Bağlan

View Full Version : Mercan Çiçeği (Russelia)

ufuksinel
25-04-2007, 16:28
Bu da eskiden hatırladığım bir çiçek bileniniz duyanınız var mı ? Russelia imiş latincesi Meksika imiş anavatanı. İstanbulda görmedim hiç eskiden çokça vardı İzmirde.

papatyam
25-04-2007, 16:36
Rusellia diye google'dan aratınca çalı şeklinde kırmızı çiçek açan bir bitki buldum o mu acaba :)

hfz
25-04-2007, 18:43
Bu da eskiden hatırladığım bir çiçek bileniniz duyanınız var mı ? Russelia imiş latincesi Meksika imiş anavatanı. İstanbulda görmedim hiç eskiden çokça vardı İzmirde.

Hatırladım..;) Unutmuşum.. Küçükken vardı annemin.. Şimdi görünce , elimde bir çiçek var o mu acaba diye düşündüm hemen.. Hemen resmini çekip sorayım..:p

Internet'ten indirdim fotoğrafını :

ufuksinel
26-04-2007, 16:46
Evet işte bu çiçek çocukluğumun mercan çiçeği. Daha o zaman plastik saksı kavramı yoktu yaşamımda ve tüm saksılar topraktandı. Güller için yağ tenekeleri vardı yüzeyi paslananların üzeri kireçlenirdi. İşte çocukluğumun evinde kocaman bir saksının içinde bu çiçek mercan rengi çiçekler açardı.

Müjgan
26-04-2007, 20:00
Çocukken bizim evde de vardı. Evin girişinde merdivenin başında, eski kovadan bozma bir saksının içinde son derece keyifli bir çiçekti.
Arada sırada arılardan fırsat kalırsa çiçeklerini koparır, içindeki tatlı suyu emerdim.:p

Mine Pakkaner
01-05-2007, 10:02
Beyaz çiçeklisi de çok güzel oluyor. Geçen hafta 2 renk karışık diktim.

COYOTE
17-05-2007, 19:23
Beyaz çiçeklisi de çok güzel oluyor. Geçen hafta 2 renk karışık diktim.

Merhaba
Mercan çiçeğini görünce sormadan edemedim.Beyazını hiç görmedim.Ben bayılıyorum bu çiçeğe ama bir türlü bulamadım gözüm hep milletin bahçesinde balkonunda burada satılmıyor maalesef sanırım ege bölgesinde çok var.Tohumdan olurmu ya da istanbulda bulabileceğim bir yer var mı? Bulabilirsem Giresunda yetiştirebilir miyim?
Teşekkürler:eek:

COYOTE
06-08-2007, 21:38
Kimsenin russeliası yok mu acaba? Hadi çelikten geçtim nerede bulabileceğimi bilen biri de mi yok:(

Bougainvillea
06-09-2007, 06:19
COYOTE russelia ariosan antalya alanya civarlarından temin edebilirsin ben alanyadan ankara getirdim ve çoğu ank. olmaz dedi ama gayet iyi bir şekilde büyüyor

nevsune
12-09-2007, 14:35
Coyote'ciğim

mercanlarını görüntüledim ama zaman darlığından ve soracak kimse bulamadığımdan nasıl çoğaltılacağını bir türlü öğrenemedim.

Topladığım tohum keselerinin içinden de bir şey çıkmadı. Seni hayal kırıklığına uğrattım, kusura bakma. yine de diğer tohum keselerini göndereceğim sana, belki birşeyler olur.

Ophrys
12-09-2007, 14:40
İzmir'de beyaz ve kırmızısını pazarda görmüştüm. Burada çiçekçinin telefon numarası var
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4447&highlight=selluka+fidesi

COYOTE
12-09-2007, 14:41
Bougainvillea çok teşekkürler bilgiler için o taraflara gitsem dalıcam mercanlara ama gidemedim bu aralar.
Nevsune'ciğim olsun o güzel resimler de yeter bana çok çok teşekkürler:D

COYOTE
12-09-2007, 14:48
Bir ben rastlayamadım galiba:( Çok teşekkürler ada bayrakoğlu aradım Hüseyin amcayı ilkbaharda olacak dedi.E bekliyeceğim artık.
Yaşasın mercan çiçeği bulabileceğim sonunda.:D

nevsune
16-09-2007, 20:24
Coyote'ciğim

Hani mercanların dallarından tohum aldım demiştim ya, bunlar suyun yüzünde yüzüp duruyor. İçlerinde de bir şey yok.

Yani tohum değil mi acaba?

Bougainvillea
16-09-2007, 22:44
Russelia'yı elinde bulundurup çoğaltmak isteyen varsa eğer bitkinin uzun dallarından herhangi birini toprağa deydirin veya 1-1,5cm toprağın altında kalcak şekilde gömün. Dal köklenip çillendikten sonra dalı kesin ve başka saksıya alın bu şekilde üretmek tohumla uraşmaktan daha erken sonuca götürür.(Bu yöntemi bizzat kendim denedim olumlu sonuç aldım):rolleyes:

nevsune
17-09-2007, 11:23
Sevgili Bougainvillea,

Elinizde hiç toprağa daldırılacak bir dal var mı? Bir sevdiğim kişiye ne yapıp edip bu çiçeği yetiştirmek istiyorum.
Bilseydim böyle çelikten yetiştiğini, fotoğrafladığım yerden alırdım ama çiçeklerin altında o kurumuş tohum keselerini görünce öyle çoğaltılır sandım ve onları topladım sadece.

COYOTE
18-09-2007, 16:10
Nevsuneciğim o yüzen şeyler hakkında hiçbir bilgim yok. Keşke tohum olsa ama fena mı olur?:p

bahar66
19-09-2007, 07:00
Arkadaşlar,

Bende Mercan Çiceği var. Denemek için Bougainvillea'nın dediği gibi iki dalını toprağa daldırdım bile. Eğer tutarsa paylaşabilirim.

Arzu Kasapoğlu
19-09-2007, 13:45
Bahar66, mercan çiçeği tohum veriyor mu acaba?

Vildan Sönmez
19-09-2007, 14:18
Datça'dan mercanlar

Bougainvillea
19-09-2007, 20:45
SEVGİLİ NEVSUNE,
Eğer russelia isterseniz çillendirebilirim ama çillenmesi 10gün kadar sürer. Ayrıca yer olarak Ankara yazmışsınız ulaşım konusunda sorun olcağnı düşünmüorum. Sizden bir ricam olcak acaba elinizdeki bitki türlerini yazabilirmisiniz?.....:confused:

nevsune
20-09-2007, 06:29
Sevgili Bougainvillea(kullanıcı adınızı yazmak ömrümü çürütüyor).
Şöyle bir forumu dolaşırsanız adımı gördüğünüz her bitki bende mevcut. İstediklerinize bir bakın. Zamanı ise çoğaltabilirim size.

bahar66
20-09-2007, 07:16
Sevgili Arzu Kasapoğlu,

Ben tohum alamadım henüz. Eğer alabilirsem haber veririm.

