Bağlan

View Full Version : Euphorbia trigona (Süt Ağacı)

doğan
05-05-2007, 18:33
Bir buçuk hafta önce iki çeliği yeni diktim. ama maalesef alttan itibaren yumuşadı ve yana doğru yattı. ikisinide kaybettim . Üretebilmem için ne yapmam gerekir.

doğan
27-05-2007, 15:26
hala bir bilgi veren olmadı

Selahattin Yılmaz
27-05-2007, 20:02
Sulamadan yetiştirmeyi deneyin toprak çok hafif nemli kalsın ama asla çamur tarzda su vermeyin. Ben Şubatta çelik almıştım bu şekilde yaptım köklenmedi ama hala yeşil duruyor. Kaktüs tarzı olduğundan suyu sevmiyor.

doğan
27-05-2007, 21:44
Bunlardan başka iki defa tutturmak için denedim ama olmadı. Artık çelik istemekten utanmaya başladım. Aldığım kişiye sordum bilgim yok dedi. Ben tanıdığımdan dikili şekilde almıştım dedi.
İlginiz için teşekkürler Selahattin Bey. yüzüm tutarda bir daha isteme cesaretini bulursam sizin söylediklerinizi uygulayacağım.

doğan
05-06-2007, 17:17
bir çelik daha aldım. bu sefer suda çimlendirmeyi deneyeceğim.Bakalım bu sefer tutacakmı?

İnceefe
06-06-2007, 18:30
Bu Tür Yaklaşik 8 Senedir Elimde Var En Eski Kaktüslerimden Sayilir. çelik Aldiktan Sonra 2 Gün Hiçbir Müdahalede Bulunmuyorum. Kesilen Yer Biraz Kabuk Bağladiktan Sonra Saksilama Işlemenini Gerçekleştiriyorum. şu Ana Kadar Hiç Bir Problem Ile Karşilaşmadim .

doğan
06-06-2007, 21:33
Sayın İnceefe önceki resimdekileri sizin dediğiniz gibi yapmıştım ama maalesef tutturmayı başaramadım. çelikleri 3, 4 gün beklettikten sonra saksılamıştım fakat alttan itibaren yumuşadılar ve daha sonra kurudular. Şimdi Sizin söylediğinize görede sudan çıkarıp çıkarmamakta tereddüt içinde kaldım.

Kienne
06-06-2007, 22:03
Sayın doğan,
Geçen yıl trigona'mın kazara kırılan dallarını hemen aynı saksının bir köşesine sapladığımda sorunsuz hepsi tuttu. Şimdiye kadar hiç suda bekletmeyi denemedim fakat fazla sulanmayı sevmeyen bu bitkinin bu şekilde kökleneceğini samıyorum. Bir de yaz aylarının trigona çoğaltmak için daha uygun olduğunu okumuştum.
(P.S.: Gerekirse çelik **** köklenmiş yavru bitki desteğinde bulunabilirim)

doğan
07-06-2007, 21:39
Sayın Kienne ilginize teşekkür ederim. Bu seferde tutturmayı başaramazsam sizin desteğinize başvurmaktan başka çarem kalmıyor.

Oğuzhan
29-07-2007, 17:35
Çiçek açıyor mu?

betula23
10-09-2007, 18:01
bu tür çiçek açmıyor diye biliyorum.

zeonka
10-09-2007, 22:06
Sayın Doğan ben de bu yaz edinmiştim bu kaktüsten yaklaşık iki hafta içinde köklenmişti benim çeliğim. Size nacizane tafsiyem (eğer hala suda bekletiyorsanız) çeliğinizi koyu renk bir bardağa almanız ve çok aydınlık olmayan bir yerde bekletmeniz iki hafta içinde mutlaka kök verecektir.Saygılar.

İlkin
11-09-2007, 10:07
Bu türden bende de var. Toprağa diktim hiç bir çürüme emaresi olmadan duruyor öylece. Geçenlerde Mersin'e gittiğim zaman yazlık yerde baya büyümüş olan bir süt ağacından 2 çelik daha aldım 2 gün bekletip diktim. Onlar da iyi görünüyor. 2-3 günde bir suluyorum. Bu tür çiçek açmıyor ama güzel bakılırsa büyüyünce formu çok güzel oluyor.

ataser
11-09-2007, 11:19
İlkin bana da yollarmısın süt ağacından bendeki de tutmadı çürüdü gitti valla:(
Hatta köklü yollarsan daha da sevinirim:cool: :cool:
Çok yüzssüz oldum çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

İlkin
11-09-2007, 11:33
Yollarım tabii merak etme ama biraz köklensinler bence. Şimdilik sağlam duruyorlar. Şöyle 1 ay kadar daha geçsin. 1 çelik yollarım sana. ;)

ataser
11-09-2007, 21:14
Evet ******* ilkin ben köklendiremiyorum bir türlü:(

Yeşilparmak
22-09-2007, 15:20
Bende bir arkadaşımdan almıştım. İki hafta kadar suyun içinde beklettim; baktım hiç kök çıkmıyor, bari toprağa dikeyim. Bir hafta sonra baktığımda köklenmişti. tuhaf doğrusu kök çıkması ya toprağa denk geldi ya da direk toprağa ekilmeyi seviyor.:rolleyes:

zeonka
11-02-2008, 22:50
Süt ağacımın yapraklarında daha bugün farkettiğim minik beyaz böceklerin olması.Sanırım buna pamuklu bit deniyor:( Sebebi ne olabilir.:confused: Böceklerin bulunduğu birkaç yaprağı kopararak uzaklaştırdım.Şimdiye kadar çiçeklerimde hiç böyle bir şey olmamıştı doğrusu görünce çok şaşırdım sebebi ne olabilir ve tekrar çıkma olasılığı varmıdır.

fevziye
20-02-2008, 07:18
Günsu'dan bana gelen süt ağacı çeliğini doğrudan toprağa ekmiştim, dün baktım üst tarafları sanki boşalmış, sararmış, sararan yerini kesip alt kısmını köklendirmek amacı ile suya koydum. Sizce köklenir mi? Toprakta tek bir kök bile vermemiş.

günsu
20-02-2008, 09:17
Üzülme fevziyeciğim eğer tutmazsa sana yine gönderirim:)

fevziye
20-02-2008, 10:58
Günsu'cuğum, güzel arkadaşım teşekkür ederim. Bahar yaklaştı, inşallah paylaşacağımız çiçekler olacaktır. Bu arada "gelin teli" buldum. ;)

Maude
13-04-2008, 08:58
Bu da bendeki Trigona. Yaşlandı, 10 yaşlarında kendisi :). Son zamanlarda yarı gÖlgede kaldığından mıdır bilmem yanlardaki minik minik yaprakları hep soldu ve döküldüler. Ben de yavaş yavaş çoĞaltma yoluna gideyim dedim. Kopardıktan sonra iki gün dışarda öylece beklettiğim çeliği 2 hafta kadar önce diktim ve fazla su vermedim. O gün bugündür bu halde. Birkaç tane daha çelik alayım diyorum. Kendisini de minicik bir çelikten çoğaltmıştı annem benim için. Kıyamıyorum. Tekrar dçner mi minik yapraklar yoksa yeni dallarında mı çıkarlar? Güneş alan bir yere mi koymalıyım yoksa aydınlık yeter mi? Boyu 1m kadar oldu.

izzeterisen
13-04-2008, 11:02
Sayın İnceefe önceki resimdekileri sizin dediğiniz gibi yapmıştım ama maalesef tutturmayı başaramadım. çelikleri 3, 4 gün beklettikten sonra saksılamıştım fakat alttan itibaren yumuşadılar ve daha sonra kurudular. Şimdi Sizin söylediğinize görede sudan çıkarıp çıkarmamakta tereddüt içinde kaldım.

Herkese selamlar,
Bu bitki bende var idi. Tavana ulaştığı için tepesini kesmeye mecbur kalmıştım. Ama ısıtılmayan salonumda 5 yıl kadar önce soğuktan dondu. -1,-2 derece sıcaklıkta donup ölüyor.
Sıcak aylarda kesilen dalları 3-5 gün kadar yara yerini kapatması, yara yerinin biraz mantarlaşması için bekletilir. Daha sonra çok hafif nemli bir karışıma dikildiğinde (gölgede) fazla zaman almadan rahatlıkla köklenir.
Bu bitki iyi aydınlıkta çok güzel yetişiyor. güneşte iyi bir görünümü olmuyor. Rengi sararıyor. Tabii bu sıcak şartlarda. Başka bölgelerde nasıl olur bilmem. Ama sabah ve akşam güneşi alsa iyi olacağını düşünüyorum.

zeonka
07-06-2008, 21:43
Arkadaşlar süt ağaçlarınız ne alemdeler. Uzun zamandır herhangi bir paylaşım olmamış :mad:

zeonka
07-06-2008, 21:46
Benimkisi saksı değişiminden sonra bütün yapraklarını döktü ve uzunca bir süre kendine gelememişti. Şimdi yeni yapraklar vermeye başladı nihayet kendine geldi diyorum.

BurcuBurcu
10-06-2008, 16:46
Paylaşmak istedim...

Arzu Kasapoğlu
10-06-2008, 16:50
En çok sevdiğim sukulent, çiçeğine çok güzel bakmışsın.

Eline sağlık.

BurcuBurcu
10-06-2008, 17:34
Teşekkür ederim Arzu Hanım. Sizden bunları duymak beni çok mutlu etti...

zeonka
17-06-2008, 13:24
Maşallah BurcuBurcu resmen devleşmiş sizinkisi :p
Direk güneş alıyormu acaba alıyorsa kaç saat?

BurcuBurcu
18-06-2008, 23:00
Teşekkür ederim Sy. Zeonka...
Sabah güneşi alıyor... Yaklaşık 3-5 saat... Ama yılın bu zamanlarındaki güneş yakıcı olmaya başladığı için güneşlikleri çekmeye başladım...

züleyha
05-02-2009, 14:07
Ah ah imrendim süt ağaçlarınıza. Benim de vardı ama 1 hafta kadar önce soğuktan dondu. Sanırım can çekişiyor şimdi. Önce sarardı şimdi de siyahlaşmaya başladı. çok kötü durumda.

Crocus Şen
10-03-2009, 18:12
Arkadaşlar,süt ağacı arıyorum,bulamıyorum ,çok istiyorum bildiğiniz gibi değil,kafama çok fena takmışım ki dün gece rüyama girdi:(
En çok sevdiğim sukulent,ama bir türlü bulamıyorum:(

Crocus Şen
25-03-2009, 14:23
Sayın doğan,
Geçen yıl trigona'mın kazara kırılan dallarını hemen aynı saksının bir köşesine sapladığımda sorunsuz hepsi tuttu. Şimdiye kadar hiç suda bekletmeyi denemedim fakat fazla sulanmayı sevmeyen bu bitkinin bu şekilde kökleneceğini samıyorum. Bir de yaz aylarının trigona çoğaltmak için daha uygun olduğunu okumuştum.
(P.S.: Gerekirse çelik **** köklenmiş yavru bitki desteğinde bulunabilirim)

Merhaba,
Uzun zamandır süt ağacı arıyorum maalesef hiçbir yerde bulamadım,mesajlara bakarken dikkatimi çekti,Sayın doğan'a mesajı yazmışsınız,biliyorum çok yüzsüzüm ama,mümkünse küçük bir çelik rica etsem olur mu?Bu konuda destek olursanız çok sevineceğim.
Sevgilerle,

Crocus Şen
09-05-2009, 17:54
Arkadaşlar,alışveriş yaptığım kasabımda aylardır aradığım süt ağacını görünce istedim.Adamcağız hemen 2 çeliği ana gövdeden sıyırdı verdi,birde boyu çok uzuyor diyerek tepesinde kesti :(Forumda yazılanları okudum çeliği suda köklendirelenler var,direk toprağa dikenler var..Şaştım bu işe ne yapacağıma karar veremedim.Özellikle tepesinden kesinlen çeliğide de ne yapacağıma karar veremedim.Ölmeden kurtaralım da artık benimde süt ağacım var diyeyim;)

Günüm
10-05-2009, 11:32
Sevgili Crocus Şen,
Bauhaus getirmiş. Ben de iki gün önce aldım. Boyu 50 cm. Daha uzunları da vardı. Her tarafından sürgünler vermiş. Çok sağlıklılar. Daha önce görmemiştim. Hemen edindim. Fiyatı 10 lira.

