View Full Version : Mine Pakkaner'e soralım
Mine Pakkaner
04-12-2016, 19:19
Yeni dönemde bana sorularınız için bu başlığı kullanacağım. Özel mesaj kutum doldu ve bildiğiniz gibi özel mesajla soruları cevaplayamıyoruz.
Öncelikle çok çok elzem bir durum olmadıkça kimyasal ilaç tavsiyesinde bulunmayacağımı söylemek isterim. Bir de ellerinde analiz raporu ve tavsiye olduğu halde yeniden tavsiye arayanlara da bu başlıkta cevap veremiyorum. Analiz raporlarının değerlendirilmesi için başka bir başlığımız var.
Uzun bir süredir birikmiş özel mesajları cevaplayarak başlayalım.
Araya girip bir not ekleyeyim :)
Burada soru ve cevaplar karışık olarak yer alacak ve bu bölüm sayfalarca uzayacak.
Soru soranlar, sorularıyla birlikte cevapları da kopyalayıp, ilgili başlık altına yapıştırırlarsa bir hayır işlemiş olurlar :)
Malina
...
Çay ocagından Demlenmiş çay artıklarını topluyorum,Saksıdaki biberlerim vs. için nasıl degerlendirmeliyim...
Çay atıklarınızı kompostlayabilirsiniz, enzim yapabilirsiniz, hatta saksı harçlarınızın içine kısmen bu şekilde koyabilirsiniz.
Hocam merhabalar;
Vermikompost üretimi için hazılık yaparken C/N oranını 30 yapmak istiyorum.
Malzemeler inek gübresi,kavak talaşı,çay posası kullanmayı düşünüyorum.
...
inek gübresinde 20/1
Talaşta 500/1
Çayı bulamadım.
çayı koymasak da olur.(olur mu?)
hangisinden kaçar birim kullanılması gerekiyor.
Yardımcı olabilir misiniz.
...
Çay koymasanız da olur. İnek gübresini kompostlar da solucana verirseniz talaş koymanız da gerekmez. Sorduğunuz C/N oranı için 30 birim gübreye 0.7 birim talaş koymalısınız.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 19:25
...Hatay Antakya'da zeytin çeliklerini köklendirme çalışmaları yapmak istiyorum.Bahçemizde bulunan 9 m2 lik bir kulübede,steril ve kontrol edilebilir bir ortam hazırlamak üzereyim.Köklenme hormonunu çeliklere kullandıktan sonra ortamın ısı ve nem kontrolünü iklim cihazıyla sağlayacağım.İstenilen ısı 20-22 derece.İstenilen nem %90- 95 olacak.Nemi sisleme cihazıyla sağlayacağım. Köklenme ortamında sadece perlit kullanacağım.Ortam ısısını ısıtıcıyla kontrol edeceğim.İlaveten çeliklerin üzerine florasan tarzı ışık yakacağım.Sizden ricam yazdıklarımda yanlışlık varmı? Neler yapmalıyım? ...
Yaptıklarınızın hepsi tamamdır. Ancak srada yapsaydınız ilave ışıklandırma ihtiyacınız yoktu. Bir kulübede yapacağınız için çeliklerin 40 cm üzerinde florasan lambaları yakabilirsiniz. Bahçenize kapalı bir köklendirme tüneli yapsanız ışıkla hiç uğraşmazsınız.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 19:27
...ben peyzaj mimarlığı okuyordum...dondurmuştum. Bu dönem tekrar başlayacağım. Alt yapım yok yeteneğim yok istersem başarabilirsiniz sizce çok heyecanlıyım lütfen bana yardımcı olun :(
Elbette başarırsınız, eğitim size gereken alt yapıyı verecek. İlla ki tasarımcı olmanız da projelendirmede çalışmanız gerekmiyor. Bu işin çok zevkli olan saha, uygulama ve fidanlık kısımları da var. Başarılar.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 19:45
... çim ile ilgili verdiğiniz bilgileri okudum ve size yazmaya karar verdim... bizim bahçedeki çimlerde sararmalar mevcut..ayrıca çim saplarında beyaz mantar gibi oluşumlar var..bazı bölgede çok yoğun yonca var...
BU sorun mantar hastalığını tanımlıyor. Çimde alınacak tedbirleri ilgili başlıkta çok detaylı anlattık. Çimde yabancı ot ilaçlarını uygulamak tecrübe istiyor, mesajda bana adını yazdığınız ilaç yaygın kullanılan bir ürün, tekrarlayan uygulamalar gerekebilir ama en doğrusu elle mücadele. Yabancı ot ilaçları da masum değil unutmayın.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 19:54
...
Sabah 11 den akşam 7'ye kadar güneş alan bir balkonum ve , bodur petunya ,sardunya ,karanfil ,begonya ve madalyon çiçeği olmak üzere çok sayıda çiçeğim var. Ancak ne yaparsan yapayım sardunyaları çok fazla yaşatamıyorum.şimdiye kadar 10 tane sardunyayı çürüttüm maalesef. Petunyaları fide olarak dikmiştim ve hergün sulayarak nisandan beri yaşatmayı başardım.Onlar çok güzel maşallah.Evim yüksek giriş ve Balkonum petunyalar sayesinde çok güzel gözüküyor ve her geçenin balkonum hakkında çok güzel şeyler söylediğini duyuyorum bu beni çok mutlu ediyor ama nazardan da korkuyorum. Nitekim de çiçeklerim sürekli ölüyorlar.Sardunyalar bir süre canlı kaldıktan sonra yaprakları sararıyor ,çiçeklenmeyi kesiyor ,kökten siyahlaşıyor ve ölüyor.Önceleri acemilikten çok fazla suladım ve akşam sulaması yaptım ondan dolayı oldu diye düşündüm.Şimdi 5-6 günde bir suluyorum ,(parmağımla toprağın dibini kontrol ettikten sonra suluyorum ) captan ilacıyla ilaçlıyorum,çiçek vitamini veriyorum, böcek için sarımsaklı arap sabunu ilacı yapıyorum( bu ilaç bazı sardunya ve çiçeklere iyi gelmedi maalesef yaprakları çürüttü) yani ne yaparsam yapayım bir iki ayda sardunyalarım ölüyor ve bende çok üzülüyorum.En dayanıklı çiçeklerden olan sardunyaları çürüten bir insan olarak tarihe geçeceğim sanırım:)Bu arada ön camlarım sabah güneşi alıyor ve ordaki sakız ve bodur sardunyalarım aylardır çok canlılar maaşallah .Bu yüzden de sorunun balkonumun çok sıcak ve güneşli olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.Siz ne dersininiz? ...
