Bağlan

View Full Version : Resulgur / Bahçe, Sera

Sayfalar : [1] 2 3

Resulgur
28-12-2016, 23:43
Değerli agaclar.net dostlarım. Daha önce de balkon sayfası açmıştım. Agaclar.net ile içimdeki tutku giderek büyüyor. İleri ki yaşamımda bir değişiklik yapmak istiyorum ve çok sabırsızlanıyorum. Şartlar ve beklentiler karşılandığında beklenen gün gelecektir! inanıyorum. Kendimi daha da geliştirmek adına yeni yerimiz Tokat/Niksar da işten başımızı kaldırıp fırsat bulduğumuz zamanlarda ve uygun bulduğumuz yerlerde yaptıklarımızı paylaşıma açıyoruz. Bu saye de siz değerli dostlarımızla yanlışlarımızı ve doğrularımızı görüp istişare ederek kendimizi daha da geliştirebiliriz.
Hayallerimizi gerçekleştirmemiz dileğiyle, mutlu kalın.

Bahçenin bulunduğu şehir : Tokat/Niksar

Bahçenin büyüklüğü : 1000 metre

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Genellikle güneşli, orta derece yağışlı

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 8a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut, hobi, ticari işyeri.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Daha önce yem bitkisi ekilmiş

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 3 yıldır.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır , almadım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel olarak yapılıyor.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Sebzelik , Sera , Kavaklık

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Eko Çiftlik kurmayı planlıyorum.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Kavaklar ve Sebzeler

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Domates , biber

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Evet, tohumdan ve çelikle üretim yapıyoruz.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Sondaj tipi damlama sulama

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damlama sulama

Toprak özellikleri : Alüvyal toprak, eski ırmak yatağı

Kompost yapıyor musunuz? : Evet

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Evet oldu , hastalıklı domates fidesi almıştım. O yıl tüm emekler boşa gitmişti

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Evet yapıyorum. Isırgan özütü, arap sabunu ve süt kullandım. Ayrıca istemeyerek te olsa kimyasal yaprak biti ilacı kullandım.

Bahçeniz organik mi? : Hayır

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Genelde hayvan gübresi / kuş,koyun,inek ve yeşil gübre

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Var

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama sulama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Niksar Ovası, evet alıyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Sera

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Daha önce olmuştum.

Resulgur
29-12-2016, 00:46
İlk Seramızı Aldık

Niksar a geleli 3 buçuk ay oldu. Genelde seracılık yapılan ve iklimi seracılığa müsait olan, devlet destekleriyle 17000 TL ye 1000 dönüm sera verilen bir yer. YeşilNiksar diye geçiyor adı, her yer yemyeşil ve bazı yerlerde sondajla 3 metreden su çıkabiliyor.

Biraz araştırma yaptıktan sonra çıkma sera almayı düşündüm. Sanayide eni 6 boyu 20 metre olan 120 metre karelik bir sera için anlaştım 1200 TL ye 3 parçada ödemeyi bile kabul etmişti ancak son zamanlarda giderlerim fazla olduğundan, alamadım. Niksar daki seracılık kursundan tanıştığım Dursun abi bana bir yerde çıkma sera olduğunu söyledi ve almaya gittik.

Eski inşaat ustası Emekli Haydar amcanın kendi imkanlarıyla yapmış olduğu 3 metre eninde 9 metre boyunda olan ve artık ilgilenemediği serasını 2 yıl kullanılmış olan sera örtüsü ve kapısı ile birlikte 300 TL ye satın aldım.

636365

Kayın babamla Haydar amca sağ olsunlar serayı birlikte söktük .

636366

636367

Sera demirlerini toprağa çakmak ve sökmek için Haydar amca bir çıkıntı yapmış, sökerken fazla zorlanmadık :D

636368

Şu anda uzunluğu 6 metre olan 13 boy demir var. Haydar amca bahçesi küçük olduğundan rast gele ortalama 1 er metre arayla çakmış demirleri ve tellerle destekleyerek çekmiş örtüsünü ..

Ben 1,5 metre arayla demirleri yerleştirmeyi düşünüyorum. En olarak ta 3,5 metre olabilir. Daha tam karar vermedim ne yapsam bilmiyorum. Bakıcaz ;)

İsmail Kuzucu
29-12-2016, 07:13
Hayırlı uğurlu olsun. :) Sera ile başlamak kesinlikle çok doğru bir karar olmuş.

kerkenez
29-12-2016, 07:34
Bahçenizde keyifli günler geçirmeniz dileğiyle hayırlı olsun.

Dutlubahçe
29-12-2016, 08:28
Bahçeniz ve seranız ve sayfanız hayırlı olsun.

Mücevher Çalısı
29-12-2016, 09:58
Bahçe ve seranız hayırlı uğurlu olsun Sayın Resulgur.
Kolay gelsin. İyi günler...

dongyul
29-12-2016, 10:59
Sayın Resulgur; sayfanızı görünce çok mutlu oldum hayırlı olsun bol bol ürünler hasat edersiniz umarım... Çok hızlı çıktınız. Aldığınız serayı nereye kurmayı düşünüyorsunuz?

Sera işine ağırlık vermeniz çok iyi olmuş iyi bir karar seranız da hayırlı olsun...

Eğer aldığınız serayı bahçenize kuracaksanız ilk olarak o seraya 1 ve ya 1.5 metre yüksekliğinde ayaklar yaparsanız seranızın yüksekliğini arttırırsınız siye düşünüyorum ayrıca seranın ayaklarını toprağa gömmek yerine ayaklarına beton atıp gömülürse çürüme olmaz uzun yıllar kullanırsınız... Şuan söyleyeceklerim bunlar...

Daha güzel haberlerinizi bekliyoruz..

telato
29-12-2016, 14:42
Hayırlı olsun Resulgur kardeş.

Şimdi hatırlıyorum da ekecek yerin olmadığı halde, balkabağını balkonda yetiştirip, balkondan aşağı salıyordun:D
Ama bak; şimdi seran bile oldu. Çok iyi oldu çoook..
Güle güle kullan:D

ibocandan
29-12-2016, 14:48
Bahçeniz hayırlı uğurlu ve bol hasatlı olsun.

YeniGine
29-12-2016, 22:52
Bir de böyle seramız vardı...

636480

Sayın Resulgur yeni sayfanız hayrlı ve gönlünüze göre olsun inşallah!..

Şimdi ben anlayamadım yeni bir sera edindiniz, bu serayı nereye kuracaksınız?

Resulgur
30-12-2016, 01:20
Değerli arkadaşlar ilginize çok teşekkür ederim.

Sn. İsmail Kuzucu bilgilerinizden çok faydalanıyoruz. Teşekkürler
Sn. Telato neydi o günler , balkonda bal kabağı bile yetiştirdik ;)
Sn. YeniGine güldürdünüz beni çok yaşayın emi :D

Seramızı seracılık kursundan tanıştığım ve bu serayı bulan Dursun abimizin yerine kurmayı düşünüyoruz. Yukarıda bahsetmiş olduğum 1 dönüm devlet destekli serasını almış ve daha yolun başında pek bilgisi de yok işin gerçeği , bu sayede birbirimize destek olup birlikte bir şeyler yapmak istiyoruz.

Sn. Dongyul un dediği gibi seramızın sağlam olması açısından yay demirlerini beton dökülecek 5 Litrelik teneke kutu içerisine 1 metre boru geçirip borulara da yay demirleri monte edip yükselterek kurmayı planladık .. Serayı Ocak ayının 15 inden sonra kurmayı düşünüyorum.

Bakalım zaman neyi gösterecek, neler değişecek ...

YeniGine
30-12-2016, 02:50
Siz de çok yaşayın inşallah Sayın Resulgur... Yani oturduğunuz evin kıyısı-köşesi değil?

Resulgur
30-12-2016, 19:49
Siz de çok yaşayın inşallah Sayın Resulgur... Yani oturduğunuz evin kıyısı-köşesi değil?

Sn. YeniGine malesef değil arabamla gidip geliyorum. ;)

sevgihoca
31-12-2016, 19:38
Çok sevindim,Resulgur.Hayırlı olsun.

Resulgur
07-01-2017, 15:35
Seramızı kuracağımız yere gittik elimizde mevcut olan malzemelerle neler yapabiliriz diye çevremizden görüş aldık, bir kaç ölçüm yaptık . Teferruatlı olmasa da fazla masrafa girmeden bir şeyler yapmaya çalışacağız.

Yüksek Tünel Seramız ; En: 3,20 - Uzunluk : 9 - Yükseklik : 2 metre
Yön : Doğu - Batı şeklinde olacak şimdilik düşüncemiz bu şekilde ..

Toplam alanımız ortalama 1000 Metre kare .. üçgen biçimde daralıyor.

637016

Sağ taraf yol

637017

Sol taraf Kavaklık

637018

Resulgur
07-01-2017, 17:39
Niksera : Niksar'da yakın zamanda kurmayı planladığımız seranın basit çizimi ..

637024

Resulgur
04-02-2017, 18:26
Pencereden bakakaldık .. ;)

Ocak 15 ten sonra kurmayı düşündüğümüz seramızda halen bir gelişme olmadı, karların erimesini bekliyoruz.

Oturma odamızın penceresinden ..

638224

iki kare resim.

638225

Habire döküp baktığımız tohumlarla planlar yapıp kendimizi avutuyoruz. :rolleyes:

638226

Açık alana ekmeyi düşündüğümüz fasulyeler. Hiç birinin cinsini bilmiyorum? böyle karma pakette duruyor.
Bakalım nasıl sürprizlerle karşılaşacağız.

638227

A_NOMAD
04-02-2017, 19:30
...Hiç birinin cinsini bilmiyorum?...

Cinsini bilmem ama o kısa simsiyah fasulyeler -taze fasulye olarak- inanılmaz lezzetli bir tür, aklınızda bulunsun... ;)
(Sağ taraftaki alacalılar barbunya bu arada, onu biliyorum :D)

Kar manzaranız enfesmiş, esarete dönüşünce eminim sinir bozucu olmuştur ama fotoğraflar kartpostal gibi, çok güzel görünüyor.

Resulgur
04-02-2017, 19:42
Cinsini bilmem ama o kısa simsiyah fasulyeler -taze fasulye olarak- inanılmaz lezzetli bir tür, aklınızda bulunsun... ;)
(Sağ taraftaki alacalılar barbunya bu arada, onu biliyorum :D)

Kar manzaranız enfesmiş, esarete dönüşünce eminim sinir bozucu olmuştur ama fotoğraflar kartpostal gibi, çok güzel görünüyor.

Sn. A_NOMAD çok teşekkür ederim. Ne yapalım evde tıkalı kalınca bizde manzaranın tadını çıkardık Türk Kahvesi eşliğinde sıcacık odada tatlı sohbetlerimiz oldu ;)

Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim. Diğer fasulyelerin ne olduğu konusunda bakalım kim neler diyecek merakla bekliyorum. Hoşuma giden fasulyelerden tohum alır sizlere de dağıtırız artık :rolleyes:

Resulgur
07-02-2017, 19:26
Tohumlarımızı çimlendirmek için ithal torf fide kapları ve viyollerimizi temin ettik .. ;)

İthal Torf : 70 LT - 35 TL

45lik ve 85lik fide viyollerimiz. Şimdilik 5 er tane aldık Fiyat 1TL ve 1,1TL olarak.

638388

Köpük viyolümüzü ziraatçi arkadaştan istedim.

638389

Balık satın aldığımız yerden rica ettim 4 adet elimde var şu anda ..

638390

Resulgur
09-02-2017, 15:12
Sonunda beklenen tohumlar da geldi.

2017 yılında bahçemize ekeceğimiz tohumlarımız. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Bereketli olsun inşallah .. ;)

638521

Resulgur
15-02-2017, 14:21
2017 Yılının ilk tohum startını 14 Şubat'ta - starting seeds - verdik.

Patlıcanlarla başlangıç yapıyoruz. 5 Çeşit patlıcan tohumu çimlendirme yapılıyor.

Halep Karası , Muğla Yılanı , Alacalı Manisa , Topan Patlıcan ve Patlıcan ? ;)

Peçete arasında fısfıslama yöntemi ile nemlendirip , havlu arasında istediği sıcaklığı sağlanan tohumlar için
mutlu yarınlar bekliyor.

638865

638866

638867

Resulgur
16-02-2017, 18:48
Elimizde bulunan tohumların karışmasını önlemek amacıyla tohum etiketleri hazırladık .

Bunun için geri dönüşüm plastik kutulardan etiket çubukları yaptık.

1 kapak tan 12 adet çubuk elde ettik .. ;)

638963

638964

638965

Resulgur
18-02-2017, 07:17
17.02.2017 tarihi itibariyle 8 çeşit biber tohumlarını yoğunluklu torflu kaplara attık . Tohumları fısfıslama ile üstten nemlendirip daha sonra kapak harcı kattık sonra tekrar fısfıslayarak işlemi sonlandırdık.

Oda sıcaklığında - ortalama 20°C - kalorifer peteği önünde çimlendirilecekler. ;)

Çeşitler ; Jalepano Tam Biber, Trinidad Scorpion (Butch T Soyu),Carolina Reaper Biber,Jimmy Nardello Italian Pepper (bahcedenn) - Tropikal Wave Biber ,Pablano ( Ancho ), Biber Bursa Dağ Köyü,Stocky Red Roaster Biber (birnefestoprak)

Hap Bilgi : 2017 yılı ilk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya, 26-27 Şubat tarihinde suya, 5-6 Mart tarihinde ise toprağa düşecektir. Kıştan bahara geçişin müjdesi olarak bilinir.

639081

639082

akçabardak
18-02-2017, 09:51
Bu sayfanızı hangi ara açtınız :) gözümden kaçmış, daha yeni fark ettim. Hayırlı, bereketi bol olsun.Tohumlar ekilmiş bile, kolay gelsin bol mahsulleriniz olsun.

Resulgur
18-02-2017, 10:10
Bu sayfanızı hangi ara açtınız :) gözümden kaçmış, daha yeni fark ettim. Hayırlı, bereketi bol olsun.Tohumlar ekilmiş bile, kolay gelsin bol mahsulleriniz olsun.
Sn. akçabardak çok teşekkür ederim.

Bu arada sizden gelen tohumları da ekecegim [emoji4]

TCM
18-02-2017, 18:03
@ Resulgur, çubukları asetat kalemiyle mi yazıyorsunuz, toprağa dikince de yanına yerleştirmeniz gerekiyordur, bu durumda yazılar silinmiyor mu?

Resulgur
18-02-2017, 21:28
@ Resulgur, çubukları asetat kalemiyle mi yazıyorsunuz, toprağa dikince de yanına yerleştirmeniz gerekiyordur, bu durumda yazılar silinmiyor mu?
Sn. TCM evet asetat kalem. Baskı devre kalemi deriz elektronikciler bilir, yukarıda resmini paylaşmıştım. Denedim az önce ıslatıp elimi sürdüm silinmiyor.

Resulgur
19-02-2017, 19:17
18.02.2017 tarihinde atılan tohumlar. 9 Çeşit

Çarliston biber , Kekik, Yer Kirazı, Kıvırcık Marul, isot biber , Arnavut Biber, Düz Marul, Emcelli biberi, Cırgalan Biberi

19.02.2017 tarihinde atılan ; 7 Çeşit

Bohca Biberi, Urfa Kirazı, Macar Biberi, Hungarian Hot Wax Biber - Akçabardak - tan. Sarı Turşuluk Biber , Bhut Jolokia Biber, Boğa Kanı Kırmızı Pancar

Bu arada kısa sürede peçete arasında çimlenen patlıcanlar hemen viyollere alındı.

639123

Nazik bir şekilde yuvasına kondu.

639124

Sarı Turşuluk Biber ve Bhut Jolokia Biber 85 lik viyollere ekimi yapıldı.

639125

Resulgur
21-02-2017, 19:01
Arnavut Biber, isot Biberler ve marullar 3 günde çimlendiler. Ayrıca Alacalı Manisa Patlıcanı ve Topan Patlıcanlar da aynı sürede çimlenmiş. :D

Peçete arasındaki çimlenen tohumlar torflu kaplara aktarılıyor.

Çimlenen marul tohumlarımız.

639249

Zekoş
22-02-2017, 13:12
Bahce sayfanız hayırlı olsun Sayın Resulgur...zaten oldu da diyebilirim şöyle bir baktim kafamdaki birkac sorunun cevabını buldum bile;)bunun icinde ayrica tesekkur ederim..
Bir mesajda fasulyeleri sıralamıssınız en üstteki benim devamli ektiklerimden..adını bilmiyorum renginden dolayi bordo fasulye diyorum sadece;) Sırık tipi ince ve uzun döküyor.Tazesi icin ekiyorum ,kurutmaya ve tursuya da kullaniyorum...diger renkliler sanki tozlasmaya ugramıs gibi geldi bana..siyah da guzeldir...barbunya zaten bilindik bir cesit
Bereketli bir yıl diliyorum..kolay gelsin....

Resulgur
23-02-2017, 19:02
Bahce sayfanız hayırlı olsun Sayın Resulgur...zaten oldu da diyebilirim şöyle bir baktim kafamdaki birkac sorunun cevabını buldum bile;)bunun icinde ayrica tesekkur ederim..
Bir mesajda fasulyeleri sıralamıssınız en üstteki benim devamli ektiklerimden..adını bilmiyorum renginden dolayi bordo fasulye diyorum sadece;) Sırık tipi ince ve uzun döküyor.Tazesi icin ekiyorum ,kurutmaya ve tursuya da kullaniyorum...diger renkliler sanki tozlasmaya ugramıs gibi geldi bana..siyah da guzeldir...barbunya zaten bilindik bir cesit
Bereketli bir yıl diliyorum..kolay gelsin....

Sn. Zekoş çok teşekkür ederim. Sizin gibi değerli bir forum üyesinden bunları duymak çok güzel , 2 çeşit fasulyenin hemen hemen nasıl bir tür olduğu anlaşıldı sayenizde siyah ve bordo üzerinde daha duyarlı olacağım. Saygılar ;)

Resulgur
23-02-2017, 19:11
Çimlenen Tohumlar "daha fazla ışık alan bir oda"ya alındı.
Boğa Kanı Kırmızı Pancar 3 Günde, Cırgalan ve Emcelli Biberler 5 Günde çimlendiler.
İlerleyen zamanlarda marullar viyollere alınacak. ;)

639350

Resulgur
05-03-2017, 19:49
Sonunda sera yapımına geçebildik ..

Daha önce büyükbaş hayvan gübresi - burada hayvan kermesi diyorlar - yığma yapılan ve sondaj kuyusuna yakın olan yere seramızı kurmanın daha mantıklı olacağını düşündük, ve çalışmaya koyulduk. Dursun abi -yer sahibi- 5-6 karık patates ekmiş, yarısına kadar olan yere uzandı seramızın bir ucu ama olsun. Toprak patozu ile bir güzel ufalandı toprak, seramıza yakın olan hayvan kermesi de üzerine yayıldı bir güzel karıştırıldı un ufak oldu her şey .. ;)

Sera Eni 3 Metre ; Seranın Boyu daha once 9,20 idi, baktık örtümüz uzun geldi 1 metre daha uzattık ve 10 metre 20 cm oldu seramızın uzunluğu Orta Yükseklik : 210 cm oldu.

Dursun abimiz ve oğlu Can Polat çok yardımcı oldular . Ellerine sağlık

640087

640088

640089

Sera toprağımız hazır. Adamı ek adam çıkar buradan dedik gülüştük :D

640090

Resulgur
05-03-2017, 20:12
Seranın ön ve arka kısmındaki yayları sabitleyip ip çekerek kendimize bir hat çizdik, hat üzerinde sera örtüsünün yanlardaki toprak altına gömülecek kısmı için bir karık açtık, bu hat üzerinde 6 metrelik yarım parmak 1/2 boru içerisine kaynaklanmış yarım metrelik kısımları çakarak monte ettik ve iskeleti oluşturduk .

640093

640094

Yan kısımlara örtünün toprak altında kalacak kısmı düzgün bir şekilde koyup toprak attık .

640095

Nazım abi el becerisi yüksek olan ve gezdiğim amatörce yapılan seralarda en düzgün seraya sahip olan bir abimiz ondan da yardım istedik. Sağ olsun bizi kırmadı çok ta yardımcı oldu. Kendisine buradan da teşekkür ederim.

640096

Tepe çıtası sağlam dursun diye akıllı vida ile alttan vidalanıp bütün yaylara ara mesafesi ölçülüp monte edildi, orta çıtanın sağına ve soluna 90 cm mesafede pvc kaplamalı tel çekildi tellerin gergide olması için tornavida ile bazı kısımlardan dönderilip gerildi. Çok ta güzel oldu :D

640097

Kapı kısmı ve arka kısım tam istediğim gibi düzgün olmadı ilk defa sera yaptığımızdan tecrübesiziz. Ben ince işçilikle çalışmayı seven biriyim o sera jilet gibi olmalı! Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Seranın 4 yandan gergiye alınması ve örtünün dümdüz olması için ne yapmalıyım ?

Resulgur
07-03-2017, 20:12
Takımları düzmeye başladık .. El aletlerimizi tedarik ediyoruz.

Fiskars budama makası : 40 TL ; Aşı Bıçağı : 19 TL Tırmık : 10 TL Çapa : 10 TL ve Sulama bidonu oda 10 TL den .. ;)

640272

640273

640274

Resulgur
07-03-2017, 20:19
Bugün biraz büyük serada -1 dönüm - ve kendi kendi seramda - 31 Metrekare - çalıştık.

