View Full Version : Havai Köklendirme (Dalda Köklendirme)
Bir limon ağacım var. Canlı ağaçta, dallardan birini köklendirmeye karar verdim.
Toprağa yakın dallardan birinin dip kısmından, 2 cm kadarlık kısmın kabuğunu, maket bıçağıyla kaldırdım. Bir kumaşa saksıdan biraz toprak aldım ve sardım. Nemin uzun süre kalması için bezi biraz kalın sardım. Buharlaşmanın hızlı olmaması için üzerini bir kat naylonla kaplayıp bağladım. Dalın eğimi nedeniyle fazla su kendiliğinden akacak...
Bakalım ilk denemem nasıl sonuçlanacak :)
Erkan Aktaşgül
23-07-2005, 12:08
İnşallah tutar diyerek birkaç şey ekleyeyim;
Bu iş için genelde torf gibi suyu iyi tutan türde topraklar sarılıyor dallara. Yani herhangi bir saksı toprağı işini görmeyebilir. Ayrıca sarılan bölgenin siyah veya koyu renk bir naylonla kapatılması o bölgenin karanlık olmasını sağlayarak daha çabuk sonuç almaya yarar.
Şimdiye kadar hiç deneme fırsatım olmadı ama bildiğim kadarıyla 1-2 haftada bir o bölgeyi açıp su ekleniyor ve köklenmenin olup olmadığı kontrol ediliyor.
Dalların ana gövdeye tutunduğu yerlere çok yakın yerlerden değilde genelde dalların orta kısımlarından yapıldığını görmüştüm. Tam bilemiyorum..
Air-layering de denen bu tenik için en uygun zamanın Nisan-Mayıs ayları olduğu söyleniyor.
Herşeye rağmen tecrübenin yerini hiçbirşey tutmuyor. Umarım köklenir :)
bonsaireef
24-07-2005, 00:16
Nisan ayında air-layering yapılması gerektiğini bildiğim için, yapmak istediğim ama geç kaldığım bazı uygulamaları ertelemiştim.Ama için için de merak ediyordum acaba bunu bu aylarda yapsak ne olur diye.
Vildan Hanım merakımız sizin sayenizde geçecek.Umarım başarılı olursunuz.Sonuçları bekliyoruz.
bonsaireef
24-07-2005, 00:23
Söylemeyi unutmuşum bende bir incir var.Gövdesinin bir kısmı toprağa yakın gidiyor.Bu gövdenin neresini toprakla kapatırsam derhal ordan kök veriyor.Yani gövde toprağı görsün köklenmesi için yetiyor.
Neden olmasın belki sizin girişiminizde başarılı olur.Hep şunu savunuyorum; uğraştığımız materyal bir canlı, bir canlı ile uğraşırken hiçbir zaman kesin kurallar koyamazsınız.
Erkan Aktaşgül
24-07-2005, 17:35
Nasıl yani?? Kabuğunu kaldırmadan kök mü veriyor ağaç??
Ne arsız ağaçmış o öyle.
Yenmez onun meyvesi :o
Bazı ağaç türlerinin gövedeleri odunlaşmış olmasına rağmen "uyuyan tomurcuklar" denilen tomurcuklar bulunur. Bunlar bazı durumlarda (özellikle gövdede yaralar meydana geldiği zaman aktif hale geçerler.
bonsaireef
25-07-2005, 21:58
Sanırım bu incire has bir özellik.Gövdenin neresi toprağa değerse oradan kök veriyor.Kabuğunu kaldırmaya gerek yok.
Acaba diyorum ben bunun çok uzuyan bir dalına toprak sarsamda kök verir mi?Kesmeye kıyamıyorum ama çok uzadı.
Nedense böyle şeyleri okuyarak anlayamıyorum :(
Fotoğrafını görsem belki...
Malinanın yaptığını, ben de mandalina ağacında yapabilir miyim acaba..?
Ya ağaca zarar verirsem..
Buna yazacak şey bulumıyorum. Sadece gülebiliyorum :D
35 yıllık mandalina ağacını kurutacak değilim herhalde..
Doğru anlamak istiyorum sadece ..
:(
Ağacın bir dalına uygulayacağına göre en kötü ihtimalle o dalı kaybedersin. Bu nedenle küçük bir dal seç :)
Erkan Aktaşgül
26-07-2005, 16:36
Bu teknikle ilgi fotoğrafların da olduğu bir kaç tane link vereyim. Sanırım işinize yarar. Yalnız bu konu içerisinde bahsedilen toprak sarma mevzuunda kabuğu soymak yok, fotoğraftakilerden farkı o. Kafanız karışmasın..
http://internetbonsaiclub.org/content/view/27/134/
http://www.bonsaitree.com/bonsaiaid/articles/abal_1.html
http://www.bonsaiprimer.com/creating/layering/layering.html
Teşekkürler, daha iyi oldu..en azından benim için :)
Kabuğu linklerdeki gibi tamaman sökmeyip, sadece kaldırıyoruz di mi?
Sonrada malina ne yaptıysa onu yapıyorum..
Fotoğraflarda dikkatimi çeken, sargı için alüminyum folyo kullanılıyor, böyle olursa sargı içinde köklenme koşulları naylona göre daha iyi muhafaza edilir sanırım.
Bir de yine fotoğraflarda gördüğüm kadarı ile, topraga kök hormonu dahil ediyorlar..
ama ben öyle bir şey yapmam..hormonsuz mandalina oldun di mi ama..
Tekrar teşekkür, heyecan mı yaptım ne ..
:)
Erkan Aktaşgül
26-07-2005, 17:48
Genelde bu uygulamada dalın 360 derece boyunca 3-5 cmlik genişlikteki kabuğu soyulur. Bazı uygulamalarda ise 360 değil sadece 180 derecelik bölümün kabuğu kaldırılır. Malina bir dalın 2cm kalınlığındaki bölümünün kabuğunu kaldırıp yapmış. Yani fotoğraflardakiler gibi.
Bonsaireef ise incirde hiç kabuk kaldırmadan dala toprağı sarıp kapatmış. Bunu ben ilk defa duydum ki bazı ağaç türlerinde olmaması için bir sebep de yok. Linkteki fotoğraflar farklı dediğim husus bonsaireefin uygulaması. Malinanın uygulaması sitelerdekiler ile aynı.
Aliminyum folyo veya siyah naylon farketmez, önemli olan o bölgenin nemini koruması için tercihen koyu renkli bir madde ile sarılması.
Köklendirme hormonu bitkinin genetiğini değiştirmez. O biçim hormon değildir yani :) Sadece sarılan bölümde köklerin daha hızlı ve güçlü çıkmasını sağlar o kadar. Çok pahalıymışlar, boşver.
