PDA

View Full Version : Sarracenia purpurea

denizakvaryumu
09-05-2007, 22:22
Sarracenia purpurea ssp. venosa en kolay sarr.lardan biri.

amerikada ve özelikle kuzeyinde, canadada çok yayılmış ve aynı ssp. nin çok değişik yaprak formları oluşmuş kışa soğuğa hatta dona dayanıklı bir EB. özelikle yazın hunilerine 1/3 oranında su doldurmanız gerek. yoksa yapraklar böcek yakalama işlemini tam gerçekleştiremez ve kolay kurur.

yazın bir gün dahi böyle susuz bırakmamanız gerektiğini bilmem yazmam lüzumlu mu? ))
evet haklısınız bitki hemen ölmez sarr. purpurea oldukça dayanıklı ise de yaprakları kurur eski güzelliğini yitirir. iyice olgunlaşırsa da yaz kış kar tipi farketmez dışarda bırakabilirsiniz. ama susuz ASLA...

koçtaşlarda satılmaya başlamasıyla bu etobur bitki gündeme oturdu...Ben de praecox hocanın bu açıklamasını diğer konunun içinden aldım:)

bir de bu etoburların olduğu video ekleyelim

http://www.youtube.com/watch?v=_mLGDvO9xfo&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=9SQQZhQ05ME

arasıra kurt vermeyi ihmal etmeyin

http://www.youtube.com/watch?v=faI77dcBsF0

birde resimler

http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=Sarracenia+purpurea+ssp.+venosa+&btnG=Resimlerde+Ara&gbv=2

.

denizakvaryumu
03-06-2007, 21:04
Arkadaşlar cobraplant sitesinde turlarken bizim koçtaştan aldığımız etoburun Sarracenia purpurea ssp. venosa değil
Sarracenia purpurea ssp. purpurea olduğunu fark ettim.

http://www.cobraplant.com/temperateplants/sarracenia-purppurp.html

bu etoburun açıklamasında -30 F tolere edeceği ve çok soğuk kış istediği yazılı... bu durumda -15 C lerin görüldüğü Ankara da bu etobur için herhangi bir önlem almaya gerek yok derim ...Siz ne dersiniz?

.

denizakvaryumu
21-06-2007, 21:29
Benim KOÇTAŞ katilinin avına düşürdüğü zavallı haşeratlar...Bu etoburu sevdiğimi yine belirtiyim,üstelik dondurucu kış şartlarına en dayanıklı etobur...

http://img508.imageshack.us/img508/433/resim043fa3.jpg (http://imageshack.us)

http://img508.imageshack.us/img508/8712/resim047ee0.jpg (http://imageshack.us)

denizakvaryumu
21-06-2007, 21:39
Praecox hocam
sizde zannedersem dev sar.purpur olacak...sizdeki sarr.purpur.un ibrik boyu kaç cm?Foto ekleme olanağınız var mı? Şöyle ibrik içinde yüzen haşaratlarla :)

avukatkemal
21-06-2007, 22:04
benim koçtaştan aldığım sarr papağan başlı olanmış, çok etçil değil galiba benimki :D

praecox
21-06-2007, 22:25
bana göre s. purpurea da psittacina da pek etçil değil. en azından biraz occasionel etçil diyelim. yarın gündüz gösü ile çekersem eklerim resimleri.
ach malina iki aydır şu sarr yazımı eklemedin dergiye...

denizakvaryumu
21-06-2007, 22:29
bana göre s. purpurea da psittacina da pek etçil değil. en azından biraz occasionel etçil diyelim. yarın gündüz gösü ile çekersem eklerim resimleri.
...

sizin katil leuco. ların yanında purpur.ların çok masum oldukları bir gerçek :)

.

denizakvaryumu
21-06-2007, 22:55
benim koçtaştan aldığım sarr papağan başlı olanmış, çok etçil değil galiba benimki :D

en masum etoburu almışsın...değil sinek-böcek havadaki tozu bile yakalayamaz :)

.

avukatkemal
21-06-2007, 23:43
humanist benimki :D sizler ne önerirsiniz peki sineklerle savaş için.. ondan yanına koyayım iştahı açılsın benimkinin

en masum etoburu almışsın...değil sinek-böcek havadaki tozu bile yakalayamaz :)

.

denizakvaryumu
21-06-2007, 23:53
humanist benimki :D sizler ne önerirsiniz peki sineklerle savaş için.. ondan yanına koyayım iştahı açılsın benimkinin

hımmm,forum takip edilmiyor :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4433

praecox hocanın, seri katil bitkisi ;

S.Leuco x (leuco x flava) yani S.leuco. x brookes hibritleri günlerdir gündemde ve hepsi satıldı...

Bu alemin roriduladan sonra en kanlı bitkisi...:D

.

avukatkemal
21-06-2007, 23:58
valla benden iyi takip edeni yoktur da işlerden bazen okuduğumu anlama güçlüğü çekiyorum :D tavsiyeler önemli benim için..

denizakvaryumu
22-06-2007, 00:04
valla benden iyi takip edeni yoktur da işlerden bazen okuduğumu anlama güçlüğü çekiyorum :D tavsiyeler önemli benim için..

Ankara'daki tüm sinek-böcek-sarı ceketlinin sizin eve gelmesini istiyorsanız
S.leuco. x brookes
tavsiye ediyorum...

Praecox hoca bu konuda yardımcı olacaktır...

.

avukatkemal
22-06-2007, 22:25
erkan hocadan cevap bekliyorum şu an ilk gelişmeler olumlu :D erkan beyin başının etini yiyim de benden kurtulmak için göndersin istediklerimi :D

avukatkemal
24-06-2007, 17:20
bu arada hakan bey tavsiye ve reklamınıza dayanamadım koçtaştan sizin sarrdan aldım :D bugun yeni yerine ektim, hadi bakalım hayırlısı :)

praecox
24-06-2007, 21:10
Resim resim resim....!
resim rica etsek.

denizakvaryumu
24-06-2007, 21:37
bu arada hakan bey tavsiye ve reklamınıza dayanamadım koçtaştan sizin sarrdan aldım :D bugun yeni yerine ektim, hadi bakalım hayırlısı :)

yalnız en son koçtaşa uğradığımda kalan birkaç tane etobur bitki vardı ve hepsi susuzluktan son dakikalarını yaşıyordu...

