Bağlan

View Full Version : Onbir Ay çiçeği

Ophrys
30-04-2007, 13:28
Çok güzel bir bitki. Sürekli çiçekte kalıyor.

çiçeksever
30-04-2007, 17:13
benim var.15 gün önce çiçekte idi.Fakat birden bozuldu.Çok seviyorum.Fakat 3 senedir hep fide alıyorum,Kışa girerken veya kışın ölüyor.

selenn
30-04-2007, 18:17
Çiçekçi bana bu çiçeği çok övmüştü. gerçekten 11 ay çiçek mi açıyor?
Sevgiler

Meksika
08-05-2007, 14:09
Harikasın adabayrakoğlu. Bu başlığın açılmasına çok sevindim. Bir tanecik var bende. Aranıyorum, bulur bulmaz çoğaltacağım. Bir kere dayanıklı bir bitki. Sonbaharda ve kışın sadece yeşil yaprak oldu benimkinde. Baharda çok güzel açtı. Halen de çiçekli. Çiçeklerden bir tanesi buruştu biraz, doğaldır diye düşünüyorum, o gidecek yenisi gelecek diye. Umarım öyle olur. Gölgede kalıyor benimki, mutfak camının önünde, dışarda. Çok sevimli, nefis görünümlü, beyaz açıp pembeleşiyor. Başka renkleri var mı acaba?

Ophrys
08-05-2007, 14:13
Ben de çok seviyorum. Her daim çiçekli.
Açtığı renkle kalmayıp, gün gün koyulaşıyor.
Suyu çok seviyor.Bir gün su vermeyince boynunu büküveriyor.

Oğuzhan
10-05-2007, 10:08
Bendede var.Bende çok seviyorum.Rengi fuşya.Yalnız zehirli bir bitki.Özellikle çocuklardan uzak tutulması gerekiyor. Yapraklarıyla temas edince Alerji yapabiliyor.:))

Ophrys
12-05-2007, 18:32
Şimdiki hali.

Ophrys
12-05-2007, 19:11
Beyaz açıp mora dönüyor. Ortası sarı hareli.

Meksika
01-06-2007, 12:06
Bu çiçeği nasıl üretebiliriz? Benim 2 dalda bulunan tüm çiçeklerim tamamen soldu ve kurudu, ortalarına baktım ama tohum göremedim. Kestim o dalları. Ortadan yenileri geliyor şimdi, hem yaprak hem de çiçek olarak..

Meksika
01-06-2007, 12:08
Bir şey daha soracağım.. Güneş görüyor mu sizinkiler? Benim ki hiç güneş görmemesine rağmen çiçek veriyor. Acaba bu bir gölge çiçeği mi? Yoksa bu halde çiçeklerini benden esirgemeyen bitkim güneşe çıkarsam coşar mı? :)

ilkbahar05
01-06-2007, 16:40
Bir şey daha soracağım.. Güneş görüyor mu sizinkiler? Benim ki hiç güneş görmemesine rağmen çiçek veriyor. Acaba bu bir gölge çiçeği mi? Yoksa bu halde çiçeklerini benden esirgemeyen bitkim güneşe çıkarsam coşar mı? :)

Merhabalar,

Ben satın aldığımda Onbiray çiçeğinin bakımı konusunda pek bilgi sahibi değildim, şu anda da çok profesyonel olduğumu söyleyemem ama yaşadığım tecrübeyi aktarmak istiyorum. 3 farklı renkteki çiçeklerimi balkonumdaki masama koymustum. Havalar sıcaklamaya başladıktan sonra da mümkün olduğunca her gün su vermeye çalıştım. Benim balkonum sabahtan itibaren akşam üstüne dek güneş alıyor. Bir akşam eve dödüğümde sabah capcanlı bıraktığım onbiraylarımın boynunun büküldüğünü resmen çiçeklerin ve yaprakların kendini bıraktığını gördüm. Hemen bolca su verip salonuma aydınlık ama direk güneş görmeyen bir yere aldım. Şu anda üzerlerinde uzunca süredir mevcut çiçekleri kurumak üzere ama yaprakları dirildi ve çok sağlıklı gözüküyorlar. Belki bu sayede doğru bakım yöntemini kendi kendime keşfetmiş olabilirm ama tabii profesyonel arkadaşların yorum yapması daha sağlıklı olacaktır.

Ophrys
02-06-2007, 12:41

Benim onbiray sadece akşamları güneş görüyor.
Sadece su vermediğim günler kendini salıyor. Onun dışında çok sağlıklı.
Yani gölgeyi ve suyu çok seviyor.

Meksika
04-06-2007, 11:13
Arkadaşlar, çiçek üzerinden nasıl tohum alabileceğimiz veya çiçeği nasıl üretebileceğimiz konusunda bilgisi/deneysel çalışması :) olan var mı? Kuruyan çiçeklerin içine baktım ama tohum göremedim ben. Çelik de olmaz herhalde değil mi?

Meksika
05-06-2007, 16:56
Ekim zamanı: Mart-Haziran

Gelişim zamanı: 16-20 hafta

Çimlenme: 18°-20°C’de tohumlar çimlenmeye alınır. Sonra sıcaklıklar kademeli olarak 16-18°C’e düşürülür. Ekimden sonra direk güneşe bırakmak normal değildir.

EC: Çok düşük derece tuzluluk ister.

Nem: Nemli ortamlar uygundur.

Tohum kapağı: Tohum kapağı oluşturulur.

Gelişim sıcaklığı: Gelişimi süresince gündüzleri 16-18°C, geceleri ise 12-15 °C sıcaklıklar uygundur. 8°C altı sıcaklıklar uygun değildir. 18°C üzeri sıcaklıklar ise bitkiyi strese sokabilir.

PH: 5,8-6,2

Bitki boyu 17-23cm’dir. Primula obcanica’lar saksı çeşidi olarak bilinir. Serin pencere kenarlarında nemli tutarak, ayda bir gübreleme ile bakılır.

Kaynak: istanbultohumculuk.com.tr

nyhang
19-08-2007, 12:11
selamlar,
onbir ay çiçeği (Polyanthus)'nin tohumlarını satın aldım. Ekim döneminde tohumlar ekilir diyor ancak ben sera etkisinde tohumları ekmeyi düşünüyorum. Bendekilerin rengi çikolata - sarı renkli.. Marttan Mayıs ayına kadar çiçekli ve sonbaharda tekrar çiçekleniyor.

feneradasi
15-04-2008, 14:13
Ben de "primula denticulata" isimli bir bitkinin tohumunu ektim, resmi onbiray çiçeğine çok benziyor, tohumun üstünde himalaya çuhası arkasında da onbiray çiçeği yazıyor, üstündeki resim ise çok ilginç yaprakları çuha, çiçekleri onbiray çiçeği gibi. İnternetten araştırdım çok bilgi var ama emin olamadım çuha mı onbiray mı. Belki ikisinin arası bir türdür. Kafam karıştı ama olsun ikisi de sevdiğim çiçekler diye düşündüm ve ektim tohumları. Bir hafta oldu ekeli henüz çimlenmediler ama bugün bir tanesinin topraktan dışarı çıkmak üzere olduğunu gördüm. Umarım çıkarlar da resimlerini sizinle paylaşırım. Gerçi hangi başlık altında paylaşacağımı da bilmiyorum.

Ophrys
15-04-2008, 16:42
emin olamadım çuha mı onbiray mı?

