PDA

View Full Version : Ağlayan (Kanayan) kalpler - Dicentra spectabilis

Sayfalar : [1] 2

darla
19-04-2007, 15:46
Ben bu çiçekli çalılığı görünce hayran oldum.Kalp şeklindeki çiçekleri çok güzel.
Bu bitkiyi hakkında bilgi edinmemiz gerektiğini düşündüm.
Teşekkürler.

darla
19-04-2007, 15:51
http://www.bahcevan.com/images/dicentra.jpg
http://bahcevan.com/?p=24

Ferda Ülkümen
19-04-2007, 16:26
Bu güzel bitkiye bu isimler yakışmıyor.Bir yerlerde İsmi Kızkalbi diye geçiyordu, bence daha güzel.

saydemir
19-04-2007, 19:42
Benim dicentram ın çiçekleri açtı. Gerçekten çok güzeller. Çiçek yapısı çok ilginç. Sanki bir damla varmış gibi duruyor çiçeklerin ucunda. Bazı yerlerde ismi kanayan kalp diye de geçiyor. Herhalde bu sebepten verilmiş olabilir. :cool:

darla
19-04-2007, 22:02
Sayın Saydemir demekki sizde bu bitkiden mevcut.Artık bize bakımı hakkında bilgi verirsiniz işallah.

selenn
20-04-2007, 15:57
Çok ilginç bir bitkiymiş. İlk defa görüyorum. Çok şaşırdım ve nasıl üretiliyor acaba? Çelikle köklendirebilir miyiz? Bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum.
Sevgiler.

saydemir
20-04-2007, 17:51
Evet bende bu bitkiden mevcut sayın darla. Fakat bakımı hakkında tecrübelerimi aktarabilirim sadece. Çünkü bu bitki hakkında benimde pek fazla bilgim yok.
Birkaç ay önce kozyatağı bauhausta soğanlı bitki satış reyonunda rizomlarının satışta olduğunu gördüm. Bende bu bitkiyi çok merak ediyordum ve hemen bir tane aldım. Açıkcası pek fazla bakımı, nasıl bir toprak ister, sulaması nasıldır, bilgi bulamadım. Bende aldığım genişce bir saksıya ektim. Toprak olarak torflu bir toprak kullandım. Zaten poşetin içinde hafif çimlenmeye başlamıştı. Yaprakları toprak üzerine çok kısa sürede çıktı. Kısa zamanda gelişti. Ve şu anda da çiçekleri var. Bitkim balkonda duruyor. Çiçek yapısı gerçekten görülmeye değer.
Bende bitkiyi tanımadan önce daha büyük, hatta çalı formunda bir bitki sanıyordum. Fakat bitkim yaklaşık 30-40 cm boyunda. Yetişebileceği max boyu ise bilemiyorum. Bu bitki hakkında daha geniş bilgisi olanlar varsa bende daha yakından bitkimi tanımak isterim.
Benim bitkimin birkaç fotografı aşağıda.

Oğuzhan
20-04-2007, 18:36
Çok güzelmiş.Kokusu var mı?

saydemir
20-04-2007, 18:52
Hayır kokusu yok.:(
Ama görünüşü yeter :p

Ferda Ülkümen
20-04-2007, 19:23
Bende beyazı var, fazla güneş istemiyor. Suyu da seviyor. Sadece bu mevsimde açıyor.

Hasan Lalezar
20-04-2007, 20:29
Çok hoş ve enteresan bir görüntüsü var. Kışın toprakta üşüyormu acaba . Ankara belki soğuk gelebilir ona.

Ferda Ülkümen
20-04-2007, 20:50
Soğuğa dayanıklı bir bitki, bendeki yıllardır dışarıda yaşıyor.

Dilek Erbil
21-04-2007, 11:32
Ben daha yeni ektim ve yaklaşık 10 cm oldu bir haftada.Ekmeden evvel edindiğim bilgiler:
yer: nemli, ama su tutmayan, biraz kireçli toprak istiyormuş.yarı gölge veya güneşli bir yerde olurmuş.
Çoğalması: kolayca baharda çıkmaya başladığında sürgünlerinden veya yaprakları solduktan sonra alınacak sürgünlerden.
Önemli uyarı: zehirli bir bitki,ciltte alerjik reaksiyon görülebiliyor dokunulduğunda.
Bol çicekli günler,

Oğuzhan
21-04-2007, 11:47
Zehirli mi.:( Onbiray çiçeği gibi oda dokununca alerji yapıyor.Hımm ..
Okadar güzelliğe bir kusur olacak tabii.

darla
24-04-2007, 09:10
Merhaba,
Ben bu bitkinin zehirli olduğunu bilmiyordum.Resmen güzelliği kandırıyor insanı.Ama çiçekleri çok şeker ben bayıldım.

gupse
03-05-2007, 00:47
süreyya'nın gözyaşları isimli çiçek bu mu acaba, bilen var mı?

hassoman
03-05-2007, 01:29
Bu çiçek Ankara'da keyiflice yetişiyor. Benim bahçemde beyazı var. Nergislerle aynı zaman diliminde açıyor. Eser miktarda kokusu var (Belki de yanındaki nergislerden bulaşmış olabilir)... Çiçekleri bir dal üzerinde, dalın ucuna doğru bir dizi halinde büyükten (2-3 Cm) küçüğe doğru sıralanıyorlar. İlk açtığında sanki kalp ucunda beyaz çiğ damlacıkları var gibiydi. Fotoğrafını çekmiştim; ama daha banyosunu yaptırmadım. Sonucu o zaman söyleyebilirim. Her sene mart ayında büyük alşveriş merkezlerin çiçek reyonlarında soğanları torbasında satılıyor...

Günüm
09-05-2007, 18:33
Merhaba..
Ben bugün İstanbul Kozyatağı Bauhaus'dan aldım..Ancak soğanların üzerinden uzun uzun dallar çıkmış.Ben o dalları dışarıda bırakacak şekilde toprağa gömdüm.Dilerim bir saçmalık yapmamışımdır.
Dikmek için biraz geciktim galiba ama bakalım sonuç ne olacak..

bademagacı
09-05-2007, 18:53
gerçekten çok etkileyici,zehirli olmasına şaşırdım."görünüşe aldanmamak gerek"
sözünün doğadaki ispatı bu olsa gerek..

hoyadag
26-07-2007, 04:19
Bu bitkinin görünüşü hakikaten harikulade. Bilgisi olan arkadaşlar daha geniş bilgi verebilirler mi acaba?

flyactivediver
16-01-2008, 15:47
Dicentra Spectabilis. Türkçesi, ağlayan ya da kanayan kalpler. Çiçekler içinden bir şey damlıyormuş gibi ters duran kalp şeklinde. Bir sap üzerinde çok muntazam, yapay gibi duran bu çiçekler uzun zaman bitkide kalabiliyor.

zenfree
16-01-2008, 16:29
Soğanlı ya da yumrulu bir bitki değil bildiğim kadarıyla. Ve "kanayan kalpler" adı çok kötü.:(

Sebahattin Sargın
16-01-2008, 17:14
Ben soğanlı bir bitki olduğunu düşünüyorum, üyelerimizden Sonia Hanım bahçesinde bu bitkiden olduğunu ve her yıl kendiliğinden çıktığını söylemişti. Ayrıca Sevgili saydemir şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=97121&postcount=7) mesajında bauhaustan bu çiçeğin rizomlarından aldığından bahsetmiş. Konunun uzmanları bu konuda yardımcı olacaklardır.

Sevgiler ;)

saydemir
17-01-2008, 11:31
Dicentra spectabilis rizomlu köklere sahip bir bitki. Evet ben mart nisan gibi bauhaustan almıştım rizomlarını. Pembe, kırmızı ve beyaz türü var diye biliyorum. Bendeki pembe renklisi. Kanayan kalp denmesi uzaktan bakıldığında kalpten akan bir damla varmış gibi görünüyor.

Common Name: bleeding heart
Zone: 3 to 9
Plant Type: Herbaceous perennial
Family: Papaveraceae
Missouri Native: No
Native Range: Siberia, Japan, northern China, Korea
Height: 2 to 3 feet
Spread: 1.5 to 2.5 feet
Bloom Time: April - May
Bloom Color: White/pink
Sun: Part shade to full shade
Water: Medium wet
Maintenance: Low
From Wikipedia,

darla
21-01-2008, 16:36
Merak edenler için...

darla
21-01-2008, 16:37
Bu bitkinin alerjik yapıcı zehirli bir yanı olduğunu biliyorum.Çünkü bir ara bu çiçek ile ilgili açılan başlıkta bu çiçeğin tüm özelliklerini bulabiliyordum.Ama şu an nerede o bilgi bilemiyorum..

Sevgiler..

dal
19-02-2008, 11:30
Sanırım satın alması Ankara için çok erken.Etraf kar kıyamet toprak donken ancak evde yetişebilir sanıyorum..

denizakvaryumu
19-02-2008, 11:36
Evet, daha kışlık soğanlar çıkmadı ki :)

Laleler-sümbüller vs.soğanlar beklemede.

Yazlık soğanlardan beğendiklerinizi şimdi alıp Nisan gibi toprakla kavuşturmak lazım yeri olanlar ev ortamında saksıya dikip daha sonra bahçeye toprağı ile birlikte şaşırtma yaparak erken çiçek açmasını sağlayabilirler.

Sonja Varol
28-02-2008, 06:44
http://img214.imageshack.us/img214/8930/bahceden1mayis004dj7.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/384/bahceden1mayis055qg1.jpg
[http://img408.imageshack.us/img408/9773/bahceden1mayis059jf4.jpg
Bu aglayan kalplerde bizim bahceden. Yakinda acarlar yine. Cok muhtesem oluyorlar...

Sonja Varol
28-02-2008, 09:34
Sonia hanım günaydın,
ağlayan kalpler ne kadar güzel, harika bir çiçek(ağaç) acaba bizim buralarda da yetişir mi? Fide, tohum nereden bulabiliriz?