Neden saksılarınızın yerini değiştirip denemiyorsunuz? Diğer bitkilerde başarılı ve gördüğüm kadarıyla da çok özenlisiniz. ben olsam Saksılarımın yarısının yerini değiştirir ve öyle denerim bir de. Yoksa sizin başarısız olacağınızı düşünmüyorum. Sulamayı kesinlikle aşırı yapmayın. Ama sıcaklarda da bitkiyi kurutmayın. Sardunyaların bizim çok kireçli sularımızı da aslında sevmediklerini unutmayın.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 20:06
...
her yaz tatile geldiğim ayvalığa yerleşmek
burada yaşamak doğayla iç içe bir yaşam sürmek istiyorum
bu civarda bir zeytin bahçesi almak niyetindeyim
3 nüfuslu bir ailenin geçimini sağlayacak kadar gelir elde edebilir miyim bu yolla tavsiyelerinizi bekliyorum....
Bu tamamen ne büyüklüğünde bir yer almayı düşündüğünüz ve geçim standartınızı ne düzeyde tutacağınız ile ilgili.
Boş tarla alıp yeni bir bahçe mi tesis edeceksiniz, hazıer bir zeytinlikle mi başlayacaksınız? İçine ev yapacak mısınız? Ara tarım düşünüyor musunuz? Daha önceden tecrübeniz var mı? Bumları hep dikkate alın olur mu? Bütün hesabınızı iyi yapın, hayatınızı yeniden projelendiriyorsunuz unutmayın.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 20:12
... Ihlamur çelikleme konusunda yardım almak istiyorum. Özellikle en uygun mevsim nedir? Nelere dikkat etmeliyiz? ...
Ihlamuru maalesef çelikten yetiştirmek çok güç, ya tohum ekeceksiniz, ya da kök sürgünlerinden ayırma yapacaksınız. Çelik'ten yetiştirmek için alltan ısıtmalı üstten sislemeli yastıklarda yazın alınmış yarı odunsu çeliklerle, 3000 ppm toz İBA kullanmalısınız.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 20:17
... 5 günlük ortancamı nasıl rahat ettireceğimin şaşkınlığında iken, ortancam çiçeklerini büzdü. yaprakları sanırım solmaya başladı, onlar da büzüştüler... balkonda öğleden sonra 3'ten sonra güneş alan bir noktaya koymuştum, biraz güneş de almalı sanıyordum. şu an gölgeye koydum... sulamasını gün aşırı az az çok abartmadan yapmıştım...
sanırım ortancamı kaybediyorum :( dallarında kahverengi benekler gördüm, aldığımda var mıydı emin değilim.
lütfen bana da yardım edin :(
bu yaz çiçekli halini kaybetmemesi için elimden geleni yapmak istiyorum :( ...
Yazın yollamıştınız mesajı, umarım ortancanızı yaşatabilmişsinizdir bu zamana dek. Yolladığınız fotoğrafa baktım. Ortancanız çok susuz kalmış ve sıcaklamış. Hemen gölgeye alın ve bol sulayın. Bütün yaz boyu fotoğraftaki formda kalması ve sürekli çiçek açması da çok imkanlı değil. Geçen çiçekleri kesmeyi ihmal etmeyin.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 20:24
...Arap sabunu, zeytinyağı ve sarımsak karışımını yaptım ve bitkiye uyguladım...Bunu kaç günde bir yapmalı ve toprağı üzerine gelen bu karışımı nasıl temizlemeliyiz?
Açıkçası çok fazla yaprak biti yoktu ağacımda, olanların da yapraklarını kesip attım. kalanlar içinde püskürtme işlemi yaptım. Kaç günde bir kullanmalıyız. sonrasında yaprakları temizlemeli miyiz? ve toprağına bir müdahalede bulunmalı mıyız?
...
Öncelikle şunu bir kez daha hatırlamakta fayda var, ev yapımı solüsyonlar kısa süreli etkilidir, kalıcı değildir. Sorun sürüyorsa haftada bir uygulama yaparsınız. Eğer ortada bit yoksa ilaç yapmanın anlamı yok. Azken ilaçlamanız yerinde bir karar olmuş.
Toprağa müdahale etmekten kastınız nedir çok açık değil ama birşey püskürtmeyin, dökülen bitli yapraklar vs olmasın sadece. Sonrasında yaprakları temizlemeniz de gerekmez. Sıcak saatlerde sakın uygulama yapmayın.
Sn. Mine Pakkaner;
Ihlamur konusunda nedense alınan fidanların büyük çoğunluğu çiçek vermemekte. Belirli bir yaşa gelmesi mi gerekmekte. Yoksa aşı mı yapmak gerekiyor.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 20:52
...bambumun üst kısmı sarardi kesip kesmem konusunda bana bir bilgi verir misiniz acaba kararsız kaldım birde kök yerinden yeni bir filiz yani yapraklar çıkmış ne yapmam gerekiyor...
