını daha geride bıraıyoruz.
Bu sene köylüden de duyduğum ve kendi yaşadığıma göre tam bir FARE mevsimi/yılı oldu. İnanılmaz fare vardı, domatesleri salatlıkları fasulyeleri aklınıza ne gelirse herşeyi bizden fazla tükettiler. Her yer delik deşik ve dahası, evin çatısında, ordan içeride, gecenin 11 inde kalkıp çoluk çocuk bahçeyi terketmeler, Neyseki çatıya çıkan sarmaşıkları kestim, evin içine ulrasonic ses veren bir cihaz taktım şimdilik bertaraf ettik.
Lavantaları topladık, çiçeklerini kurutup döktük minimum hacimle bodruma koyduk. Saplarını ektiğim yere serip çapa makinesi ile toprağa karıştırdım.
Karar verdik, 50 litrelik elektrik ısıtmalı(elekt bedavaolduğundan) bir imbik alıp hem lavantanın hemde ileride kekik nane adaçayı gibi bitkilerin yağını çıkarmayı düşünüyoruz. (tabii pazarlaması nasıl olacak bakalım, en büyük sorun). Bu sene domatese fasulyeye salatalık domatese kavun karpuza para vermedik. Salatalıkları cacıklık olarak deepfreze yığdık fasulyeleri hem freze hem kurutarak depoladık. Turşu her çeşidinden yaptık. Yeşil domateslere bayıldım harika bir aroması var, tabii onların yeşil domates olduklarına çoook geç uyandık:) Çogu telef oldu.
Barajdan nihayet gelen kapalı devre suyumuz bütün yaz iyiydi ancak 15 gün önce 2. sefer tekrarlanan patlayan borular ve geç tamir olayı mevcut.
Ligor tavuklarımız kana alıştılar son zamanlarda, horozun poposunu gagalıyorladı, horozu ayırdım, 3 tane piliçi öldürdüler bu yüzden, gagalarını kestim ama yinede devam ediyorlar. Taşa kırmızı kurdela bağlasdam acaba fayda edermi?
Arılarımız bu sene kışa daha iyi hazırlar. 3 kovandan 25 kilo bal aldık, 10 kilsonu 500TL/kilo sattık, arıların ihtiyaçlarını karşıladık.Aynı zamanda 6 kovan arı yaptık.
Narlarımız suyumuz olmasına rağmen iyi sulanmadı, ama zaten son donlardan dolayı bu sene bölgede 1 kasa bile ticari nar yok.
Evin güneş elektrik sistemini güçlendirdik, 51v-200 amper lion akü aldık, 7.5kw inverter aldık, 12btu klima bağladık çalışıyor gayet güzel. Dİğer 6x100 jel aküler ve 3kw inverterde evin su pompasını çalıştrıyor.
Bu arada bahçeyi satılığa çıkardık, müşteri yok şimdilik, bende olsun istemiyorum :)
Bu senenin bilançosu da bu kadar..
Lavantaları nasıl topladınız acaba?
chelik26
30-09-2023, 19:12
Hızar ile biçtim ertesi gün topladık. Kuruttum, üzrinden traktör ile geçerek döktüm çadır içine.
...
Evin güneş elektrik sistemini güçlendirdik..
Bu arada bahçeyi satılığa çıkardık, müşteri yok şimdilik, bende olsun istemiyorum :)
Bu senenin bilançosu da bu kadar..
Daha ayrıntılı ve düzenli bilgiler istiyor insan da ben de bu yıl sanal bahçeye çok uğrayamadım. Muhtemel bahçede işler iyi gitmediğinden.
Hem yatırım yapıp hem de satılığa mı çıkardınız...
chelik26
06-10-2023, 08:27
Daha ayrıntılı ve düzenli bilgiler istiyor insan da ben de bu yıl sanal bahçeye çok uğrayamadım. Muhtemel bahçede işler iyi gitmediğinden.
Hem yatırım yapıp hem de satılığa mı çıkardınız...