Sizinki yeni parti gelenlerden olsa gerek...resim eklerseniz ölü olup olmadığını anlayabiliriz :)

.

avukatkemal
24-06-2007, 23:42
hemen çektim koydum resimleri.. koçtaştan aldığım sarrlar..biri papağan kafalı zararsız ve humanist etoburum :D diğeri ise yeni aldığım sarr.. yeni gelenlerden koçtaşa.. durumu iyi gibiydi umarım sorun yoktur.. tam olarak cinsini bilemeyeceğim ama hakan beyin aldığıyla aynıdır tahminimce.. yorumlarınız önemli.. teşekkürler..

avukatkemal
25-06-2007, 00:00
resim eklemeyi unutmuşum demin :D işte resimler..

denizakvaryumu
25-06-2007, 07:46
hayır ...bunlar sarr.purpur değil.

sarr.excellense benziyor...ılımlı bir katil, çok leşi olmaz, yakalasa da yakalamasa da umurunda değil bir havası vardır :) psikopat katillerden değil anlayacağınız...

Olsun üzülmeyin ,sizin layt ve humanist katilin yanında ona iyi bir arkadaş olur ...Fakat evinizde sinekler gezmeye devam edecek :)

.

praecox
25-06-2007, 17:06
Sarracenia purpurea'nın iki değişik cultivar'ları
14398

14399

avukatkemal
25-06-2007, 21:02
ben de pek bahtsızım etoburlarım bile vejeteryan çıkıyor :D durumu iyidir umarım.. bana iyi gibi geldi.. yalnız benim sarr.lar çok mu su kullanıyor yoksa bana mı öyle geliyor..

hayır ...bunlar sarr.purpur değil.

sarr.excellense benziyor...ılımlı bir katil, çok leşi olmaz, yakalasa da yakalamasa da umurunda değil bir havası vardır :) psikopat katillerden değil anlayacağınız...

Olsun üzülmeyin ,sizin layt ve humanist katilin yanında ona iyi bir arkadaş olur ...Fakat evinizde sinekler gezmeye devam edecek :)

.

denizakvaryumu
25-06-2007, 21:11
ben de pek bahtsızım etoburlarım bile vejeteryan çıkıyor :D durumu iyidir umarım.. bana iyi gibi geldi.. yalnız benim sarr.lar çok mu su kullanıyor yoksa bana mı öyle geliyor..

Soldaki papağan için, praecox hoca "çok su ister" demişti...doğadaki resimlerinden gördüğüm kadarı ile sizin papağan şu anda susuz bile sayılabilir :)

Size yine KOÇTAŞ yolu gözüküyor, sarr.purpur için...praecox hoca resimlerini koymuş...

.

Kienne
25-06-2007, 23:03
Arkadaşlar, altı üstü bir haftalık tatilimde de rahat duramadım. Sunta kestirmek için gittiğim Bodrum KOÇTAŞ'taki etoburların taze ve sağlıklı görünümlerine dayanamayıp yine topladım, getirdim Ankaraya.

Özellikle Purpurea'dan ve iri kapanlı VFT'den pek bir memnunum.

denizakvaryumu
25-06-2007, 23:11
Bodrum koçtaş coşmuş gerçekten...Etoburlar muhteşem, purpur ve iri kapanlı vft ye nazar değmesin...

Şimdi avukatkemal Bodrum'a gitmeye kalkar :)

.

avukatkemal
25-06-2007, 23:28
:( burada sadece vft ve papağan kafalı vardı..bir de benim aldığım..purpur yoktu maalesef.. elbet gelir ara sıra yoklayım bari.. elbet gelir buraya da..

denizakvaryumu
25-06-2007, 23:35
:( burada sadece vft ve papağan kafalı vardı..bir de benim aldığım..purpur yoktu maalesef.. elbet gelir ara sıra yoklayım bari.. elbet gelir buraya da..

Sayın kienne hâlâ Bodrumda ise "size bir purpur getirebilir"derim ...
ama kienne arkadaş ne der bilemem :)

.

gundam
26-06-2007, 01:47
papağan kafalıdan kastınız darlingtonia californica mı acaba

Kienne
26-06-2007, 05:43
Gundam, papağan kafalı olanların adı "psittacina".

Hakan bey, hala Bodrum'da olsam kasayla getirirdim purpurları ama maalesef...
Yine de burdaki Koçtaş'ta gözüme kestirdiğim olursa alır bir kenara koyarım avukatkemal için.
Hatta bir de görevliye sorayım, yeni parti getirecekler mi diye.

denizakvaryumu
26-06-2007, 07:41
avukatkemalin,
leuco+brooks hibritleri (yaklaşık 1 metre boy) geldiği zaman, gerçi bu etoburların yüzüne bakmayacak...ama bir sarr.purpur her eve gerekli :)

.

denizakvaryumu
30-06-2007, 13:07
Arkadaşlar,
sarr.purpur ibriklerini kesinlikle susuz bırakmayın, mutlaka yarısına kadar su olsun...altında su olmasına rağmen 3-4 gün ibriklerinde su olmayan purpurlarım malesef kurudu...netten bulduğum örnek resmi ekliyorum.

http://img179.imageshack.us/img179/2276/purpurea20venosamq0.jpg (http://imageshack.us)

avukatkemal
01-07-2007, 00:51
benim de purpurlarım oldu :D tabi yanlış tanımadıysam..yarın resimler..