Keşke bir foto olsaydı. Sararan kısmı kesin, yeni çıkan yapraklar ve sürgünler sayesinde tazelenecektir.
Mine Pakkaner
04-12-2016, 20:55
...
Ihlamur konusunda nedense alınan fidanların büyük çoğunluğu çiçek vermemekte. Belirli bir yaşa gelmesi mi gerekmekte. Yoksa aşı mı yapmak gerekiyor.
Ihlamurda genelde gençlik kısırlığı var. Genç yaşta çiçek vermiyor. Bir de tohumdan yetiştiği için aynı ağaçtan alınan tohumlardan bile yetiştirilen bütün bireyler eşit çiçeklenmiyor. Çok açan bir tanesinin kök sürgününü alabilirseniz bol çiçekli ıhlamurunuz olur.
evandevan5
05-12-2016, 09:05
Ne güzel bir toplantı olmuş. :)
mine hanım iyi günler
size özel mesajlarınıza mesaj attım ama çevap yazmadınız.
birkonu hakkında fikrinizi istiyecektim özel bir mevzu.
mine hanım iyi günler
size özel mesajlarınıza mesaj attım ama çevap yazmadınız.
bir konu hakkında fikrinizi istiyecektim özel bir mevzu.
http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm
Özel mesaj ile cevap istemeyin, cevap vermeyin
Özel mesaj aracılığı ile cevap istemek, tüm üyeleri sorudan ve ona verilecek (başka kişilerin de işine yarayacak) cevaptan mahrum etmek demektir. Sadece sizin işiniz görülür, bencilce bir tavır sayılabilir. Bu nedenle sorularınıza özel mesaj aracılığıyla cevap istememeli ya da sorulara özelden cevap vereyim dememelisiniz.
Daha da özel bir konu değildir umarım :)
çamkokusu
10-12-2016, 12:43
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062-25.htm
sadece kendi mesajımı nasıl yapıştırırım bilemedim.Son mesajda sorulanları yanıtlar mısınız?
Mine Pakkaner
12-12-2016, 15:56
İlaçlama yapmamız için illaki bitkinin hasta mı olması lazım?Önlem amaçlı hastalık ortaya çıkmadan ilaçlasak olur mu?
Virütik hastalıklar için bir reçeteye rastalayamadım.Oksijenli su bunu sağlar mı?
Ev yapımı tarifler doğrudan tesirlidir, sadece hastalık veya zararlı varsa uygulama yapılır. Basit terkiplerdir, stabil ve kalıcı etkili değildirler, bu yüzden sık sık uygulama gerektirebilir.
Virüslerin çaresi henüz yok. Oksijenli su dezenfektan etkisiyle kullanılabilecek olanların içinde en uygunudur.
Merhaba Mine hanım,
Bu sonbaharda ağaçlarıma %2 lik hazır bordo bulamacı attım. Kayısılarımda ve eriklerimde kabuklu bit olduğunu görüp 1 hafta sonra gülleci bulamacı attım. Bu ikisinin karışmaması gerektiğini biliyorum ancak aralarında uygulama olarak ne kadar zaman olması gerektiğini bilmiyorum. Bu uygulamam yanlışsa, ağaçlarımda toksik etki yapar mı? yaparsa bunu nasıl anlayabilirim?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
16-12-2016, 12:52
Tarku siz ikisini karıştırmamışsınız, ayrı ayrı zamanlarda atmışsınız. Karıştırmaktan kastımız iki solüsyonu aynı kapta karıştırıp atmak. Arada bir hafta bırakmanız da iyi olmuş.Kabuklu bite gülleci bulamacı hiç denemedim. Etkisini görürseniz bana da söyleyin. Yazlık yağ kullanıyorum mücadelede.
İkisini bir hafta arayla atmanızın toksik etki yapacağını düşünmüyorum.. Kolay gelsin.
Mine Pakkaner
16-12-2016, 13:32
...ıhlamur fidanı aldım.... aradan 4 yıl geçmesine rağmen hala çiçek açmadı acaba çiçek açmayacak mı ya da biraz daha sabırlı mı davranmalıyım. Satın alırken orada bulunan görevli yaprağını elleyip "Bunun yaprağı yumuşak, bu dişidir." demişti. Diğer bir konu da komşum ıhlamur ağacının enine köklendiğini ve apartmanın temeline zarar vereceğini belirtmektedir...
Ihlamur genelde 7-8 yaşından sonra çiçek veriyor. Dişi ve erkek bireyleri de yok. Çiçekleri hermafrodittir. Yani çiçekte hem erkek hem dişi organ bulunur. Erkek veya dişi çiçekleri veya sadece erkek çiçek açan, sadece dişi çiçek açan bireyleri yoktur. Bazen hermafrodit çiçeklerin kendi kendilerini dölleyememe sorunu olabilir. Eğer yakınına bir ıhlamur daha varsa oradan tozlaşır. Ya da ağaca çok açtığını bildiğiniz bir çeşitten aşı yapabilirsiniz. "T " aşıdan güzel sonuç alanlar var.
Apartmanın temeline veya duvarına ne kadar yakın dikim yaptınız bilmiyorum ama Ihlamur kökleri bir okaliptüs, incir, dut, akasya kökü gibi değildir. Elbette ki kazık köklü değil saçak köklüdür ama kökleri yukarıda saydıklarım gibi çok yüzlek gelişmez.
Tarku siz ikisini karıştırmamışsınız, ayrı ayrı zamanlarda atmışsınız. Karıştırmaktan kastımız iki solüsyonu aynı kapta karıştırıp atmak. Arada bir hafta bırakmanız da iyi olmuş.Kabuklu bite gülleci bulamacı hiç denemedim. Etkisini görürseniz bana da söyleyin. Yazlık yağ kullanıyorum mücadelede.
