Bağlan

View Full Version : kırkdilim / Bahçe

kırkdilim
18-05-2018, 23:47
Bahçenin bulunduğu şehir :Kastamonu/Merkez

Bahçenin büyüklüğü :İçindeki evle beraber 450 metrekare.Bir de evimize 7 km uzaklıkta içinde ceviz ve elma yetiştirmeye çalıştığım 3,5 dönümlük meyve bahçesi var.

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları :Bahçem bol yağış ve rüzgar alıyor.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri :7-b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Bildiğim kadarıyla tarlaymış.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Evimin bahçesiyle 2006 yılından beri.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :Yok.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Sebze adaları,kamelya,İçinde kümes olan küçük bir alan.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? :Zehirsiz,ilaçsız ürünler yetiştirebilmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :Meyve ağaçları ve eşimin sevdiği kokulu güller,karanfiller...

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? :Tarladaki cevizler diyeyim. Yıllardır adeta üzerlerine titredim.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Dedim ya...

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? :Sebze adaları için önceden fideleri kendimiz yetiştirirdik.Şimdi alıp dikiyoruz.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? :Damlama sistemi.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damlama sulama.

Toprak özellikleri : Sebze adalarının toprağı humuslu.Geri kalan yerler killi ve kireçli.

Kompost yapıyor musunuz? : Hayır.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :Hangisini sayayım...

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : İç kurduna karşı Delfin.

Bahçeniz organik mi? : Önceleri kimyasal gübreler kullandım. Şimdi çiftlik gübresi ve sıvı organik gübreler kullanıyorum.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? :Mümkün olduğunca organik gübreler kullanıyorum.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? :Hayır.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? :
Damlama.
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? :Evin bahçesi soğuktan pek zarar görmüyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? :Doğayı,bitkileri,börtü böceği sevmişim.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? :Hayır.

kırkdilim
20-05-2018, 16:36
674241

Bir zamanlar burada tavuklarım geziniyordu.Köye,dayımlara bıraktım.Hala hayattalar ve sağlıklılar.Gerçi yumurtalarını göremiyoruz hiç.İnsan o kadar tavuğa karşı bir yumurta getirir değil mi?Dayımın yüzüne söyleyemiyorum buraya bari yazayım.

Biberleri damlama borularının bir o yanına bir bu yanına özenle diktim,can sularını verdim.Sonra geçen yıl ikişerli diktiğimi hatırladım.Öyle daha güzel gelişmiş ve verimli olmuşlardı.Oflaya puflaya söküp çift olarak yeniden diktim.

kırkdilim
20-05-2018, 16:58
Reçellik gülümüz.İlk parti açtı ve toplana toplana bu kadar kaldı.Yedi defa mı açıyor bilmiyorum ama sonbahara kadar üzerinde hep gül oluyor.Ama ilk açtığındaki tazelik ve koku diğer seferlerde pek olmuyor.Az sonra bir tanıdık gelip koparmaya başlayacak,çabuk fotoğrafını çekmeliyim.

kırkdilim
20-05-2018, 17:01
Fotoğraf makinemde bir sıkıntı yok ama buraya yüklerken kötü çıkmış.Sebebi ne olabilir acaba?

Lonicera
20-05-2018, 17:05
Sn kırkdilim, bahçe sayfanız hayırlı olsun, kolay gelsin.

kırkdilim
20-05-2018, 18:17
Teşekkür ederim.

kırkdilim
26-05-2018, 22:48
674850
Kalanchoe ve begonya. Merdiven kenarlarında güzel duruyorlar.

kırkdilim
26-05-2018, 22:52
674851
Çekirdekli sarı üzüm.Dikeli yıllar oldu,meyvesini bir ya da iki defa toplayıp yiyebildik.Külleme hastalığına çok duyarlı.Kükürdü zamanında atmadın mı üzüm üzümlükten çıkıyor.Ne olur ne olmaz eşim sarmalık yaprağını topladı.

kırkdilim
26-05-2018, 22:55
674852
Amaryllis.
Bodrum papatyalarından gözükmüyor,yanında küçük bir yavrusu var.Papatyalar çiçeklerini çabuk döktü.Tekrar goncalanmaları için çiçek saplarını diplerinden kesmeliyim.

kırkdilim
26-05-2018, 22:58
674853
Reçellik gülden daha keskin,limonumsu bir kokusu var.Bundan niye reçel yapmıyoruz,dedim. Kayınvalide olmaz diyor,kabuğu kalınmış.

umutyolcusu
26-05-2018, 23:00
Hayırlı olsun bahçe sayfaniz, tavukları neden verdiniz?Ben oraya takıldım.

kırkdilim
26-05-2018, 23:25
Hastalandım.Ardından önemli bir trafik kazası geçirdim.Vermek zorunda kaldım.Tavuk yetiştirmek zor iş.Zorluğu temizliği,bakımı falan değil.Hiçbir yere ayrılamıyorsunuz.Ama çok sevdim tavuklarımı.Yerim hazır,belki yine yapabilirim.

buzadam
26-05-2018, 23:44
Geçmiş olsun.

Hastalandım.Ardından önemli bir trafik kazası geçirdim.Vermek zorunda kaldım.Tavuk yetiştirmek zor iş.Zorluğu temizliği,bakımı falan değil.Hiçbir yere ayrılamıyorsunuz.Ama çok sevdim tavuklarımı.Yerim hazır,belki yine yapabilirim.

kırkdilim
27-05-2018, 09:24
Sağ olun.

kırkdilim
17-06-2018, 22:03
Adaların üzerine boydan boya tül örttüm.Geç bile kalmışım,sebzelere gölgelik yaptığı gibi şiddetli yağışa ve doluya karşı da işe yarıyor.

kırkdilim
17-06-2018, 22:09
Delosperma copperi.
Uçlarda yaşayan bir bitki.Kışın dışarıda Kastamonu'nun soğuğuna,karına dayandı.Çiçeğini de güneşin en tepede olduğu zamanda açıyor.Sonra kapanıp ertesi günün sıcağını bekliyor.

kırkdilim
17-06-2018, 22:13
Gül epeydir dalında.O ilk tazeliğinin geçmesine aldırmadan ben mi güzelim yoksa yanımdaki mi der gibi!

esemeral
18-06-2018, 12:22
Sayfanız Hayırlı uğurlu olsun.
Bayramda dayınıza kahvaltıya gitseydiniz bari. En azından yumurtalardan yeme şansınız olurdu. Onlara pek ayıp etmiş hani.. :)
Bol çiçekli ve verimli günler dilerim.

