Bağlan

View Full Version : Roka

biber2007
02-05-2007, 10:34
Roka (eruca sative) : Turpgiller familyasından; sapı tüylü, 40 cm kadar boyunda bir bitkidir. Çiçekleri sapın ucundadır. Rengi beyaza çalar, üzeri mor damarlıdır. Çok kokuludur. Yaprakları almaşık dizilişlidir.
Faydası : İdrar söktürür. Karında biriken suyu boşaltır. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Sıtma ateşini düşürür. Mafsal iltihaplarını giderir. Karaciğer ve dalak hastalıklarında faydalıdır. Safrayı boşaltır. Sarılığı keser. Karaciğer ağrısını giderir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Cinsel gücü arttırır.

biber2007
02-05-2007, 10:51
Roka yetiştirmeye çalıştım fakat bilgilerini tam okumamışım herhaldeki ki, (daha 1 aydır bitki yetiştirmeye başladım,(buda bahanem olsun.))çok sık aralıklarla ekmişim hadi seyrelteyim dedim bu kadar sıklıkta her seyreltmeye çalıştığım bölgede bir terör esti hepsi elime geldi yılmadım, aşırı sulamışım sanırım boyları çok uzun oldu yılmadım, (bu arada resimde önde dereotları ekili arada çıkış farklarını tahmin edin artık roka almış başını gidiyor dereotundan ses yok ama sonraları onlarda çıktı ölmemişler yani.) Dün gece yağmur yağdı aşağı yukarı 10 gündür gece gündüz balkonda gölgede olan fidelerim tarumar (3 ve 4. sıradakiler)(bu arada küçük misafirime dikkat ettinizmi roka ve dereotunu seviyor herhalde !!!) oldu e tabi yanında dere otlarımda öylece kalakaldım ama gene yılmıyacağım da elim kolum bağlı kaldı şimdi bu durumda ne yapıcam ben!!! İlk diktiğim tohumlar bunlar yaşasınlar istiyorum. (Bu arada 22 günlükler.Tabi alttaki iki fotoğraftakinler üstteki iki fotoğraftakinler 10-11 günlükler.)

limon
02-05-2007, 12:30
Yılmamaya devam edin biber2007. Ben 2 senedir sebze yetiştirmeye merak salmış bir arkadaşınız olarak şunu sormak istiyorum. Rokaları o kapta mı yetiştireceksiniz? Yok eğer fide yapmak için oraya ektiyseniz rokada fide yapmanıza gerek yok doğrudan nerede yetiştirecekseniz oraya ekmelisiniz. Fideleriniz çok cılız kalmış ve boyları çok uzamış acaba güneşe mi (ışığa mı) yetişmeye çalışmışlar? Ayrıca seyreltme yapmak bence henüz çok küçükler ve kökleri güçsüz. Biraz kendilerine geldikten sonra seyreltme yapın. Sonra kalan rokalarınızı yemek istediğinizde maydanoz gibi kesip tüketirseniz 10 gün kadar içinde tekrar yenilebilecek kıvama geleceklerdir. Hem kökleri de çok güçlenecektir. Bu arada roka fideleri eğer keyifliyse boyları çok daha kısa kalıp renkleri de bordaya dönecektir. Büyüdükçe bildiğimiz roka rengine geri dönüyorlar.. Sevgiler...

limon
02-05-2007, 13:06
En küçükleri bunlar...
10084
Orta boylar...
10085
Bunlar da tohumluk ayırdıklarım
10086

biber2007
02-05-2007, 13:17
Teşekkür ederim Limon. Evet fide yapmak amacı ile dikmiştim fakat bir dahi sefere edindiğim bilgiler doğrultusunda direk yetiştireceğim yere araları 3-4 cm olacak şekilde ekmeyi düşünüyorum (belki ufak bir şaşırtma kendi yerlerinde yaparım.) Işığa ulaşmaya çalıştıklarını sanmıyorum çünkü filizlenene kadar ışığı orta karar kapalı balkonda sonra da gece gündüz dışarıda balkonumun gölge kısmında yaşıyorlar, fakat su konusunda ipin ucunu fazla kaçırdım sanıyorum ondan boyları uzadı. (Bu su konusu çok hassas bitkiyi kaybetmeyeyim diye kuru kalmasınlar istiyorum ama fısfısı elime alınca kendimi kaybediyorum ver Allah ver sanki çöl de kalmışlar muameles yapıyorum.i (yani hemen her bu tip yazısında ısrarla belirten Selahattin beye öğretmenin sözünü dinlemeyen çocuk gibi...inatla fısfıslıyorumda fısfıslıyorum sonuç adıma hüsran oluyor. Ama okudum ya bir kere kuru kalmaya çaremiz yok çok sulu olması problemi çözülür diye kendimce aman unuturum kuru kalırlar ölürler diye işte neyse uzattım. )

biber2007
02-05-2007, 13:27
Fotoğraflar harika, yalnız tohumlukları anlamadım orada çiçekler varmış gibi, hayır bende becerebilirsem tohum almak ve her sene ekmek istiyorum.

habibe
02-05-2007, 13:39
Sevgili limon, balık aldığımda sizin bahçeye dalabilirim usulca :)

limon
02-05-2007, 13:47
Fotoğraflar harika, yalnız tohumlukları anlamadım orada çiçekler varmış gibi, hayır bende becerebilirsem tohum almak ve her sene ekmek istiyorum.

:D :D :D
Önce çiçek açıyor sonra o çiçekler kuruyor sonra da tohum oluyorlar :D
Sevgili biber çok güldürdünüz beni :D

limon
02-05-2007, 13:50
Sevgili limon, balık aldığımda sizin bahçeye dalabilirim usulca :)

Beklerim her zaman. Benim balık almak için şehre inmem gerekiyor. Şehre inmekten de pek hazetmiyorum malum trafik...Ama balıklar sizdense rokanın lafı mı olur habibe ;)
Sevgili Balıkçı balık tutmayı öğretse o işi de kendimiz yapıcaz..

biber2007
02-05-2007, 14:25
:D :D :D
Önce çiçek açıyor sonra o çiçekler kuruyor sonra da tohum oluyorlar :D
Sevgili biber çok güldürdünüz beni :D

Yapma yaa. Hay allah kusuruma bakmayın, diyeceğim demeyim iyi olmuş gülmüşsünüz ne yapalım ne güzel olmuş sizi mutlu etmişim. Olsun varsın siz gülün yeter. İnanırmısınız 29-30 yaşındayım babamla pazara çıktık otlara bakıyor hadi ben maydonoz birde naneyi (o da kokusundan)(tabi elime alıp koklayarak ha nane bu demek de komik ama)tanıyorum bana roka uzat oradan dedi hangileri onlar dedim o da bana bakıp ah ahh deyip hafiften gülmüştü( baba ya kahkaha atacak ama karizmayı da çizdirmemesi lazım). Vaaaay roka ne hallere soktun beni, şimdi seni yetiştiririm herkesinkinden ilginç bir şey çıkar gene güldürürsün beni ama olsun. İntikamımı seni dişlerken alıcam.

selenn
02-05-2007, 20:55
ben de geçenlerde roka tohumu aldım sevgili limon sayenizde ben de direkt saksıya tohumları serpmek gerektiğini öğrendim. teşekkürler.

limon
03-05-2007, 12:40
ben de geçenlerde roka tohumu aldım sevgili limon sayenizde ben de direkt saksıya tohumları serpmek gerektiğini öğrendim. teşekkürler.

Rica ederim.

lizard
03-05-2007, 13:21
Çok önceden bahçe katında otururken bir gece bahçede balık roka olayına girmiştik. Roka demetinin dibini kesip öylece bahçeye fırlatmıştım. Sonrasında bir baktım ki kesip attığım rokanın dibi topraga tutunmuş ve yaprakları uzamaya başlamış. Sonrasında ondan birkaç kez taze roka yeme şansına sahip olmuştuk :) Sanıyorum roka İzmir dışında pek bilinen bir ot değil. Özellikle pideyle pek güzel oluyor kendileri :)

Bekir S.
03-05-2007, 16:25
Belki pisikolojik ama ben Çan'da bahçemde yetiştiriyorum. İzmir'deki kadar lezzetli olmuyor.Tohumdan mı? Toprağından mı? Bilemedim.Keçi gübresi var. Hormon ve süni gübre yok ondanda olabilir mi?İzmirde daha bir acımtırak.

MSaygin
03-05-2007, 20:12
Ben de balkonda sandık içine ektim ama bir türlü büyümüyorlar, sanırım hava sıcak geliyor.Yanılmıyorsam serin hava istiyor roka ama buralar da (Adana) cehennem gibi oluyor yavaş yavaş.

biber2007
03-05-2007, 21:34
yaaa hakket bu roka beni öldürücek bu gün eşimin arkadaşları geldi akşamüstü çay içmeye içlerinde birisinin annesi vardı benim rokalara baktı (birde dereotlarına yeşilsoğan ve maydonoz fide üretme çabalarıma) oğlum sen naapıyorsun bunları atıver bahçene toprağa bak nasıl çıkacaklar burada olurmu bunlar diye. Araştırmalarım ve şuan ki çıkış durumlarına bakarsam evet biber ve domates fideleri ile alakaları yok yazık oldu burada uğraşıp duruyorum artık cts. hafif kazıcam bahçenin bir bölümünü oralara serpiştirivericem rokaları, (maydonoz,dereotu,yeşilsoğanları) tahminim 40-45 gün bile demeden de yemeğe başlarız. (Teyzem rokalar bahçenden 10 sene gitmez dedi.) Ha bir de biraz gecikmişim eğer rokaları 2-3 ay evvel atsaymışım daha iyi olurmuş ama kaçırdık işte neyse seneye inşallah bu seneki çalşmalarımı acemiliğe vericem.(Tabii limonun değerli katkılarıyla sadece teyzenin söylediklerinde yola çıkarak yazmadım yorumumu)

limon
04-05-2007, 12:00
Rica ederim biber2007. Ben de 3 sene önceye kadar hiç bir şey bilmiyordum. Yanlış yaparak sorarak öğrendim ve öğrenmeye çalışıyorum... Bu arada hava ısınınca roka olmuyor. (Olmuyor derken büyüyemeden tohuma kaçmaya başlıyor) İstanbul'da kış yaşanmadı dedik ama baharı da yaşayamadık. Henüz havalar ısınmadı bu yüzden de rokalar iyi durumda. Zaten bundan sonra canımız roka istemeyecek ki. Mis gibi domatesler çıtır çıtır biberler salatalıklar varken....

biber2007
04-05-2007, 13:38
Peki. Rokayı o zaman bir kenara bırakıyorum ama çıkan filizlerimide göz ardı edemiyeceğim bahçeye muhtelif bir yerde konuşlandıracağım belki yaşayanları olur . Peki roka için İzmirde ekebileceğim en uygun zaman nedir? ve aldığım tohumların kalanlarını kullanabilecekmiyim?

limon
04-05-2007, 16:29
Tohumları bir kavanozda ağzı kapalı olarak saklayın. (Etiket yapıştırın) Sonbaharda ekersiniz.

biber2007
04-05-2007, 16:52
Teşekkür ederim.

ELTAY
21-05-2007, 09:59
Merhabalar,bende rokayı çok sevdiğim için roka tohumu aldım ama sanırım şimdi zamanı değil.Bahçemize ekmek istiyorum.Ne zaman ve nasıl ekmem lazım?Güneşli bir yeremi ekeyim,gübre istermi?Bana kısaca bilgi verebilir misiniz?

limon
21-05-2007, 11:38
Bu zamanlarda güneşli yere ekmeyin. Büyümeden çiçeklenmeye başlıyor. En gölge yere ekin ve çabuk tüketmeye bakın.

ELTAY
22-05-2007, 09:22
Teşekkür ederim limon.

MSaygin
22-05-2007, 09:36
Sıcak falan dinlemedi, yavaş yavaş büyüdü sonradan benim rokalar.Çiçeğe kaçmadı, yaprak büyüttü ama başlarda güzel olan tadı sonraları yenmeyecek kadar acıya kaçtı.En son dün de üzerini 1 milyon kadar yaprak biti sarınca söktüm ben de hepsini :(

limon
23-05-2007, 11:33
Her şey zamanında güzel oluyor :) Yakında domates, salatalık, biberleri yeriz inşallah.

Tuba
11-07-2007, 11:40
merhaba... bende nisanda roka tohumu atmıştım toprağa... ufacık baş gösterdiler ama hemenceciköldüler... 1 hafta kadar önce ne olacak bakayım diye kalan tohumları da attım. 1 günde toprak yüzeyindelerdi... inanamadım... bugün gölgeye alıcam onları bakalım ne olacak... yine beceremezsem bütün sonbaharı ve kışı okuyarak geçircem, seneye iidialıyım bende sebze yetiştircem...

