MSaygin
18-04-2007, 15:58
merhaba,
Yaz yaklaşıyor, yerli domatesler çıkacak, bir çoğumuzun bahçesinde, balkonunda yetişen pembe domatesler büyüyecek, afiyetle yiyeceğiz :)
Benim sabah kahvaltıları için hazırladığım pratik ama çok lezzetli bir tarif var;
http://www.mehmetsaygin.com/blog/ths/dompat3.jpg
İnce dilimlenmiş somun ekmeklerin üzerine hafifçe margarin sürüyoruz, fırça ile zeytinyağı da sürülebilir.Bunun üzerine yarım santim kalınlığında dilimlenmiş sert bir cins peynir diziyoruz.Sert cins derken, kolay dilimlenen ama dağılmayan, ezilmeyen sertlikteki peynir kastediyorum, ben urfa peyniri kullanıyorum.
Üzeri peynir kaplı ekmeği kapaklı, telle ısıtan ızgaraya koyuyorum, önceden ısıtılmış fırın da olur ama en rahatı ve iyi sonuç vereni eski usül, kapaklı tel ızgara.Peynirler çok yumuşak olmadığından tam erimiyor, yavaş yavaş üzeri kızarmaya başlıyor, o sırada, ince ince kabuğuyla birlikte doğranmış domatesleri üzerlerine dizip, domates kendini bırakana kadar daha pişiriyoruz ızgarada.Domatesi kabuklu bırakıyoruz ki, pişerken dağılıp şekli bozulmasın :)
Bu sırada ekmek de kızarıyor ve yağ sürülen kısım, peynir ve domatesinde katkısı ile yumuşacık, nefis bir lokma oluyor :)
http://www.mehmetsaygin.com/blog/ths/dompat4.jpg
Bir süre önce Daniel Favini'nin blogunda benzer bir tarif gördüm.Onun versiyonunda ekmek yerine yine yarım santim kalınlığında dilimlenmiş patlıcan var.
Fırını önceden ısıtıyoruz, fırın kağıdı üzerine, halka halka doğranmış patlıcanları yerleştiriyoruz.Patlıcanların üzerine ilk tarifteki gibi bir peynir, üzerine domates ve en üste de çekirdeği çıkartılmış yarım zeytin koyuyoruz.Yalnız, domates, zeytin ve peyniri, içerisine kırmızı biber ve bol kekik koyulmuş zeytinyağına buluyoruz.Peynirinizin tuz miktarına göre tuz da ekleyebilirsiniz.Ben peyniri genelde tuzlu bırakıyorum, ayrıca tuz eklemiyorum.
http://www.mehmetsaygin.com/blog/ths/dompat1.jpg
http://www.mehmetsaygin.com/blog/ths/dompat2.jpg
Fırın kağıdı üzerine dizilmiş bu lezzet katlarını pişirip yiyoruz daha sonra.
Favini'nin blogu şurada (http://favini.blogspot.com/), uzun süredir güncellemiyor ama birikmiş iki yıllık arşiv gerçekten inanılmaz, adam işi biliyor :)
Afiyet olsun :)
Yaz yaklaşıyor, yerli domatesler çıkacak, bir çoğumuzun bahçesinde, balkonunda yetişen pembe domatesler büyüyecek, afiyetle yiyeceğiz :)
Benim sabah kahvaltıları için hazırladığım pratik ama çok lezzetli bir tarif var;
http://www.mehmetsaygin.com/blog/ths/dompat3.jpg
İnce dilimlenmiş somun ekmeklerin üzerine hafifçe margarin sürüyoruz, fırça ile zeytinyağı da sürülebilir.Bunun üzerine yarım santim kalınlığında dilimlenmiş sert bir cins peynir diziyoruz.Sert cins derken, kolay dilimlenen ama dağılmayan, ezilmeyen sertlikteki peynir kastediyorum, ben urfa peyniri kullanıyorum.
Üzeri peynir kaplı ekmeği kapaklı, telle ısıtan ızgaraya koyuyorum, önceden ısıtılmış fırın da olur ama en rahatı ve iyi sonuç vereni eski usül, kapaklı tel ızgara.Peynirler çok yumuşak olmadığından tam erimiyor, yavaş yavaş üzeri kızarmaya başlıyor, o sırada, ince ince kabuğuyla birlikte doğranmış domatesleri üzerlerine dizip, domates kendini bırakana kadar daha pişiriyoruz ızgarada.Domatesi kabuklu bırakıyoruz ki, pişerken dağılıp şekli bozulmasın :)
Bu sırada ekmek de kızarıyor ve yağ sürülen kısım, peynir ve domatesinde katkısı ile yumuşacık, nefis bir lokma oluyor :)
http://www.mehmetsaygin.com/blog/ths/dompat4.jpg
Bir süre önce Daniel Favini'nin blogunda benzer bir tarif gördüm.Onun versiyonunda ekmek yerine yine yarım santim kalınlığında dilimlenmiş patlıcan var.
Fırını önceden ısıtıyoruz, fırın kağıdı üzerine, halka halka doğranmış patlıcanları yerleştiriyoruz.Patlıcanların üzerine ilk tarifteki gibi bir peynir, üzerine domates ve en üste de çekirdeği çıkartılmış yarım zeytin koyuyoruz.Yalnız, domates, zeytin ve peyniri, içerisine kırmızı biber ve bol kekik koyulmuş zeytinyağına buluyoruz.Peynirinizin tuz miktarına göre tuz da ekleyebilirsiniz.Ben peyniri genelde tuzlu bırakıyorum, ayrıca tuz eklemiyorum.
http://www.mehmetsaygin.com/blog/ths/dompat1.jpg
http://www.mehmetsaygin.com/blog/ths/dompat2.jpg
Fırın kağıdı üzerine dizilmiş bu lezzet katlarını pişirip yiyoruz daha sonra.
Favini'nin blogu şurada (http://favini.blogspot.com/), uzun süredir güncellemiyor ama birikmiş iki yıllık arşiv gerçekten inanılmaz, adam işi biliyor :)
Afiyet olsun :)