kırkdilim
18-06-2018, 20:21
Teşekkür ederim sayın esemeral. Elimden geldiğince ufak ufak paylaşımlarda bulunacağım.Ha bu arada,beni öyle kahvaltıyla falan kandıramazlar.O yumurtalar buraya gelecek.:D

kırkdilim
21-07-2018, 12:08
Domatesler içeride yeşillikler kenarda.Böyle güzel.Sebze adaları betopandan. Kaç kış geçti bozulmadılar.Yalnız köşebent kazıklar ağaçtan.Çürüyenleri yenisiyle değiştirmek zor oluyor.

kırkdilim
21-07-2018, 12:21
Tavuklar gideli bu alan sebze bahçesi oldu.Toprak tavuk gübresiyle yoğrulduğu için midir yoksa eşimin yaptığı karışımdan mıdır,mahsulden memnunuz.Karışım dediğim,muz ve yumurta kabuklarını rondodan geçirip çayın posasıyla birlikte bitkilerin diplerine gömüyor.Muz kabukları potasyum,yumurtalar kalsiyum deposuymuş.Çay posası da suyu tutarmış.

kırkdilim
21-07-2018, 12:25
Kükürdün ya zamanını kaçırıyorum ya işe yaramıyor.Şöyle küllemeye falan dayanıklı beni uğraştırmayacak bir üzüm çeşidi var mıdır acaba!

Atilgan
21-07-2018, 14:29
Siyah üzüm, Kokulu üzüm, Karadeniz üzümü, Laz üzümü, Kafkas üzümü vs isimlerle bilinen kalın kabuklu aromalı bir üzüm mevcut. Kabuğu oldukça kalın biz sadece içini yeriz.

http://www.agaclar.net/forum/1543397-post12.htm

kırkdilim
18-04-2020, 22:44
Tek dal üzerinde büyütüp taçlandırdığım fernor.Hemen arkasındaki franguette.Birkaç senedir budamadığım için arapsaçına döndü.Ondan ceviz beklentim yok,bol püskül verip etrafındakileri tozlasın yeter.

kırkdilim
18-04-2020, 22:52
Tek dal üzerinde büyüttüğüm chandler fidanı.Bunlardan 13 tane var.Tepelerini 2.20 civarında kestim.Kışın zarar görmemişlerse,uyanabilirlerse 1.70'ten taçlandıracağım.

kırkdilim
18-04-2020, 23:07
Geçen yıl aşıladığım fernorlar.Karşılıklı iki kalem takmıştım.Sezon içinde birinin tepesini kesip gelişimini yavaşlattım.Budama zamanı da bire indirdim.

kırkdilim
18-04-2020, 23:10
Birkaç gün önce yaptığım kalem aşılarından biri.Tutarsa 20-25 gün sonra sürgün verecek.

TUĞRULÜNAL
23-04-2020, 15:34
merhaba
Yanlış hatırlamıyorsam,chandlar ağaçlarını daha önce soğuk vuruyor demiştiniz.
Bu yaptığınız Fernor aşılarının anacı chendlarmı acaba.

TUĞRULÜNAL
23-04-2020, 15:40
Değerli hemşehrim,
Fernor ağaçları uyandımı acaba,benim köy Araçta.Bugün itibari ile gözlerde kabarma başlamış ve bademlerde busene ilk defa meyva gördük.
Malesef bu gece don geliyor,küçük ağaçların üstünü örterek korumaya almayı düşünüyoruz.

kırkdilim
23-04-2020, 22:25
Merhaba TUĞRULÜNAL;
Hayır,dipten çıkan sürgünlere aşı yaptım.Geçen sene fernor aşısı yapmıştım.Bu sene chandler tercih ettim."Chandler"lar uyandı,fernorlarda henüz kıpırtı yok.

kırkdilim
23-04-2020, 22:34
Bugünden başlayarak üç gün şiddetli don uyarısı var.Küçük fidanların üzerini poşet,torba ve çuvallarla örttüm.2 metrenin üzerinde büyüyen fidanları ise parke altına döşenen şiltelerle sardım.Yoruldum,tehlike geçse bile mayısın başına kadar açmam artık.

kırkdilim
23-04-2020, 22:42
"Chandler"larda filizler yeni yeni sürmeye başladı.Onlar için yapabileceğim bir şey yok.Zarar görmezler inşallah!

kırkdilim
23-04-2020, 22:50
Granny Smith elma çiçekte.Önümüzdeki üç gece o da savunmasız.Zaten buralar için en büyük sorun çiçeğin meyveye dönüşmesinde.Neyse olumlu düşünelim,ne demiş şair,"Ve yemişler çiçeklerin vaadini aşacak."

kırkdilim
20-08-2020, 17:32
Az da olsa üretmek güzel şey.

kırkdilim
20-08-2020, 17:42
Devam...
712220

712221

712222

TCM
20-08-2020, 19:51
Pek güzel bahçeniz ama daha sık uğrasanız...Tül olayını da iyi yapmışsınız, özellikleri var mı; % kaç koruyor, şuradan aldım, fiyatı vs.

kırkdilim
20-08-2020, 21:22
Tülü gölge yapsın diye almıştım,yağmura-dona karşı da koruyor.Dört yıl önce aldığımda siyah ve yeşil renkleri vardı,yeşilin daha güzel duracağını düşünmüştüm.Fiyatını hatırlamıyorum,bulunduğunuz yerde hırdavatçılara bir sorun isterseniz.
Bu arada bir "Ağaç Dostu"nun bahçemi beğenmesi hoşuma gitti.

kırkdilim
29-08-2020, 23:00
Zamanında şu "chandler"ları iyi ki dikmişim.Onlar da olmasa eve cevizi parayla alacağım.

kırkdilim
29-08-2020, 23:13
Nisan'daki kalem aşılarında sekizde sekiz yaptım.Hepsi de upuzun oldular.Zaten upuzun oluyorlar.Sonra kış geliyor ve ben on beş ağacı on altıya çıkaramıyorum.Ama inanıyorum çıkacak.On beş olduysa on altı da olur.

kırkdilim
29-08-2020, 23:19
Bu franguette bahçeye Fransız. Sürgün uçlarına dikkatli bakarsanız zar zor toparladığını görürsünüz.Kendine mecali yok bir de diğerlerine babalık edecek!

kırkdilim
29-08-2020, 23:27
Son çapayı yaptım,hasadı bekliyorum.