şimdilik başarılarımm kiraz domateslerim, nanelerim ve semiz otum... semizoyunu annemler haşlayıp cacık yapıyor ama pazardan aldıkları iri yapraklı oluyor. ben taze taze salataya koymayı çook seviyorum.. o sebeple de terasta saksıdavar... salatalarıma ve bana yetiyor :)

sercinyo
12-04-2008, 23:48
Bu mesajlar gecen yılın bu ayından 1 ay evvel yazılmış :)
Şimdi 2008 nisandayız, eksek rokaları nasıl bir verim alırız, yani bu aşkı artık filizlendirmek istiyorum.Bu akşam maydanoz tohumu alıp saksıya attım.Sonra dayanamadım çıktım dışarı, akşam pazarına uğradım haydaaa birde ne göreyim en köklü topraklı cinsinden bir adet semiz otu pazarcının tezgahında kalmış.Hemen alıverdim 1 ytl, sanırım demetin içinde hazır çitilli 10-15 adet semiz var.4 tanesini ayırıp hemen ektim, şimdilik 3 saksı doldu :)
1-nane , 2-maydanoz , 3-semizotu ekili durumdalar.Evet asıl sorum, nisan 15 gibi rokaları eksek sonuc ne olur, gölge yerimde var bol suyumda.(su hem artezyen hemde sehirsuyu mevcut sıkıntı yok)

lizard
13-04-2008, 00:35
Merhaba;
Ben de bu sene Şubat ayında pazardan alınmış rokaların köklerini bahçeye ekmiştim. Hemencecik büyüdüler ve birkaç kez bolcana roka topladık. Hatta Mart ayında yurtdışında olduğum için hiç ilgilenilmedi ve 20 gün sonra döndüğümde baya fazlaca roka yaprağı topladım. Yalnız ben rokaları köklemek yerine ne olacak diye yapraklarını keserek toplamıştım. Tabii yeni yapraklar vakit harcamadan tekrardan çıktı. Şu anda havalar ısındığı için sanırım az ve öncekilere göre daha cılız yapraklar çıktı. Hepsi de çiçek açarak tohuma kaçtı. Tohum toplamayı düşünmüyorum. Nasılsa toprağa vakti gelince düşerler ve yenileri kendi kendine çıkar diye.
Benim sorum olacak bu konuda;
Yaprakların görece altında ufak topçuk şekilde oluşumlar var. Sanırım bunlar erkek organlar olabilir. Acaba tohumlar yapraktan mı çıkıyorlar yoksa gördüğüm keseciklerden mi?

Semiz otu da kolayca yetişen bir bitki sanırım. Yine pazardan aldığım semiz otu köklerinden 10-15 tanesini bahçeye ekip kendi haline bıraktım. 4-5 tanesi tuttu sanırım. Yavaş yavaş büyüyorlar. Çok fazla sulama yapmıyorum gölgelik bir alandalar sadece nasıl büyüyecekler diye merakla izliyorum.

limon
13-04-2008, 12:58
Ekin sercinyo. Çİçekleninceye kadar körpe körpe tüketirsiniz.

Ektiğiniz semizotlarını kökünden sökerek değil, keserek kullanırsanız, uzun süre semizotu yersiniz. İki ay kadar sonra tohuma kaçacaklar ve tohumları her yere yayılıp, gelecek sene hiç uğraşmanız gerekmeden bahçenizin yer yerinde semizotu çıkacak :)

Bahçemde yabani semizotu çok fazla çıkıyor tüm yaz hemen her gün salata olarak tüketiyoruz. Geçen sene meraktan tohumundan satın alıp serpmiştim. Aynı pazardakilerden çıkmıştı. Bana sorarsanız yabani olanı çok daha lezzetli.

sercinyo
13-04-2008, 16:33
Sn.Limon,
Bu yabanilerde tohum veriyordur sanırım :p yakın zamanda olabilecek bir tohumlanmada mumkun olursa Yabanisinden paylaşırsanız memnun olurum

lizard
15-04-2008, 12:59
Bunlar da benim rokalarım :)
2-3 sefer salatalarda kullanmak üzere bol miktar roka toplamıştık fakat havalar ısınınca tohuma kaçtılar :)

turkkartal
15-04-2008, 13:03
Merhaba
Bende balkonda bişeyler yapmaya çalışıyorum.Çalıştıkça abarttım ve şu anda elimde çilek,domates,sivri biber,acı biber fideleri ve roka,maydonoz,marul,reyhan,dere otu, tohumları var.
Hadi fideleri hallet diyelim fakat tohomları nasıl ekicem araştırdıkça hep farklı farklı yazılar okudum Allah aşkına yardım edin şu roka,maydonoz vs. tohumlarını nasıl bir saksıya ne şekilde ekicem ve daha başka yapmam gereken nedir?
Şİmdiden teşekkürederim.

sercinyo
16-04-2008, 01:47
Sn.turkkartal,

Bende çok deneyimli değilim ancak size tavsiyem yeşillikler için uzun ve diktörtgen olan saksılardan almanız.

Engin
16-04-2008, 16:44
Ben bir ay önce diktiğim rokalarımı şu anda yiyorum.Diktiğimde erken diktiğimi don olacağını söylemişlerdi.Hiç don olmadı ve nisan yağmurlarıyla doğal olarak sulanıyorlar.Bahçe toprağı, inek gübresi ve torf karışımıyla yapmıştım topraklarını.Tatları çok aromatik ve lezzetliler.Dereotlarım ve terelerim de çıktı ancak onlar rokalar kadar hızlı gelişmiyorlar sanırım 10 güne onları da yemeye başlarım.

turkkartal
16-04-2008, 23:05
Ben dayanamadım cevap gelmeden dikiverdim bakalım ne olacak.Arkadaşlar, bişey daha sorucam acaba hergün sulamalımıyım?
Sayın engine afiyet şeker olsun inşallah bizde yeriz.

Kiraz
17-04-2008, 17:28
Turkkartal, hayırlı olsun. Toparağını kuru bırakmazsan problemin olmaz. Rokalar çok çabuk çıkıyor, maydanozda biraz sabırlı olmalısın, yaklaşık 3 haftada çimleniyor. Fazla olmamak şartıyla az güneş lmasında yarar var.

Yukarıdakiler sadece benim deneyimlerimden. Ama bu sene bir saksıya çok sık roka tohumu atmışım, daha sonrakiler geliştiği halde bunlar küçük kaldı. Aralarından ayıklamam gerekiyor, kıyamıyorum. eke eke öğreneceğiz.

abk
18-04-2008, 10:06
Benim rokalarım da yenecek kadar büyüdü.:p
Maydanoz, nene gibi bitkileri bir kez ekip sonra unutmak gerekiyor. Unutmak derken, her yıl farklı bir yer ya da saksı değil. İlk anda nazlı oluyorlar ama sonrasında ektiğiniz yerden yıllarca maydanoz ya da nane toplayabiliyorsunuz, onlar kendi kendine çıkıyorlar. Ve maydanoz çok su istiyor.

balkoncu
01-05-2008, 13:52
merhabalar bana roka hakkında biraz bilgi verir misiniz?? roka ektim ben ama ne yapmam gerekiyor. öenmli bilgileri verirseniz sevinirim...

mehmetserif
15-06-2008, 12:26
Herkese merhaba,

Bende balkonumda roka ektim ve baya bir büyüdüler ancak şu sıralar bir zararlı ile sorunum var. Tam olarak nedir bende bilmiyorum, tırtıl gibi yeşil bir böcek ve yaprakları yiyip duruyorlar birden fazlalar ayrıca nerdeyse bütün yaprakların üstünde siyah ufak noktalar var. Sanırım bunlar da yumurtaları olsa gerek, nasıl kurtulabilirim bu sorundan? Kimyasal bir ilaç kullanmak istemiyorum, herhangi bildiğiniz bir karışım var ise benim için daha iyi olur.

Saygılar..

bilgeal
26-06-2008, 15:34
Benim rokalarım da bayagı buyudu.Ama neden anlamadım, uzerlerinde delikler var. acaba benimkileri de mi bi bocek yedi. hepsi delik desik, naapcamben simdi ...:( bazılarının sapları bile kalınlastı ,ısrarla buyuyolar ,ama o delik olanları atmalımıyım acaba bu sebze isi oyle cok kolay değilmiş. :D gozum gibi bakıyodum,ama galiba bisiyi yaz az yapıyorum ya da cok...

igokcen
13-10-2008, 20:42
rokanın mevsimi var mı yoksa her zaman dikilebilir mi?

Harun Parlak
13-10-2008, 20:49
Roka herzaman ekilebilir. Ama yaz sıcaklarında ekildiğinde çok çabuk gelişiyor ve anında tohuma kaçıyor. Birde yaz sıcaklarında huzlı geliştiği için hızlı tüketilmeli aksi halde yapraklar kalınlaşıp sertleşiyor.

hocam100
19-10-2008, 17:36
roka en sevdiğim bir bitkidir.tohumunu alıp ertesi yıl tekrar ekiyorum...

ezgili dünyam
19-10-2008, 20:00
Erken ektiğim bazı rokalar yenecek kadar olmuş. Biraz önce limonlu olarak yedim.:p

Mermaid
19-10-2008, 20:13
Afiyetolsun:))))

nevsune
25-11-2008, 11:37
24 Ekim'de tohumlarını ekmiştim.
28'inde çıkmışlardı. Büyümeleri ilk çıktıkları hızda olmadı.

Bir ayda bu kadar olabildiler.
5377353774

tropikana
25-11-2008, 12:39
Merhaba,
Bizim seranın olduğu arazide bundan 4-5 yıl önceki araziyi işletenler ticaret amacıyla roka yetiştirmişler. 2 yıla yakındır biz kullanıyoruz araziyi, roka her yerde ayaklarımızın altında diyebilirim 26 bin metre karelik alanda her yerde. Sürekli varlar yılın 12 ayında roka yiyebiliyoruz hiç bir bakım uğraşı yok. Sağlıkları çok iyi , rengi koyu yeşil yaprakları daha canlı ve diri, pazardan alınan rokalardan farklı zannedersem. Doğal ve katkısız yetiştiklerinden olsa gerek .Her sofrada büyük bir iştahla koca bir tabak roka tüketimi oluyor bizde. Birde faydalarını okuyunca dahada bir sevdim ben bu rokayı:)
Bol rokalı günler:)

Cumhur Tonba
25-11-2008, 13:01
Tropik ana. İyisin iyisin. İlaçsız, tertemiz, mis gibi rokayı bulmuşsun. Afiyet olsun. İlk rokayı Ankarada yemiştim. Bayıldım. Çiğ çiğ. Ekmek arasına koyar yerdim. Tadı değişik ve çok leziz. Faydalı bir bitki. Herkezin bol bol tüketmesinde fayda var.

MSaygin
25-11-2008, 13:05
Kuşlar, dereotu, ıspanak, marul bırakmadılar, bir tek rokaya dokunmuyorlar şimdilik :)
Geçen sene çok güzel büyümelerine rağmen çok acı olmuşlardı, bu sene yeniden deniyorum.

limon
25-11-2008, 17:28
MSaygın, geçen sene bu zamanlarda mı ekmiştiniz Roka tohumlarını?

Adana, bize göre daha sıcak olduğundan, daha erken ekilmiş tohumlardan yetişen Rokalar çiçeğe kaçmış olabilirler miydi acaba? Çünkü Roka çiçeğe kaçmaya başladığında oldukça acılaşıyor.

Bizlerin yetiştirdiği Rokalar suni gübresiz olduğundan sanıyorum, pazarlardakine nazaran daha baharlı ve hafif acı oluyor. Bu tada alışıldı mı pazardan alınanlar ot gibi tatsız geliyor.
Çoğunluk bahçemde yetiştirdiğim Rokalara bayıldığı halde, 3 senedir iki kişi acı bulup yemedi :)

tropikana
25-11-2008, 18:33
Bir hafta seramızın olduğu yerde kaldım hem serada biraz çalışayım benimde katkım olsun istedim bol bol ot temizledim :) toprakla uğraşmak kadar güzel bir şey yok bence. Bu bir hafta içinde akşam sabah sürekli roka yedim tabi bol ya:)o kadar lezzetli geliyorduki yemeden edemedim valla.Yalnız dün bir şeyin farkına vardım 1 aydır idrar yolları rahatsızlığım vardıı geçtiğini farkettim ağrım olmamaya başladı. Bu bölümdeki rokanın faydalarını okuyunca elimin altında çok değirli bir bitkinin olduğunu farkettim. Bence her sofrada rokanın yerini ayırmak rokayı soframızdan eksik etmemek lazım diye düşünüyorum.
Saygılar.

tropikana
25-11-2008, 18:39
Sevgili Cumhur Tonba,
Topağından yeni şökülmüş hatta toprağıyla birlikte sana göndereyim rokayı dalından sen kopar. İkinci rokayıda memleketimin rokası deyip yersin:)
Tropik ana. İyisin iyisin. İlaçsız, tertemiz, mis gibi rokayı bulmuşsun. Afiyet olsun. İlk rokayı Ankarada yemiştim. Bayıldım. Çiğ çiğ. Ekmek arasına koyar yerdim. Tadı değişik ve çok leziz. Faydalı bir bitki. Herkezin bol bol tüketmesinde fayda var.

