Bağlan

View Full Version : Nctelts / Raflı sistem topraksız tarım marul, yeşil soğan çalışması

Nctelts
15-09-2017, 16:11
Arkadaşlar herkese kolay gelsin. Daha önce çilek ile çok uğraştım ama 11 kök tutturmayı başardım sonunda kış geldi daha kısa sürede sonuç alınabilmesi için marul ve yeşil soğan deneyeceğim. İlk defa olacak bugün tohum olarak ekim yaptım. Yumurta kepine ektim tohumları artık umarım sıkıntı yaşamam.
Raflı sistem içinde katı ortam olarak denemeye başlayacağım. Hepsinin fotoğraflarını yükleyeceğim çalışmalar ilerledikçe aşama aşama yüklemeye devam ederim. Umarım iyi sonuçlar çıkar. İyi çalışmalar.

Nctelts
15-09-2017, 16:19
Yumurta keplerine ektiğim fotoğraflar. yarısı kırmızı Kıvırcık yarısı yeşil Kıvırcık artık hakkımızda hayırlısı.

Nctelts
15-09-2017, 16:26
Bunlarda iskelemiz. Daha eksiğimiz çok haftaya hepsini bitirmeye çalışacağım. Mavi fıçı 225 lt depomuz seyyar olacağı için oraya koydum. Normalde bir tarafta 7 sıra vardı ama fıçı yüksekte kaldığı için iptal ettim geri dönüşte sıkıntı olmasın diye. Boru araları biraz sık duruyor onlara da vakti geldiği zaman bir çare bulacağım. Umarım ciddi bir sıkıntı yaşamam bu kadar uğraşın üstüne. Haftaya motoru alıp bağlantılarını yapacağım bitince tekrar fotoğraf koyacağım. Birde sistemi deneme için boşta çalıştırmak gerekecek. Herkese kolay gelsin.

Nctelts
16-09-2017, 10:20
Bu fotoğraflar şuan da üzerinde çalıştığım bitkiler. Normalde hepsi çilekti ama adana sıcağına çileğin tutması çok zor oldu bir kaç denemeden sonra 11 kök tutturabildim. Kalan 3 tanesi yeşil soğan. Bunlarda sıkıntı yok rahatlıkla gelişiyor hatta bugün birkaç dal kopardım biraz daha ister gibiydi ama erken davrandım. Kalan 1 yere de Sarımsak deniyorum. Olacak gibiyse onlara da yer ayıracağım yeni sistemde.

kiziltan
16-09-2017, 12:43
PVC boru ile katli sisteme karar verdiginize gore, hepsinin arasini fazla acmayin. Gunes gormesi kaydiyla iki sirayi sik delerek fideye ayirirsaniz, buyudugunde ust siralara daha aralikli deliklere sasirtirsiniz. Delik sayisini dikkate alinca diyelim 2 fide borusundan 3-4 buyutme borusuna gececeginizi hesaplayabilirsiniz.

Nctelts
17-09-2017, 11:30
PVC boru ile katli sisteme karar verdiginize gore, hepsinin arasini fazla acmayin. Gunes gormesi kaydiyla iki sirayi sik delerek fideye ayirirsaniz, buyudugunde ust siralara daha aralikli deliklere sasirtirsiniz. Delik sayisini dikkate alinca diyelim 2 fide borusundan 3-4 buyutme borusuna gececeginizi hesaplayabilirsiniz.

Teşekkür ederim Kızıltan açıkcası aklıma gelmemişti. Ama bu Boruları daha önce başka bir amaç için almıştım o yüzden delikler açılmış. Bu delikleri istediğim şekilde dönüştürmeye çalışacağım. Aynı EC değeri ile hem fide hem yetişmiş bitkiyi besleyebilir miyiz? Acaba.

Nctelts
18-09-2017, 21:56
Mrh arkadaşlar bizim kıvğrcıklar hızlı davrandılar beklediğimden Erken patlama yaptı.

