Bağlan

View Full Version : Yasemin (ygorer) / Bahçe




ygorer
10-07-2018, 11:43
Bahçenin bulunduğu şehir*: Şile, İstanbul

Bahçenin büyüklüğü*: 80+10+10 --> Yaklaşık 100 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk*vb*koşulları*: Ön bahçe çoğunlukla tam güneşli, sabah, akşamüzeri gölge kısımlar var. Yan bahçe yarı gölge. Arka bahçe gölge/yarı gölge

Bölgenin*Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki*yeri*: 9a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama*vb)*: Yazlık

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?*: Çim ve kenar çit bitkileri vardı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?*: 1 yıl

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?*: Kendimce tasarım yaptım, profesyonel yardım almadım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz*: Vardı, bulup eklemeye çalışırım.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel. Sadece çim biçme ve ağaç budama için site bahçıvanı yardımcı oluyor.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz*vb.) nelerdir? Ufak bir köşesine 2-2,5 m2 lik sebze yatağı yaptım.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?*: Ufak bir süs havuzu ve yaz dönemi çiçekli kalabilecek peyzaj düzenlemesi. Çimler ve sebze yatağı için sulama sistemi. Ön ahşap çiti uygun bitkilerle sardırmak.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)*: Leylandi ve limoni serviler, süs eriği, bodur elma, nar, zeytin, oya, manolya, defne, yaseminler, clematisler, güller, mor salkım, hanımeli, ortanca, süs bitkileri, su bitkileri (su sümbülü, su marulu), sebze (domates, biber, salatalık, nane, roka vs.)

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?*: Clematis, gül ve sebzeler

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?*: Clematis

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?*: Evet

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?*: Dere suyu kullanabiliyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?*: Özel bir önlem yok. Sebze toprağında cocopeat kullanıyorum.

Toprak özellikleri*: Genel

Kompost yapıyor musunuz?*: Hayır

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?*: Çok. Düzenleme hataları, sulama için yeterince gidememe, böcekler için zamanında doğru müdahele yapamama vs.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?*: Doğal mücadele yapmaya çalışıyorum. Baharda yoğun sümüklüböcek sorunum var. Yaz döneminde de tırtıl/kurt sorunları ile uğraşıyorum. Temel mücadeleyi suda çözünebilir kükürt, arap sabunu karışımı ile yapıyorum. NeemAzal başlayacağım.

Bahçeniz organik mi?*: Forumdan okuduklarıma uygun organik ürünler tercih ettim. Şu ana kadar farklı bir uygulama yapmadım, geçmişten kalan bir durum var mı bilemiyorum, bu sebeple bahçe organik midir emin değilim.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?*: Koyun, keçi, solucan. Çimler için çim gübresi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?*: Denk gelmedim.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?*: Hortum ve başlığı ile elle yapıyorum.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?*: Orman kenarında. Dere yakın. Kışın don olabiliyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?*: Sebze yatağı oluşturmak, yeni ağaç, sarmaşık ve bitkiler almak. Saksıda süs havuzu yapmak.

Tetanoz aşısı oldunuz mu?*: Hayır




ygorer
10-07-2018, 13:35
Merhaba,
Uzun bir takip, öğrenme hevesi ve uygulama telaşından sonra elde ne kaldı ise paylaşma zamanı diyerek bahçe sayfamı yaratayım dedim.
Fırsat buldukça bahçe resimlerimi ve yaşadıklarımı paylaşmayı umut ediyorum.

ygorer
10-07-2018, 14:50
Öncelikle bahçenin ilk haline ait bulabildiğim resimleri ekleyerek başlayayım.

Çimlerin ve leylandi çitlerin halihazırda olması sebebiyle kendimizi şanslı hissettik.

ygorer
10-07-2018, 15:15
Kapı girişi olan gölge kısım. Burada hangi bitkiler olur diye bakınırken yine bir klasikte karar kıldım ve ortanca diktim :) Ortaya ilk clematis denemem. Saksıda da fundalarım var.

Mart 2018 yeni ekildiği andaki durumu :

ygorer
10-07-2018, 15:20
Bu da ektiğim clematis'in güncel durumu. Fideyi Mrs. Cholmondeley olarak almıştım ama sanırım başka bir tür çıktı :)

Eğer denk gelen biri olur da adını yazarsa çok sevinirim.

ygorer
10-07-2018, 15:32
Tesadüfen tanıştığım clematis'i araştırdıkça hayran oldum. Bauhaus'ta da satıldığını görünce 3 fide daha aldım. İkisini bahçeye, birini de İstanbul'da balkona saksıya ektim. Sanırım onu da bahçeye götüreceğim.

Şu an bu üçünde çiçek yok. Açtığı hallerinin resmini ekleyeceğim. Bahçede kilerde ciddi bir yaprak yenmesi sorunum var, ilgili böceği bir türlü yakalayamadım. Hatta biri iyice yok olmak üzere ve çok üzgünüm. Kükürt denedim, pek bir işe yaramadı. İlgili konu başlıklarını da taradım ama henüz sonuç elde edemedim.

Ama ilgim söneceğine iştahım daha çok arttı. Bunlardan çelik ile çoğaltmayı ve farklı çeşit fide ilaveleri ile yoluma devam etmeyi hedefliyorum :)

ygorer
10-07-2018, 15:38
Balkonda duran clematis, ismini bulamadım. Araştırıp tahmin ettiğim isimler var ama emin olamadım. Çok zarif bir çiçek.

Mayıs 2018

ygorer
10-07-2018, 15:41
Bahçe The President

Nisan 2018

ygorer
10-07-2018, 15:45
Bahçe Little Duckling Piilu

Mayıs 2018

sevgihoca
10-07-2018, 22:01
Bahçe sayfanız hayırlı olsun,değerli üyemiz.Clematis,hiç büyütmedim,çoğu üyemizde var.Bir türlü cesaret edemediklerimden.Hepsini güle güle büyütün.Sevgiler.

ygorer
11-07-2018, 13:17
Bahçe sayfanız hayırlı olsun,değerli üyemiz.Clematis,hiç büyütmedim,çoğu üyemizde var.Bir türlü cesaret edemediklerimden.Hepsini güle güle büyütün.Sevgiler.

