View Full Version : Leylak (Syringa sp.)
ceviz ağacı
03-05-2007, 10:57
Çok güzel açan ve en az 2 metre etrafına şahane kokular saçan bir bitki.Antep'te tam zamanı.
çiçeksever
03-05-2007, 11:30
ben 2 sene önce ağacın kökünden çıkan sürgünden köklü olarak 2-3 tane ektim.Fakat çiçek açmıyor.Geçen sene açmadı.Bu sene ümitlendim yine yok.Sebebi ne olabilir.Aşı yapmak mı gerekiyor.
ceviz ağacı
03-05-2007, 11:33
sevgili çiçeksever
gerçekten niye açmadığını bilmiyorum bunlar bizim sitenin yollarına ekilmiş kimse bakmıyor su bile verilmiyor ama çok güzel açıyorlar
ben 2 sene önce ağacın kökünden çıkan sürgünden köklü olarak 2-3 tane ektim.Fakat çiçek açmıyor.Geçen sene açmadı.Bu sene ümitlendim yine yok.Sebebi ne olabilir.Aşı yapmak mı gerekiyor.
Leylak güneşli yeri ve kireçli toprağı seviyor. Belki açmak için yeterli olgunluğa erişmemiştir. Ben bu sene güllerim için aldığım çalı formunda çiçek açan bahçe bitkilerine de uygun olan gübreden koydum dibine. Leylağım da ufak olmasına rağmen çok güzel açtı. Ggüllerim de tomurcuk doldu. Sanırım uygun bir gübre ve bol güneş alan bir yer sorununuzu çözecektir. Sevgiler...
Telefonla çektiğim için biraz parlamış ama leylağım işte bu :)
10126
Biraz önce de bahcevan.com dan budama ile ilgili şunu öğrendim. Leylaklar çiçekleri bozulmaya başlayınca çiçeğin altındaki ilk yapraktan budanırmış ve bir daha budama yapılmazmış. Böyle yapıldığı taktirde gelecek sene daha çok açarmış. Benim resimdeki açmayan dallar yanlış zamanda budadığım için açmamış demekki. Güllerle beraber budamıştım yanlış yapmışım...
Sevgiler...
DevrilgenKayik
03-05-2007, 22:07
Cevizağacı ben de daha dün forumda leylak için arama yapmıştım çünkü bizim bahçede de olduğunu bu sene muhteşem çiçekler açınca farkettik. Ufak çalıda o kadar bol oldu ki kesip konu komşuya hediye ettik. Ben her ne kadar erguvan olmadığından eminsem de etrafta bir sürü kişinin bunu erguvan zannettiğini öğrendim! Renk benzerliği ve aynı dönem açması herhalde ama ikisinin alakası yok. Zaten bir başlıkta 2sinin beraber farkı gösteren fotoğrafı var.
Aslında doğrusunu söylemek gerekirse ben de kelebek çalısı sandım ilk, dedim bu zamanda nasıl açıyor bunlar. Bu arada bizim bahçedeki erguvan maalesef beyaz çiçekli çıktı, bu başka bir çeşit herhalde oyle değil mi?
Leylağımın çiçekleri bozulmaya başladı. Yarın çiçeğinin altındaki ilk yapraktan budamayı düşünüyorum. İnşallah seneye her dalı çiçek açacak :)
sayın limon bozulma derken neyi kastediyorsunuz.benimde leylak varda çiçekli şu anda ve henüz çiçekler kurumadı.biraz açarmsıınz olayı cok teşekkurler
Alt ve yan dallardan çelik alarak üretebilir miyim leylağı? Bahçede bir o eksik kaldı, o da gelsin :)
Mevsim biraz geçti sanırım ama denemek istiyorum yine de.
bilgekaan
13-05-2007, 14:27
Alt ve yan dallardan çelik alarak üretebilir miyim leylağı? Bahçede bir o eksik kaldı, o da gelsin :)
Mevsim biraz geçti sanırım ama denemek istiyorum yine de.
Ben dip sürgünlerinden üretmeyi başardım.
sayın limon bozulma derken neyi kastediyorsunuz.benimde leylak varda çiçekli şu anda ve henüz çiçekler kurumadı.biraz açarmsıınz olayı cok teşekkurler
Bozulma derken canlılığını yitirip solmaya başladığından bahsettim. Bozulan çiçeğin hemen altındaki yapraktan budanırmış leylak ve bir daha budanmazmış. Leylak yetiştirmek isteyen arkadaşlar için ise ağustos ayına kadar çiçek açmamış yan dallarından çelikle yetiştirebilirmişiz. Ben de ilk defa denemeyi düşünüyorum.
Teşekkürler... Deneyelim bakalım :)
Bugün leylağımın açmamış dallarından çelikler aldım ve diktim. İnşallah tutarlar...
çiçeksever
15-05-2007, 13:36
açmayan leylak
Henüz küçük olduğu için olabilir mi?
Tam güneş görüyorsa açması lazım.
Bizim burdakiler bir açtı kayboldu.Ani hava değşikliği çiçeği aniden tohuma döndürdü.Kokusunu bile duymadım.
Burada da benim leylağım;
10858
Family: Oleaceae
Genus: Syringa
yaygın olan tür (Species) vulgaris ama bizimki galiba x chinensis
Bodur -çalı tarzı-, çiçeklerinin rengi daha koyu.
Çiçeklerini bir tur toplamıştık. Şimdi son demlerinde.
Çok güzelmiş sabah. Benimkinin dalları çiçeklerini zor taşıyor. Çiçekler üzüm salkımı gibi aşağıya doğru sarkıyor. Hele yağmur yağdı mı yere değiyor :) Bitti çiçekleri artık.
Erguvan Muhibbi
18-05-2007, 23:04
Eski Göztepe SSK hastanesinin yanından yukarı
minübüs yoluna paralel Kasr-ı Ali caddesinden yukarı
gidip Polikliniklere Gözcübaba ya dönerken ışıklarda
bir park yapmış Kadıköy Belediyesi.
Adını da Leylak parkı koymuş.
Parkta bir tane bile Leylak göremedim.
Leylaksız Leylak Parkı.
sayın limon bozulma derken neyi kastediyorsunuz.benimde leylak varda çiçekli şu anda ve henüz çiçekler kurumadı.biraz açarmsıınz olayı cok teşekkurler
İstanbul ile Ankara arasında hatta Ankara'da şehir içi ve dışında sıcaklık farkından dolayı aynı ağaçların çiçek açış ve soluş zamanları farkedebiliyor.
Merhaba,
Evimizin bahçesine güneş alan bir yere leylak ağacı diktim ve aradan 2 sene geçti maalesef hiç çiçek vermedi. Neden olabilir? Uzunca (1 mete kadar) sap kısmı var ve bodur bir ağaç, başka hiçbir bahçede de rastlamadım benzerine! ama leylak ağacı eminim :) Sorun ne olabilir?
Benim bahçemde var fakat kokusunu henüz duymadım hayret....
Çiçek açan bitkiler için olan kutu gübrelerden deneyin bence katalit. Alırken satıcıya sorun ama leylak için uygun mudur, ne zamanlar gübrelemek gerekir?
Bizimle de paylaşırsanız seviniriz :)
GLCN Leylak olduğundan emin misin? Leylak olsa kokusunu farketmemen mümkün olmazdı :)
Resimler evet diyor özelliklede 14. mesajla aynı.. ama düne kadar ben onu erguvan biliyordum erguvanı burda görünce olmadığını anladım.Kokusu var fakat abartacak kadar çok yok ve hoşda değil yarın resim çekebilirsem eklerim.Çiçekleri geçti ama..Belkide leylak değildir...:(
Bahçemdeki beyaz çiçekli leylakların, çiçek açtıktan kısa bir süre sonra yaprakları tamamen kurudu. Aynı şekilde komşumun beyaz leylaklarının yapraklarıda kurudu. Gövdeleri ise canlı durumda. Mor çiçekli olanlarda ise hiç bir sorun yok. Sebebini bir türlü anlayabilmiş değilim. Bir fikri olan varmı acaba?
yakamozsimsek
02-09-2007, 00:47
arkadasim kudret sanirim leylakinla ilgili bir sorunun var eger yapraklari kalp seklinde ise syringa voulgari dir asilamak gerekmez eger boylari 30 santim kadar oldu ise cicek veren bir syringanin herhangi birinden bir çikinti alarak kestigin yerin az uzerinden sadece kabugunu soymak kayidesiyle ve kendi agacinin kabugunu kaldirmak suretiyle kesmis oldugun dali agacinin kabugunu icerisine yerlestir ve bir parca bezlen sar bunu ilk baharda yapmalisin ve bir kac ay bekledikten sonra ac eger farkli renklerde cicekleri tek bir agac uzerinde gormek istiyorsan bu sekilde yapabilirsin anlamadigin bir sey olursa sorabilirsin
yakamoz simsek iyi aksamlar
Sevgili yakamoz leylaklarım "syringa voulgari ". Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim:) İlkbaharda deniyeceğim.
merhaba,
Leylak leylak der dururuz ben meğerse görmemişim daha önce, çok güzeller.
Hemen niyetlendim ben de ama bir yakınımız Adana'da daha önce denediklerini ama olmadığını söyledi.Böyle bir tecrübesi olan var mı, leylak uygun mudur Adana iklimine?
Yukarıda limon, güneşli yeri ve kireçli toprağı sever yazmış, Adana'dan güzel yer mi bulacak bu leylak?
Sabah'ın chinensis'i de başka bir güzelmiş, çok beğendim.
İklimsiz
10-01-2008, 03:22
Mor açanını biliyorum, kokusu geldi sanki bir an:p Ama beyaz açanı ilk kez burada okuyorum. Öğrenecek çok şey var daha çokkk...
Leylağı bende çok seviyorum ama bahçemiz olmadığı için saksıya diksem acaba olurmu:confused:
Kaç kere yasemin diktim olmadı, leylekta çok güzel kokar, rengini kokusunu çok seviyorum eskiden dedemin bağında vardı.:rolleyes:
Mine Pakkaner
10-01-2008, 10:56
...bir yakınımız Adana'da daha önce denediklerini ama olmadığını söyledi.Böyle bir tecrübesi olan var mı, leylak uygun mudur Adana iklimine?
Yukarıda limon, güneşli yeri ve kireçli toprağı sever yazmış, Adana'dan güzel yer mi bulacak bu leylak?
...
Adana leylağa çok sıcak gelir. İzmir bile sıcak geliyor. Gelibolu'nun deli ayazında salınan güzelim 3-4 m boyunda leylak ağaççıklarını gördüğümde ve kokularından başım döndüğünde farkı izlemiştim.
Teşekkürler Mine Hanım,
1000mt rakımlı, karlı yayla da soğuk mu gelir peki? Yaylada denesem bari :)
İklimsiz
10-01-2008, 13:15
eskiden dedemin bağında vardı.:rolleyes:
Sevgili Günsu, bize ne oluyorsa bu "eski" lerin yüzünden oluyor;) Belli bir yaşa kadar önemsemediğimiz nesneler ve kavramlar, gene belli bir yaştan sonra ön plana çıkıyor işte. Buna çiçekler ve ağaçlar da dahil.
Ne yapıp edip, beyaz ve mor leylak çeliği bulmam lazım baharda:D
Teşekkürler Mine Hanım,
1000mt rakımlı, karlı yayla da soğuk mu gelir peki? Yaylada denesem bari :)
840 rakımlı Bolu-Muduru'da çok güzel yetşiyor. Ki burası Abant Dağı'nın eteklerine çok yakın ( 13 km.).Yayla sayılabilir. Dona dayanıklı bir bitki.