Crocus Şen
12-08-2009, 09:11
Arkadaşlar,alışveriş yaptığım kasabımda aylardır aradığım süt ağacını görünce istedim.Adamcağız hemen 2 çeliği ana gövdeden sıyırdı verdi,birde boyu çok uzuyor diyerek tepesinde kesti :(Forumda yazılanları okudum çeliği suda köklendirelenler var,direk toprağa dikenler var..Şaştım bu işe ne yapacağıma karar veremedim.Özellikle tepesinden kesinlen çeliğide de ne yapacağıma karar veremedim.Ölmeden kurtaralım da artık benimde süt ağacım var diyeyim;)

O zamanlar kararsız kalıp ne yapacağımı şaşırmıştım,uçlarını kesip 1 gün kurumasını bekledikten sonra toprağa diktim,işte sonucu..Şimdi minik minik dallar ve yapraklar çıkartmaya başlıyor;)

mehtap051
12-08-2009, 12:31
Bende bu çiçeği tutturamayanlardanım.İnann arkadaşımdan çelik istemekten utanıp sonunda bu sevdiğim çiçekten vazgeçmek zorunda kaldım.Büyütebilenlere ne mutlu.Ben başaramadm.Crocus Şen arkadaşm çiçeğin ne güzel tutmuş ve yapraklar vermiş.Darısı bana.

Crocus Şen
12-08-2009, 18:11
İnşallah seninde süt ağacın sana güzel bir sürpriz yapar,bende benimkini tutturamıyordum diye atacaktım,çıkarıp bir baktığımda kökler sallanıyor beyaz beyaz..Hemen tekrar dikiverdim,10 gün sonrada bu hale geldi..Çok mutluyum bu yüzden..:))
Ümitsiz olma,en kötü sende benim gibi çıkar bak,eğer gelişme varsa başarmışşındır..:))

mehtap051
12-08-2009, 19:09
.Crocus Şen bu çiçekten bende yok.Arkadaşımdan çelik alıp hemen toprağa ekiyordum.Birkez daha arkadaşmdan isteyeceğim bu seferde çimlendiripdikeyim bakalım.

Crocus Şen
12-08-2009, 19:13
Hımm o zaman 2 çelik alın ve birine benim yöntemi uygulayın isteseniz.
Aldığınız çeliği bıçakla kesip,1- 2 gün kenara alın,kurumasını bekleyin,ardından toprağa dikin.Şimdi havalar sıcak olduğu için hemen gelişir diye düşünüyorum.

mehtap051
12-08-2009, 21:28
Teşekkür ederim bilgin için.Arkadaş tatilde dönsün ilk işim çelik alp sizin yöntemi uygulamak.

dua-çiçeği
01-09-2009, 21:19
Kaktüs meraklısıyım. Her gördüğüm yerden kaktüs alıyorum. Süt ağacı daha önce hiç dikkatimi çekmemişti.Bu sayfaları okuyunca ilgimi çekti .Acaba nereden bulabilirim.selamlar.

zeynepdincer.k
02-09-2009, 13:16
Yaşadığınız şehir Aydın Kütahya olarak gözükmekte. Buralarda kaktüs serası var mı bilmiyorum ama İzmir Urla da bir sera var. Ünal sera. Oradan bu türü temin edebilirsiniz.

dua-çiçeği
02-09-2009, 16:47
Teşekkür ederim zeynepincer.k Urlaya yolum düşerse mutlaka serayı ziyaret edeceğim. Biraz sabretmem gerek galiba.

M Fatih
25-12-2009, 15:29
Bir arkadaşımdan almıştım tuttu galiba...Sizce durumu nasıl ?

malina
25-12-2009, 18:25
mfg34

Sizden agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140) okumanızı rica etmiştim.
Yukarıdaki fotoğraf foruma yüklenmemiş...

FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102)
Dikkat: Fotoğrafları foruma yükleyin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6257)

M Fatih
25-12-2009, 21:34
mfg34

Sizden agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140) okumanızı rica etmiştim.
Yukarıdaki fotoğraf foruma yüklenmemiş...

FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102)
Dikkat: Fotoğrafları foruma yükleyin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6257)

Bir daha böyle bir hata yapmam. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Carlos_Cortes
15-01-2010, 14:42
Herkese selamlar,

3 gün önce elime 2 çelik geçti. Bu çelikleri 3 gün önce toprağa ektim. Az güneş alan bir yerde dinlendiriyorum.

Sizce su vermek için biraz daha beklesem mi yoksa bugün su versem problem olur mu?

Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler...

M Fatih
15-01-2010, 19:47
güneşe koyabilirsiniz.Ben koydum daha iyi yaprak çıkarmaya ve büyümeye başladı.

k_donmez
25-02-2010, 18:20
Bir tanıdığın ofisinde ağaç haline gelmiş durumda görünce hoşuma gitti. Üç dalı çelik olarak aldım. 20 gün önce toprağa diktim. 3-4 gün öncesine kadar yan yapraklarını sararttı, döktü fakat 3-4 gündür yapraklar da dirildi, renkleri de fena değil. Sanırım paçayı kurtarıyorlar.

Hydrosuccess
23-10-2010, 14:00
2.5 yıl önce dal çeliğini topraksız ortamda köklendirerek büyütmeye başladığım Euphorbia trigona ''green''in boyu 1 metreyi geçti.Euphorbialar topraksız ortamda Stapeliad türleri kadar hızlı gelişim göstermiyorlar.Büyüme yaz ayları ile sınırlı kalıyor ve kışın dormancy'e giriyorlar.İki seviyede izlenen yoğun yan dal oluşumu bitkinin geçirdiği 2 yaz dönemine ait.Ancak kışın da sürekli besin eriyiği vermeye devam ediyorum.
Bitkinin genel görünümü,boyunu gösteren detay,iç kap çapını gösteren görsel (sadece 9 cm...) sürekli besin eriyiği ile temas eden köklere ait görsel.

Hydrosuccess
23-10-2010, 14:33
Yan dal ve diken/yaprak detayları.

sevim4
26-10-2010, 21:14
Ne güzel.

Ayşe Yıldız
27-10-2010, 07:39
Yanlardan dal çıkartması için bir işlem yapılıyor mu acaba?

Hydrosuccess
27-10-2010, 14:41
Sorunuzun cevabı mesajımda yer alıyor sayın ayşe afyonlu.Yan dal gelişimi yazın kendiliğinden oluyor.Bitki 2 yaz geçirdiği için 2 yandal gruplaşması var.

maviş-limon
29-12-2010, 13:48
iyi günler arkadaşlar ben süt ağacı buldum bir komuşudan bir çelik verdi onu hemen hiç toprak kullanmadan kurumuş ve bahçede değişim geçirip kararmış olan yapraklrı ufalayıp un haline getirip diktim ve suladım öbür kaktüslerimede uyguladım sonuç süper çok hızlı kök çıkardı bunu 3 hafta oldu ekeli tutar mısizce?

alperfect
25-03-2011, 20:12
bana da emanet edilen bir süt ağacının birkaç yaprağı sararıp döküldü çok sulanıyormuş ben biraz kısıtladım bir kaç gün ikindi güneşini aldı pencereden biraz içeriye çektim aydınlık bir mekanda. Sararmalar durdu ama bir canlanma uzama belirtisi göstermiyor ne yapmalı ya da yapmamalı

maviş-limon
30-06-2011, 15:33
arkadaşlar size daha önce bir çelik aldığımı söyledim şimdi bu süt ağacı dalı 6 ay boyunca ne çürüdü ne kök verdi sadece kızardı üstten bugün baktım minik kökler çıkarmış... tuttu diye çok sevindim

oozdemir1
07-09-2011, 14:30
merhaba arkadaşlar, süt ağacı bende de var. evden iş yerime getirdim. sabah az güneş gören bir yerde. genelde aydınlık bir noktada. son zamanlarda alt kısımlarda buluna 15-20 cm boylarındaki çelikler ölmeye başladı. ne yapmalıyım? şimdiden teşekkürler

Jezebel
08-11-2011, 16:48
Euphorbia trigona rubra' ya çok özenip çelik almıştım, " göz hakkı".

254643

Tepeden yeni yaprak çıkardı, köklendiğine karar verdim;)

gürkan63
21-11-2011, 13:17
Evet; Süt ağacı olmadan olmaz dedim sağolsun arkadaşım 2 adet getirdi verdi.Bende sizlerle paylaşmak istedim.Ama maalesef getirdiğinde üzerinde gördüğünüz lekeler vardı (hala daha var).
Kök kısmı susuz du diktikten 2 gün sonra biraz su verdim şimdi gelişmesine bakacağız.

gürkan63
21-11-2011, 13:24
Buyrun

musbet
26-11-2011, 21:56
Süt ağacını bende çok seviyorum.Çekinerek, eli açık çiçek sever bir arkadaştan çelik istiyorum
minicik bir dalda olsa verirseniz çok sevinirim.

pulibet
13-03-2012, 10:33
Binbir zahmet ve utanıp sıkılarak istediğim trigona çeliğimi bir türlü yaşatamadım maalesef. Çok istediğim bir türdü. :(

Crocus Şen
14-05-2012, 21:58
Arkadaşlar,benim iki ayrı çelikten yetiştirdiğim trigonaların 15 gün önce saksısını değiştirdim ve küçük çelik tamamen yumuşamış,.Saksı çok küçük olduğu için değiştirmek zorunda kaldım acaba ölmesindeki neden bu olabilir mi?

gürkan63
02-06-2012, 15:11
Üç güzel süt ağacı bir hafta böyle kaldıktan sonra,bugün ilk sulamasını yapıyorum.Umarım tutarlar...

bozo.0606
03-06-2012, 18:30
buda benim trigonam.. :p

Crocus Şen
24-06-2012, 18:32
Kendilerini yaklaşık 3 yıl önce 5-6 cmlik daldan şimdi bu hale geldi:p Boyu yaklaşık 43 cm ve gün geçtikçe uzamaya,yanlarından yeni yavrular vermeye de devam edip beni sürekli mutlu ediyor:D

bernacyhn
24-06-2012, 18:55
Bir komşumuzun süt ağacı o kadar büyüdü ki tavana değen boynu eğilip tavana paralel şekilde uzamaya devam ediyor. Gün boyu güneş aldığı için üzerindeki sürgünlerin haddi hesabı yok. Ondan aldığım ufak bir sürgün hala aynı boyda ve incecik. Benimkinin de öyle olmasını çok isterdim ama maalesef evim güneş almadığı için bu mümkün değil.