Çok teşekkür ederim. İnşallah başarılı sonuçları paylaşırım :) Durmak yok yola devam.

ygorer
07-12-2018, 08:32
2018 bahar-yaz döneminde bahçenin köşesinde deneysel denebilecek küçük bir sebze bahçesi yaratmaya çalışmıştım. Yaptıklarımı buraya not olarak yazmak istedim ki bu sene iyi olanları hatırlayayım, hataları da tekrarlamayayım :) Belki denk gelen birilerine de faydası olur.

Öncelikle forumdan okuduğum bilgilere göre yükseltilmiş sebze yatağı oluşturmaya çalıştım:

Yaklaşık 2,5 m2 lik bir alanı 10 cm kadar derinlikte çapaladım. Kenarlarına daha önce bahçe için almış olduğum küçük tahta çit kenarlarından koydum. Yalnız biraz kısa kaldığı için toprağa iyi saplayamadığımı düşünerek önlerine de çilek saksıları koydum ki devrilmesin. Yatağın içine bahçe toprağı ve koyun gübresi ilave ettim. Kazdığım toprakla birlikte yaklaşık 25 cm yüksekliğinde harç elde etmiş oldum.

Forumdan elde ettiğim bilgilerden toparlayabildiğim kadarıyla toprağın içine;
Cocopead-hindistan cevizi torfu 2,5 kg suda ayrıştırarak, lav kırığı+kum karışımı 1 kg, agrohum humik asit tahmini 5 kg, keçi gübre+leonardit karışımı ilave ettim.

Bunun ilerleyen zamanda sulama, verim ve hastalıklar açısından çok faydalı bir karışım olduğuna karar verdim. Çevremde hatta bitişik komşu sebze bahçesindeki hastalık ve verim ile karşılaştırınca işe yarayan temel şeyin bu toprak harcı olduğuna inanıyorum. Düzenli sulayamadığım dönemde de sebze yatağındaki bitkilerin diğer bitkilerden daha az etkilendiğini gördüm.

Sadece kaolin kili de almıştım güneş yanıkları için, buna ne zaman gerek olduğunu ve nasıl kullanacağımı çok kestiremediğim için hiç kullanmamış oldum. Bu yaz takipte olacağım.

Bu konularda bilgi veren tüm forum üyelerine gönülden teşekkür ediyorum. Çok keyif alarak uyguladım. Sonuçlarını da almak ayrıca mutlu etti tabii.

ygorer
07-12-2018, 08:52
Nisan hazırlıklar ve Mayıs fidelerin ilk durumu

ahmeter
07-12-2018, 09:23
Çalışmalarınızda başarılar .kolay gelsin

ygorer
07-12-2018, 09:27
Mayıs ayında fideler.

Fideler için önceden kağıt üzerinde sıklık ve düzen için o kadar plan yapmama rağmen iş uygulamaya gelince oldukça sık ve karışık bir dikim oldu.

Diktiklerim :
Acı biberler - Tohumları annem vermişti, kendi bir biberden almış. Çok verim aldım. Bütün yaz ve sonbaharda sürekli çok miktarda biberimiz oldu. Acı pek yemediğimiz için (sanırım kıyamayıp tüm fideleri dikmeye çalışmışım) bol miktarda arkadaşlara verme şansımız oldu. Bir kısmını da kurutup pul biber yaptık. Bahardan sonbahara kadar (şu an hala) yemyeşil görüntüsü ve üzerinde biberleri ile de en önde çok güzel bir peyzaj yaptılar. Doğru sıklıkla dikilmesi şartıyla tavsiye ederim.

Tatlı biberler - Bauhaus tan aldığım az sayıda fideyi de yan kenarlara ve gölge kalan yerlere diktim. Kahvaltılık çok güzel oldu.

Pembe domatesler - Bauhaus tan aldığım fideler devasa ağaçlara dönüştü :) Fidelerin ne kadar büyüyeceğini kestiremedim. Arada bir kaç hafta gidemeyince de çok dallı ve kalın büyüdüler. Bu sebeple hem sıkışma yaşadılar hem de sürekli devrilerek zarar gördüler. Başlarda kurt problemi yaşadım. Sadece bozuk domates ve yaprakları uzaklaştırdım. Bir de genel olarak kükürt uygulamıştım. Kurt için organik ilaç almıştım ama kullanmadan domatesler toparladı, kullanmaktan vazgeçtim. Bu konuyta bu yaz dikkat edeceğim. Zamanında yapılması gerekenler konusunda sanırım daha çok okumam gerekiyor.

Hıyar - Arka sıraya ve toprağın ister istemez eğim yaptığı yere salatalık diktim, suyun bu tarafa doğru akması iyi olur diye düşündüm. Ancak ciddi külleme sorunu yaşadım. Çok verim alamadım. Bir kaç iri salatalık dışında kurudu gitti.

Bahar başında roka dikip zamanı geçene kadar yeme şansımız da oldu. Tohumlarını topladım.

Aralara fesleğen ve kadife çiçekleri ektim. Bunların zararlılara karşı iyi bir koruma olduğunu okumuştum. Yalnız sümüklü böcekler kadifelerimi hep yedi :( Kendini kurtarabilenler daha sıcaklarda boy gösterebildi.

Kenarlara lavanta, biberiye ve kekik ektim. Sebzelerin lezzetinde, arıların çekilmesinde ve tozlanmada faydası olduğunu okumuştum.

Dikim ile ilgili aldığım temel dersler :
1. Fidelerin kaynağını iyi bil, büyüklüklerini, ışık ve su isteklerini hesaba kat.
2. Hırsa kapılıp çok sık dikme :)
3. Sırık gibi destekler için daha doğru seçimler yap.
4. Özel bir çeşit varsa bunları ayrı izole bir yerde dik.

ygorer
07-12-2018, 09:29
Çalışmalarınızda başarılar .kolay gelsin
Çok teşekkür ederim ahmeter. Bu bahar için şimdiden sabırsızlanıyorum :)

ygorer
07-12-2018, 10:02
Sebzelerim...

