View Full Version : Yüksük Otu (Digitalis purpurea)
Merhaba;
Dün marketten Çan Çiçeği Alba tohumları aldım. Fotoğraftan çok güzel görünüyor. Fakat forumda da arattım, internette de arattım bununla ilgili bir bilgi bulamadım. Nasıl büyütülür, nereye ekmek uygun olur?
Şimdiden teşekkürler.
Mine Pakkaner
01-05-2007, 11:15
Paketin üzerindeki botanik adı yazar mısınız lütfen?
Paketin üstünde foxglove alba yazan bir etiket var. Bir de digitalis purpurea yazıyor.
Paketin üstünde foxglove alba yazan bir etiket var. Bir de digitalis purpurea yazıyor.
senin elinde bulunan tohumlar yüksük otu tohumları.Kocakarı ilaçlarında kullanılan yabani yüksük otu çiçeğinin bir türevi.Yüksük otu diye aratırsan bişeyler bulursun elbet.
lizard eğer internetteki resimdekiyse çok güzel çiçekler açacak. Seninkide seneye mi açacakmış? Benim katmerli çan çiçeğim seneye temmuzda açacakmış...(Pakette Ağustos ayında nihai yerlerine ekin sonraki sene Temmuz ayında çiçek açacaktır yazıyor) Bu arada çimlenmediler mi halen? Bir fotoğrafını ekleseydin keşke....
Bu mudur?
10141
Yakından görünümü:
10142
Benim bildiğim kadarıyla elinizdeki tohumlar bu kadar uzamıyor olmalı.Resimlerdekinin minyatürü gibi resimler yabani olan bitki türüne ait.
Bendeki bunlardan. Paketin üstünde çiçeklenme takip eden yıl Mayıs'tan Temmuz'a yazıyor. Henüz ekmedim. Fırsatım olmadı bir türlü ama yarın veya haftasonuna ekim yapacağım. Üzüldüğüm tek nokta ise aldığım pakette yaklaşık 1000 tane tohum olduğu yazıyor. Ben de bahçeme ancak 7-8 tane ekeceğim. Geri kalan tohumları ne yapmalı diye düşünüyorum. Aslında oturduğum yer Saraykent - 6. Bornovalılar genelde bilirler. Buralarda bol miktarda çam ormanları var. Gidip ormanlık alana serpeyim tohumları, korsan ekim yapayım diye de aklıma gelmedi değil :)
http://www.selectseeds.com/images/400/049_f.jpg
Paketteki bilgilere göre yaklaşık 1.2 metre civarı uzuyorlarmış. Bir de yine paketteki bilgilere göre zehirli olduğu ve kesinlikle hiçbir şekilde besin olarak kullanılmaması yönünde bir yazı var. Sanırım kocakarı ilacı olarak kullanılan başka bir tür olsa gerek.
Bende çok heyecanlanıyorum. Bir sene çabucak geçse de seyrine doysak şunların :) Kokusu nasıldır acaba ? :)
Anladığım kadarıyla bunları en güzel duvara yakın ekmek gerekiyor. Sıra sıra çok hoş görüneceklerini düşünüyorum.
Siz tohumları yere serpmeyin. Torfta çimlendirin önce de. Sonra dağıtırsınız eşe dosta ;) Benimki de bunların aynısının katmerlisi. Daha havalısı yani :D
Seneye kadar öldürmeden yaşatırsak tabii bu arada biz de sağ kalırsak görürüz :rolleyes:
aysemelike
13-06-2007, 12:39
Herkese Merhaba,
Yüksük otlarım (foxglove'larım) tohumda bolca var isteyenler olursa yollayabilirim....
S.İnceçayır
13-06-2007, 13:27
Melike hanım çok güzel açmış yüksük otlarınız
Ben Isterim tohumlardan teşekkür ederim..
