View Full Version : Tohumdan bonsai yapımı
böörtlen
27-02-2014, 13:39
bu da benim erguvan :p
böörtlen
11-03-2014, 10:18
ikinci erguvanımda çıktı tohumdan, ve ilki üçüncü yaprağını açıyor ve bir tane kestanem oldu minik bir filiz daha ama onu da değerlendirmeyi düşünüyorum, acaba kestane çabuk büyür mü ki? :))
badrobot
12-03-2014, 07:58
Kestane, Ceviz, Ginkgo, Erguvan, Meşe, Çitlembik vb. ağaçlar çok yavaş gelişmesiyle bilinir.
böörtlen
12-03-2014, 08:23
nerede zor bir şey varsa onu buluyorum galiba :)
ve bir ricam olacak, bir kaç fidancıyla görüştüm ama salkım söğüt bulamadım ve Adana'da nerelerde fidancılar var çok bilmiyorum, bilgisi olan veya salkım söğüt bulabileceğim bir yer bilen yardım edebilir mi?
nerede zor bir şey varsa onu buluyorum galiba :)
ve bir ricam olacak, bir kaç fidancıyla görüştüm ama salkım söğüt bulamadım ve Adana'da nerelerde fidancılar var çok bilmiyorum, bilgisi olan veya salkım söğüt bulabileceğim bir yer bilen yardım edebilir mi?
Sn böörtlen hem salkım söğüt hem de kestaneyi daha tecrübe kazandıktan sonra deneyin bence. Hatta kestaneyi hiç denemeyin :) Adana iklimine uygun değil pek.
Salkım söğüdü de Adana gibi Türkiye'nin en sıcak ilinde bonsai saksısında bakabilmek oldukça zor.
böörtlen
12-03-2014, 12:01
Sn. Sakaki,
Kestane hazır geldi, dayım sağolsun aldığı kestaneleri pişirmeyi unutmuş, ikisi çimlenmiş, o da tutup ekmiş.. Bir tanesi 10 cm i geçmiş diğeri ona yaklaşmakta..Adana da zor olacağını biliyorum ama yaşatmaya çalışacağım. Söğü de gelince, bakın bizim köyde yeni ekilen fidanları sıcak yaz günlerinde susuz kalmasınlar diye pet şişelere su doldurup toprağa ters gömüyorlar, bir çeşit damlama sulama gibi oluyor, fidan susuz kalmıyor, söğüdün suyu sevdiğini bildiğim için toprağını hep su içinde tutabileceğim bir sistem oluşturmayı düşünüyorum, serum hortumu gibi malzemelerle :) ayrıca balçık ve killi toprak sevdiğini de öğrendim ve bu topraklara da fazlasıyla sahibim. Bu sebepten denemek istiyorum, zorluklarla uğraşmayı seviyorum ve beslediğim hayvanlar, bitkiler de sonunda bana benziyor (gerçi arada 'benden bu kadar arkadaşım dayanamayacağım artık' diyen de olmuyor değil ) bu yüzden hem söğüdü, hem de oya ağacını bulabileceğim bir yer biliyorsanız söyleyin, yoksa isyan edip bonsai gaspı yapacağım :))
Sn böörtlen,
Mavi bulvar üzerinden Real AVM'ye doğru giderken ana caddeye varmadan 1 ila 3 km önce arka arkaya (300-500 metre aralıklarla) 3-4 fidancı var. Hepsinde salkım söğüt olduğunu görmüştüm. Oralara bakmaya deneyin.
böörtlen
12-03-2014, 12:51
oralar bana ters olduğundan gidemedim ama gideceğim teşekkür ederim :)
böörtlen
18-03-2014, 07:43
Günaydın,
Tohumdan başlamak isteyenlere, kendi deneyimimden yola çıkarak bir şey söylemek istiyorum. Aldığımız tohumlardan ilk önce iki tanesi ektik, bunlardan birini tohumla gelen toprağa, diğerini ise hazır toprak ve bahçe toprağını karıştırdığımız bir kaba.. İlk filizlenen karma toprağın tohumu oldu ve şu anda dördüncü yaprağını açıyor ve oldukça sağlıklı, kendi toprağıyla gelen tohum ise ondan bir hafta sonra çimlenmeye başladı ama ilk yapraklarını dahi açamadı ve hem renk hem duruş olarak çok sağlıksız görünüyor. Sanırım, hazır alınan tohumların toprağını biraz karıştırmak daha sağlıklı olur veya tamamen başka bir toprak kullanmalı diye düşündüm.
Merhaba arkadaşlar benimde erguvan bonsaim var şuan büyümekte fakat toprağında beyaz beyaz küçücük böceklenme yaptı bunlardan nasıl kurtulabilirim?
Merhaba
River sheok tohumlarımı çimlendirmek için mini seraya koydum, 2 haftalık bir süre geçti ve şimdi resimdeki gibiler.
Sorum, artık seranın kapağını açık bırakmam mı gerekiyor,
Evin içinde aydınlık bir yerdeler, ne kadar bir süre içerde tutmalıyım, ne zaman balkona koymalıyım?
melihvarol
16-04-2014, 22:09
bu da benim erguvan :p
merhaba,
bende erguvan ve kara çam aldım. tohumdan yetiştirmeye başlamak istiyorum.
sizin erguvan ne kadar sürede filizlendi?
bir de ekim aşamasında neler yaptınız kısaca anlatabilir misiniz?
teşekkürler.
Merhaba ben bonsaiye yeni heves salmış biriyim. Ve birkaç çeşit tohum aldım ve ektim. Demir ağacı, Karaçam ve Pavlonya adı verilen tohumlardan aldım soğuk ya da sıcak katlama yapmadan iki gün suda bekletip direk toprağa gömdüm doğru mu yaptım emin değilim. Daha sonra Acer Rubrum tohumlarından aldım şuan suda bekliyorlar iki gün suda bekletip bir kısmını direk gömeceğim(taze tohumları direk gömün diyorlardı taze olduklarından emin değilim) diğer kısmını ise torfla karıştırıp buzdolabında soğuk katlamaya koyacağım. Şu ana kadar anlattıklarımda eksik olduğum ya da yanlış yaptığım şeyler hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Ayrıca tohumlarım büyüyene kadar bir fidan almayı ve üstünde çalışıp el alışkanlığı kazanmak istiyorum. Ama ulaşabileceğim bir fidanlık yok bu yüzden internetten sipariş vermek istiyorum acaba bana önerebileceğiniz bonsai yapmaya uygun güzel sağlıklı fidanlar satan yerler önerebilir misiniz?
Betül Nursel
21-04-2014, 11:01
Merhaba, bende geçen hafta karaçam ve erguvan bonsai kiti aldım. Bir gece suda bekletip ektim... Benim aldıklarımın kağıdında dolapta bekletin demiyordu. Hata mı yaptım acaba? Bakalım, inşallah bende burlara fotoğraf koyabilecek kadar büyütebilirim.
Merhaba ben bonsaiye yeni heves salmış biriyim. Ve birkaç çeşit tohum aldım ve ektim. Demir ağacı, Karaçam ve Pavlonya adı verilen tohumlardan aldım soğuk ya da sıcak katlama yapmadan iki gün suda bekletip direk toprağa gömdüm doğru mu yaptım emin değilim. Daha sonra Acer Rubrum tohumlarından aldım şuan suda bekliyorlar iki gün suda bekletip bir kısmını direk gömeceğim(taze tohumları direk gömün diyorlardı taze olduklarından emin değilim) diğer kısmını ise torfla karıştırıp buzdolabında soğuk katlamaya koyacağım. Şu ana kadar anlattıklarımda eksik olduğum ya da yanlış yaptığım şeyler hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba sn Matt42,
Aramıza ve bonsaiye hoş geldiniz :)
Her ne kadar birkaç tane tohumdan yetiştirdiğim bonsai adayım olsa da ve her ne kadar bonsai ile uğraşıyor olsam da bahsettiğiniz ağaçların tohumdan yetiştirilme konusunda tecrübem yok. Daha ziyade gelişmiş fidanlarla veya yamadori usulü ile bonsai yetiştirmekle ilgileniyorum.
Ancak, bu ağaçların/bitkilerin çimlendirilmesi, soğuk katlama süreleri, vs gibi konularda bu türlere ait forumdaki diğer başlıklara da bakmanızda fayda var, çünkü her ağaç soğuk katlama gerektirmeyebiliyor, veya her ağacın soğuk katlama süresi farklı olabiliyor, vs.
Ayrıca tohumlarım büyüyene kadar bir fidan almayı ve üstünde çalışıp el alışkanlığı kazanmak istiyorum. Ama ulaşabileceğim bir fidanlık yok bu yüzden internetten sipariş vermek istiyorum acaba bana önerebileceğiniz bonsai yapmaya uygun güzel sağlıklı fidanlar satan yerler önerebilir misiniz?
Tohumlarınız yeteri kadar gelişene kadar uygun fidanlar alarak üzerinde deneyim kazanmanız en iyisi zaten. İnternette satışı yapılan fidanlar genelde bonsai için çok uygun olmayan, çok ince veya resimdeki gibi olmayan fidanlar olabiliyor. O yüzden kesinlikle çevrenizdeki fidancıları bularak ziyaret etmenizi öneririm. Konu ağaç, bonsai vs. olunca görerek almak en iyisi.
Saygılarımla
Merhaba, bende geçen hafta karaçam ve erguvan bonsai kiti aldım. Bir gece suda bekletip ektim... Benim aldıklarımın kağıdında dolapta bekletin demiyordu. Hata mı yaptım acaba? Bakalım, inşallah bende burlara fotoğraf koyabilecek kadar büyütebilirim.
Merhaba sn Betül,
Siz de aramıza hoş geldiniz :)
Soğuk katlama (tohumları buzdolabında belirli bir nem oranında, belirli bir süre boyunca ve belirli bir derecede bekletme) ihtiyacı olan türleri doğrudan ekmeniz çimlenmelerini elbette olumsuz etkileyecektir, büyük ihtimal çimlenmeyeceklerdir belki de.
Bir de yeri gelmişken bir uyarı yapmam iyi olur: İnternette bonsai kiti, bonsai toprağı, bonsai tohumu diye satılan şeylere lütfen rağbet göstermeyiniz. Bu hem para hem zaman kaybına neden olur. Bonsaiye nasıl başlayacağınız, nasıl fidanlar seçmeniz gerektiği, nasıl bakımlarını sağlayacağınız, kendi toprak karışımınızı nasıl tek kuruş harcamadan hazırlayabileceğiniz ve daha birçok konuda bilgi zaten forumumuzun bonsai bölümünde mevcut. Para ve zaman harcamadan önce bunları bir gözden geçirin derim.
Başarılar diliyorum.
