Bağlan

View Full Version : obabilgesi / Bahçe (Balıkesir-Gönen)

Sayfalar : [1] 2

obabilgesi
02-02-2018, 09:59
Bahçenin bulunduğu şehir : Balıkesir / Gönen

Bahçenin büyüklüğü : 1740 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Sıcak ve ılıman bir iklim hakim. Kış aylarında, yaz aylarından çok daha fazla yağış düşmektedir. Köppen-Geiger iklim sınıflandırmasına göre Csa olarak adlandırılabilir.
Yıllık güneşlenme süresi: 2400-2600 (saat).
Rüzgâr hızının 10,8 ile 17,1 m/sn arasında olduğu günler yılda toplam 57 gün.
Yıllık ortalama yağış miktarı: 660 mm.
Yıl boyunca ortalama sıcaklık 17.4 dolaylarında değişim göstermektedir.
Şehirin yıllık ortalama nisbi nem değeri % 71,3' tür.
Tuzluluk alınan numunenin derinliğine bağlı olarak 0,017 ile 0,039 arasında değişmektedir.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 8b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : İçerisindeki evi yıkmak zorunda kaldığımız için şimdilik bahçe, ama ileride konut olacak.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Sahibinin vefatından sonra uzun zaman ilgilenilmemiş, yabani böğürtlenlerin istilasında ve içerisinde birkaç delice ağacın olduğu bakımsız bir bahçeydi.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Ekim/2017 tarihinde fidan dikimleriyle uğraşım başlamış oldu.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : İnternetten edindiğim bilgilerle ölçüm ve fidan dikim tasarımını ben yaptım. Henüz tam anlamıyla ortaya çıkmış bir bahçe yok...

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Henüz yok.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
Kendim yapıyorum.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Sadece ahırım mevcut :)

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : En kısa zamanda evimi yapıp, birkaç çiftlik hayvanı ile bahçemde organik sebze-meyve üretmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :

•Elma : Granny Smith (yarıbodur)
Fuji zhen aztek (yarıbodur)
•Armut: Kosui Asya (yarıbodur)
Hosui Asya (tam bodur)
Williams (tam bodur)
Akça (tam bodur)
•Erik: Angeleno (yarıbodur)
Friar: (yarıbodur)
Can: (yarıbodur)
Duente (yarıbodur)
Mürdüm (yarıbodur)
•Muşmula: (yarıbodur)
•Şeftali: Extreme 436 (yarıbodur)
Red Fresh (yarıbodur)
•Nektarin: Platerina 110 yassı (yarıbodur)
•Ayva: Eşme ayva (yarıbodur)
•Kiraz : Stella Kiraz
Sweet Heart (yarıbodur)
•Vişne: Kütahya
•Kayısı: Şekerpare
Hasanbey (yarıbodur)
•Kızılcık: Şenköy kızılcığı
•Hurma: Hachiya
•Hünnap: 2 ufak meyveli
•Malta Eriği: Deliceya aşılı
•Dut: Yerli beyaz dut
2 Ekşi karadut
•Nar: 3 Hicaz
2 Katırbaş
2 Keben
•İncir: Black Jack
Bursa dürdane
•Üzüm: 2 Kokulu laz üzüm
2 Razaki
4 Narince Yapraklık
2 Merlot (p1103 amerikan anaç aşı)
2 Cabarnet Sauvignon (p1103 amerikan anaç aşı)
•Zeytin: 5 Ayvalık Edremit
2 Gemlik Trilye
•Kuşburnu: 5 Rosa Rugosa
•Ceviz: 3 Chandler
1 Franguette
•Böğürtlen: 5 Karaka black
5 Reuben
2 Tupy
•Ahududu: 5 yediveren
•Kestane: Sarı aşılama
•Badem: 2 Tuono
•Karayemiş. 1 adet
•Limon : Mayer
•Aronia: 2 Viking

Biberiye
Zahter
Kekik İzmir kekiği kekik
Melisa
Nane
Tarhun
Mercanköşk
Defne

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Hoya koleksiyoneriyim.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Black Jack İncir fidanı (Tayland’dan geldi).

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Zaman zaman hoyalardan ürettiğim oluyor.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Nisan/2018 tarihinde damlama sistemi kurulacak.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damlama sulama ile yeterince tasarruf yapabileceğime inanıyorum.

Toprak özellikleri : Sanırım kumlu killi.

Kompost yapıyor musunuz? : Henüz değil.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Evet, şimdiki düşüncemde olsaydım kesinlikle bir iş makinesiyle tüm toprağı alt üst eder ve leonardit umdamin gibi toprağı zenginleştiren ürünler kullanırdım. (sadece fidan çukurlarında leonardit ve solucan gübresi kullandım). Bir de birkaç fidanı yanlış yere ekip, sonrasında nakletmek zorunda kalmıştım.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Sonbaharda bordo bulamacı yaptım.

Bahçeniz organik mi? : Şimdilik evet.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Solucan gübresi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Bilmiyorum.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Şuan için yağmurlama şeklinde.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Bahçem Gönen’de bir orman köyünde, evet etrafı dağlık. Kış dönemi soğuk alıyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Taze tüketilecek meyveleri yarıbodur dikip ciddi yer kazandım.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Mesleğim gereği evet.

obabilgesi
02-02-2018, 10:20
Önce köyümden kamerama takılan bir kaç fotoğrafı paylaşarak fikir edinmenizi istedim (dikkat resimler yüksek miktarda filtre içerir☺)

665392

665393

665394

obabilgesi
02-02-2018, 10:28
Devamı...

665395

665396

665397

665398

nanemolla
02-02-2018, 10:40
Sn cemmalki bahçe sayfanız hayırlı olsun.Paylaşımlarınızı merakla bekliyorum.Resimler tablo gibi olmuş çok güzeller.

Muda
02-02-2018, 10:47
Sn. Cemmalki;

Yeriniz ve sayfanız hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi olur. Bahçenizin de önceki ve sonraki hallerini, gelişme evrelerini paylaşmanız durumunda bizler de bahçenizi ziyaret etmiş oluruz.

Resim yükleme konusunda sağ alt tarafta gelişmiş moda dön seçeneğine tıklarsanız açılan pençereden üst kısımın ortasında ataç işareti ile görülen eklentiler seçeneğine tıklarsınız. Fotoğraf yükle şeklinde küçük bir pençere açılacak. En fazla beş tane fotoğrafı sitenin kendine yüklersiniz. Bu durumda yükleme sitelerinde bir süre sonra silinme problemi olmaz. Ancak belirli bir büyüklükte yükleyebilirsiniz. Sistem de biraz boyutu küçültüyor. İlk fotoğrafınız gibi büyük olanlarda yükleme hatası veriyor. Her seferinde beş fotoğraf yükleyerek bahçenizi tanıtırsınız.

Kolay gelsin.

obabilgesi
02-02-2018, 11:05
Sn cemmalki bahçe sayfanız hayırlı olsun.Paylaşımlarınızı merakla bekliyorum.Resimler tablo gibi olmuş çok güzeller.

Çok teşekkür ederim sevgili nanemolla☺. Fırsat buldukça paylaşımlarım devam edecek...

obabilgesi
02-02-2018, 13:08
Tadilata girseydik hem astarı yüzünü geçecekti, hem de temelinden emin olamadığımız için değmeyeceğini düşündük. Maalesef yaşanmışlıklarıyla yıkılıp gitti...

obabilgesi
02-02-2018, 13:53
Arazi ölçümü yapıldı.

665359

Bahçe çevirmek için ustalar iş başında...

665360
665361
665362

obabilgesi
02-02-2018, 14:17
Üç günün sonunda çit işimiz tamam, sağolsunlar güzel iş çıkardılar...

obabilgesi
02-02-2018, 14:36
Fidanların bir kısmı, nakliye için hazırlandılar...

665366

Yaklaşık 200 kg solucan gübresi, 150 kg leonardit ve fidanlar ile bahçeye vardık. Fidanlar aşılı olduğu için kimilerinin üzerinde meyveleri vardı...

665368
665369
665380

İsmail Kuzucu
02-02-2018, 19:28
Sayfanız hayırlı olsun, Gönenliler olarak forumda büyüme gösteriyoruz gibi. :)

obabilgesi
02-02-2018, 21:15
Sayfanız hayırlı olsun, Gönenliler olarak forumda büyüme gösteriyoruz gibi. :)

Çok teşekkür ederim İsmail bey :) Aslen Gönen'li değilim, ama yerleştikden sonra orada güzel dostluklar edinebileceğimi düşünmek beni cesaretlendiriyor. Gönen'in insanı gerçekten çok samimi...

Dutlubahçe
03-02-2018, 07:41
Fidanlar aşılı olduğu için kimilerinin üzerinde meyveleri vardı...

665368

Bu meyveyi çıkartamadım, ismini yazabilir misiniz?

obabilgesi
03-02-2018, 07:48
Bu meyveyi çıkartamadım, ismini yazabilir misiniz?

Merhaba;
Bu Rosa Rugosa kuşburnu fidanı, Hollanda menşeili. Yerli kuşburnuna kıyasla gerek verim, gerek hasat kolaylığı, gerekse meyve kalitesinde üstün niteliklere sahip bir tür.

sonkez
03-02-2018, 21:48
Sayfaniz ve bahçeniz hayirli olsun...Umarim istediginizdende güzel olur...Merak ettim Gönen'in hangi köyü acaba ?

obabilgesi
04-02-2018, 06:10
Sayfaniz ve bahçeniz hayirli olsun...Umarim istediginizdende güzel olur...Merak ettim Gönen'in hangi köyü acaba ?
Çok teşekkür ederim. Köyümüzün ismi Atıcıoba. Gönen’e 8 km uzaklıkta, 500 rakımlı sevimli bir pomak köyü☺

sonkez
04-02-2018, 12:59
Hayirli olsun..Bende Gönen Ulukir köyündenim...Memleketimize hosgeldiniz ��������

obabilgesi
04-02-2018, 15:20
Hayirli olsun..Bende Gönen Ulukir köyündenim...Memleketimize hosgeldiniz ��������

Öyle mi? Çok memnun oldum, çok teşekkür ederim. Gönen’in insanı gerçekten inanılmaz yakın ve samimi... Buralarla hiç alâkam olmamasına rağmen, Gönen’e geldiğim ilk gün “ben buradan bir yer alacağım” demiştim. Ve çocukluktan beri hayalini kurduğum mini çiftlik hayalimi de burada gerçekleştirmek kısmet oluyor. Eminim herşey çok güzel olacak...

sonkez
04-02-2018, 17:18
InsAllah hersey gönlünüzce olur.Kolay gelsin

obabilgesi
16-05-2018, 11:42
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba arkadaşlar...
Açık söylemek gerekirse, “baharda mutlaka ilaç at, yoksa otla baş edemezsin” uyarılarına hiç kulak asmamış, burada ne kadar ot olabilir ki diye kendimi avutmuştum. Ki otlar bir ay içerisinde insan boyu olunca, tabi uyaranlara çok hak verdim.
Zirai ilaçlara karşı olduğum için, şimdilik otları biçtirip yeşil gübre olarak toprağa serdirdim. Tabi aynı zamanda malç görevi görecekler. Bu arada toprağın ciddi çatlama yaptığını görünce yardımcı arkadaşla fidanlara uygun dozajlarda hümas kullanıp, sonrasında leonardit ve kompost humusu karışım yaparak komple fidan diplerine serdik ve çapaladık....

obabilgesi
16-05-2018, 11:59
Fidanların boyutuna göre kimilerine hat üstü, kimilerine çember şeklinde damlama sulama sistemini kurduk. Hem suyun daha uzun süre toprakda kalmasını sağlamak, hem de yabani otlara karşı tedbir amaçlı jüt bezi ile fidanlara boydan boya malçlama yapıldı. Plastik kazıklarla jüt sabitlendi. Ortalama 3 sene yabani otlardan kurtulacağımızı düşünüyorum....

obabilgesi
18-05-2018, 09:30
Kamerama takılan son birkaç kare...

esemeral
18-05-2018, 12:26
Sayfanız Hayırlı Olsun

Bereketli ve bol paylaşımlı günler dilerim.

TCM
18-05-2018, 13:42
Takip etmek zevk verecek gibi duruyor, kolaylıklar diliyorum.

obabilgesi
18-05-2018, 14:59
Takip etmek zevk verecek gibi duruyor, kolaylıklar diliyorum.

Çok teşekkür ederim, mümkün mertebe deneyimlerimi paylaşmaya devam edeceğim, çok sevgiler...

obabilgesi
18-05-2018, 15:02
Sayfanız Hayırlı Olsun

Bereketli ve bol paylaşımlı günler dilerim.

Teşekkürler sevgili Esemeral☺

obabilgesi
15-03-2019, 14:06
Şubat ayında fidanların budanması, bordo bulamacı ve hümik asit uygulanması gibi işleri ifa etmeye gitmişken bir köylünün “-abi gel biraz soğan, sarmısak ekeyim sana” demesiye ortaya çıkan görüntü...
Kendi kazdı, kendi dikti... Ne güzeldir bizim insanımız☺

obabilgesi
15-03-2019, 14:12
Bu sene ani bir kararla sebze bahçesi yapmaya karar verdiğim için tohum paylaşım etkinliğine katılamadım. Neyseki doğal tohumlar bulabileceğim, güvenilir birkaç kişi sayesinde ilk sebze bahçesi tecrübemi edineceğim. Teknik olarak üniversite hazırlığındaki biri gibi tüm kış boyunca, kâh sizlerin deneyimlerinizden, kâh çeşitli makalelerden fikirler edindim. Artık sıra pratikte kendimi sınamakta diye düşünüyorum.
Aslında bu sene riskli bir iş yapacağım, oluşturduğum bahçeye zaman ayarlı sulama sistemi kurarak 10 günde 1 ziyaret edebileceğim. Hani “kurda, kuşa, aşa” derler ya, ben “aş” kısmını minimumda tutup, yeni deneyimler edinmeyi planlıyorum...
Bu sene;
Brandywine, black from tula, kıvırcık yayla ve kokulu köy domatesleri,
Kapya, kırmızı mantar, jalapone biberleri,
İki çeşit balkabağı, çengelköy salatalığı, topan patlıcanı, maydanoz, dereotu, pancar, pazı, bolca kadife ve daha aklıma gelmeyen birçok tohumu toprakla buluşturdum...
Bu şekilde dört viyol ve üç kase ile bahara merhaba dedik...

Sevgi Durul
15-03-2019, 14:29
Kolay gelsin, bereketli olsun. Gelişmeleri bekliyoruz. :)

obabilgesi
15-03-2019, 17:45
Kolay gelsin, bereketli olsun. Gelişmeleri bekliyoruz. :)

Çok teşekkür ederim. İnş paylaşmaya değer bir sebze bahçesi olur da, mahçup etmez beni... Sağolun☺

obabilgesi
17-03-2019, 14:35
Bahar gelmiş, hoşgelmiş...
Madem fidanlar henüz uyanmak üzere ve tohumlar yeni ekildi, bahçeden görseller gelene kadar köyden kamerama takılan fotoğrafları paylaşayım.

abk
17-03-2019, 15:26
;)Fotoğraflara bakınca gerçekten bahar gelmiş diye düşünüyor insan.

ahmeter
17-03-2019, 15:39
Doğanin güzelliğini baharın geldiğini güzel fotoğraflarla bize gösterdiğinizden teşekkürler

obabilgesi
18-03-2019, 04:56
Güzel yorumlarınız için asıl ben teşekkür ederim😊 Fırsat buldukça hem köyden, hem bahçeden, hem de bahardan paylaşımlara devam edeceğim...

obabilgesi
19-03-2019, 23:13
Eski köy misafirhanesi...
Ne zaman yapıldığı hakkında hiçbir bilgi edinemedim. Şuan tek bildiğim kaderiyle başbaşa bırakılmış olduğu. Oysa kimler ağırlanmıştı burada, ne bayramlaşmalara, kavuşmalara, sohbetlere şahitlik etmişti, kimbilir...

derin35
20-03-2019, 00:26
Ne zaman yapıldığı hakkında hiçbir bilgi edinemedim. Şuan tek bildiğim kaderiyle başbaşa bırakılmış olduğu. Oysa kimler ağırlanmıştı burada, ne bayramlaşmalara, kavuşmalara, sohbetlere şahitlik etmişti, kimbilir...

Fotoğrafa uzun süre bakakaldım. Etkilenmemek mümkün değil. Çok duygu yüklü, çok anlamlı.
Yaşlanıyor muyum ne?

g.c.
20-03-2019, 06:13
Bir kere mini çiftlik hayalinizi gerçek kıldığınız için tebrik ederim. Sonrasında köyün güzelliklerini böyle güzel fotoğraflar ile bizlere ilettiğiniz için müteşekkirim. Zevkle takibe aldığım başlıklardan biri daha.. İşlerinizde kolaylıklar, bahçenizde bereketli bir sene dilerim.

TCM
20-03-2019, 09:23
Resim çok güzel gerçekten, çekim şartları da müthiş denk gelmiş. Bu resimden iki Nuri Bilge Ceylan filmi, üç tane Ömer Seyfettin hikayesi çıkar aslında.

obabilgesi
20-03-2019, 13:51
Ne kadar güzelsiniz, hepinize çok teşekkür ediyorum.
Bahçede paylaşmaya değer bir gelişme olmayınca sayfam sessiz kalmasın ve birazda gördüklerime şahitlik etmeniz açısından köyümden kamerama takılanları paylaşıyorum... Umarım geri dönüp baktığımda, yaşanmışlıklarla, deneyimlerle ve edinilmiş bilgilerle dolu bir sayfa bulurum... Tekrar teşekkürler☺️

obabilgesi
20-03-2019, 22:17
Hani fotoğrafta gördüğünüz tahta kapı var ya, ahh o kapıya yüklenen görevleri bir bilseniz...
Bu kapının ardında yalnız bir dede yaşar ve bu kapının kendisini, yaşlı ineğini ve birkaç tavuğunu tüm kötülüklerden, dahası kötü insanlardan koruduğuna inanır. Keşke dünya senin gönlünün etrafında dönse, senin o tertemiz yüreğinden öperim...

obabilgesi
22-03-2019, 11:22
Merhaba dünya☺
Çocuklar uyanmaya başladı, şimdi dört gözle uyanacakları bekliyorum. Bu sene çok haraketli, ve umarım bereketli geçecek...
Hepimize hayırlı sezonlar olsun☺

selim_50
22-03-2019, 12:02

eski yıkık virane evler, kapıları pencereleri hep ilgimi çekmiştir, kimler doğmuş, kimler yaşamış, kimler ölmüştür, eski evlerin ruhu olduğuna inananlardanım.

obabilgesi
22-03-2019, 13:39
eski yıkık virane evler, kapıları pencereleri hep ilgimi çekmiştir, kimler doğmuş, kimler yaşamış, kimler ölmüştür, eski evlerin ruhu olduğuna inananlardanım.