Size sorum bilen arkadaşlar ya da fikri olan yardımcı olursa çok sevinirim ben bu sistemde marul ve yeşil soğanları akan su da değil pet bardak içerisinde perlit torf katı ortamında 2 saatte durup 15 dk çalış diyerek yetiştirmeyi düşünüyorum. Baktığım herkes akan su yapmış. Acaba köklerini damlama yapmak suretiyle yetiştirebilir miyim? Artısı eksisi ne olur? Hazır daha sistem kurulmamış iken yanlış var ise doğrusunu yapalım. Herkese iyi geceler.

kiziltan
19-09-2017, 13:27
Masrafli olan degil ucuz baslanani sormussunuz, deneyin ne kaybedersiniz, 15-20 maruldan fazla mi ?

Nctelts
19-09-2017, 21:18
Masrafli olan degil ucuz baslanani sormussunuz, deneyin ne kaybedersiniz, 15-20 maruldan fazla mi ?

En iyi öğrenme yolu deneyerek öğrenme. Tabi ki belli bir teorik bilgi alt yapısı ile beraber. Ayrıca tohumlar iyi büyüyorlar. Deneyelim hep beraber görelim. İyi çalışmalar.

Nctelts
23-09-2017, 10:36
Arkadaşlar kolay gelsin. Bizim yeşil soğanlar belli bir seviyeden sonra yan yatıyor. Çilek besini ile besliyorum. EC 1.1-1.2 civarında yardımcı olursanız çok sevinirim.

Tohumlar büyümeye devam ediyor bazı aksaklıklardan dolayı sistemi kuramadım haftaya artık.

arslanereli
23-09-2017, 15:07
Çok sıcak büyüme çok hızlı geldiği için tasiyamiyor kendini. Toprakta bakır atıyorlar yavaşlatmak icin

Nctelts
23-09-2017, 17:35
Çok sıcak büyüme çok hızlı geldiği için tasiyamiyor kendini. Toprakta bakır atıyorlar yavaşlatmak icin

Teşekkür ederim Sayın arslanereli olabilir adana çok sıcak bir kaç hafta öyle gidecek gibi. Bende dedim bunlar nasıl öyle hızlı büyüyor keplere ektiğim marul tohumları da hemen boy attı. Marullar ekilecek duruma gelene kadar havalarda serinlerse çok iyi olur. İyi çalışmalar.

Sunguroğlu
25-09-2017, 12:40
Kolay gelsin çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum. Sizin kurduğunuz sistemden bende kurmak istiyorum. Kurulum aşamasında yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

Nctelts
26-09-2017, 10:57
Kolay gelsin çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum. Sizin kurduğunuz sistemden bende kurmak istiyorum. Kurulum aşamasında yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

Teşekkür ederim elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Sistemin nası çalışacağını bende çok merak ediyorum. Bütün malzemeler hazır sadece monTaj yapılacak bir arkadaşın müsait olmasını bekliyorum yarın için söz verdi. Biter bitmez foto çekeceğim.

Marol larda tüm hızıyla büyüyor. Onları görünce daha da sabırsızlanıyorum.

Sunguroğlu
28-09-2017, 09:04
Montaj aşamasını da fotoğraflarsanız hatta video çekebilirseniz. Benim gibi yeni başlayacak arkadaşlara da yol göstermiş olursunuz.

Nctelts
28-09-2017, 09:53
Montaj aşamasını da fotoğraflarsanız hatta video çekebilirseniz. Benim gibi yeni başlayacak arkadaşlara da yol göstermiş olursunuz.

Arkadaş bugün gelecek bekliyorum foto çekerim. Video nasıl olur bakacağım. Bende sabırsızlanıyorum artık.

Nctelts
29-09-2017, 23:26
Herkese iyi geceler. Kıvırcık marul ve soğanların 15. Gün fotoları yavaş yavaş gelişiyorlar. Umarım normaldir bu gelişme. Acaba bin kaç gün içinde sisteme taşısam sıkıntı yaşar mıyım? Büyümelerine kendi yerlerinde devam etseler.

Nctelts
29-09-2017, 23:31
Bunlar depoya motorun bağlanması ve geri dönüş bağlantılarının montajı fotolar biraz ayrıntılı gibi oldu ama her şey net olsun istedim. Beyaz kaptan çıkan motorun girişi diğeri tahliye vanası.

Nctelts
29-09-2017, 23:33
Deponun içerisine gelen boru ucunda ki vana basınç ayarı yapmamız için konuldu manometre koymadık şimdilik.