Çiçekleri birbirlerine çok benziyor fakat yaprak ve dal yapıları pekte benzemez. Fotoğraf eklediğinizde ayrımını yapabiliriz.

Gerçi hangi başlık altında paylaşacağımı da bilmiyorum.

Burada paylaşırsınız uygun başlık değil ise doğru başlığa alırız:)

Penelophe
22-04-2008, 17:11
Bunlarda benden.:)

35378

özlem11
23-04-2008, 11:28
Arkadaşlar belli bi süre sonra bu çiçek alt yapraklarını ölümemi terk ediyor. Hiç bir yerde bol yapraklı 11 ay görmedim.

özlem11
02-05-2008, 18:36
Benim kırmızı onbir ayım bu kez açık pembe açtı.Her tomurcukta renk mi değiştirecek bu çiçek?
Birde camlı bir yere aldım.Akşam üzeri güneş görüyor.Acaba sera görevi yapıp gelişiminde faydalı olurmu?

Penelophe
04-05-2008, 12:12
Genelde alt yapraklar sararıp dökülüyor. Açan çiçekler yavaş yavaş renk değiştiriyor. Yani ilk açtığında pembe ise 1 hafta sonra yavaş yavaş kırmızıya dönebilir.;)

Sera etkisi konusunda bir fikrim yok..

baslangic
04-05-2008, 22:05
Merhaba arkadaslar.Foruma yeni üye oldum.Çunku ciceklere merak saldım.Bir tane 11 ay çiçeğide bende var.Cocuklugumda evimizde vardı onu hep bol çiçekli olarak hatırlıyorum.Ama maalesef benimki su an hergun çiçek döküyor.Ne yapmalıyım bilemiyorum.Kesmelimiyim cicekli olan dalları kı yenileri cıksın.Sizlerinkilere baktım.Hepsi cok guzeller.Benimkide oyle olacak mı?

özlem11
05-05-2008, 11:05
Önce sabah **** akşam güneşini hafif alan bir yere koyun.Direkt güneş görmesin. Sararan solan kuruyan daları alın. Ama iyice yapraksız çiçeksiz bırakmayın. Toprağı kurur gibi olunca su verin susuz kalmaktan hoşlanmıyor. Dışarıda ise saksının atlığınıda alabilirsiniz. Gübre vermek gerek. Güzel 11 ayı olan bir arkadaşımız doğal hayvan gübresinin çok iyi olduğunu söyledi. Veya çiçekli bitkiler için gübre alabilirsiniz. Gelişimi çok hızlı bu bitkini.Birden büyüyüp çiçekleniyor.

Sevgili penelophe bu bitkinin bol yapraklı mı yapraksızmı olduğunu sormuştum. Dün çiçekçiden bir saksı aldım. Çok yapraklıydı.Ve 2-3 tane tomurcuk daha vardı kökünde.
Acaba bizde bir yerde yanlış mı yapıyoruz. Makinam olmadığı için fotograflayamıyorum...
Çok güzel renkleri var.Almamak imkansız...

özlem11
06-05-2008, 10:47
Arkadaşlar bu çiçekğin en güzelleri biyolociji arkadaşımızda var.Öylesine güzeller ki, hayran kaldım. Umarım hepimizin ki böyle olur...

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8022&catid=member&imageuser=4078
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8029&catid=member&imageuser=4078
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=14050&catid=member&imageuser=4078

chaenomeles
15-05-2008, 12:24
Çiçekleriniz çok güzel, bende yaklaşık 2 ay önce almıştım ve çok güzel çiçekleri vardı. Şimdi ise hepsi kurudu ve döküldü, sulamayı aksatmışım galiba, birde sürekli güneş alan camın önünde duruyordu.

2 haftadır düzenli suluyorum, yeni tohumlu bir yaprak geliyor ama henüz çok küçük.

Acaba çiçekleri kuruyan dalları koparmalı mıyım? (Herhalde onlarda yeniden çiçek açmaz)

özlem11
15-05-2008, 19:22
Arkadaşım kolay kolay ölecek bi çiçeğe benzemiyor.Benimde saksının bir öyle oldu suladım. Tekrar yaprak geldi. Yapraklı dalları alın ama çiçekli dalları tohum olabilir.

özlem11
19-05-2008, 11:34
Arkadaşlar ben bu onbir çiçeklerim ilk aldığım gibi açmadılar. Koyu mor lila oldu...
Kırmızı pembe sanırım birtek beyazım beyaz renk açacak.Acaba benimkiler beni şaşırtmaya mı çalışıyor...
Yoksa hepinizinki mi öyle...

Penelophe
19-05-2008, 16:36
Daha önce de söylemiştim, onbiray çiçeğinin tomurcukları ilk açtığında açık renk oluyorlar, zaman geçtikçe renkleri koyulaşıyor, bu bütün renkler için geçerli.. Lila, mor, koyu mor gibi renkler alacak..

özlem11
21-05-2008, 18:12
Bu arada sayın biyolojici bana doğal gübre vermemi önermişti. Onunda çiçeklerime çok fayda ettiğini düşünüyorum. Tavsiye ederim. Koyun veya keçi gübresi idealdir...

özlem11
24-05-2008, 12:02
Arkadaşlar gözlemlediğim kadar istekleri yerine getirilince çiçekte yaprak dökme söz konusu olmuyor. Hatta saksıyı şahane doldurup ortası küme halinde çiçek oluyor. Tekrar hepinize teşekkür ederim.

Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 12:32
Bu arada sayın biyolojici bana doğal gübre vermemi önermişti. Onunda çiçeklerime çok fayda ettiğini düşünüyorum. Tavsiye ederim. Koyun veya keçi gübresi idealdir...
Merhaba olay9; Çiçeklerin çok güzel olmuş . Bende keçi gübresi var. Bu gübreyi saksı çiçeklerine ve onbiray çiçeğime ne şekilde uygulamalıyım. Çiçeklerime hiç doğal gübre vermedim . Gübrenin uygulama şekli hakkında aydınlatırsan sevinirim. Bunlarda benim onbiray çiçeklerim ;

özlem11
26-05-2008, 13:17
Çok güzeller. Ben önce bilmediğim için ekmiş olduklarıma toz halinde olan gübreden toprağın üstüne bolca koydum. Suladıkça sanırım vitamini kök alır. Yeni aldıklarımında saksını değiştirirken hem toprağına hemde üstüne koydum. Sadece küpeli ve 11 aylarıma verdim...
Sonuç olumlu. İşe yarıyor.

Penelophe
26-05-2008, 14:32
Ben hayvansal gübreleri bir kovaya koyuyorum ve üzerine su ekliyorum. 3-4 gün beklettikten sonra bu su ile suluyorum. Sinek, bit oluşumunu bir nebze olsun engelliyor.;)

Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 15:14
Teşekkür ederim arkadaşlar . Bende gübre şerbeti yapıp seyrelterek kullanmayı düşünmüştüm .

özlem11
26-05-2008, 17:55
Ama çok kokuyor penelophe. Ben bit ve sineğe karşı çiçeğe zarar vermeyen bir ilaçla toprağı ilaçlıyorum. Ev ortamında denemenizi önermem.