İkisini bir hafta arayla atmanızın toksik etki yapacağını düşünmüyorum.. Kolay gelsin.
Cevabınız için teşekkür ederim. Bu başlık size sorulan sorular için, bu yüzden yanlış bir şey yapıyorsam kusura bakmayın.
Youtube'ta gülleci bulamacı hakkında yayınlanan bir video seyrettim. Yapılışını ve etki ettiği zararlıları anlatan, Yüksek ziraat mühendisi Kadir GÖÇERİ'ye dün ulaştım. Sağolsun, yaptıkları araştırma sonuçlarını hiç bir kompleks göstermeden uzun uzun anlattı. 3 farklı bahçede yaptıkları uygulamalarda; 2 bahçede %1oo, 1 Bahçede %75 oranında başarı sağlandığını söyledi. Bu karışımın etkili olabilmesi için, sürekli kullanılması gerektiğini, diğer öldürücü ilaçlar gibi " attım öldü" demenin yanlış olacağını söyledi.
Size sormuş olduğum soruları ona da sordum. Bordo bulamacından sonra, gülleciyi atmam halinde aralarında 10 gün, önce gülleciyi sonra bordo bulamacını atmam halinde aralarında 3 gün olması gerektiğini anlattı. Ayrıca gülleci bulamacının iç kurduğu yumurtalarında da belli oranda etkili olduğunu ancak iç kurdu ilacı atmam gerekirse Alkalilerle karışabilir ilaçları gülleci ile karıştırarak atabileceğimi söyledi.
Şimdi sorum; alkali ile karışabilecek iç kurdu ilaçları nelerdir?
Mine Pakkaner
16-12-2016, 13:44
Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
İlaç ismi ise veremiyorum. Herhangi bir zirai ilaç bayisine gidip iç kurdu ilaçlarının etiketlerine tek tek bakmanız gerekir.
çamkokusu
17-12-2016, 18:49
Bitkiler hastalığa yakalanmadn önce önlem olarak ne yapılmalı?Bir tarif var mı?
Mine Pakkaner
19-12-2016, 19:28
Elbette, bu konuda bitki bağışıklık sistemini güçlendirecek tedbirler almanız en önemli önlemlerden.
Sulama, havalandırma, zamanında yapılacak bakım hep bitkiyi sağlıklı tutar. Dökülen hastalıklı yaprakların temizliği, budama, zararlıların izlenmesi, hastalıkların izlenmesi çok önemli.
Peki bağışıklığın güçlü tutulması için ne yapmalı derseniz, aşırı azotlu gübrelemeden kaçınmak gerektiğini, fosfor ve potasyumu dengelemek gerektiğini, unutmayın. Toprağı güçlü tutarsanız bitkiyi de güçlü tutarsınız. Solucan gübresi, kompost, humik ve fulvik asit, mikrobiyal gübreler, organomineral gübreler, ev yapımı enzimler kullanın. Kompost çayı bağışıklığı arttırır. Ticari aktivatörleri de kullanabilirsiniz ISR 2000, CropSet vs. Deniz yosunu preparatları kullanabilirsiniz. Bunun dışında ev bitkilerinde oksijenli su solüsyonu, aspirinli su solüsyonu kullanmak bağışıklık sitemini tetikler.
Bu arada olur olmaz tarım ilacı da kullanılmamalı. Etmenler bu şekilde ilaçlara dayanım kazanıyor ve bitkilerin hastalıkları daha zor tedavi oluyor.
çamkokusu
28-12-2016, 19:43
Bokashi hazırlıyorum bitkiler için.Ama sanırım yetmeyecek,kutuya yaklaşık bir kavonoz çay posası ekleyip bırakacağım.Bunun dışında irfan çayı da kullmaya karar verdim.
Aspirini bitkiler ne kadar büyüyünce uygulamalıyım?Yoksa her zaman uygulanabilir mi?
Ve ikinci sorum askı sistemi dediğimiz şey tam olarak ne? Nsıl yapılır?
Mine Pakkaner
30-12-2016, 19:02
Aslında bütün bu hazırladıklarınız bitkinizin bağışıklığını güçlü tutacaktır. Aspirini fide döneminde veya hastalık görürseniz verin. İrfan çayı oksijenli demlenen bitki çayıdır. Söğüt yaprakları ve dallarını bolca katarak hazırlayacağınız çay salisilik asit de içerecektir. Aspirinin aktivatörlüğü de zaten bu maddeden dolayıdır.Baharda taze yeşil sürgün ve yapraklardan çay yapın bitkiye verin, güçlensin.
Askı siteminden ne kastettiğiniz konusunu çözemedim.
çamkokusu
30-12-2016, 19:16
Aslında bütün bu hazırladıklarınız bitkinizin bağışıklığını güçlü tutacaktır. Aspirini fide döneminde veya hastalık görürseniz verin. İrfan çayı oksijenli demlenen bitki çayıdır. Söğüt yaprakları ve dallarını bolca katarak hazırlayacağınız çay salisilik asit de içerecektir. Aspirinin aktivatörlüğü de zaten bu maddeden dolayıdır.Baharda taze yeşil sürgün ve yapraklardan çay yapın bitkiye verin, güçlensin.
Askı siteminden ne kastettiğiniz konusunu çözemedim.
Bitkilerin dalları meyveleri taşıyamaz diye destek olarak kullanılan sistem.Anlayamadım nasıl yapılıyor vs.
Manchineel
04-01-2017, 20:15
Antalya civarlarında agave bitkisini en iyi nasıl yetiştirebiliriz?
çamkokusu
05-01-2017, 15:11
http://www.agaclar.net/forum/1491723-post25.htm
Mine hanım,ilgili başlıkta sorumu sordum.
Mine Pakkaner
16-01-2017, 16:52
http://www.agaclar.net/forum/1491723-post25.htm
Mine hanım,ilgili başlıkta sorumu sordum.