Yatırım hiç bitmiyor sn TCM
Satlığa çıkarmam hanımı mutlu etmek için, o kdr emek vermişim, satarmıyım :)
O zaman bi 15 milyon istersiniz oraya :D
chelik26
02-11-2023, 09:00
50 gün önce 10 kiloya yakın üzümden 15 litre sirke hazırlamıştık, 21. Gün posalarını ayırdık, bugün ise yaklaık 10 litre sirkemiz çıktı, 2 şer kaşık kaya tuzu katıp ağzını tam kapatıp karanlığa terk ettik. Bunlardan kalan artıkların içine yine 5 litrelik elma kurduk. Posasını aldıktan sonra burdan çıkan anayı içine bırakıp 20 gün daha bekletip süzüp tuz katıp kullanıma hazır olmasını bekleyeceğiz.
Evde fesleğen büyütüyorum bu arada, yeşil salatanın içinde harika bi tadı var, turşuyada koymuştuk bakalım nasıl olacak. Yemeklerede katmayı düşğnüyorum biraz daha büyürlerse.
Bilgiler için Teşekkürler , Çalışmalarınızda başarılar ve Selamlar
evandevan5
03-11-2023, 12:54
50 gün önce 10 kiloya yakın üzümden 15 litre sirke hazırlamıştık, 21. Gün posalarını ayırdık, bugün ise yaklaık 10 litre sirkemiz çıktı, 2 şer kaşık kaya tuzu katıp ağzını tam kapatıp karanlığa terk ettik. Bunlardan kalan artıkların içine yine 5 litrelik elma kurduk. Posasını aldıktan sonra burdan çıkan anayı içine bırakıp 20 gün daha bekletip süzüp tuz katıp kullanıma hazır olmasını bekleyeceğiz.
Evde fesleğen büyütüyorum bu arada, yeşil salatanın içinde harika bi tadı var, turşuyada koymuştuk bakalım nasıl olacak. Yemeklerede katmayı düşğnüyorum biraz daha büyürlerse.
elinize kolunuza sağlık .vallaha
chelik26
24-11-2023, 16:23
Toplam 30 kök biber bu sene bizi deli etti, turşudan kışlığa, pul biberimize kdr tüm ihtiyacımızı karşıladı. Hala dalları biber dolu.
Enson kızaranları pul biber için kurutup çektik ama 3 4 saat odada öksürdük, eşim gözleri yüzü yandı ellerini dokunduğu için.
Tavuklar için kümese gerek olmadığını tespit ettim. Tavuklar kümeslerin kapıları açık olduğu halde geceyi kümesin üzerine tüneyerek geçiriyorlar, son yağmurlards bile orda gecelediler. Bazıları ağacın dalının en yükseğine çıkıyorlar, serçelerde kümes içinde :)
chelik26
24-11-2023, 16:30
Pul biberin serüveni
chelik26
06-12-2023, 21:13
Benim işçiler(solucanlar) çalışıyorlar, dikeceğim çilekler için lavanta sıralarının arasına yer hazırladım, biraz kompoze gübre ve hayvan gübresi atıp sonra pulluk ile bi ters bi düz sürdüm. Bu aralar fideleri dikmeyi düşünüyorum
Havalar soğumasına rağmen tavuklar kümeste gecelememekte diretiyorlar, kendileri bilir.
Arılar hala kovanlara su taşıyorlar.
chelik26
10-03-2024, 10:47
Ben ticari hiç bir şey yapmak istemiyorken hayat beni ticaretin içine çekmeye çalışıyor.
3 yıldır biriktirdiğimiz lavantalar artık çok fazla yer kaplamaya başlayınca çözüm olarak küçük bir distilasyon fabrikası kurduk :)
Sıkıntı fabrika fln değilde şimdi çıkardığımız yağı kime nasıl satacağız?
Foto yüklenemiyor maalesef
Popüler e-ticaret siteleri var hepsiburada, trendyol, vb. oralardan satış yapabilirsiniz.
20 ml için fiyatı ne kadar acaba? Az bir miktar alabiliyor muyuz?
chelik26
15-03-2024, 16:23
Popüler e-ticaret siteleri var hepsiburada, trendyol, vb. oralardan satış yapabilirsiniz.
