PDA

View Full Version : Musa Gündoğan / Bahçe

Musa Gündoğan
27-04-2017, 09:31
5. sayfadan itibaren yeni bahçe ye geçiş yaptım

Çok uzun zamandır hep ayrı bir bahçem olsun diye uğraşıyordum. Çok şükür bu ay (mayıs 2022) itibariyle doğrudan kendime ait bir bahçem oldu. bundan sonraki süreçlerde burada hem bahçenin düzenlenmesini hem de genel olarak bilgi paylaşımlarımla devam edeceğim. 2631m2 arsanın 2 dönümünü aldım şimdilik kalan kısmını da inşallah önümüzde ki ay anlaşıp alıp hızlı bir geçişle bu sene geniş ve yeni bir bahçe düzenine geçiyoruz inşallah.

Bahçenin bulunduğu şehir : ANKARA

Bahçenin büyüklüğü :2631 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları :yazları kurak kışları yağışlı

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) :hobi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : daha öncesinde eski bağlar olarak kullanılmış ancak uzunca yıllardır hiç ekim dikim yapılmamış en son 6-7 sene öncesinde ekim dikim yapılmış bir arsa

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : daha yeni

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : başlangıçta henüz tasarım yok

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : var sayfa sonuna ekledim

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? şu an yeni yeni başlıyoruz

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : elbette var. gelecekte araziyi genişleterek geleneksel beslenmeye önem verenlerle bilgi ve konum paylaşımı.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : genel olarak etrafı iğde ağaçları ve çalılarla çevrili. bir kaç yerinde kuşburnu mevcut

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : şu an yeni başlıyoruz bu arsada

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : isim koymadım

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : kendim için evet

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : damla sulamaya geçiş yapıyorum

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : damlama sulama

Toprak özellikleri : genel olarak tınlı bir toprak ve ince çakıllı

Kompost yapıyor musunuz? : genel oalrak balkonda ama bahçede ilk iş başlamak

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : bu bahçe henüz çok yeni

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : şu an hiç ilaç kullanamadım ama ekolojik mücadeleye önem veriyorum.

Bahçeniz organik mi? : şu an için tamamen organik

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : ısırgan suyu, hümik asit

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : pek görmedim

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : kuyu suyu ile damla sulama olacak

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : arkası dağ ama bağların içerisinde korunaklı etrafı çalı ve iğdelerle dolu

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : iyiki bu arsayı aldım

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : önceden

Musa Gündoğan
27-04-2017, 09:34
bunlar fidelere ilk başlama fotoğraflarım

Musa Gündoğan
27-04-2017, 09:37
Ankara'da nisan ayı çok sert geçti hatta 23 nisanda tipi şeklinde yer yer kar yağdı. Bende bunları göze alamayarak fideleri nisanın başından beri evin salonuna aldım. Kışın kapalı tuttuğumuz salonun pencere önüne bir muşamba serdim ve fidelerin hepsini oraya taşıdım. Maşallah şu an güzel fide alıyorum.

Musa Gündoğan
27-04-2017, 09:39
domates fideleri özellikle baya büyüdü bu sene ilk defa fide yaptığımdan dolayı ne zaman şaşırtmaya çıkarmalıyım bilemedim. halen bekliyorlar.

ibrahimes
27-04-2017, 17:41
Bahceniz ve sayfaniz hayırlı olsun. Damla sulamayı kesinlikle tavsiye ederim her açıdan faydalı. Ben 1 sene vahşi sulama yaptım bahçeyi sulamama yaklaşık 3-4 saatimi alıyordu, otomatik sulama saati ve damla sulama ile sulamaya zaman ayirmama gerek kalmadı.

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

TCM
27-04-2017, 17:52
Pek güzeller ellerinize sağlık. Ama bu kadar fideyi 400 m.karenin neresine sığdıracaksınız, bana fazla gibi geldi :)

Musa Gündoğan
28-04-2017, 07:51
Bahceniz ve sayfaniz hayırlı olsun. Damla sulamayı kesinlikle tavsiye ederim her açıdan faydalı. Ben 1 sene vahşi sulama yaptım bahçeyi sulamama yaklaşık 3-4 saatimi alıyordu, otomatik sulama saati ve damla sulama ile sulamaya zaman ayirmama gerek kalmadı.

ibrahimes kesinlikle haklısınız vahşi sulama beni şimdiden düşündürüyor. bu sene yeterli vakit ve maddi yetersizlikten bu sene ertelemek durumundayım.

Musa Gündoğan
28-04-2017, 07:56
Pek güzeller ellerinize sağlık. Ama bu kadar fideyi 400 m.karenin neresine sığdıracaksınız, bana fazla gibi geldi :)

Sayın TCM bu sene için gerçekten fazla yaptığımızı düşünüyorum. aslına bakarsanız çevremdeki pek çok kişiyi teşvik etmeye çalıştığımdan fazlaca yaptım. sevdiğim tüm insanların sağlıklı şekilde beslenmesi amacındayım. o nedenle bir miktar fideyi ücretsiz dağıtacağım.

500 fide domates bulunmakta bunun 100 kadar fidesini dağıtmak istiyorum. onun dışında ortalama 100-150 arası fide patlıcan ve 150-200 arası biberlerim bulunmakta. ilk başta hepsinin bu kadar çıkacağını ve yetişebileceğini düşünmemiştim. gerçekten şansıma baya verimli oldular.

TCM
28-04-2017, 10:06
@ computerboy, kendimi gördüm bir an sizde :D

Size ve bir kaç akraba-arkadaş-komşuya 50 kök domates, 50 kök biber (ikişerli dikeceksiniz, yani bir ocağa iki kök yan yana) yeter de artar bile. Patlıcan da 20 kök yeter diye düşünüyorum.

Zamanla beğendiğiniz cinslerde sayı ve çeşitleri azaltırsınız, kolay gelsin şimdiden.. :)

Musa Gündoğan
28-04-2017, 11:23
@ computerboy, kendimi gördüm bir an sizde :D

Size ve bir kaç akraba-arkadaş-komşuya 50 kök domates, 50 kök biber (ikişerli dikeceksiniz, yani bir ocağa iki kök yan yana) yeter de artar bile. Patlıcan da 20 kök yeter diye düşünüyorum.

Zamanla beğendiğiniz cinslerde sayı ve çeşitleri azaltırsınız, kolay gelsin şimdiden.. :)

TCM aslına bakarsanız dediğiniz gibi bunlar bana yeterde artar. ben ve iki kardeşim 3 ev için bunları yetiştireceğiz geri kalanı önümüzdeki yıl bahçeye maddi kaynak sağlamak için satacağım. önümüzdeki yıl teyzemle birleşik olan bahçenin teyzemde olan kısmını satın almayı ve orayada taşfırın, foseptik çukur, ve düzgün bir gölgelik çardak yapma planım mevcut. özellikle taşfırın ve foseptik için bir miktar kaynak ayırmam çok yararıma olacak.

onun haricinde tohumlar çok çeşitli 28 türde domates fidesi her biri 8-10 kök civarında bazıları 15 kök şeklinde bunları dayanım ve verim olarak bu sene incelemeyi düşünüyorum. aslına bakarsanız bu alanda yeni olduğumdan ve bölgemizde bende başka temiz tarım yapmaya uğraşan yok. çevremizde pazarlardan alınmış domates biber fidelerini diken bir kaç köylü var. onun dışında bölgesel dayanım bakımından bilgisi olan olmadığından bende denemeye girdim.

bu seneki ilk hedefim bol tohum almak ve her tohumun dayanım,kullanım defterini tutmak. böylelikle önümüzdeki sene için tohum göndereceklerime de açık kaynak olacağını düşünüyorum.

dediğiniz gibi biraz seyreltmek için fideleri çevreme daha çok paylaşım yapacağım.

Musa Gündoğan
29-04-2017, 08:57
pazar günü toprağa geçecekler

mısırlar(amerikan mısır) iri taneli
salatlıklar(uzun sırık,badem,çengelköy)
domatesler (fidan domates, çeri (bu hafta denemek için bir kaç tane)) diğerlerini önümüzdeki hafta dikeceğiz.

havlayanPapatya
29-04-2017, 10:01
mısırı direk toprağa da dikebilirsin, şaşırtmayı pek sevmez. hayırlı olsun bahçeniz, verimli bir sezon dilerim.

Erdal Hoca
29-04-2017, 10:11
Sayın computerboy,

Bahçe sayfanız hayırlı olsun, takipteyim....

Musa Gündoğan
29-04-2017, 10:34
mısırı direk toprağa da dikebilirsin, şaşırtmayı pek sevmez. hayırlı olsun bahçeniz, verimli bir sezon dilerim.

sayın papatya verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. önümüzdeki sene öyle deneyeceğim. bu sene ilk olduğundan bu şekilde denemiştim.

Musa Gündoğan
29-04-2017, 10:38
tarla içerisine bu hafta ve önümüzdeki hafta itibariyle yavaş yavaş fideleri götürmeye başlayacağım. hem bu sayede hatalarımı doğrularımı görmüş ve paylaşmış olacağım.

tarlaya götürmeden önce hızlı bir kroki çıkarmaya çalıştım. bu krokiyle birlikte yerleşim yapmayı düşünüyorum. olmaz o şekilde diyeceğiniz önerilerinize açığım. gösterdiğim birimler arazi içerisinde bir fidenin kaplayacağı ve boşluk alanı göstermektedir. birimler aksi gösterilmediği sürece cm olarak düşünülmelidir.

Ceviz ağacı çok öncelerde dikildiğinden maalesef söküp başka yere götüremiyoruz. meyve ağaçları seneye diğer bahçemize geçecek bu sene orası müsait olmadığından erteledik.

ibrahimes
29-04-2017, 12:20
Sıralar arası mesafeleri gosterdiyseniz özellikle domates ve fasulyede zorluklar yaşadık gezinme,toplama bu sene şöyle bir uygulamaya gittik iki sıra arasına 1 MT boşluk verdik. Sizin salma sulama yapacağınız düşünülürse sıra araları mutlaka daha fazla olmalı benim görüşüme göre.

Musa Gündoğan
29-04-2017, 12:30
Sıralar arası mesafeleri gosterdiyseniz özellikle domates ve fasulyede zorluklar yaşadık gezinme,toplama bu sene şöyle bir uygulamaya gittik iki sıra arasına 1 MT boşluk verdik. Sizin salma sulama yapacağınız düşünülürse sıra araları mutlaka daha fazla olmalı benim görüşüme göre.

Sayın ibrahimes

vermiş olduğunuz tavsiye için teşekkür ederim. 1 metre aralık dediğiniz kısım nasıl oluyor acaba?

anladığım: 1 karık üzerine fideleri diktik sonrasında 1 metre düz toprak bıraktık 1 karık daha açıp oraya da öyle mi dikeceğiz.

resimde de biraz anlatmaya çalıştım.

ibrahimes
29-04-2017, 17:11
Yaklaşık olarak böyle. Bazı yerlerde şu şekilde yapacağım damla sulama arası 50 cm iki sıra domates yapıp 1 MT ara.

Yani şöyle gidecek
1 MT gezme toplama alanı
- domates sırası
- damla sulama​
- 50 cm ara
- damla sulama
- domates sırası
- 1 MT ara.
Kusura bakmayın bilgisayarda olsam çizerek anlatırdım ama tel den bu kadar oluyor.

Biber ve patlıcan da 50 cm sorun olmadı ama özellikle domates ve fasulye toplamak zor oldu.

Musa Gündoğan
01-05-2017, 10:48
İbrahimes dediğiniz bu hafta uygulamaya çalıştım tarlanın daha önce dediğim gibi ilk fotoları Yok ancak şimdiki halini çekmeye çalıştım

Musa Gündoğan
01-05-2017, 10:52
Karıkları yaptık biraz yorucu oldu ama güzel oldu

Musa Gündoğan
01-05-2017, 10:53
Son fotoğraf oğlum her şey onun için.

