Bağlan

View Full Version : namtha / Kaktüs ve Sukulentlerim

namtha
13-05-2017, 22:33
http://oi68.tinypic.com/qpqrrd.jpg
http://oi67.tinypic.com/24n2s92.jpg

karışık tohumdan ilk denemem sonucu kaktüs ve sukulentler yavaş yavaş gelmeye başladı.Biraz daha büyüyüp şekillenince hangisi olduğu netleşecek :)

namtha
16-05-2017, 17:49
İlk dikenlerde çıkmaya başladı.
http://oi65.tinypic.com/2a85h10.jpg
http://oi63.tinypic.com/2ls9sad.jpg

namtha
16-05-2017, 18:06
http://oi66.tinypic.com/11j90mg.jpg

Kaktüs ve sukulent tohumlarım çimlendikçe gözlemliyorumki tüm kapalı tohumlu bitkiler gibi ilk gelişmesinde ihtiyaç duyacağı besinleri çenek yapraklardan karşılıyor.Çoğu kaktüste yaprak bulunmadığından kök oluşumu devam ederken çenekler ise bitkinin gövdesi haline geliyor.

namtha
09-07-2017, 21:24
Yeni çıkan kaktüslerimin bir kısmı.

namtha
09-07-2017, 21:26
Biraz büyüdüler ancak hala hangi kaktüs oldukları belli değil.

namtha
10-07-2017, 13:42
İnternetten aldığım 180 adetlik karışık kaktüs tohumu paketinde çimlenme oranı çimlenip büyümeyen çürüyenleride hesaba katarsak %5-10 arası gibi bir oranda gerçekleşti denebilir.Toprak üzerinde kalan tohumlar hala görünüyor ilerde çimlenirmi belli değil nemli tutmaya devam ediyorum.Belki bir ara bir gece buzdolabında bekleterek deneme yaparım. forumdamı başka bir yerdemi okumuştum bazı türler kış görmek ister buzdolabına konarak şaşırtma yapmak gerek diye aklımda kalmış..

namtha
09-08-2017, 12:41
Nisan ayında satın aldığım zaman ki hali ile ağustos ayındaki hali
gymnocalycium baldianum

namtha
09-08-2017, 12:53
Haziran ayındaki hali ile Ağustos ayındaki hali.
Gymnocalycium horstii ssp buenekeri

namtha
18-08-2017, 23:57
Kaktüslerimi ilk satın aldığımda ve tohum alıp yeşerttiğim zaman ünlü kaktüs sever Ediz Hun' un bir röportajında kaktüslerin yönü açısı değiştirilmemeli hep aynı şekilde durmalı aksi takdirde kaktüsün bütün sistemi allak bullak oluyor diye okumuştum.Bu nedenle ilk işim saksıları kalemle işaretlemek ve saksıların hepsini aynı yöne ayarlamak oldu.Daha sonra aldığım kaktüsleri ve yeşeren kaktüs tohumlarınıda aynı şekilde işaretledim ve hep aynı yöne bakacak şekilde duruyorlar.Bu sayede alıp incelemelerde yer değiştirme masa örtüsü değiştirme vs. işlemlerden sonra tekrar yerine konulduğu zaman tam eski yerine koymak mümkün olmakta.Bu husus öyle sanıyorum ki çiçeklenmedede çok önemli.Belkide açısı yönü değiştiği zaman bitki yeni pozisyona göre ataptasyonla uğraşmaktan çiçek üretmekle uğraşamıyor olabilir..Ne zamandırda geçen resmini koyduğum gymnocalycium baldianum kaktüsüm büyüdükçe hafif eğildi.Bende düşünüyordum acaba niye eğildi diye çünkü kaktüsleri saksıya dikerken ortalamaya ve düzgün dik duracak şekilde özellikle dikkat ederek dikiyorum.Bu nasıl böyle oldu niye yamuk büyüdü acaba saksısını biraz büyütüp yeniden düzgün mü diksem diye ara ara düşünüyordum.Bugün yabancı bir kaktüs sitesinde bazı kaktüsler güneye ve güneybatıya eğilme eğilimi gösterirler böylece dikenler çöl güneşinden bitki vücudunu daha iyi koruyabilirler ve iyi çöl gezginlerinin kaktüsleri tanıyarak pusula olarak kullanıp yönlerini bulabildikleri bilgisini okudum.Gerçektende kaktüsüm doğal olarak güney batı yönüne yönelmişti.Dolayısıyla kaktüsümü ellememeye ve herhangi bir değişiklik yapmamaya karar verdim.Saksılarımı işaretlemem nedeniyle kaktüsler kendilerini bulundukları pozisyona uygun olarak geliştiriyorlar..

namtha
19-08-2017, 14:55
Bu kareler yine paylaşımını yaptığım Gymnocalycium horstii ssp buenekeri ye ait. kaktüsün iğnesi çok sert ve çok sivri buna karşılık yüzeyine hiç zarar vermeyecek şekilde çok hafif dokunmakta..
hayret verici bir şekilde kaktüsün çıkan iğneleri hem kendi vücut şekillerine hemde doğal bitişik kaktüslere uygun ve uyumlu büyüyerek bir zarar vermeyecek şekilde gelişiyor

bergenia
19-08-2017, 15:20
Maşallah kaktüslerinize çok güzel bakmışsınız harika görünüyorlar. Biraz simetri delisi biri olarak benim başıma gelse saksıyı 180 derece çevirirdim herhalde:D Bu arada tohumdan çıkanlar nasıl? Son durumlarını merak etmeden duramıyorum:) benim ilk deneme fiyasko olmuştu 2. denemem başarılı gidiyo bakalım. 1 ay olacak henüz bir kayıp yok:D

