Bağlan

View Full Version : g.c. / Bahçe

g.c.
12-03-2017, 17:03
Öncelikle hepiniz hoşgeldiniz.
Demli bir çay isterseniz hemen getirebilirim ;)

Bahçem, Ağaçlar.net'te sayfa açılacak kadar büyüklükte olmasa da beni için emek demek. Özellikle oğlum(çağan)'un doğumu öncesi ve sonrasında organik/doğal beslenme amacı ile ilk kez geçen yıl(2016) pazardan aldığım fideler ile domates, biber ve salatalık yetiştirdim. O domateslerin tadı elbette bambaşka idi. Biberleri hala turşu olarak tüketiyoruz.

Umarım daha lezzetli ve daha sağlıklı sebzeler yetiştirmeyi yardımlarınızla başaracağım. Şimdilik kısa tutuyorum. Yakında görüşmek üzere...

640678

640679

Bahçenin bulunduğu şehir : Manisa

Bahçenin büyüklüğü : 20 m² idi 50 m² oldu.

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Sabah ve öğle güneşini bolca almakta.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Site içerisinde apartman bahçesi olduğundan toprağın derininden inşaat malzemeleri(tuğla, ince kum vb.) çıkabiliyor. Bahçe geçen seneye kadar bahçe 6-7 yıldır atıl durumda idi.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 1.5 yıl

Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır almadım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Fotoğraf eklendi.

Bakımı nasıl yapılıyor? Bireysel

Bahçede bulunan ek alanlar nelerdir? Çardağımız mevcut.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Tamamen organik ve atalık tohumlardan ürünler yetiştirmek

Bahçede bulunan bitkilerin listesi : Zeytin ağacı, 3 farklı türde asma, Ihlamur ağacı.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Yok.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Özel bitkim bulunmamakta.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : İlk kez bu yıl tohumdan fide yetiştiriyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : İçme suyu ile sulama ihtiyacı karşılanıyor.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damla sulama düşünmekteyim. damla sulama döşendi.

Toprak özellikleri : Az taşlı yivli toprak.

Kompost yapıyor musunuz? : Hayır. Artık evsel atıklar ile bahçeden çıkan yaprak ve dalları bahçemin bir köşesine gömüyorum.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Doğru yaptıklarım o kadar az ki ;)

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Olabildiğince ilaçsız, doğal yöntemler ile mücadele yapma arzusundayım. kükürt dışında herhangi bir ilaç kullanmadım.

Bahçeniz organik mi? : Tamamen

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Yanmış ahır gübresi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Salyangoz ve kırmızı örümcek görülebiliyor.

Sulamayı ne şekilde yapıyorsunuz? : Geçen yıl hortumla karık aralarını doldurarak yapıyor iken, bu yıl damla sulama ile yapacağım.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Soğuğa karşı apartman ile korunaklı durumda.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki bahçeye inip, toprağa temas ediyorum.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Bahçe için özel tetanos aşısı olmadım. Bu yıl bahçe için özel tetanos aşımı oldum.

640680

2018 Haziran ayında kırmızı ile belirginleştirilen metinler eklendi.

İş bu bahçe sahibinin su faturalarını ödemekte zorlanması ve her şeyi bilip hiçbir şey üretmemiş insanların sistematik yıldırmaları sonucu kapatılmıştır.

3 yıl süren bu deneyim ile Bahçe sahibi artık;

Tohumdan sofraya bir bitkinin yolculuğunda refakatçi olabilir.
Bu yolculuk boyunca bitkinin gereksinim duyduğu temel ihtiyaçlar konusunda fikir sahibi olmanın mutluluğunu yaşamaktadır.
Oğlu ile çıplak ayakla toprağa temas etmiş olmanın hazzını doyasıya yaşamıştır. (kanıt isteyene nasırlı topuk fotoğrafı gönderilir)
Hiç tanımadığı insanlardan almış olduğu tohumların mutluluğunu tatmıştır.
Üstadlar tanımış, abi ve ablalarının hayatlarına yancı olmuş, kendi gibi çaylaklar ile ahbaplık kurmuştur.
Çok kıymetli bir ailenin ufacıkta olsa bir parçası olabilmenin hazzını hep yaşayacaktır.

İstemeden/isteyerek kırdığım üzdüğüm biri olduysa affola.

Aytekin045
14-03-2017, 19:41
Merhabalar sayfanız hayırlı olsun Manisa'nın neresi acaba?

g.c.
17-03-2017, 06:31
Merhabalar sayfanız hayırlı olsun Manisa'nın neresi acaba?

Manisa merkez Aytekin045.

Otel Saruhan'ın altında ikamet ediyorum.

ketenhelva
05-04-2017, 01:16
Sn gc sayfanız hayırlı olsun, bahçeler ufak bile olsa sürekli emek, ilgi,
bilgi gelişimi istiyor, kolaylıklar dilerim, takipte olacagım..

Ömer Bey
05-04-2017, 06:28
Sn.gc bahçe sayfanız hayırlı olsun.

Efe Bey
05-04-2017, 06:35
Bahçeniz hayırlı olsun,sizde benim gibi işin başındasınız.Hep birlikte birşeyler öğreneceğiz.Başarılar.

g.c.
05-04-2017, 12:48
@ketenhelva, @Ömer Bey, @Efe Bey

Güzel dilekleriniz için teşekkürler arkadaşlar. Hazır buraya ziyaret etmiş iken aklıma takılan sorumu sizlere sorayım. Damla sulama çekeceğim bahçemi sebze yatağı şeklinde mi yoksa karık düzeninde mi kullanmam daha sağlıklı olur? @dongyul sizin fikrinizi de almak benim için önemli.

İlk fotoğraftan sonra tekrar belleme ile toprağı iyice tavına getirdim. Dere yatağı kenarından topladığım 10 çuval(takribi 200 kg) alüvyonlu toprağı da üstte bir kat olacak şekilde bahçeme yaydım.

Şimdi sırada yanmış koyun gübresi ve damla sulama sistemi kurulması var.
Fide ekimine sakladığım 25 kg leonarditi bekletiyorum.

Güncel resimleri akşam eklemeye çalışırım.

Balkonda fidelerim boylanmaya başladı. İki hafta içerisinde aksilik olmaz ise dikime hazır olacaklar.

dongyul
05-04-2017, 17:02
Sayın G.C; mesajınızıda gördüm oradan dönersem sadece siz görürsünüz ama buradan daha fazla kişi bilgi sahibi olur açısından düşündüm ve buradan yazmak istedim...

Eğer yeriniz az ise damlama sulama işine girmenizi tavsiye etmem biraz uğraştırıcı olabiliyor.. Ama yararı ****** de çok fazla en basiti zamandan tasarruf ettiriyor ve besin eriğini damlama sulama ile çok rahat eşit miktarda dağıtılabiliyor...

Benim düşünceme göre en mantıklı olan sebze yatağı şeklinde yükseltilmiş toprak yüzeylerinde damlama kullanmak güzel olur... Çünkü bitki kök kısımlarında su birikimi aşırı olmaz.. Toprak nemi ve rutubeti kontrol etmiş olursunuz...

telato
05-04-2017, 21:13
Bende mesajınızı aldım.

Damlama borusu üzerindeki delikler 20 cm aralıklarla ve domateslerde bir delik boş gelecek şekilde 40 cm aralıklarla ekiyorum. Biberleri 20 cm aralıklarla...
Yalnız boru hattında sebzeyi sağına ekiyorsam, diğerini soluna ekerek yer kazanıyorum.

Sıra arasındaki mesafeyi daha geniş tutun ki. Hem aralarında daha rahat dolaşın. Hemde daha havadar olsun.

Resulgur
05-04-2017, 21:43
Sn. g.c. sayfanız hayırlı olsun çok iyi yapmışsınız. Ben bahçem olmadan balkon sayfası açmıştım ve buradaki değerli dostlar sayesinde çok şey öğrendim.

Benim size tavsiyem yükseltilmiş yataklar yapmanız. Takip ettiğim bir blogta 21 metrekare alandan 1 tona yakın mahsul aldığını belirtmiş değerli bir üyemiz. 20 metrekare alanda sulamanın sorun olacağını düşünmüyorum.

Siz hobi bahçesi yapıyorsunuz, karışık ekim tekniği kullanarak yükseltilmiş yataklarda sulama sıkıntısı yaşamadan verimli bir yıl geçireceğinizi ümit ediyorum.

Sayfamda http://www.agaclar.net/forum/1499264-post53.htm tohum çimlendirme hakkında çeşitli tohum çimlendirme yöntemleri kullanarak yaptığım çalışmada çok güzel bilgiler tecrübeler edindim , size klavuz olacaktır.

Sizde azar azar fakat çok çeşit tohum çimlendirip yataklara karma ekim yaparsanız çok güzel işler çıkarabilirsiniz. Kolay gelsin ;)

g.c.
06-04-2017, 07:20
Çok kıymetli yorumlarınız için teşekkür ederim.

g.c.
25-04-2017, 09:29
Bahçemin son hali;

Her ark aralığı 50 cm olarak tutuldu. Sırada her 40 cm'e açacağım dikim çukuruna kök başına 100 gr leonardit uygulaması ardından fide dikimi ve sonrasında damla sulama sisteminin düzenlenmesi var.

Fideler havalar soğuk gittiğinden yeterli büyüklüğe ulaşamadı. Bu hafta 28-30 dereceye varan sıcaklıklar bekelniyor, haftasonu fidelerim toprakla buluşabilir. ;)

Varsa bir tavsiyeniz seve seve dinler bu kardeşiniz.. :rolleyes:

g.c.
02-05-2017, 08:00
Bahçede son durum;

Damla sulama hortumu çekildi. 40 cm aralıklarla sırasıyla;

domates(garnet, çikolata çeri, maniye, heybetli),
mısır&fasulye,
domates(yerli oturak, sırık)
Köy biberi&patlıcan
ve son sıra bamya olarak değerlendirildi.

Her sıranın ucuna 1er adet yerli karpuz(komşu otlu bahçenin içinde gizlenecekler), karpuzların bir önüne de salatalık ekildi.

g.c.
17-05-2017, 07:32
Bahçede son durum. ;)

ibrahimes
17-05-2017, 09:00
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Yaklaşık aynı zamanda dikim yapmışız ama Eskişehir'de gece sıcaklıkları hala 6-7 C olduğu için bu kadar büyüme sağlayamadık.

g.c.
28-05-2017, 22:00
Bahçede bulunan üç ıhlamur ağacına basan ballık, tüm bahçelere hatta balkonlarda ki çiçeklere bile sıçramış durumda idi. Tek sefer kükürt uygulaması ile büyük ölçüde azaltmayı başardım.

Domates, salatalık, bürülce ve fasulyelere sırık çakıp, domatesleri bağladım.

Yağmurlar sonrası(çarşamba) tekrar kükürt ile ballığın önüne geçme niyetindeyim.

Biber ve patlıcanlarda cılızlık devam ediyor. Son sırada ki bamyalarda tek tük çıkabildi.

g.c.
28-05-2017, 22:01
genel görünüm...

dongyul
28-05-2017, 22:26
Sayın g.c; her şey iyi görünüyor maşallah... 17 mesajdaki ikinci fotoğraftaki domatesin cinsi nedir? ayrıca mısırın büyük olanını bırakıp diğerlerini kesmenizi tavsiye ederim ^^

g.c.
28-05-2017, 23:05
Sevgili dongyul, bu yıl yetiştirme ortamında(balkonda) gereken sıcaklığı sağlayamadığımdan domates fidelerim tutmadı. Manisa merkeze yakın Muradiye kasabasından köylüden çeri salkım domates fideleri aldım. Yetiştiricinin iddiası hibrit olmadığı yönünde ama bilemiyorum ne kadar gerçek.

Mısır tavsiyeni dikkate alacağımdan şüphen olmasın.

Bu yıl bahçede gerçek anlamda ilk yılım ve deneyim eksikliklerimi zamanla gidereceğim inşallah.

g.c.
09-06-2017, 13:05
Domatesler yağmurlar ile domateslikten çıkıp, orman seviyesine geldiğinden sırıklar dayanmıyor idi. Tekrardan sırıklara bağlama yapıldı. İlk 20 cmde ne kadar yaprak varsa azaltıma gidildi. Koltuklar alındı.
16 lt' lik sırt tulumbasına 1 çay bardağı olacak şekilde kükürt uygulanıp, konu komşu ne kadar bahçe varsa kükürtlendi :)
Ormandan getirdiğim çam toprağını kök başına bir kürek olmak üzere tüm bahçeye serptim.
200ml hümik asidi 10da1 seyrelterek, kök başı 1 tas (~400ml) olacak şekilde paylaştırdım.
Sırt ağrısı baş gösterdi, artık biraz dinlenme zamanı.

g.c.
09-06-2017, 13:07
#BenimAdımZeytin

g.c.
13-06-2017, 13:59
Boş kalan son sıraya kapı çerçevelerinden yükseltilmiş yatak hali ile roka, tere, maydanoz ve arapsaçı eksem geç kalmış olur muyum?

g.c.
13-06-2017, 14:08
DOmates ve fasulyelerin keyfi yerinde ;)

TCM
13-06-2017, 23:09
Domateste koltuk almadan yola devam etmişsiniz.

g.c.
14-06-2017, 11:04
Domateste koltuk almadan yola devam etmişsiniz.

