View Full Version : Blick / Bahçe - Zeytinlik
Değerli Ağaçlar.net sakinleri herkese merhabalar
Zaman zaman forumu takip edip bilgiler alsam da üye olma fırsatı bulamamıştım. Hemde üye olup ne yapacağım ne yazacağım diye düşünmüştüm. Artık aranıza katılıp bahçemle ilgili bilgileri paylaşıp değerli yorumlarınıza nail olma zamanım geldi. Tabi bende bu süreçte bilgilendikçe bilgilerimi paylaşmaya özen göstereceğim.
İstanbul'da yaşayıp bir ege aşığı bir çift olarak Ayvalıkta kendimize göre bir zeytinlik almış bulunmaktayız. 2 senelik bir hayalimize; evlilikti işlerin kötü gitmesiydi diye erteleye erteleye ancak geçtiğimiz ağustos ayında kavuştuk. Tabi konuyla ilgili hiç birşey bilmediğimiz için sudan çıkmış balık gibi kıvrandık düşündük durduk. Neyse ki hiç birşey yapmadan zeytinlerimizi toplatmayı başardık :p. Tabi bu yıl biraz daha temkinli ve planlı hareket ederek kafamızdaki düşünceleri yavaş yavaş hayata geçirmeye çalışacağız.
Tarlanın/zeytinliğin bizim için büyük sayılabilecek boyutta olması hem yapmış olduğumuz solucan gübresi üretim çalışmalarımız için hem de bahçemizden kendi yiyeceğimizi üretebilmemiz için gerekliydi. Tabi birde zeytin ağaçlarının olması :D
Bahçenin bulunduğu şehir : Balıkesir / Ayvalık
Bahçenin büyüklüğü : 12527 m2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Yılın büyük bir bölümü bol güneşli ara sıra orta rüzgarlı, Aralık-Ocak-Şubat ayları bol yağışlı yaz ayları neredeyse hiç yağış yok. Tuzlulukla ilgili bir fikrim yok.
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9b
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Hobi ve ticari amaçlı
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : İçerisinde 200 civarı zeytin ağacı var. Ağaçların büyük çoğunluğu 3-7 yaş arasında 10 adet kadarı daha büyük ve yaşlı ağaçlar. Aldıktan sonra sürdürüp zeytin diplerini temizlettik.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 2016 Ağustos ayından itibaren
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel olarak yapılacak
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Şimdilik yok. Sebzelik ve meyvelik oluşturulacak
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Günümüzü keyifle geçirebileceğimiz bir alan oluşturmak. Ektiğimiz meyve sebzeler ile beslenebilmek.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : 200 kadar zeytin ağacı (Gemlik ve Ayvalık cinsi), 5 adet incir ağacı (cinslerini bilmiyorum), 1 adet şeftali ağacı (geçen yıl meyve vermeyecek kadar küçüktü bu yıl bekliyoruz)
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Evde domates ve biber yetiştirmeye çalışıyorum.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Tohum ile
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Bahçenin bir sınırını küçük bir dere oluşturuyor yazın çok sıcaklar dışında genelde su akıyor. Bahçe içinde bir adet kuyu var ve baraj sulaması mevcut
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : İlerleyen zamanda damlama sulaması kurulacak.
Toprak özellikleri : Analiz yaptırmadım ama toprağın çok verimli olduğu belli oluyor. Sulak bir alan.
Kompost yapıyor musunuz? : Evet ayrıca solucan gübresi üretimi yapıyorum.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Hayır
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Henüz bir uygulama yapılmadı ağaçlarda hastalık görülmedi
Bahçeniz organik mi? : Organik olması için çalışıyorum
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Solucan gübresi
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Yılan görmüştüm. Diğerlerini görmedim
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Sulama yapılmadı, ilk etapta vahşi sulama daha sonrasında damlama sulama sistemi kurulacak.
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Hayır yakında dağ yok
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Bahçeyi almak ve solucan gübresi üretmek. Ayvalık'a yerleşmeye çalışmak
Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Hayır
Yerin bir krokisi ya da bir şeması yok ne yazık ki :( bunun içinde bir çizimi en kısa zamanda yapmayı ümit ediyorum.
Okadar anlattıktan sonra hiç resim koymadan olmaz diyip en azından fikir vermesi için bir kaç resim yüklemek istedim.
Zamanla ve çalışmalar yapıldıkça resimleri eklemeye çalışacağım
Bahçenin içinde dışı yapılı ama içi yapılmamış şuan kullanıma uygun olmayan halde 50-60m2 lik 2 oda halinde bir yapı mevcut. Satış işlemleri falan tamamlandıktan sonra bir heyecan eşimle birlikte evin önünü temizlemiştik o günden bir fotoğraf ;)
642857
Ev tam solda kalacak şekilde tarlanın enlemesine görüntüsü. Bahçe işleri için düşündüğümüz en uygun alan burası.
642858
Zeytin ağaçlarından bir görüntü
642859
Tarlanın yolu vardı ancak arabayla girmek biraz sıkıntılıydı. İlk işlerden biri de yolu düzelttirmek olmuştu
642860
Bu yıl ayvalıkta çok uzun yıllar sonra kar yağdığını öğrendik. Kar yağması iyidir aslında buna sevinmiştik. Ancak yanlış hatırlamıyorsam Aralık ya da Ocak ayında çok şiddetli yağmur sonrası pek çok yer zarar gördü su bastı. Bizde kış olduğu için hiç birşey yapamacağımızı düşünerek gitme gereği duymamıştık. 18 Mart ta gittiğimiz de gördüğümüz görüntü tamamen şok etkisi yarattı :eek::(
Bu fotoğraflar bahçenin yanından geçen yoldan çekildi. Normal şartlarda önünde yaklaşık yarım metrelik taş duvar ve 2-2,5 metrelik sazlık bulunuyordu ve arkası görünmüyordu. Yağan yağmur ve selin şiddetiyle ne saz kalmış ne de duvar :(
642861
642862
Duvarın taşları tarlanın ortalarına kadar ilerlemiş.
642863
Henüz toprak kurumadığı için hiç birşey yapamadan olduğu gibi bırakıp geri dönmek zorunda kaldık. Bir kaç hafta sonra duvar örülüp kapattırmak istiyorum duvarın üzerine de tel örgü yaparak en azından tamamen duvar örmektense masrafı biraz olsun azaltmaya çalışacağım.