Kesinlikle öyle!
Hele ki içine girip sessizlik eşliğinde detayları seyrederken, bir yandan da yaşanmışlıkların enerjisiyle orada 10 dakika geçirmek insanda inanılmaz etkiler bırakıyor...
Umarım ne yıkılır, ne de restorasyon adı altında katledilir...

derin35
22-03-2019, 19:39
Hani fotoğrafta gördüğünüz tahta kapı var ya, ahh o kapıya yüklenen görevleri bir bilseniz...
Bu kapının ardında yalnız bir dede yaşar ve bu kapının kendisini, yaşlı ineğini ve birkaç tavuğunu tüm kötülüklerden, dahası kötü insanlardan koruduğuna inanır. Keşke dünya senin gönlünün etrafında dönse, senin o tertemiz yüreğinden öperim...

Masal tadında. Muhteşem. İyi ki paylaştınız bizlerle. Kirlenmiş dünyada umut verdiniz. Çok sağ olun.

obabilgesi
22-03-2019, 22:53
Masal tadında. Muhteşem. İyi ki paylaştınız bizlerle. Kirlenmiş dünyada umut verdiniz. Çok sağ olun.

Takip edip, güzel yorumlarda bulunduğunuz için asıl sizler sağ olun :) Eksik olmayın...

obabilgesi
22-03-2019, 23:16
Hani kimi insanlar için “yol” ayrılık demektir, gitmek, terketmek, küçülerek ufukta yok olmak. O yüzden ürkütücü gelir bazen kulağa...
Oysa ben hep tersini düşünürüm. Köyüme varıştır “yol” benim için, doğaya dönüştür...
(köyümden kareler)

Selma_321
23-03-2019, 07:32
Sayfanız hayırlı, ekeceğiniz şeylerde bol bereketli olsun sayın obabilgesi.. Hakikaten çektiğiniz fotoğraflarda, yazdığınız yazılarda bir oba bilgesine yakışır tarzda olmuş. Nikinizle müsemma olmuş. Fotolara bayıldım, çok net, çok güzel sanki kartpostal gibi.
Bende severim öyle eski evleri, bir hüzün kaplar nedense içimi.. Kim bilir kimler yaşadı, ne mutluluklar ne acılar yaşandı... Ne umutlar güneş gibi doğdu, kim bilir ne umutlar söndü... Kim bilir ne yitip giden sevdalar oldu... Hayat kimlerle, kimbilir nasıl oynadı..
Bereketli, sağlıklı, mutlu bir yılınız olsun..

CornusMas
23-03-2019, 08:04
Başarılar dilerim sayın obabilgesi. Sulama zamanlayıcısı olarak aşağıdaki ürünü kullanıyorum. Mükemmel bir ürün. İki hattı var, hatlar ayrı ayrı programlanabiliyor. Su basıncının yeterli olmaması riskine karşı hatları farklı zamanlara programlıyorum. Mutlaka inceleyin. Geçen yıl 2-3 haftada bir hafta sonları köye gitmeme rağmen konu komşuya bile yetecek kadar sebze yetiştirdim.

https://www.hepsiburada.com/gardena-sulama-bilgisayari-c-2030-duo-plus-p-HRGARDENA1874

obabilgesi
23-03-2019, 09:19
Sayfanız hayırlı, ekeceğiniz şeylerde bol bereketli olsun sayın obabilgesi.. Hakikaten çektiğiniz fotoğraflarda, yazdığınız yazılarda bir oba bilgesine yakışır tarzda olmuş. Nikinizle müsemma olmuş. Fotolara bayıldım, çok net, çok güzel sanki kartpostal gibi.
Bende severim öyle eski evleri, bir hüzün kaplar nedense içimi.. Kim bilir kimler yaşadı, ne mutluluklar ne acılar yaşandı... Ne umutlar güneş gibi doğdu, kim bilir ne umutlar söndü... Kim bilir ne yitip giden sevdalar oldu... Hayat kimlerle, kimbilir nasıl oynadı..
Bereketli, sağlıklı, mutlu bir yılınız olsun..

Zarif mesajınızdan ötürü çok teşekkür ederim, bilmukabele bereketli, sağlıklı yıllar😊

obabilgesi
23-03-2019, 09:33
Başarılar dilerim sayın obabilgesi. Sulama zamanlayıcısı olarak aşağıdaki ürünü kullanıyorum. Mükemmel bir ürün. İki hattı var, hatlar ayrı ayrı programlanabiliyor. Su basıncının yeterli olmaması riskine karşı hatları farklı zamanlara programlıyorum. Mutlaka inceleyin. Geçen yıl 2-3 haftada bir hafta sonları köye gitmeme rağmen konu komşuya bile yetecek kadar sebze yetiştirdim.

https://www.hepsiburada.com/gardena-sulama-bilgisayari-c-2030-duo-plus-p-HRGARDENA1874

Çok teşekkür ederim Cornusmas;
Bu şekilde verim almış olmanız beni çok yüreklendi, inanın çok mutlu oldum. Ben 10 günlük periyotlarla sebze bahçemin başında olacağım. Ürün olarak ise rainbird edinmiştim. https://www.hepsiburada.com/rainbird-pilli-musluk-tipi-dijital-zamanlayici-p-HBV000000GFJ6
Peki size bir sorum olacak, haftada 2 defa 2lt/saat damlalık ile 2 saat sulama düzeni nasıldır sizce? Siz bu zamanlayıcıyı nasıl bir düzende ayarlamıştınız?

CornusMas
23-03-2019, 15:59
Çok teşekkür ederim Cornusmas;
Haftada 2 defa 2lt/saat damlalık ile 2 saat sulama düzeni nasıldır sizce? Siz bu zamanlayıcıyı nasıl bir düzende ayarlamıştınız?

Bu sorunuzun cevabı o kadar çok şeye bağlı ki sayın obabilgesi. Haziran ayından mı bahsediyoruz Ağustostan mı? Ne sulayacaksınız? Domate mi kavun mu? Bahçeniz günde kaç saat güneş alıyor? Peki rüzgar? Damlama sulamayı malç örtüsü altına mı koydunuz yoksa direk yüzeye mi? Toprağınızın yapısı nasıl? Kumlu mu killi mi?
Kendi cevabınızı deneme yanılmayla bulmanız en iyisi olacaktır. Ben şöyle yaomıştım:

Bahçe toprağım killi. Bahçe bol güneş alıyor (günde en az 6-8 saat), meyve fidanlarını sebze yetiştireceğim alanın dışına ekmeye çalıştım. Sulamayı gece geç saatlerde yaptım. Domates, biber, salatalık ve patlıcan için aşağı yukarı sizin belirttiğiniz kadar sulama yaptım diyebilirim. Temmuz-Ağustos aylarında hava iyice ısındığında bu miktarı biraz daha artırdım. Göz kararıyla. Öyle ölçerek biçerek değil. Sulama süresini bir miktar artırdım o kadar.

Kavun, karpuz, mısır, fasülye ve bamya içinse daha az sulama yaptım. Aynı periyotta, haftada iki kez ancak sulama süresini %30-40 düşük tuttum. Kavun ekiyorsanız, bizim oralara ekilen kavunlar pek sulanmaz bilginiz olsun. Çok sularsanız büyük, çok sulu ama tatsız kavunlarınız olur :)

Bahçenizi izleyin. İki ziyaretiniz arasında suyun yeterli gelmediğine dair işaretler görürseniz süreyi artırın.

obabilgesi
23-03-2019, 16:14
Bu sorunuzun cevabı o kadar çok şeye bağlı ki sayın obabilgesi. Haziran ayından mı bahsediyoruz Ağustostan mı? Ne sulayacaksınız? Domate mi kavun mu? Bahçeniz günde kaç saat güneş alıyor? Peki rüzgar? Damlama sulamayı malç örtüsü altına mı koydunuz yoksa direk yüzeye mi? Toprağınızın yapısı nasıl? Kumlu mu killi mi?
Kendi cevabınızı deneme yanılmayla bulmanız en iyisi olacaktır. Ben şöyle yaomıştım:

Bahçe toprağım killi. Bahçe bol güneş alıyor (günde en az 6-8 saat), meyve fidanlarını sebze yetiştireceğim alanın dışına ekmeye çalıştım. Sulamayı gece geç saatlerde yaptım. Domates, biber, salatalık ve patlıcan için aşağı yukarı sizin belirttiğiniz kadar sulama yaptım diyebilirim. Temmuz-Ağustos aylarında hava iyice ısındığında bu miktarı biraz daha artırdım. Göz kararıyla. Öyle ölçerek biçerek değil. Sulama süresini bir miktar artırdım o kadar.

Kavun, karpuz, mısır, fasülye ve bamya içinse daha az sulama yaptım. Aynı periyotta, haftada iki kez ancak sulama süresini %30-40 düşük tuttum. Kavun ekiyorsanız, bizim oralara ekilen kavunlar pek sulanmaz bilginiz olsun. Çok sularsanız büyük, çok sulu ama tatsız kavunlarınız olur :)

Bahçenizi izleyin. İki ziyaretiniz arasında suyun yeterli gelmediğine dair işaretler görürseniz süreyi artırın.

Aslında bakarsanız iletinizde aradığım cevabı buldum☺
Sulama işinde birçok etkenin rol oynadığını biliyorum ve ilerleyen dönemlerde de sulama rejiminde mutlaka değişiklikler olacağının farkındayım. Ama, hani başlangıçta baz alınması gereken ölçü vardır ya, işte onu bir türlü oturtamamıştım. Bu ölçü ile start verip, deneme yanılma ile ilerleyeceğim...
Çok teşekkür ediyorum, eksik olmayın sevgili CornusMas ☺

selim_50
28-03-2019, 08:26
sayın; obabilgesi şu fotoğraf çekme ve filtre işini nasıl öğrenebilirim, kendimi övmek gibi olsun elimden her iş gelir ama bir türlü fotoğraf çekme işini beceremedim.

obabilgesi
28-03-2019, 09:28
sayın; obabilgesi şu fotoğraf çekme ve filtre işini nasıl öğrenebilirim, kendimi övmek gibi olsun elimden her iş gelir ama bir türlü fotoğraf çekme işini beceremedim.

Merhabalar Selim bey;
Açık söylemek gerekirse benimde çok bişey bildiğim söylenemez☺ Çektiğim fotoğrafları instagrama yüklüyorum ve orada resimlerle oynuyorum. Eğer telefonunuzda mümkün ise instagramı indirin, ekran sizi yönlendirecektir. Programla oynaya oynaya çok güzel efektler yakalayacaksınız. Ben böyle yapıyorum...

obabilgesi
28-03-2019, 16:55
Hani şu şairin dediği gibi;
“Sevgiden caydığım yerde darıl bana...”

obabilgesi
02-04-2019, 14:39
Hiç grim yok benim;
Aşkın da, zirvenin de, dibe vuruşun da en alâsını yaşamalı insan...

İşte bu mantık çerçevesinde yaşayınca, yüzlerce fide ve tohumla başbaşa kaldım. Eh be serseri dedim kendime, ilk bahçen olacak! Neyine gerek bu kadar çeşit domates, biber...
Ki daha neler, neler... Salatalık, kornişon, iki çeşit kabak, kavun, pancar, kereviz, patlıcan, zahterler, fesleğenler, kadifeler ve unuttuğum birçok şey... İlk tecrübemde kendimi biraz yorucam sanırım, ama umarım değecek.
Bereketli sezonlarımız olsun :)

derin35
03-04-2019, 12:15
Hiç grim yok benim;
Aşkın da, zirvenin de, dibe vuruşun da en alâsını yaşamalı insan...

İşte bu mantık çerçevesinde yaşayınca, yüzlerce fide ve tohumla başbaşa kaldım. Eh be serseri dedim kendime, ilk bahçen olacak! Neyine gerek bu kadar çeşit domates, biber...
Ki daha neler, neler... Salatalık, kornişon, iki çeşit kabak, kavun, pancar, kereviz, patlıcan, zahterler, fesleğenler, kadifeler ve unuttuğum birçok şey... İlk tecrübemde kendimi biraz yorucam sanırım, ama umarım değecek.
Bereketli sezonlarımız olsun :)

Bol hasatlar dilerim. Sizin ufaklıklar hayata merhaba demiş bile.

Bahçe işleri, bedenen yorucu ama ruhen dinlendirici.

Tadını çıkarın.

obabilgesi
03-04-2019, 16:12
Bol hasatlar dilerim. Sizin ufaklıklar hayata merhaba demiş bile.

Bahçe işleri, bedenen yorucu ama ruhen dinlendirici.

Tadını çıkarın.

Çok teşekkür ederim. Evet evet uyandılar, hatta bazıları haftaya şaşırtma bile isterler :)
Bana iyi geldiği kesin ama hayırlısıyla kalıcı yerlerine aktarıp, damlamasını da döşersek şahane olacak. İş, işe başlayana kadar gözde büyürmüş ya, şuan o durumdayım :)

obabilgesi
10-04-2019, 17:43
Kimi şaşırtılmayı bekler, kimi ise ait olduğu toprağı...

obabilgesi
12-04-2019, 13:54
Bugün domateslerin bir kısmını şaşırttım, hatta öyle bir şaşırttım ki sanırım bir süre kendilerine gelemezler😄 Hazırladığım karışım %40 kadar kaliteli torf, % 50 kompost ve %10 gibi solucan gübresi... Can sularına ise hümas takviyesi yaptım. Yarın diğer domatesler ve sırasıyla biberler vs şaşırtılacak. Bahar yoğunluğu başladı galiba, hadi hayırlısı😊

obabilgesi
14-04-2019, 16:48
Satureja hortensis (summer savory) Halk arasında çıbrıka, çibriska, çubriza, çubritsa, geyikotu, zater, sater isimleriyle bilinen bir baharat türü...
Zahter adını gördüğümde hemen ilandaki tohumu sipariş geçmiştim. Lakin aldığım tohumların, o klasik salamurasını kurduğumuz yabani zahter değil de, daha çok Bulgar göçmeni kardeşlerimizin kurutarak kullandığı sater de denilen çibriska, nam-ı diğer summer savory olduğunu öğrendim. Bu sene ilk defa deneyeceğim, eğer ki damak tadımıza hitap ederse tohumlarını alıp devam edeceğim...

obabilgesi
19-04-2019, 16:44
Çocuklar aldı başını gitti, sanırım solucan gübresi ve hümik asitin etkisi olsa gerek... Hatta belki çıkmayanlar olur diye fazladan tohumlar ekmiştim maşallah hepsi çıktı, arkadan da onlar geliyor...
Ama sorarsanız “-hazırlığın nedir?” diye daha ne bahçe sürüldü, ne otlar temizlendi�� Vaktimiz var diye kendimi avutup güzel yalanlar söylüyorum kendime...

obabilgesi
25-04-2019, 00:59
Dağ meskenim
ve sen zahter çiçeğim...
Yanakların sende kalsın,
gözlerin menengiç kahvemde...
Rengi öyle kalsın sevgili,
kokun var zahterimde...

Ne güzeldir adına türküler yakılan, şiirler okunan bu güzelim yaban otu. Yıllardır zahter zamanı geldiğinde dağlardan toplanır ve salamura olmak üzere evime gelip baş köşeyi alır. Hatay’lı olmamama rağmen, bilhassa Hatay mutfağına özel ilgi duyar, dahası tüm kış hazırlıklarımızı bir Hatay’lı edâsıyla yaparız. Zahter salamurası da bu hazırlıklardan biridir. Hele ki sürkle bir yakışırlar ki, bu lezzeti bilmeyen çok şey kaçırmış demektir...

Selma_321
25-04-2019, 09:27
Sürke alışamamıştım ama Hatay mutfağı gerçekten bir harika.

obabilgesi
25-04-2019, 11:51
Sürke alışamamıştım ama Hatay mutfağı gerçekten bir harika.
Eğer yoğun tadına alışkın değilseniz, “küflendirmeden” zeytinyağında muhafaza edilmiş olanı daha iyi gelebilir Selma hn. Veya içeriğindeki baharatlarda ufak değişiklikler, sürkü sizin için de vazgeçilmez bir peynir yapabilir. Lezzetini etkileyen o kadar faktör var ki...
Hatay mutfağı ise gerçekten efsanedir☺

obabilgesi
25-04-2019, 23:28
Salamuralık zahterin içerisinden çelik olabilecek kalitedeki parçaları torfda köklenmeye aldım. Eğer köklenirlerse bahçede güzel bir tarh hazırlamayı düşünüyorum.
Kültüre alındığında aynı lezzet ve kokuyu alabilir miyim acaba, ne dersiniz?

obabilgesi
27-04-2019, 15:12
Zahterler salamura edildi, hemşehrisi sürk peyniri ise özenle hazırlandı ve şekli verilip kurumaya alındı. Yeteri kadar kuruduktan sonra bir kısmı saman kağıda alınıp küflendirilecek, kalan kısmı ise zeytinyağında muhafaza edilecek.
Biz ailece küflenmişini akşamüstü ufak bir simit ve bir parça zahter eşliğinde yeriz, zeytinyağındaki ise kahvaltıda şahane olur...
692122
692123

Dutlubahçe
27-04-2019, 19:53
Zahterler salamura edildi, hemşehrisi sürk peyniri ise özenle hazırlandı ve şekli verilip kurumaya alındı. Yeteri kadar kuruduktan sonra bir kısmı saman kağıda alınıp küflendirilecek, kalan kısmı ise zeytinyağında muhafaza edilecek.