Aslında koltuk temizleme işlemini yaptım ancak bolca yağan yağmurlar ile yeni koltuk oluşumlarının önüne geçemedim.

Erenler
14-06-2017, 12:31
Sayın g.c.

Öncelikle bahçe sayfanız hayırlı olsun. Güzel bir tecrübe paylaşımı olmuş. Bu sene kendi bahçemizde büyük çaplı işlerle uğraşmaktan bostan işine giremedik. halbuki konteyner evin önüne 50 metrekarelik bir yeri çapalatıp gübreletip bekletmiştik. Bir de şu an sadece hafta sonları bahçeye gidebiliyoruz. İzmir'in sıcağında haftalık sulamanın bostan için yeterli olamayacağını düşündük.

Kısacası önümüzdeki yıl yapacağımız bostan işleri için sayfanızdan bir çok yeni bilgi öğrenmeyi ümit ediyorum. Takipteyim.

Saygılar.

g.c.
15-06-2017, 08:02
Sevgili Erenler;

Ben de sizin paylaşımlarınızı takip ediyorum. Umarım istediğiniz düzene bir an önce kavuşursunuz. Sezon sonunda bir çaylak olarak değerlendirme yapma niyetindeyim. Daha şimdiden yaptığım bir kaç önemli hatamı önümüzdeki sene tekrarlamayacağımı biliyorum. Umarım önümüzde ki sene birlikte yetiştirir birlikte tüketir, birlikte öğrenmeye devam ederiz.

g.c.
16-06-2017, 15:05
Çiftehan Yağlısı (Ayşe Kadın Fasulye )

Taze fasulye paylaşımdan gelmiş idi.

Sevgili aslama1994'e teşekkürler. Bu kadar lezzetli bir fasulye yakın zamanda yememiş idik. Normal tencerede 10 dakikada pişmesi ise ayrı olay.

Efe Bey
19-06-2017, 15:31
Bahçenizde yetişen bu güzelliklerin tohumlarından paylaşım zamanında talepte bulunmaktan ve tabii ki hakkımıza düşenler olursa yetiştirmekten büyük haz duyacağım.Kolaylıklar dilerim.

g.c.
11-07-2017, 08:58
Bahçeye çeki düzen verdim. Patlıcan ve biberler canavar domateslerin kollarından kurtarıldı. 2 adet direk üzerine çekilen teller yardımıyla bu işin kısmen üstesinden gelindi.

g.c.
20-07-2017, 09:47
Patlıcanlar kurutulmak üzere ipe serilecek.

Çeri domateslerin ikinci hasadını yaptım, yaklaşık 4 kilo ürün aldım. Üzeri hala kızarmayı bekleyen çeri dolu.

Eşe dosta dağıtmak için yarımşar kiloluk paketler yaptım.
Çok güzel değiller mi?

Musa Gündoğan
24-07-2017, 16:50
sayın g.c süper bir hasat dönemi geçiriyorsunuz tebrik ederim. çerilerinizin maşallahı var.

bilmediğimden soruyorum mutfak ile ilgiliyimdir ancak hiç görmediğim şey mor alaca patlıcanın kurutulduğuna hiç rastlamadım. acaba sizin oralarda bu deneniyor mu? sonucunu da merak ettim.

mor alaca patlıcandan çok güzel arap tava olur. bi deneyin bence :)

g.c.
25-07-2017, 08:19
Annem kurutulmuş biber patlıcana bayılır.(Ben sevmem)
Manisa patlıcanında kurutması oluyor ama lezzet olarak ne kadar tatmin eder bilemiyorum.

g.c.
25-07-2017, 14:08
Maniye (Taşlıbahçe'den edindiğim tohumlardan olma ihtimali çok yüksek) Çok çok leziz. Komşuma 1 adet verdim, tohum alacak sevinçten havalara uçtu.

hcorak'tan temin ettiğim çikolata çeri olduklarını düşündüğüm domatesler yine çok leziz ancak hem olgunlaşması uzun hemde verimi yüksek değil.

3. hasat genel görünümü de bu şekilde oldu.
ilk hasatta yaklaşık 4 kg çeri, 2 kg manisa patlıcanı, yarım kg fasulye
ikinci hasatta yaklaşık 2.4 kg çeri, 1 kg köy biberi
üçüncü hasatta yaklaşık 4 kg maniye 1.2 kg çeri yarım kilodan fazla manisa patlıcanı ve biber almış oldum.

Hasat edilmeyi bekleyen yaklaşık 5 kg kadar 1 adet karpuzum, 1 kg kadar da salatalığım mevcut. Tüm bunların 40 metrekareyi bulmayan bir alandan temin edilmesini siz ustalarımın yorumlarına bırakıyorum.

Resulgur
25-07-2017, 14:13
Maniye (Taşlıbahçe'den edindiğim tohumlardan olma ihtimali çok yüksek) Çok çok leziz. Komşuma 1 adet verdim, tohum alacak sevinçten havalara uçtu.

hcorak'tan temin ettiğim çikolata çeri olduklarını düşündüğüm domatesler yine çok leziz ancak hem olgunlaşması uzun hemde verimi yüksek değil.

3. hasat genel görünümü de bu şekilde oldu.
ilk hasatta yaklaşık 4 kg çeri, 2 kg manisa patlıcanı, yarım kg fasulye
ikinci hasatta yaklaşık 2.4 kg çeri, 1 kg köy biberi
üçüncü hasatta yaklaşık 4 kg maniye 1.2 kg çeri yarım kilodan fazla manisa patlıcanı ve biber almış oldum.

Hasat edilmeyi bekleyen yaklaşık 5 kg kadar 1 adet karpuzum, 1 kg kadar da salatalığım mevcut. Tüm bunların 40 metrekareyi bulmayan bir alandan temin edilmesini siz ustalarımın yorumlarına bırakıyorum.
Sn. g.c. maşallah siz bizi geçmissiniz. [emoji4]

İnanın resimleri görünce çok mutlu oldum. Çok güzel işler çıkarıyorsunuz. Yetiştirdiğiniz çeşitleri bu yıl bende ektim. Ürünleriniz bereketli, hasatınız bol olsun.

g.c.
25-07-2017, 14:13
Sevgili MeyveliTepe'nin gönderdiği Alis' Pembe Kiraz olduğunu düşündüğüm 1 kökten tohumluk alacak kadar ürün elde edebildim.

Sevgili aslama1994'ten gelen fasulye sıcaklara tahammül edemedi, ancak 25 adet de olsa seneye ekebilecek kadar tohumluk ayırabildim.
Yine aslama1994' ten gelen Karaman Beyaz Yağlı Mısırdan bir koçan iyice kurudu, gölgede kurumaya devam etmesi için koparıp, kenara ayırdım.

@MeyveliTepe @aslama1994 teşekkürlerimle...

g.c.
25-07-2017, 14:21
Sn. g.c. maşallah siz bizi geçmissiniz. [emoji4]

İnanın resimleri görünce çok mutlu oldum. Çok güzel işler çıkarıyorsunuz. Yetiştirdiğiniz çeşitleri bu yıl bende ektim. Ürünleriniz bereketli, hasatınız bol olsun.

Sevgili üstadım, sayenizde sürekli bir şeyler öğreniyorum. Geçen sezon başına kadar bahçıvanlık ile ilgili bilgim sıfır iken şimdi tohumundan yetiştirip, dalından koparıp yiyebilecek kadar bilgi sahibi oldu isem siz sevgili ağaçlar.net üyeleri sayesindedir.

İnşallah seneye daha düzenli, daha özenli ve daha bilgili olabilirim...

g.c.
27-07-2017, 15:33
Patlıcanlar kurutulmak üzere ipe serilecek.

Kurudukça beyazlayan yapısı ile manisa patlıcanı kurusu karşınızda.

g.c.
27-07-2017, 15:37
Sevgili İsmail Kuzucu'nun paylaşımda bulunduğu Sırık Börülce'den sadece 1 kök yetiştirmeyi başarabilmiş idim. Zorlu süreçten başarıyla çıkan tek börülcem aşağıda ki fotoğrafladığım.
İyi tarafından bakalım; seneye de sırık börülcemiz olacak.

g.c.
27-07-2017, 15:39
Tek çatlamadan gelişimine devam edebilen karpuzum :)

dongyul
27-07-2017, 15:50
Sayın g.c; sizde az yerden çok ürün çıkartmayı başaranlardan oldunuz helal olsun darısı diğer üyelerin başına.

Müthiş verim elde etmişsiniz tebrik ederim cherry domatesler çok güzel görünüyor. O domatesleri robottan geçirip sonra süzgeçten geçirseniz suyu ve özü altta toplanır onları atın buzluğa kışlık domates suyunuz hazır... Çorba yapıminda kullanabilirsiniz. Ayrıca mısırınız güzel değil tohum ayırmanız bence gereksiz gibi. Olursa etkinlikte ben size yollarım onu ekersiniz.

g.c.
27-07-2017, 15:55
Domateslerin hepsini konu komşuya dağıtsın diye anneme verdim. Bir sonraki hasattan elde edeceklerimi tavsiyeniz doğrultusunda kışa saklayacağım. Mısır konusunda da katılıyorum sevgili dongyul. Doğru dürüst verim alamadığım gibi, tane bakımından da çok zayıf idi.

Güzel sözleriniz için teşekkürler..

g.c.
01-08-2017, 07:47
28 Temmuz tarihli hasadın görüntüleri.
Bunlar kaynanama gitti.

Aynı domatesin görüntülerini paylaşıp duruyor gibi oluyorsam affola. Kendime önümüzdeki seneler için fotoğraflı günlük mahiyetinde iletiler girmiş oluyorum.

g.c.
01-08-2017, 07:51
Bunlar da 31 Temmuz tarihli hasadımız.

Sevgili Dongyul'un tavsiyesi üzerine rondodan geçirilip, kışa saklanacak.

Dipnot: 28 temmuz başlıklı iletide görülen tohumlar yarım saat sirkeli suda bekletildikten sonra(meyvelitepe tavsiyesidir), 3 gün mayalanmak üzere gölgede bırakıldı. Üzerinde ki mantarımsı tabaka oluşumu gözlendikten sonra temizlenerek peçeteye alındı ve herhangi bir önlem alınmaksızın kuruması için rüzgarsız havada balkona konuldu.

Sonuç: 2 saat sonra balkonda ne peçete ne de bir adet tohum bile kalmamıştı.

:(

Musa Gündoğan
01-08-2017, 09:23
g.c rondodan geçirdikten sonra domatesleri pişirirseniz çökelme olmadan ya da daha az çökelme ile dolaba koyabilirsiniz. pişirme sırasında domatesten çıkan çok fazla suyun bir kısmı buharlaşıyor hem daha yoğun aroması kalıyor hem de kullanırken susuz yapmanız gereken soslara fırsat sağlıyor. sıcak sıcak şişelerseniz tekrardan kaynatmanıza gerek kalmaz.

g.c.
01-08-2017, 10:27
g.c rondodan geçirdikten sonra domatesleri pişirirseniz çökelme olmadan ya da daha az çökelme ile dolaba koyabilirsiniz. pişirme sırasında domatesten çıkan çok fazla suyun bir kısmı buharlaşıyor hem daha yoğun aroması kalıyor hem de kullanırken susuz yapmanız gereken soslara fırsat sağlıyor. sıcak sıcak şişelerseniz tekrardan kaynatmanıza gerek kalmaz.

3 kişilik aile olduğumuz için kavanoz(0,5ltlik) açılınca bitiremiyoruz. Bu sebeple bu yıl pişirmeden buzdolabı poşetinde saklama düşüncem var. Birer öğünlük paketler hazırlayıp, tüketileceği zaman tencereye atma niyetindeyim.

Bu yöntemin bir zararı olur mu?

Pişirmeden saklayanlar yorum yapsa ne güzel olur.