namtha
19-08-2017, 19:44
Teşekkür ederim bende yeni yeni öğreniyor iyi bakmaya çalışıyorum.Gerçekten öyle sanki sağlıklı olan oymuş gibi insan hemen
müdahale edip düzeltmek ortalayarak düz şekilde büyümesini istiyor halbuki doğal halleri en sağlıklı halleri.Bir iki tanede
trichocereusum var iyiki onlar düzgün dik şekilde yukarı doğru büyüyor yoksa onlara hiç dayanılmaz :) .Onların
resimlerini henüz eklemedim hala isim araştırması yapıyorum ismini tam olarak belirleyince ekleyeceğim hem biraz daha büyümüş
olurlar daha baya küçükler.Tohumdan çıkanlar büyüyor buralarda aşırı sıcak olduğu için bir iki tanesi bayıldı gibi ama
toparlayacaklar muhtemelen.Diğerleri iyi.Eklediğim resimlerden dahada büyüdüler biraz daha büyüyünce tekrar
resimlerini ekleyeceğim.Aslında tepside daha dünya kadar çimlenmemiş tohum duruyor atmadım sulamıyorumda.sonbahar ve kışta
çeşitli denemeler yapıp tekrar çimlendirmeyi deneyeceğim.Gerçi tohum paketinin hepsini atmıştım hepsi birden
yeşerseydi nereye koyacaktım kim bilir :).Sizin tohumların yeşermesine ve gelişmesine sevindim resimlerini eklersiniz umarım minimum
kayıpla büyürler.yakında mevsim dönmeye başlayacaktır özellikle gelişme aşamasında biraz fazla nem ve su isteyen
yeşermiş kaktüs tohumları için sonbahar ve kışta sulama miktarını çok iyi ayarlamanız gerekecektir.Ben nispeten biraz az su
vermeye başladım kışın ise çok çok az vermeyi düşünüyorum tabi izleyip gözlemleyerek su miktarını bende
belirlemeye çalışacağım çünkü hayli küçük oldukları için depolayabildikleri su miktarıda çok az kendilerine yeterli olacakmı bilmiyorum..
Kolaylıklar dilerim.

bergenia
19-08-2017, 20:15
Teşekkür ederim:) Sonbahar kış ayları benide korkutuyor. Çimlendiğinden beri kuzey balkonunda duruyorlar. 10 gündür falan üstleri açık. Böyle daha mutlu oldular sanki..
Hiç yerleri değişmedi sabahtan sabaha fısfısla suluyorum. Sizinkilerle aynı cins sanırım. Daha önce fotoyu gören biri ferocactus olduklarını söylemişti. Umarım yanılıyordur pek ısınamadım görünüşlerine. Boşa fero dememişler çok vahşi görünüyor bütün cinsleri...
https://i.hizliresim.com/lWAbpp.jpg
Telimle yakın çekim yapamıyorum maalesef makro özelliği yok.
Sizinkiler baya ben kaktüsüm demeye başlamışlar korkmayın bence kolay kolay bişey olmaz onlara:)
Ha bi de unutmadan sorayım yurt dışından aldığınız tohumları ektinizmi acaba?

namtha
20-08-2017, 00:41
Esasen ilk aşamaları birbirlerine çok benziyorlar benim yeşeren tohumlarada benzeyenler var ilk kez gördüğüm farklı olanlarda var.öyle sanıyorum ki büyüyüp tam şekillenmeden kolay kolay hangisi olduğunu belirlemek oldukça zordur.Gayet güzel ve sağlıklı görünüyorlar.Ben daha çıkar çıkmaz küçük bardaklar hazırlamıştım onlara kolay bir şekilde alıp aktarmıştım çünkü aynı yerde kök salınca kökleri birbirine dolanır ayırması zor olur diye düşünmüştüm ama aslında çok farketmez çünkü büyüyüp gelişip güçlendikten sonra ayırma esnasındaki olası hasarlar problem yaratmayacaktır. Kaktüslerin bazı türleri banada bazen kötü görünüyor ama bu çok değişken oldu benim için yani bir tür bir ara kötü görünürken bir süre sonra güzel görünmeye başlıyor. Kaktüsleri tanıdıkça internette araştırıp resimlerini çeşitlerini gördükçe bu duygular hep değişiyor.ilk başlarda Astrophytum cinsine merak salmıştım ama şu aralar bazı cinsleri hariç gözüme pek güzel görünmüyor şu aralar daha çok trichocereus cinsi ilgimi çekiyor gözüme güzel görünüyor onların çeşitlerinden alıyorum. Astrophytum cinsine merak saldığım zaman yurtdışından daha doğrusu asya tarafından internet üzerinden 50 kadar Astrophytum tohumu getirttim.yarısını yeşertmeye çalıştım ancak hiç çıkmadı yani asya tarafından tohum siparişleri tabi çok ucuz ama çok sağlıklı değil.Tohumların diğer yarısı duruyor bir ara tekrar deneyeceğim belki bir ümit aralarından yeşeren olur ama hiç sanmıyorum.Yeşerme başarısında tohumların taze olmasıda çok etkiliymiş gelen tohumlar nedir ne değildir hiçbirşey belli değil bambaşka bir çiçek bile çıkabilir.Çok iyi güvenilir yerlerden temin etmek gerekli oda çok istediğiniz spesifik türler için yani burda bulunmayan ancak edinmek istediğiniz türler için olabilir.Yoksa dükkanları ve fidanlıkları dolaştıkça görüyorum ki oldukça fazla çeşitte kaktüs mevcut.Aslında mümkün olduğu kadar belli bir türe yoğunlaşmak , o türü çok iyi tanımak ve o türün örneklerinden yetiştirmek daha doğru ama her bitki kendine has özelliklerde ve gen yapısında her biri ayrı alem.o nedenle karışık tohumdan yetişen kaktüslerde aslında her açıdan tam bir sürpriz.

namtha
09-09-2017, 08:02
yavru kaktüsler büyüdükçe ilk çıkan tüylü dikenlerden sonra pürüzsüz sert sivri gerçek kaktüs dikenleri çıktı.

namtha
02-10-2017, 00:59
Biraz daha büyüdüler.Makro çekimdeki kadar çok detay görünmesede makrosuz normal fotoğrafı çekilecek kadar oldular :)

namtha
02-10-2017, 01:00
Öyle sanıyorumki birçoğu Mammillaria gibi görünüyor.Şekillenmeye başladıkça özellikler daha belirgin hale geliyor.

namtha
02-10-2017, 01:34
Tohumdan yetiştirdiğim kaktüslerin dışında satın aldığım bir çok kaktüsüm daha mevcut.Bunlardan biri yeni aldığım ve ismini hala araştırdığım Gymnocalycium türü kaktüsüm.Muhtemelen Gymnocalycium ferrari.Geçen gün ilk kez suladığımda koptumu desem kolaylıkla yerinden çıktımı desem iki dikeni kendini saldı.Hayli şaşırdım ve acaba aldığım kaktüsün içi çürük mü niye dikenleri düştü diye düşündüm. Haylide sağlıklı görünüyor halbuki. Cites ve kaktüsler kullanıcı klavuzu kitapçığı (http://www.agaclar.net/forum/1518179-post501.htm)nın 5. sayfasında bulunan ''Dikenler ışığı yansıtarak, gövde için gölge sağlayarak su kaybını azaltabilir ya da Şili’deki Atacama Çölü’nde olduğu gibi, sisi yoğunlaştırarak gerçek anlamda su hapsedebilir.'' yazsını okuyunca biraz garipte olsa aklıma başka bir ihtimal geldi.Belkide bu kalın dikenler havadaki nemi yakalayıp bünyesine kolaylıkla alıyor ve oradanda içine intikal ettirip su ihtiyacının bir kısmını bu yolla karşılıyor olabilir.Bu yüzden suladığımda dikenler tüm suyu emmiş ve adeta erimiş gibi tepki vermiş olabilir.Zamanla bitkinin çürüyüp çürümediği ve/veya araştırdıkça tam olarak ne olduğu belli olacaktır.Henüz başka su vermedim ancak artık su verirsem hem dikenlere değdirmeden çok az vericem ve/veya havaya çok az su püskürtüp hafif nemlendiricem.