Köklendirme hormonu konusunda söğüt suyu ile ilgili olarak yazılmış yazıya bakabilirsiniz
Söğüt suyu (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/6728.htm)
http://www.bonsaiartists.co.uk/default.aspx?cat=4&topic=3&item=1
Çok ideal bir dal olmasa bile bulduğum bir dala tarifler doğrultusunda bişeyler yaptım ama, bakalım olacak mı ?
Paketi ne zaman açmam gerekiyor..Köklenmiş midir?
bonsaireef
11-08-2005, 21:26
Bence daha köklenmemiştir.Biraz daha beklemenizi tavsiye ederim.Yalnız nemini kaybetmemesine özen göstermelisiniz.
Aslında aklıma bir şey takıldı ama sorsam mı sormasam mı tereddütteyim.
Şimdi daldaki kabuğu sıyırdık,
ıslak toprağı ( burada yaratıcılık örneği gösterip ıslak toprağı ıslak pamuğa sardım ) ıslak bez ile buraya bağladım.
Üzerini de naylon ile deli bağlar gibi bağladım.
Buradaki ıslaklık kendi süresince yetmek zorunda yani ben müdahale edemiyorum bu durumda.
Şırınga ile iç kısma su mu aktarsam ??
Bunları sormadım, hala sorarsam hakkımda ne düşünürler diye düşünüyorum...
Erkan Aktaşgül
12-08-2005, 15:36
Sonuçta kendim bu yöntemi denemedim ama sardığınız malzemeyi açtığınız anda kökler ölmeyeceği için zaman zaman (çok da kısa aralıklarla değil tabii) o sargıyı açarak toprağın ve dolayısıyla köklerin yeterli ıslaklıkta olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Hatta bence etmelisiniz.
Unutmayın kök budamasında kökler dakikalarca açıkta kalırlar ve kesilirler ama dikkatli yapılan bu tür işlemler ölmelerine sebep olmaz. O yüzden sanırım sargıyı açmaktan o kadar da korkmanıza gerek yok. Ama tabii açtığınızda kökler oluşmaya başlamışsa onlara çok nazik davranmayı unutmayın, çok hassas olurlar.
bonsaireef
13-08-2005, 18:54
Aybala bu uygulamaya ne zaman başladınız tam olarak bilmiyorum.Şunu söylemek istiyorum köklenme yaklaşık 6 haftada gerçekleşiyor.Bu sırada bakmanın pek bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.Bakmanın sizin merakınızı gidermek haricinde bir faydası olmaz sanırım.Çünkü eğer köklenme başlama sürecinde ise bakarken yeni oluşmaya başlayan köklere zarar verebilirsiniz.
Şırınga ile su vermenizde bence hiçbir sakınca yok.Bende bu yöntemi kullanıyorum.
Yalnız toprak kullanmak yerine kaya yosunu kullanmanız daha iyi sonuç verir.Ben kaya yosunu kullanıyorum.Çünkü bu uygulamayı yapan tecrübeli bonsai yetiştiricileri kaya yosunu kullanmak gerektiğini söylüyorlar.Yani ben tecrübeli olduğumdan değil öyle yapılması tavsiye edildiği için kullanıyorum :) .
bonsaireef
13-08-2005, 19:34
Aşağıdaki linkte air-layering konusunda güzel bilgiler ve resimler var:
http://www.bonsaitree.com/bonsaiaid/articles/abal_1.html
bonsaireef
17-08-2005, 20:56
İncirim çok uzamıştı.Kesmeden önce air layering yapmıştım.Air layering yaparken sarmak için saydam poşet vs gibi malzemeler kullanıyorum.İncirim köklenmiş bugün onu farkettim.
Sizde saydam malzemelerle sararsanız köklenmeyi görebilirsiniz.
Dün akşam sahildeki kayalıklar arasında, köklenmiş minik bir incir dalı buldum..
Onu söküp ekersem, köklendirme aşamasını atlamış olurum diye düşündüm.
Sökeyim mi?
Erkan Aktaşgül
30-08-2005, 12:16
Aslında bu tür işlemler için genelde sonbahar ayları tercih ediliyor bildiğim kadarıyla ama ben de Erguvan Muhibbi'ne katılıyorum. Sonuçta sanırım şu andaki yeri pek de korunaklı değil. Bir süre sonra orada bulamayabilirsin belki.
Alırsan ağacı fazla hırpalamamaya dikkat et tabi..
Üzgünüm, olayın ertesi günü yanıma kazıcı sayılabilecek bir aletle incircikin yanına gittim. Ama sökmek ne mümkün.
O minik ağaç, köklerini yanındaki kayanın altına doğru öyle uzatmış ki, arkadaşım ve ben bayağı uğraştığımız halde yerinden oynatamadık bile...İleride çok güçlü bir ağaç olacağı şimdiden belli.
Bu köklendirme aşamasında ki 2. denemem de başarısız oldu demek.
Azmin elinden bir şey kurtulmazmış ama.
Erkan Aktaşgül
30-08-2005, 23:28
Neyse, en azından doğal bir bonsai ile tanışmış oldun.
Kimbilir belki doğa izin verirse o da seneler sonra hala küçük bir ağaç olarak kalacak..
erkolgencer
05-09-2005, 07:46
dal köklendirmek kolay, kabuk kaldırmaya gerek yok. sık uyguladığım bir yöntemi anlatayım. küçük fidanlarda daha küçük kaplar kullanılabilir, ama büyük dallar için pet şişenin arka tarafını kesiyorsunuz, sonra kapağını çıkarıp baş aşağı dala geçiriyorsunuz. toprak-hayvan gübresi karışımını veya torfu şişenin içine dolduruyorsunuz, bu arada dalın şişenin ortasında (merkezinde) durmasına dikkat edin. Toprağı şıkıştırın ve düzenli olarak sulayın. yaprak dökmeyen türlerde her mevsim uygun oluyor, yeterki büyüme durmamış olsun. ****** en uygunu tüm türler için erken ilkbaharda başlamak. böylece dalın köklenmek için daha çok vakti oluyor.
selamlar
internette bonsai ile ilgili yaptığım araştırmalarda sizlerden haberdar oldum. Geçmiş yıllarda çeşitli kereler bonsailerim oldu ama herkesin başına geldiği gibi onları kaybettim. İlk bonsaimi rusyada bir botanik bahçesinden aldım. 3 ay sonra bonsailer yaprak dökmeye ve kurumaya başlayınca aldığım yere geri götürdüm ve yıllarca bonsailere bakan kadın beni nasıl kovacağını bilemedi. O zaman bonsai bağlılığım daha da arttı. Şimdi Türkiyedeyim ve daha tecrübeliyim. ama tecrübemi tarif edersem ilk günden 1 gün ilerdeyim. Bu iş bir derya .. bu forumlar ve yahoo group ile çok iyi işler başarmışsınız emeği geçen herkese tebrikler. bende yaptığım araştırmalarda yeni bulduğum bir siteyi size iletmek istedim gerçi herkesin haberi vardır ama olsun.. http://www.bonsaisan.8k.com/yapim.html
herkese tekrardan selamlar
bonsaisan
26-10-2005, 12:37
Bu teknik anaç bir ağaçın gövdesinde beyendiğimiz bir formda ki dal üzerinde uygulanır amaç kısa sürede zaten şekil almış bir dalı bonsai olarak işlemek ve normal bir fidanı 3 yıl gibi bir sergileme durumuna getirmekdense bu süreyi kısaltmak amaçı ile uygulanır.