Betül Nursel
22-04-2014, 11:15
Demek ki hatalı başladık.... Neyse genede beklicem... Bu gün 3 gün oldu 2 ay sonra görücez akıbetimizi sabırsızlıkla bekliyorum...
seviperisi
22-04-2014, 13:22
merhaba ben bugün bir acer tamukeyama tohumu aldım henüz saksı almadım ve bonzai toprağım var. nasıl bir saksı almalıyım ve nasıl yetiştirmeliyim ?
böörtlen
23-04-2014, 08:12
Günaydın,
Sn. seviperisi, aslında söz ustaların ama onların deneyimlerinden öğrendiğim kadarıyla tohumdan başlayacaksanız saksınızın bir önemi yok çünkü tohumun normal bir ağaç gibi büyümesini sağlamalısınız, onun üzerinde çalışmaya başlamak için, bildiğimiz fidan boyuna gelene kadar beklemek gerekiyor. (Umarım yanlış bir şey söylememişimdir)
Bende tohumdan başlayanlardanım ama onu uzun bir süre beklemem gerektiğini öğrendiğimde kendime salkım söğüt edindim, bu tecrübeyi daha hızlı deneyimleyebilmek için :)
Adem Keskin
23-04-2014, 10:07
Sayın seviperisi , Sayın böörtlen saksının önemi vardır. Ne kadar büyük saksı olursa gelişim o kadar hızlı olur ve hatta mümkünse bahçede toprakta bakmak gelişim açısından epey zaman kazandırır. Ayrıca Acerlerde soğuk katlama yapmak lazım, direk toprakla buluşturduğunuzda başarılı olamayacaksınız. Saygılarımla başarılar..
böörtlen
23-04-2014, 12:25
Sn. Adem Keskin, anlatım hatam olmuş, dostlardan özür dilerim. Aklımdaki tam olarak şuydu; Bahçe yoksa, saksıya ekilecektir mutlaka ki ilk aşamada önemli olan tohumun çimlenmesi değil mi? Örneğin ben bonsai kasesine ektim ve filizlendi, henüz çok küçük olduğu için toprağı ve kase derinliği kendisi için yeterli, biraz gelişince onu serbest büyüyebileceği daha derin bir saksıya alacağım. (Şimdi buradaki anlatımımda deneyimlerinize göre hata bulabilirsiniz ama ben başka bir şey deneyimlemek istiyorum, doğanın içinde yaşadığım için, bitkilerin, ağaçların zor alanlarda ve şartlarda nasıl doğup büyüdüklerini ve hayatta kaldıklarını gözlemdiğimden, kendi erguvanımı da zorlamak ve bu esnada onun ihtiyaçlarını anlamak çabasındayım)
Konuyu fazla dağıtmadan, sanırım sn seviperisi'nin minumum seviyede dahi olsa bitki yetiştirmek konusunda tecrübesi olduğunu varsayarak 'saksı mühim değil, normal bir ağaç gibi yetiştireceksiniz' derken ne yapması gerektiğini anlayacağını düşünmüştüm :)
Tekrar özür dilerim.
Adem Keskin
23-04-2014, 19:32
Sayın böörtlen ,sizin art niyetle cevap verdiğinizi zaten düşünmedim. Sizin biliyor diye düşünmenizden kaynaklanan bir durum var. Sizin saksı önemli değil demeniz diğer zamanları da kapsadığı için arkadaş küçük bir saksıda adayı büyüsün diye bekler , sadece bunu anlatmak istedim. Bence inanın tecrübelerime güvenerek söylüyorum ilk olarak ne kadar büyük saksıya veya toprağa dikilirse çok şey değişmekte.Küçük saksıda 3-4 senedir olan bir fidanı büyük saksıda olan bir fidan bir sene de yakalamakta gelişimde. Sizin yaklaşımınızla önemli olan tohumun yeşermesi tabi ki ama ne kadar çok toprak o kadar çok gelişim. Başarılar.
Emre Babayiğit
27-04-2014, 10:44
Merhabalar.
Forumu inceleyince kandırıldığımı anladım ama olsun bir şekilde bu işe bulaşmış olduk. :) İnternette bonsai ekim kiti diye satılan ürünlerden aldım. yaklaşık 2-3 ay kadar önce tohumu diktim şuan erguvanın boyu 10-12 cm civarında.
Daha önce hiç bonsai çalışması yapmadım, bilgimde forumdan göz atabildiğim başlıklarla sınırlı. Tavsiyeleriniz ve forumdaki bilgiler ışığında bu işte kalıcı olmak istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Erguvanımın gelişim sürecine ait fotoğraflar :
486772
486773
Son hali :
486774
Son hali :
486779
Son hali :
486780
Geniş büyük bir saksıya mı almalıyım? Su ve güneş ile arası nasıldır? Bu gibi konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Merhabalar.
Forumu inceleyince kandırıldığımı anladım ama olsun bir şekilde bu işe bulaşmış olduk. :) İnternette bonsai ekim kiti diye satılan ürünlerden aldım. yaklaşık 2-3 ay kadar önce tohumu diktim şuan erguvanın boyu 10-12 cm civarında.
Merhaba Sn Emre Babayiğit,
Gerçi artık almışsınız ama bu mesajı okuyacak yeni başlayan arkadaşlara hatırlatma amacıyla tekrar etmek istiyorum ki: İnternette bonsai kiti, bonsai tohumu, vs. şeklinde satılan hiçbir ürüne itibar etmeyiniz, bu tür ürünlerin çoğu bonsai yapmanıza kesinlikle yardımcı olmayacağı gibi, var olan hevesinizi de kaybetmenize neden olacaktır.
Hatta internette bonsai adıyla satılan minicik saksılara ekilmiş incecik bitkilere de kesinlikle para vermeyiniz. O küçücük saksılardaki odunsu dokusu bile gelişmemiş fidanlar, daha doğrusu fidecikler bonsai olmadığı gibi, bonsaiye dönüşme ihtimali de neredeyse imkansızdır. Yani hem para hem de zaman kaybından ve hevesinizin kırılmasından başka elinize hiçbir şey geçmeyecektir. (Zaten bu tür ürünler de size cazip görünmesi ve albenili hale gelmesi için genelde çok küçük, renkli bonsai saksılarına ekili durumda satılır ve birçoğu da alıcısı çok olması amacıyla "içmekan bonsaisi" diye yanlış bir şekilde sunulur)
Sadece ve sadece: gelişmiş bir gövdeye sahip, odunsu dokusu oturmuş, nebari ve koniklik açısından iyi bir durumda olan veya iyi bir duruma gelebileceği konusunda potansiyele sahip olan bonsai adaylarını dikkate almanızı öneririm.
Daha önce hiç bonsai çalışması yapmadım, bilgimde forumdan göz atabildiğim başlıklarla sınırlı. Tavsiyeleriniz ve forumdaki bilgiler ışığında bu işte kalıcı olmak istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Erguvanımın gelişim sürecine ait fotoğraflar :
486772
486773
Son hali :
486774
Son hali :
486779
Son hali :
486780
Geniş büyük bir saksıya mı almalıyım? Su ve güneş ile arası nasıldır? Bu gibi konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Aslında konunun bu kısmı, yani bitkinin tohumdan üzerinde bonsai çalışmalarına başlayabileceğiniz bir fidan kıvamına gelinceye kadarki süreç çok da bonsai ile ilgili değil. Bu süreçte daha ziyade bitkinin özellikleri, bakım ihtiyaçları ve koşulları, gübreleme ve su ihtiyacı, istediği toprak karışımı ve pH'ı gibi türe özgü bilgileri okuyup öğrenmeniz daha doğru olacaktır.
Bir de unutmadan: Bitkiniz böyle bir kıvama o minik saksıda asla gelmez! Mümkün olduğunca büyük bir saksı kullanmanız, hatta imkanınız varsa fidenizi bahçeye ekmeniz, bitkinin hızlı ve iyi bir gelişim göstermesi için en mantıklı yöntemdir.
Başarılar dilerim.
NOT: Hepimiz bu hataları az veya çok yaptık geçmişte, siz de çok dert etmeyin :)
Zararın neresinden dönerseniz kardır.
Emre Babayiğit
28-04-2014, 21:39
bu çok önemli değil belki 10 sene sonra bonsai olacak bu minik fidecik ama ben yapmış olacağım. ilk fırsatta büyük bir saksıya alıp hızlı gelişmesini sağlamaya çalışacağım. ne tür bir toprak kullanmam gerekir güneşi ve suyu nasıl almalı konularında yardımcı olabilir misiniz
Merhaba Emre Babayiğit,
bu çok önemli değil belki 10 sene sonra bonsai olacak bu minik fidecik ama ben yapmış olacağım.
Ne demek istediğinizi tam anlamadım, ben zaten hazır bonsai almanızı önermedim, yanlış anladınız sanırım; tam tersine, ben kendiniz yapmanız için tercih etmeniz gereken en uygun yöntemleri söyledim.
ilk fırsatta büyük bir saksıya alıp hızlı gelişmesini sağlamaya çalışacağım. ne tür bir toprak kullanmam gerekir güneşi ve suyu nasıl almalı konularında yardımcı olabilir misiniz
Bu konularda bilgiler forumda birçok başlıkta mevcut. Forumun "arama" özelliğini kullanarak bu bilgileri bulabilirsiniz. Bulamazsanız bana yazın, yardımcı olmaya çalışırım.
Başarılar dilerim.
Betül Nursel
29-04-2014, 10:17
Benim ektiğim bonsai tohumlarından 2 tane karaçam tohumu filiz vermiş beş tane ekmiştim 2 si filizlenmiş nasıl mutlu oldum var yaa :) erguvanlardan da aynı performansı bekliyorum bakalım :)) gerçi öyle kılcal incecik bir filiz umarım büyütebilirim :)) fotosunuda ekliyeyim.... sanki bir payım varmış gibi sevindim yahu :))
badrobot
29-04-2014, 10:55
Sn.Betül Nursel.
Affınıza sığınarak iki önemli hatayı düzeltmek istiyorum. Çünki sizin mesajınızı okuyan diğer üyelerden yanılgılar içine düşenlerin olabileceği endişesinyim.
-Öcelikle Japonca BON = TABAK --- SAİ = AĞAÇ anlamlarına gelmektedir. Yani tabaktaki-ağaç gibi bir anlama gelmekte. Oysaki sizin yazdığınız "Z" ile birlikte ne talihsizliktirki bir uyuşturucu maddenin ismi olagelmiştir. Buda toplumumuzda bizim gibi bu değerli sanatla ve hobiyle uğraşan kişileri zan altında bırakmaktadır. Bu elbette sizin ve ya bizim suçumuz değil. Ben sadece bu konuda hep beraber olabildiğince duyarlı olmamızı arzu ediyorum.
-Bonsai'yle ilgili insanlarda 3 yaygın yanılgı vardır;
1-Bonsai'nin özel bir tür olduğu. Oysaki kabuk dokusu olan her bitkiden yapılabilir.
2-Bonsai'nin genetiği oynanmış ağaçlar olduğu. Böyle bir teknolojiye daha insanlar ulaşamadılar. Siz tohumu ekeceksiniz ve ağaç siz hiç bir budama vb. müdehale etmeden sizin saksınızda o satın aldığınız paketin üzerindeki görkemli ağaç olacak.(!)
3-Bonsai ağaçlarının hiç büyümediği. Oysaki sığ saksı ve az bir toprakta bile ağacı ihmal etmeden yılda bir iki kez budamak gerekebiliyor. Hele birde o ağacı bahçe toprağına tekrar ekin bakalım ne oluyor.
Bonsai tohumu diye bir şey yoktur. Bir türün, ağacın tohumu olur. Önce tohum çimlenir ve gelişir sonra fide, fidan ve en nihayetinde ağaç olur. Bizde o ağacı Bonsai'de kullanılan yöntem ve tekniklerle o ağacı küçük ve sığ bir saksıda yaşayan bir ağaç haline getiririz. Bu süreçte ağacın ve bizlerin emeği çoktur elbette.
Siz bunları elbette biliyorsunuz fakat ben yinede yanlış anlaşılmalara meydan vermemek istedim.
Tohumlarınızı, ağaçlarınızı hatta bonsailerinizi sağlıklı güzel günlerde geliştirmeniz dileğiyle.
Betül Nursel
29-04-2014, 12:18
Sn.Betül Nursel.
Affınıza sığınarak iki önemli hatayı düzeltmek istiyorum. Çünki sizin mesajınızı okuyan diğer üyelerden yanılgılar içine düşenlerin olabileceği endişesinyim.