COYOTE
22-09-2007, 18:06
Yaşasın mercan çiçeklerim geldi.:D:D:Dbeyazı da var,olmuşken tam olsun.
Sanırım kumlu toprakta yetişiyor, umarım burada yetiştirebilirim. Bakımı ile ilgili bilgi verebilecek varsa çok sevinirim.

Not: Sağolsun Hüseyin Amca yanına hediyede eklemiş, ipek çiçekleri :))
Ayrıca elinde çok çeşitli bitki olduğunu, yeni sellukalar da yetiştirdiğini belirtti, ilgilenenlere duyrulur.
Bu vesile ile mercan çiçeği edinmeme sebep adabayrakoğlu'na ve de yoğun arayışları için Nevsune'ye çok teşekkür ediyorum.;)

Arzu Kasapoğlu
22-09-2007, 19:22
Gözünaydın Coyote, çiçeklerini güle güle büyüt.;)

COYOTE
22-09-2007, 19:24
Çok teşekkür ederim Arzu Hanım Trabzon'a yolum düşünce size de bir çelik getiririm isterseniz. Tabi buralarda yetiştirebilirsem:)

Arzu Kasapoğlu
22-09-2007, 19:29
Teşekkür ederim, çok memnum olurum.

nevsune
22-09-2007, 22:33
Hadi gözün aydın. Kaç zamandır istiyordun. Güle güle büyüt.

Saksıdan sarkmış hali çok güzel.

taita
25-09-2007, 23:15
bende uzun suredir mercan cicegine bakiniyordum,taaaaki bu yaz tatilinde altinolukta bulana dek,
serada gorevli arkadasa cogaltmayi sordum, cok zor oldugunu, ilk baharda celik alindigini ve bunlari nerdeyse 1 seneye yakin kucuk plastik torbalarda kumlu bir toprak karisiminda tuttuklarini soyledi
diyelim bu toprakta tuttu,ve bu plastik muhafazayi kokleriyle doldurdu, saksiya ekiyoruz dedi, ama yine burdada olme ihtimali yuksekmis
peki bu bitkiyi kimler ve nasil uretiyorlar anlamis degilim
saygilar

COYOTE
29-10-2007, 18:25
Büyük sevinçle karşıladığım mercan çiçeklerimden beyaz olanı 10 gün dayanabildi.:(Diğeri de biraz kahverengileşmeye başladı ama yeni sürgünleri devar. O da gidecek diye endişeleniyorum açıkçası, havalar soğumaya başladı acaba içeri mi alsam bilemedim:confused:

Arzu Kasapoğlu
29-10-2007, 22:23
Coyote, nerede okuduğumu pek hatırlamıyorum ama mercan çiçeğini kışın içeri alman gerekiyor.

Ferda Ülkümen
30-10-2007, 22:59
Mercan çiçeği arayışlarınızı görünce, bu çiçeğe sahip arkadaşıma gidip, birkaç dal aldım, köklendirme hormonu kullanarak diktim.
Tarih 09-09 07
Dünkü mesajlardan sonra çeliklerimi inceledim,yeni filizler vermeye başlamış.Umarım gelişirler.Eğer başarılı olursam, şunu anlayacağım;fazla emek değil, zaman gerekli.
Uzun zamanda geliştiklerini bana Şükranayalp de söylemişti zaten.
Anaç mercanın ve çeliklerin resimleri:

COYOTE
31-10-2007, 09:44
Çok güzelmiş anaç olan sayın Ferda Ülkümen :)) yavrular da iyi maaşallah
Ben de Arzu hanım için bikaç çelik alıp dikmiştim ama maalesef tutmadı. Belki de zamanlamam yanlıştı kimbilir. Elde olanı kurtarmaya çalışıyorum, bu ara içeri aldım bakalım ne olacak?

Arzu Kasapoğlu
31-10-2007, 09:56
Mercanı bulabilmek için baya uğraşmıştın Coyote, inşallah kurtarırsın.

Feda Hanım, çiçeğinize maaşallah diyelimde nazar değmesin. ;)Harika görünüyor.

pügrü
03-11-2007, 13:00
mercanın çiçekleri ,melisanın çiçeklerine çok benziyor ama yaprakları farklı. Çok güzeller zaten çirkin çiçek yokki.

pügrü
03-11-2007, 13:04
ARKADASLAR benım bır sorunumda çiçeklerin küçük sinekcikler yapması,dogal yoldan nasıl baş edebilirim bunlarla bilen varsa tavsiyelerinizi bekliyorum ,tşekkürler.

Ophrys
03-11-2007, 13:11
Sevgili pürgü Hastalık ve Zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=54) ile ilgili bir başlığımız var.
Orada ev yapımı ilaçlar bulabilirsiniz.
İmzamdaki Forum Kullanma Kılavuzu nu tıklarsanız aradıklarınıza ulaşmanız hızlanacaktır.

Teşekkürler

Koyu yeşil
07-11-2007, 15:18
Benim bahçemdede cılız bir mercanım var. Bir türlü istediğim gibi gelişmiyor. Genel bakımıyla ve istekleriyle ilgili bilgi verir misiniz? Olmadı saksıya aktarıp balkona mı alsam acaba?

Mine Pakkaner
08-11-2007, 18:35
Çok özel bir bakım istemiyor, bahçede çok güzel gelişiyor, bol güneş, güzel ve organik maddece zengin, humuslu geçirgen bir toprak ve bol düzenli sulama. Kısaca genel olarak diğer bitkilerin isteği gibi. Yaşlanan dalları dipten kesin. Sürgünleri orta yerinden kesmeyin. Saksıya alacaksanız, yüksek, geniş bir saksı seçin. Bol topraktan hoşlanıyor.

Koyu yeşil
09-11-2007, 13:30
Teşekkür ederim Mine Hanım.

tabiat
11-12-2007, 15:23
bende uzun suredir mercan cicegine bakiniyordum,taaaaki bu yaz tatilinde altinolukta bulana dek,
serada gorevli arkadasa cogaltmayi sordum, cok zor oldugunu, ilk baharda celik alindigini ve bunlari nerdeyse 1 seneye yakin kucuk plastik torbalarda kumlu bir toprak karisiminda tuttuklarini soyledi
diyelim bu toprakta tuttu,ve bu plastik muhafazayi kokleriyle doldurdu, saksiya ekiyoruz dedi, ama yine burdada olme ihtimali yuksekmis
peki bu bitkiyi kimler ve nasil uretiyorlar anlamis degilim
saygilar

Bu çiçek yetiştiren arkadaşların işlemleri abartarak insanların heveslerini kırmalarına sinir oluyorum. Evet mercanın köklenmesi uzun zaman alabilir ama çok aceleniz yoksa varsın zaman alsın. Sonuçta o sizin köklendirdiğiniz bir bitki olarak size mutluluk verecek. Bence asıl önemli olan çelikle üretim yaparken tek çelikle yetinmeyin. Pek çok çelik alın en azından birkaçı tutar. Birde öyle her çelik için ayrı plastik keseye gerek yok. Kumlu torf veya bulabilirseniz perlit doldurduğunuz küçük bir çilek kasasında bile onlarca çelik yetiştirebilirsiniz. Sonra köklenenleri saksıya alırsınız.

