Bağlan

View Full Version : tapi / Kaktüslerim

Sayfalar : [1] 2

tapi
25-03-2017, 13:41
KAKTÜS GÜNLÜĞÜM
Herkese merhaba,
Kasım 2016 da almaya başladığım kaktüslerin sayısı yetmişi buldu. Bende bu başlıkta paylaşmaya karar verdim. Sonbahar ve kış mevsiminde aldığım kaktüsleri kış boyunca hiç su vermeden balkonda beklettim. Kış uykusunda dinlenen kaktüslerin yazın çicekleneceği günleri sabırsızlıkla bekliyorum.
Şubat ayının son haftası kaktüsleri, kaktüs harcı hazırlıyarak bir büyük saksıya aktardım.5,5cm saksılaın bir kısmını 7x7cm saksılara bir kısmını 8cm çaplı saksılara aktardım.
7x7 kare saksılar
641575
Büyük olanları biraz daha büyük saksılara aldım, 17mm çap, 95mm yükseklğinde saksılar
641953

Aldığım kaktüslerin saksılarının hemen hepsinde yalnız torf vardı.
Benim hazırladığım kaktüs harcı (%50 Hindistan cevizi torfu, %50 kum,perlit, pomza) ile değiştirdim.
Saksının en altında ve üstünde orta, iri taneli tarım pomzası kulandım.

eoe1234
25-03-2017, 14:05
Hoş geldiniz sayfanız hayırlı olsun.

YeniGine
25-03-2017, 22:23
Kaktüslerinize maşallah, sağlıklı görünüyorlar, emeklerinize sağlık. Sayfanız hayrlı ve bol kaktüslü olsun inşallah.

tapi
26-03-2017, 13:57
Yalova Seraları ve hayal kırıklığı
Bugün 26 Mart 2017 Pazar.
Yalovadayım. Tasköprü-Altınova arasındaki seralarin birçoğunu gezdim. Ama pekçogunda kaktüs yoktu. Kaktus olanlarda ise sayı ve çeşit çok azdı.
Benim anladigim seralara haftasonu gitmek uygun zaman değil. Çünkü haftabaşinda yeni (ithal) kaktus girişi oluyor ve haftasonuna birsey kalmıyor. Buradaki seraların bir kısmına haftada bir kez bir kısmına iki haftada bir kez kaktus geliyormuş. Yani bu seralarda kaktüs üretimi yok (succulent yetiştiren seralar var o ayrı ).
Merak edenler için 5,5cm kaktüsler adeti 5 tl ye satılyor.
Bir tek Gymnocalycium mihanovichii yi bulup aldığıma sevindim. Daha önce İkea da görüp ismini bilmediğim için almamistim. Sonrada bulamamıştım.
Saksısı değişmiş hali ☺
Gymnocalycium mihanovichii
642392

Yol olarak vakit kaybetmek istemeyenler için güzergahı vereyim; Taşköprüden Altınovaya giderken yol kenarında pekçok sera var. Bu seraların bir kısmında kaktüs var. Altınovadan Taşköprüye giderken yine yol kenarında seralar var ama bunlarda pek kaktüs yok.
Ailede kaktüs meraklısı bir ben olduğum için çok gezmeye ve fotoğraf çekmeye vakit ayıramadim.
İsim konusuna gelince, maalesef seralarda çalışan elemanlar kaktüs isimleri konusunda bilgili değiller.

tapi
29-03-2017, 17:47
Mammillaria backebergiana
Tomurcuklu backebergiana lar çiçek aciyor☺
Anavatanı Meksika. Bu türün iki alttürü var.
1-Mammillaria backerbergiana ssp backebergiana
2-Mammillaria backebergiana ssp ernestii

Ssp(alttür) backebergiana genelde tek silindirik sütun gibi büyüyor. 30 cm uzayabiliyor. Uzağında da devrilebiliyormuş. -2 Dereceye kadar dayanıklı. Kolay çicekleniyormus.
Ssp(alttür) ernestii ise daha küçük ve kümelenerek büyüyormuş. -2 Dereceye kadar dayanıklı
Bendekiler;Mammillaria backebergiana spp backebergiana
667452
Mammillaria backebergiana ssp backerbergiana albiflora
667449
Mammillaria backebergiana ssp ernestii
667450
Mammillaria backebergiana ssp ernestii albispina
667451
Not: Albi beyaz demek. Albispina beyaz diken, albiflora beyaz çiçek demek oluyor. Ssp= alttür

Mammillaria için faydalandigim tek kaynak mammillarias. net
Not 2
Biyolojide her tür bilimsel olarak iki kelime ile ifade edilir. İlk kelime büyük harfle başlar ve cins ismini gösterir. İkinci kelime küçük harfle başlar tür ismini gösterir.
örnek
Cins tür
Homo sapiens
Mammillaria backerbergiana
Echinopsis chamacereus

Bir türe ait alttür ya da varyete varsa oda tür isimden hemen sonra gelir. Alttür ssp. varyete var. kısaltması ile gösterilir
Örnek
Mammillaria backerbergiana ssp backebergiana
Mammillaria backebergiana ssp ernestii

evdeçiçek
30-03-2017, 07:50
Sn.Tapi sayfanız bol bol çiçekle dolsun inşallah. Bizde izlemeye doyamayalım.

tapi
30-03-2017, 17:50
İlk sulama ve suyun Ph ı

Bugün 30-Mart-2017. Hava sıcak ve güneşli olduğu için kaktüslerimin hepsini suladım. 21 Martta ilk fısfıs sulamayı yapmıştım ama kaktüslerin çoğu hala büzüşmüş görünüyordu. Kaktüsler gece boyunca kapalı mekanda oldukları için sulamada bir sakınca görmedim.

Sulama için yağmur suyu öneriliyor. Yağmur suyunun özelliği yumuşak olması ve pH nın düşük olması. Evimdeki musluk suyunun pH 7.8 oldukça alkali bir su. Suyun Ph ını 5,5 olacak şekilde ayarladım. Suyun pH nı düşürmek için elma sirkesi kullandım. pH ölçmek için pH ölçme stickleri ya da pH ölçme aletleri var. Bende pH ölçme cihazı vardı onu kullandım; Oda sıcaklığında, klorsuz ve pH 5,5 su.

tapi
02-04-2017, 11:56
Mammillaria magnifica
Bir kaktüsün ismini bilmeden fotografını yüklemek hoşuma gitmiyor. Mammillaria kaktüs cinsinin 171 türü var*. Alttür ve varyetelerle bu sayı 267 ye çıkıyor**. Bu güzelde onlardan biri. Bu türün çiçeksiz görünüşü bile onu bulundurmak için yeterli. O nedenle görür görmez aldım. Kümelenme yaparak büyüyormuş. Merkez diken sayısı 4-8 arası. En alttaki merkez diken kanca şeklinde, 55mm yekadar uzuyor. Diğer merkez dikenler iğne şeklinde ve sarı kahverengi renkte.
Meksikanın Puebla and Morelos beldesinden. Yükseklik 1.000 – 1.550 metre.

642508

Alttaki fotoğrafı internetten buldum, çiçeği olunca buna benzeyecek, çiçekleri pembe, kırmızı oluyormuş.
642509

* http://www.cactiguide.com
** http://www.mammillarias.net

Güneşiniz bol olsun.

tapi
03-04-2017, 20:22
Mammillaria karwinskiana ssp nejapensis
Bu kaktüsüde ilk gördüğümde çok beğenmiştim. Ucu siyah, beyaz uzun dikenlerine hayranlıkla bakmıştım. Bu kaktüs beyaz dikenleriden dolayı "Gümüş Oklar" lakabını almış. Meksikanın Nejape şehrinden.
642681
areola ve axiller kıvırcık beyaz tüylü, dikenler tığ benzeri, merkez diken yok.Çiçekleri soluk krem rengi kahverengi kırmızı çizgileri var. -4 dereceye kadar dayanıklı.
Seralardan geldiği için kış olmasına rağmen çiçeği vardı. Ancak şimdiki hali üstteki çiçeksiz fotoğraf.
642682
Mammillaria karwinskiananın alttürleri:
1. Mammillaria karwinskiana ssp karwinskiana
2. Mammillaria karwinskiana ssp beiselii
3.Mammillaria karwinskiana ssp collinsii
4.Mammillaria karwinskiana ssp nejapensis
Güneşiniz bol olsun!

tapi
05-04-2017, 21:46
Bahar geliyor...
Şimdiye dek hep koyu yeşil olarak görmeya alıştığım Mammillaria magnimamma' nın tepesine ışıklı bir bahar yeşili geldi :) :) :)
642908

Güneşiniz bol olsun.

tapi
07-04-2017, 18:46
Parodia chrysacanthion
Bugün çiçek açan parodiam ; Parodia chrysacanthion
Anavatanı Arjantin.
Lakabı "Altın Pudra Ponponu" (Golden Powder Puff)
643154
Çiçeği
643153
643152
Güneşiniz bol olsun!

dmtmrt
07-04-2017, 19:10
Harika bir güzellik.şanslisiniz, keyifle büyütün

tapi
09-04-2017, 08:51
Sayın dmtmrt teşekkür ederim.

İllere göre aylık ortalama en düşük sıcaklıklar
Bahar geldiğinde hava sıcaklığında artış ve güneşlenme süresinin artmasıyla birlikte her kaktüs için büyüme belirtisi varmı ona bakılır ve büyüme belirtisi gösterenlere fıffıs sulama başlanır ve kaktüsler yavaş yavaş güneşe adapte edilir. Sonraki haftalarda ise tam sulama yapılabilir.
Ancak bahar aylarında soğuk geçen geceler yeni sulanmış kaktüsler için tehlikeli olabilir.
Ortalama en düşük sıcaklık değerleri kaktüslerin kış uykusuna girerken (sulamayı keserken) ve kış uykusundan çıkarken (yeniden sulamaya başlarken) önemli. İnternette bir araştırma yaptım, ortalama en düşük sıcaklık 8 derece öneriliyor. Tabi bu bir genelleme, doğrusu kaktüs türüne göre değişir.

Aşağıdaki tablo da Bursa ili için aylara göre ortalama en yüksek ve en düşük sıcaklık değerleri var (Meteoroloji genel müdürlüğü web sitesinde alınmıştır )
643424

Bu tabloya bakarak Bursa için genel olarak fısfıs sulamalardan sonra 15 Nisan civarı komple sulama yapmaya karar verdim (15 Nisanda ortalama en düşük sıcaklık 7.2 Derece)

Aşağıdaki tablo Antalya ili için. Antalya Bursaya göre sezona bir ay erken giriyor (ayrıca sezon bir ay geç bitiyor).

643425

Merak edenler aşağıdaki adresi kullanarak kendi illeri için bu değerlere bakabilirler
https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=BURSA

Güneşiniz bol olsun!

şeymaonder
09-04-2017, 13:23
hoş geldiniz. verdiğiniz bilgilere bakarak oldukça donanımlı bir başlangıç yaptığınız görülüyor. bol paylaşımlı ve bilgilendirici bir sayfa olmasını umarım. bol kaktüslü günleriniz olsun.

tapi
10-04-2017, 14:35
Sayın seymaönder hoş bulduk. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Yeni şeyler görmek, almak ve onlar hakkında bilgi edinmek çok heyacan verici. O nedenle ögrenirken paylaşayım diye düşündüm. Umarım sayfamı okuyan yeni başlayanlara faydam olur.

YAŞLI ADAM KAKTÜSÜ
İnternette yaşlı adam kaktüsü diye arama yapınca üç cins kaktüs karşımıza çıkıyor.

1- Cephalocereus senilis (Yaşlı adam kaktüsü, Meksikalı yaşlı adam kaktüsü)
643595
Anavastanı Meksika. Sutun şeklindedir. Dogada 6-10 metre hatta 200 yaşındayken 12 metre uzunluğa erişebilir. 10-20 yaşına kadar çiçek vermez. Çiçekleri yazın açar. En önemli özelliği gövdesinin uzun, beyaz kıl, saç ile kaplı olmasıdır. Bu yaşlı bir adamın taranmamış saçına benzediği için “Yaşlı adam kaktüsü” benzetmesi yapılmıştır. Bu beyaz saç örtüsü özellikle genç kaktüslerde belirgindir.Olgunlaştıkça beyaz örtüsü kaybolur. Evlerde ençok 30 cm kadar uzar ve çiçek açmazlar. Doukunurken dikkat etmek gerekir çünkü beyaz saç örtüsü 2 cm uzunluğundaki dilkenlerini gizler.

2- Espostoa lanata (Perulu yaşlı adam kaktüsü, kartopu kaktüsü)
643596
Anavatanı Ekvador, Peru, And dağlarının batı yamaçları. Yavaş büyür, ağaç biçimlidir, yaşlandıkça dallanır.1,5-7 metre uzayabilir. Cephalocereus senilis gibi gövdesi yoğun tüyle kaplıdır. Keskin dikenleri vardır. Yünleri Peruda yastık doldurmak için kullanılır.
Not. Espostoa cinsi kaktüsün diğer türleride (E.nana, E. Melanostele vb) tüylü. Ama “Perulu yaşlı adam kaktüsü” lakabı olan Espostoa Lanata

3- Oreocereus celsianus ve Oreocereus trollii (And Dağlarının Yaşlı Adamı)

And Dağları, dünyanın en uzun sıradağlar zinciridir. Güney Amerika'nın bütün batı kıyısı boyunca uzanır. Venezuela'dan başlayıp Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya üzerinden devam ederek Arjantin ve Şili'nin Patagonya topraklarında sona erer. And dağları kuzeyden güneye uzunluğu 7000 km'dir.
643599
Oreocereus celsianus, Oreocereus trollii her ikisinede “And Dağlarının Yaşlı Adam Kaktüs” deniyor.

Oreocereus celsianus,
643597
Anavatanı Arjantin, Bolivia and Peru.2.900-3.600 metre yüksekte (And dağları) yetişir
Sutun şeklinde büyür. 2 metre uzunluğa erişir.

Oreocereus trollii (Sağ alttaki bendeki yaşlı adam! )
643598
Anavatanı GüneyBolivia, Kuzey Arjantin. 2900-4300 metre yüksekte (And dağları) yetişir.
Oreocereus celsianusun küçüğüdür. Sutun şeklinde beyaz tüylerlerle kaplıdır. Uzun kırmızı dikenleri vardır 60 cm uzaması için 20 yıl geçmesi gerekir. Çok büyüdükleri zaman çiçek açarlar. Evlerde çiçek açması beklenmez.

Güneşiniz bol olsun!

tapi
12-04-2017, 16:37
Rebutia fabrisii
Bir süre tomurcuklarla giden Rebutiam bu sabah çiçek açtı.

643825

643826

Anavatanı Jujuy, Argentina, deniz seviyesinden 1400-3000 metre yüksekte bulunuyor.

Güneşiniz bol olsun!

tapi
15-04-2017, 18:46
Güneş yanığı
Kış uykusundan çıkan kaktüsleri direk güneşe yavaş yavaş adapte etmek gerekiyor. Alışma döneminde güneş tepedeyken kaktüsleri olası güneş yanığından korumak gerek. Havalar serin giderken, direkt güneş ışığında kalmış mamillariam; Direk güneş gören taraftaki tuberkül uçları yanmış durumda.
644196
Aslında insan vucuduna benziyor, güneşli ama serin bir bahar gününde denize girerseniz ve bu, yılın ilk deniz ve güneş deneyimiyse güneş aniden cildinizi yakar. Günün sonunda nasıl yandığınızı anlamazsınız bile.Böyle birşey farkettiğinizde yapılacak ilk iş bitkiyi hemen gölgeye almak ve gövdesine ılık su püskürtmek...
Güneşiniz dengeli olsun!

tapi
19-04-2017, 17:16
Rebutia fabrisii

Rebutianın çiçekleri birdi iki oldu, ikiydi üç oldu, üçtü beş oldu...

644738

644739

644740

Güneşiniz bol olsun...

tapi
24-04-2017, 17:31
Gymnocalycium sp
Gymnos=çıplak calyx=tomurcuk. Bu kaktüs cinsinin 71 türü bulunmakta. Anavatanı Güney Amerika (Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Bolivyanın güneyi, Brezilya) .
Küçük olmasından ve kolay çiçeklenmesinden dolayı hobicilerin gözdelerinden. Çiçekleri tipik olarak 2,5-3 cm genişliğinde.
Çıplak Tomurcuklar
645515
Güneşi görünce çiçek açmaya başladı. İlk çiçek açıyor...
645516
Hava bulutlanıp soğuyunca bir süre ara verdi, Bugün güneşi gördü ve nihayet,Beşi bir yerde!
645517
Ben benimkini beyaz çiçekli baldianum türüne benzettim. Güneşiniz bol olsun.

tapi
04-05-2017, 20:27
Mammillaria ?
Fishhook cactus (olta iğnesi kaktüsü) mammillarias.net adresinde bir tarama yaptım; tüm mammillaria cinsi kaktüs tür ve alttürlerinin (267 adet var) 1/3 ü oltaiğnesi dikene sahip. O nedenle oltaiğnesi şeklinde dikeni olan mammillaria türü kaktüsünüz varsa seçenek sayısı 267 den 84 adete düşüyor...
28.03.2018: Sanırım Mammillaria Polyacanthae serisine ait; Aşağıdakilerden biri
M.duoformis, M.guerreronis, M. nunezii nunezii, M.rekoi rekoi, M.xaltianguensis xaltianguensis

646862
646863
Güneşiniz bol olsun!

Mişel
05-05-2017, 08:42
harika kaktüsleriniz bilgiler için de sağolun ellerinize sağlık bol çiçekli günler

tapi
08-05-2017, 18:47
harika kaktüsleriniz bilgiler için de sağolun ellerinize sağlık bol çiçekli günler
Teşekkür ederim sayın Mişel.

Mammillaria zeilmanniana
Merkez dikenler 3 adet yukarı doğru düz, 1 adet aşağıya doğru kanca(olta iğnesi) dikenli. Çiçekler pembe. Gövde tek ya da kümelenmiş olabiliyor.
647249

647250

647251
Yukardaki kaktüs sonbaharda ilk aldığımda çevre dikenler daha seyrekti, Şimdi çevre dikenleri sıklaştı daha farklı görünüyor. ilk aldığım zaman ki fotoğrafı altta, seradan yeni gelmiş...
647472
Dikeni tül perdeye takıldığında eğer çekiştiriseniz hem dikeni hem tuberkülü kopuyor. Böyle bir şey başınıza gelirse çekiştirmek yerine makasla takılan dikeni kesmenizi tavsiye ederim.

Mammillaria solisii (Mammillaria nunezii)
Bu kaktüsü seyyar satıcıdan aldım. Aldığımda üzerinde tomurcukları vardı. Şimdi çiçek açtı.
647248
Güneşiniz bol olsun!

tapi
15-05-2017, 19:15
Echinopsis ancistrophora ssp arachnacantha
Haftasonu ben yokken çiçek açan kaktüsüm. Sağolsun eşim fotoğraflarını çekmiş.

648173

648174

648175

Güneşiniz bol olsun.

Fatih_Soydemir
15-05-2017, 20:57
Sayın dmtmrt teşekkür ederim.

İllere göre aylık ortalama en düşük sıcaklıklar
Bahar geldiğinde hava sıcaklığında artış ve güneşlenme süresinin artmasıyla birlikte her kaktüs için büyüme belirtisi varmı ona bakılır ve büyüme belirtisi gösterenlere fıffıs sulama başlanır ve kaktüsler yavaş yavaş güneşe adapte edilir. Sonraki haftalarda ise tam sulama yapılabilir.
Ancak bahar aylarında soğuk geçen geceler yeni sulanmış kaktüsler için tehlikeli olabilir.
Ortalama en düşük sıcaklık değerleri kaktüslerin kış uykusuna girerken (sulamayı keserken) ve kış uykusundan çıkarken (yeniden sulamaya başlarken) önemli. İnternette bir araştırma yaptım, ortalama en düşük sıcaklık 8 derece öneriliyor. Tabi bu bir genelleme, doğrusu kaktüs türüne göre değişir.

Aşağıdaki tablo da Bursa ili için aylara göre ortalama en yüksek ve en düşük sıcaklık değerleri var (Meteoroloji genel müdürlüğü web sitesinde alınmıştır )
643424

Bu tabloya bakarak Bursa için genel olarak fısfıs sulamalardan sonra 15 Nisan civarı komple sulama yapmaya karar verdim (15 Nisanda ortalama en düşük sıcaklık 7.2 Derece)

Aşağıdaki tablo Antalya ili için. Antalya Bursaya göre sezona bir ay erken giriyor (ayrıca sezon bir ay geç bitiyor).

643425

Merak edenler aşağıdaki adresi kullanarak kendi illeri için bu değerlere bakabilirler
https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=BURSA

Güneşiniz bol olsun!

Antalya ili için olan tablo belki çok eskiden olabilir ama neredeyse 4 yıldan fazla zaman oldu geçersiz mayıs ayı en düşük 23 en yüksek 38 dereceyi çok rahat görmekte. nisan ayı 18 en düşük en yüksek 27 mart ayı aynı durumda. bu gün yer yer 38 dereceyi gördük en düşük ölçüm 33 derece.

