PDA

View Full Version : Ağaçlarda Kireçle Badanalama Uygulaması




souLshah
01-05-2007, 10:26
Genellikle ilk baharda yapılan ağaçların gövdesini beyaz kireçle boyama uygulamasını merak ediyorum.

Yararları var mıdır, varsa nelerdir ve nasıl uygulanır bir kuralı var mıdır, yoksa alışkanlık üzerinemi yapılıyor? Faydalı diyerek ağaçlara zarar mı veriliyor?

Yani bu işin aslı nedir açıklarsanız sevinirim.

Teşekür Ederim...

(Forumda arama yaptım ama bu konuda yazılmış bir yazı göremedim gözümden kaçtıysa kusura bakmayın.)




Selahattin Yılmaz
01-05-2007, 10:40
Görüntü güzelliği, aşırı nemden kaynaklanan yosun oluşumunu önlemesi dışında sıfır fayda. Hatta teknik bir eleman olarak ağacın kendine has dokusunu örttüğü için yanlış buluyorum...

denizakvaryumu
01-05-2007, 11:07
kireçle boyanan ağaca karınca vs.gibi gövdeden gelen böcekler çıkmaz diyorlar ama doğru mu bilmem :)

Mine Pakkaner
01-05-2007, 11:13
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar :) Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.

souLshah
01-05-2007, 11:17
Karıncalara etki etmediğini çok iyi biliyorum (Kireçli birkaç ağacı otoban olarak kullandıklarına tanık olmuştum :D) ancak diğer böcekler için bil bilgim yok. Yani aslında yanlış bilinen adet üzre yapılan bir uygulama gibi durmakta. :)

souLshah
01-05-2007, 11:20
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar :) Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.


Teşekkür ediyorum, demekki peşin hükümlü olmamak gerekiyormuş gayet yararlıymış. :)

peta
24-05-2007, 16:57
Hangi akla uyduysam ;salyangoz ve karıncalara kızıp bodur meyve ağaçlarımın gövdelerini 2/3 ne kadar acı kireç ile badanaladım ve aradan geçen 4 gün içerisinde vişne ve kirazdaki yapraklar ve meyveler sararıp kurumaya başladı ,elmanın da yaprakları büzüştü.

Acaba kireci çok koyu sürdüğümden mi veya kireç sürdüğümden mi oldu? Bulunduğum yerde yağış yok ve havalar müthiş sıcak gidiyor acaba sıcaktan dolayı mı oldu
Kurtaramayacağımı tahmin ediyorum ama en azından seneye aynı hataya düşmem.

nadiru
04-06-2007, 20:07
Aslında ilkel bir yöntem.Pratikte de hiç bir yararı yoktur.Tam tersine ince kabuklu genç fidanlarda kabuk yanıklığına sebep olur.Okulda ve ağabeylerimizden meslekte öğrendiğimiz kadarı ile yerden gelen zararlı böceklere karşı uygulandığı söylense de , benim tezim bu yöntemin askeriye kökenli olması.Özellikle garnizonlarda asker kadar ; hareketli ve hareketsiz her objenin de nizam ve intizam içersinde omasını arzu eden komutanlar hernedense bu yöntemi ısrarla uygularlar.Ve de artık bu bir gelenek haline gelmiştir.Bu yöntemin gereksiz olduğunu gören İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü 90'lı yılların başında buna bir genelge yayınlayarak son vermiştir.

praecox
05-06-2007, 11:49
Ağaçların beyaza badanalanmasının benim bildiğim bir de başkaca bir geçmişi var. o da şu eskiden yolların kenarına dikilen ağaçların gece karanlığında (malum ışıklnadırma olmadığından ve araba farları bu kadar kuvvetli olmadığı zamanlarda) yoldaki vesaitlerce yolun gece daha iyi görünmesi amacı ile boyanırdı. bugünki kedi gözü dediğimiz reflektörlerin de görevini görürdü.
belki bazılarınız bilir şişliden tarabyaya istinyeye sarıyere kadar giden yollar dar ve çınarlarla dizi idi mecidiyeköyden öteye in cin top oyna hatta dutluk olan mecidiyeköye kurt iner diye babam orda bir arsa teklifini dahi geri çevirmişdi. eh sonuçta o zamanlar allahın dağı sayılan bu yerlerden geçip therapiaya sarıyere (malum toprak sarı yani killi eski bouyuk dere (büyük dere) tuğla fabrikasına gidiş geliş yolları aydınlatmasız adeta ağaçlarla düzenlenmişdi.
işte benim çocukluktan neden ağaçlar beyaza boyanıyor diye sorduğumda... babamın anlatığı buydu.

