View Full Version : Erken sökülen laleler
flyactivediver
26-04-2007, 12:53
Dün belediyenin çiçekleri solmuş lale soğanlarını söktüğünü gördüm.Çalışan işçilerden öğrendiğim kadarıyla bu soğanlar atılıyormuş.Bunun üzerine bir poşet dolusu lale soğanı aldım.
Bu soğanların yaprakları yeşil, solmaları için güneşe mi bırakmalıyım?
Bu konuda bana yol gösterecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Yanılıyor olmayasınız? :)
Belediye bunları saklayıp, ertesi yıl yeniden diktiğini söylemiyor muydu?
Hangi ilçede oldu bu?
Bildiğime göre, hatta test ettiğime göre erken sökülen lale soğanları ölüyor.
Nasıl ki olgunlaşan soğan yıl boyunca dayanır taze soğan çabuk bozulur, onun gibi.
Soğanları tekrar toprağa dikip olgunlaşmasını bekleyebilirsiniz.
flyactivediver
26-04-2007, 15:36
İstanbul'da laleler sökülüyor.
Eskimo lale soğanları zamansız sökülünce bozuluyor dedin.O zaman Malina, belediyeler nasıl bozulmadan bunları seneye saklayabiliyorlar.Üstelik sökülen soğanları renklerine göre ayırmıyorlar.
Eskimo dediğin gibi toprağa dikip olgunlaşmalarını bekleyeceğim.İnşallah bozulmazlar.
Park ve Bahçeler Müdürü İhsan Şimşek'e, İstanbul’un neden kendi lalesini üretmediğini, geçen yılki soğanlara ne olduğunu sordum. İşte cevabı: "Lale üretimi geniş arazi gerektiriyor. Bir milyon lale soğanınız varsa, bunu dikiyorsunuz. Tomurcuk aşamasında çiçekleri kesilirse, bitki gücünü soğana veriyor. Her lalenin dibinde üç soğan çıkıyor. İkinci yıl üç milyon laleyi yüzlerce hektarlık araziye dikip, çiçek tomurcuğunu kesip bekliyorsunuz. Ertesi mevsim dokuz milyon laleniz oluyor. Bu iş için özel toprak, gübre ve binlerce personel gerekiyor. Kendimiz üretince çok pahalıya mal olacaktı. Yerli üreticiyi desteklemeyi daha uygun buluyoruz. Gelecek yıllarda kuracağımız botanik bahçesinde, sadece İstanbul Lalesi adlı özel türe özel bir lale çiftliği kuracağız.
Geçen yıl ektiğimiz lalelerden 1 milyonunu kurtarıp seralarda kuruttuk. Soğanları topraktan çıkardığımızda renkler birbirine karıştı. Bu laleleri, istediğimiz etkiyi yaratacak peyzajlar içinde değerlendirme olanağı kalmadı. Onları geçen kış kamu kurumlarına, daha çok da okullara dağıttık. Şimdi bu kurumların bahçesinde gördüğünüz yüzbinlerce lale, geçen yıldan kaldı."
Hürriyet (http://www.hurriyet.com.tr/pazar/6334054.asp?gid=59)
Anlamadığım bir şey oldu...
Geçen yıl ektiğimiz lalelerden 1 milyonunu kurtarıp seralarda kuruttuk. Soğanları topraktan çıkardığımızda renkler birbirine karıştı. Bu laleleri, istediğimiz etkiyi yaratacak peyzajlar içinde değerlendirme olanağı kalmadı.
Bunlar yapıldıktan sonra olmayacağı anlaşılmış gibi değil mi?
Yoksa şöyle söylenmesi gerekmez miydi?