En öne de cherry domates ler dikmiştim, sümüklü böceklere iyi bir ziyafet oldu
Kalanlar da bize yetti :)

Arkalar da boş kalmasın dedim :) oraya da bardak domates diktim verimi az oldu.

Pembe Domates ağından aldığım yerel fideleri maalesef yaşatamadım.

Kampa
10-01-2019, 08:54
Santrifüj pompa nedir?
Santrifüj pompalar, (https://www.kampa.com.tr/Santrifuj-Pompalar-Sulama,LA_149-2.html#labels=149-2) sıvıyı çarklar arasında dönmesi sonucu elde edilen enerji vasıtasıyla hareket ettiren mekanik cihazlardır. Sıvı hızlı dönen çarka kendi ekseni boyunca girer ve çarkın kanatçık uçları boyunca merkezkaç kuvveti ile dışarı atılır. Pervanenin hareketi, sıvının hızını ve basıncını arttırarak pompa çıkış yönüne yönlendirir.

Santrifüj pompaları nasıl çalışır?
Çark, santrifüj pompalarının en önemli parçasıdır. Bir dizi kavisten oluşur. Bunlar iki disk arasında kapalı bir pervane gibidir.

http://blog.kampa.com.tr/wp-content/uploads/2018/06/vx.png

Sıvı çark eksenine girer, kanatçıklar arasından dışarı çıkar. Pervane bir tahrik milinden motora bağlıdır. Motor çalıştığında çarklar yüksek hızda dönmeye başlar. Çarkların dönme hareketiyle sıvı çarkın kanatçıklarından pompa gövdesine doğru hızlandırılır.

Pompa gövdesinin iki temel tasarımı vardır. Salyangoz ve Jet. Her iki tasarımda da amaç sıvı akışını basınçla kontrollü bir deşarja dönüştürmektir.

http://blog.kampa.com.tr/wp-content/uploads/2018/06/xv.png
Salyangoz tipi

http://blog.kampa.com.tr/wp-content/uploads/2018/06/l.png
Jet tipi
Temel çalışma prensipleri birbirine benzer fakat salyangoz pompalar en fazla 6 metreye kadar emiş yapabilirken jet pompalar (https://www.kampa.com.tr/Jet-Pompalar-Derinden-Emisli,LA_151-2.html#labels=151-2) ise içerisinde enjektör ve difizör bulunduğu için 9 metreye kadar emiş yapabilmektedir. Salyangoz tipi Santrifüj pompalar daha çok tarla, bahçe sulamalarında kullanılır. Jet pompalarda derinden emişli olduğu için Salyangoz pompara göre daha basınçlı pompalayabilir.

Santrifüj Pompaların Kullanım Alanları
Santrifüjlü pompalar, endüstriyel, tarımsal ve evsel uygulamalarda su, çözücüler, organik maddeler, yağlar, asitler, bazlar ve herhangi bir ‘ince’ sıvıların pompalanması için yaygın olarak kullanılmaktadır. Aslında, düşük viskoziteli akışkanları içeren hemen hemen her uygulama için uygun bir santrifüj pompası tasarımı vardır.

Sonuç olarak;

Bir santrifüj pompa, çark olarak adlandırılan bir veya daha fazlı tahrikli rotordan dönme enerjisinin aktarılmasıyla çalışır. Pervanenin hareketi, sıvının hızını ve basıncını arttırır ve sıvıyı pompa çıkışına yönlendirir.

Santrifujlü pompa tasarımları, su, çözücüler, kimyasallar, ve hafif yağlar gibi akışkanların pompalanmasında düşük maliyetli çözümler sunar.

Santrifuj Pompa Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

-Kullanım Alanı

– İniş Derinliği

-Basma Yüksekliği

-Sıvının aktarılacağı mesafe

-Pompalanması istenen sıvı miktarı,

www.kampa.com.tr olarak olarak uzun yıllardır havalandırma ve sulama sistemleri üzerinde hizmet veren uzman personellerimizden çağrı merkezimizi arayarak size en uygun ürünleri bulmak için arayabilir, teknik bilgi ve öneri alarabilirsiniz.

ygorer
20-02-2019, 14:59
Bu sene hazırlıklara çiçek tohumları ile başladım. Tohumları evde ektim, gelişimleri şimdilik iyi. Umarım bahçeye transfer edip sonuçları paylaşabilirim.
Vapur dumanı, Calendula ve Latin çiçeği (sebze bahçesi için), Gpysopila, Cezayir menekşesi ve Campanula tohumları ektim.

Güneş, gölge isteklerine göre farklı yerlere ekeceğim. Şimdilik planım Cezayir menekşesi (ki şu ana kadar filizlenmedi :( ), campanula ve gypsopila yı gölge yerlere ekmek.

Bu konuda farklı önerileriniz olursa lütfen beni yönlendirebilirseniz çok sevinirim. Gölge alanda bir türlü başarı sağlayamadım.

ygorer
20-02-2019, 15:08
Şimdilik hazır aldığım çiçeklerimi seyrediyorum
Campanula

AkisSoftware
20-02-2019, 15:08
Bahçedeki bitkilerin resimlerini paylaşmanızı bekliyoruz. Gözümüz gönlümüz açılsın. Başarılar

ygorer
20-02-2019, 15:21
Hercai menekşeler bu hafta coştu

ygorer
20-02-2019, 15:56
Soğanlı bitkilerden lale, üzüm sümbülü, çiğdem ve geçen seneden kalan soğanlardan sümbül ile Nergis Aralık sonunda ekmiştim, büyümeye başladılar.

ygorer
20-02-2019, 15:59
Bunları hazır aldım ama isimlerini henüz çıkartamadım, bulursam buna göre bakımını yapacağım.