Yetismesi gerekir diye düsünüyorum. Buranin iklimi de cok sicak degil. Bazen eksi 20 dereceyi bile yasiyoruz. Gerci bu yil eksi 10 dereceye indi sadece.
Fidesini(fidan) nereden bulacaginiza gelince ziraatle ilgili olan satis yapan yerler yok mu cevrenizde? **** Baumarkt falan? Sanirim oralarda bulursunuz. Internet araciligi ile de belki siparis verme sansiniz olabilir.

beyaz orkide
02-03-2008, 08:56
Gunaydın arkadaşlar,3 hafta once aldıgım aglayan kalp cicegim bugün beni cok ama cok sasırttı gördügünüz gibi cicek acıp beni mutlu etmek istemiş. Hemen belirtmeliyim ki sıcagı cok seviyor sanırım kendini temmuz ayında sandı yazın acması gerekırken sımdı actı.Kar yagdıgında üsümesin dıye iceri almıstım.Tesadufen kalorıfer onune koydum sabah baktım 2cm kadar topraktan cıkıvermıs ertesı gun yıne bır 2cm daha uzayıverdı bende cektım asırı sıcaktan yavaslamıstı.Ama bugun ıtıbariyle durum bu.Peki sımdı ne olacak zamanı geldıgınde cıceksız mı kalacak.Ben sıramı savdım mı dıyecek ne dersınız

Buket Aknar
02-03-2008, 09:15
Sanırım daha gelişimini tamamlamadan ve oldukça çelimsiz bir çiçek açmış. İnşallah daha sonra daha güzel ve çok çiçek açar.

hassoman
02-03-2008, 09:43
Ah işte yarama tuz bastınız...
Bahçemdeki ağlayan kalpler yok oldu...
Sır oldu kayıp...
Bulunduğu yeri kazdım baktım; hiç bir iz yok... Çevrede sincap olsa olardan kuşkulanacağım..
Sonra bir komşum onun çalınmış olabileceğini söyledi...
Şimdi kimin günahımı alayım?..
Üstelik ben de zaman zaman bu tür hırsızlıklar yapıyorum. (Valla forumda bitki hırsızlıkları diye bir konu açılsa kimbilir neler çıkar ortaya...) Ama benimkiler bana göre masumane:D Bir iki dal koparmaktan öteye gitmedi. Kimsenin bahçesine girip kökünden götürmedim. E, aylarca Ankara'dan kaybolursam olacağı bu... İnşallah götürüldüğü yerde rahatı iyidir. Ama sanmıyorum; çünkü zamansız sökülmüş olabilir... İşte ondan bana geriye kalan soluk iki fotoğraf...Sizinle paylaşayım dedim..

Hasan Lalezar
02-03-2008, 22:33
Sayın Hassoman kışın toprakta kalabiliyormu Ankara ikliminde

hassoman
03-03-2008, 12:08
Sayın Hasan Lalezar,
Evim Batıkent'te, kışın toprakta kalabiliyor... Sorun yok..
Selamlar

denizakvaryumu
03-03-2008, 12:36
Sayın Hasan Lalezar,
Evim Batıkent'te, kışın toprakta kalabiliyor... Sorun yok..
Selamlar

Kışın tüm dalları ölüyor mü ?

hassoman
03-03-2008, 13:21
Evet, tüm dallar ölüyordu...
Her yıl yeniden daha güçlü olarak çıkıyordu...:(

hassoman
03-03-2008, 14:14
Sevgili Sempe,
Ah ah!...
Şimdi bahar Ertuğrulgazi Mahallesine de gelmiştir ya...
Gençliğimin geçtiği mahalle... Akasya kokan dereboyunu, hanımeli kokan sokaklarını nasıl unuturum... Bahçelerdeki çiçekler fideleri ve tohumları veren komşuların adıyla anılırdı. Hayriye Hanım'ın sümbülü, Resmiye Hanım Teyzenin sardunyası, Şükrüye Hanım'ın şebboyu... Çörek ve pasta reçeteleri de öyleydi... Hatice Hanım'ın kurabiyesi, Cemile Hanım'ın cantığı...
İşte böyleydi benim mahallem..
Sevgili Sempe, Ertuğrulgazi'de komşulardan alabilirim dediğinde aklıma bunlar geldi...
Sanırım şimdi tam zamanı... Yani çok özenli bir söküm yapmalısınız ve fazla bekletmeden varsa kur gübre ile gömmeniz lazım...

Ophrys
03-03-2008, 22:59
Ağlayan kalpler oluşmaya başladı.
Heyecanla tam şeklini almasını bekliyorum.

denizakvaryumu
03-03-2008, 23:13
Sn.adabayrakoğlu
sizin ağlayan kalp oda içinde mi?

Bir başka anlatımla ağlayan kalp dış mekan bitkisi değil mi? Ben dış mekan bitkisi olarak biliyorum eğer oda içinde olursa çok güzel olur...

Gerçi bu durumda da soğuklama ihtiyacını gideremeyecek :(

Ophrys
03-03-2008, 23:26
Sn. Hassoman içinize kuşku düşmesin:)İzmir sıcak memeleket bitki sanırım ondan dolayı çabuk hareketlendi.

Sn. Berduray çok teşekkürler. Umarım tadarsınız. Tohum için konuşmak erken ama, tohum bağlarsa seve seve paylaşırım.

Sn. Denizakvaryumu fotoğraf çekmek için içeri almıştım.
Oda içinde değil, balkonda duruyor.

Ferda Ülkümen
04-03-2008, 00:00
Gözün aydın adabayrakoğlu, açmış halini de görelim.

fatmadundar
04-03-2008, 13:50
Sevgili Ada ne güzel olmuuuş :)
Seninki böyle açma aşamasına geldiyse biz bundan sonra dikersek olacak mı:confused:
Hani daha sipariş verdik , varsa Sn Huzunperest alıp gönderecek inşallah. Daha olup olmadığını bilmeden bile benim de Ağlayan Kalplerim olacak diye ne kadar çok sevindim. Onun için onları dikmek için artık geç oldu dersen biraz üzüleceğim.

Ophrys
04-03-2008, 15:46
Fatma Hanım, ben 18 Şubatta rizomu torfla buluşturdum. Çok hızlı gelişiyor.

Sonja Varol
04-03-2008, 16:48
Aglayan Kalpler henüz toprakta boy göstermedi. Bahcemizde yaklasik on yildan fazladir var. Soguk olan iklimde de yasiyor. Yalniz zehirli bir bitki oldugunu unutmayalim. Daha fazla bilgi icin bakiniz (http://wilderrose.blogspot.com/2008/03/das-trnende-herz-dicentra-aglayan-kalp.html)

fatmadundar
04-03-2008, 17:14
Aaaa gerçekten çok çabuk gelişmiş Ada. Nerden almıştın sen onu? Sonbaharda İzmir'de takip ettim ama rastlamadım.
Seneye kısmet Sn Huzunperest. Bu yıla kadar böyle bir çiçeğin varlığından bile haberim yoktu.
Hep bu forumun yüzünden hep. :mad: Bize herşeyleri öğretip faydalı da oluyor değişik çiçekleri gösterip aaah ah da dedirtiyor.;) Bu forumu çok seviyorum çook. Derdimden anlayan herkes burada. Fuarda birçok yeni arkadşla daha tanışacağız. Görüşeceğiz daha doğrusu.

feriha
05-03-2008, 17:47
Bir şey sormak istiyorum ayıp olacak diye duruyorum! Dikmesini bilmiyor Ağlayan Kalbi var diceksiniz bana:o Soğanlar ilk geldiğinde aldım bahauseden. Rizomuna baktım "sanki elinizi parmaklarınızı açsanız küçük bir olmayan topu tutsanız yukarı doğru gibi bişey" toprağa nasıl yerleştireceğim anlayamadım. Bende parmak gibi kısımları yukarı bakar şekilde saksıya yerleştirdim. İçimde bir kuşku tam tersi mi koyacaktım acaba? Hassoman lütfen cevap:(

Sonja Varol
05-03-2008, 18:34
Bir şey sormak istiyorum ayıp olacak diye duruyorum! Dikmesini bilmiyor Ağlayan Kalbi var diceksiniz bana:o Soğanlar ilk geldiğinde aldım bahauseden. Rizomuna baktım "sanki elinizi parmaklarınızı açsanız küçük bir olmayan topu tutsanız yukarı doğru gibi bişey" toprağa nasıl yerleştireceğim anlayamadım. Bende parmak gibi kısımları yukarı bakar şekilde saksıya yerleştirdim. İçimde bir kuşku tam tersi mi koyacaktım acaba? Hassoman lütfen cevap:(
Sormak ayip degil ki Feriha,
seninde düsündügün gibi tam tersi koymaliydin. Gerci böyle de cikacagini düsünüyorum ama hem zaman alir hemde bitki icin zahmetli olur diye düsünüyorum.
Sevgiler...

feriha
05-03-2008, 19:07
Hemen gidip düzeltiyorum... Sağol Sonja! Soğanlı bitkileri ilk kez bu yıl deniyorum. Biryerlerde yazılıdır tekrar sormuş olmayayım diye bütün forumu dolaştım. Ne yapmışım ben bitkiye eziyet etmişim çıkamadı güzellikler..Sayenizde öğrenmiş oldum.

feriha
05-03-2008, 19:22
Bir telaş saksıdan rizomu çıkardım. Evet Sonja dediğin gibi böylede çıkacakmış ama çok yolu varmış filizler tersinden güneşe doğru uzamış 5-6 cm. Olması gereken şekle getirdim ama gene emin değilim süğen kısım aşağıya bakıyor şimdi. toprağın 2 cm kadar altında olduğuna göre yeniden yukarı doğru filiz verirmi dersiniz? Yoksa ilk diktiğim konuma getirip bekliyeyim mi? Bitki için hangisi hayırlı olur arkadaşlar?

denizakvaryumu
06-03-2008, 10:36
Ağlayan kalp paketinden soğan değil de patates gibi 5-6 tane yumru çıkıyor.Bu yumrular küçük parmak kalınlığında.

Bunları yatay olarak toprağa dikip üzerini toprakla kapatmanız yeterli ... Yani başı - sonu meselesi ağlayan kalpde yok :)

feriha
06-03-2008, 10:44
Sevgili Berduray bu bitkiyi ilk defa yetiştireceğim tarif ettiğim gibi rizomu tek bir parca ve ben bunu ters ektiğim için bitki filizlerini henüz ışığa kavuşturamadı! Kimseden cevap gelmeyince filizlerin tekrar yön değiştirmesinin zor olacağını düşünüp yanlış ektiğim haline getirdim bir şekilde toprak üstüne çıkmaya çalışacaklar.

Keşke birden fazla soğan şeklinde olsa paylaşabilseydim! Seneye inşallah diyelim...

denizakvaryumu
06-03-2008, 14:38
Ağlayan kalp çeşitleri için:

http://www.americanmeadows.com/Perennials/PerennialsForShadeBleedingHearts.aspx

linkine bakınız.

Her kalp aynı şekilde ağlamaz, kendi kalbinize göre seçim yapın :)

feriha
06-03-2008, 18:36
Sayın Denizakvaryumu benim ağlayan kalp paketimden bütün halde tek rizom çıktı. Anlattığım gibi kapalı bir el ayası ve parmaklar şeklinde.. Yatay konulacağını söylediğiniz parmaklar ortada ki bölümle birleşikti bütündü. Demek dikkatle paketlenmiş **** zarar görmemiş diye düşünüyorum. Ya da bana böylesi rastladı.

denizakvaryumu
06-03-2008, 20:00
Bendeki pakette 5-6 parça çıktı , bu parçalar da paketin içinde kök salmış.

Yani yumrular her taraftan kök salma özelliğine sahip.

Sonja Varol
07-03-2008, 18:19
Bir telaş saksıdan rizomu çıkardım. Evet Sonja dediğin gibi böylede çıkacakmış ama çok yolu varmış filizler tersinden güneşe doğru uzamış 5-6 cm. Olması gereken şekle getirdim ama gene emin değilim süğen kısım aşağıya bakıyor şimdi. toprağın 2 cm kadar altında olduğuna göre yeniden yukarı doğru filiz verirmi dersiniz? Yoksa ilk diktiğim konuma getirip bekliyeyim mi? Bitki için hangisi hayırlı olur arkadaşlar?