Penelophe
26-05-2008, 19:19
Ben güneş almayan ve kullanmadığım diğer balkonumda bekletiyorum bu suyu, sadece sulayacağım zaman çiçeklerin olduğu balkona götürüyorum. Suladıktan sonra koku problemi kalmıyor ama gübre suda beklerken biraz kokuyor.:p

özlem11
27-05-2008, 11:28
Ben güneşte bekletiyordum. Denemek gerek...

müge35
30-05-2008, 19:40
Arkadaşlar gözlemlediğim kadar istekleri yerine getirilince çiçekte yaprak dökme söz konusu olmuyor. Hatta saksıyı şahane doldurup ortası küme halinde çiçek oluyor. Tekrar hepinize teşekkür ederim.

Olay9cum nasıl bakıyorsun 11 ay çiçeğine açıklarsan sevinirim.Benimki ne çok iyi nede kötü.Balkonda gölgede duruyor.Susadıkça su veriyorum.Güneşi pek sevmediğini duymuştum doğrumu acaba.

özlem11
31-05-2008, 08:46
Evet müge güneş sevmiyor. Benimkiler şuan ikindi güneşini alan ama perdeli aydınlık bir camekanda duruyor. Sera etkisi yapıyor sanırım. Ben susamasını beklemeden 2-3 günde bir su veriyorum. toprağı daima nemli. Diplerine ve saksı değişimi yaptıklarıma keçi gübresi verdim. 2 haftada birde ya şeker gübre **** npk 20-20-20 gübresinden minumum oranda toprağa koyup suluyorum. Bende bu sene şahane oldular. Dolu dizgin çiçekteler. Ve sadece 1 saksıyı bakımlı aldım. Diğer 7 tanesini 2 şer yapraklı ölmeye yüz tutmuş halde fide olarak aldım. Annem kızmıştı hatta bunlar zaten ölmüş neden aldın diye. Ve şimdi çok güzeller. Besinsiz olmuyor bu çiçek. Büyümüyor ve çiçeklenmesi çok az oluyor.

müge35
31-05-2008, 20:22
Doğru haklısın canım besin hepsine gerekiyor aslında.Şeker gübresinin miktarını nasıl ayarlıyorsun;ben koçtaştaki çiçeklere bakan görevliden duydum,şeker gübresi bir anda büyütüp birandada balon gibi söndürüyormuş bitkiyi.Ne olursa olsun bende şeker gübresini denemek istiyorum.Acaba her bitkide kullanılırmı bu şeker gübresi.

özlem11
01-06-2008, 10:01
Arkadaşım her hafta değil 20 günde bir ver. Ben nasıl veriyorum biliyormusun; iki parmağımla bir çimdik alıp toprağına serpiyorum ve suluyorum. Bu arada şeker gübre verirsen akşam verdin diyelim sabah çiçeği bir daha sula. Çünkü yakarmış. Aldığın şeker gübre minik taneli bilye gibi olursa ondanda 7-8 tane yeter.
Her zaman önerim gübre bitkiye zannetmeyinki olanüstülük katar. Fazla verirseniz yarar yerine zararı olur. Ben geçen sene o anlayıştan dolayı çiçeğimi öldürdüm. Şuan daha temkinliyim. Çok azı bile çiçeğe yeterde artar...
Gübre verdiniz 2 ay sonra faydasını görürsünüz...

Ayşe
10-06-2008, 17:14
Arkadaşlar ben de onbiray çiçeklerimin saksılarına hayvan gübresi koymuştum. Yapraklar müthiş coştular.Yalnız bilmediğim bir şey var;çiçeği kuruyan dalları dibinden koparmalımıyım,yoksa kuruyup kendiliğinden düşerlermi?

özlem11
11-06-2008, 09:56
Bendede var kuru tomurcuk dalı. Belki tohum olur diye almadım. Ama alınsa yeni çıkanlar kuvvetli olur sanırım. Bitkide yorulmaz. Biraz daha bekleyip tohum olmazsa hepsini alacağım. Arkadaşlar hiç tohum alanınız varmı?

Ayşe
11-06-2008, 16:53
Teşekkür ederim Özlem.Ben bu çiçeği çok seviyorum ve her sene mutlaka iki,üç tane ediniyorum.Bu forumu bulmadan önce bol çiçeklensin diye hemen en güneşli pencereye koyuyordum.Tabi sonuç hüsran.İki üç gün demeden ölüp gidiyordu.İlk defa bu sene,buradan öğrendiğim bilgiler ışığında, gölge ve havadar bir yere koydum.Okadar güzeller ki.Bu yüzden sizlere danışmadan hiç bir şey yapmak istemiyorum.O halde ben de biraz daha bekleyip tohumlarını göreyim.

özlem11
12-06-2008, 20:26
Arkadaşım yazdıklarından sonra kuruyan çiçek yerine baktım minicik siyahlıklar var. Tohum sanırım. Ama iyice kuruyacak. Ben tohumunun satıldığını biliyorum. Bakarsın kendimiz üretiriz.

çiçeksever
13-06-2008, 16:30
Merhaba.Benim çiçeğin yaprakları da kötü oldu.Yeniden çiçek açması için kuruyan çiçekleri ve sapını kesmelimiyiz.?

özlem11
14-06-2008, 09:46
Arkadaşım tohum almak istersen dursun. İstemezsen kes. Ama besin takviyesi yap.

powered
15-06-2008, 21:30
Evet bu çiçeğin tohumları var gerçekten, fakat tohumdan yetiştirmek sanki biraz zor gibi tohumları mikro organizma gibi, elle tutulur gözle görülür cinsten değil küçücük, ayrıca çıkan fideleri görmek için kesinlikle mikroskop ile bakmak gerekiyor böylesine mikro bir fideye zarar vermeden nasıl bir sulama yapıcağınızı zaten bilemiyorum. Ben ektim tohumları üstü örtülmüyor belli belirsiz yeşil bir takım noktacıklar göründü toprağın üstünde inanın eczaneden aldığım şırıngayı toprağına batırıp öyle suluyorum suyu çok seviyor yalnız güneşten hiç hoşlanmıyor tüm onbiray çiçeği sevenlere duyurulur.. Unutmadan ektiğim tohumlar hala 2mm çapında mikro organizma halindeler fakat artık sisleme yoluyla sulanabiliyorlar sabırla büyümelerini bekliyorum işte bunlar büyüyüpte çiçek vericekler gibi gelmiyor, inanılır gibi değil ama bakalım bekliyelim görelim benim vaktim var.

özlem11
16-06-2008, 13:12
Arkadaşım nereden ne kadara aldınız. Emin olun çok çabuk büyüyeceklerdir. Benden bir öneri onbir ay çiçeğinizi hava akımı olan bir yere koymayın. Çünkü yaprak uçları kurur gibi oluyor.

powered
17-06-2008, 02:29
Zonguldaktan bir marketten aldım son derecede ucuz 1.95YTL. İnşallah dediğiniz gibi olur kısa zaman içinde büyürler gerçek yapraklarını verdiler ama hala mikro seviyedeler. Bir saksıda gölgede duruyorlar güneş yok bol ışık var. Tohum paketinde nemli tutun diyor sürekli nemliler. Kısacası maxsimum özen! Minumum karşılık! şimdilik.

özlem11
17-06-2008, 14:58
Güzel. Umarım çiçeklerinide görürsün bende tohum toplamaya başladım. Deneyeceğim.

powered
17-06-2008, 22:25
Teşekkür ederim. Yalnız tohum nasıl alıyorsun anlamadım! Görünmüyor ki minicik.

özlem11
18-06-2008, 16:24
Yok arkadaşım çiçek kurudumu zaten dökülüyor. Çiçek tacı varya onun içinde minicik kahverengi. tacıda kuryuncaya kadar bekliyorum. Tac dediğim yer çiçeğin açtığı yerdeki yeşil olan kısım. Biraz tohum biriksin tohumları makro çekim yapar buraya eklerim.