Geçen yıl ektiğimiz lalelerden 1 milyonunu kurtarıp seralarda kuruttuk. Soğanları topraktan çıkardığımızda renkler birbirine karışacaktı. Bu laleleri, istediğimiz etkiyi yaratacak peyzajlar içinde değerlendirme olanağı olmayacaktı. Bu nedenle geçen yıl ektiğimiz lalelerin soğanlarını kurutmadık. (Ya da kuruttuk ama biz kullanmadık dağıttık)
Belediyenin resmi sitesine baktım. Park ve Bahçeler Müdürü İhsan Şimşek'in mesleğini de tam anlayamadım.
http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Kurumsal/YonetimSemasi/
Belediyenin resmi sitesine baktım. Park ve Bahçeler Müdürü İhsan Şimşek'in mesleğini de tam anlayamadım.
http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Kurumsal/YonetimSemasi/
Mühendislik okumuş ama...? Ne mühendisi ben de anlayamadım.
flyactivediver
02-05-2007, 17:21
Dün Bakırköy sahil yolundan eve giderken toplanan soğan poşetlerinin çöp arabasına atıldığını gördüm :(
Ben,çevremde ki arkadaşlarıma toplayabildiğim kadarını dağıttım.
arkadaşlar merhaba. bizim burada da lale soğanları saklanmayıp atılıyordu. ancak bu konu çok gündeme geldi ve belediye bu yıl lale soğanlarını çiçekleri geçmesine ve sapları sararmasına rağmen hala sökmedi. soğanların güçlenmesi ve ertesi yıl daha iyi verim alınması için çiçeklenme dönemi sonrasında soğanların bir süre daha toprakta bırakılması ve güzelce sulanması gerekir. böylece bitkinin tüm gücü soğanlarına gider. lale soğanlarının nasıl saklanacağı konusuna gelince; sökülen lale soğanları kuru toprak ve kum karışımı içerinde karanlık bir yerde saklanmalıdır. uygun koşullarda saklandığı taktirde tüm soğanlı bitkiler evladiyeliktir. her yıl soğanlarından soğan üreyerek, yani artarak açarlar.
Topraktan hiç çıkarmasak çürür mü soğanlar? Ben yaseminimin dibine ekmiştim soğanları. Çiçekleri yeni döküldü ama yaprakları yemyeşil halen. Sökmesem olmuyor mu?
merhaba limon. soğanları sökmek için acele etme zaten, madem çiçekler yeni dökülmüş. bu arada topraktan çıkarmazsan da olur ancak soğanlı bitkiler toprakta daima derine doğru giderler. bu sebeple en azından 2-3 yılda bir topraktan çıkartılması uygun olur. bunun yanı sıra eğer toprak alanınız genişse en uygunu yine de soğanları çıkartarak (ki sizinkiler için henüz erken çünkü hala yeşillermiş) çıkartma işlemi sonrası bi miktar toprak ve kum karışımıyla bahçenizin bir köşesinde öylece karışım arasında açıkta da saklayabilirsiniz.
Ben de lalelerin söküldüğünü gördüm. Yerine karanfile benzeyen turuncu bir çiçek var (adını hatırlayamadım) ondan dikiyorlardı...
Demek ki belediyede çalışan bir dayısı amcası varmış. Mesleğin ne önemi var aaa sizde yanii.
Teşekkür ederim Didem Hanım.
Ben de lalelerin söküldüğünü gördüm. Yerine karanfile benzeyen turuncu bir çiçek var (adını hatırlayamadım) ondan dikiyorlardı...
Kadife çiçeğidir sanırım. Nedense en sevmediğim çiçektir.
Erguvan Muhibbi
15-05-2007, 22:34
Kadife çok güzel bir çiçektir. Yıldız da halamların bahçesinde eniştem
her sene yetiştirirdi ve top oynarken falan kırarsak ödümüz kopardı.
Hasan Lalezar
24-12-2007, 22:36
Bu soğanların tekrar kulanıldığına bende pek inanamıyordum zaten. Zira çok gelişigüzel söküyorlar rekler karışıyor birbirine. Soğanından rengini anlayabilecek yetenekli arkadaşlar çalıştırmıyorsa belediye , her sene bu soğanları tekrar satın alıyor demektir. Bende Canna ların Ankara'da sökülüp mavi torbalara doldurulduğuna şahit oldum. Ama ben bunların tekrar seralara gittiğini düşünmüştüm. Ama bir iki gün o mavi çöp torbalarında durdu. Belki çürüdü belkide çöp kamyonu almaya geldi onları. Bu yüzden biz Hollanda'dan soğan alıyoruz ve bu anlayışlada bu alım daha uzun yıllar devam edecek gibi görünüyor.
