View Full Version : Kiraz hastalıkları
Mine Pakkaner
12-04-2007, 17:09
Yayım Bülteni No: 49 (http://www.tuam.ege.edu.tr/bulten/kirazfp.htm) EKİM - 2006
KİRAZ TARIMINDAKİ BİTKİ KORUMA HATALARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Prof. Dr. Serdar TEZCAN
EgeÜniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü
Diğer meyve türlerinin yanı sıra kiraz yetiştiriciliğinde de zaman zaman önemli bitki koruma hataları yapılmaktadır. Bu hatalar her ne kadar kiraz tarımı özelinde bu makalede ele alınmış olsa da, aslında meyveciliğin hemen hemen tüm kültürlerinde yaygın ve sık olarak karşılaşılan genel hatalardır. Bu hataların giderilmesi için yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.
a) Bahçe tesis edilecek alan, kiraz yetiştiriciliğine uygun olmalıdır
Kiraz üretiminin yapılacağı alan, toprak özellikleri, yükselti, yöney, coğrafi konum ve iklimsel özellikler yönünden kiraz yetiştiriciliğine uygun olmalıdır. Belirtilen konularda ortaya çıkacak bir olumsuzluğun, sonraki yıllarda kiraz üretiminde ciddi sorunlar yaratabileceği unutulmamalıdır. Örneğin tesisin kurulacağı alanda önceki yıllarda yaşanmış böcek ve nematod kaynaklı zararlı veya hastalık sorunlarıyla ilgili ön bilgilerin iyi derlenmesi ve konu uzmanlarıyla birlikte analizlere dayalı olarak değerlendirilmesi, sonraki yıllarda ortaya çıkabilecek pek çok sorunun önlenmesi açısından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle bu konuda gerekli titizlik, işin planlama aşamasından itibaren gösterilmeli ve olası sorunlar giderildikten sonra bahçe tesisine geçilmelidir.
b) Sağlıklı bitkisel üretim materyali seçilmelidir
Kiraz tarımında kullanılan tohum, çöğür, fidan, kalem, aşı gözü gibi üretim materyalinin sağlıklılığı son derece önemli olup, bu konuda üretimin ilk basamağında yapılan hatalar sonraki yıllarda giderilmesi olanaksız sorunlar yaratmaktadır. Bu nedenle sağlıklı ağaçlardan elde edilecek tohumlarla çöğür üretimine geçilmelidir. Bulaşıklığından şüphe edilen ağaçlardan kesinlikle tohum, çelik, aşılama materyali alınmamalı ve üretim sürecinde gerekli testler yapılmalıdır.
Fidan üretiminin yapılacağı fidanlıklar 6968 sayılı yasa ve ilgili yönetmeliklerin gereklerine göre tesis edilmeli; toprak ve bitki analiz ve kontrolleri titizlikle yerine getirilmelidir.
c) Budama ve aşılama aletlerinin temizliğine dikkat edilmelidir
Gerek kiraz anaçlarının aşılanmasında kullanılan aşı bıçakları ve gerekse budama sırasında kullanılan testere ve makaslarla değişik hastalık etmenlerinin, kesilen bitkilerin birinden diğerine bulaştırılması yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda hastalıkla bulaşık bir bitkinin kesilmesiyle alete bulaşan mikroorganizmalar, daha sonra yapılacak kesimlerde çok sayıda sağlıklı bitkiye bulaştırılmaktadır.
Yapılan uygulama bir anacın aşılanması ise, bu durumda elde edilen fidan, hastalıkla bulaşık olarak gelişmeye başlamakta ve çoğu zaman da birkaç yıl sonra kurumaktadır.
Budama sırasında bu konuya dikkat edilmemesi durumunda budamadan beklenen yarar ortadan kalktığı gibi, budama sırasında hastalık etmenleri bitki üzerinde veya bitkiden bitkiye hızla yayılmakta ve istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.
Bunu önlemek için ne yapılmalıdır?
Kullanılan aletlerin temizliğinin sağlanması için gerekli miktarda % 10’luk sodyum hipoklorit çözeltisi hazırlanarak aletler bu çözelti içine daldırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Pratikte 1 ölçü sodyum hipoklorit yani çamaşır suyu ile 9 ölçü suyun karıştırılmasıyla elde edilen bu karışım, plastik şişe veya kovalar içine konularak aşılama ve budama işlemleri sırasında uygulamayı yapan kişilerce aletler bu karışım içine daldırıldıktan sonra gerekli işlemler yapılır.
d) Yaralar kapatılmalıdır
Aşılama sırasında oluşan yaralar aşı macunuyla kapatılmasına rağmen, budama sırasında oluşan yaralar çoğu zaman kapatılmamakta ve hastalık etmenleri ile zararlı böceklerin bitkiye girişi için açık kapı görevi görmektedir. Bu sakıncanın giderilmesi için öncelikle kalın dallardaki kesimlerin ardından, kesilen kısımların derhal kapatılması gerekir.
Yaralar nasıl kapatılmalıdır?
Yaraların kapatılmasında 750 gr ardıç katranı + 250 gr göztaşı karışımı kullanılmalıdır. Bu amaçla genellikle aktarlardan satın alınabilen ardıç katranı içine 250 gr toz hale getirilerek elenmiş göztaşı eklenmeli ve bir çubukla iyice karıştırıldıktan sonra fırça ile yara dokusunun üzeri bu karışımla kapatılmalıdır.
e) Budama artıkları bahçelerden uzaklaştırılmalıdır
Budama sırasında hastalık ve zararlılarla bulaşık olduğu için ağaçlardan kesilen dalların bahçelerden uzaklaştırılması gerekirken, bu işlemin yapılmadığı ve bahçe içinde ya da bahçe kenarında biriktirildiği, kimi zaman da bahçeler arası sınırları belirleme amacıyla kullanıldığı görülmektedir.
Bazı durumlarda ise artıklar bahçeden uzaklaştırılmakta fakat bu işlem olması gereken zamandan daha sonra gerçekleşmektedir. Bu durumda bulaşık dallarda bulunan zararlı etmenler sağlıklı ağaçlara yayılmakta ve budamadan beklenen yarar azalmaktadır. Bunun için gerekli önlemler alınarak budama artıkları bahçelerden uzaklaştırılmalı ve söz konusu sakıncaların önüne geçilmelidir.
f) Hasat sonrasında ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır
Kiraz meyvelerinin hasadı genellikle bir veya iki toplamada tamamlanır. Bu işlem sırasında henüz olgunlaşmadığı için hasat edilmeyen meyveler ağaç üzerinde kalır. Çoğunlukla ek işgücünü gerektiren ve daha sonra olgunlaşan çeşitlerin hasadı geldiği için ağaç üzerinde kalmış olan meyveler ya olgun şekilde toplanır **** çoğunlukla unutulur.
İşte dallar üzerinde kalan bu meyveler, başta Kirazsineği olmak üzere arılar ve diğer böcekler için besin kaynağı oluşturmaktadır. Kirazsinekleri bu olgun meyvelere yumurtalarını bırakır. Bu meyvelerin dalında olgunlaşmasının ardından yere dökülmesi ile meyve içinde gelişmiş olan larvalar da yere düşerek toprağa ulaşır ve toprakta tünel açarak içinde pupa durumuna geçer. Ertesi yıla kadar toprakta kalan pupalar açılarak, sonraki yılın Kirazsineği erginlerini oluşturur ve bu biyolojik döngü devam eder. Bu döngüyü engelleme açısından hasat sonrasında ağaç üzerinde meyve bırakılmamasının büyük önemi vardır.
g) Yere dökülen bulaşık meyveler toplanmalıdır
Çatlamış olan veya Monilya ve Botrytis gibi hastalıklar **** Kirazsineği gibi zararlılarla bulaşık meyveler hasat edilen diğer meyvelerle karıştırılmayarak hasadı yapan kişilerce çoğunlukla yere atılır. Hastalık ve zararlılarla bulaşık olan bu meyveler birer enfeksiyon kaynağı olduğundan bunların ayrı kovalar içinde toplanarak bahçe içinde kazılacak 50-60 cm derinlikteki çukurlara gömülmesi ve aynı işlemin yere dökülen diğer meyveler için de yapılması gereklidir. Bu sayede enfeksiyon kaynaklarının kurutulması ve sonraki yıllardaki olası sorunların azaltılması mümkün olur.
h) Sulamaya özen gösterilmelidir
Sulama bitkinin sağlıklı ve güçlü gelişimi açısından çok önemli bir uygulamadır. Sulamanın zamanı, sulama suyu miktarı ve şekli gibi konular bitki koruma açısından da büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, toprak ve bitki de dikkate alınarak gereksiz sulamalardan kaçınılmalıdır. Özellikle erken sulamaların Kirazsineği populasyonunu arttırabileceği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca nematodlarla ve diğer etmenlerle bulaşık sulama suyunun kullanımının, bu etmenlerin bahçelere bulaştırılmasında büyük rolünün olabileceği dikkate alınmalıdır. Sulamanın yapılmamasının bitkide yaratacağı stresin, Dipkurtları ve Yazıcıböcekler gibi böcek türlerinin zararını arttırabileceği bilinmeli ve olanak varsa sulama uygulamasına geçilmelidir.
i) Tarımsal savaşı bütünleştirici diğer yöntemlere yeterince yer verilmelidir
Kirazda tarımsal savaş denildiğinde akla neredeyse sadece kimyasal savaş gelmektedir. Kimyasal savaşın, yarattığı riskler nedeniyle en son başvurulması gereken bir savaş yöntemi olduğu ortadadır. Bu nedenle son yıllarda diğer yöntemlerin ön plana çıkarılarak uygulanması üzerinde önemle durulmaktadır.
Kiraz tarımında dikkate alınması gereken ve tarımsal savaşı bütünleştirici nitelikteki yöntemler şunlardır:
Kirazsineği ile kimyasal savaşa karar vermede ve savaş uygulamalarında sarı yapışkan görsel tuzaklardan yararlanılmalıdır.
Sarı yapışkan görsel tuzaklar özellikle Kirazsineği ile savaşta gittikçe önem kazanan, genellikle 15 X 20 cm boyutlarında, sarı renkli ve her iki yüzü yapışkan madde ile kaplı olan ve ağaçların güneybatı yönünde yaklaşık 150 cm yüksekliğine iple asılabilen tuzaklardır. Bu tuzakların sarı rengi Kirazsineğini cezbederek, tuzaklara yöneltmekte ve erginler yüzeyindeki yapışkan maddeyle temas ederek tuzak üzerinde yapışarak kalmakta ve meyveler üzerine yumurta bırakması önlendiği için kurtsuz meyve üretimi açısından büyük önem taşımaktadır.
Bu tuzaklar meyvelerin olgunlaşma döneminde dekara iki adet olacak şekilde ağaçlar üzerine asıldığında, o bahçede Kirazsineği bulunup bulunmadığını ortaya koymaktadır. Pratikte Kirazsineğinin bolluğuna göre tuzak sayısı ağaç başına 4 ile 7 tuzağa kadar arttırılarak sinekler kitlesel olarak yakalanıp kurtsuz kiraz üretimi sağlanmaktadır. Gerekli durumlarda bu tuzakların etkinliğini arttırmak için amonyum fosfat, amonyum asetat gibi amonyum bileşiklerinden de yararlanılabilir. Organik kiraz üretiminde sarı yapışkan görsel tuzak yönteminin önemi her geçen gün artmaktadır. Eğer gerekiyorsa sarı yapışkan görsel tuzak sayımları dikkate alınarak yönergesinde bulunan ilaçlarla tekniğine göre ilaçlama yapılması da konvansiyonel ve entegre üretim süreçlerinde mümkündür.
Yaprakbüken erginlerinin populasyonlarının azaltılmasında besin tuzaklardan yararlanılmalıdır
Kirazın önemli bir zararlısı olan Yaprakbüken, kışı yumurta döneminde geçiren bir türdür. Çiçeklenme döneminde açılan yumurtalardan çıkan larvalar yaprak, çiçek, meyve gibi kısımlarda beslenerek zarar yapar. Yöreden yöreye değişmekle birlikte mayıs ayının ortasından sonra doğada görülmeye başlayan kelebeklerin besin tuzaklarla yakalanması, bunların yumurta bırakmasını engellediğinden, zararlıyı sonraki yıllarda gittikçe azaltmaktadır.
Bu amaçla 1 lt şarap + 250 ml sirke + 250 gr toz şeker ve 9 lt suyun karıştırılması ve bu karışımdan plastik kapların her birine 1 litre konularak ağaçlara asılmasıyla Yaprakbüken kelebeklerinin ve sonraki yıla ulaşacak yumurtaların azaltılması mümkündür.
Çiçek zınnı ergin populasyonlarının azaltılmasında mavi renkli küvetlerden yararlanılmalıdır:
Özellikle Mart-Nisan aylarında orman alanlarına yakın bahçelerde zararlı olan Çiçek zınnı ergin populasyonlarını azaltabilmek için mavi renkli küvetler, içine su konularak ağaç sıraları arasına toprak üzerine yerleştirilmeli ve içine düşen Çiçek zınnı erginleri toprakta açılan çukurlara derince gömülmelidir.
Manas erginlerinin populasyonunun azaltılmasında ışık tuzaklardan yararlanılmalıdır
Özellikle alüviyal nitelikteki hafif topraklarda bitki köklerini kemirerek zararlı olan manas larvaları, daha sonra pupa ve ardından da ergin olurlar. Yaz aylarında havanın kararmaya başlamasıyla uçuşa geçen erginlerin ışığa yönelme davranışı nedeniyle, ışık tuzaklarla toplanması mümkündür.
Haziran-Eylül aylarındaki dönemde bu amaçla hazırlanan ışık tuzakların, içinde elektrik bulunan bahçelerde kullanılmasıyla manas erginlerinin populasyonunun azaltılmasına çalışılmalı ve yakalanan erginler öldürülerek yumurta bırakımının önüne geçilmelidir.
Toprakaltı zararlılarıyla savaşta toprak işleme yönteminden yararlanılmalıdır
Ağaçların köklerinde zararlı olan etmenlerle savaşta toprak işleme büyük öneme sahiptir. Özellikle etmenlerin toprak yüzeyine yakın olduğu dönemde yapılacak toprak işleme ile bu etmenlerin toprak yüzeyine çıkarılarak populasyonlarının doğal düşmanlarının da desteğiyle azaltılması mümkündür. Bu işlemler aynı zamanda bahçelerdeki hastalıklı bitki artıklarıyla yabancı otların populasyonlarının azaltılması yönünden de önemli olduğundan, gerektiği zamanda uygun aletlerle toprak işleme yöntemlerine başvurulmalıdır.