namtha
02-10-2017, 16:10
Bu konuyla ilgili yabancı forumlarda biraz araştırdım. Gördüğüm kadarıyla bazıları özelliklede gymnocalycium ve navajoa için dikenlerin nemi içine alarak gövdeye taşıdığını iddia etsede öyle görünüyorki bu konuda kanıtlanmış pek bir şey yok.Ancak yaygın görüş yine özellikle gymnocalycium navajoa ve opuntia için (ki bu araştırmaları okuduktan sonra bana göre kalın ve/veya yoğun yüzey örtücü dikenlere sahip kaktüslerin büyük çoğunluğu) dikenlerin sis çiy ve hafif yağmurlarda damlacıkları tutup yoğunlaştırıp kendine çektiği, damlacıkları yavaş yavaş birleştirerek yoğuşma sağladığı buradanda trikomlara ulaştırarak suyun buradan bitkinin bünyesine emildiği ve/veya bitkinin dibine oradanda köklere ulaştırdığı şeklinde bahsedilmekte.Bu konuyla ilgili çok araştırma var birkaç sitenin linkini ekliyeyim.Türkçeye çevirerek de incelenebilir.Buda demek oluyor ki diken nem ilişkisi oldukça fazla ve su verme şeklimizi her bitkiye göre ayrı ayrı oldukça iyi bir şekilde araştırmalıyız..Bunun yanında bitkiyi ilk aldığımda üzerinde toz/kir gibi duran beyaz izler lekeler vardı ve kaktüsün güzel görünmesi için nemli kulak temizleme çubuğu ile yüzeyi temizlemiştim hatta temizlememe rağmen oldukça inatçı olduğundan yinede pek temizleyememiştim yarısı neredeyse hala duruyordu.Daha sonra bir parti daha temizlerim diye düşünerek öylece bırakmıştım.Yine bu araştırmaları okurken öğrendiğim bir bilgide bu oldu.Yüzeyde biriken sodyum klorür ve kalsyum oksalat kristalleriymiş ve diğer çeşitli işlevlerin yanında aşırı ışıktan korumaya yansıtma oranını arttırmaya ve nem kaybını azaltmaya yardımcı oluyormuş..
living in the "nano" world: Cactus as a fog collector (http://ustachewicz.blogspot.com.tr/2011/07/cactus-as-fog-collector.html)
https://www.researchgate.net/publication/311946998_Areolar_structure_in_some_Opuntioideae_O ccurrence_of_mucilage_cells_in_the_leaf-glochid_transition_forms_in_Opuntia_microdasys_Lhe m_Pfeiff
https://www.researchgate.net/publication/233849188_A_multi-structural_and_multi-functional_integrated_fog_collection_system_in_cac tus

namtha
02-10-2017, 21:17
son linkteki (https://www.researchgate.net/publication/233849188_A_multi-structural_and_multi-functional_integrated_fog_collection_system_in_cac tus) makalenin en alt bölümüne ilave edilmiş videolar mekanizmayı ve suyun diken üzerindeki büyüyüşü ve ilerleyişini çok güzel bir şekilde gösteriyor.indirme linklerini aşağıya ekliyorum. Acaba yeşermiş tohumdan yeni çıkan kaktüslerin ilk dikenlerinin çok tüylü olması henüz köklerin tam gelişememiş olmasından dolayı nem yakalaması içinmi diye bir soruyuda sormadan edemiyor insan..
https://www.researchgate.net/publication/294056234_Supplementary_Movie_1/data/56bd63a208ae5e7ba41037af/ncomms2253-s2.mov
https://www.researchgate.net/publication/294056095_Supplementary_Movie_2/data/56bd63a208aed6959946852d/ncomms2253-s3.mov
https://www.researchgate.net/publication/294056235_Supplementary_Movie_3/data/56bd63a308ae9ca20a4da899/ncomms2253-s4.mov

namtha
03-10-2017, 17:40
Makaledeki videolar (http://www.agaclar.net/forum/1519525-post20.htm) dikkatli incelenirse dikenlerin hidrofil yapıda olduğu,suyun önce yüzeyi tamamen ıslattığını bu sayede biriken su damlacığı yüzey direnciyle karşılaşmadan dikenin yüzey yapısınında katkısıyla adeta su üzerinde kayar gibi ıslak diken üzerinde kaydığı ve ilerlediği gözlemlenebilir.Hatta aşağı doğru bakan dikende dahi su damlacığının hayret verici şekilde yer çekiminin aksi yönünde yukarı doğru bu sayede ilerleyebildiği görülebilir.Burada amaç ilk etapta dikende biriken suyun areole bölgesine trichome tüycük yapısına ulaştırmak ve buradan emilerek bünyeye alınmasını sağlamak.Bu durumu kendi kaktüsümdede denemek ve gözlemlemek istedim ve kısa makro video çektim.Diken üzerine su damlatarak su moleküllerinin diken üzerindeki ilerleyişi ve diken yüzeyini ıslatarak kaplayışı görülebilmekte.Bu videoları çekerken farkettiğim bir diğer hususta yüzeydeki tuz yapısının bir işlevini daha farketmek oldu.Şayet areole bölgesine ulaşan su fazla ise tuz yapısınında katkısıyla kaktüsün yüzeyi hızla ıslanmakta,tuzlu yüzey suyu emmekte, suyun yine yüzey direnciyle karşılaşmadan hızlı bir şekilde ıslak zeminde kayarak köklere ve/veya diğer areollere ulaşmasını sağlamakta. 2. videomdada suyun tuzlu yüzeydeki (temizlememe rağmen kalan tuzlu kısımda) ilerleyişi görülebilmekte.
Videolar:
https://www.youtube.com/watch?v=RlseBb8TA8A&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=SLriu-Cjfgc&feature=youtu.be

