PDA

View Full Version : Sirkesiz turşu

aydemiraydın
08-10-2016, 10:57
yazılanlara göz gezdirdim. turşu tariflerinin içinde barsaklara faydalı probiyotik turşu tarifi göremedim. yaptığınız turşular sadece korumaya yönelik . insana herhangi bi şifası yok.

fermente turşu tarifi vereyim. bende bu şekilde turşu yapıyorum.

Fermente Mutfağım: Probiyotik Turşu Tarifi (http://www.fermentemutfagim.com/2016/02/probiyotik-tursu-tarifi.html)

Adalet Yağcı
09-10-2016, 14:02
Teşekkürler sayın aydemiraydın.

Verdiğiniz linki inceledim, bilgileri not aldım.

erkanbey
19-11-2016, 10:24
Sayın aydemiraydın verdiğiniz linki inceledim,güzel bir anlatım olmuş fakat kafa karıştırıcı noktalar var,öncelikle bahsettiği tariflerde ahım şahım bir fark göremedim.En büyük fark sirke katmayın diyor.

Sağlık için binbir derde deva olan,özellikle de içmek için yaptığımız sirkeler,turşu kavonozuna girince nasıl bu şekilde tamamen faydasız sayılabiliyor.Derseniz ki diğer şekilde yapılan turşu daha faydalıdır,kabul ederim.Ama sizin yaptığınız turşular sadece saklama amaçlı,vücuda faydası yok deyince,bunu kabullenmek istemiyorum.

Bu konu hakkında derin bilgi sahibi olan kişilerden konuya katılımlarını rica ediyorum,çünkü büyük bir çoğunluğumuz bu şekilde turşu yapıyoruz.

Sayın aydemiraydın sizin probiyotik turşu çalışmalarınızıda var ise resimli olarak buradan görmek isteriz.Yanlış anlaşılma olmasın ben probiyotik turşu karşıtı değilim,sadece hepimizin yaptığı turşunun lezzetinden başka sağlığa'da faydası olması gerektiği fikrindeyim.

Geçtiğimiz günlerde benim'de ilk turşu yapma çalışmalarım gerçekleşti zaman bulunca onlarıda burada paylaşacağım.

Sitemizde probiyotik turşu konusu yok sanırım,böyle bir konu açılabilir aslına.Böyle çalışmaları olan ve deneyecek olan kişiler için daha rahat olurdu,ya da bu konu'nun içinde devam mı edilmeli nedersiniz?

TCM
19-11-2016, 17:47
Ben üstteki tarifi kullanarak iki kavanozu sirkesiz yaptım. Dün birini açtım. Sanki daha güzel, biberler daha diri, suyu daha leziz gibi geldi.

erkanbey
19-11-2016, 18:41
Ben üstteki tarifi kullanarak iki kavanozu sirkesiz yaptım. Dün birini açtım. Sanki daha güzel, biberler daha diri, suyu daha leziz gibi geldi.

Kesinlikle bende deneyeceğim,aşamalı olarak fotoğraflarıyla buraya ekleyebilirseniz benim gibi yeni başlayanlarında işini kolaylaştırmış olursunuz.
Ne kadar sürede oldu turşunuz?
Afiyet olsun...

TCM
22-11-2016, 14:26
Kesinlikle bende deneyeceğim,aşamalı olarak fotoğraflarıyla buraya ekleyebilirseniz benim gibi yeni başlayanlarında işini kolaylaştırmış olursunuz.
Ne kadar sürede oldu turşunuz?
Afiyet olsun...

Aşamaları ekleyemem çünkü ilk aşamalar yok :)

Az önce, geçen hafta açtığım kavanozun resmini çektim.

633953

633954

aydemiraydın
23-11-2016, 07:48
sirke çok kuvvetli bir doğal antibiyotiktir çok faydalıdır fakat turşunun içindeki probiyotik bakterileri öldürüyor. ben turşu yapımında 84 mineralli kaya tuzu ve mayalama için probiyotik şase kullanıyorum. bu şekilde yapılan turşunun bir bardağında trilyonla faydalı bakteri var.

aydemiraydın
23-11-2016, 09:36
probiyotik turşuda beyaz çöküntüler görürseniz korkmayın. tuzdan veya proteinden kaynaklanıyor.

erkanbey
23-11-2016, 11:18
Probiyotik turşu yapmış olan varsa burada tecrübelerini resimlerini ekleyerek adım adım paylaşırsa bizlere de ilham vermiş olur.Kullanılan malzemelerin markası ve nerden bulunabileceği gibi bilgilerede ihtiyacımız olacak tabi ki.

aydemiraydın
24-11-2016, 07:27
turşu için çok bi malzeme lazım değil.
temiz gıda, kaya tuzu, probiyotik şase, cam ve çelik malzemeler.

mayalar için bu linke bi göz atın ben buradan ürün alıyorum.

Ürünlerimiz (http://www.dogadanbizim.com/bizim-maya-urunlerimiz)

erkanbey
24-11-2016, 10:22
turşu için çok bi malzeme lazım değil.
temiz gıda, kaya tuzu, probiyotik şase, cam ve çelik malzemeler.

mayalar için bu linke bi göz atın ben buradan ürün alıyorum.

Ürünlerimiz (http://www.dogadanbizim.com/bizim-maya-urunlerimiz)
Çelik malzeme nerede lazım oluyor?Kepçeden bahsediyorsanız,turşu sirke gibi karıştırma istiyormu ki?
Ayrıca her yerde tahta kaşıklar kullanılırken,linkini verdiğiniz sitede tahta kaşığı sakıncalı bulması tuhafıma gitti.İşimiz bittikten sonra tahta kaşığı deterjanla yıkayıp yerine koyuyoruz,bu işlem temizlenmesini sağlamıyormu?Her şeyi tahta kaşıkla yapmaya başlamışken şimdi de metale mi döneceğiz?

aydemiraydın
24-11-2016, 11:04
Çelik malzeme nerede lazım oluyor?Kepçeden bahsediyorsanız,turşu sirke gibi karıştırma istiyormu ki?
Ayrıca her yerde tahta kaşıklar kullanılırken,linkini verdiğiniz sitede tahta kaşığı sakıncalı bulması tuhafıma gitti.İşimiz bittikten sonra tahta kaşığı deterjanla yıkayıp yerine koyuyoruz,bu işlem temizlenmesini sağlamıyormu?Her şeyi tahta kaşıkla yapmaya başlamışken şimdi de metale mi döneceğiz?

ciddi işletmelerde tahta araç kullanılmaz. ünlü yerlerin mutfakları cam ve çelik malzeme kullanır.tahta malzeme kullanırsanız denetimde ceza yersiniz. fermente ürünlerde kimyasal maddelerle temizlik fermantasyona zarar verir.

TCM
24-11-2016, 11:15
Sirke ye yakışan ahşaptır. Temizliğine dikkat ettikten sonra sıkıntı olmaz. 'Fersan', 'Kühne' bırakalım da çelik kullansın :)

aydemiraydın
24-11-2016, 11:21
Sirke ye yakışan ahşaptır. Temizliğine dikkat ettikten sonra sıkıntı olmaz. 'Fersan', 'Kühne' bırakalım da çelik kullansın :)

ben mutfaktan bahsettim. sanayicileri kastetmedim. sanayici fermente ürün yapmıyor, asidik su satıyor. zaten plastik tankerlerde üretiyorlar.

erkanbey
24-11-2016, 13:54
İyide konumuz sanayiciler nasıl sirke ve turşu yapar olsa,dedikleriniz tamam.Konumuz evde sirke ve turşu yapmak olunca,burada tahta kullanılmamalı gibi ifadelerle kafa kartırmanın manası yok.Sirke konusu başlığında veya burada turşu başlığında verdiğiniz fermentemutfağım sitesinde tahta kaşık kullanmayın diyor yanılmıyorsam.

Amanita
24-11-2016, 21:40
tahta mutfak esyalari uzerlerindeki ufak girinti cikintilardan ve tahtanin az da olsa emici ozelliginden dolayi ne kadar yikanirsa yikansin bol miktarda bakteri bulundurur. bu bakterilerin fermente urunlerinize bulasmasini tercih etmezsiniz, tahta kasik kontaminasyon riski dogurur. celik kullanin denmesinin sebebi bu. paslanmaz celikten yapilan mutfak esyalari her turlu islem icin kullanilabilir.

bir gida muhendisi

erkanbey
25-11-2016, 09:44
Aslında tahta kaşık kullanıyor olmamın en büyük sebebi çevremizde duyduklarımız.Kestane balı alıyoruz,tahta kaşıkla tüketin diyorlar,kudret narı alıyoruz aynı şeyi söylüyorlar.Genel olarak şifa olarak kullanacağımız gıdalarda tahta kullanılması gerektiği fikri sabit.

Buradan çıkaracağımız sonuç şumu olmalı,şifa niyetine bir gıda tüketirken tahta malzemeler kullanılmalı,fermentasyon gerçekleşecek her türlü üründe ise tahta kullanılmamalı,cam çelik vs kullanılmalı öylemi?