flyactivediver
11-01-2008, 17:00
Geçen sene çöpe atılmaktan kurtardığım 500 kadar soğanı(lale-sümbül-nergiz)saksılara,apartmanın bahçesine ve bahçemize diktim.Çiçek açarlarsa fotoğraflarını çekip
sizlerle paylaşacağım.
flyactivediver
11-02-2008, 15:35
Saksılara diktiğim sümbül ve laleler çiçek açtı.Geçen sene ki gibi büyük değiller ama kokularında bir fark yok :)
Resimlerini çektim en kısa zamanda yükleyeceğim.
Mehmet Eskizara
21-04-2008, 23:30
Arkadaşlar merhabalar , bende lalelerimi her sene sökmüyorum , soğanlarının
irileşip ,kuvvetlenmesi için çiçekler solduktan sonrada sulamaya devam ediyorum ve birkaç senede bir söküp iki ayrı derinlikte yeniden renklerine
göre dikiyorum. Böylece bahçem de daha uzun süre açmış laleler görmem
mümkün oluyor . Bu yöntemi sizlerede tavsiye ederim . Kolay gelsin .
Arkadaşlar, özellikle son bir haftadır belediye tarafından dikilen lale soğanları sökülmeye başlandı... Hemen hepsi siyah çöp poşetlerine konup yeni çiçekler için toprak hazırlanmaya başladı. Eğer Bakırköy, Ataköy taraflarına gelebiliyorsanız, lale soğanlarını alabileceğinizi düşünüyorum..
Sayın cetvel,
Ataköy, Bakırköy civarına ben gelebilirim ama lale soğanlarını nereden ve nasıl alacağız?
Sayın cetvel,
Ataköy, Bakırköy civarına ben gelebilirim ama lale soğanlarını nereden ve nasıl alacağız?
Ben az önce neredeyse bir torba (migros poşeti) soğanı bellenmiş toprağın altından çıkardım; abartısız binlerce lale soğanı da yolun sağlı sollu yan taraflarındaki toprakta öylece duruyor... Bir o kadar soğanda çöp poşetleriyle bilinmeze doğru yola çıktı bile...
Bu taraflara gelecekseniz eğer özel mesajdan yazarsanız yardımcı olmaya çalışayım.
Bakırköy,Zeytinburnu istikametine doğru tüm sahil yolu laleler ile doluydu sayın cetvelin duyurusu üzerine gittim ve bende bir poşet dolusu topladım milyonlarca lale soğanı şimdilik toprağın altında duruyor.Yeni çiçek kasaları vardı.Sanırım bugün, yarın yeni çiçekleri dikerken lale soğanlarını atarlar.Lale soğanı toplamak isteyenler koşsunlar.Benim topladığım lale soğanlarının yaprakları solmuştu hatta kurumuştu.Bu soğanları nasıl korumalıyım?Zamanından erken sökülen lale soğanı sayılırmı?Olgunlaşmaları için toprağa gömmelimiyim?
BenBen1967
08-05-2008, 11:01
Bildiğim kadarıyla belediye o lale soğanlarını seneye tekrar dikecek . Çöpe atmıyorlar , eğer almamıza birşey demiyorlarsa neden almayalım . ;)
Bildiğim kadarıyla belediye o lale soğanlarını seneye tekrar dikecek . Çöpe atmıyorlar , eğer almamıza birşey demiyorlarsa neden almayalım . ;)
Malesef, her sene olduğu gibi bu sene de bütün lale soğanları çöpe gidiyor. Sebebini de daha önce açıklamışlardı.