Musa Gündoğan
02-05-2017, 08:28
arkadaşlar daha önceki fotolarda boyuttan dolayı yükleme sorunu olduğundan hepsini ekleyemedim.

Musa Gündoğan
02-05-2017, 11:16
fotoları biraz geç yükleyebiliyorum netten dolayı.

mısır (amerikan ve tatlı),kabak(sakız kabak) ve salatalıklar(badem,çengelköy,uzun sırık) bu hafta yerlerine dikildi. inşallah bu hafta sonu da domatesleri biberleri vs. dikeceğiz

Musa Gündoğan
05-05-2017, 08:13
Merhaba değerli agaclar.net üyeleri

bugün fidelerimde özellikle fide bloklarının ortasında olan fidelerin yalancı yapraklarında sararma ve dökülme oldu. aynı zamanda yaprakları dökülenlerde hafif sarımtırak yaprak rengi aldı ancak bu sadece orta kısımda bulunanlarda oldu. acaba sebebi nedir?

domatesler doğrudan evin penceresinden güneş almakta. bahar güneşi olması dolayısıyla çok zararı olmayacağını düşünüyordum. acaba yanlış düşünce mi?

mister73
05-05-2017, 13:04
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun, bol bereketli hasatlar dilerim. Dikim planınızı görünce mısırları fasulyelerin aralarına dikmenizi tavsiye ederim diyordum ama sanırım geç kaldım. Ben de bu forumda gördüm ve ilk defa bu sene deneyeceğim; kardeş bitki tabirini siz de duymuşsunuzdur belki. Hem ortamdaki azotun dengeli paylaşımı hem de mısırların fasulye için sırık vazifesi görmesi gibi faydaları varmış. Ayrıca bir dahaki sene sebze adaları şeklinde dikmeyi de düşünebilirsiniz belki; kardeş bitki mantığı o zaman daha çok işe yarıyormuş.

Bahçeniz Ankara'nın neresinde, evinize yakın mı yoksa mesafe var mı arada?

Maşallah delikanlı da çok tatlı, Allah nazardan saklasın...

Musa Gündoğan
05-05-2017, 13:27
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun, bol bereketli hasatlar dilerim. Dikim planınızı görünce mısırları fasulyelerin aralarına dikmenizi tavsiye ederim diyordum ama sanırım geç kaldım. Ben de bu forumda gördüm ve ilk defa bu sene deneyeceğim; kardeş bitki tabirini siz de duymuşsunuzdur belki. Hem ortamdaki azotun dengeli paylaşımı hem de mısırların fasulye için sırık vazifesi görmesi gibi faydaları varmış. Ayrıca bir dahaki sene sebze adaları şeklinde dikmeyi de düşünebilirsiniz belki; kardeş bitki mantığı o zaman daha çok işe yarıyormuş.

Bahçeniz Ankara'nın neresinde, evinize yakın mı yoksa mesafe var mı arada?

Maşallah delikanlı da çok tatlı, Allah nazardan saklasın...

sayın mister73 iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. arsamız kurtboğazı barajının karşısında ancak ben keçiören de oturuyorum ortalama 40 km kadar filan uzaklığı var. dost bitkiler konusunu epey bir araştırdım. o yüzden dikim planımı ona göre düzenlemeye çalıştım. mısırları fasulye aralarına dikecektim ancak bir arkadaş bunu tecrübe etmiş sarım oluyor ancak toplarken karışıklık oluyor o nedenle çok verimli değil demişti.

bende bu nedenden dolayı aslına bakarsanız biraz daha düzenli olması taraftarı olduğumdan dolayı böyle bir hizalamanın bahçeyi daha düzenli göstereceğini düşünmüştüm.

mısırları aynı zamanda teyzemle bahçeyi ortak kullandığımız için ayırma yeri olarak da gördüğümden böyle bir düzen planladım.
seneye inşallah pek çok türde değişiklik düşünüyorum. dediğiniz gibi ada uygulamasını bende yapıp seneye damla sulamaya geçeceğim.

bakalım hayırlısıyla bu sene güzel hasat bekliyoruz. inşallah zarar ziyan gelmez

Musa Gündoğan
08-05-2017, 08:25
merhaba arkadaşlar

Tarlamızda(400 m2) içerinde bazı kutçuklara rastladım. ama sayıları çok fazla değildi tamamını derin sürmemize rağmen 6-7 tane kurtçuk gördüm. bu kurtçuklar haziran(mayıs) böcaği larvalarıymış. bunun için mücadeleye başladım. ancak ilaçlı mücadele gerekir mi bilemedim. sonuçta etrafta çok fazla kuş ve yararlı böcek türleri mevcut.onlarıda öldürmek istemiyorum.bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

ilaçlı mücadele kesin sonucu alanı göremedim. ancak yine de deneyip kesin sonuç alan varsa denediği yöntemi paylaşabilir mi

Musa Gündoğan
15-05-2017, 08:51
arkadaşlar dün itibariyle tüm domates türlerini(32 farklı tür) 340 adet diktik. çok fazla yorulduğumdan fotoğraf çekemedim. her bir domates arasını 40-45 cm çapraz fideleme yaparak diktik. bildiğim kadarıyla bu domates türlerinde çapraz döllenme oluyor. bunun önüne file içerisinde tozlanma yaparak geçebilirmişiz. ancak merak ettiğim olay çapraz döllenme içerisinde domateslerin tadlarında ya da büyüme ölçülerinde değişiklik oluyor mu?(tohumluklar dışında)

Musa Gündoğan
20-05-2017, 08:01
geçen hafta fide dikimlerini yaparken çok yorulduğumuzdan fotoğraflarını çekmeyi unutmuştum. neyse ki bu hafta gidip fotoğraflarını uzaktan çekebildim. ankara ya bu hafta çok güzel yağmur yağdı o nedenle içeri giremedim. fasulyelerimi 1 gün suda bekletip o şekilde 2 hafta önce gömmüştüm. bu sayede fasulyelere geçen hafta baktığımdan çok uzun kök yaptıklarını gördüm. muhtemelen bundan sonra hep aynı şekilde yapmış olacağım.

bu haftada geçen hafta sulamanın etkisiyle çok güzel ve sağlam fasulyelerimiz olmuş. mısırlarımızı hangi böcek bilmiyorum ancak 5 tanesini direkt kaflaarından kırıp yatırmıştı. neyseki yağmur ve suyun etkisiyle onlarda yeniden büyümüşler.

yağmurun etkisiyle karıklarda bozulmalar olmuş toprak biraz kuruyunca onları düzeltmeye gideceğim.

Musa Gündoğan
20-05-2017, 08:06
salatalıklarda önceki sayfada fotoğraflarda yakın çekim yapmadığımdan görünmüyor ancak ufaktan çiçek tomurcuklanmaları belirdi. geçen hafta biraz susuz kaldıklarından dolayı yapraklarında sararma olmuştu. şimdi hepsi toparlamış.

domateslerim sıcaktan dolayı ve birazda susuzluktan hafif sararmışlardı onlarda bu hafta baktığımda tamamı koyu yeşile dönmüşler.

biberlerde; özellikle kılbiberlerde ve siyah sivri biberde iyi bir gelişim gördüm.

patlıcanlarda 5-6. yapraklar çıkmaya başlamış. sanırım yerini sevdi onlarda.

en üst kısımda bazı domatesleri yetiştiremediğimden toplu olarak tek karık içerisine koydum. susuz deşti domatesler bu hafta o karık içerisine hepsi yayılarak dikilecek.

dongyul
20-05-2017, 16:51
Sayın Computerboy; aramıza hoşgeldiniz sayfanız hayırlı olsun... Görüyorum çok hızlı çıkmışsınız her şey çok güzel görünüyor. Ayrıca oğlunuz çok tatlıymış uzun ömürlü sağlıklı yaşasın ^^

ilk olarak fide yetiştirirken sanırım her şeyi aynı zaman dilimlerinde ektiğiniz için fideleriz biraz şaşkınlık yaşamışlar gibi duruyor..

Ayrıca fidelerdeki sararmanın nedeni benim düşünceme göre susuzluk değil fideler stress yaşamış ortama adapte olma dönemi ve soğuk rüzgar yeme sonucu öyle sararma olması normal..

Domatesleri ilk sulama sonrası sulamadan olduğu kadar kaçının sulama ne kadar az olursa domates de verimli olur. Domatesler sulanmazsa kök oluşumu olabildiğine hızlı oluyor ve toprakta en az 1.5 - 2 metre derinliğe inebiliyorlar.

Her şey gönlünüzce olsun ^^

tarku
20-05-2017, 17:07
Bahçeniz hayırlı ve bereketli olsun. Karıkları güzel yapmışsınız, yalnız dikkatimi çeken konu; fideleri sırta değil de, karığın derin yerine dikmişsiniz. Sulama da bu sorun yaratır, bitkiler su içinde kalır. Ya çürürler ya da hastalıktan başınızı alamazsınız. İmkanınız varsa damlama yapmanızı öneririm.

Resulgur
21-05-2017, 08:35
Sn. Computerboy sayfanız hayırlı olsun. Sanırım aynı kaderi paylaşıyoruz ve benzer özelliklerimiz var. Bende 2 yıl önce bu işe balkonda başlayıp şu an sizin yaptıklarınızı yapmaktayım. Sn. tarku nun da deiği gibi ilk işiniz damlama olsun. 400 metre 100 tl civarında satın alabilirsiniz , size yeterli gelecektir. Saatlerce sulama işi ve hastalıklarla uğraşmak yerine , musluğu açıp bir çay demler izlersiniz .

Fide yetiştirme işlemleriniz gayet başarılı, çalışmalarınız ve gayretiniz de çok yerinde olmuş, emeğinize sağlık. Her şey çok güzel olacak inşallah bereketli bir yıl dilerim, kolay gelsin. ;)

Efe Bey
21-05-2017, 18:52
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun,hasatlarınız bereketli olsun.

Musa Gündoğan
22-05-2017, 08:15
Sayın Computerboy; aramıza hoşgeldiniz sayfanız hayırlı olsun... Görüyorum çok hızlı çıkmışsınız her şey çok güzel görünüyor. Ayrıca oğlunuz çok tatlıymış uzun ömürlü sağlıklı yaşasın ^^

ilk olarak fide yetiştirirken sanırım her şeyi aynı zaman dilimlerinde ektiğiniz için fideleriz biraz şaşkınlık yaşamışlar gibi duruyor..

Ayrıca fidelerdeki sararmanın nedeni benim düşünceme göre susuzluk değil fideler stress yaşamış ortama adapte olma dönemi ve soğuk rüzgar yeme sonucu öyle sararma olması normal..

Domatesleri ilk sulama sonrası sulamadan olduğu kadar kaçının sulama ne kadar az olursa domates de verimli olur. Domatesler sulanmazsa kök oluşumu olabildiğine hızlı oluyor ve toprakta en az 1.5 - 2 metre derinliğe inebiliyorlar.

Her şey gönlünüzce olsun ^^

sayın dongyul dediğiniz gibi bu sene hızlı bir başlangıç yaptım. söylemiş olduğunuz şeyler tarlamı ve kendimi geliştirmem için çok değerli. tam da dediğiniz gibi domateslerimde stres olduğunu fark ettim. bundan sonra onun için önlem alacağım.

Ankara'nın havası bi kapalı bi açık olunca domateslerde ışıkta sorun yaşadılar. umarım bu sene hepsi güzel olur.