Musa Gündoğan
01-08-2017, 13:05
denemedim ancak şöyle yorum yapayım. domatesi dondurduğunuzda aynı tadı tuzu alamayız. çünkü içerisindeki su miktarı homojen olmayacağından dolayı çözünürkende aynı şekilde tad değişimine neden olacaktır. tüketim sorunu yaşıyorsanız daha küçük kavanozlara **** içilen soda gazoz vb. şişeleri bulaşık makinesinde yıkadıktan sonra içlerine pişirerek doldurun ve ağzında gazoz kapağı kapama aparatıyla kapatın. gazoz aparatı 1000 tane kapakla birlikte 60 tl. soğuk saklanabilecek ürünler genelde yeşil yapılı sebzelerdir. içerisindeki su oranı homojen dağılım gösterdiğinde dolayı donarken eşit donar açılırken eşit açılır.

Not:250 ml lik küçük kavanozlardan alıp kullanabilirsiniz

bu benim yorumum dondurulmuş olarak hiç koymadık. koyan varsa bizi de bilgilendirirse sevinirim.

dongyul
01-08-2017, 20:57
Biz genelde domates konusunda şöyle yaparız... Domatesler rondodan geçirilir ve ya elde rendeden geçirilir sonra ince süzgeçte bekletilir etli katı kısım konserve edilir salçalık, ketçap ve ya domates sosluk en kötü menemenlik yapılır, o süzülen suyuda atılmaz o da torbalanır ya da pet şişelere konur dondurucuya konur kışın suyundan domates çorbası yapılır.

Tat konusuna gelirsek ben hiç bir şekilde tat konusunda sıkıntı yaşamadım çünkü biz pişirmeden koyarız.. Bazı insanlar domatese yağda kavurup içine soslar koyup bir takım şeyler yapıp buzluğa koyuyor ve çıkınca hiç hoş olmayan tatlara bürünüyorlar ve beğenmiyorlar... Bizim yaptığımız teknikte herhangi bir tat bozukluğu olmuyor...

g.c.
28-10-2017, 23:16
Bugün oğlanla biraz ter attık.
Önce son yağmurun etkisiyle olgunlaşan zeytin ağacımızda ki zeytinleri topladım. Sonrasında bahçemizi güzelce belledim. Yarın soğan sarımsak ekecegiz.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/03ab63e15431dacf8658c7a71ac3455f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/b6a7a9faf96ecf14fd83818cde5a6aad.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171028/1fd13edacb76fad8f90c2243c28e003c.jpg

MI 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

g.c.
14-12-2017, 18:43
En son iletiden sonra bahçeyi bir kere belleyip, bir kere de çapalamış idim.

Toprağımın tavı tam yerinde. Önceden ektiğim soğan ve sarımsaka ilaveten bugün 2 sıra marul, 3 sıra bakla, bahçe ucuna da roka ve tere ektim(çuval altında). Ekim için biraz geç olsa da bahçenin site içerisinde olması avantajının faydası olacaktır diye düşünüyorum.

Son fotoğraftaki bahçe misafirlerim anne ve babam oluyor [emoji4]

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171214/91495e9267e1b7ea9ad9e8f94f608a8f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171214/8d02aed19506a765d012e4118b2ab71d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171214/ef7e6b7d5262cfdc02720d1d38fc2a3f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171214/f5e4ef1bdd7b4ab8569c455d9898a2f3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171214/bee163505ecb51ac943c8c7be8142f85.jpg

TCM
14-12-2017, 19:40
Bahçeye 'benden başka kimse giremez' diyorsunuz. :D

g.c.
14-12-2017, 20:11
Bahçeye 'benden başka kimse giremez' diyorsunuz. :DYasssak [emoji16]

g.c.
20-02-2018, 07:29
Bu sefer de bahçeden olmayan bir paylaşım olsun.

En sevdiğim ayracım oldu bile.. ;)

g.c.
21-02-2018, 06:28
https://www.mgm.gov.tr/FILES/ziraat/TrDonHaritasi/manisa.png

Tohumları çimlendirme zamanı yaklaşıyor.

Musa Gündoğan
21-02-2018, 07:14
g.c. aramızdaki büyük fark gözler önünde mayıs ayında dahi buralarda don olabiliyor. manisa iklimi itibariyle çok güzel bir yer. özellikle şu belgeseli izlediğimde çok sevdim.

https://www.youtube.com/watch?v=hDEWpOSfvDo

666704

g.c.
21-02-2018, 09:16
g.c. aramızdaki büyük fark gözler önünde mayıs ayında dahi buralarda don olabiliyor. manisa iklimi itibariyle çok güzel bir yer. özellikle şu belgeseli izlediğimde çok sevdim.

Videoyu baştan biraz izledim devamını mutlaka izleyeceğim.
Çok güzel çiftlikler kuruldu gerçekten.

Senin gibi ilgili birinin elinde burada ki 10 dönüm toprak ile hayalini kurduğumuz hayat yaşanılabilir gerçekten. Umarım Ankara'nın soğuk ve siyahından kaçıp gelme şansı bulursun :) Komşu oluruz. ;)

g.c.
26-03-2018, 08:35
- Tohum paylaşım etkinliğinden gelen tohumlardan domates(Atilgan), biber(Yerel Bahçem, Musa Gündoğan), japon salatalığı(TCM), karpuz(rana58), yumurta patlıcan(yerel bahçem), kalıcı ıspanak(bahçedenn) ve kırmızı mısır tohumlarının yarısı 17/03/2018'de viyollere ekildi.

- Tohum paylaşım etkinliğinden gelen Gazanya, katmerli kadife ve zinnia çiçeği tohumları ise 24/03/2018'de çimlendirme saksısına alındı.

Balkon üretim tesisine döndü. :)

- Bahçede ise yağan yağmurlar ile iyice yumuşayan topraktan ot temizliği yapmak hayli kolaylaştığından cumartesi günü #baldanadam ile birlikte 2 saatte bahçe etrafında ki tüm otlar elle yolundu. (arada olan marullara oldu) Tohum bırakmalarına fırsat vermeden söküldüklerinden, sezonda ot sıkıntısı çekmeyeceğim umarım.

- 3 sıra bakla ekmiştim, şuan diz hizasına kadar büyüyüp çiçeğe geçtiler. Yeşil gübre olarak düşünülerek ekildiklerinden 1 kez hasat edildikten sonra toprağa karışacaklar.

- Marul ve soğanların keyifleri yerlerinde bu yıl eşim hayatında ilk kez bu kadar taze soğan yediğini söylüyor. Oğlanda eline alıp kütür kütür soğan yiyor ki görmeyin gitsin. :)

Genel olarak durum bundan ibaret.

Yapılacaklar listem;

- Çam toprağı ve hayvan gübresi temini ile azotça toprağı desteklenecek.
- Granül kükürt serpilecek.
- Menemen ovasından kargı kesip getirilecek.
- Sezon sonu kaldırılan damla sulama serilecek.
- Toprağa ekilecek kadar gelişen fideler ile bahçe ağzına kadar doldurulmadan yerleşim planlaması yapılacak.

Çoook çalışmak lazım çoook... Neyse ki bu yaza yardımcım hazır.

Herkese mutlu haftalar dilerim.

celalim01
26-03-2018, 09:24
Kolaylıklar dileyelim.

Musa Gündoğan
26-03-2018, 10:36
Yapılacaklar listem;

- Granül kükürt serpilecek.
- Menemen ovasından kargı kesip getirilecek.
- Sezon sonu kaldırılan damla sulama serilecek.
- Toprağa ekilecek kadar gelişen fideler ile bahçe ağzına kadar doldurulmadan yerleşim planlaması yapılacak.

Çoook çalışmak lazım çoook... Neyse ki bu yaza yardımcım hazır.

Herkese mutlu haftalar dilerim.
g.c. kolay gelsin. işler hiç bir zaman bitmiyor/bitmeyecek. sizin #baldanadam hangi konularda yardımcı olacak hep beraber göreceğiz. bizimki şu an dikileni yolmakla çok yardımcı oluyor. :) :) :)

Yeni işlerde Allah kolaylık versin.

TCM
26-03-2018, 14:52
Ufaklığı unutmayın da bir fidanın dibinde...

g.c.
19-04-2018, 09:56
671268

Geçen sezon boyu ve sonunda sökülen domateslerin üzerinde ki çürük çarıkların attığım yerde, çekirdeklerinden kendiliğinden fidelenen domatesler. Viyollerde özendiğim domateslerimin keyifleri bu kadar yerinde değil. (tam olarak fidelerin çıktığı yer, soğuk kompost çukurunun üzeri olması tesadüf olmasa gerek)

g.c.
19-04-2018, 10:03
671269

671271

671270

Bahçenin önceki ve şimdiki hali.

Her ne kadar 40 metreyi geçmeyen bir bahçecik olsa da inanın o kaldırım taşlarını döşemek bile başlı başına bir emek gerektirdi. (1,5 kaldırım taşı ~35cm yürüme yolu ile iki sebze adacığı yapılmış oldu)

Yeri gelmişken koca koca dönümler üzerinde bu güzel işleri yapan tüm üstadlara saygılarımızı iletelim...

g.c.
19-04-2018, 10:06
Yapılacaklar listem;

(Fırsat bulup dağa çıkamadım. Gübre temini konusunda da köye gidip gelmem kısmet olmadı henüz)
- Granül kükürt serpilecek. (250 gr kadar granül kükürt suyla 20/1 oranında seyreltilerek toprak üstüne serpildi)
- Menemen ovasından kargı kesip getirilecek. (Fiğ sulamasına denk geldik, çok güzel bir akşamüstü Ovadan kargılar getirildi)
- Sezon sonu kaldırılan damla sulama serilecek. (Dongyul'a özenilerek ip gibi serildi)
- Toprağa ekilecek kadar gelişen fideler ile bahçe ağzına kadar doldurulmadan yerleşim planlaması yapılacak. (Planlamada sevgili Meyvelitepeden destek alındı)

Yapılacaklar listesine ekleme;

- Kargılardan fasulye ve salatalık için göze hoş gelecek bir sırık sistemi kurulacak.
- Bu yıl fide dikiminden sonra toprak üstüne çam iğnesi ve kabukları ile malç tabakası oluşturmak istiyorum.
- 1.5 yıl önce @Meyvelitepe'nin bloğunda görülerek merak amaçlı yapılan soğuk kompost çukuru kazılıp malç tabakasına ilave edilecek.

TCM
19-04-2018, 14:39
671268
...Viyollerde özendiğim domateslerimin keyifleri bu kadar yerinde değil...

Arada paylaşıyorum; kerpiç evin duvarında açan çiçeği, evin taban duvarıyla yer betonunun birleşimindeki azıcık toprakta çıkan hercai menekşeyi, hercai menekşenin diğer duvar komşusu domatesi, toprakta önceki seneden kalan tohumlardan çıkan fasulye, barbunya, ay çiçeği, karpuz vs. yi. Biz o kadar torf-leonardit-vermicülit-kozmopolit-perlit-solucan gübresi-keçi gübresi bulup karıştıralım, ipek çarşaflara sarıp, tüllerin altında büyütelim doğanın kollarında büyüyen gelişen tohumun başarısına, verimine, güzelliğine ulaşamıyoruz. Yaradan yukarıdan halimize bakıp gülüyordur eminim.

Musa Gündoğan
20-04-2018, 09:00
g.c. maşallahın var geçen seneyle bu seneyi kıyaslayınca çok planlı bir çalışma yapmışsın. verimler de inşallah o ölçüde güzel olur. sizi mutlu eder.

yürüme yolunun sağına ve soluna parke taşlardan dik olarak diksen daha iyi olmaz mı? yağmur yağdıkça toprak aşağı doğru akabilir gibi geldi bana. akan çamurda taşları gömebilir.

hiç bir şey yapmadan o biten domates fidelerine gerçekten imrendim. o kadar uğraşıyoruz. ya sapı ince oluyor ya boyu uzun oluyor. yok ışığı yetmediydi yok çok geldiydi. bırakalım böyle büyüsünler :) :) :) :)

g.c.
20-04-2018, 10:59
g.c. maşallahın var geçen seneyle bu seneyi kıyaslayınca çok planlı bir çalışma yapmışsın. verimler de inşallah o ölçüde güzel olur. sizi mutlu eder.

yürüme yolunun sağına ve soluna parke taşlardan dik olarak diksen daha iyi olmaz mı? yağmur yağdıkça toprak aşağı doğru akabilir gibi geldi bana. akan çamurda taşları gömebilir.

hiç bir şey yapmadan o biten domates fidelerine gerçekten imrendim. o kadar uğraşıyoruz. ya sapı ince oluyor ya boyu uzun oluyor. yok ışığı yetmediydi yok çok geldiydi. bırakalım böyle büyüsünler :) :) :) :)

Parke taşım yetmedi ki sona doğru bakarsan, ne elime geçtiyse serdim :)

Toprağın akma sorununu mutlaka yaşayacağım, biraz çökme yaşadıktan sonra tekrar söküp tekrar döşeme niyetim var. (parke altına farklı -çakıl/kum vb.- bir malzeme ile yükselterek, toprağın yapısını bozmak istemedim)

Toprağın tavı yerinde, fideleri dikerken, ince bir çapa yaptıktan sonra ahır gübresi, kompost, çam kabuğu ve çam iğnesi karışımı ile 5 cmlik malç tabakası oluşturup sezon boyu hiç/minimum çapa yapmayı düşünüyorum. Böylelikle toprak akmasını minimuma indirmiş olurum.