ygorer
20-02-2019, 16:10
Sardunyalarımı bu sene daha derin budadım.
Çeliklerim bahçeyi şenlendirmek için hazır. Fotoğrafta sadece bir kısmı var. Çiçekli olanlar daha önceden diktiğim ve gelişen çelikler.
Umarım çoğunlukla tutar.

ygorer
20-02-2019, 16:26
Roka (çok sık oldu bakalım nasıl şaşırtacağım)
Vapur dumanı (çabuk filizlendi ama sık olmuş)
Calendula (2 günde filizlendi ve çok hızlı büyüyor, ne zaman şaşırtmalıyım acaba)
Cezayir menekşesi (onlarda en nihayet filizlendiler)
Latin çiçeği (seyrek filizlendi)

su teresi
21-02-2019, 23:11
Çok güzel bahçeniz çiçekleriniz, üretim çalışmalarınız bereketli olsun. maşallah hepsine ve size. keyfle güzelliklerinizin tadını çıkarın.

Selma_321
22-02-2019, 06:12
Bunları hazır aldım ama isimlerini henüz çıkartamadım, bulursam buna göre bakımını yapacağım.

Bu güzel çiçeklerinizin ismi kalonche(kalonşe).. Bahçeniz çok güzel, keyifle büyütün inşallah hepsini..

AkisSoftware
22-02-2019, 06:49
Bir türlü 250-500 m2 bir hobi bahçesi türünde arazi bulamadık. Bulduklarımızda dudak uçuklatıyor. Hep hayalim ama bakalım gerçekleşecekmi?

Bahçeniz çok güzel

bilenyum
22-02-2019, 08:43
Bahçenizi çok beğendim :) Bereketli bir sezon geçirmeniz dileğiyle

Sezerakk
22-02-2019, 08:51
Sayın Ygorer,
Bahçeniz çok güzel. İnsan her sene farklı şeyler öğreniyot. Bu forum o kadar güzel ki burayla yatıp kalkıyorum desem yeridir. Arayıpta bulamayacağınız birşey yok. Diğer üyelerinde bahçe sayfalarını sık sık incelerseniz, kendi bahçenizde uygulayabileceğiniz pratik bilgileri göreceksiniz. Ben her sene daha da tecrübelendiğimi, kendime birşeyler kattığımı, bir önceki sene yaptığım hataları tekrarlamamayı öğrendim. Mesela Salyangoz ya da sümüklü böceklerden ilk sene o kadar çok çektik ki, rokalar, patlıcanlar, birsürü sebzem delik deşik oldu. Doğal nasıl uzaklaştırabilirim derken çözümü KAHVE TELVESİnde buldum. Starbucks ücretsiz veriyor. Kök etrafına azar azar döküyorum ve hiç gelmiyorlar. Domateslerin salkım saçak olup devrilmesini önlemek için de DOMATESLERDE KOLTUK ALIMI yapınız. Burada ve youtube da çeşitli videolar var. Bir nevi budama işlemi. İnanın çok faydasını göreceksiniz. Aldığınız koltukları toprağa dikip onlardan da fide elde edebilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Bu sezonun bir önceki sezondan çok daha güzel, çok daha verimli geçmesini dilerim. Fotoğrafları bekliyor olacağız.

ygorer
22-02-2019, 09:35
Çok güzel bahçeniz çiçekleriniz, üretim çalışmalarınız bereketli olsun. maşallah hepsine ve size. keyfle güzelliklerinizin tadını çıkarın.

Paylaştıkça herşey daha keyifli oluyor. Çok teşekkürler.

ygorer
22-02-2019, 09:41
Bu güzel çiçeklerinizin ismi kalonche(kalonşe).. Bahçeniz çok güzel, keyifle büyütün inşallah hepsini..

Buna yakın bir şey hatırlamıştım ama internette arattığımda başka çiçek çıkınca vazgeçmiştim. Şimdi güzel oldu, hemen yerini değiştiriyorum :) Çok teşekkür ederim.

ygorer
22-02-2019, 09:47
Bir türlü 250-500 m2 bir hobi bahçesi türünde arazi bulamadık. Bulduklarımızda dudak uçuklatıyor. Hep hayalim ama bakalım gerçekleşecekmi?

Bahçeniz çok güzel

Bizim de küçük, site içi bir bahçe mevcut. Yazlık kullanımlı bir yer olmasına karşılık sebze ekimi gibi konular sıkıntı olabiliyor. Buna rağmen şartları zorlayıp bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
Ortak hayali paylaşıyoruz. Umarım ilerde özgürce istediğimiz bitkileri yetiştireceğimiz alanlarımız olur.

ygorer
22-02-2019, 09:53
Bahçenizi çok beğendim :) Bereketli bir sezon geçirmeniz dileğiyle

Teşekkür ederim. Size de bahçenizde keyifli bir sezon dilerim. Bahçe sayfanız hayırlı olsun.

ygorer
22-02-2019, 09:56
Sayın Ygorer,
Bahçeniz çok güzel. İnsan her sene farklı şeyler öğreniyot. Bu forum o kadar güzel ki burayla yatıp kalkıyorum desem yeridir. Arayıpta bulamayacağınız birşey yok. Diğer üyelerinde bahçe sayfalarını sık sık incelerseniz, kendi bahçenizde uygulayabileceğiniz pratik bilgileri göreceksiniz. Ben her sene daha da tecrübelendiğimi, kendime birşeyler kattığımı, bir önceki sene yaptığım hataları tekrarlamamayı öğrendim. Mesela Salyangoz ya da sümüklü böceklerden ilk sene o kadar çok çektik ki, rokalar, patlıcanlar, birsürü sebzem delik deşik oldu. Doğal nasıl uzaklaştırabilirim derken çözümü KAHVE TELVESİnde buldum. Starbucks ücretsiz veriyor. Kök etrafına azar azar döküyorum ve hiç gelmiyorlar. Domateslerin salkım saçak olup devrilmesini önlemek için de DOMATESLERDE KOLTUK ALIMI yapınız. Burada ve youtube da çeşitli videolar var. Bir nevi budama işlemi. İnanın çok faydasını göreceksiniz. Aldığınız koltukları toprağa dikip onlardan da fide elde edebilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Bu sezonun bir önceki sezondan çok daha güzel, çok daha verimli geçmesini dilerim. Fotoğrafları bekliyor olacağız.