Hic merak etme Sevgili Feriha,
Toprakla bulusmus ya bir sekilde kendini size gösterip, cicekleriyle sevindirecektir.
Bende haftabasi bir bauhausta yine pembesini buldum ama almadim. Cünkü bende pembesi vardi. Bugün baska bir bauhaustan onlarca beyazin icinden bir tane aldim ve saksiya diktim. Iki hafta sonra bagevinin bahcesine dikerim.

Sonja Varol
07-03-2008, 18:31
http://img139.imageshack.us/img139/3111/im000035kh2.jpg

Aynen fotografta görüldügü gibi kuru gövdeleri yukari dogru gelecek sekilde topragin icine yerlestirdim Aglayan Kalp rizomunu.

beyaz orkide
07-03-2008, 19:09
Benim cıcegımın son hali oldukca büyümüş degil mi? Ah birde parlama yapmadan cekebilsem olmuyor ki.

Sonja Varol
08-03-2008, 09:42
Benim cıcegımın son hali oldukca büyümüş degil mi? Ah birde parlama yapmadan cekebilsem olmuyor ki.
Sevgili Beyaz Orkide,
Fotograf makinenizin flasini kapatarak cekmeyi denediniz mi?
Birde öyle deneyin. Ben cok olumlu sonuclar aliyorum. Sevgilerimle...

Penelophe
10-04-2008, 18:47
Beyaz Orkide, çiçeğin çok güzel görünüyor. Sormak istediğim birşey var, çiçekli kalma süresi ne kadar?

feriha
11-04-2008, 10:56
Sehernaz yapı marketlerde şubat ayı gibi satışa çıkıyor bu çiçeklerin rizomları.. Ben de bu sene ilk defa yetiştiriyorum çiçeklenmesini görüyorum:p

34362

dal
11-04-2008, 11:07
Bu bitkinin boyu kısamıydı?Ben fotograflara baktığımda boylu bir bitki olarak hayal ediyordum:)

denizakvaryumu
25-04-2008, 22:46
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/69/

bu çiçeği sevenler, linke bir göz atsın derim.

süheyla
05-05-2008, 15:50
Tekrar baktım soğanlı bitkiler sayfa 4 dicentra diye geçiyor.

Kız kalbi/ Dicentra (http://www.erciyestohum.com/kategori.asp?cats=16&brand=&xsub=&showstck=&scat=&sub2id=&ProductsPage=4&xdisplay=&subid=&department=Soğanlı%20Bitkiler&subname=&sub2name=)

süheyla
11-05-2008, 19:11
36842Arkadaşlar bu da benim aglayan kalpler çiçegim ama daha çiçekleri yok

özlem11
15-05-2008, 09:30
Şimdiden bizimle tohumu paylaşmaya niyetli arkadaşlara teşekkür ederim.
Bu bilgiyi çiçeği gördükten sonra araştırma yaparken edindim. Aynen aşağıdadır bilgi;

''Rutubetli, humuslu zengin topraklarda rahatlıkla yetişebilir. Soğanlı şakayık yapraklarına benzeyen yaprakları ve tüm üst gövde yaz ortalarında çürüyüp yok olacaktır. Sakın korkmayın, yerinden sökmeyin. Seneye ilkbaharda tekrar gösterisine başlayacaktır. Üretimi çok kolay. İlkbaharda sürgünler çıkınca söküp köklerinden ayırıp hemen dikin. Ya da yaz ortasında tohumlarını dikin. Yok olan gövdesi bahçenizde diğer yaz bitkilerine yer açacağından bu tip birbirini takip eden bitkileri toplayın. Manisa lalesi, Lupinus, Digitalis, gelincik gibi bu tip bitkiler hem görsel olarak size zevk verecek hem de çürüyerek toprağınızı zenginleştircektir.''

hexus
20-08-2008, 16:50
Gerçekten de etkileyici bir görünüme sahip çiçekleri var bu bitkinin
soğanı mevcut mu acaba ?

özlem11
22-08-2008, 11:44
Arkadaşlar tohumlarınızdan nehaber?

Gülbeşeker
27-01-2009, 22:38
arkadaşlar ben müge hanımdan aldığım tohumları ektim ama hala çıkmadı tohumları çimlendirmek için ne yapmalı çimlendiren arkadaşlar anlatırlarsa çok sevinirim

zerrinsrt
28-01-2009, 09:20
Benimkiler de çıkmadı.Ben torf perlit karışımına 0.3 cm derine ektim.
Şimdi kaloriferin yanında ,altında ayrı bir kap var,ara ara oradan su veriyorum.
4 Hafta burada duracak. Sonra da 4 hafta buz dolabında bekleteceğim. Baharda önce kapalı balkona alacağım. İlk defa bu tohumu ektim.
Bana gönderilen kağıttan böyle yapmam gerektiğini düşündüm (ingilizceme fazla güvenmem)..Bakalım sonuç ne olacak.

Âyine-i Esma
28-01-2009, 09:21
Ne zaman ektiniz tohumlarınızı? Bende 16 ocakta ektim tohumları ve hâlâ çimlenme yok. Erken olduğu için telaşlanmıyorum. Sanırım en az 30 gün geçmesi lazım.

zerrinsrt
28-01-2009, 09:37
18 Ocakta ektim. Henüz çimlenmelerini beklemiyorum. Ekerken kabın içindeki torf perlit karışımının yüksekliği 6 cm kadardı. 3-4 cm yükseklikte toprağa ekmek daha doğru olabilir(Alttan su verdiğim için).
Bunlar benim düşüncelerim.Bu konuda tecrübem yok.Yanlızca paylaşmak istedim.

Fatos_Karag
28-01-2009, 10:09
Merhabalar,
Ben net tarihi şu anda hatırlayamıyorum ama 15-20 gün oldu diyebilirim. (not almıştım daha sonra yazarım) Acemi olduğum için sürekli yazılarınızı okuyorum. Doğrumu yapıyorum diye:D
Ben ped bardağa ektim ve can suyu verdim dahada sulamadım. Toprak hala nemli. Fakat anladığım kadarıyla siz alttan sulamayı tercih ediyorsunuz bunun sebebi nedir acaba?

zerrinsrt
28-01-2009, 10:24
Gönderilen yazıda su yatağından dahsettiğini yorumladım.Yani kurumadan alttan su desteği gibi düşündüm.Ama üstten fısfıslama ile de nemli tutabiliriz ,sanırım.
Çok önemli olmasa gerek.Benim kabımın üstü kapalı nemi çabuk kaybetmiyor.

berduray
28-01-2009, 12:47
Ben üst kabuğun biraz kalın olduğunu düşünerek hafiften kabuğu araladım ve ıslak pamuk arasına koydum.

İki gündür duruyor, henüz bir hareket yok, umarım tohumu çürütmem.

Herkes farklı yöntemler denemiş, bakalım çimlendirebilen kim olacak, deneyimlerimizi buradan paylaşmaya devam ederiz.

kaybol.2008
29-01-2009, 20:03
Ben de Mine Hanımdan aldığım tohumlardan ikisini 19.01.2009 tarihinde iki ayrı şişen tablete yerleştirip şişen tabletin üstüne bir tutam toprak serptim.

Her gün fıf fıs ile su püskürtüyorum.

Bekliyorum. Bakalım çimlenecek mi?

Bu tohumun büyüyüp soğanlı br bitkiye dönüşeceğini düşünmek, bu gün için büyük bir hayal.

Tüm arkadaşlara sabırlı bir bekleyiş dilerim.

kaybol.2008
07-02-2009, 22:08
Halen tohumlardan ses yok. Başarılı olan var mı?

İklimsiz
07-02-2009, 22:27
Başarılı olabilen olsa sormanıza gerek olmazdı ki:)

berduray
07-02-2009, 22:27
Pamuk arasında 2-3 gün bıraktım ve çürütürüm diye korkup torfa ektim, zaten kısıtlı tohumum var, risk alamadım.

Hala bir ses yok kendilerinden.

merakli
17-02-2009, 10:50
Arkadaşlar tohumları çimlenen var mı acaba? Ben de 10 şubatta tohumlarımı ektim. Bugünlerde çimlenmesini beklemiyorum ama ne kadar süre alacağını merak ediyorum?

Âyine-i Esma
17-02-2009, 12:13
bizde 16 ocakda ekmiştik. : ( hâlâ ortalıkta yoklar. Yani daha bekleyişteyiz. : (

kaybol.2008
26-02-2009, 19:37
Dün annem perdeyi çekerken, yanlışlıkla tohumun ekili olduğu bardağı yere düşürmüş. Tohum da yere saçılanlar arasında mı acaba diye kurcalarken tohumu buldum. Çimleneyim, yeşerip çoğalayım gibi bir gayreti yoktu. :( Ben onu şişen tablete nasıl koyduysam öyle duruyordu arkadaş.

günebakan
26-02-2009, 20:03
Bende uzun süre oldu ekeli ama ortada birşey yok.

merakli
28-02-2009, 22:40
Tohumun çimlenmesi için 30 ile 180 gün arası bir zamandan söz ediliyordu :( bu durumda biraz daha beklemek lazım sanırım...

Âyine-i Esma
01-03-2009, 00:21
Biz dayanamayıp tohumları ekmiş olduğumuz kabın birini boşalttık. İçinde tohum falan yoktu. Sanırım çürümüş. Diğerlerinin sonunu bilmiyoruz ama onlardada hâlâ çimlenme yok.

zerrinsrt
01-03-2009, 10:11
Benim tohumlarımın ekili olduğu kap şimdi buzdolabında. 14 martta çıkarıp çimlenmesini bekleyeceğim.

Fatos_Karag
02-03-2009, 07:51
Desenize hepimiz aynı durumdayız.
Ben Ocak ın 18 inde ekmiştim. Fakat hiçbir şekilde ses soluk yok. Bu hafta sonu 2 tane daha ektim. Bu sefer ekmeden önce 2 gün soda beklettim. Azıcık kestim. (törpülemeye çalıştım ama tohum çok küçük beceremedim)

eylems
03-03-2009, 05:57
Ben de tohumları 8 şubatta ektim. Henüz bir hareket yok.:(

kaktüs
03-03-2009, 07:44
Tohumdan çimlenmesi zor bir bitki sanırım...

hocam100
03-03-2009, 11:31
Arkadaşlar bu tür bitkilerin tohumla yetiştirilmesi sabır isteyen bir iştir. Normal çiçekli hale gelmesi 2-3 yılı bulur.Onun için tohumla değil de rizom olarak yetiştirilmesi daha kolaydır. Rizom olrak satışa sunulanları almanız sizler için daha kolaydır.

merakli
13-03-2009, 14:49
Rizom konusunda ümitlerim sona erince yeniden tohumları çimlendirmeye odaklandım. İnternette araştırdığımda ulaştığım bir kaynak 2-4 hafta oda sıcaklığında (18-22 derece) bekleyen tohumların daha sonra 4-6 hafta kadar -4 ile +4 derece arasında bekletilmesinin çimlenme süresini kısalttığından söz ediyordu. Bunun üzerine 10 şubatta ektiğim tohumları 5 martta buzdolabının alt gözüne yerleştirdim. Şu anda 9. günündeler. Nisanın ilk haftası gibi çıkarmayı planlıyorum. Umarım bu arada fazla nemden dolayı çürümez ya da küflenmezler. Çünkü dışarıda durdukları süre içinde normal bir şekilde sulamaya çalışıyordum.