Musa Gündoğan
22-05-2017, 08:18
Bahçeniz hayırlı ve bereketli olsun. Karıkları güzel yapmışsınız, yalnız dikkatimi çeken konu; fideleri sırta değil de, karığın derin yerine dikmişsiniz. Sulama da bu sorun yaratır, bitkiler su içinde kalır. Ya çürürler ya da hastalıktan başınızı alamazsınız. İmkanınız varsa damlama yapmanızı öneririm.

sayın tarku dediğiniz tüm fikirleri katılıyorum. o kadar güzel karık yapmaya uğraştım ancak bazen çok istediğimiz şeyler mahalle baskısıyla olmuyor sanırım. karık üzerlerine doğru yapacaktım lakin teyzem,dayım,annem defalarca anlatmama rağmen biz yıllardır yapıyoruz dediklerinden dolayı çok inatlaşmamama rağmen dinletemedim. bu sene böyle oldu :( :). seneye çok daha düzgün damlama sulama olacak şekilde yükseltilmiş geniş karıklar yapacağım. o zaman hem verimli hem düzenli olmuş olacak.

hayırlısı bakalım

Musa Gündoğan
22-05-2017, 08:21
Sn. Computerboy sayfanız hayırlı olsun. Sanırım aynı kaderi paylaşıyoruz ve benzer özelliklerimiz var. Bende 2 yıl önce bu işe balkonda başlayıp şu an sizin yaptıklarınızı yapmaktayım. Sn. tarku nun da deiği gibi ilk işiniz damlama olsun. 400 metre 100 tl civarında satın alabilirsiniz , size yeterli gelecektir. Saatlerce sulama işi ve hastalıklarla uğraşmak yerine , musluğu açıp bir çay demler izlersiniz .

Fide yetiştirme işlemleriniz gayet başarılı, çalışmalarınız ve gayretiniz de çok yerinde olmuş, emeğinize sağlık. Her şey çok güzel olacak inşallah bereketli bir yıl dilerim, kolay gelsin. ;)

sayın resulgur sizin çalışmalarınızı bende yakından takip ediyorum. çok başarılı bir süreç yaşamışsınız. dediğiniz gibi seneye inşallah bende damlamaya geçeceğim. bu sene çok olumsuzluklar yaşadık hem tarla hem sağlık açısından fideleri bile zar zor götürüp dikebildim. neyse ki şu an her şey yolunda. ilginiz ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

akçabardak
16-06-2017, 17:21
Sn. computerboy bahçe sayfanız hayırlı, bereketi bol olsun, aramıza hoş geldiniz.

Musa Gündoğan
19-06-2017, 07:54
ankara da 2-3 haftadır sürekli yağmurların hafta sonuna denk gelmesi hafta içi de çok fırsat bulamamdan dolayı bu hafta sonu 2 saatliğine çapa yapmaya gittim ancak tam başlamışken yağmur atıştırmaya başladı. az biraz çalıştım sonrasında çıkmak zorunda kaldık.
o kadar ki sonrasında gün boyu yine yağmur yağdı.

bu fide aralarındaki otları bir türlü yok ödemedik. otla mücadele de genel olarak ilaç kullanmışlar ancak ben kullanmak istemediğimden otlar hızlı bir şekilde yağmurlarında etkisiyle çoğaldılar. bakalım önümüzdeki haftalarda bir çaresine bakacağız.

ilk kabaklarım çok mutlu ettiler. özellikle resmini çektiğim büyük çiçekli olanla biraz daha büyümüş olanı tohumluk ayırdım. bu kabak gerçekten çok aşırı verimli. tohum paylaşımında özellikle tohumlarını paylaşacağım.

TCM
19-06-2017, 10:41
@ Computerboy, benim de benzer uygulamalarda başımdan geçtiği için bir kaç önerim olacak; Kargıları fazla uzun seçmeyin yoksa toplaması zor olacak. Ayrıca kargıların üzerindeki kabuklarını temizleyin sezon sonu üzerine sarılmış fasulyelerle birlikte temizlemesi sıyırması zor oluyor. Bir de sıranın başına sonuna sağlam - kalın kargı (ben inşaat demiri kullanıyorum) çakıp ip ile üstlerinden bağlarsanız; daha sağlam olur birbirine destek olacağı için, kargılar kısa gelirse fasulyelerin kolları iplere dolanır bu eksikliği hissettirmez, kargılar uzun olursa da boyunuzun yettiği yerden ipe sardırırsınız daha yukarı gitmezler. Üstten ip ile sabitlemeyi bir de enine yaparsanız fırtına çıksa yıkılmaz.

Otları toprak şimdi yaş iken küçük hafif çapalarla kolayca topraktan sıyırabilirsiniz. Güç ve zamandan tasarruf. Yoksa toprak sertleştikçe bu daha zor olacaktır. Sulamaya başladığınızda ise karıklar su ile dolduktan sonra yine toprak suyunu alacağı için çapalama işi kolay olacaktır.

Musa Gündoğan
19-06-2017, 11:22
@ Computerboy, benim de benzer uygulamalarda başımdan geçtiği için bir kaç önerim olacak; Kargıları fazla uzun seçmeyin yoksa toplaması zor olacak. Ayrıca kargıların üzerindeki kabuklarını temizleyin sezon sonu üzerine sarılmış fasulyelerle birlikte temizlemesi sıyırması zor oluyor. Bir de sıranın başına sonuna sağlam - kalın kargı (ben inşaat demiri kullanıyorum) çakıp ip ile üstlerinden bağlarsanız; daha sağlam olur birbirine destek olacağı için, kargılar kısa gelirse fasulyelerin kolları iplere dolanır bu eksikliği hissettirmez, kargılar uzun olursa da boyunuzun yettiği yerden ipe sardırırsınız daha yukarı gitmezler. Üstten ip ile sabitlemeyi bir de enine yaparsanız fırtına çıksa yıkılmaz.

Otları toprak şimdi yaş iken küçük hafif çapalarla kolayca topraktan sıyırabilirsiniz. Güç ve zamandan tasarruf. Yoksa toprak sertleştikçe bu daha zor olacaktır. Sulamaya başladığınızda ise karıklar su ile dolduktan sonra yine toprak suyunu alacağı için çapalama işi kolay olacaktır.

sayın TCM tam da düşündüklerimi yazmışsınız. tarlada iken anneme 3 gün öncesinde sulattım sonra gittim toplamaya çalıştım. oruçlu olurken başaşağı durmak çok yorucu o nedenle kolaylığını gördüm ramazandan sonra tamamını toplayacağız.

kargılaın boyları fotoğrafta büyük görünmüş ancak dediğiniz gibi üstlerden bağlamayı bende düşünmüştüm. hatta eğer bağlamazsak yıkılır diyede babama tembihlemiştim. çarşamba günü bakalım tekrardan onları bağlamaya gideceğim. ancak bu kargı temizleme olayı bu sene maalesef zaman bakımından çok mümkün olmayacak gibi yerlerine yerleştirmeden yapmış olsaydım yapılabilirdi. artık seneye tertemiz(yağ gibi) yapar öyle koyarız.

Musa Gündoğan
17-07-2017, 13:08
bahçeden uzunca zaman yorgunluktan dolayı foto çekemiyordum. en son domateslerde aşırı yağışlardan ve sulamada karıklarda suyun birikmesinden dolayı kara leke bakteriyel hastalığı olmuştu neyse şu an yağmurların kesilmesi sulamanın azatılması ve hastalıklı bitkilerin temizlenmesiyle oldukça düzelme görüldü.

Musa Gündoğan
17-07-2017, 13:12
salatalıklarda hiç verim beklemiyordum ve iki hafta ard arda gitmeyince annemlerde toplamayınca durum bundan ibaret oldu biraz. gerçi annemler de bu kadar salatalık olabileceğine ihtimal vermemişler. sonuç hem sevindirici hem üzücü. çok fazla büyümüşler. 2 karıktan koca 1 kasadan fazla salatalık toplandı pek çoğu tohumluk olarak kalmış gibi görünüyor :)

Musa Gündoğan
17-07-2017, 13:16
fasulyeler özellikle boncuk ayşe ve beyaz boncuk çok güzel verim verdi fakat hengisini nereye ektiğimi hatırlayamdığımdan yazdığım yazınında silinmesinden dolayı şuan ne çıkarsa yiyoruz :) hatta kuru fasulye bırakmıştık onlarda silinince bütün fasulyeler karıştı. seneye yeniden tohum temin etmek gerekecek gibi. tek bildiğim meksika fasulyesi. hayatımda bu kadar güzel bir fasulye görmedim diyebilirim. bazı yerlerde bu fasulyeye cenent fasulyesi de diyen varmış. renkleri müthiş.

Musa Gündoğan
17-07-2017, 13:18
bu fasulyelrein çiçekleri görenleri hayran bırakıyor

Musa Gündoğan
17-07-2017, 13:20
domateslerin büyümesini artık durdurmaıyorum aralarına dahi girmek sorun olmaya başladı bu sene pek çok şeyi tecrübe ettim seneye daha düzenli bir bahçe olacağı kesin. biberlerinde dökümü başladı. yavaştan menemenlikere başlamak gerek.

Musa Gündoğan
17-07-2017, 13:24
rastgele attığım marul tohumlarıda maşallah iyi canlandı az su verince bolca göbek yapmaya geçtiler. tecrübe etmek güzel oldu. elimde olan marulları eylüle doğru çoğaltıp kışa bolca yeşillik yiyebilecek şekilde bi sera düşünüyoruz bakalım. umarız istediğimiz gibi bir sonuç elde ederiz.

Musa Gündoğan
24-07-2017, 09:57
uzun zamandır tarladan salatalık ve kabak yiyerek bıkmış biri olarak ve milletin domateslerinden konservelere geçtiğini görmekten dolayı yılgınlığım artmaya başladı. ancak yavaş yavaş sindirerek büyümeleri hem keyif veriyor hem de hepsi biranda birlikte olmaya başladılar. bu hafta sonu çektiğim bazı fotoları paylaşmak istedim

Bu fasulyeler bir harika inşallah bu sene tohumlarını sizinle paylaşacağım. 10 tane tohumu 1 karığa diktim şu an etrafını her biri 1 metre çeperinde kapladı. salkım gibi verim olması cabası.
654339

bu sene ilk kez bahçede bu denli ekim dikim yapmanın sorunlarıyla karşılaşmaya devam ediyorum. oturak fasulyeler tamamen karıştı seneye tohumları yenileyerek ekeceğim. resimdeki boncuk ayşe **** beyaz boncuk olabilir. ancak bunların tadı süpermiş
654340

anneme defalarca tembih etmeme rağmen salatalıkları sırf biz toplayalım diye toplamayınca olan durum bunlardan ibaret neyse seneye isteyen herkese çengelköy, badem ve uzun sırık salatalık tohumlarından bolca vereceğim.
654341
654342

kışlık turşular için dikilen turşuluk dayanıklı çekirdeksiz ince fasulyeler büyümeye başladı. tohumları uzun yıllar köyde bu fasulyeyi yetiştirenlerden alındı.
654343

Musa Gündoğan
24-07-2017, 10:02
domatesler yavaş yavaş formlarına bürünmeye başladı. bu domatesler nasıl irileşekler bakalım bekliyorum.
654344
654345
654346

beni bu denli bahçe yapmaya iten şey domates olduğundan onlara karşı biraz daha hassas yaklaşıyorum.

Muda
24-07-2017, 10:51
bu fasulyelrein çiçekleri görenleri hayran bırakıyor

Sn. Musa Gündoğan;

Bu fasulyeleri ben daha önce süs fasulyesi olarak uzun yıllar önce birkaç yıl ekmiştim. Bendekiler çok güzel çiçek açmasına rağmen çok az fasulye yapmışlardı. Sizdekinin verim düzeyi iyi diyorsunuz. Normal fasulye gibi verimli mi?