Dona dayanabiliyor diyorsun ama ben olanını muhafaza edemedim. Kışın dağın suyu aşağılarda bulduğu düzlüklerde patlıyor. Aynı kaynak suyu gibi, köylüler buna karagöz diyorlar. Bu kaynaklar yazın tamamiyle kuruyor. Kışın bu sular benim pek çok ağacıma zarar verdi. Drenaj yaptığım halde. 2 defa ektiğim Leylak ağacı, 4 defa ektiğim mimoza, 5 belki de 6 defa bıkıp usanmadan ektiğim kış tatlısı hep kök çürüklüğünden heba oldular.
Bu durumda toprak yapısı da önemli belki, suyu tutmayan bir yapısı varsa belki o sorun olmaz, bilemiyorum.Ben deneyeyim bakalım, bakarsınız olur :)
leylak...
çocukluğumun çiçeği, filizlerinden anneme vermişti dedem mutfak camının önüne eksin diye açtığında bütün güzelliğiyle içeriye dolsun kokusu, öylede oldu, yıllar geçti, kocaman ağaç oldu. biz kokusunu duyamadan taşındık. olsun güzellikler hepimiz için.
KIRLARIN SESI
18-02-2008, 23:11
Selamlar, ben Ingiltere de yasiyorum. Etrafta leylak benzeri bir agac gordum gittim yanina leylakti fakat kokmuyordu. Bende o yuzden bizim vatanimizin leylagindan istiyorum. Nasil temin edebilirim acaba?
Ayrica buranin surekli yagmur kisin ise ozellikle sabahlari don yapan havasinda yasar mi?
Tesekkurler simdiden :p
Mine Pakkaner
19-02-2008, 07:53
Leylak tohumdan değil, çelikten yetişiyor. Soğuğa da dayanıklı endişe etmeyin orada yetişir.
KIRLARIN SESI
19-02-2008, 10:30
selamlar Mine, o zaman ilk vatanima gittigimde ilk isim bir fide bulmak olacak:)
Sevgiyle kalin
Leylak tohumdan değil, çelikten yetişiyor. Soğuğa da dayanıklı endişe etmeyin orada yetişir.
Mine Hanım,
Ben tohum aldım, hatta tarif de göndermişler, şu kadar katlamada kalsın falan diye, olmayacak mı şimdi?
Tohumdan olmaz derken zor olduğunu mu kastettiniz?
Ne yapıp edip, beyaz ve mor leylak çeliği bulmam lazım baharda:D
Buldun mu?
İş çıkaracaksın başıma.:p
Vermek kolay, kargoya vermek zor geliyor bana.
Tembellik başa beladır demişler.:dilli:
sinaninci1
19-02-2008, 12:13
Mine Hanım,
Ben tohum aldım, hatta tarif de göndermişler, şu kadar katlamada kalsın falan diye, olmayacak mı şimdi?
Tohumdan olmaz derken zor olduğunu mu kastettiniz?
Tohumdan hiç denemedim, ama daha önceki sorunuza şöyle cevap vereyim, Şanlıurfa'da çok meşurdur çoğu evin bahçesinde bir leylak agacı vardır, tohumlan hiç ugraşmayın fide bulun Adanada yetişecegini sanıyorum.
Leylaklar beni hiç yormadan hep güler yüzünü gösteriyor.iş yerimin önünde bir tane vardı sonra kendiliğinden üç tane oluverdi.Yan sürgünlerden bahsetmiyorum zaten onları budadım.Sanki özellikle ayarlanmış gibi belli aralıklarla çıktı yerden.Acaba toprak altındanmı sürdü yoksa tohumdanmı merak ettim.(bu süreç iki yıl)
32737bu ana ağaç
32738 buda kendiliğinden gelişen.Çiçeklenincede resimlerini çekerim.Bakım konusunda pek birşey yaptığım söylenemez ama onlar beni utandırıp açıyorlar
Merhaba arkadaşlar,
Ben bu konunun erbaplarına bazı sorular yöneltmek isterim müsadenizle.
1-Leylak saksıda yetişirmi?
2-Gerçekten tohumu varmı ve tohumdan yetiştirilebilirmi?Tohumu neresinde ve nezaman olur nezaman toplanır?
3-Çelikten yetiştirmek için neresinden çelik almalıyız?
4-Bu sorum için bağaşlayın ve lütfen cahilliğime verin yanlışsa ...bu çiçekçilerde satılan demet halindeki leylaklar çelik olarak kullanılabilirmi?
Cevap alabilirsem sevinirim;)
Sayın Burcind küpeli tohumlarının yanına 4 adet köklü leylak çeliği ekledim.Dikim için geç kalmış olabiliriz.Çünkü yaprakları açmaya başlamış durumda.Ama şansımızı deneyelim dedim.Siz bunları büyükçe bir saksıya bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi karışımına dikin.Vakit kaybetmiyelim o arada sitedende tecrübeli arkadaşlara sorularımızı sorarız.
Tubay teşekkür ederim bakalım becerebilecekmiyim hem hasekiyi hem leylağı tutturmayı.
33026
çelikleri bu bölgelerden kökleriyle birlikte çıkardım.Yaprak boyutları fotoğraftaki kadar.
Fidanlığı aradım sakıncası olmadığını dikilebileceğini söylediler.Sadece şu an İzmir buraya göre oldukça sıcak,serin bir yerde muhafaza etmeniz gerekiyormuş.
Bahçeye dikilmesi ideal ama çok büyük saksılarda (büyük varillerde) budanarak yetiştirme olanağı varmış.Büyük leylak ağacımın yan sürgünlerini budamıştım ama buna niyeyse dokunmamıştım kısmet sizeymiş umarım güle güle büyütürsünüz
Sayın iklimsiz mor ve beyaz yok ama tam leylak rengi derseniz sizede bugün gönderebilirim
öğretmen
02-04-2008, 22:29
Sayın İklimsiz (Güler Hanım ) yeter ki sen iste.Cuma günü alır,cumartesi kargoya veririm.Birkaç gün sonra elinde...Sevgiler.
İklimsiz
02-04-2008, 22:39
Sevgili öğretmen nezaketinize yürekten teşekkürler ediyorum.
Artık benim de laylağım var :)
Müthiş güzellik ve koku yine başrolde :)
34298
benim de bu gün bir laylak' ım oldu.
mücahit bereket
14-04-2008, 14:25
leylak erguvan ve manolya agacları için uygun ph degerı ve gübre oranı-çeşidi hakkında bılgısı olan var mı acaba...
beyaz orkide
14-04-2008, 14:46
Banada varmı acaba?
Sayın beyaz orkide adresinizi özelime atarsanız neden sizinde olmasın.Tabi mevsim olarak biraz geç oldu ama ben yinede umutluyum.Size kök çelik gönderebilirim
maktas61
02-05-2008, 10:06
Sevgili Arkadaşlar,
Ziraat Mühendisi bir akadaşla yabancı sitelerde araştırdık; leylak, kökten çıkan sürgünlerle
ve dallardan çıkan yeni (yani şu an çıkan sürgünler) 15-20 cm lik çeliklerle çoğaltılıyor. Biz denedik sonucu merakla bekiyoruz.
Leylak Dünya’nın birçok yerinde yetişen bir süs bitkisidir. Zeytingiller familyasındandır. Çiçekleri salkım biçimdedir. Bu güzel kokulu çiçekler mor, beyaz, maviye çalan pembe renklerde olur. Ağacın boyu 6 m bulabilir. Leylak az bir bakımla hemen her yerde yetişebilir. Ana yurdu Doğu Avrupa ve Asya’dır. Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya geçmiştir. Leylak ağacı tohumdan yetiştirildiği gibi daldırma ile de yetiştirilebilir. Leylak ilk baharda çiçek açar. Serada yetiştirilirse kışında çiçek alınabilir. Bazı çeşitlerinin çiçekleri katmerlidir. “Âdi leylak ağacı” ve “Doğu leylak ağacı” olmak üzere başlıca iki çeşidi vardır.
Kaynak: cicekcesitleri.com
Hiç 6 metre boy yapan leylak gördünüz mü? Her leylak bu kadar büyüyebilir mi acaba?
Büyümesini hızlandırmak için yapılacak şeyler nelerdir? Hayvan gübresini sever mi?
Bahçemdeki leylak çalı formundaydı. Fakat bu bahar bir ana dalı dışındaki tüm dalları kuruyunca budamak zorunda kaldım. Çiçekleri geçti artık, dibinden yeni sürgünler vermeye başladı. Ben şimdi bu leylağımı tek gövde bıraksam, dip sürgünlerini kessem, ağaç formunda gelişmesini destekleyebilir miyim?
S. pubescens 6 mt.
S. reticulata 10 mt.
S. vulgaris 7mt. (en yaygın tür) Adi leylak bu gruba ait, diğeri hakkında bilgim yok.
Bunlar 6 mt. üzeri olan cinsler
Bir kaç cinsi sadece 1.5-2 mt. yüksekliğe erişebiliyorlar.
(A-Z Encyclopedia of Garden Plants - DK)
Gebze'nin bir köyünde ağaç formunda 4 mt'ye yakın çiçekleri açmış halde gördüm, çok güzel görünüyorlardı. Üstelik benim gördüklerim pek bakım yapılmayan bir yerdeydi.
Ağaç formunda büyüyebilir, eğer ana dal rüzgarda hareket ediyorsa düzgün -dik büyümesi için destek yapmanız gerekir.
Desteği var. Sağolun uzum.
Merhaba,
Bu leylak bahçemizden...3-4 mt. boyunda. Kelebekler çok seviyor. Sevilmeyecek gibi değil, bir de müthiş kokusu ayrı bir keyif. Her bahçede olmalı bence...
peaceseller
06-05-2008, 10:49
Merhaba,
Ben bahçedeki leylakların altından 1 tane sürgün alıp küçük bir saksıya torfa diktim. 20 cm boyunda 6-7 yapraklı birşey. Bunu büyütebilir miyim acaba, neler yapmam gerekir? Gelişme hızı nasıldır? Teşekkürler.
Merhaba Peaceseller öncelikle hoş geldiniz.Aslında mevsim olarak biraz geç kaldınız ama büyük bir ihtimal tutacaktır.Gelişim hızı yavaş olacaktır yine mevsimden kaynaklanan bir durum
peaceseller
06-05-2008, 15:01
tubaykaradag, teşekkür ederim. Sonradan aklıma geldi, su içinde köklendirmek gerekmiyor değil mi? Torfun pH ı yeteri kadar yüksek midir leylak için, kireç gerekir mi, yoksa şu anda böyle bir desteğe ihtiyacı yok mudur?
Minka, bu leylaklar Adana'da mı yoksa Mardin'de mi? Çok güzellermiş.
tubaykaradag, teşekkür ederim. Sonradan aklıma geldi, su içinde köklendirmek gerekmiyor değil mi? Torfun pH ı yeteri kadar yüksek midir leylak için, kireç gerekir mi, yoksa şu anda böyle bir desteğe ihtiyacı yok mudur?
Şimdi siz bana 10 puanlık uzman sorusu sordunuz:DToprak konusunda bir uzmana danışmak daha doğru olur.Ben sadece şubat sonu buduyorum ve yanmış hayvan gübresi ekliyorum.2-3 yılda bir toprak takviyesi yapıyorum.Çeliği hiç suda köklendirmeden direk dikiyorum
Minka, bu leylaklar Adana'da mı yoksa Mardin'de mi? Çok güzellermiş.
MSaygın,
Leylak Adana'dan:) Bu bahar coştu adeta. Çok güzel kokularla geçti nisan ayı.
Sevgili Minka,
Leylaklarınız çok güzel görünüyor. Kokusu ile bahçenizi şenlendiriyordur.
Leylak bakımını nasıl yapıyorsunuz? Çiçekleri dalında ne kadar süre dayanıyor?
Teşekkürler.