özlem11
06-11-2008, 22:45
Arkadaşım böceklendikleri için onbirayları dışarı çıkarmıştım. Güneşten öldüler. Diğer çiçeklerime bulaşmasından korktum. Malesef fazla tohum yoktu. Ektim ama çıkmadılar. Üretmek çok zor herhalde. Dediğim gibi çiçekleri iyice kurusun gözle görülecek şekilde kahverengi tohumları oluyor.Aynen çörek otu büyüklüğünde oluyor.

Nejla K.
13-12-2008, 17:00
Benim onbir ay çiçeğim...

Nejla K.
15-12-2008, 23:03
Arkadaşlar, benim 11 ay çiçeğimin en alt yaprakları sararıyor ne yapmalıyım? besin vereyim mi?

Penelophe
15-12-2008, 23:05
En alt yapraklardaki sararmalar normaldir. Bitki yukarıya doğru büyüdükçe, alt yapraklar sararacaktır. Besin verseniz de bu doğal bir gelişim olduğu için geçmeyecektir. Koparıp atabilirsiniz.

dtgt
11-01-2009, 17:09
merhaba arkadaşlar. Onbir ay çiçeğim bir ara çok güzel gelişiyordu. Bir kaç hafta önce saksısının tabağında küçük solucan gördüm. Bugün de saksıyı değiştirdim. Toprağında bir sürü solucan vardı. Umarım yeni toprağına alışır. Tekrar böceklenmemesi için ne yapmalıyım sizce. Ayrıca kökten üç ayrı dal çıkmış durumda. Baharda bunları ayırsam her biri bir çiçek olur mu acaba?

Penelophe
12-01-2009, 00:00
Dtgt, baharda iyice belisin yavru, ayırırsınız. Soluncanın birçok sebebi olabilir. Aslında 1-2 solucan her zaman iyidir, toprağı havalandırır. Işık almayan bir yerde bırakmayın, camönü, ışıklı bir yeri tercih edin.

SAHIRE
25-01-2009, 23:05
Arkadaşlar, bu çiçek sıcağı sevmiyor gibi 20 derecenin üstünde zorlanıyor sanki. Bunu uzun seneler yaşatabilen var mı? yoksa senelik mi kalıyor? Eğer yaşatıyorsanız yazın sıcaklarda ne yapıyorsunuz?

dtgt
26-01-2009, 02:19
Haklısın sevgili Sahire, yaşadığım yerde yazlar çok serin geçiyor. Buna rağmen bir kaç hafta onbir aylık çiçeğimi güneş alan cam kenarına koymuştum. Bir müddet kendine gelemedi. Direk güneş almaması gerekiyor sanırım.

özlem11
26-01-2009, 15:31
Düzenli sulanacak. Güneşede tahammülü yok. Ayrıca düzenli besin verilirse çok çiçek açıyor.

SAHIRE
05-02-2009, 00:28
Düzenli sulanacak. Güneşede tahammülü yok. Ayrıca düzenli besin verilirse çok çiçek açıyor.

Sevgili arkadaşım, benim bu işleri öğrenmem zaman alacak ama baya aşama kaydettim:) Senin emeğin çok...Öğleden sonra güneşi alıyordu durduğu yerde-hemen yerini değiştiriyorum,çok teşekkürler...:o

TuruncuHis
26-03-2009, 22:52
Arkadaşlar, bu çiçeği tohumdan yetiştiren oldu mu aranızda?
Tohumu ekmek bir dert, sulamak ayrı dert. Mikroskobik tohumdan mikroskobik fide çıktı. Çimlenme oranı çok düşük ki bence bu bir avantaj. 500 adet tohumu paketten alamıyorsunuz bile ki; seyrelterek ekesiniz.
Çabuk çimlendi ama kotiledon yapraklar dışında gelişme durdu gibi. Bu denli küçük fide nasıl büyüyecek de gelişmiş bitki halini alacak? Pek imkanlı görünmüyor bu haliyle.

mhayta
31-03-2009, 18:10
Geçen yıl marketten aldığım, kahve-sarı renkli tohumları torfa ekmiştim. 1 yıl boyunca 5 cm boyu geçmeden beklediler ve aralık sonundan beri çiçeklendiler. çiçekleri çok uzun süre kalıyor ve devamlı ince bir dal yapıp ucuna 3-4-5 çiçek konduruyor. Saksıyıda çok güzel dolduran harika bir bitki. Bu yıl dayanamayıp değişik renklerindende aldım 10 gün falan oldu ama dün baktığımda tohumlar çatlamış ve çimlenme başlamıştı. en kısa sürede diğer 11 aylarımın fotoğrafını koymaya çalışacağım..

çiçeksever
01-04-2009, 16:09
Bazı paketlerde çuha çiçeğine onbir ay yazıyor.İkisi de aynı aileden olduğu için karıştırılıyor.Ben fide olarak 2-3 senedir alıyorum.Fakat uzun süre yaşatamıyorum.Kışı atlatamıyorum.
http://www.tarimtedarik.com/store/ProductDetails.aspx?productId=85834

suzan7
15-04-2009, 21:11
Arkadaşlar bu gün yeni ögrendim.Onbir ay çiçegine şekerli su vermek iyi geliyormuş.

nilfr
26-04-2009, 15:35
Arkadaşlar benim büyük bir saksıda yetiştirdiğim benjaminim var. Salonumda bakıyorum, benjaminin dibinde oldukça boş yer var. İlk önceleri çakıl taşlarıyla bu boşluğu şirin hale getiriyordum. Onbiray çiçeklerini uygun şekilde diksem ağaç olmuş benjaminin saksısında nasıl olur tavsiyesi olan varmı?

meraklı
05-05-2009, 14:15
Öğleden sonra güneşi olan kısımda durduğunda çiçekleri daha çabuk bozuldu.

emrezgi
04-06-2009, 13:49
arkadaşlar benim onbiraylarım çok kötü durumdalar 3 saksım var 3de çok kötü sadece 1 tanesi yeni yaprak veriyor güneştede durmuyorlar üzerindeki çiçekler ve yapraklar kurumaya başladı :(

emrezgi
15-06-2009, 17:24
2. saksımda da yeni filizler var 2 saksıdaki çiçeğimde kurtuldu ama ötekini kurtaramadım :(

suzan7
23-06-2009, 19:33
Bu benim 11 aylarım,çiçekleri kurumaya başladı.Nedenini de bilmiyorum.Bilgi verirseniz sevinirim.

çiçeksever
24-06-2009, 17:27
Ben hergün su veriyorum.Şu ara iyi durumdalar.2-3 senedir 1-2 ay içinde kaybediyordum.

sumeha
29-06-2009, 14:26
Bendeki yaprak uçlarından kurumaya başladı su guneş golge vs fayda vermıyor sanırım sıcak dokunuyor.Galiba elveda diyecegim.

emrezgi
07-07-2009, 11:04
İşte neredeyse elveda diyeceğim onbir ay çiçeğim... :D

ozgurbilgin
22-07-2009, 17:38
Merhaba,

Bahçede de yetiştirebilir miyiz bu çiçeği yoksa sadece saksıda mı olur?

emrezgi
22-07-2009, 20:51
Merhaba,

Bahçede de yetiştirebilir miyiz bu çiçeği yoksa sadece saksıda mı olur?

