Bağlan

View Full Version : Dupnisa mağarası




eskimo
23-04-2007, 12:50
Trakya'nın Yer Altı Cenneti Dupnisa

Demirköy İlçesine Bağlı Sarpdere Köyü Yakınlarındaki Trakya'nın Turizme Açılan Tek Mağarası Dupnisa İçindeki Doyumsuz Sarkıkları ile Ziyarete Gelenleri Hayran Bırakıyor.


Demirköy İlçesine bağlı Sarpdere Köyü yakınlarındaki Trakya'nın turizme açılan tek mağarası Dupnisa içindeki doyumsuz sarkıkları ile ziyarete gelenleri hayran bırakıyor. Dupnisa'nın 'Kız Mağarası' olarak bilinen bölümünde yaşayan 11 türden yaklaşık 60 bin yarasanın kış dönemini geçirmesi için 15 Kasım ile 15 Mayıs tarihleri arasında ziyarete kapalı tutuluyor. Dupnisa'nın Sulu ve Kuru Mağaza bölümleri ile yıl boyunca ziyaretçilere açık tutuluyor.


Türkiye mağara literatüründe en çok bilinen mağaralar arasında yer alan Dupnisa mağaralarının içinde, sürekli akışa sahip bir yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu ve derinliği yer yer 2 metreye kadar ulaşan göletler bulunuyor. Dupnisa Islak, Kuru ve Kız Mağazalar bölümünden oluşuyor.

Kuru ve Sulu Mağaralar'da süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonunda renge sahip olan dev sarkıtlar, dikit ve sütunlar ile perde bayrak taşları ve damlataş havuzları yer alıyor. Kız Mağarası oluşum halinde damlataşlar bulunan ve koniler halinde yarasalar nedeniyle tamamen ziyarete kapalı tutulurken, Sulu Mağara ise doğası. yarasaların kışı geçirmeleri için 15 Kasım ile 15 Mayıs tarihleri arasında ziyarete kapalı tutuluyor.

2003 yılı içinde Dupnisa Mağaraların ziyarete açıldığını belirten Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş, "Dupnisa mağaraları toplam uzunluğu 2 bin 720 metre olan Kız, Sulu ve Kuru mağaralardan oluşuyor. Bunlardan Kız Mağaranın içerisinde yaşattığı yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme tamamen kapalıdır. Sulu mağaranın 250, kuru mağaranın ise 200 metresi turizme açıktır. Yarasaların olmadığı kuru mağara ise yılın 12 ayı sabah saat 09 .00'dan gün batımına kadar turizme açıktır" dedi.

Dupnisa Mağaralarının Kırklareli'ne 58, İstanbul'a ise 230 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Zekeriya Kurtulmuş, "Mesafeyi kısaltabilmek için şuan yürüyüş yolu olarak kullanılan 12 kilometrelik Beypınar ile Dupnisa arasındaki bölümde yol yapım çalışması düşünülüyor. Bu çalışma başladıktan sonra ise ulaşım daha da kısalacak" dedi.

DUPNİSA HAKKINDA GENEL BİLGİ

Trakya'nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa, Karadeniz'in serin ikliminin etkisi altında kalan, Türkiye-Bulgaristan sınırını oluşturan, Mutlu (Rezve) Deresinin Istranca Dağlarını derin vadilerle yardığı, vahşi görünüme sahip bir bölgede yer alıyor.

Yeşilin her tonunda yoğun bitki örtüsüyle kaplı bir bölgede bulunan ve ikinci Jeolojik zamanın Jura 'günümüzden yaklaşık 180 milyon yıl önce oluşmuş' mermerler içerisinde gelişen mağaralar, birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan oluştuğu sanılıyor. 2 bin 720 metre uzunluğunda olan mağaranın üst katını, Kuru ve Kız Mağaraları, alt kısmını ise Sulu Mağara oluşturuyor. İçinden devamlı su akışı olan yer altı nehri akan ve deniz yüzeyinden yüksekliği ise 345 metre olarak hesaplandı
http://www.haberler.com/trakya-nin-yer-alti-cenneti-dupnisa-haberi/

Eşimle birlikte geçen hafta Dupnisa ya gittik.
Mağaranın açılış tarihi 15 Mayıs olduğunu bilmiyorduk ama mağarayı gezemememiz hiç kayıp değil di,çevresi görmeye değer di.
Sizlerle paylaşmak istedim.




eskimo
23-04-2007, 12:56
Anayoldan girince Dupnisa ya kadar giden 20 km yol boyunca, size eşlik eden,Istıranca dağından çıkıp Bulgaristan sınırında denize dökülen Mutlu dere.

eskimo
23-04-2007, 13:03
Yol kenarın da ve mağaranın yakının da bulunan, yabani menekşeler,sakayıklar, bilmediğim bir çok çiçekler ve kayıp zannedilen, çiçekten çiçeğe konan arılar.
(arının fotoğrafını çekemedim)

eskimo
23-04-2007, 13:12
Sulu mağara'nın kapısı ve mağara dan akan suyun şelale görüntüsü.

eskimo
23-04-2007, 13:32
Mağara 15 Mayıs tarihinde açılacakmış.
Mağara ile ilgilenen güler yüzlü görevlinin dediğine göre; 15 Mayıstan sonra hafta sonu okul ziyaretleri çok oluyormuş ve yine hafta sonu çok kalabalık oluyormuş.
Mağara çevresinde piknik yapabilmek için masalar var,ateş yakmak ve mangal yapmak yasak,tuvalet var.