Musa Gündoğan
24-07-2017, 13:07
Sn. computerboy;

Bu fasulyeleri ben daha önce süs fasulyesi olarak uzun yıllar önce birkaç yıl ekmiştim. Bendekiler çok güzel çiçek açmasına rağmen çok az fasulye yapmışlardı. Sizdekinin verim düzeyi iyi diyorsunuz. Normal fasulye gibi verimli mi?

sn muda

ben ilk defa bu sene onu da patronumdan doğrudan-yıllardır ektiği fasulyelerden alarak ektim. bu fasulye her yerde verimli olmayabiliyormuş kendisi daha önce söylemişti verim konusunda verdiklerimin çoğunda olumsuz oluyor demişti. bende şu ana kadar hiç bir çiçeğinin zayii olduğunu görmedim neredeyse tamamı meyveye durdu ancak çiçekli olma zamanı biraz uzunca sürüyor, ortalama 2 hafta her bir çiçek açık kalıyor sonrasında fasulyeye dönüyor.

son paylaştığım resimlerin arka tarafında kuruyan çiçeklere baktığınızda fasulyelerin oluştuğu görülüyor. şuana kadar toplamak nasip olmadı ancak hiç biride kuruyup dökülmedi.

benim bu fasulye için belki erken ama yetiştirmek için rüzgarı az olan cereyanda kalmayan bir yer lazım. güneşi çok seviyor güneş ne kadar çok sıcak olduysa kendisi o kadar çok çiçek açtı.

suyunu bol veriyoruz. tarlanın çukur yerinde su orada biraz daha fazla kalıyor. ilk hasatımda detaylı olarak bilgi vermeyi düşünüyorum. bu fasulye türü taze fasulye olarak değilde tane fasulye olarak tüketildiğinden mi bilmem yetişmesi baya uzunca zaman alıyor. önümüzdeki 2 hafta içinde ilk hasatı yapabiliriz diye düşünüyorum.

Muda
24-07-2017, 13:40
Nihayet adını bulabildim. Bende olmasa da verimli bir türmüş. Hangi bitkiyi tohuma bırakırsanız bırakın o bitkiden yeni ürün almak biraz zor olmakta. Tohumu yetiştirmek için uğraşıyor. Tohum olgunlaştığı zaman yeni ürünü veriyor. Biz fasulyeyi, salatalığı hasat ettiğimiz zaman hemen yenisini yapmak durumunda kalıyor.

Fasulyenin çok yıllık olması da ilginç. Bizim burada tek yıllıktı. Soğuk farkı.

Scarlet Runner Bean, Phaseolus coccineus – Master Gardener Program (http://wimastergardener.org/article/scarlet-runner-bean-phaseolus-coccineus/)

g.c.
24-07-2017, 14:00
Kullanıcı adı değişikliğin uğur getirsin. :)

Bereketli hasatlar dilerim.

Musa Gündoğan
24-07-2017, 15:15
Kullanıcı adı değişikliğin uğur getirsin. :)

Bereketli hasatlar dilerim.

çok sağolun sayın g.c önceki isim internet ortamında fake olarak kullandığım bir hesaptı neyseki böylelikle sorun daha kalıcı olarak çözüldü.

umarım herkes için bol bereketli hasatlar olur.

Musa Gündoğan
24-07-2017, 15:17
Nihayet adını bulabildim. Bende olmasa da verimli bir türmüş. Hangi bitkiyi tohuma bırakırsanız bırakın o bitkiden yeni ürün almak biraz zor olmakta. Tohumu yetiştirmek için uğraşıyor. Tohum olgunlaştığı zaman yeni ürünü veriyor. Biz fasulyeyi, salatalığı hasat ettiğimiz zaman hemen yenisini yapmak durumunda kalıyor.

Fasulyenin çok yıllık olması da ilginç. Bizim burada tek yıllıktı. Soğuk farkı.

Scarlet Runner Bean, Phaseolus coccineus – Master Gardener Program (http://wimastergardener.org/article/scarlet-runner-bean-phaseolus-coccineus/)

sayın muda bende epey bi araştırmıştım bu fasulyeyi ve bende inşallah verim olur diye çok heveslenmiştim. yetiştirilmesiyle alakalı pek bilgim olmadığından şansıma iyi denk gelecek şekilde yerini yurdunu sevdi. bol hasat olursa tohumlarını fazla fazla paylaşma çabası içindeyim. bildiğim kadarıyla fiyatı yüksek olduğundan genelde lüks yerlerde zeytinyağlı meze olarak tüketiyorlar

Musa Gündoğan
31-07-2017, 13:00
geçen hafta çok güzel çiçek açan biberler bu hafta 2 evi geçindirecek kadar biber verdi. işin güzel yanı buları dikerken icat çıkarma diyen köylüler şimdi siyah sivri biberin,dolmalık sarı biberin tadlarına baktıkça artık çeşitliliği beğenmeye başladılar. tabi bu arada tohumlukları da paylaşım için ayırdık 2-3 haftaya dalında kızaranların tohumlarını alacağım.

bu hafta bir şeyi fark ettim. ceviz altında bir şey yetişmez sözünü düşünerekden altına fide dikimi yapmamıştım. ancak altına annem patates ve kara lahana dikmişti hepsi çok canlı aksine aydınlıkta kalanlar daha kötü durumdalar onların fotoğrafını da haftaya ekleyeceğim.

2 yemeklik dolma biberler
654764

siyah sivri biberler hem tadları hemde görüntüleri itibariyle çok güzeller. ilk yiyen acı gibi zannetse de çok tatlılar
654765

bunlarda üçburun köy,sarı sivri,tatlı kıl,yeşil sivri biberler
654766

g.c.
31-07-2017, 13:32
Şimdiden afiyet olsun, dolmalıklar "yiyin gari" diyor.

Musa Gündoğan
31-07-2017, 15:22
sayın g.c dediğiniz gibi tam o haldeler. hayatımda ilk defa dolmalık biber topladım. mahsül görüntüsünden ziyade toplarken insanı daha bi mutlu ediyor.

Musa Gündoğan
09-08-2017, 08:53
kara lahanaların fotoğraflarını çekemedim. zamanım çok dar olduğundan hızlıca biberleri toplayıp çıkmak zorunda kaldık. bu hafta biberleri şirketteki arkadaşlara sattım. resmen kapış kapış gitti. hatta mahsülün hepsini satın almak isteyenlerde oldu.
Tatlı çıtır kıl biber kilosunu 3 tl den sattım içerisinde çok az da olsa sivri biber mevcut
655219

benim bu seneki favorin tatlı siyah sivri biber tadı mükemmel sulu etli kilosunu 4 tl den sattım
655220

üç burun köy biberi kilosunu 3 liradan sattım
655221

sarı tatlı sivri biber ve bir kaç tane çarliston kilosunu 3 liradan satamadım. çok tutulmuyor sanırım
655222

en en favorim sarı dolmalık biber çok çok lezzetli normalde biber dolmasının biberlerini hiç yemem ancak bunu sanki dolma için yapmışlar. içiyle birleşince müthiş tadı var. özellikle tohumluklar seneye daha fazla dikilecek. kilosunu 4 liradan sattım
655223

Musa Gündoğan
09-08-2017, 08:59
yeşil dolma kandil biber ince kabuklu verimli ve bir o kadarda lezzetli. ince kabuklu olmasından dolayı sıcağı çok sevmiyor gölgede durması daha iyi
655224

satalıklar bir gün önce yağmur yağdı gece boyunca salatalıklar çıldırmış gibi büyümüşler. uzunlamasına değilde enlemesine büyüdüler.
655225

6 kök kabaktan bu sene 150 kiloya yakın kabak aldık. artık bıktık diyebilirim. şirkettekilere promosyon olarak dağıtıyorum. tohumluk almıyorum. tohumlarını patrondan aldığım için hibrid olma ihtimalinden dolayı tohumluk ayırmadım.
tadı çok güzel
655226

Musa Gündoğan
09-08-2017, 14:49
temiz tarım düşüncelerime başlayalı 5 ay kadar oldu ancak bu sürede gözlemlediğim kadarıyla pek çok hata yaptım. öğrenmek zaman alan bir şey fakat tecrübe kazanmak daha daha zaman alan bir şey o nedenle yaşanmış tecrübelerden faydalanmak her zaman daha kolay ve kullanışlı oluyor.

öncelik olarak bir işi yaparken tecrübesinden doğrudan faydalanabileceğiniz kimseniz yoksa ya çok vakit ayırıp gözlemlemek gerekiyor ya da en kısadan kitabını alıp okumak gerekiyor.
655272

bu düşünceyle oluşturmak/yaşamak istediğim sistemin kitabını yani "PERMAKÜLTÜR" yaşamının temellerinden başlamaya karar vererek BILL MOLLISON Permakültüre Giriş kitabını aldım. bugün elime geçti 10 sayfa kadar okudum ve gerçekten kitap hep sormak istediğim soruların cevabını verir nitelikte. güzel bir kitap okuyup uygulamak isteyenlerde memnun kalacaktır kanaatindeyim.

dongyul
09-08-2017, 16:35
Gerçekten her şey çok güzel görünüyor biberler bizde de aynı durumda kabaktan sanırım bizde bıktık yeter artık dedim ve bugün söktüm artık...

Satışa geçmenize çok sevindim bir zamanlarda kolu komşuya kova kova ürün verirdim bedava verince bile hep bir kusur bulurlardı... Artık satıyorum ve artık beğenmeme huyları kalmadı para verince değerini anladılar sanırsam...

Allah bol bol kazançlar versin.. Benden size tavsiye seneye bol bol fasulye ekin derim para fasulyede ^^

telato
09-08-2017, 23:03
Geçte olsa bahçe sayfanız la tanışma fırsatı bulabildim. Gelecek vaad eden bir bahçe; çok güzel paylaşımlarda bulunacağınız inancındayım.

Hayırlı olsun.

Musa Gündoğan
10-08-2017, 07:46
Gerçekten her şey çok güzel görünüyor biberler bizde de aynı durumda kabaktan sanırım bizde bıktık yeter artık dedim ve bugün söktüm artık...

Satışa geçmenize çok sevindim bir zamanlarda kolu komşuya kova kova ürün verirdim bedava verince bile hep bir kusur bulurlardı... Artık satıyorum ve artık beğenmeme huyları kalmadı para verince değerini anladılar sanırsam...

Allah bol bol kazançlar versin.. Benden size tavsiye seneye bol bol fasulye ekin derim para fasulyede ^^

dongyul kesinlikle öyle. seneye annemle konuştuk bakalım köyümüzün verimli fasulye dedikleri fasulyesinden ekeceğiz. annem 2 karıktan bi toplamada 1 çuval çıkar diyor. insan ürünlerini satınca emeğinin değerli olduğunu görünce daha bi hevesle yapıyor.

Geçte olsa bahçe sayfanız la tanışma fırsatı bulabildim. Gelecek vaad eden bir bahçe; çok güzel paylaşımlarda bulunacağınız inancındayım.

Hayırlı olsun.

Sayın Telato sayfamı gezmenizden çok mutlu oldum. dediğiniz gibi ileride daha güzel şeyler planlıyorum. inşallah güzel şeyleri de paylaşacağım.
şuan bahçeyi büyütmek için çabalıyorum anlaşabilirsek seneye daha derli toplu güzel bir bahçe hedefliyoruz.

dongyul
10-08-2017, 13:54
dongyul kesinlikle öyle. seneye annemle konuştuk bakalım köyümüzün verimli fasulye dedikleri fasulyesinden ekeceğiz. annem 2 karıktan bi toplamada 1 çuval çıkar diyor. insan ürünlerini satınca emeğinin değerli olduğunu görünce daha bi hevesle yapıyor.

Hımm sanırım atlantis ve ya mina çeşitinden bahsediyorsunuzdur... Evet eğer onlar ise evet anneniz doğru söylemiş onlar çok verimli çeşitler.. ancak bazıları pek tüketmeyi sevmiyor..

Musa Gündoğan
28-08-2017, 10:31
uzun zamandır biberdi kabaktı özellikle kabaktan bıkmıştık. domates ve patlıcanlarda gelince artık bahçenin bahçe olduğu belli oldu :)

ilk büyük hasılata ulaştık toplam 6-7 karıktan toplamda 3 büyük kasa domates çıktı. çerileri toplamak işkence
656183
656184

hasılat güzel başladı diyebiliriz
656185

bu bu haftanın en büyük domatesinin içerisi.
656186

Musa Gündoğan
28-08-2017, 10:36
bu haftanın en büyük domatesinin içerisini üstte gösterdim. tadı süper özellikle sanki bu domates melemen için büyümüş :)
bu domates bu haftanın rekoruydu. hafataya özellikle 1 kilonun üzerinde 1-2 tane domates bekliyorum.
450 gr
656188

bu da kendisini domates zanneden minnak çeri. bunları toplamazı çok zahmetli ancak her güzel şey gibi bu da hızlıca tüketiliyor.