ciceksever70
29-03-2009, 19:03
Burda ormanlarda, yol kenarlarinda bolca yetisen bir bitki. Ben de bahcede kuytu bir yerde bulup cicegi hosuma gittigi icin saksiya ekmistim, iki yildir ilkbaharda aciyor sonra kuruyor. Daha sonra soganlarinin da satildigini gördüm ama tohumunu hic görmedim. Bakimi icin özel hic bir sey yapmiyorum. Ilkbaharda biraz organik gübre döküyorum saksisina, cicekli zamaninda da evdeki ciceklere verdigim sivi gübreden döküyorum ama bir faydasi oluyor mu yoksa zaten kendi kendine bakan bir cicek mi bilmiyorum. Ormanlarda kendi kendine yetistigine göre buranin da sert kislarina dayandigina göre nazli bir bitki olmasa gerek.

merakli
31-03-2009, 10:19
Sevgili ciceksever70

Ne kadar şanlısınız, yol kenarlarında bile bu bitkiye rastlıyormuşsunuz. Biz nasıl edinebiliriz diye düşünürken.

merakli
31-03-2009, 10:20
Bu arada hala tohumlarımda kıpırtı yok!

günebakan
31-03-2009, 14:03
Sanırım benim aldığım tohumlardan bir tanesi çimlendi ama diğerlerinde birşey yok. Ceptelefonu ile çektiğim için resim biraz bulanık kusura bakmayın:)

69868

merakli
02-04-2009, 10:33
Sevgili günebakan;

Çok sevindim, gözünüz aydın uzun bir bekleyişten sonra güzel bir haber. Ne kadar zaman aldı bir fikir verebilir misiniz?

günebakan
02-04-2009, 11:26
Sanırım 1 aydan fazla oldu Meraklı şu anda minicik birşey tam ümidimi kesmiştim. Bu tohumların çimleneceği yok diye birde baktım bir tanecik pet bardakta çimlenmiş çok sevindim ama oldukça uzun zaman geçti yani sabretmek gerekmiş :)

İklimsiz
08-04-2009, 23:17
Sonunda muradıma erdim. Ekim kabında bir filizle karşılaştım bugün.

Foto yarın:dilli:

İklimsiz
09-04-2009, 11:30
Teşekkür ederim sevgili kaktüs ve günebakan
Bu bitkinin tohumunu çimlendirmek kadar beni yoran çok az tohum oldu.

Kış başları bir miktarının ekimini yapıp, açık balkonda kışı geçirmelerini sağladım. Bir ara umudu kesip, balkonun ardiya gibi kullandığım bölümüne bile aldım.

Daha sonra bir yerlerde okuduğuma binayen, ekim kabını buzdolabının sebzeliğine bile koydum:D Orada ne kadar kaldı hatırlamıyorum.

Ayırdığım ve buzdolabında sakladığım diğer tohumları da 10 gün kadar önce ektim. Bakalım ne olacak:p

Bu ekim kabında 5-6 tohum ekili olsa gerek. Çimlenen bir taneyi yaşatmayı başarabilecek miyim? Başarsam bile daha yumru oluşturacak ve ne zaman çiçeklerini görebileceğim?

Sabır dedikleri tastamam bu olsa gerek:p

71705

günebakan
09-04-2009, 11:38
Evet çok zor çimlenen bir tohum ama benimki sizinkinden farklı gibi gözüküyor **** daha çok küçük tek bir yaprağı var. İnşallah ağlayan kalptir.

tolgahann
09-04-2009, 20:49
Ben dün bahçe de bir sürprizle karşılaştım.Komşumun bana verdiği çürüdü zannettiğim çiçeğim çimlenmişti.Benimkinde henüz çiçek yok ama rizomu bana veren kişininkiler çiçeklenmiş.Uzaktan çektiğim için resim net değil ama yine de seçiliyor.

tolgahann
12-04-2009, 16:17
Bunlarda benden.

İklimsiz
17-04-2009, 11:26
Bir tohum daha çimlendi:p

Yaşatmayı başarabilsem bile en az iki yıl çiçek beklemiyorum.

Daha yumru yapacaklar:(

73146

feriha
17-04-2009, 16:33
Saksıda ikinci yılını geçiren ağlayan kalp çiçeğim şu aralar açmakta.. Geçen yıl kısa bir çiçeklenme yaşadığını hatırlıyorum. Bakalım bu yıl ne kadar sürecek merak ediyorum.
73214

tolgahann
17-04-2009, 16:35
Çiçeklenme dönemi çok çabuk geçiyor.

bari
17-04-2009, 19:15
Bu çiçegin resmi var mı acaba çok merak ettim
teşekkürler.

Eskişehirdeki bahçemden.. Soğuğa bayağı dayanıklı bir bitki..

tolgahann
17-04-2009, 21:22
Nazar etme ne olur, sabret senin de olur...;)

bari
24-04-2009, 21:24
İşte budur..

Daha fazlası için..

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25880&c=member&imageuser=34940

günebakan
24-04-2009, 22:19
Benimde tohumdan minicik bir yaprak vermişti ama ne yazıkki öldü:( Çok istiyordum oysa yetiştirmeyi kısmet değilmiş.

İklimsiz
11-05-2009, 12:57
Hızla büyüyorlar:cool:

Bu bitkinin yetişmişini bulmuş olsam da, yurt dışından rizom toplu siparişimiz olsa da bunun yeri farklı:p

77743

ciceksever70
11-05-2009, 19:55
Artik cicekleri gecmek üzere ama adet yerini bulsun diye resmini eklemek istedim.

İklimsiz
05-06-2009, 19:35
Sevgili ninina84 sayesinde edindiğimiz rizomların birinde hareketlenme var, 3 ayrı bölgeden filizleniyor:cool:

84040

İklimsiz
10-06-2009, 14:30
Bu saksıdaki rizomun beyaz mı, pembe mi olduğunu bilmiyorum:(

Öbür saksıdaki rizomda ise henüz bir hareket yok.

Not: ninina84 organizasyonu rizomlar.

Koyu yeşil
10-06-2009, 15:08
Tebrikler İklimsiz, gözün aydın. Ben sanırım ümitsiz vakayım, rizomların çürümüş olduğundan endişeleniyorum.

İklimsiz
10-06-2009, 15:11
Çimlenmeyen öbür saksım için sizinle aynı düşüncede olsam da bir süre daha bekleyeceğim. Toprağı karıştırma işlemini birlikte yapalım olur mu?:D

Koyu yeşil
10-06-2009, 15:27
Korkarım söz veremeyeceğim, hatta itiraf edeyim haftabaşı çok hafifçe toprağı eşeledim bile :) Manzara pek iç açıcı değildi. Rizomlar da hiçbir gelişme olmadığı gibi bazı bölümler yumuşamış ve çürümüş görünüyordu. Yine de bir umut üzerini kapadım. Çok istediğim bir bitkiydi, çok üzüldüm. Ama napalım, başka baharlara :) Tabi yine de pes etmiyorum, illa ki bulup yetiştireceğim bu kalpleri!

Lonicera
10-06-2009, 15:47
Sn ninina84' ün organizasyonundan edindiğim iki tür kanayan kalplerden bir tanesi filizlendi. Diğerinde hiç hareket yok şimdilik. Acaba ben de kurcalasam mı?:))

Sn Koyu yeşil, çıkmayan candan umut kesilmez. Bendeki sağlıklı gelişirse sezon sonu kökten ayırıp sizi de kalplendiririz evvelallah.

Sn berduray, aynı söz sizin için de geçerli. Sezon sonuna kadar sabredebilecekseniz kalpleriniz benden:)

Koyu yeşil
10-06-2009, 16:12
Düşünmeniz yeter, çok teşekkürler. Bu arada ben rizomları bahçeye ekmiştim. Akşam eve gidince oradan alıp, saksıya ve çok hafif nemli torfa aktarayım, belki kurtarırız, bir ümit.

ninina84
11-06-2009, 16:28
Benimkilerden de biri filizlenmiş ;) Diğeri Allah'a emanet zaten. Minicik bir rizomdu.

İklimsiz
11-06-2009, 17:13
Bugün dayanamayıp biraz eşeledim. Rizomun belirli yerlerinde beyaz kök oluşumları mevcut.

Yani ikide iki, oldu bu iş:)

Lonicera
12-06-2009, 18:11
Eşeleyenler arasına bugün ben de girdim:)) Dip kısmında küçük filiz oluşmuş. Aksilik olmaz ise ikide iki.

Sn berduray, hangisi beyaz hangisi kırmızı bilmiyorum. Yaşarlarsa ve çiçeklerini bu sezon göremezsem artık her ikisinden de göndereceğim. Artık kırmızıya da katlanacaksınız:))

Nariel
13-06-2009, 15:54
Benim Sayın ninina'dan aldığım kalplerim çürüdü:( Anneme emanet etmiştim, bol bol sulamış sulama dediğim halde ve çürümüş.. İki kök birden hem de.. Çok üzüldüm..

Seyfi Dağdeviren
13-06-2009, 20:34
Pembe çiçeklisi hemen çimlendi.Beyazdan hiç ses çıkmayınca müdahale ettim.İyi ki etmişim
kökte çürüme başlamış.Toprak suyu bırakmamış,hemen toprak değişimine gittim.Hiç ümidim yoktu.Şimdi oda cılız bir filiz vermiş.2 de 2,bu iş tamam.Darısı tüm yetiştirici arkadaşlara.

serdarca06
13-06-2009, 20:42
benim dicentrada hala kıpıtı yok :(

İklimsiz
17-06-2009, 19:26
Bundan sonra olumsuz bir durum olmaz umarım.

87451

87457

Koyu yeşil
07-07-2009, 16:58
Çok sevinçliyim. Öldü zannettiğim rizomlardan biri kendini gösterdi. Herhalde çok üzüldüğümü anlayıp şu garibi sevindireyim dedi :)) Yaşasın artık benim de ağlayan kalplerim var.

İklimsiz
28-07-2009, 14:06
Açtı:cool:

Yaz demedi, sıcak demedi açtı.

Saksısı mümkün olduğunca gölgede.

Ninina84 arkadaşımızdan aldığım rizom bu güzelliği sunan:cool:

ciceksever70
28-07-2009, 22:04
Yazin acmasi cok ilginc. Benimki ilkbaharda acip sonra tamamen yokoluyor. Ertesi yil yine aciyor. Sayin Koyuyesil hic kurcalamayin bence cok dayanikli bir bitki siz istemeseniz de yeserir.

sebnem34
14-12-2009, 11:18
Arkadaşlar, ben de tohumları (pembe) bugün sipariş verdim ama okuyunca keşke forumu önce okusaydım dedim. İnanılmaz bir sabır gerektiriyor ve 2 yıl bekliyor çiçeklenmek için öyle mi ?

Evdeki çiçeklerle sabır taşına döndüm plumeria, sultan çiçeği şimdi de kanayan kalpler. 2 yıl geçecek hepsinin çiçeklerini görmek için :( Tabi kanayan kalpler çimlenirse. Sanırım soğanını aramaya başlasam iyi olacak. Artık çiçekleri görmek istiyorum ev yeşil yaprak doldu :).