Bunlarda benim bahçemdekiler. Yüksük otu muymuş bunun Türkçesi. Ben dijitalis diyordum.:)
13425
13426
13427
Penelophe
14-06-2007, 09:09
Selam. Bence başlığa digitalis'te eklenmeli, aramalarda kolaylık olur:)
Penelophe
14-06-2007, 09:18
Todor seninkiler süpermiş. Gözüm kaldı desem yalan olmaz ;)
Penelophe
14-06-2007, 09:19
Sistem süper hızlı yalnız :) Digitaliste eklendiği için çok teşekkürler.
aysemelike
15-06-2007, 08:52
Ben Isterim Tohumdan Hem Göndermeside Kolay Kargoya Gerek Yok ZARFIN İÇİNE KOYULDUMU RAHAT Postalanabilir.(masrafsiz Ve Zahmetsiz)
Todor, sizinkiler de çok güzeller. Ellerinize sağlık.
GLNC adres yazarsanız yollayabilirim...
Aslında bildiğiniz gibi bunlar d"igitalis purpurea"lar. Bizim dağlarımızda yabani olarak yetişen yüksük otları, ayrıca birileri daha yazmıştı kalp hastalarının kullandığı bir ilacında etken maddesi....
İki yıllık bitkiler, ama ılıman iklimlerde çok yıllık yetişebiliyorlar. Kendiliğinden tohumlama ile de kaybolmadan hababam yetişiyorlar. Uygun ortamlarda bahçeyi kendiliğinden doldurması mümkün!!!!!
Penelophe
15-06-2007, 21:25
Bunlarda benim digitalislerim. (büyük yapraklı olanlar 2 tane)
Hiç beklemediğim bir anda çok değerli bir arkadaşım gönderdi:)
Seneye bende eklerim açmış fotoğraflarını :D
Şimdi tohumunu alıp eksek çok mu geç kalmış oluruz.Gelecek sene nasıl olsa çiçeklenecekmiş?
DevrilgenKayik
16-06-2007, 00:02
Bu 2 yıllık mı, yoksa çok yıllık mı acaba? Yani 2. sene 1 kez açıyor o kadar mı?
Şimdi bizim yapı marketten aldığımız çan çiçeği alba yüksük otu muymuş? Benim aldığım katmerlisi olacakmış inşallah. Devrilgenkayık'ın sorduğu sorunun cevabını ben de merak ediyorum aslında. Seneye kadar açmasını bekliycem beklemesine de sonra ne oluyor? Yani her sene bir dahaki sene için tohumdan mı yetiştirmemiz gerekecek?
aysemelike
18-06-2007, 09:05
Bu 2 yıllık mı, yoksa çok yıllık mı acaba? Yani 2. sene 1 kez açıyor o kadar mı?
Aslında iki yıllık ama ılıman yerlerde sürekli kalıp, her yıl yeniden çiçekleniyor. Bir yanda da tohum döküp çoğalıyor.
Aynı yıl içinde birden fazla çiçeklendiği de oluyor....
evandevan5
19-06-2007, 09:41
Sayın Ayşemelike,yüksükotunuza bayıldım gerçekten.Ne hoş bir rengi var gerçekten büyülendim.:eek: Nzar değmesin.Elinizde tohumlarından varmış,ben talibim eğer mümkünse ******.Saygılar.
aysemelike
19-06-2007, 10:16
Sayın Ayşemelike,yüksükotunuza bayıldım gerçekten.Ne hoş bir rengi var gerçekten büyülendim.:eek: Nzar değmesin.Elinizde tohumlarından varmış,ben talibim eğer mümkünse ******.Saygılar.
Tohum isteyenlerin listesi;
1-GLCN
2-DENİZKIZI (adres bekleniyor)
3-biri daha istemişti? sonreis olabilir mi?
Listeye eklenmeye devam edebilirsiniz sanırım 10 kişiye yollayabilecek kadar var. Yanlız ekim tekniğini bilmiyorum, bahçede dökülüp kendiliğinden yetişiyorlar. Bilen birilerine danışalım....