Crocus Şen
24-06-2012, 19:25
Sevgili Bernachyn;
Benim evimde Kuzeye bakıyor,üstelik sitede oturduğum için salon dışındaki tüm pencereler yan bloğa bakıyor,dolasıyla güneş hiç mi hiç almıyor.Ben bitkimi hep aynı pencere önünde tuttum,ordan güneş değil ama ışık alması onu bu hale getirdi,birde ben üzerine çok düşmyorum açıkçası biraz kendi halinde uzuyor,3 yıl içinde sadece saksısını bir boy büyüttüm o kadar.Tabii güneşi görse ne hale gelecek düşnemiyorum.Umarım senin bitkinde bol bol yavru verir ve boy atar..

kaktüssevdası
27-09-2012, 09:40
ya arkadaşlar bende istiyorum bundan yaaa. denizlide birkaç evin penceresinde kocaman kocaman görüyorum. kedinin ciğere baktığı gibi bakıp bakıp da gidiyorum. vallah billah eğer biri bir dal bundan göndermesse gürkan abinin evine gidip çalıp gelcem birini.

Crocus Şen
24-10-2012, 12:40
Haziran ayında yani bundan 4 ay önce boyunun 43 cm olduğunu yazmıştım,şimdi ise tam 67 cm..4 ayda b kadar fark atarsa 4 yıl sonra ne hale gelecek çok merak ediyorum..:o

bozo.0606
24-10-2012, 12:45
Çok dallı gelişmesi görüntüsünü güzelleştirmiş Sayın Crocus Şen

Crocus Şen
24-10-2012, 13:02
Haklısınız,yaklaşık 3 ay önce taşındım,yeni evim bol güneş alıyor haliyle bitkilerime özellikle süt ağacıma yaradı durmadan dallanıyor..:)

almanyalı
22-12-2012, 23:50
Merhaba,
Bende aldım,bende aldım...!!!bu güzel kaktus sukkulent arası güzellikten..:D burda gördüğümden beri aranıyordum nihayet bugün buldum,çok mutluyum..:o
insan aradığı çiçeği bulunca nasılda seviniyor...bir dostuna rastlar gibi...
sıcak sevdiğini biliyorum sadece bu kırmızı dostun,kalorifer üstünü de severmi acaba?

didem akay
22-12-2012, 23:56
Merhaba,
Bende aldım,bende aldım...!!!bu güzel kaktus sukkulent arası güzellikten..:D burda gördüğümden beri aranıyordum nihayet bugün buldum,çok mutluyum..:o
insan aradığı çiçeği bulunca nasılda seviniyor...bir dostuna rastlar gibi...
sıcak sevdiğini biliyorum sadece bu kırmızı dostun,kalorifer üstünü de severmi acaba?

Güle güle büyütün..:) benimki camla kapalı balkonumda diğer sukulent ve kaktüslerle birlikte duruyor.. Biraz sabah güneşi alıyor.. Keyfi de yerinde gibi.. :)

almanyalı
23-12-2012, 00:07
Teşekkürler,didem akay hanım,daha bugün buldum ama hemen alıştım ona evime gelen her çiçeği okşar severim ben,bazen gizli gizli konuşuyorum onlarla...
orkidelerim hep tomurcukla cevap verir bana,bu yeni dostun çiçeği varmı acaba...?

konuk80
23-12-2012, 00:48
Bu da benim sütağacım.

vehibe
23-12-2012, 10:11
Maşallah. Yerini çok sevmiş olmalı, çok sağlıklı görünüyor.

selenn
23-12-2012, 15:30
Sevgili almanyalı, güle güle yetiştirin Euphorbia'nızı. Bakıyorum yavaş yavaş sizi de sukulent, kaktüs sayınız artıyor:)

Kaloriferli ortamda toprak hızlı kuruyacaktır, sulamak gerekecektir Euphorbia'yı ama çok sık sulamayın. Daha evvel konuşmuştuk; gün aşırı suluyorum demiştiniz kaktüsünüz için aman o kadar bol su vermeyin çürür. Çiçeklenmeyen bir tür ama yapraklarının güzelliği de yeter diye düşünüyorum. Bir ara fotoğrafını da yüklerseniz sevinirim.

almanyalı
23-12-2012, 15:54
Bilgi için teşekkürler selenn hanım,

Neden bilmem sütun kaktusler,sukkulentler özellikle kırmızıya dönük renklere doğru yöneliyorum,pithaya yetiştirmeyi düşünüyorum,çiçeği çok güzel görünüyor,meyvesini daha önce yemiştim meyve vermesede olur yeterki açsın..
bu da benim minik356800

büyüyüp kocaman olacak inşallah...
söylediğiniz gibi evin ılık olan kalanchoe'lerinde çok sevdiği yatak odasına koydum diğer kaktusle beraber haftada bir yarım çay bardağı şu versem olur değil mi?
birde saksı değiştirmek için erken mi?
hemen değiştireyim mi?
satıcı bu konuda bişey demedi,sadece benzer bir kaktus gösterip bak büyüyünce böyle olacak ılık su ver hep dedi.şimdiden teşekkürler sevgilerimle.

selenn
23-12-2012, 16:13
Sevgili almanyalı çok güzel hatta Euphorbiaların yaprak güzeli bence:) Euphorbia trigona rubra. Güneş gördükçe yapraklar kızaracak, yeterli ışık almazsa yaprakları yeşile dönecek.

Bendeki Almanya'dayken sürekli yeşil yapraklıydı, İstanbul'da hem hızla büyüdü, hem de yapraklar kızardı. Mümkün olduğunca aydınlık bir yerde dursun saksısı sevgili almanyalı.

Bu arada fiyatı da oldukça cazipmiş:)

almanyalı
23-12-2012, 16:26
Aldığım yerde bbütün kaktusler çok ucuzdu,fakat ben tohum ve çiçek soğanı ararken kaktus bölümünü son anda gördüm,
hemen gözüme kırmızı oluşu çarptı başka kırmızı yoktu ama mavi pembe sarı gri her renk yuvarlak kaktus vardı,

Bu hafta tekrar gitmeyi düşünüyorum sütun kaktus almaya...

liquid moon
08-01-2013, 22:09
Merhaba. Benim de bugün bir süt ağacım oldu. Boyu bir metreden biraz daha fazla, ama hiç sürgün vermemiş. Forumdaki güzel dallı budaklı ağaçları görünce özendim :)
Orta boy bir saksıda kendisi. Acaba biraz dallanması için ne yapmak gerekir? Saksısını mı değiştirmeli, tepesinden kesmeli mi biraz?

selenn
08-01-2013, 23:39
Budandıkları yerden yeni dal oluşturuyorlar sevgili liquid moon. Bazen de dipten yeni gövde oluşturuyorlar. Şayet üstten kesmeyi düşünürseniz bahar aylarında yapın bu işlemi bence. Şuanda dinlenme dönemindeler.

iris41
09-01-2013, 06:09
Biz türkiye olarak bu kadar zenginmiyiz? Sayın almanyalının mesajında ki rakamı görünce vaybe dedim burda satılan fiyatıyla fark daglar kadar :mad:
2 Yıl önce almıştım şimdi muhteşem güzelikte kızardıkca kızarıyor .
Euphorbia lacta da yaprak cıkarıyormu .

ilksenozturk
09-01-2013, 07:40
Aldığım yerde bbütün kaktusler çok ucuzdu,fakat ben tohum ve çiçek soğanı ararken kaktus bölümünü son anda gördüm,
hemen gözüme kırmızı oluşu çarptı başka kırmızı yoktu ama mavi pembe sarı gri her renk yuvarlak kaktus vardı,

fiyatı hakikaten çok uygunmuş,
sn almanyalı, türkiye'ye gelirseniz birkaç tane de yanınızda getirin, üzerine kar koyup bize satın :p çok güzelmiş bitki, listeme aldım.:o

liquid moon
09-01-2013, 11:30
teşekkürler selenn. baharı bekleyeceğim o halde.

nazenin34
25-03-2013, 14:05
bende süt agacım olsun istiyorum, çok yere baktım malesef bulamadım.. nerde ; hangi aylarda bulabilirim?

gingy
23-05-2013, 14:48
Arkadaşlar süt ağacıma domates sineği benzeri bir sinek dadandı, öldürmekle bitmiyor. Çaresini bilen varsa yardımcı olursa sevinirim

skaraca
23-05-2013, 16:08
Bilgi için teşekkürler selenn hanım,

Neden bilmem sütun kaktusler,sukkulentler özellikle kırmızıya dönük renklere doğru yöneliyorum,pithaya yetiştirmeyi düşünüyorum,çiçeği çok güzel görünüyor,meyvesini daha önce yemiştim meyve vermesede olur yeterki açsın..
bu da benim minik356800

büyüyüp kocaman olacak inşallah...
söylediğiniz gibi evin ılık olan kalanchoe'lerinde çok sevdiği yatak odasına koydum diğer kaktusle beraber haftada bir yarım çay bardağı şu versem olur değil mi?
birde saksı değiştirmek için erken mi?
hemen değiştireyim mi?
satıcı bu konuda bişey demedi,sadece benzer bir kaktus gösterip bak büyüyünce böyle olacak ılık su ver hep dedi.şimdiden teşekkürler sevgilerimle.

OBI ya da Dehner den alınmış olabilir. Dur bende kardeşime vereceğim sipariş listesine bu fotoğrafı ekleyeyim. Yazın Türkiye'ye gelirken bulursa getirsin. Gerçi bende çelikten büyümüşü var ama sera ortamında güzel dallandırılıyor. Bu yıl çeliğin 15 santimlik üst kısmını kestim. Alt kısımda dallanmalar başladı. Hemen her diken aralığında yan dallar oluşuyor. Yalnız henüz en büyüğü 3-4 mm.

goddik_2010
11-06-2013, 12:41
suya ıslamayın bu zaten suyla fazla arası yok.dalı peçetenin üzeri fazla sulamayınne biraz toprak ve üstüne onu koyun 1 gece beklesin ve ekin .bende denedim olmadı.en sonunda bu şekilde tuttu.ve güneş ışığını alan bir yere koyun.

goddik_2010
11-06-2013, 12:42
suya ıslamayın bu zaten suyla fazla arası yok.dalı peçetenin üzerine biraz toprak ve üstüne onu koyun 1 gece beklesin ve ekin .bende denedim olmadı.en sonunda bu şekilde tuttu.ve güneş ışığını alan bir yere koyun.

mmanager
11-06-2013, 16:05
İyi günler eğer dikilecek çelik kesileli kaç gün oldu.Suya kesinlikle koymayın çürütürsünüz.Çeliği sudan çıkarın kuru nemsiz ve gölge bir yerde bekletin kesilen yer kuruyup kabuk bağlayana kadar .Bazen bu durum 1 haftayı bile bulabiliyor.Şimdiye kadar okuduğum kadarıyla bu siteden kuruttum diye şikayet gelmedi hep çürüttüm şikayeti geldi....O halde suyu az kullanacağız.Güneş almayan aydınlık bir yerde köklenme süreci gerçekleşene kadar bekletmemiz gerek.Bu hiç su verilmeyecek anlamına gelmez.Çok az sulayarak fısfıslayarak toprağını nemlendirmeliyiz.

