Bağlan

View Full Version : Erenler / Bahçe




Erenler
05-01-2017, 08:54
Herkese merhabalar. Bahçemizin hikayesine başlamadan biraz bilgi vermek isterim.

Bahçenin bulunduğu şehir: izmir – Kemalpaşa – Yukarıkızılca Köyü

Bahçenin büyüklüğü: 12.302 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Normal

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Her ne kadar hobi için biraz büyük olsa da “hobi”

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Bahçeyi Nisan 2016 tarihinde aldık. Komşularımızdan öğrendiğimiz kadarıyla 15 yıldır herhangi bir işlem görmemiş. Otlarla kaplıydı. Sanırım bizden önceki sahibi bir villa projesi yapmayı düşünmüş ve üstündeki ağaçlara kıymış. Neyse ki son anda yetişip buranın da tamamen beton yığını olmasının önüne geçtik.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 3 ay

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Nasıl başlarsak öyle gideceğini düşündüğümüzden tasarım açısından son halini düşünerek hareket ediyoruz. Profesyonel yardım almayı düşünüyoruz.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz Bahçe ilk mesajlardaki resimde gözüküyor

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Bahçenin altında çok keyifli sağlıklı bir çamlık var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Bizde hayaller derya deniz. Öncelikle meyva ağaçlarının dikimi sonrasında ailemin emekliliğini geçirebileceği bir konut inşaası.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
3 adet yetişkin Gemlik cinsi zeytin
Yaklaşık 20 adet aşı ve budama yapılacak delice zeytin
35-40 adet yetişkin çam ağacı

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Şu an için yok

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Yok

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Hayır

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Derinliğini tam olarak bilmediğimiz yüzeye 2 metre yakınına kadar su dolu olan ıslah edilmesi gereken bir kuyu ve yolun yanında yazın en sıcak zamanında iki üç hareketle su çıkaran bir tulumbamız var.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Fidan dikimi sonrası damla sulama sistemi kurmayı düşünüyoruz.

Toprak özellikleri Tam bilgi sahibi değilim. Toprak analizi yaptırmak istiyoruz yakın zamanda.

Kompost yapıyor musunuz? Hayır

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Şu ana kadar hayır. Ama daha yolun çok başındayız. Umarım bu bölüme çok şey yazmak zorunda kalmayız.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Hayır

Bahçeniz organik mi? Organik olayı biraz karışık. Planımız Kimyasal kullanmadan doğal bir tarım yapmak için gayret göstermek.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Kullanılınca yazarım.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Herhangi bir zararlıya henüz rastlamadık.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Düşüncemiz şu an için damlama sulama sistemi.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Bahçemiz yamaçta. Güney-doğu cepheye bakıyor genel anlamda

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Şuan için sadece araziyi satın almak.


Bahçemizden tüm haberler için bloğuma göz atabilirsiniz. Bahçe Blog | Hobi Bahçesi Üzerine... (http://www.bahceblog.com)




Erenler
07-01-2017, 12:49
Yeniden merhabalar sayın forum sakinleri. Yavaştan bahçenin satın alındığı haliyle hikayemizi anlatmaya başlayalım.

Bahçede önümüzdeki yıllarda ev yapılması planlanan alandan bahçenin görünümü.

636986

Gece ve gündüz bizlere mükemmel bir görüntü sunan kayamız tüm ihtişamıyla karşınızda

636987

Bahçenin alt kısmından yamaca doğru bir görüntü. üst noktaya çıkmak için boyumuzu geçen otlarla mücadele etmek zorunda kaldık. Uzun yıllar hiçbir işlem yapılmamış. Öyle olunca da otlar ağaç olmuş resmen.

636988

Bahçenin ortasından yola doğru bir fotoğraf. Sağ kısımda yaklaşık 500-600 metrekareyi kaplayan bir çamlık bulunuyor.

636989

Erenler
07-01-2017, 13:05
Yolumuz ve taş duvarımız. Su tulumbası görünüyor.

636995


Bahçenin yol kenarında bulunan tulumba. bir kaç hareketle kolaylıkla su çıkarılabiliyor. Yalnız ne kadarlık bir su rezervi olduğunu şuan için bilmiyoruz.

636991


Bahçenin ortasında Temmuz ayında bile yüzeye 1 metre yakınlıkta su birikintisi olan ve acilen ıslah edilip temizlenmesi gereken kuyu. Yakın zamanda bu konuya eğilmeyi düşünüyoruz. Malum 250 fidan dikiminden sonra sulama anlamında neyle karşılaşacağımızı dikimden önce öğrenmemiz lazım.

636992

Erenler
07-01-2017, 13:31
Öncelikle bahçenin sınırlarını belirlemek için harita mühendisi çağırdık ve tüm köşelere demirler çaktık. ardından bu demirleri şeritle çevirip, bahçenin tüm alanını görünür hale getirdik.

636997

Sonrasında çağırdığımız iş makinasıyla ilk sekinin tesfiyesini gerçekleştirdik. böylece otlardan kurtulmuş olduk. ayrıca çukurluklar vs. bu sayede giderilmiş oldu.

636998

636999

Ve tesfiye sırası ikinci sekiye geldi. Tam bitti derken iş makinası arıza verdi ve iş yarım kaldı.

637000

İyi ki iş makinasını yakın yerden bulmuşuz. İş makinası sahibi ve operatörü Kadir abi hemen gidip küçük makinayı getirdi. Tel örgü çekilecek engebeli yerlerde düzleştirme yaptık. Kadir abi profesyonel bir şekilde "buraya makina girmez, girerse devrilir" diyen çevredeki endişeli köylülerin bakışları altında işini icra etti ve herkesi haksız çıkardı. Engebeli arazi yoktur amatör operatör vardır dedirtti bizlere.

637001

Fikir vermesi açısından büyük iş makinası için saatlik 90TL küçük iş makinası içinse saatlik 80 TL ödeme yaptık. Nakliye ücreti almadı bizden.

Erenler
07-01-2017, 14:04
Bu bilgiler ve fotoğraflardan sonra kısaca kendimi tanıtayım. Emekliliğine 30 yıl olan bir kamu personeli olarak emekliliğine 2 yılı olan babası ve hali hazırda emekli olan annesi için hazırlamaya çalıştığı bir arazinin gönüllü çalışanıyım. Kim bilir belki bir gün o otuz yılı beklemeyip bende bu bahçedeki hayatıma erken başlarım. İzmir dışında görev yapıyorum. İzinlerde ve bayramlarda gerekli işlemler için koştururken, diğer zamanlarda bol bol internet üzerinden araştırmalar yapıyorum. Benim yokluğumda ailem atılması gereken adımları atıyor derken basamakları birer birer tırmanıyoruz.

Bu forumu uzun süredir misafir olarak mutluluklarını, başarılarını, yanlışlarını, tecrübelerini ve yeni uygulamaları paylaşan değerli üyelerin yani sizlerin, bahçe hikayelerini okurken çok şey öğrendim. Hayatım boyunca şehirde yaşadım. Son 15 yıldır köylere sadece piknik ve kahvaltı için gittim. Sanırım bu son cümlem tarım konusunda, toprak konusunda ne kadar üst seviye bir bilgim olduğunu ispatlamıştır!! Agaclar.net’i okudukça hayallerimiz şekillendi ve artık o hayalleri uygulamaya geçirmenin zamanı geldi.



Elimden geldiğince belli aralıklarla bu sayfayı güncel tutmayı düşünüyorum. Böylece benim gibi ilk başta foruma üye olmayıp kişisel kullanım için bilgi hırsızlığı yapan kişilere tecrübelerimizi, yaşadıklarımızı aktarmak ve siz değerli üyelerden yorumlar alarak yapabileceğimiz yanlış uygulamaların önüne geçmek istiyoruz. Umarım buradaki büyüklerimin açtığı sayfalar kadar bol paylaşımın olduğu bir sayfa olur.

Arazi Alım Hikayemiz
İzmir’in sıcağından kurtulalım derken yıllarca süren araştırmalar sonucunda, En azından 5-6 derece sıcaklık farkını yaşayabileceğimiz, şehrin gürültüsünden uzak, şehir merkezindeki eve 40km uzaklıkta bir yer olduğu için Kemalpaşanın Yukarıkızılca köyü taraflarında karar kıldık. Ve birkaç denemenin ardından bu araziyi gördük. İmkanlarımızın, planlarımızın çok üstünde bir mebla da olsa gelecek için güzel bir yatırım olacağını düşünerek bu araziyi almaya karar verdik.


Tesfiye – Arazinin Hazırlanması
Araziyi alım aşaması boyunca boyumuzu aşam otlardan dolayı bir türlü adam akıllı dolaşamamıştık. Ve giremediğimiz saklı cennetler vardı. Neyi satın aldığımızı görmek adına saatini 90 TL ye kiraladığımız kepçe ile hızlı bir şekilde otların ve ağaçlaşmış çalışarın temizlenmesini sağladık. Böylece en azından bahçe olarak kullanmayı düşündüğümüz alanı görmek nasip oldu.

