PDA

View Full Version : DİKKAT: Tohumların ekimiyle ilgili yol ve yöntemler

Muda
08-02-2018, 21:33
Benim eskiden yaptığım hatayı halen başka arkadaşların da yaptığını görüyorum. Tohumların hepsini aynı anda erkenden çimlendirmeye çalışıyorlar.

Sıcak ortamda çimlenen tohumlar yeteri kadar ışık almayınca oldukça fazla uzayıp ölüyorlar. Tohumların tamamını da kullanınca artık asıl dikmemiz gerektiği zamanda elimizde tohum ve içimizde heves kalmıyor.

Bugün konuştuğum iki arkadaş da aynı şeyi söyledi. Komşum geçen yıl 22 martta dışarıda sera içine dikim yapmış. Toprak ısınmadan bitkilerin büyümediğini, beklediğini, bu arada bitkinin hastalandığını söyledi. Bu tarihte ektiği tohumların hepsinden ürün aldı. Rakım 1300 metrede. Ben bana gelen tohumların hepsini ekmeyip bir kısmını artık saklamaya başladım. İlk ektiğim tohumların başına bir şey gelirse yeni bir başlangıç yapabilmek için.

malina
09-02-2018, 12:31
Konuyla ilgili bir iki linki de yazayım;

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/3673.htm

Forumda rastladığınız diğer linkleri de ekleyebilirsiniz.

TCM
14-02-2018, 15:01
Tohum ekiminde dikkat edilecek ilk husus; zamanlama... Erken ekersen soğuk, geç ekersen önce sıcak sonra da soğukla başımız derde girebiliyor.

Bahçemde (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm) ekim zamanlarını mümkün olduğunca paylaşmaya çalışıyorum. Sadece sizin için değil, kendim de açıp bakıyorum 'neyi ne zaman ekip dikmişim' diye. Forumda zaman zaman hangi sebze-çiçek ne zaman ekilir diye paylaşımlar yapılsa da olay bulunduğunuz yörede bitiyor.

Öncelik ekim dikim yapılacak yerin eylem-boylam-yüksekliğinde olsa da, deniz kenarı- dağın başı/yamacı- vadinin dibi- ormanın ucunda olması gibi farklılıklar zamanlamayı değiştirecektir. Bunun için en güzeli bu işin ticaretini yapanlara, deneyimi olanlara yani 'damdan düşene' sormaktır. Misal benim için yayla zamanı (rakım 1.000 m.) geliyor, geri sayım başladı. Bir haftaya kadar patlıcan, ondan bir hafta sonra biber, biberden iki hafta sonra da domatesleri ekmeye başlayabilirim.

Zamanlamadan sonra tohumu nerede-nasıl çimlendirmeli... Devamı daha sonra.

thunderon
15-02-2018, 06:30
Merhaba,

Ben geçen sene tüm tohumları cocopit ve perlit karışımında çimlendirmiştim. Tohumlar çimlendi ama çok yavaş büyüdüler. Havaların geçen sene soğuk olması da çok büyük bir etken oldu.
Bu sene içinde bitki besinleri de bulunan tof kullanacağım. Sulama suyuna da hümik asit karıştırıyorum. Ayrıca çimlendirme için özel bir alan yaptım. Aldığım ısıtıcı mat ile toprağı sıcak tutuyorum. Bitki lambası da fidelerin büyümesini sağlıyor. Şu ana kadar fesleğen , hodan , kuzu kulağı , fındık turbu çimlendirdim. Gayet güzel büyüdüler. Şimdi yavaştan güneş ışığına çıkarıyorum gelecek tohumlara yer açmak lazım:)

Sezerakk
17-02-2018, 19:18
İstanbul için fide almak için tohumları ne zaman toprakla buluşturmayı düşünüyorsunuz sayın üyeler ?

TCM
17-02-2018, 21:58
İstanbul için fide almak için tohumları ne zaman toprakla buluşturmayı düşünüyorsunuz sayın üyeler ?

Patlıcan-biber başlayın hemen geç kalıyorsunuz artık, domates te bir iki haftaya kadar başlayın.

Dutlubahçe
18-02-2018, 08:08

Sizinle bahçelerimiz yakın sayılır. Benim bahçem mayıs ayı ortalarında dikim için müsait duruma geliyor. Tohumları mart sonu gibi viyollere ekince, o tarihlerde fideler de yetişmiş oluyor.

Gerçi bahçelerimiz yakın olsa da sayın TCM'nin dediği gibi konum farkı da önemli. Bir kaç yılın tecrübesinden sonra, siz de kendiniz için bir takvim oluşturursunuz.

esgül73
18-02-2018, 18:07
Sayın zekoş tan üç adet sarımsak geldi.Bir tanesi küflenmişti attım.Diğerleri de küflenmeye başlamıştı.Onun için ufak bir saksıya dikip biraz su verdim.Ne kadar sonra büyük bir saksıya almam gerekir?

Muda
18-02-2018, 18:22
Sarımsak genellikle sonbaharda daha önce gübrelenmiş yere ekiliyor. Soğukta köklenip baharla birlikte büyümeye başlıyorlar. Benim aralık ayında geç kalarak ektiğim sarımsaklar havaların iyi gitmesi ile şu anda çıkmış durumdalar. Soğuklama ihtiyacı var sanırım. Siz daha büyük saksıya alıp balkonda güneş gören yerde durdurursanız daha iyi olur. Tabi bahçeye ekmek en güzeli. Sn. Resulgur Tokat'ta şubat ayında ekildiğini yazmıştı. Sonbaharda en büyük ve dış taraflardan dikilenler iri taneli ve çoklu olarak büyüyorlar. Vakti geçince ekilenler ise tek diş büyük oluyorlar.

esgül73
18-02-2018, 19:19
Sarımsak genellikle sonbaharda daha önce gübrelenmiş yere ekiliyor. Soğukta köklenip baharla birlikte büyümeye başlıyorlar. Benim aralık ayında geç kalarak ektiğim sarımsaklar havaların iyi gitmesi ile şu anda çıkmış durumdalar. Soğuklama ihtiyacı var sanırım. Siz daha büyük saksıya alıp balkonda güneş gören yerde durdurursanız daha iyi olur. Tabi bahçeye ekmek en güzeli. Sn. Resulgur Tokat'ta şubat ayında ekildiğini yazmıştı. Sonbaharda en büyük ve dış taraflardan dikilenler iri taneli ve çoklu olarak büyüyorlar. Vakti geçince ekilenler ise tek diş büyük oluyorlar.

O zaman geç olmadan yarın daha büyük bir saksıya alayım.Ya da yazın çok bakımı gerekmiyorsa bahçeme dikeyim.Burada sarımsak bize tohum mu verecek yoksa toprak altında kafa mı yapıp çoğalacak?

birnefestoprak
12-03-2018, 16:04
Küçük çiftçilerin ve amatör bahçecilerin yararlanması için hazırlanan kitaplar, içerik bakımından genelde birbirine benzer. En son incelediğim, Pam Dawling'in Sustainable Market Farming (tr. Sürdürülebilir Pazar Çiftçiliği) kitabıysa, içinde oldukça faydalı ayrıntıları barındırması nedeniyle diğerlerinden ayrılıyor. Bu konular hakkında yazılan İngilizce bazı kaynakların Türkçe'ye çevrildiğini biliyorum. Bu kitabı da kitapçılarda bulabilirseniz tavsiye ederim.

Kitapta tohum ekiminin zamanlamasıyla ilgili çok güzel bir formül verilmiş. İlgili bölümü aktarıyorum:

Aşağıdaki formül, bitkileri öldürücü koşullar (don) oluşmadan önce hasat etmek için gereken son makul tohum ekimi tarihlerini belirlemek için kullanılabilir:

1) Fidelerin şaşırtılmasından hasada kadar gereken gün sayısı
+
2) Tohumdan şaşırtmaya kadar gereken gün sayısı
+
3) Bitki hasada geldikten sonra hasat edilebileceği gün sayısı
+
4) 14 gün. Bu 14 gün, sonbaharda havaların soğumasıyla bitkilerin büyümesinin yavaşlaması nedeniyle, "sonbahar etkisi" adı altında hesaplamaya ekleniyor.
+
5) 14 gün. Bu 14 gün de bitkileri öldürecek sıcaklıkların söz konusu olacağı günden geriye doğru sayılan, "tampon süre" olarak adlandırılan süre.

= Bitkileri öldürecek sıcaklıkların görüleceği günden geriye doğru sayılarak toplanacak günlerin sayısı

Eğer, örtüyle koruma yapıyorsanız/örtü altı yetiştiricisiyseniz, "sonbahar etkisi"ni azaltmak mümkün olabilir. Tohumları kontrollü ortamda (örneğin serayı ısıtmak, çimlendirme viyollerinin altına elektrikli çimlendirme ısıtıcısı sermek vb) önceden çimlendirmek, tohumdan şaşırtmaya kadar geçen gün sayısını azaltacaktır (birnefestoprak'ın notu).

Örnek:

Early White Vienna alabaşı, çimlendirmeden hasada kadar 58 güne ihtiyaç duyuyor (1. aşama).

Bu çeşidin tohumları doğrudan toprağa ekilebileceği için, 2. aşama için gereken gün sayısı 0 (sıfır) oluyor.

Tek seferde köklenerek hasat edilip soğutucuya/buzdolabına kaldırılabileceği için 3. aşama 1 gün oluyor.

Herhangi bir soğuktan koruyucu örtü kullanılmadığı varsayılırsa, 4. ve 5. aşamalar 14'er gün oluyor.

Alabaşı tohumdan hasada yetiştirmek için gereken toplam gün sayısı 58+0+1+14+14=87 oluyor.

Alabaş, -9 dereceye kadar soğuğa dayanıklı bir sebze. Bu durumda, kendi ikliminizde -9 derece civarındaki sıcaklıklara ne zaman düşüleceğini bilmeniz gerekiyor. Eğer Kasımsa, 1 Kasım'dan geriye doğru sayarak Ağustos'un 1'ine ulaştığımızda, 1 Ağustos-1 kasım arası 92 gün oluyor ve yukardaki formülle elde ettiğimiz 87 günü geçiyor. Bu durumda eğer Ağustos başında alabaş ekersek, Kasım başında, henüz donlar uğramamışken, hasat yapmış oluyoruz.

Hakan DAG
04-05-2018, 15:28
Arkadaşlar burası yeri mi bilmiyorum ama bu seneki tohum paylaşım etkinliğinden üç burun köy biberi ve kıl biber aldım. Ancak tohumlarda nerdeyse hiç çimlenme olmadı. Mart ayının sonun de viyollere ektim ama bugüne kadar çimlenme olmadı.Beklemeye devam mı etmeliyim sizce.Patlıcan, domates kabak ve hıyar fidelerim de çok az sorun yaşadım.

its_just_a_ride
04-05-2018, 20:45
Arkadaşlar burası yeri mi bilmiyorum ama bu seneki tohum paylaşım etkinliğinden üç burun köy biberi ve kıl biber aldım. Ancak tohumlarda nerdeyse hiç çimlenme olmadı. Mart ayının sonun de viyollere ektim ama bugüne kadar çimlenme olmadı.Beklemeye devam mı etmeliyim sizce.Patlıcan, domates kabak ve hıyar fidelerim de çok az sorun yaşadım.

Suda bekletmiş miydiniz öncesinde ?

Hakan DAG
09-05-2018, 20:41
Hayır hiç bir tohumu suda bekletmedim.

its_just_a_ride
10-05-2018, 16:33
Hayır hiç bir tohumu suda bekletmedim.

Bekletirseniz süreyi çok kısaltırsınız, hem de çimlenme ihtimalini arttırırsınız. Genelde tohum paylaşım etkinliğinde temin ettiğimiz tohumlar türkiye'de bulabileceğiniz en taze tohumlar. Çıkmaları gerekiyordu.

Hakan DAG
11-05-2018, 15:56
Bekletirseniz süreyi çok kısaltırsınız, hem de çimlenme ihtimalini arttırırsınız. Genelde tohum paylaşım etkinliğinde temin ettiğimiz tohumlar türkiye'de bulabileceğiniz en taze tohumlar. Çıkmaları gerekiyordu.

İlginize çok teşekkür ederim. Artık bir sonraki sefere bu şekilde denicem. Bir sorum daha olacak mesela fasulye, mısır, ayçiçeği tohumlarııda suda bekletmek gerekiyor mu?

its_just_a_ride
11-05-2018, 22:46
İlginize çok teşekkür ederim. Artık bir sonraki sefere bu şekilde denicem. Bir sorum daha olacak mesela fasulye, mısır, ayçiçeği tohumlarııda suda bekletmek gerekiyor mu?

Bekletebilirsiniz. Ayçiçeğini bekletmeye gerek var mı, o konu da bir fikrim yok.

TCM
12-05-2018, 00:12
Fasulyeleri aman ha bekletirsiniz :) şişiyor suyu görünce, tarla yerine düdüklüye korsunuz sonra. Sadece ekmeden önce yarım saatliğine bekletebilirsiniz ki maça hazırlansınlar. Ayçiçeklerini de bekletebilirsiniz suda, üçüncü günde çıkmaya başlıyorlar. Kendi denediklerim; biber-domates-yer bademi (bu terbiyesizi üç dört gün bekletebilirsiniz ancak yarısı çimleniyor zaten)-karnabahar-brokoli-patlıcan (iki gün boğulmayı hakediyor bu arkadaş ta) - mısır - kalıcı ıspanak - salatalık - karpuz - kavun - kabakgiller - dahliya soğanları ilk aklıma gelenler, bunlar birer gün suda bekletilmeli..

its_just_a_ride
13-05-2018, 01:33
yer bademi (bu terbiyesizi üç dört gün bekletebilirsiniz ancak yarısı çimleniyor zaten)

Yer bademi %0 çimlenme oranındayım şu an. Sağlık olsun, belki gelecek sezona.

TCM
13-05-2018, 09:04
Yer bademi %0 çimlenme oranındayım şu an. Sağlık olsun, belki gelecek sezona.

Ben iki gün kadar suda beklettim, sonra peçetenin içerisine koydum ertesi günü baktım küflenmeye başlamış. Patlıcan ektiğim ve çıkmamış bardaklara ektim tohumları, 10 tane bardaktan ikisi çıktı ancak ben bir kısmını belki ben çürüttüm dedim. Sonra yer bademlerinin çıkmayan bardaklarına da domates fidesi diktim. Baktım haftalar sonra domatesin yanında bizimki çıkmış :D Yer bademi yanılmıyorsam önceki sene paylaşılmaya başlanmıştı forumda ve genel kanı % 50 civarı çimlenme oranıydı.

its_just_a_ride
13-05-2018, 14:10
Ben iki gün kadar suda beklettim, sonra peçetenin içerisine koydum ertesi günü baktım küflenmeye başlamış. Patlıcan ektiğim ve çıkmamış bardaklara ektim tohumları, 10 tane bardaktan ikisi çıktı ancak ben bir kısmını belki ben çürüttüm dedim. Sonra yer bademlerinin çıkmayan bardaklarına da domates fidesi diktim. Baktım haftalar sonra domatesin yanında bizimki çıkmış :D Yer bademi yanılmıyorsam önceki sene paylaşılmaya başlanmıştı forumda ve genel kanı % 50 civarı çimlenme oranıydı.

5 ayrı viyolde sanırım 30 gün kadar beklediğim falan olmuştur. Sonra son elimde kalanlardan bir 3'lü daha denedim. Onlarda da 10 gündür ses yok. Fireyle birlikte çok da yavaş çimleniyorsa eğer sabırsızlığıma kurban gittiler belki de. Gerçi ben aylarca karakafes rizomu bekleyen biriyim, o konuda sabırsız da değilimdir. Neyse bakacağız artık :).

Dutlubahçe
13-05-2018, 22:39
Sn. heyyamola'nın paylaştığı üzüm eriğini yetiştirmeyi çok arzu etmiştim. Soğuklama ihtiyacını karşılamak için, çekirdeklerin bir kısmını açık balkona, bir kısmını da bahçede saksıya ektiğim halde, henüz hiç bir çimlenmedi.
Ekim tarihi 1 Mart.

Etkinlikte benden başka 20 civarında arkadaş talepte bulunmuş, onlar ne yaptılar merak ediyorum.

Resulgur
18-10-2018, 20:55
Sn. heyyamola'nın paylaştığı üzüm eriğini yetiştirmeyi çok arzu etmiştim. Soğuklama ihtiyacını karşılamak için, çekirdeklerin bir kısmını açık balkona, bir kısmını da bahçede saksıya ektiğim halde, henüz hiç bir çimlenmedi.
Ekim tarihi 1 Mart.

Etkinlikte benden başka 20 civarında arkadaş talepte bulunmuş, onlar ne yaptılar merak ediyorum.Sn. Dutlubahçe bizde de çekirdekler çimlenmediler. Bir kaç tane çekirdek ayırmıştım, tekrar deneyeceğim bakalım.

Ağaç_Sevdalısı
27-10-2018, 19:56
Bu değerli bilgiler için teşekkürler.

GuvBul06
05-01-2019, 06:44
Hiç paylaşımda bulunmadım inşallah ileriki senelerde biz de paylaşabiliriz.

mkbmusti
28-02-2019, 16:29
birşey sormak istiyorum tecrübesiz olduğum için tohumlar elime ulaştı tektrarb teşekkür ederim. bu tohumları önce çimlendirmemi yapayım yoksa zamanı gelince direk tarlaya dikip orda kendi kendine büyümesinimi sağlayayım. teşekkürler

devrann
28-02-2019, 16:35
Bitki türü: Çiçek
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Çiçek
Tohum çeşit adı: Kadife çiçeği
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bahçe
Tohumun kökeni: komşu
Tohumun geldiği yer:
Kullanılan gübreler: Toprakaltı kompoze gübre
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: : 2016 yılı 10. ay
Yetistirme zorlugu derecesi: Çok kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu:
Çeşidin Hikayesi/Tarihcesi:
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Evde torf içinde , ıslak peçete arasında veya bahçeye direk toprağa tohumları ekebilirsiniz. Ben hepsini denedim. Sıkıntısız çimleniyor.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Özel bir uygulama istemiyor.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
İklim gereksinimleri: Don olması yeter.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçekler kuruduğunda koparılıp kurutulur, içi açıldığında iğnemsi özellikteki ilginç tohumları vakti geldiğinde ekebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar-kapanmistir/630145d1476316413-kadife-cicegi.jpg
sn intibah
Sizden kadife çiçeği aldım ama malesef gönderdiğiniz tohumların büyük bir bölümü boş 3 tane çimlendi çok azda yedek tohum bıraktım sanırım suya koyup ayırmamışsınız boş olan tohumları,arkadaşların umutla bekleyip hayal kırıklığı yaşamaması için bu önemli bir nokta bence.

siflera12
28-02-2019, 16:38
birşey sormak istiyorum tecrübesiz olduğum için tohumlar elime ulaştı tektrarb teşekkür ederim. bu tohumları önce çimlendirmemi yapayım yoksa zamanı gelince direk tarlaya dikip orda kendi kendine büyümesinimi sağlayayım. teşekkürler Tohumları Viyollere ekip tohumlar çimlendikten sonrada havalar ısınmaya başladığında yere dikebilirsiniz

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

TCM
28-02-2019, 17:03
birşey sormak istiyorum tecrübesiz olduğum için tohumlar elime ulaştı tektrarb teşekkür ederim. bu tohumları önce çimlendirmemi yapayım yoksa zamanı gelince direk tarlaya dikip orda kendi kendine büyümesinimi sağlayayım. teşekkürler

Tohumların belki de tamamı toprakta çimlenirse (doğada nasıl oluyorsa) daha sağlıklı oluyor ve önceden viyollerde hazırlanan abilerine yetişip, geçiyorlar. Peki niye viyol veya bardaklarda çimlendiriyoruz.

Ben yaylaya ekiyorum, direk oraya ekersem pek çok tohum için zamanı kaçırmış olurum. Çünkü yayla için ekim-dikim zamanı mayıs sonları. Mayıs sonunda toprağa ekilen domates-biber-patlıcan vb. sebzelerin sezona yetişerek ürün verme ihtimali çok düşük. Dolayısıyla özellikle bu üçünü önceden plastik beyaz bardaklarda ekiyorum ki sezonu kaçırmayayım.

Sezona yetişebilen, daha kısa sürede ürün veren mısır, salatalık, karpuz, kabak, çekirdek, baklagilleri direk toprağa ekiyorum. Bu ürünleri bardak-viyolde de denedim ancak sıcaklara denk gelip kırmızı örümceklere çok yatkın oluyor ve hastalıklara yakalanıyorlar. Özellikle fasulye-barbunyagilleri kesinlikle direk toprağa ekmek gerek, viyolde ince gövde uzun boy yapıp toprağa alındıklarında kırılıyorlar.

Toprağa ekildiğinde yetişmesi zor olan ve kayıp verme ihtimali yüksek tigernut (yer bademi) gibi ürünleri de bardaklarda yetiştiriyorum. Karnabahar-brokoli-pırasa gibi kışlık ürünler aslında zamanlama olarak toprağa ekilebilir ama verim nasıl olur bilemediğim için tecrübeli arkadaşlar yorum yaparsa iyi olur.

İlk aklıma gelenler bunlar..

TCM
28-02-2019, 17:31
Tohumları ekmeden önce suya atıp çöküp çökmediğini test edebilirsiniz. Yoksa kurumuş çiçekteki tohumları bu şekilde deneyemezsiniz diye düşünüyorum. Özellikle kadife çabuk çimlendiği için belki çimlenme oranını etkileyebilirsiniz. Ayrıca her yüzen tohum boş çimlenmez anlamına gelmiyor kendi gözlemim ki kadife tohumları çöp gibi zaten hiç suya batmayabilirler de. Sorun, kırağı sebebiyle kuruyan ancak daha tam olgunlaşmamış çiçeklerin toplanması olabilir.

siflera12
28-02-2019, 17:46
Tohumların belki de tamamı toprakta çimlenirse (doğada nasıl oluyorsa) daha sağlıklı oluyor ve önceden viyollerde hazırlanan abilerine yetişip, geçiyorlar. Peki niye viyol veya bardaklarda çimlendiriyoruz.

Ben yaylaya ekiyorum, direk oraya ekersem pek çok tohum için zamanı kaçırmış olurum. Çünkü yayla için ekim-dikim zamanı mayıs sonları. Mayıs sonunda toprağa ekilen domates-biber-patlıcan vb. sebzelerin sezona yetişerek ürün verme ihtimali çok düşük. Dolayısıyla özellikle bu üçünü önceden plastik beyaz bardaklarda ekiyorum ki sezonu kaçırmayayım.

Sezona yetişebilen, daha kısa sürede ürün veren mısır, salatalık, karpuz, kabak, çekirdek, baklagilleri direk toprağa ekiyorum. Bu ürünleri bardak-viyolde de denedim ancak sıcaklara denk gelip kırmızı örümceklere çok yatkın oluyor ve hastalıklara yakalanıyorlar. Özellikle fasulye-barbunyagilleri kesinlikle direk toprağa ekmek gerek, viyolde ince gövde uzun boy yapıp toprağa alındıklarında kırılıyorlar.

Toprağa ekildiğinde yetişmesi zor olan ve kayıp verme ihtimali yüksek tigernut (yer bademi) gibi ürünleri de bardaklarda yetiştiriyorum. Karnabahar-brokoli-pırasa gibi kışlık ürünler aslında zamanlama olarak toprağa ekilebilir ama verim nasıl olur bilemediğim için tecrübeli arkadaşlar yorum yaparsa iyi olur.