Şu anda 29 derece sıcak var ve sert poyraz var saat 21:53 belki gün doğumuna doğru 23 olur. pek bağlı kalmamakta fayda var.

tapi
15-05-2017, 21:33
Sayın Fatih_Soydemir haklı olabilirsiniz, Meteorololi Genel Müdürlüğü sitesinde
Uzun Yıllar İçinde Gerçekleşen Ortalama Değerler (1926 - 2016) verilmiş.
Küresel ısınmadan dolayı son yılların sıcaklık ortalamaları daha farklı olabilir.

tapi
18-05-2017, 22:10
Mammillaria prolifera
Mammillaria proliferanın üç alttürü var;
1-Mammillaria prolifera ssp prolifera
2-Mammillaria prolifera ssp arachnoidea
3-Mammillaria prolifera ssp texana
Önce kırmızı meyveleri göründü, sonra çiçek açtı. Alttür prolifera texana olduğunu sanıyorum.
648490
648491
648492
Güneşiniz bol olsun...

tapi
02-06-2017, 20:48
Gymnocalycium sp
Daha önce 5 li çiçek açan Gymnocalycium sp bu defa 4 lü çiçek açtı.Çiçekleri çok güzel!
650200
Alttaki Gymnocalycium sp ise bugün ilk defa açtı...
650201
Doğrusunu isterseniz mammillaria olduğu zaman hangi tür olduğunu daha çok merak ediyorum.Gymnocalycium cinsine ait 71 tür var ama belkide bunlar birbirine daha çok benzediği için türünü bulmak için o kadar uğraşmadım.

tapi
12-06-2017, 17:30
Echinopsis subdenudata
Kaktüs cinslerine ait tür sayısına bakacak olursak, Echinopsis cinsi kaktüs Opuntia ve Mammillaria cins kaktüslerden hemen sonra gelmekte.
Echinopsis cinsine ait 129 tür bulunmakta. Echinopsis cinsi kaktüslerin genel özellikleri çiçeklerinin nisbeten büyük oluşu. O nedenle elimdeki Echinosis subdenudata nın çiçek açmasını sabırsızlıkla bekliyordum. Echinopsis subdenudata kolay bulunan ve pekçok hobicinin sahip olduğu bir tür. Anavatanı Bolivya ve Paraguay (Güney Amerika).
Yaklaşık 3-4 hafta önce oluşmaya başlayan iki adet tomurcuk 8 haziran da iyice belirginleşti.
8 HAZİRAN Çapı 8cm yüksekliği 5cm Echinopsis subdenudata
652519
10 HAZİRAN tomurcuk sapı giderek uzuyor...
652520
11 HAZİRAN tomurcuk sapı 18 cm uzunluğa ulaştı.
Gece çiçek açmaya başlıyacak...
652521
Çiçek açma işlemi aynı gece saat 23:00 de başladı ve yaklaşık 6,5 saat sürdü, sabah saat 5,5 te tamamlandı.

tapi
12-06-2017, 17:39
Echinopsis sundenudata devam
12 haziran sabahı Çiçek çapı 10cm.
651302
Sonra, çiçekler düştü.
652505
Çiçek ömrü için 12 saat diyebiliriz.
Not: Çiçek açma dönemini daha iyi yansıttığını düşündüğüm için bir adet Timelapse hazırladım. Ancak bu sitede video upload olmadığı için ekleyemedim.

tapi
20-06-2017, 15:23
Fare kuyruğu ve Maymun kuyruğu kaktus
Tatildeyim. Dün iki adet minik kaktüs aldim; iki küçük çelik. Bunlar büyüyünce askı saksilara alınıyor.
652175
Soldaki fare kuyruğu kaktüs sağdaki maymun kuyruğu kaktüs.
1. Fare kuyruğu kaktüs
652177
Bilimsel ismi Disocactus flagelliformis (Aporocactus flagelliformis) Anavatanı Meksika. Turkiye de yılan kuyruğu kaktüs diyorlar.
2. Maymun kuyrugu kaktüsu.
652176
Bilimsel ismi Cleistocactus winteri spp colodemononis.
Anavatanı Bolivya.Turkiye de kedi kuyruğu kaktüs diyorlar.

tapi
25-06-2017, 20:01
Matucana polzii
Matucana cinsi ismini Perunun Matucana şehrinden alıyor. Bu cinse ait 17 tür var.
Matucana polzii bol yavrulu, güzel bir görüntüsü var.
652732
.................................................. ............................
Kaktüs alınacak yerler (Çiçekçi ve seyyar satıcılar ve seralar dışında)
1- AVM ler (Bauhaus, İKEA, KOÇTAŞ vb )
2- İnternet üzerinden alışveriş.
1-AVM ler;
KOÇTAŞ Bursada iki koçtaş şubesinde kaktüs satışı var. Koçtaş hem pahalı, hem özensiz. Çeşit az. Bir keresinde çiçek bölümü sorumlusunu uyardım ama nafile.
İKEA En güzel yanı kaktüslerin özel jelatini var. Yaklaşık iki haftadır yeni bir konsepti var ; Hollandada üretimi yapılmış kaktüslere mÜkemmel paketleme yapılmış.
BAUHAUS Fiyatlar uygun, çeşit bol.
Maalesef hiçbirinde kaktüs kimliğini (cinsini ve türünü) belirten bir etiket yok.
2- İnternet
Doğrudan üretim yapan firma, aracı firmalar ve şahıslardan temin etmek mümkün; Dikkat çeken bir isim var;
Taner Angay Kaktüs 2017 yılında işi bırakması kaktüsseverler için büyük kayıp. Kolleksiyonluk kaktüsleri üretmesi ve sattığı kaktüslerin üzerinde cins ve tür isim etiketi bulunması, fiyatlarının uygun olması. İnanılmaz! Maalesef ben yetişemedim.
Yukardaki kriterlerin tümüne uymak şartıyla online satış yapan firma bildiğim kadarıyla yok. Diğerleri; ünalkaktüs, cantropikal kaktüs, Şeyma çiçekçilik, pagoda kaktüs, muzaffer kaktüs, kaktüs cenneti-kaya çalışır , zengarden, ikizler kaktüs...

tapi
28-06-2017, 17:14
Mammillaria vetula ssp gracilis ve Mammillaria vetula ssp gracilis "Arizona Snowcap"
Mamillaria vetulanın 3 alttürü bulunmakta
1- Mammillaria vetula ssp gracilis
2- Mammillaria vetula ssp lacostei
3- Mammillaria vetula ssp vetula
Bendekiler Mammillaria vetula ssp gracilis ve Mammillaria vetula ssp gracilis "Arizona Snowcap"
Mammillaria vetula ssp gracilis
652730
Çok kırılgan bir yapısı var. Yavrular yolculuk sırasında ana gövdeden kopuyorlar. Zaten bu kaktüsün önceki isimlerinden bir tanesi fragilis =kırılgan imiş. Çoğu Mammillaria cinsinde olduğu gibi anavatanı Meksika. -8 dereceye kadar dayanıklıymış.
Mammillaria vetula ssp gracilis "Arizona Snowcap"
652731
Mammillaria vetula ssp gracilisin dikenleri kısalıp kalınlaşmış formu.Karörtüsü manzarası oluşturmuş. Çok şık bir görüntüsü var
Havalar iyice ısındığı için kaktüsleri 10 günde bir sulamaya karar verdim. Güneşiniz bol olsun...

tapi
30-06-2017, 17:42
Echinopsis subdenudata timelapse
Önceki mesajlarımda fotoğralarını yüklemiştim, Echinopsis subdenudata timelapse. İlk deneme;
https://www.youtube.com/watch?v=YFWH5drQpqA

tapi
01-07-2017, 20:56
Sulcorebutia rauschii,
Anavatanı Bolivya Habitat
https://www.youtube.com/watch?v=Uq1ysixB0h8
Sulcorebutia cins ismi şu anda rebutia cinsine dahil edilmiş durumda. Rebutia cinsine ait 41 kaktüs türü var. Ancak yinede Sulcorebutia rauschii ismi çok kullanılıyor.
5 cm saksıda. Bu tür kök çürümesine müsait olduğu için saksısını büyütmedim. Yanlarda yavrular...
653061
Ve bugün çiçek açtı.
653062
653063
653064
653065
Güneşiniz bol olsun...

tapi
11-07-2017, 20:42
Mammillaria zeilmanniana

Benim Mammillaria zeilmanniana ikinci tacını taktı. Normalde bu tac gövdenin bir önceki yılda büyümeye başladığı yerde oluşuyor. 3 ay kadar önce açan çiçekler taç biçimi oluşturmuştu. Sonra gövdede hızlı bir büyüme dönemi oldu ve yine çiçekler taç biçimi oluşturdu.
653627
653628
Mammillaria cinsine ait yaklaşık 171 tür var. Alttür ve varyetelerle birlikte bu sayı 267 ye çıkıyor. Bazıları birbirine çok beziyor. Ayırt etmek çok zor. Gövde özellikleri, çevre ve merkez dikenlerin sayısı, rengi, uzunluğu, şekli, çiçeklerin rengi, çapı . Aslında bu konuyla ilgili bir veritabanı hazırlanabilir. Kullanıcı sahip oluğu mammillaria türünün özellikleri bu veritabanına girerek o türün taksanomik ismine çok yaklaşabilir.

tapi
15-07-2017, 20:40
https://www.youtube.com/watch?v=nTNO-QgLIJw

tapi
16-07-2017, 18:27
Timelapse hazırladığım echinopsis foto
653918
Evden gidenler
Kaktüsler için ayrılan balkonda yer kalmayınca kaktüslerimin bazılarını kayınvalideye hediye ettim.
653919
Aşı
Geçenlerde ağaçlar.net sayın uyar11 in actigi "aşı ile kaktüs üretimi" başlığını okudum. Hoşuma gitti. Aslında aşılı kaktüsler bana estetik gelmiyor. İlgilendiğim bir konu değildi ama bendeki Gymocalycium mihanovichii ler açmazsa mecbur kalabilirim.
653929
8x8 cm siyah kare saksılar
Küçük kaktüslerim büyüyor, geçenlerde 8x8cm siyah kare saksılardan aldım. Aslında 7cm lik kare saksıdan sonra 9 cm liğe geçmem gerekirdi ama daha az yer kaplar diye 8cm almaya karar verdim. Güneşiniz bol olsun...

tapi
20-07-2017, 18:31
Parodia ottonis
Parodia cins kaktüsler ismini Paraguaylı botanikçi "Domingo Parodi" den alıyor. Bu kaktüs cinsine ait 66 tür var. Habitat Güney Amerika nın doğusu. 25 türüyle Notocactus ve Eriocactus cinsleride Parodia cinsine dahil edilmiş durumda. Ancak buna rağmen Notocactus isminden vazgeçmeyen pekçok hobici varmış.
Bendekinin türü sanırım ottonis. Parodia ottonis. Görkemli sarı renkli çiçeğiye çok güzel.
654209
654208
Kolay çiçeklenen kaktüsleri araştırıken cins isimlerini not almıştım;
1- Rebutia (ve salcorebutia)
2- Mammillaria
3- Gymnocalycium
4- Echinopsis (lobivia, chamacereus, trichocereus)
5- Parodia
Tümünün çiçeğini gördüğüm için çok mutluyum. Güneşiniz bol olsun.

bergenia
21-07-2017, 09:46
Hepsi birbirinden güzel. Bilgileriyle birlikte paylaşmanızda ayrı güzel:) Çok seviyorum kaktüsleri bende isterdim onlarca kaktüsüm olsun ama pahalı fiyatlar yüzünden aldığım birkaç yavru ile yetiniyorum şimdilik:) Bugün tohum siparişi vericem tohumdan yetiştirmekte ayrı bir güzel oluyor bitkileri:)

tapi
21-07-2017, 11:13
Sayın bergenia begeniniz icin teşekkür ederim.
Evet kaktus fiyatları gercekten pahalı. Internetten takip ediyorum İngiltereden bile pahali!
Bence en uygunu Bauhaus ve IKEA da 5 cm lik saksilarda satılanlar. FiyatlarI çok uygun.
Bauhaus da su an 4.75 tl. Üstelik 9 ay içinde iki defa zam gördü. Çoğu seradan daha ucuz. Belki daha da ucuz direk olarak bazı seralardan temin edilebilir.
Tohum işinin daha ucuza geleceğini sanmıyorum.
5 cm lik saksida aldıklarınız beğenerek alıyorsunuz ve büyümelerini izlemek keyifli. Doğru seçim yapılırsa çok beklemeden çiçek yapıyor onlarda. Hatta bazıları aldiginizda çiçekli ya da tomurcuklu oluyor.

bergenia
21-07-2017, 12:08
Ne yazık ki bulunduğum ilçede ne sera var ne çiçekçi ne de belirttiğiniz mağazalar. İnternette 5 cm saksıda yavru kaktüsler de 8 tl den başlıyor. Yinede birkaç saksı aldım çok hevesim vardı:) Karışık paket halinde sanırım içinde 50-100 tohum var 4 tl den buldum sipariş vereceğim bugün. Bu şartlarda başka seçeneğimde yok zaten. Daha önceki tohum denememde birkaçını çimlendirmeyi başarmıştım ama acemilikten yaşatamadım. Bu sefer başarırım umarım:)

tapi
27-07-2017, 16:35
Mammillaria backebergiana
Daha önce yazmıştım, Mammillaria backebergiana nın iki alttürü var; Mammillaria backebergiana ssp backebergiana ve Mammillaria backebergiana ssp ernestii
654552
654553
Mammillaria cinsi sınıflaması yıllaryılı değişmiş (Reppenhagen, Hunt, Luthy, Dave Ferguson ve son olarak Joel Lode sınıflamaları var ).
Classification – Mammillarias.net (http://www.mammillarias.net/wordpress_uk/classification/)
O nedenle bazı mammillaria türlerinin onlarca sinonimi (eşanlamlı isimleri) var.
Species Description – Mammillarias.net (http://www.mammillarias.net/wordpress_uk/species-description/)
Bu siteye göre alttür ve varyetelerle birlikte mammillaria cinsi kaktüs sayısı 267. Kolleksiyocuları bilmem ama bence o kadar çok mammillaria türü bulundurmaya gerek yok. Çünkü bazıları birbirine çok benziyor... Güneşiniz bol olsun.

tapi
05-08-2017, 13:04
Patojene bağlı hızlı çürüme (rot) ve ölüm.
Buna neden olan patojen bakteri ya da fungus. Sık ya da fazla sulama bu patojenlerin uygun ortamda kaktüs içine girererek hızla çürümesine neden oluyor. Hergün düzenli olarak gözlem yapmama rağmen bu durumu farketmek ve müdaha etmek kolay değil. Bugüne kadar beş adet kaktüsümde hızlı çürüme oldu.

KAYBETTİĞİM ÜÇ KAKTÜS
1- Echinopsis sp
655045
2- Mammillaria aurihamata idi. İlk aldığıma göre oldukça büyümüştü.
655044
3- Son kurban büyüklerden favorim Mammillaria zeilmanniana
655058
Çürüdükten sonra kurtarmak zor ama öncesinde şunlara dikkat etmek gerek;
Benim gözlemlerime göre bu kötü duruma neden olan en önemli nedenlerin başında sık sulama geliyor. İkinci en önemli neden ise kaktüs satın alındığında saksısında bulunan torf. Kökler zarar görmesin diye orijinal torfu ellememiştim. Yeni saksılarına aktarırken kullandığım karışım ise çok geçirgendi. Ama torf çok su tuttuğu için bu ortama zemin hazırladı. Ayrıca aşırı sıcaklar sanırım kaktüs geişişimini durudurduğu için bu durumda sıcağa güvenip su vermekte yanlış, çünkü kaktüs verilen suyu kullanamayacak...
Günlük gözlem ve şüphe durumunda elle gövdeyi yoklama çok önemli. Elle yokladığınızda yumaşamadan şüphelenmek bile yeterli olmalı çünkü bir gün beklemek bile durumum kötüleşmesine ve kaktüsü kurtarmak için geç kalınmasına neden oluyor.
Tedavi için yapılması gerek ilk iş kaktüsü saksıdan çıkarmak. Bundan sonrası kaktüsün ne durumda olduğuna bağlı olarak değişebilir. Köklerin gövden çıktığı yerin yukarısında siyah ve kahverengi renk değişikliği ve pelte gibi yumaşama varsa renklenmenin görülmediğİ yere gövdeyi kadar keserek ayıklama yapılmalı. Sağlam parçalar ise tekrar toprağa alınmadan önce birkaç hafta beklemek gerekiyor. Yeni kök oluşumu görünene kadar.

namtha
05-08-2017, 15:27
Çok geçmiş olsun.Onca emek verdikten sonra gerçekten üzüntü verici oluyor.Fazla sulama en büyük etken ancak bir çok başka etkende mevcut çünkü esasen
eninde sonunda sulama yapılacak ve bakteriler susuz ortamda pek çoğalamasada
havadaki nemden sıcaklıktan ve yapılan bir sulama işleminde hemen çoğalmaya
başlaması kaçınılmaz gibi görünüyor.Yeni sayılırım ve yeni tohumdan yeşerttiğim
bir kaç kaktüs dışında çürüyen kaktüsüm olmadı.Bunun için bazı hususlara dikkat ettim
ancak tabi ki bunlara rağmen ilerde çürüme yaşanır mı bilmiyorum.Öncelikle ilk satın
aldığımda eğer toprağını beğenmezsem (ki bazılarına yapmıyorum aslında hepsine yapmak gerek) bir kap suyun içersinde yumuşak bir fırçayla köklere zarar vermemeye çalışarak toprağı tamamen çıkartıyorum ardından temiz suyla yıkıyorum.Tam burada biraz sudan bahsetmek gerek.Ben hem kaktüs yıkamasında hemde sulamalarda membran filtreli arıtma cihazı suyu kullanıyorum.Membranlar nanometre boyutunda yani milimetrenin milyonda biri oranında süzme işlemi yaptığı ve sadece su moleküllerini geçirdiği için mikron boyutundaki bakterileri ve nanometre boyutundaki virüsleri ayıklamış oluyor.Daha önceden elekten geçirdiğim ve fırınladığım ince kumu ayrı bir torbada saklıyorum.200 derecede 1 saat fırınlama sayesinde bakteri ve virüsler toprakta da ölmüş oluyor.Yıkadığım ve eski toprağını uzaklaştırdığım kaktüse ilk önce bu ince kumdan tuz serper gibi köklerde gezdirerek tüm kökleri bu kumla kaplıyorum.Bu ince kumu saksı toprağını hazırlamakta da kullanıyorum.Çeşitli kalitelerdeki torfları karıştırdığımda bu kumdan da bolca ekleyip hepsini birden karıştırıp saksı toprağını hazırlıyorum.Ardından kaktüsü saksıya dikiyorum. Kumca zengin yeni topraklarda daha hızlı ve sağlıklı geliştiğini gözlemledim.Bu ince kumu ayrıca sürgün kestiğim ya da kök ayırması yaptığım zaman kesik yerede hemen döküyorum ve yarayı kapatıyorum.Bir iki hafta bekletilsin deniyor ancak ben hemen bakterisiz virüssüz fırınlanmış ince kumla kapatmayı daha doğru buluyorum ve şu ana kadar bir problem yaşamadım.Bunun dışında sürgün ayırması yaparken veya bir şeylerin çarpması sonucu bitişik kaktüslerin iğneleri birbirine batabiliyor.Onuda kaktüsleri lupla incelediğimde fark ettim ve batmış iğneleri ince cımbızla tutup çıkarttım. İlk önce kaktüsler büyürken acaba dikenleri kontrolsüzce büyüyüp birbirine doğal olarak mı batıyor diye düşündüm ancak gözlemlerim sonucu tahminim bunlar dış müdahale sonucu oluyor ve hayret verici bir şekilde kaktüsün çıkan iğneleri hem kendi vücut şekillerine hemde doğal bitişik kaktüslere uygun ve uyumlu büyüyerek bir zarar vermeyecek şekilde gelişiyor. Kaktüslerdeki bu yaralanmaları da bakteri ve virüs giriş kapısı olarak görüyorum ve varsa buraları da temiz ince kumla kapatmaya çalışıyorum.Birde irili ufaklı sinek ve böcekler var ki onlara pek yapacak bir şey yok. Sağa sola konup sonra kaktüslere ve
kaktüs toprağına konabiliyorlar yüzey dekoratif taşlarla kaplıysa taşların arasında ölüp orada çürüyebiliyorlar bunlarda yine bakteri ve virüs kaynağı.Ayrıca bazı aldığım kaktüsler üzerinde çok nadirde olsa küçük delikler olabiliyor öyle sanıyorum ki hortumuyla kaktüsün suyunu emen güve tarzı böcekler bu izi bırakmış.
Satışı yapılmadan önce hangi koşullarda bekliyor hangi ortamlarda nasıl yetiştiriliyor belli değil.Bu tür böceklerde yine bakteri ve hastalık kaynağı.Bende dayanamayıp biraz fazla su verenlerdenim.Ara ara fısfısla su verdikten sonra bu sıcakta bu kadar su yetmez diye (ki aslında yanlış olduğunu da biliyorum) neredeyse tüm toprak ıslanacak şekilde haftada bir bol suyla suluyorum yarım saat bekleyip tabaktaki suları atıyorum.
Şu ana kadar bir problem olmadı ama tabi ki sorun yaşanmayacağı anlamına gelmiyor.Kışın hiç su vermemeyi düşündüğüm için şimdiden bol bol depolasınlar diyorum. Kaktüslerimde günde üç dört saat güneş alacak bir yerde duruyorlar ve aslında yavaş büyümesi gereken kaktüslerin hayli hızlı büyüyüp geliştikleri farkedilebiliyor.
Özellikle satış yapılan yerlerde ne güneş görüyorlar ne su veriliyor bide üstüne erimiş silikonla çiçek yapıştırıp zarar veriyorlar bu halden alınıp su ve güneşi görünce biraz coşma oluyor.Şekilleri renkleri güzelleşiyor büyüyüp gelişiyorlar dikenlerde sağlıklı şekilde uzuyor keyifle izlemesi kalıyor.Aslında ben şu ana kadar kaktüslerde hiç kimyasal kullanmadım ama biraz araştırıp soruşturup özel kimyasallar karışımlar ilaçlar da hazırlanabilir.Çoğunlukla videolarda mantar ilacı spreylediklerini görüyorum.Uygun Kimyasal ilaçlar özellikle önleyici amaçla topraklara , kesik ve yaralara kullanılabilecektir.Kolaylıklar dilerim.

tapi
06-08-2017, 17:13
Bilgiler için teşekkürler sayın namtha.
Çürümeyle ilgili olarak eklemek istediğim;
Mammillaria crinita gurubunun çürümeye karşı hassas olduğunu öğrendim. Patojene bağlı ÇÜRÜME den kaybettiğim Mammillaria aurihamata ve Mammillaria zeilmanniana da bu gurupta bulunuyor. Sulama sonrası nemli ve sıcak kapalı balkonda hava akımıda yeterince olmayınca çürüme için uygun ortam oluştu diye düşünüyorum.
Parodia ottonis (ikiz çiçek)
Daha önce tek çiçek açan Parodia ottonis bugün iki çiçek açtı;
655093
655094
655095
Çiçeklerin ömrü tam açıldıktan sonra 1 gün. Güneşiniz bol olsun...

tapi
12-08-2017, 20:24
Mammillaria longimamma ve Mammillaria sphaerica
655428
3 -4 ay önce İlk aldığımda 5cm lik saksıdaydılar. Şimdi 8cm lik saksıyı doldurdular. Ancak çiçeklerini görmek kısmet olmadı. Hangisi M. longimamma hangisi M. sphaerica onu bilemiyorum.
Adından da anlaşılacağı üzere tuberkülleri uzun.
M. longimamma nın sinonimleri (eski eşanlamlı isimleri)
Dolichothele longimamma
Dolichothele longimamma ssp uberiformis
Dolichothele uberiformis
M. longimamma var uberiformis
M. uberiformis
M. sphaerica nın sinonimleri
M. longimamma var sphaerica
Dolichothele sphaerica
Yani birara M. sphaerica M.longimammanın varyetesi kabul ediliyormuş.Yukardakilere benzettiğim bir tür daha var;
Mammillaria decipiens ssp camptotricha
Kuş yuvası mammillaria da deniyor.
655429
sinonimleri :Dolichothele camptotricha
M. camptotricha

Aşağıdaki tabloda yaklaşık 122 kaktüs cinsi içinde en çok tür içeren on kaktüs cinsinin isimlerini sırasıyla yazdım.
CİNS TÜR SAYISI
1- Opuntia 181
2- Mammillaria 171
3- Echinopsis 129
4 - Gymnocalycium 71
5- Parodia 66
6- Echinocereus 61
7- Corypantha 56
8- Cleistocactus 49
9- Cylindropuntia 42
10-Rebutia 41
Yalnız bu 10 kaktüs cinsinin tüm türlerini toplamaya kalksan 867 adet kaktüs yapar.

namtha
13-08-2017, 01:49
Tesbitlerinize katılıyorum. http://www.agaclar.net/forum/1512853-post20.htm linkteki yorumumda değinmeye çalıştığım üzere kaktüs isimlendirmeleri bir hayli kötü durumda olduğunu düşünüyorum.Birbirlerine çok benzesede bir veya birkaç yönden farklı kaktüsler aynı ismi taşıyor.Bunun yanında bahsettiğiniz listedeki Echinopsisin bir o kadarda melezi var üstüne çok tartışmalı olarak (ki ismini deniz kestanesi ve kirpi den almasına karşın) Trichocereus türünüde eklediler ki toplam cins sayısını belirlemek bile bir hayli zor..

tapi
13-08-2017, 10:25
Yukarıda ençok tür barındıran kaktüs cinslerini yazdım. Bunlara alttür ve varyete eklenirse sayı çok artar. Hele birde hibrid (melez) işin içine girerse o zaman içinden çıkılmaz.
Echinopsis cinsine dahil edilmiş diğer kaktüs cinsleri lobivia-psodolobivia, trichocereus, chamaecereus, soehrensia, helianthocereus, acanthocalycium cinsleri. O nedenle bu gurupta birbirine hiç benzemeyen kaktüs çeşitleri bulunuyor ve kafa karıştırıyor. O nedenle bazıları lobivia ve trichocereus isimlerinden vazgeçmiyorlarmış.
Hibrid konusu çiçeklerinin güzelliği nedeniyle echinopsis cinsi kaktüslerde çok populer. Ehinopsis, lobivia, chamaecereus, trichocereus arasında çiçekleri daha da güzel hale getirmek için melezleme yapılıyor. Hatta bu melezlere özel isimler veriliyor (Benhur, Cheetah, Cassandra, Brigitte Bardot, Antares gibi).
Chamaelobivia, Echinopsis chamaecereus
655477
Evet yukardaki kaktüslerde 3-4 ay içinde büyüyenlerden. Ne kadar büyüdükleri anlaşılsın diye orijinal 5 cm saksıyı da fotoğrafa aldım. Bunların henüz çiçeklerini göremedim, kısmetse önümüzdeki bahara...

