View Full Version : Amatör ya da profesyonel topraksız tarım ile uğraşan herkesin faydasına
arslanereli
26-06-2017, 11:12
Merhaba arkadaşlar. Ben Arslan Ereli. Sakarya'da topraksız tarım ile uğraşıyorum.4 yıl önce başlayan bir merak ile 4 yıllık sıkıntıların sonucu nasipse bayramdan sonra ilk ticari ürünleri satacagiz. Bayram öncesi sözleşmemizi imzaladık büyük bir marketler zinciri ile.
Size buralara nasıl geldiğimizi, nerelerde yanlış yaptigimizi, bu işten para kazanmak isteyenlerin nasıl davranması gerektiği konusunda kendimce tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Bu işi kurmak deneyim kazanmak çok zor hele bir de yanlış adımlar işin içine girince süreç daha çok üzüyor ki dayanma gücümüz kalmıyor.
Forumda birçok kişi amatör şekilde denemeler yapıyor fakat amatörlük bir türlü üretime geçemiyor. Benim bildiğim üç dört kişi hariç ki bunlardan biri değildir benim ürün yetiştirip satan yok. Ya yöntem yanlışlığı ya yeterince dayanamam ya pazar bulamayıp ürünün elde kalması veya farklı bir sebepten binlerce lira harcadığınız tesislerimiz işlemiyor biz de pes ediyoruz.
İşte amacım ( ki kıymetli hocam 4 yıldır annemden babamdan çok aradığım desteğini hiç eksik etmeyen Kudret Hocamin teşekkürü borç bilerek ) bu işte bir şeyler yapmak isteyenlere yardımcı olmak.
arslanereli
26-06-2017, 11:30
4 yıl önce balkonda 4 metrelik iki boru ile başladım ilk besinleri evsera dan aldım domates çilek biber salata ve marul yetiştirdim daha sonra Kudret Hocam ile tanıştım. Ponza taşı torf perlit akarsu gibi değişik ortamlarda yetistirmeler yaptım. Katlı sistem denedim iki kat ve üç katlı denemelerim oldu. A şeklinde durgun suda akar suda bu iş için yapılmış tezgahlarda yetistirmelerim oldu. Bu konuda edindiğim tecrübeleri dilim döndüğünce anlatmak istiyorum.
arslanereli
26-06-2017, 12:04
Geçen yıl 150 metre kare yerde üretime başladım. İlk ürünlerim çok sıkıntılı oldu marullar sapa kalktı satamadim çok sık oldu pazara hitap etmesi toplayıp ineklere verdim . Fide sıkıntıları yaşadım kendim tohum atmayı denedim kutularda tohum bir sürü tasyunu attım kiminin boyu uzadı kimini tırtıl yedi kimi büyümesi kurudu bir sürü olay oldu.
arslanereli
26-06-2017, 12:09
Geçen yaz sonunda sera kurmaya karar verdim 1200 metrelik sera kurdum maddi zorluklar yaşadım bir türlü para dönmüyor hep harcama yapıyordum psikoloji zaten kalmamıştı. Ne kadar fide attım ben bile artık hesaplayamaz olmuştum. Etrafımda herkes bırak artık bu saçmalık bu işten bir cacık olmaz diyordu. Kudret Hocam dışında destek hiç kimse yoktu. Hele bu kış da çok soğuk geçti.
Serada durgun su denedim 1200 metrelik havuzlar yaptım onun da ayrı sıkıntılarını ve artıklarını gördüm. Kışın 30 bin marul fidesini çöpe attım. Kış boyu taze soğan yetiştirdim çevre marketlerde bunu sattım. Ortaklar edindim bu arada ama onlar da bıraktı ve gitti. Yine tek ve yagane destekçim Kudret Hocam kaldi. Hakkını nasıl öderim bilmiyorum.
arslanereli
26-06-2017, 13:13
Nisan başında son bir gayret ile ( ortaklar beni bıraktıktan sonra ) serayı aakansu kültürüne çevirdim ve 16 Nisan'da ilk o tohumları attim. Bu sırada demirci ustaları bile maaşıyla gelmedi benle çalışmaya o tamamen tek kaldim. Kendim kaynak makineleri taşlama matkap filan alıp o tüm kaynak işlerini o derece kendim yaparak ajansı kültürüne o çevirdim serayi.
Şu an 1200 metrelik yerde 10500 marulum var yaklaşık 6 bunu yetişmiş ve çok büyük bir marketler zinciri ile sözleşme imzaladığı aylık 100.000 marula yakın ürün istiyor benden fakat verebildiğim ( bayram sonrası perşembe cuma ilk sevkiyat olacak sözleşmeyi bayram öncesi perşembe imzaladık ) bazı arkadaşların elinde varmış marul satmakta sıkıntı çekiyorlardı onlarla konustuk dertlestik onlar verecekler biraz ürün de.
İşte böyle arkadaşlar balkonda iki boru ile başlayan şu anda 1200 metrelik olan topraksız sera.
Şimdi De neler olmalı neler olmamalı ( kendimce ) topraksız serada onlara geçeyim.
( Değerli hocalarımız var burada bana pek düşmez ama ben essekten düşen biri olarak essekten düşünün halini anlayacagimi düşünerek yazıyorum bunları )
MeyveliTepe
26-06-2017, 14:47
Hayırlı olsun.
arslanereli
26-06-2017, 16:29
Gelelim konumuza.
Öncelikle bu işe girecek arkadaşlar bilmeli ki bu iş toprakta yetiştirmekten çok daha fazla dikkat isteyen bir iştir. Biz ( üç kişi birlikte gitmiştik ) ise takım elbise ile gelir temiz bir ortamda çalışıp elimiz cebimizde her şey otomatik olacak şekilde hayal etmiştik fakat gerçeğin duvarına çok fena tosladik kafa göz dağıldı. Bu işte sürekli bir gözetim gerekir evet toprak gibi bedenen calismayacaksiniz ( sistem kurulduktan sonra) fakat sürekli takip edeceksiniz. Toprak çiftçinin tüm eksikliklerini gideriyor fakat bu sistem en ufak bir eksikliği affetmiyor. Tüm dikkatinizi ise eğilmek zorundasınız.
Seranın dan uzakta yasayamazsiniz ( sizin seranın sizin kadar değer verecek biri varsa o başka ben bulamadım öyle birini ) daima içinde olacaksınız.
arslanereli
26-06-2017, 16:37
Amatörce evde balkonda legende yetiştirmeleri zerre kadar dikkate almayın yemelik yapılan bir iki deneme bir fotoğraf karesine sığan çalışmalar gerçek sera ile hiçbir alakası olmayan tatmin araçları. Çünkü, sistem büyüdükçe sorunlarla karşılaşmaya başlıyorsunuz deneme üretimleri diye bir iki kök yetiştirmek iyi olursa Allah'tan kötü olursa kuldan misali şansa olan şeyler. 150-200 metrelik yerde bile yetistirseniz dönümlük seralarda geçtiğinizde onlarca sorunla karşılaşacaksınız.bunlara hazırlıklı olun. Sizle alKali şeyler değil bunlar işin doğası bu. Sistem ne kadar büyürse zorlukları da o kadar çoğalıyor
arslanereli
26-06-2017, 17:19
Sistem...
Öncelikle ortam nasıl olmalı. Katı? Sıvı?
Bence akarsu gayet mantıklı. Durgun su enerjiye bağlılığının az olması nedeniyle hayat mantıklı gözüküyor fakat suyun miktarı arttıkça kontrol zorlaşıyor benim bir havuzunda 30 ton su vardı. Karıştırma sıkıntı ec ayarlama sıkıntı nem kontrolü ayrı bir sıkıntı sıcaklık soğukluk ve özelikle elektriğe bağlılık açılarından ise çok avantajlı. Akarsu ise suyu çok az kullaniyor sürekli elektrik bağımlısı fakat diğer yönlerden çok avantajlı dolayısıyla benim fikrim akarsu yöntemi.
arslanereli
26-06-2017, 17:27
Sistem?
Diş sistem için gerçekler havalandırma olmali. Mümkünse yüksek olmalı yazın çok iyi kışın sıkıntı yükseklik fakat mecburen kışın ısı perdesi kullanmalısınız. Katlı sistemden kesinlikle uzak durun. Hocamın dediği gibi cahillik etmeyin ( ben ettim dinlemedim üç kat düşünmüştüm yapma dedi bari iki kat olsun diye iki kat yaptım avcumu yaladım istiyorsanız sizde yalarsiniz rahatlarsın iz ) cahil açgözlü olur bir dönüm yerden 10-12 bin marul alınır fazlasını söyleyen size yalan söylüyor emin olun. Hele ki dikey diye bir şey tutturmuslar 300-400 metrelik yere 10-15 bin marul diyenler var kesinlikle inanmayın onlar sadece sera yapar sonrası siz ne halt yerseniz yiyin derler. Bir marul 15-25 kuruşa malolur bir dönüm sera 100-120 bin TL ye mal olur. Bu adam bir dönüme 30-40 bin marul vadediyor. Ben 1 TL den satıyorum şu an bu hesapla ayda 20-30 bin kazanmak lazım ki size bu vaadi yapan zat iki ayda serayı amorti ediyor. Peki kendisine sorun kendi serası yoktur. Acaba neden yapmaz kendisine De size yapmak ister?
kiziltan
26-06-2017, 20:23
Fotograf da paylassaniz cok faydali olacak, basarilarinizin devamini dilerim. Kolay gelsin.
arslanereli
27-06-2017, 08:25
Şu an hasada gelmiş ürünler fotoğraf yüklemeye çalışıyorum ama beceremedim henüz
arslanereli
27-06-2017, 08:56
Sistemin en önemli ayaklarından biri de otomasyon kısmı. Eğer tüm zorlukları göze alıp beş on kez kafanızı duvara vurup yüzlerce ürünü çöpe atmayın göze alıp bu işe girerseniz otomasyon kısmında yardım almak zorundasınız. Bende sera bekçisi var ( Kudret Hocamin üretimi ) seralarda birinde diğerlerinde yok kendim ayarlamaya çalışıyorum sabah 8.30 dan akşam 7 ye kadar başındayım yine De ev ayarlamaya sıkıntı çok büyük bu nedenle mutlaka sera bekçisi almam gerek. Kısaca havalandırma için otomasyon güzel olur ama olmasa da olur kendiniz yaparsınız diğer otomasyon kar için De böyle ama ev için sera bekçisi şart. Ec fazla olsa da sorun az olsa da hatta aynı ec oranı sıcaklığa göre De değişiklik gösterdiği için anlık ayarlamalar gerekiyor ve bunu ne kadar dikkat ederseniz edin baş edemezsiniz
arslanereli
27-06-2017, 11:58
Ec sorununu hallederseniz çok büyük bir sorunu halletmiş olursunuz. Diğer türlü akşamdan sabaha sarılık çıkacaktır. Ürünlerde renk bozukluklarının farklı sebepleri var en büyük sebep ec. Aynı serada aynı şu olmasına rağmen ec farkları ortaya çıkacak. Güneşin vurmasına göre boruların içindeki suyun sıcaklıkları farklı olacak. Ec sabit bir değer değil sürekli değişken bir yapıya sahip. Isındıkça artan soğudukça azalan bir değer. Boruların içindeki su güneşin vurmasına göre 24 ile 35 arasında değişiyor. Her bir derece 0.025 derece ec artışı ya da azalisina sebep olacaktır. Siz ec yi 1.2 ayarlarınız fakat sıcaklık 4 derece arttı ise ec otomatikman 1.3 oldu.
arslanereli
27-06-2017, 15:54
Ec halletmeniz gereken ikinci en büyük sorun. Ec nin ayarını tutturmak ayrı bir sorun ec nin içeriği ayrı bir sorun. Ec aslında bir tuz. Siz ec ayarlıyoruz derken işin özünde suyun içindeki tuzu ayarliyorsunuz. Bu tuz sodyum ile de artar magnezyum ile de kalsiyum ile de önemli olan suyun içindeki tuzun neyle arttigidir. Kısaca sizin ihtiyacınız olan ec ( tuz ) sizin işinize yarayan ec mı? İşte zurnanın zırt dediği yer. Başıma gelen bir olan. Kuyudan su alıyorum ben. Ec 0.59 ile 0.63 arasında. ( Aslında çok olumsuz bir durum ama maddi sıkıntılarım nedeniyle arıtma kuramadım ) depolar için 3 metrelik bir kuyu kazmistim. Bu kuyuya da şu toplanıyor yine topraktan sızarak. Bende kuyu yerine bu suyu alırdım depolara. Bu suyu almaya basladigimin 5. Günü ürünlerde sıkıntılar başladı. Bir türlü gübre almıyorlar. Bazı olaylardan sonra aklıma toplanan suyun ec sini ölmek geldi. Bu sırada ec nin ( toplanan suyun ) 1 - 1.05 civarında olduğunu gördüm. Analiz sonucunda bizim sodyum kalsiyum ve magnezyum fazlalığı vardı kutunuzda. Ec ölçüldüğünde yine 1.2 gösteriyor normal ama bu 1.2 hangi tuzlarla oluşuyor??? İşte tüm mesele bu.
O halde şu sonuç çıkıyor. Ec kontrolü çok büyük bir sorun ve bu ec nin içinde ne var bu daha büyük sorun. İnternette birçok yerde besin eriyiği hazırlayanlar ortalama ortaokul seviyesindeki biri iki günde besin eriyiği ayarlar. Hatta bu forumlarda da aleni olarak var. Bende çok aradım besin eriyiği bu sitenin forumlarında alıp hazirlamislar üç beş kuruşa besin eriyiği adı altında satıyorlar.
Peki ya siz kütüğünün binlerce lira harcadığınız tüm pisikoloji nizi bağlandığınız tesisimizi ürünlerimizi ne kadar resme atacaksınız? Ben Kudret Hocam ile tanışmadan attım yazık ettim. Şu anda 6500 marulu riske atan arkadaş var a otemde ağlaya ağlaya dönmek zorunda kaldi. Belki bende başka yerden besin eriyiği alacaktım çok daha ucuz teklif edenler oluyor ama benim tüm umutlarını bu tesise bağlı olduğundan ve çok eziyet cektigimden yemedi başka besin eriyiği kullanmak. Ve iyi ki De kullanmamıştım. Arkadaşım 120 TL daha ucuz diye başka besin eriyiği kullandı 6500 marul gitti ben ürün yetiştirdim. Siz nereden alırsanız alın besin eriyiğini ürünlerimizin kıymetinde gore
arslanereli
27-06-2017, 17:44
Ec işini halletti iseniz üzerinizden büyük bir yük kalkmıştır. Ph konusu ise daha basit. Tankiniz çok büyük değil De ( ben 5 tonluk kullanıyorum 5280 marul için ) sürekli su eklemek zorunda kalıyorsunuz ph dert değil. Bizim kuyunun ph oranı 6.8 bir gün eklemezsem ikinci gün mutlaka eklemek gerekiyor dolayısıyla ph dengeleniyor şu an hava sıcak böyle kış gelince nasıl olur onu henüz bilmiyorum yaşamak lazım o günleri.
arslanereli
27-06-2017, 17:54
Boru sistemi.
Ben 9 metrelik borular kullanıyorum. 6+3 kullanacaktır ersin abi ( Samsun'da marul yetiştirir kendi dışı ) 3+3+3 şeklinde yap dedi iyi ki öyle yapmışım. Çünkü kırılan çok boru oluyor o zaman 6 metre yerine 3 metrelik boru boşa çıkıyor. Kudret Hocam biraz uzun olmuş dedi güneş olduğunda evet uzun oluyor 9 metre boruda suyun giriş ısısı ile çıkış ısısı arasında 2-3 derece işi farkı oluyor. Hele bir De meyil vermemisseniz o zaman borularda sürekli su kaldığında çok ısınıyor. Öğleden sonraları 5-6 dereceye kadar ısı farkı ortaya çıkıyor. Bu da ec konusunda sizi yine sıkıntıya sokacak bir sorun. Ben 9 metre De 15 cm meyil verdim yine de boruların içi su dolu. Tasyunu suyun akışını kesiyor marul kökleri De katkı yapınca metilen rağmen borular yarıya kadar su dolu kaliyor. Gündüzleri suyu hiç kapatmiyorum ama geceleri 30 dakika durup 15 dakika şu basıyorum sisteme.
arslanereli
27-06-2017, 18:31
Sistemde tıkanmalara önlemek için süzgeç kullanın benim.henuz yok bu nedenle günde üç dört kez tıkanmalara karşı kontrol ediyorum. Eğer filtre olsa sıkıntım kalmayacak. Motor olarak dalgıç pompa yerine kafa motoru kullanın böylece filtresi motordan önce yerleştirebilirsiniz dalgıç olursa motordan sonra koymanız lazım ki bu da basınç düşüklüğüne sebep olacaktır.
arslanereli
27-06-2017, 18:35
Ürün yetiştirmesi.