Arazinin Etrafını Çevirme
Resimlerden de görüleceği üzere sınırları fazlasıyla engebeli ve dağlık bir arazimiz var. Etrafını çevirmek için görüştüğümüz firmalar ve kişiler araziyi gördüğü anda arkasına bakmadan fiyat bile vermeye tenezül etmeden kaçıyorlardı. Ne yapalım ne edelim derken, tesfiye işlerinde bizlere yardımcı olan Kadir abinin küçük kepçesi imdadımıza yetişti. Bu araca saatlik 80tl lik ödeme yaptık. Bu araç sayesinde tel örgü örülecek tüm alanları temizledik ve düzenlemeler yaptık. Baya yorucu ve zorlu bir işlemdi. Sonunda tamamladık. Buna rağmen koskoca İzmirdeki tel örgü yapan firmalardan bir çoğu yine kaçmaya devam etti derken, Kemalpaşa Çit adlı bir firmayla karşılaştık. İşlemin zorlu olacağını biliyorlardı. Arazi beton mikseri için uygun değildi ve beton çiti (1 adedi yaklaşık 60-65 kg) arazinin sırt kısımlarına çıkarmak imkansıza yakındı. Gerekli gözlemlerini yaptılar buna göre fiyat çıkardılar. Zaten bu firmayı tutmamızın sebebi araziyi görüp kaçmamalarıydı. Diğer firmalar dümdüz, taşsız, yolu olan, güzel arazilerde çalışmak istediklerinden fiyat bile vermemişlerdi. Bu Firmayla görüşmelerimiz sonunda paslanmayan galvaniz, bahçenin durumuna göre 3 metrelik ve 2,5 metrelik borular çimento karılarak sabitlendi. Dirsekler, ana kapı ve ormana yakın alandaki acil durum kapısı yapıldı. Yerine göre 2 metre yerine göre 1,5 metre tel örgü ve 3 sıra dikenli tel çekildi. Araziye domuz giremesin diye tel toprağa sabitlendi. ( Bu yöntem işe yaramazsa ileride beton döktürmeyi düşünüyoruz) böylece ikinci aşamamız tamamlanmış oldu. Maliyetli bir çalışmaydı. Umarım ömürlük bir çalışma olmuştur.

637010

637011

637012

637013

Kuyu Islahı
Şu an planlama aşamasında işlem bittiğinde fotoğrafları ve gerekli bilgilendirmeyi yaparım.

Fidan Dikimi
Geleneksel tarımla dakka bir gol bir savaşlarım başladı. Hani parlak zekalıyız ya hemen internet araştırmaları, yabancı makaleler, yayınlar, araştırmalar yapıldı ve bodur zeytin (Arbeguine İ_18) dediğimiz ağaçların hem sık dikim imkanı tanıması hem de veriminin yüksek olması sebebiyle hayallerimizi süsledi. Tüm araştırmalar uzun bir süre bodur zeytin üzerine yapıldı. Sonrasında rüya aleminden uyanıp gerçek hayatla yüzleştik. Şu an çelikten 8-10 yaşında gemlik zeytin fidanları üzerinde duruyoruz. Bu konuyla ilgili gelişmeleri önümüzdeki günlerde aktarırım.

emir2604
08-01-2017, 11:54
Sayın Erenler
Öncelikle sayfanız hayırlı olsun.Bir solukta okudum.Bizi gelişmelerden mahrum etme.Ben 1200 metre için o kadar çok yoruldum ki anlatamam.Arazi o zaman çok büyük geliyordu gözüme.Şİmdi ağaç dikecek yerim kalmadı.Keşke sizin gibi büyük yer alsaydım.misafir evi ,Kümes ,ahır.vb yerler yapardım.Yürüme yolu ,kayalık bir alan,söğüt altı hatta piknik için özel çim alan, futbol sahası,valeybol sahası, kuruluk, ne bileyim daha neler neler.Uğraştıkça yeni şeyler geliyor insanın aklına.Kısacası bir çiftlik.Umarım her şey gönlünüze göre olur.

Erenler
08-01-2017, 12:15
Sayın Emir2604,

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Bizlerde ilk dönemlerde bizi zorlamayacak, fazla maliyetli olmayacak 1-1,5 dönüm bahçeler üzerinde durduk. Sonrasında gördük ki şehre yakın ilçelerde dönümü 15-20 bin tl değerindeki yerleri köylüler tek tapulu olduğu için ve genel anlamda müşterisi çok olduğu için 100-120 bin tl fiyatlar söylediler. Bu durumu görünce arazi olarak büyük ama ederine yakın bir yer aradık ve burayı bulduk.

Aynen bahsettiğiniz gibi alan geniş olunca da hayaller birbirini izledi. Ve son halini şimdiden hesaba katarak planlarımızı ona göre yaptık. Şu an için kısa vadede sırasıyla fidan dikimi, kuyu ıslahı, geçici konteyner ev, bostan düşüncemiz mevcut. uzun vade de ise ev, ahır, kümes, sera gibi düşüncelerimiz var. Bunları buraya yazıyorum ki, yıllar sonra bu sayfalara baktığımızda hedeflerimize ne kadar ulaştığımızı görme şansımız olacak. Meşakatli olacak, yeri gelecek bir anlıkta olsa yıldıracak fakat hiçbir zaman boyun eğdiremeyecek :)

Saygılar.

mustafa_myb
08-01-2017, 12:54
Sayın Erenler,
Sayfanız ve bahçeniz hayırlı olsun. Baştan sona zevkle okudum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Paslanmaz galvaniz boru fiyatı ve 3 metrelik tel örgünün fiyatını sorabilir miyim, mertesi kaç lira, kaç cm gözlü, kaça mal oldu. Hazır çimento fiyatı ne kadar, o ne kadar tuttu. Köydeki evimizin bahçesini bu şekilde çevirmeyi planlıyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum. Bizim bahçenin içi de yıllardır boş ve şimdiden bilgisayarda proje alt yapısını hazırlamaya çalışıyorum. Ama arazinizin yapısını, cephesini ve konumunu çok beğendim. Orada neler yapılmaz ki? Tabi her şey imkanlara bağlı :)) Her şey gönlünüzce olsun.

Erenler
08-01-2017, 13:30
Sayın Erenler,
Sayfanız ve bahçeniz hayırlı olsun. Baştan sona zevkle okudum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Paslanmaz galvaniz boru fiyatı ve 3 metrelik tel örgünün fiyatını sorabilir miyim, mertesi kaç lira, kaç cm gözlü, kaça mal oldu. Hazır çimento fiyatı ne kadar, o ne kadar tuttu. Köydeki evimizin bahçesini bu şekilde çevirmeyi planlıyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum. Bizim bahçenin içi de yıllardır boş ve şimdiden bilgisayarda proje alt yapısını hazırlamaya çalışıyorum. Ama arazinizin yapısını, cephesini ve konumunu çok beğendim. Orada neler yapılmaz ki? Tabi her şey imkanlara bağlı :)) Her şey gönlünüzce olsun.

Sayın Mustafa_myb;

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Çit olayı daha çok yeni bir konu. Hazır bilgiler tazeyken sayenizde diğer üyelerimizde vereceğimiz bilgilerden faydalansın.

Yukarıda belirtmiştim fakat yine de üstünden geçmek istiyorum. Arazimiz engebeli içinde 2 adet tepe ve yamaç var. O yüzden haliyle bize maliyetiyle düz bir arazinin maliyeti aynı olmayacaktır. Arazi şartlarından biz hazır beton kullanmadık. İşçi arkadaşlar kendileri karıp taşıdılar. 60lık 2,5 metrelik galvaniz boru, galvaniz kapak ve tel örgü olarak 1,5 metre 2,5mm kalınlık 5cm gözlü (diye biliyorum) , 3 sıra tel, toprağa sabitleme ücreti olarak 32-33 tl metrekare ücreti verdiler. Siz bu fiyatı baz alabilirsiniz. Bizim arazimizde bazı yerlerde 3 metre boru 2 metrelik tel kullandığımız için ve çit yolu düzeltme faaliyetleri yapıldığı için hesabımız çok karışık. Paylaşmamın kimseye faydası olmayacaktır. Acil çıkış kapısı 500 tl, hem küçük hem araba girişli ön kapı ise 1000 tl civarında bir maliyeti oldu bizlere.

Piyasada araştırma yaptığınızda çok farklı fiyatlar göreceksiniz. Sadece galvaniz borunun 3 boyutu var. 48 lik ile 60 lık boru bir olmayacaktır. 48lik belki işinizi görmeyecektir. tel örgü keza öyle. Eğer ömürlük bir çalışma olmasını istiyorsanız malesef kesenin ağzını açmak değil, açık tutmak gerekiyor. Bize bir aletin çaktığı direkler için fiyat verdiler.Fiyatı çok uygundu. fakat beton yok, bir makina 20-30 cm derine çakıyor, paslanır malzeme ve bildiğiniz ince L profil. Böyle bir çalışma yapsaydık 4-5 bin tl tutacaktı ve biz 5 yıl sonra yeniden yaptırmak zorunda kalacaktır. Çünkü burada yaşamayı düşünüyoruz.

Bir diğer konu ise beton direkler yaklaşık 50-60 kg civarında hem taşıması zor hemde birinin devrilmesi durumunda büyük hasar veriyormuş. Galvaniz paslanmaz boru 15-16 kg civarlarında olup, betonla sabitlendiğinden insan gücüyle zarar vermek imkansız. Kısacası bize çok mantıklı geldi. Uzun kullanımdaki tecrübelerimizi yine önümüzdeki yıllarda paylaşırız.


Arazinin arkası çamlık olduğu için acil çıkış kapısını elzem gördük. Bir yangın durumunda rahat müdahale edebilmek için.
637062


Ve karşınızda tel örgü için 10 firmayı araziye götürüp gösteren ve en sonunda yılmadan bu işi hakkıyla yapabilecek bir firma bulan cefakar babam :)

637063

Ön kapının küçük çıkışı

637064

Erenler
08-01-2017, 13:45
Ocak sonu - Şubat başı dikmeyi düşündüğümüz zeytinler ve açık köklü diğer fidanlar için toprak hazırlıklarını kış başında yapmaya çalıştık. malum 15 sene hiç işlenmemiş bir araziden bahsediyoruz. Toprağı patlatalım dedik. "Ben sana patlatırsam görürsün dedi" ve gördük. Ancak 15-20 cm derine girebildik. (Hedef 50-60 cm idi) Bu dönemdeki yağışlar ardından yine bir deneme yapabiliriz.

