Bağlan

View Full Version : Poizer / Bahçe




Poizer
20-02-2018, 09:43
Bahçenin bulunduğu şehir : Niğde, Bor

Bahçenin büyüklüğü : 13,6 dönüm (5600 m2+8000m2)

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Yıllık güneşlenme süresi çok yüksek, dağ yamacı olduğu için orta seviye rüzgarlı sayılır. Yağış oldukça düşük. Aşırı kireçli bir toprak yapısı var.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Henüz tarla olarak duruyor.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Buğday, arpa vb. tarla bitkileri ekilmiş.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 16.02.2018 tarihinde aldık.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Şu an amatör de olsa tasarım yapıyoruz. Çizim programı üzerinde çalışmam var.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Haritadan aldığım görüntüyü ekliyorum.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Hiçbir ek alan yok. Tamamen boş bir tarla.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Birçok hayalimiz var. Ufak bir bahçe evi, meyvelik, sebzelik ve çiçekli ağaçlar dikmek.(Oya ağacı, Ilgın, erguvan vb.)

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Hiçbir bitki yok.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Yok

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Yok

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Sebzeler için üretim yapıyorum. Ağaçları güvenilir fidancılardan almayı düşünüyorum. Sitedeki arkadaşlardan da destek alacağım.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Hemen yanımızda sulama kanalı var. Elektrik problemimiz yok. Sulama konusunda tedbirler almamız gerekiyor. Çünkü düzenli sulama imkanı yok.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Henüz bir planımız yok.

Toprak özellikleri : Analiz için laboratuvar ile görüştüm. Kısa sürede analiz sonuçları eklemeyi düşünüyorum. Kireçli sayılabilecek bir toprak yapısı var.

Kompost yapıyor musunuz? : Nasıl yapıldığını öğrenme aşamasındayız. İleride yapmayı planlıyoruz.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Tamamen boş tarla olduğu için en az hata yapmak için gayret edeceğiz. Özellikle Agaclar.nette bulunan ustalarımızdan alacağımız tavsiyeler bizim için çok faydalı olacak.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Hayır

Bahçeniz organik mi? : Evet

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Henüz gübre kullanmadık. Analize göre hareket edeceğiz.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Zamanla göreceğiz.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Başlangıçta mecburen vahşi sulama yapmak zorundayız. Zamanla damlamaya geçiş yapmayı planlıyoruz.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Bahçemiz dağ manzaralı. 700-800 metre sonra bahçe evleri, villa vb. yerleşim yerleri var.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki almışız.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : 8 yıl önce olmuştum. Tekrar olacağım.




saleri
20-02-2018, 09:48
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Önlerden yerimi alayım :))

Poizer
20-02-2018, 09:56
Kısaca hikayemden bahsedeyim;

Aslında benimki bir nevi kentten köye dönüş hikayesi. Takriben 29 yıllık İstanbul hayatımdan sonra aldığımız ciddi bir kararla bütün herşeyi bırakıp tayin talebinde bulundum. Resmi prosedürlerden sonra yaklaşık 8 ay önce Niğde'ye geldik.

Niğde hem memleketim hem de çok çok samimi bir arkadaşımın görev yaptığı il. Bu ikisi bizim için çok önemli faktörler oldu.

İstanbul'dan sonra sakinlik, trafiksizlik, ucuzluk bize ilaç gibi geldi. Yakın zamanda kısa süreliğine İstanbul'a gittim. Kalabalık, trafik ve şehir stresinin arttığını gördüm.

Niğde'ye geldiğim günden beri bahçe araştırması yapıyorum. Bahçe olan yerler çok eski ağaçlar barındırıyor ve fiyatları cidden çok pahalıydı. Biz de ulaşımı kolay, elektrik ve su imkanı olan, ayrıca fiyat olarak cazip bir tarla bulduk.

Bahsettiğim samimi arkadaşımla birlikte kısa süre önce aldık. Bilerek tarla aldık çünkü herşeyi yavaş yavaş yapmak istiyoruz. Burada paylaşarak dostların değerli fikirlerini uygulamak istiyoruz. Herkese şimdiden çok teşekkür ederiz.

Hikayemiz kısaca budur.

Poizer
20-02-2018, 10:03
Bahçem manzara olarak Aksaray-Niğde arasında bulunan Hasan Dağını görüyor. Bomboş olduğu için açıkcası buraya koymaktan imtina ettim. Ancak bundan 10 yıl sonra ne hale geldiğini görmek hayali ile eklemeye karar verdim. Belki ileride örnek teşkil edebiliriz.

g.c.
20-02-2018, 10:07
Çok güzel bir geri dönüş hikayesi başlangıcı gibi geldi bana.
Umarım arkadaşınız ile birlikte hayallerinizin bahçesini oluşturursunuz.

ahmeter
20-02-2018, 10:13
Güzel bir karar ben olsam ne yapardım evvela sizin tarlaya en yakın olanda ne yetiştiriliyor bende merak ediyorum görüşmek üzere iyi günler

Poizer
20-02-2018, 11:52
Çok güzel bir geri dönüş hikayesi başlangıcı gibi geldi bana.
Umarım arkadaşınız ile birlikte hayallerinizin bahçesini oluşturursunuz.

Trt Belgesel'de yayınlanan Bi' Çiftlik ve Yeni Köylü gibi programlarını bilgisayarıma indirip birçok defa seyrettim. Ben de güzel bir geri dönüş hikayesi olacağını düşünüyorum.