Sirke yaparken,iki üç çeşit yapıyorum,kepçeyle karıştırıp diğerini karıştıracağım zaman sıcak su ile yıkamam yeterli olacakmıdır temizlenmesi için.Tabi karıştırma işlemi komple bittikten sonraki temizleme işlemi içinde aynı sorum geçerli.Deterjan olayı banada yanlış geliyor ama alışkanlık olmuş sanırım.

aydemiraydın
25-11-2016, 10:19
Aslında tahta kaşık kullanıyor olmamın en büyük sebebi çevremizde duyduklarımız.Kestane balı alıyoruz,tahta kaşıkla tüketin diyorlar,kudret narı alıyoruz aynı şeyi söylüyorlar.Genel olarak şifa olarak kullanacağımız gıdalarda tahta kullanılması gerektiği fikri sabit.

Buradan çıkaracağımız sonuç şumu olmalı,şifa niyetine bir gıda tüketirken tahta malzemeler kullanılmalı,fermentasyon gerçekleşecek her türlü üründe ise tahta kullanılmamalı,cam çelik vs kullanılmalı öylemi?

Sirke yaparken,iki üç çeşit yapıyorum,kepçeyle karıştırıp diğerini karıştıracağım zaman sıcak su ile yıkamam yeterli olacakmıdır temizlenmesi için.Tabi karıştırma işlemi komple bittikten sonraki temizleme işlemi içinde aynı sorum geçerli.Deterjan olayı banada yanlış geliyor ama alışkanlık olmuş sanırım.

evet. cam ve çelikten şaşmayın. bilgisiz aktarları ve şovmenleri değil uzmanları dinleyin.

MeyveliTepe
25-11-2016, 10:32
sirke çok kuvvetli bir doğal antibiyotiktir çok faydalıdır fakat turşunun içindeki probiyotik bakterileri öldürüyor. ben turşu yapımında 84 mineralli kaya tuzu ve mayalama için probiyotik şase kullanıyorum. bu şekilde yapılan turşunun bir bardağında trilyonla faydalı bakteri var.

Sirke neden faydalıdır?

Amanita
25-11-2016, 10:43

Ben her turlu yemek, fermente urun ve sifali ne olursa olsun kaliteli paslanmaz celikten normal mutfak ekipmanlari kullaniyorum. Sadece tavanin teflonunu cizmedigi icin tahta spatula kullaniyorum. Tek dikkat etmeniz gereken sey kullanacaginiz ekipmanin aluminyum olmamasi, aluminyum asit ortamlarda reaksiyona giriyor. Zararli degil dense de ne gerek var.

erkanbey
25-11-2016, 12:43
Ben her turlu yemek, fermente urun ve sifali ne olursa olsun kaliteli paslanmaz celikten normal mutfak ekipmanlari kullaniyorum. Sadece tavanin teflonunu cizmedigi icin tahta spatula kullaniyorum. Tek dikkat etmeniz gereken sey kullanacaginiz ekipmanin aluminyum olmamasi, aluminyum asit ortamlarda reaksiyona giriyor. Zararli degil dense de ne gerek var.

Son mesajımda temizlik konusundan bahsetmiştim,o konuyu nasıl hallediyorsunuz?Tahtadan bakteri kapan sirke turşu vs deterjanla yapılan temizlikten illaki etkilenecektir değil mi?Sadece sıcak su temizlikte yeterli olur mu?

Aslında durum böyle ise,doğru bildiğimiz yanlışlar diye bir konu açıp orada bunlar gayet güzel bir şekilde tartışılabilirmiş,daha nelerle karşılaşırdık kim bilir,öyle bir konu var mı acaba,ben aradım ama bulamadım.

Amanita
25-11-2016, 13:10
Son mesajımda temizlik konusundan bahsetmiştim,o konuyu nasıl hallediyorsunuz?Tahtadan bakteri kapan sirke turşu vs deterjanla yapılan temizlikten illaki etkilenecektir değil mi?Sadece sıcak su temizlikte yeterli olur mu?

tahtadan bakteri kapar diye genel bir kural mevcut degil, ancak riski arttiriyorsunuz denebilir. deterjanla yapilan temizlikten neden etkileneceklerini anlayabilmis degilim. deterjani iyi duruluyorsaniz problem olacak kadar kalinti kalacagini zannetmiyorum. ancak deterjan yag cikarmak icin kullanilir, bakteri oldurucu ozelligli yoktur. bulasik sungeri kullaniyorsaniz eger bu sungerler buyuk ihtimalle evde bulunan en pis sey olacagi icin fermente urun hazirlayacaginiz ekipmanlara bulasik sungeri degmemesini tavsiye ederim.

eger bulasik makineniz varsa bulasiklari en sicak ayarda yikamaniz yeterli olacaktir, ancak makineden ciktiginda icinde su gollenmisse pis kabul etmeniz daha iyi olacaktir. fermentasyon yapacaginiz ekipmanlari sterilize etmek icin %70 saf alkolle silebilir veya kullanacaginiz ekipmanlari duduklu tencerede yuksek basinc altinda 25-30 dakika pisirebilirsiniz. ben sahsen duduklu tencere metodunu kullaniyorum.

erkanbey
25-11-2016, 13:50
Şimdi kafamda birşeyler oluştu,tahta mı çelik mi konusundan ziyade temizlikte kullandığımız süngerin önemi aklımı başıma getirdi.Verdiğiniz bilgler için hepinize teşekkür ederim.Ben ne doktorum nede gıda mühendisi,o yüzden bilgili dostlardan öğrenmeye çalışıyorum.

aydemiraydın
25-11-2016, 13:50
çevremde bir çok insan bulaşıkta ve ev temizliğinde kimyasal yerine ev sirkesi kullanıyor.
düdüklü tencerenin pişirdiği gıdaların özelliğini bozduğunuda unutmayalım.

erkanbey
25-11-2016, 14:04
çevremde bir çok insan bulaşıkta ve ev temizliğinde kimyasal yerine ev sirkesi kullanıyor.
düdüklü tencerenin pişirdiği gıdaların özelliğini bozduğunuda unutmayalım.

Sayın aydemiraydın o sirkeleri hayırlısıyla bitirebilirsem benimde öyle bir niyetim var.Sirke ile yapacağım turşular içinde daha iyi olacak.Fakat probiyotik turşu'da yapmak istiyorum acil tarafından.

Bulunduğum yerde şase dediğiniz şeyleri bulmam zor gibi netten de hemen almayı düşünmüyorum.Halihazırda elimizin altındaki ürünlerden yapamazmıyız,hiç mayasız denediniz mi?Ayrıca yoğurt mayalamak gibi sirke aşılamak gibi bir kere yaptığımız turşunun suyundan daha sonraki yapacaklarımızı mayalayabilecekmiyiz?

TCM
25-11-2016, 17:18
Sayın aydemiraydın o sirkeleri hayırlısıyla bitirebilirsem benimde öyle bir niyetim var.Sirke ile yapacağım turşular içinde daha iyi olacak.Fakat probiyotik turşu'da yapmak istiyorum acil tarafından.

Bulunduğum yerde şase dediğiniz şeyleri bulmam zor gibi netten de hemen almayı düşünmüyorum.Halihazırda elimizin altındaki ürünlerden yapamazmıyız,hiç mayasız denediniz mi?Ayrıca yoğurt mayalamak gibi sirke aşılamak gibi bir kere yaptığımız turşunun suyundan daha sonraki yapacaklarımızı mayalayabilecekmiyiz?

Eczanelerde bulunur, yoksa da getirtirler.

Amanita
25-11-2016, 19:01

Probiyotik bakterilerinizi eczanelerden vs alacaksaniz once bakterilerinizle yogurt yapmyi deneyin, eger 12 saatte falan yogurdunuz tutmazsa bakterileriniz olu demektir. Daha once turkiyedeki probiyotik saseleri evde test eden bir tanidigim dolayisiyla bu sekilde olu bakteri satildigini biliyorum, dikkatli olmaniz icin yaziyorum.

erkanbey
25-11-2016, 19:33
Probiyotik bakterilerinizi eczanelerden vs alacaksaniz once bakterilerinizle yogurt yapmyi deneyin, eger 12 saatte falan yogurdunuz tutmazsa bakterileriniz olu demektir. Daha once turkiyedeki probiyotik saseleri evde test eden bir tanidigim dolayisiyla bu sekilde olu bakteri satildigini biliyorum, dikkatli olmaniz icin yaziyorum.

Peki bildiğiniz daha garanti bir yöntem var mı?

Amanita
25-11-2016, 22:36
Dogal fermentasyon, yani tursu yapacaginiz sebzelerin uzerinde zaten dogal olarak yasayan mikriorganizmalari kullanarak yapilan fermentasyon. Bulabilirseniz organik sebzelerle yaparsiniz, ancak zorunlu degil. Fermentasyon yaparken her turlu soru icin ben sandor katz in yazdiklarina basvururum. evde yapilacak fermente urunler icin bildigim kadariyla buyuk bir uzman kendisi, asagiya 2 link birakiyorum. kendisinin yazdigi tursu tarifleri bunlar, google translate ile turkceye cevirip okuyabilirsiniz.