YeşimM
04-10-2017, 21:30
Amanın!! Ne yaptınız Sayın namtha. Bu bitki sevdasının sonu yok. Hergün yeni maceralara yelken açıyoruz. Şimdi bir de tohumdan kaktüs yetiştirme hastalığı bulaştıracaksınız. Eyvah eyvah nerelere kaçmalı bilmem ki?:D

Çook çok güzeller kaktüsün çimlemesini ilk defa görüyorum. Kırkbir kere Maşaallah. Elinize emeğinize sağlık. Harikalar.;)

namtha
04-10-2017, 22:14
Çok teşekkür ederim :) .Gerçekten biraz yoğun ilgi istiyor.Çimlenme aşamasından sonra bile fazla güneşte kalmaması için panjur mesafesiyle ışık miktar ve süresinin ayarlanmasından su miktar ve zamanlamasının ayarlanmasına kadar pek çok hususa dikkat etmek gerek.Ama bir yandanda kendi kendilerine büyüyorlar bu yönüyle kaktüs yetiştirmek hayli ilginç.Yani bir kaç saniye ya da dakikalık müdahaleden sonra saatlerce ya da günlerce hiç müdahaleye gerek kalmıyor kendi kendilerine büyüyorlar.Tohumları çimlendirmeye çalışmamda bahar aylarında olmasıda çok uygun oldu.Hava sıcaklık nem vb şartlar öyle bir araya geliyor ki doğa canlanıyor heryer yemyeşil olmaya başlıyor.Geçen hafta sayın cockpit 'in Echinopsis Subdenudata sı tohum vermiş (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/41416.htm) rica ettim sağolsun kargoyla gönderdi şimdi bu tohumları çimlendirmeyi deniyorum.Tabi tohumların yarısını kullandım çünkü hava yavaş yavaş dönüyor ve serinliyor.Her ne kadar tohumlar tazede olsa çimlenmeme ihtimali olacağından tohumların yarısını ilk bahara ayırdım.

namtha
04-10-2017, 23:15
Bugün aldığım kaktüs.Çiçekler ve yakında açacak olan tomurcuklar üzerindeyken dayanamayıp aldım.internette ismini araştırdığımda bir çok isim tesbit ettim.

Mammillaria Toluca
Mammillaria Polythele
Mammillaria Polythele Toluca
Mammillaria Polythele v.nudum
Mammillaria Polythele F.nuda
Mammillaria vagaspina var.Toluca
Mammillaria magnmamma toluca

Biraz daha araştırsam bir kaç isim daha çıkacağı belli.Bu isimleri google görsellerde arattığımızda aynı ve/veya çok benzer kaktüslerin çıktığı görülecektir.Kaktüslerin isimlerinin tesbitinde özelliklede google görsellerde yapılan aratmalarda aynı isimdeki pek çok farklı kaktüsün çıkmasının yanında aynı kaktüsün farklı isimleriylede karşılaşıyor olmak bir başka zorluk yaratıyor..

tapi
05-10-2017, 10:59
Sayin namtha yeni tohumlarıniz hayırlı olsun. Takipteyim. Bu hafta sizin aldığınız mammillaria türü çıkmıştı. Bende alacaktım ama üstüne çiçek yapıştırmis oldukları için vazgeçtim. Ismini Mammillaria polythele Inermis diye biliyorum.

namtha
05-10-2017, 12:31
Teşekkür ederim.İnternette araştırırken Mammillaria polythele Inermis ide görmüştüm ancak incelediğim resimlerde üst tarafında baya çok diken gördüğümden farklı bir varyasyon olduğunu düşünerek atlamıştım.Ancak haklı olabilirsiniz çünkü başka bir sitede Mammillaria polythele f. inermis (Mammillaria polythele cv. Stachellos) diye geçiyor ve Stachellos almanca için dikenleri yok diye not düşmüşler başka bir yerdede inermis için çoğunlukla dikensiz ya da seyrek dikenlidir diye tanımlanmış.Evet öyle sanıyorumki bunlar ithal ve çeşitli zamanlar piyasaya sürüyorlar.Ara ara tezgahlara göz atıyorum yeni çeşit var mı diye bir kaç farklı tezgahta gördüm.Bende ilk bakışta yapıştırma çiçek diye düşündüm ve hafifte alaycı şekilde kendi çiçeğimi bu dedim.Satıcıda evet diyince alıp inceledim ve beğenip aldım :).Çiçekler üzerinde bir kaç deneme yapmayı düşünüyorum.Dün bir tanesini küçük fırça ucuyla tozlaştırdım bugün açmadı ve sıkıca yaprakları kapadı sanırım tohum kapsülü oluşturacak diğeri yeni yeni açıyor ve başka bir çok tomurcuk geliyor.Dikenlerde üst tarafta neredeyse yok gibi bir kaçında çok çok küçük görünüyor zaten üst taraf beyaz yünle kaplı o bölge hiç görünmüyor.Kaktüsün dibine doğru dikenler büyümüş ve sayısı artmış.

cockpit
05-10-2017, 13:02
.............. Geçen hafta sayın cockpit 'in Echinopsis Subdenudata sı tohum vermiş (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/41416.htm) rica ettim sağolsun kargoyla gönderdi şimdi bu tohumları çimlendirmeyi deniyorum.Tabi tohumların yarısını kullandım çünkü hava yavaş yavaş dönüyor ve serinliyor.Her ne kadar tohumlar tazede olsa çimlenmeme ihtimali olacağından tohumların yarısını ilk bahara ayırdım.

Sayın Namtha; kullanmaya çekinmeyin, çeşitli ortamlarda deneme yapabilirsiniz. Gerekirse daha gönderirim. Saygılar

namtha
05-10-2017, 15:16
Teşekkürler Sayın Cockpit.Aşağıdaki resmide Brezilyalı bir arkadaşım gönderdi.Yakınlarındaki ormanda gezerken çekmiş ve kaktüslerle ilgilendiğimi bildiğinden bana gönderdi.Doğal ortamlarında pek çok farklı kaktüs çeşidi bulunmakta.Resimden hangi kaktüs olduğu tam belli olmuyor ancak büyük bir kaya üzerinde durdukları seçilebiliyor.Muhtemelen bol ağaçlık ve çalılık bir bölge.Tropik yağmurlarında katkısıyla kuş ve diğer böceklerin gübreleri,toz ve kayadaki minerallerden faydalanarak büyüyen kayaların ve ağaçların üzerinde yaşayabilen kaktüs cinslerinden olsa gerek.
http://oi64.tinypic.com/2le1bw6.jpg