Büyük serada Dursun abinin satın aldığı marul fidelerinden 1 sıra marul diktik - ilk defa marul diktim :D, 1 çuval yeşili için soğan ekimi yapıldı. Çuvalı ortalama 7- 8 kg 5 TL ye aldım. Yarım kilo da sarımsak ektik kilosu 5 tl idi. 2,5 tl verdim.

640276

640277

İsmail Kuzucu
07-03-2017, 20:21
Maşallah siz baharı getirmişsiniz. Emeğinize sağlık. Naylon sera örtüsü ise öğlen hava ılık iken örtüyü çekin. Hava sıcak ve soğuk olmasın. İlk olarak ön veya arka kısmı sabitleyip daha sonra diğer kısmı gerdirip sabitleyin. En son olarakta yan kısımlara çukur açıp gömün.

(Çukur ne kadar derin olursa alt kısımdan içeriye o kadar az su dolacaktır.

Resulgur
07-03-2017, 20:50
Küçük seramızın zemini göz kararı tesviye edilip düzeltildi . Seraya ilk giren fidemiz çilek oldu. Seranın kenarına bir sıra 12 kök çilek diktik. Karşı kenara başka bir cins çilek gelecek . 80cm en 2 metre boy - alana maydanoz tohumlarını serptim, elimde çok az miktarda bulunan Kereviz tohumunu da kapı kenarına serptim. Hayatımda ilk defa serada bir ekim yaptım. Bekleyelim bakalım neler olacak hep birlikte görelim. :D

640279

640280

640281

Resulgur
07-03-2017, 21:08
Maşallah siz baharı getirmişsiniz. Emeğinize sağlık. Naylon sera örtüsü ise öğlen hava ılık iken örtüyü çekin. Hava sıcak ve soğuk olmasın. İlk olarak ön veya arka kısmı sabitleyip daha sonra diğer kısmı gerdirip sabitleyin. En son olarakta yan kısımlara çukur açıp gömün.

(Çukur ne kadar derin olursa alt kısımdan içeriye o kadar az su dolacaktır.

Sn. İsmail Kuzucu çok teşekkür ederim. Peki bu serada nasıl bir havalandırma yapabiliriz önümüz yaz ve buralar çok sıcak ve nemli oluyormuş , biz arka kısmı biraz açmayı ya da arkadan da bir kapı yapmayı düşünüyoruz ?

Resulgur
07-03-2017, 21:54
Şu ana kadar 42 çeşit tohum ekimi yapıldı. Domates tohumlarını da çimlendirmeye başladık .

Fidelerimizi en fazla ışık alan salonumuzda konuk ediyoruz. Patlıcanlar ve biberler orta yapraklarını çıkarmaya başladılar. Bu sene ilk defa yetiştirdiğim bilya kekik , hardal otu , yer kirazı v.b fidelerinde keyiflerine değmeyin gitsin :D

640282

640283

640284

okursan
08-03-2017, 08:18
Sayın Resulgur çok güzel görünüyorlar. Ben de Amasya Taşova'dayım bu arada. Yakın sayılırız :)

Resulgur
08-03-2017, 18:47
Sayın Resulgur çok güzel görünüyorlar. Ben de Amasya Taşova'dayım bu arada. Yakın sayılırız :)

Sn. okursan çok teşekkür ederim. Evet Taşova yakın geçtiğimiz günlerde gitmiştim. Burada aile dostlarımız Taşova'lılar sürekli görüşüyoruz. Orada bir köy varmış evlerinde fide yetiştiren köylüler olduğunu söylediler. Sera köy derlermiş, görmek istiyorum aslında .. ;) Diziler halinde kurutulmuş küçük boncuk bamyeleri çok meşhur görmüşsünüzdür.

İsmail Kuzucu
08-03-2017, 19:00
Sn. İsmail Kuzucu çok teşekkür ederim. Peki bu serada nasıl bir havalandırma yapabiliriz önümüz yaz ve buralar çok sıcak ve nemli oluyormuş , biz arka kısmı biraz açmayı ya da arkadan da bir kapı yapmayı düşünüyoruz ?

İkliminizi ve sera yönünü bilmediğim için ne dersem yalan olur. Bizim seralar lodos ve poyraz yönünde az bir rüzgar ile bile çok kolay havalanıyor. Mutlaka çift taraflı kapı yapın, ilerde de rahat edersiniz.

Sıcaklık için %35 gölgeleme tülü tavsiye ederim. Hem ucuz hemde çok kullanışlı. Ben büyük serada dahi yazın böyle yaptım.

Resulgur
11-03-2017, 17:46
18.02.2017 tarihinde toprakla buluşan marul tohumları 21 gün sonra kalıcı yerlerine alındı. Seraya toplam 52 kök marul diktim.

Çeşitler : Düz Marul ve Kıvırcık Marul ;)

640614

İthal torf kullanıldı 2 Litreye suya 1 çay kaşığı Hümik Asit koyularak fısfıslama yöntemiyle torf nemlendirildi. Köklenme çok güzel oldu.

640615

Resulgur
11-03-2017, 17:54
5 Adet Örtü tutturucu sera klipsi 3m
10,5 sarı üretim saksısı 30 adet
10,5 kırmızı üretim saksısı 30 adet
9*9*8 siyah üretim sakısısı 50 adet
Örtü tutturucu 1/2 Boru klipsi 10 adet

Toplam Kargo Dahil : 54,25 TL ödedim.

640616

Saksılara torf doldurup ortalama 4-6 günde çimlenen domates tohumlarını atmaya başladık bile ;)

640617

Dutlubahçe
11-03-2017, 18:09
Sayın Resulgur malzemeyi temin ettiğiniz yerin bilgilerini paylaşabilir misiniz?

Erdal Hoca
11-03-2017, 19:08
Sayın Resulgur, hayırlı olsun seranız. Kolay gelsin

Sera-bahçenizi takipteyim ;)

Resulgur
11-03-2017, 19:29
Sn. Dutlubahçe istediğiniz bilgileri mesaj olarak gönderdim. Bakabilirsiniz ..

Sn. Erdal Hoca çok teşekkür ederim. Saygılar ;)

okursan
11-03-2017, 20:04
Selamlar sayın Resulgur. Malzeme tedarik yerinizi ben de öğrenebilir miyim? İthal torf ve hümik asit için de önerebileceğiniz bir yer ve ya marka var mıdır? Ben de birkaç çeşit domates deneyeceğim. Önerilerinizi beklerim.

Resulgur
11-03-2017, 21:09
Selamlar sayın Resulgur. Malzeme tedarik yerinizi ben de öğrenebilir miyim? İthal torf ve hümik asit için de önerebileceğiniz bir yer ve ya marka var mıdır? Ben de birkaç çeşit domates deneyeceğim. Önerilerinizi beklerim.

Sn. okursan istediğiniz bilgileri mesaj olarak gönderdim. Bakabilirsiniz ..

İthal Torf olarak Klasmann kullandım, en iyisi diyorlar. Hümik Asit Humican , aslında marka önemli değil, satın alacağınız ürünün tescilli olmasına ve içeriğine dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Geçen sene Sn. İsmail Kuzucu'nun tarifini ; perlit+cocopeat+hümik asit karışımı yapmıştım. O daha ucuza geldi ve çok başarılı oldu. Balkon sayfamda http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/37221-6.htm detayları var.

Şu kılcal köklere bir bakın ;)

640629

Resulgur
15-03-2017, 20:06
Seramızın ön kapısını tamamladık çok şükür.

Kafa yayına Nazım abinin buluşu ile asma tavan demirini yay haline getirip akıllı vida ile monteledik. İnternetten sipariş ettiğim sera boru klipsi yardımı ile sera örtümüzü kafa yayına geçirip makas yardımıyla fazlalıklar temizlendi. Kafa yayının altında bulunan 1/2 yarım parmak boruya 1/2 klipslerle örtüler alttan tutturulup fazlalıklar toprak altına gömüldü ve düzgün bir ön yüz elde ettik. Kapı kenarlarına sanayi den uygun çıta temin edip , kapı işini de tamamladık. ;)

İleriki zamanlarda seranın arka kısmına bir pencere ya da 2. bir kapı yapmayı ön kapının iç tarafına da sineklikli bir kapı yapmayı düşünüyoruz.

640820

Resulgur
16-03-2017, 19:39
Bu yıl tecrübe edinmek adına tohum çimlendirme de farklı teknikler uyguladık.

Pamuk , çocuk bezi, peçete, torf , toprak kağıt havlu gibi farklı ortamlarda tohumlarımızı çimlendirdik.

İri tohumlar (fasulye, bezelye vb. ) pamuk arasında , çok küçük tohumlar ( yer kirazı , kekik vb. ) için sadece torf ta , orta irilikteki tohumlar ( domates, biber vb.) Kağıt havlu içerisinde nemlendirilen tohumlar kilitli poşetlerde oda ısısında daha iyi sonuçlar verdi.

Çocuk bezinde kimyasallar olduğundan kök uçlarında yanmalar gözlemledik.
Pamuk arasında domates tohumlarının köklerinin pamuğun diplerine salınıp çıkarırken kütür kütür koptuğunu gözlemledik.
Peçete arasındaki tohumların kök uçları yine peçete içlerine saplandı ve çıkarmakta zorlandık .

4 günde pamuk arasında çimlenen Lolaz be Utrillo Bezelye .. ;)

640927

640928

Tohumların altında toprak karışımı, kapak harcı olarak torf kullanıldı.

640929

640930

Sabah sefaları Kağıt Havlu da çok güzel çimlendiler.

640931

Resulgur
18-03-2017, 19:39
5 gün aradan sonra serada biraz çalıştık . Kaplara toplu halde ektiğimiz isot biberleri viyollere aldık . Pamukta çimlendirilen bezelyeleri saranın kenar kısmına bir sıra ektik . Bir kaç çeşit de tohum - pazı , malabar ıspanağı , havuç - ekimi yapıldı. Evde baktım çillenmiş iri soğanlar var 5 tane , onlarıda dikiverdik . ;)

Çalışma masamız.

641098

Görüşmeyeli baya büyümüşler.

641099

Emcelli Biber , hani şu çocuk bezinde çimlendirilenler vardı ya kök uçları yanmıştı , halen hayattalar :D

641100

Olumsuzluklar : Sera içerisinde küçük siyah sinekler cirit atıyorlardı, kümeler halinde uçuşurlarken gördüm.

Sizce ne yapmalıyız ?

Resulgur
19-03-2017, 20:06
Şimdiye kadar 21 çeşit domates çimlendirmişiz. Attığımız tohumlardan çimlenmeyen olmadı.

Pamuk'ta denenen domates tohumları çimlendikten sonra takip edip hemen torf a aldık . Zamanını kaçırdıklarımız da oldu elbet , onlarda kök uçlarını pamuğun en diplerine salmışlar. Sökerken zorlandık ve kütür kütür kopan kökler oldu. önerim domates tohumlarını nemli kağıt havlu arasında çimlendirin. Yine de genel durum iyi .. ;)

641176

Not tutmak çok önemli; unutmayın bir kenara yazın. Daha önce balkon sayfamda yine örnek bir tablo paylaşmıştım.

641177

Resulgur
21-03-2017, 21:35
Sera içerisinde daha şimdiden çok fazla yabancı ot çıkmaya başladı , 2 gün önce minik ot filizlerini çapaladım bugün baktım yine çıkmış .. Farklı çözümler arıyoruz fakat yabancı ot ilacı kullanmayı düşünmüyorum mücadeleye devam. Biraz saman serdik aralara .. Tere roka kekik maydanoz olan yerlerdeki yabancı otlara dokunamadık tabi , neler yapabiliriz ?

Çileklerimizin keyfi yerinde bir kaç gün önce sıcaklar olunca tam bahar geldi sandılar herhalde, çiçekleri meyvelerini hemen döküvermişler. Tepelere kar yağıyor halen - Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır derler ya hani :D

Bol sulu ve lezzetli çilekler yiyeceğimizi tahmin edebiliyorum.

641337

Çilek meyvelerini samanın üzerine aldık ve etrafını samanla çevirdik ..

641338

Bu alanda 52 kök marul 12 kök kırmızı pancar var. Aralara saman serdik bakalım yabancı otlara faydası olacak mı .. :rolleyes:

641339

Sn. Telato ve Dongyul'dan esinlendiğimiz fide sulama aparatımızı da yaptık. Çok ta güzel oldu, istediğin zaman sök tak çok pratik ;)

641340

Resulgur
22-03-2017, 18:23
Sera içerisinde yanmış sandığımız hayvan gübresi ile birlikte çok fazla yabancı ot tohumu girdiğini gözlemledik. Boşta kalan kısımlara solarizasyon denemesi yapmaya karar verdik ve işe koyulduk . 12 kova - 11,5 LT lik - kayvan gübresini üzerini kapatacağımız alana yaydık sonra ıslatıp üzerini, battal boy çöp poşetini keserek açtığımız siyah naylonla kapattık ve uç kısımlara hava almasın diye toprak attık . En az 20 gün bu şekilde bekletmeyi düşünüyorum.

İlk defa yaptığımız bu uygulama ne kadar başarılı olacak hep birlikte görelim. ;)

641383

641384

641385

Lonicera
22-03-2017, 18:45
Sn Resulgur, solarizasyon için ısı yeterli olacak mı? Benim bildiğim Temmuz/Ağustos gibi en sıcak, güneş ışığının en yoğun olduğu zamanlarda etkili. Ve bu süre de 45 günden az olmamalı diye belirtilmiş. Toprağınızda bir hastalık mı var yoksa yabancı ot tohumları için mi uygulamayı düşünüyorsunuz?

Resulgur
22-03-2017, 19:56
Sn Resulgur, solarizasyon için ısı yeterli olacak mı? Benim bildiğim Temmuz/Ağustos gibi en sıcak, güneş ışığının en yoğun olduğu zamanlarda etkili. Ve bu süre de 45 günden az olmamalı diye belirtilmiş. Toprağınızda bir hastalık mı var yoksa yabancı ot tohumları için mi uygulamayı düşünüyorsunuz?

Sn. Lonicera Evet amacımız hayvan gübresiyle seraya gelen yabancı ot tohumlarını temizlemek . Bugün seraya gittiğimde şeffaf çilek kaplarında Bilya Kekik tohumlarını çimlendirmiştim, filizlerin hepsi haşlanmış yanmış malesef, toprağına parmağımı daldırdım en az 40-50 derece sıcaklık olduğunu gördüm. Şimdi bu tam olarak yanmamış hayvan gübresi siyah naylon altında daha fazla ısıyla içeride barınan yabancı ot tohumlarının tamamını yok etmese de %80 halleder diye düşünüyorum. Denememizin başarılı olacağı kanısındayım. Zamanla bu tecrübeyi de edineceğiz inşallah .. ;)

İsmail Kuzucu
22-03-2017, 20:20
Bu dönemde siyah örtü yerine yerine şeffaf örtü kullanırsanız daha etkili sonuç alırsınız. Siyah örtü genelde yaz aylarında kullanılır. Toprak soğuk olduğu için direk güneş ışığı görürse daha çabuk ısınır ve tohumlar hemen çürür.

Resulgur
22-03-2017, 20:37
Bu dönemde siyah örtü yerine yerine şeffaf örtü kullanırsanız daha etkili sonuç alırsınız. Siyah örtü genelde yaz aylarında kullanılır. Toprak soğuk olduğu için direk güneş ışığı görürse daha çabuk ısınır ve tohumlar hemen çürür.
Sn. İsmail Kuzucu söylediğiniz çok mantıklı , bende siyah sıcağı daha çok çeker ısınır diye düşünmüştüm . Seranın 4te 1 i bu şekilde oldu . Kalan boş yerleri de söylediğiniz gibi yapalım o zaman. Çok teşekkür ederim , yardımınıza her daim ihtiyacımız var. Saygılar

dongyul
22-03-2017, 20:43
Resul abi, benim düşünceme göre siyah örtü mantığı geçici bir çözüm kaldırdığın an yabancı ot istilası devam edecektir çünkü tohumların protein yapısının bozulması için yüksek ısıya gereksinim duyar... Senin yaptığın işlem yazın yüksek sıcaklıklarda yapılır zararlı nematoddan kurtulmak adına başarılıdır şuan sıcaklık çok yüksek değil çok başarılı olmayacak kanısındayım...

Bence eğer yabancı ottan kurtulmak istiyorsan çapa yapabilirsin, ağaç artıkları veya samanla malç yapabilirsin... ve ya şuan yaptığın naylonların üzerine delikler açıp dikim yapabilirsin... (Japon amcanın yaptığı gibi...)

Resulgur
22-03-2017, 21:02
Resul abi, benim düşünceme göre siyah örtü mantığı geçici bir çözüm kaldırdığın an yabancı ot istilası devam edecektir çünkü tohumların protein yapısının bozulması için yüksek ısıya gereksinim duyar... Senin yaptığın işlem yazın yüksek sıcaklıklarda yapılır zararlı nematoddan kurtulmak adına başarılıdır şuan sıcaklık çok yüksek değil çok başarılı olmayacak kanısındayım...

Bence eğer yabancı ottan kurtulmak istiyorsan çapa yapabilirsin, ağaç artıkları veya samanla malç yapabilirsin... ve ya şuan yaptığın naylonların üzerine delikler açıp dikim yapabilirsin... (Japon amcanın yaptığı gibi...)

Yıldıray kardeşim ilginize çok teşekkür ederim. Sayenizde hem ben hemde sayfamızın takipçileri çok şey öğreniyoruz.

Yabancı otlardan kurtulmak için çapa yaptım, marul fidelerinin aralarına saman da koydum, bu yöntemi de denemek istedim. Söylediğin gibi bir sonraki aşama olarak naylonların üzerine delik açmayı da düşünüyorum. Bu alana zaten sırık salatalık ve domates düşünmüştüm. Hazır naylonları çekmişken fideleri de dikebiliriz. ;)

İsmail Kuzucu
22-03-2017, 21:07

Yanmamış hayvan gübresi kendi içinde zaten aşırı ısınmaya yol açar. Bu gübreyi artı olarak güzel şekilde örtersek aşırı yüksek derecelere ulaşır. Ki bunu su ısıtma olarak kullananlar var. Bunu yazın yapmayacaklarına göre uygulama etkili olur. :)

dongyul
22-03-2017, 21:39
Yanmamış hayvan gübresi kendi içinde zaten aşırı ısınmaya yol açar. Bu gübreyi artı olarak güzel şekilde örtersek aşırı yüksek derecelere ulaşır. Ki bunu su ısıtma olarak kullananlar var. Bunu yazın yapmayacaklarına göre uygulama etkili olur. :)

Sayın İsmail Kuzucu; evet haklısınız yanmamış hayvan gübresi kendi başında kullanılırsa ısı açığa çıkar bu gübredeki mikroorganizma faaliyetleri sonucu olur.... Bu yüksek ısıda bile bazı tohumlar çimlenme özelliğini yitirmez...

Ancak şuan Resül abinin yaptığı sırf gübre değil toprak ve gübre karışımı toprak karışımı çok fazla ağır basmakta yani şuan o toprakta gübre kaynaklı ısı artışı fazla olmaz tamamen dış kaynaklı ısı artışı olur...

Zaman her şeyi doğrular bakalım sonucunu göreceğiz... Şuan yapılan plastik örtü kaldırıldığı gibi belli bir toparlanma süresi sonrası yabancı ot çıkımı devam edecektir...

anarius
23-03-2017, 14:45
Yabancı otlara karşı toprağın 15-20 cm altına karton gömmek nasıl olur?

Resulgur
24-03-2017, 20:45
Yabancı otlara karşı toprağın 15-20 cm altına karton gömmek nasıl olur?
Sn. anarius bahsettiğiniz tedbir şekli zaten kullanılıyor. Sebze yatakları ve yükseltilmiş yatakları en alt kısmına gazete kağıdı ya da karton serilmek suretiyle yabancı otların çıkışı engelleniyor fakat karton üzerine sereceginiz toprak metaryelleri yabancı tohumlardan arındırılmış olması gerekecek , zaten tohumlar yüzeye atılan gübreden de gelmekte.. Biz seranin zeminindeki toprağı temizlemeye fide dikimine hazır hale getirmeye çalışıyoruz. İlginize teşekkür ederim.

Resulgur
28-03-2017, 23:19
23.03.2017 den.

Seramızı bir gün havalandırmayınca başımıza neler geldi neler. Malesef fidelerin yaklaşık %40 ını kaybettik

Sera içerisinde havalandırmanın ne kadar önemli olduğunu tecrübe etmiş olduk. :o

Patlıcanlar

642054

Biberler

642055

Domatesler

642056

Kalan fideleri küçük seranın havalandırma sorunu giderilene kadar büyük seraya taşıma kararı aldık ve fidecikleri Dursun abiye emanet edip memlekete geldim. Gidince elimizde kalan fidelerin çetelesini çıkarıcaz. Sağlık olsun diyelim. ;)

brcparlakkaya
29-03-2017, 15:43
benim gibi sıfırdan acemi birisi için inanılmaz açıklayıcı bilgiler dolu. Sıkı takipçinizim inşallah. Bu devlet desteği dediğiniz acaba her bölgede ayrı mı? **** sadece seracılık için mi geçerlidir?

Lonicera
29-03-2017, 16:23
23.03.2017 den.

