View Full Version : Tohumdan Sukulent Üretim Deneylerim
Merhabalar;
Sizlere önce kendimi tanıtayım: Ben Aslıhan, elektrik elektronik mühendisiyim ama alanımla pek ilgisiz bir işim var. Erzurum'da yaşıyorum. El emeği olan her şeye bayılıyorum. Örgü örme hobim var. Kendimce bir şeyler yapıyorum.
Kullanıcı adımda da belirttiğim gibi acemi bir yeşilseverim. Aslında her şey bir kaç ay önce hediye gelen bir bonsai bahçesi ile başladı. Tabi ağacı yaşatamadık maalesef teraryum içindeydi. O teraryum içinde başka bir bitki daha vardı. Kendileri sukulentmiş. Onu araştırırken bu siteye denk geldim. Herkesin değerli katkıları ile oluşmuş bu siteden pek çok şey öğrendim. Mesela orkide şeffaf saksıda bakılmalıymış. İlk defa bir orkidem çiçekleriyle birlikte iki aydan uzun süredir yaşıyor.
Neyse konuyu bağlayayım. Bu sukulent denen canlıların çeşitliliğine bayıldım ve bir kaç tane de ben edineyim dedim. Tohumdan üretimi deneyeceğim. O yüzden burada bir deney sayfası açmaya karar verdim. Umarım başarılı olabilirim.
İlk işim tohum ve toprak sipariş etmek oldu.
Dalaman çakılı
Kaktüs ve sukulent tohumları karışımı
Lithops tohumu nadir 40 tür özel karışım
Kaktüs toprağı profesyonel kaktüs lithops ve sukkulent bitkiler için karışım
Toz tohum ekim dolgu kumu
Kaktüs çimlendirme toprağı seti
Bunlar Türkiye'de bir siteden siparişlerim. Bir de Çin'den tohumlar sipariş ettim. Bakalım gelecekler mi?
elifaydin
27-12-2018, 08:16
Sevgili Aslıhan, deney sayfanız hayırlı olsun. Toprak karışımları güzel ancak Çin'den sipariş ettiğin tohumlar hakkında bir yorum yapma ihtiyacı duydum. Ben de daha önce sipariş etmiştim ancak gelen tohumların kimisi çimlenmedi kimisi de başka bitkilere ait çıktı. Umarım sizinkiler düzgün gelir.
Tekrar başarılar dilerim.
Sevgili Aslıhan, deney sayfanız hayırlı olsun. Toprak karışımları güzel ancak Çin'den sipariş ettiğin tohumlar hakkında bir yorum yapma ihtiyacı duydum. Ben de daha önce sipariş etmiştim ancak gelen tohumların kimisi çimlenmedi kimisi de başka bitkilere ait çıktı. Umarım sizinkiler düzgün gelir.
Tekrar başarılar dilerim.
Merhaba Elif hn, çok teşekkür ederim. Çin'den gelecekler için ben de çok umutlu değilim, o yüzden yerli bir siteden de tohum sipariş ettim. Sonuçlarımı burada paylaşırım umarım :)
Okuduğum bir kaynaktan edindiğim bilgiler:
Yılın herhangi bir döneminde ekim yapılabilir. (Günlerin uzamaya başladığı Aralık ayı uygun)
Yapay ışık altında yetiştirilmesi öneriliyor. Az ışık alan bitki fidesi gereğinden uzun ve açık renkli olur diyor.
Yetiştirilecek saksının nemini koruyabilmesi için şeffaf bir kapakla kapatılması uygun bulunuyor. Çimlenme sırasında nem korunması önemli!
Toprağın ve ekim yapılacak kabın sterilize edilmesi öneriliyor.
70℉= 21℃ ideal çimlenme sıcaklığı.
Bu kaynakta "Fleischer Metodu" diye bir yöntem önermiş. Ben de bunu denemeye karar verdim ilk grupta.
https://shop.textalk.se/shop/6903/files/fleischermethod.jpg
Kavanozu toprakla doldur.
Mikrodalga fırında bir iki dakikalığına sterilize et.
Kavanoz soğuyunca toprağı güzelce sula.
Tohumları dikkatlice kavanoza ek.
Sprey ile sula.
İçine hava girecek şekilde streçfilm ile ağzını kapat.
Gün ışığı alabileceği bir alana koy.
Çimlenmesini bekle.
Kaynak: SuccSeed - How to sow (http://www.succseed.com/en/how-to-sow.html)
Bir de şöyle "planting tray" diye bir şey kullanılıyormuş yine nem kaybını önlemek için.
https://i1.wp.com/www.sublimesucculents.com/wp-content/uploads/2017/06/growace.jpg?resize=300%2C225&ssl=1
Günaydın;
Ekim için farklı bir yönteme karar verdim. Tam olarak doğu bir yöntem var diyemeyiz sanırım araştırmalarım neticesinde. Öyle ya da böyle herkes bir sonuç almış bu işten.