İşlemler yukarıda anlatıldığı gibi yapılır ama bu ağaçın cinsi ile orantılı bir mevsimde dennemelidir.Benim tavsiyem kabuğunu kazıdığınız noktaya ki bu her açada kazımak doğru olamyaçaktır.Çünkü gövde içinde ki kalanları kestiğiniz için ağaç üst kımı besleyemez ve dal kuruya bilir.Bunun yerine dalın her 2 tarafından derin bir çentik açıp bu çentiğin içini torfla doldurup.Centiklerin arasınada kapanmayı önlemek için taş paçası koyarsanız ve daha sonra dış yüzeyide aynı şekilde torfla sabirleyim etrafını sarmak yerine bu bölgeye altını dalın kalında açılmın bir saksı yı dala geçirek yaparsanız hp bu saksıyı sulamakla nemi koruya bilrsiniz hemde köklenme gerçekleştiğinde saksının altından dalı kesip yeni ağaçınızı bu saksısı ile zarar vermeden taşımanız daha kolay olaçakdır.Bu konu ile ilgili bir uygulamayı fotoğraflayıp siz een kısa sürede yolamaya çalışaçağım.
erkolgencer
26-10-2005, 14:28
Birde Şu yöntemi deneyin. Daha sağlam, daha az ve daha kolay sulanıyor, kökü ile birlikte taşıma imkanı var. Aynı yöntem fidan çoğaltmak içinde kullanılabilir. Tek kötü tarafı pet şişeler, onlardan nefret ediyorum.
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2095
Baki Berk Kayalar
23-12-2005, 03:46
Bu arkadaş Japon gülü. Keşki ekmeden evvel o beyaz nokta çıkıntıcıkları da görüntüleseydin.
Erguvan Muhibbi
23-12-2005, 14:42
Bu çiçek ile fidan aynı bitki değil gibi görünüyor.
Üsttekinin yapraklarında hiç tırtık yok.
Çiçekli olanda yapraklar tırtıklı.
Vildan Sönmez
23-12-2005, 17:02
Genç arkadaşım
sanırım ektiğin bitki japon gülü değil.Yaprakları daha çok portakal,limon cinsine benziyor.Daha güçlü yapraklar bunlar
eğer denildiği gibi narenciye ise iç mekanda işi zor...
Narenciye konusunda deneyimim var. Havalar soğudu diye Limon'u birkaç hafta önce içeriye almıştım. Üstü çiçek doluydu. Artık içeride diye mi yoksa benim sigara dumanıma dayanamadı diye mi bilmem, tüm yaprakları döküldü.
Ama dökülüşü ilginçti. Öyle tek tek dökülmedi. Hiç sorun yok gibi görünüyordu. Saksıyı ayağımla biraz ileriye iterken oluşan sarsıntıdan, bir anda hepsi birden döküldü. Durum hem komik hem hüzünlüydü yani :)
Baki Berk Kayalar
23-12-2005, 21:09
Don olayı beklenmediği sürece narenciye türlerini içeride tutmayın. En kısa sürede tekrardan dışarı çıkarmanız limon için çok iyi olacaktır.
mstfylcn
26-12-2005, 21:13
mesajımı güncelledim..
aynı zamanda japon gülü denilen red hibiscus.da da aynı şeyleri yaptım..
ilk yüklersen fotoğraf dosyalarını karıştırmışım..
mesajı yükledikten sonra ilk defa bugün girdim..
:) düzellttim neyseki..
bukotezo
30-12-2005, 10:53
bu resimdeki bidigmiz kavucuk a benziyor.
Bence iç mekan için ficus benjamina ile başlamak daha iyi hem zaten yaprakları küçük hem de bir dalından bile köklendirmek çok kolay.
bence benjamin olarak adlandırılan bitkiden. kimi cinslerde yaprakları limona benzer.
Baki Berk Kayalar
07-01-2006, 00:13
Abicim merhaba, bak hangi bir çapta olursa olsun bir söğüt dalının su içinde köklenmeye başlaması taş çatlasın 2 hafta sürüyor. Herhangi bir söğüt ağacına dadanıp bir kaç dal edin. Kalın dallar tercih sebebi imiş. Söğüt dalları suda yaklaşık 1-2 haftada ilk kök çıkarma işaretleri olan beyaz noktacıklar dalın su altında kalan kısmında oluşuyor. Kökler bu noktacık halindeyken son derece hassaslar. Kesinlikle o haline dokunma. Polen gibi eline yapışan tanecikler olacaktır. Dallar suda bir kaç santim kök çıkartmış olana kadar suda bekletmeye devam et. Sudan toprağa geçirdiğinde kesinlikle direkt Güneş ışığı almayan bir yerde 1 ay kadar bekletmeye devam et. Söğütgiller suyu pek sevdiklerinden toprağını sakın kuru bırakma. Başarılar..
Baki Berk Kayalar
07-01-2006, 00:18
Söğüt konusunda soru sorulmadı ama Mstfylcn arkadaşım için uğraşılması daha kolay bir tarif vermek istedim.
Üstteki iletime ek olarak, köklenen, yeşeren söğütlerini korumalı bir alanda açık alana köklerinin fazla yayılıp sana söküm aşamasında sorun yaratmaması için bir peynir ya da yağ tenekesi içinde ekmeni ve orada arzu ettiğin kalınlığa ulaşıncaya kadar en az 1 sene kadar tutmanı öneririm.Bu arada yine budamaları yapmaya devam edersin ki arkadaşımız biçim verilme zamanında sorun çıkartmasın.
mstfylcn
21-01-2006, 21:37
asıl adını bilmediğim için kauçuk diyeceğim..
kauçuğumu da topraktan çıkarıp kontrol ettim kök salmış mı diye..
çünkü o da hiç yaprak açmadı uzun süre olmasına rağmen..
:D
kök salmış..