Billur Korkmaz
25-04-2007, 12:21
Çok iyi ettiniz bu bilgileri vermekle, Dupnisa mağarasını duydum, Demirköy'den de geçtim İğneada'ya giderken, ancak konaklamamıştım. Istrancalarda gezmeyi çok seviyoruz ve bu bilgiler doğrultusunda gezi programımızı planlıyoruz. 15.Mayıstan sonra kesinlikle oradayız..
Sevgiler eskimo..:)

some_at
25-04-2007, 13:50
Çok hoş görüntüler.

eskimo
26-04-2007, 13:46
Billur korkmaz,
Dupnisa da çektiğiniz fotoğrafları bizimle paylaşırsınız değil mi?

Billur Korkmaz
28-04-2007, 22:01
Billur korkmaz,
Dupnisa da çektiğiniz fotoğrafları bizimle paylaşırsınız değil mi?

Kesinlikle evet sayın eskimo. :)

Fahri Yardımcı
11-12-2007, 09:57
Dupnisa Mağarası

3-4 milyon senede oluştuğu tahmin edilen mağara kuru ve sulu 2 bölümden oluşmakta aralarında yaklaşık 30 metrelik yükseklik farkı mevcut. Sıcaklık genelde yaz kış aynıdır. Bu 2 bölüm bir noktaada birleşmekte. mağara içinde aydınlatma vs mevcut.

Fotoğrafcılar için mükemmel fırsatlar sunan mağaranın güzelliği gerçekten görülmeğe değer. Mağara Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere köyü sınırları içerisindedir. Köyün 6 km Güney batısında yer almaktadır. Mağara 2 farklı kademeden oluşmasına karşın gelişim açısından aslında 3 bölümdür.

Mağaranın toplam uzunluğu 2750 metredir. Birbirine tezat üç mağaranın üst üste bulunması son derece ilginçtir. Üstte yer alan kuru mağara, damlataş birikimi yönünden son derece zengindir. Özellikle sarkıt, dikit, sütun ve duvar damlataşları büyük boyutlara ulaşmıştır. Buna karşılık altta bulanan Dupnisa mağarası , içindeki yer altı deresi ve gölleriyle saçaklar şeklinde göllerin üzerine inen duvar ve perde damlataşları mağarayı daha cazip bir hale getirmiştir.

caretta
25-02-2008, 15:39
Bahar geliyor ve oraları baharda çok güzel olur..İstanbuldan araba ile Demirköy'e 2.5-3 saatte Tem Çerkezköy üzerinden gidilebilir.
Gitmişken Demirköy Demirhane kazısını ve İğneadayı da görmenizi tavsiye ederim.Hatta Yeniceköy-Demirköy yolu başındaki manyetik alanda arabayı boşa alıp geri geri hızlıca arabanın nasıl yokuş yukarı çıktığını da deneyebilirsiniz :)

rıfatsoydan
12-04-2008, 00:34
tarif isterseniz: kemerburgazdan, terkos yönüne gidin. terkosa sapmadan kestanelik köyü, subaşı, akalan, ihsaniye köyü, binkılıç beldesi. saray yönüne safaalan köyü, saray merkez ve vize yönüne doğru devam edin. vizeyi geçin poyralı köyünden yenice köye doğru sapın. demirköy ilçe merkezinden balaban köyüne sapın. balabanı geçin ondan sonra zaten tabelaları göreceksiniz. kırklareli üzerinden gelirseniz dolaşırsınız. temden çerkezköy-saray-vizede yapabilirsiniz. yeterki gitmek isteyin gidebilin...iyi seyirler...

rıfatsoydan
12-04-2008, 00:35
mutluderede alabalık da var. meraklısına...

rıfatsoydan
27-04-2008, 23:06
23 nisan akşamı istanbuldan yola çıktık. kırklareli merkezde oyalandıktan sonra üsküp nahiyesi üzerinden çukuryurt-armutveren köylerini takiben sarpdereye vardık. gece 23:30. köy kahvesi açık. içeride üç yaşlı amca var. tv'de barcelona-m. united maçı. kahveye girdik selam verdik. yaşlı amcalar, dupnisa için köylerine gelen yabancıları öyle kanıksamışlar ki bizi normal köylüleri imiş gibi karşıladılar. odun ateşindeki ocakta çay olduğunu duyunca birer çay içtik ve hal hatır sorduk, mağaraya geldik dedik. mağaranın bu saatte kapalı olduğunu sabaha kadar beklememiz gerektiğini söylediler. köyden çıktık dupnisa 5 km mesafede. geceyi gökyaka köyü yakınlarında sık ormanlık bir mekanda geçirdik. özetle dupnisa mağarası civar köylülerin sosyal yaşamlarına da etki etmiş.