Aynı yerde cevapladım.
Mine Pakkaner
16-01-2017, 16:54
Antalya civarlarında agave bitkisini en iyi nasıl yetiştirebiliriz?
Agave Antalya' da sanki doğal ortamında yetişiyormuş gibi kolay ve başarıyla yetişiyor. Zaten çok bakım isteyen bir bitki değil. Gevşek, geçirgen, kumlu ve organik maddeli bir harçla dikim yapın. Güneşli havadar bir yere dikin, yavrular fazla çoğaldığında ana bitkiyi örselemeden alın, aşırı sulamadan kaçının.
Mine Pakkaner
16-01-2017, 17:01
Bitkilerin dalları meyveleri taşıyamaz diye destek olarak kullanılan sistem.Anlayamadım nasıl yapılıyor vs.
Dalların meyveyi taşıyamaz olması durumuna tarımsal yetiştiricilikte aslında izin verilmez. Çünkü taşıyamazsa ya meyve döker ya da dallar kırılır.
Son dönemde bazı özel yetiştirme tekniğiyle şeftali vs meyve ağaçları hani neredeyse yere paralel olacak kadar geniş açıyla budanıyor. Bu durumda dalları desteklemek gerekebilir. Ağacın dallarının toplanıp hortum veya damla sulama borusuyla sarılıp desteklendiğini görüyoruz. Çok meyveli dallara üretici alttan dayak da koyar.
Doğrusu gerekirse meyve seyreltmesi yapıp ağacı yormamaktır.
çamkokusu
17-01-2017, 15:26
Ispanak-2 tohum bir saksıya
Kadife-3 tohum bir saksıya
Kına-2tohum bir saksıya
Tohum sayısını ve ekeceğim türleri verdim.Kaç lt lik saksı kullanmalıyım?
https://www.agaclar.net/forum/1492662-post27.htm
İlgili başlıkta soruyu sordum.
çamkokusu
18-01-2017, 13:38
https://www.agaclar.net/forum/1492748-post180.htm
İlgili başlıkta sorumu sordum.
Mine Pakkaner ile tanışmak ve sorularını iletmek isteyen İzmirli arkadaşlar, yarın (20 Ocak 2017) AGROEXPO EUROASIA 2017 Tarım Fuarında, Ziraat Mühendisleri Odası standında kendisini bulabilir.
Mine Pakkaner 20 ocak saat 12.00'de
BİOHUMUS Organik Gübre için AGROEXPO EUROASIA 2017 Tarım Fuarında
"Organik Kompost Gübre Kullanımı ve Önemi"ni anlatacaktır.
çamkokusu
22-01-2017, 09:11
http://www.agaclar.net/forum/1437687-post2.htm
Çok aramama rağmen yabncı siteler hariç satış yok,nereden bulunur onu da anlayamadım.Yardımcı olursanız çok makbule geçer...
sardunya18
21-02-2017, 15:32
Mine hanım kapalı balkonda yetişdirdiğim bir limonum var .Geçen sene tarla toprağı karıştırarak saksısını büyüttüm ama o zamandan beri keyifsiz bu sene birazda dondan etkilendi.Saksısını ve toprağını değiştirmek istiyorum nasıl bir saksı harcı hazırlamalıyım .Saksı değiştirirken köklerin toprağını iyice alsam köklere zarar verirmiyim .Mart başında bu işlemi yapmak istiyorum uygun mudur.Çok teşekkür ederim şimdiden;)
Mine Pakkaner
22-02-2017, 18:12
Sakın toprağı almayın ve kökleri boşaltmayın, muhtemelen geçen saksı değiştirmenizde de kökler hırpalandı, bir de don etkilemiş. Subtropik bir bitki, düşünün İzmir bile kışın soğuk geldiği için kapama limon bahçeleri yok. Don hasarı çok önemli. Ben sizin yerinizde olsam bu sene saksıyı ellemem, yaşarsa toparlansın diye beklerim.
sardunya18
23-02-2017, 10:17
Çok teşekkür ederim peki bu aşamada solucan gübresi kullanayım mı? .Yeni sipariş verdim birkaç güne elimde olur ne kadar kullanmak gerekir .Toprağında solucan olması bir zarar verir mi ? Birkaç küçük solucan gördüm .
Kuru dalları var onları ne zaman kesmeliyim .Üzerinde nerdeyse hiç yaprak kalmadı .Çok soru sordum kusura bakmayın tekrar teşekkür ederim.
Bir iyi haber yeni küçük yapraklar geliyor :p
Mine Pakkaner
05-03-2017, 11:59
Solucan gübresini kullanın. etiket dozunda verebilirsiniz. Topraktaki solucan zararlı değildir. Yeni süren yapraklar gelişsin ondan sonra kesim yaparsınız.
safaguclu
05-03-2017, 20:03
Merhaba Mine Hanım,
Saksıda yetiştirmeye çalıştığım fuyu fidanımın gövdesinde çatlaklar oluştu, aşı yeri biraz sıkıntılı. Sebebi ve çözümü konunda yardımcı olursanız sevinirim.
nk_tarim
10-04-2017, 19:39
Mine hanım merhaba,
Topraksız sistem, perlit-torf ortamında çilek çalışacağım. Bölge Güney Rusya, Kafkasya bölgesi. Fide olarak taze fide kullanacağım. Ancak gecikmelerimiz sebebiyle sera faaliyete geçemedi ve fideleri henüz dikemedik. Bir ay içerisinde dikime hazır hale gelebileceğiz ancak dikim sezonunu kaçırdık mı sizce? Yeni gelecek eylül-ekim dönemini beklemek daha mı mantıklı olur? Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkür ederim. İyi çalışmalar
çamkokusu
10-04-2017, 21:52
http://www.agaclar.net/forum/1502542-post13.htm
İlgili başlıkta sorumu sordum.