Toprak üstünde soğan kalmadı denecek kadar azaldı... Bugün neredeyse hiç yoktu, toprak altında ise hala var... Almak isteyenler epey zorlanacaklar. :rolleyes:
Sayın cetvel,
Bu gece Ataköy galleria civarına çapa ile gittim ve bir poşet daha topladım.Anayolun kenarında bizden 50-100 m ilerde bir bey daha lale soğanı topluyordu yoksa o sizmiydiniz? :D
Toprağın içi lale soğanı dolu azıcık karıştırınca bir sürü çıkıyor.Belediyenin tekrar kullanacağına inanmıyorum.Zaten kullanmıyorlarda.
Lale soğanları genelde 3 lob a ayrılmış vaziyette ama içlerinde fıstık gibi küçük soğancıklarda var atmaya kıyamıyorum bunları nasıl değerlendirmeliyim :confused:
Sayın cetvel,
Bu gece Ataköy galleria civarına çapa ile gittim ve bir poşet daha topladım.Anayolun kenarında bizden 50-100 m ilerde bir bey daha lale soğanı topluyordu yoksa o sizmiydiniz? :D
Toprağın içi lale soğanı dolu azıcık karıştırınca bir sürü çıkıyor.Belediyenin tekrar kullanacağına inanmıyorum.Zaten kullanmıyorlarda.
Lale soğanları genelde 3 lob a ayrılmış vaziyette ama içlerinde fıstık gibi küçük soğancıklarda var atmaya kıyamıyorum bunları nasıl değerlendirmeliyim :confused:
Son 10 gündür hergün akşam üzeri 19:00-20:00 saatleri arasında bölgeye rutin ziyaret yapıyorum; yalnız bu sene çok daha fazla insan lale soğanlarını topladığı için, bölgedeki insan sirkülasyonu oldukça fazla. Bu sebeple ben miyim, bilmiyorum doğrusu :rolleyes: ama eğer uzun saçlı ve siyah polar giymiş birisini görürseniz, işte o benim. :cool:
Ben en ufak lale soğanını bile ziyan etmemek için azami dikkat gösteriyorum, hatta toprak bellenirken, belin ikiye böldüğü soğanları dikkatlice inceleyip çok zarar görmemiş olanları dahi topluyorum.
Eylem hanım, topladığınız soğanları poşette fazla tutmayın lütfen, soğanların üstündeki toprakları elinizle temizledikten sonra havadar bir yerde neminin kuruması için bekletin. Ben iki gündür bir poşete yeterli ilgiyi gösterememiştim, soğanların kabuklarının nemli olması sebebiyle hemen küflenmeye benzer bir durum belirmiş. Aman dikkatli olun lütfen...
Bu sene bahçemdeki soğanları daha yeni çıkardım, fakat hala toprakta bıraktığım (çünkü yaprakları hala yeşil) iki parti soğanım var (siyah ve sarı). Renklerini karıştırmamak için gerçekten de o kadar itina gösteriyorum ki, annem bile şaşırıyor. Kırmızı, beyaz ve sarı soğanlardan 20şer, siyah soğanlardan 10 tane dikmiştim. Bölünmeleri münasebetiyle sayıları epey artmış oldu. Renk renk ayırıp saklamaya başladığım soğanlar, gelecek sene bahçemde renk cümbüşü yaşatacak bize...
ardabora
10-05-2008, 14:13
İstinye'den Yeniköy'e dönerken hafif bir viraj var,orada siyaha yakın koyu mor ve toz pembe laleler tüm bahar boyunca müthiş bir renk kombinasyonuyla beni büyüledi.
Nasıl yapsam da o lalelerden ele geçirsem diye düşündüm durdum,çünkü Koçtaş'ta siyah lale diye satılan soğanlar pahallıydı.
İki hafta kadar önce nöbete giderken,eşimle bir baktık ki sabahın köründe belediye işçileri lale soğanlarını söküyorlar,ben nöbete gittim.Eşim bir saat kadar sonra mesaj attı, "yaklaşık 30 tane,koyu mor ve pembe lale soğanı aldım işçilerden."
Yanlarında durup,soğanları ne yaptıklarını sormuş,işçiler de atacaklarını söylemişler,eşim de istemiş, vermişler. Daha sonraki günler de Mecidiyeköy'den soğan getirdi. Etraftaki soğanların söküldüğünü gören insanlar isteyince,gelene geçene vermeye başlamışlar...