çok sevindim..
ama çok fazla değil..
kestane tüm bardağı saracak kadar kök salmışken kauçuğun kökleri en fazla 2-3 cm boyunda..
topraktan çıkardığım için onu da yeni saksıya ektim..
http://www.freewebs.com/cicikush/bonsai/kaucuk.jpg
mstfylcn
21-01-2006, 21:38
hiç yeni yaprak açmamasının nedeni mevsim mi acaba..
bu türü tanıyan var mı? gelişimi mi çok yavaş yoksa?
Doğal olarak burda sözü edilen yöntemleri ilk defa duyuyorum ve merak ettim.
Bu teknik anaç bir ağaçın gövdesinde beyendiğimiz bir formda ki dal üzerinde uygulanır amaç kısa sürede zaten şekil almış bir dalı bonsai olarak işlemek ve normal bir fidanı 3 yıl gibi bir sergileme durumuna getirmekdense bu süreyi kısaltmak amaçı ile uygulanır.......Bu konu ile ilgili bir uygulamayı fotoğraflayıp siz een kısa sürede yolamaya çalışaçağım.
1.Fotoğrafları ne zaman göreceğiz?
2.Malina hanım Limon ağacı dalını köklendirme işi ne oldu?
Benim limon dalı köklenmedi...
Mandalinanın paketini açtım
ama hala köklenmemişti
kabuğun kestiğim yerleri, beyaz renkte kabarmıştı sadece
kendini tedavi etmeye çalışıyordu sanırım
Ben de pansuman yapıp tekrar kapattım :(
mstfylcn
10-03-2006, 18:28
çok uzun sürdü kendini toplaması..
bu süre içinde üzerinde sadece bir yaprağı kaldı. diğerleri döküldü..
....
yeni bir yaprak açıyor.. :D
kauçuk bonsai..
:p
...Mustafa kauçuğun yaprakları çok büyük.Yapraklarının küçülmesi için çok dallanması lazım. Ficus onun akrabası..Onunla dene daha iyi sonuç alırsın..
http://www.dugzbonsai.com/olivehead1.htm
Bu nasıl iştir arkadaşlar? Bu sitede zeytin ağacını kesip biçip kuşa döndürüyorlar. Adeta işkence ediyorlar. Zavallı ağaç fil bacağı gibi bir kütüğe dönüşüyor. Sonra bu ağaç yeniden köklenip güzel bir bonzaiya dönüşüyor. Bu iş nasıl bu kadar kolay olabiliyor? Ben o kadar toprak denemeleri yapıyorum, gübreler veriyorum, suyuna dikkat ediyorum ama her gün bir ağacımı ya da çiçeğimi kaybediyorum. Bunun sırrı nedir arkadaşlar?
tasdelenmurat
14-05-2007, 22:03
o verdigin linkteki gibi bonsai lerin hiçbirini sevmiyorum açıkcası. çünkü buram buram sunilik kokuyorlar. ne kadar acemide olsam. artık baktığımda suni olduklarını anlıyorum.
bi tek buna benzerlerden bir arkadaş link vermişti. adam aynı anda 150-200 tane acerpalmatum fidesini birleştirip. sanki 100 yıllık gibi bir acerpalmatum elde ediyor.bunu elde etmeside 5 yıl sürüyor . onun dışında gördügüm bütün linklerde hep. kalınca bir ağacı iyi kesip biçmişler, iyi zımparalamışlar, müdahale ettikleri alanları iyi saklamışlar ( dallarla yapraklarla ) imajı bariz şekilde gözüme çarpıyor.
bonsaisan
15-05-2007, 23:26
http://www.dugzbonsai.com/olivehead1.htm
Bu nasıl iştir arkadaşlar? Bu sitede zeytin ağacını kesip biçip kuşa döndürüyorlar. Adeta işkence ediyorlar. Zavallı ağaç fil bacağı gibi bir kütüğe dönüşüyor. Sonra bu ağaç yeniden köklenip güzel bir bonzaiya dönüşüyor. Bu iş nasıl bu kadar kolay olabiliyor? Ben o kadar toprak denemeleri yapıyorum, gübreler veriyorum, suyuna dikkat ediyorum ama her gün bir ağacımı ya da çiçeğimi kaybediyorum. Bunun sırrı nedir arkadaşlar?
Sayın Hasan bey
zeytin ağaçına aslında bir şey yapmıyorlar.Zeytin gençleştirme ve yaşam konusunda gayet uzun ömürlü ve güçlü sürgünler veren bir ağacımız.
Ağacı kesiyorlar ve kökleri de kesip nebari için hazırlıyorlar.İşlemde ağaçın kök kısmını düzgün bir şekilde testere ile kesip daha sonra testerenin girdi ve çıkıntıları iyice düzeltip düzgün bir kök yapması için hazırılıyorlar.
Bu sayede ağaç güzel bir kök gelişimi sağlıyor sonra kökleri istedikleri gibi tarayarak nebarisini etkili bir şekil alması için tekrar dikiyorlar bu arada yerde gördüğünüz yuvarlak borudan sulayarak köklerin etrafındaki nem sağlam tutyorlar ve ağaç suya doğru bir yönelimi derine değilde yüzde ki suya doğru hareket ettiriyor.
Sonra üst kısmı da şekle sokup bundan sora aynı şekilde bakıma alıp bonsai saksısına geçiriyorlar.
Toprak karışımları denemenize gerek yok.
Çünkü bonsai için drenaj özeliği fazla olan granit ve mil bakımından zengin topraklar kulanılır.Sadece çiçekli bitkilerde biraz humus ve birazda torf karışımı yeterli gelir.
Çünkü bonsai toprakdan besin alması gibi bir sorunu yok.Gerekli olan tüm besinleri ve mineralleri zaten biz ona düzenli bir biçimde veriyoruz.
Bonsaide en önemli sorun saksının sığ olmasıdır.
sığ saksıda bonsai sever hangi hatayı yapar.Birnçil hata gecen bir bonsai sever bana bu soruyu sormuşdu.
Benim hazırlamış olduğum videolarda bir şey dikkatini çekmiş.
Soru şu neden ağaçınızı saksıya bir tel ile bağlıyorsunuz.
Normalde ağaçlar toprakda tutuna bilmek ve üst kısmındaki dal yapısının ağırlığını dengelemek için kazık ve deine ana kökler yaparlar.Lakin bonsai de bu kök ihtiyaç yoktur.
Ağaçı sasıya bağlar iseniz ağaçıız her türlü hava koşuluna ve sarsıtıya bu tel sayesine dayanır.