Nctelts
29-09-2017, 23:38
Bunlarda devamı. Sadece geri dönüş ve motor bağlandı bir kaç güne damlama Boruları nı döşeyip kullanacağım pet bardakları da ekleyip tekrar foto koyacağım. Acaba bu sistemin üzerini ne ile kapatabilirim yağmurdan korunmak için onu düşünüyorum kaç günden beri.

Sunguroğlu
30-09-2017, 11:57
Elinize sağlık nctelts

Sisteminiz çok güzel olmuş.
Yağmurdan korunmak için üzerine şeffaf dönebilirsiniz. Böylelikle güneşide kesmemiş olursunuz.
Şeffaf yapabilmeniz için en üst demirlerinize kaynakla demir eklerseniz şeffaf ı üzerine vidalara bilirsiniz.

Damlama sisteminizi yaptıktan sonra fotoğraflarsanız sevinirim.

iyi çalışmalar dilerim...

PoeWang
30-09-2017, 13:04
marul besini kullandınız mı tohumlar için yoksa sadece su mu ?

Nctelts
30-09-2017, 13:36
Elinize sağlık nctelts

Sisteminiz çok güzel olmuş.
Yağmurdan korunmak için üzerine şeffaf dönebilirsiniz. Böylelikle güneşide kesmemiş olursunuz.
Şeffaf yapabilmeniz için en üst demirlerinize kaynakla demir eklerseniz şeffaf ı üzerine vidalara bilirsiniz.

Damlama sisteminizi yaptıktan sonra fotoğraflarsanız sevinirim.

iyi çalışmalar dilerim...

Teşekkür ederim. Bende öyle düşündüm fakat alttan rüzgarı alıp dağıtır mı diye düşünüyorum

Nctelts
30-09-2017, 13:38
marul besini kullandınız mı tohumlar için yoksa sadece su mu ?

Şimdilik sadece su ile hergün suluyorum. Sisteme alırsam da su ile sulama ya devam etmeyi düşünüyorum

trenci10
30-09-2017, 20:18
Sisteminiz çalışmadığı zaman boruların içinde kaç cm su kalıyor?

Redüktörlerin aşağıda bağlı olduğunu ve sistemde su kalmadığını sanıyorum.

Sistemde motor çalışmadığında bir miktar su kalması gerektiğini düşünüyorum.

Başarılar dilerim.

Sunguroğlu
01-10-2017, 09:42
Teşekkür ederim. Bende öyle düşündüm fakat alttan rüzgarı alıp dağıtır mı diye düşünüyorum

Belki şeffaf in üzerine aşağıya kadar uzayan sera naylonu çekebilirsiniz. Ama şeffaf yanlara doğru uzunca yapılmalı yoksa içeri giriş çıkışınız zor olur.

Naylon çekerseniz gezen bir seranız olur. :))

Maruldan sonra çilek bile yetiştirilebilir.

Marulları sisteminize nasıl dahil edeceksiniz. Perlit mi kullanaksiniz.

PoeWang
01-10-2017, 11:55
Şimdilik sadece su ile hergün suluyorum. Sisteme alırsam da su ile sulama ya devam etmeyi düşünüyorum

Sadece su ile yeterli besini alabilecekler mi ?

Nctelts
01-10-2017, 13:33
Sadece su ile yeterli besini alabilecekler mi ?

Her zaman değil sadece sisteme aktarılabilecek bir boya gelene kadar devamlı şimdilik yani. Zaten bu sistem tam hazır olana kadar onlarda istediğim boyda olurlar.

shawshang
02-10-2017, 09:05
Elinize sağlık sistem gayet güzel olmuş.

Fakat redüksiyonların yönleri ters olmuş. Yatay boruların içerisindeki suyun bekleme şansı bu şekilde hiç olmaz. Redüksiyon kullanma amacı da bu yüzdendir.

Nctelts
02-10-2017, 17:34
Elinize sağlık sistem gayet güzel olmuş.

Fakat redüksiyonların yönleri ters olmuş. Yatay boruların içerisindeki suyun bekleme şansı bu şekilde hiç olmaz. Redüksiyon kullanma amacı da bu yüzdendir.