2 gr
656187

ve bu da sonucu. meşhur çakıllı melemeni. tadı köy yumurtasıyla süper oldu
656189

Musa Gündoğan
22-09-2017, 17:02
tohumluk aldığımdan dolayı kesitini maalesef koyamadım. diğerleri de genel de 500 gr civarında olduğundan dolayı onları da esasen eklemek istemedim. bu domates normalde rahat ve geniş alanda ve iyi ışıkta daha büyük domatesler yapabiliyor.

yarından itibaren elimde olan tohum adedini sayarak diğer domateslerle birlikte paylaşıma ekleyeceğim. domateslerin hepsinde tohum aldıklarım tül izole ile izole edilmişti. umarım çapraz tozlaşma olmamıştır.
657749

çok lezzetli ince kabuklu dışı kıpkırmızı olmuyor ancak içi tam olgunlaşıyor. özellikle melemen ya da sosluk için mükemmel tadı ve dokusu var.

Musa Gündoğan
19-10-2017, 10:57
659440

epeydir ne fotoğraf çekip paylaşabildim ne bahçeyle uğraşabildim. zamanın kısıtlı olmasından dolayı bahçeye bile her hafta gidemez olmuştum. malum okul sezonu açıldı öğrencilere kitaplar hazırlıyoruz. bu nedenle bahçe işleri de sağlıklı ilerleyemedi. ancak bu sürede gidemesem de kendime önceki günlerde başladığım kitabı bitirmek için zaman çıkarmış oldum. permakültür kitabını detaylı detaylı okuyarak notlar aldım. umarım sonraki maceralarımız da uygulamaya koyacağız. bu sürede tarım-doğa ile ilgili pek çok şey öğrendim. okumak kültürdür derlerya bende okuma yönümü geliştirmeye çalışıyorum. diğer kitabım bitince hele de çocuk büyümeye başlayınca işler de o yönde değişmeye başlıyor aslında. bunu düşünerek BEN HEWITT in yazdığı çevirsini ŞULE SEDA AY ın yaptığı okulsuz büyümek kitabıyla bu süreci devam ettirmeye yöneldim. bu kitabı ve diğer kitabı da herkese defalarca okuması için tavsiye ediyorum.

İyi okumalar.

celalim01
19-10-2017, 12:08
Merhaba Musa ,kolaylıklar dilerim. Bazen insanın kıpırdayacak zamanı olmuyor. Ben foto ekleyemiyorum hata veriyor bende. Şu sıralar bende yoğun olduğumdan çok katılamıyorum.

Musa Gündoğan
19-10-2017, 13:50
Merhaba Celalim

sizinde dediğiniz gibi çok istediğimiz şeyleri zaman yüzünden erteliyoruz. iyi bir şey değil ancak alternatifi olan şeylerde değil.
fotoğraf ekleme de sorun genelde fotoğrafın piksel boyutunun büyük olmasından kaynaklı oluyor. piksel düşürürseniz bu sorun çözülür. en kolay piksel küçültme de whatsappla birisine fotoğrafları gönderin oradan bilgisayardan fotoğrafları yeni boyutlarında kaydedebilirsiniz

Celalim bu arada göndermiş olduğunuz böğürtlenlerin yaprakları kurud fakat sanki yeni yeni yaprak çıkaracak gibi duruyor. ufaktan bi tomurcuklanma sezdim.

celalim01
19-10-2017, 14:27
Umarım kısa sürede kök atar. Benim olay piksel dışı da olabilir çektiğim telefonu kabul etmiyor gibi geldi bana

Musa Gündoğan
19-02-2018, 08:04
Kış ayları boyunca bahçede biraz babamın biraz da benim gevşekliğimden bir tane kışlık sera yapamadık. neyse bu sene nasip dedik kışın bahçeye gitmedik. fakat bu sürede boş durmadım tarımsal yöntemler üzerine kitaplar okudum. o sırada da tohum paylaşım etkinliği beni geçen seneden bu yana hep bi heyecanlandırdı (anlatılmaz yaşanır türden). tohum paylaşım etkinliği tamamlandığında elime aldığım tohumlar gerçekten insanın her türlü hevesini yeniden canlandıran türden.

aşağıdaki resimde;
Sayın Zekoş'tan gelen Taşköprü sarımsağı; bu koca taneli sarımsaklar umarım bozulmadan büyür. bahçeye götürüp dikme şansım şu aralar olmadığından en azından biraz küflenmeden çimlensin diye saksıya koydum.
Bir diğeri Sayın İntibah'tan gelen turuncu zambak; resimlerini gördüğümde çok beğendim. gelen kökte doğrumu yaptım yanlış mı bilemediğimden 5 yumru kök bir sapta birleşmişti. saplardan 3 ünü kırdım diğer ikisini yeşilli olanda tuttum. umarım doğrudur da hepsinde yeşerme başlar.
Diğeri de Pikan Cevizi; Bir arkadaşım Manisa'dan getirmişti iki tane diktim bakalım.

biraz canlandıktan sonra hepsini bu sene bahçeye taşıyacağım.

666498

Musa Gündoğan
19-02-2018, 08:07
Umarım kısa sürede kök atar. Benim olay piksel dışı da olabilir çektiğim telefonu kabul etmiyor gibi geldi bana

sayın Celalim;

Göndermiş olduğunuz böğürtlen fidesini maalesef yaşatamadım. çok uğraştım fakat bir türlü yaşatamadım. yine çok sağolun o kadar emek verdiniz zahmet ettiniz.

g.c.
19-02-2018, 08:29
655272

bu düşünceyle oluşturmak/yaşamak istediğim sistemin kitabını yani "PERMAKÜLTÜR" yaşamının temellerinden başlamaya karar vererek BILL MOLLISON Permakültüre Giriş kitabını aldım. bugün elime geçti 10 sayfa kadar okudum ve gerçekten kitap hep sormak istediğim soruların cevabını verir nitelikte. güzel bir kitap okuyup uygulamak isteyenlerde memnun kalacaktır kanaatindeyim.

659440

epeydir ne fotoğraf çekip paylaşabildim ne bahçeyle uğraşabildim. zamanın kısıtlı olmasından dolayı bahçeye bile her hafta gidemez olmuştum. malum okul sezonu açıldı öğrencilere kitaplar hazırlıyoruz. bu nedenle bahçe işleri de sağlıklı ilerleyemedi. ancak bu sürede gidemesem de kendime önceki günlerde başladığım kitabı bitirmek için zaman çıkarmış oldum. permakültür kitabını detaylı detaylı okuyarak notlar aldım. umarım sonraki maceralarımız da uygulamaya koyacağız. bu sürede tarım-doğa ile ilgili pek çok şey öğrendim. okumak kültürdür derlerya bende okuma yönümü geliştirmeye çalışıyorum. diğer kitabım bitince hele de çocuk büyümeye başlayınca işler de o yönde değişmeye başlıyor aslında. bunu düşünerek BEN HEWITT in yazdığı çevirsini ŞULE SEDA AY ın yaptığı okulsuz büyümek kitabıyla bu süreci devam ettirmeye yöneldim. bu kitabı ve diğer kitabı da herkese defalarca okuması için tavsiye ediyorum.

İyi okumalar.

Kitaplar ile ilgili genel bir değerlendirme yapabilir misin sevgili Musa?

Bunların haricinde, öncelikle edinin dediğin ya da öncelikle bunu okumanızda fayda var dediğin kitapları da paylaşırsan sevinirim.

Musa Gündoğan
19-02-2018, 11:53
Kitaplar ile ilgili genel bir değerlendirme yapabilir misin sevgili Musa?

Bunların haricinde, öncelikle edinin dediğin ya da öncelikle bunu okumanızda fayda var dediğin kitapları da paylaşırsan sevinirim.

g.c.
kitapları okurken şöyle bir sıra izledim. önce permakültüre giriş okudum. bunun şöyle bir artısı oldu. bahçecilik anlamında bilgim genel olarak yöremizin bilgisi ve internette merak ettiğim şeyleri öğrendiğim kadardı. ancak kitap okumanın güzel taraflarından birisi de merak edilen şeylere bölük börçük değil toplu olarak ulaşabiliyorsunuz. o nedenle bu kitap gerçek anlamda daha verimli bahçe nasıl yapılır konusunda sindirelerek okunması gereken bir kitap. bu kitabı aldığınızda sineksekiz yayınlarının diğer kitaplarını da merak edersiniz diye düşünüyorum. sineksekiz yayınlarının sahibi İrem Çağıl'ı da instagramda takip etmelisiniz. farklı bir hayatı var.

daha sonra okulsuz büyümek kitabını okudum. okuduğum her kitabı hayatım bir noktasına koymayı hep sevdiğimden öyle olunca çocukluğumda yaptığımız çamurdan arabaları bu kitapta iyice anımsadım diyebilirim. yanlış anlaşılmasın okulsuz bir öğretimin doğru olduğunu savunmuyorum. birazda şöyle bakmak gerek: bir arkadaşımın dediği gibi "okumak cehaleti alır, itaati öğretir". o nedenle bu kitabı okurken yazarın kendi hayatında edindiği tecrübeleri, çocuklarımıza aktararak onları daha kendine güvenen bireyler yapabiliriz.

3. okuduğum kitap: Ekin Sapı Devrimi(yazar masanobu fukuoka) bu da 3. aşama yani son okuduğum kitap oldu. burada da daha kolay nasıl tarım yapılır? doğa ile uyumlu tarım nasıl olmalı? İşinize yarayacak püf noktalarınet bir şekilde deneyerek göstermiş. bu konuları çok güzel görebiliyorsunuz.

bu 3 kitabı kesinlikle alınıp okunması yönünde tavsiye ederim.

Resulgur
19-02-2018, 12:52
Kış ayları boyunca bahçede biraz babamın biraz da benim gevşekliğimden bir tane kışlık sera yapamadık. neyse bu sene nasip dedik kışın bahçeye gitmedik. fakat bu sürede boş durmadım tarımsal yöntemler üzerine kitaplar okudum. o sırada da tohum paylaşım etkinliği beni geçen seneden bu yana hep bi heyecanlandırdı (anlatılmaz yaşanır türden). tohum paylaşım etkinliği tamamlandığında elime aldığım tohumlar gerçekten insanın her türlü hevesini yeniden canlandıran türden.

aşağıdaki resimde;
Sayın Zekoş'tan gelen Taşköprü sarımsağı; bu koca taneli sarımsaklar umarım bozulmadan büyür. bahçeye götürüp dikme şansım şu aralar olmadığından en azından biraz küflenmeden çimlensin diye saksıya koydum.
Bir diğeri Sayın İntibah'tan gelen turuncu zambak; resimlerini gördüğümde çok beğendim. gelen kökte doğrumu yaptım yanlış mı bilemediğimden 5 yumru kök bir sapta birleşmişti. saplardan 3 ünü kırdım diğer ikisini yeşilli olanda tuttum. umarım doğrudur da hepsinde yeşerme başlar.
Diğeri de Pikan Cevizi; Bir arkadaşım Manisa'dan getirmişti iki tane diktim bakalım.

biraz canlandıktan sonra hepsini bu sene bahçeye taşıyacağım.