Tabi bunlar kafamda ki düşüncelerden ibaret fiili durum ne olur bilmiyorum. Sizce ortada ki taşlar toprak altında kaybolup gider mi?

Musa Gündoğan
20-04-2018, 12:56
g.c aynen dediğin gibi sona doğru malzemeler yetmemiş fakat benim düşüncem malçta uygulasanız iyi bir yağmurda o toprak akacaktır. ilk zamanlar parke taşlarının üstünde kalan her toprağı geri atmak zorunda kalabilirsiniz. taşlar hemen gömülmez ancak zaman zaman seni uğraştırır. özellikle kenara yakın bitkiler çok büyürse senin bir şekilde o toprağı sonrasında da olsa desteklemen gerekecek.

eğer bulabilirsen inşaat artık tahtalarından ya da etrafında yıkılacak olan evler varsa onların çatısındaki tahtalardan dayanak yapmak gerekli gibi. sol taraftaki bahçenin tahtası gibi tek sıra rahat rahat işini görür diye düşünüyorum.

Dipnot: çocuğun küçük olduğundan dolayı fark edemeden fidelerin arasına girebilir. ve girme esnasında toprakta aşağı doğru kayabilir. o kaymayı sol taraftaki gibi engellersen girsede korkun olmaz.

BOL BOL KOLAY GELSİN

g.c.
15-05-2018, 13:25
Mayısın ilk haftası toprakla buluşan fidelerin içinde ki fire verenler yedekte bekleyenler ile değiştirildi.

Ekimden yaklaşık bir hafta sonra boğaz dipleri dolduruldu. İnce çapa yapıldı.

1 kg toz kükürt tülbent yöntemi ile fidelerin üzerinden serpildi.

Öncelikli yapılacak işim; Acil tarafından 2-3 çuval koyun gübresi atılacak. Şimdilik sulama yapmıyorum. İlk meyveler görülünceye dek sulamadan kaçınacağım.

Ekilenler:

4 farklı türden 45 adet domates fidesi
(Black From Tula Siyah, Ödemiş Yerli, Maniye, Yayla Sırık)
2 farklı türden 16 adet biber fidesi
(Alaşehir Kıl Acı, Emcelli)
4 adet Aydın Siyah patlıcan fidesi
8 adet f1 Silor Hıyar fidesi
2 adet yerli mısır
6 adet börülce
8 adet fasulye

Musa Gündoğan
15-05-2018, 15:45
maşallah g.c çok iyi olmuş her şey

g.c.
29-05-2018, 15:03
- Biberlerimin gelişimi çok yavaş, sizce durum normal mi?

(Yakından incelediğimde üzerinde herhangi bir sinek/böcek, dibinde salyangoz vb. emici/kemirici yoktu)

- Süs ayçiçekler iki karış boyda kafa yapma eğilimine geçtiler. Çok erken değil mi?

- Aracımdan çıkan lastikleri bu sefer lastikçide bırakmadım, apartman girişimize çiçeklik yaptım. İçine frezya, kirli hanım, yabani papatya ve kadife ektim. Arkalarında kalan alana söktüğüm bir kova nergis soğanlarını ekerek, nergis bahçesi yapacağım. :)

g.c.
06-06-2018, 07:56
675741

Spil'den getirdiğim 3 çuval çam toprağı ile iyice yanmış(3 yaz görmüş) 6 çuval hayvan gübresini karıştırarak harmanladım. Adalara dağıtımında oğlan yardımcı oldu ;)

675742

Patlıcanların keyfine diyecek yok, domatesler boy atmaya başladı. Biberler hala toprağın iyice ısınmasını bekliyor.

675743

Bunlar da balkondan. Tohumunu paylaşım etkinliğinden edindiğim kirli hanım.

675744

A101den soğan olarak aldığım turuncu zambaklarım.

675745

Kokusuz türmüş, üzüldüm ama çok gösterişliler.

esemeral
06-06-2018, 09:23
Sayın g.c. bahçenizden umarım geçen yıldan daha fazla verim alacaksınız. Sizin küçük paşanın eli değmiş hatta bana kalırsa sizden çok onun emeği var gibi bahçede. Neticede paşanın doğal sebze yemesi amacıyla yola çıkılmış.:)

Bol Bereketli günler dilerim.

TCM
06-06-2018, 15:14
@ g.c. tecrübeyle sabittir, çapraz bağladığınız kargılara domatesleri sardıracaksanız dayanmazlar :) Ben üçlü saç ayağı şeklinde yapmıştım, ona rağmen kimi taraf ağır geldi kimi de hafif bir sabah baktım hafifin üzerine diğer ikisi yığılıvermiş.

g.c.
06-06-2018, 15:58
@ g.c. tecrübeyle sabittir, çapraz bağladığınız kargılara domatesleri sardıracaksanız dayanmazlar :) Ben üçlü saç ayağı şeklinde yapmıştım, ona rağmen kimi taraf ağır geldi kimi de hafif bir sabah baktım hafifin üzerine diğer ikisi yığılıvermiş.

Yok onlara salatalık sardıracağım. Domateslerin dibine birer tane kargı soktum her domatese bir kargı düşüyor. Muhtemelen zayıf gelip yatma vb. durumla karşılaşırım diye her 3 kargıyı yatay olarak birbirine sabitleyen bir kargı ile dengeleyeceğim.

Umarım yeterli olur.

TCM
07-06-2018, 00:45
Yarın nasipse oğlumu almaya geleceğim Manisa ya, akşam üzeri gelip hemen döneceğim, var mı buralardan istediğiniz @ g.c. :)

g.c.
07-06-2018, 08:53
Yarın nasipse oğlumu almaya geleceğim Manisa ya, akşam üzeri gelip hemen döneceğim, var mı buralardan istediğiniz @ g.c. :)

Çay içmelik vaktiniz olacaksa beklerim mutlaka.

TCM
07-06-2018, 09:52
Çay içmelik vaktiniz olacaksa beklerim mutlaka.

Ooooo, bi çay mı sadece..

g.c.
07-06-2018, 10:11
Ooooo, bi çay mı sadece..

Gönül ne çay ister,
Ne de kahve.
Gönül muhabbet ister,
Gönül candan bir
Seven,sevgili ister
Yoksa çay,kahve bahane.

:cool:

TCM
07-06-2018, 19:13
:cool:

Bir de yanında tüten bir şey varsa. :o

g.c.
11-06-2018, 12:58
Sabaha karşı 5 gibi başlayıp sakin sakin yağan yağmur sonrası sabah soluğu bahçede aldım. Yeşilin yaprakların üzerinde ki yağmur taneciklerinin, ışık prizmasından yansıyan ışıklarını izlemek ayrı bir keyif.

676180

Sevgili TCM'den gelen süs ayçiçekleri, bahçeye güzellik katıyor.

676181

Biber&Domates&Fesleğen Kardeşliği

676182

İlk domatesler irileşmekle meşguller.

676183

Domates&Fesleğen ve bol yanmış ahır gübresi

676184

Damlacıkların güzelliğine...

g.c.
11-06-2018, 13:03
676185

Bu salatalık fidesinden anne olmaz, bakamayacağın çiçeği neden açıyorsun:confused: (Hayata tutunmayı başaran 3 küçük yavrucak)

676186

Ve bahçenin neşesi en yerinde olanı, Manisa patlıcanı. Ağaç olma eğiliminde ise de ilk patlıcancıklar görüldü. Gelsin kızartmalar... :dilli:

Yine sevgili TCM'den gelen kadifeleri fotoğraflayamadım ancak onlar da bahçe çevresinde bodyguardlık görevi için hazırlıklarına son sürat devam ediyorlar. Diz boyuna kadar büyüdüler. Değmeyin keyiflerine, bunlar bahçeyi korurlar iken kim korkar tırtıldan, börtüden böcekten.

g.c.
14-06-2018, 10:12
Evvelsi gün yanlışlıkla koltuk alırken hırpaladığım domates fidesi olur kendisi. Dün durumu kötüye gidince yerini yedekte bekleyen fideye bıraktı.
Kök gelişimi boyu yaklaşık 25 cmlik bir fide için oldukça iyi gibi gözüktü bana.

Bazı şeyleri öğreniyorum sanırım. ;)

Dipnot: Koltuk alımı için dün bahçe makası kullandım.

676366

g.c.
29-06-2018, 10:04
Son Durum I

677412

677413

677414

677415

677416

g.c.
29-06-2018, 10:07
Son Durum II

677418

677419

677420

677421

Musa Gündoğan
29-06-2018, 12:50
g.c bahçe çok güzel gidiyor özellikle salatalıkların harika görünüyor. salatalıklar hibrid mi? çok nizami büyümüşler. süs ayçiçeklerinde (günebakan) çok güzel.

g.c.
29-06-2018, 13:18
g.c bahçe çok güzel gidiyor özellikle salatalıkların harika görünüyor. salatalıklar hibrid mi? çok nizami büyümüşler. süs ayçiçeklerinde (günebakan) çok güzel.

Burada küçük bir bahçesi olan abiden aldım sanırım hibrit tür. :rolleyes: Teşekkür ederim. :)

Selma_321
29-06-2018, 13:35
Maşallah çok iyi gözüküyorlar, ürünleriniz bol bereketli olsun, sağlıkla tüketin sayın g. C

esemeral
29-06-2018, 14:24
Sayın g.c. bahçeniz maşallah bu yıl çok bereketli top patlıcanın kızartması da nasıl muhteşem lezzette olur. Salatalık oğlunuza sağlık neşe versin afiyet bal olsun

Bol verimli günler dilerim.

g.c.
02-07-2018, 07:27
Herkesin çocuğu hep gülsün.

677498

Selma_321
02-07-2018, 08:18
Aminnnn inşallah, sizin evladınızda gülsün sayın g. c

g.c.
04-09-2018, 08:01
Ne yazık ki dengesiz yağış ve sıcaklıktan ötürü pek çok bahçe bu sezon keyif vermedi. Domates ve biberlerde mantari hastalıklar dolayısı ile tüm fideler sökülüp atılmak zorunda kaldı.

1 ay önce, bahçeyi baştan sona tekrar belleyek toprağı kabarttım. İki adaya ayırdığım bahçenin bir tarafına iki sıra börülce ekip diğer tarafına Sevgili Musa Gündoğan'ın desteği ile Roka, Maydanoz, Tere, Lavanta, Sarı havuç ve Marul tohumu ekimi yapıp üzerini naylon ile kapattım. Tohumlarım azdı ve sanırım karıncaların yuvalarında yerlerini aldılar. :(

Velhasıl kelam; bazen ne kadar çok arzularsan arzula, olmayınca olmuyor...

g.c.
04-09-2018, 08:09
Bahçenin bittiği kısıma iki kök ektiğim kabaklar yan bahçeleri esaret altına aldılar. Yayıldıkları alan o kadar genişti ki diğer bahçe sahipleri(ekip-biçmeseler de) rahatsız olacak diye kendimi kötü hissettirdi.

İşin ilginç kısmı ise her kök başına sadece 1 adet meyve tutumu olması. Cinsi itibari ile normal bir durum(muş) olsa da istila ettikleri alanı göz önüne getirince tüm numaran bu muydu diyor insan :)

Resimde ki arkadaş kesildi, buzdolabı poşetlerine koyarak donduruca ki yerini aldı. Tadı şekerli bal kabağına oldukça yakın, biz mücver olarak deneyimledik, oldukça lezzetli olsa da tatlısı ve fırın pidesi(tepside fırın mücver şekliyle) mutlaka daha güzel olur.

g.c.
09-11-2018, 06:38
Bu iletide bahçe/sebze/bitki değil, geçen hafta yaşanan ve yaşandığı için içimi mutluluk kaplayan bir olayı paylaşayım istiyorum.