Making Sour Pickles | Wild Fermentation :: Wild Fermentation (http://www.wildfermentation.com/making-sour-pickles-2/)

Homemade Pickles Require Just Three Ingredients - The New York Times (http://www.nytimes.com/2013/07/10/dining/homemade-pickles-require-just-three-ingredients.html)

Sour Pickles: A Simple Recipe ? Nourished Kitchen (http://nourishedkitchen.com/sour-pickles/)

aydemiraydın
26-11-2016, 07:30

ben bu firmadan kapıda ödemeli olarak şaseleri mayaları alıyorum.
Doğadan Bizim (http://www.dogadanbizim.com/)

fermente ürünlerin tarifleride ayrıntılı olarak bu sitede.
Fermente Mutfağım (http://www.fermentemutfagim.com/)

ilk sirkeyi çok yoğun meyve çok az su ile yapıp buradan çoğaltabilirsiniz.
yoğurt,kefir,kımız gibi ürünleri yaparken her zaman taze ve hijyen bakterileri kullanmak lazım. sürekli kendi mayanızı kullanırsanız maya kirlenir ve bakterilerde yorulur.

ben yoğurtta probiyotik yoğrt mayası kullanıyordum. şimdi bebekler için olan kombiyotik yoğurt mayasına döndüm. kombiyotik bakterler kalın barsak tedavisinde iş görüyor.

hosseda
27-11-2016, 16:47
Probiyotik yoğurt mamasını probiyotik turşu yapımında kullanmak mümkün mü ?
(markette sadece onu bulabildim..evde yaptığımız yoğurtta kullanacağız bundan böyle ama acaba turşuya da uyarmı diye soruyorum)

aydemiraydın
28-11-2016, 08:34
Probiyotik yoğurt mamasını probiyotik turşu yapımında kullanmak mümkün mü ?
(markette sadece onu bulabildim..evde yaptığımız yoğurtta kullanacağız bundan böyle ama acaba turşuya da uyarmı diye soruyorum)

kullanabilirsiniz. hatta probiyotik yoğurttan az bişey katsanızda maya olur.
yoğurt katı olsun istiyorsanız,eski yoğurdunuzdanda maya katın probiyotik mayayla birlikte. deneyerek öğrenirsiniz. probiyotik bakteriler baskın olduğu için ortamı ele geçerirler.

hosseda
28-11-2016, 11:24
İlginize teşekkür ediyorum sn.aydemiraydın.

suplilumas
28-11-2016, 12:33
@aydemiraydın
Probiyotik maya dediğiniz mayanın içindeki bakteri türleri hangileri bir bilginiz var mı?

aydemiraydın
28-11-2016, 13:23
@aydemiraydın
Probiyotik maya dediğiniz mayanın içindeki bakteri türleri hangileri bir bilginiz var mı?

Probiotik Bakteriler
Lactobacillus delburickki spp.bulgarius

Streptecoccus thermophilus

Lactobacillus asidophilus

Lacobacillus rhamnosus

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus helvetius

Lactobacillus casei

Bifidobacterium animals ssp.lactis

suplilumas
29-11-2016, 14:05
@aydemiraydın
Teşekkürler. Satılan mayalar içinde bu bakterilerin tümü tek pakette mi bulunuyor yoksa ayrı firmaların ürettikleri mayalar farklı mı oluyor?

aydemiraydın
29-11-2016, 14:39
@aydemiraydın
Teşekkürler. Satılan mayalar içinde bu bakterilerin tümü tek pakette mi bulunuyor yoksa ayrı firmaların ürettikleri mayalar farklı mı oluyor?

ben bu adresten alıyorum. Doğadan Bizim (http://www.dogadanbizim.com/)

suplilumas
30-11-2016, 10:33
@aydemiraydın
Tamam şimdi anladım pakete ve ürüne göre ayrı ayrı bakteri karışımları paketlenmiş.
Teşekkürler

MeyveliTepe
08-12-2016, 02:06

Son zamanlarda çeşitli ortamlarda "geleneksel turşu yapımında sirke kullanmayın" diye furya başladı.

Oysa senelerdir turşumuzu yaparken özellikle de kendi yaptığımız sirkeyi kullanırız. Sonucunda da gayet güzel fermente olur. Önceki turşunun sağlıklı salamurası elimizde varsa hızlandırıcı/başlatıcı olarak kullanırız. Yok ise ille de bir başlatıcı kullanmak, hele ki satın almanın gerekli olmadığını düşünüyoruz.

"Turşuda sirke kullanılmaz" diye bir şehir efsanesinin yayılmakta oluşu merakımızı (ben ve eşim) celbetti. Nedir diye bakındığımızda bulduğumuz şey, özellikle yabancı forumlarda bunun çokça tekrarlandığı oldu.

Ne var ki, o forumların üyelerinin bulunduğu memleketlerde, marketlerde satılan turşular (ki bizim bildiğimiz turşu değil) ısıl işlem ile yapılıp asetik asit ile korunan, fermente olmamış turşular. İnsanlar market turşularına alternatif olarak bizim geleneksel turşuları keşfediyorlar. Sirkesizlik durumu da oradan çıkıyor. Bizim insanlarımız da sirkeyi terkedip başlatıcı kültür satın almak peşine düşüyorlar.

Elbette, sadece bu yorum ile yetinmek eksik kalabilirdi.

İlk etapta bilim dünyası bu konuda ne yapmış diye bakalım dedik. Rastladığımız araştırmalardan biri konuya tam isabet etmiş, çünkü Anadolu usulü probiyotik turşuyu ve mikrobiyolojik özelliklerini (http://www.ajol.info/index.php/ajb/article/download/97233/86549) incelemiş.

Yapılan çok detaylı ve çok iyi ölçümlere sahip araştırmanın sonuç bölümünde;

"In conclusion therefore, addition of L. plantarum as a
starter culture into the tursu improved taste and beneficial
properties of the product. In traditional tursu production,
addition of vinegar provides a low pH level for initial
fermentation conditions. This condition encourages
development of starter culture and thus restrict competitive
microflora." deniyor.

"Sonuç olarak, turşuya başlatıcı olarak L.plantarum ilavesi turşunun lezzet ve faydalılık özelliklerini arttırdı. Geleneksel turşu yapımında sirke ilavesi PH seviyesini düşürerek ilk fermentasyon koşullarını sağlar. Bu koşul, başlatıcı kültürün gelişmesini teşvik eder ve rekabetçi diğer mikroflorayı kısıtlar" (burada kısıtlanan rekabetçi mikroflora düşük PH koşulunda yaşayamayan mikroorganizmalar)

Buna göre sirkenin L.plantarum (probiyotik laktik asit bakterisi) için engelleyici değil, teşvik edici olduğunu söylüyor.

Araştırmada başka bir ilgi çekici bulgu da, başlatıcı kullanılan ve kullanılmayan turşuların her 15 günde bir ölçülen mikrobiyolojik incelemesi.

Burada da, başlatıcı kullanılan turşuda doğal olarak ilk başlangıçta LAB (laktik asit bakterisi) yüksek, kullanılmayan sıfır ile başlıyor. Fakat, 45. günde LAB sayımları hemen hemen aynı seviyeye geliyor. bu da bize başlatıcı kullanmadan da probiyotik turşu yapılabileceğini gösteriyor.

Bu konuda yapabileceğimiz son bir şey de sirke (ev yapımı), sirkeli turşu ve sirkesiz turşu örneklerinin mikroskop altında incelenip içlerindeki canlılığın gözlenmesi olabilir. Elimizde her üçü de var. İlk fırsatta bakmayı deftere yazdık :)

erkanbey
08-12-2016, 06:16
Sayın Meyvelitepe,sizin bu konuya deyinmeniz beni çok memnun etti.Yapacağınız çalışmayı merakla bekliyorum.Aman sirke kullanmayın probiyotikler yaşayamaz,aman yoğurta probiyotik maya kullanın kendisi içermez gibi değişik görüşler var piyasada.Bizim de kafamız karıştı ne yapacağız ne yapmayacağız.Bunlar birilerinin ticari kazanımları için mi çıkarılan bir olay onu'da çözemiyorum.

hosseda
08-12-2016, 08:06
Bir kaç defa okudum ama net anlayamadım.
Başlatıcı olarak sirke kullanmalı mı, sirke kullanmayıp probiyotik maya mı kullanmalı sadece, yoksa her ikisi de birlikte veya ayrı ayrı kullanılsa fark olmaz mı veyahutta her ikisini de kullanmayalım sadece tuz ile de turşumuz olabilirmi ?

erkanbey
08-12-2016, 08:21
Bir kaç defa okudum ama net anlayamadım.
Başlatıcı olarak sirke kullanmalı mı, sirke kullanmayıp probiyotik maya mı kullanmalı sadece, yoksa her ikisi de birlikte veya ayrı ayrı kullanılsa fark olmaz mı veyahutta her ikisini de kullanmayalım sadece tuz ile de turşumuz olabilirmi ?

Sayın hosseda,sirke koymayın diyorlar,sirkedeki asetik asit bakterileri ortama hakim oluyor,probiyotiklerin yaşamasına izin vermiyor diyorlar.Su,tuz,sarımsak ve probiyotik maya kullanın diyorlar,bende çözmeye çalışıyorum bu aralar.Bu probiyotik meselesi baya bi karışık gözüküyor.

hosseda
08-12-2016, 08:27
Ben tamamen sizin yazdığınız gibi kurdum turşuyu geçen hafta. Kafam sn. MeyveliTepenin yazısı ile karıştı birazcık. Faydalı olacaksa sirke ilave edeceğim turşuya daha da geç olmadan.

MeyveliTepe
09-12-2016, 00:27
Bu akşam laboratuarda epey bir mesai yaptım.

Ev yapımı sirke, su, sarımsak ve tuz kullanarak yaptığımız 3-4 aylık bir hıyar turşusuna ait salamuranın mikroskop görüntüsü:
635142

Artık kolaylıkla tanmladığım laktik asit bakterileri turşu suyunda vızır vızır geziyorlar. Burada hiç maya/fungus olmamasına dikkat. Çünkü bakterilere bir etkisi olmayan ama fungusları durduran, bir bakterinin fermantasyonu ile üretilen doğal bir fungus engelleyici kullanmıştım.