Zaten belediyelere o vergisi bu vergisi şeklinde bir sürü para ödeniyor, çöpe atacaklarına çevredeki insanlara dağıtmaları daha mantıklı...
Sayın cetvel,
Topladığım lale soğanlarının dıştaki kabuklarını,topraklarını temizleyip ayırdım ve büyükçe bir tepside kurumalarını bekliyorum.Genelde kırmızı kabuklu çok az beyaz kabuklu soğan var.Renkleri birbirine karıştı.Sanırım seneye açmalarını bekleyip renklerine göre ancak ayırabilirim.Peki soğanlar kuruyunca nerede saklıyacağım?
Web de bir sayfada Osmanlı İmp. zamanında laleler açık artırma ile satılırmış herbir laleyi beze sarıp korurlarmış.Şimdi ise laleler Hollanda'dan geliyor.
Dün de Merter'de lale soğanlarını söktüler.Ben de yarım poşet kadar topladım.Ama bazı soğanların büyüklüğü sarımsak kadardı.Sizce sağlıklı çiçeklenme olur mu bunlarda seneye?
Sayın Saira, laleleri Merter'in neresinde söktüler?Ben Zeytinburnu ve Bakırköy sahil yolu kenarından toplamıştım.Lale soğanı toplamaya bir türlü gözüm doymuyor artık kalmamıştır diye yeltenmiyordum şimdi toplayasım geldi.:D
Bazı soğanlar sarımsak büyüklüğünde derken nasıl? Anlamadım? Şayet sarımsak kadarsa benim bildiğim kadarıyla normal ama sarımsak dişi kadarsa sağlıklı çiçeklenmesi için soğanın büyümesine yardımcı olmalısınız.
Sayın Eylems,
Merter Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası'nın hemen önünde vardı.Ben akşam saatlerinde gördüm.Bir arkadaş büyükçe bir poşet toplamıştı.Toprak altında hala olabilir diye düşünüyorum.Soğanların büyümesine nasıl yardımcı olabilirim?Demek istedim ki,bir soğanın etrafında küçük küçük sarımsak tanesi büyüklüğünde de soğanlar vardı.Bazıları da sadece bir diş sarımsak büyüklüğünde kopmuş parçalar.Bunları nasıl büyüteceğim?
Sayın Saira, teşekkür ederim. Bahsettiğiniz yerin laleli halini hatırladım. Oradaki lalelerin çok güzel renkleri vardı. Benim topladıklarımın içinden de sarımsak dişi büyüklüğünde soğanlar çıkmıştı. Atmaya kıyamadım. Sanırım; asıl dikilen soğan üremesi gereği bölündü ve yeterli beslenmediğinden ya da erken söküldüğünden, bölündüğü soğanların bazıları küçük kaldı. Bu düşünceden yola çıkarak; lale soğanı dikim mevsimi geldiğinde onları da dikeceğim. Eğer olursa, gelişmelerini sağlayacağım. Benim düşüncem bu olduğu için size de bunu tavsiye edebilirim. Zira bu küçük soğanların çiçek vermeyeceği belli.
Web de bir sayfada Osmanlı İmp. zamanında laleler açık artırma ile satılırmış herbir laleyi beze sarıp korurlarmış.Şimdi ise laleler Hollanda'dan geliyor.
Yine bu bilgiler ışığında lale için yabancı dillerde konan ad "Tulip" bir yanlış anlaşılma üzerine üzerindeki sarılı bezi, tülbentin kastedildiğinden ne olduğunu soran yabancı kişiye tülbent denmiş. o adam da, avustralyadaki bu nedir anlamına gelen kanguru misali, Lale batı dillerindeki "tulip tulipano," adını bizim tülbentden almış oldu. :)
Sayın Saira, laleleri Merter'in neresinde söktüler?Ben Zeytinburnu ve Bakırköy sahil yolu kenarından toplamıştım.Lale soğanı toplamaya bir türlü gözüm doymuyor artık kalmamıştır diye yeltenmiyordum şimdi toplayasım geldi.:D
Bazı soğanlar sarımsak büyüklüğünde derken nasıl? Anlamadım? Şayet sarımsak kadarsa benim bildiğim kadarıyla normal ama sarımsak dişi kadarsa sağlıklı çiçeklenmesi için soğanın büyümesine yardımcı olmalısınız.