Cumhur Tonba
25-11-2008, 20:53
Sağol Tropikana. Düşünmen bile güzel.

MSaygin
26-11-2008, 08:23
MSaygın, geçen sene bu zamanlarda mı ekmiştiniz Roka tohumlarını?

Adana, bize göre daha sıcak olduğundan, daha erken ekilmiş tohumlardan yetişen Rokalar çiçeğe kaçmış olabilirler miydi acaba? Çünkü Roka çiçeğe kaçmaya başladığında oldukça acılaşıyor.

Bizlerin yetiştirdiği Rokalar suni gübresiz olduğundan sanıyorum, pazarlardakine nazaran daha baharlı ve hafif acı oluyor. Bu tada alışıldı mı pazardan alınanlar ot gibi tatsız geliyor.
Çoğunluk bahçemde yetiştirdiğim Rokalara bayıldığı halde, 3 senedir iki kişi acı bulup yemedi :)

günaydın limon,

Evet, yine benzer bir zamanda, belki biraz daha erken ama sonbaharda ekmiştim.Çiçeğe kaçmadan daha yaprakları tazeyken bile çok çok acıydı.Ben rokanın acısını severim, bu yetiştirdiklerime kadar acısından rahatsız olup da yemediğim roka olmamıştı.

Bu sene karşılaştıracağım sonucu, aynı tohumlardan ektim.

nevsune
26-11-2008, 08:40
Kuşlar, dereotu, ıspanak, marul bırakmadılar, bir tek rokaya dokunmuyorlar şimdilik :)

Şaşırdım şimdi. Oysa benim evdeki kuşum rokaya bayıldı. İlk çimlenme aşamasında saksıyı evin içinde pencerenin önüne koymuştum, yeni çıkanlar delik deşikti. Tohumlarda hastalık var diye düşünürken, bir gün bir de baktım saksının kenarına oturmuş yaprakçıkları didikleyip durmakta. Marul türü yeşilliklere bayılır ama roka yiyeceği hiç aklıma gelmemişti.

Şule68
26-11-2008, 10:24
Bu sene ben de balkona balık kasalarının içine roka ve tere ekmiştim. Eylül başında ektiğim roka ve tereleri 1,5-2 aydır yiyoruz. Şuanda da yenileri yenmeye yakın oldu.

Rokanın acısı beni de rahatsız eder, o yüzden tohumlarını aldığım satıcıya özellikle sormuştum. Acı olmasın, tohumun cinsi falan var mı diye. Ama satıcının söylediği susuz bırakmayın oldu. Az sulanan roka acılaşırmış. Bende de böyle bir bilgi var. Umarım işinize yarar. Kolay gelsin.

Romantik
23-12-2008, 10:01
roka acayip bir bitki. geçen sene tohumunu alıp ekmiştim. fideler belli süre küçüktüler. daha sonra birden tohumu döndüler. ve ben hiç bir şey anlamadım. hiç birini kullanmadım. yazık oldu.

sdk
24-12-2008, 11:34
Bende küçük bir saksıya ekmiştim.Çok sıkışık oldukları için büyümediler.Şimdi daha geniş bir yere diktim umarım bu mevsimde çıkarlar

limon
24-12-2008, 12:26
Romantik Serseri, geçen yıl yaza doğru ekmiş olabilir misiniz tohumları? Sıcak havalarda Rokalar hem kısa kalır, hem de hemen çiçeğe-tohuma kaçarlar.

Roka tohumunu senede bir kez atarak tüm yıl (yaz hariç) yiyebilmenizin püf noktası (daha önce çok kere yazmıştım aslında); Roka tohumunu sonbahar başında Eylül ayı gibi atın, çıkan fideler muhtemelen çok sıkışık olacaktır (tohumu çok ince olduğundan ayarlaması zor oluyor), seyreltme yapın. Seyrelme yaptıktan sonra yenebilecek büyüklüğe gelmeye başlayınca, kökünden çıkarmayın, ya maydanoz gibi keserek kullanın ya da kullanacağınız kadar yaprağı tek tek koparın. Maydanoz gibi kesseniz bile 10 gün sonra Rokalarınız tekrar yenecek büyüklüğe ulaşacaktır, kökleri çok daha güçlü olacaktır. Yazın havalar ısınana kadar bir daha tohumunu atmanıza gerek kalmayacaktır. Bizler gibi amatör yetiştiriciler için en güzel ve pratik yol budur.

Şayet kökünden söküp tüketirseniz(eskiden böyle yapıyordum), devamlı tohumunu atıp yeniden yeşermesini beklemeniz gerekecek bu da zaman kaybı olacaktır. Ayrıca çok serin havalarda çimlenme güçlüğü olacaktır.

Gurtunca
24-12-2008, 13:35
Birde faydalarını okuyunca dahada bir sevdim ben bu rokayı:)
Efendim bana göre de rakının en güzel metreslerinden biri olmasıdır..:p Viva Roka...

pamukseram
22-02-2009, 19:24
Roka yetiştirmeye çalıştım fakat bilgilerini tam okumamışım herhaldeki ki, (daha 1 aydır bitki yetiştirmeye başladım,(buda bahanem olsun.))çok sık aralıklarla ekmişim hadi seyrelteyim dedim bu kadar sıklıkta her seyreltmeye çalıştığım bölgede bir terör esti hepsi elime geldi yılmadım, aşırı sulamışım sanırım boyları çok uzun oldu yılmadım, (bu arada resimde önde dereotları ekili arada çıkış farklarını tahmin edin artık roka almış başını gidiyor dereotundan ses yok ama sonraları onlarda çıktı ölmemişler yani.) Dün gece yağmur yağdı aşağı yukarı 10 gündür gece gündüz balkonda gölgede olan fidelerim tarumar (3 ve 4. sıradakiler)(bu arada küçük misafirime dikkat ettinizmi roka ve dereotunu seviyor herhalde !!!) oldu e tabi yanında dere otlarımda öylece kalakaldım ama gene yılmıyacağım da elim kolum bağlı kaldı şimdi bu durumda ne yapıcam ben!!! İlk diktiğim tohumlar bunlar yaşasınlar istiyorum. (Bu arada 22 günlükler.Tabi alttaki iki fotoğraftakinler üstteki iki fotoğraftakinler 10-11 günlükler.)
arkadaşlar acilen dereotu yetiştiriciliği hakkında bilgiye ihtiyacım var..çok küçük bir alanda tohumdan net 25 canlı dere otu bitkisi yetiştirmem gerekiyor.bu konuda bana yardımcı olurmusunuz ..teşekkürler..

sulty
22-02-2009, 21:43
pencere önü saksısına roka tohumlarını ektim bugün, havalar soğuk gittiğinden güneş görecek şekilde kalorifer üstüne koydum, umarım çimlenir ve de güzel güzel büyüler.

alaaddin23
07-03-2009, 13:05
Merhaba,
Rokaları ablamdan istediğim hasır sepetin içine serptim ama roka konusunda bir sorum olacak:
Rokaların resimlerine baktığımda hep sıkışık ekilmişler acaba nasıl gelişiyor gelişmeisnde sorun olmuyor mu? optimum ne kadar aralıkta olmalı ve kap derinliği kaç santimetre olmalı zira bir kiloluk sarelle kabına dikmek istiyorum altına delik açıp:) ve bir parmak derinliğinde sadece..sice yetişir mi..:)?

mel-i
10-03-2009, 23:13
Merhaba,
Bunlarda benim yetiştirmeye çalıştığım rokalar...
İnsan bunları yemeye kıyamaz ki !!

Kiraz
11-03-2009, 17:21
Roka tohumları kolay çimleniyor, bu nedenle tohumları ne kadar seyrek atarsam atayım yine sık çıkıyor. Böyle olunca da gelişemiyorlar.

Aralarından zayıf olanları ayıklamak gerekiyor, biraz büyüyünce yenebilecekleri kökleri ile alıp kullanabilirsiniz. Aralarında en az 4-5 cm (bu konuda emin değilim ama sık olunca gelişmiyor) kalana kadar rokaları bu şekilde kullanabilirsiniz, daha sonra kullanacaklarınızın köklerini bırakıp, üstten kesebilirsiniz.

Sn. Alaaddin23, kabınızın derinliği ne kadar bilmiyorum (tahminim dondurma kapları gibi) ama tadımlık yetiştirebilirsiniz.

mel-i
11-03-2009, 18:21
Sayın nurbahar benim rokalar için ne diyorsunuz ?
İlk girişimim ve acemice , balkonumda büyük saksıda saksının diğer yarısındada maydanoz tohumları var ama onlar daha geç çıkıyor herhalde..
teşekkürler..

Kiraz
11-03-2009, 18:33
Sn. Mel-i benim rokalar da bu sıklıkta çıktı. Özellikle çok yoğunolan yerleri şimdiden ayıklasanız iyi olur(1. resimde sol alt köşe gibi) . Diğerlerini de (2. resim sağ kenar) yazdığım gibi, yenecek kadar büyüdüğünde köküyle alarak seyreltirsiniz .

Bir kök size kocaman ve bir sürü yaprak verecek, seyreltmeye kıyamazsak büyümeleri engelleniyor.

Maydanozlar yaklaşık üç haftada çıkıyor. Balkonunuz salyangozların ulaşabileceği yerdeyse dikkat! Rokayı çok seviyorlar.

mel-i
11-03-2009, 23:20
Nurbahar hanım'a
Teşekkür ederim yorumlarınız için . Evim 2. kat umarım gelmeye kalkmaz salyangozlar.
Rokalarımı onlara yedirmem :))

radem63
01-04-2009, 17:27
Pazardan aldığım rokaların arasında köklü olanları saksıya ekmiştim.
Şimdi tepesinde çiçek açacak ,çiçek açınca tohum alma şansım olabilirmi acaba?
Rokadan tohum alan arkadaşlar tohum nasıl aldınız?

Birol Ketenci
01-04-2009, 18:13

Saksıda gelişip çiçek açmaya başladıklarına göre sağlıklılar. O çiçekler ilerde börülceye benzer tohum kapsülleri oluşturacaklar. Bu kapsüller dalında kurursa kendi yarılıp tohumları toprağa serpilirler. Tohum kapsülleri kurumaya başladıklarına (yeşilken değil) koparırsanız kenarda kurutup tohumları çıkarırsınız.

mel-i
01-04-2009, 18:19

radem bu iş biraz zahmetli olabilir. İsterseniz ben size roka tohumu gönderebilirim. Balkonda saksıya dikmek için biraz fazla almışımda.. :p

radem63
01-04-2009, 18:31
Pdabirol cevabın için çok teşekkür ederim.

Sevgili Mel-i teklifin için çok teşekkür ederim.Ama balkonumda kısıtlı yer olduğu için hayır diyeceğim.Kusura bakmazsın umarım.

alaaddin23
05-04-2009, 19:44
Yangın merdiveni de olmasa nereye yerleştirecğeim sizleri :)

Bu arada seyreltebildiğim kadar seyrelttim fazlasına kıyamadım sorun olur mu sizce? ilk deneyimim..yanda da dondurma kutusuna aralıklarla ektim bakalım büyüyecekler mi:)?

mel-i
07-04-2009, 07:44
Sayın alaaddin23 ,
Gelişmeleri sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Sepet ise çok yakışmış. Ellerinize sağlık.

mel-i
07-04-2009, 16:14
İlk hasılat ve rokaların durumu ...
Yalnız çok sinek oluştu balkonda , nasıl kurtulabilirim?

alaaddin23
07-04-2009, 18:42
Teşekkürler sayın mel-i
yalnız sizin resimdekilerdeki rokalar için ilk hasılat demişsiniz henüz erken değil mi?

alaaddin23
07-04-2009, 18:52
fikirlerinizi bekliyorum (özellikle dereotu hakkında çok mu sık dikmişim? diğer kiraz domateslerde seyreltme yapacağım ama dereotu ve roka aynen kalacak)

mel-i
07-04-2009, 18:58
Onlar seyreltmek için kopardıklarım , farkettiyseniz çok sıkışık durumdalar ama kıyamıyorum koparmaya. Bu minikler bile yetiyor kendiniz yetiştirince...