Duvar konusunda nasıl bir yol izleyebilirim? Taş duvar yaptırmak istiyorum başka bir öneri varsa her fikre açığım.
Dutlubahçe
05-04-2017, 13:55
Sayın blick, bahçeniz ve bahçe sayfanız hayırlı olsun. Hayallerinizi gerçekleştirmenizi diliyorum.
Sayın Blick; aramıza hoş geldiniz... Sayfanız hayırlı olsun ^^
Sn. Blick,
Bahçeniz ve bahçe sayfanız hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi istikrarlı bir şekilde hayallerinizi gerçekleştirirsiniz.
Bahçenizin daha önce sahipleri ve yakın çevredekiler ile görüşüp bu durumun süreklilik arzedip arzetmediğini öğrenmeniz iyi olur. Sazların ve duvarın olması oradan su geldiğinin göstergesi. Fazla geldiği zaman da hiç bir şeyi dinlememiş. Yaptıracağınız şeyi geçmiş yıllarda nasıl ne kadar taşkın olduğunu öğrenerek planlayarak yaparsanız iyi olur. Kalıcı tedbirler almak zorunda kalabilirsiniz. Gerekirse suyun tahliyesini sağlayacak kanal açmanızı öneririm.
Kolay gelsin.
Sayın blick, bahçeniz ve bahçe sayfanız hayırlı olsun. Hayallerinizi gerçekleştirmenizi diliyorum.
Sn Dutlubahçe güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Allah herkese hayallerini gerçekleştirmeyi nasip etsin.
Sayın Blick; aramıza hoş geldiniz... Sayfanız hayırlı olsun ^^
dongyul teşekkür ederim. Sizin bahçeniz ve yetiştirdiklerinizi görünce ufkum açıldı. :eek:
Sn. Blick,
Bahçeniz ve bahçe sayfanız hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi istikrarlı bir şekilde hayallerinizi gerçekleştirirsiniz.
Bahçenizin daha önce sahipleri ve yakın çevredekiler ile görüşüp bu durumun süreklilik arzedip arzetmediğini öğrenmeniz iyi olur. Sazların ve duvarın olması oradan su geldiğinin göstergesi. Fazla geldiği zaman da hiç bir şeyi dinlememiş. Yaptıracağınız şeyi geçmiş yıllarda nasıl ne kadar taşkın olduğunu öğrenerek planlayarak yaparsanız iyi olur. Kalıcı tedbirler almak zorunda kalabilirsiniz. Gerekirse suyun tahliyesini sağlayacak kanal açmanızı öneririm.
Kolay gelsin.
Sn Muda çok teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için yol gösterici olacak.
Son gidişimde alt tarlanın sahibiyle görüştüm. 40 yıldır buralıyım ben böyle bir yağmur görmedim dedi :rolleyes: artık bizim şansımıza heralde :) aslında daha sonra olmasından ve yaptığımız şeylere zarar vermesindense önceden olup ona göre önlem almamız çok daha iyi olacak. Duvar örüldükten sonra önüne toprak ile bir set yaparak yoldan daha yüksek olmasını sağlamayı düşünüyorum en azından yağış olursa suyun orada toplanmasını engellemiş olurum. Diğer bir kenarı da minik bir dere o bölgeye nasıl bir önlem alabilirim bu konuda hiç bir fikrim yok :(
Ömer Bey
05-04-2017, 22:50
Sn. blick bahçe sayfanız ve araziniz hayırlı olsun.Bereketli olur inşallah.
Sn. blick bahçe sayfanız ve araziniz hayırlı olsun.Bereketli olur inşallah.
Sn Ömer Bey çok teşekkür ederim. elimden geldiğince ve buradan öğrendiklerimle kendi çapımda birşeyler yapmaya çalışacağım ;)
Henüz bahçeye gidip işlere başlayamasamda ağaçlar konusunda düşünmeye devam ediyorum. hava durumunu kontrol ettiğimde önümüzdeki haftadan itibaren yağmurlar kesiliyor bu da demek oluyor ki işlere başlayabiliriz :D
Bu arada bahçenin bir bölümünde duvar çitlerine ekmeyi düşünüp zengarden dan sipariş ettiğim sarmaşık tohumlarım bugün itibariyle elime ulaştı. Umarım çimlendirmeyi başarabilirim.
"Kokulu selluka tohumu vigna caracalla sarmaşık"
"Passiflora quadrangularis tohumu kokulu dev çiçekli meyveli"
üstadlarıma sormak istediğim bir konu var.
Evde limon çekirdediğinden filizlendirdiğim 8 adet fidem vardı. bunların 6 tanesi bir anda kurumaya başladı ve öldü. Şuan için 2 adeti hala canlı ancak hiç büyüme yok 2 yaprak olarak karton bardak içinde hayatlarına devam ediyorlar. Büyümesi için önerebileceğiniz bir yöntem var mıdır neyi yanlış yapıyor olabilirim? :(
Herkese hayırlı günler
Normal işlerimden dolayı bu aralar biraz boşladım ve yazamadım. Gerçi tarla içinde ne yazık ki hiç birşey yapamadık. İki hafta önce Ayvalığa gittiğimde su seviyesinin kazı için çok yüksek olduğuna karar verip geri dönmek durumunda kaldım. Sanırım artık su seviyesi biraz da olsa inmiştir ve artık işlemlere başlayabiliriz.
Tabi bu sırada bende boş durmayıp araştırmaya devam ettim. Bahçeye neler eksem neler yetiştirsem diye internetin engin havuzunda gezinip durdum. Sonunda zengarden dan sipariş ettiğim çalı formunda çokta bakıma ihtiyaç duymayan iklim olarakta bölgeye uygun olacağını düşündüğüm aşağıdaki türleri aldım. Sizinde fikirlerinizi alarak ekim yapacağım.
Bu ağaçları ne şekilde ekmem daha uygun olur? Yanyana gelmemesi gereken türler var mıdır? Ekim yapacağım yere özel bir uygulamama yapmama gerek varmı yoksa direk toprağa eksem olur mu? (ekim çukuruna solucan gübresi koyacağım)
Aldığım türler.