İlk aklıma gelenler bunlar..Dediğiniz doğru ancak yanıldığınız noktalarda var her tohumu direk yere ekemezsiniz ( havalar ısınmadan) çünkü tohumların yerde çürüme ya da donma problemi olabiliyor bu yüzden zaten viyol tercih ediliyor. Ben her zaman tohumları saksı vb şeylerde çimlendirme işlemine alırım daha sonra yere dikerim viyolde çimlendirme işlemine almak bitkiye hastalık getirmez siz geç çıkarıyorsunuz demekki ben havalar ısınmaya başladığı zaman çıkarır dikerim. Baklagilleri zaten uzun süre viyolde tutamazsınız çünkü hızlı büyür bu yüzden hemen ekilmemeli bahara az bir zaman kala ekilmelidir ( Toprak her zaman için daha geç ısınır ).
Ve doğada zaten bir düzen var o tohumlar belirli bir zamanda düşüp çimleniyorlar [emoji846]

TCM
28-02-2019, 18:37
...her tohumu direk yere ekemezsiniz ( havalar ısınmadan) çünkü tohumların yerde çürüme ya da donma problemi olabiliyor bu yüzden zaten viyol tercih ediliyor...

...Ben yaylaya ekiyorum, direk oraya ekersem pek çok tohum için zamanı kaçırmış olurum. Çünkü yayla için ekim-dikim zamanı mayıs sonları....

Aynı şeyi söyledim zaten, hava-toprak şartları ancak mayısta müsait oluyor, şubatta tohumları toprağa atalım demedim.

...Ben her zaman tohumları saksı vb şeylerde çimlendirme işlemine alırım daha sonra yere dikerim viyolde çimlendirme işlemine almak bitkiye hastalık getirmez siz geç çıkarıyorsunuz demekki ben havalar ısınmaya başladığı zaman çıkarır dikerim. Baklagilleri zaten uzun süre viyolde tutamazsınız çünkü hızlı büyür bu yüzden hemen ekilmemeli bahara az bir zaman kala ekilmelidir...

...Bu ürünleri bardak-viyolde de denedim ancak sıcaklara denk gelip kırmızı örümceklere çok yatkın oluyor ve hastalıklara yakalanıyorlar. Özellikle fasulye-barbunyagilleri kesinlikle direk toprağa ekmek gerek, viyolde ince gövde uzun boy yapıp toprağa alındıklarında kırılıyorlar...

Fidelerin toprakta hastalığa yakalanma ihtimali daha fazla. Normal şartlarda işe başladığımız viyol-torf-perlitte hastalık olma ihtimali zaten zayıf. Yoksa biber-patlıcan-domatesleri niye bardaklara ekeyim. Ekimden 2,5 ay sonra dikilen patlıcan ile iki hafta sonra toprağa aktarılabilen fasulye bir olur mu? Domates ile fasulyeyi aynı anda ekmiyorum zaten, buna rağmen yukarıda havalar ısınmaya başlarken aşağıda havalar birden çok fazla ısınabiliyor. Dolayısıyla kırmızı örümcekler kabakgillerin etrafında cirit atıyor. İki hafta erken dikmek için risk almaya ve boşu boşuna viyolle, bardakla, torfla uğraşmaya gerek yok yani.

Şu dediğinizi ekleyebiliriz. Tohumlar sıcak ve soğuktan muhakkak ki etkilenir. Hele elimizde fazla tohum da yoksa toprağa ekmek yerine daha fazla kontrolümüz altında olacak viyollere ekmemiz daha iyi olur.

devrann
28-02-2019, 20:15
Tohumları ekmeden önce suya atıp çöküp çökmediğini test edebilirsiniz. Yoksa kurumuş çiçekteki tohumları bu şekilde deneyemezsiniz diye düşünüyorum. Özellikle kadife çabuk çimlendiği için belki çimlenme oranını etkileyebilirsiniz. Ayrıca her yüzen tohum boş çimlenmez anlamına gelmiyor kendi gözlemim ki kadife tohumları çöp gibi zaten hiç suya batmayabilirler de. Sorun, kırağı sebebiyle kuruyan ancak daha tam olgunlaşmamış çiçeklerin toplanması olabilir.

Sn.TCM
Evet bu söyledikleriniz doğru olabilir gelen tohumların çiçek parçalarından ayrılmamış olması beni bu şekilde düşündürdü.Aslına bakarsanaız kadifeler için değilde genel bir bilgi mahiyetinde yazdım biraz daha özen gösterilmesi açısından. 3 tane kadifede yeterli benim için.Arkadaşa tohumlarını benimle paylaştığı için teşekkür ederim tekrardan ayrıca ;)

siflera12
01-03-2019, 05:46
Aynı şeyi söyledim zaten, hava-toprak şartları ancak mayısta müsait oluyor, şubatta tohumları toprağa atalım demedim.

Fidelerin toprakta hastalığa yakalanma ihtimali daha fazla. Normal şartlarda işe başladığımız viyol-torf-perlitte hastalık olma ihtimali zaten zayıf. Yoksa biber-patlıcan-domatesleri niye bardaklara ekeyim. Ekimden 2,5 ay sonra dikilen patlıcan ile iki hafta sonra toprağa aktarılabilen fasulye bir olur mu? Domates ile fasulyeyi aynı anda ekmiyorum zaten, buna rağmen yukarıda havalar ısınmaya başlarken aşağıda havalar birden çok fazla ısınabiliyor. Dolayısıyla kırmızı örümcekler kabakgillerin etrafında cirit atıyor. İki hafta erken dikmek için risk almaya ve boşu boşuna viyolle, bardakla, torfla uğraşmaya gerek yok yani.

Şu dediğinizi ekleyebiliriz. Tohumlar sıcak ve soğuktan muhakkak ki etkilenir. Hele elimizde fazla tohum da yoksa toprağa ekmek yerine daha fazla kontrolümüz altında olacak viyollere ekmemiz daha iyi olur.Bende size her yerin farklı iklime sahip olup tohumların yere ekim zamanının farklı olduğunu söylüyorum ama tabi siz Ziraat mühendisi olduğunuz için siz daha iyi bilirsiniz [emoji106]

siflera12
01-03-2019, 05:53
birşey sormak istiyorum tecrübesiz olduğum için tohumlar elime ulaştı tektrarb teşekkür ederim. bu tohumları önce çimlendirmemi yapayım yoksa zamanı gelince direk tarlaya dikip orda kendi kendine büyümesinimi sağlayayım. teşekkürlerBölgendeki Ziraat Mühendisi biriyle konuşmalısın sana en iyi bilgiyi o verir çünkü her yerin iklimi farklıdır , bunuda en iyi o bölgenin Ziraat mühendisleri bilir.

devrann
01-03-2019, 08:51
Bölgendeki Ziraat Mühendisi biriyle konuşmalısın sana en iyi bilgiyi o verir çünkü her yerin iklimi farklıdır , bunuda en iyi o bölgenin Ziraat mühendisleri bilir.

Bütün tohumlar zamanında toprakla buluşturulduğunda çimlenirler uygun koşullarda ama etkinlikte dağıtılan çoğu tohum kaderlerine terk edilemeyecek kadar özel ve az olduğu için yaşama şanslarını arttırmak için tohumları viyolde çimlendirip ve gelişmesini sağladıktan sonra toprakla buluşturmak daha mantıklı olur.Fasülye,mısır,maydonoz,ıspanak vs gibi tohumlar uygun toprak ve hava koşullarında direk toprağa atmak daha iyi sonuç verir.İklimi takip etmek içinde ziraat mühendisi olmaya gerek yok ******.

siflera12
01-03-2019, 08:53
Bütün tohumlar zamanında toprakla buluşturulduğunda çimlenirler uygun koşullarda ama etkinlikte dağıtılan çoğu tohum kaderlerine terk edilemeyecek kadar özel ve az olduğu için yaşama şanslarını arttırmak için tohumları viyolde çimlendirip ve gelişmesini sağladıktan sonra toprakla buluşturmak daha mantıklı olur.Fasülye,mısır,maydonoz,ıspanak vs gibi tohumlar uygun toprak ve hava koşullarında direk toprağa atmak daha iyi sonuç verir.İklimi takip etmek içinde ziraat mühendisi olmaya gerek yok ******.Dediklerinizi gayet iyi biliyorum ama herkes bunu bilmez [emoji57] insanlarıda yanlış yöne çekip durmayın.İklimi takip etmek zor olmaz zaten ama heryerin farklı zamanda ısındığını göze alırsak yok sen mayısta yere ekebilirsin yok mart'ta ekebilirsin diyemezsin havalar ısınmaya başladığı zaman tohumlar yere ekilir senin kafana göre değil.
Siz hasta olduğunuz zaman doktora gitmiyor musunuz ne oldu acaba diye, o zaman dediğinize göre doktora gitmenize gerek yok sonuçta siz bilirsiniz ne hastalığınız olduğunu [emoji57]

devrann
01-03-2019, 09:35
Dediklerinizi gayet iyi biliyorum ama herkes bunu bilmez [emoji57] insanlarıda yanlış yöne çekip durmayın.İklimi takip etmek zor olmaz zaten ama heryerin farklı zamanda ısındığını göze alırsak yok sen mayısta yere ekebilirsin yok mart'ta ekebilirsin diyemezsin havalar ısınmaya başladığı zaman tohumlar yere ekilir senin kafana göre değil.
Siz hasta olduğunuz zaman doktora gitmiyor musunuz ne oldu acaba diye, o zaman dediğinize göre doktora gitmenize gerek yok sonuçta siz bilirsiniz ne hastalığınız olduğunu [emoji57]

Benim yazdıklarıma ithafen yazdıklarınız çok saçma vede kaba.

siflera12
01-03-2019, 09:37
Benim yazdıklarıma ithafen yazdıklarınız çok saçma vede kaba.Hangi lafım kabaymış acaba , her konuda kendinizi haklı çıkarmayı da iyi biliyorsunuz.
Sizle daha fazla uğraşamayacağım , baştada kimsenin fikrine yanlış demedim ama ısrarla beni yalancı çıkartmaya uğraşıyorsunuz.
İlk yazdığım mesajın başı :
( Dediğiniz doğru ancak yanıldığınız noktalarda var ) bu mesajda zaten fikrine katıldığımı belirtmiştim ama anlaşılan sizler kavga etmeyi ve bir şeyleri uzatmayı seviyorsunuz.

TCM
01-03-2019, 10:10
Bende size her yerin farklı iklime sahip olup tohumların yere ekim zamanının farklı olduğunu söylüyorum ama tabi siz Ziraat mühendisi olduğunuz için siz daha iyi bilirsiniz [emoji106]

Bu konunun ilk mesajlarında yazdıklarıma (http://www.agaclar.net/forum/1531153-post3.htm) bakın. Aynı şeyleri söylüyoruz zaten.

Hanım niye okuyorsun ne gereği var demişti. Al işte sonunda kıymet bilen biri çıktı, teşekkür ederim size. Ziraat mühendisi olmayacağım ama seneye aksilik olmazsa 'tarım bölümünü' bitireceğim. Meslektaş sayılırız hafiften..

687935

687934

siflera12
01-03-2019, 10:14
Bu konunun ilk mesajlarında yazdıklarıma (http://www.agaclar.net/forum/1531153-post3.htm) bakın. Aynı şeyleri söylüyoruz zaten.

Hanım niye okuyorsun ne gereği var demişti. Al işte sonunda kıymet bilen biri çıktı, teşekkür ederim size. Ziraat mühendisi olmayacağım ama seneye aksilik olmazsa 'tarım bölümünü' bitireceğim. Meslektaş sayılırız hafiften..

687935

687934İnşAllah hayırlı bir şekilde bitirebilirsiniz , zaten fikrinize katılmıştım sadece kendi fikrimide belirttim meslektaşımla konuşmakta güzel olur [emoji846][emoji4]

its_just_a_ride
01-03-2019, 11:04
Ziraat mühendisliği eğitimi verirken dil bilgisi eğitimini eksik bırakıyorlar anlaşılan. Burada birçok meslek dalından insan var ancak bu kadar üslupsuz konuşanına ilk kez denk geldim.

siflera12
01-03-2019, 11:10
Ziraat mühendisliği eğitimi verirken dil bilgisi eğitimini eksik bırakıyorlar anlaşılan. Burada birçok meslek dalından insan var ancak bu kadar üslupsuz konuşanına ilk kez denk geldim.Üslubu çok iyi biliyorsunuz ya bizede öğretin bari bizde bilelim. Herşeye muhalefet olmaya bayılıyorsunuz sanırım.

devrann
01-03-2019, 11:11
Hangi lafım kabaymış acaba , her konuda kendinizi haklı çıkarmayı da iyi biliyorsunuz.
Sizle daha fazla uğraşamayacağım , baştada kimsenin fikrine yanlış demedim ama ısrarla beni yalancı çıkartmaya uğraşıyorsunuz.
İlk yazdığım mesajın başı :
( Dediğiniz doğru ancak yanıldığınız noktalarda var ) bu mesajda zaten fikrine katıldığımı belirtmiştim ama anlaşılan sizler kavga etmeyi ve bir şeyleri uzatmayı seviyorsunuz.
Size ilk defa yazıyorum başka birisiyle karıştırdınız muhakkak ,TCM birden fazla mesajınızı alıntıladı,o olabilir karıştırdığınız.Ben normal bir bilgi paylaştım o kadar.Cevap yazmadan önce kime yazdığınızı bir kontrol edin en iyisi.

siflera12
01-03-2019, 11:13
Size ilk defa yazıyorum başka birisiyle karıştırdınız muhakkak ,TCM birden fazla mesajınızı alıntıladı,o olabilir karıştırdığınız.Ben normal bir bilgi paylaştım o kadar.Cevap yazmadan önce kime yazdığınızı bir kontrol edin en iyisi..
Farkındaysan yukarıda benim sözlerimi alıntılayıp mesaj yazdın bunun Tcm ile bir alakası yok , bence konuyu uzatmayada gerek yok konuyu bitirin diyorum birileri çıkıp başka şeyler yazıp duruyor.

g.c.
01-03-2019, 11:38

687935

687934

Ekoloji ve Çevre BC :eek:

Biyoloji BA :(

Hocam olmuyor ama...

siflera12
01-03-2019, 11:45
Bundan sonra hiçbir şeye yorumda bulunmayacağım , birşeye yorum yaptığım zaman sanki suç işlemişim gibi bana saldırıyorsunuz. Herşeyi siz biliyorsunuz o yüzden benim gibi bilgisiz ve cahil bir insanın burada hiçbir işi yok !!! [emoji122]

mutlu_inan
01-03-2019, 12:12
Bundan sonra hiçbir şeye yorumda bulunmayacağım , birşeye yorum yaptığım zaman sanki suç işlemişim gibi bana saldırıyorsunuz. Herşeyi siz biliyorsunuz o yüzden benim gibi bilgisiz ve cahil bir insanın burada hiçbir işi yok !!! [emoji122]

Oysa yazılarınızı beğenerek okuyordum..:(
üzüldüm şimdi..

siflera12
01-03-2019, 12:23
Oysa yazılarınızı beğenerek okuyordum..:(

üzüldüm şimdi..Yorumunuz için teşekkür ederim , foruma kavga etmek için girmiyorum bilmeyenlere yardımcı olmak istiyorum ama söylediklerim farklı yerlere çekiliyor ya da sanırım üslubumda bir problem var bilemiyorum artık [emoji17]

devrann
01-03-2019, 12:30
.
Farkındaysan yukarıda benim sözlerimi alıntılayıp mesaj yazdın bunun Tcm ile bir alakası yok , bence konuyu uzatmayada gerek yok konuyu bitirin diyorum birileri çıkıp başka şeyler yazıp duruyor.

Aptal aptal şeyler yazıp durmayın,bir defa alıntı yaptım sizlede alakası yok sayılır bir üstteki kişiye cevap yazmak istedim artı ziraat mühendisine danışmalısınız diye yazdığınız cümlenin yanlış olduğunu da belirtmek istedim.Hangi konularda kendimi haklı çıkarmaya çalışıyorum ya da sizi yalancı çıkarmaya çalışıyormuşum?Bir tane mesajınızı alıntıladım doğru düzgün okuyun ona göre cevap yazın.Üslübunuza dikkat ederek ve forum kurallarına göre yazın haklı olsanız bile...

siflera12
01-03-2019, 12:45
Aptal aptal şeyler yazıp durmayın,bir defa alıntı yaptım sizlede alakası yok sayılır bir üstteki kişiye cevap yazmak istedim artı ziraat mühendisine danışmalısınız diye yazdığınız cümlenin yanlış olduğunu da belirtmek istedim.Hangi konularda kendimi haklı çıkarmaya çalışıyorum ya da sizi yalancı çıkarmaya çalışıyormuşum?Bir tane mesajınızı alıntıladım doğru düzgün okuyun ona göre cevap yazın.Üslübunuza dikkat ederek ve forum kurallarına göre yazın haklı olsanız bile...Eh yeter artık be bana kaba laf ediyorsun diyipte bana aptal diyince sen saygılı bir insanmı olduğunu sanıyorsun sen ilk önce bir kendine gel benimle de haddini bilerek konuş asıl aptal sensin hadsiz. Senin seviyene fazla indim daha fazla seviyemi düşüremem artık istediğini yazsanda umrumda değilsin hadi bay [emoji1672]

TCM
01-03-2019, 12:49
Arkadaşlar sorun @ Malina da, bizim mesajları sağdan soldan getirdi buraya kondurdu. Ortam değiştirdiğimiz için sudan çıkmış balık gibi olduk, kim ne dedi karıştırdık, aslında sorun yok dağılabiliriz artık.. ;) Laf aramızda yönetimi değiştirmek için girişimlerim var bir kaç haftadır, yakında tüm sorunlar aşılacak.

Bundan sonra hiçbir şeye yorumda bulunmayacağım , birşeye yorum yaptığım zaman sanki suç işlemişim gibi bana saldırıyorsunuz...

Osmangazi ye gelin teke tek halledelim diyorsunuz. :) Büyütülecek bir şey yok aslında, tek sorununuz sayfanızdaki resim boyutlarını ayarlayamıyorsunuz. Bi çarkıfelek çiçeğine bakacaz imleci arıyoruz sayfayı kaydırmak için. :p

Ekoloji ve Çevre BC :eek:

Biyoloji BA :(

Hocam olmuyor ama...

Ahhh ah, KİMYA yı koymadım mahsus, BC ile geçtim, bir soru daha yanlış olsa kalıyordum. Önümüzdeki dönem dersleri daha zevkli ama..

@ devrann, evde bol miktarda kadife tohumu buldum, bir kaç çiçek tohumu daha var, ihtiyacınız var ise gönderebilirim.

siflera12
01-03-2019, 12:58
Bende tohumlarımı saksıya ekip üstüne pet şişe kapattım böylelikle soğuktan etkilenmeyip daha erken çimlendiler soğuk bölgelerde yaşayanlar için uygun bir yöntem.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190301/0faae56e8a39744d298304fa12e6f7fd.jpg

devrann
01-03-2019, 13:10
Eh yeter artık be bana kaba laf ediyorsun diyipte bana aptal diyince sen saygılı bir insanmı olduğunu sanıyorsun sen ilk önce bir kendine gel benimle de haddini bilerek konuş asıl aptal sensin hadsiz. Senin seviyene fazla indim daha fazla seviyemi düşüremem artık istediğini yazsanda umrumda değilsin hadi bay [emoji1672]

:) Hey Allahım ya

MeyveliTepe
01-03-2019, 13:12
mkbmusti][/B]
Bölgendeki Ziraat Mühendisi biriyle konuşmalısın sana en iyi bilgiyi o verir çünkü her yerin iklimi farklıdır , bunuda en iyi o bölgenin Ziraat mühendisleri bilir.

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 http://www.agaclar.net/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi/41937-2.htm#post1560891)

Bütün tohumlar zamanında toprakla buluşturulduğunda çimlenirler uygun koşullarda ama etkinlikte dağıtılan çoğu tohum kaderlerine terk edilemeyecek kadar özel ve az olduğu için yaşama şanslarını arttırmak için tohumları viyolde çimlendirip ve gelişmesini sağladıktan sonra toprakla buluşturmak daha mantıklı olur.Fasülye,mısır,maydonoz,ıspanak vs gibi tohumlar uygun toprak ve hava koşullarında direk toprağa atmak daha iyi sonuç verir.İklimi takip etmek içinde ziraat mühendisi olmaya gerek yok ******.

Dediklerinizi gayet iyi biliyorum ama herkes bunu bilmez http://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji57.png insanlarıda yanlış yöne çekip durmayın.İklimi takip etmek zor olmaz zaten ama heryerin farklı zamanda ısındığını göze alırsak yok sen mayısta yere ekebilirsin yok mart'ta ekebilirsin diyemezsin havalar ısınmaya başladığı zaman tohumlar yere ekilir senin kafana göre değil.
Siz hasta olduğunuz zaman doktora gitmiyor musunuz ne oldu acaba diye, o zaman dediğinize göre doktora gitmenize gerek yok sonuçta siz bilirsiniz ne hastalığınız olduğunu http://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji57.png

Kim ne dedi karıştırmayalım diye :)

devrann'ın yazdıklarının neresi "insanları yanlış yöne çekmek" pek anlamadım. Tohum ekmiş ziraat mühendisine rastlamak kolay olmasa da, insanlar binlerce yıldır tohum ekip fide yapıyorlar.

siflera12
01-03-2019, 13:12
:) Hey Allahım yaÇok komik bir insanımdır , herkeside güldürüyorum Maaşallah bana [emoji23]

siflera12
01-03-2019, 13:13
Kim ne dedi karıştırmayalım diye :)

devrann'ın yazdıklarının neresi "insanları yanlış yöne çekmek" pek anlamadım. Tohum ekmiş ziraat mühendisine rastlamak kolay olmasa da, insanlar binlerce yıldır tohum ekip fide yapıyorlar.Ona dememiştim zaten kendi üstüne alındı ya da ben anlatamadım [emoji106]

devrann
01-03-2019, 13:15
Arkadaşlar sorun @ Malina da, bizim mesajları sağdan soldan getirdi buraya kondurdu. Ortam değiştirdiğimiz için sudan çıkmış balık gibi olduk, kim ne dedi karıştırdık, aslında sorun yok dağılabiliriz artık.. ;) Laf aramızda yönetimi değiştirmek için girişimlerim var bir kaç haftadır, yakında tüm sorunlar aşılacak.

Osmangazi ye gelin teke tek halledelim diyorsunuz. :) Büyütülecek bir şey yok aslında, tek sorununuz sayfanızdaki resim boyutlarını ayarlayamıyorsunuz. Bi çarkıfelek çiçeğine bakacaz imleci arıyoruz sayfayı kaydırmak için. :p

Ahhh ah, KİMYA yı koymadım mahsus, BC ile geçtim, bir soru daha yanlış olsa kalıyordum. Önümüzdeki dönem dersleri daha zevkli ama..

@ devrann, evde bol miktarda kadife tohumu buldum, bir kaç çiçek tohumu daha var, ihtiyacınız var ise gönderebilirim.

@TCM
Teşekkürler çimlenen miktar yeterli zahmet etmeyin.
Sanırım mesajlarda bir karışıklık oldu siflera ısrarla benimle kavga ediyor :)

MeyveliTepe
01-03-2019, 13:18
Ona dememiştim zaten kendi üstüne alındı ya da ben anlatamadım [emoji106]

devrann'ın mesajını alıntılayarak söylediğinize göre direk ona söylemişsiniz.

siflera12
01-03-2019, 13:20
devrann'ın mesajını alıntılayarak söylediğinize göre direk ona söylemişsiniz.2-3 kişiyle uğraşmakta insanı yoruyor doğrusu hangisine ne yazacağımı karıştırıyorum [emoji23]

dobipa
01-03-2019, 13:24
Bu aralar havalarda birşeyler var, birgün başka birgün başka, bu yüzden bizimde nevrimiz şaşıyor.