Tohumu kendiniz atarsanız 30 güne kadar gidenin yetişmesi var sonraki 25-40 gün arası da ürünün yetişmesi. Eğer biyoloji ile sistem arasında 50 link borudan ara bir sistem yaparsanız ki yapmanız lazımdır ( yapmazsanız viyolden 70 li boruya aldığınızda bazı yapraklar borunun içinde kalıyor üründe şekil bozukluğu oluyor kök kısmı borunun içinde kalıyor ) yaparsanız 70 li borularda 20 güne kadar düşer ürün yetişmesi.
arslanereli
27-06-2017, 19:21
Ürün yerleştirme
Borular 30 cm aralıklarla delinmesi lazım. Fazla ürün yerleştirme herkesin ortak arzusu fakat ürüne gerekli yeri vermek zorundasiniz. Ben 20 cm aralıklarla ve 30 cm aralıklarla ürün yetiştirdim 20 cm olan kişi.dan neredeyse hiç ürün alamadım. Ürün belirli bir yere kadar gelişiyor birçok kişi de buna aldanıyor ama bir kişi gosteremezsiniz ki pazara hitap edecek ürün yetiştirsin. 30 cm aşağısı ürün yetişmiyor. Ne yaparsanız yapın. Bana ik bu işe girerken 100 metrelik yerde 5000 marul yetiştirecek tık ilk hesaplarımız bunun üstüne idi. Sonraları çok hayal kırıklığı yaşadım ama sonuç olması gerekenler bunlar. Üçkağıtçilara inanmayın. Yatay dikey katlı ne yaparsanız yapın dönüme 10-12 bin ürün alırsınız. Ona göre yerlestireceksiniz. Hesaplarinizi buna göre kurun. Bu hesapla seranın için 100-120 bin TL harcar 12-15 ay içerisinde koyduğumuz parayı geri alırsınız
arslanereli
27-06-2017, 19:31
Pazarlama
Ürününüz pazara hitap etmeyecektir. Bir iki pazarcı ile Anlasaydın derseniz boşuna ugrasirsiniz. Pazarcılar öncelikle üçkağıtçı birçoğu ikinci üçüncü den sonra size takip kaybolacak. Halciler yine size birçok sorun çıkaracak. Nerdeyse bütün halciler şöyle çalışır. İlk konuşurken size diyecekler. Ben çok ürün satarım. Günde beş on bin satarım fakat ürün yetişip kapısına gittiğinizde ürün küçük diyecek şimdi gitmiyor diyecek ürün bol diyecek bu bahaneler hiç bitmez. Bunları geçerseniz eğer bu kez getir ürünü diyecek. Siz ürünü götürecek hale teslim edeceksiniz. Ödeme? Maalesef... Para alamazsınız. Halciler kendini hiç riske atmıyor. Sen ürünü teslim edersin halci ertesi gün ürünü pazarcılara sayarsak eğer aldığı paradan yüzde 12-15-20 oranında bir miktar keser kalanını size öder. Satamazsa eğer ürün sizindir çöpe giden ürün de sizindir. Tüm zararı siz cekersiniz.
Peki nereye satacaksınız?
Ürününüze değer katmak zorundasınız. Ben büyük bir marketler zinciriyle anlaştım ama bu anlaşma için yaklaşık 6 ay uğraştım. Firma kurdum analizler raporlar etiketler bir sürü gel gitler sonunda oldu bu. Tanıdığım bir iki arkadaş da aynı sıkıntıyı çekiyor onlara da yardım için benim uzerimden verdirmeye çalışacağım insallah.
Aslında burada da bu işi yapanların birleşmesi lazım yine hocamın dediği gibi birleşmek lazım. Bu işi yapanların birbirine destek olması lazım.
arslanereli
27-06-2017, 19:46
Son olarak tavsiyeler.
1. Kendinize bu işte uzman birini bulun.
Ben çok şanslıyım Kudret Hocam gibi benim 4 yıldır kahrimi çeken bir hocam var sizde böyle birini bulun.
2. Bu uzmanı iyi dinleyin
açgözlülük yapmayın üçkağıtçılara kanmayin. Olması gerekeni yapın
3. Nakit paranızı bir kenara koyun.
4. Özelikle besin konusunda dikkat edin.
Yüzüne bakınca 20 20 gübre ile besin eriyiğini ayirmaniz mümkün değil hazırlayan kişiye güvenmek zorundasınız. O halde tüm unutlarinizi tüm paranızı tüm emeginizi teslim edeceğimiz kişiye iyi güvenin. Forumdan bir iki yazı okuyup da bende eriik hazırlarım diyen sarlatanlara kanmayin.
5. Sabretmeyi öğrenin.
Ben öğretmenim normalde. Birgün yine her şey altüst olmuş bende psikoloji bozulmuş hocamı aramıştım olmuyor bu iş bıktım diye. Söylediği şeyi asla unutmuyorum. " Sen öğretmen olmak için kaç yıl çalıştım? 17 yıl. Aldığın para ayda 3000. Ayda 0 bin TL kazanacağınız bir iş için iki üç aylık çalışmanın yeteceğini düşünmek ne kadar mantıklı? Eğitim ve tecrübe pahalı bir iştir" evet aynen böyle. Eğitim ve tecrübe pahalı bir is. Sabretmek zorundasınız.
6. Sürekli kendini dinizi geliştirin.
Çok fazla bilgi kirliliği var ortalıkta. Bütün siteleri tarayin hepsi birbirinin kopyala yapıştır örnekleri. Bir şeye kurmuş uyandığında biri sizi kaziklama calisiyor. Bizzat bu siteden sayfayı kopyalayıp yapıştırıp yayınlayanlar var. Biraz yazıları düzenleme zahmetine bile katlanmmis arkadaş reklamlar bile kopyalayıp yapıştırılmış. Yapacağınız işe biraz kıymet verin ve bu kadar basite dusurmeyin.
7. Sorunları kendinize göre çözümler bulacaksınız.
Birçok sorun ile karşılaşacaksiniz bunların çözümünü yine siz bulacaksınız. Gözlem yapacaksınız soracaksınız arayacaksınız döneceksiniz.
arslanereli
27-06-2017, 19:49
Kısaca bu iş o kadar kolay değil. Hele ki ikinci iş olarak yapılacak bir iş hiç değil. Balkonda veya legende bir iki kök yeşillik yetiştirip bir iki yaprak yeşillik yemek değildir.
arslanereli
27-06-2017, 19:51
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sorusu olan varsa benim aklıma gelmeyen onları da yanıtlarım. Resim yüklemeyi becerebilirsem resimleri De atacağım inşallah. Şimdilik bu kadar tecrübelerim.
hayırlı olsun seranız umarım çok başarılı olursunuz, burayı boş bırakmayın mümkün olduğunca yazın resim ekleyin birçoğumuz vaktimiz olmasa da ara ara uğrayıp takip etmeye çalışıyoruz forumu. Kudret Beyin hakkını hiçbirimiz ödeyemeyiz sera bekçisi seraya bakıyor biz sera bekçisine bakmıyoruz ama bana inat çalışıyor yılmadan.
arslanereli
28-06-2017, 07:17
Sera ve ürünResimleri
arslanereli
28-06-2017, 07:21
Resimler
arslanereli
28-06-2017, 07:28
Son hali hasada hazır
kiziltan
28-06-2017, 10:47
Hersey cok guzel gorunuyor. Basarilariniz daim olsun.
Hatalarini gorup duzeltmis ve mucadele ile basarmis olmaniz sevindirici, Sn Tezel`in herkese yardim ettigini biliyoruz, size de yardim etmisler, cok guzel. Bir Allah razi olsun da benden.
Ancak hesap isinde, pazarlama ve fiyat, hata ihtimali var gibi. Tum yil boyunca ayni miktar urun ve ayni fiyat zor gibi, daha onceki paylasimlarda enbuyuk sorun satis ve fiyatti, satisa basladiktan sonra her ay urun miktari ve fiyat istatikleri verirseniz hersey ortaya cikar.
Umarim hesaplarinizdan daha fazla urun alir, hepsini karli satarsiniz.
arslanereli
28-06-2017, 11:55
Fiyat değişken evet sabır fiyat yok şu an yeşillik en ucuz zamanı bu fiyat iyi. Yetiştirme konusunda da daha seri yetiştirmek için bazı çalışmalar yapıyorum daha kısa sürede yatıştırmak için onlarda da gelişmeler oldukça yazacagim
Borular içinde bulunan su yüksekliği kaç cm ve fideleri boruya aktarırken ne kullanıyorsunuz
arslanereli
28-06-2017, 18:05
Borular içinde ben şu bırakmadım meyil verdim. 9 metrelik boruda 15 cm. Fakat bu kadar meyi olmasına rağmen tasyunu ve ürün kökleri dolayısıyla üç cm kadar su var boruların içinde. Plastik viyole atıyorum tohumu boruya aktarırken de hiçbir şey kullanmadım sadece delikten içeri tasyunuyle beraber gideyim biraktim
megbilgi
28-06-2017, 18:47
Pazarlama konusunda ;
Birşeyin az olduğu zamanda üretmek, satış - pazarlamanın ana kuralı. tarımda da bu böyle marulun çok olduğu mevsimde marul üretimine yönelmemek lazım. Başka ürün çeşitleri kullanılmalı. Özellikle uzak doğu mutfağına özgü yeşillikleri bir araştırmanızı tavsiye ederim...
arslanereli
28-06-2017, 18:52
Evet haklısınız fakat öncelikle en iyi bildiğimiz şeyi üretmekte fayda var. Marul şu an çok ucuz toprakta 30-40 kuruş fakat satin almacı sizin ürününüzü görünce topraktaki ürüne vermediği fiyatı size veriyor. Maliyetinin De az olunca marulun en ucuz olduğu dönemde bile marul başına 40-50 kuruş net kar bırakıyor
volkan0048
29-06-2017, 10:44
Selam,
çok objektif, açıklayıcı ve bilgilendirici konu ve anlatım olmuş,
Kudret hocam da kurtarıcı melek olmuş gene, ondan ALLAH razı olsun,
gelişmelerin devamını da bekliyoruz....
tecrubelerini paylastigin icin cok tesekkuler arslanereli.
Benim 2 sorum olacak:
1) Havuzlu sistemi denedigini fakat vazgectigini okudum. Nicin bu sistemden vazgectin? Havuzlu sistemin yonetimi, temizligi ve kontrolu daha kolay oysa. Daha fazla su oldugu icin sistemde, daha dengeli ph, ec ve isi kontrolu saglaniyor.
2) Seranin sicakligini nasil kontrol ediyorsun? Marul serin iklim bitkisi, sicak yaz aylarinda marullarinda bayilma olmadi mi mesela?
arslanereli
02-07-2017, 15:56
1. Soru.
Evet havuz denedim borulardan önce 8 tane havuz vardı 1200 metrelik yerde. Sıkıntıları şöyle.
1. Havuzda besin eklendiğinde karıştırmak çok zor homojen karışma olmuyor. Ben her havuza bir pompa koydum havuzun içine de 20 metrelik kangal boru koydum. 32 lik kangal boru. Kangal borunun sonunu kör tapa ile kapattım. Sağlı sollu olmak üzere 20-25 cm aralıklarla dedim ki motorun bastığı şu buralardan havuzun farklı bölgelerine sağolsun eklediğimiz besin karşısında diye. Yine de havuzun farklı bölgelerine farklı ecler ölçtü.
2. Nem sorunu. Havanın suyla teması sonucu çok fazla nem çıktı. Sirkülasyon fanları ile kurutma ya çalıştım ama yine de 80-90 altina düşmedi nem. Havuzun yüzeyini tamamen tapattim strafor ile yine de nemden dolayı mildiyo hastalığını engelleyemedim ilaç atmak zorunda kaldım.
3. Oksijen meselesi. Özellikle kışın fazla su tüketimi olmuyor fakat suyun içindeki oksijen tükeniyor. Suyu aktarmak gerekiyor. Fakat aktarırken de ortama nem salıyor. Desen ki akvaryum misali biraz yüksekten veya bir oluktan akitayim oksijen alsın o zaman da nem zıplıyor baş edemiyorsun.
Havuz sisteminin iki artısı var benc1. Kökler çok rahat gelişiyor
2. Sıcaklık düşüşüne göre daha dayanıklı. Suyun gel sogumasindan kaynaklı aşırı soğukları biraz tolero ediyor.
2. Soru.
Şu an ortalık yanıyor. Sera kenarlarında 1.50 cm sineklik var dört tarafta. Üstte %55 lik gölgelik var içerde iki tane sirkülasyon fani var çalışıyor ayrıca yeni olarak içeriye iki sıra sisleme için hat dosedim. Bugünkü gibi aşırı sıcaklarda bile 34-37 arasında öğle saatlerinde.
ksenon bizmut
03-07-2017, 15:22
Merhaba hocam
Yazdıklarınız çok değerli bilgiler. Tamamı her girisimcinin tecrube edeceği ve basetmek zorunda kalacağı bilgiler.
Ben bankaciyim ve ortagimda sizin gibi öğretmen. bizde geçen yil 180m2 deneme serasi kurduk fakat seramiz ruzgar nedeni ile iki defa patladi. Ayrica ustalarda kandirip cok fazla malzeme kullanarak cok fazla paramizi aldilar. iscilik vs. bizim hatamiz omurlerinde hic sera yapmamis demirci ustalari ile anlasmak oldu. neyse olan oldu.
biz yilmadik tabi. ec isini halledecek sistem yazdik ve calistirdik. farkli arge calismalarida yaptik. emek kullanimini en aza indirecek teknolojik calismalar yapiyoruz. fakat sermayemizin cogunu kaptirdigimiz için sera yapacak paramiz kalmadi. bizde kiralama yoluna gidiyoruz lakin kiralik sera bulmak da kolay degil. bizde açık arazide yapmaya karar verdik. sizce acik arazide yazin nasıl sorunlar yasariz. biz izmirdeyiz. siz hangi sehirdesiniz. nasil irtibata geceriz sizinle?
teşekkürler.
ksenon bizmut
03-07-2017, 15:24
evet simdi gordum sakaryadaymissiniz. eger marketinizin izmirde subesi varsa birlikte hareket edebilirmiyiz?
arslanereli
03-07-2017, 15:41
****** birlikte hareket edebiliriz. Özelden ulaşın
arslanereli
03-07-2017, 15:44
Açık arazide en büyük sorun ( açık arazide yapanlarla konuştum. Bizden farklı ne yapıyorlar maliyetleri neler bize göre artıları ve eksileri neler diye sordum. ) Maliyet meselesi özelikle mazot gübre ve işçilik giderleri çok fazla ve ürünü çok kısa sürede satmak zorundalar. Bizde ürünün bekleme süresi daha uzun ec yi kısarak daha uzun surede ürünü olgunlastirabiliyorsunuz
arslanereli
27-08-2017, 16:33
Merhaba arkadaşlar
İkinci ürün sistemden kaldırılıyor bayramdan önce inşallah. Su an 600-700 marul kaldı.
Fidelik bitti bu arada aşağıda fidelerin resimlerini atıyorum
arslanereli
08-09-2017, 19:07
Fide serası iki katlı etrafı açık iki kat arasında 110 cm boşluk var işte sonuçlar. Katlı sistemde ne yaparsanız yapın yine d aşağıda kalanlar böyle oluyor. Asil sisteme alınca kendini düzeltiyor diye şimdilik fideleri katkıda yapıyorum. Ama kimseye serasinin katlı yapması tavsiye etmem
shawshang
09-09-2017, 07:40
Tebrikler
Topraksız tarım tabi ki kolay bir iş değil. İşin içinde bir kere kimya ve matematik var.
Besin hazırlama konusunu da çözerseniz çok daha güzel işleriniz olur.
Kolay gelsin
arslanereli
09-09-2017, 14:44
Teşekkür ederim besin hazırlama işiyle hiç uğraşmıyorum. Fikrimce her şeyi yapmaya çalışan hiçbir şeyi yapamaz. Besin işi ayrı bir uzmanlık alanı. Mecbur kalırsam ****** bir şeyler hazırlarım biraz eksik biraz aksak ama şu an işin besin hazırlama işinin uzmaniyla Çalışkan daha mantıklı ve ucuz.
blnturkek
09-09-2017, 15:35
Emeklerinizin hakkını en kısa zamanda almanızı isteriz. Kolay gelsin.
tcoalngsau
15-09-2017, 19:04
tebrikler ve başarılar diliyorum..Sayın arslanereli bahsettiğiniz 1000 mt kare sera için 100-120 bin TL masraflarını kalem halinde yazmanız kabaca mümkün mü? normak 1000 mt kare bir topraklı sera maliyeti 50-60 bin TL civarı..Farklar nelerdir..Teşekkürler
arslanereli
17-09-2017, 12:24
Fark?? Öncelikle makine dairesi ( pompalar depo bekçi vs ) yaklaşık 12-14 bin arası. Bin metreye 1050-1200 arası boru gidiyor borular fason çekim markalı gibi çeşitleri var sizin bulmanıza göre 3 metresi 12 TL den başlar 20 TL ye kadar gider. Toplayıcılar borular dirsekler tapalar derken 14-22 bin arası borular gider. Boruların ayak destekleri kullanacağınız demire göre değişir en ucuz olan 20*20 profil derseniz 4500-6000 TL arası gider. Dağıtıcılar vanalar kangal borular 2.500-3000 arası gider. Bunlar işçilik dahil değildir siz kendiniz yaparsanız daha ekonomik başkasına yaptirirsaniz en azından 10-12 bin işçilik tutar ki kaynakçı ayrı tesisat ayrı elektrik ayrı usta ister ki iş uzun olur. Paket olarak vermek daha ucuz olur.
nk_tarim
18-09-2017, 09:31
Selamlar,
Sn.arslanereli paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Bu forumdan çok değerli bilgiler öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz. Ve forumda doğru yorumlanabildiği takdirde önemli ticari bilgiler var ki tüm bunlar paylaşım temelinde oluştu ve oluşmaya devam da ediyor.