Evimizin yakınında eskiden çocuklara trafik eğitimi verilen bir mini trafik parkı var. Şimdilerde çocuk parkı olarak kullanıyor. Oğlum ve dedesi/annesi ile sık sık parka gider orada hem koşup zıplayıp enerjisini atma, hem de diğer çocuklar ile sosyalleşme imkanı bulur kendine.

Geçen hafta dedesi ile kürek ve kovasını yanlarına alarak yine aynı parka gitmişler. Dedesi başında bekler iken bizimkinin farklı bir şeyler yaptığını fark edip dikkat kesildiğinde parkın dışından topladığı çakıl taşlarını kürek ile kazdığı çukurlara ekerek üzerlerini tırmık ile kapattığını görmüş.

O küçük dünyasında çakıl taşlarının ne olarak filiz vermesini hayal ediyor bilemeyiz ancak bir taşı alıp bir çukura bastırıp üzerini tırmıklaması bile yeni bir bahçıvan yetiştiğine delalet değil mi ;)

İşte o küçük hınzır;

TCM
09-11-2018, 17:31
'Gada'sını aldığım, koyup durma şu çirkin paşanın resimlerini, nazar değecek.

g.c.
20-12-2018, 06:37
685338

Aşçılık yapan annem, mutfağından çıkan patatesleri kalın kalın soyarak bir poşete doldurup bana getirdi. Zamansız olduğunu bile bile giriştim bahçede işe.

685339

Önce son dönemde ekip 3-4 yemeklik toplayabildiğim börülceleri söküp, toprağı 25-30 cm derinliğinde belledim. Bahçe içinde yer alan 3 yıllık ıhlamur ağacımı yerinden olabildiğince köklere zarar vermeden söküp mahalle camimizin avlusuna ekilmek üzere kenara aldım.

685340

Soğanlar baş yapan cinsten ancak çok sık dikildiler. Merakla bekliyorum bakalım zaman bize ne gösterecek.

685341

Sökülen ıhlamurun yerine oluşturduğum çukura kompostlardan güzel bir yatak oluşturdum. Üzerine patatesleri serdim. Yine üstüne kompost ve toprak karışımı ile üzerlerini örtecek kadar kapattım. Şimdi filizlenip boy atmalarını bekleyeceğim, boy attıkça kök dipleri doldurma niyetim var ama muhtemelen donlardan etkilenip filizlenmeye fırsat bulamayacaklar. Yine de denemekten zarar gelmez ya. Rast gele...

Yapılacaklar listem:

Soğanları seyreltmeye yeltenmezsem, yeni bellediğim tarafa bakla ekeceğim.
Bahçeye 1 çuval solucan gübresi ile 5 çuval ahır gübresi dökülecek
İlk fırsatta ormandan 5-6 çuval çam toprağı getirip yayacağım.

Biz, evet biz.. biz toprakla barışacağız ki bütün çocukların saçları çiçek, gözleri yağmur, elleri toprak, ayakları deniz olsun.. Bütün çocuklar yaşam koksun.

https://suteresi.wordpress.com/2014/06/21/topraga-dokunmak/

TCM
20-12-2018, 13:48
@ g.c., ormandan çam toprağı alırken bir kaç resim ekleseniz. Sezon sonu ben de gittim çamların altına yağışlar başlamadığından mı alacak bir şey bulamadım :)

dongyul
20-12-2018, 17:24
Sayın g.c; ben bu tarz patates çoğalmasını şöyle yapıyorum. Bende bunu aslında japonlardan öğrendim. Eğer böyle derin kesilmiş patatesler varsa veya hatta bazı patatesleri ben ikiye bile bölecek yapıyorum ve bir ölçek kül ve bir ölçek kireç karıştırıp o kesilen yerlerileri bandırıyorum bu sayede ne çürüme oluyor ne de zararlı geliyor. Bir kaç yıldır firesiz çıkım oldu.

g.c.
20-12-2018, 19:38
Sayın g.c; ben bu tarz patates çoğalmasını şöyle yapıyorum. Bende bunu aslında japonlardan öğrendim. Eğer böyle derin kesilmiş patatesler varsa veya hatta bazı patatesleri ben ikiye bile bölecek yapıyorum ve bir ölçek kül ve bir ölçek kireç karıştırıp o kesilen yerlerileri bandırıyorum bu sayede ne çürüme oluyor ne de zararlı geliyor. Bir kaç yıldır firesiz çıkım oldu.Sevgili dongyul senden kireçlenmeyi görmüştüm ancak patatesler bana ulaşıncaya kadar 3 gün beklemişler idi, üstüne ters mevsimde ektim. Donlar konusunda şansları olduğunu pek sanmayarak 'ya tutarsa' hesabı yapmış oldum.

Tavsiyeni uygun mevsim koşullarında dikkate alıp(Mart ortası sanırım tam zamanı) yeniden patates deneyimi yaşamak istiyorum.

g.c.
25-02-2019, 07:05
@ g.c., ormandan çam toprağı alırken bir kaç resim ekleseniz. Sezon sonu ben de gittim çamların altına yağışlar başlamadığından mı alacak bir şey bulamadım :)

Sevgili hocam fotoğraflar 20 Şubattan. İş çıkışı arabaya atlayıp önce biraz keyif yapıp sonrasında ise 4 çuval toprak ile hava kararmadan geri döndüm.

Fotoğraftan pek anlaşılmıyor ama genellikle yağmur suları ile taşınıp gelip birikim olacak alanları bulmaya çalışıyorum. Önce tırmık ile alanı temizledikten sonra çapamın ucuyla 5-6 cm sıyırtarak üstteki zengin dokuyu bahçeme taşımaya gayret ediyorum.

Musa Gündoğan
25-02-2019, 10:38
g.c. ormancı yakalamasın madenci gelmiş diye :) :) bende geçen sene 3 çuval almıştım o kadar güzel verim aldım ki saksılardan bu sene ilk iş fide öncesi orman toğragı getirmek olacak.

g.c.
25-02-2019, 12:25
g.c. ormancı yakalamasın madenci gelmiş diye :) :) bende geçen sene 3 çuval almıştım o kadar güzel verim aldım ki saksılardan bu sene ilk iş fide öncesi orman toğragı getirmek olacak.

Valla korkmuyor değilim, hatta aracımın başında bir polis arabası durakladı. Eyvah dedim gömücü diye alıp götürmeseler bari :)

Geçen sene 5 çuval orman toprağı ile 4 çuval yanmış ahır gübresi karıştırmıştım. Bu sene 8-10 çuval toprak, 5-6 çuval gübre ve 1 çuvalda solucan gübresine ilave kompost yığınımın altından çıkartacağım 1-2 çuvalda kompost karışımı ile takviye edeceğim.

Umarım düzensiz yağışların mağduru olmayız da hepimiz verimli bir sezon geçiririz.

TCM
25-02-2019, 16:16
Kesin iki çuvaldır o da, şişe bitince ikiyi dört görmüşsünüzdür. ;)

Solucan gübresini kaçtan alıyorsunuz.

Hatırlayıp resimlediğiniz için çok teşekkürler..

Muda
25-02-2019, 17:27
.

Klasik cevap içkiliydim ne yaptığımı bilmiyorum. Önce trafik polisi yutmaz. İçkili araç kullanmaktan gerekli işlemleri yapar. Sonra jandarma defineci mi yoksa orman emvalini, devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan yerden yararlanmak amacı ile toprak götürmek suçlarını inceler. Artık hangisi daha somut suç tanımına uygunsa ondan işlem yapar. Şimdi ikrar da var. Önceden de aynı suçu işlediğinizi yazmışsınız. Araca suçta kullanılan eşya olarak geçici olarak el koyar. Yargılama sonunda orman emvali ise müsadere edilir. Araçta bulunan diğer kişiler suça iştiraktan ceza alır. Siz en iyisi içkili iken araç kullanıp devletin mallarına el uzatmayın. Çiçekçiler de ekmek parası kazanacaklar. Aracın yakmış olduğu yakıt daha fazla olur. Çam toprağı fazla asidiktir. O toprağa ekeceğiniz bitkilerin asidik toprağı sevip sevmediğine dikkat edin. Gerekirse toz kükürt kullanın.

g.c.
26-02-2019, 06:09

Solucan gübresini kaçtan alıyorsunuz.

Hatırlayıp resimlediğiniz için çok teşekkürler..

Solucan gübresini Demirci'de memur bir arkadaştan temin ettim.1 lt sıvı gübre ile 1 çuval katı gübreye 60-TL ödedim.

g.c.
26-02-2019, 06:17
Klasik cevap içkiliydim ne yaptığımı bilmiyorum. Önce trafik polisi yutmaz. İçkili araç kullanmaktan gerekli işlemleri yapar. Sonra jandarma defineci mi yoksa orman emvalini, devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan yerden yararlanmak amacı ile toprak götürmek suçlarını inceler. Artık hangisi daha somut suç tanımına uygunsa ondan işlem yapar. Şimdi ikrar da var. Önceden de aynı suçu işlediğinizi yazmışsınız. Araca suçta kullanılan eşya olarak geçici olarak el koyar. Yargılama sonunda orman emvali ise müsadere edilir. Araçta bulunan diğer kişiler suça iştiraktan ceza alır. Siz en iyisi içkili iken araç kullanıp devletin mallarına el uzatmayın. Çiçekçiler de ekmek parası kazanacaklar. Aracın yakmış olduğu yakıt daha fazla olur. Çam toprağı fazla asidiktir. O toprağa ekeceğiniz bitkilerin asidik toprağı sevip sevmediğine dikkat edin. Gerekirse toz kükürt kullanın.

Aman Allah'ım okudukça için karardı Sevgili Muda. Bir an önce bitsin istedim yazı. :( Sadece 1 kadeh ile keyif yapıp sonrasında işe koyulduğum için herhangi bir sorun teşkil etmedi ancak korku filmi gibi senaryonun gerçekleşmesi de imkansız değil. Canlandırması bile yetti, töbe ettim. :p

Domatesler çam toprağına bayılıyor. Toz kükürdü de bahçemden eksik etmiyorum. Tavsiye ve uyarılarınız için teşekkür ederim. :rolleyes:

Musa Gündoğan
26-02-2019, 06:42
sevgili muda
öyle bir yazmışsınız ki aha dedim yakalayacaklar adamı :) solucan gübresini çok iyi fiyattan almışsınız. ancak bunca şeyden sonra bence solucan gübresini hiç kullanmayın. bence fazlasıyla kompost, orman toprağı yeterince işlevini yerine getirecektir. solucan gübrelerini bahçeye şaşırtmadan önce fide diktiğiniz yerlere birer avuç koyun bitkiler iyi kök yapıyorlar bu şekilde.

g.c.
11-03-2019, 14:36
Çok teknik detay biliyorsunuz :) Bir suç işlersek ilk size danışalım da bizi yönlendirin :))

Yalnız asitli toprağa toz kükürt uygulanırsa daha da asitli olmaz mı toprak? Bildiğim kadarıyla kükürt; toprağın asitliğini artırmak (PH düşürmek) için kullanılıyor? Yanlış mı biliyorum diye düşündüm şimdi.

Kükürt ile ilgili olduka detaylı anlatımı ben bu (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/17004.htm)başlıkta buldum. Dediğiniz gibi toprağın pH değerinin azaltılması için kullanılmakta. İş çıkışı bir PH ölçümü yapıp, duruma göre kükürt ya da toprak düzenleyici kullanacağım.

g.c.
11-03-2019, 15:54
Kükürt ile ilgili olduka detaylı anlatımı ben bu (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/17004.htm)başlıkta buldum. Dediğiniz gibi toprağın pH değerinin azaltılması için kullanılmakta. İş çıkışı bir PH ölçümü yapıp, duruma göre kükürt ya da toprak düzenleyici kullanacağım.Ph kağıdı ile sonuç;
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190311/eba6652b6148b78f15ae64e79a482446.jpg

g.c.
15-03-2019, 09:19
Bu yıl bahçemin tasarımını değiştireceğim. (kuzey güney yönlü ekimden, doğu batı yönlü ekime geçmiş olacağım) Aynı zamanda komşu bahçeyi de istila ediyorum.

Tohumları peçetelere sardım. Çeşit olarak elimde mutlaka denemek istediğim 8 farklı tür domates, 4 farklı tür biber, 4 farklı tür salatalık var.

Bunun yanında birer sıra barbunya ve bezelye ekerek en azından bir hasatta bir yemeklik ürün elde etme arzusundayım. (8er kök yeterli gelir umarım, yeterli değilse 16 kök sadece barbunya ekerim)

Gözünüze hoş gelmeyen/düzeltilmesi gereken bir husus varsa belirtebilirseniz müteşekkir olurum.

