Bağlan

View Full Version : cockpit / Kaktüs ve sukulentlerim

cockpit
15-10-2017, 11:38
Merhaba değerli dostlarım,

küçükken başlayan ve hep hüsranla sonuçlanan kaktüs (o zamanlar internet yok ki sukulent bilelim :) ) merakım , şehir değişikliğinden sonra yeniden alevlendi.

Balkonumda düzenleme yaparak 10,06,2017 de başladım ; araştırma / seçme / saksılama / sulama ve gözlemleme serüvenime. Arada az sayıda hayal kırıklıkları, çürütmeler olsa da şu an için belli bir gelişim göstermekteler. Tabii fazla gelişecekler bir gün, o zaman da yeni yerler bulunacak bazılarına.

İlk etapta kuzeybatı yönlü balkonum, raf ve katlı seram ile bazı çiçeklenen yavrulardan örnekler paylaşmak istiyorum. Daha sonra isimleri ile birlikte hepsini eklerim artık :)

Saygılarımla.

NOTLAR:
a. Halen 66 farklı tür/çeşit kaktüs (29) sukulentim (37) mevcut.
b. Saksılar numaralandırıldı, sulama / toprak değişikliği ... zamanları ve istekleri farklı. Eşimle birlikte emekli olduğumuzdan takibi zor olmuyor ama yaz tatilinde nöbete bıraktığımız büyük baldız çıldırmakta)
c. Fotolarda görülen Kalamondin ve Kumkuat burada konu mankeni, ilgileri yok.
d. Isı ve nem ölçerlerimiz biraz demode , yenileri yolda.
e. Tepsilerdeki bazı saksılar görülmüyor, ortalama 4-5 adet alıyor bir tepsi, sulamada kolaylık oluyor.
f. İkinci fotoda üstte kırmızı saksıdaki mammillaria inatla yamulduğundan üç yanından "Adana şiş çubuğu" ile desteklendi :)
g. Toprak olarak ithal ve yerli kaktüs toprağı harmanlanıyor, sulama da damacana içme suyu.
h. Yoğun bakım ve köklendirme saksılarımız da bulunmakta.

cockpit
15-10-2017, 11:50
Bu ufaklıklar bize çiçeklerini sergileyenler :)

cockpit
15-10-2017, 11:53
devam...

cockpit
15-10-2017, 11:56
Önceki gün açan 2 gözdem :)

Stapelia Ambigua ve
Stapelia Nobilis

celalim01
15-10-2017, 12:42
Merhaba hayırlı uğurlu olsun,Çiçeklerin nazar değmesin güzel görünüyorlar. İlgi alaka ve sevgi onları muhteşem hale getiriyor. İlk yazan ben olduğum için mutluyum.Biz henüz emekli olamadık. Çiçekler olmazsa olmazsa olmazım. Onlar mesai sonrası bize huzur ve mutluluk verendir.

namtha
15-10-2017, 15:17
Tebrik ederim çok güzel görünüyorlar.Saksıların numaralandırılarak takibi ve temiz su kullanımı güzel ve faydalı olmuş.Fikir vermesi açısından naçizane görüşlerimi de paylaşmak isterim.Eğilen kaktüs doğal olarak eğilmiş olabilir.Ben artık mümkün olduğunca doğal hallerinde büyümeleri için kaktüslere müdahale etmemeye çalışıyorum.Çünkü özellikle saksıların düzenlenmesi dizilmesi işlemi hiç bitmiyor :) sürekli yer değişikliği sürekli yeni gelenlere yer açma vs. değişiklikler oluyor.Bu bakımdan bir paylaşımımda (http://www.agaclar.net/forum/1515962-post9.htm) belirtiğim üzere saksı yönlerininde işaretlenmesi faydalı olacaktır diye düşünüyorum.Bununla birlikte toprak olarak hazır kaktüs toprağı kullanmıyorum kendim bir karışım yapıyorum. toprak karışımında farklı farklı markaların kaliteli torflarının yanında ufalanmış ayıklanmış fırınlanmış ve kum haline gelmiş toprağı karıştırıp yumurta kabuğu tozu (zarını ayırdıktan sonra makinede çekip ufaltıyorum ) zeolit perlit çok çok az azotu az gübre lav kırığı tozu ilave ediyor hepsini birden karıştırıyorum,saksı altına lav kırığı zeolit torf ve topraklardan çıkan iri parçalar taşlar ve saksı üstünde lav kırığı kullanıyorum yani kendim baya bir karışım hazırlıyorum :) Kolaylıklar dilerim.

cockpit
15-10-2017, 18:33
..........Eğilen kaktüs doğal olarak eğilmiş olabilir.Ben artık mümkün olduğunca doğal hallerinde büyümeleri için kaktüslere müdahale etmemeye çalışıyorum.....