Salamura ve peynirin tariflerini bizimle paylaşabilir misiniz?

obabilgesi
27-04-2019, 23:13
Zevkle sevgili Dutlubahçe :)

SÜRK

Malzemeler :
2 kilo tuzsuz taze çökelek (ev yapımı)
1 çay bardağı çörek otu
1 çay bardağı susam
1 yemek kaşığı karabiber
1 çay bardağından 2 parmak eksik çekilmiş kişniş
1/2 çay bardağı çekilmiş rezene
4 yemek kaşığı kuru kekik
2 yemek kaşığı dolusu kimyon
5 adet dövülmüş sarımsak
4-5 yemek kaşığı az tuzlu biber salçası(tuzu fazlaysa çökeleğe tuz koymayın)
1,5-2 yemek kaşığı tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı :
Çökeleği derince bir kaba alıp, kalan tüm malzemeyi de katarak minimum yarım saat yoğurup macun kıvamında bir karışım elde ederiz. 1 gece dolapta karışımın özdeşleşmesini bekler, ertesi gün ellerimizi hafif yağlayarak pinpon topu büyüklüğünde parçalar alıp poğaça gibi yuvarlak şekil veririz (burada bir püf noktası var, yaptığımız topların üzerinde çatlaklar olmamalı!). Sonra bu peynir toplarını boyasız saman kağıdı üzerine dizer (hergün kağıtlarını değiştirerek) kurumaya bırakırız. Ortalama beş gün sonra kuruyan peynir toplarını, isterseniz deep freezede saklayabilir, isterseniz de bir kavanoza doldurup üzerini zeytinyağı ile doldurarak muhafaza edebilirsiniz. Hatay’lılar genel olarak bu peynir toplarını kuruttuktan sonra tek tek saman kağıda sarar, bir kavanoza yerleştirip kapağını kapatır ve küflenmeye (olgunlaşmaya) bırakır. Bu da ayrı bir lezzettir, çok severim. Yalnız çok keskin kokar, yoğun aromalı olur bilginize...

Gelelim zahter salamurası tarifine...

ZAHTER SALAMURASI

Malzemeler :
2 kg taze zahter
2 yemek kaşığı salamura tuzu
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı :
Ayıklanıp temizlenmiş zahter derince bir kabın içine alınır ve tuzu, yağı eklenip beş dakika yoğurulur. Karışım kavanozlara doldurulup, üstünü örtecek kadar zeytinyağı eklenerek, gölge biryere kaldırılır. Zahterler altın sarısı renk aldığında artık olmuş demektir (ortalama onbeş gün).

Afiyet olsun ☺

Dutlubahçe
28-04-2019, 05:34
Zahmet edip ayrıntılı bir şekilde yazdığınız için çok teşekkür ederim.

obabilgesi
28-04-2019, 07:14
Zahmet edip ayrıntılı bir şekilde yazdığınız için çok teşekkür ederim.
Rica ederim, umarım deneyip beğenirsiniz. Unutmadan, taze zahterin bir ay kadar zamanı kaldı, vakit kaybetmemek gerek☺

Dutlubahçe
28-04-2019, 08:47
Rica ederim, umarım deneyip beğenirsiniz. Unutmadan, taze zahterin bir ay kadar zamanı kaldı, vakit kaybetmemek gerek☺

İstanbul'da taze zahteri nasıl bulacağımı da bilemiyorum aslında. Bakalım nasip ise olur. Zahter bulamazsam kekik ile denemeyi düşünüyorum, siz tecrübe ettiniz mi?

obabilgesi
28-04-2019, 14:10
İstanbul'da taze zahteri nasıl bulacağımı da bilemiyorum aslında. Bakalım nasip ise olur. Zahter bulamazsam kekik ile denemeyi düşünüyorum, siz tecrübe ettiniz mi?
Hiç denemedim sevgili Dutlubahçe, açık söylemek gerekirse lezzet olarak da pek benzerlik göstereceğini sanmıyorum. Çünkü her ne kadar zahter için dağ kekiği denilse de, aslında kekikle pek alakalı bir bitki değildir. Keza tadı da benzemez.
Şu aralar tam zamanı olduğu için muhakkak taze satışını yapan birileri vardır, belki biraz araştırmak gerek...

Portakal Rengi
28-04-2019, 20:14
[QUOTE=obabilgesi;1566926]Zevkle sevgili Dutlubahçe :)

SÜRK

Malzemeler :
2 kilo tuzsuz taze çökelek (ev yapımı)
1 çay bardağı çörek otu
1 çay bardağı susam
1 yemek kaşığı karabiber
1 çay bardağından 2 parmak eksik çekilmiş kişniş
1/2 çay bardağı çekilmiş rezene
4 yemek kaşığı kuru kekik
2 yemek kaşığı dolusu kimyon
5 adet dövülmüş sarımsak
4-5 yemek kaşığı az tuzlu biber salçası(tuzu fazlaysa çökeleğe tuz koymayın)
1,5-2 yemek kaşığı tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı :
Çökeleği derince bir kaba alıp, kalan tüm malzemeyi de katarak minimum yarım saat yoğurup macun kıvamında bir karışım elde ederiz. 1 gece dolapta karışımın özdeşleşmesini bekler, ertesi gün ellerimizi hafif yağlayarak pinpon topu büyüklüğünde parçalar alıp poğaça gibi yuvarlak şekil veririz (burada bir püf noktası var, yaptığımız topların üzerinde çatlaklar olmamalı!). Sonra bu peynir toplarını boyasız saman kağıdı üzerine dizer (hergün kağıtlarını değiştirerek) kurumaya bırakırız. Ortalama beş gün sonra kuruyan peynir toplarını, isterseniz deep freezede saklayabilir, isterseniz de bir kavanoza doldurup üzerini zeytinyağı ile doldurarak muhafaza edebilirsiniz. Hatay’lılar genel olarak bu peynir toplarını kuruttuktan sonra tek tek saman kağıda sarar, bir kavanoza yerleştirip kapağını kapatır ve küflenmeye (olgunlaşmaya) bırakır. Bu da ayrı bir lezzettir, çok severim. Yalnız çok keskin kokar, yoğun aromalı olur bilginize...

Benzer tarif (baharatlar daha az ve farklı) Mersin'de yapılır. Topların çapı daha büyük olur. Avuç içi kadar. Kurutma uzatılırsa küflenme olur. Kış için yapılanlar, küflendirilir. Sonra küfler kazınarak, kekik ile kaplanır. Bu halde kavanozlara yerleştirilerek saklanır.
Çatlamasın diye düşük oranda süzme yoğurt karıştırılan tarifler de var.
Kış sabahı kahvaltılarının gözdesi olan salatası yapılarak tüketilir. (Isırılmayacak kadar sert olur.)

obabilgesi
28-04-2019, 21:32
Mısır için şaşırtmaya gerek yok dediğinizi duyar gibiyim, haklısınız...
Ama riski en aza indirmek için, bahçeye ele avuca gelen fideler nakletmek istiyorum...

obabilgesi
28-04-2019, 21:51
Sevgili Portakal Rengi;
Vermiş olduğum tarif Hatay Samandağ’lı bir teyzeden fi tarihte annem tarafından alınmış. Tabi tarif el ayarı, göz kararıyken annemin takibiyle kaşık-bardak ölçüsüne dönüşmüş. Annem bu ölçülerle o gün yediği sürkün tadını devam ettirdiğini söyler... ve ben kendimi bildim bileli bu ölçülerle hazırlanmış sürk yerim☺

obabilgesi
01-05-2019, 16:27
Kâfi boyuta gelenleri 15 Mayıs gibi toprağa nakil edeceğim.
Domates, salatalık ve kabaklar çıldırmış durumda, ama her ne hikmetse biberler yavaş, patlıcanlar ise çok yavaş ilerliyorlar. Sanırım havanın sıcaklığından memnun değiller...

obabilgesi
05-05-2019, 07:26
Hayatım boyunca vazoda çiçek sevmedim, sevemedim... Dalındayken bir viraneyi bile doyum olmaz bir görsel kılarken, kırpıp cam bir kaba sokuşturmak ne haddime...
Gel gör ki köyde bütün güller aynı renk, herkes birbirinden alıp çoğaltmış...
Çok da iyi yapmış😊

obabilgesi
06-05-2019, 23:26
Bereket, bolluk ile şifayı simgeleyen, Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kez gerçekleştiğine inanılan buluşmasıdır “HIDIRELLEZ”, bahar müjdecisidir...
Bu buluşmanın bir gül ağacı altında olacağına inanılır ve bu sebeple tüm darda olanlara yardım etmesiyle bilinen Hızır (as)’a dileklerin yazıldığı kağıtlar hazırlanarak, geceden bir gül ağacının dibine konulur veya dalına asılır. Sabah ise bu kağıtlar toplanarak ya denize, ya da akarsuya atılır.
Tabi ritüel sadece bundan ibaret değil, mesela ateş yakıp üstünden atlamak, o gün toplanan çiçekleri kaynatıp şifa niyetine içmek, çimlerde yuvarlanmak gibi onlarca ritüel daha var...
Hıdırellez günü uzun zamandır arayıp da bulamadığım, dolu dolu iki avuç büyüklüğünde, koyu kadife bordo renkte, kocaman goncalara sahip bir gül ağacı gördüm. İş bu ya, hemen bir kaç çelik kesip köklenmeye aldım.
Belli mi olur? Belki tutar da büyürler ve bir hıdırellez günü Hızır ve İlyas peygamber benim gül ağacımın altında buluşup dileklerimi gerçekleştirirler...

obabilgesi
12-05-2019, 18:23
O küçücük saksılara sıkışıp kalınca fideler, sanki özgürlüklerine el koymuş gibi hissediyorum kendimi.
Mesela gökyüzü kuşlar için, deniz balıklar için nasıl özgürlükse, toprak da bitkiler için özgürlük değil mi? Düşünsenize alabildiğince, engelsiz bir şekilde köklerini yayabilmeleri, ihtiyacı olan besinlere ulaşabilmeleri aslında ne büyük özgürlük onlar için...
Yarın büyük gün!
Üç koli ve birkaç torba içerisinde çocuklar toprakla buluşacaklar. Yani özgürlüğe “-merhaba” diyecekler....

obabilgesi
20-05-2019, 16:19
Kazara kırılan bir fide...
Kolay yolu çöpe atmak, ama gel gör ki gönül razı değil. Çok emek var, o kadar kolay mı vazgeçmek?

obabilgesi
25-05-2019, 15:23
Güzel bir haberim var sizlere☺
Hani hıdırellez zamanı beğendiğim koca goncalı bir gülden çelikler kesip, köklenmeye almıştım. Sonrasında okuduğum paylaşımlarda ise, zamanlama hatası yaptığımı, belki de olmayacak duaya amin dediğimi öğrenmiştim...
Neyse;
Ben genede tekniğine uygun olarak çeliklerin bakımını yaptım. Sonuç mu? Sanırım bizimkiler pek memnun kaldı bu bakımdan. Heryerden yapraklar vermiş. Lakin bu yapraklara çok güvenmemek gerektiğinide öğrendim. Dolayısıyla kökler görünüp sezonu geçirmeden o seradan çıkış yok😉

obabilgesi
24-06-2019, 22:05
Tekrar merhaba;
Sebze bahçemden henüz bir haber veremiyorum. Maalesef sefer iptalleri sebebiyle bahçeye gidemedim. Gönderilen fotoğraflar ise hem uzaktan çekim, hem de fidelerin boyu dolayısıyla kayda değer değil...
Ama sevindirici bir haberim var! Hachiya hurmam ve platerina 110 yassı nektarinim ilk meyvelerini verdiler. Belki kopartmak gerekirdi ama 3-5 adet olduğu için hiç ellemedim, daha doğrusu kıyamadım. Geçen sene de japon eriği, ekşi karadut ve yerli beyaz dut fidanlarım ilk meyvelerini vererek sevindirmişti beni. Darısı diğer fidanlarımın başına olsun...

obabilgesi
29-06-2019, 14:13
“Patlıcanın ilk çiçeğini kopartın! Yoksa hem kalitesiz meyve verir, hem de verimden düşer” derler. Belki diğer fidelerde bu prosedürü uygulayabilirim ama bu benim ilk patlıcanım, kimse kusura bakmasın, tektaşıma kıyamayacağım😊

obabilgesi
02-07-2019, 00:06
Kış başında bahçenin bir kenarına diktiğim kıskalar...
Ne gübre, ne su, ne de çapa. Ve hatta bir ara varlıklarını bile unutmuştum, lakin onlar beni unutmamış...

obabilgesi
02-07-2019, 20:32
Ben hiç tattım mı, bilmiyorum...
Ama tadanların öve öve bitiremediği, Erzincan’a ait meşhur dermason kuru fasulye fidelerim. Yaklaşık ikiyüz kadar tohum ekmiştik, bakalım Gönen iklim ve toprağında verimi-lezzeti nasıl olacak?
Eğer ki damak tadımıza hitap ederse, bu türle devam etmeyi düşünüyoruz.

obabilgesi
03-07-2019, 15:23
Ve karpuzlar alır başını gider... gitmesine gider de henüz çiçeği yok:rolleyes:
Koca bir karpuzu büyütecek vakti bulacak mı acep?
Ne dersiniz?

Dutlubahçe
03-07-2019, 21:12
Ne dersiniz?

Bulacağı kuvvetle muhtemel.

Portakal Rengi
04-07-2019, 07:29
Ne dersiniz?

Zeytin ağacı dikenler ne yapsın ? :D

obabilgesi
04-07-2019, 11:26
Bulacağı kuvvetle muhtemel.

Hadi inşallah😊 Aile içerisinde kestiğim zaman kelek çıkmamalı, mahçup etmemeli beni...

obabilgesi
04-07-2019, 11:41
Zeytin ağacı dikenler ne yapsın ? :D

Sormayın, onu da diktim... Hem de yedi tane ve eksiksiz bakımlarını yaptım. İkibuçuk yıldır tek bir yaprak verdikleri yok, hatta yapraklarda seyrelme oldu. Önümüzdeki sezon sökmeyi düşünüyorum...

obabilgesi
06-07-2019, 03:54
İnsan çalışırken anlamıyor, lakin belimi ve ellerimi biraz hırpalamışım.
Bahçede geçirebileceğim zaman kısıtlı olunca, bir çok şeyi dur-durak bilmeden yapıp, bir an önce işler bitmiş olsun istiyorum. Hâl böyle olunca da ister istemez ağrılı bir iki gece geçiriyorum...
Neyse;
Sonuca değsin de, gerisi umurum değil...

Dutlubahçe
06-07-2019, 09:26
İnsan çalışırken anlamıyor, lakin belimi ve ellerimi biraz hırpalamışım.
Bahçede geçirebileceğim zaman kısıtlı olunca, bir çok şeyi dur-durak bilmeden yapıp, bir an önce işler bitmiş olsun istiyorum. Hâl böyle olunca da ister istemez ağrılı bir iki gece geçiriyorum...
Neyse;
Sonuca değsin de, gerisi umurum değil...

Geçmiş olsun. Hangi aleti kullanırken veya ne iş yaparken bu yaralar oluştu merak ettim.

Çapa gibi bir şey ise, ya sapı uygun değil veya tutuş şekliniz hatalı. Çapanın sapını çok sıkı kavramayın, sapın ucundan veya tam ortasından tutmayın.

obabilgesi
06-07-2019, 13:42
Teşekkürler sevgili TCM...
Tahmin ettiğiniz gibi çapa ile açtım bu yaraları. Çapanın sapında vs hiçbir problem yok, mevzu tamamen benim acemiliğimden�� Yorumunuza göre yapmaman gereken herşeyi eksiksiz yapmışım...
Bundan sonra çapayı tarif ettiğiniz şekilde tutacağım, keza bir güne de sıkıştırmaya çalışmam... Teşekkürler��

TCM
06-07-2019, 15:17
Teşekkürler sevgili TCM...

Valla ben bi'şey demedim.

obabilgesi
06-07-2019, 15:44
Valla ben bi'şey demedim.

Nasıl güldüm anlatamam :) O kadar da kendimden eminim ki, “-bak nezaketinden, ben ne yaptım ki” dercesine böyle bir cevap vermiş diyorum :)
Aslında pek yaşlanmadım da ama, dalgınlık olsa gerek...

obabilgesi
08-07-2019, 18:38
Bir avuç mutluluk ;)
Platerina 110 yassı nektarinim bu sene de yaprak kıvırcıklığına yakalanınca, mecbur olmamış meyveleri toplamak zorunda kaldım.
Kimyasaldan uzak duruyorum, bu zamana kadar fidanlara tek müdahalem bordo bulamacı oldu. Ama maalesef tedavi için yeterli gelmiyor. En sevdiğim meyvenin fidanını iki senedir yaprak kıvırcıklığından kurtaramadım. Dolayısıyla önümüzdeki sezon minimal düzeyde kimyasal bir müdahalem olacak.
Tesellim ise “zaten manavdan alıp yiyorum, onlar ilaçsız mı sanki? Hiç değilse ben en minimalde kullanıp ilaçlama sonrası hasat zamanını ayarlayabiliyorum” olacak.
Bu arada doğal bir çözüm varsa ve paylaşırsanız çok makbûle geçer, olmadı ilaç tavsiyesine de varım. Yeter ki güzelim fidanımı şu illetten kurtarayım artık!

obabilgesi
10-07-2019, 21:32
Tanıştırayım, şaşırtılmış pırasa fidelerim:D
Sebze tohumları edindikçe, o sebzeler hakkında paylaşılan bütün bilgileri üniversite sınavlarına çalışan bir genç azmiyle hatim etmişken, bu zavallı pırasa tohumlarını sadece torfa serpiştirmiştim. Doğru zamanda mı serpiştirdim ondan bile haberim yok. Kezâ çimlendiler ve şaşırttım da, ama gelişimi çok yavaş....
Merak ettiğim bu zamanda çimlendirmekle doğru bir iş mi yaptım, bunlar ne zaman gelişecek de asıl yerlerine nakledilecek?