kırkdilim
29-08-2020, 23:30
Fasulye toplarken karşımıza çıktılar.Etrafta köpek çok,anneleri dikkatli olmalı.

kırkdilim
09-09-2020, 14:35
Dikimden itibaren ilk çatala kadar dal,yaprak,çiçek ne varsa koparmıştım.Bir metre civarı boylandılar. Biber altının ıslak olmasını seviyor.Üşenmedim,iki günde bir sabah erken kalkıp suladım.
Artık yorulduk,hadi bize eyvallah der gibi bir halleri yok.Havalar böyle giderse belli periyotlarla hasata devam.

kırkdilim
09-09-2020, 16:46
Biber fidelerini Tarım Kredi'den almıştım ama domatesler kendi tohumlarımızdan. Verim ve tatlarından şikayetimiz yok.

kırkdilim
09-09-2020, 16:51
Yaz başında belediye yerli tohumlardan üretildiği söylenen sebze fideleri dağıttı.Koskoca adamlar yalan mı söyleyecek yerli dedilerse yerlidir!Tohumluk ayırdık.Bunlar onlar.

TCM
09-09-2020, 17:03
Bir üst toplu domates sol alttaki iri arkadaş sizin Safranbolu Maniyesi mi?

kırkdilim
09-09-2020, 19:03
Domates çeşitleri konusunda bilgim yok.Yıllar önce "yerlitohum"sitesinden üzerinde Balıkesir ve yöresi yazan pek çok kırmızı ve pembe domates tohumları almıştım.Zamanla kabuğunun ince olmasına,tadına ve özellikle verimine dikkat ederek pek çoğunu eledik ve geriye bu gördükleriniz kaldı.
Ama en son resimdeki (belediyeden aldığım)domatesin çeşidini merak etmiyor da değilim.

kırkdilim
20-09-2020, 22:22
Ah yaz diyecektim,hala bitmedi.Neredesin sonbahar?

kırkdilim
20-09-2020, 22:24
Bir tane daha.

kırkdilim
21-10-2020, 18:42
Ağızlarını açmasalar da vakti gelmiş,yeşil kabuk kolay soyuluyor.Eşimle oturduk patates soyar gibi tek tek soyduk.Üst üste üç eldiven giydim yine de parmaklarım simsiyah oldu.Bir müddet böyle dolaşacağız artık!

kırkdilim
21-10-2020, 18:48
Kabukların üzerinde siyah lekeler var.Önce iç kurdu sandım ama değil,güneş yanıklığıymış.Birkaç tanesini kırıp baktım,siyahlık meyveye de geçmiş.Bu kötü haber.İki defa kaolin kili kullanmıştım demek yetmemiş.

Kozanli
21-10-2020, 23:00
Eskiden ceviz kendiliğinden dökülünce toplanırdı
Son yıllar moda oldu yeşilken toplamak.
Madem ticari değil niye kendiliğinden dökülmesini beklemediniz.
Kabuğunu kendi açması aromasını tamamlamış olgunlaşmış olduğunu biliyorum.
Genelde yeşilken toplayanlar ticari amacı kiloda ağır bassın diye...

kırkdilim
22-10-2020, 12:04
Bekliyorum sayın Kozanlı.Yere düşmesini değil de kabuğunu çatlatmasını.Bunlar habercilerdi.Ama buralarda çok beklemek tehlikeli,üzerine kırağı düşürmemek gerekir.

ozlem39
22-10-2020, 16:35
Eskiden ceviz kendiliğinden dökülünce toplanırdı
Son yıllar moda oldu yeşilken toplamak.
Madem ticari değil niye kendiliğinden dökülmesini beklemediniz.
Kabuğunu kendi açması aromasını tamamlamış olgunlaşmış olduğunu biliyorum.
Genelde yeşilken toplayanlar ticari amacı kiloda ağır bassın diye...

Biz yere döküleni topluyoruz, yükseklere çıkamıyoruz kargalar düşürüyor yere hemen alıyoruz.

Kozanli
22-10-2020, 17:21
Bilmiyorum ön yargılı mı düşünüyorum.
Yere düştüğünde birileri toplar diyemi göv iken topluyorlar.
Benim bahçeme bitişik komşumun ceviz ağaçları var ve benim bahçeyede dalları sarkık, sarkık dallara inşaatımda çalışan işçiler gidip gelirken bahçesinin dışındaki dökülen cevizlerden aldıklarını gördüm.
Bir gün sonra komşu işçi getirir ve çırptırdığını gördüm.
Henüz kabuğunu açmamıştı.
Avusturyada ve Macaristan da parklar ve yollarda çokca ceviz ağaçları vardır iş arkadaşlarım ceviz içi olarak çok çok ucuza getirir haftada 4-5 kg alırdım.
Demek istediğim kabuğunu açmadan toplamazlardı.

selim_50
23-10-2020, 12:51
bildiğim kadarıyla kabuğunu açmadan toplanan cevizlerin içi daha beyaz oluyor, kabuğunu açsın diye bekledikçe içi kararıyor, ondan dolayı kabuğu açmadan toplanması öneriliyor.

Zekoş
23-10-2020, 13:25
Zamani gelmeyen yani kabugu acilmayan cevizler zor dokülür.Uzun sırıklarla vurarak döküldügü icin dallarina cok zarar verir derler buralarda.Agaclar oldukca yüksek oldugu icin biz ruzgarla dokülmesini bekliyoruz mecburen;)
Sn.Kırkdilim üzerine kıragi düsürmemek gerekir demissiniz ne gibi zarari oluyor merak ettim?

kırkdilim
23-10-2020, 21:38
Elma üreticisi kırağıyı sever,meyveye lezzet kattığını düşünür.Ama ben sevmem,cevizin yaprağını simsiyah eder,dala yapıştırır.Yere düşmesini bile engeller.Yaprağı simsiyah olmuş,soka girmiş bir ağacı hasat edeni hiç görmedim.Siz gördünüz mü sayın Zekoş?

Zekoş
24-10-2020, 07:39
Sn.Kırkdilim elma hasadı icin bizde kıragı yagmasini bekleriz adettendir kabarir daha lezzetli olurmus;)
Cevize gelince eski cins asisiz nerdeyse evin 2-3 kati boyunda bir agac...Mecburen kiragi da yağsa kar da yagsa düsmesini bekliyoruz:)

kırkdilim
04-11-2020, 11:49
Porlanma ya da iç büzüşmesi olmadı,eski somyanın ve plastik meyve kasalarının içinde iyi kuruttuk.Büzüşme olmadı ama içini de tam doldurmadı.Geçen yıl da doldurmamıştı.İyi bakamadığımdan mı yoksa "chandler"da böyle bir sorun mu var,bilemedim.