Böceklerin elle toplanmasına olabildiğince fazla yer verilmelidir
Özellikle Dipkurtları ve Tekeböcekleri gibi iri böceklerin erginleri ile Yaprakbüken larvalarının elle toplanıp öldürülmesi,butürlerinin populasyonlarının azaltılması bakımından önemlidir. Sıcaklığın düşük olduğu günün erken saatlerinde Dipkurtları ve Tekeböcekleri daha hareketsiz olduklarından, ağaçların kökboğazı ve gövdelerindeki toplama işleminin bu saatlerde yapılması başarıyı arttırmaktadır. Bu yöntem özellikle küçük bahçelerde başarılı sonuçlar vermektedir.
Tuzak dallar asılarak zararlıların populasyonlarının azaltılması hedeflenmelidir
Kesilerek ağaçlar üzerine asılan ve zararlılar ile bulaşık olmayan dallar, Yazıcıböcekler veya Ağustosböcekleri için uygun yumurta bırakma yerleri olabilir. Bu nedenle zararlıların doğada bulunuşları da izlenerek Mayıs-Eylül ayları arasındaki dönemde asılan tuzak dallar, yaklaşık 20 gün sonra toplanarak imha edilmeli ve böylece zararlıların populasyonları azaltılmalıdır.
Odun dokusu içinde galeri açan böceklerle savaşta tel ile öldürme yöntemine başvurulmalıdır
Ağaçların gövde ve ana dalları içinde galeri açan ve bu sırada doku dışına talaş çıkaran böceklerle savaşta tel ile öldürme yöntemi başarılı sonuçlar vermektedir.
Bu yöntemin uygulanması için talaş çıkışı olan ağaçlar belirlenip, galeri ağızları açıldıktan sonra, ince bir tel galeriye sokularak doku içi zararlının mekaniksel olarak öldürülmesi hedeflenir. Bu işlemde kullanılan telin kalınlığı, uzunluğu, galerinin genişliği ve derinliği gibi özellikler dikkate alınmalı ve daha sonraki günlerde yapılan talaş çıkış kontrolleriyle uygulamanın etkinliği izlenmelidir.
Yaprakbüken’in yumurta kümeleri ezilmelidir
Yaprakbüken kelebekleri yumurtalarını çoğunlukla bitkilerin gövde ve kalın dallarına bıraktığından, özellikle kış aylarında yapılacak kontrollerde parazitlenme durumu da gözetilerek bu yumurta kümelerinin ezilmesi, Yaprakbüken populasyonunu azaltıcı etki gösterecektir. Özellikle dar alanlarda bu yöntemin başarılı sonuçlar verdiği gözlenmektedir.
Kuşların bahçelerden uzaklaştırılmasında aynalı kürelerden yararlanılmalıdır
Meyvelerle beslenerek zararlı olan kuşların bahçelerden uzaklaştırılmasında, üzerinde küçük aynalar bulunan kürelerin büyük etkisi olduğu son yıllarda gözlenmektedir. Bu nedenle sorun olan yerlerde bahçelere aynalı küreler asılarak kuşlar kaçırılmalıdır.
Biyolojik savaş etmenleri korunmalı ve etkinlikleri arttırılmalıdır
Kiraz bahçelerindeki zararlı etmenleri baskı altına alarak kontrol etme gücüne sahip olan doğal düşmanlara gereksiz ve yanlış tarım ilacı uygulamaları ile zarar verilmemeli ve populasyonlarının korunarak etkin olmasına yönelik destekleyici önlemler alınmalıdır. Gerekirse örtüleme ve yeşil gübreleme
amacıyla kullanılan fiğ ve yonca ile diğer bitkilerden bu amaçla yararlanılmalı ve bu sayede birçok doğal düşmanın ergin besinini bulması ve kiraz bahçelerindeki etkinliklerinin arttırılması sağlanmalıdır.
Bitki dokularının tozlanmasının önüne geçilmelidir
Kırmızıörümcekler gibi etmenlerin zararı, yaprak ve dalları tozlu olan bahçelerde arttığından tozlanmanın önüne geçilmelidir. Bu amaçla bahçeler çevresindeki yollar asfaltlanarak veya yanık yağ dökülerek tozlanma önlenmeli ya da suyla pulverizasyon uygulaması ile tozlar ve Kırmızıörümcekler yaprak üzerinden yıkanarak doğal düşmanların tekrar etkin olması sağlanmalıdır.
j) Zorunlu durumlarda başvurulan kimyasal savaş, gereği gibi yapılmalıdır
Başarılı bir kimyasal savaş için doğru ilaç, doğru zamanda ve doğru şekilde uygulanmalıdır.
Farklı çeşitlerden bitkilerle tesis edilme zorunluluğu olan kiraz bahçelerinde bu kurallara uyulması bazı zorlukları beraberinde getirir. Örneğin erkenci çeşitlerde zarar yapma riski düşük olan Kirazsineği için, geçci çeşitler risk altında olabilen çeşitlerdir. Bu nedenle bazı konuların dikkatle göz önüne alınmasında yarar vardır. Bunlar:
Bitkinin çeşidi
Bitkinin fenolojisi
Etmenin özellikleri
Pestisitin özellikleri
Uygulama dozu
Uygulama aletinin özellikleri gibi
konulardır. Bu konular dikkatle incelenerek gerekli değerlendirme ve uygulamalar yapılmalıdır.
Uygulamada çevreye en az zararı olacak pestisitlerin seçimine özen gösterilmelidir. Özellikle son yıllarda daha fazla önem kazanan bitkisel kökenli pestisitler ve mikrobiyal preparatlar üzerinde durulmalı ve mutlaka yönergesinde olan preparatlar seçilmelidir.
3 yaşındakı kiraz ağaclarında, bir zararlı hayvan tarafından toprak zemininden 10-15 cm kabukları yenildiği görülmüştür..
Bu zararlı hayvanın cinsi hakkında tam bilgimiz yoktur..
Bu konu hakkında teşhis ve tedavi olarak ne yapabiliriz?
Bu durumdaki ağaclara ne yapmamız gerekir??
Arazi ortamı sulak,sazlık ve yanından kanal gecmektedir..Bu faktörler de göz önüne alındığında bu zararlı hayvanın ne olduğunu öğrenmek istiyoruz..
Görüşleriniz bizim için cok önemlidir şimdiden teşekkür ederiz..
Selahattin Yılmaz
18-12-2007, 07:59
Sevgili taylank, bahsettiğiniz zarara dair bir fotoğraf çekip buraya koyamaz mısınız?
Üç yıl önce bahçeme diktiğim kiraz fidanı hala hiç çiçek açmadı.Yanında meyve veren bir vişne ağacı var.Ve kiraz fidanı da aşılı.Özellikle bu yıl boyu uzadı.Yaprakları çok canlı ve gür.Ama problem ne anlayamıyorum.
teknis67
08-05-2008, 21:14
BU mevsimde kirazların buruşup dökülmesinin sebebi ne olabilir acaba?ağaçta kiraz çok fazla,ama çoğunluğu buruşmuş ve dökülüyor.yanındaki ağaçta aynı sorun yok.resim ekliyorum.Henüz kızarma yok,kiraz sineği değil,monilya sanmıyorum.zonguldak.
sayın teknis67 ağaçta meyve seyreltme dediğimiz olayın sebebleri
1 yıl içindeki bakım sırasında iyi beslenememe(gübre,su ilaçlama gibi)
2 çiçeklenme yüzde beş olduğunda fungusit mantar ve yanında cibrelik asit atılması.
Ağaçtaki dökülmeler mantarlada alakalı çiçeklenme döneminde yağmur yağarsa veya bulunduğunuz bölgede rutubet (nem) çoksa mantar oluşabiliyor mantar ilacı tedavi edici değil koruma özellikli olduğundan çiçekten önce atılması bu yüzden öneriliyor cibrelik asit ise ağacın daha düzenli meyve tutumunu sağlıyor
meyve dökümlerindeki düzen ağaç üzerinde besleye bileceği kadar meyve tutar ağacın birisi az döker iyi beslenmiştir.yanındaki tam beslenememiştir çok döker.
kaç ağacınız olduğunu ve hasat tarihinizi merak ediyorum saygılar.
Geçen gün kiraz ağacımın yapraklarında fotoğrafta görüldüğü gibi delikler gördüm. Bu konularda acemiyim. Acaba nedeni tırtıl vb. bir zararlı olabilirmi?
Geçen yıl Ankarada çim alan içine diktiğim kirazıma nazar değdi sanırım:(. Bu yıl cok sayıda çiçek ve meyve üretti ve şu anda çok sağlıklı görünüyor. Ancak dün baktığımda toprak hizasında bulunan aşı noktasının hemen üstünde avuçiçi kadar alanda kabuğun kalkıp soyulduğunu gördüm. Bu alanın hemen üstünde de yine kabuğun altı boşalmış kabuk altında gövde üzerinde siyah küf benzeri bir görüntü var. Bakteriyel kanker mi acaba diye düşündüm ama hiç reçine akımı **** birikinti yok, sanki kabuk altında bir küflenme oluşmuş ve yayılıyor gibi. Çim hergün sulandığı için gövde de otamatik sulamadan gelen suyla hergü ıslanıyor, sanırım sebeplerden birisi bu.
Bu ağacı kurtamak için tanı ve tedavi öneriliriniz bekliyorum.
Saygılar, Sevgiler
Prof. Dr. Ahmet Akman
onurcom60
18-05-2008, 21:25
3 yaşındakı kiraz ağaclarında, bir zararlı hayvan tarafından toprak zemininden 10-15 cm kabukları yenildiği görülmüştür..
Bu zararlı hayvanın cinsi hakkında tam bilgimiz yoktur..
Bu konu hakkında teşhis ve tedavi olarak ne yapabiliriz?
Bu durumdaki ağaclara ne yapmamız gerekir??
Arazi ortamı sulak,sazlık ve yanından kanal gecmektedir..Bu faktörler de göz önüne alındığında bu zararlı hayvanın ne olduğunu öğrenmek istiyoruz..
Görüşleriniz bizim için cok önemlidir şimdiden teşekkür ederiz..
Sevgili Taylank, ağacın zararlısı büyük ihtimalle tavşandır. Çünkü benim de başıma geldi:)
almila_01
07-06-2008, 17:58
Benim bahçemde 3 adet kiraz ağacım var .Ancak 2 tanesi hep kurtlu oluyor .Kirazlarım iri sert ve çok tatlı ancak kurtlar yüzünden yiyemiyorum:( İlaçlamasını yaptık ancak her kiraz mevsimi aynısı oluyor.Kirazları seyretmekle yetiniyoruz.Kurtsuz olan kirazımıda kargalan yiyor..Yukarıda anlatılanlardan farklı bilgileri olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.En azından seneye kiraz yiyebileyim:)
zooteknist
11-06-2008, 09:41
Merhabalar
yaklaşık 13 yaşlarında kiraz ağaçlarım var. Ağaçlarda dal kuruması, meyvesiyle dalın kuruması ve aşırı zamklanma var. Bu durumları önlemek için ne yapmalıyım?
Teşekkürler.
Merhabalar
yaklaşık 13 yaşlarında kiraz ağaçlarım var. Ağaçlarda dal kuruması, meyvesiyle dalın kuruması ve aşırı zamklanma var. Bu durumları önlemek için ne yapmalıyım?
Teşekkürler.
Kirazlarda bu tür kurumalara yol açabilen bir kaç hastalık ve zararlı mevcuttur. Zamklanma ise spesifik bir belirti değil ağacın olumsuz şartlara karşı gösterdiği doğal bir tepkidir ve bir şeylerin yolunda gitmediğinin işaretidir. Belirtiler konusunda çok net bir şeyler yazmadığın için hastalıklarla ilgili yine bu siteden şu linke bir bakabilirsin http://www.agaclar.net/index.php?id=1424 Hastalıklardan başka bazı zararlı türleri de bu tür dal kurumalarına neden olabilir(kabuklu bitler, gövde kurtları vs) Ama konu geniş olduğundan o konuyu da forumda araştırmanı tavsiye ederim.
fatih2008
20-06-2008, 21:58
merhaba 2 kiraz ve 2 vişne ağacım var ağaçlarımın gövdesi küçük küçük yapışkan zamk gibi bir maddeyle doldu. bu madde ağacın üzerinde yaygın değil. noktalar halinde zamk yapışmış gibi. ağacın yapraklarıda pörsümeye başladı. bu bir hastalıkmı ve ne yapabilirim.yardım ererseniz sevinirim
ihsankaya45
29-06-2008, 18:30
manisa demirci,1300 rakımda kiraz bahçemde yaygın olarak bakteriyel kanser(zamklanma hastalığı) mevcut ağaçlarda kurumalara neden olmakta,nasıl mücadele edebilirim tecrübe ve bilgileriniz baylarışsanız sevinirim.saygılarımla
Emine Aktaş
29-06-2008, 22:28
manisa demirci,1300 rakımda kiraz bahçemde yaygın olarak bakteriyel kanser(zamklanma hastalığı) mevcut ağaçlarda kurumalara neden olmakta,nasıl mücadele edebilirim tecrübe ve bilgileriniz baylarışsanız sevinirim.saygılarımla
Kültürel Önlemler
Sağlam fidan ve temiz aşı kalemlerinin kullanılması kültürel önlemlerin başında
gelir. Hassas çeşitlerin dayanıklı çeşitler üzerine aşılanması ve aşı yerinin yerden yüksekte olmasına dikkat edilmelidir.Hassas çeşitlerin kullanılmasına dikkat edilmelidir.
1. Kimyasal Mücadele
1 .İlaçlama; Sonbaharda yapraklar % 75 oranında dökülünce birinci, ilkbaharda gözler uyanmadan önce de ikinci ilaçlama uygulanır.1. ilaçlamada %3 lükBordo bulamacı,2.ilaçlamada %1 lik bordo bulamacı uygulanır. İlaçlama ağacın her tarafına gelecek şekilde püskürterek yapılmalıdır.