635144

Bu da dilimlenmiş japaleno biberinden yapılan turşunun suyu. Burada yukarıdakinden farklı olarak fungus engelleyen malzeme kullanılmadı. Burada da laktik asit bakterileri salamurada geziyorlar ama fazladan maya kolonileri var. Bu yüzden de turşu kavanozunun üzerinde ince bir kefere tabakası var.

635143

Bu ise bu senenin elma sirkesinin mikroskop görüntüsü. Asetik asit yapan bakteriler yoğun bir şekilde görülüyor. Fakat sürpriz, burada da laktik asit bakterileri gezinmekte.

Sonuç olarak sirkenin probiyotik bakterileri engellediği yönünde son günlerde çıkan şehir efsanesi gerçeği yansıtmıyor.

Olayın kaynağı Avrupa ve ABD'de marketlerde "pickle" ismiyle satılan, sebzelere kaynar sirke dökülmesi şeklinde ısıl işlem ile yapılan şeylerden çıkıyor. "Şey" diyorum, çünkü bunlar turşu değil zaten.

Anadoluda geleneksel turşu yapımında hiç bir zaman ısıl işlem uygulanmaz (marketlerde satılanları bilmiyorum). Sirkenin, özellikle de doğal sirkenin probiyotik bakterilerce yapılan fermentasyon sürecine negatif bir etkisi olmadığı gibi, başlangıç PH seviyesini düşürerek fermentasyon ortamını hazırlaması bakımından faydası var.

erkanbey
09-12-2016, 05:30
Probiyotikler konusunda söyledikleri,sirke kullanılırsa,asetik asit bakterileri ortama hakim oluyor,yanılmıyorsam hatta probiyotik bakterilerle beslendiklerini'de söylemişlerdi.

Sayın Meyvelitepe aslında sirkesiz,probiyotik maya eklenerek yapılmış bir turşuyu'da mikroskopla incelemek,bu karşılaştırma için çok faydalı olurdu.

MeyveliTepe
09-12-2016, 09:24
Probiyotikler konusunda söyledikleri,sirke kullanılırsa,asetik asit bakterileri ortama hakim oluyor,yanılmıyorsam hatta probiyotik bakterilerle beslendiklerini'de söylemişlerdi.

Sayın Meyvelitepe aslında sirkesiz,probiyotik maya eklenerek yapılmış bir turşuyu'da mikroskopla incelemek,bu karşılaştırma için çok faydalı olurdu.

Probiyotik bakteriler turşusu yapılacak sebzenin kabuğunda zaten var. İçinde hiç sirke olmayan, hatta su da olmayan kırmızı pancar rendesiyle yapılmış Kvass suyuna da baktım. Turşudan farklı değildi. Onda da laktik asit bakterileri geziniyordu.

Piyasada probiyotik şase satışı başladıktan sonra özellikle sosyal medya furyaları ile şase kullanımına pazar yaratma çabasının varlığına dair bir kanaatim var. Esasen bunun doğru düzgün anlatılmasına da bir itirazım yok ama yanlış bilgi yayılarak pazar yaratılma girişimi bana hoş gelmiyor.

Ozlem A
09-12-2016, 09:45
Piyasada probiyotik şase satışı başladıktan sonra özellikle sosyal medya furyaları ile şase kullanımına pazar yaratma çabasının varlığına dair bir kanaatim var. Esasen bunun doğru düzgün anlatılmasına da bir itirazım yok ama yanlış bilgi yayılarak pazar yaratılma girişimi bana hoş gelmiyor.

Bu çok doğru bir gözlem. Uzunca zamandır üye olduğum bir süt tedarik grubunda da hem kefir hem yoğurt için her sefer bu saşelerle yeniden mayalamanın gerekliliğinden, tekrar tekrar kullanılan yoğurt mayasını kötülemek suretiyle satış yeri ve marka vererek yapılan ısrarlı tavsiyeler, ilgili kişinin bir firma çalışanı olduğunu düşündürmedi desem yalan olur.

Amanita
09-12-2016, 13:29
yoğurt,kefir,kımız gibi ürünleri yaparken her zaman taze ve hijyen bakterileri kullanmak lazım. sürekli kendi mayanızı kullanırsanız maya kirlenir ve bakterilerde yorulur.

Gida mikrobiyolojisi egitimi almis bir kullanici olarak yeri gelmisken bazi yanlislara dikkat cekeyim.

1. Maya bazi durumlarda kirlenebilir (kontamine olabilir), ancak eskiden evlerde, koylerde yogurt yapanlar da sihirbaz degildi. Temiz calisildiginda ve sik sik yeni yogurt, kefir mayalandiginda kontamine olma riskiniz cok azdir. Pis kokudan vs anlarsiniz zaten bir problem oldugunu. Temizlik ve hijyene dikkat etmek demek sirketlere para dokmek zorundasiniz demek degildir. Anneanneden kalma yogurt mayanizi buyuk bir guvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Veya bu probiyotik bakterileri bi kere aldiktan sonra geleneksel yogurt mayasi gibi yaptiginiz yogurdu tekrar tekrar maya olarak kullanabilirsiniz.

2.Bakterinin yorulmasi diye bir sey kesinlikle soz konusu degildir. Yogurdunuzu mayaladiktan sonra 1-2 ay buzdolabinda bekletirseniz bakteriler besin maddesi kalmadigi icin olebilir, dolayisiyla sik sik yeni yogurt mayalamak bakterilerin en mutlu olacagi durumdur. tekrar etmek istiyorum, BAKTERI YORULMAZ.

Lutfen yanlis bilgi vermekten kacinalim. Ayrica belitmek isterim ki tursunuzu ek bakteri eklemeden yaptiginizda zaten size probiyotik diye satilan bakterilerin buyuk kismi tursunun icinde dogal olarak bulunuyor. Bana kalirsa kefir ve tursu icin kesinlikle hazir maya alinmamali, kefir tanesi ve tursuda dogal bulunan bakteriler tercih edilmeli. Yogurt icin hazir probiyotik maya dusunulebilir, ancak bu durumda da 1 kere alip yogurttan yogurt mayalayin, paraniz cebinizde kalsin.

suplilumas
09-12-2016, 14:52
Bulunduğum ülkede marketten aldığım yoğurtlar garip bir şekilde barsaklarımda acayip faliyetlere neden oluyordu. Yediklerim midemde en fazla yarım saat durabiliyordu. Türkiyede iken yoğurtla hiç bir sorunum olmamıştı ve uzun zaman da market yoğurdu diye bir şey bilmedim hep evde mayalardık. Bu rahatsızlık durumunu bir arkadaşa anlatınca o kendisinde yoğurt mayasının bulunduğunu bir arkadaşından aldığını söyledi. Arkadaşı 7 yıl ayını mayayı kullanmış yaklaşık bir iki yıl bu benim arkadaş aynı mayadan alıp yoğurt yapmış 9 yıllık mayadan ben de iki yıldır yoğurt yapıyorum. Ben ilk aldığımda bakteriler yapım tekniğinden dolayı biraz zayıflardı. Eski evde yaptığımız şekilde yapınca ikinci mayalamada blok olarak kesip tabağa koyacak hale geldi yoğurt. Bütün iş amanitanın da dediği gibi bakterinin yiyecek içeceği ve ısı durumuna bağlı.

erkanbey
09-12-2016, 20:31
Bu çok doğru bir gözlem. Uzunca zamandır üye olduğum bir süt tedarik grubunda da hem kefir hem yoğurt için her sefer bu saşelerle yeniden mayalamanın gerekliliğinden, tekrar tekrar kullanılan yoğurt mayasını kötülemek suretiyle satış yeri ve marka vererek yapılan ısrarlı tavsiyeler, ilgili kişinin bir firma çalışanı olduğunu düşündürmedi desem yalan olur.

Aynı şeylerle bende karşılaşıyorum,face book da bir gruba katıldım,aslında çok faydalı besinler ve tariflerde veriyorlar.Fakat tamda mayalama konusunda pazarlama olayı ön plana çıkıyor,sadece onların sattıkları ile en iyisi oluyormuş,diğer markalarınkinde daha az sayıda probiyotik çeşitliliği varmış,aslında buraya kadar kabul etmediğim birşey yok.Belki gerçektende en kalitelisi onlarınkidir,belkide onların sattığı mayayla mayaladığımızda yoğurttaki probiyotik çeşitliliği artacaktır,hepsi kabul.

Esas kabullenemediğim nokta bizim yıllardır köyde yaptığımız yoğurtlar hep yorgun bakteri ile yapılıyormuş,faydası az oluyormuş.Ama onlarınki sıfır kilometre bakteriymiş,iki üç sefer mayalayınca yenisini almamız gerekiyormuş.Bende sordum siz nerden buluyorsunuz yorulmamışını?
Süyten,yoğurttan yapıyorsanız yorulmama şansı yok.Verdikleri cevap bizde süt içinde fermente ediyoruz,ama fermentasyonun 2.aşaması başlamadan fermentasyon durduruluyor ve -50 derecede işlem felan yapılıyormuş vs.