Crocus Şen
25-07-2013, 11:17
Süt ağacım yeni evini çok sevdi,sabahları aldığı 4-5 saatlik güneş sayesinde yeni yeni dallar çıkartmaya başladı:D
Çok seviyorum sütümü çook;)

jaffa
28-11-2013, 14:04
2 gün önce ben de bir süt ağacı buldum ve çelik aldım. Siteden okuduğuma göre yara kabuk bağlayana kadar bekletiyorum. Sonra da toprağa dikeceğim. Sonucu ilerde paylaşacağım.

sonkez
28-11-2013, 15:22
İnşallah benimde bir tane olur...:(

sumeyra47
04-12-2013, 22:13
Sonunda süt ağacı buldum. ;) Sevgili cemo abla sağ olsun bana bir dal verdi. Ama bir sorunumuz var altından çürüyor. Çürüyen kısmını kesip yara yerinin kurumasını bekledim, tekrar toprağa ettim. Korkudan sulamıyorum yine çürümesin diye. :(

458821

Üstelik böyle kırmızımsı olması çok hoşuma gidiyor. :D

458822

Çok teşekkür ederim Cemo abla.

gokcegokce
23-05-2014, 20:25
Merhaba, benim sütağacım da budur. Geçen sonbaharda sitedeki bir arkadaşım göndermişti sağolsun. 3 daldı biri çürüdü. Böcek saldırısı atlattılar. Kışı böyle 2 dal kalıp atlattılar. Ancak hiç dallanmıyor. Dallanması için ne yapabilirim. Saksısı çok küçük değiştirmeli miyim?

https://lh4.googleusercontent.com/-JwJ8xwSftPs/U3YZS5Q077I/AAAAAAAADZI/_LA2bVBkcP8/w427-h569-no/2014-05-16+16.37.31.jpg

Sıdıka
09-09-2014, 14:57
Benim süt ağacım yazın balkonda , kışın işeriye alıyorum ... Balkonum açık ve bol güneş alıyor. Yazın gelişim gösteriyor , dallanıp budaklanıyor ... kışın dinlenmeye alıyor kendini. Bu sütağacından bide kırmızısını edinmiştim fakat yaşatamadım - suyunu fazla kaçırdım herhaldeki yümuşama oldu ve kurtaramadım . Oysa kırmızısı daha hoşuma gitmişti....

jaffa
04-12-2014, 19:50
2 gün önce ben de bir süt ağacı buldum ve çelik aldım. Siteden okuduğuma göre yara kabuk bağlayana kadar bekletiyorum. Sonra da toprağa dikeceğim. Sonucu ilerde paylaşacağım.

1 yıl sonraki durum şu; boyu hiç uzamadı, 9 ay sonra tepesinden yaprak çıkardı. Şu anda 8 yaprağı var.

gingy
05-12-2014, 13:50
1 yıl sonraki durum şu; boyu hiç uzamadı, 9 ay sonra tepesinden yaprak çıkardı. Şu anda 8 yaprağı var.

Nasıl bir toprağa diktiniz süt ağacını ne kadar sıklıkla suluyorsunuz?

jaffa
05-12-2014, 20:15
Nasıl bir toprağa diktiniz süt ağacını ne kadar sıklıkla suluyorsunuz?

Görüntüsü aşağıdaki mesajdaki gibi.

http://www.agaclar.net/forum/551811-post45.htm

Normal bir toprağa diktim. 2 ya da 3 haftada bir çok az su veriyorum.

gingy
08-12-2014, 08:31
528980

Toprağa biraz kum karıştırmanızda fayda var. Bu da benim süt ağacım. Yaklaşık 2 yıl önce geldi bana ve 5 katı kadar uzadı, belimi geçiyor şu an aynı şekilde de uzamaya devam ediyor. Yazın her hafta düzenli suluyorum, bolca su veriyorum. Kışın bu süre biraz daha uzuyor haliyle 10 veya 15 günde bir ve daha az su veriyorum. Suyu seven bir bitki olduğunu düşünüyorum ki suyu aldıkça daha hızlı uzuyor.

deliormanlı33
15-05-2015, 13:19
Şubat ayında bu çiçeği arkadaşım hediye etti.Yaklaşık bir metre uzunluğunda tek gövdeli tepesine yakın yerlerden 5 cm uzunluğunda yaprağa benzer dallar ve onların uçlarında küçücük yaprakları var.Mart ayı sona doğru toprağın üst kısmında yaklaşı 2 cm lik bir bölgede kahverengi bir renk oluştu.Tepedeki küçük yapraklar kurudu,ve gövdedeki dikenler de sanki karardı.Bir kaç sorum olacak.Bitki çürüyor mu.Kurtarmak için Ne yapmalıyım.Çoğaltmak istesem neresinden çelik almalıyım.Gövdeyi bir kaç parçaya ayırsam birden fazla çelik alabilir miyim böyle.Yoksa tepedeki ince yan dallardan mı çelik almalıyım Sulama saksının altından mı daha iyi olur üstten mi.Ölmesini istemiyorum,çünkü arkadaşım da elindeki tek çiçeği verdi.Lütfen yardım edin.Teşekkürler.

554727

554728

gingy
15-05-2015, 15:00
Şubat ayında bu çiçeği arkadaşım hediye etti.Yaklaşık bir metre uzunluğunda tek gövdeli tepesine yakın yerlerden 5 cm uzunluğunda yaprağa benzer dallar ve onların uçlarında küçücük yaprakları var.Mart ayı sona doğru toprağın üst kısmında yaklaşı 2 cm lik bir bölgede kahverengi bir renk oluştu.Tepedeki küçük yapraklar kurudu,ve gövdedeki dikenler de sanki karardı.Bir kaç sorum olacak.Bitki çürüyor mu.Kurtarmak için Ne yapmalıyım.Çoğaltmak istesem neresinden çelik almalıyım.Gövdeyi bir kaç parçaya ayırsam birden fazla çelik alabilir miyim böyle.Yoksa tepedeki ince yan dallardan mı çelik almalıyım Sulama saksının altından mı daha iyi olur üstten mi.Ölmesini istemiyorum,çünkü arkadaşım da elindeki tek çiçeği verdi.Lütfen yardım edin.Teşekkürler.

Bitkiniz güneş görüyorsa, buna bağlı olarak ışık gören kesimlerin rengi koyulaşabilir, kırmızıya dönebilir. Sayfanın yukarısındaki mesajlarda benzer durumlar mevcut. Yine de fotoğraf eklerseniz daha net bir şey söylenebilir.

Çelik almaya gelince, ben eşe dosta vereceğim zaman yan dallardan 7-8 cm kesiyorum, toprağa hemen dikiyorum. Bu şekilde tutturamadığım olmadı daha. Sulamayı üstten, düzenli olarak haftada bir kez yapıyorum.

Salıha
07-09-2015, 19:46
Bu da anneciğimin süt ağacı çiçeği:)
süt ağacı'nın fiyatını bilen varsa rica etsem bana yardımcı olabilir mi arkadaşlar ?

Salıha
07-09-2015, 20:07

fiyatı ne kadardı acaba öğrenebilirmiyim ?:rolleyes:

deliormanlı33
06-11-2015, 13:51
Teşekkür ederim gingy. Çiçeğimin toprağını değiştirdim .Önceki toprağı çok sıkışıktı. Daha gevşek bir harç oluşturdum. Saksının alt kısmına dere taşları döşedim ,üzerine toprağı koydum. Tabaktan sulama yaptım.Şu anda gelişimi oldukça iyi. Tepe kısmına doğru yapraklı 10-15 cm uzunluğunda yan dallar çıkardı. Şimdi ben o yan dallardan çelik alsam ve diksem yeni bir bitki oluşturabilirmiyim.Bir de çiçeğim şu an tek ana gövdeli. Ondan üstten kesitler yaparak bir kaç tane çelik alsam ana bitki ölür mü, ve o şekilde aldığım çelikler tutar mı .Çeliğin alt ve üst ucu kesik olsa da tutar mı .

konuk80
17-12-2015, 23:31
Benim süt ağacının yeni hali.

konuk80
17-12-2015, 23:35
3 yıl sonraki hali

konuk80
20-12-2015, 00:42
Yavrusuyla beraber

deliormanlı33
21-12-2015, 09:15
Maşallah çok güzeller.O yavru ne kadar sürede o kadar büyüdü acaba.

konuk80
21-12-2015, 20:24
Maşallah çok güzeller.O yavru ne kadar sürede o kadar büyüdü acaba.

2014 haziran gibi diktik, yaklasik 1,5 yasinda.

sevgihoca
21-12-2015, 23:17
Maşallah,süt ağacınıza.Ne yapıyorsunuz acaba,Konuk 80 çok çabuk ve güzel büyümüşler.

konuk80
21-12-2015, 23:57
Maşallah,süt ağacınıza.Ne yapıyorsunuz acaba,Konuk 80 çok çabuk ve güzel büyümüşler.

Bol güneşi seviyor, yazın balkona çıkartıyoruz suyunuda aşırı olmamak kaydı ile bol veriyoruz.kışın içeri alıp fazla su vermiyoruz.

sevgihoca
22-12-2015, 12:08
Ben de süt ağacım keyfi yerinde diyordum,şimdi baktım,yapraklarının altında beyaz böcekler var.Bu böcekler neden oluyor acaba,yeterli hava mı alamıyor ki.Teşekkür ederİm Konuk80.

konuk80
22-12-2015, 13:00
Ben de süt ağacım keyfi yerinde diyordum,şimdi baktım,yapraklarının altında beyaz böcekler var.Bu böcekler neden oluyor acaba,yeterli hava mı alamıyor ki.Teşekkür ederİm Konuk80.

Suyla yıkayın, içerisine birazda sirke koyabilirsiniz. Faydası olabilir.

Cem Gündoğdu
14-01-2016, 19:51
Bu da benim süt ağacım, pencerenin önünde durunca yaprakları kızardı. Hep aynı taraftan güneş ışığı aldıkları için de hepsi yana doğru bakıyor. Birkaç hafta sonra çeliğinden çoğaltacağım, o zaman belli aralıklarla çevirmem gerekecek anlaşılan :D

konuk80
14-01-2016, 21:16
Bu da benim süt ağacım, pencerenin önünde durunca yaprakları kızardı. Hep aynı taraftan güneş ışığı aldıkları için de hepsi yana doğru bakıyor. Birkaç hafta sonra çeliğinden çoğaltacağım, o zaman belli aralıklarla çevirmem gerekecek anlaşılan :D

Saksısı küçük gibi biraz daha büyültürseniz daha iyi olur, aralıkla da çevirin tek yöne doğru yatmaya başlar büyüdükçe.

Cem Gündoğdu
14-01-2016, 23:09
Saksısı küçük gibi biraz daha büyültürseniz daha iyi olur, aralıkla da çevirin tek yöne doğru yatmaya başlar büyüdükçe.

Merhaba, fotoğrafta görünen saksı arkadaki gözyaşı bitkisine ait, süt ağacının saksısı daha büyük. Şimdi süt ağacımı çevirirsem yaprakları alt kısımdan almaya başlayacak güneş ışığını. Bunun bir zararı olur mu acaba?

konuk80
14-01-2016, 23:15
Merhaba, fotoğrafta görünen saksı arkadaki gözyaşı bitkisine ait, süt ağacının saksısı daha büyük. Şimdi süt ağacımı çevirirsem yaprakları alt kısımdan almaya başlayacak güneş ışığını. Bunun bir zararı olur mu acaba?

Zararı olacağını sanmıyorum, yavaş yavaş çevirin kendisi güneş ışığına göre yapraklarını ayarlayacaktır.

alaoğlu
15-01-2016, 01:49
Maşallah Konuk80. Tablo gibi derler ya,aynen öyle. Ankara'da olduğuna göre çorumda da olur sanırım. Edinmek için takipte olacağım.