Portakal Rengi
11-07-2019, 10:00
Pırasalar da yaz sıcağında ne yapacağını şaşırır mı ?
Hadi bakalım. Siz deneyin. Bizde öğrenelim. :-)

feyzi_48
11-07-2019, 10:46
Tanıştırayım, şaşırtılmış pırasa fidelerim:D
Sebze tohumları edindikçe, o sebzeler hakkında paylaşılan bütün bilgileri üniversite sınavlarına çalışan bir genç azmiyle hatim etmişken, bu zavallı pırasa tohumlarını sadece torfa serpiştirmiştim. Doğru zamanda mı serpiştirdim ondan bile haberim yok. Kezâ çimlendiler ve şaşırttım da, ama gelişimi çok yavaş....
Merak ettiğim bu zamanda çimlendirmekle doğru bir iş mi yaptım, bunlar ne zaman gelişecek de asıl yerlerine nakledilecek?

#55 Nolu, mesajımda paylaştığım üzere ben pırasaları biberlerin aralarına diktim.

obabilgesi
11-07-2019, 21:54
Hımmm o zaman şöyle bir karar alalım...
Bakla, soğan, sarımsak ve bezelyelerle birlikte eylül ortalarında bahçeye dikeyim. Zaten çok küçükler o zamana kadar ancak toparlanırlar. Keza onlarla birlikte hasat ederim.
Kıyamadım şimdi yaz güneşinin altında....

Resulgur
11-07-2019, 23:02
Hımmm o zaman şöyle bir karar alalım...
Bakla, soğan, sarımsak ve bezelyelerle birlikte eylül ortalarında bahçeye dikeyim. Zaten çok küçükler o zamana kadar ancak toparlanırlar. Keza onlarla birlikte hasat ederim.
Kıyamadım şimdi yaz güneşinin altında....Sn. Obabilgesi merhaba, pırasaları bu şekilde viyole ekmeyin, bahçede hazırlamış olduğunuz yatağa toplu bir şekilde serpin tırmıkla karıştırıp sulayın , fideler 15 20 cm olduğunda kalıcı yerlerine taşırsınız. Fidelerinizi 3 5 gün sonra kalıcı yerlerine alabilirsiniz. Kolay gelsihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190711/286958878ca50aa330298468e7676dca.jpg

obabilgesi
11-07-2019, 23:29
Merhaba Resul bey;
Sayfanızı hayranlıkla takip ederek feyz alıyorum.
Maşallah sizin fideler ciddi ciddi gelişmişler, yanlış yol izlememle alakalı olsa gerek benimkiler henüz kürdan kalınlığındalar :). Pazar günü bahçedeyim, domateslerin sağına soluna birer tane ekerek hem kardeş bitkiler prensibine uyayım, hem de toprağa kavuşturayım zavallıları...
Teşekkürler...

obabilgesi
14-07-2019, 23:03
Kardeş bitkiler konseptinde dikim diyelim...
Kabak, mısır ve fasulye...
Yalnız fasulyelerin mısırı görünmez hale getirebileceği endişesiyle sırık dikmiştim. Bence doğru bir hareket oldu😉
Kabak: Pumpkin mosquee de provence
Fasulye: Dermason
Mısır: Kokulu köy mısırı

obabilgesi
16-07-2019, 01:05
Laf aramızda, ben bu sebze yetiştirme işini pek sevdim😉, şimdiden gelecek yılın rotasını çiziyorum...
Bu arada bahçeden bir köşe...

TCM
16-07-2019, 15:28
Kimi resimler oldukça sıradan olsa da (içerik olarak) makineden mi, o an ki ışığın durumundan mı çok güzel geliyor bana. Bu da onlardan; Karşı bahçemizde yöreden bir amca var, karısıyla bahçelerde yavaştan tıkırdıyorlar, onu oraya bunu buraya sanki ellerine geçenleri bahçeye atıveriyorlarmış ta onlar da gidip orada rastgele yetişiyorlarmış gibi. Ama aradan biraz zaman geçince bir bakıyorsun pek güzel olmuş bahçe, her şey yerine oturmuş. Sizinki de bahçedeki son iki resim bir ömür, az ve öz..

Gözükenler ayrık ise işiniz zor. Dün hanımla evin önündeki 50 m.kare kadar yeri çim ekmek için temizledik. Beş el arabası ayrık çıktı ya, sizinkiler ayrıksa tahmin edemiyorum.

obabilgesi
16-07-2019, 16:26
Kimi resimler oldukça sıradan olsa da (içerik olarak) makineden mi, o an ki ışığın durumundan mı çok güzel geliyor bana. Bu da onlardan; Karşı bahçemizde yöreden bir amca var, karısıyla bahçelerde yavaştan tıkırdıyorlar, onu oraya bunu buraya sanki ellerine geçenleri bahçeye atıveriyorlarmış ta onlar da gidip orada rastgele yetişiyorlarmış gibi. Ama aradan biraz zaman geçince bir bakıyorsun pek güzel olmuş bahçe, her şey yerine oturmuş. Sizinki de bahçedeki son iki resim bir ömür, az ve öz..

Gözükenler ayrık ise işiniz zor. Dün hanımla evin önündeki 50 m.kare kadar yeri çim ekmek için temizledik. Beş el arabası ayrık çıktı ya, sizinkiler ayrıksa tahmin edemiyorum.
Bu güzel yorumunuz için çoookk teşekkür ediyorum sevgili TCM, ilk bahçe tecrübem ve çıraklık eserim diyorum bu bahçeye☺
Evet bahçecilik üzerine çok okudum, araştırdım ama neticede içimden geldiği gibi yerleştirdim tüm fideleri ve belki bahçeye kattığım bu doğal yorum size hoş geldi, bilemedim ki. Bu arada size bir sır vereyim mi?
Ben hiç ot mücadelesi yapmıyorum, sadece biçip sebzelerin köklerine yakın olanları mekanik olarak yok ediyorum. Biz barış imzaladık ayrıklarla😉

obabilgesi
17-07-2019, 00:16
Bakmayın öyle şımarıkça çiçeklendiğine, bu çiçeklerin hepsi erkek!
Lakin kızdığımı anlamış olsa gerek ki, son buluşmamızda bir-iki dişi çiçek oluşumu çarptı gözüme😉

Portakal Rengi
17-07-2019, 08:07
Bu güzel yorumunuz için çoookk teşekkür ediyorum sevgili TCM, ilk bahçe tecrübem ve çıraklık eserim diyorum bu bahçeye☺
Evet bahçecilik üzerine çok okudum, araştırdım ama neticede içimden geldiği gibi yerleştirdim tüm fideleri ve belki bahçeye kattığım bu doğal yorum size hoş geldi, bilemedim ki. Bu arada size bir sır vereyim mi?
Ben hiç ot mücadelesi yapmıyorum, sadece biçip sebzelerin köklerine yakın olanları mekanik olarak yok ediyorum. Biz barış imzaladık ayrıklarla😉

Otların ve böceklerin ev sahibi, bizlerin ise işgalci olduğu görüşündeyim. Zorunlu olmadıkça otları yolmuyorum. Ektiklrime zarar vermiyorlar ise kara toprak görüneceğine kurumuş bitki görünsün diyorum. Sıcaktan kavrulmuş topraktan iyidir. Görünüşe ben alıştım. Bakıp eleştirenlere de soruyorum.
Senden hoşlanmıyorum. Yok etmemi ister misin ?

obabilgesi
17-07-2019, 20:06
Gerçek sahiplerin, otlar ve böcekler olduğu konusunda kesinlikle hemfikiriz. Keza kuru toprak görüntüsünü bende hiç sevmem, fotoğraflarda da bunu fark edeceksiniz.
Ama şöyle bir durum var ki, kökün sağında solunda çıkan otlar kültür bitkisini baskılayabiliyor. Güneşini kesiyor, suyuna ve besinine ortak oluyor. Dahası, bölgesin asıl sahibi de o olduğu için kültür bitkisine yaşam hakkı vermiyor.
Dolayısıyla ben sebzelerimin arasındaki tüm otları el ve çapa yordamıyla yok ediyorum. Ama civardakiler sadece biçiliyor.
Doğada ''yaşamak için yok etmek'' yani orman kanunları geçerli, bu bitkiler için de geçerli. Bizim evrimleşmiş narin sebze fidelerimizin, o bölgede yıllarca her türlü zorlukta ayakta kalmış yaban otlarıyla baş etmesini beklemek ciddi ütopik bir durum. Bizde o kültür bitkisini ayakta tutup verim almak istiyorsak, maalesef bu amansız rakipleri ortadan kaldırmamız gerekir.

obabilgesi
19-07-2019, 04:58
Aslında bu fasulyeler oturak DERMASON türü-“ydü”. Lakin bahçeye son gittiğimde baktım ki kollar atmış sarılacak yer arıyorlar, hemen yardımcı arkadaştan bir kaç dal kesmesini rica ettim. Alelacele ve emaneten sırıkları verdik, biraz da geç kaldık ama sıkıntı yaratacağını sanmıyorum...
İyi ki zamanında barbunya tohumlarını sırıkla beraber dikmişiz, böyle olacağını tahmin etseydim fasulyelerde de bu yolu izlerdim. Pek pratik olmuştu😉

obabilgesi
20-07-2019, 18:17
“-etiketlemeye ne hacet, altı üstü dört-beş çesit domates” dedim, şimdi ise hangisini nereye ekmiştim mümkün değil hatırlamıyorum:D
Geçen valide sordu;
“-bu nasıl domates oğlum?”
Ben;
“-o çok güzel bir domates anne”...

obabilgesi
21-07-2019, 15:21
Valide ilk bahçeyi gördüğünde; “-bu ne oğlum dağınık kadının evi gibi, ne nerde belli değil” demişti. Dedim “-annem onlar kardeş bitkiler, birbirilerinin yanında büyümek isterler”.
Bir süre eli ağzında “kaybettik çocuğu” gibi baksa da, gözü alıştı sanırım... Mutluyuz😉

obabilgesi
23-07-2019, 21:20
Patlıcan şekilden şekile girerek mutfağımızda daima kendine bir yer bulur. Bazen közlenmiş salatadır, bazen fırında musakka olur, bazen de nefis bir içle hazırlanmış dolma olarak soframızı renklendirir...
Mâlum bu sene ilk defa sebze yetiştiriyorum, keza patlıcanı da... Damağımıza hitâb ettiği gibi, bitkisiyle gözümüze de hitâb eden bu sebzenin bahçemizde her daim varolacağı artık kesin. Hele o mor-lila çiçekleri ve yapraklarındaki renk dalgalanmaları yok mu, peyzaj bitkisi gibi...
Hatırlarsanız söylenenlere kulak tıkayıp ilk çiçeğe kıyamamıştım. İşte o çiçekler meyveye dönmüş ve aynen söylendiği gibi toprağa yatmış, belli ki çürüyecek. Yardımcı abimizin de “hadi inat etme, kopar artık bunları” telkiniyle ilk zoraki hasatımızı yapmış bulunduk. Tabi pek minikler, büyümesine müsaade edemedik...
Size şöyle bir soru sorsam;
Bu avucumun içindeki patlıcancıklar kaç gün sonra normal hasat boyutuna gelirdi? Mesela 15 gün?

feyzi_48
24-07-2019, 08:01
Sayın obabilgesi; maşallah bahçeniz çok güzel, hayrınız görünüz.
Bence patlıcanlar olmuş, ben olsam da dayanamaz o boyutlarda toplarım.

obabilgesi
24-07-2019, 22:16
Sayın obabilgesi; maşallah bahçeniz çok güzel, hayrınız görünüz.
Bence patlıcanlar olmuş, ben olsam da dayanamaz o boyutlarda toplarım.
Değil, değil...
Daha olması gerekirdi ama bunları mecburi hasat ettik.
Şimdi diğerlerinin dalında maksimum kalma süresini öğrenmem gerekiyor. Çünkü fazla kalıp çekirdeklenmesinden de endişeleniyorum. Acemilik böyle bişey işte:rolleyes:
Bu arada temenniniz için teşekkür ederim...

Portakal Rengi
26-07-2019, 10:40
Değil, değil...
Daha olması gerekirdi ama bunları mecburi hasat ettik.
Şimdi diğerlerinin dalında maksimum kalma süresini öğrenmem gerekiyor. Çünkü fazla kalıp çekirdeklenmesinden de endişeleniyorum. Acemilik böyle bişey işte:rolleyes:
Bu arada temenniniz için teşekkür ederim...

El boyunda olanların pişmesi daha güzel oluyor. Büyüttükçe sapa yakın birkaç cm lik bölüm sert kalmakta ısrar ediyor.
Muğla yerel patlıcanı ve Adana patlıcanı için denemelerden. :)
Kolaylıklar.

obabilgesi
26-07-2019, 18:58
Pişme konusunda çok haklısınız sevgili Portakal Rengi :)
Bu minikler nasıl yumuşak ve lezzetliydi anlatamam... Ama gözüme pek bir bebek geldikleri için, sanki birkaç gün fazladan kalıp toparlansalar, daha iyi olacaklardı...
Bahsetiğiniz patlıcan türlerinin verim ve lezzeti nasıldı?

gülkayalı
26-07-2019, 19:10
“-etiketlemeye ne hacet, altı üstü dört-beş çesit domates” dedim, şimdi ise hangisini nereye ekmiştim mümkün değil hatırlamıyorum:D
Geçen valide sordu;
“-bu nasıl domates oğlum?”
Ben;
“-o çok güzel bir domates anne”...

Esselamün aleykün Arkadaşım .Çok çok güzel olmuş. Hepsini okuyup Merakla inceledim. Elmalar için 20 literelik Bidona , 1KG ısırgan 12 Litre Su koy 10 gün kalsın ? Olunca çok kötü kokar Ammaa İşe yarıyor ben 5 yıldır kullanırım , Bu olan suyu BEZ Torbadan süz ,, 1 litresine 10 litre su ilave et Elmalar , Ve sebselere Çiçeklerine 10 günde Püskürt ,, İyi gelir Yemedede bir tehlikesi olmaz ,,Miktarı fazla geçme Fazla olursa Çiçeklerde Renk degiğşimi Yapıyor . Bir bölge Ayır o bölümde denemiş olacagın Miktarı Fark edersin ,, Isırgan Tohuma kalkmış olursa Çok güçlü olur O zamankileri yarım litre kullan

obabilgesi
26-07-2019, 19:14
Her ocağa beş adet olmak üzere otuz ocak da dolaplık barbunya ektim. Gelişimleri güzel, çiçeklenmişler de çocuklar. Bakalım kaç kilo verim alabileceğim?
Bu sene hangi türden, ne kadar ektim ve ne kadar biçtim hesabını yaparak seneye ona göre yetiştireceğim. Ne eksik, ne fazla...
Kış vaktini mümkün mertebe kendi oluşturduğum kilerden tüketim yaparak geçirmek istiyorum.

Portakal Rengi
27-07-2019, 10:27
Pişme konusunda çok haklısınız sevgili Portakal Rengi :)
Bu minikler nasıl yumuşak ve lezzetliydi anlatamam... Ama gözüme pek bir bebek geldikleri için, sanki birkaç gün fazladan kalıp toparlansalar, daha iyi olacaklardı...
Bahsetiğiniz patlıcan türlerinin verim ve lezzeti nasıldı?

Adana Patlıcanını etkinlikte h_doğan'dan edinmiştim. Lezzetli patlıcan. Yeni çıkanları dolma olarak deneyeceğiz. Karnıyarık, imambayıldı ve türlü olarak sevdik. Verim alamamak gibi bir derdim var. Organik madde oranı sıfıra yakın bir toprakta yetiştiriyorum. Yinede patlıcan satın almadık. (6 kök yetişti.)
Yerel patlıcanın özel bir yanını göremedim.
Önümüzdeki yıl Adana ve Aydın deneyeceğim. Sonbaharda toprağı daha ekilebilir duruma getirmeye çalışacağım. Ondan sonra verimi düşünebilirim.

obabilgesi
27-07-2019, 21:11
Adana Patlıcanını etkinlikte h_doğan'dan edinmiştim. Lezzetli patlıcan. Yeni çıkanları dolma olarak deneyeceğiz. Karnıyarık, imambayıldı ve türlü olarak sevdik. Verim alamamak gibi bir derdim var. Organik madde oranı sıfıra yakın bir toprakta yetiştiriyorum. Yinede patlıcan satın almadık. (6 kök yetişti.)
Yerel patlıcanın özel bir yanını göremedim.
Önümüzdeki yıl Adana ve Aydın deneyeceğim. Sonbaharda toprağı daha ekilebilir duruma getirmeye çalışacağım. Ondan sonra verimi düşünebilirim.

Cevabınız için çok teşekkürler :)
Toprağımın kalitesi ve organik maddesi gayet yerinde, ve on bostan - on kemer olmak üzere toplamda yirmi kök ektiğime göre sanırım bir yıllık ihtiyacımı karşılayabilirim:)
Biraz közde, biraz dolapda, azıcık da kurusu olursa tamamdır bu iş :)

obabilgesi
30-07-2019, 00:49
“-Geç kaldım, hangi ara çiçeklenecek de meyvesini büyütecek” derken, bakın geçen hafta ne buldum😄
Çok iddialı bu, karpuz olacakmış...

TCM
30-07-2019, 07:21
Resimde yakışıklı çıksın diye karpuzu yıkadınız mı, etrafına kuru yapraklardan 'eskitme' de yapmışsınız. Bu kadar özen gösterirseniz her bi şey olur ondan.

obabilgesi
31-07-2019, 04:19
Resimde yakışıklı çıksın diye karpuzu yıkadınız mı, etrafına kuru yapraklardan 'eskitme' de yapmışsınız. Bu kadar özen gösterirseniz her bi şey olur ondan.