İremsıla
13-12-2007, 12:48
Arkadaşlar bayram tatili için adanaya gidiyorum.komşularda mercan çiçeğini görmüştüm.şimdi ben dalından kırıp getirsem tutar mı dersiniz.:confused:

abk
25-02-2008, 11:18
Bu bitkiyi nasıl temin edebilirim? Buralarda bulamadım.:(

hayalciciftci
25-04-2008, 14:46
Ben de mercan çiçeğini yetiştirmeyi denedim ama maalesef kurudu. Eğer tekrar bulabilirsem çok mutlu olurum. Umarım yardımcı olabilecek birileri vardır

beyaz orkide
11-07-2008, 09:46
Arkadaşlar mercan cıcekleri satışa cıkmış.Fıyatı ise 7.5ytl

teno07
20-07-2008, 16:07
Arkadaşlar mercan cıcekleri satışa cıkmış.Fıyatı ise 7.5ytl

nerede bulabiliriz?

teno07
01-08-2008, 14:05
mine hanım bana önerdiğiniz üzere kurumuş olan yerleri budadım. bu aralar sanki biraz keyfi yerine gelir gibi oldu. dedim bir de doktoruna göstereyim , nasıl sizce yaşar mı?
her gün fısfısla suluyorum, bir de daha önceki saksısının içi çok yosunlanmıştı. ben de bu nedenle suyu çok seviyor sonucunu çıkardım. doğru mudur?
44231

teno07
31-08-2008, 11:41
En son yine ben yazmışım, devam edeyim bari. Bu çiçeği yeni alanlara şimdiden söylemek istiyorum. Mercan suya bayılıyor. Eskiden nazik nazik fısfıslıyordum , şimdi hortuma uç aldım yağmurlama gibi yapıyor. Ooohhh şor şor suluyorum, dibini de saksının ağzına kadar suyla dolduruyorum. Sanırım böyle çok mutlu :D

pegasus79
03-09-2008, 14:44
arkadaşlar merhaba,

Ankarada oturuyorum ve mercan çiçeği arıyorum eğer bildiğiniz bir satıcı ya da bana çoğaltabilecek bir hayırsever varsa çok sevinirim. Teşekkürler.

beyaz orkide
05-09-2008, 09:12
İstanbulda serada gördüm ama onlar bana 25ytl dedı.Ama cokda güzeldi.

teno07
28-09-2008, 13:13
Çok özel bir bakım istemiyor, bahçede çok güzel gelişiyor, bol güneş, güzel ve organik maddece zengin, humuslu geçirgen bir toprak ve bol düzenli sulama. Kısaca genel olarak diğer bitkilerin isteği gibi. Yaşlanan dalları dipten kesin. Sürgünleri orta yerinden kesmeyin. Saksıya alacaksanız, yüksek, geniş bir saksı seçin. Bol topraktan hoşlanıyor.

mine hanım merhabalar.
mercan çiçeğim büyüdükçe büyüdü. O kadar uzadı ki artık yerlerde sürünüyor. budamam lazım sanırım. zaman uygun mu ? bir de kökten mi budayacağım sadece uçlarından kırıklarını mı alayım :D

pegasus79
16-10-2008, 22:23
Herkese tekrar merhaba,

Mercan çiçeklerimin tomurcukları daha açmadan kuruyorlar. Bir kez daha olmuştu sık sulamaya başlayınca düzeldi ama şimdi saksının altı zaten su dolu ve onu emene kadar az az sulayım demiştim ama işe yaramıyor. Ne yapmalıyım ne olur bilen arkadaşlar yardım etsinler çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.

fatmadundar
16-10-2008, 22:42
Sevgili Pegasus, mercan güneş ve sıcağı sever. Ankara soğudu artık. İçeri, ya da kapalı balkona güneş gören bir yere aldınız mı?
Sonra ne kadar suyu sevse de dibinde su kalan saksının suyunu uzaklaştırmak gerekir. Çünkü hava alamayacağı için hastalanacaktır.
Aynı zamanda mevsim itibariyle dinlenmeye geçecektir. Eğer kökü sağlam ise üzülmeyin, baharı bekleyin. Ben daha önce Ankaradayken mercan yetiştirdiğim zaman sonbaharda attığı tomurcuk (içerde, camın önünde) bütün kış susam büyüklüğünde durmuş ve baharda gelişimini tamamlayıp açmıştı.

Günüm
16-10-2008, 23:25
mine hanım merhabalar.
mercan çiçeğim büyüdükçe büyüdü. O kadar uzadı ki artık yerlerde sürünüyor. budamam lazım sanırım. zaman uygun mu ? bir de kökten mi budayacağım sadece uçlarından kırıklarını mı alayım :D

Sevgili teno07,
uzayan dallarını kesmeden yanına koyacağınız bir başka saksının toprağına daldırın.
Bir süre sonra yepyeni bir saksı mercan çalınız olacak. Anaç olanı da daldırdığınız yerden kesersiniz yavru köklenince. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız.

pegasus79
17-10-2008, 18:13
Çok teşekkür ederim. Evet zaten hava soğuduğundan beri içeride mutfakta camın önünde duruyor ama dediğiniz gibi suyu boşaltmadığım için olabilir. Peki bir sorum daha var şimdi suyu boşaltsam toprak ıslak olduğu için suladığımda yine dolacak. acaba biraz seyrek sulasam da toprağın nemli kalmasını beklesem mi?

fatmadundar
18-10-2008, 15:02
Evet, bundan sonra bahara kadar daha seyrek, toprağı kurudukça sulamalısınız. Gelişmesi durduğu için fazla suya gereksinim duymayacaktır.

aysefiliz
24-10-2008, 21:27
Ben de çok seviyorum Mercan'ı..sanıyorum sıcak iklim bitkisi ..ben ilk kez Didim'deki çiçek pazarlarında gördüm..bizim yazlıkta hemen herkesin bahçesinde var ama Istanbul'da hiç görmedim.

pegasus79
14-11-2008, 08:41
Sevgili fatmadundar,

Çiçek vermesi durdu fakat yeni dallar, yapraklar vermeye devam ediyor yani gelişimi pek durmuş sayılmaz. Yine de toprağın kurumasını beklemem gerekir mi?

pegasus79
14-11-2008, 08:42
Sevgili aysefiliz,

Ben de Ankara'da hiç görmemiştim ama Antalyadan isteyip evimde deneme arzusundaydım. Geldiğinden beri mutfağımda çok güzel gelişti hala da büyüyor. Bence o kadar seviyorsanız siz de sipariş edin, evin sıcağı ve neminde yaşıyor.