Teşekkürler arkadaşlar :)

Sayın namtha, bu mammillaria oldukça ağır ve kökü çok ufak :) Toprağımız da doğal olarak çok sıkışık değil ve sürekli de nemli olmadığı için kökler saramıyor. Coğrafi yöne eğilim konusunda da doğal yönelim davranışı sergilemiyor. Kısa sürede , yavaş yavaş eğiliyor ağırlıktan. Konum yönlerini ise genelde saksı numaralarına göre ayarlıyorum. Yalnızca çiçeklenmede çiçeği dışarıya çeviriyorum. Başka çare bulamıyorum bu tür kısa köklü olanlara. Belki çok daha küçük saksıya aktarmak gerekecek, bu aldığım ilk kaktüslerden biriydi (bazen hata yaparak abartıyorum saksı boyunu).

Saygılar

Gül Batur
15-10-2017, 23:05
..Sayın Cockpit Aramıza hoş geldiniz kolay gelsin..

cockpit
16-10-2017, 12:43
İsimlerini ayrı ayrı yazmak yerine liste ile belirtmek istedim. Bazı fotolar ilk geldikleri günlere ait, susuz, cılız vs. görünüyorlar ama şu an hepsi iyi durumda :)

cockpit
16-10-2017, 12:48
Sukulentlerim

cockpit
16-10-2017, 12:50
Başlayayım :)

cockpit
16-10-2017, 12:52
diğer 5li

cockpit
16-10-2017, 12:56
devam...

cockpit
16-10-2017, 13:13
devam...

cockpit
16-10-2017, 13:19
devam..

cockpit
16-10-2017, 13:29
devam

cockpit
16-10-2017, 13:30
devam.

cockpit
16-10-2017, 13:34
devam..

cockpit
16-10-2017, 13:36
devam...

cockpit
16-10-2017, 13:41
devam

cockpit
16-10-2017, 13:44
devam....

cockpit
16-10-2017, 13:48
devam..

cockpit
16-10-2017, 13:52
devam.....

cockpit
16-10-2017, 14:08
Şimdilik bu kadar :) Aşağıdaki linklerde de 2 adet saksım var.

Saksı 58 (http://www.agaclar.net/forum/1520061-post2.htm)
Saksı 90 (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/41416.htm)

Saygılarımla

cockpit
16-10-2017, 16:41
Bu iki arkadaşı unutmuşum, ikisinin de toprak ve saksısı henüz değişmedi, beklemedeler :)

bergenia
16-10-2017, 19:41
Harikalar kaktüsler kadar gösterdiğiniz özenede hayran kaldım:) Ayrıca girişteki esprili dilli yazınız da beni güldürdü:D Darısı bana inşallah. Hem fiyatlardan hem de yer sorununda 8 kaktüsle koleksiyonumu bitirmek zorunda kaldımda:D
Ha unutmadan geçen birinden duydum onada katüs satıcısı söylemiş. Tuğla kiremit parçaları tozu kaktüslere çok iyi gelirmiş açmayan kaktüsüde açtırırmış aklıma gelmişken hem size hemde takip edenlere söyliyim dedim.

cockpit
18-10-2017, 18:08
Yeni alınanlar bir hafta kadar karantinada ortam şokunu atlatmaları için dinlendiriliyor. Sonra da toprak ve gerekiyorsa saksı değişikliğine gidiliyor. 30.000 kaktüs ve sukulent çeşidini biriktiremem de çiçeği güzel olan kaktüs türlerinden temin edebildiklerimi topluyorum şu sıralar. Seneye bize yer kalmaz ya da bir kısmı sorun yaşar. Kalanlarla sürdürürüz artık :)

cockpit
01-11-2017, 15:41
Merhaba,

yeni kaktüs türlerimi koleksiyonuma eklemeyi sürdürüyorum ancak onları paylaşmadan önce bizler için oldukça önem arz eden sık sık havalandırdığım kapalı balkonumdaki ısı ve nem oranımı daha sağlıklı belirleyebilmek için bugün fotoğraftaki ürünü (TFA 30 5015) aldım.

Şimdilik iyi görünüyor.
Kısaca özelliği: Termometre ve Hydrometre
İstenilen 24 saatlik dilim arasında ölçtüğü en düşük / en yüksek derece ve nem oranını gösterme (ben 12:00-12:00 yaptım). O saatten sonra kendini resetleyip yeniden ölçüme başlıyor.

Kırtasiyeden 2.5 TL.ye aldığım termometre 5 derece eksik ölçüyormuş :)

Saygılarımla

namtha
01-11-2017, 17:49
Sayın cockpit çok iyi yapmışsınız. özellikle hava sıfırın altına çok düşmeye başladığında önlem almak için uyarıcı olur.Bende evde kullanıyorum bir kablosu var ve kabloyu dışarıya uzattım hem içersini hem dışarsını gösteriyor gerçekten çok faydalı bir alet.

cockpit
11-11-2017, 14:44
Yeni bebelerden bazıları :)

Mammillaria Tlalocii
Astrophytum Myriostigma
Rebutia Albiflora Sunrise*
Notocactus Rutilans
Austrocephalocereus estevesii ? (sanırım)

cockpit
11-11-2017, 14:58
Bu arkadaşlar 3 kanka "Frailea Castanea"*

Çapları 1 cm. kadar. Saksı değiştirirken zarar vereceğiz diye korktuk ama oldukça sağlam köklüler :)

Karakteristik özellikleri de ilginç: kuru/sıcak mevsimlerde tamamen yer toprak altına çekilip gizleniyorlar yani bir bakmışsınız firar etmişler :)

cockpit
18-11-2017, 20:58
Tüm çeşitleri toplamaya çalışmıyorum ancak bazı sağlıklı ve elimde bulunmayan örnekleri de hanımın "yeteeer" çığlıklarına rağmen almadan edemiyorum :)

Son arkadaşlarım sırasıyla bu üçü:

Austrocylindropuntia vestita forma cristata (yazları yapraklanıyor, kışın döküyor)

Notocactus roseoluteus?

