View Full Version : Soğan (Allium cepa)
Selahattin Hocam, taze soğanlarım ilk büyümeye başladıklarında çok güzeller. Fakat hepsini aynı anda tüketemediğimiz için biraz zaman geçince ( 2 hafta kadar) dış yapraklarında sararma başlıyor. Sararma başlayınca kurtlandığını anlıyorum ve yanılmıyorum. Bu yeşil soğanlar niye kurtlanır? Gölgede yetişirse kurtlanır diye duymuştum benimkiler güneşin altındalar. Koyun gübresi atmıştım bu yapar mı?
Kurtlu diye bir sürü soğanı söküp attım. Bıraksaydım sağlıklı kafa soğan olurlar mıydı?
Sevgiler...
Selahattin Yılmaz
22-04-2007, 11:45
SOĞAN (Allium cepa)
Soğan bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok tüketilen sebzelerin başında gelip, besin değeri oldukça yüksektir. Yemeklere lezzet vermesi bakımından vazgeçilmeyen sebze olan soğanın insan sağlığına metabolizmada düzenleyici, mikrobik hastalıklarda bağışıklılığı arttırmak gibi fonksiyonları vardır.
ANNELERİN EN İYİ GIDASI
Ayrıca büyüme çağındaki çocuklar için bir enerji kaynağı, bol süt yapıcı özelliğinden dolayı bebekli anneler için iyi bir gıda olarak vasıflandırılır.
GENELDE 2 YILLIKTIR
Soğan genel olarak iki yıllık bir bitkidir. Birinci yıl başlar, ikinci yıl tohum oluşur. Ancak ülkemizde de geniş miktarda üretildiği gibi, bazı soğanlar üç yıllık olup, birinci yıl tohum ekimiyle arpacık haline gelmektedir. Bu durum çeşitlere has genetik bir karakterdir.
Resim 1. Ülkemizde ıslah edilen bir soğan çeşidimiz.
23069
SERİN İKLİM VE IŞIK İSTER
Soğan yetiştiriciliğinde özellikle sıcaklık ve gün uzunluğu önemlidir. Geniş bir sıcaklık toleransı olmasına karşılık kök ve yaprakların gelişmesi sırasında iklimi serin olan yerlerde üretim daha verimli olur. Başların gelişiminin son devrelerinde ise daha yüksek sıcaklık ve düşük rutubeti severler.
Yumrunun yeterli gelişimi için gerekli diğer bir iklim faktörü de gün uzunluğu yani ışıklanmadır. Yumru bağlama döneminde yazlık çeşitler 1 2, kışlık çeşitler de 15 saatlik gün uzunluğu isterler.
HAFİF TOPRAK SEVER
Soğan yeterli seviyede besin maddesi ihtiva eden, hafif toprakları sever. Kumlu-tınlı topraklar yanında, humusça zengin killi-kumlu topraklarda da iyi ürün alınır. Ancak soğan yüksek asitliğe karşı hassas olup, uygun toprak asitliği pH 6,0-6,5'dur.
ÇOK ZENGİN ÇEŞİTLERE SAHİPTİR
Soğan çeşitleri şekil, kabuk rengi, baş bağlama eğilimleri, acılık ve depolanmaya dayanıklılık yönünden farklılıklar gösterirler. Sofralık çeşit olarak en çok hafif omuzlu, alt kısmı hafif konik, yuvarlağa oldukça yakın soğanlar aranmaktadır. Dış kabuk renklerine göre sarı, solgun kırmızı, tunç renkli, koyu kırmızı, mor ve beyaz soğanlar üretilmektedir.
Resim 2. Mor soğan (Lakerda) çeşidinin görünümü.
23070
YAZLIK VE KIŞLIK SOĞANLAR
Ülkemizde yetiştirilen soğan çeşitleri yazlık ve kışlık olmak üzere iki gruba ayrılır. Kışlık çeşitlere örnek olarak Yalova-12, Yalova-15 ve Çorum soğanı sayılabilir. Yazlık çeşitler içinde de Yalova-3 ve Mor soğan sayılabilir.
FAZLA KABUK İÇEREN KIŞLIK SOĞAN
Kışlık soğanlarda etli doku ince ve sıkı, acılık hissedilir derecede ve sayısı daha fazladır.