20 ml için fiyatı ne kadar acaba? Az bir miktar alabiliyor muyuz?
Sıkıntı şu ki, piyasa satılan yağlar katkı maddeli, Yani mesela lavanta yağı diye satılan yağın için %20 bilemedin %50 si lavanta yağı, pek çoğu da esans.
Bizimki %100 lavanta yağı.
s.serdar
15-03-2024, 21:28
Sıkıntı şu ki, piyasa satılan yağlar katkı maddeli, Yani mesela lavanta yağı diye satılan yağın için %20 bilemedin %50 si lavanta yağı, pek çoğu da esans.
İstiyorsanız 20ml (150TL) gönderirim ******.
Sayın chelik26
Lavanta yağını, kapıda ödemeli kargo ile gönderebilme imkanınız var mı?
chelik26
16-03-2024, 08:01
Sayın chelik26
Lavanta yağını, kapıda ödemeli kargo ile gönderebilme imkanınız var mı?
Ne kadar istiyorsunuz? Araştırırım. Mutlaka vardır bir imkanı
Biraz baktım baya bi prosedürü var,
Siz malı alın sonra havale yapın sıkıntı yok. Ne malımızdan şüphemiz var ne burdaki üyelerin dürüstlüğünden.
chelik26
16-03-2024, 09:23
Baştan sona tekrar okudum, o günleri tekrar hatırladım, ne çok yol katetmişim. Bi ara sanırım bahçeyi aldığımın 2. yılıydı, ilçenin çay bahçesinde yerlilerle otururken birisi yeni bahçe alan yabancıların ne kadar kaldıkları ile ilgili bahisler yaptıklarını söylemişti, sen iyi dayandı abi yaa demişti.
İlk zamanlar yazılar nerdeyse dakika saat gün aralığında iken sonra günler hafta, haftalar ay, aylar çok ay olmaya başlamış, Burdan kişinin hevesinin kalmadığı anlaşılabilse de, hevesim ilk günkü kadar taze. Çünkü sürekli yeni birşeyler oluyor, mesel son zamanlarda, 6 güneş paneli yanına 8 tane daha aldım, Elektrik problemini tamamen çözdük. Klima ile ısınma ve soğutma işimizi hallediyoruz,(bahar aylarında, kışın soba). Ara ara su borularında patlama da olsa suyumuz var. Geçen yıl tüm domates ve turşuyu bahçemizden yaptık.
Çok fazla biriken lavantalarımız için 40+50 litrelik bir imbik aldık, Lavantaların bir kısmının yağını çıkardık, sürekli güneş olmadığı için her gün çıkaramıyoruz(elektrik). 2 sene önceden kalma 500 kök toplu lavantalar vardı onları 3 sıra daha yeniden diktim. 10 tane daha yeni trabzon hurma diktim. Geçen sene satın alıp kuruttuklarımızın tadına ve lezzetine bayıldık, umarım bu sene kendi ağaçlarımızdan tedarik ederiz. Bu sene hurma ve şeftali nektarlarının vermesini bekliyorum. Dutlarımız ağaç oldular, daha şimdiden her yeri dut doldu, geç donlar umarım olmaz, olursa tümü yanar. Bu sene 50-70 arası sasso et civciv alma fikrim var.
6 kovan arıdan 2 tanesi yeni ana çıkarma işine girmişler(kötü oldu). Bir tanesinin anası çok küçük muhtemelen o da değiştirecek.
2 dönüm kadar boş alan var hatta lavantaların sıra arasını da sayarsak 3 dönüm, ticari bişeyler ekip ekmemekta kararsızım. Bu arada yağını çıkardığım lavanta posalarını çileklerin ve diğer dikeceğim domates biber gibi bitklierin altına gübre olarak serdim/sereceğim.. Saplarını zaten arı kontrolünde duman olark kullanıyorum.
s.serdar
16-03-2024, 12:40
Ne kadar istiyorsunuz? Araştırırım. Mutlaka vardır bir imkanı
Biraz baktım baya bi prosedürü var,
Siz malı alın sonra havale yapın sıkıntı yok. Ne malımızdan şüphemiz var ne burdaki üyelerin dürüstlüğünden.