Siparişimi Zengarden diye bir siteden vermiştim. Koliden bir de minik broşür çıktı "Sukulent, kaktüs ve lithops" ekimi ile ilgili. Oradaki talimat yani hemen hemen aynı şeyleri söylüyor herkesle. Yalnızca onlar köpük kaplara ekiyorlarmış. Zaten sitelerinde de bulabilirsiniz ekim talimatını. Yalnız ben kaktüs ekim seti diye bir şey almıştım. Yukarıda da yazmıştım ilk mesajda. O set dediğimiz şey 2lt kaktüs toprağı ve quartz kumu imiş meğerse. O quartz kumunu kaktüs toprağı üzerine ince bir tabaka olarak serip onun üzerine tohumları ekmemiz söylenmiş. O şekilde yapacağım birini. Bu altta resmini eklediğim şeffaf plastik bardaklardan aldım. Sert plastik. Ekim için uygun minik kaplar düşündüm ve aklıma bu geldi.
https://st1.myideasoft.com/shop/bc/36/myassets/products/154/kristal.jpg?revision=1519808489
Bir önceki mesajda eklediğim kavanoz yöntemi aslında güzel ama şu bakımdan sıkıntılı. Bitkiler büyüyünce sıkıntı olabilir diye düşündüm ve direnaj açamayacaktım. Oysaki bu plastik bardaklara direnaj sağlamak çok kolay. Tornavidanın ucunu ısıtıp bardağın altına deliği kolayca açabilirim. Ayrıca bunlar minik bir saksı gibi. Minikler burada saksı değiştirmeye gerek kalmadan 1 yıl geçirebilirler.
Ekim için hala daha müsait zaman bulamadım. Bir de evimin hiç güneş almaması beni düşündürüyor. Bir de kış ve güneş hiç mi hiç yok. :) Yapay ışık için araştırmalarım devam ediyor.
Büşra baser
28-12-2018, 09:54
Sayfanız ve deneyiniz hayırlı olsun. İnşallah sonuç alırsınız. Olumlu ya da olumsuz gelişmeleri paylaşırsanız. Bizim içinde deneyim olur. Kolay gelsin takipte olacağız.
Hernekadar kaktüs ekim kiti de denilse organik madde kullanmamanızı önerimim. İlerde sizi çürükçül bakteriler ve küf sporları sıkıntıya sokmasın. İnce vermikülit veya perlit kullanabilrsiniz. Bardaklarınızı da güzelce yıkayın öncesinde. Tohumlar kolay çimlenir ancak sonrasında kayıplar çok olabilir. Bunun için günlük havalandırma ve kapakta su damlacıklarının birikmemesine özen göstermeniz gerek. İlk başlarda tamamen kapatıp büyüdükçe delikler açabilirsiniz. Ele gelebilecek boya ulaşınca günlük fıs fıs bile kurtarır.Bu mevsimde tohum yatağını minimum 24 derecede tutup yapay ışıklandırma ile destek olmanız gerekir. Kolay gelsin
Sayfanız ve deneyiniz hayırlı olsun. İnşallah sonuç alırsınız. Olumlu ya da olumsuz gelişmeleri paylaşırsanız. Bizim içinde deneyim olur. Kolay gelsin takipte olacağız.
Teşekkür ederim dilekleriniz için. İnşallah her şeyi paylaşmaya çalışacağım. Umarım benim gibi yeni başlayanlar için faydalı bir çalışma olur.
Hernekadar kaktüs ekim kiti de denilse organik madde kullanmamanızı önerimim. İlerde sizi çürükçül bakteriler ve küf sporları sıkıntıya sokmasın. İnce vermikülit veya perlit kullanabilrsiniz. Bardaklarınızı da güzelce yıkayın öncesinde. Tohumlar kolay çimlenir ancak sonrasında kayıplar çok olabilir. Bunun için günlük havalandırma ve kapakta su damlacıklarının birikmemesine özen göstermeniz gerek. İlk başlarda tamamen kapatıp büyüdükçe delikler açabilirsiniz. Ele gelebilecek boya ulaşınca günlük fıs fıs bile kurtarır.Bu mevsimde tohum yatağını minimum 24 derecede tutup yapay ışıklandırma ile destek olmanız gerekir. Kolay gelsin
Bu yorumlarınızı okuyunca daha yiyecek çok fırın ekmeğim olduğunu anladım. Çok teşekkür ederim. Toprak önerinizi dikkate alacağım. Bir grubu da o dediğiniz malzemeleri temin edip ekim yapayım.