Sayın Uzman16, aslına bakarsanız neredeyse hiç bakım yapılmıyor denebilir. Yağmurlar suluyor. Çok arsız olduğunu da söyleyebilirim. Ben hiç ilgilenmedim zaten. Uzun yıllar başka bir şehirdeydim. Budama yapıldı biraz bu bahar. Kendi halinde büyümüş yani. Döndüğümden beri benim ilgili bakışlarım yüzünden dayanamadı ve çiçeklendi galiba :) Geçen sene bu kadar çiçeklenmedi diyorlar. :) Çiçekler neredeyse bir ay boyunca kaldılar. Nisan sonu gibi çiçeklenme bitti denebilir. Kokusu ise gerçekten harikaydı. Limon çiçekleri ile yarıştılar adeta. :)
Sûz-i Dilârâ
20-05-2008, 20:12
16 Mayıs'ta çiçekçiye saksıda leylak fidesi almak için gitmiştim ama saksıların ve leylakların taşınamayacak büyüklükte olduklarını görünce çiçekçiden rica ettim -artık kanka olduk git gel-;) bana sürgünlerden küçük bir tanesini söküp verdi, kökü zarar görmüştü ama yine de bir umut getirdim leylağımı, çok sevinerek, tutacağına inanarak ve hevesle diktim. Şimdi de bu inancımın meyvesini aldım galiba, çünkü leylağım henüz solmadı ve dimdik ayakta tüm yapraklarıyla;)
Bana göndermiş olduğun leylak tuttu ama sanırım bu sene çiçek açmayacak artık seneye bakacağız çiçeklenince hemen senin için resim yükleyeceğim buraya.Kendine ii bak kalonchenide unutmadım.
Sevgili burcind haberin beni çok mutlu etti:p seneye umarım çok güzel çiçeklerin olur.
ibrahimozsarac
12-03-2009, 19:52
selamlar leylak air layering yöntemiyle çoğaltılabilirmi?
Saksıdaki leylağımız boyuna göre görkemli bir şekilde açıyor :) Geçtiğimiz yaz ortasında almıştık.
Ve şunu öğrendim ki, leylağın çiçek açmasını istiyorsak diğer ağaçlar gibi baharda DEĞİL, çiçekleri geçer geçmez budamak lazım. Çünkü bizimkinin yaz-sonbahar-kış boyu, dal uçlarında uyanmamış gözler vardı, acaba budasam mı diyordum ama iyi ki budamamışım; çünkü budamayı düşündüğüm yerlerdeki gözlerin hepsi çiçek gözüymüş :)
Sevgili Nariel bu leylağınızın şimdiki halimi? Benimde saksıda leylaklarım var her yerinden yapraklar patladı, açacak mı çok merak ediyorum. Çok severim leylağı:)
Evet şimdiki hali ;) Budama yapmış mıydınız leylaklarınıza? Bizimki yapraklanmadan önce tomurcuklarını büyüttü.
Budama yapılacak gibi değiller, kök sürgünlerinden alıp dikmiştim çok yapraklandı ana dalları var; ama sizinki kadar dallanmadı. Yine de umutla bekliyorum :(
delete61
14-05-2009, 19:10
Sayın k0900 resimde gördüğümüz leylak gerçekten çok güzel eminim kokusu görüntüsü kadar güzeldir. Acaba bu leylak sizde mevcutmu, mevcutsa yüzsüzlük yapacağım çünki. Saygılar
Rica ederim:)
Leylak heryerde Bartın'dada olan leylak, dalı italyan aşılı, aşılı dallar ebruli böyle.
Alt sürgünden denedik netice alamadık.
delete61
15-05-2009, 08:29
Teşekkür ederim sayın k0900 Bartın' da sera varmı bilemiyorum ama sera bulabilirsem ilk işim italyan aşılı ebruli leylak sormak olacak. Ebrulisini ilk defa görüyorum. Saygılar
Buda katmersiz ebruli (biz adını öyle biliyoruz)
78 dekine bayıldım, hiç görmedim ya da farketmedim. Geçen gün serada beyazına rasladım, ağacın formu bonsai gibiydi çok güzeldi. Arabada yer olmadığı için alamadım ama aklım kaldı. (Bahçedeki bu sene öldü, sökünce baktık hiç kök salmamış)
Bu aşılı ebruli dedikleriniz de diğerleri kadar keskin ve güzel kokuyorlar mı?
Sizin muhteşem bahçenizede yakışır :)
Kokusuda daha yoğun, ayrıca çiçeklerinin dökülme süreside diğerlerine göre bir hafta kadar uzun.
Bugün saksıdaki bir leylağı kurtarma ümidi ile aldım tamam hasta ama ne olduğunu anlayamadım. Bir bilen çıkarsa çok sevineceğim önce neem azal sonra bionem deneyeyim diyorum ne dersiniz.
Üzeri sanki tuza bulanmış gibi birde kabuklu bitimsi şeyler var ama kuru gibi onlar anlamadım..:(
Yok, bu bölümde bir de bionem bölümünde sordum zenfree, unlu bitmiş,neem azal uyguladım gelince de bionem yapıcam, bakalım??
Kokusuda daha yoğun, ayrıca çiçeklerinin dökülme süreside diğerlerine göre bir hafta kadar uzun.
Klasık leylağın tüm çiçekleri döküldü, aşılı kısımda bir değişiklik yok.
yesim ozgun
03-09-2009, 02:08
Bu mevsimde Leylağım açtı. Şaşırdım kaldım geçen sabah. Her nisan mayıs gibi açardı ama ağustosta açacağı hiç aklıma gelmezdi. Yanlız bence mevsimleri karıştırdı sanıyorum çünkü çok küçük 3 tanecik çicek var üstünde.
Ve ayrıca resme dikkat ederseniz yaprakları bembeyaz. Sanırım hastalandı. Ben sitede araştıracağım ama belki leylak yetiştirenler bu beyazlamanın nedenini bilirler.
100904
kopshtar
03-09-2009, 09:38
Leylağınız külleme olmuş. Kükürt uygulaması ile kurtulabilirsiniz. Benim Leylak'da bu sıralar aldı başını gidiyor, belki tekrar açar. Mor salkımlarım yeniden açtığına göre bir umut var demekki...
Sevgili Yeşim Hanım, benim leylağım da bir iki tanecik açtı geçen hafta. Çiçekçiden aldığım vakit de böyle yaz sonuydu ve o zaman da çiçekliydi. Yılda iki kez açan leylak, harika:)
k_donmez
10-02-2010, 16:51
Bugün dikkat ettim. Leylağın üzerindeki tomurcuk görünümlü bölümler kabarıklaştı. Sayıları çok bol. Anlatılanlara göre bu bahar bolca çiçek görüp koklayacağız.
Haklısınız sayın k-dönmez,benim leylağımdada tomurcuklar belirginleşiyor. İnşallah bol leylak koklayaçağız.
Benim leylağımdan ses seda yok, yaprak vermeye başlayan varmı? Bendeki de ebruli denen cinsten ama daha çok küçük, geçen sene almıştım. Bakalım bu sene ne olacak?
sayın dudi benim leylagımda henüz yaprak vermedi sanırım biraz daha bekliyecegiz
Benim leylak da hala kupkuru. Hatta fazla sulamaktan kaybettiğimizi düşünmeye başladık annemle. Bakalım uyanacak mı?
Benimkiler tomurcuklandı ve yapraklandı.
Goncagül
12-03-2010, 00:26
Ben bugün bir tane leylak aldım. Yeni yeni yapraklanma var ve yaprak sürgünlerinin ucunda çiçekleri belirmeye başlamış. Çok severim leylak kokusunu çocukluğumdan beri. Fakat ancak temin ettim bu sezon.
Ebruli leylağım uyandı :D Yaprakları patlamaya başladı güneşi gördükçe :)
Arkadaşlar beyazından arıyorum leylağın, elinde olan veya ücreti mukabilinde gönderebilecek varmıdır aranızda? Teşekkürler...
mustafaazizoglu
05-04-2010, 20:58
Biz de bir tane leylak diktik bugün bahçemize, ancak toprak kireçli mi değil mi bilmiyoruz acaba kireçli olması için ne yapmamız lazım? Doğrudan kireç mi dökmeli? ;) Ortanca gübresi versek işe yarar mı?
k_donmez
10-04-2010, 23:08
Leylak tomurcukları gelişiyor. O güzel kokusunu özlemişim.
Geçen sene aldığım leylağımın saksısını büyüttüm, henüz sadece yaprak veriyor. Çiçeklenmek için geç mi kaldı acaba?
k_donmez
10-04-2010, 23:22
Sayın Köknar yapraklanmayla beraber dal uçlarında yukarıdakine benzer tomurcuklar oluşmaya başlar. Eğer varsa çiçek göreceksiniz. Ayrıca illaki güneş istiyor. Belki soğukta istiyordur. Saksınız dışarıda mı?
Saksı camekanlı balkonumuzda durdu bütün sene. Geçen yıl bu zamanlar almıştım. Kışın yapraklarını döktü, yaklaşık bir ay önce uyanmaya başladı. Şu anda tomurcuk göremiyorum uçlarda.
k_donmez
10-04-2010, 23:38
Bitki çiçeklendiğinde ertesi yıl yeniden ve daha gür açabilmesi için çiçek açan dalların budanması gerektiğini biliyorum. Budanmazsa çiçeklenmediğini de duymuştum. Bunun dışında bir neden var ise ben bilemiyorum. Ustalardan biri cevaplayabilir.
Çiçekten düştükten sonra budamıştım ancak rastgele :(
k_donmez
10-04-2010, 23:52
Sayın Köknar
Siz de bir bitki ustasısınız. Bonsai ile ilgilendiğinizi biliyorum. Eminim Leylağı da yılda iki kez açtırmanın bir yolunu bulursunuz. :p
Yok estağfurullah, usta değilim. Bitki ustalarının yardımıyla belki birlikte buluruz o yolu :)
k_donmez
11-04-2010, 00:04
Leylak açmadıysa da, şimdi yapraklanma zamanı. Eğer yeterli büyüklükteyse çok çabuk bonsai haline dönüşebilir. Zira bildiğim kadarıyla asıl büyümeyi ve dallanmayı çiçekler bittikten sonra yapıyor.
Onu bonsai yapmak için almamıştım dolayısıyla bonsai için formu uygun değil. Gövdesi fazlaca ince ve uzun. Çiçeklensin, büyüsün istemiştim. Bulabilirsem bonsai için daha uygun bir leylak alabilirim. Serde delilik var nasılsa... Balkonda adım atacak yer kalmayıncaya kadar durmak yok. O zaman da durur muyum bilmiyorum.
Orhan Özbilgiç
21-04-2010, 12:50
Apartmanımızın bahçesindeki Leylak' ta en güzel demlerini yaşıyor ve yaşatıyor.
Bu günlerde kokusunu da hissedebiliyoruz.:)
137603
137604
Apartmanımızın bahçesindeki Leylak' ta en güzel demlerini yaşıyor ve yaşatıyor.
Bu günlerde kokusunu da hissedebiliyoruz.:)
137603
137604
Maşallah Orhan Bey. Ne kadar güzel büyümüş öyle. Ben Leylağın küçük bir çalı olduğunu sanırdım. Kocaman bir ağaç olmuş.
Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 13:06
Arkadaşlar,
Benim leylak geçe yıl 3 çiçek vermişti ancak bu yıl bol sürgün vermesine rağmen hala çiçeklenmedi:(Budama yapmadığımdan mı yoksa az güneş gördüğünden mi bilmiyorum:(
Benimkide henüz çiçeklenmedi Yılmaz bey, sorun olacağını sanmıyorum. Biraz hava serinledi bugünlerde o yüzden olabilir.
Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 13:29
Sayın Dudi,
Gerçi benim semtim epey yüksekte kalıyor,rakım olarak yüksek:)Ama komşunun leylağı bol çiçeklenmiş şaşırdım nasıl olurda benimki çiçeklenmedi kuşku sardı beni:)Ama hiç de budamamıştım..