Emine Aktaş
30-06-2008, 16:03
Benim bahçemde 3 adet kiraz ağacım var .Ancak 2 tanesi hep kurtlu oluyor .Kirazlarım iri sert ve çok tatlı ancak kurtlar yüzünden yiyemiyorum:( İlaçlamasını yaptık ancak her kiraz mevsimi aynısı oluyor.Kirazları seyretmekle yetiniyoruz.Kurtsuz olan kirazımıda kargalan yiyor..Yukarıda anlatılanlardan farklı bilgileri olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.En azından seneye kiraz yiyebileyim:)
Kiraz kurdu ile kimyasal ilaç mücadelesi yapıyorsanız;sistematik ilaçlama yapılır,yaklaşık iki hafta ara ile üç aşamada ilaçlama yapılır.Biyolojik mücadele yapmak isterseniz;Biyolojik Böcek İlacı: Madex kullanabilirsiniz.Bu tür ilaçlar tamamen sağlığa zararsızdır.Ayrıca sunumda anlatılan biyolojik mücadele şekli ile de; kiraz sineklerinin, tuzaklara yakalanarak zarar vermesine engel olabilirsiniz.:)
Emine Aktaş
01-07-2008, 09:52
Geçen gün kiraz ağacımın yapraklarında fotoğrafta görüldüğü gibi delikler gördüm. Bu konularda acemiyim. Acaba nedeni tırtıl vb. bir zararlı olabilirmi?
Sn.sgokce;Resimdeki örnek yapraklar ,tek başına şudur diyebilmemiz için yeterli değiller.Yaprakların genelinde saçma delikleri gibi yuvarlak delikler var ise bu bizim için ciddidir.Aklımıza Yaprak delen hastalığını getirir.Sonbaharda ağaçlarının yapraklarının % 70’nin döküldüğü
dönemde yapılan Bordo Bulamacı bu hastalığı kontrol etmektedir. Ancak ilkbaharda çiçeklenme
öncesinde CEKURAM FORTE ile bir ilaçlama daha yapılmalıdır.
Emine Aktaş
01-07-2008, 23:26
Üç yıl önce bahçeme diktiğim kiraz fidanı hala hiç çiçek açmadı.Yanında meyve veren bir vişne ağacı var.Ve kiraz fidanı da aşılı.Özellikle bu yıl boyu uzadı.Yaprakları çok canlı ve gür.Ama problem ne anlayamıyorum.
Sn dedil; kiraz fidanınızın çiçek vermemesi, budama şeklinin bilinçsiz ve yetersiz olmasından kaynaklanabilir.:)
turhanhoca
09-07-2008, 14:28
öğretmen arkadaşım adına soruyorum.
60 tane ziraat900 dikmiş
3 yıl olmuş
şimdi yapraklarına kurt dadanmış
ne yapmalıyım diyor.
öğretmen arkadaşım adına soruyorum.
60 tane ziraat900 dikmiş
3 yıl olmuş
şimdi yapraklarına kurt dadanmış
ne yapmalıyım diyor.
Yaprakların durumuna göre bahsettiğiniz yaprakbüken zararına benziyor ama yine de fotograf koyarsanız daha iyi teşhis koymamız mümkün olabilir.
organik666
22-08-2008, 19:38
bahcemde 6 yıllık napolyon kirazım var 3-4 haftadır cephesinin bir bölümündeki yaprakları dökmeye başladı,önce sararıyor sonra dökülüyor.
Ve birkaç gündür gövdesinde soluncana benzer ince şeffaf görünümünde şekerimsi ( sünüyor bal gibi ) birşeyler çıkmaya başladı,birsürüler bunlar nedir ve ne yapmam lazım ??
Benim kiraz ağacım bu yıl mart ayında ekildi.Hiç meyve vermedi.Bu yıl için beklentim de yoktu.Ama nedense sanki susuz kalmış gibi yaprakları hep aşağıya doğru..Neden kaynaklanıyor olabilir acaba...
Mevlüt36
23-09-2008, 03:48
Değerli, Bilgisi Olan Arkadaşlarım,
Eğer hoş görürseniz size danışmak istediğim bir konu var..Benim 4 yaşında bir kayısı ağacım var; bu yıla kadar herşey normaldi..Hatta bu yıl meyva sayısında epey bir artışta olmuştu.
Fakat meyvalar olgunlaştığında ,sarardığında sularını çektiklerini farkettim..İri kayısılar sararmayla beraber büzüşmeler yaptı..Bende hemen ağacı sulamaya geçtim...( bilmiyorum doğru mu yaptım)bunu yaz boyunca yaptım..
İleryen zamanda !BAZI! dallar yapraklarını döktü, yapraklar dökülmeden önce, (renklerini bozmadan )çıtır çıtır kurumaya başlamışlardı da..
Son safhada da bu dallardan ince ince zamklar çıktı...
4 yaşında ki ağacım; gölgesinde otururken bu ağacı ben diktim ,şimdi gölgesinde serinliyorum dediğim ağacım malesef...
Bu konuda yardımları olacak olan arkadaşlara, inanılmaz bir şekilde, kalpten gönülden teşekkür ediyorum..
kiwici77
25-09-2008, 23:42
Benimde çok güzel kayısılarım vardı, elmalar kadar büyük oluyordu.
Her sene birer ikişer kaybettim, benim fikrim bakteriye hassas oluşları ve nemli, rutubetli havanın yaramadığı. Şu an 2 ağacım kaldı, birisininde 2 yan dalını bu yaz kestim sebebi dal ucundan başlayıp geriye doğru uzayan kurumalar, aynı armuttaki ateş yanıklığı hastalığı gibi.
Mevlüt36
25-09-2008, 23:58
Önlem olarak , yapabileceğmiz fazla bir şey yok mu acaba? Sessiz sedasız kabullenmekten başka..
Yücel Özlem
02-10-2008, 01:36
48561
48562
48563
48564
Bu resimler 20.07.2008 tarihinde çekildi. Kirazların kabukları çatlıyor. Çatlama sadece üsttteki ölü dokuda değil. Tüm kabuk dokusunda, odun dokuya kadar yarılmalar var. Bu bu kirazların gelişmesini olumsuz etkiliyor.
Yücel Özlem
02-10-2008, 01:41
48565
Bu da bir başkası. Bahçedeki otuz kadar kirazın hepsinde var. Görüntüler tanı için yeterli mi bilmiyorum.
Bahçe Sivas, Doğanşar, Eskiköyde.
Rakım:1500
Bana göre hiç de normal değil. Bu konuda fazla fikir yürütmek de istemiyorum. Ama benim bahçemdeki kiraz ve elma ağaçları ile herhangi bir sorunum olsa Bursa Alara Fidancılığı arayarak sorularıma cevap alıyorum. Oradiki mühendis arkadaşlar bu konulara daha fazla yüklendiklerinden doğru cevap alabilirsiniz sanırım.
Bizim bahçe kıraç killi kumlu toprak ve batı bakılı yamaç, kirazlar gövde kabuğunda yanıklar oluşturup daha sonra kurtlar giriyor, diğer taraftan aşı yerlerinden de giriyorlar. 4 kiraz kurudu bu nedenlerle henüz olgun ağaç durumuna gelmeden. Diğer taraftan en önbemli gıcık bela da siyah yaprak bitleri. bu yıl kiraz bu nedenle hiç sürgün boylanması yapamadı. Aldığım ilaçları ne kadar attı isemde fayda olmadı, yapraklar içe kıvrık ve bitler kıvrık içinde olduklarından ilaçlamada etkin olamıyor herhalde. Bakalımbundan sonra ne yapmalıyım. herkese selam.
Mine hanım benim kiraz ağacında ekte sunduğum resimde görüleceği üzere bir kabuk soyulması hastalığı oldu ne yapabilrim bilgi verirseniz sevinirim
merhabalar,
iki yıl önce diktiğim fidanların diplerinde sakızlanma oluştu sebebi ne olabilir merak ediyorum.Bir arkadaşım demir eksikliği dedi fakat demir vermiştim acaba sorun başka birşey mi? Yardımcı olursanız sevinirim yerine yeni diktiğim fidanlara da aynı şey olmasından korkuyorum:(
Mine Pakkaner
30-12-2008, 22:42
Kiraz Hastalık ve Zaralıları ile Mücadele (http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/hastalik_zararli/kiraz.pdf) adlı bu dökümanı bütü yetiştiricilerin bilgisayarlarına kaydetmeleri çok yararlarına olacaktır.
Sanırım benzer problem bende de var. Bunun sebebi ne olabilir? Çözümü nedir acaba?
http://i39.tinypic.com/207nrlw.jpg
http://i42.tinypic.com/167wc9s.jpg
http://i41.tinypic.com/jb1l4z.jpg
Son resimde de görüldüğü gibi dallardaki yapraklar çok az ve dal ucuna doğru yoğunlaşmış.. Bunu yapan ne olabilir?
avukat-3
09-04-2009, 14:39
Çok fazla hayvan gübresi verilmesi sonucu kiraz ağaçlarında dallarda uç kuruması var üç yıl önce bu gübreleme yapıldı ağaçları nasıl kurtarabiliriz cevap verirseniz seviniriz
Yaklaşık 6 yıldır kiraz bahçemiz var. 300'e yakın ağacımız var ancak her geçen hafta ağaçlarımız hastalanıyor. Şu an elimde bir fotoğraf yok ama tarif ederek derdimi anlatmak istiyorum.Ağaçların gövdeleri yaşıtlarına göre çok fazla kalınlaşmıyor. yeşil olan yapraklar yavaş yavaş sararmaya başlıyor. Sonra güneş yakmış gibi kavruluyor, kuruyor.Yapraklar kahverengi, çıtır çıtır. Ağaçtan dökülmüyor. Umarım tarif edebilmişimdir. Beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
denizakvaryumu
28-07-2009, 21:31
Arkadaşlar,
kirazda hastalık durumunu anlatırken,
Kirazın türü-adı
Anacının adı
Toprağın durumu-test sonuçları
önemli.
Lambertle, karabodur farklı, k0900 la van farklı.
Çöğür anacı ile bodur anaç yine farklı.Hatta bodur anaçlar bile farklı özellikler arz ediyor.
Killi toprakla süzek toprak, ph düşük toprakla yüksek toprak hastalıklara tanı koymada önemli.
Bu nedenle "kiraz ağacım hastalandı" şeklinde genel bir ifadede tam tanı konulmayabilir.
Düzeltme !!!
( kiraz ağaçlarımız kuruyor :(
Yaklaşık 6 yıldır kiraz bahçemiz var. 300'e yakın ağacımız var ancak her geçen hafta ağaçlarımız hastalanıyor. Şu an elimde bir fotoğraf yok ama tarif ederek derdimi anlatmak istiyorum.Ağaçların gövdeleri yaşıtlarına göre çok fazla kalınlaşmıyor. yeşil olan yapraklar yavaş yavaş sararmaya başlıyor. Sonra güneş yakmış gibi kavruluyor, kuruyor.Yapraklar kahverengi, çıtır çıtır. Ağaçtan dökülmüyor. Umarım tarif edebilmişimdir. Beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. )
Merhaba.
Uyarınız için teşekkür ederim.Ağaçlarımızın anaçları mahlep. Normalde mahlep ağacı bahçemizde yaşıyor, yani aşılanmamış halde. Ağaç türü k0900, toprak ph 7.8, kireç oranı 10.5 , kırmızı toprak, iç anadolu bölgesi. Umarım bu ayrıntılar yeterli olmuştur.
Sn. seçkin, yaprak ve toprak analizi size çok faydalı olacaktır.
Kiraz yetiştiriciliği sayfasında bir göz atın isterseniz.
denizakvaryumu
30-07-2009, 08:12
Sorunların çoğu K0900 kirazda çıkıyor gibi bir izlenim edindim.
Diğer türlerde sorun yaşayan var mı?
Artık diğerleri bitti gibi :)
Komşum ona yakın çeşit dikti, şimdi zıraat 0900 le hepsini değiştiriyor:)
Kaliteli anaç, kaliteli fidan üretimi ile dikerken tüm deaylara uymak. Bunlar sorunları azaltacaktır.
Sn. seçkin,
Bahçenizdeki ağaçların kök izdüşümlerine denk gelecek toprak kısımlarını açıp köklere bir bakın. Küf kokusu alıyorsanız ve kök uçları incelmiş ise mantar hastalığı baş gösteriyor olabilir.
İkinci bir sebep ise Manas dediğimiz zararlının toprak altı safhasıdır. Haziran böceği denilen bu zararlı toprak altında kurt şeklinde yaşar daha sonra meyve döneminde erginlerini ortaya çıkarır ve geceleri dolaşır. Köklere yakın toprağı eşeleyin ve kuruyan fidanlarınızın etrafında kurt buluyormusunuz bunu bir tespit edin lütfen.
Artık diğerleri bitti gibi :)
Komşum ona yakın çeşit dikti, şimdi zıraat 0900 le hepsini değiştiriyor:)
Kaliteli anaç, kaliteli fidan üretimi ile dikerken tüm deaylara uymak. Bunlar sorunları azaltacaktır.
Bahçenizin belli bir büyüklükten sonra tek çeşide dayanması ekonomik olarak hem sizin hem de kirazınızın heba olmasına yol açar. Ticari değeri yüksek erkenci , orta ve geçci çeşitlerden oluşan bir plantasyon hasat zamanı işçilik maliyetlerini azalttığı gibi aynı anda aynı çeşit kirazın hasat edilmesi zorunluluğunu da ortadan kaldırdığından ağaçta aşırı olgunlaşma ve yumuşama sorunlarını da ortadan kaldırır.
Plantasyonda erkenden geçe doğru tüm çeşitlerin kullanılması ve bunun sonucu olarak yaklaşık 35-40 günlük hasat yapılması ekonomik olarak büyük değer katar.