COYOTE
24-05-2009, 22:28
Yaz geldi, benim mercan çiçeği s evdam depreşti yine:D:D

Koyu yeşil
27-05-2009, 13:32
Sarı ve kırmızı mercanlarım iki ayrı saksıdaydı. Saksının dibini kesip toprağa gömdüm. Etrafına da sedir ormanından bulduğum ölü bir ağaç gövdesini geçiriverdim. Bir de beyaz mercan bulsam, aramalardayım hala.

İklimsiz
04-07-2009, 15:29
Başlığa hareket gelsin biraz:p

Mercanım açtı. Beyazı da var ama kırmızı daha cazip geliyor.

Sarısıda mı var?

90715

Orkun Kırcı
23-09-2009, 21:17
Mercancılara bende katıldım. Bayram ziyaretine gittiğim bir akrabamdan köklü bir çelik alıp diktim. İnşallah beni üzmez.

FIRUZAN
24-09-2009, 14:19
Merhaba
bende bahçemin kısmen güneş gören yerine mercanımı diktim.Çok kibar bir çiçek ancak çok çiçeklenmiyor ne yapabiliriz acaba ?Besin takviyesi olarak.

Günüm
24-09-2009, 17:21
Kısmen güneş bu çiçeğe yetmez sevgili Firuzan. Güney cepheye bakan ve hep güneş altında cam kenarında duruyor benimkiler. Çok su seven bir çiçek. Ben altındaki tabağa hep su dolduruyorum. Sizdekinin toprağı çok kuru göründü bana. Yeni diktiyseniz dikkat edin, kuruyabilir.

FIRUZAN
24-09-2009, 18:26
Toprak ıslak aslında şu sıralar bulunduğum bölgede Burhaniye'de poyraz rüzgarı hakim olduğu için üstü kuru görünüyor .Yaklaşık 2 aydır saksıdaydı ve güneş gören yerdeydi.Demektir ki yeri değişecek teşekkür ederim.

lastmohikan
10-10-2009, 00:09
bugünden itibaren benimde mercan çiçeğim var.

acemifüsun
10-10-2009, 00:18
Güle güle büyütün:)

ahmet salih
10-10-2009, 16:00
Benim minik ,sarı ve beyazını bulursam üçünü bir araya dikmeyi planlıyorum.

lastmohikan
10-10-2009, 18:42
Güle güle büyütün:)

teşekkür ederim büyütünce çoğaltırızçoğaltıncada dağıtırız nasipse.

Adalet Yağcı
26-10-2009, 12:36
Bir benzin istasyonunda gördüğüm dev mercan çiçeğini tüm mercanseverler için fotoğrafladım.
Şimdiye kadar hiç bu kadar büyük bir mercan görmemiştim.

acemifüsun
26-10-2009, 14:06
Sevgili Adalet Hanım iyi ki fotoğraflamışsınız, harika,başka bir şey diyemiyorum:)

Adalet Yağcı
26-10-2009, 15:52
Sevgili Füsun, yanımda makinam yoktu telefonla çektim ama bir de makina ile çekmek istiyorum.
Gerçekten çok görkemli bir şeydi, kapladığı alan 2 m² idi, yükseklik ise bir metreden fazla.

günebakan
27-11-2009, 17:54
Adalaet hanımcığım bizim oralar da yani sizin oralarda mercan çiçeği oldukça fazla ve kolay yetişen bir çalı yanılmıyorsam.
Sağolsun kayınvalidem de memleketten gelirken getirmiş bana :)

lastmohikan
29-11-2009, 22:47
işte budur hayallerimin mercan çiçeği şöyle dallarını havuza doğru eğmiş ne güzel görünürdü...

eylülce
14-04-2010, 17:48
herkese iyi günler dileyerek başlamak istiyorum ben yeni üye oldum yıllardan beri evimde çiçek yetiştirmek benim en büyük hobim izmirde ikamet ediyorum bayındır istikametinden torbalı üzerinden izmire gelirken yol üzerinde bulunan seralara uğrayarak yolculuk ediyorduk bu seralardan birinde oldukça bakımsız bir mercan bularak ucuz bir fiyata alarak eve getirdim, saksısını ve toprağını değiştirdikten kısa bir süre sonra çiçek coştu belki abartısız binlerce küçük kırmızı çiçekler açtı çiçekler solmaya başladıktan sonra ay kısmından yeni bir sürgün verdi bu sürgün şu an itibariyle 14.04.2010 tarihinde 2 metreyi buldu şu günlerde yeni çiçek vermesini bekliyorum. Teşekkür ederim

Hhatice
14-04-2010, 18:01
Sevgili Eylülce hoşgeldiniz .formda üyelerin kendini tanıttığı bölüm var kendinizi tanıtırmısınız?
Mercan çiçeğiniz tohum verdi mi?

Adalet Hanım harika bir mercan paylaştığınız için teşekkür ederim .

Orkun Kırcı
14-04-2010, 22:18
Son durum budur...

ilksenozturk
15-04-2010, 12:50
ben de sn mutlu kutludan beyaz ve kırmızı alıp aynı saksıya diktim. kargoda çok fazla hırpalanmışlardı, çok ezilip büzülmüştü. rengi kahverengileşti, çiçeğim ölüyor dedim :( havalar çok belirsiz gittiği için bir süre daha bocaladı, şimdi yeniden çiçeğe durdu her ikisi de. çiçekleri çok gür gelmeyecek, seyrek olacak belli. ama zamanla toparlayacağını umuyorum.
çiçeklenince fotoğraflarını paylaşırım.

fizban
06-08-2010, 12:45
Arkadaşlar,

Russelia larımın 2.ci kez çiçeklenmesinde daha başarılı olabildim ve üzerileri çiçek dolu.

Bir evvelki dönemde tohumlaşma olmadı, ya da ben erken budadım.