Şu sıraalr izindeyim, döner dönmez zarfa koyup posta ile yollayacağım..... Adresleri biriktirmeye başlıyorum.
Bu arada GLCN ile komik bir olay yaşadık. Adres var, rumuz var ama ad soyad unutulmuştu...:p
Selamlarımla.....
Sebahattin Sargın
19-06-2007, 10:57
Tohum başlığında bahsetmiştiniz bu konudan, bende istemiştim ama sanırım farketmediniz ayşe hanım. Eğer mümkün ise bende istiyorum tohumlardan....
:p rumuzla gönderilen ilk posta olabilirdi belki...
aysemelike
20-06-2007, 13:02
digitalis tohum liste yeniden
1-glcn (adres tamam)
2-denizkızı (adres tamam)
3-sebahattin sargın (adres tamam)
4-????
Sebahattin bey tohum değiştokuşu başlığında başka isteyenler de oldu mu? Ben konuların tümüne tatilde zaman kısıntısından giremiyorum. Başka isteyenler varsa lütfen listeye ekleyelim... Teşekkürler...
Sebahattin Sargın
20-06-2007, 13:43
Benden başka isteyen olmamamış melike hanım, tohumlar için şimdiden teşekkür ederim....
Fatma E.
25-06-2007, 07:56
Melike Hanım,
Ben de isteyebilir miyim tohumlarınızdan, çiçekleri çok beğendim. Annemin bahçesine dikmek istiyorum. Adresi de hemen gönderiyorum. Teşekkürler.
Digitalislerimin bazıları, kolktuklarından sürerek, 3-5 çiçekli küçük salkımlar açtı.
Ayrıca şunu gözlemledim;
Geçen sene baharda ektimlerimin boyu 1 m.yi geçti. çok büyük salkımlar açtı, ufakda olsa yeni salkımlar sürmeye devam ediyor.
Sonbaharda ektiklerim sadece 50 cm kadar büyüdü, çiçek salkımları daha küçük, çiçek açmaya devam etmiyor.
S.İnceçayır
25-06-2007, 10:09
digitalis tohum liste yeniden
1-glcn (adres tamam)
4-????
Sebahattin bey tohum değiştokuşu başlığında başka isteyenler de oldu mu? Ben konuların tümüne tatilde zaman kısıntısından giremiyorum. Başka isteyenler varsa lütfen listeye ekleyelim... Teşekkürler...
Merhaba..
4. kişi bendim adresim sizde vardı galiba iyi günler dilerim
aysemelike
25-06-2007, 15:24
[QUOTE=aysemelike;120165]digitalis tohum liste son hali
1-glcn (adres tamam)
4-çiçekçi (adres tamam, anneye gidecek ama yine isim yok!!!!:rolleyes:
5-sonreis (adres tamam tohum+ passiflora fidesi)
Tohumları bu zamanlar ekebilir miyiz?Eğer öyleyse banada tohumlardan yollayabilirmisiniz çok güzel görünüyorlar.
Fatma E.
25-06-2007, 21:45
4-çiçekçi (adres tamam, anneye gidecek ama yine isim yok!!!!:rolleyes:
Kusura bakmayın isim yazmayı unutmuşum :( Hemen gönderiyorum.
aysemelike
09-08-2007, 09:41
[QUOTE=aysemelike;120165]digitalis tohum liste son hali
1-glcn (adres tamam) paket hazır
2-denizkızı (adres tamam) paket hazır
3-sebahattin sargın (adres tamam) paket hazır
4-çiçekçi (adres tamam, anneye gidecek ama yine isim yok!!!!:rolleyes: paket hazır
5-sonreis (adres tamam tohum+ passiflora fidesi)
sonreis sizin isim ve adresinizi silmişim birkez daha yollayabilirmisiniz?
rumuzları dal ve berdunay olan arkadaşlar adres ve isimlerinizi özel mesaj olarak yollarsanız sizlerede yollayabilecek son bir tohum stoğum var.
her zarfa bir çorba kaşığı (!) tohum koydum, önceden de dediğim gibi çimlenmeleri hakkında bilgim yok, bahçede kendiliğinden çıkıyorlar.....