Cem Gündoğdu
15-01-2016, 07:18
Zararı olacağını sanmıyorum, yavaş yavaş çevirin kendisi güneş ışığına göre yapraklarını ayarlayacaktır.

Peki, teşekkür ederim. Eve gider gitmez tavsiyenizi uygulayacağım.

Şükran45
15-01-2016, 09:20
Euphorbia trigona'nın yeşil renkli olanı var bende. Hızlı büyüyen bir bitki. Görüntüsü de çok güzel. Kırmızısından istiyorum. Sanırım kolay bulunmuyor.

Crocus Şen
01-02-2016, 11:57
Merhaba,
Benim süt ağacim yapraklarını dokuyor,özellikle yeni çıkan yaprakları sararıp,dökülüyor, sebebi ne olabilir?

lusoari
01-02-2016, 13:11
Yazdan sonbahara girince veya kışın ortalarında da benim süt ağacım yapraklarının bir bölümünü döküyor, hatta bağzı yıllar tamamen yaprak döktüğünü üzerinde 1 tane bile yaprak kalmadığını iyi hatırlıyorum bence bu bir sorun değil soğuk aylarda gayet normal bitkimiz dinlenmeye çalışıyor. Bahardan itibaren durumu düzelecektir endişelenmeyin Sn. Crocus Şen.

Crocus Şen
01-02-2016, 14:51
İçimi rahatlattınız,sevgili Lusoari..Çok teşekkür ederim

lusoari
01-02-2016, 18:36
Rica ederim severek cevapladım. ;)

hira
30-03-2016, 15:10
50 cm'lik bir süt agacı dalım var, böylece dikmek dogru olurmu yoksa kesmemi mi tavsiye edersiniz. Hadi ustalar acil bir cevap bekliyorum, ona göre hareket edecegim.

samur
30-03-2016, 17:12
Hiracim ben kesmeden dikmiştim şuan 2m e yaklaştı.

hira
19-09-2016, 12:52
Diktiğim süt ağacı çeliklerinden biri hayatını çoktan kaybetti, diğer çelik aylarca aynı şekilde durdu derkeen bi baktım tavşan kulaklarını göstermeye başladı. Seyretmek için artık balkona almalıydım ve aldım fakat ertesi gün, yani bugün tam o uzayan kısmını kırdım çok üzgünüm :( umarım kaybetmem bunu da.

vatan68
08-04-2017, 10:54
Yaklaşık 8 yıllık kaktüsüm son 1 ay içinde kökten siyahlaşarak çürümeye başladı bazı dallar yumuşadı fakat kök ve diğer yan dallar sağlam müdahele etmessek büyük ihtimal çürüyecek lütfen yardım edin ne yapmalıyım ne almalıyım çok sevdiğim bir çiçekti 8 yıldır benimle beraber. Kurtarmak istiyorum.

Muda
08-04-2017, 17:14
Sn. vatan68;
Konuyu yanlış yerde açmışsınız. Hastalıklarla ilgili yerden bilgi alabilirdiniz.
Bitkiniz kaktüs değil. Sütleğengiller familyasından. İlgili konu başlığı burada. http://www.agaclar.net/forum/sukulent/4269.htm

Kökten kuruma bende nedense atlaslarda meydana geliyor. Üst dallarda bir şey yok. İstediğiniz kadar çelik alıp birkaç gün kesilen yerlerin kurumasını bekleyip dikebilirsiniz. Ortası sert olup kesmesi zordur. Bağ makası var ise kolayca kesebilirsiniz. Kestiğiniz yerlerden beyaz bir sıvı salgılar. Ben bir miktar bekleyip yıkayıp kurumaya daha sonra bırakıyorum. İlgili başlıkta oldukça fazla bilgi bulunmakta.

İyi günler.

annebonsai
24-04-2017, 15:29
Acaba benimkide kırmızı olandan mı bilginiz varmı umarım kırmızı çıkar☺

mehmet0791
28-05-2017, 12:53
https://www.youtube.com/watch?v=ar2b7qnrE9s

mehmet0791
31-05-2017, 16:34
https://www.youtube.com/watch?v=BKmcRS-2re4

Mesut Temiz
10-07-2017, 13:10
Üzerinden 10 yıl geçmiş, umarım bitkiniz tutmuş ve kocaman olmuştur..
Bu bitkiden çok köklendirip dağıttığım için kendi tecrübemi paylaşmak istedim sizin mesajınız üzerinden..
Uzun yıllar önce ben de birkaç çelik edinip toprağa dikmiştim, ancak hepsi (defalarca) yumuşayıp çürüdü, köklenmedi...
O zamanlar sükulanların kesildikten sonra birkaç gün kurutulmaları gerektiğini de bilmediğim için sadece euphorbia'larım değil, kaktüs çeliklerimde genellikle köklenmiyor, toprağa temas yerlerinden çürüyorlardı...
Sonra kurutma yöntemini öğrendiğimde euphorbia'lara uyguladım, ancak kaktüslerde nerdeyse % 100 olumlu sonuç vermesine rağmen euphorbia'larda işe yaramadı.. (Bazı arkadaşların toprağa doğrudan dikerek köklendirdiklerini okudum, ancak birçok kez denememe rağmen bende sonuç hep olumsuz oldu)..
Sonra bir arkadaşım euphorbia'ları suda köklendirip çoğalttığını söyleyince bu yöntemi uyguladım... O gün budüngür ürettiğim ve eşe dosta dağıttığım euphorbia trigona'ların haddi hesabı yoktur... Güneş alan bir cam kenarına (yazın) bardak veya kavanoz içinde suya koyuyorum ve birkaç hafta içinde hiç istisnasız hepsi kökleniyor ve ardından toprağa dikiyorum..
Kesin sonuç veren bir yöntem.. Bence hiç riske girmeyip suda köklendiriniz...

bir çelik daha aldım. bu sefer suda çimlendirmeyi deneyeceğim.Bakalım bu sefer tutacakmı?

mehmet0791
18-08-2017, 19:47
https://www.youtube.com/watch?v=yMnASKrLNAw

bergenia
19-08-2017, 15:07
Harika hepsi tutmuş. Videolarınızı izlemiştim. İçlerinde bekletmeden diktiklerinizden de tutan varmı? Benim süt ağacımda tek daldı hep boyuna gidiyordu yeni sürgünler versin diye budadım kestiğim parçayıda 3 gün bekletip diktim. Her sabah fısfıslıyorum 1 hafta oldu dikeli. Umarım tutar ve diğeride sürgün verir yoksa yazık olacak güzelim bitkiye.

mehmet0791
19-08-2017, 16:33
Hepsi tutuyor. Sizinkiler tutmazsa yollarım:)

bergenia
19-08-2017, 17:54
Teşekkür ederim çok naziksiniz:)

Mesut Temiz
20-08-2017, 20:52
Bu sütleğen yoğun güneş ışığı altında kaldığında yavaş yavaş kızarıyor...
Fazla ışık almadığı ortamlarda yeşil oluyor..
Aynı bitkiden çoğalttığım euphorbia trigona'larımdan balkonda durup yaz boyu güneş alanlar kızıl/mor renkteyken, içeride duranlar yeşil renkte...

Euphorbia trigona'nın yeşil renkli olanı var bende. Hızlı büyüyen bir bitki. Görüntüsü de çok güzel. Kırmızısından istiyorum. Sanırım kolay bulunmuyor.

Not: Yabancı birkaç kaynağa baktığımda bu euphorbia'nın "red cultivar"ı (kırmızı çeşit) olduğunu gördüm. ancak kızarma yine güneş almasına bağlı.. Yoğun güneş ışığı altında durursa euphorbia'nız çok daha koyu renkli olacak ve muhtemelen kırmızı/mor bir renk alacaktır...

bergenia
27-08-2017, 19:22
2-3 hafta olmuş hala köklenme yok ve tepesinde kararma başlamış:( tutmayacakmı acaba... çokta sulamadım diğer kaktüslerimi sularken onada bikaç fısfıs yapıyordum. normalde kaç haftada kökleniyor süt ağacı çeliği? 3 haftayı geçmez herhalde.. acaba söküp suyamı koysam...

Amanita
30-08-2017, 02:20
Sn. bergenia, en erken buyume ibaresini 2 ayda gorursunuz. Eger celiginizi koklenip koklenmedigini gormek icin saksisindan sik sik cikarirsaniz kilcal koklere zarar vereceginiz icin curuyecektir. Suyu gecirgen ve havadar bir saksi harci kullanmadiysaniz da curume sansi artar.

bergenia
30-08-2017, 11:59
Sn. bergenia, en erken buyume ibaresini 2 ayda gorursunuz. Eger celiginizi koklenip koklenmedigini gormek icin saksisindan sik sik cikarirsaniz kilcal koklere zarar vereceginiz icin curuyecektir. Suyu gecirgen ve havadar bir saksi harci kullanmadiysaniz da curume sansi artar.

Kumlu bahçe toprağına dikili. 2. kontrol edişimde kök oluşumlarına benzettiğim birşeyler farkettim başardım sanırım:) Daha ellemem.
Peki budadığım trigonanın yeni sürgün vermesi ne kadar sürer?

Amanita
30-08-2017, 14:49
Peki budadığım trigonanın yeni sürgün vermesi ne kadar sürer?

Dogru isik ve sulama ile en erken 3 hafta. Gun boyu parlak isik alabilecegi bir yerde durmasi, ve toprak kurudugunda sulanmasi onemli. Ne uzun sure kuru kalmali ne de her zaman islak olmali toprak.

mehmet0791
04-09-2017, 09:02
https://www.youtube.com/watch?v=rpwC0qGrDv0

bergenia
07-09-2017, 12:12
Çeliğim kararıyor tutmayacakmı acaba derken meğer rubraya dönüşüyormuş:D
https://i.hizliresim.com/9D8p98.jpg
Budanan da uçlarında iğne ucu kadar filizler vermeye başladı. Çok güzel bir deneyim ya:)
https://i.hizliresim.com/6y76Q9.jpg

bergenia
15-09-2017, 12:03
Büyüyoruz;)
https://i.hizliresim.com/jQYbgD.jpg

hobiciakvarist
22-09-2017, 14:30
Acaba benimkide kırmızı olandan mı bilginiz varmı umarım kırmızı çıkar☺

değil ama alacalı türünden... bu da çok güzel. güle güle büyütün.

hobiciakvarist
22-09-2017, 15:16
Konu içinde birkaç kişi bu türün çiçek açığ açmadığını sormuş. Çiçek açmadığı yönünde birçok cevap gördüğum için sizlerle şu resimleri paylaşmak istedim. Resimler alıntıdır.

657747
657748

Şunu unutmamak gerekir: çiçeklenme, bitkilerin çoğalma biçimidir. Dolayısıyla neredeyse her bitki bir şekilde çiçek üretiyor olması gerekir. Unutmamak gerekir ki her bitkinin çiçeği, bizim anladığımız türden (renkli, gösterişli, "güzel" kokulu) olmaya bilir.

annebonsai
03-10-2017, 20:18
Evet benim trigonamda sonunda filizlenmeye başladı. Ama ben uzun bir süredir eforbia ingens denen bir cesit arıyorum ama yurtiçinde buldugum tüm sitelerde büyük boy ve yüksek fiyatlı fiyati bir şekilde onemsemem ama ben küçük fide alıp kendim büyütmeyi çok seviyorum özelliklede kaktus benim için ayrı bir tutku.Yorumumu okuyanlardan rica ediyorum eforbia ingens fidesi satışı yapılan bir yer varsa bende almak istiyorum bilgi verirseniz çok sevinirim ve teşekkür ederim.