Sayın Sezerakk, değerli yorumlarınız ve tam isabet önerileriniz için çok teşekkür ederim. Size de bol bereketli, keyifli bir sezon diliyorum.
Gelişmeleri, hataları, tecrübeleri paylaşmaya devam...

ygorer
04-03-2019, 13:56
Bu Pazar yarım gün de olsa bahçeyi ziyaret edebildim. Şubat kötü geçmiş, tüm sardunyalarım, çiçekli bitkilerim ölmüş. Kalanların da yapraklarını sümüklü böcekler bir güzel yemiş. Çimler pek iyi durumda değil. Yarı gölge yerler çamurlaşmış, çimler gitmiş... Çok hüzün dolu bir tablo oldu.
Ancak doğanın mucizesini hatırlayıp hemen çalışmalara başladım :)

Öncelikle mini sebze bahçesine gübre, agrohum ilavesi yaptım. Bir sonrakinde cocopead ekleyeceğim.

ygorer
04-03-2019, 14:02
Ormanda yürüyüşe çıktığımızda ağaç altlarında yabani çiçeklere rastladık. Birini bahçe için ödünç aldım ;) Bir dahakine yanıma alet alacağım kuru dallar ile çok zor oldu köklü çıkarmak.

ygorer
04-03-2019, 14:13
Resimler hep yan olmuş :o

Ağaçların fotoğraflarını da bu tarih itibariyle buraya kaydedeyim.

Manolya

Alttan çıkan dalı budamalı mıyım? Yapraklarında ki çiller normal mi acaba?

ygorer
04-03-2019, 14:15
Zeytin

Dallarını bir arkadaşın önerisiyle birbirine bağlamıştım tek yana doğru uzuyor diye. Burada bir şekil budaması mı gerekecek anlamaya çalışacağım. Önce bir sonraki gittiğimde çözüp resimlemem gerekli sanırım.

ygorer
04-03-2019, 14:28
Bodur elma

İlk aldığımda İstanbul’da balkonda 1 sene misafir etmiştim. Çok güzel meyveye de başlamıştı, bitler ile organik mücadelemde (tek tek fırça ile temizlemek, Arap sabunu, kükürt vs) başarılı olamadım. Meyveler büyüyemeden kurudu düştü.

Pes edip geçen bahar bahçeye diktim. Hiç meyve yapmadı. İlk sene deyip sabırsızlık yapmayayım dedim. Şu anki hali resimdeki gibi. Üzerindeki beyazlıklar normal mi, budama mı yapmam gerekiyor, bunu araştıracağım. Bu hafta ağaçların altına leonarditli yanmış keçi gübresi vardı az elimde, azar azar koydum. Umarım doğru bir uygulama olmuştır.

ygorer
04-03-2019, 14:34
Oya ağacı

Kurudu mu anlayamadım, umarım büyür. Manolya ve bu ağacı internetten almıştım. Bir şekilde boyutlarında yanılmışım, minicik geldiler, şimdi sabırsızlıkla büyümelerini bekliyorum :rolleyes:

ygorer
04-03-2019, 16:52
Bahar çiçekleri gelişmeye devam ediyor

ygorer
04-03-2019, 16:55
Nergis-menekşe-sümbül

ygorer
08-03-2019, 17:02
Yaşasın çiğdemler de açtı

ygorer
14-03-2019, 15:23
Bahçede ki yaseminlerden geçen bahar diktiklerimde sonbaharda bol miktarda fasulye şeklinde tohum oluştuğunu gördüm. Bir kısmını söktüm sakladım, bozuldular. Dallarında bıraktıklarım Mart başında kendiliklerinden açılmıştı ve işlerinden uçuşan tüyler eşliğinde tohumlar dökülmeye başlamıştı. Kalanları topladım, şimdi ilk defa tohumdan çimlendirmeyi deneyeceğim. Umarım tohumlar canlıdırlar.

ygorer
16-03-2019, 08:54
Orkide

ygorer
20-03-2019, 15:00
Lalelerin bir kısmı sonunda açtı, renkli sümbüller ve muscari ler de boy gösterdi.

ygorer
20-03-2019, 15:08
Şakayık köşesi

Kenarda kaldığı için sık sık sulamayı unutsam da yine de beni üzmeyip kendine gelen çiçeğim

ygorer
03-04-2019, 15:02
Çoğu artık beni bahçeye dik diyor ama kısmet olupta bir türlü gidemediğim için sabırla beni bekliyorlar.

Bazılarını çevremdeki arkadaşlarıma fide olarak hediye edeceğim.

ygorer
03-04-2019, 15:11
Ektiğim gypsophila tohumları çimlendikten bir süre sonra cılız kalmaya başlayıp yavaş yavaş öldüler. Şimdi de campanula lar benzer bir sona doğru hızla ilerliyor. 1-2 viyolde cılız 2-3 fide kaldı. :(

Aynı viyollere ektiğim cezayir menekşelerinde sorun gözükmüyor.

Vapur dumanı, calendula ve latin çiçekleri epey büyüdüler.

Bugün tümünü balkona, rüzgardan ve direkt güneşten korunaklı güneye bakan bir yere çıkardım.

Vapur dumanlarını ve kalan calendula ları viyollerden fide kaplarına alacağım.

Acaba bu hafta bahçeye dikmek için erken mi olur? Soğuklar ve sümüklü böcekler açısından endişeliyim.

ygorer
03-04-2019, 15:27
Bahçede ki temel sorunum sümüklü böcekler.

3 hafta önce gittiğimde koca 1 paket topladım ve uzak diyarlarda bıraktım.