erhan62
12-06-2007, 08:26
Ben bildigimi yazayim belkide bir delinin kuyuya attigi tasi cikarmaya calisan kirk akilli misali...
Yurtdisinda özellikle almanyada bahar aylari bazen cok da kesin olmuyor,, 1 hafta 20 derece devam eden sicakliklar ertesi hafta -10 olabiliyor gövdeye yürüyen can suyu tabir edilen bitki suyu donarak gövdede patlamalara ve yaralanmalara yol aciyor, bu sebeple gövde beyaza boyaniyor ki gelen günes isinlarini yansitarak biraz olsun bu donemi az zararla atlatsin.. bu benim bildigim.. sevgiler

sukranayalp
12-06-2007, 12:10
Teşekkürler sn Erhan62

praecox
12-06-2007, 13:40
Evet bu uygulamanın bu anlamda almanyada yapıldığını biliyorum ancak son zamanlarda onların kullandığı kireç değil isolasyon özeliği de olan su bazlı beyaz pigmentli latex emulsyonları sürülüyor.
bu ürün ticari bir mal olarak da satılmakta. nette araştırılırsa bulunur.

cemal.S
12-06-2007, 13:41
Sanırım her ağaca iyi gelmeyebilir. Seçici davranmak lazım. Sırf görüntü olsun diye den çok ağaçların yapılarına göre hareket edersek faydalı olabilir. Bahçenin bir ucundan girip öbür ucundan çıkmak şeklinde değilde, faydalı olacağını bildiğimizi tercih ederek diye düşünüyorum.

S.İnceçayır
12-06-2007, 14:11
Bizde boyarız kireçle beyaza ama soguktan etkilenmesin diye degil,karınca gibi hayvanların agaca çıkmaması için boyarız kısmende olsa işe yarar..

MSaygin
14-06-2007, 21:05
Bir de, gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülüyor diye biliyorum, ne kadar doğrudur bilemiyorum yalnız.

Anubis
26-05-2008, 21:37
gövdeye kireç uygulamasının salyangozlara karşı bir olumlu etkisine şahit olan varmı? sanki bana en çok bu işe yaramalı gibi geliyor ama..
birde gövdeye tatbik edilen kirecin kalın / ince olmasının bir farkı oluyormu?
iyi günler herkese

Anubis
26-05-2008, 21:41
Aradan geçen zaman içinde bir yanıt verilmemiş ama şu anda durum nedir acaba? olumsuz etkilerin kireçten olduğuna emin oldunuzmu? bende yeni fidanlarımı fidancının tavsiyesi ile kireçledim ***. problem çıkmaz..

Mehmet Ali Aşık
20-07-2008, 07:53
Biraz nette baktim bu konuya ve mesajimi degistirmek istedim(yoksa mesajima dokunmayip yeni bir mesajmi yazsaydim bilmiyorum?)Bence gerekliligi tartisilacak (tartisiyoruzada zaten;)) bir uygulama. Bana gore dogal olmayan çirkin bir gorunus teskil ediyor.Askeriyenin olmazsa olmazlarindan .Park ve devlet kurumlarinin bahçelerindede çok goruluyor.Cevaplara bakilirsa kimsenin bu konuda fikir birligi sagladigi yok degisik nedenlerle yapildigi ortada .Boceklerin agaca çikmasina engelledigini pek sanmiyorum zararlilarin cogu uçuyor zaten! soguktan veya gunes yanmasindan koruyor olablilir.
Karincalarin boyali agaclara çiktigini kendi gozumle gordum ustelik karincalarin agaca çikmasinin ne gibi bir zarari var birisi bana cevaplayabilirmi?.(sakagun bu soruyu cevaplamis sagolasin!)
Cemals. nin yazdiklarina katiliyorum.Secici davranmak lazim .Telefon direginden kayalara kadar boyayanlarda var.

sakagun
20-07-2008, 12:13
David Attenbrough'nun bir DVD'sinde izlemiştim. Karıncalar yaprak bitlerini koruyor. Karşılığında onlardan bal alıyor. Onun için ağaca tırmanıyorlar. Yaprak bitleri korunduğu sürece yapraklarınız ölüyor.