Micranthocereus estevesii?

Kışın sulama denemelerim (çok iyi havalandırılan ancak ısısı şimdilik 14 derecenin altına düşmeyen cam balkonda az da olsa sulama gerekecek galiba) yüzümü kara çıkarmazsa yazın çoğu çiçeğini paylaşır bizlerle.

Saygılarımla

tesla273
18-11-2017, 21:31
Tüm çeşitleri toplamaya çalışmıyorum ancak bazı sağlıklı ve elimde bulunmayan örnekleri de hanımın "yeteeer" çığlıklarına rağmen almadan edemiyorum :)

Son arkadaşlarım sırasıyla bu üçü:

Austrocylindropuntia vestita forma cristata (yazları yapraklanıyor, kışın döküyor)

Notocactus roseoluteus?

Micranthocereus estevesii?

Kışın sulama denemelerim (çok iyi havalandırılan ancak ısısı şimdilik 14 derecenin altına düşmeyen cam balkonda az da olsa sulama gerekecek galiba) yüzümü kara çıkarmazsa yazın çoğu çiçeğini paylaşır bizlerle.

Saygılarımlahepsi cok guzel gorunuyor :) toplu bi fotograf paylassaniz cesitlilige sahit olsak ne guzel olur.. saygilar..

Vodafone Smart ultra 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

cockpit
19-11-2017, 09:54
Bunlar da istediğiniz "bir arada" fotolar, büyüdüklerinde nasıl düzenlenir göreceğiz.

Pek belli olmasa da, dik durmamakta ısrar ettiklerinden bazı kaktüs ve sukulentlerde cam çay kaşığı veya adana çöp şiş tahtaları ile uygulanan ateller görülebilir. İlkyardımcının vazgeçilmezleri :)

İlki kaktüs 2.si sukulent ağırlıklı bölgeler:

1.fotoda masa altında toprak/lavtaşı/eldiven/şırınga vs. mevcut.

2.fotoda en alt saksı/sulama gereçleri/ sıvı gübreler
Aynı fotoda alttan 2. raf ambulans / köklendirme ünitesi.
Cyclamenlerin olduğu diğer kocamaaaan raf da eşime büyük bir özveri ile bıraktığım bölge :o

Sol alttaki konteynerı karıştırmayalım, kış geldi malum, onları da soğuk tutmak gerek :)

Saygılar

Mesut Temiz
21-11-2017, 01:11
Bu iki arkadaşı unutmuşum, ikisinin de toprak ve saksısı henüz değişmedi, beklemedeler :)

Sayın Cockpit, kaktüsleriniz harika maşallah. Ayrıca gösterdiğiniz özen ve düzenlilik de şaşırtıcı ve gerçekten takdir edilecek türden.. Herhalde ilk kışınız olacak bu kaktüslerin çoğuyla, aman soğuğa dikkat edin, kaktüslerin bazıları soğuğa bir dereceye kadar dayanıklı olsa da, bazıları çok hassaslar, cam balkon soğuklar iyice bastırdığında (ısıtılmıyorsa) soruna yol açabilir...
Kendi adıma 10 yaşından bu yana kaktüs bakıyorum (şimdi 48 yaşında olduğuma göre 38 yıl geçmiş.. :p ) ve epey de ustalaştım sayılır, ne ekersem tutar ve hiç kayıp vermiyorum çok uzun yıllardır.. Ancak sizin kadar düzenli bir ortamı hiç bir zaman oluşturmak aklıma gelmedi işin doğrusu.. Örnek alınacak bir sistem kurmuşsunuz... Güzel kaktüslerinizle bol çiçekli huzurlu günler diliyorum size...

cockpit
21-11-2017, 09:32
Teşekkürler Mesut Bey :)

Önceki sayfada paylaştığım, masa üzerinde görülen ısı/nem ölçer ile takip etmeye çalışıyorum sıcaklığı. Şu ana kadar minimum 11 derece görüldü, o da bu sabah. Cam balkon pencere kanatlarından birini çok hafif aralıyorum geceleri. Camı aralamazsam 14-19 dereceler civarında dolaşıyor geceleri ısımız. Nedeni de yerden ısıtmalı salonun balkona açılan kapısı sürekli açık. Onu da kapayıp yeni belirlemeler de yapacağım. Malum sürekli sıcak olursa da hem sulama hem de yazın çiçeklenme sorunları belirecek.