Şimdi buu neden yazdınız diyeçeksiniz.
sebeb şu bonsai severler ağaçlarını saksıya ektiklerinde kum karışımları normalde yumşak ve gevşek bir toprak karışımıdır.Aama bu toprağa ekilen ağaç istediğimiz gibi dik durmayınca bira toprağını sıkıştırırız.İşde hata burada gevşek toprak sıkılaşır ve içinde ki köklerde zarar görür.Birde sularız ve su drenajlı bir toprak olmadığı için nem oranı kökler için tehlike doğurur ve kök çürümeleri başlar birde ağaçları akşam üstü iş dönüşü sularız geceyi yogun nem altında geçiren kökler iyice yıpranır ve kısa bir süre sonra ağaçımızı kaybederiz.
diğer bir sorun ilkbahrda yeni toprak karışımı ile ektiğimiz bonsai adayını şehir şebekesi suyu ile sulamaya başlarız şehir şebekesi suları 6 ay için toprağın niteliğini bozar.Ve toprağın niteliğini bozduğu gibi ağaçın köklerinede zarar verir.
Bu yüzden ağaçlarınızı içile bileçek nitelikde ki kuyu suyu ile **** tulunba suyu iile sulayın.her nekadar dış mekan olsalarda genç yaşda ki fidanlaı ve ağaçları direk güneş ışığına maruz bırakmayın.Sası toprağının üst kısmı kuru görüne bilir.
Lakin toprağın altı nemlidir.Bu nem kontrol edin ağaçınızı ona göre sulayın.
Ağaçlar her türlü olumsuzlğu 1 gün içeriisnde bizlere gösterir ağaçı her gün gözünüzle bir kotrol edin.
Saygılarımla
tasdelenmurat
18-05-2007, 20:39
yazı çok faydalı
Arkadaşlar köklendirme olayını başarmış biri olarak 2 yöntem söyleyebilirim. 1. yöntem köklendireceğiniz dalın kabuğunu yaklaşık 4-5 cm soyarak oraya köklendirici sprey **** toz sürmeniz ve torfu naylonla sararak (alt kısmına lastik bir plaka yerleştirerek) kapatmanız. 2. yöntem dalda bir çentik açıp araya kapanmaması için bir şey sıkıştırıp yine torf ile sarmanız ve beklemeniz. Yalnız unutulmaması gereken her ağaç aynı tepkiyi vermiyor. bazıları köklenirken bazıları köklenmiyor.
birgaripyolcu
20-03-2010, 22:03
arkadaşlar kabuğu kaldırılmış dalın sürgün vermesi mümkün mü.tam tersine göz yönünden zengin,tohumurcuk yapısının bulunduğu kısımları zedelememek lazım.en pürüzsüz dallarda bile yeri geldiği zaman,şartlar doğrduğunda tomurcuk tekrar oluşur.kesinlikle kesilmemesi gerek kabuğun
bonsaisever
21-03-2010, 01:26
arkadaşlar kabuğu kaldırılmış dalın sürgün vermesi mümkün mü.tam tersine göz yönünden zengin,tohumurcuk yapısının bulunduğu kısımları zedelememek lazım.en pürüzsüz dallarda bile yeri geldiği zaman,şartlar doğrduğunda tomurcuk tekrar oluşur.kesinlikle kesilmemesi gerek kabuğun
Öncelikle, yazdığınızdan ne demek istediğiniz pek anlaşılmıyor.
Geniş yapraklıların taze dalında, gözleri görüyorsanız ve kabuğunun boğum kısmından değil de pürüzsüz kısımdan kaldırılması gerektiğini söylüyorsanız, doğru.
Kabuklaşmış bir dalda, boğumu göremiyorsanız ve kaldırılmaması gerektiğini söylüyorsanız, yanlış.
Çünkü; köklendirmeye çalışılan dalın 3-5 cm lik bir dal olması lazım ki sizin dediğiniz doğru olsun.
Zaten böyle bir dalı köklendirmeye çalışmak bile hata.
en pürüzsüz dallarda bile yeri geldiği zaman,şartlar doğrduğunda tomurcuk tekrar oluşur
Bu konudaki deneyiminiz nedir?
Dalların pürüzsüz kısımları kalacak şekilde boğumlarını alın, kaç tanesi boğum aralığından sürgün verecek, deneyin.
Hiç vermeyeceği gibi, en yakın boğuma, boğum yoksa gövdeye doğru kuruyacaktır.
Bu pürüzsüz (boğum aralığı) kısımlara aşı yapmadığınız sürece, sürgün sağlayamayazsınız.
Çünkü; köklendirmeye çalışılan dalın 3-5 cm lik bir dal olması lazım ki sizin dediğiniz doğru olsun.
Zaten böyle bir dalı köklendirmeye çalışmak bile hata.
Sayın bonsaisever,
Ali H. Ali Bey'in Air-layering başlığındaki mürver ağacı denemesindeki köklendirilen dal 7 cm çapındaymış ve iki ayda köklenmiş. Acaba bu mürver ağacına özel bir durum mudur?
bonsaisever
21-03-2010, 20:23
Ağaçların özelliklerine göre değişiyor.
Söğüt gibi ağaçlarda 15 gün sonra köklenme olurken ibrelilerde bu süre çok daha uzuyor.
Aslında, burada tartıştığımız ağacın ne olduğu da belli değil.
Genel olarak konuşulunca "Her ağaçta aynıdır" gibi sonuçlar çıkıyor.
Ve "en pürüzsüz dallarda bile yeri geldiği zaman,şartlar doğrduğunda tomurcuk tekrar oluşur" dan çıkardığım sonuç, geniş yapraklı ağaçların boğum aralığı.
Geniş yapraklı ağaçların boğum aralığındaki bölgeden sürgün verdiğini hiç duymadım.
3-5 cm dal derken, çapı değil uzunluğu belirtmek istemiştim :)
Pardon yanlış anlamışım :)
Bir de mevsim konusunda çeşitli görüşler var. Mesela akçağaç (yeşil yapraklı acer palmatum) için siz bu mevsim uygun demiştiniz, yabancı kaynaklarda mayıs ve eylülde yapılan air-layering uygulamaları var.
Konu akçaağaçlardan açılmışken A. Palmatum' um uyandı havai köklendirme için zaman uygun mudur? Köklendirici bir jel alacağım onun gelmesini beklesem geç mi kalmış olurum?
bonsaisever
21-03-2010, 23:01
Köklendirme yapabilirsiniz.
En uygun zaman.
bonsaisever
21-03-2010, 23:13
yabancı kaynaklarda mayıs ve eylülde yapılan air-layering uygulamaları var.
Mevsim itibariyle bize uyuyor mu?
Kaynakların nereye göre yazıldığı önemli :)
Eylül sonu, Ekim başında ve bu zamanlarda da yaptığım uygulamalarda sorun yaşamadım.