alaaddin23
07-04-2009, 22:57
anladım. ben de aynı sıkıntıya düşüyorum. ama deneyim oldu artık seyrelterek ekiyorum sonrasında canlarına kıymıyorum. hem günah hem israf:)
Bu arada yeri değil belki ama aklımdayken sorayım:
tohumların son kullanma tarihleri var mıdır? ben yaklaşık 3 sene önce tohum almıştım paketi açtım geriye kalanları dikiyorum çoğu çimlenmiyor. ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım..saksılar boş bekliyor.. peki çimlenmiyorsa tarihi bir hurma tohumu bulmuşlardı çimlendirmeyi düşünüyorlardı...? neyse bilen bir kişinin yorumunu bekleyelim..:)

doren
14-05-2009, 16:49
merhaba;bende maydanoz,dereotu ve roka yetiştirmeye çalışıyorum.Rokalarım ikinci gün çıkmaya başladı fakat yaklaşık 2-3 cm kadar olunca hepsi boyunlarını büküp toprağa serildiler,şimdi canlanmıyorlar sap kısımları ip gibi ince kalıyor ve elimi deydirdiğim anda kopuyorlar acaba nerede hata yapıyorum? lütfen yardım edin yoksa bir saksı rokam ziyan olacak.Halbuki ben onları afiyetle yiyeceğim zamanı dört gözle bekliyorum.Birde maydanoz,dereotu ve rokaları kaç günde bir sulamam gerekiyor?ben hergün bolca suluyorum acaba bu yüzden rokalarım mahvolmuş olabilirmi?

velveteen
14-05-2009, 23:49
Doren, evet gövdedeki incelme dolayısıyla boyun bükme ve kopma kesinlikle fazla sulamadan kaynaklı. Sulamanızı yarı yarıya azaltın bence. Saksı büyüklüklerinizi bilmiyorum ama ben toprağın kurumasına yakın azar azar su veriyordum.

doren
15-05-2009, 06:28
Doren, evet gövdedeki incelme dolayısıyla boyun bükme ve kopma kesinlikle fazla sulamadan kaynaklı. Sulamanızı yarı yarıya azaltın bence. Saksı büyüklüklerinizi bilmiyorum ama ben toprağın kurumasına yakın azar azar su veriyordum.

yardımınız için çok teşekkür ederim; annem tohumu ilk ektiğinde çimlenene kadar çok su dök demişti sanırım bu sulama şeklini ben biraz abarttım umarım geride kalan rokalarımı kurtarabilirim teşekkürler.

kızılelma
14-07-2009, 09:13
bende forumdan bir arkadaşın gönderdiği roka ları buğün ekecem çıkdıklarında burada resimliyecem

lovejoy
10-09-2009, 14:02
Benim de balkonumda rokalarım var bütün bir yaz boyunca gölgede tutarak ve susuz bırakmayarak roka yedik. Bu aralar tadları iyice acılaşmaya başladı. Rokaların niye acılaştığını bilen varmı acaba?

Dangerously34
10-09-2009, 15:50
Öncelikle herkese merhabalar...
Bugün roka tohumu aldım bende.. Tohumu satan adam serpin üzerinede hafif toprak örtün dedi. Bundan önce ki denememde toprakla tohumları karıştırmışım birbirine saksıya koymuştum. Ama daha çimlenmeden küçük kuzenim balkondan aşağıya dökmüştü. Şimdi nasıl eksem bilemedim. Adamın dediği gibi mi yapsam yoksa eski yaptığım gibi mi?

vatan24gurbet34
13-10-2009, 20:37
çok iyi arkadaşım

lovejoy
01-12-2009, 11:27
Rokalarıma sanırım bir hastalık bulaştı. Yaprakları bordo rengine dönmeye başladı ve üzerlerinde beyaz lekeler var. Bu durumda neler yapabileceğim konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim

MEHMETKE
04-12-2009, 15:20
bu rokalar kapalı alanda değilmi,

lovejoy
05-12-2009, 13:11
hayır balkonda açık alanda. Antalyadayım sabahdan saat 14 e kadar güneş alıyor. Güney cepheye bakıyor.

Eovyn
29-12-2009, 08:41
Manavdan aldığım rokalar köklüydü. Alacağımı aldıktan sonra; en içte kalan minik yaprakları üzerlerinde bırakarak bu kökleri toprağa yeniden diksem acaba gelişmeye devam ederler mi? ;)

olea_
09-01-2010, 18:03
ben de bugün pazardan köklü roka aldım nanelerle birlikte. bir iki gün suda bekleyip iyice köklendirmek gerektiğini okumuştum bu forumda. ben de çoğunluğunu suya koydum, bir kökü de denemek için toprakla buluşturdum. bakalım ne olacak. umarım tutar de kendi rokamızı yetiştirebiliriz.

MeyveliTepe
09-01-2010, 20:10
Tohumdan ekin. Kolay çimlenir ve hızlı büyür.

seymen_84
11-01-2010, 08:38
arkadaşlar bunlarda benim rokalarım sizce durumu nasıl?

olea_
12-01-2010, 00:07
tohumdan ekmiştim zaten. foruma da yazmıstım da. eylul sonundan beri umutla bekliyorum ama sonuc alamadım. sanırım dısarıda durmasından, belki de içeriye almalıyım ama içerisi de cok sıcak. neyse sonuc olarak tohumdan sonuc alamadım. beklemeye devam ediyorum bakalım.

chocolate
23-03-2010, 03:02
roka yetiştirmeyi bende denemiştim fakat zorlanmıştım cok en sonundada böceklenmişti:((

kuzen38
10-04-2010, 01:49
tohumları inanılmaz kolay çimleniyor. pencere önü bostanı olarak alıp kayınvalideme hediye ettim çimlendikten sonra. bakalım becerebilecek mi :D

k_donmez
10-04-2010, 18:27
Rokaları geçen yıl önce saksıya, daha sonra da 2 kez bahçeye ekmiştim. Bu yıl da ekimlerini yaptım. Birkaç gün içinde çimlendiler. Merak etmeyin sizi üzmezler. Çabuk gelişirler ve bolca roka yersiniz. Son zamanlarında ortasından bir sap uzayarak yükselir. Güzel beyaz çiçekler açar, daha sonra da tohumları oluşur ve ertesi yılın ekimi için hazırlıklı hale gelirsiniz. Kışın Ankara'da yaşamaya ve gelişmeye devam ederler.

sakagun
10-04-2010, 18:44
Bunlar da benimkiler.

k_donmez
10-04-2010, 19:50
Sayın Sakagun
Harika görünüyorlar. Salatası çok lezzetli oluyor. Ellerinize sağlık.

sakagun
10-04-2010, 20:45
Teşekkürler, saksıda bu şekilde bıraksam büyürler mi? Yoksa bahçeye mi aktarayım?

k_donmez
10-04-2010, 22:45
Her kök çok yayılarak büyüyor. Saksıda çok fazla gelişmeyebilir. Eğer imkan varsa bahçeye ekin. Birkaç ay üç öğün roka yiyebilirsiniz.:p

sertug guray
10-04-2010, 22:49
Yanlız yapmanız gereken bir şey daha var o da; biraz balık ızgara birde küçük rakı işte bu kadar :)

Yildirmaz
11-04-2010, 17:43
Emeği geçen herkesin eline sağlık, sayenizde roka hakkında çok şey öğrendim :-)

jokerkan
24-12-2010, 10:03
selamlar bende roka olayına girecem kısmetse (maydonoz ve kıvırcık ile) normal uzun dikdortgen saksılarla baslamayı dusunuyorum evin soguk oldugu odasına koymayı dusunuyorum (sabahları gunes alıyor ayrıca) umarım hersey yolunda gider

denizakvaryumu
24-12-2010, 10:29
... Kışın Ankara'da yaşamaya ve gelişmeye devam ederler.

Kışın Ankara'da ölmez mi?

oznur
17-03-2011, 23:13
Bunlarda benim her sabaha kalkip bakmaktan keyif aldigim rokalarim.Canlarim benim nasilda buyuyorlar.Ben nasil yerim bunlariii

turşukavurması
22-03-2011, 09:31
Selam,
bir haftadır rokalarla ilgili yazıları okuyorum ama saksıya tohum ekip roka yetiştirme hakkında hala net fikre ulaşamadım :(
ne yapmam lazım?

oznur
23-03-2011, 15:33
Sevgili tursukavurmasi hic dusunmeden yiyebilecegin kadar at tohumu topraga (ya da benim gibi kucuk meyve kasasina)... 4 gunde gorunurler :)
Benimde ilk denemelerim merak etme yalniz degilsin!

kirazdomates
27-03-2011, 11:09
Aldığım roka tohumlarını geçen yıl balkonda yetiştirmeye çalışmıştım ama malesef başarılı olamadım.

oznur
27-03-2011, 13:58
Sayin kirozdomates yarisini bahcenin kucuk bi yerine .yarisinida iceride yetistirmeye calisiyorum ilk denemem bu,suan ikisininde boyu ve gelisimi ayni.Umarim husrana ugramam bende !Bence siz yine deneyin eksik olan bisey vardir,ya da fazla ;)

elvn
10-05-2012, 17:33
tohumları 2 gün suda beklettim öyle ektim bahçeme 3 gün önce bugün çıkmaya başlamışlar bile :) görünce şaşırdım bu kadar çabuk olmasını beklemiyordum.

aynı zamanda hemen yan tarafına hazırladığım bölgeyede yine suda beklettiğim tere tohumlarını ektim onlarda çıkmaya başlamış ama rokalar biraz daha önde :)

birde rokaları ektiğim bölgede çok karınca vardı sorun olurlar mı?

onları bölgeden uzaklaştırmak için ne yapmam gerekiyor.

elvn
12-05-2012, 20:42
forumda bu sene roka ya ilgi yok galiba :( henüz 4 günlük olan rokalarım:D

http://img851.imageshack.us/img851/7778/img9787n.jpg

Cemil B.
19-05-2012, 17:04
genelde farklı baslıklar acılıp kalıyor, bende hem bahcede hem balkonda saksıda roka yetistirenlerdenim, rokayı 3 ogun yiyebilen biri olarak heves edip basladım.

yalnız en önemli uyarım sık ekmeyin rokayı, cunku devamlı icten yeni yeni devamlı dallar uzanıyor yeni roka yaprakları acılıyor, ve cok sıkısık oldugunda büyüyemediginden, kucuk kucuk kalıp tohuma kacıyorlar,

elvn
21-05-2012, 08:42
genelde farklı baslıklar acılıp kalıyor, bende hem bahcede hem balkonda saksıda roka yetistirenlerdenim, rokayı 3 ogun yiyebilen biri olarak heves edip basladım.

yalnız en önemli uyarım sık ekmeyin rokayı, cunku devamlı icten yeni yeni devamlı dallar uzanıyor yeni roka yaprakları acılıyor, ve cok sıkısık oldugunda büyüyemediginden, kucuk kucuk kalıp tohuma kacıyorlar,

teşekkürler.

genişçe bir alana ektim aslında ama güzel bir şekilde dağıtamamışım :(
birkaç yerde sık sık diğer yerlerde tek tük çıktılar. büyüme süreçleri nasıl peki bu rokaların, bayağı hızlı çıktılar ama büyümüyor gibiler :(

Cemil B.
21-05-2012, 20:21
teşekkürler.

genişçe bir alana ektim aslında ama güzel bir şekilde dağıtamamışım :(
birkaç yerde sık sık diğer yerlerde tek tük çıktılar. büyüme süreçleri nasıl peki bu rokaların, bayağı hızlı çıktılar ama büyümüyor gibiler :(

Büyürler büyürler , buraya tıklayarak (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26553.htm) benim balkonu takip edin isterseniz büyüme süreçlerini görmek için

uugur
27-05-2012, 17:38
tohumları serptikten sonra sulama yapmak gerekli midir?

Cemil B.
28-05-2012, 17:57
tohumları serptikten sonra sulama yapmak gerekli midir?

evet tohumlar sıık olmayacak sekilde serpildikten sonra ince bir tabaka torf ile kapatılıp hafiften torf sıkıstırılmalı ve can suyu verilip streclenmeli , ilk çimlenmeler olusmaya basladıktan sonra strec sökülüp güneşe çıkarılabilir.

Cemil B.
29-05-2012, 11:51
Roka Son Durum , Tohuma Kacan Grup ;
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/302003d1338283561-roka28052012429.jpg

sinasi6
29-05-2012, 18:21
Bu sayfayı okuyunca dayanamadım, gittim roka tohumu alıp diktim bahçeye. Yaklaşık 1 m kare.

Gölge serin bir yere diktim. Umarım bu mevsimde olur.

uugur
29-05-2012, 21:01
evet tohumlar sıık olmayacak sekilde serpildikten sonra ince bir tabaka torf ile kapatılıp hafiften torf sıkıstırılmalı ve can suyu verilip streclenmeli , ilk çimlenmeler olusmaya basladıktan sonra strec sökülüp güneşe çıkarılabilir.

rokalar bugün kendilerini göstermeye başladılar bile. :D

Sevim
29-05-2012, 22:46
Benim rokaların yine boyu çok uzadı sebebini bir türlü anlayamıyorum. Çok sık da sulamadım halbuki :S yani sadece üzerinin nemlenmesini sağladım :(

Cemil B.
30-05-2012, 10:31
yalnız benden uyarması , bu mevsimlerde (yazın) rokalar cabuk çiçeklenip tohuma kacabilirler,
o yüzden tadını cıkararak yemeye bakın olgunlastıkca

denizakvaryumu
30-05-2012, 16:50
Arkadaşlar kültür rokalarını her sene ekmek yerine yabani rokayı bir kere dikip keyfine bakın...Her sene aynı kökten tekrar çıkar.