Geçen seneden kalan clematislerin yeni çıkan bütün filizlerini dipten yemişlerdi. Ortancalara iştahla devam ediyorlardı. Allahtan yeni diktiğim gala gibi çiçeklere henüz sıra gelmemişti. Dönmeden tüm bahçeye sıvı kükürt uygulaması yaptım.

Buna güvenerek balkonumda kendiliğinden çimlenen ve açan papatyalarımı boş saksılara diktim, yeni clematisler, hosta vs. diktim.

1 hafta sonra gittiğimde tekrar 1 paket topladım :rolleyes:
Papatyalarımın yerinde yeller esiyordu. Yeni clematislerde hoşgeldin partisi devam ediyordu. Eskilerde yeni bir filiz göremedim :(

İnada binip tekrar aldığım ilave clematislerimi, ilave güller, abelia, taflan vs. diktim. Sayın Kiraz ve diğer üyelerin ilgili sayfalarda ki önerileri doğrultusunda odun kömürü, kahve telvesi, yumurta kabuğu kombo paket yapıp özellikle titizlendiğim çiçeklere uygulayıp İstanbul'a döndüm. Şimdi endişeyle bir sonraki gidişimde bana ne sürprizler hazırladılar heyecan ve korkuyla bekliyorum.

Geçen sene de bu tür sebeplerle diktiğim bir çok çiçekten tam verim alamadım, yaza doğru azaldılar ama olan olmuştu. Çok şükür ki sebze bahçemde istedikleri ziyafeti yapamadılar. Sadece ön sıralara diktiğim kadifeler ile yetindiler.

Bu sene ki maceralarımı ve mücadelenin sonuçlarını paylaşmaya devam edeceğim. :cool:

ygorer
09-04-2019, 15:29
Uzun yıllardır yetiştirdiğim orkideler bu sene peş peşe ölünce kalan son kahramanla avunuyordum. Arkadaşlarım ona arkadaşlar getirdiler.

ygorer
09-04-2019, 15:31
Tomurcukları heyecanla bekliyorum

ygorer
09-04-2019, 15:39
Bu sene yeni ektiğim lale cinsinin adı bu idi. İsimde şekli etkili olmuş sanırım.

ygorer
09-04-2019, 15:47
Lalelerde aralarda çiçeği kesilmiş olanlar komşu kargalara kurban gidenler.
Geçmek üzere olan iri pembe lalerin cinsi Van Eijk.
Hercai menekşenin klasik güzelliğine ben ve arılar beraber bayılıyoruz, yanından hiç ayrılamıyoruz.

ygorer
09-04-2019, 18:22
Bu zambağı kızkardeşim hediye getirdi. Daha önce hiç yetiştirmedim. Bahçede nereye dikeceğime henüz karar veremedim. Sanırım yarı gölge leylandilerin köşesi olabilir. Direkt güneş ışığı sevmiyor diye anladım.

ygorer
09-04-2019, 18:32
Bahsettiğim yer; bu fotoğrafta eski mangaldan bozarak yaptığım çiçekliğin olduğu köşe. Onu başka yere kaldırıp zambağı bu köşeye diksem?
Hiç güneş almıyor mu acaba diye düşünürken bu fotoda şimdi farkettim ki ara ara o köşe de güneş alıyor demek :confused:

ygorer
09-04-2019, 18:36
Daha önce bu köşeye ne diktiysem öldü. Orman gülü, kamelya, biraz sağda clematis. Sanırım temel sebep uzun süreli gidemeyince susuz kalmalarıydı. Clematis sorununu bilemedim, kurudu. Bu sene çıkan filizler de sümüklü böceklere gitti, pes edip yanına yenisini ektim.
Ağaca asılı sakız sardunyalarım vardı, katmerli kırmızı, bir çok kişiye çelik verdiğim. Bu kış onlar da öldü.
Kartopu ve alev çalısı vardı, büyüdükçe buraya uymadılar onları da bu ay taşıdım daha uygun bir yere.
Sürekli basılan yerlerde çimler kurudu ve toprak sertleşti, çamur sorunu olmaya başladı. Buraya da geçen hafta taş döşedik, aralara ve yağmurdan boşalan yerlere çim ektik.

Yani bu köşenin mazisi biraz sıkıntılı :)

Bu alan tam da mutfak camı ile verandanın bakış açısında, o sebeple bol çiçekli yapmaya çalışıyorum ama bir türlü başaramadım. Denk gelip te önerisi olan fikrini yazabilirse çok sevinirim.

ygorer
12-04-2019, 10:49
Evde filizlenen soğan, arpacık soğan ve sarımsakları bahçeye dikmiştim. Büyümüşler bir miktar.

ygorer
29-04-2019, 17:15
Renginin yalınlığına bayılıyorum

ygorer
29-04-2019, 17:18
Eski mangalda biraz da onlar keyif sürsün

ygorer
29-04-2019, 17:21
Aslında daha çok açtı ama foto çekmeyi unutmuşum
Geçmeden buraya kaydedeyim

ygorer
29-04-2019, 17:28
1-2 hafta öncesine de ait olsalar yeni hallerini çekemeden geçerler korkusuyla (Elma, Bodrum papatyaları, Clematis montana) :

ygorer
29-04-2019, 17:56
Yeni çitlerimizle yeni sezona hazırız.

Mart sonunda toprağa keçi gübresi, leonardit humik asit, coco-pead ilaveleri yapmıştım.

Soğanların yanı sıra tohumdan yetiştirdiğim hıyar ve kavun-karpuz lardan 2-3 er fide boyu çok büyüdüğü için Nisan ortasında diktim. Sümüklü böceklere karşı üstlerine pet şişe kesip koydum. Sanırım bir şeyleri yanlış yaptım, çoğu 1 haftada sararıp ölmüş. Pet şişe yetmeyen açıkta ki iri karpuz fidesi afiyetle yenmiş. Calendula fideleri sıfırlanmış.