Ağaçta su yürüdüyse bu uygulamayı yaptım.
Fidanda birden fazla köklendirme yapıldığında sorun yaşanabilir!
Teşekkürler bonsaisever. Uygulamayı en yakın fırsatta yapacağım. Fotoğraflarını da eklerim.
ppicasso
18-08-2013, 12:01
merhabalar aranıza yeni katıldım
kiraz ve erikte dalda köklendirme yapmak istiyorum aynı yöntemi kullanacağım değilmi? yoksa faklı bir şey varmı?
badrobot
18-08-2013, 12:29
Sn.ppicasso.
Konunun çok uzmanı değilim. fakat en iyi bildiğim bir tek şeyi ifade etmek istiyorum; en iyi zaman Mart sonu Nisan başı olduğunu söylemeliyim. Bende bir çok kere dalda köklendirme denemelerimde sadece Nisan başında yaptığım uygulamalarda başarılı olduğumu ifade etmek isterim.
murat doğan
18-09-2013, 17:23
Arkadaşlar merhaba Bilgilendirmeler için herkese teşekkür ederim. Benim merak ettiğim konu köklendirme yapılacak dalın çap kalınlığı. azami bir kalınlık ölçüsü varmıdır ? mesela gövde çapı 10cm olan bir dal köktendirilebilir mi? **** bu işin belli bir kalınlığın üstünde uygulanmaz gibi bir kuralı varmıdır
tourkana
18-09-2013, 18:31
Arkadaşlar merhaba Bilgilendirmeler için herkese teşekkür ederim. Benim merak ettiğim konu köklendirme yapılacak dalın çap kalınlığı. azami bir kalınlık ölçüsü varmıdır ? mesela gövde çapı 10cm olan bir dal köktendirilebilir mi? **** bu işin belli bir kalınlığın üstünde uygulanmaz gibi bir kuralı varmıdır
10 cm ve üzerinde de olsa, dal da ,gövde de köklendirilebilir. Yeter ki uygun malzeme ve yöntemi kullanın.
murat doğan
19-09-2013, 08:46
10 cm ve üzerinde de olsa, dal da ,gövde de köklendirilebilir. Yeter ki uygun malzeme ve yöntemi kullanın.
öyleyse, gelişmiş bir fidan aramaktansa, bir ağacın uygun dalı köklendirilebilir. çünkü ben gezdiğim yerlerde sizlerin tarif ettiğiniz hacim ve kalınlıkta, fidanlar bulamadım. Bulduğum biraz gelişmiş fidanlar içinde yüksek fiyatlar istiyorlar. Küçük fidanları alarak onların büyümelerini beklemek durumundayım. ama bu arada hevesim geçecek, bir şeylerle uğraşmak tecrübe edinmek istiyorum. şimdi yapacağım iş belli oldu. hemen yanımızda ki parkta çok güzel süs erikleri var. acaba mevsim olarak geciktim mi. bu arada burada halen denize girdiğimizi, hava sıcaklığının 25, 27 derecelerde olduğunu da söyliyeyim.
Havai köklendirme ilkbahara bitkiler uyandığı mevsime ertelemek daha uygun.
Hava durumu iyi olsa da, bitkiler köklenme konusunda istekli olmayabilir.
Biraz sabredin.
murat doğan
19-09-2013, 20:02
Havai köklendirme ilkbahara bitkiler uyandığı mevsime ertelemek daha uygun.
Hava durumu iyi olsa da, bitkiler köklenme konusunda istekli olmayabilir.
Biraz sabredin.
anladım memet bey teşekkür ederim, olay sadece havanın sıcaklığı değil anlaşılan. bitkinin gelişme döneminde olup olmadığı önemli. buralarda park bahçe ve sokaklarda bolca benjamin var. ilk baharda ilk iş uygun dallar bulup çalışma yapmak olacak. aslında baharda belediye tüm ağaçlarda budama yapıyor. onlar dalları budamadan bu işi halletmem lazım.
murat doğan
30-10-2013, 22:33
Merhabalar. Dalda köklendirme durumunda kalın dallarda, mesela 10 cm ve üzeri dallarda, oluşan kökler köklenen dalı saksısına aldığımızda, bitkiyi beslemek için yeterli olacak mıdır. Dallarını budamak acaba guçlenmesi için enerjinin dallara gitmesini engelleyerek, gelişimine yardımcı olmayı sağlarmı. Yoksa budamada yaparsak köklenen dal için iki uygulama ağır mı gelir. Ben bu mantıkla önce budayıp daha sonra bu dalın köklenmesi için işlem mi yapsam diye düşünüyorum.
Merhabalar. Dalda köklendirme durumunda kalın dallarda, mesela 10 cm ve üzeri dallarda, oluşan kökler köklenen dalı saksısına aldığımızda, bitkiyi beslemek için yeterli olacak mıdır.
Bu biraz da köklerin miktarına, yani havai köklendirmenin ne kadar başarılı olduğuna bağlı.
Dallarını budamak acaba guçlenmesi için enerjinin dallara gitmesini engelleyerek, gelişimine yardımcı olmayı sağlarmı. Yoksa budamada yaparsak köklenen dal için iki uygulama ağır mı gelir. Ben bu mantıkla önce budayıp daha sonra bu dalın köklenmesi için işlem mi yapsam diye düşünüyorum.
Bitkinin türüne, kök miktarına, mevcut dal ve yeşil aksam miktarına ve tabii ki iklim ve bölgeye göre yorum yapılması gereken bir husus. Ama bence de köklenen kısım üzerindeki dal ve yeşil aksam ne kadar fazla ise, köke gidecek enerji de o kadar çok çalınacaktır.
murat doğan
01-11-2013, 17:18
Sayın sakaki benim deneme yapmak istediğim ağaç benjamin. Alanyadayım ve burada bu ağaçlar ciddi biçimde büyüyebiliyorlar. Buranın iklimi için herkes benjaminin arsız olduğunu söylüyor. Amacım farklı büyüklükteki dallardan ileride yapmayı düşündüğüm orman tarzı çalışması için agaçlar elde etmek. Bu amaçla benjaminin bu bölge iklimini seviyor olmasından cesaret alarak dalları ve Yeşil aksamı mumkun olduğunca az tutmayı düşünüyorum. Önce bir deneme yapmak daha doğru olacak sanırım. Belediye ekiplerinin budama yapacağı dallardan birinde deneme yapmak en doğrusu sanırım
GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın sakaki benim deneme yapmak istediğim ağaç benjamin. Alanyadayım ve burada bu ağaçlar ciddi biçimde büyüyebiliyorlar. Buranın iklimi için herkes benjaminin arsız olduğunu söylüyor. Amacım farklı büyüklükteki dallardan ileride yapmayı düşündüğüm orman tarzı çalışması için agaçlar elde etmek. Bu amaçla benjaminin bu bölge iklimini seviyor olmasından cesaret alarak dalları ve Yeşil aksamı mumkun olduğunca az tutmayı düşünüyorum. Önce bir deneme yapmak daha doğru olacak sanırım. Belediye ekiplerinin budama yapacağı dallardan birinde deneme yapmak en doğrusu sanırım
Benjamin orman çalışması için uygun (çok kalın olmamak kaydı ile) dalları doğrudan çelikleyebilirsiniz de!