namtha
07-10-2017, 16:34
Echinopsis subdenudata tohumlarını aldığımda bir kısmını kolay olsun diye toprak dolu küçük kağıt bardağa koydum, üzerine çok az toprak serperek ince püskürtme ayarında çok yavaş bir şekilde sulamasını yaptım ve üstünü naylon kaplayarak kapattım.Az önce bir kontrol edeyim dedim bir tanesi çimlenmiş gibi görünüyor.Beyaz tüycük yığınını kök kısmı diye düşündüm ve üzerine çok az toprak ilave ettim ve kapattım .Diğer tarafında ise tohumun kabuğu hala duruyor hafiften almaya çalıştım ama bırakmadı bende zorlamadım yakında kendisi atar.Kabuğun altından gövdenin devamı yeşil uzantı görünüyor orasıda üst kısmı olsa gerek.Kabuktan tam görünmüyor ama iki uçlu çatallı yapı sanırım üst kısımda :)) umarım tersi değildir yani kök yukarda ve kaktüsün üstünü toprağa gömmüş değilimdir :) biraz daha büyüyünce belli olur.Sonuç olarak tohumlardan biri çimlendi umarım hayatta kalıp büyür ve gelişir.Diğer tohumlarda yakında çimlenir muhtemelen diye düşünüyorum.

namtha
08-10-2017, 08:31
Buda yine ismini araştırmaya devam ettiğim Trichocereus/Echinopsis türü kaktüsüm.Aldığımda nisbeten küçüktü ve düzgün şekilde uzuyor ve büyüyordu.Zamanla özellikle areole bölgesi dışa doğru çıkıntı yaparken iki areole bölgesi arası içeri doğru girinti yaparak yüzey dalgalı hale geldi ve boydanda hafif eğildi.Areole bölgelerinin fazlaca geliştiğini ve dahada gelişeceğini düşünüyorum. Çok muhtemel sürgünler verecektir ya da izmir güneşine ve sıcağına aldanıp bu zamanda çiçek açacak veya bu kendi doğal gelişimi ve şekli.Yakında belli olacaktır..

bergenia
08-10-2017, 09:11
Myrtillocactus geometrizans kaktüsün adı:)

namtha
08-10-2017, 09:47
Sayın bergenia cevabınız için çok teşekkür ederim.Aslında bir Myrtillocactus geometrizansım var.İkisi arasında şekil olarak çok fark bulunduğundan farklı bir cins diye düşündüm.Myrtillocactus geometrizans çok sevdiğim bir cinstir hatta ünal kaktüs serasına yaptığım gezide Myrtillocactus geometrizans olduğunu düşündüğüm kaktüsün büyük halini fotoğraflamıştım.

Duru
08-10-2017, 12:38
Buda yine ismini araştırmaya devam ettiğim Trichocereus/Echinopsis türü kaktüsüm.Aldığımda nisbeten küçüktü ve düzgün şekilde uzuyor ve büyüyordu.Zamanla özellikle areole bölgesi dışa doğru çıkıntı yaparken iki areole bölgesi arası içeri doğru girinti yaparak yüzey dalgalı hale geldi ve boydanda hafif eğildi.Areole bölgelerinin fazlaca geliştiğini ve dahada gelişeceğini düşünüyorum. Çok muhtemel sürgünler verecektir ya da izmir güneşine ve sıcağına aldanıp bu zamanda çiçek açacak veya bu kendi doğal gelişimi ve şekli.Yakında belli olacaktır..

Kaktüsünüz Myrtillocactus geometrizans.

namtha
08-10-2017, 13:38
Teşekkür ederim.İsim tesbitini google görsellerden ve genellikle cactus-art (http://www.cactus-art.biz/) ve llifle (http://www.llifle.com/Encyclopedia/CACTI/Genus/) sitelerini araştırarak yapmaya çalışıyorum ancak yine de aynı isimdeki farklı farklı kaktüslerle ya da farklı farklı isimlerdeki aynı kaktüslerle karşılaşıldığına pek çok kez paylaşımlarımda değindim.İsim tesbiti bu açıdan hayli zor.Demek ki benim Myrtillocactus geometrizans sandığım kaktüsün ismini araştırmaya devam etmem gerekecek :) .Aşağıdaki link ve resimde malaga üniversitesi botanik bahçesi JB-CACC-20 diye numara versede Myrtillocactus geometrizans (http://www.jardinbotanico.uma.es/bbdd/index.php/jb-cacc-20/) için gösterdiği kaktüs çok çok farklı.Bir başka web sitesi (https://www.mallachtsplants.com/products/blue-myrtle-cactus-myrtillocactus-geometrizans-rare-red-spined-form-6-8-cutting) bambaşka bir kaktüse Myrtillocactus geometrizans yazmış.Örnekler çoğaltılabilir.Birbirine çok benzeyen kaktüsler için aynı isim kullanılmakta ancak bu kadar farklı kaktüsler içinde aynı isim kullanılıyorsa isimlendirmeler tahminimdende problemli olsa gerek.

cockpit
08-10-2017, 17:15
Haklısınız Sayın namtha,

Latince adı bilinerek alınsa da tereddüte düşülüyor çoğu kez ve tam türünü belirlemek oldukça sinir ediyor insanı.
Ben pazar ya da seralardan, koleksiyonumda bulunmayan türleri seçerken öncelikle ilk linkteki görsellerden yararlanıyorum. Word dosyası haline getirip cep telefonuma attım :) . Tabii elimde mevcut türlerin listesi de telefonda excel formatlı yerini almış durumda.

Sonra da diğer sitelerden yararlanıp detaylandırmaya çalışıyorum ancak bazı türlerde çiçekleri görmeden sağlıklı isimlendirme yapamıyoruz maalesef.
Saygılar

http://www.agaclar.net/forum/kaktus/21899.htm

https://www.cactiguide.com/
Cactofili - Cactaceae - Foto di cactus | Elenco dei generi (http://www.cactofili.org/)
Mammillarias.net Picture Gallery (http://www.mammillarias.net/photos/)
Soft Succulents (Tender Succulents) | Mountain Crest Gardens (http://mountaincrestgardens.com/soft-succulents/)
https://garden.org/plants/
World of Succulents | Destination for lovers and growers (http://worldofsucculents.com/)

namtha
09-10-2017, 14:41
Mammillaria polythele Inermis kaktüsünün çiçeklerinin renkleri o kadar parlak canlı ve güzelki ayrı ayrı fotoğraflamak istedim.Ancak çanak ve taç yapraklarının her yeri çok parlak ve parlaklığından renkler fotoğrafta çok patlıyor, gerçek güzelliğini yakalamak çok hassas ve profesyonel ayar yapmayı gerektiriyor.Bu yüzden biraz az ışıkta renkleri mümkün olduğunca patlatmadan kısa bir makro film çektim ve odak noktasını kaydırarak çiçeğin güzelliğini parlaklığını yakalamaya çalıştım.Makro çekiminde zorluğu manuel odaklamanın biraz titreşim yaratması :)
https://www.youtube.com/watch?v=-Jm9Xz7f76w&feature=youtu.be