666498

Sn. Musa Gündoğan start vermişsiniz maşallah, bu yıl sizin için parlak bir dönem olacak diye tahmin ediyorum. Bol ürünlü bir yıl geçirmeniz dileğiyle başarılar dilerim. ;)

Musa Gündoğan
19-02-2018, 14:14
@Resulgur
dediğiniz gibi bir heyecan başladık umarım bu sene daha güzel olur. yaklaşık 15-20 yıldır ekip dikmekten uzak kalan annem bile bu sene ayrı bir heyecanlı. bana da bu heyecanı aşılayan sizlersiniz. siz ve dongyul başta olmak üzere sitedeki pek çok kişi yaptıklarıyla beni heyecanlandırıyor mu diyim yoksa çok fena gaza mı geliyorum bilemiyorum.

umutyolcusu
19-02-2018, 21:52
Einize emeklilerinize sağlık.Bu yıl sebze adaları yapmayı düşünüyor musunuz?

Musa Gündoğan
20-02-2018, 06:41
Einize emeklilerinize sağlık.Bu yıl sebze adaları yapmayı düşünüyor musunuz?

iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. sebze adalarını yapmayı aslına bakarsanız bende istiyorum fakat arazimiz buna uygun değil hafif eğimli o nedenle ihtiyacımız olan suyu karık açarak toplamak işimize geliyor. bu şekilde yapmak bizim için daha avantajlı. ancak sebze adası mantığını karıkları biraz daha fazla yükselterek zaten uyguladığımızı da düşünüyorum. @dongyul bununla alakalı olarak hiç çerçeve kullanmadan yükselterek sebze adaları yapmıştı.

bizim buralarda yağmuz mayıs aynın sonuna kadar hatta haziran da dahi yağabilir. o nedenle yağacak az biraz yağmur bile bitkileri uzun süre sulamadan durdurabilmemize yardımcı oluyor.

celalim01
05-03-2018, 05:27
sayın Celalim;

Göndermiş olduğunuz böğürtlen fidesini maalesef yaşatamadım. çok uğraştım fakat bir türlü yaşatamadım. yine çok sağolun o kadar emek verdiniz zahmet ettiniz.

Ben burada köklendirip sonrasında size yollamaya çalışırım.Köklendirme çalışması yapayım.Size haber ederim sonra.

Musa Gündoğan
05-03-2018, 06:39
Ben burada köklendirip sonrasında size yollamaya çalışırım.Köklendirme çalışması yapayım.Size haber ederim sonra.

Celalim,

çok teşekkürler size gerçekten zahmet verdirmek istemem. vaktiniz müsait olunca yapabilirseniz çok çok mutlu olurum.

celalim01
05-03-2018, 06:48
Hiç sorun değil. Dostlarımız için ,doğamız için mücadele etmekten zevk duyarız.

Musa Gündoğan
05-03-2018, 07:13
27 şubatta ektiğim tohumları sitenin server değişikliğinden dolayı kapalı olması nedeniyle paylaşım ancak bugüne nasip oldu.

@Resulgur dan aldığım lettuce lingua di canarino marulları inanılmaz hızlı yeşerdi.
Benim kıvırcık marullarımda onlardan sadece 1 gün sonra yeşerdiler. tahminimce bu hafta sonuna kadar küçük viyollere dikimini yapacak kadar büyürler. sonra hepsi birden bahçeye götürülecek.

667007
667006
667005

2 Martta ilk filizler göründü.
667004

Zekoş'tan gelen Taşköprü sarımsağı ve Sayın İntibah'tan gelen turuncu zambak epey bi yeşerdiler. burada farkettiğim şeyi söylemek istiyorum. intibahtan gelen zambak 5 soğanlı geldi ancak soğanların hepsi bir sapta birleşikti ben 3 nü ayırıp ikisini ayırmadan dikmiştim ayırmadan diktiğim çok güzel yeşerdi fakat diğerleri halen bir yeşerme göstermiyor.
667003

Bugünden itibaren de artık diğer tohumlarımı viyollere ekeceğiz.

Musa Gündoğan
12-03-2018, 08:11
geçen sene yapmak için pek çok deneme girişiminde bulunduğumuz kulübemizi (ortalama 17-18 m2) bu sene itibariyle hızlıca hayata geçirmeye çalıştık.
bu bahçe işlerini herkes sevmiyor fakat toprak, su, yeşil insanı en huzurlu hissettiren öğeler diye düşünüyorum.

öncelikle çardağın direklerinin geleceği yeri babam 1 gün öncesinden hazırladı. sonrasında önce iskeleti ortaya çıkardık.
667639

daha sonra çatı kargaslarını döşemeye geçtik. Bu işler elimizden geldiğinden usta vs. çağırmadık.

667642

667640

çatı için ikinci el temiz bulduğumuz oluklu sacları çatı üzerine yerleştirdik.
bu tür şeyleri resimlerle anlatınca biraz basit görünüyor fakat cidden yorucu işler.

667641

667643

Musa Gündoğan
12-03-2018, 08:16
kapak tahtaları denen hurda tahtaları tanesi 2 liradan Ankara- Kazan ilesi kerestecilerinden temin ettik. bunun artısı dış görünüşü karadeniz evlerine benzetiyor çok güzel oldu.
667644

hepsini bir günde bitiremedik ancak epey bir yol katettik. önümüzdeki haftalarda da bir sıra cetveli hazırladık. umarım o sıra cetveline uyabiliriz.

667646
667645

çalışmalar bu sene inşallah sonlanacak
667647

g.c.
12-03-2018, 08:30
Kolaylıklar dilerim arkadaşım.
Yakınlarda olmayı o kerestelerden taşıyıp, son halini verince orda bir çay içmeyi nasıl içimden geçirdim bilmezsin. Hepinize selamlar.

Dipnot: Çatı düz olmamış mı kar falan sorun olmasın?

Musa Gündoğan
12-03-2018, 10:20
Kolaylıklar dilerim arkadaşım.
Yakınlarda olmayı o kerestelerden taşıyıp, son halini verince orda bir çay içmeyi nasıl içimden geçirdim bilmezsin. Hepinize selamlar.

Dipnot: Çatı düz olmamış mı kar falan sorun olmasın?

g.c. her zaman beklerim ne zaman istersen buyrun gelin. kardeşim pek zor işleri sevmez o bile dün sonunda bi pazar gününü dolu dolu geçirdik, güzel oldu dedi. çalışma arasında seninde istediğin gibi bir semaver çayı güzel oldu. bir de en son paydos dediğimizde çay içtik. keyifler yerinde.

çatı düz olmadı ancak alttan öyle görünüyor. çatıyı çok dik yapmadık ki sebzelerin üzerine gölge yapmasın diye arka tarafta bulunan ağaçların gölgesiyle hemen hemen aynı kaldı diyebiliriz.

resimlerde belirtmedim fakat bu sene bahçelerin hesabıyla kitabıyla baskı kurarak ben uğraşacam. geçen sene herkes karıştığından dolayı çok yorulduk.

blick
12-03-2018, 10:44
Elinize sağlık çokta güzel olmuş. İskelet hallolduğuna göre geriye birşey kalmamış :)

g.c nin de belirttiği gibi bende çatı eğimine takıldım. kar yağmayan bölge olsa problem olmazda kar yağdığında durum biraz değişebilir. ya da kontrol edip temizlemek zorunda kalabilirsiniz. inşallah böyle birşey olmaz fotoğraftan kaynaklı göz yanılmasıdır bizimki :)

Musa Gündoğan
12-03-2018, 12:06
Elinize sağlık çokta güzel olmuş. İskelet hallolduğuna göre geriye birşey kalmamış :)

g.c nin de belirttiği gibi bende çatı eğimine takıldım. kar yağmayan bölge olsa problem olmazda kar yağdığında durum biraz değişebilir. ya da kontrol edip temizlemek zorunda kalabilirsiniz. inşallah böyle birşey olmaz fotoğraftan kaynaklı göz yanılmasıdır bizimki :)

Blick teşekkür ederim. ankara da kar kalınlığı yaklaşık 20 senedir 30-40 cm üzerine neredeyse hiç çıkmamış. çıkan da çok az süre o seviyede kalmış. bizim bulunduğumuz bölge özellikle geceleri çok soğuktur. ankara bilindiği üzere karıyla değil soğuyla ünlü. çatı hesaplarımızda 0,5 lik bir eğim çıkıyor. dolayısıyla üzerinde kiremit de olmadığından ve ekstra başka yükte eklemediğimizden yeter diye düşündük. Ayrıca dış ahşap plakaların içerisine ısı yalıtım malzemesi onun önüne de briket koymayı düşünüyoruz. böyle olunca da içerinin ısısı çatıdaki sacların üzerinde biriken karların çabuk erimesine neden olacaktır kanaatindeyiz.

İSAK
12-03-2018, 12:58
Ustam ellerinize sağlık. Şimdiden çok güzel gözüküyor, etrafı da bir güzel çiçeklendimi daha harika olur. Sağlıkla vakit geçirin.

Musa Gündoğan
12-03-2018, 15:39
Ustam ellerinize sağlık. Şimdiden çok güzel gözüküyor, etrafı da bir güzel çiçeklendimi daha harika olur. Sağlıkla vakit geçirin.

İSAK iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. nasipse bu sene tohum paylaşımında arkadaşlardan güzel çiçekler aldım. 2 haftaya çiçekleri de etrafına çevireceğiz.

yenikentli123
13-03-2018, 07:33
Kolay gelsin bereketli olsun ahşap gerçekten doğaya yakışıyor ...

portorikolu
14-03-2018, 07:25
Musa bey, Ankara için zaman uygun mu?

domatesleri ektiniz mi? Plastik kaplara mı, direkt viyollere mi ekeliim? ne dersiniz.

Musa Gündoğan
14-03-2018, 08:51
Musa bey, Ankara için zaman uygun mu?

domatesleri ektiniz mi? Plastik kaplara mı, direkt viyollere mi ekeliim? ne dersiniz.

portorikolu ben bu sene @resulgur'un denediği gibi yapmaya çalışıyorum. şöyle ki bu sistemi dongyul da yapıyor bence de çok mantıklı.

Sistem şu şekilde;
---önce tohumları kaplarda-poşette ya da herhangi nemli bir şeyde çimlendiriyorsun. (bununla uğraşmak istemezsen bu kısmı atlayabilirsin)
--- tohumları büyükçe kap-saksı-herhangi bir şey içerisine serpiştirip önce büyük alanda çimlendirip ilk gerçek yaprakların ardından viyollere ekmek
--- viyollerde de nisan sonu mayısın ilk haftasında gerçek yerlerine(toprağa) yerleştirmek.

benim bu sene evim müsait olmadığından tohumları annemin evine götürdüm. annem ilk kısmı yapamayacağından dolayı direkt olarak ikinci kısımdan başlattım. direkt olarak viyollere dikince çıkmayan tohumlar viyollerde gereksiz boşluk oluşturuyor.

bu hafta itibariyle tohumları biz saksılara ekmeye başladık. bu hafta sonuna kadar annemler hepsini bitirirler sanırım. 2-3 hafta sonra da ben gidip çıkan fideleri (dongyul'un dediği gibi biberler-domatesler-patlıcanlar için 3-4 cm, marul vs. için 2-3 genişliğinde)ki viyollere yerleştireceğim.

portorikolu
14-03-2018, 10:16
Biberleri ektim saksılara, streç ile üstlerini kapattım.

Isıyı ayarlamaya çalıştım ama 7. gün bugün tek tük çıktılar henüz çok az. geç çıkar deniliyor biber için, daha bekleyeceğim gibi. Çıksınlar da beklerim sorun değil.

Domates ekimine de bu hafta başlayayım ben de.

Teşekkürler.

Musa Gündoğan
14-03-2018, 10:31
Biberleri ektim saksılara, streç ile üstlerini kapattım.

Isıyı ayarlamaya çalıştım ama 7. gün bugün tek tük çıktılar henüz çok az. geç çıkar deniliyor biber için, daha bekleyeceğim gibi. Çıksınlar da beklerim sorun değil.

Domates ekimine de bu hafta başlayayım ben de.

Teşekkürler.

aynen portorikolu biber geç çıkıyor hiç acele etme. biberler bir kaç gün daha hızlı çıksın istersen 1. söylediğim kısmı uygulamalısın. ancak ticari bir kaygımız olmadığından bizim sebzelerimiz bir hafta geçte olsa problem değil. :)

domatesler çok hızlı çıkıyor gerçekten. onun için de tek sıkıntı güneş(aydınlı) yeterli olmazsa çok hızlı boyuna uzuyor ve güçsüzleşiyor.