Ankara gibi soğuk iklimlerde bile bir kere dikmek yeterli...
Üstelik yabanisinin tadının kültür rokasından daha iyi olduğunu belirtiyim.
======================

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, yabanı rokanın insan sağlığına faydalarının belirlenebilmesi için araştırma başlattı.

Rokanın yabani olan cinsinin sağlığa daha faydalı olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi (E.Ü) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Eşiyok, "Birçok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Özellikle yabani rokanın içinde anti kanserojen bir madde olduğunu öğrendik. Bunun haricinde saç dökülmelerinde ve idrar söktürücü olarak da kullanılabiliyor" dedi.

302414

30 derdin devası yabani rokanın da Türkiye'de özellikle İzmir ve Göller Yöresi'nde bolca yetiştiğini ifade eden Prof. Dr. Eşiyok, "Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'yle bir çalışma yürüteceğiz. Roka ve yabani rokanın genetik haritalarını çıkartacağız. Tere, maydanoz gibi bitkilerle ne gibi özelliklerinin benzediğini araştıracağız. Buna göre daha başka hangi rahatsızlıklara iyi gelebileceğini de öğrenmiş olacağız" şeklinde konuştu.

arıkuşu
20-06-2012, 18:39
Bir ay kadar önce ektiğim rokaların önceki hali310688

Bunlar da rokalarımın şimdiki hali .Geçen sene terasta saksıda denemiştim tohumları. Çok çabuk çiçek oluşturup tohuma kaçmıştı. Neyse bu sene bahçeye ektim ve sonuçtan çok memnunum.Saygılar...310684

Cemil B.
02-07-2012, 14:46
ben rokaların tohumunu almaya basladım, hergün 3-5 topluyorum, sonrada kurumus dalları sokucem, ve yenilerini ekicem,

bol rokalı afiyetli günler dilerim....

angelcan
27-07-2012, 03:00
sevgili hobidaşlarım bu sene bende aranıza katıldım. ta ki ektiğim domateslerin ve biberlerin çiçeği az olunca başladım araştırmaya ve sizi buldum. bugün de sizden duyduğum kadarıyla roka tohumu alıp kağıt havlu arasına 30 kadar tohum serptim. çimlenmesini bekliyorum. benim sorum şu ; uzun saksıya kaç cm aralıklarla kaç çimlenmiş tohum dikicem ? büyük yoğurt kaplarına kaç çimlenmiş roka ekebilirim ? belki diceksiniz havalar sıcak daha zamanı değil diye ama dayanamadım. balkonumun köşedeki 70 cm lik yeri (bugün ölçtüm ) direk güneş almıyo oraya yerleştirmek istiyorum. nasıl ekileceğine ve bakılacağına yardımcı olursanız çok sevinicem.. Sevgilerimle...

arıkuşu
27-07-2012, 10:27
Sn angelcan, hoşgeldiniz:)) Tohumlarınız toprakta çimlensin bence. Madem onları ıslattınız hemen toprakla buluşturunuz lütfen. Ben saksıda başarılı olamadım. Bahçe de istediğim rokaları yiyebildim bu sene:))
Yoğurt saksısına aralarında ikişer parmak boşluk kalacak şekilde serpin tohumları. Bazıları çimlenmeyebilir ama:( tohumu serptikten sonra elinizle hafif bastırın. Üzerine ince bir tabaka toprak serpin. Sonra yine elinizle hafif bastırın toprağı ve süzgeçle sulayın. Roka tam gölgede olur mu bilmiyorum. Benimkiler genelde güneş alan bir yerdeler. Kolay gelsin şimdiden. Gelişmeleri bize aktarırsınız umarım. Saygılar.

angelcan
28-07-2012, 01:03
çok teşekkür ederim arıkuşu aldığım ilk cevap için :) benim bücürüklerin bazıları bugün çatlamış. yarın seve seve toprağına kavuşturucam sayende.. ikişer parmak arayla kaçar tohum serpicem ? sık olurlarsa büyümezler sanırım. 2-3 atsam kafiimidir ?
sevgilerimle...

Cemil B.
05-08-2012, 15:24
ektigim rokalar tohuma kacınca bende bıraktım ıyıce kurudu tohum verdi bende onları alıp tekrar ektim, yeniden aynı heyecanla çimlenmelerini göxleedim suan 3-4 cm oldular, güel bir dongü

A_L_A
28-08-2012, 09:56
tohumları sanırım yüzeye yakın ekmişim. çok güzel büyüdüler ama kökleri çok yukarıda kaldı. ben de "ya tutarsa" diyip mümkün mertebe köklere zarar vermeden tekrar (biraz da seyrelterek) diktim saksısına. bakalım ne olacak

Asliiii
27-10-2012, 03:04
Ben de yaklaşık 1 ay önce pencere onu bostanlarından aldım ve tohumlari ektim.
basta hersey güzel gibiydi ama rokalarim büyümeden sararip buzulmeye başladı :( bitkilerden anlamıyorum ne yapmam gerekio kurtarilabilir mı ?

imgeseli
27-10-2012, 17:29
Yaklaşık 1 hafta önce ektiğim rokalarım çok çabuk çimlenmişti ve çok gürdü balkonda güneş gören bir yerdeydi bayram dolayısı ile içeri pencere önüne koyup gitmiştim pencere kapalıydı 1 gün sonra geldiğimde yüzde otuzunun yapraklarının toprağa yapıştığını gördüm. günde 1 kere suluyorum acaba çok mu suluyorum yoksa içeri aldığım içinmi bilemiyorum. ama bazılarının kökleri çok zayıf yaprakları yere yatmış dokununca elimde kalıyor toprağa yapışmış olanları elimle temizledim lütfen yardım :(
üstteki resim son hali alttaki resim 4 gün önceki halidir. görüldüğü gibi rokalarımın %50 sini kaybettim:((

Emre İlhan
29-10-2012, 09:48
Pencere önü güneşli mi?

imgeseli
29-10-2012, 10:04
evet güneş alan yerde güney cepheli ama zaten pencere önünde durmuyorlar sadece 1 günlük koymuştum oraya hep balkondalar balkon bol güneşli yalnız bu aralar hava kapalı olduğu için hiç güneş görmüyorlar

Gazi Barış
29-10-2012, 10:09
Hergün sulamak biraz fazla gibi, toprak bu zamanda hergün su istemese gerek. Islak toprağı gereksiz yere adet üzere sulamamak gerekir, sanırım sorun bu (su kesmesi)
Kışın sürekli güneşi nereden bulacak, sorun güneş olmasa gerek!

imgeseli
29-10-2012, 10:17
sanırım fazla sulamış olabilirim. rokalarımı halen kaybediyorum kökler okadar cılızki sanırım birkaç gün içinde hepsini kaybedeceğim acaba organik gübre kullansam düzelirlermi

Gazi Barış
29-10-2012, 11:24
Sulamayı kesin, gerektikçe sulayın; muhtemelen hepsi kurumuycaktır. Kalanların sayısı sizi tatmin ederse yola devam, yoksa yeniden ekim yolu seçilecek ki o da sorun değil takmamak gerek çok çabuk çıkıp büyüyebiliyorlar. 1 liralık aldığım tohumlardan ikinci kez ekim yaptım üçüncü defa ekmeye yetecek kadar tohum da kaldı. Benimkiler sizinkilerden biraz daha büyük, ilk ektiklerimi tırtıllardan bir türlü arıtamadım söküp tekrar ektim.

imgeseli
29-10-2012, 11:31
Teşekkür ederim. 2 güne bir sulayacağım, gelişmeleri buradan paylaşırım sizinle.

Cemil B.
17-03-2013, 13:08
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/376923d1362923651-20130310_142650ongunlukroka.jpg

Bende rokaları ektim. 1 mart 2013, resimde geçen hafta ki durumları mevcut.
Bunları geçen sene ektiğim büyüyüp rokalardan aldığım tohumlardan yaptım.
Ne güzel bir geri dönüşüm döngüsü.
Tohumdan yetiştirmek gibisi yok:)

Cemil B.
31-03-2013, 14:45
roka 30.03.2013
1 aylık oldular, ama havalar yeni yeni guneslenmeye basladıgından sanırım büyümekte geç kaldılar gibi.

nkutsay
01-04-2013, 14:58
10 gunluk rokaciklar :))

http://b1304.hizliresim.com/18/1/lp819.jpg

Cemil B.
14-04-2013, 19:07
14. nisan 2013 itibariyle rokalardaki son durum

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/559474_164304063729330_1261345022_n.jpg

solucan17
09-05-2013, 08:45
Rokaları afiyet ile yersiniz inşaAllah arkadaşlar altı gün önce çok sık atmış olduğum rokalarda hem seyreltme olsun hemde şaşırtma yapılırmı acaba dedim yaptım şaşırtma yaptıklarım çok çabuk serpildi dün akşam biraz daha seyreltip şaşırtma yaptım. Kendi kendime gülmekten alamadım köyde üstüne basıp geçtiğim rokaların terasta şaşırtmasını yaptım

fatitoo
09-05-2013, 14:22
Yavaş yavaş kahvaltıda yenecek boya geliyorlar. Çok başarılı. Tebrikler...

naturel-60
13-06-2013, 09:36
afiyet olsun

incirli
20-06-2013, 08:56
benim rokalar uzadı, çiçek açtı, sonra da bitlendi.
ben de söktüm attım.zannedersem sıcaktan oldu.
tamamen gölgede yetiştirsek sorun olur mu?

Cemil B.
30-06-2013, 14:21
benim rokalarda bu sene acayip bitlendi
geçen sene çok roka yemiştim bu sene 2-3 kere farklı zamanlarda yetiştirdim ama sonuncuyuda birşeyler yedi bitin yaninda hatta en son hepsini kesip çöpe atmadan önce yeşil kurtcuklar vardı üzerlerinde

nasıl bir ilaclama yapsak bilmiyorum, sirkeli su , acı pul biber hepsini denedim. bitlerden kurtulamıyorum

solucan17
30-06-2013, 14:40
Sayın cemil bey bende rokalar da gerek sıcaktan tohuma kaçma gerekse aşırı bitlenmeden dolayı verim alamadım bitlenmenin ilk başladığı dönemde daha çok fazla çoğalmamışken ev yapı ilaçlar işe yarıyabiliyor..Ama genelde zirai ilaç olmadan kurtaramıyorsun..Bende yarın akşam memnun olmasamda biberlerimdeki bitlenmeden dolayı zirai ilaç kullanacağım,başka türlü kurtunulmuyor bu bitlerden..

eylülbelde
18-09-2013, 23:42
Kasalara ektiğim ve uzun zamandır yenecek kıvama gelmiş rokaları afiyetle yiyorum fakat bir kısmını tohuma dönmesi için bekletiyorum. Ancak henüz hiçbirisi tohuma dönmüş değil. Neden acaba?

incirli
19-09-2013, 08:18
tohuma dönmesini istiyorsanız bol güneş gören sıcak bir yere koyun
anında uzayıp tohuma dönüyorlar

Ga2084
19-09-2013, 17:04
Buda benim 5gün önce ektiğim rokalarım yazın ekmiştim fakat hepsi tohuma kaçınca sinirlenip söküp atmıştım birde suçu tohumda bulmuştum. Oysaki forumda okudum yazın sıcaklarda tohuma kaçarmış şimdi işi garantiye aldım seyrek olarak ektim bakalım ne zaman yemeye başlıyacağız gelişmeleri tekrar ekleyeceğim ;)

eylülbelde
20-09-2013, 00:17
Aslında güneş gören bir yerdeler ve gayet güzel gelişim de gösterdiler. Epeydir de ara ara koparıp tüketiyorum. Aynı zamanda ektiğim semizotu tohuma döndü mesela. Roka biraz daha geç mi tohuma dönüyor desem. Bekleyeceğiz artık.

solucan17
24-09-2013, 23:28
İkinci günü çıktı rokalar seviyorum onları hiç uğraştırmıyorlar insanı.

incirli
06-10-2013, 16:52
Aslında güneş gören bir yerdeler ve gayet güzel gelişim de gösterdiler. Epeydir de ara ara koparıp tüketiyorum. Aynı zamanda ektiğim semizotu tohuma döndü mesela. Roka biraz daha geç mi tohuma dönüyor desem. Bekleyeceğiz artık.

benim roklar çok kısa bi sürede uzayıp tohuma döndüler
hiç yiyemedim desem yeridir
sıcak ve güneş alan bi yerdeydi
belki torftan dolayı da olabilir

hüzün
12-11-2013, 11:55
sulaması kolay olsun diye sırayla serpmiştim tohumlarını...