namtha
09-10-2017, 15:04
Echinopsis subdenudata tohumlarından çimlenenlerin sayısı 3 e çıktı.Kaç tohum attım hatırlamıyorum ancak muhtemelen devamı gelecektir.Çok az su püskürterek naylonu kapalı tutmaya devam ediyorum.Parçalanmış kabukları kolaylıkla üzerlerinden aldım.Çimlenenler tamda Echinopsis subdenudata gibi küresel yapıda ve çenek yaprakları iki tanesinde hiç görünmüyor belli belirsiz halde bir tanesinde biraz çizgi şeklinde bir iz görünüyor (belkide ilk yeşeren tohumdu ve biraz gelişti) diğerlerinde yok.Biraz daha büyüyünce oluşacakmı ve çatallı yapıda birbirinden ayrılarak gövdeyi oluşturacakmı belli olacak.İlk paylaşımlarımda paylaştığım gibi (http://www.agaclar.net/forum/1507261-post3.htm) çenek yaprakları belirgin çatallı yapıda ayrık şekilde değil.Küresel büyümeye devam edecek gibi görünüyor.

namtha
10-10-2017, 15:08
Tohumdan çıkar çıkmaz erken dönem fotoğrafını çekmişim.Çenek yaprakları oluşuyor ve birbirinden ayrılarak çatallı yapısını normal bir şekilde oluşturuyor.

namtha
13-10-2017, 12:21
Yaptığım son kontrolde aşağıdaki manzarayla karşılaştım. Echinopsis subdenudata yeni çimlenenlerden birinin üzeri liflerle kaplıydı.internette yaptığım araştırmada bunun küf olduğunu ve bitkiyi miselyum ipliksi liflerle sardığını anladım.Hemen üzerini biraz temizleyip yeni bardağa aktardım ancak kurtulmasına yeterli olmadı.Diğerlerinide ayrı ayrı bardaklara aktardım onların durumu iyi. Yine internette yaptığım araştırma (https://ziraatyapma.blogspot.com.tr/2015/12/toprak-mikroorganizmalar.html)esnasında 1 cm3 tarım toprağındaki yaklaşık mikroorganizma sayısının

Bakteri: 90.000.000
Aktinomiset: 4.000.000
Mantar: 200.000
Yosun: 30.000
Protozoa: 5.000
Nematod: 30
Yer Solucanı < 1

şeklinde olduğunuda gördüm.. Öyle görünüyor ki nem oranını biraz fazla olması hemen ekosistemdeki popülasyonu tetikliyor ve küflenme sonucu bitki kaybedilebiliyor.Sulama ve nem oranına bu açıdan çok dikkat etmek gerekiyor.

namtha
13-10-2017, 12:26
mammillaria bombycina kaktüsüm yeni sürgünler vermeye başladı.

tapi
14-10-2017, 11:08
Yaptığım son kontrolde aşağıdaki manzarayla karşılaştım. Echinopsis subdenudata yeni çimlenenlerden birinin üzeri liflerle kaplıydı.internette yaptığım araştırmada bunun küf olduğunu ve bitkiyi miselyum ipliksi liflerle sardığını anladım.Hemen üzerini biraz temizleyip yeni bardağa aktardım ancak kurtulmasına yeterli olmadı.Diğerlerinide ayrı ayrı bardaklara aktardım onların durumu iyi.
Öyle görünüyor ki nem oranını biraz fazla olması hemen ekosistemdeki popülasyonu tetikliyor ve küflenme sonucu bitki kaybedilebiliyor.Sulama ve nem oranına bu açıdan çok dikkat etmek gerekiyor.

Sayın namhta tohumdandan çıkan fideler ilk ay(lar) yüksek neme ihtiyaç duydukları için, bu esnada mantar oluşumu çok sık görülüyor.
Sayın Taner Angay ilk ekimde tercihan "captan" isimli bir antifungal (mantar ilacı) kullanılmasını tavsiye ediyor. Daha sonrası içinde mantar oluşumu için sık sık kontrol öneriyor. (Eskiden mantar ilacı olarak "chimasol" öneriliyomuş ancak şimdilerde "captan" önerliyor)
Mantar enfeksiyonundan şüphelendiğiniz zaman da bu ilacı kullanmak gerekiyor (nemi azaltmadan ve fidelerin yerini değiştirmeden).
Bende mantar ilacı olarak cankozeb vardı. Ben en başında onu kullandım ve aralarda da onu kullanmak durumunda kaldım, sonradan oluşan mantar enfeksiyonu geçti.

namtha
14-10-2017, 13:43
Çok teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgi benim için faydalı oldu hemen edinmeye çalışacağım.Genel olarak evdeki tüm bitkilerde ilaç kullanmak bitkilerede zarar verir düşüncesiyle çok mecbur kalmadan kullanmamaya çalışıyorum ancak tohum yeşertmede nem kaçınılmaz olacağından ilaç çok yararlı olacaktır.
Birde şu konudaki düşüncenizi merak etmekteyim. mammillaria bombycina sürgün veriyor ismini araştırmaya devam ettiğim başka bir mammillariamında sürgünleri var acaba bu sürgünleri ayırıp ayrı saksılara alsammı diye düşünüyorum.Bir yazıda sürgünler ayrılırsa bitki daha çok büyür ve gelişir ayrılmazsa gücünü enerjisini sürgünlere harcar yazıyordu bu bakımdan biraz daha büyümesi iyi olur diye düşünüyorum bunun yanında internette karşılaştığım fotoğraflarda mammillarialar genelde sürgünleriyle beraber bırakılmış yoksa ayırma işlemini kök gelişimi açısından ilk baharamı bıraksam diye kararsız kaldım.Teşekkürler

namtha
14-10-2017, 13:53
Sulama sıklığı ve kış uykusu
Sulama sıklık ve miktarının azaltıldığı Eylül dönemi geçti. Ekim geldi geçiyor... Kaktüsler için önerilen klasik uyku dönemi Kasım,Aralık, Ocak, Şubat olarak belirtilmesine ragmen yaşadığınız yere ve kaktüslerin bulunduğu ortama göre bu değişebilir. Ben kendi şartlarımda Ekim ve Mart ayınının bu döneme dahil etme taraftarıyım. O nedenle Ekim ayında hiç sulama yapmadım.