Biz de her ne kadar finansal dengelerden dolayı yavaş ilerlesek de bu paylaşıma katkıda bulunmak için sürekli güncellemelerimizi paylaşıyoruz ve devam edeceğiz. Bu bilgi ve tecrübelerin bir ticari sır algısı ile paylaşılmamasının bir manası olduğunu düşünmüyoruz. Zira topraksız tarım sistemlerine dair bilgiye ulaşmak doğru noktaya bakmasını bilenler için çok kolay. Asıl mesele bölgeye, sisteme, bitkiye ve bir çok farklı değişkene göre esnek yaklaşımları belirleyip uygulayabilecek tecrübe ve kabiliyete sahip olabilmek. Bu kabiliyete sahip olmak da takip, süreklilik, arge ve dinamizm gerektiriyor. Ve para da olursa güzel olur tabii ki :)
Genel olarak forumda bir durgunluk var. Diğer konu başlığında belirttiğiniz gibi belki de süreç artık "birleşmek" noktasına gelmiştir. Amatör uygulamaların paylaşıldığı bir internet topluluğundan bir kooperatif yapıya doğru ilgili ve ticari girişimde bulunan kişilerle bir yol çizilebilir. Şu an biz çilek üzerine ve Türkiye dışında çalışıyoruz katkı koyabileceğimiz noktalar olacaktır. Tabii ki bu tür fikirlerin pratiğe geçmesi zordur ancak ayağı yere basan amaçlarla adım adım ilerlenebilir.
İyi çalışmalar...
tcoalngsau
25-09-2017, 15:48
Fark?? Öncelikle makine dairesi ( pompalar depo bekçi vs ) yaklaşık 12-14 bin arası. Bin metreye 1050-1200 arası boru gidiyor borular fason çekim markalı gibi çeşitleri var sizin bulmanıza göre 3 metresi 12 TL den başlar 20 TL ye kadar gider. Toplayıcılar borular dirsekler tapalar derken 14-22 bin arası borular gider. Boruların ayak destekleri kullanacağınız demire göre değişir en ucuz olan 20*20 profil derseniz 4500-6000 TL arası gider. Dağıtıcılar vanalar kangal borular 2.500-3000 arası gider. Bunlar işçilik dahil değildir siz kendiniz yaparsanız daha ekonomik başkasına yaptirirsaniz en azından 10-12 bin işçilik tutar ki kaynakçı ayrı tesisat ayrı elektrik ayrı usta ister ki iş uzun olur. Paket olarak vermek daha ucuz olur.
teşekkür ederim bilgiler için..Bunlara sanırım bir de çilek fide ücreti eklenir 3-5 bin tl
US_brain
26-10-2017, 18:59
Selamlar Sayın arslanereli,
Samimi paylaşımlarınız için teşekkürler. Son durum ile ilgili bilgilendirseniz ne iyi olur.
arslanereli
27-10-2017, 13:56
Seranin son hali bir taraftan hasat yapiliyor diger taraftan hemen yerine yeni fideler dikiliyor
arslanereli
27-10-2017, 18:47
Paketleme hasat yeniden fide ekimi surekli bir dongu var
ekaragoz
27-10-2017, 23:29
Önce emeklerinize , sonuçlarına maaşallah diyelim, nazar değmesin.
Sizin gibi amatör başlayıp, ticari devam eden insanlar çok önemli. Hele hele samimiyetle yaşadığınız tüm zorlukları anlatmanız çok faydalı olmuş. Düşüncesi bu yönde olanlara rehber ve ibret niteliğinde.
Tebrik ederim. Daha da iyi olmasını gönülden dilerim.
ASUS_T00J-D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
arslanereli
30-10-2017, 19:32
Bugun sevkiyat gunuydu sevkiyata hazirlanan urunler...
volkan0048
31-10-2017, 08:06
Allah bereketinizi kazancınızı artırsın, paylaşımınlarınız için teşekküürler
ekaragoz
31-10-2017, 08:09
Bereketli olsun inşallah
ASUS_T00J-D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
arslanereli
13-11-2017, 11:44
Kış hazirliklari tamamlandi bakalim bu yil soguk nasil olacak...
idris şenol
17-11-2017, 21:40
sn arslan seranız hayrlı olsun iyi çalışmalr
ilk resimlerinizde kıvırcık marullar açık yeşil renkler daha sonra koyuya doğru dönmüş
ilk öncelri azot eksikliğimi yoksa demir eksikliğimi gözlendi daha sonra ne gibi müdhaleniz oldu
arslanereli
17-11-2017, 23:05
Marulun cinsinden kaynakli hocam besinde herhangi bir eksiklik yok. Besin isi hocamın uzmanlik alani :)
sayın arslan başarınız karşısında şapka çıkarıyorum..
bende sizin gibi bu işe bir çeşit sevda ile başlıyorum..sizden yardım almak isterim..bursalıyım..test sürüşlerine başladım..ama daha çok yol var..deneyimlerinizden faydalanmak isterim..sevdamız aynı sevda..bütün formu ineliyorum..sayın tezel in destekleri olağanüstü...Allah razı olsun..size yakınım..seranızıda görmek isterim..eminim bu konuda birikimiz oldukça üst düzeyde..realist birisiniz..özelden paylaşmak mümkünse siz ulaşmak isterim..******
Kış hazirliklari tamamlandi bakalim bu yil soguk nasil olacak...
Azim ve iradenize hayran kaldım.Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum.
Kışın soğuk havalar için ısıtma sistemi var mı? veya ortam sıcaklığını nasıl ayarlıyorsunuz?
arslanereli
02-12-2017, 17:40
Tesekkur ederim.
Ortam sicakligi icin isi perdesi ( don ortusu) cekmistim. Fakat bu yil havalar soguk olmadi. İsi perdesi seffaf isigi geciriyor ama ne kadar az da olsa yine de isik kaybi oluyor. İsik mi sicaklik mi diye tercih yapma asamasindayim. Sanirim tercihimi isiktan yana kullanip isi perdesini geri toplayacagim.
arslanereli
11-12-2017, 20:10
Fidedir cok sikinti olmaz nasil olsa seraya gecince kendini toplar diye iki kat yaptigim fidelik. Sonuc degismedi yine husran yine husran. Bugun ust katini cikarip yine tek kata dondum. Hala birileri cikmis katli sistem deyip duruyor. Aslinda bir sey uretmek degil amaclari sanirim. Sadece oyalanmak zaman gecirmek....
nk_tarim
12-12-2017, 06:57
Aslinda bir sey uretmek degil amaclari sanirim. Sadece oyalanmak zaman gecirmek....
Merhaba,
Geçmiş olsun.
Dediğiniz gibi tam olarak zaman geçirmek sanırım. Bitki fizyolojisine dair, beslemesine dair, kimyasal olaylara, ışıklanmaya, iklimlendirmesine dair zerre bilgi sahibi olmadan fikirler havada uçuşuyor... "ama katlı olsa?", "ya bu üç kat olsa?", "dik olsa ya 5 kat daha fazla ürün çıkar"...
İsmail Kuzucu
12-12-2017, 08:02
Bereketli olsun sayın arslanereli,
Fidelik olan alanda fideleri ne zaman vıyolden borulara alıyorsunuz? Birde bu borularda yetişen marullar ortalama kaç gün sonra diğer alana tasıyorsunuz?
Teşekkürler, kolay gelsin.
arslanereli
12-12-2017, 09:07
Onu fide nin durumuna gore bakiyorum fidelik surekli dolu tutmaya calisiyorum ama iste sorunlar pesimizi birakmiyor. Simdi hallettik gibi sagolsun kudret hocam geldi ilgilendi. Buyuyen fideleri seraya aliyorum digerleri duruyir uc dort gun sonra yine aktarma yapiyorum. Belirli rutin bir sure yok cunku rutin bir havalandirma ve usitma yok
arslanereli
12-12-2017, 09:19
Merhaba,
Geçmiş olsun.
Dediğiniz gibi tam olarak zaman geçirmek sanırım. Bitki fizyolojisine dair, beslemesine dair, kimyasal olaylara, ışıklanmaya, iklimlendirmesine dair zerre bilgi sahibi olmadan fikirler havada uçuşuyor... "ama katlı olsa?", "ya bu üç kat olsa?", "dik olsa ya 5 kat daha fazla ürün çıkar"...
Degil arkadasim emin olun degil. Siz iki kat yapmak icin serayi daha yuksek yapmak zorundasiniz 40.000 yerine 50.000 odeyeceksiniz demir ihtiyaniz naylon ihtiyaciniz artti. Sera ne kadar yuksekse o kafar ruzgara marul kaliyor ayaklari daha kuvvetli kullanmak zorundasiniz. Bu da yine maliyet. İcinin borusunu tek kat da olsa cift kat da olsa kullanacaksiniz. Bir donum yer 10.000 marul aliyorsa 1000 boru kullanacaksiniz katli yapayim da 20.000 marul alsin derseniz bu kez 2000 boru kullanacaksiniz. Kar nerde?
İscilik hic egilmeden duz ayak gunde 1000 marul toplarsan cift katlida ya egileceksin ya merdivene cikacaksin. İscilik artti. Kar nerde?
Daha cok sayarim ve emin olun katli sistem asla ve asla ekonomik degil.
hasan_esendemir
14-12-2017, 15:19
Azminizden ve sabrınızdan dolayı tebrikler. İnşallah emeklerinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız.
kiziltan
14-12-2017, 18:38
Mucadelenize, azminize hayranim. Umarim basarirsiniz. Sonunda siz cikip katli sistem uygun degil dediniz, sukurler olsun.
Daha once hasat ve sevkiyat resimlerini gordugumde aman katli sistem olmasin, borulara da dikkat diye yazacaktim ama nazar olmasin deim, siz yazdiniz. Bakalim borulu sistem sizi basariya tasiyacakmi, umarim tasir.
Besin olayinda su verme sikligi, EC ve pH onemli, formuldeki degerleri tam tutturmak icin ugrasmayin, suyu ilk cevirdiginizden sonra artik ayni formulu birda yakalama sansiniz yok.Yani artik eksik degerli formulle devam edeceksiniz.
Bunu saglayabilmek icin tek sansiniz ucu acik yapmak, yani bitkinin altindan gecen siviyi sonunda atmak, tekrar depoya koymamak. Diger yol havuz sistemi ama buyuk yapmak, surekli sivi ornegi alip tahlil yaparak nelerin eksildigini bulup ekleyerek formulu herzaman tam degerlerde tutmak ama buyuk sera, buyuk yatirim, analiz cihazlari demek, oldukca buyuk yatirim.
Basarilar dilerim, buraya kadar geldiniz, birakmayin.
arslanereli
14-12-2017, 18:58
Tesekkur ederim. Evet ayni sorunlari yasadim malesef. 10 gubden 25 gune kadar cesitli aralarla suda şişme oluyor. Suyu atamam zira maliyet cok fazla artiyor. Havuz sitem olarak cok maliyetli. Boru maliyeti yok ama onum disinda daha cok gereksinim duyuyor. Ama insallah basarili olacagiz.
tcoalngsau
16-12-2017, 00:49
Facebook ta topraksız tarım gruplarından takip ettiğim MEHMET DEMİROĞLU arkadaşımızın üretimleri katlı sistemde..bilgi alabilirsiniz
arslanereli
16-12-2017, 05:20
Tesekkur ederim. Ayni mehnet beyin resimden ziyade tv ye verdigi roportaji da izleyin lutfen. 45 dakika ama sıkılmadan izleyin. Yuzde 40 verim aldigini ne ysparsa yapsin verimin yuksekmefigini dinleyin. Zaten asil meselemizde bu ya resimler ustunden gitmek. Yapraklar asagi dokukunce duvar gibi duruyor daginik yapraklarla bbuyuk marul goruntusu veriyor elinize alinca bos oldugunu giruyorsunuz. Kafalarda uc bes marul buyuk diye tum sera oyle zannediliyor. Tavsiyem sanaldan takip etmek yerine ziyaret edin ne kadar ekmis ne kadarni satmis? Ogrenin.
trenci10
18-12-2017, 09:16
Sayın arslanereli,
yaptığınız açıkyürekli paylaşımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Allah çalışmalarınızda kolaylık versin. Paylaşımlarınızdan yararlanmaya çalışıyorum, devamını dilerim.
Yaptığım durgunsu deneme çalışmalarında bende marulların orta kısımlarınının boş olduğunu görüyorum. Kenar yapraklar büyüsede ortadan yeni yapraklar yeteri kadar çıkmıyor.
Marulların boş olması konusunda düşünceleriniz ve tavsiyeleriniz nelerdir?
arslanereli
18-12-2017, 14:59
Sayın arslanereli,
yaptığınız açıkyürekli paylaşımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Allah çalışmalarınızda kolaylık versin. Paylaşımlarınızdan yararlanmaya çalışıyorum, devamını dilerim.
Yaptığım durgunsu deneme çalışmalarında bende marulların orta kısımlarınının boş olduğunu görüyorum. Kenar yapraklar büyüsede ortadan yeni yapraklar yeteri kadar çıkmıyor.
Marulların boş olması konusunda düşünceleriniz ve tavsiyeleriniz nelerdir?
merhaba.
eğer bir iki resim yüklerseniz daha önce gördüğüm bir durumsa fikir bey6an ederim
mustafa..
21-12-2017, 20:38
Merhaba..başarı=azim ise;sağlık la bol kazanç dilerim.
Kullandığınız suda dezanfektan veya ters osmos tarzı bir işleme tabi tutuyormusunuz.tohumu nereden temin edebiliriz teşekür.?
arslanereli
21-12-2017, 23:02
Merhaba dezenfektan kullaniyorum tohumu piyasadan aliyorum.
mustafa..
21-12-2017, 23:57
geceniz iyi ola;yaptığım araştırmalarda su kalitesinin önemi ve olmazsa olmazlardan ise bunun için hangi cihazlardan gerekli ve maliyet yükü hakkında bilginiz varmı tohum kaplamalımı, marka ve randımanından memnunmusunuz?
arslanereli
22-12-2017, 07:01
Su an dorduncu tur tohumu deniyorum yazlik tur kislik tur dort mevsim turler seklinde turler var. Bazilari cok genis alana yayiliyor bazilari daha dar ama dik buyuyor hangisi daha uygun diye bulmaya calisiyorum. Evet kaplamali tohum 5000 lik ve 10.000 lik paketlerde. Piyasada cok farkli fiyatlar var. Randiman genelde tohumla alakali olmadi suyun kalitesi ve besinle alakali oluyor. Ozellikle besinin suya uygulanmasi. Besinim cok iyi ama suyla uyusmadi. Eger ters ozmoz kullanmiyorsaniz her suya ayri besin hazirlanmasi gerekiyor.
mustafa..
22-12-2017, 21:42
merhabalar;su kalitesi için neler yapıyorsunuz?olmazsa olmaz ise su arıtma (ters ozmoz) maliyet ve marka araştırma yapabildiniz mi bu konuda bilgi bulamıyorum
?bu arada selam olsun bilgi paylaştıkça büyür diyen Kudret bey'e sağlıcakla kalın...
arslanereli
22-12-2017, 23:05
Su kalitesi icin kuyuyu birakip kismen aritilmis olan sehir sebeke suyu kullaniyorum. Ters ozmoz icin 3000 den 10.000 e ka dar fiyatlar var piyasada.
Emre_Kaya
23-12-2017, 21:58
Son zamanlarda ilgi duyduğum bir konu topraksız tarım. Bu zamana kadar okuduğum hiçbir kaynakta bu işin zorluklarından bahsedilmemişti.
Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Lütfen paylaşmaya ve bilgilendirmeye devam edin. Allah bereket versin, sağlıcakla kalın.
Sunay Gönen
28-12-2017, 14:28
Kapalı sistemde donen suyu tekrar sisteme nasıl dahil ediyoruz? Ph ve Ec ye bakıp eksikliği tamamlasak yeterli mi?
arslanereli
28-12-2017, 15:15
En kolay noktasi orasi borularda toplayici var tekrar topluyor suyu depoda belirli araliklarla olculuyor su eksikse besin ilavesi yapiyoruz
mustafa..