Daha çok yazacağımda telden zor oluyor.Meyvelitepenin techizatına ve kullanma yeteneğine sahip olmak isterdim.Normal yoğurt mayalayıp,birde bu firmadan probiyotik maya alıp yoğurt yapmak ikisinide mikroskopla gözlemlemek isterdim.Gerçekten dedikleri kadar çeşit bakteri varmı,hoş belkide hepsinin şekli birbirine benziyordur onuda bilmiyorum.

Fermentasyon denilen şey benim anladığım kadarıyla bakterilerin uygun sıcaklık ve besin ihtiyacını karşıladığı yerde çoğalarak ortama hakim olmasıdır.Her yoğurt mayalamamızda doğal olarak bu bakteriler çoğalmaycak mı,yorgunluktan bahsediliyor gerçekten yorgun bakteri varsa,yorgunlar ölüp yerine yenileri gelmeyecek mi?Bence her canlı(buna bakterilerde dahil)doğar,yaşar,ölür,ölenin yerine yenisi gelmiyorsa yoğurdumuz hiç mayalanmamalı diye düşünüyorum.
3 mayalamada yorulan toğurt bakterileri nasıl oluyorda yıllarca yorgun yorgun fermentasyon yapıyorlar?

Normal ev yoğurdunda kesinlikle probiyotik bakteri yoktur,normal turşuda probiyotik bakteri yoktur diyorlar.Bu firmalar piyasaya çıkana kadar biz probiyotiklerle tanışmıyorduk demek ki.O zaman bu yüzyılın buluşu diyebilirmiyiz?Yoksa yüzyılın aldatmacasımı demeliyiz?

Ben bu kişilerin mayasından alacağım,ama birkere,ondan sonra aynı yoğurtla devam edeceğim.Açıkcası ben yorgun bakteri olayına pek inanamadım.Fakat probiyotik mayalarının bol bakteri içermesi olasılığı yüksek.

Aslında bu kadar karşı olmamın sebebi,nükleer bombadan bahsediyor gibi konuşmaları.Amerikan filmleri gibi o teknolojiye bir onlar sahip dünyada onlardan başkasında yokmuş havası hakim ortama.Halbuki tavır şu olsa bende ikna olurdum.Yoğurtta ve turşuda probiyotik bakteriler vardır ama bir iki çeşittir,biz bunları beş,altı çeşite çıkarıyoruz,deseler sorun olmayacak.Ama siz doğayı yok sayarsanız ben buna pek güvenemeyeceğim.

Denize düşen yılana sarılır misali,binlerce kişi sağlıklı yaşam için bu gibi kişilere güvenip takip ediyor.Fayda sağladıkları kesin ama şuda kesin ticari bir yönlendirmemi dersiniz kandırmaca mı dersiniz böyle birşey mevcut.

erkanbey
15-01-2017, 21:30
Merhaba,bu yıl ilk turşu denemelerimi yapıyorum,çeşit çeşit değişik yöntemlerle turşular kuruyorum.Son denemem,beyaz lahana ve kırmızı lahana ile oldu,ev yapımı sirke katarak ve sirke katmadan probiyotik kefir mayasıyla olmak üzere iki çeşit turşu kurdum.Lahanaları haşlamadan koydum bastırarak,bir gün sonra suyunda eksilme oldu,tuzlu su hazırlayıp doldurdum.Sonraki gündede şaka gibi taşma meydana geldi,kavanozların ağızlarını güzelce sıkmıştım.

Dört beş gün sonra kavanozların kapakları şişmiş gibi geldi,belliki içerde oluşan bir gaz var,aslında bu sevindirici çünkü içerde bakterilerin çalıştığına işaret.Kavanozlarım patlar halılarda batar diye korkumdan kapaklarını açmaya karar verdim.Bir iki tanesini yavaşça açtım,köpürmeye başladı sürekli gaz çıkışı oluyordu ve suyun yarısı boşaldı, hemen tuzlu su ekleyip kapattım kapağını,ama gaz çıkarırken su doldurmak pek sağlıklı olmuyor.Gaz çıkışının tamamen bitmesinide beklemedim çünkü laktik asit bakterileri oksijensiz ortamda yaşıyor diye biliyorum,bu kısa zamanın bile zararlı olabileceğini düşündüm.Kırmızı lahananın olduğu kavanozu açayım dedim, bir fışkırdı,ne halı kaldı nede üst baş.Neyseki hanım arada bir çıtlatıyordu halıyı yıkatalım diye :) o işide aradan çıkartmış olduk.

Artık sürekli turşu kuracağım için bu işe bir çözüm bulmam gerekecek.Birisinden aldığım bilgiye göre,ilk 1-2 gün kapağı hafif gevşek olsun,sonraki iki üç günde sabah akşam kapaklarını açın,10 saniye kadar açık bekletin sonra kapatın,zaten 5 günden sonra daha taşma olmaz dedi.Benim merak ettiğim, bu taktik doğrumudur ve 10 saniye veya 1 dakka kapağın açık kalması laktofermantosyana olumsuz bir etki eder mi?Bu gaz çıkışına nasıl önlem almalıyım,artık halıları yıkatmayalım diyorum.Kapağını hiç açmasaydım patlarmıydı acaba diyede aklıma gelmiyor değil, çok fazla basınç vardı belli oluyordu.

aydemiraydın
16-01-2017, 07:21
yabancı kaynaklarda kapağı geğirecek kadar serbest bırakın diyor ve çok doğru. zaten 5 gün sonra taşma bitiyor. sirke,kıvas ve turşu yapımında damacana veya kavanozları leğenin içine koyun. taşma olsada sıkıntı olmaz.

fruit kıvas ta çok harika maden suyu tadında limon katarak tüketebilirsiniz.

bu işlemleri her yaptığınızda daha da pratikleşiyorsunuz ve yeni araç gereçler edinip kolay çözümü buluyorsunuz.

benim evde odanın biri fermentasyon odası. kimseninde şikayeti yok.

aydemiraydın
19-01-2017, 14:19
TURŞU KURARKEN NEDEN SİRKE KONULMAZ.
..
Turşu geleneksel gıdalarımız açısından en çok tercih ettiğimiz bir besin kaynağı.
Kışın daha çok tüketmeye alışkın olsakta aslında her mevsim sebzelerden turşu kurulabilir.
..
PROBİYOTİK TURŞU
Turşu bir fermente üründür.
İçeriğinde fermentasyon ile çok sayıda probiotik bakteriler bulunur.
O nedenle turşuya probiyotik ürün demeliyiz.
Turşu kurulurken sebze ,kaya tuzu ve su yeterlidir.
Sebzelerin üzerindeki dokularda doğal floradan gelen iyi ve kötü bir çok bakteri bulunur.
Kaya tuzu kötü olan bakterileri yani mikropları,küf,mantar ve parazitleri yok eder.
Kaya tuzuna dayanabilen sadece probiotik bakterilerdir.
Probiotik olmalarının en büyük özelliği budur.
Probiotik kriterlerinden biriside budur.
Her iyi bakterinin probiotik olamamasının kriteri budur.
..
Fermantasyon sürecinde probiotikler sebzeleri kimyasal olarak çürüterek değişimlerini sağlarlar.
Bu kimyasal işlem sonucunda ortaya bir çok doğal antibotik olan antimikrobiyal maddeler çıkar.
Laktik asit,asedik asit ve hidrojen peroksit bunların başılacalarıdır.
Bunlar optimum oranlarda yararlı olabildikleri seyreltiliktedirler.
..
SİRKE
Sirke aslında asedik asittir.
Probiotiklerin fermentasyon sonucu ortaya çıkan bir asittir.Seyrelmiş olması ile antimikrobiyal özellikleri ile yararlı olur.
Ancak turşuya dışarıdan sirke konulması nelere yol açar.
..
ASETAT
Asedik asitin koyulaştırılmış hali asetattır.
Asetat zehirlidir ev sanayide kullanılır.
Asedik asit sürekli bir ivme içindedir.
Bekledikçe asitliğide gelişir ve artar.
Bu nedenle çok beklemiş sirkelerin kübü bile delecek etkinlikte olduğu vecizelere geçmiştir.
..
TURŞUYA SİRKE EKLENİRSE
Sirke etkinlik olarak antimikrobiyal olduğundan dezenfektan etkisi gösterir.Mikropları öldürür.
Ancak keskinleşmiş ve asit oranı yükselmiş olan sirke probiotiklerin gelişmesini durdurur ve bir müddet sonra onlarında etkinliğini kırarak ölmelerine yol açar.
Sirkeye biraz dayanabilen bakterilerde daha çok laktik asit bakterilerinin bir kaç çeşididir.
Ancak onlarda ekşilik anlamında güçlü bir ekşi tat oluştururlar.
Bunu bir anlamda ticari kefirlerdede izlemek mümkündür.
Pastörizasyon ile zayıflamış bir süt yapısında asedik asit hızla gelişir,probiotikleri baskılar ve yapıda ekşilik artar ,bir süre sonra keskinlikle birlikte acılaşmada başlar.
Bu zehir eşiğine gelinmesi demektir.
..
TURŞUDA SİRKE KULLANMAYIN
Turşunun probiotik etkinliğinin gelişmesi için sirke kullanılmamalıdır.
Turşudan sağlık açısından yararlanmanın sebebi probiotikler ise bol miktarda sirkesiz turşuda sayısal olarak çoğunluktadırlar.
.
BİLİNÇSİZLİK.
Maalesef sirke ve probiotikler konusunda yeterince bilgi sahibi olmayanların sirkeli turşu tarifleri bilgi kirliliği ile yaygınlaşmaktadır.
Hiç bir araştırma yapmadan isimlerin önündeki rütbe gibi duran ünvanlara bakarak bir kör inanç oluşması ise sosyal bir vakadır:
Sağlıklı beslenme konularında daha fazla probiotikler ile ilgili doğru bilgilere ulaşılmaldır.
Probiotikler şimdiye kadar basit açıklamalar ve ezberci yaklaşımlar ile anlatılmaya çalışıldı.
Ama probiotikler mikro canlılardır ve çok ciddi araştırılmaları gereken geleceğin en önemli olgularıdır.