AZ KABUK İÇEREN YAZLIK SOĞAN
Yazlık çeşitler ise tatlı, hafif kokulu, gevrek, sulu etli ve dış kabuk sayısı daha azdır.
MÜNAVEBE ŞART
Soğan yetiştiriciliğinde münavebe, toprak hazırlığı ve gübreleme öncelikli konulardır. İki yıl üst üste aynı tarlada kesinlikle soğan yetiştirmemek gerekir.
Resim 3. Kışlık Yalova-15 çeşidi.
23071
BİLİNEN TOPRAK HAZIRLIĞI
Soğan ekilecek tarla sonbaharda bir veya iki defa orta derinlikte sürülüp, tezekli olarak bırakılmalıdır. Dikim mevsiminde ve toprak tava geldiği zaman diskaro veya tırmık geçirilerek kışın yağış ve donlarıyla dağılan tezekler düzlenmeli ve dikim yapılmalıdır.
BİR YIL ÖNCE ÇİFTLİK GÜBRESİ
Soğan yetiştirilecek tarlaya o yıl çiftlik gübresi verilmez, bir yıl önce çiftlik gübresi verilmiş tarlalara soğan ekilebilir. Ortalama bir gübreleme uygulama istenirse; dekara 20-25 kg süperfosfat, 40 kg amonyum sülfat ile 20 kg potasyum sülfat gübreleri yeterlidir. Tarlanın besin durumu biliniyorsa ve zenginse bu değerlerde % 50 kadar indirim yapılabilir. İzlenecek en doğru yol, toprak analizi yaptırmaktır.
ÖNCE ARPACIK YETİŞTİRELİM
Seçilen toprak bu işe uygun olmalı, tohum ekiminden 3-4 ay önce derince işlenmelidir. Bir süre sonra yapılan ikinci toprak işlemeyi müteakip tırmıkla toprak düzlenir. Genellikle 120 cm genişlikte, tahtalar yapılır.
ŞUBAT-MART AYLARINDA TOHUM EKİLİR
Havaların durumu ve yağışlar izlenerek Şubat ile Nisan ayları arasında ekim yapılır. Tohumlar ya dikkatlice elle serpilir, ya da çiziye ekilir. Eğer eken kimsenin bu konuda tecrübesi yetersiz ise çiziye ekim tavsiye edilir. Çiziler arası 5-6 cm yeterlidir. Çiziler üzerinde her cm'ye 1-2 tohum bırakılır, tırmıkla hafifçe kapatılır ve bastırılır.
DEKARA 2-3 kg TOHUM
1 dekara 2-3 kg tohum sarfedilir. Tohumların zamanında çimlenebilmeleri için ekimden sonra süzgeçli kovalarla yeteri kadar sulanır. 10-15 günde tohumlar çimlenir, bundan sonra sürekli ot temizliği yapılır.
5-6 AY SONRA ARPACIK SÖKÜMÜ
Uygun şartlarda tohum ekiminden 5-6 ay sonra arpacıklar söküme gelir. Arpacık hasadının zamanı daha çok yaprakların sararmasından anlaşılır. Arpacık hasadı kuru bir havada yapılır. Toplanan arpacıklar 2-3 gün kurutulur, uygun şartlarda depolanır. Bir dekardan iyi şartlarda 1 ,0-1 ,5 ton arpacık elde edilir.
ARPACIKTAN BAŞ SOĞANA
Ülkemiz üreticilerinin ve amatörlerinin en çok bildiği ve uyguladığı yöntemdir. Dikim sıravari ve elle yapılır. Arpacık dikiminde en uygun mesafe sıra arası 25 cm, sıra üzerleri de 10-12 cm'dir. Dikilen arpacıkların çok iri olmaması ve yuvarlak şekilli olması istenir.
ARPACIK İRİLİĞİ ÖNEMLİDİR
Çapları 1.0-1.5 cm olan arpacıklar baş soğan üretimine uygundur. Çapları daha büyük arpacıklar yeşil soğan üretiminde kullanılırlar.
SADECE ÇAPA
Yapılacak bakım işlerinin başında çapa gelir. Bitkilerin yâbani otlardan kurtarılması ve toprağı gevşetmek bakımından 2 veya 3 kez çapa mutlaka gereklidir.