Atilgan
14-03-2018, 12:42
Ben hacılar gölbaşı tarafı için konuşursam. 1 haziran dan önce dikilen bitkilerde gece soğuklarından ötürü hiç bir gelişme olmuyor. Bazı domates türleri buna direnç gösterip azda olsa büyüyebiliyor. Benim biber fidelerim geçen yıl sera içinde Mayıs ortasında soğuk yedi. Biberler soğuk yerse artık verimli olmuyor. Biber ve patlıcan tohumlarımı Nisan başı domatesleride Mayıs başında ekiyorum.
Şaşırtma işleminden sonra dışarı sera ya alıyorum ve Mayıs sonu gibi bahçeye dikiyorum. Karpuz hariç Salatalık, kabak ve fasülye yine Mayıs sonu direk toprağa dikiyorum.

Musa Gündoğan
14-03-2018, 13:06
Ben hacılar gölbaşı tarafı için konuşursam. 1 haziran dan önce dikilen bitkilerde gece soğuklarından ötürü hiç bir gelişme olmuyor. Bazı domates türleri buna direnç gösterip azda olsa büyüyebiliyor. Benim biber fidelerim geçen yıl sera içinde Mart ortasında soğuk yedi. Biberler soğuk yerse artık verimli olmuyor. Biber ve patlıcan tohumlarımı Nisan başı domatesleride Mayıs başında ekiyorum.
Şaşırtma işleminden sonra dışarı sera ya alıyorum ve Mayıs sonu gibi bahçeye dikiyorum. Karpuz hariç Salatalık, kabak ve fasülye yine Mayıs sonu direk toprağa dikiyorum.

sayın atılgan aslında geçen sene hiç beklenmedik bir anda nisan ayının son haftası soğuk kırdı geçirdi Ankara'daki neredeyse tüm cevizleri soğuk vurdu. bizim diktiğimiz yerde soğuk oluyor fakat mayıs ayında dikince geçen sene sorun yaşamadık.
ancak dediğiniz gibi Ankara iklimi belirsizdir. 26 nisandan sonra normalde soğuklar biter fakat 3 Mayıstan 11 Mayısa kadar mevsimsiz soğuklar bazen görülebiliyormuş.

ben 21 nisandan sonra küçük sera içerisine taşımayı sonrasında yaklaşık 5 mayıs ya da 12 mayısta gerçek yerlerine taşıma planındayım.

bir de gölbaşı hacılar ankaranın ilk kar alan yerlerinden birisi bildiğim kadarıyla. o nedenle sürekli soğuk olan bir yer.

portorikolu
14-03-2018, 14:06
sayın atılgan aslında geçen sene hiç beklenmedik bir anda nisan ayının son haftası soğuk kırdı geçirdi Ankara'daki neredeyse tüm cevizleri soğuk vurdu. bizim diktiğimiz yerde soğuk oluyor fakat mayıs ayında dikince geçen sene sorun yaşamadık.
ancak dediğiniz gibi Ankara iklimi belirsizdir. 26 nisandan sonra normalde soğuklar biter fakat 3 Mayıstan 11 Mayısa kadar mevsimsiz soğuklar bazen görülebiliyormuş.

ben 21 nisandan sonra küçük sera içerisine taşımayı sonrasında yaklaşık 5 mayıs ya da 12 mayısta gerçek yerlerine taşıma planındayım.

bir de gölbaşı hacılar ankaranın ilk kar alan yerlerinden birisi bildiğim kadarıyla. o nedenle sürekli soğuk olan bir yer.

Ben Şabanözü'ndeki bahçeye dikeceğim fideleri. Önceki yıllarda mayıs 10 gibi fide dikimine başlamıştık yine benzer takvimi uygulayacağım. Sürpriz soğuklar elbette olacaktır ama bizim orası için Haziran çok geç. ağustos bitince gece soğukları tekrar başlıyor.

Rakım 1.120 mt.
Soğuk Haritası 6b gibi.

Hayırlı, bereketli bir yıl olur inşallah. Maksat vakit geçirmek :)

Musa Gündoğan
26-03-2018, 10:22
ev işleri tıngır mıngır ilerliyor. okuduğum kitaplardan bazı yöntemleri uygulama fırsatımız da oluyor.

evi yaparken şu yöntemi izledik. ısı olarak inanılmaz derece de artısını gördük.
1. 10x10 cm kalaslardan iskeleti yaptık. (2. el keresticelerden alınmıştır.)
2. dış kısma kapak tahtaları denen atık kereste kabukları (kerestecilerden alındı)
3. dış kapak tahtaların içerisine 1 sıra strafor köpük kullandık. paketi 35 tl x 11 paket
4. iç kısma daha düzgün olması için OSB levha tanesi 52,5 TL x 23 adet
5. iç kısımdaki osb ile ara kısımdaki straforun arasına zaralılarda yaşamasın diye az miktar kireç ile karıştırılmış toz talaş. talaşın çuvalı 4 tl. x 5 çuval
6. pencereler hurdacılardan toplamda 300 tl ye alındı.

pencereleri öncelik aydınlığı doğrudan alan kısımlara koyduk. kuzey kısma pencere koymadık. böyelikle az pencere ile maksimum aydınlık oldu.

668933
668932
668931
668930

bu sene forumda bulunan pek çok kişinin tavsiyesiyle damla sulamaya kesin geçiş yaptık.(yanı başımızdan dere akıyor ancak yine de vahşi sulama artık yapmak istemiyoruz.) bunun için Ankara'da Pusula firması ile görüştük. çok yardımcı oldular. 5.000 lt lik depoyu 1200 tl ye alabildik. ayrıca 50 tl(mazot ücreti) karşılığında nakliyede yapıverdiler.

kendileri il dışında bulunan bayilerine de ürün gönderiyorlarmış. iletişime geçildiğinden herkese yardımcı olmaya çalışıyorlar.

668934

Poizer
26-03-2018, 11:11
Su deposunu nasıl kullanmayı düşünüyorsunuz? Örnek bir çalışmada depoyu toprağa gömdüklerini gördüm. Kanaldan gelen suyu depoya doldurup dalgıçla damla sulama yapıyorlar.

Eviniz kaç m2 oldu? Ayrıca tahminen ne kadara mal olacak?

Musa Gündoğan
26-03-2018, 14:49
Su deposunu nasıl kullanmayı düşünüyorsunuz? Örnek bir çalışmada depoyu toprağa gömdüklerini gördüm. Kanaldan gelen suyu depoya doldurup dalgıçla damla sulama yapıyorlar.

Eviniz kaç m2 oldu? Ayrıca tahminen ne kadara mal olacak?

sayın poizer
bahçemizde elektrik olmadığından elektrik olan her şey bize şu anlık yük görünüyor. ancak tez vakitte bir güneş enerjisini aydınlatma ihtiyacımız için kullanmaya çalışacağız.

Su deposu için babam yerden 80 cm yüksek olacak şekilde metal ayaklık yaptı, evin arkasına köşeye (kullanılmayan alana) yerleştireceğiz. toprak içine koyamıyoruz çünkü bildiğim kadarıyla bizim depomuz toprak altı su deposu değil. aslına bakarsanız bizim orada yer altına depo koymak maddi anlamda kayıptır diyebilirim.

evimiz ilk hesaplarken 18 m2 ydi lakin iç kısma yalıtımdan dolayı biraz fazla girince şu an 15 m2 den biraz fazla(balkon-veranda dahil değil).

toplamda depo hariç 2250 tl civarında bir masrafımız oldu. bu fiyatta işçilik yok çünkü her şeyini kendimiz yapıyoruz. bu fiyatın 1100 tl si OSB levhalar olduğundan fiyatı biraz daha yüksek yoksa normal tahta yapmış olsaydık 500 tl ye hallederdik diye düşünüyorum.

aslına bakarsanız evi geri dönüştürülebilir malzemelerden yaptık. hemen hemen her şeyi hurda ürünlerden kullandık.

Hurdacılardan alınanlar: kapak tahtalar (kereste hurdası), çatı sacı(metal hurdacı), pimapen camlar(pimapen hurdacısı), talaş(kereste hurdası), kalın keresteler(çıkma kereteciden)

Musa Gündoğan
04-06-2018, 07:53
uzun zamandır bahçe ile ilgili paylaşımlar yapamıyordum. 1.sebebi bu sene işlerimizin çok yoğun olması. 2.si aslında en zamansız olanı apandisit ameliyatı olmam. bu sebeple de son bir aydır bahçe yüzü göremedik. neyseki bu hafta gidelim artık dedim. tabi bu süreçte tüm işleri annemle babama devrettim fakat onlarında benim düşüncelerimin tersi şeklinde davranmaları dolayısıyla da tarlaya müdahale edememem bu sene beni çok üzdü.

tarlaya gittiğimde gördüğüm manzara karşısında dua etmekten başka çare bulamadım.

ama önce güzel şeylerle başlayalım.
Bahçemizin bunun gibi pek çok komşusu bulunmaktadır. hepside çok sevimli canlılar. özellikle bahçemizin sabah serinliğinde öten kuşları her şeye değecek ölçüdedir.
675627
675628

Bu sürede babam evi bitirmiş güzelde olmuş. artık merkezdeki evi bu yazlığına kapatıyorlarmış. bunlar onların fiziksel ruh sağlığı için çok önemli
balkon korkulukları hoşuma gitti. bizim ufaklık düşmesin diye galvenizli telle çevrelemiş ahşap görünümü hiç bozmamış
dün itibariyle taşınma başladığından ev içerisine kardeşimle babam bir yandan da led aydınlatma çektiler.
675629
675630

Musa Gündoğan
04-06-2018, 07:58
Bahçe içerisine herkesin malumu bu sene ankarayı hem sel götürdü hem de misket büyüklüündeki dolular vurdu. dolu bizim bahçemizi adeta paramparça etmiş.
pek çok domates fidesi kafalarından kopmuş. marullar parçalanmış. ağaçların filizleri kırılmış. bir de üstüne üstelik patates böcekleri patlıcan fidelerini yemiş.
dua ediyoruz artık inşallah bahçe toparlanır.

domateslerin geldiği son hal. çapa yapılarak canlandırılmaya çalışılıyor
675632

marullar ve soğanlar yeniden canlanma göstermişler.
675633

fasulyelerin hepsi öldüğünden yeniden dikilen fasulyeler
675634

bahçenin göz kanatan hali
675635

Musa Gündoğan
04-06-2018, 08:02
hasarı daha net gösterebilmek için iki foto çektim.
1. foto bahçenin en iyi fidelerinden birisi
2. benim şahsen evde büyüttüğüm bahçeye götürüp yeni dikmek nasip olan fide.

bahçedeki fidelerin şu an çok daha iyi konumda olmaları gerekliydi.
675636
675637

bunların yanında daha kötüsü olamaz diyeceğimiz bir şeyde yan bahçedeki komşumuzdan gelmiş. bahçe kenarlarına diktiğimiz özel asmalarımıza adam kendi bahçesinin kenarlarında bulunan otları toplamak yerine tam bir gerizekalıca hareket ederek ot ilacı sıkmış ve o kenardaki tüm asmalarımız ölmüş.

Musa Gündoğan
04-06-2018, 08:04
bunun yanında bahçede güzel şeylerde olmuş fakat bunlardan sonra onları gözüm bile görmedi fotoğraflarını da çekmedim.

artık bu seneyi bir şekilde olduğu kadarıyla atlatacağız.

NASİP KADAR GÜZEL KELİME Mİ VAR? NE EMİNSİN NE ÜMİTSİZ. AMA SENİN ADINA EN İYİSİNİ BİLENE TESLİMSİN.

g.c.
04-06-2018, 08:30
Büyük geçmiş olsun sevgili Musa kardeşim. Hem ameliyatın hem de bahçen için acil sağlık dilerim. Böyle fotoğraflar görünce insan üzülüyor pek tabi ancak çapalama ve düzenli sulama ile kurtulabilecekler gibi gördüm ben.