Sayın chelik26
100 ml. kadar şimdilik.
Diğer üyelerimizi rahatsız etmemek ve mesaj kalabalıklığı yaratmamak için durumu özelden mesajlaşma ile kararalaştıralım.
s.serdar
25-03-2024, 09:37
İstiyorsanız 20ml (150TL) gönderirim ******.
100 ml Lavanta yağı az öne elime ulaştı. Daha kargo paketimi açmadan evimiz buram buram lavanta kokmamaya başladı.Teşekkürler sayın Chelik.
chelik26
25-03-2024, 09:45
100 ml Lavanta yağı az öne elime ulaştı. Daha kargo paketimi açmadan evimiz buram buram lavanta kokmamaya başladı.Teşekkürler sayın Chelik.
Güle güle kullanın Sn Serdar. Şişelerken şişenin dışına da damlamıştı. Kokular onlardır :)
chelik26
27-03-2024, 10:20
Merhaba Lavanta yağı distilasyonunda Aynı zamanda Lavanta suyuda çıkıyor, Bu suyuda Pazarlamaya kara vermiş bulunuyorum.
https://www.ciftcideneve.com/urun/6742/75-ml-dogal-distile-lavanta-suyu-dogal-organik-dogal-losyon-ve-aromatik-bitkisel-sular
Güzelliğine önem verenler burdan sipariş olursa %10 indirimli gönderebilrim.
Teşkilatları görünce Koku: Bir Katilin Hikayesi (Perfume: The Story of a Murderer (2006)) filmi aklıma geldi.
Kolay gelsin. Pek güzeller..
chelik26
27-03-2024, 18:53
Teşkilatları görünce Koku: Bir Katilin Hikayesi (Perfume: The Story of a Murderer (2006)) filmi aklıma geldi.
Kolay gelsin. Pek güzeller..
İyileşmişsiniz sn TCM Geçmiş olsun tekrardan, sizi buralarda görmek güzel, espiriler yerinde duruyor. Teşekkür ederim..
chelik26
28-03-2024, 19:59
Baklalarımız çiçek açtılar, umarım dahada don olmaz.
chelik26
28-03-2024, 20:05
Gurk yatan kızmız. Şuan canlı hali, 4 gün önce yumurtlamayı kesti, 4 ligorin yumurtası vardı, 3 kendi yumurtasından koydum(biraz eski yumurtalar, çıkar çıkmaz) 4 tane daha ligorin koydum toplam 11 yumurta ile yatıyor bakalım ne çıkacak.
Kuluçkaya yatan tavuğunuzu görünce deprem öncesi kendi bahçemde yaşadıklarım aklıma geldi. Neyse ki sağlığımız çok şükür yerinde. Yemini suyunu eksik etmeyin gerisini Sussex halleder. Sağlıklı çıkımlar dilerim.
Çelik kardeşim. Lavanta yağını teslim aldım. Teşekkürler.
chelik26
03-04-2024, 18:35
Çelik kardeşim. Lavanta yağını teslim aldım. Teşekkürler.
Güzel abim güle güle sağlıkla kullanın.
chelik26
01-05-2024, 21:25
2 gün önce palmergarden daydım, hayran kaldım o çiçeklere, bir kısmının dallarından çaktırmadan kopardım, suya koydum, hollandadan bi dünya lale soğanı aldım. Çok güzel bi çiçek bahçesi yapmak istiyorum bahçeye.
Musa Gündoğan
04-05-2024, 09:29
Gurk yatan kızmız. Şuan canlı hali, 4 gün önce yumurtlamayı kesti, 4 ligorin yumurtası vardı, 3 kendi yumurtasından koydum(biraz eski yumurtalar, çıkar çıkmaz) 4 tane daha ligorin koydum toplam 11 yumurta ile yatıyor bakalım ne çıkacak.
sayın chelik civcivleriniz çıktı mı?
chelik26
05-05-2024, 18:15
sayın chelik civcivleriniz çıktı mı?