A_NOMAD
03-10-2017, 20:44
...Yorumumu okuyanlardan rica ediyorum eforbia ingens fidesi satışı yapılan bir yer varsa bende almak istiyorum bilgi verirseniz çok sevinirim ve teşekkür ederim.

Bu konuda, aşağıda linkini verdiğim bölümlerden faydalanabilirsiniz:

Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)

Arıyorum - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/)

bergenia
15-10-2017, 11:26
Büyüyoruz;)
https://i.hizliresim.com/jQYbgD.jpg

Güvercinler yüzünden artık yokuz:( Aylardır her sabah ilk işim büyümelerini izlemekti:( Koparıp atmışlar tekrar diktim ama tutucaklarını sanmıyorum.

Mesut Temiz
19-11-2017, 22:03
Güvercinler yüzünden artık yokuz:( Aylardır her sabah ilk işim büyümelerini izlemekti:( Koparıp atmışlar tekrar diktim ama tutucaklarını sanmıyorum.

Tuttuklarını umuyorum, oldukça dayanıklı bir bitkidir..

bergenia
20-11-2017, 18:47
Diktiğim gibi duruyor. Çok minik cesaret edip kökünü kontrol edemedim. Ne büyüyor ne çürüyor. Gövdede kuşun koparmadığı filizde hiç büyümüyor zaten. Güneşsizlikten galiba. Hava soğuyunca içeri almıştım.

Mesut Temiz
20-11-2017, 23:41
Büyük ihtimalle uyku moduna geçmiştir.. Ama çürümüyorsa kök geliştiriyordur büyük ihtimalle. Bence köklerine müdahale etmemekle en doğrusunu yapmışsınız, ciddi sarsar zaten hırpalanmış bir bitkiyi.. Bol şans diliyorum euphorbia'nıza...

avare71
29-11-2017, 21:22
Bu da bizim süt ağacımız. İki buçuk yaşında. Yaz aylarında daha hızlı gelişiyor. Yazın balkonda duruyor, havalar iyice soğumadan içeri aldım. Mart, nisana kadar içeride duracak. Alt kısmındaki kahverengilik baştan beri vardı, kaybolmuyor. İleride zarar olur mu bilemiyorum.

Mesut Temiz
04-12-2017, 23:05
Bu da bizim süt ağacımız. İki buçuk yaşında. Yaz aylarında daha hızlı gelişiyor. Yazın balkonda duruyor, havalar iyice soğumadan içeri aldım. Mart, nisana kadar içeride duracak. Alt kısmındaki kahverengilik baştan beri vardı, kaybolmuyor. İleride zarar olur mu bilemiyorum.

Eğer aldığı bir darbeden dolayı kırılmasına yol açacak kadar büyük bir fiziksel hasar yoksa, euphorbia'nızın alt kısmındaki kahverengilik bir sorun oluşturmaz.. Ki zaten gayet iyi gelişmiş şu ana kadar... Aslında yıllar geçtikçe alt gövde tamamen kahverengi olacak, ağaç kabuğuna benzer bir görünüm kazanacak ve yuvarlaklaşıp kalınlaşarak bir ağaç dalı gibi odunsulaşacak.. Yeterince büyümüş bir euphorbia trigona'nın üst kısmını görmeyen, onu bir ağaç sanabilir...

avare71
10-12-2017, 21:25
Eğer aldığı bir darbeden dolayı kırılmasına yol açacak kadar büyük bir fiziksel hasar yoksa, euphorbia'nızın alt kısmındaki kahverengilik bir sorun oluşturmaz.. Ki zaten gayet iyi gelişmiş şu ana kadar... Aslında yıllar geçtikçe alt gövde tamamen kahverengi olacak, ağaç kabuğuna benzer bir görünüm kazanacak ve yuvarlaklaşıp kalınlaşarak bir ağaç dalı gibi odunsulaşacak.. Yeterince büyümüş bir euphorbia trigona'nın üst kısmını görmeyen, onu bir ağaç sanabilir...

Teşekkür ederim, moral verdiniz.

Mesut Temiz
20-12-2017, 20:13
Bu da benim elimde kalan son euphorbia trigona'm... Dağıta dağıta bir tek bu kaldı, umuyorum başına bir şey gelmez... 5-6 yıllık bir bitki, 110 santim kadar bir yüksekliği var sanırım ve ana gövdesi ve büyük dalları artık yuvarlaklaşıp odunsulaştı... Dallarının bir kısmı kıpkırmızı çıkıyor, bir kısmı yemyeşil... Aldıkları ışığın yoğunluğuna bağlıyorum (ya da bağlamak istiyorum, çünkü başka bir neden düşünemiyorum..:p)

blackpower
17-04-2018, 20:25
Sevgili arkadaşlar, bahar geldi koleksiyonu genişletmeye çalışıyorum. Dostumun birinde süt ağacı var baya büyük bişey kışın ortasında üç çelik almıştım ne soldular ne tuttular bu nedenle tekrar alacağım. Çelikten üretmenin en sağlıklı yöntemi nedir?

1) Kesip direk toprağa dik
2) Kesip 2-3 gün beklet toprağa dik
3) Suda beklet kök salmasını bekle toprağa dik..

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

mehmet0791
13-06-2018, 21:55
https://www.youtube.com/watch?v=0GFXwc5HD4Y

Mesut Temiz
14-06-2018, 22:33
Sevgili arkadaşlar, bahar geldi koleksiyonu genişletmeye çalışıyorum. Dostumun birinde süt ağacı var baya büyük bişey kışın ortasında üç çelik almıştım ne soldular ne tuttular bu nedenle tekrar alacağım. Çelikten üretmenin en sağlıklı yöntemi nedir?

1) Kesip direk toprağa dik
2) Kesip 2-3 gün beklet toprağa dik
3) Suda beklet kök salmasını bekle toprağa dik..

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Ben euphorbia trigona'larda her zaman 3. sıradaki yöntemi uyguluyorum. Kestikten sonra 4-5 gün güneş alan bir yerde kesik bölgenin kurumasını bekliyorum, sonra güneş alan bir yerde bardak içinde suda köklendiriyorum... Hiç çelik kaybettiğimi hatırlamıyorum...

semanurozbek
28-10-2018, 10:57
Süt ağacım çürüyor mu yoksa odunsu bir hal aldığı için mi böyle bilmiyorum. Bilen biri yardım ederse çok sevinirim. Dalları yaprakları yeşil ve yeni sürgünler veriyor.

Mesut Temiz
28-10-2018, 22:27
Süt ağacım çürüyor mu yoksa odunsu bir hal aldığı için mi böyle bilmiyorum. Bilen biri yardım ederse çok sevinirim. Dalları yaprakları yeşil ve yeni sürgünler veriyor.

Bitkinin dibi çürümüş görünüyor... Euphorbia trigona'nın canlı kısmı dıştaki yumuşak yeşil kısımdır... İçteki odunsu kısım sadece bitkiyi taşıma görevi görüyor... (Zamanla yeşil kısmın dışı da ağaç kabuğu görünümü kazanıyor, o zaman da canlı doku, yani bitki sıvılarının transferinin gerçekleştiği doku dış kabukla içteki odunsu doku arasında yer alıyor)... Resimde bitkinin arka tarafını göremiyorum, orada dış yeşil doku köke kadar uzanıyorsa orada hâlâ besin alıyordur... Çürüme çepeçevreyse o zaman dipten besin almıyor, mevcut dokularıyla yeni dalları büyütmeye çalışıyordur.. Bu durumda çürümenin ulaşmadığı yükseklikten bitkiyi temiz be keskin bir bıçakla ya da budama makasıyla kesmeniz gerekir... Daha sonra da euphorbia trigona'nın normal köklendirme yollarından biriyle köklendirmeniz gerekecek... Suda köklendirebilirsiniz, ki ben bu yöntemi tercih ediyorum... Ya da toprakta köklendireceksiniz, ki bu durumda MUTLAKA beş altı gün açıkta bekleterek kesik yerin kabuk tutmasını beklemelisiniz.. Doğrudan toprağa dikerseniz bakteriler bitkiye nüfuz ederek çürütür...
Biraz uzun oldu, ama her yönüyle açıklamak istedim..
Bol şans...

semanurozbek
29-10-2018, 07:37
Bitkinin dibi çürümüş görünüyor... Euphorbia trigona'nın canlı kısmı dıştaki yumuşak yeşil kısımdır... İçteki odunsu kısım sadece bitkiyi taşıma görevi görüyor... (Zamanla yeşil kısmın dışı da ağaç kabuğu görünümü kazanıyor, o zaman da canlı doku, yani bitki sıvılarının transferinin gerçekleştiği doku dış kabukla içteki odunsu doku arasında yer alıyor)... Resimde bitkinin arka tarafını göremiyorum, orada dış yeşil doku köke kadar uzanıyorsa orada hâlâ besin alıyordur... Çürüme çepeçevreyse o zaman dipten besin almıyor, mevcut dokularıyla yeni dalları büyütmeye çalışıyordur.. Bu durumda çürümenin ulaşmadığı yükseklikten bitkiyi temiz be keskin bir bıçakla ya da budama makasıyla kesmeniz gerekir... Daha sonra da euphorbia trigona'nın normal köklendirme yollarından biriyle köklendirmeniz gerekecek... Suda köklendirebilirsiniz, ki ben bu yöntemi tercih ediyorum... Ya da toprakta köklendireceksiniz, ki bu durumda MUTLAKA beş altı gün açıkta bekleterek kesik yerin kabuk tutmasını beklemelisiniz.. Doğrudan toprağa dikerseniz bakteriler bitkiye nüfuz ederek çürütür...
Biraz uzun oldu, ama her yönüyle açıklamak istedim..
Bol şans...
Uzun olması hiç sorun değil, teşekkür ederim. O kahverengi kısma bastırdığımda herhangi bi yumuşaklık yok. Önce küçük olanı kesip bakacağım eğer kökleri sağlamsa diğerini kesmeyeceğim ama çürüme varsa diğerini de kesip dediğiniz gibi suda bekleterek köklenmesini sağladıktan sonra dikeceğim. Tekrar teşekkür ederim, kendisini kestikten sonra burada paylaşırım tekrar :)

Makbule2
07-11-2018, 13:17
Merhaba arkdaşlar bugün komşum dan bende bu bitkiden edindim acaba eksem tutar mı kasım ayındayız çoğu sitede tutmaz yazıyor ne yapmalıyım cevablarınızı bekliyorum lütfen

TA-1033 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Mesut Temiz
30-12-2018, 15:19
Merhaba arkdaşlar bugün komşum dan bende bu bitkiden edindim acaba eksem tutar mı kasım ayındayız çoğu sitede tutmaz yazıyor ne yapmalıyım cevablarınızı bekliyorum lütfen

Sorunuz gözden kaçmış sanırım... Ben Kasım ayında kendi euphorbia trigona'mdan bir dal kesip iki hafta kadar suda beklettikten sonra toprağa diktim, şu anda tutmuş durumda, köklenme konusunda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum...

Makbule2
07-03-2019, 13:52
Sorunuz gözden kaçmış sanırım... Ben Kasım ayında kendi euphorbia trigona'mdan bir dal kesip iki hafta kadar suda beklettikten sonra toprağa diktim, şu anda tutmuş durumda, köklenme konusunda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum...Teşekkür ederim cevabınız için.