Oysa yerli cevizin esmer meyveleri kabuğun içinde tıklım tıkış.

kırkdilim
19-11-2020, 21:06
Kaliteli olduğu yazılıp çizilen leonarditten bir torbasını fiyatının neredeyse yarısı kadar da kargo ücreti ödeyip getirttim.Sandım ki suya girer girmez eriyecek.Üç gün boyunca gittim geldim karıştırdım,yarıya yakın tortu kaldı.Ya bu kadar eriyor ya da bu iş sopayla,çırpıcıyla falan olmuyor.

Yine de bu yöntem aklıma yattı.Eridiği kadarıyla 1400 gr'dan kıvamı da yerinde 9 litre humik asit elde ettim.Bu çuval bana bir sene yeter.

kırkdilim
28-11-2020, 07:06
20 litrelik bidonda elementel sıvı kükürt aldım.Bir ara katısını mı alsam diye düşünmüştüm ama ağaçların etrafına yay,toprağa karıştır,bu arada dikkat et yüzüne gözüne değmesin falan vazgeçtim.Zahmetli geldi.

Telefondaki sese göre şimdi tam zamanıymış, "ph"ı düşürmek istiyorsam hepsini birden kullanmalıymışım.Öyle yağma yok,sezon boyu varilin içinde gübre hazırlarken bundan da birer ikişer litre koyarım artık.

kırkdilim
04-12-2020, 11:46
Geçen bahar,boylanan fidanların yalnızca üçte biri kaldığı yerden devam etmişti.O kadar emeğe yine öyle olursa üzülürüm.Belki işe yarar dedim,aldım elime fırçayı,su bazlı plastik boya ile fidanları baştan aşağı boyadım.Ağaçlara dokunmadım,onlar buranın iklimine alıştı.

Boyadığım fidanların fotoğraflarını eşime gösterdim.Şu kar yağsa da bahçeye gidemesen,diyor.

Portakal Rengi
05-12-2020, 08:34
Karışmak gibi olmasın ama plastik boya bitkinin nefes almasını önleyebilir.
Forumda, kaolin için donma sıcaklığını 5-6 derece düşürücü etkisi olabileceğini okumuştum.
Açık arazi ve rüzgar esiyorsa dışını kaplamak da don etkisini azaltır. (Ör.: Rüzgar etkisi ile köprü üstleri donar ama yolun diğer bölümleri donmaz.) Bezle serbestçe sarmak gibi.

kırkdilim
05-12-2020, 16:40
Önerileriniz için teşekkür ederim.
Fidanların güneye bakan tarafında çatlamalar oluyor.Niye kuzey değil de güneşe bakan taraf hasar görüyor, önceleri anlam veremedim.Buralarda gece gündüz sıcaklık farkı çok.Gündüz güneşin etkisiyle ısınan gövde gece şiddetli soğukla karşılaşınca zamanla zarar görüyor.Şayet beyaza boyarsam beyaz renk güneş ışığını yansıtacağı için gövdenin gündüzleri daha az ısınacağını düşündüm.Yani soğuktan değil sıcaktan korumak için boyadım.

İyi mi yaptım,sizin dediğiniz gibi belki de nefes almalarını engelledim.Boyamadan önce parkelerin altına da serilen şiltelerle sarmayı düşündüm.Geçen bahar sarmış,sonuç alamamıştım.Ama Nisan'da değil kıştan sarsaydım işe yarayabilirdi.Belkilerle geçiyor ömrümüz işte!

Kaolini yazın kullanıyorum.Kışın da işe yarayabileceğini sizden duydum.Forumdaki "Kaolin" bölümünü daha dikkatli okumalıyım.

kırkdilim
13-12-2020, 22:49
Yardımcılarım.
Sayelerinde işler külfet olmaktan çıktı.Bir de sırtta taşınabilen şarjlı ilaçlama makinesi alırsam tam olacak.Manuelini artık kullanamıyorum,iki kere doldurdum mu kollarım pes ediyor.

kırkdilim
26-04-2021, 12:23
Adalara dönüşümlü olarak domates,biber,patlıcan ve salatalık dikiyoruz. Hem toprağa azot kazandırır hem de birkaç kere toplar,yerine ana ürünü ekeriz düşüncesiyle deneme amaçlı bir adaya bakla ektik. Henüz çiçekte bile değiller.

Kıyılarda sarımsak ve soğanlar. Toprak yumuşak olduğu için baş çevirmeleri kolay oluyor.

kırkdilim
26-04-2021, 12:29
Nergisler yıl geçtikçe çoğalıyorlar. Toprak işlerinin arttığı bu günlerde çiçek kokularıyla iç içe olmak ne güzel.

E.Kahraman
26-04-2021, 12:52
Nergisler yıl geçtikçe çoğalıyorlar. Toprak işlerinin arttığı bu günlerde çiçek kokularıyla iç içe olmak ne güzel.

Nergislerinizin türüne bayıldım. Bir soğandan mı o kadar çiçek çıkardılar?

kırkdilim
26-04-2021, 15:00
Beğendiğinize sevindim. Hayır, tek soğandan değil. İki yıl önce diktiğim soğanların yanlarında ikişer üçer yavruları oldu. Onların da bazıları çiçeklendi.
Türü "erlicheer",sayın pria'dan almıştım.

kırkdilim
10-05-2021, 16:45
Taşköprülülerden özenip tarlada az bir yere sarımsak diktik. Yetiştirmesinde illa ki incelikleri vardır ama suyu sevdiğini biliyorum. Ota da boğdurmazsak iri iri baş çevirir herhalde.

kırkdilim
10-05-2021, 16:48
Birkaç defa toplar yerine domates dikeriz diyorduk ama sanırım ona sıra gelmeyecek. Olsun, bu ada da bakla yeri oluversin.

kırkdilim
10-05-2021, 16:53
Tarlada uzunca bir sıra bakla. Hep bakla diyeceksiniz ama başka bir şey çıktı da biz mi çekmedik!

kırkdilim
17-06-2021, 22:30
Bahçede kala kala bu kirli beyazla reçellik gül kaldı. Birkaç fidancı dolaştım, kokulu diye sattıkları güllerden koku alamadım. Sorun bizim güllerde değil senin burnunda der gibi baktılar. Onlar öyle baktıkça yerini değiştireceğim diye kuruttuğum limon kokulu kadife gülüme yandım.

kırkdilim
17-06-2021, 22:33
Çiçek tarhında podyum bu kez papatyaların.

kırkdilim
17-06-2021, 22:35
Ve mutlu son.

kırkdilim
13-07-2021, 00:01
Geçen yıl adaların kenarlarında yetiştirmiştik, az da olsa açık alanda ilk defa deniyoruz. Şu ana kadar iyi getirdik. İşinden gücünden zaman ayırıp tarlaya gideceksin, susuz bırakmayacak, otunu temizleyecek, çapasını yapacaksın falan bu işler iki kişiyle zor.