Sn Musa gündoğan
En son 2 civciv çıkmıştı, bir tane yumurtayı çatlatmış çıkmak üzereydi, maalesef başında olmadığım için, çıkmak üzere olan öldü, çıkanın biri de öldü, en son bir cçvcçv kalmıştı, tavukta gurk alanını terk edince artık kameradan da göremiyorum, dün döndük yurt dışından, bakalım yarın gidince bakacağım. ne civcivlerden ne tavuklardan haber alamıyorum. Umarım tek civcivimiz tavuklar ile hayattadırlar.
Musa Gündoğan
08-05-2024, 08:20
kötü olmuş çok geçmiş olsun böyle durumlarda kontrol altında tutmak çok önemli anladığım kadarıyla bende kuluçka makinesine bugün yumurta koyacağım çıkım sonrası takip etmem özel önem göstermem lazım
chelik26
08-05-2024, 12:16
Dün korka korka bahçeye geldim. 7 tavuk bi civciv 🐥 4 kovan arı, 23 gün aradan sonra, neyseki hepsi sağlam. Tavukların yemi bitmiş, yumurtayı kesmişler. Arılar, burda olsam bu kdr ilerlemezdi. Güneş panellerinden biri uçmuş, 25 metre öteye. Biri yanındakinin üzerine kapanmış, camı kırmış. Neyseli tekrar bağlayınca çalıştılar. 2 ayrı panel grubu olduğu için elektrik hiç kesilmedi. Baklalar içlenmiş, hnm içleri çıkarıp buzluğa attı. Bugünde domates fidelerini, bamyaları mısır ve ayçiçeklerini diktik. Patatesler çiçek açtı, domatesler 1 haftaya çiçeklenir, 🍓 ler oluyor 2 gündür yiyoruz, karadutları yiyoruz, otlu yerleri sürmeye kıyamadım üzeri çiçek dolu. Arılar bayram ediyor
chelik26
08-05-2024, 12:24
.....
Motorize güçler iş başında, ortadaki sıra halindeki yeşil öbekler ne acep, pek güzel görünüyorlar..
chelik26
08-05-2024, 17:45
Motorize güçler iş başında, ortadaki sıra halindeki yeşil öbekler ne acep, pek güzel görünüyorlar..
Lavantadır muhtemelen
chelik26
15-05-2024, 20:58
En sonunda buldum, 1 günlük 50 tane sasso et civciv 🐥 bursadan getirdik. Bakalım kaçı kesme\yumurtlamaya yetişecek
chelik26
16-05-2024, 12:22
Geçen hafta gömdüğüm lale vb çiçeklerin soğanlarını kontrol için bi tanesini açtım, hafif mantarlıydı gömerken, gömüp sulayınca mantar 4. Katmana kadar inmiş, hepsini geri çıkardım tüm mantarlı katmanları ayıkladım yıkadım, wp li su vardı hepsini içine attım 30 sn bekletip çıkardım. Suları aksın diye ters koydum, biraz kurusunlar torflu toprağa gömeceğim. Olursa olur yapacak bişey yok artık.
chelik26
16-05-2024, 12:23
............
chelik26
29-05-2024, 07:20
O kadar hızlı büyüyorlarki. 1 kayıpla devam ediyoruz.
En sonunda buldum, 1 günlük 50 tane sasso et civciv 🐥 bursadan getirdik. Bakalım kaçı kesme\yumurtlamaya yetişecek
chelik26
03-06-2024, 20:48
Hep çalış hep çalış birazda keyif yapalım dedik
Musa Gündoğan
05-06-2024, 13:07
sayın chelik26 civcivlerin durumu nasıl sıkı takip ediyorum onları :):)
chelik26
05-06-2024, 20:54
sayın chelik26 civcivlerin durumu nasıl sıkı takip ediyorum onları :):)
:) 1 kayıp ile devam ediyoruz, büyüyorlar, hızlı büyüyorlar, marul yemeyi de öğrendiler
chelik26
05-06-2024, 21:35
En son 10 dk önceki halleri de bu
Musa Gündoğan
06-06-2024, 07:44
maşallah çok güzel gelişiyorlar ısınma vs için ekstra bir şey yok değil mi
chelik26
06-06-2024, 09:41
İlk 10 gün vardı son 7 gündür yok, ihtiyaçda yok zaten, hem büyüdüler hem havalar aşırı sıcak. Neyseki kümes ve kafes ağaçların gölgesinde
chelik26
18-06-2024, 13:40
İyi bayramlar fotoğrafları
chelik26
18-06-2024, 13:46
.....