Teşekkür ederim çok haklısınız. Onun yerine başka bir parça da bakabilirdim. Yanlız şöyle bir durum planlıyorum daha önce de yazmıştım. Akan su kültürü olarak değil de pet bardak içerisine torf perlit içinde ekmeyi düşünüyorum sulamayı her bir Ped bardak üzerine bir damlalatıcı ile yapmayı planlıyorum. Kök gelişimi nasıl olacak emin değilim. 2 saat dur 15 dk olarak besleyeceğim.
Bu konuda tecrübeli arkadaşlar ya da fikri olan arkadaşlardan fikirlerini alabilirim. Redüksiyonlar bu sistem ile istediğimi alamazsım akan su kültürüne geçebilmek için kolaylık sağlayacak.

Nctelts
05-10-2017, 16:03
Arkadaşlar kolay gelsin. Marul, yeşil soğan gibi bitkilerin günlük güneş alma süreleri ne kadardır tahmini yardımcı olur musunuz? Ona göre bir yer belirleyeceğim kendime.

Sunguroğlu
10-10-2017, 11:31
Arkadaşlar kolay gelsin. Marul, yeşil soğan gibi bitkilerin günlük güneş alma süreleri ne kadardır tahmini yardımcı olur musunuz? Ona göre bir yer belirleyeceğim kendime.

Sayın nctelts

Çok fazla bilgim yok ama bir çiftçi abime sordum. Öğleden sonra güneş alabilecek yere koyarsan daha iyi olur dedi.

Bende sistemi güneş almayan bir yere kurmuştum. Ama tekrar değiştirdim. ( marul için sordum bilgin olsun).

Kolay gelsin.

Sunguroğlu
10-10-2017, 11:38
Sayın nctelts

Size bir kaç sorum olacak.

1. Marullari sisteme dahil ettiniz mi ?
2. Sulamayi kaç saatte bir yapiyorsunuz ?
3. Suyun ec sini nasıl ayarladınız ?
4. Besin eriği olarak ne kullanacaksınız ?

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

İyi çalışmalar...

Nctelts
10-10-2017, 20:05
Sayın nctelts

Size bir kaç sorum olacak.

1. Marullari sisteme dahil ettiniz mi ?
2. Sulamayi kaç saatte bir yapiyorsunuz ?
3. Suyun ec sini nasıl ayarladınız ?
4. Besin eriği olarak ne kullanacaksınız ?

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

İyi çalışmalar...

sayın sunguroğlu, işlerimle ilgili sıkıntılarımdan dolayı daha kuramadım olduğu gibi duruyor o yüzden sisteme dahil edemedim.
sulama ile ilgili şu an daki sistemimde 2 saat dur 15 dk çalış olarak sulama yapıyorum bir sıkıntı olmadığı için yeni sistemde de aynı şekilde devam etmeyi düşünüyorum.
ec için daha önceki arkadaşları referans almayı düşünüyorum çünkü benimde bir tecrüben yok şuanda deneme yanılma olacak birazda sitedeki tecrübeli arkadaşların da fikirlerini alarak bu işin içinden alnımızın akı ile çıkacağız inşallah.
besin eriği olarak sağolsun kudret hocamdan sipariş verdim gönderdi arkadaşların çoğu da bu şekilde tedarik ediyor ve sıkıntı yok gayet güzel ve verimli ürünler alıyorlar. kudret hocama tekrar teşekkür ediyorum.
herkese iyi çalışmalar en kısa zamanda sistemi tamamlayıp fotoğraflarını yükleyeceğim.

Nctelts
10-10-2017, 20:08
Sayın nctelts

Çok fazla bilgim yok ama bir çiftçi abime sordum. Öğleden sonra güneş alabilecek yere koyarsan daha iyi olur dedi.

Bende sistemi güneş almayan bir yere kurmuştum. Ama tekrar değiştirdim. ( marul için sordum bilgin olsun).

Kolay gelsin.

çok teşekkür ederim benim raflar tekerlikli yer değiştirebiliyorum ama daha kuramadım elektrik ihtiyacı olacağı için priz e de yakın bir yer olması gerekecek şimdiden onun derdine düştüm ona da bir çare buluruz umarım. iyi çalışmalar.

Sunguroğlu
21-10-2017, 08:55
Sayın nctelts

Son durum nedir ??