Musa Gündoğan
16-03-2019, 09:19
SEVGİLİ G.C.
salatalıkla barbunya fasul vb. yan yana dikmeyin birlerine girmeye başlayınca toparlaması zor oluyor. domates biber arasına serebilirsiniz salatalıkları. diğer husus kara kabak için yer açmayın sağa sola kenara köşeye dikin yeterli olur. aynı şekilde kavun karpuz içinde çit kenarlarına dikin gitsin. boşuna alan açmayın. hatta sizin yerinize olsam soldaki tahta çitin diplerine mısıraları sıralı dikin çok güzel olur hem polikültür yaşam olur :)

yemeklik kabaklarıda 3 maksimum 4 kök dikin çok fazla olur yiye yiye bitiremezsiniz. :)
kabak kavun karpuz yerinide yeşilliklerle doldurabilrisiniz.

dobipa
16-03-2019, 12:49
Sn g.c. bahçe sayfanız ve 2019 planlamanız hayırlı olsun. Bol ve lezzetli hasatlar.

İlk sayfadaki resimlerde sanki kaolin kili uygulaması yapılmış sonradan vazgeçilmiş gibi bir izlenime kapıldım.

Ayrıca toprağınızı zenginleştirme çabalarınızı da alkışlıyorum ama oturarak çünkü ayağa kalkmaya üşeniyorum hemde çalışmalarınızı okuyunca bile yoruldum birde zaten tembelim. Siz çalışkanlar yokmusunuz siz :)

İlaveten boy boy resimlerine yer verdiğiniz "kızancık" geleceğin büyük ustalarından olacak belli. Maşallah.

TCM
16-03-2019, 15:03
@ g.c., Musa Beyin kabak önerisine katılıyor kök sayısını ikiye azaltıyorum kesinlikle. Sizi geçtim komşulara da yeter.

Ekim sıraları ekilenlerin güneşi daha fazla almaları için kuzey güney yönlü olması gerekir diye biliyorum, aradım ayrıntılı açıklama bulamadım.

its_just_a_ride
16-03-2019, 17:17
@ g.c., Musa Beyin kabak önerisine katılıyor kök sayısını ikiye azaltıyorum kesinlikle. Sizi geçtim komşulara da yeter.

Ekim sıraları ekilenlerin güneşi daha fazla almaları için kuzey güney yönlü olması gerekir diye biliyorum, aradım ayrıntılı açıklama bulamadım.

Tam tersine, doğu-batı yönlü ekilse daha iyi olur.

TCM
16-03-2019, 19:14
Tam tersine, doğu-batı yönlü ekilse daha iyi olur.

@ its_just_a_ride, ben alttaki sıra yönünü kastettim. Şimdi bizim bahçeyi yanlış mı ekiyorum ben üç yıldır. :o

689039

g.c.
16-03-2019, 22:37

Hocam benim de aklımda doğu batı yönünde ekilirse daha çok güneşten yararlanılır diye kalmış ancak düşününce de çok mantıklı gelmedi batı sırasindakiler sanki daha az güneş alır gibi. Bahçenin boyutu dolayısıyla bu yıl böyle deneyip görmek en iyisi olacak sanırım.

Kara kabakla ilgili siz üstadların yorumlarını dikkate alarak kök sayısını 8den 4e indireceğim. (Konu komşu kabağa doysun)

g.c.
16-03-2019, 22:40
Sn g.c. bahçe sayfanız ve 2019 planlamanız hayırlı olsun. Bol ve lezzetli hasatlar.

İlk sayfadaki resimlerde sanki kaolin kili uygulaması yapılmış sonradan vazgeçilmiş gibi bir izlenime kapıldım.

Ayrıca toprağınızı zenginleştirme çabalarınızı da alkışlıyorum ama oturarak çünkü ayağa kalkmaya üşeniyorum hemde çalışmalarınızı okuyunca bile yoruldum birde zaten tembelim. Siz çalışkanlar yokmusunuz siz :)

İlaveten boy boy resimlerine yer verdiğiniz "kızancık" geleceğin büyük ustalarından olacak belli. Maşallah.Kaolin kılı değil sevgili dobipa, sulandırılmış kükürt uygulamış idim. Bugün komşu bahçe dahil tüm bahçeyi bir daha belleyip geçen seneden kalma atıkları temizledim. Son zamanlarda hiç bu kadar yorulduğumu hatırlamıyorum açıkçası. Ama akşam kahve fincanimi alıp bahçeye karşı zevkle hopurdettim :)

Güzel sözleriniz için tüm samimiyetimle teşekkür ederim.

g.c.
16-03-2019, 22:48
SEVGİLİ G.C.
salatalıkla barbunya fasul vb. yan yana dikmeyin birlerine girmeye başlayınca toparlaması zor oluyor. domates biber arasına serebilirsiniz salatalıkları. diğer husus kara kabak için yer açmayın sağa sola kenara köşeye dikin yeterli olur. aynı şekilde kavun karpuz içinde çit kenarlarına dikin gitsin. boşuna alan açmayın. hatta sizin yerinize olsam soldaki tahta çitin diplerine mısıraları sıralı dikin çok güzel olur hem polikültür yaşam olur :)

yemeklik kabaklarıda 3 maksimum 4 kök dikin çok fazla olur yiye yiye bitiremezsiniz. :)
kabak kavun karpuz yerinide yeşilliklerle doldurabilrisiniz.

Sevgili Musa kardeşim, tavsiyelerin için çok teşekkür ederim. Mısır konusunda taslakta karşı taraf gibi gözükse de bende aynı senin dediğin gibi boylu boyunca mısır ekecegim komşu sınıra. Hatta bir mısır bir süs aycekirdegi (tcm hocamın tohumları) ekmeyi planladım.

Salataliklar için güçlü bir sırık sistemi düşünüyorum, sağa sola değil sırık üzerinde gelişim gösterecekler.

Kabak, kavun, karpuz topraktan çok azot çeken türler bu yüzden 5 yıldır işlenmeyen komşunun bahçesinde onlara yer vereceğim. Seni tavsiyenle bir sıra daha alan kazanıp bu alanda yeşillik deneyeceğim.

meminaydin
22-03-2019, 20:05
Merhaba sayın g.c.

Sizden talep ettiğim Emceli biber tohumları çimlenmedi bende sizde durumlar nasıl acaba?

g.c.
23-03-2019, 13:56
Ben emcellileri, 19/03te toprağa ektim, öncesinde 3 gün peçetede nemlendirmeyi ihmal etmedim. Bir sorun olacağını sanmıyorum ama bekleyip göreceğiz.

g.c.
26-03-2019, 12:17
Bahçede son durum...

g.c.
02-05-2019, 08:05
Bu yılın hazırlığı et kırdıran cinsten oldu. (Kazıkları çakmak, hortumları bağlamak ne zor oldu) 1 Mayıs işçi ve Emekçi Bayramına denk gelmesi vesilesi ile tüm emekçilerin, emeklerinin karşılığını alabildiği nice 1 Mayıslar dilerim.

Ne yazık ki bu yıl bahçe güvenliği ile alakalı da önlem almam gerekecek, oğlumun kum oynadığı kovası, iki büyük turşu kovası ile damla sulama bağlama aparatlarımı kim ne yapacaksa bahçemden almış. Şehrin içinde bahçe yapmanın kaçınılmaz sonucu olarak uğursuz insanlar ile de bu şekilde muhatap olmak durumunda kalıyoruz.

Fotoğraflarda tam net anlaşılmasa da hortum aralıkları 30ar cm tutuldu. 2 sıra da bir sıra boşluk(45cm) bırakılarak yürüyüş yolları oluşturuldu.

Bahçenin en dış sırasını ise iki gece önceden pamuklu makyaj bezi arasında ıslattığım kavun ve karpuzlar için ayırdım. Domates, Biber, Patlıcan ve çengelköy salatalıklarım balkonda henüz 5cm boydalar. 15 Mayısa kadar bekleyeceğim umarım o zamana kadar boylanmış olurlar. Ekim esnasında ekim çukuruna bir avuç koyun ve bir avuç solucan gübresi ile destek vereceğim.

Ve son söz "herkese bereketli bir sezon" dilerim.

feyzi_48
02-05-2019, 10:23
Sayın g.c. Bahçeniz çok güzel, hayırını görün. Birde şu hırsızlık olayları olmasa daha güzel olacak. Tekrar geçmiş olsun. Bereketli bir sezon dilerim.

Musa Gündoğan
02-05-2019, 11:30
g.c.

bahçeniz bereketli olsun inşallah.
çok nizami ve güzel bir bahçe hazırladınız. güvenlik artık çok önemli. şimdi kovalarınızı götürürler sonra bir bakmışsınız tüm hasatı götürmüşler. allah korusun.

bence bu sene süper bir karşılık alacaksınız

derin35
02-05-2019, 18:07
Sayın gc, öncelikle geçmiş olsun. Forumda bitkilerden izinsiz çelik alma vakalarını okumuştuk ama kova, aparatlar çok şaşırtıcı. Daha neler duyacağız?

Hem de bahçeniz duvar ve tel çevrili.

Daha nasıl önlem alınabilir ki?

Hasadınız bol ve bereketli olsun.

abk
03-05-2019, 13:58
Sayın g.c. geçmiş olsun. Yıllar önce işyerinin önündeki çiçekleri bir pazar günü söküp götürmüşlerdi. Bir kaç haftadır da aynı yerdeki bitkilerim ölüyor. Önce kır menekşleri ve güller, bir de filbahri öldü. Bugünde saksıda ekili olan çiçeğimin solduğunu gördüm. Tam işyerimin önünde taşların arasında minicik çiçeklilere ekili olanlar ölüyor hep. İşyerimin iki yanındaki işyerlerine ait olanlara bir şey olmuyor. Üstelik hepimizde aynı güller ekiliydi. Bugün saksıdaki çiçeklerinde ölmeye başladığını görünce kasıt aradım. Sanırım biri özellikle yapıyor. Yoksa 3-4 metre arayla ekili güllerin sadece benim önümde olanlarının kurumasının mantıklı bir açıklaması yok. İnsanları anlamak zor.

g.c.
06-05-2019, 07:40
Paylaşımdan gelen tohumlarımın bir kısmını zemin katımızda oturan Hamide Teyzeme verip onun sevinçten gözlerinin parlamasına tanık olmuş idim. Şimdi sizlere aynı tohumlardan onun yetiştirdiği fideler ile benim yetiştirdiğim fideleri takdim edeceğim.

692725

692726

Bahçedeki bir zeytin ağacının iz düşümüne rastgele ekili tohumları görünce kendi kendime söz verdim. Gelecek sene tohumları kendi hallerine bırakacağım.

TCM
06-05-2019, 09:56
@ g.c. yeri geldikçe aynı deneyimleri ben de paylaşıyorum burada. Biz el bebek gül bebek bakıyoruz ufaklıkları, millet karda yağmurda yalın ayak sokağa salıyor, bizimkiler çıtkırıldım, sokak çocukları pişkin, tıknaz, iri kemikli ve dayanıklı..

Emekli bir öğretmenimizin yöremiz için açtığı ve gittikçe yayılan facebook sayfasında bir hemşehrimizin yetiştirdiği fidenin resmini paylaşayım.

692730

Bunlar da benimkiler; şimdiden ikişer karış oldular, sırım gibiler maşallah :) @Meyvelitepe nin bando takımı benimkilerin yanında Bremen mızıkacıları gibi kalır. Bardakların dibinde yanmış koyun-keçi gübresi koyup üzerini perlit-cocopeat-torf karışımı dökmüştüm. Geçen seneden farkı bu yıl yağmur-çamur-üşengeçlik derken seranın içerisinde bir hafta 10 gün fazladan kaldılar. Işığın azlığından böyle uzayacaklarını sanmıyorum ama işte bizimkiler de böyle. Seranın içinde günün öğle saatlerinde 40 dereceye yaklaşan sıcaklık, gübrenin de etkisi var mı..?

Kıt bilgim ile yukarıdaki iki resim ile, sizin resimleri de ekleyerek şöyle yorum yapayım; tohum çimlenip büyümeye başlıyor ve köklerini sağa sola aşağıya uzatıyor. Kökler bizim plastik bardaklar ile temas edince neyin içinde olduklarını tahmin edip ona göre davranıyor, yani 'yerim de dar, yenim de dar' diyerek kolunu bacağını gövdesini ona göre uzatıp kalınlaştırıyor. Üstteki arkadaşın domates fidesi bizim bardaklardan çok çok daha geniş hacme sahip ve neredeyse mükemmele yakın.