4 ay önce 5 cm lik saksıların çoğunu 7cm lik saksıya almıştım. 3-4 aylık sürede çoğu büyüdü. Ancak büyüme olmadığını farkettiğim bazı kaktüsleri (6-7 adet) saksısından çıkarıp gözlemledim. 5cm lik saksıdaki kalıp neyse öyle kalmış. Hepsinde de kökleri hapseden katılaşmış torf vardı. Özellikle gövdeye yakın yerler olmak üzere 2/3 kısmını temizleyip yeniden saksıladım.

tapi
15-08-2017, 16:37
Rebutia heliosa ve Rebutia albiflora

655601

4 ay önce 5cm saksıda aldığım rebutialarda bir hayli büyüdüler. Soldaki Rebutia heliosa sağdaki ise Rebutia albiflora olduğunu tahmin ediyorum.Çiçekler önümüzdeki bahara...Rebutia Küçük küresel, güzel çiçek açan, küçük kümeler yapan populer bir kaktüs cinsi.
Sulcorebutia, Weingartia, Aylostera, ve Mediolobivia cinsi kaktüslerde Rebutia cinsine dahil edilmiş. Rebutia cinsine ait 41 tür bulunmakta.Anavatanı Arjantin ve Bolivya dağları.İsmini Fransız kaktüs yetiştirici P.Rebut dan alıyor.

tapi
17-08-2017, 15:39
Küçük Mammillaria kaktüslerim
Yaklaşık 30 kadar 7 ve 8 cm lik saksıda mammillaria cinsi kaktüsüm var.
655710
655711
Bir süredir kaktüs almıyorum. Balkon açık olmayınca ev içinde kaktüs yetiştirmek için yeterli alan kalmıyor. Zaten bu nedenle kaktüs hobisine başlarken diğer tüm çiçekli bitkileri kaldırmıştık. Sukulentler çok güzel olmasına rağmen sukulent almamam yer darlığı nedeniyledi. Toplam 120 saksı kadar kaktüsüm oldu ve bu benim için maksimum sınır. Bundan sonra onlara bakacağım.

Kaktüslerde fotosentez CAM (Crassulacean acid metabolism)
Sukulent ve kaktüslerin fotosentez işlemi ilginç. Fotosentez klorofil taşıyan canlıların(bitkilerde başlıca yapraklarda) Işık ve CO2 varlığında karbonhidratlı bileşikler üretmesidir. Bunun sonucunda da Oksijen açığa çıkar. Doğada Fotosentez gün ışığında gerçekleşir.
Sukulent ve kaktüsler gündüz su kaybetmemek için gövdelerindeki minik pencereleri (stomata) kapalı tutarlar bu nedenle güzdüz havadan CO2 alamazlar. Onun yerine gövdedeki minik pencereler gece açılır ve CO2 gece alınır. Depolanan CO2 gündüz fotosentez için kullanılır. Not: Bazılarının aklına yatak odasında kaktüs bulundurmak gelebilir ama unutulmamalı ki kaktüslerde yaprak olmadığı için ve çok yavaş büyüdükleri için bu CO2-O2 dönüşümü diğer yeşil yapraklı bitkilere göre çok minik miktarda olmaktadır.Güneşiniz bol olsun.

tapi
21-08-2017, 17:45
Envanter
Kaybettiğim büyük saksı Mammillaria zeilmanniana dan sonra kaktüslerimin bir envanterini çıkarıp aile boyu fotoğrafarını çekip ekleyim dedim. Şimdiye dek aldığım kaktüsleri cinslerine göre ayırdım. Toplam 120 ye yakın küçüklü büyüklü kaktüsüm var.
Mammillaria 40 saksı kadar (yalnız büyük saksıları ekledim, küçük saksı mammillaria kaktüsler önceki yazımda var).
655894
Echinopsis 18 saksı
655895
Parodia 10 saksı
655896
Gymnocalycium 12 saksı
655897
Rebutia 7 saksı (ayrıca 3 saksı matucana var)
655898
Diğerleri 20-25 saksı kadar Tüm kaktüslerimin %75 kadarını yukarda ismini yazdığım cinsler oluşturuyor.
(Normalde bunlar tüm kaktüs türlerinin %34 kadarını oluşturuyor) Bunların dışında kaktüslerimin geri kalanını Matucana, Ferocactus, Cleistocactus, Echinocereus, Corypantha, Escobaria, Disocactus gibi cinsler oluşturuyor. Güneşiniz bol olsun...

tapi
26-08-2017, 16:27
Mammillaria bocasana

Çiçeklenme sezonunun sonlarına geliyoruz. Bugün Mammillaria bocasana bana süpriz yapıp güzel pembe çiçeklerini gösterdi.

656112

656116

656114

Güneşiniz bol olsun...

tapi
28-08-2017, 11:29
Yılbaşı Kaktüsüm
Tropikal Orman Kaktüsleri (Epifitik Yağmur Ormanı Kaktüsleri)
Kaktüsler çöl ve tropikal orman kaktüsleri olmak üzere iki guruba ayrılır. Çöl kaktüsleri kuru iklimde ve güneşli ortamda yaşarken, yağmur ormanı kaktüsleri çoğunlukla epifitik olarak yaşarlar. Yani ağaçlar üzerinde yaşarlar ve havadan, yağmurdan ve ağaç üzerindeki komposttan besinlerini alırlar. Nemli ortamda yaşarlar ve ışık ihtiyaçları çöl kaktüslerine göre daha azdır.
Bayram kaktüsleri
Bayram kaktüsleri
1- Thanksgiving cactus(Şükran günü kaktüsü)
Tatil dönemi Kasım ayı
2- Christmas cactus (Yılbaşı kaktüsü)
Tatil dönemi Yılbaşı dönemi
3- Easter cactus (Paskalya kaktüsü)
Tatil dönemi Nisan ayı
Yukardaki kaktüslerin çiçek açtıkları dönem bu bayram günlerine denk geldiği için isimini ordan alıyorlar.
Şükran günü kutlaması Amerikada yapılıp Avrupada yapılmadığı için, Yılbaşı kaktüsü denildiğinde Avrupada Thanksgiving cactus ve Christmas cactus anlaşılıyormuş! Her iki kaktüsünde çiçek açma dönemi birbirine yakın sayılır.
Yılbaşı kaktüsü (Avrupa)
1- Thanksgiving cactus = Schlumbergera truncata
2- Christmas cactus= Schlumbergera buckleyii
sinonimleri= Schlumbergera bridgesii, Schlumbergera russelina.
İşte gerçek yılbaşı kaktüsü bu son yazdığım, yani Schlumbergera buckleyii.
Yılbaşı yerine kasım ayında açan kaktüslerin Thanksgiving cactus = Schlumbergera truncata olma olasılığı yüksek.
Çiçeklenme dönemine bakılırsa
Schlumbergera truncata - Ekim sonu ve Kasım ayı boyunca
Schlumbergera buckleyii - Aralık sonu-Ocak başı (Yılbaşı)
Asagidaki fotografta geçen yılbaşında aldığım kaktüsüm.
656190
Schlumbergera truncata mı yoksa Schlumbergera buckleyii mi
Acaba hangisi?
İnternetten bulduğum her iki türe ait yaprak şekli
656192
Aşağıdaki de benim kaktüsün yaprak şekli
656191
= Schlumbergera truncata
Çiçeklenme dönemi ekim sonu ve kasım ayı boyunca.
Sonbahar yaklaşırken şimdiden Yılbaşı kaktüsümün çiçek açması için gerekli koşulları araştırdım...Onuda sonra yazarım. Güneşiniz bol olsun...

tapi
01-09-2017, 17:01
Mammillaria boolii
Evden uzakta olunca kaktüslerimi özlüyorum.
Daha önce çektiğim fotoğraflara bakarken bir
kaktusümü ismini bilmediğim için eklemedigimi farkettim. Bu yazinin konusu o olacak.
656394

Nispeten büyük pembe çiçekleriyle çok güzel.
Mammillaria boolii veya Mammillaria insularis olabilir diye düşünüyorum. Her ikiside birbirine benziyor.
Bu ikisinin cins isimleri onceden Mammillaria değil Bartshella imiş. Meyve özellikleri değişik ve çiçekler daha tepeden çıkıyor. Mammillaria shumanii de bu grupta.

Mammillaria boolii
Anavatan: Sonora, Meksika
Tuberkul: yuvarlak
Radial diken: 20 kadar, iğne benzeri, 15mm uzunluğunda.
Merkez diken: Tek, tığ benzeri, kanca biçimli, sarı - sarıkahverengi renkte, 15-20 mm uzunluğunda.
Çicek: pembe renkte, 25 mm uzunluk ve çapta.
Meyve: uzun, portakal renkte.

Mamillaria insularis
Anavatan Baja California, Meksika
Tuberkul : Konik
Radial diken: 20-30 adet, beyaz, 5 mm uzunlukta
Merkez diken: Tek, kancalı, siyah uçlu, 10mm uzunluk
Çicek: Açık Pembe, 15-25mm, uzunlukta.
Meyve: Siyah

Seradaki anaçlar
656395

Tam tersi daha önce Mammillaria cinsine dahilken şimdi farklı cins ismi alan kaktüsler var.
1-Corypantha
2- Escobaria
Yukardaki iki ayrı cins eskiden Mammillaria cinsine dahilmiş.

Bu vesileyle bayramınız ve dünya barış günü kutlu olsun.

tapi
03-09-2017, 19:12
Kaktüslerin anavatanı, kendime notlar.

Soru1- Çöl Kaktüslerinin Anavatanı hangi kıtadır?
656458
Cevap- Kaktüslerin anavatanı Amerika kıtasıdır. Kaktüsler burada evrimleşmişlerdir.
Soru 2- Amerika kıtasında kaktüsler çöllerde mi yaşar? (Yukardaki haritada sarı renkle taralı alanlar çöldür)
Cevap- Kaktüsler ikiye ayrılır
1- Çöl kaktüsleri (çöl dışı kurak iklimli bölgelerde de yaşar)
2- Tropikal orman kaktüsü. (Ağaçlar üzerinde yaşar)
Aşağıdaki haritada yeşil renkle taranmış alan kaktüslerin yaşadığı yerdir.
Kaktüsler Amerika kıtasında güneyde Patagonyadan kuzeyde Batı Kanadaya kadar olan çok geniş coğrafyada yaşar.
656460
Kırmızı daire ile işaretli alanlar kaktüslerin yoğun olarak yaşadığı yerdir.
Soru 3- Kaktüsler Amerika kıtasından diğer kıtalara nasıl yayılmış?
Cevap- Kaktüsü İlk Kristof Kolomb Avrupaya getirmiş. İlk getirdiği kaktüsün Melocactus türü olduğu tahmin ediliyor.
Soru 4- Kaktüs deyince neden bazılarımızın aklına Meksika gelir.
Cevap- Belki de eskiden TV lerde kovboy filmlerinde rastladığımız o dev kaktüsleri ve olayın Meksika sınırında geçtiğini hatırlıyoruz.
Soru 5- Dev kaktüsler?
656461
Cevap- Saguaro(Carnegiea gigantea). Habitatı Sonora Çölüdür.
Sonora çölü Saguaro dışında onlarca kaktüs cinsine ev sahipliği yapar.
Soru 6- Sonora Çölü nerededir?
Cevap- Amerikanın Arizona ve Kaliforniya eyaleti ve Meksikanın kuzeybatısında Sonora eyaleti içinde yer alır.
656462
Güneşiniz bol olsun...

tapi
07-09-2017, 16:30
Mammillaria bocasana albiflora

Bocasana, Mammillaria cinsinin en kolay türlerindenmiş.
Kırmızı çiçekten sonra arkadaşı diğer bocasana beyaz çiçeklerini gösterdi.

656779

656780

tapi
07-09-2017, 18:56
Kaktüse benzer bir sukulent- Euphorbia

Euphorbia (Sütleğen) cinsi sukulentler.
Euphorbiaların anavatanı Afrika. 2000 e yakın türü var.
Gövdesi kesildiğinde süt çıkıyor. Bu süt toxic. Minik çiçekleri ile karakterize.
Sukulent biriktirmiyorum ama Euphorbia cinsi bazı türler kaktüse çok benziyor;

Euphorbia trigona
Euphorbia horrida
Euphorbia enopia
Euphorbia resinifera
Euphorbia ingens
Euphorbia virosa
Euphorbia makalensis
Euphorbia ferox
Euphorbia baioensis
Euphorbia grandicornis
Euphorbia lactea
Euphorbia mammillars
Euphorbia obesa

Kaktüse benzer bu Euphorbia türlerini ilk gördüğünde kaktüs mü değil mi diye düşünüyor insan. Çünkü plastik oyuncak kaktüs gibi duruyorlar.
656786

Neden kaktüslere benziyor?
Çok eskiden (milyonlarca yıi önce) Amerkalı geniş yapraklı bitkiler ve Afrikalı geniş yapraklı bitkiler kuru iklim ve çöl koşullarına maruz kalınca hayatta kalabilmek için benzer adaptasyonları göstermişler. Aynı evrimsel yollardan geçmişler, buna Yakınsak Evrimi deniyor.

Yakınsak Evrimi
Aralarında hiçbir doğrudan evrimsel bağ bulunmayan (ata-torun ilişkisi bulunmayan) canlıların, geçirdikleri evrim sonucu birbirlerine benzer özellikler kazanmalarıdır. Genellikle benzer çevrelerde, benzer koşullar altında yaşama sonucunda, Doğal Seçilim'in etkisiyle kazanılan özelliklerdir.

Güneşiniz bol olsun...

namtha
08-09-2017, 12:05
Güzel paylaşımınız için teşekkürler.Gerçektende bazı sukulentler kaktüslere çok benzemekte. http://www.agaclar.net/forum/1515547-post1.htm linkteki paylaşımımda en alttaki resimde görünen Opuntia subulata da aslında kaktüse oldukça benzeyen büyük bir sukulenttir (Yanlış bilgidir .Kaktüstür yukarıdaki bilgilerden sonra düzeltilmiştir).Bir başka resmide aşağıya ekleyeyim. http://www.kakteensammlung-holzheu.de/Bilder/Austrocylindropuntia/800x600/Austrocylindropuntia_subulata_02.jpg

tapi
08-09-2017, 17:29
Sayın namtha paylaşımınız için teşekküler. Sizin eklediğiniz fotoğraftaki sukulent kaktüs olabilir. Yanlış görmüyorsam dikenlerin çıktığı yerde areolalar gözüküyor.

AREOLA

Kaktüsler için olmazsa olmaz organ Areola dır.
Bütün kaktüsler sukulenttir. Ama areolası olan sukulentler kaktüstür.
Areolalar kaktüslerin gövdesinde bulunan beyaz-gri , keçemsi, minik tümseklerdir. Gövde boyunca bulunurlar. Bu organdan diken, çiçek ve dallar(yeni yavrular) çıkar.

Dikenli kaktüs benzeri Euphorbialar da bu areolalar bulunmaz.

Aşağıdaki fotoğraflarda dikenlerin içinden çıktığı areola örnekleri var.
656848

656849

Not: Mammillaria cinsi kaktüslerde areola farklıdır, dimorfiktir. Yani areola iki bölgede bulunur; 1- tüberkül ucundaki areoladan dikenler, 2- axil deki areoladan çiçek ve yavrular çıkar.

bergenia
08-09-2017, 18:11
Bende subulatayı kaktüs olarak biliyorum. Zaten opuntiaların hepsi kaktüs değilmiki:/

namtha
08-09-2017, 18:46
Haklı olabilirsiniz fotoğrafı ilk çektiğim zaman internette baya bir araştırmıştım o ara kaktüs değil sukulent olduğuna dair bir sitede bilgi okumuştum diye hatırlıyorum hatta çok şaşırmıştım bu kadar kaktüse benzeyen sukulent olurmu diye ama yanlış bilgi olabilir tabi.

tapi
09-09-2017, 15:31
Schulumbergera truncata (Yılbaşı kaktüsü)
656896

Diğer İsimleri: Şükrangünü kaktüsü, yengeç kaktüsü, sahte yılbaşı kaktüsü.
Anavatanı: Güney Amerika, Brezilyanın güneydoğusu, Rio-de-janerio eyaleti. Sahil şeridinde yer alan dağlarda , 700-1000 metre rakımda yetişiyor. Atlas okyanusuna yakınlığından dolayı bu dağlarda yüksek oranda nem bulunuyor. Genelde ağaçların üstünde (epifitik) ya da kayaların üstünde (epilitik) yaşıyor.
656895

Toprak: Geçirgen, humuslu (asidik) toprak.

Büyüme dönemi: Nisan – Eylül arası. Aydınlık olacak ama doğrudan güneş almayacak. Sulama; duruma göre haftada 1-2, epifitik kaktüs olduğu için kuru bırakılmamalı. İdeal sıcaklık 18-20 derece civarı.
Tomurcuklanma dönemi: Eylül sonu-Ekim ayı. Günlerin kısalması ve sıcaklığın azalması ile birlikte tomurcuklanma görülür.
Çiçeklenme dönemi: Ekim sonu-Kasım ayı boyunca çiçekleniyor.
Dinlenme dönemi : Çiçek geçtikten sonra dinlendirilir. Sulama azaltılır.

Tomurcuklanma ve çiçeklenme için ne yapmalı?
kaktüs saksısı büyük olmasın, İyi bir aydınlanma, Eylül ayı başında sulamayı azalt, gübreyi kes,
Onlarca kaynaktan baktım, iki parametre çok önemli.
1- Günlerin kısalması; Karanlık kontrolü, 13 saat ya da üzeri günlük karanlık dönemi öneriliyor. Bunun Eylül ayı ortalarından başlıyarak 6-8 hafta devam ettirilmesi öneriliyor.
2- Hava sıcaklığının azalması (ideal gece sıcaklığı 10-15, gündüz 15-18 derece arası)
Yukardaki iki parametreyle ilgili pek çok uygulama var. Bende bu iki parameteyi kontrol ederek kendi kaktüsümü çiçeklendirmeye çalışacağım.