Seramızı bir gün havalandırmayınca başımıza neler geldi neler. Malesef fidelerin yaklaşık %40 ını kaybettik

Sera içerisinde havalandırmanın ne kadar önemli olduğunu tecrübe etmiş olduk. :o

Patlıcanlar

642054

Biberler

642055

Domatesler

642056

Kalan fideleri küçük seranın havalandırma sorunu giderilene kadar büyük seraya taşıma kararı aldık ve fidecikleri Dursun abiye emanet edip memlekete geldim. Gidince elimizde kalan fidelerin çetelesini çıkarıcaz. Sağlık olsun diyelim. ;)

Sn Resulgur, geçmiş olsun. Deneye deneye öğreniyoruz her şeyi işte. Bu kadarlık olsun ne diyelim. Siz yeniden toparlarsınız, bundan eminim.

Resulgur
29-03-2017, 22:27
benim gibi sıfırdan acemi birisi için inanılmaz açıklayıcı bilgiler dolu. Sıkı takipçinizim inşallah. Bu devlet desteği dediğiniz acaba her bölgede ayrı mı? **** sadece seracılık için mi geçerlidir?

Sn. brcparlakkaya sayfama hoş geldiniz. Sera işine yeni başlayan biri olarak tecrübelerimizi kısmet oldukça paylaşmaya devam edeceğiz.

Devlet destekli seralar il özel idaresi tarafından ilçe tarım aracılığıyla yapılacak olan projeler vasıtasıyla vatandaş yararına seracılığa teşvik amaçlı yapılmaktadır. Bu teşvikler bölgelere illere göre değişmektedir. İlçe tarıma giderek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Resulgur
29-03-2017, 22:30
Sn Resulgur, geçmiş olsun. Deneye deneye öğreniyoruz her şeyi işte. Bu kadarlık olsun ne diyelim. Siz yeniden toparlarsınız, bundan eminim.

Sn. Lonicera çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi deneyerek tecrübe edeceğiz , bu yıl çok şey öğreneceğiz anlaşılan ;)

Resulgur
31-03-2017, 22:42
22.03.2017 den

Büyük sera içerisine viyolleri yerleştirmek için masa yaptık ..
Şehzade F1 Hibrit Hıyar tohumları ithal torf içine viyollere ekildi. Diğer tohumlardan da biraz ekim yapıldı.

Dursun abi keser sallıyor usta adam işini biliyor. ;)

642310

Kırmızı Pancar , kimisi alacalı yeşilli kimisi koyu kırmızı nedendir sizce ?

642311

kerkenez
03-04-2017, 08:26
22.03.2017 den

Büyük sera içerisine viyolleri yerleştirmek için masa yaptık ..
Şehzade F1 Hibrit Hıyar tohumları ithal torf içine viyollere ekildi. Diğer tohumlardan da biraz ekim yapıldı.

Dursun abi keser sallıyor usta adam işini biliyor. ;)

642310

Kırmızı Pancar , kimisi alacalı yeşilli kimisi koyu kırmızı nedendir sizce ?

642311

Kırmızı renk olanlar pancar diğerleri pazı türü bir şey oluyor. Ben bu yıl ayıklayıp sadece kırmızıları dikeceğim.

Resulgur
03-04-2017, 15:50
Kırmızı renk olanlar pancar diğerleri pazı türü bir şey oluyor. Ben bu yıl ayıklayıp sadece kırmızıları dikeceğim.

Sn. kerkenez geçen yıl yetiştiriğimiz pancarlardan bizde bir şey anlamadık pazı gibi kök yapmayanlar vardı bu yüzden yaprakları tüketildi. Verdiğiniz bilgiler çok açıklayıcı oldu gözlemleme yapalım bakalım ne çıkacak , pancar mı pazı mı :)

yardimcierhan
03-04-2017, 18:46
Elinize sağlık, büyük bir emek var.
Malzemeleri temin ettiğiniz yerin adresini ben de çok merak ettim.
Takipte kalacağım!

Resulgur
05-04-2017, 21:12
Elinize sağlık, büyük bir emek var.
Malzemeleri temin ettiğiniz yerin adresini ben de çok merak ettim.
Takipte kalacağım!

Sn. yardimcierhan sayfama hoş geldiniz. Bakıyorum da forumda baya aktifsiniz ;)

Çok teşekkür ederim güzel sözlerinizi için .. Tatil bitti yarın evimize seramıza kavuşuyoruz, kısmetse kaldığımız yerden devam edeceğiz. Fidelerimiz ne durumda gidince elimizde kalanların listesi hazırlanıp durum değerlendirmesi yapacağız . Seramızın yanına 2 adet yükseltilmiş yatak yapmayı planlıyorum. Büyük koşturmaca şimdi başlıyor :D

Resulgur
10-04-2017, 21:02
Tatil dönüşü seramıza dün girebildik sonunda .. Bakım olmaz sa demek böyle oluyor. :mad:

Zaten tatile gitmeden fideler , sera havalandırmamız güzel olmadığından yanmıştı, yabancı ot furyası almış başını gitmiş :(

İki çeşit marul kıvırcık yağlı sn. bahcedenn den gelen, diğerini ilk defa yetiştiriyorum farklı bir tür etkinlikte de karşılaşmadım.

643623

Bu marul çeşidinin adını bilen var mı :confused:

643627

643624

Bizim fideler nerede .. Burası maydanoz tohumu ekili yer sanki ot ekmişiz .. Ne kadar acemiyiz :D

643625

Yine de aradan göz kırpanlar olmuyor değil ;)

643626

Resulgur
10-04-2017, 21:35
80 çeşit tohum çimlendirmişiz. Biraz fazla abarttık sanırım :o

Kalan fidelerimizin listesi yapıldı. Genel durumu iyi şimdilik , haşlanmaktan son anda kurtulan domatesler güzel gelişim göstermişler.

Çeşit çok ekecek yer kısıtlı olduğundan bir kaç yere dağıtılacak oradan takibi yapılacak .

643648

643649

Emcelli biberler , hani şu çocuk bezinde çimlendirdiklerimiz. Kök sarması çok güzel olmuş ..

643650

643651

havlayanPapatya
11-04-2017, 09:33
hayırlı olsun resulgur, bereketli sezonlar dilerim

Resulgur
15-04-2017, 08:40
hayırlı olsun resulgur, bereketli sezonlar dilerim

Sn. havlayanPapatya çok teşekkür ederim. Size de başarılar dilerim. ;)

Resulgur
15-04-2017, 08:49
Daha önce paylaşmış olduğum marul çeşidimizi yaptığımız araştırmalar ve Sn. dongyul'un sayesinde bulduk.

Ülkemizde pek bilinmeyen bir tür olasa gerek , bir çok yere sorduk soruşturduk bilen olmadı, ben de ilk defa gördüm yetiştirdim bile , tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmak amacıyla tohum almaya çalışacağız. :D

644136

Resulgur
15-04-2017, 14:41
Latin Çiçeği - Nasturtium (Tropaeolum majus) tohumu çimlendirme aşamaları.

Paket ten çıkan karışık renkli Latin Çiçeği tohumlarımız. ;)

644181

Nemli pamuk arasında çimlendirilip,

644182

torf dolu kaplara alınarak

644183

fide haline getirildiler. :D

644184

Resulgur
19-04-2017, 20:43
Her şeye rağmen güzel günler de olmuyor değil , komşu seralardan ve kendi seramızdan hasat ettiğimiz yeşillikler. ;)

Karalahana , maydanoz , nane , dereotu , kalıcı ıspanak , yeşil soğan , yeni çeşit yaprak marulumuz ve tatlı organik çilekler.

644755

lingua di canarino

644756

Resulgur
19-04-2017, 21:47
Seramızın havalandırması iyi olmadığından fidelerimiz 2 kez yanmaktan-haşlanmaktan son anda kurtuldular. Malesef fidelerimizin %40 ını kaybettim bu duruma çok üzüldüm 2 aydır verdiğim emek uçtu gitti , serayı iptal etmek te aklımdan geçmedi değil .. :o

Fakat bu durumdan edindiğimiz tecrübe bize yeter deyip kaldığımız yerden devam ediyoruz.

İlk işimiz seranın ön kısmına sürekli açık bırakacağımız sineklikli bir kapı yapmak oldu.

Çıtalar ayarlandı alet edevatlar temin edildi.

644762

Menteşeler takıldı.

644763

Basit kapı kilidimiz :D

644764

Kapı karkası tamamlanıp,

644765

Sineklik teli tel zımba ile tutturuldu. işlem tamam .. :cool:

644766

dongyul
19-04-2017, 22:13
Resül abi o seranın çıkış kısmını da mutlaka en kısa sürede yapmanda fayda var ^^

brcparlakkaya
20-04-2017, 09:10
kesinlikle pes etmeyin. zorluklar karşınıza çıktıkça siz daha güzel çözümler bulacaksınız bence.

Resulgur
24-04-2017, 22:21
Sera içini Nisan ın ikinci haftasında fide dikimleriyle doldurmaya başladık .

Daha önce hayvan gübresi serip siyah naylon çektiğimiz alan nemini koruyup iyice yumuşamış bir güzel toprağı karıp dikime hazır hale getirdikten sonra dikim yapılacak alana saman serilip fideler dikildi.

Sağ tarafta;

"9 Kök Stocky Red Roaster 9.04.2017" "5 Kök Kekik 9.04.2017" "6 Kök Loxton Lass 9.04.2017" "13 Kök Bezelye 9.04.2017"

Sol tarafta;

"5 Kök Alis Pembe Kiraz Domates, 4 Kök Alsancak F1, 4 Kök Garnet 9.04.2017"

"12 Kök Emcelli Biber 8 Kök isot Biber 9.04.2017"

645557

645558

Resulgur
24-04-2017, 22:31
Fidelerimizi 2 kez haşlanma olayından sonra daha emniyetli bir yere taşıdık . Toplu halde olan domatesler patlıcanlar tek tek kökleri traşlanarak viyollere kaplara aktarıldı.

2 günde kendini toparlayan fidelerimizin keyfi yerinde ;)

645566

Resulgur
24-04-2017, 22:46
Uzun bir süredir yeşillik hasadı yapmaya başladık. :cool:

Tere Roka Nane Dereotu Yeşil Soğan Sarımsak Marul Kalıcı ıspanak Kara Lahana :D

645571

Bizim meşhur rokalar taptaze çıtır çıtır kopuyor mis gibi kokuyor.

645572

Meyvemiz de yok değil seraya her girmemde bir kaç tane de çilekle bizi ödüllendiriyor. ;)

645573

YeniGine
24-04-2017, 22:53
Çook büyük bir mutluluk sayın Resulgur; maşallah maşallah afiyetle tüketin inşallah!..

kerkenez
25-04-2017, 08:39
Sayın Resulgür yeşillikler harika gözüküyor. Ellerinize sağlık.

Resulgur
26-04-2017, 11:39
Çook büyük bir mutluluk sayın Resulgur; maşallah maşallah afiyetle tüketin inşallah!..

Sn. YeniGine çok teşekkür ederim. Bu yıl sizde baya güzel çiçekler yetiştirmişsiniz bakıyorum da sayfanız rengarenk olmuş .. ;)

Bakalım bu sene domates biber yetiştirme maceranız nasıl olacak paylaşımlarınızı merakla takip ediyorum. Saygılar

Sayın Resulgür yeşillikler harika gözüküyor. Ellerinize sağlık.

Sn. kerkenez çok teşekkür ederim. Bu yıl yeşillik yılı olacak bunu kış aylarında da devam ettirmeyi düşünüyorum, yarım dönüm ıspanak var ne yapacağımızı şaşırdık tohuma kalkıyorlar , çevremizdeki dostlarla paylaşmaya başladık çok şükür . ;)

Resulgur
26-04-2017, 11:54
Niksar da tanıştığımız ziraatçi bir arkadaşla sürekli diyalog halindeyiz. Kendisine 2 tane tiny tim domates fidesi hediye ettim oda bana ;

4 Kök Hıyar Yet Arcadia F1 , 5 kök Yet Atabif F1 Beef Domates 24.04.2017 12 Kök A117 patlıcan hediye etti sağ olsun. Yine seranın havalandırma sorunu yüzünden çok narin olan A117 patlıcanlar yanmak üzereydi, bugün bakacağım ölmüşler mi :o

Hıyar - partenokarpik- ve Domates -beef- çeşidimizi de seraya diktik .. Gelişmeleri birlikte takip edelim. ;)

645724

645725

645726

645727

Resulgur
01-05-2017, 21:33
Capsicum chinense türünde olan biber den elimde 3 kök var 3 kök de Adana da bıraktım, tohum almak garanti olsun diye ..

17.02.2017 de attığımız tohumların 73 gün sonraki hali , gördüğünüz gibi halen minicikler 3 5 cm boyda, bu biber çeşidini çimlendirmek ve yetiştirmek çok zor.

646319

646320

Resulgur
01-05-2017, 21:50
17.02.2017 de torf içerisinde çimlendirmeye çalıştığım - Scoville biber acılığı ölçeğine göre 1.569.300 birim (SHU) acılığa sahip olup, 2013 Kasım ayında dünyanın en acı biberi olma ünvanını almış ve halen dünya rekorunu elinde bulunduran- Capsicum chinense türü biberimiz.

ilk denemem başarısız olmuş daha sonra 17.03.2017 tarihinde ikinci çimlendirme denemesini kağıt havlu içerisinde yaptım ve 2 adet tohum çimlendirmeyi başardım. Birini de torfa alırken kırdım malesef elimizde 1 adet kaldı.

Bu şanslı ve nazlı büyüyen biber aradan 43 gün geçmesine rağmen 2 -3 cm boylarında yıkılmadım ayaktayım diyor :D

646321

Resulgur
03-05-2017, 18:57
Dursun abinin serasından bir kaç kare atayım. Dip çapaları yapılıp boğaz doldurmaları yapıldı. Domateslerin boyu 30 cm e geldiğinden koltuk sürgünleri alındı.

Aşılı domates : ... , Aşısız Alsancak Rn F1 domates

646711

646712

646713

Akıncı F1 biberler , meyve tutumuna başladılar.

646714

646715

Resulgur
03-05-2017, 19:06
Hobici malzemeleri , serası olan herkeste bu malzemelerin olması gerekli bence ..

Mücadele Mikroskop - Büyüteç 8x

646716

5 cm kenarlar kolaylıkla taşınabilir. Bitki zararlılarına yakından bakmak gerek :D

646717

Max- Min Termometre , her serada mutlaka bulunmalı dijitaller de var biz civalı olanı tercih ettik.

646718

Sera örtüsü tamir bandı, dursun abinin örtüsünde bir kaç yerde delik görmüştüm bize de lazım olacağı için temin ettik.

646719

Alçak tünelde havalandırma sıkıntısı yaşadığımızdan Sn. İsmail Kuzucu'nun tavsiyesi ile gölgeleme tülü sipariş verdik.

646720

Resulgur
07-05-2017, 21:46
Seramızın içerisini daha iyi havalandırmak için 6 metre profil ve 2x 3 metre boru klipslerle arka kısmın naylonu tutturuldu fazlalık içeri kıvrıldı.

Profiller akıllı vida kullanarak yay üzerine matkapla montelendi.

Seramız alçak tünel olduğundan güneş ışınlarının yakıcı etkisini biraz olsun azaltmak için %30 luk gölgeleme tülü ile üzeri örtüldü .. Sonunda bitkiler ve biz rahat bir nefes aldık :D

647118

Bu arada Dursun abi sağ olsun traktörle seramızın yanına karıkları hazırlamış .. ;)

647119

Resulgur
07-05-2017, 22:11
Sn. TCM den gelen o meşhur kuru fasulyeler bugün seramızın arka kısmında bulunan patateslerin arasına ekildi.

Söylediklerine göre ovada fasulye daha yetişmeden böcekleniyormuş , fasulye olmuyor dediler , hatta deneme için bir tohum getirmişler. Bakalım bizim bu tür bölgeye ayak uydurabilecek mi .. ;)

30 adet tohum gelmişti , 10 ocak yapıldı. Her bir ocağa 3 er adet tohum atıldı.

Ormandan topladığım torf + biraz da hayvan gübresi karışımına tohumlar atıldı yüne bu karışımla üzerleri kapatıldı ve sulandı.

647123

647124

647125

TCM
08-05-2017, 08:28
Bana göre 'güzel - meşhur' diyelim. 'kargaya yavrusu şahin görünür' müş, inşallah afiyetle yer beğenirsiniz :)

sevgihoca
08-05-2017, 12:52
Tokat'ın domatesi meşhurdur.Seradaki domatesler çok güzel görünüyor.Tokat'ın yaprağı da meşhurdur.Hani göremiyorum.Şöyle yaprak sarmalı mutlu sonlar bekliyorum sizden.:p

aysozbek
08-05-2017, 16:53
Sayın Resulgur,
http://www.agaclar.net/forum/1494198-post17.htm

mesajınızdaki benekli fasulye sanırım 2014 - 2015 paylaşım etkinliğinde sayın kaknus'un paylaştığı Bolu fasulyesi olabilir. Ben de etkinlikten almış ancak gelecek seneye ekerim derken böceklenmesi yüzünden ekememiştim.

http://www.agaclar.net/forum/1314231-post3.htm

Bu vesileyle bahçenize hayırlı uğurlu olsun diyorum.

Resulgur
09-05-2017, 21:11
Bana göre 'güzel - meşhur' diyelim. 'kargaya yavrusu şahin görünür' müş, inşallah afiyetle yer beğenirsiniz :)

İnşallah Sn. TCM çok teşekkür ederim.

Tokat'ın domatesi meşhurdur.Seradaki domatesler çok güzel görünüyor.Tokat'ın yaprağı da meşhurdur.Hani göremiyorum.Şöyle yaprak sarmalı mutlu sonlar bekliyorum sizden.:p

Sn. hocam onun da zamanı gelecek asma yaprakları açmaya başladı , ilk çıkan taze yapraklardan sarma yapınca resim atayım sizin için .. :D

Sayın Resulgur,
http://www.agaclar.net/forum/1494198-post17.htm

mesajınızdaki benekli fasulye sanırım 2014 - 2015 paylaşım etkinliğinde sayın kaknus'un paylaştığı Bolu fasulyesi olabilir. Ben de etkinlikten almış ancak gelecek seneye ekerim derken böceklenmesi yüzünden ekememiştim.

http://www.agaclar.net/forum/1314231-post3.htm

Bu vesileyle bahçenize hayırlı uğurlu olsun diyorum.

Sn. aysozbek ilginize çok teşekkür ederim, sayfama hoş geldiniz. O fasulye için sırık çeşit demişlerdi. Elimde bolu fasulyesi tohumu vardı fakat o başka bir çeşit diye düşünüyorum. Kısmetse fasulye tohumlarını 1 hafta içinde ekmeyi düşünüyorum gelişimlerini hep birlikte göreceğiz . ;)

Resulgur
09-05-2017, 21:26
Bu da güleç yüzlü pazarcı Durmuş abimiz. 3 tane 250 metre kare seraya sahip , sera kursundan tanışmıştık, derste ne zaman bir zararlıdan bahsedilse vurucan ilacı diyerek bizi güldürüdü, tabi ziraatçilere danışır ne derlerse yaparmış ;) kurs bitince bağımızı koparmadık. Benim fidelerin birazını buraya getirdim. Fide konusunda baya bir yol kat etmiş burada yöresel çeşitler de mevcut birlikte yetiştirip tadına ve verimine bakıp tohum alacağız kısmetse ..

Şu meşhur tokat domatesini göreceğiz bu sene bakalım. :cool:

647488

647489

647490

Domateslerin sırık iplerini damlama borularına bağlamış dikkatimi çekti .. :rolleyes:

647491

YeniGine
09-05-2017, 23:21
Maşallah; Sayın Resulgur, tayininiz çıkınca dedim ben size 'Çok güzel bir yere gidiyorsunuz.' Şimdi Tokat domatesini ben de merak ettim.

Resulgur
13-05-2017, 08:49
Sanırım define bulduk .. ;) Lezzet Deposu Hodan

Bahçe gezilerimizde yaptığımız araştırmalarda sonunda hodan bitkisine ulaştık . Bahçe sahipleri başka yerden getirip dikmişler. Küçük fideler de oluşmuş , tohum elde etmeyi düşünüyoruz. Tabi bizden erken davranıp üzerine yumurta kırmazlarsa :D

Sn. Lonicera bu bitkiden nasıl gübre elde ettiğini sayfasında bahsetmişti , isteyen oradan takip edebilir.