AZ SU İSTER
Soğan bitkisinin su ihtiyacı fazla değildir. Şubat ve Mart aylarında dikilen soğanlar kışın toprakta biriken sudan uzun süre faydalanırlar. Ancak başların irileştiği Haziran-Temmuz aylarında soğanların 1-2 defa sulanması gerekmektedir. Halk arasında yaygın bulunan, sulanan soğanların dayanıksız olduğu düşüncesi doğru değildir.
AŞIRI SU VE GÜBRE VERME!
Ancak aşırı sulama ve fazla azotlu gübre kullanımının soğanı gevşek yapılı ve dayanıksız hale getirdiği de bilinmektedir.
ARPACIK ÜRETİM MASRAFINDAN KURTULALIM DİREKT TOHUM EKİMİ YAPALIM
ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanan bu yöntem son 10 yılda ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu yöntemi uygulamak için alüvyonlu veya tınlı-kumlu kolay işlenebilir, besin maddelerince zengin topraklarla uygun bir çeşit seçimi gerekmektedir. Uygun yabancı çeşitlerin yanısıra Yalova-3 ve Çorum gibi yerli çeşitler tohum ekimine uygun çeşitlerdir.
ŞUBAT-MART AYLARINDA EKELİM
Bu metodun uygulanması, şubat ayı içinde veya Mart ayı başlarında iyi hazırlanmış tarlalara mibzerle tohum ekimi ile başlar. Uygun sıra arası mesafeleri 20-25 cm'dir. Ekim derinliği 1 cm'yi geçmemelidir. Bu tür ekimde dekara ortalama 600-750 gram tohum sarfedilir. Diğer bakım işleri aynıdır.
HASAT ZAMANINI İYİ TESPİT ET!
Soğanın yaprakları gelişmelerini tamamlayıp, önce sararır daha sonra boyun kısmı yumuşayıp yana yatar. Hasat zamanının tespiti en pratik olarak toprak üstü aksamının 2/3'sinin kurumuş olması ve tarladaki bitkilerin % 80'inin bu duruma gelmesinden anlaşılır. Hasat hafif topraklarda elle, daha ağır topraklarda ise çapa veya çepinlerle yapılır.
TURFANDA SOĞAN
Mayıs-Haziran aylarındaki turfanda soğan hasadı yaprak kısımları kurumadan ,yapılır. Bunlar baş bağlamış soğanlar olup, yaprak kısımları da yeşildir.
HASAT SONRASI İYİCE KURUT
Temmuz-Eylül ayları arasında hasada gelen soğanlar toplandıktan sonra ya tarlada, ya da özel kurutma odalarında kurutulur. Kurutma yığınlarının yüksekliği 30 cm'yi geçmemeli ve sık sık havalandırılmalıdır. Kurutmanın süresi ise 20-30 gündür. Yağışlı bölgelerde kurutma kapalı yerlerde yapılmalıdır.
DEPO YA DA PAZARA
Kuruyan soğanlar tarlada temizlenerek depoya hazırlanır. Kuruyan yapraklar boynun 2-4 cm üzerinden ve kurumuş kökler bıçakla kesilir. Ayrıca çatlamış kabuklar temizlenir. Bundan sonra çuvallara doldurulan soğanlar depoya gönderilir.
Resim 4. Ülkemizde ıslah edilen bir soğan çeşidimiz.
23072
Kaynak (http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/sebzecilik/koku_yen_seb.htm)
Selahattin Yılmaz
22-04-2007, 11:51
Eğer soğanlarınızda gördüğünüz kurçuklar tarla düzeyinde değil de evde yetiştirdiğiniz soğanlarda ise söküp atmakta iyi etmişsiniz. Muhtemelen hayvan gübresinden kaynaklanan bulaşma söz konusu daha ayrıntı için resim göndermelisiniz.
Yine de eğer mideniz bulanmayacaksa bulaşmış soğanları güzelce temizleyip yıkayıp yiyebilirsiniz de en azından işe yarar kısımlarını. O zaman bu soğanın adını organik soğan koyabiliriz (ilaçlı olmaması açısından) .
Evde bahçede yetiştiriyorum soğanlarımı. Ama göz görünce gönül katlanmıyor be hocam. Organik ama kurtçuksuz olamaz mı? Gerçi artık 10 taneden fazla ekmemeye karar verdim. Onlar orta büyüklüğe gelince bir 10 tane daha ekerim. O zaman başlarına bir şey gelmeden tüketiriz. Artık misafirlerimiz gelip te taze soğan isterse kontenjanımız doldu deriz :D
Ben balkonuma ektim biraz. Hem beyaz bilek taze soğanından hem de baretta beyaz soğandan. Ama kurtçuk falan deyince diğer bitkilerime de bulaşır korkusundan acaba söksem mi diye düşünmeye başladım şimdi.