28-12-2017, 21:22
kolaygele ,borularda toplayıcı var bunu biraz açabilrmisiniz anlayamadım..
arslanereli
28-12-2017, 21:47
Bitkinin koklerine verdiginiz suyu borularin sonunda baska bir boru ile toplayip yeniden depoya gonderiyorsunuz
Sunay Gönen
29-12-2017, 07:48
En kolay noktasi orasi borularda toplayici var tekrar topluyor suyu depoda belirli araliklarla olculuyor su eksikse besin ilavesi yapiyoruz
Bitki geri dönen su içinde bazı elementlerden çok, bazı elementlerden az almışsa bu bir sakınca doğuruyor mu yoksa ihmal edilebi
lecek değerlerde mi?
arslanereli
29-12-2017, 08:55
En basta gubre formulunu suya uygularken bunu dusunecek ve boylece hazirlanacak
Sunay Gönen
29-12-2017, 10:08
En basta gubre formulunu suya uygularken bunu dusunecek ve boylece hazirlanacak
Tam anlayamadım,
arslanereli
29-12-2017, 10:56
Bitki gubre alirken her gubreden orantili alir. En basta suya gubre karistirirken bu orana gore katmak gerek. Boylece bitki besin emdikce hepsinden ayni oranda emer siz suya besin katinca ayni oranda katarsiniz
Sunay Gönen
29-12-2017, 15:36
Bitki gubre alirken her gubreden orantili alir. En basta suya gubre karistirirken bu orana gore katmak gerek. Boylece bitki besin emdikce hepsinden ayni oranda emer siz suya besin katinca ayni oranda katarsiniz
Merak ettiğim buydu, tesekkürler.
Sunay Gönen
29-12-2017, 15:39
Bitki gubre alirken her gubreden orantili alir. En basta suya gubre karistirirken bu orana gore katmak gerek. Boylece bitki besin emdikce hepsinden ayni oranda emer siz suya besin katinca ayni oranda katarsiniz
Merak ettiğim buydu, tesekkürler.
Bir soru daha:
Katı ortam kapali sistemde messla çilekte günde kac defa ve kadar süre sulamayı nasıl ve neye göre düzenliyoruz?
arslanereli
29-12-2017, 16:28
Kati ortamda cilek yapmadim henuz. Yapinca yazarim :)
arslanereli
08-01-2018, 17:46
A seklinde katli yapmaya calisan bir abimiz de sonunda dogru yolu buldu. 2000 marulu uc ay satmaya ugrasip satamayip cope atinca tum zarari sineye cekip katli sistemden vaz gecip gec de olsa dogruyu buldu.
Fırtına42
09-01-2018, 03:44
Abi Rabbim yardımcın olsun harcamalarını düşündüğüm zaman baya zorluklar yaşamışsın inşallah getirisi herşeyi yoluna koyar . Bitkilerle pek aram yoktur fakat baya hikaye gibi okudum bir looser olarak başlayıp tekrar ayağa kalkışınızı mutlulukla izledim umarım gelecek sorunları halledip daha iyi günler yaşarsınız.
kiziltan
09-01-2018, 09:35
Katli sistemin duz sisteme gore bir faydasi oldugunu sanmiyorum, getirisi varsa bile goturusu daha cok olur.
Anlamadigim su, arkadasiniz katli sistemde satamadi da duz sisteme gecince mi satacak ? Asil onemli olan satabilmek, satamadigin mal icin sistem katli, duz, havuz ne olursa olsun farketmez ki .
arslanereli
09-01-2018, 10:27
Sayin kiziltan
Bence iyi bir urun yetistirmek lazim her seyden once. Bizim agzimizin laf yapmasi veya biraz avam tabiriyle cambaz olmamizin urunu satma konusunda etkisi mutlaka var fakat eger urununuz kaliteli degilse agzinizla kus tutsaniz yine de satamiyorsunuz.
Arkadasimiz A seklinde yapmisti dolasiyisla duzgun bir urun yetismedi. Her seyin basinda duzgun kaliteli bir urun yetistirilmesi lazim satmak icin. Katli sistemde bana gore aydinlatma ve havalandirma dolayisiyla kaliteli urun yetistirilmiyor.
Su an arkadasimizin urununu biz aliyoruz fidelrini biz verdik ucretsiz gubresini de biz verecegiz ve yaz aylarinda 50 kurus kis aylarinda 70 kurusa tum urununu biz alacagiz. ****** once kalite...
Sayin kiziltan
Bence iyi bir urun yetistirmek lazim her seyden once. Bizim agzimizin laf yapmasi veya biraz avam tabiriyle cambaz olmamizin urunu satma konusunda etkisi mutlaka var fakat eger urununuz kaliteli degilse agzinizla kus tutsaniz yine de satamiyorsunuz.
Arkadasimiz A seklinde yapmisti dolasiyisla duzgun bir urun yetismedi. Her seyin basinda duzgun kaliteli bir urun yetistirilmesi lazim satmak icin. Katli sistemde bana gore aydinlatma ve havalandirma dolayisiyla kaliteli urun yetistirilmiyor.
Su an arkadasimizin urununu biz aliyoruz fidelrini biz verdik ucretsiz gubresini de biz verecegiz ve yaz aylarinda 50 kurus kis aylarinda 70 kurusa tum urununu biz alacagiz. ****** once kalite...
https://m.haberler.com/dikey-topraksiz-tarim-ile-9-donem-urun-aliyor-10391007-haberi/
İyi günler sizin yazılarınızın bir kısmını okurken dikey veya katlı sistemi önermediğinizi anladım, ben bu işi yapmıyorum ama bu haberdeki gibi yapanlar nasıl sürdürebilir yapabiliyorlar.Gerçi haberi yapanlar abartmışlar sanki adam çok zenginde yani çiftçilikten çok para kazanmışta bu dikey sistemlede servetine servet katıyormuş.Bu kadar kazançlı bir işmi bu sizce.Benim çiftçiler var kendisi yetiştirip kendisi pazarda satıyor bu yıl 2-3 liraya kıvırcık marul sattılar pazarda.Yani bu marulları satmak önemli Migros carfour gibi bir yer almadan bu işin sürdürebilirliği yok onlarda 2 ayda verirler parayı.Hal filan almaz bu kadar marulu.Demekki dikey sistemde üretilen marulları bir şekilde satabiliyor adam ki 9 defa üretim yapabiliyor.Siz ne düşünüyorsunuz acaba?
arslanereli
28-01-2018, 19:21
bu tür haberler kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. yılda 8-9 kez ürün alınabilir eğer havalandırmanız ve sisteminiz iyi olursa. fakat her şeyin başında iyi bir havalandırma istiyor. benim seram 2,30 m omuz yüksekliği 4.80 m çatı yine de havalandırma konusunda sorunlar yaşıyorum. tek kat olmasna rağmen. sera yüksekliği 3 metre olmalı bence. bu serada 4 metre bile olsa ki resme bakınca sanki arada bir şey yok gibi gözüküyor. 10 kat marul koymuş. mantıksal olarak düşünün ki nereden hava alıyor nereden güneş alıyor. belirli bir yere kadar her sistemde marul büyüyor. fakat piyasanın kabul edeceği marul olmuyor.
şimdi düşünelim. 1 dönümde 40 bin marul yılda 360 bin marul hiç yoktan adet başına 40 kuruş kazansa ki maliyeti 20 kuruşa çıkıyor marulu -60 kuruşa satsa kazanır bunu. yılda 150 bin kazanacak. siz olsanız ne yapar eder iki üç dönüm kurmaz mısınız? tefeciden para alır yine kurarsınız. bunu yapanlara sorun yaptığınız bir yer var mı gelip görebilir miyiz diye. cevabını düşünün.
bu tür haberler kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. yılda 8-9 kez ürün alınabilir eğer havalandırmanız ve sisteminiz iyi olursa. fakat her şeyin başında iyi bir havalandırma istiyor. benim seram 2,30 m omuz yüksekliği 4.80 m çatı yine de havalandırma konusunda sorunlar yaşıyorum. tek kat olmasna rağmen. sera yüksekliği 3 metre olmalı bence. bu serada 4 metre bile olsa ki resme bakınca sanki arada bir şey yok gibi gözüküyor. 10 kat marul koymuş. mantıksal olarak düşünün ki nereden hava alıyor nereden güneş alıyor. belirli bir yere kadar her sistemde marul büyüyor. fakat piyasanın kabul edeceği marul olmuyor.
şimdi düşünelim. 1 dönümde 40 bin marul yılda 360 bin marul hiç yoktan adet başına 40 kuruş kazansa ki maliyeti 20 kuruşa çıkıyor marulu -60 kuruşa satsa kazanır bunu. yılda 150 bin kazanacak. siz olsanız ne yapar eder iki üç dönüm kurmaz mısınız? tefeciden para alır yine kurarsınız. bunu yapanlara sorun yaptığınız bir yer var mı gelip görebilir miyiz diye. cevabını düşünün.
Anladığım kadarıyla ortam uygun olursa bu kadar marul üretilebileceği doğru,birşey daha öğrenmek isityorum sizce bitki perlit ortamında mı daha hızlı büyür yoksa su ortamında mı ? birde su üsütnde üretiyorlar ilginç.
arslanereli
28-01-2018, 20:46
Sondan baslayayim. Ust uste yetistiriliyor.
Bence perlit orraminda yerlestirmek daha kolay. Ama iscilik ( urun hasat edilince perlitte kalan ya da koklerde kalan perliti temizlemek filan ) daha cok. Akan suda daha hizli buyuyor ama akan su cok sikintili. Oncelikle aritilmis su kullanmak gerekiyor. İkincisi de su oldugu icin cok cabuk besin degerleri degisiyor. Her ne kadar otomasyon filan deseler de hikaye hepsi. Uc gunde yeniden degisiyor suyun sekli. Ara ara atmak gerek suyu onun disinda surekli otomasyon.
kiziltan
29-01-2018, 10:14
Besin sivisi surekli donuyorsa sorun kacinilmaz. Dikkatle formul hazirlaniyor, ilk turu atip depoya dondugunde bitkilerin aldigi elementler artik yok, yani ppm degeri degiosmis, simdi siz otomasyonla yeniden besin ekleseniz bile olusan karisim hicbir zaman istediginiz formul degil. Dolayisiyla urunu etkiliyor. Mumkun olsa da sivi sistemde dolastiktan sonra geri donmesi bu sorun hallolur. Ancak bu cok buyuk maliyet ve kalan sivinin ne yapilabilecegi zorlugundan dolayi sorunlu, dokemezsiniz cevre sorunu olusur.
Bu sorun havuz sistemi icinde boyle.
Deneyerek bir dolasimda nekadar sivi bitki tarafindan aliniyor bulunabilirse, okadar sivi verilebilirse sistem sonunda kalan sivi azalir. Ne kadar az sivi kaliyorsa, bu depoya donse bile yeniden dolduruldugunda depo icerigi istenen formule okadar yakin olur.
Bence bu sorunun olmadigi ya da emaz olacagi sistem fitilli sistem, mutlaka orada da etkilenme olacak, ama fitilin bagli oldugu alt depo cok kucuk olur ve ornegin 2-3 saatte bosalirsa bu formul isi hallolabilir.
Bununla ilgili gordugum ve begendigim tek sistem " autopot " sistemi. Saksi altinda bir miktar besin var, kokler bunu cekip bitirince otomatik tekrar doluyor.Surekli tamamlamiyor, besin tamamen bitince tekrar dolduruyor. Alttaki depo nekadar az hacimli olsa okadar iyi. Sistem elektriksiz oldugundan elverisli. Bu vana sistemi borulara uygulansa iyi olur saniyorum.
Boyle bir uygulama var, borunun sonuna kucuk bir depo koyup dolasip oraya ulasan sivi belli seviyeye gelince samandira yukselip sivi girisini kapatiyor. Samandiraya bagli kucuk elektrik anahtari sinyal verip giristeki vanayi kapatiyor. Samandira ayarli oldugundan ornegin sistemde 5 mm sivi olunca durdurabiliyorsunuz.
arslanereli
29-01-2018, 11:31
Boyle bir distem icin de marul cok luks oluyor. O kadar yatirim yapip marul yetistirmek karli bir yatirim olmuyor. Haftada bir suyu degistirmek lazim gubre maliyeti olacak ama disardan degil de kendin hazirlarsan gubreyi o maliyet de kismen halloluyor. Baska cikar tol bulamadim ben.
kiziltan
29-01-2018, 12:13
Bu sistem icin maliyet cok dusuk. Bir tane autopot vana aliyorsunuz 20-30 TL. Borularinizi hepsi ayni yukseklikte olacak sekilde yerlestirip vanayi baglarsaniz tek vanayla 40-50 boruyu kontrol edersiniz. Sizin sistem daha pahali, pompa kullaniyorsunuz, zaman ayari kullaniyorsunuz. Autopot sistemde bunlar yok, elektrik ve vana da yok. Deponus biraz yukarida vana acilinca sivi yercekimiyle kendiliginden sisteme doluyor.
Autopot ile ilgili sitelere bakin, bircok saksi birbirine bagli, siz saksi yerine borulari koyacaksiniz. Tek dikkat edilecek sey borularin birbiri ile tam olarak ayni yukseklikte olmasi, yoksa birisinde 1 cm sivi varken oburunde hic olmayabilir ve ya 5 cm. olur. Cunku bu sistem en bastaki boruda bulunan sivi yuksekligi ile vanayi acip kapatiyor.
Autopot icin asil avantaj siviyi doldurup vana kapaninca bekliyor, sivi tamamen bittikten sonra yeniden acilip dolduruyor. Sifon sistemi oyle degil, soyle dusunun tuvaletteki sifindan biraz su alin hemen dolmaya baslar, autopot tamami bisalmadan acilip doldurmuyor. Bu arada kokler havalanmis da oluyor.
kiziltan
29-01-2018, 12:38
Aceleyle birseyler cizdim. Borularin hepsi ayni duzlemde, depo yukarida sivi yercekimiyle asagi gidiyoer, elektrik yok.
1- Sistem ayarlanmis seviyeye kadar dolu
2- Bitkiler besini cekiyor, tamami bosalana kadar bekliyor
3- Tamami bosalinca ayarlanmis seviyeye kadar doldurup duruyor.
Sizde borular, hortumlar ve depo zaten var, bir tane autopot lazim o da 25-30 TL ( Tartes de var ). 30 TL harca, elektrik parasi, pompa ve zaman saati parasi verme, bitkinin altina herseferinde enbastaki formuldeki besin gelsin.
1 numarali sekildeki sivi seviyesini diyelim 1 saatte bitecek sekilde ayarlarsaniz yaklasik her saat taze tam formulasyonlu besin gelir.
Bu basit sekildeki yuvarlaklari borunun bastan gorunusu olarak dusunun, her yuvarlak bir boru, besin bir bastan doluyor, diger bas kapali. Disari besin sivisi cikisi yok.
Akliniza yatarsa Tartesten bir vana alip seranin bir kosesinde 2-3 boruyla deneyebilirsiniz, calisirsa, memnun kalirsaniz buyutebilirsiniz.
665101
Bu sistem icin maliyet cok dusuk. Bir tane autopot vana aliyorsunuz 20-30 TL. Borularinizi hepsi ayni yukseklikte olacak sekilde yerlestirip vanayi baglarsaniz tek vanayla 40-50 boruyu kontrol edersiniz. Sizin sistem daha pahali, pompa kullaniyorsunuz, zaman ayari kullaniyorsunuz. Autopot sistemde bunlar yok, elektrik ve vana da yok. Deponus biraz yukarida vana acilinca sivi yercekimiyle kendiliginden sisteme doluyor.
Eğer pratikte de aynı şekilde işlerse Sayın Kızıltan'ın fikri çok makul. Ama burada da besin eriyiği tankının yüksekte olması, besin eriyiğinin ısısını korumak için tankı toprağa gömememek anlamına geliyor. Bu nedenle soğuk havalarda tanktaki besin eriyiğinin bir şekilde ısıtılması ve bunun için de enerji kullanılması gerekir diye düşünüyorum.
Ama bu enerji kullanımı, akıllı vananın besin eriyiğinin optimum olarak kullanılmasını sağlaması yanında, ihmal edilebilir bir miktarda olabilir.
arslanereli
01-02-2018, 09:25
Sayin ustadlarim
Fikirleriniz cidden cok faydali birebir olmasa bile mutlaka bir alinti kullaniyorum ve her gun biraz daha ileri gitmeye calisiyorum. Simdiye kadar ogrendigim birkac sey var.
1. Sistem ne kadar buyurse calismasi da dertleri de hastaliklari da siki tilari da o kadar farklilasiyor. Ustadlar kendileri bir seyler deniyorlar bastan sona bu forumda okumadigim cok az konu vardir. Butun konulari okudum bazilarini sonuna kadar okumamisimdir sadece. Ustadlar balkonlarinda veya teraslarinda denemeler yetistirmeler yapiyorlar cok da faydali fakat sadece temel yetistiricilik bilgileri acisindan ilerleme kaydediliyor. Bunum disinda sistemi buyuturseniz veya ticari dusunurseniz bu bilgilerin ustune mutlaka yeni ve kendi deneyimlerinize dayanan bilgiler eklemek zorundasiniz.
2. Nasil sistem.uygularsaniz uygulayin ( durgun su, akansu, perlit vs.) topraksiz tarimda sikinti yasayacaksiniz. Besin konusunda. Tahminim tek sartla yasamazsiniz o da dort dortluk bir sera ile. ( sicakligin 25 derece sabit havalandirmasinin super oldugu mukemmel bir serada. ) bunun disinda mutlaka sorun yasanacak. Bitki hicbir zaman besini ayni oranda almiyor. Sabah ile aksam, iki saat once ile iki saat sonrasi bile farkli. Ph degerine gore ortamin nemine gore gunesin konumuna gore isigin derecesine gore her sey ama her sey bitkinin besin almasina etki ediyor.