Asıl fide dikimi için Mayıs ortasını bekliyorum. Geçen sene bu zamanda hazır fide dikmiştim, sümüklü böcekler çok zarar verememişti, bu sene şüphelerim var?

ygorer
11-05-2019, 16:34
Biz yokken coşmuşlar sonunda

ygorer
11-05-2019, 16:59
2 sene önce umutsuz vaka deyip dipten budadığım güller beni utandırırcasına boyumu aştılar, iyi ki de utandırdılar :p

Isparta gülleri 2 adetti, geçen sene biri kurudu, diğeri de pek yerini sevmemiş gibiydi. Şimdi mis kokulu gülleri ile karşıladı bizi.

Yeni ektiklerimden ikisi tomurcuk yapmış, sarı açacaklar inşallah, haydi hayırlısı.

ygorer
11-05-2019, 18:09
Uzun çitin üzerine uzayan böğürtlen ve ahududuyu sardırdım, fotoğrafa sığmamış ama solda çileklerim var. Bu sene daha çok verim umuyorum. Potasyum ve fosfor vermiştim.

Fotoğrafta önde nar ve sarımsaklar da çıkmış. Nar bu sene biraz toparladı büyümeye başladı. Sarımsakları da sökme vakti gelmiş, soğanın cinsi çok güzeldi, tohuma bırakacağım.

ygorer
22-05-2019, 08:05
Sarı turuncu diye beklediğim gül pembe mor açtı, kokusu muhteşem.

ygorer
22-05-2019, 08:06
Sarı olan burada imiş. Henüz açmadı, bakalım bunun kokusu nasıl çıkacak?

ygorer
22-05-2019, 08:08
Bunlar da diğerleri ...
Bu arada yaseminler hala açmadı.

ygorer
15-06-2019, 18:50
Bahçeden çiçekler

ygorer
15-06-2019, 18:57
Hostaların olduğu bölüm çok gölge bir alan
Çeşitli denemeler sonrası bu bahar aşağıdaki çiçekleri diktim ve sağlıklı büyüyebildiler.
Hosta (Patriot Alacalı Ağustos Zambağı)
Hosta (Sum and Substance Ağustos Zambağı)
Bergenia Cordifolia Zemheri Ortancası
Zantedeschia Aethiopica Bahçe Galası
Begonya
Euryops

Karşı tarafına da klasikler Ortancaları geçen sene dikmiştim
Ancak bu sene toparladılar ve çiçeklendiler

Araya da dayanamadım ve Yasemin ile Clematis diktim

Saksılarda da geçen seneden kalma erica (Funda) bu sene aralarına diktiğim Campanula lar

Üst saksılarda da (yarı gölge bir alan) şubatta balkondakilerden çelik ile ürettiğim sardunyalar (tabii az güneş ile Çiçek çok açamayacaklar sanırım)

ygorer
15-06-2019, 19:52
Yaseminlerin tam açtığı zamanlar

ygorer
15-06-2019, 19:58
Güllerin yeri hep bir başka

ygorer
15-06-2019, 20:17
İsmini hatırlayamadığım masa çiçeğim, sardunya, gölgede küpeli, bahçemizin daimi üyelerini temsilen salyangozumuz, sebze bahçemizde nar ve Latin çiçekleri

ygorer
15-06-2019, 20:37
Elmalarım (3 tanecik) büyümeye devam ediyor.

Meyve sepetinde görüpte yemeyi aklıma getirmediğim elmaları bu şekilde ağaçta heyecanla beklemek. Hayat çok ilginç.

Böğürtlenler tüm dalları kapladı, umarım arada bir şey olmaz ve yemek kısmet olur.

Ahududu bayramdan bu yana kurumuş, üzerindeki meyvelerle birlikte, çok az hayat var. Sorunu nedir anlamadım, aynı yerde sulanan diğer sebze meyveler çok iyi durumda oysa ki :confused:

Selma_321
16-06-2019, 18:11
İsmini hatırlayamadığım masa çiçeğim, sardunya, gölgede küpeli, bahçemizin daimi üyelerini temsilen salyangozumuz, sebze bahçemizde nar ve Latin çiçekleri

İsmini hatırlayamadığınız güzel çiçeğiniz gloksinya ( bardak menekşe si).

ygorer
16-06-2019, 23:37
İsmini hatırlayamadığınız güzel çiçeğiniz gloksinya ( bardak menekşe si).

Çok teşekkür ederim

Aldığım yerde ilgilenen hanımefendi çok bilgiliydi, bende merakla bir çok Çiçek hakkında o kadar çok soru sormuştum ki aldığım çiçeğin ismini unutmuşum ;)

ygorer
22-06-2019, 22:53
Keyifle meyve ve sebzelerin oluşumunu izliyorum

ygorer
22-06-2019, 23:01
Renklerin geçişleri & Tombul arının iştahı

ahmeter
07-02-2020, 16:03
Bahçenizi bugün tekrar gezdim Meraklı olduğunuz belli Tebrikler başarılar

ygorer
13-02-2020, 09:56
Bahçenizi bugün tekrar gezdim Meraklı olduğunuz belli Tebrikler başarılar

Sadece uzun bir kış uykusuna dalmış olabilirim :)

Orkidelerimden ümidimi kestiklerimin bile toparlayıp bol çiçek açması, yavru vermesi, balkonda roka, tere ve yeşil soğanlarımın büyümesi, nergislerimin filizlenmesi, siklamenler, çuhalar derken uyanış başladı.

Bahçesinde, balkonunda özenle bitkilerine en güzel şekilde bakan, seven sizleri gördükçe feyz alıyoruz.

Şimdi aynı heyecanla devam.

ygorer
27-05-2020, 19:29
Bahar çiçeklerimi burada paylaşmamıştım.