Semt neresi diye sorsam :) Bence endişelenmeye gerek yok, daha vakti var sanırım çiçeklenmesi için, boyu ne kadar sizinkinin bahçedemi?
Sn. Yılmaz Yalçın, cinsiyle ilgili olabailir. Bir leylağım çiçeklendi, diğerinde henüz yok ama açacak. Çiçek tomurcuğu yapacağı kışın anlaşıyor, dalların ucu şişiyor.
Sevgili Kiraz benimkinin ucunda böyle balon varmış gibiydi, o zaman çiçek verecek demekki :D Yaşasın sevindim şimdi :)
Orhan Özbilgiç
21-04-2010, 17:23
Maşallah Orhan Bey. Ne kadar güzel büyümüş öyle. Ben Leylağın küçük bir çalı olduğunu sanırdım. Kocaman bir ağaç olmuş.
Sayın almira;
Bahçenin en bol güneş alan ve en derin topraklı bölümünde. Hani derler ya,''Yerini sevmiş!'' Aslında sevmemesi için bir neden de yok.:)
günebakan
21-04-2010, 17:41
Ben leylağın beyazının olduğunu bilmiyordum geçen gün bir bahçede gördüm gerçekten harika bir görüntüsü vardı:)
Orhan Özbilgiç
21-04-2010, 17:55
Ben leylağın beyazının olduğunu bilmiyordum geçen gün bir bahçede gördüm gerçekten harika bir görüntüsü vardı:)
Evet!
Beyazı var. 4-5 sene önce komşumuz Ataköy' de bir bahçeden çiçekli bir dalı kırıp getirmişti. Toprağa diktik.:rolleyes: Tabii ki tutmadı.
Bende o zaman görmüştüm.
nurcanaybay
21-04-2010, 18:01
Benim leylaklarım da açtı.Leylağın rengi özellikle alaca karanlıkta daha da belirginleşiyor.
Bu zavallım diğer ağaçların arasın da sıkışıp kaldı (8-9 yıllık).
Diğerini dikeli 2 yıl oldu ,bu yıl güzel çiçeklendi.Her eve lazım :)
Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 19:37
Arkadaşlar,
Hala çiçeklenmeyen leylağımın fotoğraflarını ekliyorum.
Bizim leylaklar da açmadı daha
k_donmez
21-04-2010, 19:47
Bu başlıkta leylakların geçmiş yıl itibariyle çiçek açan dallardan budanmamış olması durumunda yeni yılda çiçek açmadıklarını okuduğumu hatırlıyorum. Galiba çiçekler geçmiş yılın taze sürgünlerinin uçlarında oluşuyor.Eğer yapraklanmayla beraber dal uçlarında tomurcuk yoksa, bu yıl çiçek beklenmemesi gerekir. Budama zamanında ise uygun budamayı yapmak gerekir.
Budama hatası yaptığım için geçen sene ağacım hiç çiçek açmamıştı, açmayacağını baharda uçlardaki kabarmayı görmeyince anlamıştım. Çiçekler geçince tam çiçek diplerinden budamıştım ama hata edip yaz sonu dalları biraz daha budayınca çiçek oluşumu yapacak uçlar da gitti ve çiçek açmadı.
Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 22:04
Semt neresi diye sorsam :) Bence endişelenmeye gerek yok, daha vakti var sanırım çiçeklenmesi için, boyu ne kadar sizinkinin bahçedemi?
Sevgili Dudi,
Semt Kağıthane'de İSKİ VE AKOM'a çok yakın tepe burası:)Kışın çok yerde kar yokken burda epey kar oluyordu:)
Önce açtılar,
Sonra vazoya geçtiler.
Beyaz olan henüz beklemede, açmak için nazlanıyor.
137856
137857
O zaman biraz daha beklemekte fayda var sevgili Yılmaz, bende bu sene büyük arayışlar sonrası beyazını buldum :D Şu anda beyaz ve ebruli var. Beyazı bu akşam eve dönünce fotoğraflarım.
Bu leylağım geçen sene saksıdan çıktığı için kendine yeni geldi. Kışa doğru oluşan tomurcuklar soğuklarda yandı ama yine de üstteki çiçeğin boyu, benim iki karışım kadar.
138468
Aşılı diye aldığım ağaç formundaki leylağım ilk sene açtı, ikici sene benim acemice budamamdan hiç açmadı, bu sene tomurcuklar oluştu diye seviniyordum ama bugün hiç açmayacağını farkettim. Yazın güneş alıyor ama kışın yapraksız halde güneş almaması öenmli değil diye düşünüyorum, yanılıyor muyum?
Kaç gündür pencereyi açtıkça 5. kata kadar kokuları geliyordu. Bahçeye bir bakayım dedim, muhteşemdiler.
138650138651138649
ogunasena
26-04-2010, 23:44
Ben İstanbul Fenerbahçe'de oturuyorum.Bitki ve ağaç bende acayip bir hobi olarak başladı.Açıkçası pekde bilgim yok.Birşey sormak istiyorum.Yan apartmanın bahçesinde çok güzel bir Leylak ağacı var.Ondan bir dal kessem bu daldan yetiştirip bahçeme dikebilir miyim? Bu dalı neresinden ve nasıl kesip köklendireceğim?
Orhan Özbilgiç
27-04-2010, 14:24
İnsanlar bazen, gökyüzünde en parlak yıldızı ararken, önlerindeki pırlantayı görmezlemiş.:mad:
Hemen, oturduğum evin 100 metre ötesindeki komşu apartmanlardan birinin bahçesinde bu sabah gördüm.
birkaç saat önce de fotoğraflarını çektim.
Beyaz çiçekli Leylak..;)
139407
139408
139409
Beyaz çiçekli nadir bulunuyor. Bende yoğun aramalar sonrası bulabilmiştim.
Eser İlhan
28-04-2010, 15:04
Geçen yıl Bauhaus'ta beyaz leylak vardı (belki bu yıl da gelir). Yalnız kokusuzdu. Sizlerin beyaz leylaklarınız kokuyor mu?
Orhan Özbilgiç
28-04-2010, 17:46
Geçen yıl Bauhaus'ta beyaz leylak vardı (belki bu yıl da gelir). Yalnız kokusuzdu. Sizlerin beyaz leylaklarınız kokuyor mu?
Sevgili iel77;
Benim fotoğrafını çektiğimi koklayamazdım. Çünkü apartman sakinlerinden birini görüp, izin alamadığım için bahçeye girmeden, kaldırımdan çektim.
Yarın bir fırsatını bulup koklamayı denerim.
Ancak, benim leylaklar ile kesinleşmiş bir gözlemimi aktarmadan geçemeyeceğim.
Geçen hafta bugün, apartmanımızın bahçesindeki leylağı fotoğraflamıştım! Bu gün çiçeklerinin dökülmeye başladığını, salkımların kurumaya başladığını gördüm. Yani görüntüsü çirkinleşmiş.:(
Oysa aynı günlerde fotoğrafını çektiğim erguvan hala güzel! Daha birkaç gün daha, görüntüsü bozulmayacak gibi.
Demek ki; leylak çiçeklerinin ömrü, yedi, bilemedin sekiz günmüş!
günebakan
28-04-2010, 21:14
Beyazlarda kokulu aynı morlar gibi:)
Merhabalar,
Apartman bahçesiyle uğraşırken bakmadığım arka taraflarda beyaz ve mor renklilerden üstelik dipleride sürgün dolu buldum!!
Budama ve üretimini yenice okuyup öğrendim. Henüz denemedim. Mart ayında üretimi deneyeceğim. Başarırsam haber vereceğim.
salimeroğlu
04-05-2010, 20:56
:(Bende yeniyim ve aynı soruyu bende soracaktım. Ama geçtiğimiz günlerde kötü bir tecrübe yaşadım. Bir komşumun çoçuğu eve leylağın küçük bir dalını verdi. Çiçekleride vardı ve çok güzel kokuyordu. Bende bi ihtimal çelikleme ile de ürer diye once bir gün suda tuttum 2.gün saksıya ekdim fakat leylağım gitgide solmaya başladı. Ben bir hata mı yaptım eker falan yoksa leyleğı çeliklemeyle üretemyormuyuz.
özellikle pergole gibi oturma birimlerine yakın dikerseniz kokusundan daha çok faydalanırsınız ayrıca leylaklar güneşli alan sevmelerine rağmen gölgede de yetişebilen toleranslı çalılardandır. uygun yetişme ortamı sağlandığı takdirde 4m boy/4m çap gibi bir boyuta ulaşırlar.
k_donmez
08-05-2010, 21:03
Geçen sonbahar gelişmiş halde gelen leylak, bu baharı iki çiçek salkımı ile geçiriyor. Çiçekler bitince budanıp, gelecek yıl çok çiçek vermeye uygun hale gelecek.
Eser İlhan
10-05-2010, 09:43
Geçen hafta aldığım dört leylak fidanından birinin dalında sabun köpüğü gibi bir oluşum meydana geldi. Kağıt havluyla silerek uzaklaştırdım fakat terleme tarzında damla oluşturdu ve köpük tekrar toplandı. Leylak hastalıklarını taradım ama hiçbirine benzemiyor.Bu ne olabilir? Sadece bir noktada var. Buradan budasam mı ? Bulaşır korkusuyla bu fideyi bahçeye dikemedim, hala saksısında. Diksem bahçedeki leylaklara bir zararı olur mu?
Adlığınız yere telefonla sorun isterseniz :D Ben anlayamadım ne olduğunu, garip birşey.
Eser İlhan
10-05-2010, 10:22
Sevgili Dudi,Mine hanıma sordum.Onun bana yardım edebileceğini umuyorum :)
Ben de birşeye benzetemedim. Fidanlar oldukça sağlıklı gözüküyorlar ve yeni sürgünleri var.Yaprak yüzünde ve altında dikkat çekici herhangi birşey yok(Büyüteçle de baktım) Acaba sıcağa veya herhangi bir strese(örn.nakliye) karşı geçici bir reaksiyon mu diye düşündüm ama emin olamadım.
Eser İlhan
13-05-2010, 08:10
Birkaç gün önce leylak fidemdeki köpük oluşumlarından bahsetmiştim, geçen süre içinde leylağımı dikkatle kontrol etmeye devam ettim. O köpükleri birkaç kez daha temizledim, üzerinde zararlı açısından şüpheli olabilecek yaprakları ve küçük bir dalı uzaklaştırdım (bazı yenikler ve siyah,böcek yumurtası olabilecek birikimler vardı üzerlerinde) , fidenin toprak üstü kısmını dikkatle suyla yıkadım ve havlu kağıtla kuruladım. Köpük oluşumu durmuş gözüküyor. Fide de oldukça yeşil ve sağlıklı gibi. Yapraklardaki yeniklerde de artma yok. Bu hafta sonu bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Fideleri Yalovadan kargoyla getirtmiştim. Belki de stres veya gözle göremediğim küçük bir yaralanma bu olaya yolaçmış olabilir mi diye düşünüyorum.(Acaba leylakların kimyasal yapısında saponin gibi köpük oluşturabilecek bileşikler var mıdır diye de düşünmeden edemiyorum) Neyse, bunu bitki bilimcilere sormak lazım ama fidanım iyi gibi :p...
Belki günün birinde bir başkasının da başına bir "köpüren leylak vakası"gelebilir diye sizlerle paylaşmak istedim son durumu :))
Sevgili iel77 ben de merak ettim. Değişik bir durum, daha önce hiç görmedim. Entresan ;) Benimki geçen senekinin iki katı boyuna ulaştı ama henüz çiçek vermedi. Fakat saksıda kısıtlı alanda olmasından olabilir.