Merhaba bahçede hiç yetiştirmedim fakat geçmiş sayfalara bakarsanız belki orda birşeyler bulabilirsiniz iyi günler.

Bahar
31-07-2009, 15:35
Çok güzel ama yaprakları neden sararmış:(

doğaciwhat417
31-08-2009, 11:30
evet dediğiniz gibi güneşi sevmiyor bu çiçek ilk alındığında güneşte çok kötü olmuştu sararmıştı kışın kurumasın diye eve aldık çiçeği ve çok güzel oldu 3 sene olmuştur hala formunda :=)))

doğaciwhat417
31-08-2009, 14:21
http://i29.tinypic.com/971fzd.jpg

emrezgi
15-09-2009, 19:32
Yağmur sonrası bebeklerim :)

afitap
22-09-2009, 23:39
merhabalar benim 11 ayımın cicekleri bikac ay once dokuldu bidahada yeni cicek vermedi
simdi yeni yeni toparlanmaya basladı yeni yaprakları cıkıyo ama bilmedigim bi konu var cicekler dokuldukten sonra cicekveren dalları kesmedim ama kurumaya basladır bunları kesmeliyim?

emrezgi
23-09-2009, 01:49
Merhaba Sn. Afitap çok fazla bir bilgim yok size bildiğim kadarını aktarıyorum çiçekler döküldükten sonra tohum oluşuyor sizde tohum keseleri varsa toplayabilirsiniz yoksa hemen kesmenizi tavsiye ederim ki yeni çıkan yapraklar gelişimlerini daha iyi yapsınlar ;)

caganozz
02-12-2009, 11:04
Merhaba arkadaşlar,
yaz aylarında 3 tane on bir ay çiçeği almıştık. sırayla sıcak çarpması yüzünden çiçekler kendini bıraktı ve soldu. çiçekçi sıcak çarpması yüzünden olabileceğini söylediği için böyle diyorum. bu ay oldu hala çiçek açamadılar. bir tanesi 2-3 çiçek açtı soldu, diğerlerinden ses yok. fotoğrafını ekliyorum 3 ü de aynı durumda yapraklar her daim canlı ve güzel ama çiçek vermiyor. çiçekli bitkiler için olan sıvı besinden de kullandım, toz halinde olan sebze bitki besini de kullandım işe yaramıyor. yardımcı olursanız çok sevinirim

siniroluyorum
16-12-2009, 19:31
Bu da benimki pembe açıyor bu aralar çok kötü durumda bir tırtıl yapraklarını yemiş hatta altında koza yapmış şimdi yeni yapraklar veriyor çok güzel çiçekleri var...

GothiCat
12-01-2010, 17:10
Ne güzel çiçeklerinizi görmüşsünüz.Ben az önce diktim.Bakalım nasıl bir güzellik gelecek dünyaya...Bu çiçek direkt güneş sevmiyormuş.Nemli ortam ve haliyle suyuda seviyormuş.Zaten çiçekli bitkilerin çoğu güneşi doğrudan sevmez.Yaprakları ve çiçekleri yanıyor.Ben çoğu bitkiyi yazın **** hava sıcakken direkt güneş ışığına maruz bırakmamayı uygun görüyorum.Elbette daha bilgililerde vardır ama çok şükür şimdiye kadar hiç eyvah n'oldu bebeğime! demedim :rolleyes: Çok merak ediyorum ne renkte açacaklar.Bir de ben bitkilerime balkondaki kuş pisliklerini(evet aynen öyle!) ve bir tane vitamin hapını (tercihen Supradyn) ılık suda eritip,soğuduktan sonra veriyorum.Bir fincandan daha az bir oranda ve üç haftada bir falan.İnanılmaz iyi geliyor.Vitamin ilaçları zengin bir formüle sahiptir.Çoğu zor bitkinin sevdiği demir ve fosfor başta olmak üzere bir çok vitamin,çinko ve bakır içerir.Fazla verirseniz bitkinizi öldürürsünüz.Kurur.Dediğim gibi üç haftada **** ayda bir yeterli:rolleyes: Çiçek coşturan gibi ürünlere bile gerek olacağını sanmıyorum.Benimkiler çiçeklenince resimlerini koyarım ;)

güldişşş
01-02-2010, 23:54
merhaba.benimde 11ay çiçeğim var yanii yeni sahip oldum ama çiçekleri soluyor:(
saksısı küçük geliyordur diye daha büyük bir saksııya aldım ama işe yaramadı sanırım.her gün mü sulamamız gerekiyor ??

siniroluyorum
03-02-2010, 19:02
merhaba.benimde 11ay çiçeğim var yanii yeni sahip oldum ama çiçekleri soluyor:(
saksısı küçük geliyordur diye daha büyük bir saksııya aldım ama işe yaramadı sanırım.her gün mü sulamamız gerekiyor ??
Direkt güneş ışığından olabilir.

merkürvenüs
04-02-2010, 19:10
Arkadaşlar marhaba, benimde mor renk çiçek açan bir onbiray çiçeğim var. Salonda aydınlık bir yerde duruyor gün boyunca sadece bir saat kadar güneş ışığı alıyor. Toprağını kontrol ediyorum ve kurumuşsa suluyorum 15-20 günde bir bitki besini veriyorum son derece sağlıklı. Bir hafta önce çiçekleri kurudu tohum almayı düşündüğüm için saplarını kesmedim.

a1919
05-03-2010, 10:12
Merhaba,
Benim geçen Mayıs ayında aldığım onbiray çiçeğim var. Nerdeyse bütün sene çiçekliydi. Ancak şu anda yaprakları çok küçüldü ve saksıda 4-5 kök oluşmuş gibi. Yani yapraklar da çok sıkışık duruyor. Bu çiçek kökten ayrılabilir mi? Ne dersiniz? Ayırmak için uygun zaman mıdır? Şu anda çiçekleri yok üzerinde.
Teşekkürler

dikilisardunya
23-03-2010, 17:12
Bu da benim on bir ayım yeni aldım umarım uzun süre yaşar

merkürvenüs
23-03-2010, 19:17
Merhaba a1919,

Onbiray çiçeği kökten ayrılarak çoğaltılabiliyor ve bence şu ara ayrılabilir.

umıt79
03-04-2010, 20:40
Bende yarın ayırmayı düşünüyorum.Bitki çiçekten çıktı,sanırım dinlenme döneminde.Sadece yapraklarını çok fazla arttı...Yeşilkende çok sevimli bir bitki...