Sararmaya başladılar. Sonra sapları çökecek ve hasat edilecekler. Pazarda gördüm 'yeni mahsul' diye satışlar başlamış. Şaşırdım. Şaşırdım çünkü bizim sarımsakların gün yüzüne çıkmasına daha yirmi günleri var.

kırkdilim
13-07-2021, 00:08
Bahçemizde yetişen meyveleri hiç etmemeye çalışıyoruz. Kirazları ne yapalım diye düşünürken vişneler olgunlaştılar. Neyse, onlar dalda bekleyedursunlar.

Geçen sene kirazın suyunu keşfetmiştik ve çocuklar beğenmişti.

kırkdilim
13-07-2021, 00:22
Kokuları da olsaydı keşke!

kırkdilim
02-08-2021, 16:09
İki kilo dikmiştik on yedi kilo hasat ettik.

kırkdilim
02-08-2021, 16:11
Kiraz kurusu.

kırkdilim
02-08-2021, 16:16
Lavanta ve ekinezya evin az güneş alan kuzey tarafını sevdiler. Börtü böcek de onları sevdi. Serinlikte o çiçek senin bu çiçek benim uçuşup duruyorlar.

kırkdilim
18-08-2021, 22:49
Elma iç kurdunda birinci dölle mücadelenin zamanını kaçırdım. Kaçırınca kendime birkaç güzel söz söyleyip işi oluruna bıraktım.

Bahçemde meyve veren iki elma ağacı var ve her gün altları henüz tam olgunlaşmamış kurtlu meyvelerle doluyor. Öyle bırakacak halim yok, topluyorum. Eşe dosta poşet dolusu verdim. Alırken teşekkür ediyorlar ama dedikleri gibi sirke ya da konsantresini mi yaparlar, soyup soyup yerler mi yoksa bunlar kurtlu diye çöpe mi atarlar, orasını bilmiyorum.

kırkdilim
12-10-2021, 22:05
10-11 Mayıs geceleri oluşan donda yabancı çeşitler zarar gördü. Anne de gördü. Yapraklarının dışa bakan tarafları soğuktan karardı. Üzerindeki küçük küçük cevizleri dökecek sandım. Döktü ama bizi cevizsiz bırakacak kadar değil.

kırkdilim
12-10-2021, 22:12
Elmada hasat zamanı. Merdivenle ağaçlara çıkılıp meyveler toplanıyor. Benim merdivene ihtiyacım yok. İç kurduydu,şuydu buydu derken dallarda pek bir şey kalmadı.

kırkdilim
12-10-2021, 22:15
Kış gelmeden.

kırkdilim
27-10-2021, 22:38
Kış güneşleri dallara doluştular. Onları merdivene çıkıp toplarken bana böyle gelin işte, dedim.

akçabardak
31-10-2021, 15:21
Çok güzel görünüyorlar, ağız tadıyla tüketin.

kırkdilim
31-10-2021, 20:25
Teşekkür ederim sayın akçabardak.

kırkdilim
18-11-2021, 21:20
Bugünlerde çöp konteynerlerinin içi ve etrafları yaprak yığınlarıyla dolu. Dökülen yaprakları atmayan, bahçelerinin bir köşesinde açtıkları çukurda biriktirenler de var.
Ben çukurda biriktirmek yerine ağaçların diplerine malç yapıyorum. Sadece yaprakları değil kümes telinden yaptığım kapların içinde sezon boyu biriktirdiğim otları da. Telin içindeki bu yığını arada bir alt üst edip havalandırsaydım iyi olurdu ama elim değmedi. Ne yapalım, olduğu kadar!

kırkdilim
18-11-2021, 21:31
Geçen bahar budadığım dalları elimden geldiğince küçük parçalara ayırmış, çuvallara koyup bahçenin bir köşesine yatırmıştım. Yeter bu kadar yattığınız deyip onları da birkaç ceviz fidanının etrafına serdim.

Malzeme yetmediği için malç yapamadığım ağaçlar var. Hatta sebze adalarının üstünü de bu şekilde kapatmak istiyorum. Aslında eve yakın, içinde meşe ağaçlarının bolca bulunduğu bir orman var. Kış gelmeden oraya gidip çuvalları tıklım tıkış doldursam diyorum.

kırkdilim
09-12-2021, 19:42
Biriken mutfak artıklarını haftada bir gidebilirsem bahçeye, ağaçların altına; gidemezsem evin önündeki sebze adalarına gömüyorum. Süreyi biraz uzatırsam küfleniyorlar, çöpe atmak zorunda kalıyorum.

kırkdilim
09-12-2021, 19:51
Üst taraf taşlıktı, kolay toplayabileceğim bir yer buluncaya kadar meşelerin arasından aşağı indim. Elimde tırmık, ağaçların altından yaprak, torf ne varsa toplayıp çuvallara doldurdum. Arabaya sığacak kadarını oflaya puflaya yukarı taşıdım. Kalanların üstünü yapraklarla örtüp, sakladım.

Cennet46
09-12-2021, 20:08
Siyah üzüm, Kokulu üzüm, Karadeniz üzümü, Laz üzümü, Kafkas üzümü vs isimlerle bilinen kalın kabuklu aromalı bir üzüm mevcut. Kabuğu oldukça kalın biz sadece içini yeriz.

http://www.agaclar.net/forum/1543397-post12.htm
Keçi memesi üzümü var mı?

kırkdilim
09-12-2021, 20:50
Alıntıladığınız mesaj Atılgan adlı üyenin üzüm konusunda bana yardım etmek için birkaç yıl önce yaptığı bir paylaşımdı. Forumda "tohum paylaşım"bölümü var. Orayı bir inceleyin isterseniz.