Care?
Ya urunu durduracaksiniz yavas buyuteceksiniz ki urun topraktaki gibi 70-90 gunde buyurse topraksiz tarim cok mantiksiz bir yatirim olur. Ya da urun hem hizli yetisecek ve siz de seranizin durumuna gore seranizi destekleyeceksiniz urunun besin almasini hemde dengeli almasini saglayacaksiniz. Otomasyon sistemleri burada caresiz bence. Sayet bir otomasyon sistemi olsa tum besinleri tek tek olcup suya katsa o zaman eksilen besin tamamlanir belki ama bitkinin almasini otomasyon sistemi saglamaz. Mukemmler bir sera ise bugun itibariyle isitmasi dahil 500-600 bin tl ye cikar. Yetmedi birde isletmesi var ki katmadegeri yuksek bir urun yetistirmiyorsaniz surumunuz cok degilse ve kendiniz pazarlamiyorsaniz zaten bu yatirim para kazandirmaz. Bu haliyle topraksiz yatirim karli bir yatirim degildir. Avrypa evet topraksiz tarim yapiyor fakat bizim kulturumuz ve sartlarimiz onlardan cok farkli. Oncelikle girdi maliyetleri onlarda cok dusuk. İkincisi onlar pazarda daha iyi fiyat aliyor. Ucuncusu bir marul orneginden yola cikayim bizde pazarda en buyuk marul secilir yapragi cok olmali. Ben 400 grami bulmaya calisiyorum. Pazar 700-800 grama kadar cikiyor. Bir arkadasim gecen yil gelmisti hollandadan orada toprakta marul yetistiriyor. Biz 170 gram olarak satariz diyor. 180 gram olursa market mali iade eder diyor. Aradaki kultur farki. Dolayisiyla avrupa hep tipraksiz marul yapiyor diye konusmak bana gore biraz sacma cunku yaristigimiz kulvarlar cok farkli.
****** bu kadar serzenisten sonra ben yine de topraksiz tarim yapiyorum yapacagim da 24 saat gozetim ve her gun yeni bir tecrubeyle. Maddi olarak cok can yaksa da ilerlemeye devam edecegim.
aylardır sitedeki yazıları okuyorum notlar alıyorum ve o kadar güzel bilgiler paylaşıyorsunuz ki hepinizin emeğine yüreğine sağlık.
arslanereli
04-02-2018, 08:18
Ne kadar not alirsan al kardesim. Serani kurup gercekle yuzlesince her seyin cok daha farkli oldugunu goreceksin. Bir seyler ogreninceye kadar en az iki yilin ve 200-250 bin paran gidecek. Binlerce marulu cope atacaksin. Lanet olsun nerden girdim bu ise diyeceksin. Herkese bir seyler soracaksin ne gariptir ki herkesten aldigin cebap farkli olacak. Otorite olarak bildigin ve kabul ettigin kisiler senin paran ve senin malinla "bir de sunu deneyelim" diyecek dalga gecer gibi. Bu arada sen on binlerce marulu cope atacaksin hala kosturacaksin ne yaparim da kurtaririm diye. Sabahlara kadar bu forumda yazi okuyacaksin her gun yeni bir seyler daha ogreneceksin. Kasimda diktigim 15 bin tohumdan sadece 7000 fide aldim buyuk seraya 8000 tohum cop oldu. Kime sorsan bocek yemis kurt var falan filan sayikladilar. Halbuki hicbiri yokmus tamamen besin aynakli cikti. Geriden ahkam kesmesi kolay ve kimse kendindeki kusuru kabul etmek istemiyor ama senin paranla deneyler yapmaya pek hevesli. Sende yasayacaksin bunlari ve ogreneceksin kendi kriterlerini ortaya koyacaksin. Topraksiz tarim teknik isi ve dogru ama teknigin otesinde senin isin emin ol.
arslanereli
04-02-2018, 08:21
Benden bu kadar arkadaslar. Artik bu forumu birakiyorum. Burasi yeni baslayanlar icin uygun bir yer ama ciddi dusunenler icin uygun degil. Yazsiklarimdan alinanlar varsa haklarini helal etsinler. Amacim kimseyi kirmak degil bu isi yapmak isteyenlere kendi karsilastigim sorunlari anlatmakti.
Her seye ragmen topraksiz tarim gelecegin isidir.
Merhabalar ben yeniyim evin balkonunda topraksız tarım yapmaya çalışıyor um ama olmadı. Marul ve çilek için besin eriği olarak ne kullanmaliyim ve nereden temin edebilirim bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler
jacky_038
14-06-2018, 23:54
Kudret hocadan temin edebilirsin
arslanereli
30-06-2018, 12:20
Merhaba arkadaslar.
Uzun zamandir buralarda yoktum meguldum biraz. Son gelismeler hakkinda bilgi vereyim merak edenler varsa diye yazayim dedim.
Sakaryadaki seramizi bosalttik oncelujle. Artik gebzede 5000 metrekare alanda nasipse sezonunda 50.000 urun yetistirecegiz. Su an 3000 metrelik alanimiz kuruldu urun yetismeye basladi ilk hasatlar da carsamba gunu cikmaya basladi. Carsamba, persembe,cuma hasat yapildi. Simdi hafta ici hergun hasat olacak sekilde calismalar tum hiziyla devam ediyor. Bir taraftan kalan 2000 metre kuruluyor bir yandan urunler dikilip hasat yapiliyor. İlk resimler de asagida.
Uretim surecinde yine daha once basimiza gelmeyen sikintilarla karsilastik. Oncelikle besin sikintisi yasadik. Sakaryada uretim yaptigimiz son zamanlarda da oldukca basarili sonuclar aldigimiz besin formulumuz gebzede istedihimiz sonucu vermedi. Ayni anda ayni turu ayni besinle yetistirmemize ragmen ayni sonucu alamadik malesef. Onun icin beain formulunde oynamalar yapmak zorunda kaldik. Anladigim kadariyla havaya, suya, gunese, seranin yuksekligine, ruzgarin konumuna kisaca havada ucan kuşa gore bile uretim seklinin besin formulunun revize edilmesi gerekiyor. Aksi durumda urun uzerinde farkli etkiler olusuyor. Urun yine yetisiyor sofraya konulacak hale geliyor ama para verilip alinacak paara gidecek musteri begenisini kazanacak sekilde yetismiyor. İlk donem %100 sonuc alamayacaksiniz.
Merhaba , yeni seranız hayırlı olsun, çok sağlıklı görünüyor ürünler. Başarılarıya ulaşmışsınız çok güzel. Boruların çapı nedir acaba 1100 mi ? Ve fideden hasada ne kadar zamanda yetişti ürünler bu şekilde ?
Merhaba, baştan sona okudum ve okumaya devam, teşekkürler başarılar dilerim
arslanereli
26-07-2018, 15:45
Merhaba , yeni seranız hayırlı olsun, çok sağlıklı görünüyor ürünler. Başarılarıya ulaşmışsınız çok güzel. Boruların çapı nedir acaba 1100 mi ? Ve fideden hasada ne kadar zamanda yetişti ürünler bu şekilde ?
Sagolun. Borular 70 lik pimas boru. Fideden hasada derken eger toprakli fidelerin boyutundan hasata derseniz 40 gunu geciyor ama zaten toprakli satilan fideyi 70 lik boruya koyamiyorsunuz mecburen biraz daha buyutmek ya da bardak kullanmak zorundasiniz. Urunun hasat zamanini havalandirma hava sicakligi ve urunun cesidi degistiriyor yuvarlak konusursak 26 gunle 60 gun arasi degisiyor. Kis aylari 60 gune kadar uzuyor.
arslanereli
26-07-2018, 15:55
Bu arada gebzede ilk urunlerimiz hasat edildi. 27 bin urunden 7000 hasat edebildik kalanini cope atmak zorunda kaldik malesef. Hendekte kullandigimiz besinler burada ayni verimi vermedi. Ayrica urunlere trips denilen zararli geldi dolayisiyla pazar degeri dustu. Urunlere hastalik gelmedi fakat cok sıkı gobekli oldu kendini acamadi urunler. Ayni markayi sakaryada uretmistik ve cok memnun kalmistik. Marka da besin de ayni olmasina hatta ec degerleri bile kullandigimiz suya cok yakin olmasina ( sakarya 0.32 gebze 0.45 ) ragmen ayni verimi alamadik. Urunler sekilsiz oldu bizde musterimize verip adimiza leke gelmesini tercih etmeyip 20. Bin urunu kaldirdik tezgahtan. Su an onlarin yerine koyduklarimiz yani ikinci sezon urunleri cok sukur gelismeleri iyi. Besin formulu uzerinde yaptigimiz degisiklikler ise yaramis gozukuyor. 10 gune kadar ikinci sezon hasat baslar nasipse. Sanirim bu isin dogasi bu bulundugunuz cevrenin sartlari sizi birebir etkiliyor ve uyum saglayincaya kadar zaiyatiniz oluyor.
Birkac hafta once AG tohum marmara sorumlusu Serkan bey buradaydi. Duydugum kadariyla kendisi 17 yildir bu firmada calisiyormus ve yurtdisi isle baglantilari olan biri. Kendisine dedim ki Serkan bey yurdisinda bu isi nasil yapiyorlar bir besin formulu veya tiyo alamaz miyiz daha sorunsuz urun ywtistirmek icin? Cevabi aynen soyle oldu. İmkansiz. Sen hollandadan birebir formulu alsan ayni tesisi birebir burada kursan mumkun degil ayni sonucu alamazsin. Kesinlikle bulundugun yere gore uyum saglayarak ke dine has yetistirme kriterleri gelistireceksin. Yurtdisinda da herkesin ortak noktasi burasi. Bulunduklari yere gore kriter gelistirmek.
Herkese kolay gelsin.
arslanereli
21-10-2018, 19:15
Çok şükür bir hasat dönemi daha yaklaştı. Taşınma yeni sitem kurma büyütme iklimsel farklılıklar derken birçok sorunun üstesinden gelerek yeniden standart üretime başlandı. Allah kolaylık versin.
Arslan Ereğli sizinle nasıl iletişime gecebilirim
arslanereli
25-10-2018, 07:09
0 535 363 5636 numaram uygun bir zamanda arayabilirsiniz.
malitet analizi yapabildiniz mi? topraksız tarımda 1 adet marul ne kadara mal oluyor?
ve mesela 1 dönüm topraksız sera kendini ne kadar zamanda masrafını çıkartıyor
arslanereli
04-11-2018, 19:15
Benim pazarlamamda ambalaj var işçilik, nakliye muhasebe ( faturalı veriyorum ) sera kirası ( dış seram kiralık ) elektrik besin toplam maliyetim 59 kuruş.
Bir seranın kendini amorti etmesi tamamen pazarlamaya bağlı. Hale verirseniz üç yılda markete verirseniz bir buçuk iki yıla direk müşteriye verirseniz ( lokantalar gibi ) bir yılda. Ayrıca işin ne kadarına hakimsiniz. Hiçbir şey bilmeden girerseniz ilk bir iki yıl birşey beklemeyin. Çünkü besini dışarıdan alacaksınız danışmanlığı dışarıdan alacaksınız (danismanlik almazsanız hiç ürün yetistiremezsiniz) pazarlamada aracilarınız olacak dolayısıyla kendi maasinizi ( kendinize örneğin 5000 maaş yazsanız )ancak çıkarırsınız. Zamanla işi öğrenir aradaki ( üretim dışındaki ) maliyetleri kaldırınca para kazanmaya başlarsınız.
Bu işi iki türlü öğrenirsiniz. 1. Kolay yoldan. Aracılar kullanırsınız biraz önceki saydıklarım. Danışmanlık besin vs. Sizde para kazanırsınız en azından almasa da damlar.
2. Zor yoldan ( ben zor yoldan öğrendim hiç tavsiye etmem) deneyerek para kazanmayı bırakın harcayarak senelerce binlerce ürün atarak psikolojik ve maddi bir savaş vererek.
Karar size kalmış.
Arslan hocam merhaba.
Bende Kocaeli'deyim. Bu konuda ders alınacak tecrübelere sahipsiniz. inşallah tanışıp bilgilerinizden istifade etmek isterim. Bende domates yetiştiriciliği konusunu araştırıyorum. Kudret bey ile de yazışmalarımız oldu. Ay sonunda Antalya'daki fuara katılıcam. Ziyaret sonrasında son kararımızı vericem. Bu arada müsaade ederseniz sizi ve seranızı ziyaret etmek isterim.
Kolay gelsin.
arslanereli
05-11-2018, 06:12
Buyrun gelin bir çayımızı için yardımcı olabilirsek ne mutlu bize.
Bugün arslan hocamın misafiri olduk.
sağolsun çok ilgilendi. her sorumuza cevap verdi. Domates işini düşünürken caydırdı desem yeridir. Gerçi caydırma sebeblerinde de oldukça haklıydı. Tüm seralarını gezdirdi.
Allah razı olsun.
Allah bol kazanç versin. insallah tekrar görüşmek üzere.
maşallah harika bir çalışma olmuş
ellerinize ve emeğinize sağlık
erdempal
25-11-2018, 00:24
Bugün arslan hocamın misafiri olduk.
sağolsun çok ilgilendi. her sorumuza cevap verdi. Domates işini düşünürken caydırdı desem yeridir. Gerçi caydırma sebeblerinde de oldukça haklıydı. Tüm seralarını gezdirdi.
Allah razı olsun.
Allah bol kazanç versin. insallah tekrar görüşmek üzere.
Merhabalar,
Ben de Antalya'da domates konusunda evde küçük bir deneme ile başlayıp, ticsrimolarak sera kurmayı düşünüyorum. Sizi domates ten caydırıp marula yönlendiren haklı sebepler nedir acaba? Bölgesel midir yoksa ürüne özel bir durum mu? Antalya'da bu işi otomasyonun tam anlamıyla hakını vererek yapmayı düşünüyorum. Henüz yolun başındayken doğru yol ayrımlarını bulup ilerlemek istiyorum. Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşır mısınız?
Arslan Bey sizin açıklamalarınız ve trvrğblerinizimçok daha fazla merak ediyorum.
Bu arada Antalya'da ikamet ediyorum. Kısmetse fuara katılacağım ziyaret edip tecrüler kazanmak istiyorum. Bu anlamda Antalya ve /veya fuar konusunda soru, yardım vb.her türlü desteği elimden geldiğince yapmak isterim.
Saygılarımla
arslanereli
25-11-2018, 10:12
Her ürün para kazandırır. Üretimin her şekli. Tek sorun gerekli şartları saglamak. Bu da maddiyata dayanıyor. Domates iyidir para kazandırır fakat gerekli şartları agirdir. ısıtma sistemi mutlaka olmalı. Sizin oralarda isitmasiz yetişir mi bilemem ama bizim buralarda asla yetişmez. O zaman seranizin daha düzenli olması gerek bu da Maliyet demek. Arkadaşların bütçeleri kısıtlı idi bu açıdan bakınca ısıtılacak bir sera ısıtma döllenmesi için arı filan derken oldukça maliyetli oluyordu. Marul için 5 liralık bir sera kabul iken domates için 50 liralık sera ister marul ekşi 15 de bile sıkıntı olmaz üstü buz tutar öğlene buz çözülür yoluna devam eder domates olsa işi bitmişti. Kısaca mali imkânlarımız iyiyse domates yapabilirsiniz. Fakat ben şunu gördüm domateste 500 bin harcayıp 50 bin kazanırsınız marulda 100 bin harcar 10 bin kazanırsınız. Sonuç? Eşit kazanç. Mali imkânlarımız kısıtlı ise domates çok fazla risk bence. ****** bu benim fikrim kimse kabul etmek zorunda değil size mantıklı da gelebilir mantıksız da. Saygı duyarım.
erdempal
25-11-2018, 20:37
Her ürün para kazandırır. Üretimin her şekli. Tek sorun gerekli şartları saglamak. Bu da maddiyata dayanıyor. Domates iyidir para kazandırır fakat gerekli şartları agirdir. ısıtma sistemi mutlaka olmalı. Sizin oralarda isitmasiz yetişir mi bilemem ama bizim buralarda asla yetişmez. O zaman seranizin daha düzenli olması gerek bu da Maliyet demek. Arkadaşların bütçeleri kısıtlı idi bu açıdan bakınca ısıtılacak bir sera ısıtma döllenmesi için arı filan derken oldukça maliyetli oluyordu. Marul için 5 liralık bir sera kabul iken domates için 50 liralık sera ister marul ekşi 15 de bile sıkıntı olmaz üstü buz tutar öğlene buz çözülür yoluna devam eder domates olsa işi bitmişti. Kısaca mali imkânlarımız iyiyse domates yapabilirsiniz. Fakat ben şunu gördüm domateste 500 bin harcayıp 50 bin kazanırsınız marulda 100 bin harcar 10 bin kazanırsınız. Sonuç? Eşit kazanç. Mali imkânlarımız kısıtlı ise domates çok fazla risk bence. ****** bu benim fikrim kimse kabul etmek zorunda değil size mantıklı da gelebilir mantıksız da. Saygı duyarım.