Merakla çiçeklerini bekliyorum hepsinin. Buzdolabı yerine doğaya teslim edeceğim tohumları. Soğuk ve yağmurdan sonra 1 ay kadar geçsin içeri peteklere alıcağım ki, ısınsın ilkbahar sansın.

Arıyorum bulamıyorum forumda can suyu, soğuk katlama, şaşırtma ne demek? Lütfen beni anlayın emin olmak istiyorum bu terimler hakkında.

Yardımlarınızı beklerken netten de araştırıyorum tam uygulamaları ama size daha çok güveniyorum açıklamalarınıza; uyguladığınız için.

kalambaklı
15-12-2009, 10:13
Sayın sebnem34, kuru sıcak havadan dolayı tohum veya fideleriniz peteklerin yanında sağlıklı şekilde çimlenemez, büyüyemez.
Bence bol ışık alan nemli bir yerde bulundurmanız daha mantıklı.

Soğuk katlama; Bazı tohumlar genelde sert olanlar, bütün tohumlar gibi bahar başı çimleneceği için kış sezonunda nemli bir ortamda uyumaya bırakılır.
Bana göre buzdolabının sebzelik bölümünde bulundurmak yerine, havalar nasıl olsa soğuk olduğu için soğuklanma ihtiyacı olan tohumları direk nemli topraklı saksıya dikip balkonun yağmur almayan kuytu bir yerine koyabilirsiniz, bahar başı tohumlarınız çimlenmeye hazır duruma gelecektir.

Hazırlamış olduğunuz toprak karışımının nemini ölçmek için elinize bir miktar karışım alın, avucunuzda sıkınca su akmıyorsa yeterince nemlidir.
Sitemizde şaşırtma nasıl yapılır diye bir başlık bulunuyor.
Can suyu; Fidelerin ilk dikildikleri zaman verilen sudur.:)
Saygı ve sevgilerle,

Lonicera
24-04-2010, 16:19
Sn ninina84' ten alıp yetiştirmeye çalıştığım iki farklı renk kanayan kalplerin her ikisi de toprakta çürüdü:(. Sözde yetiştirip paylaşım yapacaktım. Sn. berduray ve Koyu yeşil, kusura bakmayın lütfen. Allahtan Sn. Koyu yeşil filizlendirmişti rizomunu. Umarım yaşıyordur.

Su hayat demek ama her zamanki gibi herşeyin fazlası zarar. Yağmur suyu yarasın diye dışarıda bırakırsan olacağı bu işte:mad:.

kar-topu
24-04-2010, 21:41
Bu çiçeğin rizomu nereden bulunur bilen var mı?

gondag
12-06-2010, 15:13
Bu çiçeğin rizomu nereden bulunur bilen var mı?

sayın kartopu, tarihine baktım bir yıl geçmiş, hala ilgileniyormusunuz bilmiyorum ama eğer hala yetişmiş (saksıda) dicentra- ağlayan kalpler istiyorsanız,kayseri tomum da var, ben henüz sipariş verdim pembesi,internetten girip her türlü ilgiyi almak mümün iyi günler

spy1983
20-07-2010, 12:42
sayın kartopu, tarihine baktım bir yıl geçmiş, hala ilgileniyormusunuz bilmiyorum ama eğer hala yetişmiş (saksıda) dicentra- ağlayan kalpler istiyorsanız,kayseri tomum da var, ben henüz sipariş verdim pembesi,internetten girip her türlü ilgiyi almak mümün iyi günler

Merhaba ben de bu bitkiden arıyorum. Yetişmiş olması tercihimdir, tohum da olabilir.

Nereden bulabilirim? tam olarak adres ya da iletişim bilgilerini verebilir misiniz?

Teşekkürler

yener.T
20-07-2010, 20:34
Kanayan kalpler bitkisi

Bitkinin Latince adı Dicentra spectabilis, bizlerse ona kızkalbi, ağlayan kalpler, kanayan kalpler gibi adlarla anıyoruz. Gelincikgiller ailesinin bir türü. 30-70 cm boyunda, dik duruşlu, dallı, çok yıllık otsu bir bitki o.

Çiçekleri hemen göze çarpıyor. Uzun bir sap Üzerinde aşağıya doğru sarkmış ama düzgün bir biçimde dizilmiş çiçeklerin olağanüstü albenisi var. KukaIbin in vatanı Çin ve Japonya. Ülkemizde seralarda ve bahçelerimizde yetiştirdiğimiz bir bitki, nemli, humusça zengin topraklarda rahatlıkla yetişebiliyor. Kızkalbinin yurtdışında, kesme çiçeklerle yapılan aranjmanlarda bolca kullanıldığı da söyleniyor.

Kızkalbintn bütünü zehirli. Zehirlenmeye yol açan etken maddeyse izokinolon alkaloitlerden berberin. Bitkiden çok miktarda yenildiğinde, bulantı, kusma,, mide ağrıları ve epilepsi hastalarının yaşadığı gibi kasılmalar ortaya çıkaran berberin aynı zamanda antibakteri-yel ve funfusit etkiye de sahip olması nedeniyle tedavide de kullanılıyor. ishal mide ağrıları ve epilepsi hastalarının yaşadığı gibi kasılmalar ortaya çıkaran berberin aynı zamanda antibakteriyel ve funfusit etkiye de sahip olması nedeniyle tedavide de kullanılıyor.

sevim.K
21-07-2010, 06:43
Tohumdan yetiştiremedim maalesef. Yumrusunu bulup denemem lazım. Ya da çelikle:(

yener.T
21-07-2010, 06:59
Merhaba ben de bu bitkiden arıyorum. Yetişmiş olması tercihimdir, tohum da olabilir.

Nereden bulabilirim? tam olarak adres ya da iletişim bilgilerini verebilir misiniz?

Teşekkürler

Yurtdışında kesme çiçeklerle yapılan aranjmanlarda bolca kullanılır. Bizde pek görmedim. Bana bu bitkiyi seneler evvel ünlü botanikçi Atilla Bey tavsiye etmişti. Denedim çok sevmiştim. Gülser Ayata’nın Samandra’daki serasında (Tel:216.3111538) fideleri bulabilirsiniz. Büyük ithal bitki satan seralarda ararsanız bulabilirsiniz.

Orkun Kırcı
11-02-2011, 17:40
Tamı tamına 4 ay 1 gün önce ektiğim iki Dicentra tohumundan biri çimlendi sanırım. Dikim kabımda oluşan bu otçuk :D dicentra değil mi?
Lütfen birisi EVET desin....

özlem11
11-02-2011, 18:34
Evet ooo oooo:D
Ya nasıl sevindim... Beni de görürsün artık...

günebakan
11-02-2011, 19:28
Bravo Orkun çok sabırlıymışsın bununda ödülünü almışsın Güle güle büyüt:)

Orkun Kırcı
11-02-2011, 21:42
Evet ooo oooo:D
Ya nasıl sevindim... Beni de görürsün artık...

Nayır nolamaz ışıkları kim söndürdü? :D

Sevgili Günebakan inşallah çiçeklerini de görürüz. Gaza geldim diğer 2 tohumumu da hemen sabah ekicem :)

acemi ciftci
26-03-2011, 21:59
Ben de tohum almak üzereyken buraya uğrayıp vazgeçtim açıkçası. Bitkiyi bir miktar gelişmiş halde alabileceğimiz bir yer var mı acaba?

Üstelik hem beyaz hem de kırmızısından alacaktım. Bütün hayallerim mahvoldu:(

acemi ciftci
29-03-2011, 10:00
Her şeyi göze alıp tohumdan ekim yapmak istesem geç mi kalmış olurum?

dragonfly
13-04-2011, 12:29
ben de arıyorum bu çiçekten, tohum, soğan veya fide farketmez. Nereden bulabiliriz?

kar-topu
19-04-2011, 19:50
Bildiğim kadarıyla erciyes tohumda var ama fiyatı 50 tl.

bettyycim
19-04-2011, 20:55
Arkadaşlar gittigiyor.com da var tohum dünyasında 5.90 TL. ye alırsınız, 50 TL. çok pahalı :(

dragonfly
20-04-2011, 09:36
teşekkürler arkadaşlar :)

jineop
27-04-2011, 11:15
Merhaba,
geçen sene tek bir dalda açan dicentram bu sene çoştu...

dragonfly
27-04-2011, 12:57
Merhaba,
geçen sene tek bir dalda açan dicentram bu sene çoştu...

çok güzel görünüyor, maşallah:)

kasap.94
27-04-2011, 15:40
27-4-2011-balıkesir gönen pazarında seyyar çiçekçiden 5.tl ye aldığım çiçeğim.

Periş
27-04-2011, 18:40
Sevgili kasap94 muhteşem bir çiçek bu hemde 5 tl

dragonfly
28-04-2011, 09:33
27-4-2011-balıkesir gönen pazarında seyyar çiçekçiden 5.tl ye aldığım çiçeğim.

ah keşke Balıkesir merkezde böle bir pazar bulsakta annemi göndersem oraya :)

sarigoz
24-05-2011, 10:46
Bu cicegi yeni ektim.Komsumuzunkisini cektim,onunkisi cicek cikmisti,.

bettyycim
24-05-2011, 11:01
Sevgili sarıgöz harika resimlemişsin emeğine sağlık, bende soğuk katlama yaparak çimlendirdim fakat çimlendirme kabına ekinece öldüler :(

sarigoz
27-05-2011, 15:34
Sayin bettyycim,tesekkur ediyorum.Benim bildigim kadar ile koklu ekilince tutar.Benimkisini komsu kok olarak verdi ve tuttu.Ilerki sene kismetse,benimkisi de acar.Umuyorum.

gülenmelek
06-08-2011, 11:49
Alınacaklar listesine bir bitki daha girdi ;) Ama gerçekten çok güzel bir şey. Benim merak ettiğimse zehirlilik konusu. Yani yemediğimiz sürece sorun olmuyor anladığım kadarı ile. Kimsenin de bunu yemeyeceğini düşünürsek, yetiştirmek için ideal diye düşünüyorum.

aburcuburs
26-12-2011, 13:12
Ben de tohum olarak ektim bekliyorum. Ama yazılanları okuduğumda moralim bozuldu. Rizom bulmak lazımmış, yoksa 2 sene sonra ancak çiçek açıyormuş tabii o da tohumlar çimlenirse:((( şimdi ben rizom nereden bulayım? :(

serkan_istanbul
26-12-2011, 17:13
yapı marketlerde gören arkadaşlar olursa yazarlar koşarak alırız. ben baktım geçen gün bauhausta yokkk.

fatma_demirel
26-12-2011, 17:53
baumaxtada yoktu geçen hafta. haftasonuna tekrar bakmak lazım.

bettyycim
26-12-2011, 18:28
Ben de tohum olarak ektim bekliyorum. Ama yazılanları okuduğumda moralim bozuldu. Rizom bulmak lazımmış, yoksa 2 sene sonra ancak çiçek açıyormuş tabii o da tohumlar çimlenirse:((( şimdi ben rizom nereden bulayım? :(

Bu bitkinin tohumlarına soğuk katlama yapmanız gerikir yoksa çimlenmesi biraz zor sevgili aburcuburs :o

armeria
26-12-2011, 19:45
Benim de aklıma girdi şimdi bu ağlayan kalpler.buluncaya kadar huzur yok.maalesef daha dün Baumaksa baktım ama görmedim.