Tomurcuklanma olduktan sonra normal sulama, gübreleme ve ışıklandırmaya dönülüyor. Kaktüsün yeri değiştirilmiyor. Yüksek ısı, daha kuru ortam, düşük ışık tomurcuk kaybına neden olabiliyor.

tapi
16-09-2017, 17:30
2017 sezonu kaktüs çiçeklerim Kolaj
657375

tapi
23-09-2017, 12:01
Parodia ottonis, tohum çimlenme
Bu sezon iki kez çiçek veren Parodia ottonis kaktüsüm tohum kesesi verince dayanamadım ve iki kese tohumu ektim.
657786
Tohumdan kaktüs yetiştirmeyi düşünmüyordum ama iki kez çiçek ve bol tohum kesesi veren kaktüsümün tohumdan gelişimini merak ettim. Tohumlar minik. Bir kesede 30-40 kadar tohum var. Tohumları 5 cm lik saksıya ektim(serptim). Tohumlar minik olduğu için üzerine kum eklemedim. Saksının üzerini streç film ile kapladım.(13-09-2017)
4.gün tohumlar çimlenmeye başladı. (17-09-2017)
657787
7.gün çinlenme artıyor... (20-09-2017)
657788
10.gün, tohumların tamamına yakını çimlendi. (23-09-2017)
657789
Tohumlar taze olunca 4. günde çimlenme başladı ve 10. günde nerdeyse tamama yakın çimlenme oldu. Ama herşey yolunda giderse en az 3 yıl kadar beklemem gerektiğini biliyorum.
Bu arada pek çok kaynaktan tohumdan yetiştirme konusunu okudum. Ama pratik başka tabi. Ayrıca bahar aylarında da ikinci bir denemem olabilir.

tapi
23-09-2017, 16:57
Cleistocactus strausii
Silver Torch Cactus-Gümüş Meşale Katüsü
Cleistocactus cinsine ait 49 tür bulunmakta. Cleistocactus strausii en populerlerinden biri. Güney Amerikada (Bolivya, Arjantin) yüksek dağlarda 3000 metre üzerinde yaşıyorlar. 3 metre boya ulaşırken çapı 6 cm kadar kalıyor. Çiçekleri dudak rujuna benziyor. Çiçek açması için 45cm uzunluğa ulaşması gerekiyor.
657812
Büyüme sezonu bitti sayılır. Benim Gümüş Meşale bu sezon uzamasına rağmen şu an 18 cm uzunluğunda ve daha 45 cm boya çok var.
Bu siteden ögrendiğim bir şeyi paylaşayım: Tür isimlerinde rastlanan kelimenin sonundaki (- ii) ekiyle ilgili; '' bu Çift i eki (-ii) genelde bir özel isimden sonra geliyor ve o şahsa atıfta bulunuyor.''
http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/27374-3.htm
Yani burada strausii...Straus isimli birine atıfta bulunuyor.

tapi
23-09-2017, 20:00
Parodia erubescens schlosseri ya da ya da Parodia scopa rubra
Parodia cinsine ait 66 tür var. Çiçekleri kırmızı ya da sarı renkli olabiliyor.,
657828
Bu sezon çok bekledim ama çiçek açmadı. Çiçeklenme dönemi bahar aylarındaymış ve aynı zamanda çiçeklenmesi için belli bir sıcaklık gerekiyormuş. Gelecek sezon yakın takipte olacak.

tapi
28-09-2017, 19:26
Parodia ottonis tohumları 14 günlük. Minik diken ve kökler çıkıyor.
658069
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Alttaki fotografta bir seraya ait 1,5 yıllık Parodia fideleri var. Türünü bilmiyorum. 1,5 yılda tohumdan gelişen fidelerin ulaştığı büyüklüğe bakınca ne denli sabır gerektiği ortaya çıkıyor.
658072
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Havaların soğuması ve günlerin kısalması büyüyen fideler için sorun teşkil ediyor. Şu sıralar geceleri hava soğuk gitmeye başladı, o nedenle saksıyı geceleri korumaya aldım.İleriki günlerde saksıdaki toprak sıcaklığı, hava sıcaklığı ve yeterli aydınlatma için önlem almak gerekiyor. Bu durumda alttan ısıtma ve yapay ışıklandırma gerekecek sanırım. Alttan ısıtma için Aliexpress sitesinde uygun seçenekler var. Yapay ışıklandırma için bitkiler için kullanabilecek Sylania grolux T5 floresan mevcut.Ya da Mart ayında bir deneme daha yapacağım.

tapi
29-09-2017, 16:15
Mammillaria plumosa
Feather cactus = Kuş tüyü kaktüs. Beyaz , kirli beyaz renke ve kuştüyü gibi yumuşak, dikenleri ele batmayan bir kaktüs. Anavatanı Meksika. 780-1350 metre rakımda bulunuyor. Loblardan oluşuyor ve her lob 6-7 cm yüksekliği ve çapında. Loblar bitişik ve hepsi 40 cm çapa ulaşabiliyor. Merkez diken bulunmuyor, 40 kadar çevre dikeni var. Tüyler hassas olduğu için alttan sulama yapmak gerekiyor. Bu sezon çiçek açmadı ama seneye bekliyorum...
658124
658125
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Parodia ottonis 15. günde dikenler (ve areola) belirginleşmeye başladı..
658126

tapi
30-09-2017, 13:15
Kayıplar
Bu sezon yüksekten (balkondan) düşme sonucu kaybettiğim kaktüslerimde oldu; M.Backebergiana, M.nunezii, Corypantha sp, Rebutia sp, Stenocactus sp. yüksekten düşme sonucu gittiler. Daha önce eklemedikleremi şimdi ekliyorum.
Corypantha sp (C. poselgeri olabilir)
İlk aldığımda (soldaki foto) dikenler ne kadar da büyük gözüküyor. İlk sezondan sonra(sağdaki foto) diken büyüklüğü sabit ama gövde büyümüştü.
658162
Stenocactus sp (S.hastatus olabilir)
İlk aldığım hali (soldaki foto).
Düştükten sonra bıçakla gövdeyi düzgün kesip, 2 hafta kurutup sonra yine saksıya aldım (sağdaki foto). Areolalar ne kadar da belirgin. Çiçek açmasına az kalmıştı.
658163
Rebutia sp (Rebutia kranziana inermis olabilir). Maalesef gitti.
658154

tapi
01-10-2017, 11:07
Parodia mammulosa ssp submammulosa
658251
Anavatanı Uruguay, Arjantin, Brezilya
Parodia mammulosa ve Parodia mammulosa ssp submammulosa nın habitat ve kültivar görünümleri çok farklılık gösteriyormuş. İki aynı tür birbirine benzemezken iki farklı tür biribirine daha çok benzeyebiliyormuş. Bu nedenle bazı yazarlar Parodia mammulosa ve Parodia mammulosa ssp submammulosa yı birlikte anıyorlarmış.
Bendeki bu sezon çiçek açmadı belki seneye...
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Parodia ottonis tohum gelişim...
Bugün 1-Ekim-2017. Havalar gittikçe soğuyor ve günler kısalıyor. Yalnız bu kadar değil; bulutlu günler kaktüs fidelerinin güneşlenme (aydınlanma) süresini azalttı ve olumsuz etkilemeye başladı. Yapay ışıklandırma kaçınılmaz gözüküyor.
Çözüm aramaya başladım...
658252
11 watt florasan ışıklandırma yeterli olurmu?
Hiç yoktan iyi olabilir? Bunu anlamak için bir ışıkölçer çok faydalı olur;
658253

tapi
01-10-2017, 13:14
Birim alana düşen ışık şiddeti (lux)
Birim alana düşen ışık şiddetine lux adı verilir.
Bulutsuz güneşli bir günde ölçülen lüx değeri 32 000-130 000 arasındadır. Not; Benim yaptığım ölçümlerde yazın ögleyin probu doğrudan güneşe tutuğumda ışık şiddeti 90 000-100 000 lüx çıkıyordu.
Parçalı bulutlu güneşli günde 10 000- 25 000 lüx
Bulutsuz, güneşin görünmediği mavi gökyüzü 20 000 lüx
Bulutlu gün (günortası) 1000-2000 lüx
Gündoğumu ya da günbatımı güneşi 400 lüx
Çok bulutlu (günortası) 100-200 lüx
658256
Kullandığım aydınlatma ve lüx değerleri
658258
Buradaki gözönüne alınması gereken en önemli konu ışık kaynağının hedefe uzaklığıdır (Birim alana düşen ışığın şiddeti ışık ile hedef arasındaki uzaklığın karekökü ile ters orantılıdır).
Işık 11watt . Kullandığım ışık ile yer arasında mesafe çok kısa; 9 cm.
Işık kaynağı ve bazı uzaklıklar için lüx ölçümü.
7cm 4000 lüx. Işık ile probe yüzeyi arasındaki mesafe
5cm 6000 lüx. Işık ile tohumlar arası arasındaki mesafe
2,5cm 10 000 lüx. Işığa mümkün olan en yakın mesafe
Isı
Gözönüne alınması gereken başka bir konu ışık kaynağının yaydığı ısıdır. Işık kaynağı floresan olduğu için belli miktarda ısı yaymaktadır. Işığa fazla yaklaşılırsa ısı artabilir. Bunu anlamak içinde bir termometre yeterli. Tohumların seviyesine yerleştirdiğim termometre o seviyede ısının ne kadar olduğunu gösteriyor; 25 derece.
Bugün saksıyı herzamanki cam kenarına koysaydım, ölçtüm orada 1000-1500 lüx ışık olacaktı. Şimdi ise 6000 lüx işık var.

tapi
02-10-2017, 19:07
Parodia ottonis fide-Aydınlatma
5cm lik saksının şekline daha uygun aydınlatma buldum.
Masa lambası ve 8 watt bitki buyumesi icin olmayan led ampul .
658339
Bunun aydınlatması daha fazla, ölçüm aleti fide seviyesinde 20000 lux ölçüm yaptı. Ancak lux insan gözüne uygun ölçüm birimi. Bitkilerde fotosentezi sağlayan klorofillerde ise durum farklı. KlorofillerIn fotosentez yapması için Işık tayfının mavi ve kırmızı dalgaboyları önemli. Yani benim aydınlatmada ölçülen 20000 lüx ışık değeri yeşil ve sarı dalgaboyu agırlıklı ise bunun kaktusume faydası olmayabilir.
Not : Led dışı lambalarda örneğin gunisigi floresan da Lux ve Lumen olcumu bir nebze faydali ama bitki icin olmayan Led ampullerde Lumen performansını artırmak için yeşil ve sarı dalgaboyları yoğun kullanıldığı için olculen yuksek Lux ve Lumenin bitkilere faydası pek yok)

Şu sıralar piyasada envai çeşit bitki büyütme LED lambaları mevcut. Bu Led lambalar fotosentez için gerekli kırmızı ve mavi dalgaboyundaki ledlerden oluşuyor; Bende bunlardan bir adet ısmarladım.
658342

evdeçiçek
03-10-2017, 08:45
Sayın Tapi,

Yapay ışıklandırma konusunda takipçiniz olacağım. Gelişmeleri ve denemelerinizi paylaşırsanız memnun oluruz.

tapi
11-10-2017, 16:23
Echinocereus subinermis
658827
E.subinermis, Echinocereus cinsine ait 61 tür bulunmakta. Küçük hacimli olmalarından dolayı hobiciler sıklıkla besliyormuş.
Echinocereus cinsi kaktüslerin en az dikenlisi. Aslında "İnermis" kelimesi kaktüs dünyasında sıklıkla geçiyor. Dikensiz anlamında kullanılan bir kelime. Anavatanı Sonoro/Meksika. Çok güzel büyük sarı çiçek açıyor. Çiçeğini henüz göremedim.
Mammillaria, Rebutia, Echinopsis, Gymnocalycium ve Parodia cinsi kaktüslerden sonra en çok merak ettiğim Echinocereus cinsi kaktüslerdi.

122 cins kaktüsten en çok tür barındıran 10 kaktüs.
....CİNS........... TÜR SAYISI
1- Opuntia ........181
2- Mammillaria.. 171
3- Echinopsis.....129
4 - Gymnocalycium..71
5- Parodia...............66
6- Echinocereus...... 61
7- Corypantha........ 56
8- Cleistocactus...... 49
9- Cylindropuntia.....42
10-Rebutia..............41

toplam..................867/1822

xxxxxxx
Echinopsis subdenudata
658829
Anavatan Bolivya, Paraguay.

Echinopsis subdenudata f cv fuzzy navel
658828
Koçtaş tan almıştım.
Areollardaki belirgin görünüm sanki kremalı pasta görünümünü andırıyor...
Çiçeğini henüz göremedim.
xxxxxxxxxxxxxx
Türkiye Kaktüs ve Sukulent Derneği
Türkiye Kaktüs ve Sukulent Derneğinin hem web sitesi hemde facebook gurubu vardır ve çalışmaktadır bilginize.
Kaktusrehberi.com - GİRİŞ (http://www.kaktusrehberi.com/index.php/tr/)
Web sitesi gayet güzel ve detaylı hazırlanmış yeni başlayanlara ve tüm kaktüsseverlere tavsiye ederim.

xxxxxxxxxxxxxxx
Uygun fiyatlarda var!
Bugünlerde kaktüs fiyatları patlamış durumda. Bunun en önemli ayağınıda hobicilerin (en azından bir kısmı) bizzat kendisi oluşturuyor. Hobiciler hobicilere 5cm saksı kaktüsleri 15 TL ye satıyorlar !!! Öyle olunca seralar perakende satış fiyatlarını yüksek tutuyor ! kısır bir döngü gidiyor.
Ha bu arada bugün Facebook gurublarının birinde gördüm Yalovadan bir sera tanesi 4TL ye ithal 5cm saksı kaktüs satıyor, kargo alıcıya aitmiş bilginiz olsun.

nanemolla
12-10-2017, 16:47
Sn tapi; sayfanız hayırlı ve bol çiçekli olsun inşallah.Hepsini çok beğendim.Ama gerçekten minicik boyları bile pahalı ve çiçeklerinin çok kısa süreli açmalarıda(hepsinde gecerlimi bilmiyorum)ayrı bir heves kırıcıliktı benim açımdan.Ama bu defa çiçeklerini umursamadan ve çok büyümeyecek çeşitlerinden almaya karar verdim.Ama nerden bulacağım hep kafamda soru işareti.burdaki koctas kapandı.sadece tekzen ve 5M migros var.Çiçekçiler desem en pahalıda onlar satıyor sanırım.Sizin güvendiğiniz satış sitesi varmı peki?

tapi
14-10-2017, 12:18
Hastalık
Haftasonu olduğu için sabah kontrollerini daha dikkatli yapıyorum. Bu sabah büyümesini merakla izlediğim Sulcorebutia canigueralli nin gövdeyle toprak bileşkesinde siyah leke gördüm. Hemen kaktüsü topragından çıkardım, toprak tamamen kuruydu ancak kaktüsün gövdesinin en alt kısmı yaklaşık 180 derece siyah leke ile kaplıydı. Musluk suyu altında bu lekeyi (yumaşama da var) elma çürüğü temizler gibi temizledim. Sonra kagıt havlu ile kurulayıp, üzerine cankozep isimli mantar ilacını serptim...Kendi halinde dinlenmeye bıraktım.
659057
Toprak kuru olduğu için çok yavaş ilerleyen bir durum vardı sanırım.

Sulama sıklığı ve kış uykusu
Sulama sıklık ve miktarının azaltıldığı Eylül dönemi geçti. Ekim geldi geçiyor... Kaktüsler için önerilen klasik uyku dönemi Kasım,Aralık, Ocak, Şubat olarak belirtilmesine ragmen yaşadığınız yere ve kaktüslerin bulunduğu ortama göre bu değişebilir. Ben kendi şartlarımda Ekim ve Mart ayınının bu döneme dahil etme taraftarıyım. O nedenle Ekim ayında hiç sulama yapmadım.

tapi
15-10-2017, 11:00
Parodia ottonis /adım adım doğum

Çöl tipi kaktüslerde Parodia en küçük tohum ebatlarına sahip olanlardan.
Sol; Bir tohum kesesinden çıkan tohumlar, 100 +
Orta: Tohum ebatı 1mm
Sağ: Bir adet tohum makro çekim
659096

Doğum anı
sol: Önce kök kısmı çıkıyor. İnce kökler görünüyor.
sağ: Farklı tohum, yine önce kök kısmı çıkıyor.
659097

Sonra kotiledon(=çenek=çim yaprağı=tohum yaprağı) kısmı görünüyor...Tohum kılıfı kotiledon üzerinde şapka gibi duruyor. Işığın etkisiyle kök kısmı aşağıya kotiledon kısmı yukarıya ışığa doğru yöneliyor. Tohum kılıfı en tepede olacak şekilde pozisyona geliyor. Saınrım kotiledonu fazla ışıktan korumak için tohum kılıfı hemen düşmüyor.
sol: yatay duran tohum
orta:kök kısım aşagı, kotiledon kısmı yukarıya yöneliyor...
sol: kotiledon kısmı tohum kılıfından ayrılıyor.
659098

namtha
15-10-2017, 14:29
Tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş. Tamda dslr makineler için mikroskop lenslerini araştırıyordum (http://makrodunyasi.com/20x-mikroskop-lensi-ile-makro-cekim/) :) .Fotoğraf makinesi bir adaptör ve mikroskop lensi ile mikroskop gibi kullanılabiliyor.

celalim01
15-10-2017, 15:13
Merhaba tam olarak hepsine bakamadım. Bazılarına baktım. Şuan bahçeye çıkıp biraz çalışmam lazım. Çiçekleri ayarlama yapıyorum. Size merhaba demek ,kolaylıklar dilemek istedim. Daha sonra tüm sayfayı kontrol ederim. İlk sayfada bulunan güzelleri beğendim.

tapi
18-10-2017, 20:05
Tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş. Tamda dslr makineler için mikroskop lenslerini araştırıyordum (http://makrodunyasi.com/20x-mikroskop-lensi-ile-makro-cekim/) :) .Fotoğraf makinesi bir adaptör ve mikroskop lensi ile mikroskop gibi kullanılabiliyor.

Sayın namtha mikroskop lensi ile makro çekim tekniğini bilmiyordum. Makro konusunda en basit çözüm "Uzatma tüpleri". Ben Uzatma tüpü kullanıyorum. Benim için yeterli. Diğer alternatifler hem pahalı, daha çok ekipman, daha çok çalışma ve sabır istiyor. Ben yukardaki çekimlerde tripod bile kullanmadım ki normalde tripod olmadan olmaz. Makro çekimler için lens ekipmanları dışında iyi bir tripod, hassas ray, focus stacking vb. gerekiyor...
Artık, Cep telefonuyla çek + Facebook a koy. Hızla tüket. O döneme geldik.

turuncukaktüs
18-10-2017, 20:29
Siteye Yeni üye oldum,Harika paylaşımlar var.kaltüslerinize bayıldım;)

namtha
18-10-2017, 22:19
Sayın tapi bende 18-55mm objektifime makro için uzatma tüp kullanıyorum.Makinemi ilk aldığımda uzaktan kumanda hediyesiydi şimdi bu hediye gerçekten çok işime yarıyor. İyi bir tripod kullanmama rağmen gerek objenin durduğu masa gerekse deklanşöre basma esnasında titreşim neredeyse kaçınılmaz olduğu için makro fotoğraf çekerken uzaktan kumandayı kullanıyorum.Açıkçası benimki birazda merak.Taşlar mineraller olsun pul ve şimdi kaktüs hobilerim olsun daha küçüğünü görmek istiyorum bu yüzden acaba bir mikroskop alsammı diye ne zamandır düşünüyordum.Paylaştığım linki görünce baya sevindim çünkü yüklü miktar para verip mikroskop almaktansa bir adaptör ve mikroskop lensi ile (anladığım kadarıyla uzak için kullanılan telezoom objektife takılıyor ve elimdede 55-250mm telezoom objektifte olduğu için) eldeki mevcuttan yararlanıp mikroskopun yaptığı işi yapmak bununla birlikte görüntüyü pc ye ve/veya büyük ekran tv ye aktarabilmek, hd kalitesinde mikro dünyada neler olup bittiğini izleyebilmek gözüme güzel göründü :).Tabi ki makro çekimde yaşadığımız titreşim ve odaklama zorluğu katlanıyor bahsettiğiniz hassas ray,objeye yakınlık nedeniyle ışıklandırma netlik vs. iş biraz daha profesyonelleşiyor ve buna uygun donanım şart hale geliyor.Gördüğüm kadarıyla adaptör ve mikroskop lenslerini bulmak ya çok zor ya da çok pahalı.Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından araştırmaya ve uygun fiyatta ürün bulmak için çalışmaya şimdilik devam :). haklısınız o kadar küçükle ve detayla ilgilenen uğraşan pek yok bunun yanında iyiki cep telefonları,otomatik ayarlar ve megapikseller iyileştide biraz daha kaliteli resimler kullanılıyor ;)

tapi
20-10-2017, 20:55
Opuntia ficus-indica,(Hint inciri, Frenk inciri, dikenli incir) ya da halk ağzında "Kaynanadili"
Bugüne kadar Opuntia cinsi kaktüsler hakkında pek yazmadım, ilgim yok.
Bugün bir parkta opuntia öbekleri ve üzerinde de meyveleri görünce dayanamadım üç adet meyve kopardım. Meyvelerinde çok sayıda diken olabiceği aklıma gelmedi, ayrıca çok dikenli de görünmüyordu. Ancak bir süre sonra parmaklarımda ve avucumda ciddi rahatsızlık veren minik dikenleri farkettim. Dikenlerden kurtulmak epey zamanımı aldı.
659544

Opuntia ficus-indica.
Alıntı
659551
Bu kaktüslerin İngilizce'deki ismi prickly pears (dikenli armutlar)
Türkçede Hint inciri", "Frenk inciri", "dikenli incir" ya da halk ağzında "Kaynanadili". Yassı bölümlerin eklemlenerek oluşturduğu gövdelere sahip.
Meyveleri yenilebiliyor. (Yesem mi bilmiyorum!) Tüm kaktüsler gibi anavatanı Kuzey ve Güney Amerika. Ancak tüm dünyaya yayılmış durumda.

En çok tür barındıran kaktüs cinsi Opuntia
Kaktüsgiller (Cactaceae) familyasının en büyük iki subfamilyası Cactoideae ve Opuntuideae lardır . Tüm kaktüslerin büyük bölümü bu iki subfamilyada yer alır.
1- Cactoideae, En büyük subfamilya.
2 -Opuntuideae, Opuntuideae subfamilyasıda 15 cins kaktüs bulunmakta.

tapi
21-10-2017, 10:41
Bu sabah Opuntia ficus meyvelerinden birini soydum. Elimde hala dünden kalan dikenleri var. Rengi şeker pancarı ya da koyu nar renginde. Eli boyuyor.

659562

Tohumlar
659563

xxxxxxxxxxxxxxxxx

Sulcorebutia caniguarelli/
Anavatanı bolivya. Artık rebutia cinsine dahil edilmiş durumdalar.
Tedaviden sonra 1hafta geçti. Hala sağlam. Ölürse yakışıklı bir fotoğrafı kalsın diye siyah saksıya aldım. Kışı orda geçirecek.
659564
Not: Yara arka tarafta.

celalim01
21-10-2017, 14:02
Tekrar merhaba ,tüm sayfayı inceledim. Güzel kaktüsleriniz var. Size başarılı ,güzelliklerle dolu çiçekler diliyorum.

tapi
21-10-2017, 19:36
Tekrar merhaba ,tüm sayfayı inceledim. Güzel kaktüsleriniz var. Size başarılı ,güzelliklerle dolu çiçekler diliyorum.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim sayın celalim01

Hibrid echinopsisler
Her ne kadar Taner Angay artık kaktüs işiyle uğraşmıyorsa da onun hibrid echinopslerinden dört adet aldım. Dört minik echinopsis. İleride büyümelerini ölçmek için fotoğraflarını şimdiden ekliyorum.
Echinopsis tangerine ve Echinopsis afrodite 5cm lik saksılarda.
659579

Echinopsis pisco ve Echinopsis sofia
659580
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Vermikülit ve Perlit

659593
Vermikülit----------------------------------------------------------Perlit
Her ikiside 800 derecelerde ısıtıldığında aşırı genleşiyorlar (15 kat..)
Perlit beyaz renkli patlamış mısıra benziyor. Vermikülit ince tabakalar halinde genleşiyor, kahverengi. İsmini solucana benzerliğinden almış. Her nekadar okuduğum bazı kaynaklarda bunlar birbirinin yerine kullanılsada aslında çok farklılar. Bitkiler için kullanılan toprak karışımında iki fonksiyon çok önemli 1- Havalandırma (bitkilerin köklerinin O2 alması için) 2-Su tutma

Perlit havalandırma mükemmel, su tutma zayıf.
Vermikülit Havalandırma zayıf, su tutma mükemmel.
Herikis de nötral Ph.
Vermikülit in ayrıca ortama besin (Potasyum ve Magnezyum) verme özelliği var.