Köpüğü böcekler yapıyor :) Böceğin türünü bilmiyorum ama gördüğüm kırmızı ufak bir böcek türü, sanırım köpüğün içine yavruluyor. Çünkü köpüğün tam ortasında gelişmekte olan bir böcek oluyor. Sebze bahçesinde bir iki tane vardı, bugün bakarım görebilirsem fotoğraflarım.
Eser İlhan
13-05-2010, 11:25
Çok memnun olurum sevgili limon.Ben gerçi fidenin her tarafını büyüteçle inceledim ama görememiş olabilirim çok küçüklerse. Ilk sildiğim köpüğün hemen arkasından dalda bir damlacık oluştu ve aşağıya kayıp bu sefer bir alttaki yaprağın gövdeyle birleştiği yere yerleşti ve köpürdü.Enteresan bir durum..
Ama temizlikten sonra ortalık sakin şimdilik. Sadece beyaz bir akma izi var gövdede. Böcek ihtimali varsa biraz daha karantinada tutup ilaçlayayım bari fidanımı :))
Eser İlhan
01-12-2010, 12:53
Merhaba, ebruli leylak fidanlarım yazı bol güneşte ve bahçede geçirdiler. Yukarda sözünü ettiğim köpürme olayı da bir daha yaşanmadı, böcek vs. de sorun oluşturmadı. Yalnız leylakları yoğun kokularını daha yakından koklayabilmek için verandanın yakınına,yaseminlerin biraz önüne dikmiştim. Yaseminler öyle bir geliştiler ki,minik leylak fidanlarını neredeyse yutacaklar:( Mecburen leylakların yerini değiştireceğim. Zaman açısından şu sıralar yer değişimi için uygun mudur,yoksa ocağa kadar beklesem daha mı iyi olur. Daha önce (güller hariç) hiçbir bitkimin yerini değiştirmedim bu yüzden biraz korkuyorum. Bir yol gösteren olursa çok sevineceğim :))
k_donmez
01-12-2010, 19:23
Leylaklar, topraklarıyla birlikte sökülerek taşındıklarında çok fazla etkilenmiyor. Yapraklarını tamamen dökerek uykuya geçti ise kökleri olabildiğince toprak içinde koruyarak sökerseniz bugünlerde taşıyabilirsiniz. Benim taşıdıklarım zarar görmediler.
Eser İlhan
01-12-2010, 20:33
Yapraklarını döktüler (Gerçi tek tük kuru yapraklar da var bazılarının üzerinde hala.) Yalnız yaprak diplerinde de sanki tomurcuklanmış gözler de var. Havalar sıcakça gittiği için mi böyle gözler var,yoksa normal bir durum mu bilemiyorum.
Yine de genişçe,toprağıyla sökmeğe gayret ederek deneyeceğim.Teşekkürler...
k_donmez
01-12-2010, 21:51
Bitkinin dal uçlarında gördüğünüz tomurcuklanma gelecek baharda açacak olan çiçeklerin taslaklarıdır. O dallara zarar vermeyin. Kolay gelsin.
incase01
08-12-2010, 09:34
Merhaba,
Geçen baharda çok güzel çiçekli bir leylak fidesi aldım ve uzun bir süre balkonuma enfes kokular verdi. Ancak çiçeklerini döktükten bir süre sonra fidan çok kötü kokmaya başladı. Belki toprağındandır diye köklerini de iyice temizleyerek saksısını değiştirdim ama işe yaramadı. Koku dışında sağlıklı bir bitki, yapraklarını döktükten sonra koku da biraz azalmıştı ama geçen gün biraz su verdikten sonra yine dayanılmaz oldu. Balkonum kapalı ve direk salona açılyor, şu anda sanki umumi tuvalette bekletilmiş bir çuval çürümüş soğan kokusu içindeyim. Eğer bir çare bulamazsam fideyi gizlice bir cami avlusuna bırakıp kaçıcam :(Yardımcı olursanız çok sevinirim...
Eser İlhan
08-12-2010, 09:40
Belki toprağında bir problem vardır.Saksının altı delik mi? Belki fazla sudan toprakta kokuşma olmuştur.Leylak fazla suyu sevmez. Yapraklarını da döktüğüne göre saksıyı ve toprağı yenilemeyi deneseniz....
incase01
08-12-2010, 11:56
Teşekkürler Eser Bey/Hanım (unisex isim ikilemi :)) Benim de ilk aklıma gelen o oldu zaten, saksısını ve toprağını değiştirdim ama koku özellikle dallardan geliyor. Forumda yazılanları okudum biraz önce, dallarını zamanında budamadığım için büyük ihtimal çiçek açmayacak bu yıl. O yüzden sanırım artık gözden çıkarıcam kendisini :( Bir de bişey daha sormak istiyorum: Yapraklarını dökmüş bitkileri sulamamıza gerek var mı? Sanki nasılsa fotosentez yapamayacaklar, suya ihtiyaçları olmazmış gibi geliyor, ama ne kadar doğru bilemiyorum...
Eser İlhan
08-12-2010, 15:26
Teşekkürler Eser Bey/Hanım (unisex isim ikilemi :)) Benim de ilk aklıma gelen o oldu zaten, saksısını ve toprağını değiştirdim ama koku özellikle dallardan geliyor. Forumda yazılanları okudum biraz önce, dallarını zamanında budamadığım için büyük ihtimal çiçek açmayacak bu yıl. O yüzden sanırım artık gözden çıkarıcam kendisini :( Bir de bişey daha sormak istiyorum: Yapraklarını dökmüş bitkileri sulamamıza gerek var mı? Sanki nasılsa fotosentez yapamayacaklar, suya ihtiyaçları olmazmış gibi geliyor, ama ne kadar doğru bilemiyorum...
Budamasanız da sağlıklıysa çiçek açacaktır. Leylak çiçekleri geçtikten hemen sonra kurumuş çiçek salkımlarının biraz aşağısından budanır. Eğer daha geç bir zamanda veya genel lural olan erken baharda budarsanız çiçek açmasını engellersiniz.Ama hiç budamamak çiçeğini azaltmaz sanırım.
Sulama kışın azaltılır ama bitkilerinize kaktüs muamelesi yapmayın :) Az da olsa suya ihtiyaçları olacaktır.
Not : Cinsiyet konusuna gelince; isme tıklayınca profil bilgilerinden görebilirsiniz; ben de sizin gibi bayanım:) Selamlar....
mustafaazizoglu
03-02-2011, 15:01
Benim Eminonu'nden 25 TL'ye aldigim neredeyse 1m. boyundaki leylak bile iki ay sonra kurudu. Cok gunes ve sicak istiyorlar galiba.
Belladonna
29-03-2011, 22:59
Merhaba,
Bir yaşında ve 1 metreye yakın boydaki leylağımın bir takım zararlıları var gibi. Sizce bu zararlılar hangileri olabilir? Onu ele geçirmeden önünü almak isterim.:(
199321
Kedi Tırnağı
14-04-2011, 15:18
203270
Sokağımızdaki bahçeli bir ev yıkılıyor. Yerine apartman dikilecek. Evin sahipleri bu süreçte bizim apartmanda oturuyorlar. Apartman bahçemizi düzenlemeye başladık 1 aydır. Onların bahçesindeki kaliteli epey miktarda toprağı ve birçok bitkiyi de sökerek bahçemize taşıdık. Kurtarma Operasyonu bir nevi:D Kaldırımlarında leylak olduğunu da öğrendim bu sayede. İnşaat sırasında kamyon, grayder vs nedeniyle genelde kaldırımlar da tahrip ediliyor ve ağaç varsa mahvoluyorlar. Bu ağaççıktan hemen bir çok çelik kestim. Çiçekleri patlamaya yaklaşmıştı. Sanırım zamanında kesebildim. Bahçenin çeşitli yerlerine bu çelikleri sapladım. 1-2 hafta geçti ve bugün baktığımda canlı görünüyorlardı. Bu resimleri ise çelikleri aldıktan 2-3 gün sonra çekmiştim. Çiçekler belirginleşmeye başlamıştı hemen. Umarım tutarlar. Sizce? Gelişmeleri bildireceğim.
iki hafta önce aldığım leylağım ve eski tenekesi:(kurur diye korktuğum için yapraklarını dökmesini bekliyorum o zaman büyük bir kovaya alacağım.ne dersiniz???Büyük saksılar balkonda çok yer kaplıyor,Kova daha mantıklı geliyor,düz.;)
Üç sene önce aldığım bir leylak ağacım var. Saksıda duruyor. Fakat bugüne kadar hiç çiçek açrığını görmedim. Bakımını doğru düzgün yapıyorum. Besin takviyesi yapıyorum. Beyaz aldığım bir başka leylak ufacık saksısına rağmen açıyor. Bunda tık yok :D
Yılmaz Yalçın
09-05-2011, 20:20
Üç sene önce aldığım bir leylak ağacım var. Saksıda duruyor. Fakat bugüne kadar hiç çiçek açrığını görmedim. Bakımını doğru düzgün yapıyorum. Besin takviyesi yapıyorum. Beyaz aldığım bir başka leylak ufacık saksısına rağmen açıyor. Bunda tık yok :D
Sevgili Dudi,
Aynı sorunu ben de yaşıyorum.2 yıl önce bahçeme diktiğim leylak ilk aldıgımda çiçekliydi ama bir daha hiç çiçeklenmedi..Üstelik sonbaharda güzelce de budamıştım çiçeklensn diye:(
Eser İlhan
09-05-2011, 20:44
Sevgili Dudi,
Aynı sorunu ben de yaşıyorum.2 yıl önce bahçeme diktiğim leylak ilk aldıgımda çiçekliydi ama bir daha hiç çiçeklenmedi..Üstelik sonbaharda güzelce de budamıştım çiçeklensn diye:(
Sevgili Yılmaz Yalçın, açmamasının nedeni sonbaharda budamanız. Bol çiçek isteniyorsa,leylaklar çiçeklenme biter bitmez çiçek saplarının hemen altından budanır ve bir daha da budanmaz. Form vermek vb.sebeplerle budanırsa birdahaki bahara açmazlar. Budamayın,göreceksiniz seneye leylağınız yeniden açacak..
acemifüsun
09-05-2011, 20:48
Sevgili Yılmaz bence leylağının çiçek açmaması budaması ile ilgili olabilir.
acemifüsun
09-05-2011, 20:48
Çiçeklerinin hem güzelliği hem güzel kokusu için leylak eskiden bahçelerden eksik edilmezdi. Şimdi pek tercih edilmiyor. Leylaklar sadece ilkbaharda çiçeklenir. Bakımı kolaydır. İstanbul’da bahçelerde her türlü kötü şartlar altında sorunsuz yaşayabilen, kışın yapraklarını döken, şiddetli soğuklardan donmalardan etkilenmeyen, yazın aşırı sıcaklara kuraklığa iyi dayanabilen küçük yapılı bir ağaçtır.
Bakımı: Toprak seçen yerini beğenmeyen leylak görmedim. Fakat asitli topraklardan hoşlanmadığı, suyu iyi süzen ve alkalinli (kireçli) olan toprakları sevdiği söyleniyor. Leylak bol güneş ister. Yarı gölgede de olur. Toprağı fazla su kaybediyorsa sıcak günlerde sulamalısınız.
Leylakların fazla çiçek açmamasının sebebi:
Bol çiçeklenmesini istiyorsanız ince dallarını budamayacaksınız. Budarsanız ilkbaharda çiçeklenecek dallardan yoksun kalır, yeni dallar çıkarır, bunlar sonraki sene çiçeklenir, bir sene beklersiniz. Hatta çiçekleri koparmayın üstünde kalsın. Çünkü çiçeklerini yeni dallarıyla beraber koparırsınız, böyle olunca da o dalla beraber illaki çiçeksiz yeni sürgünler de beraber koparılmış oluyor. Gelecek yıl çiçek açacak olan yeni sürgünlerin koparılması büyük bir kayıptır. Dahası, üstünde yeni filiz olmasa bile kopardığınız çiçekli dal yaz boyunca yeni filizler çıkaracaktı ki gelecek yıl bunlar çiçeklensin. Anlayacağınız, çiçek dalında güzeldir diye düşünün ve leylak çiçeklerini asla koparmayın.