Lonicera
20-07-2008, 12:54
Arka arkaya iki yıl boyunca,bahçemdeki tüm ağaçların gövdesini topraktan 1metre yüksekliğe kadar kireçle boyadım,karınca vb.canlıları uzak tuttuğunu görmedim hiç.Bu uygulamayı da 3 yıl önce bıraktım.Şimdi gövdelere yaz ve kış mevsimlerinde 1 'er kere göz taşı eriyiği uyguluyorum,kabuk içlerinde ne yumurta ne canlı hiç bir şey kalmıyor.

sakagun
20-07-2008, 13:15
Ben de geçen hafta tüm ağaçlarıma göztaşı eriyiği sürdürdüm.

Lonicera
20-07-2008, 13:21
Sn sakagun,
Bahsettiğiniz uygulamadaki göztaşı saf olanlardan değil mi,yoksa bordo bulamacı mı uygulattınız?

sakagun
20-07-2008, 15:22
Sayın Lonicera,
İstanbul'da yaşadığım için Geyve'deki bahçemle bire bir ilgilenemiyorum. Bahçevanımız göztaşı sürdüğünü söyledi. Göz taşıyla bordo bulamacı arasındaki fark nedir?

Lonicera
20-07-2008, 17:08
Bordo bulamacı bir miktar göztaşı ve kireçle hazırlanan bir karışım.Bitkideki mantar hastalıklarına karşı kullanılıyor.Saf olanı da farklı kullanılmıyordur sanırım,ancak ziraatçi bir abimiz bana saf olanının böcek yumurtalarını bile yakıp kavurduğunu söylemişti.Benim uyguladığım göztaşı eriyiği saf olanı.Tabi su içinde oldukça seyrelterek kullanılıyor.Ben uygulama yaparken eldiven ve maske kullanıyorum,ilk acemiliğimde elimdeki küçük bir kesiğe temas ettiğinde dünyamı şaşırtmıştı bana.))
Benim sormamın nedeni de buydu,çünkü çok etkili bir madde.Ama siz kendiniz kullanmadığınıza göre sorun yok.Kullanan kişi de biliyordur bunu heralde.:rolleyes:

Lonicera
20-07-2008, 17:16
Mine Pakkaner hanım bu konuya tam hakim olduğu için ,eminim daha ayrıntılı bilgi verebilir.Her ne kadar bu konu bu başlığa uymadıysa da sohbet bu tarafa yöneltti bizi:))

Todor
21-07-2008, 06:32
Göztaşı yani bakır sülfat, tek başına kullanılırsa düşük Ph'ından dolayı bitkimize zarar verebilir. Bu yüzden kireç ile karıştırılarak Ph'ı ayarlanır. Buna bordo bulamacı diyoruz.

sakagun
21-07-2008, 07:08
Bilgiler için teşekkür ederim. Bahçevana sordum. Göztaşını kireç ve suyla karıştırarak kullanmış. Demek ki bordo bulamacı kullanmış :)

ysftek
21-07-2008, 07:40
arkadaşım sen boşver karıncayı önemli olan kabuklu kurtların ve dip kurtlarının yumurtalarını ve özellikle kabuklu bite karsı kültürel önlem oluyo

ysftek
21-07-2008, 07:41
arkadasım göztası demek bordo bulamacı demek aynı sey

ysftek
21-07-2008, 07:44
arkadsım yanlış düşünüyon kireçin mutlaka faydası var özellikle kültürel önlemde uygulanır bak faydaları saymakla bitmez:güneşden gelen ışınları yansıtır ağacın daha geç su ihtiyacı istemesini sağlar ,tavsan kemirmelerinde ve yumurta larvalarında kültürel önlem olarak kullanılır:bunun yanında bordo bulamacındada kireç vardır

otugay
11-08-2008, 20:13
Yabancı bir kitapta kireçin faydası şöyle açıklanıyordu: Don bulutsuz havada olduğundan, don sonrası güneş çıktığında güneş alan taraf ile diğer taraf arasında oluşan sıcaklık farkı gövde çatlaklarına sebep olabiliyormuş. Kireç uygulaması da buna engel oluyor. Aynı kitapta gövdenin doğu tarafına koyulacak bir tahtanın da aynı korumayı sağlayacağını yazıyordu.