647845

647846

İşte size sözünü ettiğimiz Bitkinin Şifalı Yönleri:

HODAN
Orjinal Adı Borago officinalis
Diğer Adları: Zembil çiçeği, Ispıt, Kaldirik, Zılbırık
Bilgi :
Hodangiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Doğu Akdeniz havzası olup ülkemizde Kuzey ve Batı Anadolu bölgelerinde yabani olarak yetişmektedir. 30-75 cm. boylanabilen, biryıllık otsu bitkidir. Yuvarlak kesitli, içi boş ve sert gövdesi beyaz sert tüylerle kaplı olup dallara ayrılan yapıdadır. Koyu gri-yeşil ve biraz buruşuk yüzeyli yaprakları gövdesi gibi tüylerle kaplı, oval biçimli ve almaşık dizilişlidir. Beş köşeli yıldız oluşturan mor-mavi (kimi zaman pembe ve nadiren beyaz) renkli taç yaprakları ve siyah erkeklik organı olan çiçekleri, salkımlar halinde aşağı doğru sarkarak ilkbaharda ve yazın açarlar. Kumlu hafif toprakları ve bol güneşli yerleri seven hodan, döktüğü tohumlarıyla çoğalır. Ancak bazı yerlerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Hodan bitkisi sapının, yapışkan bitki sıvısı, tanen, esanslar ve çeşitli mineraller içerir. Körpe yaprakları salata, peynir ve diğer bazı yiyeceklere katılır. Bazı yerlerde sebze olarak yenir. Bal arılarının beslenmesine çok yararlı olur.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı:
Yabani hodan tıbbi yönden, kültürü yapılanlara oranla daha fazla etkilidir. Bitkinin çok çeşitlilik gösteren tıbbi etkilerini ve bundan yararlanma yöntemlerini şöylece sıralayabiliriz:

• Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir.
• Terletici ve ateş düşürücüdür.
• Solunum yollan hastalıklarına iyi gelir. Öksürüğü keser. Balgam söktürür. Akciğer zarı yangılarını (satlıcan) azaltır.
• İdrar söktürücüdür. Kanı temizler.
• Bebek emziren annelerde süt gelişini artırır.
• Adrenalin bezeleri için iyi bir güçlendirici toniktir. Özellikle kortizon ve steroidle yapılan tedavilerden sonra hodan alınması bünyeye iyi gelir.
• Uzun yıllardan beri geleneksel kullanımıyla, cesareti artırır. Sinirsel gerginlikleri en aza indirger. Streslere karşı bünyede direnç sağlar.

Bütün böyle durumlar için hodanın çiçek açtığı zamanlarda kuru bir günde yaprak ve çiçekleri toplanır. Yırtık ve bozuk yaprakları seçilerek atılır. Kalanları yaprak-çiçek karışımı yapılarak gölgede kurutulur. Karışımdan 2 tatlı kaşığı alınıp, üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.

• Hodan yara ve yanıklara iyi gelir. Bunun için yapraklarıyla yara lapası yapılır ve dıştan uygulanır.
• Kuru ve duyarlı ciltlere iyi gelir. Cildi yumuşatır. Bunun için yukarıda tarifi verilen infüzyon dıştan uygulanır.
• Mineral yönünden zengin olan hodan, tuzsuz diyetlerde salata ve yemeklere katılan körpe yapraklarıyla, bedenin tuz eksiğini tamamlar.

kaynak: www.yemekicmek.com/yararlibitkiler

Resulgur
13-05-2017, 09:09
Yaptıklarımızı duyunca bizden yardım isteyenler de oluyor, sanki ben çok biliyor muşum gibi ..

Yine de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sevdiğimiz bir abimiz Mevlüt abi yardım isteyince birlikte işe koyulduk . Daha önceki yıllarda damlama kullanmamışlar bahçe düz dikdörtgen şeklinde damlama yapılmasa ayıp olurdu .. Mevlüt abi daha önce sabahları erken kalkar saatlerce hortumla bahçe sularmış , ilk işin dedim damlama. Sağ olsun söz dinledi de 2 günde damlama sistemini az bilgimle tarif ettim, o kurdu.

Kendisine hediye ettiğim daha önce paylaştığım resimlerde görülen fidelerimizi diktik sonra liste yapıp bir ziraatçiye gidip eksiklerimizi tamamlayıp farklı çeşitler edindik ..

İşimiz bitti , dedim şimdi damlamanı açarsın balkonda oturup çayını yudumlarken seyredersin bahçeyi :D

Herkes mutlu umutlu , bereketi bol olsun .. ;)

647848

647849

647850

Resulgur
13-05-2017, 09:34
Büyük Seramızda hummalı bir çalışma var.

ipe almada biraz geç kalındı aşılı olan domateslerin çatalları ayrılmaya başlamış , acemilik işte :o

647851

ilk domatesler görüneli bir haftayı geçti ;)

647852

647853

Resulgur
13-05-2017, 09:41
Patates böcekleri iş başında .. Dış ortamdaki patatesler yetmez miş gibi,

647854

sera içerisindeki patlıcanlarda yakaladık bu yaramazları ;)

647855

Utanmadan bir de ölü taklidi yapıyorlar :D

647856

Not : Sera içerisinde ilaçlama yapıldı . :mad:

akçabardak
13-05-2017, 15:07
Sn. Resulgur o böceklere çok dikkat edin, bir kere istila ettiler mi kurtaramazsınız. Patates yapraklarının altını kontrol edin sarı sarı yumurtaları oluyor, onlar çok çabuk ürüyor.
Elinizde ki ergin olanı mutlaka yumurta bırakmıştır, Aman dikkat derim. Kolay gelsin.

Resulgur
14-05-2017, 23:08
akçabardak[/B];1506894]Sn. Resulgur o böceklere çok dikkat edin, bir kere istila ettiler mi kurtaramazsınız. Patates yapraklarının altını kontrol edin sarı sarı yumurtaları oluyor, onlar çok çabuk ürüyor.
Elinizde ki ergin olanı mutlaka yumurta bırakmıştır, Aman dikkat derim. Kolay gelsin.

Sn. akçabardak uyarınız için çok teşekkür ederim.

Bakın burada ne var. ;)

648027

Bunlar da halen beslenme derdinde yapraklar çok tatlı gelmiş anlaşılan .. :D

648028

Resulgur
14-05-2017, 23:40
3 farklı bit resimlerini sizlerle paylaşmak istedim. Kırmızı bit i ilk defa gördüm.

Renkleri çok güzel ; kırmızı , yeşil ve beyaz bitlerimiz mevcut :P

Daha önce satın aldığımız 8x büyüteç http://www.agaclar.net/forum/1505651-post98.htm ile hasta yaprakları ve zararlı böcekleri inceleme yapıyoruz. Bu zararlılarla mücadele çok kolay .. :D

648029

648030

8x büyüteç ile gözlemlemelerimiz.

648031

Bu beyazlar çok minikler.

648032

Yeşil bitler ise kırmızı ile tür olarak aynı fakat renkler farklı .. :)

648033

Resulgur
14-05-2017, 23:52
İlk bezelyelerimiz de görülmeye başladı.

12.03.2017 de pamuk içerisine atılan ve 4 günde çimlenen tohumlar.

60 gün sonra bezelye dökmeye başladı. ;)

648046

Tadı fena değil , içini zamanla dolduruyor sanırım beklemek gerek ?

648047

YeniGine
14-05-2017, 23:54
Sayın Resulgur, mücadele kolay derken? Ne yapacaksınız?

Ben şimdilik güllerdeki bitlerle uğraşıyorum. Benim mücadele yöntemim de elimle tutuyorum hemen gülün çanak kısmından yukarı doğru bir hareketle sıyırıyorum. Hepsi elimde.

Resulgur
15-05-2017, 00:13
Bugün öğle sıcağında biraz çalıştım.

400 metre damlama borusunu bir arkadaştan 100 TL ye aldım.

Sera içerisine biraz geç olsa da damlama borusu çekildi. Dışarı açılan karıklara da damlama borularını çektik .. daha iş var deneme için suyu vermedik ;)

648048

648049

648050

Çalışma bittikten sonra eve geçtim. Evde iken bir fırtına çıktı yerinden sökecek sandık ağaçları , ardından ceviz büyüklüğünde dolu camlara takır tukur vurdu. Erikleri dökmüş dışarıya dikilen fidelere zarar vermiş yarın gidip bakacağım. Allah tan bizim fidelerin yarısı halen serada , bu hafta içi dışarı dikmeyi düşünüyorum. ;)

Resulgur
15-05-2017, 01:00
Sayın Resulgur, mücadele kolay derken? Ne yapacaksınız?

Ben şimdilik güllerdeki bitlerle uğraşıyorum. Benim mücadele yöntemim de elimle tutuyorum hemen gülün çanak kısmından yukarı doğru bir hareketle sıyırıyorum. Hepsi elimde.

Sn. YeniGine daha önce bende sizin yaptığınız gibi denemeler yaptım arap sabunu , ısırgan suyu v.s derken biberlerim telef oldu gitti ..

Zirai ilaçla İlaçladım 2 saatte öldüler, sonra işaret parmağımla tıklattım dalına gitti hepsi, döküldü ;)

akçabardak
15-05-2017, 13:15
Sn. akçabardak uyarınız için çok teşekkür ederim.

Bakın burada ne var. ;)

648027

Bunlar da halen beslenme derdinde yapraklar çok tatlı gelmiş anlaşılan .. :D

648028

Rica ederim Sn. Resulgur, o böceği görünce zaten tüylerim diken diken oldu, ben onlardan çok çektim bir dönem, topla topla bitiremezdim :mad:

Özellikle pateteslerde çok oluyor, o halen beslenme derdinde dedikleriniz doymak bilmiyorlar, çıtır çıtır yaprakları sap gibi bırakırlar, erginleşince de gelsin o gördüğün sarı sarı yumurtalar :mad: sonra da ayıkla pirincin taşını.
Size tavsiyem sık sık kontrol edin, özellikle yaprak arkalarını, çok akıllılar.

Dutlubahçe
15-05-2017, 14:05
Sn. YeniGine daha önce bende sizin yaptığınız gibi denemeler yaptım arap sabunu , ısırgan suyu v.s derken biberlerim telef oldu gitti ..

Zirai ilaçla İlaçladım 2 saatte öldüler, sonra işaret parmağımla tıklattım dalına gitti hepsi, döküldü ;)

Sayın Resulgur, kullandığınız ilacın ismini paylaşabilir misiniz? Ben de aynı dertten mustaribim de.

Resulgur
15-05-2017, 21:55
Sayın Resulgur, kullandığınız ilacın ismini paylaşabilir misiniz? Ben de aynı dertten mustaribim de.

Sn. Dutlubahçe güllerde bu ilacı kullandım. Bir ziraat mühendisi arkadaşım tavsiye etmişti .. - INSEKTISITLER Goldplan 20 SP

648182

Resulgur
16-05-2017, 20:44
14.05.2017 günü Tokat ve bazı ilçelerde çok şiddetli bir fırtına koptu ardından fındık büyüklüğünde dolu yağdı çiçekler meyveler zarar gördü , fidelerimizin filizleri koptu fasulyeler kabaklar zarar gördüler.

Bizim sera da nasibini almış giriş kısmındaki örtü klipsi yerinden çıkmış yan taraf açılmış çok zarar yok , bugün tamir ettik çok şükür. ;)

648280

648281

Resulgur
16-05-2017, 22:41
Fidelerimizi diktiğimiz başka bir bahçe de bu mucize şifalı bitki ile karşılaştık. Bahçe sahipleri sulama kanalı kenarına kabak tohumlarını ekmişler. Bu ot dikkatimi çekti daha önce de görmüştüm. Bakın nasıl bir bitkiymiş , elimizde bol miktarda mevcut .. ;)

648287

648288

KIRKKİLİT OTU FAYDALARI NELERDİR?

Kırkkilit otu, adını belki de herkesin duymadığı bir bitkidir. Ülkemizin geniş bir coğrafyaya yayılması ve çeşitli bölgelerde bazı bitkilerin farklı isimlerle anılması; bitkilerin bir isimle tanınmamasına sebep oluyor. Kırkkilit otu da bu bitkilerden bir tanesidir.

KIRKKİLİT OTUNUN DİĞER İSİMLERİ NELERDİR?

Bu şifalı otun en çok bilinen diğer ismi at kuyruğu otudur. Bitkinin şeklinden dolayı bu isim verilmiştir. Ayrıca bitki kuyruk şekline benzetildiği için, kuş kuyruğu otu, katır kuyruğu **** tilki kuyruğu otu şeklinde de isimlendirilir. Kırkboğum, zemberek otu ve çamotu isimleriyle de adlandırılır.

KIRKKİLİT OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Yurtdışındaki birçok ülkede de ülkemizde olduğu gibi popüler bir bitkidir. Gerek alternatif tıpta gerekse ilaç yapımında kullanılır. Özellikle bitkinin çayı Avrupa’da yaygın şekilde tüketilir. İşte kırkkilit otunun faydalarından bazıları:

Böbrekler için oldukça faydalı bir bitkidir.
İdrar yolu hastalıklarına fayda sağlar. İdrar yolu enfeksiyonu yani sistit rahatsızlığı için oldukça faydalıdır.
Romatizma gibi kemik hastalıklarına karşı iyi gelir ve kemikleri onarır.
Gut hastalığının tedavisinde kullanılabilir.
İdrar söktürücü etkisi vardır.
Ülser gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Artrit rahatsızlığına karşı faydalıdır.Kırkkilit Otu
Eski çağlarda Romalı hekimlerin tüberküloz rahatsızlığı için bu bitkiyi kullanıldığı kayıtlarda belirtilmiştir.
Aynı şekilde eski çağlarda Çinli doktorların yüksek ateşi düşürmek, dizanteri, grip, vücudun çeşitli yerlerindeki şişlikler ve hemoroid yani basur tedavisinde kullandığı bir bitkidir.
Osteoporoz yani kemik erimesine iyi gelir.
Anemi yani kansızlığa fayda sağlar.
Vücuttaki halsizlik ve kırgınlığa iyi gelir.
Amfizem ve akciğer hastalıkları tedavisinde de kullanıldığı belirtilir.
Yaraların iyileşmesine yardım eder.
Kanamalara iyi gelir.
Menopoz dönemi için de fayda sağlar.
Boğaz rahatsızlıkları, diş eti kanamaları, ağızlardaki yaralar için kırkkilit otu çayı gargara olarak kullanılabilir.
Zorlu geçen, ağrılı adet dönemlerinde de ağrıları gidermeye yardım eder. Regl döneminde bayanlar bu bitkinin çayını içebilir.
Bu şifalı ot; saç, cilt ve tırnak sağlığını da korur. Saç dökülmesine, saçların seyrelmesine karşı iyi gelir. Tırnakların çabuk kırılmasını engeller.
Prostat iltihabına fayda sağlar.
İdrar kaçırma, yatak ıslatma durumunu da önler.
Burun kanamalarına iyi gelir.

KIRKKİLİT OTUNUN ZARARLARI NELERDİR?

Hamilelik döneminde **** emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza başvurarak kullanmanızı tavsiye ederiz.
Her bitkinin fazlası zarardır, hangi bitki olursa olsun ölçülü kullanmaya dikkat edin.

KAYNAKLAR:

Wikipedia : Equisetum_arvense
Herbwisdom : herb-horsetail
Webmd : vitamins-supplements-horsetail
Healthline : horsetail
Anniesremedy : herb

Resulgur
16-05-2017, 22:56
Bir mucizevi şifalı bitki daha , geçen sene tek sıra olarak dikilmiş, bu yıl kendiliğinden çoğalmış elimizde yeterince mevcut . içeriğinde potasyum olduğu söyleniyor. Hodan gibi çay yapımında, sulama suyunda kullanılabilir mi acaba merak ettim şimdi , bir araştırayım .. ;)

648289

648290

Yer Elmasının Faydaları

Tansiyonu Düşürür: Yüksek inulin miktarı sayesinde sindirim fonksiyonuna uğramadan geçer. Ayrıca araştırmalar, kötü bakterileri uzaklaştırmasının yanı sıra lokal mikro florayı beslemesi yüksek tansiyonun tedavisi ve önlenmesinde önemlidir.
Potasyum Bakımından Yüksektir: Yer elması muz ile karşılaştırıldığında daha fazla potasyum içerir. Potasyumiyi ibr sağlık iyidir ve sağlıklı bir kalp ve kasların düzgün çalışması için özellikle önemlidir. Dahası potasyum olarak zengin gıdalarla birlikte yer elması tüketimi kemik sağlığını geliştirir ve zayıf kemik oluşum şansını düşürür.
Kolesterolü Düşürür: Yer elması, kandaki trigliserit seviyesini minimuma indirmeyle birlikte yüksek probiotik miktarı sayesinde vücudun yağları işlediği yolu modifiye eder.
İyi Miktarda Demir Sağlar: Yer elmasında bulunan demir miktarını 3 ons (yaklaşık 87 gram) kırmızı et yiyerek elde edebilirsiniz. Yer elması yağ içermediği ve bir kasesinde yalnızca 109 kalori içermesinden dolayı demir tüketimini artırmak için muhteşem bir seçenektir. Demir, oksijenin bürün hücrelere iletilmesinde aktif olan önemli protein elementlerinden biridir. Demir yetersizliği, bağışıklığı azaltmanın yanında yorgunluğa neden olan hücrelere oksijen ulaşımını sınırlar.
Protein Bakımından Zengindir: Yer elması, diğer kök sebzeleri ile karşılaştırıldığında daha fazla protein içermesinin yanı sıra sülfür içeren önemli amino asitler torin, metionin, homosistein ve sitein ile doludur. Sülfür içeren bu amino asit türleri bağ dokularının esnekliği için önemlidir.
Saç Sağlığını Artırır: Yer elması, demir, bakır ve C vitamini gibi saçları beslemenin fantatik bir yöntemidir. Diyet demir saçlara oksijen ileterek sağlıklı saç kökü sağlar. Demir ve bakır saç büyümesini desteklemenin yanı sıra saç kaybını önlemede yardımcı olur. C vitamini ise kolajen sentezi için ihtiyaçtır. Kolajen daha sağlıklı bir saç için önemli rol oynar.

Magneyzum Sağlar: Magnezyum vücut sıcaklığını ayarlamak, sinir sinyallerini iletmek, vücudu zehirden arındırmak ve enerji üretmek için iyi çalışır. Magnezyum kadınlarda menopoz işaretlerini ve ayrıca adet öncesi sendromu azaltır. Magnezyum ayrıca glukoz seviyesi düzenlemsinde önemli olan insülin direncini azaltır.
Lif Bakımından Zengindir: Lif ile dolu yiyecekleri içeren bir beslenme düzeni kalın bağırsağın yanı sıra mide ve bağırsakları sağlıklı tutar. Yer elması günlük lif ihtiyacının %10’unu karşılar. Ayrıca lif tüketimi kalp hastalıkları şansını azaltır. Bunlara ek olarak yer elması metabolizma sürecini geliştirmeye yardımcı olur ve enerji sağlar.
Kan Şekeri Gelişimi ve Sabitliği: Yer elmasında bulunan inülin, bir çeşit polisakkarittir. İnülini tükettiğinizde vücut onu enerji metabolizması için kullanır. Daha da doğrusu inülin, kan şekeri seviyesini yükseltmesinin yanısıra güçlendirmeye yardımcı olur.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Yer elmasında bulunan inülin ayrıca, savunma mekanizmasını güçlendirme kapasitesi sunar. Ayrıca virüs ve bakterileri öldürme fırsatı sağlar.
Sindirim Yolları İçin Faydalıdır: Yer elması özellikle tiamin olmak üzere B vitaminleri ile doludur. Bu miktar günlük ihtiyacın %13’ünü karşılar. Tiamin, sinir sistemi ve kasların düzgün çalışması için hayatidir. Buna ek olarak, karbonhidrat metabolizması ve midede hidroklorik asit üretimi için gereklidir. Hidroklorik asit yokluğu muhtemel olarak protein sindirimini engeller ve mide ağrısına neden olur.
Yer Elmasının Yan Etkileri

Safra kanalında tıkanmalara neden olur.
Alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Safra taşı üretimine neden olur.

Resulgur
18-05-2017, 20:24
16.05.2017 günü elimizde bulunan fidelerimizin çoğunu sonunda dışarı dikebildik.
Dikilen sebzelerden sonra elimizde bulunan karık başlarına aralara kadife çiçekleri latin çiçekleri kırmızı çiçekli adaçayı ve pamuk çiçeklerini serpiştirdik . ;)

Fesleğenler de ileriki zamanlarda aralara dikilecek ..

648479

648480

648481

Tavuklarla başımız bela da ..

Latin çiçeklerinin yaprakları ve çiçeği yenilebiliyor. Ama siz ilk defa karşılaştınız bu bitkiyle ne ara keşfettiniz de yediniz o yaprakları :D

648482

A117 patlıcanlarımız , sera içerisinde hazır alınan bu fideler haşlanmaktan son anda kurtulmuşlardı.

648483

Resulgur
18-05-2017, 20:35
İlk defa tanık olduğum bu olayı paylaşmak istedim.

Saksı içerisinde balkonda bulunan tek kök ali's pembe domates ilk koltukları temizlendi ve orta sürgünden çiçek açtı başka sürgün kalmadı nasıl büyüyecekse merak ediyorum.

Sera içerisindeki Ali's Pembe domatesimizin ise ilk koltuklarını almıştım. Sonradan baktığımızda tüm koltuk tepeleri çiçeklerle dolmuş taşmış ;)

Koltukları alınmadan büyütülmesi gerekiyormuş meğer :D

Sn. Meyvelitepe'nin tavsiyesi ;

Bitki diğer çeşitler gibi tohumdan fide yapılır. Fideler dikildikten sonra ilk çiçek salkımları görülünceye kadar kısa bir süre koltuk budaması yapılabilir. Ancak sonrasında yapılmamasını tavsiye ederim. Yaprak gövde birleşim yerlerinden çok sayıda sürgün verir ve her sürgün 15-20 santim uzadıktan sonra hepsi meyveye dönüşme yeteneğinde 15 ila 30 arasında çiçek salkımıyla son bulur.

Bitkiler iyi yetiştirme koşullarında ve tam güneş altında 170 santime kadar boylanırlar fakat çok sürgün sebebiyle çok fazla dallı budaklı olurlar. Dalları yeterince askıya alacak düzeneklere önem verilmesini tavsiye ederim.