Viyoldaki marullarınız baya büyüdüler mi ??

Nctelts
21-10-2017, 10:27
Sayın nctelts

Son durum nedir ??

Viyoldaki marullarınız baya büyüdüler mi ??

sayın sunguroğlu ilginize teşekkür ederim. işimizle ilgili bazı tatsız olaylar yaşadık o yüzden ara vermek zorunda kaldım. fideler bir yere kadar büyüdü ama galiba kökler yeterince gelişmedi çok büyümediler onun için hemen sisteme aktarmak istiyorum ama bir türlü istediğim olmadı. damlama borularını bir arkadaşın fikrine göre döşedim ama o da olmadı o yüzden tadilat yapacağım ordada çok bir iş kalmadı ama zaman olmuyor. hafta içerisinde umarım herşey hazır olacak. kolay gelsin.

Nctelts
22-10-2017, 18:50
Herkese merhaba. Biliyorum ağır ilerliyorum ama dedigim gibi sıkıntılar vardı ama şimdilik geçti çok şükür yavaş yavaş işimize bakacağız. Bu fotolar son hali ama motordan çıkıp hatlara gelen bağlantı istediğim gibi olmadı motoru çok yoruyor fazla dirsek kullandık şimdi direk tek tek hatlara vereceğim foto çekerim bitince.
Fidelerde yumurta kepinde istedigim gibi olmadı yine de sisteme ekleyip gelişmesini takip edeceğim olmazsa fide satın alacağım mecbur. Umarım sistemsel başka sıkıntı yaşamam. Herkese iyi çalışmalar.

Nctelts
30-10-2017, 07:41
Herkese mrh. Öncelikle dün akşam bir olaydan dolayı şok oldum. agaçlar.net üyelerinden sy. Leventali abimizin sayfasını görüp okumaya başladım birkaç gün önce o kadar güzel bilgiler, çalışmalar, açıklamalar yapmış ki sayfanın Sonun gelmesini heyecanla bekliyor kendisi tarsus lu olduğu için görüşebileceğimi hayal ediyordum ki son sayfada vefat ettiği haberini yazmışlar resmen şok oldum kafamdan kaynar sular döküldü. Tekrardan allah rahmet eylesin. Yazdıkları çok değerli gerçekten bakmayan arkadaşlar bence hemen baksınlar.

Bizim sisteme gelince beni çok yoruyor bağlantılar bitti ama her yerden kaçak var onları kesmek için uğraşıyorum bir yandan da -fide demeye bin şahit lazım- fideleri yerlerine koydum şimdilik sadece su veriyorum. Kaçaklar bitmeden besin veremem. Sağolsun kudret hocam nasıl bir besleme olacak akan su mu? Yoksa katı ortam mı?diye Sordu haklı olarak çünkü drip kullandım sulama için bende kararsızdım ama şöyle birşey geldi aklıma sizin de fikriniz varsa alabilirim. Öncelikle fideleri yeni iken damlama ile sulama yapayım Kökler boru içindeki suya ulaşana kadar daha sonra dripleri kapatıp boruların baş tarafına koyacağım ince hortumla akan su sistemine döneyim. Kafam çok karışık.

Bu kadar sıkıntı olması iskeleyi ve pvc Boruları başka bir iş için almıştım ve delikleri onun demiştim şimdi topraksız tarım için kullanmak istiyorum ve bu da beni çok yoruyor.

Nctelts
30-10-2017, 07:42
Ayrıca delik araları biraz sık olduğu için bir marul bir yeşil soğan olarak deneyeceğim artık hayırlısı.

Sunguroğlu
30-10-2017, 08:39
Sayın nctelts
Direk olarak akan su kültürüne geçebilirseniz. Daha az yorulursunuz diye düşünüyorum.

Kaçaklar tam olarak nerden oluyor. Sulama hortumlarında mi ?yoksa geriye dönen borularda mi ?

Sistemi kurmak gerçekten yorucu olabiliyor. Özellikleri kaçaklar olunca kolay gelsin.

Marulları göremedim , eklemediniz mi ?

Nctelts
30-10-2017, 11:26
Sayın nctelts
Direk olarak akan su kültürüne geçebilirseniz. Daha az yorulursunuz diye düşünüyorum.