-Öcelikle Japonca BON = TABAK --- SAİ = AĞAÇ anlamlarına gelmektedir. Yani tabaktaki-ağaç gibi bir anlama gelmekte. Oysaki sizin yazdığınız "Z" ile birlikte ne talihsizliktirki bir uyuşturucu maddenin ismi olagelmiştir. Buda toplumumuzda bizim gibi bu değerli sanatla ve hobiyle uğraşan kişileri zan altında bırakmaktadır. Bu elbette sizin ve ya bizim suçumuz değil. Ben sadece bu konuda hep beraber olabildiğince duyarlı olmamızı arzu ediyorum.
-Bonsai'yle ilgili insanlarda 3 yaygın yanılgı vardır;
1-Bonsai'nin özel bir tür olduğu. Oysaki kabuk dokusu olan her bitkiden yapılabilir.
2-Bonsai'nin genetiği oynanmış ağaçlar olduğu. Böyle bir teknolojiye daha insanlar ulaşamadılar. Siz tohumu ekeceksiniz ve ağaç siz hiç bir budama vb. müdehale etmeden sizin saksınızda o satın aldığınız paketin üzerindeki görkemli ağaç olacak.(!)
3-Bonsai ağaçlarının hiç büyümediği. Oysaki sığ saksı ve az bir toprakta bile ağacı ihmal etmeden yılda bir iki kez budamak gerekebiliyor. Hele birde o ağacı bahçe toprağına tekrar ekin bakalım ne oluyor.
Bonsai tohumu diye bir şey yoktur. Bir türün, ağacın tohumu olur. Önce tohum çimlenir ve gelişir sonra fide, fidan ve en nihayetinde ağaç olur. Bizde o ağacı Bonsai'de kullanılan yöntem ve tekniklerle o ağacı küçük ve sığ bir saksıda yaşayan bir ağaç haline getiririz. Bu süreçte ağacın ve bizlerin emeği çoktur elbette.
Siz bunları elbette biliyorsunuz fakat ben yinede yanlış anlaşılmalara meydan vermemek istedim.
Tohumlarınızı, ağaçlarınızı hatta bonsailerinizi sağlıklı güzel günlerde geliştirmeniz dileğiyle.
düzelttim... bilgiler için de teşekkür ederim... burda yazılanları takip etmeye çalışıyorum becerebildiğim kadarıyla yapıcam bakalım :) ömrüm yeter mi bilmem ama emek vericem inşallah öldürmediğim sürece :)
müzisyen
21-05-2014, 15:19
Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle bu forumu geç keşfettiğim için ve yeterince araştırma yapmadığım için şuan kendime kızıyorum.
İnternetten geçen hafta ulmus ( Kayın ) türü yaklaşık 25 adet tohum içeren bir paket aldım.
Bir de içinde erguvan tohumu olan bir ekim kiti aldım.
Elimde yaklaşık 30 tane tohum oldu. Erguvanları 24 saat ıslak pamuk arasında beklettim.
Ve tüm tohumları bir gün sonrasında en büyük boy saksıların altığına ektim yanyana. Derinliği yaklaşık 4 cm. Üzerlerine de çok ince bir toprak gezdirdim. ( Toprağı çiçekçiden süs bitkileri için kullanılan cinsten aldım.)
Belki çok yanlış bir yoldayım ama bilmiyorum.
İşyerinde bir yer ayarladım ve sadece akşamüstleri gün ışığı alıyorlar.
Ve toprakları kuruduğu için günde 2-3 kez toprak nemli kalacak şekilde yağmurlama şeklinde topraklarını nemlendiriyorum.
Doğru ya da yanlış( Açıkçası ne yaptığımı ) bilmiyorum. Sadece mantıklı geleni yapmaya çalışıyorum.
Sizlerin fikirlerini öğrenmek istiyorum...
Bir de son olarak; Tohumlar filiz verene kadar geçecek süreçte dışardaki herhangi bir ağacın yeşillenmiş 5-10cm lik bir dalını alsam ve suda hafif köklendirerek derinliği az bir saksıya yerleştirsem bonsai sanatını icra etmek için işe yarar mı ?
Teşekkür ediyorum.
badrobot
21-05-2014, 22:58
Sn.müzisyen.
Öncelikle aramıza ve bonsai dünyasına hoşgeldiniz. Çok sabır ve emek isteyen bu hobide/sanatta umarım uzun soluklu çalışmalarınız olur.
Tohumdan bonsai yapılamaz değil, ama çok fazla bir zaman gerekmekte. Forumda bu şekilde bonsai yapan çok başarılı arkadaşlarımız var.
Ama ben size kendimce bir öneride bulunacaksam; fidanlıklara giderek orada 3-4cm çapında ağaçlar almanız yönünde olacak. Bu aldığınız ağacıda oranlama yöntemiyle belli bir seviyeden keserek bonsai çalışmasına başlayabilirsiniz.
Şimdiden başarılar dilerim.
müzisyen
22-05-2014, 08:00
İlginiz için teşekkür ederim.... Oranlama yöntemini nasıl yapabilirim ?
Bir de şu bahsettiğim tohumlar için toprağı sürekli nemli tutmam iyi midir yoksa kötü müdür?
Sn. müzisyen,
Öncelikle hoşgeldiniz. İlk mesajınızda benim yaşadıklarımla benzer birçok ortak nokta gördüğüm için cevap yazmak istedim. Ben de ilk olarak o erguvan, karaçam ve ginkgo biloba setleriyle başlamıştım. 1 senenin sonunda sadece erguvanım hayatta şimdi. O ufak saksıda ne kadar gelişir bilmiyorum, ama merakımdan bu yıl da 3-4 cm derinlikte başka bir saksıdan daha büyük bir saksıya almayacağım.
Bakım konusuna gelicek olursak, benim ağaçlarım da sadece akşam üzeri 1-2 saat doğrudan güneş ışığı alabiliyorlar. Onun dışında sulama açısından büyük ihtimalle olabilecek bütün yanışları yapmışımdır ilk 1 sene içerisinde. Ancak erguvanım hala hayatta. O yüzden içiniz rahat olabilir. Erguvan (birçok kaynakta okuduğuma göre) aşırı sulamaya ve kuraklığa en dayanıklı türlerden birisi. Ancak bir o kadar da yavaş büyüyen bir tür.
Şimdiden bu yolda size bol şans diliyorum. İyi çalışmalar.
DarkMatt
26-05-2014, 16:13
Öncelikle merhabalar. Ben de tohumdan bonsaiye giden yolda yeni başladım ve deneyimsiz biriyim birkaç sorunum var. Öneri ve yardımlarınıza ihtiyacım var.
Ben bonsaiye başlamak için iki farklı saksıya demir ağacı tohumları ekmiştim. Birinci saksıyı yaklaşık 1.5 ay önce ekdim ve 15 gün içinde çıkmışlardı. Yani çimlenmelerinin üzerinden 1 ay geçmişti. İkinci saksınında çimlenmeleri üzerinden 15gün geçti. İlk başta gövdelerinin rengi yeşil beyaz arası bir tondu daha sonra güneşi gördükçe kahverengimsi bir ton alıp birazcık genişlediler çok sağlıklı görünüyorlardı. Ve yaklaşık 4cm boylarındalardı(İlk saksı). Ama başıma bir kaza geldi. Ekili oldukları iki saksı da devrildi ve kimi biraz ezildi. Ayrıca kökleri topraktan ayrılmıştı neredeyse hepsini tekrar elimle (biraz yeni toprakda ekleyerek) yeniden dikmeye çalıştım ve ayrılmışlarken iki saksıyıda birleştirdim ortalama 25cm^2lik alanda 7 bitki oldu. Tekrar ektikten bir müddet sonra gövdeleri cılızlaşmaya ve yavaş yavaş kahverenginden siyaha dönmeye başladılar yavaş yavaş ölüyor gibiler ve durum beni çok üzüyor acaba bu durumu dzeltmek için ne yapmam gerekiyor.
Ayrıca 5 hafta önce 4tane pet bardağa acer rubrum tohumu ekmiştim. Ve soğuk katlama yapmak için buzdolabına koydum. 25gün sonra kontrol ettiğimde içlerinden biri büyümüş yaklaşık 3cm boyuna gelmişti. Ama bardağın kenarına yapışarak çıkmıştı. Bende artık dışarı çıkarabilirim sandım ve kürdan yardımıyla bardaktan hafifçe ayırdım, ayırınca boynunu büker gibi oldu bende tekrar destek olsun diye bardağın kenarına yasladım. Gövdesinin güneş almadığı için ince kaldığını düşünüp 1 gün dışarda beklettim(direk güneş almıyor). Fakat bu süreç boyunca sanki solar gibi oldu. Bende tekrar buz dolabına koydum. Acaba ne zaman buzdolabından çıkarmam gerek ya da nasıl bir yol izlemeliyim.
Deneyimim olması için iki tane de ayrıca fidan almayı ve daha çok bonsai hakkında yazılanları okumayı düşünüyorum.
Yardımlarınızı bekliyorum.
bernabora
07-06-2014, 20:21
merhaba. bonsai ekim kiti aldım 3 adet. erguvan, karaçam ve fıstık çamı. şu saat itibari ile üzerinde yazıldığı şekilde 24 saat suda beklettim tohumlarını. az önce saksının alt kısmına 2-3 mm gelecek şekilde toprak üzerine tohumları (belli bir köşeye) kalan toprağı tekrar üzerine döktüm hafif bastırarak güzel bir şekilde işlemi tamamladım.
son olarak aldığım fısfıs yardımı ile toprağı nemlendirdim.
merak ettiğim su eklemeli miydim ? ben sadece fısfıs yardımı ile biraz toprağı nemlendirdim. fakat daha ilk günüm ne kadar su koymalıyım ne yapmalıyım bilemedim. yardımcı olabilir misiniz acaba ?
yeni başlıyorum ve hayatımda ilk defa böyle toprak tohum vs ilgileniyorum.
500481
Kifu_Sho
07-06-2014, 20:58
şu sattıkları şeye ağaç tohumu deseler kimse almaz . bonsai ekim kiti diye bişey dersen tonlarca alan olur . neyse haddimi aşmadan susmak en iyisi .
badrobot
07-06-2014, 21:12
Sn.Kifu_Sho.
Birde o tohumlar ekilip, çimlenip ve aradan zaman geçince hiç müdehale bile etmeden ağaç paketlerin üzerindeki fotoğraftaki ağaca benzeyeceğine inananlar bile var.
Kifu_Sho
07-06-2014, 21:23
tüketiyici kandırmak yalan reklam yapmak yalanlı ayıplı ürün satmak güya yasalara aykırı ama bu konuda hiç bir şey diyen yok . en azından bu konuda zarar gören arkadaşlar birşeyler yapsalarda şu insanları kandıramasalar.
arkadaşlarımız tohumlar "bonsai" olmayınca neden birşey demezler ki acaba.
fidancı arkadaşlar bonsai fidanı satılır yazın köşeyi dönün !! hemen hemen aynı yalanı söylemiş olursunuz hatta 1 sene kadar daha masum bir yalan olur
badrobot
07-06-2014, 21:38
Bu insanları yanıltıcı teknik malesef çok yaygın bir şekilde var. Hele bonsai'nin yeni yeni girdiği ülkemizde konu hakkında fazla bilgi, deneyim ve görmüşlüğü olmayan insanlara satmak çok kolay. Biraz süslü bir saksı içinde iki yaprak çıkarmış bir sopayı dahi "bonsai" adıyla satabilirsiniz. (malesef)
bernabora
07-06-2014, 21:41
anlayamadım ben neye bu kadar tepki verdiğinizi Kifu_Sho ve badrobot ?
Kifu_Sho
07-06-2014, 21:56
size çelik tencere verdiğini idda eden ama size bir parça demir verenlere tepkim . size verilmiş bir tepki değil.aslında size de biraz sitem olabilir içinde . bonsai yi araştırmadan o kitleri almanız o hırsızların pazarını genişletiyor .
badrobot
07-06-2014, 22:12
Sn.bernabora.