637065


Bu fotoğrafta çamlık bir yarık var. Daha oraya otlar yüzünden hiç girmek nasip olmadı. Arazimiz hala keşfe muhtaç. O yarıkta su olduğuna dair rivayetler var. Bu keşfin heyecanını önümüzdeki döneme bıraktık.

637066

dongyul
08-01-2017, 13:50
Sayın Erenler; Bahçeniz hayırlı olsun aramıza hoş geldiniz...

Erenler
08-01-2017, 14:12
Sayın Erenler; Bahçeniz hayırlı olsun aramıza hoş geldiniz...


Sayın dongyul;

Hoşbuldum. Teşekkür ederim. Yaklaşık 1 yıldır bu forumu takip ediyorum. Küçük bahçenizde yarattığınız mucizelerin hayranıyım. Sayfanızı severek takip ediyorum. Resmen ders kitabı gibi okuyorum sayfanızı elimde not defteriyle. Bu forumda etkin olarak paylaşımlara bulunan takip ettiğim üyeler, arazimiz şeklini aldıkça, fotoğraflar paylaştıkça kendilerinin de bu bahçede tecrübeleriyle verdikleri bilgileriyle emeklerinin olduğunu görecekler.

Muda
08-01-2017, 14:14
Bahçeniz hayırlı olsun. Aramıza hoşgeldiniz.

Bahçenizde suyun olması en büyük nimet. Susuz hayat olmuyor. Arkadaşım gelen suyu havuzlara doldurup sulamayı o şekilde yapıyordu. Sizin de çok rahat yapacağınıza inanıyorum. Duvarları da siz mi yaptırdınız.

Anladığım kadarı ile sadece zeytinlik yapmayı düşünüyorsunuz. Orada gittiğiniz zaman kalmayı istiyorsanız başta dut olmak üzere farklı zamanlarda meyve veren ağaçlardan da dikmenizi öneririm. Bir kısmı olmaz ise diğerlerinden gittiğiniz zaman siz ve çocuklar dalından meyve yiyebilirsiniz. Nasıl olsa hepsi birlikte büyür.

Erenler
08-01-2017, 14:28
Bahçeniz hayırlı olsun. Aramıza hoşgeldiniz.

Bahçenizde suyun olması en büyük nimet. Susuz hayat olmuyor. Arkadaşım gelen suyu havuzlara doldurup sulamayı o şekilde yapıyordu. Sizin de çok rahat yapacağınıza inanıyorum. Duvarları da siz mi yaptırdınız.

Anladığım kadarı ile sadece zeytinlik yapmayı düşünüyorsunuz. Orada gittiğiniz zaman kalmayı istiyorsanız başta dut olmak üzere farklı zamanlarda meyve veren ağaçlardan da dikmenizi öneririm. Bir kısmı olmaz ise diğerlerinden gittiğiniz zaman siz ve çocuklar dalından meyve yiyebilirsiniz. Nasıl olsa hepsi birlikte büyür.

Sayın Muda;

Hoşbuldum. Mesajınız için teşekkür ederim.

Su konusunda sorun yaşamamak için önlemlerimizi aştan almayı düşünüyoruz. Evdeki hesap şu şekilde;

- Kuyu ıslah edilecek.
- 2 Adet 10.000lt lik su deposu arazinin üst kısmına yerleştirilecek.
- Benzinli su motoru ile kuyudan depoya su aktarılacak.
- Depodan fidanların sulaması yapılacak.

Hesabın çarşıya uyup uymayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Duvarları ilk mesajda bahsettiğim üzere villa projesi yapmayı düşünen eski sahibi yaptırmış. Çok maliyetli bir işlem ama görüntüsü mükemmel.

Sayenizde fidan konusuna biraz daha değinmem gerektiğini gördüm. Teşekkür ederim. Alt sekiye toplamda 130 adet 4x5 dikim sıklığında Gemlik zeytin fidanı ve 5 adet domat zeytin fidanı dikme planımız var.

Üst sekiye ise genelde kurutmalıklarını yapabileceğimiz, uzun süre muhafazasında sıkıntı olmayan ürünlerden fazla olmak kaydıyla; 30 adet chandler cinsi ceviz, 30 adet ferragnes ve texas cinsi badem, 5 adet nar, 5 adet incir, 5 adet dut, 5 adet erik, 10 adet kiraz vişne, ve bölgede yetişebilecek diğer tüm meyva ağaçlarından 1'er 2'şer adet dikmeyi düşünüyoruz.

Piyasadaki kalitesiz, ihracat fazlası ürünleri tüketmekten o kadar tiksindik ki , mümkünse kendi ürünümüzü kendimiz yetiştirip tüketmek istiyoruz. Bu bağlamda fidan çeşidi önerilerinize açığım. Daha fidan tedarik işlemini zeytin haricinde tamamlamadık.

saygılar.

Muda
08-01-2017, 15:16
Sayın Erenler;

Benim yerim sizin yerden çok daha fazla kayalık ve engebeli. Sekiler halinde. Bu nedenle araziyi makina gücü ile işlemek çok zor. Kısmi olarak birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Benim arazideki deneyimlerim su işinin öncelikli olarak çözülmesi. Su olmayınca hayat olmuyor.

Taş duvarları yapmak zor ve zahmetli. Taş, usta bulmak biraz zor oluyor. Güzel bir işçilik yapmışlar.

Arazi engebeli olunca değişik türden ağaç ve asmaları düzeltmeye ve yeniden dikmeye çalışıyorum. Daha önce bir arkadaşın babasının bahçesine oldukça fazla miktarda asma fidanı yapmasını sağladım. Oradan asma fidanlarını temin edip dikeceğim. Size de önerim tel diplerine veya gerisine komple değişik asma dikmeniz. Nasıl olsa dikilmiş teller var. Damlama sulama ile o fidanları sulamanız.

Ben arazimde bulunan ahlat ağaçlarının büyük kısmını armut çeşitleri ile aşıladım. Muhtemelen bu yıl onlardan ürün almaya başlayacağımı düşünüyorum. Fidan olarak da aldım. Buradaki bir fidancıya aşı kalemlerini getirip durgun göz aşısı ile aşılamasını sağladık. Daha sonra 2016 yılında diktim. Aynı şekilde farklı elma fidanları da diktim. Buradaki amacım armut veya elma fidanlarından farklı zamanlarda ürün verenler oldu. Erkenci elma ve armut çeşitleri ile birlikte daha sonra sonbahara kadar ürün veren çeşitlerden. Arazinizde elma,ahlat ağaçları var ise siz de deneyebilirsiniz.

Bende bir tane yabani minik dut ağacı vardı. Onu ekşi kara ve tatlı kara dut ile aşıladım. Bu yıl ikinci yılı olacak. Dutlardan beyaz dut, tatlı kara dut, ekşi kara dut, yediveren dut fidanları diktim. Aldığım iki fidan ise aşılı denmesine rağmen mor minik tohumdan çıkma dut oldu. Onları da aşılayarak mor iri dut haline getirmeyi düşünüyorum. Ekşi kara dut geç büyüyen, ancak büyüdüğü zaman dut verme süresi uzun olan bir dut. Diğerleri çok daha çabuk büyüyorlar. Ancak dutun kökleri fazla uzuyormuş. Arazinizde buna göre yere dikim yaparsanız iyi olur.

Kirazlardan muhtemelen napolyon cinsi kiraz alacaksınız. Onun döllenmesi için sarı kiraz olması gerekiyor. Gili cinsi kiraz ile bazı kirazlar da onun dölleyicileri. Ben van kirazını da kendim yiyeceğim için aşı ile yapmayı düşünüyorum. Bir arkadaşta 6 yıl önce yemiş olduğum kirazı çok beğenmiştim. Eriklerden ve kayısıdan da farklı zamanlara erenleri çoğaltmaya çalışıyorum. Siz de benim gibi mükemmel olan meyvelerin o hale gelmesi için çok fazla ilaç kullanıldığını öğreneceksiniz. Kendi bahçenizde de kısmen de olsa ilaç kullanmanız gerekeçek. Ancak hangi ilacı kullandığınızı ne kadar kullanıldığını bileceğiniz için kendinizin yetiştirdiği ürünler kurtlu bile olsa size iyi gelecek.

Ceviz çeşitlerini arkadaşlarımızdan bilenler çok. Tozlaşması için aralarına atılması gereken çeşide bakarsanız iyi olur. Ancak evin yakınlarında olmamasına özellikle dikkat edin. Ceviz ağacı altında oturmamayı eskiler söylerken, yanlış hatırlamıyorsam cevizin sülfür gazı salgıladığını bilimsel olarak öğrenmiş olduk.

Bahçe yapacağınız yeri de önceden tasarlamanız iyi olur. Ağaçlar büyüdükten sonra altlarında bahçe yapmanız mümkün değil.

Beş altı çeşit çilekten yetiştirdiklerim nedeni ile dışarıdan aldığım çileklerden hemen hemen hiç tad alamıyorum. Benim yetiştirdiklerim daha küçük ve daha az renkli olsa bile tatları mükemmel. Damlama sulama sistemi döşeyip bakımını yapabilirseniz çok daha iyi oluyor. Bunlar sonbahar görüntüleri. Biraz daha çoğaltmayı düşünüyorum. Bu çeşit üçüncü ürünü veriyor.