Paket hazır dediklerim bugün yola çıkıyorlar.
Sevgi ve selamlarımla....
Derya Özen
09-08-2007, 10:07
18208
Sanıyorum sizin bahsettiğiniz Yüksük otu ile bu aynı değil! Ben bunu doğada resimledim.
İsmi Digitalis lamarckii Doğu Yüksük otu. Türkiye florası başlığındada işlendi.
Endemik bir türmüş, acaba tohumu alınabilirmi?
aysemelike
09-08-2007, 10:12
Sevgili Ayşe melike gönderim şeklinizi sorabilirmiyim?Ayrıca tohumlar için teşekkür ederim...
Sevgili GLCN,
Birazdan öğlen arası için çıkıyorum, yurtiçi kargoya vereceğim....
Selamlar.
Melike
aysemelike
09-08-2007, 10:14
18208
Sanıyorum sizin bahsettiğiniz Yüksük otu ile bu aynı değil! Ben bunu doğada resimledim.
İsmi Digitalis lamarckii Doğu Yüksük otu. Türkiye florası başlığındada işlendi.
Endemik bir türmüş, acaba tohumu alınabilirmi?
Hayır bizimkiler digitalis purpurea, eminim bunların da tohumu alınabilir, çünkü tohum kapsüllerinde bolca tohum oluyor ama uygun mevsimde dağda olmak gerekecektir..:rolleyes: ...
selamlar....
Derya Özen
09-08-2007, 10:18
Taşekkürler, inşallah tohum zamanıda gitme şansım olur.
ilknur aşık
09-08-2007, 11:34
Sevgili Ayşemelike
Hala tohum varsa bende istiyorum. Yoksa da canınız sağolsun.
Fatma E.
09-08-2007, 14:42
Teşekkür ederim Melike Hanım ama malesef annemler bu sıralarda tatilde. Umarım göndermemişsinizdir henüz, çünkü onlara ulaşamayacak kargo :(
Sayın çiçekçi Ayşe hanım göndermiş kargoyu bana geldi fakat evde olamadığım için şubeye gitmiş yarın nasipse gidip alacağım..Sanırım sizinkide şubede sizi bekler...
Sebahattin Sargın
10-08-2007, 16:59
Ayşe hanım kargonuzu bugün aldım, çok teşekkür ederim efendim tohumlar için...
Az önce tohumlarımı aldım nekadar çokmuş!Teşekkür ederim...:D Nezaman ekmeli acaba:rolleyes:
Fatma E.
13-08-2007, 15:57
Kargo gelmiş, teşekkürler Melike Hanım. Komşuya bırakmışlar tohumları :) Duyduğuma göre çok fazla tohum varmış. Tekrar teşekkürler.
aysemelike
14-08-2007, 09:23
Sevgili Ayşemelike
Hala tohum varsa bende istiyorum. Yoksa da canınız sağolsun.
Sevgili İlknur aşık,
dal ve berdunay rumuzlu arkadaşlardan bir ses çıkmadı. Özel mesaj olarak adresinizi yollarsanız size de yollayabilirim....
Tohumları almış olan arkadaşlar güle güle büyütün.......Selamlarımla...
Melike
Tohumlar gelince pet bardağa biraz serpiştirdim bugün ufak ufak çıkmışlar bakalım nasıl olacaklar!!pek net değil ama :rolleyes:
ilknur aşık
29-08-2007, 12:41
Sevgili Melike hanım kargo geldi. Çok teşekkür ediyorum.
Benim bebeklerin son halleri..Artık yaza çıkarken bahçeye alırım...
Bence çok iç içe olmuşlar. Hem bitkiler birbirini boğacak, hem de kökler birbirinin içine geçtiği için şaşırtmada çok zarar görecekler. Şu anda teker teker şaşırtın derim ben.