Birgün belki bizde böyle büyük bahçeler kurarız :)
O zamana kadar zıraat 0900, hem seyri, hem yemesi çok güzel:)
merhabalar,
bu yıl kirazı dalından koparma sevdasına bahar ayında internetten 0900 2 yaşında kiraz fidanı aldım.bir ay sonra yapraklanıp meyve bile tuttu.fakat meyvesinin olgunlaştığını göremeden fidanım öldü.hemen kök çevresini açtım.5 tane haziran böceği buldum.şimdiye kadar mücadelenin her türlüsünü denedik,başarılı olamadık.birçok bitkimi katletti.bıkmadan mücadeleye devam ediyoruz.birgün bu böcekten kurtulacağm inşallah.
ulucak_cetin
09-09-2009, 16:07
Selamlar arkadaşlar benim izmirin kemalpaşa ilçesinde kiraz bahçem var fakat kiraz ağaçlarını bedenlerinden ldukça fazla reçine akıyor ve ağaçların kurumasına neden oluyor ağaçlarım 5 -6 yaşındalar o kadar çok oluyorki anlam veremiyorom diğer bahçelerde böyle sorunlarım hiç yok nasıl kurtuşurum yardımcı olursanız sevinirim
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15222
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14999
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10103
Faydalı bilgiler bulacaksınız :)
Bahçede gezerken baktım ki kirazın bir metre yüksekten delik açılmış ve talaş dökülmüş. Daha önce aşı yerinde vardı aşı macunu sürünce oradaki yaralar kapanmış gibi gözüküyor du. Ben de kızgınlıkla bir enjektör Hukron 40 sk ilacı katıksız olarak deliğe enjekte ettim. Bunun meyvelere zararı zehirlenme tehlikesi olur mu? Ağaç fidan çağında 7-8 cm çapında. Bilenler bir yanıt versin de rahatlayım.
Yukarıdaki mesajı da gören olmadı mı?
Mevlüt36
07-04-2010, 13:31
Evetttt bengördüm..
Aynı olay geçen yıl benim ayva ağacının başına gelmişti.. Fazla üstünde durmayınca ( hatta kışın hayvan deliği de kapayınca ..) neyse bu martta talaşları yine gördüm ;deliğin yeri belli olmuş, hemen ser bir cisimle deliği deşmeye başladım..Deş deş.. 10 cm kadar ağacı yaraladım , hayvan anlaşılan kışın uyumamış..
Baktım ağaç komple yaralanacak , bir tel bulup ,yaralanan yerden soktum içeriye, git git deliğin sonu yok gibi .. (Yaklaşık 25 cm ) ve sonunda abartmıyorum cork diye bir ses geldi.
sonra o bölgeye bordo bulamacı ,üstüne macunla kapladım.
Tedavi edeli yaklaşık 1 ay oldu , şu an için bir problem yok gibi..İnşallah olmaz da..
ihsankaya45
09-04-2010, 21:24
sayın nariçi,
bu tür zarara ağaç kızılkurdu veya ağaç sarıkurdu neden olabilir. bu konuları incelersen
iyi olur. saygılarımla.
ihsankaya45
09-04-2010, 21:29
http://www.zmmae.gov.tr/rehber/agac_kizilkurdu.pdf[/URL]
yukarıdaki lnklere bakabilirsniz.
ihsankaya45
09-04-2010, 21:29
http://www.zmmae.gov.tr/rehber/agac_sarikurdu.pdf
Sevgili doğaseverler
Daha önce zamklanan kiraz ağaçlasrımız maalesef düzelmedi, yeniden yetişmekte olan ağaçlara gözümüz gibi bakıyoruz. Yalnız, dün ağaçların üzerinde binlerce böcek görünce çok moralim bozuldu, sizlere hemen resimlerini yolluyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim . En güzel bahar günleri sizlerle olsun...
Sevgi Durul
26-04-2010, 08:55
Sevgili doğaseverler
Daha önce zamklanan kiraz ağaçlasrımız maalesef düzelmedi, yeniden yetişmekte olan ağaçlara gözümüz gibi bakıyoruz. Yalnız, dün ağaçların üzerinde binlerce böcek görünce çok moralim bozuldu, sizlere hemen resimlerini yolluyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim . En güzel bahar günleri sizlerle olsun...
Kiraz ağaçlarının altına mavi leğenle su koyarsanız, bu böcekler maviyi sevdikleri için suya düşüp ölüyorlar. Üyelerin bahçeleri bölümündeki bahçe sayfamda fotoğrafı var. İsterseniz bir bakın.
Bu böcek ağaç ve kirazlara zarar veren bir böcek galiba , çok teşekkür ederim , , dediklerinizi hemen yapacağım.. (sonradan sitede arastırdım bakla zınnı **** çiçek zınnı denen bir böcekmiş , bilgiler için tekrar tesekkürler )
Sayın SDurul bahçeniz süpermiş, çok emek var orada , tebrik ederim ..
Sevgili arkadaşlar 3 gün önce farkederek, bilgi topladığım kiraz çicçeklerime dadanan çiçek zınnı için birsürü mavi leğen, mavi huni vs alıp bahçeye koştum, ama ne yazıkki bir tane bile böcek yoktu. Tüm kiraz çiçeklerinin içleri yenmiş ve gitmişlerdi. Ne kadar üzüldüğümü anlatamam .
Yılda 2 kez tüm ağaçları bordo bulamacı ile ilaçlamıştık ,bunun başka bir yolu varsa lütfen söylermisiniz? Belki gelecek yıl tekrar olacak, en azından bunu engelleyebilirmiyiz?
Bu site sayesinde edindiğim bilgilere herkes şaşırıyor, gerçekten emeği geçen herkese teşekkür ederim. Saygılarımla..
Sevgi Durul
28-04-2010, 15:29
139606Sayın SAGNOPE, kirazlarınız için ben de üzüldüm. Seneye tomurcuklar patladığında, mavi leğen içine su koyularak ağaçların kenarlarına yerleştirilecek. Eşimin söylediğine göre çiçekte, mantar (monilya) hastalığına karşı mantar ilacı verilip, zehir atılmazmış. İnşallah bu uygulamayla seneye kirazlarınız böceklerden kurtulur.
139613
Sevgi Durul
28-04-2010, 15:38
Sayın SAGNOPE bir de genel fotoğraf yüklüyorum. Bu yıl geç kaldık, umarım seneye bu uygulama çok işinize yarayacak.
139619
Sevgili arkadaşlar 3 gün önce farkederek, bilgi topladığım kiraz çicçeklerime dadanan çiçek zınnı için birsürü mavi leğen, mavi huni vs alıp bahçeye koştum, ama ne yazıkki bir tane bile böcek yoktu. Tüm kiraz çiçeklerinin içleri yenmiş ve gitmişlerdi. Ne kadar üzüldüğümü anlatamam .
Yılda 2 kez tüm ağaçları bordo bulamacı ile ilaçlamıştık ,bunun başka bir yolu varsa lütfen söylermisiniz? Belki gelecek yıl tekrar olacak, en azından bunu engelleyebilirmiyiz?
Bu site sayesinde edindiğim bilgilere herkes şaşırıyor, gerçekten emeği geçen herkese teşekkür ederim. Saygılarımla..
Bordolu ağacı daha fazla sever :)
Önmüzdeki yılıda düşünerek, mücadeleye (toplamak) devam.
BZ (bakla zinni) için, sonbahar kültürel (sürüm, belleme, yaprakların toplanması vd.) önem veriniz, çiçek açma tarihini not edin, en az bir ay önce leğenleri hazırlayınız.
Leğen böcek kontrolunu sık yapıp, az olanları yer değiştiriniz.
Tercih sıralaması, armut, elma, kiraz, hertürlü (soğanlılar dahil) çiçek.
Asla tek dedeğildir, elma çiçeklerinin tam açmamışlarında uyumayı sever :)
139699
139700
139701
139702
Sevgili arkadaşlar ilgilerinize çok teşekkür ederim, bizim bahçemiz Ankara Ahiboz köyünde, orada hava şehirden 4-5 derece daha düşük ısıda seyrediyor, o nedenle, elma ağaçlarımız yeni açmaya başlamış, ben mavi leğenlere su koyup bıraktım, inşallah elmalarımız kurtulur tekrar teşekkür ediyor, hepinize bol çiçekli ,meyveli bir bahar diliyorum..
buyukyesil
02-05-2010, 18:11
Bilgisi olanların dikkatine, lütfen yardım!
5 yıllık ziraat 900 kiraz ağaçları çiçek açmak üzereyken, hatta ağacın yarısı çiçek açmış iken zamklanarak kuruyorlar.Nisan ayı başında sağlam olan ağaçlar, mayıs başında kurumuş durumdalar.Eğer kurumanın sebebi bilinirse, bundan sonraki yıllarda aynı dönemde meydana gelen kurumaların önüne geçebilirmiyiz diye düşünüyorum.Yardımı olacaklara şimdiden teşekkürler.
Serdar bey muğladan katılıyorum...dün kiraz ağacının dalında 70 den fazla tırtıl vardı tek tek toplandı,ilaçlandı acaba yumurtalar ölmüşmüdür böyle bir durumda hangi ilacı vermek gerekir....teşekkürler şimdiden
merhaba arkadaşlar,benim sorum kirazda fıs meyve ile ilgili.7 yaşında bodur 09oo çeşitli kiraz bahçesi var,meyve tutumu çok az oldu fıs meyve şeklinde döküldü.Bahçede 2 çeşit tozlayıcı var,3 dekara 1 adet arı kovanı bırakıldı,buna rağmen döllenme sorunu olabilirmi?selamlar.
Mine Pakkaner
29-05-2010, 14:14
Umarım bahçe tesisi sırasında derin dikim yapmamışsınızdır. Maalesef derin dikilen ağaçlar böyle seneler sonra tam da verime yatmışken pat diye zamklanıp ölebiliyorlar.
Tabii bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığı da olabilir. Bu durumda ölen ağaçları sökün yakın, fidan çukurunu kireçleyin.Hastalıklı dalları kesin, makası sağlam ağaca vurmadan önce temizleyin, yoksa bulaşır.
Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı uygulayın.
Öncelikle herkese merhaba, bahçemdeki bir adet vişne ve kiraz ağaçları bu sene biraz cansız, hatta vişnelerde ufak gibi, 3 senedir gübrelenmedi sizlerden acilen bana tavsiye edebileceğiniz gübre cinsi nedir.
Bahçemdeki ağaçlarım : Nektar - vişne - kiraz - bodur elma - ayva - güllerim içinde gübre cinsi verirseniz çok sevinirim.
sonellerinadami
29-06-2010, 08:29
....
bursa da kiraz ağaçlarının gövde kısımlarından derin çatlaklar oluşmuş.
bahçe 10 yıllık olup,geçen yıl başlayan problem bu yıl diğer ağaçlara da sıçrayarak bahçenin % 25 ni bu hale getirmiş.hastalığın ya da zararlının teşhisi konusunda yardımlarınızı bekliyoruz.teşekkür ederiz.
Merhaba,
Ben Denizli Honaz ilçesinde kiraz yetiştiriciliği yapıyorum. 20 dekar arazide kiraz ağaçlarımız var ancak bu ağaçlar 8. senesine girmesine rağmen çiçekten sonra meyveye dönünce meyvelerini döküyor diğer bahçelerimizde böyle bir sıkıntı yok sadece o bahçede meyve alamıyoruz. Ağaçlarımız çok güçlü ilaçlaması gübrelemesi düzenli yapılıyor. Geçtiğimiz sene dormex uygulaması yapıldı. dölleyicisi falan herşey var.
Meyvelerini dökmemesi için ne yapabiliriz? Bu konuyla ilgili nereye başvurabiliriz?
mkaraman7@hotmail.com
SWARDROCK
16-12-2010, 12:20
Değerli arkadaşlar hepinize saygı ve selamlar. Bu foruma yeni üye oldum. Zıraat mühendisim. Eskişehir'de ikamet etmekteyim. Kuruyemiş sektöründe çalışıyorum. Uzmanlık alanım çerezlik ayçekirdeği ama uzun zamandır bahçe işine merakım vardı yaklaşık 6 ay önce üzerinde kiraz bulunan bahçe satın aldım ve o zamandan beri kirazla ilgili herşeyi araştırıyorum. Sanırım bu kadar kendimi tanıtmam yeterli :)
Forumu okudum diğer üye arkadaşların değişik sıkıntıları var. Görüldüğü üzere kiraz bahçelerine zarar veren etmenler çok çeşitli; gerek yanlış kullanılan teknikler, gerek canlı olan zararlılar gerekse virütik veya bakteriyel hastalık. Araştırdığım her noktada bahçedeki ağaçların bakımlarının çok iyi yapılması o bahçenin okadar sağlıklı olmasına katkıda bulunuyor. Bazı resimlerini gördüğüm ağaçlarda bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıklar mevcut.
Bu tip hastalığa yakalanmış ağaçlarda ilaçlı mücadele hastalığı sadece yavaşlatma veya durdurmayı sağlıyor hastalıktan kurtarmıyor. Benim bahçemdede bu tip sorunlar vardı. İlk yaptığım iş hastalıklı dalları bahçemden uzaklaştırmak oldu. Bu sene kendi ağaçlarımda deneyeceğim çeşitli ilaçlar ve gübreler oalacak deneme sonuçlarını veya işe yarar olanları sizinle paylaşacağım. Ben bahçeyi aldığımda önceki sahibi bahçeye uğramamış bile. Mevcuttta 83 adet 1 ila 15 yaş arası kirazlar (Cinslerini bilmiyorum) 150 kadar aşılanacak mahlep ağacı mevcuttu. O dönemden sonra 155 adet 0900 çeşidi diktim. 120 adet daha napolyon çeşidi dikeceğim.
Şu aralar bitkiye bakarak toprakta veya bitki bünyesinde bitki besin elemetleri eksikliğini tespit etmek için gerekli bilgileri topluyorum. Toprak yapısı fazla kumlu olduğu için toprak analizini sık yaptırmam lazım. Bu tip topraklarda değişkenlik fazla olur. Buna ayıracak çok vaktim yok. Eğer elinizde bitki besin eksiklikleri ile ilgili resimler varsa ve bizimle paylaşırsanız çok memnun olurum.
Saygılarımla..
ligustrum
05-04-2011, 17:51
Korkunç zarar veriyorlar. Mavi leğenleri hazırlayalım.:confused:
edis2209
08-04-2011, 15:51
http://img263.imageshack.us/img263/3825/ferbahnis0810.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/8509/ferbahnis0811.jpg
08 Nisan 2011 Cuma günü öğleden sonra kardeşimin İzmir-Kemalpaşa'da ki Kiraz bahçesine gittik.. Yanında sanırım yulaf tarlası vardı.. Yulaf tarlası içinde çok güzel tomurcuk ve çiçekleri olan yukarıdaki çiçek türünü gördüm. Ağaçlar net. "Tomurcuk" konusu için fotoğraf çekeyim derken yukarıda Kiraz zararlısı diye bahsettiğiniz böceği çiçek yaprakları arasında "kene" gibi hareketsz vaziyette gördüm.. Belki bir arkadaşımızın işine yarar diiye paylaşmak istedim.. Ayrıca çiçek hakkında bilgsi olanlardan ne olduğunu öğrenebilirmiyim... Saygı ve sevgilerimle,
ah ah o bakla zındıkları varya
benim önce kayısı sonra erik sonra şeftali çiçeklerini bitirdiler.