648484

Resulgur
20-05-2017, 10:38
Sera içerisinde marulların arasında yetiştirdiğimiz boğa kanı kırmızı pancarlar kök yapmışlar. Tadına bakmak için hasat ettik ..

Yapraklar ortalama 40 cm.

648637

yumru oluşturmaya başlayanlar.

648638

tadına bakalım dedik . :D Rendelenmiş pancarların üzerine Hataydan gelen doğal zeytinyağı, ekşi limon suyu ve tuz ekeleyip harmanladık.

648639

Resulgur
20-05-2017, 10:48
Yeşilliklerimizi uzun zamandır hasat ediyoruz. Ek olarak kırmızı pancarlar , kekik, semizotu , salatalık ve biberler de bu listeye girdiler. :D

648640

Niksar'da hıyarda hasat birincisiyiz sanırım. ;)

648641

Ormandan getirdiğimiz torf içerisine çimlendirdiğimiz fasulyeleri atmıştık.

648642

648643

Resulgur
20-05-2017, 10:56
Sera içerisinde yetiştirilen aşılı patlıcanda bir gariplik oldu.

Domates üzerine aşılanan patlıcan; dip kısmından domates sürgünü yapmış , bir taraf patlıcan , bir taraf domates karışımı bir şey olmuş , her ikisi de kendi çiçeğini oluşturmuş .. ;)

Domates olan dalı kokladığımızda domates gibi kokmuyordu , dalı fide den çıkardım.

648644

648645

648646

Sonra düşündüm de o dal kalsa mıydı. Tek kök üzerinde hem patlıcan hem de domates hasat ederdik, düşünsenize :D

ibrahimes
20-05-2017, 10:59
Sayın Resulgur çalışmalarınızı takdirle takip ediyorum. Görünce sorayım istedim. Bahcemizde 2 senedir salataliklarda şöyle bir durum yaşıyoruz salataliklar verime geçiyor 2-3 hafta ürün alıyoruz sonra yapraklar gevreklesiyor , sarariyor ve bitki tamamıyla kuruyor. Siz salataliklar için herhangi birşey yaptınız mı? Seracilar herhangi bir şey yapıyorlar mı?

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Resulgur
23-05-2017, 21:57
Sn. TCM nin kuru fasulyeleri ilk çapası yapıldı. Bu alana 10 ocak kuru fasulye ekmiştik .. Arada kalan patatesin bir tanesini söktüm. Taze patatesler çıkıverdi , onca yağan yağmurdan sonra toprak çok güzel olmuş mis gibi kokuyor. ;)

649097

649098

ilk biberlerden bir kare .. Tokat biberi diyorlar ( üç burunlu köy biberi )

649099

Sn. bahcedenn den gelen fesleğen ;)

649100

Resulgur
23-05-2017, 22:10
Günlük hayattan kareler.

Melisa Oğul Otu

649088

Dağ Çileği

649089

Su Teresi ve Nanesi

649090

Civcivlerimiz

649091

Kurulu alarm sistemi köpek ve yavruları ;)

649092

saleri
23-05-2017, 23:35
Fidelerimizi diktiğimiz başka bir bahçe de bu mucize şifalı bitki ile karşılaştık. Bahçe sahipleri sulama kanalı kenarına kabak tohumlarını ekmişler. Bu ot dikkatimi çekti daha önce de görmüştüm. Bakın nasıl bir bitkiymiş , elimizde bol miktarda mevcut .. ;)

Sn Resulgur. Bu bitkiyi birkaç kez yetiştirmeyi denedim ama başaramadım. Daha önceden çok faydalandığım fakat birden kapatılan bir siteden ( www.organikoop.com (http://www.organikoop.com/) ) kendime notlar almıştım. Mesajınızı görünce paylaşmak istedim.

Atkuyrugu Equisetum arvense
At kuyruğu özütü (Equisetum arvense)
• fungisit
• bitkilerin dokusunu güçlendirir.

500 gr kuru tarla at kuyruğunu 5 litre suya karıştırıp, 1 saat boyunca kaynatınız. At kuyruğu kaynatmasını 1 gece boyunca demlenmesini bekleyip, %20 lik bir karışımla püskürtülür . (1 litre tarla at kuyruğu kaynatması + 4 litre su)

Birçok kriptogamik hastalıklara karşı (mildyö, oïdium, kara leke hastalıgı, yaprak kıvırcıklığı...) önleyici ve bazen de sağaltıcıdır. Silis bakımından zengin olduğu için bitkinin dokusunu güçlendirir.

Baharcı
24-05-2017, 20:10
Önce belirtmek isterim ki köpeğiniz ve yavruları tavuklarınız ve yavruları oldukça şirinler size sorum semizotunu biraz araştırdım ancak sizde oldukça tecrübelisiniz acaba mandalina ağacı gibi ağaç altlarında yetişir mi bizim topraklarımızda özel olrak semizotu yetiştirmediğimizden bu konuda yeterli tecrübem yok şimdiden teşekkürler

Resulgur
24-05-2017, 21:33
saleri[/B];1508106]Sn Resulgur. Bu bitkiyi birkaç kez yetiştirmeyi denedim ama başaramadım. Daha önceden çok faydalandığım fakat birden kapatılan bir siteden ( www.organikoop.com (http://www.organikoop.com/) ) kendime notlar almıştım. Mesajınızı görünce paylaşmak istedim.

Atkuyrugu Equisetum arvense
At kuyruğu özütü (Equisetum arvense)
• fungisit
• bitkilerin dokusunu güçlendirir.

500 gr kuru tarla at kuyruğunu 5 litre suya karıştırıp, 1 saat boyunca kaynatınız. At kuyruğu kaynatmasını 1 gece boyunca demlenmesini bekleyip, %20 lik bir karışımla püskürtülür . (1 litre tarla at kuyruğu kaynatması + 4 litre su)

Birçok kriptogamik hastalıklara karşı (mildyö, oïdium, kara leke hastalıgı, yaprak kıvırcıklığı...) önleyici ve bazen de sağaltıcıdır. Silis bakımından zengin olduğu için bitkinin dokusunu güçlendirir.

Sn. saleri verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz siteyi bende keşfetmiştim , hatta oradan biraz bilgi edindim ve bilgisayara kaydettim. Malesef dediğiniz gibi kapandı.

Kırkkilit otu buralarda sulama kanalları ve dere kenarlarında yeterince var. Daha önce balkon sayfamda ısırgan özütünü yapmış ve başarılı sonuçlar elde etmiştik. Bu yıl da Hodan (kaldirik) ve Kırkkilit otu (At Kuyruğu) bitkilerinden çay ve özüt çalışmalarını yapmayı planlıyorum. Verdiğiniz bilgiler ışığında bu özütü de yapıp detayları sayfamızda paylaşırız. Saygılar ;)

Resulgur
24-05-2017, 21:43
Baharcı[/B];1508209]Önce belirtmek isterim ki köpeğiniz ve yavruları tavuklarınız ve yavruları oldukça şirinler size sorum semizotunu biraz araştırdım ancak sizde oldukça tecrübelisiniz acaba mandalina ağacı gibi ağaç altlarında yetişir mi bizim topraklarımızda özel olrak semizotu yetiştirmediğimizden bu konuda yeterli tecrübem yok şimdiden teşekkürler

Sn. Baharcı semizotu olan bölgelerde genelde hayvanların severek tükettiği besin kaynağı olduğundan , hayvan gübrelerinde bolca tohumu bulunan bir bitkidir. Ben Adanalıyım oradaki portakal bahçelerinde uygun ortam bulduğu her yerde yetişebiliyor. Yetiştirmek için özel bir çaba harcamanıza gerek kalmıyor.

Sera içerisinde dediğim gibi hayvan gübrelerinden gelen semizotu tohumları kendiliğinden çıkmışlar, güzel bir yetiştirme ortamı bulduğundan yaprakları dış ortamda yetişenlere göre daha iriler, tazecik ve narinler. Biraz sarımsak ezip cacık yaptık biz .. Çok ta güzel oldu ;)

Resulgur
29-05-2017, 08:17
Bahçemizin sakinleri tavukların keyfi yerinde kül,kum,güneş ve temiz hava, hanımların başında da nöbetçi horoz etrafı kolluyor , son durum normal . :p

Çilek toplayıcıları diyorum ben onlara ;) çok iyi çilek topluyorlar, bu konuda uzmanlar diyebilirim. Bu aralar pek çilek bulamıyorum alışmışlar demek ki , sağ baştan başlayıp bütün çilekleri seri bir şekilde topluyorlar , çok hızlılar.

649661

Bahçemize sebzelerin arasına diktiğimiz ilk latin çiçeğimiz de açmış bahçemiz yavaştan renkleniyor sanki ;)

649662

Burada sırığa alma işlemine herek diyorlar. Herekli (sırık) anlamına geliyor. Dilimizde kelime anlamı , Asma, fasulye vb. sarılgan bitkilerin tutunması için yanlarına dikilen sırık, ispalya

649663

Manila demiri sayesinde çukurlar açıp kavak ağacının dallarından yaptığımız herekleri çukur içine yerleştirdik.

649664

649666

Resulgur
29-05-2017, 08:29
Bakın burada ne var.

649670

Bir çekirge bulduk , kadife çiçeğinin tam da tepesinde ;)

649671

Dokunmadık kendi haline bıraktık . Yararlı mı zararlı mı bilmiyorum. Rabbim ne güzel yaratmış böyle ..

649672

Resulgur
29-05-2017, 08:50
Büyük seradan bir kaç kare atayım.

Domatesler orman gibi oldu, aralardan geçmek hiçte kolay değil , yaprak budaması yapılarak aralar açılıyor.

649678

Büyük hasatın startını hıyarlarla veriyoruz. Bir kaç kasa hıyar topladık .

649679

649680

Taptaze biberler, üç burun köy biberi olmuş sera biberi , tokat biberi diyorlar. Halk en çok bu bibere rağbet gösteriyor. Tokat kebabında yerini almış bile ;)

649681

Resulgur
29-05-2017, 09:12
En büyük yardımcım Davut efendi, birlikte bahçeyi gezer o bana ben ona bildiklerimizi anlatır sohbet ederiz. Çiçekleri ve tavukları hele de yavrularını çok seviyor. ;)

649682

Bizim utrillo bezelyeler meyve dökümüne başlayıp coştular. Yarım kilo kadar topladık Davut'la beraber.

649683

Akşam iftardan sonra tadına baktık şeker gibi bir bezelye tatlı geldi bize .. Görüntüsüne aldanıp dayanamadık , biraz erken toplamışız :D

649684

Domates çiçekleri

649685

649686

yelizkahraman
29-05-2017, 12:23
Merhaba öncelikle kolay gelsin ve bereketli olsun mahsülleriniz yukarıda bir resim de domatese patlıcan aşılama yapmışsınız çok merak ettim bunu neden yaptınız sebebini açıkları sanız sevinirim ben daha önce patatese domates .biber.patlıcan aşı yapıldığını duydum iki mahsül almak için toprak altında patatesler üst dallarda domates vs.sizce olur mu

YeniGine
29-05-2017, 23:38
Sayın Resulgur, hasadınıza maşallah, bereketleri bol olsun inşallah; çok güzeller çok.

Hani ben de domatesleri sık diktim ya, bugün baktım fazlasıyla boya gidiyorlar; güneş ihtiyacı!.. Yaprak budamasını nasıl yaptınız?

celalim01
30-05-2017, 08:03
Sayın Resulgur, uzun zamandır sayfalara girmeye zamanım olmadı.Yoğundum, hastam vardı koşuşturma içerisinde arada girip bir selam verip çıkıyordum.
Şimdi kısa süreliğine girince gördüm. Sayfanı hayırlamak istedim. Yakında görüşmek dileğiyle.

MeyveliTepe
30-05-2017, 10:01
Dokunmadık kendi haline bıraktık . Yararlı mı zararlı mı bilmiyorum. Rabbim ne güzel yaratmış böyle ..

Çekirgeler zararlı maalesef.

Resulgur
30-05-2017, 10:04
Merhaba öncelikle kolay gelsin ve bereketli olsun mahsülleriniz yukarıda bir resim de domatese patlıcan aşılama yapmışsınız çok merak ettim bunu neden yaptınız sebebini açıkları sanız sevinirim ben daha önce patatese domates .biber.patlıcan aşı yapıldığını duydum iki mahsül almak için toprak altında patatesler üst dallarda domates
vs.sizce olur mu

Sn. yelizkahraman çok teşekkür ederim, sayfama hoş geldiniz.

Patlıcan fideleri aşılı olarak hazır temin edildi, dipten domates anacı sürgün vermiş ve o dal üzerinde çiçek saplarını oluşturmuştu ..

Dediğiniz gibi farklı türlerde domates e patlıcan ; kabak anacına karpuz v.b aşılama türleri yapılmaktadır. Hastalık töleransları (Fusarium;Nematod v.s ) iyi olan güçlü anaçlar üzerinde fideler daha fazla ürün ve sağlıklı meyve vermekteler. Sizin bahsettiğiniz altta patates üstte domates aşılama resimlerini bende gördüm , denemesini bir arkadaş yapmakta yetiştirebilirse bu sene göreceğiz.

Örnek verecek olursak Adana Mersin yöresinde kabak aşısına karpuz yapılmakta ve çok iyi de verim alınıyor. Fakat lezzet ve meyve iç yapısı olarak süngerimsi az sulu bir meyve ortaya çıkıyor , kabak tadı veriyor yani ;)

Sayın Resulgur, hasadınıza maşallah, bereketleri bol olsun inşallah; çok güzeller çok.

Hani ben de domatesleri sık diktim ya, bugün baktım fazlasıyla boya gidiyorlar; güneş ihtiyacı!.. Yaprak budamasını nasıl yaptınız?

Sn. YeniGine çok teşekkür ederim.

Ben yaprak budamasını en dip yapraklardan başlayarak fideler arasında hava akımı rahat oluşmasını, birbiri üzerine çöken ve hasta dalları göz önünde bulundurarak budama işlemi yapıyorum ;)

Sayın Resulgur, uzun zamandır sayfalara girmeye zamanım olmadı.Yoğundum, hastam vardı koşuşturma içerisinde arada girip bir selam verip çıkıyordum.
Şimdi kısa süreliğine girince gördüm. Sayfanı hayırlamak istedim. Yakında görüşmek dileğiyle.

Sn. celalim01 tekrar hoş geldiniz. Durumunuzu az çok biliyorum çok geçmiş olsun Rabbim şifa versin inşallah , en kısa zamanda bekliyoruz hocam saygılar.

birgecelikgelin
30-05-2017, 19:34
Sayın Resulgür seranız çok bakımlı belli ki usta eli değmiş ticari amaçlamı ekiyorsunuz size bol hasatlar diliyorum Saygılarımla .

yelizkahraman
30-05-2017, 23:16
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler bereketli bol hasatlarınız olsun iyi çalışmalar hayırlı ramazanlar diliyorum

yelizkahraman
30-05-2017, 23:20
Ayrıca arkadaş ınızın deneme olarak yaptığı aşılamadan nasıl sonuç aldığını bizlerle paylaşabilirseniz sevinirim

Resulgur
31-05-2017, 16:23
Sayın Resulgür seranız çok bakımlı belli ki usta eli değmiş ticari amaçlamı ekiyorsunuz size bol hasatlar diliyorum Saygılarımla .

Sn. birgecelikgelin bu yıl ilkleri yaşıyoruz. Büyük sera yer sahibinin onlarda bu sene ilk defa sera işine girdiler ve ilk deneyimleri ailece çalışıp ticari amaçlı yapıyorlar, daha önceki paylaşımlarda detaylı anlatmıştım, takip etmemişsiniz belli ki :rolleyes:

Benim seram 33 metrekare olan yer ve yanındaki Ortalama 200 metrekarelik alan bana aittir , birlikte elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

Ayrıca arkadaş ınızın deneme olarak yaptığı aşılamadan nasıl sonuç aldığını bizlerle paylaşabilirseniz sevinirim

Sn. yelizkahraman ben teşekkür ederim. Aslında sonuçları bende merak ediyorum, tabi ki de paylaşırım. Hayırlı Ramazanlar diliyorum. Saygılar

Resulgur
01-06-2017, 23:19
Ramazan Yeşilliklerimiz hasata geldiler.

Kuzukulağı

650082

Mizuna

650083

Cenova Fesleğeni

650084

Kırmızı Düz Marul

650085

Karalahana

650086

Resulgur
02-06-2017, 21:58
Maydanoz tohumlarını bol kermeli yere ektik . Yabancı ot istilasından kurtulduk hasata başladık derken tad ve aromada bir keskinlik ve değişiklik olduğunu fark ettik. Maydanozun tadına bakanlar bu nasıl maydanoz kocaman yaprakları var tadı nasıl böyle dediler. Kimisi kereviz gibi dediler , sonra düşündük :rolleyes:

650202

jeton düştü ;) Elimizde bulunan o minik kereviz tohumlarını serpmiştik bu alana, maydanozlarla birlikte büyümüşler ne bilelim biz böyle olacağını :D

650203

Havuç ta denemelik ekildi - siyah havuç bunlar büyür mü kökler dersiniz ? :rolleyes: Bir umut bekleyelim bakalım olursa Adana Şalgam yaparık ;)

650204

Marullarımız tohuma kalktılar sonlara yaklaşıyoruz.

650205

Part part toplayıp salatalarda kullanıyor ve tavuklara ek besin olarak veriyoruz.

650206

Selma_321
03-06-2017, 01:23
Maşallah güle güle afiyetle yiyin inşallah.Bol bereketli olsun.Bildiğim o ki Tokat topraklarıda verimli oluyor.Herşey yetişiyor.Ne mutlu size

Resulgur
04-06-2017, 16:56
Maşallah güle güle afiyetle yiyin inşallah.Bol bereketli olsun.Bildiğim o ki Tokat topraklarıda verimli oluyor.Herşey yetişiyor.Ne mutlu size

Sn. Selma_321 çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi iklim müsait biz de altın gibi bir yıl yaşıyoruz. İlk defa yetiştirdiğim onlarca çeşit ürün var.

Ziraat mühendisleri, ziraatçiler, seracılar, çiftçiler ve bir çok kişiyle bilgi alışverişi yaparak uygulama yapıyor, kendimi daha da geliştirmeye çalışıyorum. Hasat kadar daha çok şey öğreneceğiz inşallah .. ;)

Resulgur
04-06-2017, 17:12
Seramızın yanında ve arka kısmında bulunan patateslerden biraz topladık. Su ve gübre verilmeden yetiştirildi.

Domates ile yan yana gelen bir kaç kök patates yerinden söküldü.

650396

Aynı gün içerisinde büyükleri akşam iftar için kuzine sobada tavuklu patates olarak

650402

minikleri ise atıştırmalık olarak yine kuzinemizde tereyağ tuz ve toz biber ile pişirdik

650398

mükemmel bir tat mutlaka deneyin. :D

650399

Bir de yakından bakın.

650400

Resulgur
04-06-2017, 17:25
14.05.2017 tarihinde kuluçkaya yatırdığımız tavuğumuz. Tavuğun altına 17 adet yumurta sürmüştük, sonra tavuk 3 tanesini dışarı atmış fazla geldi herhalde , biz de 15 yapalım dedik. !Tek rakamlar olması gerek

650404

Beyaz strafor

650405

ve el feneri yardımıyla 12. günden sonra yapılabilen - biz 15. günde yaptık - kontrollerimizde boş yumurta 3 adet

650407

kesin olmamakla beraber 12 dolu yumurtamız mevcut

650406

ve doğru tahmin. ;)

650408

mutlu_inan
04-06-2017, 18:33
14.05.2017 tarihinde kuluçkaya yatırdığımız tavuğumuz. Tavuğun altına 17 adet yumurta sürmüştük, sonra tavuk 3 tanesini dışarı atmış fazla geldi herhalde , biz de 15 yapalım dedik. !Tek rakamlar olması gerek

650404

Beyaz strafor

650405

ve el feneri yardımıyla 12. günden sonra yapılabilen - biz 15. günde yaptık - kontrollerimizde boş yumurta 3 adet

650407

kesin olmamakla beraber 12 dolu yumurtamız mevcut

650406

ve doğru tahmin. ;)

650408

Sayın resul gür tavuk boş olan yumurtaları mı dışarı atmış. Yoksa 17 yumurtta mı fazla ileri doğru başımıza gelirse diye soruyorum

Resulgur
05-06-2017, 03:08
Sayın resul gür tavuk boş olan yumurtaları mı dışarı atmış. Yoksa 17 yumurtta mı fazla ileri doğru başımıza gelirse diye soruyorum

Sn. mutlu_inan ilk günlerde koyduğumuz 17 yumurtadan 3 tanesinin tavuğun yan tarafında dışarıda olduğunu gördük , tavuk almadı yani biz de yumurta sayısını 15 yapalım dedik ve gruka 15 adet yumurta yatırıldı. ;)

yelizkahraman
05-06-2017, 23:33
Çok ilginç ve müthiş bir olay civcivler şimdi den analı babalı büyüsün uzun ömürlü olsun

Resulgur
07-06-2017, 10:07
Yetiştirdiğimiz latinler çiçeklerini göstermeye başladı. Gördüğümüz kadarıyla Şu an için elimizde 3 renk latin çiçeği oldu ;)

Katmerli

650763

Sarı

650764

Turuncu , hasat edilen yaprak ve çiçeklerin tadına baktığımızda , tere roka arası bir aroması olduğunu gördük .