Sulama konusunda bir şey merak ediyorum. Yapraktan üretim yaparken nasıl bir sulama yolu izlemeliyiz?
Bir de yapay ışık kaynağı olarak ne önerirsiniz? Nasıl bir düzenek kurmalı? Çok teşekkürler.
Merhaba;
Sonunda fırsatını bulup ilk deneyimi yaptım.
Tarih: 6.01.2019
Deney No: zg-060119-ksk-1/2
Resimde gördüğünüz iki bardağın altını deldim.
İçine kaktüs toprağından doldurdum
Güzelce suladım içme suyu ile
Sonra üzerine quartz taşını döktüm
Üzerine tohumları ektim
( İlk bardağa sanırım 6 tohum, ikincisine 4)
Sonra sprey ile suladım.
Streçfilm ile üzerlerini kapattım.
Çok da güneş almayan bir pencere önüne bıraktım.
Hadi bakalım minnoşlarım umarım yeşerirsiniz <3
Güncelleme:
Tarih: 9.01.2019
Tohumlarda henüz bir hareket yok. Bıraktığım gibiler. Bardağın kenarlarında su damlacıkları var. Çok fazla nemden çürümesinden korkuyorum. Akşam streçfilmi biraz açıp havalandıracağım.
kasimokan
07-01-2019, 14:10
Bunların sonucunu çok merak ediyorum. Çok denesem de sukulent tohumu çimlendiremedim. Eğer çimlenirlerse Zengarden dan gidip ben de tohum alacağım. Çinden sipariş ettiklerim bir türlü olmadı. Sizin yönteminizde umarım onlarda çimlenir. Çinden alıp filizlendirdiğim sadece mavi ladin ve yaban mersini oldu.
Bunların sonucunu çok merak ediyorum. Çok denesem de sukulent tohumu çimlendiremedim. Eğer çimlenirlerse Zengarden dan gidip ben de tohum alacağım. Çinden sipariş ettiklerim bir türlü olmadı. Sizin yönteminizde umarım onlarda çimlenir. Çinden alıp filizlendirdiğim sadece mavi ladin ve yaban mersini oldu.
Merhaba;
Ben de çok merakla bekliyorum. Umarım çimlenirler. Benim Çin'den aldığım tohumlar gelmediler bile zaten :D Umudu kestim onlardan.
merhaba arkadaslar forumda gezinirken konunuza denk geldim ve bir konuda görüş belirtmek istedim.Çinden sipariş verirken 10 doların altındaysa siparişiniz posta takip kodu verilmeyen firmalarla gönderim yapılıyor ya 10 dolar üstü alışveriş yapacaksınız tek firmadan **** aldığınız ürüne 2-3 dolar daha ekleyip posta takip kodu olan bir firmayla gönderim yapılmasını isteyeceksiniz.posta takip kodu olmayan ürünler hiçbir zaman elinize ulaşmıyor.ayrıca Çinden tohum alırken alacağınız ürünün feedbackine iyice bakın özellikle resimli olanlara ve alacağınız tohumun resimlerde ki tohumlarla aynı olup olmadığına bakın,firmanın satış yılı eski ve puanı yüksek olsun.
merhaba arkadaslar forumda gezinirken konunuza denk geldim ve bir konuda görüş belirtmek istedim.Çinden sipariş verirken 10 doların altındaysa siparişiniz posta takip kodu verilmeyen firmalarla gönderim yapılıyor ya 10 dolar üstü alışveriş yapacaksınız tek firmadan **** aldığınız ürüne 2-3 dolar daha ekleyip posta takip kodu olan bir firmayla gönderim yapılmasını isteyeceksiniz.posta takip kodu olmayan ürünler hiçbir zaman elinize ulaşmıyor.ayrıca Çinden tohum alırken alacağınız ürünün feedbackine iyice bakın özellikle resimli olanlara ve alacağınız tohumun resimlerde ki tohumlarla aynı olup olmadığına bakın,firmanın satış yılı eski ve puanı yüksek olsun.
Demek ki benim siparişler o yüzden gelmediler. 10 dolar mı 10 tl mi? Çünkü 10 dolar baya yüksek bir meblağ oluyor tohum için. Türk sitelerden almak daha mantıklı bu durumda.