Cennet46
10-12-2021, 04:30
Alıntıladığınız mesaj Atılgan adlı üyenin üzüm konusunda bana yardım etmek için birkaç yıl önce yaptığı bir paylaşımdı. Forumda "tohum paylaşım"bölümü var. Orayı bir inceleyin isterseniz.

Olur inceleyeyim . Teşekkür ederim.

kırkdilim
11-04-2022, 23:13
Kar gelmeden bahçeden çıkanı yine bahçeye vermiş;yaprak,dal parçası,ot ne varsa ağaçların dibine sermiştim.Bugünlerde mutfak artıklarını gömmek için malçı hafifçe kaldırıp küçük bir çukur açtığımda solucanlar karşılıyor beni. Toprağının organik madde oranı sıfır virgül bilmem kaç olan birisi için güzel bir haber.

kırkdilim
11-04-2022, 23:18
Çiçek tarhında cümbüş başladı.Çuhalar yerlerini sevdiler.Sarı olanı kır çiçeği.Diğer renklerini fidancıdan aldım.Doğal ortamda yetişmedikleri için fazla dayanamayacaklarını düşünmüştüm,yanılmışım.

çiçeksever
12-04-2022, 09:09
Çuhalar serin hava ve gölge yer sever.

kırkdilim
12-04-2022, 10:50
Çiçek tarhı güneye bakıyor.Sarı çuhaların bir kısmını buraya, kalanı kuzeye bakan nispeten gölge bir yer olan kamelyanın etrafına dikmiştim. Onlar maalesef yok oldular.Ama dediğiniz gibi sıcaklar başladığında çiçekleri hemen soluyor.

kırkdilim
27-04-2022, 00:53
Arılar vız vız çiçekten çiçeğe konuyorlar. Kafamı kaldırıp onları uğultular içinde doyasıya seyredebilsem. Ama işte ben de vız vız.

kırkdilim
27-04-2022, 01:01
Çeşit olsun dedim Karaburun nergisi diktim.Yerini yadırgamadı,ilk senesinde çiçek açtılar.Açtılar ama deli havaya denk gittiğinden mi, türün özelliği mi böyle kısa sürede soldular. Onlar gitmeden "erlicheerler" yetişti de bahçe nergissiz kalmadı.

kırkdilim
12-06-2022, 22:26
Hava yağışlı gidiyor.Bahçede otlar çoğaldı.Çoğaldı ama ağaçların altına malçtan dolayı pek yaklaşamıyorlar.Aradan çıkan tek tük otları kökleri cılız olduğu için kolayca koparıyorum.

Biçtiğim otları kuruyunca ağaçların taç izdüşümlerine seriyorum.Altta kalanlar zamanla çürüyüp toprağa karışıyor.Böyle böyle bir döngü oluşturmaya çalışıyorum.

kırkdilim
12-06-2022, 22:36
75 ml laktik asit serumuna aynı oranda pekmez ilave edip bir buçuk litrelik suda on beş gün bekletmiştim. Hazırladığım sıvıyı yüzde bir oranında seyreltip yapraklara uyguladım.

Bunun yanında yabani otlardan hazırladığım çözeltiyi de 16 litrelik sırt pompasına bir litre koyup on gün arayla ağaçlara uyguluyorum.

kırkdilim
12-06-2022, 22:40
Bu sezon para verip gübre almayacağım.Zaten yapraklar geniş ayaları ve koyu yeşil renkleriyle "böyle devam et" der gibiler.

ebd
12-06-2022, 23:02
Üst taraf taşlıktı, kolay toplayabileceğim bir yer buluncaya kadar meşelerin arasından aşağı indim. Elimde tırmık, ağaçların altından yaprak, torf ne varsa toplayıp çuvallara doldurdum. Arabaya sığacak kadarını oflaya puflaya yukarı taşıdım. Kalanların üstünü yapraklarla örtüp, sakladım.

Merhabalar,

Belki bir çok kereler yazılmıştır ama ben denk gelmediğim için sormak istiyorum. Kışın malçlama yaptığını meşe yaprakları şu anda ne durumda. Üzerlerine kar yağıp çürüdüler mi yoksa aynı şekilde duruyorlar mı? Mümkünse meşe yaprağı ile kapladığınız ağaçların altını bir kez daha fotoğraflayıp paylaşabilir misiniz? Teşekkürler.

kırkdilim
13-06-2022, 09:36
Mayıs ayında biçtiğim otlarla onların üzerine ikinci bir kat yapmıştım. Bu ikinci kat bile nasıl söylesem yere yapışmış durumda. Yağmurlar bitip toprak kuruduğunda otları yine biçecek bu malçın üzerine bir kat daha yapacağım. Orman tabanı gibi, üstte yeni yığınlar birikirken alt taraf çürüyecek.

melikgazi
15-06-2022, 15:52
75 ml laktik asit serumuna aynı oranda pekmez ilave edip bir buçuk litrelik suda on beş gün bekletmiştim. Hazırladığım sıvıyı yüzde bir oranında seyreltip yapraklara uyguladım.

Bunun yanında yabani otlardan hazırladığım çözeltiyi de 16 litrelik sırt pompasına bir litre koyup on gün arayla ağaçlara uyguluyorum.

Hangi yabani otları kullandınız acaba? Önceki senelerden deneyiminiz var mıydı?

kırkdilim
15-06-2022, 19:38
Bir deneyimimiz yok sayın melikgazi. Kendi gübremizi yapmanın zevkine yeni yeni varmaya başladık.
Isırganın yanı sıra bahçemizde bol bulunan karahindiba,sirken ve kuş otu kullanıyoruz.Bir de elimizde kurutulmuş kırkkilit otu var. Az da ondan katıyoruz.

kırkdilim
06-07-2022, 23:13
Domatesler çiçek tablalarını göstere göstere büyüyorlar. İçlerinde tek tük kendi fidelerimiz olsa da sebze adalarını bu sene dışarlıklı fidelerin insafına bıraktık.
Adalar geçen yıl neşesizdi. Üzerlerini örttüğüm tül yıprandığı için daha sık gözeneklisiyle değiştirmiştim. Neşesizliğini ondan bildim tekrar yüzde kırklık tül aldım.

kırkdilim
06-07-2022, 23:23
Tarlada altı sıra fasulye.
Aralarını çapa makinesinin rahatça girebileceği genişlikte bıraktım. Yaz boyunca ot yolmak için fasulyelerin arasında kaybolmak istemiyorum. Sıra üzerlerine zaten malç yapacağım.
Önce herekleri diktim. İpi,hereklerin her birine ve hatların uçlarındaki belli bir açıyla çaktığım kazıklara gergin bir şekilde bağladım. Sera ipiyle her sıraya ikişer hat çektim. Fasulyeler büyüdükçe yukarı doğru devam ederim.
Şimdilik güzel görünüyorlar ama üzerlerine yük bindikçe ne olur,onu da paylaşırım.