Burada geçen 8 aylık süreçte salça kaynatmak, kayısı kaynatmak, turşu yapmak gibi istanbul'da yapmadığım, ilgi duymadığım faaliyetleri yaptım.

Hatta internetten araştırırken bulduğum "karpuz pekmezi" uygulaması ile yerel gazetelere dahi çıktık.

Karpuz Pekmezi Üzüme Rajon Kesti - Nigdemiz.com (http://nigdemiz.com/karpuz-pekmezi-uzume-rajon-kesti/)

hk50
20-02-2018, 13:18
Sayfan ve tarlan hayırlı uğurlu olsun.
Şu anda il dışındayım.Dönüşde haberleşir yapmam gerekenlere hazır olduğumu bildiririm.

Poizer
20-02-2018, 13:40
Sayfan ve tarlan hayırlı uğurlu olsun.
Şu anda il dışındayım.Dönüşde haberleşir yapmam gerekenlere hazır olduğumu bildiririm.

Çok teşekkür ederim. Henüz yanınıza gelmek nasip olmadı. Ama ilk fırsatta geleceğiz inşallah. Desteğinize çok ihtiyacımız var.

blick
20-02-2018, 15:35
Sayın Poizer
Yeni hayatınız ve bahçeniz size güzellikler huzur ve sağlık getirsin. Neler yapacağınızı merakla takip edeceğim.
Karpuz pekmezini merak ettim doğrusu :)

Güler
20-02-2018, 16:39
Hayırlı olsun, niyet edip de başlamışsınız ya, işin büyük bir kısmını aşmışsınız demektir.
Her şeyin gönlünüzce olmasını dilerim.

Karpuz pekmezini okuyunca güldüm, eşim Manyas'lıdır, o da İstanbu'a gelene kadar pekmezin sadece karpuzdan yapıldığını bilirmiş. Çocukluğunda Manyas'da karpuz bol olduğu için hep pekmez yaparlarmış. :)

Erdal Hoca
20-02-2018, 19:44
Hayırlı olsun, elimden geldiğince takip etmek istiyorum sayfanızı. Benim de hayallerimde olan bir proje ama pek mümkün görünmüyor.

Bu yıl için bir projeniz, ekim ve dikim planınız var mı:confused:

Saygılar,

Poizer
21-02-2018, 07:08
Sayın Poizer
Yeni hayatınız ve bahçeniz size güzellikler huzur ve sağlık getirsin. Neler yapacağınızı merakla takip edeceğim.
Karpuz pekmezini merak ettim doğrusu :)

Karpuz pekmezinin nerede konusu açılsa çok ilgi çekiyor. Biraz daha detaylı bahsedeyim.

Bu bölgede pekmezlik üzüm yetiştiği söylenmişti. Pekmez nedir nasıl yapılır diye araştırırken karpuz pekmezi ile karşılaştım. Daha sonra karpuz fiyatlarının 0.25-0.30 krş/kg civarına düşmesini fırsat bilerek 100 kg karpuz aldık.

Aldığımız markette çok ilginç diyaloglara maruz kaldık. Özellikle bir amca 'evladım sizi kim kandırdı öyle birşey yok' diyerek bizi güldürdü. Karpuz pekmezini biraz sıkıntılı da olsa yaptık.

Öğretmen arkadaş görüntüleri sosyal medyaya koymuş. Birgün kurumda birşeyler yerken yerel gazetede "Niğde'de karpuz pekmezi yapıldı" başlığını görünce yediklerim boğazıma takıldı. Hemen arkadaşı aradım bu biz miyiz hayırdır dedim?

Yerel bir gazetecinin aradığını, sosyal medyada gördüğünü haber yapmak için izin istediğini söyledi.

İş günden güne büyüdü. Önce çevre illerde yerel gazetelere çıktı. Daha sonra TRT Belgesel'den bizim arkadaşı aramışlar bu konu ile alakalı kısa bir belgesel çekebileceklerini söylemişler. Ancak bir gelişme olmadı.

Bizim haberlerden yaklaşık bir ay sonra Adana Yüreğir Belediyesi Başkanı bu konuyla alakalı bir basın toplantısı yaptı. Patent başvurusu yapacaklarını açıkladı. Hatta üreticilere satamadıkları karpuzlar için pekmez yapma önerisini getirdiler. Hatırladığım kadarıyla Karpuz Üreticileri Birliği Başkanı da bu tür açıklamalar yaptı.

Adana'da karpuz pekmezi yapıldı - Haberler Son Dakika (http://www.milliyet.com.tr/adana-da-karpuz-pekmezi-yapildi-ekonomi-2499097/)

Bir arkadaş grubu ile sohbet esnasında bahsetmiştim. İçlerinden bir arkadaş gıda mühendisliğinde doktora yaptığını bunun harika bir konu olduğunu ve tez olabileceğini söyledi. Ancak hocasından veto yediği için bu durum gerçekleşmedi.

Böyle eğlenceli 2-3 aylık "karpuz pekmezi" serüvenimiz oldu. Bu sene fırsat olursa tekrar yapmayı istiyorum.

Poizer
21-02-2018, 07:38
Hayırlı olsun, elimden geldiğince takip etmek istiyorum sayfanızı. Benim de hayallerimde olan bir proje ama pek mümkün görünmüyor.

Bu yıl için bir projeniz, ekim ve dikim planınız var mı:confused:

Saygılar,

İnşallah size de nasip olur. İstemek başlamanın yarısı, başlamak ise bitirmennin yarısıdır.