Benjamin, özellikle de Antalya'da, çelikten çok rahat çoğaltabileceğiniz bir tür, ille de havai köklendirmesi gerekmez.
Bol şans.
murat doğan
02-11-2013, 22:57
Benjamin orman çalışması için uygun (çok kalın olmamak kaydı ile) dalları doğrudan çelikleyebilirsiniz de!
Benjamin, özellikle de Antalya'da, çelikten çok rahat çoğaltabileceğiniz bir tür, ille de havai köklendirmesi gerekmez.
Bol şans.
Evet doğru, çeliktende rahat kökleniyor ama ben birazda havai köklendirmeyi tecrübe etmek icin denemek istiyorum.
Jade_Mebarak
11-01-2014, 07:10
Merhaba arkadaşlar ben forumu daha önceden üye olmadan takip ediyordum fakat şimdi üyeyim benim sorunum terasımızdaki seramıza babam gübre alırken ya mandalina tohumu ya.da portakal tohumu karışmış boyu bir pet şişesinden daha uzun ve iki yaprağı var ben bunu nasıl bonsai yapabilirim bunun için daha erkenmi
Ferit Aydın
17-01-2014, 21:38
Sn. Jade Mebarak, adayınızı elbette bonsai yapabilirsiniz fakat uzun bir süreç isteyecektir.
Gelişmesi için uygun bir ortamda bakımlarını yaparak gelişmesine destek verin bu süre zarfında bol miktarda bonsai resimlerini, türlerini inceleyerek ileride ağacınız üzerinde yapacağınız uygulamalar hakkında bilgi sahibi olursunuz.
ahmetmesut
24-06-2016, 22:33
Merhaba üstadlar, konu uzun zamandır uyumuş, uyandırmak bana düştü herhalde. Kestane ağacı için havai köklendirme yapılabilirmi, ama amaç bonsai elde etmek değil normal kestane fidanları ve sonrasında kestane ağaçları. Soruyu doğru yerde soruyorum umarım.
beşiktaşlı
25-06-2016, 01:08
neden olmasın
ahmetmesut
25-06-2016, 02:28
Velevki köklendirmeyi başarabildim, ana ağaçla aynı özlelliklerde meyve üretilebilirmi?
nicholai hel
25-06-2016, 10:14
Velevki köklendirmeyi başarabildim, ana ağaçla aynı özlelliklerde meyve üretilebilirmi?
Havai köklendirme yönteminde anaç üzerindeki bir dalı köklendirip daha sonra yerinden ayırıp toprağa alıyorsunuz, bunu böyle düşündüğünüzde zaten ana ağacın bir parçasıyla yola devam ettiğiniz için farklı olması düşünülemez, elinize geçecek olan yeni ağaç, anacın birebir genetik kopyası olacaktır.
Fakat meyve özellikleri bakımından biliyorsunuz kaliteyi etkileyen faktörler oldukça fazladır. Burada en büyük farkı aşılanmış anaçlardan alınan havai köklendirme çalışmalarında yaşarsınız. Birçok meyve ağacı, o iklimde belki de binlerce yıldır yaşayan, o coğrafyaya mükemmel uyumu yakalamış, yabani, fakat aşılanacak kaliteli meyve ağacı ile aynı aileye üye bir türe aşılanır. Buradaki amaç ağacın kök sistemini olabilecek en güçlü halde tutabilmek, dolayısı ile aşılanan meyveyi en kaliteli şekilde büyütebilmektir.
Siz bu ağacın dalını köklendirip ayıdığınızda yeni oluşan kök yapısı, o kültüre alınmış meyve ağacının öz kökleri olacaktır, o ağacı beslemekte olan gerçek, yerdeki kök yapısı değil.
Bu çeşitli sorunlar doğurur, başta yeterince iyi beslenemeyen ağacın veriminin düşük olması gibi.
Eğer havai köklendirme yapacağınız ağaç aşılı değil de kendi kök sistemi üzerinde büyüyen bir ağaçsa, ayıracağınız dalın anaçla tamamen aynı özelliklere sahip olacağı söylenebilir. Fakat bu durumda da anaç ve yavru ağaçların yetiştikleri toprak yapılarının birebir aynı olması, aynı suyu, gübreyi, güneşi, rüzgarı almaları gibi alt faktörler bir miktar ayrım yaratabilir.
Yani aslında, evet anaçtan alacağınız çelik ya da havai köklendirme yapılmış dal ana ağacın genetik bir kopyasıdır. Fakat akılda bulundurulması gereken konu, ortam ve bakım şartlarının verim ve meyve kalitesini etkileyebileceğidir.
badrobot
25-06-2016, 11:23
nicholai hel konuyu çok anlaşılır ve net anlatmış.
Bende küçük bir şey eklemeden geçemeyeceğim.
Amaç Bonsai mi yapmak yoksa meyve bahçesimi kurmak. Bonsai formatına getirmek ve hatta formu korumak adına ağaçlar devamlı budanıyor. Bu kadar yoğun budanan ağaçlardan meyve beklemek? Bukadar sık budama ağaç dalları üzerinde meyve vermemesine neden olacaktır elbet.
Meyve ağaçlarından yapılan bonsailerde ağaç üzerindeki bir-iki komposizyona ayrı bir renk katabilir elbette. Şunuda unutmamalı tamamen kimyasallar yoluyla beslediğiniz ağaçtan elde etiiğiniz bu meyveler yenmemeli diye düşünüyorum. En azından ben bu meyveleri asla yemem.
nicholai hel
25-06-2016, 13:50
nicholai hel konuyu çok anlaşılır ve net anlatmış.
Bende küçük bir şey eklemeden geçemeyeceğim.
Amaç Bonsai mi yapmak yoksa meyve bahçesimi kurmak. Bonsai formatına getirmek ve hatta formu korumak adına ağaçlar devamlı budanıyor. Bu kadar yoğun budanan ağaçlardan meyve beklemek? Bukadar sık budama ağaç dalları üzerinde meyve vermemesine neden olacaktır elbet.