Bende eylül ekim gibi sulama sıklığını ve miktarını azaltıp dinlendirmeye geçirmeyi planlıyordum ancak izmirin güneşi ve sıcağı yaz gibi devam ediyor (bulunduğu konum itibariyle aslında izmirin kaktüs cenneti olduğunu düşünüyorum) bu yüzden ara ara su vermeye devam ediyordum ancak artık ne kadar sıcak ve güneşte olsa ayda biri geçmemeyi planlıyorum.Zaten bütün yaz bol bol su depoladılar idare edeceklerdir.

tapi
14-10-2017, 14:54
Kümelenerek yatay yonde çoğalan mammillaria lar hariç ben yavruları ayırıyorum.
Yavruların büyümesi için bahar ayları uygun olduğu için bu dönemde dokunmak olmaz.

namtha
17-10-2017, 11:54
Echinopsis subdenudataların ilk dikenleri çıktı.Büyüdükçe dikenlere ne olacak (http://www.agaclar.net/forum/1509520-post11.htm) göreceğiz.

namtha
22-10-2017, 15:24
chamaecereus silvestrii kaktüsümü aldığımda hastalıklıydı.Hemen toprağını attım, kökleri yıkayarak temizledim, hastalıklı bölümleri attım, yeni toprağa ve yeni yerlerine diktim. Toprak uzaklaştığında her bir kaktüs birbirinden kolayca ayrıldı öyle sanıyorumki kök-gövde kısmından büyüyen sürgün zamanla ana gövdeden ayrılarak kendi kök sistemini oluşturuyor ve kaktüs grubuyla birlikte büyüyor.Kökler birbirine içine girip hepsi birden toprağı sıkıca tutsada her biri ayrı duruyor gibi görünüyor.Bu nedenle biraz iriceleri iki grup küçükleri bir grup yapıp diktim.Şimdilik iyi gelişiyorlar.Biraz büyüyüp çoğaldığında biraz daha büyük bir saksıya alacağım.Baya hızlı büyüyüp gelişiyorlar hemen yeni sürgünler çıkmaya başladı bile.Dün fısfısla üzerlerine su püskürttüm.Yoğun dikenler suyu hemen yakaladı ve yüzey irili ufaklı damlacıklarla doldu.Diken ile nem/su ilişkisi bu kaktüstede oldukça yoğun görünüyor.

bergenia
22-10-2017, 20:22
suyla arası iyi bunların galiba. fısfısla sularken hep sarkık duruyordu bi kere suyu tepesinden boca ettim hemen dimdik ayağa kalktılar:d

namtha
22-10-2017, 21:07
suyla arası iyi bunların galiba. fısfısla sularken hep sarkık duruyordu bi kere suyu tepesinden boca ettim hemen dimdik ayağa kalktılar:d
:) olabilir.Bu kadar çok diken çok fazla su yakalamak içinmiş gibi görünüyor. Nispeten diğer kaktüslere göre hızlı gelişiyor ve kök salıyor biraz daha fazla suya ihtiyaç duyuyor olabilir.Gerçi ya fazla sulanmadan ya da bulunduğu ortamdaki nemden kökleri biraz çürümüş ve attığım kısımların dipleri küflü gibi değişik renkteydi yani sularken yinede kaktüs olduğunu unutmamak lazım :).Daha önce paylaştığım (http://www.agaclar.net/forum/1519504-post19.htm) yabancı makalenin giriş kısmında (https://www.researchgate.net/publication/233849188_A_multi-structural_and_multi-functional_integrated_fog_collection_system_in_cac tus)
Despite the considerable amount of research that has been performed on the Cactaceae family, the process of fog harvesting using spines is still poorly understood'' yazıyor. (google translate- ''Cactaceae ailesi üzerinde yapılan önemli miktarda araştırmaya rağmen, omurga kullanarak sis hasat işlemi hala iyi anlaşılmamıştır'')
Acaba bunlarda diken diplerinden suyu bünyelerine mi alıyor..Eğer öyleyse spreylenmekten gayet memnunlardır.

namtha
01-11-2017, 19:13
Buda yeni oyuncağım :) .piyasada lens araştırırken hayli kötü durumda bazı parçaları bozuk baş kısmı olmayan hurda kıvamında dökük bir mikroskobu oldukça uygun fiyata aldım.Lenslerinin içine varana kadar yıkadım temizledim yağladım bozuk kısımları tamir ettim vs. tüm parçalarını çalışır hale getirdim.Sonra mantık yürütünce baş kısmınada aslında gerek olmayacağını dslr fotoğraf makinemi direk bağlayabileceğimi düşündüğümden makinemide mikroskobun üzerine yerleştirince tamamen problemsiz çalışan bir mikroskobum olmuş oldu :)).ilk denememi japon şemsiyesi bitkisinin yaprağının ucundan küçük bir parça ile yaptım ve ilk kez gördüğüm tırtıklı kenar yapısını gördüm hemde 10x lik lensle.40x ve 100x lensleride var yakınlaştırması gerçekten çok kuvvetli ve oldukça hassas ince ayar istiyor.japon şemsiyesi bitkisinin yaprağındaki tırtıklı pürüzlü yapısı elle hissedilebiliyordu ama nedeni belli olmuş oldu :) .Yarın lam lamel seti alıp çeşitli denemelere başlamayı düşünüyorum.

namtha
12-12-2017, 20:12
Bir paylaşımımda (http://www.agaclar.net/forum/1520399-post39.htm) yazdığım mikroorganizmaları görmek için Mammillaria polythele Inermis kaktüsümün en üstündeki beyaz lifli yapıdan cımbızın ucuyla çok az miktarda aldım ve mikroskobun altına yerleştirdim.
http://oi65.tinypic.com/ogatex.jpg
http://oi65.tinypic.com/2gufoud.jpg
bakteriler kümeler halinde hareketsiz durmaktaydı.
https://www.youtube.com/watch?v=-qByomYTqn4&feature=youtu.be
ardından çok az miktarda su verdim ve tüm bakteriler hareketlendiler aktif hale geçtiler.