Yukarıdaki yorumlarda da benzer açıklamalar vardı. Bu faydaları sağlamak için ****** kireç uygulamasının kış başı yapılması lazım.

Böceklere karşı koruma konusuna gelince koruyup korumadığını bimiyorum ancak korusa bile bahçemin doğal renkleri arasında bembeyaz gövdeler görmektense birkaç kurtlu meyveyi tercih ederim. ****** bunu bir amatör olarak söylüyorum.

s_oem_b
13-08-2008, 18:24
Bildiğim kadarıyla özellikle odunun toprağa yakın kısmına uygulanarak böcekçillere karşı bir koruma sağlar...a.yrıca odunun haiz olduğu bağlı ve serbest suyun ayarladğı nemi korumaya çalışır...

dejavuu913
16-04-2009, 23:58
gövde üzerinde nonrezidüel bir uygulama metodudur kirecleme tatbikatı...özellikle karıncalar ve diğer haşere türlerinin arız olmalarına bir nevi cözüm üretme amaçlıdır.aynı zamanda kalkerli olusumu dıs etkenlere karsı aynı sekilde koruma sağlayacak durumludur lakin gövde göznekelerini kapatması hava sirkülasyonunu gövde düzeyinde zayıflatıcı rol oynamaktadır bu da işin olumsuz gözlemidir.

murat kılıc
orman teknik mühendisi

dejavuu913
17-04-2009, 00:16
muhterem... büyük bir ihtimalle yağısın az seyrettiği üzerinde durduğun o muhitte kireç uygulamasını fazlasıyla işva ettin.

dolayısıyla zaten hava sirkülesini zayıflatan ama bir o kadar da yararlı olan bu uygulamanın dozunu arttırarak zaten sıkıntılı olan türleri iyice bogmus oldun daha dikkatli olmak icab etmektedir.

ufuk1255
19-04-2009, 10:31
ne zaman ağaçlara kireç sürülmeli

Buket Aknar
19-04-2009, 12:27
Bütün başlığı okudum ama karıncaların istila ettiği erik ağacıma kireç süreyim mi veya sürmeyeyim mi emin olamadım. O kadar farklı düşünceler var ki!

Sonuç olarak yapacak olursam, bu uygulamayı nasıl yapmam gerektiği konusunda bana bilgi verebilecek biri olursa çok memnun olacağım.

kkardes
19-04-2009, 15:08
Arkadaslar bu konuyu nereye acmam gerektigini bulamadım.Bahcemdeki erik agacında daha once hic gormedigim bir urun cıkıyor.Aynı zamanda eagacda erik de var.Bu nedir , neden bunlar cıkar, bir bilgisi olan benimle paylassın lutfen.
tesekkurler

hizals
28-04-2009, 22:18
Bordo bulamacı veya göztaşı dediğimiz ilaçlar bakır sülfat etkin maddeli kireç ile karıştırılarak 1 ton suya ağaç türüne göre sonbaharda 20-30 kg ilkbaharda 10-15 kg karıştırılarak kullanılır. Burada bahsedilen saf olanlar sanırım hazır bakır preparatlardır. Onların etkin maddesi bakır oksi klorür olarak geçer. 1 tona 4 kg olarak kullanılır ve kireç ile karıştırılmaz. İkisininde yaptığı koruma görevi aynıdır.

yalıçapkını
20-05-2009, 10:36
Arkadaslar bu konuyu nereye acmam gerektigini bulamadım.Bahcemdeki erik agacında daha once hic gormedigim bir urun cıkıyor.Aynı zamanda eagacda erik de var.Bu nedir , neden bunlar cıkar, bir bilgisi olan benimle paylassın lutfen.
tesekkurler