Hiç olmadık anda bir bakmışsın ortam gerilmiş, ipi gerdirenlerden biride sen..

Veya izlediğimiz şeylerde bizi bi şekilde etkiliyor. Bu aralar zorvivor kitlesi bizim takım yenildikçe hep asabi asabi dolaşıyor belki bundan hep gerginiz :p

Diyeceğim o ki, sayın tcm, siflera12, devran hepinizi severek takip ediyoruz. Sıkıntı yok birbirimizi germeyelim.

Daha kötü dertleri olanları düşünün, bak mesela bizim televizyon kutudan kırık çıktı nabıcaz biz şimdi işin yoksa yenisini bekle servisten :p

Ayrıca arkadaşın sorusu çok zor değil bence.
https://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-don-uyari-sistemi-harita.aspx?s=takvim adresine girsin.

Türkiye don takvimi bölümüne geçsin ve alt kısımdan kendi şehrini seçsin tamamdır.

Genelde "bizim 3'ncü bölge için" hıdrellez (5-6 Mayıs) ekim için bence iyidir.

Salatalar için = Hıdrellez - 1 ay
Domatesler için = Hıdrellez - 1 ay 1 hafta
Biberler için = Hıdrellez - 1 ay 2 hafta
Patlıcanlar için = Hıdrellez - 1 ay 3 hafta
Öncesinde viyollere veya bardaklara çimlemeye başlayabilir.

Doğrudan tohumu ekilen sebzeler içinde Hıdrellez den hemen sonra toprağa ekim yapabilir.

Bu arada büyüyen fidelerde yine aynı günlerde toprakla buluşturulabilir.

Not: Bu arada bu kadar mühendisin içinde yine bilmiş bilmiş konuştum, inşallah sallamamışımdır :p :p

MeyveliTepe
01-03-2019, 13:25
687940

Bunlar da benim sera için erken ektiğim kaliforniya biberleri. Resmin çekildiği günde tohumdan itibaren 28 günlüktüler.

687939
Bu da basit bir ışıklandırma düzeneği.

Herhangi bir ziraat mühendisine danışmışlığım filan yok.

siflera12
01-03-2019, 13:30
Bu aralar havalarda birşeyler var, birgün başka birgün başka, bu yüzden bizimde nevrimiz şaşıyor.

Hiç olmadık anda bir bakmışsın ortam gerilmiş, ipi gerdirenlerden biride sen..

Veya izlediğimiz şeylerde bizi bi şekilde etkiliyor. Bu aralar zorvivor kitlesi bizim takım yenildikçe hep asabi asabi dolaşıyor belki bundan hep gerginiz [emoji14]

Diyeceğim o ki, sayın tcm, siflera12, devran hepinizi severek takip ediyoruz. Sıkıntı yok birbirimizi germeyelim.

Daha kötü dertleri olanları düşünün, bak mesela bizim televizyon kutudan kırık çıktı nabıcaz biz şimdi işin yoksa yenisini bekle servisten [emoji14]

Ayrıca arkadaşın sorusu çok zor değil bence.
https://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-don-uyari-sistemi-harita.aspx?s=takvim adresine girsin.

Türkiye don takvimi bölümüne geçsin ve alt kısımdan kendi şehrini seçsin tamamdır.

Genelde "bizim 3'ncü bölge için" hıdrellez (5-6 Mayıs) ekim için bence iyidir.

Salatalar için = Hıdrellez - 1 ay
Domatesler için = Hıdrellez - 1 ay 1 hafta
Biberler için = Hıdrellez - 1 ay 2 hafta
Patlıcanlar için = Hıdrellez - 1 ay 3 hafta
Öncesinde viyollere veya bardaklara çimlemeye başlayabilir.

Doğrudan tohumu ekilen sebzeler içinde Hıdrellez den hemen sonra toprağa ekim yapabilir.

Bu arada büyüyen fidelerde yine aynı günlerde toprakla buluşturulabilir.

Not: Bu arada bu kadar mühendisin içinde yine bilmiş bilmiş konuştum, inşallah sallamamışımdır [emoji14] :pAmacım kimseyi kırmak değil bana birşey denilmesine tahammül edemiyorum , kırdıysam özür dilerim isteyerek yapmıyorum [emoji17]

hosseda
01-03-2019, 13:41
Tohumları ekmek için izlediğim yöntem şöyle : Köylüyü takip ediyorum. Karşı evde oturan komşum benle yaşıt ( 70 liklerden yani...) hemen evimizin altında ayrı bir bahçeleri var, ömre bedel bir bahçe. İçinde kaynak suyu dahi var. Onlar evlerindeki avluda leğenlere tohumları ekerler. Mesela domates büyük bir leğen içinde hepsi bir aradadır. Bu haftadan sonra sormaya başlarım neleri ektiniz diye ve onları takip ederek genellikle hıdırellezin haftasına denk getiririm fidelerin toprağa aktarımını.

ketenhelva
01-03-2019, 13:45
Sn siflera12 özür dileyerek tevazu ve büyüklük gösterdi, anlamsız gerginligede zaten gerek yoktu, kendisine teşekkür ederim..Sn TCM olgun tavrınız ve incelikli nezaketiniz içinde size teşekkür ederim..Devrana önceden beri zaten teşekkür ediyorum, kendisinin tohumunu ekmişligim hasebi ile.....Sn MeyveliTepe, biber fideleriniz 28 günlük ve kocaelide, çok erken degilmi bu hamleniz, birde basit seranızdaki ışıklandırma ne tür, eger floresans ışık ise fidelere bir etkisi olacakmı?.

dobipa
01-03-2019, 13:46
Buda benim 4 aylık süs biberim.
Yakınımda mühendis olmayınca bende sormadım :)
Sorsaydım "Oğlum Kasımda ekilirmi hiç" derdi :)
Ama ben dinlermiydim :p

TCM
01-03-2019, 13:50
@ dobipa, yaprakların bir kaç tanesinin uçlarını falan koparın, nazar değecek, biber mi yetiştiriyorsunuz yarışmaya manken mi belli değil.

dobipa
01-03-2019, 13:57
@TCM bunlar 3 kardeş.
Büyük ihtimalle hepsi de kız :)
Hergün biri önürüne bakıp bakıp süsleniyor :p

kbulbul
01-03-2019, 14:01
Bu forumda ilk defa böyle bir tartışmaya rastlıyorum (forumun tüm yazışmalarını okumadım elbet) ve doğrusu yadırgadım. Hatta, içimden bu tip mesajlar moderasyona uğrasa daha mı iyi olurdu acaba diye geçirdim. Ama bir yandan, herkesin görüşünü özgürce dile getirebilmesi de önemli.
Üslubun uygun olmadığı zamanlarda sağlıklı iletişim mümkün olmadığı gibi insan haklıyken haksız duruma da düşebiliyor.
Saygılarımla.
Not: Maksat tartışmayı uzatmak değil, sadece içimden geçenleri paylaşmak...

siflera12
01-03-2019, 14:04
Bu forumda ilk defa böyle bir tartışmaya rastlıyorum (forumun tüm yazışmalarını okumadım elbet) ve doğrusu yadırgadım. Hatta, içimden bu tip mesajlar moderasyona uğrasa daha mı iyi olurdu acaba diye geçirdim. Ama bir yandan, herkesin görüşünü özgürce dile getirebilmesi de önemli.

Üslubun uygun olmadığı zamanlarda sağlıklı iletişim mümkün olmadığı gibi insan haklıyken haksız duruma da düşebiliyor.

Saygılarımla.

Not: Maksat tartışmayı uzatmak değil, sadece içimden geçenleri paylaşmak...Düşünceniz tabikide çok önemli , istediğiniz yorumda bulunabilirsiniz , böyle bir tartışma olmasıda çok kötü oldu ama oldu birkere yapacak birşey yok üslubum yanlış olsada olmasada düzeltmem gerekiyor demekki [emoji846]

TCM
01-03-2019, 14:05
Oooo daha yukarıda @ Meyvelitepe nin Ukrayna bayan askeri bando takımının geçiş töreni varmış onu görmemişim.

dobipa
01-03-2019, 14:32
Evet üstad olmak öyle birşey demek ki :)
Ben daha boylanmayı engelleyemem korkusu ile viyol ekimine bile cesaret edemiyorken.
Üstadlar viyolleri doldurmuş, yetiştirmiş büyütmüş bile maşallah.

siflera12
01-03-2019, 14:38
Rezeneleri saksıdan yere aktarmıştım ana yapraklar çıkmaya başlamış.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190301/f68fc66648d681aac0170c7f97eba3e8.jpg

MeyveliTepe
01-03-2019, 16:44
Sn siflera12 özür dileyerek tevazu ve büyüklük gösterdi, anlamsız gerginligede zaten gerek yoktu, kendisine teşekkür ederim..Sn TCM olgun tavrınız ve incelikli nezaketiniz içinde size teşekkür ederim..Devrana önceden beri zaten teşekkür ediyorum, kendisinin tohumunu ekmişligim hasebi ile.....Sn MeyveliTepe, biber fideleriniz 28 günlük ve kocaelide, çok erken degilmi bu hamleniz, birde basit seranızdaki ışıklandırma ne tür, eger floresans ışık ise fidelere bir etkisi olacakmı?.

Tohumları ekip bu fideleri yetiştirdiğim yer evin içi. Erken değil, çünkü bunları Mart sonunda dışarıdaki seraya dikeceğim. Temmuz başında kırmızı ve sarı kaliforniya biberi yemeye başlamak için olabilecek en iyi zaman. Daha güneyde bir yerde olsaydık Aralıkta ekerdim tohumları.

Işıklandırma, çıtalardan yapılmış basit bir iskelete monte edilmiş üç adet kasalı şerit ledden ibaret. Bu gibi durumlarda müthiş işe yarıyor. 28 günlük fidelerin durumu resimde görülüyor. Boyları gayet iyi ve yeterli fotosentez yapabiliyorlar. kasalı şerit ledlerin uzunluğu 80 cm (farklı boyları piyasada bulmak mümkün). Her biri 750 lümen ışık veriyor, bu da 2250 lümen eder. Bu yüzden ışığı 24 saat kesintisiz veriyorum. 5000 lümen civarında olsaydı günde 8 saat karanlıkta bırakırdım.

Bu düzeneği 4-5 senedir kullanıyorum, biberler, domatesler, hatta tatlı patates fidelerinde çok iyi iş gördü.

Yanlış anlaşılmasın, bu ışıklandırma sadece fide yapımında yeterli. Büyümüş bitki için çok daha yüksek lümenli ışık lazım.

Açığa dikeceğimiz fideler için özel bir ısıtmalı fide yetiştirme seram var ama bir süredir kullanamıyorum, fareler girip tohumları söküyor. Bu yüzden onları büyük seranın bir köşesinde tavana tellerle bağlı salıncak misali bir platformun üzerine yerleştirdiğim 8-10 viyol ile yetiştiriyorum. O fidelerin tohumları Mart ortasından itibaren peyderpey, çimlenme sürelerine göre ekilecek.

Baklagiller, mısır, kabak, salatalık vs. ben de zamanı gelince direk toprağa ekiyorum. Onları fide yapıp dikmek çoğunlukla iyi sonuç vermiyor.

Musa Gündoğan
02-03-2019, 07:44
Her biri 750 lümen ışık veriyor, bu da 2250 lümen eder. Bu yüzden ışığı 24 saat kesintisiz veriyorum. 5000 lümen civarında olsaydı günde 8 saat karanlıkta bırakırdım.

@meyvelitepe
elimde her biri 2546 lumen olan 8 tane 5mmx5mm cree xhp50 led var. dün işlemci soğutucu aldım ve bu ledleri monte ettim. 4 tane ledi bir soğutu üzerine ekledim. yani toplamda kayılarıda göz önünde bulundurusak en az 8.000 lümen olacak. ben diyordum diğer 4 taneyide başka bir soğutucu alıp ekleyim onuda koyayım diyordum. hal böyle olunca yaklaşık aynı alanı (yaklaşık 2,5-3m2 ) 16.000 lumen aydınlatmış olacak. bunun için fazla mı olur?

diğer bir sorum ise; ledler soğumaya ihtiyaç duyduğu için soğutucu fan hafif serinlik yapacak fideler üzerine bu sorun teşkil eder mi?

MeyveliTepe
02-03-2019, 10:42
Bir sorun olacağını zannetmiyorum. Fidelerin ışık ihtiyacı günden güne değişecek, gerçek yapraklar çıkıp büyüdükçe artacaktır. Bizdeki düzeneği son 4-5 yıldır kullanıp aldığımız sonuçlarla kıyas edersek, 16 bin lümenlik ışık ile bir değil, 3-4 viyol fideyi rahatlıkla yapabilirsiniz gibi görünüyor. Geceleri belli bir süre karanlıkta da bırakabilirsiniz.

Burada şuna da dikkat etmek lazım. Işık kaynaklarınızın vereceği ışık fidelerin üzerine ne kadar homojen dağılıyor, etrafa da dağılıp fideler üzerine isabet eden miktar azalıyor mu? Burada ideal olan her bir fidenin diğerleriyle eşit miktarda ışık alması ve fideler dışında ışığın dağılmamasıdır. Bunu sağladığınız oranda sistemin performansı da artacaktır.

dobipa
02-03-2019, 14:33
@MeyveliTepe sizin ışıklandırma detayları nasıl.
Ben biraz araştırayım dedim yüzlerce ürün var kafam karıştı.

- Ledler kasalımı açıkmı?
- Kasalıysa ön yüzünde ışığı yaymak için opak cam varmı?
- Led modelini hatırlıyormusunuz. Smd 5050, 5630
- Led rengi beyazmı yoksa günışığımı?
- Üçünü de tek adaptörden mi çalıştırıyorsunuz?

Birde size zahmet, önereceğiniz bir model varsa link eklermisiniz.

Musa Gündoğan
02-03-2019, 15:39
dobipa ledin o ya da bu olması önemli değil. önemli olan lümen sayısı ve kelvin değeridir. link atmak yerine kullanabileceğiniz led i kendiniz ihtiyacınıza göre bulabilirsiniz. ledleri paralel bağlarsanız 12 voltluk adaptör yeterli olur. yani 3 de tek adaptörle paralel olursa çalışır. renk ise beyaz diye geçer mümkünse 6000 K olan ürünleri tercih edin. opak cam olmaz yeterince ışık saçılımı olmadan kırılır. ya şeffaf **** hiç takmayın sorun yaşamazsınız

dobipa
02-03-2019, 15:54
@Musa Gündoğan bilgiler için teşekkürler.

Ben aslında MeyveliTepe'nin 24 saat kullandığı ve gayette süper sonuçlar aldığı sistemin özelliklerini merak etmiştim.

Gözünüzden kaçmış olabilir Şu (http://www.agaclar.net/forum/1560970-post62.htm) mesajda led altında, 28 günlük biberlerin gelişim resmini ekledi. Yani ispatlı onaylı bir sistem bence. Bu yüzden özellikle o sistemin detaylarını öğrenmek istemiştim.

Sizinde söylediğiniz gibi ledlerde seçenek sonsuz..

MeyveliTepe
02-03-2019, 16:35
@MeyveliTepe sizin ışıklandırma detayları nasıl.
Ben biraz araştırayım dedim yüzlerce ürün var kafam karıştı.

- Ledler kasalımı açıkmı?
- Kasalıysa ön yüzünde ışığı yaymak için opak cam varmı?
- Led modelini hatırlıyormusunuz. Smd 5050, 5630
- Led rengi beyazmı yoksa günışığımı?
- Üçünü de tek adaptörden mi çalıştırıyorsunuz?

Birde size zahmet, önereceğiniz bir model varsa link eklermisiniz.

Ledler kasalı. Montajının çok kolay olmasını ve ışığın pek dağılmadan aşağıya verilmesini sağlıyor. Kasalı tiplere bir kapak takıyorlar. Ben o kapakları söktüm (kolayca çıkıyor), böylece ışık herhangi bir kayba uğramadan doğrudan fidelere gidiyor.

8 çipli denenlerin lümeni daha yüksek, ondan kullanmanız daha iyi.
Renk beyaz. 6000K

12 volt kullanırsanız uygun güçte bir adaptör ile hepsini çalıştırabilirsiniz. Bendekiler 220V ile çalışıyor, adaptöre gerek yok yani. Piyasada 220 ile çalışanlar da var.

dobipa
02-03-2019, 17:19
Bilgiler için teşekkürler kafamdakiler netleşti.

Floresans tipinde,
36w led armatür adıyla satılanlardan buldum.
Doğrudan 220v ile çalışabiliyor. Kasalı ve önünde galiba cam gibi birşey var ama muhtemelen sökülebilir.
Kağıt üstündeki bilgiler doğruysa, tek armatür değerleri 6000K beyaz ve 3200 lümen görünüyor.

3 adet alırsak 9600 lm ile sanırım 16 saat aydınlatma yeterli olabilir.

Musa beyin dediği gibi paralel bağlantı yapabilirsem (evi yakmadan) bu iş olur.

Tek kusuru boyu, 120cm

Artık geriye kaplayacağı alan için ev ahalisini ikna etmek kalıyor. Sizin çıtalı sistem gayet güzel. Balkonda da çok güzel olur, ama bizim küçücük balkonda kocaman bir kedimiz var o rahat bırakmaz. Zaten mini seramı da hergün yırtıyor :p

meminaydin
02-03-2019, 17:28
http://www.agaclar.net/forum/attachments/tohum-paylasim-etkinligi/687940d1551442968-whatsapp-image-2019-02-26-17.06.27.jpg

Çok başarılılar bende kaç zamandır yapayım diyordum led işini bu resimler beni kamçıladı :)

MeyveliTepe
02-03-2019, 22:33
Bilgiler için teşekkürler kafamdakiler netleşti.

Floresans tipinde,
36w led armatür adıyla satılanlardan buldum.
Doğrudan 220v ile çalışabiliyor. Kasalı ve önünde galiba cam gibi birşey var ama muhtemelen sökülebilir.
Kağıt üstündeki bilgiler doğruysa, tek armatür değerleri 6000K beyaz ve 3200 lümen görünüyor.

3 adet alırsak 9600 lm ile sanırım 16 saat aydınlatma yeterli olabilir.

Musa beyin dediği gibi paralel bağlantı yapabilirsem (evi yakmadan) bu iş olur.

Tek kusuru boyu, 120cm

Artık geriye kaplayacağı alan için ev ahalisini ikna etmek kalıyor. Sizin çıtalı sistem gayet güzel. Balkonda da çok güzel olur, ama bizim küçücük balkonda kocaman bir kedimiz var o rahat bırakmaz. Zaten mini seramı da hergün yırtıyor :p

Işık dışında çok önemli diğer unsuru da göz ardı etmemek lazım. Resmini koyduğum fidelerin bulunduğu ortam sabit 21 derece sıcaklığa sahip.

dobipa
02-03-2019, 23:09
Işık dışında çok önemli diğer unsuru da göz ardı etmemek lazım. Resmini koyduğum fidelerin bulunduğu ortam sabit 21 derece sıcaklığa sahip.

Isıyı sabitleyebilmem şu aşamada malesef mümkün değil.
Zaten nemi de sabitleyemem.
Sizin fideleriniz kadar sağlıklı olmayacaklarını biliyorum, viyol ortamında aşırı boylanmadan yaşamaları yeterli olur.

Zaten nadide türleri viyol yerine pet bardaklarda devam ederim.

Işık konusunda ise, 120 cm yerine 60 cm x 4 armatür (7200-8000 lm) alıp mini seranın içine monte etmeye karar verdim.

Böylelikle evde yer işgal kavgasıda çıkmayacak.

Portakal Rengi
02-03-2019, 23:34
Ledler kasalı. Montajının çok kolay olmasını ve ışığın pek dağılmadan aşağıya verilmesini sağlıyor. Kasalı tiplere bir kapak takıyorlar. Ben o kapakları söktüm (kolayca çıkıyor), böylece ışık herhangi bir kayba uğramadan doğrudan fidelere gidiyor.

8 çipli denenlerin lümeni daha yüksek, ondan kullanmanız daha iyi.
Renk beyaz. 6000K

12 volt kullanırsanız uygun güçte bir adaptör ile hepsini çalıştırabilirsiniz. Bendekiler 220V ile çalışıyor, adaptöre gerek yok yani. Piyasada 220 ile çalışanlar da var.

Bitki yetiştirme bir yana.
Güneş kaynağından gün boyunca farklı kelvin derecelerinde ışınımlar alan bir dünyada yaşıyoruz. Yaşadığımız bu ortamda, bitkiler farklı kelvin derecelerinde ve farklı yoğunluklarda ışık alıyor. (Atmosfer bunu sağlıyor.)
Gün ışığının rengi 6.000 K değil.
Buraya kadar yazdıklarım bilimin bize aktardığı üzerinde anlaşılmış, geçerli doğrularımız.
"Fidelere ne tür girdiler uyguluyorsunuz ve sonuçlarının ne olduğunu ölçebiliyor musunuz ?" ilk aklıma gelen soru. Analitik olarak bakıyorum. Bilim açısı bu : Ölçülebilirlik.
Nasıl oluyor da;
doğal ile yakınsayamayan bir ışık sıcaklığı dağılımını
doğal olmayan sürelerde uygulayabilmeyi
bitki yetiştirmede öngörülebilir yöntem olarak tartışabiliyorsunuz ?
Sorum ışığın önemini yadsımaz. Salt ışıklandırma ile gidilecek yolu ciddi olarak sorgular.
Monokromatik (tek dalga boyutunda) ışınımların bitki gelişimine etkisi olumlu mudur ?
Eğer bu bilgiye ulaşabilseydik; tüm bitkiler ışık geçirmeyen kaplamalar altındaki seralarda ve uygun dalga boyutlarındaki ışık kaynaklarında yetiştirilirdi.
Doğal süreçlerin değişime uyumlu süreçler olması gerektiğini düşünüyorum. Işıklandırma, ışınım (radyasyon) sürecidir. İnsanlar için iyi ise doğaldır. Bol bol röntgen çektirir misiniz ?

dobipa
03-03-2019, 00:09
Burada yanlış anlaşılma var. Kimseye şöyle yapın böyle yapın diye önerilmiyor.

Ben ısrarla, sonucunu başarılı bulduğum bir yöntemin tarifini istedim. Kendileride tüm detaylarıyla anlattılar. Yoksa aman aman yazı beklemeyin hemen böyle yapın denmedi.

Her sebze meyve, doğal ortamında ve mevsiminde güzeldir, ama o evde aşeren birileri varsa kimse takmaz kışın ortasında kalkıp sera mahsulü arar. Çokta sağlıklı olmadığını bile bile.

Bizimkiside öyle, güneşimiz yetersiz, balkonumuzun önü binalarla sarılı, ama fidelerimiz hasta olmasın diye bir röntgen çektirme gereği hissettik. Ve nasıl yaparız diye ısrarla tarifini istedik.

Yoksa sizde haklısınız..

Portakal Rengi
03-03-2019, 09:39
Burada yanlış anlaşılma var. Kimseye şöyle yapın böyle yapın diye önerilmiyor.

Ben ısrarla, sonucunu başarılı bulduğum bir yöntemin tarifini istedim. Kendileride tüm detaylarıyla anlattılar. Yoksa aman aman yazı beklemeyin hemen böyle yapın denmedi.

Her sebze meyve, doğal ortamında ve mevsiminde güzeldir, ama o evde aşeren birileri varsa kimse takmaz kışın ortasında kalkıp sera mahsulü arar. Çokta sağlıklı olmadığını bile bile.