Bu soruyu sardunya başlığında da sordum ama kimse cevap vermedi. Bir de size sormak istiyorum. Benim de sardunyalarım da bu sene bir soru var. Bir sürü tomurcuk var diye seviniyordum ama çiçekler tam açamıyor, yaprakları kıvrılıyor😢. sorun nedir acaba?
Mine Hanım benim de bir sorum olacak, internette aradım ama bir cevap bulamadım.
Karaağaçlarda daha sıklıkla gördüğüm ama gürgende de rastladığım sığla kabuğuna benzer oluşumların nedeni nedir acaba? İnternette ulmus proceranın gövdesinin buna benzediğini gördüm ama zelkova da da olabiliyormuş.
Karaağaçta:
645808
Gürgende:
645809
http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1295-14.htm
http://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1726-26.htm
Benim de bu iki yerde sorularım var. Mesaj tekrarı olmasın diye yazdığım linkleri yolluyorum. Kusura bakmayın yeni üyeyim. :)
Mine Pakkaner
04-05-2017, 21:12
...
Saksıda yetiştirmeye çalıştığım fuyu fidanımın gövdesinde çatlaklar oluştu, aşı yeri biraz sıkıntılı. Sebebi ve çözümü konunda yardımcı olursanız sevinirim.
Nasıl bir yerde koşulda yetiştiğini öyküsünü bilmeden, hatta tam boy bir fotosunu bile görmeden cevap vermek ne zor bilseniz. Trabzon hurmalarının kabuk yapısı lentiselli ve yaşlanmaya başladıkça da çatlaklıdır. Üstteki fotoda biraz soğuk sıkıntısı da görülüyor gibi ama dediğim şekilde, nerede durduğunu bile bilmiyorum. Aşı uyumsuzluğu mu mekanik hasar mı tam karar veremedim. Ağacınız genelde sağlıklı mı, ne durumda?
Mine Pakkaner
04-05-2017, 21:24
...
Topraksız sistem, perlit-torf ortamında çilek çalışacağım. Bölge Güney Rusya, Kafkasya bölgesi. Fide olarak taze fide kullanacağım. Ancak gecikmelerimiz sebebiyle sera faaliyete geçemedi ve fideleri henüz dikemedik. Bir ay içerisinde dikime hazır hale gelebileceğiz ancak dikim sezonunu kaçırdık mı sizce? Yeni gelecek eylül-ekim dönemini beklemek daha mı mantıklı olur?...
Kaçırdığınız bir şey yok, frigo fidelerle yaz dikimi yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Mine Pakkaner
04-05-2017, 21:28
http://www.agaclar.net/forum/1502542-post13.htm
İlgili başlıkta sorumu sordum.
Bukaşi ve EM konusunda çok derin tecrübem yok. Ancak şu haliyle sulandırıp toprağa uygulayabilirsiniz, kaç aylık gübre sonuçta, ben olsam ayrışmayan parçalar dediklerinizi süzüp kullanırım.
Mine Pakkaner
04-05-2017, 21:36
...Bir sürü tomurcuk var diye seviniyordum ama çiçekler tam açamıyor, yaprakları kıvrılıyor...
Sardunyada çiçeklerin tam açamadan kıvırcıklaşması hem ıslaklıktan hem de çok gübreden kaynaklanır.
İki sulama arası mutlaka toprağın üstten iki parmak kısmı kurusun. Uzun süre gübreli suya maruz kalmasın.
Mine Pakkaner
04-05-2017, 21:51
...
Karaağaçlarda daha sıklıkla gördüğüm ama gürgende de rastladığım sığla kabuğuna benzer oluşumların nedeni nedir acaba? ...
Hiç bildiğim bir konu değildi sizin için araştırdım ve bunun bazı karaağaçlarda genç sürgün karakteristiği doğal bir yapı oldugunu gördüm. selamlar.
Mine hanım fidelerde devrilme hastalığı yani damping off hastalığına kimyasal ilaç olmadan doğal yoldan çözüm var mı acaba sarıçamlarımın hepsi öldü de?
mister73
12-05-2017, 09:00
Face'de rastladım
Facebook hesabımı yıllar önce kapatmış olduğum için oradaki haber ve gelişmeleri sizin aracılığınızla öğrenmek çok keyifli oluyor, sağolun varolun.
safaguclu
19-05-2017, 14:32
Nasıl bir yerde koşulda yetiştiğini öyküsünü bilmeden, hatta tam boy bir fotosunu bile görmeden cevap vermek ne zor bilseniz. Trabzon hurmalarının kabuk yapısı lentiselli ve yaşlanmaya başladıkça da çatlaklıdır. Üstteki fotoda biraz soğuk sıkıntısı da görülüyor gibi ama dediğim şekilde, nerede durduğunu bile bilmiyorum. Aşı uyumsuzluğu mu mekanik hasar mı tam karar veremedim. Ağacınız genelde sağlıklı mı, ne durumda?
Tekrar merhaba,
Yaklaşık 2 senedir saksıda balkonda yetiştiriyorum, aldığımda 2 yaşında idi. Ağaç sağlıklı, meyve bile tuttu. Önerileriniz için şimdiden teşekkürler...
çamkokusu
28-05-2017, 19:54
Bukaşi ve EM konusunda çok derin tecrübem yok. Ancak şu haliyle sulandırıp toprağa uygulayabilirsiniz, kaç aylık gübre sonuçta, ben olsam ayrışmayan parçalar dediklerinizi süzüp kullanırım.
Son kez iyice ayrışsın diye serumu dökeceğim,sonra blender veya mikserle sulandırıp toprağa vereceğim artık.Teşekkürler cevap için.