“Olduğu kadar; olmadığı kader.” Şems-i Tebrizi.

Musa Gündoğan
04-06-2018, 09:36
Büyük geçmiş olsun sevgili Musa kardeşim. Hem ameliyatın hem de bahçen için acil sağlık dilerim. Böyle fotoğraflar görünce insan üzülüyor pek tabi ancak çapalama ve düzenli sulama ile kurtulabilecekler gibi gördüm ben.

“Olduğu kadar; olmadığı kader.” Şems-i Tebrizi.

g.c çok teşekkür ederim iyi dileklerin için. umarım güzel olacak

Asoo
04-06-2018, 10:12
Geçmiş olsun Allah şifa versin.

Tarım faaliyetleri sırasında olayların tamamen kontrolümüzde olmadığını daha iyi idrak edebiliyoruz. Nasip kelimesi mana kazanıyor. Aslında bunda da bir güzel taraf var.

Bu tür doğa olayları insana sahici hayatı anlamada rehber oluyor.

Muda
04-06-2018, 14:03
Geçmiş olsun Allah acil şifa versin.

Komşum mayıs sonuna kadar pek bir şey dikmek istemiyorum her yıl bu zamanlarda dolu, yağmur birşeyler oluyor demişti. Bu yıl bizde de var. Birkaç defa da yağdı. Yukarımızda nerede ise hiç bir şey kalmamış. Bizde hasarlı olsa da fidelerimiz bulunmakta. Bizim fidelerin de sizinkilerden bir farkı bulunmamakta. Toprak ısınmadığı için büyüme henüz gerçekleşmiyor. Bu arada kök salmakla meşgul fideler. Havaların ısınması ile birlikte hızlı bir büyüme olacak muhtemelen. Sanırım çapa yapmak gerekiyor. Yağmurlardan sonra. Toprak tabakası kaymaklaşmış ve çok sertleşmiş.

Musa Gündoğan
05-06-2018, 11:03
iyi dilekleriniz için çok sağolun
bu haftadan itibaren fideler güneşi bol bol görecek sanırım. hava durumu Ankarayı bol güneşli gösteriyor. bu sene her yönüyle tarım yönünden bizim için kötü geçti.
kışın ve seneye yetiştireceğimiz fideleri kendim başında durarak yetiştireceğim. başkalarına artık mümkün değil bırakamam.

dongyul
05-06-2018, 11:43
Çok geçmiş olsun en önemlisi sağlık kesinlikle sağlığınız iyi olsun gerisini her türlü yaparsınız. Bahçenizde en yakın zamanda toparlanır merak etmeyin^_^

Sezerakk
08-06-2018, 21:09
Sağlık olduktan sonra gerisi mühim değil Sn. Musa Gündoğan. Siz yeter ki iyi olun, gerisi önemli değil. Çok geçmiş olsun diliyorum.

Musa Gündoğan
30-03-2019, 16:01
Uzun zamandır younluktan dolayı siteye sürekli giriş yapmama rağmen sayfamda paylaşım yapmaya fırsatım olmuyordu.

en sonunda ışıklandırma ile fide yetiştirmeye adım attım. biraz araştırdım biraz da fizik ve teknik bilgim ile bu işin üstesinden geldiğime kanaat getirdim.

şöyle başlayayım; öncelikle yeşil fideler için beyaz ışık tek başına yeterli oluyor.beyaz ışıktan kastım 6500 K (kelvin) 6500 lambalarda genelde oto farlarından kullanılan led zenonlardan oluşmakta. hal böyle olunca kendim daha önce kendi aracıma led zenon yapacaktım ki aracı sattım yaklaşık 10 tane led elimde kaldı. böylelikle her biri neredeyse 2000 lümen ışık yayan ledleri kullanmaya karar verdim.

ve şu şekilde bir düzenek hazırladım. düzenek amatör ancak çalışması profesyonel.

690180
690181

Musa Gündoğan
30-03-2019, 16:05
led leri soğutmak için internetten 2 adet alüminyum işlemci soğutucu aldım. fiyatları 20+20 tl böylelikle 40 tl soğutuculara verdim. ledlerin her biri 4 $ bunlara maalesef tl yazamıyorum. hepsi çinden aldım. türkiye böyle ledler bulunmuyor.

kendim aynı zamanda otomotic sektöründe e ticaretle de uğraştığım için gayet makul fiyata geldi. ben de toplamda 8-10 led olduğu için aslında ihtiyacımdan fazla led kullandım.

daha sonra düzeneği bitirdim ve tohumları pamuk üstünde çimlendirme aşamasına geçtim. çimlendime pamuğu olarak çocuk altı silinen ince pamuklardan kullandım bunların çok avantajı oluyor. peçeteyle de yapabilirsiniz.
690182
690183

Musa Gündoğan
30-03-2019, 16:07
sonuçta fidelerim hiç olmadıkları kadar sağlıklı ve sağlam gelişiyorlar.
çimlenen tohumları fviyollere aldım.
690184

VE SONUÇ
690185

Musa Gündoğan
30-03-2019, 16:25
toplam maliyet gereksinimini ise şu şekilde eklemek doğru olur. isteyen olursa da yardımcı olurum.

ledler her biri 4dolar x 2 x 1m2 =8 dolar yani 1m2 alanı 8 dolara aydınlatabiliyoruz.
ledleri soğutmak için soğutucu x 20tl =20 tl lik soğutucu ile 2 led soğutulabilir.
ledleri çalıştırmak için bir led trafosu x 65 tl = 65 tl ye 220 watlık trafo aldım(tanıdık)

Toplam maliyeti: 8 dolar +20 +65= 8 dolar +85 tl.

serası olmayan ve özellikle güneş görmeyen odalarda üretim için mükemmel tercih.

g.c.
24-04-2019, 12:38
Aradan epey süre geçmiş, sevgili Musa Gündoğan, fidelerinizin son durumu nasıl?

Bende biber ve patlıcanlar yetersiz güneş sebebi ile halen boylanmadılar, bugünden itibaren artık güneşli bir sisteme giriyoruz bakalım gelişmeleri nasıl olacak.

Musa Gündoğan
24-04-2019, 15:44
abi her şey çok güzel gidiyor akşam resimlerini çekeyim foruma ekleyeyim.

Musa Gündoğan
30-04-2019, 09:37
ışıklı fide büyütmeyi ilk defa bu sene denedim ve çok keyif aldım hiç uğraşmadan. evin içerisinde güneş kovamaladan fidelerim büyüdü ve hepsini artık balkonda tutuyorum. ankara ikliminde hepsi şu an gayet başarılı şekilde büyüyorlar.
Domateslerde ufak bir hata yaptım ancak onlarda şu an gayet sağlıklı büyüyorlar ve sapları kalınlaştı

tez zamanda büyük viyollere geçirip 15 gün içerisinde de şaşırtma yapacağım.

son halleri

692250
692251
692252
692253

g.c.
30-04-2019, 12:49
https://www.neoldu.com/d/other/nazar-boncugu.gif

g.c.
14-06-2019, 08:35
30/04 ten beri güncelleme olmamış. Umarım sıkıntı bir süreç yoktur sevgili Musa Gündoğan. Merakta bırakma bizleri ara ara uğra.

musa_ekrem
25-09-2019, 16:11
merhaba, uzun süredir paylaşım yapmamışsınız, gördüğünüzde cevap verebilirseniz sevinirim.
Işıkları ne kadar süreyle yakıyorsunuz. Yani örneğin ben serada bu düzeneği yapacağım . 8 saat güneş ışığı alan fidelere ne kadar daha ışık vermeliyim.

Musa Gündoğan
27-09-2019, 09:26
merhaba, uzun süredir paylaşım yapmamışsınız, gördüğünüzde cevap verebilirseniz sevinirim.
Işıkları ne kadar süreyle yakıyorsunuz. Yani örneğin ben serada bu düzeneği yapacağım . 8 saat güneş ışığı alan fidelere ne kadar daha ışık vermeliyim.

merhaba
foruma iş yoğunluğundan dönüşleri biraz geç yapabiliyorum bunun için herkesten özür dilerim. bunun için özel bir zaman ayırıp yazma niyetindeyim.

şöyle aktarayım. ben led olarak cree ledlerini kullanıyorum. fiyatı yüksek ancak tek seferlik alıyorsunuz uzun ömürlü ve güçlü ürünlerdir. tanesi aliekspress te şu an 7-8 dolar. ben kapalı alanda yani daha doğrusu evin güneş görmeyen yerinde bu uygulamayı yapıyorum. o nedenle fideler en azından ilk 4 yaprağını çıkarana kadar 24 saat açık olacak şekilde böyle devam ettim. daha sonra gündüzleri açıp geceleri kapattım böylelikle bitkiler stres yaşamadılar. aydınlatma led olduğu için aylık faturama 12 tl gibi bir rakam yansıdı.

şöyle bir bilgi vereyim biberler çok hızlı büyüyorlar. domatesler hızlı büyüyor fakat gövdesi ince oluyor onun için kırmızı ve mor power led koyarsanız onu da karşılarlar. ledler yüksek ısı yayacakları için sulamayı dengelemeniz gerekli.

Musa Gündoğan
22-02-2023, 12:41
2023 ün ilk işlerine başladık bahçede. toprak yapısı killi olduğu için ıslah etmek için uzunca seneler bekelyemediğim için en azından başlangıçta işimi kolaylaştırması için ANKARA Büyükşehir Belediyesi'nin kendi özel firmasından fen işleriyle iletişime geçerek 1 kamyon özel karışım toprak istedim. ücreti mukabilinde aldığım toprağı bahçeye nakliyesini kendileri karşılayarak getiriyorlar. ankara da isteyenler doğrudan temin edebilirler istediğiniz zamanda getiryorlar. Hatta dileyene atıklardan elde edilen kompost toprak dahi veriyorlar bu tesisi yeni kurdular benim için fiyat biraz maliyetli olunca ben sadece toprak aldım.
aldığım toprakla birlikte 25 metrelik yataklar yaptım.
727862
727863
727864

gsezer
22-02-2023, 22:28
Musa Bey,
Sakıncası yoksa büyükşehire ait firmanın adını ve toprak için ödediğiniz ücret ve kompost için istedikleri ücreti öğrenebilir miyim?

Musa Gündoğan
23-02-2023, 14:29
Ankara Büyükşehir'de bu işleri yöneten ve takip eden kişinin iletişim bilgisi
0 505 603 78 21 Emre Bey

kendisi benim telefonumu verebilirsiniz dediği için veriyorum. şirket hattıdır.
fiyat sürekli değişiyor daha doğrusu artışta oluyor. bu nedenle şimdi ne söylesem doğru olmaz çünkü ilk alırken 120 tl den başlamıştık. şu an nedir hiç bilmiyorum

gsezer
02-03-2023, 10:43
Ankara Büyükşehir'de bu işleri yöneten ve takip eden kişinin iletişim bilgisi
0 505 603 78 21 Emre Bey

kendisi benim telefonumu verebilirsiniz dediği için veriyorum. şirket hattıdır.
fiyat sürekli değişiyor daha doğrusu artışta oluyor. bu nedenle şimdi ne söylesem doğru olmaz çünkü ilk alırken 120 tl den başlamıştık. şu an nedir hiç bilmiyorum

Emre beyi aradım ancak kendisi firmadan ayrılmış. Bu nedenle Ankara’da BELKA A.Ş. ile irtibat kurmak gerekiyor.

Konuyu okuyup Emre beyi arayacak arkadaşların bilgi edinmesi maksadıyla yazdım.

Musa Gündoğan
03-03-2023, 07:34
sayın gsezer yazmanıza sevindim o halde şöyle yapabilirsiniz belka nın yeri esertepe parkının içerisinde gitmeden iletişime geçebilirsiniz