Gecikince soğanda kurt mu olur mutlaka? Yoksa yanlış mı bir sonuç çıkardım okuduklarımdan?
Sorun yoksa sökmeyin soğanlarınızı agartha. Ben bahçeye ekiyordum. Köydeki teyze fazla sulayınca olur dedi. Ekince bol sula, bir daha ölmedikçe sulama dedi. Bense toprağını hiç kurutmuyordum. Şimdiki soğanlarımda hiç sorun yok. (Hemen hiç sulamıyorum arada yağmur yağıyor)
Sorun yoksa sökmeyin soğanlarınızı agartha. Ben bahçeye ekiyordum. Köydeki teyze fazla sulayınca olur dedi. Ekince bol sula, bir daha ölmedikçe sulama dedi. Bense toprağını hiç kurutmuyordum. Şimdiki soğanlarımda hiç sorun yok. (Hemen hiç sulamıyorum arada yağmur yağıyor)
Ah bu çok iyi bir bilgi oldu çünkü toprağı sanki daha çabuk kuruyor gibi geldiği için suya ihtiyacı olduğunu düşünüp çok suyla olmasa da sık sık suluyordum. Daha kendi haline bırakayım bundan sonra.
Soganlarim guneste mi, golgede mi olmalilar?
Arkadaşlar acaba bu taze soğanları nasıl ekiyorsunuz,bilgi alabilir miyim?
ERKAN1974
25-10-2007, 10:21
bu taze soğanları nasıl ektiğinizi bende merak ettim. Ayrıntılı bilgi verin lütfen
Yarın üşenmez ve vakit bulabilirsem bahçeye ekim yaparkan fotoğraflarım. Bu mevsimde arpacık soğan dikiyoruz. Tohumdan yetiştirmek isterseniz bahar aylarına doğru ekmek gerekiyor. İlk deneyecekler için tohumdan yetiştirmek zor ve zahmetli iş. En çabuk ve kolay yolu arpacık soğan dikmek. Bir hafta-10 gün gibi de yeşil yapraklarını görmeye başlarsınız.
Soganlarim guneste mi, golgede mi olmalilar?
Güneşte olmalı.
Sonbaharda balkonumda soğan yetiştirebileceğim bir alan oluşturabilmek için deniz kenarından epey taş topladım. Onları sıcak slikon ve köpükle sabitleyip, bahçe toprağıyla içini doldurduktan sonra yaklaşık 35 soğan dikilebilir küçük bir bahçeciğim oldu. İlk önce solucan ve kurtlarla başedebilmek için aspirinli suyla sulayıp soğanlarımı diktim. İlk diktiklerimi yedik bitirdik. Valla ne yalan söyliyeyim, pazardan böyle çıtır çıtır, lezzetlisini bulamam. Çok güzel oldular. Fotoğrafta gördükleriniz bitirdiğimiz soğanların yerine diktiklerim. Bunlarıda yavaş yavaş tüketmeye başladık.
Bu arada sürekliliklerini sağlayabilmek için kendimce şöyle bir yöntem buldum. Elimin altında tohumluk soğan bulunduruyorum. Söküp kullandığım soğanın yatağına yenisini dikiyorum. Böylece kimi yenecek hale gelirken, kimi yeni yeni filizleniyor. Ve her daim taze soğanımız oluyor :D.
Nurcan Özgür
08-02-2009, 09:38
sevgili susam
Bu tohumluk soğan dediğiniz bildiğimiz pazarlarda satılan arpacıkmı? yoksa tohum mu? arpacıksa eğer onunda çeşidi var sanırım (erkeği makbul olanıymış) sizin tercihiniz nedir
Evde cücüklenmiş soğanlardanda balkonlara ekenler var acaba aralarındaki fark nasıl bilginiz varsa öğrenmek isterim.
Diğer arkadaşlardanda bilenlerden tecrübesi olanlardan yardım isrerim .
Küçük bahçenize bayıldım harika olmuş.
Nurcan Özgür
08-02-2009, 09:41
Ayrıca taze sarımsaklada ilgili bilgi aryışındayım bu konuyada değinen olursa çok sevinirim.