Şu anda analiz için toprak vereceğiz. Ayrıca etrafına tel çekilmesi için bir firma ile anlaştık. Ancak hava şartları sebebiyle mart sonuna yetişecek gibi gözüküyor.

Tel çekmeden ekim ve dikim mümkün gözükmüyor. Çünkü bölgede küçükbaş hayvancılık yapanlar var. Bizim için risk olur.

Poizer
05-03-2018, 07:09
Planlamamızın ilk aşamasını gerçekleştirmek üzere numune toprak aldım. Küçük şehirlerde İl Özel İdarelere bağlı faaliyet gösteren "Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü" bu konuda bize yardımcı oldu. Numune toprak alımını 24.02.2018 tarihinde yaptık.

Toprak analizi takriben bir hafta sürüyor. Bir numune için tahlil bedeli 27.5 TL. Numuneleri 0-20 cm ve 20-40 cm olarak aldım. Mail ve elden döküman olarak bilgilendirme yapıyorlar.

Musa Gündoğan
05-03-2018, 08:00
poizer,

toprak numunesi sadece bir yeri kazarak mı aldınız? resimde o şekilde görünüyor. eğer bu şekilde bir numune aldıysanız numune alımınız hatalıdır. bu numune sonucunuz da tüm arazi için hatalıdır. pek çok yöntem var ama temel olarak bazı yöntemler Burada (http://hayrabolutb.org.tr/media/ziraat/Toprak-Analizi-Icin-Ornek-Alinmasi.pdf) anlatılmaktadır.

Poizer
05-03-2018, 08:31
poizer,

toprak numunesi sadece bir yeri kazarak mı aldınız? resimde o şekilde görünüyor. eğer bu şekilde bir numune aldıysanız numune alımınız hatalıdır. bu numune sonucunuz da tüm arazi için hatalıdır. pek çok yöntem var ama temel olarak bazı yöntemler Burada (http://hayrabolutb.org.tr/media/ziraat/Toprak-Analizi-Icin-Ornek-Alinmasi.pdf) anlatılmaktadır.

Bu fotoğrafı örnek olarak koydum. Beş veya altı yerden kazarak aldım. Takriben Z harfi şeklinde bir yol takip ettim.

Poizer
05-03-2018, 08:42
Diğer bir konuda analiz sonuçlarımı paylaşmıştım. Toprak ıslah programı takip etmek zorundayız. Çünkü ciddi anlamda kireçli bir toprak yapımız var. Tavsiyeleri bekliyorum.

Analiz raporum;

http://www.agaclar.net/forum/1532592-post282.htm

hk50
05-03-2018, 09:47
Diğer bir konuda analiz sonuçlarımı paylaşmıştım. Toprak ıslah programı takip etmek zorundayız. Çünkü ciddi anlamda kireçli bir toprak yapımız var. Tavsiyeleri bekliyorum.

Analiz raporum;

http://www.agaclar.net/forum/1532592-post282.htm


Bu analiz sizin tarla için yeterli değil.Bence bu tarlaya mikro ve makro toprak analizi yaptıraçaksınız.Bu analiz bildiğim kadarı ile Niğdede yapılamıyor.Bor da var.Veya Adana ile kayseride yaptırabilirsiniz.Toprak için yapmanız gerekenler o raporda belirtilir.

Poizer
05-03-2018, 10:05
Bu analiz sizin tarla için yeterli değil.Bence bu tarlaya mikro ve makro toprak analizi yaptıraçaksınız.Bu analiz bildiğim kadarı ile Niğdede yapılamıyor.Bor da var.Veya Adana ile kayseride yaptırabilirsiniz.Toprak için yapmanız gerekenler o raporda belirtilir.

Abi öncelikle ilgin için çok teşekkür ederim. Bor'da bulunan laboratuarın yetkisi iptal edilmiş. Kargo ile göndererek yapmak durumunda kalacağız sanırım. Tavsiyeniz var mı?

Burada örnek bir liste var;

https://tbs.tarbil.gov.tr/ExternalPages/YetkiliLaboratuvarListesi.aspx?AspxAutoDetectCooki eSupport=1

Poizer
06-03-2018, 11:59
Planlamamızı aşağıdaki şekilde yaptık.

- Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden arazi sınırı belirlenmesi.
- Toprak analizi yaptırılması. Bahçe için klasör oluşturulması.
- Bilgisayar ortamında çizim ile planlama yapılması. Oluşturulan klasörde dosyalanması.
- Tel çekilmesi için araştırma yapılması. Tel çekilmesi ve kapı ayarlamalarının yapılması.
- Su kaynağı temini. (Kuyu, şebeke veya kanal). 2 ton ve üzeri su deposu temini.
- Toprak Islahı yapılması. gübre, eksik maddelerin tamamlanması, taş temizliği vb.
- Bahçe evinin planlanması, malzeme temini ve yapımı (ileride ısı merkezi olarak kullanacağız.)
- Peyzaj ve meyve ağaçlarının belirlenmesi ve temin edilmesi.
- Bahçe giriş ve içerisine uygun görülen yerlere çakıl veya kilit taş temini ve döşemesi.
- Uzun süreli ikamet için ev yapılması.

g.c.
06-03-2018, 12:06
Zaten biliyor olabilirsiniz ama ben yine de hatırlatmak isterim. Uzun vadeli plan kapsamında yapacağınız evin planlamasını yapar iken sevgili meyvelitepe'nin adımlarını mutlaka takip etmenizi dilerim.

Özellikle ısı kaybı/yalıtım konusunda planlama aşamasında önlemler almak gerekiyor.