GothiCat
10-05-2010, 16:32
Ne yaptıysam çimlendiremedim.Tohumlarla ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum :( Tekrar almaktanda vazgeçtim.Kedilerim yerse birşey olur korkusundan. :( Ne güzel sizlerinki açmış dilerim daha da güzel hallerini görürsünüz.

a1919
11-05-2010, 11:02
Benim onbirayımın yaprakları çok küçük nedendir acaba? Çiçek açmasında falan sorun yok. Gayet güzel çiçek açıyor top top. Balkonda biraz gölgede duruyor acaba ondan olabilir mi? Çiçekçilerde görüyorum yaprakları benimkinin 3-4 katı büyüklükte nerdeyse. Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

bukleli
19-05-2010, 16:36
Burada paylaşılan bilgilerden sonra gariban onbirayımı golge bir cam kenarına alıp bol su vermeye basladım.hemen bir gun sonra çiçek verdi hatta şu an daha onceden kurumuş çiçeklerinin arasında bile tomurcuklar var .:p Herkese cok teşekkurler onbirayımı olmekten kurtardınız.Yalnız ben onu kırmızı aldım pembe açmaya başladı mutluluktan şoka girdi herhalde

açi
19-05-2010, 16:45
Geçen yıl 2 kere denedim, ama ikisinde de öldü çiçeğim. Hatta arkadaşlarım dalga geçtiler, seninki 1 ay çiçeği oldu diye. Çok sulamışım söylediklerine göre, halbuki 2-3 günde bir suluyordum. Bu talihsiz denememden sonra, bu zamana kadar hiç bir bitkiye dönüp bakmadım beceremiyorum diye. Ama bu bahar tekrar heveslendim. 11 ay çiçeğim yok ama belki tavsiyelerinizle tekrar denemeye cesaret edebilirim.

yesil-60
31-07-2010, 23:16
*** arkadşlar benm çiçeğm çok kötü durumda.. :( yaprakları toplandı resimdede gördüğünz gibi yapraklarının sapları kısaldı sadece bir tane yaprağı düzgün gibi duruyor acaba nasıl çiçeğmi düzlteblrm ? ne zamn eski haline döner ? yapraklarının saplarını nasıl uzatabilrm ? tavsiyelerinzi bekliyorm..

özlem11
01-08-2010, 21:49
Arkadaşım güneşten rahatsız onbirayın. Suyu seven gölge ve aydınlık yerde bakılmalı bitkiniz...
Benim vardı ama alerji yaptığı için evden uzaklaştırmak zorunda kaldım...
Geçmiş sayfalarda detaylı bilgi verilmiş... kesinlikle besin takviyesi yapılmalı ayrıca...

kntlmelek
24-09-2010, 14:44
onbir ay çiçegi neden çabuk kuruyor

Lunlun
30-12-2011, 17:06
Onbir ay çiçeği geçen sene çiçek açan sapı üzerinde yaprak oluşturdu.

Aslında uzun zaman önce sormam gerekiyordu bu soruyu ama fırsat bulamadım bir türlü. Geçen sene çiçek açtıktan sonra bu çiçek sapı kurumadı ve böyle yapraklar oluştu. Fotoğrafta biraz bulanık görünüyor. Bu sapı kesip toprağa mı daldırsam yoksa bundan adam olmaz zaten bitkiyi de güçsüzleştürüyor diyip kesip atsam mı, bilemedim. Önceki mesajlara hızlı hızlı baktım, fotoğraflara göz gezdirdim ama kaçırmış olabilirim sayfa geçişlerinde. Daha önce konuşulmuş bir konuyu soruyorsam affedin.
Şimdiden teşekkürler.

glorya
02-04-2012, 12:11
Merhaba. Bu çiçek bana komşumdan kaldı aldığımda o kadar güzeldi ki anlatamam. Sonra ben, kışın ortasında toğrağının bitkimi çok sıktığını düşündüm ve bir çubukla yumuşatmak için toprağı karıştıırdım. Meğer köküne zarar vermişim. Çiçeğim mahfoldu. üzerinden neredeyse 4 ay geçti. çiçeğim kendini yeni toparlamaya başladı. Özel birşey yapmadım sulamasına dikkat ettim ve penceremin kenarına koydum. Şimdi toparlanıyo gibi görünse de benim o toprağını karıştırma işlenmimden sonra, toprak asıl şimdi sertleşti. Şuan toprağının bitkimi sıktığından eminim. Ancak yeni toparlandığı için saksı ve toprak değiştirmek beni korkutuyor. bir de siz bakın istedim. Ne önerirsiniz?

Lunlun
07-04-2012, 16:50
Sayın Glorya

Üzerinde tomurcuk var gibi gördüm, eğer öyleyse bence bırakın çiçeğini açsın. Toprağı ince bir çunukla bir kaç yerinden delip havalandırabilirsiniz belki ama üzerinde tomurcuk veya çiçek varsa başka birşey yapmayın derim. Tabi ki daha net bilgi veren olursa ben de öğrenmekten mutlu olurum.

glorya
09-04-2012, 16:52
sayın Lunlun; malesef tomurcuk yok. En son yazdığımdan beri epey gelişme var. Yaprak çıkarıyor sürekli. Ben de dediğiniz gibi yapıp toprağını yumuşatmaya çalıştım. Şuan iyi durumda ama bilemiyorum sonu ne olacak. :(

perimar
04-05-2012, 09:49
daha önce bahçede güneye bakan cephede diktiğim 11 ay fidelerim bozulmuş ve solmuştu. Buradan öğrendiklerimle kuzey cephede merdiven altına yakın sadece sabah güneş alan yere taşıdığım fideler canlanmaya hatta hemen tomurcuklanmaya başladı. bilgi veren herkese teşekkürler.

Tardis
05-05-2012, 02:13
Ben de yeni bir 11 ay aldım. Aldığımda 2 çiçeği vardı ama soldular. Şimdi ben iki şeyi anlamadım 1.si kaç günde bir sulamalıyız 2.si direk güneş ışığında bırakmayın derken kasıt nedir pencerenin arkasına falan mı almalıyız? Ben şimdi çiçeği, balkona açılan penceremizin en dibine yerleştirdim, karşımızdaki bina bizim balkonun sonunda bitiyor binanın boyu ve balkonun boyu aynı yani. Pencere de neredeyse balkonun ortasında kalıyor, yani çiçeği koyduğum yerden, tam önünden güneş ışığı alma şansı yok sizce bu uygun mudur?

perimar
07-05-2012, 11:54
Bahçede taşıdığım yeni yeri 2 saat sabah güneşi alan gölge bir yer ama çok daha iyi durumdalar artık. Işık alması yeterli güneş bence hiç istemiyor gibiler.

çiçeksever
07-05-2012, 15:19
Ben de 5 tane fide oldu.Bahçeye saksıda çardak yoluna (yarı gölge) yerleştirdim.Geçen sene burada çok güzel olmuştu.

Eriklibahçe
25-05-2012, 11:09
Benim onbiray çiçeğim açtı ama yapraklarında ve çiçeklerinde sararmalar oldu.
Meğer direkt güneş almayacakmış,bunu da çok değerli bilgileri olan bu forumdan öğrendim,bir kez daha teşekkür ederim:)..
300233

çiçekdostu
23-11-2012, 12:49
Onbirayım ölüyor lütfen yardım edin.2 hafta önce aldım.Düne kadar çok sağlıklıydı.Oturma odasında duruyordu herhalde sıcaktan olsa gerek yaprakları solmuş.Yapraklarını saksıdan aşağıya sarkıtmış.Odanın ısısı 22 derece.Hemen yanmayan soğuk odaya aldım.Orası da 10 derece.Ama hiçbir değişme yok.Aldığımda toprağı çamurdu.Çok sulandığı için kökü mü çürüdü diye baktım kökü iyi durumdaydı fakat kökü bütün saksıyı kaplamış bende toprağını hiç dağıtmadan bir büyük saksıya aldım ve aspinli su verdim.Sizce doğru yapmış mıyım?Çiçeğimi kurtarmak için ne yapmalıyım?Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Lunlun
23-11-2012, 14:18
Çamur gibi toprağın sebebi saksının altında delik olmaması mı yoksa fazla su verilmesi mi? Benim iki saksı onbir ay çiçeğim bu sulama yüzünden kurudu ne yazık ki. Aklıma gelen çözüm, toprağı hala çok ıslak ise saksından çıkarıp kökleri çamurdan uzaklaştırıp kuru veya nemli toprağa aktarmanız şeklinde oldu. Ben bunu yapmak için geç kalmıştım sanırım. Bir de gerçekten sıcağı sevmiyorlar, rahmetli anneannem soba yanmayan odanın penceresinde yetiştirirdi ama tabi beton değil kerpiç evdi onun evi.