Bizimkiside öyle, güneşimiz yetersiz, balkonumuzun önü binalarla sarılı, ama fidelerimiz hasta olmasın diye bir röntgen çektirme gereği hissettik. Ve nasıl yaparız diye ısrarla tarifini istedik.

Yoksa sizde haklısınız..

Bende yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum. "Bunu yapmak yanlış" gibi bir bildirimim yoktu. Forumu fırsat buldukça araştırıyorum. Topraksız tarım bölümünde de ışıklandırma öneriliyor.
Ancak süre ve ışık kaynağı konularında yeterli bilgi görülmüyor. Örneğin Engelmann deneyi var. Kırmızı ve mor ışık önemli demekte. Renk tayfının iki ucu. Üzerinde durduğunuz beyaz ışık.
Burada birçok bilgi var. https://www.yenibiyoloji.com/fotosentez-hizini-etkileyen-faktorler-genetik-ve-cevresel-1398/
Amacım, öğrenmek.

Portakal Rengi
03-03-2019, 10:17
687940

Bunlar da benim sera için erken ektiğim kaliforniya biberleri. Resmin çekildiği günde tohumdan itibaren 28 günlüktüler.

687939

İlk resimde viyol içindeki toprakta kuruma belirtisi görülmüyor. 28 gün süresince bunu başarmanın yolunu bizlere de söyleyebilir misiniz ?
Torf için de, toprak-kum-gübre karışımı için de gözlediğim : Bir hafta içinde toprak kaptan ayrılmaya başlıyor. Nem kaybından büzüşüyor yani.
Başlangıç nem seviyesini 10 ölçekli nemölçerde 8 olarak ölçüyorum. (Sıkınca damlamayacak kadar nemlendir koşulunu deneyerek buldum bu değeri.) Acemi olunca her şeyi ölçerek yapmaya çalışıyorum. Kabın üzerini yapraklar çıkıncaya kadar streç ile kapatıyorum ama büzüşüyor. (Kap dışı ortamın ortalama nemi % 40 ve sıcaklık 20-22 C oluyor.)
6x10 cm kapaklı kap ile denedim. Yine büzüştü.
Sizin her göz dolu. Çimlendirme oranınız da yüksek. Bir kaba 3 tohum ekersem birini çimlendirebiliyorum. (Nem kaybından olduğunu düşünüyorum.) Fidelerinizin boyu da kısacık.
Kullandığım yöntemleri de forumdan öğrendim. Birşeyleri kaçırmışım.

MeyveliTepe
03-03-2019, 11:05
Bitki yetiştirme bir yana.
Güneş kaynağından gün boyunca farklı kelvin derecelerinde ışınımlar alan bir dünyada yaşıyoruz. Yaşadığımız bu ortamda, bitkiler farklı kelvin derecelerinde ve farklı yoğunluklarda ışık alıyor. (Atmosfer bunu sağlıyor.)
Gün ışığının rengi 6.000 K değil.
Buraya kadar yazdıklarım bilimin bize aktardığı üzerinde anlaşılmış, geçerli doğrularımız.
"Fidelere ne tür girdiler uyguluyorsunuz ve sonuçlarının ne olduğunu ölçebiliyor musunuz ?" ilk aklıma gelen soru. Analitik olarak bakıyorum. Bilim açısı bu : Ölçülebilirlik.
Nasıl oluyor da;
Sorum ışığın önemini yadsımaz. Salt ışıklandırma ile gidilecek yolu ciddi olarak sorgular.
Monokromatik (tek dalga boyutunda) ışınımların bitki gelişimine etkisi olumlu mudur ?
Eğer bu bilgiye ulaşabilseydik; tüm bitkiler ışık geçirmeyen kaplamalar altındaki seralarda ve uygun dalga boyutlarındaki ışık kaynaklarında yetiştirilirdi.
Doğal süreçlerin değişime uyumlu süreçler olması gerektiğini düşünüyorum. Işıklandırma, ışınım (radyasyon) sürecidir. İnsanlar için iyi ise doğaldır. Bol bol röntgen çektirir misiniz ?

Ne demeye çalışıyorsunuz anlamadım.

Evde fide yetiştirmek doğal olmayan bir şey mi?
Fideler düzgün gelişsin diye tepelerine ışık koymak mı problemli olan.

Siz evde fide yetiştirmeseniz ya da tepesine ışık koymasanız doğal mı oluyor. Domates ve biber de doğal değil zaten, en azından içinde bulunduğunuz yerin doğalı değil.

Röntgen neyin nesi ve ne alakası var hiç anlamadım.

Röntgen 0.0001nm – 40 nm arasındaki X ışınımlardır ve görülmezler.

40-400 nm arası UV ışınımlarındır (onlar da UVA ve UVB diye dalga boyu aralıklarına göre isimlendirilirler).

PAR (photosyntatically Active Radiation) ışınımlarının dalga boyu 400-700 nm arasındadır. Dünyayı aydınlatan, bitkilere fotosentez yaptıran, görülen ışık da bu dalga boyu aralığıdır.

700nm - 1 mm arası IR (infrared) ışınımlarıdır, değdikleri yüzeyde sıcaklık yükselmesine sebep olurlar ve görülmezler. Devamında 1 metre dalga boyuna kadar uzun ve uzak ışınımlar vardır.

Güneş ışınımlarında tüm dalga boylarını içeren ışınımlar vardır. Çok şükür ki, X ışınları ve UV dalga boylarının büyük kısmı atmosfer tarafından tutulur (aksi halde dünyada büyük ihtimal canlılık olmazdı).

Bunlar ilkokulda anlatılan bilgilerdi diye hatırlıyorum.

Bitki fizyolojisine gelince, esasında bitkilerin fotosentez için kullandığı dalga boyu PAR ışınımları (400-700 nm) içindeki çok dar bir aralıktır.

Beyaz ışık, bitkilerin kullandığı dar aralık dalga boylarının dışındaki spektrumları da içerir. Özel olarak sadece fotosentez için daraltılmış dalga boyunda ışık veren bitki yetiştirme lambaları da var. Bunların ışığı kırmızı veya kırmızıya yakın görünür.

Bu bilgiler bilimsel kriterlere göre ölçülmüş ve denenmiş olarak yıllardır var. Seralarda özel ışıklandırma (daha dar fotosentetik dalga boyları) ile başından sonuna kadar bitki de yetiştiriliyor. Yeni bir şey değil yani.

Beyaz ışık, fotosentez yaptıran daha dar dalga boylarını da içerdiği için fide yetiştirmek için pahalı lambalar almaya gerek yok, bitki kendine lazım olanı alır. Karanlık veya loş ortamlarda beyaz ışık kullanmak, fide yetiştirmek için ucuz ve kolay bir yöntemdir. Mecburi de olmayıp isteğe bağlıdır :)

Yeterli fotosentez yapamayıp kök ve vegetatif gelişimini tamamlayamamış fide, dışarıdaki hayatına 2-0 geriden başlar, muhtemelen de o günleri hiç göremez.

Ha, evet, direk dışarıda toprağa ekilmiş tohumdan yetişen bitki her zaman daha iyidir. Fasulyeyi, salatalığı öyle ekiyoruz zaten. İsterseniz biberi patlıcanı da öyle ekmekte bir engel yok. Ne ki, şanslıysanız sonbaharda 1-2 meyve alırsınız o kadar.

Amacımız, dışarıda koşullar uygun hale geldiğinde yetişmiş fideyi yerine dikerek mevsimi ayrıca çimlenme, fide yetişmesi vb. gibi ortalama 6-8 hafta süren süreç için harcamadan ürün almaya başlamak ise, dış koşullar hazır olduğunda elimizde yetişmiş fide olmalıdır. Bu fideler de iyi kök yapmış, sağlıklı, yeterince büyümüş olmalıdır. Sıcaklık ve su dışında gerekli şart ise fotosentezdir. Çok özetle ne kadar fotosentez, o kadar iyi fide.

Photoperiod and plant growth: a review (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14620316.2005.11511882)

ketenhelva
03-03-2019, 12:01
Sn Portakal Rengi, dogal güneş ışıgındaki tayf fark ve genişligine ragmen, sadece beyaz ışık kullanarak, gün ışıgı altında alınan sonuçları almak benim içinde muamma idi, hatta floresans lamba olup olmadıgını özellikle bu kasıtla sormuştum, Sn Meyvelitepenin ledle saglanan beyaz ışıgın 400-700 nanometre aralıgında ışınım yaptıgını ya da en azından bu aralıgın çogunu karşılayarak bitkiler özelinde, bitkilerin gelişimini sagladıklarını bilmiyordum, hakeza çeşitli köklü firmaların çok pahalı özel fide geliştirme ampulleri var ama okumalarımda onlardan dahi tam verim alındıgına rastlayamamıştım..Ledlerin sagladıgı radyasyon tayfının fide gelişimini saglayan frekans aralıgına sahip oldugu bilgi eksikligi dolayısı ile led ışık kaynagının yaptıgı işi garipsemiştim, fakat birkaç milyar yıldır bitkilerin uydugu ''1!! gün içindeki yaklaşık yarı karanlık ve yarı aydınlık ( gerçi günler zaman içinde ölçülemeyecek miktarda uzamakta ama süre dolayısı ile bitkiler buna uyum gösterebilmekte) , fakat hep aydınlık ve ya 16-18 saat civarı aydınlık dogal olmamakla birlikte kar/zarar getirisine bakıldıgında sanırım bitkinin köklenmesi, güzel boya kalkması gibi nedenlerle tercih edilebilir oluyor..Velhasıl kelam, işin kagıt üzeri bilgileri kadar, hatta dahada önemli olacak tarzı deneyimle elde edilen sonuçtur ve bazen maalesef bunlar ölçülemezde, ve ya ufak ayrıntılardaki (misal tam güneş ışıgı yerine bir kısmını içeren beyaz ışıgın enzimatik reaksiyonlardaki tepkimelere etkisi gibi) etkiler ölçümlenemeyebilirde...dolayısı ile deneyim en az teori kadar önemlidir.....Hamiş; hergün röntgen çektirip/çektirmeyecegimiz atfınız, bitkilerin beyaz ışık yoluyla çok dar bir aralık yerine, geniş tayf aralıgında (zararsız, bitkiler için işe yarar) ışınım alıyor oldugu bilgisi ile boşa düşmüş oluyor, yani bitkiler her gün röntgen çektirmemiş oluyor :-))

MeyveliTepe
03-03-2019, 12:35
İlk resimde viyol içindeki toprakta kuruma belirtisi görülmüyor. 28 gün süresince bunu başarmanın yolunu bizlere de söyleyebilir misiniz ?
Torf için de, toprak-kum-gübre karışımı için de gözlediğim : Bir hafta içinde toprak kaptan ayrılmaya başlıyor. Nem kaybından büzüşüyor yani.
Başlangıç nem seviyesini 10 ölçekli nemölçerde 8 olarak ölçüyorum. (Sıkınca damlamayacak kadar nemlendir koşulunu deneyerek buldum bu değeri.) Acemi olunca her şeyi ölçerek yapmaya çalışıyorum. Kabın üzerini yapraklar çıkıncaya kadar streç ile kapatıyorum ama büzüşüyor. (Kap dışı ortamın ortalama nemi % 40 ve sıcaklık 20-22 C oluyor.)
6x10 cm kapaklı kap ile denedim. Yine büzüştü.
Sizin her göz dolu. Çimlendirme oranınız da yüksek. Bir kaba 3 tohum ekersem birini çimlendirebiliyorum. (Nem kaybından olduğunu düşünüyorum.) Fidelerinizin boyu da kısacık.
Kullandığım yöntemleri de forumdan öğrendim. Birşeyleri kaçırmışım.

Çok basit, toprağı hep hafif nemli tutacak şekilde sulayacaksınız, mümkün mertebe yaprakları ıslatmadan.

Sulamadan fide yetiştirmenin bir yolu varsa da ben bilmiyorum (fidelere sonraki yaşamlarında susuzluk direnci öğretmenin bir yolu var ama konu bu değil).

Streç veya naylon kaplamak benim hiç yapmadığım bir şey. Hem hava temasını keser hem de fungusları besleyip çürümeye, küflenmeye yol açma riski vardır.

MeyveliTepe
03-03-2019, 12:40
..Velhasıl kelam, işin kagıt üzeri bilgileri kadar, hatta dahada önemli olacak tarzı deneyimle elde edilen sonuçtur..

Bu konuda teorik bilgi ile deneyim sonucunda gözlenenler biribiriyle çelişmiyor, biribirlerini tam olarak destekliyorlar.

chelik26
03-03-2019, 19:13
Dün hanım, hani sen tohumları dikmedin komşu dikmiş(komşu fideleri Eskişehire (800+ rakım) dikecek, Biz sakarya kenarına (280 Rakım)) sen niye dikmedin diye diklenince yav bi dur telaş etme dedim :)
Bu gün evdeki 1 viyol ve 2 yumurta şeyisine tohumların bir kısmını diktim. Yumurta şeyisileri çok küçük olduğundan Hemen çarşıya indim 14 tane 32 lik 7cm derinlikli viyol aldım. Ekmediğim tohumların bir kısmınıda bunlara ektim.
Ektiklerim 5-6 çeşit domates, 4- çeşit biber, 3 çeşit kavun, patlıcan, toklubaşı, karpuz, salatalık.
Evin boş odasına koydum ısıyı 20 dereceye ayarladım. Bakalım 10 gün sonra başlarını göstermeye başlarlar.

688061

688062

688063

688064

688065

chelik26
03-03-2019, 19:53
Tohumları ekip bu fideleri yetiştirdiğim yer evin içi. Erken değil, çünkü bunları Mart sonunda dışarıdaki seraya dikeceğim. Temmuz başında kırmızı ve sarı kaliforniya biberi yemeye başlamak için olabilecek en iyi zaman. Daha güneyde bir yerde olsaydık Aralıkta ekerdim tohumları.

Işıklandırma, çıtalardan yapılmış basit bir iskelete monte edilmiş üç adet kasalı şerit ledden ibaret. Bu gibi durumlarda müthiş işe yarıyor. 28 günlük fidelerin durumu resimde görülüyor. Boyları gayet iyi ve yeterli fotosentez yapabiliyorlar. kasalı şerit ledlerin uzunluğu 80 cm (farklı boyları piyasada bulmak mümkün). Her biri 750 lümen ışık veriyor, bu da 2250 lümen eder. Bu yüzden ışığı 24 saat kesintisiz veriyorum. 5000 lümen civarında olsaydı günde 8 saat karanlıkta bırakırdım.

Bu düzeneği 4-5 senedir kullanıyorum, biberler, domatesler, hatta tatlı patates fidelerinde çok iyi iş gördü.

Yanlış anlaşılmasın, bu ışıklandırma sadece fide yapımında yeterli. Büyümüş bitki için çok daha yüksek lümenli ışık lazım.

Açığa dikeceğimiz fideler için özel bir ısıtmalı fide yetiştirme seram var ama bir süredir kullanamıyorum, fareler girip tohumları söküyor. Bu yüzden onları büyük seranın bir köşesinde tavana tellerle bağlı salıncak misali bir platformun üzerine yerleştirdiğim 8-10 viyol ile yetiştiriyorum. O fidelerin tohumları Mart ortasından itibaren peyderpey, çimlenme sürelerine göre ekilecek.

Baklagiller, mısır, kabak, salatalık vs. ben de zamanı gelince direk toprağa ekiyorum. Onları fide yapıp dikmek çoğunlukla iyi sonuç vermiyor.

Yanlış anlamayın eleştirmek için değil, sadece fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.
Mesela GDO lu gıdalarda sorun genetikle oynanılması konusu.
Peki sizin uygulamanızda da buna benzer bir oly yaşanmıyormu? Yani bitkiye 24 saat ışık vermek ne kadar dogru. Bitkinin doğal ortamı 8-10 saat karanlıkta kalması değilmidir?

MeyveliTepe
03-03-2019, 20:26
Yanlış anlamayın eleştirmek için değil, sadece fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.
Mesela GDO lu gıdalarda sorun genetikle oynanılması konusu.
Peki sizin uygulamanızda da buna benzer bir oly yaşanmıyormu? Yani bitkiye 24 saat ışık vermek ne kadar dogru. Bitkinin doğal ortamı 8-10 saat karanlıkta kalması değilmidir?

24 saat ışık verince biberin genetiğini değiştirip GDO'lu mu yapmış oluyoruz? Bu durumda GDO'lu tohuma 24 saat ışık vermezsek GDO'su düzelir mi?

Viyollere tohum ekip bir de paketlemek ne kadar doğru? Bitkinin doğal ortamında tohum doğrudan toprakta olmaz mı?

Şimdi ne diyeyim ki ben size? Kusura bakmayın ama bu gibi konuları bilgi ve mantık çerçevesinde konuşmak lazım.

yasaryasaryasar
03-03-2019, 21:13
Viyollerde fide yetiştirirken ideal olan şey;
sadece ışık gereksinimini ve zamanlamasını değil, ortalama sıcaklık, gece gündüz sıcaklık farkı, nem, rüzgar-esinti, hatta ileride karşılaşacağı tüm faydalı-zararlı bakteri, mantar, böcek vb. etkenleri doğayla eş, birebir sağlayabilmek.

Bu durum bir tek bitki çeşidi için bile bizim gibi amatörler için imkansızken, pekçok farklı bitki türü için hayal ötesi...

Yeri geldiğinde tavuklar daha fazla yumurta versin veya daha hızlı büyüsün diye ışık oyunları oynanmasını eleştirirken, aslında bizler de bitkilere benzer oyunlar oynuyoruz bazen.

Niyetimiz kötü değil ama, Allah affetsin ne diyelim...

Portakal Rengi
03-03-2019, 22:01
Ne demeye çalışıyorsunuz anlamadım.

Evde fide yetiştirmek doğal olmayan bir şey mi?
Fideler düzgün gelişsin diye tepelerine ışık koymak mı problemli olan.

Siz evde fide yetiştirmeseniz ya da tepesine ışık koymasanız doğal mı oluyor. Domates ve biber de doğal değil zaten, en azından içinde bulunduğunuz yerin doğalı değil.

Röntgen neyin nesi ve ne alakası var hiç anlamadım.

Röntgen 0.0001nm – 40 nm arasındaki X ışınımlardır ve görülmezler.

40-400 nm arası UV ışınımlarındır (onlar da UVA ve UVB diye dalga boyu aralıklarına göre isimlendirilirler).

PAR (photosyntatically Active Radiation) ışınımlarının dalga boyu 400-700 nm arasındadır. Dünyayı aydınlatan, bitkilere fotosentez yaptıran, görülen ışık da bu dalga boyu aralığıdır.

700nm - 1 mm arası IR (infrared) ışınımlarıdır, değdikleri yüzeyde sıcaklık yükselmesine sebep olurlar ve görülmezler. Devamında 1 metre dalga boyuna kadar uzun ve uzak ışınımlar vardır.

Güneş ışınımlarında tüm dalga boylarını içeren ışınımlar vardır. Çok şükür ki, X ışınları ve UV dalga boylarının büyük kısmı atmosfer tarafından tutulur (aksi halde dünyada büyük ihtimal canlılık olmazdı).

Bunlar ilkokulda anlatılan bilgilerdi diye hatırlıyorum.

Bitki fizyolojisine gelince, esasında bitkilerin fotosentez için kullandığı dalga boyu PAR ışınımları (400-700 nm) içindeki çok dar bir aralıktır.

Beyaz ışık, bitkilerin kullandığı dar aralık dalga boylarının dışındaki spektrumları da içerir. Özel olarak sadece fotosentez için daraltılmış dalga boyunda ışık veren bitki yetiştirme lambaları da var. Bunların ışığı kırmızı veya kırmızıya yakın görünür.

Bu bilgiler bilimsel kriterlere göre ölçülmüş ve denenmiş olarak yıllardır var. Seralarda özel ışıklandırma (daha dar fotosentetik dalga boyları) ile başından sonuna kadar bitki de yetiştiriliyor. Yeni bir şey değil yani.

Beyaz ışık, fotosentez yaptıran daha dar dalga boylarını da içerdiği için fide yetiştirmek için pahalı lambalar almaya gerek yok, bitki kendine lazım olanı alır. Karanlık veya loş ortamlarda beyaz ışık kullanmak, fide yetiştirmek için ucuz ve kolay bir yöntemdir. Mecburi de olmayıp isteğe bağlıdır :)

Yeterli fotosentez yapamayıp kök ve vegetatif gelişimini tamamlayamamış fide, dışarıdaki hayatına 2-0 geriden başlar, muhtemelen de o günleri hiç göremez.

Ha, evet, direk dışarıda toprağa ekilmiş tohumdan yetişen bitki her zaman daha iyidir. Fasulyeyi, salatalığı öyle ekiyoruz zaten. İsterseniz biberi patlıcanı da öyle ekmekte bir engel yok. Ne ki, şanslıysanız sonbaharda 1-2 meyve alırsınız o kadar.

Amacımız, dışarıda koşullar uygun hale geldiğinde yetişmiş fideyi yerine dikerek mevsimi ayrıca çimlenme, fide yetişmesi vb. gibi ortalama 6-8 hafta süren süreç için harcamadan ürün almaya başlamak ise, dış koşullar hazır olduğunda elimizde yetişmiş fide olmalıdır. Bu fideler de iyi kök yapmış, sağlıklı, yeterince büyümüş olmalıdır. Sıcaklık ve su dışında gerekli şart ise fotosentezdir. Çok özetle ne kadar fotosentez, o kadar iyi fide.

Photoperiod and plant growth: a review (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14620316.2005.11511882)

Biraz öfkeli yanıt olmuş ama sorduğuma tam yanıt alamadım. Philips Aydınlatma Seminerinde eğitim görmüş birisi olarak sormuştum.
Işığın kaç Kelvin olduğu yeterli olmuyor. Dalga boyu dağılımı önemli. Dalga boyu kızıl yöne kaydıkça enerjisi artıyor. Bu nedenle (belki buharlaşmayı arttırdığı için) fotosenteze yararı azalıyor. Mor ötesine doğru kaydıkça yeşil bitkilere yararı beklendiği kadar olmuyor vb. okuduklarım var.
Yaprak yeşil dalga boyunu soğurmayıp, yansıttığı için yeşil görüyoruz. Yaprak hücrelerinde sadece klorofil etkin değil. Diğer gerekli bileşenler de farklı dalga boylarına gereksinim duyuyor.
Kırmızı ve mavi LED karışımları ile denemeler forumda da var. Örneğin, bir uygulamada yaprak gelişiminde sorun yok. Ancak kökler hiç gelişmemiş.
Işık şiddeti bir değere kadar etkiliyor, sonrasında etkisiz.
Evde fide yetiştirmenin aydınlatma ile ilişkisi, topraksız ya da topraklı tarımın aydınlatma ile ilişkisi yanında devede kulak kalabilir. Her evin bir odasının bahçe olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Odaya giriyorsunuz : Yerde karanfil, üstündeki rafta sardunyalar renk renk, sağa dönüyorsunuz biberler-domatesler .... Bir taklit edebilsek !
Gündüz, bulutsuz havada renk sıcaklığı 7.000-14.000 °K aralığında. Dalga boyu dağılımı da değişiyor. Beyaz ışığın bileşimini tanımlamaya çalışayım. Anadolu'yu renk dağılımı olarak düşleyin. (Alan yumurtanın sivri uçlu yarısına benzer.) Doğu Anadolu Rize'ye kadar kırmızı, Güney Doğu Anadolu mor, Akdeniz mavi, Ege-Marmara yeşil, Karadeniz sarı. İç Anadolu beyaz. Beyaz rengin içeriğindeki ağırlık yakın olduğunuz bölgeye uyumlu olacaktır. Niğde **** Kastamonu farklı beyazlar. Farklarını °K ile açıklayamıyoruz. Bizim gözümüz için ikisi de gün ışığı. Akvaryumda balık ve bitki yetiştiriyorsanız, Niğde nin daha uygun olması büyük olasılık.
Bende biliyorum diye yazmadım. Yazdığınıza neden takıldım ? : Siz dahil bu forumdaki 10-20 aktif kişi, deneyimli olarak, ciddi katkı veriyorsunuz. Benim gibi acemi düzeyindekiler için bilgi değerindedir yazdıklarınız. Kişisel olarak, bir şeyi deneyeceksem, bu forum "mihenk taşım" dır.
Önerileni sorgulama hakkım olmalı. "Ben söylerim, işine gelirse" durumunu geride bırakmış bir forumda olduğumu düşünüyorum.
Öze geleyim. Işık bilgisi başka, bitki bilgisi başka, ışık ile bitkinin ilişkisi bambaşka bile olabilir. Daha önemlisi tartışabilmeliyiz.