şimdi de elme ve kirazı bitiriyorlar.gözümün önünde vay leğen miş vay elle toplamakmış nafile.çaresizim çaresiz...
Herkesin eline saglik basucu niteliginde bir topic.
oğuz köklü
15-12-2011, 09:30
merhaba 2 kiraz ve 2 vişne ağacım var ağaçlarımın gövdesi küçük küçük yapışkan zamk gibi bir maddeyle doldu. bu madde ağacın üzerinde yaygın değil. noktalar halinde zamk yapışmış gibi. ağacın yapraklarıda pörsümeye başladı. bu bir hastalıkmı ve ne yapabilirim.yardım ererseniz sevinirim
arkadaşım bakır sülfat[ göktaşı ] yılda en az 2 sefer atmanız gerekiyor yoksa ağaçların kurur kasım ve şubat ayında
oğuz köklü
15-12-2011, 09:40
Merhabalar
yaklaşık 13 yaşlarında kiraz ağaçlarım var. Ağaçlarda dal kuruması, meyvesiyle dalın kuruması ve aşırı zamklanma var. Bu durumları önlemek için ne yapmalıyım?
Teşekkürler.
arkadaşım bakır sülfat[ göktaşı ] yılda en az 2 sefer atmanız gerekiyor yoksa ağaçların kurur kasım ve şubat ayında
oruc-xuraman
15-03-2012, 12:37
salamlar
BEDESTENLİ
05-04-2012, 11:50
değerli ziraatçi ve yetiştiriciler..
yaprakta oluşan kurtlar yaprakları yiyor her yıl..
kirazda yaprak kurtlarına hangi ilaç önerirsiniz.
Bakla zınnı zararlısı ve kiraz çiçeği öbeğine verdiği zarar... :(
280754
280755
Armut çiçeklerine de doluşmuşlardı. :(
280756
aslan505
11-04-2012, 19:54
bizimde kiraz ağaçlarımız var hastalık değil ama merak ettiğim kirazın saplarının güçlü olması için **** kirazın gelişimi için gübre ilaç gibi türevler yer almaktamıdır.Köyde tabi insanlarda var bir hurafe şu büyültür şu verimi arttırır gibi söylentiler yok değil.
tachigari
20-06-2012, 11:12
Kemalpaşada ikamet ediyorum.
Aşılı kiraz fidanlarını bu bahar başında bahçeye diktim.
Lakin havalar çok sıcak geçiyor.Yaprak uçlarında kuruma ve kahve rengi lekeler var bu konuda bilgisi olan bir arkadaş yardımcı olabilirmi.
d) Yaralar kapatılmalıdır
Aşılama sırasında oluşan yaralar aşı macunuyla kapatılmasına rağmen, budama sırasında oluşan yaralar çoğu zaman kapatılmamakta ve hastalık etmenleri ile zararlı böceklerin bitkiye girişi için açık kapı görevi görmektedir. Bu sakıncanın giderilmesi için öncelikle kalın dallardaki kesimlerin ardından, kesilen kısımların derhal kapatılması gerekir.
Yaralar nasıl kapatılmalıdır?
Yaraların kapatılmasında 750 gr ardıç katranı + 250 gr göztaşı karışımı kullanılmalıdır. Bu amaçla genellikle aktarlardan satın alınabilen ardıç katranı içine 250 gr toz hale getirilerek elenmiş göztaşı eklenmeli ve bir çubukla iyice karıştırıldıktan sonra fırça ile yara dokusunun üzeri bu karışımla kapatılmalıdır.
Kalın dallarda budama yaptıktan sonra su bazlı boya ile yara yerlerinin kapatılması vs. gibi uygulamaların yarardan çok zarar getirdiği söyleniyor.
Hadi bakalım. Buradan buyrun :eek:
PRUNING TREES, FLUSHCUTS AND WOUND DRESSINGS (http://www.ces.ncsu.edu/hil/hil-602.html)
Yapılan araştırmalara göre budama yerlerini bir macunla vs.. bir şeyle kapatmanın bakterilerin içeri girmesini engellemediği gibi, bazılarının da tam bakteriler için bir beslenme ortamı oluşturduğu söyleniyor.
Çot dediğimiz dalın gövdeyle birleşme noktasında hafif bir budak bırakmak suretiyle dal budama yerini daha kolay kapatıyormuş.
Umarım doğru anlamışımdır :)
c) Budama ve aşılama aletlerinin temizliğine dikkat edilmelidir
Gerek kiraz anaçlarının aşılanmasında kullanılan aşı bıçakları ve gerekse budama sırasında kullanılan testere ve makaslarla değişik hastalık etmenlerinin, kesilen bitkilerin birinden diğerine bulaştırılması yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda hastalıkla bulaşık bir bitkinin kesilmesiyle alete bulaşan mikroorganizmalar, daha sonra yapılacak kesimlerde çok sayıda sağlıklı bitkiye bulaştırılmaktadır.
Yapılan uygulama bir anacın aşılanması ise, bu durumda elde edilen fidan, hastalıkla bulaşık olarak gelişmeye başlamakta ve çoğu zaman da birkaç yıl sonra kurumaktadır.
Budama sırasında bu konuya dikkat edilmemesi durumunda budamadan beklenen yarar ortadan kalktığı gibi, budama sırasında hastalık etmenleri bitki üzerinde veya bitkiden bitkiye hızla yayılmakta ve istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.
Bunu önlemek için ne yapılmalıdır?
Kullanılan aletlerin temizliğinin sağlanması için gerekli miktarda % 10’luk sodyum hipoklorit çözeltisi hazırlanarak aletler bu çözelti içine daldırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Pratikte 1 ölçü sodyum hipoklorit yani çamaşır suyu ile 9 ölçü suyun karıştırılmasıyla elde edilen bu karışım, plastik şişe veya kovalar içine konularak aşılama ve budama işlemleri sırasında uygulamayı yapan kişilerce aletler bu karışım içine daldırıldıktan sonra gerekli işlemler yapılır.
Sürekli alıntı yapıp duruyorum umarım yanlış anlaşılmıyordur.
Amacım sadece şu noktaya dikkat çekmek. Bazen çok doğru kabul ettiğimiz uygulamalar bilimsel olarak incelendiğinde çok farklı sonuçlar çıkabiliyor.
http://www.puyallup.wsu.edu/~linda%20chalker-scott/horticultural%20myths_files/Myths/Pruning%20tools.pdf
Örneğin buradaki bağlantıyı incelediğinizde çamaşır suyu kullanımını pratik ve bilimsel yönlerden tavsiye etmiyorlar. Bunun nedenlerine gelince:
1) El aletlerine verdiği zarar : Çamaşır suyu ağartıcı clorox denilen bir madde içeriyor. Bu madde aşındırıcı bir madde ve el aletlerine zarar veriyor.
2) Elbiselere verdiği zarar : Bunu anlatmaya gerek yok sanırım.
3) İnsan sağlığına verdiği zarar: Klor içeren ağartıcılar (clorox gibi) akut ve kronik sağlık sorunlarına yol açıyor. Kullanılan ağartıcı kimyasalın buharının solunması bile astım, kronik bronşit ve akciğer rahatsızlıklarına yol açıyor. Bu yüzden çamaşır suyu kullanırken iyi havalanan bir ortamda olmanız gerekiyor.
4) Bitki sağlığına verdiği zarar: Ağartıcı kimyasal maddeler bitkiler için çok zararlı maddeler. Budama ekipmanınızda kalan ağartıcı bir sonraki kesimde tüm bitki dokusunu öldürüyor.
Yani kısaca budama aletlerinin mikrop, bakterilerden temizlenmesi için (biraz pahalı da olsa) alkol kullanılması tavsiye ediliyor.
Bir de ilginç nokta hava ve toprak kaynaklı hastalık etmenlerinin taşınmasında, elbise ve elinizle bu etmenlerin taşınma ihtimali budama aletleriyle taşınma ihtimaline göre daha yüksek.
Ama bu demek değil tabi budama aletlerini arındırmayacağız. Örneğin ateş yanıklığı hastalığı budama aletleriyle bulaşıyor. Arındıracağız ama neyle? Mümkünse alkolle, ispirtoyla ..
fındıkçı74
15-04-2013, 10:07
Sevgili doğa dostları 2 sene önce alara fidancılıktan almış olduğum kiraz fidanlarımdan bu kış aniden 3 tanesi kurudu diplerini açtığımda kök boğazının biraz altından kırıldı kırılan yerden beyaz renkli işaret parmağı uzunluğunda kurt çıktı kök boğazına galeri açmış bu zararlının adı nedir diğer fidanlarımı korumak için nasıl önlem almam lazım saygılar selamlar.
***Yayım Bülteni No: 49 (http://www.tuam.ege.edu.tr/bulten/kirazfp.htm) EKİM - 2006
KİRAZ TARIMINDAKİ BİTKİ KORUMA HATALARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Prof. Dr. Serdar TEZCAN
EgeÜniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü
Diğer meyve türlerinin yanı sıra kiraz yetiştiriciliğinde de zaman zaman önemli bitki koruma hataları yapılmaktadır. Bu hatalar her ne kadar kiraz tarımı özelinde bu makalede ele alınmış olsa da, aslında meyveciliğin hemen hemen tüm kültürlerinde yaygın ve sık olarak karşılaşılan genel hatalardır. Bu hataların giderilmesi için yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.
a) Bahçe tesis edilecek alan, kiraz yetiştiriciliğine uygun olmalıdır
Kiraz üretiminin yapılacağı alan, toprak özellikleri, yükselti, yöney, coğrafi konum ve iklimsel özellikler yönünden kiraz yetiştiriciliğine uygun olmalıdır. Belirtilen konularda ortaya çıkacak bir olumsuzluğun, sonraki yıllarda kiraz üretiminde ciddi sorunlar yaratabileceği unutulmamalıdır. Örneğin tesisin kurulacağı alanda önceki yıllarda yaşanmış böcek ve nematod kaynaklı zararlı veya hastalık sorunlarıyla ilgili ön bilgilerin iyi derlenmesi ve konu uzmanlarıyla birlikte analizlere dayalı olarak değerlendirilmesi, sonraki yıllarda ortaya çıkabilecek pek çok sorunun önlenmesi açısından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle bu konuda gerekli titizlik, işin planlama aşamasından itibaren gösterilmeli ve olası sorunlar giderildikten sonra bahçe tesisine geçilmelidir.
b) Sağlıklı bitkisel üretim materyali seçilmelidir
Kiraz tarımında kullanılan tohum, çöğür, fidan, kalem, aşı gözü gibi üretim materyalinin sağlıklılığı son derece önemli olup, bu konuda üretimin ilk basamağında yapılan hatalar sonraki yıllarda giderilmesi olanaksız sorunlar yaratmaktadır. Bu nedenle sağlıklı ağaçlardan elde edilecek tohumlarla çöğür üretimine geçilmelidir. Bulaşıklığından şüphe edilen ağaçlardan kesinlikle tohum, çelik, aşılama materyali alınmamalı ve üretim sürecinde gerekli testler yapılmalıdır.
Fidan üretiminin yapılacağı fidanlıklar 6968 sayılı yasa ve ilgili yönetmeliklerin gereklerine göre tesis edilmeli; toprak ve bitki analiz ve kontrolleri titizlikle yerine getirilmelidir.
c) Budama ve aşılama aletlerinin temizliğine dikkat edilmelidir
Gerek kiraz anaçlarının aşılanmasında kullanılan aşı bıçakları ve gerekse budama sırasında kullanılan testere ve makaslarla değişik hastalık etmenlerinin, kesilen bitkilerin birinden diğerine bulaştırılması yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda hastalıkla bulaşık bir bitkinin kesilmesiyle alete bulaşan mikroorganizmalar, daha sonra yapılacak kesimlerde çok sayıda sağlıklı bitkiye bulaştırılmaktadır.
Yapılan uygulama bir anacın aşılanması ise, bu durumda elde edilen fidan, hastalıkla bulaşık olarak gelişmeye başlamakta ve çoğu zaman da birkaç yıl sonra kurumaktadır.
Budama sırasında bu konuya dikkat edilmemesi durumunda budamadan beklenen yarar ortadan kalktığı gibi, budama sırasında hastalık etmenleri bitki üzerinde veya bitkiden bitkiye hızla yayılmakta ve istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.
Bunu önlemek için ne yapılmalıdır?
Kullanılan aletlerin temizliğinin sağlanması için gerekli miktarda % 10’luk sodyum hipoklorit çözeltisi hazırlanarak aletler bu çözelti içine daldırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Pratikte 1 ölçü sodyum hipoklorit yani çamaşır suyu ile 9 ölçü suyun karıştırılmasıyla elde edilen bu karışım, plastik şişe veya kovalar içine konularak aşılama ve budama işlemleri sırasında uygulamayı yapan kişilerce aletler bu karışım içine daldırıldıktan sonra gerekli işlemler yapılır.
d) Yaralar kapatılmalıdır
Aşılama sırasında oluşan yaralar aşı macunuyla kapatılmasına rağmen, budama sırasında oluşan yaralar çoğu zaman kapatılmamakta ve hastalık etmenleri ile zararlı böceklerin bitkiye girişi için açık kapı görevi görmektedir. Bu sakıncanın giderilmesi için öncelikle kalın dallardaki kesimlerin ardından, kesilen kısımların derhal kapatılması gerekir.
Yaralar nasıl kapatılmalıdır?
Yaraların kapatılmasında 750 gr ardıç katranı + 250 gr göztaşı karışımı kullanılmalıdır. Bu amaçla genellikle aktarlardan satın alınabilen ardıç katranı içine 250 gr toz hale getirilerek elenmiş göztaşı eklenmeli ve bir çubukla iyice karıştırıldıktan sonra fırça ile yara dokusunun üzeri bu karışımla kapatılmalıdır.
e) Budama artıkları bahçelerden uzaklaştırılmalıdır
Budama sırasında hastalık ve zararlılarla bulaşık olduğu için ağaçlardan kesilen dalların bahçelerden uzaklaştırılması gerekirken, bu işlemin yapılmadığı ve bahçe içinde ya da bahçe kenarında biriktirildiği, kimi zaman da bahçeler arası sınırları belirleme amacıyla kullanıldığı görülmektedir.