Neyi nasıl yapmalıyım ki bu tohumları bir şekilde sizlerle paylaşayım??

acemifüsun
06-08-2010, 23:24
Sevgili fizban mercanın üretilmesi genellikle tohumla değil, yeşil dalların uçlarını toprağa daldırıp, köklendirerek ve daha sonra bu köklenen filizleri ana bitkiden ayırarak oluyor. Ben bu şekilde 5 arkadaşıma ürettim, hediye verdim:)

fizban
07-08-2010, 09:46
Teşekkür ederim. Hemen denemeye başlıyorum.

sındırgılı
07-08-2010, 10:55
Ben de iki dali, uc daldirma yontemiyle koklenmeye aldim.
Basarili olursam, daha da fazla daldirip cogaltabilirim.
Ayrica kisin, Buyukada iklimine dayanacakmi ?
Gerci saksisi kucuk, koklenenlerle birlikte ev icinde muhafaza edilebilir.(koca begonvil saksilarini eve tasiyoruz :( )

acemifüsun
07-08-2010, 14:25
Sevgili sındırgılı beyaz ve kırmızı mercanım aynı saksıda Kasım ortaları içeri aldım. İçeride de epey bir süre açmaya devam etti. Mart başı yaşlı ve kuruyan dalları dipten keserek, iyi bir budama yaptım. Budama ile adeta her yerinden yeşil dallar fışkırdı, Nisan başı da balkona çıktı. Şu an tam güneşte, hergün bolca suluyorum. Bahardan beri bir iki demir ve NPK verdim. Mayıs'dan beri devamlı çiçekte, nerdeyse kırmızı beyaz çiçekten dallar görülmüyor:) Bu kış içeriye daha geç alıp, mercanı yavaş yavaş kışa alıştırmaya çalışacağım:)

fizban
07-08-2010, 16:06
Benim her iki rengim farklı saksılarda.. Ve sürekli toprak Ph ını düşürmek için birşeyler yapıyorum. Kahve içiyorlar ,zaman zaman sirkeliyorum, sulfur ekliyorum,hatta düşük dozlu şeker gübresi bile eklediğim oluyor.. v.s

Net olarak başarılı olduğum söylenemez. Ama beyaz olanı deliler gibi çiçekleniyor, kırmızı ise daha nazlı.

Elimde basit bir ph metre var. Kesinlikle ölçümleri yanlış. Ama burada dikkatimi çeken , bol çiçekli olanındaki toprak Ph ı, diğer saksıdakinden daha düşük..

Buradan şu çıkıyor belki de.. Hafif asitli topraktan hoşlanıyor olabilirler.!

acemifüsun
07-08-2010, 20:24
Benimki normal bahçe toprağında, ph metrem olmadığı için değerlerini de bilemiyorum:) Sadece su ve arada gübre verdim.
Mercan güneşi çok seviyor, tam gün güneş altında.

Serzafer
24-08-2010, 14:20
bende de 2 rengi var ama çiçekler geçtikten sonra siyah bir görüntü oluşuyor ve kötü görünüyor. Bu normal mi? Ben üşenmeden o siyah uçları tek tek kesiyorum. Yanlış mı yapıyorum veya ne yapmalıyım? Teşekkürler

Kiraz
24-08-2010, 14:38
Benim elime mercan çiçeğim dün geçti. İki haftadır sudaymış, yaşayacak mı bilemiyorum. her ihtimale karşı, yukarıdaki mesajlarda tarif edildiği gibi bir kaç dalını toprağa yatırıp, üstünü toprakla dolduracağım, ucunu açıkta bırakacağım.

Hatice Tarhan
24-08-2010, 21:49
Bende sarı mercanımın çiçeğini paylaşayım.

ilksenozturk
25-08-2010, 07:43
benim mercan çiçeğimde unlu bit oldu, ilaçlar da fayda etmiyor:( elle toplamaya çalışıyorum ama nereye kadar...

Mutlu Kutlu
25-08-2010, 08:15
Unlu bit ve diğer yeşil, siyah, sarı bitler için mosplan'dan başka tür ilaçlar işe yaramıyor. Ayrıca galeri güveleri (koridor böceği) içinde tek çözüm mosplan.

nurcanaybay
25-08-2010, 11:40
bende de 2 rengi var ama çiçekler geçtikten sonra siyah bir görüntü oluşuyor ve kötü görünüyor. Bu normal mi? Ben üşenmeden o siyah uçları tek tek kesiyorum. Yanlış mı yapıyorum veya ne yapmalıyım? Teşekkürler

Doğru yapıyorsunuz ,çiçekleri geçtikten sora o kısımları alırsanız belli bir süre sonra tekrar çiçeklenir .

sındırgılı
25-08-2010, 12:19
Daldırdığım 2 uç, köklenmiş.

Sevgi Durul
25-08-2010, 12:51
Bu da benim mercanım. Üzmeyen, nazsız çiçeklerden. Aldığımdan beri açıyor. Köklendirmeyi ben de deneyeyim.
167748

sevim4
25-08-2010, 14:49
Çok güzel arkadaşlar bizim yok daldıracak.:D

acemifüsun
25-08-2010, 21:32
Daldırdığım 2 uç, köklenmiş.
Ellerinize sağlık sevgili sındırgılı, bu çok kolay bir üretim şekli, böyle 5 arkadaşıma ürettim:)

ilksenozturk
26-08-2010, 07:10
Unlu bit ve diğer yeşil, siyah, sarı bitler için mosplan'dan başka tür ilaçlar işe yaramıyor. Ayrıca galeri güveleri (koridor böceği) içinde tek çözüm mosplan.

mosplan...
neemazal kullandım, arap sabunu karışımı kullandım, elimle temizledim, fayda etmedi. balkonumu hepten sarmasından endişeliyim.
bu ilacı nasıl edinebilirim Sn Mutlu Kutlu?

Mutlu Kutlu
26-08-2010, 07:34
Zirai ilaç satan yerlerde bulunur, aynısı deyip başka bir marka önerirlerse almayın biz denedik bir işe yaramıyor.

Şayet bulamazsanız ben size gönderirim, ama kargosu 8 tl tutar 15 tl lik ilaçın. mosplan...
neemazal kullandım, arap sabunu karışımı kullandım, elimle temizledim, fayda etmedi. balkonumu hepten sarmasından endişeliyim.
bu ilacı nasıl edinebilirim Sn Mutlu Kutlu?

Hhatice
26-08-2010, 08:26
Bu da benim mercanım. Üzmeyen, nazsız çiçeklerden. Aldığımdan beri açıyor. Köklendirmeyi ben de deneyeyim.
167748

Çok güzel açmış maşallah :)
Benimde alacaklarım listesinde en başta ama bir türlü Mercana sıra gelmedi :)
En son Mercan almak için Bauhause girdim Medinella aldım çıktım :))

sındırgılı
26-08-2010, 20:40
Dali koklendirdim de simdi, ters durumda hayatina devam ediyor.:(
Nasil anlatsam, dallar ters tarafta acilim gosteriyor. Ucundan koklendirme yaptigim icin;:confused:
Sonradan duzelicekmi ?
Garip bir soru oldu ama ?

acemifüsun
26-08-2010, 21:23
Sevgili sındırgılı köklenen dal uçlarını ana dallardan kesmek için acele etmeyin. Yeni köklerden yeni sürgünler, yeni filizler verecekler, topraktan yeni mercan dalları çıkacak, onlar doğru yönde olacaklar ve 4-5 cm. olsunlar,ana dalı kesip, öyle ayırırsınız. Bitkinin köklenen dallarını bu aşamada pek kıpırdatmayın, kökler rahatsız olmasın:)

sındırgılı
26-08-2010, 22:17
Ben, koklenme gerceklesti diye kesip ayirdim.Bakalim, sonucu hep beraber gorecegiz?
Tekrar, dallari koklendirmek icin ufak saksilara daldirdim.Bu sefer, acele etmeyip topraktan yeni mercan dallari cikmasini bekleyip oyle ayiracagim.Bilgilendirme icin tesekkur ederim.

hozat
27-08-2010, 00:06
Mercan, tek başına olduğu kadar, başka çiçeklerin arasında olduğu zaman da rengiyle bir çoşku yaratıyor.