Portakal Rengi
03-03-2019, 22:23
Çok basit, toprağı hep hafif nemli tutacak şekilde sulayacaksınız, mümkün mertebe yaprakları ıslatmadan.

Sulamadan fide yetiştirmenin bir yolu varsa da ben bilmiyorum (fidelere sonraki yaşamlarında susuzluk direnci öğretmenin bir yolu var ama konu bu değil).

Streç veya naylon kaplamak benim hiç yapmadığım bir şey. Hem hava temasını keser hem de fungusları besleyip çürümeye, küflenmeye yol açma riski vardır.

Tohumdan fide yetiştirme bölümünde "sakın sulama" benzeri uyarılar çok olduğundan, denemiyorum. Çevremdeki köylüler, toprak-gübre karışımına ekip, püskürteç ile düzenli olarak nemlendirerek yapıyorlar.
Nem kaybını karşılayacak kadar su püskürtmek yapılmalı. Doğru anladıysam sorun yok. Fidan boylu fidelerle tekrar uğraşmak istemiyorum da :D

TCM
03-03-2019, 23:14
@ chelik26, viyollerin üzerine direk streç film kaplamak iyi olmaz. Mantari hastalıklara davetiye çıkarırsınız. Çiçek tohumlarını genelde viyole ekerim. Viyolleri de kolaylıkla bulabileceğimiz siyah delikli selelerin içerisine koyup seleyi komple streç naylon ile kaplayabilirsiniz. Bu seleleri misal ŞOK marketlerden bulabilirsiniz, siyah olanları ellerinde tutmayıp atıyorlar zaten. Büyük ekmek selelerinin içerisinde boş alan fazla olacağı için daha uygun olur. Olmadı büyük karton kutular da olur. En olmadı fırının içerisine koyup kurumaya başlayınca su spreylersiniz. Ancak sizin uyguladığınız gibi yapmayın.

Benim domates-biber-patlıcanlar için uyguladığım yöntem bu (http://www.agaclar.net/forum/1449533-post693.htm). Bardaklarda çimleneni camın altından alıp iki tek led ampulun altına koyuyorum. Gerçek yapraklar çıktığında, veya hava iyiyse bir kaç gün kendine gelen fideleri çatıda yaptığım küçük seranın içerisine koyuyorum. Serayı yapmadan önce büyük akvaryumun içerisine koyuyordum.Büyük camın altındaki bardakları her gün sabah akşam havalandırıyor ve kurumaya başlayınca su ile spreyleyip nemlendiriyorum.

dobipa
04-03-2019, 00:09
@TCM nasılsa kök salınca gezemeyecekler diye peşin peşin gezdiriyorsunuz maşallah :)

Bana kızanlar sizin ordan oraya taşımalarınızı görseler keşke :)

Sn @chelik26 eklediğiniz resimler paylaşım etkinliği tohumlarına ait çalışmalar ise, http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2018-2019/ burada konu açıp gelişmeleri yayınlamaya devam edebilirsiniz.

its_just_a_ride
04-03-2019, 00:12
Tohumdan fide yetiştirme bölümünde "sakın sulama" benzeri uyarılar çok olduğundan, denemiyorum. Çevremdeki köylüler, toprak-gübre karışımına ekip, püskürteç ile düzenli olarak nemlendirerek yapıyorlar.
Nem kaybını karşılayacak kadar su püskürtmek yapılmalı. Doğru anladıysam sorun yok. Fidan boylu fidelerle tekrar uğraşmak istemiyorum da :D

Tohumları ekmeden önceki toprak karışımınız bulaşık süngeri kıvamında nemlilikte olsa yeterli olur. Suya aşırı doymuş durumda olmamalı. Çürümeler yaşanabilir. Tohumları ektikten sonra basınçlı sprey şişesiyle suyu pulverize halde püskürtebilirsiniz. Sonrasında toprak yüzeyinde kuruma belirtisi olan renk açılımı olmadan sulamaya gerek yok. Toprağın kaptan ayrılması ileri derece susuzluk olur ki bu kadar beklemeyin sulamak için.

MeyveliTepe
04-03-2019, 00:17
Biraz öfkeli yanıt olmuş ama sorduğuma tam yanıt alamadım. Philips Aydınlatma Seminerinde eğitim görmüş birisi olarak sormuştum.
Işığın kaç Kelvin olduğu yeterli olmuyor. Dalga boyu dağılımı önemli. Dalga boyu kızıl yöne kaydıkça enerjisi artıyor. Bu nedenle (belki buharlaşmayı arttırdığı için) fotosenteze yararı azalıyor. Mor ötesine doğru kaydıkça yeşil bitkilere yararı beklendiği kadar olmuyor vb. okuduklarım var.
Yaprak yeşil dalga boyunu soğurmayıp, yansıttığı için yeşil görüyoruz. Yaprak hücrelerinde sadece klorofil etkin değil. Diğer gerekli bileşenler de farklı dalga boylarına gereksinim duyuyor.
Kırmızı ve mavi LED karışımları ile denemeler forumda da var. Örneğin, bir uygulamada yaprak gelişiminde sorun yok. Ancak kökler hiç gelişmemiş.
Işık şiddeti bir değere kadar etkiliyor, sonrasında etkisiz.
Evde fide yetiştirmenin aydınlatma ile ilişkisi, topraksız ya da topraklı tarımın aydınlatma ile ilişkisi yanında devede kulak kalabilir. Her evin bir odasının bahçe olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Odaya giriyorsunuz : Yerde karanfil, üstündeki rafta sardunyalar renk renk, sağa dönüyorsunuz biberler-domatesler .... Bir taklit edebilsek !
Gündüz, bulutsuz havada renk sıcaklığı 7.000-14.000 °K aralığında. Dalga boyu dağılımı da değişiyor. Beyaz ışığın bileşimini tanımlamaya çalışayım. Anadolu'yu renk dağılımı olarak düşleyin. (Alan yumurtanın sivri uçlu yarısına benzer.) Doğu Anadolu Rize'ye kadar kırmızı, Güney Doğu Anadolu mor, Akdeniz mavi, Ege-Marmara yeşil, Karadeniz sarı. İç Anadolu beyaz. Beyaz rengin içeriğindeki ağırlık yakın olduğunuz bölgeye uyumlu olacaktır. Niğde **** Kastamonu farklı beyazlar. Farklarını °K ile açıklayamıyoruz. Bizim gözümüz için ikisi de gün ışığı. Akvaryumda balık ve bitki yetiştiriyorsanız, Niğde nin daha uygun olması büyük olasılık.
Bende biliyorum diye yazmadım. Yazdığınıza neden takıldım ? : Siz dahil bu forumdaki 10-20 aktif kişi, deneyimli olarak, ciddi katkı veriyorsunuz. Benim gibi acemi düzeyindekiler için bilgi değerindedir yazdıklarınız. Kişisel olarak, bir şeyi deneyeceksem, bu forum "mihenk taşım" dır.
Önerileni sorgulama hakkım olmalı. "Ben söylerim, işine gelirse" durumunu geride bırakmış bir forumda olduğumu düşünüyorum.
Öze geleyim. Işık bilgisi başka, bitki bilgisi başka, ışık ile bitkinin ilişkisi bambaşka bile olabilir. Daha önemlisi tartışabilmeliyiz.

Yanıtımı öfkeli olarak mı algıladınız? Kusura bakmayın. Belki;

...

Nasıl oluyor da;
...
Işıklandırma, ışınım (radyasyon) sürecidir. İnsanlar için iyi ise doğaldır. Bol bol röntgen çektirir misiniz ?

Sorularınıza yanıt olduğu için öyle algıladınız. Gereksiz yere röntgen ışınlarından bahsetmek zorunda kaldım.

Şimdi de;

Daha önemlisi tartışabilmeliyiz.
Diyorsunuz. Tartışacak mıyız, tartışmayacak mıyız bir karar vermek lazım galiba :)

Bunların bu başlıkta konuşulacak şeylerle hiç ilgisi yok aslında.

Forumda yeni sayılırsınız. Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8575.htm) görmüş müydünüz bilmiyorum. Fide yapmaya çalışanların ağırlıklı ortak sorunu, çimlenip kıl gibi bir gövde ile bir karış uzayıp yere yapışmış sapın ucunda minicik iki tane kotiledon yaprak, ve sonrası yok.

Işık gerekiyor. Yüzlerce kere de yazılmıştır ışık yetmemiş diye. Pencere önü genellikle yetmez. Balkon soğuktur. Herkesin ısıtmalı serası yok. Çare de yok. Çaresi, balkon soğuksa ışıklandırmak gerek. Aynı, toprak kurumaya yüz tuttuğunda sulamanın gerekliliği gibi.

Led teknolojisi ile çok farklı ışınım kaynakları yapılmaktadır. Söz gelimi UV lambaları, IR ısıtıcıları vs. özel amaçlar için istenilen dalga boylarında ışınım üreten cihazlar yapılıyor.

Burada ışıksızlıktan ölüme mahküm fide problemini aşmakta yıllardır kullanmakta olduğumu söylediğim ışık kaynakları bildiğimiz alalade aydınlatma armatürleridir. UV lambası veya IR ısıtıcısı değil.

İkidebir sözünü ettiğim fotosentez ve gereken dalga boyları konusunda özet de olsa bilgi edinmek için;

Light and photosynthetic pigments (https://www.khanacademy.org/science/biology/photosynthesis-in-plants/the-light-dependent-reactions-of-photosynthesis/a/light-and-photosynthetic-pigments)
PHOTOSYNTHESIS (https://www2.estrellamountain.edu/faculty/farabee/BIOBK/BioBookPS.html)
introduction to photosynthesis/pigments (http://www.biology.arizona.edu/biochemistry/problem_sets/intro_photosynthesis/pigments.html)

(Türkçe değiller kimse kusura bakmasın çevirecek ne zamanım ne de mecalim var. Türkçe olanlar da vardır herhalde)

Piyasada aydınlatma amacıyla satılan beyaz led lambaların dalga boyları da böyle;

688081

Görüldüğü gibi beyaz ışık fotosentez için gerekli tüm spektrumları içeriyor. İçermese zaten senelerdir evde erken fide yapamazdım.

Aydınlatma lambaları hiç bir zaman mor ötesine kaymaz. Mor ötesi diye isimlendirilen dalga boyu 40-400nm arası UV ışınımlarıdır. Bunlar aydınlatma ledlerinde olmaz, güneş ışığında olur (en azından 300-400nm arası) ve tahrip edicidir.

Her memletin ışığı başkadır mealinde bir paragraf yazmışsınız ama niyesini anlamadım doğrusu. Aynı memleketin ışığı da başkadır, sabah başka öğlen başka, Martta başka Eylül başka, havada bulut vardır başka, sis vardır başka :)

Bir de niye "24 saat ışık" konusuna takılınıyor. Aslında onun için de bir bilimsel makale linki vermiştim ama kimse okumamış galiba. Bitkinin, özellikle de fidenin ille de karanlık yaşaması gibi bir zorunluluk yok. Fideyi fide yapan şey fotosentez. Fide maksimum fotosentezi yapmalıdır. Sıcaklık ve nem dışında (Co2'yi saymazsak) diğer şart PAR ışınımları. Işık şiddeti arttıkça fotosentez de artar. Bunun bir sınırı var elbette. Bir fidenin her gün yapabileceği fotosentezin bir üst sınırı var. Bu her gün de aynı değil. Klorofil hücre sayısı arttıkça fotosentez kapasitesi de artıyor. Daha önce linkini verdiğim araştırma (Photoperiod and plant growth: a review (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14620316.2005.11511882) - Araştırmanın tamamı da var, okuyacağım diyen olursa gönderirim), şiddetli ışık ile fotosentez yaptırmak yerine daha az şiddetli ışık ile daha uzun süreli fotosentezin daha iyi olduğunu söylüyor.

Benimki tesadüfen böyle :) Aydınlatmaların ışık şiddetleri düşük olduğu için mecburen fotosentez süresini uzatarak açığı kapatıyoruz ve bunun bir mahzuru yok. En az 4-5 yıl aynı düzeni kullanıp muhtelif denemeler yapınca bitkinin ışığa ve ışıksızlığa nasıl tepki verdiği ölçülebiliyor. TCM'nin ukrayna bayan bando takımı dediği fideler bugün 33 günlük ve yayınladığım resimdekilerden en az %25 daha gelişkinler.

Neticede, ışık filan derken fideleri sulamayı da unutmayın.

Kendi adıma yeterlilik önergesi veriyorum. İlgili bilgi isteyen olur ise başımla beraber.

MeyveliTepe
04-03-2019, 00:23
Tohumları ekmeden önceki toprak karışımınız bulaşık süngeri kıvamında nemlilikte olsa yeterli olur. Suya aşırı doymuş durumda olmamalı. Çürümeler yaşanabilir. Tohumları ektikten sonra basınçlı sprey şişesiyle suyu pulverize halde püskürtebilirsiniz. Sonrasında toprak yüzeyinde kuruma belirtisi olan renk açılımı olmadan sulamaya gerek yok. Toprağın kaptan ayrılması ileri derece susuzluk olur ki bu kadar beklemeyin sulamak için.

Fideler çimlendikten sonra spray yapmayın aman, hasta edersiniz :) Yaprakları ıslatmadan ince uçlu ibrik gibi bir şeyle sulamak en emniyetlisidir. Kapiler sulama da yapmak mümkün ama dozu konusunda tecrübe kazanmak lazım.

dobipa
04-03-2019, 00:38
Fideler çimlendikten sonra spray yapmayın aman, hasta edersiniz :)

Cehaletim ve ben sulamada oldukça başarılıymışız aslında.
- Çimlenene kadar sprey
- Filizler görününce şırınga
- Şaşırtılmaya yakın ucu delik pet şişe

Bu arada bende Sn MeyveliTepe gibi olmak istiyorum,
Ama okumadan :) Tecrübe etmeden :)

Otomatik öğreneyim yani herşeyi bir sabah uyandığımda ansızın :)
Mümkün mü :p

Portakal Rengi
04-03-2019, 05:53
Yanıtımı öfkeli olarak mı algıladınız? Kusura bakmayın. Belki;

Sorularınıza yanıt olduğu için öyle algıladınız. Gereksiz yere röntgen ışınlarından bahsetmek zorunda kaldım.

Şimdi de;

Diyorsunuz. Tartışacak mıyız, tartışmayacak mıyız bir karar vermek lazım galiba :)

Bunların bu başlıkta konuşulacak şeylerle hiç ilgisi yok aslında.

Forumda yeni sayılırsınız. Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8575.htm) görmüş müydünüz bilmiyorum. Fide yapmaya çalışanların ağırlıklı ortak sorunu, çimlenip kıl gibi bir gövde ile bir karış uzayıp yere yapışmış sapın ucunda minicik iki tane kotiledon yaprak, ve sonrası yok.

Işık gerekiyor. Yüzlerce kere de yazılmıştır ışık yetmemiş diye. Pencere önü genellikle yetmez. Balkon soğuktur. Herkesin ısıtmalı serası yok. Çare de yok. Çaresi, balkon soğuksa ışıklandırmak gerek. Aynı, toprak kurumaya yüz tuttuğunda sulamanın gerekliliği gibi.

Led teknolojisi ile çok farklı ışınım kaynakları yapılmaktadır. Söz gelimi UV lambaları, IR ısıtıcıları vs. özel amaçlar için istenilen dalga boylarında ışınım üreten cihazlar yapılıyor.

Burada ışıksızlıktan ölüme mahküm fide problemini aşmakta yıllardır kullanmakta olduğumu söylediğim ışık kaynakları bildiğimiz alalade aydınlatma armatürleridir. UV lambası veya IR ısıtıcısı değil.

İkidebir sözünü ettiğim fotosentez ve gereken dalga boyları konusunda özet de olsa bilgi edinmek için;

Light and photosynthetic pigments (https://www.khanacademy.org/science/biology/photosynthesis-in-plants/the-light-dependent-reactions-of-photosynthesis/a/light-and-photosynthetic-pigments)
PHOTOSYNTHESIS (https://www2.estrellamountain.edu/faculty/farabee/BIOBK/BioBookPS.html)
introduction to photosynthesis/pigments (http://www.biology.arizona.edu/biochemistry/problem_sets/intro_photosynthesis/pigments.html)

(Türkçe değiller kimse kusura bakmasın çevirecek ne zamanım ne de mecalim var. Türkçe olanlar da vardır herhalde)

Piyasada aydınlatma amacıyla satılan beyaz led lambaların dalga boyları da böyle;

688081

Görüldüğü gibi beyaz ışık fotosentez için gerekli tüm spektrumları içeriyor. İçermese zaten senelerdir evde erken fide yapamazdım.

Aydınlatma lambaları hiç bir zaman mor ötesine kaymaz. Mor ötesi diye isimlendirilen dalga boyu 40-400nm arası UV ışınımlarıdır. Bunlar aydınlatma ledlerinde olmaz, güneş ışığında olur (en azından 300-400nm arası) ve tahrip edicidir.

Her memletin ışığı başkadır mealinde bir paragraf yazmışsınız ama niyesini anlamadım doğrusu. Aynı memleketin ışığı da başkadır, sabah başka öğlen başka, Martta başka Eylül başka, havada bulut vardır başka, sis vardır başka :)

Bir de niye "24 saat ışık" konusuna takılınıyor. Aslında onun için de bir bilimsel makale linki vermiştim ama kimse okumamış galiba. Bitkinin, özellikle de fidenin ille de karanlık yaşaması gibi bir zorunluluk yok. Fideyi fide yapan şey fotosentez. Fide maksimum fotosentezi yapmalıdır. Sıcaklık ve nem dışında (Co2'yi saymazsak) diğer şart PAR ışınımları. Işık şiddeti arttıkça fotosentez de artar. Bunun bir sınırı var elbette. Bir fidenin her gün yapabileceği fotosentezin bir üst sınırı var. Bu her gün de aynı değil. Klorofil hücre sayısı arttıkça fotosentez kapasitesi de artıyor. Daha önce linkini verdiğim araştırma (Photoperiod and plant growth: a review (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14620316.2005.11511882) - Araştırmanın tamamı da var, okuyacağım diyen olursa gönderirim), şiddetli ışık ile fotosentez yaptırmak yerine daha az şiddetli ışık ile daha uzun süreli fotosentezin daha iyi olduğunu söylüyor.

Benimki tesadüfen böyle :) Aydınlatmaların ışık şiddetleri düşük olduğu için mecburen fotosentez süresini uzatarak açığı kapatıyoruz ve bunun bir mahzuru yok. En az 4-5 yıl aynı düzeni kullanıp muhtelif denemeler yapınca bitkinin ışığa ve ışıksızlığa nasıl tepki verdiği ölçülebiliyor. TCM'nin ukrayna bayan bando takımı dediği fideler bugün 33 günlük ve yayınladığım resimdekilerden en az %25 daha gelişkinler.

Neticede, ışık filan derken fideleri sulamayı da unutmayın.

Kendi adıma yeterlilik önergesi veriyorum. İlgili bilgi isteyen olur ise başımla beraber.

Bu başlıkta konu uzamasın. Meraklı öğrenciyim. Işıklandırma hala araştırma safhasında. Çözebilseler, Ruslar Karadeniz kıyısını seralar ile donatırlar. Bizden İran'dan domates vb ithal etmezler. Yapraklanma döneminde sodyum buharlı, çiçek döneminde metal halide ampuller kullanılırken de dalga boyu dağılımına göre davranılıyordu. Özellikle LED üzerinde durulması frekans ile ışıma özelliklerinin değiştirilebilmesi. Akvaryum için (yapraksız bitkiler ve balık) önerilen bir LED tayfı ekliyorum. Anadolu olarak betimlemeye çalıştığım sağ taraftaki resim. Uzakdoğu kökenli LED ler için iyi araştırılması gerekir kanısındayım.

Sulama bölümünü kaçırmışım. Sağolun.

Musa Gündoğan
04-03-2019, 07:21
PORTAKAL RENGİ
şöyleki ne amaçla yazdığınızı anlayamadım. ancak anladığım ölçüde yazayım. güneş farklı spektrumlarda ışın yaymaktadır. ancak bitki sadece ihtiyacı olanı almaktadır. fideler en düşük şartlarda yeşerebilmek için çalışır. en yüksek standartlarda da meyve vermek için çalışır. dolayısıyla biz fidelerin ihtiyacı olanı yani temel seviyede ki ihtiyacı karşılıyoruz. diğer yetiştirme fonksiyonunu dışarıdan karşılıyoruz. o sebeple güneş ya da led vs. olması bizim için başlangıçta önemli değildir. ihtiyacı karşılamak yeterlidir.

g.c.
04-03-2019, 08:13

Üstadım kırık dökük ingilizcemle verdiğiniz linkleri inceledim. Az da olsa konu hakkında teknik bilgi sahibi olduğum için size minnettarım. İyi ki varsınız, bu ülke için büyük bir artı değersiniz. (abarttığımı düşüneneler olabilir ancak 'bence' öyle)

its_just_a_ride
04-03-2019, 12:02
Fideler çimlendikten sonra spray yapmayın aman, hasta edersiniz :) Yaprakları ıslatmadan ince uçlu ibrik gibi bir şeyle sulamak en emniyetlisidir. Kapiler sulama da yapmak mümkün ama dozu konusunda tecrübe kazanmak lazım.

Haklısınız. Mesajda daima spreyleyin gibi bir anlam çıkmış. Fideler baş kaldırdıktan sonra az az toprağından sulamakta fayda var. Kapiler sulamada fideler boğulabiliyor çoğu zaman. Riskli bir yöntem. Az az sık sık vermek daha garanti.

MeyveliTepe
04-03-2019, 12:49
.. Işıklandırma hala araştırma safhasında. Çözebilseler, Ruslar Karadeniz kıyısını seralar ile donatırlar. Bizden İran'dan domates vb ithal etmezler. ..

Araştırmalar hiç bir zaman sona ermezler de, hali hazırda çözülememiş olduğuna dair yazdığınız doğru değil. Oldukça da uzun bir süredir var olan bilgi ve deneyimlere göre öyle seralar var ve her şey yetiştiriliyor. Buradaki mihenk noktası, üretilen şeylerin değeri, yapılan yatırım ve işletme giderlerinden oluşan toplam maliyeti karşılıyor mu? Karşılıyorsa yapılıyor, karşılamıyorsa yapılmıyor.

Bir de şu var. Yatırım ve işletme maliyetleri, kullanılan teknolojinin yanı sıra projelerin nasıl tasarlandığı ile de çok ilgili. Eskiden sadece çok yüksek watt'lı lambalar kullanılıyordu. Şimdi aynı ışık şiddeti daha küçük güçlerle elde ediliyor.

Fide yetiştirilirken bile özel bitki yetiştirme lambaları kullanılıyordu.