Meyve ağaçlarından yapılan bonsailerde ağaç üzerindeki bir-iki komposizyona ayrı bir renk katabilir elbette. Şunuda unutmamalı tamamen kimyasallar yoluyla beslediğiniz ağaçtan elde etiiğiniz bu meyveler yenmemeli diye düşünüyorum. En azından ben bu meyveleri asla yemem.
Merhaba üstadlar, konu uzun zamandır uyumuş, uyandırmak bana düştü herhalde. Kestane ağacı için havai köklendirme yapılabilirmi, ama amaç bonsai elde etmek değil normal kestane fidanları ve sonrasında kestane ağaçları. Soruyu doğru yerde soruyorum umarım.
Sn. ahmetmesut'un amacı bonsai elde etmek değil.
badrobot
25-06-2016, 14:49
Bu http://www.agaclar.net/forum/1470449-post78.htm mesajı okumamışım. Ama ozmanadan konu yanlış yerde.
agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
yerine başka bir başlıkta yazılmalı.
ahmetmesut
25-06-2016, 17:07
Sayın nicholai hel verdiğiniz bilgiler için Teşekkür ederim, sayın badrobot, soruyu kestane başlığında sormuştum ama sanırım yeri orasıda değildi-ki kimse cevap vermedi, bende kısıtlı forum geçmişimle burda sormanında uygun olabileceğini düşündüm.
badrobot
25-06-2016, 18:11
ahmetmesut
Yinede umarım arzu ettiğiniz cevabı alabilmişsinizdir. Önemli olan da bu. Umarın güzel bir bahçe kurar güzel ürünler elde ederisiniz.
ahmetmesut
25-06-2016, 18:29
Çok teşekkür ederim sayın badrobot, niyetim ticari yetiştiricilik değil, Düzce-Akçakoca ormanlarında aşısız olarak yetişmiş çok güzel kestaneler var, amacım onlardan bahçeme bir kaç tane kopya edebilmek.
ahmetmesut
20-09-2016, 12:50
Yazdığım mesajlar ilk andan beri belki yanlış yerde ama yorumların nasıl taşınacağını **** uygun başlığın nerede açılacığını bir türlü bulamıyorum. İlk havi köklendirme denemelerimide kopukluk olmasın diye buradan paylaşıyorum. Sayın yöneticiler eğer başka doğru bir yeri varsa beni uyarsınlar. Denemelerimi üç farklı kalınlıkta kestane ağacıyla yaptım. İzlediğim yöntem; kabuğun dört parmaklık kısmının çıkarılması, gövdenin iyice kazınması, ağacın üst tarafında kalan kabuğa dikine çizikler atılması, yeteri miktar toprakla kaplamak, toprağın dışına nemi sürekli koruyabilsin diye havlu sardım sıkıca bağladım ve havluyu iyice ısladım. Havluyuda koruma altına almak amacıyla naylon poşet ve bolca bantla hava alamayacak hale getirdim. Yaklaşık iki ay sonra deneklerden birini ben orda olmadığım için başkasına açtırdım ve çimlenme olmadığı söylendi. Üçüncü ay dolduğunda ben kendim kalan iki ağacı açtım; havlu gayet ıslaktı, toprak yeterince nemliydi ama sonuç olumsuz çimlenme elde edememişim. Buyrun fotoğraflar. Eklemeyi unuttuğum son birşeyde çimlendirme yapmaya çalıştığım yerin alt kısmından ağacın yeni sürgünler vermesi.
ahmetmesut
20-09-2016, 12:56
Topraklı hali.
Ağacın köklenmesi kadmiyum tabakası ile olur. Siz kabuğunu aldığınız ağacın gövdenin iyice kazınması, ağacın üst tarafında kalan kabuğa dikine çizikler atılması gibi kök atmasını önleyecek her şeyi yapmışsınız. Naylon içinde kalan havlu ıslak olur. Bir faydası da olmaz. Önemli olan toprak vs. nemli olması. Tabi bu durum nerede ise her gün olması lazım. Toprağın tamamen kuruması durumunda o bölgeden köklenme olması mümkün değil. Zaman zaman naylon torba içerisinde bulunan toprağın sulanması gerekiyor. Kalın dal yerine daha taze ve ince dallardan daha güzel köklenme olabilir. Ağacın tamamı yerine yan dallardan ağaca zarar vermeden köklendirme yapabilirsiniz. Siz büyük bir fidanı daha doğrusu fidanlıktan çıkmış genç bir ağacı kazıyarak ölmesini sağlamışsınız. Sonbaharda onu yerinden alıp dikseydiniz daha iyi olabilirdi. Muhtemelen ağacın üst kısmı da oldukça büyük bıraktınız.
Yapılması gerekenleri isterseniz bir daha okuyun.
Kolay gelsin.
ahmetmesut
20-09-2016, 16:17
Yani daha genç dal ve kabuğu çıkarılan bölgeye hiç dokunmadan yeni denemelerimi yapmalıyım. Toprağın nemli kalmasını sağladığı için havlunun bir zararı olduğunu düşünmüyorum.
arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var erik ağacını havai köklendirme yapıp sonra saksıya diksem sizce meyve alırmıyım
Ali H. ALI
09-12-2017, 12:16
Alican iyi gunler, Erik agaci (ya da baska meyve agaclarindan) havai koklendirme ya da celikle elde edeceginiz fidanlar saksida ya da toprakta olsun "ana" agacin tum ozelliklerini tasidiklari icin meyve de verirler..
andronova
25-04-2019, 23:50
Selam arkadaşlar havai köklendirme yapmak istiyorum bunun için bir elma ağacım var kendisi 3 yaşında falan negibi yol izlemem gerekli elimde köklendirme hormonu yok aspirin,bal,söğüt ağacı suyu bunları bulabilirim yapılması gereken teknikleri uzman arkadaşlar anlatırsa sevinirim,bu arada yaptığınız köklendirmeleri paylaşabilirmisiniz
TA-1024 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
andronova
16-05-2019, 14:11
Bugün 16 Mayıs yaklaşık 2 ayda köklenmeyi tamamlıyor sanırım Temmuzun 2. haftası kontrol edeceğim haydi hayırlısıhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190516/f48500c51d84fedaf7ab881a7a2ebedb.jpg
TA-1024 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
dalperen
07-06-2019, 22:23
arkadaşlar havai köklendirmede içine aldığımız kısmı genellikle nemlenir mi ? Yoksa nemlendirmek gerektiğini düşünüyorum
arkadaşlar havai köklendirmede içine aldığımız kısmı genellikle nemlenir mi ? Yoksa nemlendirmek gerektiğini düşünüyorum
İzlediğim videolara göre kullandıkları torflar nemli oluyor onun dışında o kısım nemlendirilmiyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.