Kaçaklar tam olarak nerden oluyor. Sulama hortumlarında mi ?yoksa geriye dönen borularda mi ?

Sistemi kurmak gerçekten yorucu olabiliyor. Özellikleri kaçaklar olunca kolay gelsin.

Marulları göremedim , eklemediniz mi ?

Kaçaklar hem 20 lik damlada hemde geri dönüşte dirseğin birinde var dirseği söküp tekrar takacağım conta oynamış olabilir. Şuan sistemi içinde su kalacak şekilde ayarladım sadece bitki büyüyene kadar üstten vereceğim suyu daha sonra boruların başından akıtacağım. Marullar perişan oldu özellikle yeşil Kıvırcık yumurta kepinde olmuyormuş denemeyin arkadaşlar :)) kaç hafta OLDU hala çok küçük ama yinede sisteme ekledim zaten şimdilik sadece su veriyorum artık haklarında hayırlısı :))

Sunguroğlu
09-11-2017, 17:58
Sayın nctelts

Son paylaşımın üzerinden 10 gün geçmiş. Son durum nedir ??

Nctelts
28-11-2017, 08:04
Herkese merhaba. Bizim sistemin sıkıntıları devam ediyor. İstediğim yere taşıdım ama hesapladığımdan daha ağır olduğu için yerinden çok zor oynuyor. Daha önce bahsetmiştim marul fideleri olmadı bende deneme amaçlı dışarıdan aldım biraz büyük ama idare edeceğim. 2 gün önce ekledim takip edeceğim. Yerinden oynatamadığım için yağmurdan kaçıramayacağım depo yu naylon ile örtüm ama fidelerin olduğu yerden yağmur alacak besin formül ünü çok bozar mı? Sulamayı da baştan yapıyorum. İyi çalışmalar.

Sunguroğlu
08-12-2017, 03:49
Sayın nctelts kolay gelsin.
Yağmur suyunun besinin formülünü bozacağını düşünmüyorum. Yağmur suyunun ec si 0.01 olarak ölçtüm. Ama sağanak yağışlarda marullara bir zarar verebilir mi ? Yağmur suyu marulların ve soğanların bulunduğu deliklerden girip depoyu taşırabilir mi ? Tabi ki bunlar varsayım adanada dolu yağar mi bilmiyorum. Takibe devam ediyorum.

Soğan ve marulların aynı besinde gelişimleri nasıl ?

Nctelts
08-12-2017, 18:00
Sayın nctelts kolay gelsin.
Yağmur suyunun besinin formülünü bozacağını düşünmüyorum. Yağmur suyunun ec si 0.01 olarak ölçtüm. Ama sağanak yağışlarda marullara bir zarar verebilir mi ? Yağmur suyu marulların ve soğanların bulunduğu deliklerden girip depoyu taşırabilir mi ? Tabi ki bunlar varsayım adanada dolu yağar mi bilmiyorum. Takibe devam ediyorum.

Soğan ve marulların aynı besinde gelişimleri nasıl ?

çok teşekkür ederim ilgin için sunguroğlu. Şöyle olabilir mi acaba. 100 lt olan depodaki su yağmur ile 150 lt oldu. bu artış depo içindeki besin oranını düşürmez mi? Seyreltilmiş olmaz mı yani? daha çok besin ilavesi gerekecek ama pek şansım olmadığı için bu şekilde devam bakalım ne olacak.

trenci10
08-12-2017, 19:50
çok teşekkür ederim ilgin için sunguroğlu. Şöyle olabilir mi acaba. 100 lt olan depodaki su yağmur ile 150 lt oldu. bu artış depo içindeki besin oranını düşürmez mi? Seyreltilmiş olmaz mı yani? daha çok besin ilavesi gerekecek ama pek şansım olmadığı için bu şekilde devam bakalım ne olacak.

Yağmur suyunun depoya karışması için açıktaki yüzey alanınız çok az.

Teoride bir miktar su depoya sızacaktır fakat bu oran çok fazla olmaz.

Sunguroğlu
09-12-2017, 08:20

Sayın nctelts

Rica ederim. Asıl ben size teşekkür ederim.