avukatkemal
01-07-2007, 10:37
asıl resimler diğer başlıkta..bir de buraya ekleyeyim :D görmemişlik başa bela :p

gundam
02-07-2007, 15:29
bu da benim purpurum.
aldığımda bazı ibriklerde lekeler vardı,
şu an durumu bir ibriğini kaybediyor olmasına rağmen daha iyi

denizakvaryumu
02-07-2007, 16:17
2007 etobur bitki yarışması için rakipler çoğalıyor :)

.

avukatkemal
02-07-2007, 16:29
benim papağan kafalının yanında ufak bir sinek gördüm..ibriğe girer diye bekledim ama donmuş gibi duruyor :D biraz daha izleyeyim bari.. barışçıl etoburum belki asi ruhludur :D

avukatkemal
02-07-2007, 16:58
bu böceğin gideceği yok uyuyor galiba ben de resmini çektim :D resimde en yakın ibrik üzerinde .. bu arada umarım kımıl zararlısı değildir :D

gundam
02-07-2007, 17:08
benimki bunun yanında yavru ceylan gibi duruyor
arkadaşlar eb lerim yarışmada sizlere ciddi bi rakip olamazlar

ztn nepenthes ve drosera arayışlarındayım bu aralar.

denizakvaryumu
02-07-2007, 20:51
bu böceğin gideceği yok uyuyor galiba ben de resmini çektim :D resimde en yakın ibrik üzerinde .. bu arada umarım kımıl zararlısı değildir :D

Yok değil, ancak papağanlar çok sağlıklı gözüküyor, nazar değmesin.

.

avukatkemal
02-07-2007, 21:00
evet maşallah iyi tutundular :D kökten sürekli yenileri geliyor

Kienne
03-07-2007, 06:53
Bizim uysal, munis, vejeteryan diyip durduğumuz psittacina'nın kesit resmini buldum. Hiç de öyle uysal durmuyor :D
Resmi bulduğum yer burası (http://www.honda-e.com/IPW_1_Format/03_Introduction01.htm).
Ayrıca http://www.honda-e.com/ : Sitenin içerigi bayaa düzgün derlenmiş.

avukatkemal
03-07-2007, 08:50
siteler gerçekten güzelmiş..dunya haritasıyla hangi etoburların dunyanın neresinde olduğunu göstermişler..türkiyede drosera, utricularia ve pinguicula mevcut.. bu arada yasemin hanım teşekkürler, papağan kafalı sarr.ıma zararsız diyen hakan bey umarım görmüştür mesajınızı..iade-i itibar isterim :D

avukatkemal
03-07-2007, 08:59
bu arada sitedeki bu resim dikkatimi çekti.. psitaccina su içinde.. gerçi yanlış hatırlamıyorsam erkan bey benzer bir şey söylemişti.. genellikle böceklerle avlandığından köküne kadar su içinde olmasından..acaba ben psitaccinam için böyle bir ortamı nasıl sağlayabilirim..yoksa saksıya su koymaya devammı? ;)

denizakvaryumu
03-07-2007, 09:58
siteler gerçekten güzelmiş..dunya haritasıyla hangi etoburların dunyanın neresinde olduğunu göstermişler..türkiyede drosera, utricularia ve pinguicula mevcut.. bu arada yasemin hanım teşekkürler, papağan kafalı sarr.ıma zararsız diyen hakan bey umarım görmüştür mesajınızı..iade-i itibar isterim :D

Gördüm, gördüm :)

Dormansiden çıkışta yani mart-nisan gibi bir Z raporu alacağız...Yani kurumuş ibrikleri keserken , ibriğin içini de keseceğiz...etoburumuz layt mı, gerçek avcı mı anlayacağız...hatta kiennenin eklediği resim gibi yarıdan kesmek daha iyi böylece içindekiler olduğu gibi görülecek...Bu nedenle şimdilik konuşmak için erken.

Zaten kimde leuco x brooks varsa birinciliği o göğüsleyecek, tabi bir de , asıl bu alemin kralı olan praecox hocadaki roridulayı unutmayalım..

praecox
03-07-2007, 17:41
Sayın kienne psittacina konusunda çok güzel bir resim bulmuş. tamda bu ayki vede bu forumda bu bitki ile ilgili anlatmaya çalıştığımda buydu bu kapan bu şekilde yatay bir su çizgisi çekilirse sanırım yazmak istediklerim çok açık anlaşılır... bu resimden hem kuru halde ayaklı böceklere hemde su içinde yüzen canlılara kurulmuş ıstakoz sepeti misali kapan tekniği çok iyi anlaşılabilir...
tabii suyun nerelere girebileceği nerelerin hava boşluğu yaratacağı oralardaki kıl yapısına da dikkat edin lütfen...:D
ıslak - kuru çok iyi işleyen bir kapan şekli...:D

Weezer
25-07-2007, 07:05
Torfun üzerinde beyaz küf oluşmuş.
Dışarı güneşe aldım. Üzerindeki beyaz küfleri temizleyeyim mi? Yoksa kalsın mı aynı şekilde ?

praecox
25-07-2007, 09:56
Torfun üzerinde beyaz küf oluşmuş.
Dışarı güneşe aldım. Üzerindeki beyaz küfleri temizleyeyim mi? Yoksa kalsın mı aynı şekilde ?