Yolunuz açık olsun, umarım sağlık ve huzurla bahçede ki ağaçların gölgesinde dinleneceğiniz zamanları görmeniz nasip olur.

Poizer
06-03-2018, 12:14
@g.c.

Güzel temennileriniz için teşekkür ederim.

Sayın Meyvelitepe ile yüzyüze tanışmamış olmama rağmen beni hikayesiyle çok etkiledi. Onun kadar iyi yapabileceğimi kesinlikle düşünmüyorum. Ama elimizden geldiği kadar o başarıya yaklaşmaya gayret edeceğiz.

h_dogan
06-03-2018, 15:44
Bahçeniz hayırlı olsun.

Toprak analizine göre tuz ve kireç fazla bu yüzden de organik madde takviyesi yapmazsanız sıkıntı yaşarsınız.

Dikeceğiniz bitkilerin de anaçlarının tuz ve kirece hassas olmaması gerekiyor ki sıkıntı yaşamayasınız.

Kullanacağınız gübreler (hayvan gübresi dışında) kesinlikle kükürtlü olsun, kireci zamanla düzenleyecek şey kükürt.

Araziniz taban bir tarla ise sırta dikim yapmanızda fayda var, artık yağışlar birden düştüğü için sıkıntı da büyük oluyor.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, yine de yörenize uygun ve bilen bir kişinin önerileri daha uygun olur.

Poizer
07-03-2018, 08:10
Bahçeniz hayırlı olsun.

Toprak analizine göre tuz ve kireç fazla bu yüzden de organik madde takviyesi yapmazsanız sıkıntı yaşarsınız.

Dikeceğiniz bitkilerin de anaçlarının tuz ve kirece hassas olmaması gerekiyor ki sıkıntı yaşamayasınız.

Kullanacağınız gübreler (hayvan gübresi dışında) kesinlikle kükürtlü olsun, kireci zamanla düzenleyecek şey kükürt.

Araziniz taban bir tarla ise sırta dikim yapmanızda fayda var, artık yağışlar birden düştüğü için sıkıntı da büyük oluyor.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, yine de yörenize uygun ve bilen bir kişinin önerileri daha uygun olur.

Organik gübre için araştırmaya devam ediyorum. Koyun gübresi ayarlama durumumuz var. Ancak tam yanmış olup olmayacağı konusunda çekincelerim var.

Gübreyi atar atmaz pulluk ile sürdürmeyi düşünüyoruz.

Tarım müdürlüğünden arkadaşlar ile görüştüm. Demir ve kükürt içerikli gübreler tavsiye etti. Araştrdığım kadarıyla "Amonyum Sülfat" veya halk arasında bilinen adıyla "Şeker Gübresi" tavsiye ediliyor.

Araştırmaya devam ediyorum.

devrann
07-03-2018, 12:04
Organik gübre için araştırmaya devam ediyorum. Koyun gübresi ayarlama durumumuz var. Ancak tam yanmış olup olmayacağı konusunda çekincelerim var.

Gübreyi atar atmaz pulluk ile sürdürmeyi düşünüyoruz.

Tarım müdürlüğünden arkadaşlar ile görüştüm. Demir ve kükürt içerikli gübreler tavsiye etti. Araştrdığım kadarıyla "Amonyum Sülfat" veya halk arasında bilinen adıyla "Şeker Gübresi" tavsiye ediliyor.

Araştırmaya devam ediyorum.

Demir ve amonyumlu gübreyi neye dayanarak tavsiye ettiler acaba genel bir noksanlık mı varmış o bölgede çünkü sizin analiz raporunuzda bununla ilgili bir analiz bulunmuyor kireç miktarı çok fazla öncelikle bunun düşürülmesi gerekli ve daha sonra da organik madde miktarı yükseltilmeli.Bu noktada hemen akla gelen herhangi bir çiftlik hayvanının gübresi,kendiniz hayvan yetiştirmiyorsanız benim önerim hazır satılan fermente hayvan gübreleri kullanmanız,bu gübrenin en önemli artıları içerisinde yabancı ot bulunmuyor,hastalık yapıcı herhangi bir organizma bulunmuyor,tamamı fermente olmuş halde ve en önemlisi içeriğini görebiliyorsunuz ve ne kadar kullanmanız gerektiğini eksikliğe göre belirleme şansınız var diğerinde bir ölçü bulunmuyor kg vs içindeki tuz, fazla azot es geçilip ne kadar çok o kadar iyi mantığıyla kullanılıyor ancak görüyoruz ki yarardan çok zararları daha fazla hatta bitki gelişmesi tamamen durmakta veya hastalıklara ve zararlılara açık hale gelmekte ilave edilmiş fazla azottan dolayı,yine diğer elementlerin fazla olması da yine birbirleri arasındaki oranı ve sinerjiyi yok etmekte.
Arazinizdeki en önemli sorun kireç miktarı kireçli topraklar kalsiyum karbonat miktarı fazla olan topraklardır tabi kalsiyum tek başına elementel halde değilde fosfor ve demir gibi elementlerle bileşik şeklinde bulunur ya da kalsiyum karbonat şeklinde bulunur yani toprağınızda fosfor potas ya da başka elementlerin fazla çıkması hiçbir anlam ifade etmemektedir çünkü toprağınızda kireç miktarının fazla olması hem ph'ı yükseltecek hemde topraktaki bitki besin elemetleriyle bileşikler oluşturarak bitkinin bunları almasını güçleştirecek.Bu sorunu çözmek için elementel kükürt kullanmalısınız yine toprak analizine göre toprağınızda bulunan kireç yani kalsiyum karbonat miktarını çözecek ya da kükürtle bileşik oluşturmak için gereken kükürt miktarını hesaplamanız gerekli.Muhtemelen amonyum sülfatı da kükürtlü bir bileşik olduğu için önermişler ancak etkisi uzun vadede ortaya çıkabilir çünkü amonyum sülfatta bir bileşik hatta tuz içeren bir bileşik olduğu için öncelikle bu bileşiğin çözülmesi sonra serbest kalan kükürdün işlevini yerine getirmesi gerekli bu yüzdeb elementel kükürt kullanmanız daha hızlı sonuç verir.
elementel kükürt fermente çiftlik gübresi ve leonardit toprağınızı ıslah etmeyi bazı önemli sorunları çözmenizi ve iyi ürün almanızı sağlar.