https://www.youtube.com/watch?v=6GlkU5A0t8o&feature=youtu.be

liflerin çok az kalınlığından dolayı lam lamel arası boşluk kaldığından bıraktığım su zamanla kuruyordu bu nedenle bir kaç kez kuru iken hareketsiz kümeler halinde durdukları su verdiğimde ise tekrar hareketlendikleri görülebiliyor.Bu bakımdan sulamanın ne denli önemli olduğu anlaşılıyor.görüntülerde biraz uzaktan çekilmiş gibi görünsede çeşitli büyütme oranlarında gözle görülemeyen çeşitli çeşitli mikroorganizmalar hayli net şekilde gözlemlenebiliyor.Öyle sanıyorum ki bunlardan bazıları yararlı bazıları zararlı bakteriler ve bazıları bitkiye bazıları toprağa ait bakteriler.Bunun yanında zararlı organizmalarda aktif hale geçtiğinden hem faydalı bakterilere hemde bitkinin çeşitli bölgelerine zarar veriyor.Bazı nematodlarıda gözlemledim.yüze yüze heryeri dolaşıyorlar dalıyorlar çıkıyorlar geziniyorlar.Muhtemelen bitkilerin yüzeyine saplanıyor ve bitki üzerinden besleniyor.Kaktüsün tepesinde ne işi var şaşırmadım değil.Ya toprak ilave ederken fln topraktan bulaştı ya verilen sudan bulaştı ya da kökten hareket ede ede tepesine kadar ulaştı.çok küçük mesafeler kat ediyor gibi görünsede yılda 1 metre kadar ilerliyormuş.Sayıları o kadar çok ki gerek liflerin üzerlerinde gerekse lam lamel üzerinde görülebildiği gibi lifin değdiği her yerde bakteriler bulunmakta.Bu nedenle kaktüslerin susuzluğa dayanıklılığını avantaj bilerek mümkün olduğunca az ve seyrek sulamak bitki sağlığı açısından hayli önemli. toprağın çok ve sık sulanması toprağın nemli kalması mikroorganizmaların hem aktivitesini hemde populasyonunu arttıracak ve bitkinin hastalanması ve çürüyüp kaybına kadar süreç gidecektir.Yine öyle sanıyorum ki ilaçlarla vs. bakterilerin hepsini yok etsek bu kez bitki topraktan gerekli besinleri alamayacak yine bitki kaybedilecektir.Bu bakımdam her bitki ve kök sistemi muhtemelen toprak içersinde kendine has bir ekosistem kuruyor zamanla bulunduğu yere uygun şekilde yaşamını devam ettiriyor.Yeterki doğal ortamında olmayan şartları yaşamasın, sık ve gereğinden fazla su ile denge bozulmasın.

namtha
13-06-2018, 11:17
Mammillaria polythele kaktüsüm bolca tomurcuklanıp çiçek açtı.Çiçek açması için biraz serin esmesi yetiyor görünüyor :D:p

namtha
19-07-2018, 10:15
Mammillaria polythele kaktüsüm pek çok çiçek açtı ve henüz çok belirgin olmasada öyle sanıyorum ki kurumuş çiçeklerin altında pek çok kapsül oluşmakta.

namtha
19-07-2018, 10:26
Tohumdan ve kış mevsiminden başarıyla çıkan minik kaktüsler biraz uzaktanda olsa yaz güneşini izliyorlar :p .Türüne göre bazıları biraz daha fazla büyüdü

namtha
19-07-2018, 10:32
Gymnocalycium baldianum kaktüsüm bu yaz balkonda bolca güneş görüyor.Üzerinde pek çok diken çıktı boyutları biraz ufaldı ve hatları daha belirginleşip güzelleşti..

Mesut Temiz
19-07-2018, 18:59
Gymnocalycium baldianum kaktüsüm bu yaz balkonda bolca güneş görüyor.Üzerinde pek çok diken çıktı boyutları biraz ufaldı ve hatları daha belirginleşip güzelleşti..

Sayın namtha, güneş ışığı aldıkça rengi koyulaşmış ve dikenlerini tam büyüterek sağlıklı bir form almış.. Boyutunun küçülmesi bu sıcaklarda fazlaca su kaybetmesiyle ilgili olsa gerek, çünkü büzüşmüş görünüyor biraz... Gerçi kaktüs bu yüzden ölmez, ancak yaz boyunca suyu arttırırsanız hem güneşte sağlıklı renk ve formunu almış, hem de daha hızlı büyümüş ve büzüşmesi de ortadan kalkmış olur...

Kaktüsdünyası
19-07-2018, 19:11
Merhaba benim kaktüs ve sukulentimin saksısını değiştirirken köklere yakın yerlerde küçük bulgur tanesi kadar yuvarlak sarı renkte birden fazla şey olduğunu gördüm. Birisini alıp ezdim içinden sıvı gibi bir şey çıktı. Bu bir hastalık mı

Mesut Temiz
19-07-2018, 19:31
Merhaba benim kaktüs ve sukulentimin saksısını değiştirirken köklere yakın yerlerde küçük bulgur tanesi kadar yuvarlak sarı renkte birden fazla şey olduğunu gördüm. Birisini alıp ezdim içinden sıvı gibi bir şey çıktı. Bu bir hastalık mı

Arkadaşlardan daha iyi bilenler vardır, ama ben buradayken yazayım dedim.. Bildiğim kadarıyla onlar toprağın içine zamanla karışmak üzere konmuş gübre içeren kürecikler, yani hastalık değil... Ben de saksılarımda ilk gördüğümde solucan vs. yumurtası olduğunu düşünmüştüm, ama hatırladığım kadarıyla gübre onlar...

ibocandan
19-07-2018, 19:35
678600
bunlar gübredir.

archangel
21-07-2018, 22:53
Merhaba sayin namtha hepsi cok guzeller basarilar mutluluklar dilerim ..

tapi
23-07-2018, 17:55
Sayin namtha Mammillaria polythele tohum keseleri için maşallah diyelim.
Kaktüslerin bir kısmı auto fertil (self fertil) oluyor ve çiçeklendikten sonra tohum kesesi oluşuyor.
Tohum keselerinin ilerleyen zamanlarda fotografini paylaşırsaniz memnun olurum.

namtha
21-09-2018, 13:12
Sayin namtha Mammillaria polythele tohum keseleri için maşallah diyelim.
Kaktüslerin bir kısmı auto fertil (self fertil) oluyor ve çiçeklendikten sonra tohum kesesi oluşuyor.
Tohum keselerinin ilerleyen zamanlarda fotografini paylaşırsaniz memnun olurum.

Bahar ve yaz ayları boyunca üzerinde çiçek hiç eksik olmadı.Kurumuş çiçek kalıntısının altında tohum kesesi var mı yok mu esasen tam emin olamadım.Çiçek kurusunun altında tohum kesesine benzer bir yapı çok belirgin olmasada var gibi.Bir ara bir tanesini açıp inceleyeceğim.

namtha
21-09-2018, 13:13
Yeni tomurcuklar

namtha
23-05-2019, 23:21
Kışı balkonda geçiren gymnocalycium baldianumum