Diğer taraftan; aynı balkonda yılbaşı kaktüsleri, cyclamen , calamondin ve kumkuat da olduğundan onların soğuklama isteklerini de karşılamam gerekiyor. Bu nedenle belki birkaç fire verilecek ama belirttiğiniz gibi ilk kışımız. Ortamı tanımam gerek.

Saygılar

cockpit
12-12-2017, 21:36
Merhaba tekrar,

77 numaram tek lithopsumda buruşma oluştu. Dış kabuğun soyulup yeni sürgün verdiğini biliyorum ama bu ayda normal değilse üzecek biri daha.

Ay: Aralık
Ortam ısısı: 10-19 C arası
Son sulama (çok çok az): 29,10,2017

Görüşleriniz?

Saygılar

cockpit
29-12-2017, 11:59
Merhaba dostlar, yer sıkıntısı nedeniyle hızımız azaldı :(

Hiç yoktan göçen Saksı 69 "Astrophytum Ornatum Metztitlan" yerine yenisi geldi. Saksı 66 nın daha büyüğü aramıza katıldı.

Hanımın isteği üzerine şu an mikroskobik düzeydeki Saksı 28 Kılçık Atlas alındı. Maalesef Atlas çiçeği fiyatları çok yüksek, lob/köklü yavru veren de olmadı.

Yeni arkadaşlarımızı saksı no'larına göre tanıştırayım.

Saygılarımla.

Echinopsis subdenudata fuzzy navel 9
Opuntia Polyacantha var.? 21
Mammillaria Plumosa 27
Epiphyllum Anguliger 28
Matucana Polzii 29
Ferocactus ??? 47
Stenocereus Pruinosus 66+66,5
Astrophytum Ornatum Metztitlan 69
Oreocereus trollii veya celcianus ? 78
Gymnocalycium Baldianum ? 95
Neobuxbaumia Polylopha ?? 96

cockpit
29-12-2017, 12:01
devam.....

cockpit
29-12-2017, 12:06
devam ....

bazı çeşitler aynı görünse de bildiğiniz gibi çok ufak farklılıklar çeşit değişmesine yol açmakta hatta "aynı" çeşidin farklı renk çiçek açması durumunda da ismi değişiyor.

Mesela 1 ve 90 no'lu saksılarımdaki Echinopsis subdenudata dururken 9 no'lu saksıdakini alış nedenim dikenlerinin bulunması :)

cockpit
29-12-2017, 12:16
Değerli kaktüs aşıkları ,

bu fotoğraf K..taş'ı gezerken gördüğüm bir "canlı"ya ait.

Hayretle ve son derece kızgınlıkla karşıladığım için sizlerle paylaşmak istedim. Üzerine silikon ile yapıştırılan çiçekli olanlar ortalıkta çok ama bu kadar abartılacağını düşünmemiştim.

Lütfen almayalım, almak isteyenleri uyaralım, alanlara kaktüsün sağlığına kavuşması için yol gösterelim.

Sûz-i Dilârâ
29-12-2017, 13:23
Merhaba tekrar,

77 numaram tek lithopsumda buruşma oluştu. Dış kabuğun soyulup yeni sürgün verdiğini biliyorum ama bu ayda normal değilse üzecek biri daha.

Ay: Aralık
Ortam ısısı: 10-19 C arası
Son sulama (çok çok az): 29,10,2017

Görüşleriniz?

Saygılar

Ben böyle durumlarda mevsim ne olursa olsun hemen saksıyı boşaltıp kök kontrolü yapıyorum. Çürüme varsa kesip tarçın ya da mantar ilacı tozuna sürüp bir gece bekletip tekrar temiz ve kuru toprağa dikiyorum, bir süre hiç sulamıyorum. Güneş değil de aydınlık ya da süzülmüş güneşe (tül arkası gibi) bırakıp çekiliyorum.

Geçen seneki lithopslarımdan bir tanesi çürümüştü, kök ve gövde kısmının birazını kesip öylecene saksıya bırakmıştım, zamanla kestiğim kısım büzülüp toparlanmaya başladı. Ama sonucu hatırlamıyorum:o ne oldu da tekrar bozulmuştu (benim hatam olduğundan eminim ama) bıraksam kesin iyileşecekti.

elifaydin
29-12-2017, 14:03
Sizin bu koleksiyonu görünce ben kendimi ne kadar küçük hissettim bilemezsiniz. :)

cockpit
29-12-2017, 18:05
Sizin bu koleksiyonu görünce ben kendimi ne kadar küçük hissettim bilemezsiniz. :)

Kesinlikle böyle düşünülmemesi gerek. Henüz bu şehir ve evde yeni olduğumuzdan yalnızca biriktirip (çöp eve döndürmeyiz umarım) uygun ortam sağlamaya çalışıyorum. Seneye kışa başarı ya da başarısızlığımız ortaya çıkacak.