• Kırmızı frambuaz fidanı ithal rubus idaeus raspberry ottowa
• Honeyberry fidanı haniberi meyvesi lonicera caerulea
• Yeşil bektaşi üzümü fidanı ribes uva crispa hinnonmaki grön
• Kırmızı bektaşi üzümü fidanı ribes uva crispa hinnonmaki rod
• Kara böğürtlen fidanı ithal rubus himalayas blackberry
• Dikensiz kara böğürtlen fidanı ithal rubus thornfree
• Siyah frenk üzümü fidanı ribes nigrum titania
• Kırmızı frenküzümü fidanı ribes rubrum Jonkheer van Tets
646792
Yine evde çimlendirip bahçeye ekeceğim selluka ve kudret narı fidelerim var.
Sellukayı gördüğümde aşık olmuştum birgün bahçem olduğunda mutlaka ekeceğim demiştim ve bu şekilde sipariş verip çimlendirmeyi başardım :D
Kudret narıyla ilgili hiç birşey bilmiyorum. birşekilde elime 3 adet tohumu geçti bunların tamamı da yeni çimlenip ilk yapraklarını çıkardı. Acaba ekmek için geç kalmışmıyımdır? Ne şekilde ekim yapmalıyım?
Engin tecrübelerinizi ve fikirlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum :rolleyes:
Tohumları hangi kaplara ektiniz, fotoğraf yükleyebilir misiniz?
Bu türleri fide yaptıktan sonra toprağa dikeceğiniz zaman kök bölgesindeki toprağı dağıtmadan dikmelisiniz. Yoksa fidelerin tutması zorlaşır.
Tohumları hangi kaplara ektiniz, fotoğraf yükleyebilir misiniz?
Bu türleri fide yaptıktan sonra toprağa dikeceğiniz zaman kök bölgesindeki toprağı dağıtmadan dikmelisiniz. Yoksa fidelerin tutması zorlaşır.
Tohumları karton pet bardaklara ekmiştim şuan resim yükleyemiyorum ama akşam çekip ekleyebilirim.
Melih Bakırlıoğlu
05-05-2017, 07:18
Franbuaz/böğürtlen/ahududu diktiğiniz yerleri kontrol altında tutmanızı tavsiye ederim. Çok çabuk yayılabilir, dallarının yere değmesi yeter.
Franbuaz/böğürtlen/ahududu diktiğiniz yerleri kontrol altında tutmanızı tavsiye ederim. Çok çabuk yayılabilir, dallarının yere değmesi yeter.
Bilgi için çok teşekkür ederim. Her birinin etrafını taş ya da tuğla ile çevirip küçük havuzlar yapmayı düşünüyordum. Amacım daha düzenli görünmesiydi :D Sizin verdiğiniz bilgiyle de taban seviyesinden biraz daha yükseltirim daha kontrollü olur sanırım.
Tüm ağaçlar.net sakinlerine merhabalar,
Yaklaşık 3 aydır sayfama hiçbirşey yükleyemedim çünkü pek bir değişiklik yok durumumuzda :( İstanbulda işler okadar yoğunlaştı ve herşey okadar ters gitti ki 2 aydır hiç gitmedik. Bir ara tüm şevkimiz kırılmıştı. Tarlayı satmayı bile düşünmüştük. Neyse ki o süreci de kazasız belasız atlattık tekrar ne yapabiliriz diye kafa yormaya başladık.
Bu arada zaman zaman foruma girip imrenerek bahçelerinizi gezdim beğendim, bir gün bizimde böyle olacak mı diye hayal ettim :D
Solucan gübresi üretimi de yapacağımdan bahsetmiştim. Bunun için mayıs ayı sonunda bir yapı inşa ettik. Ne yazık ki bunu da işlerin bitmesine 2 gün kala istenmeyen durumlarda nedeniyle bitiremedik ve hala o günkü haliyle duruyor. Nasipse kurban bayramı ve sonrasında kısa sürede bitirmek niyetindeyiz.
Kışın yağan şiddetli yağmurlarla yıkılan duvarımızın 2 metre kadar önüne inşa ettik. Şimdi tekrar aynı yere duvar yapacağız ancak en uygun maliyetle çıkmamız gerekiyor bu konuda net bir karar verebilmiş değiliz :(. Aklımda playwood ve demir iskeletten geçici bir duvar oluşturmaktı en azından 2-3 sene bizi idare edebilir diye düşünüyordum. Sonra bir duvar firması buldum fiyat almamış olsam da yaptıkları bir işin uygun fiyata olduğunu duyunca bana da uyguna gelebileceğini düşünüyorum. Duvar yaklaşık 30-35 metre kadar olacak. değerli fikirlerinizi bekliyorum
Bunlarda yaptığımız yer ve duvar yapılacak yerin fotoğrafları. ilk fotoğraftaki evin sınırından çekim yapılan yere kadar bir mesafede
655738
655739
655740
Tarlayı alalı 1 yıl oldu ve biz bir ağaç bile dikemedik :(
Sürenin bu kadar uzamasında ortamı incelemek vardı ancak bizim de boşladığımız gerçeğini değiştirmez.
Meyve ağacı olarak tarla sadece zeytin ve 2 adet incir ve 1 adet iğde mevcut.
Bizim isteğimiz kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar yetişebilecek her türden 1 adette olsa olması. Özellikle değişik türlerde yetiştirmek istiyorum onlara ileri ki zamanlarda kafa yorarız artık :)
Bu konuda dikilebilecek az çok belli olsa da türleri konusunda hiç bir fikrim yok malesef :(
Elma, Armut, Kiraz, Vişne, Nar, Limon (çekirdekten yetiştirdiğim 2 tane var aşı yapılmadı), Ceviz, Badem düşündüğüm ve aklıma gelmeyen türler. Bu türlerden hangi cinsleri ekebilirim? Aklıma gelmeyen türlerde olmuştur mutlaka onlardan da önerileriniz olursa mutlu olurum ;)
Forumda ve internette biraz araştırma yaptıktan sonra ekebileceğim bazı fidanlara karar verdim sayılır. Sizlerinde bilgi ve tecrübelerinden faydalanarak türleri netleştirip ona göre hareket edeceğim.