692735

692736

g.c.
06-05-2019, 11:17
Kıt bilgim ile yukarıdaki iki resim ile, sizin resimleri de ekleyerek şöyle yorum yapayım; tohum çimlenip büyümeye başlıyor ve köklerini sağa sola aşağıya uzatıyor. Kökler bizim plastik bardaklar ile temas edince neyin içinde olduklarını tahmin edip ona göre davranıyor, yani 'yerim de dar, yenim de dar' diyerek kolunu bacağını gövdesini ona göre uzatıp kalınlaştırıyor. Üstteki arkadaşın domates fidesi bizim bardaklardan çok çok daha geniş hacme sahip ve neredeyse mükemmele yakın.

Estafurullah sevgili hocam. Sizler bize yol gösteriyorsunuz. Beraberce öğrenip gelişiyoruz.

Maşallah sizin fideler de çok sağlıklı gelişim göstermişler. Toprağa alındığında kolayca kalınlaşıp verimli bireyler olacaklar gibi duruyorlar. @Meyvelitepe nin bando takımı gibi bir takım benim için şimdilik "dream team"

Önümüzde ki seneye bir şeyler aktarabilecek deneyim kazanabildiysek ne mutlu bize. (kendi açımdan gerçekten böyle düşünüyorum) Geçen yıla göre ne kadar az hata yaptıysam yanıma kardır, sizlerden öğrendiklerim sayesinde pektabi ki.

15 Mayısa kadar benim tembellere mühlet verdim, balkonda gelişmeleri için ortamları müsait, bana bahane ile gelirlerse ya çıkar gelirim sizin yanınıza ya da sevgili @dongyul dan sipariş ederim ekeceğim fideleri. Akıllarını başlarına alsınlar :)

TCM
06-05-2019, 12:57
Benimkilerin üzerinde pencere sineklikler var, havalar ısınacak artık bir kaç güne, üzerine hafif bir gölgelendirme yapıp güneşin altına koyun çok kısa zamanda gelişim göstereceklerdir merak etmeyin, isterseniz tarih ve resimlerle not düşün :)

g.c.
15-05-2019, 09:41
Balkonda daha fazla durmalarına içim elvermedi ve dün(14/05/2019) itibari ile 5-10 cm arasında boylanan ne kadar fidem varsa toprakla buluşturdum. Dikim yaptığım sırayı önce çapa ile kabartıp yanmış ahır gübresi ve solucan gübresi karışımı ile takviye ettikten sonra fideleri 2 damlamada bir gelecek şekilde diktim. (Karın tokluğuna çalışan eşimin desteğini de es geçmeyeyim)

693314

Bahçemin yarısından biraz azı domates çeşitleri ile doldu.

Meyvelitepe Turuncusu
Can Yücel Pembesi
Roman
Blue Cream Berry
Maniye
Heybetli
Kellogs türlerinden 3er 5er diktim.

Biberler çok kısa olmalarına rağmen Çetineller toprakla buluştu.

Patlıcanlardan ise Çizgililer henüz beklemeye devam ederken 4 kök Halep karası toprakla buluştu.

693313

Bu kısım geçen yıl işlenmeyen komşu bahçesi. Yabani ot(özellikle ayrık ve kanyaş ile ebegümeci) ile mücadele gerekecek. Sevgili @TCM bahçesinde de konuşulduğu üzere kökleyip atmaktansa üzerinden @Dongyul 'un tırpanı ile kesmek daha verimli bir yöntem olacak.

Özellikle biber fidesi olarak zayıf kalan bahçeme fide tedarik etmem gerekecek. Fesleğen ve kadifeler ile koruyuculuğu ve aromayı attırmam gerekiyor. Umarım her şey istediğimiz gibi olur da eşe dosta dağıtacak kadar ürün elde edebiliriz.

g.c.
24-05-2019, 12:50
693911

4 kök enginar ekmiş idim. Önce bir kök sonra bir kök böceklenerek kuruyup gitti. Son iki enginarımda da benzer sinekimsi böcekleri görünce toz kükürt ile önlem almaya çalıştım. 1 adet yavru enginarım var, bakalım yemek nasip olacak mı..

@its_just_a_ride dan temin edip toprakla buluşturduğum karakafes otum, hemen enginarımın yanında keyif içinde gelişimine devam ediyor.

693912

Genel görünüm ise bu şekilde. Börülce, kabak ve salatalıkların keyifleri yerinde.

Domatesler toprağa uyum sağlayıp boy atmaya başladı. Biberler ve patlıcanlar biraz daha geride kalsa da onlarda da durum olumlu.

Portakal Rengi
25-05-2019, 08:00
[QUOTE=g.c.;1568306]Balkonda daha fazla durmalarına içim elvermedi ve dün(14/05/2019) itibari ile 5-10 cm arasında boylanan ne kadar fidem varsa toprakla buluşturdum. Dikim yaptığım sırayı önce çapa ile kabartıp yanmış ahır gübresi ve solucan gübresi karışımı ile takviye ettikten sonra fideleri 2 damlamada bir gelecek şekilde diktim. (Karın tokluğuna çalışan eşimin desteğini de es geçmeyeyim)

Yani aralık 40 cm oluyor. :(
Bitkiler büyüyünce saç saça baş başa oluyorlar (mış). :D

Musa Gündoğan
25-05-2019, 10:59
[QUOTE=g.c.;1568306]Balkonda daha fazla durmalarına içim elvermedi ve dün(14/05/2019) itibari ile 5-10 cm arasında boylanan ne kadar fidem varsa toprakla buluşturdum. Dikim yaptığım sırayı önce çapa ile kabartıp yanmış ahır gübresi ve solucan gübresi karışımı ile takviye ettikten sonra fideleri 2 damlamada bir gelecek şekilde diktim. (Karın tokluğuna çalışan eşimin desteğini de es geçmeyeyim)

portakal rengi 40 cm domatesler için ideal ancak iberler için çok fazla diye düşünüyorum. zira ben kendim bizzat 20 cm deliklere ikişerli biber dikiyorum boylu boyunca çalı formunda ve bol bol verim alıyorum. hatta ve hatta @donyul un tavsiyesi üzerine bu sene tavuk gübresini sulandırıp arada bir vereceğim. çok ciddi farkları oluyormuş. biberlerde aralığı çok bırakmanıza gerek yok ancak domateste 40 cm bile bazen az geliyor :)

Musa Gündoğan
25-05-2019, 11:00
693911

4 kök enginar ekmiş idim. Önce bir kök sonra bir kök böceklenerek kuruyup gitti. Son iki enginarımda da benzer sinekimsi böcekleri görünce toz kükürt ile önlem almaya çalıştım. 1 adet yavru enginarım var, bakalım yemek nasip olacak mı..

@its_just_a_ride dan temin edip toprakla buluşturduğum karakafes otum, hemen enginarımın yanında keyif içinde gelişimine devam ediyor.

693912

Genel görünüm ise bu şekilde. Börülce, kabak ve salatalıkların keyifleri yerinde.

Domatesler toprağa uyum sağlayıp boy atmaya başladı. Biberler ve patlıcanlar biraz daha geride kalsa da onlarda da durum olumlu.

abi tos kükürtü aslında toprak altı yapmış olsaydın daha uzun süre faydalanabilirdin. çünkü kükürt su ile nemlendiğinde uçucu oluyor ama hafif toprafk altı yapınca daha kalıcı oluyor. bahçen bu sene çok güzel oldu

obabilgesi
25-05-2019, 22:55
[quote=Portakal Rengi;1569065]

portakal rengi 40 cm domatesler için ideal ancak iberler için çok fazla diye düşünüyorum. zira ben kendim bizzat 20 cm deliklere ikişerli biber dikiyorum boylu boyunca çalı formunda ve bol bol verim alıyorum. hatta ve hatta @donyul un tavsiyesi üzerine bu sene tavuk gübresini sulandırıp arada bir vereceğim. çok ciddi farkları oluyormuş. biberlerde aralığı çok bırakmanıza gerek yok ancak domateste 40 cm bile bazen az geliyor :)
Doğru mu anladım?
Merhaba Musa bey;
Şimdi siz biber dikiminde 20 cm ara ile delikler açıp, o deliklere de iki kök biber mi dikiyorsunuz? Eğer doğru anladımsa bu iş benim için şahane olacak :)

its_just_a_ride
26-05-2019, 03:25

Karakafes'in iyi durumda olmasına sevindim.

Bereketli bir sezon dilerim. Kolay gelsin.

g.c.
27-05-2019, 07:53

Geçen sene de bu şekilde ekim yapmış idim. Koltuk alma yaparsanız çok büyük bir karmaşa olmuyor.

Biberlerde Sevgili Musa'nın dediği gibi aralık 20 cm/tek kök tuttum.

abi tos kükürtü aslında toprak altı yapmış olsaydın daha uzun süre faydalanabilirdin. çünkü kükürt su ile nemlendiğinde uçucu oluyor ama hafif toprafk altı yapınca daha kalıcı oluyor. bahçen bu sene çok güzel oldu

Sevgili Musa kardeşim aslına bakarsan toprak ph'ı ile sıkıntım olmadığından kükürtü bu sefer koruyucu/haşere uzaklaştırıcı niyeti ile serptim. Özellikle bahçede orantısız çoğalan salyangozları uzak tutmayı amaçladım. Bir de ufak ufak sineklenmenin de önüne geçmiş oldum.

Elimde 3-4 kilo daha kükürt kaldı. Sezonu 3e ayırıp dönem dönem bu şekilde kullanmaya devam edeceğim.

İyi dilekleriniz için hepinize teşekkür ederim. ;)

Musa Gündoğan
27-05-2019, 10:33
[quote=Musa Gündoğan;1569074]
Doğru mu anladım?
Merhaba Musa bey;
Şimdi siz biber dikiminde 20 cm ara ile delikler açıp, o deliklere de iki kök biber mi dikiyorsunuz? Eğer doğru anladımsa bu iş benim için şahane olacak :)

ben biberleri her 20 cm de iki tal olacak şekilde dikiyorum. rüzgarda filan kırılma olmuyor ve yetişmesinde de ben geri kaldığını düşünmüyorum. 2 senedir 4 sıra biberden o kadar çok biber yedik ki anlatamam.

obabilgesi
27-05-2019, 13:55
[quote=obabilgesi;1569117]

ben biberleri her 20 cm de iki tal olacak şekilde dikiyorum. rüzgarda filan kırılma olmuyor ve yetişmesinde de ben geri kaldığını düşünmüyorum. 2 senedir 4 sıra biberden o kadar çok biber yedik ki anlatamam.
Bu mesajınız bana nasıl iyi geldi anlatamam :) İş yüküm yarı yarıya düşecek, ayrıca seneye sebzelerde yer değişimi yapmak için çok daha fazla derin sürülmüş yer kazanacağım :) (Laf aramızda jalapone, sivri, acı, üçburun, kapya, kıl derken biberleri abarttım :))
Teşekkürler:)

Musa Gündoğan
29-05-2019, 09:47
[quote=Musa Gündoğan;1569204]
Bu mesajınız bana nasıl iyi geldi anlatamam :) İş yüküm yarı yarıya düşecek, ayrıca seneye sebzelerde yer değişimi yapmak için çok daha fazla derin sürülmüş yer kazanacağım :) (Laf aramızda jalapone, sivri, acı, üçburun, kapya, kıl derken biberleri abarttım :))
Teşekkürler:)

toprağı derin sürmenizi tavsiye etmem zira sürekli derin sürerseniz zamanla toprağınızdaki değerleri daha derinlere inmesine neden olursunuz. böyle olunca da bir kaç yıla fidelerinizde gerilemeye gidersiniz 1 kez derin sürün ondan sonra hep yüzeysel yapın. @dongyul un yaptığı metodu da uygulayabilirsniz 50 cm kadar kazıp içerisine yaş gübreleri doldurun toprağı kapatın. hep derin sürmüş hem gübre vermiş olursunuz :)

obabilgesi
29-05-2019, 10:30
[quote=obabilgesi;1569226]

toprağı derin sürmenizi tavsiye etmem zira sürekli derin sürerseniz zamanla toprağınızdaki değerleri daha derinlere inmesine neden olursunuz. böyle olunca da bir kaç yıla fidelerinizde gerilemeye gidersiniz 1 kez derin sürün ondan sonra hep yüzeysel yapın. @dongyul un yaptığı metodu da uygulayabilirsniz 50 cm kadar kazıp içerisine yaş gübreleri doldurun toprağı kapatın. hep derin sürmüş hem gübre vermiş olursunuz :)

Çok, çok iyi bir yöntem! Her sene değil de üç senede bir defa bile yapmak toprağa çok iyi gelecektir.
Uzun süre işlenmemiş toprağın ilk sürümü idi, o yüzden derin sürüm yaptık. Notlarımı da aldım, çok teşekkür ediyorum:)

g.c.
12-06-2019, 09:31
Manisa'da heyelana sebep olacak dehşetteki yağışın geldiğini önceden haber alıp, iş çıkışı bahçeye yanmış ahır gübresi ile birlikte toz kükürt atıp, saat 20,05'e kadar çapa yapmışi idim. Artık eve girmeye yakın şimşekler, gökgürültüleri yağışın gümbür gümbür geldiğini haber veriyordu. Metrekareye ne kadar yağdı bilmiyorum da afet boyutunda ki yağışa hazır olunca minimum zarar ile atlatmış olup, berekete çevirme fırsatı yakalamış oldum. Sabahın ilk saatlerinden (acaba sıkıntı var mı diye erkenden bahçede aldım soluğu) bahçenin fotoğrafları ile sizleri selamlıyorum.