yağmur
12-11-2013, 13:15
benim roklar çok kısa bi sürede uzayıp tohuma döndüler
hiç yiyemedim desem yeridir
sıcak ve güneş alan bi yerdeydi
belki torftan dolayı da olabilir

Serin havayı seviyor, direk ve fazla güneşte çabucak olgunlaşıyor rokalar. Yarı gölge bir yer daha iyi olabilir. Birde sadece torf değilde bahçe toprağı da eklerseniz güzel olur sanırım.

incirli
12-11-2013, 14:05
Serin havayı seviyor, direk ve fazla güneşte çabucak olgunlaşıyor rokalar. Yarı gölge bir yer daha iyi olabilir. Birde sadece torf değilde bahçe toprağı da eklerseniz güzel olur sanırım.

seneye daha tecrübeli olarak yapacağım bu işleri :rolleyes:

kuzen38
04-12-2013, 22:48
rokasiz bir hayat çekilmez :) saksıda yetiştirirken malasef bu sene tohumlari elimden kacirdim ekerken biraz sık oldular. kapalı balkonda kışın biz amatörler için çok önemli bir ugras ne de olsa yaz gibi herseyi ekemediğimiz bir zaman dilimindeyiz.

esgül73
06-12-2013, 09:49
Bn de kışın hem balkonumda uğraş olsun hem de geleneksel olup tohumlarını alayım diye Zen garden dan verona roka ile kıvırcık tere tohumu aldım.Bir haftada çimlendi.Ama boya gitti incecik bir gövdesi oluştu.Şimdi Zen garden sitesine baktım çimlenmesi çok kolay yazıyor.Çimlendikten sonra kapalı balkonuma alıp her gün sabah akşam fıs fısla suladım.

esgül73
11-12-2013, 09:16
Arkadaşlar kültür rokalarını her sene ekmek yerine yabani rokayı bir kere dikip keyfine bakın...Her sene aynı kökten tekrar çıkar.

Ankara gibi soğuk iklimlerde bile bir kere dikmek yeterli...
Üstelik yabanisinin tadının kültür rokasından daha iyi olduğunu belirtiyim.
======================

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, yabanı rokanın insan sağlığına faydalarının belirlenebilmesi için araştırma başlattı.

Rokanın yabani olan cinsinin sağlığa daha faydalı olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi (E.Ü) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Eşiyok, "Birçok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Özellikle yabani rokanın içinde anti kanserojen bir madde olduğunu öğrendik. Bunun haricinde saç dökülmelerinde ve idrar söktürücü olarak da kullanılabiliyor" dedi.

302414

30 derdin devası yabani rokanın da Türkiye'de özellikle İzmir ve Göller Yöresi'nde bolca yetiştiğini ifade eden Prof. Dr. Eşiyok, "Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'yle bir çalışma yürüteceğiz. Roka ve yabani rokanın genetik haritalarını çıkartacağız. Tere, maydanoz gibi bitkilerle ne gibi özelliklerinin benzediğini araştıracağız. Buna göre daha başka hangi rahatsızlıklara iyi gelebileceğini de öğrenmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Ben de yabani olsun ve çok yıllık olsun diye internette araştırma yaptım.Zen garden dan verona roka adı altında yazan dayanıklı ve çok yıllık roka siparişi verdim.Tam olsun diye yine aynı siteden vermikülit ,organik gübre ,leonardit humus siparişi verdim.Hepsini toprakla karıştırıp roka tohumlarını özenle diktim.Uzun saksıdan 4 gün sonra 5-6 tane cılız fide çıkıp boyuna uzadı.Havalar soğuk gittiği için gece içeri aldım.Şu anda onların da durumları iyi değil.Ama ben fıs fısla azar azar sulamaya devam ediyorum.Ümidimi hala yitirmedim.

esgül73
11-12-2013, 09:21
Bu yıl tohum takasdan yabani roka siparişi vermedim.Bana önerebileceğiniz yabani ,geleneksel,çok yıllık roka ,tere ,maydonoz tohumu siparişi verebileceğim bir yer varsa bildiriseniz çok makbule geçer.Çünkü yılmadan devam etmek istiyorum.

seccomann01
24-01-2014, 18:15
Bende ektim yakında paylaşacağım fotoğraflarını

seccomann01
24-01-2014, 18:17
Bu yıl tohum takasdan yabani roka siparişi vermedim.Bana önerebileceğiniz yabani ,geleneksel,çok yıllık roka ,tere ,maydonoz tohumu siparişi verebileceğim bir yer varsa bildiriseniz çok makbule geçer.Çünkü yılmadan devam etmek istiyorum.

Zirai Depo Tarım Aletleri, Zirai İlaç, Gübre Tohum ve Bahçe Bakım Malzemeleri (http://www.ziraidepo.com/)

bu siteden alabilirsin ben aldım memnun kaldım.

Ama istersen tohum takas bölümünden de yardımcı olacaklarını düşünüyorum.

efeege
24-01-2014, 19:09
saksıların boş yerlerinde yetiştireyim diye, roka ekmiştim abartmışım galiba,
kum gibi çıkmışlar..

Gazi Barış
24-01-2014, 20:30
saksıların boş yerlerinde yetiştireyim diye, roka ekmiştim abartmışım galiba,
kum gibi çıkmışlar..

E biraz abartılı olmuş yani, henüz çok geç olmadan biraz seyrekleyin de fazla cılız olmasınlar.

seccomann01
27-01-2014, 16:23
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/467007d1390829979-20140127_144550.jpg

Sizce ne durumdalar ?

Yapmam gereken bir şeyler var mı?

Önerilerinizi bekliyorum

Gazi Barış
27-01-2014, 17:01
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/467007d1390829979-20140127_144550.jpg

Sizce ne durumdalar ?

Yapmam gereken bir şeyler var mı?

Önerilerinizi bekliyorum

Dağınık ekseydiniz çok daha iyi olurdu, çok sık ekmişsiniz, sanırım güneş görmüyorlar ya da çok az görüyorlar, tamamen kapalı bir ortamda bakıyorsanız dışarıya çıkarmaya çekinmeyin, merak etmeyin soğuk bir zarar vermez ( bu durumdakileri çıkarmak sakıncalı olabilir)
Daha deneyimli olup sürekli yetiştirenler vardır muhakkak.

rokacanavari
04-02-2014, 08:29
Ulkemizdeki dolgun yaprakli, kitir kitir roka cinsinin latincesini bilen varsa, bilgilendirirse cok sevinirim.

seccomann01
04-02-2014, 09:15
Ulkemizdeki dolgun yaprakli, kitir kitir roka cinsinin latincesini bilen varsa, bilgilendirirse cok sevinirim.

İlk mesajda bir isim geçiyor ama aradığın o olabilir mi?

efeege
08-03-2014, 14:38
rokalarım sık ekilmişti ama yinede geliştiler, yemelik oldular..

yağmur
09-03-2014, 14:17
Bende bahçeye ekmiştim roka (koçtaş'tan alıp). Yana doğru yayılan bir tür çıktı. Hiç beğenmedim. Sizinkiler ne kadar güzel. Afiyetle yiyin.

hira
09-03-2014, 15:19
2012 yılında aldığım roka rohumlarını ekip başarısız olduktan sonra öylece bırakmıştım tohum kutusunun içine, Şimdi sizde görünce acayip özendim. Tohumlarım bayatlamışmıdır sizce? hala çimlenebilir durumdalarmıdır?

efeege
09-03-2014, 16:33
nem almamış,sa çıkar her ne şekilde olursa ekin bence denemeye değer.
biz tohumu alıyoruz aklımıza geldikçe azar azar ekiyorum.
iki hafta önce bahçeye ekmiştim.
buradakilerden de seyreltip bahçeye şaşırtma yapıp ektim..

sevgili yağmur ben sık ekmişim o yüzden böyleler.
sizin seyrek ve güneşi tam alıyorsa kuvvetinden yayılmıştır.

Milla
10-03-2014, 11:15
Sayın Efeege,
Rokalarınız çok güzel olmuş maaşallah.Maydonozlarınızı da gördüm çok güzeller.Ben de ektim ama çok cılız çıkıp 5-6 cm olunca ölüyorlar.Sadece nane tutturabildim.Onu da köklü ektim:))
Torf kullanıyorum acaba bu nedenle mi olmuyorlar.Siz nasıl bir toprağa ektiniz acaba?Bir de vitamin veriyorsanız ne veriyorsunuz paylaşırsanız çok sevinirim.Elinize sağlık.

efeege
10-03-2014, 21:00
Sayın Efeege,
Rokalarınız çok güzel olmuş maaşallah.Maydonozlarınızı da gördüm çok güzeller.Ben de ektim ama çok cılız çıkıp 5-6 cm olunca ölüyorlar.Sadece nane tutturabildim.Onu da köklü ektim:))
Torf kullanıyorum acaba bu nedenle mi olmuyorlar.Siz nasıl bir toprağa ektiniz acaba?Bir de vitamin veriyorsanız ne veriyorsunuz paylaşırsanız çok sevinirim.Elinize sağlık.

roka ve maydanozları bahçe toprağı olan çiçek saksılarının boş alan kısımlarını ektim toprağını karıştırdım. tohum ektiğimden bu zamana kadar,öğleden sonra güneş alan yerdeler. arada gübre şerbeti verdim..
sizinkiler gölgedeyseler cılızlayıp kuruyorlardır...

pelintync
16-03-2014, 21:36
arkadaşlar cevap yazarsanız sevinirim. çok tecrübesizim:( bugün aldığım roka tohumlarını yogurt kabına tuz serper gibi serpip ektim. acaba fazla mı olmuştur tohumlar? bi de şu şaşırtma ve seyreltme durumları ne demek açıklarsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler

caner88
16-03-2014, 21:46
arkadaşlar cevap yazarsanız sevinirim. çok tecrübesizim:( bugün aldığım roka tohumlarını yogurt kabına tuz serper gibi serpip ektim. acaba fazla mı olmuştur tohumlar? bi de şu şaşırtma ve seyreltme durumları ne demek açıklarsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler

Tohumu biraz fazla atmış olabilirsiniz. o yüzden çok sık ve cılız çıkmaya başladığında bazılarını alırsanız iyi olur ki buna seyreltme denir. roka için şaşırtma yapmaya gerek yoktur. Sizi uğraştırmadan büyüyeceklerdir zaten. ;)

Domatesci
18-03-2014, 16:25
Selamun aleyküm
Yazın yaklaşmasıyla, bende bir şeyler ekmeye başladım ve ilk defa roka ektim ve sanki biraz sık mı ekmişim onu sormak istedim, sıksa hangi seyreklikte olmalı. Birde ikinci resimde de boyları görünüyor, topraktan yukarıda kalan kısmı 3 cm çok mudur?
Cevaplarınızı bekliyorum.
Saygılarımla

h_dogan
18-03-2014, 16:40
Sn. Domatesci kesinlikle çok çok sık ekmişsiniz. 3 cm boy çok uzun. Fidecikler çok sık olduğu için boya gitmeye çalışıyorlar. Saksını büyüklüğü ne kadar. Seyrek olsa daha iyi oluyor. Siz belki de 10 kat fazla tohum kullanmışsınız.

Domatesci
18-03-2014, 17:13
Cevap için teşekkürler.
Saksı 15 x 20 cm boylarında.
Anladığım kadarıyla bu saksıya 15-20 tane ekmem lazım. Doğru mudur? Ya da 15-20 tane kalana kadar koparayım mı? Ama budarsam boyları yine uzun kalacak o zaman en iyisi yeniden ekmek herhalde?

h_dogan
18-03-2014, 20:51
Boyları uzun kalır ama ona göre gelişirler. Seyreltin olmazsa yeniden ekersiniz.

Domatesci
19-03-2014, 17:39
Teşekkürler.
Risk almadan ektim yeniden :)

Cemil B.
21-03-2014, 14:19
19,03,2014 itibariyle roka tohumlarını balkondaki toprakla buluşturmuş bulunuyorum.

Domatesci
23-03-2014, 11:33
Selamünaleyküm
Merhabalar, yeni ektiğim rokalar çıktı. Üç sorum var müsaadeniz ile:
1) Sıklığı nasıl, sıksa ne zaman şaşırtayım ?
2) fotoğrafı çektiğimde öyle degildi ama şu anda sapları morardı?
3) 15 cm x 20 cm saksıda kaç tane roka büyütülebilir?
Cevaplarınızı bekliyorum
Teşekkürler

Domatesci
26-03-2014, 14:40
Yok mudur bir bilen?

avtonoz
26-03-2014, 16:35
Selamünaleyküm
Merhabalar, yeni ektiğim rokalar çıktı. Üç sorum var müsaadeniz ile:
1) Sıklığı nasıl, sıksa ne zaman şaşırtayım ?
2) fotoğrafı çektiğimde öyle degildi ama şu anda sapları morardı?
3) 15 cm x 20 cm saksıda kaç tane roka büyütülebilir?
Cevaplarınızı bekliyorum
Teşekkürler

Seyreltme yapmanız gerekecek. Saksıda roka için 8cm aralık iyi olabilir. Ama sizin ufak saksı ebatınıza göre en optimum aralık ve diziliş aşağıdaki gibi olabilir:

478712

Muhsin Hanif
26-03-2014, 18:26
Bir acemi olarak kafa karıştırmak istemem ama yaşadığımı paylaşmak istedim. Tohumları çok sık ekmişim dolayısıyla fideler adeta bibirine yapışık durumdalar.