637068

637069

MÜRSEL18
08-01-2017, 16:34
Bahçe'niz hayırlı olsun.
Rabbim kaza bela vermesin.

guppy
08-01-2017, 22:40
Bahçe hayırlı olsun. Traktör önce pulluk çekip ardından çapalama yapsaydı daha derine inilebilirdi.

Erenler
09-01-2017, 07:50
Sayın Erenler;

Benim yerim sizin yerden çok daha fazla kayalık ve engebeli. Sekiler halinde. Bu nedenle araziyi makina gücü ile işlemek çok zor. Kısmi olarak birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Benim arazideki deneyimlerim su işinin öncelikli olarak çözülmesi. Su olmayınca hayat olmuyor.

Taş duvarları yapmak zor ve zahmetli. Taş, usta bulmak biraz zor oluyor. Güzel bir işçilik yapmışlar.

Arazi engebeli olunca değişik türden ağaç ve asmaları düzeltmeye ve yeniden dikmeye çalışıyorum. Daha önce bir arkadaşın babasının bahçesine oldukça fazla miktarda asma fidanı yapmasını sağladım. Oradan asma fidanlarını temin edip dikeceğim. Size de önerim tel diplerine veya gerisine komple değişik asma dikmeniz. Nasıl olsa dikilmiş teller var. Damlama sulama ile o fidanları sulamanız.

Ben arazimde bulunan ahlat ağaçlarının büyük kısmını armut çeşitleri ile aşıladım. Muhtemelen bu yıl onlardan ürün almaya başlayacağımı düşünüyorum. Fidan olarak da aldım. Buradaki bir fidancıya aşı kalemlerini getirip durgun göz aşısı ile aşılamasını sağladık. Daha sonra 2016 yılında diktim. Aynı şekilde farklı elma fidanları da diktim. Buradaki amacım armut veya elma fidanlarından farklı zamanlarda ürün verenler oldu. Erkenci elma ve armut çeşitleri ile birlikte daha sonra sonbahara kadar ürün veren çeşitlerden. Arazinizde elma,ahlat ağaçları var ise siz de deneyebilirsiniz.

Bende bir tane yabani minik dut ağacı vardı. Onu ekşi kara ve tatlı kara dut ile aşıladım. Bu yıl ikinci yılı olacak. Dutlardan beyaz dut, tatlı kara dut, ekşi kara dut, yediveren dut fidanları diktim. Aldığım iki fidan ise aşılı denmesine rağmen mor minik tohumdan çıkma dut oldu. Onları da aşılayarak mor iri dut haline getirmeyi düşünüyorum. Ekşi kara dut geç büyüyen, ancak büyüdüğü zaman dut verme süresi uzun olan bir dut. Diğerleri çok daha çabuk büyüyorlar. Ancak dutun kökleri fazla uzuyormuş. Arazinizde buna göre yere dikim yaparsanız iyi olur.

Kirazlardan muhtemelen napolyon cinsi kiraz alacaksınız. Onun döllenmesi için sarı kiraz olması gerekiyor. Gili cinsi kiraz ile bazı kirazlar da onun dölleyicileri. Ben van kirazını da kendim yiyeceğim için aşı ile yapmayı düşünüyorum. Bir arkadaşta 6 yıl önce yemiş olduğum kirazı çok beğenmiştim. Eriklerden ve kayısıdan da farklı zamanlara erenleri çoğaltmaya çalışıyorum. Siz de benim gibi mükemmel olan meyvelerin o hale gelmesi için çok fazla ilaç kullanıldığını öğreneceksiniz. Kendi bahçenizde de kısmen de olsa ilaç kullanmanız gerekeçek. Ancak hangi ilacı kullandığınızı ne kadar kullanıldığını bileceğiniz için kendinizin yetiştirdiği ürünler kurtlu bile olsa size iyi gelecek.

Ceviz çeşitlerini arkadaşlarımızdan bilenler çok. Tozlaşması için aralarına atılması gereken çeşide bakarsanız iyi olur. Ancak evin yakınlarında olmamasına özellikle dikkat edin. Ceviz ağacı altında oturmamayı eskiler söylerken, yanlış hatırlamıyorsam cevizin sülfür gazı salgıladığını bilimsel olarak öğrenmiş olduk.

Bahçe yapacağınız yeri de önceden tasarlamanız iyi olur. Ağaçlar büyüdükten sonra altlarında bahçe yapmanız mümkün değil.

Beş altı çeşit çilekten yetiştirdiklerim nedeni ile dışarıdan aldığım çileklerden hemen hemen hiç tad alamıyorum. Benim yetiştirdiklerim daha küçük ve daha az renkli olsa bile tatları mükemmel. Damlama sulama sistemi döşeyip bakımını yapabilirseniz çok daha iyi oluyor. Bunlar sonbahar görüntüleri. Biraz daha çoğaltmayı düşünüyorum. Bu çeşit üçüncü ürünü veriyor.

Sayın Muda;

Muhteşem fikirleriniz ve çok değerli tecrübelerinizi uzun uzun açıklayarak bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Bahçemizde sanırım 2-3 adet ahlat ağacı var. Onların budamasını yapıp armut aşılamayı planlıyoruz. Böylece çok kısa zamanda ürün alma şansımız olacak. Bahsi geçtiği üzere dikeceğimiz meyve fidanlarının erkenci ve ileri zamanda ürün verenlerini dikip, en azından 4-5 ay o ürünü kullanmak istiyoruz. Maalesef 8-10 zeytin ağacı haricinde başka meyve ağacı olmadığından, diğer tüm meyveleri kendimiz dikeceğiz. Dut, kiraz ve diğer meyveler hakkında verdiğiniz detayları not aldım. Fidan seçmeye gittiğimizde göz önünde bulunduracağım.

İlaç konusuna gelecek olursak, elimizden geldiğince maliyetli olsa bile doğal yöntemleri kullanmaya çalışıcaz. Ama forumdan da takip ettiğim kadarıyla mecbur kalınması durumunda insan ve doğa sağlığını ön planda tutan ilaçları tercih etmeyi planlıyoruz. Bulunduğumuz bölgeden aldığım bilgiler meyve ağacı zararlılarının bölgemizde yaygın olmadığı yönünde. Bunu zamanla daha iyi göreceğiz.

Ceviz fidanı dikimi, budaması, hasatı konusunda youtube ve diğer video sitelerinde okadar çok eğitici öğretici videolar var ki daha elimi fidana sürmedim fakat çoğu bilgiye şu an sahibim ( ya da bana öyle geliyor) Ağaçların yerleşimlerini, evin, bostanın yerlerini uzun araştırmalar sonucunda oluşturduk. Çünkü anladığımız kadarıyla bu çiftlik kurma işinde başta yapılan hatalar, diğer tüm hatalardan daha maliyetli oluyor.

Asma fidanı konusu ise, gece yazınızı okuduğumda uykulu gözlerim birden faltaşına döndü. Şu ana kadar aklımıza hiç gelmemişti. Siz söyleyince bahçede öyle bir yer aklıma geldi ki, resmen telleri saran asmalar gözümde canlandı. Bu öneriniz için teşekkür ederim. asma konusuna iyice eğileceğim önümüzdeki günlerde.

Çilek en sevdiğim meyve. Saatlerce bıkmadan yiyebilirim. En sevdiğim reçelde çilek reçeli. Çileklerinizi görünce içim gitti :) fidan dikimleri ardından çilek işini de halletmem lazım.


Ufkumuzu genişlettiğiniz için tekrar teşekkür eder saygılar sunarım.

Erenler
09-01-2017, 07:52
Bahçe'niz hayırlı olsun.
Rabbim kaza bela vermesin.

Sayın MÜRSEL18;

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Erenler
09-01-2017, 07:57
Bahçe hayırlı olsun. Traktör önce pulluk çekip ardından çapalama yapsaydı daha derine inilebilirdi.

Sayın guppy;

Teşekkür ederim. Traktörün arkasında önce pulluk vardı. ama toprak nemli olmadığı için resmen betona dönmüştü ve istediğimiz verimi alamadık. Sonrasında az da olsa yağmur suyu toprağa işlesin diye çapa aparatı takıldı traktöre. Bu aralar iyi yağmur yağdı. önümüzdeki dönemde pullukla tekrar denemeyi düşünüyoruz. Çünkü fidan dikiminden sonra böyle bir çalışmayı, derinliği bir daha sağlama şansımız olmayacak.

Asoo
09-01-2017, 09:36
Bahçeniz, harcadığınız emeğin karşılığını misliyle verir umarım. Taş duvar, su, tel çit gibi gözümde büyüyen konular aşılmış. Allah devamında da kolaylıklar versin.

Zevkle takip edeceğim. :)

Erenler
10-01-2017, 06:39
Bahçeniz, harcadığınız emeğin karşılığını misliyle verir umarım. Taş duvar, su, tel çit gibi gözümde büyüyen konular aşılmış. Allah devamında da kolaylıklar versin.

Zevkle takip edeceğim. :)

Sayın Asoo;

Çok Teşekkür ederim. Önümüze gelen her bir aşama bir önceki aşamadan daha çok büyüyor gözümüzde :) Öncesinde "şu etrafı bir çevirelim gerisi kolay" diyorduk, şimdi ise "şu fidanları dikelim gerisi kolay" diyoruz. Emek verdikçe daha yaşanabilir bir hale geldiğini görmek bizim için yeterli. Yaşadığımız bu zorlu coğrafyada kendi küçük cennetimizi yaratmak ve huzurlu yıllar geçirmek istiyoruz.

Lonicera
10-01-2017, 13:43
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun. Fırsat buldukça takip etmeye çalışacağım. Sizleri gördükçe kendi bahçe hayallerimiz de giderek depreşiyor. Adım adım yaptıklarınızı da aktarmanız hepimizi bilgi sahibi yapacak. Kolay gelsin.