TCM
07-07-2022, 14:14
...
Önce herekleri diktim. İpi,hereklerin her birine ve hatların uçlarındaki belli bir açıyla çaktığım kazıklara gergin bir şekilde bağladım. Sera ipiyle her sıraya ikişer hat çektim. Fasulyeler büyüdükçe yukarı doğru devam ederim.
Şimdilik güzel görünüyorlar ama üzerlerine yük bindikçe ne olur,onu da paylaşırım.

Ben de benzer şekilde yapıyorum, sadece sıranın başına ve sonuna beş metrede bir de aralarına inşaat demiri (ikilik) çakıp sera ipi ile gerdiriyorum. Sizin herekler de gayet sağlam duruyor, ancak burada sıkıntı yük binip te rüzgar estiğinde komple bi tarafa doğru yatmaları olabilir. O sebeple aralara da demir atıyorum.

kırkdilim
07-07-2022, 15:29
Tarlanın alt tarafından su kanalı geçiyor. Orada söğüt ağaçları var. Herek ve kazıkları onlardan yaptım. Elde olanlarla bir şeyler yapayım dedim. Bir de sara sara değil de her birini bağlayarak gittiğim için birbirlerini tutacağını düşündüm. Dediğiniz gibi araya demir çubuklar atsaydım daha bir sağlam olurdu. İşler yolunda gitmezse seneye öyle yaparım.

TCM
08-07-2022, 10:22
Rüzgara bağlı. Bizim çiftçilerde de söylediğim sıkıntı olabiliyor, ancak sizin sistem epey sağlam gibi. Komple yatarlarsa yatışa bağlı büyük zarar görebiliyor bitkiler. Takip edin artık, iyi bayramlar..

TCM
08-07-2022, 10:26
Şimdi dikkat ettim, iki kök-ocak arasına bir kargı gelecek şekilde olmalı, sizin ortada boşta kalanlar da mevcut, onların paralel ipe sarınması zor olacaktır. İmkan varsa gerdirme işini şu anki sisteme dik olacak şekilde de yaparsanız kazıklarla daha iyi olur.

kırkdilim
08-07-2022, 10:55
Önerilerinizi dikkate alacağım. İlginiz için teşekkür ederim. İyi bayramlar.

kırkdilim
09-08-2022, 22:05
Tarladaki biberleri hasat etmeye başladım.İlk çatala kadar ne varsa koparmıştım ama evin önündekiler kadar uzamadılar.

Buraya kadar getirdik,artık sulamaya dikkat etmek lazım.Sadece sulama mı, dipleri her daim nemli kalsın diye malç da yaptım.Malzeme sıkıntım yok,etraf biçilip yerlere serilmiş otlarla dolu.

kırkdilim
09-08-2022, 22:18
Geçen sene tarlaya ektiğim baklalar kısa sürede böceklenmiş,üzerine meşe külü mü atsam,acı biberli,sarımsaklı,arap sabunlu karışım mı hazırlasam derken gözümün önünden kayıp gitmişlerdi.

Yine böceklendiler. Ama bu kez karşılarına dikilip aval aval bakmadım. "Çılgın Kalabalıktan Uzak" adlı blogdan okuyup hazırladığım d-limonen preparatını birer hafta arayla üzerlerine püskürttüm.Sonrasında toparlandı ve ürün vermeye devam ettiler.

Değerli yol göstericiliğiniz için teşekkür ederim sayın MeyveliTepe.

kırkdilim
30-08-2022, 22:09
Mürdüm eriğinden koparıp birkaç tane tattım.Rengi olmuş ama daha sert.Toplanmasına bi on gün daha var.İyi ki var,çünkü şu aralar neye yetişeceğimizi şaşırdık.

kırkdilim
30-08-2022, 22:16
Düzeneğin birkaç yerinde hafif yatmalar oldu.Herekleri düzeltip diplerine taş sıkıştırdım.
Şeker fasulye kılçıklı çıktı.Toplamak için tanelerinin irileşmesini bekliyoruz.Barbunyada verim eh işte.

kırkdilim
30-08-2022, 22:24
Bu sene bizim için tarlada biber,adalarda domates yılı.Her ikisinin de fidelerini pazarda gözümüzün tuttuğundan almıştık.Ne yaparsan yap biraz da şans olacak.

kırkdilim
18-10-2022, 23:42
Bugünlerde işimiz ceviz. Anne cevizin cevizlerini komşudan aldığım sırıkla erişebildiğim yere kadar dokudum. Yüksek dallar kaldı onları da yere döküldükçe topluyoruz.

'Chandler'ların da hasatı geldi. Bazı dallarını yerden,bazılarını merdivene çıkarak ya da silkeleyerek topladık. Eylülde yağan dolu sadece yeşil kabuğu değil altını da etkilemiş. Kahverengi kabuk kara kara lekelerle kaplı. Birkaçını kırıp baktım, dolunun vurduğu yerin altı hafif esmerleşse de içleri beyaz ve dolgun.

Meyvelerde kalibre düşük. Önceki sezon meydana gelen don ağaçları etkilemiş, dallarda kurumalar oluşmuştu. Kalibre düşüklüğü bundan olabilir ya da iyi besleyemiyorum. Bu sezon yabani otların öz suları ve enzim dışında bir şey kullanmadım. Yapraklar canlıydı, filizlerdeki büyüme emaresi kırmızılık yaz boyu sürdü ama dediğim gibi meyveler küçük kaldı.

Her zaman yanlarında olamıyorum. Sulama düzeni yok. Bu olumsuzluğu biraz olsun gidermek için yaz boyu biçtiğim otları altlarına serdim ki var olan su da uçup gitmesin.

kırkdilim
05-11-2022, 21:42
Onca yıl oldu,yaprakların kendiliğinden sararıp döküldüğünü görmedim.İlla ki yeşilken kırağıyı yiyecek,yanacaklar.Böyle olunca henüz pişkinleşmemiş dallar zarar görüyor,gelecek bahar sorunlu uyanmalarla karşılaşıyorum.