Sayın pria dan aldığım Nergis soğanlarının bir kısmını balkona bir kısmını da bahçeye dikmiştim. Maalesef bahçede sümüklü böcekler ilk filizleri yemişti, geçenlerde gittiğimde direnen 3-5 nergisin çiçek açıp ben göremeden geçtiğini farkettim yine de sevindim büyüyebilmiş diye :)

Balkondakilerden çektiğim fotoğraflardan biri burada. Kokusu da uzun süre mis gibi karşılamıştı bizi balkonda.


https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/837d5be22ee97797a756fb749ed0ab54.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

ygorer
27-05-2020, 19:39
Bu sene baharı balkonda çok sade geçirdik

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/5e025735e8c6e8119b8c22569422d2e1.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/8ce743f551dcc8fb58957c95d103f7c6.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/7bc61dbb091a4e7e28ba43e2ea32032f.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

ygorer
27-05-2020, 19:44
Kalonşelerimden sadece kışın balkonda dışarıda bıraktığım sarı olan yaşadı. Kışı içerde geçirsin dediklerime bakamadım sanırım kurudular :(

Sarı da tam tersine çok güzel serpildi.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/93de5a47be7a38cdaffd2ab3a265fd4a.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/582fe993a6f1eae0c4d6dd4cd2bef675.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

ygorer
27-05-2020, 19:54
Bu bahar balkonda daha çok zaman geçiriyoruz. Çiçeklerim de her senekinden çok mu coştular ben mi onları balkona serpiştirince, daha bir ilgi gösterince ortaya çıktılar bilemedim ama sonuçtan çocuklar ile beraber çok memnunuz, doğanın içinde hissediyoruz kendimizi.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/74820fb157e0461e1a2141718447d1f8.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/fbde5a727d377c437b39e1470e6b13a4.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/3a5f99dc589aa0d9661c2becdaa6ecd4.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/ad905299c22fe85696430b08b873fcd1.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/d6d104a7702a2f282a0615c0f49b48f5.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/73873cd3649baa293bbc92afc2559e68.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

ygorer
27-05-2020, 20:33
Bahçeye sadece 1 kere gidebildim. Küçücük bir alanı çapalamak bile ne kadar yorucu oldu. Doğa da ayrı bir coşmuş, çimler bakımsız kalmış, ot bürümüş. Zeytin, defne, nar epey serpilmiş. Eski sebzeleri, otları sökme, elimin erdiklerini budama, kuruyan çiçekleri toparlama, çapalama, gübreleme, domates, salatalık, biber fidelerini dikme, etrafa kükürt serpme derken ne çok iş birikmiş. Çok şükür fidelerimi az da olsa sonunda diktim, umarım mahsülleri yemek kısmet olur.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/ced620654a33d228ea9f6e188b009060.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/e16cfd35010e9100b731a434fa32f03a.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/05fbffacffe320e32a7d9eb3f8c7d4aa.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/d44cb1380837ec407029e0734e719e6c.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/eecb22d47cf90ac9b5e1046c09fc314d.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200527/1c5320069122482cc9f391e5793d35eb.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

ygorer
06-06-2020, 19:01
Bu soğanları annem benim için dikmiş. Adını tam bilemedim. Zambak diye düşünüyordum ama Amaryllis olarak denk geldiğim çiçeklere yaprakları daha çok benzettim. Her durumda; bunlar yaşamayacak galiba derken yapraklanıp ardından çiçek açınca gizli hazine bulmuş heyecanı yarattı bende.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200606/28c311ac7272a433c3250db835ce3502.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

ygorer
18-07-2020, 11:21
Arılara ev sahipliği yapacak bir bitki daha “Kelebek Çalısı” bahçede yaşamını geliştirmeye başladı. Geçen sene diktiğimde daha küçük daha çok çiçek açmıştı. Kışın epey kötü görünmesine rağmen baharda çok güzel büyüdü, ilk açan çiçek bu ve daha iri. Kokusu gerçekten çok güzelmiş. Arı ve kelebekleri cezbetmesine şaşmamalı.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200718/df00778a0d529dc3645b620af16b6604.jpg

ygorer
18-07-2020, 11:24
Bu sene bahçemde olması gerektiğine inandığım ekinezya diktim, çok güzel serpildi.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200718/6d0e96b11edc140dc411a984f361cfca.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

ygorer
18-07-2020, 11:32
Campanula dan vazgeçemiyorum. Üzerine basılan, kuruyanların yerine yenisini dikiyorum.
Miniklerden sonra bir de bu büyük türünü denemek istedim. Tam adını bilmiyorum. İlk diktikten sonra bu şekilde güzel açtılar, etrafa da yayılmaya başladı, şu an çiçekleri yok, gelişimini izlemeye devam edeceğim. İşler yolunda giderse diktiğim yerde bir öbek oluşturmasını umuyorum.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200718/451a30ecc1a51d577b59d14df2326c99.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

derin35
18-07-2020, 13:21
Bu sene bahçemde olması gerektiğine inandığım ekinezya diktim, çok güzel serpildi.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200718/6d0e96b11edc140dc411a984f361cfca.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

Bu fotoğrafı paylaşıp adını belirttiğiniz için teşekkür ederim. Meğer benim ekinezyam varmış. Ben onu papatya sanıp şurada (http://www.agaclar.net/forum/1589748-post84.htm) paylaşmıştım. Papatyamın ekinezya türü olduğunu bilmiyordum.

ygorer
02-08-2020, 12:51
Bu fotoğrafı paylaşıp adını belirttiğiniz için teşekkür ederim. Meğer benim ekinezyam varmış. Ben onu papatya sanıp şurada (http://www.agaclar.net/forum/1589748-post84.htm) paylaşmıştım. Papatyamın ekinezya türü olduğunu bilmiyordum.

Bu konuda uzman değilim ilk defa ekinezya yetiştiriyorum. Ekinezyaya çok benzeyen papatya türleri var, bende de yukarıdaki çiçeğe çok benzeyen bir çiçek daha var, rengi, top top ortalar yapraklar vs. aynı neredeyse. Ancak ekinezyada gördüğüm en belirgin fark ortadaki top kısmın epey dikenli bir yapısının olması. Buna göre kontrol edebilirsiniz. Keyifli yetiştirmeler.