Mine Pakkaner
03-06-2017, 16:55
...aldığımda 2 yaşında idi. Ağaç sağlıklı, meyve bile tuttu. Önerileriniz için şimdiden teşekkürler...
Her şey yolunda görünüyor, adınıza sevindim. Ancak daha geniş bir saksıya almak gerekiyor balkonda bakmak için, seneye kış sonu saksı büyütün, geri kalan ne yapıyorsanız devam, baksanıza pek memnun halinden, maşallah.
muratcolak
03-06-2017, 18:59
Kayinpederimin bahcesindeki kayisi agaci her sene yapraklar bu sekilde delik desik ve kayislarin cogu sokulmus sekilde oluyor...Ne oldugunu ve caresini söylerseniz çok sevinirim.
Merhaba Mine hanim benim iki tane sardunyam virus hastaligina yakalanmis ilgili baslikda sorusdum teshisi siz koymustunuz.Simdi bu hastaligin tedavisi yokmu efendim dipden budasam? **** hangi ilaci kullansam? Peki tohumunu toplayip eksem yene ayni hastaligi tasiyarmi? Cevaplandirirsaniz sevinirem tesekkurler simdiden. Saygilar efendim
Отправлено с моего SM-J320H через Tapatalk
Mine Pakkaner'i izlemek için ayrıntılar bu linkte...
http://www.agaclar.net/forum/images/misc/paperclip.gif (http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=1828240&pp=25&page=2#) "Toprağın Şifası" Televizyon Programı (Bereket TV) (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/41045.htm)
Mine Pakkaner
08-06-2017, 15:25
Kayinpederimin bahcesindeki kayisi agaci her sene yapraklar bu sekilde delik desik ve kayislarin cogu sokulmus sekilde oluyor...Ne oldugunu ve caresini söylerseniz çok sevinirim.
Resimlerden çok iyi anlayamıyorum ama delik delik yapraklar genelde bakteriyel yaprak lekesi hastalığının işi. Şu aşamada yapılacak bir şey yok. Budama sonrası ve gözler henğ patlamadan önce bakırlı preparat uygulayın. Meyvelerde bu şekilde bir dökümün pek çok sebebi olabilir. Bu dökümler genelde hastalık veya zararlıdan kaynaklanmaz. Hava şartlarından sulama şartlarından beslemeden vs kaynaklanan sorunlar olur. Ağaç bazen besleyebileceğinden fazladını da döker. Meyve yetiştiriciliği başlığımızda ilgili konuyu bulursanız çok faydalanacaksınız.
Mine Pakkaner
08-06-2017, 15:26
Merhaba Mine hanim benim iki tane sardunyam virus hastaligina yakalanmis ilgili baslikda sorusdum teshisi siz koymustunuz.Simdi bu hastaligin tedavisi yokmu efendim dipden budasam? **** hangi ilaci kullansam? Peki tohumunu toplayip eksem yene ayni hastaligi tasiyarmi? Cevaplandirirsaniz sevinirem tesekkurler simdiden. Saygilar efendim
Отправлено с моего SM-J320H через Tapatalk
Saygı bizden, sağolun efendim. Hastalıklı bitkiden kesinlikle ğretim materyali alınmaz. Ne tohum ne çelik. Viral hastalıkların maalesef tedavisi yok.
mister73
08-06-2017, 18:33
Mine hanım, yabancı bir kaynakta lavanta ile başarılı bir uygulama olduğunu okumuştum. Ülkemizde bilyeli İzmir kekiği, adaçayı veya lavanta herhangi bir zeytinlikte kardeş bitki olarak kullanılabilir mi? Teşekkürler.
Merhabalar,
Evde yetiştirdiğim Schefflera bitkimin yapraklarında bit gibi bazı parazitler ortaya çıktı. Bunlardan nasıl kurtulabilirim? Fotoğraflar aşağıdadır. İyi günler.
[/URL]https://i.hizliresim.com/POp43O.jpg (https://hizliresim.com/g9nzlO)
[URL="https://hizliresim.com/POp43O"]
eren eren
08-12-2017, 14:54
ilk olarak o çiçeği peteğin/ısıtıcının yanından alın.(almazsanız çiçeğiniz zarar görebilir.)
sonra arap sabununu suya karıştırıp çiçeğin her tarafına bir sprey yardımıyla püskürtün (toprakta dahil ).
bu işlemi böcekler gidene kadar uygulayın.(korkmayın arap sabunu çiçeğinize zarar vermez, bende uyguladım).
bir faydam dokunduysa ne mutlu bana ...
saygılarımla...
Mine Hanım, merhaba.
Urla'da sahile yakın oturuyorum, 70 m2 bir alanı çimlendireceğim, sulama problemim yok (şehir suyu kullanacağım), toprağım killi bir toprak ama sitede yazılan usüllerle (kum-gübre-leonardit vb.) 4-5 aydır ekime hazır hale getirdiğimi düşünüyorum. Malum birçok tohum çeşidinden nasıl bir karışım kullanmalıyım? Mesela bermuda çeşidini istemiyorum, üzerine basılacak, sahil ve çevre şartlarına dayanıklı nasıl bir karışım kullanmalıyım?
sardunya18
14-03-2018, 11:32
Merhabalar Mine hanım http://www.agaclar.net/forum/1533813-post291.htm bir soru sordum bakabilir misiniz
Mine Pakkaner
15-03-2018, 09:36
Deniz suyu serpintisi geliyorsa Bermuda türlerinden başka çareniz yok.Toprağınız killi kireçli olduğunu tahmin ediyorum bahçenize 0,7 m3 kaba tuzsuz inşaat kumu ve 0,7 m3 kompost karıştırıp toprak iyileştirilmesi sağlanırsa çiminiz uzun süre dayanır.Tuz serpintisi gelmiyorsa poa içermeyen karışımlar kullanabilirsiniz.