Yorumunuza bu sefer sesli güldüm :)
Fotoğraf çekeceğim gün hafif bir yağmur yağmıştı. Kuru yaprakları ise, inanın siz dikkat çekince farkettim (sahi ne yaprağı onlar, şimdi bende merak ettim). Bu arada dönem dönem okb atakları geçirdiğim doğrudur lakin kendime sarar boyuttayım henüz, Allah bahçeye sardırmasın :D

obabilgesi
03-08-2019, 23:54
Bitkilerin de laf anladığına artık eminim!
Bu çocuk habire erkek çiçekler açıyor diye benden sağlam bir veto yemişti ki, haftasında dişi çiçekler göründü:) Şimdi de 5-6 tane kabak büyütmekle meşgul. Cinsi gereği çok büyük olmadıkları için hepsini büyütmesine müsaade edeceğim.
Nedendir bilmiyorum ama ben bu kabak yetiştirme işinde pek hevesliyim, umarım fotoğraflarda gördüğüm gibi turuncu kabaklarım olur...

obabilgesi
06-08-2019, 03:16
Yerel tohum satan birisinden edinmiştim bu türü ve oturak kuru fasülyelik bir tür olduğu için sırık kullanmadan ekimini yapmıştım. Lâkin fideler gün geçtikçe kollar atıp sağa sola yayılmaya başlayınca sırık dikmek şart olmuştu. Bugün ise iyi ki bu sırıkları dikmişim diyorum, aksi halde mümkün değil baş edemezdim.
Günlük toplayamayacağım için amaç kurufasulyelik yetiştirmekti, ama şuan ne yetiştirdiğimi bilmediğim için muallâktayım. Hâl böyle olunca mecbur şöyle bir karar aldım, “körpeyken yakaladıklarımı tazeye, kaçırdıklarımı ise kuruya ayıracağım”....

TCM
06-08-2019, 08:13
Kuru fasulyeyi tazeyken zor yersiniz kılçıklarından dolayı. (diye düşünüyor ve sonucu bekliyorum)

obabilgesi
06-08-2019, 14:40
Kuru fasulyeyi tazeyken zor yersiniz kılçıklarından dolayı. (diye düşünüyor ve sonucu bekliyorum)

Evet, evet bunu daha önce de duymuştum! Lakin henüz ne yetiştirdiğimi bilmiyorum sevgili TCM, daha doğrusu emin değilim😊 Sonucu hepberaber göreceğiz, benim gönlüm kurudan yana...

obabilgesi
15-08-2019, 07:32
Hani derler ya “tepeden tırnağa güzel!’’
Resimde gördüğünüz kabak bu iltifatı sonuna kadar hakenlerden!
Yani;
yaprağını mı öveyim, kolay yetişmesinden mi dem vurayım, bereketini mi anlatayım, yoksa bir rivayete göre enfes meyvesini mi dillendireyim? Şuan için lezzeti hariç tüm saydıklarıma kefilim. Keşke her daim bahçede durabilseydim de, çapraz tozlaşmasını engelleyip saf tohumlar elde edebilseydim...
Neyse ki geçen sezondan kalma 2-3 adet yedek tohumum var, önümüzdeki sezon ciddi bir titizlikle çalışıp, tüm isteyenler için saf tohumlar elde edeceğimi umuyorum...

obabilgesi
17-08-2019, 07:41
Masaldan fırlamış gibi, tam da istediğimden! Tek pişirimlik (tabi kıyabilirsem) turuncu mu turuncu tatlı kabaklarım ��
(şöyle bir camekân içerisinde sehpanın üzerine koyup, cüzi bir miktar karşılığında ziyarete açacak kadar şımarmış durumdayım)

TCM
17-08-2019, 10:42
Aynen 'masaldan fırlamış' gibi.. Pek güzeller..

obabilgesi
19-08-2019, 01:10
Siyah domates varyeteleri arasında, lezzet birincisi olduğunu duymuş ve derhal tohumundan edinmiştim. Şimdi ise sabırla kararmalarını beklemekteyim...
Sahi, bu türü yetiştirenlerden yorum alabilir miyim? Sizin lezzet sıralamanızda bu tür kaçıncı sırada?

TCM
19-08-2019, 09:32
Garibanları niye yerlerde süründürüyorsunuz?

Siyah domatesleri sevmedi çevremizdeki bayanlar. Yemeğin suyunu bozuyormuş rengi :) İnce kabuklu, sulu, hafif ekşimsi tadıyla sevdim ben ama iki yıldır ekmiyoruz. Pespembe-kıpkırmızı ağızda şeker gibi eriyen domateslerimiz varken (bulgar domatesi ilk aklıma gelen örnek) birinciliği kim vermiş buna.

Asoo
19-08-2019, 14:32

Siyah domatesleri sevmedi çevremizdeki bayanlar. Yemeğin suyunu bozuyormuş rengi :) İnce kabuklu, sulu, hafif ekşimsi tadıyla sevdim ben ama iki yıldır ekmiyoruz. Pespembe-kıpkırmızı ağızda şeker gibi eriyen domateslerimiz varken (bulgar domatesi ilk aklıma gelen örnek) birinciliği kim vermiş buna.

İkinci lig şampiyonuymuş. (Siyahlar arasında yani.) Sanat, spor falan olsa konu, birinci ligi de kasar kavururdu ama...

Domates işte.

obabilgesi
19-08-2019, 19:41

Hay Allah domateste de ekşi tadı hiç sevmem, neden bu ekşi tanımı önceden gözüme çarpmamış? Yemeklerden ziyade, salatalarda veya söğüş olarak tüketmeyi planladığım için renkten çok lezzet önemli benim için, ama o ekşi tadı alırsam bu türü direkt elerim.
Bu arada amacım süründürmek değil inanın, dalları kırılacak diye düzeltmeye korkuyorum:) Hayırlısıyla bir kere tadına baksam sonrasında daha cesur olabileceğim...
Unutmadan, Bulgar domatesine bu kadar methiye varsa seneye bahçede baştacı yaparım sevgili TCM :)

obabilgesi
21-08-2019, 11:10
Hasat devam ederken, şöyle toplu bir poz da verelim :)

obabilgesi
24-08-2019, 18:40
Farklı farklı kişilerden biber tohumları edinmiştim. Acemilik bu ya, ne bir etiket, ne de ayırt edici bir nişan...
Fotoğrafını paylaştığım sivri biberin bereketini anlatmaya imkân yok. Lakin tohum alamayacağım, bahçede 6-7 çeşit biber türü mevcut ve çapraz tozlaşmaması mümkün değil.
Keşke kimden edindiğimi öğrenebilsem de bu türü izole bir ortamda tekrar yetiştirebilsem...

obabilgesi
27-08-2019, 21:25
Kükürt serperken dalların arasında buldum bu yaramazı:)
Güneş görmediğinden olsa gerek pek sık ve ufak taneli. Ama nasıl güzel bir aroması var, anlatmaya kelimeler yetmez...

selim_50
28-08-2019, 09:25
Siyah domates varyeteleri arasında, lezzet birincisi olduğunu duymuş ve derhal tohumundan edinmiştim. Şimdi ise sabırla kararmalarını beklemekteyim...
Sahi, bu türü yetiştirenlerden yorum alabilir miyim? Sizin lezzet sıralamanızda bu tür kaçıncı sırada?

Ülkemizde yetişen domates çeşitleri arasınada lezzet sıralamasında birinci sırada olmasa dahi ilk 10'a girebilir, ama raf ömrü ve yola dayanımında en sonlarda yer alır.

obabilgesi
31-08-2019, 01:39
Hani şu dermason etiketiyle ekip, sırık istemesi sebebiyle cinsinden şüpheye düştüğümüz fasulyelerim...
Verimi gayet güzel! Kuru fasulyelik olarak değerlendireceğimiz için baklaları doldurup, hafiften kurumasını beklemekteyiz :)

eozen81
01-09-2019, 22:07
Sayın obabilgesi, bahçeniz ve paylaşımlarınız çok değerli. Keyifle okudum, takibe aldım. Hasatınız bol olsun.

obabilgesi
02-09-2019, 17:52
Sayın obabilgesi, bahçeniz ve paylaşımlarınız çok değerli. Keyifle okudum, takibe aldım. Hasatınız bol olsun.

Çok teşekkür ederim, paylaşımlarım sizlerin ilgisiyle değer kazanıyor ve evet ben bişeyler yapabiliyorum diye kendime güvenim artıyor. Eksik olmayın :)

obabilgesi
03-09-2019, 00:24
Balkabağı tatlısını ve çorbasını çok severim, ukâlalık gibi olmasın ama pek de güzel yaparım. Kabak yetiştirmeye karar verdiğimde, biri çorbalık diğeri ise tatlı olmaya uygun iki farklı varyete arayışına girmiştim. Yetiştirici önerileri, gurme yorumları vs. derken soldaki varyeteyi (sugar pie pumpkin) tatlı için, sağdaki varyeteyi ise (musquee de provence pumpkin) çorbalık olarak tercih ettim...
Tatlı kabağımızı denedik ve ailece tam not verdik, bakalım çorba kabağımızda sonuç ne olacak?
(kabaktan yana maşallah bereketli bir sezon geçirdik. Hâl böyle olunca hasat sonrası “-bunları nasıl saklamalı?” diye düşünürken, köylü bir amcamızın tavsiyesiyle müştemilatta samana gömerek muhafaza etmeye karar verdik.)

Portakal Rengi
03-09-2019, 10:22
Balkabağı tatlısını ve çorbasını çok severim, ukâlalık gibi olmasın ama pek de güzel yaparım. Kabak yetiştirmeye karar verdiğimde, biri çorbalık diğeri ise tatlı olmaya uygun iki farklı varyete arayışına girmiştim. Yetiştirici önerileri, gurme yorumları vs. derken soldaki varyeteyi (sugar pie pumpkin) tatlı için, sağdaki varyeteyi ise (musquee de provence pumpkin) çorbalık olarak tercih ettim...
Tatlı kabağımızı denedik ve ailece tam not verdik, bakalım çorba kabağımızda sonuç ne olacak?
(kabaktan yana maşallah bereketli bir sezon geçirdik. Hâl böyle olunca hasat sonrası “-bunları nasıl saklamalı?” diye düşünürken, köylü bir amcamızın tavsiyesiyle müştemilatta samana gömerek muhafaza etmeye karar verdik.)

Geçen yıl yetiştirdiğim bal kabaklarını saklamaya karar verdim. Birisini saman içinde, diğerini ahşap dolapta. (Ev yıl boyunca 20° C civarında sıcaklıkta idi.) İkisini de buradaki köylülerden duydum. Tohumlarım atalık.
10 ay sonra kestiğimde ikisi de acımıştı. Görünüşte hiç sorun yoktu. Yalnız tat acımsı. Bundan sonra soyup, paketleyip derin dondurucuda saklayacağım.

obabilgesi
03-09-2019, 20:55
Geçen yıl yetiştirdiğim bal kabaklarını saklamaya karar verdim. Birisini saman içinde, diğerini ahşap dolapta. (Ev yıl boyunca 20° C civarında sıcaklıkta idi.) İkisini de buradaki köylülerden duydum. Tohumlarım atalık.
10 ay sonra kestiğimde ikisi de acımıştı. Görünüşte hiç sorun yoktu. Yalnız tat acımsı. Bundan sonra soyup, paketleyip derin dondurucuda saklayacağım.

Merhaba;
Hımmm, bunu öğrendiğim iyi oldu! Lakin köylülerimiz yıllardır kabaklarını bu şekilde stok yaparlarmış. Pratik olması sebebiyle bende bu yöntemi pek sevmiştim, tekrar bir araştırayım bakayım. Üzüldüm açıkçası :(

obabilgesi
05-09-2019, 15:23
Nihayet kurufasulye hasatımızın büyük bir kısmını bitirdik. Lakin baklalar yeterince iç doldurmadığı için fasulye adına bereketli bir sezon geçirdiğimizi söyleyemeyeceğim.
Önümüzdeki sezon için hem taze, hem de kuru olarak değerlendirebileceğimiz bereketli bir varyete arayışına girdim....
Bilgilerini paylaşacak tüm dostlara şimdiden teşekkürler :)

TCM
07-09-2019, 12:57
Barbunya ile kuru fasulyeyi aynı anda pişirmeyeceğinizi umuyorum. Pişme süreleri, lezzetleri farklı olduğu için uygun olacağını ve memnun kalacağınızı düşünmüyorum. Yok biz baştan hepsini aynı yere temizledik, sonra ayıracağız derseniz kolay gelsin :)

obabilgesi
07-09-2019, 15:37
Barbunya ile kuru fasulyeyi aynı anda pişirmeyeceğinizi umuyorum. Pişme süreleri, lezzetleri farklı olduğu için uygun olacağını ve memnun kalacağınızı düşünmüyorum. Yok biz baştan hepsini aynı yere temizledik, sonra ayıracağız derseniz kolay gelsin :)

Olay şöyle gelişti sevgili TCM;
Baktım iç az çıkacak, şimdi bir de bunları ayrı ayrı toplarsam psikolojim iyice bozulacak. İyisi mi beraber toplayayım hem gözüm doysun, hem de psikolojimi hazırlayayım. Sonra nasıl olsa ayırırım diye düşündüm.
Yani aynen dediğiniz gibi ilk önce bu şekilde karışık iç çıkardık, sonra tane ayıklaması yaparken, fasulye ile barbunyayı ayırdık.
Biraz deli işi oldu, lakin çok akıllı olduğum da söylenemez :)

TCM
07-09-2019, 18:33
Ömürler görün o zaman da nick inizi hatırlatır mütevaziliğinize şapka çıkarırım. Üstelik çok da az görünmüyor toplananlar, beş altı yemek çıkar.

obabilgesi
07-09-2019, 22:54
Ömürler görün o zaman da nick inizi hatırlatır mütevaziliğinize şapka çıkarırım. Üstelik çok da az görünmüyor toplananlar, beş altı yemek çıkar.

Estağfurullah bilgelik sadece nickden ibaret:) Sizlerden öğrendiklerimiz ve öğreneceklerimizle alacağımız daha çok yol var...
Valide hn dört tencere garanti dedi, ama biraz da bahçede kurumayı bekleyen var. Kabaca alt-yedi pişirimlik diyelim, şimdi yazınca kulağa da fena gelmiyor hani:)
Eğer tüm fasulyeler içini doldurmuş olsaydı en az iki katı hasat edebilirdim, ama yarısı kabuk gibi hiç iç yapmamıştı. Direkt çöp oldu maalesef :(

TCM
07-09-2019, 23:00
... yarısı kabuk gibi hiç iç yapmamıştı. Direkt çöp oldu maalesef :(

Seneye bunlardan kompost yapalım, ayıkladıktan sonra kalan kabuklardan, yani seneye de içi boş fasulyeler yetiştireceksiniz demek istemedim...amaan ne diyom ben be..

obabilgesi
08-09-2019, 11:56
Seneye bunlardan kompost yapalım, ayıkladıktan sonra kalan kabuklardan, yani seneye de içi boş fasulyeler yetiştireceksiniz demek istemedim...amaan ne diyom ben be..

Ne diyorum olur mu? Vallahi çok doğru diyorsunuz, bize de bu yakışır aslında değil mi? Evet seneye tüm bahçe artıklarından kompost yapıyoruz! Biçilen otlar, budanan dallar, sebze-meyve artıkları daha neler neler...
Elimde bu kadar organik metaryel varken ayıp bu yaptığım!

obabilgesi
08-09-2019, 18:42
Hadi artık kış hazırlıklarına başlayalım, değil mi?
Önceliği domatese veriyoruz. Bir kısmını derindondurucuda, diğer kısmını da sos ve konserve olarak değerlendireceğiz...

obabilgesi
10-09-2019, 15:10
Bu sene bahçemdeki hayal kırıklığım...
Sebebini bilmiyorum, sanırım okuduklarımın etkisinde kaldım ki bu türün lezzetinden ve kokusundan inanılmaz ümitliydim. Lakin tam bir fiyasko oldu benim için.
İlk ısırdım, “-ağzımın tadı yok sanırım” dedim, bir daha ısırdım, sonra birhaha... Domates bitti, ben halâ lezzetten boyut değiştirmeyi bekliyorum :) Birdaha mı mümkün değil ekmem bu türü!
Önümüzdeki sezon “Black Kırım” ve sağlam cins bir pembe domatese (sanırım Tekin bey’de mevcut) bel bağlamayı düşünüyorum...
Hadi hayırlısı...

obabilgesi
11-09-2019, 18:16
Patlıcanın sulu yemeğinden ziyade, mısır unuyla kızartmasını, közleme salatasını ve karnıyarık olarak yemeğini çok severim...
Bu hafta toplanan patlıcanların bir kısmını haşlayarak mısır ununda kızartılmak üzere, bir kısmını da közleyerek salata olmak üzere deepfreeze kaldırdık. Önümüzdeki hafta toplanacakları da karnıyarıklık olarak hazırlayacağız...

Musa Gündoğan
12-09-2019, 16:38
Bu sene bahçemdeki hayal kırıklığım...
Sebebini bilmiyorum, sanırım okuduklarımın etkisinde kaldım ki bu türün lezzetinden ve kokusundan inanılmaz ümitliydim. Lakin tam bir fiyasko oldu benim için.
İlk ısırdım, “-ağzımın tadı yok sanırım” dedim, bir daha ısırdım, sonra birhaha... Domates bitti, ben halâ lezzetten boyut değiştirmeyi bekliyorum :) Birdaha mı mümkün değil ekmem bu türü!
Önümüzdeki sezon “Black Kırım” ve sağlam cins bir pembe domatese (sanırım Tekin bey’de mevcut) bel bağlamayı düşünüyorum...
Hadi hayırlısı...

obabilgesi bu blackfrom tula neense bana farklı geldi. sapı kurumasına rağmen altı koyu kırmızı olamamış. sanki bozulmuş gibi. bende bu sene ilk kez ektim çok dirençli güzel bir tür görüntüsü tadıda gayet güzeldir. sanki sizin tohum yanlış gibi geldi bana

obabilgesi
12-09-2019, 20:24
obabilgesi bu blackfrom tula neense bana farklı geldi. sapı kurumasına rağmen altı koyu kırmızı olamamış. sanki bozulmuş gibi. bende bu sene ilk kez ektim çok dirençli güzel bir tür görüntüsü tadıda gayet güzeldir. sanki sizin tohum yanlış gibi geldi bana

Musa bey, fotoğraflarla çok ciddi oynuyorum bu sizi yanıltmasın :)
Ama şöyle bir durum var, İstanbul’a geleceğim için birçoğunu tam olgunlaşmadan toplamak zorunda kalmış, İstanbul’da güneş altında olgunlaşmaya bırakmıştım. Bu fotoğraftaki onlardan biri olabilir, hatırlayamadım. Lakin arada ciddi olgunlaşanlar da vardı. Onları da tattım, ı ıhh...
Ya ben çok anlam yükleyip beklentimi bulamadım, ya da gerçekten alelâde bir varyete. Meselâ Gönen pembesi yetiştirdim, yok böyle bir lezzet!
Yanlış tohum ihtimalini düşündüm, ciddi irdeledim. Görüntü bire bir uyuşuyor, ama bunu çözmenin bilmediğim başka bir detayı varsa, işte o konuda yetersiz kaldım.