Bazı durumlarda ise artıklar bahçeden uzaklaştırılmakta fakat bu işlem olması gereken zamandan daha sonra gerçekleşmektedir. Bu durumda bulaşık dallarda bulunan zararlı etmenler sağlıklı ağaçlara yayılmakta ve budamadan beklenen yarar azalmaktadır. Bunun için gerekli önlemler alınarak budama artıkları bahçelerden uzaklaştırılmalı ve söz konusu sakıncaların önüne geçilmelidir.
f) Hasat sonrasında ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır
Kiraz meyvelerinin hasadı genellikle bir veya iki toplamada tamamlanır. Bu işlem sırasında henüz olgunlaşmadığı için hasat edilmeyen meyveler ağaç üzerinde kalır. Çoğunlukla ek işgücünü gerektiren ve daha sonra olgunlaşan çeşitlerin hasadı geldiği için ağaç üzerinde kalmış olan meyveler ya olgun şekilde toplanır **** çoğunlukla unutulur.
İşte dallar üzerinde kalan bu meyveler, başta Kirazsineği olmak üzere arılar ve diğer böcekler için besin kaynağı oluşturmaktadır. Kirazsinekleri bu olgun meyvelere yumurtalarını bırakır. Bu meyvelerin dalında olgunlaşmasının ardından yere dökülmesi ile meyve içinde gelişmiş olan larvalar da yere düşerek toprağa ulaşır ve toprakta tünel açarak içinde pupa durumuna geçer. Ertesi yıla kadar toprakta kalan pupalar açılarak, sonraki yılın Kirazsineği erginlerini oluşturur ve bu biyolojik döngü devam eder. Bu döngüyü engelleme açısından hasat sonrasında ağaç üzerinde meyve bırakılmamasının büyük önemi vardır.
g) Yere dökülen bulaşık meyveler toplanmalıdır
Çatlamış olan veya Monilya ve Botrytis gibi hastalıklar **** Kirazsineği gibi zararlılarla bulaşık meyveler hasat edilen diğer meyvelerle karıştırılmayarak hasadı yapan kişilerce çoğunlukla yere atılır. Hastalık ve zararlılarla bulaşık olan bu meyveler birer enfeksiyon kaynağı olduğundan bunların ayrı kovalar içinde toplanarak bahçe içinde kazılacak 50-60 cm derinlikteki çukurlara gömülmesi ve aynı işlemin yere dökülen diğer meyveler için de yapılması gereklidir. Bu sayede enfeksiyon kaynaklarının kurutulması ve sonraki yıllardaki olası sorunların azaltılması mümkün olur.
h) Sulamaya özen gösterilmelidir
Sulama bitkinin sağlıklı ve güçlü gelişimi açısından çok önemli bir uygulamadır. Sulamanın zamanı, sulama suyu miktarı ve şekli gibi konular bitki koruma açısından da büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, toprak ve bitki de dikkate alınarak gereksiz sulamalardan kaçınılmalıdır. Özellikle erken sulamaların Kirazsineği populasyonunu arttırabileceği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca nematodlarla ve diğer etmenlerle bulaşık sulama suyunun kullanımının, bu etmenlerin bahçelere bulaştırılmasında büyük rolünün olabileceği dikkate alınmalıdır. Sulamanın yapılmamasının bitkide yaratacağı stresin, Dipkurtları ve Yazıcıböcekler gibi böcek türlerinin zararını arttırabileceği bilinmeli ve olanak varsa sulama uygulamasına geçilmelidir.
i) Tarımsal savaşı bütünleştirici diğer yöntemlere yeterince yer verilmelidir
Kirazda tarımsal savaş denildiğinde akla neredeyse sadece kimyasal savaş gelmektedir. Kimyasal savaşın, yarattığı riskler nedeniyle en son başvurulması gereken bir savaş yöntemi olduğu ortadadır. Bu nedenle son yıllarda diğer yöntemlerin ön plana çıkarılarak uygulanması üzerinde önemle durulmaktadır.
Kiraz tarımında dikkate alınması gereken ve tarımsal savaşı bütünleştirici nitelikteki yöntemler şunlardır:
Kirazsineği ile kimyasal savaşa karar vermede ve savaş uygulamalarında sarı yapışkan görsel tuzaklardan yararlanılmalıdır.
Sarı yapışkan görsel tuzaklar özellikle Kirazsineği ile savaşta gittikçe önem kazanan, genellikle 15 X 20 cm boyutlarında, sarı renkli ve her iki yüzü yapışkan madde ile kaplı olan ve ağaçların güneybatı yönünde yaklaşık 150 cm yüksekliğine iple asılabilen tuzaklardır. Bu tuzakların sarı rengi Kirazsineğini cezbederek, tuzaklara yöneltmekte ve erginler yüzeyindeki yapışkan maddeyle temas ederek tuzak üzerinde yapışarak kalmakta ve meyveler üzerine yumurta bırakması önlendiği için kurtsuz meyve üretimi açısından büyük önem taşımaktadır.
Bu tuzaklar meyvelerin olgunlaşma döneminde dekara iki adet olacak şekilde ağaçlar üzerine asıldığında, o bahçede Kirazsineği bulunup bulunmadığını ortaya koymaktadır. Pratikte Kirazsineğinin bolluğuna göre tuzak sayısı ağaç başına 4 ile 7 tuzağa kadar arttırılarak sinekler kitlesel olarak yakalanıp kurtsuz kiraz üretimi sağlanmaktadır. Gerekli durumlarda bu tuzakların etkinliğini arttırmak için amonyum fosfat, amonyum asetat gibi amonyum bileşiklerinden de yararlanılabilir. Organik kiraz üretiminde sarı yapışkan görsel tuzak yönteminin önemi her geçen gün artmaktadır. Eğer gerekiyorsa sarı yapışkan görsel tuzak sayımları dikkate alınarak yönergesinde bulunan ilaçlarla tekniğine göre ilaçlama yapılması da konvansiyonel ve entegre üretim süreçlerinde mümkündür.
Yaprakbüken erginlerinin populasyonlarının azaltılmasında besin tuzaklardan yararlanılmalıdır
Kirazın önemli bir zararlısı olan Yaprakbüken, kışı yumurta döneminde geçiren bir türdür. Çiçeklenme döneminde açılan yumurtalardan çıkan larvalar yaprak, çiçek, meyve gibi kısımlarda beslenerek zarar yapar. Yöreden yöreye değişmekle birlikte mayıs ayının ortasından sonra doğada görülmeye başlayan kelebeklerin besin tuzaklarla yakalanması, bunların yumurta bırakmasını engellediğinden, zararlıyı sonraki yıllarda gittikçe azaltmaktadır.
Bu amaçla 1 lt şarap + 250 ml sirke + 250 gr toz şeker ve 9 lt suyun karıştırılması ve bu karışımdan plastik kapların her birine 1 litre konularak ağaçlara asılmasıyla Yaprakbüken kelebeklerinin ve sonraki yıla ulaşacak yumurtaların azaltılması mümkündür.
Çiçek zınnı ergin populasyonlarının azaltılmasında mavi renkli küvetlerden yararlanılmalıdır:
Özellikle Mart-Nisan aylarında orman alanlarına yakın bahçelerde zararlı olan Çiçek zınnı ergin populasyonlarını azaltabilmek için mavi renkli küvetler, içine su konularak ağaç sıraları arasına toprak üzerine yerleştirilmeli ve içine düşen Çiçek zınnı erginleri toprakta açılan çukurlara derince gömülmelidir.
Manas erginlerinin populasyonunun azaltılmasında ışık tuzaklardan yararlanılmalıdır
Özellikle alüviyal nitelikteki hafif topraklarda bitki köklerini kemirerek zararlı olan manas larvaları, daha sonra pupa ve ardından da ergin olurlar. Yaz aylarında havanın kararmaya başlamasıyla uçuşa geçen erginlerin ışığa yönelme davranışı nedeniyle, ışık tuzaklarla toplanması mümkündür.
Haziran-Eylül aylarındaki dönemde bu amaçla hazırlanan ışık tuzakların, içinde elektrik bulunan bahçelerde kullanılmasıyla manas erginlerinin populasyonunun azaltılmasına çalışılmalı ve yakalanan erginler öldürülerek yumurta bırakımının önüne geçilmelidir.
Toprakaltı zararlılarıyla savaşta toprak işleme yönteminden yararlanılmalıdır
Ağaçların köklerinde zararlı olan etmenlerle savaşta toprak işleme büyük öneme sahiptir. Özellikle etmenlerin toprak yüzeyine yakın olduğu dönemde yapılacak toprak işleme ile bu etmenlerin toprak yüzeyine çıkarılarak populasyonlarının doğal düşmanlarının da desteğiyle azaltılması mümkündür. Bu işlemler aynı zamanda bahçelerdeki hastalıklı bitki artıklarıyla yabancı otların populasyonlarının azaltılması yönünden de önemli olduğundan, gerektiği zamanda uygun aletlerle toprak işleme yöntemlerine başvurulmalıdır.
Böceklerin elle toplanmasına olabildiğince fazla yer verilmelidir
Özellikle Dipkurtları ve Tekeböcekleri gibi iri böceklerin erginleri ile Yaprakbüken larvalarının elle toplanıp öldürülmesi,butürlerinin populasyonlarının azaltılması bakımından önemlidir. Sıcaklığın düşük olduğu günün erken saatlerinde Dipkurtları ve Tekeböcekleri daha hareketsiz olduklarından, ağaçların kökboğazı ve gövdelerindeki toplama işleminin bu saatlerde yapılması başarıyı arttırmaktadır. Bu yöntem özellikle küçük bahçelerde başarılı sonuçlar vermektedir.
Tuzak dallar asılarak zararlıların populasyonlarının azaltılması hedeflenmelidir
Kesilerek ağaçlar üzerine asılan ve zararlılar ile bulaşık olmayan dallar, Yazıcıböcekler veya Ağustosböcekleri için uygun yumurta bırakma yerleri olabilir. Bu nedenle zararlıların doğada bulunuşları da izlenerek Mayıs-Eylül ayları arasındaki dönemde asılan tuzak dallar, yaklaşık 20 gün sonra toplanarak imha edilmeli ve böylece zararlıların populasyonları azaltılmalıdır.
Odun dokusu içinde galeri açan böceklerle savaşta tel ile öldürme yöntemine başvurulmalıdır
Ağaçların gövde ve ana dalları içinde galeri açan ve bu sırada doku dışına talaş çıkaran böceklerle savaşta tel ile öldürme yöntemi başarılı sonuçlar vermektedir.
Bu yöntemin uygulanması için talaş çıkışı olan ağaçlar belirlenip, galeri ağızları açıldıktan sonra, ince bir tel galeriye sokularak doku içi zararlının mekaniksel olarak öldürülmesi hedeflenir. Bu işlemde kullanılan telin kalınlığı, uzunluğu, galerinin genişliği ve derinliği gibi özellikler dikkate alınmalı ve daha sonraki günlerde yapılan talaş çıkış kontrolleriyle uygulamanın etkinliği izlenmelidir.
Yaprakbüken’in yumurta kümeleri ezilmelidir
Yaprakbüken kelebekleri yumurtalarını çoğunlukla bitkilerin gövde ve kalın dallarına bıraktığından, özellikle kış aylarında yapılacak kontrollerde parazitlenme durumu da gözetilerek bu yumurta kümelerinin ezilmesi, Yaprakbüken populasyonunu azaltıcı etki gösterecektir. Özellikle dar alanlarda bu yöntemin başarılı sonuçlar verdiği gözlenmektedir.
Kuşların bahçelerden uzaklaştırılmasında aynalı kürelerden yararlanılmalıdır
Meyvelerle beslenerek zararlı olan kuşların bahçelerden uzaklaştırılmasında, üzerinde küçük aynalar bulunan kürelerin büyük etkisi olduğu son yıllarda gözlenmektedir. Bu nedenle sorun olan yerlerde bahçelere aynalı küreler asılarak kuşlar kaçırılmalıdır.
Biyolojik savaş etmenleri korunmalı ve etkinlikleri arttırılmalıdır
Kiraz bahçelerindeki zararlı etmenleri baskı altına alarak kontrol etme gücüne sahip olan doğal düşmanlara gereksiz ve yanlış tarım ilacı uygulamaları ile zarar verilmemeli ve populasyonlarının korunarak etkin olmasına yönelik destekleyici önlemler alınmalıdır. Gerekirse örtüleme ve yeşil gübreleme
amacıyla kullanılan fiğ ve yonca ile diğer bitkilerden bu amaçla yararlanılmalı ve bu sayede birçok doğal düşmanın ergin besinini bulması ve kiraz bahçelerindeki etkinliklerinin arttırılması sağlanmalıdır.
Bitki dokularının tozlanmasının önüne geçilmelidir
Kırmızıörümcekler gibi etmenlerin zararı, yaprak ve dalları tozlu olan bahçelerde arttığından tozlanmanın önüne geçilmelidir. Bu amaçla bahçeler çevresindeki yollar asfaltlanarak veya yanık yağ dökülerek tozlanma önlenmeli ya da suyla pulverizasyon uygulaması ile tozlar ve Kırmızıörümcekler yaprak üzerinden yıkanarak doğal düşmanların tekrar etkin olması sağlanmalıdır.
j) Zorunlu durumlarda başvurulan kimyasal savaş, gereği gibi yapılmalıdır
Başarılı bir kimyasal savaş için doğru ilaç, doğru zamanda ve doğru şekilde uygulanmalıdır.
Farklı çeşitlerden bitkilerle tesis edilme zorunluluğu olan kiraz bahçelerinde bu kurallara uyulması bazı zorlukları beraberinde getirir. Örneğin erkenci çeşitlerde zarar yapma riski düşük olan Kirazsineği için, geçci çeşitler risk altında olabilen çeşitlerdir. Bu nedenle bazı konuların dikkatle göz önüne alınmasında yarar vardır. Bunlar:
Bitkinin çeşidi
Bitkinin fenolojisi
Etmenin özellikleri
Pestisitin özellikleri
Uygulama dozu
Uygulama aletinin özellikleri gibi
konulardır. Bu konular dikkatle incelenerek gerekli değerlendirme ve uygulamalar yapılmalıdır.