Arslan Bey,
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Çok mantıklı geldi açıkçası söyledikleriniz. Ben henüz kendi işimi yapmak için planımı tam yapamadım. Kurumsal bir firmada işçi olarak çalışıyorum. Halihazırda ne bir sera ne de bir tarlam mevcut. Ancak ben bu işe gönül verdim. Teknik bilgilerimi de bu alanda kullanıp, kendimi çok daha geliştirmek ve uzman bir teknolojik tarım yapan çiftçi olmak istiyorum. Yaşım 30lu yaşlarda genç çiftçi stasüsü içine girer mi bilmiyorum ama teknoloji ve tarım ikilisini en iyi şekilde birleştireceğime olan inancım, isteğim ve gönül bağım ile başarabileceğime inanıyorum. Allah bu yolda alın teri döken herkesin yolunu açık etsin.
arslanereli
17-12-2018, 18:58
Koşmaya devam....
arslanereli
08-01-2019, 13:54
Hem biz hem ürünlerimiz kar ile tanıştı :)
nk_tarim
14-01-2019, 11:03
Hem biz hem ürünlerimiz kar ile tanıştı :)
Merhaba,
Kolay gelsin. İyi çalışmalar.
Hat üzerinde kullandığınız siyah ağ ısı korumak için mi?
Arslan bey elinize emeğinize sağlık. Gördüğüm kadarıyla karşınıza çıkan engelleri aşıp çok güzel bir sera kurmuşsunuz.
Babamın memleketi olan Ordu'ya topraksız tarım için yatırım yapma fikri var aklımda. Yakın akrabalarımın birçoğu orada yaşıyor. Herkesin fındıkla uğraştığı bir şehirde fark yaratalım isiyorum. Aklımda çilek vardı fakat başlangıç olarak maruldan bir know-how edinmek daha mı mantıklı olur bunu merak ettim.
aeroponic
15-01-2019, 15:46
Arslan bey elinize sağlık. Ayrıca birikimlerinizi tespitlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Özellikle ticari anlamda yetiştiricilik yapmak isteyenler için çok yerinde tespitler yapmışsınız.
Benimde ticari anlamda topraksız tarım ile uğraşacak arkadaşlara eklemek istediğim bir kaç nokta var.
Özellikle Türkiye'de bir tarım politikası olmaması sebebiyle bu işe ticari olarak gireceklere önerim çok dikkatli hareket etmeleridir. Hali hazırda topraklı tarım ile uğraşan bir çok kişi para kazanamazken, topraklıdan daha fazla para,emek vb. isteyen topraksız tarıma yatırım yaparken fizibilitenizi çok iyi oluşturun. Gerçi bunu iyi oluştursanız bile sizin kontrolünüzde olmayan bir çok gelişme hergün yaşanmakta. Örneğin bugün kuru soğanda stokçular sebep gösterilip soğanda Bosna Hersek için%0, Singapur için %30,9 ve diğer ülkeler için %49,5 olan gümrük vergisi Şubat ayına kadar sıfırlandı ve golü yine üretici yedi. Stokçu dediğiniz adamda para var, bugün soğanda yarın arpada, başka gün çilekte parası. Ama siz hergün üretimdesiniz sizin bir günde o üründen çıkmanız imkansız.
Evet Arslan bey, pazarlama ağını bir şekilde kurmuş, üretimde anlıyor ve maliyetlerini düşürmüş ve çok az olan başarılar grubunda yer edinmiş.
Ama bu işi ticari olarak yapacak arkadaşlara önerim şudur; pazarlama ağınız yoksa yaş sebze/meyve gibi ürünlerden uzak durunuz. Ürün çok iken tüccar eline düşersiniz 5Tl'lik malı sizden 2TL'ye alırlar, ürün yokken fiyat yüksektir ama ürün yoktur, ithalat yolu açılır yine üretici olarak golü siz yersiniz.
Yaş sebze meyve yerine, soğuk hava vb. özel saklama koşulları gerektirmeyen, kolayca depolanabilen ürünler seçiniz.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.
arslanereli
16-01-2019, 09:41
Arslan bey elinize sağlık. Ayrıca birikimlerinizi tespitlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Özellikle ticari anlamda yetiştiricilik yapmak isteyenler için çok yerinde tespitler yapmışsınız.
Benimde ticari anlamda topraksız tarım ile uğraşacak arkadaşlara eklemek istediğim bir kaç nokta var.
Özellikle Türkiye'de bir tarım politikası olmaması sebebiyle bu işe ticari olarak gireceklere önerim çok dikkatli hareket etmeleridir. Hali hazırda topraklı tarım ile uğraşan bir çok kişi para kazanamazken, topraklıdan daha fazla para,emek vb. isteyen topraksız tarıma yatırım yaparken fizibilitenizi çok iyi oluşturun. Gerçi bunu iyi oluştursanız bile sizin kontrolünüzde olmayan bir çok gelişme hergün yaşanmakta. Örneğin bugün kuru soğanda stokçular sebep gösterilip soğanda Bosna Hersek için%0, Singapur için %30,9 ve diğer ülkeler için %49,5 olan gümrük vergisi Şubat ayına kadar sıfırlandı ve golü yine üretici yedi. Stokçu dediğiniz adamda para var, bugün soğanda yarın arpada, başka gün çilekte parası. Ama siz hergün üretimdesiniz sizin bir günde o üründen çıkmanız imkansız.
Evet Arslan bey, pazarlama ağını bir şekilde kurmuş, üretimde anlıyor ve maliyetlerini düşürmüş ve çok az olan başarılar grubunda yer edinmiş.
Ama bu işi ticari olarak yapacak arkadaşlara önerim şudur; pazarlama ağınız yoksa yaş sebze/meyve gibi ürünlerden uzak durunuz. Ürün çok iken tüccar eline düşersiniz 5Tl'lik malı sizden 2TL'ye alırlar, ürün yokken fiyat yüksektir ama ürün yoktur, ithalat yolu açılır yine üretici olarak golü siz yersiniz.
Yaş sebze meyve yerine, soğuk hava vb. özel saklama koşulları gerektirmeyen, kolayca depolanabilen ürünler seçiniz.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.
Bu dedikleriniz doğru fakat ekleme yapayım.
Öncelikle kesinlikle danismansiz gitmeyin mümkünse hazır bir tezgaha ek olarak girin. İlk ürünlerinizi yetiştirme , yetisince pazarın hazır olması çok önemli. Bu işin %40 pazarlama %40 ürün yetiştirme %15 emek %5 para. Parası olup binlerce para batıran yüzlerce kişi var. Para harcayacaksiniz bundan kacamazsiniz önemli olan harcadiktan sonra size dönüş olacak mı? Hiç kimse ellerini açıp sizi beklemiyor. Ürünü urettiniz diye hadi getir demeyecek siz işleyen bir çarkın içinde kendinize yer bulmaya çalışacaksınız. Mutlaka yardım almak zorundasınız.
İkinci konu Türkiye tarım politikaları meselesi. Arkadaşımızın söylediği dogru. Fakat yine eksik. Öncelikle ( bence) en önemli sorun riski en aza indirmek. Bunun için yine yardım almak dönüşü kolay ürünler seçmek ve katma değeri yüksek ürünler sevmelksiniz. Benim maliyetin 50-60 kuruş satisim 1.50-2 TL ürünlerimin %25 satarsam riski kurtarmış oluyorum. Bu da senede iki kez sikintisiz ürün sarsam kalan 6-7 türü hiç sagmasam carkim yine döner. Topraktaki gibi değil işler maliyetleri daha az daha avantajlı ama hiç emeksiz de değil. Basite almayın derim
Merhaba son durum nedir acaba çok merak ettim takip ediyorum sizi .
arslanereli
01-02-2019, 08:28
Merhaba Sayın Acemi71
Biz topraksız tarimi deneme olarak yapmıyoruz dolayısıyla uretimlerimiz 700 metrekare gidelim (42.000 fide ) ve 5.000 metrekare üretim serasinda devam ediyor. Bunun yanında bazı arkadaşlara sera kurup işi ( danışmanlık yaparak) öğretiyoruz.
Gebze'de ilk kış mevsimini geçiriyoruz. Havanın kapalı ligi da eklenince normale göre biraz daha yavaş geliyor ürünler ama yine de geliyor üretim devam ediyor.
İsmail Kuzucu
01-02-2019, 08:37
Birde sera kuran şirketler böyle açıklama yapsa iyi olacak, hava sıcaklığı farketmez 30-40 günde yetişir diyorlar.
arslanereli
01-02-2019, 08:43
Sakarya'da da don olayı yaşamıştım fakat buranın kuru iklimi çok daha farklı ve etkili çıktı. Resimlerdeki buzlar 100 lik toplayici borudan çıktı. Kökler karardı fakat yeniden geldi ve büyümeye devam etti. Bir hafta kadar geri attı bizi . Don olayından sonra ürünlerin üzerine agril atmaya başladık seneye de 30 Gr. Agril ayarlayip kış boyu akşam atıp sabah kaldırarak soğuktan korunmaya çalışacağız. Şu an bu çözüm işe yaradı. Isıtma gibi maliyetli değil en azından.
uzeyir91
10-02-2019, 11:53
selamü aleyküm hocam ben bahçemde 50metre kare yerim var buraya sulu sistem ekmek istiyorum başta katlı sistem düşünoyrdum lakin sizin bu söyledikleriniz tekli sisteme yöneltiyor vede biraz yardıma ihtiyacım var direk kurulum yapıp başlıyacagım madem tekli sistem ben bedavaya küçük baş gübresi bulabiliyorum aceba direk gübreyemi eksem mantıklı biriyle iletişime geçebilsem danışmak istedigim konular var yardım edermisniz
arslanereli
10-02-2019, 15:45
Aleyküm selam kardeşim. Niyetin bu işi ilerletmek değilse hiç uğraşma masraf da yapma. 50 metre yere üstelik gübre de varmış farklı üçer beşer kök dik çok daha rahat edersin. Topraksız tarım ticari olarak karlıdır eğer yerin varsa ki var ticari de düşünmüyorsun hiç girme topraksız kısmına.
:)) Ama topraksız tarım seni de zehirlediyse kurtuluşun yoktur sen oraya topraksız düzeneğini kurarsin.
uzeyir91
10-02-2019, 21:45
öncelikle ticari düşünüyorum ilerde büyütebilirim lakin sulu yöntem biraz diikat istiyor ve sayre ama aceba diyorumki cocopeat ve perlit karşımı olarak elektiik kanalalrının en büyünden alıpmı yapsam diye kararsızım topraga göre daha kolay sulu yönteme göre daha tefferruhatsız biraz basta maaliyeti var okadar ne dersiniz bu bilgilerinizle benide bilgilendirirseniz sevinirim
arslanereli
11-02-2019, 06:11
Öncelikle ne yetistireceksiniz bunu belirleyin. Marul soğan vb yeşillik türleri ise bunlar kısa sürede yetişen ürünler katı ortamlarda fide dikim büyümek ve hasat, hasat sonrası temizlik ekonomik olmuyor. Yılda 10 kes aynı kokopeat veya perlite marul dikip sökmek çok sıkıntılı olur. Bu çeşitlerde akansu daha kolay ve ekonomik. Domates salatalık çilek vb hasat süresi uzun ürünlerde katı ortamlar daha kullanışlı çilek için bir kez diker iki üç yıl orada durur. Domates salatalık için yılda en fazla iki kez dikim işlemi yaparsınız.
uzeyir91
12-02-2019, 00:04
hocam size nasıl ulaşabilirim aceba öncelikle marul düşünüyorum yalnız ard arda yetişyiremezmiyim hasadı aldıktan sonra aynı cocopeatte yetiştirme yapamazmıyım
uzeyir91
12-02-2019, 00:11
hocam normal gübre evet temizligi kolay olmıyabilir laakin cocopeatın daha hafif ve daha kolay evet bunu biliyoruz lakin temizlik derken bilmiyorum ama her hasat sonunda 2 gunumu verip temizligini yaparım yeterki mahsül aliyim ona razıyım neden illa cocopeat dersek akansuda pc değeri flan dedimiz zaman daha tefferruat istiyor hadi akarsu yapalım dedik razı eldik yaptık lakin hocam şu otomatik ec dengeleyiciyi nerden buluruz nerden alırız aceba bana teknik destek lazım hocam size nereden ulaşabilirim aceba
uzeyir91
12-02-2019, 18:54
hay allah razı olsun senden :=)
Serifkrd
13-02-2019, 10:40
Merhabalar Uzun zamandir okumuş olduğum en samimi ve en guzel paylasimlardan biri olmuş öncelikle sizin vesileniz ile bu iste samimiyetle çabalayan birini yalniz bırakmayan kudret hocamıza teşekkür ederim ayrica paylaşımınız ve dürüstce yaşamış olduğunuz sorun ve sıkıntılarınizin bir başkaları tarafindan yaşanmaması icin göstermiş olduğunuz çabadan ve paylaşımdan dolayi teşekkür ederim
Ben foruma yeni katildim ve bu alanda sizinde yazdığınız gibi bu isi 2ci sırada ek bir iş olarak degil 1ci isim olarak yapmayi planlıyorum pazar ve satış konusunda hicbir sorun ve sıkıntı yaşamıyorum musait bir zamaninizda sakincasi yoksa telefon ile görüşüp uygun görürseniz istanbuldan sizi ziyarete gelmek isterim ilgi ve yardimlariniz için şimdiden teşekkür ederim
arslanereli
13-02-2019, 11:35
Estağfurullah ne demek. Ne zaman isterseniz buyrun gelin çayımızı için. Daha önce numaramı paylasmistim 535 363 5636
poyrazz74
13-02-2019, 16:47
çok güzel paylaşımlar. bende evin bacasında düşünüyorum sadece kendim için ticari kaygım yok.yanlız bir sorum var daha doğrusu bir tavsiye evin bacası çatılı yani kapalı sadece kendim için yetiştirebilirmiyim?
arslanereli
13-02-2019, 17:17
Anlamadım tam olarak ne demek istediniz?
uzeyir91
13-02-2019, 18:11
evin tersında çatıda demek istiyor lakin kapalı ama orada üretim yapabilirmiyim demek istiyor bende ışıkla oluyor diye biliyorum ama buyrun top sizde aydınlatırsanız arkadaşı seviniriz :=)
arslanereli
13-02-2019, 20:27
:)) yazın güneşli günlerde ışık şiddeti yeterli olur sanırım fakat kışın ışık şiddeti düştüğünde yeterli olmayacaktır. ****** teras nasil çok mu kapalı bilmiyorum aydınlatma ekonomik bir çözüm olmuyor. Zevk meselesi oluyor biraz.
Herkese iyi çalışmalar ve bol hasatlar aranızda yeniyim Ben citti bir şekilde bu işi yapmak istiyorum ama bilgim sadece buradaki ve bazı sitelerde okuduklarım kadarıyla ne yapmam lazım ve nerden nasıl başlamam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
arslanereli
25-02-2019, 07:56
Başlangıç için bilgilerini buradan aldı isen yeterli. Amacın denemek değil de ticari üretim ise bundan sonra yapman gereken bir danışmanla irtibata geçip para kazanmak kazanırken de öğrenmek. Zira bir zaman sonra danışmanı bırakıp kendin yapacaksın.
hasanYigit
26-02-2019, 12:14
Merhaba Arslan bey,
Ben İstanbulda yaşıyorum. Çok bilgilendirici fikirler veriyorsunuz, teşekkürler. Ben bu işi ticari olarak yapmak istiyorum. Otomasyoncuyum tarım hakkında pek bilgim yok. Sizinle tanışıp seranızı görme ve aklımdaki soruları sormayı çok isterim. Size ulaşabileceğim numara var mı acaba?
arslanereli
23-03-2019, 17:58
Yaklaşık bir yıldır devam eden maydanoz denemeleri sonunda ticari aşamaya geldi.
Yaklaşık bir yıldır devam eden maydanoz denemeleri sonunda ticari aşamaya geldi.
çok faydalı bir konu olmuş. başarılarınızın devamını dilerim.
Bereketli hayırlı kazanç dilerim ,sormak istediğim kaya yünü nü nerden ekonomik temin edebiliriz maliyeti nedir .izalasyon kayayünü kullanılabilir mi acaba??yeşiliniz bol olsun..
arslanereli
30-03-2019, 19:09
Ben kayayunu nu bıraktım ekonomik olmuyor hiçbir türlü. Tek artısı fide zamanı biraz daha dayanıklı ve temiz. Dayanıklılık meselesini daha sık sulayarak geçtim temizlik meselesini de ilk üç gün fideliktekifkltreleri daha sık temizleyerek geçtim. Torf kullanıyorum tasyunu hem işçiliği fazla hem de ekonomik değil. Vazgeçtim. Üç beş ürün yetistiriyorsan soru yok ama benim gibi 50.000 kapasiteyle caliaiyorsan hiçbir türlü ekonomik değil.
Teşekkür ler ;ticari olarak yaptığınız işinizde su kalitesini nasıl iyileştiriyoruz,yani şebeke suyu ticari olarak uygunmudur,düşüncenizi paylaşırsanız sevinirim.
arslanereli
31-03-2019, 08:22
Yarı yarıya. Suyunun kalitesi çok kötü yazın 10.5 ph oluyor EC 0.7 leri buluyor. Ozmozdan geçirip kuyu suyu ile yarıya karıştırıyorum. EC ve ph biraz daha makul seviyelere geliyor.