Bu soruya bilimsel cevap vermek ziraat mühendislerinin işi ama bende görüşlerimi belirteyim.Çiçek ve döllenme dönemlerinde meydana gelen yağış ve soğuklar nedeniyle eriklerde tam bir döllenme gerçekleşmedi,özellikle ekşi ve yabani eriklerde meyveler bahsettğiniz tuhaf meyvelere dönüştü..Kısacası döllenme dönemindeki olumsuz hava koşulları meyvelerin kimyasını bozdu...

yalıçapkını
20-05-2009, 10:46
Kireçle badana işleminini zor geldiği için şu anda ben yapmıyorum, yıllarca kiraz ağaçlarını her baharda kireçlerdik...Kiraz ağacını kurutan dip kurtlarının bertaraf edilmesinde onların yumurta bırakmalarını engellemek için ucuz ve mantıklı bir çözüm bence...Böyle olmasa koskoca ALARA fidancılık fidanlarının dibini niye badana yapsın...http://alarafidancılık.com

denizakvaryumu
07-08-2009, 16:27
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=476257&postcount=48

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=476276&postcount=50

dremre
19-08-2009, 04:20
karıncaların ağaca çıkıp yaprak bitlerini korumasını ve başka ağaç ve yapraklara taşımasını engellemenin doğal ve ekolojik bir yolu var mıdır? varsa nedir? saygılar

berduray
19-08-2009, 09:34
Sayın dremre şuraya (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8943) göz atmış mıydınız?

aviator34
25-04-2012, 10:59
ceviz fidanı için ben bu bordo bulamacını **** kireç kullanımını ne zaman hangi ayda yapacağım bilen varmı acaba ?

tufancan
26-07-2015, 18:15
Bademe iyi gelir mi acaba

Babek
13-01-2016, 20:57
findiq agaclarinin dibine tokulen kirec agaci boyuyan kirecin toz kimi olanidir? zehmet olmasa bilenler yazsin.Tesekkur

Turgay78
28-06-2018, 01:24
2 sayfa anladıgım yazıdan;
bahar aylarında 1 ton suya 10*15 kg ,sonbaharda 1 ton suya 25-30 kg kireç atılarak kullanılabilir...
sormak istediğim,
atılacak kirec nasıl bir kirec,sönmüş kirec diye satılan bir tür var,o mudur?
ikincisi,hazır göztası karışımını bu kireç ile kullanmayalım asla diye okudum bir mesajda,dogru mudur? ya da hazır bordo bulamacı ve kirec karıstırıp sürebilir miyim?
tesekkurler

not:badem,ceviz,zeytin,ayva,nar,fıstıkçamı,ıhlamur ,ayva,kivi ve asma,mandalina gövdelerine sürmek istiyorum...

defender77
28-06-2018, 14:34
2 sayfa anladıgım yazıdan;
bahar aylarında 1 ton suya 10*15 kg ,sonbaharda 1 ton suya 25-30 kg kireç atılarak kullanılabilir...
sormak istediğim,
atılacak kirec nasıl bir kirec,sönmüş kirec diye satılan bir tür var,o mudur?
ikincisi,hazır göztası karışımını bu kireç ile kullanmayalım asla diye okudum bir mesajda,dogru mudur? ya da hazır bordo bulamacı ve kirec karıstırıp sürebilir miyim?
tesekkurler

not:badem,ceviz,zeytin,ayva,nar,fıstıkçamı,ıhlamur ,ayva,kivi ve asma,mandalina gövdelerine sürmek istiyorum...

bordo bulamacı = kireç + göztaşı

bordo bulamacında kireçte, göztaşıda vardır. sadece su koyulması gerekmektedir.

Köyyolum
26-04-2020, 19:33
Yarın yani Nisan 27 de kireci sulandırıp ağaç gövdelerine sürmeyi düşünüyoruz eşimle bu işlemin amacı ağaç kabuklarına karınca ve örümceklerin tirmanmasini ve ağaç gövdesi ve meyvelerine zarar vermesini önlemek bu uygulamayı youtube.com\koyyolum kanalimda paylaşacağım

naturedesign
26-04-2020, 20:21
Çiçek açmış meyva ağaçlarını bakla zınnı denen böcekten korumak için ;

ağaçların altına mavi renkli plastik leğen içinde sirkeli su karışımı konursa böcekler mavi renge gelip, leğenin içinde ex olmakta. ( Mavi rengin bu böceklerin ilgisini çekmesinden dolayı )