Uyarınızı dikkate alarak en kısa zamanda ayıracağım teşekkürler sevgili todor..
Benimkiler bahçede ekililer. Geçen yaz başı ekmiştim tohumlarını (Çan Çiçeği adında almıştım) Şimdi nihai yerlerinde baharı bekliyorlar. Soğuktan etkilenecekleri düşünmüyorum.
şükran ünal
04-03-2008, 08:59
Sevgili Ayşe melike, sizden aldığım yüksükotlarını artık ekebilir miyim? Ankara da artık bahar göründü gibi , belki biraz daha mart soğukları olacak ama zamanını geçirmeyeyim. Hem bahar- yaz başında bahçemde güzelliklerini görebiliriz. Burada ekim zamanınyla ilgili bir bilgi göremedim varsa da gözümden mi kaçtı acaba?
berduray
09-03-2008, 21:00
Ben de bugün bir paket aldım.Üzerinde tohumları nisan ayından itibaren paketten toprağa serpin yazıyor.
Ayrıca birkaç defada fazlalık yapan bitkileri kopartın,
Yaz başından itibaren çiçek açacaktır.
Bilgiler bu, daha önce yetiştiren arkadaşlar püf noktalarını bizimle paylaşabilir belki.
Hoşçakalın "AĞAÇLAR"la kalın!
Yaz başından itibaren çiçek açacaktır diyor ama hangi yaz başı ondan bahsetmemiş paketlerde. Takip eden senenin başında çiçek açıyorlar. Maalesef bu bahar ektiğiniz tohumlar bu yaz çiçek açmıyor hatta fazla bir büyüklüğe ulaşmıyorlar. Bir dahaki seneye (bende iki-üç kök kaldı bekliyorum bu yaz açar mı diye) açıyorlarmış. Benim deneyiyimim bu. Ancak bu kış aldığım farklı bir digitalis paketinde içerde çimlendirince(Tohumunu Şubat sonu atmak gerekiyor) bu yaz, dışarıya tohum atıldığında bir sonraki sene çiçek açacağı yazıyor. Onu da deneyip deneyimimi paylaşıcam.
Yazın tohumu aldığım çiçeğin adını araştırırken yüksük otuna kadar geldim.. Bendeki tohumlar mor bir çiçeğe aitti..İnternette hep pembe/lila fotoları var.. Aynı çiçek mi bilmek istiyorum..
Tohum kapsüllerinin şeklini bilen biri vardır belki..
merhaba ben bilecikte öğrenciyim tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine okuyorum tez ödewimiz için yüksükotu yetiştirmem gerekiyo mayıs ayına kadar.büyüme evrelerini fotoğraflıycaz ve bitkiyi teslim edicez.bu knuda bana yardım edebilicek biri var mı.tohum veya fide için.
Arkadaşlarla yurtdışından ortak siparişlerde bir paket digitalis purpurea almıştım. İlk yıl 2 defa çiçek açacakmış. Göreceğiz. Yetiştiren arkadaşlar tecrübelerini paylaşsa iyi olur. Ne kadar çiçekli kalıyor?
133245
Haftasonu tohumları ektim. Bugünkü halleri.
133256
Çok ufaklar, zayıflar. Bunlar nasıl büyüyüp de o hale gelecekler pek inanılır gelmiyor. Daha kuvvetli olur diye düşünüyordum. Gerçi tohumlar toz halindeydi. Toprağa serptim, üzerini örtmedim. Spreyleme ile her gün 2 defa suluyorum.
Paketin açıklamasında yazanlar:
A first year flowering biennial, Foxy produces dense spikes of tubular flowers in a beautiful array of colors. Blooming in 20 -24 weeks from sowing, this shade loving foxglove will grow to 36 inches. Makes excellent cut flowers.
Aynısını değil ama benzerini tohumdan yetiştirmiştim. Bu yaz çiçek açmayacaklar, Labadaya benzer şekilde yere yapışık gelişecekler. Gelecek yaza doğru birden boylanmaya başlayacaklar, uzayan dalda bir çok tomurcuk oluşturup, salkımlar halinde çiçeklenecekler.