Sevgili Zfkg. Diktiğim soğanları pazardan ya da tohum satan ziraat dükkanlarından, tohumluk soğan istiyorum diyerek aldım. Arpacık soğanı gibi küçük oluyorlar. Ama sanırım aralarında fark var. Ne kadar küçük olursa o kadar iyi diye biliyorum. Yani iri olanlarını tercih etmiyorum. Normal büyüklükte cücüklenen soğanları dikmeyi denemedim. Mutlaka onlardan da taze soğan üretilebilir. Ama risk almak istemedim.
Sarmısakla ilgili şunu söyleyebilirim. Terasımda farklı güller var. Hafif kokulu güllerin dibine sarmısak dikilirse güllerin kokusu yoğunlaşır ve müthiş olur. O yüzden geçen yıl güllerimin dibine diş diş ayırdığım sarmısakları sap kısmı yukarıya bakıcak şekilde, yüzeye yakın dikmiştim. Taze sarmısaklarım oldum. Yani bir taşla iki kuş vurmuş oldum.
Nurcan Özgür
08-02-2009, 11:10
teşekür ederim sevgili susam
Bende bu bahar terasımda biber domates sağan sarımsak maydanoz nane gibi sebzeler yetiştirmeyi düşünüyorum.Geçtiğimiz yaz temuz gibi ufak deneyimlerime başlamıştım ürün almaya başladığımda artık kış geliyordu. Bu yıl tam vaktinde terasımı kulanmaya başlarım işallah bir aksilik olmazsa.
kahyanur
08-02-2009, 12:05
Bir ay kadar önce arka balkona arpacık soğan ekip unutmuştum. Büyüyüp yenecek kıvama gelmişler. Bir ay zarfında sadece bir kez sulamıştım.
Nurcan Özgür
08-02-2009, 18:58
afiyet olsun sayın kahyanur bana oldukça cesaretve istek verdiniz . Saksım olmadığı için erteleyip sonralara bırakmıştım hep bu zevkleri güzellikleri teşekürler.
Geçmişte hep soğanlarımın kurtlandıklarından şikayetçi olmuştum, sebep çok sulamam ve çok gübre kullanmamdı sanırım. Bu sene gübreyi az kullandım, kabaklar için açtığım kanalın yan tarafındaki tümseğe ektim arpacıkları, hiç sulama yapmadım, soğanlar çok sağlıklı büyüdüler ve çok lezzetli oldular.
arkadaşlar şimdi ben tohumluk sogan aldım. tere otuyla soganları beraber diktim. soganlar boylandılar. terelerse 6 santim falan oldu ama büyümesi durdu. iki günden beri ölmeyye başladılar. bugun topragı inceledigimde üzerinde beyaz kurtçuklar gördüm. ne yapmamı önerirsiniz.
silbastan
29-05-2009, 23:25
Arkadaslar,
yaklasik bir ay önce Bauhaus dan saksida sogan almisdim...simdi birkac tanesinin basinda tohum/cicek var..daha dogrusu düne kadar ben icinde tohum var saniyordum..bugün ise cicek acti..
aceba tohum nasil oluyo **** aliniyor?
bilgisi var olan yönlendirise cok sevinirim :rolleyes:
ugurtelefon
30-05-2009, 09:25
Silbaştan
sen bu soğanları kurusoğan olarak tüketmek istiyorsun galiba!
Bende soğan ve sarımsak ekmiştim.Ama taze olarak tüketiyorum.
Soğanda bizim bildiğimiz,kurusoğan yapmak istiyorsan doğal olarak büyüyüp gelişmesini,daha sonrada kurumasını bekliyorsun.Bu arada çıkan soğanların bazıları erkek olur.Bu erkekler,tıpkı sende olduğu gibi çiçek açar.Tohum bunlardan alınır.Ama tohum almak için henüz erken olsa gerek.
silbastan
30-05-2009, 11:35
Silbaştan
sen bu soğanları kurusoğan olarak tüketmek istiyorsun galiba!
Bende soğan ve sarımsak ekmiştim.Ama taze olarak tüketiyorum.
Soğanda bizim bildiğimiz,kurusoğan yapmak istiyorsan doğal olarak büyüyüp gelişmesini,daha sonrada kurumasını bekliyorsun.Bu arada çıkan soğanların bazıları erkek olur.Bu erkekler,tıpkı sende olduğu gibi çiçek açar.Tohum bunlardan alınır.Ama tohum almak için henüz erken olsa gerek.