ben dün ve bugün yine topladım... :cool: hala var, gerçi azaldı, bulmak zorlaştı ama bulunanlarda da soğanlarda yumuşamalar ve sulanmalar başlamış... yine de işe yarar epey soğan buldum... :D
pembegül
16-08-2008, 13:12
Sevgili arkadaşlar istanbuldaki lalelerin durumuna çok üzüldüm belediye yetkilileri bu soğanları çöpe atmak yerine halka dağıtsa daha iyi olmazmı? Eminim halkımız severek yetiştirir hem böylece ziyan olmaktanda kurtulur.Arkadaşlar içinizden bir gönüllü belediyeye bu konuda öneride bulunsa nasıl olur.İnşaallah olumlu cevap alırsınız ***** svglr.:mad:
Lale soğanları sökülmeyince bir iki yıl sonra kayboluyorlar. Nemrut laleleri bahçede öyle oldu, dağda yazın sulama olmadığı için çiçek sezonu sonunda kuru toprakta saklanmış oluyor. Bahçelerde diğer bitkilerle birlikte yaz boyunca sulanınca çürüme oluyor herhalde. İstanbul lale soğanlarını taşradan pazarcı çiçekçiler toplasa bari. sahte soğan satıyorlar lale diye , kaç defa aldım çiçeklenenini görmedim.
Arkadaşlar bu konu ile ilgili şimdi İbb'ye mail attım ancak hemen hata mesajı geldi ulaşmaı diye. İletişimin başka bir yolunu bilenler varsa lale konusunu bildirebilirler.
ibrahim37
06-10-2008, 23:21
Sayın nariçi lale konusundaki teşhisleriniz tamamen doğru. Bu yüzden bir bitkiyi ekerken o bitkinin doğadaki yaşam koşulları incelenip benzer koşullarda yetiştirilmeli. Elinizde hala orjinal Nemrut lalesi varsa birkaçına benim bahçede uygun bir yer olabilir;)
İbrahim Bey, Malesef hepsi de öldüler. Baharda yine de dikkat edeyim çıkarsa olur.
Gitmediğini sandığım mail meğer gitmiş ve İBB'den lale soğanlarıyla ilgili mail göndermişler:
T.C.
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Halkla İlişkiler Müdürlüğü
BEYAZMASA
BAŞVURU NO : 392327
BAŞVURU TARİHİ : 07/10/2008 13:41:50
ÇÖZÜM AÇIKLAMASI :
SAYIN YASEMİN YERLİKAYA,
BAŞVURUNUZ HUSUSUNDA İBB PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ İLE YAPILAN GÖRÜŞME NETİCESİNDE YETKİLİLERCE CEVABEN
ŞÖYLE BİLDİRİLMİŞTİR:
"BAHSE KONU OLAN LALE SOĞANLARI MEVSİMİNDE ÇİÇEK VERİP SOLDUKTAN SONRA TOPLANMAKTA VE TEKRAR YETİŞTİRİLİP
GELİŞTİRİLEREK SONRAKİ DÖNEMLERDE YENİDEN DİKİLMEKTEDİR."
İBB PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ İRTİBAT TELEFONU:
0212 380 22 00
İYİ GÜNLER DİLERİZ.
BEYAZ MASA
YASEMİN AKÇA
0212 455 17 54
pembegül
03-11-2008, 10:13
Sayın nariel çabanızdan ötürü size teşekkürler ancak istanbul belediyesinin verdiği cevaptan ben ikna olamadım nedense ***** sevgiler..
ibrahim37
03-11-2008, 22:07
Birçok defa lalelerin çöp torbalarına saplarıyla beraber atılmak üzere toplandığını gördüm ve bazen kendime birkaç tane alırım. Geçen yılda birkaç tane aldım soğanlar çok erken söküldüğü için birkaçı küflendi. Geriye kalan birkaçıda ufak olduğu için bu sene açacağını sanmıyorum. Gerekirse bu sene fotoğrafınıda çekerim.