BERKİN METİN
10-08-2019, 17:01
Herkese merhaba bu çiçeğin meraklılarından biriyim :) 1 yıldır büyütmeye çalışıyorum son 1 aydır çok güzel yaprak ve çelik vermeye başladı fakat 1 yılda çoğu kişinin çiçekleri baya boyut olarak büyüdüğünü gördüm 1 senedir benimkinde gözle görülür bu yapraklar ve çelikler dışında bi yol gidemedi nedeni ne olabilir evim teraslı teras komple sabahdan akşama kadar güneş alıyor terasa koysam gün boyu zarar görürmü büyümesinde yardımı dokunurmu full güneş aldığında.Herkese iyi forumlar :)

https://i.hizliresim.com/odONb7.jpg (https://hizliresim.com/odONb7)
https://i.hizliresim.com/lQONME.jpg (https://hizliresim.com/lQONME)

Mesut Temiz
10-08-2019, 19:30
Herkese merhaba bu çiçeğin meraklılarından biriyim :) 1 yıldır büyütmeye çalışıyorum son 1 aydır çok güzel yaprak ve çelik vermeye başladı fakat 1 yılda çoğu kişinin çiçekleri baya boyut olarak büyüdüğünü gördüm 1 senedir benimkinde gözle görülür bu yapraklar ve çelikler dışında bi yol gidemedi nedeni ne olabilir evim teraslı teras komple sabahdan akşama kadar güneş alıyor terasa koysam gün boyu zarar görürmü büyümesinde yardımı dokunurmu full güneş aldığında.Herkese iyi forumlar :)

https://i.hizliresim.com/odONb7.jpg (https://hizliresim.com/odONb7)
https://i.hizliresim.com/lQONME.jpg (https://hizliresim.com/lQONME)

Merhabalar,
Öncelikle bitkiniz sağlıklı görünüyor... Bence tek eksiği güneş ışığı... euphorbia trigona tüm gün doğrudan güneş ışığını çok seviyor... Güneşte dallar çok daha sağlam ve kalın büyüyor, renk de daha canlı oluyor... Terasınız olması büyük şans, çünkü başka sukulentleriniz varsa onlara da tüm gün doğrudan güneş ışığı sağlama fırsatınız var demektir...

Yalnız iç mekanda kısmi ve/veya dolaylı güneş ışığı şartlarında duran bitkinizi birden tüm gün güneş ışığına çıkarırsanız ciddi güneş yanıkları oluşur ve hatta körpe dallar büyük ihtimalle ölür...

Önerim şu: İlk gün 20 dakika kadar güneşe çıkarın, ertesi gün 10-15 dakika arttırın, süre 2-3 saate çıktığında belki artık uğraşmayıp terasta 2-3 saat doğrudan güneş alan sonra gölge vuran bir konuma yerleştirebilirsiniz (bulutlu günlerde çok daha uzun süre açıkta bırakarak ayarlama yapabilirsiniz)... 2-3 saatlik doğrudan güneşe iyice alıştıktan sonra bir hafta on gün içinde tüm gün doğrudan güneş alacağı bir konuma yerleştirebilirsiniz...
Ben Sakarya'da Kasım ortalarına kadar açık balkonda tutuyorum euphorbia trigona'mı, daha sonra gece soğukları başlayınca içeriye dinlenmeye alıyorum... İstanbul için de şartlar aynı kabul edilebilir... İlkbaharda Nisan gibi dışarıya çıkarırken de yine aynı şekilde güneşe alıştırarak çıkarırsanız güçlü ve sağlıklı bir biçimde kocaman olur... Bol şans...

Lilazen
18-09-2019, 13:29
Merhaba [emoji112] https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190918/ac500008dc111cec9d207c000ddca959.jpg

VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

TooJohn
18-10-2019, 09:56
Arkadaslar merhaba,

Yakin zamanda sahiplendigim boyu 2.5mt olan süt agacimi aldigim yerden nekadar ozen gosterek tasisam da bazi dal ve yapraklari kirildi.

Yaklasik 10gunluk bir sure gecti ve tum yapraklari sararip dokulmeye basladi.agacin kok ve govde kisminda herhangi sorun bulunmuyor.

Agacimi canlandirmak icin ne yapmam gerekiyor?yaprak dokmesi yer mekan tasinma nedeniyle olmasi mumkunmu?

Muda
18-10-2019, 11:39
Arkadaslar merhaba,

Yakin zamanda sahiplendigim boyu 2.5mt olan süt agacimi aldigim yerden nekadar ozen gosterek tasisam da bazi dal ve yapraklari kirildi.

Yaklasik 10gunluk bir sure gecti ve tum yapraklari sararip dokulmeye basladi.agacin kok ve govde kisminda herhangi sorun bulunmuyor.

Agacimi canlandirmak icin ne yapmam gerekiyor?yaprak dokmesi yer mekan tasinma nedeniyle olmasi mumkunmu?

Aldığınız yerde nerede bulunuyordu. Dış mekanda ise aynı şekilde dış mekanda rahat edecektir. İç mekanda ve güneş gören yerde ise benzer yerde tutmaya çalışın. 2,5 metre süt ağacı ne kadar dikkat ederseniz edin mutlaka zarar görmüştür. Ben yerinden kıpırdatmadığım kırmızı süt ağacım yaklaşık 2,5 metre boyunda iken bir tanıdığım için bir iki parça kestikten sonra nerede ise tamamı eğilmişti. Mecburen eğilen yerleri kesmek zorunda kalmıştım. Süt ağacının iyi tarafı kestiğiniz yerden şamdan misali iki üç dal çıkarıp daha güzel ve bol görüntü elde ediyorsunuz. Kışın içeriye alınca duraklamış ilkbahar gelince dış ortama geçtikten sonra hızlı bir şekilde büyümeye ve eski halini aldı. Halen bitkinin boyunu o kadar uzatmıyorum. Siz kopan yerlerden ve ağacın küçültmek istediğiniz yerlerinden bağ makası ile budama yapın. Bıçakla keserseniz dikkatli olun. İçerisindeki sert tabaka kolay kolay kesilmiyor. Dikenlerinden kendinizi yaralayabilirsiniz. Süt kısmı sütleğen cinsinden olduğu için zehirli. Hemen yıkarsanız çabucak gidiyor. Çıkan çeliklerin sütlerini yıkadıktan sonra birkaç gün kurumaya bırakıp dikin. Ana bitkiye bir şey olsa dahi yerine yenilerini yetiştirmiş olursunuz.

TooJohn
18-10-2019, 12:42
Benzer bir ortamda bakmaya yetistirmeye calisiyorum.
Egilen tepe dallarini iple tavana sabitledim diger orta kisimda bulunan dallari govdeleri ise yanlarina bambu destek koyarak sabitledim.
Yapraklarin kuruyarak dokulmesi beni cok uzdu cunku yillarin emegi var bu agac uzerinde.acaba yeni yerine mi alisamadi yoksa baska bir sorunmu var bu kafami kurcaladi.
Aksam eve gidince resimleri yuklecegim kontrol ederseniz ve beni yapmam gereken gozumden kacan detaylar icin yonlendirirseniz sevinirim.

Mesut Temiz
18-10-2019, 12:53
Benzer bir ortamda bakmaya yetistirmeye calisiyorum.
Egilen tepe dallarini iple tavana sabitledim diger orta kisimda bulunan dallari govdeleri ise yanlarina bambu destek koyarak sabitledim.
Yapraklarin kuruyarak dokulmesi beni cok uzdu cunku yillarin emegi var bu agac uzerinde.acaba yeni yerine mi alisamadi yoksa baska bir sorunmu var bu kafami kurcaladi.
Aksam eve gidince resimleri yuklecegim kontrol ederseniz ve beni yapmam gereken gozumden kacan detaylar icin yonlendirirseniz sevinirim.

Büyük bitkilerin taşınması, ne kadar özen de gösterseniz yine de her zaman riskli... Ancak eğer ana gövdesi ciddi darbeler almadıysa kısa sürede toparlayacaktır... Zaten orijinal yerindekine benzer koşulları sağlamışsınız...
Yaprakların dökülmesi euporbia trigona için bir sorun oluşturmaz... Fotosentezi zaten gövdesiyle yapabiliyor... Toparladığında yeni uzayan kısımlarından yine yaprak verecektir. Ayrıca zaten yaşlı dallar yapraklarını döküyorlar... Düz durması içn destekleyerek çok iyi yapmışsınız... Toparladıkça desteğe ihtiyacı kalmayacaktır...

Yalnız euphorbia trigona güneşi çok sever ve güneşsiz ortamda asıl formunda gelişemez... Kışın Ankara'da donacağı için içeride tutmak zorundasınız, acak yine de maksimum güneş alacağı bir konumda tutmanızı öneririm.. Bol şans...

TooJohn
18-10-2019, 19:02
https://resmim.net/f/ugeTnS.jpg
https://resmim.net/f/8EZuHv.jpg
https://resmim.net/f/OAdspX.jpg

Agacimin son hali bu sekilde.bahssetigim gibi yapraklari dokuldu dallari egilmeye basladi.

Mesut Temiz
18-10-2019, 19:59
https://resmim.net/f/ugeTnS.jpg
https://resmim.net/f/8EZuHv.jpg
https://resmim.net/f/OAdspX.jpg

Agacimin son hali bu sekilde.bahssetigim gibi yapraklari dokuldu dallari egilmeye basladi.

Ana gövdenin alt kısımlarında büyük bir hasar oluşmadıysa bitkiniz toparlar, bir sorun olacağını sanmam... Resimde birçok yaprağın taşınırken dikenler tarafından delindiği/yırtıldığı görülüyor... Bunların dökülmesi normal... Büyük bir bitki olduğu için taşınırken hırpalandığı da göz önünde bulundurulursa beklenebilir bir sonuç... Uygun bakımı sağlamaya devam edin, hem dallar düzelecektir hem yeni yapraklar verecektir.. Kuruyan yaprakları daha sonra elle çevirerek koprarak temizleyebilirsiniz...
Ancak bitkinizin daha fazla güneşe ihtiyaç duyduğu resimden anlaşılıyor... Bende sanırım 2 metreye yakın boyda bir euphorbia trigona var, ancak dalları çok daha kalın ve sağlam, çünkü her yıl ilkbahardan itibaren balkonda yoğun güneş ışığı alıyor ve halâ da balkonda, havalar iyice soğuyuncaya kadar birkaç hafta daha orada duracak.. Ankara'da gece soğukları başlamıştır, açık hava uygun olmaz, ama ev içinde daha fazla güneş ışığı alacağı bir konuma yerleştirmenizi öneririm.. Bol şans...

TooJohn
18-10-2019, 20:13
Yapmış olduğunuz yorum gönlüme su serpti.Yapraklari ve dalları bu şekilde görünce epey endişendim.
Maalesef Ankarada artık kış mevsimi başladı.Allah kısmet ederse baharda balkona koyacağim.
Ağacımı konumlandırdığım yer gun boyu güneş almakta uç dallarini tavana iple tutdurdum biraz toparlasin tavsiyenize uyarak daha ortali koyacağım.
Tepe kisimlari baharda kesmeyi dusunuyorum uygun zamani sizce nedir?

Mesut Temiz
18-10-2019, 21:03
Yapmış olduğunuz yorum gönlüme su serpti.Yapraklari ve dalları bu şekilde görünce epey endişendim.
Maalesef Ankarada artık kış mevsimi başladı.Allah kısmet ederse baharda balkona koyacağim.
Ağacımı konumlandırdığım yer gun boyu güneş almakta uç dallarini tavana iple tutdurdum biraz toparlasin tavsiyenize uyarak daha ortali koyacağım.
Tepe kisimlari baharda kesmeyi dusunuyorum uygun zamani sizce nedir?