Fidanları eylül ayında ekmeyi planlıyorum. Tüplü fidanlar tercih edeceğim. Bu dönemde ekiminde bir problem yaşar mıyım?
Aşağıdaki gibi minik bir liste yaptım. Özellikle tozlayıcı türler konusunda epey kafam karıştı. Tozlayıcı türlerinde bir tozlayıcısı var mı bunlar içinde yeni bir ağaç ekmem gerekir mi ekmez isem meyve vermez mi?
Her türlü önerinize açığım tecrübelerinizle bana yol gösterir misiniz?
655971
Musa Gündoğan
22-08-2017, 11:05
sadece yorum!
bildiğim kadarıyla avustralya dut ağacı çok arsız büyüdüğünden kontrollü bakımının olması gerekiyor ve sürekli meyve vermesinden dolayı da toplanmadığı altını epey kireletebilir diye düşünüyorum. sizin de bölgeye geç gitmenizden dolayı problem yaşama ihtimaliniz var gibi geldi.
sadece yorum yazdım bu ağacı daha önce yetiştirmedim.
sadece yorum!
bildiğim kadarıyla avustralya dut ağacı çok arsız büyüdüğünden kontrollü bakımının olması gerekiyor ve sürekli meyve vermesinden dolayı da toplanmadığı altını epey kireletebilir diye düşünüyorum. sizin de bölgeye geç gitmenizden dolayı problem yaşama ihtimaliniz var gibi geldi.
sadece yorum yazdım bu ağacı daha önce yetiştirmedim.
Yorum için teşekkür ederim benim için her fikir değerli. Bu türü yetiştirmemiş olsanız bile bu konulardan benden daha tecrübeli olduğunuz aşikar.
Peki yetiştirdiğiniz ya da bana uygun gördüğünüz bir tür var mıdır?
Musa Gündoğan
22-08-2017, 12:40
Sayın Blick,
aslında bölgenizde pek çok türden meyvesi olan ağaç yetiştirenler vardır. tavsiyem onlarla da irtibat kurup bölgenin verimli olan ürünlerini tespit edebilirsiniz. hem bölgedeki zararlıları da tanımış olursunuz.
ben çok sevdiğimden size sadece anjelika erik tavsiye ederim. fidesini izmir fidesi değilde bursa ya da yalavo taraflarından tercih ederseniz dayanımlılığı daha fazla olmaktadır. örneğin izmirden aldığınız bir fidan bölgenizdeki kışın hakim soğuna dayanamayabilir ancak soğuk iklimde kışı geçiren bir fidan bursa gibi yerlerden alınırsa daha dayanıklı ve verimli olmaktadır.
Musa Gündoğan
22-08-2017, 12:42
ben meyve fidanlarımın hepsini bursa ısparta gibi kışın egeye nazaran daha soğuk olan yerlerden temin etmekteyim. o nedenle o kadar meyve ağacımızdan sadece 1 tanesi tutmadı o da bizim hatamızdan kaynaklandı. ayrıca bu fidanların tamamı açık kök olmasına rağmen tutması daha hızlı oldu.
Sn Musa Gündoğan
Anjelika erik için küçük bir araştırma yaptım ve listeme ekledim. Tercih edebileceğim bir tür. Tavsiye için teşekkür ederim. Sormak istediğim gördüğüm kadarıyla bir tozlayıcıya ihtiyacı var eğer tozlayıcı ağaç dikmezsem yine de meyve alabilir miyim? çünkü bu şekilde düşündüğümden daha fazla ağaç ekmek durumunda kalacağım :(
Musa Gündoğan
23-08-2017, 11:35
tozlayıcı olarak bilmiyorum çünkü ben dikerken tozlayıcı olarak pek düşünmedim çünkü etrafında pek çok çeşitte erik ağaçları mevcut. özellikle hemen yakınımızda yabani ve üretim için kara erikler mevcut. o nedenle ihtiyaç duymadık. aslına bakarsanız anjelika erik ağacını dikin baktınız gerçekten bir tozlayıcıya ihtiyacınız olursa ona göre de ileride tozlayıcı için örneğin 3-4 yaşında bir ağaç alıp dikersiniz. böylece problem ortadan kalkar.
ağaç dikmekten zarar gelmez. özellikle kara çalı formlu yabani kara erikler bahçenizin etrafında rüzgarkıran ve çit olarak da geliştirilebilir. benim bahçemin hemen yanında komşuyla aramızda sel suyu kanalı var etrafı kara erik dolu ve çok arsız bir ağaç her yerden kök fışkırtıyor. ve çok güzel rüzgar engelliyor.
Hellmarch
26-08-2017, 11:38
Sayın blick merhaba,
Ben de Ayvalık/Altınova' dan bir yer aldım 4 sene önce. Ve sizin gibi solucan gübresi üretmeye başladım. :) Şu anda Kocaeli' de ikamet ediyorum, ailem Ayvalık/Altınova' ya taşındığı için şimdik onlar ilgileniyorlar.
Yaz başında yaklaşık 35 adet meyve fidanı diktim, şu ana kadar kuruyan olmadı. Diktiğim meyve ağac çeşit ve türlerini isterseniz eve gidince yazabilirim.
tozlayıcı olarak bilmiyorum çünkü ben dikerken tozlayıcı olarak pek düşünmedim çünkü etrafında pek çok çeşitte erik ağaçları mevcut. özellikle hemen yakınımızda yabani ve üretim için kara erikler mevcut. o nedenle ihtiyaç duymadık. aslına bakarsanız anjelika erik ağacını dikin baktınız gerçekten bir tozlayıcıya ihtiyacınız olursa ona göre de ileride tozlayıcı için örneğin 3-4 yaşında bir ağaç alıp dikersiniz. böylece problem ortadan kalkar.
ağaç dikmekten zarar gelmez. özellikle kara çalı formlu yabani kara erikler bahçenizin etrafında rüzgarkıran ve çit olarak da geliştirilebilir. benim bahçemin hemen yanında komşuyla aramızda sel suyu kanalı var etrafı kara erik dolu ve çok arsız bir ağaç her yerden kök fışkırtıyor. ve çok güzel rüzgar engelliyor.