Kolay gelsin. :)
Digitalisler sanki hiç büyümüyorlar. :mad:
Sümeyye Polat
14-05-2010, 21:06
Sayın uzman16 merhaba. Yüksük otu çiçekleriniz nasıllar? Çiçek açmaları baya zaman alıyor ama sonunda beklediğinize değiyor. Benim 2 yıl süren bekleyişim nihayet bitti. Darısı başınıza. :rolleyes:
Sümeyye Polat
14-05-2010, 21:37
Geçen yıl çektiğim resimleri aradım ama bulamadım. :( Bitkinin gelişme aşamalarını görebilmek için 2 nisandan itibaren olan resimleri koyuyorum. İlk resim 2 Nisan 2010. Geçen yıl bulundukları küçük saksıdan alıp bu derin kovaya ektim. Kışı kovada geçirdiler. Bütün kış balkondaydı.
Sümeyye Polat
14-05-2010, 21:39
16 Nisan 2010, büyük olan çiçek sapını çıkarmaya başladı.
Sümeyye Polat
14-05-2010, 21:40
3 Mayıs 2010,hadi aç artık :mad:
Sümeyye Polat
14-05-2010, 21:42
8 Mayıs 2010, nihayet...
Sümeyye Polat
14-05-2010, 21:43
Ve bugün, 14 mayıs 2010 :D
gurbik67
14-05-2010, 22:14
sümeyye polat yüksük otu için neden iki yıl beklediniz çiçeği içinmi.
bendeki yüksük otu saksılarda idi, bu sefer tohumlardan kasım ayında bahçeye serpiştirdim çok sık idi, mecburen sıkını alıp atmıştım bahçede daha muhteşem oluyor.
mart nisan döneminde tohumlar serpiştirildiğinde bu yıla faydası yok , kasım gibi ekildiğinde mayısa kadar büyüyor ve çiçek te açıyor , ve en güzel dikim ayı bence kasım gibi. sizde gördüğüm kadarıyla bej rengi var sadece. başka rengi her halde yok.
Sümeyye Polat
14-05-2010, 22:21
sümeyye polat yüksük otu için neden iki yıl beklediniz çiçeği içinmi.
bendeki yüksük otu saksılarda idi, bu sefer tohumlardan kasım ayında bahçeye serpiştirdim çok sık idi, mecburen sıkını alıp atmıştım bahçede daha muhteşem oluyor.
mart nisan döneminde tohumlar serpiştirildiğinde bu yıla faydası yok , kasım gibi ekildiğinde mayısa kadar büyüyor ve çiçek te açıyor , ve en güzel dikim ayı bence kasım gibi. sizde gördüğüm kadarıyla bej rengi var sadece. başka rengi her halde yok.
Evet çiçek açması için bekledim. Tohum paketinde öyle yazıyordu. Belki de önceki saksısı küçük olduğu için açmadı bilemiyorum. Bir de uçuk pembe renkte olan var.
Maşallah ellerinize sağlık. Benimkiler yavaş gelişiyorlar. Boyları 4-5 cm. kadar. 2 sene bekledikten sonra kaç gün çiçekli kalıyor? O kadar beklemeye değse bari. Boyları 1 m. var galiba. Bir de arkada görünen mor katmerli çiçekli uzun çalı tarzı bitki nedir? Ağaç şakayık olabilir mi? Ya da fil bahri?
gurbik67
14-05-2010, 23:01
Evet çiçek açması için bekledim. Tohum paketinde öyle yazıyordu. Belki de önceki saksısı küçük olduğu için açmadı bilemiyorum. Bir de uçuk pembe renkte olan var.
küçük saksıda kesinlikle gelişemiyorlar bahçeye diktiğimde ben bile şaşırdım tohum çimlendirme ve büyümesi tam altı ay oldu fideler 1 mt boyunda ve hepsi çiçekli.