Bu durumda büyümeleri çok daha yavaş oldu ve bu benim işime geldi. Kenardan, bazende ortadan büyüyenleri tükettikçe seyrelmeye başladı ve küçük kalanlarda sırası gelmiş gibi gelişmeye başladı. :)

Çağ
27-03-2014, 17:58
Merhabalar,
Geçen sene bahçemde yetiştirdiklerimi yemenin keyfini çıkardıktan sonra bu sene çeşitlerimi arttırıp keyfimi arttırmaya karar verdim. Geçen sene hazır domates, biber, salatalık ve kabak fideleri alıp ekmiştim. Bu sene elimden geldiğince tohumdan kendim yetiştirmeye karar verdim. İlk olarak roka, kıvırcık maydanoz, nane ve fesleğen ektim. Maydanoz ve rokaları büyük saksılara ektim havalar biraz daha ısınsın dışarı alacağım. İşte benim dört günlük mini mini rokalarım :)

Domatesci
31-03-2014, 15:22
Seyreltme yapmanız gerekecek. Saksıda roka için 8cm aralık iyi olabilir. Ama sizin ufak saksı ebatınıza göre en optimum aralık ve diziliş aşağıdaki gibi olabilir:

478712

Cevap için teşekkürler, küçük saksıda gösterdiğinize çok yakın bir şey yaptım birde büyük saksı alıp ona da hemen hemen aynı aralıklar ile dikim yaptım; ve fotoğraftaki gibi bir şey oldu.

Çağ
03-04-2014, 09:59
Benim rokalarım da sık oldu sanırım. Tohum pakedinin içinden o kadar çok tohum çıkınca kendime hâkim olamadım :) Bir noktada seyreltmem gerekecek. Bahçeye çıkarmadan saksıyı çok büyümeyenleri koparmayı planlıyorum.

pelintync
04-04-2014, 15:16
rokalarım 3 cm kadar uzayıp boyunlarını büktüler. sanırım fazla ekmişim. seyreltme işlemiyle kurtarabilir miyim. ve seyreltme nasıl yapılıyor:(

ooksijen
06-04-2014, 12:46
26/03'de ektiğim rokalar...

ooksijen
06-04-2014, 12:58
rokalarım 3 cm kadar uzayıp boyunlarını büktüler. sanırım fazla ekmişim. seyreltme işlemiyle kurtarabilir miyim. ve seyreltme nasıl yapılıyor:(

Fazla sulama yapmış olabilirsiniz,boyunları bu yüzden bükülmüş olmalı.

karakurtbanu
19-04-2014, 11:48
Merhabalar,
Ben de bu işlerde çok yeniyim. Aslında sadece iki tane pencere önü bostanım var (dı) Tere ve roka.. 2-3 kere budayıp yedik, fakat artık boyları çok uzadı ve çiçeklendiler, bir de ufak sinekler görüyorum etraflarında. ne yapabilirim. bu çiçeklerden tohum alabilir miyim? Evetse nasıl bilgi verebilir misiniz?
Bir de pencere önü bostanlarını alırken kimseye sormadığımdan bütün tohumları serpmiştim öylece, ama öyle ekmemem gerekiyormuş sanırım.
şimdi de çilek, çeri domates ve karpuz tohumlarım var küçük saksılarıyla birlikte netten aldığım. onları ekmeden güzel bir araştırma yapmalıyım sanırım.

Cemil B.
20-04-2014, 15:51
Rokadaki Son Durum 20,04,2014 , seyrek serpmeme rağmen tohumları , sanırım suyun etkisiyle bir araya toplandılar :)

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/484506d1398001245-10299088_288095294683539_7059244857990961583_n.jpg

Karadavut
14-06-2014, 11:37
Merhabalar. Uzun süre oldu rokalarımı ekeli ama boyları böyle kaldı gelişmiyorlar. Birde düzenli sulamama rağmen sanki yanmış gibi oldu renkleri. Bazıları da sanki çiçeklenecek gibi... Sizce sorun nedir? Sabahtan öğleye kadar güneş alıyorlar.

rakoçi
14-06-2014, 12:43
bu konuyu bende takip edecem bende de fazla boy vermeden sararmalar oldu yine baya yedim ama. galiba çok fazla güneşte kaldılar bendekiler acaba sizde de böyle bir neden olabilir mi?

Karadavut
14-06-2014, 13:40
Güneşle alakası olduğunu düşünmüyorum aslında. Çünkü üretim amaçlı yetişen ürünler bütün gün güneş altında oluyor ama gayet güzel gelişip sofralarımıza geliyorlar. Ben bitkilerime içerisinde sıvı gübreler olan akvaryum suyu veriyorum. Gelişimleri gayet iyi. Ama rokalar bir garip oldular.

A_NOMAD
14-06-2014, 14:19
Hem güneş fazla gelmiş (yakmış) hem de susuz kalmış gibi göründüler bana.
Toprağının kurumasına pek izin vermeyin bence, hele ki bu sıcak günlerde daha sık suya ihtiyaç duyuyorlardır...

eylülbelde
14-06-2014, 15:10
Eğer elinizde roka tohumundan kaldıysa bir başka saksıya daha ekin, çok çabuk çimlenecektir zaten. Biraz seyrek ekersiniz. Bir de yarı gölge(kesinlikle gölge değil ama) bir ortamda gelişmelerine bakın. Sanki bunlar güneşten fazla kavrulmuş gibiler. Dolayısıyla toprağı da çok çabuk kurutuyor bu kadar güneş. Yarı gölgede tutsanız, toprak nemini 4-5 gün korur. Çok sık sulama da istemez.
Deneme yanılma öğrenmek için iyi bir yol aslında... Kolay gelsin :)

hira
01-10-2014, 11:01
Roka tohumu ekmek için erken mi sizce? Okudum sayfaları ama roka şu aylarda ekilebilir gibi net cevap bulamadım.

Sakaki
01-10-2014, 11:32
Roka tohumu ekmek için erken mi sizce? Okudum sayfaları ama roka şu aylarda ekilebilir gibi net cevap bulamadım.

Sn hira

Rokayı Mart ve Ekim aylarında ekebilirsiniz. Şu an tam da zamanı :)

hira
01-10-2014, 12:13
Teşekkür ederim Sn. Sakaki, ilhan kaynağım işte burada:) Sardunya saksısından çıkıvermiş sessizce.. Yoksa aklıma gelmezdi:)

Sertaç1234
12-12-2014, 13:33
Arkadaşlar Merhaba

Son yazılanlardan sonra hakikaten epey bir zaman geçmiş. Benim de rokalarım fotoğraftakiler gibi oluyor. Sorum şu; rokanın ekim dönemi nedir, nasıl sulanır? Ne kadar derinliğe ekilir? :) Temel bilgileri alırsam çok mutlu olurum. Bir yerde okuduğum kadarıyla roka aralık ayında ekilebilirmiş. Eğer doğruysa bu dönemi kaçırmak istemiyorum

Lonicera
18-12-2014, 13:23
15 gün önce ektiğim rokaların bugünkü durumu. İnsanın elinin ayarı gözünün açlığına bağlı olursa sonuç böyle çimen gibi oluyor:)))

asmalıtepe
31-01-2015, 10:00
Rokalarım oda sıcaklığında çimlendiler. Sormak istediğim şu ki; Asıl yaprağa dönüşmeden açık balkona çıkarmamda sakınca olur mu, Yani soğuklar çok mu zarar verir? Isıtmasız kapalı ve aydınlık ortam imkanım yok. Bilgilerinizden yararlanabilirsem çok sevineceğim. Teşekkürler...

heyyamola
31-01-2015, 14:54
Rokalarım oda sıcaklığında çimlendiler. Sormak istediğim şu ki; Asıl yaprağa dönüşmeden açık balkona çıkarmamda sakınca olur mu, Yani soğuklar çok mu zarar verir? Isıtmasız kapalı ve aydınlık ortam imkanım yok. Bilgilerinizden yararlanabilirsem çok sevineceğim. Teşekkürler...

Gerçek yaprakları çıkana kadar hiç değilse pencere önünde 3-5 gün muhafaza ederseniz daha iyi olur. Açık balkona çıkarırken, birdenbire değil de, düşük ısıya ve rüzgara alıştıra-alıştıra yaparsanız sorun olmaz. Roka zaten serin sever, sıcaklığın eksi değerlere düşmesi söz konusu ise geceleri içeri almanız düşünülebilir. (çok sıcak olmayan, serin bir yere) En önemli ihtiyaçlarının ışık olduğunu düşünüyorum.

asmalıtepe
31-01-2015, 15:20
teşekkürler Sayın Heyyamola, Aynen dediğiniz gibi serin pencere önündeler de şimdi de aynı ekim iki saksının birinde Cotyledonlar boyunlarını düşürdüler diğerinde dimdik duruyorlar. İkisi arasındaki bu farkı çözmeye çalışıyorum. Ne yaptım ki ben bunlara..

heyyamola
31-01-2015, 23:38
teşekkürler Sayın Heyyamola, Aynen dediğiniz gibi serin pencere önündeler de şimdi de aynı ekim iki saksının birinde Cotyledonlar boyunlarını düşürdüler diğerinde dimdik duruyorlar. İkisi arasındaki bu farkı çözmeye çalışıyorum. Ne yaptım ki ben bunlara..

İç mekanda yetiştirilen yeşilliklerin çimlenme sonrası en hassas oldukları dönem. Çok sıcak olmayan, bol ışıklı ortamda olduklarını varsayarsak, aşırı boylanma sebepleri, çok sık ekilmiş olmaları gibi duruyor. Bu durum sağlıklı gelişmelerini olumsuz etkiler. Boyun bükenleri, fazla uzayanları nazikçe söküp seyreltmek, sulamasını da aşırıya kaçmadan dikkatlice yapmak belki çözüm olabilir. Aynı şartlarda yetişen bitkilerin farklı saksılardaki gelişim farkı için, saksılardan birinin toprağında zararlı etmenlerin bulunması akla geliyor.

Lonicera
03-02-2015, 17:43
205 no' lu mesajda görülen rokaların bugünkü hali. Çok ilginçtir ki o kara perşembe (8 Ocak) meydana gelen dondan sapasağlam çıkmayı başaran nadir bitkilerden biri oldu.

YEK
16-02-2015, 00:34
Merhabalar,

Yaklaşık 15 gün önce ekmiş olduğum Roka tohumlarının saksısına sığmayacağını anlayınca dün 10 litrelik dikdörtgen saksıya şaşırttım, inşallah yeni yerlerine alışırlar ve bu saksı onlara yeter. Kullandığım karışım 2 oran torf 1 er oran perlit ve bahçe toprağı. İlk resimdeki diğerleri ise çeşitli saksılık domatesler.
Ticari amaçla satılan küçücük saksılardaki ürünlerinde birlikte verilen saksılara sığmayacaklarını da anlamış oldum. Bir kaç gün sonra diğerlerini de büyük saksılara alacağım.

537196

537197

wertomy35
24-03-2015, 21:06
Arkadaslar merhaba. Rokalarım bu vazıyetteler. Ne yapmamı onerırsınız. Tum gun ıcerıde pencere onundeler ve gece de 13 ledlı ısık tepelerınde.

İsmail Kuzucu
24-03-2015, 21:15
Işığınız yetersiz geldiği için bitkiler boya gidiyor. Öğlen güneşi hariç diğer zamanlar direk güneşe çıkarabilirsiniz. Veya aşağıdaki konuyu takip edebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1605.htm

hira
28-03-2015, 23:09
Belki üç ay oldu bu rokaları ekeli ama gelişmiyorlar. Sadece akşam güneşi alıyor bu kısım.

heyyamola
29-03-2015, 00:27
Belki üç ay oldu bu rokaları ekeli ama gelişmiyorlar. Sadece akşam güneşi alıyor bu kısım.

Bir kısmını toprak seviyesinden biçip, yeni sürgünler vermesini teşvik etseniz iyi olur sanki... Hem tazelenirler, hem de tohuma kaçmasını ertelemiş olursunuz.