Tepkim kesinlikle size değil. Lütfen siz üzerinize bir şey alınmayın. Sizin bonsaiye sevgiyle, tutkuyla çabalayan biri olduğu düşüncesindeyim.
Tohumdan bonsai yapanlar var, onlarada lafım sözüm yok, tam aksine saygım var, sabırlarına hayranlığım var.
Benim kızdığım şey benimde yakın çevremde bu işi sadece ticari amaçları doğrultusunda bir çok yalan ve kandırmacayla yapanlar var. Sanırım Sn.Kifu_Sho'nunda çevrensinde böyle kişiler olmuş olacakki oda bu kişilere kızmakta.
Forumda bunu dile getirme amacımda bu mesajları okuyan insanları bilinçlendirmek. Yukarıdada belirttiğim gibi üzerinde iki yaprak çıkmış ve sırlı çömlek saksılara dikilmiş sopaların "bonsai" adı altında satıldığını ve hatta övüldüğünü bile gördüm. Yoksa tohumsa tohum, fidansa fidan, kütükse (yetişmiş ağaç formunu) kütük. Her nasıl bonsai yapmak istiyorsa insanlar yaparlar; bazıları sabrını test eder. bazıları kısa yol yokmu diye sorar, bazısı kapıyı şöyle bir aralar ve kapatır, bazısı kafayı yer. Aslında esas olan kendinize ve foruma ne kattığınız önemlidir.
Size karşı en ufak bir karşıtlığım veya tepkim yoktur. Saygılarımla.
bernabora
07-06-2014, 22:35
Arkadaşlar sizde kusura bakmayın bir cevap bilgi vs ararken yorumlarınızı görünce biran anlam veremedim. yanlış bir şey mi yazdım ya da yaptım gibi düşünmüştüm. sorum ve açıklamanızdan sonra anladım ne demek istediğinizi. fakat 33 yaşıma kadar hiç bir ilgim olmadı can sıkıntısından böyle bir şey yapmak istedim. bilemiyorum sonucunda ne olur ne kadar sabırlı olabilirim ve ne kadar düzenli bir şekilde bakabilirim ama başlangıcı yaptım. her ne kadar şuan bolca su dökmüş olsam bile ilk seferinde .)) öğreneceğim, çalıştığım kurumda seramız var ama önce kendim bir şeyler yapmak istiyorum baktım olmuyor bu işi ustasına sormak öğrenmek lazım .))
badrobot
07-06-2014, 22:41
Bonsai yaparken şekillendirdiğiniz sadece ağaç değildir, farkında olmadan kendinizide şekillendiriyorsunuz. Böylesine derin bir felsefeside vardır. Hatta sizde hepimiz gibi bu girdaba kapılmış, Bonsai yoluna girmişsiniz bile...tebrikler.
DarkMatt
08-06-2014, 15:19
Filizleri devrildikten sonra aynı saksıya dikmek zorunda kaldım. O yüzden biraz sıkışık oldular acaba bir zararı olur mu? Bir de yeniden ektikten sonra mantar oluşumunu önlemek için suyunu az vermeye özen gösterdim. Ama yinede beyaz beyaz mantar oluştu (tabi mantarsa) Fotoğrafta pek belli olmuyor ama çoğunda en sağdaki filizde ki gibi beyaz şeyler var. Acaba mantar ilacı kullanmalı mıyım? Yoksa daha ilaç kullanmak için çok mu küçükler?
Arkadaşlar sizde kusura bakmayın bir cevap bilgi vs ararken yorumlarınızı görünce biran anlam veremedim. yanlış bir şey mi yazdım ya da yaptım gibi düşünmüştüm. sorum ve açıklamanızdan sonra anladım ne demek istediğinizi. fakat 33 yaşıma kadar hiç bir ilgim olmadı can sıkıntısından böyle bir şey yapmak istedim. bilemiyorum sonucunda ne olur ne kadar sabırlı olabilirim ve ne kadar düzenli bir şekilde bakabilirim ama başlangıcı yaptım. her ne kadar şuan bolca su dökmüş olsam bile ilk seferinde .)) öğreneceğim, çalıştığım kurumda seramız var ama önce kendim bir şeyler yapmak istiyorum baktım olmuyor bu işi ustasına sormak öğrenmek lazım .))
Merhaba sn bernabora,
Arkadaşların da belirttiği gibi aslında hepimizin tepkisi bu şekilde insanları kandırarak para kazanmaya çalışanlara.
Aldığınız tohumlar o toprak ve o saksıda asla bir bonsaiye dönüşmeyecek, hatta yakınından bile geçemeyecek. Sizden alınan para ve zaman bu insanların ticari kar hanesine yazılacak maalesef.
Tohumdan bonsai yapmak (eğer istediğiniz buysa) için izlenecek en doğru yol:
- Öncelikle koşullarınıza (iklim, bakım ortamı, vs.) en uygun ağaç türünü tespit etmek
- Çimlendirme koşullarını öğrenip uygun şekilde çimlendirmek
- Şaşırtma koşullarına uygun şekilde ekebileceğiniz büyük bir saksıya ekerek bir süre saksıda bakmak.
- Uygun zaman geldiğinde daha büyük bir eğitim saksısı veya mümkünse bahçeye ekmek
- Kes ve büyüt (Cut & Grow) tekniği ile belirli bir süre boyunca koniklik sağlamak (ve bu süre zarfında ağaca dilediğiniz gövde şeklini vermek).
Eğer kit adı altında size verilen toprak ile saksıya ekip yapıp bonsai olmasını beklerseniz: asla bonsai olmayacaktır.
Umarım bu vesile ile siz de doğru araştırmalar yaparak gerçek bonsaiye adım atmış olursunuz.
Başarılar....
Merhabalar
İnternette gördüğüm bonsai kitleri üzerine araştırma yaparken konunuzu gördüm baya bi okudum. Sonra üye olarak yardım istemeye karar verdim.
Aslında sabırsız biriyimdir ve daha önce hiç bitki yetiştirmedim. Sadece zamanında bir fesleğenim vardı severek aylarca bakmıştım. Şimdi bende Bonsai çalışması yapmak istiyorum. İstanbul'da evimde ve iş yerimde yetiştirebilceğim tohum/fidan ve diğer ekipmanlar(saksı vs.) ne almam gerekiyor ne yapmam gerekiyor ayrıntılı bir bilgi verirseniz çok sevinirim. Kadıköy'de belediyenin fidanlığı vardı bana yakın orada bulurum istediklerimi sanırım.
Hepinize şimdiden teşekkür ediyorum sabırsızlıkla cevaplarınızı bekliyorum :)
seccomann01
24-06-2014, 17:07
Tohuma vs vs hic girmeyin cok beklersiniz (birkac yil) siz bahsettiginiz fidanliga gidin hosunuza giden genc bir agac bulun (govdesi kalin olan ciliz olmayan) sonra fotograflarini form yukleyin bizlerde size yardimci olalim
Graf von Wilhemsburg
Teşekkür ederim yarın almaya gideceğim inşallah. Çabuk büyümesi ve bakımı kolay olması bakımından bir tavsiyeniz var mıdır ? Birde gitmişken yetiştireceğim büyüteceğim bir çiçekte almak istiyorum bu konuda da bir tavsiyeniz var mıdır acaba ?
seccomann01
24-06-2014, 18:22
Önemli olan cabuk gelismesi degil önemli olan sizin hosalanacaginiz bir bonsai adayi cabuk gelisen agaclardaki sikintilarida goz onunde bulundurmak lazim tavsiye olarak delice zeytin olabilir
Graf von Wilhemsburg
Sn floperx eğer bulabilirseniz aşısız meyve fidanları eğer bulmazsanız ateş dikeni kurt bağrı tarzı ağaç çalılar gayet güzel yetiştirilip bonsai yapıla bilir ... fotoğraflarını hiç işlem yapmadan siteden eklerseniz size tavsiyede bulunuruz başlangıçta yapacağınız hataları da böylece önlemiş oluruz ... iyi çalışmalar dilerim ... şansınız bol olsun ...
Bonsaici34
07-07-2014, 21:15
Arkadaşlarburaya yeni üye oldum bunları okuduğumda iş işten geçmişti maalesef şu erguvan bonsai kitinden bende aldım 1 gün suda beklettikten sonra 2 ay toprakta kaldı ama hareketlenme göstermediği için tohumları attım.Sadece 2 tohumu kullanmıştım 3 tohum bir yakınıma vermiştim 11 tanede pakette var.11 tohumu suda 1 gün bekleticem ve zaten katlama ihtiyacı duymadığı için sadece 7 gün buz dolabında bekleticem.Ve kitten çıkan toprağa gömücem.filiz diğer sayfadaki arkadaşınki gibi olduğunda veya daha erken sizin tavsiyenize göre bir saksıya alacağım.Bir yanlışım varmıdır veya daha iyi yapabileceğim bir şeyler varmıdır lütfen bana yardımcı olun bonsaideki ilk denemem bir de limon filizim var onu da unutmayalım. biraz uzun oldu ama..
kamalakci
29-07-2014, 00:01
Bende bu işe merak saldim her gördüğüm fidan a bonsai olurmu , her ağaca bonsai olsa nasıl olurdu gözüyle bakmaya başladım :) başlangıç olarak 2 Ladin edindim küçük bonsai olarak yetiştirmek istiyorum bu iş için Ladin uygun mu. Kök ve dal Budama ne zaman ve nasil yapmaliyim fidan lar çok küçük daha . Birde tepe meristem i budayim mi fazla uzaması n diye
Buranın konusumu bilmiyorum ama bonsaim için yardım istiyorum. Toğumdan yetiştirdim cinsi sarı alev ağacı (golden royal poinciana- flamboyant tree) yaklaşık 1.5 sene oldu şuandan itibaren boyu bayağı yükseldi ne yapmam gerektiğini bilmiyorum yardım ederseniz cok sevinirim.
513081
513079
513080
badrobot
12-08-2014, 20:08
Sn.dcm55.
Çok emin olmamakla birlikte ağacınızın yaprak yapısı Sophora'yıda andırıyor.
Ağacınızbirleşik yapraklı hızlı gelişen bir tür. Ama daha zamana ve gelişimede çok ihtiyacı var. Şu an bonsai için yapılacak bir şey yok. Mümkünse ağacınızı bahçeye dikip çok daha hızlı gelişmesini sağlayabilir ve zamandan kazanabilirsiniz.
cevabınız için öncelikle teşekkürler
ne kadar zamana ihtiyacı var ortalama
badrobot
12-08-2014, 22:20
işte zor bir soru. bu size bağlı, ağacada bağlı. ama bu türlerin çok hızlı geliştiğini söylemeliyim. hele baheçeye bir yere ekme imkanınız varsa suyuda buldumu çok hızlı. 3-4 yılda bilek kalınlığını geçer.
merhabalar ^^ yeni başlayanlar için oldukça öğretici bilgiler verilmiş gerçekten faydalı hepsi ... ben de Leptospermum ve japon ayvası denen türleri görüp bonsaiye merak saldım. internetten tohum alıp geçtiğimiz baharda tohumları ektim ümidi kesmişken tohumdan 2 Leptospermum 1 tanecikte japon ayvası çimlendi çıktı.. Leptospermum 10 cm kadar var şuan yaprakları da oldukça uzun ve gür japon ayvası henüz 4-5 cm kadar ama kökü sürekli dışarı çıkıyor azıcık toprakla örtüyorum bir kaç gün sonra tekrar uzamış- çıkmış oluyor ( yana doğru uzuyor). sorum ise şu : çok fazla tohum ektiğim için uzun çiçek saksılarına ekmiştim dolayısıyla kocaman saksıda 2-3 tane fide olunca endişeleniyorum. toprağıyla birlikte dikkatlice alıp daha uygun bir saksıya yerleştirirsem fidelerime zarar verir miyim ? yarı gölge balkondalar şu an sabah ayazları başladı içeriye almalı mıyım , soğuk dokunur mu ? bir sürü vesvesem var ^^ saygılar sevgiler ...