Sümeyye Polat
16-05-2010, 11:08
Maşallah ellerinize sağlık. Benimkiler yavaş gelişiyorlar. Boyları 4-5 cm. kadar. 2 sene bekledikten sonra kaç gün çiçekli kalıyor? O kadar beklemeye değse bari. Boyları 1 m. var galiba. Bir de arkada görünen mor katmerli çiçekli uzun çalı tarzı bitki nedir? Ağaç şakayık olabilir mi? Ya da fil bahri?
Çok teşekkür ederim. Nerdeyse 10 gündür çiçekli ama alttan itibaren çiçekleri solmaya başladı. Sayın gurbik67 2 yıl beklemek gerekmediğini yazmıştı. Belki sizin de o kadar beklemenize gerek kalmaz. Arkada gördüğünüz de uzun boylu bir gül. Bordo renkli aslında ama solmaya başlayınca morumsu bir renge bürünüyor.
Resmi burada. http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=144114&stc=1&d=1273862455
Sümeyye Polat
16-05-2010, 11:10
küçük saksıda kesinlikle gelişemiyorlar bahçeye diktiğimde ben bile şaşırdım tohum çimlendirme ve büyümesi tam altı ay oldu fideler 1 mt boyunda ve hepsi çiçekli.
Eminim olağanüstülerdir. İleride bahçem olursa her renginden dikmeyi düşünüyorum. Sizinkilerin resmini görebilir miyiz acaba?
gurbik67
20-05-2010, 21:59
görünen küçük fideler mart ayında dikilenler.
2 .resim kasım başında dikilen tohumlardan elde edilen fideler.
3. resim güle özenen yüksük otu tepe tarafı gül gibi açmış.
gurbik67
20-05-2010, 22:16
bunların tamamı kasım ayında tohumdan yetiştirilenler.
saksı içinde küçük kaldıklarından bahçeye ekmek zorunda kalmıştım.
Kasım ayında doğrudan yetiştireceğimiz yere mi atıyoruz tohumlarını?
Çimlenmeyen veya çimlenip de sümüklüböcekler tarafından yenen fidelerden bıktım, elimdeki paketi bu akşam doğrudan bahçeye ektim.
Bir yazıda iki yıllık bitkiler için mayıs ayı ekim olarak öneriliyordu, paketlerde böyle yazmamasına rağmen denedim, sümüklüböcekler de yakında azalmaya başlar, rahat büyürler.
Sonuçları bildireceğim.
Sn. Gurbik67, harika açmışlar. Renk çok güzelmiş.
Bunlar da benim yetiştirdiklerim. Plastik bardaklardalar. Lodosta zarar görürler diye balkonda kalacaklar, seneye baharda bahçeye aktaracağım. Şu an 6-7 cm. boydalar.
gurbik67
22-05-2010, 23:42
Kasım ayında doğrudan yetiştireceğimiz yere mi atıyoruz tohumlarını?
doğrudan toprak üzerine attım ve hiç karıştırmadım. bahçede inanılmaz hızla büyüyor.
sibelbozo
25-05-2010, 12:49
sayın gurbik 67 yüksük otunu kasım ayında direk bahçeye üzeri kapatılmadanmı dikildi
gurbik67
25-05-2010, 23:01
sayın gurbik 67 yüksük otunu kasım ayında direk bahçeye üzeri kapatılmadanmı dikildi
okadar küçücük tohumu varki neresini toprağa gömeceksiniz. küçük tırmıkla çapaladığım toprağa direk ektim ve üzerine su serpiştirdim o kadar, binlerce çıktı mecburen seyreltip atmak zorunda kalmıştım.