Musa Gündoğan
13-09-2019, 08:02
obabilgesi söylediklerinize şöyle katılıyorum. 1.si gönen pembe domatesiyle kesinlikle kıyaslamayın çünkü black from tula soğuk iklim domatesi, tat olarak kekremsi bir tat olması belki ağız tadınıza uymamış olabilir. ya da başka ne olmuş olabilir bilmiyorum. ancak zaten olayda bu; farklı tatlar tadabiliyorsunuz. pazardaki domateslerin hepsi aynı tatta olunca fark edemediğimiz lezzetleri onlardan(pazardakilerden) kurtulunca anlayabiliyoruz. black from tulayı pazardakilerle yan yana koysanız eminim farkedersiniz. ancak gönen pembesiyle yan yana koyarsanız siz çok anlam yüklemiş olursunuz :) :)

kendi yetişrdiğin domatesler salatalıklar her halukarda güzeldir.

obabilgesi
13-09-2019, 09:12
Kesinlikle haklısınız, pazardan aldığımız domatesle mukayese kabul etmez. Yaptığımız bahçecilikle bu lezzetleri tadabilen şanslı insanlarız. Ama dediğiniz gibi, mevzu benim yüklediğim anlamdan kaynaklansa gerek.

kendi yetişrdiğin domatesler salatalıklar her halukarda güzeldir.
Hemde nasıl, hemde nasıl...
Önümüzdeki sezon birkaç farklı türle umduğum lezzeti aramaya devam, bu sefer çeşidi artırmayı düşünüyorum. Araştırırken gözme çarpan, özellikle denemek istediğim birkaç tür var...
(tabi o sıra herkesin deneyimlerinden faydalanmak adına anket çalışması bile yapmak istiyorum:) )

obabilgesi
14-09-2019, 18:14
Evet, nihayetinde mısırlarımızı da hasat ettik.
Nihayetinde diyorum, çünkü tohumları edindiğim satıcı pek bir övmüştü sahip olacağım mısırları. Belki de mısırın gerçek tadını bile bilmediğimizi iddia etmiş, “-pişerken evi misler gibi mısır kokusu saracak, tadına doyamayacaksınız” demişti. Hasat sonrası birinin kabuğunu sıyırdım da haklı galiba, taneleri bu şekilde dizili mısır hiç yememiştim. Ebatı da düşününce evet evet hiç yemedim!
Şimdi sabırsızlıkla pişirip tadına bakacağım anı bekliyorum...

Asoo
15-09-2019, 08:19
Şimdi sabırsızlıkla pişirip tadına bakacağım anı bekliyorum...

Haşlama veya közleme için biraz geç kalınmış gibi geldi. Umarım daha olgunlaşmamışları vardır.

Ürünleriniz çok güzel. Hele kabaklara bayıldım. Tohum paylaşım etkinliğine katılmanızı ümit ediyorum. Fakat bu görüntüler için, tohumları elde etmek kadar fotoğraflama kabiliyetimi de geliştirmem gerek.

Selamlar.

obabilgesi
15-09-2019, 10:23
Haşlama veya közleme için biraz geç kalınmış gibi geldi. Umarım daha olgunlaşmamışları vardır.

Ürünleriniz çok güzel. Hele kabaklara bayıldım. Tohum paylaşım etkinliğine katılmanızı ümit ediyorum. Fakat bu görüntüler için, tohumları elde etmek kadar fotoğraflama kabiliyetimi de geliştirmem gerek.

Selamlar.

Çok teşekkür ederim:) Bu sene kabaklarla bildiğiniz aşk yaşadık, tabi aşkın sonu tencerede geldi:) Mısırları ise közlemelik olarak değil de, haşlamalık olarak tüketeceğiz.
Etkinliğe elbette katılacağım. Elimden geldiğince, herkese yetecek kadar bol bol tohumluk ayırdım. Yalnız gerekli izolasyonu sağlayamadığım için, tohumlarda hibritleşme olasılığı var.
Estağfurullah, sayfanızı ve paylaşımlarınızı ilgiyle takip ediyorum.

obabilgesi
17-09-2019, 06:18
Bu sene hem lezzetiyle, hem de kokusuyla bizi şenlendiren varyete “Gönen Pembesi”...
İrice domatesler vermekte ve çok bereketli, lezzetli bir tür. Seneye yerine koyabileceğimiz farklı bir pembe varyete bulamazsak bu türe devam edeceğiz (takdir edersiniz ki insanoğlu hep bir adım ilerisini arar:) ).

Portakal Rengi
17-09-2019, 07:10
Afiyet olsun.
Tarladan sofraya dayanım süresi kaç gün ?

TCM
17-09-2019, 08:58
Pembeler içerisinde dayanıklılık derseniz Hafize Baliç Pembesi derim, resimdekiler koparılmada fazla gecikilmediyse ince kabuklu narin domateslere benziyor.

obabilgesi
17-09-2019, 12:04
Afiyet olsun.
Tarladan sofraya dayanım süresi kaç gün ?
Koparıldıktan sonra gerek biz, gerekse çevredekilerin katılımıyla bir haftada tüketildiği için tam gün veremeyeceğim :) Ama ince kabuklu ve narin çok dayanıklı olduğunu sanmıyorum...

obabilgesi
17-09-2019, 12:12
Pembeler içerisinde dayanıklılık derseniz Hafize Baliç Pembesi derim, resimdekiler koparılmada fazla gecikilmediyse ince kabuklu narin domateslere benziyor.

Evet hasatta biraz gecikmiştik, ama dediğiniz gibi ince kabuklu ve narin bir tür. Yalnız kokusu ve hani o ağızda erime durumu varya, eyvahlar olsun! Üzerinde hafif bir zeytinyağı ve tuz, inanın lokum gibi :) Ailece çok beğendik bu varyeteyi.
Tabi dayanıklılık önemli, seneye Hafize Baliç’i denemeli...
Lezzeti nasıl?

TCM
17-09-2019, 14:17
Evet hasatta biraz gecikmiştik, ama dediğiniz gibi ince kabuklu ve narin bir tür. Yalnız kokusu ve hani o ağızda erime durumu varya, eyvahlar olsun! Üzerinde hafif bir zeytinyağı ve tuz, inanın lokum gibi :) Ailece çok beğendik bu varyeteyi.
Lezzeti nasıl?

Bence dayanıklılık arttıkça lezzet (lezzet derken dediğiniz; ağızda erime-lokum gibi vs.) azalıyor. Tosta koymak için, Hafize güzel olur, Blue Beauty (fiziki cazibesini de düşünürsek) daha güzel olur. Her üçünün de tadı güzel, hibrit domateslerin sert, damarlı, lokum gibi erimeyen, tatsız dokularıyla kesinlikle karşılaştırılmaz. Gerisi herkesin damak tadı. Ağzına ilk kez şarap alan (veya herhangi bir alkol çeşidi) ve 'vay be ben yıllardır böyle mükemmel bir tadı nasıl kaçırmışım' diyen olur mu, veya ilk kez sigara içip te 'oha ciğerlerim bayram etti, nerelerdeymiş daha önce' diyen. Damak tadı sonuçta, ancak bizim hanım dahi blue beauty i bir numaraya koymuş durumda. :D

acemi25
17-09-2019, 15:29
Sayın Obabilgesi;
Sayfanızı inceledim ve seneye ekeceğim bostan için heyecan duydum. Harika işler çıkarmışsınız. Fakat sizin kendinizi acemi olarak tanımlamanıza karşın benim hiç bir şey bilmeyişim dikkatimi çekti :) Acaba nerelerden okudunuz bilgilendiniz merak ettim. Seneye ekip biçecek bu acemiye tavsiyeleriniz var mıdır?

obabilgesi
17-09-2019, 23:11
Bence dayanıklılık arttıkça lezzet (lezzet derken dediğiniz; ağızda erime-lokum gibi vs.) azalıyor. Tosta koymak için, Hafize güzel olur, Blue Beauty (fiziki cazibesini de düşünürsek) daha güzel olur. Her üçünün de tadı güzel, hibrit domateslerin sert, damarlı, lokum gibi erimeyen, tatsız dokularıyla kesinlikle karşılaştırılmaz. Gerisi herkesin damak tadı. Ağzına ilk kez şarap alan (veya herhangi bir alkol çeşidi) ve 'vay be ben yıllardır böyle mükemmel bir tadı nasıl kaçırmışım' diyen olur mu, veya ilk kez sigara içip te 'oha ciğerlerim bayram etti, nerelerdeymiş daha önce' diyen. Damak tadı sonuçta, ancak bizim hanım dahi blue beauty i bir numaraya koymuş durumda. :D
Ne güzel izâh etmişsiniz, çok teşekkür ederim.
Madem böyle bir ters orantı var, ben tercihimi lezzetten yana kullanacağım. Varsın dayanıklı olmasın, bu kadar lezzetli domates yemek benim için çok büyük bir lüks.
Ama bu demek değil ki farklı türler denemeyeceğim, not ettiğim birçok varyete var. Sabırsızlıkla önümüzdeki sezonu bekliyorum...

obabilgesi
17-09-2019, 23:36
Sayın Obabilgesi;
Sayfanızı inceledim ve seneye ekeceğim bostan için heyecan duydum. Harika işler çıkarmışsınız. Fakat sizin kendinizi acemi olarak tanımlamanıza karşın benim hiç bir şey bilmeyişim dikkatimi çekti :) Acaba nerelerden okudunuz bilgilendiniz merak ettim. Seneye ekip biçecek bu acemiye tavsiyeleriniz var mıdır?

Çok çook teşekkür ediyorum, şımardım :)
Acemi olduğum bir hakikât ama her bir detayda sevgi var. Verdiğim sevgi ve ilginin karşılığını aldığımı düşünüyorum.
Asıl kaynağım buradaki yetiştirici arkadaşların tecrübeleri oldu, kezâ idrak edemediğim veya şüpheye düştüğüm tüm konularda da arama motorları devreye girdi (makâleler, yorumlar vs.) canım sıkıldıkça okudum.
Şunu öğrendim; biz vesile olup elimizden geleni yapıyoruz ama son kararı verip imzayı atan toprakana oluyor. Bu sebeple bazı durumlarda, iyi veya kötü oluruna bırakıp teslim olmayı bilmek gerekiyor.

Portakal Rengi
18-09-2019, 07:51
Lezzeti nasıl?

Muğla bölgesinin pembe domatesini yetiştirdim bu yıl. İlk verimi güzeldi. Domates kokusu, lokum gibi yenmesi benzer. Bir hafta dayanması da benzer.
Yemek yaparken aynı etki olmadı ama. Yemekte kullanım ve konserve saklama için armut (Bursa domatesi deniyor burada) domates iyiydi. Yabancı çeşitleri henüz yetiştirmedim. Bu yıl elde edebildiklerimden denemeye başlarım artık. Hafize Baliç i merak ettim.

2020 de bir sayfa da ben açarım artık. Bir şeyler yetiştirebilmeye başladım sayılır :p

acemi25
18-09-2019, 08:00
Çok çook teşekkür ediyorum, şımardım :)
Acemi olduğum bir hakikât ama her bir detayda sevgi var. Verdiğim sevgi ve ilginin karşılığını aldığımı düşünüyorum.
Asıl kaynağım buradaki yetiştirici arkadaşların tecrübeleri oldu, kezâ idrak edemediğim veya şüpheye düştüğüm tüm konularda da arama motorları devreye girdi (makâleler, yorumlar vs.) canım sıkıldıkça okudum.
Şunu öğrendim; biz vesile olup elimizden geleni yapıyoruz ama son kararı verip imzayı atan toprakana oluyor. Bu sebeple bazı durumlarda, iyi veya kötü oluruna bırakıp teslim olmayı bilmek gerekiyor.

Kullanıcı adınız gibi bu da bilgece bir cevap oldu. Teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi önce sevgi, sonra toprağa teslimiyet; bunu kulağıma küpe yapacağım. Buradaki yetiştirici arkadaşları ben de sıkça okuyorum, hatta bir defterim var not alıp duruyorum. Umarım seneye ben de sizin gibi hasadımı paylaşabilirim :)

obabilgesi
18-09-2019, 15:09
Muğla bölgesinin pembe domatesini yetiştirdim bu yıl. İlk verimi güzeldi. Domates kokusu, lokum gibi yenmesi benzer. Bir hafta dayanması da benzer.
Yemek yaparken aynı etki olmadı ama. Yemekte kullanım ve konserve saklama için armut (Bursa domatesi deniyor burada) domates iyiydi. Yabancı çeşitleri henüz yetiştirmedim. Bu yıl elde edebildiklerimden denemeye başlarım artık. Hafize Baliç i merak ettim.

2020 de bir sayfa da ben açarım artık. Bir şeyler yetiştirebilmeye başladım sayılır :p

Çok doğru bir detaya değindiniz sevgili Portakal Rengi;
Pembe domatesi ben yalnız taze tüketim olarak deneyimledim, pişince yemek içerisinde kesinlikle eriyip yok olacaktır. Konserve ve yemek pişirmek için kuşkusuz sert etli (örn armut domates) kullanılmalı. Önceki paylaşımlarımdan görüldüğü üzere, ben de kiler hazırlığımı gene kendi yetiştirdiğim armut domateslerden yaptım.
Lütfen sayfanızı açın, eminim feyz alınacak pek çok detaylar paylaşacaksınız :)

obabilgesi
18-09-2019, 15:13
Kullanıcı adınız gibi bu da bilgece bir cevap oldu. Teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi önce sevgi, sonra toprağa teslimiyet; bunu kulağıma küpe yapacağım. Buradaki yetiştirici arkadaşları ben de sıkça okuyorum, hatta bir defterim var not alıp duruyorum. Umarım seneye ben de sizin gibi hasadımı paylaşabilirim :)

O notlar ileride hayat kurtarıcı detaylar olacak, inanın bana :)
Eminim şahane bir bahçenin sahibi olacaksınız ve bizde sıkı takipçiniz!

obabilgesi
19-09-2019, 12:12
Sehpanın üzerinde ziyaretçilerini bekliyor :)
Diktiğim iki kabak varyetesinden çorbalık olarak düşündüğüm. Olgunlaştığına kâni olunca hasatını yaptık.
Fransız atalık tohum, yetiştirilmesi kolay ve duyumlarıma göre lezzetli bir varyete. Orta boy olduğu için bölündükten sonra tüketilmesi ve muhafazası kolay olacaktır.
Bahçede iki farklı varyete yetiştirdiğim ve gerekli izolasyonu sağlayamadığım için melezlenme olasılığı yüksek olsa da, paylaşım etkinliği için tohumlarından ayıracağım...

bahcedenn
19-09-2019, 14:57
Sehpanın üzerinde ziyaretçilerini bekliyor :)
Diktiğim iki kabak varyetesinden çorbalık olarak düşündüğüm. Olgunlaştığına kâni olunca hasatını yaptık.
Fransız atalık tohum, yetiştirilmesi kolay ve duyumlarıma göre lezzetli bir varyete. Orta boy olduğu için bölündükten sonra tüketilmesi ve muhafazası kolay olacaktır.
Bahçede iki farklı varyete yetiştirdiğim ve gerekli izolasyonu sağlayamadığım için melezlenme olasılığı yüksek olsa da, paylaşım etkinliği için tohumlarından ayıracağım...

Bereketli olsun obabilgesi. Diğer varyete hangisiydi?

obabilgesi
19-09-2019, 16:12
Bereketli olsun obabilgesi. Diğer varyete hangisiydi?

Teşekkürler, diğer varyete sugar pie pumpkin (çok sevimli ve lezzetli bişey) :)

devrann
20-09-2019, 09:16
Blue beauty’yi bende çok beğendim hatta lezzetiyle nam salmış siyah brandy wine’dan daha lezzetli bir domates bence sadece hemen koparmayınca üstlerden çatlamaya başlıyor artı olarak brandy wine bir salkımda bir bilemedin iki domates tutarken blue beauty bütün çiçekleri tutma potansiyelinde.

obabilgesi
20-09-2019, 10:27
Blue beauty’yi bende çok beğendim hatta lezzetiyle nam salmış siyah brandy wine’dan daha lezzetli bir domates bence sadece hemen koparmayınca üstlerden çatlamaya başlıyor artı olarak brandy wine bir salkımda bir bilemedin iki domates tutarken blue beauty bütün çiçekleri tutma potansiyelinde.

E o zaman önümüzdeki sezon blue beauty dikimi şart oldu desenize :) Peki kokusu vs nasıldır, yerken pembe domates gibi ağızda erir mi?

bahcedenn
20-09-2019, 21:31
Teşekkürler, diğer varyete sugar pie pumpkin (çok sevimli ve lezzetli bişey) :)

Musquee De Provence Kabağı C. moschata ailesine, Sugar Pie ise C. pepo ailesine ait bir kabaktır. Genelde bilinen, farklı ailedeki kabakların birbirini hibritlemediğidir. Fakat oran çok düşük olsa da bu ihtimal aslında varmış. Ben de bu bilgiyi geçen sene Sn. birnefestoprak'tan öğrenmiştim. Siz tohumlarını etkinlikte paylaşırsanız tohumlarını talep edenler bu bilgiyi bilerek ona göre talepte bulunurlar. En azından bu kabaklar aynı aileden değiller. O zaman hibritlenme şansı çok yüksek olacaktı.

obabilgesi
20-09-2019, 22:33
Musquee De Provence Kabağı C. moschata ailesine, Sugar Pie ise C. pepo ailesine ait bir kabaktır. Genelde bilinen, farklı ailedeki kabakların birbirini hibritlemediğidir. Fakat oran çok düşük olsa da bu ihtimal aslında varmış. Ben de bu bilgiyi geçen sene Sn. birnefestoprak'tan öğrenmiştim. Siz tohumlarını etkinlikte paylaşırsanız tohumlarını talep edenler bu bilgiyi bilerek ona göre talepte bulunurlar. En azından bu kabaklar aynı aileden değiller. O zaman hibritlenme şansı çok yüksek olacaktı.