2 numaralı bardakta (4 tohum ektiğim) bir hareketlilik var. Tohumlardan üçü kök vermişler. Şimdi ne yapmalıyım hiç bir fikrim yok. Streçfilmi açıp sprey yöntemi ile su mu vermeliyim yoksa bir süre daha streçfilmle mi bırakmalıyım? Umarım büyümeye devam ederler. Çok mutlu oldum görünce. İçinden bir ses çimlenenler kaktüs diyor:) Sanırım uzun bir süre ne olduklarını öğrenmek için bekleyeceğim. Tabi yaşarlarsa. ;)
Köklenen tohumları resimde kırmızı ile işaretledim.
maalesef 10 dolar **** gönderim şeklini 2-3 dolara değiştirmek:)
maalesef 10 dolar **** gönderim şeklini 2-3 dolara değiştirmek:)
O zaman hiç karı kalmıyor. Türk sitelerde daha ucuz tohum. Teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için :)
Yurtiçinde de tohum satan çok sayıda kaktüssever var onlardan almanız daha mantıklı olur. Özellikle yazın çok miktarda bulurunuz. Sosyal mecrada çk sayıda kulüp, dernek ve sayfa var onları takip edin. Şu anda bir paket içinde 20 adet tohumu 6 liraya satan mesela. Bende melokaktüsün üzerinde hala birkaç tohum kesesi olması gerekir bakıyım bir varsa size gönderirim. Yurtdışı sitelere de sadece istediğiniz özel türler varsa ozaman başvurun derim.
Bu arada bardakdaki tohumları sabah akşam havalandırmayı ihmal etmeyin. Etkili bir fungusit uygulaması yapmadıysanız. 250 ml ye bir çay kaşığı kadar hidrojen peroksit karıştırıp bir sonrakine onunla fısfıs yapın. Damlacıklar oluşan streçi de ara değiştirin. Kolay gelsin
Yurtiçinde de tohum satan çok sayıda kaktüssever var onlardan almanız daha mantıklı olur. Özellikle yazın çok miktarda bulurunuz. Sosyal mecrada çk sayıda kulüp, dernek ve sayfa var onları takip edin. Şu anda bir paket içinde 20 adet tohumu 6 liraya satan mesela. Bende melokaktüsün üzerinde hala birkaç tohum kesesi olması gerekir bakıyım bir varsa size gönderirim. Yurtdışı sitelere de sadece istediğiniz özel türler varsa ozaman başvurun derim.
Bu arada bardakdaki tohumları sabah akşam havalandırmayı ihmal etmeyin. Etkili bir fungusit uygulaması yapmadıysanız. 250 ml ye bir çay kaşığı kadar hidrojen peroksit karıştırıp bir sonrakine onunla fısfıs yapın. Damlacıklar oluşan streçi de ara değiştirin. Kolay gelsin
Çok haklısınız sayın david72. Bu işe merak saldığımda yerli kaktüsseverlerden habersizdim. Sosyal medyada bir araştırma yapayım. Çok bilgim yok konu hakkında.
Size zahmet olmayacaksa tohum kesesine de talip olabilirim :)
Hidrojen peroksit dediğiniz sanırım oksijenli su, ondan alıp sıkayım üzerlerine. Yalnızca toprağı fırınlayıp bardakları kaynattım. Başka bir önlemim yok mantar için.
Bu sayfa da burada dursun. Çok güzel bilgiler var tohumdan çimlendirme ile alakalı. Forumda gezinirken denk geldim.
http://www.agaclar.net/forum/964105-post307.htm
Merhaba;
Bebekler büyüyor fakat diğer bardakta hiç hareket yok. Hatta hafifi bir küf oluşumu gözlemledim çimlenmeyen bardakta.
Sanırım çimlenenler sukulent tohumuydu. Hiç kaktüse benzemiyorlar çünkü. Üzerlerini açtım artık. Umarım büyümeye devam ederler :)
Benim çıkan tohumlar şu fotoğraftaki büyük olanlar ama minikler maalesef çıkmadı hala daha. Pamuğa ekme yöntemini deniyorum şimdi de yine streçfilmle kapattım ağzını.
15.01.2019
Sanki bu miniklerden biri kök vermiş gibi. 30.10.2019
Çin’den istediğim lithops tohumları gelmez demiştik ama geldiler. Bu arada ektiğim son tohumlarda hiç hareket yok. Baharı mı bekleseydin diye düşünmeye başladım.
Pamuğa ektiğim tohumlardan biri kök vermiş ama evde olamadım kurumuş pamuk maalesef. Gelişmeye devam eder mi bilmiyorum :( Çok üzüldüm.
Merhaba;
Sukulentler büyüyor ama ne olduklarını hiç bilmiyorum. Daha çok güneş aldığı için iş yerine taşıdım. Diğer tohumlarda hiç hareket yok sanırım sıcaklık ve nem koşullarını tutturamadım. Baharı bekliyorum şimdi Ekim için. Bunlar da büyüyedursunlar.