Verilen cevap kesinlikle tatminkar değil. Sadece arkadaşları tatmin etmek için verilmiş.:rolleyes:
Arkadaşlar bazı arkadaşlarımız diktikleri lalelerin çıkmadığını ya da çiçek açmadığını yazdı, bu arkadaşlar soğanları ne zaman diktiler. Bu çok önemli, Eğer kıştan önce toprak altına dikmezlerse çiçeklenmeyebilir....Soğanların torak altında soğuklanma dediğimiz bir kışı geçirmesi gerekiyormuş...
cevreizcisi
27-11-2008, 22:14
Şuanda da hala bazı arkadaşlar beze sarıp saklama işlemini yapmaktadırlar.Ben toprak içinde (kuru toprak ) bir kutu içinde saklamaktayım.
Geçen ilkbahar döneminde; küçüklü büyüklü karışık halde yaklaşık 500 lale soğanı topladım. Korumak için elimden geleni yaptımsa da malesef elimde 40 civarı lale soğanı sağlam kaldı. Birkaçını evvelden içinde kışlık soğan bulunan kuru toprağa gelişigüzel gömüvermiştim. Bu soğanların hasarsız kaldığını gözlemledim. Önümüzdeki lale sezonu bittiğinde toplayabildiğim kadar lale soğanını sterile edilmiş torfta saklayacağım.
ibrahim37
27-11-2008, 23:31
Geçen ilkbahar döneminde; küçüklü büyüklü karışık halde yaklaşık 500 lale soğanı topladım. Korumak için elimden geleni yaptımsa da malesef elimde 40 civarı lale soğanı sağlam kaldı. Birkaçını evvelden içinde kışlık soğan bulunan kuru toprağa gelişigüzel gömüvermiştim. Bu soğanların hasarsız kaldığını gözlemledim. Önümüzdeki lale sezonu bittiğinde toplayabildiğim kadar lale soğanını sterile edilmiş torfta saklayacağım.
Sayın eylems bir dahaki sefere toprak bir saksının içine kuru kumla karıştırarak koyun ve saksıyıda evinizin gölge bir tarafına koyun. Saksı su almasın ve saksının üstü açık kalsın yani herhangi bir şekilde hava almalarını sağlayın. Ayrıca soğanlarınız çok fazla üst üste sıkışık olmasın. Tamamına yakınını kurtaracaksınız. Elbette ertesi sene çiçek açmalarını beklemeyin. Ancak ondan sonraki senelerde hepsi gayet güzel çiçek açacaklardır.
Bende beş on tane almıştım tamamı canlıydı ve geçenlerde toprağa ektim.
Torfu ise kesinlikle önermiyorum.
ismet şenad
28-11-2008, 00:56
Arkadaşlar: Ben lale soğanlarını kese kağıtlarının içinde, evin bodrumunda serin bir yerde saklıyorum. İçinede biraz toz fungusit döküyorum. Kese kağıtlarının üzerine isimlerini yazıp ekim zamanına kadar bekletiyorum.
Bence lalelerin ekim zamanı geldi geçiyor.Benim bahçedeki lalelerim toprak yüzeyine ulaşacak kadar sürgün verdi.Bu sürgün çiçeklenme zamanına kadar bekliyor.
Yerlerini severlerse topraktan sökmek gerekmiyor.Lalelerim 3 senedir hem çiçekleniyor hem de yavruluyor.Yazın diğer çiçekler sulandığı için onlar da sulanıyor.
Saygılarımla:)
cevreizcisi
28-11-2008, 14:18
Bu ayın sonuna kadar ekme şansımız var ama normalde ekim zamanı ekim-kasım ayı gibi en uygun zaman dah önce eylülde de ekebilirz ama onu erken çiçek açması amacıyla yapabiliriz.
ibrahim37
30-11-2008, 01:46
Bence lalelerin ekim zamanı geldi geçiyor.Benim bahçedeki lalelerim toprak yüzeyine ulaşacak kadar sürgün verdi.Bu sürgün çiçeklenme zamanına kadar bekliyor.