650765

Bahçemizde sürekli karşılaştığımız uğur böcekleri , bu yılın uğurlu geçeceğine mi işaret ? ;)

650766

Resulgur
12-06-2017, 21:25
İftar için biraz yeşillik hasat ettik .

Bizim körpe mizunalar yetişmiş te tohuma gidiyor. Birazını hasat edip tadına bakalım dedik .. ;)

651334

Pek bir aroması yok gibi , besin değeri olarak çok fazla miktarda vitamin yüklü olduğunu biliyoruz.

651335

Kuzu kulağı da artık tohuma gidiyor derken biz yine payımıza düşeni aldık . :D

651336

Resulgur
12-06-2017, 22:06
At kuyruğu özütü, mildiyö, pas hastalığı, yaprak kıvırcıklığı, monilya ve kara leke hastalığı gibi kriptogamik hastalıklara karşı muhteşem doğal bir fungisittir.

651341

Tarla atkuyruğu özütü mükemmel bir fungisittir, yani kriptogamik hastalıkların çoğunda etkilidir.
• Külleme hastalığı: domateste ve birçok sebzede, çilekte, meyve ağaçlarında ve gülde etkilidir
• Mildiyö hastalığı: üzüm asması, domates ve patates gibi birçok sebzede etkilidir
• Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı
• Elma ve armut karalekesi hastalığı ve monilya hastalığı: büyük ve küçük çekirdekli ağaçlar üzerinde izlenir
• Pas hastalığında: birçok çamgillerde, le groseillier, armut ağacında, fasulyede patates, gül, gülhatmi (alcea rosae)...
• Septoria hastalığı: tahıl (arpa), sebze (domates, kereviz), meyve (çilek ağacı, armut, Frenk üzümü) ve çiçek (şakayık, glayöl, açelya)
• Fide kök çürüklüğü

651342
At kuyruğu fermante özütü mantar (fungus) hastalıklarını önler ve de aynı zamanda zararlı böcek uzaklaştırıcısı/ kovucusudur. Mildiyö, pas hastalığı, yaprak kıvırcıklığı, monilya ve kara leke hastalığı gibi kriptogamik hastalıklara karşı muhteşem doğal bir fungisit olmanın yanı sıra da iyi bir gübreleyici/ gelişim aktivatörüdür. Bu yabani otun kaynatması ise bitkilerin direncini artırır.
Bahçede At kuyruğunun yetiştirilmesi
Bahçenizde bulundurmak istiyorsanız, onu asla doğrudan toprağa ekmeyin ! Nitekim son derece istilacı bir bitkidir çünkü o bambu gibi, dayanıklı ve görülmeyen köksapları sayesinde yeraltından çoğalır. Doğada yetişen bir at kuyruğunun bir sapını toplayın ya da bir fide satın alıp, onu geniş bir saksıya dikin.

651343
At kuyruğu fermante özütünün hazırlanması
• 1 kg taze yaprak (veya 150 g kuru bitki)
• 10 litre yağmur suyunda yaklaşık 2 hafta fermente olmasını bekleyin (yüzeydeki kabarcıkların yok olması sıvının hazır olduğunu gösterir)
• Süzüp, bir kabın içine dökün.
• 1 litre bitki özünü 9 litre suyla seyreltip, püskürterek kullanın.
At kuyruğu fermante özütünün Kullanımı
At kuyruğu, kriptogamik hastalıkların birçoğuna karşı etkilidir
• külleme hastalığı,
• mildiyö,
• yaprak kıvırcıklığı hastalığı
• kara leke hastalığı
• pas hastalığı,
• moniliya hastalığı (güllerdeki kara lekeler)
• fide kök çürüklüğü...
Bu hastalıkları tedavi etmek için, püskürtücü ile tatbik edilir. Bitkilerin ihtiyaçlarına göre, onu ısırgan otu, karakafes veya eğrelti otu özütleri ile karıştmak ta mümkün.
Kullanımıyla ilgili birkaç tavsiye
Etkili olmaları için, bu doğal ilaçlar düzenli olarak tatbik edilmelidir.

651344
• 30 dakika kaynatın ve soğumasını bekleyin.
• Kahve filtre kâğıdı ya da eski bir külotlu çorapla süzün.
• 1 litre bitki özünü 9 litre suyla seyreltip, püskürterek kullanın.
• Fidelerin toprağına ilave edebilirsiniz.
• Dikim ve şaşırtma esnasında toprağı sulamak için kullanılabilir : böylece toprak hem dezenfekte olmuş hem de yeniden canlandırılmış olur. Daha sonra da , etkisini devam ettirebilmek için, hassas olan bitkiler düzenli bir şekilde (yaklaşık 15 günde bir) ilaçlanır.
• Havalar sıcak ve nemli olduğunda ya da fırtınadan sonra daha sık bir şekilde püskürtülür.

651345

Kaynak : Bilgiler Organikoop sitesinden temin edilmiş olup, resimler şahsıma aittir.

Resulgur
12-06-2017, 22:50
Fidelerimizin bir kısmını bu bahçeye diktik . Deşti ve Pembe domates , mor soğan tohumları , fesleğenler scorpion pepper ve daha diğer çeşitlerim .. ;)

Nazım abinin bahçesine ortak olduk, birlikte bazı çalışmalar yapıyoruz. Daha sonra bahçe resimlerini detaylı paylaşmayı düşünüyorum.

651347

Cenovalar hasata yaklaşıyor. 2 kök tohuma bırakılacak ..

651348

651349

Latin çiçeklerinden bir miktar hasat edildikten sonra , artık kendi haline bıraktık tohumlarını sunmasını bekliyoruz.

651350

Bizim çılgın ali'sler çiçekleriyle seramızın en dikkat çekeni :cool:

651351

Zekoş
13-06-2017, 06:59
Sayın Resulgur tavuk konusu dikkatimi cekti ve yumurtalarin tek sayı olmasina takıldim;)Neden acaba?

Resulgur
14-06-2017, 21:03
Gurk yatırdığımız yumurtalardan 5 adet civciv çıkmıştı daha ilk günlerde kalan 4 civcivden 1 paçalı beyaz 3 adet siyah civciv çıktı daha sonra paçalı beyaz civcivide kaybettik :( Paçalı civcivim oldu diye sevinirken bu sevincimiz çok kısa sürdü.

Bu olaydan sonra gurk tavuğun altına 6 adet kepezli civciv satın alıp koyduk.

Bu çılgın tavukların yumurtalarını almıştık. Anaçları RIR (Rhode Island Red) Horoz ve Atak-s tavuklar

651541

Horoz diye tahmin ediyoruz.

651542

Kepezliler

651543

651544

Resulgur
14-06-2017, 21:19
Sayın Resulgur tavuk konusu dikkatimi cekti ve yumurtalarin tek sayı olmasina takıldim;)Neden acaba?

Sn. Zekoş eskiden süregelen , büyüklerimizden duyduklarımız bildiklerimiz bu yönde olduğundandır. ;)

Resulgur
14-06-2017, 21:31
Yeni çeşidimiz , yeni gözdemiz. ;)

Yaprak Marul tohumluk bırakmayı düşünüyorum.

651554

Merakla kızarmasını bekliyoruz.

651555

Nazım abinin kivileride onun gözdesi , Niksar 'da başka bir yerde görmedim.

651556

651557

Resulgur
17-06-2017, 10:32
Kabakları da toplanmaya başladık . Gün aşırı toplanmazsa çok büyüyorlar.

Bu ikinci parti topladığımız kabaklar. Daha önce toplamış yemeğini yapmıştık. O kadar lezzetli oldu ki hayatımda bu kadar lezzetli kabağı ne zaman yediğimi hatırlamıyorum. :cool:

651897

Bir kaç meyve tohumluk bırakıldı.

651898

651899

Resulgur
17-06-2017, 10:44
Yetiştirdiğimiz ürünlerden farklı lezzetler deniyoruz. Bizimkiler çok beğendiler afiyetle yedik. Ekmek üstü lezzet şöleni ;)

Ortalama 300 gr gelen pancar hasatımızı yaptık.

651900

Kırmızı Pancar yumuşayıncaya kadar haşlandı , kabukları soyuldu ve tencere içerisinde blenderden geçirildi.

651901

Derin tencerede bulunan pancarlara yarım çay bardağı su ve bir çay bardağı toz şeker ekleyip, kısık ateşte yaklaşık yarım saat koyulaşana kadar kaynattık. Yarım limon suyu ve 1 paket vanilya ekleyip , bir kaç taşım daha kaynattık.

651902

Afiyet olsun. :D

651903

akçabardak
17-06-2017, 18:29
Bu tür bir tarif ilk defa duyuyorum, turşusunu ve salatasını yapıyorum ama içine şeker koyulduğuna göre bu reçel falan mı nedir anlayamadım... güzel bir şeye benziyor, görünümü çok güzel.

Sn. Resulgur umarım o pancarın yaprak ve saplarını atmamışsınızdır, ben onları soğanla kavurup yumurtalı yapıyorum, çok lezzetli oluyor.
Ellerinize emeklerinize sağlık, kabaklar da çok güzel görünüyorlar afiyetler olsun.

yelizkahraman
17-06-2017, 22:09
Eyvah deprem oluyor tam da şu an deprem oluyor tam da size ellerinize sağlık yazıyordum sallanmaya başladı bu verdiğiz tarif pancar marmelat mı

Resulgur
18-06-2017, 09:23
Bu tür bir tarif ilk defa duyuyorum, turşusunu ve salatasını yapıyorum ama içine şeker koyulduğuna göre bu reçel falan mı nedir anlayamadım... güzel bir şeye benziyor, görünümü çok güzel.

Sn. Resulgur umarım o pancarın yaprak ve saplarını atmamışsınızdır, ben onları soğanla kavurup yumurtalı yapıyorum, çok lezzetli oluyor.
Ellerinize emeklerinize sağlık, kabaklar da çok güzel görünüyorlar afiyetler olsun.

Sn. akçabardak elimde farklı bir çok tarif var tarifleri yaptıkça sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Marmelat yaptık tüm ailece bu tadı çok sevdik biz sizler de mutlaka deneyin. Hafif çok hoş bir tatlı oldu.

Dediğiniz gibi pancar yapraklarını daha önce yumurtalı yapmıştık pazı ve kırmızı pancar yapraklarını kavurup üzerine 2 yumurta kırdık çok ta güzel oldu. Bu pancarın yaprağını da salataya doğradık , salata da pek beğenmedim. ;) Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.

Eyvah deprem oluyor tam da şu an deprem oluyor tam da size ellerinize sağlık yazıyordum sallanmaya başladı bu verdiğiz tarif pancar marmelat mı

Sn. yelizkahraman aman dikkat edin kötü bir şey olmamıştır inşallah ..

Kırmızı Pancarlar Marmelat oldular. Siz de deneyin mutlaka çok güzel oldu. ;)

g.c.
19-06-2017, 08:40
Sevgili Resulgur, bahçenizde dolaşmaktan anlatımınızı dinlemekten keyif alıyorum. Umarım tariflerinize ve paylaşımlarınıza devam edersiniz. Sizden öğrenecek pek çok şeyim olduğunu düşünüyorum.

Resulgur
19-06-2017, 21:27
Sevgili Resulgur, bahçenizde dolaşmaktan anlatımınızı dinlemekten keyif alıyorum. Umarım tariflerinize ve paylaşımlarınıza devam edersiniz. Sizden öğrenecek pek çok şeyim olduğunu düşünüyorum.

Sn. g.c. ilginize çok teşekkür ederim. Yetiştirdiğimiz ürünlerden yaptıklarımız bize daha çok keyif veriyor. Aslında bir çok şeyi bende yeni öğreniyorum ve tecrübelerimi sizlerle paylaşıyorum.

Dediğiniz gibi tatlı ve renkli paylaşımlar devam edecek .. Saygılar ;)

Resulgur
19-06-2017, 21:40
Sonunda bezelyelerimizi de hasat ettik ..

12.03.2017 tarihinde pamuk arasında 4 günde çimlenen bezelye tohumlarından 13 kök bezelye 18.06.2017 de hasat edildi. 2-3 kg civarında bir mahsul elde ettik.

652121

Seranın bir kenarına ektiğimiz bezelyeler file sistemi ile desteklendiler.

652122

Tatlı bezelyelerden kalan atıkları

652123

bahçemizin diğer sakinleri -2 tanesi 2 gün önce buzağılayan- ineklerle paylaştık, çok ta sevdiler. :D

652124

652125

Resulgur
19-06-2017, 22:01
Çalıştığımdan 3 4 gündür seraya gidemedim. Dursun abi aradı nerdesin merak ettik dedi, sağolsun. Yarın geleceğimi söylemiştim. Dursun abiler serasındaki mahsülleri - biber, patlıcan ve salatalıklar - peyderpey hasat edip pazara satışa götürüyorlar.

Her gittiğimde biber topla götür, patlıcan topluyoruz sende al biraz diyorlar.

Bende var ihtiyaç olursa alırım dediğimde , "kendisi organik yetiştiriyor bak bak bizim yetiştirdiklerimizi yemiyor " diyorlar. Eve giderken baktım poşetle elime biber patlıcan tutuşturdular. Diğer ürünler kendi seramdan ..

Bir kaç gün gecikince salatalıklar büyümüş uzamış ..

652126

Domates salkımlarımız kendini göstermeye başladı da kızarmalarını bekliyoruz.

652127

Red Romaine marul da ilk defa yetiştirdiklerimiz arasında .. Tadı daha iyi sanki biraz da yağlı .. ;)

652130

652128

652129

yelizkahraman
21-06-2017, 18:38
Sizin nasıl böyle erken oluyor herkes hasat ediyor biz daha çiçekiz

Resulgur
24-06-2017, 12:17
Sizin nasıl böyle erken oluyor herkes hasat ediyor biz daha çiçekiz

Sn. yelizkahraman sera sayesinde erkencilik sağlıyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünlerin bir çoğu seradan , benim de sera dışındakiler sizler gibi hep çiçekte idi bugünlerde artık dışarıdan da fotoğraf paylaşmaya başlayacağım çünkü dışarıda da 1 haftadır meyve dökümü başladı. Saygılar ;)

Resulgur
24-06-2017, 12:24
Sera içerisine 5 kök reyhan fidesi dikmiştim. Çok kısa sürede hasata gelen mor reyhanlardan ilk olarak salatalarda kullandık. Daha sonra Reyhan Şerbeti yapmaya karar verdik. ;) Tarifi mutlaka deneyin.

Bir demet reyhan

652461

tencerede yerini aldı - içerisine 1 adet çubuk tarçın , 2 3 adet karanfil ve bir kaç tane limon tuzunu ilave edip

652462

içerisine 1 litre kaynar su döküp ağzı kapalı şekilde 1 gün dinlenmeye bıraktığımız şerbetimiz

652463

servise hazır hale geldi :D

652464

Resulgur
24-06-2017, 12:32
21.06.2017 tarihinde yeşil aksamının yeterince geliştiğini gördüğümüz havuçlarımızı hasat ettik. İlk tecrübem :p
Sera da baya bir yer kaplayan havuçlar bir taraftan da geçiş yolumuzu kapatmaya yönelmişti ki hasat etmeye karar verdim.

652466

dipten hafif açtığımızda siyah şekerler ortaya çıkmaya başladı ;)

652467

sökümü de çok hoşuma gitti çektikçe geliyor maşallah :D

652468

bu şekerleri turşu yapımında kullandım. :cool:

652469

Resulgur
24-06-2017, 12:55
Yaprakları kalın, sert, tüylü ve çiçekleri mor açan mucize bitki bünyesinde potasyum barındıran lezzet deposu Hodan.

Daha önce hodan özütü yapmayı düşündüğümü söylemiştim. Karadeniz de bol miktarda bulunan kavrulup üzerine yumurta kırılıp yenebilen ve sarması yapılan bu lezzet deposu hodanı araştımaya başladım. Fide dikimi yaptığım bahçede bir kaç kök buldum, tohuma kalmasını beklerken malesef bahçe sakinleri otlarla birlikte hodanları da biçmişler. Burada yöresel adında kaldırık diyorlar.

Sonra bir yerde daha olduğunu öğrendim , geçen yıl pazarda da satışını yaparlarmış fakat bu yıl dokunmamışlar. Çok makbule geçti sağ olsunlar :D

Hodan tarlasını keşfettik ;)

652470

2 poşeti doldurduk

652471

yaprak ve sapları bir güzel doğrayıp

652472

25 lt lik bir fıçıya doldurduk yarıdan biraz az koyduğumuz hodanların üzerini suyla doldurup
1 hafta kadar demlenmeye bıraktık

652473

Resulgur
24-06-2017, 13:05
23.06.2017 tarihinde bahçemize toplamda 24 adet 2 çeşit bamya fidesi dikip 50 kök mısır ekimi yaptık.

Çeşitler ; Sultan bamya -cetincerezci den- köy bamyası ve közlemelik şeker mısır -ticari tohum-

652486

652487

652488

652489

Resulgur
29-06-2017, 14:54
Daha önce yaptığımız marmelatı çok sevdik ve tekrar yapalım dedik

http://www.agaclar.net/forum/1511131-post167.htm burada tarifini paylaşmıştık.

652902

baya irileşen pancarlar toplandı.

652903

iki kavanoz bir kase marmelat elde ettik .. Kaynattığınız sütün kaymağını bir kaba alıp 1 gün dolapta bekletip bu ikiliyi mutlaka deneyin lezzet ötesi :D

652904

çok fazla büyüyen kara lahanaları da hasat ettik

652905

Latin çiçeği uçtu resmen her kolda onlarca çiçek var.

652906

Resulgur
29-06-2017, 15:05
Bayram gezmelerinden bir kaç paylaşım yapmak istiyorum.

Bayramın 3. günü Amasya Taşova ilçesine -çiftçi ailesi- tanıdıklara gezmeye gittik. Bağ bahçe bostanları gezdiğimiz sırada araçla giderken bu tarla gözüme çarptı sordum, haşhaş dediler araçtakilerden 1 dk izin istedim. Daha önce görmediğim haşhaş bitkisini , yerinde gözlemlemek kısmet oldu ve haşhaş nasıl kırılır onu öğrendim.

652907

haşhaş taneleri ayrı kalan kabukları ayrı olarak satışı yapılmaktaymış :cool:

652908

tepe kısmında zamanı geldiğinde kendiliğinden açılan odacıklardan dökülen taze haşhaş tanelerini atıştırarak gezmeye devam ettim ;)

652909

Resulgur
29-06-2017, 15:21
Hasat ettiğimiz 1 kg kadar kırmızı havucu ilk aşamada Adana şalgamı yapmayı düşünmüştüm. İçini gördüğümde kararım değişti , turşu oldular :D

652913

ölçerek büyük bir kaba aldığımız sirke, su , tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve 3 5 tane limon tuzunu eriyene kadar bir güzel karıştırdık

652914

içerisinde neler yok ki hepsi taze hasat edilen sebzelerden yapıldı. 3 bidon 5 er litrelik turşumuz oldu.

652915

taze fasulye , kornişon salatalık , üç burunlu köy biberi, siyah havuç , dereotu , nane , yeşil domates , nohut ve bol bol sarımsak kullandık :cool:

652916

Milla
30-06-2017, 08:55
Sayın Resulgur,
Eminim turşunuz da harika olacaktır ama havuçları şalgamda da kullanabilirdiniz. Ben de burada pazardan bir heves aldım ve eve gelince içinin sarı olduğunu gördüm. Yine de şalgam yapmaktan vazgeçmedim ve oldu. Tabi sonra Adana'dan asıl havuçlardan getirtip yaptım o çok daha güzel oldu ama özlem duyduğumuzda bu havuçtan da yapabiliriz :)

Resulgur
01-07-2017, 20:40
Sayın Resulgur,
Eminim turşunuz da harika olacaktır ama havuçları şalgamda da kullanabilirdiniz. Ben de burada pazardan bir heves aldım ve eve gelince içinin sarı olduğunu gördüm. Yine de şalgam yapmaktan vazgeçmedim ve oldu. Tabi sonra Adana'dan asıl havuçlardan getirtip yaptım o çok daha güzel oldu ama özlem duyduğumuzda bu havuçtan da yapabiliriz :)

Sn. Milla ilginize çok teşekkür ederim. Dedğiniz gibi turşumuz çok güzel oldu, siyah havuç suyuna rengini vermiş çok ta lezzetli suyunu da içebiliyoruz. Eşkili hafif acılı tam istediğim gibi bir turşu olmuş yazarken bile canım çekti şimdi :D

Hatta bugün resim çekmiştim. Onu da atayım size, tabakta bulunan domates Blue Beuty :cool:

653059

Seradan hasat ettiğimiz biber patlıcan ve kabaklardan türlü bir yemek yaptım yanında keçi yoğurdu ve tarifini yukarıda paylaştığım taze turşumuz çok ta nefis bir öğün oldu.

653060

Resulgur
01-07-2017, 21:03
Bulunduğumuz yerde doğal olarak yetişen bir çok şifalı otla tanışma şansımız oldu. Yeri geldikçe araştırıp merak ettiğim türler hakkında bilgi edinmekteyim.

ilk defa karşılaştığımız kokusu esans gibi çok güzel olan hoşuma giden bir bitkiyi sizinle de tanıştırmak istiyorum.