Çiçekleri: Leylak denince akla eflatun renk gelir. Mordan farklı olarak, maviye daha yakın ve açık tonda bir renktir. Buna daha çok leylak rengi denir. Leylakların eflatundan başka koyu pembeye yakın tonda tatlı mor, beyaz, soluk sarı, yalınkat ve katmerli çiçek açan cinsleri de var. Daha renkli, alacalı renkli yeni cinsleri de türetilmiştir. Minik çiçekleri biraz sümbül çiçeklerine benzer. Yukarı doğru dik duran bir salkımda çok sayıda küçük çiçekler bulunur.
Budama: Henüz genç bir fidanken, hem kısa boylu hem dallı budaklı olacak şekilde budamalısınız. Yoksa çiçeklerini iki – üç metre yüksekten koklamak zorunda kalabilirsiniz. Birkaç yıllık olunca birbuçuk metre kadar boyda çiçeklendirebilirsiniz. Bundan sonra budamasına çok dikkat edin, ince dallarını budamakta cimri davranın. Eğer ince dallarını tamamen yok ederseniz birkaç yıl hiç çiçeklenmeyebilir. Yeni dallarının yeterince olgunlaşması yaşlanması ve dallanıp budaklanmaları gerekiyor.
Üretilmesi
1- Çoğu leylaklar kökten sürgünler çıkarır. Bunlardan yeterince olgunlaşmış köklenmiş sürgünleri ayırmayla yeni leylak ağaçları elde edebilirsiniz.
2- Yarı olgun çelikleri ile: Kökten ilkbaharda yeni çıkmış sürgünler temmuz sonuna kadar yeterince olgunlaştığında toprağın 15 cm altında kalan kısmından kesip alın. Gerçi başka sürgünleri de olur: alt taraf biraz olgun, üst tarafı taze olacak. Bu yarı olgun dalların alt yapraklarını ayıklayın üstteki birkaç yaprak kalsın. Uzayıp giden en üst kısmı kesin atın. Dalları gölgeli bir yerde saksılara veya torbalardaki toprağa ekin. Bir iki ay içinde köklenirler. Gölgeli, havadar ve sıcak bir yerde olmalı. Güneye bakan duvar dipleri iyidir. Köklenmeleri tamamlanana kadar güneşten ve kurutucu rüzgârdan hava cereyanından korunmaları gerekiyor.
3- Kök çeliği ile: Bu ilginç yöntemi yeni öğrendim ama çok verimli olduğu söyleniyor. Bu yöntemle, daha ilk aylarda leylak fidanları iki yıllık kadar gelişim gösterebiliyorlarmış. Nasıl yapılacağını “» Kök Çeliği” yazımdan öğrenebilirsiniz.Leylaklar için kök çeliklerini ilkbaharın en başında alabilirsiniz.
Bitkivecicek.com'dan alıntıdır.
Lila, beyaz, Bordo...
Yalınkat ya da katmerli. Benim için saplantı olan:
SYRINGA vulgaris 'Sensation'
ardabora
23-05-2011, 12:07
Nihayet bir leylağım oldu diye sevinirken,bu resmi nerden buldunuz sayın omar? ;)
benim miniş 60-70 cm. kadar,pek küçük ama çiçeği öyle güzel kokuyor ki...
mandalinci
23-05-2011, 13:14
Lila, beyaz, Bordo...
Yalınkat ya da katmerli. Benim için saplantı olan:
SYRINGA vulgaris 'Sensation'
Ben de yaşadığımız sitede bulunan ve hayran olarak resmini çektiğim bu leylağa bayılıyorum. Sayeniz de adını da öğrendim.
Alttan çıkan dallardan bahçıvana rica ederek 2 tane aldım, suya koydum vee galiba kök verecek.
Çok heyecenla bekliyorum:)
Çook şanslısınız, sn.Mandalinci, heyecanınıza katılıyorum. Umarım köklenir ve size görsel bir şölen verir.
Bu resim web'den alıntı sn. Ardabora.
Eser İlhan
23-05-2011, 14:18
Lila, beyaz, Bordo...
Yalınkat ya da katmerli. Benim için saplantı olan:
SYRINGA vulgaris 'Sensation'
Bahçemde bir yıldır dört adet var. Üçü oldukça iyi gelişti ama henüz yine de küçükler ve daha çiçeğini göremedim. Bu yıl biraz daha gelişeceklerini umuyorum. Ümitlerimi seneye bağladım. Siz açtırabildiniz mi??
Sn. Eser İlhan,
Ben henüz sahip olamadım :(
fidanistanbul.com da satılıyor ama 20-30 cm. olduğu söylendiği için cesaret edemedim.
Ankara'da fidanlıklarda, bahçelerde aradım; yok..
Eser İlhan
23-05-2011, 14:39
Sn. Eser İlhan,
Ben henüz sahip olamadım :(
fidanistanbul.com da satılıyor ama 20-30 cm. olduğu söylendiği için cesaret edemedim.
Ankara'da fidanlıklarda, bahçelerde aradım; yok..
Ben de fidanistanbul'dan aldım. Telefonla sipariş verdim ve sipariş verirken büyüklerinden olmasını ısrarla belirttim, gerçekten de dolgun ve güzel geldiler. Boyları da yaklaşık iki karıştı (40 cm kadar). Çok da güzel ambalajlanmışlardı. Bence kesinlikle denemeye değer..
Hızla bahçeye adapte oldular. Bu kış iki tanesinin yerini değiştirdim, etkilenmek bir yana, en iyi o yer değiştirenler büyüyor..
Seneye umuyor ve bekliyorum ki beni çiçekleriyle sevindirecekler ;) ;)
Sn. Eser İlhan, içime bir ateş düşürdünüz yakar da yakar artık. :D
Sizin öneriniz ile ben de alırım artık. Teşekkür ederim.
siniroluyorum
10-07-2011, 10:30
Leylak buralarda da erguvan olarak tanınıyor :) Çok arsız bir bitki çok kolay tutuyor her yerden kaynama veriyor. En zor ortamlarda (hiç sulanmadan gübrelenmeden dibi kazılmadan)5-6 metre boya ulaşmış leylaklar var burada üstelik üstleri her sene çiçek doluyor.benim bahçemde de çok hoş mor bir leylak vardı ancak kaynamaları ve diğer bitkileri rahatsız eden kökleri yüzünden çıkarmak zorunda kaldım şimdi girişte katlı beyaz bir tane var.
siniroluyorum
10-07-2011, 10:36
Arkadaşlar bir de geçen gün yol kenarında bir leylak gördüm.Sarı-beyaz renkli çiçekleri vardı ve bu zamanda açıktı ki ilk defa görüyorum.Fotosunu yakın zamanda ekleyeceğim türü nedir acaba?
Eser İlhan
08-04-2012, 21:06
Seneye umuyor ve bekliyorum ki beni çiçekleriyle sevindirecekler ;) ;)
Demiştim...... Bu yıl leylaklarda ilk tomurcuklar belirmeye başladı. Syringa vulgaris "sensation"larda da tomurcuk var :p :p
Herhangi bir aksilik olmazsa bu yıl ilk defa ebruli leylak çiçeklerini görebileceğim için çok seviniyorum....
Merhabalar.
Bende saksıda balkonumda yetiştirmek üzere leylak fidesi arıyorum,lakin bulamadım.4-5 tane çelik temin edebilecegim bi yer varmı ankarada.yardımcı olursanız çok sevinirim.
Leylağı bende çok seviyorum ama bahçemiz olmadığı için saksıya diksem acaba olurmu:confused:
Kaç kere yasemin diktim olmadı, leylekta çok güzel kokar, rengini kokusunu çok seviyorum eskiden dedemin bağında vardı.:rolleyes:
Yaseminin dalını kesmeden toprağa eğerek gömün 6 ve ya 7 ayda köklenir deneyin.
Deniz Yıldızı
18-04-2012, 21:35
Merhaba
Acaba bu leylaklar hep böyle cılız bir gövdeyle mi kalıyor? Benimkiler 3 yıllık ama gövdelerinde pek bir kalınlaşma göremiyorum. Kışın kuvvetli rüzgar estiğinde kırılacakmış gibi geliyor bana.
284508
284509
284510
Birkaç gün önce leylak fidemdeki köpük oluşumlarından bahsetmiştim, geçen süre içinde leylağımı dikkatle kontrol etmeye devam ettim. O köpükleri birkaç kez daha temizledim, üzerinde zararlı açısından şüpheli olabilecek yaprakları ve küçük bir dalı uzaklaştırdım (bazı yenikler ve siyah,böcek yumurtası olabilecek birikimler vardı üzerlerinde) , fidenin toprak üstü kısmını dikkatle suyla yıkadım ve havlu kağıtla kuruladım. Köpük oluşumu durmuş gözüküyor. Fide de oldukça yeşil ve sağlıklı gibi. Yapraklardaki yeniklerde de artma yok. Bu hafta sonu bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Fideleri Yalovadan kargoyla getirtmiştim. Belki de stres veya gözle göremediğim küçük bir yaralanma bu olaya yolaçmış olabilir mi diye düşünüyorum.(Acaba leylakların kimyasal yapısında saponin gibi köpük oluşturabilecek bileşikler var mıdır diye de düşünmeden edemiyorum) Neyse, bunu bitki bilimcilere sormak lazım ama fidanım iyi gibi :p...
Belki günün birinde bir başkasının da başına bir "köpüren leylak vakası"gelebilir diye sizlerle paylaşmak istedim son durumu :))
Bence salyangoz yumurtasına benziyor.
Merhaba
Acaba bu leylaklar hep böyle cılız bir gövdeyle mi kalıyor? Benimkiler 3 yıllık ama gövdelerinde pek bir kalınlaşma göremiyorum. Kışın kuvvetli rüzgar estiğinde kırılacakmış gibi geliyor bana.
284508
284509
284510
Sayın deniz yıldızı leylaklar kibardır, narindir tabii ki rüzgardan koruyun onu biraz boylansın ondan sonra rahat edersiniz bol çiçek görürsünüz.
yarenimex
18-04-2012, 21:43
Koruyup kollamaya devam edin sayın Denizyıldızı..Zamanla ağaççık haline geldiğini göreceksiniz..
Deniz Yıldızı
20-04-2012, 14:49
Teşekkürler verdiğiniz bilgilere. Mümkün olduğunca iyi bakmaya çalışıyorum. Ama geçen gün yağan şiddetli yağmur çiçeklerini bayağı hırpalamış. Bu sene çiçekli sezonu kısa sürecek maalesef. Bununla idare edeceğiz artık.
Eser İlhan
22-04-2012, 16:51
Leylaklarım birbir açmaya başladı..
Syringa vulgaris "sensation" daha tomurcukta. Bitki çok cılız kaldı geçen yıl. Bu yıl ilk kez oluşan tomurcukları ise diğerler leylaklara göre belirgin bordo fakat çok küçük..
Yine de merakla bekliyorum açmasını. Bakalım kenarında beyaz band da olacak mı??
Ne yapsam da bu leylakları güçlendirsem diye kara kara düşünüyorum...
İlk resim çiçeklerini açmaya başlayan "sıradan" leylaklar ikinci resim ise "sensation" tomurcuğu ;)
285596
285597
Sevgili Eser İlhan, ağaçların kaç senelik? Leylaklar öyle pek güçlü ağaç oluyorlar mı ki?
Emirgân'da evin bahçesinde çok güzel katmerli beyaz leylak vardı, o nisbeten bir ağaç görünümüne gelmişti ama duvar dibindekiler sanki dağınık çalı gibiydiler, mor mor yalın kat açıyorlardı.