Saygılar

namtha
30-12-2017, 19:00
bazı çeşitler aynı görünse de bildiğiniz gibi çok ufak farklılıklar çeşit değişmesine yol açmakta hatta "aynı" çeşidin farklı renk çiçek açması durumunda da ismi değişiyor.Mesela 1 ve 90 no'lu saksılarımdaki Echinopsis subdenudata dururken 9 no'lu saksıdakini alış nedenim dikenlerinin bulunması :) Gerçekten hayli ilginç bende resimleri incelerken dikenli Echinopsis subdenudata dikkatimi çekti bu türde diken varmıydı diye :) .Farklı türler elde etmek için yapay tozlaşmayla oluşturulmuş bir varyasyon muhtemelen. Yine muhtemelen amaç aynı farklı türler oluşturup satış miktarını arttırmak bol bol kâr etmek.Aynı zihniyetin uzantısı silikonla bitkilere birşeyler yapıştırarak satışı arttırma çabasında görülüyor.Hayvanlara eziyet gibi bitkilerede eziyete ceza getirilmeli yasaklanmalı.Bitkileri de hayvanlar gibi dünyayı paylaştığımız beraber yaşadığımız canlılar olarak görme duygusu yaygınlaştıkça bunlar azalacaktır.Gerçektende başarımızın kaktüslerin kışı geçirebilme şartlarıyla ve çiçeklenmeleriyle belli olacağına katılıyorum.Aslında çiçeklenme için biraz soğuk görmesi gerekmesine rağmen ben oda içersinde tutuyorum.Hemen hepsini bu yıl edindim ve saksılarına diktim.kimini satın aldım kimini tohumdan yetiştirdim.İlk kışlarını geçirdikleri için çok zorlamamak istedim güzelce topraklarına alışsınlar kök salsınlar büyüyüp gelişsinler zaman zaman sıfırın altına iner bitkileri zorlu şartlarda kaybederim diye düşündüm belki önümüzdeki yıllarda kışı balkonda geçirtirim.Bu nedenle kaktüslerimde çiçeklenme az olabilir diye düşünüyorum. Tabi ki suyu üç haftada-ayda bire düşürdüm periyodunu ve miktarını azalttım.Gayet güzel sağlıklı bir şekilde dinleniyorlar/uyuyorlar.Büyüyüp gelişme hızları neredeyse durdu gibi ancak zamanla renkleri dahada yeşil hale geldi daha bir canlı ve güzel görünmeye başladılar.Kök sistemi yavaş yavaş gelişmeye devam ediyor olabilir. Sizinde kaktüsleriniz gayet güzel ve sağlıklı görünüyorlar.Kolaylıklar dilerim.

Mesut Temiz
06-01-2018, 20:20
Sayın cockpit, kaktüs ve sukulentlerinizin hepsi iyidir umarım... Bu sene şansınıza havalar da çok soğuk gitmedi, böylece cam balkonda kışlatma konusunda daha az zayiatla (umuyorum sıfır zayiatla) tecrübe edinme ve gerekli adaptasyonları sağlama fırsatınız olacak... Bol şans ve kolaylıklar diliyorum...

cockpit
06-01-2018, 20:34
Teşekkürler :)

Şu an tamamı iyi durumda. Isı gece en düşük 8 C ölçüldü. Gündüzleri 16-19 C arası. Pencereleri tam kapatırsam yükseliyor. Aralık sonunda sukulentlere 1 kez su verdim. Kaktüslerin son sulanmaları ise 29,10 - 01,11,2017. Durumlarını her gün takip ediyorum. Isı yüksekliğinden suya gereksinim duymalarından korkuyorum. Zaten (tamamen dipten suyun akması gerekliliğine rağmen) enjektörle su veriyorum, ona rağmen bu koşullarda toprak kurumayacaktır.

Deneye deneye artık.

Not: Adana'daki kaktüs serasını 1-2 gün önce su bastı, binlercesi su altında, acıyarak bakıyor insan o güzelliklere, emeklere. O iklim koşullarında dilerim en kısa sürede kururlar.
Biz de buralarda 10cc mi versek 20cc mi diye düşünüp dururuz.

Saygılar

YeşimM
13-01-2018, 23:14
Amigo palyaço harika olmuş.:cool:

cockpit
17-01-2018, 16:56
Yine yeni yeniden :)

artık seçici olmak istesem de bazıları zorla geliyor :) Henüz saksı değişimi yapmadım, toprakları hafif nemli gibi.

İlk foto bir sonraki mesajda paylaşacağım kaktüslerimi aldığım yerin hediyesi. Kazayağı olabilir diye düşünsem de yaprak tırtılları tereddüte düşürdü.
Diğerini de pazardan almıştım dikenlerini beğenip ancak mammillaria ise alt türünü değilse adını bulamadım.

Bilen varsa memnun olurum.

cockpit
17-01-2018, 17:02
Eveeet, bunlar da beğenerek aldığım yavrular :) İlk iki kaktüs aslında tekti. Kargoda üst lob ayrılmış, oldukça narin/kırılgan bir yapısı var. Kopan loblar toprağa dikildiğinde kolay kökleniyorMUŞ?

İsimlerine gelince:

Tephrocactus articulatus var. Papyracanthus (ilk ikisi)
Tephrocactus strobiliformis
Tunilla chilensis

Saygılarımla

Mesut Temiz
04-02-2018, 02:11
İlk foto bir sonraki mesajda paylaşacağım kaktüslerimi aldığım yerin hediyesi. Kazayağı olabilir diye düşünsem de yaprak tırtılları tereddüte düşürdü.
Diğerini de pazardan almıştım dikenlerini beğenip ancak mammillaria ise alt türünü değilse adını bulamadım.