Teşekkürler takip e devam ;bu arada sadece üstü kapatılsa sistemin ticari yapabilirmiyiz
arslanereli
01-04-2019, 12:36
Üstü kapalı derken ? Yazın yan kenarlar zaten açık sadece üstü kapatılmış gibi olur ayrıca gölgelik de atmak gerek
günaydın arslan bey ;ticari düşünmek hem kolay hemde çok zor ,kullandığınız 70 lik boru öçüleri isteğinizi karşılıyormu yani altarnatif olarak başka öneriniz olabilirmi?yeşiliniz bol olsun.b
arslanereli
03-04-2019, 14:57
70 lik borular işimi fazlasıyla görüyor.
Teşekürler ,amanyum molibat bulmakda zorlanıyorum ,yardımcı olabilrmisiniz ,nereden tedarik edebilirim..birde kullanılan gübre markaları hakkında ,saf gübreler ile piyasa daki gübreler arasında hangisini kullanıyonuz??
arslanereli
04-04-2019, 14:26
Sodyum molibdat kullanın. Tarteste var. Standart gübreler kalsiyum nitrat magnezyum sülfat potasyum sülfat potasyum nitrat map mkp ve iz elementler
idris şenol
04-04-2019, 21:08
sodyum moliptat varsa o da olur
memleketimizin güzel ve sıcak insanları günaydın ;kudret hocamızın dediği gibi bilgi paylaştıkça çoğalır.galiba yanlış aktardım hani saf gübre diyorlarya tamamı eriyen özel bir gübre markası daha mı iyi olur??? sodyum molibdat için teşekürler.
Bülent01
24-04-2019, 22:22
Topraksız tarıma en az kaç metre kare ile başlanmalı acaba?
arslanereli
25-04-2019, 14:48
Tek kişi ( ortak sayısı 1 ) için bir dönümden aşağı başlarsanız hiçbir şey kazanamazsin kaybedersin. Bir donumun aşağısında sadece sana gübre ilaç satan kişiler kazanır sende oyalanmis olursun. Satışında sıkıntı olacak. Satış için de miktar çok önemli senden alacak kişiler süreklilik isteyecek bugün var yarın yok dediğinde market veya manav eski alış yaptığı yeri bırakmak istemiyor. Halcinin veya aracılarin eline kalıyorsun.
arslanereli
28-04-2019, 11:11
Merhabalar.
Yukarıdaki mesaja açıklama getirmek gereği duydum.
Öncelikle amatör olarak başlayabilirsiniz balkonunuzda terasinizda veya 50-100 metrekare bir yerde küçük deneme alanları kurabilirsiniz. Bu kurduğunuz alanlardan ticari olarak para kazanmaniz mümkün değil. Söyle ki. İşin ticaretini yapacaksanız karşınızdaki müşterinin ihtiyacını karşılamak zorundasiniz. Ve sizin yapmanız gereken belirli harcamalar yapacaksınız. Bundan iki ay önce Tekirdağ saray da ( zamanında bu işi yapıyoruz diye birçok şarlatan üçkağıtçı tarafından dolandirilmis biri ) bir arkadaş gelmisti. Beraber bir maliyet tablosu çıkardık tarla kirası ( sera kendisinin bu yüzden yıllık 15.000 TL arsaya kira veriyor, ben 50.000 veriyorum şu an seneye 55.000 olacak) dahil eleman elektrik gübre ( ki gübreyi öyle 60-70 TL gibi piyasa fiyatlarından değil 30 TL tonu ) araç vs tüm maliyetler ile 1.14 TL maliyeti çıktı dönemlik 23.000 ürün kapasitesi vardır. Benim tesisin 5000 metrekare üretim kapasitem 34.000 dönemlik aynı maliyeti aynı girdilerle maliyetim 80 kuruş çıktı. Kapasitemiz bir iki dönüm daha artirsam 55-60 kuruşa çok rahat düşer aylik 4000 TL üzeri tarla kirası dahil.
Şimdi kendi üç beş yüz metrekare bile kurmamış herhangi bir maliyeti bilmeyen zatlar kalkıp size 50-100-500 metrekare ile kapatalım kazanacağınızı söylerler insanların ağzı torba değil ki buzesiniz. Siz yapacaksınız ki onlar para kazanacak yapın ******.
1 dönüm alanda maliyetiniz ortalama 1.50 kuruş olur 500 TL elektrikli 2200 TL fide 3000 TL günde ( piyasa fiyatından) eleman 3000 TL hasat zamanı ayrıca elemana ki 3000 TL nakliye fireler kasa ( ki her marul için 30 kuruş bu da 3000 TL )varın siz toplayın.
500 metrekare olsa bunların hangisini azaltacaksiniz? Elektrik aynı eleman aynı nakliye aynı kaldı ki ürün sayımız az olunca müşteri karşısında gücünüz de azalıyor 4-5 bin marul hiçbir şey bu piyasada.
Velhasıl lafla peynir gemisi yürümüyor balkonda terasta üç beş yaprak ( adet bile değil yaprak sadece ) yetiştirmekle bu iş olmuyor.
Yaparsıniz küçük yer ama para kazanmayi dusunmeden sadece öğrenmek için. Bu durumda da siz hariç herkes para kazanir.
Büyük bir sisteme ( kooperatif veya bu işi daha büyük çapta yapan biri ) entegre olursanız onun sistemi üzerinden para kazanabilirsiniz bu farklı bir konu.
Kolay gelsin....
Sayın Arslanereli nin tespitleri çok doğru.1 dönümle 5 dönüm arasında genel giderler açısından pek bir fark görünmüyor.Kurumsal firmalara mal verilecekse 5 Dönüm den az yapılmamalı sonucu çıkıyor buradan.Butik satış için daha az yapılabilir ama o da satış pazar ağınızın olmasını gerektirir bence.
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Oktaykart
28-04-2019, 21:57
Arkadaşlar iyi akşamlar.
bende durgun suda marul yetiştirmeyi planlıyorum su an evimin catısında yapıcam!
Vereceğim gübrelerin isimlerini bana söyleyebilirmişsiniz?
arslanereli
29-04-2019, 10:49
Durgun suyu ben onermiyorum kullanılan besinler ile ilgili bu forumda besin eriyikleri ile ilgili başlıklar var oradan erişebilirsiniz. Kendiniz hazırlamak için ugrasmazsaniz yine hazır besin satanlar da var onlardan da tedarik edebilirsiniz.
günaydın;metrede 1,5 cm eğim yaptım 8 m.hatlarım ,suyun başlangıç noktasında su kesildiğinde yaklaşık 5 m.sinde hiç su kalmıyor boruda elektrik kesildiğinde marul fideleri strese ve sıkıntıya girecek gibi bunun için öneriniz nedir arslan bey....
arslanereli
09-05-2019, 06:23
:) rahat ol kardeş kökler kendine lazım olan suyu tutuyor kökler biraz gelişince seninde görebileceğin kadar tutar
tarık şahin
11-05-2019, 06:38
https://youtu.be/w8v8rgQOwJE
Daha önce paylaşıldıysa affola. Bu işe girmek isteyenler için güzel değerlendirmeler var. Arkadaşımız, aynı Arslan bey gibi başına gelenleri içtenlikle ve dili döndüğünce anlatmış.
Besin için sadece solucan gübresi denediniz mi veya deneyen birilerini biliyor musunuz?
Sercan06
23-08-2019, 16:11
selamlar,
konuyu uzun önce açmışsınız inşallah her şey rayına oturmuştur. ürün karlılığı tatmin edici bir düzeyde midir? Diğer firmalar ile rekabet edebiliyor musunuz?
arslanereli
23-08-2019, 20:02
Evet devam ediyoruz. Kıvırcık konusunda bir problemimiz yok. Şu an göbek marul üzerine çalışıyorum. Kışın ve baharda göbek marul da sıkıntımız kalmadi. Ama yaz sıcaklarında ki sera içi 57 derece ile en yüksek derecemiz oldu. Yaz sıcaklarında henüz göbek çıkaramadım. Karlılık bize göre iyi seçkin müşteri bulursanız rekabetiniz kolay fakat hal veya pazar müşterisi olursa rekabetiniz zor.
Amatörce (maritima) kıvırcık marulda 50 ad. büyüttüm sıkıntı yaşamadan sayın Kudret Tezel beyin dozlamasını kullanarak,icberg marul dada ısının dışında kıvırcık solüsyonu ile yetişirmi göbek yapımında farklı bir uygulama yapıyormusunuz .
Merhaba yoğunsunuz anlaşılan iki sorum var;kaliteli su için ters ozmaz olmazsa olmazmıdır,su dezanfaktan için ne kullanıyorsunuz ticari düşünürsek.
arslanereli
07-09-2019, 20:29
Merhaba kusura bakmayın evet bu aralar oldukça yoğun geçiyor.
Öncelikle ozmoz şart değil sadece suyunuzu analiz yapın eğer suyun içindeki maddeler bitkinin kullanabildiği şeylerde besin eriyiginizi ona göre ayarlayın olur. Benim burada sodyum ve karbonat aşırı o nedenle ozmoz kullanmak zorunda kalıyorum daha önceki yerimde kalsiyum ve magnezyum vardı o zaman ozmoz kullanmıyorsunuz.
Dezenfektan için hidrojen peroksit kullanıyorum
Hocam helal olsun. Insallah daha iyi yerlere gelirsiniz
kiziltan
02-01-2020, 12:27
Yeni fotograf var mi? Mumkunse maliyet CE satis fiyatlarini verebilir misuniz
arslanereli
03-01-2020, 18:50
Bu sabah çektim ancak vakit buldum yüklemeye. Burada hasat olanlar, olacaklar, olanların yerine doldurulanlar var.
idris şenol
06-01-2020, 20:10
Evet devam ediyoruz. Kıvırcık konusunda bir problemimiz yok. Şu an göbek marul üzerine çalışıyorum. Kışın ve baharda göbek marul da sıkıntımız kalmadi. Ama yaz sıcaklarında ki sera içi 57 derece ile en yüksek derecemiz oldu. Yaz sıcaklarında henüz göbek çıkaramadım. Karlılık bize göre iyi seçkin müşteri bulursanız rekabetiniz kolay fakat hal veya pazar müşterisi olursa rekabetiniz zor.
göbek marulu için formül ü sizmi yazdınız bir yerdenmi temin ettiniz kaynak olarak yazmanız mümkünmü teşekkür ederim
arslanereli
10-01-2020, 18:19
Merhaba İdris bey. Evet formülü kendimiz hazirliyoruz. Ben bunca yıldır şunu gördüm formül tek başına hiçbir işe yaramıyor. Bulunduğunuz bölgenin nem oranı veya rüzgar oranı ürünlerin mineral alimini doğrudan etkiliyor. Sbenim kullandığım formül sizin seraniza uyma oranı en fazla %60 olur. O da haftasını doldurmadan suyunuz şişer ve değiştirmek zorunda kalirsiniz. Hatta şu aralar yazın kullandığım formülü bile revize ederek kullanıyorum ürünün aynı pazar değerini bulabilmesi için. Yoksa şartlar değiştiği için ürün pazara hitap edecek şekilde gelmiyor. En basiti havalar soğuduğu için nitrat alımı azaldı amanyum emilimi daha kolay ve nitrat amanyum dengesi bozuldu alt yaprak uçlarında yanmalar oluyor. Amanyum oranın azalması nitrat oranının artması gerekti. Bizde formülü iklime göre revize ederek kullanıyoruz.
Acelya2135
11-01-2020, 12:14
Hayırlı olsun . Çok güzel görünüyor.
aytuncca
21-01-2020, 15:16
arslanereli abi Balıkesir taraflarında 1 dönümle ve başlangıç olarak çilek yetiştirme niyetindeyim(kokopit).Topraksız sera kurulum ve sonrası profesyonel destek için tavsiye edebileceğiniz güvenilir firma var mı acaba?1 dönüm için Ortalama maliyet(anahtar teslim) sizce ne kadar olmalı?Bir de devlet desteği,hibe vs. konularında zamanınız olduğu taktirde bilgi verebilir iseniz çok sevinirim.Saygılar.
arslanereli
21-01-2020, 21:42
Merhaba kardeşim. Maalesef ben kendim ticari olarak çilek yetistirmedim niyetim var ama henüz ona sıra gelmedi. Bu nedenle ne maliyet konusundaki ne de tavsiye konusunda yardımcı olamayacağım. Ama sadece şunu söyleyebilirim ki her kim sana sera yapacaksa önce o kişi kendine yapmış mi ona bak. Git kendi seralarıni gör. Şuna yaptık buna yaptık diyen olursa da şahsi fikrim kesinlikle üçkağıtçidir. Bir hocamizin ilk görüşmemizde dediği gibi istanbda metrekareye 5 tane enayi düşer demişti. Bir iş iyiyse önce kendi yapar kendine yapmamissa sana da hiçbir fayadasi olmaz o kişinin. Önüne gelen dernek kurup topraksız tarımda danışmanlık yapıyor çok biliyorlardı kendilerine yaparlar. Kendine yapmiyorsa sana ne kazandırır var onu da sen hesapla.
Maalesef sana yardımcı olamıyorum kusura bakma kardeşim.
Aşamlarınız iyi,ışığınız bol ola Arslan bey bi aksilik olmaz ise ongün içinde akan su sistemi ile 400 m2 2500 maritima marul ile başlangıç yapcam, borularda yaklaşık 750 litre su olacak pompa seçiminde dalgıçmı?santrifuj pompa mı?saatte 9000 tonluk pompa ile yarım saatte 6 dakika çalışsa su devirdaimi için yeterli matematiksel,sizce?..suyun oksijeni için hava motoru kullanıyormusunuz ve birde sera içi nem değerlerini nasıl kontrol altına alıyorsunuz cevaplarsanız sevinirim...
kizildenizakvar
17-02-2020, 10:19
Ellerinize sağlık su gibi okudum konunuzu ilgi ve alakanıza ve tecrübe aktarımınıza çok teşekkürler.
metin-45
17-02-2020, 16:29
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sorusu olan varsa benim aklıma gelmeyen onları da yanıtlarım. Resim yüklemeyi becerebilirsem resimleri De atacağım inşallah. Şimdilik bu kadar tecrübelerim.
Selamlar tüm yazdıklarınızı polisiye roman tadında okudum. Bu konuyla tesadüfen tanıştım. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
kiziltan
17-02-2020, 22:07
Topraksiz tarimda marula baslayip buyuterek goturebilen
sizsiniz tebrikler
topraksizseram
18-02-2020, 09:01
Bilgilerinizi bizimle paylastiginiz için teşekkürler Arslan hocam
arslanereli
20-02-2020, 13:26
Aşamlarınız iyi,ışığınız bol ola Arslan bey bi aksilik olmaz ise ongün içinde akan su sistemi ile 400 m2 2500 maritima marul ile başlangıç yapcam, borularda yaklaşık 750 litre su olacak pompa seçiminde dalgıçmı?santrifuj pompa mı?saatte 9000 tonluk pompa ile yarım saatte 6 dakika çalışsa su devirdaimi için yeterli matematiksel,sizce?..suyun oksijeni için hava motoru kullanıyormusunuz ve birde sera içi nem değerlerini nasıl kontrol altına alıyorsunuz cevaplarsanız sevinirim...
Merhaba
Santrifüj pompalar daha iyi sonuç veriyor dalhgi kat çabuk bozuluyor. Motorun çalışmasını 6 dakika yerine sistemin uzunluğuna göre belirleyin. Benim 12 meyre uzunluk ürün koklendiginde 16 dakika sürüyor baştan giren suyun sondan çıkması. Ben 15 dakika çalıştırıp 45 dakika susturuyorum. Sıcaklıklara göre bu değişiyor ****** bazen 15 dakika çalışıp 15 dakika sustugu da oluyor. Hava motoru kullanmıyorum. Nem için de özellikle yaz aylarında yağmurlama ile destek olmaya çalışıyorum.
arslanereli
20-02-2020, 13:30
Topraksiz tarimda marula baslayip buyuterek goturebilen
sizsiniz tebrikler
Teşekkür ederim sayın Kızıltan. Sadece marul üzerine çalışmak istenilen sonucu vermiyor malesef. Komplike bir sistem kurmalısınız. En azından bunca yılda benim anladığım bu. Tüm yeniliklere açık olmalısınız. Ve tüm yumurtalar asla aynı sepette olmamalı. Ben bu yıl toprakta da üretime gireceğim. Geçen yıl dar kapsamda üretim yaptım. Fide ve tohum uretimim de var. Ayrıca şu an 5 üründe deneme çalışmalarım devam ediyor. Yoksa sadece marul ile kalırsanız kısa süre sonra serayi satılığa çıkarmak zorunda kalırlar.
kiziltan
20-02-2020, 13:50
Dogruyu deneyerek buluyorsunuz bravo azminize. M
Katl sistemin faydasiz oldugu sonucu cok kisi karsi olsa da bence dogru. Ortama ve zamana gore formuln degistirme sonucuna varmaniuz harika. Urun cesitlendirme pazarlamanin olmazsa olmazi, basarilariniz daim olsun
teşekürler arslan bey fideciden fideler geldiğinde dikerken kök hastalığı için herhangi bir işlem yapıyormusunuz?yapmalımıyım?
karakedi55
27-03-2020, 13:35
arslan bey,
eğer özel bir sebebi yoksa işletmenizi sakaryadan gebzeye taşıma sebebinizi sorabilir miyim? iklim, lojistik gibi sebepler midir yoksa başka sebepler mi var? sakarya uygun gelmedi mi size?
arslanereli
28-03-2020, 17:12
arslan bey,
eğer özel bir sebebi yoksa işletmenizi sakaryadan gebzeye taşıma sebebinizi sorabilir miyim? iklim, lojistik gibi sebepler midir yoksa başka sebepler mi var? sakarya uygun gelmedi mi size?