Yenilebilir Kullanım Alanları
Yenilebilir Parçalar: Çiçekler ; Yapraklar ; Yağ .
Yenilebilir Kullanılanlar: Baharat ; Yağ .

Yapraklar - çiğ veya pişirilmiş. Güçlü, sıcak, aromalı bir tat ve koku [244]. Çoğunlukla pişmiş gıdalarda aroma olarak kullanılır [2, 27, 37, 105], adaçayı (S. officinalis) [1] 'e benzemektedirler. Yapraklar, meyilli olarak batırılabilir ve lezzetli börekler yapmak için pişirilebilir [183, 244]. Çiçekler - çiğ Hoş bir tat, doğranmış salata [183, 238] üzerine serpilebilir ya da bir çay haline getirilebilir [238]. Bitki bazen biranın tadına bakmada önemli bir acı ve sarhoş edici özellik kazandıran [4] bir atlama yerine kullanılır [4] - ya insanlara ölü ya sarhoş ya da delicesine heyecanlı davranıyor [244].

Tıbbi Kullanımlar

Bir Gelecek İçin Bitkiler, bitki kullanımından kaynaklanacak olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Tıbbi bir bitki kullanmadan önce daima profesyonellerden tavsiyeler alın.

Antispazmodik ; Meze ; Aromaterapi ; Aromatik ; Sıkıştırıcı ; Balzamik ; Rüzgar enerjisi ; Oftalmik ;
Pektoral ; Tonik .

Clary hem bilgece (Salvia officinalis) zayıf bir biçimi olarak hem de önemli bir bitki olarak algılanmıştır [254]. Antispazmodik ve aromatik bir bitki, esasen rüzgar ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerini tedavi etmek için kullanılır [254]. Aynı zamanda bir tonik olarak kabul edilir, Sakinleştirici ot, dönem ağrısı ve menstrüel öncesi sorunları hafifletmeye yardımcı olur. Östrojen uyarıcı etkisi nedeniyle, bu hormon seviyeleri düşük olduğunda en etkilidir [254]. Tüm bitki ve özellikle yapraklar, antispazmodik, iştah açıcı, aromatik, sıkıcı, balzamik, karminatif, pektoral ve toniktir [4]. Mide ve böbrek bozukluklarının tedavisinde yararlıdır ve menopozla ilişkili şikayetlerin, özellikle sıcak yıkamada, değerli bir çare olduğu için yararlıdır [4, 254]. Hamile kadınlar için reçete edilmemelidir [238]. Yapraklar taze veya kurutulur, kuruması için bitki çiçeklenmeden hasat edilir [238]. Tohum, suda birkaç dakika batırıldığında kalın bir esans oluşturur. Bu, gözlerden küçük toz parçacıklarının alınmasında etkilidir [4, 238]. Uçucu yağ, aromaterapide kullanılır.

Detaylı bilgileri bu kaynaktan alabilirsiniz.

Salvia sclarea Clary, Europe sage, Clary Sage PFAF Plant Database (http://www.pfaf.org/USER/Plant.aspx?LatinName=Salvia+sclarea)

Hazır bilgi edinmişken bir çay yapalım dedik topladığım çiçeklerin üzerine kaynar su döküp içerisine bir iki limon dilimi attım ve 3 5 saat demlenmeye bıraktım.

653066

653067

Çok yoğun kokulu hafif acımtrak esans gibi güçlü bir aromaya sahip , bitki üzerinde araştırmalarıma devam etmeyi düşümüyorum. Soğuk içiniz :)

653068

Resulgur
01-07-2017, 21:18
Sera içindeki ve dışındaki sebzelerimize yapraktan gübreleme uygulaması yaptık . ;)

Tarifini daha önce paylaştığım. Hodan özütü ile

653072

hümik asit içerikli yaprak gübresini karıştırıp

653073

uygulama yaptık. Bu ilaçlama pompasını ilk defa omuzladım. :D

653074

Resulgur
01-07-2017, 23:15
Yeşillik tohumlarımızı yavaştan depolamaktayız. :cool:

İlk olarak elde ettiğimiz tere tohumu olmuştu , şu anda dereotu tohumlarımızda hazır oldular.

marul , kalıcı ıspanak tohumlarının toplanması da yakındır.

653076

Mizunalar tohum kapsüllerini oluşturdular.

653077

Kuzukulağı tohumlarımız da kurumayı bekliyor.

653078

Milla
02-07-2017, 10:22
Sn. Milla ilginize çok teşekkür ederim. Dedğiniz gibi turşumuz çok güzel oldu, siyah havuç suyuna rengini vermiş çok ta lezzetli suyunu da içebiliyoruz. Eşkili hafif acılı tam istediğim gibi bir turşu olmuş yazarken bile canım çekti şimdi :D

Hatta bugün resim çekmiştim. Onu da atayım size, tabakta bulunan domates Blue Beuty :cool:

653059

Seradan hasat ettiğimiz biber patlıcan ve kabaklardan türlü bir yemek yaptım yanında keçi yoğurdu ve tarifini yukarıda paylaştığım taze turşumuz çok ta nefis bir öğün oldu.

653060

Sayın Resulgur,
Nasıl canım çekti şimdi o turşudan :(
Bizde daha yetişen hiç bir şey yok ki; bırakın turşuyu, yemeği kokusunu alsak yetecek :)
Ellerinize sağlık hepsi de nefis görünüyor.

Resulgur
02-07-2017, 20:29
Sayın Resulgur,
Bizde daha yetişen hiç bir şey yok ki; bırakın turşuyu, yemeği kokusunu alsak yetecek :)

Sn. Milla hakkınızı helal edin. 3 tane 5lt lik yapmıştım isterseniz 1 tanesini kargo ile yollarım ;)

Çok teşekkür ederim. Saygılar

MeyveliTepe
02-07-2017, 23:39
Hodan özütü çalışmanız güzel. Tarif ettiğiniz gibi yaptıysanız 2 hafta sonra elde ettiğiniz sıvıda hodan yapraklarındaki minerallerin sıvıya geçmiş olmasının yanısıra kötü kokulu olması ihtimali var. Bunun sebebi anaerob ortamda patojen bakterilerin üremesidir. Bunu önlemek ve bakterilerin de faydalı bakteri olmasını sağlamak için iki metod önerebilirim.

Biri, aynen yaptığınız gibi yapın ancak içine laktik asit bakterisi (lactobacillus), çok az da melas veya pekmez ilave edin. Bunu laktik asit bakteri serumu hazırlayarak veya EMA kullanarak yapabilirsiniz. Bu durumda 2 hafta boyunca hava almasını da engellemelisiniz.

Diğeri, kuvvetli bir akvaryum pompasıyla sürekli havalandırın. Çözünmüş oksijen sebebiyle anaerob patojenler üreyemezler, bunun yerine faydalı bakteriler ürerler. Ayrıca bu yöntemde 2 hafta beklemenizde gerek yok, 4-5 gün içinde hazırdır.

Milla
03-07-2017, 08:51
Sn. Milla hakkınızı helal edin. 3 tane 5lt lik yapmıştım isterseniz 1 tanesini kargo ile yollarım ;)

Çok teşekkür ederim. Saygılar

Çok teşekkür ederim sayın Resulgur,
Siz afiyetle yeyin, bizimle de resimleri ve tarifleri paylaşmaya devam edin. Bir gün yaptığınız turşulardan bir kap alacağım olsun :) Bu düşünce bile bana yeter.

TCM
03-07-2017, 09:37
@ Resulgur, her şey pek güzel, imrendim doğrusu, ellerinize sağlık...

Sayın Resulgur,

Ömürler görün @Milla, bir cümle bazen çok şey anlatmaya yetiyor... :D

Resulgur
03-07-2017, 21:59
Hodan özütü çalışmanız güzel. Tarif ettiğiniz gibi yaptıysanız 2 hafta sonra elde ettiğiniz sıvıda hodan yapraklarındaki minerallerin sıvıya geçmiş olmasının yanısıra kötü kokulu olması ihtimali var. Bunun sebebi anaerob ortamda patojen bakterilerin üremesidir. Bunu önlemek ve bakterilerin de faydalı bakteri olmasını sağlamak için iki metod önerebilirim.

Biri, aynen yaptığınız gibi yapın ancak içine laktik asit bakterisi (lactobacillus), çok az da melas veya pekmez ilave edin. Bunu laktik asit bakteri serumu hazırlayarak veya EMA kullanarak yapabilirsiniz. Bu durumda 2 hafta boyunca hava almasını da engellemelisiniz.

Diğeri, kuvvetli bir akvaryum pompasıyla sürekli havalandırın. Çözünmüş oksijen sebebiyle anaerob patojenler üreyemezler, bunun yerine faydalı bakteriler ürerler. Ayrıca bu yöntemde 2 hafta beklemenizde gerek yok, 4-5 gün içinde hazırdır.

Sn. MeyveliTepe sayfama tekrar hoş geldiniz. Dediğiniz gibi elde ettiğimiz sıvıda kokuşma başlamıştı ama ısırgandaki gibi rahatsız edecek düzeyde değildi. Yapacağım 2. uygulamayı belirttiğiniz gibi yapmayı düşünüyorum. Hatırlatmanız çok yerinde ve zamanında oldu ilginize çok teşekkür ederim. Saygılar ;)

Çok teşekkür ederim sayın Resulgur,
Siz afiyetle yeyin, bizimle de resimleri ve tarifleri paylaşmaya devam edin. Bir gün yaptığınız turşulardan bir kap alacağım olsun :) Bu düşünce bile bana yeter.

Sn. Milla sizin bende yeriniz başka, sayenizde tesadüfen tanıştığım foruma beni kazandıran nadir kimselerdensiniz çok teşekkür ederim.

@ Resulgur, her şey pek güzel, imrendim doğrusu, ellerinize sağlık...

Ömürler görün @Milla, bir cümle bazen çok şey anlatmaya yetiyor... :D

Sn. TCM çok teşekkürler. Sizler de güzel işler çıkarıyorsunuz takipdeyiz. ;)

Milla
04-07-2017, 08:38
@ resulgur, her şey pek güzel, imrendim doğrusu, ellerinize sağlık...

ömürler görün @milla, bir cümle bazen çok şey anlatmaya yetiyor... :d
...

:d

Milla
04-07-2017, 08:42
Sn. Milla sizin bende yeriniz başka, sayenizde tesadüfen tanıştığım foruma beni kazandıran nadir kimselerdensiniz çok teşekkür ederim.

Sayın Resulgur o günlerden bu yana yaşadığınız gerlişmeleri hep keyifle takip ediyorum. İnanılmaz bir hızla yol aldınız. Asıl ben sizi başarılarınızdan ötürü kutluyorum.

Resulgur
05-07-2017, 23:35
Koyu Yeşil Sakız Kabağı Sn. Zekoş tan gelmişti , kendisine çok teşekkür ederim.

3 kök kabak ekmiştim ortadaki kabak sarı renkte çıktı çapraz tozlaşma olduğunu düşünüyoruz.

653304

Yine Sn. Zekoş tan gelen tohumlardan .. ;) Uzun Barbunya

653305

Lavatera Trimestris- Pamuk çiçeği Sn. Akçabardak buradan selamlar :cool:

653306

653307

Resulgur
05-07-2017, 23:58
Komşu tarlada 40 dönümlük bir alanda ilk parti patates yetiştirildi. Bugün toplanan patatesler çuvallandıktan sonra bizde başak olarak patates toplamaya koyulduk . ;)

Tarla sahibi patatesleri çuvallayıp kamyona yükletmiş bile ;)

653315

dün tarla sahibi ile tanışma imkanımız oldu bugün gelip toplamamızı söyledi bizde bu cazip davete hayır diyemedik tabi , daldık tarlaya toprağın yüzünde patates dolu topla toplayabildiğin kadar :D

653316

653317

patates toplamaktan yorulsakta çok güzel bir gündü hava kapalı serin :rolleyes:

653318

biraz abartmışız 150 kg kadar olduğunu düşünüyoruz. :cool:

653319

Resulgur
06-07-2017, 00:12
Dursun abinin serasında işle tıkırında gidiyor. Günlük kasa kasa patlıcan hıyar domates biber toplanıyor. Dursun abi açık kasa transitiyle pazara çıkıyor ve köylere eşe dosta tanıdıklara manavlara satıyor. ;)

Alsancak Rn Domates kalın kabuk yapısı uzun raf ömrü sağlıyor.

653320

653321

Hıyarlar

653322

Aşılı Patlıcanlar

653323

Bu kasa da bizim istihkakımız :cool:

653324

YeniGine
06-07-2017, 00:57
Maşallah maşallah, bereketi bol olsun inşallah Sayın Resulgur... Ama o domateslerin hiç yaprağı yok...

Yani hani ben çok sık diktim ya domates fidelerini, şimdi çare arıyorum açıkçası...

Resulgur
07-07-2017, 08:58
Maşallah maşallah, bereketi bol olsun inşallah Sayın Resulgur... Ama o domateslerin hiç yaprağı yok...

Yani hani ben çok sık diktim ya domates fidelerini, şimdi çare arıyorum açıkçası...

Sn. YeniGine çok teşekkür ederim. Domates salkımlarında meyve tutumu olduktan bir müddet sonra yaprak budaması yapıyoruz. Sırık domates cinslerinde ayrıca ilk zamanlardan itibaren oluşan koltuklar ortalama 10 cm olduktan sonra da koltuk budamaları sürekli yapılıyor. Sera içerisinde daha az hastalık, nem , zarar , daha fazla havalandırma sağlanıyor.

Fideyi çok dikmek marifet değil aslında , mevcut alana yettiğince fide dikimi yapılıp bakımını güzel yaparak bol miktarda sebze hasat edebilirsiniz. Ben dahil bunu yapamıyoruz malesef :D

Siz de alt yapraklardan başlayarak yaprak ve koltukların durumuna göre değerlendirip budama yapabilirsiniz. ;)

Resulgur
08-07-2017, 10:53
Doğal ortamında rastladığımız limon kokulu melisa otu öbeğini değerlendirmek istedik .. Halkımız arasında Kovan otu veya limon nanesi olarak da bilinir.

Birazını topladıktan sofra bezinde kurutup cam kavanoza doldurduk. Özellikle stres ve kaygıyı azaltmak, uyku düzenini sağlamak ve iştah açmak için kullanılan şifa çayını biz de deneyelim dedik ;)

653429

653430

653431

Rengi , kokusu ve içimi çok hoş bir bitki çayı oldu. Sabah zor uyandım :D herkese tavsiye ederim.

653432

Oğul otu denmesinin sebebi ise ; arı çağırmada kullanılıyor.

Arılar, oğul otunun kokusundan çok hoşlandığından, koparılan bir kaç yaprağın parmaklarla ezilip kokusu oğul alınacak kovanın üzerine üflenip sürülüyormuş ve arılar bu sayede kovanda toplanıyormuş :)

Resulgur
08-07-2017, 11:02
İlk patlıcan hasatım. :cool:

653437

Bu kabak çeşidinden de ilk defa hasat ediyorum. ortalama 1 kg ağırlığında 2 adet hasat edildi.

653438

Tek kökte bir porsiyon yer kirazı hasat ettik sıcak havalardan dış zarı çabucak kurumuş kimisi kendiliğinden yere dökülmüştü , tohum almayı düşünüyorum.

653439

Resulgur
08-07-2017, 11:33
Görüştüğümüz seracı dostlarımızla sürekli diyalog halindeyiz.

Geçtiğimiz günlerde gezmeye gittiğimde seranın bakımının aksadığını gördüm hava kapalı serin olunca biraz yardım etmek istedim. Durmuş abi severek kabul etti , işe koyulduk .

En acil olan iş sırasına göre yabancı ot temizliği yapılmayan ve yaprak koltuk budaması geciken seradan başladık . Üst kısımdan 1metre aşağısına kadar tabandan itibaren tüm koltuk ve yaprakları budadık. Açık tarlada fasulyelere damlamalarını çektik ..

Temiz bir nefes aldı sera ..

653440

F1 beef iri domatesler bir salkım ortalama 2 kg ağırlığında ;)

653441

Domates lekesi berbat bir şey evde elimi yüzümü yıkadığımda havlu sapsarı oluyor ve hanımdan 2 defadır fırça yiyorum :D

653442

Ödülümüzü fazlasıyla aldık karadut cinsi çok güzel kan kırmızı rengi ve şifasıyla göz dolduruyor.

653443

Kalan izler :cool:

653444

Dutlubahçe
08-07-2017, 21:13
[QUOTE=Resulgur;1512714
En acil olan iş sırasına göre yabancı ot temizliği yapılmayan ve yaprak koltuk budaması geciken seradan başladık . Üst kısımdan 1metre aşağısına kadar tabandan itibaren tüm koltuk ve yaprakları budadık. Açık tarlada fasulyelere damlamalarını çektik ..

Temiz bir nefes aldı sera ..
[/QUOTE]

Budama işini el ile mi yoksa bir aletle mi yapıyorsunuz?

Resulgur
10-07-2017, 21:23
Budama işini el ile mi yoksa bir aletle mi yapıyorsunuz?

Sn. Dulubahçe Biz elle bıçakla budama yaptık, budama makası da kullanabilirsiniz.

Resulgur
10-07-2017, 21:26
Yetiştirdiğimiz sebzelerde verim. ;)

653560

Arnavut biberi

653561

Stocky Red Roaster

653562

Deşti de sarımsak iriliğinde bol miktarda meyve tutumu var.

653563

653564

Resulgur
10-07-2017, 21:30
Tatlı rengiyle göz dolduran pembe domates ;)

653566

Garnet Tinytim ve Alis Pembe Kiraz Domatesler.

653567

Yer salatalığı da verime geçti sonunda .. ;)

653568

Hasat ettiğimiz diğer bir tür fasulye ..

653569

YeniGine
10-07-2017, 23:17
Çok güzeller çok... Maşallah maşallah!.. Daim olsun inşallah Sayın Resulgur.

Musa Gündoğan
11-07-2017, 07:47
Sayın resulgur sayfanızı epeydir yakından takip ediyorum çok başarılı işler yaptınız. özellikle deneme yanılma yoluyla yaptığınız şeyler gerçekten çok güzel oluyor. sizi ve dongyul u gördükçe gelecek seneye daha düzenli ve prensipli çalışmalar yapmayı istiyorum. çok başarılı bahçeleriniz var.

son fasulyeler bizim köyde kışlık olarak dikilir. yemeğinden ziyade turşusu dayanıklı ve mükemmel olur. köydekiler bu fasulyeyi özellikle temmuz da dikerler kışa hazır olsun diye

Muda
11-07-2017, 08:50
Tatlı rengiyle göz dolduran pembe domates ;)

653566

https://www.agaclar.net/forum/1415607-post6.htm

Pembe domates değil de Blue Beauty Domates olabilir mi?

Resulgur
11-07-2017, 21:43
Sn. YeniGine güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. ;)

Sayın resulgur sayfanızı epeydir yakından takip ediyorum çok başarılı işler yaptınız. özellikle deneme yanılma yoluyla yaptığınız şeyler gerçekten çok güzel oluyor. sizi ve dongyul u gördükçe gelecek seneye daha düzenli ve prensipli çalışmalar yapmayı istiyorum. çok başarılı bahçeleriniz var.

son fasulyeler bizim köyde kışlık olarak dikilir. yemeğinden ziyade turşusu dayanıklı ve mükemmel olur. köydekiler bu fasulyeyi özellikle temmuz da dikerler kışa hazır olsun diye

Sn. computerboy ilginize çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ilk deneyimlerimi yaptığım gözlemlerimi sizlere faydalı olması açısından detaylı paylaşımlar yapıyorum. Üstad dongyulun benden daha çok bilgisi var bende ondan bir çok şey öğrendim , kendisine ayrıca teşekkür ediyorum buradan ;)

Sizin de geleceğiniz parlak benim ilk zamanlardaki durumumu gözlemliyorum sizde de, inşallah bizden daha iyi olacaksınız buna eminim. Verdiğiniz bilgiler ışığında bu fasulye çeşidini turşu olarak ta değerlendirmek istiyorum . Başarılar

https://www.agaclar.net/forum/1415607-post6.htm

Pembe domates değil de Blue Beauty Domates olabilir mi?

Sn. Muda sayfama hoş geldiniz siz değerli üyelerini sayfamda görmekten mutluluk duyuyorum.

Dediğiniz gibi domates çeşidimiz Blue Beauty'dir. Ben rengine istinaden öyle yazdım. Sıkı bir takipçisiniz maşallah gözünüzden kaçmamış ;)

Resulgur
12-07-2017, 20:52
Fasulyelerimiz de 3. Çeşit hasatımızı da yaptık , elimizde bulunan 2 çeşit Lolaz ve Karagöbekli börülceler de meyve tutumuna geçtiler. Çok küçük oldukları için ileriki zamanlarda resim paylaşmayı düşünüyorum. ;)

Çiğ olarak tadına baktık ve çok beğendik kadifemsi yüzeyi ve kılçıksız bir yapısı var.

653724

653725

Resulgur
16-07-2017, 13:20
Bu yıl ilk defa tohumdan yetiştirdiğimiz ürünlerden eczane deposu olarak bilinen Yer Kirazı (Physalis Peruviana) meyvelerinden sararmış ve olgunlaşmış olanlarını seçip hasat ettikten 3 5 gün sonra tohum alma işlemini gerçekleştirdik.