Manolya_
26-12-2011, 21:13
Arkadaşlar,
Bitkinin resimlerine baktıkça ve sizlerin yazdıklarını okudukça benide bir heves sardı.
Acilen bu bitkiden bulmam lazım. Yoksa benim kalbim gerçekten ağlayacak.
Bulup alabilirsem sizlere buldugum yerin adresini buradan bildiririm
Selamlar
Asu

özlem11
27-12-2011, 07:59
Büyük hiper marketlere şubat gibi soğanı geliyormuş... Ayrıca kayseride bi firmada da bitki soğanı ve kendisinin satışı vardı... Araştırmanızı öneririm...

özlem11
27-12-2011, 08:26
dicentra kız kalbi çiçeği | ERCİYES TOHUM - DAHLİA FLOWERS - DAHLİA BULBS - ERCİYES DAHLİA - DAHLİAS SALE - SOĞAN ÇİÇEKLERİ - (http://www.erciyestohum.com/urun_detay.asp?pid=340)

buldummmmmm.... Linke bakınız stokta mevcutmuş...

Manolya_
27-12-2011, 12:59
Sevgili özlem hanım,
Zahmet edip aramış ve bizimle linki paylaşmışsınız çok teşekkürler.
Ancak mesajımı gören bir arkadaşım dün gece bana mesaj ile bildirdi.
(kendisine ayrıca teşekkür ediyorum)
Durum böyle olmasaydı bahsettiğiniz linkten faydalanacaktım.
Alakanız için tekrar teşekkürler
Selam ve sevgilerimle
Asu

aburcuburs
05-01-2012, 07:30
Sevgili Bettyycim, soğuk katlama yaptım bakalım bekliyorum inşalah olur. :(( 2 ay oldu bir şey yok :(( neyse umudumu kesmedim bekliyorum...

Ayrıca Özlem hanım vermiş olduğunuz linke giremiyorum hata veriyor bakalım terkar tekrar deneyeceğim.

lütfen arkadaşlar rizomunu bulursanız hemen haber verin :))

özlem11
26-01-2012, 14:23
Arkadaşlar erciyestohumdan mustafa sağlam beyle iletişime geçebilirsiniz... 0554 916 02 48
Ellerinde mevcutmuç ama henüz kar altındatmış köklü halde teslim edilecekmiş... Fiyatınada 40 tl dediler...

jineop
22-03-2012, 12:59
Kışın tamamen kaybolan bu bitki bugünlerde ilk yapraklarını göstermeye başladı.

selcuk44
03-04-2012, 18:03
Cuma günü yola çıkan dicentra spectabilis'im nihayet bu gün akşam üzeri saat 16 gibi elime geçti,

Kargoda o kadar hırpalanmışki iki sürgün kırılmış ve toprakları dışarı çıkmıştı ,elimden geldiği kadar toparladım ve kendi toprağına tekrar diktim .Umarım tutar ve hem çiçeklerini hem de sürgünlerini görürüz.

Resimlerini aşağıda görüşlerinize sunuyorum.

selcuk44
03-04-2012, 18:08
Kargoda hırpalanmış dicentra nın resimleri

selis
03-04-2012, 19:23
Bitkiniz hayırlı olsun Selçuk Bey..
Sizin elinizde bol bol çiçek vereceğine eminim.. Güle güle büyütün. :)

Çöl gülünüz de çok güzelmiş.

selcuk44
03-04-2012, 20:26
Mesajınız ve temennileriniz için teşekkür ederim selis hanım ,hakikatten çiçeklerini görmeyi çok istiyorum.

Adenyumlarım (resimde gördüğünüz büyüklükte ve aşılı olarak ithal edilmiş altı tanedir) havaların ısınmasıyla gelişmeğe başladılar yakında onlarında resimlerini beğenilerinize sunacağım.

Tekrar teşekkür eder iyi akşamlar dilerim.

günebakan
03-04-2012, 20:31
Bitkinizi güle güle büyütün Selçuk bey benim de çok istedim yetiştirmeyi ama bir türlü bulamadım kısmet biryerlerde karşıma çıkar artık:)

selcuk44
03-04-2012, 21:26
İyi akşamlar sayın günebakan, güzel temennileriniz için teşekkür ederim,

Bu bitkiyi bulabilmek için çok araştırdım hatta soyadı Ayata olan bir üretici ile dahi konuştum ama uzun süredir ellerinde olmadığını söylediler.Sonunda epey bir uğraştan sonra harap bir vaziyette elime geçti,ama tutmaz diye de çok korkuyorum.Şimdi aldığım yerle konuştum biraz pahallı ama bir tane daha ayırttım .Beş veya altı gün için izmir dışında olacağım fakat döndükten sonra ikinci dicentra yı da getirtince ;bitkilerde oluşacak hem rizomları hem de sürgünleri selis hanıma,özlem hanıma ve size( eğer kabul ederseniz)vereceğim zira artık balkonumda ilave bir saksı dahi koyacak yer kalmadı.

özlem11
04-04-2012, 07:09
Bence bitkiniz tutar. Kışın o soğuğuna maruz kalıp yeniden çimlendiyse ve kökünde sıkıntı yoksa İllaki tutar. Güzel çiçeklerini görmekde nasip olur inşaallah...

selcuk44
04-04-2012, 09:45
Teşekkür ederim Özlem hanım ,hakikatten sabahleyin gündüz gözüyle baktım kırılan yan dallar esas sürgün yeri sağlam ve sanki boyuda uzamış ,sanıyorum kapalı balkonumda güneş ve ısı ile kısa sürede hem sürgün hem de çiçek verecektir.(inşaallah)

özlem11
04-04-2012, 09:58
İnanıyorum güzel olacak... Zamanla doğru besin takviyesi yapmakda cabası olur.:)

selcuk44
04-04-2012, 10:07
Özlem hanım ,beş veya altı gün sonra İzmir'e dönmüş olacağım ,Bu arada da bitki yerine alışır sonra hem sizden hem de sitemizde bu bitkiyi yetiştirmiş olan kardeşlerimden saksı,toprak ve besin konusunda yardım istiyeceğim.şimdiye kadar sitemizde bayağı bir inceleme yaptım ve humuslu toprağı ve nemi sevdiğini öğrendim daha detaylı bilgiler için üretici ile de görüştüm ama pek net bir cevap alamadım çünkü firma bu bitkiyi toprağa dikmiş,saksı şartları değişebilir diye düşünüyorum.

özlem11
04-04-2012, 10:21
Güneş ya da yarı gölge sever. Verimli ve geçirgen toprakta yetiştirin. Aşırı rüzgarlardan koruyun. Tohumlarını yaz sonu, sonbahar başında ekebilirsiniz.
1- Tohum ile çoğaltılması: Yaz sıcaklarında kökleri toprak altında yaşamaya devam ettiği halde dışarıdaki bütün yaprakları dalları kurur. Bu kurumadan önce tohumları ekilmelidir.
2- Kökten ayırma ile çoğaltılması: sonbaharın sonunda veya ilkbahar başlangıcında kökten ayırma ile çoğaltılabilir...

selcuk44
04-04-2012, 10:39
Tohumdan yetiştirecek kadar sabırlı olmadığım için tohum alabilirsem hepsini isteyen (tohumdan yetiştirme konusunda kendisine güvenen) bu çiçeği seven üyelerimizle paylaşacağım ,esasen çoğaltmak konusunda da tereddütlerim var eğer biraz daha bitki sahibi olursa evimden çıkmak zorunda kalacağım zira bitkilerden bana evde yer kalmadı

hberbul
04-04-2012, 10:51
Selçuk Bey rahat olun ,bence bitkiniz büyümeye can atıyor.Güle güle büyütün...

selcuk44
04-04-2012, 11:18
Sayın hberbül, izlemeniz çok yerinde ,inanın sabahtan beri güneş ve ısı nın da etkisi ile bayağı canlandı ve inanın boyu sanki bir santimetre büyüdü şimdi bir resmini göndereyim daha önce yayınladığım resimlerle kıyaslayıp karar verebilirsiniz.

selcuk44
04-04-2012, 11:29
dicentra spectabili bitkimin yeni resimleri (Ayni yerde ve ayni detaylarla resimleri çekiyorum çünkü balkonda resim çekmek için konacak yer kalmadı):(

selcuk44
04-04-2012, 12:14
Resimler pek net çıkmamış ,bir hafta sonra daha iyi fikir verecek resimler sunacağım.

selis
04-04-2012, 15:39
Bugün Bornova pazar yerindeki 4 çiçekçiye, İkea'ya ve Baumaxa baktım.. Maalesef yoktu.. İnternetten almak istemiyorum..
Ya Bayındır ya da Karşıyaka Çiçek Festivalini bekleyeceğim.. Selçuk Bey hep sizin yüzünüzden.. :p

Bu arada bitkinizin fotoğrafı için beklemeniz yerinde bir karar olmuş.. Ne kadar geliştiğini net anlayabiliriz..

selcuk44
04-04-2012, 17:31
Selis hanım,İnanın ben de çok aradım.Ama şimdi elimizde bir tane var ,ikincisini alma konusunda tereddütlerim var ama her halde alacağım.Şimdi yardımlarınızla kısa sürede geliştirelim çiçeklendirelim,hem tohumlarını hemde filizlerini paylaşalım.Madem bu kadar çok istiyorsunuz ? gittiğim yerde de sizin için büyük marketlerden rizom araştırması yapacağım,ayni zamanda şimdi ''BauMax Bahcem bölümü müdür yardımcısı ''Murat Nayır beyle de görüştüm ve ''Dicentra Spectabilis'' rizomlarından istediğimi söyledim araştırma yapıyor eğer ithalatçı fima elinde var ise bol miktarda getirecek ve konuyu teyit etmek için de benim cep telefonuma dönecek.

Netice olarak sizi muıhakkak bu bitki den sahiplendireceğiz inşaallah ,kendim den biliyorum istediğim bitkiye hemen sahip olmayı çok arzu ederim ama biraz beklersek inşaallah hepimizi sevindirecek olumlu gelişmelere tanık olacağız .

Gelişmelerden bütün arkadaşlarımı bilgilendireceğim.

Sağlık dileklerimle,

selcuk44
11-04-2012, 21:21
Akşam İzmie'e indim eve gelir gelmez ilk baktığım çiçeğim ve gördüğüm

günebakan
11-04-2012, 21:29
Maşallah Selçuk bey boyuna bakmadan çiçek bile açmış galiba. Harika :)

selcuk44
11-04-2012, 21:30
Evet benim kanayan kalpler çiçeğim süpriz yaptı ve boyuna bakmadan açmış .yarın biraz daha güneşe karşı yerleştireceğim umarım çiçekleri biraz daha renklenir

selis
11-04-2012, 21:31
Hem de bu kadar çabuk :)) Harikasınız Selçuk Bey :))

gülenmelek
12-04-2012, 13:03
Nasıl yani, ben bir şeyleri kaçırdım galiba. Bu çiçek açan bitki, 181. mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/940011-post181.htm) minik bitki mi :eek:
Öyle ise, hakikaten maşallah ;)

dah-lia
12-04-2012, 23:02
Evet benim kanayan kalpler çiçeğim süpriz yaptı ve boyuna bakmadan açmış .yarın biraz daha güneşe karşı yerleştireceğim umarım çiçekleri biraz daha renklenir

selçuk bey size demiştim telaşlanmayın
birşey olmaz büyür diye
bakın çiçek bile açmış
paketi size yollarken çok dikkatli paketledim
bana gelen kargolardan biliyorum
düzgün kargolanmadımı çiçeklerde sorun çok oluyor
dicentranın üzerine o kadar çok düşmeyin çok arsız bir bitkidir.