Sn Musa Gündoğan fikirler için teşekkür ederim. Tozlayıcı işini dediğiniz gibi
yapmak daha mantıklı geldi. Belki de hiç ihtiyaç duymadan verim alabileceğim. Baktık olmadı sonrasını düşünürüz :D
Sayın blick merhaba,
Ben de Ayvalık/Altınova' dan bir yer aldım 4 sene önce. Ve sizin gibi solucan gübresi üretmeye başladım. :) Şu anda Kocaeli' de ikamet ediyorum, ailem Ayvalık/Altınova' ya taşındığı için şimdik onlar ilgileniyorlar.
Yaz başında yaklaşık 35 adet meyve fidanı diktim, şu ana kadar kuruyan olmadı. Diktiğim meyve ağac çeşit ve türlerini isterseniz eve gidince yazabilirim.
Merhaba Sn Hellmarch
Solucan gübresi kaliteli ve hakkıyla yapıldığında ülke tarımı için önemli bir ürün. İnşallah sizde istediğiniz yolda ilerlersiniz :)
Ağaçları ve eğer yakın bir yerden temin ettiyseniz onunda bilgisini paylaşırsanız memnun olurum
Beton mu, tuğla mı, taş mı, tel mi derken bizim için önemli bir süreç olan duvar yaptırma işlemini hayırlısıyla atlattık. Biraz zor ve düşünceli bir süreçti. En önemli kriterimiz maliyet ve işin başında olamayacağımız için yapacak ustaların doğru yapıp yapamayacağı idi. Şans eseri bir aslında çok yakınımızda olan bir firmayla tanıştık :) Sağolsunlar istediğimiz şekilde ve hiç kaprissiz bir şekilde hallettiler.
Kapı siparişlerini de verdik onlar da yerlerine takıldığında daha bir güzel görüneceğine eminiz. Çevre ve yol düzenlemesi işlerini de sıraya koyduk
657474
657475
Ev ile duvar arasında kalıplardan kaynaklı bir boşluk kaldı. Onu da taşlarla kendimiz kapatacağız.
657476
Evin ön kısmına veranda yapmak için bahçenin kenarında bulunan sazların bir kısmını kesip kurumaları için bıraktık. Sazların boyu yaklaşık olarak 3-4 metre arasında ve oldukça kalınlar. İşimizi göreceğini düşünüyoruz. Demir iskelet üzerine gölge yapması için birbirine bağlayarak yerleştireceğiz.
657480
Duvar yapımından sonra sıra kapılara gelmişti. Bir önceki gidişimizde aldığımız ölçüleri Susurluk'ta bu işleri yapan yeğenime gönderdim ve saolsun ortaya çok güzel bir iş çıkardılar. Geçtiğimiz haftasonu gidip kapıları yerlerine yerleştirdiler.
Kapının genişliği 405cm. Yüksekliği 1,5metre. Ayrıca her iki kapınında üzerine dikenli tel çekebilmek için yaklaşık 50şer cmlik çubuklar var. 1 metrelik kısım ayrı kalan kısım ayrı olarak açılabiliyor.
658448
658449
Bu kapının genişliği de 430cm. Sürgülü olarak kullanmak daha avantajlı olacağı için bu şekilde tercih ettik.
658450
658451
Bu yıl da zeytinlerimizle pek fazla ilgilenemedik :( Ama onlar hiç ilgi alaka beklemeden meyvelerini esirgemedi. Buna da şükür diyerek toplamak için gün saymaya başlıyoruz. Muhtemelen 2-3 hafta içinde toplayacağız.
Önümüzdeki yıl şubat-mart gibi ağaçların budanması ve gübrelenmesi işlerini ihmal etmemek için kendime sözümü veriyorum :rolleyes:
658452
658453
657475
Resimde görünen duvar boyuna hem görüntü engellemek hem de güzel bir görünüm oluşturmak adına leylandi ve limon servi dikmek istiyorum. 1 metre aralıklarla sırayla diksem ağaçlar gelişimleri ve uyumları için bir problem olur mu? Nasıl bir görüntü oluşturur. Önerebileceğiniz başka şeyler olursa fikirlere açığım ;)
Bir de arkada görünen ağacın fıstık çamı olduğunu düşünüyorum doğru mudur?
Geçtiğimiz hafta ben, eşim ve 5 arkadaşımız yapılacaklar/yapılabilecekler listesini hazırlayıp malzemeleri tedarik ettikten sonra haftasonu işleri yapabilmek için yola koyulduk.
Yapılacaklar listemiz tecrübesizliğimizi baz alırsak epey kabarık sayılırdı ama yapacağımızdan da emindik :D
* Zeytinler toplanacak ve toplatılacak
* Dış duvara çit teli ve jiletli teller takılacak
* Evin önüne veranda yapılacak (susurluktan gelen bu işleri yapan kuzenim yapıyor)
* Güneş panelleri takılacak ve evin elektrik tesisatını yapılacak
* Evin duvarları alçıpanla kapatılacak, strafor ile tavan yapılacak ve son olarak yerlere laminant döşenecek.
Listeyi buraya yazınca tekrar anladım ki çok iş varmış :p
Zeytinleri toplamak için bir ekiple anlaşmıştık. Pek çoğu küçükte olsa yaklaşık olarak 200 ağacımız vardı ve bizim toplamamız imkansızdı. Sabah gittiğimizde toplama ekibi işe başlamıştı bile. Bizde kendi yemelik zeytinlerimizi toplamaya başlayarak yoğun iş trafiği için kendimizi hazırladık :D
659856
Ardından kahvaltı ve iş bölümü yaptık.
Hanımlar grubu duvar tellerini yapacaktı. Bizde evin içinde çalışacaktık.
Hanımların işi yapacaklarından şüphemiz yoktu ama bu kadar hızlı ve iyi olacağını hesaplayamamıştım :) Duvar uzunluğu 50metre civarı demir direkleri hazırdı. Örgü tellerin içinden sabitlemek için geçen tel çok sert olduğu için işlerini yavaşlatmış. İşe başlama saati 11 civarı bitirdiklerinde ise 4 civarıydı. Buradan da kendilerine bir kere daha teşekkür ederim ellerine sağlık ;)
659857
659858
Ben ve diğer iki erkek arkadaşta evin içine girerek elektrik kabloları için kanal açtık, kabloları döşedik. İkimiz çırak bir arkadaş bize göre usta sayılır :D
içerisinin önceki hali bir depodan farksız.