çiçekdostu
23-11-2012, 15:38
Cevabınız için teşekkür ederim sayın lunlun.Saksının altı delik.Sanırım çok su verilmiş.Hafif nemli kalıncaya kadar hiç sulamadım(yaklaşık 1 hafta).Dün saksısını de ğiştirdim.Yalnız sizin dediğiniz gibi toprağını temizlemeye cesaret edemedim iyice mahvederim diye.1 haftadır sulamadığım için o vıcık vıcık hali kalmamıştı.Şimdi soğuk odada kaderine terkettim.Hiçbir değişme yok.Çok üzülüyorum.

Lunlun
24-11-2012, 08:10
Sevgili çiçekdostu, madem durum hala aynı, o zaman bir cesaret köklerine bir baksanız. Belki kökü çürümeye başlamıştır bile. Bütün bunlar bizlere tecrübe oluyor. Dün pazarda mor renkli bir tane gördüm ama elim gitmedi almaya. İki saksı çiçeği kaybettikten sonra doğruyu yapabilecek olsam bile çekingen kaldım. Diilerim sizin çiçeğiniz hayata dönmeye karar verir.

çiçekdostu
24-11-2012, 11:45
Yapraklarını kopara kopara 2 yaprağı kaldı.Durumu iç iyi değil.Sizin dediğiniz gibi bir de köküne bakayım.İnşallah sağlamdır da tekrar filizlenir tek ümidim o.
Dün onbirayımı aldığım çiçekçiye gittim onbiraylar sapasağlam duruyo.Birde sobanın yanında ve hiç ışık almayan bir yerde.Ben nerde yanlış yapıyorum bilemedim.Aldığım çiçekler hemen ölüyor.

Lunlun
24-11-2012, 12:55
Bu konu başlığını baştan itibaren okudunuz mu ? belki derdinize çare olabilecek başka öneriler vardır. Dilerim çiçeğiniz kendine gelir. Kökü tamamen çürümediği, kurumadığı sürece tekrar yeşillenme imkanı vardır diye umut ediyorum.

Kolaylıklar dilerim.

çiçekdostu
24-11-2012, 13:12
Teşekkürler Lunlun.Hepimize kolay gelsin.Çiçeklerimiz hiç solmasın.Bir yakınımı kaybetmiş gibi üzülüyorum.Baştan sona bütün sayfayı okudum ama derdime çare bulamadım.

Begonyam
28-01-2013, 22:06
Yağmur sonrası bebeklerim :)

Bu çiçeğin yaprakları islaninca curumuyormu?

çiçekdostu
03-03-2013, 18:03
Bu çiçek serini seviyor.Benim ilk onbirayım sıcaktan bir anda soldu.Ben üzülünce eşim bir tane daha almış.Onu serin bir odaya koydum maşallah 4 aydır bizimle bir yaprağı bile dökülmedi.Şimdi kara kara düşünüyorum yazın ne yapacağım diye.Balkonda dursa güneşten kötü olacak.Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.Birde saksısı küçük değiştireceğim ama çiçekleri var.Sizce ne zaman değiştireyim?

374525

gossip
04-03-2013, 15:00
Sırsız toprak saksıya dikerseniz , toprak nemini kaybetmediği sürece toprak bitkiyi öldürecek kadar ısınmaz diye bir tavsiyede bulunabilirim. İzmir sıcağında geçen yazdan kalma bir bitki şuan çiçek açmak üzere.Bende çok aldım hepsi ölüyorlardı. Sırsız toprak saksı gerçekten işe yarıyor. Küpe bitkisi içinde aynı yöntem denenebilir.

çiçekdostu
05-03-2013, 16:06
Tavsiyenizi dikkate alacağım sayın gossip teşekkürler.İzmir sıcağında birşey olmadıysa burdada olmaz inşallah.Saksı değişimi için ne zaman uygundur?

bay tömürcek
05-03-2013, 19:52
Tavsiyenizi dikkate alacağım sayın gossip teşekkürler.İzmir sıcağında birşey olmadıysa burdada olmaz inşallah.Saksı değişimi için ne zaman uygundur?

Kuzey tarafa bakan pencere dışına koyun azın serin gölgelik yer de olur yaz sıcağınan kurtulma şansı hiç yok gibi birşey direk güneş yakıyor on bir ayı.

Saksı değişimi istediğiniz zaman yapabilirsiniz yeterki toprağını dağıtıp çimlerini zedelemeyin. Aslında çimleri sarmıştır saksıyı o oprak dökülmez kalıp gibi çıkar biraz büyükçe saksıya oturtup kenarlarına toprak koyun fazla bastırmadan saksıya iki yanlarından vurdurarak toprağın yerleşmesini sağlayın hafif sıkıştırın hiç bi sorun yaşamazsınız :)

Unutmadan söyleyeyim çiçekleri solduğu zaman çiçek saplarını kökünden koparın ama koparmadan önce biraz bekleyin bazıları tohum yapıyor tohumdan ekip çoğaltabilirsiniz tohumları incecik tırnak çiçeği tohumu gibi oluyor ama rengi siyah, kahverengi gibi :)

çiçekdostu
16-03-2013, 16:17
Tamam dediğiniz gibi yapacağım teşekkürler bay tömürcek.Maalesef evimin kuzeye bakan tarafı yok.Balkonlarım hep güneş görüyor.Yazın da evin içinde dursa olmaz mı acaba?

bay tömürcek
16-03-2013, 22:18
Tamam dediğiniz gibi yapacağım teşekkürler bay tömürcek.Maalesef evimin kuzeye bakan tarafı yok.Balkonlarım hep güneş görüyor.Yazın da evin içinde dursa olmaz mı acaba?

Evin içinde bozuluyor çok serin ve havadar yer olması lazım bol ışık alması lazım evde olursa evde bakmak baya zor yani anlayacağınız :) Ama balkonunuzda bir kaç çiçeğin arkasına koyabilirsiniz çok güneş vurmasın yeter :)

kılıçh
18-04-2013, 20:53
391978

391979

yade
30-05-2013, 22:11
Benimde bir onbiray çiçeğim var ve hep güneş gören fakat fazla sıcak olmayan bir cam arkasında duruyor. Sorum şu ki bunun çok daha fazla yaprakları vardı ve ben 1.5 ay önce hepsini kestim saksı değiştirdim ve şimdi çiçekleri coştu. Bilinçsizlikten kuruyan çiçeklerini komple kesmiştim şimdi kesmiyorum uçlardan çıkıyor yapraklarını seyreltmeme rağmen yinede çok yapraklı.normalde budama zamanı ne zaman ? bu çiçek çelikle çoğalıyormu? ( ben yapraktan çok denedim ama çoğaltamadım.)

winans
05-06-2013, 16:50
gündeşte benimde onbirayın çiçekleri hep yanmış kurudu bende çiçek açan dalları kökünden kestim, acaba yeniden çiçek verecek dal oluşumu yaparak çiçek verirmi?