Erenler
11-01-2017, 06:33
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun. Fırsat buldukça takip etmeye çalışacağım. Sizleri gördükçe kendi bahçe hayallerimiz de giderek depreşiyor. Adım adım yaptıklarınızı da aktarmanız hepimizi bilgi sahibi yapacak. Kolay gelsin.

Sayın Lonicera;

Bir yıl kadar önce bu araziyi almadan, ben de tüm günümü ağaçlar.net'te, üyelerin bahçelerinde ve ağaçların alt kategorilerinde geçiriyordum. Dışardan sessizce izliyordum. Hayalimize yakın bahçelerde bir gelişme olduğunda bir işlem tamamlandığında sanki kendi bahçemin işi bitmiş gibi rahatlıyordum. Şuanda ailemle birlikte elimizden geldiğince hayalimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Umarım sizin de hayallerini kurduğunuz bahçenizin sayfasını okumak, birlikte tecrübe paylaşımı yapmak nasip olur.

Ömer Bey
11-01-2017, 07:20
Sn.Erenler bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun.Bende sizin gibi İzmir/Kemalpaşa taraflarında yerler bakıyorum ve o yöre epey ilgimi çekiyor.Su açısından bir sıkıntı çekmeyeceğinizi düşünüyorum.Çamlıkta olmasada arazinizde su çıkartabileceğiniz başka yerlerde bulacaksınızdır.
Birazda satın alma ve araştırma uğraşlarınızla alakalı bilgilerinizide bizimle paylaşırsanız,eminim benim gibi birçok kişiye yol göstermiş veya dikkat etmemizi gerektiren konularda uyarmış olursunuz.Sayfanızın takipçisi olarak tekrar hayırlı olmasını temenni ederim.

Erenler
11-01-2017, 08:21
Sn.Erenler bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun.Bende sizin gibi İzmir/Kemalpaşa taraflarında yerler bakıyorum ve o yöre epey ilgimi çekiyor.Su açısından bir sıkıntı çekmeyeceğinizi düşünüyorum.Çamlıkta olmasada arazinizde su çıkartabileceğiniz başka yerlerde bulacaksınızdır.
Birazda satın alma ve araştırma uğraşlarınızla alakalı bilgilerinizide bizimle paylaşırsanız,eminim benim gibi birçok kişiye yol göstermiş veya dikkat etmemizi gerektiren konularda uyarmış olursunuz.Sayfanızın takipçisi olarak tekrar hayırlı olmasını temenni ederim.

Sayın Ömer Bey;

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Araziyi alım sürecimize yukarda değinmiştim ama sizin vesilenizle biraz daha detaylandırayım.

Kemalpaşa'ya karar vermeden önce İzmir'in bir çok ilçesinde araştırmalar yaptık. Çok fazla yere baktık. Gördüğümüz kadarıyla durum şu şekilde;

Denize yakın olan yerler çok küçük parsellere bölünmüş. Bu parsellerin sahibi köylülerin de tek kurtuluş yolu olarak bu parsellerin satışını görmesi fiyatları astronomik yerlere taşıyor. Daha 3 yıl öncesine kadar insanların gitmeye üşendiği Mordoğan ve Karaburun bölgelerinde imarlı yerler büyüklüğüne göre uygun fiyatlıyken (1 dönüm imarlı alan yaklaşık 60-70 bin tl) son zamanlarda fiyatını dörde katladı. Ayrıca oturduğumuz yere uzak olduğu için tercihlerimiz arasından çıkardık. Sonrasında bayındırın dağ köyü Alankıyı'ya baktık. Yazı geçirmek için yayla özelliklerine sahip bir yer havası suyu çok güzel. Fiyatlarda çok uygundu. Bir yer bulundu yaklaşık 1,5 dönüm içinde kargir ev var, yola cephesi var. İlk olarak komşulardan fiyatların 20-25 bin tl olduğunu duyduk. Resmen ailecek sahibiyle anlaşıp almaya gittiğimizde sahibi birden 70 bin tl istedi. Sonra indirim yaptı falan derken takındığı tutumdan dolayı vazgeçtik.

Ardından Kemalpaşa üzerine araştırmalarımızı yoğunlaştırdık. Bir iki yer bulduk. Toplamda 1 dönümlük bir yer bulduk. Etrafı çevrilmiş. suyu var ağaçlar dikilmiş vs. Kısacası pek yapılacak bir şey kalmamış hobilik, haftasonu ailece takılabilecek bir yer. Fiyat sorduğumuzda 130 bin tl gibi bir fiyatla karşılaştık. Derken derken, en son bu yerle karşılaştık. Bir aile dostumuzun aracılığıyla bağlantı kurulduğu için bizlere ilk aşamada güven verdi. Ve satın alım işlemi sonunda da bu güveni hiç kaybetmedik. İmkanlarımızın üzerinde bir rakama satın aldık.

Bu araziyi satın alırken ki önceliklerimiz;

- Arazinin 5 dönümden fazla olması ( bağ evi izni almak için ),
- Yola 25 metre cephesinin olması ( yine ev izni almak için gerekli.)
- Su sıkıntısının olmayacağını düşünmemiz.
- Şehir merkezine yakın olması. toplu taşımayla dahil ulaşım imkanlarının olması,
- Dağın yamacında olması. böylece evin güzel bir manzarası olabilecek.
- Arkasında çam ormanının olması
- İzmir merkeze göre daha serin olması
- Bir çok meyve ağacını yetiştirmeye müsait bir iklimde bulunması ve iyi bir toprak yapısına sahip olması vb vb.

Sizlere önerim, eğer durumunuz aciliyet teşkil etmiyorsa uzun süre araştırmanıza devam etmeniz yönünde. Ve bu yukarda bahsettiğim önceliklere önem vermenizi tavsiye ederim. Araziyi aldıktan sonra TRT'deki ressam amcamız gibi "hadi şuraya şirin bir ev konduralım" deme şansınız olmayacaktır diye düşünüyorum.

İnsanlar artık şehir hayatından, sadece tüketici davranışları sergilemekten sıkıldı. Apartman hayatı artık yeterli gelmiyor. Ve gün geçtikçe insanlar az da olsa doğal hayatı yaşayabilecekleri şehirlere yakın ilçelere kaymaya başladı. Bunu çok net bir şekilde görebiliyorum. Arazimizin yakınlarında 8-10 adet villa siteleri var ve en düşük fiyat 600-700 bin dolaylarında. Böyle bir şeye gücümüz yetmeyeceğinden önce arazi içini halletmek çok mantıklı.

Araştırmalarınızda başarılar dilerim. Yine başka bir sorunuz olursa yazabilirsiniz. Beraber değerlendiririz.

selim_50
11-01-2017, 12:33
sayın erenler, araziniz sit alanı değilse 10. resimdeki tepenin içerisine çok güzel bir kiler ve yaz sıcağından kaçmak için bağ evi kazabilirsiniz.

Ömer Bey
11-01-2017, 18:38
Sn.Erenler cevabınız için teşekkür ederim.Arazinin size maliyeti ne oldu,emlakçi vasıtasıyla mı aldınız.Bağ evi başvurusunda hangi aşamadasınız gibi merak ettiğim sorular var kafamda,eğer sıkmadıysam sizi cevaplandırırsanız sevinirim.Saygılarımla

Erenler
12-01-2017, 06:54
sayın erenler, araziniz sit alanı değilse 10. resimdeki tepenin içerisine çok güzel bir kiler ve yaz sıcağından kaçmak için bağ evi kazabilirsiniz.

Sayın Selim_50;

Arazi sit alanı değil. Aklın yolu bir demek ki, bizde bağ evi için aynı yeri düşünüyoruz. çok güzel manzarası var ve tüm ovaya hakim bir yerde.

Erenler
12-01-2017, 06:58
Sn.Erenler cevabınız için teşekkür ederim.Arazinin size maliyeti ne oldu,emlakçi vasıtasıyla mı aldınız.Bağ evi başvurusunda hangi aşamadasınız gibi merak ettiğim sorular var kafamda,eğer sıkmadıysam sizi cevaplandırırsanız sevinirim.Saygılarımla

Sn. Ömer_Bey;

Araziyi sahibinden, bir tanıdığımızın akrabasından ( arazi sahibi) aldığımız için bize olan maliyeti sizi yanıltacaktır. Bağ evi 2-3 sene sonraki bir konu bizler için. Sadece bağ evi izni almaya uygun bir yer seçimi yaptık ilerde sorun yaşamamak için. Şu aşamada konteyner ev araştırması içerisindeyiz. Bağ evi yapılana kadar eşyaları muhafaza etmek ve hafta sonu belki bir gece kalabilmek için.

Saygılar.