Biraz zahmetli bir iş , o minicik tohumları bir araya toplamak kolay değil ;)

Seçilen olgunlaşmış meyveleri

653894

dış kabuklarından ayırıp

653895

ince gözlü tel süzgeç üzerine iki parmak arasında ezilerek

653896

akan su altında durulanarak tortusundan ayrıldılar.

653897

Kağıt havlu üzerinde kurumaya bırakılan tohumlar daha sonra kilitli poşetlere alındılar. :cool:

653899

Resulgur
16-07-2017, 13:29
Domateslerimizden tohum alma işlemlerine başlamış bulunmaktayız.

Olgunlaşmış meyvelerden seçilen tohumluklar

653900

enlemesine ortadan kesilip çay kaşığı yardımıyla çay tabağında biriken tohumlar

653901

daha sonra çay bardağına alınarak bir mikrar su eklenip üzeri beyazlayana ve tohumlar dibe çökene kadar bekletilip

653902

süzgeçte temizlenerek kağıt havlu üzerinde kurutuluyor. :cool:

653903

653904

Resulgur
16-07-2017, 13:37
Yetiştirip resimlerini ilk defa paylaştıklarım.

Kavun

653905

Karpuz

653906

Kabak

653907

Malabar

653908

otlar :cool:

653909

Resulgur
16-07-2017, 13:43
Bizimkiler bu otu pazı sanıp sarma yapmışlar :p

653910

yeni çeşit dolmalık kabağımız , bir kaç tane tohumluk bıraktık

653911

fasulyeler toplandıkça kış için kurutuluyor.

653912

yeni hazinemiz. gölgede olduğundan eşkimsi bir tadı vardı. Çelikleme ile çoğaltmayı düşünüyorum.

653913

Tabaktakiler ; isot biber, yer salatalığı(şeker gibi mis kokulu), arnavut biber blu bety domates ;)

653914

Resulgur
17-07-2017, 10:19
Loxton Lass

653937

Rio Grande

653938

Heybetli

653939

Alis

653940

Resulgur
17-07-2017, 10:21
İsot

653941

Demre

653942

..

653943

Urfa Kirazı

653944

Resulgur
17-07-2017, 10:26
Fazlasıyla olgunlaşan loxton lass domatesleri hasat ettikten sonra

653945

çekirdeklerini çay kaşığı yardımıyla aldıktan sonra melemen yapalım dedik ;)

653946

653947

İçerisine lezzet katalım dedik - Fermente edilmiş sucuk parçacıkları - dahil edildi.

653948

Dutlubahçe
17-07-2017, 14:05
Sizin paylaşımlarınızı gördükçe, benim bahçe işlerinin ne kadar gecikmiş olduğunu daha iyi anlıyorum. Siz domateslerden tohum alıyorsunuz, bizimkiler daha yemyeşil. Ne yapalım elimizden gelen bu kadar.:)

Resulgur
18-07-2017, 14:02
Sizin paylaşımlarınızı gördükçe, benim bahçe işlerinin ne kadar gecikmiş olduğunu daha iyi anlıyorum. Siz domateslerden tohum alıyorsunuz, bizimkiler daha yemyeşil. Ne yapalım elimizden gelen bu kadar.:)

Sn. Dutlubahçe aslında gecikmiş sayılmazsınız. Bu yıl mevsimler dengesiz bir hal aldı farklı bölgeler ve mevsimsel değişiklikler sebebiyle böyle farklılıklar yaşanması normaldir. Elinize sağlık sizin işler de yolunda gidiyor ;)

Bazı üyeler hastalıklarla boğuşurken verimsiz bir yıl geçirmekteler.

telato
18-07-2017, 22:10
Bazı üyeler hastalıklarla boğuşurken verimsiz bir yıl geçirmekteler.

Kulağım çınladı sanki:D

Resulgur
19-07-2017, 23:25
Domates fidelerini diktiğimiz bu alanda , bir çok çeşit mevcut ;)

Bahçe sahibi düzensiz bir şekilde domateslerin etrafında ay çiçeği ve mısır ekmişti , bu yüzden havalanma olasılığı kısıtlanan fidelerimiz mantar hastalığına yakalanmaktalar. Buna rağmen gelişim gösteren fidelerden bir kaç poz çekim yaptım.

Bursa Dağlı Kırmızı yetiştirdiğim 21 çeşit domateste en favori domatesimdi, beklentilerimi karşıladı çok şükür. :cool:

654122

Verimi Güzel

654123

iri çeri - verimi güzel fakat lezzet derecesinde geride

654124

Kara Domat

654125

Heybetli verim az ama lezzetli bir domates

654126

Resulgur
19-07-2017, 23:39
Yeşillik grubunda olan tohumluklardan bol miktarda tohum almaya gayret gösteriyoruz. Daha önce almış olduğum roket roka tohumlarımı 3 yıl boyunca isteyen herekese dağıtmıştım :cool:

Cenova Fesleğeni

654127

Kıvırcık Marul - bahcedenn den

654128

Mizuna

654129

Kuzukulağı

654130

Latin çiçeği de tohumlarını dibine sermiş serpiştirmiş ;)

654134

Resulgur
19-07-2017, 23:53
Bahçemizde ve serada ne varsa topladık fazla resim çekemedim. Fasulye patlıcan kabak turşuluk biber domates .. :cool:

Bu karede , isot biber, emcelli, stocky read roaster, pablano ancho, demre, alsancak f1 domates , alis pembe kiraz domates , arcadia f1 hıyar mevcut. ;)

654131

minik pembe atıştırmalık şekerler.

654132

Güzeller güzeli Principe Borghese

654133

Resulgur
22-07-2017, 22:45
Daha önce kış için fasulye kurutma ve turşu kurma işlemleriyle kış hazırlıklarına başlamıştık . Hasat ettiğimiz domateslerden elimize ne geçtiyse konserve yapalım dedik . Sn. SDurul un daha önce gazoz kapağı aleti kullanarak yaptığı işlemi bizde gerçekleştirdik.

654301

Kabukları soyulan domatesler blender den geçirildikten sonra bir şişeye bir çay kaşığı tuz ilave edilerek şişelere doldurup kapak kapatılıyor.

654302

Şişeler, tencere içerisinde suyun içinde 10-15 dakika kaynatılarak işlem tamamlanıyor.

654309

Şişe dibinde su birikip tortusu yukarıda kaldı , normal midir ? Bilmiyorum ilk denememiz daha inşallah yanlış bir şey yapmamışızdır. :rolleyes:

654304

Not : Gazoz kapağı kapatma aleti + 1000 adet kapak 60 Tl ye kargo dahil , alındı. Daha sonra farklı doğal içecekler yapıp şişelemeyi düşünüyorum. Tariflerimizi tabi ki sizler le de paylaşıcaz ;)

mimarCI
24-07-2017, 08:01
Konserve yapımına çok hakim değilim ama kaynatma işleminin bir kaç saat yapıldığını biliyorum. 15 dak. yeterli gelir mi acaba?

Musa Gündoğan
24-07-2017, 08:20
REsulgur bende geçen sene yaptım ancak sizin yaptığınız gibi değilde biz önce domatesleri pişirdik ki; bu şekilde sonradan kaynatmaya lüzum olmuyor hemde çökelme olmadan şişeler tam doluyor. aynı zamanda bir miktar yağ ile pişirildiğinden dolayı sonrasında hangi yemek ya da sos için geekli olursa hiç pişirmeden doğrudan ekliyoruz. pişen domatesleri şişelere bi huni yardımıyla koyup ağzına kapağı kapatıyoruz.

ve bu şekilde neredeyse 1 sene durdular hiç bir şey olmadı. gaz bile yapmadılar.sizin usulü hiç denemedim.

Musa Gündoğan
24-07-2017, 10:37
bu arada sayın resulgur dediğim yöntemi diğer bir avantajı ise domatesleri blendırdan çekmediğiniz için normal melemenlik doğrar gibi doğruyorsunuz melemen gibi pişirdiğiniz içinde suyu domates pişerek doyuyor. tek dezavantajı şişelere koyarken biraz sıcak oluyor :) :)

ileride sos olarak kullanacağınız zaman pişmiş domatesi blendırdan geçirmek lezzetinde bozukluk yapmayacaktır.

Resulgur
24-07-2017, 15:10
Konserve yapımına çok hakim değilim ama kaynatma işleminin bir kaç saat yapıldığını biliyorum. 15 dak. yeterli gelir mi acaba?

Sn. mimarCI sayfama hoş geldiniz. ;)

Şu an için ilk denemelerimiz biz de daha önce denemesini yapan kişilerden sorduk soruşturduk bunu zamanla göreceğiz , sizler için sonuçlarını sayfamda paylaşıyorum. Bakalım ne olacak :rolleyes:

REsulgur bende geçen sene yaptım ancak sizin yaptığınız gibi değilde biz önce domatesleri pişirdik ki; bu şekilde sonradan kaynatmaya lüzum olmuyor hemde çökelme olmadan şişeler tam doluyor. aynı zamanda bir miktar yağ ile pişirildiğinden dolayı sonrasında hangi yemek ya da sos için geekli olursa hiç pişirmeden doğrudan ekliyoruz. pişen domatesleri şişelere bi huni yardımıyla koyup ağzına kapağı kapatıyoruz.

ve bu şekilde neredeyse 1 sene durdular hiç bir şey olmadı. gaz bile yapmadılar.sizin usulü hiç denemedim.

Sn. Musa Gündoğan sizde hoş geldiniz. ;)

Sizin yaptığınız aslında daha mantıklı gibi dediğiniz gibi çökelme olmayacaktır. Farklı fikirlere her zaman açığız. Sayfamda farklı yörelerin uyguladıkları yöntemlerden kendime uygun olanları deneme yanılma yoluyla öğrenmeye çalışıyorum. Resimli detaylarla paylaşarak sayfadaki takipçilere de örnek olmasından paylaşım yapıyorum. Pişirme yöntemini erik, üzüm, şeftali şişeleme de kullanmayı düşünüyorum.

İlginize teşekkür ederim. Saygılar ;)

Resulgur
24-07-2017, 15:20
Kurutulan Sebzeler

Hasat edilen sebzelerden ilk olarak fasulye ve kabakla kurutma işlemlerine başlamıştık. Kabak yemekten bıktık artık , habire kurutuyoruz :D Şimdi de domates ve dolmalık biberler kurutuluyor. Kurutmada öncelikli olarak Temmuz ve Eylül ayları öneriliyor. Niksar hafif nemli olduğundan domates kuruması gecikiyor. Denemelerimiz devam edecek ..

654378

Domatesler hava bir kaç gündür kapalı olduğundan kuruma gecikti bozulan bir tepsiyi attık.

654379

Biberlerin keyfi yerinde .. isot - stocky read roaster - emcelli

654380

654381

Fasulye için seneye sırf kurutmalık bir çeşit yetiştirmeyi düşünüyorum. Bunlar da fena değil işte ;) Çeşit olarak ne öneriyorsunuz ???

654383

Musa Gündoğan
25-07-2017, 08:05
sayın resulgur fasulyeleriniz kurumamış sanki bana göre yanmışlar. fasulyeler güneşte kurutulmamalı gölgede kurutulmalıdır. güneşte kuruyunca yeşilliklerini kaybetmektedirler. sırf bu yüzden geçen sene eşim güneşe astığından ve benim haberim olmadığından 2 ip dolusu fasulye çöp oldu. fasulye için en iyisi gölge kurutmalık alanlardır.

fasulyeleriniz yandığından dolayı yerken fark edersiniz, daha çok otsu bir tat gelecektir.

fasulye için kurutmalık türlerden çekirdeksiz ve etli olanlarını tercih ederseniz lezzet kaybı yaşamazsınız. ayrıca annemler yıllardır fasulyeleri dikine ikiye kesip sonunu koparmadan iğneyle ipe asarlar ki içi dışı aynı zamanda kuruyor ve lezzet kaybı olmuyor.

yelizkahraman
25-07-2017, 14:41
Merhaba yeniden ben uzuuuun bir tatil in ardından yeniden burdayım bahçem şimdilik otlandığı için fotoğraf yok önce temizlik yapılmalı genel durum iyi yanlız domatesler de çatlak lar vardı ama sanırım öyle olacak bir kaç başka bahçe de de öyle görünüyor.domateseri gazoz yönetimi çok hoşuma gitti bende yapcam kapak ve alet alcam fakat şişe siz nereden aldınız

Baharcı
26-07-2017, 18:54
Sizinkilerin pazı. sanıp sardığı ot aslında çok yararlı bizim buralarda yara otu denir kafif ateşte öldürülüp geçmeyen yaraların üstüne konulur

Resulgur
26-07-2017, 19:50
sayın resulgur fasulyeleriniz kurumamış sanki bana göre yanmışlar. fasulyeler güneşte kurutulmamalı gölgede kurutulmalıdır. güneşte kuruyunca yeşilliklerini kaybetmektedirler. sırf bu yüzden geçen sene eşim güneşe astığından ve benim haberim olmadığından 2 ip dolusu fasulye çöp oldu. fasulye için en iyisi gölge kurutmalık alanlardır.

fasulyeleriniz yandığından dolayı yerken fark edersiniz, daha çok otsu bir tat gelecektir.

fasulye için kurutmalık türlerden çekirdeksiz ve etli olanlarını tercih ederseniz lezzet kaybı yaşamazsınız. ayrıca annemler yıllardır fasulyeleri dikine ikiye kesip sonunu koparmadan iğneyle ipe asarlar ki içi dışı aynı zamanda kuruyor ve lezzet kaybı olmuyor.

Sn. Musa Gündoğan kurutulmuş taze fasulyenin tadına baktım şu an bir problem yok gibi , oda içerisinde sofra bezi üzerindeler, resim sizi yanıltmış olabilir. Kurutmalık olarak ve yöntem olarak sizin yaptığınız gibi yapmayı düşünüyorum bende , çok teşekkür ederim. Selamlar

Merhaba yeniden ben uzuuuun bir tatil in ardından yeniden burdayım bahçem şimdilik otlandığı için fotoğraf yok önce temizlik yapılmalı genel durum iyi yanlız domatesler de çatlak lar vardı ama sanırım öyle olacak bir kaç başka bahçe de de öyle görünüyor.domateseri gazoz yönetimi çok hoşuma gitti bende yapcam kapak ve alet alcam fakat şişe siz nereden aldınız

Sn. yelizkahraman aramıza tekrar hoş geldiniz. Bu aralar bizde tatile çıkmayı düşünüyoruz bahçeyi bırakıp gideceğiz aklımız buralarda kalacak bakalım, nasip ;)

Ürünü ben gitti gidiyordan satın aldım. "Şişe Kapatma Makinesi Kola Gazoz Soda Kapağı" şeklinde google den aratırsanız görebilirsiniz. Tavsiye ediyorum, alın mutlaka :)

Sizinkilerin pazı. sanıp sardığı ot aslında çok yararlı bizim buralarda yara otu denir kafif ateşte öldürülüp geçmeyen yaraların üstüne konulur

Sn. Baharcı hoş geldiniz. Bu şifa kaynağı ot sinir otu bu yörelerde çıban otu da derler. enfeksiyonlu yaralara lapa halinde uygulandığında çok faydalı olduğu biliniyor ve daha bir çok faydaları var. Kolayca bulunabilen bir tür. ilginize teşekkür ederim. Saygılar ;)

Resulgur
26-07-2017, 19:58
Bu yıl ektiğim 21 çeşit domates tohumundan en gözdemiz ve merakla beklediğimiz domates çeşidini sonunda hasat ettik. Verimi ve büyüklüğü çok güzel , tadı orta derecede seneye ekilecek tohumlar arasında 2. sırada olacak ;)

1. Sırada olan domates çeşidi daha sonra paylaşacağım. Merak edin biraz :D

654483

654485

654484

Resulgur
26-07-2017, 20:08
Bu yıl en fazla ektiğim domates türü heybetli oldu. Verim çok az olduğundan seneye ekmeyi düşünmüyorum. Yine de heybetiyle ben buradayım diyor.

654486

654487

654488

Resulgur
26-07-2017, 20:13
Seneye ekeceğim domates çeşidinden biri de Çanakkale Domatesi olacak. Verimi gayet iyi, tadı orta derecede iyi ;)

654489

Yumruk iriliğe sahip domatesler , salça ve soslarda kullanılabilir.

654490

Resulgur
26-07-2017, 20:23
Daha önceden kurumaya bıraktığımız Mizuna , Tere , Dereotu , Kuzukulağı tohumlarının kabuklarını üfleyip poşetledik. :D

654491

Çocuk bezinde çimlendirdiğim emcelli biber tohumlarından bugünkü manzaralar. ;)

654492

Yeşil torpidolar beklemede :cool:

654493

Böğürtlenlerin tadına bakmak ta nasip oldu çok şükür. Kendime bu çeşitten çoğaltmayı düşünüyorum Nazım abiye buradan selamlar. ;)

654494

Kavun çeşidimiz. Hasat edilmeyi bekliyor. Az daha tatlansın dedik :rolleyes:

654495

Erdal Hoca
26-07-2017, 23:51
Sayın Resulgur, epeydir bahçenize uğrayamamıştım. Maşallah, görmeyeli olanlar olmuş :cool: Elinize, emeğinize sağlık. Tebrik ediyorum, takdir ediyorum. İzlemeye devam diyorum. Kolay gelsin ;)

Resulgur
29-07-2017, 08:07
Sayın Resulgur, epeydir bahçenize uğrayamamıştım. Maşallah, görmeyeli olanlar olmuş :cool: Elinize, emeğinize sağlık. Tebrik ediyorum, takdir ediyorum. İzlemeye devam diyorum. Kolay gelsin ;)

Sn. Erdal Hoca çok teşekkür ederim. ;)

Resulgur
31-07-2017, 00:25
Kış için bugün patlıcan biber ve domates közleme yaptık . ;)

dolmalık kabak çeşidimizi zamanında toplamadığımızdan fazla irileşiyor. Bu büyüklükte toplanan kabakların bir kısmı kurutmalık bir kısmı da tepsi böreği yapıp fırına veriyoruz.

654745

Domates çeşitlerimizin birazını közleme de kalanı da konservelik olarak değerlendirdik

654746

Kabuklarından temizlenenleri buz dolabı poşetine 3 adet patlıcan 2 adet biber 2 adet domatesi karışık olarak koyup , buzluğa atıyoruz. :cool:

654747

Resulgur
31-07-2017, 00:43
Lettuce Lingua di Canarino

Yaprak marul çeşidimizden sonunda tohum alabildik. Bu marul türünün yaygınlaşması açısından etkinlikte paylaşmayı düşündüğümü söylemiştim. ;)

Tohum kesecikleri iyice kuruduktan sonra

654748

geniş bir kağıt üzerinde hafif dövülerek çıkarılan tohumlar

654749

biriktirilip

654750

hafif esen rüzgar yardımıyla yukarıdan aşağı savutturularak pamuklarından temizlendiler.
Tohum yapısı koyu renkli siyaha yakın :cool:

654751

Resulgur
31-07-2017, 01:05
Bu yıl ektiğimiz çiçeklerden göz dolduran görüntüsüyle gönüllerimizi fetheden Lavatera'dan tohum almaya karar verdik. Hasat edilen tohumlar çiçek zarı ile disklerin altında muhafaza edilmiş bir şekilde bulundular. :cool:

654752

654753

654754

654755

654756

YeniGine
31-07-2017, 23:12
Maşallah maşallah Sayın Resulgur, hasat harika, Rabbim ağız tadı ile tüketmeyi nasip etsin inşallah!..
Pamuk çiçeğiniz gölgede mi, güneşli alanda mı ekili?

g.c.
01-08-2017, 07:21
Resulgur üstad, inan közlemenin kokusu burnuma geldi.

Afiyetle tüketin inşallah.

Resulgur
01-08-2017, 09:40
Maşallah maşallah Sayın Resulgur, hasat harika, Rabbim ağız tadı ile tüketmeyi nasip etsin inşallah!..
Pamuk çiçeğiniz gölgede mi, güneşli alanda mı ekili?

Sn. YeniGine teşekkür ederim. Pamuk çiçeği öğle saatlerine kadar güneş alan bir konumda öğleden sonra gölgelik bir alan ;)

Resulgur üstad, inan közlemenin kokusu burnuma geldi.

Afiyetle tüketin inşallah.

Sn. g.c hakkınızı helal edin ama yapacak bir şey yok :D Çok teşekkür ederim. Daha güzelleri sizlerin olsun.

Resulgur
01-08-2017, 09:45
Daha önce söz verdiğim bir arkadaşa verdiğimiz sözümüzü tuttuk çok şükür. ;)

Bahçeden hediyelik karma iki kasa yaptık. Patlıcan, patates, domates, biber, semizotu ne varsa toplanıp , teslim edildiler.

654818

Topladığımız zamanı geçen ve irileşen kabakları börek yaparak değerlendirdik. Nefis bir börek oldu yiyen bunun içinde ne var diye soruyor :D

Tarifi ; http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/41238.htm#post1514631

654819

Resulgur
04-08-2017, 11:05
Daha önce 2. sıradaki domates çeşidimizi açıklamıştık. Şimdi seneye ekilecekler arasında ilk sırada yer alan domates çeşidimizi paylaşıyorum. Sera içerisinde yetiştirdiğimiz domateslerde verim :D

İnce kabuklu, yumuşak etli dokusu, verimi ve lezzetiyle bizi fazlasıyla memnun etti ;)

654957

654958

654959

654960

Tohumlar Sn. bahcedenn den gelmişti , buradan selamlar.