-----------
Aşağıdaki başlıktaki bilgileri/talimatları takip ederek fotoğrafları doğrudan foruma yüklemeniz gerekiyor:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
"Düzenle" düğmesini kullanarak mesajınıza fotoğraflarınızı ekleyebilirsiniz.
Teşekkürler,
Sakaki
berkay1074
02-10-2014, 12:54
merhaba elimde 4 adet farklı türlere ait tohum var bonsai tohumu diye almıstım
4 tohumun resmi
sakura bonsai
carland chrysanthemum
Paulownia
albizzia julibrissin durazz
şimdi sormak istedigim ben bunları direk saksıya eksem olurmu nasıl sulama işlemi vs neler yapmam gerekiyor anlayabılcem şekilde anlatabilirmisin forumda biraz araştırdım fakat herkes farklı farklı birşey yazmış çare buraya yazdım..
-----------
Aşağıdaki başlıktaki bilgileri/talimatları takip ederek fotoğrafları doğrudan foruma yüklemeniz gerekiyor:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
"Düzenle" düğmesini kullanarak mesajınıza fotoğraflarınızı ekleyebilirsiniz.
Teşekkürler,
Sakaki
Merhaba, bende araniza yeni katildim. En aceminiz benim saniyorum. İnternetten sipariş verdiğim tohumlar daha elime geçmedi bile. Daha önce bonsai bakmistim. Ama ilk defa tohumdan itibaren kendim yetistirecegim. Saniyorum tecrubelerinize çok ihtiyacım olacak.
Merhaba,
https://www.zet.com/urun/minyatur-agac-ev-123039
Ben gönderdiğim linkteki gibi bonsaiden minyatür bir ağaç ev yapmak istiyorum, fakat bonsai hakkında hiçbir fikrim yok, tohumdan kendim yetiştirmek istiyorum, ilk defa deneyeceğim, böyle bir şey yapabilmek için nerden nasıl bir tohum almalıyım, nasıl yetiştirmeliyim, linkteki gibi küçük bir ağacım olsun istiyorum.. Yardımlarınıza çok ihtiyacım var.. Teşekkürler şimdiden.
seccomann01
13-10-2014, 13:35
Tohumdan degilde fidanliga gidip kucuk yaprakli bir agac bakabilirsin hatta meyve agaci bakabilirsin cunku tohumdan bonsai yapmak uzun bir zaman gerektirdigi icin oyalayici benim tavsiyem agac seciminden ligistrum olabilir projen icin
Enver1910
06-11-2014, 22:12
bonsai sanatıyla ilgili reel ilk adımım. internetten aldığım tohumdan filizlendirdiğim sarıçamım. forumdan öğrendiğim bilgilere göre tohumdan bonsai oldukça sabır ve ugraş isteyen bir aşama ama denemeye değer.
son resimde koruyucu bekçisiyle birlikte :p
serdarci
03-12-2014, 14:51
ilk defa bonsai yetiştireceğim.
bunun için bu tohumu aldım.Red Maple Acer Rubrum. tohumdan yetiştirmek istiyorum.
anladığım üzere uzun yıllar ve sabır gerektiren bir iş.
bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz ?
DiabLo34
13-02-2015, 14:10
Gökkuşağı okaliptüsü konusunda uzun zamandır denemeler yapıyorum.
Çok kolay çimleniyor ama çok kolay ölüyor.
denemelerimde dikkatimi çeken husus soğuğa karşı çok hassas olmaları
güneş olması şart değil ama mutlaka ışık alan ferah bir yer istiyorlar.
ayrıca tohumdan yeni çıktıkları dönemde çok kızgın güneşte yanıyolar.
Ama bu husuları dikkate aldığımda sanırım artık daha iyi durumdayım.
DiabLo34
13-02-2015, 14:13
Bunlarla da son denememdeki resimler...
DiabLo34
13-02-2015, 14:16
Görüntü olarakta güzel bir ağaç olduğu için Türkiyede çok talep görüyor.
3-4 yaşındaki ağaçlar çok iyi paralara satılıyor.
hatta çimlenmiş fideler bile 100 TL gibi fiyata rahatça satılabiliyor.
Merhaba, yeni bir üye ve bonsai sanatına merak duymuş biri olarak buradayım. Yazılanları okudum, 3 farklı ağaç türü ekim kiti bugün elime ulaştı.
Karaçam, fıstık çamı ve erguvan.
Yazılan talimatları herkes biliyordur fakat okudukça işler iyice karışıyor.
Sizden yardıma ihtiyacım olacak bu konuyla ilgili.
Şu an her bir ağaç türüne ait tohumlar su dolu bardaklarda bekletiliyor. Sonraki aşama tohumları torflara karıştırıp buzdolabında mı bekletmek olacak, yoksa direkt torfa ekeyim mi?
caglarxx
18-02-2015, 09:59
sn.jeodyg
Bonsaiye tohumdan başlamak baya uzun bir süreçtir.Sitelerde satışı yapılan tohumların yanındaki görseller (bonsai olmuş halleri) ustalar tarafından yıllarca uğraşılarak o hale gelmiş ağaçlardır.
Forumumuzda tohumdan yetiştiren ustalar mevcut.Üyelerin çalışmaları konu başlığı altında bulabilirsiniz.
Fidancılarda dolaşarak ,3-5-10 yaşında fidan ve ağaçlardan edinebilirseniz bonsaiye 3,5,10 adım (yıl) önde başlamış olursunuz.
fotolarda eklediğim üzere yeni çimlendirdiğim bu akçaağaç tohumunu ,2. resimdeki hale getirebilmem yaklaşık 8-10 yılımı alırdı.
Akçaağaç tohumda tecrübeliyim ama sizin türler hakkında pek bilgim yok.
linkte fıstık çamı var.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2976.htm
selamlar ,kolaylıklar.
teşekkür ederim caglarxx,
Bir kaç yerden edindiğim bilgiye göre saksının daha derin olması gerektiği (köklerin aşağı doğru daha rahat uzaması için) ve torf kulanmamak önemliymiş.
Tohumları aldığım yerden gelen saksıya değilde biraz daha derin bir saksı kullandım ve tohumla birlikte gelen torfa da çiçekçiden aldığım başka bir torf ekledim (torftan başka bişi yoktu). Güneşe koyunuz dediği için 3ünü de cam önüne koydum (kütahyada şu an güneşi görmek çok zor). Çok sulamanın zararlarını uygulayanların paylaşımlarından anladığım için de damla damla su serptim. Artık sabırla beklemekteyim. Varsa yanlış ya da eksik bir hareketim sizlerin uyarmasını isterim.
Link için teşekkür ederim.
Sizin ağaç ise müthiş görünüyor. Emeğinize sağlık.
Benim önceliğim ilk resminizdeki gibi bir görüntüyü sağlayabilmek :)
caglarxx
24-02-2015, 11:57
sn.jeodyg
fısfısla nemlendirmek mantıklı.ben katkısız torf ve vermikülit karışımı kullandım.
kafa çıkar çıkmaz ışık ihtiyacı fazla oluyor hatta 16 saat civarında.şu mevsimde ışık takviyesiz zor.
çimlendikten sonra aşırı sulamaya dikkat edin ben sabah akşam az miktarda sprey yapıyorum sadece.
üstlerinde bitki için led ve tasarruflu günışığı lambası yandığı halde gelişim yavaş.
tavsiyem kafaları çıkana kadar toprağı aşırı sulu yapmadan nemlendirin ve üstüne strech film sarın nemi korunsun.kafalar çıkar çıkmaz çok ışık (direk güneş ışığı değil) az sulama .
kolaylıklar dilerim.
fıstık çamından 2 tohum vardı. Birinin dün çimlendiğini gördüm fakat üzerindeki topraktan dolayı çıkamamış onu farkettim. Toprağı hafifçe aldım üzerinden ve aşağıda devamının olduğunu gördüm. Sadece tohumu başında hala. Fısfıs yaptım toprağına.
Diğerlerinde henüz hiç bir gelişme yok.
badrobot
03-03-2015, 09:03
Böle "hayata merhaba" haberleri çok mutluluk verici.
kesinlikle, ben de en ufak gelişmelerini gördükçe çok mutlu oluyorum.
sn. caglarxx
dediğiniz gibi ışık da veriyorum akşamları.
Biraz daha kafasını doğrultuyor gibi. Ama tohum hala başında.
caglarxx
06-03-2015, 18:19
sn.jeodyg
Gayet güzel büyütmüşsünüz,bravo.Benimkiler hala çelimsiz.
sn. caglarxx sizinkiler de gayet iyi görünüyor.
Bu arada birşey paylaşmak isterim.
Bir kaç hafta önce okul çevresindeki çam kozalaklarının içlerinden tohum aldım ve suda beklettim. 4 tane tohum. Hiç biri suda batmadı. Çimlenmez diye uğraşmadım ve suda kaldı bir iki gün daha. Ardından odamda bulunan bir çiçeğin saksınına suyla birlikte tohumları döktüm. Umutsuzca. Fakat bugün görüyorum ki 2 tanesi uzamış kafasında tohumlarıyla görünmeye başlamış. Aynı şekilde yine kozalaktan tohum aldım suda beklettim, batan oldu ve evde çimlendirmeye uğraştım. Ondan haber yok.
Sizlerle paylaşmak istedim.
Arkadaşlar,
Sanıyorum fıstık çamım tuttu. Büyümeye devam ediyor, acaba kendi saksısına ne zaman almalıyım? Bilen var mı?
Teşekkürler.
Benim tohumdam çinarım. Bahçede kendisi çıktı.
Ben de yamadori yaptım.
549964
Çinarın yaprağını küçültmeyi başarırım umarım.
3 adet Pican cevizi ve 3 de badem ektim. Şu an birinci yaşlarını tamamladılar.
Pican cevizinin gövdesi çabuk kalınlaşıyor.
Merhaba arkadaşlar. Bende sizler gibi 1.5 sene önce tohumdan bonsai yetiştirme hevesiyle giriştim bu ile. Hazır karışım çimlendirme toprakları viyol tohum çeşitleri falan aldım ve bu işe giriştim. Tohumların türlerini ve çimlendirme türlerini araştırdıktan sonra başladım ilk hazırlıklara ve tüm tohumlarımı ektim. Tabi bu kadarla da kalmayıp domates biber de aldım kendime :) Malum acıyı çok seven birisiyimdir :) Tüm tohumlarım filizlendi ve yavaş yavaş büyümeye başladılar ki bir anda işin rengi değişti ve her şey tersine dönmeye başladı. Her büyüyen filiz kurudu. Elimde sadece 1 adet biber fidesi ve 4 adet domates fidesi kaldı :) Bunları kaybetmeden büyütebildim ve geçen yazı sürekli domates yiyerek geçirdim. Kar yağmaya başladığı zamanda bile toprağı kar dolu ve gövdesi tamamen kurumuşken bile dalındaki yeşil domatesleri kızardı ve lezzeti harika idi. ****** arada bu çimlendirme çabalarım esnasında aile fertlerinin evinde bulunan çiçek türlerinden şekline ve rengine bakarak adını bilmeden toparlayıp evi neredeyse botanik bahçesine çevirmeyi de ihmal etmedim :)
Mart ayına doğru dolapta gözüme çarpan küçük poşetlerin ne olduğuna baktığımda ise soğuk iklim uygulaması gereken tohumlar olduğunu fark ettim ve bi anda içimde kıpırdanma hissettim. Ama bu unutma süresi en az 8 9 ay gibi bi süre idi tekrardan çimlenirmi diye düşünmeden edemedim. Geçen sene kendi biberimden aldığım tohumlar ile birlikte çimlendirmek için ektim ve iki tür tohumdan 1 er adet çimlendi ve boyları 3.5 4 cm kadar şimdiden oldu bile :)
zharugba arkadaşım bende senin gibi tohumdan girmeyi düşündüm bu işe ama inan ki gerçekten çok zor oluyormuş. Heleki birde benim gibi sabırsız ve hiperaktif olunca insan daha da zorlaşıyor beklemesi. Her akşam işten eve geldiğimde kendimi ilk onların başında buluyorum. Neredeyse saksılara cetvel koyup günlük boy farklarına b akıcam büyüdümü büyümedimi diye :D
Daha fazla dayanamayıp etraftaki ağaçlardan çelik almaya bile başladım. inşallah köklenirler ve biraz daha erken denemelerime başlayabilirim :)
bonsai87
06-08-2015, 12:47
İyi günler arkadaşlar!