*** Ugur Bey!
yok esasinda niyetim kuru degilde taze olarak tüketmek... her lazim olmasinda kesiyorum zaten de iclerinden birkaci erkek cikinca ne yapacagimi bilemedim :D
kuru sogan icin de acicasi yerim yok :D bi an evvel tüketip domatesler icin yer acmaya bakiyorum... yerim bayagi daraldi balkonda :S
tohum aceba bu cicegin neresinde? :confused:
ugurtelefon
30-05-2009, 12:45
Çiçekli olanları ellemeyin,diğerlerini afiyetle yiyin,
Sanırım henüz tohum alamazsınız.Biraz daha olgunlaştığında tohum alınabilir,saıyorum:rolleyes:
taze soğan olarak nasıl koparıyorsunuz bu soğanları?
dipten makasla mı kesiyor sunuz yoksa komple kökü ile mi çıkartıyor sunuz??????
lale lale
25-10-2009, 20:00
Taze soğan elde etmek için arpacık soğan ekmek istiyorum. Şu sıralar ekmek uygun mu? Kışın soğukta yaşar mı?
Evde el altında, hemen iki üç tane sökeceğiniz taze soğan olması iyidir.
Arpacık soğan bulundurmak gerekir, söktüklerimizin yerine, toprağa sokuştururuz.
Olacağına dair endişem olduğu için, nerede okuduğumu unuttum. Laf olsun diye denemiştim :)
Yemek yaparken kullandığınız soğanın kestiğiniz (çöpe attığınız) kafasını toprağa gömerseniz işe yarıyor...
Geçen hafta bir saksının dibine sokuşturduğum soğanı unutmuştum. Ne arıyor burada bu diye düşünüp, söktüm. Biçimini görünce deneyimi hatırladım :) Toprak yüzünden çok kalın kesilmiş gibi duruyor ama o kadar kalın kesmemiştim...
213547
Bu ekonomik yolu sizlerle paylaşayım dedim...
Sevgi Durul
18-05-2011, 17:54
Bunu nereden duyduğumu hatırlamıyorum ama aklıma geldiğinde ben de yapıyorum.
Aynı şey pırasa için de geçerli. :)
Yeşile_Özlem
29-08-2012, 10:58
Balkonda iki saksıya arpacık soğan ekmiştim. Büyüdüler, salatalarımda bol bol kullandım. Sonra büyümez oldular. Ben çürüdüklerini sanıyordum, hatta bir kaç tanesini de söküp atmıştım. Dün farkettim ki diplerinde arpacık soğan oluşmuş, söküp çıkardım onları. Ancak 7 tanesini kurtarabildim, diğerlerini bilmediğimden telef etmişim :(
Bu arpacık soğanlarını ne zaman tekrar ekebilirim? Ekene kadar da nasıl bir ortamda muhafaza etmem gerekiyor?
Yardımcı olursanız sevinirim.
banusemiha
03-09-2012, 21:26
Bu mevsimde taze soğan yetiştirmekte çok güzel oluyor..Bu yüzden soğan başlığını görür görmez ilgimi çekti.
banusemiha
03-09-2012, 21:34
Taze soğanların sadece yapraklarını koparıp salatalarda kullanırsanız uzun süre onlardan faydalanabilirsiniz..Yenilemek istediğinizde köküyle sökebilirsiniz...Böylece soğanların başlarıda büyümüş olur ve sizde pazarda satılanlar gibi taze soğanlara sahip olursunuz...
çiftçi5234
03-09-2012, 22:04
Baş soğan elde etmek için arpacık soğanı ekiyoruz, yeşilleniyor, yeşil aksamı kuruyuncada baş soğanmı olmuş oluyor.Kafam karıştı :) Normalde arpacık soğan dikerim ama bunu anlayamadım.
Yeşile_Özlem
29-10-2012, 22:52
Yemek yaparken kullandığınız soğanın kestiğiniz (çöpe attığınız) kafasını toprağa gömerseniz işe yarıyor...