Çiçeklerini koparıp, elimin beş parmağında leylak ağaçları açtırdım diye oyun oynardım çocukken.
Eser İlhan
22-04-2012, 19:17
Sevgili Eser İlhan, ağaçların kaç senelik? Leylaklar öyle pek güçlü ağaç oluyorlar mı ki?
Emirgân'da evin bahçesinde çok güzel katmerli beyaz leylak vardı, o nisbeten bir ağaç görünümüne gelmişti ama duvar dibindekiler sanki dağınık çalı gibiydiler, mor mor yalın kat açıyorlardı.
Çiçeklerini koparıp, elimin beş parmağında leylak ağaçları açtırdım diye oyun oynardım çocukken.
Ah Güler Hanım, yarama dokundunuz :))
Evi satın aldığımızda bahçe berbat bir haldeydi ama harika bir leylak ağacı vardı bahçede. Tijli, bol çiçek açan...
Bahçeyi yapan peyzaj mimarı yerini beğenmedi ve taktı o güzelim leylağa. İllede taşıyalım bunu, sökelim bunu diye tutturdu.. Ben ayak direyince yerinde kaldı ama bir sene içinde aniden kurudu gitti.. Ben bu sözleri duydu ve istenmediğini düşünüp üzüldü diyorum... Başka da bir açıklamam yok :(
Yeni leylaklar küçük henüz. 3 senelikler.. 6 tane bildiğimiz mor, yalınkat leylak, iyi açıyorlar, çalı formundalar ama ben budamayla ağaç oluşturmaya çalışıyorum. Ayrıca 3 tane de miiiinicik "sensetion" var. Hani bordo da kenarları beyaz çizgili olandan... Bu yıl ilk çiçeğini verecek ve ben heyecanla bekliyorum..
( Bir de güzel beyaz bir leylak istiyorum. Ama henüz hayalimdeki beyaz leylağı bulamadım..)
Sensetion'lar o kadar cılızlar ki kurudu kuruyacak diye ödüm patlıyor. Acaba topraklarına biraz kireç katsam mı?
Bu yıl mikrobiyal gübre aldım, onunla da takviye yapmayı düşünüyorum. Bakalım... Umarım aramız düzelir leylaklarımla ;)
Sensation'un açmasını dört gözle bekliyorum :)
Bugün beyaz laylağım ve sensationun yapraklarında farklılık gördüm. Sensationun yaprak formu daha farklı sanki, sizdede öylemi Eser ablacığım? Birinci foto sensetion, ikincisi beyaz leylağım :)
Eser İlhan
23-04-2012, 15:46
Evet, yaprakları daha iri...
Bugün Eminönünden tijli beyaz bir leylak aldım. Onun da yaprakları oldukça iri. Belki de bu sadece sensationa ait bir özellik değil..
Senin beyaz leylağın yaprakları parçalı mı??
Beyazınkiler çok parçalı değil, belkide türüne göre değişiyordur.
Eser İlhan
23-04-2012, 20:10
Beyazınkiler çok parçalı değil, belkide türüne göre değişiyordur.
Ters bakmışım ben. Senin parçalı olanlar sensation galiba. Benim bütün leylaklar düz yapraklı. Böyle parçalı yapraklı leylak yok bende...
Ama belki hybrid olmalarından kaynaklanıyordur, bazen arada böyle farklı yaprak formları olabiliyor. Bu yıl clematislerimin bazılarında oldu mesela..
Evet parçalı olan sensation :) Leylak yaprağı dediğin düz olur. Bugün ilgimi çekti. Ben senden önce almıştım ama bu sensationu daha hiç çiçek göremedim :) Bakalım bu sene verecek mi? Beyaz ondan daha küçük olmasına rağmen geçen sene çiçek verdi.
Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 10:25
Tohumdan çimlenen erguvanlarım (Kanada). :)
Bu leylakları gördükçe içim gidiyor... Herşeyin fidesini aldım bir leylak fidesi almayı unutmuşum. Başlığı görünce aklıma düştü, bu hafta bu işi halletmeli...
Bu mevsimde leylak açmaz demeyin. Kestiğim kısa bir dalı suya koydum. Yaklaşık 1 hafta sonra açtı. Mis gibi kokuyor.
yasinmetin
11-12-2012, 09:53
Leylağın çiçeklenme süresi hakkında hiç bilgiye ulaşamadım burada, bilen var mı :)
Eser İlhan
11-12-2012, 17:11
Leylağın çiçeklenme süresi hakkında hiç bilgiye ulaşamadım burada, bilen var mı :)
Çok kısa.. 15-20 gün. En fazla bir ay..
Acil yardım istiyorum, kapalı alanda leylak olmaz tezini çürütmek için bir dost bahçesinden saksıya aldığım üç leylak 2 senedir camla kapalı balkonumda keyfini sürüyor bol bol da açıyordu. En önemlisi erkenden açarak beni mutlu ediyorlardı. 2 metre boyundaki iki leylağım bu senede beni şaşırtmayarak 10 gün önce salkıma durdular, üzerleri geçen seneyi aratmayacak kadar dolu. Ancak boyu 2.70(tam tavan yüksekliğinde) ve biraz daha yaşlı olan leylak diğer ikisinden dahi daha erken yapraklandı ve bir salkım verdi. Sorunda bu, artık rengi dahi belli olmaya başlayan sadece bir salkımı var. O da pek büyük olmayacağa benziyor. Bu saatten sonra çiçek sayısını artırma imkanım var mı? Varsa nasıl yapabilirim?( bu sene leylağın dibini 5. kat olmasına rağmen karınca sardı, mümkün olduğunca toplayıp uzaklaştırmak hatta mecburen öldürmek yoluna gittim, bitmese dahi yoğunlukları azaldı)
Küçükken arka bahçemizde çok güzel bir leylağımız vardı.Parmak boğumlarımda durdurmaya çalışırdım.
Kendi bahçeme de yaklaşık 9-10 yıl önce çelik alarak diktim.Şu anda benim boyumda.Geçen yıl sonbaharda,tam tepede küçücük açtı.Benim bildiğim ilkbaharda açar.Şaşırdım tabi.
Bu yıl da henüz açmadı ve yaprak çıkarıyor.Sanki benim leylakta bir tuhaflık var gibi..
386629
386630
ben tam anlamıyla leylak hastasıyım ancak bulunduğum yerlerde yok.yıllardır kokusuna hasret yaşıyorum.Bana sürgün gönderebilecek olan yok mu.:confused:
feyziuslu
11-04-2013, 20:59
Bugün köye gittim , oradaki bahçemizde bulunan nergis,sümbül,mis zambak ve İsparta güllerinin yanına sümbülteber soğanlarını ektim.Bahçede dört adet leylak bitkisi vardı.Hepsi çalı formunda büyümüşlerdi ve sayısız sürgün vardı.Ağaç formunda çok daha gösterişli olduğunu düşündüğümden,evvelki yıl birisinden üç ,diğerlerinden birer aded bırakarak bütün sürgünleri kesmiştim.Adeta küçük birer fideye dönüşmüşlerdi.Şimdi toparlandılar,oldukça büyüdüler ve şimdi hepsi çiçeklendiler.Eklediğim fotoğrafları bu gün çektim.Gelecek yıllarda dahada güzel çiçekler vereceklerini umuyorum.
Fagus Sylvatica
11-04-2013, 21:28
sayın neyran, unutturmazsanız sonbaharda yaprak döker dökmez gönderirim size, ama normal olanı yani mor açanından (eğer şimdi de gönderilebiliyorsa hemen de gönderebilirim ama yapraklandığı için sorun yaratailir.)
çok ama çok sevinirim..mor olanını istiyorum ben de zaten :)
saksıdaki leylağımın topragını değiştirmek istiyorum.
bunun için yapraklarını tamamen dökmesini beklemek gerekirmiş, leylak ne zaman yaprak döker? nisan ayında almıştım, huyunu bilmiyorum:)
Sevgili hira, dikkatli davranırsan şu anda da saksı değişikliği yapabilirsin bence. Çünkü leylak da dayanıklı bitkiler sınıfından. Nazlı olsa bakımsız bahçelerde bile hala çoğalarak açar mıydı? Zaten havalar böyle giderse yaprakların dökülmesi de yakındır.
Teşekkür ederim egülnur:) ama buna cesaret edemiyorum, beklemek en iylsi herhalde. hep acele ettiğimden keybediyorum çiçeklerimi:)
Bahsettiğim leylağım... o kadar çok yağmur yağdı ki, zaten pekte iyi olmayan toprağı iyiden iyice mırç oldu.. korkumdan duvar dibine çektim hemen.
aralık 2013 internetten alıp diktim(aşılı Syrınga Vulgaris -Leylak Fidanı) .Mart ayında açmadı temmuz ortalarına doğru küçük tomurcuklar verdi küçük çiçekler açtı.sonra dibine az bişey gül gübresi koydum.temmuz sonu ağustos başı çiçekler kocaman oldu. şu sıralar çiçekleri geçti.
syranga vulgaris sensation yeni diktim...
Bahar geldi, leylaklar çiçeklenmeye başladı.
Geçen yıl görüp fotoğrafını çektiğim leklak aklıma geldi. Çiçeklerinin rengi, formu ve kokusu çok güzeldi.
549270
Yaklaşık altı yıllık Leylagım.
Artemisya
20-05-2015, 12:57
leylağım soldu :( Yeniden açar mı. Kendisi küçük bir fide ama üzerinde çiçeği vardı şimdi ise yok. Ne yapmalıyım çiçeği budayım mı? Yoksa dursun tohum olur mu? yardım edin lütfen karar veremedim :/ Umarım tekrar çiçeklenir aynı daldan
leylağım soldu :( Yeniden açar mı. Kendisi küçük bir fide ama üzerinde çiçeği vardı şimdi ise yok. Ne yapmalıyım çiçeği budayım mı? Yoksa dursun tohum olur mu? yardım edin lütfen karar veremedim :/ Umarım tekrar çiçeklenir aynı daldan
Leylak senede bir kez çiçeklenir. Fidanınız bu sene çiçeğini açmış bitirmiş. Çiçek sapının hemen dibinden kesebilirsiniz. Bundan sonra sonbahara kadar yeni dallar geliştirecek ve seneye daha çok çiçek açacaktır.
Artemisya
20-05-2015, 18:41
Leylak senede bir kez çiçeklenir. Fidanınız bu sene çiçeğini açmış bitirmiş. Çiçek sapının hemen dibinden kesebilirsiniz. Bundan sonra sonbahara kadar yeni dallar geliştirecek ve seneye daha çok çiçek açacaktır.
Ayy mutluluğu çok kısa sürdü desenize :( peki o zaman çiçek sapını kesmesem iyice kurusa tohum oluşur mu?
teşekkürler musk
Ayy mutluluğu çok kısa sürdü desenize :( peki o zaman çiçek sapını kesmesem iyice kurusa tohum oluşur mu?
teşekkürler musk
Oluşabilir de oluşmayabilir de. Her halükarda uğraşmaya değmez. Kesin, bitki kuvvetini yeni dallara versin..
Artemisya
20-05-2015, 22:41
Oluşabilir de oluşmayabilir de. Her halükarda uğraşmaya değmez. Kesin, bitki kuvvetini yeni dallara versin..
Peki madem keseyim o zaman..Teşekkür ederim.
Eser İlhan
21-05-2015, 22:58
syranga vulgaris sensation yeni diktim...
Sensation nerden buldunuz? Bende bir tane var,(üç adet almıştım, ikisi öldü) çok zor gelişiyor. Kaç yıldır ilk defa bu sene bir salkım çiçek açtı. Bir tane daha almak isterdim doğrusu.Ne olur ne olmaz, başına bir şey gelirse..