Poizer
09-03-2018, 06:42
@devrann

Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum. Çok faydalı oldu. Biz de bu doğrultuda hareket ediyoruz.

Bölgede gübre satışı yapan bir arkadaş buraya kesinlikle hayvan gübresi atmayın manastan kurtulamazsınız dedi. Birçok kişinin başına geldiğini söyledi.

Anladığım kadarıyla işimiz biraz zor. Ama elimizden geleni yapmaya çalışacağız.

Şu anda aşırı yağış nedeniyle bir süredir faaliyet gösteremedik. Tel çevirme işinin başlamasını bekliyoruz.

h_dogan
09-03-2018, 06:55
Hayvan gübresi dediklerinde hangisini kastediyor acaba? Küçükbaş mı büyük baş mı tavuk gübresi mi?

Manas sorun olacak ama bir şekilde organik madde takviyesi yapmalısınız. O konuyu iyi araştırın derim.

Poizer
09-03-2018, 07:10
@h dogan

Tavuk gübresi fosfor oranımız yüksek olduğu için atmayı düşünmüyorum. Anladığım kadarıyla büyükbaşı kast ettiler. Çünkü komşularda hep büyükbaş hayvan var.

Küçükbaş için uzak bir köyden tanıdık bulduk. Tam yanmış olduğuna kanaat getirirsem onu atmayı düşünüyoruz. Henüz netleştirmedik.

selim_50
09-03-2018, 08:49
sayın poizer, bu kadar detaya girmeden alın elinize kazmayı küreği başlayın, fidanları niğdeden temin edebilirsiniz, çevre direk ve teli Aksaraydan daha uygun fiyata alabilirsiniz, detaylara çok takılmayın, her şeyi hatasız ve aynı yıl yapacaksak bir sonraki yıla ne kalacak,

selim_50
09-03-2018, 08:52
bir öneri olarak, fidanlarınızı mutlaka tanıdık yerden alın, tarım müdürlüğü getiriyorsa tarım müdürlüğünden temin etmeye çalışın,

Poizer
09-03-2018, 09:31
sayın poizer, bu kadar detaya girmeden alın elinize kazmayı küreği başlayın, fidanları niğdeden temin edebilirsiniz, çevre direk ve teli Aksaraydan daha uygun fiyata alabilirsiniz, detaylara çok takılmayın, her şeyi hatasız ve aynı yıl yapacaksak bir sonraki yıla ne kalacak,

bir öneri olarak, fidanlarınızı mutlaka tanıdık yerden alın, tarım müdürlüğü getiriyorsa tarım müdürlüğünden temin etmeye çalışın,



@selim_50

Aslında bana keyifli gelen kısım detaylara girerek ve bilgi edinerek ilerlemek.

Tel için anlaşmayı yaptık. Takriben bir hafta içerisinde tamamlanacak. Bu yıl fidan dikmeyi düşünmüyoruz. Çünkü çevre bahçelerde ağaçlar kuruyor. Böyle bir durum yaşamamak için elimizden geleni yapıyoruz.
Fidanları sizin bahsettiğiniz gibi yapacağız. Güvenilir iki fidancı bulduk. Peyzaj için fidanları Ereğli Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinden alacağız. Fiyatlar gerçekten çok uygun ve çok çeşit var.

Sonraki yıllar için okadar planım var ki kısaca aklıma gelenleri yazayım;

- Mini sera yapılması,
- Kompost bölgesi yapılması,
- Yağmur suyu ve sulama suyu için depo yapılması,
- Tarla tel içi yürüyüş yolu ve peyzaj yapılması,

diye devam ediyor. Bir mani çıkmazsa planımız çok.

HAKAN_O
09-03-2018, 12:15
Sol tarfıda alsaydınız iyiydi.
inşallah nasip olur

Poizer
09-03-2018, 12:56
Sol tarfıda alsaydınız iyiydi.
inşallah nasip olur

İnşallah çok teşekkür ederim. Biraz araştırma yaptık. Kime ait olduğu ile alakalı çok farklı bilgiler söylediler. Resmi makamlarda bilgi vermiyor. Bu sebepten şimdilik bir işlem yapamadık. Ama fırsat olursa almayı istiyoruz.

selim_50
09-03-2018, 13:50
hakan arkadaşımızın dediği kısmı alsanız bahçeniz çok daha güzel olur, tanıdık emlakçı veya tapuda çalışan bir tanıdık var ise kime ait olduğunu öğrenebilirsiniz, siz bahçenizin etrafını çevirip, ağaçlandırdığınızda emin olun ki yan parselin de değeri artacaktır, hiç bir işleme başlamadan daha uygun fiyata alabilirsiniz.