Her ikisinide kendi hazırladığım kaktüs harcında düşük oranlarda kullanmıştım. Ancak konu tohum çimlendirme olunca bir saksıda %50-%50 kullandım.

tapi
29-10-2017, 20:36
660060

Kaktüs toprağı karışımında kullanılan İngilizcesi "Loam" olarak geçen toprak çeşididir "Tınlı Toprak". Basitçe bitkilerin sevdiği verimli toprak da diyebiliriz .

Toprakta tanecik boyutuna göre 3 tip tanecik bulunur; kum, silt ve kil.
1- Kum: Çap büyüklüğü 0,02mm ve 2 mm arasındaki toprak taneciklerine kum adı verlir. (2mm den daha büyük taneciklere çakıl denir). Tane ne kadar büyükse direnaj o kadar iyi olur. Su tutma ve besin özelliği yoktur.
2- Silt(mil): Çap büyüklüğü 0,002mm-0,02mm arasında değişir. Toprak oluşumunda esas görevi fizisel bağlama yapmaktır.
3- Kil: Çap büyüklükleri 0,002 mm (2mikron) den daha küçüktür. Su tutucu özelliği vardır. Ayrıca (+) Katyonları ; Ca, Mg, K, Amonyum tutar.

Tanecik büyüklüklerinin birbirbirlerine oranlarına göre toprak çeşitleri
a) Kumlu topraklar: %85 den fazla kum ihtiva ederler. Direnajı iyı, su tutma kapasiteleri düşüktür.
b) Siltli topraklar: %80 den fazla silt ve %12 den az kil ihtiva ederler. Su tutma kapasiteleri ve su geçirgenlikleri orta derecedir.
c) Killi topraklar: %40 dan daha fazla kil %45 den daha az kum ihtiva edrler. Su tutma kapasitesi yüksektir. Kil oranı arttıkça yağışlı havalarda yapışkan bir çamur halini alırken kurak şartlarda sertleşir ve çatlar. Havalanma kapasitesi düşüktür

d) Tınlı topraklar: Bu topraklar kumlu, milli ve killi toprağın belli orandaki karışımından oluşur. Su tutma ve havalanma kapasitesi yüksektir. Bitki üretimi için verimli toprak olarak tarif edilir.

Yukarda sayılan dört önemli tekstür sınıfı dışında içerisinde nispi olarak daha fazla bulundurdukları fraksiyona göre kumlu kil, siltli tın, kumlu killi tın, siltli kil vb. isimler alırlar. Kullanmak istediğiniz toprağının bu tanecikleri ne oranda içerdiği toprak analizinde belli olur.

660058

Not: Yukardaki yazıyı loam(tınlı toprak) nedir merak ettiğimdem yazdım. Kaktüs toprağı karışım önerilerini daha sonra yazacağım ama bu arada sayın Taner Angayın basit kaktüs toprak karışım önerisini yazayım;

Taner Angayın kaktüs toprak karışım önerisi : Çiçek toprağı ve kalın kum karışımı veya bizim senelerdir başarıyla kullandığımız torf-pomza karışımı kullanılabilir. Ne kullanırsanız kullanın, toprağın çok geçirgen olması önemli. Bir de eğer torf-pomza karışımı kullanıyorsanız her sulamada bol iz elementli suni gübreden vermeniz gerekir. Tabii toprak kullanırsanız, bu toprağın fazla kireçli olmamasına dikkat etmelisiniz.

tapi
02-11-2017, 19:11
Mammillaria schiedeana ssp
Anavatanı Meksika.
660237
Çiçeği
660218
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Torf;
1- Torf (Yosun torfu)
2- Hindistan cevizi torfu

1-Torf (ing: Peat) ( peat moss=sphagnum peat moss)
660235
Doğada genelde turba yosununun binlerce yılda dekompose olmasıyla oluşur. Torfun yalnız turba yosunundan oluşması şart değildir, onunla birlikte ölü bitkiler ve ölü böcekler bu oluşumda yer alır.
Daha genç olan daha az dekompasedir, açık renklidir, fibröz yapıdadır, daha çok su tutar, verilen besinlerin bitkiler tarafından emilimini kolaylaştırır. Yaşı arttıkça rengi koyulaşır ve karbon miktarı artar;
660236
Su tutma kapasitesi çok yüksektir. Ph asidiktir. Asidik ortam seven bitkiler için çok iyi bir ortam oluşturur. Dezavantajı kuruduğunda su verildiğinde yeniden açılması zordur. Unlu bit için uygun ortam oluşturur.

2-Hindistan Cevizi Torfu
660234
Hindistan cevizi kabuğunun liflerinden oluşmuştur. Su tutma kapasitesi çok yüksektir. Ph nötraldir. Kuruduğunda yeniden açılması daha kolaydır.

Her ikiside kumla karıştırılıp kullanıldığında kuma tutunduğu için kumun akıp gitmesini zorlaştırır. Kaktüs toprağı karışımlarında belli oranda kullanılırlar.

tapi
05-11-2017, 10:30
Deneyler
Kasım ayı, kaktüsler uyuyor. Kaktüsler uyurken boş durmak olmaz.
Kaktüs karışımlarında kullanılan organik ya da inorganik substratları incelemek istedim. Bu substratların su tutma ve hava tutma, direnaj gibi fonksiyonlarına bakmak istiyorum.
Elimde olanlar substratlar; Hindistan cevizi torfu, Vermikülit, Perlit, 3 boy Pomza, Çakıl, Kiremit irmiği, Tınlı toprak.
5cm lik potlara bu örneklerden doldurdum.
660329

Hassas digital tartı
660330

5 cm saksının net ağılığı 3 ya da 4 gram. Çizgiye kadar olan hacmi 50cc olarak buldum. Tüm örneklerin kuru ağırlığını, daha sonra da suyla doymuş ağırlığını hesapladım. Böylece su tutma kapasitesi ortaya çıkıyor...Araştırmam devam ettiği için kendi bulgularımı daha sonra açıklayabilirim.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Lava taşı, Pomza
Bu konuyla ilgili bildiklerimi ve internetten bulduklarımı yazayım;
Lava taşı, Bazaltik Pomza, Curüf(Scoria)
Doğada kahverengi, siyah, kırmızı renklerde bulunabilen ponza türü olup, özgül ağırlığı 1-2 gr/cm3’tür. Çok sayıdaki gözeneklerden dolayı yoğunluk bakımından düşüktür. Özgül ağırlığı 1 den yüksek olduğu için suya batar.
Türkiye de Tarımsal Pomza olarak 4mm-8mm ebatlarında satılmakla beraber maalesef daha büyük boyları daha kolay bulunmaktadır. Ağırlığının 2 misli kadar su tutabilir ama bunun için suda birkaç saat bekletilmelidir. Kullanmadan önce yıkanmalıdır çünkü tozları altta birikerek tıkanmaya yol açabilir.

660336

Pumice, Asidik Pomza
Kirli beyaz, gri, beyaz renktedir. Çok gözeneklidir. Özgül ağırlığ 1 den düşüktür suda yüzer. Ağırlığının 4 katı kadar su tutabilir. Besin tutma özelliği lava taşına göre daha yüksektir.

660337

Her ikiside bitki kökleri için iyi havadarlık ve direnaj sağlar. Yabancı ülkelerde daha çok asidik pomza (pumice) kullanılmakta. Ülkemizde ise bazaltik pomza(Lav taşı) daha kolay bulunmakta.

tapi
06-11-2017, 17:04
Led lamba
Aliexpress ten sipariş ettiğim kırmızı-mavi ışıklı led lamba geldi.
18 watt gücünde. Üzerinde herbiri 1watt olmaz üzere 18 led bulunuyor. 11 kırmızı, 3 mavi, 1 sıcak beyaz, 1 soğuk beyaz, 1 Ultraviolet, 1İnfrared led bulunmakta.

Boyutu anlaşılsın diye 5 cm potun yanında dururken. Boyu küçük ama kendisi 18watt gücünde. Minik dev!
660406

660407

660408

Fotoğraflardan belli olmayabilir ama ışığın çok kuvvetli olduğunu söyleyebilirim. Sanırım ışığı daha yukardan vermek lazım. Ayrıca 1 adet UV led olduğu için ışığa doğrudan bakmamak gerek.
660409

Not: Bitkiler için üretilmiş ve kırmızı-mavi ışık ağırlıklı spektrumu olan 18watt gücünde bir lambanın etkisi beklediğinizden fazla olabilir...O nedenle bu lambayı tohum ya da fide için kullanmayacağım. Bunun gücünü mart ayında doğrudan kaktüslerde test edeceğim.

tapi
19-11-2017, 18:41
Küçükken (35-40 yıl önce) annemin kaktüs baktığını bilmiyordum. Geçenlerde eski aile fotoğraflarına bakarken farkettim...Masa üzerinde çiçek açmışken çekilmiş bir fotoğraf... Anneme sordum o da bana "o kaktüs yalnız bir günlüğüne çiçek açardı" onu çok severdim dedi.
Orijinal fotoğraf çok silikti. Onu taratıp bilgisayara yükledim. Sonra kırptım. Arka fonu boyama yaparak sadeleştirdim. Buyrun annemin "Kaynana Topuzu (Echinopsis oxygona)" ;
661014

tapi
27-11-2017, 16:54
Mammillaria hahniana
Mammillaria hahniana biraz nazlandı ama sonunda açtı. Facebook guruplarında da paylaşıldığını gördüm, bu türün çiçekleri kış aylarında açıyor sanırım.
661737

Opuntia ficus indica
Daha önce meyvesini aldığım ve tohumlarını ektiğim Opuntia ficus indica. Bir bahçede görüp izin alarak iki dal aldım.
661738

Not: Tohumlarda henüz filizlenme olmadı.

tapi
28-11-2017, 16:19
Schlumbergera truncata (tomurcuk)

Bir yıl önce aldığım ve çiçek açması için program yaptığım Yılbaşı Kaktüsüm tomurcuk yaptı.
5-kasım
661799

3 hafta sonra...
28-kasım
661798

su perisi
28-11-2017, 16:52
Schlumbergera truncata (tomurcuk)

Bir yıl önce aldığım ve çiçek açması için program yaptığım Yılbaşı Kaktüsüm tomurcuk yaptı.
5-kasım
661799

3 hafta sonra...
28-kasım
661798
Merhaba
Benim de yılbaşı çiçeğim var. Bende iki senedir çiçek açmasını bekliyorum. Birde kaktüsten tohum nasıl alınır. Bende yapabilir miyim ? Yardım edebilir misiniz?

tapi
28-11-2017, 17:22
Sayın çiçek aşığı, Schulumbergera truncata için daha önce yazmıştım. Kopyala-yapıştır yapıyorum. Ben aşağıda yazdıklarıma uygun bir program yaptım. Umarım sizede faydası olur.

"Tomurcuklanma ve çiçeklenme için ne yapmalı?
kaktüs saksısı büyük olmasın, İyi bir aydınlanma, Eylül ayı başında sulamayı azalt, gübreyi kes,
1- Günlerin kısalması; Karanlık kontrolü, 13 saat ya da üzeri günlük karanlık dönemi öneriliyor. Bunun Eylül ayı ortalarından başlıyarak 6-8 hafta devam ettirilmesi öneriliyor.
2- Hava sıcaklığının azalması (ideal gece sıcaklığı 10-15, gündüz 15-18 derece arası)
Yukardaki iki parametreyle ilgili pek çok uygulama var. Bende bu iki parameteyi kontrol ederek kendi kaktüsümü çiçeklendirmeye çalışacağım.

Tomurcuklanma olduktan sonra normal sulama, gübreleme ve ışıklandırmaya dönülüyor. Kaktüsün yeri değiştirilmiyor. Yüksek ısı, daha kuru ortam, düşük ışık tomurcuk kaybına neden olabiliyor. "

cockpit
28-11-2017, 17:31
.................
Tomurcuklanma olduktan sonra normal sulama, gübreleme ve ışıklandırmaya dönülüyor. Kaktüsün yeri değiştirilmiyor. Yüksek ısı, daha kuru ortam, düşük ışık tomurcuk kaybına neden olabiliyor. "

Emeklerinize sağlık :)

Ne yaparsanız yapın, her türlü uygun ortamı sağlayın ; her çeşit hatta aynı koşullardaki yanyana aynı çeşit bile zygocactus kafasına göre yetişiyor bence :)

su perisi
28-11-2017, 17:35
Sayın çiçek aşığı, Schulumbergera truncata için daha önce yazmıştım. Kopyala-yapıştır yapıyorum. Ben aşağıda yazdıklarıma uygun bir program yaptım. Umarım sizede faydası olur.

"Tomurcuklanma ve çiçeklenme için ne yapmalı?

Çok teşekkür ederim. Çiçeğim için dikkat edeceğim. Tabii diğer kaktüslerim için de...

Yebrel
29-11-2017, 15:10
Sayın Tapi,
Maşallah kaktüsleriniz çok çok güzel. Bende kaktüs sevdası yeni başladı şimdilik 21 tane kaktüsüm var. Umarım bende benim kaktüscüklerimin çiçeklerini görebilirim.

tapi
07-12-2017, 17:46
Schlumbergera truncata (Çiçek)

Geçen sene aralık ayında aldığım Schlumbergera truncata nihayet bugün çiçeklerini gösterdi...

Dün
662235

Bugün
662236

662237

662238

662239

tapi
19-12-2017, 18:06
Mammillaria vetula ssp gracilis / çiçek açtı

Bugün 19 Aralık. Kış geldi. Bendeki Mammillaria vetula ssp gracilis, namı diğer
'Yüksük kaktüs' çiçek açtı!

662962
İnternetten gördüm, iki kişinin daha bu vakitler aynı kaktüsü çiçek açmış...

663174

tapi
21-12-2017, 14:28
Parodia ottonis tohum 15 - 40 gün

Daha önce paylaştığım Parodia ottonis fidemin 15 günlük halini yeniden ekliyorum...
663026

O olmadı aradan çok zaman geçti. Birçok defa denedim.
Şimdi bu yeni ekimden... Tohumdan çıkışının 40. gününü gösteren yeni bir fotoğraf;

663027

elifaydin
21-12-2017, 15:02
Parodia ottonis, tohum çimlenme

Bu sezon iki kez çiçek veren Parodia ottonis kaktüsüm tohum kesesi verince dayanamadım ve iki kese tohumu ektim.
657786

Tohumdan kaktüs yetiştirmeyi düşünmüyordum ama iki kez çiçek ve bol tohum kesesi veren kaktüsümün tohumdan gelişimini merak ettim. Tohumlar minik. Bir kesede 30-40 kadar tohum var.

Tohumları 5 cm lik saksıya ektim(serptim). Tohumlar minik olduğu için üzerine kum eklemedim. Saksının üzerini streç film ile kapladım.(13-09-2017)
4.gün tohumlar çimlenmeye başladı. (17-09-2017)
657787

7.gün çinlenme artıyor... (20-09-2017)
657788

10.gün, tohumların tamamına yakını çimlendi. (23-09-2017)
657789

Tohumlar taze olunca 4. günde çimlenme başladı ve 10. günde nerdeyse tamama yakın çimlenme oldu. Ama herşey yolunda giderse en az 3 yıl kadar beklemem gerektiğini biliyorum.
Bu arada pek çok kaynaktan tohumdan yetiştirme konusunu okudum. Ama pratik başka tabi. Ayrıca bahar aylarında da ikinci bir denemem olabilir.

Bu yetişmekte olan minik yavrulardan bir tanesine şimdiden talip olma imkanım var mı ki

varapo
28-12-2017, 21:39
Merhabalar;
Kaktüslerin,ize maşallah, sağlıklı görünüyorlar, elinize, emeklerinize sağlık. Sayfanız hayırlı ve bol kaktüslü olsun inşallah.

tapi
22-02-2018, 17:40
Geçen yıl aldığım Yılbaşı Kaktüsüm bu sezon ikinci çiçeklerini (ilkinden 2,5 ay sonra) açtı.

666801

tapi
09-03-2018, 17:32
Mammillaria magnifica
Nisan 2017
667465
Mart 2018
667466

tapi
10-03-2018, 08:37
Geçen sene mutfakta cam kenarında büyüyen sukulentler. Çok büyüdüler!
Euphorbia submammillaris f. pfersdorfii
667506
Aloe humulis
667507
Aşağıdaki minikler;
Arkada Aloe black gem. Öndekiler yeni, Aloe sp
667508
Aloe ler çok güzeller. Aloe cinsine ait yaklaşık 450 tür varmış.

tapi
14-03-2018, 14:09
Daha önce birbirinden hiç ayıramadığım Gymnocalycium kaktüsleri yavaş yavaş ögrenmeye başlıyorum. Aşağıdaki fotoda yeni aldığım Gymno; Gymnocalycium monvillei
667871
Gymocalyciumlar türü kaktüslerin tür sayısı yeni bulunanlarla birlikte artmaya devam ediyormuş. Gynocalycium cinsi kaktüslerin Anavatanı Arjantin Kuzeyi, Bolivya güneyi, Uruguay, Paraguay. Aşağıdaki fotoda Gymnocalycium, Gymnocalycium platense (Sinonimler= Gymnocalycium quehlianum var. stellatum, Gymnocalycium stellatum var. albispinus, Gymnocalycium stellatum
667872
Aşağıdaki Gymno ise beyaz çiçekli Gymnocalycium baldianum-v-albiflorum
667873

Gymnocalciumlar 6 subgenusa ayrılmış durumda. Bu sınıflandırma tohum özelliklerine bakılarak yapılmış, tohumun fotografını 20 kat büyütüp yapısal özelliklerine göre Gynocalycium genusunu 6 subgenusa ayırmışlar...
Not:Hernekadar araştırarak ve sorarak bulduysamda yukardaki Gymnocalycium tür isimlerini %100 doğru kabul etmeyelim.

tapi
14-03-2018, 18:31
Mammillaria backebergiana ssp ernestii uzunca bir süredir tomurcuk büyütüyor Her üç gövdeninde tomurcuklarıda var.
667916

tapi
23-03-2018, 19:10
Mammilalri cinsi kaktüslerin en büyüklerinden. İyice büyüdü. Bu yıl çiçek açmazsa kayınvalideye vericeğim.
668682
668683
668684
668685

tapi
23-03-2018, 19:27
Mamillaria longimamma: Merkezde 1 adet diken, 8-10 adet çevre diken.
668686
Mammillaria longimamma var. uberiformis : Merkez diken yok
668687
longimamma Dolichotele altcinsine ait. Limon sarısı çiçekelrini merak ediyorum.

Mammillaria cinsi Dolichotele altcinsine ait türler
M. baumii
M. carretii
M. longimamma
M. meulaleuca
M. sphaerica
M. surculosa

tapi
23-03-2018, 19:40
Sinekkapan bitkisi (Dionaea muscipula)
668689
668690
Kışa girerken almıştım. Kış uykusunda tüm yaprakları döküldü...

tapi
23-03-2018, 19:56
668691
Bir web sayfasında görmüştüm. Schlumbergea truncata üzerine rebutia yavrusu aşıladım. Önce tek parçayı köklendirdim. Sonra temiz maket bıçağıyla schlumbergera truncata üst kısmını düz keserek rebutia nında alt kısmını keserek birleştirdim. Ancak tutmadı...Daha sonra Opuntia üzerine deneme yapabilirim.

tapi
23-03-2018, 20:02
668695
Mammillaria erythrosperma tomurcukta...

tapi
24-03-2018, 09:07
Parodia cinsi kaktüslerin anavatanı Argentina, Peru, Bolivia, Brazil, Colombia and Uruguay dır. 50 kadar tür içerir. Eriocactus, Notocactus and Wigginsia cinsi kaktüsler bu Parodia cinsine dahil edilmişler. Parodia ismi Notocactus isminden daha önce kullanıldığı için genişletilmiş cinse Parodia ismi verilmiş.
Andersona göre (2005) Parodia cinsi kaktüs türleri
Subgenus Parodia--(İki grup var: Parodia grubu ve Notocactus grubu)
Subgenus Eriocactus
Subgenus Brasilicactus

Subgenus Parodia,
__Parodia grubunda P. chrysacanthion var.
__Notocactus grubunda P. Scopa, P. mammulosa, P. horstii, P ottonis, P. rutilans, P. werneri gibi türler var

Eriocactus altcinsinde birbirine benzeyen P. magnifica, P. leninghausii, P. schumanniana, P. warasii türler var.

Brasilicactus altcinsinde P. haselbergii var.
......................................
Parodia concinna
668714
Parodía mammullosa ssp (P. roseoluteus)
668715
P. warasii. Subgenus Eriocactus
668716
P. magnifica (Balon kaktüs). Subgenus Eriocactus
668717

tapi
24-03-2018, 09:15
P. rutilans veya P. erubescens
668718
P. mammulosa ssp submammulosa
668722
Parodia ottonis
668719
Parodia leninghausii
668733

tapi
24-03-2018, 09:29
668725
P. leninghausii
668726
Muhtemelen lobivia
668724
P. chrysacanthion
668727
P. werneri
668723

tapi
25-03-2018, 10:54
Echinopsis(lobivia)sp

668790

tapi
25-03-2018, 11:12
"Astrophytum" astro,"yıldız" demek, phyton, "bitki" demek = yıldız bitki. Gerçekten Astrophytum cinsi kaktüsler Yıldız şeklie çok benziyor. Bu cins altında 5 tür bulunuyor; Astrophytum asterias, Astrophytum capricorne, Astrophytum myriostigma, Astrophytum ornatum, (1845 yılna dek bu dördü keşfedilmiş). Beşinci tür olan Astrophytum caput-medusae 2001 yılında bulunmuş.
Astrophytum cinsi kaktüs habitatı Mexico and Güney Texas da bulunan Chihuahuan çölü.
Astrophytum ornatum
668794
Astrophytum ornatum minik
668795
Astrophytum myriostigma
668796

tapi
25-03-2018, 11:34
Chamaecereus silvestrii (Echinopsis Chamaecereus)
668797
Cereus cristata inermis
668798
Geçen yıl ilk aldığım hali
668799

tapi
25-03-2018, 11:47
Diğer Mammillaria backerbergiana da (ernestii) tomurcuklandı. Henüz şu vermedim.
Beyaz dikenli Mammillaria backerbergiana ssp ernestii
668800
İlki her üç govde de çiçek açmaya başladı...3 gün önce ilk suyu verdim ama içeri cam kenarına aldım.
Mammillaria backerbergiana
668801

tapi
28-03-2018, 09:07
Thelocactus setispinus ya da Ferocactus hamatacanthus
1 yaz
669218
1 kış Uykuda
669219
2 numara farklı bir alttur
669220

Bu kaktüsün isminin Thelocactus setispinus olduğunu tahmin ediyorum. Önceleri Ferocactus olduğunu düşünüyordum. Merkez çengel dikeni böyle düşünmeme neden olmuştu. Sonra ögrendim ki Thelocactus cinsi kaktüslerde yanız bunun çengelli dikeni varmış. Daha önceki isimleri Hamatocactus setispinus, Ferocactus setispinus. Yani bir zamanlar Ferocactus cinsi kaktüslerin üyesiymiş...Çok sayıda varyetesi varmış. Yukarda fotoğraflarını eklediğim Thelocactus setispinus varyeteleri.
Dün "Üyelerin kaktüs ve sukulentleri" sayfalarını bir yıl aradan sonra yeniden incelelerken sayın zenfree nin sayfasında gördüm ve İşte bu (Thelocactus setispinus) dedim! Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim "Üyelerin kaktüs ve sukulentleri" sayfalarını bir yıl sonra yeniden incelemek çok faydalı oluyor herkese tavsiye ederim.