HAYDAR YILMAZ dan. ALINTI.

erkanbey
19-01-2017, 14:45
Haydar Yılmaz dediğin kişinin dürüst birisi olmadığını düşünüyorum.
kendisinin pazarladığı mayalar ile mayalanmayan her türlü doğal ürünü(yoğurt,sirke,turşu)vs kötülüyor,bunu yaparkende bir tane kaynak gösteremiyor.Sattığı ürünlerin analiz raporu varmı diye sorduğumuzda var deyip sorduğumuzda ise gösteremem diyor,hukukçuları paylaşma diyormuş 😀.Ben paylaştığı bilgilerin kaynağını sorguladığımda face grubunda engellendim ve birçok kişiye aynı muameleyi yapıyorlar.
Verdiği bazı bilgiler doğru olsada,çoğunu yanlış buluyorum.İnsanları para kazanmak uğruna yanlış bilgilendiriyorlar ne yazık ki.

MeyveliTepe
19-01-2017, 16:51
TURŞU KURARKEN NEDEN SİRKE KONULMAZ.
..

BİLİNÇSİZLİK.
Maalesef sirke ve probiotikler konusunda yeterince bilgi sahibi olmayanların sirkeli turşu tarifleri bilgi kirliliği ile yaygınlaşmaktadır.
Hiç bir araştırma yapmadan isimlerin önündeki rütbe gibi duran ünvanlara bakarak bir kör inanç oluşması ise sosyal bir vakadır:
Sağlıklı beslenme konularında daha fazla probiotikler ile ilgili doğru bilgilere ulaşılmaldır.
Probiotikler şimdiye kadar basit açıklamalar ve ezberci yaklaşımlar ile anlatılmaya çalışıldı.
Ama probiotikler mikro canlılardır ve çok ciddi araştırılmaları gereken geleceğin en önemli olgularıdır.

HAYDAR YILMAZ dan. ALINTI.

Ortada gerek bilimsel çalışmalar, gerek öyle midir diye meraklanıp amatör de olsa denemeler yapıp mikroskop altında bakıp resmini çektiğimiz, yüzlerce yıllık gelenek vs. varken ortaya çıkan bu sav bilinç eseri midir acaba? Kaynağı, ayağını bastığı bir bilim var mı belirsiz.

Haydar Yılmaz kimdir bilmem. Bu işlerle ticari bir bağlantısı olup olmadığını da bilmem. Başka konularda başka örneklerini de gördüğümüz, memlekette bu gibi hoax'lara inanmaya hazır bu kadar bilinçsiz kişi varken şaşırtıcı değil.

MeyveliTepe
19-01-2017, 17:05
Buldum kimmiş :)

Hayır, bu konuda bilimsel araştırma yapan, ya da söylediklerini bilimsel gerçeklere dayandıran biri değil.

Daha kötüsü, tüm dünyanın bildiği ve bilimsel bir temeli olan "probiyotikler" konusunu da kullanarak pazarlama için bilim dışı savlarla katıkıda(!) bulunan biri olması çok muhtemel.

Neticede satıcı imiş. Maalesef, ülkede başka konularda da görüldüğü üzere iyi bir şeye gerçek dışı yönlendirmelerle (bence) zarar veren bir satıcı imiş.

Lonicera
14-09-2017, 16:28
Sn MeyveliTepe, daha önce yol gösterdiğiniz şekilde laktik asit bakterilerini avlayıp şişelemiştik:)))Şimdi deneme amaçlı 2 litre suya biber turşusu kuralım dedik. Ben başında olamadım, hanım benim tarifim üzerine şu şekilde hazırlamış.
2 litre su( kaynatılıp soğutulmuş)
1 kg biber
Cam kavanoz
Kaya tuzu( yumurta testi ile oran ayarlanmış vaziyette)
Yarım çay bardağı laktik asit bakterili serum

Söylemediğim halde ezberden bir yemek kaşığı da limon tuzu eklemiş. Buradaki limon tuzu işi bozar mı bilemiyorum. Bir yerlerde okumuştum, laktik asit bakterileri fermantasyon sonunda kendiliğinden ekşiliği sağlıyorlar diye. Eğer böyle bir durum varsa veya işlem baştan sorunlu ise hemen salamura suyunu yeniden hazırlayabilirim. Daha bir gün olmadı turşuyu kuralı.

Lonicera
20-09-2017, 19:28
Ertesi günün akşamı tüm salamura suyunu döküp yeniden hazırlayıp kurdum turşuyu. Bugün havasını almak için kapağı açtığımda suyunun tadına da baktım. Aynen okuduğum yerde belirtildiği gibi, sanki sirke koymuşum gibi bir ekşilik oluşmuş. Tadı daha ne kadar değişir bilmiyorum ama o peynirimsi serum kokusu gitmiş. Ve çok hoş bir lezzet oluşuyor gibi:)))

Sûz-i Dilârâ
20-09-2017, 20:10
... daha önce yol gösterdiğiniz şekilde laktik asit bakterilerini avlayıp şişelemiştik:)))...

Bu kısımdan balkon sayfasında bahsettiniz mi? "Pirinç suyu"ndan yaptığınız aklıma geldi o mu ki?

Değilse bağlantı verirseniz çok mutlu olurum. ;)

Lonicera
21-09-2017, 06:50
Evet pirinç suyu ve sütten yapılan serum. Turşu olgunlaştığında sonucu yine buradan paylaşırım. Gidişat şimdilik iyi.

Ozlem A
21-09-2017, 17:34
Ben de evde yaptığım kefiri süzerek altında biriken su ile laktofermente turşu kurdum. 3. günde sararmalar başlayınca bugün bir de küçük kavanoz pancar yaptım. Bakalım nasıl olacak, merakla bekliyorum:)

MeyveliTepe
21-09-2017, 17:45
Sn MeyveliTepe, daha önce yol gösterdiğiniz şekilde laktik asit bakterilerini avlayıp şişelemiştik:)))Şimdi deneme amaçlı 2 litre suya biber turşusu kuralım dedik. Ben başında olamadım, hanım benim tarifim üzerine şu şekilde hazırlamış.
2 litre su( kaynatılıp soğutulmuş)
1 kg biber
Cam kavanoz
Yarım çay bardağı laktik asit bakterili serum

Söylemediğim halde ezberden bir yemek kaşığı da limon tuzu eklemiş. Buradaki limon tuzu işi bozar mı bilemiyorum. Bir yerlerde okumuştum, laktik asit bakterileri fermantasyon sonunda kendiliğinden ekşiliği sağlıyorlar diye. Eğer böyle bir durum varsa veya işlem baştan sorunlu ise hemen salamura suyunu yeniden hazırlayabilirim. Daha bir gün olmadı turşuyu kuralı.

Bir çorba kaşığı limon tuzu (sitrik asit) epey fazla. Kavanozdaki PH seviyesini nereye getirdi acaba. Başlangıç PH seviyesi 5-6 civarında olsa iyi. Daha düşük PH seviyesinde turşunun ilk aşamasında lazım olan bazı lactobacillus türleri ölüyor.

Lonicera
21-09-2017, 18:21
Turşuyu kurduğum günden beri 3.kez ölçüm yaptım. Hep 3-4 aralığındaki renk çıkıyor.

Lonicera
28-09-2017, 12:40
2 haftada yeme kıvamına gelmişler. Resim yok ama anlatayım biraz:)))Renk piyasadakiler gibi değil, sirkede yapılan turşu gibi. Gevreklik kullanılan malzemeye bağlı biraz da. Biz kornişon salatalıktan pek bir şey anlamadığımız için bildik hıyarların tombulca, bağ bozumu hallerini yaparız sürekli. Tabii ki kornişonlar gibi gevrek olmuyor. (Üstelik çıtır çıtır olsun diye dünya kadar da asma yaprağı koymuştuk. )

Görsellik pek bir şey ifade etmese de lezzet konusunda söylenecek hem çok şey var hem hiç bir şey yok:)) Böyle lezzetli turşuyu en son ne zaman yedik hatırlamıyorum. İyi ki ilk yaptığımız ( içine limon tuzu konmuştu) salamura suyunu döküp yeniden kurmuşuz. İçine bir gram limon, limon tuzu veya sirke koymadık ama konmuş gibi ekşilik oluşmuş. Yok böyle bir lezzet. Herkese şiddetle tavsiye edilir.

Yeri gelmişken laktik asit bakterileri sürek avında (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300.htm) bizlere yol gösteren, her sorumuza bıkıp usanmadan cevap veren Sn MeyveliTepe' ye şükranlarımızı sunarız. Sayenizde nefis bir turşu yaptık ve tüketmeye başladık. Darısı diğer forumdaşların başına...

Sûz-i Dilârâ
28-09-2017, 12:43
:) Akşama pirinç pilavı mı yapsam:)

Lonicera
28-09-2017, 13:37
Sıcaklar geçmeden, turşuluklar tükenmeden ısla pirinci derim hemen.:))

Sûz-i Dilârâ
07-10-2017, 13:12
...
...