Sayın Weezer,

gerçi bu sorunuzu özelinizden cevaplamıştım. Forumun da faydalanabilmesi adına burdan da yazıyorum.
Sarracenia purpurea'nızın saksı harcının üst tarafının küflenmesi güneşe alır iseniz ve akşam saatlerinde ibriklerine de su girecek şekilde su püskürtür iseniz bu tarz bir küflenme havadar bir yerde geçer.
Önlem almak adına bu küf katmanı az biraz üzerinden torfla beraber kazınarak alınması iyi olur.
Eksilen torfu taze torf ile tamalayın.

krizenten
26-06-2008, 18:53
Arkadaşlar purpureamda çiçek görünüyor. Purpurea da tecrübeli olanlar bilirler, döllendirilmesi nasıl olacak bilgilendiren olursa sevinirim. ;)
http://i222.photobucket.com/albums/dd22/ssrlk77/Fotoraf679.jpg

http://i222.photobucket.com/albums/dd22/ssrlk77/Fotoraf682.jpg

http://i222.photobucket.com/albums/dd22/ssrlk77/Fotoraf685.jpg

praecox
28-06-2008, 12:30
Sayın krizenten,

bir müddet belki başkası cevap verir diye yazmadım. Benden beklentilerinizi düşünerek deneyimlerimi paylaşayım.
Malumunuz polenlerin bir fırça yardımı ile stigmataya taşınması gerek. Bu tür yapısı itibarı ile karışık bir çiçek. Bende uzun müddet döllendirme yapmadım. Ancak şu kadarı kesin ki kendiliğinden döllenmez bu çiçekler. Bir de polen oluşumu ile stigmatanın polen kabulü için açılması aynı çiçekte zaman farkı olduğundan bir ikinci çiçeğin yardımı daha uygun olur.

alpiii
09-11-2008, 21:42
Bugün yapı markette gezerken yeni gelmiş olan bir etobur bitki aldım sanırsam sarracenia purpurea.Yakın zamanda fotoğrafını koymaya çalışacağım,ancak forumda bu tür ile ilgili her başlığı okudum ve yine de sizlere sorularım olacak.
İlk olarak dıştaki saksıyı çıkarttım ve saf suya koydum ve şuan dormancy dönemi olduğu için hemen diğer etobur bitkilerimin ( dionaea muscpiula ) yanında koydum.Kapalı bir balkonda pencere açık bir şekilde bekletiyorum.Gündüzleri 15,geceleri ise 5-7 derece civarında oluyor.Ayrıca sadece bir tane ibriğinde su vardı diğerlerinede benim koymam gerekiyor sanırsam.Fotoğrafını ekleyince daha iyi anlarsınız acaba saksı değişimi bu sene gerekecek mi? Teşekkürler.

avukatkemal
10-11-2008, 01:13
Purpur soğuğa diğer eblere nispeten daha dayanıklıdır..

Diğer ibriklere de su koyabilirsin..

Eğer saksı yeterli gelir dersen, toprağın ve daha önce sulamanın sağlıklı olduğuna inanıyosan kalsın..

alpiii
10-11-2008, 06:46
Teşekkürler.Peki saksı değişimi diğer Dionaea'lar gibi Şubat ayında mı yapılması gerekiyor? Yoksa bu türe ait istisnalar var mı? Cevabınız için teşekkürler...

avukatkemal
10-11-2008, 10:52
Eğer gerek görüyorsan bitki için, şimdi de yapabilirsin

denizakvaryumu
10-11-2008, 11:15
Bu arada Ankara-Forum Bauhausda büyük cam saksılar içinde , kökleri sarı sphagnumlu olarak (oldukça çok sphagnum vardı)büyük sarr. lar gelmiş.

İlk defa kökleri sarı sphagnumlu etobur bitki gelmesi bu işin ilerlemekte olduğunun göstergesi.Yetişmiş bu büyüklükteki (orta boy)sarr.ları meraklıları kaçırmasın ...

Mikro boyuttaki iç içe geçmiş 2 saksıdan ve torf arama derdinden kurtulmuş olursunuz.(üstelik torf yerine sarı sphagnum )

Bitkiler çok sağlıklı idi.

avukatkemal
10-11-2008, 13:35
Fiyat ne kadardı?

Ent
10-11-2008, 14:48
Bayrampaşa Bauhaus'da da vardı aynısından. Fiyat 64 ya da 69 gibi birşeydi.

denizakvaryumu
10-11-2008, 15:39
Fiyat ne kadardı?

Mezarlığa dikmek için kasımpatı ve çiğdem soğanları aradığımdam fiyatına bakmadım...

Ama indirimi kaçırmazsanız 1/3 fiyatına alabilirsiniz.

avukatkemal
11-11-2008, 00:38
Cepa bauhausta göremedim..

alpiii
11-11-2008, 14:25
Fotoğraflarını ancak çekebildim arkadaşlar siz bir bakarsanız hem cinsi hemde bitkinin durumu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Toprak değişimi gerekir mi sizce?

saydemir
11-11-2008, 16:16
Gayet sağlıklı görünüyor. Altından suyu eksik etmeyin. Bahar başı gibi saksıyı büyütüp, yeni torfa dikmeniz daha iyi olur bence.
İstanbul kozyatağı bauhausa da geldi söylediğiniz sarracenialar. Sarracenia judith hindle hibritlerine benziyor. Altında da dediğiniz gibi bol miktarda sphagnum var. Ama fiyat çok fazla. 69 ytl.Cam saksılar içerisinde satıştalar. İndirime girmesini bekliyorum. Umarım kurumadan indirime girerler. :)

alpiii
11-11-2008, 17:19
Teşekkür ediyorum cevaplarınız için.Toprak değişiminide %5o torf- %5o perlit şeklinde mi yapayım? Ayrıca ne büyüklükte bir saksıya gereksinim duyar?

verdoque
11-11-2008, 17:23

Önceki hafta vardı demek ki bitmiş. Bana da pahalı gelmişti, almadım...