Bana çok sıradan geliyor ama, toplamı 30W olan aydınlatma armatürüyle mükemmel fideler yetiştirebilmek bir çok kişi için yeni bir şey galiba. Evet, aklıma gelmediği için bilimsel kriterlere göre ölçüm ve raporlama yapmadım ama, 4-5 yıl boyunca farklı türlerden mükemmel fideler yapabilmiş, bu fidelerin arazideki performanslarını da görebilmiş biri olarak bu aşamada bilimsel literatüre olmasa da, bu deneyimin iyi pratiklere katkısı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

MeyveliTepe
04-03-2019, 14:49
Bitkinin istediği:

688136

Vermezseniz ne olur:
688137

Hem ışık az hem de nem az ise ne olur:
688138

Basit beyaz aydınlatma ne verir:
688140

Sonuç ne olur:
688141
(önceki sayfada 28 günlük resimleri olan fidelerin 33.gündeki durumları)

TCM
04-03-2019, 15:01
Ukrayna dan görüntüleri keselim artık, ayıp oluyor.

mkbmusti
04-03-2019, 15:24
BU ÇİMLENME evresinde karanlıktamı bırakıyoruz. acemi olduğumdan soruyorum.
karanlıkta bırakıp arada bir nemlendirmek gerekiyormuş sanırım. bilgi verirseniz sevınırım. teşekkürler

Portakal Rengi
04-03-2019, 15:32
PORTAKAL RENGİ
şöyleki ne amaçla yazdığınızı anlayamadım. ancak anladığım ölçüde yazayım. güneş farklı spektrumlarda ışın yaymaktadır. ancak bitki sadece ihtiyacı olanı almaktadır. fideler en düşük şartlarda yeşerebilmek için çalışır. en yüksek standartlarda da meyve vermek için çalışır. dolayısıyla biz fidelerin ihtiyacı olanı yani temel seviyede ki ihtiyacı karşılıyoruz. diğer yetiştirme fonksiyonunu dışarıdan karşılıyoruz. o sebeple güneş ya da led vs. olması bizim için başlangıçta önemli değildir. ihtiyacı karşılamak yeterlidir.

Aydınlatma konusundaki son bildirimim olacak. Araştırıyorum ama uzman değilim.
Sayın Sancar'ı Nobel Ödülü ne götüren çalışmasının konusu : Güneşten gelen ışınların etkisi ile deri hücrelerimizin DNA zinciri hasar görüyor. Hücre bunu farkediyor ve onarıyor. Bu onarım mekanizmasını açıkladı. (Derimizde hep olurmuş zaten. ) Daha önceki çalışmalardan; onarım gerçekleşmezse p53 geni devreye giriyor ve hücre kendini yok ediyor. Etmeyenler kanser hücreleri olanlar. (Işık ile hücre arasında istenmeyen ilişki olabiliyormuş.)
Spektrum fotoğrafında sağ taraftaki resimde ortadaki alan bizim gözümüz için beyaz. Üst ortadaki (+) işareti yeşil alana yakın olduğu için yeşil dalga boyu ağırlıklı beyaz. (7.000 °K) Üreticinin savı : Bu durum yosun oluşumunu azaltır.
Market rafından kıpkırmızı domatesi alıp, güneşe çıktığınızda pembe olduğunu görüyorsunuz. Bu da aydınlatma ışığından.
LED tekniğinden önce; yaprak gelişimi sırasında sodyum buharlı bitki büyütme ampulleri, çiçeklenme sırasında metal halide bitki büyütme ampulleri kullanılıyordu. Yıllardan beri yapılıyordu. Pahallıydı, sadece yetkinlerin gözetiminde kullanılıyordu.
LED mertliği bozdu. Beyaz gördüğünüz alanın her noktasında ışıma yapabilecek teknoloji var. Sağ alta doğru ışıma yapan LED kırmızı ağırlıklı olur. Bu ışığın uzun sürede hücre yapısını bozduğu kanıtlandı. Mor tarafa yaklaştığında Sancar olayına kayıyoruz. Bitkiler için bu mekanizmalar çözülmüş değil. Temel ilişkiler biliniyor. (Işık arttırır ama 5.000 lümene kadar. Co2 arttırır 0,034 e kadar gibi.)
Bu sitedeki bir forumda mavi-kırmızı LED kullanarak yaprakların büyüdüğü ama kök gelişmediği bildirilmiş. Tam kayıtları olsa bilim insanlarının işine yarayabilir. (Işıkla bilinçsiz oynamamak gerekir, demiş oldu.)
Aşağıya birkaç acaba sıralayayım.
Acaba, ışık kaynağınız gün ışığını taklit edebiliyor mu ? Etmezse nelere yol açabileceğini biliyor muyuz?
Acaba, ışık kaynağınız bazı mantarların oluşumunu sağlıyor mu?
Acaba, 24 saat ışıklandırarak, hücrenin onarım mekanizmalarını sekteye uğratıyor muyuz ?
............ acabalar eklenir gider.
Siz deneyimliler, bir şeylerin yolunda gitmediğinizi çabucak fark edip önleme geçersiniz. Biz acemiler ise bitkilerimizi kaybettikten sonra fotoğrafını çekip sorarız. Birde foruma göz atıp işini görenler var.
Bu başlık acemilere yardım için düşüncesindeyim. Deneyimlilerin, bilimsel kesinliği olmayan, deneyimlerini belirtecek bir yol bulması gerek. Çünkü yanlışlık olursa yaygınlaştırılması riski var. Deneyimlerini aktarmaktan kaçınırlarsa da forumun işlevi kayboluyor. Paylaşmadan da olmuyor.

Örnek : Sn Meyveli Tepe'ye sorduğum soru. Sn Yağcı'nın başlığını ezberledim. Orada uzun fideler için uyarılar, "sulamayı kes-çok sulamışsın .. ışığa yaklaştır.) Benim için bilgilenme tamamdı. (Tohumlarıma işkence etmişim.) Nasıl sulayacağımı bir yıl sonra öğrendim. (Buna da şükür :) ) 4 yıldır forumu takip ederim. Orayı keşfedememişim.

MeyveliTepe
04-03-2019, 17:37
...Sağ alta doğru ışıma yapan LED kırmızı ağırlıklı olur. Bu ışığın uzun sürede hücre yapısını bozduğu kanıtlandı. Mor tarafa yaklaştığında Sancar olayına kayıyoruz...

Merakımı mazur görün, sağ alt çok göreceli bir tarif. Hangi dalga boyu ışınımların hücre yapısını bozduğu kanıtlandı? ve rica etsem bu kanıta ait bilimsel yayın nedir, burada linkini veya doi numarasını verebilir misiniz?

Burada konuştuğumuz hep aydınlatma armatürleri. Aydınlatma armatürlerinin aydınlığı hakkında böyle şüpheler taşıdığınıza göre evde karanlıkta oturduğunuzu ya da mum vs. ile aydınlandığınız aklıma geliyor, doğru mu?

Acaba, ışık kaynağınız gün ışığını taklit edebiliyor mu ? Etmezse nelere yol açabileceğini biliyor muyuz?

Bu sorunuza net bir şekilde yanıt vermek mümkün. Aydınlatma armatürleri güneş ışınımlarını kesinlikle taklit etmez. Ne dalga boyu aralığıyla, ne de ışık şiddetiyle. Atmosferin gamma, X ve UVA ışınımlarını geri yansıttığını varsayarsak, güneş ışınımlarının UVB, PAR, IR, Radyo dalgaları ve diğer uzun dalga boyu ışınımlarının tümünü içerdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Onun için cilt kanserleri, güneş yanıkları ve diğer her türlü ultraviyole tahribatı var.

TCM
04-03-2019, 17:49
BU ÇİMLENME evresinde karanlıktamı bırakıyoruz. acemi olduğumdan soruyorum.
karanlıkta bırakıp arada bir nemlendirmek gerekiyormuş sanırım. bilgi verirseniz sevınırım. teşekkürler

Tohumlar için (bir kaçı hariç, mesela hercai menekşe ışık ister diye okudum) ışık gerek koşul değildir. Olsa da olur olmasa da. Nem ve sıcaklığın sağlanması yeterlidir. Ancak topraktan başını çıkardığında ışık ister.

chelik26
04-03-2019, 18:14
24 saat ışık verince biberin genetiğini değiştirip GDO'lu mu yapmış oluyoruz? Bu durumda GDO'lu tohuma 24 saat ışık vermezsek GDO'su düzelir mi?

Viyollere tohum ekip bir de paketlemek ne kadar doğru? Bitkinin doğal ortamında tohum doğrudan toprakta olmaz mı?

Şimdi ne diyeyim ki ben size? Kusura bakmayın ama bu gibi konuları bilgi ve mantık çerçevesinde konuşmak lazım.

Sol yüzüm acayip acıdı ne yalan sölüyüm :))))

MeyveliTepe
04-03-2019, 18:37
Sol yüzüm acayip acıdı ne yalan sölüyüm :))))

Rica ederim, öye bir isteğim ve niyetim asla yok. Öyle hissettinizse özür dilerim. Fakat sorduğunuz soru gerçeklerden o kadar uzak ki, ne diyeceğimi bilemiyorum.

chelik26
04-03-2019, 18:55
Rica ederim, öye bir isteğim ve niyetim asla yok. Öyle hissettinizse özür dilerim. Fakat sorduğunuz soru gerçeklerden o kadar uzak ki, ne diyeceğimi bilemiyorum.

Anlayışınız için teşekkürler, lakin hepimiz kısa zamanda iyi ürün alabilmek için çaba içindeyiz.
Bana viyole dikmemi örnek göstermişsiniz. Amaç toprak ekime hazır olduğunda(ısı açısından) 35 günlük bitkiyi dikip 35 gün zamandan kazanmak.
Burda doğaya aykırı bir şey yapmıyoruz. Sizde aykırı bir şey yapmıyorsunuz bana ters gelen sadece 24 saat ışık vermeniz. Dediğiniz gibi daha yüksek ışık verip 8 saat gece olmaması benim esas sorguladığım.
Ayrıca baya bilgi dökümü olmuş bu sayede :) Herkese bilgilerinden dolayıda teşekkürler
Ha bu arada viyollerin üzerini açtım :)

TCM
04-03-2019, 19:06
İnsanoğlunun yaptığı ve tamamen zararsız olan bir tane şey gösteremezsiniz. Buna rağmen sürekli her şeye burnumuzu sokmaya çalışırız. En basitinden anne sütü; bulunabildi mi eşdeğeri...Oysa ne kadar basit bir şey. Üstelik her canlı bunu başarıyor, bazen gözümüzle görmekte zorlandığımız en basit tohumundan, en kompleks insana kadar tüm canlılar yavrularını ilave işlem yapmadan ek külfete girmeden besleyebiliyorlar. Tohumu hiç ellemeseniz nem-sıcaklık uygun ana şartları sağladığında çıplak halde masanın üzerinde dahi belli bir boya kadar gelebiliyor. Bunları ister bir yaradan yapıyor deyin isterse zaman her halukarda ona 'tapmak' zorundayız.

Işık, güneş, radrasyon, dalga boyu, led vs. sonuçta bizim işimiz değil. Bizim için önemli olan bitkiyi bir an önce yetiştirmek ve meyvesini-tohumunu alabilmek. Bunun için de şartları zorluyoruz. Amacımız (en azından benim için) bir kaç ay zaman kazanmak. Tohumu çimlendirecek şartları oluşturalım, esas fotosentez kaynağı olan güneş ile fideleri kavuşturana kadar da bir kaç hafta gelişmelerini etkilemeyecek şekilde ortam şartlarını oluşturabilelim yeterli. Yukarıda anlattığım gibi belli bir büyüklüğe gelene kadar çok da fazla şeye ihtiyaçları yok. İki tane led lamba, iki metre şerit led, üç tane floresan lamba altına koyduğunuz fide sayısına göre de değişmekle birlikte pekala yetecektir. Ben 15 tane plastik bardağın 10 cm. üzerine üç tane BİM led ampulunu koyuyorum yetiyor. Aşırı boylanma olmadığı sürece sorun yok. Zaten 10 gün sonra seraya alacağım, siz de balkona koyacaksınız sırayla. Mutlaka ilk ektikleriniz veya ilk yılınız öğrenmekle geçecek. Zaman pek çok şeyin ilacı. Sallayın teknik rakamları, onları bodrumda suyun içinde marul yetiştirenler düşünsün.

688145

688146

688147

688148

688149

birnefestoprak
04-03-2019, 20:16
Zirai tohumların tamamı insanlar tarafından evcilleştirildiği halde, bu tohumlar hala yabani geçmişlerine uygun olarak uyku evresini tecrübe ederler. Yeni (yeni derken çimlendirmeden bir gün önce hasat edilmiş olanları kastetmiyorum) ve doğru hasat edilen tohumlar çimlendirmeye çalışıldığında randıman alınamıyorsa, nedenlerden biri tohumun uyku (ing. dormant) evresini tamamlamamış olması olabilir. Bu durum patlıcan tohumunda çokça görülür.

Çimlendirme için toprak kullanılmıyorsa, çimlendirme malzemesine Potasyum Nitrat yedirilmelidir (profesyonel uygulamalarda 1 lt suya 2 gr kadar). Potasyum Nitrat toprakta doğal olarak bulunmaktadır ve bunun eksikliği özellikle domates ve biber gibi bitkilerin tohumlarında çimlenme sorunlarına yol açar.

Tohumun çimlenme anındaki malzeme sıcaklığı ve çimlendikten sonraki aşamada ortamın sıcaklığı çok önemlidir. Çimlenmeyi teşvik etmek için viyollerin altına sıcaklık kontrollü ısıtıcı mat serilmesini tavsiye ederim.

Güneşin en tepede olduğu öğle saatlerinde ışık spektrumu 4,000-6,500K. Bitkinin ilerleyen büyüme aşamaları ve şaşırtma aşamasına getirilebilmesi için 6,000K ve üzeri ışık tercih edilirse iyi olur ancak daha azını kullanan çiftçiler biliyorum.

Resimdeki sistem 6400K (8 adet) florasan (16,000 Lumen kadar) ışıktan oluşuyor (artık Florida'da olmadığımız için tohumları bu mevsimde dış ortamda çimlendiremem). Viyollerin altına da ısıtıcı mat yerleştireceğim. Işık sisteminin iki düğmesi var. İkisi birden açık olduğunda bütün sistem çalışıyor. Biri açık olduğunda yarısı çalışıyor. Bitkilerin ilerleyen aşamasında sadece bir düğmeyi açık bırakacağım. Işığı geceleri tamamen söndürmek için zaman ayarlayıcı da takabilirim ama ışığı söndürmem şart değil.

688161

MeyveliTepe
04-03-2019, 20:47
Anlayışınız için teşekkürler, lakin hepimiz kısa zamanda iyi ürün alabilmek için çaba içindeyiz.
Bana viyole dikmemi örnek göstermişsiniz. Amaç toprak ekime hazır olduğunda(ısı açısından) 35 günlük bitkiyi dikip 35 gün zamandan kazanmak.
Burda doğaya aykırı bir şey yapmıyoruz. Sizde aykırı bir şey yapmıyorsunuz bana ters gelen sadece 24 saat ışık vermeniz. Dediğiniz gibi daha yüksek ışık verip 8 saat gece olmaması benim esas sorguladığım.
Ayrıca baya bilgi dökümü olmuş bu sayede :) Herkese bilgilerinden dolayıda teşekkürler
Ha bu arada viyollerin üzerini açtım :)

Daha önce de yazdım ama şöyle söyliyeyim. Fidelere nisbeten az ışık şiddetiyle 24 saat boyunca ışık vermek, yavaş ama sürekli fotosenteze sebep olur. Bunun bitkiye herhangi olumsuz bir etkisi yoktur. Amaç fideye üst sınırına kadar fotosentez yaptırmak olduğunda ışık verme süresini eldeki ışık kaynağının gücüne göre ayarlamak lazım. Daha güçlü bir ışık kaynağı kullanıyor olsaydım fidelerin fotosentez limitlerini 24 saatten daha kısa bir sürede tamamlatıp kalan zamanı da karanlıkta geçirmelerini sağlardım.

Bunlar nasıl hesaplanır diye soracak olursanız da, yanıtı yıllar içinde yaşanan gözlem diyebiliriz.

YeşimM
05-03-2019, 07:14
Ben yumurta kartonunda çimlendirmeden randıman alamamıştım. Domates ve biberler için derinliği ve torf miktarı yetersiz kalmıştı. Kökler iyice gelişemeden bardağa alınca da uyum sağlamakta zorlanmışlardı. En iyisi derince viyol ya da direk bardak bence.

pulibet
05-03-2019, 09:04
Ben yumurta kartonunda çimlendirmeden randıman alamamıştım. Domates ve biberler için derinliği ve torf miktarı yetersiz kalmıştı. Kökler iyice gelişemeden bardağa alınca da uyum sağlamakta zorlanmışlardı. En iyisi derince viyol ya da direk bardak bence.

Ayrıca karton yapısından dolayı sürekli nemi emiyorlar. Dengeli bir nem olmayınca da çimlenme oranı ciddi etkileniyor.

YeşimM
05-03-2019, 18:20
Ayrıca karton yapısından dolayı sürekli nemi emiyorlar. Dengeli bir nem olmayınca da çimlenme oranı ciddi etkileniyor.

Tabii o da var. Kağıt doğal materyal ama olmuyor.

saleri
05-03-2019, 20:18
Bende kendi yöntemimden bahs etmek istiyorum. Kendi derken yine sitedeki bu işi çok iyi yapanlardan esinlenerek kullandığım yöntem.

Yöntemi evde hanımla - salonda sebze fidesi mi yetiştirilir - tartışması yaşamamak için kendimce revize ettim.

*** Çok küçük olmayan yazlık tohumlar (biber - domates - patlıcan - salatalık - kabak )

688204

Tohumları önce içine siyah kumaş serdiğim ağzı kapaklı bir plastik kapta evin sıcak ve karanlık bir yerinde çimlendirmeye başlıyorum. Kabtaki kumaşı göllenmeyecek kadar suyla nemlendiriyorum. Nemlendirme suyuna 1 lt suya 1 çay kaşığı ölçüsünde H2O2 ekliyorum
Kaplar küçük ve yer kaplamadıklarından ve göz önünde olmadıklarından dikkat çekmiyorlar. :cool:

Siyah kumaşı tohumların köklenmeye başladığını daha rahat görmek için kullanıyorum.
H2O2 hakkında faydalı faydasız tartışmaları olsada ben zararını görmedim. En azından ortam biraz olsun dezenfekte edilmiş oluyor.

688207

Köklenme başlayan tohumları pensetle ezmeden alarak bir cam kenarındaki kağıt bardaklara sıkı sıkı ama düzenli şekilde diziyorum. Bardağı sadece torfla dolduruyorum çünkü tohumumuzun içinde hala kendine yetecek kadar enerjisi mevcut
Bardakların nem kontrolü önemli.
Bardaklar cam kenarında olduklarından ışık sorunu olmuyor.

688206

Bardak da toplu halde gelişimlerine devam eden fidelerimiz. İlk gerçek yapraklarını çıkarana kadar bardaklarda kalıyorlar

688205

Bardaklardan sonraki aşama viyol aşaması.
Torf dolu bardaktan kolayca çıkardığım fideleri tek tek viyollere şaşırtıyorum.
Böylece her viyol gözünde gelişimi güzel seçilmiş fidecikler oluyor.
Viyol toprağı karışım. İstediğiniz şekilde besleyici karışım kullanabilirsiniz.
Ben viyollerimi cam balkon içinde muhafaza ediyorum. Hem ışık azlığı olmuyor hemde dışarının soğundan etkilenmeden gelişimleri devam ediyor.
Cambalkon yoksa da küçük bir ayaklı naylon sera yapılabilir.

*** Minik kışlık tohumlar (Brokoli karnabahar ve tüm kırmızı kara lahana ailesi , Marul türleri )

Bu tip tohumları 2. basamaktan başlatıyorum yani kumaş yerine direk bardaklara toplu serpiştirme yöntemiyle torf içine ekiyorum. Toplu halde çimlenen fideleri yine ilk gerçek yaprakları çıktığında viyollere şaşırtıyorum.

*** Kökü yenenler (Havuç ve Turplar)
Her nekadar turpları viyollerde tek bir göze 3 adet tohum koyarak çimlendiren üstatlar olsada ben havuç ve turpları direk bahçeye kendi yerlerine ekiyorum.

*** Bakliyatlar (Mısır , Fasülye ve Bezelye)
Bu türlerde aslında viyolde çimlendirilerek bahçeye şaşırtılabiliyor ama verim açısından ben direk bahçeye ekimin daha iyi olduğunu gözlemledim.

Baştada yazdığım gibi ben yöntemimi kendi fiziki şartlarıma uydurdum.

Ev içinde kullandığım alanlar

Karanlık dolap olarak ayakkabılık
Bardakları koyduğum cam kenarı
Balkonda ki 150cmx80cm lik ardiye dolabının üstü.

400 e yakın fideyi tek seferde mutlu mesut büyütüyorum.

dobipa
05-03-2019, 20:49
Sn @saleri şu şekilde dizdikten sonra üstüne ne kadar torf ekliyorsunuz?

Not: Benim kendi deneyimime göre, peçetede çimlendirilip torfa ekilen tohumun "ilk filizlenme süresi" ile doğrudan torfta çimlendirilen tohumun "ilk filizlenme süresi" hemen hemen aynı. Tek farkları, torfa doğrudan ekilen kesin çıkmasa bile önceden çimlendirilen mutlaka çıkıyor.

saleri
05-03-2019, 21:12
Sn @saleri şu şekilde dizdikten sonra üstüne ne kadar torf ekliyorsunuz?

Not: Benim kendi deneyimime göre, peçetede çimlendirilip torfa ekilen tohumun "ilk filizlenme süresi" ile doğrudan torfta çimlendirilen tohumun "ilk filizlenme süresi" hemen hemen aynı. Tek farkları, torfa doğrudan ekilen kesin çıkmasa bile önceden çimlendirilen mutlaka çıkıyor.

Sadece tohumlar görünmeyecek kadar torf ekliyorum.

Yukarda yazmayı unutmuşum. tohumları kumaşdan bardağa ordanda viyole aktarırken ortamların sıcaklık farkına dikkat ediyorum. Bardaklardaki tortu önce iyice ıslatıp sonra tohumları ekiyorum.

Aynı fiziki şartlar sağlandığında kumaşda çimlenme ile torda çimlenme süresi aynı olabilir. Benim amacım bir sürü tohumu torfa ekip kaç tanesinin çıkacağını beklemek yerine direk çıkacak olanları seçmek ve alandan tasarruf.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/639188d1487657806-20170218_212256.jpg
688217
688216

MeyveliTepe
05-03-2019, 21:38
Ektiğiniz tohumlarda çimlenme oranı genelde ne oluyor?

Çimlenme oranı düşük ise ya da ekeceğiniz tohumların çimleneceği şüpheli ise yaptığınız doğru bir yöntem. Bu şekilde sadece çimlenenleri büyütme imkanınız olur. Ancak çimlenenleri de önce bardaklara onbeşer yirmişer taşıyıp sonradan onları da sökerek viyollere birer birer taşıyorsunuz. Hayli zahmetli ve oyalayıcı görünüyor.

