Bağlan

View Full Version : Astarte/Bahçe




astarte
27-04-2018, 14:03
Bahçenin bulunduğu şehir :Tokat

Bahçenin büyüklüğü : 1350 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Güneşli, mevsimsel rüzgarlar (genelde şiddetli değil), yeterli yağış (son yıllarda azalma), kışın don olayları yaşanabilir.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri :7b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) :Hobi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Uzun seneler işlem görmemiş, gübrelemesi yapılmamış ve vahşi sulama sebebiyle hafif taşlık ve yabani otların sardığı bir bahçeydi. İçerisinde çoğunlukla şeftali ağaçları vardı (yaklaşık 20 senelik ağaçlar), bunun dışında elma, erik, dut, armut, ayva ağacı vardı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Yaklaşık 10 sene.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Almadık, her sene yeni şeyler ekledik hala da eklemeye devam ediyoruz.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :Yok.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel, zaman zaman ilaçlama, çapalama ve gübreleme için yardım alıyoruz.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?: Çim alan ve sebze alanımız var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Sürekli geliştirmek istediğimiz için her sene farklı hayaller ekliyoruz..

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :
Aklıma geldikçe ekleyeceğim;
Ladin, mazı, mavi ladin, şeftali, elma, armut, dut, ayva, ceviz, kiraz, vişne, can eriği, siyah erik, kayısı, nektarin......
Fındık, üzüm, ahududu, böğürtlen, gojiberi, bektaşi üzüm, malta eriği, badem, yaban mersini, trabzon hurması, muşmula, hünnap, çilek, mercanköşk, kekik çeşitleri, biberiye, alev çalışı, ateş dikeni, top şimşir, gül çeşitleri, lavanta, papatya çeşitleri, sardunya, mini menekşe, acı bakla, manolya, sarı salkım, pembe alıç, süs kirazı.....
Tek yıllık sebze ve meyveler, mutfak otları....

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Bütün bitkilerle özel olarak ilgileniyoruz.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Her biri çok özel, ayırt edemiyorum.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Yeni yeni başladık ama satış yapmıyoruz.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Kanal suyu ile damlama sulama ve çim alan için fıskiye sulama kullanıyoruz. Su sıkıntısı yok.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damlama sulama ilk tasarrufumuz oldu, yağmur suyu depolama hayalim var diyelim.

Toprak özellikleri : Verimli, geçirgen

Kompost yapıyor musunuz? : Bahçenin alt taraflarında ufak bir amatör kompost çukurumuz var.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Başta büyüme miktarını tahmin edemeyip bazı meyve ağaçları ve süs çalılarını sık diktik.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Danaburnu, kevzi, mantar hastalıkları, kırmızı örümcek...Zirai ilaçları kullanıyoruz

Bahçeniz organik mi? :Hayır

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : İnek, koyun, güvercin, işlenmiş organik ve bazı kimyasal gübreler

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Fare, danaburnu ve sebze dönemlerinde kirpiler de zarar veriyor

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Kuzey ve güney taraflarında dağlara kısmen yakın, zaman zaman kuzeyden esen rüzgarlar bitkileri etkiliyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Bahçenin olması :)

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet




Poizer
27-04-2018, 14:09
Hayırlı olsun.

buzadam
27-04-2018, 14:19
Bahçeniz hayırlı olsun.

astarte
27-04-2018, 14:24
İlk zamanlardan:
672005

astarte
27-04-2018, 14:28
Son Haller:
https://outlook.live.com/owa/service.svc/s/GetAttachmentThumbnail?id=AQMkADAwATYwMAItZDJjZi1m ZgA4MS0wMAItMDAKAEYAAANjTgHLH3NIQaQ2r4kBQPqSBwB1pv GOW037QpBYvD0rqm8yAAACAQkAAAB1pvGOW037QpBYvD0rqm8y AAJ7croBAAAAARIAEAB1qVaD16ZNSaZpNZtFNiu%2B&thumbnailType=2&X-OWA-CANARY=ZSBj35rCZ0eKsI3qoh--hUCDgCQ6rNUYw3Lwi578P71j0lkUA6vFI_KUaDTZg1jOgzbmrv C6zZ8.&animation=true
https://outlook.live.com/owa/service.svc/s/GetAttachmentThumbnail?id=AQMkADAwATYwMAItZDJjZi1m ZgA4MS0wMAItMDAKAEYAAANjTgHLH3NIQaQ2r4kBQPqSBwB1pv GOW037QpBYvD0rqm8yAAACAQkAAAB1pvGOW037QpBYvD0rqm8y AAJ7croBAAAAARIAEAD%2FIBcnfYZ8R52pRwvxEAbx&thumbnailType=2&X-OWA-CANARY=ZSBj35rCZ0eKsI3qoh--hUCDgCQ6rNUYw3Lwi578P71j0lkUA6vFI_KUaDTZg1jOgzbmrv C6zZ8.&animation=true

astarte
27-04-2018, 14:30
Sağolun, bugün artık üşenmeyeyim bir sayfa oluşturayım dedim, vakit buldukça eklemeler yapacağım. Yeni yöntemleri, bitkileri paylaşmayı düşünüyorum :)

Muda
27-04-2018, 15:20
Bahçeniz hayırlı olsun.

g.c.
27-04-2018, 15:33
Bol çiçekli, meyve ve sebzeli bahçeniz olsun.

astarte
14-05-2018, 11:32
673744
Üstte; bahçemizin mis zambağı, bu dönemde açmaya başlıyor yaklaşık 1 ay çiçekli kalıp (hava durumuna bağlı) etrafı mis gibi kokutuyor. Reçeli yapılıyor ve tadı da cidden çok güzel ama asla kıyıp reçel yapamadım ;)
Altta; kır karanfili diye geçiyor sanırım, yine çok kokulu bir tür. Yaz boyu açıyor ama en coşkulu dönemi şimdi. Çok kolay çoğalıyor koparıp dikin hemen tutuyor biraz budanırsa daha kolay baş ediliyor yoksa biraz yayılıcı bir tür:o
673745
Sırayla önde; acı bakla, tohumdan yetiştirdiğimiz bu çiçekler sadece çiçekleriyle değil yapraklarıyla da görsellik sunuyor, kokusuz bir tür, tohumdan yetiştirildiğinde ilk sene çiçek açmıyor sonraki seneler mevsim boyu ara ara çiçekleniyor. Pembe, mor ve yavruağzı renklerini gördüm.
Ortada altta;, hüsnüyusuf, geçen seneden beri bahçemizdeler, komşumuzdan aldık bu sene çiçeklendiler. Yaklaşık 3 haftadır çiçekliler renkleri alacalı pembe.
Arkada; çıtır baston gül, geçen sene aldığımız 2 çıtır bastondan biri, nar çiçeği renginde diğer kardeşi çok tatlı bir pembe büyük bastonlarımız da sarı kırmızı alacalı ve bordo ( aslında 3 renk aşılıydı ama ne yazık ki tek renge düştüler);)

esemeral
14-05-2018, 14:44
bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.
Bol çiçekli günler dilerim.