Müşterimin deposu Gebze'de. Sakarya nakliye için zor oluyordu. Burası çok yakın. Ayrıca Sakarya'da 1200 metrekare alanda üretim yapıyordum. Şimdi 6000 metrekare alan oldu. Kısaca lojistik ve gelişim için taşıdım.
Burak Ozu
02-05-2020, 01:20
Tum detaylar ve paylasim icin tesekkur ederim.
Akan su sistemi ile aquaponic sistem kurma niyetindeyim. Bu sayede besin kismini dogal surec ile ilerletmis olmayi hedefliyorum, mutlaka ki balik havuzundan gelecek olan besin uzerinde, baliklarin beslenme sekilleri ile destekleme sansim olacak ancak bu konuya yaklasiminizi merak ediyorum.
Yorumlayabilirseniz memnun olurum.
arslanereli
15-05-2020, 02:34
Bir hasat dönemi daha sonlandı hayırlısıyla. Bayram sonu yeniden görüşmek üzere...
grotgash
10-06-2020, 22:15
Sn.Arslanereli konu içinde yazdıklarınızın hepsini okudum ve samimi buldum gerçekten.öncelikle paylaştığınız için teşekkür ederiz.ayrıca bol kazançlar sağlamanızı dilerim.bu kadar zaman çok uğraşlar vermişssiniz ve halada veriyorsunuz.ben bu işe girmeyi düşünüyorum.daha doğrusu önce öğrenmeyi..size sormak istediğim şu : bu işe girmelimiyim buna değermi? çünkü bu iş için onlarca zaman onlarca para harcanacak.tecrübeniz olduğu ve de samimiyetinize inandığım için bu soruyu sordum.
arslanereli
13-06-2020, 16:18
Sn.Arslanereli konu içinde yazdıklarınızın hepsini okudum ve samimi buldum gerçekten.öncelikle paylaştığınız için teşekkür ederiz.ayrıca bol kazançlar sağlamanızı dilerim.bu kadar zaman çok uğraşlar vermişssiniz ve halada veriyorsunuz.ben bu işe girmeyi düşünüyorum.daha doğrusu önce öğrenmeyi..size sormak istediğim şu : bu işe girmelimiyim buna değermi? çünkü bu iş için onlarca zaman onlarca para harcanacak.tecrübeniz olduğu ve de samimiyetinize inandığım için bu soruyu sordum.
Merhaba.
İltifatiniz için teşekkür ederim. Bence bu işe girmek için iki kriteriniz olmalı.
1. Bu işi asıl işiniz görüp evladiyelik bir üretim şirketi kurmak olarak düşünmelisiniz. Bunun için de bu işin asla ve asla uckagitcilarin bahsettiği gibi kolay olmayacağını otamasyon ısıtma sistem gibi zirvaliklarla değil tamamen tecrübe ve bilginizle yürüyeceğim bilmelisiniz. Zamanla ****** belli oranda otomasyon ve sistem kuracaksınız ama hepsinin arkasında insan ( işçi ) ve bütün işçilerin arkasında da siz olacaksınız. Tüm sistemi siz bilecek çıkacak sorunları öncelikle siz tamir etmeye çalışacaksınız. Bunun içinde zamanla kaynak işleri de elektrik işleri de motor ve tesisat işlerinden de anlayacaksınız süper bir usta olmasanız da o anlık aksayan sistemi çalışır hale getirecek kadar bilmek zorundasınız.
2. Bu iş zor bir iş karlı fakat zor. Zira en ufak bir hatanız telafisi zor bazen imkansız sonuçlar doğuruyor. Otamasyon veya bilgisayar destekli gibi süslü cümleler pek işe yaramıyor çünkü sistemin etraftan etkilenmeyecek kadar mükemmel yapacak paranız varsa zaten marul üretmeyi paranıza yazık. O kadar paranız olsa bile o sistemi işletecek işletme maliyetini yine de kurtarmaz. Dolayısıyla öyle süper dışarıdan tamamen izole bir sera zaten yapamayız. Bazı giderleri dogalina bırakmak zorunda kalıyoruz. Doğal koşullardan yararlanmak işin içine girince de otamasyon ise yaramıyor. İş yine size kalıyor. Her gün yeni bir bilgi öğrenecek sürekli kendinizi gelistireceksiniz.
Zorluklara katlanır ve sürekli kendimi geliştirin derseniz hiç durmayın ve bu işe girin. Zira 5 dönümden sonra maliyetiniz 35 kuruşa kadar düşüyor satış ortalamaniz 1.75-2 TL arasında oluyor y%500 kar hiçbir sektörde yoktur
grotgash
15-06-2020, 00:38
Sn.arslanereli teşekkur ederim cevabiniz icin.soylediklerinizi dikkate alacağım.ogrenme asamasinda bazi bilgilere ihtiyacim olursa sizinle iletisime gecebilirmiyim?
sn. aslanereli,
buradaki paylaşımlarınızı takdirle okudum. Konu üzerinde araştırma safhasındayım. Ben bu siteyi bulmadan önce ingilizce sitelerde Hydroponic olarak bir çok video izledim.
Oradaki sistemden gelen suyu geri göndermeden önce bir havuz(depo vs) gibi yerde havalandırma sağlıyorlar. içerisinde akvaryumda kullanılan hava taşları ile hava verilip suyun oksijenini yükselterek geri gönderiyorlar. Bu oksijenin bitki için önemini vurguluyorlar.
Sizin sistemde de böyle bir oluşum var mı?
Birde aquaponic sistemler var. Balık ile gübreleme sağlıyor. Özellikle ABDde bu sistem yaygın. bu konuda biginiz var mı? varsa neden bu sisteme geçmiyorsunuz?
arslanereli
22-06-2020, 13:21
sn. aslanereli,
buradaki paylaşımlarınızı takdirle okudum. Konu üzerinde araştırma safhasındayım. Ben bu siteyi bulmadan önce ingilizce sitelerde Hydroponic olarak bir çok video izledim.
Oradaki sistemden gelen suyu geri göndermeden önce bir havuz(depo vs) gibi yerde havalandırma sağlıyorlar. içerisinde akvaryumda kullanılan hava taşları ile hava verilip suyun oksijenini yükselterek geri gönderiyorlar. Bu oksijenin bitki için önemini vurguluyorlar.
Sizin sistemde de böyle bir oluşum var mı?
Birde aquaponic sistemler var. Balık ile gübreleme sağlıyor. Özellikle ABDde bu sistem yaygın. bu konuda biginiz var mı? varsa neden bu sisteme geçmiyorsunuz?
Merhaba.
Hava taşı pek işe yaramiyor. Eğer sisteminiz iç beş maruldan oluşuyorsa evet havatasi kullanın ve onun harcayacağı enerji de pek maliyetli olmaz. Fakat ticari yapacaksanız en az 5 tonluk su olacak ki ona da havatasi değil yetmiyor. Kompresör kullanmanız gerek o da çok maliyetli saatlik 2.5 kW elektrik tüketimi var. Bunun yerine biz farklı ve maliyetsiz havalandırma seçenekleri üzerinde çalışıyor ve uyguluyoruz. Oksijensiz hayat olmuyor.
Balık ile gübreleme yöntemleri konusunda kendim hiç çalışmadım fakat bende okudum o konuda bir şeyler. Yurtdışı ile yurtiçi çok farklı. Şartlarımız müşteri isteklerimiz ve maliyetlerimiz. Bu nedenle yurtdışında yapılanları okuyun fakat Türkiye şartlarını da göz ardı etmeyin.
Teşekkür ederim sayın Kızıltan. Sadece marul üzerine çalışmak istenilen sonucu vermiyor malesef. Komplike bir sistem kurmalısınız. En azından bunca yılda benim anladığım bu. Tüm yeniliklere açık olmalısınız. Ve tüm yumurtalar asla aynı sepette olmamalı. Ben bu yıl toprakta da üretime gireceğim. Geçen yıl dar kapsamda üretim yaptım. Fide ve tohum uretimim de var. Ayrıca şu an 5 üründe deneme çalışmalarım devam ediyor. Yoksa sadece marul ile kalırsanız kısa süre sonra serayi satılığa çıkarmak zorunda kalırlar.
Arslan Bey, bunu biraz daha acar misiniz lutfen.
1- Ne yaptiniz, ne yapmayi planliyorsunuz?
2- Neden boyle dusundunuz. Hem marul guzel derken boyle demenizin bir sebebi olmali.
3- Bir de gobek deniyordunuz o ne durumda?
Cok tesekkur ederim, hayirli isler, muvaffakiyetler dilerim.
arslanereli
22-07-2020, 10:33
Arslan Bey, bunu biraz daha acar misiniz lutfen.
1- Ne yaptiniz, ne yapmayi planliyorsunuz?
2- Neden boyle dusundunuz. Hem marul guzel derken boyle demenizin bir sebebi olmali.
3- Bir de gobek deniyordunuz o ne durumda?
Cok tesekkur ederim, hayirli isler, muvaffakiyetler dilerim.
Merhaba.
Maydanoz, ve kızartmalık kabak ektim kış dönemi yeşil soğan ve maydanoz ekecegim bunlar toprakta.
Topraksız tarım özellikle de Akansu kültüründe çok hızlı değişim oluyor. Olumlu yönde de olumsuz yönde de. Özellikle yaz üretimlerinde iki günde her şey altüst olabiliyor. Ayrıca yaz döneminde ürün yetistirmek ciddi sıkıntı. Sadece golgelikle filan olmuyor. Besin ne işi ışık şiddeti her şey çok hızlı değişim yaşıyor bu da sizi her an diken üstünde tutuyor.
Toprak daha stabil daha uğraştırıcı daha maliyetli ama bütün bu olumsuzluklara rağmen toprak daha yavaş değişim gösteriyor. Sizin bir nevi sigortanız oluyor.
Göbek marul sonvaha kış ve ilkbahar döneminde hiçbir sorun yok. Bütün sıkıntı yaz döneminde Mayıs 15 den eylul başına kadar. Bu üç aylık zamanda da tüm yıllık üretimin yarısı gerçekleşiyor.
kiziltan
22-07-2020, 15:11
Topraksiz serada herkesin yaptigi is ayni, domates, hiyar, Biber, cilek marul yapan as. Katma degeri yuksek seyler yapmak ve ya birkac mal yapip ortalama kar yapmak akillica gibi. Toprakta uretim yapip uretimi desteklemek dogru fikir. Basarilar dilerim
değerli arkadaşlar, bende amatörce topraksız tarıma merak salmış birisiyim. amacım ticari boyutu değil ama en azından evimin mümkün olan tüm besinlerini üretebilmek. ama herşeyden önemlisi öğrenmeyi ve başarmayı seven birisiyim ve yaptığım işi kitabına uygun yapmayı severim. bu amaçla eğitim almak isterim. bildğim kadarıya üniversitelerde böyle bir bölüm yok. ancak illaki işimizi anlamayı sağlayacak, bitkiyi sebzeyi besini suyu anlamamızı sağlayacak, bölümler vardır. özellikle 2 yıllık hangi bölümleri tavsiye edersiniz, belki takip eden ziraat mühendislerimiz vardır ve tavsiyeleri olabilir. bölüm tavsiyesi veya kurs tavsiyesi olabilir.
kiziltan
29-07-2020, 11:36
Google da. " seracilik meslek yuksekokulu " yazip ararsaniz birsuru iki yillik yuksekokul var.
Google da. " seracilik meslek yuksekokulu " yazip ararsaniz birsuru iki yillik yuksekokul var.
teşekkürler, bu bölümü farketmemiştim, hemen bir inceleyeyim.
kiziltan
30-07-2020, 20:09
Sanirim Izmir belediyesinin ucretsiz kursu da var
kiziltan
30-07-2020, 20:15
Topraksiz Tarim kursu diye ararsaniz Nisantasi Universitesinin iki gunluk teorik be pratik kursu var, ucretsizdir.
Topraksiz Tarim kursu diye ararsaniz Nisantasi Universitesinin iki gunluk teorik be pratik kursu var, ucretsizdir.
nişantaşı üniversitesi ile değil ama bağlantılı olarak kibele project ile görüşmüştüm. canlı derslere başlarlarsa katılacağım , cuzi bir bedeli var yanlız.
inceleyeceğim bakalım. faydalı
Merhaba.
Maydanoz, ve kızartmalık kabak ektim kış dönemi yeşil soğan ve maydanoz ekecegim bunlar toprakta.
Topraksız tarım özellikle de Akansu kültüründe çok hızlı değişim oluyor. Olumlu yönde de olumsuz yönde de. Özellikle yaz üretimlerinde iki günde her şey altüst olabiliyor. Ayrıca yaz döneminde ürün yetistirmek ciddi sıkıntı. Sadece golgelikle filan olmuyor. Besin ne işi ışık şiddeti her şey çok hızlı değişim yaşıyor bu da sizi her an diken üstünde tutuyor.
Toprak daha stabil daha uğraştırıcı daha maliyetli ama bütün bu olumsuzluklara rağmen toprak daha yavaş değişim gösteriyor. Sizin bir nevi sigortanız oluyor.
Göbek marul sonvaha kış ve ilkbahar döneminde hiçbir sorun yok. Bütün sıkıntı yaz döneminde Mayıs 15 den eylul başına kadar. Bu üç aylık zamanda da tüm yıllık üretimin yarısı gerçekleşiyor.
Merhaba Arslan Bey,
Sanirim probleminiz sera sogutma. Ben bunun uzerinde ne yapilabilinir diye arastirdigimda evaporative wall youtube aciklamali yapimlar yararlari vs mevcut. Boyle bir secenek dusundunuz mu? Gideri kullanim maliyetlerini bilmiyorum. Kolay gelsin, hayirli isler.
Gokhan79
26-12-2020, 23:18
Ben de tropikal meyve yetiştirmek için sera yapmak istiyorum. TropikAgac olacaklari için yeri kazıp 2.5 metre derine inip 2.5x 2x 100 metre bir hendek yapip üstünü kaparak termal enerjiden yararlanmayı düşünüyorum. Toprak altı ızmirde 14 derece kış yazında 27 derece sabit oluyormuş. Tropik ağaçların sevdiği aralik
arslanereli
04-01-2021, 21:23
Ticari olarak üretimini yaptığımız
Topraksız kıvırcık
Topraksız maydanoz
Topraksız nane...
Fideyi kendimiz yetiştiriyorduk..
Şimdi bir adım daha ileri gidiyoruz. Bir iki yıl sürecek bir çalışmaya başlıyoruz.
Doku kültürü ile fide üretimi. İlk deneme için biraz önce kuluçka devresi başladı. Haydi hayırlısı...
Paryetal
09-02-2021, 20:43
Merhaba şimdi bende hobi amaclı kurmak istiyorum Ec ve Ph cihazlarım yok şebeke suyuna ne kadar ml A ve B besininden koymam gerekiyor acaba tahmini
YusufK.41
11-03-2022, 11:43
Ticari olarak üretimini yaptığımız
Topraksız kıvırcık
Topraksız maydanoz
Topraksız nane...
Fideyi kendimiz yetiştiriyorduk..
Şimdi bir adım daha ileri gidiyoruz. Bir iki yıl sürecek bir çalışmaya başlıyoruz.
Doku kültürü ile fide üretimi. İlk deneme için biraz önce kuluçka devresi başladı. Haydi hayırlısı...
Selamün Aleyküm arslan abi. Baştan sona okudum bilgiler için tecrübelerini aktardığın için teşekkürler. Senden ricam buraları boş bırakma ara ara da olsa resim at tecrübelerini paylaş bizimle.
Benim gibi bu ise hevesli olan arkadaşlar senin gibi insanları gördükçe hevesi daha da artıyor.
kiziltan
11-03-2022, 22:38
Doku kulturu yaparken sterilizasyona dikkat!
kiziltan
09-04-2022, 12:50
Sn Ereli, kolay gelsin.
Marul satis fiyatlari cok yukseldi, sizin kivircik cikis fiyatlari nasil, idare ediyor mu ?
arslanereli
15-04-2022, 14:42
Sağolasıniniz.
Evet şu an oldukça yüksek fiyatlar. Bizde sadece kıvırcık yok. Maydanoz nane semizotu dereotu ve roka da var. Roka ponza taşında diğerleri topraksız. Şu aralar toprakta sakız kabak fidelerimin de eke hazırlanıyor.
Zaten sadece marul ile yürümek çok zor. Çeşitlendirmek gerekiyor.
kiziltan
15-04-2022, 15:45
Kolay gelsin, yesilliklerden fotograf var mi?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.