Melih Bakırlıoğlu
12-01-2017, 07:30
Sayın Erenler, bahçeniz hayırlı olsun.
Arazinizi çapa(kültivatör, tiller, kaz ayağı) makinesi yerine çizel ile derin sürer iseniz(kuvvetli bir traktör ile, şasesine kadar batırarak ve çok yavaş olmak üzere)çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
Zeytinde 4x5 yerine, sıra arası6m, sıra üzerleri 3m olacak şekilde diker iseniz ileride ağaçlar büyüdüğünde aradaki 1 er ağaçları çıkararak 6x6m dikim formuna gelirsiniz. Zeytin hava almayı sever. büyüdüğü zaman daha rahat işlersiniz. Domat ağacı çok büyür 7x7m den daha sık dikmemenizi tavsiye ederim.
Sayın Muda'nın tavsiyesi çok yerinde. Tel örgü kenarlarına bağ dikerseniz 2-3 asmanın arasına böğürtlen dikmenizi tavsiye ederim. hem meyvelerinden faydalanırsınız hemde üzümlerinize çok güzel bir aroma kazandırırsınız.
Meyve fidanları için, Ödemiş'in Bademli köyünde Bademli Fidancılık kooperatifi vardır. Türkiye'nin ilk 10 fidancılığından biridir. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Kolay gelsin.:)

Erenler
13-01-2017, 06:54
Sayın Erenler, bahçeniz hayırlı olsun.
Arazinizi çapa(kültivatör, tiller, kaz ayağı) makinesi yerine çizel ile derin sürer iseniz(kuvvetli bir traktör ile, şasesine kadar batırarak ve çok yavaş olmak üzere)çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
Zeytinde 4x5 yerine, sıra arası6m, sıra üzerleri 3m olacak şekilde diker iseniz ileride ağaçlar büyüdüğünde aradaki 1 er ağaçları çıkararak 6x6m dikim formuna gelirsiniz. Zeytin hava almayı sever. büyüdüğü zaman daha rahat işlersiniz. Domat ağacı çok büyür 7x7m den daha sık dikmemenizi tavsiye ederim.
Sayın Muda'nın tavsiyesi çok yerinde. Tel örgü kenarlarına bağ dikerseniz 2-3 asmanın arasına böğürtlen dikmenizi tavsiye ederim. hem meyvelerinden faydalanırsınız hemde üzümlerinize çok güzel bir aroma kazandırırsınız.
Meyve fidanları için, Ödemiş'in Bademli köyünde Bademli Fidancılık kooperatifi vardır. Türkiye'nin ilk 10 fidancılığından biridir. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Kolay gelsin.:)

Sayın Melih Bakırlıoğlu;

Çok teşekkür ederim. Önümüzdeki hafta toprak tavında olacak diye düşündüğümüzden tekrar sürdürmeyi planlıyoruz. Çizeli ilk kez duyuyorum. bugün araştırıcam onu.

Fidan dikiminde fidanlar büyüdüğünden birer ağacı çıkarmanın mantığını rica etsem biraz açabilirmisiniz. Bazı fidanların tutmamasına karşı önlem gibi bir şey mi acaba? Fidan dikim sıklığı açısından pratikte hep kaşıma 5x6 ve 6x6 çıkıyor, teoride biraz daha sık bir dikim var. Fakat sanırım sonrasında sıkıntı yaşamamak için 6x6 ölçülerini benimsemek en sağlıklısı.

Aynen bahsettiğiniz üzere çok az sayıda domat dikmeyi onları da 7x7 dikmeyi planlıyorum. Bu açıdan sizlerden de teyit almak içimi rahatlattı.

Asmaların arasına böğürtlen olayını hemen not alıyorum. Mutlaka yapacağım. Öneriniz için şahsınıza teşekkür ederim.

Bizim bölgemizdeki en büyük fidan kooperatiflerinden biriymiş Bademli fidancılık. Ürün yelpazesi çok geniş ve kaliteli fidanları var. Önümüzdeki hafta içi babam İzmir'in Bornova ilçesindeki Zeytin Araştırmaları Merkezine gidip ordan bilgi alacak. Ocak 15 den sonra irtibata geçin sertifikalarımız gelmiş olacak demişlerdi. Sonrasında fidan alacağımız yeri kesinleştiricez.

Tecrübelerinizi paylaşıp güzel bilgiler verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

Saygılar.

selim_50
13-01-2017, 08:20
arkadaşlar sık dikim yapıp ilerleyen yıllarda, aradan fidan çıkarmaya hep karşı gelmişimdir.
Çünkü aradan çıkaracağınız fidan 6x6 veya 7x7 olarak kalması gereken fidandan daha sağlıklı olabilir, iki fidan arasını açacağım diye sağlıklı fidanı çıkartmanız gerekebilir, çıkaracağınız fidan en az 8-10 yaşına gelmiş olacakki, kendi elinizle diktiğiniz yetişmiş bir fidanı çıkartma yapmak çok zorunuza gidecektir. Bence planlamayı en başından doğru yapıp bakımını ona göre yapmak daha sağlıklı

Guernica
13-01-2017, 10:34
Sayın Erenler, arazi seçiminiz ve sonrasındaki çalışmalarınız için tebrik ederim. Babam Kemalpaşa doğumludur, o yöreyi iyi biliyorum. Bu sebeple de arazi seçiminizin ne kadar isabetli olduğunu değerlendirebiliyorum.

Sizinle benzer zamanlarda biz de eşimle birlikte arazi arayışındaydık. Biz de sizin gibi önce deniz kıyısı yörelere sonrasında Kemalpaşa ve Bayırdır bölgesine odaklandık. 2-3 yıl arazi konusunu sürekli düşünür, farklı bölgelerde arazilere bakınırken beklentilerimizin değiştiğini gördük ve bu değişime uygun olarak Ödemiş Bozdağ bölgesinde karar kıldık.

Sizin süreç ve paylaşımlarınızı ilgiyle izleyeceğim çünkü biz de aynı süreçlerden geçeceğiz. Sizin kadar büyük bir araziye sahip olmasak da biz de bahçemize ev, kümes vb. yapılar oluşturmayı düşünüyoruz. Naçizane bir öneride bulunmak isterim; planlamanızı oluştururken permakültür esaslarını da dikkate almanız size önemli katkılar sağlayabilir. Örneğin arazinizin üst kısmına yapacağınız su deposunu yağmur sularını toplayacak şekilde düzenlemeyle oluşturabilirsiniz. Böylelikle daha az yer altı suyu kullanıp daha az elektrik sarfedebilirsiniz.

Kemalpaşa'nın prefabrik ve konteyner ev konusunda çok sayıda üreticiye ev sahipliği yapması size hem maliyet hem de istediklerinizi uygulatma açısından size fayda sağlayacaktır.

Projenizde kolaylıklar diliyorum, umarım hayalinizden daha yeşil bir dünyaya adım atarsınız.

Erenler
16-01-2017, 06:41
Sayın Erenler, arazi seçiminiz ve sonrasındaki çalışmalarınız için tebrik ederim. Babam Kemalpaşa doğumludur, o yöreyi iyi biliyorum. Bu sebeple de arazi seçiminizin ne kadar isabetli olduğunu değerlendirebiliyorum.

Sizinle benzer zamanlarda biz de eşimle birlikte arazi arayışındaydık. Biz de sizin gibi önce deniz kıyısı yörelere sonrasında Kemalpaşa ve Bayırdır bölgesine odaklandık. 2-3 yıl arazi konusunu sürekli düşünür, farklı bölgelerde arazilere bakınırken beklentilerimizin değiştiğini gördük ve bu değişime uygun olarak Ödemiş Bozdağ bölgesinde karar kıldık.

Sizin süreç ve paylaşımlarınızı ilgiyle izleyeceğim çünkü biz de aynı süreçlerden geçeceğiz. Sizin kadar büyük bir araziye sahip olmasak da biz de bahçemize ev, kümes vb. yapılar oluşturmayı düşünüyoruz. Naçizane bir öneride bulunmak isterim; planlamanızı oluştururken permakültür esaslarını da dikkate almanız size önemli katkılar sağlayabilir. Örneğin arazinizin üst kısmına yapacağınız su deposunu yağmur sularını toplayacak şekilde düzenlemeyle oluşturabilirsiniz. Böylelikle daha az yer altı suyu kullanıp daha az elektrik sarfedebilirsiniz.

Kemalpaşa'nın prefabrik ve konteyner ev konusunda çok sayıda üreticiye ev sahipliği yapması size hem maliyet hem de istediklerinizi uygulatma açısından size fayda sağlayacaktır.

Projenizde kolaylıklar diliyorum, umarım hayalinizden daha yeşil bir dünyaya adım atarsınız.

Sayın Guernica;

İyi dilekleriniz için çok teşekkürler.

Permakültür konusundaki önerilerinizi dikkate alacağım. Permakültür bana hep doğanın gizli şifreleriymiş gibi geldi. Araştırmalarım devam ediyor.


Saygılar.

Erenler
16-01-2017, 06:56
Sayın forum sakinleri;

Arazimizde fidan dikimine başlamadan eşyaları koyabileceğimiz bir yer edinme ve ev yapılacak finansal durumu toplayana kadar geçici olarak 1-2 gece kalınabilecek bir yer düşüncemiz, bizleri yaşam konteynerlarına yönlendirdi.


Yaşam Konteynerı seçmemizin sebepleri;

- Daha bağ evi için izin alınmadı. O yüzden prefabrik ev düşünemedik. Çünkü prefabrik evler için de izin alınması gerekiyor.

- Prefabrik evlerde zemine beton dökülmesi gerekiyor. Fakat biz aslında daha tam kararlı olmadığımız için taşınır bir çözüm istiyoruz.

- İlerde bağ evi yapılması durumunda konteynerı fazla kaybımız olmadan satmayı düşünebiliriz ( Nakliyesi 300 tl) veya misafir konaklaması için ideal bir çözüm olduğundan elimizde tutabiliriz.

Yaşam konteynerlarından çektiğimiz fotoğraflar.

637333

637334

637335

637336

637337

Erenler
16-01-2017, 07:08
Kemalpaşa dolaylarında fazlasıyla konteyner ve prefabrik yapan firma var. Biz de nakliyesinin kolay olma ve muhataba yakın olma düşüncemizden dolayı bu yöreden satın alım işlemi yapmayı uygun bulduk.

Aşağıda gördüğünüz planın 8x3 metrekare olanında karar kıldık. toplamda 24metrekare. İki giriş mevcut. Girişlerden biri 1+0 ev modeli. Mutfak dolayı tuvalet/duş ( planda görünmüyor ama var) ve oturma alanı. Diğer giriş ise bahçe malzemelerini koymak için düşündük. Ayrı girişlerin olması evin kirlenmemesi ve kokmaması için iyi bir çözüm olacak gibi duruyor.