Sensation nerden buldunuz? Bende bir tane var,(üç adet almıştım, ikisi öldü) çok zor gelişiyor. Kaç yıldır ilk defa bu sene bir salkım çiçek açtı. Bir tane daha almak isterdim doğrusu.Ne olur ne olmaz, başına bir şey gelirse..
Alacalı Leylak Fidanı - Syringa Vul. Sensation GittiGidiyor'da 168575605 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/alacali-leylak-fidani-syringa-vul-sensation-168575605) esflora
Resulgur
14-06-2015, 16:20
tohum mu bunlar arkadaşlar çok fazla var burada ?:rolleyes:
akçabardak
14-06-2015, 16:47
tohum mu bunlar arkadaşlar çok fazla var burada ?:rolleyes:
Sanırım bunlar tohum Sn. Resulgur.
Buraya bir göz atın isterseniz.
Leylak Kireç Sever (Syringa vulgaris) : Murat Pilevneli – Peyzaj Tasarım (http://bahcevan.com/leylak-kirec-sever-syringa-vulgaris)
Resulgur
14-06-2015, 17:17
Sanırım bunlar tohum Sn. Resulgur.
Buraya bir göz atın isterseniz.
Leylak Kireç Sever (Syringa vulgaris) : Murat Pilevneli – Peyzaj Tasarım (http://bahcevan.com/leylak-kirec-sever-syringa-vulgaris)
o kurumuş olanların içlerine baktım hep boş çıkıyor anlamadım ki
akçabardak
14-06-2015, 18:33
o kurumuş olanların içlerine baktım hep boş çıkıyor anlamadım ki
Acaba açılıp döküldüler mi ki? bilemedim ki... yeşillerin açılmamış olanların içi nasıl acaba ben de merak ettim...
Resulgur
15-06-2015, 12:38
Bugün resim çeker atarım. Eğer tohumsa bir sürü var orda .. Tohum alabilirsem arkadaşlara da dagitabiliriz burdan gönderebilirim . :-)
hdcomert
22-06-2015, 16:48
Çoğaltabilirsiniz.Ben o şekilde üretmiştim.ŞİMDİ KOCAMAN AĞAÇ.Bulunduğu yerde yalnız olmayı,güneşi ve suyu sever.Kolay gelsin,sizi de mutlu etsin inşallah.
Resulgur
22-06-2015, 16:53
Çoğaltabilirsiniz.Ben o şekilde üretmiştim.ŞİMDİ KOCAMAN AĞAÇ.Bulunduğu yerde yalnız olmayı,güneşi ve suyu sever.Kolay gelsin,sizi de mutlu etsin inşallah.
Nasıl yani tohumdan mı yetiştirdiniz ? Tohum zannettiklerimiz halen aynı renkte , kurumuş olanların içine baktım hepsi boş .. :o
Geçen ay alibeyköy Bahçe market'den alıp diktiğim Leylak Katherine Havemeyer ..fiyatı 25-30 TL civarıydı,boyu 70-80 cm ,sensation hariç bir iki çeşidi daha vardı,şuanda hala satılıyorlarmı bilmiyorum
umut2007
14-09-2015, 10:19
Benim leylak ağacım çiçeklendi.Bahardaki gibi değil ama yinede çiçek var.Karaburun da keçi gübresi bol,bende sık sık alıp atıyorum,ondan olabilir mi?
Mücevher Çalısı
14-09-2015, 12:26
İlkbaharda çiçeklenen bazı bitkiler sonbaharda ikinci bir tur çiçek açabiliyor. Leylak da bunlardan biri sanırım. Benim de Leylakta bu durumu gördüğümde tuhafıma gitmişti...
Geçen sene diktiğim sensation çiçek açtı...
Gardenias
19-04-2016, 20:15
ben 2 sene önce ağacın kökünden çıkan sürgünden köklü olarak 2-3 tane ektim.Fakat çiçek açmıyor.Geçen sene açmadı.Bu sene ümitlendim yine yok.Sebebi ne olabilir.Aşı yapmak mı gerekiyor.
Leylaklarınız çiçek açmıyorsa hiç üzülmeyin...Her şeyin bir kolayı var...Ve işte şimdi leylaklara çiçek açtırmanın sırrı geliyor: Leylaklara biraz Magnesium Sülfat (İngiliz Tuzu - Epsom Salt) verin. Kısa sürede leylaklarınızın neşelenip, her yerinden çiçek açtıklarını göreceksiniz..İlk çiçeklerini açıp, çiçekleri geçtikten sonra çiçek açmış kurumuş çiçek yerlerini biraz budarsanız, bu sefer yeniden ve ikinci kez çiçek açtıklarını göreceksiniz...
Güzel ve bol çiçekli leylaklarınızla geçireceğiniz keyifli ve güzel günler dilerim...
Daha önce başka yerlerde gördüğüm zaman çok hoşuma gitmemişti. Muhtemelen bitkinin küçük olduğundan kaynaklanıyordu. Şimdi bu halini görünce sonbaharı beklemeye başladım.
614437
614438
614439
Arkadaşlar leylak çiçeğinin kokusuz olanı da var mı ? Benim ki çiçek açtı ama koku alamadım.
merhaba, elimdeki leylak ağacının bir fotoğrafını koyuyorum. acaba köke yakın yerlerdeki sürgünlerden çoğaltma yapmam mümkün mü? Soldaki iki fidenin köke yakın kısmını aşındırmıştım köklenme gelişsin diye de "bir bilene danışmak" istedim ağacı mundar etmeden (=
Leylak ağacı (çalısı) çok fazla dip sürgünü vermekte. Sizin hiç aşındırmanıza gerek yok.İyi bakın yeter. Bazıları aşılı olmakta. Kendine aşılananlarda dip sürgünlerini almanız durumunda farklı bir renk çıkabilmekte. Birinde olan beyazı çok beğenince arkadaştan onun dip sürgünlerini istemiştim. O da daha önce aldıklarının hep her yerde bulunan renkten olduğunu söylemişti. Ligusturuma aşılananlar zamanla uyum sorunu olabileceği için dipten yapıp kendisinin yeniden köklendirilmesi öneriliyor. Sizin fidanın dip sürgünleri biraz yukarıdan sanırım. Biraz gübreli toprak etrafına yığarsanız sonbaharda köklenmesi durumunda alıp başka bir yere dikebilirsiniz. Anaçtan beslenmesi durumunda çok daha fazla güçleneceği için ertesi yıl yapmanız durumunda yeni bitkileriniz daha güçlü olacaktır.
Bu yıl nedense leylak çiçeğini yetiştirmeye çalışıyorum. Eskiden çeşitli renklerde görür iken çiçekçilerde sadece tek çeşit satılıyor. Muhtemelen hepsi aynı yerden alıyor. Farklı çiçekleri olan yerlerde fotoğraflarını çektim. Bir kısmının aşılı olduğunu gördüm. Gövdeleri oldukça kalın olunca çok uzun yıllar önce dikildiklerini gördüm. Şimdi ise eskiden olan çeşitler satılmıyor. Tespit edebildiğim leylaklar.
647355
647356
647357
Klasik renge en yakın olan. Ancak bu çeşit ondan biraz daha dolgun ve etli çiçekleri var.
647358
647359
En koyu renkli olanı. Beyaz ve bu renkte olanlar hep aşılama ile çoğaltılmış. Altlarından normal leylak çıkmış.
647360
647361
Beyaz ve katlı olanı fotoğrafları küçülttüğüm zaman ekleyeceğim. İthal olarak alınan arkadaşımın hediyesi 20 cm kadar olan ne renk olduğunu bilmediğim leylağın gelişmesi hızlandı. Ancak halen çiçek yok. Ondan da aşı yaparsam belki daha önce çiçeğini görebilirim. O kadar yıldan sonra normal renk çıkarsa insan emeğine ve beklediğine üzülüyor.
Konuyu hortlatayım :)
Saksıda leylak yetiştirmeyi bir kaç kişi sormuş ama cevap göremedim. Bilen var mı acaba?
Leylak fidanı aldım. Balkonda yetiştirmek istiyorum. Birkaç yerde saksı tabanına küçük taşlar koyun diyor. Nasıl yapmak lazım acaba ya da baya dayanıklı bir bitkiymiş belki de farketmiyordur taş toprak vs.
Velhasılı saksıya nasıl dikilir bir fikri ya da tecrübesi olan?
Beyaz ve katlı olanı fotoğrafları küçülttüğüm zaman ekleyeceğim. İthal olarak alınan arkadaşımın hediyesi 20 cm kadar olan ne renk olduğunu bilmediğim leylağın gelişmesi hızlandı. Ancak halen çiçek yok. Ondan da aşı yaparsam belki daha önce çiçeğini görebilirim. O kadar yıldan sonra normal renk çıkarsa insan emeğine ve beklediğine üzülüyor.
İthal olarak alınan arkadaşımın hediyesi 20 cm kadar olan ne renk olduğunu bilmediğim leylak nihayet çiçek açtı. Sonuç tam bir hayal kırıklığı. Bende bir tane vardı. Özel olarak ilgilendim. Biraz daha büyük oldu. Bana hediye veren kişide daha fazla vardı. Sonuç bizim bildiğimiz kokulu normal leylak. Çok yazık. O kadar yıl umutla bekleyip elde bir sürü olan leylağın çıkması.
Eskiden leylağa ulaşmak çeşit olarak daha kolaymış sanırım. Ya da meraklı kişi sayısı mı çokmuş. Bu çektiğim leylak fotoğrafları mezarlıktan. Hiç bakımsız kendi halinde ne kadar çok ve çeşit var. Sizler de beğenirsiniz. Beyaz leylaklar.
723352
723353
723354
Beğendiğim diğer kareler.
723355
723356
723357
723358
Sn.Muda birkac ay öncesinde facede leylagin beyaz ve lila dışında kırmızı , sarı ve pembe renklerde yakinda satilacagi ilanini görmüstüm.Sizce bu renkler olabilir mi kandırmaca mı yoksa? Lila ve beyaz cok bilindik renkler ama..bu ilana pek inanasım gelmedi:)
Dadaloğlu
05-01-2022, 14:09
Bu kareler ya kışın değil ya da Afyon'dan değil!!
Sn.Muda birkac ay öncesinde facede leylagin beyaz ve lila dışında kırmızı , sarı ve pembe renklerde yakinda satilacagi ilanini görmüstüm.Sizce bu renkler olabilir mi kandırmaca mı yoksa? Lila ve beyaz cok bilindik renkler ama..bu ilana pek inanasım gelmedi:)
Ben katlı beyaz, katlı mor ve bir kısım renklerini görmüştüm. Önceden çok beğenmesem de şimdi değişik renklerinden edinmeye çalışıyorum. Kırmızı ve sarı varyetesinin olduğu yazılı. Ancak resim istediğim zaman yeni oldukları dışarıdan ithal geldiği ve aşılandığını söylüyorlar. Tam olarak resim atan yok. internetteki resim alınıp satış yapılıyor. Her çeşidinin yoğun kokulu olmadığını biliyorum. Bazı çeşitler kokusuz veya az kokulu.
Umarım çeşitler çoğalır. Siz sorunca biraz araştırma yaptım. Bir yerde tam 49 çeşidinin olduğunu gördüm. Bir bakın isterseniz.
https://www.gardenia.net/plants/plant-family/syringa_--_lilacs?page=1
Bu kareler ya kışın değil ya da Afyon'dan değil!!
Sn. Dadaloğlu; Bu karelerin kışın olması mümkün değil. Leylak baharla birlikte ilk açan çalı gruplarından. Çiçek açma zamanında gelirseniz canlı olarak Afyonkarahisar mezarlığında görebilirsiniz. 20 nisan 2017 tarihinde çekilmiş.
SYRINGA vulgaris 'Sensation'
725013
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.