Musa Gündoğan
21-06-2024, 08:44
bahçe çok güzel olmuş ayrıca kamerada çok canlı çekiyor bahçede elektrik var mı? yoksa sadece güneş panelinden mi karşılıyorsunuz
chelik26
23-06-2024, 08:52
bahçe çok güzel olmuş ayrıca kamerada çok canlı çekiyor bahçede elektrik var mı? yoksa sadece güneş panelinden mi karşılıyorsunuz
Şebeke elekt yok, tüm elekt güneşten alıyorum. Kaynak makinesine, klimaya kadr her türlü ihtiyacı karşılıyor. Aslında bahçeye bi peyzaj lazım da. Bakalım.
Bu ara havalar çok sıcak günün 8 saati ölü saat.
Araba 2014 model herhal, en sevdiğim modeli. Balkonun üzerindeki bir kaç panel mi tüm ihtiyaçlarınız karşılıyor, öyleyse çok iyi sanki.
Ellerinize sağlık, pek güzeller...
chelik26
24-06-2024, 09:35
Araç 2015 model, toplam 13 panel var hocam, 6 çatıda 7 yerde.
chelik26
24-06-2024, 09:44
....
chelik26
24-06-2024, 21:56
Bu sene sanırım yılan yılı, geçtiğimiz 2 sene fare yılıydı, Bahçede son 2 haftada en az 4 farklı yılan gördüm. biri yavru, biri yeşil, 2 si kahverengiydi. Hele birisi ile aramız yarım metreydi allahtan arıdan geliyordum da ayağımda çizme vardı. Gerçi kaydı gitti farkedince.
Zaten fareler benim balkonda yaşamaya başladılar, yakında kira alacam bu gidişle.
Dün bahçeden ayrılırken kapan koymuştum bugün kameradan gördüğüm kapanın şekli değişmiş, muhtemelen peynire yeşillendi, nefes almayı bıraktı.
chelik26
28-06-2024, 19:58
Nihayet %40 korumalı çilek seramızı kurduk, içinde 150 kök çilek fidesi var, bi 150 fidelik daha yer, kışın orayıda doldurmayı düşünüyorum.
chelik26
01-07-2024, 19:17
Domatesleri ve bamyaları toplamaya başladık, patateslari 20 gündür yiyoruz, beyaz karpuzlar bir hafta 10 güne olur.
chelik26
01-07-2024, 19:20
Kabakların kartlaşanları civcivlere yem oldu.
chelik26
01-07-2024, 19:22
Yeşil diye çokça diktiğimiz 🍅 lerden şimdilik sadece bi kök yeşil çıktı
Açık renkli karpuz hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz? Çeşit adı var mı?
chelik26
02-07-2024, 20:53
Açık renkli karpuz hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz? Çeşit adı var mı?
Beyaz karpuz, tohumunu burda bi arkadaş paylaşmıştı, bugün kestik bikaç gün daha bekleyebilirmiş.
Melih Bakırlıoğlu
03-07-2024, 07:18
Kış karpuzu olabilir mi?
chelik26
03-07-2024, 11:16
Kış karpuzu olabilir mi?
Yok değil, çabuk bozuluyor, dalında bile 1 hafta geç kopardığında içini yemiş oluyor.