Not: Bugün öğrendim, bit zamanlar hamatacactus diye bir cins ismi varmış bu cins ismi kaldırılmış. Bu kaktüs türlerinin bir kısmı Ferocactus cinsine bir kısmı da Thelocactus cinsine dahil edilmiş.
Hamatacactus setispinus - Thelocactus setispinus olmuş.
Hamatacactus hamatacanthus --Ferocactus Hamatocanthus olmuş.
Not 2 Ferocactus wislizeni herrerae

tapi
01-04-2018, 18:11
669588

669590

669589

tapi
06-04-2018, 16:21
Rebutia ssp. Henüz türünü bilmiyorum. Bugün tek çiçeğini açtı.
670124

670125

670126

tapi
07-04-2018, 09:01
Rebutia senilis lilacinoroseo veya Rebutia violaciflora çiçek bugün tam formuna ulaştı.
670158
670159
670160

Rebutia cinsi kaktüslerin anavatanı Arjantin ve Bolivya.
Üç subgenusa ayrılıyor; subgenus Rebutia, subgenus Aylostera, subgenus Mediolobivia. Sulcorebutia bunların dışında. Son zamanlarda o da Rebutia cinsine dahil edilmiş durumda. Birara tür sayısı okadar artmışki sonraları bunların bi rkısmının aynı türe ait olduğuna karar verilmiş ve rebutia cinsine ait tür sayısı birara 19 a dek düşürülmüş. İnternetten "pembe çiçekli rebutia" araması yapınca sıklıkla iki rebutia türü karşınıza çıkıyor;Rebutia senilis lilacinoroseo ve Rebutia violaciflora. Benimkide bu ikisinden biri.

tapi
08-04-2018, 17:56
Mammillaria backebergiana ernesti "Beyaz Diken"
Çiçeklenme artıyor
670243
2 hafta önce
670242
İlk aldığım hali , 1 yıl önce
670241

tapi
12-04-2018, 16:30
670678
670679

tapi
12-04-2018, 17:14
Mammillaria crinita olduğunu tahmin ediyorum
Gövde tek gövdeli ya da kümelenen 1-8 cm yükseklik ve genişlikte.
Çevre dikenler: 10-29 adet. Genellikle tığ biçiminde bazen saç teli gibi. Beyazdan sarıya renkli. 6-9 mm uzunluğunda.
Merkez diken: 0-7 adet. Sarıdan kırmızı ve koyu kahveringiye giden renk tonlarında. 16mm uzunluğunda. Bazen 1 veya 2 adet kanca biçiminde.
Çiçek: Sarıbeyaz, beyaz, asoluk magenta, magenta renginde. 10-20 mm uzunluk ve çapında.
Bakım: Kolay bir türdür. Değişik aralıklarla yavrular verir.

670682
670683

Burada da sınıflama ve isim değişikliği filan çok var...
SINIFLAMA
2006 NCL sınılamasında Mammillaria stylothelea serisinde Mammillaria anniana, bocasana, crinita, duwei, erythrosperma, fittkaui, glochidata, marcosii, mathildae, nana, painteri, schwarzii, zeilmanniana var.
ALTTÜR VE SİNONİMLER
Mammillaria.net e göre
Alttürler
Mammillaria crinita ssp crinita
Mammillaria crinita ssp wildii

crinita ssp crinitanın Sinonimleri:
M. aurihamata, M. brevicrinita, M. crinita var pauciseta, M. criniformis, M.erectohamata, M. felipensis, M. leucantha, M. moeller-valdeziana, M. painteri, M. puberula, M. schelhasei, M. seideliana sensu Reppenhagen, M. variabilis

Cactiguide.com a göre
Alttürler
M. crinita, M. crinita duweii, M. crinita scheinvariana, M. crinita nana, M. crinita painteri, M. crinita zeilmanniana

Crinita Sinonimleri
Ebnerella crinita, Chilita crinita, Mammillaria criniformis, Mammillaria wildii, Mammillaria schelhasii, Ebnerella schelhasii, Mammillaria painteri, Ebnerella painteri, Neomammillaria pygmaea, Mammillaria pygmaea, Ebnerella pygmaea, Chilita pygmaea, Mammillaria aurihamata, Ebnerella aurhamata, Chilita aurihamata, Mammillaria erectohamata, Ebnerella erectohamata, Chilita erectohamata, Mammillaria pubispina, Ebnerella pubispina, Chilita pubispina, Mammillaria zeilmanniana, Ebnerella zeilmanniana, Chilita zeilmanniana, Mammillaria leucantha, Mammillaria gilensis, Ebnerella gilensis, Chilita gilensis, Mammillaria aureoviridis, Mammillaria calleana, Mammillaria mollihamata, Mammillaria monancistracantha, Mammillaria cadereytana, Mammillaria nana, Mammillaria duwei, Mammillaria variabilis, Mammillaria brevicrinita, Mammillaria puberula, Mammillaria moeller-valdeziana, Mammillaria felipensis, Mammillaria tezontle, Mammillaria scheinvariana

tapi
12-04-2018, 19:48
Geçen sezon ve bu kış kaybettiğim mammillaria türleri
5cm saksilar
Mammillaria crinita (sinonim Mammillaria aurihamata)
670716
Mammillaria bombycina, kışı atlatamadı.
670717
Bombycina bayagı bir büyümüştü ama son fotosu yoktu. Bombycina gidince, günlüğüme henuz çiçek açmayan Mammillaria türlerinide paylasmaya karar verdim...ve onların şimdiki fotoğraflarını çektim. Bir yil once Ilk aldığım 5cm saksı ve şimdiki halleri...

tapi
12-04-2018, 20:22
Bazı türler ilk aldığım haline göre çok değişti. Bunlardan biri
Mammillaria spinosissima (Mammillaria spinosissima rubrispina ya da red-headed irish man)
İlk aldığımda üst dikenler kırmızıydı.
670699
Şİmdi üst dikenler beyaz.
670696

tapi
12-04-2018, 20:33
İlk aldığım hali, 5cm saksı, sarı-kahverengi ot gibi kalın telleri vardı.
670707

Zamanla gövde uzadı sarı-kahverengi teller azaldı. Govdedeki bu durum az güneş gormesinden muhtemelen.
670708

tapi
12-04-2018, 20:53
Mammillaria geminispina v nobilis olduğunu düşünüyorum.
ilk hali, 5cm saksıda.
670712
Şimdi
670713

tapi
12-04-2018, 21:03
Mammillaria polythele ssp obconella ?
ilk aldığım hali 5cm saksıda
670714
Şimdiki hali
670715

tapi
12-04-2018, 21:22
Mammillaria matudae? matudae ile hagean türü birbirine benziyor...İlk aldğım hali 5cm saksıda
670720
Şimdiki hali
670721

Mesut Temiz
12-04-2018, 21:58
Bazı türler ilk aldığım haline göre çok değişti. Bunlardan biri
Mammillaria spinosissima
İlk aldığımda üst dikenler kırmızıydı.
670699
Şİmdi üst dikenler beyaz.
670696

Bence aldığı güneş ışığı miktarıyla ilgili o renklenme... Sonbahar ve kış boyunca güneşi sağlamak çok zor, o yüzden yeni büyüyen kısımlar gerçek renklerini alamıyorlar.. Zaten bazı kaktüslerin yeni büyüyen kısımlarının sivrilerek uzama eğilimi göstermesi de güneş ışığı azlığından kaynaklanıyor.. Yaz boyunca yoğun güneş gördüklerinde hem pigment üreterek gerçek renklerini alacaklar hem de daha kalın ve küt büyüyeceklerdir...

tapi
13-04-2018, 19:46
Yorum için teşekkürler Mesut bey. Özellikle Mammillaria recoi leptacantha da güneş eksikliği çok belirgin. Bu sezon ona mümkün olduğu kadar güneş banyosu yaptıracağım. Ayrıca M. spinnosissimanın dikenleri kızaracak mı göreceğiz.

Mammillaria spinosissima cv.'Un Pico'
670778
Mammillaria spinosissima cv.'Un Pico' Mammillaria spinosissmanın genetik mutasyonu. Mutasyonun özelliği her areoladan yalnız bir dikenin çıkması.
Gövde Tek ya da yavaşça kümelenir. Koyu mavi-yeşil 30 cm boy 10 cm çapa ulaşabilir. Merkez diken,: 1 adet düz. Çevre diken: yok, Çiçek: Mor/kırmızı 12mm uzunluk ve çapında. Kışın -5 dereceye dayanıklı.
İki adet var. Öndeki küçük olan ilk aldığımda tek gövdeydi büyüdü 3 başlı oldu. Arkadaki tek gövdeli ve daha büyük olanı.

tapi
15-04-2018, 16:30
M. backebergiana ernestii "Beyaz Diken"
670912

Gymnocaylcium horstii
Anavatanı Uruguay, Paraguay. Tohumdan üretimi vardır, nadiren yavrular. Büyük, yeşil top biçimli, az dikenli, yüzeyi düzgün ve parlak, 20 cm çapa ulaşabilir. Yetiştirmesi kolaydır. Çok sıcak istemez doğrudan güneş istemez. Bahar ve erken yaz aylarında çiçek açar. Çiçekleri soluk pembe renkte,11cm uzunluk ve çaptadır. Kışın -4 dereceye kadar dayanıklıdır. Diken sayısı genellikle 5 adettir, bir tanesi aşağı bakar. Dikenlerin şeklinden dolayı örümcek kaktüs de denir. Gymnocalycium buenekeri ile birbirine çok benziyorlarmış.
670913

Gymnocalycium chiquitanum
Gymnocalycium chiquitanum olduğunu tahmin diyorum.
Tohumlara göre yapılan gruplandırmada Muscosemineum grubundadır.
670920

Gymnocalycium mihanovichii
Bendekilerin herikiside kışı atlatamadı.Tüm sezon boyunca pek büyüme göstermemişlerdi. Yanlış anlaşılmasın aslında kolay bir tür olduğu yazıyor. Yazın büyüme gösterir. Göreceli olarak hızlı büyür ve kolay çiçeklenir. Düşük Ph lı kompostları sever kireçli ortamda büyümesi durur. Kışın -5 dereceye kadar dayanıklıdır ama 0 derecenin altı tavsiye edilmiyor. Çiçeklenmesi ve diken sıklığı artışı için kuvvetli ışık gerekir, filtrelenmiş güneş ışığı uygundur. (Doğada yılın birkaç ayı doğrudan güneş ışıgına maruz kalan çalılık altlarında büyürler) Anavatanı Paraguaydır.
4 cm uzunluğa ve 5-6 cm çapa kadar büyüme gösterir. Bu türün tam açmayan çiçekleri vardır. Çiçekleri rengi soluk yeşilden kahverengi-beyaza değişir. Gymnocalycium friedrichii ile karışabilir. Gymnocalycium friedrichii nin çiçekleri tam açar ve morumsu pembe rengi vardır.

670921
Not: Bugün elimdeki G.mihanovihii lerin neden öldüğüne dair bilgiye ulaştım; Özellikle kışın hem soğuk hem nemli ortam ölmelerine neden oluyormuş. O nedenle kışın nisbeten sıcak öneriliyor.
Bu aynı zamanda Muscoseminea altgrubunda bulunan türler içinde geçerliymişl (G. friedrichii, G. anisitsii, G. damsii)

tapi
15-04-2018, 18:18
Henüz isimlerinden tam emin olamadığım gymnocalyciumları ekliyorum...

G.anisitsii ssp damsii
670923

670924

670925

670926

Gymnocalycium türü kaktüsler tohumların morfolojik yapısına göre 6 subgenusa ayrılıyor (Schutz sınıflaması). Bu tohum gruplarıa düşen türler bir şekilde birbirlerine benziyor ve aynı bölgede yaşıyor.
1.subgenus Macrosemineum
G. denudatum, G. paraguayense, G. horstii
2.subgenus Gymnocalycium(=syn Ovatisemianum)
G. gibbosum, G. baldianum, G. bruchii, G. amerhausii,
3. subgenus Microsemineum
G. chiquitanum, G. monvillei, G. ambatoense, G. bayrianum
4.subgenus Trichomosemineum
G. quehlianum, G. ragoneesei, G. stellatum, G. triacanthum, G. vatteri
5.subgenus Muscosemineum
G.anisitsii, G. marsoneri, G. damsii, G. friedrichii, G. mihanovichii
6.subgenus Pirisemineum
G. Pflanzii, G.saglionis,

Birde Buxbaum sınıflaması var o da tohumlara göre sınıflıyor.

tapi
16-04-2018, 16:14
G. stellatum tomurcuklanıyor...
671074
Subgenus Trichosemineum altgrubunda. Bu grubun tipik türü G. quehlianum.

Fırtına42
17-04-2018, 01:44
Çok başarılı bir koleksiyon gözlerim kamaştı :D Waow aklımda sizin gibi bir koleksiyon var 3 tane kaktüsüm var şimdilik nadir falanda değil ama olsun öğrencilik bitsin hallederiz :) Bol güneşler

tapi
18-04-2018, 15:24
Çok başarılı bir koleksiyon gözlerim kamaştı :D Waow aklımda sizin gibi bir koleksiyon var 3 tane kaktüsüm var şimdilik nadir falanda değil ama olsun öğrencilik bitsin hallederiz :) Bol güneşler

Teşekkür ederim Fırtına42. Dilerim seninki benimkinden kat kat güzel olsun.

FEROCACTUS
Ferocactus anavatanı Güneybatı Amerika ve Meksikadır.
Fero kelimesi azılı, şiddetli vahşi anlamına gelmektedir. Belli ki bu ismi dikenlerine borçlu. Ferocactus türlerinden bir kısmının lakabı bu kaktüsün "Fıçıya" benzemesinden ötürü "Fıçı Kaktüs" tür. Bu cins kaktüsler önemli bir kısmı belli bir olgunluğa ulaşmadan çiçek vermez. Bazı türlerin ise en az-15 cm çapa ulaşması çiçek vermesi yeterlidir. En çok bilinenleri Ferocactus latispinus, Ferocactus wislizenidir. Nisbeten erken çiçek açanları F.fordii, F. viridescens, F. macrodiscus, F. alamosonus, F.latispinus dur.
Ferocactus latispinus
Birbuçuk yıl önceki ilk hali.
671202
Şimdiki hali
671203
671204
Bu tür eylül ayında çiçek açarmış. Çiçek açması için en az 10cm çapa gelmesi gerekirmiş. Ancak erişkin hali 30 uzunluk ve 40 cm capta oluyormus.Ferocactus genelde güneşe istemekle birlikte yeni alınan yavru kaktüsleri güneşe yavaş yavaş alıştırmak gerekebilir. Benimkinde hiç ummadıgım bir şekilde güneş yanıkları oluştu. Haliyle estetik bozuluyor. Doğada çimenler ya da diğer bitkiler arasında bulunuyormuş.

tapi
18-04-2018, 19:43
Bu sezon çiçek açmaz ise evden göndereceğimi adeta duyan M.magnimamma (tosunum) kısa bir süre sonra tomurcuk yaptı.

671242

671244
Bu sezon daha çok sevinecegim bir durum olurmu bilemiyorum:) :) :)

tapi
19-04-2018, 17:00
671291
671292

Gül Batur
19-04-2018, 22:36
Sayın tapi muhteşem ellerinize sağlık.

tapi
21-04-2018, 11:40
Sayın tapi muhteşem ellerinize sağlık.
Çok teşekkür ederim "Gül Batur" hanım.

.................................................. ...............................
Echinopsis rhodonta ssp chacoana olduğunu düşünüyorum.
671426

dionaea muscipula , venüs fly trap = Sinekkapan
Sonbaharda almıştım, kış uykusunda tamamı siyahlaştı, eridi.
671427
Mart ayında yeniden yapraklar çıkmaya başladı
671428

tapi
22-04-2018, 10:20
Açması yakındır
671461
671462

tapi
24-04-2018, 20:28
Mammillaria magnimamma magenta rengi çiçeklerini sonunda açtı!
671704
671705
671706

tapi
25-04-2018, 22:51
671788
671789

tapi
25-04-2018, 22:53
671791
671792
671790

tapi
27-04-2018, 07:59
Dün hediye olarak gelen Aloaceae ailesinden bir sukulentten sonra bendeki minik Aloaceae ailesi!
671942
Aloaceae Familyasında 6 cins bulunmaktadır;
1-Aloe, 2-Haworthia, 3-Gasteria, 4-Poellnitzia, 5-Astroloba, 6-Chortolirion. Aloaceae ailesine ait yaklaşık 600 tür bulunmaktadır. Aloe, Howarthia, Gasteria cinslerine ait sukulentleri çok duyuyor ve görüyorum.
1 Aloe cinsinde yaklaşık 450 tür bulunmaktadir.Afrika, Madagaskar, Arabistan Yarimadasinda yetişir.
2 Howorthia cinsine ait 70 kadar tür vardır. Anavatani Guney Afrikadir. Howorthia türleri için "minyatür Aloe" benzetmesi yapilirmis.
3 Gasteria cinsine ait 80 kadar tür vardır. Anavatani Guney Afrikadir. Bu cinsin çiçeklerinin şekli mideye benzediği için cins ismi Gasteria olmuş. Türkiyede "Sığırdili kaktusu" olarak bilinir.
Not: Yeni siniflamada Aloaceae Familyasınin ismi değişmiş. Neyseki sukulentlerle ilgilenmiyorum.

tapi
04-05-2018, 20:44
Bu hafta çiçek açanlar
Mammillaria hahniana, daha çok tomurcuk var ama şöyle dolu dolu bir taç göremedim.
672757
Rebutia fabrisii, geçen sene ilk çiçeklerini 12 Nisanda göstermiş, bu sene geç kalmış. Üzeri tomurcuk dolmakta...
672758

tapi
04-05-2018, 21:03
Haftanın en önemli olayı acil aşı uygulaması yapmam oldu. Bir süre önce cam kenarından aşağı düşen (kumruların marifeti) Echinocereus subinermis bir süre sonra gövdesinin altından çürümeye başlayınca acil aşı uygulaması yapmak zorunda kaldım. İnternetten araştırıp (okuyarak ve video seyrederek)
not çıkardım. Buraya ekliyorum;
AŞILAMA TALİMAT
Gereçler: Temiz bıçak, alkol, elektrik bandı ya da lastik,
Mevsim: Büyüme mevsimi uygundur.
Altlık=Rootstock, Üstlük=Scion
Altlığın sağlıklı büyüme döneminde olması iyi olur. Altlık kısmı son yılda büyüdüğü yerden yerden yani üstten kesilmelidir. Eğer alttan kesilirse odunsu bir yapı oraya çıkar ve bu kısım iyi yapışmaz ayrıca aşı hızlı büyümez. Üstlük ise genelde ortaya yakın yerden kesilir. Daha sonra arta kalan altlık ve üstlük kısımları kullanılabilir. Kullanılan altlığın çapı üstlüğün çapından daha büyük olmalıdır.
Düz aşı medodu, Prosedür:
1- Temiz bıçak alkolla silinir ve önce altlık kesilir. Şimdi tüm ribler belli bir açıyla kesilir. Bu yapılmazsa üstlük ve altlık daha sonra birbirinden ayrılır; çünkü iç kısım su kaybeder ve büzüşür ama dış deri (dış kısım) büzüşmez. Ayrıca 1-5mm dilim kesilir ve altlığın üst kısmının kurumaması için üstüne konur.
2- Üstlük ortaya yakın yerden kesilir.
3- Altlığın üstündeki dilim kaldırılır ve üstlük yerleştirilir. İki kısım ortasındaki vasküler besleyici kanalın enazından bir bölümünün üst üste geldiği kontrol edilmelidir. Elle bastırılır iki parça arasındaki hava alınmış olur.
4- Elektrik bandı esnektir ve bu işlem için mümkünse elektrik bandı kullanılır. Atlık ve üstlük ve en üstte makyaj pamuğu olmak üzere elektrik bandı ile tutturulur.
5- Daha sonra direk güneş almayan bir yerde en az 2 hafta bekletilir.

672759
2 günlük.
Yukardaki talimatlara uymaya çalıştım. Gerçi altlık üstlükten küçük ama dediğim gibi acil oldu ve altlık olarak kullanabileceğim başka kaktüs elimde yoktu. Çürük altan yukarı doğru diagonal şekildeydi. O nedenle düz bir kesi yapamadım, çürüğe göre uygun kesim yaptım.
Altlık sanırım Echinopsis türü, üstlük Echinocereus subinermis.

cleryaa
05-05-2018, 00:43
Detaylarla boğmayan aksine bilgi veren bir sayfanız var. Kendi adıma çok yararlı buldum. Bitkilerinize uzun ömürler diliyorum.;)

tapi
14-05-2018, 15:15
Rebutia fabrisii
673761
673762

Rebutia senilis lilacinoroseo veya Rebutia violaciflora bir kez daha tek açtı
673764

tapi
14-05-2018, 16:04
Parodia mammulosa ssp submammulosa

Geçen yıl çiçek açmamıştı. Aldığım çiçekçiye (sera) gidip akadaşlarının bu yıl çiçek açıp açmadığını sormuştum...Hepsi çiçek açtı yanıtını almıştım. Neyseki bu yıl açtı. Tek tomurcuk tek çiçek:)
çiçeksiz hali
673770
çiçekli
673771

tapi
18-05-2018, 16:35
Etçil Sinekkapan (Dionaea muscipula)
Kış uykusunda tüm yapraklarının dökmüş Venüs Sinekkapan yapraklarını çıkardı. Dionaea muscipula Amerikanın Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerinin bataklıklarında yetişen ve etçil bir bitki türü. Yapraklarının en ucında bulunan kapanları var. Saldığı koku sineklere cazip geliyormuş. Sinek kapanın içine girince ve kapanın iç yüzeyinde bulunan üç adet algılayıcının ikisine dokununca kapan kapanıyormuş. Yaklaşık on gün sonra sindirdikten sonra kapan açılıyormuş.
Bakım: Gübre verilmiyor, besin ihtiyacını sineklerden karşılıyor.
Su: Verilen suyun çok yumuşak (mineralsiz) olması gerekiyormuş. Yagmur suyu, Ters Osmoz ya da Ütü suyu kullanılıyor.
Nemliliği sağlamak için saksı tabağında sürekli 1 -2 cm su bulunması gerekiyormuş.
NOT: Sol alt köşedeki kapanda sinek var!
674157

tapi
19-05-2018, 09:24
Rebutia cinsi kaktüsler çogunlukla Bolivya ve Kuzey Arjantinin yüksek dağlarının kayalık eğimlerde yaşarlar. Rebutia, Aylostera, Mediolobivia cinsi kaktüsler artık Rebutia altcinsinslerini(subgenus) oluşturuyorlar×××.
Çiçeklerini en erken gösteren kaktüs cinsi bu sanırım.
Bugün Rebutia
674198
674202
674200

×××Rebutia cinsi kaktusler 1997 John Pilbeam kitabında 3 gruba ayriliyor Rebutia, Aylostera, Mediolobivia. 71 tür var.
2006 yılında David Hunt NCL kitabında Sulcorebutia ve Weingartia cinslerinide Rebutia cinsine dahil etmiş.
2007 yılındaki DNA analizlerine göre
Rebutia, Sulcorebutia, Weingartia bir grup(And dağlarının batı yakasi), Aylostera, Mediolobivia ikinci bir grupmus(And dağlarının doğu yakasi). ..

tapi
22-05-2018, 19:23
Tam güneş istediğini farkettiğimden beri güneş gören alan ve cam kenarlarını gezdiriyorum. Uzunca bir süredir tomurcuklarını izliyorum. Tomurcukları çok güzel.