Ent
11-11-2008, 17:35
Gayet sağlıklı görünüyor. Altından suyu eksik etmeyin. Bahar başı gibi saksıyı büyütüp, yeni torfa dikmeniz daha iyi olur bence.
İstanbul kozyatağı bauhausa da geldi söylediğiniz sarracenialar. Sarracenia judith hindle hibritlerine benziyor. Altında da dediğiniz gibi bol miktarda sphagnum var. Ama fiyat çok fazla. 69 ytl.Cam saksılar içerisinde satıştalar. İndirime girmesini bekliyorum. Umarım kurumadan indirime girerler. :)

Bu olay pek kalmadı artık. Eskiden çiçeği geçen vandaları ucuzlatıyorlardı. Son iki partide çiçeği geçmiş, kökleri kurumaya yüz tutmuş hale geldiklerinde bile hala fiyat indirmemişlerdi. Sonunda da çöpe gittiler sanırım. Tahminim şu ki insanların hemen satın almayıp indirimi beklemelerine karşılık bu acaip yolu seçtiler. Belki de iade anlaşmaları vardır firmalarla, bilemiyorum. Ama bunun bilinçli birşey olduğunu düşünüyorum; muhtemelen etoburlarda da -satılmasalar bile- aynı durum söz konusu olur.

saydemir
12-11-2008, 10:09
Orkideler konusunda özellikle bazı dönemlerde indirime girebiliyorlar. Geçen hafta ümraniye praktikerde 9.90 a phaleonopsis orkideler vardı. Hemde baya büyük ve gösterişli.
Ama bauhausta bende gördüm üzerinde birkaç dal kalmış kurumuş vandaları bile utanmadan 90 ytl ye satmaya çalışıyorlar. Bilemiyorum bende sarraceniaları bu fiyata alamam tabi. Umarım alacak ilgilenecek birileri çıkar. :(

denizakvaryumu
12-11-2008, 10:18
Aslında meraklıları kaçırmasın derim, çok sağlıklı bitkiler ve kök ortamı da sarı sphagnuma oturtularak güzel bir iş yapılmış.

Gelecek açısından ümitlendim açıkçası.

lunatic
15-11-2008, 12:42
Malaesef artık indirime (özellikle ithal çiçeklerde) gidilmiyor. En fazla 21.90 olan penelop lar 19.90'a iniyor. Onu da yabancı firma belirliyor. Bir seferinde 100 ün üzerinde penelop atılmak için dışarı konmuştu. Firmaya fatura ediliyor ve firma iade almaktansa (astarı yüzünü geçeceği için) atın diyor. Müdürle konuştu arkadaş ama ya 9.90 a satarım ya da çöpe atarım dedi. Neticede çöpe gittiler. Bir seferinde sararmış cycas'ı 9.90 a almıştım normalde 39.90 idi. Şİmdi yine sararmış cycaslar var. benimkinden çok daha küçük ama 36.90 mı nedir indirmediler gitti. Adamlar bakamıyorlar ve birçok çiçek çöpe gidiyor. O 69.90 lığı indirimde göreceğini zannetmiyorum. En azından değer bir fiyata ineceğini zannetmiyorum. Ocak-Şubatı bekle onun gibi ama toprakta gelir birsürü. Camına para verme boşuna...

verdoque
16-11-2008, 10:54

Sn. Avukatkemal dün Ankara Cepa Bauhausta 1 tane kalmıştı. Gözden kaçırmış olabilir misiniz?

avukatkemal
16-11-2008, 15:52
Epey bakmıştım ama.. ne taraftaydı?

verdoque
16-11-2008, 22:46
İçeri kısımda sıra sıra dizilmiş bitkilerden orta sıralardan birinde en başta duruyordu. Cepanın içinden girdiğimde menekşeleri geçtikten sonraydı ama etrafındaki bitkileri tam hatırlayamadım. Kaktüsler civarı olabilir...

qubilay
02-12-2008, 23:20
acil yardım... arkadaşlar sarracenia kardeşliğine yeni katılan bu arkadaşınız için yardım ederseniz sevinirim...

öncelikle edindiğim bu etobur gillerin iki çeşidinin adlarını öğrenmek istiyorum. bunlardan birisi yaprağının ucunda iki yana doğru ağzını açmış keskin dişlere sahip olan bir tür ... diğeri de koni şeklinde baya uzuncana hatta konilerinin yukarı doğru olan kısımları kırmızı damarlara sahip... umarım betimlemeler yeterli olacaktır bana yardımcı olmak isteyen arkadaşlar için...

İkinci maruzatıma gelecek olursam, bu dünya güzelleri için Terrarium hazırlamam gerekir mi bilmiyorum. hazırlamam gerekirse bunlar için hazırlayacağım Terrarium'da toprağın fazla sudan dolayı çamurlaşmasını engelleyecek alt tabana çakıl döşemem gerekir mi yoksa bu bitkiler bataklık ortamını sevdikleri için zeminin çamursu mu olması gerekir.

bu birkileri ekeceğim Terrarium'da kullanmam gereken toprağı nasıl hazırlamam gerekir? yani nasıl bir toprak kullanmam gerekir...

bazı çeşitlerin konilerinin içine su doldurulması gerektiği belirtilmiş bu benim beslediğim koni biçiminde olan tür için de geçerli mi?

ayrıca kurt verilmesi gerektiği dile getirilmiş. bu kurtlar akvaryumcularda satılan canlı kurtlar mı yoksa kurutulmuş olan kurtlar mı?

şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum...

qubilay
04-12-2008, 21:29
acil yardım... sarracenia kardeşliğine yeni katıldım. Bana yardım ederseniz sevinirim...

öncelikle edindiğim bu etoburgillerin iki çeşidinin adlarını öğrenmek istiyorum. bunlardan birisi yaprağının ucunda iki yana doğru ağzını açmış keskin dişlere sahip olan bir tür ... diğeri de koni şeklinde baya uzuncana hatta konilerinin yukarı doğru olan kısımları kırmızı damarlara sahip... umarım betimlemeler yeterli olacaktır.

İkinci maruzatıma gelecek olursam, bu dünya güzelleri için Terrarium hazırlamam gerekir mi bilmiyorum. hazırlamam gerekirse bunlar için hazırlayacağım Terrarium'da toprağın fazla sudan dolayı çamurlaşmasını engelleyecek alt tabana çakıl döşemem gerekir mi yoksa bu bitkiler bataklık ortamını sevdikleri için zeminin çamursu mu olması gerekir.

bu birkileri ekeceğim Terrarium'da kullanmam gereken toprağı nasıl hazırlamam gerekir? yani nasıl bir toprak kullanmam gerekir...

bazı çeşitlerin konilerinin içine su doldurulması gerektiği belirtilmiş bu benim beslediğim koni biçiminde olan tür için de geçerli mi?

ayrıca kurt verilmesi gerektiği dile getirilmiş. bu kurtlar akvaryumcularda satılan canlı kurtlar mı yoksa kurutulmuş olan kurtlar mı?

şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum...

saydemir
05-12-2008, 16:54
Öncelikle çeşidini öğrenmek istediğin bitkilerinin resmini koyarsan daha rahat bilgi edinebilirsin. Zannedersem elindeki bitkiler sarracenia ve dionea.
Bu bitkiler için bir terrarium hazırlaman gerekmez. Hatta bu türler terrariumda çok rahat etmezler. Bunları içerisinde saf su olan bir kaba oturt ve güneş alan bir yere koy şimdilik. Saksı değişimini de bahara doğru yaparsın. O zamana kadar da bu bitkiler nasıl bir "toprak" ister forumda bir araştır.
Özellikle dışardan bir besin vereceğim diye gayrete girmene gerek yok. Onlar besinlerini kendi bulur. Bulamasa da bitkilerin sağlıklı olarak büyüyebilir merak etme.

qubilay
07-12-2008, 23:07
Öncelikle çeşidini öğrenmek istediğin bitkilerinin resmini koyarsan daha rahat bilgi edinebilirsin. Zannedersem elindeki bitkiler sarracenia ve dionea.
Bu bitkiler için bir terrarium hazırlaman gerekmez. Hatta bu türler terrariumda çok rahat etmezler. Bunları içerisinde saf su olan bir kaba oturt ve güneş alan bir yere koy şimdilik. Saksı değişimini de bahara doğru yaparsın. O zamana kadar da bu bitkiler nasıl bir "toprak" ister forumda bir araştır.
Özellikle dışardan bir besin vereceğim diye gayrete girmene gerek yok. Onlar besinlerini kendi bulur. Bulamasa da bitkilerin sağlıklı olarak büyüyebilir merak etme.

evet tespitleriniz doğru netten kontrol ettim görsellerini fakat şunu da öğrenmek istiyorum. Sarracenia'nın hunilerine su dolduracak mıyım?

praecox
09-12-2008, 01:02
evet tespitleriniz doğru netten kontrol ettim görsellerini fakat şunu da öğrenmek istiyorum. Sarracenia'nın hunilerine su dolduracak mıyım?

Sarracenia'nız purpurea ise doldurun, değil ise doldurmayın.

srknuz
28-09-2009, 16:32
Merhaba, aşağıda fotosunu eklediğim ebmin türü sarracenia purpurea mı

saydemir
28-09-2009, 19:23
Evet purpurea,

oppss!
13-12-2009, 20:21
Bu türün ibriklerine su konulması gerekiyor anladığım kadarıyla, saf su mu olmalı bu?

avukatkemal
20-12-2009, 19:45
Saf su olmalı..

lunatic
13-06-2010, 14:17
Ankara'daki tüm sinek-böcek-sarı ceketlinin sizin eve gelmesini istiyorsanız
S.leuco. x brookes
tavsiye ediyorum...

Praecox hoca bu konuda yardımcı olacaktır...

. 2 sorum olacak: 1- Bunlara bal arısı düşmesi mümkün müdür? Ben çok sayıda eşek arısı ve sinek gördüm ama son olarak biraz tombul gibi gözüken bir arıyı bal arısına benzettiğim için bitkiyi başaşağı getirekrek salmak zorunda kaldım. Son sürat kaçtığı için ne olduğunu anlayamadım. Beraberinde pek de yaşama şansı kalmamış bir sineği de kaybettim. :(
2- sizin ibriklerde de delikler oluşuyor mu. Benimkilerde oluşuyor ve bunların sebebinin çeneleri kuvvetli eşek arılarının olduğunu düşünüyorum doğru mudur?
Teşekkürler.

tarik1907
09-09-2010, 22:28
2 sorum olacak: 1- Bunlara bal arısı düşmesi mümkün müdür? Ben çok sayıda eşek arısı ve sinek gördüm ama son olarak biraz tombul gibi gözüken bir arıyı bal arısına benzettiğim için bitkiyi başaşağı getirekrek salmak zorunda kaldım. Son sürat kaçtığı için ne olduğunu anlayamadım. Beraberinde pek de yaşama şansı kalmamış bir sineği de kaybettim. :(
2- sizin ibriklerde de delikler oluşuyor mu. Benimkilerde oluşuyor ve bunların sebebinin çeneleri kuvvetli eşek arılarının olduğunu düşünüyorum doğru mudur?
Teşekkürler.

Merhaba, acaba yazın bu bitkinizi nerede muhafaza ediyorsunuz, doğrudan yoğun güneş ışığı buna sebep olabilirmi diye düşünüyorum zira ara ara bende bu sorunu yaşıyorum.

tarik1907
09-09-2010, 22:35
Merhaba,
Bir süredir bende olan Sarracenia'm (türünü tam bilemiyorum hibritlerden) bu yaz 2 dir çiçek açıyor ters lale şeklinde ancak 1 ay kadar beklesede sanki olgunlaşmıyor gibi, aynı formunda devam ediyor. Bir önceki çiçeği kesip attım bir süre sonra zira renkli yaprakları döküldü ve göbeği kaldı bende beklemeden kestim, bu sefer bekleteyim diyorum çiçeğini ama olgunlaşma süresi gibi bir süre varmıdır. Aynı şekilde Drosera aliciae'm de sürekli çiçek açıyor ama sonunda normal çiçekli bitkilerdeki gibi tohumlaşıyor ancak Sarracenia yı çözemedim yardım bekliyorum.
Teşekkürler.

tarik1907
14-09-2010, 21:15
Bu konuyla ilgili fikri/tecrübesi olan bir arkadaş yokmu acaba?

saydemir
15-09-2010, 18:02
Tohum kapsülünün olgunlaşması geç oluyor. Benim açan bir çiçek 2 aydır duruyor daha hala yeşilimsi görünüyor. Tamamen kurumasını bekleyin. Bende daha öncekilerde sabırsızlanıp erken koparmıştım. Tohumlar olgunlaşmamıştı.

praecox
15-09-2010, 18:24
Saracenia'lar sinekle böcekle de olsa zor döllenirler. Elle döleme yapmadı iseniz bence hiç beklemeyin.tohum bağlamazlar. El ile döllendirme şeklini bu forumda bir yerde yazmıştım.
Dölenmiş tohum kapsülü şişmeye başlar dölenmemişinde çok bir genişleme görülmez.Sarr. çiçeklerinin 5 stigamatsı da tozlanması gerek. tamamen ters durmıyan çiçeklerde böcekli dölenme de zor oluyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3183
bu başlığı okuyun.