Hülya
12-04-2012, 23:06

Selçuk bey,
Gözünüz aydın.Çiçeğiniz açmış bile.Keyifle seyredin.

Benimki çok sulandığı için çürümüştü.

selcuk44
13-04-2012, 09:23
İyi sabahlar,

Evet sayın gülenmelek , iyi temennileriniz için teşekkür ederim altı gün izmir dışında idim gelince bende şaşırdım bu bitki 181 numaralı mesajdaki küçük Dicentra spectabilis,Sayın Özlem hanımın tavsiyeleri doğrultusunda az güneş alan bir yere koymuştum bayağı gelişmiş ve çiçek dahi açmış,iki gündür de sabah güneşini tam alıyor çiçekleri bayağı büyüdü.

selcuk44
13-04-2012, 09:31
Sayın dah-lia hakikatten paketlemeniz çok iyi idi sadece paket kargo sırasında özensiz taşındığı için yan iki küçük dalı kırılmıştı ama kendisini topladı.

Arsız bir bitki diyorsunuz ama gerek kendisini gerekse çeşitli renklerde çiçek açan(mesel koyu kırmızı) rizomlarını hiç de kolay bulamıyoruz.

Kargolamadaki özeniniz için tekrar teşekkür ederim.

selcuk44
13-04-2012, 09:34
Sayın Hülya hanım ,inanın çiçekleri yakından çok daha güzel görünüyor ,biraz kendisini toparlasın saksı değiştirme ve toprak bileşimi konusunda da bilgilerinizi paylaşmanızı rica edeceğim.

özlem11
13-04-2012, 10:13
Bence şuan en güzeli o rizomların gelişebilmesi için azar azar fosfor ağırlıklı besin takviyesi yapmak...

selcuk44
13-04-2012, 10:43
Teşekkür ederim Özlem hanım, ama benim anlıyabileceğim ifade ile fosfor ölçüsü ne olmalı ,içinde fosfor olan o kadar çok sıvı gübre var ki artık bir seçim yapamıyorum,daha sade bir ifade ile acaba içindeki fosfor oranı ne kadar olursa o miktarı gösteren sıvı gübreyi alayım

özlem11
13-04-2012, 11:55
Yanlış yapmamak adına yine araştırdım... Bu bitki humuslu toprağı(yaprak çürüntüsünün olduğu) çok seviyormuş... Yaprak çürüntüsü toprağı asedik özellik kazandırıyormuş.

"Humuslu;
toprakta her bitki yetişir. Ama en çok asitle beslenen bitkiler vardır. Nitrik asitce zengindir..."

gübre alırken bu bilgilere danışarak alırsanız uygun olur. Ya da vilmorin marka çiçekli bitkiler için olanı var. Sıvı halde açık yeşil şişede koştaşta vardı. Azot oranının içinde üre olmasın... Buna dikkat edin.Dozaj olarakda yazanın yarısını verin kullanma klavuzunda.

özlem11
13-04-2012, 12:01
Nitrik asitte, fosforik ve perklorik asit diye ayrılabiliyor. Ama bitkilerde fosforik olan kullanılıyormuş. Diğeri zararlı yanıcı özelliğe sahip. Yani fosforlu gübre gerek... Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar...
Neden üre olmasın derseniz... Deneyimlerime göre odunsu kök yapısına sahip olmayan bitkilerde üre kökü yakıyor.... Ve bu bitkide odunsu köke sahip değildir bence...
Oranda buydu...
Toplam azot %4
- Nitrat azotu(N) % 1,8
- Amonyak azotu(N) % 1,7
- Üre azotu YOK
Suda çözünür Fosfor % 6 - % 8
Suda çözünür Potasyum % 6

selcuk44
13-04-2012, 12:14
Özlem hanım çok teşekkür ederim ,biraz sonra koçtaş 'a uğrayıp önerdiğiniz oranları dikkate alarak sıvı gübre alacağım

bari
15-04-2012, 18:29
Dicentra eximia boyuna bakmadan çiçek açmaya çalışıyor..

selcuk44
15-04-2012, 20:55
İyi akşamlar, çiçeğiniz çok sağlıklı herhalde bahçede dikili diye düşündüm ayrıca rengini çok merak ediyorum büyümüş haldeki çiçeklerinin resimlerini lütfen yayınlarmısınız?

özlem11
16-04-2012, 07:12
Selçuk bey sizinki ne durumda?

selcuk44
16-04-2012, 13:26
Özlem hanım öür dilerim mesajınızı şimdi gördüm,

Benim dicentra artık çiçeklerini bayağı geliştirdi şimdi resimlerini takdim edeceğim ,rengi de kesinleşti açık lila renkli(ben öğle düşünüyorum takdir sizlerin çünkü açık pembe de denilebilir) dün Mustafa sağlam beyle görüştüm o da'' renginin koyu pembe ile kırmızı arası olması lazım çünkü bendekiler beyaz ve koyu pembe idi güneş görsün biraz'' dedi dünden beri güneşte şimdi başka renkler arıyorum ,Ebay 'da tohum varmış ama daha önce de söyledim benim sabrım tohumdan yetiştirecek kadar yok onun için rizom veya yetişmiş bitki istiyorum ,aramalarımın neticesini de buradan ilave bilgi olarak aktaracağım.

mutter
16-04-2012, 13:53
Bu çiçeği hiç görmemiştim, tam bir görsel şölen.

selcuk44
16-04-2012, 14:08
dicentranın yeni resimlerini çekerken fotoğraf makinesinin ayarlarını ancak yaptım umarım resimler net çıkmıştır çünkü bu dördüncü denemem

sakdag
16-04-2012, 14:16
Gerçekten çok güzel, çok zarif bir bitki.

özlem11
16-04-2012, 14:22
Güneşe ihtiyacı var sanırım... Renklerin belirginleşmesi için:)) çok güzel amaaaaaa:))

sarigoz
16-04-2012, 14:22
sakdag arkadasima katiliyorum..Cok zarif cicekleri var..

selcuk44
16-04-2012, 14:28
Sayın Sakdag,çok haklısınız, çok arsız bir bitki diyorlar ama çiçeklerine insan saatlerce baksa doyamıyor ve insanı büyülüyor,bu bitkiden ya gelişmiş halde **** rizom şeklinde çok sayıda edinmek istiyorum .Şimdi bütün büyük marketleri dolaşacağım rizom şeklinde satılan var mı araştıracağim evvela baumax e Murat Nayır beyle görüşek üzere Bornova form'a gideceğim akşama dönüşte sizlere bu konuda edindiğim bilgileri aktaracağım bana müsaade

bari
16-04-2012, 14:41
Türkiyede bulmak bayağı zor. Ben bir kaç türünü sarı ve mor rengi tohumdan yetiştirdim. Koyu kırmızı ve beyaz yurtdışından getirttim. Bir kaç yabani türüde amerikadan. Türkiyede sizdeki türü dicentra spectabilis(pembe-beyaz) olandan çok. Sizin bitkinizin güneşe ihtiyacı var. Yarı gölge ama. Pembe tonu koyulaşır.

selcuk44
16-04-2012, 21:09
Bu gün İzmir'deki bütün büyük marketleri dolaştım maalesef ne rizom ve ne de açmış bir bitki bulamadım,halbuki diğer renklerden de bulup bir kolksiyon yapmak istiyorum.

İthalat yapan bir kaç arkadaşımla konuşup çeşitli renklerdeki rizomların ithalatı için girişimlerim devam edecek eğer sonuç alırsam bu sayfada sizlerle paylaşacağım

İyi akşamlar dilerim.

gülenmelek
17-04-2012, 13:05
Araştırmalarınızı ilgi ile takip ediyorum ;) çünkü ben nereden bulacağımı bile bilmiyorum :(

hecekin
18-04-2012, 15:17
Ben de İzmir'deyim ve dicentra spectabilis rizomlarına ihtiyacım var. Kaynak bulunursa sıraya beni de yazın lütfen.

selis
19-04-2012, 20:30
Sabah Botanik Bahçesi'ne gittim. Görevlinin bana gösterdiği bitki kızılay çiçeğiydi.. (Clerodendrum thomsoniae)
Bizim bitkiden haberleri bile yok..
Bitkinin latince ismini söyleyip tarif ettim.. Bulabilirlerse haftaya getireceklermiş.

selcuk44
19-04-2012, 22:23
cok sevindim bu habere,umut ederim renk cesitlerini de buluruz ben su anda Bursa civarindayim ve arastirmalarim devam ediyor

not su anda yazdigim cihaz Avrupa klavyeli oldupu icin bazi harfler tam olarak basilamiyor.

selis
20-04-2012, 13:48
Selçuk Bey bu bitkiyi bulamasanız bile çabanız yeter..
Var olun..

merakli
20-04-2012, 15:41
Aaah ah çiçeğe baktıkça kalbim kan ağlıyor. Çok istedim aradım bulamadım, tohumunu ektim çıkaramadım. Yok mu bir hayırsever bir rizomcuk olsa da gönderip şu garibi sevinderecek?

**artık dilenciliğe vardırdım işi ama ciddiyim biline.

selcuk44
20-04-2012, 19:21
Iyi aksamlar,

gezimi simdi bitirdim ama cok uzgunum ne tohum ne cicek ve ne de rizom yok. Hele Bauhaus hic umdugum gibi degil yeni bitkilerde geleli cok olmus pek saglikli degillerdi .

Yarin ve sonraki gunler civardaki seralari dolasip arastiracagim umalimda bir seyler bulurum ,sansim bol olsun,

selcuk44
20-04-2012, 19:47
Sayin selis;tesekkur ederim guzel temennileriniz icin;
Ayrica bulacagimi umuyorum hic olmaz ise sayin Mutlu Kutlu bey den veya sayin drhegeli bey den den ithalat la getirmesi icin rica edecegim .Bir parti ithalat yapar sitemizden alan alir kalanlarin hepsini almayi taahhut edersem sanirim problem cikmaz,fazlasini cesme deki evime yere dikerim soguga karsi dayanikli oldugu icin kayiplar yasamam diye dusunuyorum.

bari
24-04-2012, 19:53
Dicentranın soğanları ithal edilebilir. Tohumdan üretmek bir hayli zor. Dışarı ekilirse soğuk katlama daha kolay. Bitkinin kendisi çok narin, bitki olarak geldiğinde havasızlıktan çok çabuk çürüyor.

Jezebel
01-05-2012, 19:55
Dicentra'm yen çıktı topraktan, bu sene açmasını çok isterim ama kısmet;)

289713

289714

Dicentra formosa 'Luxuriant' ...