Yaklaşık bir ay önce tohumdan karaçam bonsai ektim. Hala daha çıkmış değil. Sadece toprağının bazı yerlerinde yeşermeler oluştu. Biraz daha beklemelimiyim, yoksa diğer tohumlara mı geçmem gerekiyor.
nazarslan
10-08-2015, 15:40
merhaba arkadaşlar
abim yurtdışından bonsai tohumları sipariş vermiş kargo da bana gelince çok merak ettim tohumlardan alıp ekmek istiyorum ama nasıl ekeceğimi bilmiyorum
çimlendirme yöntemiyle başlamak istiyorum bana yardımcı olur musunuz ?
nasıl, ne kadar süre gerekli?
şimdiden çok teşekkür ederim
badrobot
10-08-2015, 16:27
Sn.nazarslan.
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.
En başta şunu söylemeliyim; Bonsai tohumu diye bir şey yoktur. Bonsai bir türe verilmiş bir ad değil. Doğadaki ve çevremizde görmüş olduğumuz ağaç ve çalıların belli bir disiplin altında sanki büyük bir ağacı minyatürize edilmiş gibi geliştirmektir. Aslında Bonsai'nin bir tanımıda budur. Dolayısıyla ileride yeşerekcek o tohumlar kendi kendilerine asla Bonsai olmayacaklar. Elbette uzun bir gelişme dönemi geçirerek ağaç olacaklar. Bununda heyecanı bir başkadır elbette.
Tohum konusunda ben yabancıyım size bir şey söyleyemem ama siz öncelikle elinizdeki tohumların hangi türler olduğunu yazarsanız tohum konusunda uzman arkadaşlar size daha faydalı olacaklardır.
nazarslan
10-08-2015, 19:15
oncelikle ilginiz icin cok tesekkur ederim hosbuldum:)
biraz arastirdim tohumdan buyutmem bayagi zaman alacak ama
ilk defa bitki buyutecegim hemde tohumdan biraz emek harcamak istiyorum
icimde tarifsiz bir heyecan var :)
tohumlarin isimleri
albizia cicek ipek agaci
japanese maple
cuce seftali ve nar
Alyturan
30-08-2015, 21:45
Merhaba. Daha önce konuşuldu mu bilmiyorum. Bir konuda yardıma ihtiyacım var. Temmuzda çimlendirdiğim leptospermum scoparium, katsura ağacı ve yeni dut tohumlarım var. Filizlerin kış bakımı nasıl olmalı. Aslında çimlendirme için uygun zaman ilkbahar ama ben geç kaldım. Bu küçük filizlerin nasıl yaşamalarına yardımcı olabilirim? Isı ve ışık durumu gibi. Petek yanan odada zararı olur mu ? Teşekkürler.
Sn Alyturan
Yapraklarını döken türleri dona ve aşırı soğuğa karşı korumaya özen göstererek (korumalı bir yerde) dış mekanda bakabilirsiniz, tropik olanları ise ev içerisinde, ışık alan, ılıman bir yerde muhafaza etmeniz daha iyi olur.
merhaba arkadaşlar bonsai tohumu aldım ve bunları nasıl bir toprağa ne şekilde ekeceğim konusunda yardımcı olur musunuz. tohumdan yetiştirmeyi tercih ettim çünkü sıfırdan bir çocuk gibi büyütmek istiyorum ağacı.
tohum çeşitleri maple, larch ve podocarpus
http://i.hizliresim.com/6k0EG3.jpg
serdarsezgin
14-12-2015, 08:50
Merhaba Sayın Find,
öncelikle çimlendirme denemeleri yapmanız gerekir. Akçaağaç (maple) tohumu çimlendirme gibi bir arama yaparak uygun koşulları öğrenebilirsiniz. Ve diğer türler için de aynı şekilde. Ayrıca eğer yakınsanız birkaç akçaağaç tohumu paylaşabilirseniz mutlu olurum.
ufukarikaya
14-12-2015, 18:20
hocam nerden kaça aldın o tohumları
bastard1597
13-01-2016, 20:31
merhabalar. bende yaklaşık 1 aydır bu işe gönül verenlerdenim. uzun bir araştırma sonucunda internetten ekim kiti olarak karaçam ve erguvan sipariş ettim ve sonrasında farklı 5 adet tohum daha aldım. forumunuzu sonuna kadar okudum ve çok yararlı bilgilere ulaştım öncelikle bunun için teşekkür ederim herkese. sormak istediğim de şu;
karaçam ve erguvan tohumlarımı 6 saat suda, 6 saat nemli poşette oda sıcaklıgında, 6 saatte aynı poşetle buzdolabında bekletip herbirini küçük kaplara tek tek ektim. odanın içerisinde güneş almasada ışık alan biyerde toprak nemini sürekli kontrol ederek muhafaza ediyorum. şuan bir çimlenme gerçekleşmedi fakat şuana kadar yaptığım uygulamalar doğru mu fikrinizi almak istedim.
selamlar
yurtdışından "american blood red maple" ve "bonsai colorado blue spruce" isimli tohumları satın aldım. 50 şer adet. yaklaşık 2 haftada tohumlar elime ulaştı.
Bunları bir gece suda beklettikten sonra filizlendirmek için viallere gömmeyi düşünüyorum.
umarım başarılı olurum.
toprağı nemli tutmak ve çok derine gömmemek dışında dikkat edeceğim birşey var mı?
teşekkürler
Merhabalar,
Fıstık çamı bonsai ekim kiti aldım ve düzgün bir biçimde çimlendirmeyi başardım. Gördüğüm kadarıyla sağlıklı gözüküyor. Tecrübeli olan arkadaşların yorumlarını esirgememelerini rica ediyorum.
Merhaba arkadaşlar. sakura tohumu diye bildiğim tohumları bir türlü çimlendiremiyorum.Pamukta denedim 10 günü geçti hiçbir hareket yok .acelemi ediyorum .yardım lütfen teşekkürler
mehmetpolat
13-02-2016, 21:25
merhabalar
elimde acer palmatum dissectum tohumları var 90 gün dolapta kaldılar ekmek isteyen olursa verebilirim
Coolwhisper
23-03-2016, 11:58
merhabalar,
bende mart başı, çiğ elma çekirdeği ektim saksıya 4 adet, iki tanesi yeşerdi, boy verdi, bunları bonsai yapmak istiyorum, ne zaman büyük saksıya alıp kök budama yapmam lazım acaba?
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-0/q81/s526x395/944858_512623598939423_2166693987821108374_n.jpg?o h=8e7363d729a8ba8dc74966bf8ac6e6f8&oe=57989549
Merhaba, bodur erguvan dikmek istiyorum. Ancak ilk kez yapacağım. Aldığım pakette 5 adet tohum var. Birini diktiğimde geriye kalanları özel bir ortamdamı saklamam gerekiyor (soğuk **** sıcak). Daha önce yapmış olan varmı acaba? Ekimi için özel birşey gerekiyormu?
merhabalar. bende yaklaşık 1 aydır bu işe gönül verenlerdenim. uzun bir araştırma sonucunda internetten ekim kiti olarak karaçam ve erguvan sipariş ettim ve sonrasında farklı 5 adet tohum daha aldım. forumunuzu sonuna kadar okudum ve çok yararlı bilgilere ulaştım öncelikle bunun için teşekkür ederim herkese. sormak istediğim de şu;
karaçam ve erguvan tohumlarımı 6 saat suda, 6 saat nemli poşette oda sıcaklıgında, 6 saatte aynı poşetle buzdolabında bekletip herbirini küçük kaplara tek tek ektim. odanın içerisinde güneş almasada ışık alan biyerde toprak nemini sürekli kontrol ederek muhafaza ediyorum. şuan bir çimlenme gerçekleşmedi fakat şuana kadar yaptığım uygulamalar doğru mu fikrinizi almak istedim.
bastard 1597, erguvan konusunda başarılı oldunuzmu, bende yeni yapacağım, yanlış birşey yapmak istemiyorum.
caglarxx
08-04-2016, 15:09
Arkadaşlar tohumdan bonsai büyük sabır işidir .Yapılamazmı yapılıyor tabii ama 5-10 yılı göze almak gerekir.Fotograftaki geçen senenin tohumu.,yanındaki gövde kadar büyümesi 10-15 yıl.
Bonsaiye yeni başlayan arkadaşlar,
Bonsai dikim kiti, bonsai bodur ağaç seti gibi değişik adlarla satılan şeylere güvenmeyin çoğu kandırmaca. Bodur erguvan diye bir şey var mı acaba? İki çeşit erguvan ağacı var.
1. Çalı tipi erguvan(cercis occidentalis) olarak adlandırılıyor. Genellikle çiçeklenme önce olmasına rağmen fazla gecikmeden yapraklar da geliyor. Çiçekler tek başına çok kısa süre kalıyor. Ağacın dal yapısı bonsaiye daha uygun.
2. Diğer erguvan(cercis canadensis) türünde ise ağaç önce tamamen çiçekleniyor, ana gövdeden bile çiçek geliyor, yaprak epeyce sonra geliyor. Bu türün çiçekleri daha güzel ama dallanması çok güzel olmuyor.
Bonsai demek bodur ağaç demek değildir. Evet sonuçta ağacı küçültüyoruz ama bunun için yapılan işlem bellidir. Dallarını eğitiyoruz, yetiştikten sonra küçük saksılara alıp kökünün de dallarıyla orantılı bir büyüklükte tutulmasını sağlıyoruz.
Erguvan tohumu öyle ahım şahım birşey değil, ağacında binlerce olan ince taze bezelyeye benzer, içinde birkaç tohum var, her erguvan ağacından toplanılabilir.
Yediğiniz meyvelerin çekirdeklerinden de fidan yapıp bonsai yetiştirebilirsiniz. Parklarda bahçelerde, sonbaharda tohum bedava, oralardan da kendiniz toplayabilirsiniz. İlkbaharda ağaçtan ince çelik alıp onları da köklendirebilirsiniz.
En ucuz ve kolay yolu ise, çevrenizde orman fidanlığı varsa, fidanlıktan 2-3 liraya 1-2-3 yaşında ligustrum(kurtbağrı), ardıç fidanı alıp onunla başlayın.
Not: Amacım hevesinizi kırmak değil, kandırılmanızı önlemek..
Kolay gelsin....
bastard 1597, erguvan konusunda başarılı oldunuzmu, bende yeni yapacağım, yanlış birşey yapmak istemiyorum.
Berkay ÜLKÜ
10-04-2016, 22:52
Merhabalar ben de bu işe tohumdan başlama kararı aldığım için kendime
-Çınar Ağacı tohumu
-Erguvan Ağacı tohumu
-Acer Rubrum ağacı tohumu aldım.