Konudan bağımsız olarak; iki yeni sukulent aldım, kalanşolarım büyüyor, toprağa bıraktığım kalanşo dalı köklendi, bardağa su içinr koyduğum sarmaşık köklendi, arkadaştan kaktüs almıştım minik bir tane onu ektim toprağa. Bir takım güzel gelişmeler oluyor. Sanırım kendimi bu sevdaya kaptırdım yavaş yavaş.
Not: Bunların ne olduğuna dair tahmini olan var mı?
Tohum kabuğunu çıkardım elimle belki anlaşılır.
elifaydin
11-02-2019, 13:40
Bilgisi olanlar yazar muhtemelen, benim hiçbir fikrim olamadı.
Elimdeki Çin’den gelen lithops tohumlarını ekmeye karar verdim.
Pamukta deneyeceğim tekrar. Fakat bu sefer iş yerine getirdim. Burası daha aydınlık ve sıcak evdense.
Tarih de atayım 15.02.2019/Lithops Çin tohumları
Bilgisi olanlar yazar muhtemelen, benim hiçbir fikrim olamadı.
Leş kaktüsü olabileceği söylendi “bu sukulentin adı nedir” konusunda.
Mesut Temiz
15-02-2019, 10:46
Merhaba;
Sukulentler büyüyor ama ne olduklarını hiç bilmiyorum. Daha çok güneş aldığı için iş yerine taşıdım. Diğer tohumlarda hiç hareket yok sanırım sıcaklık ve nem koşullarını tutturamadım. Baharı bekliyorum şimdi Ekim için. Bunlar da büyüyedursunlar.
Konudan bağımsız olarak; iki yeni sukulent aldım, kalanşolarım büyüyor, toprağa bıraktığım kalanşo dalı köklendi, bardağa su içinr koyduğum sarmaşık köklendi, arkadaştan kaktüs almıştım minik bir tane onu ektim toprağa. Bir takım güzel gelişmeler oluyor. Sanırım kendimi bu sevdaya kaptırdım yavaş yavaş.
Sayın acemi25, ben bitkinin tohumlarını gösteren resmi daha önce görmemiştim. Şimdi bitkinin orbea/stapelia grubundan olduğundan kesin emin olduğumu söyleyebilirim...
Sûz-i Dilârâ
15-02-2019, 10:59
Stapelia turu.
Sayın acemi25, ben bitkinin tohumlarını gösteren resmi daha önce görmemiştim. Şimdi bitkinin orbea/stapelia grubundan olduğundan kesin emin olduğumu söyleyebilirim...
Mesut Bey, ben de siz dedikten sonra forumdaki stapelia konusunu okumaya başladım. Aynı şekilde bir hanımefendi de çimlendirmiş. Fotoğraflar kesinlikle aynı.
Stapelia turu.
Teşekkür ederim evet öyleymiş sanırım.
20.02.2019
5 gün önce ektiğim lithops tohumlarından bir tanesi çimlenmiş bugün.
tekniker42
22-02-2019, 14:17
Bende zen garden den almıştım bendede aynı şekilde cikti
Bende zen garden den almıştım bendede aynı şekilde cikti
Büyüklü küçüklü tohumlardı değil mi? Büyüklerden çıktı herhalde sizin de. Peki minik yuvarlak tohumlardan çıkmadı mı?
tekniker42
22-02-2019, 22:02
Evet büyüklü küçüklü karışıktı, küçüklerde cimlendi,daha doğrusu çimlenmiş, şöyle ki Bende kaktüs tohumu ekim kitinden almistim ama açıkçası pisman oldum, o minicik tohumlar çimlenmiş evet ama üzerine serdigimiz kum ağır gelmiş olacak ki, kumun üzerine çıkamayıp altta cimlenip çürümüşler, bazılarını kurtarmaya çalıştım, sanırım bi 14-15 tane var çimlenen
tekniker42
22-02-2019, 22:20
Fotoğraf yükleyecektim ama site de yeni olduğum için bilemedim nasıl yapacağımı,
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sukulent/688208d1551811713-4213badd-de6c-4d4a-9e7a-5397bdedc875.jpg
Bunlar çimlenen lithopslarım. Çin’den gelen tohumları ekmiştim. Baya bir çimlendiler. Eşim toprağa geçiriyor şu an . Pamukta çimlendirmenin olumsuz yani bence toprağa almak. Minik minikler aşırı zor. Tutacak mı hiç bilmiyorum toprakta.
Bunlar da büyümeye devam eden leş kaktüslerim. Baya cevval çıktılar. Hızlı büyüyorlar:)
Ektik bakalım :) Umarım güzelce büyürler yeni yerlerinde.