Gece soğuklarından olsa gerek Ankarada yetiştirdiğim 10 karpuzdan 9 u tatsız oldu. İlk çıkan örtü altı yetiştirilen karpuzlar da o şekilde tatsız oluyor. Bu yıl özellikle geç diktim.
chelik26
13-07-2024, 12:29
Bahçemizin yeni üyesi
Necmiye teyzeye çok teşekkürler.
chelik26
17-07-2024, 20:57
Bugün 1 saate yakın deli gibi yağdı. Bahçenin otu mu biter. Elbet bitmez/bitmeyecek
Rekor beyaz karpuzumuz bu arada
chelik26
11-08-2024, 14:49
1.90 fln oldular
chelik26
03-09-2024, 18:43
Kocaman duta matkap ile kara dut aşıladım, tutar tutmaz kendi bilir. Civciler nerdeyse tavuk/horoz oldular. 3.5 ay oldu 50 ile başladık 40 fln kaldı. Yalnız hepsi sasso değil. Millet hap şeytan olmuş nerdeyse horozların hepsi farklı ırk. Bamyalar orman
chelik26
04-09-2024, 19:04
Bahçedeki dahlia ları eşime getirdim, aaa çok güzelleeer dedi. Bunlar nerde açtı ben niye hiç görmedim fln dedi O kdr 🤣
Musa Gündoğan
05-09-2024, 13:59
Kocaman duta matkap ile kara dut aşıladım, tutar tutmaz kendi bilir. Civciler nerdeyse tavuk/horoz oldular. 3.5 ay oldu 50 ile başladık 40 fln kaldı. Yalnız hepsi sasso değil. Millet hap şeytan olmuş nerdeyse horozların hepsi farklı ırk. Bamyalar orman
aldıklarınızdan ne akdarı tavuk ne kadarı horoz çıktı?
millet gerçekten öyle kasten satıyorlar karışık vs elinde ne varsa vermeye çalışıyor.
chelik26
05-09-2024, 18:09
aldıklarınızdan ne akdarı tavuk ne kadarı horoz çıktı?
millet gerçekten öyle kasten satıyorlar karışık vs elinde ne varsa vermeye çalışıyor.
Tavuklar sasso, ama horozlar karışık, tam emin değilim ama muhtemelen 15-20 arası tavuk vardır.
Bahçedeki dahlia ları eşime getirdim, aaa çok güzelleeer dedi. Bunlar nerde açtı ben niye hiç görmedim fln dedi O kdr 🤣
Arada bi elinden tutup bahçeyi dolaştırın en güzeli. Böyle kırmızı dahliya yan bahçeden görünür.. ;)
Sn.Chelik26 maşallah tavuklarınızın kuyrukları filan yerinde;)
Burda bir komsunun 30 adet ne kuyruk ne de sırt tüyü var sanki başka bir hayvan türemis gibi..Ben kalabalık olunca kanobalizm olduğunu düsünüyordum hep..sizde öyle bir sorun olmamış ne güzel😊
chelik26
12-09-2024, 20:43
Sn zekoş,
Aralarında 3 tane ligor var bi tanesi dediğiniz gibi, arada birini yakalayıp, didikliyor. Bi tanesini öldürmüşler, ayağına ip dolaşınca kaçamamış. Birini yine yaralamış, onu ayırdım, ayrıca o 3 eskiyide ayırdım.
Aynılardan arkadaşada almıştık, o inek geliştirme yemi ile besliyor, tavıkları benimkilerin nerdeyse 2 katı
Ve tavukların tüyleri falan o kdr parlakki inanamadım.
Musa Gündoğan
17-09-2024, 16:21
Sn zekoş,
Aralarında 3 tane ligor var bi tanesi dediğiniz gibi, arada birini yakalayıp, didikliyor. Bi tanesini öldürmüşler, ayağına ip dolaşınca kaçamamış. Birini yine yaralamış, onu ayırdım, ayrıca o 3 eskiyide ayırdım.
Aynılardan arkadaşada almıştık, o inek geliştirme yemi ile besliyor, tavıkları benimkilerin nerdeyse 2 katı ��
Ve tavukların tüyleri falan o kdr parlakki inanamadım.
abi inek geliştirme yemi derken var mı bir markası vs içeriği belli olan bir şey mi yoksa dökme yem mi
Merhaba sağ tarafta bulunan boynu siyah beyaz gövdesi beyaz olan tavuğun cinsi nedir
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.