Çimlenme oranının %90+ mertebesinde olduğunu düşündüğünüz tohumlarda böyle yapmayıp, doğrudan viyole ve her viyole tek tohum olarak ekmek işi çok kolaylaştırıyor. Ön çimlendirme, çimlenenleri kalabalık olarak toplu ekme, sonra bir daha söküp başka bir yere taşıma (şaşırtma) işlemlerini tek bir işleme indirgemek mümkün. Bir kez viyole tohum ekip, 6-8 hafta sonra da götürüp doğrudan yerine dikmek mümkün oluyor. Her yıl yüzlerce böyle fide yapıldığında önemli zaman ve emek tasarrufu olur. İyi tohumlarla viyollerde boş kalacak göz sayısı da çok az olur.

dobipa
05-03-2019, 21:55
Cam balkon ve içindeki ardiye dolabının üstü ışık konusunda müsaitse, kumaşta çimlenenleri doğrudan viyollere ekip buraya koysanız? Sonuçta filizlenecekleri garanti.. Boyunu posunu beğenmediğiniz olursa da değiştirirsiniz.

Yanlış anlamayın yönteminiz ve sonuçları çok başarılı fakat çalışkanlara yönelik bir iş :p

Tembeller için bu yöntemden bardaklara ekme opsiyonunu atlayıp çimlenenleri doğrudan viyollere ekme işlemine geçsek olmaz mı :p

saleri
05-03-2019, 22:11
Ektiğiniz tohumlarda çimlenme oranı genelde ne oluyor?

Çimlenme oranı düşük ise ya da ekeceğiniz tohumların çimleneceği şüpheli ise yaptığınız doğru bir yöntem. Bu şekilde sadece çimlenenleri büyütme imkanınız olur. Ancak çimlenenleri de önce bardaklara onbeşer yirmişer taşıyıp sonradan onları da sökerek viyollere birer birer taşıyorsunuz. Hayli zahmetli ve oyalayıcı görünüyor.

Çimlenme oranının %90+ mertebesinde olduğunu düşündüğünüz tohumlarda böyle yapmayıp, doğrudan viyole ve her viyole tek tohum olarak ekmek işi çok kolaylaştırıyor. Ön çimlendirme, çimlenenleri kalabalık olarak toplu ekme, sonra bir daha söküp başka bir yere taşıma (şaşırtma) işlemlerini tek bir işleme indirgemek mümkün. Bir kez viyole tohum ekip, 6-8 hafta sonra da götürüp doğrudan yerine dikmek mümkün oluyor. Her yıl yüzlerce böyle fide yapıldığında önemli zaman ve emek tasarrufu olur. İyi tohumlarla viyollerde boş kalacak göz sayısı da çok az olur.

Çimlendirme oranı tohumlarda değişkenlik gösteriyor. Ticari tohumlarda dahil maalesef %90 çimlenme oranını pek görmedim. Birde şu var çimlenen her tohum aynı kalitede güçlü fide haline gelmiyor.

Bardaktan viyole alma işinide şu şekilde hallediyorum. Viyollerin altında plastik tepsilerim var. Viyolü güzelce karışımla doldurup ıslatıyorum buraya kadar kısmı zaten ortak.

Ben nemlenmiş karışımda geniş bir tükenmez kalemle her viyol gözünde 1 delik açıyorum. Kalemi batırıp çıkarma şeklinde delik açma 2 sn sürüyor. Delikler dokunmadığınız sürece kapanmıyor.
Bardaktaki fidelerde torfda olduğundan tane tane ayrılıyor. Her deliğe bir fide koyuyorum. Bir kez üsten suladım mı zaten fideler toprağa gömülmüş oluyor.
Anlatım biraz uzun oldu ama 77 gözlü bir viyole fide şaşırtmak 15 - 20 dakika alıyor. Bu işi zevkle yaptığımdan açıkcası yorucu değil .

Aslında imkanı olanlar için viyollere direk tohum ekmek ve ordan direk bahçeye aktarmak tabi ki daha az zaman alır ama viyollerde çimlendirme için ortamın sıcak olması gerekiyor. O kadar sayıda viyolü ısıtacak bir ev ortamı sağlamak lazım. Benim yöntemim benim şartlarıma göre en iyisi.

Cam balkon ve içindeki ardiye dolabının üstü ışık konusunda müsaitse, kumaşta çimlenenleri doğrudan viyollere ekip buraya koysanız? Sonuçta filizlenecekleri garanti.. Boyunu posunu beğenmediğiniz olursa da değiştirirsiniz.

Yanlış anlamayın yönteminiz ve sonuçları çok başarılı fakat çalışkanlara yönelik bir iş :p

Tembeller için bu yöntemden bardaklara ekme opsiyonunu atlayıp çimlenenleri doğrudan viyollere ekme işlemine geçsek olmaz mı :p

Subat ayında havalar çok soğuk. Kumaşta çimlenenleri direk balkona atarsam gün yüzü göremeden ölüyorlar. Ama cam kenarında gercek yapraklarını çıkardılar mı artık soğuk onları etkilemiyor

MeyveliTepe
05-03-2019, 22:25
Bir de böylesi var.

https://www.youtube.com/watch?v=ZgwGVbxZBSg&t=41s&fbclid=IwAR2Oo24547pgIQGzEfdBMwXX-Y2hg79999N29UyYLrnGsfisLwTRTmIXU88

(Sekizinci dakikadan sonrasına bakın)

Aynı çeşitten çok miktarda tohum ekip fide yapmak gerekiyorsa hayli pratik bir yöntem.

hosseda
06-03-2019, 11:04
Yukarıda, izlediğim yöntem olarak köylü komşumu takip ediyorum yazmıştım. Hafta sonu fidelerle esas uğraşan kişiyle (komşumun eşi) konuştum, tohumları ekmek için cemrelerin tamamlanmasını bekliyorum ama hava serin giderse martın 15 gibi ekmiş olurum tümünü dedi. Hepsini aynı tarihte ekiyormuş, mahsulde herhangi bir gecikme olmazmış.

Bu yıl bende onlar gibi yapacağım domatesler bir kaba biberler ayrı bir kaba, patlıcanlar gene ayrı bir kaba gibi...

bahcedenn
06-03-2019, 12:09
Yukarıda, izlediğim yöntem olarak köylü komşumu takip ediyorum yazmıştım. Hafta sonu fidelerle esas uğraşan kişiyle (komşumun eşi) konuştum, tohumları ekmek için cemrelerin tamamlanmasını bekliyorum ama hava serin giderse martın 15 gibi ekmiş olurum tümünü dedi. Hepsini aynı tarihte ekiyormuş, mahsulde herhangi bir gecikme olmazmış.

Bu yıl bende onlar gibi yapacağım domatesler bir kaba biberler ayrı bir kaba, patlıcanlar gene ayrı bir kaba gibi...

O da şundan sebep oluyor. Ortalama çeşitleri ve ortalama değerleri dikkate alırsak üç aşağı beş yukarı domates fidesi 40 günde fide oluyor, hasada ise en erken 80 günde gelse tohumdan hasada 120 günde gelmiş oluyor. Biber fidesi ise domatese göre daha uzun sürede (60 günde) fide haline geliyor. Fakat onun hasada gelme süresi daha erken. 60 günde hasada gelse, o da tohumdan hasada en erken 120 günde gelmiş oluyor. Nerdeyse aynı tarihlerde menemeni yapabiliriz. :D:D

TCM
07-03-2019, 10:08
Beyaz plastik bardaklar kullanalım, şeffaf olursa güneş ışığı köklere zarar verebilir. (@Dongyul un bilgisi) Kenarından üç yerinden ince bıçakla şerit şeklinde yarıklar açsam dahi su birikiyor.

688290

En güzeli matkap ile, kısa sürede de deliniyor toplu halde..

688291

Buralarda inşaatta temele konulan ve yukarı su çıkmasını engelleyen 'cüruf'

688292

Bardak diplerine üç-dört tane koysak yeterli, suyun dipte birikmesini engeller ve köklerin daha iyi gelişmesini sağlar.

688293

Cürfun üzerine bir iki cm. lik yanmış (benimki iki yıllık) hayvan gübresi ekleyelim.

688294

TCM
07-03-2019, 13:26
Üzerine torf-cocopeat-perlit (önceki yıllardan kalma malzemeler, küreğimiz bile beleş; BİM ayran şişesinden kesme) ekledik. Oranlara çok dikkat etmedim, cocopeat fazla vardı oranı da biraz fazla oldu. Perlit karışımda bolca görünecek kadar ekliyorum.

688321

Fide olsam direk dalarım, affetmem, o kadar güzel oldu.

688322

Tohumlar (domates-biber 1 gün, patlıcan 2 gün) suda bekleyip tuvalet kağıdında da hafiften kendinden geçince, fazla rehavete kapılmadan yıkarıda hazırladığımız bardaklara alıp üzerine de bir tutam torf ile örterek masamızın üzerine alıyoruz.

688323

İki senedir bardakların üzerine örttüğümüz büyük cam parçasını bulamayınca bir kısmını da çekmeceye kaldırdım. Hanım görmesin...

688324

birnefestoprak
07-03-2019, 15:33
Bunu Kuzey Amerika'da meşhur edenlerin başında Justin Rhodes geliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=loicvLfg9lM&pbjreload=10

Bir de böylesi var.

https://www.youtube.com/watch?v=ZgwGVbxZBSg&t=41s&fbclid=IwAR2Oo24547pgIQGzEfdBMwXX-Y2hg79999N29UyYLrnGsfisLwTRTmIXU88

(Sekizinci dakikadan sonrasına bakın)

Aynı çeşitten çok miktarda tohum ekip fide yapmak gerekiyorsa hayli pratik bir yöntem.

dongyul
07-03-2019, 19:49
Sayın Saleri ellerinize sağlık bildiğiniz gibi bende sizin yaptığınız yöntemle yapıyorum ancak tohum sayısı az olunca hiç sorun değil çok kolay ve pratik yöntem oluyor bu yıl anladım ki tohum sayısı artınca bu bir çılgın işiymiş rahat 10 gün belimi hissetmedim gerçekten yorucu ama garanti bir yöntem. Bereketli olsun.

saleri
07-03-2019, 20:44
Sayın Saleri ellerinize sağlık bildiğiniz gibi bende sizin yaptığınız yöntemle yapıyorum ancak tohum sayısı az olunca hiç sorun değil çok kolay ve pratik yöntem oluyor bu yıl anladım ki tohum sayısı artınca bu bir çılgın işiymiş rahat 10 gün belimi hissetmedim gerçekten yorucu ama garanti bir yöntem. Bereketli olsun.

İnstagramdan takipteyim hocam . Siz artık bu işi pro yapıyorsunuz. Artık
ısıtmalı bir serada Sn Meyvelitepenin yazdığı gibi direk viyole tohum ekimine geçmelisiniz. Yoksa ilerki yıllarda daha çoookk beliniz ağrır. :D:D

devrann
07-03-2019, 21:41
https://www.youtube.com/watch?v=-SNRCy5yGS8
https://www.youtube.com/watch?v=rZOs6B71Wjs

Daha önce kendi sayfamda paylaşmıştım belki yeni arkadaşlardan görmeyen olmuştur diye burayada eklemek istedim.
Bu şekilde çok sayıda tohumu aynı anda çimlendirip şaşırtacak duruma çok kısa sürede getiriyor ve tohumların inanılmaz hızlı ve büyük kök atmasını sağlıyor dez avantajı direk toprağa ekim yapılırsa iyi sonuçlar vermiyor adaptasyon sorunu yaşıyor.
Ben bu sistemi kullanıyorum öğrendikten sonra ve tohum çimlendirme için çok iyi sonuçlar veriyor daha sonra viyollere şaşırtıyorum.
İkinci videodaki rulolar içine torf koyup yapılan şaşırtma işi ev ortamında ışık azlığı sebebiyle pek çalışmıyor.Ama ilk vidyo çok iyi çimlendiremeyeceğiniz çoğu tohumda işe yarıyor ve kolay bir şekilde çimlendirebiliyorsunuz.
Çimlenme oranları mesela berkeley domateste 1 tohum çimlenmedi,brandywine domateste tamamı çimlendi ama birnefestopraktan gelen Halep karası düşük kaldı 15 tohumdan 3 tane çimlendi...Patlıcan tohumlarında genelde çimlenme düşük kalıyor.

MeyveliTepe
25-03-2019, 17:47
30 Ocak günü, herhangi bir ön çimlendirme işlemi yapmadan, tek göze tek tohum olarak viyole ektiğim, basit ışıklandırma yaparak büyüttüğüm biber fideleri, tohum ekiminden itibaren 45 günde gelişimlerini tamamladılar.

689766

Yer henüz hazır olmadığı için 5 gün de fazladan kaldılar.

689767

Gelişimleri gayet güzel. Boyları kısa, bol yapraklı ve gövdeleri kalın.

689768

Kök gelişimi de gayet iyi.

Tohum ekiminden itibaren herhangi bir şaşırtma vs. gibi bir işlem yok. Dikilecekleri seraya aldım, 3 gün kadar ortama alışsınlar, sonra yerlerine dikilecek.

TCM
25-03-2019, 19:31
@ Meyvelitepe, bizim bando takımı değil mi onlar, güzelim takımı ne hale getirmişsiniz, boylar kısalmış, beller kalınlaşmış, son resimdeki hele iyice çarpık bacaklı olmuş.. Millet selvi boylu neler yetiştiriyor...Bir de 'gelişimi gayet iyi' demişsiniz.

Masmavi
07-10-2019, 19:30
Merhaba forumda yeniyim. Sizlerin tecrübelerinden faydalanmak istiyorum. İlk kez bitki yetiştiriyorum. Ayçiçeği ekmeyi çok istiyordum. Taze bir baş ayçiçeği aldım ve soyduklarımı suyun içerisinde 1 gün beklettim. Daha sonra pamukta çimlendirdim (3-4 gün kadar) uzun uzun kökler atmışlardı. Ve en sonunda kağıt bardaga topraga yerlestirdim. Fakat çok boyuna gittiler daha ikinci günlerinde maşallah sırık gibi oldular. Birşeyi yanlış mı yaptım acaba? Ya da ne yapmam gerekiyor. Dogru mu gidiyor yanlis mi? Ne kadar siklikla sulamaliyim?

Kahraman43
06-02-2020, 20:21
Öncelikle böyle güzel bir etkinliği düzenleyen, ürünlerini paylaşan ve emek veren herkese teşekkür ederim.
Nasip olursa elimize geçecek olan tohumları en az zayiatla nasıl çimlendirip toprakla buluşturabiliriz. Kütahya için mayıs ayında fideler bahçeye dikiliyor, diğer bölgeler için faklılık gösteriyordur tabi ki;
1. Örneğin mayısta dikeceğimiz fideleri ne zaman çimlendirmeliyiz.
2. Domates, biber, mısır, kavun, karpuz v.s. tüm tohumları çimlendirmek gerekir mi ?
3. Çimlendirme yaptıktan sonra şaşırtma yapılmalı mı? yoksa tohumlar direk viollere ekilse olur mu ?
4. Güneş görmeyen kapalı bir ortamım var sıcaklığı 10-15 derece burada çimlendirme yapılabilir mi? veya ne zaman gün ışığı almalı?

Portakal Rengi
08-02-2020, 06:16
Nasip olursa elimize geçecek olan tohumları en az zayiatla nasıl çimlendirip toprakla buluşturabiliriz. Kütahya için mayıs ayında fideler bahçeye dikiliyor, diğer bölgeler için faklılık gösteriyordur tabi ki;
1. Örneğin mayısta dikeceğimiz fideleri ne zaman çimlendirmeliyiz.
2. Domates, biber, mısır, kavun, karpuz v.s. tüm tohumları çimlendirmek gerekir mi ?
3. Çimlendirme yaptıktan sonra şaşırtma yapılmalı mı? yoksa tohumlar direk viollere ekilse olur mu ?
4. Güneş görmeyen kapalı bir ortamım var sıcaklığı 10-15 derece burada çimlendirme yapılabilir mi? veya ne zaman gün ışığı almalı?

Anasayfayı görüntülediğiniz zaman "forum" isimli bölümü tıklayın.
Ana başlıklar içinde "Üretim, bakım, düzenleme, temel malzemeler" isimli başlığa tıklayın.
Bu başlığın altında aradıklarınızı bulacaksınız. Anlatımla yetinmezseniz iyi olur. Diğer sorular ve yanıtları önemli. Aklınızdaki soruyu sizden önce sormuş oluyorlar, genellikle. Okumak sıkıcı gelmiyorsa çok şey öğreniyorsunuz.
Geç don zamanı geçtikten sonra ekim yapabiliyorsunuz. Meteoroloji sitesinde don zamanlarının çizelgesi var.

istcallst
08-02-2020, 07:06

Daha önce kendi sayfamda paylaşmıştım belki yeni arkadaşlardan görmeyen olmuştur diye burayada eklemek istedim.
Bu şekilde çok sayıda tohumu aynı anda çimlendirip şaşırtacak duruma çok kısa sürede getiriyor ve tohumların inanılmaz hızlı ve büyük kök atmasını sağlıyor dez avantajı direk toprağa ekim yapılırsa iyi sonuçlar vermiyor adaptasyon sorunu yaşıyor.
Ben bu sistemi kullanıyorum öğrendikten sonra ve tohum çimlendirme için çok iyi sonuçlar veriyor daha sonra viyollere şaşırtıyorum.
İkinci videodaki rulolar içine torf koyup yapılan şaşırtma işi ev ortamında ışık azlığı sebebiyle pek çalışmıyor.Ama ilk vidyo çok iyi çimlendiremeyeceğiniz çoğu tohumda işe yarıyor ve kolay bir şekilde çimlendirebiliyorsunuz.
Çimlenme oranları mesela berkeley domateste 1 tohum çimlenmedi,brandywine domateste tamamı çimlendi ama birnefestopraktan gelen Halep karası düşük kaldı 15 tohumdan 3 tane çimlendi...Patlıcan tohumlarında genelde çimlenme düşük kalıyor.

Ben de bu yöntemi deniyorum, resmen bayıldım. Yer tasarufu çok önemli, saksılardan çok daha az yer kaplıyor, ve şimdiye kadar çimlenme oranı çok güzel.

Portakal Rengi
09-02-2020, 08:18
Ben de bu yöntemi deniyorum, resmen bayıldım. Yer tasarufu çok önemli, saksılardan çok daha az yer kaplıyor, ve şimdiye kadar çimlenme oranı çok güzel.

Katılıyorum. Ama gövdeler çok uzun ve narin oluyor. Buna çözüm bulabildiniz mi?

TCM
09-02-2020, 10:12
Merhaba forumda yeniyim. Sizlerin tecrübelerinden faydalanmak istiyorum. İlk kez bitki yetiştiriyorum. Ayçiçeği ekmeyi çok istiyordum. Taze bir baş ayçiçeği aldım ve soyduklarımı suyun içerisinde 1 gün beklettim. Daha sonra pamukta çimlendirdim (3-4 gün kadar) uzun uzun kökler atmışlardı. Ve en sonunda kağıt bardaga topraga yerlestirdim. Fakat çok boyuna gittiler daha ikinci günlerinde maşallah sırık gibi oldular. Birşeyi yanlış mı yaptım acaba? Ya da ne yapmam gerekiyor. Dogru mu gidiyor yanlis mi? Ne kadar siklikla sulamaliyim?

Büyük ihtimal ışık az geldiği için ışığı bulabilmek amaçlı uzuyor fidecikler. Su fazla geldiğinde de boy uzar ancak hızlı uzuyor ise ışık az geliyordur.

istcallst
09-02-2020, 16:14
Katılıyorum. Ama gövdeler çok uzun ve narin oluyor. Buna çözüm bulabildiniz mi?

Şimdilik bir problem yok, bu sene ilave led ışıklar koydum.

acemi25
10-02-2020, 11:27
Merhaba;
Forumda bu konularda çok okudum, sanırım çoğu kişi fideleme işini evde yapıyor ama ya ışık yetersiz oluyor ya da su fazla geliyor. Böyle olunca da fideler sağlıksız gelişiyor. Ben de fideleri evde yapacağım, bitki lambası almayı planlıyorum bu problem için. https://www.trendyol.com/schulzz/bitki-yetistirme-lambasi-full-spektrum-200-led-p-33062091?boutiqueId=316782&gclid=Cj0KCQiAm4TyBRDgARIsAOU75srr8f5Fx79EibK_XEbm l_BM_beUD1HD4FpcfyMmtWkDG-Tom2CWz9caAuE3EALw_wcB Bu tarz bir şey kullanıp memnun olan var mı merak ediyorum.

Kahraman43
11-02-2020, 13:33
30 Ocak günü, herhangi bir ön çimlendirme işlemi yapmadan, tek göze tek tohum olarak viyole ektiğim, basit ışıklandırma yaparak büyüttüğüm biber fideleri, tohum ekiminden itibaren 45 günde gelişimlerini tamamladılar.

689766

Yer henüz hazır olmadığı için 5 gün de fazladan kaldılar.

689767

Gelişimleri gayet güzel. Boyları kısa, bol yapraklı ve gövdeleri kalın.

689768

Kök gelişimi de gayet iyi.

Tohum ekiminden itibaren herhangi bir şaşırtma vs. gibi bir işlem yok. Dikilecekleri seraya aldım, 3 gün kadar ortama alışsınlar, sonra yerlerine dikilecek.

Tebrikler çok güzel görünüyorlar. Sadece biber fidesi mi yapıyorsunuz domates vs fidelerini de sadece viyole direk mi dikiyorsunuz.

malina
20-02-2020, 12:05
Muda konuyu tekrar hatırlatınca, konu adına 2020 Dikkat diye ekleme yaptım. Umarım işe yarar :)

iyigit
22-02-2020, 10:01
Bu sene fideleri bir pencereden ötekine ve oradan da balkona taşımak yerine Meyvelitepe'nin sistemini denemeye karar verdim.

Ancak geçen yıl biberlerin çimlenme oranı düşük olduğundan ne olup ne bittiğini anlamak için direk viyollere dikmek yerine Saleri'nin izinden giderek önce ön çimlendirme yapıp sonra da tepsilere ekim yaptım. Sonuç: fideler inanılmaz bir hızla büyüyorlar. Öyle ki daha önce 1 ay süren aşamaya nedredeyse 10 günde ulaştılar. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

Ancak emin olamadığım bir şey var. Benim düzeneğimde her katta 2500 lümenlik bir floresan lambası var. Bir yazıda floresanın led'e nazaran daha etkili olduğunu okumuştum (https://homeguides.sfgate.com/fluorescent-vs-led-seed-starting-93577.html) ve elimde de eski floresanlar olunca düzeneği bu şeklide kurdum.
Floresan lambalar ledlere göre daha fazla ısı yayıyor ve bu da ortamın ısısını 23 dereceye kadar çıkarıyor. Lambalar fidelerin 30 cm üzerinde duruyor.

Sizce bu durum fidelerin gelişimini kötü etkiler mi?

tropikalist
22-02-2020, 17:32
Arkadaşlar yer bademini nasıl yüksek oranda çimlendirebilirim acaba yazarsanız çok sevinirim

hobiciakvarist
26-02-2020, 00:07
687940

687939

Burda kullanmış olduğunuz ışıklandırma hakkınd bilgi verebilir misiniz? şerit led mi?

acemi25
26-02-2020, 08:23
Merhaba;
Dahlia soğanları sanki canlanmış gibi? Hemen ekeyim mi? Mevsim daha henüz çok erken Erzurum'a göre :(

TCM
26-02-2020, 08:31
Merhaba;
Dahlia soğanları sanki canlanmış gibi? Hemen ekeyim mi? Mevsim daha henüz çok erken Erzurum'a göre :(

Genel bilgi yıldız soğanları eksi yedi derece civarı yaşar. Bence soğanları takip edin, süğmeye başlayınca toprağa ekin. Şu an ekerseniz toprak ısınmadığı için canlanmaz, sıcaklık düşmesine bağlı ölebilir de..

acemi25
26-02-2020, 08:47
Genel bilgi yıldız soğanları eksi yedi derece civarı yaşar. Bence soğanları takip edin, süğmeye başlayınca toprağa ekin. Şu an ekerseniz toprak ısınmadığı için canlanmaz, sıcaklık düşmesine bağlı ölebilir de..