659860
Dışarıda ise kuzenim veranda işleri ile uğraştı. Sonrasında da güneş panellerini yerleştirmek için stand yaptı yerleştirdik. :cool:
İşleri birbir halletmenin mutluluğu paha biçilemez. Ancak hala yapılacak çok iş vardı ve bitiremeyeceğimizi düşünmek bizi strese sokuyordu :(
659859
659861
659862
Ertesi gün elektrik tesisatının da bitmesiyle hanımların da desteğiyle duvarlara giriştik. Alçıpanı almamızın sebebi büyük bloklar halinde yapıştırıp hızlı bitirmekti ama hiçte öyle olmadı. Zemin duvarlarının yamukluğu bizi resmen bitirdi. Oturmadı yamuk oldu derken çok şükür bitirdik :)
659863
Duvarın üzerine uygun bir yere güneş enerjisinin kontrol panelide yerleştirdik.
659864
Elektriğin olması bana tarifsiz bir mutluluk verdi. Belkide artık burada kalmayı bile düşünebilirdim. Işık medeniyetmiş :D
659865
Duvarlar ve tavanlar bittikten sonra yer için laminant yapmaya kalkıştık ancak zemin çok bozuk olduğu için yapamadan bıraktık.
Gece kocaman bir ateş yakıp keyfini sürdük :D
659866
659867
Değerli ağaçlar.net üyeleri hayırlı günler dilerim.
Kışında gelmesiyle bahçede yapılacak işleri askıya aldığımızdan çok sık gitmiyorduk. Bu haftaki gidişimizde geçen hafta yağan yağmurlarında etkisiyle su seviyesinin çok yükseldiğini zemin seviyesine geldiğini gördüm. Muhtemelen ağaçların kökleri de bu sudan nasibini alıp suyun içindeler. Şimdiye kadar mevcut ağaçlara bir zararı olduğunu görmedim ama bundan sonra yeni ekeceğim fidanlar için zararı olabilir. Olmasa bile suyun seviyesini aşağı indirmem gerektiğini düşünüyorum.
Bunu yapmak mümkün müdür? Nasıl ve hangi yollarla yapılabilir? Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
Sn. blick;
Arazinizin durumunu siz daha iyi biliyorsunuz. Daha önce de sel nedeni ile kanal açmanızı önermiştim. Arazinizin durumuna göre en alt kısımdan büyükçe bir kanal açıp gelen suyun orada toplanıp tahliye olmasını sağlamanız gerekiyor. Eğimin en altına açacağınız kanal suyu toplayacak yukarı tarafların su tutmasını engelleyecektir. Tabi bu kanalda da mümkün olduğu kadar su biriktirmeden daha aşağılara var ise gitmesi gerekiyor. Eğimi ayarlayabilirseniz sıkıntı yok.
Sayın Muda cevabınız için teşekkür ederim. Lakin arazideki eğim oranı %1-2 yi geçmez diye düşünüyorum. yani dümdüz bir arazi.
Geçtiğimiz sene yoğun yağmurlardan dolayı gelmiş olan suyun önünde artık bir duvar ve kanal var o yüzden geçen seneki durumu bir daha yaşamayacağımızı umuyorum.
Bu seferki tablo ise tamamen yağan suyun birikmesiyle oluşmuş. Eğim olmadığından kanal fikrinizi sıra aralarına yarım metre kadar kazıp uygulasak olur mu?
Bahçenin bir sınırından minik bir dere geçiyor. Yazları kuru oluyor. Derenin temizlenme işini geçen yıl halletmiştim. Acaba daha mı derin kazdırmalıyım :(
Bu arada yazın en yağışsız zamanında bile kuyudaki su 3-4 metreden fazla aşağı inmiyor.
Sn. blick;
Arazinizin durumunu siz daha iyi biliyorsunuz. Daha önce de sel nedeni ile kanal açmanızı önermiştim. Arazinizin durumuna göre en alt kısımdan büyükçe bir kanal açıp gelen suyun orada toplanıp tahliye olmasını sağlamanız gerekiyor. Eğimin en altına açacağınız kanal suyu toplayacak yukarı tarafların su tutmasını engelleyecektir. Tabi bu kanalda da mümkün olduğu kadar su biriktirmeden daha aşağılara var ise gitmesi gerekiyor. Eğimi ayarlayabilirseniz sıkıntı yok.
Merhabalar hayırlı haftalar.
Yağan yağmurlar ve yapılacak pek birşey olmadığından dolayı tam 1 ay aradan sonra tekrar bahçeye gittik. Aslında yağmur yağmasaydı zeytin ağaçları ayıklanacaktı ama tüm hafta yağmursuz geçmesine rağmen bizim gidişimizle birlikte başladı :( Bizde gitmişken birkaç fidan ekip daha önce ektiklerimizin durumuna baktık. Komşu çiftliği bıraktığımız malzemeler vardı onları aldık fazla birşey yapamadan geri döndük :(
İçeride rahat çalışabilmek için birkaç hafta daha beklemek lazım
668937
Bu ağaca yıldırım düştüğünü düşünüyor. Olduğu yerde kül olmuş :eek:
668935
Geçen yıl baharda aldığım ve birtürlü nereye ekeceğime karar veremediğim ( bu sırada birkaç tanesi ölen) Frenk üzümü ve Bektaşi Üzümlerini aralık ayının sonunda ekmiştim.
Frenk üzümleri (kırmızı ve siyah) tutmuş görünüyor gözler uyanmayı bekliyor.
Bektaşi üzümlerinden ( kırmızı ve yeşil) birtanesi tutmuş hangisi olduğunu bilmiyorum :D
668938
668939
668940
Bu da 3 yıldır limon çekirdeğinden büyüttüğümüz limonumuz. Aşı yapmadan turunç olarak bırakacağım. Üzümlerle beraber aralık ayında bahçeye geçirmiştik yapraklarını dökmüştü. Yeni yapraklarını çıkartmaya başlamış
668941
3 adet pikan cevizi de geçen ay sonunda ekmiştik ama onların fotoğraflarını çekmeyi unutmuşuz.