Tohumlar elime ulaşıncaya kadar derinlemesine araştırmalar yapmaktayım. Ekiminden büyümesine kadar titizlikle ağaçlarımla ilgileneceğim için hiçbir şeyi atlamak istemiyorum. Şimdilik ilk öğretiler ekim ve tohum çimlendirmesi ile ilgili. Bakalım zor olacak ama zor olan bir şey sonucunda güzel bir şey elde edilir.
Berkay ÜLKÜ
10-04-2016, 23:40
Merhabalar. Günlerdir araştırmaktayım. Burada içerikleri daha iyi görebilmek için üye de oldum :) Çok farklı ve kimi zaman iki ayrı fikri savunan bilgiler elde ettim spesifik tohumlarımla ilgili. Kendim araştırmanın sonunda, en net ve doğru bilgiyi bulabilmek için sormaya karar verdim. Konu şu;
Elimde bonsai yapmak istediğim Erguvan, Kızıl Akçaağaç ve Çınar ağacı tohumları var. Bu tohumların sağlıklı bir şekilde çimlenmesi için net ve doğru bilgilere ihtiyacım var. Örneğin Kızıl Akçaağaç için kimi yerde 3 ay soğuk katlama yapılmalı yazıyor. Kimi yerde de tohum direk toprağa ekilebilir diyor. Sözün kısası kafam karıştı. O yüzden belirttiğim üç ağacın tohumlarının en doğru ekim şekilleri ile ilgili bilgi istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba arkadaşlar,
Bende gülibrişim bonsai yapmaya çalışıyorum. Tohumdan zorla çimlendirme yaptım ve 5 adet fideyi küçük bir saksıda büyütmeye başladım. Bu bitkileri ayrı saksılara koymak istiyorum, sizce bunu ne zaman yapmalıyım?
Şu an mevsim uygun değil, mart ayını bekleseniz iyi olur.
Kolay gelsin....
Merhaba arkadaşlar,
Bende gülibrişim bonsai yapmaya çalışıyorum. Tohumdan zorla çimlendirme yaptım ve 5 adet fideyi küçük bir saksıda büyütmeye başladım. Bu bitkileri ayrı saksılara koymak istiyorum, sizce bunu ne zaman yapmalıyım?
Şu an mevsim uygun değil, mart ayını bekleseniz iyi olur.
Kolay gelsin....
Mart derken? Gelecek yılın mart ayı mı? O zamana kadar durur mu bitkiler bu saksıda?
Bir de sulama nasıl yapılmalı? Ben saksının dibinde su bitince 1 çay bardağı kadar su koyuyorum. Sıkıntı çıkar mı bu şekilde?
Berkay ÜLKÜ
11-04-2016, 22:48
Merhabalar. Ayın 12sinde geliyor tohumlarım fakat hala ekim veya çimlendirme ile ilgili net bir bilgi elde edemedim. Yardımcı olabilecek kimse var mı acaba ?
sefildervis
15-04-2016, 15:07
selamın aleykum,
herkese hayırlı günler.
Nerden esti bilmiyorum bir yerde gözüme çarptı ve merak sardımbu bonsai işine. Sonrasında da bir sürü şey okuyup bu BONSAİ işine kafa patlatıp başlamaya karar verdim.
bu konunun başından sonuna kadar okuyup yazıldığı gibi hazır alıp öyle uğraşmak istedim ama benim istediğim tarz ağaçlar nedense çok pahalı geldi gözüme. O yüzden '0' dan başlamaya karar verdim.
Bonzai tohumunun olmadığı ve kitlerin de parar tuzağını öğrendikten sonra kendim bir düzenek kurmaya karar verdim.
Doğal Fıstık Çamı Tohumu (5 Tohum)
Mavi Servi Tohumu (50 adet)
Sarıçam Tohumu (100 adet)
Göknar Ağacı Tohumu (40 Tohum)
Tohum olarak bu 4 ağacı seçtim . Adet olarak fazla olduğundan dolayı SARIÇAMLA başladım. ilk önce 5tane tohumu suda beklettim 1 tanesi battı sadece 1 günün sonunda. batmamışlarla birlikte 5ini birden bir pet şişenin ortasına koydum sonra da suladım. ertesi günde hiç sulama yapmadan 5 tane daha tohumu başka bir şişeye ekip onu da suladım. Bu iki deney tohumlarımı da evin içinde ortalama 20-25 derece sıcaklıkta bekliyorular. yaklaşık 2 gün bitti. Şu ana kadar güneş yüzü göstermedim. Balkonda tutsam daha mı iyi olur bilemiyorum ?
Bonsai Toprağı Harcı %100 Organik Karışım 282 - n11.com (http://urun.n11.com/bonsai/bonsai-topragi-harci-100-organik-karisim-P92168612)
Toprak olarak da bu ürünü kullanıyorum. toprağım kurtlanmasın diye balkona koymayı düşünüyorum.
Şu ana kadar yaptıklarım doğru mu ?
Kalan tohumlar için nasıl bir yol seyretmem gerekir ?
tohumlarımda filizlenme olursa da 3 tane saksı siparişi verdim onu bekliyorum.
Evidea | burada her şey evin için | Ev Dekorasyonu - Mobilya (http://www.evidea.com/evino-100-basik-yuvarlak-seramik-saksi-beyaz-NTG318/p/415868)
Şimdilik boyut olarak yeterli midir merak ediyorum ?
Bilgili arkadasların yardımcı olmasını rica ediyorum.
Bazı farklar olsa da genelde tohum çimlendirme aşağıdaki gibidir.
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/39358.htm#post1454521
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/39360.htm#post1454531
mehtapemrah
19-04-2016, 17:15
ben ugrasmayı seviyorum sabırlıyım gözümün önünde büyümesini istedim emek harcayarak yapmak istedim açıkcası bunlarda benim çimlenen rainbow akçaağaç bonsai tohumlarım küçük şişelere ekerek ayırdım tek tek ancak toprak konusunda ne yapmam gerekiyor bilmiyorum çimlenen daha çok tohumum var onları ekmem için topraga ihtiyacım var hazır bonsai toprağı pahalı geldi biraz evde kendimiz hazırlayabileceğimiz toprak önerileriniz var mı ?
gserbest
25-04-2016, 10:59
Merhabalar,
2009 Nisan'ında bu işe gönül verip sonrasında hayatın telaşına kapılıp forumlara girmeyeli tam 7 yıl olmuş. 7 yıl sonra tekrar bir heves bu işe gönül vermek bugüne nasipmiş.
Bu vesile ile forumlara girip bir soru sormak istedim. Yurtdışı bir siteden Sakura ve Goji tohumu sipariş etmiştim. Bugün itibari ile geldi. Nasipse yarın ekimini yapacağım.
Sorum bu ağaçların sevdiği ortamlar, ekimi, çimlendirmesi ve kök terbiyesi hakkında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Bilgi sahibi üstatlarım bilgilerini paylaşabilirlerse memnuniyet duyarım.
İyi günler
Sayın gserbest,
Aramıza hoş geldiniz. Kiraz, kayısı,.. gibi ağaçların çiçek açmış haline sakura deniyor. Malesef yurt içi ve yurtdışında bazı siteler bilerek kandırma yoluna gidiyorlar. Sakura ağacı veya bonsai tohumu diye satış yapıyorlar. Sakura ağacı olmadığı gibi bonsai tohumu da yoktur.
Sakura diye hangi türü sattılar bilemiyorum ama aşağıdaki linkten tohumdan bonsai yetiştirmekle ilgili bilgi alabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/4292.htm
Goji berry ile de aşağıdaki linkten bilgi edinebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/15367.htm
Kolay gelsin...
Merhabalar,
2009 Nisan'ında bu işe gönül verip sonrasında hayatın telaşına kapılıp forumlara girmeyeli tam 7 yıl olmuş. 7 yıl sonra tekrar bir heves bu işe gönül vermek bugüne nasipmiş.
Bu vesile ile forumlara girip bir soru sormak istedim. Yurtdışı bir siteden Sakura ve Goji tohumu sipariş etmiştim. Bugün itibari ile geldi. Nasipse yarın ekimini yapacağım.
Sorum bu ağaçların sevdiği ortamlar, ekimi, çimlendirmesi ve kök terbiyesi hakkında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Bilgi sahibi üstatlarım bilgilerini paylaşabilirlerse memnuniyet duyarım.
İyi günler
gserbest
26-04-2016, 12:50
Sayın gserbest,
Aramıza hoş geldiniz. Kiraz, kayısı,.. gibi ağaçların çiçek açmış haline sakura deniyor. Malesef yurt içi ve yurtdışında bazı siteler bilerek kandırma yoluna gidiyorlar. Sakura ağacı veya bonsai tohumu diye satış yapıyorlar. Sakura ağacı olmadığı gibi bonsai tohumu da yoktur.
Sakura diye hangi türü sattılar bilemiyorum ama aşağıdaki linkten tohumdan bonsai yetiştirmekle ilgili bilgi alabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/4292.htm
Goji berry ile de aşağıdaki linkten bilgi edinebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/15367.htm
Kolay gelsin...
Çok teşekkürler.
hb101112
03-07-2016, 13:15
Sayın Trojen17, eğer imkanınız varsa saksı toprağına yaklaşık 2-3 cm uzunluğunda bakır tel sokunuz (3 fidenin tam ortasına 1 tane sokmanız da yeterli). Bakır bazı mantar hastalıklarını (kök boğazı çürüklüğü gibi) engeller. Ayrıca bu fideleri bu yıl ellemeyiniz. Çünkü çam köklerinin en hassas olduğu şeylerden biri de hava ile temas etmesidir.
Merhaba. Ben de aynı tohumdan yetistirmeye calisiyorum. Yardimci olursaniz cok sevinirim. 3 filiz cikmisti ama ikisi irtadaki gibi kirilip koptu. Digerinin de koku farkli bir renk acaba onda da bi sorun mu var?bi de saksinin tam kosesinde cikmasi normal mi ortaya almali miyim
Barış GENGÖNÜL
17-09-2016, 11:05
Bonsai ağacı yok diyenler o sadece telleme ve makas ile olur diyenler sizi bence iyi kandirmislar neymiş efendim millet elinde boşuna mı makas ve telle geziyormuş yoksa sizde mi kurslara 1.500 tl verdiniz gelip burda ders vermeye çalışıyorsunuz kimse kusura bakmasın benim yengemin evinde nar ağaçları ve ismini bilmediğim bir kaç ağaç daha var ve ben yengemi hiç elinde tel **** makas ile gezerken görmedim sadece suluyor ve bende başladım şimdi sıra bende siz tel ve makasla gezmeye devam edin :)) :)) :))
Sn.Barış Bengönül, size tek tavsiyem okuyun, budama neden yapılır nasıl yapılır bu forumda yabancı forumlarda çok kaynak var, tamamen ücretsiz.
Okumak ve araştırmaktan korkmayın :mad:
Bonsai ağacı yok diyenler o sadece telleme ve makas ile olur diyenler sizi bence iyi kandirmislar neymiş efendim millet elinde boşuna mı makas ve telle geziyormuş yoksa sizde mi kurslara 1.500 tl verdiniz gelip burda ders vermeye çalışıyorsunuz kimse kusura bakmasın benim yengemin evinde nar ağaçları ve ismini bilmediğim bir kaç ağaç daha var ve ben yengemi hiç elinde tel **** makas ile gezerken görmedim sadece suluyor ve bende başladım şimdi sıra bende siz tel ve makasla gezmeye devam edin :)) :)) :))
badrobot
18-09-2016, 23:01
Barış GENGÖNÜL,
Budama ve telleme bonsaide olmazsa olmaz iki uygulamadır. Bunlar olmazsa uzaktan bakıldığında ağaca benzeyen bir Bonsai'niz değilde, aslında temelinde ağaç olan ama ağaçtan çok çalıya benzeyen bir bitkiniz olur. Kimsenin kusura bakacak bir hali yoktur bu forumda ama sizinde bir şeyleri bilmeden, anlamadan, okuyup öğrenmeden atıflarda bulunmanız pek yakışı kalmamış.