Yerlerini severlerse topraktan sökmek gerekmiyor.Lalelerim 3 senedir hem çiçekleniyor hem de yavruluyor.Yazın diğer çiçekler sulandığı için onlar da sulanıyor.
Saygılarımla:)
Sayın fsuzen, bence çiçek açsalar bile üç veya iki yılda bir soğanların sökülüp tekrar dikilmesi daha iyi olur. Böylece toprak havalanmış ve yeni besinler takviye edilmiş olur ayrıca istenmeyen otlarında çıkması engellenmiş. Bunun yanında çok fazla sıkışan soğanlarda rahatlamış olur. Benim bahçeninde bir kenarında hiç ellemediğim birkaç lale soğanı var ancak çiçekleri ilk yılki bigi iri değil yani bir bakıma yabanileşmişler. Daha küçük ve cılız çiçeklendiler.
Ben soğanları yaş toprağa diktim üstüne de yağmur yağdı. Toprak Çok ıslak olursa soğanlar zarar görür mü?
cevreizcisi
30-11-2008, 11:12
Sevgili arkadaşlar ben İstanbuldan uzak olan ,Kahramanmaraştan aranızdayım daha önce bu lale soğanları ile ilgili mail attım .Burada lale bulamadığımı yyetiştirmek istediğimi söyledim ve lale istedim ama cevap verilmedi bana,halka dağıtıpta onların yetiştirmesine yardımca olacaklarını sanmıyorum amaç görünüm.Ertesi yıla o lale soğanları ölmüş ,kalmış umursanmıyor.
Erken sökülmüş ve küçük durumda olan lale soğanlarının açmayacağı kesin ama toprağa ektiğimizde belki gelecek seneye biraz büyüme şansları olabilir.O yüzden ekmeklazım.Ekmezsek zaten ölecek denemek lazım.Yeni sökülmüş ve henüz yeşil olanları ise tekrar toprağa ekerek deneyebiliriz.
Sayın çevreizcisi, lalelerin söküm zamanı geldiğinde bana hatırlatın. Toplayacak olduklarımdan size göndereyim.
cevreizcisi
30-11-2008, 11:40
Çok sevinirim.Şuanda ekim zamanı genelde nisan ve mayıs sonunda sökülebilir ama ben buradan takip eder size hatırlatırım sayın Eylems.O resimlerdeki güzel renkleri gördükten sonra.
Douglas Fir
03-03-2009, 13:56
Sayın Limon,
Laleler kışın toprakta kalırsa bir sonraki sene için güç toplarlar. Onları sökmezseniz daha iyi olur. Soğanlar yavrulayacağı için çürüyen soğanların yeri dolar.
şubat ayında gittiğim spor salonundan çıkmış bahçede servis aracını bekliyordum, canım sıkılıncada bahçeyi yakından incelemeye başladım, toprağı çapalamış kabartmışlar ve toprak üstüne irili ufaklı bir sürü
lale soğanı çıkmıştı,tabii ki hemen harekete geçtim:) servis gelmeden toplayabildiğim kadar soğan toplamalıydım. Yanımda poşet olmadığından, ayağımdan galoşları çıkarıtıp içlerine alabildiği kadar soğan doldurdum :D yaprakları yeşildi ve ben onları eve getirip ne yapacağımı
bilemez halde o an en mantıklı gelen şeyi yapmaya çalıştım, soğanların çoğu zeytin büyüklüğündeydi, hemen saksılara diktim ve yapraklar solana dek sulamaya devam ettim ve soğanları söktüm. Bu sene dikeceğim bakalım
sonuç ne olacak bilmiyorum, en azından deneme yanılmaya varıp birşeyler öğrenmiş olurum.
ha bu arada; servis söförü asabi amca bana kızdı, çamurlu ayakkabılarımdan dolayı :D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.