Bilen varsa memnun olurum.

Sayın cockpit, yaprak şekli ve düzenlenişi farklı olduğundan, bitki kazayağı değil, ancak onunla aynı familyada (aizoaceae) yer alan başka cinsten bir bitki olduğu açık. Bu familyadaki bazı 'cins'lerin örneklerine baktım Wikipedia'dan, oldukça benzeyen türler gördüm (örneğin 'chasmatophyllum masculinum'), ancak tam olarak aynısını tespit edemedim. Sanırım biraz bakılırsa tür adı tam olarak bulunabilir..

https://en.wikipedia.org/wiki/Aizoaceae

cockpit
04-02-2018, 09:22
Sayın cockpit, yaprak şekli ve düzenlenişi farklı olduğundan, bitki kazayağı değil, ancak onunla aynı familyada (aizoaceae) yer alan başka cinsten bir bitki olduğu açık. Bu familyadaki bazı 'cins'lerin örneklerine baktım Wikipedia'dan, oldukça benzeyen türler gördüm (örneğin 'chasmatophyllum masculinum'), ancak tam olarak aynısını tespit edemedim. Sanırım biraz bakılırsa tür adı tam olarak bulunabilir..

https://en.wikipedia.org/wiki/Aizoaceae

Teşekkürler :) Ne kadar incelesem de tam olarak belirleyemediklerimden biri. Artık çiçek açınca belki, aslında rahmetli annemin mezarındaki diğer yayılıcıların arasına da koyabilirim.

cockpit
04-02-2018, 09:27
Bunlar da eşimin beğenmesi ve fiyatlarının da (15'er) uygun bulunması ile aramıza yeni katılan (lafaramızda hiç sevmediğim türlerden) 2 arkadaş.

Opuntia Microdasys Albata

Euphorbia ??? (Bunun da diken diplerindeki beyazlıklar yüzünden alt tür belirleyemedim. Belki de rahatsız)

Sûz-i Dilârâ
04-02-2018, 10:14
2. güzel bence, tam kaktüs formu, çocukluğumdaki çizgi filmlerden bilinçaltıma yerleşmiş bir görüntü. Hızlı Gonzales ve "Arriba, arriba" :)

Birinci de güzel ancak o dikenleri yok mu o dikenleri, sinsi sinsi, elini sürmeye gör belki 100 diken çaktırmadan deride pusuya yatar. :)

Mesut Temiz
04-02-2018, 10:57
Euphorbia'larla kaktüsler arasındaki benzerlik çok şaşırtıcı boyutta... Üçgen kesitli, dörtgen kesitli, sütun şekilli, hatta küre şekilli kaktüsler ve euphorbia'lar var.. Sanırım kaktüslerde olup da euphorbia'larda olmayan tek form "kaynana dili" dediğimiz opuntia'lardaki yassı yapraksı form.. Yarın öbür gün Afrika'nın çöllerinden birinde opuntia formlu euphorbia'lar da bulunursa hiç şaşırmayacağım... :p

cockpit
04-02-2018, 10:58
2. güzel bence, tam kaktüs formu, çocukluğumdaki çizgi filmlerden bilinçaltıma yerleşmiş bir görüntü. Hızlı Gonzales ve "Arriba, arriba" :)

Birinci de güzel ancak o dikenleri yok mu o dikenleri, sinsi sinsi, elini sürmeye gör belki 100 diken çaktırmadan deride pusuya yatar. :)

Teşekkür ederim :)

Eşim RedKid kaktüsü diyor onlara.

Sûz-i Dilârâ
04-02-2018, 11:11
Sayın cockpit, işaretlediğim yerde unlu bit mi var?

cockpit
04-02-2018, 12:19
Yok, o taşınırken zedelenen diken diplerinden akan süt. O yüzden sütleğengiller.

Sûz-i Dilârâ
04-02-2018, 14:13
Sevindim, buradan bakınca unlu bite benzettim de benim baş belamdır kendileri :)

cockpit
05-02-2018, 11:52
Euphorbia'larla kaktüsler arasındaki benzerlik çok şaşırtıcı boyutta... Üçgen kesitli, dörtgen kesitli, sütun şekilli, hatta küre şekilli kaktüsler ve euphorbia'lar var.. Sanırım kaktüslerde olup da euphorbia'larda olmayan tek form "kaynana dili" dediğimiz opuntia'lardaki yassı yapraksı form.. Yarın öbür gün Afrika'nın çöllerinden birinde opuntia formlu euphorbia'lar da bulunursa hiç şaşırmayacağım... :p

Pek çok kaynaktan araştırdım, sonunda "Euphorbia baioensis" de karar kıldım :)

Mesut Temiz
05-02-2018, 12:35
Evet Sayın cockpit, tamamen aynı görünüyor o türün örnekleriyle...
Bazı euphorbia'ların "kaktüslerden bile daha fazla kaktüs görüntüsüne sahip olduğu" söyleniyor İngilizce bazı kaynaklarda.... Bu da onlardan biri...