selim_50
09-03-2018, 13:54
sayın poizer "Bu yıl fidan dikmeyi düşünmüyoruz. Çünkü çevre bahçelerde ağaçlar kuruyor. Böyle bir durum yaşamamak için elimizden geleni yapıyoruz" demişiniz, benim ağaçlar yaklaşık on yaşındalar ama bahsettiğiniz sıkıntı tüm bölgede, nerdeyse tüm ülkemizde mevcut, on yıllık ağaçlar üzerinde çiçeği veya meyvası var iken kuruyor, bence sebebinin araştırılması gereken önemli bir konu (özellikle kayısı, kiraz ve vişne ağaçları), 2017 yılında elma ağaçlarında ateş yanıklığından sıkıntılıydık.

blnturkek
09-03-2018, 14:02
bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.

Poizer
13-03-2018, 10:24
@blnturkek

Teşekkür ederim.

Bahçede tel çalışmaları başladı. Havaların açılması ile birlikte hızlı bir giriş yaptık. En geç 18.03.2018 tarihine kadar bitirilmesini planlıyoruz.

Tel çalışması bittikten sonra tarlayı derin pullukla sürdürmeyi düşünüyoruz. Çünkü toprak çok sert bir halde. Aklımıza takılan husular var. Kükürt ve fermente gübreyi derin sürümden önce mi sonra mı atsak bilemedim.

Toprağı sürdükten sonra Hem bahçe evi, hem de ardiye olarak kullanmak üzere briketten 30-35 m2 bir yer yapmayı düşünüyoruz. Önce konteyner almayı düşündük. Ancak maliyet, sıhhat ve gelecekte kullanım sıkıntısı olacağı için vazgeçtik.

g.c.
13-03-2018, 12:34
@blnturkek


Tel çalışması bittikten sonra tarlayı derin pullukla sürdürmeyi düşünüyoruz. Çünkü toprak çok sert bir halde. Aklımıza takılan husular var. Kükürt ve fermente gübreyi derin sürümden önce mi sonra mı atsak bilemedim.



Toz kükürt(SO4 yapıda) kullanacaksanız sürdürmeden önce atmanız toprağa karışması bakımından faydalı olacaktır. Zaten bu yönde tavsiye verilir. Kükürt uygulamasını PH düşürmek için kullanacaksanız hızlı etki istiyorsanız granül kükürt kullanmanız daha yerinde bir karar olacaktır çünkü toz kükürtün formu itibariyle çözülmesi daha uzun zaman almaktadır.

Granül Kükürt ıslatılabilen yapısı ile toz kükürte göre daha kısa sürede toprağa karışıp elementel etkisini daha kısa vadede göstermekte.

Birde sıvı kükürt uygulaması yapılmakta(Kükürt S yapıda bulunur) daha da çabuk etki için önerilir. Konu ile araştırma yaptıktan sonra toprağınıza uygun olan uygulamayı seçmenizi tavsiye ederim.

Poizer
19-03-2018, 06:39
Birçok başlığı okurken bahçe sahiplerinin ustalardan ve işi verdikleri firmalardan şikayetçi olduğunu görmüştüm. Acaba başıma gelir mi diye düşünmedim değil. Aklıma gelen başıma geldi derler. Aynen benim de öyle oldu. 10.03.2018'de işi bitireceğini söyleyen telci arkadaşlar daha direkleri bile bitirmediler.

h_dogan
19-03-2018, 09:27
Peşin ödeme yapmayın, parayı alanlar işini savsaklıyor.

celalim01
19-03-2018, 09:40
Kolaylıklar dilerim.

makovad
19-03-2018, 15:58
Telci arkadaşlar ile bende problem yaşadım allahtan paramızı geri aldık.Şubat ayı başında işimi yapacaktı bekle bekle icraat yok.Mart ayı geldi en sonunda zaman kaybetmeyelim dedik bende kendim yaptım teli :) sonrası belki işi veririm başkasına :)

Poizer
20-03-2018, 12:06
@h_dogan

Bahsettiğinz gibi yaptık. Çok cüzzi bir miktar ön ödeme yapmıştık. İyiki öyle yapmışız. Bu hafta bitirmelerini ümit ediyoruz.

@celalim01
Teşekkür ederim.

@makovad
Aslında dediğiniz durum aklımıza gelmedi değil. Ancak arazi 13.6 dönüm olunca cesaret edemedik.


Tel işi biraz önümüzü tıkasa da biz bir yandan çalışmalara devam ediyoruz. Su konusu için komşumuzla görüştük. Sağolsun yardımcı olacağını söyledi. Dün (19.03.2018 tarihinde) tarlamıza ilk defa ağaç diktik. Sembolik bir başlangıç olması açısından diktim. Çünkü henüz toprak ıslahına başlayamadık. Kayısı ağaçları çevremizde çok var. Biz de 2 tane kayısı, 1 tane de armut diktik.

Poizer
26-03-2018, 08:48
Tel işi 25.03.2018 itibariyle çok şükür son aşamaya geldi. Kapı ve dikenli tel işimiz kaldı. Hafta sonu ustaların başında durarak işin son aşamaya gelmesine gayret ettik.

Diğer yandan boş durmamak için temel kazma işine giriştik. Hiç anlamadığım bir konu ama gayret etmeye çalışıyorum. İlk başta prefabrik düşündük ancak hem küçük olması hem de maliyet açısından briketten yapmaya karar verdik.