Bu kadar tuz fazla olmuyor mu? Turşularımda tuz oranını ağız tadıma göre ayarlarım, normalde az tuzlu yerim, turşuda tuzluluk biraz belli oldu mu yeterli oluyor(bana göre tuzlu bir yemek gibi), bir sorun yaşamadım şimdiye kadar tabii turşuyu kurar kurmaz buzdolabına kaldırıyorum.

Turşu olunca tuzun fazla olan kısmı gitmiş yerine yenilebilir lezzette, rahatsız edici olmayan bir tuz oranı kalmış oluyor.

Köyde iki yıldır keçi peyniri hazırlamayı öğrendim, yumurta testini peynir suyunda kullanıyorum dehşet tuzlu bir şey oluyor, çoraktan da öte. Peynirler olduktan sonra tuz tadının gitmesi için bir gece önceden suda bekletmek gerekiyor.
Aynı şeyi turşu için de düşününce çorak tat ürküttü açıkçası, çoluk çocuk da yiyecek sonuçta.

Az önce turşu malzemelerini hazırladım, bakterilerim ve ben de hazırız, cevabınızı bekliyoruz. :)

Lonicera
07-10-2017, 13:26
Biz de yıllardır turşumuzu yumurta testine (http://www.sifanur.com/haber/267-tursu-yapmanin-puf-noktalari.html) tabi tutarak hazırladığımız salamura suyu ile kendimiz kurarız, şimdiye kadar hiç tuz sorunu yaşamadık. Zaten bu yumurta testi çok kalıplaşmış bir yöntem.

Yumurta tuz eritilmiş salamura suyuna atıldığında ne üst ne alt, kabın tam ortasında duracak. Bu arada yumurtanın taze olması da önemli. Bayat olursa zaten tuz koymadan duba gibi üste çıkar.

Aslında en güzeli şundan (https://magaza.hammaddeler.com/Bomemetre-0-50-bome,PR-3342.html) bir tane alıp kadar en doğru şekilde ölçüp ona göre yapmak.

MeyveliTepe
07-10-2017, 14:08
Turşularda tuz oranı fermantasyonun sağlıklı ve olması gerektiği gibi yürümesi için çok önemlidir. Olması gereken tuz oranı hıyar turşusunda %3, lahana turşusunda %2,5. Bunu kavanoza koyduğunuz sebze + su ağırlığından yola çıkarak hesaplamalısınız.

Sûz-i Dilârâ
07-10-2017, 18:36
Turşum hazır. Tuz, su, bakteri​den ibaret. Çok merak ediyorum tadı nasıl olacak.

Sûz-i Dilârâ
08-10-2017, 13:33
Laktik asit bakterilerini ortama bırakarak hazırladığımız bu turşuda patlama gerçekleşir mi:confused: Havasını almamız gerekir mi?

Enzim hazırlarken de aynı yöntemi kullanıyoruz ve havası alınmazsa akıbet belli;)

kamil35
08-10-2017, 13:57
Laktik asit bakterilerini ortama bırakarak hazırladığımız bu turşuda patlama gerçekleşir mi:confused: Havasını almamız gerekir mi?

Enzim hazırlarken de aynı yöntemi kullanıyoruz ve havası alınmazsa akıbet belli;)
Bu resimdeki eldiven olayı çözüm olabilir mi? Resmi, Sayın Meyvelitepe'nin bloğundan aldım.

Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak (http://blog.meyvelitepe.org/2015/02/25/sirke-yapmamak-olmaz/)

s.toprak
09-10-2017, 19:21
Biz de okulda sadece (küçük salatalıklar,biber, yeşil domates) gibi taze sebze ve tuzlu su ile turşu yapmıştık. Benim malzemem taze yeşil biberdi.
Bu turşu tenekede yapılan suyu içilebilen, nefis bir teneke turşusu idi.
Tarif: Yıkanmış biberler tenekeye doldurulur, aralarına doğranmış sarımsak atılır, bir dilim ekmek içi konur, üzerine üzüm filizi yerleştirilir. Sebzelerin üzerini dolduracak ölçüdeki ölçülü suda, (10 lt.suya/ 300 gr tuz) ölçeğine göre tuz eritilir, hazırlanan tuzlu su, tenekeye, sebzelerin üzerine boşaltılır.
24 saat geçtikten sonra kapağı sıkıca kapatılır (lehimletmiştik). Bir buçuk ay teneke her gün bir kez sallanır.
Elimdeki yazılı tarif bu. O zaman tuzlu gelmemiş olsa da, şimdi bana bu tuz oranı hâlâ çok fazla görünüyor.

s.toprak
09-10-2017, 19:27
İlk olarak çok kolay bir turşu yapımıyla başlıyacağım.
Turşumun ismi "alman tipi lahana turşusu". Ekşi lahana da denir.Batı ülkelerinde uygulanır genellikle.

Ekşi lahana

Malzemeler:
1 veya 2 tane iri lahana
Tuz
Turşu kabı

Yapılışı:

Lahanalar 1-2 mm genişliğinde şeritler halinde kesilir. Sonra turşu kabına bir kat lahana bir kat tuz olacak şekilde yerleştirilir. Tuz oranı % 2-2.5 olmalı bu arada. Turşu hava boşluğu kalmıyacak şekilde iyice bastırılır (bu çok önemli). Kap dolunca üstü temiz yeşil lahana yaprağıyla kapatılır.

Tuz ve sıkıştırmanın etkisiyle salınan lahana özsuyu salamura sıvısını oluşturur. Bu yüzden bu turşuya su katılmaz (bu da çok önemli). Doğal olarak fermantasyona bırakılır. Fermantasyon 20 C de 2-3 hafta sürer. Taze olarak tüketilir veya konserve edilir.

Turşu yeme olgunluğuna gelince tüketilmeli veya fermantasyon durdurulamalı. Yoksa aşırı ekşi bir ürün meydana gelir. Besleyici değeri oldukça yüksektir.

Umarım beğenirsiniz bunu okulda görmüştük...
sevgilerle ;)

Bağırsakların dostu, "en güçlü probiyotik" olduğu söylenen lahana turşusu bu olmalı diye düşünüyorum. Katkısız, susuz, laktik asit doğrudan lahananın öz suyu tarafından ile üretiliyor.

MeyveliTepe
09-10-2017, 21:30
İki ayrı tarif vermişsiniz (ikincisi Sebahattin Sargın'ın tarifi). İlkinde %10 tuz, ikincisinde %2,5 (lahana için).

İlk tarifteki %10 tuz anormal yüksek. İkincideki %2,5 lahana için doğru oran.

s.toprak
10-10-2017, 11:11
İki ayrı tarif vermişsiniz (ikincisi Sebahattin Sargın'ın tarifi). İlkinde %10 tuz, ikincisinde %2,5 (lahana için).

İlk tarifteki %10 tuz anormal yüksek. İkincideki %2,5 lahana için doğru oran.
1- Sebahattin Sargın'ın güzel tarifini şu anda cevaba da yaptığım gibi alıntıladım, referans verdim.
2- Akşamdan bu yana tuz/su oranının 1/ 10 olmasının imkansızlığını, tuzun bu kadar fazla olmaması gerektiğini düşünürken defterimi buldum, başka hatalarım da olmuş, üzgünüm, düzeltiyorum.

malina
17-11-2017, 12:43
Probiyotikli turşu kurma rekoru kırıldı (http://odatv.com/probiyotikli-tursu-kurma-rekoru-kirildi-1411171200.html)

660903

660904

Bunlar enzim yapmaya benzemiyor mu?

Ozlem A
20-11-2017, 15:31
Düzenek aynı :)

chnarmagan
10-12-2018, 15:59
Sirke olmadan o tadı güzel bir şekilde verir mi bilemedim :/ Vitamini sirkesinde :D

Ayazkızı
12-12-2018, 13:05
Ben hayatım boyunca bir kere turşu kurdum olmadı ve vazgeçtim. Hep başkalarının kurduğu turşuları aldım "bana" çok tuzlu geldi yiyemedim. Bir kaç yıldır fermente yiyecekler hakkında yazılanlar sürekli önüme çıkıyor ya. Fermente yiyecek nedir madem bu kadar faydalı yapayım bari diye araştırdım.

Bir kitap önermişler aldım. Pazara gittim birer kilo kornişon ve kelek aldım. ( bu kadar az aldığıma çooook pişmanım)

Başkalarının büyük kavanozlara yaptıkları turşuların üzerinde beyaz kef görüp öyle olunca yiyemediğim için ( tamamen psikolojik) 450 gramlık kavanozları sterilize ettim.

Kelekleri doğradım, kornişonları bütün bütün koydum kavanozlara. Aralara sarmısak, kişniş tohumu, hardal tohumu, ardıç tohumu koydum. 1 litreye 40 Gr tuz koyulacak demişler bu ölçüye göre turşu suyu hazırladım. kelekleri ve kornişonları sıkı sıkı yerleştirdiğim kavanozlara turşu suyunu ekledikten sonra biraz da evdeki kefirden ekledim.( Yarım kahve fincanı) en üste asma yaprağı ve ağırlık koyup kapaklarını hafifçe kapatarak fermente sürecini beklemeye başladım. fermentasyon hemen başladı. kornişonların ve keleklerin renkleri değiştiğinde kavanozların kapaklarını sıkı, sıkı kapatarak buzdolabına kaldırdım. 20-25 gün sonra yemeye başladık kısa zamanda da tükettik.