Bu arada, kaynana diline (opuntia) benzer bir yassı euphorbia türü de varmış, dün öğrendim:

euphorbia xylophylloides striata

Çok ilginç gerçekten...

cockpit
15-02-2018, 09:24
Tekrar merhaba,

henüz alt türünü belirleyemediğim mammillaria da kısa sürede garip uzantılar belirdi. Daha önce çiçeklendiği için çiçek tomurcuğu olmadığını düşünüyorum. Böyle oluşumla karşılaşan arkadaşımız oldu mu?

loveforlife
15-02-2018, 09:46
Tekrar merhaba,

henüz alt türünü belirleyemediğim mammillaria da kısa sürede garip uzantılar belirdi. Daha önce çiçeklendiği için çiçek tomurcuğu olmadığını düşünüyorum. Böyle oluşumla karşılaşan arkadaşımız oldu mu?

Tohum kapsülleriniz olmuş.;)

cockpit
15-02-2018, 10:10
Tohum kapsülleriniz olmuş.;)

Teşekkürler :) Arada içeri giren güzel renkli arıdan şüphelenmiştim zaten.

cockpit
26-03-2018, 16:56
Merhabalar :)

dostların büyümeye başlayan, çiçeklenen kaktüslerini görünce acaba demeye başladım. Benimkiler halen kış uykusunda :)

Bu yıl tüm kaktüs ve sukulentlerim , bu şehirde ilk kışlarını geçirdiler. "Soğuklama" yapmaları için bir kanadı (aşırı yağmur dışında) sürekli havalandırma alacak kadar hafif aralık bırakılan kapalı cam balkonda (açık cam balkon mu olur) tutuldular.

Ortam ısısı olarak +8 ve +19 santigrad arası sıcaklık ve ortalama nem oranı gördüler.

Kayıp : 2 sukulent 1 Schlumbergera

Son sulamalar :

Sukulentler 25,12,2017
Kaktüsler 01,11 2017

Bu tarihlerden sonra sukulentlerin 2-3 ü (hafif pörsümüşlerdi) dışında hiçbir sulama yapmadım ama abartısız her gün tek tek kontrol edildiler .

Deneyimli arkadaşlardan; artık hafifçe fısfıs ile sulayıp "uyandırma" işlemlerine başlayıp başlamamam konusunda öneriler rica ediyorum.

Saygılar

Mesut Temiz
02-04-2018, 23:05
Merhabalar :)

dostların büyümeye başlayan, çiçeklenen kaktüslerini görünce acaba demeye başladım. Benimkiler halen kış uykusunda :)

Bu yıl tüm kaktüs ve sukulentlerim , bu şehirde ilk kışlarını geçirdiler. "Soğuklama" yapmaları için bir kanadı (aşırı yağmur dışında) sürekli havalandırma alacak kadar hafif aralık bırakılan kapalı cam balkonda (açık cam balkon mu olur) tutuldular.

Ortam ısısı olarak +8 ve +19 santigrad arası sıcaklık ve ortalama nem oranı gördüler.

Kayıp : 2 sukulent 1 Schlumbergera

Son sulamalar :

Sukulentler 25,12,2017
Kaktüsler 01,11 2017

Bu tarihlerden sonra sukulentlerin 2-3 ü (hafif pörsümüşlerdi) dışında hiçbir sulama yapmadım ama abartısız her gün tek tek kontrol edildiler .

Deneyimli arkadaşlardan; artık hafifçe fısfıs ile sulayıp "uyandırma" işlemlerine başlayıp başlamamam konusunda öneriler rica ediyorum.

Saygılar

Bence iyi bir sulamayı hak ediyorlar bu kadar oruçtan sonra... :p
Çok az bir kayıpla kışı atlatmanız harika... Bu bitkiler bundan sonra aynı koşullara daha da dayanıklı olacaklardır... Sanırım çiçeklenme bakımından da yaz boyu çok iyi performans sergileyeceklerdir...

cockpit
03-04-2018, 14:45
Bence iyi bir sulamayı hak ediyorlar bu kadar oruçtan sonra... :p
Çok az bir kayıpla kışı atlatmanız harika... Bu bitkiler bundan sonra aynı koşullara daha da dayanıklı olacaklardır... Sanırım çiçeklenme bakımından da yaz boyu çok iyi performans sergileyeceklerdir...

Teşekkürler :) Beklentim o yönde .

Bu da yeni miniğimiz: Opuntia monacantha f. monstruosa variegata

yesimk
13-04-2018, 12:59
düzeninize, özeninize hayran kaldım :) maşallahh

cockpit
13-04-2018, 14:25
düzeninize, özeninize hayran kaldım :) maşallahh

Çok teşekkürler Sayın "yesimk" .

Ortalama 5 aylık susuzluklarının ardından bir kaç kez fısfıs ile uyandırıldılar ve salı günü ilk sulanmaları (enjektörle 20-40 cc.) gerçekleşti.