Musa Gündoğan
26-03-2018, 09:43
poizer Allah kolaylık versin işiniz yorucu olsa da keyfi zamanla katlanıyor. ev için briket tek başına yeterli olmayacaktır. briketin iki sıra olması ya da çok kalın briket olması gerekir. bizde bu sene kulube yapma işine giriştik pek çok kişiden de fikir aldık. aldığımız fikirler ve kolaylıklar sonucunda biz daha sağlıklı olmasından dolayı ahşap kullanmaya karar verdik.

ahşap yaparken öncelikle iskeleti 10x10 cm kalaslardan iskelet yapıp dış kısma ucuz kapak tahtalarından yaptık. ara kısma 1 sıra strafor ondan sonrada toz talaş sonra da OSB levha çaktık. hem içerisi sıcacık oldu. hem de daha sağlıklı. betonu sadece 4 direk başına sağlam olması için kullandık onun dışında 1 gr beton kullanmadık.

Briket kullanacaksanız da tavsiyem dışarıdan 5 cm yalıtım malzemesi, içeriden de depron marka 6mm yalıtım malzemesi kullanın farkı mutlaka görürsünüz.

çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim

İSAK
26-03-2018, 09:55
Sayın Poizer, su terazisinin olduğu resim evin temelini mi gösteriyor. Eviniz priket dahi olsa temelini sağlam tutmalısınız. İleride en ufacık bir sarsıntıda kaymalar, çatlaklar oluşacaktır. Bu konuya dikkat ederseniz ileride fazla bir sorun yaşamazsınız.

Poizer
26-03-2018, 10:38
@Musa Gündoğan

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Ben de ahşap çok istiyorum. Ancak şu anda kaliteli usta bulamadığımız için ve maliyet açısından briketten yapmaya karar verdik. 25'cm'lik bims ile yapmayı düşünüyoruz. Bölgemize yakın yerlerde Bims üretimi yapılıyor. Nakliye ve maliyet avantajımız var. İzolasyon ilerleyen zamanlarda yapacağız. Yaz gelmeden malzeme koyabileceğimiz ve dinlenebileceğimiz bir yer ihtiyacımız var.

@İSAK

Evet temel için kendimiz kazdık ve taşları yerleştirdik. O kısıma beton atacağız. İçte kalan kısmı ise sağlam malzemelerle doldurup beton atacağız. Aslında bu bizim için evden ziyade bahçede malzemeleri koyacağımız bir yer olacak. Bizi zorluyor ama zorlanmadan keyif alınmıyor. Sağlam olması için elimden geleni yapıyorum.

Poizer
27-03-2018, 15:00
Çok şükür 26.03.2018 tarihi itibariyle tel işi tamamen bitti. İçerisinde sürekli olmayacağımız için çok profesyonel bir tel olmadı. Ama bizim işimizi rahatlıkla görür. Kapısı da yapıldı. Akşam vakti baktığımız için fotoğraf çekemedik. Eğer fiyat konusunda fikir almak isteyen arkadaş olursa bilgi verebilirim.

Şimdi bahçe evi ve kuyu işimiz var. Açıkçası kuyu konusunda araştırdıkça ve bu işi yapanlarla görüşüktükçe kafam karıştı. Tavsiyesi olan varsa bekliyorum.

Poizer
03-04-2018, 07:58
Bugün (03.04.2018) tarihi itibariyle yaklaşık 50 m2 subasmanlı 30-32 m2'lik bahçe ardiyemizin yapımına başlandı.

Yukarıda fotoğrafını paylaşmıştım. Temeli kendimiz yaptık. Ancak hem zaman yetersizliği hem de fiziken bizi baya zorlaması nedeniyle bölgemizde ikamet eden bir ustayla anlaştık.

Usta ile anlaşırken referans kullanmak yerine şöyle bir yöntem uyguladım;

Bahçeme yakın bir yerde inşaat yapıldığını gördüm. Oraya gidip baktım buraya ne yapılıyor kaç gündür yapılıyor vb. bir sürü soru sordum. Hatta usta yaptığı yerleri referans olarak gösterdi.

Ustanın ve ekibinin işçiliğini beğendiğimiz için ustayı bahçemize götürerek fiyat aldık. Fiyatta uygun geldi. Ayrıca zaman olarak çok kısa bir süre verdi. Bu sebeple ustamızla anlaştık. Tahmin ediyorum 10-12 gün sonra ufak bir bahçe evine kavuşmuş olacağız.

Poizer
05-04-2018, 10:43
Yapımına başlanan ardiyemizin temel kısmının ilk aşaması bitti. Malzeme temininde sıkıntı yaşadık. Bazı esnafların söyledikleri gün gün değişiyor. Cidden sıkıntı veriyorlar.

Musa Gündoğan
05-04-2018, 13:05
sayın poizer duvar konusunda akademik bir çalışmayı incelemek isterseniz:
BAKINIZ (http://tekintezcan.cbu.edu.tr/files/03TUGLADUVARORMEARACLARIVEKURALLARI.pdf)

özellikle makalenin sonlarına doğru nasıl yapılması gerektiğiyle alakalı bilgilerde mevcut

Poizer
06-04-2018, 08:52
@Musa Gündoğan

Teşekkür ederim. Çok faydalı oldu.


Bahçemizde bir miktar ticari faaliyet yapmak istiyoruz. Ancak kamuda görev yaptığım için günlük bakım ihtiyacı olmayan bir tercih yapmak durumundayım. Aklımızda çok fikir var ama ne yapmak daha mantıklı bilemiyorum. Sizlerden fikir bekliyorum.