Hicaz narı
668946
Trabzon hurması (hachiya)
668947
Vişne (kütahya)
668948
Melih Bakırlıoğlu
27-03-2018, 07:20
Sayın blick; su tutan yerleri temmuz ağustos aylarında arkasında topuz olan tekli patlatma ile sürebildiğiniz en derin noktadan sürmenizi tavsiye ederim. Traktör çok yavaş ve hızını hiç değiştirmeden kullanılmalıdır. Başlangıç noktanız, tahliyenin yapılacağı noktadan(dere yatağı/kanal gibi) olmalıdır. Bu işlem toprak altın da su borusu gibi bir oluşum yapacaktır.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Yapılacaklar listeme ekledim ;)
Sayın blick; su tutan yerleri temmuz ağustos aylarında arkasında topuz olan tekli patlatma ile sürebildiğiniz en derin noktadan sürmenizi tavsiye ederim. Traktör çok yavaş ve hızını hiç değiştirmeden kullanılmalıdır. Başlangıç noktanız, tahliyenin yapılacağı noktadan(dere yatağı/kanal gibi) olmalıdır. Bu işlem toprak altın da su borusu gibi bir oluşum yapacaktır.
Bunlarda evimizin camının önünde duran baktıkça içimizi açan bitkilerimiz :D
Viyoldeki fideleri çekmişken bunları da çekip göstermek istedim
Çok merak ettiğim bir bitki passiflora. Tohumdan yetiştirmeyi beceremeyince 4-5 ay önce küçücükken bulup almıştım. Bakalım meyvelerini görebilecekmiyiz
669331
Birgün bahçemiz olursa ekeriz diyerek 3 yıl önce tohumunu ektiğim palmiyem. çok şükür artık ekilecek bir yeri var artık yakın zamanda kalıcı yerine gidecek.
669332
669333
Güzelce gelişsin bahçeye götüreyim diyerek birazda erken ektiğimiz tohumlarımız. Domates ve biberlerden birkaç evde bakılacaklar. Bahçedeki durumlara göre diğer talep ettiğim tohumları da sırasıyla ekmeye başlayacağız.
En arkadaki 7li - sayın hcorak tan gelen gojiberry - çıkmış olanlar 04.03 tarihinde ekildi. boş kısıma bardakta çimlenenleri geçirmiştim onları yaşatamadım.
İkinci sırada sağdaki 3 lü - sayın Lonicera dan gelen orange yasemin - 04.03 tarihinde ekildi. Filizlenme olmadı :(
2şer 3er ekilen diğer tohumlar.
Atılgan - Blue Beauty domatesi
Malbman - Garnet domates
Yerel bahçem - Buena mulata biber
Yerel bahçem - Gül biber
Yerel bahçem - Siyah süs biber
Zekoş - Ak çakıldak . Bu kadar hızlı büyüyeceklerini tahmin etmemiştim. :o
669334
sayın TCM den gelen "Limon kokulu yayılıcı kekik - Creeping Thyme" . 11.03 tarihinde, cocopeat - solucan gübresi - cocopeat olarak 3 katman halindeki karışıma ekildiler.
669335
sayın Taşlıbahçe den gelen Bezirci Maydonuzu. 11.03 tarihinde, cocopeat - solucan gübresi - cocopeat olarak 3 katman halindeki karışıma ekildiler.
669336
Sayın Milla dan taşınması sırasında dağıtırken istediğim bir karışıklık sonucu gelen bitkilerimiz.:D İlk başlarda ne olduğunu anlayamamıştık artık meksika petunyası olduğunu düşünüyorum.
Teşekkürler Milla sayenizde yeni bir çiçekle daha tanışmış oldum;)
669338
669339
Güle güle büyütün sayın blick. Aklımda yanlış kalmış olabilir ama nar yollamayı unuttuğum kişi siz miydiniz :)
Teşekkür ederim ;)
evet doğru hatırlıyorsunuz. Önemli değil canınız saolsun ;)
sizi yakalamışken sorayım. bunu ayvalıktaki bahçeye götürsem kışı dışarıda geçirebilir mi? bakımı zahmetli midir? Yoksa saksıda bakmaya devam mı edeyim
Güle güle büyütün sayın blick. Aklımda yanlış kalmış olabilir ama nar yollamayı unuttuğum kişi siz miydiniz :)
Meksika petunyası oldukça dayanıklı bit bitki. Adana koşullarında kışın üst kısım ölse de baharda tekrar sürmeye başlıyor, bütün yaz çiçek açıyor. Toprak uzun süre donmuyorsa sıkıntı olacağını sanmıyorum. En kötüsü siz her sene bir iki fide yapıp kışın içeride saklarsınız. :)
Sevgi Durul
29-03-2018, 13:20
Dave's Garden (https://davesgarden.com/guides/pf/go/133838/#b)'a göre -17.7 dereceye dayanıklı bir bitki. Adana'ya göre bizim kışımız çok çok ağır ve ben korumuyorum. Her bahar yeniden yeşeriyor. Atın dışarıya, Sayın blick.:)
Cevaplar için teşekkür ederim.
İlk gidişimizde yanımızda götürüp uygun bir yere dikelim ozaman :)
Teşekkür ederim ;)
evet doğru hatırlıyorsunuz. Önemli değil canınız saolsun ;)
sizi yakalamışken sorayım. bunu ayvalıktaki bahçeye götürsem kışı dışarıda geçirebilir mi? bakımı zahmetli midir? Yoksa saksıda bakmaya devam mı edeyim
Sayın blick dışarıda bakmanızın hiç sorun yaratacağını zannetmiyorum. Arkadaşların da dediği gibi çok rahat yetişecek çok yıllık bir bitki olarak bahçenizi şenlendirecektir.
Tohumları ekmemin üzerinden 5 hafta geçti ve viyollerinden çıkmaları gerekiyor. İlk fırsatta çıkacaklar.
Boş olan iki gözde akçakıldak fasülye vardı çok hızlı büyüyüp çiçeklenmeye başlayınca daha fazla eziyet etmek istemedik yakın zamanda bahçeyede gidecemeyeceğimiz için saksıya ektik inşallah saksıda da en azından tohum alabilecek kadar ürün alabiliriz.