Üzerinden tomurcuk çıkmış sanırım minnacık, o yüzden iç mekanda mı eksem diyorum saksılara. Şu an dereceler -10ları geçiyor haliyle dışarı ekemem :(

TCM
26-02-2020, 14:23
Üzerinden tomurcuk çıkmış sanırım minnacık, o yüzden iç mekanda mı eksem diyorum saksılara. Şu an dereceler -10ları geçiyor haliyle dışarı ekemem :(

Takip edin, herhalde sıcakta tutuyordunuz yoksa burada bile hareket olmadı daha. Neyse sorun olmaz, filizlenen kısımlar birer karış olunca bile dikmiştim ben dikkat eder kırmazsanız sorun olmaz, kırarsanız da başka yerden patlar büyük ihtimal. Eğer dediğiniz tomurcuk büyürse içeride saksıya veya bu iş için kullanılan siyah poşetlere diker sonra aktarırsınız.

tropikalist
26-02-2020, 14:32
Arkadaşlar galiba sanırım sorum arada kaynadı bi bakadilir misiniz yer bademi yetiştiricileri veya konu hakkında bilgi sahibi olan kişiler sn TCM aklıma tek siz geliyordunuz da başka cevaplayan kişi olursa onlarda olur :D

TCM
26-02-2020, 14:56
Arkadaşlar galiba sanırım sorum arada kaynadı bi bakadilir misiniz yer bademi yetiştiricileri veya konu hakkında bilgi sahibi olan kişiler sn TCM aklıma tek siz geliyordunuz da başka cevaplayan kişi olursa onlarda olur :D

@ tropikalist, kusura bakma, ben cevabı yazdım sanıyorum ya :D

İki yıldır farklı metotlar deniyoruz, @AkisSoftware ve @Zekoş da deneyenler arasında. Ben yüzde olarak oranımı arttıramadım sanırım @Zekoş 10 - 15 gün bilerek veya bilmeyerek suda bekletmiş ve % 100 çimlenme oranına ulaşmıştı, yine de kendisine bir sorun. Yanılmıyorsam @AkisSoftware 'sıcak iyi geliyor' deyince ben fırının içine soktum ve zaman zaman çalıştırarak iç sıcaklığın 30-40 derecelerde dolaşmasını sağladım ama oranım değişmedi. En az iki üç gün suda beklemesi gerektiği ise kesin bilgi..

AkisSoftware
26-02-2020, 15:09
Aslında kolay çimlenen bir bitki. Önce bir kaç gün su içerisinde bekletip, saksı içerisinde, toprak yüzeyine serperek çimlenmelerini bekleyebilirsiniz. Çimlenme başladıktan sonra kalıcı yerlerine dikebilirsiniz. Patates gibi düşünebilirsiniz...

Tohumlar taze olduğu için çimlenmede fazla sorun olacağını düşünmüyorum.

Arkadaşlar yer bademini nasıl yüksek oranda çimlendirebilirim acaba yazarsanız çok sevinirim

tropikalist
26-02-2020, 16:33
Sayın TCM ve Akissoftware cevaplarınız için teşekkürler elimde zaten yanlışlıkla iki kişiden talepte bulunmuşum o zaman bir kısmını 10-15 gün suda bekletip ekeyim bir komşunuzda 3 gün suda bekletip toprağın üzerine serperek deneyeyim

Birde bu bitki soğuğa dayanıklı mı ?

TCM
26-02-2020, 17:18
Sayın TCM ve Akissoftware cevaplarınız için teşekkürler elimde zaten yanlışlıkla iki kişiden talepte bulunmuşum o zaman bir kısmını 10-15 gün suda bekletip ekeyim bir komşunuzda 3 gün suda bekletip toprağın üzerine serperek deneyeyim

Birde bu bitki soğuğa dayanıklı mı ?

Kalıcı değil zaten, normal sebzelerle birlikte ekin.

tropikalist
27-02-2020, 06:18
Tamam normalde merkez Akdeniz ikliminde ancak akrabalarımın bahçesine ekeceğim orada Doğu Anadolu’ya yakın yer olduğu için sordum

hobiciakvarist
27-02-2020, 18:58
Bu sene fideleri bir pencereden ötekine ve oradan da balkona taşımak yerine Meyvelitepe'nin sistemini denemeye karar verdim.

Ancak geçen yıl biberlerin çimlenme oranı düşük olduğundan ne olup ne bittiğini anlamak için direk viyollere dikmek yerine Saleri'nin izinden giderek önce ön çimlendirme yapıp sonra da tepsilere ekim yaptım. Sonuç: fideler inanılmaz bir hızla büyüyorlar. Öyle ki daha önce 1 ay süren aşamaya nedredeyse 10 günde ulaştılar. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

Ancak emin olamadığım bir şey var. Benim düzeneğimde her katta 2500 lümenlik bir floresan lambası var. Bir yazıda floresanın led'e nazaran daha etkili olduğunu okumuştum (https://homeguides.sfgate.com/fluorescent-vs-led-seed-starting-93577.html) ve elimde de eski floresanlar olunca düzeneği bu şeklide kurdum.
Floresan lambalar ledlere göre daha fazla ısı yayıyor ve bu da ortamın ısısını 23 dereceye kadar çıkarıyor. Lambalar fidelerin 30 cm üzerinde duruyor.

Sizce bu durum fidelerin gelişimini kötü etkiler mi?

Merhaba. Düeneğinizin detayı veya varsa fotoğrafını paylaşabilir misiniz?

“23 derece ortam ısısı”ndan kastınız bulundukları ortam/oda ise sıkıntı olabilir, özellikle Bulundukları ortam normalde ısıtılmayan bir ortam ise. Zira çok fazla ısı ürettiği anlamına gelecektir ki bitkilere gelen/vuran ısı daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu da bazı türlerin (özellikle ilk bahar Ekim’i yapılanlar) erken çiçeklenmeye teşvik edebilir.

Yok eğer çiçeklerin/toprağın üzerindeki ısı 23 derece ye ulaşıyor ise ve 18 derece altında zaten çoğu bitkinin gelişimini durdurduğunu göz önünde bulundurursak 23 derece çok da sıkıntı olamayacaktır. Tohumların çimlenmesi/çıkması için bir miktar ısı gerekiyor zaten. Önemli olan 23 derecenin üstünü çıkması durumunda nerede müdahale etmek gerekeceği bence. Havalar ısındıkça bu sorunun gündeme geleceğinden eminim.

Tabi görmüş geçirmiş birileri bu konudaki deneyimleri ile konuya değinirse daha denenmiş yaşanmış bilgi almış oluruz.

Floresan ların daha etkili olması konusuna gelince, paylaştığınız linkte de belirtilmiş gerçi ama, LED ler çalışma prensibi gereği spesifik dalga boylarında ışık veriyor olmaları; bu dalga boyları bitkilerin fotosentez için kullanabildikleri dışında kalırsa veya az bir kısmını içerirse bitki gelişimi olmaz veya az olur. Ancak, bitki geliştirmek için üretilen LED’ler mevcut veya dalga boyları belirtilen LES de var onlardan ışıklandırma yaparak kullanan hobiciler ve/veya seralar var.

iyigit
01-03-2020, 19:46
teşekkür ederim. ortam ısısı ve toprak ısısı arasında yaptığınız ayrımı anladım. bitkiler zaten 19-20 derece civarındaki bir odadadalar. o yüzden fidelerin ışığa olan mesafesini biraz daha artırsam sorun çözülecek sanırım.

Şeftali çiçeği
05-03-2020, 13:08
Büyük ihtimal ışık az geldiği için ışığı bulabilmek amaçlı uzuyor fidecikler. Su fazla geldiğinde de boy uzar ancak hızlı uzuyor ise ışık az geliyordur.

Sn TCM,

Marul tohumlarını siz nasıl çimlendiriyorsunuz acaba? Suda bekletmek gerekir mi?

Bir de, marul tohumu ekilen toprağın yapısı nasıl olmalı?

TCM
05-03-2020, 18:37
Sn TCM,

Marul tohumlarını siz nasıl çimlendiriyorsunuz acaba? Suda bekletmek gerekir mi?

@ Şeftali çiçeği, marul ektim mi şimdiye kadar hatırlamıyorum. Çimlenme işleminin zor olacağını sanmıyorum, toprak için de suyu sevdiğini biliyorum sadece ki çok fazla seçiciliği yoktur herhalde. Bir de dikim aralığı çok olmamalı diye biliyorum 15 - 20 cm. civarı olmalı.

meeteine
05-03-2020, 22:21
Sn TCM,

Sayın TCM'ye sormuşsunuz ama ben kendi tecrübemi yazayım:
Suda bekletmiyorum, doğrudan viyollere ekiyorum. 7-10 günde çimleniyorlar. Bir iki hafta içerisinde 3-5 cm'ye ulaştıklarında yerlerine taşıyorum.
Özel toprak uygulamıyorum (saksıda yetiştiriyorum ben) Torf ve perlit barındıran bahçe toprağı. Biraz da solucan gübresi ya da yanmış keçi gübresi koyuyorum.

acemi25
06-03-2020, 09:05
Takip edin, herhalde sıcakta tutuyordunuz yoksa burada bile hareket olmadı daha. Neyse sorun olmaz, filizlenen kısımlar birer karış olunca bile dikmiştim ben dikkat eder kırmazsanız sorun olmaz, kırarsanız da başka yerden patlar büyük ihtimal. Eğer dediğiniz tomurcuk büyürse içeride saksıya veya bu iş için kullanılan siyah poşetlere diker sonra aktarırsınız.

Teşekkür ederim Sayın TCM, ben bu cevabınızı görmeden ertesi gün ektim saksılara :) Kusura bakmayın, uğraşıp cevap yazmışsınız. Dinlemedim gibi olmuş. Bu arada sıcakta tutmadım, kargo poşetinden o şekilde çıktılar malesef.

Şeftali çiçeği
06-03-2020, 12:42
Sn TCM, bilgi ve fikir veren cevabınız için teşekkürler.

Sn Meeteine, her bir viyol gözüne ne kadar tohum konuyor acaba? Malum tohumlar biraz ufak, üçer beşer adet ya da küçük bir tutam gibi bir şey mi?

iyigit
06-03-2020, 13:19

Sn Meeteine, her bir viyol gözüne ne kadar tohum konuyor acaba? Malum tohumlar biraz ufak, üçer beşer adet ya da küçük bir tutam gibi bir şey mi?

marul için viyolden ziyade tepsiye ekim daha çok tercih ediliyor. belki bu link işinize yarayabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=_pgcvN6TuE8

meeteine
06-03-2020, 16:26

Ben plastik bardak kullanıyorum, iki üç tane atıyorum her bardağa. Tohumlar filizlenmeye başlayınca zayıfları söküyorum. Sadece bir tane bırakıyorum. Evde tükettiğim için üç beş tane marul yetiyor bana. Daha çok dikeceksiniz biraz zahmetli olabilir.

Tepsiye de denemiştim ama sanırım karıncalar evlerine taşıdılar ve sadece bir iki tane çimlenmişti. Ondan sonra bardağa dikmeye başladım.

alperfect
05-04-2020, 15:39

Bu yöntemle tohum çimlendirirken küflenme sık karşılaşılan bir sorun mu? Benim ruloları peçete tam kurumadan hafif nemliyken fısfısla suladım ama 2 gündür ruloların kenar köşesinde hafif siyah noktacıklar görmeye başladım. açıp havalandırıyorum da.

Limonçiçekleri
04-05-2020, 22:43
Merhaba arkadaşlar, benim sorum olacaktı cevaplayabilsen olursa sevinirim. Yaklaşık 40 gün önce etkinlikten aldığım biber, patlıcanı ektim ama hala hiçbiri çıkmadı. Oda sıcaklığında bekletiyorum. Domatesimde 2 tanesi çimlendi. Ayçiçeğinde bir sıkıntı olmadı. Biber ve patlıcanın da hepsini kullanmıştım. Hergün uyanır uyanmaz bakıyorum ama malesef. Beklemeye devam edeyim mi, çıkar mı?

TCM
05-05-2020, 08:16
Merhaba arkadaşlar, benim sorum olacaktı cevaplayabilsen olursa sevinirim. Yaklaşık 40 gün önce etkinlikten aldığım biber, patlıcanı ektim ama hala hiçbiri çıkmadı. Oda sıcaklığında bekletiyorum. Domatesimde 2 tanesi çimlendi. Ayçiçeğinde bir sıkıntı olmadı. Biber ve patlıcanın da hepsini kullanmıştım. Hergün uyanır uyanmaz bakıyorum ama malesef. Beklemeye devam edeyim mi, çıkar mı?

40 günde çıkması lazımdı, tohumlarda sorun olacağını sanmıyorum çünkü farklı kişilerden almışsınızdır, tek kişi olsa belki. Muhtemelen çimlendirme şartlarınızda sorun var, ayrıntılı yazıp resimlerseniz bir sonrakine faydası olur; az veya çok nem, havasız ortam ilk akla gelen nedenler. Yoksa biber patlıcan geç çimlenir ama domates bir gün suda beklettikten sonra ektiğinizde üç dört günde topraktan çıkması lazım.

hosseda
05-05-2020, 12:48
Tarihlere baktım bir kaç gün daha bekleseniz iyi olur diyorum. 24 martta ekmişim tohumları 13 nisanda domateslerden 25 kadar çimlenmiş akabinde hemen hepsi çimlendi. Kavun karpuz tohumlarında da sorun yok ama bir kaç tane biber geliyor gibi onun dışındaki biberlerden ve patlıcanlardan ses yok.
Evin balkonundalar yasak ve yaşım sebebiyle hep başlarındayım. En küçük ihmal olmadı, soğuk zamanlarda üzerlerini örttüm güneşli havalarda güneşe çıkardım ama doğmayan doğmuyor demekki...Yarın izin alabilirsem bahçeye gitmek üzere, toprağa aktaracağım domatesleri ama biber patlıcan ne olacak bende bilmiyorum...Köydeki komşuya havale edeceğim mecburen onları.
Görünen o ki patlıcan biber en az bir ay sonra çimleniyor domatlara göre.

dcalan
17-05-2020, 17:47
Arkadaslar merhaba ben kavun ve karpuz tohumlarrini direk bahceye ektim 3 hafta oldu ama hala ses seda yok.Suda bekletmeden ekmistim. Birde 10-15 cm derine ektim. Ilk gun sulama didinda yagmur haricinde sulanmadilsr. Nasil bir yol izlemem gerek. Kavun karpuz su istemez diyor etrafimdakiler. Tecrubeli arkadaslar düşüncelerini paylasabilirler mi.Ilk kez fide yetistiriyorum.Bu konularda cok bilgim yok.Ogrenmeye çalışıyorum

its_just_a_ride
17-05-2020, 20:44
Arkadaslar merhaba ben kavun ve karpuz tohumlarrini direk bahceye ektim 3 hafta oldu ama hala ses seda yok.Suda bekletmeden ekmistim. Birde 10-15 cm derine ektim. Ilk gun sulama didinda yagmur haricinde sulanmadilsr. Nasil bir yol izlemem gerek. Kavun karpuz su istemez diyor etrafimdakiler. Tecrubeli arkadaslar düşüncelerini paylasabilirler mi.Ilk kez fide yetistiriyorum.Bu konularda cok bilgim yok.Ogrenmeye çalışıyorum

10-15 cm çok derin. İsterseniz baştan toprağa veya viyole ekin. Veya hazırını temin edin.

scude
24-05-2020, 05:35
merhaba arkadaslar oncelikle herkesin ramazan bayramini kutlar saglik ve mutluluklarla gecmesini temmenni ederim.
araniza yeni katildim ben yurtdisinda yasiyorum burdaki evim bahceli oldugu icin sebze ekmeye karar verdim ama malesef bu konulardan baya uzagim.
tohum istiyorum nasil nezman ve nerden temin edebilirim.
Tesekkurler..

Begüm06
06-10-2021, 10:08
Ben saksıya salatalık kabal ekmiştim ama salatalık bir sürü çiçek açtı bir tane ürün verdi kabaklaeda ürün çok verdi ama misket kadar büyüyüm kurudular neden oldu anlamadım

Nursenn
06-10-2021, 22:25
İyi akşamlar ben perlite pasabiyigi ve jagaranda ağacı tohumlari ektim çıkmaya başladılar resimlemeyi beceremedim acaba toprağa ne zaman gecirsem iyice kuvvetlene kadar dursami bilemedim

mertaydin
13-10-2022, 22:14
Dediğiniz doğru ancak yanıldığınız noktalarda var her tohumu direk yere ekemezsiniz ( havalar ısınmadan) çünkü tohumların yerde çürüme ya da donma problemi olabiliyor bu yüzden zaten viyol tercih ediliyor. Ben her zaman tohumları saksı vb şeylerde çimlendirme işlemine alırım daha sonra yere dikerim viyolde çimlendirme işlemine almak bitkiye hastalık getirmez siz geç çıkarıyorsunuz demekki ben havalar ısınmaya başladığı zaman çıkarır dikerim. Baklagilleri zaten uzun süre viyolde tutamazsınız çünkü hızlı büyür bu yüzden hemen ekilmemeli bahara az bir zaman kala ekilmelidir ( Toprak her zaman için daha geç ısınır ).
Ve doğada zaten bir düzen var o tohumlar belirli bir zamanda düşüp çimleniyorlar [emoji846]
Merhaba ben bu işlerde çok yeniyim ve acemiyim.

Geçen hafta Roka Tere Marul Ispanak Dereotu Havuç Turp gibi kışlık bitkilerin tohumlarını bahçeye ektim. Yanlış mı yaptım acaba viyola mı ekmem gerekiyordu. Çıkmaz mı ekttiğim tohumlar ?

mertaydin
13-10-2022, 22:17
Ben saksıya salatalık kabal ekmiştim ama salatalık bir sürü çiçek açtı bir tane ürün verdi kabaklaeda ürün çok verdi ama misket kadar büyüyüm kurudular neden oldu anlamadım
Çiçek açıp kurumasının nedeni salatalığın döllenmeyi sağlayamaması diye biliyorum yanlışım varsa düzeltirler. Aynı durumu geçen sene yaşamıştım ve birinden duyduğum döllenmeyi arıların yaptığı arılar yoksa kulak pamuğuyla yapılması gerektiğiydi. Denedim ve oldu :)

Muda
27-01-2023, 08:17
Benim eskiden yaptığım hatayı halen başka arkadaşların da yaptığını görüyorum. Tohumların hepsini aynı anda erkenden çimlendirmeye çalışıyorlar.

Sıcak ortamda çimlenen tohumlar yeteri kadar ışık almayınca oldukça fazla uzayıp ölüyorlar. Tohumların tamamını da kullanınca artık asıl dikmemiz gerektiği zamanda elimizde tohum ve içimizde heves kalmıyor.

Bugün konuştuğum iki arkadaş da aynı şeyi söyledi. Komşum geçen yıl 22 martta dışarıda sera içine dikim yapmış. Toprak ısınmadan bitkilerin büyümediğini, beklediğini, bu arada bitkinin hastalandığını söyledi. Bu tarihte ektiği tohumların hepsinden ürün aldı. Rakım 1300 metrede. Ben bana gelen tohumların hepsini ekmeyip bir kısmını artık saklamaya başladım. İlk ektiğim tohumların başına bir şey gelirse yeni bir başlangıç yapabilmek için.

Konuyla ilgili bir iki linki de yazayım;

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/3673.htm

Forumda rastladığınız diğer linkleri de ekleyebilirsiniz.

Tohumlar geldi. Sabırsızlıkla havaların ısınmasını bekleyecekken havalar mevsim normallerininin üzerinde gidiyor. Kar ve yağış yok. Ben henüz hiç bir tohum ekmedim. Umarım sizler de tohumların tamamını ekme yanlışlığına düşmemiszinizdir. Ben bu yıl bir kısım tohumları direk toprağa dikip oradan biraz geç de olsa olacak fideleri yetiştirmeyi düşünüyorum. Hatta bir kısım bozulan domatesleri farklı yerlere sonbaharda atarak üzerlerine biraz toprak ekledim. Kendi çıkan domateslerin geç de çıksa verimli ve benim fidelerden sonra daha hızlı büyüdüklerini keşfettim. İsterseniz siz de bir kısım tohumlarınızı bu şekilde değerlendirin. Bu durumda güneşin olmaması, ortamın sıcak olması nedeni ile fidelerin uzayıp ölmesinin önüne geçebiliyoruz. Tabi tüm tohuimları da ekmiyorum artık. Tohum miktarına bağlı olarak ikinci ve üçüncü defa ekecek tohum bulundurmaya çalışıyorum. Toprak ısınmadan fideler büyümüyorlar.

Şu linkte de zor çimlenen tohumların çimlenme engellerinin nasıl giderileceği anlatılmış.

https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/15_01_01_d663c.pdf

Balkon çiftçisi
19-02-2023, 00:18
Merhabalar bu yıl ilk kez bahçeme ekmeye başlayacağım tohumlarımı çimlendirmeye başlamak için erken midir acaba? Bahçem Eskişehir Alpuda ve tüm gün güneş görüyor. Tohumları şubat sonu eksem 6 haftada toprağa ekilecek fide haline gelirler nisan ortasına doğruda toprağa ekerim diyorum ama sizce doğru zamanmı?

malbman
19-02-2023, 12:06
Merhabalar bu yıl ilk kez bahçeme ekmeye başlayacağım tohumlarımı çimlendirmeye başlamak için erken midir acaba? Bahçem Eskişehir Alpuda ve tüm gün güneş görüyor. Tohumları şubat sonu eksem 6 haftada toprağa ekilecek fide haline gelirler nisan ortasına doğruda toprağa ekerim diyorum ama sizce doğru zamanmı?

Bölgenizdeki geç donların tarihini baz alın. Bitkilerinizi dışarıya almak için geç donların bitmesini bekleyin. Bu sayede, bitkilerinizi beklenmedik don zararlarından korursunuz.

semi117
19-02-2023, 12:30
merhaba ben SEMİ AKIN bu esajın bana çok iyi geldi

Muda
22-01-2024, 09:10
https://www.youtube.com/watch?v=a5rP7kz53nI

Güler
22-01-2024, 16:14
Sevgili Muda paylaşımın için teşekkür ederim.

Aloevera yaprağına ihtiyacı olan arkadaşlara gönderebilirim.

fth38
12-07-2024, 12:48
Bildiğim kadarıyla terör roka gibi tohumlar zaten viyola ekmeğinize pek gerek yok maydonoz gibi toplu halde büyüdüğü için sorun olacağını zannetmiyorum fakat marulu biraz biraz daha aralıklı dikmenizde fayda var diye düşünüyorum çünkü büyümesi açısından çok dipdibe olduğunda genişleyemediği için küçük kalabiliyor

fth38
01-09-2024, 09:43
Merhaba bu canavar otu olabiliyor bazen bahçe de özellikle domates altlarında bununla mücadele yöntemi bilen var mı

Muda
21-09-2024, 22:37
Merhaba bu canavar otu olabiliyor bazen bahçe de özellikle domates altlarında bununla mücadele yöntemi bilen var mı

Sen canavar otunu gördüğüm yerde söküyorum. Tohum vermeden toplamak gerekiyor. Çok fazla tohum veriyor. Uzun yıllar boyu bu tohumlar yaşıyor. Tohum vermiş ise tohumları dökmemeye dikkat ederek bir kova içine alıp kuruduğu zaman sobaya atmak faydalı olacağını düşünüyorum.