Mine Pakkaner
15-03-2018, 09:39
Merhabalar Mine hanım http://www.agaclar.net/forum/1533813-post291.htm bir soru sordum bakabilir misiniz
Zararlı için yaprak altını kontrol edebilirsiniz ancak çok çiddi besin eksikliği gözüküyor.İz element içeren dengeli gübre veriniz.
Efendim merhabalar, Konya merkezde 8 daireli bir apartman bahçemiz var. Çimlerimiz ve ağaçlarımız için birde yeni çiçekler için tavsiyenizi rica edecek idim.
Öncelikle çimlerimiz zayıf ve sıkıntılı. Araştırdığım kadarı ile her biçimden sonra sıvı gübre takviyesi ile beslemeyi düşünüyoruz.
Bolca çam tarzı ağaçlar var tam türlerinide bilmiyorum ama çok kaliteli şeyler değiller.
Bunlar 1 metre aralıkla ekilmiş ve 150 tane civarındalar. Bahçemiz oldukça büyük. Ve çiçeğimiz az oldukça güller meyve ağaçları falan varda. Çiçeğimiz hiç yok. Ağaçların arasını arkasının çimlerini biçmek çok zor ve zahmetli. Bunları kaldırıp ağaçların arasına çiçek ekmek istiyoruz. Talebimiz. Ekince ölmeyecek, her yıl yeniden ekmemiz gerekmeyecek görüntüsü güzel çiçek tavsiyesinde bulunur musunuz ? bir peyzajcı en iyi alev çalısı olur dedi.
Fotoğrafları yüklüyorum lütfen bilgi ve birikimlerinizi bizden esirgemeyin. Teşekkür ediyorum.
https://i.hizliresim.com/nOa99R.jpg
https://i.hizliresim.com/vjlAAp.jpg
https://i.hizliresim.com/1J3aaG.jpg
https://i.hizliresim.com/LbX88b.jpg
bahçenin bir kısmı sadece. Baya büyük bir bahçe. ( rainbird marka otomatik sulama sistemi ile sulanıyor. )
leaguebibers
15-03-2018, 11:07
Mine hanim turunç çögür yetiştiriciliginde tohumdan çikan fideler 5 cm kadar oldu şaşirtmaya kadar olan kisimda hangi ilaçlari kullanmayi tavsiye edersiniz kibrisda yapiyorum yazlari sicak geçer hastaliga ve mantara yakalanmamasi için tavsiyeniz nedir.
Portakal Rengi
27-03-2018, 11:42
Merhaba,
Forumdan edindiğim bilgiler yardımıyla çimlendirme yapmaya başladım. Bir tohum dışındakiler çimlendi. Su kabağı tohumu çimlenmiyor. Aldığım kişi, bir gün suda beklet toprağa göm demişti.
İlk denemede çimlenmeyince, 1,2,3,4 gün suda beklettiklerimi ayrı ayrı viyol gözlerine yerleştirdim. Sonuç alamadım. Tohumları yatay, ucu yukarıda ve aşağıda şeklinde denedim. Yine sonuç alamadım. Alttaki tohum resmi 21 gün toprak altında kalıp, kalıbını bozmayan tohumların resmi. (20-25 mm boyunda)
669060
Aynı uygulamayla çimlenen diğer tohumlarımın resmini de ekliyorum.
669061
Diğerleri (domates, üç tür kabak, iki tür karpuz, kavun ) eş koşullardakı ısı (20 C), ışık ve nem koşullarında çimlendi. Ne yapmam gerekiyor ?
Mine Pakkaner
04-04-2018, 10:51
...Çimlerimiz ve ağaçlarımız için birde yeni çiçekler için tavsiyenizi rica edecek idim.
...
Çimlerinize sezona girmeden önce şimdi sıvı hümik asit ve deniz yosunu uygulayın. Bir hafta sonra da azotlu gübre verin. Seneye kışın üzerine kompostla kumlama yaparak kışa sokarsınız. Boşluklara yama yapın.
Ağaçlarınızın arası ve önünden de yarım metra kadar açın, bir bordür yaptırın. Düz bir bahçeniz var, bir peyzaj mimarına ihtiyacınızı anlatıp tasarım yaptırabilir ve sonra kendiniz apartman olarak uygulatırsınız.
Ben sizin yerinizde olsam gülle devam ederim. Boydan arka sıraya iri çiçekli güller, önüne de bodur minyatür güller dikerim. Minyatür gül bol açar. Kışın çiçekli olmayacaklar, onu da bahçeyi kışlık mevsimlikle (süs lahanası, hercai menekşe vs) süsleyerek yaparım.
Mine Pakkaner
04-04-2018, 10:53
Mine hanim turunç çögür yetiştiriciliginde tohumdan çikan fideler 5 cm kadar oldu şaşirtmaya kadar olan kisimda hangi ilaçlari kullanmayi tavsiye edersiniz kibrisda yapiyorum yazlari sicak geçer hastaliga ve mantara yakalanmamasi için tavsiyeniz nedir.
Hastalık olmadan ilaç kullanmayın. Mümkünse ev koşullarında kompost çayı yapın verin, olası hastalıkları baskılar, korur. Forumda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Mine Pakkaner
04-04-2018, 11:20
... Su kabağı tohumu çimlenmiyor. Aldığım kişi, bir gün suda beklet toprağa göm demişti.
... Ne yapmam gerekiyor ?
Normalde bir iki gün suda bekletmek yeter, en geç 15-20 günde de çimlenir ancak bu tohum çimlenme özelliğini kaybetmiş de olabilir. Bazı sert kabuklu tohumları çimlendirmek için yüzeylerini hafifçe zımparalarız, su emmesini sağlarız, en son onu deneyin. Yine olmazsa bilin ki sorun sizde değil.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.