167985

thisisme
27-08-2010, 08:49
Bütün bir yaz mercan aradım. Bulamadım, bulduğumda alamadım. Dün sizin fotoğraflarınıza baktım baktım iç geçirdim. Gece annem aradı, sana bir mercan aldım, dedi. İşte dedim yüzde yüz düşünce gücü budur. Artık benim de bir mercanım var.

karalale
03-11-2010, 16:05
Arkadaşlar ne olur yapmayınnn. Her paylaştığınız çiçekten bende de olsun istiyorum. :p Hoya, selluka, adenium, ful, plumeria derken şimdi de mercan çiçeği. Diğerlerini edindim ama mercan ı bulmak nerdeyse imkansız. Aylarca bekleyip bir ihtimal yazın gidince Antalya da arayacağım ama o zamana kadar nasıl beklerim bilemiyorum. Bu Forum beni bahçıvan yapacak. :p Paylaşım da bulunan tüm arkadaşlara çok teşekkürler. Güneşiniz ve çiçekleriniz hiç solmasın.

Oğuzhan
03-11-2010, 17:51
Mercanı önceden pek sevmezdim.Kırmızı rengini Mutlu Abiden aldım.Tüm yaz açtı.Çok hoşuma gitti.Sanırım beyaz ve sarı renkleri de varmış.Onlardanda sahip olursam bir saksı içine yerleştirecem.

tamaşa
03-11-2010, 18:00
Daldırarak çogaltma işleminini hangi ayda yapmak doğru olur acaba:confused:

Hhatice
03-11-2010, 18:02
Mercan, tek başına olduğu kadar, başka çiçeklerin arasında olduğu zaman da rengiyle bir çoşku yaratıyor.

167985

İnanılmaz güzeller sevgili hozat .Çaldım arka plan yaptım :)

acemifüsun
03-11-2010, 18:07
Daldırarak çogaltma işleminini hangi ayda yapmak doğru olur acaba:confused:

Mercanınız içeride ise şimdi yapabilirsiniz. Baharda tabiiki kesin sonuç alırsınız:)

tamaşa
03-11-2010, 18:41
Mercanınız içeride ise şimdi yapabilirsiniz. Baharda tabiiki kesin sonuç alırsınız:)

Teşekkür ederim;)

karalale
05-11-2010, 10:06
Dün güzel bir haber aldım. :p Annem Antalya da çiçekçide bulmuş mercan çiçeğini. Uzakta olsa da artık benim de bir mercan çiçeğim var. :D Yazı beklemek çok zor......... :o

furkan yıldız
16-12-2010, 18:29
çiçekleri çok muhteşem görünüyor bu gidişle ilgi alanıma eklenecek çok fazla bitki arasına russelia'da girecek

ilksenozturk
18-12-2010, 18:03
benimkisi unlu bitlerle boğuşurken bile hala çiçekli şu sıralarda. hem dayanıklı bir bitki hem de çiçek atmak için can atıyor. daha ne olsun?

sındırgılı
18-12-2010, 23:38
Unlu Biti, nereden bulmus kerata ?
Koklendirdiklerimi yasatamadim.Ama, Bodrumdan daha buyuk kirmizi cicekler acan Mercan aldim.Su anda kapali balkonda, isiticili ped uzerinde, diger mercanim ile beraber (koyun koyuna ) yazi bekliyorlar. Ha, bu arada uc daldirmasi islemide yapiliyor:
Ya tutarsa ( Hoca hesabi ) diye :)

hozat
19-12-2010, 02:49
Mercan, tek başına olduğu kadar, başka türlerle de çok güzel bir görünüm sergiliyor.

Arkadaki mor olanlar,"telgraf çiçeği"

184852

Zambak ve ıtır çiçeği ile bir arada.

184853

184854

ahm123
23-04-2011, 16:34
merhabalar ben bu siteye yeni üye oldum mercan çiçeği çalısının tohumunu veya fidanını arıyorum bana yardımcı olabilir misiniz?

lale607
24-04-2011, 11:39
merhabalar ben bu siteye yeni üye oldum mercan çiçeği çalısının tohumunu veya fidanını arıyorum bana yardımcı olabilir misiniz?

sn ahm123, ben 15 gün kadar önce internetten tropiksera dan 2 tane mercan aldım, beyaz ve kırmızı renkli. fiyatlarıda çok uygun, çok iyi paketlendiği için kargoda sorun yaşamadım. tavsiye ederim.

ahm123
09-05-2011, 13:11
çok teşekkür ederim hemen sipariş vericem...:D

kaktüssevdası
12-06-2011, 04:40
benimde mercanım var artık:p
hem kırmızısı hemde sarısı

Vildan Sönmez
02-08-2011, 22:15
Mercanlar bana Hozat öğretmenimizi hatırlatıyor.
Özlettiniz kendinizi terasımda en keyifli zamanında kırmızı ve beyaz mercanlarım size sevgili öğretmenim...

serkan_istanbul
03-08-2011, 00:51
en kısa zamanda bende edınecegım bundan galıba cok güzeller maşallah

kelebek çalısı
09-05-2012, 00:11
Mercanı bir-iki ay kadar önce, tepelerinden kabaca 30-40 cm kadar budamıştım. Şimdi, çiçeklenmeye başladılar.

acemifüsun
09-05-2012, 08:45
Sevgili kelebek çalısı maşallah çiçeklerle bezenmiş:)

kelebek çalısı
20-05-2012, 23:32
O kadar güzel duruyor ki güneşin altında, mercan rengi çiçekleri ile kaya bahçesindeki köşesine çok yakıştırıyorum. Çoğalan çiçeklerini paylaşmadan duramadım. Renk gerçekten tam yaz rengi diyebilirim. Renkli köşeler arayanlar için bir seçenek olabilir pekala. Şiddetle :p tavsiye ediyorum.