Dikeli 5 gün anca oldu.

jineop
03-05-2012, 10:31
Dicentra her geçen sene daha güzelleşiyor. O yüzden beyazınıda yurtdışından aldım.

selcuk44
03-05-2012, 10:58
İyi günler tarifi imkansız deniltecek kadar güzl bir çiçek,

Malesef benim bitkimin çiçeği İzmir dışında iken evvela on gün kadar susuzluktan sonrada üç gün üst üste sulayıp havasız kapalı bir balkonda kalmaktan dolayı dökülmüş tohum da oluşamamış, tohum dağıtımı için heveslendirdiğim arkadaşlardan özür diliyorum.Yeniden açkmsını da sabırsızlıkla bekliyorum.Umarım beni çok bekletmez

bari
03-05-2012, 12:34
Tohum olması için açık hava gerekli, ve arı gelmesi. Bir kaç tür farklı arı gördüm üzerinde, siyah eşek arısı bile konarken gördüm. Hatta fotoğrafını çekmiştim ama cep olduğu için net çıkmamış

bari
03-05-2012, 20:32
Eximianın renkleri iyice netleşti. Valentinde kırmızı sayılmaz, koyu pembeymiş..

jineop
03-05-2012, 20:39
Sevgili bari, çok güzeller...

gondag
03-05-2012, 21:31
Dicentra'm yen çıktı topraktan, bu sene açmasını çok isterim ama kısmet;)

289713

289714

Dicentra formosa 'Luxuriant' ...

Dikeli 5 gün anca oldu.

Selam sevgili Jezabel, dicentralar harika görünüyorlar, bir hafta oldu dikeli diyorsunuz, yenimi aldınız, nereden temin ettiniz,,uzun zamandır aramaktayım, başarısızlığmın sembolü oldu bu çiçek,tohumunu çimlendiremediğim gibi kayseri tohum dan getirttiğim rizom kargoda çok hırpalandığı için olacak yaşamadı, özgüveniimi yitirdim. Birçok arkadaşın yazdığı gibi saplantı haline geldi,,çiçeklerinide görürüz inşallah.

selis
12-05-2012, 13:55
Selçuk Bey bitkinizin gittiğine üzüleyim mi sevineyim mi bilemedim?
Tam da yanından yeni bir bitkicik çıkıyor, çoğalıyor ve biri benim olacak derken uzak diyarlara gitti baksanıza ;) ;)

Güle güle büyüsün çoğalsın.. Umarım dediğiniz gibi, Özlem ve benim gibi bu bitkiden çok isteyenler bir gün ulaşsın.. :rolleyes:

Ayrıca dün bitkinizin tohum oluşturmadığı için üzülmenize canlı şahit oldum.. Tohum ve rizom sözü verdikleriniz kesinlikle sizi anlayacaklardır.. Sağ olun..

selcuk44
12-05-2012, 15:39
Sayın Selis hanım ,Sayın Özlem hanım ,

Salı veya çarşamba günü bu kez hem beyaz hem de Koyu kırmızı decentra spectabilisler geliyor artık kulaklarımı çınlatmayın(şaka söylüyorum) rizom ve tohum sözüm aynen geçerlidir .

hecekin
30-05-2012, 15:20
Arkadaşlar yaklaşık 1 ay kadar önce erciyes tohumdan fidesini aldım (dicentra spectabilis). Bahçemdeki mandalina ağacının dibine nerdeyse 1-2 saat yapraklar arasından güneş alan bir yere diktim. Henüz yapraklı, çiçek vermedi. Sizce bu sene çiçek verir mi?

selcuk44
30-05-2012, 18:25
İyi günler ben de yaklaşık 20 gün önce bir beyaz ve bir de kırmızı renkli dicentra almak için Erciyes tohumculuk tan sayın Mustafa Sağlam beye ücretini yatırdım bekliyorum fideleri ama gelmediği için şimdi tekrar görüştüm ''İşlerinin çok yoğun olduğunu ve tarladan çıkamadığını'' belirterek bu gün yarın fideleri kargoya vereceğini söyledi .

Merak ile beklediğim dicentra larım gelince fotoğraflarını beğenilerinize sunacağım.

gokcegokce
07-06-2012, 03:37
Dicentra Exima Püsküllü Pembe Kanayan Kalpler Fringed Bleeding Heart - Dicentra tohumu (http://www.zengardentr.com/Dicentra-Exima-Puskullu-Pembe-Kanayan-Kalpler-Fringed-Bleeding-Heart,PR-1465.html)

Burada satışta ama ne kadar güvenilir bilmiyorum bu işte oldukça acemiyim yardım ederseniz sevinirim.

gokcegokce
28-01-2013, 11:05
En son yazımdan beri sayfada hiç kıpırdanma olmamış :( Ben Zengarden'dan tohumu yeni sipariş ettim. Soğuğa dayanıklı olduğu için Karsta yetişeceğini düşünüyorum. Deneyimlerimi zamanla burada paylaşırım. Önerilerinizi de bekliyorum.

dragonfly
05-02-2013, 14:59
En son yazımdan beri sayfada hiç kıpırdanma olmamış :( Ben Zengarden'dan tohumu yeni sipariş ettim. Soğuğa dayanıklı olduğu için Karsta yetişeceğini düşünüyorum. Deneyimlerimi zamanla burada paylaşırım. Önerilerinizi de bekliyorum.

Hızır gibi yetiştiniz valla, ben de nereden bulabilirm diye sormadığım yer kalmamıştı :)

gokcegokce
05-02-2013, 15:38
Ben daha önce yetiştirmedim ve korkuyorum başarısız olmaktan. O nedenle ekmeye kıyamıyorum.

Mutlu Kutlu
05-02-2013, 16:10
Tohumdan büyütmek neredeyse imkansız, geçen sene taze olarak amerikadan her renginden getirtim. 1 tanesi bile çıkmadı, sera ortamında. Ev ortamında amatörce nasıl çimlenecek ki.

Bende hazır sürgünlü getirttim, koyu kırmızı olan kutu yolda kayboldu. resimleri görülen ucları koyu renk sürgünlü olanlar pembe, açık renk olanlar beyaz ağlayan kalpler.

Pembelerin hepsi satıldı, 2 tane beyaz kaldı.

http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/29952-2.htm#post1096563

gokcegokce
05-02-2013, 20:43
Fransız bir arkadaşım yetiştirmiş tohumdan geçen sene. Zaten bitkiyi de o zaman tanımıştım, fotoğrafını gördüm facebook profilinde. Foruma bakınca yetiştirmesi çok zor dendiği için kıza sordum ne yaptığını: hiç bir şey yalnızca ektim dedi :/ İklimi yağışlı, Normandiya'da yaşıyor. Ben de iklimi soğuk ve yazın da bol yağışlı Kars'a uygun diye denemek amaçlı aldım, yetişirse ne ala...

gülenmelek
05-02-2013, 22:35
Tohumların soğuklanması gerektiğini biliyorum. Bu sene ben de denemedeyim. Dışarıdaki saksıya ektim, üzerine de azıcık malç malzemesi koydum, yağmur yerinden oynatmasın diye, gerisini doğaya bıraktım. Gerçi bu sene kış ve soğuk çok oldu diyemiyoruz ama... Ya nasip, ya kısmet ;) (Tohumlar tazedir diye de dua ediyorum bir yandan :( )

bari
05-02-2013, 22:39
Ben tohumdan dicentra eximia yetiştirdim. KOntrollü saksıya ekin dışarda bekletin, çimlenir. Büyüyene kadar iyi bakmanız lazım.

gokcegokce
06-02-2013, 11:18
Ben tohumdan dicentra eximia yetiştirdim. KOntrollü saksıya ekin dışarda bekletin, çimlenir. Büyüyene kadar iyi bakmanız lazım.

Sn. Bari sizin tecrübeniz de tohumdan yetişebileceğini gösteriyor. Amatör yetiştiriciliğe uygun olmadığı söyleniyor, böyle heves kırmayalım bence. Herkes denesin bu güzel bitkiyi yetiştirmeyi. Yurtdışında nostaljik bahçelerin klasik çiçeği olarak biliniyor. Bizim 4 mevsim iklimimizde neden yetişmesin ki? Ben 5 tane tohum ektim. Üzerindeki talimata göre şimdi evde tutuyorum. 2 hafta sonra da dışarıya bırakıcam. Karsta gece sıcaklık henüz daha -10, tohum paketinde 4 derecede soğuklatın diyordu. Sizce hemen mi dışarıya bırakmalıyım?

bari
06-02-2013, 13:31
Çimlendiğinde çok hassas oluyorlar, kontrollü bir şekilde sulamanız lazım.. Bence dışarıya ekin , havalar ısındığındada sera ortamı yapın.. Bence çimlenirler. Hatta ben bahçeye beyaz dicentra ekmiştim, giberlik asitte beklettim, soğuklama yapmadan. Bir tane çimlendi ama, yazın ekmiştim, bir tane çimlendi ama öldü. Bu ilkbahar çimlenmesini bekliyorum, dışarıya bir yatak hazırlayıp oraya ekiyorum ben.

gokcegokce
06-02-2013, 14:27
Ben önce balkonda yetiştirmeyi düşünüyorum, toprağa belki daha sonra geçirebilirim. Şimdilik tohumlar bir köpük kahve bardağına ekili. Burada (http://davesgarden.com/guides/pf/go/192/#b) -3'ten -39'a kadar yetişebileceği yazıyor. Ben de sabah güneşi alan balkonuma atıyorum o zaman dicentra eximia'mı.

Mutlu Kutlu
01-03-2013, 15:23
Şu anda bebiş kalbi, yavaş yavaş büyüyorlar. Yakında ağlayan kız kalbi olacaklar.

Bu yıl epeyce ağlayan kalpler resimleri göreceğiz sanırım.

sevim.K
01-03-2013, 15:33
Soğuk dayanıklığı ne güzel. Bende bir iki tohum çimlendirmedeki başarısızlığımdan sonra vazgeçmiştim.

Mutlu Kutlu
02-03-2013, 04:44
Tohumla uğraşmak gerçekten çok zor, paraya kıyıp canlı rizom şeklinde almak daha iyi.Soğuk dayanıklığı ne güzel. Bende bir iki tohum çimlendirmedeki başarısızlığımdan sonra vazgeçmiştim.

Mutlu Kutlu
31-03-2013, 09:54
1 aydır açık duran beyaz kalpler yoruldular artık, teker teker düşüyorlar. Bitki 45 günde çok hızlı gelişti, çiçek açabilecek birçok sürgünü var şu anda. Hepsi birden çiçeklenince tam bir final olacak görsel olarak.

15 gün önce gelen pembe ve beyaz kalpler çabucak çiçeklendiler.

dr.aliozan
09-02-2014, 11:13
Hayırlı günler dilerim. Pembe ya da Kırmızı Kanayan Kalpler çiçeği elinde fazla bulunan birileri var mı diye sormak istiyorum. Ya da bu çiçeği temin edebileceğim bir yer varsa söyleyebilir misiniz ? İlginiz için teşekkür ederim.

kamkat55
19-03-2014, 09:54
Merhaba bende kanayan kalpleri tohumdan yetiştirmeye çaliştim ama olmadı kökünü paylaşmak isteyen var mı?Bu yaz italya'ya gideceğim. Orada ne tür bitki bulabilirim bakıcam ve tüm bitki severlerle paylaşacağim. Sevgiyle kalin...