İlk tohum çimlendirme deneyimimi yüksük otuyla yapmış bulunmaktayım.Sonuç beni çok sevindirdi.10 gün önce sayın gurbik67'nin göndermiş olduğu tohumları torf üzerine serpmiştim.Ektiğim tohumları mutfakta tutuyorum..Her akşam işten geldikten sonra fısfısla suluyorum.Bu akşam minicicik yeşillikler baş göstermiş durumda.Fotoğrafta belli olmaya başladığı zaman paylaşmayı düşünüyorum.İnsanın bitkiyi yetiştirmesi dışında kendisinin üretmesi de bambaşka bir duygu.Daha önce yapraktan üretmeyi başardığım menekşelerimden bunu biliyorum fakat tohum tecrübesini yaşamış olmakta farklı..İnşallah diğer tohumlarımı da sorunsuz bir şekilde çimlendirebilirim.
Geçen yaz bahçeye aktardığım digitalisler uzun bir sürenin sonunda (1 yıl 2 ay) açtılar. Rüzgar, lodos vs derken az sayıdaki çiçekler beklediğime değdi.
Boyları çok uzun 1,30 cm kadar.
Görüntüleri çok güzel.
Elinde bol miktarda yüksük otu tohumu olan ve verebilecek olan var mı? Tohum takası da yapabilirim.
Benim yüksükotumun en güzel hali.Bir daha hiç böyle olmadı :(
381032
Şuan böyle.Bakalım bu yıl açacak mı?
381048
gurbik67
23-03-2013, 22:58
yüksükotunu 6 yıldır ekiyorum,2.yıldan sonra kuruyorlar. yani 2 yılda bir tekrar tohumdan çoğaltmak lazım.
Haklısınız galiba.Benim alt resimdeki fidan,üstteki çiçeğe ait değil.Çiçekten düşen tohumlardan çıkmış.Ana bitkiden 50-60 cm uzakta yetişmiş.Bakalım açacak mı?
Merhaba. Bende tohumunu aldım yeni dikeceğim çook güzel çiçekler ama seneye kadar nasıl bekleyeceğim bilmiyorum :(
Yüksük çiçeğim, çok güzel çiçeklendi ama ben en son çiçeğini çekebildim (fotoğraf makinem bozuktu).
Sadece lilâ ve beyaz rengi var, bi tane daha var bakalım açabilecekmi.
420690
Daha önce sadece televizyon ve internette görmüş olduğum bitkinin çiçeklerini canlı görmenin mutluluğunu yaşıyorum ben de:)
Geçen yıl haziran ayında tohumları ekmiştim, bu yıl mayıs başında çiçeklerini açtılar. Uzun süre susam kadar yapraklarla idare edince büyüyemeyeceklerini düşünmüştüm ama şimdi marul gibi yaprakları ve bir metreyi geçen çiçek sapları var. İlk açanlar daha çok çiçekli ve koyu pembeydi, sonradan açanlar daha az çiçekli ve açık pembe çıktı.
Suyu da çok seviyormuş bu arada, biraz ihmal edince yaprakları hemen kendini bırakıyor.
delikedi
29-03-2015, 11:25
merhaba arkadaslar elinde yüksük otu tohumu olan varmi ? ben bulamiyorum
ferihaatahan
06-04-2015, 11:19
Ben dün aldım sayın delikedi, bauhaus da var..bugün ekmeyi planlıyorum..
Ben dün aldım sayın delikedi, bauhaus da var..bugün ekmeyi planlıyorum..
Yüksük otu tohumu çok ince minik bir şey. Tohumların hepsini ekmek yerine bir kısmını ekin. Kalan kısmını bir süre buzdolabında tutarak soğuk katlamaya tabi tutun. Onları da daha sonra ekersiniz. En güzeli ikinci yıl çiçek açtıkları için bir kısmın ikinci yıl ekerek her yıl çiçek vermesini sağlarsınız. Benim daha önce ektiğim yüksük otları buna dikkat etmediğim için muhtemelen çıkmadılar. Geçtiğimiz yıl sonbaharda direk toprak üzerine ektim. Diğer bir kısım tohumlar da buzdolabında o zamandan beri. Onları da yeni ekmeyi düşünüyorum. Bakalım nasıl olacaklar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.