674456
674457
Gövdesinin üst kısmında yeni
tomucuklanmalar başlıyor...

tapi
24-05-2018, 16:37
Nihayet bu sabah çiçek açtı açtı. 8 büyük tomurcuğun ikisi açtı altısı yolda...
674608
674609
674610
674611
674612

Bugün Mammillaria karwinskiana nejapensis kaktüsüm tek çiçek açtı. Onuda ne zamandır bekliyordum. Ama bunun muhteşem çiçeklerinin yanında çok sönük kaldı. Bir anda Mammillaria kaktüslerden soğudum...

sakdag
25-05-2018, 10:17
Gerçekten çok şahaneymiş çiçekleri. Diğer tomurcukların açmış hallerini de bizimle paylaşın lütfen. Tablo gibi izledim güzelliğini, maşallah.

tapi
25-05-2018, 20:31
Teşekkür ederim sayın sakdağ. Bu sabah uyandığımda sekiz tomurcukta açmıştı. Ne olur ne olmaz diye işe gitmeden fotoğraflarını çektim. İyikide çekmişim çünkü işten eve döndüğümde dün açan iki çiçek solmaya başlamıştı. Çiçekleri ömrü 1 gün belki 1,5 gün. Çiçeklerin rengi ve şekli çok etkileyici.
674747
674748
674749

tapi
25-05-2018, 20:37
Makro
674750
Makro
674751
Ediyle büdü
674752
Dün açan iki çiçek sollmaya başlamış.
674753
Mammillaria karwinskiana nejapensis
674754

tapi
27-05-2018, 10:38
1Mayısta Tohum ekimi yaptım.Elimde Parodia ottonis tohumları vardı onu yeniden denedim. 3-4 gün sonra tamamına yakını filizlendi.
Yaklaşık bir aylık Parodia ottonis fideleri...
674864

Bunun dışında Zengarden sitesinden Rebutia ve Mammillaria tohumu satın aldım. Herbirinden 20 tohum var.
674865
Ancak 25 gün geçmesine rağmen 40 adetten 2 si filizlendi.
Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim...

tapi
27-05-2018, 10:44
Echinopsisler
674867
Gymnocalyciumlar
674868

tapi
29-05-2018, 15:48
Echinopsis siverstii (Chamacereus siverstii) ülkemizde yılan kaktüsü olarak biliniyor. Hızlı büyüyor.
Uzun form (Sanırım bu form güneşe hassas, çok fazla güneşte kalınca etkileniyor)
İlk aldığım hali 5,5 cm saksıda
675145
Şimdiki hali,
675146

Kısa form
İlk aldığım hali (bu ise öğle güneşinden bile etkilenmiyor)
675148
Şimdiki hali
675147

tapi
30-05-2018, 20:02
Sinekkapan etçil bir bitki. Bu bitki sahip olduğu kapanlar sayesinde sinek, karınca, böcek vb yakalayıp sindiriyor. Kapanın iç kısmında bulunan kırmızı renk ve kapandan salınan koku kurbanları kendine çekiyor. Bitki besin ihtiyacını bu şekilde karşılıyor ek gübre ya da vitamin kullanılmıyor. Hatta yağmur suyu, ütü suyu, ters osmoz suyu gibi oldukça yumuşak suya ihtiyacı var. Verilen su içinde mineral seviyesi belli bir miktarın üzerinde olursa bu bitki ölüyor.
Fotoğrafa dikkatle bakılırsa her kapanda her iki yaprakta olmak üzere 3+3 adet basınca duyarlı tetikleyici tüyleri var. Kurban 20 saniye içinde iki kez bu tüylere dokunduğunda kapan hızlıca kapanıyor. Daha sonra sindirim başlıyor. 5-15 gün kapalı kalıp sindirim tamamlandıktan sonra kapan yeniden açılıyor.
Bendeki bitkinin kapanları iyice büyüdü ve iç kısmı kırmızımsı renk aldı. Bugün tetikleyici tüyleri farkedince fotoğrafını çektim.
675275

tapi
31-05-2018, 18:50
Echinopsis ancistrophora arachnacantha (Eski isimi Lobivia arachnacantha) tomurcukta

Flaşsız
675336

Flaşlı
675337
Bu arada Lobivia ismi nerden geliyor biliyormusunuz?
BOLIVIA nin Anagramı ☺

h_dogan
01-06-2018, 07:46
Echinopsis siverstii (Chamacereus siverstii) ülkemizde yılan kaktüsü olarak biliniyor. Hızlı büyüyor.
Uzun form (Sanırım bu form güneşe hassas, çok fazla güneşte kalınca etkileniyor)

Siz direk güneş ışığı almayan bir yerden direk güneş ışığını alan bir yere alırsanız bütün bitkilerde güneş ışığı zararı olabilir bu kaktüs türleri bile olsa çünkü sürekli bir ışık şiddetine alıştıktan sonra normal şartlarda yüksek ışıktan etkilenmese bile uzun süre kaldıkları ortama adapte oluyorlar.

Normal sebze fidelerini bile dikeceğimiz zaman ya sabah erken ya da akşam üzeri dikim yapılması önerilir.

Biz satıcıdan yeni bir bitki aldığımızda direk güneşe koymuyoruz ki dış ortama yavaştan alıştıralım.

tapi
01-06-2018, 15:19
h_dogan bey haklısınız kaktusleri gölgeden ani güneşe almamak lazım . Benim merak ettigim her ikiside aynı koşullarda güneş aldığı halde neden büyük olani boyle etkilendi? Benim aklıma bunların birbirinden farklı olabileceği geldi. Uzun olan 1,5 yıldır bende kısa olan ise 7-8 ay oldu. Kısa olanın ilk yaz mevsimi öyleyse o neden etkilenmedi?

tapi
01-06-2018, 16:53
Echinopsis ancistrophora arachnacantha çiçek
Geçen yıl bu çiçek açtığında evde yoktum, bu yıl yakın takipte.
675401

tapi
02-06-2018, 16:10
Gymnocalycium Stellatum yeniden çiçek
675473
675474
675475

tapi
02-06-2018, 16:13
675476
675477
675479

tapi
03-06-2018, 18:07
Bu yıl henüz açmayan Rebutialarım
675513
Muhtemelen geçtiğimiz kış yeteri kadar üşümediler. Kış uykusunun Rebutialar için ortamın 7 derecenin altında olması gerektiğini bir yerde okudum. Yazın ise güneşli bir konumda olmaları gerekiyor (And dağlarının eteklerini düşünün).

Eğer Rebutia kaktüsünüzden elde ettiğiniz tohumunuz varsa;
675514
- Tohum keselerinin büyüme mevsiminin sonunda toplanması öneriliyor.
- Tohumların ekimi için en uygun zaman Mart-Nisan-Mayıs ayları. Böylece İlk kışta soğukta ve kuru tutulabilirler. Daha geç ekim yaplırsa kışa dayanacak kadar büyüyemezler. Isıtıcılı altlık varsa en uygun zaman Ocak-Şubat aylarıymış.
- Çimlenme için en uygun sıcaklık 12-22 C imiş.
- Genelde 2-3 hafta içinde çimlenme oluyormuş
- 6 Aylık olduktan sonra erişkin Rebutia gibi bakımı yapılabilir, ancak ilk 6 ay direk güneş ışığından koruyun. Genelde 1 yıllıkken ve bahar ayında birbirinden ayırma işlemi ve aktarma yapılabilirmiş.

Not: Ben yukardaki fotoğrafta görülen Rebutianın tohum keselerinin birini kullandım, tohumlar siyah ve olgun görünmelerine rağmen hiç çimlenme olmadı. Çünkü tohum kesesinin olgunlasmasini yeterince beklemeyerek erken ekim yaptım. Bekleyip gelecek bahar ayında denemem gerekecek.

tapi
03-06-2018, 18:09
Bugün Sarı Çiçekleri günü;
675515
675516

sakdag
04-06-2018, 14:48
Sarı çiçeklere ayrı bir ilgim var; çok güzel resimler vermiş bitkileriniz. Tekrar tekrar baktırdılar kendilerine.
Echinopsis ancistrophora arachnacantha yıllar öncesinde edindiğim bir bitkiydi, yıllarca ne büyüdü ne açtı. Sonra da soğuklarda dondu galiba, bu baharda arkadaşımın bitkisinden tekrardan bir yavru edinmiştim. Baktım tomurcuk var mı diye ama daha çok küçük. Daha çok beklemem gerekecek sanırım.:o;)

h_dogan
04-06-2018, 14:54
Hasan bey haklısınız kaktusleri gölgeden ani güneşe almamak lazım . Benim merak ettigim her ikiside aynı koşullarda güneş aldığı halde neden büyük olani boyle etkilendi? Benim aklıma bunların birbirinden farklı olabileceği geldi. Uzun olan 1,5 yıldır bende kısa olan ise 7-8 ay oldu. Kısa olanın ilk yaz mevsimi öyleyse o neden etkilenmedi?

Bana da diğeri farklı gibi geldi, hem biraz daha kısa dallar hem de renk biraz daha koyu yeşil gibi.

Tüm türlerin güneş ışığına tepkileri aynı olmayabilir.

tapi
08-06-2018, 18:21
Gymnocalycium baldianum beyaz çiçek bu yıl tek çiçek açtı.
675985

Gymnocalycium chiquitanum tomurcuk
675986

Ve muhteşem Parodia ottonis, bu yıl 4 tomurcuk var!
675987

tapi
12-06-2018, 07:59
Bu kaktüsun türkçede Altın top, Altın varil, Kaynana oturağı gibi isimleri var. Anavatanı Meksika. Bahçe peyzajlarinda çok kullanılıyor. Gösterişli altın sarısı renginde kuvvetli dikenli var. Küre şeklinde ve 60 cm boy ve 60-90 cm arasi genislige ulaşıyormus.
Küçüklüğu, gencligi ve erişkin hali birbirine pek benzemiyor. Echinocactus cinsi kaktüslere Ferocactus cinsi kaktuslerle birlikte "Fıçı Kaktus" deniyor. Ferocactus cinsi ile akrabaligi var. Küçükken ise dilimlerinin yüzeyel olmasından ötürü Mammillaria cinsi kaktüslere benziyor. Toplam 6 tür echinocactus var. Çiçek açması icin 20 yıl beklemek gerekiyormuş.
Bursa da bir AVM de güneş görmeyen kapali mekanda peyzaj icin kullanıldığını görünce şasirmistim...Tatil için gittiğim Antalya otellerinin birinde dış mekanda çiçeğini görmek kısmet oldu...
Çiçekleri ile adeta taç takmis gibi...Çiçeği yeni çıkacak olanlar tam tepeye yakin. Çiçeği geçmiş olanlar tohum kesesi oluşturmuş. Aslında yakından bakınca sarı renkli çiçekleri çok güzel ama bu çiçekler sütlü kahverengi yünlü bir yapının içinden çıktıkları için fotojenik değiller. Bu yün koyun yünü gibi dokunca cok yumuşak ...

676241
676242
676243
676244
676245

Bunun disinda Echinocactus grusonii turu kaktusun kısa diken, beyaz diken, cristata gibi varyeteleri var.

Artık sabah akşam bunların başındayim.
Bir sonraki mesajımda bunla ilgili olacak sanırım.

tapi
12-06-2018, 11:38
Devam...
Echinocactus grusonii, Değişik büyüme evreleri;
Bendeki minik E.grusonii, ilk aldigimda belirgin tuberkullerini Mammillaria sanarak almistim:) Kayinvalideye vermiştim.
Bunların dikenlerini kırmızı ya da maviye boyayip satiyorlar...
676253
Erişkin ve büyük yavrusu. Eriskinde tuberküller kaybolmuş dilimler oluşmuş. Yaklaşık 32 dilim saydım. Tepesinde yogun yün oluşumu var. Yavrusunda ise yok.
676255
Ikisinin arası eriskin. Tepesi diken dolu. Cicek açan erişkinlerde tepede belirgin yün oluşumu görülüyor. Bunda yün var ama az..
676254
Kendi habitatinda yasli erişkinlerin gövdesi güney ve güney batı yönüne egiliyormus, böylece dikenleri gövdesini gunesten daha iyi koruyormus...Çölde bu ozellige bakarak yön buluyorlarmis.

Tohum kesesi ve Kırmızı renkte tohumlar
676256

Tohum ekiminden 15 ay sonra(bu foto internetten)
676293

tapi
12-06-2018, 14:11
Devam...
Çiçekler sanirim Mayıs - Haziran aylarinda acıyor.
676274

676275

676276

676320

676321

tapi
17-06-2018, 19:47
1 hafta yoktum, Ne çok özlemişim.
Ben yokken çiçek açmasınlar diye gölgeye koymuştum. Geidiğimde iki çiçek geçmişti. Diğer ikisinden de geçiyordu.
676541
676542

Gymnocalycium chiquitanum
Bunun rengini pembe bekliyordum beyaz açmış, güzelmiş. Bundan da geçmiş. Çiçeklerini gördüğüme çok memnun oldum.
676543
676544
676545

tapi
23-06-2018, 09:29
Elimde bulununan Opuntialar.
Opuntia cinsi kaktüslere 181 adet farklı tür var;
677007
Opuntia ficus-indica, Opuntia monocantha variegata, ? (Opuntia microdasys)

xxx

Cylindropuntia cinsi kaktüslere ait 42 farklı tür var. Bu türdekilere Cholla Kaktüs deniyor. Anavatanı Amerikanın güneybatı ve Meksikanın kuzey bölgeleri.
Aşağıda bendeki Cholla; Cylindropuntia tunica. İlk aldığımda kötü durumdaydı şimdi forma girdi.
677005

İnternette Cholla kaktüsleri tanıtan güzel bir video buldum, The Cholla tour:
youtube.com/watch?v=6hkJWLnujjM"

Mesut Temiz
23-06-2018, 20:32
Elimde bulununan Opuntialar.
Opuntia cinsi kaktüslere 181 adet farklı tür var;
677007
Opuntia ficus-indica, Opuntia monocantha variegata, ?

Resimdeki 3. kaktüsünüz opuntia microdasys...

tapi
01-07-2018, 09:47
İsim için Teşekkkür ederim Mesut bey.

Echinopsis subdenudata ve Echinopsis subdenudata fuzzzy navel
Echinopsis cinsine ait 129 tür bulunmakta. Anavatanı Bolivya ve Paraguay.
Tesadüf ikisi aynı gece açtı. Bu tür çiçeklerini sabah saat 2:00 ile saat 6:00 arasında açıyor. Ögleye doğru çiçekleri geçiyor. Öyleki çiçeklerini sabah görmeyi kaçırırsanız ve çiçekleri görmek için ögleyin eve dönmeyi düşünürseniz geç kalmış olursunuz.
Sabah 06:00 da çektiğim fotoğraflar;
Echinopsis subdenudata
677468
677471
Bu türün çiçekleri gövdeye oranla çok büyük olduğu için durum fotoğraf ile aktarılamıyor. Video çekimi daha uygun olabilir.

Echinopsis subdenudata fuzzzy navel, bunun çiçeklerinin yaprak uçları diğerine göre daha yuvarlak.
677469
Şansıma herikiside aynı zamanda çiçek açtığı için resim fırçası yardımıyla "Çapraz Tozlaştırma" yaptım. Bakalım tohum kesesi oluşacakmı?

Tozlaşma: Polenlerin çeşitli etkenlerle (rüzgar, su, böcek, insan) dişi organın tepeciğine ulaşmasına denir.
677472
İki tip tozlaşma vardır,
1- Kendikendine tozlaşma: Aynı çiçeğin ya da aynı bitkinin çiçeklerinin dişi ve erkek organlarıyla olur. Benim tohum keselerini gördüğüm Parodia ottonis ve Rebutia sp kaktüslerim kendikendine tozlaşanlardan.
2- Çapraz tozlaşma: Aynı türün genetik olarak farklı bireyleri arasında olur.

eticin
03-07-2018, 09:19
Sabah sabah çok mutlu etti beni kaktüsleriniz, bayıldımmmm. Paylaşıyorsanız talibim :rolleyes:

tapi
03-07-2018, 15:59
Sabah sabah çok mutlu etti beni kaktüsleriniz, bayıldımmmm. Paylaşıyorsanız talibim :rolleyes:
Çok teşekkür ederim sayın eticin.

tapi
03-07-2018, 16:02
Bu defa 10 tomurcuk ve 10 çiçek var.
677570

Timelapse
https://youtu.be/jiB6Djqhe8Y

tapi
04-07-2018, 14:01
677613

677724

677725

tapi
09-07-2018, 18:18
Bendeki aloe türlerinden biri çiçek açtı...

678185

678206

tapi
11-07-2018, 14:29
Asagidaki Kaktus Parodia ottonis cv venklu
678103

Yukardaki kaktüs bana ait degil. İnternette gördüm ve paylaşmak istedim. Aslında internetten kaktüs fotoğrafı paylaşmıyorum ama bu bendekinin kardeşi sayılır. Bendeki Parodia ottonis aşağıdaki fotoğrafta
678173

Fatih_Soydemir
12-07-2018, 19:16
Bu ne güzellik dev papatya gibi olmuş çiçeği kendisinden büyük. Seneye nasip olurda paylaşırsanız bende olan türler ile takaslarız bu sene biraz fazla abarttım çeşitliliği maalesef seneye artık nasıl tablo çıkacağı meçhul bende.

bugday
12-07-2018, 19:47
Harika paylaşımlar

tapi
15-07-2018, 18:07
Sayın Fatih_Soydemir ve Sayın bugday beğeniniz için teşekkür ederim.

Tohum kesesi
Echinopsis subdenudata ve Echinopsis subdenudata cv fuzy navel herikiside çiçek açtıktan 10 gün kadar sonra tohum kesesi oluşturdu. Tesadüf ikiside aynı zaman çiçek açmıştı o nedenle "çapraz tozlaştırma" yapabildim ve tuttu. Arada çiçek açan birine "kendikendine tozlaştırma" yaptım ama o tutmadı.
678316

İki adet Mamillaria backerbergiana 2-3 ay kadar önce çiçek açmış ve onlarada "çapraz tozlaştırma" yapmıştım. Onlardan biri bir adet tohum kesesi oluşturdu. İyiki üzerinde kalan çiçek koçanlarını temizleyip atmamışım çünkü tohum kesesi o koçanlardan çıktı. Çiçek açmasından bunca aradan sonra tohum kesesi oluşturması bana çok ilginç geldi...
678317

tapi
15-07-2018, 19:24
Günün 2. Postu
Mesut beyin uyarısından sonra daha önce güneş eksikliği olan kaktüslerimi yeterince güneş ışığı vererek 2 ay sonra yeniden fotoğrafladım;

Mammillaria spinossisima rubrispina
678321
Mammillaria recoi lepthacanta
678322

Soldan sağa;
ilk foto ilk aldığım orijinal hali
ikinci foto ışık eksikliği mevcut
Üçünçü foto 2 ay güneş ışığı aldıktan sonra.

NOT: Dikkat ederseniz yeterince ışık almamış dönemde çıkan dikenlerde iyileşme olmuyor. Yeni çıkan dikenler sağlıklı çıkıyor.

tapi
16-07-2018, 20:01
Gymnocalycium chiquitanum bu defa tek çiçek açtı
678368
Daha önce dört çiçek açmıştı...
678369

tapi
17-07-2018, 19:17
Kış uykusunda tüm yapraklarını döken sinekkapan ilk aldığıma göre daha güçlü bir forma ulaştı...
678414
678415
678416

tapi
18-07-2018, 15:43
Andersona göre (2005) Parodia cinsi kaktüs türleri 3 altcinse ayrılır,
1-Subgenus Parodia
2-Subgenus Eriocactus
3-Subgenus Brasilicactus

Eriocactus altcinsinde birbirine benzeyen P. magnifica, P. leninghausii, P. schumanniana, P. warasii gibi türler var.

Bendeki Erio Kardeşler
678550

tapi
20-07-2018, 20:02
Bendeki Mammillaria Dolichothele Altcinsi kaktüsler iyice forma girdiler. Çiçek açmalarını bekliyorum.
M.Surculosa
678633
M.longimmama
678634
M.longimmama var uberiformis (Bunun güneşle birlikte dikenleri çok sıklaştı)
ya da M. sphaerica
678636
.......................................
M.decipiens ssp camptotrica
678635

tapi
21-07-2018, 22:07
Mammillaria vetula ssp. gracilis cv. roi baudouin yonneux
Aşağıdaki Mammillaria türünü geçen sonbaharda almıştım. Ne tür olduğunu anlamamıştım. Bu baharda büyüyüp forma girdi. Mammillaria vetula benzettim.
678666
İnternette araştırma yapınca bunun Mammillaria vetula ssp. gracilis cv. roi baudouin yonneux çok benzediğini gördüm;
https://www.cactofili.org/specie.asp?mode=&gen=mammillaria&sp=vetula+ssp%2E+gracilis+cv%2E+roi+baudoin+yonneu x
Bir diger ismi sanırım Mammillaria vetula sap gracilis antje .