Bu değerli bilgi için çok teşekkür ederim :)
Umarım hibritlenmemişlerdir, çünkü avuçla sugar pie tohumum var, ve paylaşımımda talep edenlerin bu lezzetini değişime uğramamış haliyle tatmasını çok arzu ederim.
Henüz Musquee De Provence Kabağını kesmedim, kezâ ondan edineceğim tohumları da “açıklamanızı kopyalayarak” paylaşıma sunacağım.
Sağolun...

obabilgesi
21-09-2019, 06:12
Bu kadar bahsi geçmişken bu varyetenin iç görselini de paylaşalım değil mi? Et rengi ve dokusu o kadar kavuna benziyor ki, doğrandığı zaman çok az kişi kavundan ayırabilir.
Lezzetini ise, sanırım anlatmaya gerek yok...

obabilgesi
23-09-2019, 03:42
Kokulu köy mısırlarım...
Aslında planımız koçanıyla deepfreeze atıp, canımız çektikçe haşlayıp tüketmekti. Acemilik işte hasat zamanını geçirmişiz :) Belki olur diye haşlayıp denedik ama o kadar sertleşmişti ki hem çok zor pişti, hem de lezzetsiz oldu. Nihayetinde çorbalık olarak muhafaza etmeye karar verdik.
Önce tüm mısırları taneledik, sonra yaklaşık iki saat kadar düdüklü tencerede haşladık ve birer pişirimlik olarak buzdolabı poşetlerine koyup deepfreeze kaldırdık.
İki koçanı ise iyice kurutup, önümüzdeki sezon tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmak üzere ayırdık...

obabilgesi
25-09-2019, 16:33
Ahırın bahçe kısmını sebze-meyve bahçesinden ayırdıktan sonra, bahçe bitiminde 15 mt’ye 5 mt gibi şahane bir koridor oluştu. Bu koridora boydan boya toplamda üç farklı türden yedi adet nar diktik. Sıralama; (Hicaz+Katırbaş+Keben+Hicaz+Keben+Katırbaş+Hicaz)
Hafiften OKB olduğumdan bahsetmiştim sanırım, sıralama önemli :) Bu şekilde farklı türlerin birbirlerinin verimlerini olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.
Kezâ bu yıl birkaç kilo nar hasat edeceğim gibi...

obabilgesi
29-09-2019, 22:04
Bakmayın minik minik olduklarına, farklı bir varyete felan değil. Bildiğimiz topan patlıcanını bilhassa minik minik toplayarak, içini oymak suretiyle dolmalık olarak kullanacağız.

Portakal Rengi
30-09-2019, 07:02
Bakmayın minik minik olduklarına, farklı bir varyete felan değil. Bildiğimiz topan patlıcanını bilhassa minik minik toplayarak, içini oymak suretiyle dolmalık olarak kullanacağız.

Bunun için Adana Patlıcanı öneririm. Etkinlikte Sn h_dogan paylaşmıştı. Topladıkça ürün veriyor. Ürün verme süresi uzun. Lezzetli.

obabilgesi
02-10-2019, 02:14
Bunun için Adana Patlıcanı öneririm. Etkinlikte Sn h_dogan paylaşmıştı. Topladıkça ürün veriyor. Ürün verme süresi uzun. Lezzetli.

Tavsiye için teşekkür ederim Sn Portakal Rengi, etkinlikte paylaşan olursa mutlaka deneyeceğim...

obabilgesi
02-10-2019, 02:19
“Küresel ısınma nedir, veya alâmetlerine örnek gösterebilir misiniz?” diye soran olursa bu fotoğrafı iletirsiniz.
Tarih 1 Ekim, elma fidanım çiçek açtı...

obabilgesi
03-10-2019, 18:21
Artık bahçeyi bozduk diyebiliriz...
Ne yalan söyliyeyim içimde tarifsiz bir burukluk var. Oyuncağı elinden alınmış bir çocuk gibi hissediyorum kendimi. Şuan sadece önümüzdeki sezon yapacağım işleri ve yetiştireceğim yeni türleri düşünerek kendimi oyalıyorum. Bir de bahçeden çıkanlarla kış hazırlıkları işte...
Yeşil domatesleri toplayıp turşu yaptık, bu 1 lt kavanozlarda olanlar eşe dosta dağıtılmak üzere yapıldı. Tadımlık yani :)

obabilgesi
06-10-2019, 05:02
Dağlardan gelen suyla demlenen çayın tadına doyum olmaz, lâkin önce sıranı beklemelisin...

obabilgesi
12-10-2019, 17:39
Bahçeyi çevirdikten sonra alt yamaçta, çitlerin dışında atıl bir bölüm oluştu. Bişeyler ekeyim desen iyi bir toprağı yok, velev ki ektin koyun-keçi bol miktarda mevcut sağlam kalmaları mümkün değil, peki öylece bırakayım desem ise gönlüm hiç razı değil...
Hâl böyleyken bir sitede inanılmaz uygun fiyata pampas otu fideleri buldum. Yaklaşık 30 adet alıp, çit boyunca muntazam bir şekilde dikerek hem o atıl alanı kapattım, hem de ilerisi için şahane bir peyzaj yatırımı yaptım. Şöyle ki;
Pampasotu gerçekten su, gübre vs hiç bakım istemeyen, hastalık nedir bilmeyen, hayvanların asla zarar vermediği ve çok hızlı büyüyen inanılmaz estetik bir bitki. Daha ilk senesinde ufak da olsa çiçeklerini gösterdiler. Hem de hiç su-gübre görmeden.
Birkaç sene sonra o atıl bölgenin alacağı şekli hayâl bile edemiyorum...

obabilgesi
23-10-2019, 12:14
Soğan her mutfağın demirbaş sebzelerinden olsa gerek. Bizde kışlık baş soğan kıskalarımızı aldık, kasım ortalarında toprakla buluşturmayı planlıyoruz. Tabi bakla, turp ve roka eşliğinde😉

TCM
23-10-2019, 13:40
Şu çirkin (http://www.agaclar.net/forum/2019-2020-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/43493.htm#post1575789) in resmini kaldırırsanız sevinirim, sigarayı bırakalı 13 gün oldu, asabiyim zaten (biri çıkıp ta; "biz de bıraktık yakın zamanda, bıdı bıdı yapıp durmayın" diyene kadar yazmaya devam edecem) kanatlarını teeek tek yolmayayım şimdi.

Arkadaşın dükkanında da vardı, 'çirkin' den; parmağımı yaklaştırdım kafese, 'bi şey yapmaz' deyince az daha, az daha derken kuş hareketlendi parmağıma doğru, ucunu gagasının içine aldı hafiften basınç uygulamaya başladı. Arkadaş 'bi şey yapmaz' dedi ya, ben de kıpraşmadım...Bizimki iyice bastırdı, yetmiyormuş gibi geviş getirmeye başlamaz mı, zor çıkardım parmağımı ağzından namıssızın.. Bir ay geçmedi parmağımdaki delik...

Bir de bizim dakotalar biraz büyük gelmez mi bu çirkine, sayfaya yeni resimlerini (http://www.agaclar.net/forum/1575890-post12.htm)koydum.. Çirkin mirkin ama sevimli şeyler, pilavını yemiyek sonra..

obabilgesi
23-10-2019, 14:54
Çok güldüm yahu :)
Eğer ki velisi değilseniz bir jakoya asla güvenilmez:) Ucuz atlattığınızı düşünüyorum ve anılarınız canlanmasın diye fotoğrafı derhal kaldırıyorum :)
Tam olarak aradığımız çekirdek budur sevgili TCM, torpilli paket isteriz:)
(o pis şeyi 22 senenin ardından bırakalı 2 sene oldu, zoru atlatmışsınız. Ara ara vuracak ama her geçen gün şiddeti azalacaktır. Tebrik ederim!)

TCM
23-10-2019, 15:05
Talep zamanı hatırlatın da araya gitmesin :D

obabilgesi
23-10-2019, 15:07
Talep zamanı hatırlatın da araya gitmesin :D

Anlaştık😉

funku
25-10-2019, 11:02
Bahçeyi çevirdikten sonra alt yamaçta, çitlerin dışında atıl bir bölüm oluştu. Bişeyler ekeyim desen iyi bir toprağı yok, velev ki ektin koyun-keçi bol miktarda mevcut sağlam kalmaları mümkün değil, peki öylece bırakayım desem ise gönlüm hiç razı değil...
Hâl böyleyken bir sitede inanılmaz uygun fiyata pampas otu fideleri buldum. Yaklaşık 30 adet alıp, çit boyunca muntazam bir şekilde dikerek hem o atıl alanı kapattım, hem de ilerisi için şahane bir peyzaj yatırımı yaptım. Şöyle ki;
Pampasotu gerçekten su, gübre vs hiç bakım istemeyen, hastalık nedir bilmeyen, hayvanların asla zarar vermediği ve çok hızlı büyüyen inanılmaz estetik bir bitki. Daha ilk senesinde ufak da olsa çiçeklerini gösterdiler. Hem de hiç su-gübre görmeden.
Birkaç sene sonra o atıl bölgenin alacağı şekli hayâl bile edemiyorum...

Merhaba,

Çok güzel bir fikir gerçekten. Bu sitenin adresini paylaşmanız mümkün mü? Bu pampas otlarının pembe renkli olanlarından da alıp karışık şekilde dikilirse çok daha güzel olabilir. Ben de almak isterim.

TCM
25-10-2019, 13:34
Eksi bilmem kaçtan sonra dayanmıyor pampaslar ona göre alın, yoksa yaylaya da düşünmüştü önceki senelerde.

obabilgesi
22-02-2020, 08:46
Bahar yaklaşırken sezonun ilk bahçesel hareketimi, hayırlı ve bereketli bir sezon temennisi ile paylaşayım :)
Çok arayıp da bulamadığım, lakin hiç ummadığım bir yerde karşıma çıkan enginar fidelerini önce torfda bardakta köklendirerek işimi garantiye almaya çalıştım. Mayıs gibi ise asıl yerlerine geçecekler...
Enginarın çok yıllık bir sebze olduğunu yeni öğrendim. Bu türün ise (Bayrampaşa) nispeten soğuğa daha dayanıklı olması benim için ekstra bonus oldu. Malûm Gönen’de 500 rakımlı bir köyde yetişecekler. Henüz dört adet fidem var, ama çok hızlı yeni fideler verdiği için seneye on köke tamamlayıp, fazla fideleri ise talep edenlerle paylaşmayı düşünüyorum.

@alpha
26-02-2020, 09:38
Bahar yaklaşırken sezonun ilk bahçesel hareketimi, hayırlı ve bereketli bir sezon temennisi ile paylaşayım :)
Çok arayıp da bulamadığım, lakin hiç ummadığım bir yerde karşıma çıkan enginar fidelerini önce torfda bardakta köklendirerek işimi garantiye almaya çalıştım. Mayıs gibi ise asıl yerlerine geçecekler...
Enginarın çok yıllık bir sebze olduğunu yeni öğrendim. Bu türün ise (Bayrampaşa) nispeten soğuğa daha dayanıklı olması benim için ekstra bonus oldu. Malûm Gönen’de 500 rakımlı bir köyde yetişecekler. Henüz dört adet fidem var, ama çok hızlı yeni fideler verdiği için seneye on köke tamamlayıp, fazla fideleri ise talep edenlerle paylaşmayı düşünüyorum.

kısmet olursa ilk taliplisi ben olayım çok güzel görünüyor

obabilgesi
15-03-2020, 08:48
Merhaba arkadaşlar, acil olarak bilgilerinize ihtiyacım var:)
İki sene evvel karayemiş fidanı almıştım. Sonra ise “o kadar fidanın ardından bu ne açgözlülük, zira iklim uygun değil” diyerek aldığıma pişman olmuş, zaten kuruyacaktır düşüncesiyle bahçenin toprağı taşlı, çukurunu bile zorla açtığımız en kötü noktasına dikmiştim.
Şuan Gönen’de olmadığım için bahçeyle ilgilenen abimizden birkaç fotoğraf istedim. Gönderdiği fotoğraflardan ilk gözüme çarpan bu karayemiş oldu. Biz meyvesinden vazgeçtik, madem yaşıyor yeşilliği yeter diye düşünürken üzerindeki oluşumlar bana çiçek tomurcukları gibi geldi. Karayemiş meyvesini alabilmek için yıllarca bekleyenleri duyunca da, bu kadar kötü toprakda ve iklimi uyumsuz bir bölgede fotoğrafdaki oluşumlar beni çok heyecanlandırdı.
Ama teyide ihtiyacım var, çünkü daha önce hiç karayemiş çiçeği görmedim. Ne dersiniz bu oluşumlar tomurcuk mu? Eğer tomurcuksa kendini döller ve meyveye dönerler mi?

CornusMas
16-03-2020, 20:17
Karayemiş meyvesini alabilmek için yıllarca bekleyenleri duyunca da, bu kadar kötü toprakda ve iklimi uyumsuz bir bölgede fotoğrafdaki oluşumlar beni çok heyecanlandırdı.

Sayın obabilgesi, neden "bu kadar kötü toprakta" ve "iklimi uyumsuz bir bölgede" dediğinize anlam veremedim. Gönen son derece geniş tarım alanlarına sahip verimli topraklarla kaplı bir bölge.

Ayrıca İstanbul'un, Avrupa yakasının güney sahillerinde (Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece, Avcılar), Marmara'nın hemen karşı kıyısında Gönen'e yakın çevre ilçeler olan Çanakkale/Biga, Çan ve Yenice'de meyve veren pek çok karayemiş ağacı var. Belki fidanken biraz bakım yapmanız, sulamanız gerekebilir ancak yetişme ve meyve verme konusunda sorun olacağını hiç sanmıyorum.

Ama teyide ihtiyacım var, çünkü daha önce hiç karayemiş çiçeği görmedim. Ne dersiniz bu oluşumlar tomurcuk mu? Eğer tomurcuksa kendini döller ve meyveye dönerler mi?

Evet resimde görünenler tomurcuk. Ağacınız yakında çiçek açacak. Karayemiş çiçekleri hermafrodit ve gözlemlediğim kadarıyla kendine uyumsuzluk durumu yok bu yüzden meyve vereceklerdir. Çevresinde aynı türden başka ağaç olmadığı halde meyve veren karayemiş ağaçları biliyorum.

obabilgesi
17-03-2020, 05:39
Merhaba Syn CornusMas :)
Mesajım tamamen yanlış anlaşılmış :) Şöyle ki, “kötü toprak” dedim, çünkü bahçenin fidan çukurunu bile zor açtığımız çitlere yakın kumlu-taşlı bir noktasına dikmiştik. Normalde bahçe toprağımız bildiğiniz humus ve komposttan oluşan inanılmaz verimli bir toprak. “İklimi uyumsuz derken de, Gönen karadeniz iklimine nazaran çok daha kuru ve güneşli bir bölge. Tüm bunları düşününce mümkün değil yetişmez diye düşünmüştüm.
Şimdi, “peki neden diktiniz? diye soracaksınız.
Tamamen gözün doymaması :) Fidan alışverişi sırasında 50 civarı karışık meyve fidanı olmıştım. O da, bu da olsun derken iki tane de karayemiş fidanı almıştım. Fidanları diken abimiz “bunlar burada olmaz abi” diyerek, diğer fidanlardan kalan bir yere dikti. Dikildiği sene 1 tanesi kuruyunca ümidim iyice tükenmişti, ama şimdi kalanı bu halde görünce tabi hem çok sevindim, hem çok şaşırdım. Hele ki yıllarca çiçeğini görmeyi bekleyenleri duyunca da, şaşkınlığım katlanarak arttı.
Verdiğinizi bilgiler için ayrıca çok teşekkür ederim, yeşilliği kalsa yeter diye bakımını yaparken üçüncü senesinde meyvesini yiyebileceğiz desenize.
Çok sağolun:)

obabilgesi
18-03-2020, 08:20
Yapacağımız eti lezzetlendirmek için getirmişler, bahçedekilerden habersiz...
Kokusu biraz farklı gelince birazına el koyup çelikler hazırladım, birkaç dal kekik-biberiye eksik yesinler:)

obabilgesi
26-03-2020, 11:11
Tohumdan adaçayı denememiz :)
Bu sene ciddi bir alanı aromatik ve şifalı bitkilere ayırmayı düşünüyorum. Kekik, adaçayı türleri, nane, tarhun, çıbrıska, fesleğen, sarımsak otu, frenk soğanı, melisa, alman papatyası, sarı kantoron bunlardan ilk aklıma gelenler... Birçoğunun tohumunu temin ettim ve çimlendirme çalışmalarına başladım.
Bahçenin bu kısmını plastik lambiri ile çerçeveleyip bölümlere ayırarak, 20 cm’lik yükseltilmiş yatak şeklinde organize edeceğim. Böylelikle hem bakım kolaylığını, hem de olası bir istilânın önüne geçmeyi hedefliyorum .
Bakalım zaman ne gösterecek...

obabilgesi
01-04-2020, 15:09
Bahar gelince tohum kutularının açılma vaktide geldi. Bazılarını sizlerden, bazılarını ise çeşitli kişi veya kuruluşlardan tedarik ettiğim yerli-yabancı atalık tohumlar ve benim için her biri servet değerinde...

obabilgesi
29-04-2020, 19:56
Baharat tarhım için hazırladığım fideler (zahter, kekik türleri, adaçayı türleri, nane türleri, mercan köşk, biberiye ve tohumdan yetişen birkaç şifalı ot daha). Şehirlerarası seyahat yasağının kalkmasıyla bahçedeki tarhımda yer alacaklar.
Bu endişeli günlerimiz de geçecek evelallah, ben o güzel günleri hayal ederek teselli oluyorum.

obabilgesi
08-05-2020, 19:35
Bu sene ilk karşılaşmamız! Hissediyorum, uğurlu bir sezon olacak :)

obabilgesi
18-05-2020, 11:20
Bu sezon her domates fidesinin dibine kardeş bitki olarak ceneviz fesleğeni ekeceğiz. Bu şekilde hem domatesin lezzetini katlarken, hem de zararlıları uzak tutmayı hedefliyorum. Tabi hasat ettiğimiz fesleğenlerden yapacağımız pesto sos da cabası olacak :)

obabilgesi
20-05-2020, 10:39
Merhaba e-devlet’den seyahat izni için içişlerine başvuru yaptım ve ret yedim! Şimdi ne yapacağım ben? Herşeyi geçtim geçen sene dikilen, hünnap gibi suyu seven fidanlar var ve susuz kalacaklar.
Birisini ayarlıyayım desem, ağaç sayısı fazla olduğu için basınç yeterli gelsin diye damlama hortumları gruplar halinde ayrılmıştı. Telefonda anlatmam mümkün değil, kezâ sağolsunlar başında dursan gene çok zor anlatabiliyorsun! Fena stres oldum:(

Sevgi Durul
20-05-2020, 11:13
Merhaba e-devlet’den seyahat izni için içişlerine başvuru yaptım ve ret yedim! Şimdi ne yapacağım ben? Herşeyi geçtim geçen sene dikilen, hünnap gibi suyu seven fidanlar var ve susuz kalacaklar.
Birisini ayarlıyayım desem, ağaç sayısı fazla olduğu için basınç yeterli gelsin diye damlama hortumları gruplar halinde ayrılmıştı. Telefonda anlatmam mümkün değil, kezâ sağolsunlar başında dursan gene çok zor anlatabiliyorsun! Fena stres oldum:(

Bahçeniz ne kadar uzaklıkta, Sayın obabilgesi? İl sınırı dışında değilse bizim gibi yapabilirsiniz.