orman_perisi
20-05-2012, 23:44
Gerçekten de kaya bahçesi için uygun bir seçenek(miş). Sayenizde tescillendi :)

ilksenozturk
21-05-2012, 07:22
bu yılki istanbuş soğuklarında üst kısmı tamamen dondu, şimdi yeniden sürüyor.
tabi çiçeklenmeyi geciktirdi ama soğuğa ne kadar dayandığımı da anlamış olduk

selis
23-05-2012, 20:25
Kelebek Çalısı bitkinizi gördükten sonra insanın almayacağı varsa bile alası gelir.. Çok güzel olmuş..
Da, kaç yılda bu hale geldi.. Küçük bir fidan alsam mı? :rolleyes:

kelebek çalısı
23-05-2012, 20:45
Kelebek Çalısı bitkinizi gördükten sonra insanın almayacağı varsa bile alası gelir.. Çok güzel olmuş..
Da, kaç yılda bu hale geldi.. Küçük bir fidan alsam mı? :rolleyes:

Dört seneyi devirdik mercanla birlikte. Beğendiğinize sevindim. Bahçede çeşitlilik olsun diye ne bulursam alıyorum, galiba bitkiler konusunda çok açgözlüyüm :p

selis
31-08-2012, 13:05
Bitkim kuruyor :(
Önce uç dalları kurumaya başladı.. Derin bir budama yaptım ama hiç ilerleme yok.. Gövdesi halen yeşil, kurtulurmu bilmem..
328507
Mevsimsel bir değişim sanmışım ama diğerinde hiçbir sorun yok :(
328508

abk
19-04-2013, 22:49
Yıllardır sahip olmak istediğim bir çiçekti. Nihayet internetten sipariş verip aldım. beklediğimden daha sağlıklı bir şekilde geldi. Çiçek açma ve çiçekli kalma dönemleri ne zaman, bilen var mı?

egülnur
20-04-2013, 14:38
Bodrum da çiçeklenmeye başlamışlardı. Yazın en çiçekli oldukları dönem. Sürekli yeni çiçekler açtığı için sonbaharın son günlerine kadar hiç çiçeksiz kalmıyor. Fazla bakım istemiyor. Ama güneşi çok seviyor. Bir de minik tohumlar döktüğü gibi sağdan soldan sürgün de veriyor. Kısacası yerini severse giderek çoğalarak senelerce sizi mutlu edecek bir çiçek edinmiş oldunuz :)

kelebek çalısı
20-04-2013, 16:47
Bulunduğu yer, iklim, toprak, ve buna benzer etmenleri göz önüne alarak çiçeklenme dönemi de değişiklik gösteriyor olsa gerek.

Bu sebepten en güzeli deneyimlemek yani gelişimini izleyerek bitkinin huyunu suyunu, dış koşullara karşı gösterdiği reaksiyonları öğrenmek. Zamanla farklı ihtiyaçları doğarsa da ona göre gerekli uygulamaları gerçekleştirmek.

Hepsi zamanla...:)

abk
20-04-2013, 20:46
Bodrum da çiçeklenmeye başlamışlardı. Yazın en çiçekli oldukları dönem. Sürekli yeni çiçekler açtığı için sonbaharın son günlerine kadar hiç çiçeksiz kalmıyor. Fazla bakım istemiyor. Ama güneşi çok seviyor. Bir de minik tohumlar döktüğü gibi sağdan soldan sürgün de veriyor. Kısacası yerini severse giderek çoğalarak senelerce sizi mutlu edecek bir çiçek edinmiş oldunuz :)
Yazdıklarınızı keyifle okudum. :) Fazla bakım istemeyen, kapris yapmayan bir bitki. Hem de yaz boyu çiçekli kalıyor. Daha ne isterim ki. :)

abk
20-04-2013, 20:55
Bu sebepten en güzeli deneyimlemek yani gelişimini izleyerek bitkinin huyunu suyunu, dış koşullara karşı gösterdiği reaksiyonları öğrenmek. Zamanla farklı ihtiyaçları doğarsa da ona göre gerekli uygulamaları gerçekleştirmek.

Hepsi zamanla...:)
Konu bitkiler olunca, hele ilk defa sahip olunan bir bitkiyse, sabırsız oluyor insan. İki yıldır tohumdan sıklamen yetiştirmeye çalışıyordum. Ama tohumlar çürüdü, kedim saksıyı devirdi, hep bir şeyler oldu ve beceremedim. Ve vazgeçtim. Geçen ay saksıda ilk yapraklarını çıkarmış olan sıklamenleri görünce şaşırdım. Vazgeçip, peşini bıraktığım saksıda, zamanı gelince çimlenivermişler.;)
Evet, zaman bırakmak gerekli bazen...

ezafma
23-04-2013, 21:15
Merhaba. Bu gün internetten aldığım mercanım geldi beklediğimden çok daha gelişkin bir fidan. resimlere bakılırsa harika bir çiçek.

abk
26-04-2013, 18:28
Bu gün internetten aldığım mercanım geldi beklediğimden çok daha gelişkin bir fidan.
Ben de internetten sipariş vermiş ve çiçeğim geldiğinde aynı şeyi düşünmüştüm. :)

egülnur
30-05-2013, 19:58
Bodrum da 19 Mayıs :D

turkanatalay
03-08-2013, 16:36
İzmir'de beyaz ve kırmızısını pazarda görmüştüm. Burada çiçekçinin telefon numarası var
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4447&highlight=selluka+fidesi

Merhaba, mercan çiçeğinin beyazını arıyorum ben de, ama bu linke tıkladığımda görüntüleme yapmıyor. Acaba telefonunu tekrar verebilir misiniz bu çiçekçinin?
Bir de kırmızı ve beyazdan başka rengini gördünüz mü?

turkanatalay
03-08-2013, 16:44
Coyote'ciğim

mercanlarını görüntüledim ama zaman darlığından ve soracak kimse bulamadığımdan nasıl çoğaltılacağını bir türlü öğrenemedim.

Topladığım tohum keselerinin içinden de bir şey çıkmadı. Seni hayal kırıklığına uğrattım, kusura bakma. yine de diğer tohum keselerini göndereceğim sana, belki birşeyler olur.

Annemde kırmızısı var mercanın, çoğaltması 2 şekilde oluyor. Şu ana kadar tohum olayını duymadım hiç. Ama eğer kalınlaşmış dllardan birini yanıbaşına koyduğunuz bir saksının içine gömerseniz, göleme diye biliyorum adını bu yöntemin ama belki başka adı da vardır, 1 buçuk ay kadar sonra kesersiniz dalı, yeni saksı bağımsızlaştırırsınız.
**** annem mart nisan aylarında çiçeği tamamen saksıdan çıkarıp köken ayırıyor bazen 4- 5 saksıya ayırabilirsiniz.
Güneşi ve suyu çok seviyor. Ben suyu dibine değil, tepeden dökerek veriyorum, dallarında küçük küçük damlalar tutuyor çok hoş oluyor. Sıcaklarda mutlaka hergün, hatta günde 2 kere bolca suluyorum.

turkanatalay
03-08-2013, 16:48
Bodrum da 19 Mayıs :D

Çok güzellermiş, hangi siteden almıştınız acaba?

egülnur
04-08-2013, 09:45
Teşekkürler. Bodrum pazarından aldık 6-7 yıl önce. Sonra çoğalıp gitti. Kargo sorunu olmasa (uzun yıllardır uçakla gidip geliyoruz) hiç değilse İstanbul'dan isteyenlere bir dolu çelik getirirdim :( 1-18 Eylül'de yine gideceğiz. Yolu Bodrum'a düşenlere memnuniyetle veririm.