Uygulamada çevreye en az zararı olacak pestisitlerin seçimine özen gösterilmelidir. Özellikle son yıllarda daha fazla önem kazanan bitkisel kökenli pestisitler ve mikrobiyal preparatlar üzerinde durulmalı ve mutlaka yönergesinde olan preparatlar seçilmelidir.
aslan3180
05-05-2013, 21:15
fotograftaki agaçlara aşağıdaki bakımları yaptım.ancak meyveler nohut iriliginde iken dökülmeler ve yapraklarda kırmızı lekeler oluşmaktadır.acaba bu sorunların çözümü nedir.peryodik bakımını eksiksiz yapıyorum ancak istedigim gibi saglıklı bitki elde edemiyorum.ayrıca 15 kadar agaçta zamklanma da var.toplamda 750 adet erkenci kirazım var.bilgi ve tercübe sahiplerinin tavsiye ve önerilerine ihtiyacım var.şimdiden teşekkür ederim.
uygulamalarım
ocak ayında % 2 lik bordo bulamacı
2.mart ayı başında 13-24-12-10+fe+zn içerikli tanban gübresi 0,5kg/agaç
3.mart ayında 250ml/100lt bakır nitrat
4.nisanda mönilya ilacı
5.nisanda 100kg amonyum sülfat
6.mayıs başında % 3 lük NANO BAKIR MİKRO ELEMENT+ ACETEPİMİD uyguladım.
1.Döllenememiş çiçeklerin meyveleri kararıp dökülür,
2. Yaprağın arkasındaki kızarıklık sanki kırmızı örümcek zararına benzettim. Ama elbette emin değilim. Külleme-mildiyö benzeri bir hastalık da olabilir.
vandavales
19-05-2013, 21:38
merhaba benim bahçemde bir kaç kiraz ağacım var ağacımın yapraklarında resimini çektiğim siyah siyah bit gibi birsürü canlılar var bunlar nedir bu durumdan ağacımı nasıl kurtarablirim veya seneye tekrar böye olmaması için hangi aylarda nasıl mücadele etmeliyim teşekkürler
aslan3180
20-05-2013, 19:35
kgursan kardeşim ilginize teşekkür ederim.yaprak arkasındaki kızarıklık bir böcek zararı degil mantari bir hastalık ancak mevcut ilaçlar tedavi etmiyor.belki degişik bir ilaç veya tedavi yöntemi öneren olurmu diye siteye fotografı ekledim
kocasinan
27-05-2013, 09:54
merhaba benim bahçemde bir kaç kiraz ağacım var ağacımın yapraklarında resimini çektiğim siyah siyah bit gibi birsürü canlılar var bunlar nedir bu durumdan ağacımı nasıl kurtarablirim veya seneye tekrar böye olmaması için hangi aylarda nasıl mücadele etmeliyim teşekkürler
Sayın vandavales'in kiraz ağacındaki siyah böcek benim kiraz ağacında da var, nasıl mücadele edebileceğimiz hakkında fikir verebilecek arkadaşımız yardımcı olurlarsa memnun olurum.
cumaöğretmen
10-06-2013, 04:12
Merhabalar. Benim önemli ve aşamadığım bir sorunum var. Kirazlarda çok güzel meyve tutumu oluyor. Ancak fotoğrafta görüldüğü şekilde meyveler buruşup dökülüyor. Sonra da meyvelerin olduğu dalcıkların yaprakları kuruyup dökülüyor. Bu dalcıkları dibinden kopardığımda bir zararlının kanalı boşaltmış olduğunu gördüm. Çaresiz ve umutsuzum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
ihsankaya45
10-06-2013, 19:29
daha ayrıntılı ve net fotoğrafları koyarsanız iyi olur
merhaba benim bahçemde bir kaç kiraz ağacım var ağacımın yapraklarında resimini çektiğim siyah siyah bit gibi birsürü canlılar var bunlar nedir bu durumdan ağacımı nasıl kurtarablirim veya seneye tekrar böye olmaması için hangi aylarda nasıl mücadele etmeliyim teşekkürler
Bunlar siyah bakla afidi (siyah bakla biti) olmalı. bir yaprak biti çeşididir. Yaprak bitlerine karşı bildiğim;
1. Arapsabunlu su püskürtülmesi,
2. "Mosplant" adlı ucuz bir zehirli tarım ilacı (100 litreye 20 gram kadar) püskürtülmesi sanırım işe yarar ama şimdi tam meyve zamanı olup meyveler bittikten sonra püskürtmeniz iyi olur. Başka zehirli ilaçlar da (Decis vb.gibi) kullanılabilir, ama diğer canlılara en az zarar veren ilaç kullanın derim.
Yaklaşık 6 yıldır kiraz bahçemiz var. 300'e yakın ağacımız var ancak her geçen hafta ağaçlarımız hastalanıyor. Şu an elimde bir fotoğraf yok ama tarif ederek derdimi anlatmak istiyorum.Ağaçların gövdeleri yaşıtlarına göre çok fazla kalınlaşmıyor. yeşil olan yapraklar yavaş yavaş sararmaya başlıyor. Sonra güneş yakmış gibi kavruluyor, kuruyor.Yapraklar kahverengi, çıtır çıtır. Ağaçtan dökülmüyor. Umarım tarif edebilmişimdir. Beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
Sn seçkin, Mahalep üzerine aşılı kirazlarda bazen Anaç-Kalem uyuşmazlığı olur. Anaç veya kalem (aşı alınan çeşit) aşı noktasında dokuları kaynaşamaz, birbirlerinden farklı şekilde gelişir (birisi incekalır, diğeri kalınlaşır) ve zaman içinde (3-10 yıl) ağaç kurur.
Bu durum kuş kirazı (prunus avium) anacına aşılı kirazlarda görülmez. ama p.avium anacı da her toprakta gelişmez ve meyveleri küçük, ağacın boyu yüksek olur.
Prunus mahaleb in en büyük kusuru budur. Ama kıraç-kireçli topraklarda da en uygun anaç p.mahaleb dir!..Aynı zamanda aşılı kiraz ağacının boyu kısa, meyveleri iri olur.
Bildiğim kadarıyla anaç-kalem uyuşmazlığı mahaleb anacına aşılı bütün çeşitlerde az veya çok görülür. Ben Malatya da çok gördüm.
Kolay gelsin.
selim_50
20-06-2013, 15:30
merhaba arkadaşlar;
sayfada okuduğum en büyük sorun ağaçların zamklanması ve üzerinde yaprak ve meyveli iken dahi yavaş yavaş kuruması, internetten araştırırsanız ağaçlarda "geriye doğru ölüm" diye bir hastalık var, kimyasal mücadelesi yok, sadece kültürel önlemlerden bahsediliyor, nerdeyse hastalıkların tamamı bu tarife uygun, çoğunlukla kayısı, kiraz ve vişne ağaçlarında görülüyor.Benim 5 yaşında 100 adet kayısı fidanından her yıl 5-6 adedi bu sebeble kuruyor.
sayın fındıkçı 74'ün bahsettiği kurtlar ise ağaç dip kurdu veya kiraz dip kurdu diye adlandırılan zararlı,
Esra k..
30-08-2013, 16:01
MERHABALARLAR, kiraz agacimin ustunde siyah ve cok fazla bocek var. Agacin her yerine kucuk elips seklinde delikler acilmis. Bunun yaninda yapraklar kullu bir renkte. Bu bocekler ayrica kanatli gibi. Kiraz ilkbahar meyve verdi ve birdaha hic meyve vermedi. Bocekler uzerinde gezerken beyaz ve akiskan bir siviyi agacin uzerine akitiyorlar. Bu hasereler ile nasil savasabilirim?
Maverick_fm
25-11-2013, 21:46
Merhaba. Kiraz ağaclarında fotorafdakı gibi zamklanma vardır. Bu zamklanmanın sebebi nedir ve ne tür bir mücadele yöntemi uygulaya bilirim?
Önceden teşekkürler.
bahcedostu70
21-02-2015, 12:47
daha önce yazmıştım bahar geliyor sert çekirdeklilerde baharın göz taşımı ağaçlara kullanalım veya sıvı bakır kullanalım yardımcı olabilirseniz memnun olurum saygılar.
ozanemre
21-02-2015, 14:31
daha önce yazmıştım bahar geliyor sert çekirdeklilerde baharın göz taşımı ağaçlara kullanalım veya sıvı bakır kullanalım yardımcı olabilirseniz memnun olurum saygılar.
Sayın bahcedostu70,
İlkbaharda gözler uyanmadan önce kullanıma hazır bakır sülfat ve kalsiyum hidroksit bileşikli (% 20 metalik bakıra eşdeğerdir) bordo bulamacı uygulaması yapmanızı öneririm. Kalıcılığı daha iyi. Uygulama ölçüleri paketin arka yüzünden detaylandırılmıştır. Umarım sonbahar döneminde de uygulama yapma imkanınız olmuştur.
Esen kalın.
mikrenos
17-05-2015, 11:27
Merhaba Kiraz ağacının meyveleri yeni çıkmasına rağmen sapır sapır dökülüyor. Yarım santim genişliğe ulaşmadan kızarıp yere düşüyor. Yardımcı olur musunuz?
kiraz ağacında bugün böyle bir böcekle karşılaştım sizce bu nedir nasıl önlem almalıyım? Siyah bakla biti olabilir mi?
kiraz ağacında bugün böyle bir böcekle karşılaştım sizce bu nedir nasıl önlem almalıyım? Siyah bakla biti olabilir mi?
Kirazınızdaki sorun siyah yaprak biti.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm bölümüne bakın. Bahçeniz büyükse Acetamiprid içerikli bir ilaçla ilaçlama yapmanız lazım.
Merhaba Kiraz ağacının meyveleri yeni çıkmasına rağmen sapır sapır dökülüyor. Yarım santim genişliğe ulaşmadan kızarıp yere düşüyor. Yardımcı olur musunuz?
İklim koşullarından ve tozlanma eksikliğinden olabilir.
Sayın H. Doğan yardımınız için teşekkür ederim. Resmi siteye yüklemeye çalıştığım zaman resimden kaynaklı herhalde çok büyük gözüküyor bu yüzden bu yolu tercih etmiştim ama şimdi düzelticem.
Kiraz kurtları nereye gitti?
Güngör Uras
Kiraz mevsimi başladı. Fiyatları pahalı ama pek lezzetli. Hem de kurtsuz.
Ayşe Hanım Teyzem sual eyliyor: “Eskiden kurtsuz kiraz olmazdı. Kurtlar kıvır kıvır gezinirdi. Ne oldu da şimdiki kirazların içinde kurt yok?”
Kurtların peşine düştüm... Ona sor, buna sor... Nihayet Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner’den bir şeyler öğrendim.
İşin temelinde çiftçi bilinçlenmesi, tarım tekniklerinin gelişmesi, modern tarım işletmeciliğinin yayılması var.
Kirazın yetiştiği arazinin denizden yüksekliği, bölgenin iklim şartları, toprağın özelliği önemli. Her bölgeye uygun kiraz fidanının özelliği farklı.
Toprak şartları çok önemli. Bizim topraklarımızda organik madde eksikliği var. Organik madde toprağın canı. Organik madde yoksa o toprak tuzlanıyor, çoraklaşıyor. Bizim üreticimiz toprağa organik madde olarak hayvan gübresi atıyor. Gübre olgunlaşmadan toprağa atıldığında, zararlı maddeler etrafa yayılıyor, ağaçlar böcekleniyor.
İlaçlama ve gübre önemli
Organik madde kullanamayan üretici aşırı derecede kimyasal gübre kullanıyor. Aşırı derecede kullanılan kimyasal gübre de bitki ve meyvede kalıcı etki yapıyor.
Kirazda kurt yapan ‘kiraz sineği.’ Bu sinek, kiraz pembeleşince, kabuğunu delerek etli bölümüne yumurta bırakıyor. Bu yumurta çatlayınca larva (kurt), daha sonra da sinek oluyor.
Şimdilerde kiraz bahçelerine yapışkan sinek tuzakları konuluyor. Tuzağa yakalanan sinek sayısı artınca ilaçlama yapılıyor.
İlaçlama çok önemli. Doğru zamanda, doğru dozda, doğru yöntemlerle, doğru etkili maddenin kullanılması gerekiyor.İlacın ruhsatlı tarım ilacı olması ve işi bilen uzmanların tavsiyesi şart.
Çünkü ilaçlama doğru zamanda, doğru dozda, doğru yöntemlerle ve doğru etkili madde ile yapılmamış ise kiraz meyvesi kalıcı kimyasal içeriyor...
İlaç meyvede kalıyor
Yıkamakla zararlı kimyasallardan kurtulma şansı yok. Kimyasal, kirazın etli kısmına da giriyor. Bir kısmı içeride bir kısmı dışarıda kalıyor. Kiraz yerken, kimyasallar kana karışıyor.
Ayşe Hanım Teyzem soruyor: “Eskiden kiraz dalından koptuğunda, hemen yenilirdi. Şimdilerdeki kirazlar uzun süre dayanıyor, taze kalıyor. Ne oldu da böyle oldu?”
Kirazın raf ömrünü uzatmak, daha etli kiraz elde etmek için bazı üreticiler kalsiyum, potasyum, gibi dayanıklılığı arttıran gübreler kullanıyor. Bu tür kimyasallarla hasat öncesi meyvelerde çatlamanın önlenmesine de çalışılıyor.
Üretici meyve zarar görmesin diye artık kirazın hasadına dikkat ediyor. Toplarken berelenmemesine özeniyor.
Toplanan kirazlar hemen soğutulup meyvenin kızışması önleniyor. Saklama ve bekletmeler atmosfer kontrollü soğuk hava depolarında yapılıyor. Bütün bunlar sonucu kiraz uzun dayanıyor.
Bazı üreticiler ise, raf ömrünü uzatmak için ürünlerin üzerini kaplayan kimyasallar kullanıyor. Kimyasallar hem kirazın rengini daha cazip hale getiriyor, hem de ömrünü uzatıyor.
Kiraz, önemli ihraç ürünü. Yabancılar ilaç kalıntılı kirazı iade ediyor. Maalesef bu kirazlar bizim pazarlarda satılıyor.
Ayşe Hanım Teyzem, “Sormaz olsaydım... İçimi kararttın. Şimdi ben kiraz yemeyecek miyim?” dedi.