Merhaba;
Bugün artık havalar ısınmaya başladı sanki hafif kar yağışı olsa da. Ben de sukulent tohumlarımdan bir kısmını ektim. Tarihi düşeyim. 15.03.2019. Bu sefer pamuk değil de direkt toprak üzerinde çimlendirme deneyeceğim. Çin'den gelen tohumları kullandım. Ağzı kapalı olacak şekilde saklama kabına koydum. Lithopsların aynı şekilde ama pamuk üzerinde çimlenmesi beni umutlandırdı. Bunlar da çimlenirler belki.
Artık iyiden iyiye tohumların hepsini ekmenin zamanı geldi sanırım. Yalnız hiç güneş yok tüm gün hava kapalı oluyor. O biraz sıkıntı. Leş kaktüslerim büyümeye devam ediyor ve çelik ektiğim kaktüs sonunda minicik kök vermeye başlamış.
Doğa harekete geçiyor :) Çok mutluluk verici.
Yeni çimlenecek sukulentlerim için saksı sipariş ettim çünkü evde ekecek bir kap kalmadı :)
Bir de sanırım ektiğim şeylerin üzerine etiket yapıştırmam gerekiyor yoksa karışacaklar neyi ne zaman hangi tohumu ekmiştim.
kubiloto
28-03-2019, 09:10
yaa ne güzel yazmışsınız sevgili acemi. valla pek acemi kalmamışsınız çok tebrik ederim. bi kaç şey sormak istyorum size. bu quarz taşını nerden bulurum? bide kaktüs toprağı bu piyasada satılanlardamı? bi de pamuk yöntemi nasıl gidiyor:)
yaa ne güzel yazmışsınız sevgili acemi. valla pek acemi kalmamışsınız çok tebrik ederim. bi kaç şey sormak istyorum size. bu quarz taşını nerden bulurum? bide kaktüs toprağı bu piyasada satılanlardamı? bi de pamuk yöntemi nasıl gidiyor:)
Merhaba Sevgili Kubilito;
Teşekkür ederim. Bu taşı ve kaktüs toprağını ben hazır olarak zengarden sitesinden aldım. Pamuk yöntemi lithopslarda denemiştim başarıya ulaştım. Diğerlerini toprağa ektim, maalesef küflendiler. Hata ettim, pamuğa ekseymişim keşke diyorum.
Bunlar da echeveriam ve haworthiam, paylaşmak istedim. Aslında echeweriaların moru çok kötü oldu ya ölecek gibi sanki. Yaprakları kurudu. Susuz kaldı sanırım. Yeşil olan iyi. Haworhia da yavrulamış :) Saksısı küçük galiba ona. Büyütmek lazım.
Merhaba;
Saklama kabına ekip çıkmalarından umudu kestiğim tohumlar çimlenmişler :) Tam 6 bebek var burada ve 6 tane daha sanırım farklı saksıda var. Onları çekemedim.
En altta büyük saksıya geçirdim bu arada leş kaktüslerimi :)
6 bebek daha çıkmış bugün gördüm yeni saksılarına aldım :) son resimdekiler en son çıkanlar. İlk resimdekiler ise yine aynı ekimden en ilk çıkanlardı. Stephelia türü oluyorlar galiba. Çimlenmesi ve büyümeleri oldukça kolay bir tür:)
Büyüyen lithopslardan bir kesit :)
Bunlar kendileri daha henüz bebekler ama bebek vermeye başladılar :)
En güzel üretimi doğa yapıyor: Arkadaşım bu sukulentleri dağda kayaların üstünden toplamış getirmiş. Müthişler :)
Bir kasa da iş yerinin bahçesine peyzaj yapalım diye getirmiş. Bir sürü tür bir arada. O kadar güzeller ki... Fotoğraf hakkını vermiyor.
Sevgili acemi25 çabanıza hayran kaldım. Benim de hep aklımda olan bir şey ama bir türlü girişemedim tohum işine. Cesaret geldi okuyunca teşekkürler :)
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sevgili acemi25 çabanıza hayran kaldım. Benim de hep aklımda olan bir şey ama bir türlü girişemedim tohum işine. Cesaret geldi okuyunca teşekkürler :)
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Tohumdan üretmek çok zahmetli ama cidden. Yaşayan çok az oldu onca tohumdan. Hele de özellikle kaktüsler o ilk büyüme döneminde çok hassaslar maalesef. Ama tohumdan yetiştirmenin verdiği zevk çok ayrı :) Mutlaka deneyin.