Bu yöntemi burada okuyunca ben de deneyim dedim. Yemek yaparken kullandığım soğanların kafalarını kesip saksılara gömdüm. Geçen baktım bir tanesi tutmuş. Çok sevindim ;)
Emre İlhan
30-10-2012, 11:23
Bence soğan; biz balkon bahçecileri için morâl kaynağı:)
Neden derseniz; tamda işler yolunda değilken(zararlı saldırısı, hastalıklar, olumsuzluklar vs...) ve bitkileriniz harap olmuşken, hemen soğan dikin. Zahmetsizdir ve tam kırılmak üzere olan hevesinizi yeniden kazanmış olursunuz. Tecrübelerimle sabittir...
Tabii ki kişiden kişiye değişebilir:)
banusemiha
03-11-2012, 07:43
Bence balkonu olmayanlarda taze soğan yetiştirmek mümkün.. Mutfak camının içine koyacağı küçük bir saksıya marketten yemeğe katmak için aldığı arpacık soğanlardan ekip en pratik yoldan yaptığı salatalara lezzet katma imkanı olur.. Tazecik.. Dalından koptuğunda mis gibi soğan kokusu..
çiftçi5234
28-12-2012, 20:56
Soğanı taze soğan yemek için bahçeye diken yok mu ? Aradım ama galiba bulamadım.
alimallah
29-12-2012, 10:20
Soğanı taze soğan yemek için bahçeye diken yok mu ? Aradım ama galiba bulamadım.
Kısaca:
Soğan tohumu dikerek arpacık soğan elde edersiniz.
Arpacık soğanı dikerseniz yeşil soğan elde edersiniz.
Yeşil soğan büyüdüğünde, ikişer üçer pürlerini keserek yeşil olarak tüketirsiniz.
Toprak altındaki başları biraz güçlenince, başıyla birlikte sökerek yine yeşil olarak tüketebilirsiniz.
Pürlerinden çok az olarak koparıp yeşil soğanları fazla hırpalamadan, sökmeyip toprakta tutmaya devam ederseniz, zamanla pürleri tamamen kurur ve neredeyse toprağa yapışır. Bu aşamada soğanların toprak altındaki başını dikkatlice sökerseniz, kuru baş soğanınız olur.
Selamlar
çiftçi5234
29-12-2012, 11:30
Yok yani yetiştirmeyi biliyorum, sadece forumda göremedim ;) Teşekkürler
Eriklibahçe
14-04-2013, 10:41
merhaba soğanlarıma bir göz atmaya ne dersiniz:D
birazda hasat yaptım:rolleyes:
390138
390139
Çok güzel yetişmişler. Yanlarında saksıları olmasa saksıda yetiştiklerine inanılmaz:p
Cemil B.
14-04-2013, 19:12
ben bir turlu kuru sogandan taze sogan yapmayı beceremedim
bu sene taze sogan tohumu aldım onları cimlendirdim, onumuzdeki hafta sasırtma yapıcam.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/149068_164303950396008_1513670372_n.jpg
TaşevliBahçe
15-04-2013, 08:51
merhaba soğanlarıma bir göz atmaya ne dersiniz:D
birazda hasat yaptım:rolleyes:
390138
390139
Efendim maşallah saksılardan resmen soğan fışkırmış. İnsan isteyince kısıtlı ortamlarda bile neler başarabildiğinin resmidir bu .
Canı gönülden tebrik ediyorum sizi. ;)
Cemil B.
28-04-2013, 17:51
merhaba soğanlarıma bir göz atmaya ne dersiniz:D
birazda hasat yaptım:rolleyes:
390138
390139
masallah, cok guzel olmus, ben bir turlu sogan yetistiremiyorum
Ilker Mechmet
26-05-2013, 18:50
Degerli arkadaslar,
Benim de kendi ufak bahcemde edinmis oldugum tecrube; son yillarda taze soganlarda kurtlanmanin daha asiri bir sekilde ortaya cikmasidir. Özellikle de yetistirme döneminde havanin yagisli olmasi ve de günesin az olusu kurtlanmayi artiriyor. Düz mantikla: az sulamanin ve ekimin bol gunesli bir yere yapilmasinin yararli olacagi kanaatindeyim. Birde Yünanistan`da ciftcilik yapan bir arkadasimin bana tavsiye ettigi bir dogal mücadeleden bahsetmek istiyorum: yaklasik 15 litre su ve 1/2 litre sirke karisimiyla yapilacak bir defaya mahmsus sulamanin kurtlanmayi önledigi söyleniyor. Denemekten zarar gelmez...