Bu yıl ev yapımı sirkem olmadığı yaptıklarımda yetişmediği için sirkeli turşu yapıp farkı göremedim ama seneye hazırlığım şimdiden tamam. Elma sirkem oluyor. Seneye her iki türlüsünü de yapacağım. Bakalım tat konusunda fark olacak mı?

Not: 1 litre suya 40 GR tuz "bana" tuzlu geldi. Seneye daha az tuz koymaya niyet ediyorum 1 litreye 30 Gr. Bu konuda bilgisi olan yazarsa sevinirim. Saygılar

aydemiraydın
12-12-2018, 13:23
Ben hayatım boyunca bir kere turşu kurdum olmadı ve vazgeçtim. Hep başkalarının kurduğu turşuları aldım "bana" çok tuzlu geldi yiyemedim. Bir kaç yıldır fermente yiyecekler hakkında yazılanlar sürekli önüme çıkıyor ya. Fermente yiyecek nedir madem bu kadar faydalı yapayım bari diye araştırdım.

Bir kitap önermişler aldım. Pazara gittim birer kilo kornişon ve kelek aldım. ( bu kadar az aldığıma çooook pişmanım)

Başkalarının büyük kavanozlara yaptıkları turşuların üzerinde beyaz kef görüp öyle olunca yiyemediğim için ( tamamen psikolojik) 450 gramlık kavanozları sterilize ettim.

Kelekleri doğradım, kornişonları bütün bütün koydum kavanozlara. Aralara sarmısak, kişniş tohumu, hardal tohumu, ardıç tohumu koydum. 1 litreye 40 Gr tuz koyulacak demişler bu ölçüye göre turşu suyu hazırladım. kelekleri ve kornişonları sıkı sıkı yerleştirdiğim kavanozlara turşu suyunu ekledikten sonra biraz da evdeki kefirden ekledim.( Yarım kahve fincanı) en üste asma yaprağı ve ağırlık koyup kapaklarını hafifçe kapatarak fermente sürecini beklemeye başladım. fermentasyon hemen başladı. kornişonların ve keleklerin renkleri değiştiğinde kavanozların kapaklarını sıkı, sıkı kapatarak buzdolabına kaldırdım. 20-25 gün sonra yemeye başladık kısa zamanda da tükettik.

Bu yıl ev yapımı sirkem olmadığı yaptıklarımda yetişmediği için sirkeli turşu yapıp farkı göremedim ama seneye hazırlığım şimdiden tamam. Elma sirkem oluyor. Seneye her iki türlüsünü de yapacağım. Bakalım tat konusunda fark olacak mı?

Not: 1 litre suya 40 GR tuz "bana" tuzlu geldi. Seneye daha az tuz koymaya niyet ediyorum 1 litreye 30 Gr. Bu konuda bilgisi olan yazarsa sevinirim. Saygılar

1 litre suya 2-2.5 yemek kaşığı tuz konuyor.

Ayazkızı
12-12-2018, 14:23
1 litre suya 2-2.5 yemek kaşığı tuz konuyor.

Cevapladığınız için teşekkür ederim.. Mesajınızı okuyunca kalkıp dijital terazide 2-2,5 yemek kaşığı tuz ne kadar oluyor diye baktım. 50 Gramı geçti.

En iyisi biraz salatalık alıp 2 kavanoz fermente turşu kurmak. Birisini 1 litreye 30 Gr diğerini 40 Gr tuzla yapmak. Deneye yanıla kendi damak zevkime uygun olanı bulmak.

MeyveliTepe
12-12-2018, 22:12
Salatalık turşusunda fermentasyonun düzgün yürüyebilmesi için gereken ideal tuz oranı %3. Ancak bu oran sadece salamura suyunun değil, salatalıklar + suyun toplam ağırlığına göre hesaplanıp tartılacak.

Bir çok kişi sağlık nedenleriyle daha az tuzlu gıdalar almak istiyor. Bunun arkasındaki belirleyici neden tuzdaki sodyumun fazlasının zararlı olmasındandır. Öte yandan salamura hazırlanarak fermente edilen gıdalarda tuz miktarını olması gereken ideal ölçüden daha az tutmak da fermantasyonun yolunda gitmemesine, fermente edilenlerin bozulmasına, yumuşamasına hatta çürümesine sebep olur. Buna karşı şöyle bir şey önerebilirim. Bildiğimiz tuz sodyum klorürdür. Salamurada tuzun tamamını sodyum tuzu olarak kullanmak yerine, çok az bir miktar kalsiyum tuzu (%0,5 - salamuradaki gıdanın sert kalmasını sağlar - kalsiyum klorür), kalan tuzun da yarısını sodyum tuzu, diğer yarısını da potasyum tuzu (potasyum klorür) kullanmak, toplam tuz oranını azaltmamakla beraber, sodyum miktarını yarıdan fazla azaltır. Sodyumun aksine, potasyum ve kalsiyumun sağlığa zararlı etkisi yoktur.

Potasyum tuzu ile sodyum tuzunun tadları hemen hemen aynıdır. Kalsiyum tuzunun tadı biraz farklıdır, bu yüzden oranı düşük olmalıdır.

Ayazkızı
17-12-2018, 20:53
Salatalık turşusunda fermentasyonun düzgün yürüyebilmesi için gereken ideal tuz oranı %3. Ancak bu oran sadece salamura suyunun değil, salatalıklar + suyun toplam ağırlığına göre hesaplanıp tartılacak.

Bir çok kişi sağlık nedenleriyle daha az tuzlu gıdalar almak istiyor. Bunun arkasındaki belirleyici neden tuzdaki sodyumun fazlasının zararlı olmasındandır. Öte yandan salamura hazırlanarak fermente edilen gıdalarda tuz miktarını olması gereken ideal ölçüden daha az tutmak da fermantasyonun yolunda gitmemesine, fermente edilenlerin bozulmasına, yumuşamasına hatta çürümesine sebep olur. Buna karşı şöyle bir şey önerebilirim. Bildiğimiz tuz sodyum klorürdür. Salamurada tuzun tamamını sodyum tuzu olarak kullanmak yerine, çok az bir miktar kalsiyum tuzu (%0,5 - salamuradaki gıdanın sert kalmasını sağlar - kalsiyum klorür), kalan tuzun da yarısını sodyum tuzu, diğer yarısını da potasyum tuzu (potasyum klorür) kullanmak, toplam tuz oranını azaltmamakla beraber, sodyum miktarını yarıdan fazla azaltır. Sodyumun aksine, potasyum ve kalsiyumun sağlığa zararlı etkisi yoktur.

Potasyum tuzu ile sodyum tuzunun tadları hemen hemen aynıdır. Kalsiyum tuzunun tadı biraz farklıdır, bu yüzden oranı düşük olmalıdır.

Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe. :) Şimdi internete baktım da bir çok marka var. Önerebileceğiniz marka varmı?

MeyveliTepe
17-12-2018, 21:13
Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe. :) Şimdi internete baktım da bir çok marka var. Önerebileceğiniz marka varmı?

Gıda kodunda olması yeterli, herhangi bir marka olabilir.

EAkpınar
18-12-2018, 08:10
Annem de büyükannelerim de turşuya sadece kaya tuzu, sarmısak ve tuz koyarlardı. Ben de onlardan öyle gördüm, öyle yaptım. Sıcak bir yerde olursa 15 günde soğuğa koyarsanız 1 ayda turşu kıvamını bulur. Hele bir de bol soğanla kavurdunuz mu yanına çaydan başka birşeye gerek kalmaz.

Ayazkızı
18-12-2018, 11:28
Gıda kodunda olması yeterli, herhangi bir marka olabilir.

Teşekkür ederim. :)

vural-can
18-12-2018, 17:42
Ben bu turşuyu 2 yıldır yapıyorum. Her bir litreye 2.5 corba kaşığı tuz, 5 lt lik kavanoza bir baş sarımsak, asma yaprağı kullanıyorum. Ekmek mayasıylada yaptım. En çok bioform du sanırım..bakteri şaseyle yaptım.
Bakteriyi bir bardak ılık suyun içine esmer şeker katarak koyup...2/3 saat bekletip ekledim.

Kimi zaman salatalıkların içinin boşalması can sıkıyor. Havada almıyor..mevsimi olmadığı içinmi oluyor anlamadım. Fikri olanların paylaşmasını dilerim.

s.serdar
26-12-2018, 22:25
Kimi zaman salatalıkların içinin boşalması can sıkıyor. Havada almıyor..mevsimi olmadığı içinmi oluyor anlamadım. Fikri olanların paylaşmasını dilerim.

Evde salatalık turşusunu senelerdir ben yapardım. Tuz, limon ve sarımsak ile. Turşunun tadına bakan herkes hayran kalırdı. Ancak son 2 yıl aynı yöntemle yaptığım turşuların içi boşalınca, bu yıl turşu yapmama kararı aldım. Sanırım market ya da pazardan temin ettiğimiz yeni nesil salatalıklar pek turşu kurulmasına olanak vermiyor. Ankara/Çubuk menşeyli hazır turşu almaya başladım. Hem çok daha ekonomik hem de aradığım tat ve lezzetti aldığım için turşu işine son verme kararı aldım.

İstila
29-04-2023, 13:42
https://www.youtube.com/watch?v=MPI1jGxEibU