İlk iki resim zengarden tohumlarının lithopsları. Çinden gelen tohumlardan çıkan lithopslarla karşılaştırınca sanki daha sağlıklı gelişiyorlar gibi geliyor bana :)
Sonraki resimler de iş yerindeki sukulentlerim ve kaktüslerim. Biraz gübre verdim ve yılan kaktüsü bir gecede gelişti. İnanamadım :)
Leş kaktüsü de gövdesinden çıkan çeliği büyütüyor. Minnacıklardı, şimdi hepsi büyüyorlar. Onlara da gübre verdim biraz.
Son resimde de doğadan gelen sukulentler var. Sanırım yeni yerlerine alışacaklar. Başta yaprakları yumuşasa da şimdi iyi gibi. Umarım yaşamaya devam eder:)
kubiloto
17-05-2019, 14:43
İlk iki resim zengarden tohumlarının lithopsları. Çinden gelen tohumlardan çıkan lithopslarla karşılaştırınca sanki daha sağlıklı gelişiyorlar gibi geliyor bana :)
Sonraki resimler de iş yerindeki sukulentlerim ve kaktüslerim. Biraz gübre verdim ve yılan kaktüsü bir gecede gelişti. İnanamadım :)
Leş kaktüsü de gövdesinden çıkan çeliği büyütüyor. Minnacıklardı, şimdi hepsi büyüyorlar. Onlara da gübre verdim biraz.
Son resimde de doğadan gelen sukulentler var. Sanırım yeni yerlerine alışacaklar. Başta yaprakları yumuşasa da şimdi iyi gibi. Umarım yaşamaya devam eder:)
selam aslıhan :) gübre verdim demişsinde, hangi gübreyi kullandın acaba?:mad:
kubiloto
17-05-2019, 14:48
Büyüyen lithopslardan bir kesit :)
aslıhan hnm birde bunları direkt pamuklamı gömdünz? bi sorun olmadımı?:cool:
aslıhan hnm birde bunları direkt pamuklamı gömdünz? bi sorun olmadımı?:cool:
Ben de endişe etmiştim ama hayır hiç sorun olmadı :)
Günaydın;
Dün itibari ile artık ben de toprak sahibi oldum. 8 dönümlük bir kavaklık aldık. Ne yapacağız hiç bir fikrimiz yok ama bir yerden başlayalım dedik hayallerimize artık. ;)
Oraya dayanıklı sukulentlerden bir kayabahçesi yapmak istiyorum aslında ama önce minik bir prefabrik ev kondurmamız gerekecek :D
Geçen zengardenin stoğuna senecio rowleyanus girmiş. Ben de hemen edindim bir tane. Yeni bir saksıya geçirmem gerekir mi acaba? Geldiğinden beri aynı saksısında duruyor.
Bir de bu minik haworthiayı annesinden ayırıp yeni saksısına aldım. Rengi koyu çünkü güneş alan yerde. Annesinin rengi de mor gibi. Fazla güneş haworthiaları haworthialıktan çıkarıyor biraz. Yaprakları da kapandı annenin. Her neyse umarım bu haworthia güzelce tutar yeni saksısında.
Son fotoğrafta bir arkadaş özel mesajdan çinden aldığım lithops tohumlarının paketinin fotoğrafını istemişti. Bunu onun için paylaşıyorum.
Bahçeye ektiğimiz sukulentler yerlerini sevmiş görünüyorlar. Çiçek açarlarsa tohum alabilmeyi umuyoruz :) Fotoğrafları yüklemeyi başaramadım maalesef.
Merhaba;
Uzun zaman oldu yazmayalı, yazın koşuşturması içindeyim.
Tohumdan yetiştirdiğim lithops ve kaktüsler gayet güzel büyüyorlar. Toprak sipariş ettim, gelince hepsini tek bir saksıya toplamayı düşünüyorum çünkü küçük saksılarda ayrı ayrı sulamak bir eziyet :D
Lithops ve kaktüs elde ettim tohumdan ama maalesef sukulent elde edemedim. Onu da iki tane yapraktan sukulent çoğaltarak yaptım ama.
Lithopslarım yarılıp içlerinden tekrar çıktılar ve renk almaya başladılar artık. Çok bakımsız kaldılar ama yaz boyunca eve az uğradığımız için. Tam ilgilenemedim ama yine de iyiler sanki. Bir ara fotoğraflayıp buraya ekleyeceğim.
Merhaba;
İşte tohumdan yetişen lithopslarım sizlerle. Bazısı uzadı, bazısı bölündü, bazısı minicik kaldı :) Bunlar ilk tecrübeler ama sağlıklı büyüyen bir kaç tanesi umut verici.
