PDA

View Full Version : Alıç Sirkesi




Resulgur
03-11-2017, 11:08
Bir çok yerde sirke yapımı hakkında tarifler öneriler mevcut , çok fazla araştırınca insanın kafası karışıyor.

Benimde bir kaç defa yanlış yaptığım oldu, ilk denemem. Sirke oluşumunu hızlandırmak için ekmek , sirke ( doğal olacak ) pekmez , bal , şeker v.s derken bir çok yöntemle hazırlanmış sirkeler görüyoruz. Sizce en doğru su hangisi ? :rolleyes:

Yaylalardan topladığımız alıçları bir güzel yıkanıp bıçak ile kesi atılarak 10 lt lik kavanozun yarısına kadar doldurduk, üzerine klorsuz su ve 2 3 çorba kaşığı bal ekleyip tülbent tarzı bir bezle üzeri kapatılarak yaptığım alıç sirkesinin aşamalarını burada paylaşmayı düşünüyorum. Sizlerinde bilgileri ve tavsiyeleri doğrultusunda doğru sonuca ulaşabilecek miyiz. Hep birlikte görelim :cool:

660260

660256

660258

660259




Resulgur
09-11-2017, 19:13
15 günlük bir süre sonunda tüm alıçlar dibe çöktü 1 2 gün daha bekleyip alıçlar süzüldü ve sirkemiz dinlenmeye bırakılıyor. ;)

660543

Karanlık bir odada kıpırdatmadan sirke anasının oluşmasını bekleyeceğiz. Kavanozun kapağını kapatsak olur mu sizce ? :rolleyes:

aydemiraydın
10-11-2017, 11:56
sirke yapmak için sadece sirke anası ilavesi yeterli.
meyveler dibe çökünce süzmenize gerek yok . karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşup çökmesini bekleyin.
sirke anası çöktükten sonra hiç süzmeye uğraşmayın şarap-bira aktarma aparatı ile şişelere aktarın. kalan tortu ve artıklarıda bahçe toprağına gömün.

yaptığınız sirkeden beğendiğiniz tentürleri de yapabilirsiniz. örneğin zencefilli sirke, gazoz tadında oluyor.

Resulgur
12-11-2017, 17:41
sirke yapmak için sadece sirke anası ilavesi yeterli.
meyveler dibe çökünce süzmenize gerek yok . karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşup çökmesini bekleyin.
sirke anası çöktükten sonra hiç süzmeye uğraşmayın şarap-bira aktarma aparatı ile şişelere aktarın. kalan tortu ve artıklarıda bahçe toprağına gömün.

yaptığınız sirkeden beğendiğiniz tentürleri de yapabilirsiniz. örneğin zencefilli sirke, gazoz tadında oluyor.

Sn. aydemiraydın verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben ilk defa yaptığım ve elimde doğal yapılmış sirke bulunmadığından süreci bal ile hızlandırmak istedim. Dediğiniz gibi karıştırmayı bıraktık sirke anasının oluşmasını bekliyoruz. Sizin de yapmış olduğunuz sirke varsa nasıl yaptığınız tarif edebilir misiniz ? Resim varsa daha da güzel olur. Saygılar ;)

aydemiraydın
13-11-2017, 08:00
Resul bey, ben sürekli sirke yapıyorum. spediel firmasının tanklarında sirke yapıyorum.

Ferda hanımın tariflerini kullanıyorum. tüm fermente ürünlerin tarifini bu linkte bulabilirsiniz.

Fermente Mutfağım: Doğal fermente sirkeler (http://www.fermentemutfagim.com/search/label/Do%C4%9Fal%20fermente%20sirkeler)

Resulgur
14-11-2017, 20:01
Resul bey, ben sürekli sirke yapıyorum. spediel firmasının tanklarında sirke yapıyorum.

Ferda hanımın tariflerini kullanıyorum. tüm fermente ürünlerin tarifini bu linkte bulabilirsiniz.

Fermente Mutfağım: Doğal fermente sirkeler (http://www.fermentemutfagim.com/search/label/Do%C4%9Fal%20fermente%20sirkeler)

Sn. aydemiraydın maşallah siz bayağı yol kat etmişsiniz. Bahsettiğiniz siteye daha önce göz gezdirmiştim, dediğiniz gibi çok faydalı bilgiler mevcut, bu konuya ilgi duyanların mutlaka göz atması gerekiyor.

looktr
20-11-2017, 09:24
yaptığınız sirkeden beğendiğiniz tentürleri de yapabilirsiniz. örneğin zencefilli sirke, gazoz tadında oluyor.
Sn. aydemiraydın, zencefili sonradan mı ekliyorsunuz?
Sirke yapım aşamasında nane maydanoz vb malzemeler katabilir miyiz?

aydemiraydın
20-11-2017, 11:18
Sn. aydemiraydın, zencefili sonradan mı ekliyorsunuz?
Sirke yapım aşamasında nane maydanoz vb malzemeler katabilir miyiz?


sirke olduktan sonra sifonlayıp dinlendirme kabına alıyorum o sırada zencefil , tarçın veya diğerlerini katıyorum. yaklaşık 1 ay sonra şişelere sifonluyorum.

aydemiraydın
15-09-2018, 09:16
yaklaşık 3 hafta sirke karıştırılır ve meyveler dibe çöker fakat bazıları çökmez. işte bu çökmeyen meyveleri hijyen kaşıkla alıp atın çünkü küflenmeye sebeb oluyorlar. yazıları gözden geçirince bunu belirtmeyi unuttuğumu gördüm.