670602
Merhabalar
Evde sebze yetiştirme yerleri kısıtlı olduğundan ve bu sene daha fazla şeyi yetiştirmek istediğimden eşimin çok sevdiği çilekleri yetiştirmek için bir çözüm arıyordum. Fransız balkon diye tabir edilen bir adımlık bir alanda ancak domates ve biberlere yer olacaktı. Bende balkonun demirine boruda asma fikri geldi. Malzemeleri alıp hazırlıklara başladım.
Malzemeler
* 2 adet 100 lük boru ( uzunlukları 1er metreden toplam 2 metre)
* 1 adet T boru
* 2 adet dış kapak
671161
Deliklerleri açmak için kullandığım panç ayarlanabilirdi ilk defa bunu kullandım ilk birkaç delikte acemilik yaşadım bazı delikleri düzgün olmadı
671162
Çileklerimiz yalovadan bir fidancıdan geldi. daha öncede aynı yerden almıştım ama bu sefer kargonun azizliğine uğradık. 10 adet yerine 8 adet gelmiş ve epey zarar görmüşlerdi
671163
Boruyu torf+cocopeat+solucan gübresinden bir karşım yapıp doldurduk.
671164
671165
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra yerine asıldı.
Boruyu balkon demirine plastik kelepçeler ile bağladık. Sağlam duruyor bir kaza olmaz umarım :)
671166
671167
Tam ortaya yerleştirdiğim T yi boş bırakıp oradan sulama yapacağım. Eğer bu şekilde yeterli sulama sağlanırsa işimi çok kolaylaştıracak.
671168
671169
Sayın blick, plastik kelepçelerin sağlamlığına diyecek bir şey yok ama yazın sıcağında bütün plastiklerin zarar gördüğü gibi kelepçeler de zarar görecektir ve atma ihtimali olabilir onun için en azından 3 veya 4 yerinden daha dayanıklı bir malzeme(görüntüyü bozmaycak paslanmaz tel) ile tuttursanız daha iyi olur. Kolaylıklar diliyorum.
Haklısınız sayın İSAK plastik kelepçelerden bende çok emin olamıyorum.
Aslında nalburlarda buraya kullanabileceğim bir şey aradım ama bulamadım idareten plastik kelepçe kullandım. Şimdilik bu şekilde idare etsinler de en kısa zamanda telle sağlamlaştırırım.
Sayın blick, plastik kelepçelerin sağlamlığına diyecek bir şey yok ama yazın sıcağında bütün plastiklerin zarar gördüğü gibi kelepçeler de zarar görecektir ve atma ihtimali olabilir onun için en azından 3 veya 4 yerinden daha dayanıklı bir malzeme(görüntüyü bozmaycak paslanmaz tel) ile tuttursanız daha iyi olur. Kolaylıklar diliyorum.
Boru içinde fransız balkonun demirine astığım çilekler site yönetimiyle sorunlara neden olduğu için asıl balkonda duvarın içine koymak durumunda kaldım. Burada daha az rüzgara maruz kaldıklarından onlar için daha iyi oldu keşke hiç bu duruma gelmeden oraya koymak aklıma gelseymiş :o
677674
677676
Beyaz çilekleri (pineberry) de denemek maksatlı zengarden dan 3 adet almıştım. Çok güzel geliştiler ve sürekli kol atıp çoğalma isteğindeler :p ama gel gelelim meyvelerde şekil bozuklukları ve büyümeden olgunlaşıyorlar. Sebebini bir türlü çözemedim :(
677675
Fazla paylaşım yapamayacağımı düşünerek buraya yazmaya karar verdim umarım yanlış değildir
Bu seneki amacım edindiğim tohumlardan mümkün olduğunca fazla tohum alarak daha fazla kişinin sahip olması
Sayın Atılgan dan gelen "Blue Beauty" domatesi. 2 kök ekebilmiştim. Gelişimleri ve verim iyi seviyede. Kısa zamanda tadına bakabileceğiz
677677
677678
Sayın Malbman dan gelen "Garnet" domatesi. 3 kök var. Gelişimleri ve verim iyi seviyede. Geçen haftasonu evden 3 gün uzaklaşınca susuz kalıp biraz hırpalanmışlar :( sulanınca kendilerine geldiler de altlar çıplak kaldı
677679
677680
Sayın Yerel bahçem den gelen biber çeşitleri
Gül Biber. iki kök olarak ekebilmiştim. Diğerlerine göre daha geç çiçeklenip verime geçti henüz tadına bakamadık merakla bekliyoruz
677701
Siyah süs biber. beş kök olarak ektim. Bitkinin yapısı ve biberler çok göz alıcı ve "süs" ismine çok uygun :). Az önce birkaç tanesinin tadına baktım orta değerde acı diyebilirim. Belki daha da olgunlaştıkça acılaşacaktır.
677702
Buena mulata biber. Görenlerin acayip ilgisini çekiyor. Çok verimli bir tür. Tohum almak isteyenler sıraya girdi :D. Amacımda buydu zaten. Siyah süs biberine göre daha acı diyebilirim ve olgunlaştıkça daha da acılaşacaklar işte ozaman yiyebileceğimi sanmıyorum.
677703
677704
çileklerdeki şekil bozukluğu yeterli toşlaşma olmamasından kaynaklanabilir. kendin tozlamayı deneyebilirsin.
çileklerdeki şekil bozukluğu yeterli toşlaşma olmamasından kaynaklanabilir. kendin tozlamayı deneyebilirsin.
Bilgi için teşekkür ederim sayın Atılgan
Zengarden da ürün bilgisinde diğer çileklerle birlikte ekilmesi gerektiği tek başına verimli olmadığı yazıyordu. Bu durumda tozlaşmayı diğer çileğin çiçeklerinden mi yararlanarak yapacağım :confused:
Merhabalar.
Yazılarınızı bir solukta okudum. Kendinize resmen güzel bir çiftlik kurmuşsunuz. Ne mutlu size.
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın Malbman dan gelen "Garnet" domatesi. 3 kök var. Gelişimleri ve verim iyi seviyede. Geçen haftasonu evden 3 gün uzaklaşınca susuz kalıp biraz hırpalanmışlar :( sulanınca kendilerine geldiler de altlar çıplak kaldı
677679
677680
Sn blick burdaki saksı kaç litrelik ve kaç fide ekili söyler misniz
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.