Allegro13
27-05-2013, 15:42
Benim de soğanlarım var :)
http://s23.postimg.org/qu0qrjkp7/sogan.jpg
bende soğan ekiyim.sizleri görünce heveslendim
Emre İlhan
02-11-2013, 15:14
Soğanlar her zaman favorilerim arasındalar:) Bitkiler bakımından yoksun kalan balkon ya da terasların kurtarıcısı olarak görüyorum. Hızlı ve kolay yetiştirilebiliyorlar:)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/451135d1383393953-balkon-6-.jpg
kayserilim
05-11-2013, 22:28
sökmüş oldugunuz soğanın cinsi nedir.ektiğiniz 1 soğandan kaç sap çıktı.ticaretini düşünüyorum.yardımcı olursanız sevinirim
Emre İlhan
06-11-2013, 17:27
İnanın cinsi konusunda hiçbir fikrim yok. Marketlerde satılan arpacık soğanlardan dikmiştim:)
erdenaycincin
15-03-2014, 22:03
Herkese selamlar,Bugün 20kg arpacık soğan aldım 1 dönüme dikmeyi düşünüyorum,acaba fazla **** az miktarmı 20 kg arpacık soğan,birde en merak ettiğim konu acaba 20 kg.arpacık soğandan en kötü ihtimalle kaç kilo baş halinde soğan alabilirim?
dikimi yarın yapacağım için cevap alabilirsem acil çok mutlu olurum selamlarımla.
limon_sever
29-03-2014, 12:16
Balkonda suda soğan yetiştirmek. Su ve enzimden başka bir şey olmayan, havalandırma veya elektrik ile çalışan hiç bir şey yok. Soğanda başarısız olanlar veya sapları cılız ve az çıkıyor diye dert yananlar deneyebilir. Çok pratik ve kolay.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/topraksiz-tarim/479332d1396091046-yesil_sogan.jpg
Daha çok içerik için: http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/28686-6.htm#post1258973
Not: Tatlı soğanlar çok hızlı gelişirken, acı soğan çok yavaş gelişiyor. Soğanlarım büyümüyor diyenlere not düşmek istedim.
eceliniz
25-04-2014, 21:37
Bende balkonda soğan ve nane yetiştiriyorum fakat kurtlanma ile karşılaşmadım. Lazım oldukça taze taze tüketiyoruz.
Resulgur
23-12-2015, 23:26
Bu mevsimde yetiştiren var mı?
Bu mevsimde yetiştiren var mı?
Ben terasta soğan, sarımsak, marul, maydanoz, dereotu, kara lahana, pazı, ıspanak, turp, havuç vs. yetiştiriyorum. Daha çeşitler de var :) Şu anda yeme kıvamında olanlar, soğan, sarımsak, marul, maydanoz.
Resulgur
24-12-2015, 12:10
Ben terasta soğan, sarımsak, marul, maydanoz, dereotu, kara lahana, pazı, ıspanak, turp, havuç vs. yetiştiriyorum. Daha çeşitler de var :) Şu anda yeme kıvamında olanlar, soğan, sarımsak, marul, maydanoz.
Milla hanım Maşallah tüm yeşillik leri üretiyorsunuz .. o nasıl bir teras mış öyle eminim adım atacak yer kalmamıştır [emoji3]
mazda_ozan
19-01-2016, 21:20
Ben tazesini yetistiriyorum suan tabi Milla hanim gibi yan urunlerimde var tabi ama umarim kar olumsuz degil olumlu etkiler :))
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
havlayanPapatya
14-05-2017, 07:55
bu konu biraz unutulmuş gibi biraz canlandıralım :)
kasımda arpacık soğandan ekilen soğanlar, sıcaklarla birlikte tohuma kalkıyor 647969
647970
Yemek yaparken kullandığınız soğanın kestiğiniz (çöpe attığınız) kafasını toprağa gömerseniz işe yarıyor...
Kendi yazdığımı unutmuşum, tekrar kullanayım bu yolu :)
arzuhuma
18-06-2018, 18:50
Şimdi bende deneyeceğim ☺️
havlayanPapatya
04-07-2018, 15:29
kasımda örtü altına diktiğimiz soğanlar, kış boyu köklenmeden, yaprakları kesilerek taze soğan olarak hasat edildi 4 temmuz itibariyle bir kısmı hasat edildi. görünenler 1 metrekare gibi bir yerden.
ATTACH]677627[/ATTACH]
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.