Bizler elimizde makaslar ve tellerle gezmeye devam edecez, sizde elinizde sulukla ağaçlarınızı sulamaya devam edin. Fazlada kimsenin işene karışmayın.
ibocan42
24-10-2016, 15:49
bu gün tohumları alarak ilk adımı attım çok uzun soluklu ve sabır isteyen bir hobi. inşallah başarılı olurum. herkese selam ve saygı ile...
HalilPaşa
30-10-2016, 11:46
Merhaba
bu gün tohumları alarak ilk adımı attım çok uzun soluklu ve sabır isteyen bir hobi. inşallah başarılı olurum. herkese selam ve saygı ile...
Hocam bonsaiye en zor yoldan başlamışsınız. artık kimsenin tohumdan bonsai yaptığını sanmıyorum. Tavsiyem kalın bir fidan alıp kes büyüt yöntemi ile pratik yapmanız. Tohumunuz çimlenene kadar bir yandanda deneyim kazanmış olursunuz.
Merhaba
Merhaba foruma hoş geldiniz.
hayreter
02-06-2017, 18:57
Herkese merhaba,
yeni üyelerden biriyim, ağaçlar ve bitkiler ile yakından ilgileniyorum, özellikle de bonsai'lere özel bir merakım var. Tohumdan yetiştirdiğim Acer Palmatum'lardan bir tanesini resimlerde görebilirsiniz. Şu an tam olarak 1.5 yaşında. Bonsai olarak büyütmeyi düşündüğüm için saksısını sığ ve ufak olarak kullandım. Bakımı ile ilgili püf noktalarına ve zararlılardan nasıl korumam gerektiği gibi bazı bilgilere ihtiyacım var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
nicholai hel
04-07-2017, 13:17
Merhabalar, şu konuyu inceleyin;
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/575.htm
Ayrıca forumdaki arama sonuçları;
http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=1841555
Ağacınız hangi tür olursa olsun, bonsai eğitimine başlamadan önce diğer türdeşlerinden farksız olarak uygun koşullar altında büyütülür, geliştirilir. Bu nedenle onu bonsai saksısında tutmanız gereksizdir, tavsiyem sonbaharda sıcaklar geçtikten sonra, ya da ilkbaharda fidanınız uyanmak üzereyken toprak bütünlüğünü hiç bozmadan, köklere hiç zarar vermeden daha büyük bir saksıya almanız yönünde olur.
Ağacınızı geliştirmekten başka şimdilik yapmanız gereken bir işlem yok. Saksı değişiminden birkaç ay sonra fidanınız sağlıklı şekilde gelişiyorken gövdesine tel sarıp hafif kıvrımlar verebilirsiniz. Bonsai adına yapabileceğiniz tek işlem şu aşamada o olur.
Bonsai tekniklerini çalışmak istiyorsanız fidanlıklardan gövdesi gelişmiş adaylar alın. Uygun budamalar ve tellemelerle dallarını yapılandırın. Bu minik de o sırada güzelce büyüsün.
elvanunlu
09-08-2017, 18:53
Merhabalar;
Ben tohumdan bonsai yetiştirmeye karar verdim.
Ancak havalar cok sıcak oldugundan Japanese Maple sanırım biraz fazla sulandı. Şu anda toprağı çamur gibi gözüküyor. Ekeli 1 haftayı 1-2 gun gecmiştir ama hiç bir hareket göremiyorum. Tohumları ıslatmadan direkt toprağa ekmiştim.
Tohumlar curumus olabilir mi?
Oneriniz nedir?
Tesekkurler
toprakist
15-09-2017, 13:25
Merhaba arkadaşlar, forumda yeniyim ve japon wisteria yetiştirmeye çalışıyorum. Fotoğraflarda da göreceğiniz üzere kırmızı yaprakları çıktı ve buna ilk kez şahit oluyorum. Sebebi nedir acaba? İstanbul'dan Antalya'ya taşındık bu arada. Tohumdan yetiştiriyorum. 2 senelik bir ağaç.
OsmnKpln
28-08-2018, 16:34
Selamlar,
Değerli arkadaşlar maple ağaçlarından başlamalak istiyorum.
Türkiye şartlarında oda içi ortamdamı yetiştirmem gerekiyor veya dışarıda(kış ayında) Etkilenirmi?
Tohumdan Çimlendirme yapmak için nasıl bir yol izlemem gerekir.?Teşekkürler
İyi Forumlar :)
Serkan26
14-09-2018, 22:37
Merhaba bir arkadaşıma fıstık çamı tohumu getirtmiştim hemen onları suya koyup bir gün bekledikten sonra çatlayanları torf a ektim bir süre sonra filizlenme başladı kürdan uzunluğuna geldikten sonra öldüler. Bunu birkaç kez yaptım hrp aynı sonuç .bu konuda bana yardımcı olurmusunuz
jankilova001
29-04-2019, 21:26
Ben de yeni başlıcam hayırlısıyla bonsai ağacı yetiştirmeye. Yeni başlayan olarak direk tohumdan başladım ne kadar iyi olur bilmiyorum ama sıfır almak doğru gelmiyor bana biraz emek vermek gerekir diye düşünüyorum.:D:rolleyes:
andronova
29-04-2019, 21:54
Ben de yeni başlıcam hayırlısıyla bonsai ağacı yetiştirmeye. Yeni başlayan olarak direk tohumdan başladım ne kadar iyi olur bilmiyorum ama sıfır almak doğru gelmiyor bana biraz emek vermek gerekir diye düşünüyorum.:D:rolleyes:Kardeşim tohumdan bonsai uzunsoluklu bir işlem sana tavsiyem çevrende büyük ağaçlar vardır illaki bu ağaçlara havai köklendirme yaparak sonuca kısa sürede ulaşırsın mesela elma ile başlaya bilirsin kalıngövdeli Y şeklinde bir form gözüne kestir buna uygula[emoji6]
TA-1024 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
bonsai nin bir ağaç yetiştirme sanatı olduğunu bilmeden önce bonsai ağacı tohumu sanarak tohumlarımı almış oldum ve şuan filiz vermiş durumdalar, cinsini de bilmiyorum ama sabırla elimden geldiğince beslemeye büyütmeye çalışacağım. toprakla uğraşmak çok büyük bir zevk sonunda otta çıksa şuan vermiş olduğu keyif yeter.
arzuomur
12-06-2019, 15:18
ben de yaklaşık 3 ay önce bonsai tohumu diye arkadaşımdan hediye aldım . çıkarmı çıkmazmı diye tüm tohumları (15 civarı) bir dondurma kabına diktim. evet 2 tanesi birbirine çok yakın olarak yaklaşık 10-15 cm oldu ve civarında diğer tohumlarda toprağı harekete geçirdi patlamalar var. bu fidanları birbirinden nasıl ayırabilirim . hepsi çıkacak sanırım :confused:
nicholai hel
13-06-2019, 11:30
ben de yaklaşık 3 ay önce bonsai tohumu diye arkadaşımdan hediye aldım . çıkarmı çıkmazmı diye tüm tohumları (15 civarı) bir dondurma kabına diktim. evet 2 tanesi birbirine çok yakın olarak yaklaşık 10-15 cm oldu ve civarında diğer tohumlarda toprağı harekete geçirdi patlamalar var. bu fidanları birbirinden nasıl ayırabilirim . hepsi çıkacak sanırım :confused:
Merhabalar, aramıza hoşgeldiniz.
Bonsai sanatına tohumdan başlamak seçilebilecek en uzun ve zorlu yöntemdir, öncelikle bunu bilmeniz gerekiyor.
Bonsai tohumu diye birşey de aslında yoktur, ektiğiniz tohumlar sıradan ağaç tohumları, eğer uzun yıllar emek verip onları yetiştirir, gerekli teknikleri uygularsanız bonsai olabilirler, sadece yetiştirirseniz ağaç olurlar.
Filizlenen tohumları ayırmanızın tek yolu toprak bütünlüğüne müdahale ederek kökleri birbirlerinden ayrıştırmak ve ayrı saksılara dikmektir. Bu tabi biraz riskli bir işlem. Toprağı dağıttığınızda kökler açığa çıkacak ve zarar görmeye müsait durumda kalacaklar. Minimum hasarla yeni saksılarına alırsanız sorun yaşamadan büyümeye devam edebilirler.
Bir diğer seçenek şu an olduğu gibi bırakmaktır. Bu durumda birbirine çok yakın bol miktarda fidanınız olacak. Fakat bunun avantajları da vardır;
1 - Bu aşamada risk almamış olursunuz.
2 - İlk yılki gelişim sürecinde bazı kayıplar olabilir, en güçlüler yaşamaya devam edeceklerdir. Bu süreci görmüş olursunuz.
3 - Eğer tür özellikleri kaynaşmaya uygunsa ileride gövdelerini kaynaştırarak tek ve olgun bir ağaç görünümüne daha hızlı ulaşabilirsiniz.
4 - Çoklu gövde ya da orman tarzı stillerinden birine yönelebilirsiniz.
Keyifli çalışmalar dilerim.
Ferman65
14-06-2019, 00:03
Ben istedim bna iki paket geldi 40 tl verdim 12 gundur ekmişim bekliyorum
yesildost
17-06-2019, 18:00
Merhaba, bu da benim dişbudak akçaağacım. Ben bunun tohumunu şans eseri evin terasında bulmuştum. Etrafımda yok yani bu ağaçtan. Nasıl oldu ben de anlamadım. Şubat ayından beri büyütüyorum, yani nerdeyse 5 aylık bir fidan. Şuan ne yapmam gerek pek bilmiyorum.
Merhabalar bende tohumdan yetiştirme ile başlamak istiyorum ve aranıza yeni katıldım gelişerleri paylaşacağım
Mustafamert
16-11-2019, 11:59
Merhabalar herkese bonsaiye çok hevesliyim ve uğraşmak istiyorum fakar bilgi sahibi değilim. Öncelikle iç mekanda bakacağım bu sebeple seçenileceğim türler nelerdir? (Çok araştırma yaptım forumda da fakat net taze bilgi almak adına soruyorum) Tohumdan mı başlamalıyım fidandan mı tohumun zor olduğunu biliyorum ama ne yapmalı ve bonsaiye uygun çok büyümemiş bir fidanı nerden bulabilirim ya da tohum nerden alabilirim destek olanilirseniz çok sevinirim :)
naytmeyr
16-11-2019, 13:09
Eylül ayında çimlendirip filizlenen jakaranda ve acer rubrum diye ektigim büyüyorlar. Acemi olduğum için şu anda ne yapmam **** ne yapmamam gerektiğini açıkçası tam olarak bilmiyorum. Forumlarda bakıyorum araştırıyorum ama her farklı bilgi daha çok kafamın karışmasına neden oldu. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Merhaba dostlar. Ben ilk defa mnik bir ağaç yetiştirmek için girişimde bulundum. Sanırım diğer adı sakura kiraz çiçeğiymiş bu cherry blossom un. Ve ilk filizlerim çıktı. Balkondaydılar ve rüzgar başlayınca mutfağa aldım. Bu şekilde büyümesi sağlıklımı? Ayrı saksılara kış gelmeden bu ay aktarayım diyorum. Antalyaya kış malum geç geliyor. Pencere önünde birkaç saat güneş alıyor sadece.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.