694939

İlk domateslerimiz görüldü.

694940

Biberler bahçenin en tembelleri.

694941

Patlıcanlar atağa geçti.

694942

Börülceler çiçekleniyor.

694943

Marullar "olmaz bunlardan çöpe atalım gitsin"den, geldikleri hallerine bakıyorum da hakikaten çıkmadık candan ümit kesilmiyormuş. Nasılsa olmaz diye dip dibe sokuşturmuştum, seyreltmek gerekiyor.

g.c.
12-06-2019, 09:41
694944

Tohumunu sayın @TCM üstadımdan edindiğim süs ayçiçeği, süslük boyutun ötesine geçti :D Geçen yılın kendiliğinden düşen, yetişen tohumlarından ne ektim ne yer değiştirdim. Bahçenin bodyguardıdır kendileri. Çok merak ediyorum kaç baş verecek.

694945

Beyaz ve kara kabaklarımdan ilk hasata gelenlerden tohumluklar ayrıldı. Karakafes otumun alt yapraklarını hasat ettim, bahçeden çıkan ısırgan, ebegümeci ve pıtıraklarıda 2-3 cm boyutlarında doğrayarak bir kovanın içine suya bıraktım. Sanırım 1-2 hafta sonra müthiş bir potastum içerikli sıvı gübrem hazır olacak. İlk sıvı gübre deneyimim olacak. Yeri gelmişken tekrar @its_just_a_ride üstada teşekkürlerimi iletmiş olayım.

694946

Sıra yanına ekilen mısır, süs ayçiçeği ve salatalıklar ağaç gölgesinde kaldığından olsa gerek kalınlaşma henüz gerçekleşmedi.

TCM
12-06-2019, 15:54
Manisa'da heyelana sebep olacak dehşetteki yağışın geldiğini önceden haber alıp, iş çıkışı bahçeye yanmış ahır gübresi ile birlikte toz kükürt atıp, saat 20,05'e kadar çapa yapmışi idim. Artık eve girmeye yakın şimşekler, gökgürültüleri yağışın gümbür gümbür geldiğini haber veriyordu. Metrekareye ne kadar yağdı bilmiyorum da afet boyutunda ki yağışa hazır olunca minimum zarar ile atlatmış olup, berekete çevirme fırsatı yakalamış oldum. Sabahın ilk saatlerinden (acaba sıkıntı var mı diye erkenden bahçede aldım soluğu) bahçenin fotoğrafları ile sizleri selamlıyorum....

Oğlum Manisa da okuyor, bu yıl İzmir den gelip gidiyor, seneye büyük ihtimal Manisa dan ev tutacak, (aklınızda olsun güzel eşyalı ev olursa haberleşelim, olmadı sizin bahçede çadır kurarız) Tv. alt yazıdan İzmir - Manisa arası heyelan nedeniyle kapalı deyince oğlanı aradım, sınav haftasıydı ama bugün sınavı yokmuş, ben her ihtimale karşı helikopteri hazırlattım, ne olur ne olmaz. Geçmiş olsun sizlere de..

Yav biz baştan kabul ediyoruz; her şeyin en güzelini doğa ana yapar, biz halt ederiz sadece diye. İyi de bu kadar da yapılmaz ki canım; önceki sene sürekli yağmurlar, geçen sene aniden bastıran sıcaklar, bu sene yine yağmur çamur, çimlenmeyen, çürüyen tohumlar vs. vs. Bu kadar da adamın üstüne gelinmez da; bi cinnet her şeyi halledecek az kaldı. Seneye her tarafa karakılçık buğdayı ekecem, kendi kendine tıkırdasınlar bahçede, en azından stresi olmaz.

@ g.c. ayçiçeklerime ne yaptınız öyle, her yaprağı fil kulağı kadar olmuş, korkarım taneleri de bal kabağı çekirdeği gibi olacak.

g.c.
13-06-2019, 07:32
Ben her ihtimale karşı helikopteri hazırlattım, ne olur ne olmaz.

Bi tur verir misiniz hocam? :p

Seneye her tarafa karakılçık buğdayı ekecem, kendi kendine tıkırdasınlar bahçede, en azından stresi olmaz.

Verdiğimiz onca emek güzelleştirmiyor mu hocam her şeyi, ondan değil mi endişemiz, stresimiz. Buğday ekerseniz tadı yavan olur diyim ben size.

@ g.c. ayçiçeklerime ne yaptınız öyle, her yaprağı fil kulağı kadar olmuş, korkarım taneleri de bal kabağı çekirdeği gibi olacak.

Hocam o tamamen kontrolden çıkmış durumda, ben genetik bozukluktan endişe etmeye başladım. Acaba bahçemde alien mi yetiştiriyorum :mad:

g.c.
25-06-2019, 14:11
695778

Daha önce de bahsetmiş idim, memur girişimci arkadaşımdan temin ettiğim sıvı solucan gübresi. Yapraktan 20de1 oranında sulandırarak 3 seferde attım. Solucan gübresinin baskılayıcı özelliği umarım dengesiz yağışlara karşı direnç sağlar.

695779

Ürünün ambalajıda bu şekilde.

695780

İlk acurumuz ;)

695781

Karakafes manzarası.

695782

Ayçiçeği artık baş gelişimine başladı. Güne bakıp dursun gari.

g.c.
25-06-2019, 14:15
695783

Kabaklar ardı ardına hasata geliyor artık.

695784

Biberler çapalandı.

695785

Börülceler sanki 2-3 kök daha olsa iyimiş. Şimdilik tek seferde bir yemeğe yetecek ürün alamıyoruz.

695786

Sevgili Dongyul'dan temin ettiğim tatlı patates fidelerim.

695787

Bir genel görünüm olsun.

g.c.
25-06-2019, 14:19
695788
Hokkaido kabaklarımız olgunlaşıyor. Dün bir tanesini kopardım. Sanırım hasat için biraz erken ama dayanamadım(merak işte) Bu akşam çorbasını tadacağız gibi :)

695789

Marullar keyifte.

695790

#Yağmursonrasıbahçekeyfisi ::)

695791

Genel olarak gidişat iyi. Domatesleri çiçeklenmeye teşvik için sulama aralığını uzattım. Bir de bir kutu aspirini suda eriterek 2 litrelik tulumbada spraylemek suretiyle salsilik asit desteğinde bulundum. Bakalım nasıl bir cevap alacağım.

g.c.
03-07-2019, 13:40
696213

Bahçemin en heybetlisi, en neşeli ve en verimlisi sanırım TCM hocamın tohumlarından edindiğim süs ayçiçeğim. :cool:

696214

Arılar da benimle hemfikir olsa gerek ;)

TCM
03-07-2019, 14:37
Yanındaki kargıya tepeden baktığına göre üzerine çıkıp ezan okusanız olacak :)

g.c.
03-07-2019, 14:39
Yanındaki kargıya tepeden baktığına göre üzerine çıkıp ezan okusanız olacak :)

Kabadayı çıktı bu, arkada ki 8-10 yaşında ki kayısıya resmen kafa tutuyor. :D

g.c.
19-07-2019, 14:43
696836

Heybet fazla olunca dikkat fazla çekiyor ve ne yazık ki bilinçsiz/art niyetli insanların hışmına uğruyor.

Alt dallarından 3 adet dalı koparıp bırakmışlar. Ne anladılar da kopardılar küçük küçük baş vermiş yavruları anlamak mümkün değil. Tabi sağında solunda ki domatesleri de ezip geçmişler.

g.c.
22-10-2019, 00:18
Evet ne yazık ki gelişen koşullar sonrası kötü bir haberim var.
Hobi bahçemi artık tekrar ekmeyeceğim. Bugüne kadar desteklerini esirgemeyen dostlarıma yürekten selam ederim. Hepinize minnet borçluyum. g.c. olarak buralardayım ancak artık burada olmayacağım.

Çünkü;

En önemli konu ne yazık ki Manisa'da Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün uygulamış olduğu su fiyatlandırması. Artık içme suyu ile bahçe yapmayı bırakın Manisalılar olarak duşa girmeye korkar olduk. Bahçemi oluşturur iken olabildiğince çok emek, minimum maliyet çabası üzerinde duruyordum ancak sadece su faturası bile onca emeğin karşılığında aldığımız ürüne denk gelmiyor. Bu sebeple tanıdığım bildiğim ve bu işin ticaretini yapan doğal yetiştiricilerden (pahalı da olsa) sebze temin etmem daha mantıklı oluyor.
Şehrin göbeğinde 50 metrekarecik alanı insana çok görüyorlar, ne yazık ki her gelip geçenin (eline hayatında çapa almamış adamın) bahçevanlık hakkında fikri var ve bunu dikte etmeye bayılıyorlar. Beni yıldırdılar.
Bu bahçenin kuruluş amaçlarından biri de toprağı ve tohumdan son tabağa kadar bitki gelişimi hakkında bilgi sahibi olabilmem idi. Sizlerinde büyük desteği ile artık kendimi giriş seviyesi bahçevan olarak görüyorum. Amacıma ulaşmış olmaktan dolayı gururluyum.
Tabi ki bu alanı çorak bırakmayacağım, tohum paylaşım etkinliğinde arı çeken çiçekler ile su istemeyen basit yetişen bitki türlerinden bir karışım ile artık kendi başının çaresine bakabilecek güzellikler bulmaya gayret edeceğim.
Elimde kalan tohumlarımın hepsini paylaşım etkinliğinde dağıtacağım ki şu gök kubbede hoş bir sadamız olsun.

Emekleriniz zayi olmasın. Hoş kalın...

Asoo
22-10-2019, 07:58
Dokunabileceğimiz, seslenebileceğimiz, bir omuz verebileceğimiz kişilerden oluşsaydı keşke çevremiz.

Giderek yalnızlaştığımız dünyamızda, birçok kişiyle sanal bağlarla bağlıyız. Bir çay demleyip, börtü böcek, çiçek, sebze muhabbeti yapmaya gidemiyoruz; bir hortum salamıyoruz yanıbaşımızdaki bahçeye. Gözden gayrısını kullanamıyoruz duyu organlarımızın. O da hep iki boyutlu görüyor. Bir tarafı eksik.

Ama hislerimizle yakalarız evellallah!

Temennimiz emek alıp, tecrübe ve keyif vererek sizi usta bir bahçıvan yapacak bir toprak parçasıyla gelecekte bir birliktelik kurmanızdır.

Sağlıcakla kalınız.

TCM
22-10-2019, 10:43
Bahçelerine hortum sallayamadık ama çiçek-sebze muhabbeti yaparak çaylarını içtik (http://www.agaclar.net/forum/1575068-post1355.htm) cana yakın g.c. çiftinin.

@ Asoo nun yazdıklarına katılmamak imkansız. Beden ve ruh sağlığımız için zahmetsiz arkadaşlıklarımız olmalı; 'hadi' deyince iki dakikada buluşup ortak paydalarımızda buluşabileceğimiz. Hayat denen bu uzun yolda; tuttuğumuz takıma-partiye, neye inandığımıza, neyi giydiğimize, saçımızı nasıl taradığımıza, ne kadar kazandığımıza bakmayan 'servis noktaları' olmalı yaşamımızda.

Ne sebeple olursa olsun bu güzel birlikteliğin parçalarının eksilmesini istemeyiz. Su istemeyen, bakım aramayan 'sırtına vur ağzından lokmasını al' çok güzel sedumlarımız var. Buluruz daha başka çeşitler. Baharda çiçeklerle dolu bahçenizde çayımızı içmek isteriz.

Eşinize ve ufaklığa bi çok selam, ayrılmayın buralardan, evi biliyoruz, gelir döveriz, zaten geçen hafta sigarayı bıraktım, asabiyim şu sıralar, hasta etmeyin adamı...

malina
31-10-2019, 08:51
İstek üzerine kilitlenmiştir :)