bu arada yade arkadaş, yelken çiçeğin maşallah baya güzelmiş :)

yade
07-06-2013, 00:04
gündeşte benimde onbirayın çiçekleri hep yanmış kurudu bende çiçek açan dalları kökünden kestim, acaba yeniden çiçek verecek dal oluşumu yaparak çiçek verirmi?

bu arada yade arkadaş, yelken çiçeğin maşallah baya güzelmiş :)

Yelken çiçeğim gerçekten iyi daha öncede almıştım ama nedense o olmadı bunun özene bezene saksısını değiştirdim köklerine zarar vermeden. Tabi toprağıda bence çok önemli. Sanırım bu sefer başardım. Onbir aya gelince bu çiçek bence çok su istiyor her gün ama aynı miktarda verin. Benim onbiray çiçeğim güneşle coştu ben almanyadayım güneşin etkisi çok fazla değil. Yeni yeni güneş fazla etkisini göstermeye başladı , yinede aynı odada gölgeye aldım. Ama ışık yüksek bu odada.yani dışarı bitkisi falan yazılmış forumda ama benim çiçeğim gayet sıcak bir odada ve coştukça coşuyor nazar değmez inşallah;)))

Eriklibahçe
14-04-2014, 10:06
Artık onbir ay çiçeğinin fazla güneş görmemesi gerektiğini öğrendim ve faydasını gördüm,çiçeğim şimdi çok güzel çok renkli :)483105

dryad
27-05-2014, 15:29
Benim onbir ay çiçeğim harika çiçekler açtı bu bahar. Üç saksı almıştım. Demet demet çiçek açtı. Kuzeye bakan camdalar. Havalar ısınmaya başlayınca iyice bayıldılar yeterince sulanmadığı için çiçekleri bile kurudu. Ama üst üste sulayınca hiç bir şey olmamış gibi çiçeklerde yapraklarda ayaklandı. Bu hafta sonu fırsatım olursa büyük saksıya geçireceğim.

hira
04-08-2014, 01:04
Balkonun en koyu gölgesinde bu yaz sıcaklarını atlatacağız neyseki:) bol su, derin gölge... Tek arzumuz:)

hira
16-12-2014, 19:52
Onbir ay çiçeği olan arkadaşlardan fotoğraf eklemelerini rica ediyorum. Bitkiniz şu aralar ne durumda? Nasıl bir ortamda duruyor?

yeşillim
17-12-2014, 12:33
Kapalı balkonda, yeşil yapraklarıyla duruyor. Adeta kırda yabani bir yaprak. İki kök kadar da yaprakların bir kısmında sararma vardı.
Bildiğimden değil de işte dip budama yaptım. Hoyalarımla beraber bakamıyorum desem yeridir. Veya neler önerilebilir 11 ay çiçeğim için?

hira
25-12-2014, 07:26
Onbir ay çiçekliymiş miş.. yaprak bile açmıyor. Yazın serin seviyor ama bu soğuk havada güneş hoşuna gider diyip yer degiştirdim, yapraklar çook açık bi renkte kaldı. açık balkonda. Besin verdim azcık..

samur
26-12-2014, 23:12
Aslinda sogugu seviyor gecen sene kapali balkon pek hosuna gitmisti,yapraklari ve cicekleri koyu renk olmustu.Malesef 1 hf. Yaz izninde susuzluga dayanamadi ve kaybettim 4 renk onbiray cicegimi.Amasya ya gelince yeniden almayi dusunuyorum.Cocuklugumun cicegi😀

Artemisya
20-05-2015, 13:47
Onbiray çiçeğimi yeni aldım, balkona koydum ve iki günde çiçekleri boyunlarını büktü :(
Acaba çok mu güneş geldi ki bilemedim. Ama bu bahçe çiçeği değil mi.. ne yapsam içeri mi alsam. Balkon aslında kuzey batıya bakıyor, yani ikindi güneşi alıyor. Lütfen yardım!

hira
20-05-2015, 13:59
Hemen gölgeye alın.. Bendekiler asla güneş görmüyor, gayet mutlular.

çiçeksever
20-05-2015, 17:16
Benimkiler Bahçede. 7-8 saksı var. Elma ağacı gölgeliyor. Orada mutlular.

Artemisya
20-05-2015, 19:36
Teşekkürler hira ve çiçeksever. içeri aldım, epey kötü görünüyor umarım kurtulur. dışardaydım ancak bakabildim, akşam güneşi ve rüzgar epey rahatsız etmiş. bakalım kendine gelirse resmini paylaşırım. evin iki cephesi de bol güneş alıyor bilemedim nereye koysam. akşam güneşi alan tarafta camlı balkon var acaba cam biraz keser mi balkona koysam? **** evin içinde gölge bir yerde dursa nasıl olur?

Onbiraylarınıza mutluluklarının devamı dileğiyle :)

hira
20-05-2015, 20:18
Ben olsam güneş gelene kadar balkonda tutar, sonrasında içeri alırdım bu durumda :) Ama unutup kavurmakta var.. Kesin çözüm bulmanız lazım, koyu gölge bir yer düşünün.. İç mekanda mutlu olacağını hiç sanmam. Camekanda olsa güneş çarpar ayrıca.

Artemisya
20-05-2015, 21:25
Teşekkürler Hira,
Aslında en güzeli öyle olurdu ama mutlaka işim çıkar bir şeyler olur yetişemem ya da unuturum:( Henüz uygun bir yer bulamadım, düşüneceğim bakalım gündüz vakti güneşin geldiği yerleri gölge olan yer var mı vs. inceleyeceğim, umarım balkonda gölge bir köşecik bulurum bu can'ı mutlu edecek :)
Şimdilik evde sehpanın üzerinde, çok şükür kendine geldi biraz, çiçekleri hala biraz sönük ama yapraklarına can geldi neyseki. az daha ölecek sanmıştım akşam bulduğumda epey kötüydü.

Artemisya
21-05-2015, 11:54
Onbirayımın durumu daha da iyi şimdi. İçerde ama camın hemen yanında, açıyorum camı püfür püfür hava alıyor ordan, hem de gölgede, sanıyorum sevdi yerini :) Onu güzelde bir saksıya alıcam yakında..

memur68
11-12-2015, 01:06
Bu çiçek sadece saksıda yetişiyor galiba bahçede olmaz değil mi?

bay tömürcek
11-12-2015, 01:20

Sıcak ve güneşten hiç hoşlanmıyor. Ve yağmur yağdığında çiçek demetleri yağmurdan suyu taşıyamayıp kırılıyor. Ben onbir ay saksılarını yağmurda hiç bırakmıyorum. Bahçede belki üzeri kapalı güneşi filtrelenmiş bi şekilde yetişebilir.

Lonicera
14-05-2016, 15:23
Bundan böyle onbir ay fidelerini bu şekilde yani bir kaç rengi birlikte büyükçe bir saksıya dikeceğim, çok daha güzel duruyorlar sanki.

Belmas
31-08-2016, 00:07

8 sayfa boyunca bu sorunun yanıtını aradım ama bahcede yetistiren kimseye yok. Ama nette bahce icin uygun olduğu yazıyor.

çiçeksever
31-08-2016, 16:16
Bahçede olur bence fakat kışı soğuk olan bölgelerde kışın bitki donuyor.

çiçeksever
31-08-2016, 16:17
Mesela ben; fide olarak aldığım onbirayları bahçede saksı içinde bakıyorum.

Ebrarnur
20-03-2019, 12:12
Buda benim yeni edindiğim 11 ayın sultanı çiçeğim rengi kırmızıya dönmez umarım :p