Fiyat: nakliye+ayaklar+klima yeri+korkuluklar+sineklik dahil olmak üzere 9000 tl civarında.

637338

Konteynerda uzun süreli yaşam düşünülmediği için çok çok kaliteli izolasyonlu olanlara pek bakmadık. Çünkü sadece yazın sulamaya, pikniğe vs gidildiğinde Kullanılacak. Yoksa fiyatlar 14-16 bin tl ye kadar çıkıyor.

Konteyner ödemesi yapıldıktan 4 gün sonra teslim ediyorlarmış. İçerisinde tüm elektrik ve su tesisatı mevcut. Bir foseptik çukuru açılıp pis su gideri bağlanacak. Çatıya 200-300lt lik bir su deposu koyulup evin içine su verilecek. ve son olarak da konteynerın koyulacağı yer düzeltilip, ayaklarının altına koymak için kaldırım taşı alınacak.

Şimdilik evdeki hesap bu yönde sayın forum sakinleri. İşlem gerçekleştiğinde detaylı fotoğrafları vs paylaşırım.

Saygılar.

Erenler
13-06-2017, 15:13
Herkese çooook uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar.

Bir yandan yoğun bir şekilde bahçe işleriyle uğraşırken diğer yandan da yaptığım tüm işleri yazıya dökmeye uğraşmaktan siz değerli insanları ihmal ettiğim için özür dilerim.

Nerden başlasam nasıl başlasam bilemiyorum. Sizlerle paylaşmam gereken fikirlerinizi almam gereken o kadar çok konu birikti ki anlatamam.

Forumdaki bahçe sayfalarını incelediğimde yüzlerce sayfalık bahçe başlıklarında paylaşılan konuların dağıldığını ve bilgi bütünlüğünü yitirdiğini gördüm. Bu sebeple bahçemizde yaptığımız tüm işlemlerin derli toplu olması ve hayalimizi paylaşan kişilere daha rahat aktarabilmek düşüncesiyle, geçmişimdeki web tasarım tecrübelerimden de faydalanarak bir blog sitesi oluşturdum.

Bahçe Blog (http://www.bahceblog.com)

Karınca kararınca bir bahçe kurulurken yapılan tüm işlemleri içeren bir blog oluşturma gayretindeyim. Bu gayretim devam ederken bir yandan da benden çok daha tecrübeli olan sizlerden bir şeyler öğrenmeye devam etmek istiyorum. Belki bende sıcağı sıcağına bahçemde yaptığım işlemlerin detaylarını, fiyatlarını vs vererek sizlere yardımcı olurum.

Bu gün itibariyle forumumuzdaki bahçe sayfamı elimden geldiğince güncel tutacağımı bilmenizi isterim. Belki hem buradan hem de kurduğum blog sitemden aynı hayalleri paylaştığımız kişilere bilgi aktarıp cesaretlendirebilirim.

Kemerlerinizi bağlayın çünkü paylaşacağım baya bir konu var. Hepsini kısa kısa özetleyeceğim :)

Tüm ayrıntılarıyla bahsedeceğim konular;

- Bahçemize konteyner evi yerleştireceğimiz yere beton zemin yaptık

- Konteyner evi alıp yerine yerleştirdik.

- konteyner ev için fosseptik çukuru yaptık.

- Bahçemizdeki ağaçları sulamak için 2 adet 20 tonluk ; konteyner eve su vermek içinse 1 adet 1 tonluk su deposu aldık.

- bahçeye aydınlatma elektriği bağlatıp kısa konaklamalar için kullanacağımız konteyner eve elektrik çektik.

- Bahçeyi sürdürüp, ağaçların arıklarını temizletip leonardit gübre verdik.

- Kendi küçük ama güzel iş gören bir su motoru aldık.

- Bahçedeki 300 adet yeni dikilen ceviz ve zeytin fidanlarını sulamak için damlama sulama sistemi kurduk.

- Cevizlerde lider bırakma ve sürgün temizliği işlemini gerçekleştirdik.

- Yeni aldığımız benzin motorlu tırpan ile yabani ot mücadelesi yaptık.


Yazarken kısa sürdü şimdi :) ama yapmak aylarımızı aldı. Tüm bu konulara tek tek değinip edindiğimiz tecrübeleri sizlerle paylaşacağım. Ve böylece yeni mükemmel bilgiler edineceğime eminim.

Saygılar.

Erenler
14-06-2017, 17:25
Değerli forum sakinleri

Ocak ayı sonundan bu yana bahçemizde yaptığımız işlemleri yavaş yavaş paylaşmaya başlıyorum. İlk olarak sizlere Fidan dikimi işlemimizden bahsetmek istiyorum.

Burada tüm detaylara girip kendimi tekrarlamamak adına;

“Fidan dikimi Öncesi Hazırlık” (http://www.bahceblog.com/fidan-dikimi-oncesi-hazirlik/)

“Fidan Dikimi- Bahçe Tesisi ve Fidan Fiyatları 1” (http://www.bahceblog.com/fidan-dikimi-bahce-tesisi-1/)

“Fidan Dikimi ve Bahçe Tesisi 2” (http://www.bahceblog.com/fidanlarin-dikimi-bahce-tesisi-2/) adlı yazıları bloğumdan okuyarak tüm detaylara hakim olabilirsiniz.

Gelelim tüm fidan dikimi sürecinin özetine;

İlk aşama olarak fidanlarımızı nereden tedarik edeceğimiz üzerine araştırmalar yaparken, İzmir Torbalıda yıllardır kaderine terk edilmiş bir fidanlıkta bulunan sadece sulama işlemi yapılmış 9-10 yaşlarında, gelişimlerini sıkışıklıktan dolayı yatay değil de dikey yapmış trilye cinsi zeytin fidanlarını bulduk. Birlikte çalıştığımız ziraat mühendisi de dal kadar fidan almaktansa bu fidanları alıp gerekli budama ve diğer kültürel işlemlerle adam edebileceğimizi belirtti.

651492

651493

Güç bela saksılarını ve torbalarını delip toprağa kök salmış fidanları söküp bahçeye götürdük. Ziraat mühendisi ve ekibi sıralı dikim için fidan çukurlarının yerini belirledikten sonra tüm zeytin fidanlarını sert bir şekilde budadı. Bu arada da fidanların sağlıklı bir gelişim göstermesi için burgu veya el gücüyle açılan küçük çukurlar yerine anlaştığımız iş makinesi büyük fidan çukurları açma işini bitirdi.

651495

651496

Diğer gün ekip yanlarında ceviz ve diğer meyve fidanları ile kök gübresi ve yanmış küçükbaş hayvan gübresiyle birlikte işe koyuldular. Hep imrenerek videolarını izlediğim ve çok fazla bilgi edindiğim Ziraat Mühendisi Sinan Kara’nın anlatımlarıyla tıpatıp aynı şekilde dikim işlemlerini gerçekleştirdik.
Öncelikle fidan çukuruna kök gübresi, ardından gübre köklere temas etmesin diye bir kürek toprak atıldı. Sonra fidan yerine yerleştirilip kazıkla sabitlendi ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yaparak can suyu verildi.

651494

Fidan dikimi için özellikle şubat ayının mantıklı olduğunu düşündük. Sonuçta biliyoruz ki tüm fidanlar tüplü. Yani 12 ay dikilebilir diye söyleniyor. Fakat kasım ayında dikilen 1 yaşında bir fidanın daha toprağa alışamadan soğuk kış şartlarına ayak uydurmasını beklemek biraz hayalcilik gibi geliyor bana. Veya yaz sıcağında dikim yapılması da keza öyle. Bu sebeple Kış sonrası ilkbahar öncesi yapacağımız bir dikimle fidanların hem yaza hem de kışa hazırlanmak için vakitlerinin olacağına kanaat getirip, Dikim işlemini Şubat ayında gerçekleştirdik.

Dikim işlemi bittikten sonra mayıs ayına kadar bahçenin diğer ihtiyaçları ve konteyner ev üzerine yoğunlaştık.

Fidan dikimi işlemi sonrasında yeni yeni farkına vardık ki badem dikimini yeterli sayıda yapmamışız. O yüzden yamaçta bir seki daha hazırlayıp çukurlarını açtırdık. Ve önümüzdeki şubat ayının gelmesiyle birlikte 15 adet badem ağacı dikmeyi planlıyoruz.

Saygılar

Erenler
15-06-2017, 22:26
Konteyner evi koyacağımız alanı belirledikten sonra beton zemin mi yoksa zemine çakıl taşımı döktürelim tam karar verememiştik. Fakat şu an konteyner bahçeye konuldu ve iyiki beton zemin yapmışız diyorum. İster istemez yağmurda çamurda masa sandalyenin bahçe eşyalarının duracağı temiz bir zemine ihtiyaç duyuyor insan.

Beton zemin işi için bahçemizin tel çit işini yapan firmayla görüştük. Biraz daha maliyetli olmasına rağmen onları tercih ettik. En azından sağlam iş yapacaklarını biliyorduk ve öylede oldu.

Önce kamyonla 17 ton çimento kumu geldi. Firma tanıdık olduğu için sadece 250 tl nakliye parası verdik.

Toplamda 54 metrekare ölçülerinde 15 cm yüksekliğinde beton için 40 torba çimento gitti. Çimentonun torbası zate 10 tl dersek 400 tl de çimentoya para verdik.

İşçilik içinde 1000 tl verildi. İş Makinesıda 2 saat boyunca konteyner evin konulacağı yeri temizledi. Ona da 150 tl verdik.