Meyve ağaçlarından;
Kayısı, şeftali, elma, erik, üzüm bölgede yetişiyor. Yakın çevrede çok uzman olmasada bahçeler var.
Çevrede ceviz ve badem yapanlar var. Ancak özellikle erken donlar zaman zaman bu ağaçlara sıkıntı verebiliyor.

Sebze olarak sezonda neredeyse bütün sebzeler yetişiyor. Ancak herkes kendi sebzesini yetiştirdiği için ve Mersin, Adana gibi bölgeler çok yakın olduğu için sebze piyasası çok düşük. Ancak yiyecek kadar dikmeyi düşünüyorum.

Tıbbi ve Aromatik bitkilerde ilgimi çekiyor. Özellikle lavanta toprak seçici olmadığı için denemek istiyorum. Ama ticari olur mu bilmiyorum.

Sonuç olarak çok kararsız durumdayız.

Poizer
10-04-2018, 08:17
08.04.2018 itibariyle bahçe evimizin tabliyesi atıldı. Ustamız sağolsun şimdiye kadar yüzümüzü hiç kara çıkarmadı. Az bir miktar beton ihtiyacımız olmasına rağmen mikseri ayarladı ve tabliyeyi güzelce attı.

Havalar oldukça yağışlı gittiği için şimdilik duvar işine başlamadık. Birkaç gün içerisinde başlayacağız tahminen. Çatı konusu kafamıza takılıyor. Sandviç panel yapmak istiyoruz. Ancak maliyet konusu biraz sıkıntılı.

Pencere ve kapılar ayarlandı. Duvar yapımı esnasında ustalara verilecek.

Poizer
16-04-2018, 13:42
13.04.2018 tarihinde bahçe evinin yapımında kullanacağımız briketlerimiz geldi. Fiyatları konusunda araştırmamız sürdüğü için biraz geciktik. Esnaflar ilginç tekliflerde bulunuyor.

Bir yandan planlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Tel işinde ufak bir plansızlık yaptık. Kapının yerini değiştirmek zorunda kaldık. Bu sebepten yoğurdu üfleyerek yiyoruz.

Toprak ıslahı konusunda araştırmaya devam ediyorum. Organik maddeyi arttırmak zorundayız. Yoksa burada dikeceğim her fidanın, her sebzenin hüsranla sonuçlanacağını biliyorum.

Bölgede yaptığım araştırmaya ve gözlemime göre taban suyu yaklaşık 8-10 metre civarında. Bu meyve ağaçları açısında riskli midir?

Bu hafta içinde duvarlar, kapı ve pencereler tamamlanmış olacak inşallah. Çatı ile alakalı kararsızlığımız devam ediyor. Fiyat uygun gelirse dam denilen düz beton yapabiliriz.

Poizer
17-04-2018, 08:39
Bahçe evimiz şeklini almaya başladı. Son fotoğraflar 16.04.2018 tarihinde çekildi.
Çatıyı büyük ihtimalle betonarme yapacağız.

Feijoa
07-05-2018, 20:36
Çalışmalarınızı detaylı olarak paylaşmanız çok güzel...Meyve konusunda kararsızsanız pikan cevizi öneririm..Önümüzdeki 50 yılı önü açık..ticari olarak sizi ihya eder.
-25 e kadar dayanan türleri mevcut...kolay gelsin..

Poizer
10-05-2018, 07:40
@Feijoa

Geçtiğimiz sene pikan cevizini diktim. Hatta çimlendiler. Ancak kışı atlatamadıkları için kurudular. Kış çok sert geçtiği için pikan cevizi konusunda çekingenim.

Feijoa
10-05-2018, 12:06
Hangi türü diktiniz?
Lipan yates gibi kuzey türlerini şubat gibi dikin sorun çıkmaz.

Poizer
17-01-2020, 09:07
Komşularımdan yaşadığım sıkıntı nedeniyle bahçeyi satmak zorunda kaldım. Ev alma komşu al lafının ne kadar doğru olduğunu tecrübe ettim. Çok aşama kat etmiştim ancak sonu biraz hüsran oldu.

mutlu_inan
17-01-2020, 09:23
Komşularımdan yaşadığım sıkıntı nedeniyle bahçeyi satmak zorunda kaldım. Ev alma komşu al lafının ne kadar doğru olduğunu tecrübe ettim. Çok aşama kat etmiştim ancak sonu biraz hüsran oldu.

:( :(

Yeni bir yer de yeni ve güzel başlangıçlar dilerim güzel komşularla.

Poizer
17-01-2020, 09:37
Hatıra kalsın biraz fotoğraf atayım.

Poizer
17-01-2020, 13:42
Köy evi hayalimi de gerçekleştirmiştim. Beton alt taraftan sıkıntı olduğu için palet dizdim. Aralarına tahta attım. Çok rahat olmuştu.

funku
24-01-2020, 13:22
Komşularımdan yaşadığım sıkıntı nedeniyle bahçeyi satmak zorunda kaldım. Ev alma komşu al lafının ne kadar doğru olduğunu tecrübe ettim. Çok aşama kat etmiştim ancak sonu biraz hüsran oldu.

Hayırlısı olsun. Çok özel değilse, nasıl sıkıntılar yaşadığınızı paylaşabilir misiniz?

Poizer
24-01-2020, 14:52
@funku

Bir takım rahatsız edici sıkıntılar yaşadık. İlerleyen süreçleri düşünerek satmak durumunda kaldık.