Bizim burada şöyle bir uygulama var. Çiftçi belgesi olmadığı ve yaşa takıldığı halde eşim her gün gidiyor.

Uygulama başladığında bir kaç gün çaresiz evde kalmıştı. Sonradan araziye ait tapu belgesi arabada bulundurulursa sorun çıkarmıyorlar, diye duyduk. Bazen yalnız bazen beraber, sokağa çıkma yasağı olduğu günler dahil gidiyoruz. Durduran bile olmadı.

Bir de arabanın tepesindeki bagaja birkaç çapa kürek bağladı. Deneyin isterseniz.

Telefonda yazmak zor oluyor, biraz karışık bir anlatım oldu.

Kolay gelsin.

obabilgesi
20-05-2020, 11:19
Bahçeniz ne kadar uzaklıkta, Sayın obabilgesi? İl sınırı dışında değilse bizim gibi yapabilirsiniz.

Bizim burada şöyle bir uygulama var. Çiftçi belgesi olmadığı ve yaşa takıldığı halde eşim her gün gidiyor.

Uygulama başladığında bir kaç gün çaresiz evde kalmıştı. Sonradan araziye ait tapu belgesi arabada bulundurulursa sorun çıkarmıyorlar, diye duyduk. Bazen yalnız bazen beraber, sokağa çıkma yasağı olduğu günler dahil gidiyoruz. Durduran bile olmadı.

Bir de arabanın tepesindeki bagaja birkaç çapa kürek bağladı. Deneyin isterseniz.

Telefonda yazmak zor oluyor, biraz karışık bir anlatım oldu.

Kolay gelsin.
Anladım, çok iyi anladım teşekkür ederim Sevgi hn, ama maalesef il dışında :( Zaten tüm sıkıntı da buradan doğuyor. Nasıl üzülüyorum anlatamam, şöyle birkaçgün sağlam yağmur yağsın diye dua ediyorum. En azından bahçeyi 10-15 gün idare eder...

OSMAN45
20-05-2020, 12:48
Yukaridaki ile araniz iyi galiba obabilgesi. Cuma ve Sali gunu yagis gorunuyor.

Su zor gunlerde islerinizde kolayliklar ve saglikli gunler dilerim.

ing. klavye icin ozur.

obabilgesi
20-05-2020, 13:02
Teşekkür ederim ama hava durumu genelde tutmuyor Osman bey :)
Bu sefer deneyeceğim, bakalım seviyor mu sevmiyor mu?

Asoo
20-05-2020, 21:05
Benim iki hünnap fidanım var. Biri pek küçük (2-3 karış boyu var.)bahçede dikili vaziyette, diğeri saksıda idi. Üç yıldır ne suzuzluklar çektiler bir bilseniz.

Suyu sevseler de susuzluğa çok dayanıklılar.

Umarım zararsız atlatırlar.

obabilgesi
20-05-2020, 21:11
Benim iki hünnap fidanım var. Biri pek küçük (2-3 karış boyu var.)bahçede dikili vaziyette, diğeri saksıda idi. Üç yıldır ne suzuzluklar çektiler bir bilseniz.

Suyu sevseler de susuzluğa çok dayanıklılar.

Umarım zararsız atlatırlar.

İnşallah sevgili Asoo, inşallah...
İnşallah sıfır zarar ile şu süreci atlatabilirim. Çünkü her birinde öyle emek var ki, çok üzülürüm :(

kamil35
20-05-2020, 22:35
Merhaba, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydolun sorununuz çözülecektir. Ben AKS'ye (Arıcı Kayıt Sistemi) kayıtlıyım. Şehir içi ya da şehirler arası hiç sorun yok. Sadece ilçe tarımdan aktif arıcı olduğumu belgeleyen bir evrak aldım o kadar. Yasaklar başladığından beri kendi arabamla seyehat ediyorum, hiç durduran olmadı. Ancak belgenin olması insana güven veriyor.

hosseda
21-05-2020, 07:44
Sayın obabilgesi bir kerede evinizin bulunduğu semt karakolundan izin almayı deneyin.

selim_50
21-05-2020, 07:50
giriş-çıkış kısıtlaması bulunan illere semt karakolu izin veremez, seyahat izin kurulundan izin alınması gerekir veya çks, ticari faaliyeti varsa vergi levhası veya sigortalı çalıştığını gösterir kaydı olması gerekir ki yinede iller arası farklı uygulamalar mevcut.

selim_50
21-05-2020, 07:52
sayın obabilgesi bildiğim kadarı ile emekli en kolayı ÇKS kayıt yaptırması ve mevcut arazisini çks'sine işletmesi olacaktır.

feyzalp
21-05-2020, 07:58
Anladım, çok iyi anladım teşekkür ederim Sevgi hn, ama maalesef il dışında :( Zaten tüm sıkıntı da buradan doğuyor. Nasıl üzülüyorum anlatamam, şöyle birkaçgün sağlam yağmur yağsın diye dua ediyorum. En azından bahçeyi 10-15 gün idare eder...

Bu sabah itibarıyla uygulama değişti. Gideceğim ve 1 ay kalacağım dediğinizde izin çıkıyor artık.
Bence tekrar deneyin izin almayı.

selim_50
21-05-2020, 08:35
sayın:feyzalp, söylemiş olduğunuz uygulama 65 yaş üstü için geçerlidir, bir ay kalacağım dediğinde gittiğini düşünürsek bir aydan önce geri dönüş yapamaz

obabilgesi
21-05-2020, 09:07
Cevaplarınız için hepinize çok teşekkür ederim. Bu ÇKS olayını derhal araştırıp şartlar uygunsa müracaatlarımı yapıyorum. Sonucu buradan bildireceğim, çok heyecanlandım :)

obabilgesi
21-05-2020, 13:19
Tekrar merhaba;
Çiftçilik belgesi hazır diyelim, şimdi ne yapmak gerekiyor?

selim_50
21-05-2020, 14:24
çiftçilik belgenize bahçenizi ve bulunduğu ili işletiyorsunuz, ondan sonra seyahat izin komisyonundan veya e-devlet üzerinden başvuru yapıyorsunuz, sistemden belge talebi yapılırsa belgeyi tarayıp yüklüyorsunuz,
En kısa yolu ÇKS belgenizi ve dökümünü yanınıza alarak seyahat izin komisyonuna başvurun.

selim_50
21-05-2020, 14:25
diğer türlü ise; bahçenizin bulunduğu şehire gidecek olan bir 65 yaş üstü vatandaş buluyorsunuz yanında refakatçi olarak kendinizi yazdırıyorsunuz, vatandaşı bırakıp, 72 saat içerisinde gidip geliyorsunuz.

obabilgesi
21-05-2020, 14:57
çiftçilik belgenize bahçenizi ve bulunduğu ili işletiyorsunuz, ondan sonra seyahat izin komisyonundan veya e-devlet üzerinden başvuru yapıyorsunuz, sistemden belge talebi yapılırsa belgeyi tarayıp yüklüyorsunuz,
En kısa yolu ÇKS belgenizi ve dökümünü yanınıza alarak seyahat izin komisyonuna başvurun.

Talep edilen tüm evrakları online olarak gönderdim:) Bir tanıdık muhtara imzalatıp benim adıma müracaatı yaptı. Görünürdeki tek iş olarak benim imzam kaldı, onu da yarın bir şekilde (vekâlet vs artık nasıl olacaksa) halledeceğiz.
Belgede bahçe ve bulunduğu il zaten otomatik olarak işleniyormuş. Yarın sonuçlandırabilirsek, çiftçilik belgemle bakanlığa tekrar müracaat edeceğim. İnş bu sefer onay alabilirim...

selim_50
22-05-2020, 07:50
sayın obabilgesi, herhalde sizin izin çıkmaya iller arası seyahat kısıtlaması tamamen kalkacak, kısıtlamalar 03 Haziran'da yeniden değerlendirilecek

obabilgesi
22-05-2020, 10:50
sayın obabilgesi, herhalde sizin izin çıkmaya iller arası seyahat kısıtlaması tamamen kalkacak, kısıtlamalar 03 Haziran'da yeniden değerlendirilecek
Aklıma o da gelmiyor değil hani, gerçekten çok gülerim. Ama ben her ihtimale karşı önlemlerimi alayım da, kısıtlamalar temmuz sonuna kadar sarkabilir gibime geliyor.
Çiftçilik belgem tamamdır, e-devletten başvurumu yaptım.
En güzel gelişme Gönen’de yağmurun başlaması oldu, ağaçlar güzelce sulandı ve onlar sulandıkça yüreğime su serpildi sanki. Gelişeleri aktaracağım :)

obabilgesi
23-05-2020, 20:12
Çiftçilik belgesinin ardından izini kaptım çok şükür, şimdi oraya varınca uzatmak için ikinci bir müracaatta bulunacağım...

abk
24-05-2020, 11:32
Sayın obabilgesi, biz çks yanımızda olunca onunla serbest olarak gezebiliyoruz. Tarihli bir izin belgesi falan almıyoruz. Ama bizim gidip geldiğimiz yer aynı şehirde. Bu yüzden sorun olmuyor belki de. Yine de yolda kontrolden geçerken bir sorun isterseniz. Belki de ayrı izin almanıza gerek kalmaz.

obabilgesi
24-05-2020, 12:25
Sayın obabilgesi, biz çks yanımızda olunca onunla serbest olarak gezebiliyoruz. Tarihli bir izin belgesi falan almıyoruz. Ama bizim gidip geldiğimiz yer aynı şehirde. Bu yüzden sorun olmuyor belki de. Yine de yolda kontrolden geçerken bir sorun isterseniz. Belki de ayrı izin almanıza gerek kalmaz.

Aynı şehirde olduğu içindir, şehirlerarası seyahatte maalesef sorun oluyor. Yalnız bugün şunu öğrendim, eğer izin süresi bitiminde dönüş yapmazsan, 15 gün bulunduğun yerde konaklaman gerekiyormuş. Bunu araştıracağım, doğru ise çok işime gelecek:)

selim_50
28-05-2020, 12:20
sayın obabilgesi; dönüş süresini geçirdiğinizde 15 gün konaklama zorunluluğu yok, geri döneceğiniz il kısıtlama kapsamında ise giriş için ve kısıtlama kapsamındaki ilden çıkış için yeniden izin almanız gerekir, 72 saat yani üç gün içerisinde dönerseniz aynı izin ile gidiş dönüş yapabilirsiniz,
(Selim GÜNEY Nevşehir Seyahat İzin Kurulu Başkanı)

obabilgesi
28-05-2020, 21:28
sayın obabilgesi; dönüş süresini geçirdiğinizde 15 gün konaklama zorunluluğu yok, geri döneceğiniz il kısıtlama kapsamında ise giriş için ve kısıtlama kapsamındaki ilden çıkış için yeniden izin almanız gerekir, 72 saat yani üç gün içerisinde dönerseniz aynı izin ile gidiş dönüş yapabilirsiniz,
(Selim GÜNEY Nevşehir Seyahat İzin Kurulu Başkanı)

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, ama her işte olduğu gibi bu işte de geç kaldım. Ben organizasyonu yapana kadar yasak kalktı zaten:) Siz zaten demiştiniz, tamam kabul ediyorum ve susuyorum:D

obabilgesi
02-06-2020, 19:24
Biliyorum geç kaldık...
Gerek pandemi, gerekse sürekli yağmur hali bir türlü fırsat vermedi bize. Nihayetinde bugün derin sürüm yaptık, toprak biraz daha tavını bulunca düzlenip inceltilecek.
Bu arada tüm obsesif halimle fidanlara bir damlama döşedim, cetvelle kağıt üzerine çizilse sanırım ancak bu kadar olur, mutluyum��

derin35
03-06-2020, 01:20
Hasadınız bol olsun. Fotoğraf efektleriniz çok güzel. Bulutlar ve dağlara baktıkça ''Orda bir köy var uzakta'' şarkısı düşüyor aklıma.

obabilgesi
03-06-2020, 07:11
Hasadınız bol olsun. Fotoğraf efektleriniz çok güzel. Bulutlar ve dağlara baktıkça ''Orda bir köy var uzakta'' şarkısı düşüyor aklıma.

Teşekkür ederim :)
Fotoğraflarla oynamayı çok seviyorum, tabi bunlar gayet amatörce filtreler. Belki ileride eğitim alıp profesyonel bir doğa fotoğrafçısı olabilirim. (sahi, ne güzel olur...)

obabilgesi
03-06-2020, 19:40
Daha çok bebeksin:)
Japon armudunun tozlayıcısı olmadan meyve tutmayacağını duymuştum. Tabi tozlayıcı desteğiyle öyle verimli olurmuş ki, muhakkak meyve seyreltmesi icap edermiş...
Lakin resimde görülen kosui armudum, tozlayıcısı olmadan ciddi ciddi meyve tutmuş. Şimdi düşündüm de, tozlayıcısı olup fazla verimden meyve seyretmesi yapacağıma, tozlayıcısız büyütebileceği kadar meyve tutmasını tercih ederim. Hem yerden tasarruf, hem de işçilikten.
Haksız mıyım?

obabilgesi
05-06-2020, 18:08
Tayland’da bulunan ve ağaçları çok sevdiğimi bilen bir arkadaşım, “-burada incir fidanları gördüm cinsi black jackmiş, göndereyim mi sana?” diye sorunca, “-olur” dedim ama o zaman ortada plan var, bahçe vs yok. Fidan 10 gün içerisinde ptt kargo ile geldi lakin fidan dediğimiz de 1 karış civarı, mecburen saksıya diktim...
İklimden olsa gerek uzun süre can çekişti garibim, sonunda da gözümün içine baka baka öldü. Nihayetinde bir süre sonra boş saksıyı değerlendirmeyi düşünürken, bir baktım topraktan yeni sürgün veriyor. Bendeki sevinci görmeniz lazım. Çok iyi hatırlamıyorum ama aşı olmadığını düşündüğüm için (incire genelde havai köklendirme yapılıyor ve aşı yeri olsa sanırım dikkatimi çekerdi) gelen sürgün black jack olmalı. İki sene saksıda git-geller yaşadıktan sonra geçen sene bahçedeki yerini aldı. Gönen’de ilk kışını atlattı ve durumu gayet iyi, sanırım artık kolay kolay bişey olmaz!

obabilgesi
07-06-2020, 14:01
Susuz, gübresiz şu kadarcık bir alanda ekiliydi ama bir süre sonra kaç kilo hasat ettiğimizi tartmayı bir kenara bırakıp, stok fazlasını da komşu kazlarına yem ettik:)

obabilgesi
09-06-2020, 07:32
Bu sene ilk defa meyvelerimizi tadacağımız için, çok heyecanlıyız:)

Dutlubahçe
09-06-2020, 13:49
Bu sene ilk defa meyvelerimizi tadacağımız için, çok heyecanlıyız:)

Ağaçların yapraklarında bir sıkıntı var gibi.

obabilgesi
09-06-2020, 16:08
Ağaçların yapraklarında bir sıkıntı var gibi.
Haklısınız, yaprak kıvırcıklığı gibi ama çok yoğun değil, inceleyemedim bit olsa gerek. Aslında olağan akışına bırakmak istiyorum ama eğer bitse belki neemzal uygularım. Bahçede bordo bulamacı dışında hiçbir madde kullanmamaya çalışıyorum. Belki gülleci bulamacı, ama önce bir tanı koymalı.
İlgi ve uyarınız için teşekkürler :)

obabilgesi
11-06-2020, 17:14
Maalesef fideleri bahçeye götürürken bacağımı kırdım, sanırım ameliyat olacağım. Bu arada yardım etmeye çalışanlar, ben ambulansla hastaneye giderken panikten tüm fideleri ezip kırmışlar. Koliler nemden dağılmış ve fideler dökülünce karga-tulumba poşetlere tıkmışlar (asla art niyet yok, panikten).
Tüm emekler çöpe gitti ama olsun bu günüme de şükürler olsun...

Dutlubahçe
11-06-2020, 17:54
Geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.

@alpha
11-06-2020, 20:48
Geçmiş olsun Allah şifa versin

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

derin35
11-06-2020, 21:52
Çok geçmiş olsun.

Asoo
12-06-2020, 06:33