Ve burada da tohumdan büyüyn kaktüslerim. Sanırım kaktüsler çimlenmesi en ama en kolay olanlar. Aldığım kaktüs sukulent tohum karışımından yalnızca bunlar ve leş kaktüsleri çimlendi. Leş kaktüsleri inanılmaz hızlı büyüdüler, fotoğraflarını çekemedim ama... Bir de eşim saksılarını düşürdüğü halde, bir gün açık kök kaldıkları halde yani :D
Merhaba;
Argyroderma tohumları sipariş ettim, şimdi de onları denemek istiyorum tohumdan :D
Çok ilginç bunlar da lithopslar gibi. Bakalım tohumlar elime geçince güncelleyeceğim. Aslında zengardena baktım lithops tohumu almak için ama kalmamıştı. Sonra bunları gördüm ve bir deneyeyim dedim.
Merhaba, dün gelen tohumlarımın ekimini bugün hemen yaptım.
Denemelerimden aldığım sonuca göre böyle bir ekim yöntemi yapıyorum.
Altı delik bir plastik kapaklı kaba sukulent toprağı doldurup iyice suladım.
Sular süzüldükten sonra tohumları rastgele serptim.
Kapağını kapattım. Nem kaybını önleyeceğiz böylece.
Her gün kapağı açıp havalandıracağız.
Bu yöntemin bir tek sıkıntısı var, tohumlar birbiriyle aynı anda çimlenmediği için eğer ilk çimlenenlere göre kapağı açarsanız diğer tohumlar çimlenmiyor. Fakat kapağı kapalı tutarsanız da ilk çimlenenler yetersiz ışık aldıklarından boyları uzayıp formları bozuluyor.
Bunu önlemek için çimlendikçe çimlenenleri şaşırtabilirsiniz başka kaba. Böylece çimlenme kabınızın kapağını açmak zorunda kalmazsınız.
naytmeyr
13-11-2019, 08:26
Merhabalar;
Sizlere önce kendimi tanıtayım: Ben Aslıhan, elektrik elektronik mühendisiyim ama alanımla pek ilgisiz bir işim var. Erzurum'da yaşıyorum. El emeği olan her şeye bayılıyorum. Örgü örme hobim var. Kendimce bir şeyler yapıyorum.
Kullanıcı adımda da belirttiğim gibi acemi bir yeşilseverim. Aslında her şey bir kaç ay önce hediye gelen bir bonsai bahçesi ile başladı. Tabi ağacı yaşatamadık maalesef teraryum içindeydi. O teraryum içinde başka bir bitki daha vardı. Kendileri sukulentmiş. Onu araştırırken bu siteye denk geldim. Herkesin değerli katkıları ile oluşmuş bu siteden pek çok şey öğrendim. Mesela orkide şeffaf saksıda bakılmalıymış. İlk defa bir orkidem çiçekleriyle birlikte iki aydan uzun süredir yaşıyor.
Neyse konuyu bağlayayım. Bu sukulent denen canlıların çeşitliliğine bayıldım ve bir kaç tane de ben edineyim dedim. Tohumdan üretimi deneyeceğim. O yüzden burada bir deney sayfası açmaya karar verdim. Umarım başarılı olabilirim.
İlk işim tohum ve toprak sipariş etmek oldu.
Dalaman çakılı
Kaktüs ve sukulent tohumları karışımı
Lithops tohumu nadir 40 tür özel karışım
Kaktüs toprağı profesyonel kaktüs lithops ve sukkulent bitkiler için karışım
Toz tohum ekim dolgu kumu
Kaktüs çimlendirme toprağı seti
Bunlar Türkiye'de bir siteden siparişlerim. Bir de Çin'den tohumlar sipariş ettim. Bakalım gelecekler mi?
İsmim Serdar.
Yaklaşık 1 senedir bende bonsai sanatı ile uğraşıyorum. Tohumdan yetiştirdiğim 4 adet 2 farklı tür çimlendirdim ve büyümelerini bekliyorum :) Şimdi ise kaktüs ve sukulent merakı sardı beni. Fakat başlangıç olarak ne almam gerekiyor tam olarak bilmiyorum. Hangi türle başlamak doğru olur ve gerekli olan kum çakıl gibi malzemelerden ne kadar almam gerekir. Mesela zengarden e baktığımda dalaman çakılı iki boy olarak var hangisini almam doğru olur. Sizin bu başlangıçta aldığınız miktarlar neydi bunu belirtirseniz çok sevinirim.
çiçekmerakı
21-01-2020, 09:13
merhaba. ben de sizin gibi sukulente merak sardım. tohum sipariş etmek istiyorum şu an.sizinkiler ne durumdalar. nelere dikkat etmem gerek şimdiden teşekkürler
freedom058
16-02-2020, 19:59
Merhaba arkadaşlar sukulent tohumlarını nerden alabilirim ufaktan bir üretim yapacağım hobi amaçlı yardımcı olursanız sevinirim iyi forumlar
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.