Baharda çelik alabilirsiniz... Çelik alırken dalları ana gövdeden ayrıldıkları noktadan kesebileceğiniz gibi, 20-30 santimlik parçalar şeklinde de kesebilirsiniz... Çok taze dallar hariç olmak üzere, bu bitkinin dallarının iç kısmı sertleşip odunsulaşıyor, o yüzden tırtıklı ve çok keskin bir bıçak kullanmanızı öneririm... Bıçağın temiz olması da çelikğin çürümemesi için gerekli... Kestiğiniz çelikleri 3-4 gün bekletip kesik alanların kabuk bağlamasını sağladıktan sonra 5-6 santim derinlikte su içerisinde köklendirebilirsiniz... Güzel güneş ışığı alan bir yerde kolayca kökleniyorlar... Bol şans...

Muda
19-10-2019, 00:24
Benim euphorbia trigona royal red veya rubra ile yeşil Euphorbia trigona Süt Ağaçlarım

Yeşil olanı görmüş ve çok beğenmiştim. Çok büyüktü. Ancak isteyememiş ve bulamamıştım. İthal olarak gelenlerden kırmızı renklisini görünce almıştım. Tabi yıllar geçince çok büyüdü. Bir tanıdığa çelik almak için kesince diğer dalları da nedense yerlere kadar indiler. Belki de çok iyi oldu. Bu sayede bu bitkinin daha güzel hale getirilebileceğini öğrenmiş oldum. Mecburen kestim. Bir başka tanıdık çiçek sever bitkiyi köklendirdikten sonra kesip yeniden dikilebileceğini, köklü olan çeliğin yanlarından filiz vererek daha dolgun bir görüntü alınabileceğini söyledi. Kendisi o şekilde yaptı. filizler büyüdükten sonra toprak ile doldurup bitkinin birden fazla gövdeden oluştuğu izlenimi verdi.Çiçekler daha sağlam oldular. Verdiğim kişilere de anlattım. Ancak çoğu kesmeye kıyamadığı için bir süre sonra uzun bir bitkileri oldu. Yan dallanma yapsa da aşağıdaki görüntü olmadı. Ön kısımları keserek kademeli olarak arkaya doğru gidildiği taktirde daha dolgun ve sağlam bir görüntü oluyor. İç kısmı çok sertleştiği için budama makası dışında benimki gibi sık olanlarda küçük kazalar meydana gelebiliyor. Dikkatli olup budama makası ile kesmek en iyi çözüm yöntemi.Kaç yıldır saksı ve toprağını değiştiremiyorum. Kışın yapraklarını döküyor. Dinlenme moduna geçirmeye çalışıp sulamasını azaltıyorum. Kışın büyüdüğü zaman gövde kalınlığı ince oluyor. Baharla birlikte bitkinin donmayacağı seviyede gölge balkona çıkarıyorum. Güneş ve açık hava biraz sarsıyor. Kendine geldikten sonra dilediği gibi büyüyorlar. Çanlı kalın sürgün ve yaprakları oluyor. Bu yıl ilkbaharda dibine gübre atarak biraz daha canlandırmaya çalışacağım. Arka tarafta güneşi az gören balkondalar bu yıl. Ön balkonda çok fazla güneş gördüğü zaman daha fazla kırmızı oluyor. Sulamasına dış ortamda dikkat etmek gerekiyor. Fazla suyun tahliye edildiği ortamda sıcak ortam ve sirkülasyonunun olması nedeni ile ben toprak kurur kurumaz su veriyorum. Su ihtiyacı kaktüslerden çok daha fazla. Nerede ise normal bitkiler gibi çok su tüketiyor. Belki büyük olması da bunda etken olabilir. Kırmızı içinden kestiğim çeliklerden bazı arkadaşlarda yeşil çıkanları olmuş.

699849
699848

Lilazen
29-10-2019, 13:37
Alibeykoy fidanlikta kırmızılı olan yetişkinleri 130₺ https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191029/20bcb5c46a64bf9a52f402d228d6098b.jpg

VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Z-ynp
30-11-2019, 10:33
Merhabalar benim süt ağacımda çürümeler oluştu ne yapabilirim çok severek almıştım bir buçuk metre boyunda ne yapabilirim lütfen yardımcı olun

Sevgi Durul
30-11-2019, 11:08
Merhabalar benim süt ağacımda çürümeler oluştu ne yapabilirim çok severek almıştım bir buçuk metre boyunda ne yapabilirim lütfen yardımcı olun

Toprağından çıkarıp köklerini kontrol edin. Kökler çürümüşse temizleyip yeniden dikin.

Çürümemişse kuru bir toprağa dikip çok az sulayın. İyice kurumadan asla sulamayın, suyu sevmiyor.:)

Z-ynp
30-11-2019, 13:43
Böyle olan bir dalı daha vardı kestim bende ve kestikçe diğer dallara da geçti çiçeği arkadaşımdan aldım ve alınca toprağını değiştirdim ondan kaynaklanıyor olabilir mi eski toprağı duruyor geri ona mı alsam acaba

Z-ynp
30-11-2019, 13:45
Bir de küçük küçük sinekler oluşturdu yüzeyi kaygan ve koyu yeşil dokununca ele bulaşıyor fotoğraf eklemek istedim ancak cep telefonuyla yapamıyorum sanırım

Dila2012
19-12-2019, 18:56
Merhaba, benim sut agacim var. Gecen ay bir tanesinin kokten yumusayinca, yan dallari kestim. Birkac gun beklettikten sonra topraga ektim. Halen canli gibi gorunuyorlar ama ust kisimlari kagit gibi, sanki icindeki tum sivi cekilmis gibi gorunuyor. Topraktan cikarip baktim. Henuz kokleri yok. Bir curemede yok. Ama neden icindeki su cekilmis gibi gorunuyor.

Mesut Temiz
21-12-2019, 01:15
Merhaba, benim sut agacim var. Gecen ay bir tanesinin kokten yumusayinca, yan dallari kestim. Birkac gun beklettikten sonra topraga ektim. Halen canli gibi gorunuyorlar ama ust kisimlari kagit gibi, sanki icindeki tum sivi cekilmis gibi gorunuyor. Topraktan cikarip baktim. Henuz kokleri yok. Bir curemede yok. Ama neden icindeki su cekilmis gibi gorunuyor.

Sayın Dila2012, ben euphorbia trigona'ları yıllardır suda köklendiriyorum ve bugüne dek bu yöntemle hiç çelik kaybetmedim... Daha önceleri birkaç kez toprakta köklendirmeyi denemiş, ama çeliklerin hepsini kaybetmiştim.... Biraz acemilik dönemim olduğundan yeterince bekletmeden toprağa dikmemle de ilgisi olabilir, çünkü toprakta köklendiren de çok... Ama hazır sizin çelikleriniz pek de iyi gözükmüyorken size suda köklendirmenizi önerebilirim... Sıcak ve iyi ışık alan bir ortamda birkaç haftada kökleniyorlar.. Gerçi şimdi kış koşullarında güneş ışığı lamak zor, ama olduğu kadarıyla biraz daha uzun sre bekleyerek köklendirmekte bir sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum... Bol şans...

Dila2012
09-01-2020, 14:50
Merhaba Mesut Bey, cevabinizi henuz gormekle birlikte ben de dediginiz gibi suda koklendirmeyi denedim. Birisi koklendi. Toparlandi. Digeri yine koklenmedi ama topraga ekiverdi. Artik tutar mi tutmaz mi, yaza belli olur sanirim. Cok tesekkur ederim cevabiniz icin.

Omer ILHAN
24-06-2020, 20:34
Euphoria trigonamda un biti saldırısını görür görmez müdehale ettim aynı zamanda elephant bush bitkimede sıçramıştı ikisinede arap sabunu bitkisel yağ ve su karışımını uyguladım ikisindede un biti sorununu çözdük, kalmadı tamamen yok oldular ama uygulama yaptıktan sonra iki bitkimdede yaprak sararması sorunu ortaya çıktı uyguladığım ilaç küründen dolayımı? Korkmalımıyım?

Omer ILHAN
24-06-2020, 20:38
Sararan yaprakları koparıp attım. Son durumları bu şekilde.

aea
24-07-2020, 22:50
Herkese merhaba, annemin gözbebeği 180cm civarında boyu olan 10-12 yıllık süt ağacı hastalandı ve galiba kaybediyoruz. Hastalığın ne olduğunu, çözüm yollarını araştırırken bu siteyle tanıştım. Bu başlıktaki tüm mesajları okudum ve bu siteyi çok sevdim.
Uzun yıllardır yeri değişmeyen süt ağacımız sağlıklı büyürken son aylarda büyümesi durdu, dik duran dalları cansızlaştı ve her biri farklı yönlere doğru eğilmeye başladı. Yapraklar yaz ortasında dökülmeye başladı. Bence hastalığın en önemli belirtisi üzerinde siyah kabarık benekler çoğalmaya başladı. Dıştan değil de içten gibi. Anlattıklarımı görsellerden de görebilirsiniz bu muhteşem canlıyı nasıl kurtarabiliriz. Önerileriniz, tecrübeleriniz benim için çok değerli olacak.

Bitkilievim
08-02-2021, 19:10
https://i.hizliresim.com/ToD517.jpg (https://hizliresim.com/ToD517)
merhaba arkadaşlar süt ağacım bu şekilde kuruyor.aldigimda da bu şekildeydi.yeni fideler de çürüyor.kökü saçaklanmiş ne yapmam lazım?neden böyle?

Bitkilievim
08-02-2021, 19:15
https://i.hizliresim.com/CTF4o0.jpg (https://hizliresim.com/CTF4o0)

Bitkilievim
08-02-2021, 19:23
url=https://hizliresim.com/nXHkan]https://i.hizliresim.com/nXHkan.jpg[/url

Hasan5940
20-04-2021, 11:52
Meraba bende köklü süt kaktüsu aldım diktim diktigimde yaprakları vardı hepsi döküldü 20 gün oldu dikeli hiç belirti vermedi gelişim olarak ne yapmaliyim acaba yardımcı olur musunuz

Gozde26
18-05-2021, 22:22
Herkese merhaba, annemin gözbebeği 180cm civarında boyu olan 10-12 yıllık süt ağacı hastalandı ve galiba kaybediyoruz. Hastalığın ne olduğunu, çözüm yollarını araştırırken bu siteyle tanıştım. Bu başlıktaki tüm mesajları okudum ve bu siteyi çok sevdim.
Uzun yıllardır yeri değişmeyen süt ağacımız sağlıklı büyürken son aylarda büyümesi durdu, dik duran dalları cansızlaştı ve her biri farklı yönlere doğru eğilmeye başladı. Yapraklar yaz ortasında dökülmeye başladı. Bence hastalığın en önemli belirtisi üzerinde siyah kabarık benekler çoğalmaya başladı. Dıştan değil de içten gibi. Anlattıklarımı görsellerden de görebilirsiniz bu muhteşem canlıyı nasıl kurtarabiliriz. Önerileriniz, tecrübeleriniz benim için çok değerli olacak.

Umarım cevap veren olur da kurtarılır bu güzellik. Ne yazık ki sitede hiç cevap verilmiyor yorum yapılmıyor. Aslında pandemi döneminde çiçek tarla bitkiye ilgi arttı ama site hiç eskisi gibi değil. Keşke eski halinde tanimis olsaydınız siteyi daha çok severdiniz eminim. Sevgiler