Estergon80
03-12-2010, 16:19
Bu hafta saydemir arkadastan 2 adet etobur aldim. Venus geldiginde tamamen dagilmisti bende topraklari tekrar iceri koyup etoburu da icine diktim. Sarracenia ise dagilmamisti ama saniyorum sıkışmış bu sebepten bur ibriginde sararma olmuş.
Bana gonderılen moss ıle uzerını kapladım baska yapabılecegım bırsey olurmu venus yasarmı? Altina su koydum ama dogru bir hareketmi?
Resimleri koyuyorum yardimci olursaniz sevinirim?

saydemir
03-12-2010, 18:51
Sayın estergon80, vft nin torfunun dağılmasına üzüldüm ama saksılı gönderdiğim zaman bu olabiliyor. Torfun üzerine yapıştırdığım bantlarda açıldı sanırım. Sarracenianın kuruyan ibriğini dibe yakın kesebilirsiniz. Umarım yakın zamanda toparlarlar.
Altında sürekli saf su bulunması gerekiyor ve etoburlarınızı bol güneş alan cam kenarında ılık bir odada tutmanızı öneririm.

Estergon80
03-12-2010, 19:19
Tamam tesekkur ederim durumlari iyidir umuyorum birde sarracenia nin ibrigine su dolduruluyormu bir yerde oyle birsey okudum. Dibinde ki su yeterlimidir?

saydemir
03-12-2010, 19:32
Hayır doldurmanıza gerek yok. Salgısını kendisi üretecek.

sariefe
04-12-2010, 03:36
Sayın Estergon80 etoburlarınız hayırlı olsun. Sonunda bulmanıza sevindim. Benim gördüğüm kadarıyla bitkileriniz dormancyde. O nedenle zorlu günler olacak. Atlatırlarsa ne mutlu. Mutlaka güneş görsünler. Altlarından suyu eksik etmeyin. Sıcaklık konusunda serin bir yer daha doğru olur gibi ama sayın saydemir "ılık bir oda" demiş. Bunu biraz belirginleştirmek iyi olur kanısındayım. Yani derece cinsinden.

Saygılar...

saydemir
04-12-2010, 22:39
Etoburların dormancy döneminde serin bir yerde olması gerektiğini biliyoruz. Ev koşullarında bunu eğer ısıtılmayan bir oda, kapalı bir balkon varsa sağlayabiliriz demek istemiştim. Birde bitkinin bulunduğu koşullar bu şekildeydi. Aynı koşullarda bir yer olması bulunduğu yere adapte olmasını kolaylaştıracaktır.
Doğal koşullarındaki -Kuzey Carolina- mevsimsel sıcaklık değişimini ise aşağıda belirtiyorum.
183117
Kaynak: Barry Rice, Growing Carnivorous Plants

necromancer41
16-12-2010, 12:55
Merhaba ben buişe yeni başladım daha doğrusu 3-4 ay oluyor, bu başlık altında sormak istediğim Sarracenia purpurea ve Sarracenia purpurea red venosa ikisinide googleda arattım Sarracenia purpurea yazınca tamamı kırmızı ile yeşil-kırmızı renklerde bir çok bitki açtı ama Sarracenia purpurea red venosa yazınca spesifik bir tür çıkarmadı.red venosa hibritmi oluyor veya ikisinin net farkını ayırt edebileceğim bir fotoğraf varmı elinizde?

saydemir
16-12-2010, 17:35
Sarracenia purpureanın iki alttürü var. Birisi Sarracenia purpurea ssp. purpurea, diğeri de Sarracenia purpurea ssp. venosa.
ssp. purpurea alt türü yetişme ortamı ABD'nin daha kuzey bölgeleri, Kanada da bile görülebiliyor. Soğuğa daha dayanıklı olan tür.
ssp. venosa ABDnin daha güney bölgelerinde Florida, Missisipi gibi yerlerde yetişiyor. Daha geniş, şişman yaprakları olan tür. Genellikle yeşil yapraklı kırmızı damarlı oluyor. Fakat tamamen yeşil renkli olanlarıda var. Bunlara heterophylla deniyor.
Birde kırmızılıkları güneşle alakalı olan bir durum. Tam güneş alamazsa kırmızı renge ulaşamazlar.
ssp. venosa
http://www.flytraps.com/scripts/prodView.asp?idproduct=25636
ssp. purpurea
http://www.bestcarnivorousplants.com/CP_Photos/Sarracenia_purpurea_purpurea_Copyright_K_Pasek.jpg

necromancer41
17-12-2010, 12:19
teşekkür ederim. tam aradığım cevaptı bu.

anurt
23-10-2014, 11:53
Arkadaşlar, farklı türlerdeki tüm sarr.larım sırayla dipten tek tek kuruyup öldüler. Ne olduğunu bile anlamadım. Konu ile ilgili bir fikri olan var mı?

lost_raven
23-10-2014, 13:45
Arkadaşlar, farklı türlerdeki tüm sarr.larım sırayla dipten tek tek kuruyup öldüler. Ne olduğunu bile anlamadım. Konu ile ilgili bir fikri olan var mı?