Resulgur
31-03-2015, 23:25
27.03.2015 te ektiğim rokalar 31.03.2015 te 5 cm civarında çıktı Muş ta soğuk hava şartlarında evimin odasında kalorifer peteğinin yanında çimlendirdim. Bu aşamadan sonra ne yapmam gerektiğinizi yazarsanız sevinirim. Evim güneş almıyor onuda belirteyim !!!

heyyamola
31-03-2015, 23:51
27.03.2015 te ektiğim rokalar 31.03.2015 te 5 cm civarında çıktı Muş ta soğuk hava şartlarında evimin odasında kalorifer peteğinin yanında çimlendirdim. Bu aşamadan sonra ne yapmam gerektiğinizi yazarsanız sevinirim. Evim güneş almıyor onuda belirteyim !!!

Alıştırarak dış mekana (balkon, pencere önü) alırsanız daha iyi olur. Sıcaklık eksi değerlere düşmedikçe bir şey olmaz. Dışarıya alma imkanınız yoksa, evinizin en çok ışık alan, nispeten serin bir yerinde bulundurmaya gayret edin.

Resulgur
01-04-2015, 01:05
Çok teşekkür ederim bilgiler için .. Ayrıca iki avuç kadar güvercin gübresini 5 Lt lik pet şişenin içerisinde sulandırdım ara ara o sudan vermeyi düşünüyorum sakıncası olur mu sizce ?

heyyamola
01-04-2015, 23:08
Çok teşekkür ederim bilgiler için .. Ayrıca iki avuç kadar güvercin gübresini 5 Lt lik pet şişenin içerisinde sulandırdım ara ara o sudan vermeyi düşünüyorum sakıncası olur mu sizce ?

Çok dikkatli kullanınız. Güvercin gübresi şerbeti iki tarafı keskin kılıç gibidir. Bu aşamada tavsiye etmem. Ben kullanırken 1 kg gübreyi, 20 litre suda 5-6 gün ağzı kapalı bir şekilde bekletirim. Sonrasında oluşan şerbetten kullanacağım kadar süzüp, onu da tekrar 100 misli su sulandırdıktan sonra kullanırım.

Resulgur
02-04-2015, 19:28
Alıştırarak dış mekana (balkon, pencere önü) alırsanız daha iyi olur. Sıcaklık eksi değerlere düşmedikçe bir şey olmaz. Dışarıya alma imkanınız yoksa, evinizin en çok ışık alan, nispeten serin bir yerinde bulundurmaya gayret edin.

Hmm anladım uygulamadan sonra tekrar resim paylaşırım . Teşekkürler:cool:

Resulgur
05-04-2015, 17:11
27.03.2015 - 05.04.2015 9 günlük Rokalar Sizce gelişimi nasıl bu aşamadan sonra ne yapmalıyım ?:confused:

wertomy35
05-04-2015, 21:48
Isık alsınlar ısık almıyorlar. Bugun yarın devrılecekler topraga Sularken falan.

karacayali
14-05-2015, 21:01
merhabalar,

10 günlük rokalarım aşağıdaki gibi. ilk denemem. bu sebeple aldığım tohumların tümünü ekmiştim. baya sık oldu. rokalar 2-3 parmak kadar oldu. neredeyse tüm gün balkonda güneş altındalar. sabah akşam suluyorum. ne yapmamı önerirsiniz? acemiyim detaylı anlatabilirseniz sevinirim.

http://i61.tinypic.com/30j7asi.jpg

http://i58.tinypic.com/4smd8z.jpg

akçabardak
13-06-2015, 21:21
Yeni mahsül Roka tohumu

Bütün sayfalara göz attım rokanın yeşillikleri, tohumluk çiçeklerini gördüm
ama hiç bir yerde olgunlaşmış tohumlarını göremedim, onlar da benden
oluversin :dilli:

559032

Resulgur
04-07-2015, 09:37
Bunlarda benim roka ların tohum kapsulleri :D

Resulgur
18-07-2015, 17:43
Buraya Kimse bakmıyor bari ben ilgileneyim biraz ..

https://www.youtube.com/watch?v=MIzCdTz9cb4

Lonicera
23-02-2016, 12:35
Geçen yıldan kalma yabani rokalar havaların ısınmasıyla şimdiden çiçeğe durdular:)

ıldır
24-02-2016, 13:39
Benim rokalarım cok gelışmedı..acaba yaprakları seyreltsem kuvvetlenip büyürmü...

ikircikli
24-02-2016, 14:31
on günlük rokalarım.
597162

Lonicera
25-02-2016, 06:56
Benim rokalarım cok gelışmedı..acaba yaprakları seyreltsem kuvvetlenip büyürmü...

Roka fideleriniz küçükse ve sık dikilmişse kökleri hırpalamadan başka yere şaşırtmanız olumlu sonuç verebilir.

baydin
12-03-2016, 11:28
ben bu sıklığı uygun gördüm, büyüdüklerinde birbirinin alacağı güneşe engel olmamalılar diye düşünüyorum

ikircikli
25-03-2016, 18:34
rokalarım kırk günü geride bıraktı ama geriye ancak bu kadar kaldılar ve çok yavaş büyüyorlar :/

selimkuntay
08-05-2016, 21:12
Sonunda rokaları büyütmeyi başaracağım gibi. Birkaç saat güneş ve toprağının da nemli olmasını seviyor. Güneşi fazla gördüğünde yaprakların büyümesi duruyor ve hemen Çiçek açmaya çalışıyor.

610664

masal_naz
17-06-2017, 23:16
Merhaba bahçeye roka ekmiştim ama hepsi çiçeklendi daha büyümeden, sebebi ne olabilir

agacayaslan
30-03-2018, 18:20
Merhaba bahçeye roka ekmiştim ama hepsi çiçeklendi daha büyümeden, sebebi ne olabilir

Isı kaç derece? Doğrudan güneş altında mı bıraktınız?

AS89
14-06-2020, 13:48
Merhaba,

18 Mart'ta roka ektim. Bu benim ilk rokam ve aynı zamanda ikinci ekimim. Biraz internetten araştırma, biraz deneme yanılma ile ilerliyorum. Kısacası bahçecilik konusunda oldukça bilgisiz olduğumu ekleyerek başlamak isterim :)

Daha önce capcanlı olan rokalarım son 1 haftadır kurumaya başladı. Özellikle gece vakti sanki yapraklar suyunu çekiyor (büzüşüyor) ve toprağa yapışıyor, gündüzleri biraz daha canlı hale geliyor. Gündüzleri balkonun direkt güneş gören bir köşesindeydi, bu sebeple 1 haftadır biraz daha gölgelikli bir bölgeye taşıdım. Bununla birlikte roka yapraklarımda en az 2-3 haftadır beyazlıklar gözlemliyorum.

Rokalarımın en gür ve sağlıklı göründüğü günlerde hasat yapamadım. Bugün fırsatım oldu ve saksıyı incelemeye karar verdim. Açıkçası bu haliyle rokalarım hiç de sağlıklı görünmüyor. Kafamda da pek çok soru işareti oluştu (Birkaç tanesini bu başlıkta önceki yazışmalarda da gördüm ancak tatmin edici bir cevap bulamadım). Aşağıya çeşitli resimler de koyuyorum.

Sorularım şu şekilde;

1) Roka yaprakları üzerindeki beyaz noktalar nedir? Yıkamakla geçen bir şey değil. Rokada bir hastalık olabilir mi? Veya çeşitli hareşatın vb. kalıntısı veya larvası olabilir mi? Rokalar bu haliyle yenilebilir mi?

2) İlk resimde en solda çok uzun bir dal göreceksiniz. Dalın hafif dikenli olduğuna da dikkat çekmek istiyorum. Bu nedir acaba? Roka değil de yabani ot mudur? Sökmem gerekir mi?

3) RESİM 5'te göreceğiniz üzere tomurcuklanma gibi birşey var. Rokada böyle birşey neden oluyor? Bu, önceki sayfalarda da okuduğum "tohuma kaçma" durumu mudur? Eğer öyle ise bakıma devam ederek seneye tohum alabilirim sanırım.

4) Sararmış/kurumuş roka yapraklarını temizledim ancak atmadım. Bunları toprağa karıştırsam toprağın zenginleştirmesi için faydalı olur mu? Faydalı olacaksa; direkt toprağın üstüne koyayım mı (örter gibi) yoksa toprağın 1 cm. içine vb. mi gömeyim?

5) Sararmış rokaları topladığım kasede fark ettim. Hızlı hızlı hareket eden nokta büyüklüğünde canlılar var. (RESİM 3'te 10-15 kat büyültülmüş halini bulabilirsiniz). Bunlar nedir acaba? Bit midir? İlk soruda sorduğum yapraklar üzerindeki beyazlıkların sebebi olabilirler mi? Bu canlıların olması normal midir? Doğal ilaçlama (limonlu/sirkeli su vb.) yöntemlerle uzaklaştırabilir miyiz? Yoksa rokadan ümidi keserek yeni toprak ve tohumla tekrar mı ekim yapmalıyız?

Cevaplayanlara şimdiden teşekkür ederim.

FOTOĞRAFLAR:
1) Genel Görünüm:
https://i.hizliresim.com/DDFR0u.jpg (https://hizliresim.com/DDFR0u.jpg)

2) Bir yaprağın detaylı görünümü:
https://i.hizliresim.com/Lu79VL.jpg (https://hizliresim.com/Lu79VL)

3) Böceklerin 10-15 kat büyütülmüş hali:
https://i.hizliresim.com/snBz81.jpg (https://hizliresim.com/snBz81)

4) Kuru yapraklar
https://i.hizliresim.com/0rRhja.jpg (https://hizliresim.com/0rRhja)

5) Bu nedir? Çiçeklenme veya "tohuma kaçma" dediğimiz şey midir?
https://i.hizliresim.com/9FqK9S.jpg (https://hizliresim.com/9FqK9S)

6) Topladığım "yenilebilir" statüdeki kurumamış rokaların yıkanmış hali. Yıkanınca beyazlıklar geçmedi.
https://i.hizliresim.com/ebbgsj.jpg (https://hizliresim.com/ebbgsj)

Asia
27-10-2020, 08:57
Birkaç gün oldu istegramda bir sayfanın paylaşımıydı rokanın bahçeye kalsiyum yüklediği yazıyordu. Baklagillerin azot yüklediği gibi. Hoşuma gitti bu bilgi burda paylaşmak istedim bir de teyit ettirmek istedim. Acaba gerçekten öyle midir? Kalsiyum seven bitkilerimiz bundan yararlanabilir mi ?

its_just_a_ride
27-10-2020, 10:27
Birkaç gün oldu istegramda bir sayfanın paylaşımıydı rokanın bahçeye kalsiyum yüklediği yazıyordu. Baklagillerin azot yüklediği gibi. Hoşuma gitti bu bilgi burda paylaşmak istedim bir de teyit ettirmek istedim. Acaba gerçekten öyle midir? Kalsiyum seven bitkilerimiz bundan yararlanabilir mi ?

Birçok bilinen yeşillik gibi roka'da da kalsiyum miktarı fazla dediğiniz gibi. Ama yaprakları kendinize hasat etmeden olduğu yerde bırakmanız lazım. Kes bırak yaparsanız dediğiniz gibi çevresindeki bitkilere faydası olabilir. Kalsiyum ilavesi için çok yıllık bitkiler de denenebilir. Rumex ailesi misal. Labada ekebilirsiniz. Çok yayılıcı olduğunu unutmamak lazım.

esilamare
01-11-2020, 15:30
Teşekkürler.

Bende deneyeceğim.https://diyetlezayiflamak.com/zayiflama-icin-yontemler/

Yucel65
06-11-2020, 14:09
Ben roka yetiştirmeye çalışan bir acemiyim güneşe koydum boyunlarını büktüler yarı güneşe koydum dirildiler bu seferde renkleri mor hadi büyüyünce düzelirmiş şimdide yapraklarını birşey yiyor sanırım delik delik oluyor lütfen yardımcı olurmusunuz tesekkurler

ziraitarim
08-11-2020, 20:35
merhaba roka saksıda yetişir mi?
ve güneş mi sever yoksa ışık alması yeterli olur mu?

Dadaloğlu
03-11-2021, 18:17
Sanırım roka başlığı da uzun zamandır rağbet görmüyor. Ben de yeni roka ekecektim. Gelişmeleri paylaşırım. Yalnız şu yabani roka ilgimi çekti. Nasıl yetiştirilir bilen var mı?

İpekk3545
04-11-2021, 10:49
Roka yetiştirmesi çok keyifli. Hasat ettikçe daha da bol geliyor. Hem bahçede hem balkonda var.

Duyce
19-11-2021, 13:23
Roka yetiştirmesi çok keyifli. Hasat ettikçe daha da bol geliyor. Hem bahçede hem balkonda var.

Benim saksidakiler yan yattı ya cok uzuldum :( var mi bu işin sirri

Dadaloğlu
19-11-2021, 14:55
Siteden edindiğim bilgiler ışığında, resim olsa daha iyi yorumlanır, ama sanırım yeterince güneş almamış dolayısıyla boyuna uzayınca yan yatmıştır..