Ayşe Hanım Teyze’min sorusunu Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner’e ilettim. Pakkaner, “Tüm kirazlarda kimyasal kalıntı olduğu söylenemez. Özellikle şimdilerde, ‘iyi tarım’ uygulamaları diye bir denetim düzeni var. Kutularının üzerindeki yazıları okursa hangi ürünlerin bu kapsamda denetlendiğini öğrenebilir” dedi.
Kiraz kurtları nereye gitti? | Güngör Uras | Milliyet.com.tr (http://www.milliyet.com.tr/kiraz-kurtlari-nereye-gitti-/ekonomi/ydetay/2070316/default.htm)
verdoque
22-06-2015, 21:50
Merhaba,
Alara fidancılıktan aldığımız K900 cinsi 3 yıllık kirazlarımızda resimlerde görülen zararlanma var. Toprağımız killi, bahçe Kayseri'de.
ARMUT KAPLANI (Stephanitis pyri) veya KİRAZ SÜLÜĞÜ
(Caliroa limacina) zararına benzetmekle beraber emin olamadım. Bilgisi olan yardımcı olabilir mi?
Kiraz kurtları nereye gitti?
Güngör Uras
Ayşe Hanım Teyzem sual eyliyor: “Eskiden kurtsuz kiraz olmazdı. Kurtlar kıvır kıvır gezinirdi. Ne oldu da şimdiki kirazların içinde kurt yok?”
İlaçlama ve gübre önemli
Organik madde kullanamayan üretici aşırı derecede kimyasal gübre kullanıyor. Aşırı derecede kullanılan kimyasal gübre de bitki ve meyvede kalıcı etki yapıyor.????
Kirazda kurt yapan ‘kiraz sineği.’ Bu sinek, kiraz pembeleşince, kabuğunu delerek etli bölümüne yumurta bırakıyor. Bu yumurta çatlayınca larva (kurt), daha sonra da sinek oluyor.
Şimdilerde kiraz bahçelerine yapışkan sinek tuzakları konuluyor. Tuzağa yakalanan sinek sayısı artınca ilaçlama yapılıyor.
İlaçlama çok önemli. Doğru zamanda, doğru dozda, doğru yöntemlerle, doğru etkili maddenin kullanılması gerekiyor.İlacın ruhsatlı tarım ilacı olması ve işi bilen uzmanların tavsiyesi şart.
Çünkü ilaçlama doğru zamanda, doğru dozda, doğru yöntemlerle ve doğru etkili madde ile yapılmamış ise kiraz meyvesi kalıcı kimyasal içeriyor...
İlaç meyvede kalıyor
Yıkamakla zararlı kimyasallardan kurtulma şansı yok. Kimyasal, kirazın etli kısmına da giriyor. Bir kısmı içeride bir kısmı dışarıda kalıyor. Kiraz yerken, kimyasallar kana karışıyor.
Ayşe Hanım Teyzem soruyor: “Eskiden kiraz dalından koptuğunda, hemen yenilirdi. Şimdilerdeki kirazlar uzun süre dayanıyor, taze kalıyor. Ne oldu da böyle oldu?” .....Soğutma teknikleri ve sert etli (dayanıklı) kiraz çeşitleri Kullanıldığı için.
Kirazın raf ömrünü uzatmak, daha etli kiraz elde etmek için bazı üreticiler kalsiyum, potasyum, gibi dayanıklılığı arttıran gübreler kullanıyor. Bu tür kimyasallarla hasat öncesi meyvelerde çatlamanın önlenmesine de çalışılıyor.
Üretici meyve zarar görmesin diye artık kirazın hasadına dikkat ediyor. Toplarken berelenmemesine özeniyor.
Toplanan kirazlar hemen soğutulup meyvenin kızışması önleniyor. Saklama ve bekletmeler atmosfer kontrollü soğuk hava depolarında yapılıyor. Bütün bunlar sonucu kiraz uzun dayanıyor.
Bazı üreticiler ise, raf ömrünü uzatmak için ürünlerin üzerini kaplayan kimyasallar kullanıyor. Kimyasallar hem kirazın rengini daha cazip hale getiriyor, hem de ömrünü uzatıyor.
Kiraz, önemli ihraç ürünü. Yabancılar ilaç kalıntılı kirazı iade ediyor. Maalesef bu kirazlar bizim pazarlarda satılıyor.
Kiraz kurtları nereye gitti? | Güngör Uras | Milliyet.com.tr (http://www.milliyet.com.tr/kiraz-kurtlari-nereye-gitti-/ekonomi/ydetay/2070316/default.htm)
Kiraz kurtları nereye gitti??
1.Kirazı kurtlandıran bir sinek dir. (Relagiotis sp.)
2. Kiraz sineğinin, yaşam döngüsü: Erginler mayıs ayı ortalarında (iklim ve sıcaklığa bağlı olarak) Uçmaya başlar, Beslenirler ve çiftleşirler sonunda dişiler yumurta bırakırlar.
3. İşte tam bu zamanda eski çeşit, erken olgunlaşan YUMUŞAK etli ,tatlı-lezzetli kirazlar olgunlaşmaya başlar, " Ben Düşme" denilen zamanda, erkenci kirazların eti yumuşar. Bu yumuşamış kiraz meyvelerine kiraz sineği yumurtasını kolayca yerleştirir.
4. Ben düşme ile ,hasat olgunluğu arasında geçen zaman içinde yumurtadan çıkan larvalar (kurtlar) meyvenin çekirdeğine doğru beslenerek gider. Bu zaman tam da kirazın hasat devresidir.
5. Sert etli ve Geç olgunlaşan kiraz çeşitleri ise, Kiraz sineğinin yumurta bırakma döneminde meyveler henüz yumuşamamış ve sert olduğu için kiraz sineği ovopozitör(yumurta bırakan iğne) yi batıramaz ve yumurtayı bırakamaz.
Sonuç da geç olgunlaşan sert6 etli kirazlar kurtsuz olur. Erkenci kirazlaeda Ben düşme zamanı yapılacak tek ilaçlama ile kurtlanma önlenir. Kullanılacak ilaçlar kontak tesirli kısa süre etkili (insectisit) ilaçlardır.
Günümüzdeki kirazların kurtsuz olması bundandır.
bahcedostu70
31-07-2015, 21:31
saygı değer hocam kirazlarda yazıcı böceği sorununa sizlerden yardım bekliyorum.
bahcedostu70
31-07-2015, 21:34
saygı değer hocam kiraz ağaçlarında yazıcı böceği sorunu var .yardımcı olursanız sevinirim,saygılar.
Musakilic
06-07-2016, 22:30
Merhabalar kiraz agıcımda zamk gibi ama degil diken gibi govdede her yerinde cıkmıs resimlerini yukledim nedir acaba
Musakilic
06-07-2016, 22:40
Yeni resim
Aynı sorun benim kirazlarımda da mevcut ve yan agaclara da bulasıyor. (mürdüm erigi agacimdada gormeye basladım.)
Kiraza giren kurtlar agaci oyuyor resmen.
metcelikhan
14-07-2017, 09:49
Bilgi paylaşımında bulunmak istedim. Sizlerinde bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum.
Saygıdeğer Tarım Bakanlığı Genel Müdürlüğümüz Isparta ilinde satılan Kiraz fidanlarından büyük bir kısmı toprak ile buluşmayı müteakip sağlıkllı ve sorunsuz bir şekilde büyümekte iken 3 yıl sonrasında sebebsiz ve ani bir şekilde kurumaktalar. Aynı bahçedeki diğer yaşıt fidanlarda herhangi bir sorun bulunmaz iken bazı satış noktalarından (şahıs bazında) alınan kiraz fidanları istisnasız hepsi kuruyorlar. Bunun sebebinin aşılama yapılan fidenin ormanlara dikimi yapılan dağ kirazı olarak adlandırılan fidelere aşı yapılmış olmasından kaynaklandığını tahmin etmekteyiz. Bu soruna sebeb olan fideler normal kiraz çekirdeği olmayıp farklı bir tohum özelliği sergilemekte ve kiraz cinsi sadece kendi öz çekirdeğine yapılan aşıları kabul etmektedir. Fidanların Aşılama faaliyeti tutarlı bir durum sergilemekte ve azami 3 yıl sorunsuz sağlıklı büyüme göstersede ilginçtirki bu süre sonunda ani bir şekilde kurumakta ve ölmektedir. Diğer illerimiz hakkında herhangi bir malumatımız olmamakla beraber Isparta ilinde binlerce vatandaşımızın maddi zararları ile beraber emekleri boşa gitmektedir. Bakanlığımızdan ve Genel Müdürlüğümüzden sorunun çözümü için yardım talep etmekteyiz.
ISPARTA 507 755 68 43
7.7.2017
Sayın: 03.07.2017 tarihinde Yeşil Masa’ya yapmış olduğunuz istek başvurusu incelenmiştir. İlimizde Sertifikalı Fidan Üreticileri ürettikleri Kiraz fidanlarında klon anaç olarak MaxMa Delbard 14/Brokforest, SL 64 ve Mazzard F 12-1, tohum anacı olarakta Mahlep (İdris) ve Kuş kirazı kullanılmaktadır. Bu anaçlarda Bakanlığımızın Tescil listesinde yer almaktadır. Bu anaçlar üzerine aşılanan kiraz çeşitleri ise denenmiş ve Bakanlığımızca tescil edilmiş çeşitlerdir. Fidan üreticilerimiz kayıt altına alınarak, Vejatasyon süresi boyunca fidanlar kontrol edilerek sertifikalandırılmaktadır.Tekniğine uygun olarak yapılan yetiştiricilikte Müdürlüğümüze söz konusu şikayet ile ilgili herhangi bir bildirim yansımamış olup, sorunun kültürel işlemlerden kaynaklanabileceği varsayılmaktadır. Söz konusu dilekçenize istinaden araziden numune alınarak gerekli araştırma yapılacaktır. Bilgilerinize rica ederim
Şah-Kara
28-05-2018, 20:14
Geçen yıl ektiğim 2 yaş aşılı fidanımda mayıs ayı ortasından itibaren fotoğrafta görüldüğü gibi yaprakları canlılığını yitirmeye başladı. Herhangi bir böceklenme yok. Yapraklar temiz, gövde temiz. Dibini açıp bakmadım kurt varmı diye ama dip kurdu ilacı attım. Bir kaç gün oldu ilacı atalı. Bu sorunun nedenini bilen varmıdır? Yardımlarınızı rica ederim.
Teşekkürler.
Kudret Sezer
21-02-2019, 23:14
Bakır sülfat yüzde kaçlık olmalı.saygı ile
Merhaba, 7-8 yıldır çiçek açmayan bir kiraz ağacım var. Bu sene ilk kez tomurcuklandı, fakat çiçekler açmadan soluyor ve kuruyor. Sebebi ne olabilir?
Merhaba, 7-8 yıldır çiçek açmayan bir kiraz ağacım var. Bu sene ilk kez tomurcuklandı, fakat çiçekler açmadan soluyor ve kuruyor. Sebebi ne olabilir?
http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4070.htm
Bu hafta sonu armutların çiçekleri daha açmadan sizdeki gibi yemeye başlamışlar. Çok açlar herhalde. Çiçeği daha açmadan yemeye başlıyorlar.
Bu hafta sonu armutların çiçekleri daha açmadan sizdeki gibi yemeye başlamışlar. Çok açlar herhalde. Çiçeği daha açmadan yemeye başlıyorlar.
Ağacı sürekli takip ediyorum üzerinde böcek görmedim. Bu böceği de ilk kez görüyorum. Çiçeklerin kurumasının başka bir sebebi olabilir mi?
timucinnn78
22-05-2019, 09:53
Herkese selamlar bu konu bayağıdır yorum almamış ama benim de şöyle bir sıkıntım var. İstanbulda ikamet ediyorum ve kiraz ağacımda ve erik ağacımda aynı şey oluştu. Yapraklar kıvrılıp küçülüyor. ne yapmalıyım acaba ?
https://i.hizliresim.com/Yd2v6a.jpg (https://hizliresim.com/Yd2v6a)
Herkese selamlar bu konu bayağıdır yorum almamış ama benim de şöyle bir sıkıntım var. İstanbulda ikamet ediyorum ve kiraz ağacımda ve erik ağacımda aynı şey oluştu. Yapraklar kıvrılıp küçülüyor. ne yapmalıyım acaba ?
https://i.hizliresim.com/Yd2v6a.jpg (https://hizliresim.com/Yd2v6a)
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10806.htm
Yaprak bitleri taze yaprakların özsuyunu içerek o şekilde yaprakları kıvrılmasına neden oluyorlar. İlaçlardan da genellikle kıvrım içinde oldukları için etkilenmiyorlar. Uğur böçekleri yaprak bitlerini yiyor. Ancak karıncalar da yaprak bitlerini koruyorlar. Karıncaların ağaca çıkmasını önlemek için bir arkadaşımız koli bantı yapıp üzerine gres yağı sürdüğünü söylemişti. Yurt dışında zararlıların çıkmasını önleyen ağacın gövdesine sarılan bant şeklinde mücadele yöntemi var.
Komşum sulu kükürt püskürtüyor. Faydası oluyor. Sirke kullanan da var.
hasanyazkan
03-12-2019, 20:57
Merhaba arkadaşlar Kiraz ağacının gövde kısmı bu halde neden olmuş olabilir. Nasıl tedavi edebilirim.
SERHAT O
27-04-2021, 11:09
Merhaba,
Gecen sene internetten satin alip 45 lt saksiya aktardigim bodur kiraz fidaninda birkac gundur resimdeki gibi yaprak kivrilmasi ve kahverengimsi lekeler olustu. Sulama yapip Akar(mite) ilaci kullandiktan sonra olustugunu dusunuyorum.
Ne yapmak gerektigi ile ilgili yorumlariniz bekler, tesekkur ederim.
ahmetyasir
15-04-2024, 12:39
730123
Ağaçlarımdan bir kaçı bu şekilde ne yapmam gerektiğine dair bilgi paylaşabilecek olan varmıdır
ezgi0411
20-08-2024, 18:03
Değerli ağaç dostu arkadaşlarım. Önceki paylaşımlara baktım, bir kaç kili benimle aynı durumla karşılaşmış. Fakat herhangi bir cevap yazan olmamış. Kiraz ağacındaki bu oluşumlardan nasıl kurtulabilirim ?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.