Ç İ Ğ D E M
13-08-2013, 14:44
Mercanı bir çubukla desteklemeli miyiz? Yoksa olduğu gibi bırakmalı mıyız? Fotoğraflara baktığımda her iki türlü de gördüm. Desteklenmediğinde kırılma ihtimali olur mu? Ben de yeni mercan aldım ve henüz saksıya aktarmadım. Satarken çubuğa bağlı destekli satıyorlar. Desteği çıkarmayı düşünüyorum.

kelebek çalısı
13-08-2013, 15:11
Mercanı bir çubukla desteklemeli miyiz? Yoksa olduğu gibi bırakmalı mıyız? Fotoğraflara baktığımda her iki türlü de gördüm. Desteklenmediğinde kırılma ihtimali olur mu? Ben de yeni mercan aldım ve henüz saksıya aktarmadım. Satarken çubuğa bağlı destekli satıyorlar. Desteği çıkarmayı düşünüyorum.

Ben bitki henüz genç ve körpe iken destekleme yapmamıştım. Büyümesine, gelişimine bağlı olarak yerlere sarkmaya başladıkça destekte bulundum. Nihayetinde en doğru karar sizinkidir.

cörekotu
27-08-2013, 16:10
Merhaba, harika bir cicek listeye eklendi ama nerden bulabiliriz, celik paylasmak isteyen varmi acaba ?

turhal
03-09-2013, 11:24
Ankara'da bir mercana sahip olmak isteyen varsa 2 yıl evvel tohumdan yetiştirdiğim kışı kapalı balkonda üstelik budamasız atlatabilen mercanı takas edebilirim.

adesto
14-09-2013, 23:41
Bu yaz Side'de çektim bu fotoğrafları, özenmemek imkansız ;)

Kayahann
29-09-2013, 21:26
dün aliağa pazarında 3 liraya tüplü kocaman bi tanesini görünce hemen aldım, yazlığın bahçesine diktim, umarım tutar

egülnur
02-10-2013, 20:47
dün aliağa pazarında 3 liraya tüplü kocaman bi tanesini görünce hemen aldım, yazlığın bahçesine diktim, umarım tutar

Mutlaka tutacaktır. Çünkü gerçekten dertsiz bir çiçek. Güle güle büyütün.

Sevgi
26-10-2013, 22:11
bu yılki istanbuş soğuklarında üst kısmı tamamen dondu, şimdi yeniden sürüyor.
tabi çiçeklenmeyi geciktirdi ama soğuğa ne kadar dayandığımı da anlamış olduk

Sn. ilksenozturk; mercan çiçeğiniz bahçeye mi dikili, yoksa saksıda mıydı?

Bana da yeni hediye geldi mercan çiçeğim. Torbada dikili. Saksıya mı alsam yoksa bahçeye mi diksem bilemedim.

lenavita
27-10-2013, 14:46
bende bu çiçegi görünce hep çocukluguma giderim çok ta severim .şimdi yok

cörekotu
23-02-2014, 01:26
Sayin coyote merak ettim mercanlariniz ne durumda acaba?

buz45
26-06-2015, 04:36
Bir yılı aşkın süredir buraya uğranmamış.:D
561843
561844

sonkez
07-07-2015, 02:48
Iki renginide bulmussunuz ne guzel

buz45
07-07-2015, 22:01
Sevgili sonkez, üç gün önce iki renkten de deneme amaçlı küçük birer saksıya daldırmıştım. Eğer tutarsa ve tabi siz de istersenız gönderebilirim.

buz45
09-07-2015, 19:36
Bu sabah mercanımın üstündeki geçen çiçekleri toplarken ilginç bir şeye rastladım.::eek:
565015
565016
565017

masal_naz
18-08-2015, 10:18
köklendirmeye çalıştığım mercanım

masal_naz
23-08-2015, 12:39
kımse uğramıyor mu buraya

Mücevher Çalısı
23-08-2015, 13:12
572295

Geçen sene küçücük köklü bir fidandı. Bu sene büyük bir saksıya aktardım. Saksıdaki diğer bitkilerden yavaş büyüdüğü için gelişimi durdu. Sonra bu küçük saksıya aktardım şimdi de yanındaki kadifeden aşağıda kaldı.

Kök sürgünleri verince gelişimi hızlı fakat yanında kendisinden büyük arkadaş istemiyor :)

masal_naz
01-09-2015, 09:49
Son durum bu. Bazı dalların ucu kurudu ama

masal_naz
02-09-2015, 08:04
bugün sadece bu kısımda tomurcukları gördüm, başka biyerinde yok. acaba aldığımda tomurcuklu mu çelik aldım?

masal_naz
17-09-2015, 10:30
mercan açtı :D

masal_naz
30-09-2015, 19:40
Mercan çiçeğini kışın eve mi almak lazım

masal_naz
20-10-2015, 09:37
Mercan çiçeğinin içinden çıkan bu saplar bu çiçeğe mi ait? Üzeri siyah böcek dolu

Mücevher Çalısı
20-10-2015, 14:06
Mercan çiçeğinin içinden çıkan bu saplar bu çiçeğe mi ait? Üzeri siyah böcek dolu

On saplar Mercan Çiçeğinin yeni sürgünleri ve üzerindeki böcekler de taze sürgünlere bayılan bitki bitleri:)
Bitki bitleri için buradaki (http://www.agaclar.net/forum/22249-post1.htm) tariflerden sizin için uygun olanı seçip uygulayabilirsiniz, en popüleri 5. tarif sanırım...

masal_naz
20-10-2015, 16:55
Tesekkür ederim ama hic ona ait gibi durmuyor kalın dal gibi biley

masal_naz
29-03-2016, 11:27
mercan çiçeğim oldukça gelişti fakat yarısı kurudu yeşiller de var inşallah atlatırız kaybetmeden

masal_naz
29-03-2016, 11:57
buldum fotoğrafını

Benol Hazaroğlu
29-03-2016, 14:55
Donlara hiç gelmiyor. Benim kırmızım dışarıda kaldı ve gitti. Sarım can çekişiyor. Bitki çok büyüyünce içeri almasıda zor.

masal_naz
29-03-2016, 14:56
aslında içerideyi,havanın ısınmasına aldanıp dışarı çıkardım, şimdi de içeri almıyorum şaşırmasın diye

Mücevher Çalısı
31-07-2016, 17:14
Çocukluğumun bitkisi olduğu için edinmiştim,

623515

Antalya'da yaz sıcaklarına karşı başarılı bir direniş gösteriyor. Çoğaltmalı:)