Öyle böyle 20 cevizi ağaç diyebileceğim kıvama getirdim,ürün alabiliyorum.Ama bir türlü boylandıramadığım fidandan hallice kökler var.Bu sezon üzerlerindeki meyveleri koparmadım.Hızlı sürgüne gitmesinler,dalları çabuk pişkinleşsin istedim.Budama da yapmadım,çoğu çalı formunda.Önümüzdeki bahar alttan bir iki dal kesip yavaş yavaş yükseltmeyi planlıyorum.

Elma ve ayvalar da kırağıyı yedi.Üzerlerinde ne var ne yok topladım.Kış güneşlerini toplarken ellerim mis gibi ayva koktu.

kırkdilim
04-12-2022, 21:06
İki senedir kullanmadığım,artık orada burada ayağıma dolanıp duran damlama borularını bir traktör koyun gübresi karşılığında verdim.Gübreyi kar yağmadan malçın üzerine birer el arabası döker,ikisini birlikte çapa makinesiyle toprağa karıştırır sonrasında ormandan getirdiğim meşe yapraklarıyla üzerlerini örterim diyordum.

Üzerinde kımıl kımıl dolaşan böcekleri görünce şimdi bunun içinde danaburnu da olabilir dedim gübreyi hemen uygulamaktan vazgeçtim. İnternette çiftlik gübresinin nasıl yakılacağıyla ilgili videolar var.Bir tanesini uygularım.Ama şimdilik yığın ağaçlardan uzak bir yerde durakoysun.

Kozanli
12-12-2022, 14:38
Sayın kırkdilim, hayvan gübresi danaburnu yapar safsatasına lütfen inanmayın. Hayvansal gübre danaburnu yapar diyerek bizlere kimyasal gübre satıp topraklarımızı hastalattık.
Ürün alabilmek için de kimyasal ilaçlarla mücadele ediyoruz.
49 yıl oluyor, Avrupa'da çiftçilik yaptım.
Halâ bir ayağım Avrupa'da gidip geliyorum.
Çiftçilik yaptığım sürece doğal gübre kullandım.
Danaburnu dediğimiz mahlukatı Türkiye ye döndüğümde tanıdım.
Danaburnu varsa var.
Var oluşu doğal gübre değildir.
Oluyor ise kimyasal gübre de arayın

kırkdilim
12-12-2022, 18:20
Birkaç yıl önce evin önündeki sebze adalarını adeta istila etmişlerdi.Diktiğimiz domates ve biber fidelerinin ertesi günü boyunlarını büktüğünü görünce toprağı eşeledim ve toprak altında kalan kısmın yenildiğini gördüm.İlk başlarda ne olduğuna anlam veremedik.Yeni fideler diktik yine aynı şey oldu.

Araştırdığımızda danaburnu zararlısıyla karşı karşıya olduğumuzu anladık.Zirai ilaç zatan bir yerden ilaç alıp kepekle karıştırdım.Kepeği adaların üzerine serptim.Ertesi sabah toprağın üzerinde baygın halde yatan danaburnular gördüm.Böyle böyle onlarca danaburnu topladım.

Bunu yaşadık sayın Kozanlı ve bu böceklerin adaların üzerine serdiğim çiftlik gübresiyle geldiğini düşünüyorum.Böyle yazınca çiftlik gübresine karşı olduğumu düşünmeyin.Ben zaten kimyasal gübre kullanmıyorum.Benim derdim bahçenin kendi kendine yetmesi.Bunun için yaptıklarımı da paylaşıyorum zaten.

kırkdilim
20-03-2023, 20:20
Ballıbabalar köklenmek için bahçenin en olmadık yerlerini seçmişler.Elimde makas bir kova dolusu topladım.Henüz çiçeklenmeye başlamış kuş otlarıyla harmanlayıp suyun içine saldım.Bi on gün kadar bekleyecekler.Sonrasında diğer yabani otların özleriyle birlikte gübre olarak kullanacağım.

Atilgan
21-03-2023, 12:06
Yukarıdaki domatesler ticari çeşit gibi durmuyor. Çeşit adı varmı?

kırkdilim
21-03-2023, 18:17
Çeşitleri hakkında bilgim yok. Pazardan köy domatesi fidesi diye almıştık. Verimiyle,lezzetiyle verdiğimiz emeğe değmişti.

kırkdilim
07-04-2023, 19:53
İki evin arasındaki ağaçlar göğe yükselme derdindeler.Tembellik edip birkaç sene dokunmasam içinden çıkılmaz hal alıyorlar.Güneşli bir günü yakalayıp budadım.Budama artıklarını kısa saplı baltamla küçük küçük doğradım.İki çuval dolusu malzeme çıktı.

İki senede bir meyve veren Amasya elmasının yaşlandıkça huyu değişti.Özellikle güneye bakan tarafında her sene bol çiçek göstermeye başladı.Bu iyi haber.Ama sonbaharda iç kurdundan dolayı dallardan toplayacak meyve bulamıyorum. Elimde son kullanma tarihi geçmiş Delfin var.Kullanıyorum ama kurt yine de meyveye giriyor.Sanırım zamanını ayarlayamıyorum.Delfin'i süresi geçmiş diye çöpe atacak değilim,yine kullanacağım ama bu sefer kaolinle birlikte.

kırkdilim
26-06-2023, 22:16
Sarımsağın otunu iki defa ince ince temizlemiştik yine çıktı. Çıktı ama sarımsağı boğacak kadar değil. Hasatına az zaman kaldı,böyle idare edeceğiz.

Fasulyenin de otunu temizleyip altını doldurmuştuk. Hereklere dolanmaya başladılar.Bayramdan sonra diplerini son kez temizleyip kuru otlardan malç yapacağız.Malç yaptığımızda yapraklar daha bi gür çıkıyor.

kırkdilim
24-07-2023, 20:52
Elimde bel,otun içinde sararmış,yan yatmış saplarını araya araya sarımsağı hasat ettim.Daha önce iki defa özenle temizlemiştim, onun hürmetine olacak güzel baş çevirmişler.

kırkdilim
30-08-2023, 14:24
Salça yapmak için domatese para vermeyiz,tarlaya ektiğimiz "Rio Grande"ler bize yeter diye düşünmüştük ama henüz kızarmadılar. Bekliyoruz,kızarırlar elbet.

Altlarına malç yaparken birkaç tanesinde burun çürüklüğü gördüm.Hepsine sararsa o kadar domates heba olur diye düşündüm,canım sıkıldı.Hasta domatesleri koparıp yapraktan birer hafta arayla kalsiyum püskürttüm.Gelip gittikçe bakıyorum,kalsiyum işe yaramış gibi.