Deponuzu tamamiyle doldurmayın bence yağmur suyuda eklenirse taşma yapabilir. Her ihtimale karşı 20 lt kadar boş bıraksanız iyi olur. Birde deponun su seviyesini ölçerseniz, ne kadar su aldığını anlamış oluruz. Aslında taşma yapmadığı sürece yağmur suyunun depoyu doldurması iyi birşey sizi su eklemekten kurtarmış olur. Sizde eksilen besini eklersiniz. :)

Nctelts
10-12-2017, 10:36
Sayın nctelts

Rica ederim. Asıl ben size teşekkür ederim.

Deponuzu tamamiyle doldurmayın bence yağmur suyuda eklenirse taşma yapabilir. Her ihtimale karşı 20 lt kadar boş bıraksanız iyi olur. Birde deponun su seviyesini ölçerseniz, ne kadar su aldığını anlamış oluruz. Aslında taşma yapmadığı sürece yağmur suyunun depoyu doldurması iyi birşey sizi su eklemekten kurtarmış olur. Sizde eksilen besini eklersiniz. :)

Deponun yarısı boş taşma olmaz. Dolan miktarı da besin ekleyerek ec ayarı yapılabilir hic aklıma gelmemişti bir daha ki sefere deneyeceğim. Kökleri kontrol ediyorum gelişme var ama ağır
Beni bu aralar heveslendiren balkonda ki çilekler çiçek açtılar bir kaç tanesi de tuttu umarım yenecek duruma gelirler :))

Sunguroğlu
28-12-2017, 18:17
Sayın nctelts
Çilek ve marullariniz ne durumda ??

Nctelts
28-12-2017, 18:59
Sayın nctelts
Çilek ve marullariniz ne durumda ??

merhaba sunguroğlu. çilekler gayet iyi gidiyor umarım ileride bir sıkıntı yaşamazlar müsait bir zamanda fotoğraf çekip atacağım. marullar da fena değil ama ağır büyüyorlar orada istediğimi sağlayamadım daha doğrusu yeri iyi değil tam güneş alamıyorlar ve istediğim gübreyi veremiyorum.

Nctelts
01-01-2018, 16:17
Herkese mrh marul sayfasında çilek haberleri şimdilik fena değil umarım yenecek duruma gelirler.

Sunguroğlu
05-01-2018, 09:09
Nctelts takipteyim.
Çileklerin güzel gözüküyor.
Marullara verdiğin besinden mi veriyorsun.

Nctelts
08-01-2018, 06:52
Nctelts takipteyim.
Çileklerin güzel gözüküyor.
Marullara verdiğin besinden mi veriyorsun.

Hayır çileğin kendi besinini kullanıyorum. 3 günlük yoğun yağmurdan sonra güneş çıktı tekrar artık kızarmalarını bekliyorum ne kadar zaman alırsa

Sunguroğlu
12-01-2018, 11:05
Sayin nctelts
Çilek için sistem kuruyorum. Deneme yapacağım.
Bakalım olacak mi. Benim balkon olduğu için direk güneş alma zamanı az oluyor. Havalarda yağmurlu bu ara ama yazin olur diye tahmin ediyorum. Tavsiyelerini bekliyorum.

Nctelts
15-01-2018, 06:58
Sayin nctelts
Çilek için sistem kuruyorum. Deneme yapacağım.
Bakalım olacak mi. Benim balkon olduğu için direk güneş alma zamanı az oluyor. Havalarda yağmurlu bu ara ama yazin olur diye tahmin ediyorum. Tavsiyelerini bekliyorum.

Hayırlı olsun. Olmayacak diye bir şey yok olur tabi ki. Adana da yazın olmuyor aşırı sıcak ve nem den dolayı direk güneşin altında kaldıkları için belli bir miktar gölge yapmak gerekiyor galiba ama ben yapamıyorum. Daha önce fotoğraflarını koyduğum çilekleri biraz kapatıp sıcak tutabilseydim şimdiye kadar kızarmış olurdu. Bu zamana kadar gündüz sıcaklığı pek düşmedi. Sizi tavsiyem yaklaşık 5 saat güneş alsın kışın sıcak tutun yazın çok fazla güneşe maruz kalmasın tahminim olur. Tabi ki bu işte tecrübeli arkadaşların tavsiyesi daha önemli benim yaptığım 5-10 kök sadece. Başarılar iyi çalışmalar.