Dipten kuruma kök çürümesi olabilir ama fotoğraflarını koyarsanız bakım ortamınızı-şartlarınızı yazarsanız daha net bilgi verilebilir.

anurt
24-10-2014, 22:09
Resimler yuklendi umarim.

anurt
24-10-2014, 22:13
Bu bir tanesi. Daha doğrusu sonuncusu. diğerlerini kaybettim. hatta zannımca bunu da, içinde canlı tek şey yosunlar gibi duruyor.
Bir kısmı sabah güneşi alan kapalı bir balkondaydı. Bu sonuncusu da mutfakta gene sabah güneşi alan bir pencere dibindeydi. Normal suladım, sevdim, baktım ama ne olduğunu anlamadım. Dibinden suyunu, tepesinden güneşini eksik etmedim. Çeşit çeşit sarr. vardı elimde, hepsi gitti... :(

lost_raven
24-10-2014, 23:41
Bu bir tanesi. Daha doğrusu sonuncusu. diğerlerini kaybettim. hatta zannımca bunu da, içinde canlı tek şey yosunlar gibi duruyor.
Bir kısmı sabah güneşi alan kapalı bir balkondaydı. Bu sonuncusu da mutfakta gene sabah güneşi alan bir pencere dibindeydi. Normal suladım, sevdim, baktım ama ne olduğunu anlamadım. Dibinden suyunu, tepesinden güneşini eksik etmedim. Çeşit çeşit sarr. vardı elimde, hepsi gitti... :(

Kök çürümesi dolayısıyla bitkinin çürümesine benziyor ama bu fotoğraf bitkinin ölüp artık iyice çürüdüğü bir fotoğraf olduğu için acaba başka bir sebepten ölmüş olabilir mi diye de düşündüm açıkçası :rolleyes:

Altlığındaki su seviyesi saksının neresine geliyordu? Sanırım biraz fazlaymış. Birde sarr'larınız ne kadar zamandır sizdeydi ve hep aynı şekilde mi baktınız?

Dedektif gibi oldum :D

anurt
07-11-2014, 11:53
Su seviyesi genelde bayaa yüksek oluyor. Bir set sarr.ımı kaptırdıktan sonra, bunlar yeni aldığım setti. Neresinden baksanız mart-nisan civarı alındılar. Kayıplarım haziran civarında başladı ve o gördüğünüz sonuncu sarr.ı da sanıyorum ekim civarında kaybettim. :(
Elinde fazla etoburu olan var mı... ;(

lost_raven
07-11-2014, 12:44
Su seviyesi genelde bayaa yüksek oluyor. Bir set sarr.ımı kaptırdıktan sonra, bunlar yeni aldığım setti. Neresinden baksanız mart-nisan civarı alındılar. Kayıplarım haziran civarında başladı ve o gördüğünüz sonuncu sarr.ı da sanıyorum ekim civarında kaybettim. :(
Elinde fazla etoburu olan var mı... ;(

Purpurea türü sarr'larda dönem dönem gelişme dönemlerinde su seviyesinin yüksek olması hatta baya yüksek olması zararsız hatta belki de faydalı olabilirken, sürekli su seviyesinin aşırı fazla olması köklere hava aldırmayacağı için kök çürümesine neden olacaktır. Altılığında 2cm kadar su bulunması yetelidir. Bir de yeni aldığınız etoburlarda eğer yapı market çiçekçi vs yerlerden alıyorsanız yanlış su ile sulanmış ve toprağının fazlasıyla mineral-tuz vs maddelerle dolmuş olmasını göz önünde bulundurarak aldıktan sonra ivedilikle toprak değişimi yapmanızı tavsiye ederim. Aldığınız yerde kış uykusu geçirmemiş de olabilirler ve bu durum bitkinin güç toplayamamasına ve bitkinin daha kolay hastalıklara kapılmasına sebep olabilir.

uygarb
06-07-2020, 22:33
Forum ölmüş 5.5 yıldır aktif kişi yok

derin35
07-07-2020, 00:11
Forum ölmüş 5.5 yıldır aktif kişi yok

Sayın uygarb, forum ölmedi. Güncel sayfalarımız var ve aktif. Etobur meraklısı az. ;)

uygarb
07-07-2020, 14:11
Sayın uygarb, forum ölmedi. Güncel sayfalarımız var ve aktif. Etobur meraklısı az. ;)

Sevindim, linkini atabilir misiniz

derin35
07-07-2020, 14:21
Sevindim, linkini atabilir misiniz

http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=2319407

Son 24 saatteki mesajlardan takip edebilirsiniz. ;)

uygarb
07-07-2020, 15:12
maalesef sonuç bulunamadı yazıyor

derin35
07-07-2020, 15:26
Sayın uygarb,

Ağaçlar net ana sayfayı açıp, sağ üst köşede hızlı ulaşım bölümünden, son 24 saatte yazılmış mesajlardan, güncel yazışmaları takip edebilirsiniz. Şu an mesela Çitlenbik Ağacı kahvehanesinde sohbetteyiz forum arkadaşlarımızla.

uygarb
07-07-2020, 15:48
Sayın uygarb,

Ağaçlar net ana sayfayı açıp, sağ üst köşede hızlı ulaşım bölümünden, son 24 saatte yazılmış mesajlardan, güncel yazışmaları takip edebilirsiniz. Şu an mesela Çitlenbik Ağacı kahvehanesinde sohbetteyiz forum arkadaşlarımızla.

hızlı ulaşım bölümünden kastınız arama kısmı mı

derin35
07-07-2020, 16:04
Aramanın solunda aktif konular, sağında hızlı ulaşım var. Her iki sekmeden de açabilirsiniz.

O anda aktif olan tüm yazışmaları görebilirsiniz.

uygarb
07-07-2020, 16:45
Etoburlarla ilgili siz ve arkadaşlarınız yeni bir konu açın orada sohbet edelim, olur mu

derin35
07-07-2020, 16:53
Etoburlarla ilgili siz ve arkadaşlarınız yeni bir konu açın orada sohbet edelim, olur mu

Benim etobur bitkim olmadığından, bu konuda sohbet edebileceğim bir bilgim yok maalesef.