Coğrafi koşulları nedeniyle diğer illerdeki hemcinslerinden oldukça geriden gelseler de burada ancak bu kadar diyerek hevesle devam ediyorum. :)

cockpit
13-04-2018, 14:38
Bu arada yeni strateji belirledim.

Önceden (internet alışverişleri hariç) almadan önce , satıcıların ters ters bakmalarına ve söylenmelerine aldırmadan; 5,5 - 7 cm. saksılı kaktüsleri ters çevirip , toprağını dağıtmadan saksıdan çıkarıp kök vs. kontrolü yapıp öyle alıyordum. Bunlar genelde 5 ila 7.5 Tl. civarında satılanlar. Tabii minikler ve dirençleri, ortam hassasiyetleri düşük düzeyde.

Artık 20 ya da 25 Tl. aşmadan daha gelişmiş ve mümkünse birden çok gövde içeren çeşitlere öncelik tanıyacağım. Umarım daha sağlıklı ve güzel bir koleksiyon olur.

Bir örnek: 51 nolu saksıda yer alan Austrocephalocereus estevesii 'nin daha açık renkli ve gelişmişi de yerini aldı. Saksı ve toprak değişimi birkaç gün sonra.

Saygılarımla,

akçabardak
26-05-2018, 18:01
Bu sayfa benim gözümden kaçmış, geç te olsa hayırlı olsun. Kaktüsleriniz de sukulentleriniz de harika, çok temiz bakımlı ve sağlıklılar.
Güle güle iyi günlerde büyütün hepsini, bereketi bol olsun.

cockpit
27-05-2018, 09:23
Teşekkürler Sayın Akçabardak,

bir aydan fazla zamandır son durumlarını paylaşamadım , nedeni de yakın illerdeki hava koşulları nedeniyle coşan bitkilerin (tabii ki hepsine maşallah) yanında benimkilerin çok pısırık kalmaları :) .

1-2 tomurcuklanma, 1-2 çiçeklenme, çok az dallanma ve uzama dışında tık yok.

Sanırım kış uykusuna fazla yatırdım. İki sokak ötedeki kardeşimin benden fazla sayıdaki kaktüsleri tüm kış 26-30 dereceyi görüp azdılar, üstüne çiçekleniyorlar :) Ayrıca bölgemdeki doğal ortam sıcakları ne yazık ki onların istediği düzeye gelemedi.

Saygılar

acemi25
07-01-2019, 07:17
Merhaba, sayfanız çok güzel. Bayıldım balkonunuza ve bitkilerinize. Çok huzurlu bir köşe olmuş. Bir şeyi merak ettim: Kış uykusunun amacı nedir? Çok uzun bir süre değil mi bir kış boyunca susuzluk?

GuvBul06
07-01-2019, 07:56
epey zahmetli bir iş olsa gerek

Doğacıadam
15-02-2019, 19:21
Abi çok güzellermiş. Bu cins bitkileri bu kadar güzel nasıl yapabiliyorsunuz. Vallahi helal olsun.

Gül Batur
28-03-2019, 10:05
Sayını cocnkpit .uzun zanamandır görünmüyorsunuz.
Bahar geldi kaktüsler açmaya başladı sizdende güzellikler bekliyoruz.
İnşallaht ters bir durum yoktur.sağlıkla kalın.

cockpit
09-04-2019, 19:18
Sayını cocnkpit .uzun zanamandır görünmüyorsunuz.
Bahar geldi kaktüsler açmaya başladı sizdende güzellikler bekliyoruz.
İnşallaht ters bir durum yoktur.sağlıkla kalın.

Çok teşekkürler Gül hanım :) ; bizlerin sağlığımız yerinde ancak kaktüs ve sukulentler ne yazık ki çocukluğumdaki gibi hayal kırıklığı. Maalesef çoğunu kaybettik. Balkonun konumu nedeniyle fazla ışık alamamaları , kışın kapalı cam balkonda mümkün olduğunca soğuklama ihtiyaçlarını karşılamak derken olmadılar gitti. Bir kısmı içeriye alındı , ay sonuna doğru aynı yerlerine çıkacaklar. Bakalım bu kez ne olacak?

Saygılarımla

Mesut Temiz
10-06-2019, 20:22
Çok teşekkürler Gül hanım :) ; bizlerin sağlığımız yerinde ancak kaktüs ve sukulentler ne yazık ki çocukluğumdaki gibi hayal kırıklığı. Maalesef çoğunu kaybettik. Balkonun konumu nedeniyle fazla ışık alamamaları , kışın kapalı cam balkonda mümkün olduğunca soğuklama ihtiyaçlarını karşılamak derken olmadılar gitti. Bir kısmı içeriye alındı , ay sonuna doğru aynı yerlerine çıkacaklar. Bakalım bu kez ne olacak?

Saygılarımla

Sayın cockpit, en azından sizin koşullarınıza uygun, devam edebileceğiniz türler hakkında daha net bilgi edinmiş oldunuz bence.. Bir de, evin konumu nedeniyle yeterli ışık sağlanamıyorsa, göreceli olarak daha az ışıkla yetinebilen türler düşünülebilir.. Sağlık olsun... Önümüzdeki yıl daha iyi olacaktır sonuç...