Kısacası toplam maliyet: 1800 TL yi buldu. Daha uyguna yaptırılabilirmiydi ? Belki işçilik için 200-300 tl daha ucuzu bulunabilirdi fakat malum herkesin yaptığı iş bir olmuyor işte. Bazen öyle bir ustaya geliyorsun ki adam dünyadaki en büyük sınavın haline geliyor :)

Gelelim aşama aşama beton zemin işleminin yapılmasına;

İlk önce iş makinesi beton zeminin yapılacağı yerin tesfiye işlemini gerçekleştirdi.

651697

Önce ölçülere göre kireçle kalıpların denk geleceği yer belirlendi. Sonrasında ise kalıplar çakılıp sabitlendi.

651701

651698



Ve işin en keyifli yanı beton karma işi başladı. :)

651699

Sonrasında zemin kurumaya terk edildi. Aylardan şubat olduğu için kuruması 2-3 gün sürdü. Usta tekrar bahçeye uğradığında kalıpları söktü.

651700


Olurda bulunduğunuz yerde beton zemin için sıkıntı çıkarılırsa, kurutmalık sergi için temiz bir yer yapmaya hakkınız olduğunu söylersiniz. :) zaten konteyner evde taşınabilir bir yapı. Amaç genel anlamda kısa süreli konaklama ve bahçe aletlerinin muhafazası.



Beton zemin hakkındaki tüm teknik detaylara; Konteyner Ev İçin Beton Zemin Hazırlanması (http://www.bahceblog.com/beton-zemin-hazirlanmasi-toplam-maaliyeti/) adlı blog yazımdan ulaşabilirsiniz.

Saygılar.

Erenler
17-06-2017, 12:48
Evet sıra geldi konteyner evin bahçeye yerleştirilmesine...

Diğer konaklama çözümleri yerine neden konteyner evi tercih ettiğimizi blogumdaki şu yazıda açıkladım. Neden Konyetner Ev? (http://www.bahceblog.com/konteyner-ev-secilmeli/)

Aldığımız konteyner evi bahçeye yerleştirmek için yaklaşık bir buçuk ay boşu boşuna zaman kaybettiğimizi anladığımızda artık çok geçti. zemin yoğun yağmur sebebiyle çamurluydu ve 8 metrelik konteynerı taşıyan kamyonun konteyner evi istediğimiz yere yerleştirirken sıkıntı yaşama ihtimali çok yüksekti. .Bu sebeple yağmurların dinmesini ve güneşli günlerin başlamasını bekledik.

Traji komik olan kısım şu; halbuki bizim bahçe kapısının önünde 9 metre genişliğinde bir tırın manevra yapıp bahçeye girme şansı zaten yokmuş :) mecburen bahçenin önündeki yoldan bir vinç yardımıyla koyulması gerekiyormuş. E tabi böyle olunca bir de işin içine vinç parası girdi. Uzun uğraşlar sonucunda konteyner ev hazırladığımız beton zeminin üzerine koyuldu.

651916

Şanslı olduğumuz nokta ise iyi ki konteyner ev için yola yakın bir yer düşünmüşüz. Yoksa işler iyice sarpa saracaktı.

651917

Şu arkadaki kaya yok mu her seferinde beni benden alıyor :)

651918


Müsait bir zamanda konteyner ev hakkındaki hissiyatlarımı ve tecrübelerimi de paylaşmaya çalışacağım. Ozamana kadar konteyner ev hakkında merak ettiklerinizi yanıtlamaktan mutluluk duyarım.

Saygılar.

Erenler
21-06-2017, 15:10
Yeniden merhabalar,

Farklı bir yapı çözümü olarak konteyner evden biraz bahsetmek istiyorum sizlere.

İlk başta araştırma yaparken prefabrik ev, çelik ev ve betonarme ev için imar izni olması gerektiğini öğrendikten sonra konteyner eve yöneldik. Çünkü hayatımızda ilk kez böyle bir yerde konaklama yapacaktık. Belki de bize göre değildi vazgeçme durumumuz olabilirdi. Ya da tam tersi şimdi yaptıracağımız prefabrik bir ev sonrasında bizim işimizi 12 ay görecek yeterliliklerden uzak olacaktı ve sıkıntı yaratacaktı.

Tüm bunları düşününce "hobi bahçesi konaklama demo sürümü" olarak konteyner eve karar verdik. Ve son gittiğimde 4 gece konaklama şansım oldu. Bu dört gün yoğun bir şekilde bahçede çalıştık bir çok işlem yaptık. Bu süre zarfında konteyner ev bizi zor duruma düşürmedi. Sanki evimizdeymişiz gibi rahat zaman geçirdik.

Tesisat bağlantıları bizim seçtiğimiz basit modelde direk dışarda olduğu için en ufak bir sorunda su sızmasının nerede olduğu belli olacağından müdahalenin de kolay olacağını düşünüyorum. Konteynerın üzerindeki 1 tonluk depodan evin içine su verdik. Fakat yeterli tazyik oluşmadığı için duştaki elektrikli ısıtıcı çalışmadı. Bu sebeple yatlara karavanlara takılan basit hidroforlardan taktırmam gerektiğini öğrendim.

Odanın bir tanesine iki tane 3 lü çekyat ve elbise dolabı rahat bir şekilde sığdı. Bu odada istenirse rahatlıkla 4 kişi konaklayabilir. Diğer odada da açılan bir yatak ve bahçe eşyalarımız mevcut. Konteynerı 8x3 metrekare aldığımız iyi olmuş böylece iki odanın da kullanımı çok iyi seviyede.

İzmir Karşıyaka'da gürültü ile uyanmak yerine kuş cıvıltıları ve tavuk sesiyle uyanmak zaten başlı başına muhteşem bir durum.

Sözün özü; hafta sonu konaklamaları ve bahçe aletlerinin muhafazası açısından konteyner evi rahatlıkla önerebilirim. Gözden kaçan detaylar olabilir. Sormaktan çekinmeyin.

Saygılar.

Erenler
26-08-2017, 12:40
Sevgili forum sakinleri herkese selamlar,

Damlama sulama sistemi kurulumu üzerine geçen onca zamandan sonra tamamlamayı başardık. araştırma süreci, malzeme temin süreci, yapım süreci ve sonrası yaşananları

Damlama Sulama Sistemi Kurulumu öncesi yapılan hazırlıklar
(http://www.bahceblog.com/damlama-sulama-sistemi-kurulumu/)
Damlama Sulama Sistemi Ekipmanları (http://www.bahceblog.com/damlama-sulama-ekipmanlari/) Detaylı İncelemesi

ve Damlama Sulama Sistemi nasıl kurulur? (http://www.bahceblog.com/damlama-sulama-sistemi-nasil-kurulur/)adlı blog yazılarımda detaylı bir şekilde anlattım.

( Bu arada sizlerle paylaşmak isterim ki bu blog sayesinde günde onlarca mail alıyorum ve her gün binlerce ziyaret geliyor. Ve mail atan herkes beyaz yakalı kişiler. İşlerinden, metropol hayatından kurtulma hayali kuranlar.

Sayfalarınızda öğrendiklerimi kendi bahçemde uygulayıp diğer kişilere aktarıyorum. Bu sebeple sizlere tekrar teşekkür borçluyum.

sanırım doğaya dönmeye çalışarak gerçekten çok doğru bir iş yapıyoruz. Ben bunu bir kere daha gördüm. Önümüzdeki dönemde sayımızın fazlasıyla artacağına da eminim. En azından izlenimlerim o yönde. )


Kurulan Damlama Sulama Sistemimiz

Bahçemin dönemsel gelişimini agaçlar.net'te daha iyi takip edebilmem ve sizlerin yorumlarına- önerilerine ihtiyaç duymam sebebiyle kısaca bu platformda da kurulan sisteme değinmek istiyorum.

Sisteme suyu 20 tonluk 2 depomuzun ortak bağlantısından veriyoruz.

656105

656102


Bahçemiz engebeli olduğu için depolarımızı en üst kısma yerleştirdik. böylece damlama sulama sistemine suyu basarken herhangi bir pompa kullanmamıza gerek kalmadı.

656103

656101

Fotoğrafta da görüldüğü gibi ana kangal borunun sıcaktan fazla etkilenmemesi için 20 cm derinlikteki bir hatta gömdük ve 16 mmlik deliksiz borularımızı sıralarımıza yerleştirip hırsız kelepçelerle kangal boruya bağlantısını yaptık.

656104



Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 35 hatta 10-12 şer olmak üzere 360 adet ağacın sulamasını bu şekilde hallediyoruz.

Ve kesinlikle söyleyebilirim ki bu sistem bizi bu yaz kurtardı. Salma sulama yaparken her sulamada ortalama 10 -12 ton su harcarken damlama sulama sistemi sayesinde su sarfiyatımız 7-8 tona düştü. Malum izmirde bu sene fazlasıyla kurak geçti ve bu aradaki 3-4 tonluk farklar bile bu döneme rahat bir şekilde ulaşmamızı sağladı.

Damlama sulama sistemi için tek sıkıntımız şu an gübre tankı ve bu tankın bağlantısı. Sulama ile birlikte gübrelemeyi önemsiyorum. Hümik asit ve diğer gübreleri bu yolla ağaçlara ulaştırmayı planlıyorum Ve mutlaka bunu hayata geçireceğiz. Fakat 100 lt gübre tanki ve bağlantısı için 600 tl istenince biraz beklemeye aldık.

Gübre tankı ve bağlantısı konusunda bilgi sahibi olanların tecrübelerine ihtiyacım var.


Saygılar.

ahmeter
26-08-2017, 13:02
Tek kelime TEBRİKLER