Aşağıda klasik Mammillaria vetula gracilis
678667
Aralık ayında çiçek açmıştı.
678668

archangel
21-07-2018, 22:32
Merhaba sayin tapi .. bayildim harika cok guzel koleksiyonunuz :) masallah diyelim ..

tapi
22-07-2018, 13:10
Çok teşekkür ederim sayın archangel.
.................................................. ......
Henüz çiçek açmayan Mammillaria kaktüslere devam...
3 adet sutun mammillaria türü, bunlar iki sezondur büyüyorlar. Ancak henüz çiçek açmadılar. Çiçek açmaları için belli bir yaşa ve olgunluğa gelmeleri gerekir elbette.

Mammillaria matudae
678722

Mammillaria geminispina nobilis, bu türün dikenleri çok değişken olabiliyormuş. İnternetten araştırdım gerçekten öyle. Birbirlerine pek benzemeyen örnekler var.
678723

Mammillaria spinossissima rubraspina
678724

Bunu unutuyordum;Mammillaria magnifica bu da henüz çiçek açmadı.
678725

tapi
22-07-2018, 13:40
Henüz çiçek açmayna Mammillaria cinsi kaktüslere devam;
Biri büyük biri küçük iki adet Mammillaria spinosissima cv.'Un Pico' .
Mammillaria spinosissmanın genetik mutasyonu. Mutasyonun özelliği her areoladan yalnız bir dikenin çıkması.
678726
678727

tapi
22-07-2018, 15:37
Henüz çiçek açmamış Mammillaria kaktüslerim devam...
Mammillaria marksiana, bunun çiçekleri sarı açıyor.
678728

[Mammillaria erytrosperma
678729

Mammillaria fittkaui
Bunu ilk aldığımda hali perişandı üzerinde hiç dikeni yoktu, dikeni hiç olmadığı için onu inermis(dikensiz) bir form sanmıştım. O nedenle güneşe çıkarmaya çekiniyordum. Zamanla güneşi sevdiğini farkettim. Bol güneşle birlikte dikenler çıkmaya başladı ve forma girdi. Şimdi en çok bunun çiçeğini merak ediyorum.
678730

Mammillaria recoi lepthacanta
678731

tapi
22-07-2018, 18:34
Henüz çiçek açmamış Mammillaria kaktüslerim devam...

Mammillaria prolifera
678735

Mammillaria plumosa
678736

Toplam 17 adet henüz çiçek açmamış Mammillaria kaktüsüm var.

Yavrukuş
22-07-2018, 23:35
Bunlara baktıkça içim açılıyor. Mevlam hepsini ne kadar güzel yaratmış. Hepsi ayrı bir sanat 😍

Yavrukuş
22-07-2018, 23:39
Merhaba sayın tapi. Geçen gün seraya gittiğimde ilk gözüne çarpan bu kaktüs oldu. Fiyatını sorduğumda ise büyük bir tanesi 60 TL dedi. Gerçekten değerli bir tür

tapi
23-07-2018, 10:42
Begeniniz icin teşekkür ederim sayın Yavrukuş.
Evet kaktus fiyatları giderek pahalaniyor. Doğrusunu isterseniz ben şimdiye dek buyuk boylar dahil tanesi 20 Tl den daha yüksek alışveriş yapmadim. Alışverişi genelde Bauhaus, Koçtaş, Migros, IKEA, BIM gibi AVM ve marketlerden yapıyorum.

Yavrukuş
23-07-2018, 15:16
Sayın tapi benimde kaktusum tam çiçek veriyor derken kurudu. Güneş çok görmüyor aslında. Sulamada çok yapmıyorum. Sizce nedendir

tapi
23-07-2018, 17:37
Sayın Yavrukuş kaktusünüzün neden kuruduğu konusunda fikir yürütmem zor. O kadar tecrübem yok.
Ama bu konuyu forumda bulunan "Kaktus hastalıkları" başlığı altına yazarsaniz tecrübeli arkadaşlar fikir yürütebilir.
Sizin sorunuzla alakali değil ama bu aralar benim aklima temmuz ve agustos sıcaklarinda sulama konusu geliyor...Özellikle bu sıcaklarda sulamayı akşamdan yapmalı ve kaktüsleri gunduzleri direk güneş gormeyen havadar bir yerde tutmak lazım diye düşünüyorum. Ya da sulama yapmak icin çok sıcak günlerin geçmesini birkaç gün beklemek iyi olabilir.

tapi
24-07-2018, 17:08
Henüz çiçek açmamış Mammillaria kaktüsleriminden sonra şimdiye dek çiçek açmış Mammillaria kaktüslerimin sayısını merak ettim;

678884
678885
678886
678887

tapi
24-07-2018, 17:12
Şimdiye dek çiçek açmış Mammillaria kaktüslerim devam...
678888
678889
678890
678891
Henüz çiçek açmayanlarla şimdiye dek çiçek açmış mammillaria kaktüslerimin sayısının hemen hemen eşit olduğunu görünce memnun oldum.

namtha
29-07-2018, 00:42
Sayın Yavrukuş kaktusünüzün neden kuruduğu konusunda fikir yürütmem zor. O kadar tecrübem yok.
Ama bu konuyu forumda bulunan "Kaktus hastalıkları" başlığı altına yazarsaniz tecrübeli arkadaşlar fikir yürütebilir.
Sizin sorunuzla alakali değil ama bu aralar benim aklima temmuz ve agustos sıcaklarinda sulama konusu geliyor...Özellikle bu sıcaklarda sulamayı akşamdan yapmalı ve kaktüsleri gunduzleri direk güneş gormeyen havadar bir yerde tutmak lazım diye düşünüyorum. Ya da sulama yapmak icin çok sıcak günlerin geçmesini birkaç gün beklemek iyi olabilir.

Kesinlikle katılıyorum.Bende benzer düşündüğüm için sabah erken saatte sulama yapıyorum ve sulama yaptığım gün panjurun o bölümünü kapatarak bazen tam gün bazen yarım gün gölgede tutuyorum çünkü çok sıcak olduğu için saksılar ve toprakda çok ısınıyor neredeyse haşlanacaklar.Evet gece sulamak daha mantıklı. sulama miktarını biraz azalttım ama sulama sıklığını üç günde bire kadar indirdim.Kaktüslerimin hepsini balkona almıştım.Genel olarak direk güneş ışığını almaya alıştılar ancak bir kaçında güneş yanığı başlangıcı gördüm ve onları oda içersine alıp biraz uzaktan güneş gördürüyorum.Diğerleri şimdilik iyi direk güneş ışığına ve sıcağa alıştılar pek etkilenmediler.Her zaman olmasada bazen yanlarına kurumuş japon şemsiyesi yapraklarından koyuyorum rüzgarla beraber hareketli gölgeler oluşuyor.Aslında direk güneş ışığından ziyade bu şekilde sazlık ya da çalılık arasındaymış gibi ortam oluşturmak sanırım en ideali . Aşırı soğuk olmadığı sürece bu kış balkonda tutmaya devam etmeyi düşünüyorum.

tapi
29-07-2018, 11:58
Tozlaştırmaişlemi yaptıktan sonra tohum kesesi veren echinopsis subdenudata cv fuzzy navel'in bir süre sonra tohum kesesi kendiliğinden yarıldı. Tohumlar hazır...
679103
679106

Parodia ottonis fideleri, yaklaşık 3 aylık
679104

Echinocactus grusonii yaklaşık 5 haftalık
679105

Not: Her iki kaktüsün tohumları da 5 günlükken çıkmaya başladılar. Ancak Echinocactus grusonii fideieri çok daha çabuk büyüyor.

tapi
29-07-2018, 12:22
II. Post
Pek büyüme göstermeyen Gymnocalycium sp yi aşıladım.
679111

tapi
04-08-2018, 19:33
Nisan, Mayıs, Haziran derken Ağustos geldi. Bendeki Coryphantha büyüdü. İlk aldığımda belki daha çabuk büyür diye yavruları ayırmıştım, ama bir süre sonra yine yavru vermeye başladı. İlk aldığımda yoktu ama şimdi tüberküllerinde yarıklar belirmeye başladı. Bakalım çiçekler ne zaman açaçak?

Bendeki sanırım Coryphantha elephantidens bumamma. Bu türün çiçekleri sarı veya pembe renkli olabiliyor.
679380
Anavatanı Meksika. Coryphantha cinsi kaktüsün 56 türü var. Mammillaria cinsi ile karışabiliyor ama bunun çiçeği tepeden çıkıyor. Coryphantha cinsi kaktüsler en çok escobaria cinsi kaktüslere benziyor. Tohumlarının yapısı farklı; Coryphanta escobaria cins ayrımı tohumların yapısına bakılarak yapılıyor. Coryphanta tohumlarının yüzeyi ağ şeklinde, escobaria tohum yüzeyi ise minik çukurlar varmış.

Bu sezon çiçek açmayan ve artık dikey yönde büyüyen Echinopsis ancistrophora subsp. arachnacantha kaktüsü bölerek 5cm saksılara ayırdım.
679381

tapi
05-08-2018, 08:44
Opuntia yavru verdi, yavrular inanılmaz hızlı büyüyor!
1.gün,......................................... 2.gün....................................... 5.gün
679391

M.schiedena
679393

M. bocasana
679394

tapi
06-08-2018, 19:39
Bugün çiçek açan gymnocalycium sp. G. damsii olabilir. Çok değişken olabililyormus.
679498
XXX
Gymnocalycium horstii büyüyor, iki minlk yavrusunu gövdesiyle güneşten koruyor. Bu tür nadiren yavru verirmiş. Çiçekleri pembe renkte oluyor. Çiçeklerini bahar ve erken yaz mevsiminde açıyormuş. Gymnocalycium buenekeri ile birbirlerine çok benziyorlar. 20 cm çapa ulaşıyor.

679499
Anavatanı Uruguay, ve (Paraguay, Brezilya, Arjantin).

tapi
08-08-2018, 20:48
Sonunda ilk aşılı kaktüsümü satın aldım. Aslında aşılı kaktüsler estetik olarak göze hoş görünmüyor ama bazı kök sistemi zayıf kaktüsleri yetiştirmek için aşılama gerekli. Klorofil pigmenti bulunmayan Gymnocalycium mihanovichii hibotan gibi türler ise aşılanmadan hayatta kalamıyor.
Bendeki aşılı Rebutia; Üstte Rebutia heliosa, altta hylocereus undatus.
679575
İnternette biraz araştırma yapınca aşı altlığı (rootstock) olarak kullanılan Hylocereus undatus hakkında önemli bilgiler edindim. Hylocereus undatus kolay büyüyen ve kolay köklenen dikensiz tropikal bir kaktüs türü. Bu nedenle aşı altlığı olarak sıklıkla kullanılıyor. Doğada boyu 10 metreye dek uzayabiliyor. Ancak aşı altlığı olarak kullanıldığı zaman ömrü 2 yıl kadarmış. Ticari olarak satıcılar için bu bir avantaj çünkü 2 yıl sonra üstteki kaktüs tek başına yaşayamayacak bir tür ise bu işlemin tekrarı gerekiyormuş!
Bunun dışında üstteki kaktüs türü ne olursa aşılı kaktüsün bakımı alttaki kaktüsün ihtiyaçları gözönüne alınarak yapılıyor. Yani burada bir tropikal kaktüs türü olan Hylocereus undatus u aşırı sıcak ve güneşten korumak gerekiyor. Ayrıca çöl tipi kaktürlere göre daha sık sulanabilir. Bunun dışında aşılı kaktüsün saksınını büyütmemek daha iyimiş.

tapi
09-08-2018, 18:19
Parodia ottonis
Bu sezon ikinci kez açtı. İlk çiçek açışını kaçırmıştım. Sarı yaprakları ve ortasındaki kırmızı stigma ile oldukça güzel bir görüntü oluşturuyor.
679621

679619

Subgenus Parodia--(İki grup var: Parodia grubu ve Notocactus grubu)
Parodia grubunda P. chrysacanthion var.
Notocactus grubunda P. Scopa, P. mammulosa, P. horstii, P. ottonis, P. rutilans, P. werneri gibi türler var.

Parodia ottonis Subgenus Parodia Notocactus grubundan...
679620

80 yılların sonlarında yani yaklaşık 30 yıl önce Notocactus türü kaktüsler Parodia türleriyle aynı cinse dahil edilmişler ve Parodia ismi Notocactus isminden daha önce kullanıldığı için bu genişletilmiş cinse Parodia ismi verilmiş. Ancak Notocactus ismi çok sevildiği için hala kullanılıyor. Notocactus grubundaki güzel kaktüs türlerini görünce Notokaktüs ismini kullananlara hak vermemek elde değil.

tapi
10-08-2018, 21:30
Bugün açan diğer gymno, bu sezon ikinci tek çiçek!
679636
1 gün sonra
679634
679635
Bunun da çiçek yapısı çok güzel. Benzemelerine rağmen her Gymnocalycium çiçeği güzel gelmiyor.

tapi
11-08-2018, 18:20
Bugün 5cm lik saksıdaki gymnocalycium pembe renk çiçek açtı.
679651

Gymnocalycium cinsi kaktüsler birbirine benziyor. Tohumların dış görünüşüne göre sınıflanıyorlar.
Schutz sınıflamasına göre Gymnocalycium türü kaktüsler tohumların morfolojik yapısına göre 6 subgenusa ayrılıyor. Bu tohum gruplarına düşen türler bir şekilde birbirlerine benziyor ve aynı bölgede yaşıyor.
1.subgenus Macrosemineum
G. denudatum, G. paraguayense, G. horstii
2.subgenus Gymnocalycium(=syn Ovatisemianum)
G. gibbosum, G. baldianum, G. bruchii, G. amerhausii,
3. subgenus Microsemineum
G. chiquitanum, G. monvillei, G. ambatoense, G. bayrianum
4.subgenus Trichomosemineum
G. quehlianum, G. ragoneesei, G. stellatum, G. triacanthum, G. vatteri
5.subgenus Muscosemineum
G.anisitsii, G. marsoneri, G. damsii, G. friedrichii, G. mihanovichii
6.subgenus Pirisemineum
G. Pflanzii, G.saglionis,

Gül Batur
12-08-2018, 11:04
Emeğinize sağlık çok güzel açmışlar Ben hiç ayıramıyorum birbirinden siz çok araştırıyorsunuz dikenlerinden yapısından herhalde ayırıyorsunuz .

tapi
14-08-2018, 18:28
Emeğinize sağlık çok güzel açmışlar Ben hiç ayıramıyorum birbirinden siz çok araştırıyorsunuz dikenlerinden yapısından herhalde ayırıyorsunuz .

Teşekkür ederim Gül Batur hanım. Gymnocalycium türlerinden birkaç tanesinin gövdesi, çiçeği ve dikenine bakarak adını bulmak kolay oluyor ama çoğunun tür adını bilmiyorum. Gymnocalyciumlar tohumların yüzey yapsına göre 6 katagoriye ayrılmış. Bunu da tohumların fotoğrafını 10x ya da 20x büyüterek yapıyorlar. Ben daha bunların bir tohumunu bile göremedim. Ama tohum alırsam büyetebildiğim kadar büyütüp, fotoğraf çekip paylaşacağım. Bugün tekrar açtı...

679770

Gül Batur
14-08-2018, 21:45
Maşallah rengi çok güzel muhteşem emeğinize sağlık .

tapi
17-08-2018, 20:44
Hic aksatmadan her sabah tabağına suyunu veririm. Yeterince guneş alması sabah bir pencere aksam öbür pencere. İlaclama yapildigi için etrafta hiç sinek yok. Uzunca bir süre beslenemedi. Bakalım besinsiz ne kadar idare edecek.
679914

tapi
17-08-2018, 20:51
Parodia ottonis yine çiçek açtı...
679915

Bu da minik ottonisler.
679916

tapi
18-08-2018, 08:16
Bu gece acan Echinopsisler

679933

679934

tapi
19-08-2018, 21:35
Bu sezon 3. Kez çiçek açan echinopsis hibridini
679956
Timelapse
Şimdiye dek yaptiklarimin içinde en iyi bu oldu!
Facebook linki aşağıda...
https://www.facebook.com/groups/908062585914670/permalink/1858844860836433/
Ya da
https://www.facebook.com/groups/1950635205174515/permalink/2111022459135788/

tapi
09-09-2018, 11:29
Sezonun sonları mammillarialar
İlkbahar sonbahar demiyorlar açıyorlar.
m.bocasana kirmizi
680498
M.schiedena
680499

tapi
15-09-2018, 20:09
Echinopsis hybrid timelapse -Youtube-
https://www.youtube.com/watch?v=BFRG4-4q6GU&feature=youtu.be

tapi
17-09-2018, 15:47
Gymnocalycium stellatum
Bu da çiçek açısından bereketli olanlardan. Sezon boyunca çiçek açtı durdu.
680838

tapi
09-11-2018, 22:06
Kaktuslerimin çoğu uyku modunda. Bir kısım ise hala pencere kenarında duruyor.
Pencere kenarında bulundurmaya devam ettiğim Mammillaria plumosa çiçek açtı!

683552

683554

683555
Sanırım çiçek açma zamanı bu ay;
Birkaç gün önce bir facebook grubunda gördüm bir hobicinin plumosasi cicek açmıştı...

11 KASİM 2028
683604
683605

tapi
21-11-2018, 13:39
Geçen yıl 6 Aralık'ta çiçek açan Yılbaşı kaktüsüm bu yıl
21 Kasım'da çiçek açtı .
Yılbaşı kaktüsü denilmesine rağmen aslında bunun ismi Şükran Günü Kaktüsü. Bu yıl Amerika'da 22 Kasim gününe denk geliyor. Bitkinin anavatanı Güney Amerika; Brezilya .

Mesut Temiz
21-11-2018, 15:21
Geçen yıl 6 Aralık'ta çiçek açan Yılbaşı kaktüsüm bu yıl
21 Kasım'da çiçek açtı .
Yılbaşı kaktüsü denilmesine rağmen aslında bunun ismi Şükran Günü Kaktüsü. Bu yıl Amerika'da 22 Kasim gününe denk geliyor. Bitkinin anavatanı Güney Amerika; Brezilya .

Ben de Paskalya Kaktüsü, Yılbaşı (Noel) Kaktüsü ve Şükran Günü Kaktüsü'nü aynı bitki zannettiğimi yakın bir zamanda fark ettim...
Şöyleymiş bu 3 türün ayrımı:

Paskalya Kaktüsü (Easter Cactus): rhipsalidopsis/hatiora gaertneri

Yılbaşı (Noel) Kaktüsü (Christmas Cactus): schlumbergera bridgesii (ki schlumbergera russelina ile schlumbergera truncata'nın meleziymiş)

Şükran Günü Kaktüsü (Thanksgiving Cactus): schlumbergera truncata

tapi
01-12-2018, 09:09
Geçen yıl 19 Aralık'ta çiçek açan M. vetula gracilis bu yıl
Yine Aralık başında çiçek açtı. Geçtiğimiz bahar ve yaz aylarında çiçek acmadigini gözlemlediğim bu kaktüs ciceklerini kış aylarında açıyor...
Aslinda Mammillaria cinsi kaktuslerin bazı türleri böyle..
O nedenle kisin çiçek açacak olan türleri ışık almayan bir yerde tutmak yanlış olur.

684510

tapi
06-12-2018, 16:15
Bu da kış çiçeği olan mammillaria cinsi kaktüs
Bugün çiçek açtı
684831

684832

asiyan201062
06-12-2018, 21:51
[sıze="5"]fare kuyruğu ve maymun kuyruğu kaktus[/sıze]
tatildeyim. Dün iki adet minik kaktüs aldim; iki küçük çelik. Bunlar büyüyünce askı saksilara alınıyor.
652175
soldaki fare kuyruğu kaktüs sağdaki maymun kuyruğu kaktüs.
1. Fare kuyruğu kaktüs
652177
bilimsel ismi disocactus flagelliformis (aporocactus flagelliformis) anavatanı meksika. Turkiye de yılan kuyruğu kaktüs diyorlar.
2. Maymun kuyrugu kaktüsu.
652176
bilimsel ismi cleistocactus winteri spp colodemononis.
Anavatanı bolivya.turkiye de kedi kuyruğu kaktüs diyorlar. merhaba kaktusleriniz buyudu mu...bende bu iki turu arıyorum sız nerden almıştınız..

tapi
07-12-2018, 17:24
Merhaba
Ben bunları Antalya Can tropikalden almıştım.
Bu kaktüsler şu an bende değil, verdim.

tapi
09-12-2018, 16:58
Bugün üzerinde 7 adet çiçek var.

684987

684988

684989

tapi
24-12-2018, 14:12
Mammillaria hahniana

685485

685486

686173

tapi
29-12-2018, 11:00
P. chrysacanthion çiçek açtı.

685649

5 Ocak 2019

685878

685930

tapi
02-05-2019, 17:24
Herkese Merhaba bol çiçekli bir sezon olsun.
Çiçek sezonunu ilk Venüs Sinekkapan bitkim açtı.
Kis uykusunda tüm kapanları eriyen bitki yaklaşık bir ay önce çiçek açmaya başladı.
692489

Çiçek acmasına müsaade edilirse tüm enerjisini çiçeğe harcadığı için kapanları çok cılız çıkıyormuş.

692491

Sanırım tohumlar da oluştu

692492

tapi
04-05-2019, 12:01
692639
Aralık ayından beri sürekli acmaya devam ediyor.

YRKaktüs
04-05-2019, 16:35
28. Mesajinizda resimini yolldiginiz kaktusun kolay bulundugunu soylemissiniz ama ben bulamadim yerine baska bir kaktus aldik ****** yeni kaktusum de guzel ama o cinsi bulsaydim daha guzel olurdu
Sayfaniz hayirli olsun

tapi
04-05-2019, 16:44
Echinopsis subdenudata ...
Kaktüs satan pazar yerlerinde kolay bulunuyor.

YRKaktüs
04-05-2019, 17:13
Bir sey sorcam o sinekkapani bauhaus tanmi aldiniz

YRKaktüs
04-05-2019, 17:15
Bu arada soylemeden edemiyecegim butun kaktusleriniz sukulentleriniz cicekleriniz hepsi kolayca kiskanilacak turden oyle guzel buyutmussunuz ki ellerinize saglik

tapi
04-05-2019, 20:45
Teşekkür ederim YRKaktus.
Evet sinekkapani bauhaustan almıştım.

tapi
06-05-2019, 21:33
Geçen sezon acmadiydi...
692795

ÇiğdemPm
08-05-2019, 09:21
II. Post
Pek büyüme göstermeyen Gymnocalycium sp yi aşıladım.
679111

Merhaba Tapi,
Aşı yaptığınızdan bahsetmişsiniz, aşı tuttu mu?

tapi
09-05-2019, 16:39
Merhaba Tapi,
Aşı yaptığınızdan bahsetmişsiniz, aşı tuttu mu?
Evet aşilar tuttu. Ortadaki 10 gün önce asılama yaptığım...
Diğer ikisi bakalim bu sezon çiçek açacak mı?
692898